FEN ve TEKNOLOJİ(FİZİK -KİMYA -BİYOLOJİ) BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI BİYOLOJİ BÖLÜMÜ PROJE RAPORU Temmuz 2008 (Çanakkale Fen Lisesi)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FEN ve TEKNOLOJİ(FİZİK -KİMYA -BİYOLOJİ) BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI BİYOLOJİ BÖLÜMÜ PROJE RAPORU 06-16 Temmuz 2008 (Çanakkale Fen Lisesi)"

Transkript

1 TÜBİTAK Eğitimde Bilim Danışmanlığı Projesi FEN ve TEKNOLOJİ(FİZİK -KİMYA -BİYOLOJİ) BİLİM DANIŞMANLIĞI ÇALIŞTAYI BİYOLOJİ BÖLÜMÜ PROJE RAPORU Temmuz 2008 (Çanakkale Fen Lisesi)

2 Çanakkale Fen Lisesi nin Odunsu Bitki Biyoçeşitliliğinin Belirlenmesi AY-YILDIZ YILDIZ GRUBU GRUP ÜYELERİ : MÜZEYYEN M DÖNMEZD ŞADİYE ÖZTÜRK DANIŞMANLAR : Prof. Dr. Ahmet AKSOY Prof.Dr.. Turan GÜVEN G Prof.Dr.Sezai.Sezai TÜRKELT

3 PROJENİN-ADI: Çanakkale Fen Lisesi nin Odunsu Bitki Biyoçeşitliliğinin Belirlenmesi PROJENİN AMACI: Çanakkale Fen Lisesi nin bahçesinde bulunan odunsu çiçekli bitki türlerinin floristik listesini çıkarıp, alana doğal ve dışarıdan gelen bitkilerin belirlenerek, alanda genetik kirliliğin olup olmadığını belirlemek. GİRİŞ: Ülkemiz de ilk herbaryum 1845 yılında İstanbul da Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane nin müze müdürü olan Noe tarafından kurulmuş, kurulduğu yıl yangın sonucu bahçe ile birlikte yok olmuştur. Türkiye Bitkileri üzerine yazılmış en kapsamlı eserlerden birisi Flora Orientalis adlı 5 ciltlik eser olup, bu eserin ilk cildi 1867 son cildi ise 1884 tarihinde yayınlanmıştır. Bu eser içerisinde Türkiye de yetiştiği belirtilen 4590 takson yer almaktadır. Türkiye, 2007 yılı itibariyle civarında tohumlu bitki türü ile dünyada bulunduğu iklim kuşağında oldukça zengin floraya sahip ülkelerden biridir. Türkiye florasının ilginçliği, sahip olduğu tür zenginliğinin yanında, çok sayıda endemik tür / alt tür/varyete (3925, %34.5) içermesinden de kaynaklanır ( Işık, 2000). Ülkemiz Biyoçeşitlilik Sözleşmesi ni 27 Aralık 1996 tarihinde onaylanmış ve bu sözleşme 14 Mayıs 1997 tarihinde yürürlüğe girmiştir.sözleşmenin amaçları aşağıdaki gibi sıralanabilir. Biyolojik çeşitliliğin korunması Biyolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımı Genetik kaynakların kullanımından doğan yararların eşit ve hakça paylaşımı Biyolojik Çeşitlilik Genetik çeşitlilik: Aynı türün bireyleri arasındaki genetik farklılık Tür çeşitliliği: Belli bir ortamda bulunan tür sayısı Ekosistem çeşitliliği: Bitki, hayvan ve mikroorganizma toplulukları ile bunların yaşamlarını sürdürdüğü çevreleri ile etkileşen dinamik yapılar arasındaki farklılaşma İşlevler Çeşitliliği: Ekosistem içinde İki ya da daha fazla canlı arasındaki özel ilişkiler

4 Türkiye Florasının Zengin ve İlginçliğinin Başlıca Sebepleri 1. Türkiye birbirinden farklı 3 bitki coğrafyası bölgesinin etkisi altındadır. Bunlar, Akdeniz, Iran-Turan ve Avrupa-Sibirya Bitki coğrafyası bölgeleri 2. Türkiye 3 farklı biyoiklim tipinin etkisi altındadır. Bunlar, Akdeniz, Oseyanik ve Karasal iklim 3. Anadolu nun Asya ve Avrupa kıtaları arasında köprü konumunda olması ve buna bağlı olarak iki kıta arasında karşılıklı bitki göçleri ile çeşitliliğin artması 4. Ülkemizde yayılış gösteren birçok cins ve seksiyonun gen merkezinin Anadolu olması 5. Endemik türlerin sayının fazlalığı 6. Kültürü yapılan pek çok türün atalarının veya doğal formlarının yayılış gösterdiği gen kaynağı konumunda olması 7. Edafik faktörlerin çok çeşitli olması 8. Ekosistem ve vejetasyon çeşitliliğinin fazla olması metreler arsında değişen yükselti farklılığı 10. Buzul döneminden Avrupa kadar etkilenmemiş olması (Işık 2000, Güner ve ark. 2000) Çanakkale ili ile ilgili bazı floristik çalışmalar olmasına rağmen, Fen Lisesinin bahçesindeki bitki biyoçeşitliliği henüz ortaya konamamıştır. Amacımız Fen Lisesinin odunsu bitkilerini tespit ederek, bunların doğal ve egzotiklerini belirlemektir. Aynı zamanda alerjenik odunsu bitkiler de tespit edilecektir. MATERYAL METOT: İnceleme materyalimiz olan odunsu bitkiler Çanakkale Fen Lisesi nin bahçesinde gözlem yoluyla belirlenmiş ve Türkiye Florasından (Davis ) yararlanarak Prof. Dr. Ahmet Aksoy un yardımıyla teşhis edilmiştir. Bitkiler Türkiye Florasındaki sisteme uyularak listelenmiştir. Bitkilerin endemik olup olmadığı Ekim ve ark., (2000) dan faydalanarak yazılmıştır. BULGULAR: Yapmış olduğumuz çalışmada Çanakkale Fen Lisesi bahçesinde 22 familyaya ait 38 odunlu bitki taksonu tespit edilmiştir. Bunlardan hiç endemik türe rastlanmamıştır. 11 egzotik (dışarıdan gelen) bitki bulunmuştur. Bunlardan 10 tanesi polen alerjisine yol açmaktadır. Bulunan bitki türleri familyası ile birlikte aşağıda verilmiştir:

5 FLORİSTİK LİSTE SPERMATOPHYTA (Tohumlu Bitkiler) GYMNOSPERMAE (Açık tohumlular) PINACEAE (Çamgiller) Picea orientalis (L.) Link. (Doğu ladini) Cedrus libani A Rich (Toros sediri) Cedrus atlantica Manetti var. glauca-pendula Carr. (Atlas sediri)-(egzotik) Pinus brutia Ten. (Kızıl çam) Pinus pinea L. Scattered, (Fıstık çamı) CUPRESSACEAE (Servigiller) Cupressus sempervirens L. (Servi) Cupressus arizonica Grene. glauca (Servi) (Egzotik) Thuja orientalis L. (Doğu mazısı) (Egzotik) ANGIOSPERMAE (Kapalı tohumlular) MAGNOLIOPSIDA / DICOTYLEDONEAE (Çift çenekliler) LAURACEAE (Defnegiller) Laurus nobilis L. (Defne) PLATANACEAE (Çınargiller) Platanus orientalis L. (Doğu çınarı) TILIACEAE (Ihlamurgiller)

6 Tilia argentea Desf. ex DC. (Ihlamur) MORACEAE (Dutgiller) Morus alba L. (Akdut) Ficus carica L. subsp. carica (İncir) SALICACEAE (Sögütgiller) Populus alba L. (Akkavak) PITTOSPORACEAE Pittosporum tobira (Thunb.) Ait. nana (Egzotik) ROSACEAE (Gülgiller) Persica vulgaris Miller (Kaysı) Rosa sp (Gül) Mespilus germanica L. (Muşmula) Pyracantha coccinea Roemer (Ateş dikeni) Eriobotrya japonica ( Thunb.) Lindl (Yeni dünya) (Egzotik) FABACEAE / LEGUMINOSAE (Baklagiller) Robinia pseudoacacia L. (Yalancı akasya) Albizzia julibrissin (Willd.) Durazz. (Gülibrişim) (Egzotik) Wistaria floribunda (Willd.) DC. (Morsalkım) (Egzotik) PUNICACEAE (Nargiller) Punica granatum L. (Nar) BUXACEAE (Şimşirgiller) Buxus sempervirens L. (Şimşir) VITACEAE (Asmagiller) Vitis vinifera L. (Asma)

7 ACERACEAE (Akçaağaçgiller) Acer platanoides L. (Çınarımsı akçaağaç) ARALIACEAE (Duvarsarmaşığıgiller) Hedera helix L. (Duvar sarmaşığı) APOCYNACEAE (Zakkumgiller) Nerium oleander L. (Zakkum) OLEACEAE (Zeytingiller) Jasminum officinale L. (Kokulu yasemin) (Egzotik) Fraxinus ornus L. subsp. ornus (Dişbudak) PITTOSPORACEAE Ligustrum vulgare L. (Kurtbağrı) Olea europaea L. var. europaea (Zeytin) Syringia vulgaris L. (Leylak) (Egzotik) LAMIACEAE / LABIATAE (Ballıbabagiller) Rosmarinus officinalis L. (Biberiye- Kuşdili) CAPRIFOLIACEAE (Hanımeligiller) Lonicera etrusca Santi var. etrusca (Hanımeli) SCROPHULARIACEAE (Sığırkuyruğugiller) Paulownia imperialis (Hızlı büyüyen ağaç) (İmparator pavlonyası) (Egzotik ) LILIOPSIDA / MONOCOTYLEDONEAE (Tekçenekliler) ARECACEAE / PALMAE Chamaerops humilis L. (Palmiye) (Egzotik) Alanımızda bulunan bazı bitkiler alerjenik olup (Güvensen ve ark., 2005) bunların listesi Tablo 1 de verilmiştir. Ayrıca Türkiye Florasında bulunmayan ve dışarıdan süs vb amaçlarla Çanakkale ye getirilen bitkiler Tablo 2 de verilmiştir.

8 Tablo 1:Çanakkale Fen Lisesi bahçesinde bulunan önemli alerjenik bitkiler. TAKSON Acer platanoides (Akçaağaç) Cedrus libani (Toros sediri) Cupressus sempervirens (Servi) Fraxinus ornus (Dişbudak) Morus alba (Akdut) Olea europaea (Zeytin) Pinus sp.) (Çam) Platanus orientalis (Doğu çınarı) Populus sp. (Akkavak) Tilia argentea (Ihlamur) ALERJEN DERECESİ Yüksek ALERJENLER Belli değil ETKİLERİ Az Belli değil Belli değil Orta Orta Çok yüksek Orta Çok az Az Orta Az Belli Belli Belli değil Belli Belli değil Belli değil Belli değil Belli Astım, saman nezlesi, Astım, saman nezlesi, Tablo 2:Çanakkale Fen Lisesi bahçesinde bulunan önemli egzotik bitkiler. Cedrus atlantica Manetti var. glauca-pendula Carr. (Atlas sediri) Cupressus arizonica Grene. glauca (Servi) Thuja orientalis L. (Doğu mazısı) Pittosporum tobira (Thunb.) Ait. nana Eriobotrya japonica ( Thunb.) Lindl (Yeni dünya) Albizzia julibrissin (Willd.) Durazz. (Gülibrişim) Wistaria floribunda (Willd.) DC. (Morsalkım) Jasminum officinale L(Kokulu yasemin) Syringia vulgaris L. (Leylak) Paulownia imperialis (Hızlı büyüyen ağaç) Chamaerops humilis L. (Palmiye)

9 TARTIŞMA: Yapılan araştırma sonucunda alanın ağaçsı bitkiler yönünden çok zengin olmadığı görülmektedir. Doğal bitkilerin tahribi sonucu alana bitkiler sonradan ekilmiştir. Bu yüzden hiç endemik türe rastlanmamıştır. Alanda 11 egzotik bitkinin bulunması sebebiyle ileride genetik kirliliğe yol açabileceği olasıdır. Alan içerisinde 10 alerjenik bitkinin bulunması okuldaki alerjenik öğrenci ve personelin daha dikkatli olmasını gerektirmektedir. ÖNERİLER: Öğrencilerin bitkileri öğrenebilmesi için, tür ve Türkçe isimleri etiketlenerek ağaçların üzerine asılabilir. Alerjik olan bitki türleri,okul idaresine bildirilerek bahçeden kaldırılması istenebilir. Deneylerde kullanılacak bitki türleri ekilebilir. İleride bu bitkilerin hangilerinin hava kirliliğine dayanıklı olduğu tespit edilebilir. Egzotik bitkilerin genetik kirliliğe neden olacağı düşünülerek gerekli önlemler alınabilir. KAYNAKÇA: Davis, P.H Flora of Turkey and East Aegean Islands. Vol. 1 9, University Press, Edinburgh. Davis, P.H., Mill, R.R. and Tan, K Flora of Turkey and East Aegean Islands (Supplement). Vol. 10, University Press, Edinburgh. Ekim, T., Koyuncu M., Vural, M., Duman, H., Aytaç, Z. ve Adıgüzel, N Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı (Egrelti ve Tohumlu Bitkiler). Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye Tabiatını Koruma Dernegi, Ankara, Guner A, Ozhatay N, Ekim T & Bafler K H C (eds), (2000). Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Supplement 2, 11, Edinburgh: Edinburgh University Press Güvensen A. et al (2005) Analysis of Airborne Polen in Çanakkale, Turkey. Pakistan Journal of Botany 37 (3):

10 Işık, K. (2000) Biyoçeşitlilik Yeri: Erozyonla Mücadele- TEMA Eğitim Seminerleri Notları (TEMA Vakfı Yayınları No:26 (Ders Kitabı İçinde Bir Bölüm), İstanbul, ss:

Çanakkale Fen Lisesi nin Odunsu Bitki itliliğinininin Belirlenmesi

Çanakkale Fen Lisesi nin Odunsu Bitki itliliğinininin Belirlenmesi Çanakkale Fen Lisesi nin Odunsu Bitki Biyoçeşitlili itliliğinininin Belirlenmesi AY-YILDIZ YILDIZ GRUBU GRUP ÜYELERİ : MÜZEYYEN M DÖNMEZD ŞADİYE ÖZTÜRK DANIŞMANLAR : Prof. Dr. Ahmet AKSOY Prof.Dr.. Turan

Detaylı

1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya)

1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya) DIŞ MEKAN SÜS BİTKİLERİ 1. YAPRAĞINI DÖKEN AĞAÇ VE AĞAÇÇIKLAR 1.1. Acacia cyanophylla (Kıbrıs Akasyası) 1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya) 353 BAHÇIVANLIK EL KİTABI 1.3. Acer campestre

Detaylı

Yaşayan ve Yaşatan Kentler için. Renklerin Her Tonuna. Etkisi

Yaşayan ve Yaşatan Kentler için. Renklerin Her Tonuna. Etkisi Yaşayan ve Yaşatan Kentler için Renklerin Her Tonuna Etkisi YEŞİLİ YAŞAT Kİ, ŞEHİR DE YAŞASIN! Çalı Grubu Milli ve Yerli Üretim anlayışı, kaliteden asla taviz vermemekle anlam kazanır. Sera Park bunun

Detaylı

MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE

MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE PAZAR YÖRESĐ AÇIK-YEŞĐL ALANLARINDA KULLANILAN BĐTKĐ MATERYALLERĐNĐN TESPĐTĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ Mine EYÜPREĐSOĞLU 1

Detaylı

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN,

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, BİTKİSEL TASARIM Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, Peyzaj Mimarlığının önemli amaçlarından biri, insanlar için sanat değeri yüksek ve işlevsel açıdan yeterli dış mekanlar düzenlemektir. Bunu gerçekleştirirken

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BEYAZIT YERLEŞKE BAHÇESİNDE BULUNAN AĞAÇ TÜRLERİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BEYAZIT YERLEŞKE BAHÇESİNDE BULUNAN AĞAÇ TÜRLERİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BEYAZIT YERLEŞKE BAHÇESİNDE BULUNAN AĞAÇ TÜRLERİ Bahçenin Beyazıt tarafındaki kapısından girildiğinde yol Rektörlük binası önündeki küçük bir meydana kadar iki taraflı, sıralı Çınar

Detaylı

ağaç arbor belli bitkilerin yetiştirildiği alan - etum

ağaç arbor belli bitkilerin yetiştirildiği alan - etum Arboretum Arboretum terimi Latince "ağaç" anlamına gelen arbor sözcüğü ile "belli bitkilerin yetiştirildiği alan" anlamındaki - etum son ekinin birleşmesinden oluşur. Bilimsel araştırma ve gözlem amacıyla

Detaylı

Sayfa 1 İBRELİLER (BOY CM.)

Sayfa 1 İBRELİLER (BOY CM.) İBRELİLER (BOY CM.) T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ardıç Altuni (50-75 cm) - 8,00 Çam Fıstık (50-100 cm) 3,00 5,00 Çam Fıstık (100-150 cm) 5,00 8,00 Çam Fıstık (150-200 cm) - 10,00 Çam Fıstık

Detaylı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı BÖLÜM 3 Artvin de Orman Varlığı Özgür EMİNAĞAOĞLU Orman, oldukça geniş bir alanda kendine özgü bir iklim oluşturabilen, belirli yükseklik, yapı ve sıklıktaki ağaçlar, ağaçcık, çalı ve otsu bitkiler, yosun,

Detaylı

Ağaç Fizyolojisi (2+0)

Ağaç Fizyolojisi (2+0) Ağaç Fizyolojisi (2+0) Prof. Dr. Ünal AKKEMİK İ.Ü.Orman Faku ltesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Ağaç Fizyolojisi neden önemlidir? Orman; geniş bir alanda, kendine özgu bir iklim yaratabilen, belirli bir

Detaylı

AĞAÇCIKLAR, ÇALILAR, SARILICI VE TIRMANICILAR. Dr. Pembe EVCİ ÇÜRÜK

AĞAÇCIKLAR, ÇALILAR, SARILICI VE TIRMANICILAR. Dr. Pembe EVCİ ÇÜRÜK AĞAÇCIKLAR, ÇALILAR, SARILICI VE TIRMANICILAR Dr. Pembe EVCİ ÇÜRÜK AĞAÇÇIK: Yüksekliği 5 m.den az fakat 1 m. den çok olan bodur ağaçlardır. (Makiler, maki türleri gibi) ÇALI: Ağaççıklar gibi, tepe, gövde,

Detaylı

YENİŞEHİR FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015)

YENİŞEHİR FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015) Sıra No Türkçe Adı Latince Adı Orijini Yaş Ambalaj Hacim Boy Çevre Fiyat Kdv 1 Ahlat Pyrus elaeagrifolia 2 Ahlat Pyrus elaeagrifolia 3 Akçaağaç(Çınar Yapraklı) Acer platanoides 4 Akçaağaç(Çınar Yapraklı)

Detaylı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı Bitki Materyali-I: Gymnospermae Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı nurgulk@istanbul.edu.tr BİTKİLER ALEMİ CORMOPHYTA (GÖVDELİ BİTKİLER) THALLOPHYTA (GÖVDESİZ BİTLİLER) Pteridophyta

Detaylı

TÜRKİYE DE BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ VE ENDEMİZM. Özet

TÜRKİYE DE BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ VE ENDEMİZM. Özet TÜRKİYE DE BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ VE ENDEMİZM Mesut Uyanık 1*, Ş. Metin Kara 2, Bilal Gürbüz 1, Yasin Özgen 1 1 Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Dışkapı-Ankara 2 Ordu Üniversitesi,

Detaylı

Bl KARESi (BALIKESİR) İÇİN YENİ FLORİSTİK KAYITLAR

Bl KARESi (BALIKESİR) İÇİN YENİ FLORİSTİK KAYITLAR BAÜ Fen Bil. Enst. Derg. (2002).4.1 Bl KARESi (BALIKESİR) İÇİN YENİ FLORİSTİK KAYITLAR Berna SANÖN, Fazıl ÖZEN Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Böliimii 10100 Balıkesir, TÜRKİYE ÖZET

Detaylı

BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ

BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ Genel olarak bitkinin formu iki faktörün kombine etkisi sonucunda oluşur. Birincisi bitkinin sahip olduğu genetik özelliklerini ortaya koyduğu orjinal formu, diğeri modifikasyonlar

Detaylı

ORMAN BOTANİĞİ. 2- Aşağıdaki bitki türlerinden hangisi hızlı gelişen türlerdendir? a) Şimşir b) Karayemiş c) Kermez meşesi d) Kavak e) Gürgen

ORMAN BOTANİĞİ. 2- Aşağıdaki bitki türlerinden hangisi hızlı gelişen türlerdendir? a) Şimşir b) Karayemiş c) Kermez meşesi d) Kavak e) Gürgen DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

SAMSUN ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ KURUPELİT KAMPUS ALANINDAKİ SÜS BİTKİLERİ

SAMSUN ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ KURUPELİT KAMPUS ALANINDAKİ SÜS BİTKİLERİ SAMSUN ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ KURUPELİT KAMPUS ALANINDAKİ SÜS BİTKİLERİ Yrd. Doç. Dr. Fazıl ÖZEN Balıkesir Üni. Fen-Ed. Fak. Biyoloji Bölüm Başkanı, BALIKESİR Mahmut KILINÇ 19 Mayıs Üni. Fen-Edebiyat

Detaylı

Namık Kemal Üniversitesi YerleĢke Bilgi Sisteminin OluĢturulması

Namık Kemal Üniversitesi YerleĢke Bilgi Sisteminin OluĢturulması Namık Kemal Üniversitesi YerleĢke Bilgi Sisteminin OluĢturulması M. Özyavuz E. E. ġiģman A. B. Korkut Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Tekirdağ Günümüzde Coğrafi bilgi

Detaylı

Çankırı Kentsel Sit Alanının Bitki Varlığı Açısından Değerlendirilmesi

Çankırı Kentsel Sit Alanının Bitki Varlığı Açısından Değerlendirilmesi Çankırı Kentsel Sit Alanının Bitki Varlığı Açısından Değerlendirilmesi N. Kuter 1 E.Erdoğan 2 1 Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Çankırı 2 Ankara Üniversitesi Ziraat

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

Kentsel Koruma Alanında Bitkisel Tasarım: Çanakkale (Türkiye) Örneği

Kentsel Koruma Alanında Bitkisel Tasarım: Çanakkale (Türkiye) Örneği Kentsel Koruma Alanında Bitkisel Tasarım: Çanakkale (Türkiye) Örneği Füsun Erduran Nemutlu 1* 1 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 17020, Çanakkale.

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

BÖLÜM 6. Artvin in Ballı Bitkileri

BÖLÜM 6. Artvin in Ballı Bitkileri BÖLÜM 6 Artvin in Ballı Bitkileri Özgür EMİNAĞAOĞLU, Hayal AKYILDIRIM BEĞEN, Güven AKSU Ballı bitkiler, balarısının bal üretmek için ziyaret ettiği çiçekli bitkilerdir. Arılar çiçeklerden polen taneleri

Detaylı

YAL A Ç L I Ç N I - N M - ENDİ

YAL A Ç L I Ç N I - N M - ENDİ DIŞ MEKAN BİTKİLERİ Doç.Dr.Yeşim YALÇIN-MENDİ Yararlanılan Kaynaklar Ç.Ü.Kampüsü Bazı Ağaç ve Çalıları (Prof.Dr.C.Darıcı, Arş.Gör.H.Sağlıker, Biyolog B.Arı) Süs Bitkisi Yetiştiriciliği(Prof.Dr.M.Genç)

Detaylı

ÇANKIRI İLİ PARKLARININ BİTKİSEL PEYZAJ TASARIMINDA KULLANILAN DOĞAL AĞAÇ TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ

ÇANKIRI İLİ PARKLARININ BİTKİSEL PEYZAJ TASARIMINDA KULLANILAN DOĞAL AĞAÇ TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ ÇANKIRI İLİ PARKLARININ BİTKİSEL PEYZAJ TASARIMINDA KULLANILAN DOĞAL AĞAÇ TÜRLERİNİN BELİRLENMESİ B. Cemil BİLGİLİ 1*, Nuri ÖNER 2, İbrahim AYTAŞ 3 1 Çankırı Karatekin Üniversitesi, Orman Fakültesi, Peyzaj

Detaylı

LİSANS ÜSTÜ DERS TANITIM FORMU

LİSANS ÜSTÜ DERS TANITIM FORMU n Adı : Fen Bilimlerinde Ünite Analizleri Kodu : BYE0 Program Adı : OFMAE (Biyoloji Eğitimi) Teori Uygulama.. Proje/ 00 00 n Türü Temel n Amacı Sistem yaklaşımı ile biyoloji ünitelerini analiz adebilme

Detaylı

AĞAÇCIKLAR, ÇALILAR, SARILICI VE TIRMANICILAR

AĞAÇCIKLAR, ÇALILAR, SARILICI VE TIRMANICILAR AĞAÇCIKLAR, ÇALILAR, SARILICI VE TIRMANICILAR Abelia R. Br. (Abelya ) Caprifoliaceae familyasına ait, çalı grubundan bir bitkidir. Dalları tüylü, yaprakları ılıman bölgelerde hep yeģil kalır, soğuk yerlerde

Detaylı

TARİH YİYEN BİTKİLER. Hazırlayan Öğretmenler F.Nesrin ARDA -Şenay UÇAR - Uygar AVCI

TARİH YİYEN BİTKİLER. Hazırlayan Öğretmenler F.Nesrin ARDA -Şenay UÇAR - Uygar AVCI TARİH YİYEN BİTKİLER Hazırlayan Öğretmenler F.Nesrin ARDA -Şenay UÇAR - Uygar AVCI Proje Danışman Öğretim Üyeleri Prof.Dr.Turan GÜVEN - Prof.Dr. Sezai TÜRKEL - Prof.Dr. Ahmet AKSOY GİRİŞ Çanakkale tarih

Detaylı

Ürün Kataloğu Benz nl k Mevk Karadoğan Mahalles No: 19 ÖDEMİŞ / İZMİR - TÜRKİYE Tel.-Faks: Gsm:

Ürün Kataloğu Benz nl k Mevk Karadoğan Mahalles No: 19 ÖDEMİŞ / İZMİR - TÜRKİYE Tel.-Faks: Gsm: Ürün Kataloğu Benz nl k Mevk Karadoğan Mahalles No: 19 ÖDEMİŞ / İZMİR - TÜRKİYE Tel.-Faks: +90 232 548 47 47 - Gsm: +90 532 673 87 32 - +90 532 735 93 12 msbotan k@gma l.com MS Botanik, sektöründeki

Detaylı

BARTIN KENTİ PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANILAN BİTKİ MATERYALİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

BARTIN KENTİ PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANILAN BİTKİ MATERYALİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ZKÜ artın Orman Fakültesi Dergisi ARTIN KENTİ PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANILAN İTKİ MATERYALİ ÜZERİNE İR ARAŞTIRMA urçin EKİCİ, Metin SARIAŞ artın Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği ölümü, 00 artın

Detaylı

Some endemic plants of Çelikhan Çat Dam Basin (Adıyaman) Ahmet Zafer TEL¹, Murat TAK*²

Some endemic plants of Çelikhan Çat Dam Basin (Adıyaman) Ahmet Zafer TEL¹, Murat TAK*² Some endemic plants of Çelikhan Çat Dam Basin (Adıyaman) Ahmet Zafer TEL¹, Murat TA*² ¹Adıyaman Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Adıyaman - aztel@adiyaman.edu.tr ²ilis 7 Aralık Üniversitesi,

Detaylı

PEYZAJ -1 DERSİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler

PEYZAJ -1 DERSİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler PEYZAJ -1 DERSİ Dersin Modülleri Bahçe Düzenleme (Peyzaj) Açık Tohumlu Bitkiler Diğer Açık Tohumlular Kapalı Tohumlu Bitkiler Pinaceae Familyası Taxodiaceae Familyası Cupressaceae Familyası Süs Ağaçları

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU Gezinin Yapıldığı Tarih-Saat : 17/05/2013---09:30-13:00 Geziye Katılan Öğrenci Sayısı : 20 Geziden Sorumlu Öğretmen : Duygu AYDEMİR Gezinin

Detaylı

Abies alba Mill. (Akgöknar)

Abies alba Mill. (Akgöknar) DIŞ MEKAN BİTKİLERİ AĞAÇLAR Abies alba Mill. (Akgöknar) Acacia cyanophylla Lindl. (Kıbrıs Akasyası) Acacia dealbata Link.(Gümüşiakasya,Mimoza) Baklagiller (Fabaceaer) familyasından 15 m'ye kadar boylanan

Detaylı

Vejetasyon Çevre İlişkileri - Analitik Değerlendirmeler. Eğitmen: Yrd. Doç. Dr. Serkan GÜLSOY SDÜ Orman Fakültesi Orman Müh.

Vejetasyon Çevre İlişkileri - Analitik Değerlendirmeler. Eğitmen: Yrd. Doç. Dr. Serkan GÜLSOY SDÜ Orman Fakültesi Orman Müh. Sütçüler (Isparta) Yöresinde Ağaç ve Çalı Türlerinin Yayılışı İtibariyle Yetişme Ortamı Sınıflandırılması ve Haritalanması (Hiyerarşik Sınıflandırma Örneği) Eğitmen: Yrd. Doç. Dr. Serkan GÜLSOY SDÜ Orman

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

: https://ekap.kik.gov.tr/ekap/ a) Niteliği, türü ve miktarı : İhalenin niteliği, türü ve miktarına ilişkin ayrıntılı bilki EK1 de belirtilmiştir.

: https://ekap.kik.gov.tr/ekap/ a) Niteliği, türü ve miktarı : İhalenin niteliği, türü ve miktarına ilişkin ayrıntılı bilki EK1 de belirtilmiştir. BĠTKĠ SATIN ALINACAKTIR TEPEBAġI BELEDĠYESĠ DESTEK HĠZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ Bitki Alımı İşi alımı 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecektir. İhaleye ilişkin

Detaylı

KENTSEL YEŞİL ALANLARDA BİTKİSEL TASARIM VE BİTKİLERİN KULLANIM OLANAKLARI

KENTSEL YEŞİL ALANLARDA BİTKİSEL TASARIM VE BİTKİLERİN KULLANIM OLANAKLARI KENTSEL YEŞİL ALANLARDA BİTKİSEL TASARIM VE BİTKİLERİN KULLANIM OLANAKLARI Prof. Dr. Hakan ALTINÇEKİÇ * Araş. Gör. Nilüfer KART İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü 1. YEŞİL ALAN

Detaylı

Dr.Öğr.Üyesi Dilek ORAL

Dr.Öğr.Üyesi Dilek ORAL Dr.Öğr.Üyesi Dilek ORAL ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1978 Üsküdar T: 212338240025322 212338240025325 F:

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 16.03.2015

Detaylı

Silvikült Temel Esasları

Silvikült Temel Esasları Silvikült ltürün Temel Esasları (Klasör 19) Prof. Dr. Musa GENÇ Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Silvikültür Anabilim Dalı 32260 Isparta musagenc@sdu.edu.tr http://kisisel.sdu.edu.tr/akademik/musagenc

Detaylı

Bitkilerin Adlandırılması

Bitkilerin Adlandırılması Bitkilerin Adlandırılması Bitki isimlerinin bir yerden diğerine değişmemesi, hangi bitkinin söz konusu olduğunun kesin ve emin bir şekilde anlaşılabilmesi ve dünya üzerinde birlik sağlamak için bitkilerde

Detaylı

*ANAVARZA KALESİ VE YAKIN ÇEVRESİNİN YÜZEY FLORASININ ARAŞTIRILMASI. Investıgatıon of the Anavarza Castle and Nearby Surface Flora

*ANAVARZA KALESİ VE YAKIN ÇEVRESİNİN YÜZEY FLORASININ ARAŞTIRILMASI. Investıgatıon of the Anavarza Castle and Nearby Surface Flora *ANAVARZA KALESİ VE YAKIN ÇEVRESİNİN YÜZEY FLORASININ ARAŞTIRILMASI Investıgatıon of the Anavarza Castle and Nearby Surface Flora Yasemin ÖZONUR Biyoloji Anabilim Dalı Halil ÇAKAN Biyoloji Anabilim Dalı

Detaylı

Farmasötik Botanik Laboratuvarı 2

Farmasötik Botanik Laboratuvarı 2 Farmasötik Botanik Laboratuvarı 2 Bitki teşhisi Bitkilerin Teşhis Edilmesi -bilimsel olarak tanımlanması- Bilinmeyen bir bitki, teşhis/tayin anahtarları kullanılarak ve herbaryum materyali ile karşılaştırılarak

Detaylı

DIŞ MEKAN BİTKİLERİ Prof.Dr.Yeşim YALÇIN-MENDİ

DIŞ MEKAN BİTKİLERİ Prof.Dr.Yeşim YALÇIN-MENDİ DIŞ MEKAN BİTKİLERİ Prof.Dr.Yeşim YALÇIN-MENDİ Yararlanılan Kaynaklar Türkiye nin Ağaçları ve Çalıları (Necati Güvenç Mamıkoğlu) Ç.Ü.Kampüsü Bazı Ağaç ve Çalıları (Prof.Dr.C.Darıcı, Arş.Gör.H.Sağlıker,

Detaylı

ÇANKIRI KENTİ PARK VE BAHÇELERİNDEKİ AĞAÇ VE ÇALI TÜRLERİ

ÇANKIRI KENTİ PARK VE BAHÇELERİNDEKİ AĞAÇ VE ÇALI TÜRLERİ Kafkas Üniversitesi, Artvin Orman Fakültesi Dergisi 7(1), 60-68 (2006) ÇANKIRI KENTİ PARK VE BAHÇELERİNDEKİ AĞAÇ VE ÇALI TÜRLERİ Ebru GÜL Gökhan ABAY Nazan KUTER Ankara Üniversitesi, Çankırı Orman Fakültesi,

Detaylı

TMMOB Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

TMMOB Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Tarih : 11.01.2017 Sayı : 2017/0007 İSTANBUL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ NE İTİRAZ EDEN : Adı ya da unvanı : T.M.M.O.B ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ Adresi : Mecidiyeköy Mah. Büyükdere

Detaylı

Monopodial. Anemogam. Deciduous

Monopodial. Anemogam. Deciduous POPULUS: KAVAKLAR Dünyada 35 türü, bunların birçok varyete ve formları ile sayısız doğal ve yapay hibridleri vardır. Kavaklar 6 seksiyona ayrılarak incelenmektedir Populus L., Kavaklar boylu ağaç ender

Detaylı

İstanbul Tarihi Yarımada Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Odunsu Bitkiler Üzerine Bir Araştırma

İstanbul Tarihi Yarımada Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Odunsu Bitkiler Üzerine Bir Araştırma İstanbul Tarihi Yarımada Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Odunsu Bitkiler Üzerine Bir Araştırma * Doğanay YAYIM YENER 1 1 İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 34473, Bahçeköy/İstanbul

Detaylı

Farmasötik Botanik Uygulama III Fructus=Meyve Prof. Dr. Didem Deliorman Orhan Arş. Gör. Dr. Nilüfer Orhan Arş. Gör. Uzm. Tuğba Günbatan Arş. Gör. Ecz. Fatma Ayaz Ecz. Esin Budakoğlu Meyvanın Kısımları

Detaylı

ÖZET. Yüksek Lisans Tezi MAHLEP (PRUNUS MAHALEB L.) İN BİTKİ KISIMLARINDA MİNERAL BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ. Seval Aknil MERALER

ÖZET. Yüksek Lisans Tezi MAHLEP (PRUNUS MAHALEB L.) İN BİTKİ KISIMLARINDA MİNERAL BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ. Seval Aknil MERALER MAHLEP (PRUNUS MAHALEB L.) İN BİTKİ KISIMLARINDA MİNERAL BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ Seval Aknil MERALER YIL: 2010 Sayfa: 56 Bu çalışmada, Mahlep (Prunus mahaleb L.) bitkisinin yaprak, çiçek, meyve, meyve

Detaylı

7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MARDİN ARTUKLU) PEYZAJ RAPORU

7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MARDİN ARTUKLU) PEYZAJ RAPORU 7 İKLİM 7 BÖLGE MAHALLE ULUSAL MİMARİ VE KENTSEL TASARIM FİKİR YARIŞMASI GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MARDİN ARTUKLU) PEYZAJ RAPORU İÇİNDEKİLER GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ (MARDİN ARTUKLU)... 3 GENEL PEYZAJ

Detaylı

Antalya, bazı kent içi yolların bitki materyali ve bitkisel tasarım yönünden değerlendirilmesi

Antalya, bazı kent içi yolların bitki materyali ve bitkisel tasarım yönünden değerlendirilmesi Araştırma Makalesi/Research Article www.ziraatdergi.akdeniz.edu.tr MEDITERRANEAN AGRICULTURAL SCIENCES (2016) 29(3): 105-116 Antalya, bazı kent içi yolların bitki materyali ve bitkisel tasarım yönünden

Detaylı

AĞAÇ TÜRLERİMİZ. SARIÇAM Pinus sylvestris L.

AĞAÇ TÜRLERİMİZ. SARIÇAM Pinus sylvestris L. AĞAÇ TÜRLERİMİZ SARIÇAM Pinus sylvestris L. Sarıçam, Kuzey Anadolu'nun yüksek dağlık kesimlerinde saf yada karışık ormanlar kurmakla birlikte, küçük adacıklar halinde iç ve güney bölgelerimize kadar ulaşır.

Detaylı

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER AKÇAAĞAÇLAR Çoğunlukla kışın yaprağını döken boylu veya kısa boylu ağaçlardır. Yapraklar ve tomurcuklar sürgünlerde karşılıklı yer alır. Yapraklar sade, loplu veya tüysüdür.

Detaylı

BURSA FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015)

BURSA FİDANLIK ŞEFLİĞİ FİDAN FİYATLARI( 12.01.2015) Sıra No Türkçe Adı Latince Adı Orijini Yaş Ambalaj Hacim Boy Çevre Fiyat Kdv TTS 4441 (Bursa Orman İşletme 1 Acem Borusu Bignonia radicans(campsis radicans) 1+1 Kaplı 1,4-4 - - 1,50 +KDV 2 Acem Borusu

Detaylı

Düzce ve Batı Karadeniz Bölgesindeki Endemik ve Nadir Bitki Taksonlarının Ex-situ Korunması Amacıyla

Düzce ve Batı Karadeniz Bölgesindeki Endemik ve Nadir Bitki Taksonlarının Ex-situ Korunması Amacıyla Düzce ve Batı Karadeniz Bölgesindeki Endemik ve Nadir Bitki Taksonlarının Ex-situ Korunması Amacıyla Küçük Ölçekli Botanik Bahçesi Oluşturulması ve Süs Bitkisi Olarak Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi

Detaylı

GRUP ENDEMİKUS. Doç. Dr. Ali ÇELİK Denizli, KAZ DAĞI GÖKNARI Abies nordmanniana subsp. equi-trojani

GRUP ENDEMİKUS. Doç. Dr. Ali ÇELİK Denizli, KAZ DAĞI GÖKNARI Abies nordmanniana subsp. equi-trojani GRUP ENDEMİKUS KAZ DAĞI GÖKNARI Abies nordmanniana subsp. equi-trojani ÇANAKKALE İLİ ENDEMİK BİTKİ TÜRLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİRLİĞİNİN SAĞLANMASI Doç. Dr. Ali ÇELİK Denizli, 2010 Proje Ekibi Abuzer BERKKAYA

Detaylı

DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ BİTKİLERİ. Plants of East Mediterranean Region

DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ BİTKİLERİ. Plants of East Mediterranean Region DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ BİTKİLERİ Plants of East Mediterranean Region Deniz KARAÖMERLİOĞLU Biyoloji Anabilim Dalı Atabay DÜZENLİ Biyoloji Anabilim Dalı ÖZET Bu çalışma Doğu Akdeniz Bölgesi nin sahip olduğu

Detaylı

ORMAN MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ

ORMAN MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ ORMAN BOTANİĞİ DERS NOTLARI Trabzon, 2018 1 1. FLORA, VEJETASYON, FORMASYON Flora bir ülke, bir bölge ya da belirli bir yörenin bitkilerinin tümüne verilen ad olup, florayı

Detaylı

YEŞİL ENERJİ HAYAL DEĞİL! Doç. Dr. Serdar Gökhan ŞENOL EGE Ü. Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi

YEŞİL ENERJİ HAYAL DEĞİL! Doç. Dr. Serdar Gökhan ŞENOL EGE Ü. Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi YEŞİL ENERJİ HAYAL DEĞİL! Doç. Dr. Serdar Gökhan ŞENOL EGE Ü. Botanik Bahçesi Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Dünya Genelinde Bitki Çeşitliliği ve Endemizm? Akdeniz kıyıları 25000 tür 13000 end

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK SÖZLEŞMESİ VE ULUSAL UYGULAMA DENEYİMİ

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK SÖZLEŞMESİ VE ULUSAL UYGULAMA DENEYİMİ 1 T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK SÖZLEŞMESİ VE ULUSAL UYGULAMA DENEYİMİ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK=BİYOLOJİK KAYNAK Ekosistem Tür Gen 2 3 Bozulmamış

Detaylı

Havran ve Burhaniye (Balıkesir) Yörelerinde El Sanatlarında Yararlanılan Bitkiler Üzerine Etnobotanik Araştırmalar

Havran ve Burhaniye (Balıkesir) Yörelerinde El Sanatlarında Yararlanılan Bitkiler Üzerine Etnobotanik Araştırmalar 1 Havran ve Burhaniye (Balıkesir) Yörelerinde El Sanatlarında Yararlanılan Bitkiler Üzerine Etnobotanik Araştırmalar Rıdvan POLAT 1, Fatih SATIL 2, Selami SELVİ 3 1 Giresun Üniversitesi, Espiye MYO, Tıbbi

Detaylı

TEKNİK VE İDARİ ŞARTNAME

TEKNİK VE İDARİ ŞARTNAME TEKNİK VE İDARİ ŞARTNAME 1. Yapılacak İş : Konak Belediyesi sınırları içindeki park ve yeşil alanlarımızda kullanılmak üzere muhtelif türlerden ağaç,çalı, yer örtücü ve mevsimlik çiçek alınması işi. 2.

Detaylı

YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı. Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK

YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı. Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK Dünyada kültüre alınıp yetiştirilmekte olan 138 meyve türünden, yaklaşık 16'sı subtropik meyve türü olan 75'e yakın tür ülkemizde

Detaylı

Bu belge Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 37 inci maddesi hükümlerine göre müteşebbis sertifikasıdır

Bu belge Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 37 inci maddesi hükümlerine göre müteşebbis sertifikasıdır Kod nr: TR-OT-19 Versiyon No TR-0287 Sayfa 1 / 14 Bu belge Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 37 inci maddesi hükümlerine göre müteşebbis sertifikasıdır Ana Faaliyet: Kısıtlamalar:

Detaylı

BİTKİSEL TASARIMIN KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİNDE ÖNEMİ: ÇANAKKALE ÖRNEĞİ

BİTKİSEL TASARIMIN KARAYOLU TRAFİK GÜVENLİĞİNDE ÖNEMİ: ÇANAKKALE ÖRNEĞİ Yayın bilgisi (Reference information): Sağlık A., Erduran F., Sağlık E., "Bitkisel Tasarımın Karayolu Trafik Güvenliğinde Önemi: Çanakkale Örneği", 3. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu, Ankara, Türkiye,

Detaylı

BİNGÖL KENTİNDE PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANILAN BİTKİ TÜRLERİ. Güzin TUTAL. Yüksek Lisans Tezi. Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı

BİNGÖL KENTİNDE PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANILAN BİTKİ TÜRLERİ. Güzin TUTAL. Yüksek Lisans Tezi. Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı BİNGÖL KENTİNDE PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANILAN BİTKİ TÜRLERİ Güzin TUTAL Yüksek Lisans Tezi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Muharrem Ergun 2015 Her hakkı saklıdır T.C. BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

ÜLKEMİZDEKİ BAZI BALLI BİTKİLERİN ÇİÇEKLENME DÖNEMİ, POLEN, ÇİÇEK NEKTARI VE BÖCEK NEKTARI ÜRETİM KAPASİTELERİ İLE BULUNDUĞU İLLER

ÜLKEMİZDEKİ BAZI BALLI BİTKİLERİN ÇİÇEKLENME DÖNEMİ, POLEN, ÇİÇEK NEKTARI VE BÖCEK NEKTARI ÜRETİM KAPASİTELERİ İLE BULUNDUĞU İLLER Üretim A bies nordmanniana (STEV.) SPACH Göknar Nisan Temmuzda bitki üzerinde yaşayan Cinara pectinata, Cinara pillicornis, gibi böceklerin çıkardıklarını bal arıları bala dönüştürür. Artvin, Balıkesir,

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.02.2015

Detaylı

TÜRKİYE ORMAN VARLIĞI & ORMAN EKOSİSTEMLERİMİZ

TÜRKİYE ORMAN VARLIĞI & ORMAN EKOSİSTEMLERİMİZ TÜRKİYE ORMAN VARLIĞI & ORMAN EKOSİSTEMLERİMİZ Arş. Gör. Uğur KEZİK Toprak İlmi ve Ekoloji A.B.D. KTÜ Land use Türkiye Arazi Kullanımı Forest Orman Varlığımız TÜRKİYE ORMANLARI 21.6 MİLYON HEKTAR Verimli

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

TRABZON İLİ SÜRMENE İLÇESİ ÇAMBURNU YÖRESİNDE ÇIKAN ORMAN YANGINI HAKKINDA RAPOR

TRABZON İLİ SÜRMENE İLÇESİ ÇAMBURNU YÖRESİNDE ÇIKAN ORMAN YANGINI HAKKINDA RAPOR TRABZON İLİ SÜRMENE İLÇESİ ÇAMBURNU YÖRESİNDE ÇIKAN ORMAN YANGINI HAKKINDA RAPOR 1. Giriş Türkiye Ormancılar Derneği genel merkezinin talebi ve görevlendirmesi üzerine TOD KTÜ Orman Fakültesi temsilcisi

Detaylı

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır.

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır. Bitki tanıma I FAM: PİNACEAE Conifera sınıfının en önemli familyasıdır. 10 cins ve 210 kadar tür içerir. Tropik ormanlardan kuzey kutbuna kadar geniş yayılışı vardır. GENUSLARI: Abies, Picea, Keteleria,

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

Bitki Bilimi. Dikim Tekniği

Bitki Bilimi. Dikim Tekniği Bitki Bilimi Dikim Tekniği Hazırlayan Peyzaj Mimarı Tijen BAHAR Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Peyzaj planlama ve çevre düzenleme çalışmaları ile iç mekanda bitkileri estetik ve fonksiyonel

Detaylı

ARDAHAN İLİNİN EKONOMİK KALKINMASI

ARDAHAN İLİNİN EKONOMİK KALKINMASI İKTİSADÎ ARAŞTIRMALAR VAKFI ARDAHAN İLİNİN EKONOMİK KALKINMASI SEMİNER İSTANBUL, 1998 DOÇ.DR. NASİP DEMİRKUŞ: Sayın Vali'm, Sayın İktisadi Araştırmalar Vakfı Yetkilileri, Saygıdeğer Misafirler, Değerli

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

AVRUPA KAYINI (Fagus sylvatica) NIN YILDIZ (ISTRANCA) DAĞLARINDAKİ YENİ YAYILIŞ ALANLARI

AVRUPA KAYINI (Fagus sylvatica) NIN YILDIZ (ISTRANCA) DAĞLARINDAKİ YENİ YAYILIŞ ALANLARI Mayıs 2010 Cilt:18 No:2 Kastamonu Eğitim Dergisi 623-630 AVRUPA KAYINI (Fagus sylvatica) NIN YILDIZ (ISTRANCA) DAĞLARINDAKİ YENİ YAYILIŞ ALANLARI Duran AYDINÖZÜ Kastamonu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,

Detaylı

BATI ANADOLU BÖLGESİNDE YAYILIŞ GÖSTEREN ORİGANUM L. (LAMİACEAE) TAKSONLARININ PALİNOlOJİK ÖZELLİKLERİ. Mehmet TEMEL 1 Süleyman TOKUR 2

BATI ANADOLU BÖLGESİNDE YAYILIŞ GÖSTEREN ORİGANUM L. (LAMİACEAE) TAKSONLARININ PALİNOlOJİK ÖZELLİKLERİ. Mehmet TEMEL 1 Süleyman TOKUR 2 Afyon Kocatepe Üniversitesi 8(1) Afyon Kocatepe University FEN BİLİMLERİ DERGİSİ JOURNAL OF SCIENCE BATI ANADOLU BÖLGESİNDE YAYILIŞ GÖSTEREN ORİGANUM L. (LAMİACEAE) TAKSONLARININ PALİNOlOJİK ÖZELLİKLERİ

Detaylı

Çankırı Kenti Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Bazı Bitkilerin Kurakçıl Peyzaj Açısından Değerlendirilmesi

Çankırı Kenti Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Bazı Bitkilerin Kurakçıl Peyzaj Açısından Değerlendirilmesi Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 5 (2): 19-24, 2012 ISSN: 1308-0040, E-ISSN: 2146-0132, www.nobel.gen.tr Çankırı Kenti Peyzaj Düzenlemelerinde Kullanılan Bazı Bitkilerin Kurakçıl Peyzaj Açısından Değerlendirilmesi

Detaylı

Biological Diversity and Conservation. ISSN 1308-5301 Print; ISSN 1308-8084 Online BioDiCon 2/1 (2009) 65-70

Biological Diversity and Conservation. ISSN 1308-5301 Print; ISSN 1308-8084 Online BioDiCon 2/1 (2009) 65-70 www.biodicon.com Biological Diversity and Conservation ISSN 1308-5301 Print; ISSN 1308-8084 Online BioDiCon 2/1 (2009) 65-70 New distribution areas of Kadıncık shrub (Flueggea anatolica Gemici) determined

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

TARİH YİYEN BİTKİLER GRUP BİTKİ. Hazırlayan Öğretmenler. F. Nesrin ARDA - Şenay UÇAR - Uygar AVCI

TARİH YİYEN BİTKİLER GRUP BİTKİ. Hazırlayan Öğretmenler. F. Nesrin ARDA - Şenay UÇAR - Uygar AVCI TARİH YİYEN BİTKİLER GRUP BİTKİ Hazırlayan Öğretmenler F. Nesrin ARDA - Şenay UÇAR - Uygar AVCI Proje Danışman Öğretim Üyeleri Prof.Dr.Turan GÜVEN Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği

Detaylı

Hacim (Lt.) Boy (cm) - Saksılı 4, , Saksılı 11, ,00 - Ç.K ,00

Hacim (Lt.) Boy (cm) - Saksılı 4, , Saksılı 11, ,00 - Ç.K ,00 LÜLEBURGAZ ORMAN FİDANLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2015 YILI FİDAN SATIŞ FİYAT LİSTESİ Türkçe Adı Latince Adı Yaş Ambalaj şekli Hacim (Lt.) Boy (cm) Çevre (cm) Satış Fiyatı (TL.) KDV Adaçayı Salvia officinalis 1+1 Kaplı

Detaylı

Pinus halepensis te Glaf (Kın)

Pinus halepensis te Glaf (Kın) Pinus (Çam) Bu cins Gymnospermler içerisinde en fazla türe sahip olandır. 112 türle temsil edilmektedir. Herdemyeşildir. Hem uzun hem de kısa sürgünleri vardır. Pinus (Çam) Sürgünler: Uzun sürgünlerle

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ SERT KABUKLUBİTLERİN İLLERE GÖRE DAĞILIMI VE KONUKÇULARI

TÜRKİYE DEKİ SERT KABUKLUBİTLERİN İLLERE GÖRE DAĞILIMI VE KONUKÇULARI TÜRKİYE DEKİ SERT KABUKLUBİTLERİN İLLERE GÖRE DAĞILIMI VE KONUKÇULARI (HEMIPTERA: COCCOMORPHA: DIASPIDIDAE) THE HOST PLANTS AND DISTRIBUTIONS OF THE ARMOURED SCALE INSECTS ACCORDING TO THE CITIES IN TURKEY

Detaylı

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda)

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen Toros (Lübnan) Sediri (C. libani) Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Himalaya Sediri Atlas Sediri (C. deodora) (C. atlantica) Dünyada Kuzey Afrika,

Detaylı

NEW FLORISTIC RECORDS FOR VARIOUS SQUARES IN THE FLORA OF TURKEY

NEW FLORISTIC RECORDS FOR VARIOUS SQUARES IN THE FLORA OF TURKEY BAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi (2000). 2 (1) NEW FLORISTIC RECORDS FOR VARIOUS SQUARES IN THE FLORA OF TURKEY Fazıl ÖZEN Balıkesir University Faculty of Science and Art Department of Biology 10100

Detaylı

Grup KARDELEN. Grup Üyeleri Menduh ÖZTÜRK (Kocasinan YİBO-Kayseri) Hüseyin YILMAZ (M.100.Yıl YİBO-Ağrı)

Grup KARDELEN. Grup Üyeleri Menduh ÖZTÜRK (Kocasinan YİBO-Kayseri) Hüseyin YILMAZ (M.100.Yıl YİBO-Ağrı) T.C.Milli Eğitim Bakanlığı-TUBİTAK BİDEB YİBO Öğretmenleri (Fen Ve Teknoloji,Fizik,Kimya,Biyoloji Ve Matematik)Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı 2009- Biyoloji Çalışma Grubu Grup KARDELEN Grup Üyeleri

Detaylı

Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE

Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE 1.Tohum karpellerin koltuğunda açıkta gelişir. Bu nedenle gerçek meyve oluşmaz. 2.Tohum taslakları içerisinde embryo kesesi çevresinde arkegonlar vardır 3.Tek

Detaylı

ARDIÇ ve KÜF (BİYOLOJİ)

ARDIÇ ve KÜF (BİYOLOJİ) YİBO-4 Öğretmenleri (Fen ve Teknoloji-Fizik, Kimya, Biyoloji- ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı (2010-2) ARDIÇ ve KÜF (BİYOLOJİ) ARDIÇGİLLER Saniye BEKTAŞ Münevver ALPASLAN PROJE DANIŞMANLARI

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** -Bu familya yaşayan gymnospermlerin en zengin ve en geniş alanı oluşturan familyasıdır. -Bu familya da, boylu ağaç, ağaç, ağaççık, boylu çalı, çalı formunda

Detaylı

Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Kampüsü (Hatay) nün Süs. Bitkileri

Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Kampüsü (Hatay) nün Süs. Bitkileri Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Kampüsü (Hatay) nün Süs Bitkileri Volkan ALTAY * *Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Hatay, TÜRKİYE Özet Bu çalışmada, Mustafa

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

ÇAMLIDERE (ANKARA) NEOJEN SİLİSLEŞMİŞ AĞAÇLARI PALEOEKOLOJİ-PALEOKLİMATOLOJİ

ÇAMLIDERE (ANKARA) NEOJEN SİLİSLEŞMİŞ AĞAÇLARI PALEOEKOLOJİ-PALEOKLİMATOLOJİ ÇAMLIDERE (ANKARA) NEOJEN SİLİSLEŞMİŞ AĞAÇLARI PALEOEKOLOJİ-PALEOKLİMATOLOJİ Mehmet Sakınç*, Aliye Aras**, Cenk Yaltırak*** *İTÜ, Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü, Maslak/İstanbul **İ.Ü. Fen Fakültesi, Biyoloji

Detaylı

ÜNİVERSİTEMİZDE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK VE BİYOKAÇAKÇILIK ÇALIŞTAYI Gönderen basin - Kasim :00:37

ÜNİVERSİTEMİZDE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK VE BİYOKAÇAKÇILIK ÇALIŞTAYI Gönderen basin - Kasim :00:37 ÜNİVERSİTEMİZDE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK VE BİYOKAÇAKÇILIK ÇALIŞTAYI Gönderen basin - Kasim 23 2015 17:00:37 Ülkemizin sahip olduğu biyolojik kaynakların ülkemizin kontrolü dışında çeşitli amaçlarla kullanılmasının

Detaylı

ÇOBAN Fiday Yönetim Kurulu Başkanı

ÇOBAN Fiday Yönetim Kurulu Başkanı MUSTAFA ÇOBAN Fiday Yönetim Kurulu Başkanı Ödemiş FİDAY Süs Bitkileri ve Fidancılık San. ve Tic. Ltd. Şti. adıyla Kasım 2010 da kurulmuş olan şirketimizin ortaklarının hepsi de süs bitkileri sektöründe

Detaylı

KUZEY ADANA DAKİ ÇOCUK OYUN ALANLARININ BİTKİ SEÇİMİ YÖNÜNDEN İRDELENMESİ* Examınatıon Of Chıldren s Playground For Choosen Plants In North Adana

KUZEY ADANA DAKİ ÇOCUK OYUN ALANLARININ BİTKİ SEÇİMİ YÖNÜNDEN İRDELENMESİ* Examınatıon Of Chıldren s Playground For Choosen Plants In North Adana KUZEY ADANA DAKİ ÇOCUK OYUN ALANLARININ BİTKİ SEÇİMİ YÖNÜNDEN İRDELENMESİ* Examınatıon Of Chıldren s Playground For Choosen Plants In North Adana Handan ULUĞ Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Sevil ALTAN

Detaylı