Mali Bülten No: 2014/19

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mali Bülten No: 2014/19"

Transkript

1 ` Mali Bülten No: 2014/19 Vergi/ 20 Şubat Sayılı Torba Yasa ile Yapılan Vergi Düzenlemeleri kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: 6518 Sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayımlanmıştır. Açıklamalar tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan söz konusu Kanun ile birlikte vergi kanunları da dahil olmak üzere birçok kanunda düzenlemeler yapılmıştır sayılı Kanun ile aşağıda belirtilen vergi kanunlarına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır; Kurumlar Vergisi Kanunu Gelir Vergisi Kanunu Katma Değer Vergisi Kanunu Vergi Usul Kanunu Özel Tüketim Vergisi Kanunu Damga Vergisi Kanunu Harçlar Kanunu Gider Vergileri Kanunu 1) GİDER VERGİLERİ KANUNU İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER Ön Ödemeli Hat Kullanımında Özel İletişim Vergisi Gider Vergileri Kanunu nun 9 uncu maddesinde yapılan değişiklik ile; Ön ödemeli hat kullanıcıları tarafından yapılan yüklemelerin farklı oranlara tabi hizmetlerde kullanılması hâlinde, her hizmet tabi olduğu oran üzerinden vergilendirileceği belirtilmiştir.

2 Buna göre, Ön ödemeli hat kullanıcılarının mobil internet kullanımları için uygulanan %25 oranındaki Özel İletişim Vergisi düzenleme ile birlikte artık %5 olarak uygulanacaktır. Ön ödemeli hatlara yapılan yüklemelerin farklı oranlara tabi hizmetlerde kullanılması hâlinde fazla tahsil edilen verginin kullanıcıya ödenmesi koşuluyla mükellefe iade ettirmeye Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır. Düzenleme tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. 2) GELİR VERGİSİ KANUNU İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER Korumalı İş Yeri İndirimi Gelir Vergisi Kanunu nun 89 uncu maddesine eklenen bent ile 578 sayılı Engelliler Hakkında Kanuna göre kurulan korumalı işyerlerinde istihdam edilen engelli çalışanlar için yapılan ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının %100 ü korumalı işyeri indirimi kapsamında beyan edilen gelirden indirim konusu yapılabilecektir. (İndirim, her bir engelli çalışan için azami beş yıl süre ile uygulanabilecek ve yıllık olarak indirilecek tutar, her bir engelli çalışan için asgari ücretin yıllık brüt tutarının yüzde 150 sini aşamayacaktır.) ) VERGİ USUL KANUNU İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER Özel Etiket ve İşaret Kullanımı Vergi Usul Kanunu nun mükerrer 257 inci maddesinde yapılan değişiklik ile vergi güvenliğini sağlamak amacıyla Maliye Bakanlığı mükelleflere; Niteliklerini belirleyip onayladığı elektrikli, elektronik, manyetik ve benzeri cihazlar ve sistemleri kullandırmaya, Bu cihaz ve sistemler vasıtasıyla bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretlerin kullanılmasına ilişkin zorunluluk getirmeye, Mükelleflere bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretlerin verilmesinde, mükelleflerin Maliye Bakanlığı na bağlı vergi dairelerine vadesi geçmiş borcu bulunmadığına ilişkin belge arama zorunluluğu getirmeye, Bu zorunluluk kapsamına girecek amme alacaklarını tür ve tutar itibarıyla tespit etmeye, yetkili kılınmıştır. Bununla birlikte; bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretlerin basımı, dağıtımı ile sistemin kurulması ve işletilmesi hizmetleri ile bu hizmetlerde yetkilendirilecek gerçek veya tüzel kişilerde bulunması gereken özellikleri, yetkilendirilecek gerçek veya tüzel kişilerin faaliyetlerinin yönlendirilmesi, izlenmesi, denetlenmesi, yetkilendirmenin sonlandırılması ile ilgili usul ve esaslar Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecektir.

3 4) HARÇLAR KANUNU İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER Tahkim Yargılamalarında Harç Uygulaması Harçlar Kanunu na ekli 1 sayılı tarifenin III-Karar ve ilam harcı başlıklı bölümünde yapılan değişiklikle tahkim davalarında hüküm altına alınan anlaşmazlık konusu değer üzerinden hesaplanacak harç miktarı %50 oranında uygulanacaktır. 5) KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER Ar-Ge ve Yenilik Faaliyetleri Sonucu Elde Edilen Gayrimaddi Hakların Kiralanması, Devri ve Satışında KDV Uygulaması KDV Kanunu nun Diğer İstisnalar başlıklı 17. Maddesinin 4. Fıkrasına eklenen bent ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu nun 5/B maddesi kapsamındaki araştırma ve geliştirme, yenilik ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan patentli veya faydalı model belgeli buluşa ilişkin gayri maddi hakların kiralanması, devri veya satışı katma değer vergisinden istisna edilmiştir. Bu kapsamda vergiden istisna edilen işlemler bakımından KDV Kanunu nun İndirilemeyecek KDV ile ilgili madde hükümleri uygulanmayacaktır. Düzenleme tarihinden itibaren yapılacak teslim ve hizmetlere uygulanmak üzere tarihinde yürürlüğe girmiştir. 6) ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER Malul ve Engellilerin İktisap Edecekleri Bazı Araçlarda ÖTV İstisnası ÖTV Kanunu nun Diğer İstisnalar başlıklı 7 inci maddesinin 1 inci fıkrasında yapılan düzenleme sonrasında; Engellilik derecesi %90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler ile, Engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden malûl ve engelliler tarafından, 87.0 G.T.I.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi cm ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin % 50 sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olan araçların beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV den istisna edilmiştir.

4 7) KURUMLAR VERGİSİ KANUNU İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER a) Sınai Mülkiyet Haklarında İstisna Kurumlar Vergisi Kanunu nun İstisnalar başlıklı 5 inci maddesinde yapılan düzenleme ile birlikte Türkiye de gerçekleştirilen araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan buluşların; a )Kiralanması neticesinde elde edilen kazanç ve iratların, b) Devri veya satışı neticesinde elde edilen kazançların, c) Türkiye de seri üretime tabi tutularak pazarlanmaları hâlinde elde edilen kazançların, d) Türkiye de gerçekleştirilen üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmının, % 50 si kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Söz konusu istisna, buluşa yönelik hakların ihlal edilmesi neticesinde elde edilen gelirler ile buluş nedeniyle alınan sigorta veya diğer tazminatlar için de uygulanacaktır. İstisnanın uygulanabilmesi için; a) İstisna uygulamasına konu buluşun, 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında patent veya faydalı model belgesi verilerek koruma altına alınan buluşlar arasında yer alması ve buluşa ilişkin incelemeli sistem ile patent veya araştırma raporu sonucunda faydalı model belgesi alınması, b) İstisna uygulamasından yararlanabilecek kişilerin, 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesinde belirtilen nitelikleri taşıması ve bu kişilerin patentli veya faydalı model belgeli buluşu geliştirme yetkisini haiz bulunması şartıyla, patent veya faydalı model belgesinin sahibi ya da patent veya faydalı model belgesi üzerinde tekel niteliğinde özel bir ruhsata sahip olması, c) İstisnadan yararlanılacak ilk yıl, buluşun oluşturacağı katma değer dikkate alınarak devir veya satış hâlindeki değerinin tespitine yönelik Maliye Bakanlığı tarafından değerleme raporu düzenlenmesi, gerekmektedir. Düzenlemeye ilişkin diğer hususlar aşağıdaki gibidir; İstisna uygulamasına patent veya faydalı model belgesinin verildiği tarihten itibaren başlanacak ve ilgili patent veya faydalı model belgesi için sağlanan koruma süresi aşılmamak kaydıyla bu istisnadan yararlanılabilir. Her bir mükellef tarafından yararlanılabilecek istisna tutarı; değerleme raporunda belirtilen bedelin % 50 sini, bu madde kapsamında yararlanılabilecek toplam istisna tutarı ise değerleme raporunda belirtilen bedelin % 100 ünü aşamaz. Buluşun üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların, patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmı, ayrıştırılmak suretiyle transfer fiyatlandırması esaslarına göre tespit edilir. Düzenleme gelir vergisi mükellefleri hakkında da uygulanır.

5 İstisna uygulamasının kesinti suretiyle alınan vergilere etkisi yoktur. Ancak, bu madde kapsamında istisnadan yararlanılan serbest meslek kazançları ile gayrimenkul sermaye iratları üzerinden yapılacak vergi kesintisi % 50 oranında indirimli uygulanır. Kazanç ve iradı kesinti yoluyla vergilenen ve beyanname vermesi gerekmeyen mükellefler için indirimli vergi kesintisi en fazla 5 yıl süre ile uygulanır. Düzenleme kapsamında istisna uygulamasından yararlanan mükellefler, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında yer alan istisna uygulamasından ayrıca yararlanamaz. Düzenleme tarihinden itibaren elde edilen kazanç ve iratlara ve bu tarihten itibaren yapılacak vergi kesintilerine uygulanmak üzere tarihinde yürürlüğe girmiştir. b) Korumalı İş Yeri İndirimi Kurumlar Vergisi Kanunu nun 10 uncu maddesine eklenen bent ile 578 sayılı Engelliler Hakkında Kanun a göre kurulan korumalı işyerlerinde istihdam edilen engelli çalışanlar için yapılan ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının %100 ü korumalı işyeri indirimi kapsamında beyan edilen gelirden veya kurum kazancından indirim konusu yapılabilecektir. (İndirim, her bir engelli çalışan için azami beş yıl süre ile uygulanabilecek ve yıllık olarak indirilecek tutar, her bir engelli çalışan için asgari ücretin yıllık brüt tutarının %150 sini aşamayacaktır.) 8) ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER Korumalı İş Yerleri İle İlgili Muafiyet 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu nun 44 üncü maddesinde yapılan düzenleme ile korumalı iş yerlerinin çevre temizlik vergisinden muaf tutulması sağlanmıştır. 9) KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ OTOYOLLAR İLE BUNLAR ÜZERİNDE YER ALAN TESİSLERİN DEVRİNDE VERGİ İSTİSNALARI 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun un 29 uncu maddesinde yapılan düzenleme sonucunda; Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki otoyollar ile bunlar üzerinde bulunan bakım ve işletme tesislerinin, hizmet tesislerinin ve diğer mal ve hizmet üretim birimlerinin, varlıkların işletme haklarının Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca kurulacak anonim şirkete/şirketlere devredilmesinde, Genel Müdürlük tarafından işletme hakkının ilgili şirkete devri KDV Kanunu nun geçici 12 inci maddesi hükmü kapsamında katma değer vergisinden istisna tutulmuştur. Bununla birlikte işletme hakkının ilgili şirkete devrine ilişkin düzenlenecek sözleşmeler damga vergisinden, yapılacak intikal işlemleri veraset ve intikal vergisinden istisna edilmiştir. Bültenimizde yer alan konulara ilişkin sorularınız için lütfen bizimle temasa geçiniz. Saygılarımızla,

6 Bize Ulaşın Vergi Hizmetleri Yetkin Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. KPMG Istanbul Ofis Kavacık, Rüzgarlı Bahçe Mahallesi Kavak Sokak, No; 29 Beykoz 4805 İstanbul Tel. +90 (216) Fax. +90 (216) KPMG Ankara Ofis Turan Güneş Bulvarı Galip Erdem Caddesi No: 41 Yıldızevler Çankaya Ankara Tel :+90 (12) Fax : +90 (12) KPMG İzmir Ofis Heris Tower, Akdeniz Mah.Şehit Fethi Bey Cad. No:55 Kat:21 D:4 Alsancak-Konak / İZMİR Tel : +90 (22) Fax : +90 (22) Yetkin Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş., KPMG International Cooperative'in üyesi bir Türk şirketidir. KPMG adı ve KPMG logosu KPMG International Cooperative in tescilli ticari markalarıdır. Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın, bu dökümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. KPMG International Cooperative bir İsviçre kuruluşudur. KPMG bağımsız şirketler ağının üye firmaları KPMG International Cooperative e bağlıdır. KPMG International Cooperative müşterilerine herhangi bir hizmet sunmamaktadır. Hiç bir üye firmanın KPMG International Cooperative e veya bir başka üye firmayı üçüncü şahıslar ile karşı karşıya getirecek zorlayıcı yada bağlayıcı hiçbir yetkisi yoktur.

6518 Sayılı Kanun ile aşağıda belirtilen vergi kanunlarına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır;

6518 Sayılı Kanun ile aşağıda belirtilen vergi kanunlarına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır; Rödl & Partner Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. Teşvikiye Cad. No: 17 D 12/13/15 İkbal Ticaret Merkezi TR-34365 Teşvikiye-İstanbul Telefon + 90 (212) 310 14 00 Telefax + 90 (212) 327 32 14 E-mail : info@roedl.com.tr

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/25. KONU 6518 Sayılı Kanun ile Yapılması Öngörülen Vergi Düzenlemeleri.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/25. KONU 6518 Sayılı Kanun ile Yapılması Öngörülen Vergi Düzenlemeleri. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Sun Plaza No:24 34398 Maslak İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

c- Türkiye de seri üretime tabi tutularak pazarlanmaları hâlinde elde edilen kazançların,

c- Türkiye de seri üretime tabi tutularak pazarlanmaları hâlinde elde edilen kazançların, 10.03.2014 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/41 KONU: 6518 Sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle

Detaylı

6518 VE 6519 SAYILI KANUNLARLA VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN BAZI DEĞİŞİKLİKLER

6518 VE 6519 SAYILI KANUNLARLA VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN BAZI DEĞİŞİKLİKLER 6518 VE 6519 SAYILI KANUNLARLA VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN BAZI DEĞİŞİKLİKLER 1. KONU: 19 Şubat 2014 tarih ve 28918 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 6518 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının

Detaylı

KONU : :AR-GE FAALİYETLERİ KAPSAMINDA ORTAYA ÇIKAN BULUŞLARA KURUMLAR VERGİSİ VE KDV İSTİSNASI GETİREN KANUN, TBMM DE KABUL EDİLDİ.

KONU : :AR-GE FAALİYETLERİ KAPSAMINDA ORTAYA ÇIKAN BULUŞLARA KURUMLAR VERGİSİ VE KDV İSTİSNASI GETİREN KANUN, TBMM DE KABUL EDİLDİ. KONU : :AR-GE FAALİYETLERİ KAPSAMINDA ORTAYA ÇIKAN BULUŞLARA KURUMLAR VERGİSİ VE KDV İSTİSNASI GETİREN KANUN, TBMM DE KABUL EDİLDİ. TBMM Genel Kurulunda 6 Şubat 2014 tarihinde kabul edilen 6518 sayılı

Detaylı

Mali Bülten No: 2015/51

Mali Bülten No: 2015/51 ` Mali Bülten No: 2015/51 Vergi/ 21 Nisan 2015 Kurumlar Vergisi Genel Tebliği nde Değişiklik Yapıldı kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: 21 Nisan 2015 tarih ve 29 sayılı Resmi Gazete de Kurumlar Vergisi Genel

Detaylı

Sirküler Tarihi : 25.02.2014 Sirküler No : 2014/022

Sirküler Tarihi : 25.02.2014 Sirküler No : 2014/022 Sirküler Tarihi : 25.02.2014 Sirküler No : 2014/022 6518 SAYILI KANUN İLE VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN DÜZENLEMELER 6518 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun

Detaylı

Mali Bülten No: 2014/1

Mali Bülten No: 2014/1 ` Mali Bülten No: 2014/1 Vergi/ 2 Ocak 2013 1 Ocak 2014 ten Geçerli Olmak Üzere Bazı Malların ÖTV Oranlarında Artış Olmuştur kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: 1 Ocak 2014 tarih ve 28869 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

Mali Bülten No: 2013/78

Mali Bülten No: 2013/78 ` Mali Bülten No: 2013/78 Vergi/ 31 Aralık 2013 2014 Yılına Ait Gelir Vergisi Had ve Tutarları Açıklandı kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan ve 2014 takvim yılında uygulanacak

Detaylı

1. Sınai mülkiyet haklarından elde edilen kazanç ve iratların kapsamı

1. Sınai mülkiyet haklarından elde edilen kazanç ve iratların kapsamı Sayı: 2015/11 Konu: Sınai mülkiyet haklarına ilişkin kurumlar vergisi istisnasının uygulama esaslarının açıklandığı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği 21 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. 21 Nisan

Detaylı

Mali Bülten No: 2013/74

Mali Bülten No: 2013/74 ` Mali Bülten No: 2013/74 Vergi/ 31 Aralık 2013 Vergi Usul Kanunu'nda Yer Alan 2014 Yılı Had ve Miktarları kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: 30.12. 2013 tarih ve 28867 Mükerrer Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

Mali Bülten No: 2015/3

Mali Bülten No: 2015/3 ` Mali Bülten No: 2015/ Vergi/ 6 Ocak 2015 İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulamasına İlişkin Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri Taslağı Hazırlandı kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: Yatırım teşvik mevzuatına

Detaylı

Finans Bülteni. Vergi/ 10 Nisan 2015. 6306 Sayılı Kanun'a göre Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere İlişkin Düzenlemeler

Finans Bülteni. Vergi/ 10 Nisan 2015. 6306 Sayılı Kanun'a göre Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere İlişkin Düzenlemeler ` Finans Bülteni Vergi/ 10 Nisan 2015 6306 Sayılı Kanun'a göre Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere İlişkin Düzenlemeler kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: 10.04.2015 tarihli Resmi Gazete de

Detaylı

Mali Bülten No: 2015/62

Mali Bülten No: 2015/62 ` Mali Bülten No: 2015/62 Vergi/ 0 Haziran 2015 2015 Yılı Mali Tatili 1 Temmuz da Başlıyor kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: 28.0.2007 tarih ve 26476 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 5604

Detaylı

Mali Bülten No: 2015/77

Mali Bülten No: 2015/77 ` Mali Bülten No: 2015/77 Vergi/ 27 Ekim 2015 Bazı Alacakların 6552 Sayılı Kanun Kapsamında Yeniden Yapılandırılmasına Dair Genel Tebliğ Yayımlandı kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: Bazı Alacakların 6552

Detaylı

Mali Bülten No: 2015/37

Mali Bülten No: 2015/37 ` Mali Bülten No: 2015/7 Vergi/ 6 Nisan 2015 Ev Hizmetlerinde Sigortalı Çalıştırılması Hakkında Tebliğ Yayımlandı kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: 1 Nisan 2015 tarih ve 291 sayılı Resmi Gazete de ev hizmetlerinde

Detaylı

Mali Bülten No: 2013/61

Mali Bülten No: 2013/61 ` Mali Bülten No: 2013/61 Vergi/ 3 Aralık 2013 ÖTV Listelerindeki Değişiklikler kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: 01.12.2013 tarih ve 28838 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2013/5595 sayılı Bakanlar Kurulu

Detaylı

Mali Bülten. Konu : Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Kesintileri ile Bazı Mallarda Uygulanan ÖTV Tutar ve Oranlarında Artış Yapılmıştır.

Mali Bülten. Konu : Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Kesintileri ile Bazı Mallarda Uygulanan ÖTV Tutar ve Oranlarında Artış Yapılmıştır. 14 Ekim 2011 Mali Bülten No: 2011/102 VERGİ Konu : Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Kesintileri ile Bazı Mallarda Uygulanan ÖTV Tutar ve Oranlarında Artış Yapılmıştır., 2011/2304 Sayılı Kararname ile Özel

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/49. Sınai Mülkiyet Haklarında İstisna Uygulamasına İlişkin Kurumlar Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/49. Sınai Mülkiyet Haklarında İstisna Uygulamasına İlişkin Kurumlar Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

Mali Bülten No: 2013/62 Vergi/4 Aralık 2013

Mali Bülten No: 2013/62 Vergi/4 Aralık 2013 ` Mali Bülten No: 2013/62 Vergi/4 Aralık 2013 Kayıt Saklama Gereksinimlerine İlişkin VUK Genel Tebliğ Taslağı Güncellendi kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: Taslak Tebliğ de, vergi denetim faaliyetlerinin

Detaylı

TL'ye kadar % TL'nin TL'si için TL, fazlası %20

TL'ye kadar % TL'nin TL'si için TL, fazlası %20 Mali Bülten VERGİ 2016/105 2017 Yılına Ait Gelir Vergisi Had ve Tutarları Açıklandı 27.12.2016 Özet: Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan ve 2017 takvim yılında uygulanacak olan had ve tutarlar, 2016 yılı

Detaylı

SINAİ MÜLKİYET HAKLARINDA KURUMLAR VERGİSİ VE KATMA DEĞER VERGİSİ İSTİSNASI

SINAİ MÜLKİYET HAKLARINDA KURUMLAR VERGİSİ VE KATMA DEĞER VERGİSİ İSTİSNASI SINAİ MÜLKİYET HAKLARINDA KURUMLAR VERGİSİ VE KATMA DEĞER VERGİSİ İSTİSNASI 1. KONU: 19 Şubat 2014 tarih ve 28918 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 6518 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat

Detaylı

SINAİ MÜLKİYET HAKLARINDA İSTİSNANIN UYGULANMASI

SINAİ MÜLKİYET HAKLARINDA İSTİSNANIN UYGULANMASI SINAİ MÜLKİYET HAKLARINDA İSTİSNANIN UYGULANMASI Hüseyin ÖZTÜRK 40 * 1-GİRİŞ Dünyada bilişim, iletişim ve ulaşımda meydana gelen yenilikler ile birlikte ülke ekonomilerinin birbirlerini daha yakından takip

Detaylı

Mali Bülten No: 2015/30

Mali Bülten No: 2015/30 ` Mali Bülten No: 2015/0 Vergi/ 27 Şubat 2015 Araştırma Geliştirme Projelerinin Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik Yayımlanmıştır kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: 27 Şubat 2015 tarih ve 29280 sayılı Resmi

Detaylı

Buluşların Devir, Satış veya Kiralanmasına İlişkin Kurumlar Vergisi İstisnasının Uygulanma Esasları

Buluşların Devir, Satış veya Kiralanmasına İlişkin Kurumlar Vergisi İstisnasının Uygulanma Esasları Sirküler 2015 / 047 Referansımız: 0508 / 2015/ YMM/ EK Telefon: +90 (212) 29157 10 Fax: +90 (212) 24146 04 E-Mail: info@kutlanpartners.com İstanbul, 14.05.2015 Buluşların Devir, Satış veya Kiralanmasına

Detaylı

Mali Bülten No: 2014/112

Mali Bülten No: 2014/112 ` Mali Bülten No: 2014/112 Vergi/ 6 Kasım 2014 Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Yayımlandı kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 5

Detaylı

Daha önce yapılan aşağıdaki düzenlemeler de göz önünde bulundurularak, Tebliğ deki açıklamalardan öne çıkan hususlar bültenimizde özetlenmiştir.

Daha önce yapılan aşağıdaki düzenlemeler de göz önünde bulundurularak, Tebliğ deki açıklamalardan öne çıkan hususlar bültenimizde özetlenmiştir. Mali Bülten VERGİ 2017/18 İlave İstihdama Teşvik Uygulamasına İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Yayımlandı 16.03.2017 Özet: 16 Mart 2017 tarihli ve 30009 sayılı Resmi Gazete'de, 31/12/2017 tarihine kadar

Detaylı

Söz konusu Kanun ile bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına imkan sağlanmış, vergi kanunları dahil bazı kanunlarda değişiklikler yapılmıştır.

Söz konusu Kanun ile bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına imkan sağlanmış, vergi kanunları dahil bazı kanunlarda değişiklikler yapılmıştır. Mali Bülten VERGİ 2017/14 Yabancılara Konut Satışında KDV İstisnası ve Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi Getiren 6824 Sayılı Kanun Yayımlandı 08.03.2017 Özet: 8 Mart 2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmi

Detaylı

Sınai Mülkiyet Haklarında İstisna Uygulamasına İlişkin Yeni Düzenleme

Sınai Mülkiyet Haklarında İstisna Uygulamasına İlişkin Yeni Düzenleme Sınai Mülkiyet Haklarında İstisna Uygulamasına İlişkin Yeni Düzenleme Vergi Bülteni Tarih : 21.04.2015 Sayı : 2015/3 İçerik : Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair

Detaylı

PATENT VE YAZILIM İSTİSNASI İÇİN ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU ŞARTI GETİRİLMİŞTİR (SİRKÜLER 2015-44)

PATENT VE YAZILIM İSTİSNASI İÇİN ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU ŞARTI GETİRİLMİŞTİR (SİRKÜLER 2015-44) Focus Denetim ve Y.M.M. A.Ş. Maltepe Mh. Edirne Çırpıcı Yolu 5-4 Vatan Residans A Blok Kat:5 No:10 Topkapı/İstanbul SİRKÜLER 2015/44 Tel: 0-212-510 48 14 Fax: 0-212-510 53 14 Sirküler Tarihi: 29.04.2015

Detaylı

Mali Bülten No: 2015/68

Mali Bülten No: 2015/68 ` Mali Bülten No: 2015/68 Vergi/ 14 Temmuz 2015 ÖTV Kanunu (IV) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği Taslağı Hazırlandı kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan 08.07.2015

Detaylı

- Sabit yatırım tutarı 50 Milyon TL altında olanlarda ise yıl içinde yüklenilen ve indirilemeyen KDV ertesi yıl içinde iade edilecektir.

- Sabit yatırım tutarı 50 Milyon TL altında olanlarda ise yıl içinde yüklenilen ve indirilemeyen KDV ertesi yıl içinde iade edilecektir. Mali Bülten VERGİ 2017/2 Teşvikli Yatırımlara KDV İadesi Desteği Getiren Torba Yasa Yayımlandı 27.01.2017 Özet: Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerinde

Detaylı

Mali Bülten No: 2014/49

Mali Bülten No: 2014/49 ` Mali Bülten No: 2014/49 Vergi/ 21 Nisan 2014 4 No.lu ÖTV Genel Tebliği ile Getirilen ÖTV Tevkifat Uygulaması kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: Maliye Bakanlığı 4 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile ÖTV Kanunu

Detaylı

Mali Bülten. No: 2012/62

Mali Bülten. No: 2012/62 14 Mayıs 2012 Mali Bülten No: 2012/62 VERGİ Konu: Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi (BES) ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Tasarı ile Getirilmek İstenen Düzenlemeler, Özet:

Detaylı

Mali Bülten No: 2014/106

Mali Bülten No: 2014/106 ` Mali Bülten No: 2014/106 Vergi/ 20 Ekim 2014 KDV Genel Uygulama Tebliği nde Değişiklik kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: 16 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Katma Değer Vergisi Uygulama Genel

Detaylı

Mali Bülten No: 2013/71

Mali Bülten No: 2013/71 ` Mali Bülten No: 2013/71 Vergi/ 27 Aralık 2013 e-arşiv Uygulamasına İlişkin 433 No.lu VUK Genel Tebliği Başbakanlığa Gönderildi kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: e-arşiv Uygulamasına İlişkin Usul ve Esasların

Detaylı

Taksitleri Zamanında Ödemeyerek Kanun dan Yararlanma Hakkını Kaybedenler

Taksitleri Zamanında Ödemeyerek Kanun dan Yararlanma Hakkını Kaybedenler Mali Bülten VERGİ 2017/3 Af Kanunu nda Süre Uzatımının Detayları Belli Oldu 31.01.2017 Özet: 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun a eklenen geçici 2.madde çerçevesinde,

Detaylı

11 No'lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde yapılan vergisel düzenlemelerin özeti aşağıdaki gibidir.

11 No'lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde yapılan vergisel düzenlemelerin özeti aşağıdaki gibidir. Mali Bülten VERGİ 2017/1 Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Yayımlandı 02.01.2017 Özet: Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde (Seri No: 1) Değişiklik Yapılmasına Dair 11

Detaylı

YENİ DÜZENLEME KAPSAMINDA SINAİ MÜLKİYET HAKLARINA İLİŞKİN İSTİSNA UYGULAMASI

YENİ DÜZENLEME KAPSAMINDA SINAİ MÜLKİYET HAKLARINA İLİŞKİN İSTİSNA UYGULAMASI YENİ DÜZENLEME KAPSAMINDA SINAİ MÜLKİYET HAKLARINA İLİŞKİN İSTİSNA UYGULAMASI Herbirimizin içinde gizli bir buluş kabiliyeti vardır; ancak sadece birkaç şanslı kişinin yaratıcı olabileceğini düşündüğümüzden,

Detaylı

Sınai mülkiyet haklarından elde edilen kazanç ve iratların kapsamı

Sınai mülkiyet haklarından elde edilen kazanç ve iratların kapsamı 5.14. Sınai mülkiyet haklarında istisna 19/2/2014 tarihli ve 6518 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/56 TARİH: 06/12/2017

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/56 TARİH: 06/12/2017 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/56 TARİH: 06/12/2017 KONU 7061 Sayılı Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Torba Kanun) Yayımlanmıştır. 5 Aralık 2017 tarihli ve 30261

Detaylı

KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI (SERİ NO: 8)

KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI (SERİ NO: 8) Maliye Bakanlığından: KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI (SERİ NO: 8) Bu Tebliğde, 19/2/2014 tarihli ve 6518 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde

Detaylı

/ TL nin altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı,

/ TL nin altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, 28.12.2017/160-1 MALUL VE ENGELLİLERE MOTOR SİLİNDİR HACMİNE BAKILMAKSIZIN, HESAPLANMASI GEREKEN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ VE DİĞER HER TÜRLÜ VERGİLER DÂHİL BEDELİ 200.000 TL NİN ALTINDA OLAN TAŞITLARDA ÖTV

Detaylı

Yeni Teşvik Sistemi Kapsamında Madencilik Ve Enerji Sektörleri Vergi Hizmetleri

Yeni Teşvik Sistemi Kapsamında Madencilik Ve Enerji Sektörleri Vergi Hizmetleri Yeni Teşvik Sistemi Kapsamında Madencilik Ve Enerji Sektörleri Vergi Hizmetleri KPMG Türkiye kpmg.com.tr kpmgvergi.com 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 24.02.2014 Sayı: 2014/039 Ref: 4/039

SİRKÜLER İstanbul, 24.02.2014 Sayı: 2014/039 Ref: 4/039 SİRKÜLER İstanbul, 24.02.2014 Sayı: 2014/039 Ref: 4/039 Konu: BAZI VERGİ KANUNLARI DAHİL OLMAK ÜZERE PEK ÇOK MEVZUAT HAKKINDA DÜZENLEMELER İÇEREN TORBA KANUN YAYINLANMIŞTIR 19.02.2014 tarih ve 28918 sayılı

Detaylı

Sirküler No: 2017 / 91 Tarih:

Sirküler No: 2017 / 91 Tarih: Sirküler No: 2017 / 91 Tarih: 29.12.2017 Konu: 7061 sayılı Kanun un; engelli ÖTV istisnası ve FATİH projesi ÖTV istisnasına ilişkin hükümleri hakkında açıklamalar yapıldı. 2 Özet: 27 Aralık 2017 tarihli

Detaylı

Mali Bülten. No: 2011/29. Konu : Vergi Affı Kapsamında İnceleme ve Tarhiyat Safhasındaki Alacaklar ve Pişmanlıkla Beyanlar İçin Getirilen Düzenlemeler

Mali Bülten. No: 2011/29. Konu : Vergi Affı Kapsamında İnceleme ve Tarhiyat Safhasındaki Alacaklar ve Pişmanlıkla Beyanlar İçin Getirilen Düzenlemeler 01 Mart 2011 Mali Bülten No: 2011/29 VERGİ Konu : Vergi Affı Kapsamında İnceleme ve Tarhiyat Safhasındaki Alacaklar ve Pişmanlıkla Beyanlar İçin Getirilen Düzenlemeler, 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden

Detaylı

Mali Bülten. No: 2012/81

Mali Bülten. No: 2012/81 9 Temmuz 2012 Mali Bülten No: 2012/81 VERGİ Konu: Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Getirilen Düzenlemeler,

Detaylı

ENGELLİLERİN ÖTV ÖDEMEKSİZİN İKTİSAP EDEBİLECEKLERİ TAŞIT DEĞERİ TL YE YÜKSELTİLDİ

ENGELLİLERİN ÖTV ÖDEMEKSİZİN İKTİSAP EDEBİLECEKLERİ TAŞIT DEĞERİ TL YE YÜKSELTİLDİ 03.01.2019/18-1 ENGELLİLERİN ÖTV ÖDEMEKSİZİN İKTİSAP EDEBİLECEKLERİ TAŞIT DEĞERİ 247.400 TL YE YÜKSELTİLDİ ÖZET : Engellilik derecesi %90 ve üzerinde olanlar ile engellilik derecesi %90 ın altında olanların

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ /

MEVZUAT SİRKÜLERİ / 2018/11674 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARI İLE GVK MAD.23/(16) KAPSAMINDA MÜTEFERRİK İSTİSNA TUTARI İLE FAYDALI ÖMRÜ KISALTILAN VE TESLİMLERİ KDV DEN İSTİSNA EDİLMİŞ MAKİNE VE TEÇHİZAT LİSTELERİ TESPİT EDİLMİŞ

Detaylı

Mali Bülten. No: 2009/91. Konu : 113 Seri No lu KDV Genel Tebliği İle KDV Uygulamalarına İlişkin Olarak Düzenleme ve Açıklamalar Yapılmıştır

Mali Bülten. No: 2009/91. Konu : 113 Seri No lu KDV Genel Tebliği İle KDV Uygulamalarına İlişkin Olarak Düzenleme ve Açıklamalar Yapılmıştır 9 Aralık 2009 Mali Bülten No: 2009/91 VERGİ Konu : 113 Seri No lu KDV Genel Tebliği İle KDV Uygulamalarına İlişkin Olarak Düzenleme ve Açıklamalar Yapılmıştır, 5 Aralık 2009 tarih ve 27423 sayılı Resmi

Detaylı

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA 2016 YILINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA 2016 YILINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA 2016 YILINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 1 Bölgesel Yönetim Merkezleri Kurumlar Vergisinden Muaf Tutulmuştur. 2 01/01/2017 tarihinden itibaren faaliyete geçen özel kreşler ve gündüz

Detaylı

Mali Bülten. Konu : 2012 Yılında Elde Edilen Kira Gelirleri Beyanı. No: 2013/10. 22 ubat 2013

Mali Bülten. Konu : 2012 Yılında Elde Edilen Kira Gelirleri Beyanı. No: 2013/10. 22 ubat 2013 22 ubat 2013 Mali Bülten No: 2013/10 VERGİ Konu : 2012 Yılında Elde Edilen Kira Gelirleri Beyanı, Özet: 2012 yılında elde edilen konut ve işyeri kira gelirinin hangi hallerde beyan edileceğine ve kira

Detaylı

Peşin Fiyatlandırma Anlaşması Rehberi: En Çok Sorulan 15 Soru. Mayıs kpmg.com.tr kpmgvergi.com

Peşin Fiyatlandırma Anlaşması Rehberi: En Çok Sorulan 15 Soru. Mayıs kpmg.com.tr kpmgvergi.com Peşin Fiyatlandırma Anlaşması Rehberi: En Çok Sorulan 15 Soru Mayıs 2013 kpmg.com.tr kpmgvergi.com 1) Peşin Fiyatlandırma Anlaşması (PFA) Nedir? Mükelleflerin transfer fiyatlandırması bakımından karşılaşabileceği

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 22.04.2015/93-1 KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 8) YAYIMLANDI

Sirküler Rapor Mevzuat 22.04.2015/93-1 KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 8) YAYIMLANDI Sirküler Rapor Mevzuat 22.04.2015/93-1 KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 8) YAYIMLANDI ÖZET : 1 Seri Nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğine 5.14.

Detaylı

1- Alacakların Yapılandırılması ile İlgili Hükümler 1. Kapsam Kanun kapsamında yapılandırılabilecek kamu alacaklarından bazıları aşağıdaki gibidir;

1- Alacakların Yapılandırılması ile İlgili Hükümler 1. Kapsam Kanun kapsamında yapılandırılabilecek kamu alacaklarından bazıları aşağıdaki gibidir; Mali Bülten VERGİ 2017/24 12 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Yayımlandı 29.05.2017 Özet: 7020 Sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda

Detaylı

Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerine Yönelik Hizmetlerimiz

Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerine Yönelik Hizmetlerimiz Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerine Yönelik Hizmetlerimiz Vergi Hizmetleri KPMG Türkiye kpmg.com.tr kpmgvergi.com Rekabetin giderek arttığı günümüzde, Ar-Ge ve inovasyon altında yapılan yatırımların ülke ekonomilerinin

Detaylı

Yönetmelik, 28/7/2016 tarihli ve 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu'nun 11'inci ve 25'inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Yönetmelik, 28/7/2016 tarihli ve 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu'nun 11'inci ve 25'inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. Mali Bülten VERGİ 2017/19 Yabancılara Çalışma ve Oturma İzni Temininde Kolaylıklar Sağlayan Turkuaz Kart Yönetmeliği Yayımlandı 24.03.2017 Özet: 14 Mart 2017 tarihli ve 30007 sayılı Resmi Gazete 'de Turkuaz

Detaylı

SİRKÜLER. Sayı: 2017/2

SİRKÜLER. Sayı: 2017/2 SİRKÜLER Sayı: 2017/2 Konu: Bölgesel Yönetim Merkezleri KV Muafiyeti, Kreş-Gündüz Bakımevleri KV İstisnası, Patent/Faydalı Model Belgesine İlişkin KV İstisnası, Ar-Ge İstisnası- Devreden Yatırım Katkı

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/24 TARİH:

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/24 TARİH: VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/24 TARİH: 04.05.2010 KONU Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması Hakkında 12

Detaylı

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI TEBLİĞİ

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI TEBLİĞİ GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI TEBLİĞİ 8 Seri No.lu Tütün Mamulleri Ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği (Sıra No:1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 05.03.2015 tarihli ve 29286

Detaylı

Gümrük ve Dış Ticaret Bülteni

Gümrük ve Dış Ticaret Bülteni ` Gümrük ve Dış Ticaret Bülteni Vergi/ 05 Ocak 2015 2015 Yılı Gümrük ve Dış Ticaret Alanında Yapılan Değişiklikler ve Güncellemeler kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: 31.12.2014 tarih ve 29222 sayılı Mükerrer

Detaylı

Aşağıda söz konusu Kanun un Katma Değer ve Özel Tüketim Vergisi Kanunları mevzuatına ilişkin düzenlemeleri sirkülerimizin konusunu oluşturmaktadır:

Aşağıda söz konusu Kanun un Katma Değer ve Özel Tüketim Vergisi Kanunları mevzuatına ilişkin düzenlemeleri sirkülerimizin konusunu oluşturmaktadır: 28 Kasım 2017 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 5 Aralık 2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi

Detaylı

Finans Bülteni. No: 2013/3. Konu : Yeni Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman irketleri Kanunu nun Getirdiği Önemli Değişiklikler

Finans Bülteni. No: 2013/3. Konu : Yeni Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman irketleri Kanunu nun Getirdiği Önemli Değişiklikler 4 Ocak 2013 Finans Bülteni No: 2013/3 VERGİ Konu : Yeni Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman irketleri Kanunu nun Getirdiği Önemli Değişiklikler, Özet: Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman irketleri

Detaylı

Mali Bülten. No: 2011/28. Konu : 6111 sayılı Kanun Kapsamında Tahsilatın Hızlandırılmasına İlişkin Düzenlemeler

Mali Bülten. No: 2011/28. Konu : 6111 sayılı Kanun Kapsamında Tahsilatın Hızlandırılmasına İlişkin Düzenlemeler 01 Mart 2011 Mali Bülten No: 2011/28 VERGİ Konu : 6111 sayılı Kanun Kapsamında Tahsilatın Hızlandırılmasına İlişkin Düzenlemeler, 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar

Detaylı

MALUL VE ENGELLİLERİN ARAÇ ALIMINDA ÖTV İSTİSNASI UYGULANMASI İLE İLGİLİ SİRKÜLER ÇIKARILDI

MALUL VE ENGELLİLERİN ARAÇ ALIMINDA ÖTV İSTİSNASI UYGULANMASI İLE İLGİLİ SİRKÜLER ÇIKARILDI Sirküler Rapor 03.05.2010 / 57-1 MALUL VE ENGELLİLERİN ARAÇ ALIMINDA ÖTV İSTİSNASI UYGULANMASI İLE İLGİLİ SİRKÜLER ÇIKARILDI ÖZET : Özel Tüketim Vergisi Kanunu nun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinde

Detaylı

/ ÖZET : 6761 Sayılı Kamu Malî Yönetimi Ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda

/ ÖZET : 6761 Sayılı Kamu Malî Yönetimi Ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda 25.11.2016/137-1 EMLAK VERGİSİ KANUNU, KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU, ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU, SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU VE 6736 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA

Detaylı

Etkin Yönetim Kurulları

Etkin Yönetim Kurulları Etkin Yönetim Kurulları VIII. ULUSLARARASI KURUMSAL YÖNETİM ZİRVESİ Ferruh Tunç KPMG Türkiye Başkanı 4 Ana Esas PERFORMANS Liderlik & Strateji Paydaşlar ile iletişim CEO / YÖNETİM Performans Ölçme & Değerlendirme

Detaylı

Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerine Yönelik Hizmetlerimiz

Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerine Yönelik Hizmetlerimiz Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerine Yönelik Hizmetlerimiz Vergi Hizmetleri KPMG Türkiye kpmg.com.tr kpmgvergi.com Rekabetin giderek arttığı günümüzde, Ar-Ge ve inovasyon altında yapılan yatırımların ülke

Detaylı

6761 SAYILI KAMU MALÎ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN HAKKINDA

6761 SAYILI KAMU MALÎ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN HAKKINDA 6761 SAYILI KAMU MALÎ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN HAKKINDA BİLGİ NOTU YUSUF ASLAN İLERİ ARAŞTIRMALAR KOORDİNATÖRLÜĞÜ MEVZUAT ANALİZ BİRİMİ KASIM 2016

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2019/2

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2019/2 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 02.01.2019 Sayı : 2019/2 Değerli Müşterimiz; Son günlerde mevzuatımızda meydana gelen gelişmeler, konu başlıkları itibariyle aşağıdadır. A. Konu Başlıkları; -İmar Barışında

Detaylı

2018/ Sayılı Kanun Kapsamında "Varlık Barışı" Uygulamasıyla İlgili Tebliğ Yayımlandı

2018/ Sayılı Kanun Kapsamında Varlık Barışı Uygulamasıyla İlgili Tebliğ Yayımlandı Mali Bülten Vergi 2018/57 7143 Sayılı Kanun Kapsamında "Varlık Barışı" Uygulamasıyla İlgili Tebliğ Yayımlandı 04.07.2018 Özet: 4 Temmuz 2018 ve 30468 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi ve Bazı Alacakların

Detaylı

Mali Bülten No: 2015/72

Mali Bülten No: 2015/72 ` Mali Bülten No: 2015/72 Vergi/ 21 Ağustos 2015 Özel Tüketim Vergisi (IV) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği Yayımlandı kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: ÖTV Kanunu na ekli (IV) sayılı listede yer alan

Detaylı

Mali Bülten. No: 2012/46

Mali Bülten. No: 2012/46 26 Mart 2012 Mali Bülten No: 2012/46 VERGİ Konu : Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan 6 Seri Nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğ Taslağı, içeriğinde yer alan konuların geliştirilmesi, değiştirilmesi

Detaylı

KDV, ÖTV ve Tapu Harcı uygulamalarına ilişkin 287 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı

KDV, ÖTV ve Tapu Harcı uygulamalarına ilişkin 287 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı PwC Türkiye Vergi Bülteni Tarih: 31.10.2018 Sayı: 2018/92 www.pwc.com.tr KDV, ÖTV ve Tapu Harcı uygulamalarına ilişkin 287 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Özet 31/10/2018 tarihli ve 30581 (mükerrer) sayılı

Detaylı

Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır.

Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır. Vezin Sirküler 2017 016 Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır. KAPSAM : 8/3/2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe

Detaylı

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:21) HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO:2004/17

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:21) HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO:2004/17 1 İstanbul,13.01.24 24/13 no lu sirkülerimizle duyurulan Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunundaki değişikliklere açıklamalar getiren ve Motorlu Taşıtlar Vergisi nin ödenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen

Detaylı

6770 sayılı Kanun la vergi mevzuatında yapılan düzenlemelere ilişkin açıklamalar, No.lu Sirkülerimiz de yer almaktadır.

6770 sayılı Kanun la vergi mevzuatında yapılan düzenlemelere ilişkin açıklamalar, No.lu Sirkülerimiz de yer almaktadır. No: 2017/19 Tarih: 11.02.2017 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

Mali Bülten. Vergi. 2018/78 Tapu Harcı, KDV ve ÖTV İndirimlerine İlişkin Karar Yayımlandı

Mali Bülten. Vergi. 2018/78 Tapu Harcı, KDV ve ÖTV İndirimlerine İlişkin Karar Yayımlandı Mali Bülten Vergi 2018/78 Tapu Harcı, KDV ve ÖTV İndirimlerine İlişkin Karar Yayımlandı 01.11.2018 Özet: 492 Sayılı Harçlar Kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin "I-Tapu İşlemleri" başlıklı bölümünün 20/a

Detaylı

Mali Bülten No: 2014/40

Mali Bülten No: 2014/40 ` Mali Bülten No: 2014/40 Vergi/ 4 Nisan 2014 Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Fişlerine İlişkin Açıklamalar kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Fişlerine İlişkin Usul ve Esaslar

Detaylı

YÜKSEL YMM. Yüksel Denetim Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Limited Şirketi

YÜKSEL YMM. Yüksel Denetim Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Limited Şirketi YÜKSEL YMM Yüksel Denetim Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Limited Şirketi Sülün Sokak No : 20 34330 1. Levent / İSTANBUL Tel: 212. 282 9163 Fax: 212. 282 9164 E-mail: info@yukseldenetim.com.tr Konu:

Detaylı

E-BÜLTEN.

E-BÜLTEN. İCAT TAM ÇIKARMANIN ZAMANI E-BÜLTEN Ülkelerin ekonomik gelişmelerini değerlendirmek için kullanılan ölçütlerden biri de kişi başına düşen millî gelir dir. Kişi başına düşen millî gelirin 10.000 Amerikan

Detaylı

SİRKÜLER ( ) Konu: Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulaması Hakkında.

SİRKÜLER ( ) Konu: Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulaması Hakkında. 11.07.2018 SİRKÜLER (2018 60) Konu: Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulaması Hakkında. Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 304) yayımlanmıştır. Söz konusu tebliğde; 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa,

Detaylı

2018/75 Döviz Cinsinden veya Dövize Endeksli Sözleşme Sınırlamasıyla İlgili Düzenlemelerin Yer Aldığı Tebliğ Yayımlandı

2018/75 Döviz Cinsinden veya Dövize Endeksli Sözleşme Sınırlamasıyla İlgili Düzenlemelerin Yer Aldığı Tebliğ Yayımlandı Mali Bülten Vergi 2018/75 Döviz Cinsinden veya Endeksli Sözleşme Sınırlamasıyla İlgili Düzenlemelerin Yer Aldığı Tebliğ Yayımlandı 08.10.2018 Özet: 06.10.2018 tarihli ve 30557 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2017/24

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2017/24 15.02.2017 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2017/24 KONU: 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği nde Değişiklik Yapılmasına Dair 12 Seri No.lu Tebliğ Yayımlandı. 11

Detaylı

2019 YILI ÇEVRE TEMİZLİK-MOTORLU TAŞIT VE VERASET VE İNTİKAL VERGİLERİ

2019 YILI ÇEVRE TEMİZLİK-MOTORLU TAŞIT VE VERASET VE İNTİKAL VERGİLERİ Tarih : 04/01/2019 Sayı : 2019/07 2019 YILI ÇEVRE TEMİZLİK-MOTORLU TAŞIT VE VERASET VE İNTİKAL VERGİLERİ Maliye Bakanlığı yayınladığı Tebliğlerle 2019 yılı Motorlu Taşıt Vergilerini, Belediyelerce Tahsil

Detaylı

Sirküler no: 037 İstanbul, 4 Mayıs 2010

Sirküler no: 037 İstanbul, 4 Mayıs 2010 Sirküler no: 037 İstanbul, 4 Mayıs 2010 Konu: Maliye Bakanlığı, malul ve engellilerin taşıtları ilk iktisabında uygulanan ÖTV istisnası hakkında açıklamalar yaptı. Özet: Özel Tüketim Vergisi Kanunu nun

Detaylı

2018/81 Döviz Cinsinden veya Dövize Endeksli Sözleşme Sınırlamasıyla İlgili Tebliğ Yayımlandı

2018/81 Döviz Cinsinden veya Dövize Endeksli Sözleşme Sınırlamasıyla İlgili Tebliğ Yayımlandı Mali Bülten Vergi 2018/81 Döviz Cinsinden veya Endeksli Sözleşme Sınırlamasıyla İlgili Tebliğ Yayımlandı 19.11.2018 Özet: 16.11.2018 tarihli ve 30597 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Türk Parası Kıymetini

Detaylı

FİNANSAL EKSEN E-BÜLTEN LİSTESİ

FİNANSAL EKSEN E-BÜLTEN LİSTESİ FİNANSAL EKSEN E-BÜLTEN LİSTESİ 2016 E-BÜLTEN SAYI KONU 2016-01 İhracat İşlemlerinde E-Fatura Düzenleme Zorunluluğunun 1/7/2017 Tarihine Ertelenmesi 2016-02 Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 295) 2016-03

Detaylı

VERGİYE UYUMLU BAZI MÜKELLEFLERE GELİR/KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ GETİRİLDİ:

VERGİYE UYUMLU BAZI MÜKELLEFLERE GELİR/KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ GETİRİLDİ: SİRKÜLER TARİHİ : 09 /03/2017 SİRKÜLER NO : 2017/40 VERGİYE UYUMLU BAZI MÜKELLEFLERE GELİR/KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ GETİRİLDİ: 8 Mart 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6824 sayılı Kanunun 4. Maddesiyle

Detaylı

FİNANSAL EKSEN E-BÜLTEN LİSTESİ

FİNANSAL EKSEN E-BÜLTEN LİSTESİ FİNANSAL EKSEN E-BÜLTEN LİSTESİ 2016 E-BÜLTEN SAYI KONU 2016-01 İhracat İşlemlerinde E-Fatura Düzenleme Zorunluluğunun 1/7/2017 Tarihine Ertelenmesi 2016-02 Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 295) 2016-03

Detaylı

Mali Bülten. No: 2010/16

Mali Bülten. No: 2010/16 10 Şubat 2010 Mali Bülten No: 2010/16 VERGİ Konu : Form Ba ve Form Bs Bildirimlerinin 2010 Yılı ve İzleyen Yıllarda Verilmesine İlişkin 396 Sıra no lu VUK Genel Tebliği Yayımlanmıştır, Bilindiği üzere,

Detaylı

Mali Bülten. No: 2012/14

Mali Bülten. No: 2012/14 19 Ocak 2012 Mali Bülten No: 2012/14 VERGİ Konu : Türev ürün işlemleri ile diğer bazı sermaye piyasası işlemlerinin banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) yönünden vergilendirilmesine ilişkin açıklamaların

Detaylı

şeklinde sınıflandırmak mümkündür. A. Uyumlu Mükellefe İndirimli Gelir/Kurumlar Vergisi Uygulaması

şeklinde sınıflandırmak mümkündür. A. Uyumlu Mükellefe İndirimli Gelir/Kurumlar Vergisi Uygulaması GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ KAPSAMINDA ÖNGÖRÜLEN VERGİ AVANTAJLARI Yukarıdaki damga vergisi oranlarının güncel olduğu dikkate alındığında uyarınca

Detaylı

Mali Bülten No: 2014/97

Mali Bülten No: 2014/97 ` Mali Bülten No: 2014/97 Vergi/ 15 Eylül 2014 SGK ve İş Kanunu Açısından Torba Yasa kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: 11/09/2014 tarih ve 29116 sayılı Mük11/09/2014 tarih ve 29116 sayılı Mükerrer Resmi

Detaylı

Mali Bülten. No: 2010/87. Konu : Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ve Vergi Affına İlişkin Kanun Tasarısı. 1.Yasa Tasarısının Kapsamı

Mali Bülten. No: 2010/87. Konu : Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ve Vergi Affına İlişkin Kanun Tasarısı. 1.Yasa Tasarısının Kapsamı 24 Kasım 2010 Mali Bülten No: 2010/87 VERGİ Konu : Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ve Vergi Affına İlişkin Kanun Tasarısı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı

Detaylı

Mali Bülten No: 2015/33

Mali Bülten No: 2015/33 ` Mali Bülten No: 2015/ Vergi/ 20 Mart 2015 ÖTV Kanunu na Ekli (I) Sayılı Listeye İlişkin ÖTV Uygulama Genel Tebliği Ne Getiriyor? kpmgvergi.com kpmg.com.tr Özet: Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste

Detaylı

Özet: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair (Seri No.17) Tebliğde;

Özet: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair (Seri No.17) Tebliğde; ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340 00 86 Fax : 0.216.340

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR (2010-65)

SİRKÜLER RAPOR (2010-65) DMF SİSTEM ULUSLARARASI BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. www.dmf.com.tr & dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara : Farabi Sokak 12/11 06680 Çankaya T: 0.312.428

Detaylı

Deniz Taşıtı İmal Edenlere Bu Kapsamda Yapılacak Teslim ve Hizmetler KDV den İstisna Edildi:

Deniz Taşıtı İmal Edenlere Bu Kapsamda Yapılacak Teslim ve Hizmetler KDV den İstisna Edildi: SİRKÜLER NO: POZ-2011 / 30 İST, 28.02.2011 ÖZET: 6111 sayılı Kanunla bazı kanunlarda yapılan değişiklikler hakkında açıklamalar BAZI KANUNLARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER HAKKINDA AÇIKLAMALAR 6111 sayılı Bazı

Detaylı