Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ""

Transkript

1 TÜRK VERGÝ HUKUKUNDA YORUM VE ÝSPAT PANELÝ DEÐERLENDÝRME RAPORU 24 KASIM 2010 TÜSÝAD VERGÝ ÇALIÞMA GRUBU TOPLANTILAR SERÝSÝ - II Aralýk 2011 Yayýn No: TÜSÝAD-T/ /520 Meþrutiyet Caddesi, No: Tepebaþý/Ýstanbul Telefon: (0 212) Telefax: (0 212)

2 2011, TÜSÝAD Tüm haklarý saklýdýr. Bu eserin tamamý ya da bir bölümü, 4110 sayýlý Yasa ile deðiþik 5846 sayýlý FSEK uyarýnca, kullanýlmazdan önce hak sahibinden 52. Maddeye uygun yazýlý izin alýnmadýkça, hiçbir þekil ve yöntemle iþlenmek, çoðaltýlmak, çoðaltýlmýþ nüshalarý yayýlmak, satýlmak, kiralanmak, ödünç verilmek, temsil edilmek, sunulmak, telli/telsiz ya da baþka teknik, sayýsal ve/veya elektronik yöntemlerle iletilmek suretiyle kullanýlamaz. ISBN: Kapak Tasarýmý: Kamber ERTEM SÝS MATBAACILIK PROM. TANITIM HÝZ. TÝC. LTD. ÞTÝ. Eðitim Mah. Poyraz Sok. No:1 D.63 Kadýköy - ÝSTANBUL Tel: (0216) Faks: (0216)

3 ÖNSÖZ TÜSÝAD, özel sektörü temsil eden sanayici ve iþadamlarý tarafýndan 1971 yýlýnda, Anayasamýzýn ve Dernekler Kanunu'nun ilgili hükümlerine uygun olarak kurulmuþ, kamu yararýna çalýþan bir dernek olup gönüllü bir sivil toplum örgütüdür. TÜSÝAD, insan haklarý evrensel ilkelerinin, düþünce, inanç ve giriþim özgürlüklerinin, laik hukuk devletinin, katýlýmcý demokrasi anlayýþýnýn, liberal ekonominin, rekabetçi piyasa ekonomisinin kurum ve kurallarýnýn ve sürdürülebilir çevre dengesinin benimsendiði bir toplumsal düzenin oluþmasýna ve geliþmesine katký saðlamayý amaçlar. TÜSÝAD, Atatürk'ün öngördüðü hedef ve ilkeler doðrultusunda, Türkiye'nin çaðdaþ uygarlýk düzeyini yakalama ve aþma anlayýþý içinde, kadýn-erkek eþitliðini, siyaset, ekonomi ve eðitim açýsýndan gözeten iþ insanlarýnýn toplumun öncü ve giriþimci bir grubu olduðu inancýyla, yukarýda sunulan ana gayenin gerçekleþtirilmesini saðlamak amacýyla çalýþmalar gerçekleþtirir. TÜSÝAD, kamu yararýna çalýþan Türk iþ dünyasýnýn temsil örgütü olarak, giriþimcilerin evrensel iþ ahlaký ilkelerine uygun faaliyet göstermesi yönünde çaba sarf eder; küreselleþme sürecinde Türk rekabet gücünün ve toplumsal refahýn, istihdamýn, verimliliðin, yenilikçilik kapasitesinin ve eðitimin kapsam ve kalitesinin sürekli artýrýlmasý yoluyla yükseltilmesini esas alýr. TÜSÝAD, toplumsal barýþ ve uzlaþmanýn sürdürüldüðü bir ortamda, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkýnmasýnda bölgesel ve sektörel potansiyelleri en iyi þekilde deðerlendirerek ulusal ekonomik politikalarýn oluþturulmasýna katkýda bulunur. Türkiye'nin küresel rekabet düzeyinde tanýtýmýna katkýda bulunur, Avrupa Birliði (AB) üyeliði sürecini desteklemek üzere uluslararasý siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel iliþki, iletiþim, temsil ve iþbirliði aðlarýnýn geliþtirilmesi için çalýþmalar yapar. Uluslararasý entegrasyonu ve etkileþimi, bölgesel ve yerel geliþmeyi hýzlandýrmak için araþtýrma yapar, görüþ oluþturur, projeler geliþtirir ve bu kapsamda etkinlikler düzenler. TÜSÝAD, Türk iþ dünyasý adýna, bu çerçevede oluþan görüþ ve önerilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'ne, hükümete, diðer devletlere, uluslararasý kuruluþlara ve kamuoyuna doðrudan ya da dolaylý olarak basýn ve diðer araçlar aracýlýðý ile ileterek, yukarýdaki amaçlar doðrultusunda düþünce ve hareket birliði oluþturmayý hedefler.

4 TÜSÝAD, misyonu doðrultusunda ve faaliyetleri çerçevesinde, ülke gündeminde bulunan konularla ilgili görüþlerini bilimsel çalýþmalarla destekleyerek kamuoyuna duyurur ve bu görüþlerden hareketle kamuoyunda tartýþma platformlarýnýn oluþmasýný saðlar. TÜSÝAD Ekonomik ve Mali Ýþler Komisyonu bünyesinde faaliyet göstermekte olan Vergi Çalýþma Grubu, Avrupa Birliði'ne üyelik perspektifiyle, Türkiye'nin uluslararasý planda rekabet gücünün artýrýlmasý ve etkin bir vergi sistemine ulaþýlmasý doðrultusunda çalýþmalarýný uzun yýllardýr sürdürmektedir. Bu konularda kamu maliyesi ve mevzuatla ilgili geliþmeleri takip eden çalýþma grubu, gerekli TÜSÝAD pozisyonlarýný belirlemekte ve ilgili kurum ve kuruluþlarla görüþ alýþveriþinde bulunmaktadýr. Bu amaçlar doðrultusunda, kamuoyunun ve bütün TÜSÝAD üye ve uzmanlarýnýn katýlýmýna açýk olarak, periyodik olarak "TÜSÝAD Vergi Çalýþma Grubu Toplantýlarý Serisi" düzenlenmektedir. Söz konusu toplantýlarda, vergi uygulamalarý ya da vergi mevzuatýna iliþkin tematik bazda önceden belirlenmiþ teknik konular ele alýnmaktadýr. Bu rapor, TÜSÝAD Vergi Çalýþma Grubu Baþkaný Sayýn Sedat Eratalar'ýn baþkanlýðýnda, TÜSÝAD Vergi Çalýþma Grubu üyesi ve KPMG Türkiye Baþkaný Sayýn Ferruh Tunç'un moderatörlüðünde, 24 Kasým 2010 tarihinde Four Seasons Bosphorus Oteli'nde gerçekleþtirilen "Türk Vergi Hukukunda Yorum ve Ýspat Paneli'nde yer alan tartýþmalar baz alýnarak TÜSÝAD Ekonomik Araþtýrmalar Departmaný'ndan Evrim Taþkýn-Shapiro ve Ceylan Teoman tarafýndan derlenmiþtir. Panele deðerli katký ve katýlýmlarýndan ötürü, panelistlerimiz T.C. Danýþtay Baþsavcýsý Sayýn Turgut Candan, Prof. Dr. Hakan Üzeltürk, Gelir Ýdaresi Eski Baþkaný Sayýn Mehmet Akif Ulusoy, Dr. Ali Þanver, Yrd. Doç. Dr. Bumin Doðrusöz, Sayýn Þaban Erdikler ve moderatörümüz Sayýn Ferruh Tunç'a teþekkürü bir borç biliriz. Aralýk 2011

5 ÖZGEÇMÝÞLER Dr. Ali ÞANVER Avukat ve Yeminli Mali Müþavir. Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi lisans, Boston Üniversitesi Ýþletme Fakültesi yüksek lisans ve Boðaziçi Üniversitesi Ýktisadi ve Ýdari Bilimler Fakültesi doktora derecelerine sahip. 20 yýlý aþkýn süredir lider konumdaki uluslararasý hukuk ve denetim firmalarýnda kurucu ortak ve lider ortak olarak mesleki faaliyetini sürdürüyor. Önde gelen mesleki ve bilimsel jurnal ve platformlarda Türkçe ve Ýngilizce makale ve diðer çalýþmalarý yayýmlanýyor (en son, LexisNexis 2010, IBFD 2011). Uluslararasý Vergi Deðerlendirme Ajansý (International Tax Review) tarafýndan 2011 yýlýnýn lider vergi uzmanlarýndan (Tax Controversy Leader) biri olarak seçildi. Yrd. Doç. Dr. Bumin DOÐRUSÖZ 1958 Ýstanbul doðumludur. Sýrasýyla Etiler Lisesi ve Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur yýlýnda stajýný tamamlayarak Ýstanbul Barosuna kaydolmuþtur. Ayný yýl, Ýstanbul Ý.T.Ý.A. Siyasal Bilgiler Fakültesine Mali Hukuk asistaný olarak girmiþtir. Ýstanbul Üniversitesinde, "Türk Vergi Sisteminde Kaynakta Vergileme (Stopaj)" adlý tezi ile Mali Hukuk Doktoru ünvanýný almýþtýr yýlýnda Marmara Üniversitesi Ý.Ý.B. Fakültesi Maliye Bölümü Mali Hukuk Ana Bilim Dalýna Öðretim Üyesi olarak atanmýþtýr sayýlý Kanunun yayýmýný müteakip Ýstanbul Mali Müþavirler odasýna kaydolarak "Serbest Muhasebeci Mali Müþavir" (aktif deðildir) ünvanýný almýþtýr. Türkiye Ticaret ve Sanayi Odalarý ve Borsalarý Birliði nezdinde kurulan Vergi, Özelleþtirme, Sosyal Güvenlik, Mahalli Ýdareler, Bankacýlýk ve Sigortacýlýk konularýndaki Özel Ýhtisas Komisyonlarýnýn her birinde görev almýþtýr. Devlet Planlama Teþkilatýnda VII. Beþ Yýllýk Kalkýnma Planý ve VIII. Beþ Yýllýk Kalkýnma Planý ve IX. Yedi Yýllýk Kalkýnma Planý Vergi Komisyonlarýnda görev yapmýþtýr. Ayrýca, 17 yýl Dünya Gazetesinde mali hukuk konularýnda köþe yazarlýðýndan sonra 3,5 yýlda Referans Gazetesinde köþe yazýlarý yazmýþ, TRT Haber kanalýnda 3 yýl Dr. Resul Kurt ile birlikte mesleki program yapmýþtýr. Maliye Bakanlýðýnýn danýþma organý olan Vergi Konseyi'nde de üç dönem üyelik yapmýþ, ayrýca çeþitli komisyonlarýnda baþkan ve üye olarak görev almýþtýr.

6 "Türk Vergi Sisteminde Stopaj", "Anonim Þirketler", "Temel Vergi Kanunlarý" ve "Vergi Reformu (4369 sayýlý Kanun açýklamasý)", "5520 sayýlý Kurumlar Vergisi Kanunu Þerhi", "Gerekçe, Karþýlaþtýrmalý Maddeli, Komisyon Raporlarý ve Önergeleri ile Türk Ticaret Kanunu - 2 cilt (ortak eser) adlý Kitaplarý, çeþitli mevzuat derlemeleri ve gazete köþe yazýlarý dýþýnda yüzün üzerinde mesleki makalesi vardýr. Ayrýca halen TOBB Vergi Danýþma Kurulu üyesidir ve Marmara Üniversitesi Ýktisadi ve Ýdari Bilimler Fakültesinde Mali Hukuk Ana Bilim Dalý öðretim üyesi olarak görev yapmaktadýr. Ferruh TUNÇ Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden (Ýktisat ve Maliye), 1981 yýlýnda mezun oldu. Ferruh Tunç, Maliye Bakanlýðý'na 1982 yýlýnda Maliye Müfettiþi olarak katýldý ve 1985 yýlýnda Maliye Müfettiþi oldu. Arthur Andersen Ýstanbul Ofisi' ne 1987 yýlýnda Vergi Müdürü olarak katýlan Tunç, 1991 yýlýnda ayný kuruluþun Ankara Ofisini kurdu ve 4 yýl boyunca yönetti yýllarý arasýnda yabancý ortaklý bir Türk üretim/ihracat þirketinde finans ve idari iþlerden sorumlu Genel Müdür Yardýmcýsý olarak görev yaptý yýllarý arasýnda KPMG Türkiye'de Vergi Ortaðý olarak görev aldý yýllarý arasýnda Tasarruf Mevduatý Sigorta Fonu (TMSF) Baþkan Yardýmcýlýðý görevini yürüttü yýlýnda KPMG'ye Vergi Ortaðý olarak geri döndü yýlýnda Yönetim Kurulu Baþkaný ve Kýdemli Ortak olarak atandý. Deðiþik zamanlarda DPT, TÜSÝAD gibi kuruluþlarýn oluþturduðu çalýþma gruplarýnda yer aldý; Vergi Konseyi Üyeliði, Uluslararasý Mevduat Sigortalarý Birliði (IADI) icra Kurulu üyeliði yaptý.

7 Prof. Dr. Hakan ÜZELTÜRK Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinin 1986 senesindeki ilk mezunlarýndandýr. Ayný yýl Vergi Hukuku Anabilim Dalý'nda Araþtýrma Görevlisi olmuþtur. Yüksek Lisansýný Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde, Doktorasýný Birleþik Krallýk-Ýskoçya'da Edinburgh Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Uluslararasý Vergi Hukuku alanýnda tamamlamýþtýr. Halen Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Vergi Hukuku Anabilim Dalý Baþkaný olarak görev yapmaktadýr. Ayrýca kurucusu olduðu Galatasaray Üniversitesi Adnan Tezel-Selim Kaneti Vergi Hukuku Merkezi'nin Müdürü ve Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardýmcýsýdýr. Vergi Hukuku, Malî Hukuk, Uluslararasý Vergi Hukuku, Avrupa Birliði Vergi Sistemi ve Mükellef Haklarý konusunda çeþitli yurtiçi ve yurtdýþý Üniversitelerde ve Kurumlarda çalýþmalarda ve araþtýrmalarda bulunmuþ, dersler vermiþ, Türkçe ve Ýngilizce tezler, kitaplar ve makaleler yazmýþ, çok sayýda konferans vermiþ ve teblið sunmuþ olup bu çalýþmalarý halen devam etmektedir. Çeþitli uluslararasý vergi konusunda uzman kuruluþ ve derneðe üyedir. Vergi Konseyi ve Vergi Konseyi Ýcra Kurulu üyeliði yapmýþtýr. TÜSÝAD Vergi Çalýþma Grubu üyesidir. Halen aylýk olarak yayýnlanmakta olan Legal Malî Hukuk Dergisi'nin kurucusu ve editörüdür yýllarý arasýnda Dünya Gazetesi'nde Vergi ve Hukuk adlý köþesinde güncel vergi ve mali hukuk konularýnda yazmýþ, senelerinde 6News adlý televizyon kanalýnda haftalýk olarak Mali Dünya programýný yapmýþ ve internet sitesinde yazýlarýna devam etmiþtir. Mehmet Akif ULUSOY 1961 Kütahya Tavþanlý doðumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 1982 yýlýnda mezun oldu. Maliye Bakanlýðý'nda; Hesap Uzmaný, Defterdar Yardýmcýsý, Ýzmir Defterdarý, Ýstanbul Defterdarý, Vergi Dairesi Baþkaný, Gelir Ýdaresi Baþkan Yardýmcýsý ve Gelir Ýdaresi Baþkaný olarak çalýþtý yýlýnda emekli oldu. Halen bir mali müþavirlik firmasýnýn ortaðýdýr. Evli ve 2 çocukludur. Þaban ERDÝKLER Türkiye'de mali danýþmanlýk konusunda akla gelen ilk isimlerden biri olan Þaban Erdikler, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezuniyetini takiben Maliye Müfettiþi olarak 6 yýl kamu hizmetinde bulunduktan sonra Arthur Andersen'e vergi müdürü olarak katýlmýþtýr yýlýnda Arthur Andersen Türkiye Managing Partner'lýðý görevini üstlenmiþ, 1994 yýlýnda ayný

8 zamanda Balkan Ülkelerinden de sorumlu managing partnerlýk görevine getirilmiþtir. Erdikler, 2001 yýlýnda yurtdýþýnda daðýlan Andersen Worldwide Organizasyonu'nun Türkiye Bölümünü bir diðer uluslararasý denetim kuruluþu olan Ernst & Young çatýsý altýnda baþarýyla toplamýþtýr. Ernst & Young Türkiye Organizasyonunda 2 yýla yakýn bir süre Country Managing Partner görevini üstlenen Þaban Erdikler 2004 yýlý Ocak ayýnda bu görevinden ayrýlmýþ ve uluslararasý bir danýþmanlýk þirketi TAXAND'in de üyesi olan Erdikler Yeminli Mali Müþavirlik Limited Þirketini kurmuþtur. Þaban Erdikler Maliye Bakanlýðý bünyesinde oluþturulan Vergi Konseyi üyeliði görevi yapmýþ, TÜSÝAD Vergi Çalýþma Grubu baþkanlýðýný üç yýl süreyle, Yabancý Sermaye Derneði Baþkanlýðý görevini ise 4 yýl süreyle sürdürmüþtür. Þaban Erdikler vergi ve yabancý sermaye konularýnda ülke çapýnda ve uluslararasý alanda itibarlý bilirkiþi olmasýnýn yaný sýra güvenilir iþ danýþmaný olarak da iþ âleminde saygýn bir yere sahiptir. Þaban Erdikler sadece vergi kanunlarýnýn yorum ve uygulamasýnda deðil, teþvikler, bankacýlýk, yabancý sermaye, ticaret kanunu uygulamalarý, çalýþma iliþkileri, kambiyo ve teþvik mevzuatý konularýnda da yerli ve yabancý sermayeli yüzlerce firmaya hizmet vermiþtir. Þaban Erdikler'in çeþitli dergi ve gazetelerde yayýnlanmýþ 200'den fazla makalesi bulunmaktadýr. Birçok panelde, yabancý sermaye, bankacýlýk, vergileme sistemine iliþkin olarak sunumlar yapmýþtýr. Çok sayýda þirketler grubunun yeniden yapýlandýrýlmasý projelerinde yer almýþtýr. Çok sayýda bankanýn Türkiye'de kuruluþu ve faaliyette bulunmasý alanýnda müþavirlik hizmetleri sunmuþtur. Belli baþlý özelleþtirme projelerinde müþavir olarak görev almýþ, Telekomünikasyon ve liman özelleþtirme projelerine iliþkin iþlemlerde alýcýlarýn temsilciliðini üstlenmiþtir. Gayrimenkullerle ilgili projelerde oldukça önemli görevler üstlenmiþtir. Yap-Ýþlet-Devret bünyesinde gerçekleþtirilen projelerin, fizibilite aþamasýndan, yatýrýmýn gerçekleþtirilmesi ve faaliyetin baþlama aþamasýna kadar olan tüm safhalarýnda gerekli olan vergi, kambiyo mevzuatý, yatýrým teþvikleri alanlarýnda müþavirlik hizmetleri sunmuþtur. Türkiye'de finansal leasing alanýnda, hem finansal leasing þirketlerine, hem de ihracatçýlara vergi ve yatýrým teþvik konularýnda müþavirlik hizmetleri sunmuþtur. Kolalý meþrubat üzerindeki vergi yükünün hesaplanmasýnda sektör adýna Maliye Bakanlýðý ile temaslarda bulunmuþtur.

9 Sigara sektörünün vergilendirilmesi ile ilgili olarak yabancý sermayeli sigara üreten bir þirket adýna Maliye Bakanlýðý nezdinde giriþimlerde bulunmuþtur. Yabancý þirketlerin merkezi charge'larýnýn vergilendirilmesi ile ilgili olarak 14 yabancý sermayeli kuruluþ adýna Maliye Bakanlýðý ve Hazine Müsteþarlýðý nezdinde giriþimde bulunmuþtur. Alman menþeli bir kimya þirketinin vergilendirilmesine iliþkin olarak Baþbakanlýk düzeyinde giriþimde bulunmuþtur. Yabancý portföy yatýrýmcýlarýnýn vergilendirilmesi konusunda Maliye Bakanlýðý ve Hazine Müsteþarlýðý nezdinde giriþimlerde bulunmuþtur. Bankacýlýk sektörün vergi problemlerinin çözümünde Maliye Bakanlýðý nezdinde giriþimlerde bulunmuþtur. Turgut CANDAN tarihinde Ankara'da doðan Turgut Candan, 1965'de Ankara Gazi Lisesi'nden, 1969'da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden, 1979'da da Paris Uluslararasý Kamu Yönetimi Enstitüsü'nden (Institut International d'administration Publique de Paris) mezun olmuþtur. Kamu görevine, ilk kez, tarihinde, Çalýþma Bakanlýðý'nda iþ müfettiþi olarak baþlayan Turgut Candan, tarihinde Danýþtay Tetkik Hakimliði, tarihinde Danýþtay Savcýlýðý görevlerine atanmýþ; tarihinde, Danýþtay Üyeliðine; tarihinde, Danýþtay Yedinci Daire Baþkanlýðý'na; tarihinde de, Danýþtay Baþsavcýlýðý'na seçilmiþ olup, halen bu görevi yürütmektedir. "Fransa ve Ýngiltere'de Ýdarenin Sorumluluðu" adlý bir çeviri kitabý ile "Kanuni Temsilcinin Vergi Ve Diðer Kamu Alacaklarýndan Sorumluluðu", "Vergi Suçlarý ve Cezalarý", "Vergilendirme Yöntemleri Ve Uzlaþma". "Açýklamalý Ýdari Yargýlama Usulü Kanunu" ve "Açýklamalý Amme Alacaklarýnýn Tahsil Usulü Hakkýnda Kanun" adlý beþ kitabý, Gelir Vergisi Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu, Vergi Usul Kanunu, Katma Deðer Vergisi Kanunu ve Amme Alacaklarýnýn Tahsil Usulü Hakkýnda Kanun ile ilgili Danýþtay dava dairelerinin ve Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu'nun kararlarýndan oluþan (müþterek çalýþma þeklinde) dokuz adet derlemesi, Ýdari Yargýlama Hukuku, Vergi Hukuku, Vergi Usul Hukuku, Avrupa Birliði Hukuku, Uluslararasý Hukuk ve Ýnsan Haklarý Hukuku ile ilgili, çeþitli dergilerde yayýmlanmýþ, çok sayýda makalesi, incelemesi ve çevirisi ile mesleki ve bilimsel toplantýlarda sunulmuþ bildirileri, uluslararasý kongrelere sunulmuþ raporlarý vardýr. Ayrýca; öðretim görevlisi olarak, hakim stajyerlerine, önce, Adalet Bakanlýðý Hakim Eðitim Merkezi'nde, sonra da, Adalet Akademisinde, Vergi Usul Kanunu, Amme Alacaklarýnýn Tahsil Usulü Hakkýnda Kanun ve Katma Deðer Vergisi Kanunu ile ilgili dersleri; Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü son sýnýf öðrencilerine, "Vergi Uyuþmazlýklarý Ve Çözüm Yollarý"; Ortadoðu Amme Ýdaresi Enstitüsü'nde de, "Ýdari Yargýlama Usulü Hukuku" derslerini vermiþtir.

10 ÝÇÝNDEKÝLER 1- AÇILIÞ KONUÞMALARI Tayfun Bayazýt, TÜSÝAD Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý...13 Sedat Eratalar, TÜSÝAD Vergi Çalýþma Grubu Baþkaný...15 Ferruh Tunç, KPMG Türkiye Baþkaný I. OTURUM: SUNUMLAR Prof. Dr. Hakan Üzeltürk, Galatasaray Üniversitesi...21 Ferruh Tunç, Oturum Baþkaný...26 Mehmet Akif Ulusoy, Gelir Ýdaresi Eski Baþkaný...27 Yrd. Doç. Dr. Bumin Doðrusöz, Marmara Üniversitesi...32 Dr. Ali Þanver, Pekin & Pekin...38 Turgut Candan, T.C. Danýþtay Baþsavcýsý II. OTURUM: YUVARLAK MASA Ferruh Tunç, Oturum Baþkaný...62 Þaban Erdikler, Erdikler Yeminli Müþavirlik...62 Prof. Dr. Yusuf Karakoç, Dokuz Eylül Üniversitesi...63 Turgut Candan, T.C. Danýþtay Baþsavcýsý...66 Mehmet Akif Ulusoy, Gelir Ýdaresi Eski Baþkaný...72 Prof. Dr. Hakan Üzeltürk, Galatasaray Üniversitesi...74 Dr. Ali Þanver, Pekin & Pekin...77 Osman Günaydýn, Yapý Kredi Bankasý...79 Osman Arýoðlu, Gelir Ýdaresi Eski Baþkaný...80 Bülent Sarýgül, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Baþkaný...81 Dr. Biltekin Özdemir, Maliye ve Gümrük Bakanlýðý Eski Müsteþarý ÖZET BULGULAR Dr. Ali Þanver, Pekin & Pekin...87 Prof. Dr. Hakan Üzeltürk, Galatasaray Üniversitesi...89 Mehmet Akif Ulusoy, Gelir Ýdaresi Eski Baþkaný...89 Yrd. Doç. Dr. Bumin Doðrusöz, Marmara Üniversitesi...89 Turgut Candan, T.C. Danýþtay Baþsavcýsý...92

11 1 B Ö L Ü M AÇILIÞ KONUÞMALARI

12

13 1. AÇILIÞ KONUÞMALARI TAYFUN BAYAZIT TÜSÝAD YÖNETÝM KURULU BAÞKAN YARDIMCISI Saygýdeðer Danýþtay Baþsavcým, Çok Kýymetli TÜSÝAD üyelerimiz, Sevgili Konuklar, TÜSÝAD Yönetim Kurulu adýna hepinizi saygý ve sevgiyle selamlýyorum. Bugün burada, TÜSÝAD bünyesinde çok uzun zamandýr faaliyetlerini etkili bir þekilde sürdürmekte olan, TÜSÝAD Vergi Çalýþma Grubu'nun; bu yýl düzenlediði aktiviteler dizisinin sonuncusunu gerçekleþtirmek üzere bir araya gelmiþ bulunuyoruz. Kýymetli Danýþtay Baþsavcýmýz Sayýn Turgut Candan da bizleri kýrmadýlar ve lütfedip geldiler. Kendilerini aramýzda görmekten çok büyük mutluluk duyuyoruz. Umuyorum bugün keyifli ve verimli bir öðleden sonra geçireceðiz. TÜSÝAD Yönetim Kurulu adýna, TÜSÝAD görüþlerinin oluþturulmasýnda çok önemli katkýlar saðladýðýný düþündüðümüz, TÜSÝAD Vergi Çalýþma Grubu'ndan ve faaliyetlerinden biraz olsun bahsetmek istiyorum. Avrupa Birliði'ne üyelik perspektifini her zaman odaðýnda tutan Çalýþma Grubu'muz, Türkiye'nin uluslararasý planda rekabet gücünün artýrýlmasý ve etkin bir vergi sistemine ulaþýlmasý doðrultusunda uzunca yýllardýr çalýþmalarýný etkili bir þekilde sürdürmekte. Kamu maliyesi ve mevzuatla ilgili geliþmeleri sürekli takip eden Çalýþma Grubu'muz, gerekli TÜSÝAD pozisyonlarýný belirlemekte ve ilgili kurum ve kuruluþlarla düzenli olarak görüþ alýþveriþinde bulunmakta. Sayýn Sedat Eratalar Baþkanlýðý'ndaki Çalýþma Grubu'muz, önceki yýllarda olduðu gibi bu yýl da, bir dizi aktivite gerçekleþtirmiþtir. Bunlardan ilki, vergi dünyasýnýn gerek pratik, gerekse teknik düzeyde önde gelen temsilcilerinin de geniþ bir katýlýmýyla 29 Ocak 2010 tarihinde gerçekleþtirdiðimiz, "Vergi Ýncelemelerinde Mevcut Sorunlar ve Çözüm Arayýþlarý" temalý çalýþtayýmýz olmuþtur. 13

14 Hepimizin bildiði üzere, vergi incelemeleri son dönemlerde iþ âleminin önemli gündem maddelerinden biri olmuþ vaziyette. Ancak biz iþadamlarýný kaygýlandýran, hiçbir zaman incelemelerin varlýðý olmamýþtýr. TÜSÝAD olarak, pek çok kez ýsrarla altýný çizdiðimiz üzere, asýl önemle üstünde durulmasý gereken "incelemeye alýnma nedenleri" ve "incelemelerin yapýlma" biçimidir. Ýnceleme süreçlerinin açýk kurallara tabi olarak yürütülmemesi, Keyfi uygulamalara yer verilmesi, Özellikle de, Vergi idaresi ile vergi incelemeleri birimleri arasýnda oluþan görüþ/uygulama farklarý mükellef ile Vergi Ýdaresi arasýnda çok derin yaralar oluþmasýna ve dolayýsýyla da, vergi yükünün " asýl önemle üstünde öngörülebilir olmaktan çýkmasýna neden olmuþtur. durulmasý gereken Bunun, yatýrým kararlarý açýsýndan da kaygý verici incelemeye alýnma sonuçlar doðurduðu ortada. TÜSÝAD görüþlerinin nedenleri ve incelemelerin oluþturulmasýnda her zaman bize yol gösteren, her üç ayda bir yaptýðýmýz TÜSÝAD CEO Anketi'mizde de, yapýlma biçimidir." "vergi politikasýnýn uygulamasýnda" karþýlaþtýðýmýz böylesi sýkýntýlar, Türkiye'de yatýrým ortamý önündeki en önemli engeller olarak CEO'larýmýzca sürekli olarak vurgulanmaktadýr. Bütün bu mevcut sorunlarýn ýþýðýnda, 2010 yýlýnýn ilk çalýþtayýný baþarýyla tamamladýk. Ve çalýþtayýmýzdan çýkan bulgular da göstermektedir ki; Vergi idaresinin mükellef nezdinde bir güven sorunu var ve TÜSÝAD olarak bizim de inancýmýz, bunun yeniden tesis edilmesi gerektiði yönünde. Çalýþma Grubu'muzun ikinci etkinliðini, 16 Nisan 2010 tarihinde, Gelir Vergisi sisteminde yapýsal sorunlarýn ve yeniden yapýlandýrma sürecine dair önerilerin tartýþýldýðý, "Nasýl Bir Gelir Vergisi Sistemi?" adlý çalýþtay olmuþtur. Bu vesileyle Gelir Vergisi sisteminde mevcut durum analizi yapma þansýmýz oldu, yaklaþým farklýlýklarýný tartýþma þansý bulduk ve yeni bir Gelir Vergisi sistemi için ortak temel ilkelerin neler olabileceðini konusunda verimli ve faydalý bir toplantý gerçekleþtirdik. Global vergilemede yeni eðilimleri göz önünde bulundurarak, yeni geliþtirilen müesseselerin de Türkiye'ye önemli katkýlar yapma potansiyeli olduðu bir kez daha ön plana çýktý. TÜSÝAD olarak, "etkili, basit ve adil bir Gelir Vergisi Sistematiðinin" mümkün kýlýnmasý yönündeki tüm çalýþmalara katký sunmaya hazýrýz. Vergi mevzuatýndaki deðiþikliklerde yaþanan gecikmelere son verilmeli ve vergi yasalarýnda beklenen reform mahiyetindeki deðiþiklikler bir an evvel hayata geçirilmelidir. Deðerli Konuklar, Çalýþma Grubu'muzun bu yýl gerçekleþtireceði son etkinliðinde bir aradayýz. Panelimizin temasý "Türk Vergi Hukukunda Yorum ve Ýspat". Cumhuriyet tarihinin en büyük affý olduðu 13

15 söylenen vergi affýnýn halen gündemi meþgul ettiði þu günlerde, "vergide ispat ve özün önceliði" gibi temel kavramlarýn tartýþýlmasýnýn çok yerinde ve doðru bir adým olduðunu düþünüyorum. Zira "vergide ispat ve özün önceliði" gibi kavramlarýn net bir düzenlemesinin olmamasý çok ciddi boyutlarda gereksiz vergi ihtilaflarýna yol açmaktadýr. Ýþte tam da böylesi bir ortamda panelimizin gerçekleþtiriliyor olmasýnýn çok isabetli ve zamanlý olduðunu düþünüyor ve hepimiz için verimli bir toplantý olmasýný temenni ediyorum. " vergide ispat ve özün önceliði gibi kavramlarýn net bir düzenlemesinin olmamasý çok ciddi boyutlarda gereksiz vergi ihtilaflarýna yol açmaktadýr." Beni dinlediðiniz için hepinize çok teþekkür ediyorum. SEDAT ERATALAR TÜSÝAD VERGÝ ÇALIÞMA GRUBU BAÞKANI Saygýdeðer Konuklar ve Katýlýmcýlar; TÜSÝAD olarak uzunca bir zamandýr üzerinde durduðumuz bir konuya bugün çok deðerli, konularýnda uzman kiþiler ile birlikte tartýþacaðýz: "Türk Vergi Hukuku'nda yorum ve ispat". Üye kuruluþlarýmýzýn ki; bunlar alanýnda Türkiye'nin en büyük þirketleridir, vergi mevzuatýndaki farklý bir yorumdan dolayý bir vergi problemi ile karþýlaþmamýþ olmasý söz konusu deðildir. Bir vergi inceleme elemanlarýnýn, "bunu ben böyle düþünüyorum, benim yorumum bu, gidin mahkemede haklýlýðýnýzý ispat edin", þeklindeki bir hitap ile karþýlaþmayanýnýz hemen hemen yoktur. Vergi Usul Kanunu'nun bu konuyu düzenleyen 3'üncü Maddesi çok uzun süredir tartýþýyoruz ve bize göre son derece geniþ ve muðlak bir maddedir. Bunun sonucu olarak, vergi uygulamalarýnda gri alanlarýn çokluðu kaçýnýlmaz olmaktadýr yýlýnda Kurumlar Vergisi Yasasý'nýn bir reform niteliðinde büyük ölçüde yeniden yazýlmasý, bizi ümitlendirmiþti. Ancak, aradan geçen dört yýl içerisinde bunu takip eden baþka bir düzenlemenin 15

16 olmamasý bir ölçüde hayal kýrýklýðý yaratmýþtýr. Ümidimiz, Gelir, Vergi Usul, Katma Deðer gibi vergi mevzuatýnda da benzer reformist nitelikteki adýmlarýn atýlmasýdýr. Bu arada kýsaca vergi affý konusuna da deðinmek isterim. Son zamanlarda yine böyle bir sürece girilmiþ durumda. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlý affý yasalaþmak üzere. Vergi disiplin ve ahlakýna sahip kiþi ve kuruluþlarca tasvip edilemeyecek bir uygulamadýr. TÜSÝAD olarak vergi aflarýna karþý olduðumuzu bir kez daha belirtmek isterim. Umarým bu aflarýn bazý olumlu yansýmalarý olur ve vergi yargýsý ve idaresindeki birikimleri azaltarak süreçlerin daha hýzlý ve adaletli çalýþmasýna yol açar. Sizleri burada görmekten çok mutlu olduðumuzu belirtir, katýlýmýnýz için teþekkür eder, panelin yararlý olmasýný dilerim. Saygýlarýmý sunarým. FERRUH TUNÇ KPMG TÜRKÝYE BAÞKANI Deðerli konuklar ben de hepinize hoþ geldiniz diyorum. Ýki çok deðerli konuþmacýnýn ardýndan bir açýlýþ konuþmasý yapma cüretinde bulunmayacaðým. Benim görevim bugün burada "moderatörlük" yapmak. O yüzden belki sýcak bir aný ile oturum programýna geçiþ yapabiliriz. Evde genellikle, hatta hiç iþ konuþmam diyebilirim. Dün akþam nedense aðzýmdan bugün bir panel olduðunu ve burada görevli olduðumu eþime aðzýmdan kaçýrdým. O da, "öyle demek", dedi gitti ve komodinin çekmecesinden çýkardýðý bir zarfý bana uzattý. Zarf, Vergi Dairesi'nden geliyordu. Eþimin bir evi var, 2008'de istisna hadlerinin altýnda kalmýþ ve beyanname vermemiþ. Mektupta, "beyanname vermeme nedeninizi belgeleriyle bize bildiriniz" diyor. Karýma dedim ki; benim bildiklerime göre istisna hadlerinin altýnda kalan gayrimenkul kira gelirleri için beyanname verilmez. Mükellefin, niye beyanname vermediðini izah ve ispat etme yükümlülüðü yoktur. Eþime; "burada idarenin beyanname verme yükümlülüðünüz varken; örneðin, istisna hadlerinin üstünde geliriniz varken, neden beyanname vermediniz deme hakký var. Yoksa, beyanname vermeyi gerektiren bir durum olmadýðý için beyanname vermemeyi mükellefin ayrýca ispat etmeye kalkmasý, herhalde 16

17 beyanname vermek anlamýnda gelir. Bu konuda ispat yükümlülüðü Ýdare nindir" dedimse de, bana biraz istihza ile bakýp; "Sen bunu ayrýn konunun uzmanlarýna bir sor" dedi. Konuþmalarýnýzda bu konuya da deðinirseniz memnun olacaðým. Burada basit ama tipik bir vergide ispat yükümlülüðü durumu ile karþý karþýyayýz sanki. Þimdi, izninizle yerime geçip deðerli konuklarýmý buraya çaðýracaðým. Sayýn Ali Þanver, Sayýn Mehmet Akif Ulusoy, Sayýn Þaban Erdikler, Sayýn Bumin Doðrusöz, Sayýn Danýþtay Baþsavcým Turgut Candan. Sayýn Prof. Dr. Hakan Üzeltürk. Ýsterseniz, Prof. Dr. Hakan Üzeltürk ile bir genel perspektif açýlýþý yapalým, ardýndan sýrayla konuklarýmýz kendi açýlarýndan konuyu ele alsýnlar. Bu arada, alýþageldiðimiz yöntemden farklý küçük bir uygulamamýz var; o da, sizlere daðýtýlmýþ bulunan vaka örnekleri. Daðýtýlan kaðýtlarda yer alan vaka örneklerini deðerlendirip, vakalarda sunulan durumlarýn sizce vergi uygulamasý bakýmýndan nasýl deðerlendirilmesi gerektiðine dair görüþünüzü belirterek kahve arasýnda masalarýnýza býrakmanýzý rica ediyoruz. Onlar toplanacak ve Sayýn Þaban Erdikler tarafýndan "vergilendirmede özün önceliði, yorum" baþlýðý altýnda gerçekleþtireceði sunumunun ana malzemelerinden biri olarak deðerlendirilecek. 17

18

19 2 B Ö L Ü M I.OTURUM: SUNUMLAR

20

21 2. I.OTURUM: SUNUMLAR PROF. DR. HAKAN ÜZELTÜRK GALATASARAY ÜNÝVERSÝTESÝ Teþekkür ederim. Ben de herkese hoþ geldiniz diyorum, özellikle bizi kýrmadýðý için Sayýn Turgut Candan'a, yeni görevinde baþarý dileklerimle birlikte, bir kere daha teþekkür etmek istiyorum. Tabii, bu çok derin bir konu ve böyle bir konuyu bir günde veya birkaç toplantýda tahayyül etmek, tartýþmak mümkün deðil. Fakat ilk konuþmayý yapacak olmam dolayýsýyla sizlere genel bir fikir vermeye çalýþacaðým. Konunun adý "Yorum ve Ýspat", fakat yorum ve ispatýn dýþýnda temanýn baðlantýlý olduðu birçok alan var. Bu alanlardan da bahsetmek gerekiyor, çünkü tek baþýna oradan alýp baþlý baþýna bir konu olarak bunu tartýþma imkâný yok. Öncelikle size Türk Hukuk Sistemi ile ilgili, vergi sistemiyle ilgili bazý bilgiler vereyim, ondan sonraki aþamalarda zaten sayýn konuþmacýlar özel konulara doðru gidecekler. Benim de daha sonraki tartýþmalar esnasýnda söylemek istediklerim olacak, onlarý o zaman sizlerle paylaþacaðým. Bir kere genel olarak "ispat ve delil" bakýmýndan hukukta söz konusu olan haklarýn savunulmasý, bunlarýn mahkemede ileri sürülmesi, mahkemenin bir þekilde inandýrýlmaya çalýþýlmasý ya da gerçeklerin ortaya çýkarýlmaya çalýþýlmasý, bunlar hep ispat kapsamýnda düþünülecek iþlemlerdir. Medeni Kanun'da var, bizim vergi dýþýnda birçok alanda bu ispatla ilgili düzenlemeler var. Genel ispat yükü Medeni Kanun'da aksini kanun emretmedikçe, "taraflardan her birisi iddiasýný ispata mecburdur," diye hüküm var. Fakat tabii ki, bu hükmün bazý istisnalarý var tabi ki, çok kýsa geçeceðim. Ýspat yükü bazen normal durumun aksine bir oluþum söz konusuysa karþý tarafa geçebilir. Her zaman ayný kuraldan gitmek gerekmiyor. Ýspat yükünün yer deðiþtirmesi diyoruz, Danýþtay kararlarýnda var. Örneðin POS cihazlarýyla yapýlan iþlemlerin gerektiðinde finansman ihtiyacý olduðu için yapýldýðý ileri sürüldüðünde bunun ticari icaplara uygun olmadýðý, ispatta iddia eden tarafa düþtüðü belirtiliyor, minik bir örnek olarak. Bu genel kural dýþýnda kanun tarafýndan da belirlenebilir; örneðin, haksýz fiilde zarara uðramýþ bir kiþi söz konusu ise burada zarar miktarýný ya da nasýl zarara uðradýðýný ispatlamak davacýya düþecektir. 21

22 Ýspat külfeti için çeþitli karineler ve bu karinelerin detaylarý var, fiili karineler ya da kanuni karineler olarak bunlarý söyleyebiliriz. Yani bilinen bir þeyden bilinmeyen duruma gitmeyi çok kabaca söyleyebiliriz. Burada fiili karine hâkim tarafýndan belli olmayan durumla ilgili bir takým kanaatler oluþturulmasý þeklinde ifade edilebilir. Kanun tarafýndan sorun çözülürse, bu sefer de kanuni karine ya da yasal karine dediðimiz mesele karþýmýza çýkacak. Karinelerin en önemli özelliði aksi ispat edilene kadar bunun doðru olduðu. Bu yönde sürecin ya da iddialarýn devam etmesi söz konusu olacak. Bunun dýþýnda her zaman karþý deliller var veya bazý resmi belgelerde bu durumun ortaya konulmuþ olmasý sebebiyle artýk her þeyin de aksinin iddia edilmesi gerekmiyor. Ýþte resmi bir belge varsa, tapu belgesi örneðin, bunun da aksinin ispat edilmesi gerekmeyecek dolayýsýyla bunlarýn doðru olduðu kabul edilecek. Ýspat vasýtalarý çok çeþitli olup bunlarýn ne þekilde kanunda düzenlendiði önem kazanmaktadýr. Bazen kanunun belirli ispat vasýtalarý öngördüðünü görebiliyoruz metinlerden. Bunun dýþýnda bizim açýmýzdan ya da Ýdari Yargý, Vergi Yargýsý açýsýndan delil serbestliði ilkesi geçerli olacak. Bunun dýþýnda, Özel Hukuk alaný, Ceza Hukuk alaný, " ispat ve delil bakýmýndan hukukta söz konusu olan haklarýn savunulmasý, bunlarýn mahkemede ileri sürülmesi, mahkemenin bir þekilde inandýrýlmaya çalýþýlmasý ya da gerçeklerin ortaya çýkarýlmaya çalýþýlmasý ispat kapsamýnda düþünülecek iþlemlerdir." Ýdari Yargý alaný ve Vergi Yargýsý alanýnda ayrý ayrý düzenlemeler var. Ýdari Yargý'yý, biz de Vergi Hukuku düzenlemeleri bakýmýndan kullandýðýmýz için ortak noktalarýmýz var. Bu ortak noktalarda delil serbestliði ilkesi gereðince mahkemeler her çeþit incelemeyi kendiliðinden yapabilecekler. Dolayýsýyla taraflarýn iddialarýyla baðlý deðiller. Soru yöneltme de dâhil olmak üzere bir takým bulgularla doðru noktaya ulaþmaya çalýþacaklar. Bunun doðru olup olmadýðý tartýþýlabilir, fakat bugün geçerli olan sistemimiz bu. Bunun dýþýnda Hukuk Usulü Mahkemeleri Kanunu'na atýflar var, bilirkiþiyle ilgili olarak, keþifle ilgili olarak, delil tespitiyle ilgili olarak bizde de kullanýlan düzenlemeler var, ayný düzenlemeleri kullanýyoruz. Dolayýsýyla diðer usul kanunlarýyla birlikte ortak noktalarýmýz var. Bunu da bu þekilde belirtmek lazým. Ýspatýn özellikleri kapsamýnda, özellikle üçüncü madde çerçevesinde gerçek mahiyet araþtýrmasý yapýlacak. Bu gerçek mahiyetin ne olduðu konusu müphem bir konu. Ben de tebliðimde baþlýk olarak, "üçlü sacayaðý," dedim. "Vergi, yorum ve ispat" meselesi. Fakat bu üzerinde durulan sacýn niteliðine göre deðiþecek, burada mükellefle-idare iliþkilerini kastediyoruz. Ýlk baþta konuþmalardan hepinizin çýkardýðý sonuç, benim de vardýðým sonuç; bu kadar uzlaþma ya da vergi affý ya da idari kolaylýklara raðmen hala mükellefler yargý yoluna gitmeyi tercih ediyorlarsa, o zaman gerçekten yorum konusunda, ispat konusunda ciddi sýkýntýlar var demektir. Burada benim karþýlaþtýðým olaylarda yüzde yüz haklý olduðuna inandýðý fakat Ýdare'nin aksini söylediði durumlarda da af ya da uzlaþma vs. hiç önemli deðil ben bunun karþýlýðýnda 10 kat da bedel ödesem, vergi ödesem, mutlaka yargýya gideceðim, hakkýmý aramaya çalýþacaðým diyen mükellef sayýsý çok fazla, o yüzden zaten uygulamada bu dengeyi yakalama konusunda Ýdare'nin bir çaba 22

23 göstermesi gerekiyor. Burada "çabayý sadece, Ýdare mi gösterecek, mükellef mi gösterecek?" diyebilirsiniz. Burada vergi iliþkilerinde kuvvetli olan her zaman Ýdare'dir; o yüzden kurallarý belirleyecek olan, çaba göstermek zorunda olan Ýdare'dir. Bütün dünyada kabul edilen prensip bu þekildedir. Yoksa mükelleflerin doðal olarak kendilerine düþen bazý haklarý, ödevleri vs. var, bunlarý tabii ki kullanacaklar ama Ýdare'nin de ayný zamanda beklentileri olacak. Bu ayrý bir mesele. Fakat bizim Vergi Usul Kanunu'ndaki 3'üncü Madde'miz hakikaten üzerinde ne kadar konuþulsa da kolay kolay çözüme varýlmasý mümkün olmayan bir durumda. Çünkü madde metninde muðlak ifadeler var. Bu ifadelerin çözüme kavuþturulmasý lazým. Bu ifadelerin çözümüne bugün sayýn konuþmacýlar deðinecekler hatta çok deðerli hocam, Sayýn Salih Þanver Hoca'mýn oðlu da, bizlerle, Sayýn Ali Þanver. Onun da bu konuda çalýþmalarý olduðunu biliyoruz, bu çalýþmalarda dün bazý metinlere bakarken hemen 80'li yýllarýn ötesinde bu konuda yazdýðý bir yazý elime geçti. Bu yazýda da sýcaðý sýcaðýna 80 sonrasý, 81 yýlýnda bazý deðerlendirmeler yapýyor. Bu deðerlendirmelere bakýldýðýnda, dünyadaki ve Türkiye'deki geliþmelere bakýldýðýnda Almanya'dan güzel bir örnek vermekte; Türkiye bakýmýndan ise kavramýn çok muðlak olduðunu belirtmekte, getirilen yeni düzenlemenin olumlu olduðunu çünkü daha eski sistemimizle ilgili Danýþtay'ýn çok ilginç kararlarý bulunduðunu ve bu kararlarda ispat yükünün bazý hallerde net olmadýðýný belirtmektedir. Yani 80'in ilk zamanlarýnda ve hatta 70'li yýllardaki kararlarda. Fakat Hoca bu konuda "ortaya konulan kurallarýn yeterli olmadýðýný ekonomik yaklaþým ilkesinin çok belirsiz olduðunu, ispat yükünün hangi hallerde þekil deðiþtireceði meselesinde de ileride önemli problemler yaþanabileceðini" söylüyor. Tabii, yasa gerekçesine baktýðýmýzda da aslýnda yasa gerekçesi ile kanun metni arasýnda da uyum ya da denge olmadýðýný görüyoruz. Her ne kadar yasa gerekçeleri baðlayýcý olmasa da en azýndan Ýdare'nin ne amaçla bu tür düzenlemeleri koyduðunun bir göstergesi. Burada da stil olarak, zaten günümüzün problemi de oradan kaynaklanýyor, yani Ýdare'nin bakýþ açýsý ile mükelleflerin Ýdare'ye bakýþ açýsý. Sorun aradaki bu çekiþmeden dolayý baþka noktalara gidebiliyor, yargýda olduðu gibi veya vergi suçlarýnda olduðu gibi. Gerekçede diyor ki; kimi yükümlüler az vergi verme çabasý içerisindedir, bu yükümlüler yasalarýn açýk ve hoþ görülü olanaklarýndan yararlanýrlar ve vergiye baðlý gelir ve iþlemlerini gizlerler. Vergiye baðlý deðilmiþ gibi gösterirler. Tamam, bu uygulamada karþýlarýna çýkýyor olabilir ama bunun gerekçede biraz daha aslýnda bakýþ açýsýný gösterdiði için önemli. Yani burada aslýnda idare - mükellef uyumunda bir takým sorunlarýn giderilmesi, o dengelerin kurulmasý gerekiyor. Konu ispat, delil ya da baþka mesele olabilir; teknik konuþmalar tabi ki yapýlacak fakat güven iliþkisini kurmak, bu güven þart olmasa bile mükellef-idare iliþkilerinde dengeleri kurmak çok kolay bir þey deðil. Bunun da çabalarýnýn baþlamasý gerekiyor. Burada özellikle 3'üncü Madde'de birkaç tane mesele var. Bir kere metin gereðince, gerçek mahiyete bakmak gerekiyor. Mükellef tarafýndan ya da olaylarýndan görüntülerinden yola çýkarak olanýn arkasýnda baþka bazý iþlemler var mý yok mu, buna bakmak gerekiyor. Bununla baðlantýlý olarak da yine kanun koyucunun delil serbestliði ilkesinden vazgeçtiði alanlar var, yemin mesela delil olarak kabul edilmiyor. Bu Almanya eski uygulamasýnda da çok sýnýrlý hallerde, artýk hiçbir çare kalmamýþsa vs. ancak olabiliyor. Ama tanýk ifadesi de, ancak o konu ile baðlantýlý ise kabul 23

24 edilebiliyordu. Ama daha önceki düzenlemelerde, Vergi Usul Kanunu 3 öncesindeki Danýþtay kararlarýna baktýðýmýzda orada tanýk ifadelerinin biraz daha ön plana çýkabildiðini görüyoruz, eski düzenlemelerde. Þimdi o baðlantýnýn kurulmasý lazým. Ama dediðimiz gibi kanun metnindeki ifadeler net deðil. Mesela, ilgisi tabi ve açýk bulunmayan hallerde, olaya iliþkin muamelelerin gerçek mahiyeti esas, nedir gerçek mahiyet? Bunu kim bulacak, nasýl bulacak? Bunlar hakikaten soru iþareti. Bazý uygulama örneklerine bakacaðýz. Ýktisadi, ticari, teknik icaplarýna uymayan veya olayýn özelliðine göre normal ve mutat olmayan, gördüðünüz gibi hep sübjektif bir takým deðerlendirmeler yapmak zorunda kalýyor ilgililer ya da Ýdare. Olmamasý lazým ama ifadelerden biraz çýkýyor. Bu durumun iddia olunmasý halinde ispat külfeti bunu iddia eden tarafa aittir. Tabi burada þu söylenebilir, çaðdaþ ülkelerde de bu tür ispat külfetinin yer deðiþtirdiði uygulamalar var. Daha objektif bir takým Ýdare'nin kendi kriterleri yanýnda uygulamadan ya da yargý kararlarýndan çýkan kriterler var. Doðru, fakat burada re'sen tarhiyatta olduðu gibi, oradaki sebeplerden herhangi biri ortaya çýktýðýnda bu re'sen tarhiyat yapýlacak fakat ispat külfeti bakýmýndan da yer deðiþtirme söz konusu olabilecek. Fakat orada gerçekten o þartlar var mý, yok mu meselesi hala belirsiz olarak kalýyor. Yani o defter ve belgelerin güvenilmez olduðu, ya da eksik olduðu konusunda inceleme elemanlarýnýn ifade ettikleri düþünceler, yazdýklarý kanaatler ya da raporlar belirleyici rol oynuyor. Danýþtay kararlarýna baktýðýmýzda da ayný þeyleri görüyoruz. Tamam, buna müdahale etme imkâný yok belki ama bir öncekinde asýl sorunun özündeki ispat külfeti meselesi hala ortada duruyor. Yani bu durumda Ýdare'nin herhangi bir tasarrufuyla olmayan bir durum ortaya konulmuþ gibi oluyor, olmayan bir duruma baðlý olarak re'sen tarhiyat, yargý süreci vs. uzun yýllar süren baþka problemler de tetiklenmiþ oluyor. Konuyla ilgili geçmiþ dönemlerde de mesela normal ve mutad olmayan durumlarýn ne olduðu konusunda yine çok deðerli bir hukukçu Selim Kaneti'nin bazý görüþleri var. Bu hayatýn olaðan akýþýna göre normal ve mutat olmama. Fakat bu da hala takdir edersiniz ki, kendi içinde net deðil. Hoca da bunlarý söylemeye çalýþmýþ. Ýspat yükünün yer deðiþtirip deðiþtirmemesi meselesinde, yer deðiþtirmiþ olsa bile yine de bizim kanunlarýmýzda ya da vergi sistemimizdeki deliller vasýtasýyla bunlarýn ortaya konmasý gerekecektir. Burada gerçek mahiyet konusunda Sayýn Candan burada; 7'nci Daire'nin kararlarý var, çok sayýda var ama bir tanesini size örnek diye vereyim. Aslýnda kendisi de bahsedecektir, vergiyi doðuran olayýn, belki hatýrlarsýnýz, dýþ dünyada 2003 tarihinde görünümünü saðlayan biçimsel iþlemlerin deðil, bu iþlemlerle teþvik edilmeye çalýþýlan olay ya da iliþkinin gerçek hukuksal niteliðinin esas olmasý gerekir. Eðer bir olayýn görünüþteki biçimiyle gerçek mahiyeti arasýnda uyumsuzluk varsa biçimsel görünüþün gerisinde gerçek mahiyetin öne çýkarýlmasý ve buna göre iþlem yapýlmasý anýlan yasal düzenlemenin gereðidir. Tamam, buraya kadar mesele yok ama bunlarýn içinde prensip doðru bir þekilde ortaya konuyor. Ýdare tarafýndan yapýlan incelemelerde belirli kriterlere baðlý kalýndý mý, kalýnmadý mý meselesi o anda mahkemenin görevinde deðil; ama hala iþlemin baþlangýcý bakýmýndan, bilimsel açýdan, ya da hukuk tekniði açýsýndan çok önemli çünkü oradaki deðerlendirmeler neticesinde bazý iþlemler baþlýyor ya da ateþleme ilk orada gerçekleþmiþ oluyor. Bu tabii baþka sorunlarý da beraberinde getirecek çünkü konunun detaylarýna girdiðimizde baþka müesseseler inceleme gibi 24

25 ya da defter ve belgelerin ibraz edilmemesi gibi bazý hususlar ön plana çýkacak. Ýþte bu susma hakký mýdýr, deðil midir, defter ve belgeler Danýþtay tarafýndan incelenebilir mi ya da burada tayin edilen bilirkiþiler tarafýndan ya da önce Ýdare nin görüþüne sunulmalý mýdýr? Bu konuda verilen yargý kararlarý var. Sunulmuþ olsa da, olmasa da burada acaba uluslararasý alanda da acaba bazý sýkýntýlarýmýz var mý? Var tabii, bunu da söylemek lazým. Bugün Ýnsan Haklarý Avrupa Mahkemesi kararlarýna giremeyeceðiz yeterince çünkü orada da ispat yönünden verilen kararlara baktýðýmýzda hala ispat yükünün burada konuþtuðumuz manada "susma hakkýna" girip girmediði net deðildir. Çünkü susma hakkýnýn kapsamý bakýmýndan defter, belge ibraz edip etmeme belki girmeme yönü daha aðýr basan bir kavramdýr. Ýdare'nin elinde re'sen tarhiyat yapacak baþka imkân kalmamasý hasebiyle. Ýþte bunun gibi birçok sorunumuz var. Bunlarla ilgili mesela mükellefin ibraz ettiði defter, belge ve kayýtlarý 3'üncü Madde'deki istisnai duruma dayanarak Ýdare'nin geçersiz saymasý durumunda ne olacaktýr? Yani burada da hala temel konu açýsýndan Ýdare'nin davranýþýnýn belirleyici olduðunu görüyoruz. Yani geçersiz sayýlmasý için ihticaca salih olmama meselesinde olduðu gibi gerçekten bu þartlar var mýdýr, yok mudur noktasý aslýnda konuþmalarýmýzýn özünü teþkil edecek. Konuyla ilgili baþka örnekler de var. Bu iþ organizasyonunu mesela iþ hacmini yansýtýyor mu, yansýtmýyor mu? Adreste bulundu mu, bulunamadý mý gibi bir takým tespitler yapýlmasý lazým ki bazý gerçekler ortaya çýksýn. Yoksa bütün bunlarýn olmadýðý varsayýmýyla ispat külfetinin yer deðiþtirmesi doðru olmayacak. Yine Danýþtay 4'üncü Dairesi'nin ilginç kararlarý var. Bunlarý da yeri gelirse görme imkânýmýz olacak. Fakat Türkiye'de bir güven unsuru þu anda eksiktir. Bu güven unsuru bütün müesseseleri etkilemektedir. Bu etkileme ispat ve yorum meselelerinde de ortaya çýkmaktadýr. Yorumun üzerinde belki o kadar duramayacaðýz ama yorum konusunda vergi hukukunda hep lafzi yorum esastýr, amaçsal yoruma gittiðimizde ekonomik yaklaþým ilkesi de karþýmýza çýkacak. Orada mümkün olduðu kadar amaçsal yoruma gitmemek hep esastýr; fakat ekonomik yaklaþým ilkesi olduðu sürece 3'üncü Madde'de de bu araþtýrmalar mutlaka devam edecektir. Hatta bazen de yapýlmasý zaruri hale gelecektir. Viyana sözleþmesinin uluslararasý alandaki yorumla ilgili düzenlemeleri önem kazanýyor. Ama bugün belki sadece Türk Hukuku ile ilgili bazý þeyleri konuþmaya fýrsat bulacaðýz. Burada, "yeni bir madde yapýlabilir mi?" sorusunu belki en son konuþacaðýz ama yeni bir madde yapýlmasýndan önce burada Ýdare'nin yaklaþýmýnýn ne þekilde deðiþmesi gerektiði, "Danýþtay kararlarýna uygun yorumlar yapýlýp yapýlamayacaðý, ispat külfetinin hangi hallerde yer deðiþtirmesi?" konusu belki bir çözüme baðlanacak. Çünkü temeldeki olaylarda, inceleme elemanýnýn o ilk yaklaþýmý çok önemli. Ondan sonra hata baþta yapýlýnca ayný silsile devam edip gidecek. Detaylarýný daha sonra görüþmek üzere çok teþekkür ediyorum. 25

26 FERRUH TUNÇ OTURUM BAÞKANI Çok teþekkürler Sayýn Üzeltürk. Aslýnda hocamýn bir açýlýþ konuþmasý yapmasý sanýyorum "ispat ve yorum" konusunun ne kadar sisli bir konu olduðunu göstermek bakýmýndan yerinde oldu. Hocamýzýn konuþmasýný dinledikten sonra not aldýðým hususlardan biri, "bütün bu teknik konularý tartýþabiliriz; ama son çözümlemede buna Ýdare'nin nasýl yaklaþtýðý önemli" þeklinde oldu. Gerçekten de konuyu ele alýrken "ispat ve yorum" konusunda bir göreceliliðin, bakýþ açýsýna göre farklýlýklarýn olduðunu hepimiz meslek hayatýmýzda deneyimledik. Deyimi yerindeyse, masanýn bir tarafýndayken bazý yerleri daha ayrýntýlý ve dikkatli gözlemleyebiliyoruz, diðer yakasýna geçtiðimiz zaman da baþka alanlarý daha ayrýntýlý gözlemleyebiliyoruz. Ama asýl mesele, resme bütün ve ayrýntýlarý ihmal etmeden bakabilmekte. Masanýn iki yakasýndan kastettiðim anlaþýlýr sanýyorum. Ýdare'de iseniz, eðer vergi uygulamacýsý iseniz bir türlü hassasiyet, vatandaþ ve vergi ödeyen olarak baþka türlü, vergi alanýnda bir profesyonel servis sunucusu iseniz de bir baþka türlü hassasiyetiniz olabiliyor. Bu bakýþ açýlarý diðerinin gözünü de kullanmadýkça ortak bir bakýþ açýsýna ulaþýlamýyor. Giderek, ihtiyatla söylüyorum, fragmantik/parçalý bir bakýþ açýsý, sistematiðinden kopmuþ, kendimize yeten kadar bilgi, yorum ya da ilkeyle ilgili bir yaklaþým tarzý giderek hâkim oluyor. Özellikle Ýdarede. Sanýrým bununla ilgili bir de ekol meselesi var. Vergi uzun yýllar fiili ve eski maliyecilerin (Maliyeciliði; Maliye Bakanlýðý'nda yetiþmiþ anlamýnda kullanýyorum) meselesi gibi algýlanmýþtýr. Bu yüzden, biz bu paneli düzenlerken; hukukçularýn, akademisyenlerin bu meseleye nasýl baktýðýna da daha fazla kulak kesilelim istedik. Böylece, ekollerden gelen parçalý bakýþlý mümkün olduðu kadar aþalým dedik. Bizim vergi uygulamamýzda, vergicilik tarihimizde biraz maliye kökenlilik, uygulamadan gelen maliyecilik önemli bir aðýrlýk taþýyor. Bu son yýllarda iyice artmýþ gibi. Kanun düzenlemelerinde, hukukçularýn, akademisyenlerin yeterince katký yapamadýklarýný görüyoruz. Bu ise, akademik ve hukukçu boyutunun bu meseledeki öneminin ortaya çýkmasýna yardýmcý oluyor. Elbette Üzeltürk hocamýz salt bir hukukçu akademisyen olarak konuþmadý ama bu yönü elbette aðýrlýktaydý. Öyleyse, Sayýn Mehmet Akif Ulusoy'a dönüp diðer gözden meseleye yaklaþýmýný dinleyelim. Ýdareden henüz ayrýldýðýný dikkate alýnca idareci hafýzasý henüz güçlüdür umuyorum. "Acaba bu gözlemlerimiz doðru mu, Sayýn Ulusoy?" diye sormak isterim. Tabi kendi sunuþ planýna sadýk kalma hakkýna sahip; o halde sunuþu sýrasýnda bu perspektiften de konuya yaklaþmasýnda yarar olduðunu arz etmek istiyoruz. 26

27 MEHMET AKÝF ULUSOY GELÝR ÝDARESÝ ESKÝ BAÞKANI Teþekkür ederim. Öncelikle hepinizi saygýyla selamlýyorum. Bu toplantýnýn faydalý sonuçlar doðurmasýný temenni ediyorum. Vergi hukukunda "yorum ve ispata" iliþkin hükümler kanunun 3'üncü Maddesi'nde yer almaktadýr. Ancak bu maddenin detaylarýna girmeden önce, hatta bence daha da önemli olarak, vergi hukukunda yorum ve ispatýn neden önemli olduðunu ifade etmeye gayret edeceðim öncelikle. Belki, oturum baþkaný Sayýn Tunç'un bakýþ açýsý da, bir cevap teþkil edebilir diye düþünüyorum. Bu konuyu önemli kýlan, vergi hukukunun pratikte gerçekleþen bir özelliði þudur: vergi ve vergiye iliþkin olaylarýn bir yaný mükellef, bir yaný da vergi idaresidir. Yani olay, devletle vatandaþ arasýnda cereyan ediyor. Bu iliþkiyi önemli kýlan þey, özellikle "yorum ve ispat" gerektiren bazý hadiselerde vergi idaresinin hem iddia makamý niteliðinde hem de infaz memuru niteliðinde olmasýdýr. Tabi bu durum, özellikle ihtiyati tedbir uygulamalarýnýn olduðu hallerde kendini daha çok belirgin bir þekilde ortaya koymaktadýr. Vergi dairesi ayný zamanda bazý ihtiyati tedbirleri uygulamakta görevli ve yetkili bir mercidir. Yani bir baþka ifadeyle, vergi idaresi yaptýðý tarhiyat iþlemi henüz kesinleþmeden, uzlaþma ile kabul veya yargý süreçlerinden geçerek kesinleþmeden ihtiyati tahakkuk ve ihtiyati haciz gibi bir takým müesseseleri uygulayarak adeta müeyyidelendirme imkânýna sahiptir. Üstün güç olan "devlet" karþýsýnda bireylerin sahip olduðu tek güvence yargýsal denetimdir. Fakat ihtiyari tedbir uygulamalarýnda yargýsal denetim ve yargý güvencesi "Bu konuyu önemli kýlan yeterince hem hýzlý deðil, hem de yeterli etkinliðe de þey, özellikle yorum ve sahip deðil. Þimdi bütün bu hususlar bir arada ispat gerektiren bazý deðerlendirildiði takdirde, Ýdare tarafýndan ileri sürülmüþ bir iddianýn temelindeki yorumlarda hadiselerde vergi saðlýksýzlýk, sakatlýk veya ispatlarýn yetersizliði çok idaresinin hem iddia büyük önem kazanmaktadýr. Yanlýþ bir yorum veya makamý niteliðinde hem yanlýþ bir düþünceye dayanan veya ispat açýsýndan sakat bir þekilde ortaya çýkan tarhiyat iþlemlerinde de infaz memuru mükellef açýsýndan vehamet derecesinde sonuçlar niteliðinde olmasýdýr." ortaya çýkmaktadýr. Bu nedenle bence bu konu son derece önemlidir. 27

28 Bu noktada, verginin hukuksal temeline de bir göz atmakta yarar var. Vergi sistemi hukukla þekilleniyor ve meþruiyet kazanýyor. Hukukun temelinde de Anayasa ve Anayasa'ya aykýrý olmayan yasalar var. Anayasamýzda Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti olarak tanýmlanmýþ. Hukuk devleti demek, bütün devlet faaliyetlerinin hukuk kurallarýna uygun olarak yürütülmesinin esas alýnmasý demektir. Devletin bütün organ ve kurumlarýnýn her türlü faaliyetlerinde kendilerini hukukla baðlý hissetmeleri çok önemlidir. Yönetilenlere çok geniþ ve kapsamlý bir þekilde hukuksal güvenlik saðlanmalýdýr. Tabi "hukuksal güvenlik" ilkesi; herkesin baðlý olacaðý hukuk kurallarýný önceden bilmesi, tutumunu, davranýþlarýný buna göre düzene sokabilmesi anlamýna gelir. Hukuksal güvenliðin tesisi için de; gerek idarenin gerekse mükellefin tereddütte düþmemesini saðlayacak veya bunu en aza indirecek düzenlemeler gerekmektedir. Bunun için tabi vergi yasalarýnýn açýk, yalýn, kesin, net, basit, kolay anlaþýlabilir olmasý gerekmektedir. Kavramlarýn ve terimlerin yerli yerinde kullanýlmasý, aralarýnda uyum olmasý gerekiyor. Vergi Hukuku'nda muðlak ve yorum gerektiren konularý en aza indirmeyi, bir manada, hukuk devleti olmanýn gereklerinden biri olarak bunu ifade etmek yanlýþ olmasa gerek, diye düþünüyorum. Bir yanda da belki bir vergi sisteminin baþarý kriterlerinden biri olarak da bu deðerlendirilebilir. Ancak hayatýn o denli deðiþik veçheleri ve gerçekleþmeleri var ki bunlarýn hepsini bir anda, yasa metinlerine mevzuat metinlerine eksiksiz olarak sýðdýrma imkâný tabi ki yok. Bu da yorumu da ister istemez zorunlu hale getiren bir unsur. Doðru bir yorum için, doðru bir þekilde anlamak ve ne anlama geldiðini doðru bir þekilde belirlemek gerekir diye düþünüyorum. Vergi kanunlarýnýn ve özellikle 3'üncü Madde'nin ifadesine baktýðýmýzda, yorumun yasanýn açýk olmadýðý hallerde önem kazandýðýný görüyoruz. Teoride yorum yöntemleri dört baþlýk altýnda ifade ediliyor. Bunlarýn detaylarýna girmeden ben sadece baþlýklarý ile ifade etmek istiyorum: lafzi yorum, sistematik, tarihi ve amaçsal " vergi yasalarýnýn açýk, yalýn, kesin, net, basit, kolay anlaþýlabilir olmasý gerekmektedir." yorum. Yani, kanun metninin açýk olduðu hallerde lafzi yorumun yeterli olduðu kanaatini taþýyorum. Açýk olmadýðý hallerde ise diðer yorum yöntemlerinin kullanýlmasý gerekiyor. Bu YORUM YÖNTEMLERÝ Lafzi Yorum Sistematik Yorum Tarihi Yorum Amaçsal Yorum yöntemler birbirlerinin alternatifleri olmayýp birbirlerini tamamlayýcý bir þekilde kullanýlmasý gerekir. Tabi, yorum çalýþmasýndaki en önemli kýsýtlama da; Anayasa'da ifadesini bulan "verginin yasallýðý" ilkesi ve bunun doðal bir sonucu olan "kýyas yasaðý"dýr. Malumunuz, vergi hukukunda kýyasýn yeri yoktur. Yorum konusunda önemli bir husus da, özellikle Maliye kaynaklý, devlet kaynaklý yorumlarda ciddi bir uyumun þart olmasýdýr. Yani, üzülerek ifade etmek gerekir ki; bugün adeta bir "yorum anarþisi" yaþanýyor. Ýdari birimler ile denetim birimleri arasýnda, denetim birimlerinin kendileri arasýnda, hatta denetim elemanlarý arasýnda birbirinden çok farklý, birbiriyle alakasý olmayan, telif edilemeyecek nitelikte yorumlar ortaya çýkabiliyor. Tabi burada kendimizi biraz da mükellefin yerine koyarak düþünmemiz gerekiyor. Mükellef hangi yoruma uyacak? Bir görüþe uyduðu 28

ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU.

ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU. ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU. Sendikamýz Yönetim Kurulu Üyesi Erhan KAMIÞLI, 28 Mart 2001 tarihi itibariyle H.Ö. Sabancý Holding Çimento Grubu Baþkanlýðý'na atanmýþtýr.

Detaylı

GRUP TOPLU ÝÞ SÖZLEÞMESÝ GÖRÜÞMELERÝNDE UYUÞMAZLIK

GRUP TOPLU ÝÞ SÖZLEÞMESÝ GÖRÜÞMELERÝNDE UYUÞMAZLIK TOPLAM KALÝTE YÖNETÝMÝ VE ISO 9001:2000 KALÝTE YÖNETÝM SÝSTEMÝ UYGULAMASI KONULU TOPLANTI YAPILDI GRUP TOPLU ÝÞ SÖZLEÞMESÝ GÖRÜÞMELERÝNDE UYUÞMAZLIK YÝBÝTAÞ - LAFARGE GRUBUNDA KONYA ÇÝMENTO SANAYÝÝ A.Þ.

Detaylı

Fiskomar. Baþarý Hikayesi

Fiskomar. Baþarý Hikayesi Fiskomar Baþarý Hikayesi Fiskomar Gýda Temizlik Ve Marketcilik Ticaret Anonim Þirketi Cumhuriyetin ilanýndan sonra büyük önder Atatürk'ün Fýndýk baþta olmak üzere diðer belli baþlý ürünlerimizi ilgilendiren

Detaylı

Dövize Endeksli Kredilerde KKDF

Dövize Endeksli Kredilerde KKDF 2009-10 Dövize Endeksli Kredilerde KKDF Ýstanbul, 12 Mart 2009 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2009/10 Dövize Endeksli Kredilerde KKDF 1. Genel Açýklamalar: 88/12944 sayýlý Kararnameye iliþkin olarak

Detaylı

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar Öðrencinin Adý ve Soyadý Doðum Yeri ve Yýlý Fakülte Numarasý Bölümü Yaptýðý Staj Dalý Fotoðraf STAJ BÝLGÝLERÝ Ýþyeri Adý Adresi Telefon Numarasý Staj Baþlama Tarihi Staj Bitiþ Tarihi Staj Süresi (gün)

Detaylı

Konular 5. Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 23. Örnek Çalýþtay Gündemi 29. Genel Bakýþ 7 Proje Yöneticilerinin Eðitimi 10

Konular 5. Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 23. Örnek Çalýþtay Gündemi 29. Genel Bakýþ 7 Proje Yöneticilerinin Eðitimi 10 Proje Yönetimi ÝÇÝNDEKÝLER Konular 5 Genel Bakýþ 7 Proje Yöneticilerinin Eðitimi 10 Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 23 Araç 1: Araþtýrma sorularý Araç 2: Belirsiz talimatlar Araç 3: Robotlar 28 Örnek

Detaylı

Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý

Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý Spor Bilimleri Derneði, üyeler arasýndaki haberleþme aðýný daha etkin hale getirmek için, akademik çalýþmalar yürüten bilim insaný, antrenör, öðretmen, öðrenci ve ilgili

Detaylı

21-23 Kasým 2011 Çeþme Ýzmir www.tgdfgidakongresi.com organizasyon Ceyhun Atýf Kansu Caddesi, 1386. Sokak, No: 8, Kat: 2, 06520 Balgat / Ankara T:+90 312 284 77 78 F:+90 312 284 77 79 Davetlisiniz Ülkemiz

Detaylı

Vergi Usul Kanunu Ceza Hadleri

Vergi Usul Kanunu Ceza Hadleri 2008-107 Vergi Usul Kanunu Ceza Hadleri Ýstanbul, 24 Aralýk 2008 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2008/107 Vergi Usul Kanunu'nda Yer Alan Ve 01.01.2009 Tarihinden Ýtibaren Uygulanacak Had Ve Tutarlar

Detaylı

Dar Mükellef Kurumlara Yapýlan Ödemelerdeki Kurumlar Vergisi Kesintisi

Dar Mükellef Kurumlara Yapýlan Ödemelerdeki Kurumlar Vergisi Kesintisi 2009-11 Dar Mükellef Kurumlara Yapýlan Ödemelerdeki Kurumlar Vergisi Kesintisi Ýstanbul, 12 Mart 2009 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2009/11 Dar Mükellef Kurumlara Yapýlan Ödemelerdeki Kurumlar Vergisi

Detaylı

Programýmýz, Deneyimimiz, Çaðdaþ Demokrat Ekibimiz ve Çaða Uygun Vizyonumuz ile Yeniden

Programýmýz, Deneyimimiz, Çaðdaþ Demokrat Ekibimiz ve Çaða Uygun Vizyonumuz ile Yeniden çaðdaþ demokrat muhasebeciler grubu Programýmýz, Deneyimimiz, Çaðdaþ Demokrat Ekibimiz ve Çaða Uygun Vizyonumuz ile Yeniden YÖNETÝM KURULU BAÞKAN ADAYI ALÝ METÝN POLAT 1958 yýlýnda Çemiþgezek'te doðdu.

Detaylı

Gelir Vergisi Kesintisi

Gelir Vergisi Kesintisi 2009-16 Gelir Vergisi Kesintisi Ýstanbul, 12 Mart 2009 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2009/16 Gelir Vergisi Kesintisi 1. Gelir Vergisi Kanunu Uyarýnca Kesinti Yapmak Zorunda Olanlar: Gelir Vergisi

Detaylı

www. adana.smmmo.org.tr

www. adana.smmmo.org.tr Adres Güzelyalý Mahallesi 81093 Sokak No : 14 Çukurova / ADANA Telefon 0 322 232 99 03 0 322 232 99 04 0 322 232 99 06 0 322 232 38 00 Faks 0 322 232 99 08 www. adana.smmmo.org.tr SEMPOZYUMUN AMACI SEMPOZYUMUN

Detaylı

Yükseköðretimin Finansmaný ve Finansman Yöntemlerinin Algýlanan Adalet Düzeyi: Sakarya Üniversitesi Paydaþ Görüþleri..64 Doç.Dr.

Yükseköðretimin Finansmaný ve Finansman Yöntemlerinin Algýlanan Adalet Düzeyi: Sakarya Üniversitesi Paydaþ Görüþleri..64 Doç.Dr. MALÝYE DERGÝSÝ Temmuz - Aralýk 2011 Sayý 161 Sahibi Maliye Bakanlýðý Strateji Geliþtirme Baþkanlýðý Adýna Sorumlu Yazý Ýþleri Müdürü Yayýn Kurulu Baþkan Füsun SAVAÞER Üye Ali Mercan AYDIN Üye Nural KARACA

Detaylı

NASIL BÝR GELÝR VERGÝSÝ SÝSTEMÝ? ÇALIÞTAYI DEÐERLENDÝRME RAPORU 16 NÝSAN 2010 TÜSÝAD VERGÝ ÇALIÞMA GRUBU TOPLANTILAR SERÝSÝ-I Aralýk 2011 Yayýn No: TÜSÝAD-T/2011-12/520 Meþrutiyet Caddesi, No: 46 34420

Detaylı

15 Tandem Takým Tezgahlarý ndan Ýhtiyaca Göre Uyarlanabilen Kitagawa Divizörler Kitagawa firmasýnýn, müþterilerini memnun etmek adýna, standartý deðiþtirmesi yeni bir þey deðil. Bu seferki uygulamada,

Detaylı

NASIL BÝR GELÝR VERGÝSÝ SÝSTEMÝ? ÇALIÞTAYI DEÐERLENDÝRME RAPORU 16 NÝSAN 2010 TÜSÝAD VERGÝ ÇALIÞMA GRUBU TOPLANTILAR SERÝSÝ-I Aralýk 2011 Yayýn No: TÜSÝAD-T/2011-12/520 Meþrutiyet Caddesi, No: 46 34420

Detaylı

Ücretlerin Bankalardan Ödenmesi Zorunlu Hale Getirilmiþtir

Ücretlerin Bankalardan Ödenmesi Zorunlu Hale Getirilmiþtir 2008-96 Ücretlerin Bankalardan Ödenmesi Zorunlu Hale Getirilmiþtir Ýstanbul, 19 Kasým 2008 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2008/96 Ücretlerin Bankalardan Ödenmesi Zorunlu Hale Getirilmiþtir 4857 sayýlý

Detaylı

MALÝYE DERGÝSÝ ULAKBÝM ISSN 1300-3623

MALÝYE DERGÝSÝ ULAKBÝM ISSN 1300-3623 MALÝYE DERGÝSÝ ISSN 1300-3623 Temmuz - Aralýk 2007, Sayý 153 YAZI DANIÞMA KURULU Prof. Dr. Güneri AKALIN Prof. Dr. Abdurrahman AKDOÐAN Prof. Dr. Figen ALTUÐ Prof. Dr. Engin ATAÇ Prof. Dr. Ömer Faruk BATIREL

Detaylı

.:: TÇÝD - Tüm Çeviri Ýþletmeleri Derneði ::.

.:: TÇÝD - Tüm Çeviri Ýþletmeleri Derneði ::. Membership TÜM ÇEVÝRÝ ÝÞLETMELERÝ DERNEÐÝ YÖNETÝM KURULU BAÞKANLIÐINA ANTALYA Derneðinizin Tüzüðünü okudum; Derneðin kuruluþ felsefesi ve amacýna sadýk kalacaðýmý, Tüzükte belirtilen ilke ve kurallara

Detaylı

BÝMY 16 - TBD Kamu-BÝB XI Bütünleþik Etkinliði

BÝMY 16 - TBD Kamu-BÝB XI Bütünleþik Etkinliði BÝMY 16 - TBD Kamu-BÝB XI Bütünleþik Etkinliði Türkiye Biliþim Derneði, biliþim sektöründe çalýþan üst ve orta düzey yöneticilerin mesleki geliþimi ve dayanýþmalarýný geliþtirmek amacýyla her yýl düzenlediði

Detaylı

Simge Özer Pýnarbaþý

Simge Özer Pýnarbaþý Simge Özer Pýnarbaþý 1963 yýlýnda Ýstanbul da doðdu. Ortaöðrenimini Kadýköy Kýz Lisesi nde tamamladý. 1984 yýlýnda Ýstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü nü bitirdi.

Detaylı

SSK Affý. Ýstanbul, 21 Temmuz 2008 Sirküler Numarasý : Elit /75. Sirküler

SSK Affý. Ýstanbul, 21 Temmuz 2008 Sirküler Numarasý : Elit /75. Sirküler 2008-75 SSK Affý Ýstanbul, 21 Temmuz 2008 Sirküler Numarasý : Elit - 2008/75 Sirküler Sosyal Güvenlik Kurumu'na Olan Prim Borçlarýnýn Ödeme Kolaylýðýndan Yararlanmamýþ Olanlara, Tekrar Baþvuru Ýmkâný Ge

Detaylı

ÝNSAN KAYNAKLARI VE EÐÝTÝM DAÝRE BAÞKANLIÐI

ÝNSAN KAYNAKLARI VE EÐÝTÝM DAÝRE BAÞKANLIÐI ÝNSAN KAYNAKLARI VE EÐÝTÝM DAÝRE BAÞKANLIÐI MEMUR PERSONEL ÞUBE MÜDÜRLÜÐÜ GÖREV TANIMI Memur Personel Þube Müdürlüðü, belediyemiz bünyesinde görev yapan memur personelin özlük iþlemlerinin saðlýklý bir

Detaylı

Kamu Ýhalelerine Katýlacak Olan Mükelleflere Verilecek Vergi Borcu Olmadýðýna Dair Belge Ýle Ýlgili Cuma, 31 Aðustos 2007

Kamu Ýhalelerine Katýlacak Olan Mükelleflere Verilecek Vergi Borcu Olmadýðýna Dair Belge Ýle Ýlgili Cuma, 31 Aðustos 2007 Kamu Ýhalelerine Katýlacak Olan Mükelleflere Verilecek Vergi Borcu Olmadýðýna Dair Belge Ýle Ýlgili Cuma, 31 Aðustos 2007 Taþpýnar Muhasebe Kamu Ýhalelerine Katýlacak Olan Mükelleflere Verilecek Vergi

Detaylı

Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora

Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora 2009-40 Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora Ýstanbul, 25 Aðustos 2009 Sirküler Numarasý : Elit - 2009/40 Sirküler Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler

Detaylı

KOBÝ'lere AB kapýsý. Export2Europe KOBÝ'lere yönelik eðitim, danýþmanlýk ve uluslararasý iþ geliþtirme projesi

KOBÝ'lere AB kapýsý. Export2Europe KOBÝ'lere yönelik eðitim, danýþmanlýk ve uluslararasý iþ geliþtirme projesi 12 1 KOBÝ'lere AB kapýsý Export2Europe KOBÝ'lere yönelik eðitim, danýþmanlýk ve uluslararasý iþ geliþtirme projesi 2 3 Projenin amacý nedir Yurt dýþýna açýlmak isteyen yerli KOBÝ'lerin, Lüksemburg firmalarý

Detaylı

T.C YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ Esas No : 2005 / 37239 Karar No : 2006 / 3456 Tarihi : 13.02.2006 KARAR ÖZETÝ : ALT ÝÞVEREN - ÇALIÞTIRACAK ÝÞÇÝ SAYISI

T.C YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ Esas No : 2005 / 37239 Karar No : 2006 / 3456 Tarihi : 13.02.2006 KARAR ÖZETÝ : ALT ÝÞVEREN - ÇALIÞTIRACAK ÝÞÇÝ SAYISI Yargýtay Kararlarý T.C Esas No : 2005 / 37239 Karar No : 2006 / 3456 Tarihi : 13.02.2006 KARAR ÖZETÝ : ALT ÝÞVEREN - ÇALIÞTIRACAK ÝÞÇÝ SAYISI Davalý þirketin ayný il veya diðer illerde baþka iþyerinin

Detaylı

SENDÝKAMIZDAN HABERLER

SENDÝKAMIZDAN HABERLER SENDÝKAMIZDAN HABERLER Sendikamýza Üye Ýþyerlerinde Çalýþanlardan Yýlýn Verimli Ýþçisi Ve Ýþvereni Seçilenlere Törenle Plaketleri Verildi 1988 yýlýndan bu yana Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) nce gerçekleþtirilen

Detaylı

ünite1 Sosyal Bilgiler

ünite1 Sosyal Bilgiler ünite1 Sosyal Bilgiler Ýletiþim ve Ýnsan Ýliþkileri TEST 1 3. Ünlü bir sanatçýnýn gazetede yayýnlanan fotoðrafýnda evinin içi görüntülenmiþ haberi olmadan eþinin ve çocuklarýnýn resimleri çekilmiþtir.

Detaylı

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler *1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler *1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve MD Mülteci Danýþma M TOHAV e-bülten n S AYI: 2 TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Ýletiþim Bilgileri Adres: Yýldýrým Mah. Ziyademirdelen Sok. N0: D: 1 Suruç/ÞANLIURFA Tel: 0 (414) 611 98 02 TOHAV Suruç

Detaylı

BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ

BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ IPA Cross-Border Programme CCI No: 2007CB16IPO008 BÝLGÝLENDÝRME BROÞÜRÜ SINIR ÖTESÝ BÖLGEDE KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLÝ ÝÞLETMELERÝN ORTAK EKO-GÜÇLERÝ PROJESÝ Ref. ¹ 2007CB16IPO008-2011-2-063, Geçerli sözleþme

Detaylı

TABLO-2'nin devamý. Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý

TABLO-2'nin devamý. Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý Atama Yapýlacak Kadro Unvaný: Stajyer Kontrolör (Ýdari) Atama Yapýlmasý Planlanan Kadro Sayýsý: Ýdari+Mühendis Kadrolarý Toplamý : 5 Test Aðýrlýklarý: GY:0,1, GK:0,1, HU:0,2,

Detaylı

..T.C. DANýÞTAY SEKiziNCi DAiRE Esas No : 2005/1614 Karar No : 2006/1140

..T.C. DANýÞTAY SEKiziNCi DAiRE Esas No : 2005/1614 Karar No : 2006/1140 ..T.C. Davacý Davalý : Trabzon Baro Baþkanlýðý Trabzon Barosu Adliye Sarayý : 1- Maliye Bakanlýðý 2- Baþbakanlýk -TRABZON Davanýn Özeti: Karaparanýn Aklanmasýnýn Önlenmesine Dair 4208 sayýlý Kanunun Uygulanmasýna

Detaylı

ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI

ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI Kýzýlcaþar Geleceðe Hazýrlanýyor Gelin Birlikte Çalýþalým ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI Mart 2014 ALPER YILMAZ Halkla Bütünleþen MUHTARLIK Ankara Gölbaþý Kýzýlcaþar Köyünde 4 Mart 1979

Detaylı

MALÝYE DERGÝSÝ ÝÇÝNDEKÝLER MALÝYE DERGÝSÝ. Ocak - Haziran 2008 Sayý 154

MALÝYE DERGÝSÝ ÝÇÝNDEKÝLER MALÝYE DERGÝSÝ. Ocak - Haziran 2008 Sayý 154 MALÝYE DERGÝSÝ Ocak - Haziran 2008 Sayý 154 Sahibi Maliye Bakanlýðý Strateji Geliþtirme Baþkanlýðý Adýna Doç.Dr. Ahmet KESÝK Sorumlu Yazý Ýþleri Müdürü Doç.Dr. Ahmet KESÝK MALÝYE DERGÝSÝ ÝÇÝNDEKÝLER Yayýn

Detaylı

Mart 2010 Proje Hakkýnda NBÞ sektörünün ana girdisi olan mýsýrýn hasadý, hammadde kalitesi açýsýndan yetiþtirilmesi kadar önemli bir süreçtir. Hasat sýrasýnda gerçekleþtirilen yanlýþ uygulamalar sonucunda

Detaylı

Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Hadler

Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Hadler 2008-112 Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Hadler Ýstanbul, 25 Aralýk 2008 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2008/112 Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Hadler Maliye Bakanlýðý, 28.12.2007 tarihli Resmi

Detaylı

MALÝ TATÝL 1 TEMMUZ-20 TEMMUZ 2015 Cumartesi, 04 Temmuz 2015

MALÝ TATÝL 1 TEMMUZ-20 TEMMUZ 2015 Cumartesi, 04 Temmuz 2015 MALÝ TATÝL 1 TEMMUZ-20 TEMMUZ 2015 Cumartesi, 04 Temmuz 2015 Taþpýnar Muhasebe MALÝ TATÝL 1 TEMMUZ-20 TEMMUZ 2015 MALÝ TATÝL NEDENÝ ÝLE BEYAN VE ÖDEME TARÝHLERÝ UZAYAN BEYANNAME VE BÝLDÝRÝMLER BEYANNAME/BÝLDÝRÝM

Detaylı

MedYa KÝt / 26 Ýnsan Kaynaklarý ve Yönetimi konusunda Türkiye nin ilk dergisi HR DergÝ Human Resources Ýnsan Kaynaklarý ve Yönetim Dergisi olarak amacýmýz, kurulduðumuz günden bu yana deðiþmedi: Türkiye'de

Detaylı

KAMU MALÝYESÝ. Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr. KONSOLÝDE BÜTÇE ÝLE ÝLGÝLÝ ORANLAR (Yüzde)

KAMU MALÝYESÝ. Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr. KONSOLÝDE BÜTÇE ÝLE ÝLGÝLÝ ORANLAR (Yüzde) V KAMU MALÝYESÝ 71 72 KAMU MALÝYESÝ Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr. A. KONSOLÝDE BÜTÇE UYGULAMALARI 1. Genel Durum 1996 yýlýnda yüzde 26.4 olan

Detaylı

Barodan Haberler. Edinilmiþ Mallara Katýlma Semineri (Akþehir) Anayasa Mahkemesine Bireysel Baþvuru Semineri. Türk Borçlar Kanunu Semineri

Barodan Haberler. Edinilmiþ Mallara Katýlma Semineri (Akþehir) Anayasa Mahkemesine Bireysel Baþvuru Semineri. Türk Borçlar Kanunu Semineri Barodan Haberler Edinilmiþ Mallara Katýlma Semineri (Akþehir) Baromuzca Akþehir Ýlçesinde Türk Medeni Kanunu'nda Edinilmiþ Mallar ve Tasfiyesi ile Aile Konutu konulu konferans gerçekleþtirildi. Meslektaþlarýmýzýn

Detaylı

2 - Konuþmayý Yazýya Dökme

2 - Konuþmayý Yazýya Dökme - 1 8 Konuþmayý Yazýya Dökme El yazýnýn yerini alacak bir aygýt düþü XIX. yüzyýlý boyunca çok kiþiyi meþgul etmiþtir. Deðiþik tasarým örnekleri görülmekle beraber, daktilo dediðimiz aygýtýn satýlabilir

Detaylı

Organizatör Firma Cebeci Cad. No:54 Akatlar 34335 Ýstanbul Tel:0212 351 68 48 (pbx) Faks:0212 351 59 33 E-Posta: tculha@grem.com.tr BAHÇEÞEHÝR ÜNÝVERSÝTESÝ BEÞÝKTAÞ KAMPÜSÜ 11-12 Haziran 2008 SUNUM DOSYASI

Detaylı

7. ÝTHÝB KUMAÞ TASARIM YARIÞMASI 2012

7. ÝTHÝB KUMAÞ TASARIM YARIÞMASI 2012 7. ÝTHÝB KUMAÞ TASARIM YARIÞMASI 2012 KÝMLER KATILABÝLÝR? Yarýþma, Türkiye Cumhuriyeti sýnýrlarý dahilinde veya yurtdýþýnda okuyan T.C. vatandaþlarý veya K.K.T.C vatandaþý, 35 yaþýný aþmamýþ, en az lise

Detaylı

TABLO-2 A GRUBU KADROLARA PERSONEL ALIMINA ÝLÝÞKÝN BAZI BÝLGÝLER

TABLO-2 A GRUBU KADROLARA PERSONEL ALIMINA ÝLÝÞKÝN BAZI BÝLGÝLER TABLO-2 A GRUBU KADROLARA PERSONEL ALIMINA ÝLÝÞKÝN BAZI BÝLGÝLER AÇIKLAMALAR: Bu tabloda daha az yerde daha fazla bilgi verebilmek için bazý kýsaltmalar yapýlmýþtýr. Testlere verilecek aðýrlýklar gösterilirken

Detaylı

Sunuþ. Türk Tabipleri Birliði Merkez Konseyi

Sunuþ. Türk Tabipleri Birliði Merkez Konseyi Sunuþ Bu kitap Uluslararasý Çalýþma Örgütü nün Barefoot Research adlý yayýnýnýn Türkçe çevirisidir. Çýplak ayak kavramý Türkçe de sýk kullanýlmadýðý için okuyucuya yabancý gelebilir. Çýplak Ayaklý Araþtýrma

Detaylı

Þimdi biz varýz ANKARA ÇAÐDAÞ DEMOKRAT MUHASEBECÝLER ATANMIÞ ADAYLAR ÝLE DEÐÝL ÖN SEÇÝMDEN ÇIKAN ADAYLARIMIZLA SEÇÝME GÝDÝYORUZ.

Þimdi biz varýz ANKARA ÇAÐDAÞ DEMOKRAT MUHASEBECÝLER ATANMIÞ ADAYLAR ÝLE DEÐÝL ÖN SEÇÝMDEN ÇIKAN ADAYLARIMIZLA SEÇÝME GÝDÝYORUZ. YURTTA SULH, CÝHANDA SULH Þimdi biz varýz ANKARA ÇAÐDAÞ DEMOKRAT MUHASEBECÝLER ATANMIÞ ADAYLAR ÝLE DEÐÝL ÖN SEÇÝMDEN ÇIKAN ADAYLARIMIZLA SEÇÝME GÝDÝYORUZ. Sayýn Meslektaþým, Ýþ yerlerimizde ürettiðimiz

Detaylı

ASKÝ 2015 YILI KURUMSAL DURUM VE MALÝ BEKLENTÝLER RAPORU

ASKÝ 2015 YILI KURUMSAL DURUM VE MALÝ BEKLENTÝLER RAPORU T.C. AYDIN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ SU VE KANALÝZASYON ÝDARESÝ GENEL MÜDÜRLÜÐÜ TEMMUZ 215-1 215 YILI KURUMSAL DURUM VE MALÝ BEKLENTÝLER RAPORU KURUMSAL MALÝ DURUM VE BEKLENTÝLER RAPORU SUNUÞ 518 Sayýlý Kamu

Detaylı

Corporate Stars, Türkiye nin en iyi markalarını bir araya getiren sosyal bir iş platformudur.

Corporate Stars, Türkiye nin en iyi markalarını bir araya getiren sosyal bir iş platformudur. POWERED BY Corporate Stars, Türkiye nin en iyi markalarını bir araya getiren sosyal bir iş platformudur. Corporate Stars her yýl Türkiye nin en iyi kurumsal firmalarýný bir araya getirir. Oluþturduðu sinerji

Detaylı

6111 Sayýlý Yasa Kapsamýnda Kdv Arttýrýmýnda Bulunmak Ýsteyen Mükellefleri Bekleyen Süpriz Salý, 01 Mart 2011

6111 Sayýlý Yasa Kapsamýnda Kdv Arttýrýmýnda Bulunmak Ýsteyen Mükellefleri Bekleyen Süpriz Salý, 01 Mart 2011 6111 Sayýlý Yasa Kapsamýnda Kdv Arttýrýmýnda Bulunmak Ýsteyen Mükellefleri Bekleyen Süpriz Salý, 01 Mart 2011 Rafet KALKAN Yeminli Mali Müþavir Hilmi KÝRDAY Yeminli Mali Müþavir I. GÝRÝÞ Meclisin uzun

Detaylı

0.2-200m3/saat AISI 304-316

0.2-200m3/saat AISI 304-316 RD Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip hava kilidleri her türlü proseste çalýþacak rotor ve gövde seçeneklerine sahiptir.aisi304-aisi316baþtaolmaküzerekimya,maden,gýda...gibi

Detaylı

Türkiye nin teori ile pratiði en iyi birleþtiren, iþ dünyasýnýn gereksinimlerine en uygun hazýrlanan, nda yeni dönem baþlýyor. HR DERGÝ tarafýndan 1996 yýlýndan beri düzenlenen bu programý daha önce tamamlayanlar,

Detaylı

Genel Bakýþ 7 Proje nin ABC si 9 Proje Önerisi Nasýl Hazýrlanýr?

Genel Bakýþ 7 Proje nin ABC si 9 Proje Önerisi Nasýl Hazýrlanýr? REC Hakkýnda ÝÇÝNDEKÝLER Konular 5 Genel Bakýþ 7 Proje nin ABC si 9 Proje Önerisi Nasýl Hazýrlanýr? Eðitimde Kullanýlacak Araçlar 21 Araç 1: Kaynaþma Tanýþma Etkinliði 23 Araç 2: Uzun Sözcükler 25 Araç

Detaylı

1. ÝTHÝB TEKNÝK TEKSTÝL PROJE YARIÞMASI

1. ÝTHÝB TEKNÝK TEKSTÝL PROJE YARIÞMASI Yarýþmanýn Amacý 1. ÝTHÝB 1.ÝTHÝB Teknik Tekstiller Proje Yarýþmasý, Ýstanbul Tekstil ve Hammaddeleri Ýhracatçýlarý Birliði'nin Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi'nin katkýlarýyla Türkiye'de teknik tekstil sektörünün

Detaylı

07 TEMMUZ 2010 ÇARŞAMBA 2010 İLK ÇEYREK BÜYÜME ORANI SAYI 10

07 TEMMUZ 2010 ÇARŞAMBA 2010 İLK ÇEYREK BÜYÜME ORANI SAYI 10 07 TEMMUZ 2010 ÇARŞAMBA 2010 İLK ÇEYREK BÜYÜME ORANI SAYI 10 'HEDEFÝMÝZ EN BÜYÜK 10 EKONOMÝ ARASINA GÝRMEK' Baþbakanýmýz, Ulusa Sesleniþ konuþmasýnda Türkiye'nin potansiyelinin de hedeflerinin de büyük

Detaylı

TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ ÜYELERÝNÝN ÖDENEK, YOLLUK VE EMEKLÝLÝKLERÝNE DAÝR KANUN

TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ ÜYELERÝNÝN ÖDENEK, YOLLUK VE EMEKLÝLÝKLERÝNE DAÝR KANUN TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ ÜYELERÝNÝN ÖDENEK, YOLLUK VE EMEKLÝLÝKLERÝNE DAÝR KANUN Kanun Numarasý : 3671 Kabul Tarihi : 26/10/1990 Resmi Gazete :Tarih: 28/10/1990 Sayý: 20679 Ödenek, Yolluk, Diðer Mali

Detaylı

Corporate Stars, Türkiye nin en iyi markalarını bir araya getiren sosyal bir iş platformudur.

Corporate Stars, Türkiye nin en iyi markalarını bir araya getiren sosyal bir iş platformudur. POWERED BY Corporate Stars, Türkiye nin en iyi markalarını bir araya getiren sosyal bir iş platformudur. Corporate Stars her yýl Türkiye nin en iyi kurumsal firmalarýný bir araya getirir. Oluþturduðu sinerji

Detaylı

Mart 2010 Otel Piyasasý Antalya Ýstanbul Gayrimenkul Deðerleme ve Danýþmanlýk A.Þ. Büyükdere Cad. Kervan Geçmez Sok. No:5 K:2 Mecidiyeköy Ýstanbul - Türkiye Tel: +90.212.273.15.16 Faks: +90.212.355.07.28

Detaylı

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar 2017 Öðrencinin Adý ve Soyadý Doðum Yeri ve Yýlý Fakülte Numarasý Bölümü Yaptýðý Staj Dalý Fotoðraf STAJ BÝLGÝLERÝ Ýþyeri Adý Adresi Telefon Numarasý Staj Baþlama Tarihi Staj Bitiþ Tarihi Staj Süresi (gün)

Detaylı

ÝÞÇÝ SAÐLIÐI VE ÝÞ GÜVENLÝÐÝ PROJESÝ

ÝÞÇÝ SAÐLIÐI VE ÝÞ GÜVENLÝÐÝ PROJESÝ ÝÞÇÝ SAÐLIÐI VE ÝÞ GÜVENLÝÐÝ PROJESÝ EÐÝTÝM SEMÝNERÝ RESÝMLERÝ Çimento Ýþveren Dergisi Özel Eki Mart 2003, Cilt 17, Sayý 2 çimento iþveren dergisinin ekidir Ýþçi Saðlýðý ve Ýþ Güvenliði Projesi Sendikamýz

Detaylı

KPSS PUANLARI. Avrupa Birliði Genel Sekreterliði. Atama Yapýlacak Kadro Unvaný: Avrupa Birliði Uzman Yardýmcýsý ( Uluslararasý Ýliþkiler )

KPSS PUANLARI. Avrupa Birliði Genel Sekreterliði. Atama Yapýlacak Kadro Unvaný: Avrupa Birliði Uzman Yardýmcýsý ( Uluslararasý Ýliþkiler ) KPSS PUANLARI AÇIKLAMALAR: Bu tabloda daha az yerde daha fazla bilgi verebilmek için bazý kýsaltmalar yapýlmýþtýr. Testlere verilecek aðýrlýklar gösterilirken testler harflerle ifade edilmiþtir. Harflerin

Detaylı

KOBÝ lerin iþ süreçlerini daha iyi yönetebilmeleri için

KOBÝ lerin iþ süreçlerini daha iyi yönetebilmeleri için NEDEN KOBÝ lerin iþ süreçlerini daha iyi yönetebilmeleri için SAP Business One çözümünü seçmelerinin nedeni 011 SAP AG. Tüm haklarý saklýdýr. SAP Business One müþterileri SAP'ye olan güvenlerini gösteriyor.000+

Detaylı

01 Kasým 2018

01 Kasým 2018 Geri Dönüþüm Markasý... www.adametal.com.tr 01 Kasým 2018 Ada Metal Demir Çelik Geri Dönüþüm San. ve Tic. A.Þ. 1956 yýlýndan bu yana, özellikle metal sektöründe, fabrikalarýn üretim artýklarýný toplayýp

Detaylı

Faaliyet Raporu. Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi

Faaliyet Raporu. Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi 10 Faaliyet Raporu Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi Ýçindekiler Yönetim ve Denetim Kurulu Temettü Politikasý Risk Yönetim Politikalarý Genel Kurul Tarihine Kadar Meydana

Detaylı

4691 sayýlý Teknoloji Geliþtirme Bölgeleri Kanunu kapsamýnda kurulan ULUTEK TEKNOLOJÝ GELÝÞTÝRME BÖLGESÝ, Uludað Üniversitesi Görükle Kampüsü içerisinde 471.000 m2 alanda hizmet vermektedir. 2006 yýlýnda

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER I. DENETÝMÝN KAVRAMSAL ÇERÇEVESÝ

ÝÇÝNDEKÝLER I. DENETÝMÝN KAVRAMSAL ÇERÇEVESÝ ÝÇÝNDEKÝLER I. DENETÝMÝN KAVRAMSAL ÇERÇEVESÝ 1. Denetimin tanýmý... 15 2. Denetimin türleri... 17 2.1.Denetimin Amacý Yönünden Denetim Türleri... 17 2.1.1. Finansal Tablo Denetimi... 18 2.1.2. Uygunluk

Detaylı

O baþý baðlý milletvekili Merve Kavakçý veo refahlý iki meczup milletvekili þimdi nerededirler?

O baþý baðlý milletvekili Merve Kavakçý veo refahlý iki meczup milletvekili þimdi nerededirler? 28 Þubat Bildirisi MGK'nun 28 Þubat 1997 TARÝHLÝ BÝLDÝRÝSÝ Aþaðýdaki bildiri, o günlerdeki bir çok tehdidin yolunu kapatmýþtý. Ne yazýk ki, þimdiki Akepe'nin de yolunu açmýþtýr. Hiç bir müdahale, darbe

Detaylı

TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝNÝN DIÞ ÝLÝÞKÝLERÝNÝN DÜZENLENMESÝ HAKKINDA KANUN

TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝNÝN DIÞ ÝLÝÞKÝLERÝNÝN DÜZENLENMESÝ HAKKINDA KANUN TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝNÝN DIÞ ÝLÝÞKÝLERÝNÝN DÜZENLENMESÝ HAKKINDA KANUN Kanun Numarasý : 3620 Kabul Tarihi : 28/3/1990 Resmi Gazete : Tarih: 6/4/1990 Sayý: 20484 Dýþ Ýliþkiler MADDE 1- Türkiye Büyük

Detaylı

Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði www.tutevsiad.org BÝRLÝKTEN KUVVET DOÐDU TÜRK-ÇÝN EKONOMÝK VE TÝCARÝ ÝÞBÝRLÝÐÝ FORUMU NDA BÝZDE TÜTEVSÝAD OLARAK YERÝMÝZÝ ALDIK T.C. Baþbakaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn 8-11

Detaylı

Gelir Vergisi Hadleri

Gelir Vergisi Hadleri 2010-12 Gelir Vergisi Hadleri Ýstanbul, 04 Ocak 2010 Sirküler Numarasý : Elit - 2010/12 Sirküler 2010 Yýlý Gelir Vergisi Hadleri Gelir Vergisi Kanunu (GVK)'nun mükerrer 123. maddesinin 2'nci fýkrasý uyarýnca,

Detaylı

Örgütsel Davranýþýn Tanýmý, Tarihsel Geliþimi ve Kapsamý

Örgütsel Davranýþýn Tanýmý, Tarihsel Geliþimi ve Kapsamý NOT : Bu bölüm önümüzdeki günlerde Prof.Dr. Hüner Þencan ýn incelemesinden sonra daha da geliþtirilerek son halini alacaktýr. Zaman kaybý olmamasý için büyük ölçüde- tamamlanmýþ olan bu bölüm web e konmuþtur.

Detaylı

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Açýldý TOHAV'ýn mülteci ve sýðýnmacýlara yönelik devam ettirdiði çalýþmalar kapsamýnda açtýðý SURUÇ MÜLTECÝ DANIÞM

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Açýldý TOHAV'ýn mülteci ve sýðýnmacýlara yönelik devam ettirdiði çalýþmalar kapsamýnda açtýðý SURUÇ MÜLTECÝ DANIÞM MD Mülteci Danýþma M TOHAV e-bülten n S AYI: 1 TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Ýletiþim Bilgileri Adres: Yýldýrým Mah. Ziyademirdelen Sok. N0: D: 1 Suruç/ÞANLIURFA Tel: 0 (414) 611 98 02 TOHAV Suruç

Detaylı

DOÐALGAZ ÝÇ TESÝSAT MÜHENDÝS YETKÝLENDÝRME KURSU DÜZENLENDÝ

DOÐALGAZ ÝÇ TESÝSAT MÜHENDÝS YETKÝLENDÝRME KURSU DÜZENLENDÝ ÝKK TOPLANTISI ÞUBEMÝZDE GERÇEKLEÞTÝRÝLDÝ 4 Kasým 2010 tarihinde ÝKK toplantýsý Þubemizde gerçekleþtirildi. ÞUBEMÝZ SOSYAL ETKÝNLÝKLER KOMÝSYONU TOPLANDI Þubemiz sosyal etkinlikler komisyonu 05 Kasým 2010

Detaylı

KÝPAÞ 2016 KATALOG HAVALANDIRMA.

KÝPAÞ 2016 KATALOG HAVALANDIRMA. KÝPAÞ HAVALANDIRMA 2016 KATALOG www.kipashavalandirma.com Hamidiye Mah.Said Nursi Cad. Gündem Sok. No:11 ÇEKMEKÖY-ISTANBUL T : +90 216 641 01 79 M : info@kipashavalandirma.com.tr W : www.kipashavalandirma.com.tr

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. Küçük bir salyangoz, 10m yüksekliðinde bir telefon direðine týrmanmaktadýr. Gündüzleri 3m týrmanabilmekte ama geceleri 1m geri kaymaktadýr. Salyangozun direðin tepesine týrmanmasý

Detaylı

mmo bülteni ...basýnda odamýz...basýnda odamýz...basýnda odamýz Basýnda Odamýz eylül 2005/sayý 88 Aðustos 2005 Aðustos 2005 Aðustos

mmo bülteni ...basýnda odamýz...basýnda odamýz...basýnda odamýz Basýnda Odamýz eylül 2005/sayý 88 Aðustos 2005 Aðustos 2005 Aðustos ...basýnda odamýz...basýnda odamýz...basýnda odamýz Oda Yönetim Kurulu Baþkaný Emin KORAMAZ ýn yaptýðý, 21 Haziran Dünya Güneþ Günü dolayýsýyla Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarýnýn Kullanýmýna Ýliþkin

Detaylı

Bakým sigortasý - Sizin için bilgiler. Türkischsprachige Informationen zur Pflegeversicherung. Freie Hansestadt Bremen.

Bakým sigortasý - Sizin için bilgiler. Türkischsprachige Informationen zur Pflegeversicherung. Freie Hansestadt Bremen. Gesundheitsamt Freie Hansestadt Bremen Sozialmedizinischer Dienst für Erwachsene Bakým sigortasý - Sizin için bilgiler Türkischsprachige Informationen zur Pflegeversicherung Yardýma ve bakýma muhtaç duruma

Detaylı

ünite1 Sosyal Bilgiler Verilenlerden kaçý sosyal bilimler arasýnda yer alýr? A. 6 B. 5 C. 4 D. 3

ünite1 Sosyal Bilgiler Verilenlerden kaçý sosyal bilimler arasýnda yer alýr? A. 6 B. 5 C. 4 D. 3 ünite1 Sosyal Bilgiler Sosyal Bilgiler Öðreniyorum TEST 1 3. coðrafya tarih biyoloji fizik arkeoloji filoloji 1. Ali Bey yaþadýðý yerin sosyal yetersizlikleri nedeniyle, geliþmiþ bir kent olan Ýzmir e

Detaylı

ÖNSÖZ. Güzel bahar günlerini ve sýcacýk anlarý birlikte paylaþmak dileðiyle

ÖNSÖZ. Güzel bahar günlerini ve sýcacýk anlarý birlikte paylaþmak dileðiyle ÖNSÖZ Biliþim Sektörünün deðerli çalýþanlarý, sektörümüze katký saðlayan biliþim dostlarý, Bilindiði üzere Türkiye Biliþim Derneði, Biliþim Sektörünün geliþmesi amacýyla tam 38 yýldýr çalýþmalarýna aralýksýz

Detaylı

TÜRKÝYE'DE ALTERNATÝF TURÝZMÝN GELÝÞÝMÝNE YÖNELÝK DEÐERLENDÝRMELER Eylül 2014 Yayýn No: TÜSÝAD-T/2014-09/556 Meþrutiyet Caddesi, No: 46 34420 Tepebaþý/Ýstanbul Telefon: (0 212) 249 07 23 Telefax: (0 212)

Detaylı

ÇALIùMA HAYATINA øløùkøn ANAYASA DEöøùøKLøKLERø "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasýnýn Bazý Maddelerinin Deðiþtirilmesi Hakkýnda Kanun" Av.

ÇALIùMA HAYATINA øløùkøn ANAYASA DEöøùøKLøKLERø Türkiye Cumhuriyeti Anayasasýnýn Bazý Maddelerinin Deðiþtirilmesi Hakkýnda Kanun Av. ÇALI MA HAYATINA L K N ANAYASA DE KL KLER I. Avrupa Birliði sürecinde demokrasi ve insan haklarý açýsýndan önemli bir dönüm noktasý olarak kabul edilen Anayasa deðiþiklikleri, 17 Ekim 2001 tarih ve 24556

Detaylı

Ne-Ka. Grouptechnic ... /... / 2008. Sayýn Makina Üreticisi,

Ne-Ka. Grouptechnic ... /... / 2008. Sayýn Makina Üreticisi, ... /... / 2008 Sayýn Makina Üreticisi, Firmamýz Bursa'da 1986 yýlýnda kurulmuþtur. 2003 yýlýndan beri PVC makineleri sektörüne yönelik çözümler üretmektedir. Geniþ bir ürün yelpazesine sahip olan firmamýz,

Detaylı

Motorlu Taþýtlar Vergisi Oranlarý

Motorlu Taþýtlar Vergisi Oranlarý 2007-18 Motorlu Taþýtlar Vergisi Oranlarý Ýstanbul, 28 Aralýk 2007 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2007/18 Motorlu Taþýtlar Vergisi Oranlarý Motorlu Taþýtlar Vergisi Kanunu'nun 10 uncu maddesi uyarýnca,

Detaylı

Seri Numaralý Kdv Genel Tebliði

Seri Numaralý Kdv Genel Tebliði 2007-50 108 Seri Numaralý Kdv Genel Tebliði Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2007/50 108 Seri Numaralý Kdv Genel Tebliði 108 seri numaralý KDV Genel Tebliði ile, katma deðer vergisi uygulamalarý konusunda

Detaylı

T.C. MÝLLÎ EÐÝTÝM BAKANLIÐI EÐÝTÝMÝ ARAÞTIRMA VE GELÝÞTÝRME DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI KENDÝNÝ TANIYOR MUSUN? ANKARA, 2011 MESLEK SEÇÝMÝNÝN NE KADAR ÖNEMLÝ BÝR KARAR OLDUÐUNUN FARKINDA MISINIZ? Meslek seçerken

Detaylı

DONALD JOHNSTON OECD GENEL SEKRETERÝ INTERVIEW DONALD JOHNSTON OECD GENERAL SECRETARY

DONALD JOHNSTON OECD GENEL SEKRETERÝ INTERVIEW DONALD JOHNSTON OECD GENERAL SECRETARY söyleþi - interview ÝKTÝSAT ÝÞLETME ve FÝNANS SÖYLEÞÝ DONALD JOHNSTON OECD GENEL SEKRETERÝ INTERVIEW DONALD JOHNSTON OECD GENERAL SECRETARY Bu söyleþi, Genel Yayýn Yönetmenimiz Ali Bilge tarafýndan 15

Detaylı

Görüþler / Opinion Papers

Görüþler / Opinion Papers Türk Kütüphaneciliði 21, 2 (2007) 218-229 Görüþler / Opinion Papers Üniversitelerde Belge Yönetimi ve Arþivler* Fahrettin Özdemirci** Öz Bu çalýþmada, üniversitelerde yazýþma, dosyalama, arþiv, vb. iþlemlerinin,

Detaylı

Farmasötiklerin insanlarda kullaným

Farmasötiklerin insanlarda kullaným ÝKU ICH NEDÝR VE KLÝNÝK ÇALIÞMALARIN ICH UYUMLU OLMASI NASIL SAÐLANIR? I nternational Conference on Harmonisation of Technical Requirements for Registration of Pharmaceuticals for Human Use Farmasötiklerin

Detaylı

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler 1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler 1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve MD Mülteci Danýþma M TOHAV e-bülten n S AYI: 3 TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Ýletiþim Bilgileri Adres: Yýldýrým Mah. Ziyademirdelen Sok. N0: D: 1 Suruç/ÞANLIURFA Tel: 0 (414) 611 98 02 TOHAV Suruç

Detaylı

Mart - 2005 (1. Dönem) I. MODÜL 25-26 Mart ÝNSAN KAYNAKLARI YÖNETÝMÝNE GÝRÝÞ Ýþ Analizi / Ýþ Tanýmý / Yetkinlikler Yönetim Kavramý ve Geliþimi - Temel Yönetim Fonksiyonlarý Ýnsan Kaynaklarý Yönetimi Kavramý

Detaylı

* Okuyalım: * Akıl Oyunları: * Matematik: * El Becerisi: * Alıștırma-Bulmaca: * Bilim ve Teknoloji: * Gezelim-Görelim:

* Okuyalım: * Akıl Oyunları: * Matematik: * El Becerisi: * Alıștırma-Bulmaca: * Bilim ve Teknoloji: * Gezelim-Görelim: 3. SINIF 1.ta haf * Okuyalım: Eșek * Matematik: Çevremizdeki Üçgenler * Alıștırma-Bulmaca: Sözcük Avı * Gezelim-Görelim: Doğal Yașam Parkı * Alıștırma-Bulmaca: Sıradaki Șekil Hangisi * Doğa: Karıncaların

Detaylı

ݺletmelerin Rekabet Gücünün Artýrýlmasý. Dýºa Açýlmalarýna Mali Destek Programý

ݺletmelerin Rekabet Gücünün Artýrýlmasý. Dýºa Açýlmalarýna Mali Destek Programý ݺletmelerin Rekabet Gücünün Artýrýlmasý ve Dýºa Açýlmalarýna Mali Destek Programý 2010 içindekiler Orta Karadeniz Kalkýnma Ajansý Kalkýnma Ajanslarýnýn Kuruluþ Amaçlarý Vizyonumuz Misyonumuz Orta Karadeniz

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyon Baþkanlýðý Týbbi Laboratuvarlar

Laboratuvar Akreditasyon Baþkanlýðý Týbbi Laboratuvarlar Laboratuvar Akreditasyon Baþkanlýðý Týbbi Laboratuvarlar Týbbi Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon, Akreditasyon; Laboratuvarların, Muayene, Belgelendirme kuruluşlarının ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

KAMU MALÝYESÝ. Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr.

KAMU MALÝYESÝ. Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr. V KAMU MALÝYESÝ 73 74 KAMU MALÝYESÝ Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr. A. KONSOLÝDE BÜTÇE UYGULAMALARI 1. Genel Durum 2000 yýlýnda uygulamaya konulan

Detaylı

Araþtýrma Hazýrlayan: Ebru Kocamanlar Araþtýrma Uzman Yardýmcýsý Gýda Ürünlerinde Ambalajýn Satýn Alma Davranýþýna Etkisi Dünya Ambalaj Örgütü nün açýklamalarýna göre dünyada ambalaj kullanýmýnýn %30 unu

Detaylı

ÇEVRE VE TOPLUM. Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum

ÇEVRE VE TOPLUM. Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum ÇEVRE VE TOPLUM 11. Bölüm DOÐAL AFETLER VE TOPLUM Konular DOÐAL AFETLER Dünya mýzda Neler Oluyor? Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum Volkanlar

Detaylı

Adalet Ýlkesi Iþýðý Altýnda Vergide Tarhiyat Uygulamasýnýn Sorunlarý Aralýk 2011 Yayýn No: TÜSÝAD-T/2011/12/524 Meþrutiyet Caddesi, No. 46 34420 Tepebaþý/Ýstanbul Telefon: (0212) 249 07 23 Telefax: (0212)

Detaylı

Gökyüzündeki milyonlarca yýldýzdan biriymiþ Çiçekyýldýz. Gerçekten de yeni açmýþ bir çiçek gibi sarý, kýrmýzý, yeþil renkte ýþýklar saçýyormuþ

Gökyüzündeki milyonlarca yýldýzdan biriymiþ Çiçekyýldýz. Gerçekten de yeni açmýþ bir çiçek gibi sarý, kýrmýzý, yeþil renkte ýþýklar saçýyormuþ Gökyüzündeki milyonlarca yýldýzdan biriymiþ Çiçekyýldýz. Gerçekten de yeni açmýþ bir çiçek gibi sarý, kýrmýzý, yeþil renkte ýþýklar saçýyormuþ çevresine. Bu adý ona bir kuyrukluyýldýz vermiþ. Nasýl mý

Detaylı