TEMİZ BİR ÇEVRE İÇİN İDEAL ÇÖZÜMLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TEMİZ BİR ÇEVRE İÇİN İDEAL ÇÖZÜMLER"

Transkript

1 TEMİZ BİR ÇEVRE İÇİN İDEAL ÇÖZÜMLER / Adem KURUM /

2 Organik atık problemlerinin kontrolü için; Yüksek kalitede, %100 Organik bakteri-enzim kombinasyonu ürünlerimizle çözümler sunuyoruz.

3 Ve şimdi Türkiye de

4 Neden Organicabiotech? Uluslar arası geçerliliği olan belgelere sahip olması. Hiçbir şekilde genleriyle oynanmamış olması. Dünya da çevre kriterlerine önem veren ülkelerde güvenle kullanılıyor olması. Dünya Göl konferansı gibi uluslar arası bir çok çevre örgütleriyle çalışmalar yapması, birçok ülkeden onay almış olması. Fiyat politikası.

5

6

7 Biyolojik Mücadelede Bakteriler Bakteriler doğanın geri dönüşümcüleridir İnanılmaz sayıda bileşiği indirgeme özelliğine sahiptir Doğada tüm organik maddelerin geri dönüşümü bakteriler tarafından gerçekleştirilir.

8 Neden Hazır Mikroorganizma Kültürleri Sisteme Uygulanmalı? Ekosistem içerisindeki; doğal ayrışmaları hızlandırmak ve doğal ortamında yer almayan kirleticilere karşı, ekosistemin biyolojik yapısını güçlendirmek ve kirleticilere özgü seçilmiş mikroorganizma kültürlerini ekosisteme zarar vermeyecek şekilde dahil etme ihtiyacı vardır.

9 Bakteriler atığı tam olarak nasıl indirgerler? Bakteriler büyüme ve üremelerinde kullanılmak üzere, kompleks bileşikleri öncelikle enzim salgılayarak hücre içerisine alabilecekleri boyutlara parçalarlar.

10 ÇALIŞMA ALANLARIMIZ 1. Evsel ve Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisleri 2. Yağ Tutucular, Kanalizasyon ve Giderler 3. Katı Atık Yönetimi, Çöp Toplama Alanları 4.Göl,Havuz,Akvaryum vb. Durağan Suların Islahı 5. Gübre Yapımı, Yeşil Alanların Islahı 6. Toprak ve Sularda Petrol Sızıntıları

11 ÜRÜNLERİMİZ Mikrobiyal stabilizatörler, koruyucu maddeler, enzim aktivatörleri ve kofaktörler içerir. Yaşanan sorunlara göre en uygun bakteri-enzim kombinasyonları seçilerek üretilmiştir. İhtiyacınıza göre en uygun kombinasyonlarda üretim yapabiliriz. Mikro-enkapsulasyon yöntemiyle patentli üretilmiştir. Raf ömrü 2 yıldır.

12 Ürünlerimiz BIOCLEAN BY (Endüstriyel Atıksular) CLEANMAXX (Evsel Atıksular) BIOCLEAN SEPTIC (Kanalizasyon) BIOCLEAN POND CLARIFIER (Göl Göletler) BIOCLEAN CLEANMAXX ANB (Metan) BIOCLEAN COMPOST (Kompostlama tesisleri) MAGIC GRO (Tarım)

13

14 BIOCLEAN BY / CLEANMAXX Genetik olarak değiştirilmemiş faydalı toprak mikroorganizmalarından ibaret,hastalık yapmayan, doğal, özel bir karışımdır. 1 gr ürünümüz ortalama 4 milyar bakteri içermektedir. 96 dan fazla bakteri türü vardır. Ürün panelimiz içinde en geniş uygulama alanına sahip ürünlerimizdir. Evsel ve Endüstriyel atık su arıtma tesislerinde, Sıhhi tesisatlarda, gıda endüstrisinde, restoranlarda ve ev içi gider hatlarında etkilidir.

15 Atıksu Arıtma Tesislerinde Karşılaşılan Yaygın Problemler - Koku problemi -Aşırı yağ -Zehirlilik / Toksisite -Yüksek AKM -Zayıf biyolojik kütle formasyonu -Yüksek işletme ve bakım maliyeti -Düşük kalitede çıkış suyu

16 Nasıl çalışır? Bakterilerin hayatta kalmak için temel besin maddeleri olan; Karbon, Azot, fosfor ve iz elementler gibi besinlere ihtiyaçları vardır. Bakteriler büyüme enerjisi elde etmek için doğada bulunan ya da ; İnsan yapımı (karbon-ihtiva eden) organik bileşikleri kullanırlar. Örneğin; bazı bakteriler yiyecek ve enerji kaynağı olarak petrol hidrokarbonlarını kullanarak ;yağ asitlerine, karbondioksit ve suya dönüştürürler.

17 Doğal süreci içerisinde gerçekleşen biyolojik parçalanmayı hızlandırmak için ; genetik yapısını bozmadan ; ortama uygun seçilmiş biyolojik kültürlerin bir araya getirilmesi, doğaya zarar vermeden kirleticilerin ayrışmasını ve zararsız nihai ürünlere dönüştürülmesini sağlamaktadır!!!.

18 Ürün uygulama dozajı nedir? Dozaj kirlilik seviyesi,su akışı dizayn parametreleri gibi sebeplere bağlıdır. Dozaj genellikle atık suyun özelliğine bağlı olarak 0.5 ppm den 10 ppm'e kadar değişir.

19 Uygulama Alanları Evsel /endüstriyel atık su arıtma tesisleri Kimyasal Endüstriler İlaç endüstrisi Şeker ve İçki Sanayi Gıda İşleme Üniteleri Petrokimya Endüstrisi Gübre ve Pestisit Sanayi Rafineriler Süt,Sütçülük ve Peynir İşleme Üniteleri Balıkçılık ve Et İşleme Tesisleri Kağıt ve Kağıt Hamuru Fabrikaları Bira,Şarap ve Alkol Tesisleri Solvent Çıkarma Üniteleri Deri Sanayi Tekstil Üniteleri

20 FAYDALARI Organik bileşenlerin yarı veya tam parçalanmasından kaynaklanan kokuyu kontrol eder. Doğal olarak oluşan bakteri veya mevcut jenerik bakteriler için toksik olan zorlu bileşenleri sindirir. Yağlar,sülfitler,merkaptanlar,fenoller,hidrokarbonlar, aromatik bileşenler gibi zor maddelerin hızlı bir şekilde parçalanmasını sağlar. Kültürler,oksijen varlığında veya yokluğunda da büyür. Bioclean,Toplam Çözünmüş Katıları olan atıklarda etkili bir şekilde çözüm üretebilen tek biyolojik üründür. Normal süreç değişikliği gerektirmez. İşlemte maliyetlerini düşürmektedir. Arıtma tesisinin verimliliğini artırır ve enerjiden tasarruf sağlar.(%5-%20) Atıkları karbondioksit ve suya dönüştürürken minimum düzeyde çamur üretir. (%30 / %60 azaltır) Aşındırıcı değildir, hastalık yapıcı bakteri içermez, düşük miktarlarda kullanım gerektirir,dokunma ve depolamada güvenlidir. Kimyasal giderleri azaltır.

21 Çözünmüş oksijeni (ÇO) arttırır. Hidrojen Sülfürü (H2S) azaltır. Çamuru ve askıda katı maddeleri azaltır. Suyun berraklığını arttırır. Amonyak seviyelerini düşürür. BOİ/KOİ (BOD /COD) değerlerini düşürür. Yığın oluşumunu ve köpüklenmeyi azaltır. Fosfor seviyelerini düşürür. Nitrit (NO2 -) ve nitratı (NO3 -) azaltır. Filtrelerin verimini artırır.

22 ATIKSU ARITMA TESİSİ UYGULAMALARI -KENTSEL ARITMALAR-

23 ANA HEDEFLER ; Aktif çamur KALİTESİNİ artırma Şok yüklere karşı çamur direncini artırma Aşırı çamur oluşumunu azaltma Genel deşarj konsantrasyonun (NH4-N, TN, KOİ, BOİ) azaltılması Stabil çıkış suyu kalitesinin korunması ve Su geri dönüşümüne katkıda bulunulması

24 GENEL OLARAK BİYOLOJİK ARITMA SİSTEMLERİ

25 ABONY(macaristan) Atık Su Arıtma Tesisi Q=2,200 m3/gün

26 Abony AAT akım diyagramı Anaerobik+anoxic+aerobik arıtma sistemleri

27 Uygulama (bioclean TM) dozları BiocleanTM işletme verimini artırmak için; İlk hafta ; günlük 10kg şok dozlama yapılmıştır. Takip eden haftalarda bakım dozlaması olarak 11 haftalık program için günlük 1kg a düşürülerek uygulama yapılmıştır.

28 Abony Atıksu arıtma tesisi -SONUÇ Çıkış suyu kalitesinde yükselme, Ayrıca Çamur çökme veriminin artması ve çökeltim havuzunda köpük vb yüzer maddede azalma gözlenmiştir.

29 ATIK ÇAMUR ; Susuzlaştırılmış çamurun ortalama miktarı biyoteknolojik optimizasyonu öncesi 238 m3/ay olmuştur. Bu miktar bakım süresince kayda değer bir şekilde düşmüştür. Böylece, başlangıç safhasından bu yana ortalama miktar 149 m3/ay olmuştur. Tesisin birincil çökertmesi yoktur ve bu duruma ve aynı zamanda organik partiküllerin parçalanmasına bağlı olarak üretilen fazla çamur miktarını azaltmak için karıştırılır.

30 KONTROLLÜ OLARAK YAPILAN OKSİJEN ÖLÇÜMLERİ SONUCUNDA ; HERHANGİ BİR ÇIKIŞ SUYU KALİTESİ DÜŞÜRÜLMEDEN, VE KOKU PROBLEMLERİ OLMADAN O2 İHTİYACI 1.8 mg/lt den DEN 1.0 mg/lt AZALTILMIŞTIR %5 ENERJİ TASARRUFU Enerji kazanımı;

31 Miskolc Atık Su Arıtma Tesisi Q=40,000 m3/gün

32 UYGULAMA DOZU ; BiocleanTM işletme verimliliğini artırmak için ilk hafta günlük 50kg(elli) olarak uygulanmıştır, daha sonraki 3 hafta için bakım dozajı olarak günlük 8kg(sekiz) olarak uygulanmıştır.

33 AZOT GİDERME VERİMİ

34 FOSFOR KULLANIM VERİMİ

35 ENERJİ TÜKETİMLERİ KONTROLLÜ OLARAK YAPILAN OKSİJEN ÖLÇÜMLERİ SONUCUNDA HERHANGİ BİR ÇIKIŞ SUYU KALİTESİ DÜŞÜRÜLMEDEN, VE KOKU PROBLEMLERİ OLMADAN O2 İHTİYACI 1.8 mg/lt den DEN 1.2 mg/lt AZALTILMIŞTIR %18 ENERJİ TASARRUFU

36

37 Bioclean Septic; Uyku halinde asılı bulunan mikroorganizma üreten özel seçilmiş bakteri ve enzimlerden ibaret doğal biyolojik üründür. Kokuyu yok eder, borulardaki, tanklardaki drenajlardaki organik oluşumları ortadan kaldırır.

38 Septik sistem ''Gray Water'' olarak adlandırılmış insan atıkları, mutfak atıkları, çamaşırhane atıkları gibi biyolojik sıhhi atıklardan kurtulmak için dizayn edilmiş bir alan sistemidir.

39 Septik sistemdeki yaygın sorunlar nedir? Yetkililerimiz, Gider hatlarındaki Septik sistemde petrol atıkları ve yağlanmaların yol açtığı sorunları, drenaj açım zorluklarını ve Taç korozyonu problemlerini çok iyi bilmektedirler. Temelde septik sistem, doğal bakteri hareketlerini, insan atıklarını çevre için uygun bileşiklere ayrıştıran depolama tankı görevini sağlar. Karışık atıksu içerisindeki bazı kirletici bileşenler, bakteriyel aktivite tarafından kolay bir şekilde tüketilemezler ve birikime neden olabilmektedir.

40 Nasıl çalışır? Bioclean Septic deki bakteriler ; özenle seçilmiş doğal bakterilerdir. Bunlar septik sistemimizdeki yaşayanlardan daha agresiflerdir. Bioclean septic biyolojik olarak diğer organik atıkları sindirir karbondioksit ve suya dönüştürür. Bioclean septic de bulunan enzim ve bakteriler; çevreye ters etki yapıp sistemimizi tıkayan deterjan, yağ, petrokimya atıkları, proteinler, kağıt, nişasta, organik karbon gibi atıkları sindirmek için özellikle seçilmişlerdir.

41 Drenaj Kanalları- Yağ Tutucu Uygulamaları Pazarda bu alanda birçok ürün vardır ancak çoğu kimyasal içeriklidir. Dolayısı ile; - Çevreye zararlıdır. - Yararlı bakterileri de yok ederler. -Bir süre sonra aynı problemler yeniden ortaya çıkar. Bioclean Septic ise; - Bakteri + Enzim içeriklidir. Çevre için güvenlidir.

42

43 Uygulama Dozu ; Başlangıç kullanımı 1 hafta için 4000 Lt ye 300 gr uygulanır. Bu dozu uyguladıktan sonra, ayda birkez tekrarlamak tıkanma, istenmeyen koku ve taç korozyonu problemlerini ortadan kaldıracaktır.

44 KULLANIMI VE UYGULAMA ALANLARI

45 Ürün Tanımı Doğal ya da Yapay göl göletler, Dereler, balık çiftlikleri ve akvaryumlardaki, ekosistemi korumak ve geliştirmek amaçlı, tamamen doğal bakteri türleri ve enzimlerden oluşmuş bir karışımdır.

46 İçeriğindekindeki bakteriler besin kaynağı olarak, organik maddeleri kullanarak daha berrak daha temiz ve daha sağlıklı bir su ortamı sağlar. Ürünümüz tüm su kalitesi parametrelerini düzenler ve ortamdaki kokuyu, amonyağı, nitratı, nitriti ve fekal atıklar gibi sindirim fazlası maddeleri azaltır.

47 Bioclean göl temizleyici nasıl çalışır? Bakteriler üremek için, hücrelere nüfuz edebilip karışık bileşikleri parçalarına ayırmasına izin veren enzimler üretirler. Bakteriler kendilerini partiküllere ve enzimlere bağlarlar ki bunlar partikülleri çözündürüp parçalarlar. Amonyak,ve sülfat gibi Kesin çözünmüş partiküller,direk olarak hücre içine emilirler. Bu sinerjistik analiz sürecinin mantığı; Karışık maddelerin ürün tarafından karbondioksit ve su gibi zararsız maddelere parçalamasıdır.

48 Uygulama Alanları Göller & Göletler Akvaryumlar KOI Balığı Havuzları Goldfish Havuzları Hayvanat Bahçeleri Akuaparklar Soğutma Kuleleri Fıskiyeler Balık Çiftlikleri Karides Çiftlikleri Balıkçılık Golf Sahaları Canlı Hayvan Tankları Dekoratif Göletler Durgun Göletler Havalandırmalı Göletler Yaban Hayat Barınakları At Çiftlikleri Evsel Atık Su Havuzları Oluk Sistemleri Endüstriyel Atık Su Havuzları Tarımsal Göletler Eğlence Parkları

49 Göllerdeki Kirlilikler -Yosun oluşumu -Algler -Kötü koku -Çözünmüş oksijen eksikliği

50 GÖLLERDEKİ KİRLİLİK NEDENLERİ -Lağım ve endüstriyel akıntılar -Diğer bölgelerden gelen su akıntıları -Banyo,tıkanma,çöp boşaltımı gibi insan aktiviteleri -Aşırı organik madde azot ve fosfor yüklemelerinden kaynaklanan düşük su kalitesi -Kötü kokuya neden olan Aşırı amonyak ve sulfur -Su hayatına zarar veren göl dibinden çıkan çözünmüş oksijen tüketimi -Balık ölümleri ve hastalıklara neden olan sağlıksız koşulllar altında büyüyen hastalık yapıcı mikroorganizmalar -Aşırı organik madde

51 Kimyasal tedavi -Yosun ve yabanıl otları temizleme geçicidir. -Kimyasallar, suda yaşayan canlılara zararlı olabilirler. -Diğer kirlilik şekillerine neden olan metal tuzları ihtiva ederler. -Sık sık bir kirlilik şeklini diğer bir şekle dönüştürürler. -Tortulardaki organik çamuru yok edemezler.

52 Bioclean Pond Clarifier bakım -Yıllarca toplanan Balık atıkları, ölü planktonlar ve diğer organik maddelerden toplanan çürümüş zararlı çamurları yok eder. -Gölet kir tabakasını ve yosun kaplamasını elimine eder. -Kötü kokuyu yok eder. -Göle ekolojik denge getirir. -Aşırı nitrojen ve fosforu elimine eder. -Göldeki su hayatının iyileşmesine yardımcı olur. -Suyu berraklaştırır. -Yosun,su sümbülü ve diğer tabanıl bitkilerin tekrar oluşmasını engeller.

53 Pond Clarifier faydaları -Organik çamur oluşumunu önler. -Amonyak seviyesini azaltır. -Yosun oluşumunu önler. -Ölü planktonlardan meydana gelen yüzen öbeklere bakım yapıp oluşmasını önler. -Hidrojen sülfat formasyonunu azaltır. -Suyu berraklaştırır. -BOD Ve COD düzeylerini azaltır. -Göl/göleti kendi eko sistemine döndürür. -Göl/gölet içindeki su hayatını iyileştirir.

54 İş bittiğinde bakterilere ne olur? Bakteriler, kirli atıkları gelişmeleri için yiyecek kaynağı olarak kullanırlar. Bakteriler göl/gölette kirli atıklar olduğu sürece katlanarak büyümeye devam ederler. Kirlilik seviyesi düşerse bakteri popülasyonunun büyüme oranı da düşer ve sonunda süreleri geçer ya da düşük sayılarda uyku halinde kalırlar.

55 Nasıl uygulanır? Bioclean gölet temizleyicinin uygulanması göl, gölet ve nehirlerde yapılabilir. Bioclean gölet temizleyici göl/göletlere karıştırılarak uygulanabilir, sistem içine dökülerek, spreyleyerek, enjekte ederek, uygun görülen şekilde uygulanır.

56 Bioclean gölet temizleyici nin dosajı nedir? Dosaj yüksek derecede kirlilik seviyesi ve atık hacmine bağlıdır. Başlangıç dozajı her dönüm/su ölçüsüne(1000m2) 0.5-1kg dır. Devam eden aylarda kirliliğe bağlı olarak (1000m2) göl için 1kg aylık olarak uygulanır.

57

58 Ürün tanımı Bioclean ANB güvenli ve doğal olan yararlı toprak bakterilerinin birleşimidir (Hidrolitik, asidojenik,asetojenik, metanojenik). Sayısız kirli atıkları havasız olarak azaltma yeteneğine sahiptirler.biyolojik sistem öyle bir şekilde dizayn edilmiştir ki çok kirli atık suların temizlenmesi için kullanılabilirler. Bioclean ANB nin her gramı 46 değişik tarzda bakteri ihtiva eder.

59

60 Havasız alanda karşılaşılan yaygın problemler -Çalışma sürecinde kir tabakası oluşumu ve köpüklenme -Zehirlilik -Şok yükleme -Yüksek TDS (Suda bulunan Toplam Çözünmüş katı) -Daha yüksek bekleme süreleri -Daha düşük metan formasyonu -Sülfür

61 Bioclean ANB-Çözüm -Sistemi durağanlaştıran havasız ve zaruri kültürlere sürekli kaynak sağlar. -Petrol atıklarını azaltır,sindirici yağ yığınlarını yok eder -Metan verimini (%70 - %120) arttırır. -Operasyonel bozulmalardan sonra sindiriciyi geliştirip sistemi iyileştirir. -Geniş sıcaklık alanları ve ph dereceleri üzerinde etkilidir. -Toksik içermez,korozif değil,taşıma ve depolamaya uygun,çevreye zararsız. -Klorinatid alifatik hidro karbonlar gibi zenobiyotik bileşenlere ayrılabilir(örneğin; Trikloroetilen,trialometanlar) ve Lignin gibi inatçı doğal bileşenleri parçalayabilir. -Sülfürü Bünyesine hapsedip Hidrojen Sülfata dönüşünü durdurur. (%90)

62

63

64

65 KOMPOSTLAŞTIRMA Kompozitleme kontrollü aerobic(havalıoksijenli)şartlar altında yürütülen doğal biyolojik bir süreçtir. Bu süreçte çeşitli mikroorganizmalar organik maddeleri daha basit maddelere parçalarlar. Kompzitleme sürecinin etkinliği kompozitleme sisteminin içinde mevcut çevresel şartlara bağlıdır. Örneğin; oksijen,sıcaklık,nem,organik madde şekli ve mikrobiyal popülasyon aktiviteleri gibi.

66 Bioclean Compost Bioclean Compost ; kompostlaştırma prosesinin özünde bulunan bakteri ve enzimlerin konsantre formda hazırlanması ile oluşturulmuş, kompostlaşma çevrimi için doğal bir tamamlayıcıdır. Bu ürün, kompostlaştırma prosesini hızlandırır, kompostun 27 gün gibi mümkün olan en kısa sürede oluşmasını sağlar.

67 Bioclean Kompost sentetik gübrelerin yapamadığı bir çok şeyi yapabilir. İlki, toprakla su etkileşim yolunu geliştiren organik madde ekler. Kumlu topraklarda,kompost bitki köklerinin aşağıya inemeyeceği yerlerde(bu şekilde bitkileri kuraklığa karşı korur) topraktaki suyu sünger gibi tutmada yardımcı olarak hareket eder. Killi topraklarda, Kompost toprağa, susuz kalmasın ve kurumasın diye, daha hızlı tahliye yapmak ve porozite (küçük delikler ve geçitler) eklemek için yardımcı olur..

68

69 Uygulama Alanları Profesyonel Bahçıvanlık Konutlar Bahçeler Çiçek Tahrı (Yatakları) Spor Alanları Tarımsal Alanlar Çimenler Golf Sahaları Bahçe Merkezleri Fidanlıklar Büyük ve küçükbaş hayvan Çiftlikleri Kümes Hayvanı Çiftlikleri Atık depolama tesisleri Organik gübre tesisleri

70 FAYDALARI Kokusuz Süreç. Çeşitli çevresel koşullar altında etkilidir. Çevresel açıdan güvenlidir. Zararlı tohumları yok eder. Hastalık yapıcı mikroorganizmaları yok eder. Daha düşük kirlilik problemi. Mükemmel toprak koruyucu. Toksik değildir. İçeriğindekiler tamamen doğaldır. İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler için kullanımı güvenlidir. Ekonomiktir,maddi tasarruf sağlar. Biyolojik olarak parçalanabilir. Organik atık parçalanmasını hızlandırır. Gübrenin kalitesini artırır. Parçalanmanın tam olmasını sağlar. Daha hızlıdır

71 Bioclean Compost un dosajı nedir? 1 kg Bioclean compost 1 ton katı atık için yeterlidir.

72 KOMPOST Hazır kompost, kimyasalların kullanımı olmadan toprak kompozisyonu ve verimlilikte önemli gelişme sağlar.

73 TEŞEKKÜRLER / biyosidal.com.tr

ODORIENT. Biyolojik Koku Arıtma Sistemi. www.bioorient.com.tr

ODORIENT. Biyolojik Koku Arıtma Sistemi. www.bioorient.com.tr Biyolojik Koku Arıtma Sistemi www.bioorient.com.tr www.bioorient.com.tr organik atıkların düşük oksijenli ortamlarda bile en verimli şekilde giderimini sağlayan özel bir bakteri kültürüdür. İçeriğindeki

Detaylı

KATI ATIKLARIN ARITILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI

KATI ATIKLARIN ARITILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI ÇEVREYE ZARAR VEREN MADDELERİN ORTADAN KALDIRILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI ÖZET Mikroorganizmalar, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük ve tek hücreli canlılardır. Bakteriler, mayalar, küfler,

Detaylı

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon Azotlu bileşikler Ticari balık havuzlarında iyonize olmuş veya iyonize olmamış amonyağın konsantrasyonlarını azaltmak için pratik bir yöntem yoktur. Balık havuzlarında stoklama ve yemleme oranlarının azaltılması

Detaylı

BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ

BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ Kütahya Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi, İller Bankası nca 1985 yılında projelendirilmiş, 1992 yılında çalışmaya başlamıştır. Şehir merkezinin evsel nitelikli atıksularını

Detaylı

KATI ATIKLARIN BERTARAFINDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI. Doç. Dr. Talat Çiftçi ve Prof. Dr. İzzet Öztürk Simbiyotek A.Ş. ve İTÜ

KATI ATIKLARIN BERTARAFINDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI. Doç. Dr. Talat Çiftçi ve Prof. Dr. İzzet Öztürk Simbiyotek A.Ş. ve İTÜ KATI ATIKLARIN BERTARAFINDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI Doç. Dr. Talat Çiftçi ve Prof. Dr. İzzet Öztürk Simbiyotek A.Ş. ve İTÜ 1 KATI ATIK ÇEŞİTLERİ Evsel ve Kurumsal Çöpler Park ve Bahçelerden Bitkisel

Detaylı

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK 1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK Kentsel Atıksu Arıtım Tesislerinde Geliştirilmiş Biyolojik Fosfor Giderim Verimini Etkileyen Faktörler Tolga Tunçal, Ayşegül Pala, Orhan Uslu Namık

Detaylı

1.1 Su Kirliliği Su Kirliliğinin Kaynakları 1.2 Atıksu Türleri 1.3 Atıksu Karakteristikleri 1.4 Atıksu Arıtımı Arıtma Seviyeleri

1.1 Su Kirliliği Su Kirliliğinin Kaynakları 1.2 Atıksu Türleri 1.3 Atıksu Karakteristikleri 1.4 Atıksu Arıtımı Arıtma Seviyeleri 1. GİRİŞ 1.1 Su Kirliliği Su Kirliliğinin Kaynakları 1.2 Atıksu Türleri 1.3 Atıksu Karakteristikleri 1.4 Atıksu Arıtımı Arıtma Seviyeleri 1-1 1.1 Su Kirliliği Su Kirliliğinin Kaynakları (I) Su Kirliliği

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Katı Atıklar Dünya nüfusu gün geçtikçe ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

Doğal yararlı mikroorganizmaların toprak,su ve gazlardaki çevresel kirli bileşenleri toksik olmayan maddelere dönüştürmek için kullanılmasıdır.

Doğal yararlı mikroorganizmaların toprak,su ve gazlardaki çevresel kirli bileşenleri toksik olmayan maddelere dönüştürmek için kullanılmasıdır. Biyoremiditasyon nedir? Doğal yararlı mikroorganizmaların toprak,su ve gazlardaki çevresel kirli bileşenleri toksik olmayan maddelere dönüştürmek için kullanılmasıdır. Bioclean ANB Nedir? Bioclean ANB

Detaylı

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU 1 - PROSESİN TANITILMASI Tatil sitesinden kaynaklanacak evsel nitelikli atıksuları arıtacak olan, arıtma tesisi, biyolojik sistem (aktif

Detaylı

ARITMA ÇAMURUNDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ VE ENERJİ TASURRUFU

ARITMA ÇAMURUNDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ VE ENERJİ TASURRUFU ARITMA ÇAMURUNDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ VE ENERJİ TASURRUFU Doç.Dr. K.Süleyman YİĞİT*, Mustafa GÜNDÜZ**, Gülay ŞERİT** Yrd.Doç.Dr. Mustafa YEĞİN*, Muhammet SARAÇ** İlhan BAYRAM***, Ünal BOSTAN***, Hakan PİR**

Detaylı

Ötrifikasyon. Ötrifikasyonun Nedenleri

Ötrifikasyon. Ötrifikasyonun Nedenleri Ötrifikasyon Ötrifikasyon, göllerin olgunlaşma aşamalarında meydana gelen dogal bir olay. Genç göller düşük oranlarda besin içermekte dolayısıyla biyolojik aktivite az..oligotrofik göller Yaşlı göller,

Detaylı

Address: Kordonboyu Mah, Tekel Cad. Bayındır Sk 12 B Blok No: 21 Kartal/ Istanbul Tel/Fax: 0090 216 369 16 95

Address: Kordonboyu Mah, Tekel Cad. Bayındır Sk 12 B Blok No: 21 Kartal/ Istanbul Tel/Fax: 0090 216 369 16 95 Address: Kordonboyu Mah, Tekel Cad. Bayındır Sk 12 Address: Kordonboyu Mah, Tekel Cad. Bayındır Sk 12 Nala daki kirlilik sebepleri -İşlenmemiş lağım ve edüstriyel atıklar -Diğer sahalardan gelen tarımsal

Detaylı

ÇEVRE KORUMA SU KİRLİLİĞİ. Öğr.Gör.Halil YAMAK

ÇEVRE KORUMA SU KİRLİLİĞİ. Öğr.Gör.Halil YAMAK ÇEVRE KORUMA SU KİRLİLİĞİ Öğr.Gör.Halil YAMAK 1 Su Kirliliği Tabii sular, çözünmüş ve askı halinde bulunan yabancı maddeleri ihtiva ederler. Çoğunlukla, suyu kullanılabilir hale getirmek için bu maddeler

Detaylı

ODORIENT ARITMA. Biyolojik Arıtma Güçlendirici. www.bioorient.com.tr

ODORIENT ARITMA. Biyolojik Arıtma Güçlendirici. www.bioorient.com.tr ODORIENT ARITMA Biyolojik Arıtma Güçlendirici www.bioorient.com.tr www.bioorient.com.tr ODORIENT-ARITMA KULLANIM ALANLARI ODORIENT-ARITMA Biyolojik arıtma tesislerinde; Verimsiz arıtmaların verimini arttırmak,

Detaylı

On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu

On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu Speaker: Ercan Basaran, Uwe Späth LAR Process Analysers AG 1 Genel İçerik 1. Giriş 2. Proses optimizasyonu 3. İki optimizasyon

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ.

Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ. Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ. BİYOGAZ NEDİR? Anaerobik şartlarda, organik atıkların çeşitli mikroorganizmalarca çürütülmesi sonucu

Detaylı

BELEDİYE HİZMETLERİNDE ÇÖZÜM ORTAĞINIZ

BELEDİYE HİZMETLERİNDE ÇÖZÜM ORTAĞINIZ BELEDİYE HİZMETLERİNDE ÇÖZÜM ORTAĞINIZ ÇÖP DEPONİ ALANLARINDA VE ÇÖP SIZINTI SUYUNDA KOKU KONTROLÜ, ÇÖP SIZINTI SUYUNUN ARITMA ÖNCESİ BOİ, KOİ, AKM DEĞERLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ Bütün dünyada olduğu gibi,

Detaylı

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN EKOSİSTEM Cihangir ALTUNKIRAN Ekosistem Nedir? Bir bölge içerisinde bulunan canlı ve cansız varlıkların karşılıklı oluşturdukları sisteme ekosistem denir. Ekosistem Bileşenleri Canlı Öğeler Üreticiler

Detaylı

BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ

BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ Korkut Kaşıkçı 1, Barış Çallı 2 1 Sistem Yapı İnşaat ve Ticaret A.Ş. 34805 Kavacık, İstanbul 2 Marmara Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

EM nin Katı Atık Toplama ve Gömme Alanlarındaki Yararları:

EM nin Katı Atık Toplama ve Gömme Alanlarındaki Yararları: EM nin Katı Atık Toplama ve Gömme Alanlarındaki Yararları: Katı Atıklar: Katı atıkların içinde %40 ila %60 organik madde vardır ve bu organik maddeyi doğanın çevrim yasası içinde mutlaka değerlendirmek

Detaylı

Biyogaz Temel Eğitimi

Biyogaz Temel Eğitimi Biyogaz Temel Eğitimi Sunanlar: Dursun AYDÖNER Proje Müdürü Rasim ÜNER Is Gelistime ve Pazarlama Müdürü Biyogaz Temel Eğitimi 1.Biyogaz Nedir? 2.Biyogaz Nasıl Oluşur? 3.Biyogaz Tesisi - Biyogaz Tesis Çeşitleri

Detaylı

Ekosistem ve Özellikleri

Ekosistem ve Özellikleri Ekosistem ve Özellikleri Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Ekosistem Belirli bir bölgede yaşayan ve birbirleriyle sürekli etkileşim halindeki canlılar (biyotik faktörler) ve cansız

Detaylı

KOMPOST CİHAZLARI (YC SERİSİ)

KOMPOST CİHAZLARI (YC SERİSİ) KOMPOST CİHAZLARI (YC SERİSİ) YC 400 KOMPOST CİHAZI Otomatik 400 lt atık/gün Elektrik İhtiyacı: 380 Volt 3 Faz Ortalama Elektrik Tüketimi: 7 kw/gün Parçalama Sistemi: Mevcuttur. Havalandırma Sistemi: Mevcuttur.

Detaylı

SU VERİMLİLİĞİ 16.12.2015

SU VERİMLİLİĞİ 16.12.2015 SU VERİMLİLİĞİ UYGULAMALARI 16.12.2015 E R K A N P E T E K A L ÇEVRE MÜHENDİSİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 1987 epetekal@egeseramik.com EGE SERAMİK GENEL GÖRÜNÜŞ EGE SERAMİK UYDU GÖRÜNTÜSÜ EGE SERAMİK ATIK

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 9.Çözünmüş İnorganik ve Organik Katıların Giderimi Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK İnorganiklerin Giderimi Çözünmüş maddelerin çapları

Detaylı

Su Şartlandırma Ürünleri

Su Şartlandırma Ürünleri Su Şartlandırma Ürünleri M801 Stabilizatörlü %56 lık Hızlı Çözülen Granül Klor M802 Stabilizatörlü %90 lık Yavaş Çözülen Granül/Tablet Klor Hızlı çözülen ve siyanürik asit içeren %56 lık organik klor

Detaylı

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Sedat Akar Turkoted Yönetim Kurulu Üyesi Biyogaz Nedir? Biyogaz, mikrobiyolojik floranın etkisi altındaki organik maddelerin oksijensiz bir ortamda çürütülmesi

Detaylı

Kalbimizden Toprağa... ÜRÜN TANITIM KATALOĞU.

Kalbimizden Toprağa... ÜRÜN TANITIM KATALOĞU. Kalbimizden Toprağa... 2018 ÜRÜN TANITIM KATALOĞU www.olkatarim.com 01 İ Ç İ N D E K İ L E R 02. Olka Tarım Hakkında 03. Solucan Gübresi Hakkında 04. Solucan Gübresi Özellikleri 05. Ürün Bilgileri 06.

Detaylı

Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı

Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı Hexaferm, organomineral gübre olarak adlandırılan yeni nesil bir gübre cinsidir.

Detaylı

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir.

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir. Kazan Kimyasalları FINEAMIN 06 Demineralize su kullanlan, yüksek basınçlı buhar sistemleri için korozyon ve kireçlenmeyi önleyici kimyasal Kullanıcı ve Çevre Dostu: FINEAMIN 06, doğada hemen hemen tümüyle

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ KONYA ÜNĠVERSĠTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ Doç. Dr. Senar AYDIN Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü 17.12.2015 1 2 o Evsel, endüstriyel,

Detaylı

İNSAN DÜNYANIN YÖNETİCİSİ

İNSAN DÜNYANIN YÖNETİCİSİ İNSAN DÜNYANIN YÖNETİCİSİ TARIM EKOSİSTEMLERİ (KÖPRÜ) ÜRETİCİ-KÖPRÜ İNTERAKSİYONU DOĞAL EKOSİSTEMLER (ÜRETİCİ) ÜRETİCİ+KÖPRÜ+PARAZİT İNTERAKSİYONU KÖPRÜ-PARAZİT İNTERAKSİYONU ÜRETİCİ-PARAZİT İNTERAKSİYONU

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü)

ADIM ADIM YGS LYS Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü) ADIM ADIM YGS LYS 100. Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü) MADDE DÖNGÜLERİ Ekosistemde kimyasal elementler sınırlı sayıda bulunur. Bu nedenle bu kimyasal elementeler organik ve

Detaylı

BAHÇE HAVUZLARININ VEGÖLETLERİN EKOLOJİK DENGELERİNİ NASIL KORUYABİLİRİZ?

BAHÇE HAVUZLARININ VEGÖLETLERİN EKOLOJİK DENGELERİNİ NASIL KORUYABİLİRİZ? BAHÇE HAVUZLARININ VEGÖLETLERİN EKOLOJİK DENGELERİNİ NASIL KORUYABİLİRİZ? KRİSTAL BERRAKLIĞINDA GÖLETLER İÇİN: BERRAKLAŞTIRICI POND CLEAR Bulanık ve yeşil su bir bahçe havuzunun bir numaralı problemidir.

Detaylı

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen ix xiii xv xvii xix xxi 1. Çevre Kimyasına Giriş 3 1.1. Çevre Kimyasına Genel Bakış ve Önemi

Detaylı

LIPORIENT. Biyolojik Yağ Giderici. www.bioorient.com.tr

LIPORIENT. Biyolojik Yağ Giderici. www.bioorient.com.tr Biyolojik Yağ Giderici www.bioorient.com.tr www.bioorient.com.tr organik yağları en verimli şekilde daha küçük yapıtaşlarına ayırabilen özel bir bakteri kültürüdür. Yağ giderici özellikleri en yüksek olan

Detaylı

Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru. Enes KELEŞ Kasım / 2014

Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru. Enes KELEŞ Kasım / 2014 Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru Enes KELEŞ Kasım / 2014 İÇİNDEKİLER Arıtma Çamuru Nedir? Arıtma Çamuru Nerede Oluşur? Arıtma Çamuru Çeşitleri Arıtma Çamuru Nerelerde Değerlendirilebilir? 1. Açık Alanda

Detaylı

HACH LANGE. Evsel Atık Su Arıtma Tesisine Giriş Öncesi Endüstriyel Deşarjların İzlenmesi İSKİ Örneği HACH LANGE TÜRKİYE OFİSİ

HACH LANGE. Evsel Atık Su Arıtma Tesisine Giriş Öncesi Endüstriyel Deşarjların İzlenmesi İSKİ Örneği HACH LANGE TÜRKİYE OFİSİ HACH LANGE Evsel Atık Su Arıtma Tesisine Giriş Öncesi Endüstriyel Deşarjların İzlenmesi İSKİ Örneği HACH LANGE TÜRKİYE OFİSİ Metin BARAN Proje Müdürü 24 Eylül 2014 Hach Lange Dünya üzerinde birçok noktada

Detaylı

KANALİZASYONLARDA HİDROJEN SÜLFÜR GAZI OLUŞUMU SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

KANALİZASYONLARDA HİDROJEN SÜLFÜR GAZI OLUŞUMU SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ KANALİZASYONLARDA HİDROJEN SÜLFÜR GAZI OLUŞUMU SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ Bu Çalışma Çevre Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mustafa Öztürk tarafından 2006 yılında yapılmıştır. Orijinal

Detaylı

İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ. xvi. xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN. BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi 3

İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ. xvi. xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN. BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi 3 . İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ xv ÖN SÖZ xvi YAZARLAR HAKKINDA xix ÇEVİRENLER xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN xxiii K I S I M B İ R ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ 1 BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi

Detaylı

Sizin için yapabileceklerimiz

Sizin için yapabileceklerimiz Türkiye de henüz gelişme aşamasında olan Biyolojik gölet/havuz sistemlerinin en yetkin ve deneyimli uzmanları tarafından kurulan Bioart, kısa sürede hayata geçirdiği dev projelerle sektörünün öncü kuruluşu

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 11

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 11 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE 1 / 11 Titrimetrik Metot SM 4500 NH ₃ F SM 4500 NH ₃ C - Ön İşlem Distilasyon Metodu SM 4500 NH ₃ B Askıda Katı Madde (AKM) Gravimetrik Metot TS EN 872 Zehirlilik Deneyleri

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE TEKNOLOJİLERİ Dersi 11

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE TEKNOLOJİLERİ Dersi 11 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE TEKNOLOJİLERİ Dersi 11-9.3 Atık Yönetimi - 9.3.1 Kompostlaştırma Prof. Dr. Ayten ONURBAŞ AVCIOĞLU E-mail: onurbas@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş.

Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. EKOSOL TARIM HAKKINDA EKOSOL TARIM, 2002 yılında Solucan Gübresi üretimi için Eisenia Foetida Kırmızı Kaliforniya Kültür Solucanları ile çalışmaya başlamış, 2005 yılında

Detaylı

SU KALİTE ÖZELLİKLERİ

SU KALİTE ÖZELLİKLERİ SU KALİTE ÖZELLİKLERİ Su kirliliği Su kaynağının kimyasal, fiziksel, bakteriyolojik, radyoaktif ve ekolojik özelliklerinin olumsuz yönde değişmesi şeklinde gözlenen ve doğrudan veya dolaylı yoldan biyolojik

Detaylı

Automatic Self-Cleaning Filters.

Automatic Self-Cleaning Filters. FİLTERLAND OTOMATİK GERİ YIKAMALI FİLTRE Suda bulunan tortu ve partiküller; bulanıklığa, makina ve tesisatlarda tıkanmalara, enerji sarfiyatına ve bakteri üremesi için uygun ortam oluşumuna neden olmaktadır.

Detaylı

ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ ADAPAZARI KENTSEL ATIKSU ARITMA TESĐSĐ ATIKSUYUNUN KARAKTERĐZASYONUNUN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ 1 Beytullah EREN, 1 Büşra SUROĞLU, 1 Asude ATEŞ, 1 Recep ĐLERĐ, 2 Rüstem Keleş ÖZET: Bu çalışmada,

Detaylı

organik gübre

organik gübre www.multiponi.com MultiPoni gübre, standart kimyasal gübrelere kıyasla bitki beslemesini, tabiatın yöntemleriyle gerçekleştirir ve toprak yapısını zenginleştirerek dengeler. Mikroorganizmalar, MultiPoni

Detaylı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI. Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI. Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı UZUN HAVALANDIRMALI AKTİF ÇAMUR SİSTEMİ Bu sistem Atıksularda bulunan organik maddelerin mikroorganizmalar

Detaylı

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a)

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a) - Azotlu bileşikler Su ürünleri yetiştiricilik sistemlerinde oksijen gereksinimi karşılandığı takdirde üretimi sınırlayan ikinci faktör azotlu bileşiklerin birikimidir. Ana azotlu bileşikler; azot gazı

Detaylı

MADDE DÖNGÜLERİ SU, KARBON VE AZOT DÖNGÜSÜ SELİN HOCA

MADDE DÖNGÜLERİ SU, KARBON VE AZOT DÖNGÜSÜ SELİN HOCA MADDE DÖNGÜLERİ SU, KARBON VE AZOT DÖNGÜSÜ SELİN HOCA Ekosistemde kimyasal elementler sınırlı sayıda bulunur. Bu nedenle bu kimyasal elementeler organik ve inorganik formlarda devir halindedir. Bu devre,

Detaylı

AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile. Rehabilite Sistemleri

AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile. Rehabilite Sistemleri AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile Kirletilmiş Suları Rehabilite Sistemleri AyDo Süper İyonize Su Teknolojisi www.ayhandoyuk.com.tr Nisan 2015 www.ayhandoyuk.name www.aydowater.com.tr www.aydosu.com

Detaylı

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ Ekosistem, birbiriyle ilişkili canlı ve cansız unsurlardan oluşur. Ekosistem, bu unsurlar arasındaki madde ve enerji dolaşımı ile kendini besler ve yeniler. Madde döngüsü

Detaylı

Sizce ne oldu da endüstriyel kirlilik kavramı önem kazandı???

Sizce ne oldu da endüstriyel kirlilik kavramı önem kazandı??? ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 1. Endüstriyel Çevre Kirliliği Tarihi Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Sizce ne oldu da endüstriyel kirlilik kavramı önem kazandı??? GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ÇEVRESEL ATIKLAR

Detaylı

MEŞRUBAT SANAYĐNĐN ATIKSU PROBLEMLERĐNĐN ĐNCELENMESĐ VE ÖNERĐLER FURKAN GEÇER ÖZET

MEŞRUBAT SANAYĐNĐN ATIKSU PROBLEMLERĐNĐN ĐNCELENMESĐ VE ÖNERĐLER FURKAN GEÇER ÖZET MEŞRUBAT SANAYĐNĐN ATIKSU PROBLEMLERĐNĐN ĐNCELENMESĐ VE ÖNERĐLER FURKAN GEÇER ÖZET Meşrubat günlük hayatta kullandığımız içme suyundan tutunda kolaya, meyve suyuna, alkollü içeceklere kadar dayanan içimi

Detaylı

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ Protein Değerlendirilmesi Enerji Kullanımı Süt Kalitesi Karaciğer Fonksiyonları Döl Verimi Karlılık BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI

Detaylı

İ.D.O.S.B. Atıksu Arıtma Tesisi

İ.D.O.S.B. Atıksu Arıtma Tesisi İ.D.O.S.B. Atıksu Arıtma Tesisi İDOSB Atık Su Arıtma Tesisi, Kazlıçeşme de 500 yıldır faaliyet göstermekte olan tabakhanelerin, İstanbul Deri Organize Sanayi Bölgesi ne taşınma projesi kapsamında, 1989

Detaylı

TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir.

TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir. AKTİF KARBON NEDİR? TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir. Bu nitelikler aktif karbona çok güçlü adsorpsiyon özellikleri

Detaylı

KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak

KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI Dr. Tuğba Ağaçayak İÇERİK Türkiye Ortalama Sıcaklık, Yağış Değerleri İklim Değişikliği ve Su Sorunları Kentler ve İklim Değişikliği Türkiye de Su Kaynakları

Detaylı

İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ

İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ Karada bir su ürünleri işletmesi kurulacaksa, su kaynağı olarak kaynak suyu, dere, ırmak, akarsu, göl, baraj suları veya yeraltı suları kullanılabilir. Yetiştiriciliğin

Detaylı

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ 8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİ GELİŞMESİNİ KONTROL EDEN ETMENLER IŞIK TOPRAK (durak yeri) ISI HAVA SU BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİLER İÇİN MUTLAK GEREKLİ ELEMENTLER MUTLAK GEREKLİ

Detaylı

Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR

Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR AMAÇ Çorlu katı atık depolama sahası sızıntı sularının ön arıtma alternatifi olarak koagülasyon-flokülasyon yöntemi ile arıtılabilirliğinin değerlendirilmesi Arıtma alternatifleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI

İÇİNDEKİLER 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1. GİRİŞ 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI 1.1.1. Genel 1.1.2. Atıksu Arıtma Tesislerinin Tasarım Süreci 1.1.3. Tasarım İçin Girdi (Başlangıç)

Detaylı

NUTRI -PASS. Amonyak ve çözünebilir protein bağlayıcı DAHA İYİ

NUTRI -PASS. Amonyak ve çözünebilir protein bağlayıcı DAHA İYİ Amonyak ve çözünebilir protein bağlayıcı NUTRI -PASS DAHA İYİ Protein Kullanımı Enerji Kullanımı Süt Kalitesi Karaciğer Fonksiyonları Döl Verimi BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK,

Detaylı

ÇEV 219 Biyoçeşitlilik. Ötrofikasyon. Ötrofikasyon

ÇEV 219 Biyoçeşitlilik. Ötrofikasyon.   Ötrofikasyon ÇEV 219 Biyoçeşitlilik Ötrofikasyon Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Ötrofikasyon Eutrophication (Bataklıklaşma) kelimesi eski Yunancadaki eutrophos kelimesinden gelmektedir. Eutrophos:

Detaylı

1. Giriş. 2. Toprak kompozisyonu. Bölüm 1 - Topraklar ve Toprak Verimliliği. Modül 2 Toprak ve Besin Döngüsü

1. Giriş. 2. Toprak kompozisyonu. Bölüm 1 - Topraklar ve Toprak Verimliliği.  Modül 2 Toprak ve Besin Döngüsü Modül 2 Toprak ve Besin Döngüsü Bölüm 1 - Topraklar ve Toprak Verimliliği www.econewfarmers.eu 1. Giriş Tanıtım modülünden hatırlayacağınız gibi organik tarım en az sentetik girdi ile bitki yetiştirmek

Detaylı

Sistemli bitki bakımı

Sistemli bitki bakımı Sistemli bitki bakımı Kusursuzca dengelenmis bakım sayesinde büyüleyici akvaryum bitkileri sera bitki bakımı Ayrı ayrı etkili bitki bakımı ı için dengeli komple sistem Yenilikçi sera bitki bakımı sistemi

Detaylı

PROFESYONEL OKSİJEN SİSTEMLERİ

PROFESYONEL OKSİJEN SİSTEMLERİ PROFESYONEL OKSİJEN SİSTEMLERİ SUNUM KONULARI PROFOKS NEDİR? ENERJİLENDİRİLMİŞ OKSİJEN MOLEKÜLÜ NASIL OLUŞUR? PROFOKS JENERATÖRÜ ÇALIŞMA PRENSİBİ DESALINATION PLANT İLE PROFOKS UYGULAMASI PROFOKS NEDİR?

Detaylı

Atıkları kaliteli komposta dönüştürür

Atıkları kaliteli komposta dönüştürür Atıkları kaliteli komposta dönüştürür Bir Markası su hijyen çevre Çalışma Alanları 30 yıllık deneyim bilgimizi kanıtlamak için 1976 yılından bu yana, profesyonel sistemlerin geliştirilmesi, üretimi ve

Detaylı

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir.

NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. NATURAZYME Naturazyme enzim grubu karbohidrazlar, proteaz ve fitaz enzimlerini içerir. Tüm hayvanlar besinleri sindirmek için enzimleri kullanırlar. Bunlar hem hayvanın kendi sentezlediği hem de bünyelerinde

Detaylı

YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI

YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI İ.ÖZTÜRK*' t- Y.ÖZTAŞKENT**/ A.KEÇECİ*** * ÎTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ** ARTAŞ A.Ş., Cihannuma Mah.Bostancıbaşı

Detaylı

ATIKSU ARITMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ATIKSU ARITMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIKSU ARITMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2007 yılı içerisinde Atıksu Arıtma Dairesi Başkanlığı nca 6 adet atıksu arıtma tesisi işletilmiştir. ÇİĞLİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İzmir Büyük Kanal Projesi nin son noktası

Detaylı

Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi. Çağatay Arıkan-Ak Gıda Kalite Güvence Müdürü

Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi. Çağatay Arıkan-Ak Gıda Kalite Güvence Müdürü Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi Çağatay Arıkan-Ak Gıda Kalite Güvence Müdürü Ak Gıda yı Tanıyalım Ak Gıda bir Yıldız Holding kuruluşu 1996 da Sakarya Akyazı ilçesinde küçük bir tesisin alınması

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

Etkin ve güvenli dezenfeksiyon. * Bakteri * virüs * mantar ve sporlar * biofilm tabakası NEUTHOX

Etkin ve güvenli dezenfeksiyon. * Bakteri * virüs * mantar ve sporlar * biofilm tabakası NEUTHOX Etkin ve güvenli dezenfeksiyon * Bakteri * virüs * mantar ve sporlar * biofilm tabakası NEUTHOX 1 Daha iyi bir gelecek için teknolojinin yardımına güveniyoruz! * Her çeşit mikroorganizma, her ortam için

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Deney Laboratuvarı Adresi : Yokuşbaşı Mah. Emin Anter Bulvarı No:43/B BODRUM 48400 MUĞLA / TÜRKİYE Tel : 0252 313 20 06 Faks : 0252 313 20 07 E-Posta : info@akademi-lab.com

Detaylı

VALİDEBAĞ KORUSU DERESİ İNCELEME RAPORU TEKNİK TESPİT RAPORU

VALİDEBAĞ KORUSU DERESİ İNCELEME RAPORU TEKNİK TESPİT RAPORU VALİDEBAĞ KORUSU DERESİ İNCELEME RAPORU TEKNİK TESPİT RAPORU TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ 09 Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak 24.01.2015 tarihinde yaptığımız teknik inceleme

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/7

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/7 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/7 (1, 2, 3,4) SU, ATIK SU ph Elektrometrik Metot SM 4500 H+ B Sıcaklık Laboratuvar ve Saha Metodu SM 2550 B İletkenlik Elektrokimyasal Metot SM 2510 B Renk Spektrofotometrik

Detaylı

Elektroflokülasyon Elektrokoagülasyon tekniği 1940 yılından bu yana bilinen ve sanayide kullanılan bir teknolojidir.

Elektroflokülasyon Elektrokoagülasyon tekniği 1940 yılından bu yana bilinen ve sanayide kullanılan bir teknolojidir. ENVİ-CLEAN Sistemi Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde belirlenen kriterlere göre tesis atık sularının en iyi şartlara getirildikten sonra alıcı ortama verilmesi gerekmektedir. Bu konuda ülkemiz de Avrupa

Detaylı

WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN

WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN ATIKSU ARITMA TEKNOLOJİLERİ Doç. Dr. Güçlü İNSEL İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Arıtma Hedefleri 1900 lerden 1970 lerin başına kadar Yüzücü ve askıda maddelerin giderilmesi Ayrışabilir organik madde arıtılması

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 5

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE 1 / 5 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE 1 / 5 Atık Su Metaller ( Alüminyum, Bakır, Çinko, Demir, Kadmiyum, Krom, Kurşun, Nikel, Sodyum ) ICP-OES Metodu TS EN ISO 11885 Amonyak/ Amonyak Azotu; Amonyum/ Amonyum

Detaylı

Atıkları kaliteli. gübreye dönüştürür. su hijyen çevre. Bir OCENE markası

Atıkları kaliteli. gübreye dönüştürür. su hijyen çevre. Bir OCENE markası Atıkları kaliteli gübreye dönüştürür Bir OCENE markası su hijyen çevre 1976 yılından bu yana, profesyonel sistemlerin geliştirilmesi, üretimi ve temini konusundan uzmanlaşan OCENE, tarım, içecek, bira,

Detaylı

İçindekiler VII. Ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür XV XIX XXI. I. Kısım Su teminine giriş

İçindekiler VII. Ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür XV XIX XXI. I. Kısım Su teminine giriş Ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür XV XIX XXI I. Kısım Su teminine giriş 1 Su sektörü 3 1.1 Giriş 3 1.2 Su tüketimi 3 1.3 Kabul edilebilir su kalitesi 7 1.4 Su sektörü hizmetleri 10 1.5 Su koruma

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 6.Endüstriyel Kirlenme Kontrolü - Nötralizasyon Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Birçok endüstrinin atıksuyu asidik veya bazik olduğundan alıcı ortama veya kimyasal ve/veya

Detaylı

BETON SANTRALLERĠ VE ASFALT PLANT TESĠSLERĠNDE SU KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ UYGULAMALARI

BETON SANTRALLERĠ VE ASFALT PLANT TESĠSLERĠNDE SU KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ UYGULAMALARI TC. TEKĠRDAĞ VALĠLĠĞĠ Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü BETON SANTRALLERĠ VE ASFALT PLANT TESĠSLERĠNDE SU KĠRLĠLĠĞĠ KONTROLÜ YÖNETMELĠĞĠ UYGULAMALARI 28 OCAK 2011 TEKĠRDAĞ SU KĠRLĠLĠĞĠ: Yeryüzündeki sular, güneşin

Detaylı

Uluslararası Kompost Konferansı

Uluslararası Kompost Konferansı Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir This project is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey Çöp Değil, Kompost TÜRKİYE ÇÖPÜNÜ DÖNÜŞTÜRÜYOR!

Detaylı

ANALİZ LİSTESİ EKOSFER LABORATUVAR VE ARAŞTIRMA HİZMETLERİ SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ. SU ANALİZLERİ. Toplam Çözünmüş Mineral Madde (TDS) Tayini

ANALİZ LİSTESİ EKOSFER LABORATUVAR VE ARAŞTIRMA HİZMETLERİ SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ. SU ANALİZLERİ. Toplam Çözünmüş Mineral Madde (TDS) Tayini Kod : Yayın : 26.09.2014 Revizyon /: 00/00 Sayfa : 1/15 SU ANALİZLERİ 1 Su (*) (**) (T) ph Tayini Elektrometrik 2 Su (*) (**) (T) İletkenlik Tayini Laboratuvar 3 Su (T) Toplam Çözünmüş Mineral Madde (TDS)

Detaylı

HAZIRLAYAN-SUNAN İSMAİL SÜRGEÇOĞLU DANIŞMAN:DOÇ. DR. HİLMİ NAMLI

HAZIRLAYAN-SUNAN İSMAİL SÜRGEÇOĞLU DANIŞMAN:DOÇ. DR. HİLMİ NAMLI HAZIRLAYAN-SUNAN İSMAİL SÜRGEÇOĞLU DANIŞMAN:DOÇ. DR. HİLMİ NAMLI DÜNYADA yılda 40.000 km³ tatlı su okyanuslardan karalara transfer olmaktadır. Bu suyun büyük bir kısmı taşkın vb. nedenlerle kaybolurken

Detaylı

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ Ece SARAOĞLU Çevre ve Şehircilik Uzmanı 4. Türk-Alman Su İşbirliği Günleri 24.09.2014 Sunum İçeriği Atıksu Politikamız Atıksu Mevzuatı Su Kirliliği Kontrolü

Detaylı

ÇEVRE KİMYASI LABORATUVARI II DERSİ İÇİN KAYNAK NOT: BU NOTTAKİ HER BİLGİDEN SORUMLUSUNUZ.

ÇEVRE KİMYASI LABORATUVARI II DERSİ İÇİN KAYNAK NOT: BU NOTTAKİ HER BİLGİDEN SORUMLUSUNUZ. ÇEVRE KİMYASI LABORATUVARI II DERSİ İÇİN KAYNAK NOT: BU NOTTAKİ HER BİLGİDEN SORUMLUSUNUZ. KAYNAK : https://www.slideshare.net/tamilsilambarasan/ecology-45668344 KAYNAK : https://www.slideshare.net/tamilsilambarasan/sulphur-cycle

Detaylı

Hakkımızda. bir deneyden yenilikçi bir şirkete..

Hakkımızda. bir deneyden yenilikçi bir şirkete.. Hakkımızda Başlangıç, Enes Kutluca, evinin garajında atık su arıtımı için alternatif teknoloji üzerinde çalışmaya başladı ve bu ARGE periyodu birkaç yıl boyunca sürdü. Gelişme, Enes Kutluca ve Enver Mısırlı

Detaylı

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ i. Elleçleme (Handling) Tesisi Elleçleme tesisi, uygun tehlikeli ve tehlikesiz endüstriyel atıkların, parçalanması ve termal bertaraf tesislerinin istediği fiziksel şartları

Detaylı

1. Kanalizasyondan gelen kötü kokuların çözümü (boruların iç çeperlerin temizliği)

1. Kanalizasyondan gelen kötü kokuların çözümü (boruların iç çeperlerin temizliği) miler Benz İstasy in a onl rı uran a t s r tla Re Ca nkala Ba ullar M'l AV er denc esi e R Ok KÖTÜ KOKULARA SON! ast anel er H r Evler Doğanın Çözümü! Referans edinmiş olduğumuz ilke doğanın kendini temizlemesi

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI 10. SINIF KONU ANLATIMI 37 KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların

Detaylı

EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER

EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER EKOLOJİK BİRİMLER *Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. Ekolojik birimlerin küçükten büyüye doğru sıralaması: Ekoloji

Detaylı

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 1 METABOLİZMA Hücrede meydana gelen tüm reaksiyonlara denir Anabolizma: Basit moleküllerden kompleks moleküllerin sentezlendiği enerji gerektiren reaksiyonlardır X+Y+ENERJİ

Detaylı

RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ

RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ RUMİNANT RASYONLARINDA MAYA KULLANIMI VE ÖNEMİ Rumen mikroorganizmaların (bakteriler,protozoalar ve mayaların) bir denge içinde çalıştırdığı kusursuz bir makinedir. Yüksek et-süt verimi isterken bu hayvandaki

Detaylı

Çevre Biyolojisi

Çevre Biyolojisi Çevre Biyolojisi 115-02 Bölüm 03-02 Temel Ekolojik Kavramlar ve Süreçler Çağatay Tavşanoğlu 2017-2018 Güz Biyojeokimyasal döngüler ve madde geri kazanımı Ekosistem boyunca enerji akışı tek yönlü bir süreçtir

Detaylı