TS Corpus Türkçe Derlemi *

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TS Corpus Türkçe Derlemi *"

Transkript

1 TS Corpus Türkçe Derlemi * Taner Sezer Mersin Üniversitesi admin@tscorpus.com taner@tanersezer.com Özet: Derlem dilbilim son yıllarda dilbilimin giderek ilgisini artırdığı bir alandır. Bilgisayar teknolojilerinde yaşanılan ilerlemeye bağlı olarak bilgisayarlı doğal dil işleme (DDİ) alanındaki çalışmalar da artmıştır. Bu bağlamda, Türkçe için de çalışmalar yapılmıştır. Bugüne kadar yapılmış çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılmış derlemler ne yazık ki diğer diller için yapılan derlemlerin çok gerisinde kalmıştır. TS Corpus bu alandaki boşluğu kapatmak üzere tasarlanmış bir çalışmadır. Bu çalışmada TS Corpus'un temel tasarım özellikleri üstünde durulacaktır. Anahtar Kelimeler: Derlem, Türkçe, Türkçe Derlem, Sözcük Türü, Biçimbirimsel Çözümleme Abstract: Corpus linguistics is a sub-discipline of linguistics that attracts more interest in the recent years. Parallel to developments in computational technologies, natural language processing (NLP) studies also increased. In this respect, many studies have done for Turkish. Unfortunately corpora that produced by these studies have fallen far short to studies for other languages. TS Corpus has designed in this respect, to fill the gap in this discipline. This paper addresses the main design features of TS Corpus. Keywords: Corpus, Turkish, Turkish Corpus, Part of Speech Tagging, Morphological Analysis * Türkiye Türkçesi

2 1. TS Corpus Nedir? TS Corpus tamamı sözcük türü bazında işaretlenmiş toplam 491 milyon birimden (491,360,398 milyon token) oluşan genel amaçlı bir Türkçe derlemdir. TS Corpus Taner Sezer tarafından hazırlanmıştır. TS Corpus'un işler halde tutulması, sunucu üstündeki bakım ve devamlılık çalışmaları ile geliştirilme süreci yine Taner Sezer tarafından sürdürülmektedir. Derlemin şu an yayında olan sürümü ikinci versiyonudur. Gelecek sürümler için çalışmalar devam etmektedir. Derlemin üçüncü sürümünün erken bir önizleme sürümü derlem internet sayfasından erişilebilir durumdadır. Aşağıdaki listede TS Corpus'un temel tasarım özellikleri verilmiştir. TS Corpus bugüne kadar Türkçe hedeflenerek yapılmış: a. En büyük Türkçe derlemdir (491 milyon sözcük) b. İlk defa sözcük türü etiketlenerek (PosTAG) yapılmış Türkçe derlemdir c. İlk defa biçimbirimsel etiketlemesi (Morphological Tagging) yapılarak oluşturulmuş Türkçe derlemdir d. İlk defa kök sözcük (Lemma) işaretlemiş ve kök sözcük ile arama yapılabilen Türkçe derlemdir. e. İlk defa online erişimli olarak yapılmış Türkçe derlemdir. f. İlk defa 7 farklı dilbilimsel istatistiki veriyi kullanıcıya sunabilen Türkçe derlemdir. g. İlk defa CWB altyapısı kullanılarak yapılmış Türkçe derlemdir. h. İlk defa kullanıcıların sonuçlarını farklı biçimlerde kaydetmesine olanak tanıyan Türkçe derlemdir i. İlk defa açık erişimli olarak sunulan Türkçe derlemdir. Derlemin ilk sürümü Mart 2012'de, ikinci sürümü Ağustos 2012'de yayınlanmıştır. TS Corpus ile ilgili detaylı bilgi ve derleme erişim için adresinden yararlanılabilir. 1.1 Temel Özellikler TS Corpus un temel özellikleri şöyle sıralanabilir. Açık Erişim TS Corpus akademik çalışma ve araştırma yapmak isteyen kullanıcılara tamamıyla açık erişim sağlar. Derlemin sunduğu tüm özellikler kayıtlı her kullanıcı için açıktır. Bütünüyle özgür yazılımlar kullanılarak hazırlanmış olan TS Corpus bilginin özgür paylaşımını esas alır. Otomatikleştirilmiş Kullanıcı Girişi TS Corpus'u kullanmak isteyen kullanıcılar derlemin anasayfasında bulunan kayıt formunu doldurarak kolayca kullanıcı adı ve parola oluşturabilirler. Kayıt formunu dolduran tüm kullanıcılar ilgili sayfadaki kullanım anlaşmasını kabul etmiş sayılırlar.

3 Biçimbirimsel Arama (Ek araması) TS Corpus'u oluşturan girdi veride sözcükler yalnızca sözcük türü bazında değil, aynı zamanda biçimbirimsel yapılarıyla da etiketlemiştir. Böylelikle etiketlenmiş tüm bu veri CQP Syntax aramalarıyla erişilebilir hale getirilmiştir. Anlam bulanıklığı (Disambiguation) TS Corpus sözcük türü etiketleri anlambulanıklığı giderilerek sunulmuştur. Aktif versiyonda bu işlemin başarımı %100 değildir. Gelecek sürümlerde bu oranın artırılması hedeflenmektedir. Kullanıcı Bazlı Erişim TS Corpus kullanıcı adı ve parola ile erişim olanağı sunar. Böylelikle kişisel tercihlerinizi belirleyebilir ve kaydeder, daha önceki aramalarınıza kolaylıkla ulaşabilirsiniz. CWB & CQP tabanlı derlem altyapısı TS Corpus, aralarında BNC'nin de (British National Corpus) bulunduğu modern derlemlerle aynı altyapıyı kullanır. Derlemin çalışma hızı ve sunduğu özellikler bu sayede yüksek bir standard sağlamaktadır. Düzenli İfadelerin Kullanımı TS Corpus düzenli ifadeler ile arama yapmaya olanak sağlar. Joker ve kaçış karakterlerinin kullanımına izin verir. Ayrıca gelişmiş aramalar için CQP sözdizimiyle arama yapmak mümkündür. Sözcük Türü İşaretlenmiş Veri TS Corpus'u oluşturan veri TrMorph başta olmak üzere sözcük türü işaretlemesi yapan yazılımlarla etiketlenmiştir. Kullanıcılar bu sayede belirli sözcük türlerini veya belirli sözcük türleri ile oluşturulmuş yapıları rahatlıkla arayabilirler. Sözcük, Lemma ve Ek Araması TS Corpus'un etiketlenmesinde, sözcüklerin derlem içindeki görünümlerinin (token) yanısıra lemma (kök) biçimleri de etiketlenmiştir. Böylelikle kullanıcıların lemma'ları da arayabilmeleri sağlanmıştır. Versiyon 2 ile birlikte TS Corpus, derlem içinde bulunan etiketlenmiş 62 biçimbirimsel etiketin de aranabilmesine olanak sağlamaktadır. Sonuçları Popüler Dosya Biçimlerde Kaydedebilme TS Corpus yapılan çalışmaları popüler dosya biçimlerinde kaydetmeye olanak sağlar. Kullanıcılar çalışmalarını kaydederken düz metin belgesi, MS Word, MS Excel ve FileMaker gibi yoğun olarak kullanılan dosya biçimlerinden birini seçebilir. Sonuçları İki farklı Şekilde Gösterebilme TS Corpus getirdiği sonuçları "Bağlam İçinde Anahter Sözcük"(KWIC) ve "Cümle Görünümü" şeklinde sunar. Öntanımlı seçenek kullanıcı tarafından belirlenebilir.

4 2- İnternet Üstünde TS Corpus Ts Corpus yayımlanmasından kısa süre sonra internet üstünde kendine yer bulmuştur. Bazı örnek internet kaynakları şunlardır. CWB 2 (Corpus WorkBench) Resmi Sitesi: Michigan Üniversitesi Kütüphanesi Veritabanı (ABD): North Carolina Üniversitesi (ABD): Wikipedia: 3- TS Corpus Neden Öncü ve Farklıdır? 3.1 TS Corpus İşaretlenmiş bir Derlemdir Derlemleri belirli kriterlere göre sınıflandırmak mümkündür. Derlem verisinin işlemlenmesine göre en belirgin sınıflandırma işaretlenmiş ve işaretlenmemiş derlemler olarak yapılmaktadır. İşaretleme ile dilbilimsel bilginin derlemi oluşturan metinlere iliştirilmesi kastedilmektedir. Bu dilbilimsel bilgi, paragraf veya cümle işaretlemesi gibi biçimsel etiketleme olabileceği gibi "modern derlemlerde" sözcük türü (PosTAG) ve biçimbirimsel (Morphological) çözümlemeyi içerir. Sözcük türü sözcüğün bulunduğu bağlam içindeki işlevini gösterir. TS Corpus dört (4) farklı düzeyde işaretlemeyle (etiketle) gelmektedir. Bu etiketler şunlardır: a. Word (Sözcük): Derlem içinde görüntülenen sözcük. Elmalarım b. PosTag (Sözcük Türü Etiketi): Derlem içindeki tüm sözcük ve noktalama işaretlerine iliştirilmiş Sözcük Türü etiketi. Elmalarım _Noun c. Morph (Biçimbirimsel Etiket): Derlem içindeki tüm sözcüklere iliştirilmiş, sözcüğün içbirimlerini ve biçimbirimsel çözümlemesini taşıyan etiket. Elmalarım_Noun+A3pl+P1sg+Nom d. Lemma (Kök Yapı): Derlemdeki her bir sözcüğün kök yapısını gösteren etiket. Elmalarım_Elma İşaretlenmemiş bir derlemde aşağıdaki örnekte ele alınan cümle yalnızca bir harfler dizisi olarak algılanmaktadır. Etrafında yükselen dağlar ayna gibi yansıyormuş göle... Bu, dağlar sözcüğünün çoğul, yansıyormuş sözcüğünün henrhangi bir ek aldığının derlem tarafından ayırt edilmediği yaratmadığı bir durumdur. Yani kullanıcı ler, lar çoğul eki aratmak istediğinde bunu bir sözcüğün sonuna gelen hem ler, hem lar dizilerini aratarak bulabilmektedir. Elbette bu durumda evlerde sözcüğü bulunamayacak ancak polar sözcüğü hatalı olarak sonuçlar içinde gösterilecektir. 2. En geçerli ve güvenilir derlemlerden biri olarak kabul edilen İngiliz Ulusal Derlemi (BNC) dahil olmak üzere çok sayıda derlem tarafından kullanılan, yüksek sayıdaki sözcüğü (2 milyar sözcük) dilbilimsel işaretlemeleri de dahil olarak işleyebilen yazılım bütünü.

5 TS Corpus ise bu cümleyi şöyle ele almakta: Word PosTag Morph Lemma Etrafında _Noun _Noun+A3sg+P3sg+Loc etraf yükselen _Verb _Verb+Pos+Adj+PresPart yüksel yemyeşil _Adj _Adj yemyeşil dağlar _Noun _Noun+A3pl+Pnon+Nom dağ ayna _Noun _Noun+A3sg+Pnon+Nom ayna gibi _Postp _Postp+PCNom gibi yansıyormuş _Verb _Verb+Pos+Prog1+Narr+A3sg yansı göle _Noun _Noun+A3sg+Pnon+Dat göl... _Punc _Punc... Böylelikle kullanıcı ister sözcüğü yazarak, ister belirli bir sözcük türü etiketini kullanarak, ister biçimbirimsel eklerden birini kullanarak, isterse de kök sözcüğü girerek arama yapabilir. Bir başka örnek olarak da vucüt parçalarıyla ilgili olarak verilebilir. Türkçe'de bu sözcükler ek aldıklarında genelde ses düşmesi yaşarlar. Burun, burnum, ağız, ağzım örneklerinde olduğu gibi. TS Corpus üstünde Lemma aramasıyla burun sözcüğü aratıldığında, bu sözcük ile ilgili tüm sonuçlar getirilecektir. burnum, burnun, burnundan, burnumu, burun vb. İşaretlenmemiş bir derlem ile bunu yapmak mümkün değildir. 3.2 Açık ve Platform Bağımsız Erişim Türkçe için bu çalışmanın yapıldığı sırada 3 internet üzerinden erişebilir Türkçe derlemler ODTÜ Türkçe Sözlü Derlemi ve Türkçe Derlem Projesi'dir. Arama sonuçlarının gösterimi ve içerdiği veriye göre her iki derlemi de "özel amaçlı derlemler" olarak sınıflandırmak mümkündür. Bunun dışında kullanılabilir tek derlem yine ODTÜ tarafından hazırlanan ODTÜ Türkçe derlemidir 4. ODTÜ Türkçe Derlemi internet üzerinden ulaşılacak şekilde tasarlanmamıştır. Kullanıcılar derlemi kendi bilgisayarlarında yerel olarak çalıştırabilmektedir. Ayrıca yazılımsal bir nedenle bu derlem ancak sistem yereli İngilizce olarak ayarlandığında Türkçe karakterleri gösterebilmektedir. ODTÜ Türkçe Derlemi'ne erişebilmek için internet üzerinden indirilen bir formu doldurmak ve derlemin internet sitesinde belirtilen adrese fax veya posta yoluyla ulaştırmak gerekmektedir. Derlem, ancak MS Windows tabanlı bilgisayarlarda çalışmaktadır. 3 Eylül Bu derlem 2 milyon sözcükten oluşmaktadır ve işaretlenmemiş bir derlemdir.

6 Bu anlamda TS Corpus Türkçe için öncüllerinden farklı ve ilk defa olarak: * İşaretlenmiş bir derlem sunmaktadır. * İnternet üzerinden açık erişim sağlamıştır. * Platform bağımsız ve tüm modern internet tarayıcılarıyla uyumlu olarak, bilgisayar, netbook, tablet bilgisayar, mobil telefon vb. cihazlar üzerinden erişim sunmaktadır. 4. Hedefler TS Corpus'un geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Bu bağlamda temel hedefler şöyle sıralanabilir. a. Daha verimli sözcük türü etiketlemesi: TS Corpus'ta kullanılan sözcük türü etiketleme yazılımı %94 oranında doğru etiketleme yapmaktadır. Bu işaretleme, disambiguation işleminden sonra derlem arayüzüne %80-82 oranında yansımaktadır. Bu oranın geliştirilmesi çalışmaları sürmektedir. b. Daha verimli biçimbirimsel çözümleme: Biçimbirimsel çözümleme sözcük türü etiketlemesi yazılımına bağlı olarak iyileştirilmektedir. Aynı zamanda TS Corpus istatistiki bir altyapı sunarak bu geliştirme sürecine katkı sağlamktadır. c. İyileştirilmiş biçimsel etiketleme: Paragraf ve cümle bazında etiketleme çalışmaları devam etmektedir. TS Corpus version 2.1 sürümünde cümle ve paragraf bazında biçimsel etiketleme yapılmış olup bu özellik versiyon 2.1 in yayımlanmasıyla kullanıcılara sunulacaktır. d. Derlem verisinin işlemlenmesi: TS Corpus'un kullandığı veri internet üzerinden toplanmış ve gazete haberleri, üniversite internet sayfalarında bulunan toplantı tutanakları, yönergeler, TBMM tutanakları, forum ve blog sayfalarından oluşmaktadır. Bu veride bulunan hatalar önceki sürüme oranla giderilmiştir. Hatalı karakterler içeren veriler temizlenmiştir. Versiyon 2.1 ile tekrar eden bazı verilerin de temizlenmesi sağlanacaktır. e. İki veya daha çok dilli kullanıcı arayüzü: TS Corpus şu an sadece İngilizce arayüz ile kullanıcıya sunulmuştur. Versiyon 3 ile kullanıcıların Türkçe veya İngilizce arayüzü derleme giriş yaparken seçmesi sağlanacaktır. Derlem arayüzünü bir başka dile çevirmek kolay bir işlemdir. Ancak asıl hedef, kullanıcının derleme ulaşmasıyla birlikte, istemci bilgisayarın sistem yereline uygun dili derlem arayüzünün sunmasını sağlamaktır. Böylelikle kullanıcıların ayar/tercih yapmasına gerek kalmadan bilgisayarlarında kullandıkları sistem dili öntanımlı olarak derlem arayüzünün dili olarak ayarlanacaktır. Uzun vadede geliştirilmesi düşünülen bir diğer yenilikse istemci bilgisayarın işletim sistemine bağlı olarak, sonuçları kaydetme sırasında satır sonu işaretinin ayarlanmasıdır.

7 5. Sonuç Türkçe için bir eksiklik olan derlem ihtiyacının giderilmesinde, TS Corpus ile önemli bir adım atılmıştır. TS Corpus, Türkçe bilişimsel dilbilim çalışmalarında bir kilit taşı olmuştur. Öncüllerinden tamamen bağımsız bir yapıda tasarlanmış olup, tüm öncüllerinin üstünde özellikler sunmaktadır. Bu anlamda TS Corpus kendinden sonra yapılacak çalışmalar için de koyulacak hedeflerin yükseltilmesini sağlamıştır. Daha gelişmiş sözcük türü işaretleme yazılımları yapmak için TS Corpus bir araç olacaktır. Diğer diller için yapılmakta olan anlambilimsel çözümlemesi (semantic parsing), ön-art gönderim (anaphora/cataphora) işaretlemesi bulunan derlemler yapmanın ilk adımı atılmıştır. Son olarak, TS Corpus'un geliştirme çalışmalarının sürdürülüyor oluşu, bu çalışmanın dünyadaki güncel ve modern diğer derlemlerde bulunan özellikleri içeren yeni sürümlerinin oluşturulmasını sağlayacaktır. TS Corpus un geliştirme süreci ilk versiyondan bu yana süregeldiği şekilde hiçbir kurum veya kuruluştan destek almadan ve GPL 5 lisanlı olarak sürdürülecektir. Böylelikle TS Corpus, bilişimsel dilbilim alanında Türkiye Türkçe si için açık erişim olanağı sağlayan bir geliştirme aracı olma anlayışından taviz vermeksizin yoluna devam edebilecektir. 5 General Public Licence Genel Kamu Lisansı

8 6. Kaynakça Atkins, S., Jeremy, C. and Nicholas, O. (1992) Corpus design criteria, Literary and Linguistic Computing 7:1-16. Biber, Douglas, Susan Conrad and Randi Reppen. (1998) Corpus Linguistics, Cambridge University Press. McEnery, T., Baker, P. and Hardie, A. (2006) A Glossary of Corpus Linguistics. Edinburgh: Edinburgh University Press Sezer, Taner. (2010) Corpus Linguistics Theory and Design and Application of a Turkish Corpus. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Mersin Sinclair, J. (1991). Corpus, concordance, collocation. Oxford: Oxford University Press.

TS Corpus: Herkes için Türkçe derlem. Taner Sezer * Bengü Sever Sezer ** Mersin Ünivesitesi

TS Corpus: Herkes için Türkçe derlem. Taner Sezer * Bengü Sever Sezer ** Mersin Ünivesitesi TS Corpus: Herkes için Türkçe derlem Özet Taner Sezer * Bengü Sever Sezer ** Mersin Ünivesitesi TS Corpus un ilk versiyonu 1 Mart 2012, ikinci versiyonu 30 Ağustos 2012 de yayınlanmıştır. TS Corpus 491M+

Detaylı

TS Corpus: Herkes için Türkçe Derlem

TS Corpus: Herkes için Türkçe Derlem TS Corpus: Herkes için Türkçe Derlem Taner Sezer Bengü Sever Sezer Mersin Ünivesitesi Çalışmanın Amacı Derlemdilbilim ülkemizde son dönemde oldukça ilgi görmeye başlamış bir alandır. Bu alanda çeşitli

Detaylı

http://www.tnc.org.tr

http://www.tnc.org.tr http://www.tnc.org.tr Yeşim Aksan, Mustafa Aksan, S. Ayşe Özel, Hakan Yılmazer, Umut U. Demirhan, Ümit Mersinli, Yasin Bektaş, Serap Altunay Mersin Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi Türkçe Ulusal Derlemi

Detaylı

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 6 1.1 Frontpage 2003 ün açılması Frontpage 2003 ü çalıştırabilmek için Başlat/Programlar/ Microsoft Office Microsoft Office Frontpage 2003 yolu izlenir. FrontPage 2003,

Detaylı

Plaka Tanıma. Plaka. Tanıma Sistemi. Sistemi

Plaka Tanıma. Plaka. Tanıma Sistemi. Sistemi Plaka Plaka Tanıma Tanıma Sistemi Sistemi Otus Plaka Tanıma Sistemi (PTS), kontrollü geçiş yapılan noktalarda giriş ve çıkış yapan araçların plakasını okuyarak elde ettiği veriler ile kontrol ve doğrulama

Detaylı

Sağlık Bilimleri Türkçe Derlemi

Sağlık Bilimleri Türkçe Derlemi Sağlık Bilimleri Türkçe Derlemi Memduh Çağrı Demir 1, Mehmet Kamil Sulubulut 1 ve Atilla Aral 2 1 Yonca Teknoloji, Ankara, Türkiye {cagri.demir,kamil.sulubulut}@yt.com.tr http://www.yt.com.tr 2 Ankara

Detaylı

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi

KULLANICI REHBERİ. Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi KULLANICI REHBERİ BTÜ Kütüphanesi Sınırsız Bilgiye Kesintisiz Erişimin adresi - Kütüphane web sayfası Hizmetler Kaynaklara Erişim Danışma/Formlar Bize Ulaşın Bu rehber; Bursa Teknik Kütüphanesinin fiziki

Detaylı

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 6 1.1 Frontpage 2003 ün açılması Frontpage 2003 ü çalıştırabilmek için Başlat/Programlar/ Microsoft Office Microsoft Office Frontpage 2003 yolu izlenir. FrontPage 2003,

Detaylı

EYLÜL 2012 ENFORMATİK. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 ENFORMATİK. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 ENFORMATİK İÇERİK Ders izlencesi Muafiyet sınavı hakkında bilgi Bilgisayara giriş 2 Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarların sınıflandırılması Bilgisayar nasıl çalışır? Bit-Byte

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA MEB

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA MEB İçindekiler MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA... 3 MEB Yeni E-posta Sistemi Kullanım Detayları;... 4 MEBBİS ile Giriş... 5 E-posta Şifresi İle Giriş... 6 Şifre Hatırlatma Ekranında Karşılaşılan

Detaylı

Veritabanı Dersi. Teoriden Pratiğe. Çağıltay N.E., Tokdemir G. Veritabanı Sistemleri Dersi -Bölüm XXV: Web'den Erişim Çağıltay, N., Tokdemir, G.

Veritabanı Dersi. Teoriden Pratiğe. Çağıltay N.E., Tokdemir G. Veritabanı Sistemleri Dersi -Bölüm XXV: Web'den Erişim Çağıltay, N., Tokdemir, G. Veritabanı Dersi Teoriden Pratiğe Çağıltay N.E., Tokdemir G. Veritabanı Sistemleri Dersi -Bölüm XXV: Web'den Erişim Çağıltay, N., Tokdemir, G. BÖLÜM 25 Web den Erişim Ortak Geçit Arayüzü Bazı Web Kavramları

Detaylı

Kütüphane Kullanıcıları için İçeriğin Zenginleştirilmesi II

Kütüphane Kullanıcıları için İçeriğin Zenginleştirilmesi II Kütüphanelerde Web Sitesi Hazırlama Uygulama Semineri Kütüphane Kullanıcıları için İçeriğin Zenginleştirilmesi II Adnan Menderes Üniversitesi 26 Ekim 2001 Dr. Hatice Kübra Bahşişoğlu Erişim: yapılanma,

Detaylı

21.YY Üniversitelerinde Ders Yönetim Sistemleri ve. Üniversitemizdeki Uygulamaları: ESOGÜ Enformatik Ders Yönetim Sistemi Kullanımı

21.YY Üniversitelerinde Ders Yönetim Sistemleri ve. Üniversitemizdeki Uygulamaları: ESOGÜ Enformatik Ders Yönetim Sistemi Kullanımı 21.YY Üniversitelerinde Ders Yönetim Sistemleri ve Prof. Dr. Muzaffer KAPANOĞLU Uzman Özgür GÜLTEKİN Üniversitemizdeki Uygulamaları: ESOGÜ Enformatik Ders Yönetim Sistemi Kullanımı Eskişehir Osmangazi

Detaylı

National Education. Yayın Yönetmeni/General Director Bahattin GÖK Destek Hizmetleri Genel Müdürü/Director General of Support Services

National Education. Yayın Yönetmeni/General Director Bahattin GÖK Destek Hizmetleri Genel Müdürü/Director General of Support Services National Education Bahar/spring 2016 yıl/year 45 sayı/number 210 Eğitim ve Sosyal Bilimler Dergisi/Journal of Education and Social Sciences Üç Ayda Bir Yayımlanır/Published Quarterly Hakemli Bir Dergidir/A

Detaylı

WEB ARAÇLARI VE UZAKTAN EĞİTİM CEIT357-4.HAFTA

WEB ARAÇLARI VE UZAKTAN EĞİTİM CEIT357-4.HAFTA WEB ARAÇLARI VE UZAKTAN EĞİTİM CEIT357-4.HAFTA 1 Giriş Bu bölümümde günümüzde en çok kullanılan Web araçları tanıtılacak ve anlatılacaktır.bunların eğitimde, özellikle uzaktan eğitimde nasıl kullanıldığından

Detaylı

İÇERİK. Dersin işlenişi Bilgisayara giriş

İÇERİK. Dersin işlenişi Bilgisayara giriş 2017 GUZ TBT Giris İÇERİK Dersin işlenişi Bilgisayara giriş Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarların sınıflandırılması Bilgisayar nasıl çalışır? Bit-Byte kavramı 2 Enformatik Bölümü Dersin

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI İÇERİK 2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK Ders izlencesi Bilgisayara giriş Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarların sınıflandırılması Bilgisayar nasıl çalışır?

Detaylı

ENFORMATİK. Enformatik Bölümü

ENFORMATİK. Enformatik Bölümü 2015 ENFORMATİK İÇERİK Ders izlencesi Bilgisayara giriş 2 Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarların sınıflandırılması Bilgisayar nasıl çalışır? Bit-Byte kavramı Ders İzlencesi 3 Dersin amacı

Detaylı

UFUK ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ MENDELEY KULLANIM KILAVUZU

UFUK ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ MENDELEY KULLANIM KILAVUZU UFUK ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ MENDELEY KULLANIM KILAVUZU Mendeley Nedir? Araştırmacıların araştırmalarını yönetmelerini, düzenlemelerini ve diğer araştırmacılar ile çevrimiçi işbirliği yapmasını

Detaylı

Türkiye Barolar Birliği internet sitesi

Türkiye Barolar Birliği internet sitesi Türkiye Barolar Birliği internet sitesi Türkiye Barolar Birliği internet sitesi, güncel teknolojinin sunduğu son imkânlarla, tamamen merkezi yönetim sistemine sahip dinamik ve geliştirilebilir bir sistem

Detaylı

Açık Kaynak Öğrenme Yönetim Sistemleri (Learning Management Systems) Ceren Çalıcı

Açık Kaynak Öğrenme Yönetim Sistemleri (Learning Management Systems) Ceren Çalıcı Açık Kaynak Öğrenme Yönetim Sistemleri (Learning Management Systems) Ceren Çalıcı Aralık, 2012 İçindekiler 1 Giriş.................................................... 2 2 En İyi 6 Açık Kaynak Öğrenme Yönetim

Detaylı

LKD Kendi İlacını Kullanıyor

LKD Kendi İlacını Kullanıyor LKD Kendi İlacını Kullanıyor Emre Eryılmaz emre.eryilmaz@linux.org.tr Adil Güneş Akbaş adil.akbas@linux.org.tr Linux Kullanıcıları Derneği 4 Aralık 2010 Linux Kullanıcıları Derneği Amaçlarımız Camia için

Detaylı

www.mendeley.com Yaşar Üniversitesi Bilgi Merkezi

www.mendeley.com Yaşar Üniversitesi Bilgi Merkezi www.mendeley.com Yaşar Üniversitesi Bilgi Merkezi Bu kaynaklar nasıl organize olacak? Alıntılarımı nasıl yapabilirim? Dosyalarım diğer bilgisayarımda kaldı. Şimdi ne yapacağım? Yedekleme? Dosyalarımı

Detaylı

ÜSKÜDAR ÜNVERSİTESİ EBYS KULLANIM KILAVUZU

ÜSKÜDAR ÜNVERSİTESİ EBYS KULLANIM KILAVUZU ÜSKÜDAR ÜNVERSİTESİ EBYS KULLANIM KILAVUZU 1. Sisteme Giriş Üsküdar EBYS sistemine giriş için, kullanıcı ismi ve şifre gereklidir. Kullanıcı İsmi: Bu alana, EBYS kullanıcı isminizi giriniz. Bu alan, eğer

Detaylı

Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. / 25

Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. / 25 Asansör firmaları için özel olarak geliştirilen takip yazılımı: Asansör Otomasyon tanıtım sunumu ve kullanım açıklamaları. 2 Bakım yerleri Android uygulama Ödemeler Raporlama Arızalar Faturalar Aylık bakım

Detaylı

Masaüstü yazılım ürünlerinize YENİ kalıcı lisans satın almak için son gün 31 Ocak 2017!

Masaüstü yazılım ürünlerinize YENİ kalıcı lisans satın almak için son gün 31 Ocak 2017! Delcam Kalıcı Lisanslama Değişiklikleri Müşteri Soruları ve Cevaplar Bu doküman kalıcı lisans satışı ile ilgili uygulanacak değişiklikler hakkında sorular ve cevaplar içerir. http://www.delcam.com/perpetuallicenses

Detaylı

PAZARTESİ SALI 2015-2016 Ders Programı 1. Öğretim 09.00-09.50 10.00-10.50 11.00-11.50 12.00-12.50 HRT4291 WEB TABANLI CBS GR:11 Ü.GÜMÜŞAY EZ-121 ; D1-129 HRT4291 WEB TABANLI CBS GR:22 Ü.GÜMÜŞAY EZ-121

Detaylı

BDDK ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ

BDDK ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ BDDK ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ 1. BDDK ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİNE ERİŞİM 1.1. Giriş Ekranları İş yazılım tarafından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu için geliştirilen

Detaylı

ODTÜ BLOG SERVĐSĐ ve BLOG HAZIRLAMA

ODTÜ BLOG SERVĐSĐ ve BLOG HAZIRLAMA Instructional Technology Support Office ODTÜ BLOG SERVĐSĐ ve BLOG HAZIRLAMA Orta Doğu Teknik Üniversitesi Middle East Technical University Đletişim Bilgileri: Web adresi: http://its.metu.edu.tr Adres:

Detaylı

IV. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER ELEKTRONİK TABLOLAMA

IV. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER ELEKTRONİK TABLOLAMA IV. ELEKTRONİK TABLOLAMA Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER 99 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Excel le Word ün farklılıkları neler olabilir?

Detaylı

TÜRKÇE ULUSAL DİL DERLEMİ PROJESİ BİÇİMBİRİM ÇALIŞMALARINDA BELİRSİZLİKLERİN SINIFLANDIRILMASI VE DAĞILIMI

TÜRKÇE ULUSAL DİL DERLEMİ PROJESİ BİÇİMBİRİM ÇALIŞMALARINDA BELİRSİZLİKLERİN SINIFLANDIRILMASI VE DAĞILIMI TÜRKÇE ULUSAL DİL DERLEMİ PROJESİ BİÇİMBİRİM ÇALIŞMALARINDA BELİRSİZLİKLERİN SINIFLANDIRILMASI VE DAĞILIMI Yeşim AKSAN, Ümit MERSİNLİ, Yılmaz YALDIR ve Umut Ufuk DEMİRHAN Mersin Üniversitesi yesim.aksan@gmail.com,

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Güvenli erişim, paylaşım ve dosya depolama sayesinde her yerde daha fazlasını yapın. Office 365 aboneliğinizde oturum açın ve uygulama başlatıcıdan SharePoint'i seçin. Arama Siteler,

Detaylı

ProFTPD FTP Sunucusu. Devrim GÜNDÜZ. TR.NET Sistem Destek Uzmanı. devrim@gunduz.org

ProFTPD FTP Sunucusu. Devrim GÜNDÜZ. TR.NET Sistem Destek Uzmanı. devrim@gunduz.org Devrim GÜNDÜZ TR.NET Sistem Destek Uzmanı devrim@gunduz.org http://seminer.linux.org.tr http://belgeler.linux.org.tr http://lkd.belgeler.org http://www.linux.org.tr/belgeler.php http://www.gunduz.org/belgeler.php

Detaylı

Gelişmiş Arama, Yönlendirmeli Kullanım Kılavuzu. support.ebsco.com

Gelişmiş Arama, Yönlendirmeli Kullanım Kılavuzu. support.ebsco.com Gelişmiş Arama, Yönlendirmeli Kullanım Kılavuzu support.ebsco.com Önemli Gelişmiş Arama ekran özelliklerini, sınırlayıcı ve genişleticileri, Aramalarınızı Kaydetme özelliğini, Arama ve Dergi Hatırlatma

Detaylı

ODTÜ KÜTÜPHANESİ YENİ WEB SAYFASININ TASARIMI VE KULLANILABİLİRLİK ÇALIŞMASI

ODTÜ KÜTÜPHANESİ YENİ WEB SAYFASININ TASARIMI VE KULLANILABİLİRLİK ÇALIŞMASI ODTÜ KÜTÜPHANESİ YENİ WEB SAYFASININ TASARIMI VE KULLANILABİLİRLİK ÇALIŞMASI Mustafa DALCI *, Özge ALÇAM*, Yasemin Oran SAATÇİOĞLU*, Feride ERDAL* * Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı,

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 3

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 3 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 3 İçerik Web Tabanlı Veri Tabanı Sistemleri.! MySQL.! PhpMyAdmin.! Web tabanlı bir veritabanı tasarımı. R. Orçun Madran!2 Web Tabanlı Veritabanı Yönetim Sistemleri

Detaylı

İşletim Sistemleri. Discovering Computers Living in a Digital World

İşletim Sistemleri. Discovering Computers Living in a Digital World İşletim Sistemleri Discovering Computers 2010 Living in a Digital World Sistem Yazılımı Sistem yazılımı, bilgisayar ve aygıtlarının çalışmasını kontrol eden ve sürdüren programlardan oluşur. İşle;m sistemleri

Detaylı

SAĞLIK TAKİP OTOMASYONU

SAĞLIK TAKİP OTOMASYONU SAĞLIK TAKİP OTOMASYONU ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- - Sağlık ve yardım Takip

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile ilgili her türlü teknik destek için Bilgi İşlem Daire

Detaylı

SBM ONLINE KULLANIM KILAVUZU

SBM ONLINE KULLANIM KILAVUZU SBM ONLINE KULLANIM KILAVUZU SBM ONLINE KULLANIM KILAVUZU 1. UYGULAMA HAKKINDA SBM Online, halihazırda kullandığınız Kullanıcı Yönetim Sistemi uygulamasının yeni özellikler ile birlikte revize edilmiş

Detaylı

Bildiri Gönderimi için Önemli Tarihler

Bildiri Gönderimi için Önemli Tarihler 18. IFOAM Dünya Organik Kongresi Ana Bölüm, Uygulayıcı Bölümü, Atölye Çalışmaları ve Bilimsel Bölüm / 4. ISOFAR Bilimsel Konferansı 2014 için Organic eprints e bildiri gönderimi talimatları Organic eprints

Detaylı

Enocta Eğitim Platformu Kullanıcı Kullanım Kılavuzu

Enocta Eğitim Platformu Kullanıcı Kullanım Kılavuzu Enocta Eğitim Platformu Kullanıcı Kullanım Kılavuzu enocta Profilo İş Merkezi, Cemal Şahir Sok. No:26-28 34394 Mecidiyeköy / İstanbul T 0 212 356 13 00 F 0 212 356 13 09 www.enocta.com 1 İ çindekiler GIRIŞ...

Detaylı

ODTÜ Kütüphanesi Yeni Web Sayfasının Tasarımı ve Kullanılabilirlik Çalışması

ODTÜ Kütüphanesi Yeni Web Sayfasının Tasarımı ve Kullanılabilirlik Çalışması Akademik Bilişim 2008 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, 30 Ocak - 01 Şubat 2008 ODTÜ Kütüphanesi Yeni Web Sayfasının Mustafa DALCI, Özge ALÇAM, Yasemin Oran SAATÇİOĞLU, Feride ERDAL Orta

Detaylı

Misyonumuz. Vizyonumuz

Misyonumuz. Vizyonumuz Misyonumuz Bütçeleri ne olursa olsun eğlence ve iş gezilerinde kullanıcıların dünya çapında kalabileceği en iyi yerleri kolaylıkla keşfetmesini, rezervasyon yapmasını ve buralarda gezilerinin tadını çıkarmasını

Detaylı

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 İçindekiler Flow nedir? Bir Flow hesabı oluşturmak Oturum açmak Flow Hesabınız Genel Görünüm Flow Hesabınız Kullanım + Add (ekle butonu) Bibliography (Künye/Atıf butonu)

Detaylı

yenilikçi bir yatırım yönetim sistemine giriş yapın.

yenilikçi bir yatırım yönetim sistemine giriş yapın. yenilikçi bir yatırım yönetim sistemine giriş yapın. arias yatırım yönetim sistemi ne hoşgeldiniz. arias yatırım yönetim sistemi modern, yenilikçi ve pratik bir proje yatırım takip ve kontrol sistemidir

Detaylı

Kurulum Dökümanı * v * Bu döküman FortiLogger versiyonu için hazırlanmıştır.

Kurulum Dökümanı * v * Bu döküman FortiLogger versiyonu için hazırlanmıştır. Kurulum Dökümanı * v1.4.3 9.11.2017 * Bu döküman FortiLogger 3.1.7 versiyonu için hazırlanmıştır. Ön Gereksinimler FortiLogger ı bilgisayarınıza kurmak için aşağıdaki ön gereksinimlere ihtiyaç duyulmaktadır:

Detaylı

Android e Giriş. Öğr.Gör. Utku SOBUTAY

Android e Giriş. Öğr.Gör. Utku SOBUTAY Android e Giriş Öğr.Gör. Utku SOBUTAY Android İşletim Sistemi Hakkında 2 Google tarafından geliştirilmiştir. Dünyada en çok kullanılan mobil işletim sistemidir. 2018 itibariyle Dünyada Android; %78.65,

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ. AKILLI FİYAT ARAMA MOTORU TiLQi.NET

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ. AKILLI FİYAT ARAMA MOTORU TiLQi.NET İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ AKILLI FİYAT ARAMA MOTORU TiLQi.NET Bitirme Ödevi Kadir Kemal Dursun 040000643 Hakan Demirtaş 040000684 Bölüm : Bilgisayar Mühendisliği Anabilim

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Ekim 2017

Kullanım Kılavuzu Ekim 2017 Kullanım Kılavuzu Ekim 2017 İçindekiler 1 Giriş... 3 1.1... Genel Bilgiler... 3 1.2... Üyelik Ekranı... 3 2 Dil Seçimi... 7 3 Doküman Yükleme Ekranı... 8 3.1... Öğrenci... 8 3.2... Akademisyen... 9 4 Rapor

Detaylı

Atıf ve Bibliyografik Yönetim Aracı

Atıf ve Bibliyografik Yönetim Aracı Atıf ve Bibliyografik Yönetim Aracı Menteşe Kütüphanesi Source: flickr/toennessen Managing References 1 Zotero nedir? Zotero ne işe yarar? Zotero nasıl kurulur? Zotero nasıl çalışır? Zotero nun özellikleri

Detaylı

Bu çerçevede anlam bilimi modülünü Sözcük Anlambilim Modülü ve Cümle Anlambilim Modülü olarak ikiye ayırmak mümkün.

Bu çerçevede anlam bilimi modülünü Sözcük Anlambilim Modülü ve Cümle Anlambilim Modülü olarak ikiye ayırmak mümkün. 3.4. Anlam Bilim Modülü Anlam Bilim Modülü yine araştırmacılara araştırma soruları çerçevesinde sözcük ve cümleleri anlam bilimsel olarak etiketleyebilecekleri/işaretleyebilecekleri esnek bir yapılandırma

Detaylı

Doç. Dr. Bülent ÖZKAN Mersin Üniversitesi

Doç. Dr. Bülent ÖZKAN Mersin Üniversitesi Türkçe için Kendi Kendine Derlem Platformu nun (KKDP) İnternet Tabanlı Türkçe Yeterlik Sınavı (İTS) Yazma Beceresi Modülüne Eklemlenmesi ve Yazma Hatalarının Belirlenmesi Temelinde Öğrenici Derlemi Altyapısı

Detaylı

ENFORMATİK Dersin Amacı

ENFORMATİK Dersin Amacı ENFORMATİK - 2015 Dersin Amacı Bilgisayar ve donanımlarını tanıtmak, Temel bilgi teknolojisi kavramlarını ve uygulamalarını tanıtmak, İşletim sistemini etkin bir şekilde kullanmak, İnternet ve İnternet

Detaylı

Doğrudan Temin Sistemi (DTS) BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI

Doğrudan Temin Sistemi (DTS) BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI Doğrudan Temin Sistemi (DTS) BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 1 Doğrudan Temin Sistemi (DTS) Hakkında Doğrudan Temin Sistemi Nedir? Üniversitemiz harcama birimleri tarafından yapılan doğrudan temin alımlarının

Detaylı

Bilgisayar Dersi. Öğr. Gör Kağan GÜL. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi

Bilgisayar Dersi. Öğr. Gör Kağan GÜL. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilgisayar Dersi Öğr. Gör Kağan GÜL Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Öğr. Gör. Kağan GÜL h4ps://kagan.ahievran.edu.tr Bilgisayara Giriş Bilgisayarların Tarihçesi İlk Bilgisayarlar Kişisel Bilgisayarlar

Detaylı

2. HTML Temel Etiketleri

2. HTML Temel Etiketleri 2. HTML Temel Etiketleri Bu bölümü bitirdiğinizde, HTML ve etiket kavramlarının ne olduğunu, HTML komut yapısını, Örnek bir HTML dosyasının nasıl oluşturulduğunu, Temel HTML etiketlerinin neler olduğunu,

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu 1. Adım Windows Server 2012'yi Yükleme Bilgisayarınız Windows Server 2012 yüklenmiş olarak teslim edildiyse, 1. Adım'ı atlayabilirsiniz. Yükleme Yönergeleri Yükleme yönergeleri,

Detaylı

İnternet Teknolojisi. İnternet Teknolojisi. Bilgisayar-II - 4. Hafta. Öğrt. Gör. Alper ASLAN 1. Öğrt. Gör. Alper Aslan. İnternet Nedir?

İnternet Teknolojisi. İnternet Teknolojisi. Bilgisayar-II - 4. Hafta. Öğrt. Gör. Alper ASLAN 1. Öğrt. Gör. Alper Aslan. İnternet Nedir? İnternet Teknolojisi Öğrt. Gör. Alper Aslan ENF102 Bilgisayar - II İnternet Teknolojisi İnternet Nedir? İnternet Kime Aittir İnternet in Türkiye deki Gelişimi İnternet in Türkiye de Kullanımı Yakın Gelecekte

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Access 2013 önceki sürümlerden farklı görünmektedir, dolayısıyla öğrenme eğrisini en aza indirmenize yardımcı olmak üzere bu kılavuzu hazırladık. Ekran boyutunu değiştirme

Detaylı

UHeM ve Bulut Bilişim

UHeM ve Bulut Bilişim UHeM ve Bulut Bilişim Özden AKINCI Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi (UHeM) Bilim ve Mühendislik Uygulamalar Müdürü 11.07.2012 UHeM hakkında Vizyon: Yüksek başarımlı hesaplama, bilgi teknolojileri

Detaylı

OTKU.ORG Nasıl Kullanılır?

OTKU.ORG Nasıl Kullanılır? OTKU.ORG Nasıl Kullanılır? Bu uygulama, genelde eğitim araştırmaları, özelde ise öğretim tasarımı alanı ile ilgili bilimsel çalışmalar yapan araştırmacılara Türkçe dilinde başvuru kaynağı olması amacıyla

Detaylı

5.3 Elektronik kaynaklar Elektronik sözlükler. (a) elektronik sözlükler, (b) metin bütünceleri.

5.3 Elektronik kaynaklar Elektronik sözlükler. (a) elektronik sözlükler, (b) metin bütünceleri. 5.3 Elektronik kaynaklar (a) elektronik sözlükler, (b) metin bütünceleri. 5.3.1 Elektronik sözlükler CD-ROM formatında bulunan başlıca İngilizce tekdilli (monolingual) sözlükler şunlardır: 1. Oxford English

Detaylı

Finans Dünyasında Linux ve Özgür Yazılımlar

Finans Dünyasında Linux ve Özgür Yazılımlar Finans Dünyasında Linux ve Özgür Yazılımlar volkan.uygun@ozguryazilim.com.tr Linux Nedir? Bir işletim sitemidir Linus Torvalds, Minix yerine Temmuz 91 başladı 5 ekim 91 de 0.02 sürümünü yayınladı 1991-0.02

Detaylı

TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ

TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ Bilgiyi işlemekte kullanılan araçlar ikiye ayrılır. 1- Maddi cihazlar 2-Kavramsal araçlar. Kullanıcıve bilgisayarın karşılıklıetkileşimini sağlayan birimlerin genel adıgiriş-çıkışbirimleridir.

Detaylı

MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ

MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ ÖZET Genel Bilgiler Moodle nedir? Sistem Gereksinimleri Moodle Sisteminin Kurulumu Ders ve kategori eklenmesi Bir dersin sistem özellikleri İstatistikler Sonuç ve öneriler

Detaylı

UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ UNIVERSAL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) Sistemleri Arasındaki Temel Farklar Universal Bilgi Teknolojileri Ltd. Şti. 2010. Tüm hakları saklıdır.

Detaylı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veri Tabanı Veritabanı yada ingilizce database kavramı, verilerin belirli bir düzene göre depolandığı sistemlere verilen genel bir isimdir. Günümüzde özel veya kamu kuruluşların

Detaylı

BitTorrent İstemci Kullanımı

BitTorrent İstemci Kullanımı BitTorrent İstemci Kullanımı Değerli Müşterimiz, BitTorrent internet üzerinden dosya paylaşım yazılımına ve aynı tekniği kullanan dosya takas sistemine verilen isimdir. Diğer eşten eşe (P2P) paylaşım programlarından

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Ekim 2017

Kullanım Kılavuzu Ekim 2017 Kullanım Kılavuzu Ekim 2017 İçindekiler 1 Giriş... 3 1.1... Genel Bilgiler... 3 1.2... Üyelik Ekranı... 3 2 Dil Seçimi... 7 3 Doküman Yükleme Ekranı... 8 3.1... Öğrenci... 8 3.2... Akademisyen... 9 4 Rapor

Detaylı

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi XMail Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi Yüksek Kapasiteli ve Profesyonel Özellikler Sunan XMail Mail Hosting Servisi ile Kurumsal Kimliğinizi Yansıtın Hosting Hesabına Eklenen XMail Hesapları

Detaylı

Pardus. Erkan Tekman, T. Barış Metin. 18 Mayıs 2006. Ulusal Dağıtım Projesi Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Enstitüsü. Pardus için 10 Neden

Pardus. Erkan Tekman, T. Barış Metin. 18 Mayıs 2006. Ulusal Dağıtım Projesi Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Enstitüsü. Pardus için 10 Neden için 10 Neden Çözümleri : Kim için? Ulusal Dağıtım Projesi Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Enstitüsü TÜBİTAK 18 Mayıs 2006 İçerik için 10 Neden Çözümleri : Kim için? 1 İsim Neden? Nasıl? 2 için 10 Neden

Detaylı

POP3 ve IMAP e-mail kurulumu

POP3 ve IMAP e-mail kurulumu POP3 ve IMAP e-mail kurulumu Nokia E71 iniz Google Mail gibi mevcut internet e-posta hesaplarının birçoğuna kolaylıkla erişme olanağı sunan bir E-posta istemcisi içerir. Diğer e-posta servislerinin birçoğu

Detaylı

TÜSE BİLGİ BANKASI KULLANIM KILAVUZU. Hazırlayan: Derya Kaya Kurumsal İletişim Asistanı Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) Mart 2009, İstanbul

TÜSE BİLGİ BANKASI KULLANIM KILAVUZU. Hazırlayan: Derya Kaya Kurumsal İletişim Asistanı Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) Mart 2009, İstanbul TÜSE BİLGİ BANKASI KULLANIM KILAVUZU Hazırlayan: Derya Kaya Kurumsal İletişim Asistanı Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) Mart 2009, İstanbul KISACA Bilgi Bankası BİLGİ BANKASI Nedir? TÜSEV Bilgi Bankası,

Detaylı

S.O.S Günışığı Lojistik Saha Operasyon Sistemi

S.O.S Günışığı Lojistik Saha Operasyon Sistemi S.O.S Günışığı Lojistik Saha Operasyon Sistemi 2013 Sayın Yetkili; Sunduğumuz danışmanlık hizmeti ve geliştirmiş olduğumuz yazılım çözümleriyle müşterilerimizin Bilgi Teknolojileri alanında sektörel rekabet

Detaylı

Sade ve tam ekran masaüstü kullanımının temel çıkış noktası, aranılan özelliğe çabuk erişimi sağlayan yenilikçi kullanıcı deneyimidir.

Sade ve tam ekran masaüstü kullanımının temel çıkış noktası, aranılan özelliğe çabuk erişimi sağlayan yenilikçi kullanıcı deneyimidir. Netsis 3 Netsis 3 Netsis 3, Netsis ERP ürün ailesinin 3. Boyuta taşınmış yeni arayüz ve işlevleriyle karşımıza çıkan yeni yüzüdür. 3. Boyut, Logo ürün ailesi için ortak bir hedefi işaret eder, çünkü yapılan

Detaylı

Devletin Kısayolu e-devlet Kapısı

Devletin Kısayolu e-devlet Kapısı Devletin Kısayolu e-devlet Kapısı e-devlet Nedir? Vatandaş açısından bakıldığında; Devlet in vatandaşa sunduğu hizmetlerden elektronik ortamdan faydalanabilme imkanı anlamına geliyor. Vatandaşlar daha

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAŞ VALİLİĞİİLAFET VE ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK TAKİPOTOMASYONU

T.C. KAHRAMANMARAŞ VALİLİĞİİLAFET VE ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK TAKİPOTOMASYONU T.C. KAHRAMANMARAŞ VALİLİĞİİLAFET VE ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK TAKİPOTOMASYONU -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

ÖZGÜR YAZILIMLAR İLE J2EE

ÖZGÜR YAZILIMLAR İLE J2EE ÖZGÜR YAZILIMLAR İLE J2EE Buğra Çakır bugra@ibrahimcakir.com Seminer İçeriği 1. İki ve üç katmanlı yazılım mimarileri 2. Java ve J2EE platformu 3. Özgür yazılımlar ile J2EE 4. Eclipse, Lomboz ve JBoss

Detaylı

Ekin RED EAGLE (OS) GÜVENLİ ŞEHİR TEKNOLOJİLERİ YÖNETİM SİSTEMİ

Ekin RED EAGLE (OS) GÜVENLİ ŞEHİR TEKNOLOJİLERİ YÖNETİM SİSTEMİ Ekin RED EAGLE (OS) GÜVENLİ ŞEHİR TEKNOLOJİLERİ YÖNETİM SİSTEMİ Leader in Safe City Technologies Güvenli Şehir Teknolojileri Yönetim Sistemi olan Ekin Red Eagle (OS) şehirdeki tüm sistemler ile iletişim

Detaylı

Ekin RED EAGLE (OS) GÜVENLİ ŞEHİR TEKNOLOJİLERİ YÖNETİM SİSTEMİ

Ekin RED EAGLE (OS) GÜVENLİ ŞEHİR TEKNOLOJİLERİ YÖNETİM SİSTEMİ Ekin RED EAGLE (OS) GÜVENLİ ŞEHİR TEKNOLOJİLERİ YÖNETİM SİSTEMİ Leader in Safe City Technologies Güvenli Şehir Teknolojileri Yönetim Sistemi olan Ekin Red Eagle (OS) şehirdeki tüm sistemler ile iletişim

Detaylı

ISI Web of Knowledge EndNote Web 2.0. 1 Copyright 2007 Thomson Corporation

ISI Web of Knowledge EndNote Web 2.0. 1 Copyright 2007 Thomson Corporation ISI Web of Knowledge EndNote Web 2.0 1 EndNote Web WoS abonelerine ücretsiz verilen bir üründür. EndNote Web ISI Web of Knowledge 4.0 ın yaralı bir bileşenidir. EndNote temel olarak Web üzerinde işlevseldir.

Detaylı

Kullanıcı Kılavuzu. support.ebsco.com

Kullanıcı Kılavuzu. support.ebsco.com Kullanıcı Kılavuzu support.ebsco.com EBSCOhost lider bilgi sağlayıcılarından derlenmiş çeşitli tam metin ve popüler veri tabanları sunan güçlü bir danışma aracıdır. Bu kullanıcı kılavuzunda, EBSCOhost

Detaylı

Springer E-book Collection http://www.springerlink.com/home/main.mpx. Springer E-book Collection Kullanım Kılavuzu

Springer E-book Collection http://www.springerlink.com/home/main.mpx. Springer E-book Collection Kullanım Kılavuzu E-Bülten Bilgi Merkezi E-Bülten in bu sayısında Bilgi Merkezi mizin abone olduğu Springer Ebook Collection ve Ebrary Academic Complete elektronik kitap veritabanları tanıtılmaktadır. Aralık 2007 Sayı:

Detaylı

Türkçe Tümcelerin Sonunu Belirlemede Açık Kaynak / Ücretsiz Yazılımlar ve Performans Analizleri

Türkçe Tümcelerin Sonunu Belirlemede Açık Kaynak / Ücretsiz Yazılımlar ve Performans Analizleri Akademik Bilişim 14 - XVI. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri 5-7 Şubat 2014 Mersin Üniversitesi Türkçe Tümcelerin Sonunu Belirlemede Açık Kaynak / Ücretsiz Yazılımlar ve Performans Analizleri Yeşim

Detaylı

Yeşim AKSAN, Selma Ayşe ÖZEL, Yasin BEKTAŞ, Mustafa AKSAN, Umut Ufuk DEMİRHAN, Ümit MERSİNLİ, Hakan YILMAZER. Sunan : Yasin BEKTAŞ.

Yeşim AKSAN, Selma Ayşe ÖZEL, Yasin BEKTAŞ, Mustafa AKSAN, Umut Ufuk DEMİRHAN, Ümit MERSİNLİ, Hakan YILMAZER. Sunan : Yasin BEKTAŞ. Yeşim AKSAN, Selma Ayşe ÖZEL, Yasin BEKTAŞ, Mustafa AKSAN, Umut Ufuk DEMİRHAN, Ümit MERSİNLİ, Hakan YILMAZER Sunan : Yasin BEKTAŞ 5 Şubat 2014 1. Giriş 2. Alanyazın 3. Açık Kaynak / Ücretsiz Yazılımlarla

Detaylı

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01 AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.02.01 Tarih : 15.11.2014 1 1. KULLANIM AMACI Personel takip sistemi kullanmak isteyen tüm işletmeler için geliştirilmiştir. WOLVOX İnsan Kaynakları programı

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ TANIMLARI SIRA NO ADI SOYADI GÖREV TANIMLARI

BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ TANIMLARI SIRA NO ADI SOYADI GÖREV TANIMLARI SIRA NO ADI SOYADI BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ TANIMLARI GÖREV TANIMLARI 1 Fidan IŞIK DAİRE BAŞKANI Bilgi İşlem Daire Başkanlığında yapılan tüm işlerin sevk ve idaresini yapmak. SEKRETERLİK 1 Halit

Detaylı

VitalSource Bookshelf Nedir? Bookshelf e Giriş Kayıt Kitap Ekleme. Masaüstü ve Dizüstü Bilgisayarda

VitalSource Bookshelf Nedir? Bookshelf e Giriş Kayıt Kitap Ekleme. Masaüstü ve Dizüstü Bilgisayarda VitalSource Bookshelf Nedir? VitalSource Bookshelf, VitalSource üzerinden temin edilen dijital kitapların kullanıldığı dijital bir platformdur. Bookshelf, kişiye özel dijital kütüphane oluşturarak, kullanıcıların

Detaylı

E-Mükellef Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu

E-Mükellef Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu E-Mükellef Kontrol Programı Kullanım Kılavuzu E-Mükellef Kontrol programı bir Windows Servis Uygulaması olarak çalışmaktadır. Sistem gereksinimleri; 1..Net Framework 4.6.2 veya üzeri 2. Microsoft Windows

Detaylı

SYS Version 1.0.1 Satış Yönetim Sistemi

SYS Version 1.0.1 Satış Yönetim Sistemi SYS Version 1.0.1 Satış Yönetim Sistemi 1. Genel Bakış Değişen rekabet ortamı ve farklılaşan müşteri beklentileri, bayi ağlarının kompleks ve yönetiminin zor olması satış süreçlerini oldukça farklı bir

Detaylı

4 Front Page Sayfası Özellikleri

4 Front Page Sayfası Özellikleri 4 Front Page Sayfası Özellikleri İsterseniz Frontpage penceresinin sağ tarafından, isterseniz araç çubuklarından faydalanarak yeni bir sayfa açın. Frontpage te çeşitli sayfa şablonları bulunmaktadır. Ancak

Detaylı

KÜTÜPHANE DEKİ KİTAPLARI ARAŞTIRMA KILAVUZU

KÜTÜPHANE DEKİ KİTAPLARI ARAŞTIRMA KILAVUZU KÜTÜPHANE DEKİ KİTAPLARI ARAŞTIRMA KILAVUZU Kütüphanede mevcut olan basılı ve elektronik bilgi kaynaklarını tarayabilmek için öncelikle http://kutuphane.ieu.edu.tr/ adresinden Kütüphane web sayfasına girmeniz

Detaylı

Özgür Yazılım Eğitim Yönetim Sistemleri

Özgür Yazılım Eğitim Yönetim Sistemleri Özgür Yazılım Eğitim Yönetim Sistemleri Özgür Yazılım A.Ş. merve.yalcin@ozguryazilim.com.tr, adil.akbas@ozguryazilim.com.tr Özet: Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte öğrenme ortamlarının

Detaylı

HÜR VE KABUL EDİLMİŞ MASONLAR DERNEĞİ GİZLİLİK POLİTİKASI

HÜR VE KABUL EDİLMİŞ MASONLAR DERNEĞİ GİZLİLİK POLİTİKASI HÜR VE KABUL EDİLMİŞ MASONLAR DERNEĞİ GİZLİLİK POLİTİKASI İÇİNDEKİLER 1. Giriş...3 2. Politika nın Kapsamı...3 3. Kişisel Verilerinizi Neden Topluyoruz?...3 4. Hangi Bilgileri, Ne Zaman ve Hangi Araçlarla

Detaylı

Kurumsal bilgiye hızlı ve kolay erişim Bütünleşik Belge Yönetimi ve İş Akış Sistemi içinde belgeler, Türkçe ve İngilizce metin arama desteği ile içeri

Kurumsal bilgiye hızlı ve kolay erişim Bütünleşik Belge Yönetimi ve İş Akış Sistemi içinde belgeler, Türkçe ve İngilizce metin arama desteği ile içeri İş süreçleri ve belgelerin bilgisayar ortamında izlenmesi Bütünleşik Belge Yönetimi ve İş Akış Sistemi Kurumların belge ve içerik yönetim işlemleriyle iş süreçlerinin tanımlanması ve denetlenmesi ve bu

Detaylı

Bilgi Servisleri (IS)

Bilgi Servisleri (IS) Bilgi Servisleri (IS) GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN Konu Başlığı Neden ihtiyaç duyulur? Kullanıcılar kimlerdir? Bilgi Servisi türleri MDS ve BDII LDAP Bilgi

Detaylı

Genel Yazıcı Sürücüsü Kılavuzu

Genel Yazıcı Sürücüsü Kılavuzu Genel Yazıcı Sürücüsü Kılavuzu Brother Universal Printer Driver (BR-Script3) Brother Mono Universal Printer Driver (PCL) Brother Universal Printer Driver (Inkjet) Sürüm B TUR 1 Toplu bakış 1 Brother Universal

Detaylı

EndNote Web Hızlı Başvuru kartı

EndNote Web Hızlı Başvuru kartı EndNote Web Hızlı Başvuru kartı THOMSON SCIENTIFIC Web öğrencilere ve araştırmacılara çalışmalarını yazarken yardımcı olacak şekilde tasarlanmış Web tabanlı bir servistir. ISI Web of Knowledge, EndNote,

Detaylı