Dış. Ticarette Risk İncelemeleri Örnek Olaylar. Danış

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dış. Ticarette Risk İncelemeleri Örnek Olaylar. Danış"

Transkript

1 Dış Ticarette Risk İncelemeleri Örnek Olaylar Bu proje Avrupa Birliği i tarafından finanse edilmekte, Ulusal Ajans tarafından takip edilmekte ve Makro Danış ışmanlık tarafından yürütülmektedir. y

2 KUSURLU MALLAR VE AMİR R BANKA TAAHHÜDÜ A Ülkesi A Bank B Ülkesi B Bank C Ülkesi C Bank A Ülkesinde Bank A nın açtığı Ödemeli Akreditif: Sevkiyattan 40 gün g n sonra %40 Sevkiyattan 90 gün g n sonra %50 Bank B Bank C aracılığı ığıyla teyitsiz olarak ihbar edilmiş. Bank B; rambursman bankası olarak da devrede olup ihbar mektubuna göre g Bank C uygun vesaiki doğrudan Bank A ya gönderirken Bank B den telegrafik yolla rambursman talep edecektir. İşlem süresince s Bank B %40 tutar için i in Bank C nin rambursman talebini karşı şılayarak ödeme yapmış ıştır. %60 lık tutarın ödeme vadesinde ise ödeme yapmamış ış, gerekçe e olarak Bank A dan aldığı akreditif beyanına na göre g mallar kusurludur; akreditif iptal edilmiştir. tir. içeriğindeki indeki talimatı iletmiştir. tir.

3 SORULAR 1. Amir Banka malların n kalitesine dayanarak akreditifi tek taraflı olarak iptal edebilir mi? 2. Görevli Banka Bank B ilk %40 lık k bölümüb ödemiş olmasına rağmen kalan %60 lık ödemeyi reddebilir mi? 3. Bakiye ödeme için i in hangi taraf sorumludur?

4 YANITLAR 1. UCP 7/a ya göre g akreditif şartlarına uygun vesaikin ibrazı üzerine amir bankanın n kesin yükümly mlülüğü doğmu muştur. UCP 7/b ye göre g Bir amir banka akreditifi açtığıa an itibariyle ibrazı karşı şılamakla dönülemez biçimde imde yükümly mlüdür. r. 5.maddeye göre g ise bankalar sadece vesaik üzerinden işlem i yaparlar. Mallarla ilgilenmezler. Amir Bankanın ödeme yükümly mlülüğünü yerine getirmemesi ancak mahkeme kararı ile söz s z konusu olabilir. 2. Görevli Banka akreditifte teyidini eklemediği i için i in ödeme yükümlülüğü altında değildir. 3. Bakiyeden sorumlu olan taraf dolayısı ile amir bankadır. Ancak mahkeme kararı ile ödeme durdurulmuş ise bu sorumluluğu yerine getirmeyecektir.

5 ÖDEMENİN N AKREDİTİF F AMİRİNİN TALİMATINA BAĞLI OLMASI Olay: Suudi Arabistan dan açılan a bazı akreditiflerde aşağıdaki şartlar dikkat çekmektedir. Avaible by acceptance Payable 120 days after the date of receipt of the original shipping documents by the issuing bank Ödeme şartı: : Malların n beşeri eri tüketime t ve Suudi Arabistan standartlarına na uygun olup olmadığı ığının saptanması amacıyla Suudi gümrg mrükleri tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

6 ÖDEMENİN N AKREDİTİF F AMİRİNİN TALİMATINA BAĞLI OLMASI Bu nedenle, Amir banka malların n kontrol için i in çekilmesini teminen sorumluluk üstlenmeksizin sevk vesaikini ciro ederek akreditif amirine teslim eder. Bu durumda amir banka sadece akreditif amirinin talimat imatı üzerine ödeme yapacaktır. r. Söz z konusu ödeme şartı UCP/5 de öngörülen biçimde, imde, yani ödemenin sadece vesaik ibrazına bağlı olduğu u bir garantiyi lehdara vermekten uzaktır. Anılan şartın n iptalini veya onun yerine sevk ülkesindeki yetkili mercilerden alınacak bir kontrol veya sağlık k sertifikası ibrazını karşı şılayacak biçimde imde akreditif de değişiklik iklik getirmediği i sürece s lehdarın böyle bir akreditif altında riski konusunda karar vermesi gerekmektedir. Söz z konusu ödeme şartına göre g akreditif amirinden ödeme talimatı almadığı sürece amir bankanın ödeme yükümly mlülüğü yoktur.

7 Olay: AMİR R BANKANIN AKREDİTİFTEN DOĞAN TAAHHÜDÜ Açılan akreditifte; Confirmed Confirmed, irrevocable, back to back credit başlığı mevcuttur. Görevli bankanın n uygun bulduğu u vesaiki aldıktan bir müddet m sonra amir banka görevli g bankaya gönderdig nderdiği i mesajında; Akreditif amirinin malları yarda eksik ve düşük d k kalitede aldığı ığını, bu nedenle üretime ara verdiğinden inden zarar ettiğini ini ve vesaiki kabul etmek için i in yardaya eşdee değerli erli indirim yapılarak ödemenin ana akreditiften yapılacak tahsilatla karşı şılanmasını şart koştu tuğunu bildirmiştir. SORU: Amir bankanın n tutumunu değerlendiriniz. erlendiriniz.

8 YANIT Amir banka UCP 16 çerçevesinde evesinde herhangi bir rezerv bildirisi göndermedig ndermediğinden inden vesaiki kabul etmiş sayılır. Ayrıca 5. Maddeye göre g bankalar malla ilgilenmediğinden inden amir bankanın n müşterisinin m malla ilgili şikayetini iletmesi ve özellikle akreditif altında ödeme taahhüdü doğmu muşken ödemeyi başka bir kaynağa a dayandırmak isteyen müşteri m talimatını işleme alması yersizdir. Back to back ibaresinin kullanılmas lması lehdar açısından anlam ifade etmemektedir.

9 AMİR R BANKANIN TAAHHÜDÜNÜ AKREDİTİF F DIŞINDAK INDAKİ ŞARTLARA BAĞLAMASI Olay: Bir back back to back ticaret işleminde i akreditifi açan a an amir banka kendi üzerine çekilecek poliçeleri kabul edeceğini ve ihracattan elde edilecek fonların n kendisince alınm nmış olması şartıyla bu poliçeleri vadelerinde ödeyeceği i kaydını koymuştur. Düzenlenen poliçeleri de aynı şartla kabul etmiştir. tir. Poliçelerin vadeler dolduğunda unda ihracattan elde edilecek fonların henüz z alınmad nmadığı gerekçesiyle esiyle poliçe e tutarlarını ödemeyi red etmiştir. tir. SORU:Bu durumda amir banka akreditiften doğan taahhüdünden kurtulmuş sayılır r mı? m

10 YANIT UCP/7 a ya göre g bir akreditif amir bankanın yükümlülüğünü temsil eder. Amir banka bu yükümly mlülüğünü akreditif dışındaki başka bir olaya veya şarta bağlarsa anılan maddenin tüm t m anlam ve amacı dışlanmış olur ki böyle b bir uygulamaya yer verilmemelidir. Öte yandan böyle b bir akreditifi kullanmadan önce lehdar karşı karşı şıya olduğu u risklerin bilincinde olmalıdır.

11 AMİR R BANKANIN AÇTIA TIĞI AKREDİTİFTE DEĞİŞİ ĞİŞİKLİK K YAPMASI Olay: İbraz edilen ilk takım m vesaik rezervli bulunmuştur. Akreditif amiri rezervleri kaldırmadan önce bir değişiklik iklik yapması için in amir bankaya talimat vermiştir. Amir banka bu değişikli ikliği i yapmak için i in amir firmanın önce rezervlerin kaldırılıp p kaldırılmayaca lmayacağı hakkında talimatını beklediğini ini amire iletmiştir. tir. SORU: Amir Bankanın n davranışı doğru mudur?

12 YANIT Akreditif amirinin talimatı ve baskısı olsa bile amir banka akreditifte değişiklik yapmak zorunda değildir. Amir banka herhangi bir değişiklik yapmakla değil, fiilen yaptığı değişiklikle yükümlüdür. Amir bankanın bir değişiklik yapmadan önce amir karşısında ileri sürdüğü şartlar amir Bankanın kendi işlemi ve yetkisi kapsamındadır. (Madde 10) 38. Maddede belirtilen durumlar dışında bir akreditif amir bankanın, varsa teyit bankasının ve lehtarın onayı olmadan değiştirilemez veya iptal edilemez.

13 Olay: REZERVLİ VESAİK K VE POLİÇE VADESİNİN N HESAPLANMASI Görüldüğünden 30 gün g n sonra ödemeli poliçe e vesaikle birlikte amir banka tarafından alınm nmıştır. İnceleme nceleme sonucu vesaik günüg rezervli bulunmuştur. Akreditif amiri rezervleri günüg verdiği i talimatla kaldırm rmıştır. SORU: Bu durumda rezerv kaldırma talimatını işleme aldığı takdirde amir bankanın n saptayacağı poliçe e vadeleri; , , veya tarihlerinden hangisi olmalıdır?

14 YANIT Vadeli poliçenin amir banka üzerine çekilmesi gerektiğini ini varsayıyoruz. yoruz. Vesaik rezervli ise amir banka lehdara veya görevli g bankaya bildirirde bulunmuşsa amir bankanın n poliçeyi kabul etme yükümlülüğü yoktur. Akreditif amiri rezervleri kaldırd rdığında, o ana kadar vesaik, vesaiki ibraz edenin emrine hazır r tutulduğundan, undan, ibraz edenin vesaikin kabul edildiğini ini öğrenmesi ve yetki vermesi üzerine amir banka kendi isteği i dahilinde poliçeyi kabul etmek suretiyle taahhüdünü yerine getirmek durumundadır. r. Poliçeyi kabul ederken vesaiki akreditif amirine teslim edecektir. Bu nedenle görüldüğünden xx gün n sonra şartı uyarınca yapılacak gün g n hesaplamasında kabul tarihi esas alınacakt nacaktır.

15 Olay: TEYİT T BANKASININ REZERVLİ İBRAZINA İLİŞKİN N TUTUM Teyitli bir akreditif altında ibraz edilen vesaikte teyit bankası aşağıdaki iki rezervi saptayarak durumu lehdara bildirmiştir. Sigorta poliçesinin düzenlenme d tarihi sevk tarihinden sonraki bir tarihtir. Konişmentoda akreditifte belirtilen yükleme y limanından ndan farklı bir teslim alma yeri gösterildiğinden inden yükleme y kaydında yer alması gereken gemi ismi ve yükleme y limanı ismi kayıtl tlı değildir. (Bk.UCP( Bk.UCP/20(a) /20(a)ii) Lehdar vesaikin olduğu u biçimde imde ödenmesi için i in amir bankaya gönderilmesini istemiştir. tir. Vesaiki alan amir banka belirtilen iki rezervin doğrulu ruluğunu unu saptayarak akreditif amirinin talimatına başvurmu vurmuş,, amirin rezervleri kaldırmamas rmaması üzerine vesaiki iade etmekte olduğunu unu teyit bankasına na bildirmiştir. Akreditifte belirtilen ibraz süresi s ve akreditif vadesi içerisinde i kalınd ndığından lehdar rezervli vesaiki düzeltme d yoluna gitmiş ve bu amaçla eskisinin yerine yeni ve uygun sigorta poliçesi düzenlettirmid zenlettirmiştir. tir.

16 TEYİT T BANKASININ REZERVLİ İBRAZINA İLİŞKİN N TUTUM Konşimento daki eksik kayıtlarda bankaya gelen acente yetkilisince aynı konşimentoya eklenerek tasdiklenmiştir tir. Böylece akreditif altında geçerli erli ikinci bir ibraz oluşmu muştur. Bu ibraz sonucu teyit bankası vesaiki tekrar incelemiş ve önceki ibrazda saptamadığı bir hususu, 20/a maddesine aykırı olarak konşimentonun taşı şımacının n ismini göstermediğini, ini, rezerv konusu yapmış ve bu nedenle ödeme yapamayacağı ğını belirtmiştir. tir. Bu arada ibraz süresi s geçmi miş ve lehdar bu yeni rezerv konusunu giderme olanağı ğından yoksun kalmış ıştır.

17 TEYİT T BANKASININ REZERVLİ İBRAZINA İLİŞKİN N TUTUM Teyit bankasının n olumsuz cevabını alan lehdar,, avukatı ile birlikte bankaya başvurarak vurarak teyit bankasının n tutumuna karşı çıkmış ve aşağıdaki biçimde imde eleştiride bulunmuştur: Teyit bankası iki rezerv saptamış ve her ikisi de giderilmiştir. İkinci kinci rezerv konusunu ilgilendiren konişmento aynı konişmento olup bu belgedeki kusur bizzat teyit bankasının n ofislerinde giderilmiştir. Konişmento mento teyit bankasının n dışıd ışına çıkmamıştır. Teyit bankasının n aynı belge üzerinde daha önce saptayıp p bildirisini yapmadığı bir husus yeni bir rezerv olarak ileri sürmesi s doğru ru olmayıp UCP/14 d ii maddesine aykırıdır. r. Anılan madde, vesaiki red bildirisinin bankanın n vesaiki reddetmesine ilişkin kin tüm t m uyuşmazl mazlıkları içermesi gerektiği öngörmektedir. Bu hükme h uymadığı takdirde aynı maddenin (e) fıkrasf krasına göre g banka vesaikin akreditif şartlarına uygun olmadığı ığını iddia etme hakkını kaybeder.

18 SORU VE YANIT SORU:Bu konu ile ilgili görüşleriniz g nelerdir? YANIT: Lehdar avukatının n ileri sürds rdüğü hususlar geçerlidir. erlidir. Teyit bankası daha önce kabul ettiği i veya rezerv belirtmediği vesaike veya aynı şartlara yeni itiraz getiremez. Teyit bankasının n tutumu akreditif vadesi içerisinde i lehdarın vesaiki düzelterek d ödeme temin etmesini engellemiştir. Teyit bankasının n ve aynı nedenlerden dolayı amir bankanın ödeme yükümly mlülükleri doğmu muştur.

19 Olay: REZERVLİ VESAİKİN N GÖREVLG REVLİ BANKANIN ONAYI ALINMADAN AKREDİTİF F AMİRİNE TESLİM M EDİLMES LMESİ Teyitli bir akreditif altında ibraz edilen vesaikte iki rezerv saptayan teyit bankası durumu lehdara bildirmiştir. Lehdar vesaikin ibraz edildiği i biçimde imde amir bankaya onay bazında (on approval basis) ) gönderilmesi g talimatını vermiştir. Vesaiki alan amir banka teyit bankasına na çektiği i mesajda aynı rezervleri saptadığı ığını ve talimatına başvurdu vurduğu u akreditif amirinin vesaiki kabul etmediğini, ini, bu nedenle vesaiki teyit bankasının n emrine hazır r tuttuğunu unu bildirmiştir. Bunun üzerine lehdar ikinci bir talimata kadar vesaikin amir banka nezdinde emre hazır r tutulması talimatı vermiş ve teyit bankası da bunu amir bankaya iletmiştir. tir.

20 REZERVLİ VESAİKİN N GÖREVLG REVLİ BANKANIN ONAYI ALINMADAN AKREDİTİF F AMİRİNE TESLİM M EDİLMES LMESİ Kısa bir süre s sonra akreditif amiri vesaiki kabul etmeye karar vermiş ve amir bankaya ödeme yapma yetkisi vermiştir. Amir bankada durumu teyit bankasına na ileterek lehdara ödeme yapılmas lması talimatı vermiştir. Ancak, lehdar bu akreditif altında kendisine ödeme yapılmas lmasını istemediğini, ini, zira vesaikin alıcı tarafından kabul edilmemesi üzerine aynı şehirde başka bir alıcı bulduğunu unu ve akreditif konusu malları daha yüksek y fiyatla ona sattığı ığını,, dolayısıyla yla malları temsil eden vesaikin kendi emrine hazır r tutulmaya devam edilmesini söylemiştir. Amir banka alıcının ödeme yetkisi vermesi üzerine vesaiki alıcıya (amire) teslim ettiğini, ini, esasen vesaiki tahsil vesaiki olarak işleme i almış olduğunu unu bildirmiştir.

21 REZERVLİ VESAİKİN N GÖREVLG REVLİ BANKANIN ONAYI ALINMADAN AKREDİTİF F AMİRİNE TESLİM M EDİLMES LMESİ SORU:Amir Bankanın n sorumluluğu u var mıdır? m YANIT: Vesaik amir bankaya tahsil kaydıyla yla değil, akreditif altında onay bazında gönderildig nderildiğinden inden amir bankanın n tek taraflı olarak vesaiki tahsil işlemi i gibi gördg rdüğü savı geçerli erli değildir. Ayrıca vesaiki teyit bankasının n emrine hazır r tuttuğunu unu bildirdiği i halde ikinci talimat olmaksızın n vesaiki elden çıkarması sonucu malların n ilk alıcının n mülkiyetine m lkiyetine geçmesinden sorumludur. Lehdarın kaybını (varsa) karşı şılamak zorundadır. r.

22 Olay: AKREDİTİF F VADESİNİN N SON BULMASININ REZERV OLARAK BELİRT RTİLMESİ Vesaik lehdar tarafından görevli g bankaya akreditif vadesi dışıd ışında ibraz edilmiştir. Görevli G banka bu rezervi belirterek vesaiki amir bankaya göndermig ndermiştir. SORU: Amir Banka UCP/14 uyarınca tepki vermek zorunda mıdır? m YANIT: Akreditif hükümden h düşmüştür.ortada d bir akreditif bulunmadığı ığından UCP uygulanmaz.

23 Olay: AKREDİTİFTE REZERV KABUL VADESİ Görevli banka rezervli vesaiki amir bankaya vesaiki UCP/14 çerçevesinde evesinde onayınız z için i in bankanıza gönderiyoruzg nderiyoruz ifadesi ile göndermiştir. Vesaiki alan amir banka 9 Temmuz da görevli g bankaya aşağıa ğıdaki mesajı çekmiştir: Meblağ aşımına bağlı rezerv nedeniyle müşterimizin m onayını bekliyoruz. Rezerv kaldırıld ldığında derhal bilgi vereceğiz. iz. 14 Ağustosta A amir banka müşterisinin m rezervi kaldırmamas rmaması nedeniyle vesaiki gönderen g bankanın n emrinde tuttuğunu unu belirtmiştir. tir. Bir süre s sonra akreditif amiri vesaiki kabul etmek istemiş,, ancak amir banka müşterinin m hesabı müsait olmadığı için in ödeme yapamayacağı ğını bildirmiştir. SORU: Akreditif amirinin ve amir bankanın n tutumunu nedir?

24 YANIT: AKREDİTİFTE REZERV KABUL VADESİ Amir banka; UCP/14 ün n (b) fıkrasf krasındaki...vesaikin uygunluğuna una ilişkin karar verme... ve (d) fıkrasındaki...beş iş günü içerisinde bildiride bulunma... görevlerini yerine getirmemiştir. tir. Ayrıca; (c ) fıkrasf krasına göre g amire başvuru eylemi beş iş günü içerisinde kalkmalıdır. Dolayısıyla yla (e) fıkrasf krasına göre g amir bankanın vesaikin şartlarına uygun olmadığı ığını iddia etmesine olanak kalmadığı gibi (f) fıkrasf krasına göre g vesaik rezervli olsa bile 14. Madde altındaki yükümlülüklerinden kurtulmuş olmamaktadır.

25 Teşekk ekkür r ederiz text e. e.info Dış Ticarette Risk İncelemeleri Örnek Olaylar Eğitmen: Sibel SARAÇ

ICC 600 ile Gelen Yenilikler

ICC 600 ile Gelen Yenilikler ICC 600 ile Gelen Yenilikler Bu proje Avrupa Birliği i tarafından finanse edilmekte, Ulusal Ajans tarafından takip edilmekte ve Makro tarafından yürütülmektedir. y ICC 600 ile Gelen Yenilikler Bu çalışmada;

Detaylı

ÖDEME ŞEKİLLERİ (PAYMENT TERMS) 31.08.2013 ARC GLOBAL LOJİSTİK www.arclogistics.com

ÖDEME ŞEKİLLERİ (PAYMENT TERMS) 31.08.2013 ARC GLOBAL LOJİSTİK www.arclogistics.com ÖDEME ŞEKİLLERİ (PAYMENT TERMS) 1 Öncelikle ödeme şekillerinin ne anlam taşıdığından kısaca bahsetmekte yarar görüyoruz. Ödeme şekilleri; Uluslararası Ticarette; taraflar arasındaki para hareketinin milletlerarası

Detaylı

180. İbrazda ödeme kullanım yöntemi nasıl uygulanır? Akreditifte istenen belgelerin ibraz edilmesi ve bu belgelerin amir banka veya görevli banka -varsa teyit bankası nezdinde uygun bulunmasından sonra

Detaylı

ÖDEME ŞEKİLLERİNE GENEL BİR BAKIŞ PEŞİN ÖDEME (CASH PAYMENT) PEŞİN ÖDEME-1 TAM GÜVEN ESASTIR. RİSK TAMAMEN İTHALATÇI ÜZERİNDEDİR. İHRACATÇI AÇISINDAN EN ELVERİŞLİ ÖDEME ŞEKLİ. SEVK GECİKMESİ, FAİZ GELİRİNİ

Detaylı

Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri

Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri Peşin Ödeme Mal Mukabili Ödeme Vesaik Mukabili Ödeme Kabul Kredili Ödeme Karşı-Ticaret Müşterek Hesap ve Konsinye Satışlar Mahsuben Ödeme Akreditifli Ödeme 1 Peşin Ödeme

Detaylı

1- DÖNÜLEBİLİR AKREDİTİF (REVOCABLE L/C)

1- DÖNÜLEBİLİR AKREDİTİF (REVOCABLE L/C) AKREDİTİF ÇEŞİTLERİ 1- DÖNÜLEBİLİR AKREDİTİF (REVOCABLE L/C) İthalatçının bankası tarafından hazırlanan KÜŞAT MEKTUBU nda akreditifin dönülebilir ya da dönülemez olduğu belirtilir. Eğer bu konuda akreditif

Detaylı

UCP 600' E GÖRE AKREDİTİFLER ALTINDA İBRAZ EDİLEN BELGELERİN İNCELENMESİ, REZERV KALDIRMA VE BİLDİRİDE BULUNMA

UCP 600' E GÖRE AKREDİTİFLER ALTINDA İBRAZ EDİLEN BELGELERİN İNCELENMESİ, REZERV KALDIRMA VE BİLDİRİDE BULUNMA UCP 600' E GÖRE AKREDİTİFLER ALTINDA İBRAZ EDİLEN BELGELERİN İNCELENMESİ, REZERV KALDIRMA VE BİLDİRİDE BULUNMA Giriş UCP 600 ün 14. ve 16.Maddeleri, bir amir bankanın veya teyit bankasının bir akreditif

Detaylı

Uluslararası uygulamada kullanılan çeşitli ödeme sistemleri bu farklı isteklerin gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır.

Uluslararası uygulamada kullanılan çeşitli ödeme sistemleri bu farklı isteklerin gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. DIŞ TİCARETE AİT ULUSLARARASI ÖDEME ŞEKİLLERİ Uluslararası emtia ticareti uluslararası ödemelerin en büyük bölümünü teşkil etmektedir. Uluslararası ticarette satılan malların bedelleri konvertibl dövizlerle

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY DIŞ TİCARET RİSKLERİ VE ÖDEME ŞEKİLLERİ 2013 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla

Detaylı

Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri

Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri Yrd. Doç.Dr. Dilek Seymen dilek.seymen@deu.edu.tr Dr. Dilek Seymen Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri Peşin Ödeme Açık Hesap Yöntemi Konsinyasyon Mal Mukabili Ödeme Vesaik Mukabili

Detaylı

ULUSLARARARASI TİCARETTE ÖDEME ŞEKİLLERİNDEN AKREDİTİF

ULUSLARARARASI TİCARETTE ÖDEME ŞEKİLLERİNDEN AKREDİTİF ULUSLARARARASI TİCARETTE ÖDEME ŞEKİLLERİNDEN AKREDİTİF Av. Göktuğ Can Burul, LL.M, Esq. Uluslararası ticarette ödeme şekilleri, taraflar arasındaki ilişki, malların özelliği ve tarafların gücü gibi etkenlere

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI ULUSLARARASI TİCARET YÜKSEK LİSANS ULUSLAR ARASI TİCARETTE

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI ULUSLARARASI TİCARET YÜKSEK LİSANS ULUSLAR ARASI TİCARETTE SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ANABİLİM DALI ULUSLARARASI TİCARET YÜKSEK LİSANS ULUSLAR ARASI TİCARETTE FİNANSMAN TEKNİKLERİ ÖDEVİ ULUSLARASI ÖDEME ŞEKİLLERİ (AKREDİTİF

Detaylı

İçindekiler. Birinci Bölüm MİLLETLERARASI TİCARETTE AKREDİTİFİN ANLAMI VE UYGULAMA ALANI

İçindekiler. Birinci Bölüm MİLLETLERARASI TİCARETTE AKREDİTİFİN ANLAMI VE UYGULAMA ALANI İçindekiler Önsöz...... Kısaltmalar... Giriş... 23 Birinci Bölüm MİLLETLERARASI TİCARETTE AKREDİTİFİN ANLAMI VE UYGULAMA ALANI 1. KAVRAM... 27 2. AKREDİTİFİN HUKUKÎ NİTELİĞİ...29 I. Havale Görüşü... 29

Detaylı

BANKALARIN İHRACAT İŞLEMLERİNDE ROLÜ

BANKALARIN İHRACAT İŞLEMLERİNDE ROLÜ BANKALARIN İHRACAT İŞLEMLERİNDE ROLÜ İbrahim N. GÜRTAN Öğretim Görevlisi Bilindiği gibi Bankalar, Bankalar yasasına göre kurulmuş, verdikleri hizmet ve para satışından kâr eden Anonim Şirketlerdir. Bütün

Detaylı

HUKUKSAL VE FİNANSAL AÇIDAN FORFAITING

HUKUKSAL VE FİNANSAL AÇIDAN FORFAITING M. Vefa TOROSLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir HUKUKSAL VE FİNANSAL AÇIDAN FORFAITING Teorik Boyutu Hukuksal Boyutu Vergisel Boyutu Muhasebe Boyutu ADALET YAYINEVİ Ankara - 2011 IX İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII

Detaylı

Tanım Olarak A K R E D İ T İ F

Tanım Olarak A K R E D İ T İ F Tanım Olarak A K R E D İ T İ F Akreditif (Akreditif uluslararası işlemlerde kısaca L/C - Letter of Credit olarak adlandırılmaktadır); ihraç edilen malların bedellerinin ödenmesi konusunda belirli şartların

Detaylı

AKREDİTİF Letter of Credit Documentary Credit. Abdurrahman Özalp

AKREDİTİF Letter of Credit Documentary Credit. Abdurrahman Özalp AKREDİTİF Letter of Credit Documentary Credit Abdurrahman Özalp AKREDİTİF Şartlı bir ödeme taahhüdüdür Şartlar : istenen belgeler + özel şartlar UCP 600 e göre akreditifin tanımı Credit (Akreditif), adı

Detaylı

Türk Kambiyo Rejiminde, ihracat bedelleri

Türk Kambiyo Rejiminde, ihracat bedelleri 3. BÖLÜM Türk Kambiyo Rejiminde, ihracat bedelleri Türk Kambiyo Rejiminde, ihracat bedelleri, satış sözleşmesinde belirlenen kurallar ve uluslararası ticari uygulamalar çerçevesinde «1.Peşin Ödeme 2.Akreditifli

Detaylı

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun[1] 25 inci maddesi

Detaylı

BANKA MUHASEBESİ 9 BİLANÇO DIŞI HESAPLAR

BANKA MUHASEBESİ 9 BİLANÇO DIŞI HESAPLAR BANKA MUHASEBESİ 9 BİLANÇO DIŞI HESAPLAR BİLANÇO DIŞI HESAPLAR Bilanço dışı hesaplar (Nazım Hesaplar); bankanın aktif ve pasifini birinci derecede ilgilendirmeyen hesaplar olup, müşterilere sağlanan gayrinakdi

Detaylı

İHRACATTA ÖDEME ŞEKİLLERİ

İHRACATTA ÖDEME ŞEKİLLERİ İhracatta Mal Teslim Yöntemleri Y ve Ödeme Şekilleri Bu proje Avrupa Birliği i tarafından finanse edilmekte, Ulusal Ajans tarafından takip edilmekte ve Makro Danış ışmanlık tarafından yürütülmektedir.

Detaylı

KKDF KESİNTİSİNİN İTHALAT KAPSAMINDA GERİ GELEN EŞYAYA AİT TRANSFER BEDELİNDE YAPILIP YAPILMAYACAĞI HUSUSUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ

KKDF KESİNTİSİNİN İTHALAT KAPSAMINDA GERİ GELEN EŞYAYA AİT TRANSFER BEDELİNDE YAPILIP YAPILMAYACAĞI HUSUSUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ KKDF KESİNTİSİNİN İTHALAT KAPSAMINDA GERİ GELEN EŞYAYA AİT TRANSFER BEDELİNDE YAPILIP YAPILMAYACAĞI HUSUSUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ Bilgehan ÖZKAN 15 * 1. KKDF NİN HUKUKİ ALTYAPISI VE İTHALAT BOYUTU Bilindiği

Detaylı

DIŞ TİCARETE GİRİŞ. Dış Ticarete Giriş 16 Aralık 2014

DIŞ TİCARETE GİRİŞ. Dış Ticarete Giriş 16 Aralık 2014 DIŞ TİCARETE GİRİŞ Ticaret Nedir? Üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümüdür. Ticaret genel olarak, iç ve dış

Detaylı

TÜRK EXIMBANK. Pazarlama Müdürlüğü. İhracatın Finansmanı. Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük

TÜRK EXIMBANK. Pazarlama Müdürlüğü. İhracatın Finansmanı. Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. Genel Müdürlük Saray Mah. Ahmet Tevfik İleri Cad. No:19 34768 Ümraniye / İSTANBUL Telefon: +90 (216) 666 55 00 Faks: +90 (216) 666

Detaylı

ING Bank A.Ş. : Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi, No:8 Sarıyer/İSTANBUL

ING Bank A.Ş. : Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi, No:8 Sarıyer/İSTANBUL Tüketici Ödeme Hizmetleri Çerçeve Sözleşmesi ( Çerçeve Sözleşme ) Taraflar ING Bank A.Ş. : Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi, No:8 Sarıyer/İSTANBUL Telefon: 0850 222 0 600 Faks: 0212 286 61 00

Detaylı

KISA VADELİ İHRACAT KREDİ SİGORTASI EGE BÖLGE SİGORTA MÜDÜRLÜĞÜ

KISA VADELİ İHRACAT KREDİ SİGORTASI EGE BÖLGE SİGORTA MÜDÜRLÜĞÜ KISA VADELİ İHRACAT KREDİ SİGORTASI EGE BÖLGE SİGORTA MÜDÜRLÜĞÜ İhracat Kredi Sigortasının Fonksiyonları Teminat Fonksiyonu Ticari ve politik risklere karşı tahsilat güvencesi Hizmet Fonksiyonu Alıcı firmalar

Detaylı

Dış Ticaret İşlemlerinde Kullanılan Belgeler - Ticari Doküman

Dış Ticaret İşlemlerinde Kullanılan Belgeler - Ticari Doküman Dış Ticaret İşlemlerinde Kullanılan Belgeler - Ticari Doküman Ticari Fatura: Dış ticaret işlemlerinde en önemli belgelerden biri ticari faturalardır. Faturalar malların gümrüklerden çekilebilmesi için

Detaylı

TÜRKİYE DE DIŞ TİCARETTE ÖDEME ŞEKİLLERİ VE FAİZ ORANLARI

TÜRKİYE DE DIŞ TİCARETTE ÖDEME ŞEKİLLERİ VE FAİZ ORANLARI TÜRKİYE DE DIŞ TİCARETTE ÖDEME ŞEKİLLERİ VE FAİZ ORANLARI Arş. Gör. Ahmet AĞSAKAL Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi agsakal@sakarya.edu.tr Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kenan Erkan Sakarya Üniversitesi İşletme

Detaylı

AKREDİTİF. Mutlu Yılmaz. Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi

AKREDİTİF. Mutlu Yılmaz. Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi AKREDİTİF AKREDİTİF Mutlu Yılmaz Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi NOT Bu kitapta alan bilgiler yazarın bilgi ve birikimlerine bağlı olarak hazırlanmıştır. Her ne kadar görüşlerini ICC nin akreditiflerle

Detaylı

Yılında Bakanlar Kurulu kararıyla

Yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. 1987 Resmi İhracat Destek Kurumu Türk Eximbank işletme adıyla Yılında Bakanlar Kurulu kararıyla olarak kurulmuştur. 2 Avrupa Yakası Bursa Şubesi Ege Bölge Müdürlüğü İstanbul

Detaylı

DIŞ TİCARETTE YENİ DÖNEM - BPO Ahmet ÇELİK

DIŞ TİCARETTE YENİ DÖNEM - BPO Ahmet ÇELİK 1. GİRİŞ Küreselleşme tabirinin artık geride kaldığı, Yeni Ekonomi ve Pazar ifadelerinin içeriklerinin sürekli değiştiği 21. yüzyılda İhracat, Türkiye ekonomisi için hiç olmadığı kadar önemli hale gelmiştir.

Detaylı

MADDE 4 - MAL/HİZMETİN TESLİMİ, SÖZLEŞMENİN İFA YERİ VE TESLİM ŞEKLİ:

MADDE 4 - MAL/HİZMETİN TESLİMİ, SÖZLEŞMENİN İFA YERİ VE TESLİM ŞEKLİ: MADDE 1 - SÖZLEŞMENİN TARAFLARI SATICI: MISIR ÇARŞISI BAHARAT İTH. İHR. LTD. ŞTİ. Adresi: Selanik cad. 14/C Kızılay-ANKARA ALICI: Müşteri MADDE 2 - SÖZLEŞMENİN KONUSU: İş bu sözleşmenin konusu, Alıcının

Detaylı

BÖLÜM I Genel Bilgiler

BÖLÜM I Genel Bilgiler BÖLÜM I Genel Bilgiler 1. Şirket Bilgileri Tüzel Kişi Şirket Unvanı ve Şirket Türü* Kuruluş Tarihi* Kayıtlı Adresi* Faaliyet Adresi* Çalışılan Banka Bilgileri* Ortaklık Yapısı, Sermayedarlar ve Hisse Dağılımı

Detaylı

ULUSLARARASI TİCARET ÖDEME YÖNTEMLERİ ABDURRAHMAN ÖZALP

ULUSLARARASI TİCARET ÖDEME YÖNTEMLERİ ABDURRAHMAN ÖZALP ULUSLARARASI TİCARET ÖDEME YÖNTEMLERİ ABDURRAHMAN ÖZALP DIŞ TİCARET SATIŞ SÖZLEŞMESİ Risk Dağılımı (Sales Contract) INCOTERMS ÖDEME YÖNTEMLERİ Peşin Mal Mukabili Vesaik Mukabili Akreditif DIŞ TİCARET NEDİR?

Detaylı

AKREDİTİF. Mutlu Yılmaz. Gediz Üniversitesi Öğretim Görevlisi

AKREDİTİF. Mutlu Yılmaz. Gediz Üniversitesi Öğretim Görevlisi AKREDİTİF Mutlu Yılmaz Gediz Üniversitesi Öğretim Görevlisi NOT Bu kitapta alan bilgiler yazarın bilgi ve birikimlerine bağlı olarak hazırlanmıştır. Her ne kadar görüşlerini ICC nin akreditiflerle ilgili

Detaylı

Oğuzhan KODALAK a Bayram TOPAL b Ahmet Selçuk DİZKIRICI c. Anahtar Kelimeler Dış Ticaret, UCP 600, Akreditif.

Oğuzhan KODALAK a Bayram TOPAL b Ahmet Selçuk DİZKIRICI c. Anahtar Kelimeler Dış Ticaret, UCP 600, Akreditif. Dış Ticarette Akreditifli Ödemeler: UCP 600 e Göre Bankalarda Güncel Örnek Uygulamalar (Letter of Credits in Foreign Trade: Current Applications at Banks According to UCP 600) Oğuzhan KODALAK a Bayram

Detaylı

ING Bank A.Ş. : Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi, No:8 Sarıyer/İSTANBUL

ING Bank A.Ş. : Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi, No:8 Sarıyer/İSTANBUL Ticari Ödeme Hizmetleri Çerçeve Sözleşmesi ( Çerçeve Sözleşme ) Taraflar ING Bank A.Ş. : Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi, No:8 Sarıyer/İSTANBUL Telefon: 0850 222 0 600 Faks: 0212 286 61 00

Detaylı

Euler Hermes: Facilitating change. in trade landscape. of Turkey EULER HERMES. Alacak Sigortası

Euler Hermes: Facilitating change. in trade landscape. of Turkey EULER HERMES. Alacak Sigortası Euler Hermes: Facilitating change EULER HERMES in trade landscape Alacak Sigortası of Turkey EH Supervisory Board Meeting, Istanbul 15-16 July, 2014 www.eulerhermes.com.tr 1 1917 yılında kurulan Hermes,

Detaylı

Genel Olarak Türk Eximbank

Genel Olarak Türk Eximbank 1 Genel Olarak Türk Eximbank Türkiye nin tek resmi ihracat destek kuruluşu 2023 yılı 500 milyar dolarlık ihracat hedefi Genel Müdürlüğün İstanbul a taşınması Müşteri odaklı proaktif strateji Yeni kredi

Detaylı

Sipariş numarası: sipariş onaylandıktan sonra mail atılırken doldurulacak MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ

Sipariş numarası: sipariş onaylandıktan sonra mail atılırken doldurulacak MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ Sipariş numarası: sipariş onaylandıktan sonra mail atılırken doldurulacak MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1 TARAFLAR 1. ALICI BİLGİLERİ: BU KISIM SİPARİŞ FORMUNDAN ÇEKİLECEK Adı:

Detaylı

KISA VADELİ İHRACAT KREDİ SİGORTASI

KISA VADELİ İHRACAT KREDİ SİGORTASI KISA VADELİ İHRACAT KREDİ SİGORTASI Kısaca Türk Eximbank 1987 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur. 1989 yılında sigorta faaliyetlerine başlanmıştır. Ekonomi Bakanlığı na bağlıdır. Sermayesinin

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ 2014 SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ BANKACILIK VE FİNANS UZAKTAN ÖĞRETİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BANKACILIK İŞLEMLERİ VE TEKNİKLERİ DERS NOTU ISPARTA 2014 1 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM HAVALE VE KİRALIK KASALAR

Detaylı

Kasadaki mevcut para 85.000,- Depodaki kuruyemişler 60.000,- B Bankası ndaki ticari mevduat 17.800,- K Bankası ndan alınan kredi 35.

Kasadaki mevcut para 85.000,- Depodaki kuruyemişler 60.000,- B Bankası ndaki ticari mevduat 17.800,- K Bankası ndan alınan kredi 35. VAKA C Serdar KUTLU (tek şahıs) kuruyemiş alım satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2015 tarihinde bir işletme kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki mevcut para 85.000,- Depodaki kuruyemişler

Detaylı

KONUT FİNANSMANI ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ

KONUT FİNANSMANI ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ Tarih:.../../ Müşteri Müşteri Numarası :. :. KONUT FİNANSMANI ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ T. Garanti Bankası A.Ş. olarak biz ( Biz ), Konut Finansmanı Çerçeve Sözleşmesi ( Çerçeve Sözleşme ) ve ekinde imzalanacak

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 52 İST, 20.05.2009 MALİYE; VADELİ ÇEKLERDE REEKONTU KABUL ETMİYOR

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 52 İST, 20.05.2009 MALİYE; VADELİ ÇEKLERDE REEKONTU KABUL ETMİYOR SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 52 İST, 20.05.2009 ÖZET: Maliye; vadeli çeklerde reeskontu kabul etmiyor. MALİYE; VADELİ ÇEKLERDE REEKONTU KABUL ETMİYOR Vergi Usul Kanunu na göre yapılacak dönem sonu değerlemelerinde;

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/ S. BK/100

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/ S. BK/100 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/25068 Karar No. 2018/17398 Tarihi: 03.10.2018 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/25 818 S. BK/100 İŞÇİLERİN İŞVERENİN GÖREVLENDİR- MESİYLE GİTTİKLERİ BİR BAŞKA

Detaylı

BANKACILIK İŞLEMLERİ SÖZLEŞMESİ EKİ ÖDEME HİZMETLERİ SÖZLEŞMESİ(Tacirler İçin)

BANKACILIK İŞLEMLERİ SÖZLEŞMESİ EKİ ÖDEME HİZMETLERİ SÖZLEŞMESİ(Tacirler İçin) 1. Taraflar Bu ek sözleşme ( Ek Sözleşme ), FİNANSBANK A.Ş ( Banka ) ile aşağıda imza kısmında adı geçen Müşteri arasında, Banka ile imzaladığınız/imzalayacağınız Bankacılık İşlemleri Sözleşmesi nin (

Detaylı

EV DEĞİŞTİREN MORTGAGE SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMAN KREDİSİ VE TEMİNAT SÖZLEŞMESİ KREDİYE İLİŞKİN BİLGİLER

EV DEĞİŞTİREN MORTGAGE SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMAN KREDİSİ VE TEMİNAT SÖZLEŞMESİ KREDİYE İLİŞKİN BİLGİLER Müşteri No. İşbu Ev Değiştiren Mortgage Krediye şkin Bilgiler sayfası, Ödeme Planı, Ev Değiştiren Mortgage Konut Finansman Kredisi İle İlgili Sözleşme Öncesi Bilgi Formu Kapak Sayfası, Sözleşme Öncesi

Detaylı

3. BÖLÜM ÖDEME ŞEKİLLERİ

3. BÖLÜM ÖDEME ŞEKİLLERİ 3. BÖLÜM ÖDEME ŞEKİLLERİ Türk Kambiyo Rejiminde, ihracat bedelleri Türk Kambiyo Rejiminde, ihracat bedelleri, satış sözleşmesinde belirlenen kurallar ve uluslararası ticari uygulamalar çerçevesinde «1.Peşin

Detaylı

eucp kendi başına bağımsız yeknesak kurallar olmayıp UCP e ek olarak çıkarılan ve UCP nin elektronik ibraz tarafını tamamlayan kurallardır.

eucp kendi başına bağımsız yeknesak kurallar olmayıp UCP e ek olarak çıkarılan ve UCP nin elektronik ibraz tarafını tamamlayan kurallardır. eucp version 1.1 eucp eucp kendi başına bağımsız yeknesak kurallar olmayıp UCP e ek olarak çıkarılan ve UCP nin elektronik ibraz tarafını tamamlayan kurallardır. İlk sürümü Mayıs 2000 tarihinde çalışma

Detaylı

UCP 600. Akreditiflere İlişkin Bir Örnek Usuller Ve Uygulama

UCP 600. Akreditiflere İlişkin Bir Örnek Usuller Ve Uygulama UCP 600 Akreditiflere İlişkin Bir Örnek Usuller Ve Uygulama 1 MADDE 1 UCP'NİN UYGULANMASI Akreditiflere ilişkin Birörnek Usuller ve Uygulama, 2007 Revizyonu, 600 sayılı ICC Yayını (UCP), akreditif metni

Detaylı

Akreditifli Ödeme ve İhracatçı İşletmelere Yönelik Bir Uygulama

Akreditifli Ödeme ve İhracatçı İşletmelere Yönelik Bir Uygulama Doç. Dr. Yrd. Doç. Dr. Ahmet Erhan Birgili Hakan Tunahan Selçuk Dizkırıcı Akreditifli Ödeme ve İhracatçı İşletmelere Yönelik Bir Uygulama Doç. Dr. Erhan BİRGİLİ Yrd. Doç. Dr. Hakan TUNAHAN Ahmet Selçuk

Detaylı

TÜRK EXIMBANK İHRACAT KREDİ SİGORTASI ŞUBAT 2013

TÜRK EXIMBANK İHRACAT KREDİ SİGORTASI ŞUBAT 2013 TÜRK EXIMBANK İHRACAT KREDİ SİGORTASI ŞUBAT 2013 İHRACAT KREDİ SİGORTASI GELİŞMİŞ ÜLKELERDE XX. YÜZYILIN BAŞLARINDA GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE 1960 LARDA TÜRKİYE DE 1989 YILINDA UYGULANMAYA BAŞLAMIŞTIR.

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 86 ) Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87

SİRKÜLER RAPOR GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 86 ) Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87 GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ ( Seri No : 86 ) 26.07.2008 tarih ve 26948 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 86 seri No.lu Gider Vergileri

Detaylı

İHTİYAÇ KREDİSİ SÖZLEŞME BİLGİLENDİRME FORMU

İHTİYAÇ KREDİSİ SÖZLEŞME BİLGİLENDİRME FORMU İHTİYAÇ KREDİSİ SÖZLEŞME BİLGİLENDİRME FORMU 1. Taraflar ve Sözleşme Bilgileri Sağlayıcı : Burgan Bank A.Ş İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü, Mersis: 0140003231000116, Maslak Mah. Eski Büyükdere Cad. No:13

Detaylı

Uluslararası Ticaret Yüksek Lisansı Uluslararası Ticari Süreçler ve Uygulaması Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Hakan TUNAHAN

Uluslararası Ticaret Yüksek Lisansı Uluslararası Ticari Süreçler ve Uygulaması Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Hakan TUNAHAN Uluslararası Ticaret Yüksek Lisansı ULUSLARARASI TĠCARETTE ÖDEME YÖNTEMLERĠ Dış ticarette ödeme yöntemlerini açıklamadan önce taraflar arasında ödeme yöntemlerini belirleyen faktörleri aşağıdaki gibi sıralamak

Detaylı

KIYMETLİ EVRAKIN SINIFLANDIRILMASI

KIYMETLİ EVRAKIN SINIFLANDIRILMASI KIYMETLİ EVRAKIN SINIFLANDIRILMASI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER mceker@cu.edu.tr Genel Olarak Kıymetli evrakı çeşitli açılardan gruplara ayırmak mümkündür. Bu konuda, Türk Ticaret Kanununun kabul ettiği sistem,

Detaylı

İHTİYAÇ KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU TAHSİL EDİLECEK FAİZ, ÜCRET, MASRAF VE KOMİSYON TUTARLARI (*):

İHTİYAÇ KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU TAHSİL EDİLECEK FAİZ, ÜCRET, MASRAF VE KOMİSYON TUTARLARI (*): İHTİYAÇ KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU ÜRÜNE AİT BİLGİLER: Ürünün Adı İHTİYAÇ KREDİSİ Süresi (Vadesi) Kredinin Tutarı TAHSİL EDİLECEK FAİZ, ÜCRET, MASRAF VE KOMİSYON TUTARLARI (*): MASRAFIN ADI Faiz Oranı

Detaylı

TÜRK EXİMBANK KREDİ VE SİGORTA FAALİYETLERİ

TÜRK EXİMBANK KREDİ VE SİGORTA FAALİYETLERİ TÜRK EXİMBANK KREDİ VE SİGORTA FAALİYETLERİ Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. BANKAMIZ FAALIYETLER SIGORTA KREDILER RAKAMLAR Türkiye nin tek resmi ihracat destek kuruluşu Türk Eximbank 1987 yılında Bakanlar

Detaylı

İHRACAT REHBERİ İHRACAT REHBERİ. Hazırlayan: Ahiler Kalkınma Ajansı. Ahiler Kalkınma Ajansı Sayfa 1

İHRACAT REHBERİ İHRACAT REHBERİ. Hazırlayan: Ahiler Kalkınma Ajansı. Ahiler Kalkınma Ajansı Sayfa 1 İHRACAT REHBERİ Hazırlayan: Ahiler Kalkınma Ajansı Ahiler Kalkınma Ajansı Sayfa 1 (1) Bkz. İhracat Planı Hazırlama Süreci dokümanı. Ayrıca; İhracatçılar, ihraç edeceği mala göre ilgili İhracatçı Birlikleri

Detaylı

TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş. GENEL KREDİ SÖZLEŞMESİ NDEKİ GENEL İŞLEM ŞARTLARINA VE VADELİ İŞLEMLERDEKİ RİSKLERE İLİŞKİN BİLGİLENDİRME FORMU

TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş. GENEL KREDİ SÖZLEŞMESİ NDEKİ GENEL İŞLEM ŞARTLARINA VE VADELİ İŞLEMLERDEKİ RİSKLERE İLİŞKİN BİLGİLENDİRME FORMU TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş. GENEL KREDİ SÖZLEŞMESİ NDEKİ GENEL İŞLEM ŞARTLARINA VE VADELİ İŞLEMLERDEKİ RİSKLERE İLİŞKİN BİLGİLENDİRME FORMU 1- Banka, Kredi ve Kredi sayılan işlemlerde karşılaşılan

Detaylı

MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ

MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1 - KONU İşbu Mesafeli Satış Sözleşmesi nin ( Sözleşme ) konusu, Satıcı nın, Alıcı ya (Tüketici ye) satışını yaptığı, aşağıda nitelikleri ve satış fiyatı belirtilen ürünün

Detaylı

Soru No: 8 İlgili Hüküm: Yönetmelik 27 nci madde ve 28 inci madde uygulaması Konu: Bilanço dışı borçların raporlanması

Soru No: 8 İlgili Hüküm: Yönetmelik 27 nci madde ve 28 inci madde uygulaması Konu: Bilanço dışı borçların raporlanması BASEL III - LİKİDİTE KARŞILAMA ORANI UYGULAMASI BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU SIKÇA SORULAN SORULAR VE AÇIKLAMALAR Soru No: 8 İlgili Hüküm: Yönetmelik 27 nci madde ve 28 inci madde uygulaması

Detaylı

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü)

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü) IV- KREDİ KARTI ÜYELİK ÜCRETİ İLE İLGİLİ GENELGELER 1. GENELGE NO: 2007/02 Tüketicinin ve Rekabetin Korunması lüğü GENELGE NO: 2007/02...VALİLİĞİNE Tüketiciler tarafından Bakanlığımıza ve Tüketici Sorunları

Detaylı

VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2)

VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2) VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2) Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Hüsnü BAYRAMOĞLU (tek şahıs) İşletmesi'nin 01.12.2015 tarihi itibariyle bilânço verileri aşağıdaki

Detaylı

4) Merkezi takas kurumu na üye olabilmenin kriterleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

4) Merkezi takas kurumu na üye olabilmenin kriterleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? 1) Aşağıdakilerden hangisi MKK ya üye değildir? A) İhraççı kuruluşlar B) Yatırım kuruluşları C) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu D) Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası E) Merkezi takas kuruluşları 2) Merkezi

Detaylı

FACTORING. M. Vefa TOROSLU

FACTORING. M. Vefa TOROSLU FACTORING M. Vefa TOROSLU Factoring in Tanımı Factoring, vadeli satış yapan firmaların her türlü mal ve hizmet satışından doğan alacak haklarını factor adı verilen finansal kuruluşlara satmak suretiyle

Detaylı

İHRAÇ EDİLEN MALLARIN BEDELİNİN TAHSİLİNE İLİŞKİN MEVZUAT (KAMBİYO MEVZUATI)

İHRAÇ EDİLEN MALLARIN BEDELİNİN TAHSİLİNE İLİŞKİN MEVZUAT (KAMBİYO MEVZUATI) İHRAÇ EDİLEN MALLARIN BEDELİNİN TAHSİLİNE İLİŞKİN MEVZUAT (KAMBİYO MEVZUATI) Kambiyo mevzuatının temeli, l567 Sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kanunla Bakanlar Kurulu na verilen yetkidir. Bu

Detaylı

İŞYERİ KREDİSİ / KONUT FİNANSMANI HARİCİNDEKİ KONUT KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU TAHSİL EDİLECEK FAİZ, ÜCRET, MASRAF VE KOMİSYON TUTARLARI * :

İŞYERİ KREDİSİ / KONUT FİNANSMANI HARİCİNDEKİ KONUT KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU TAHSİL EDİLECEK FAİZ, ÜCRET, MASRAF VE KOMİSYON TUTARLARI * : İŞYERİ KREDİSİ / KONUT FİNANSMANI HARİCİNDEKİ KONUT KREDİSİ BİLGİ ve TALEP FORMU ÜRÜNE AİT BİLGİLER: Ürünün Adı İŞYERİ KREDİSİ / KONUT KREDİSİ (Konut Finansmanı Harici) Süresi (Vadesi) Kredinin Tutarı

Detaylı

ÇEKLERDE REESKONT UYGULANIP UYGULANMAYACAĞINA İLİŞKİN OLARAK VUK SİRKÜLERİ YAYIMLANDI

ÇEKLERDE REESKONT UYGULANIP UYGULANMAYACAĞINA İLİŞKİN OLARAK VUK SİRKÜLERİ YAYIMLANDI 18.05.2009/91 ÇEKLERDE REESKONT UYGULANIP UYGULANMAYACAĞINA İLİŞKİN OLARAK VUK SİRKÜLERİ YAYIMLANDI ÖZET : 41 No lu Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde 5838 sayılı Kanunun 18 inci maddesiyle yapılan düzenlemeye

Detaylı

T.C. TEZ EDİRNE 2010

T.C. TEZ EDİRNE 2010 T.C. TRAKYAA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜS SÜ İKTİSATT ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ DIŞ TİCARETTEE ÖDEME ŞEKİLLERİ AYLİN MUSTAFA TEZ DANIŞMANI PROF. DR. İSMAİL SADİ UZUNOĞLU EDİRNE 2010 i ÖNSÖZ

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM BANKACILIK MEVZUATI

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM BANKACILIK MEVZUATI İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM BANKACILIK MEVZUATI A- GENEL OLARAK BANKACILIK 1 B- BANKALARIN KURULUŞU, FAALİYETİ VE HUKUKİ NİTELİĞİ 3 1. Bankaların kuruluşu 3 2. Bankaların Faaliyeti 4 3. Bankaların Hukuki Niteliği

Detaylı

Sayı : 2018/237 6 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N

Sayı : 2018/237 6 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N Sayı : 2018/237 6 Tarih : 09.11.2018 Ö Z E L B Ü L T E N İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi ve DAB a Bağlanması Zorunluluğu ile İlgili İhracat Genelgesi 1 İ Ç İ N D E K İ L E R 1. İhracat Bedellerinin

Detaylı

Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları

Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları (Bu Genel Şartlar 21.07.2010 tarihli ve 27648 sayılı Resmi Gazete de yer alan Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk

Detaylı

SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR: 1.2. Ltd. Şti. Ümraniye İstanbul

SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR: 1.2. Ltd. Şti. Ümraniye İstanbul SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR: 1.1.. Ltd. Şti. Ümraniye İstanbul 1.2. Ltd. Şti... MADDE 2- TANIMLAMALAR: 2.1. ALICI madde 1.2. adı geçen. yı 2.2. SATICI madde 1.1. de adı geçen. Ltd. Şti. yi 2.3.

Detaylı

Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul Merkezi İstanbul Sanayi Odası Meşrutiyet Cad. No:62 34430 Tepebaşı / İstanbul T: 0212 292 21 57 F: 0212 293 55 65

Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul Merkezi İstanbul Sanayi Odası Meşrutiyet Cad. No:62 34430 Tepebaşı / İstanbul T: 0212 292 21 57 F: 0212 293 55 65 Bu kitapçık Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul Merkezi faaliyetleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Bu kitapçıkta yer alan bilgiler firmaları bilgilendirme amacıyla derlenmiş

Detaylı

NSBMYO/İşletme Yönetimi

NSBMYO/İşletme Yönetimi Genel Muhasebe Ders Notları Öğr. Gör. Aytekin KAYA KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLARIN UYGULAMASI 30 Mali Borçlar-32 Ticari Borçlar-33 Diğer Borçlar 1. İşletme 1 ekim tarihinde 30.000,- TL nakit para ve 20.000,-

Detaylı

TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS 2010)

TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS 2010) Ghjry TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS 2010) Teslim Şekilleri kavramı, taraflar arasındaki eşyaya ilişkin fiziksel hareketlerin Uluslararası mevzuatlar çerçevesinde düzenlenmiş ve prosedüre edilerek 11 başlık

Detaylı

ÖDEME HİZMETLERİNE İLİŞKİN ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ

ÖDEME HİZMETLERİNE İLİŞKİN ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ ÖDEME HİZMETLERİNE İLİŞKİN ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ 27.06.2013 tarihli ve 28690 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para

Detaylı

Av. Merve Nur BAŞ SOBACI GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEĞİ VE GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİNİN SORUMLULUKLARI

Av. Merve Nur BAŞ SOBACI GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEĞİ VE GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİNİN SORUMLULUKLARI Av. Merve Nur BAŞ SOBACI GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEĞİ VE GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİNİN SORUMLULUKLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XVII GİRİŞ...1 Birinci Bölüm GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ MESLEĞİ

Detaylı

Karşılıksız Çek için Para ve Hapis Cezası Var

Karşılıksız Çek için Para ve Hapis Cezası Var Çek Kanunu; 3167 sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkındaki Kanun 19.03.1985 tarihlide kabul edilmiş, 03.04.1985 tarihli, 18714 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe

Detaylı

DIŞ TİCARET. Kıbrıs ın kuzey kesiminde Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma ve Bilişim Sektör Programı EuropeAid/127043/C/SER/CY. 21 Mayıs 2013, KTSO

DIŞ TİCARET. Kıbrıs ın kuzey kesiminde Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma ve Bilişim Sektör Programı EuropeAid/127043/C/SER/CY. 21 Mayıs 2013, KTSO 1 Kıbrıs ın kuzey kesiminde Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma ve Bilişim Sektör Programı EuropeAid/127043/C/SER/CY DIŞ TİCARET 21 Mayıs 2013, KTSO Dış Ticaret / Uluslararası Ticaret Nedir? 2 Dış Ticaret

Detaylı

DIŞ TİCARET UYGULAMALARI VE FİNANSMANI

DIŞ TİCARET UYGULAMALARI VE FİNANSMANI DIŞ TİCARET UYGULAMALARI VE FİNANSMANI Programın Amacı: Ülkelerin giderek birbirine daha bağımlı hale geldiği ve uluslararası ticaretin ortak kuralları çerçevesinde serbestleştiği küreselleşme sürecinde,

Detaylı

İHRACAT KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU

İHRACAT KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU İHRACAT KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU ÖNEMLİ UYARI : İhracat alacak sigortalarında ağırlıklı olarak hangi para birimi ile satış yapıyorsanız formdaki tüm bilgileri o para birimi cinsinden ve tüm sorulara

Detaylı

SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMANI KREDİSİ SÖZLEŞME ÖNCESİ ÜRÜN VE BİLGİ FORMU Form No :

SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMANI KREDİSİ SÖZLEŞME ÖNCESİ ÜRÜN VE BİLGİ FORMU Form No : SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMANI KREDİSİ SÖZLEŞME ÖNCESİ ÜRÜN VE BİLGİ FORMU Form No : 1. KREDİ VERENİN BİLGİLERİ Unvan ve Adres : Burgan Bank A.Ş. ( Banka ) Esentepe Mah. Eski Büyükdere Cad. Tekfen Tower

Detaylı

İş bu sözleşme kapsamında ALICI caddeonline.com internet sitesinden sipariş veren

İş bu sözleşme kapsamında ALICI caddeonline.com internet sitesinden sipariş veren MADDE 1: TARAFLAR 1.1.SATICI: Ünvanı : caddeonline.com Mail: info@caddeonline.com 1.2 ALICI: İş bu sözleşme kapsamında ALICI caddeonline.com internet sitesinden sipariş veren kişidir. ALICI nın, üye olurken

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR BARIŞ DERİN BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/13462)

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR BARIŞ DERİN BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/13462) TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR BARIŞ DERİN BAŞVURUSU (Başvuru Numarası: 2014/13462) Karar Tarihi: 22/12/2016 BİRİNCİ BÖLÜM KARAR Başkan ler Raportör Yrd. Başvurucu : Burhan ÜSTÜN

Detaylı

Y. Doç. Dr. Vural SEVEN. İzmir Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Başkanı

Y. Doç. Dr. Vural SEVEN. İzmir Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Başkanı Y. Doç. Dr. Vural SEVEN İzmir Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Başkanı KIYMETLİ EVRAK 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda en az değişikliğe uğrayan bölüm kıymetli evrak kitabıdır. Kıymetli

Detaylı

YURTİÇİ KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU

YURTİÇİ KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU Şirket Adı: YURTİÇİ KREDİ SİGORTALARI BAŞVURU FORMU Lütfen tüm bölümleri eksiksiz olarak doldurunuz, gerekirse sayfa ilave ediniz. Lütfen tüm sorulara cevap veriniz. 1)MÜŞTERİ BİLGİLERİ Ticaret Siciline

Detaylı

ING FAKTORİNG A.Ş İHRACAT FAKTORİNGİ SÖZLEŞMESİ

ING FAKTORİNG A.Ş İHRACAT FAKTORİNGİ SÖZLEŞMESİ ING FAKTORİNG A.Ş İHRACAT FAKTORİNGİ SÖZLEŞMESİ Eski Büyükdere Caddesi No:15 Oycan Plaza Kat:1-B 34398 Maslak, Şişli, İstanbul adresinde mukim ING Faktoring A.Ş. (FAKTOR) ile.... adresinde mukim.........(müşteri)

Detaylı

INCOTERMS 2000 ICC 560

INCOTERMS 2000 ICC 560 İhracatta Mal Teslim Yöntemleri Y ve Ödeme Şekilleri Bu proje Avrupa Birliği i tarafından finanse edilmekte, Ulusal Ajans tarafından takip edilmekte ve Makro Danış ışmanlık tarafından yürütülmektedir.

Detaylı

TEMEL BANKACILIK HİZMETLERİ TALEP VE BİLGİLENDİRME FORMU : KATILIM FONU (TL/YABANCI PARA) Asgari Tutar

TEMEL BANKACILIK HİZMETLERİ TALEP VE BİLGİLENDİRME FORMU : KATILIM FONU (TL/YABANCI PARA) Asgari Tutar TÜRKİYE EMLAK KATILIM BANKASI A.Ş. Mersis No: 0879 0015 2770 0040 Ticaret Sicil No: 241701-0 ÜRÜNÜN ADI / TANIMI TEMEL BANKACILIK HİZMETLERİ TALEP VE BİLGİLENDİRME FORMU : KATILIM FONU (TL/YABANCI PARA)

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI. Gelir İdaresi Başkanlığı. Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintisi Sirküleri/1

T.C. MALİYE BAKANLIĞI. Gelir İdaresi Başkanlığı. Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintisi Sirküleri/1 T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintisi Sirküleri/1 Konusu : Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Kesintisi Bildirimi ile eki Cetvelin elektronik ortamda

Detaylı

Şirket Ismi : Kayıtlı Ofis Adresi: Telefon : Faks : İş adresi : Sicil No : Vergi Numarası : Çalışılan Banka Bilgileri : Sermaye :

Şirket Ismi : Kayıtlı Ofis Adresi: Telefon : Faks : İş adresi : Sicil No : Vergi Numarası : Çalışılan Banka Bilgileri : Sermaye : Bu soru formu kredi sigortası teklif çalışması için gerekli bilgi taleplerini içerir. Verilecek bilgiler Euler Hermes tarafından kesinlikle gizli tutulacaktır. 1) Şirket Bilgileri Şirket Ismi : Kayıtlı

Detaylı

TÜRK EXİMBANK. Pazarlama Faaliyet Sunumu. Kredi/Sigorta Pazarlama Genel Müdür Yardımcılığı

TÜRK EXİMBANK. Pazarlama Faaliyet Sunumu. Kredi/Sigorta Pazarlama Genel Müdür Yardımcılığı TÜRK EXİMBANK 1 Pazarlama Faaliyet Sunumu Kredi/Sigorta Pazarlama Genel Müdür Yardımcılığı 2 Tarihçe Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. 1987 Resmi İhracat Destek Kurumu Türk Eximbank işletme adıyla Yılında

Detaylı

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKING PAPER SERIES. Tartışma Metinleri WPS NO/145 / DIŞ TİCARET ÖDEME YÖNTEMLERİ VE TÜRKİYE DEKİ KULLANIMI

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKING PAPER SERIES. Tartışma Metinleri WPS NO/145 / DIŞ TİCARET ÖDEME YÖNTEMLERİ VE TÜRKİYE DEKİ KULLANIMI DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKING PAPER SERIES Tartışma Metinleri WPS NO/145 /2018-01 DIŞ TİCARET ÖDEME YÖNTEMLERİ VE TÜRKİYE DEKİ KULLANIMI Gulnigar ASKAR 1 1 gulnigar228@hotmail.com İstanbul Ticaret Üniversitesi

Detaylı

PAZARLAMACILIK SÖZLEŞMELERİ

PAZARLAMACILIK SÖZLEŞMELERİ PAZARLAMACILIK SÖZLEŞMELERİ A) 6098 sayılı Yeni Türk Borçlar Kanun unda yer alan düzenleme metni: Pazarlamacılık Sözleşmesi A. Tanımı ve kurulması I. Tanımı MADDE 448- Pazarlamacılık sözleşmesi, pazarlamacının

Detaylı

hazırlayan Mutlu Yılmaz

hazırlayan Mutlu Yılmaz hazırlayan Mutlu Yılmaz Bu yayın, KOSGEB Tematik Proje Destek Programı Kapsamında, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği tarafından yürütülen İhracat Danışmanlığı Programı kapsamında hazırlanmıştır. İÇİNDEKİLER

Detaylı

-ELEKTRONİK ORTAMDA TİCARİ FAALİYET YÜRÜTÜLMESİ VE TİCARİ ELEKTRONİK İLETİ GÖNDERİLMESİ HAKKINDA HUKUK BÜLTENİ-

-ELEKTRONİK ORTAMDA TİCARİ FAALİYET YÜRÜTÜLMESİ VE TİCARİ ELEKTRONİK İLETİ GÖNDERİLMESİ HAKKINDA HUKUK BÜLTENİ- -ELEKTRONİK ORTAMDA TİCARİ FAALİYET YÜRÜTÜLMESİ VE TİCARİ ELEKTRONİK İLETİ GÖNDERİLMESİ HAKKINDA HUKUK BÜLTENİ- Bülten Tarihi: 04.09.2018 I. GENEL BİLGİLER 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi

Detaylı

TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI GENEL ŞARTLARI 1

TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI GENEL ŞARTLARI 1 TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI GENEL ŞARTLARI 1 A. SİGORTANIN KAPSAMI A.1. Sigortanın Konusu Bu sigorta sözleşmesi ile 1219 sayılı Kanunun Ek 12 nci maddesi çerçevesinde,

Detaylı