SINIF. Fen ve Teknoloji. Vücudumuzda Sistemler. Haftalık Ödev İzleme Testi -1 / U V L

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SINIF. Fen ve Teknoloji. Vücudumuzda Sistemler. Haftalık Ödev İzleme Testi -1 / U V L"

Transkript

1 7. SINIF... Adı / Soyadı Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi -1 Doğru Yanlış Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemimiz 1 6TKINUK Aşağıdaki sindirim sistemi şeklinde, okla gösterilen kısımların ismini ve belirtilen etkinlikleri yapma durumunu yazalım. (+ yapar, - yapmaz) S 0 4 6TKINUK Karbonhidrat sindirimini incelemek için yapılacak bir deneyde, hangi gereçler kullanılmalıdır? Adı : Fiziksel sindirim: Kimyasal sindirim: Besin iletimi: Adı: Fiziksel sindirim: Kimyasal sindirim: Besin iletimi: Adı: Fiziksel sindirim: Kimyasal sindirim: Besin iletimi: Un Kıyma et İdrar Margarin Safra / U V L mı I I I Deney tüpü w Su Pankreas özsuyu 6TKINUK Aşağıdaki harf tablosunda, yanda belirtilen kavramları bularak, renkli kalemle işaretleyelim. A V i L L U S E ç B Y C D A i F i F U H G N N E Ğ G T C M Ü D 0 N B A B E S i N E Z K L S P R M M P R 0 T E i N E c E N Z i M H TKINLIK Şekilde gösterilen sindirim yapısının adı, bulunduğu organ ve görevini boş alana yazalım. ' i k i l Kan damarları Adı: Bulunduğu organ: Görevi: enzim BOŞLUK DOLDURMA Yukarıdaki kavramları aşağıdaki cümlelerdeki boş yerlere uygun bir biçimde yerleştirelim. 1. yapısındaki diş, dil ve tükürük yardımıyla besinlerin fiziksel sindirimini sağlar. 2. Besinler isimli salgılar yardımıyla en küçük yapıtaşlarına kadar parçalanır. 3. sindirimi ve emilimi sadece ince bağırsakta yapılmaktadır. 6TKINLIK Aşağıdaki gereksinimlerin karşılanmasında etkili olan besinleri, çizgi çizerek eşleştirelim. Salata Süt Ekmek

2 Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi - 1 8fâ5@l 7 Ce/ñPLI T6ST 1. Kanımıza mineral ve su emilimi yapan sindirim organlarımız hangisidir? A) Ağız ve mide B) İnce bağırsak ve kalın bağırsak C) Mide ve ince bağırsak D) Kalın bağırsak ve anüs 6. Besinler yutulduktan sonra; I. Mide II. İnce bağırsak III. Yemek borusu isimli organlardan hangi dizilişte geçebilir? A) I II -» I B) II -> I -» II C) III I -» D) II III -> 2. İnce bağırsak boşluğunda gerçekleşen bir olay, aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. Enzim Büyük moleküllü besin Sindirim kanalı Parçalanmış besin molekülü Bu sindirim şekli, hangi soruyu açıklamak için gösterilmiştir? A) Kimyasal sindirim yapılması B) Fiziksel sindirim yapılması C) Besinlerin taşınması D) Kasların kullanılması 3. Besin sindirimi ve besin emiliminin yapıldığı sindirim organımız hangisidir? A) Ağız C) İnce bağırsak B) Mide D) Kalın bağırsak 4. Mide ile ince bağırsak arasında, aşağıdaki etkinliklerden hangisi ortaktır? 7. Fiziksel sindirim ile kimyasal sindirim arasında, aşağıdaki ilişkilerin hangisi bulunur? A) Fiziksel sindirimle besinler, küçük parçalara ayrılarak kimyasal sindirim kolaylaştırılır. B) Kimyasal sindirimle besinler, küçük parçalara ayrılarak fiziksel sindirim kolaylaşır. C) Fiziksel sindirim ve kimyasal sindirim, ayrı organlarda yapıldığı için aralarında bir ilişki yoktur. D) Fiziksel sindirim besinlerin yemek borusuna geçmesini, kimyasal sindirim besinlerin ince bağırsağa geçmesini sağlar. 8. Besinlerin kimyasal sindiriminde, aşağıdakilerden hangisi rol oynamaz? A) Besinlerin tükürükle karıştırılması B) Besinlerin midede enzimlerle etkileşmesi C) Besinlerin ince bağırsakta parçalanması D) Besinlerin dişlerle çiğnenmesi 9. Sindirim sistemi organlarımızdan birisi, aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. Yemek borusu A) Yağ sindirimi C) Kimyasal sindirim B) Besin emilimi D) Besin depolama Kaslı duvar 5. Besinlerin ağızda çiğnenmesi, aşağıda verilenlerden hangisini sağlamaz? A) Besinlerin küçük parçalara ayrılarak kolay yutulmasını B) Besinlerin parçalanarak tükürükle karıştırılmasını C) Besinlerin fiziksel olarak sindirilmesini D) Besinlerin kimyasal olarak sindirilmesini İnce bağırsak Besinler Şekilde belirtilen organımızın sindirim işlevi, aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir? A) Sadece kimyasal sindirim yapar. B) Hem fiziksel hem de kimyasal sindirim yapar. C) Sadece fiziksel sindirim yapar. D) Fiziksel ve kimyasal sindirim yapmaz.

3 7. SINIF Adı / Soyadı Doğru Yanlış Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi- 2 Vücudumuzda Sistemler. Sindirim ve Boşaltım Sistemimiz" 1 BOŞLUK DOlDURMfi Aşağıdaki organların sindirimle ilgili ürettiği salgıları ve sindirimle ilgili görevlerini yazalım. BOŞLUK DOLDURMA Aşağıdaki şekilde işaretlenmiş olan boşaltım sistemi organlarının adını ve görevini yazalım. Adı: Görevi: Adı: Görevi: Pankreas Ürettiği salgı: Adı: Görevi: Sindirimle ilgili görevi: Adı: Görevi: 2 ' ^ ^ l Ş T I R M m Besin içeriklerinin sindiriminin yapıldığı organları, renkli kalemle çizgi çizerek eşleştirelim. 5 Şl ŞTIRM Aşağıda verilen etkinliklerin yapılmasıda rol oynayan organları çizgi çizerek eşleştirelim. Böbrek Ağız Mide İnce bağırsak 3 Şt ŞTIfiM Aşağıdaki besin birimlerinin emiliminin yapıldığı sindirim organlarını çizgi çizerek eşleştirelim. Karbonhidrat Protein Vağ Su Vitamin Mineral ó DOĞRU - VfiNLIŞ Aşağıda verilen bilgileri değerlendirerek, doğru (D) veya yanlış (Y) olarak işaretleyelim. 1. Böbrekler kanın madde içeriğini belirli sınırlar içerisinde dengede tutar. İnce bağırsak Kalın bağırsak r 2. İdrarın yapısında su, safra, üre, karbondioksit ve tuz yer almaktadır. 3. İdrar oluşum ve depolanma işlemleri istemsiz ola- 1 rak meydana gelmektedir.

4 I Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi - 2 C VflPU T6ST 1. Pasta, meyve suyu, meyve, pilav, makarna, ekmek, patates ve baklava Bir kişinin yukarıda belirtilen besinleri tüketmesi vücuduna en çok hangisini sağlar? A) Enerji ihtiyacını karşılama B) Vücudumuzu sıcak tutma C) Büyümeyi sağlama D) Mikroplara karşı savaşma 2. Aşağıda verilen maddelerden hangisinin tüketilmesi sağlığa zarar verir? A) Hayvansal besin C) Bitkisel besin B) Şekerli besin D) Alkollü içki 6. İdrarın üretim sürecinde; I. Kandaki atıkların böbreklerde ayıklanması II. Böbrek atardamarıyla böbreğe kan gelmesi III. Su, tuz ve ürenin idrarı oluşturması olayları hangi dizilişte meydana gelir? A) I II III B) II -> I -> III C) III ^ I ^ II D) II III I 7. Atık maddeler vücut içinde oluşturuldukları yerden vücuttan atılacakları yere nasıl taşınır? A) Hormonlar üzerinde B) Sindirim kanalında C) Kan sıvısı içerisinde D) Sinirler içerisinde 3. Sindirim kanalından kana besin emilimini yapan organları göstermek için, aşağıdaki posterlerden hangisi tercih edilmelidir? 8. Normal işleri yapan insanlarda vücuttaki kan günde yaklaşık 150 defa süzülerek 1,5 litre idrar üretilir. Gün içerisinde bol su ve tuz tüketen bireyde, aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir? A) Normalden daha az idrar üretir. B) Normalden daha çok idrar üretir. C) İdrar üretim miktarı değişmez. D) İdrar üretimi önce azalır, sonra artar. 9. Boşaltım sistemi yapılarından birisi, aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. 4. Büyüme ve onarım için, aşağıdaki besin gruplarının hangisi daha çok tüketilmelidir? -???? A) Karbonhidratlar C) Proteinler B) Yağlar D) Vitaminler 5. Çok sıcak ve çok soğuk şeyler yiyip içmemeliyiz. Lokmaları iyice çiğneyerek yavaş yemeliyiz. Yemekten sonra fazla miktarda su içmemeliyiz. Yukarıda verilen öneriler, aşağıda verilenlerden hangisini sağlamaya yöneliktir? A) Sindirim sisteminin sağlığını koruma B) Yeterli ve dengeli beslenme C) Fiziksel ve kimyasal sindirim yapma D) Büyüme ve gelişme???? ile gösterilen yere, aşağıdaki açıklamaların hangisi yazılmalıdır? A) Bu yapı üretradır ve kanın süzülerek idrar üretilmesini sağlar. B) Bu yapı nefrondur ve kanın süzülerek safra üretilmesini sağlar. C) Bu yapı üretradır ve kanın süzülerek üre oluşturulmasını sağlar. D) Bu yapı nefrondur ve kanın süzülerek idrar üretilmesini sağlar.

5 Adı / Soyadı Doğru Yanlış Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi - 3 Vücudumuzda Sistemler Boşaltım ile Denetleyici ve Düzenleyici Sistemimiz 1 Şl ŞT!RM 4 6ŞL6ŞTIRM6 Aşağıda verilen sağlık sorunlarının giderilmesinde kullanılan işlemleri, çizgiyle eşleştirelim. Böbrek yetmezliği p Aşağıdaki etkinliklerin kontrol edilmesinde, görev yapan sinir sistemi bölümlerini eşleştirelim. 0 o Vücut hareketlerinin dengeli olmasını sağlar. Vücudun öğrenme, hafıza o : ve yönetim merkezidir. arefleks davranışlarını kontrol eder. \İç organların çalışmasını kontrol eder. DOĞRU - VflNUŞ Aşağıda verilen bilgileri değerlendirerek, doğru (D) veya yanlış (Y) olarak işaretleyelim. d d Böbrek sağlığını korumak için günde en az iki litre su içmeliyiz. Taş oluşumunu önlemek için, süt ürünleri ve tuzdan aşırı tüketmeliyiz. Diyaliz cihazı bağırsaklardan kana ge-j C E az çen besinlerin fazlasını ayıklar. Böbreklerimizi ve idrar yollarımızı so-j ğuktan korumalıyız. 6THINUK Aşağıdaki harf tablosunda, yanda belirtilen kavramları bularak, renkli kalemle işaretleyelim. ı > > OMURİLİK BOŞLUK DOIDURMR Yukarıdaki kavramları aşağıdaki cümlelerdeki boş yerlere doğru bir şekilde yerleştirelim. 1. Vücudumuzda çok sayıda vardır. 2. refleks davranışlarını kontrol eder. 3. Kan basıncı ve vücut sıcaklığını ayarlar. Ó 6ŞL6ŞTİRM6 Aşağıdaki yaşam olaylarının yapılmasında rol oynayan sinir bölümlerini çizgi çizerek eşleştirelim. Gözde oluşan uyartıları beyne taşır. Diyaliz Böbrek İlaç Taşkırma Boşaltım Sağlık İdrar Üreter T A Ş K I R M A B 0 Ş A L T I M B K s M P Ğ A i Ö S A Ğ L i K L B C A E F J 0 A R Ü R E T E R ç E D I Y A L I Z K V I D R A R A Vücut sıcaklığının sabit ~ kalmasını ayarlar. Beynin uyarılarını çizgili kaslara iletir. Refleks davranışlarının oluşmasını yönetir. o o Merkezi sinir sistemi yapar. I t l l l l l L Çevresel sinir sistemi yapar.

6 Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi C6VRPLIT6ST 1. Kanımızda bulunan üre molekülleri vücuttan dışarı atılıncaya kadar; I. Üretra II. İdrar kesesi III. Böbrek IV. Üreter isimli organlardan hangi dizilişte geçiş yapmaktadır? 5. Denetleyici ve düzenleyici sistemin oluşma durumuyla ilgili olarak, aşağıda verilen eşleştirmelerden hangisi doğrudur? A) Denetleyici ve düzenleyici sistem = Sinir sistemi + Dolaşım sistemi B) Denetleyici ve düzenleyici sistem = Sinir sistemi + Sindirim sistemi C) Denetleyici ve düzenleyici sistem = Sinir sistemi + İç salgı bezleri D) Denetleyici ve düzenleyici sistem = Dolaşım sistemi + İç salgı bezleri A) I II III -» IV B) III IV -» II I C) II -» III -> IV -> I D) II -> I ııı -> IV 2. Okulun panosuna bir organın sağlığının korunmasıyla ilgili, aşağıdaki poster asılmıştır. 6. Beyincikle ilgili söylenen, aşağıdaki yorumların hangisi doğrudur? A) Beyin ile vücut organları arasındaki sinir bağlantısını sağlar. B) Çizgili kasların kasılıp gevşemesini kontrol eder. C) Hareket dengesinin merkezidir. D) İç organların çalışmasını yönetir. Bu posterde boş bırakılan yere, hangi ifade eklenmelidir? 7. Salih merkezi sinir sistemi posterinin bir bölümünü işaretleyerek, görevlerinden üç tanesini yanına yazmak istiyor. A) Sağlıklı böbrekler için, B) Sağlıklı mide için, C) Sağlıklı beyin için, D) Sağlıklı saçlar için, X: Kalıcı bir sorun sebebiyle böbreklerden atılması gereken atıkların uzaklaştırılamaması durumudur. Bu hastalığa sahip olan bireyler, normalden daha az idrar üretirler. Bu sorunun organ nakli yapılmasıyla tedavisi yapılabilmektedir. Yukarıda bazı özellikleri anlatılan X hastalığı, aşağıdakilerden hangisidir? A) Böbrek yetmezliği B) İdrar torbası iltihabı C) Taş oluşması D) Ülser 4. Aşağıdaki organların hangisinin çalışması, omurilik soğanı tarafından yönetilmez? Salih poster üzerinde amacına ulaşmak için, aşağıdakilerin hangisini kullanamaz? A) Görme, işitme ve koklamamızı sağlar. B) Parkta bisikleti sürmemizi sağlar. C) Öğle vakti geldiğinde acıktığımızı belirler. D) Kalp ve akciğerimizin çalışmasını hızlandırır. Gün içerisinde uyuma ve uyanık kalma durumlarını ayarlarım. Sorulan soruları düşünerek gerekli cevapların söylenmesini sağlarım. Bisiklet sürerken gidilecek olan yönü belirlerim. Vücut sıcaklığının sabit kalmasını sağlarım. Yukarıda bazı özellikleri belirtilen sinir sistemi yapısı, aşağıdakilerden hangisidir? A) Akciğer B) Böbrek A) Beyincik B) Beyin C) Mide D) Göz C) Omurilik D) Omurilik soğanı

7 Doğru Yanlış Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi - 4 Vücudumuzda Sistemler Denetleyici ve Düzenleyici Sistemimiz ı 6ŞL6ŞTIRM6 BOŞLUK DOLDURMfi Refleks sırasında gerçekleşen aşağıdaki olayları oluş sırasına göre rakamlarla eşleştirelim. Uyarının alınması Cevap oluşması Uyartı mesajı oluşması Tepkinin oluşması D S Şekilde işaretlenen iç salgı bezlerinin salgıladığı hormonlardan birisini ve görevini yazalım. Salgıladığı hormon: 6ŞL6ŞTİRM6 Aşağıdaki refleks davranışlarını kazanılma biçimine göre, uygun olanla eşleştirelim. Müzik eşliğinde dans etmek Yeni doğan bebeğin annesinin memeşini emmesi Doğuştan kazanılan reflekstir 5 6TKINLIK Şekilde belirtilmiş olan iç salgı bezlerinin, erkek ve dişilerde ortak olanlarını X ile işaretleyelim. Göz bebeğinin ışıkta küçülüp, karanlıkta büyümesi Limon görünce ağzın sulanması Gürültülü ses etkisiyle yerinden sıçrama û Sonradan kazanılan reflekstir Hipofiz Tiroit ît- O o 3 BOŞLUK DOlDURMfi Vücudumuzda gerçekleşen aşağıdaki olayların istemli olup olmama durumunu yazalım. Örgü örme Besinleri sindirmek 6 BOŞLUK DOLDURMA Aşağıdaki iç salgı bezinin salgısını artırdığı durumlardan üç tanesini boş alana yazalım. Durumunda salgısı artar Konuşma Gürültüden irkilmek Ders çalışmak

8 Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi - CG/flPU T ST 1. Vücudumuzda refleks hareketlerinin oluşmasında; I. Işık II. Ses III. Dokunma şeklindeki faktörlerin (uyaran) hangileri rol oynayabilir? A) YalnızI C) II ve III B) İv e li D) I, II ve 2. Refleks hareketlerimiz, aşağıdaki özelliklerden hangisine sahip değildir? A) Vücut savunmasında rol oynar. B) Omurilik tarafından yönetilir. C) Hızlı bir biçimde gerçekleşir. D) İstemli olarak kontrol edilir. 5. Pankreasın salgıladığı hormonların fonksiyonu, aşağıdakilerden hangisidir? A) Kandaki şeker oranını ayarlamak B) Kimyasal olayların hızını ayarlamak C) Büyüme ve gelişmeyi sağlamak D) Cinsiyet özelliklerinin oluşmasını sağlamak 6. Her hormon çeşitinin farklı yapıda olması, aşağıdakilerden hangisini sağlar? A) Salgılanma miktarının farklı olmasını B) Vücuttaki etkilerinin farklı olmasını C) Salgılandıkları insanların farklı olmasını D) Kullanılma sürelerinin farklı olmasını 7. İç salgı bezlerimizden birisi, aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. 3. Göz bebeklerimiz çok ışıklı ortamda küçülüp, az ışıklı ortamda ise büyürler. Bu durumun oluşmasıyla ilgili olarak, aşağıdaki yorumların hangisi yanlış olur? A) İstemsiz olarak meydana gelir. B) İnsanların bazısında bulunup, bazılarında bulunmaz. C) Bir çeşit Uyarı - Tepki durumudur. D) Gerçekleşmesinde sinir sistemi rol oynar. Bu iç salgı bezimizin ismi ve ürettiği hormon, hangisinde birlikte verilmiştir? A) Tiroit bezi - Adrenalin hormonu B) Hipofiz bezi - Tiroksin hormonu C) Tiroit bezi - Tiroksin hormonu D) Böbrek üstü bezi - Adrenalin hormonu 4. Bir öğrenci bedensel bir sorunuyla ilgili, aşağıdaki açıklamayı yapıyor. Merhaba benim adım Deniz, iki sene önce trafik kazası geçirdim. Kaza sırasında sinirlerimi koruyan omurgam bel kısmında kırıldı. Omurgamdaki sinir kordonum zarar gördüğü için şu an felçliyim. Sağ ve sol bacağımı oynatamıyorum. Bu öğrencinin zarar gören sinir bölgesi, aşağıdakilerin hangisidir? A) Beyin sinirleri B) Beyincik sinirleri C) Omurilik sinirleri D) Omurilik soğanı sinirleri Aşağıda belirtilen iç salgı bezlerinden hangisi insanlar arasında farklılık oluşturur? A) Hipofiz bezi C) Pankreas B) Tiroit bezi D) Yumurtalık Hipofiz bezi büyüme hormonunu, tiroit bezi de tiroksin hormonunu üretmektedir. Hipofiz ve tiroit bezleri arasında, aşağıdaki özelliklerden hangisi ortaktır? A) Vücudun büyüme ve gelişmesini uyarma B) Metabolizmanın hızlanmasını sağlama C) İç salgı bezleri ile sinir sistemi arasındaki bağlantıyı sağlama D) Ergenlik döneminde kişiye özgü özelliklerin oluşmasını sağlama

9 Adı / Soyadı Doğru Yanlış Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi - 5 Vücudumuzda Sistemler Duyu Organlarımız 1 BOŞLUK DOLDURMA Aşağıdaki göz şeklinde, işaretlenmiş olan kısımların isimlerini boş bırakılan yere yazalım. 4 BOŞLUK DOLDURMA Aşağıdaki şekilde işaretli olan kısımlarda daha iyi algılanan tatları boş bırakılan yere yazalım. BOŞLUK DOLDURMA Bakılan cisimlerin san benek ve beyinde oluşturduğu görüntüye göre boş yerleri dolduralım. Bakılan cisim Sarı benek Beyin A r 5. M ŞL6ŞTİRM Aşağıda belirtilen özelliklere sahip olan göz kusurlarını renkli kalemle çizgi çizerek eşleştirelim. Göz merceğinin say 1 damlığını kaybetmesi Yakını iyi, uzağı 1 kötü görmesi j Hipermetropluk 1 Astigmatım Şl ŞTIRM İşitme sırasında gerçekleşen aşağıdaki olaylan yapan kulak bölümlerini çizgi çizerek eşleştirelim. Uzağı iyi, yakını kötü 1 görmesi Katarakt BOŞLUK DOLDURMA Derimizi oluşturan tabakaların yaptığı görevlerden birisini boş bırakılan yerlere yazalım. Ust tabaka

10 Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi CeVflPU T ST 1. Dilinin ucu ameliyatla alınan bir kişi, aşağıdaki besinlerin hangisini daha az algılar? A) Acı biber B) Limon suyu C) Baklava dilimi D) Deniz suyu 2. Derimizi oluşturan vücut yapıları yardımıyla; I. Yalıtım sağlayarak, soğuk havalarda vücudun ısı kaybını önler. II. Terlemeyi sağlayarak, vücuttaki atık maddeleri uzaklaştırır. III. Cisimlerin nem ve sertlik durumunu algılar. 5. Cisimlerden yansıyarak göze gelen ışık uyarıları; I. Göz bebeği II. Kornea III. Sarı leke IV. Göz merceği organlarından hangi dizilişte geçerek sinirlere ulaşmaktadır? A) I -» II III -» IV B) III -> IV II -> I C) II III IV -M D) II -> I IV III 6. Kulakta işitmeyle ilgili olan dört yapı, aşağıdaki şekil üzerinde sayılarla işaretlenmiştir. şeklindeki durumların hangileri sağlanır? A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III 3. Kulak yolundaki kıl ve salgılanan sıvının görevi, aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir? A) Toz ve mikropların kulak zarına ulaşmasını önleme B) Ses dalgalarının kulak zarına ulaşmasını sağlama C) Ses dalgalarının net algılanmasını sağlama D) Sesin geldiği yönü belirleme İşaretlenen kısımların isimleri, hangisinde yanlış eşleştirilmiştir? A) 1 - Kulak kepçesi B) 2 - Kulak zarı C) 3 - Yarım daire kanalları D) 4 - İşitme sinirleri 4. Haşan şekildeki göz sorunu için doktora giderek gerekli işlemleri yaptırıyor. 7. Görüntü sarı lekenin arkasında oluşur, uzağı iyi yakını bulanık olarak görür." Bu özelliğe sahip olan göz kusuru hangisidir? A) Miyopluk B) Hipermetropluk C) Astigmatizm D) Katarakt 8. Östaki borusunun vücudumuzdaki fonksiyonuyla ilgili olarak, aşağıdaki açıklamaların hangisi doğrudur? Doktor Hasan a hangi değerlendirmeyi yapmış olmalıdır? A) Sende şaşılık var, ameliyat olmalısın. B) Sende miyopluk var, gözlük kullanmalısın. C) Sende astigmatizm var, gözlük kullanmalısın. D) Sende katarakt var, gözlük kullanmalısın. A) İşitmeyle ilgili görevi yoktur. Vücut dengesinin ayarlanmasına yardımcı olur. B) İşitmeyle ilgili görevi yoktur. Kulak zarının iki tarafındaki basıncı ayarlar. C) İşitmeyle ilgili görevi vardır. Ses dalgalarının iç kulağa geçmesini sağlar. D) İşitmeyle ilgili görevi vardır. Ses dalgalarının kulak zarında toplanmasını sağlar.

11 Adı / Soyadı Doğru Yanlış - Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi - 6 Vücudumuzda Sistemler Duyu Organlarımız 1 6THINUK 4 TKINUK Aşağıdaki harf tablosunda, yanda belirtilen kavramları bularak, renkli kalemle işaretleyelim. Yakından TV izleme, gürültülü müzik dinleme ve sıcak çay içmenin zarar verdiği organları yazalım. Sinüzit Dil İşitme Koku Deri Kulak Göz Işık J A c K 0 K U D L S V P S E D 1 L i Ş 1 T M E E 1 N F V L K R A ş Ü F K F P 1 D 1 Z C 0 G Ö Z E K 1 E A N ş 1 T 0 T A K U L A K T Zarar verir Zarar verir Duyu organı Duyu organı DOĞRU - VfiNUŞ Aşağıda verilen bilgileri değerlendirerek, doğru (D) veya yanlış (Y) olarak işaretleyelim. 1. Dilimizin sağlığı için dişlerimizi her gün sabah ve akşam düzenli olarak fırçalamalıyız. 2. Yüksek sesle müzik dinlenmesi kulak sağlığına herhangi bir zarar vermez. 3. A vitamini içeren besinler tüketme deri sağlığını korumak için gereklidir. Yüksek seste müzik dinleme Çok sıcak çay içme Zarar verir C D Duyu organı O 3 ÇŞl ŞTİflM Aşağıda verilen önerilerin yapılması halinde sağlığı olumlu etkilenen organları eşleştirelim. Sigara içmemeliyiz! Sağlığı etkilenen organ Göz Burun 5 eşıeştirmf Aşağıdaki alfabelerin kullanılmasına sebep olan sorunlu duyu organını çizgi çizerek eşleştirelim. Kullanılan alfabe * I f 6 9 É * A S C O C f O + \P + İ t 9 M I J' K L tf H 4 İr 4 O T u v «r x v z Sorunlu Duyu organı» < d «t t * I ( m i o p q r S t Deri

12 I Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi - 6 ^ ^ ^ C 0/R P II T ST 5. Uzm an: Başkalarına ait olan havlu ve gözlükleri kullanmamalıyız! 1. Dermatoskop isimli araç, aşağıdaki hastalıklardan hangisinin tespit edilmesinde kullanılır? A) Deri hastalıkları B) Göz hastalıkları C) Kulak hastalıkları D) Burun hastalıkları Uzmanın yukarıdaki açıklamayı yapma sebebi, aşağıdakilerden hangisidir? A) Gözün mikrop kapmasını önlemek B) Göz kusurlarının oluşmasını önlemek C) Göz yaşlarının oluşmasını önlemek D) Göz kapaklarının kapanma sıklığını azaltmak için kabartma noktalardan oluşan braille alfabesi kullanılır. Bu kişiler parmak uçlarını kullanarak bu alfabeyle yazılmış çeşitli yazıları okuyabilir. Yukarıdaki açıklamada boş bırakılan yere, hangi bilgi eklenmelidir? A) Sağır olanlar B) Görme engelliler C) Tat körlüğü olanlar D) Saman nezlesi olanlar 6. A vitamini içeren besinlerin yenmesi, aşağıdaki duyulardan hangisini artırmak için yapılmalıdır? A) İşitme C) Dokunma B) Görme D) Koklama 7. Duyu organlarının sağlığıyla ilgili olarak, aşağıdaki afiş hazırlanmıştır. 3. Çevremizde bulunan engelli kişilere; I. Onlara karşı anlayışlı olmalıyız. II. Engelli kişileri sosyal yaşamda desteklemeliyiz. III. Caddede karşıdan karşıya geçme, otobüse binme gibi bir kısım işlerde yardımcı olmalıyız. işlemlerinden hangileri uygulanmalıdır? A) Yalnız C) II ve III B) İv e li D) I, II ve III 4. Toplumdaki bazı bireyler göz kusurlarının tedavisinde, şekildeki aracı kullanmaktadır. sağlığını korumak için kullanmayın! Bu afişi tamamlamak için, boş bırakılan yere, hangi duyu organları yazılmalıdır? A) Göz ve kulak B) Deri ve dil C) Dil ve burun D) Kulak ve deri 8. Ağız ve dil sağlığını korumak için; Bu göz aracı, hangi göz kusurunun tedavisinde yararlı olmaz? A) Miyopluk B) Hipermetropluk C) Renk körlüğü D) Astigmatizm I. Çok sıcak ve çok soğuk besinleri tüketmeme II. Alkol ve sigaradan uzak durma III. Yemeklerden önce ve sonra ağız içini yıkama etkinliklerin hangilerine dikkat edilmelidir? A) Yalnız I B) İv e li C) II ve III D) I, II ve

13 Adı / Soyadı H Doğru Yanlış Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi - 7 ; Vücudumuzda Sistemler Sistemlerin Sağlığı ve 0rgan Bağ Ş a p n 3 i i TKİNIİK 4 BOŞLUK DOLDURMA Aşağıdaki şemadaki kutulara insanlarda bağımlılık yapan maddelerden üç tanesini yazalım. Aşağıda şekilleri gösterilen vücut sistemlerimizin altına, isimlerini yazalım. (İnsanlarda bağımlılık yapan zararlı maddelerdir. 6TKINLIK Aşağıda belirtilen organların, organ bağışında kullanılma durumunu X ile işaretleyelim. BOŞLUK DOLDURMA Aşağıdaki etkinliklerin gerçekleşmesinde rol oynayan sistem çiftini karşısına yazalım. Hücrelerin besin 1 ihtiyacını karşılamak Vücudumuzda sistemlerin çalışmasını düzenlemek * Çevredeki değişiklikleri 3 fark etmek BOŞLUK DOLDURMfi Ó BOŞLUK DOLDUfiMfi Organ bağışının yapılabilmesi için gerekli olan koşullardan üç tanesini boş alana yazalım. Sağlıklı gelişmek ve zararlı davranışlardan uzak durmak için yapılması gereken üç işlem yazalım. Organ Bağış Şartları

14 I Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi ' C VflPU T6ST 1. Sistemler arası işbirliğiyle ilgili olarak; I. Sindirim ve dolaşım sistemi diğer sistemlerin besin ihtiyacını karşılar. II. Sinir sistemi ve iç salgı bezleri, diğer sistemlerin yönetimini sağlar. III. Dolaşım sistemi ve boşaltım sistemi, diğer sistemlerin çalışabileceği ortamı ayarlar. şeklindeki açıklamalann hangileri doğrudur? 4. Bir kişinin organ bağışı yapabilmesi için; I. 18 yaşını doldurmuş ve aklı başında olma II. Organ bağışlama durumunu yazılı ve sözlü olarak onaylama III. Sağlıklı vücuda sahip olma özelliklerinden hangilerine sahip olması gereklidir? A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III 5. Bir bireyin şekilde gösterilen organının fonksiyonunu kaybetmeye başladığı belirlenmiştir. 2. Sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerden uzak durmak için; I. Basketbol, futbol ve tekvando gibi sportif etkinliklere katılma II. Gitar ve saz çalma kurslarına katılma III. Mutlaka bir arkadaş grubuna katılma etkinliklerinden hangileri faydalı olur? A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III 3. Vücudumuzu oluşturan sistemlerden dört tanesi, şekilde gösterilmiştir. Doktorun bu bireye yapacağı öneri, aşağıdakilerden hangisi olmalıdır? A) Haftada bir kaç gün diyaliz cihazına bağlanmalısınız. B) Organ nakli yaptırmalısınız. C) Solunum cihazına bağlanmalısınız. D) Sigara ve alkolden uzak durmalısınız. 6. Merak, özenti ve arkadaş grubu tarafından kabul görebilme duygusu; Kas İskelet Dolaşım Sinir sistemi sistemi sistemi sistemi Bu sistemlerin çalışmasıyla ilgili olarak, hangi açıklama doğrudur? Büyümeyle beraber vücuttaki sistem sayısı A) değişmez ve sistemlerin çalışması P birbirinden bağımsızdır. I Büyümeyle beraber vücuttaki sistem sayısı B) artar ve sistemlerin çalışması birbirinden f bağımsızdır. I Büyümeyle beraber vücuttaki sistem sayısı C) değişmez ve sistemlerin çalışması birbirine f bağlıdır. i Büyümeyle beraber vücuttaki sistem sayısı D) ] artar ve sistemlerin çalışması birbirine j r bağlıdır. I. Sigara kullanma II. Alkol kullanma III. Uyuşturucu kullanma alışkanlıklarından hangilerini başlatabilir? A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III 7. Yapay organ üretiminin yaygınlaşması, aşağıda verilenlerden hangisine sebep olur? A) Hasta insan sayısının azalması B) Gelir seviyesinin artması C) Teknolojinin gelişmesi D) Sportif etkinliklerin artması

15 Adı / Soyadı Doğru Yanlış... ' Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi - 8 Yayları Tanıyalım 8c İş I S I 1 CTKINUK BOŞLUK DOLDURMA Aşağıdaki araçların yapısında yay bulunuyorsa altlarındaki kutuları ( ) bulunmuyorsa (X) ile işaretleyiniz. Aşağıda verilen cümlelerdeki boşlukları uygun şekilde doldurunuz. 1. Yaylar... maddelerdir. Tükenmez kalem n m Yaylı vücut geliştirme aleti & Mandal 6 D TKINLIK 2. Yay, uygulanan kuvvetin yönüne göre ya ya d a Bir yayın ucuna uygulanan kuvvet..., yaydaki uzama artar. 4. Bir yaya uygulanan kuvvet çok büyük olursa yay esneklik özelliğini Fiziksel anlamda iş yapılabilmenin ilk şartı cisme... uygulanmasıdır. Diğer şartı ise cismin uygulanan... yönünde... etmesidir. 6. iş birimidir. 7. Elindeki tepsiyi yatay yolda sarsmadan taşıyan bir insan... yapmaz. 8. Aynı maddeden yapılmış kalın ve ince yaylara eşit büyüklükte kuvvetler uygulanırsa,... miktarları farklı olur. Aşağıdaki çıkış kapısı etkinliğinde bilgilerin doğru (D) ya da yanlış (Y) olduğu değerlendirilip ok yönünde ilerlendiğinde hangi çıkışa ulaşılacağını alttaki kutuya yazınız. M Bir yaya uygulanan kuvvet büyüdükçe, yaydaki uzama miktarı artar. BAŞLA Esnek maddeler, K üzerlerine uygulanan kuvvet kaldırıldığında, eski şekline geri döner. Çekilen yay gerilirken, itilen yay sıkışır. 6TKINLIK Farklı cisimler yatay düzlemde uygulanan kuvvetlerle gösterilen yolları alıyorlar. Buna göre, cisimler üzerinde yapılan işler arasındaki ilişkiyi aşağıdaki kutuya yazınız. m m 10 N M " -.,,, m m 20 N 1 m 2 m 5 N 1m Ulaşılan çıkış kapısı:

16 n m ssi Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi - 8 C6VRPU T ST 1. Aşağıdaki cisimlerden hangisi esneklik özelliği dikkate alındığında diğerlerinden farklı özellik gösterir? 4. Bir ucu tavana sabitlenmiş yayın boyu 20 cm dir. Yayın ucuna ağırlığı 50 N olan cisim asıldığında yayın boyu 25 cm oluyor. Buna göre, aşağıdaki uzama - kuvvet grafiklerinden hangisi yaya ait olabilir? Uzama (cm) 2. Onur yaptığı deney- Denge konumu de denge durumundaki bir yayın ucuna önce 10 N, sonra 20 N luk ağırlıklar asarak, yaylardaki uzamaları şekildeki gibi ölçüyor. Buna göre, aşağıdaki uzama - kuvvet grafiklerinden hangisi Onur un kullandığı yaya aittir? Uzama (mm) Uzama (mm) Kuvvet ÖL o I. Cisme kuvvet uygulamak II. Cismin uygulanan kuvvet yönünde hareket etmesi III. Cisme uygulanan kuvvetin cismin şeklini değiştirmesi Yukarıdakilerden hangileri fiziksel anlamda iş yapmış olmanın şadlarındandır? Kuvvet (N) Kuvvet (N) A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III Kuvvet (N) K ve L dinamometrelerinin yapısında kullanılan ince ve kalın yaylar aynı malzemeden yapılmıştır. L dinamometresinin 0-20 N arasında ölçüm yaptığı biliniyor. Kuvvet (N) Buna göre, K dinamometresinin ölçüm aralığı aşağıdakilerden hangisi olabilir? 6. Aşağıda, Sadık ustanın bazı uygulamaları verilmiştir: 1. Sadık usta yerdeki koliyi kaldırarak kamyonetin bagajına koyuyor. 2. Elindeki çanta ile, çantayı sallamadan kamyonetin kapısına kadar yürüyor. 3. Kapıyı çekiyor ama açamıyor. 4. Kilitli olduğunu hatırladığı kapı kilidine anahtarı sokup çevirerek açılmasını sağlıyor. Buna göre Sadık usta, hangi uygulamalarında fiziksel anlamda iş yapmıştır? A) N C) N B) N D) N A) Yalnız 1 B) 1 ve 4 C) 2 ve 3 D) 2, 3 ve 4

17 7. Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi - 9 Enerji Türleri & Enerji Dönüşümleri İE B 1 1 6TKİNLİK 3 6TKİNÜK Ağaçtaki eşit kütleli K, L, M ve N elmalarının yere göre çekim potansiyel enerjileri arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisi gibi olur? Bazı taşıtların kütleleri ve süratleri aşağıdaki gibi verilmiştir. 10 ton Buna göre, taşıtların kinetik enerjileri arasındaki ilişkiyi aşağıdaki kutuya yazınız. >... > 4 6TKİNLİH 2 DOĞRU-VflNUŞ Aşağıda verilen bilgileri doğru (D) veya yanlış (Y) olarak işaretleyiniz. Bir lunapark treni sürtünmelerin önemsenmediği ortamda şekildeki yolda hareket ediyor. Buna göre, aşağıdaki soruları cevaplandırınız. ] 1. Enerji, basitçe iş yapabilme kabiliyeti olarak tanımlanabilir. ] 2. Bir cismin ya da sistemin sahip olduğu enerji türü başka bir enerjiye dönüşebilir. ] 3. Çekim potansiyel enerjisi, cisimlerin esnekliklerinden kaynaklanır. ] 4. Yüksekliği artan bir cismin kinetik enerjisi de kesinlikle artar. ] 5. Sadece kütlelerini bildiğimiz iki cismin yere göre çekim potansiyel enerjileri hesaplanamaz. ] 6. Sıkıştırılan bir yayın yapıldığı maddenin cinsi, yaydaki esneklik potansiyel enerjisini etkiler. a. Hangi noktada trenin yere göre çekim potansiyel enerjisi en büyüktür?... b. Hangi noktada trenin yere göre çekim potansiyel enerjisi en küçüktür?... c. Hangi noktada trenin kinetik enerjisi en büyüktür?... d. Hangi noktada trenin kinetik enerjisi en küçüktür?... e. Hangi noktalar arasında trenin kinetik enerjisi artar?...

18 Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi - 9 C6VRPU T ST 1....iş yapamaz. ifadesi anlamlı bir şekilde aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanabilir? A) Enerjisi biten bir makine... B) Farklı enerji türlerine sahip araçlar... C) Enerji depolamış bir insan... D) Çalışan bir insan Kütüphane Kütüphane 5. Şekildeki sürtün- K^> j mesi önemsenmeyen yolun K noktasından ser- x L best bırakılan cisim L noktasın- yer dan v süratiyle geçiyor. Buna göre, K ve L noktaları arasında enerji dönüşümü aşağıdakilerden hangisindeki gibi yazılabilir? A) Potansiyel enerji -» Isı enerjisi B) Kinetik enerji Potansiyel C) Isı enerjisi >Mekanik enerji D) Potansiyel enerji -» Mekanik enerji Şekil-I Şekil-II Bir kütüphanede duran kitaplardan beşinin yeri değiştiriliyor. Kitapların ilk konumları Şekil - 1 deki gibiyken, son konumları Şekil - II deki gibi oluyor. Buna göre potansiyel enerjileri artan ve azalan renkli kitap sayısı aşağıdakilerin hangisinde doğru gösterilmiştir? Potansiyel enerjisi artan kitap sayısı A) 3 B) 2 C) 2 D) 4 Potansiyel enerjisi azalan kitap sayısı Şekildeki sürtünmesi önemsiz düzenekte eğik düzlem olarak kullanılan çubukların alt uçları aynı noktadadır. Düzenekte çubukların üst uçlarından ayrı ayrı serbest bırakılan özdeş bilyelerden hangisi yayı en fazla sıkıştırır? A) N B) M C) L D) K 3. Kinetik enerjiyi aşağıdakilerden hangisi en iyi tarif eder? A) Cisimlerin yüksekliklerinden dolayı sahip olduğu enerjidir. B) Cisimlerin hareketlerinden dolayı sahip oldukları enerjidir. C) Cisimlerin büyüklüklerinden dolayı sahip oldukları enerjidir. D) Cisimlerin esnekliklerinden dolayı sahip oldukları enerjidir. 4. Aşağıdaki kinetik enerji kıyaslamalarından hangisi yanlıştır? A) rn Um/h B) ^* Km/n 50km/h 40km/h 30km/h C) 40 km/h c jg o. «g f t» D) 30 km/h 1 m/s 1 m/s > ^ t T J 67 k > i 7. 1 Enerji 2 Enerji 3 Enerji PE KE PE KE PE KE Yerden yukarı doğru fırlatılan bir cismin K noktasından L ye ulaşana kadar dört farklı anda potansiyel enerji (PE) ve kinetik enerji (KE) grafikleri çizilmiştir. Buna göre, cismin hareketi süresinde grafiklerin ilkten sona sıralanışı aşağıdakilerden hangisindeki gibi olur? A) 1,2, 3, 4 C) 2, 3, 1, 4 4 Enerji B) 1,4, 2, 3 PE KE j t i r D) 4, 1, 3, 2 i t

19 7. SINIF ' - < Adı / Soyadı Doğru Yanlış Fen ve Teknoloji. Hayatımızı Kolaylaştıran Haftalık Ödev İzleme Testi -1 0 Makineler, Kaldıraç, M akaralar 1 6TKINLIK Aşağıda verilen açıklamalara uygun düzenekleri kutulara çiziniz. a. Üç sabit makaradan oluşan bir makara sistemi. Kuvvet kazancı ya da kaybı yok. CTKINUK Aşağıda üç farklı kaldıraç tipi gösterilmiştir. Bu kaldıraç tiplerine örnek olarak verilebilecek araçları altlarındaki kutulara yazınız. 1. tip kaldıraç Yük Kuvvet itkuvvet 2. tip kaldıraç Yük 3. tip kaldıraç Yük ^.Kuvvet b. İki hareketli makaradan oluşan bir makara sistemi. Kuvvet kazancı 4 tür. Örnekleri Örnekleri Örnekleri c. Bir sabit ve bir hareketli makaradan oluşan bir palanga sistemi. Kuvvet kazancı 2 d. Bir sabit ve bir hare ketli makaradan oluşan bir palanga sistemi. Kuvvet kazancı 3 4 CTKINUK Bir kaldıraç örneği olan yandaki pense, bir teli keserken üzerindeki kuvvetin, yükün ve desteğin bulunduğu yeri gösteriniz. (Kuvveti kırmızı, yükü yeşil oklarla, destek noktasını ise mavi üçgenle gösteriniz.) 2 Yandaki şekli inceleyiniz. Bu şeklin üstüne gelebilecek gereken uygun bir başlığı aşağıdaki kutuya yazınız. CTKINLIK 5 BOŞLUK DOLDURMR Aşağıda verilen cümlelerdeki boşlukları uygun şekilde doldurunuz. 1. Basit makineler... ve... dan kazanç sağlayabilir. 2. Basit makineler... ve... den kazanç sağlayamaz. 3. Basit makineler farklı durumlarda iş... sağlayabilir. 4. Kuvvet kazancı, aynı oranda... kayba sebep olur.

20 Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi ce v flp tı t st Basit makinelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Kuwetten kazanç sağlayabilirler. B) İş kolaylığı sağlayabilirler. C) Yoldan kazanç sağlayabilirler. D) Enerjiden kazanç sağlayabilirler. JH III Basit makine M Yükün ağırlığı 100N 120N 80 N 100 N Yükü dengeleyen kuvvet 50 N 80 N 80 N 200 N Dört farklı basit makineyle ilgili şekildeki tablo veriliyor. Buna göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Kuvvet kazancı en fazla K basit makinesindedir. B) K ve N de kuvvet kazançları eşittir. C) M kuvvet kazancı sağlamaz. D) N, yoldan kazanç sağlamıştır. Yük Kuvvet Ben kuvvetten iki kat kazanç sağlarım. Büyük bir dolap, eşit bölmeli bir çubuk yardımıyla farklı şekillerde hareket ettirilmeye çalışılıyor. Buna göre, hangi durumda dolap en küçük kuvvet uygulanarak hareket ettirilebilir? A) I B) II C) III D) IV 6. Bir makara düzeneğinde- yük KUVVet ki yük ve kuvvet değerleri tabloda verilmiştir Sürtünme ve makara ağırlıklarının önemsenmediği düzenek aşağıdakilerden hangisi olabilir? F i A) B) Bu durum yoldan da iki kat kayba neden olur. $Kuvvet Yük! i 11 r C) -. D) - 1 III 4 Kuvvet Örneğin benimle 30 N luk yük, 20 N luk yük, benim sayemde 40 N luk kuvvet 15 N luk kuvvet Cl ) uygulanarak tarafından dengelenebilir. dengelenebilir. i VmU Yük Yük Kuvvet Kuvvet 4. Şekildeki gibi konuşturulan bir kaldıraç, açıklamalarının devamını I, II ve III ten hangileri ile devam ettirebilir? A) Yalnız I C) II ya da B) I ya da II D) I, II ya da Ş e kild e ki eşit bölmeli kaldıracın ucundaki yüküderv g e le y e b i- lecek kuvvet şekildekilerden hangisidir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 7. İp sürtünmeleri ve makara ağırlıklarının önemsenmediği şekildeki düzeneklerde özdeş yükler, uygulanan kuvvetlerle dengeleniyor. I. düzenekte dinamometre 40 N luk değeri gösterdiğine göre, II. düzenekteki dinamometrenin gösterdiği değer kaç N olur? A) 10 B) 20 C) 40 D) 80

21 Doğru Yanlış Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi -11 Basit M akineler, Bileşik M akineler, Enerji ve Sürtünm e Kuvveti 1 CTKINUK 4 6TKINUK Birbirleriyle temas hâlindeki dişlilerin yarıçapları şekildeki gibi verilmiştir. Düzeneğe hareket kazandırıldığında, en az tur atandan en çok tur atan dişlilere doğru aşağıdaki kutulara sıralayınız. Birbirleriyle temas hâlindeki kasnak ve dişlilerden en baştaki dişli ok yönünde döndürülüyor. Buna göre K, L, M ve N cisimlerinden yukarı doğru çıkanları ve aşağı doğru inenleri altlarındaki kutulara yazınız. En az tur atan En çok tur atan Yukarı doğru çıkan cisimler H Aşağı doğru inen cisimler H 6TKINUK Aşağıdaki eğik düzlemlerde aynı cismi dengede tutmak için uygulanan kuvvetleri büyükten küçüğe doğru sıralayınız. (Yüzey sürtünmeleri önemsenmiyor.) om DOĞRU - VRNLIŞ Aşağıda verilen bilgileri doğru (D) veya yanlış (Y) olarak işaretleyiniz. 1. Sürtünme kuvveti, cismin hareketine zıt yönlüdür. 2. Günlük yaşamda makineler kullandıkları enerjinin hepsini işe çeviremez. En büyük En küçük 3. Sürtünme sebebiyle cismin kinetik enerjisi ısı enerjisine dönüşür. 3 BOŞLUK DOLDURMA Aşağıda verilen cümlelerdeki boşlukları uygun şekilde doldurunuz. 1. Araçların sürtünmesini azaltmak için gibi dönen cisimler kullanılarak yuvarlanmadan yararlanır. 2. Birbirlerine sürtünen parçalar sürtünmenin azaltılması için düzenli olarak Sıvıları kullanmak, sürtünme kuvvetini daima artıran bir işlemdir. 5. Gemi uçlarının birbirlerine benzemesi, su ortamında sürtünmeyi azaltmak için araçların sürtünmeyi azaltacak biçimde tasarlanmasından kaynaklanır. 6. Bir yüzeyin yağlanması sürtünme sebebiyle ısıya dönüşen enerji miktarını artırır. 7. Yazı yazarken sürtünme kuvvetinden yararlanırız.

22 Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi CeVflPU T6ST 1. Aşağıdakilerden hangisi bir basit makine değildir? A) Çıkrık B) Vida C) Kasnak D) Bardak 2. Aşağıdaki dişli gruplarından hangisinde hareket hâlinde dişliler aynı yönde döner? 6. Resimde görülen bisiklette, basit makine çeşitlerinden; I. Dişli II. Kaldıraç III. Çıkrık IV. Vida verilenlerinden kaç tanesi bulunur? A) Biri B) İkisi C) Üçü D) Dördü 7. Aşağıda verilenlerin hangisinde sürtünme kuvvetini azaltma amaçlı bir tasarım yoktur? A) B) 3. Bir yükün deng e le n m e sin i sağlayan yandaki bileşik makinede hangi basit makine bulunmaz? A) Kaldıraç B) Makara C) Eğik düzlem D) Kasnak kuvvet Ucu sivri gemi C) D) Seyahat balonu 4. Bileşik makine aşağıdakilerin hangisinde doğru bir şekilde tanımlanmıştır? A) Birden fazla basit makinenin birleştirilmesiyle oluşmuş düzenektir. B) Sadece aynı cins makinelerin birleştirilmiş hâlidir. C) Enerji kazancı basit makinelerden daha fazla olan düzenektir. D) Yoldan çok kazanç sağlayan düzeneklerdir. 8. Araç motorlarında motor yağı kullanılması İt # M:4 m K Islak ve yeni temizlenmiş zeminlerin kurumasının beklenmesi 5. Bir basit makine türü olan vida, aşağıdakilerden hangisinin yapısında bulunur? B) Tarak Kaşık, bıçak, çatal Yere inerken daha geniş yüzeyli paraşüt Kullanılması Dağcıların çivili ayakkabı kullanması C) Sürtünme bazen yapılan işlerin kolaylaşmasına, bazen de zorlaşmasına neden olur. Yukarıdaki işlemlerden biri sürtünme kuvvetini artırıp azaltma bakımından diğerlerinden farklıdır. Farklı olan işlem yukarıdakilerden hangisidir? Bardak A) I B) II C) III D) IV

23 Adı / Soyadı Doğru Yanlış Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi -1 2 Elektrik Yükleri ve Cisimlerin Elektriklenmesi S { 5 p & l 1 DOĞRU - VRNLIŞ 6TKINLIK Aşağıda verilen bilgileri doğru (D) veya yanlış (Y) olarak işaretleyiniz. 1. Aynı tür yüklü cisimler birbirlerini iterler. 2. Zıt yüklü cisimler birbirlerini çekerler. 3. Bir cisimdeki (+) yük müktarı (-) yük miktarından fazlaysa, cisim (-) yüklüdür. Aşağıdaki cisimler yalıtkan zemin üzerinde durmaktadır. Aralarındaki kuvvet etkileşimleri şekildeki gibi verildiğine göre, K, L, M ve P cisimlerinin yük durumlarını alt kısımdaki kutulara yazınız. A 4. Plastik yüzeyli elektrikli aletlerin çok çabuk tozlanması, elektrikle yüklü olmalarından kaynaklanır. 5. Bir cisimde yük dengesizliği varsa, cisim nötrdür. 6. İpek beze sürtülmüş cam çubuk nötrlenir. M 7. Yün kumaş, plastik çubuğa sürtülürse elektrikle yüklenir. 8. İki nötr cisim birbirini iter. Nötr Kuvvet yok 9. Cisimler birbirlerine dokundurulmadan da elektrik yüklenebilir. O n M n 2 BULMACA Aşağıdaki soruları cevaplayarak bulmacayı tamamlayınız. 1. elektronun yükü 2. cismin yük dengesinin bozulması 3. yüksüz 4. aynı tür yükler arasındaki kuvvet etkileşimi 5. zıt yükle yüklü cisimler arasındaki kuvvet etkileşimi yüklü. (-) yüklerin sayısı, (+) yüklerin sayısından az olan 7....ile yükleme, cisimleri birbirlerine dokundurmadan yükleme türü 8....ile yükleme, cisimlerin temas ettirilerek yüklenmesi * %

24 m Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi C6VRPLI T ST 4. Yalıtkan yatay düzlem üzerindeki, iletken K ve L cisimlerinin birbirlerine uyguladıkları kuvvetler şekilde gösterilmiştir. Saçımızı tararken Televizyon yüzey- Araba kapısına dokutarağın saçlarımızı lerinin çabuk nuiduğunda bazen çekmesi tozlanması elimizin çarpılması Buna göre, cisimlerdeki (+) ve (-) yük miktarları aşağıdakilerin hangisinde doğru gösterilmiş olabilir? A) Yük B) Yük Yukarıda verilenlerden hangilerinin nedeni elektrik yükleridir? A) Yalnız I B) Yalnızlll Cisim Cisim C) İve III D) I, II ve III C) D) ^Yük Yük 2. Öğrenciler iletken nötr bir küreye metal çubuk yaklaştırıldığında, küre üze küre çubuk rindeki yük dağılıminin şekildeki gibi olduğunu farkediyor. Buna göre, çubuk üzerindeki yük ve kürenin yüklenme şekliyle ilgili konuşan aşağıdaki öğrencilerden kaçının ifadesi doğrudur? Küre sürtünmeyle, elektriklenmiştir. ; Çubuktan küreye mt] gatif yük geçmiştir. Küre etki ile, elektriklenmiştir. m m i i m + Cisim Cisim 1 5. Yükleri sırasıyla verilen cisimlerden hangileri birbirlerini iter? (N : nötr) A) (+ );(-) C) (-); (-) B) (+ ); (N) D) (N ); (N) Aşağıdaki belirtilen işlemlerden hangisi yapıldıktan sonra, cisimlerin yükleri farklı cins olabilir? A) (+) yüklü cismi (+) yüklü cisme dokundurmak B) (+) yüklü cismi (-) yüklü cisme dokundurmak C) (-) yüklü cismi (+) yüklü cisme dokundurmak D) (-) yüklü cismi (+) yüklü cisme yaklaştırmak A) Beşinin C) Üçünün B) Dördünün D) İkisinin 7. İpek ipliklerle tavana asılmış K ve L cisimleri şekildeki gibi dengededir. 3. B ilg i: Yüklü b ir cisim, yanına konulan nötr b ir cism i etkiyle yükleyerek çeker. Yalıtkan zemin üzerin- k l de yanyana konulan iletken K ve L cisimleri birbirine elektriksel itme _ K kuvveti uygularken, yan yana konulan iletken K ile M ise birbirine çekme kuvveti uygulamıştır. Bu cisimlerden hangileri nötr olabilir? M <4-1 Cisimler bu durumdayken birbirlerine dokundurulup tekrar serbest bırakılırsa, aşağıdakilerden hangisindeki gibi dengede kalabilir? B) D) K m gr e m L A) Yalnız M B) Yalnız L C) Yalnız K D) K ya da L

25 17. SINIF Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi -1 3 Topraklama Olayı & Elektroskoplar 1 6TKINUK 6TKINUK Aşağıdaki nötr elektroskoplara iletken yüklü cisimler yaklaştırılıyor veya dokunduruluyor. Buna göre elektroskopların yapraklarının konumlarını çiziniz. Yaprakların ve topuzun yüklerini üzerinde gösteriniz. I Elektriklenme yollarındandır V Tesir (etki) ile elektriklenme e f l sebep olur II ile oluşur Elektrik yükü ile belirlenir olabilir i! III I Pozitif Yukarıdaki kavram haritasında I, II, III nolu kutuların içine gelmesi gereken kavramları aşağıdaki boşluklara yazınız.

26 Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi C6VRPU T ST 1. Aşağıdakilerden hangisi topraklamayı tam anlamıyla ifade eder? A) Cismi, nötr ve dev bir küre olan yerküreye dokundurarak nötrleme B) Cismi toprakla doldurma C) Toprağa sürterek elektrik yükleme D) Cismi toprağa dokundurarak yük miktarını artırma Yakınına hiç bir yüklü cismin yaklaştırılmadığı bir elektroskobun yapraklarının konumu ve üzerindeki yükler aşağıdakilerden hangisi gibi olamaz? B) C) % 2. Şekildeki yüksüz elektroskobun topuzuna (+) yüklü bir cisim yaklaştırılıyor. Buna göre elektroskobun yapraklarının durumu ve yük dağılımı aşağıdakllerden hangisindeki gibi olur? A) & B) C) D) f î 5. Şekildeki yapıya takılmış sivri metal çubukla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Paratoner olarak adlandırılır. B) Yıldırım düşmesinin olumsuz etkilerinden korunmak için takılır. C) Bulutla, metalin ucu arasında elektrik yükü boşalması sağlanarak çevreye zarar gelmesi engellenir. D) Özellikle çukur yerlerdeki en alçak binaların üzerine takılır. 3. < i f f l l Bulutla yer arasındaki yük boşalmasına yıldırım denir. Topraklanan bir cisim (+) yüklü ise (-) ile, (-) yüklü ise (+) yükle yüklenir. Bulutlar arasındaki yük geçişine şimşek denir. Yıldırım düşme ve fırtına risklerinin olduğu havalarda ağaç altına sığınmak, alınabilecek önemli önlemlerdendir. Yukarıdaki bilgilerin doğruluğu değerlendirilip bilgilerin yanındaki kutulara, bilgi doğru ise D, yanlış ise Y harfleri yazılıyor. Buna göre, kutuların son görünümleri aşağıdakilerden hangisindeki gibi olur? c fl fl fl i. i fl fl fl e fl fl fl 6. Bir cisimdeki elektrik yükü varlığını ve cinsini anlamamıza yarayan araç aşağıdakilerden hangisidir? A) Elektroskop C) Yük ölçer B) Elektrostatik D) Elektrik yükü 7. Aşağıdakilerden hangisi nötr bir elektroskop modelidir? A),î mx i 8. Yalıtkan sapından tutulan q (-) yüklü iletken küre, nötr elektroskobun topuzuna dokunduruluyor. Buna göre bu durumla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Elektroskobun yaprakları açılır. B) Elektroskop (-) yükle yüklenir. C) Cisimden elektroskoba (-) yük geçer. D) Dokundurulan cisim geri çekilince elektroskobun yaprakları tekrar kapanır.

27 7. SINIF. Adı / Soyadı Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi -1 4 Doğru Yanlış Elektrik Devresi ve Yüklerin Yolculuğu... \ 1 6TKİNÜK ETKİNLİK Şekildeki etkinlikte girişten başlanılarak kutu içinde verilen devrede ampulün ışık vermesi ya da vermemesi durumuna göre, oklar yönünde ilerleniyor. Hiç hata yapmadan ilerlenildiğinde hangi çıkışa ulaşıldığını alttaki kutuya yazınız. Ben bir elektrik devresi i kurmak istiyorum. Kurduğum devrede yanıp sönmesini kontrol edebileceğim bir ampul Erdem bulunsun istiyorum... Amacını yukarıdaki gibi açıklayan Erdem, yandaki düzeneği oluşturuyor. Amacına uygun bir devre oluşturabilmesi için Erdem in devreye aşağıdaki devre elemanlarından hangilerini ilave etmesi gerekir? Devre şemasını çizerek kutu içine gerekli devre elemanlarını yazınız. II J IL 1 T ı r ışık ışık ışık ışık verir vermez verir vermez d] i [iı i Pil Ampul Ulaşılacak çıkış kapısı: IV V 2 DOĞRU - VflNUŞ Anahtar Direnç Aşağıda verilen bilgileri doğru (D) veya yanlış (Y) olarak işaretleyiniz. ] 1. Elektrik akımı yüklerin hareketi ve titreşmesinden kaynaklanır. Gerekli devre elemanları ] 2. Elektrik akımının yönü pilin (-) kutbundan (+) kutbuna doğrudur. ] 3. Elektrik yükleri devrede pilin (-) kutbundan (+) kutbuna doğru hareket eder. ] 4. Bir elektrik devresinde pil, enerji kaynağı görevi görür. ] 5. Bir elektrik devresinde akımın geçişini kontrol etmemizi sağlayan devre elemanı ampuldür. BOŞLUK DOIDURMR Aşağıda verilen cümlelerdeki boşlukları uygun şekilde doldurunuz. 1. Negatif yüklerin titreşim hareketinden kaynaklanan enerji iletimine... denir. 2. Bir ampulün ışık verebilmesi için elektrik akımının... tamamlaması gerekir.

28 Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi - 14 c e /flp u TesT 1. Bir elektrik devresinde devreye enerji sağlayan devre elemanının sembolü aşağıdakilerden hangisidir? 2. A) C) B) D) m - 4. Bir elektrik devresindeki elektrik akımı, negatif yüklerin akışı ve yaptıkları titreşim hareketiyle enerjilerini tel boyu iletmesi ile gerçekleşir. Bir elektrik devresinde elektrik akımının yönü üretecin negatif kutbundan pozitif kutbuna doğru kabul edilir. İletkenin iki ucu arasında akım geçmesine sebep olan yüklerin enerji farkına gerilim denir. Anahtarın açık olduğu devre kapalı devre değildir. Yukarıdaki yargılar doğru ise karşısındaki kutucuğa yanlış ise x işaretlemesi yapılıyor. Buna göre doğru işaretleme aşağıdakilerden hangisi olmalıdır? A) / B> / C) x D> / X X / / / X / / / / X X Hazırladığı posterde bir elektrik devresindeki elemanları, bir su tesisatındaki parçalara benzeten Özge, şekildeki eşleştirmeleri yapıyor. Buna göre Özge nin hangi eşleştirmesi yanlıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 5. Devredeki elektrik enerjisi geçişine karşı zorluk gösteririm. Devreden akım geçişini ben kontrol ederim. Devredeki elektrik enerjisini, ışık ve ısı enerjisine dönüştürürüm. Üç devre elemanı yukarıdaki gibi konuşturuluyor. 3. Buna göre, aşağıdaki sembolleri gösterilen devre elemanlarından hangisi yukarıdaki ifadelerden birini söylemiş olamaz? I A) B) +ı - C) D) -VvVV- 6. Aşağıdaki elektrik devrelerinin hangisinde ampul ışık verir? Yukarıdaki elektrik devrelerinin hangisinde elektrik akımının yönü doğru gösterilmiştir? A) C) B) D) <s>- \ A) Yalnız I B) İv e li C) II ve III D) I, II ve

29 Adı / Soyadı Fen ve Teknoloji Haftalık Ödev İzleme Testi f Doğru Yanlış... Elektrik Akımını Ölçelim, Ölçü Aletleri Yandaki elektrik devresinde voltmetre 3 V, ampermetre 0,5 A değerini gösteriyor. Buna göre, aşağıdaki sorulan cevaplandırınız. ı 6TKINUK Ampermetre 3 6THINUK Aşağıdaki elektrik devrelerinde ölçü aletlerinin gösterdiği değerleri ya da ampullerin direnç değerlerini bularak kutulardaki boşluklara yazınız. a. Ampulün direnci kaç 2 dur? b. Ampule ait gerilim - akım grafiğini yan tarafa çiziniz. Gerilim (V) Voltmetre c. Aynı elektrik Akım (A) devresinde pil değiştirilmeden 2 Q dirençli bir ampul kullanılsaydı, ampermetre ve voltmetrenin göstereceği değerler ne olurdu? 5 V, i 0,4 A R = DOĞRU - YANLIŞ Aşağıda verilen bilgileri doğru (D) veya yanlış (Y) olarak işaretleyiniz. [ ] 1. Elektrik akımı ampermetre adı verilen ölçme aleti ile ölçülür. ] 2. Ampermetre devreye seri olarak bağlanır. ] 3. Devrede ampermetreden geçen akım şiddeti azalır. ] 4. Voltmetre bağlandığı uçlar arasındaki gerilimi ölçer. ] 5. Voltmetre devreye paralel olarak bağlanır. ] 6. Voltmetre üzerinden geçen akım oldukça büyüktür. [ ] 7. Ampermetre yerine voltmetre bağlanırsa, devre amacına uygun çalışmaz.

Besin Glikoz Zeytin Yağ. Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat. Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı. Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta

Besin Glikoz Zeytin Yağ. Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat. Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı. Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta SİNDİRİM SİSTEMİ KARBONHİDRAT PROTEİN Besin Glikoz Zeytin Yağ Parçalanma Yağ Ceviz Karbonhidrat Mide Enerji Gliserol Yapıcı Onarıcı Yemek Ekmek Deri Et, Süt, Yumurta Enzim Şeker Enerji Aminoasit YAĞ VİTAMİN

Detaylı

... 201.. - 201.. EĞİTİM ÖĞRETİM YILI / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ

... 201.. - 201.. EĞİTİM ÖĞRETİM YILI / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ... 201.. - 201.. EĞİTİM ÖĞRETİM YILI / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ÇALIŞMA SORULARI-14 /01/201.. Adı-Soyadı :... KONU: Genel Tekrar Sınıfı:. Numara: 1) Şekilde verilen

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #4

YGS ANAHTAR SORULAR #4 YGS ANAHTAR SORULAR #4 1) Düz ve çizgili kasları ayırt etmek için, I. Kasılıp gevşeme hızı II. Oksijensiz solunum yapma III. Çekirdeğin sayısı ve konumu IV. İstemli çalışma verilen özelliklerden hangileri

Detaylı

HAYALİMO EKİBİ 7. ÜNİTE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK / FİZİKSEL OLAYLAR

HAYALİMO EKİBİ 7. ÜNİTE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK / FİZİKSEL OLAYLAR ELEKTRİK YÜKLERİ VE ELEKTRİKLENME Kış aylarında kazağınızı çıkarırken saçınızdan bazı çıtırtılar geldiğini duymuşsunuzdur. Soğuk havalarda, kollarınızın ve bacaklarınızın hareketi, giysilerinizin birbirine

Detaylı

M O Q R L. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:...

M O Q R L. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... ADI: OYADI: o: ınıfı: Tarih.../.../... ADIĞI OT:... 1. ıknatıslarla ilgili olarak; I. Bir mıknatısın çekme özelliğinin fazla olduğu uç kısımlarına mıknatısın kutuları denir. II. Tek kutuplu bir mıknatıs

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ. Besinler ve Sindirim. Konu Testi. Sınıf Test-01. 1. Besin içeriği. 4. Sindirim. Pankreas öz suyu kalın bağırsağa dökülür.

FEN ve TEKNOLOJİ. Besinler ve Sindirim. Konu Testi. Sınıf Test-01. 1. Besin içeriği. 4. Sindirim. Pankreas öz suyu kalın bağırsağa dökülür. Besinler ve Sindirim Konu Testi Besin içeriği FEN ve TEKNOLOJİ 4. Sindirim Besinin kimyasal sonunda oluşan olarak sindirildiği yapıtaşları yer Pankreas öz suyu kalın bağırsağa dökülür. B ve K vitaminleri

Detaylı

... / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ÇALIŞMA SORULARI-14 10/01/2014. Adı-Soyadı :... KONU: Genel Tekrar

... / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ÇALIŞMA SORULARI-14 10/01/2014. Adı-Soyadı :... KONU: Genel Tekrar ... / 1. DÖNEM, 7. SINIFLAR FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ HAFTA SONU ÖDEVİ ÇALIŞMA SORULARI-14 10/01/2014 Adı-Soyadı :... KONU: Genel Tekrar Sınıfı:. Numara: 1) Şekilde verilen düzeneklerden hangisi ya da hangilerinde

Detaylı

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler Vücudumuzda aynı anda birçok karmaşık olayın birbirleriyle uyumlu bir şekilde gerçekleşmesi denetleyici ve düzenleyici sistemler tarafından sağlanır. Denetleyici ve

Detaylı

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ Çoğu kez yünlü kazağımızı ya da naylon iplikten yapılmış tişörtümüzü çıkartırken çıtırtılar duyarız. Eğer karanlık bir odada kazağımızı çıkartırsak,

Detaylı

Elektriklenme. Mustafa ÇELİK

Elektriklenme. Mustafa ÇELİK Elektriklenme Mustafa ÇELİK 1. Elektriklenme Yün kumaşa sürtülen ebonit çubuk ve ipek kumaşa sürtülen cam çubuk ile asılı durumda bulunan alüminyum folyo arasında bir çekim etkisi gözlenir. Yün kumaşa

Detaylı

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemi

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemi Fen Bilimleri 7. Sınıf Aşağıda, sindirim sistemi ile ilgili verilen ifadelerden doğru olanlarının yanına (, yanlış olanlarının yanına (Y) koyunuz. Aşağıda verilen resimde sindirim sistemi organlarının

Detaylı

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Boşaltım Sistemi

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Boşaltım Sistemi Fen Bilimleri 7. Sınıf. Ünite Aşağıda, boşaltım sistemi ile ilgili verilen ifadelerden doğru olanlarının yanına (), yanlış olanlarının yanına () koyunuz. Aşağıda verilen resimde sinir hücresinin kısımları

Detaylı

ELEKTROSTATİK Nötr (Yüksüz) Cisim: Pozitif Yüklü Cisim: Negatif Yüklü Cisim: İletken Cisimler: Yalıtkan Cisimler:

ELEKTROSTATİK Nötr (Yüksüz) Cisim: Pozitif Yüklü Cisim: Negatif Yüklü Cisim: İletken Cisimler: Yalıtkan Cisimler: ELEKTROSTATİK Elektrostatik; durgun elektrik yüklerinin birbirleriyle ilişkilerinden, atom altı parçacıklarının etkileşmesine kadar geniş bir sahada yer alan fiziksel olayları inceler. Atomun merkezinde

Detaylı

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI ŞEFKAT KOLEJİ İMFO 016 7.SINIF FEN SORULARI 1. A, B, C diye adlandırdığımız atom modelleri hakkında aşağıdaki bilgiler veriliyor. I. B modeli Atomun yapısında büyük boşluklar vardır düşüncesi ile A modelinin

Detaylı

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER Vücudumuzda, bir dakika içerisinde, sayamayacağımız kadar çok olay gerçekleşir. Duyuları algılamak, düşünmek, yürümek, konuşmak gibi birçok olay aynı anda gerçekleşir.

Detaylı

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur.

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elekton ve proton

Detaylı

Fen Bilimleri Kazanım Defteri

Fen Bilimleri Kazanım Defteri Fen Bilimleri Bir Bakışta Önemli noktalar... Akılda kalıcı özet bilgi alanları... Konu özetleri için ayrılmış bölümler... Boşluk doldurma alanları... Tudem önlendirme sınavlarında çıkmış sorular... 2 Konuyu

Detaylı

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK DURGUN ELEKTRİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında

Detaylı

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur.

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elektron ve proton

Detaylı

7.Sınıf Fen Bilgisi Yarıyıl Tatili Etkinliği

7.Sınıf Fen Bilgisi Yarıyıl Tatili Etkinliği 7.Sınıf Fen Bilgisi Yarıyıl Tatili Etkinliği A. Aşağıdaki cümleleri uygun sözcüklerle tamamlayınız. 1.Büyük moleküllü besin maddelerinin enzimler yardımıyla yapıtaşlarına ayrılmasına..denir. 2.Besin maddelerinin

Detaylı

Yüksüz (nötr) bir atomdaki elektronların ( ) yük toplamı, protonların (+) yük toplamına eşittir.

Yüksüz (nötr) bir atomdaki elektronların ( ) yük toplamı, protonların (+) yük toplamına eşittir. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elekton ve proton

Detaylı

ünite1 Fen Bilimleri Beş Duyumuz Beş Duyumuz 3. Burundaki kılları koparmak Çok sıcak cisimlere dokunmak

ünite1 Fen Bilimleri Beş Duyumuz Beş Duyumuz 3. Burundaki kılları koparmak Çok sıcak cisimlere dokunmak ünite1 Beş Duyumuz Beş Duyumuz Fen Bilimleri 1. Özgür Selin TEST 1 Kitapları okumamı sağlar. Annemin yaptığı kekin tadını almamı sağlar. Öğrencilerin sözünü ettiği duyu organları hangileridir? Özgür Selin

Detaylı

Fen ve Teknoloji 7. BOŞALTIM SİSTEMİ. Hazırlayan: NİHAT BAHÇE HAYAL BİLİMDEN DAHA ÖNEMLİDİR. ÇÜNKÜ BİLİM SINIRLIDIR.

Fen ve Teknoloji 7. BOŞALTIM SİSTEMİ. Hazırlayan: NİHAT BAHÇE HAYAL BİLİMDEN DAHA ÖNEMLİDİR. ÇÜNKÜ BİLİM SINIRLIDIR. KAZANIMLAR; BOŞALTIM SİSTEMİ. KARACİĞER: Proteinlerin kullanılması sonucunda amonyak açığa çıkmaktadır. Zehirli olan amonyağı daha az zararlı olması için üreye dönüştürmektedir. 1. Boşaltım sistemi ile

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma

Elektrik ve Manyetizma 5 Ünite Elektrik ve Manyetizma 1. Elektrostatik 2. Elektrik Akımı 3. Manyetizma 1 Elektrostatik Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 4. 3q F 2 q F 1 1. cam çubuk ipek kumaş d Etkinin tepkiye eşitliği

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #3

YGS ANAHTAR SORULAR #3 YGS ANAHTAR SORULAR #3 1) Bir insanın kan plazmasında en fazla bulunan organik molekül aşağıdakilerden hangisidir? A) Mineraller B) Su C) Glikoz D) Protein E) Üre 3) Aşağıdakilerden hangisi sinir dokunun

Detaylı

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER Boşaltım Sistemi İNSANLARDA BOŞALTIMIN AMACI NEDİR? VÜCUDUMUZDAN HANGİ ATIK MADDELER UZAKLAŞTIRILIR? İDRAR SU TUZ KARBONDİOKSİT BESİN ATIKLARI ÜRE ATIK MADDELERİ VÜCUDUMUZDAN HANGİ

Detaylı

X Y Z K L M. L o. K o. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... A) Grubu. 3. Soru doğru ise (D), yanlış ise (Y) ile işaretleyiniz.

X Y Z K L M. L o. K o. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... A) Grubu. 3. Soru doğru ise (D), yanlış ise (Y) ile işaretleyiniz. ADI: OADI: No: ınıfı: A) Grubu Tarih.../.../... ADIĞI NOT:.... oru doğru ise (D), yanlış ise () ile işaretleyiniz. a) Pozitif yüklü bir cismin çevresindeki elektrik alanın yönü... doğrudur. b) Dirençler...

Detaylı

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır.

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır. Fİİ TTİ. Bu testte 0 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi dakikadır... sal eksenleri çakışık, odak uzaklıkları sırasıyla f ve f olan tümsek ve çukur aynadan oluşan sistemde tümsek aynaya

Detaylı

Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır?

Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır? 1- l- ll- lll- ıv- Yukarıda verilen canlılardan hangisi ya da hangileri yaşamsal faaliyetini sürdürebilmek için beslenmek zorundadır? A) Yalnız ı B) ıı ve ııı C) ı, II, ıv D) Hepsi 2- A Kandaki zararlı

Detaylı

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ Çoğu kez yünlü kazağımızı ya da naylon iplikten yapılmış tişörtümüzü çıkartırken çıtırtılar duyarız. Eğer karanlık bir odada kazağımızı çıkartırsak,

Detaylı

Yukarıda Güneş Sistemimizde bulunan gezegenler Güneş e yakınlıklarına göre sıralanmış ve 1 den 8 e kadar numaralandırılmışlardır.

Yukarıda Güneş Sistemimizde bulunan gezegenler Güneş e yakınlıklarına göre sıralanmış ve 1 den 8 e kadar numaralandırılmışlardır. 8-9 EĞİTİM ÖĞRETİM ILI PUAN Adı :... Soyadı :... Sınıfı :... Numarası :... eneme. 7 8 ukarıda Güneş Sistemimizde bulunan gezegenler Güneş e yakınlıklarına göre sıralanmış ve den 8 e kadar numaralandırılmışlardır.

Detaylı

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler, vücudumuzda gerçekleşen olayların düzenli, birbiriyle uyumlu ve sorunsuz olması, hücrelerin bir araya gelerek oluşturduğu doku,

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 42 SİNDİRİM SİSTEMİ 1 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI Canlılar hayatsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için ATP ye ihtiyaç duyarlar. ATP yi ise besinlerden sağlarlar. Bu nedenle

Detaylı

Yiğit basit makineleri kullarak P yükünü yukarı doğru kaldırmak istiyor. Bu sistemde hangi basit makineyi kullanmamıştır?

Yiğit basit makineleri kullarak P yükünü yukarı doğru kaldırmak istiyor. Bu sistemde hangi basit makineyi kullanmamıştır? 1) 2) Yiğit basit makineleri kullarak P yükünü yukarı doğru kaldırmak istiyor. Bu sistemde hangi basit makineyi kullanmamıştır? A) Hareketli Makara B) Dişli C) Kaldıraç D) Sabit Makara 3) Yukarıda verilen

Detaylı

7. ÜNİTE - Beslenme İlkelerini Fiziksel Aktivite Programına Uygulamak. Bölüm -5- Beslenme ve sindirim ile ilgili kavramlar

7. ÜNİTE - Beslenme İlkelerini Fiziksel Aktivite Programına Uygulamak. Bölüm -5- Beslenme ve sindirim ile ilgili kavramlar 1 Sindirim sistemi Sindirim Sindirim kısaca, besinlerin kendilerini oluşturan yapı taşlarına kadar parçalanarak hücre zarından geçebilecek hale getirilmesi işlemidir. Sindirimin iki temel görevi vardır

Detaylı

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI ŞEFKAT KOLEJİ İMFO-201 7.SINIF FEN SORULARI 1. Kimyanın temel kanunları ile ilgili olarak etkinlikte verilen kişiler ve düşünceleri arasındaki eşleştirme çizgileri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak

Detaylı

FTR 205 Elektroterapi I. Temel Kavramlar. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem

FTR 205 Elektroterapi I. Temel Kavramlar. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem FTR 205 Elektroterapi I Temel Kavramlar yrd.doç.dr. emin ulaş erdem Elektrik, Akım, Gerilim Nedir? Elektriği anlamak için ilk olarak maddenin en kucuk birimi olan atomları anlamak gerekir. Atomlar bir

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482465 ISBN NUMARASI: 65482465! ISBN NUMARASI:

Detaylı

AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI ÜZERİNDE İŞARETLEYEREK YANITLAYINIZ? (90 PUAN)

AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI ÜZERİNDE İŞARETLEYEREK YANITLAYINIZ? (90 PUAN) AŞAĞIDAKİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULARI ÜZERİNDE İŞARETLEYEREK YANITLAYINIZ? (90 PUAN) 1) 4)Adrenalin hormonu hangi iç salgı bezi tarafından üretilir? A)Hipofiz bezi B)Böbreküstü bezi C)Pankreas bezi D)Tiroit

Detaylı

YGS Denemesi 01. III. Termodinamik enerjinin madde içinde nasıl yayıldığını ve nasıl iletildiğini inceler.

YGS Denemesi 01. III. Termodinamik enerjinin madde içinde nasıl yayıldığını ve nasıl iletildiğini inceler. Soru 1) YGS Denemesi 01 I. Mekanik cisimlerin hareketlerini ve nasıl etkileştiğini inceler. II. Elektrik maddenin yapısındaki elektron ve protonların sahip olduğu elektrik yükünü ve bu yüklerin neden olduğu

Detaylı

YGS FİZİK DENEME SINAVI 2

YGS FİZİK DENEME SINAVI 2 YGS FİZİK DENEME SINAVI 2 Açıklama: Bu deneme sınavında 14 fizik sorusu vardır. Deneme süresi 14 dakikadır. 2017 yılı fizik öğretimi kazanımlarına uygun olarak hazırlanmıştır. YGS konu dağılımına eşdeğer

Detaylı

Basit Makineler Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri

Basit Makineler Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 4 Basit Makineler Test Çözümleri 1 Test 1'in Çözümleri 1. Basit makinelerin içbirisi işten kazanç sağlayamaz. Hatta sürtünmelerden dolayı işten kayıp söz konusudur. I. öncül yanlıştır. Basit makineleri

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 05-06. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 4 05-06.SINIF FEN BİLİMLERİ TESTİ (LS ) DEĞERLENDİRME SINAVI - 4 Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAISI : 80 SINAV

Detaylı

8. SINIF FEN BİLİMLERİ

8. SINIF FEN BİLİMLERİ BASİT MAİNEER 1 Test 9 AZANIM AVRAMA TESTİ8. SINI EN BİİMERİ 1. Basit makineler ile ilgili, 4. I. uvvetten kazanç varsa yoldan da kazanç vardır. II. İşten kazanç sağlanır. III. İş kolaylığı sağlar. Yalnız

Detaylı

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Bilgiler I II III. Voltmetre ile ölçülür. Devredeki yük akışıdır. Ampermetre ile ölçülür. Devredeki güç kaynağıdır.

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Bilgiler I II III. Voltmetre ile ölçülür. Devredeki yük akışıdır. Ampermetre ile ölçülür. Devredeki güç kaynağıdır. 7.ÜNİTE BİLFEN YAYNCLK BİRLİKTE ÇÖZELİM 1. Aşağıda verilen ifadelerdeki boşlukları uygun kavramlar ile doldurunuz. ÀÀBir iletken içindeki negatif yüklerin hareketinden kaynaklanan düzenli ve devamlı enerji

Detaylı

DENGELİ BESLENME NEDİR?

DENGELİ BESLENME NEDİR? DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; süt ve ürünleri, et ve benzeri, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar dan hergün sizin için gerekli

Detaylı

5. Sınıf FEN BİLİMLERİ

5. Sınıf FEN BİLİMLERİ ÖR NE KL ER İ 5. Sınıf FEN BİLİMLERİ BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ TEST 1 3. Aşağıda verilen besin maddelerinden han- 1. gisinde protein miktarı en azdır? YI N &DQO ODU Q \DüDPODU Q V UG UH ELOPHOHUL E \ \ S

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB)

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB) ÖĞENME ALANI : FZKSEL OLAYLA ÜNTE 3 : YAŞAMIMIZDAK ELEKTK (MEB) B ELEKTK AKIMI (5 SAAT) (ELEKTK AKIMI NED?) 1 Elektrik Akımının Oluşması 2 Elektrik Yüklerinin Hareketi ve Yönü 3 ler ve Özellikleri 4 Basit

Detaylı

KALDIRAÇLAR. ise kuvvet kazancı vardır.

KALDIRAÇLAR. ise kuvvet kazancı vardır. Basit Makineler Günlük hayatta işlerimizi daha kolay yapmamızı sağlayan aletlere basit makine denir. Özellikleri 1- İş kolaylığı sağlarlar. 2- Kuvvetten kazanç sağlayabilir, ancak aynı oranda yoldan kayıp

Detaylı

Basit Makineler Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri

Basit Makineler Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri Basit akineler Test Çözümleri 1 Test 1'in Çözümleri 1. Basit makinelerin içbirisi işten kazanç sağlayamaz. Hatta sürtünmelerden dolayı işten kayıp söz konusudur. I. öncül yanlıştır. Basit makineleri terci

Detaylı

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK 3. ÜNİTE YAŞAMIMIZDAİ EETRİ Elektriklenme Elektrik Akımı Nedir? Seri ve Paralel Bağlama Bu ünitede öğrencilerin; Elektriklenme çeşitlerini ve teknolojideki uygulama alanlarını, Elektrik akımı ve gerilim

Detaylı

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Aşağıdaki resimleri inceleyerek resimlerdeki maddelerin iletken mi, yalıtkan mı olduğunu altlarındaki.

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Aşağıdaki resimleri inceleyerek resimlerdeki maddelerin iletken mi, yalıtkan mı olduğunu altlarındaki. 7.ÜNİTE BİFEN YAYNC BİRİTE ÇÖZEİM Aşağıdaki resimleri inceleyerek resimlerdeki maddelerin iletken mi, yalıtkan mı olduğunu altlarındaki boşluklara yazınız. Cam bardak Altın yüzük Gümüş kolye Porselen tabak

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma

Elektrik ve Manyetizma 5 Ünite Elektrik ve Manyetizma 1. Elektrostatik. Elektrik Akımı 3. Manyetizma 1 Elektrostatik Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 4. 3q F q F 1 1. cam çubuk ipek kumaş d Etkinin tepkiye eşitliği prensibine

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ. Besinlerin kimyasal sindirimi. Ağızda başlar değişimi. Karbonhidratların sindirimi. Enzimler sayesinde gerçekleşti.

SİNDİRİM SİSTEMİ. Besinlerin kimyasal sindirimi. Ağızda başlar değişimi. Karbonhidratların sindirimi. Enzimler sayesinde gerçekleşti. SİNDİRİM SİSTEMİ Besinlerin kimyasal sindirimi Ağızda başlar değişimi Karbonhidratların sindirimi Enzimler sayesinde gerçekleşti. Yutağa geldi besinler Fazla durmadı gittiler Yemek borusuna gelince Kaslar

Detaylı

Sarmal Yaylar esnek cisimler

Sarmal Yaylar esnek cisimler Sarmal Yaylar Kuvvet uygulandığında bazı cisimlerin şekillerinde değişiklikler olduğunu, uygulanan kuvvet ortadan kalktığında ise bu cisimlerin ilk şekillerine dönerler. Bu tür cisimlere, esnek cisimler

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER. 1. ÜNÝTE Vücudumuzdaki Sistemler SÝNDÝRÝM SÝSTEMÝ... 12. Ölçme ve Deðerlendirme... 16. Kazaným Deðerlendirme Testi - 1...

ÝÇÝNDEKÝLER. 1. ÜNÝTE Vücudumuzdaki Sistemler SÝNDÝRÝM SÝSTEMÝ... 12. Ölçme ve Deðerlendirme... 16. Kazaným Deðerlendirme Testi - 1... ÇNDEKLER 1. ÜNTE Vücudumuzdaki Sistemler SNDRM SSTEM... 12 Ölçme ve Deðerlendirme. 16 Kazaným Deðerlendirme Testi - 1... 18 BOÞALTIM SSTEM... 21 Ölçme ve Deðerlendirme. 23 Kazaným Deðerlendirme Testi -

Detaylı

Cisimlerin değişik yöntemlerle (+)pozitif veya (-) negatif elektrik yükü kazanmalarına elektriklenme denir. Negatif yük sayısı= 5

Cisimlerin değişik yöntemlerle (+)pozitif veya (-) negatif elektrik yükü kazanmalarına elektriklenme denir. Negatif yük sayısı= 5 ELEKTRİKLENME VE ELEKTROSKOP Elektriklenme: Cisimlerin değişik yöntemlerle (+)pozitif veya () negatif elektrik yükü kazanmalarına elektriklenme denir. Cisimlerede iki tür elektrik yükü vardır: 1. Pozitif(+)

Detaylı

EBRU ÖLMEZ FEN-atik Facebook Grubu TARIK ÖLMEZ

EBRU ÖLMEZ FEN-atik Facebook Grubu TARIK ÖLMEZ 1) Mitoz bölünmede gerçekleşen evreler aşağıda karışık olarak verilmiştir. 3) Periyodik cetveldeki I, II, III ve IV ile gösterilen yerlerde bulunan elementler için aşağıda verilen hangi bilgi doğrudur?

Detaylı

A BÖLÜMÜ NÜ DEĞERLENDİRELİM

A BÖLÜMÜ NÜ DEĞERLENDİRELİM A BÖLÜMÜ NÜ EĞERLENİRELİM A. Aşağıdaki resimde numaralar ile gösterilen bölümlerin neler olduğunu ve bu bölümlerin görevlerini noktalı yerlere kısaca yazınız. 1... 1 2 3............... 2 3...... B. Aşağıda

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HAREKET

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HAREKET MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HAREKET Bir Doğru Boyunca Hareket Konum ve Yer-değiştirme Ortalama Hız Ortalama Sürat Anlık Hız Ortalama ve Anlık İvme Bir Doğru Boyunca Hareket Kinematik, cisimlerin hareketini

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

CK MTP31 AYRINTILAR. 5. Sınıf Fen Bilimleri. Konu Tarama No. 01 Güneş in Yapısı ve Özellikleri. 02 Ay ın Yapısı ve Özellikleri

CK MTP31 AYRINTILAR. 5. Sınıf Fen Bilimleri. Konu Tarama No. 01 Güneş in Yapısı ve Özellikleri. 02 Ay ın Yapısı ve Özellikleri 5. Sınıf 01 Güneş in Yapısı ve Özellikleri 02 Ay ın Yapısı ve Özellikleri 03 Ay ın Hareketleri ve Evreleri Güneş, Dünya ve Ay 04 Güneş, Dünya ve Ay 05 Canlıları Tanıyalım - I 06 Canlıları Tanıyalım - II

Detaylı

G.M.P.O FEN BİLİMLERİ DERSİ 5. SINIF 1. DÖNEM 2. SINAV ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI A) Cümlelerin başına doğru ise D yanlış ise Y yazın.

G.M.P.O FEN BİLİMLERİ DERSİ 5. SINIF 1. DÖNEM 2. SINAV ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI A) Cümlelerin başına doğru ise D yanlış ise Y yazın. A) Cümlelerin başına doğru ise D yanlış ise Y yazın. ( _ ) Su ve mineraller vücutta düzenleyici olarak görev ( ) Yenilen besin maddelerinin kullanılabilir hale gelmesi yaparlar. için sindirim işleminden

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DUYU ORGANLARI 3 GÖRME DUYUSU VE GÖZ

ADIM ADIM YGS LYS Adım DUYU ORGANLARI 3 GÖRME DUYUSU VE GÖZ ADIM ADIM YGS LYS 159. Adım DUYU ORGANLARI 3 GÖRME DUYUSU VE GÖZ GÖRME DUYUSU VE GÖZ Vücudumuzdaki görme duyusu göz organında bulunur. Vücudumuzda göz içerisinde; Reseptör Mercek Sinirler görmeyi sağlayan

Detaylı

G.M.P.O. FEN 7. SINIF 1. DÖNEM 3. YAZILI ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARIDIR. 6)

G.M.P.O. FEN 7. SINIF 1. DÖNEM 3. YAZILI ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARIDIR. 6) 1) G.M.P.O. FEN 7. SINIF 1. DÖNEM 3. YAZILI ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARIDIR. 6) 7) 2) 8) 3) 4) 9) 5) 10) 11) G.M.P.O. FEN 7. SINIF 1. DÖNEM 3. YAZILI ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARIDIR. 15) 12) 16) 13). 17) 18) 14)

Detaylı

5. SINIF FEN BİLİMLERİ TESTİ A. 4. Şekilde bir elektrik devresi sembollerle gösterilmiştir.

5. SINIF FEN BİLİMLERİ TESTİ A. 4. Şekilde bir elektrik devresi sembollerle gösterilmiştir. 1. Şeffaf özdeş dinamometrelere, üzerine ağırlıkları yazılmış farklı cisimler takıldığında şekillerdeki gibi duruyor. Şekilde. dinamometrenin doğru ölçüm yaptığı bilinmektedir. V 3. Ali bir cismi aynı

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ BASİT MAKİNALAR

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ BASİT MAKİNALAR MEKATRONİĞİN TEMELLERİ BASİT MAKİNALAR Basit Makine Kuvvetin yönünü ve büyüklüğünü değiştiren araçlara basit makine denir. Ayrıca basit makineler, küçük bir kuvvetle büyük kuvvetleri yenmek ya da dengelemek

Detaylı

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER Basit Makineler Basit Makine Nedir? Günlük hayatımızda yaptığımız işleri kolaylaştırmak için bir takım araçlar kullanırız. Bir kuvvetin yönünü, büyüklüğünü ya da bir kuvvetin hem büyüklüğünü hem de yönünü

Detaylı

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ. Çözümler MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ Biyoloji dersinden 8.sınıflar için Belediye Yarışması TOPLAM PUAN 100 Çözümler 1. Verilen resimde insan vücuduna bulunan dokuz tane organik sistem gösterilmiştir. Her birinin

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

Basit Makineler Kazanım Kontrol Sınavı

Basit Makineler Kazanım Kontrol Sınavı 1. Basit Makineler Kazanım Kontrol Sınavı 3. Aşağıdaki basit makineler de uygulanan kuvvetin ve yükün hareket yönü verilmiştir. Hangi gösterimde yanlış yapılmıştır? ( Oklar yönleri göstermektedir.) Yukarıdaki

Detaylı

ÜNİTE: KUVVET ve HAREKETİN BULUŞMASI - ENERJİ KONU: İş Yap, Enerji Aktar

ÜNİTE: KUVVET ve HAREKETİN BULUŞMASI - ENERJİ KONU: İş Yap, Enerji Aktar ÜNTE: UVVET ve HAREETN BUUŞMASI - ENERJ ONU: ş ap, Enerji Aktar ÖRNE SORUAR VE ÇÖZÜMER. = 0 N Sürtünmesi önemsiz yatay düzlemde durmakta olan cismi 0 N luk kuvvetin etkisinde 4 metre yer değiştirmiştir.

Detaylı

BOŞALTIM SİSTEMİ ORGANLARI

BOŞALTIM SİSTEMİ ORGANLARI BOŞALTIM SİSTEMİ BOŞALTIM NEDİR? O Vücudumuzda gerçekleşen olaylar sonucunda oluşan karbondioksit, üre, tuz, fazla miktarda bulunan su gibi atık maddelerin dışarı atılmasına boşaltım denir. BOŞALTIM SİSTEMİ

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 ADIM ADIM YGS LYS 184. Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 2) Geri Emilim (Reabsorpsiyon) Bowman kapsülüne gelen süzüntü geri emilim olmadan dışarı atılsaydı zararlı maddelerle birlikte yararlı maddelerde kaybedilirdi.

Detaylı

ENERJİ. Konu Başlıkları. İş Güç Enerji Kinetik Enerji Potansiyel Enerji Enerji Korunumu

ENERJİ. Konu Başlıkları. İş Güç Enerji Kinetik Enerji Potansiyel Enerji Enerji Korunumu ENERJİ Konu Başlıkları İş Güç Enerji Kinetik Enerji Potansiyel Enerji Enerji Korunumu İş Bir cisme uygulanan kuvvet o cismin konumunu değiştirebiliyorsa, kuvvet iş yapmış denir. İş yapan bir kuvvet cismin

Detaylı

7.Sınıf FEN BİLİMLERİ. Besinler ve Sindirimi Konu Testi. 1. Ünite / Vücudumuzdaki Sistemler. Test Besin içeriği

7.Sınıf FEN BİLİMLERİ. Besinler ve Sindirimi Konu Testi. 1. Ünite / Vücudumuzdaki Sistemler. Test Besin içeriği Besinler ve Sindirimi onu Testi FEN BİİMERİ 7.Sınıf Test-01 1. Besin içeriği Besinin kimyasal olarak sindirildiği yer Sindirim sonunda oluşan yapıtaşları 4. Pankreas öz suyu kalın bağırsağa dökülür. İnce

Detaylı

5. SINIF FEN BİLİMLERİ KUVVETİN BÜYÜKLÜĞÜNÜN ÖLÇÜLMESİ 50 N B C

5. SINIF FEN BİLİMLERİ KUVVETİN BÜYÜKLÜĞÜNÜN ÖLÇÜLMESİ 50 N B C 1-1- 50 N 50 N 50 N A B C Şekilde özdeş dinamometrelerin ucuna asılan A, B ve C cisimlerinin ağırlıkları arasındaki doğru ilişki aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) A > B > C

Detaylı

1 Elektrik Yükleri. Test 1 in Çözümleri. Dokunma sırasında her küre kendi yarıçapıyla orantılı yük alır. K ve L nin dokunması ile yük dağılımı;

1 Elektrik Yükleri. Test 1 in Çözümleri. Dokunma sırasında her küre kendi yarıçapıyla orantılı yük alır. K ve L nin dokunması ile yük dağılımı; 1 Elektrik Yükleri 1 Test 1 in Çözümleri 3. 1. P R S M r r 3r d ve kürelerinin yükleri q olarak verilmiştir. Bu durumda küresi, R küresinden elektronları kendine doğru çekerek, R nin sol yanını () ile

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJÝ. 1. ÜNiTE. Vücudumuzda Sistemler

FEN ve TEKNOLOJÝ. 1. ÜNiTE. Vücudumuzda Sistemler 1. ÜNiTE Vücudumuzda Sistemler VÜCUDUMUZDA SÝSTEMER ETiNi 1 SÝNDÝRÝM SÝSTEMÝ ORGANARINI TANIYAIM azaným: Sindirim sistemi organlarýný þekil üzerinde kavratýr. Ýnsanlardaki sindirimde görev alan organlar

Detaylı

BASİT MAKİNELER BEKİR ASLAN

BASİT MAKİNELER BEKİR ASLAN BASİT MAKİNELER BEKİR ASLAN BASİT MAKİNELER BASİT MAKİNE ÇEŞİTLERİ *Sabit makara *Hareketli makara *Palanga *Kaldıraç *Eğik düzlem *Çıkrık *Dişli çarklar *Kasnaklar *Kama BASİT MAKİNE ÖZELLİKLERİ *Basit

Detaylı

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME Canlıların kendine benzer yavrular oluşturmasına üreme denir. Üreme tüm canlılar için ortak özellik olup canlının neslinin devamlılığını sağlar. Canlılar neslini devam

Detaylı

FEN BİLİMLERİ TESTİ. Bu testte, Fen Bilimleri alanına ait 20 soru bulunmaktadır. Bu testin çözümü için önerilen süre 40 dakikadır.

FEN BİLİMLERİ TESTİ. Bu testte, Fen Bilimleri alanına ait 20 soru bulunmaktadır. Bu testin çözümü için önerilen süre 40 dakikadır. EN BİLİMLERİ TESTİ Bu testte, en Bilimleri alanına ait soru bulunmaktadır. Bu testin çözümü için önerilen süre 40 dakikadır. 8. SINI 1. Bir NA modelinin tek zinciri şekilde verilmiştir. C G T C G A C G

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A S 2 FİZİ TESTİ. Bu testte 0 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Fizik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. Aşağıdakilerden hangisi momentum birimidir? joule joule A) B) newton saniye weber

Detaylı

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0 ĐŞ GÜÇ ENERJĐ Đş kelimesi, günlük hayatta çok kullanılan ve çok geniş kapsamlı bir kelimedir. Fiziksel anlamda işin tanımı tektir.. Yapılan iş, kuvvet ile kuvvetin etkisinde yapmış olduğu yerdeğiştirmenin

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller eşitlendiğinde yani

Detaylı

Günlük yaşantımızda işlerimizi kolaylaştırmak için kullandığımız, bir yada. iki parçadan oluşan araçlara BASİT MAKİNELER denir.

Günlük yaşantımızda işlerimizi kolaylaştırmak için kullandığımız, bir yada. iki parçadan oluşan araçlara BASİT MAKİNELER denir. BASİT MAKİNELER Günlük yaşantımızda işlerimizi kolaylaştırmak için kullandığımız, bir yada iki parçadan oluşan araçlara BASİT MAKİNELER denir. Basit Makinelerin Özellikleri Basit makineler, kuvvetin doğrultusunu,

Detaylı

1 elemanter yük = 1, C

1 elemanter yük = 1, C ELEKTRİK Elektrik, çağımızda eğitilmiş her insanın bilmesi gereken bir kavramdır. Kullandığımız birçok araçta elektrik ve manyetizma yasaları rol oynar: Radyo, televizyon, bilgisayar ve otomobil bunlardan

Detaylı

3.ÜNİTE BÖLÜMLER. 1. Kuvvetin Ölçülmesi KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME. Kuvvetin Ölçülme ve Sürtünme ünitesinde öğreneceklerimiz;

3.ÜNİTE BÖLÜMLER. 1. Kuvvetin Ölçülmesi KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME. Kuvvetin Ölçülme ve Sürtünme ünitesinde öğreneceklerimiz; BASİTFEN.COM 3.ÜNİTE KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME BÖLÜMLER basitfen.com Kuvvetin Ölçülme ve Sürtünme ünitesinde öğreneceklerimiz; Kuvvet en basit şekliyle itme ve çekme olarak tanımlanabilir. Kuvvet

Detaylı

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR?

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun, büyümesi yenilenmesi çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasıdır. Ş. İKİBUDAK BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ SAĞLIKLI BİR Y AŞAMIN

Detaylı

İNSAN VÜCUDU Hücre: İnsan vücudunun en küçük yapı taşına hücre denir. Hücrenin beslenmesinde hücre zarı yardımcı olur. İnsan Yapısı: Hücreler birleşerek dokuları,dokular birleşerek organları, organlar

Detaylı

DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR

DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR Duyu Algılama, Tepki Verme ve Beyin Algılama beyinsel analiz tepki Sıcaklık, ışık, ses, koku duyu reseptörleri: elektriksel uyarılara dönüşür Uyarı beyin korteksindeki talamus

Detaylı

> > 2. Kaplardaki sıvıların sıcaklığı 70 o C ye getirilirse sahip oldukları ısı miktarlarını sıralayınız.

> > 2. Kaplardaki sıvıların sıcaklığı 70 o C ye getirilirse sahip oldukları ısı miktarlarını sıralayınız. 1. Tost makinesinin ısınması 2. Hızlı giden arabanın fren yapmasıyla lastiklerin ısınması 3. Yazın güneşte kalan suyun ısınması 4. Odunun yanması 5. Ütünün ısınması 6. Koşu bandında tempolu yürüyen adam

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI

11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 11. SINIF KONU ANLATIMI 43 SİNDİRİM SİSTEMİ 2 SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI 4) Mide Tek gözlü torba şeklinde olan, kaburgaların ve diyaframın altında karın boşluğunun sol üst bölgesinde, yemek borusu ve ince

Detaylı

S Kırmızı Kırmızı Öz ısıları tabloda verilen eşit kütleli A,B,C ve D maddeleri 5dk aynı kabın içinde ısıtılıyor.

S Kırmızı Kırmızı Öz ısıları tabloda verilen eşit kütleli A,B,C ve D maddeleri 5dk aynı kabın içinde ısıtılıyor. 2016/2015 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI KOCATEPE ORTAOKULU FEN VE TEKNOLOJĠ DERSĠ 8.SINIFLAR 2.DÖNEM 1.YAZILI Adı Soyad: No: Sınıf: Aşağıdaki bulmacayı çözünüz.(10x1p) Aşağıdaki grafikte kaptaki maddenin ph değişimi

Detaylı

2- Tek yumurta ikizleri olan Ceyda ve Şeyda yı gören arkadaşları şu yorumları yapmışlardır.

2- Tek yumurta ikizleri olan Ceyda ve Şeyda yı gören arkadaşları şu yorumları yapmışlardır. 1-3- Fen Bilimleri öğretmeni Yusuf tan tahtada verilen kavramları basitlik karmaşıklık özelliklerine göre eşleştirmesini istemiştir. Yusuf aşağıdakilerden hangisini yaparsa doğru yapmış olur? A)1-a B)1-b

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU 11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU DUYU ORGANLARI Canlının kendi iç bünyesinde meydana gelen değişiklikleri ve yaşadığı ortamda mevcut fiziksel, kimyasal ve mekanik uyarıları alan

Detaylı

3- Destek ve Hareket Sisteminin (Kasların) Çalışması :

3- Destek ve Hareket Sisteminin (Kasların) Çalışması : KAS SİSTEMİ İskelet sistemindeki kemiklerin üzerini örten, iç organların yapısına katılarak vücudun ve iç organların hareket etmesini sağlayan kasların oluşturduğu sisteme kas sistemi denir. a) Kasların

Detaylı