PSİKOTERAPİ VE DALGALAR. Prof. Dr. Erol GÖKA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PSİKOTERAPİ VE DALGALAR. Prof. Dr. Erol GÖKA"

Transkript

1 PSİKOTERAPİ VE DALGALAR Prof. Dr. Erol GÖKA

2 Akademide en çok tanımlanan iki kavram: Kültür ve psikoterapi

3 Hekimin hastayı etkilemek için kullandığı psikolojik yöntemlerin bütünü (TDK) Hekimin hastayı sağaltmakta yararlandığı, uyguladığı psikolojik araçların tümü (Ali Püsküllüoğlu, Türkçe Sözlük) Zihinsel bozukluklarda belirtileri gidermek, davranışları değiştirmek ve kişiliği geliştirmek için eğitimli bir uzmanın, bir kişi ya da grupla birlikte yürüttüğü tedavi yöntemi (AnaBritannica)

4 Rahatlıkla bilimsel ilerleme denemediği kesin ama gelişme ya da yenilenme denilebilir mi?

5 Psikoterapi, modern tıbbın içinde ortaya çıkmış bir alan ama bugün psikolojik bilimlerden, rehberlik ve danışma hizmetlerine uzanan hatta kişisel gelişim, yaşam koçluğu, manevi rehberlik gibi adlar altında akademi ve meslek-dışı yeni uygulamalardan etkilenerek değişiyor.

6 Psikoterapi son tahlilde bir tekniğe dayalı uygulama. Ancak insanın değişimine odaklandığı için mutlaka bir gelişim ve tedavi teorisine yaslanmak durumunda. Uygulamacı (terapist), amaçladığı davranış değişimini başarabilmek için danışanına rehberlik ederken bir teoriye ihtiyaç duyuyor.

7 APA Psikoloji Sözlüğü, teoriyi birbiriyle ilişkili bir dizi fenomeni tahmin eden ya da tahmin etme iddiasında olan bir prensip veya birbiriyle ilişkili prensipler bütünü olarak tanımlar. Psikoterapide bir teori, insan düşüncesini, davranışını ve onlardaki değişimi açıklamak üzere kullanılan prensipler bütünüdür.

8 İş sadece teoriye gelip dayandı mı, denetlenemez bir proliferasyon kaçınılmaz! -Yaklaşık 10 yıl içinde sadece Viyana da üç Okul (Freud, Adler, Frankl) -Eklektik ve integratif yaklaşım için çabalamalar -Eş, aile, grup, kültüre özgü durumlar???

9 Dalga mı geçiyorsun! Bugün itibariyle nispeten kısa akademik tarihine rağmen o kadar çok psikoterapi yaklaşımı ortaya çıkmıştır ki, farklı teori ekolleri genellikle çıkış zamanları hesaba katılarak dalgalar şeklinde anılıyor. I. II. Ve III Dalga terimleri, bu amaçla kullanılıyor.

10 Aslında iki çeşit dalga var! Birincisi bir psikoterapi ekolünün (ya da akraba ekollerin) kendi içlerindeki ayrışmaya bağlı olarak ortaya çıkan dalga İkincisi ise tüm psikoterapi ekollerini aynı zamanda etkileyen, adeta zamanın ruhu diyebileceğimiz tarihsel-toplumsal değişime bağlı dalgalanma

11 Psikanalizin ve ondan köken alan psikodinamik yaklaşımın kütüphaneler dolduracak külliyatıyla kafamızı karıştırmayalım ya da onu en sona bırakalım.

12 Mesela davranışçı yaklaşımı ele alalım Klasik davranışçılık, psikanalizin psişik olayları tamamen gözlemlenemeyen bilinçdışı iç-güçlerle açıklamasına bir tepki olarak gözlemlenebilir dış etkilerle açıkladı ve 1970 lere kadar egemen oldu. Ancak, daha sonra bilişsel yaklaşım ortaya çıktı.

13 Klasik davranışçılık açıklamakta yetersiz kaldı: İnsanlar aynı ortamda neden aynı uyaranlara, farklı tepkiler veriyor? (Biliş ve duygu boyutunun ihmali) Hayvan öğrenmesinde bile şartlı pekiçtireç şart değil ki! İnsan zihninin tıpkı bilgisayar gibi kendisine gelen girdileri işlemleyen bir bilgi işleme sürecine sahip olduğunun anlaşılması

14 Üstelik psikanaliz kökenli teorisyenler, davranışçılıkta ikinci dalgayı başlattılar. Aaron T. Beck Albert Ellis 40 yıldır tüm psikolojik bilimlerde ikinci dalganın bariz etkisi görüldü; CBT dallanıp budaklandı.

15 Bilişsel davranışçı psikoterapilerde 3. dalga yine de engellenemedi. Problem Solving Therapy Acceptance Commitment Therapy Mindfulness Based Cognitive Therapy Mindfulness Based Stress Reduction Dialectical Behavior Therapy Functional Analytic Psychotherapy Integrative Behavioral Couples Therapy

16 CBT de 3. dalgayı oluşturan faktörler Kabullenme Farkındalık Bilişsel ayrışma Diyalektik değerler Maneviyat ve ilişkiler

17 Düşünce içeriklerine değil düşünme biçimlerine yönelme Psikolojik fenomenlerin yalnızca formlarına değil, bağlamlarına ve işlevlerine duyarlı kalınmakta, dolayısıyla doğrudan ve didaktik stratejilerden daha çok bağlamsal ve yaşantısal değişim stratejilerine vurgu yapılmaktadır. (Steven C. Hayes)

18 Peki bir de ana dalgadan yani zamanın ruhu ndan bakacak olursak: Birinci dalga psikoterapiler, genellikle Freudyen psikolojiyi ve psikanalizi içerir. Hala birçok terapist tarafından tercih edilirler. Pratik eleştiriler: Seansların yapılandırılmaması, terapistin pasif rolü ve terapide ilerlemenin çok yavaş olmasıdır.

19 Birinci Dalga Psikoterapiler.. Hastalık yönelimlidir Patolojiyi, defisitleri, travmayı, geçmiş nedenleri inceler. Birinci dalgada terapist, tek söz sahibidir ve teori tarafından motive edilir.

20 2. Dalga, 2. Dünya Savaşı nın ardından geldi. CBT, bu dalganın sembol terapisidir. Ampirik ölçüm ve bilimsel görünüm esastır. Bu terapiler, 1. Dalga terapilere göre daha kısa süreli ve hedefe yöneliktir; danışanın daha çok ilgisini çekmek isterler. Danışanlar daha etkindir ve içgörü kazanmak, şart olmayabilir.

21 2. Dalga terapileri, bilimsel görünümleri nedeniyle özellikle akademide çok taraftar buldu. Daha etkin olduğu iddialarına rağmen araştırmalar, farklı psikoterapilerin birbirlerine üstün olmadıklarında ısrarlı

22 Psychotherapy Outcome Research Roughly two-thirds of a group of neurotic patients will recover or improve to a marked extent within about two years of the onset of their illness, whether they are treated by means of psychotherapy or not Eysenck, Hans (1952). The Effects of Psychotherapy: An Evaluation, Journal of Consulting Psychology, 16:

23 2/3 of people who seek therapy are improved vs. 1/3 of people who don t seek therapy Lambert, M. J. (1992) Implications of outcome research for psychotherapy integration. In J. C. Norcross & M. R. Goldfried (Eds.), (2005) Handbook of psychotherapy integration. (pp ). New York: Basic Books.

24 Common Factors Client factors Therapy relationships Placebo/positive expectancy Theory technique

25 İkinci dalga Psikoterapiler Şimdiye odaklıdır. Şu an var olan ya da süregelen nedenleri inceler. Terapist burada da 1. dalgada olduğu gibi tek söz sahibidir ve teori tarafından motive edilir.

26 2. Dalga Davranışsal CBT/ bilişsel Aile sistemleri GESTALT EMDR/ enerji terapilerini içine alır.

27 Gelelim 3. Dalga Psikoterapilere Dalga denildiğinde genellikle 1980 sonrası postmodern zamanlarda ortaya çıkan yönelimler kast edilir. Terapistler ve gözlem sanıldığı gibi nesnel, sorun asla tam gördüğümüz gibi değildir. Bakış, patoloji ve hastalıktan sağlık, iyilik ve güçlerimize çevrilmelidir. Psikoterapi, karşılıklı bir işbirliği çağrısıdır.

28 1. Dalga geçmiş, 2. Dalga şu ana odaklıyken 3. Dalga geleceğe odaklanır. Neden odaklı değil çözüm odaklıdır. Diğer iki dalgadan farklı olarak sadece terapistin uzman ve yönlendirici olduğu bir terapi değildir, danışanla terapist işbirliği içerisinde birlikte hareket eder. 1. ve 2. dalga, tamamen teori dayanaklıyken 3. dalga psikoterapiler bireye özgü bakış açısını benimser. 3. dalga çareleri, beceri ve ustalaşmayı esas alır.

29 3. Dalga psikoterapilerde danışanın ve sürece katılımının niteliği, terapötik başarının en önemli öğesidir. Danışan, sorunun incelenme sürecine ne kadar dahil edilirse arzulanan sonuca o kadar yaklaşılır.

30 3. Dalga özellikleri zamanın ruhunu yansıtıyorsa, bu durum, psikodinamik psikoterapiler için de geçerli mi?

31 Kesinlikle, evet 1. dalga psikodinamik yaklaşım klasik Freudculuk ve versiyonlarından ibaretti. 2. dalgada en genel olarak Ego Psikolojisi, Nesne İlişkileri ve Kendilik Psikolojisi ekolleri psikodinamik yaklaşıma ilave oldu.

32 3. Dalga özelliklerinin geçerli olduğu günümüz postmodern koşullarında ise; Psikodinamik yaklaşımı oluşturan bu dört ana ekolün değişik biçimdeki amalgamları, psikodinamik psikoterapistlerin bakışlarını belirliyor. Psikodinamik psikoterapistler, ayrıca şöyle veya böyle 3. dalga ilkelerini rehber ediniyorlar veya edinecekler.

33 Edwin R. Wallace ın da söylediği gibi: Ne sezgi, duygu,düşlem, biçim ve örüntüyü vurgulamasına karşın bir sanat olduğuna, ne de sistematik bir kuram ve gözlem bütününden yararlanmasına ve kesin belirli yasaları olmamasına karşın bir bilim olduğuna inanıyorum: Psikoterapi, ikisinin kesiştiği bölgede yerleşmiştir. Başka bir deyişle, sanattan daha sistematik, kişisel olarak daha az yenilikçi; bilimden daha az kesin, artistik olarak daha yaratıcı bir zanaattır.

34 TÜRKİYE DE PSİKİYATRİ POLİKLİNİĞİ VE PSİKOTERAPİ Prof Dr EROL GÖKA

35 Kişiler arası ilişkilerde sorunlar yaşayan, eksen 2 tanısı önde olan ya da eksen 1 tanısının tedavisinde güçlükler çıkaran, psikopatolojiden ziyade yaşam sorunlarından ve baş etme yetersizliklerinden yakınan hastalar

36 Dikkatiniz ve sabrınız için çok teşekkürler

Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc

Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I 20-21 Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc PSİKOTERAPİ-DER Telefon: 0(532) 160 23 78, 0(541) 963 89 87 Email: psikoterapider@gmail.com www.psikoterapiegitimleridernegi.org

Detaylı

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİLERİN TARİHÇESİ

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİLERİN TARİHÇESİ BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİLERİN TARİHÇESİ Bilişsel-Davranışçı Terapi (Cognitive-Behavioral Therapy--CBT) Akılcı Duygusal Davranış Terapisi (Rational Emotive Behavior Therapy) Bilişsel Terapi (Cognitive

Detaylı

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ Psikolojik bozukluklar nasıl iyileştirilir? Tedavi için uygun kişi kimdir? En mantıklı tedavi yaklaşımı hangisidir? Bir terapi biçimi diğerlerinden daha iyi midir? Herhangi

Detaylı

Psikoterapide güncel yaklaşımlar (PSY 405) Ders Detayları

Psikoterapide güncel yaklaşımlar (PSY 405) Ders Detayları Psikoterapide güncel yaklaşımlar (PSY 405) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Psikoterapide güncel yaklaşımlar PSY 405 Seçmeli 3 0 0 3 5 Ön Koşul

Detaylı

Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0

Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0 Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0 Kitapta yer alan bölümlerin sorumluluğu yazarlarına aittir 1.Baskı 2014 Bu kitabın basım,yayın

Detaylı

Asistanlıkta Psikoterapi Eğitimi Neden Önemlidir? Doğan Şahin İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Sosyal Psikiyatri Servisi

Asistanlıkta Psikoterapi Eğitimi Neden Önemlidir? Doğan Şahin İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Sosyal Psikiyatri Servisi Asistanlıkta Psikoterapi Eğitimi Neden Önemlidir? Doğan Şahin İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Sosyal Psikiyatri Servisi Başta ABD olmak üzere birçok ülkede tıp ve uzmanlık eğitiminde (psikiyatri dışı)temel

Detaylı

KLİNİK PSİKOLOJİ DOKTORA PROGRAMI AKADEMİK KADRO

KLİNİK PSİKOLOJİ DOKTORA PROGRAMI AKADEMİK KADRO KLİNİK PSİKOLOJİ DOKTORA PROGRAMI AKADEMİK KADRO Prof. Dr. Sefa Saygılı Prof. Dr. Haşim Ercan Özmen Prof. Dr. Serhat Çıtak Prof. Dr. Can Tuncer Doç. Dr. Gaye Saltukoğlu Doç. Dr. Işıl Bilican Yurteri Doç.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1. Bölüm. 2. Bölüm. vii

İÇİNDEKİLER. 1. Bölüm. 2. Bölüm. vii İÇİNDEKİLER ön SÖZ xix 1. Bölüm klinik psikolog olmak Bölümün Hedefleri 1 Mesleği Tanımlama 1 Dört Farklı Psikoloğun Sorunları ve Sorumlulukları 2 Bir Klinik Psikoloji Öğrencisi 2 Klinik Psikolog A Genel

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36.

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36. İÇİNDEKİLER Bölüm 1. Bilişsel Davranış Terapisine Giriş 1 Bilişsel Davranış Terapisi Nedir? 2 Bilişsel Davranış Terapisinde Altta Yatan Teori Nedir? 3 Araştırmalar Ne Diyor? 4 Beck, Bilişsel Davranış Terapisini

Detaylı

RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER

RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER Sağlık Dünya Sağlık Örgütü tanımlaması Biyolojik, ruhsal ve sosyal iyilik hali. Tıp Özgül bir kurama ve bu kuramdan biçimlenen yöntemle belirlenen uygulamalarla biyolojik,

Detaylı

Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT)

Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) İstanbul Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) Teorik & Uygulamalı Eg itimi Eğitim koordinatörü: Dr.Fatih Yavuz Eğitimciler:Dr.Fatih Yavuz, Dr. Hasan T. Karatepe, Dr. Sevinç Ulusoy, Dr. Ahmet Nalbant Bağlamsal

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1 PSİKANALİTİK KURAMLAR...1

İÇİNDEKİLER 1 PSİKANALİTİK KURAMLAR...1 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 PSİKANALİTİK KURAMLAR...1 A. FREUD VE PSİKANALİZ...1 GİRİŞ...1 FREUD UN KISA YAŞAM HİKÂYESİ...1 KURAMIN ANAHATLARI...3 Topoğrafik Kuram...3 Yapısal Kişilik Kuramı...4 Cinsellik...6

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ TIPSAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ. Doç. Dr. Lü)ullah Beşiroğlu

DAVRANIŞ BİLİMLERİ TIPSAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ. Doç. Dr. Lü)ullah Beşiroğlu DAVRANIŞ BİLİMLERİ TIPSAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Lü)ullah Beşiroğlu DAVRANIŞ (Behavior): Organizmanın doğrudan veya dolaylı olarak gözlenebilen tüm etkinlikleridir. Duygular, tutumlar, zihinsel süreçler

Detaylı

Kişilik Psikolojisi (PSY 401) Ders Detayları

Kişilik Psikolojisi (PSY 401) Ders Detayları Kişilik Psikolojisi (PSY 401) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kişilik Psikolojisi PSY 401 Güz 3 0 0 3 7 Ön Koşul Ders(ler)i PSY301, Dersi

Detaylı

ÇOCUK ve ERGEN BDT EĞİTİMİ. 4 Modül - 64 Akademik Saat. Çocuk ve Ergen Odaklı. Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi Bilgilendirme Klavuzu EĞİTİMCİ

ÇOCUK ve ERGEN BDT EĞİTİMİ. 4 Modül - 64 Akademik Saat. Çocuk ve Ergen Odaklı. Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi Bilgilendirme Klavuzu EĞİTİMCİ ÇOCUK ve ERGEN BDT EĞİTİMİ 4 Modül - 64 Akademik Saat Çocuk ve Ergen Odaklı Bilgilendirme Klavuzu EĞİTİMCİ APAMER Aktüel Psikolojik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi tarafından organize edilen Uzman Psikolog

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ 2. BÖLÜM DANIŞMANLARIN İŞLEVLERİ VE ÇALIŞMA ALANLARI

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ 2. BÖLÜM DANIŞMANLARIN İŞLEVLERİ VE ÇALIŞMA ALANLARI İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ I. DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİNE GİRİŞ... 3 A. Danışmanlığın Tanımı... 4 B. Rehberliğin Tanımı... 4 C. Psikoterapinin Tanımı... 5 D. Danışmanlık...

Detaylı

İçindekiler Ön Söz XİX Giriş 1 Kuram Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Kuramları 5 Konuların Düzenlenmesi

İçindekiler Ön Söz XİX Giriş 1 Kuram Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Kuramları 5 Konuların Düzenlenmesi İçindekiler 1. Konu Ön Söz XİX Giriş 1 Kuram 2 Kesinlik ve Açıklık 2 Anlaşabillirlik 3 Test Edilebilirlik 3 Yararlılık 3 Psikoterapi ve Psikolojik Danışma 4 Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Kuramları

Detaylı

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI I. YARIYIL PSI 501 İleri İstatistik Zorunlu 3 0 3 8 Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 II. YARIYIL Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 III. YARIYIL

Detaylı

İçindekiler GÖZDEN GEÇİRİLMİŞ YENİ BASIMA ÖN SÖZ ÇEVİRİ EDİTÖRÜNÜN SUNUŞU. bölüm bir Klinik Psikolog Olmak 1. bölüm iki Klinik Psikolog olma süreci 17

İçindekiler GÖZDEN GEÇİRİLMİŞ YENİ BASIMA ÖN SÖZ ÇEVİRİ EDİTÖRÜNÜN SUNUŞU. bölüm bir Klinik Psikolog Olmak 1. bölüm iki Klinik Psikolog olma süreci 17 İçindekiler ön SÖZ xix GÖZDEN GEÇİRİLMİŞ YENİ BASIMA ÖN SÖZ XXİİ ÇEVİRİ EDİTÖRÜNÜN SUNUŞU XXV bölüm bir Klinik Psikolog Olmak 1 Bölümün Hedefleri 1 Mesleği Tanımlama 1 Dört Farklı Psikoloğun Sorunları

Detaylı

PROF DR. SELÇUK ASLAN yılında Prof. Dr. ünvanı aldı. Çalışma alanları: Bilişsel Davranışçı Psikoterapi uygulamaları:

PROF DR. SELÇUK ASLAN yılında Prof. Dr. ünvanı aldı. Çalışma alanları: Bilişsel Davranışçı Psikoterapi uygulamaları: PROF DR. SELÇUK ASLAN ÖZGEÇMİŞ 1969 yılında doğdu, 1993 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden Mezun oldu 1999 yılı sonunda Gazi Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalında Psikiyatri uzmanlık eğitimini

Detaylı

Arel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji (Doktora)

Arel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Klinik Psikoloji (Doktora) KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı: Ali Engin Uygur TC Kimlik No: 37234670204 Doğum Yeri, Tarihi: İstanbul, 29.05.1984 Medeni Durumu: Bekar Askerlik Durumu: Sağlık Teğmen (Psikolog) olarak tamamlandı, 26.07.2013

Detaylı

BÜTÜNCÜL PSİKOTERAPİ 7. DÖNEM

BÜTÜNCÜL PSİKOTERAPİ 7. DÖNEM BÜTÜNCÜL PSİKOTERAPİ 7. DÖNEM ŞUBAT DERS NOTLARI Editör Dr. Tahir ÖZAKKAŞ i Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları: 93 Bütüncül Psikoterapi Eğitimi 7. Dönem Şubat 2009 Ders Notları ISBN 978-605-5241-52-0

Detaylı

KISA DİNAMİK TERAPİ Hanna LEVENSON

KISA DİNAMİK TERAPİ Hanna LEVENSON KISA DİNAMİK TERAPİ Hanna LEVENSON Çeviri: Pınar Turanlı Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları: 99 Kısa Dinamik Terapi Hanna Levenson Özgün adı: Brief Dynamic Therapy Copyright 2010 by the American Psychological

Detaylı

I. Hafta 1. Gün / Cumartesi. Prof. Dr. İrfan Erdoğan 1. PSİKOLOJİK DANIŞMADA KURAMSAL YAKLAŞIMLAR. Doç. Dr. İlkay Demir. Doç. Dr.

I. Hafta 1. Gün / Cumartesi. Prof. Dr. İrfan Erdoğan 1. PSİKOLOJİK DANIŞMADA KURAMSAL YAKLAŞIMLAR. Doç. Dr. İlkay Demir. Doç. Dr. I. Hafta 1. Gün / Pedagojiden Psikolojik Danışmaya: Rehberlik ve psikolojik danışmanın gelişimi, yeri ve önemi İrfan Erdoğan 1 Ekim 2016 1. PSİKOLOJİK DANIŞMADA KURAMSAL YAKLAŞIMLAR 1.1. Psikanalitik Yaklaşım

Detaylı

Psikoterapi Kuramlarında Benzerlik ve Farklılıklar. Geçen Dönem Neler Konuştuk?

Psikoterapi Kuramlarında Benzerlik ve Farklılıklar. Geçen Dönem Neler Konuştuk? Psikoterapi Kuramlarında Benzerlik ve Farklılıklar Geçen Dönem Neler Konuştuk? Senaryoları gözden geçirelim 12.03.2018 Prof. Dr. Gülsen Erden 2 «Scarlett in terapisti, Rhett ile olan ilişkisinde yaşadığı

Detaylı

İçindekiler. xiii. vii

İçindekiler. xiii. vii Ön söz 1 Danışmaya davet 1 Giriş 1 Anlatı yaklaşımı 3 Bundan konuşmak için bir zemin ayırmak 5 Danışmanlık becerilerini öğrenmek 8 Sonuçlar 10 Okuma önerileri 10 2 Örtük danışmanlık modeli 11 Giriş 11

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikoloji RPD 101 Not II Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Psikolojide Ekoller & Yaklaşımlar *1879 da Alman psikolog Wilhelm Wundt tarafından kurulan psikoloji laboratuarı

Detaylı

ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı. ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri. ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri

ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı. ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri. ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri ÜNİTE:4 Bilişsel Psikoloji 1 ÜNİTE:5 Çocuklukta Sosyal Gelişim ÜNİTE:6 Sosyal

Detaylı

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü BİRİNCİ YIL 1. Dönem 2. Dönem Ön Şart Ön Şart PSİ 101 Psikolojiye Giriş-I 3 0 3 5 PSİ 102 Psikolojiye Giriş-II 3 0 3 5 MAT 103

Detaylı

Eğitimin Psikolojik Temelleri

Eğitimin Psikolojik Temelleri Eğitimin Psikolojik Temelleri Eğitim sürecinin daima iki boyutu olmuştur. Bunlardan birincisi yukarıda değindiğimiz toplumsal ya da sosyal boyut, diğeri ise bireysel boyuttur. Eğitim ne kadar sosyal amaçlarla

Detaylı

POZİTİF PSİKOTERAPİLER. Psikoterapi Kuramları-II

POZİTİF PSİKOTERAPİLER. Psikoterapi Kuramları-II POZİTİF PSİKOTERAPİLER Psikoterapi Kuramları-II Tarihsel Süreçte Psikoterapiler Terapi kuramlarının tarihsel yolculuğu; Freud ve Psikoanalitik (Freud 1921) Davranışçı (Skinner 1953, Wolpe 1990), Birey

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 KURAM İYİ BİR ŞEYDİR 1 BÖLÜM 2 PSİKANALİZ 29. Kapanış Yorumu 28

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 KURAM İYİ BİR ŞEYDİR 1 BÖLÜM 2 PSİKANALİZ 29. Kapanış Yorumu 28 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 KURAM İYİ BİR ŞEYDİR 1 Kuram Nedir? 2 Psikoterapi Nedir? 2 Kurama Gerek Var mı? 3 Kuram Eğlencelidir 3 Kuram İşe Yarar 3 Kuram İnsan Yaşamının Temelidir 4 Kuramdan Yararlanmayan Danışmanlar

Detaylı

Klinik Psikoloji Ders İçerikleri

Klinik Psikoloji Ders İçerikleri Klinik Psikoloji Ders İçerikleri ZORUNLU DERSLER PSİ 503 - Psikofarmakolojik Yaklaşımlar Biyolojik modellere dayalı olarak yapılan psikiyatrik müdahaleler kapsamında psikofarmakolojik ilaçlar ve merkezi

Detaylı

Ebru ÖZKURT TOPCU. Uzman Klinik Psikolog. Aile ve Çift Terapisti

Ebru ÖZKURT TOPCU. Uzman Klinik Psikolog. Aile ve Çift Terapisti Ebru ÖZKURT TOPCU Uzman Klinik Psikolog Aile ve Çift Terapisti 2009 yılında Maltepe Üniversitesi Psikoloji bölümünden başarısı dolayısıyla Onur Öğrencisi olarak mezun olmuştur. Üsküdar Üniversitesi nde

Detaylı

İÜ İTF Psikiyatri Anabilim Dalı Sanat Psikoterapi Çalışma Grubu. Seminer/Atölye Çalışması 2012-2014

İÜ İTF Psikiyatri Anabilim Dalı Sanat Psikoterapi Çalışma Grubu. Seminer/Atölye Çalışması 2012-2014 İÜ İTF Psikiyatri Anabilim Dalı Sanat Psikoterapi Çalışma Grubu Seminer/Atölye Çalışması 2012-2014 Düzenleyen ve yürüten:, Psikiyatri Hemşiresi/Psikoterapist Yer: İÜ İTF Psikiyatri Anabilim Dalı, İhsan

Detaylı

Özet İçerik. Sözlük 517. Kaynakça 530. Yazar Adları Dizini 566. Dizin 573

Özet İçerik. Sözlük 517. Kaynakça 530. Yazar Adları Dizini 566. Dizin 573 Özet İçerik 1 Öğrenme: Giriş, Sorunlar ve Tarihsel Bakış Açıları 1 2 Koşullanma Teorileri 27 3 Sosyal Bilişsel Teori 77 4 Bilişsel Bilgi İşlem Teorisi 130 5 Bilişsel Öğrenme İşlemleri 183 6 Yapılandırmacı

Detaylı

T.C. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık II. Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı

T.C. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık II. Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı E.Ü. Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Ege Üniversitesi Kampüsü, Bornova/ ĐZMĐR Telefon: 0 (232) 311 52 59 E-posta: egitimdekanlik@mail.ege.edu.tr

Detaylı

PSK 481 PSİKOTERAPİ YAKLAŞIMLARI

PSK 481 PSİKOTERAPİ YAKLAŞIMLARI PSK 481 PSİKOTERAPİ YAKLAŞIMLARI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ PSK 481 PSİKOTERAPİ YAKLAŞIMLARI DERS PROGRAMI VE BEKLENTİLER PROF. DR. NESRİN HİSLİ ŞAHİN PSK 481 PSİKOTERAPİ YAKLAŞIMLARI PROF.

Detaylı

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67 İçindekiler Etkinlik Listesi Önsöz XII XIV BÖLÜM I GİRİŞ 1 1. Danışmanlık ve yardım nedir? 3 Bölüm sonuçları 3 Danışmanlık, psikoterapi ve yardım 4 Danışmanlık nedir? 9 Yaşam becerileri danışmanlığı yaklaşımı

Detaylı

2014

2014 2014 DİKKAT EKSİKLİĞİ BOZUKLUĞU (DEB) ve MentalUP İçerik DEB e Klinik İlgi DEB Nedir? DEB in Belirtileri DEB in Zihinsel Sürece Etkileri DEB in Psikososyal Tedavisi MentalUP tan Faydalanma MentalUP İçeriği

Detaylı

3. Kuşak Bilişsel Davranışçı Terapiler. Psikoterapi Kuramları II

3. Kuşak Bilişsel Davranışçı Terapiler. Psikoterapi Kuramları II 3. Kuşak Bilişsel Davranışçı Terapiler Psikoterapi Kuramları II Bilişsel Davranışçı Terapilerde 3 Kuşak Bilişsel Davranışçı Terapiler Watson ın (1925) davranışçı çalışmalarıyla başlamıştır. O zamandan

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 : DAVRANIŞ BİLİMLERİ VE YÖNETİM SÜRECİ YÖNETİM

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 : DAVRANIŞ BİLİMLERİ VE YÖNETİM SÜRECİ YÖNETİM İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 : DAVRANIŞ BİLİMLERİ VE YÖNETİM SÜRECİ YÖNETİM SÜRECİ... 1 Klasik Yönetim Anlayışı (1900-1930) İKTİSAT... 2 Neo-Klasik Yönetim Anlayışı (1930-1960) İNSAN... 2 Modern Yönetim Yaklaşımları

Detaylı

DERS TANIMLARI PSY611T

DERS TANIMLARI PSY611T DERS TANIMLARI PSY611T İleri Araştırma Yöntemleri (3+0+0) 7 Bu derste, sosyal ve davranış bilimlerinde kantitatif ve kalitatif araştırma yöntemleri, deneysel ve yarı deneysel düzeneklere özel vurgu yapılarak

Detaylı

DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ

DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ Leslie S. GREENBERG Serine WARWAR Psikoterapi Enstitüsü Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları: 70 Duygu Odaklı Çift Terapisi Atölye Çalışması Malzemeleri Leslie S. GREENBERG

Detaylı

Önkoşul: YOK Eşkoşul: YOK. PSY 541 Gelişimsel Psikopatoloji (3+0+0) 3 Credits / 6 AKTS

Önkoşul: YOK Eşkoşul: YOK. PSY 541 Gelişimsel Psikopatoloji (3+0+0) 3 Credits / 6 AKTS PSY 501 İleri Düzey Araştırma Yöntemleri ve İstatistik (2+2+0) 3 Kredi / 7 AKTS İleri regresyon yöntemlerinin derinlemesine kavranması. Basit doğrusal regresyon, çoklu doğrusal regresyon, etkileşimler,

Detaylı

UZM. PSK. BUKE TUNCEL YANGIN

UZM. PSK. BUKE TUNCEL YANGIN KISA ÖZ GEÇMİŞ İstanbul Üniversitesi psikoloji bölümünden 2006 yılında mezun oldu. Çocuk ve Ergen Psikolojisi alanında danışan takip etmektedir. Aktüel Psikoloji Profesyonel Danışmanlık Hizmetleri UZM.

Detaylı

PSİKOLOJİ 9.11.2015. Konular. Psikolojinin doğası. Konular. Psikolojinin doğası. Psikoloji tarihi. Psikoloji Biliminin Doğası

PSİKOLOJİ 9.11.2015. Konular. Psikolojinin doğası. Konular. Psikolojinin doğası. Psikoloji tarihi. Psikoloji Biliminin Doğası Konular nin Doğası Tarihi Antik dönemler PSİKOLOJİ Biliminin Doğası psikolojinin başlangıcı Günümüz k ler Biyolojik perspektif Davranışçı perspektif Bilişsel perspektif Psikanalitik perspektif Subjektif

Detaylı

Duygu Düzenleme sorununun bir çok psikolojik belirtinin arka planında yer aldığı tespit edilmiştir.

Duygu Düzenleme sorununun bir çok psikolojik belirtinin arka planında yer aldığı tespit edilmiştir. Duygu Düzenleme sorununun bir çok psikolojik belirtinin arka planında yer aldığı tespit edilmiştir. Duygu düzenleme, başlangıçta duygulanımın düzenlenmesi YA DA kendiliğin düzenlenmesine bağlı olarak gelişen

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ Amaç: Ülkemizde son yıllarda klinik psikoloji alanında iyi eğitim almış uzmanlara olan ihtiyaç giderek artmıştır.

Detaylı

İçindekiler 1 PSİKOLOJİ VE YAŞAM 1 2 PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 22. Ön söz xiii İSTATİKSEL EK 44. Psikolojik Ölçüm 31

İçindekiler 1 PSİKOLOJİ VE YAŞAM 1 2 PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 22. Ön söz xiii İSTATİKSEL EK 44. Psikolojik Ölçüm 31 Ön söz xiii 1 PSİKOLOJİ VE YAŞAM 1 Psikolojiyi Benzersiz Kılan Nedir? 2 Tanımlar 2 Psikolojinin Hedefleri 3 Modern Psikolojinin Evrimi 5 Psikolojinin Tarihi Temelleri 5 Öncü Araştırmacılar Olarak Kadınlar

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ Amaç: Ülkemizde son yıllarda klinik psikoloji alanında iyi eğitim almış uzmanlara olan ihtiyaç giderek artmıştır.

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. YEŞİM ALTUNCU Dr. Öğr. Üyesi Doktora Adı Soyadı Ünvanı Öğrenim Durumu

ÖZGEÇMİŞ. YEŞİM ALTUNCU Dr. Öğr. Üyesi Doktora Adı Soyadı Ünvanı Öğrenim Durumu ÖZGEÇMİŞ 1. 2. 3. Adı Soyadı Ünvanı Öğrenim Durumu YEŞİM ALTUNCU Dr. Öğr. Üyesi Doktora 4. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans PSİKOLOJİ BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ 1993 Y. Lisans PSİKOLOJİ LONDRA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Bilişsel Psikolojide Seçme Konular (PSY 323) Ders Detayları

Bilişsel Psikolojide Seçme Konular (PSY 323) Ders Detayları Bilişsel Psikolojide Seçme Konular (PSY 323) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bilişsel Psikolojide Seçme Konular PSY 323 Seçmeli 3 0 0 3 5

Detaylı

Öyküsel Terapi, yeniden çerçevelemeyi genişleterek kullanmanın yanı sır; - danışanın güçlerine ve kaynaklarına odaklanma,

Öyküsel Terapi, yeniden çerçevelemeyi genişleterek kullanmanın yanı sır; - danışanın güçlerine ve kaynaklarına odaklanma, NARRATIVE (ÖYKÜSEL) TERAPİ Nedir? Öyküsel Terapi; Avustralyalı Aile Terapisti Michael White ve Yeni Zelandalı Aile Terapisti David Epson tarafından geliştirilmiş postmodern bir terapi yaklaşımıdır. Kurucuları;

Detaylı

ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER & KİŞİLERARASI İLİŞKİLER TERAPİSİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI II

ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER & KİŞİLERARASI İLİŞKİLER TERAPİSİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI II ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER & KİŞİLERARASI İLİŞKİLER TERAPİSİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI II ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER Temel varsayımlar Danışanlar hem kişisel hem de üyesi oldukları sosyal ağlar temelinde, kaynaklar

Detaylı

International Journal of Progressive Education, 6(2), 27-47.

International Journal of Progressive Education, 6(2), 27-47. ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: AYŞE AYPAY Doğum Tarihi: 24 02 1969 Öğrenim Durumu: Doktora Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Psikoloji Bölümü Ankara Üniversitesi 1989 Y. Lisans

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Sektörlere Giriş II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

RPDAESEÇ05 Kısa Süreli Psikolojik Danışma GKAIIT1 Atatürk İlkeleri ve. Teknolojileri. İnkılap Tarihi 2

RPDAESEÇ05 Kısa Süreli Psikolojik Danışma GKAIIT1 Atatürk İlkeleri ve. Teknolojileri. İnkılap Tarihi 2 2018-2019 REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK LİSANS PROGRAMI 2019-2020 EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK LİSANS PROGRAMI AE SEÇ KODLU ALAN EĞİTİMİ SEÇMELİ DERSLERİ RPDAESEÇ01

Detaylı

Rehabilitasyonda Sanatın Kullanımı. Doç.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD

Rehabilitasyonda Sanatın Kullanımı. Doç.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Rehabilitasyonda Sanatın Kullanımı Doç.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Açıklama 2012-2013 Araştırmacı: Yok Danışman: Yok Konuşmacı: Yok Şizofreni Hastaları

Detaylı

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI Ders İzlencesi 2016 2017 Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI Dersin adı: Genel Psikoloji Dersi veren öğretim görevlisi: Gözde AKKAYA Dersin veriliş şekli: Yüz yüze Dersin genel

Detaylı

Dr. Sait Uluç Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü

Dr. Sait Uluç Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Dr. Sait Uluç Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü KİŞİSEL BİLGİLER Adres: Hacettepe Ünv. Edebiyat Fak. Psikoloji Böl. Beytepe/ANKARA E- Posta: psysait@hacettepe.edu.tr Kişisel

Detaylı

1.Hafta. Klinik Psikoloji Nedir? Kimlere Klinik Psikolog Ünvanı Verilir? Prof.Dr.Nilhan Sezgin ders yılı Prof.Dr.

1.Hafta. Klinik Psikoloji Nedir? Kimlere Klinik Psikolog Ünvanı Verilir? Prof.Dr.Nilhan Sezgin ders yılı Prof.Dr. 1.Hafta Klinik Psikoloji Nedir? Kimlere Klinik Psikolog Ünvanı Verilir? Prof.Dr.Nilhan Sezgin 2018-19 ders yılı 8.11.2018 Prof.Dr.Nilhan Sezgin, 1 Psikoloji davranışı inceleyen temel bir bilimdir ve canlıların

Detaylı

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI ÇİFT VE AİLE TERAPİSİ

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI ÇİFT VE AİLE TERAPİSİ BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI ÇİFT VE AİLE TERAPİSİ Atölye Çalışması Metinleri Frank M. DATTILIO Psikoterapi Enstitüsü Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları: 89 Bilişsel Davranışçı Çift ve Aile Terapisi Atölye

Detaylı

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI İÇİNDEKİLER KISIM I VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI BÖLÜM 1 Vygotsky nin Yaklaşımına Giriş Zihnin Araçları... 4 Zihnin Araçları Niçin Önemlidir... 5 Vygostky Yaklaşımının Tarihçesi...

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III Ünite:I Eğitim Psikolojisinde Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri 13 Psikoloji ve Eğitim Psikolojisi 15 Eğitim Psikolojisi ve Bilim 17 Eğitim Psikolojisi ve Bilimsel Araştırma

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ Bölüm Hakkında Psikoloji, zihinsel süreçler ve onların davranışsal yansımaları ile ilgilenen ve bütün dünyada tanınan temel bir bilimdir.

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ-II (SOS114U)

DAVRANIŞ BİLİMLERİ-II (SOS114U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. DAVRANIŞ BİLİMLERİ-II (SOS114U) KISA

Detaylı

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS DERS PROGRAMLARI

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS DERS PROGRAMLARI ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS DERS PROGRAMLARI İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ YÜKSEK LİSANS DERS PROGRAMI Kodu adı Türü Teori Uygulama Kredi

Detaylı

Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları

Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları Doç. Dr. Özen Önen Sertöz Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Bilim Dalı Ankara,

Detaylı

DUYGU ODAKLI TERAPİ Leslie S. GREENBERG

DUYGU ODAKLI TERAPİ Leslie S. GREENBERG DUYGU ODAKLI TERAPİ Leslie S. GREENBERG Çeviri: Serpil Kızıltaş Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları: 71 Duygu Odaklı Terapi Leslie S. GREENBERG Özgün adı: Emotion-Focused Therapy Copyright 2011 by the

Detaylı

BİLİŞSEL PSİKOLOJİ VE BİLGİ İŞLEME MODELİ BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI

BİLİŞSEL PSİKOLOJİ VE BİLGİ İŞLEME MODELİ BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI BİLİŞSEL PSİKOLOJİ VE BİLGİ İŞLEME MODELİ BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI BİLİŞSEL PSİKOLOJİ Neisser (1967) yılında bilişsel psikolojiyi; «Biliş terimi, duyusal girdilerin dönüştürüldüğü, azaltıldığı,

Detaylı

29-30 Eylül 1 Ekim 2017 SPONSORLUK DOSYASI

29-30 Eylül 1 Ekim 2017 SPONSORLUK DOSYASI 2930 Eylül 1 Ekim 2017 SPONSORLUK DOSYASI Değerli Destekçimiz, Enstitüsü olarak kurulduğumuz 2005 yılından bu yana psikiyatri ve psikoterapi dünyasına yönelik gerçekleştirdiğimiz çok çeşitli ulusal ve

Detaylı

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- EĞİTİM VE PSİKOLOJİ İLİŞKİSİ: EĞİTİM PSİKOLOJİSİ.... 4 2. ÜNİTE-GELİŞİMİN TEMELLERİ........7 3. ÜNİTE-FİZİKSEL

Detaylı

ÜNİTE:1. Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2. Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3. Sosyal Biliş ÜNİTE:4. Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5

ÜNİTE:1. Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2. Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3. Sosyal Biliş ÜNİTE:4. Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5 ÜNİTE:1 Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2 Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3 Sosyal Biliş ÜNİTE:4 Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5 1 Tutum ve Tutum Değişimi ÜNİTE:6 Kişilerarası Çekicilik ve Yakın İlişkiler

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

tarih ve 272 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-1

tarih ve 272 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-1 11.05.017 tarih ve 7 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-1 GÜZ Tablo 1 ÖĞRETİM PROGRAMI TABLOSU HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ** * *

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 Bilimin Anlamı ve Özellikleri...17 Psikoloji...18 Gelişim Psikolojisi...25 Öğrenme Psikolojisi...26 Psikolojide Araştırma Yöntemleri...26

Detaylı

Dersin Grubu. Dersin Kodu. Yarıyıl. Dersin Adı. Bölüm Zorunlu. 1 1 PSY101 Psikolojiye Giriş-I. Bölüm Zorunlu. 2 2 PSY102 Psikolojiye Giriş-II

Dersin Grubu. Dersin Kodu. Yarıyıl. Dersin Adı. Bölüm Zorunlu. 1 1 PSY101 Psikolojiye Giriş-I. Bölüm Zorunlu. 2 2 PSY102 Psikolojiye Giriş-II Adı 1 1 PSY101 ye Giriş-I Açıklaması 6 3 ki temel konulara giriş niteliğinde bir derstir. İşlenecek konulara araştırma teknikleri, davranışın biyolojik kökenleri, algı, hafıza, dil, insan gelişimi, vb.

Detaylı

KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I GİRİŞ ------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ ------------------------------------------

Detaylı

DR. PSK. YEŞİM TÜRKÖZ KLİNİK PSİKOLOG / PSİKOTERAPİST / PSİKODRAMATİST

DR. PSK. YEŞİM TÜRKÖZ KLİNİK PSİKOLOG / PSİKOTERAPİST / PSİKODRAMATİST DR. PSK. YEŞİM TÜRKÖZ KLİNİK PSİKOLOG / PSİKOTERAPİST / PSİKODRAMATİST SAHİP OLDUĞU DERECELER Doktora, Ankara Üniversitesi, Psikoloji Bölümü, Klinik (Uygulamalı) Psikoloji, 2007. Yüksek Lisans, Orta Doğu

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Gelişim Kuramları 22 Eylem Kuramı ve Toplumsal Yapılandırmacılık 28

İÇİNDEKİLER. Gelişim Kuramları 22 Eylem Kuramı ve Toplumsal Yapılandırmacılık 28 İÇİNDEKİLER Önsöz/ Ahmet Yıldız 5 Giriş 11 Psikoloji kökenli modeller 15 Davranışçılık 15 Bilişselcilik 17 Bilişsel Yapılandırmacılık 20 Gelişim Kuramları 22 Eylem Kuramı ve Toplumsal Yapılandırmacılık

Detaylı

çindekiler 1 PS KOLOJ VE YA AM 1 ÖN SÖZ Xİİİ YÖNTEMLER 22 Psikolojik Ölçüm 31 Psikolojiyi Benzersiz Kılan Nedir? 2

çindekiler 1 PS KOLOJ VE YA AM 1 ÖN SÖZ Xİİİ YÖNTEMLER 22 Psikolojik Ölçüm 31 Psikolojiyi Benzersiz Kılan Nedir? 2 ÖN SÖZ Xİİİ 1 PS KOLOJ VE YA AM 1 Psikolojiyi Benzersiz Kılan Nedir? 2 Tanımlar 2 Psikolojinin Hedefleri 3 Modern Psikolojinin Evrimi 5 Psikolojinin Tarihi Temelleri 5 Öncü Araştırmacılar Olarak Kadınlar

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Eğitim HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ YRD. DOÇ. DR. SAİT ULUÇ. psysait@hacettepe.edu.tr. Telefon: (0312) 2978332

ÖZGEÇMİŞ. Eğitim HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ YRD. DOÇ. DR. SAİT ULUÇ. psysait@hacettepe.edu.tr. Telefon: (0312) 2978332 ÖZGEÇMİŞ YRD. DOÇ. DR. SAİT ULUÇ E-Posta: psysait@hacettepe.edu.tr Telefon: (0312) 2978332 Adres: HÜ. Edebiyet Fak. Psikoloji Böl. Beytepe/ANKARA Eğitim Mezuniyet Tarihi Derece Alan Kurum 2005 Doktora

Detaylı

Mesleki Uygulama, Standartlar ve Etik Komisyonu

Mesleki Uygulama, Standartlar ve Etik Komisyonu Sanat Psikoterapileri Derneği (SPD) Çalışma Birimleri Sempozyumu 22 Haziran 2014 İstanbul Mesleki Uygulama, Standartlar ve Etik Komisyonu Dr. Nurhan Eren Sanat Psikoterapileri Derneği Başkanı Komisyon

Detaylı

UZMAN PSİKOLOG BİLGİ VE RANDEVU HATTI

UZMAN PSİKOLOG BİLGİ VE RANDEVU HATTI UZMAN PSİKOLOG BUKE TUNCEL YANGIN BİLGİ VE RANDEVU HATTI 0212 4661050 APAMER Aktüel Psikoloji 1 KISA ÖZGEÇMİŞ İstanbul Üniversitesi psikoloji bölümünden 2006 yılında mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra,

Detaylı

Farkındalık Temelli Terapiler (Mindfulness Based Therapy)

Farkındalık Temelli Terapiler (Mindfulness Based Therapy) Farkındalık Temelli Terapiler (Mindfulness Based Therapy) Doç. Dr. Kültegin Ögel Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi www.farkindalik farkindalik.info Yargısız Farkındalık (Mindfulness) nedir? Yargısız

Detaylı

Theraplay Oyun Terapisi

Theraplay Oyun Terapisi Theraplay Oyun Terapisi & Marschak Etkileşim Metodu (MEM) Sertifika Eğitimleri 1. Seviye Theraplay ve MEM Eğitimi: 24-27 Nisan 2014 Grup Theraplay Eğitimi: 28 Nisan 2014 Theraplay Grup Süpervizyonları:

Detaylı

NÖROBİLİM TEMELLİ BİLİŞSEL-DAVRANIŞÇI TERAPİ (NBT-BDT) EĞİTİMİ DUYURUSU (ANKARA)

NÖROBİLİM TEMELLİ BİLİŞSEL-DAVRANIŞÇI TERAPİ (NBT-BDT) EĞİTİMİ DUYURUSU (ANKARA) NÖROBİLİM TEMELLİ BİLİŞSEL-DAVRANIŞÇI TERAPİ (NBT-BDT) EĞİTİMİ DUYURUSU (ANKARA) Bilişsel-Davranışçı Terapiler, son 20 yıldır büyük atılımlar yapmış, danışanların temelde şimdiki sorunlarını çözmeye yönelik

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Psikoloji

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Psikoloji ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Hatice Ceylan Daş 2. Doğum Tarihi : 28.09.1958 3. Unvanı : Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Psikoloji Hacettepe

Detaylı

Üçüncü baskıya ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür. 1 Giriş 1

Üçüncü baskıya ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür. 1 Giriş 1 XI İçindekiler Üçüncü baskıya ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür Sayfa vii viii x 1 Giriş 1 Tanımlar: Kültürlerarası psikoloji nedir? 3 Tartışmalı konular 5 Konu 1: İçsel olarak ya da dışsal olarak

Detaylı

TRSM de Rehabilitasyonun

TRSM de Rehabilitasyonun TRSM de Rehabilitasyonun Yeri Dr. Ayla Yazıcı BRSHH Gündüz Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü 7.10.2010 Şizofreni tedavisinde çok boyutlu yaklaşım Şizofreni tedavisinde çok boyutlu yaklaşım

Detaylı

ULUSLARARASI TRAVMA ÇALIŞMALARI PROGRAMI - İSTANBUL - NEW YORK İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ

ULUSLARARASI TRAVMA ÇALIŞMALARI PROGRAMI - İSTANBUL - NEW YORK İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ BİRİNCİ AY EĞİTİMLERİ ULUSLARARASI TRAVMA ÇALIŞMALARI PROGRAMI - İSTANBUL - NEW YORK İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ Düzey Tarih Gün Zaman Seminerin Konusu Eğitimciler 25/10/13 26/10/13 27/12/13 Cuma 18:00-20:00

Detaylı

Sosyal Psikolojiye Giriş (PSY 201) Ders Detayları

Sosyal Psikolojiye Giriş (PSY 201) Ders Detayları Sosyal Psikolojiye Giriş (PSY 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sosyal Psikolojiye Giriş PSY 201 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 42, Mart 2017, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 42, Mart 2017, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 42, Mart 2017, s. 509-513 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 29.01.2017 20.03.2017 Prof. Dr. Asude BİLGİN

Detaylı

Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü

Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Psikoloji Psikoloji bilimi, insanı anlamada bu bütünsel bakış açısını koruyan bir yaklaşım sergiler. Amacı insanı daha iyi anlamak ve ona yardımcı olmaktır. Psikoloji,

Detaylı

Bilişsel Davranışçı Terapi Süpervizyon Eğitiminin Terapistler Tarafından Algılanan Katkısı

Bilişsel Davranışçı Terapi Süpervizyon Eğitiminin Terapistler Tarafından Algılanan Katkısı ISSN= 2146-9490 JCBPR, 2016, 3:??-?? ORIGINAL ARTICLE/ ÖZGÜN MAKALE DOI: 10.5455/JCBPR.229681 Bilişsel Davranışçı Terapi Süpervizyon Eğitiminin Terapistler Tarafından Algılanan Katkısı Erkan Kuru 1,Kadir

Detaylı

Adı Soyadı. Mail. : Mehmet TEKNECİ. : : Doktor / Öğretim Görevlisi. Danışmanlığı. 1. Öğrenim Durumu

Adı Soyadı. Mail. : Mehmet TEKNECİ. : : Doktor / Öğretim Görevlisi. Danışmanlığı. 1. Öğrenim Durumu ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı Mail : Mehmet TEKNECİ : mehmettekneci@gmail.com Unvanı : Doktor / Öğretim Görevlisi 1. Öğrenim Durumu Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tıp fakültesi 19 Mayıs Üniversitesi 1991 Tıpta

Detaylı

Dilşad Koloğlugil 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden mezun oldu.

Dilşad Koloğlugil 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden mezun oldu. Aylin Sezer 2005 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü lisans programından "Kıskançlıkta Cinsiyet Farklılıkları: Evrimsel Hipotezin Testi" başlıklı tezini tamamlayarak fakülte birincisi

Detaylı

Nişantaşı, Şişli, İstanbul.

Nişantaşı, Şişli, İstanbul. PSİKOLOJİ EĞİTİMLERİ 2018-2019 PSİKOTERAPİ VE PSİKOLOJİK HİZMETLER +90 212 343 2575 www.psikolojiakademisi.com Nişantaşı, Şişli, İstanbul info@psikolojiakademisi.com KURUCUMUZUN MESAJI 2008 yılından bu

Detaylı

Çetin Özbey

Çetin Özbey Analitik psikoloji, Carl Gustav Jung tarafından geliştirilmiş bir psikoloji kuramıdır. Jung, 1907 yılında Sigmund Freud ile birlikte çalışarak, psikanaliz kurama birçok katkı sağlamıştır; daha sonra bazı

Detaylı