KONU 1 MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Motor : Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalardır. YANMA ÇEŞİTLERİNE GÖRE MOTORLAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KONU 1 MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Motor : Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalardır. YANMA ÇEŞİTLERİNE GÖRE MOTORLAR"

Transkript

1 KONU 1 MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Motor : Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalardır. YANMA ÇEŞİTLERİNE GÖRE MOTORLAR 1- Dıştan yanmalı motorlar: Kullanmış olduğu yakıtı motorun dışında yakmasıyla güç üreten makinalardır. 2- İçten yanmalı motorlar: Kullanmış olduğu yakıtı motorun içinde yakmasıyla güç elde eden makinalardır. Günümüzde kullanılan tüm araçlar içten yanmalı motorlara sahiptir. YAKIT ÇEŞİTLERİNE GÖRE MOTORLAR 1- Benzinli motorlar: YakIt olarak benzin ve LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) kullanılan motorlardır. 2- Dizel motorlar : Yakıt olarak Motorin (mazot) kullanılan motorlardır. Dizel motorlarda; silindirler içerisine yalnızca hava alınır, ısınmış havanın üzerine enjektörler mazot püskürterek ateşleme yaparlar. Benzinli motorlarda; silindirler içerisine yakıt+hava karışımı alınır, bujiler vasıtasıyla ateşleme yapılır. ZAMANLARINA GORE MOTORLAR 1- İki zamanlı motorlar; Krank milinin her turunda (360 derece) ve pistonların iki hareketiyle bir iş zamanı meydana getiren motorlara denir. Motorsikletler de, küçük deniz araçlarında, ufak ilaçlama motorlarında kullanılabilirler. İki zamanlı motorun oluşum sırası: 1- Emme- sıkıştırma 2- Ateşleme- egzoz 3- Dört zamanlı motorlar: Krank milinin her iki turunda ( 720 derece) ve pistonların dört hareketiyle bir iş zamanı meydana getiren motorlara denir. Dört zamanlı motorun oluşum sırası: 1- Emme : Benzinli motorda karğuğmğn, dizel motorlarda havanğn silindirler işerisine alğndğg ğ zamandğr. 2- Sıkıştırma : Sıcaklık ve basıncın elde edildiği zamandır. 3- Ateşleme: Silindirlerde yanma işleminin sağlandığı zamandır. 4- Egzoz: Yanmış gazların dışarıya atıldığı zamandır. SOĞUTMALARINA GÖRE MOTORLAR 1- Hava soğutmalı motorlar 2- Su soğutmalı motorlar. MOTORUN BELLI BAŞLI PARÇALARI 1- Karter: Motor yağlama yağına depoluk eder. 2- Silindir Bloğu: Pistonlara ve krank miline yataklık yapar,motorun ana gövdesidir.

2 3- Silindir Kapağı: Silindir bloğunun üzerini kapatarak yanma odalarını oluşturur. 4- Subap(Külbütor) Muhafaza Kapağı: Motoru dış etkenlere karşı koruyan dış kapaktır. 5- Radyator: Soğutma suyuna depoluk eder. 6- Manifoltlar (emme-egzoz): İki çeşit manifolt vardır. Genel olarak toplama ve dağıtma görevi yaparlar. Emme manifoldu karbüratorde karışmış olan karışımın silindirlere dağıtılmasını, egzoz manifoldu ise yanmış gazların toplanarak egzoz borusuna geçişini sağlar. 7- Endüksiyon Bobini: Akümülatorden gelen 12 voltluk akımı volta yükseltir. 8- Buji: Ateşleme yapar(benzinli motor parçası) 9- Enjektor: Ateşleme yapar (dizel motor parçası) 10- Subap: Emme ve egzoz subabı olarak iki çeşittir. Toplama ve dağıtma gö revi yapar. 11- Karbürator: Yakıt ile havayı 1/15 oranında karıştırır.(benzinli motor parçası) 12- Marş Motoru: Motora ilk hareketi verir. 13- Alternator: Araç için gerekli elektriği üretir. 14- Distributor: Bujilere sırası ile elektrik dağıtır. (benzinli motor parçası) 15- Krank Mili (ana mil): Pistonun doğrusal hareketini, piston kolu yardımıyla dairesel harekete çevirir. 16- Piston: Yanma sonucu oluşan gaz basıncını mekanik enerjiye çevirir ve motor zamanlarının meydana gelmesini sağlar. 17- Eksantrik (kam) Mili: Distributöre, subaplara, yağ pompası ve yakıt pompasına hareket verir. RODAJ SÜRESİ: Yeni alınmış motorda motor parçalarının birbirine alışma süresidir. Bu süre içerisinde ani duruş kalkış yapılmaz, hızlı gidilmez, yaklaşık her vitesin 3/4 kadar hız yapılır. ARIZALAR VE BAKIMLARI Akü bağlantısı yapılırken artı (+) kutup (+) ile (-) kutup eksi (-) ile paralel olarak bağlanmalıdır. Akü takviyesi yapılırken de aynı bağlantı gerçekleştirilmelidir. Dijital göstergeli araçlarda akü takviyesi yapılmaz. (+) kutup başı kalın, (-) kutup başı ince görünüme sahiptir. Kışın akümülatörün donmaması için tam şarj ettirilir. Kutup başlarında meydana gelen oksitlenmelerin temizliği, ılık su veya zımpara ile yapılabilir. Kutup başlarında kısa sürede oksitlenme oluşmaması için bağlantıdan önce kutup başlarına çok az miktarda gres yağı sürülebilir. Elektrolik içerisindeki su zamanla buharlaşarak seviyenin düşmesine sebep olur. Seviye düştüğünde plakaların 1-1,5 cm üzerine kadar saf su ilave edilmelidir. Akünün yüzey kısmı kurur ve temiz olmalıdır. Akü yüzeyinde pisliklerin birikmesi akünün kendiliğinden boşalmasına sebep olur.

3 Herhangi bir yangın esnasında Akü kutup başları sökülmelidir. UNITE 2 ATEŞLEME SİSTEMİ (BENZİNLİ MOTOR) SİSTEMİN GÖREVİ Benzinli motorlarda yanma odasında sıkıştırılmış olan 1/15 oranındaki yakıt ile havanın ateşlenmesini sağlayan sistemdir. SİSTEMİN ÇALIŞMASI Kontak anahtarının açılıp marşa basılmasıyla, Akümülatörden gelen 6 veya 12 voltluk akım platin kontaklarının açılmasıyla endüksiyon bobini üzerine yönlenir. Endüksiyon bobini gelen akımı yüksek gerilime çıkartarak oluşan yüksek gerilim endüksiyon bobini tepe kulesinden distribütöre geçer. Distribütor ise gelen yüksek gerilimli akımı sırasıyla bujilere dağıtır ve akım buji tırnakları arasında kıvılcıma dönüşerek yanma odasındaki karışımın ateşlenmesi sağlanmış olur. Ateşlemenin sağlanması tamamıyla oluşan yüksek gerilimli akıma bağlıdır. Yüksek gerilimli akım oluşmadığı sürece bujilerin ateşleme yapması mümkün değildir. ATEŞLEME SİSTEMİ PARÇALARI VE GÖREVLERİ 1-AKÜMÜLATOR : Endüksiyon bobinine gerekli olan 12 voltluk akımın iletimini sağlar. 2-KONTAK ANAHTARI : Araç üzerine elektrik akımının iletilmesini veya kesilmesini sağlayan elektrikli anahtardır. Araç üzerinde göstergeler, ateşleme sistemi, marş sistemi gibi elektrik devrelerinin ana şalteridir. 3-ENDÜKSİYON (ATEŞLEME) BOBİNİ: Akümülatörden gelen 6 veya 12 voltluk gerilimi, ile volta yükselten parçadır. 4-DİSTRİBÜTÖR : İçerisinde bulunan hareketli parçalar vasıtasıyla endüksiyon bobininden gelen yüksek gerilimli akımını sırası ile bujilere dağıtır. Distribütörün içerisinde Platin, meksefe (kondansator) ve tevzi makarasıbulunur. Platin : Açılıp Kapanma hareketi vasıtasıyla bobinin yüksek gerilim oluşturmasına yardımcı olur.

4 Meksefe (Kondansator) : Platinin yüksek gerilim karşısıda zarar görmesini engeller. Tevzi Makarası : Yüksek gerilimin ateşleme sırasına göre bujilere dağtımını sağlar. 5- BUJİ : Yanma odalarında elektrik kıvılcımı sağlayarak ateşlemeyi gerçekleştirir. ATEŞLEME SİSTEMİNDE YAPILAN AYARLAR 1- Buji (tırnak) ayarı 2- Platin ayarı 3- Avans ayarı Bu ayarlar bozuk olursa ; Araç tekleyerek, düzensiz çalışır. Motor çekişten düşer. Yakıt sarfiyatı artar. MEYDANA GELEN BASİT ARIZALAR VE GİDERİLMESİ Platin meme yapmışsa ( çene kısımları erimişse) ; meksefe arızalıdır, meme yapan kısımlar zımpara ile temizlenmelidir. Platinler belirli kilometreler sonucunda değiştirilebilen parçalar grubundadır. Bujiler kurum bağlamış ise; kurum bağlayan kısımlar tel fırça ile temizlenir. Buji kablolarından birinin yerinden çıkması, bujilerin kurum bağlaması, buji ayarlarının bozuk olması sonucunda araç tekleyerek ve düzensiz çalışma gösterir. Kontak anahtarı motor çalışmazken ateşleme konumunda açık unutulursa endüksiyon bobini yanar, platin yanar ve akü boşalır. Ateşleme sistemi aksamı ıslanırsa, ateşleme gerçekleşmez. Distribütör kapağı çatlarsa motor çalışmaz. Yanma problemi olan araçta egzozda Siyah duman görülür. ELEKTRONİK ATEŞLEME SİSTEMİ Elektronik ateşleme sisteminde platinsiz ateşleme sağlanır, bu ateşlemede platin yoktur. Klasik ateşlemeden farkı ise; Platin ayarı yapılmaz. Yanma tam sağlanır ve yüksek devirlerde motor daha verimli çalışır. Tekleme olasılığı ortadan kalkar. Bujiler daha uzun ömürlü olur. UNITE 3 BENZİNLİ MOTORLARDA YAKIT SİSTEMİ SİSTEMİN GÖREVİ

5 SİSTEMİN ÇALIŞMASI Motorun çalışmasına bağlı olarak; yakıt pompası (yakıt otomatiği) hareketini eksantrik milinden alarak depodaki yakıtı belirli bir basınçla karbüratöre getirir. Karbüratöre ulaşan yakıt hava ile karışarak emme manifolduna oradan da yanma odalarına iletilir. YAKIT SİSTEMİ PARÇALARI VE GÖREVLERİ 1- YAKIT DEPOSU : Aracın ihtiyacı olan yakıtı temiz bir şekilde depo eder. 2- ŞAMANDIRA : Yakıt deposu içerisinde bulunan ve depodaki yakıt seviyesini yakıt göstergesine ileten parçadır. 3- YAKIT GÖSTERGESİ : Hareket halinde iken sürücüye depodaki yakıt hakkında bilgi veren uyarı göstergesidir. 4- YAKIT POMPASI (YAKIT OTOMATİĞİ) : Depodaki yakıtın emilerek karbüratöre iletilmesini sağlayan, (depodaki yakıta hareket veren) parçadır. Hareketini eksantrik milinden alan yakıt pompası yer olarak yakıt deposu ile karbüratör arasındadır. 5- YAKIT FİLTRESİ : Depodan gelen yakıtın içerisindeki toz ve tortuların süzülüp temizlenmesini sağlar. Filtre yer olarak yakıt deposu ile yakıt pompası arasında, bazı motorlarda da yakıt pompası ile karbüratör arasında da bulunabilir. 6- HAVA FİLTRESİ : Karbüratöre giren havanın temizliğini sağlar. Hava filtreleri kuru tip ve yağlı tip olarak iki çeşittir. Yer olarak karbüratörün üzerindedir. 7- KARBÜRATOR : Motor işin gerekli olan 1/15 oranındaki yakıt ile havanın ayarlanmasını sağlayan parçadır. Yer olarak emme manifoldunun üzerinde bulunur. 8- MANİFOLD : Motor içerisinde toplama ve dağıtma görevi yaparlar. İki çeşit manifold vardır. Emme Manifoldu : Karbüratörden gelen yakıt + hava karışımının emme sübabına iletilmesini sağlar. Egzoz Manifoldu : Egzoz sübabından gelen yanmış gazları egzoz borusuna iletir.

6 9- JİKLE KELEBEĞİ : Soğuk havalarda motorun rahat sağlanabilmesi için zengin karışımı hazırlayan tertibattır. Yer olarak karbüratörün üzerinde hava giriş deliği önünde bulunur. KARIŞIM ÇEŞİTLERİ 1- Normal Karışım : Karbüratörün hazırlamış olduğu 1/15 oranındaki karışımdır. 2- Zengin Karışım : Karbüratörün hazırlamış olduğu karışımda yakıtın fazla havanın az olduğu karışımdır. 3- Fakir Karışım : Karbüratörün hazırlamış olduğu karışımda yakıtın az havanın fazla olduğu karışımdır. YAKIT SİSTEMİNDE YAPILAN AYARLAR 1- Otomatik jikle yazlık- kışlık ayarı 2- Hava filtresi yazlık- kışlık ayarı 3- Rolanti ayarı Bu ayarlar bozuk olursa; Yakıt sarfiyatı artar. Egzozdan siyah renkte duman çıkar. Motor boğulur. MEYDANA GELEN BASİT ARIZALAR VE GİDERİLMESİ Hava filtresi tıkanmış ise ; Motor zengin karışımla çalışır. Egzoz dumanı siyah çıkar. Kuru tip hava filtrelerinin temizliği basınçlı hava ile, yağlı tip hava filtrelerinin temizliği gaz yağı ile yapılmalıdır. Jikle çekik bırakılırsa ; motor zengin karışımla çalışır, motor boğulabilir, egzozdan siyah renkte duman çıkar. Belirli kilometre sonrasında hava filtresi ve yakıt filtresi değiştirilmelidir. Motor ısındığında stop etmeler gözleniyorsa karbüratör ayarının kontrol edilmesi gerekir. Boğulmuş bir motoru çalıştırabilmek işin birkaç dakika beklendikten sonra gaz pedalına sonuna kadar basılarak marş yapılır. Araçta yakıt ikmali (yakıt alırken) yapılırken motor stop edilir. Rölanti devresinin yükselmesi aracın zengin karışımla çalıştığını, yakıt sarfiyatı oluştuğunu gösterir. Rölanti devresinin düşük olması aracın fakir karışımla çalıştığını gösterir. Rölanti devresi düşük olan araçta teklemeler meydana gelir ve ayak gaz pedalından çekildiği anda araç stop eder. Rölanti devresi motorun kendi kendine çalıştığı devredir. DİZEL MOTORLARDA YAKIT SİSTEMİ Çalışma prensibi aynen benzinli motorlar gibidir. Ancak dizel motorlarda parça farkı vardır ve ateşleme tekniği farklıdır. Burada bujiler gibi kıvılcımlı ateşleme yoktur, sıkıştırılmış havanın üzerine enjektörler vasıtasıyla mazot püskürterek ateşleme sağlanır. BELLİ BAŞLI PARÇALARI

7 1- YAKIT DEPOSU : Yakıtın depolanmasını sağlayan parçalardır. 2- BESLEME POMPASI : Yakıt deposundaki mazotun (motorin) emilerek enjeksiyon pompasına iletilmesini sağlar. 3- YAKIT FİLTRESİ : Enjeksiyon pompasına giden mazotu temizler. 4- ENJEKSİYON POMPASI : Besleme pompasından gelen yakıtı yüksek basınçla enjektörlere gönderir. 5- ENJEKTÖR : Enjeksiyon pompasından gelen yakıtı yanma odaları içerisinde soğutulmuş havanın üzerine atomize bir şekilde püskürtür. 6- AL ÇAK BASINÇ, YÜKSEK BASINÇ VE GERİ DÖNÜŞ BORULARI: Depodaki yakıtı besleme pompasına, filtrelere, ve yakıt enjeksiyon pompasına kadar ulaşmasını sağlayan borulara alçak basınç boruları, enjeksiyon pompasından çıkan yüksek basınçlı yakıtın enjektörlere ulaşmasını sağlayan borulara yüksek basınç boruları, besleme pompasının bastığı yakıtın fazlasını depoya taşıyan borulara ise geri dönüş borusu denir. 7- HAVA FİLTRESİ : Motor içerisine giren havanın temizlenmesini sağlar. Genellikle yağlı tip hava filtresi kullanılır. 8- KIZDIRMA (ISITMA) BUJİLERİ : Soğuk havalarda motorun rahat çalışmasını sağlar. MEYDANA GELEN BASİT ARIZALAR VE GİDERİLMESİ Dizel motorlar hava yaparsa motor çalışmaz. Hava yapma sebepleri ; Depodaki yakıtın tamamen bitmesi Yakıt borularının delinmesi Yakıt filtresinin sökülmesi ve temizlenmesi Dizel motorun yakıt deposunun suyu günlük olarak alınmalıdır. Su alınmaz ise kışın yakıt donar ve motor hava yapar. Hava filtresi belirli kilometrede değiştirilmeli yada temizlenmelidir. Hava filtresi tıkalı ise egzozdan siyah renkte duman çıkar Yakıt filtresi belirli kilometrede değiştirilmelidir. EGZOZ SİSTEMİ GÖREVİ : Silindirler içerisindeki yanmış gazların dışarıya tahliye edilmesini sağlar. BELLİ BAŞLI PARÇALARI 1. EGZOZ SÜBABI : Silindirlerdeki yanmış gazların egzoz manifolduna iletir. 2. EGZOZ MANİFOLDU : Yanmış gazların egzoz borusuna iletilmesini sağlar 3. EGZOZ BORUSU : Yanmış gazların dışarıya atılmasını sağlar. 4. EGZOZ SUSTURUCUSU : Basınçlı olarak silindirlerden çıkan yanmış gazların sesini azaltır. Egzozdan aşırı ses geliyorsa egzoz susturucusu veya egzoz borusu delinmiştir.

8 ÜNİTE 4 MARŞ SİSTEMİ SİSTEMİN GÖREVİ Motora ilk dönme hareketini vererek aracın çalışmasını sağlayan sistemdir. SiSTEMiN ÇALIŞMASI Kontak anahtarının açılıp marşa basılmasıyla akümülatörden gelen elektrik enerjisi marş motoru tarafından mekanik enerjiye çevrilir ve marş dişlisi dönmeye başlar. Marş dişlisi volan dişlisini kavrayarak volan dişlisini döndürür, volan dişlisinin dönmesiyle motora ilk hareket iletilmiş olur. MARŞ SİSTEMİ PARÇALARI VE GÖREVLERİ 1- AKÜMÜLATÖR : Marş motoru için gerekli ilk enerjiyi ileten parçadır. 2- KONTAK ANAHTARI : Marş konumunu açar ve marşa basma suresi saniye olmalıdır. 3- MARŞ MOTORU : Elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirerek motora ilk hareketi ileten parçadır. 4- MARŞ DİŞLİSİ : Marş motorundan gelen mekanik enerjiyi alarak volan dişlisinin dönmesinin sağlayan parçadır. 5- VOLAN DİŞLİSİ : Krank milinin ilk hareketini sağlar. MEYDANA GELEN BASİT ARIZALAR VE GİDERİLMESİ Marşa basıldığında marş motoru çalışmıyor ise ; Akümülatör boşalmıştır. Akümülatör kutup başları gevşektir Akümülatör kutup başları oksitlidir Marş motorunun kömürleri bitmiştir Marş motoru arızalıdır Marşa basıldığında aracın motoru rahat dönüyor fakat motor çalışmıyorsa; Yakıt sistemi arızalıdır Ateşleme sistemi arızalıdır Kontak anahtarı ile saniyeden fazla marş yapılacak olursa : Akümülatör boşalır Marş dişlisi ve volan dişlisi zarar görür. Çalışır haldeki motorda marş yapılacak olursa ; Marş motoru zarar görür Marş dişlisi ve volan dişlisi zarar görür (kırılır)

9 ÜNİTE 5 YAĞLAMA SİSTEMİ SİSTEMİN GÖREVİ Çalışan motor parçalarının aşınmasını ve ısınmasını önleyen, motorun soğutulmasına yardımcı olan ve motor parçalarının temizliğini sağlayan sistemdir. SİSTEMİN ÇALIŞMASI Yağ pompası karterdeki yağı belirli basınçla yağlama kanallarına gönderir. Motor yağı çalışan motor parçalarını yağladıktan sonra tekrar karter içerisine geriye gelir. YAĞLAMA SİSTEMİ PARÇALARI VE GÖREVLERİ 1-KARTER : Motor yağına depoluk eder, yağın soğumasına yardımcı olur ve motorun alt tarafını kapatarak; toz, toprak ve yabancı maddelerin motor içerisine girmesini önler. 2-YAĞ FİLTRESİ : Motor yağının temizlenmesini sağlar. 3-YAĞ POMPASI : Yağı karterden emerek belirli basınç altında motor yağlama kanallarına gönderir. 4-YAĞ GÖSTERGESİ : Yağ müşiri yardımıyla yağın basıncını sürücüye bildirir. 5-YAĞ LAMBASI : Yağlama sisteminde meydana gelen arıza karşısında sürücüyü ikaz eder. Marşa basılıp motor çalıştığı anda kendiliğinden sönmesi gerekir. 6-YAĞ KONTROL ÇUBUĞU : Günlük bakımlarda karterdeki yağın seviyesini ölçmek için kullanılır. MEYDANA GELEN BASİT ARIZALAR VE GİDERİLMESİ Motor yağının eksilme sebepleri ; Karter delinmiş, karter contası kaçırıyor veya motor yağ yakıyor olabilir. Motorun yağ yakma sebepleri ; Segmanlar aşınmış, silindirler aşınmış, sübap yatakları aşınmış olabilir veya kullanılan motor yağlama yağı fazladır. Yağ yakan bir aracın egzoz dumanı mavi renkte gözlenir. Yağ ölçümü yapıldığında yağ belirtisi en alt (min.) çizgide ise bu aracın yağsız çalıştığını bildirir.

10 Yağsız çalışan bir araçta ; motor aşırı derecede ısınır ve yanar. Motor çekişten düşer. Eğer yağ belirtisi en üst (max.) noktada ise yağın fazla olduğunu bildirir. Bunun sonucunda da araç yağ yakar. Araçta bulunan motor yağlama yağı günlük bakımlarda kontrol edilmelidir ve belirli kilometre sonunda da motor yağlama yağı değiştirilmelidir. Yağ filtresi belirli kilometre sonunda değiştirilmelidir. Sistemle ilgili arızayı hareket halinde sürücüye yağ lambası bildirir. Yağ lambası yandığında mutlaka kontak kapatılmalıdır. Yağlama yağı olduğu halde motorda yağ basıncı yapılamıyor ise; Yağ filtresi veya yağ pompası tıkalı olabilir. ÜNİTE 6 SOĞUTMA SİSTEMİ (SU SOĞUTMA) SİSTEMİN GÖREVİ SİSTEMİN ÇALIŞMASI Radyatörde bulunan su, devir daim (su) pompası vasıtasıyla motor blokları içerisindeki su kanallarına gönderilir. Blok içerisinde dolaşan su tekrar radyatöre döner ve bu işlem sürekli devam ederek soğutma işlemi sağlanmış olunur. SOĞUTMA SİSTEMİ PARÇALARI VE GÖREVLERİ 1-RADYATÖR : Soğutma suyuna depoluk eder ve bloklardan gelen sıcak suyun radyatör üst depodan geçerek peteklerde soğumasını ve alt depodan soğuk suyun tekrar bloklara gönderilmesini sağlar. 2-VANTİLATÖR KAYIŞI : Krank kasnağından hareket alarak; su pompası, vantilatör ve alternatörün çalışmasını sağlar. ( Vantilatör kayışı yalnızca soğutma sisteminde değil ayrıca şarj sisteminde de kullanılan ortak bir parçadır) 3-VANTİLATÖR (ELEKTROFAN): Radyatör peteklerinde bulunan sıcak suyun soğumasını sağlar. 4-DEVİR DAİM (SU) POMPASI : Vantilatör kayışının hareketiyle radyatördeki suyu basınçlı olarak alıp su kanallarına pompalar.

11 5-TERMOSTAT : Motorun en kısa süre içinde ısınmasını ve ısındıktan sonra motor ısısının sabit kalmasını sağlar. Yer olarak silindir kapağı su çıkışında bulunur. 6-HARARET (ISI) GÖSTERGESİ : Sürücüye motor ısısı ile ilgili bilgi verir. 7-ISI MÜŞÜRÜ : Isı göstergesine elektrik gönderir, silindir kapağına bağlanmıştır. SOĞUTMA SİSTEMİNİN BASİT ARIZALARI VE GİDERİLMESİ Soğutma suyunun eksilme sebepleri; Radyatör hortumlarının kaçırıyor olması Kalorifer hortumlarının kaçırıyor olması Silindir kapak contasının kaçırıyor olması Radyatör kapağının bozuk olması Aracın hararet yapma sebepleri ; Suyun yetersiz olması Termostatın arızalı olması Radyatör peteklerinin kireçten dolayı tıkalı olması Devir daim (su) pompasının arızalı olması Vantilator kayışının; gevşek, ve kopmuş olması Su kanallarının paslanma ve kireçlenme yapması Fan soğutucu araçlarda ; fan motorunun arızalı, fan elektrik müşirinin bozuk olması Aracın uygun devir ve viteste kullanılmaması Hararet yapmış bir motorun radyatör kapağı hava basıncı alındıktan sonra azalır, birden azalmaz. Hararet yapan bir araçta kontak anahtarı kapatılmaz, araç rölantide çalışır vaziyette ılık su yavaş yavaş ilave edilir. Radyatör içerisindeki suyun seviyesi radyatör peteklerinin 1 cm kadar üzerinde bulunmalıdır. Kullanılan su içilecek temizlikte veya kireçsiz su olmalıdır. Radyatördeki suyun seviye kontrolü günlük bakımda yapılmalıdır. Kışın suyun donmaması için içerisine antifriz ilave edilmelidir. Vantilatör kayışı yaklaşık olarak 1-1,5 cm kadar esnemelidir. Gerginlik kontrolü haftalık bakımdır. Hareket halinde iken kayış kopacak olursa sürücüye ilk ikazı şarj göstergesi bildirir. Sıcak motorun üzerine soğuk su dökülmez çünkü; silindir bloğu ve kapağının çatlamasına sebep olur. Araçtaki termostat çıkarılacak olursa ; Motor soğuk çalışır, geç ısınır, aşınmalar artar. Hararet yapmış bir araçla yola devam edilecek olursa; motor fazla ısınır ve yanar, çekişten düşer. Hava soğutmalı motoru su soğutmalı motordan ayıran en önemli fark, su soğutma parçalarının hava soğutmalı motorda bulunmaması.

12 ÜNİTE 7 ŞARJ SİSTEMİ SİSTEMİN GÖREVİ Araç çalıştığı sürece araç için gerekli olan elektriği üreten ve akünün dolmasını sağlayan sistemdir. SİSTEMİN ÇALIŞMASI Krank milinden gelen hareketle vantilatör kayışı kendi ekseni etrafında dönmeye başlar, oluşturmuş olduğu hareket enerjisi vasıtasıyla alternatörün çalışmasını sağlar. Alternatör ise gelen mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek konjektöre gönderir. Konjektör alternatörden gelen akım ve voltajı ayarlayıp tesisata ve aküye elektrik dağıtımını sağlar. 1-ALTERNATÖR (ŞARJ DİNAMOSU) : Vantilatör kayışından almış olduğu mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir. 2-KONJEKTÖR ( REGULATÖR) : Alternatörden gelen elektriğin voltajını ve şiddetini ayarlar, aküye ve tesisata elektrik dağıtır. 3-AKÜMÜLATÖR : Şarj sistemi çalışmadığı zaman, aracın elektrik ihtiyacını karşılar. 4-ŞARJ GÖSTERGESİ : Şarj sisteminin elektrik üretip üretmediğini sürücüye bildirir. MEYDANA GELEN BASİT ARIZALAR VE GİDERİLMESİ Şarj lambası yanıyor ise : elektrik üretimi durmuş demektir. Şarj lambası yandığı anda kontak kapatılmalıdır. Alternatör üzerinde meydana gelen basit arızalar ; - Alternatör kömürleri aşınmış olabilir. - Alternatör kablo bağlantıları gevşek, kopmuş veya oksitlenmiş olabilir. - Alternatör yatakları bozuk olabilir. -Vantilatör kayışı gevşek, kopmuş ve gergin olabilir. -Vantilatör kayışının koptuğunu ilk olarak şarj göstergesi bildirir. Vantilatör kayışı çok gergin ise alternatör yatakları bozulur. Konjektör arızalı ise ; Aracın ampülleri çok patlar ve aküde su kaybı meydana gelir.

13 ÜNİTE 8 AYDINLATMA İKAZ VE GÖSTERGELER SİSTEMİ AYDINLATMA SİSTEMİ GÖREVİ : Aracın emniyetli seyrini sağlamak işin kullanılan ışıklandırmalardır. AYDINLATMA SİSTEMİNİN PARÇALARI Farlar : Seyir esnasında görüşün yeterli olmasını sağlayan ışıklardır. Çalışmasını akünün enerjisinden alır. Yakınları 25 metre, uzakları 100 metre mesafede aydınlatması gerekir. Aydınlatma yetersiz ise far ayarı yapılır. Sigorta : Araçta alıcıları ve tesisatı kısa devreden doğacak tehlikeye karşı koruyan parçadır. Radyatörde bulunan su, devir daim (su) pompası vasıtasıyla motor blokları içerisindeki su kanallarına gönderilir. Blok içerisinde dolaşan su tekrar radyatöre döner ve bu işlem sürekli devam ederek soğutma işlemi sağlanmış olunur. MEYDANA GELEN BASİT ARIZALAR VE GİDERİLMESİ Farlardan hiçbiri yanmıyorsa ; Far anahtarı arızalı olabilir. Akü; zayıf, bitmiş veya kutup başları aşınmış olabilir. Sigortalar atmış olabilir. Sigortalar attığı zaman aynı amperde yeni bir sigortayla değiştirilmelidir. Farlardan bir tanesi yanmıyor veya sönük yanıyor ise ; Yanmayan tarafın far kablo bağlantısı kopmuş, oksitlenmiş olabilir. Yanmayan tarafın far ampulü patlamış olabilir. İKAZ SİSTEMİ GÖREVİ : Sürücülerin yayaları ve diğer sürücüleri uyarmak amacıyla kullandıkları ışıklandırmalardır. İKAZ SİSTEMİNİN PARÇALARI Sinyal Lambaları : Sürücülerin dönüş yaptıklarını bildirmek amacıyla kullanılan ışıklardır. Flaşörlere bağlıdır. Aracın dışında bulunan şarj ışıklardır. Fren Lambaları : Sürücülerin durmakta veya yavaşlamakta olduğunu bildiren ikaz lambasıdır. Fren muşürüne bağlıdır. Aracın arkasında bulunan kırmızı ışıklardır. Korna : Sürücülerin kullandığı sesli ikazdır. BASİT ARIZALAR VE GİDERİLMESİ Sinyal lambalarından ; hiçbiri yanmıyorsa; Flaşörler arızalıdır, bir tanesi yanmıyor ise yanmayan tarafın ampulü patlak veya kablo bağlantısında arıza vardır.

14 Fren lambalarından hiçbiri yanmıyor ise ; fren muşürü arızalıdır, bir tanesi yanmıyor ise yanmayan tarafın ampulü patlak veya kablo bağlantısı arızalıdır. GÖSTERGELER SİSTEMİ GÖREVİ : Hareket halinde iken sürücüye aracı ile ilgili bilgi veren ve arızaları bildiren şekilli ışıklar veya rakamlı ibrelerdir. ARAÇTA BULUNAN GÖSTERGELER Hız Göstergesi : Aracın o anki hızını gösterir. Kilometre Göstergesi: Aracın kat ettiği yolu bildirir. Motor Devir Saati : Motorun çalışma devrini gösterir. Yakıt Göstergesi : Seyir esnasında sürücüye depodaki yakıtın seviyesi ile ilgili bilgi verir. Yakıt azaldığı anda göstergede kırmızı renkte ikaz ışığı yanar. Hararet (ısı) Göstergesi : Motor çalıştığı sürece motor ısısı ile ilgili bilgi verir. Eğer hareket halinde iken ısı göstergesinde kırmızı ışık yanıyor ise bu aracın hararet yaptığı ısı bildirir. Yağ Lambası : Araçta yağlama sistemi ile ilgili ikazı bildirir. Araç hareket halinde iken yağ lambası yanıyor ise kontak kapatılıp arızanın giderilmesi gerekir. Yağdanlığı simgeleyen kırmızı bir ışıktır. Şarj Lambası : Şarj sistemi ile ilgili ikazı bildirir. Araç hareket halinde iken yanıyor ise kontak kapatılıp arızanın giderilmesi gerekir. Aküyü simgeleyen kırmızı bir ışıktır. El Freni Lambası : Aracın tekerleğinin sabitlendiğini bildirir. Kesinlikle el freni ikaz ışığı yanıyor ise hareket edilmez. Parkı simgeleyen kırmızı bir ışıktır. Sinyal lambaları : İkaz amacıyla kullanılan sinyallerin açık olduğunu bildirir. Gösterge panosunda yanan yeşil renkteki oklardır. Kısa ve uzun far lambaları : Farların açık olduğunu bildirir. Uzun huzme farlar gösterge panosunda mavi renkte yanar. Jigle lambası : Jiglenin çekik kaldığını ikaz eder. Kızdırma bujileri (ısıtma) lambası : Dizel motorlarda bulunur. Yanma odalarının ısıtıldığını bildirir. Kontak anahtarı ile marşa basmadan önce yanan turuncu ışıktır. Turuncu ışık sönmeden marşa basılmaz. Enjeksiyon sistemi uyarı lambası : Enjeksiyon ateşlemeli benzinli motorlarda bulunur. Yanma odalarının ısısını bildirir. Kontak anahtarıyla marşa basmadan önce yanan turuncu ışıktır. ÜNİTE 9 GÜÇ AKTARMA ORGANLARI VE LASTİKLER SİSTEMİN GÖREVİ Motorun hareketinin tekerleklere iletilmesini sağlayan parçaların tümüne güç aktarma organları denir.

15 SİSTEMİN PARÇALARI VE GÖREVLERİ 1-DEBRİYAJ (KAVRAMA) : İsteğe bağlı olarak motorun hareketini vites kutusuna iletir veya keser. Yeri volan ile vites kutusu arasındadır. Hareket halinde iken debriyaj pedalı basılı tutulmamalıdır. Debriyaj pedalının ani, sert ve yarım debriyaj olarak kullanılması debriyaj balatalarının aşınmasına ve yağlanmasına sebep olur. Vites değiştirme işlemlerinde debriyaj pedalına tam olarak basılmalıdır. 2-VİTES KUTUSU ( ŞANZUMAN) : Motorun hızını ve gücünü ayarlar. Vites kutusu genel olarak dişli ve millerden oluşmuştur. Dişlilerin aşınmasını ve aşınmasını önlemek için vites kutusu içerisine dişli yağı ilave edilir. Vites değiştirme işlemlerinde vites kutusu ses yapıyor ise debriyaj pedalına tam basılmamıştır veya vites kutusu yağsız kalmıştır. 3-ŞAFT (KARDAN MİLİ) : Vites kutusu ile diferansiyeli birbirine bağlar ve vites kutusunun hareketini diferansiyele iletir. 4-DİFERANSİYEL : Şafttan gelen hareketi 90 derece kırarak aks millerine dağıtır. Ayrıca virajlarda iş lastiklerin farklı açılarda ve hızlarda dönmesini sağlayarak aracın savrulmasını önler. Diferansiyel içerisinde de dişli ve miller vardır. Dişlilerin zarar görmemesi için dişli yağı kullanılır. 5-AKSLAR : Diferansiyelden gelen hareketi tekerleklere iletir. 6-TEKERLEKLER : Aracın ağırlığının üzerinde bulunduran ve aracın yolla temasını sağlayan hareket organıdır. Jant ve lastik olmak üzere iki kısımdan meydana gelir. Jant : Tekerleğin kampanalara bağlanmasını sağlayan kısımdır. Lastik : Aracın yolla temasını sağlayan karışık yapıdır. İki çeşit lastik vardır ; 1-Şamyelli lastikler : İç lastiği bulunan lastiklerdir. 2-Dubleks lastikler: İç lastiği bulunmayan lastiklerdir. LASTİKLERİN BAKIM VE BASİT ARIZALARI Lastik hava değeri tavsiye edilen değerden az ise ; lastikler kenar kısımlarından aşınma gösterir,aracın enerji kaybı artar ve araçta yakıt sarfiyatı oluşur. Lastik hava değeri tavsiye edilen değerden fazla ise ; lastikler orta kısmından aşınır ve direksiyonda titreşimler oluşur. Lastiklerde balanssızlık (dengesizlik) var ise ; Lastikler titreşim yapar, direksiyonda belirli kilometrelerde titreşim oluşur, direksiyon hakimiyeti zorlaşır, bağlantı somun ve civataları gevşer, ön takım ayarları çabuk

16 bozulur, lastikler dengesiz aşınır. Isıdan dolayı şişen lastiklerin hava değeri indirilmemeli, olduğu basınçta bırakılmalıdır. Lastik hava değerleri her araca binerken kontrol edilmelidir. Kontrol esnasında lastiklerin soğuk olmasına dikkat edilmelidir. Araç üzerinde bulunan lastiklerin hepsi eşit değerde olmalıdır. Kar zincirleri çekici lastiklerin hepsine takılmalıdır. Tekerlekler üzerinde bulunan bijonlar sıkma işlemi yapılmadan önce mutlaka kuru bir bezle silinmelidir. ÜNİTE 10 FREN SİSTEMİN DÜZEN SİSTEMİ VE SÜSPANSİYON FREN SİSTEMİ (HİDROLİK FREN) Hareket halindeki aracın durmasını veya yavaşlamasını, park halindeki aracın ise sabitlenmesini sağlamak amacıyla kullanılan sistemdir. Araçlarda kullanılan iki çeşit fren vardır; El Freni : Duran aracın sabitlenmesini sağlar. Servis (ayak ) Freni: Hareket halindeki aracın durmasını veya yavaşlamasını sağlar. FREN SİSTEMİ PARÇALARI VE GÖREVLERİ 1- FREN PEDALI : Sistemin devreye girmesini sağlayan pedaldır. 2- MERKEZİ POMPA : Tekerlek fren silindirlerine gönderilen hidrolik yağ basıncı sağlamaktadır. 3- HİDROLİK DEPOSU : Belirli miktarda fren hidrolik yağına depoluk eder. 4- KAMPANA VEYA DİSKLER : Tekerlek göbeğine bağlanarak tekerlekle birlikte döner ve balataların sürtünme yüzeyini teşkil eder. 5- FREN BALATALARI : Frenleme esnasında kampanaların durmasını sağlar. Kampanalarda tekeri durdurur. HAVALI FRENLER Genellikle ağır vasıtalarda kullanılır, çalışması ise kuru hava ile gerçekleşir. Havanın üretimini sağlayan kompresör. Hava boruları ve hava göstergesi bulunur.

17 ABS (ANTİ BLOKAJ SİSTEM) FRENLER Hangi yol şartlarında olursa olsun tekerleklerin kayma yapmadan dönerek ve durma noktasına kadar yavaşlatılmasıyla mümkün olur. ABS fren sistemi ana parça olarak her tekerde bir tane devir sensörü ve dişlisi, Bir tane elektronik kumanda ve bir tane hidrolik üniteden meydana gelir. En büyük avantajlarından biri direksiyon hakimiyeti sağlamaktır. BAKIM VE ARIZALAR Fren sisteminde kullanılan yağ hidrolik yağıdır ve günlük olarak kontrol edilmelidir. Fren ayarları bozuk olan bir araçta ; araç sağa sola çekmeye başlar. Servis (ayak) frenine basıldığı anda ön ve arka tekerlekler aynı anda durur. Frenlerin tutmama sebepleri ; hidrolik kalmamış olabilir, fren borularında kaçak olabilir, balatalar aşınmış olabilir, fren sistemi hava yapmış olabilir. Fren ayarlarının sıkı olması araçta enerji kaybına ve bunun sonucunda yakıt sarfiyatının oluşmasına sebep olur. Soğuk havalarda el freni çekik bırakılırsa; fren balataları donarak kampanaya yapışır. WestinghausClu fren sistemli araçlarda aracın motoru stop edilerek yola devam edilirse frenler tutmaz. El freni çekili vaziyette yola devam edilecek olursa ; Yakıt sarfiyatı artar, fren balataları aşınır, kampanalar ısınır. Hava frenli araçlarda ; hava göstergesi değer göstermiyorsa araç hareket ettirilmez. Hava olmadığı zaman frenler tutmaz. Hava basıncı şok çabuk düşüyorsa borularda veya rekorlarda kaçak vardır. ÖN DÜZEN SİSTEMİ GÖREVİ : Ön tekerleklere yol tayini sağlayan sistemdir. Sistemin çalışmasını sağlayabilmek için kullanılan belli başlı parçaları ; Direksiyon simidi Direksiyon mili Direksiyon kutusu Rot ve ön tekerlekler BAKIM VE ARIZALAR Direksiyonda boşluk varsa ; Rotlar arızalı olabilir, direksiyon kutusu arızalı olabilir, Direksiyon kutusunun ayarı bozulmuş olabilir. Direksiyon kutusunda yağ kaçağı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sistemde yapılan genel ayar Rot (balans) ayarıdır. Rot ayarı bozuk olan bir araçta ; Araç bir tarafa çekmeye başlar, ön lastikler içten ve dıştan aşınma gösterir.

18 SÜSPANSİYON SİSTEMİ GÖREVİ : Araç üzerinde rahatlık sağlayan sistemdir. PARÇALARI : 1- YAYLAR : Yoldan gelen titreşim ve darbeleri yutan elemandır. 2- AMORTİSÖRLER : Yayların salınımını kontrol altında tutan elemandır.

Yarışma Sınavı. 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? A ) Pitman kolu B ) Rot C ) A Çatalı D ) Kampana E ) Kremayer

Yarışma Sınavı. 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? A ) Pitman kolu B ) Rot C ) A Çatalı D ) Kampana E ) Kremayer 1 Hangisi aydınlatma sistemi ile ilgili değildir? ) Sigorta B ) Zenon C ) Röle D ) Halojen E ) lternatör 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? ) Pitman kolu B ) Rot C ) Çatalı D ) Kampana E

Detaylı

MOTORLU ARACI OLUŞTURAN KISIMLAR

MOTORLU ARACI OLUŞTURAN KISIMLAR MOTORLU ARACI OLUŞTURAN KISIMLAR Motor, Güç aktarma organları, Fren sistemi, Direksiyon sitemi, Süspansiyon sistemi, Elektrik sistemi, Kaporta ( Karoser ), Şase motorlu aracı oluşturan ana kısımlardır.

Detaylı

23.Araçta motor yağı kontrolü hangi bakımda yapılır? a) Günlük b) Haftalık c) Aylık d) Yıllık

23.Araçta motor yağı kontrolü hangi bakımda yapılır? a) Günlük b) Haftalık c) Aylık d) Yıllık 1.Buji ile ateşlemeli motorlarda aşağıdaki yakıtlardan hangisi kullanılır? a) İspirto ve gaz yağı b) Benzin ve LPG c) Gaz yağı motorin d) Motorin ve LPG 2.Endüksiyon bobininin görevi aşağıdakilerden a)

Detaylı

MOTOR BĐLGĐLERĐ. *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır)

MOTOR BĐLGĐLERĐ. *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır) MOTOR BĐLGĐLERĐ *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır) *Đtici (süpap itici), horoz veya manivela, yarım ay şeklindeki parçalar *Eksantrik kayışı (Triger kayışı) *Üst

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ KONU : ARACIN ÜZERĐNDEKĐ SĐSTEMLER : FREN SĐSTEMĐ : GÖREVĐ : Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak veya duran aracı sabitlemek için kullanılır. Araç üzerinde 3 tip fren bulunur:

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve çıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı KİTPÇIK TÜRÜ TÜRKİYE TŞKÖMÜRÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN UNVN DEĞİŞİKLİĞİ

Detaylı

MOTORUN PARÇALARI. DİZEL MOTOR (Püskürtme Ateşlemeli) KRANK MİLİ BESLEME POMPASI TRİGER MİL (KAM-EKSANTRİK MİLİ)

MOTORUN PARÇALARI. DİZEL MOTOR (Püskürtme Ateşlemeli) KRANK MİLİ BESLEME POMPASI TRİGER MİL (KAM-EKSANTRİK MİLİ) DARICA MEYDAN SÜRÜCÜ KURSU ARAÇ TEKNİĞİ DERS NOTLARI MOTORUN PARÇALARI DİZEL MOTOR (Püskürtme Ateşlemeli) KRANK MİLİ BESLEME POMPASI TRİGER MİL (KAM-EKSANTRİK MİLİ) ENJEKSİYON (MAZOT) POMPASI SÜBAPLAR

Detaylı

ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI

ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI 1. Basınçlı hava fren sisteminde fren devrelerinden herhangi biri devre dışı kaldığında, diğer devrelerin basınç kaybına uğramaması için hangi parça görev yapar?

Detaylı

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman Soru 1) Pistonun silindir içersinde yön değiştirmek üzere bir an durakladığı yere ne ad verilir? a) Silindir başı b) Silindir eteği c) Ölü nokta d) Piston durağı Soru 4) Silindir hacmi aşağıdakilerden

Detaylı

4. Yakıt deposundan karbüratöre benzin, hangi parça ile taşınır? A) şamandıra ile B) Yakıt borusu ile. C) Distribütör ile D) Yağ pompası ile

4. Yakıt deposundan karbüratöre benzin, hangi parça ile taşınır? A) şamandıra ile B) Yakıt borusu ile. C) Distribütör ile D) Yağ pompası ile NOT: BU TESTİN CVP ANAHTARLARI TEST İN SONUNDADIR. 1. İki zamanlı motorda pistonun kaç hareketinde bir iş elde edilir? A) 2. B) 3 C) 4 D) 5 2. içten yanmalı motorlarda aşağıdaki yakılardan hangisi kullanılır

Detaylı

5-Aşağıdakilerden hangisi motorun hareketli parçalarından değildir? a) Eksantrik(Kam) Mili b)biyel Kolu c) Supap d) Blok

5-Aşağıdakilerden hangisi motorun hareketli parçalarından değildir? a) Eksantrik(Kam) Mili b)biyel Kolu c) Supap d) Blok 1-Yol, inşaat makineleri ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerinde çeşitli ekipmanlar monte edilmiş motorlu

Detaylı

YAKIT VE ATEŞLEME SİSTEMİ 1. Aşağıdakilerden hangisi distribütörün görevidir? A) Aküyü şarj etmek B) Egzoz gazinin çıkışını sağlamak C) Motor suyunu

YAKIT VE ATEŞLEME SİSTEMİ 1. Aşağıdakilerden hangisi distribütörün görevidir? A) Aküyü şarj etmek B) Egzoz gazinin çıkışını sağlamak C) Motor suyunu YAKIT VE ATEŞLEME SİSTEMİ 1. Aşağıdakilerden hangisi distribütörün görevidir? A) Aküyü şarj etmek B) Egzoz gazinin çıkışını sağlamak C) Motor suyunu sogutmak D) Ateşleme sirasina göre bujilere yüksek gerilimi

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ DERS NOTLARI

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ DERS NOTLARI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ DERS NOTLARI MOTORUN TANIMI VE ÇALISMA PRENSIPLERI Yakıttan elde ettiği isi enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Yakıtlarına göre motorlar, Dizel-Benzin-LPG

Detaylı

MOTOR BİLGİSİ MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ

MOTOR BİLGİSİ MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ MOTOR BİLGİSİ MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ Motorun tanımı Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Motor Çeşitleri Zamanlarına Göre: 1. Dört zamanlı motorlar 2. İki

Detaylı

MOTOR DERSİ ÖZETİ. Motorlar soğutma sistemlerine göre:

MOTOR DERSİ ÖZETİ. Motorlar soğutma sistemlerine göre: MOTOR DERSİ ÖZETİ ÜNİTE 1: ARACIN VE MOTORUN KISIMLARI Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren araçlara MOTOR denir. Motorlar yakıt sistemlerine göre: 1)BENZİN'li 2)DİZEL Motorlar

Detaylı

MOTOR DERSI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ. Motorun tanımı

MOTOR DERSI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ. Motorun tanımı MOTOR DERSI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ Motorun tanımı Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Motor Çeşitleri Zamanlarına Göre: 1. Dört zamanlı motorlar 2. İki zamanlı

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI İÇTEN YANMALI MOTOR TEST DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM ELEMANI

Detaylı

MOTOR DERSİ. 4 zamanlı motorlarda 4 zaman, sırası ile şöyledir: Emme, sıkıştırma, ateşleme (veya genişleme; iş zamanı da denir), egzost.

MOTOR DERSİ. 4 zamanlı motorlarda 4 zaman, sırası ile şöyledir: Emme, sıkıştırma, ateşleme (veya genişleme; iş zamanı da denir), egzost. MOTOR DERSİ Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalara motor denir. Yakıtlarına göre motorlar, Dizel-Benzin-LPG li olmak üzere ayrılırlar. Benzinli motorun yakıtı benzin; Dizel

Detaylı

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com 1 01-Aşağıdakilerden hangisi araçta gücün kaynağıdır? A) Tekerlek B) Motor C) Vites kutusu D) Diferansiyel 02-Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere ne denir? A) Dinamo

Detaylı

ARAÇ TEKNİĞİ. Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir.

ARAÇ TEKNİĞİ. Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. ARAÇ TEKNİĞİ Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Motor Çeşitleri Zamanlarına Göre * Dört zamanlı motorlar * İki zamanlı motorlar Yakıtın Yanma Yerine Göre

Detaylı

İhsaniye Sürücü Kursu Motor ve Araç Teknikleri Murat FİLİZ motorelit.webnode.com.tr

İhsaniye Sürücü Kursu Motor ve Araç Teknikleri Murat FİLİZ motorelit.webnode.com.tr İhsaniye Sürücü Kursu Motor ve Araç Teknikleri Murat FİLİZ motorelit.webnode.com.tr Yeni Müfredata göre Araç Tekniği Dersi Konuları nelerdir? Programın amacı: Kullanılan aracın teknik özelliklerinin tanınması

Detaylı

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com 1 01-Aşağıdakilerden hangisi araçta gücün kaynağıdır? A) Tekerlek B) Motor C) Vites kutusu D) Diferansiyel 02-Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere ne denir? A) Dinamo

Detaylı

4- Aşağıdakilerden hangisi pnömatik sisteminin parçasıdır? a) Hidrolik pompa b) Kompresör c) Yön kontrol valfı d) Hidrolik motor

4- Aşağıdakilerden hangisi pnömatik sisteminin parçasıdır? a) Hidrolik pompa b) Kompresör c) Yön kontrol valfı d) Hidrolik motor 1- Diferansiyel kilidi hangi durumda kullanılır? a) Lastikler patinaj yapmaya başladığı anda kullanılır. b) Lastikler kaymaya başladığı anda kullanılır c) Araç savrulmaya başlamadan önce kullanılır d)

Detaylı

* araç yağ yakıyorsa ve su eksiltiyor ise motorda problem var demektir. Dolayısıyla sadece gazı

* araç yağ yakıyorsa ve su eksiltiyor ise motorda problem var demektir. Dolayısıyla sadece gazı TRİGER KAYIŞI NEDİR? OTOGAZ KULLANICILARININ BİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR ARACINIZ ÇOK YAKIYORSA * İlk olarak 1 lt. su şişesine benzin koyarak aracın benzinde tüketimi kontrol edilir. Benzinde çok yakıyorsa,

Detaylı

ATV250 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49

ATV250 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 2 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05019 AKÜ 1 1 355,40 419,37 YME001A06A06022 ATEŞLEME BOBİNİ 3 1 18,66 22,02 YME00197A11H001

Detaylı

Motor ve Araç Tekniği Bilgisi - Ömer ASİL

Motor ve Araç Tekniği Bilgisi - Ömer ASİL ARAÇ TEKNİĞİ BİLGİSİ facebook.com/omer.asil42 0 534 848 59 07 instagram.com/omerasil42 MOTOR Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Motor araçlarda gücün kaynağıdır.

Detaylı

Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makineye motor denir.

Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makineye motor denir. ->Motorun Çalışma Prensibi Motor: Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makineye motor denir. Motorlar araçta gücün kaynağıdır. Motorlar; Zamanlarına göre İki ve Dört zamanlı, Soğutma

Detaylı

SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ

SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ DERSĠN ÖĞRETĠM ÜYESĠ PROF. DR. ĠSMAĠL HAKKI AKÇAY DENEY GRUBU: DENEY

Detaylı

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com 1 01-Aşağıdakilerden hangisi araçta gücün kaynağıdır? A) Tekerlek B) Motor C) Vites kutusu D) Diferansiyel 02-Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere ne denir? A) Dinamo

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek olması C) Motorun düzensiz ve tekleyerek çalışması B) Yağlama

Detaylı

Darıca Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu

Darıca Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu DARICA MOTORLU TAŞITLAR SÜRÜCÜ KURSU TAŞIT & MOTOR TEKNİĞİ Motor nedir Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini hareket enerjisine çeviren makinelere MOTOR denir. Motor Çeşitleri: Yakıt cinsine göre motorlar;

Detaylı

ARAÇ BILGISI VE EKONOMIK ARAÇ KULLANIMI

ARAÇ BILGISI VE EKONOMIK ARAÇ KULLANIMI ARAÇ BILGISI VE EKONOMIK ARAÇ KULLANIMI 1) 25 metrelik mesafeyi aydınlatan farlar aşağıdakilerden hangisidir? A) Kısa farlar B) Uzun farlar C) Stop lambaları D) Sinyal lambaları 2) Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 2 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 3 1 26,83 31,66 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 3 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 4 1 23,00 27,14 YMR952Z85002001 MARS DISLISI

Detaylı

Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalara motor denir.

Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalara motor denir. MOTOR NEDİR Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalara motor denir. Yakıtlarına göre motorlar, Dizel-Benzin-LPG li olmak üzere ayrılırlar. Benzinli motorun yakıtı benzin; Dizel

Detaylı

MOTOR. Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. - Motor araçlarda gücün kaynağıdır.

MOTOR. Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. - Motor araçlarda gücün kaynağıdır. ARAÇ TEKNİĞİ MOTOR Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. - Motor araçlarda gücün kaynağıdır. - Motor ısı enerjisini Mekanik enerjiye çevirir MOTORLARIN SINIFLANDIRILMASI

Detaylı

CARACAL D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59

CARACAL D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59 2 D-SÖKME YMR950177419001 YAĞ POMPASI SOMUN SÖKME APARATI 1 1 7,76 9,16 3 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05023 AKÜ 14 1 45,90

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 3 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 4 1 23,00 27,14 YMR952Z85002001 MARS DISLISI

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 2 1 23,00 27,14 YMR952Z84001001 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 10,06 11,87 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça Kodu Parça

Detaylı

ATV250S D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49

ATV250S D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YME001A05A05019 AKÜ 27 1 355,40

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YME001A05A05011 AKÜ 4 1 91,09 107,49 YME001A0520Y002 AKÜ (YUASA) 4 1 154,45 182,25 YME001A06A06041 ATEŞLEME BOBİNİ 8 1 17,00

Detaylı

ARAÇ TEKNĠĞĠ. Oktay TAŞCI Motor ve Araç Tekniği Öğretmeni. Hazırlayan, Oktay TAŞCI Trafik, Araç Tekniği ve Direksiyon Öğretmeni

ARAÇ TEKNĠĞĠ. Oktay TAŞCI Motor ve Araç Tekniği Öğretmeni. Hazırlayan, Oktay TAŞCI Trafik, Araç Tekniği ve Direksiyon Öğretmeni ARAÇ TEKNĠĞĠ Oktay TAŞCI Motor ve Araç Tekniği Öğretmeni MOTOR Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. - Motor araçlarda gücün kaynağıdır. - Motor ısı enerjisini

Detaylı

Temel Motor Teknolojisi

Temel Motor Teknolojisi Temel Motor Teknolojisi İçerik Otomotiv Tarihçesi Otto Motorlarda 4 Zaman Krank Mili Kam Mili Lambda Vuruntu Motor Yerleşim Tipleri Güç ve Tork 2 Otomotiv Tarihçesi İlk Buharlı otomobil 1769.(Fransız Joseph

Detaylı

GÜÇ AKTARMA ORGANLARI

GÜÇ AKTARMA ORGANLARI GÜÇ AKTARMA ORGANLARI DEBRİYAJ ŞANZIMAN ŞAFT VEYA TAHRİK MİLİ DİFRANSİYEL AKS TEKERLEK 1.1. Hareket İletim Türleri Motor Trans aks Şanzıman Tahrik Şaftı Şaft (kardan mili) Diferansiyel Aks mili Aks Lastik

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLAR

İÇTEN YANMALI MOTORLAR İÇTEN YANMALI MOTORLAR Yrd. Doç. Dr. Selahattin ÇELİK Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İÇİNDEKİLER 1 MOTORUN TANIMI... 2 2 MOTOR ÇEŞİTLERİ... 3 2.1 Zamanlarına Göre:... 3 2.1.1 Dört zamanlı

Detaylı

ÜNİTE 1 ARACIN VE MOTORUN KISIMLARI

ÜNİTE 1 ARACIN VE MOTORUN KISIMLARI ÜNİTE 1 ARACIN VE MOTORUN KISIMLARI KONU 2:MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ A- MOTORUN TANIMI Yanma sonucu oluşan, yakıtta elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. B- YAKITIN

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 3 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 4 1 23,00 27,14 YMR952Z85002001 MARS DISLISI SOMUN ÇEKTİRME 1 1 27,18 32,07

Detaylı

HERO DUET TAVSİYE EDİLEN YEDEK PARÇA FİYATLARI ( HAZİRAN 2016 )

HERO DUET TAVSİYE EDİLEN YEDEK PARÇA FİYATLARI ( HAZİRAN 2016 ) HERO DUET TAVSİYE EDİLEN YEDEK PARÇA FİYATLARI ( HAZİRAN 2016 ) PARÇA ADI TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE FİYATI (KDV DAHİL) FAN KAPAGI 9,32 UST KAPAK SOGUTMA 7,58 KAPAK CONTASI 2,97 ALT KAPAK SOGUTMA 6,35 KAUCUK

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952183425001 JANT ARKA BURÇ ÇIKARMA APARATI 2 1 60,16 70,99 YMR952Z84001009 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 32,34 38,16 2 M-ELEKTRİK AKSAMI

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05011 AKÜ 17 1 91,09 107,49 YME001A0520Y002 AKÜ (YUASA) 17 1 154,45 182,25 YME001L61M62006 AKÜ LASTİĞİ 16 10 4,19 4,94 YME001A06A06041 ATEŞLEME BOBİNİ

Detaylı

FİYAT LİSTESİ

FİYAT LİSTESİ 1 FİYAT LİSTESİ 14.08.2018 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05014 AKÜ 5 1 132,29 156,10 YME001T0589V002 AKÜ KABLOSU (+) 12 1 18,20 21,48 YME001A06A06046 ATEŞLEME BOBİNİ 3 1 36,40 42,95 YME001K935C8001 DIOD

Detaylı

SER VİS SÖZLEŞMELERİ

SER VİS SÖZLEŞMELERİ SERVİS SÖZLEŞMELERİ REFERENCE Bakım Sözleşmesi Renault Trucks Reference Servis Sözleşmesi aracın bakım işlemlerini içerir. (Motor, şanzıman ve diferansiyel yağ değişimleri, filtre değişimleri ve kontroller)

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 2 1 11,50 13,57 YMR952Z84001001 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 10,06 11,87 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça

Detaylı

Hava yastığının kontrol ünitesi ile ateşleme sisteminin, emniyet kemeri ön gergi tertibatının ve sürücü hava yastığı spiral tesisatının kullanım süreleri torpido kapağının içindeki etikette gösterilmiştir.

Detaylı

COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti

COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti, gerçek bir otomobildeki elektrik tesisatını incelemeye, oluşturulacak arızaları gözlemlemeye uygun yapıdadır. Tüm modüller

Detaylı

B M W GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI

B M W GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI GAMA FREN BALATALARI 34 11 1 161 347 P289.1 ÖN E30 WVA 21173 17,0 mm 12,07 34 11 1 160 450 P299.2 ÖN E32, E34 WVA 21064 18,0 mm 15,86 34 11 6 761 244 P464.1 ÖN E36, E46 WVA 21925 17,8 mm 14,86 34 11 1

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Aracın mekaniği ile ilgili temel bilgilere sahip olmak, Ambulanstaki küçük arızaları tanıyabilmek ve sorun giderebilmek, Ambulansın

Detaylı

12. BAKIM İş makinalarına; 1. Uzun ömürlü olmaları 2. Verimli çalışmaları 3. Ekonomik çalışmaları için yapılması gereken işlemlere bakım adı verilir.

12. BAKIM İş makinalarına; 1. Uzun ömürlü olmaları 2. Verimli çalışmaları 3. Ekonomik çalışmaları için yapılması gereken işlemlere bakım adı verilir. 12. BAKIM İş makinalarına; 1. Uzun ömürlü olmaları 2. Verimli çalışmaları 3. Ekonomik çalışmaları için yapılması gereken işlemlere bakım adı verilir. Bu gerekçelerin içinde makinanın arıza yapmadan çalışması,

Detaylı

MOTOR BİLGİSİ. Araçlarda içten yanmalı ve dört zamanlı motorlar kullanılır. Dolayısıyla motor deyince aklımıza içten yanmalı motor gelmelidir.

MOTOR BİLGİSİ. Araçlarda içten yanmalı ve dört zamanlı motorlar kullanılır. Dolayısıyla motor deyince aklımıza içten yanmalı motor gelmelidir. MOTOR BİLGİSİ Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makineye motor denir. Motorlar araçta gücün kaynağıdır. Motorlar; Zamanlarına göre İki ve Dört zamanlı, Soğutma sistemlerine göre

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

600MG Model Mercedes-Benz OM 926 LA (FAZ III A) Tip 4 zamanlı, turbo şarjlı, direk enjeksiyonlu, intercooler su soğutmalı dizel motor Silindir sayısı 6 Sıra Piston Çapı ve Stroku 106 mm x 136 mm Motor

Detaylı

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem.

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem. Motorların Sınıflandırılması A. Kullandıkları Yakıta Göre; a. Benzinli b. Dizel (Mazotlu) c. Elektrikli (Akülü) B. Çalışma Prensibine Göre; a. İki Zamanlı b. Dört Zamanlı C. Soğutma Sistemine Göre; a.

Detaylı

MOTOR-ELEKTRİK SORULARI

MOTOR-ELEKTRİK SORULARI 1- Soğuk havalarda iş makinesinin motorunun soğutma suyuna ne katılır? a) Yağ katılır b-yakıt katılır c-antifriz katılır d-hiçbiri 2- Aşağıdakilerden hangisi içten yanmalı motorun tanımıdır? a) Hareket

Detaylı

11.1. ELEKTRONİK ATEŞLEME SİSTEMLERİ ( ELECTRONIC IGNATION )

11.1. ELEKTRONİK ATEŞLEME SİSTEMLERİ ( ELECTRONIC IGNATION ) 11. DİĞER ELEKTRONİK SİSTEMLER 11.1. ELEKTRONİK ATEŞLEME SİSTEMLERİ ( ELECTRONIC IGNATION ) Elektronik ateşlemenin diğerlerinden farkı, motorun her durumda ateşleme zamanlamasının hassas olarak hesaplanabilmesidir.

Detaylı

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu 1inci 500-750 kmler / 30 45 gün, 2nci 5000km sonra Rölanti Hızı / CO% Vana Manivela Boşluğu Motor Yağı (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Yağ Filtresi (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Motor Yağı Filtresi (Bajaj DTS-i 10000

Detaylı

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 3

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 3 MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 3 Termik Motorlarda Yardımcı Donanımlar Yakıt donanımları Elektrik donanımı Prof. Dr. Ayten ONURBAŞ AVCIOĞLU e-mail: onurbas@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

Hava yastığının kontrol ünitesi ile ateşleme sisteminin, emniyet kemeri ön gergi tertibatının ve sürücü hava yastığı spiral tesisatının kullanım süreleri torpido kapağının içindeki etikette gösterilmiştir.

Detaylı

6- Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) hangi tarihte faaliyete geçmiştir?

6- Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) hangi tarihte faaliyete geçmiştir? 1- Doğa ve çevreye fazla zarar vermeden devamlı ve kaliteli bir hizmet veya mal üretimi sırasında iş kazalarının meydana gelmemesi ve meslek hastalıklarının oluşmaması için alınan tedbirlerin ve yapılan

Detaylı

T.C ÖZEL KADIKÖY ATALAY M.T.S. KURSU GÜNLÜK DERS PLANI 1 MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ

T.C ÖZEL KADIKÖY ATALAY M.T.S. KURSU GÜNLÜK DERS PLANI 1 MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ 1 ARACIN VE MOTORUN KISIMLARI 1- Aracın tanıtımı, 2- Motorun tanımı ve çeşitleri, AMAÇ 1-Karasöri ve döşeme kısımları ve bunların fonksiyonlarını kavrayabilmesi, 2-Motor ve aktarma organlarını kısımlarını

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYİ

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYİ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. İSMAİL HAKKI AKÇAY DENEYİ YAPTIRAN

Detaylı

MERCEDES GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI

MERCEDES GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI GAMA FREN BALATALARI 001 420 77 20 P026.1 ÖN 115 WVA 20011 15,0 mm 7,43 000 420 68 20 P093.1 ÖN 123 WVA 20392 15,0 mm 11,43 000 420 99 20 P265.1 ÖN 124 WVA 20941 19,3 mm 13,79 001 420 99 20 P186.1 ÖN 126

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Araç bakımının önemini ve gerekliliği öğrenmek, Aracın günlük, haftalık ve aylık kontrollerinin yapılmasının önemini öğrenmek, Periyodik

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON 4 Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları & Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Kaynak: Tarım Alet ve Makinaları, Ünite 3, Traktörler,

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-AYAR Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR95414F52F001 KAYIŞ GERGİ ÖLÇME APARATI 1 190,93 225,30 YMR95412F50F001 KOMPRESYON ÖLÇME ALETİ 1 255,25 301,20 YMR954445739001 YAĞ

Detaylı

ARAÇ BİLGİSİ İLE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI

ARAÇ BİLGİSİ İLE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI ARAÇ BİLGİSİ İLE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI 1.Basınçlı hava fren sisteminde fren devrelerinden herhangi biri devre dışı kaldığında, diğer devrelerin basınç kaybına uğramaması için hangi parça görev yapar?

Detaylı

Ekonomizer 500 ml YAĞ KATKILARI

Ekonomizer 500 ml YAĞ KATKILARI Ekonomizer 500 ml Ekonomizer, içeriğinde bulunan yüksek kaliteli katkılar sayesinde, motor yağının viskozite indeksini arttırır. Özellikle eski araçların motor parçalarındaki aşınmadan kaynaklanan, fazla

Detaylı

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 1/40 Sıra Motor 2/40 V- Motor 3/40 Ferrari V12 65 o motoru 375 kw (7000 devir/dakikada) D/H 86/75 mm 5474 cc 4/40 Boksör Motor 5/40 Yıldız Tip Motor 6/40 Karşı

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-AYAR YMR95412F50F001 KOMPRESYON ÖLÇME ALETİ 1 255,25 301,20 YMR954445739001 YAĞ BASINCI ÖLÇME APARATI 1 2119,65 2501,19 Resim bulunamadi. 2 D-MONTAJ APARATI YMR955455754001

Detaylı

Zamanlama zinciri - çıkartma/takma

Zamanlama zinciri - çıkartma/takma Sayfa 1/21 Uyarılar ve öneriler Üretici tarafından aksi önerilmedikçe, aşağıdaki işlemler tavsiye edilir: Üretici tarafından aksi önerilmedikçe, aşağıdaki işlemler tavsiye edilir: Zamanlama zincirini her

Detaylı

Emme Sistemi Direkt emiş sistemleri:

Emme Sistemi Direkt emiş sistemleri: Emme Sistemi Atmosferik içten yanmalı motorlarda silindirlere hava, alçak ve yüksek basınç alanlarının farkından yararlanılarak alınır. Emme zamanında piston, A.Ö.N. ya doğru hareket ederken silindir içerisinde

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI - II HİDROLİK FREN SİSTEMLERİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI - II HİDROLİK FREN SİSTEMLERİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI - II HİDROLİK FREN SİSTEMLERİ DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Şaban ULUS Ocak 2013 KAYSERİ HİDROLİK FREN

Detaylı

HERMETİK DOĞALGAZLI ŞOFBEN

HERMETİK DOĞALGAZLI ŞOFBEN HERMETİK DOĞALGAZLI ŞOFBEN SERVİS EĞİTİM NOTLARI SERVİS EĞİTİM NOTLARI HERMETİK DOĞALGAZLI ŞOFBEN 2013 GAZ YAKAN CİHAZLAR EĞİTİM NOTLARI ( ŞOFBEN ) HERMETİK ŞOFBEN TEKNİK ÖZELLİKLER AKIŞ TÜRBİNİ AKIŞ TÜRBİNİ

Detaylı

4. ELEKTRONİK YAKIT SİSTEMLERİ

4. ELEKTRONİK YAKIT SİSTEMLERİ 4. ELEKTRONİK YAKIT SİSTEMLERİ Elektroniğin ve bu arada bilgisayarların gelişmesi ile son yıllarda elektronik bilgisayar kontrollü yakıt enjeksiyon sistemleri ortaya çıkmış ve hızla gelişmişlerdir. Bugün

Detaylı

CİHAZ KALİFİYE ELEMANLARCA KULLANILMALIDIR. KULLANICI, ARAÇ MOTORU ISITMA-SOĞUTMA SİSTEMLERİ KONUSUNDA BİLGİ SAHİBİ OLMALIDIR.

CİHAZ KALİFİYE ELEMANLARCA KULLANILMALIDIR. KULLANICI, ARAÇ MOTORU ISITMA-SOĞUTMA SİSTEMLERİ KONUSUNDA BİLGİ SAHİBİ OLMALIDIR. 1 CİHAZ KALİFİYE ELEMANLARCA KULLANILMALIDIR. KULLANICI, ARAÇ MOTORU ISITMA-SOĞUTMA SİSTEMLERİ KONUSUNDA BİLGİ SAHİBİ OLMALIDIR. 2 ÖZELLİKLER Hızlı tank ısıtma Dijital zaman ve sıcaklık ayarı Elektronik

Detaylı

Hava yastığının kontrol ünitesi ile ateşleme sisteminin, emniyet kemeri ön gergi tertibatının ve sürücü hava yastığı spiral tesisatının kullanım süreleri torpido kapağının içindeki etikette gösterilmiştir.

Detaylı

15/01/2012 TARİHİNDEN İTİBAREN 2012 YILINDA UYGULANACAK KUSURLAR TABLOSU KODU ACIKLAMA KUSURGRUBU BAS_TAR BIT_TAR SINIFLAR 1 Aracın Tespiti 1.

15/01/2012 TARİHİNDEN İTİBAREN 2012 YILINDA UYGULANACAK KUSURLAR TABLOSU KODU ACIKLAMA KUSURGRUBU BAS_TAR BIT_TAR SINIFLAR 1 Aracın Tespiti 1. 15/01/2012 TARİHİNDEN İTİBAREN 2012 YILINDA UYGULANACAK KUSURLAR TABLOSU KODU ACIKLAMA KUSURGRUBU BAS_TAR BIT_TAR SINIFLAR 1 Aracın Tespiti 1.1 Şasi No./Fabrika Tip Etiketi/Diğer Etiketler/Araç Ruhsatı

Detaylı

RTR020 - RTR030 BENZİNLİ SU POMPASI

RTR020 - RTR030 BENZİNLİ SU POMPASI R 0 BENZİNLİ SU MOTORU PARÇA OD NO P - BENZİNLİ SU POMPASI 1-01 Silindir Kafası Komple 1-02 Klavuz Yatak 1-03 Klavuz Yatak 1-04 Ring 1-05 1-06 Sübap Kapağı 1-07 1-08 Hortum 1-09 1-10 Saplama 1-11 1-12

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI DİZEL MOTORLARI (Tarihçesi) İLK DİZEL MOTORU DİZEL MOTORLARI DÖRT ZAMANLI ÇEVRİM Çalışma prensibi Dizel motor, benzinli motorlardan farklı olarak

Detaylı

ARAÇ BİLGİSİ İLE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI

ARAÇ BİLGİSİ İLE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI ARAÇ BİLGİSİ İLE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI MOTORLU ARACI OLUŞTURAN KISIMLAR Motor, Güç aktarma organları, Fren sistemi, Direksiyon sitemi, Süspansiyon sistemi, Elektrik sistemi, Kaporta ( Karoser ), Şase

Detaylı

OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI

OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI Sayfa: 1/15 FİHRİST Dewpoint Dewpoint değeri düşük F4 trafo termik arızası Trafo bobin arızası Cihaz kapakları açık Soğutma

Detaylı

MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ

MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ OTOMOTİV YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 1. Belirlenmiş sınırlar içerisinde her türlü değeri alabilen sinyallere ne denir? A) Dijital sinyal B) Analog sinyal C) Radyo sinyalleri D)

Detaylı

M O T O R L A R. 1- İçten yanmalı motorlar 2- Dıştan " " (Buhar makinaları)

M O T O R L A R. 1- İçten yanmalı motorlar 2- Dıştan   (Buhar makinaları) M O T O R L A R toplayabiliriz. Isı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinadır. Motorları iki kısımda 1- İçten yanmalı motorlar 2- Dıştan " " (Buhar makinaları) 1- İçten yanmalı motorlar yakıt cinsine

Detaylı

güçte ve şiddette, şanzımana iletmeyi kontrol eden sistem aşağıdakilerden hangisidir?

güçte ve şiddette, şanzımana iletmeyi kontrol eden sistem aşağıdakilerden hangisidir? 1 Kükürt S oranı yüksek yakıt kullanılan dizel motorlarda, hangi tür motor yağları tercih edilmelidir? ) Viskozitesi yüksek (kalın) motor yağları B ) TBN değeri yüksek motor yağları C ) Viskozitesi düşük

Detaylı

Şamandıra kabı: Karbüratörde, hava boğazından geçen havaya gereken benzini sağlayan benzin kabıdır. Karbüratörde yakıta depoluk eder.

Şamandıra kabı: Karbüratörde, hava boğazından geçen havaya gereken benzini sağlayan benzin kabıdır. Karbüratörde yakıta depoluk eder. Ş Şamandıra kabı: Karbüratörde, hava boğazından geçen havaya gereken benzini sağlayan benzin kabıdır. Karbüratörde yakıta depoluk eder. Şasi çevresi: Motor ve karoseri ile tekerleklerin bağlanmasına yarayan,

Detaylı

4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU

4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU 4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU MOTOR YAĞ SEVİYESİ KONTROLÜ Motor yağ seviyesi Motorun herhangi bir yerinde yağ veya su kaçağı olup olmadığını kontrol

Detaylı

İŞ KAMYONLARI OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURSU PROGRAMI

İŞ KAMYONLARI OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURSU PROGRAMI İŞ KAMYONLARI OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURSU PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN ADI : İş kamyonları (Kaya kamyon, toprak taşıyıcı araçlar, transmixser, kendi yürür

Detaylı

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması :

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması : DPA TİP YAKIT POMPALARI Distiribitör yakıt pompalarının en büyük özeliği ;yakıtı bir Distiribitör gibi motor ateşleme sırasına göre ve eşit miktarlarda enjökterlere gönderilmesidir. Teknik avantajı da

Detaylı

ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME

ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME KAPSAM: Bakımı yapılacak Yangın Pompaları 1 adet Elektrikli Joker Pompa, 1 Adet Dizel Yangın Pompasıdır. Söz konusu iş, 6 ayda 1 defa

Detaylı