BMB305. Web Tasarımı ve Programlama

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BMB305. Web Tasarımı ve Programlama"

Transkript

1 BMB305. Web Tasarımı ve Programlama Ders 4: JavaScript Kütüphaneleri Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

2 Konular AJAX JSON jquery jquery UI jquerymobile AppML AngularJS

3 AJAX Ajax (Asynchronous JavaScript and XML) geliştiricilerin hayali idi çünkü: Web sayfası tekrar yüklemeye gerek kalmaması Web sayfası yüklendikten sonra aynı sayfanın sunucudan veri istemesi Web sayfası yüklendikten sonra aynı sayfanın sunucudan veri gönderebilmesi Arka planda sunucuya veri gönderebilme

4 AJAX HTTPRequest Çalıştır Geriye bir cevap veya veri gönder XMLHTTPRequest Nesnesi yaratma XMLHTTPRequest gönderme (send) Veriyi alma (responsetext) Elementi güncelleme (innerhtml)

5 XMLHTTP Request XMLHttpRequest istemci tarafında çalışır. Birden fazla asenkron web sayfasına postback (Form Submit) ve yenileme (F5) yapmadan istekte bulunabilir ve gelen cevapları istekte bulunanlara iletir. XMLHttpRequest bir HTTP isteği göndermek için istemci koduna (örneğin bir Web sayfasındaki JavaScript) yol sağlar. Web uygulamalarında AJAX birimi bir JavaScript nesnesi olan XMLHttpRequest nesnesi aracılığı ile oluşturulur. Daha sonra oluşturulan bu nesne aracılığıyla çeşitli yordamlar kullanılarak bilgiler gönderilir ve gelen sonuçlar da bu nesnenin değişimi takip edilerek işlenir.

6 XMLHTTP Nesnesi open( yöntem, adres, eşzamanlılık, kullanıcı adı, şifre ) Sorgu gönderilmeden önce, sorgunun gönderileceği adresi, gönderi metodunu ve diğer seçime bağlı nitelikleri belirler. setrequestheader( etiket, değer ) Gönderilen sorguya bir etiket/değer başlığını iliştirir. send( içerik ) Sorguyu gönderir. Seçime bağlı olarak gönderilebilen verileri ve DOM(Document Object Model) ile yaratılmış verileri de gönderebilir. getresponseheader( başlıketiketi ) Verilen başlık etiketinin taşıdığı değeri string olarak elde eder. getallresponseheaders() Tüm karşılık başlık etiketlerini ve değerlerini string olarak elde eder. abort() Geçerli isteği iptal eder.

7 XMLHTTP Nesnesi Geri Dönüş Değerleri onreadystatechange Durum değişikliğini kontrol eder. readstate Tam sayı değerleri durum bilgisini belirtir: 0 = uninitialized (başlatılmadı) 1 = loading (yükleniyor) 2 = loaded (yüklendi) 3 = interactive (etkileşimli) 4 = complete (tamamlandı) responsetext Veriyi string biçiminde yollar. responsexml Veriyi XML olarak yollar. status Sunucunun durumunun sayısal değerini belirtir: 404: Not found (Bulunamadı) 200: OK (Tamam) statustext Durumla gelen yazı değerini belirtir.

8 JSON JSON (JavaScript Object Notation) veriyi depolama ve değiştirme için bir söz dizimidir. JSON, XML göre daha sade ve kolay kullanımlı bir alternatiftir. XML deki gereksiz etiket tekrarını azaltır. JSON XML

9 JSON JSON verisini ayrıştırma işlemi Obj üzerinden tüm verilere ulaşabiliriz.

10 JSON vs. XML Farklılıkları JSON bitiş etiketi yoktur JSON daha kısadır JSON daha hızlı okunabilir ve yazılabilir JSON dizileri kullanabilir Ortak noktaları Her ikisi rahatlıkla okunabilir Hiyerarşik bir yapıdadır. (Düzenli) Birçok programlama dili tarafından kullanılabilir ve ayrıştırılabilir (parse). XMLHttpRequest ile sunucudan istemciye getirilebilir

11 JSON vs. XML AJAX uygulamalarında, JSON XML e göre daha hızlıdır. XML kullanırken XML dokümanını getir XML DOM u kullan Değişkenler üzerinden veriler çıkar JSON kullanırken JSON metnini getir JSON metnini Parse et. (Ayrıştırma işlemi: Değikenler ve veriler ayrılır. Hiyerarşik bir şekle getirilir.)

12 jquery jquery, John Resig tarafından 2006 yılında geliştirilmiş bir açık kaynak JavaScript kütüphanesidir. jquery, JavaScript programlamayı önemli ölçüde kolaylaştırır. jquery nin amacı web sitenizde kullandığınız JavaScript kodlarını çok daha kolay bir şekilde yazmanıza olanak sağlamaktır. Felsefesi: «write less, do more» (daha az yaz, daha çok yap) JavaScript ile uzun kodlarla yazılan bir görev, Jquery ile daha az kod ile hatta bazen bir satır kod ile yazılabilir. jquery Ajax ve DOM işlemlerini destekler Yılından beri kullanılan jquery 2012 yılına kadar inanılmaz bir kullanım artışı göstermiştir. Alternatifleri olmasına rağmen en fazla tercih edilen JavaScript kütüphanelerindendir. Google Microsoft IBM Netflix

13 jquery Özellikleri HTML/DOM işleme CSS işleme HTML event (olay) metotları Effektler ve animasyonlar AJAX Yardımcılar Buna ek olarak, jquery nin hemen hemen her görev için eklentileri vardır. JQuery kütüphanesi kullanılarak geliştirilen jqueryui ve jquery mobile gibi daha gelişmiş arayüzleri ve araçları daha kolay kullanabilmemize olanak veren ek kütüphaneler de mevcuttur.

14 jquery jquery nin iki farklı versiyonu yayınlanır: Production version - sitenizde kullanmanısı önerilen sıkıştırılmış ve boşlukların minimize edilmiş halde bulunan versiyondur. Dosya uzantısında min eki vardır. Development version Test amaçlı, hata ayaklı için okunabilirliğin rahat olduğu versiyondur. Sıkıştırma ve minimize işlemleri uygulanmadığı için dosya boyutu daha büyüktür.

15 jquery Kurulumu jquery internet adresinden kütüphane indirilir ve bir JavaScript dosyası gibi HTML içine eklenir. Eğer web sitenizde dosyanın yer kaplamasını istemezseniz aşağıdaki web adresindeki kütüphaneleri de direkt sisteminizi bağlayabilirsiniz.

16 jquery Sözdizimi (Syntax) jquery sözdizimi HTML elementleri seçmek ve bu elementler üzerinde işlem yapmak için çok uygundur. Çok basit bir seçim işlemi: $(selector).action() $, jquery tarafına erişim / tanımlama. (selector) HTML elementini bulma veya sorgulama (action) elementler üzerinde işlem yapmayı temsil eder. Örnekler: $(this).hide() geçerli elementi gizler. $("p").hide() tüm paragraf elementlerini gizler. $(".test").hide() class ismi test olan elementleri gizler. $("#test").hide() id ismi test olan elementi gizler.

17 Document Ready Event Tüm HTML dokümanı yüklenmeden jquery çalışma işlemine başlamaz. Bunun için dokümanın ready (hazır) duruma gelmesi beklenir. C açısından main gibi düşünebilirsiniz. jquery çalışanları daha az kod içeren bir metotta tasarlamışlardır.

18 Selectors (Seçiciler) jquery kütüphanesinin en önemli kısımlarından biridir. HTML elementlerini seçmemizi ve üzerine işlem yapmamızı sağlar. HTML elementinin id, class, type, attribute, attribute değerleri vs. üzerinden HTML element/lerini bulmak için kullanılır. Tanımlama olarak CSS Selector ları andırır. Bütün seçme işlemleri $ işareti ile başlar.

19 Selectors : Element ismi Paragraf p elementlerini seçme $("p") Aşağıdaki kod tüm p elementlerini gizler. JavaScript bu işlem için tüm p elementleri dolaşılıp hepsinin görünürlükleri teker teker ayarlanmalıydı.

20 Selectors: id id selector: $("#test") Bir önceki örnek tüm paragraf elementlerini gizlemişti. Sadece belirli bir paragraf elementini gizlemek için elemente id özelliği verilebilir.

21 Selectors: class $(".test") Element ismine bakmaksın sadece aynı sınıfları seçmek için kullanılır.

22 Selectors $("*") Tüm elementleri seçer $(this) Geçerli olan elementi seçer $("p.intro") p elementi olup intro class ına sahip elementleri seçer. $("p:first") İlk p elementini seçer $("ul li:first") ul elementi içindeki ilk li elementini seçer $("ul li:first-child") $("[href]") $("a[target='_blank']") $("a[target!='_blank']") $(":button") $("tr:even") $("tr:odd") Tüm ul elementleri içinde ilk li elementlerini seçer href özelliği olan elementleri seçer target özelliği _blank olan tüm a elementlerini seçer target özelliği _blank olmayan tüm a elementlerini seçer Type özelliği button olan elementleri seçer (input elementi içinde) çift olan tr elementleri tek olan tr elementleri (table elementini hatırla)

23 jquery ayrı bir dosyada JavaScriptte olduğu gibi ayrı bir js dosyasına jquery kodlarınızı yazıp JavaScript dosyası bağlar gibi bağlayabilirsiniz.

24 jquery Events (Olaylar) Bir olay bir şeyler olduğu zaman yapılacak harekettir. Fareyi bir element üzerine getirme Bir radiobutton seçme Bir element üzerine tıklama (sadece button elementi değil, herhangi bir element) Bu gibi işlemler olunca bir fire (ateşleme) işlemi olur. Örneğin klavyeden bir tuşa basma olayı ateşlendiğinde kullanıcının bir tuşa basma hareketi olduğunu anlarız.

25 jquery Events Fare Olayları Klavye Olayları Form Olayları Document/Window Olayları click keypress submit load dblclick keydown change resize mouseenter keyup focus scroll mouseleave blur unload

26 jquery Adım Adım Bir Olay Tüm p elementlerine ulaşma ve click olayını açma Click olayı bir function açma Tıklanan p etiketini gizleme this kelimesi tıklanan etiketi temsil eder.

27 jquery Adım Adım Bir Olay Olay document ready fonksiyonu içine yazılır. Function parantez açma ve kapamalara dikkat. Eğer kodunuz çalışmazsa internetten kopyala yapıştır yapıp tekrar düzenleme yoluna gidin. jquery, iç içe fonksiyonlar her ne kadar zorlaştırıyor gibi görünse de ortama alıştığınızda çok rahat kod yazdığınızı göreceksiniz.

28 jquery Mouse Events Tek tıklama Çift tıklama Alana giriş Alandan çıkış Mouse basılı tuttuğumuzda Mouse tıklamayı bıraktığımızda

29 jquery Mouse Events Hover işlemi mouseenter ve mouseleave fonksiyonlarının her ikisini içerir. Alert, bir JavaScript fonksiyonudur. jquery yazarken JavaScript te yazabilececeğinizi unutmayın.

30 Focus Olayı Bir seçim yapıldığında o seçimden sonraki işlem belirlenir. Seçim yapılan text in arkaplan rengini değiştirir. Css kullanımına dikkat edelim.

31 on() Metotu Aynı anda bir veya birden fazla işlemi aynı elemente yaptırmak için kullanılır. P etiketi için üç işlem yaptırılıyor. Sadece bir işlemde yaptırılabilir. Ve tıklama işlemi aşağıdaki gibi yazılabilir. Klasik tıklamadan hiçbir farkı yoktur. Seçim sizin!!!

32 jquery Effects: Hide and Show Gizleme ve gösterme özelliği

33 jquery Effects: Hide and Show Hide ve Show Özellikleri de milisaniye parametresi alabilir. Bu sayede gizleme ve gösterme işlemlerine daha görsel olur. jquery toggle(): Hide ve Show işlemini tek kod ile yapmamızı sağlar. toogle olayının da zaman parametresi vardır.

34 jquery Effects: Fade ve Slide Farklı fade işlemleri vardır. jquery fadein() jquery fadeout() jquery fadetoggle() jquery fadeto() Slow ve fast parametresi kullanılabilir. Milisaniye parametresi de kullanılabilir. Farklı slide işlemleri vardır. jquery slidedown() jquery slideup() jquery slidetoggle()

35 Jquery Effects: Animate Animasyon yapmak için kullanılır. Örneğin bir button a bir div etiketinin pozisyonunu değiştirme.

36 Jquery Effects: Stop Animation Süreli bir animasyonu durdurup kaldığı yerden devam ettirebilirsiniz.

37 jquery - Callback Animasyon tamamen bittikten sonra devre girer. $(selector).hide(speed,callback); Altı çizili kısım callback için yazılan fonksiyondur. Callback parametresi kullanılmasaydı, işlem bitmeden alert işlemi çalışırdı. Callback kullanılmayan kod aşağıdadır.

38 jquery - Chaining Birden fazla işlemi ardı ardı sıralayabilirsiniz. Türkçeye zincirleme olarak çevirebiliriz. Görsellik sizi rahatsız ettiyse jquery aşağıdaki kullanıma da izin verir.

39 jquery DOM işlemleri W3C tanımı ile DOM "The W3C Document Object Model (DOM) is a platform and language-neutral interface that allows programs and scripts to dynamically access and update the content, structure, and style of a document.«jquery DOM için üç işlem ön plana çıkar. text() element içeriği metin olarak alabilir (get) ve değiştirebilirsiniz (set) html() elementin içeriğini html olarak alabilir (get) ve değiştirebilirsiniz (set) val() Form element değerlerini alabilir (get) ve değiştirebilirsiniz (set) Get: $("#test").text() Set: $("#test").text("değiştir")

40 jquery DOM İşlemleri attr() elementin özellik değerini alabilir (get) ve değiştirebilirsiniz (set). get set Attr set işlemi ek parametre olarak eklenir.

41 jquery Yeni bir elemet append() Seçilen elementin sonuna ekler prepend() Seçilen elementin başına ekler after() Seçilen element içeriğinden sonra ekler. before() Seçilen element içeriğinden önce ekler. İçerik elementin iç kısmı oluyor.

42 Element Yaratma (Create) Elementi illaki jquery ile yaratma zorunda değilsiniz. Aşağıdaki örnekte bir element Üç farklı şekilde yaratılıyor. Javascript Üç farklı durumu body etiketine ekleme, jquery

43 Element içeriği silme remove() seçili elementi siler. empty() seçili elementin çocuklarını siler. Belli bir seçim kuralına göre silme işlemi yapılabilir. Class değeri test olan p elementleri: Class değeri test ve demo olan p elementleri:

44 jquery - CSS Classes jquery ile CSS üzerine yapılan işlemler addclass() Seçili elementlere bir veya birden fazla class özelliği ekleme. removeclass() Seçili elementlerden bir veya birden fazla class ı çıkarma toggleclass() Seçili elementlerin class özellikleri arasında geçiş css() style özelliğini set ve get etme

45 jquery - CSS Classes Blue class ı ekleme Birden fazla element seçimi

46 jquery - CSS Classes css direkt style üzerine işlem yapmamızı sağlar. Yukarıdaki gibi iki parametre alır, özellik ve değeri

47 jquery Dimension (Boyut) width() height() innerwidth() innerheight() outerwidth() outerheight() Bir div elementinin genişlik ve uzunluğunu alma (get) Boyutunu değiştirme (set)

48 jquery Elementler arası dolaşım Parent ile ilgili işlemler parent() parents() parentsuntil() Alt çocuklar ile ilgili işlemler children() find()

49 jquery Elementler arası dolaşım Dolaşma siblings() next() nextall() nextuntil() prev() prevall() prevuntil() Filtering (Filtreleme) first() last() eq() : eq(3), üçüncü element filter(): sonuçlar arasında belli bir şarta göre seçim not(): eşleşmeye sonuçları döndürür.

50 jquery - AJAX Sayfa yüklenirken veya yüklendikten sonra sunucudan bilgi alma, (Ekranı refresh etmeye gerek kalmıyor. XMLHTTPRequest i hatırla) Sunucudaki txt uzantılı dosya yükleniyor.

51 jquery - AJAX Sunucu sonucu Eğer sunucu ile bağlantıda hata oluşursa 2. else çalışır ve hatanın sebebini yazar.

52 jquery AJAX (Get, Post) HTML Form larda get ve post işlemlerini öğrenmiştik. Bu özellikleri AJAX üzerinde de kolayca kullanabilirsiniz. Get işlemi Direkt data bilgisi gönderiliyor.

53 jquery AJAX (Get, Post) Post işlemi Kendimize ait veriler etiketli bir biçimde gönderiliyor.

54 jquery diğer projeleri jquery User Interface (jquery UI) jquery Mobile Qunit: Web uygulamanız için unit testing imkanı sunar. (Yazılım Mühendisliği Test Teknikleri) Sizzle: Daha az scriptle yazılmış, küçültülmüş bir jquery kütüphanesidir. Bazı Jquery özellikleri kullanılamaması rağmen selector özellikleri kullanılabilir.

55 jquery UI jquery UI(User Interface-Kullanıcı Arayüzü) jquery üzerine kurulmuş bir javascript kütüphanesidir. Tasarım ağırlıklı bir kütüphanedir. Html elementlerine efekt ve işlevsellik katmak için kullanılır. Örneğin: sürükle-bırak, yeniden ölçülendirme, takvim, progressbar, slider, menü, açılan pencereler ve daha fazlasını çok kolay şekilde yapmaya olanak sağlar.

56 jquery UI Tanımlamalar jquery-ui.css: ui için olan css ayarları bulunur. Farklı css ayarlarını jqueryui.com adresinden indirebilirsiniz. Hatta kendinizi özel bir css oluşturma şansınız var. jquery-versiyon.js öncelikle sisteme eklenir. jquery tabanlı bir kütüphane olduğu için öncelikle jquery eklenmesini ister. Jquery-ui.js: UI özelliklerini kullanmak için eklenir.

57 jquery UI - Draggable özelliği Elementlere taşınabilirlik sağlar.

58 jquery UI - Diğer özellikler Draggable: Sürükle Droppable: Bırak Resizable: Boyutu değiştir Selectable: Seçim yapabilme Sortable: Sıralayabilme

59 jquery UI - Widgets Accordion AutoComplete Button DatePicker Dialog Menu Progressbar Selectmenu Slider Spinner Tabs Tooltip

60 jquery UI - Effects Add Class Color Animation Easing Effect Hide Remove Class Show Switch Class Toggle Toggle Class jqueryui.com üzerinden tüm efektleri inceleyebilirsiniz.

61 jquery Mobile Jquery Kütüphane yapısı üzerine inşa edilmiş olan Jquery Mobile ile mobil web uygulamaları geliştirmemiz oldukça kolay ve hızlıdır. Jquery Mobile ile uygulama geliştirmek için temel düzeyde HTML, CSS ve jquery bilmemiz yeterlidir. Kullanımda olan akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarların birçoğu tarafından desteklenmektedir.

62 jquery Mobile Mobile programlama her ortam için uygun dilleri öğrenmek gerekmektedir. Android and Blackberry için Java ios için Objective C Windows Phone için C# and.net, etc. Günümüzde mobile programlama için HTML5, CSS3, JavaScript ve AJAX kullanılarak minimal bir script tüm ortamlara uygun bir yazılım başarılabilir. jquery Mobile temel mobile programlama için işlevler barındırır. Dosyasının boyutu oldukça küçüktür, ayrıca bilinen HTML5 özelliklerinin büyük bölümünü desteklemektedir. JQuery Mobile özel bir yazım biçimi gerektirmez fakat bazı durumlarda sayfamızda kullandığımız html etiketlerinin (html tag) nasıl olacağı, nasıl gösterilmesi gerektiği hakkında bilgi vermemiz gerekebilir.

63 jquery Mobile - Bağlantı jquery css ve js dosyalarını head bölümünde tanımlanmalı

64 jquery Mobile İlk Uygulama

65 jquery Mobile - Dialog Kolay şekilde dialog üretebilirsiniz. Body etiketinin içi İlk görülen web sayfası Linke tıklayınca gelen sayfa Elementlerin özelliklerini iyi bir şekilde bildiğiniz de mobile uygulamalar için çok hızlı kod üretebilirsiniz.

66 jquery Mobile Diğer Özellikler Sayfa Geçişleri Mobile Button lar Mobile İkonlar Popups (Açılır kutular) Toolbar (Menu tarzı) NavBars (Menu tarzı) Panels Collapsibles (Açılır pencere gibi) Tables (Gelişmiş Table Özelliği) Grids (Gelişmiş Grid Özelliği)

67 jquery Mobile Diğer Özellikler Mobile Lists List List View List için Filter Özelliği Mobile Forms Mobile Themes: (Birden fazla theme) Mobile Events: jquery kodları ile tüm olayları yönetebilirsiniz. Daha fazla bilgi için jquerymobile.com veya

68 AppML (Application Modeling Language) AppML bir uygulama modelleme dilidir. AppML herhangi bir web sayfasında çalışabilir ve ek bir yükleme gerektirmez. AppML HTML uygulamasına veri almak için kullanılır. Bu veri: Bir nesne Bir dosya Bir veritabanı olabilir.

69 AppML Örneği 1 appml.js BootStrap Çift süslü parantez AppML satırıdır. Burada veri istenir. {{alan_ismi}} Object veri JSON Veri Hiç döngü kurmadan kolay bir şekilde veriyi tablo içine yazmamızı sağladı.

70 AppML Örneği 2 Otomatik çekme yerine AppML sınıfı üzerinden veri çekme Nesne oluştur Nesneye veri kaynağını belirle Sunucu tarafı!!! Önümüzdeki haftalarda Verileri sunucudan getir Kayıtları diziye at Verideki kayıt uzunluğu Bu klasik süreçtir. AppML {{alan_adi}} kullanımı bizi bu zahmetli kodtan kurtarır.

71 AppML Örneği 3 Sunucudan gelen veri içinde ek bilgilere göre sayfalama işlemi yapmak çok kolaydır. JSON Veri

72 AngularJS AngularJS, HTML yeni özellikler ile genişletir. AngularJS, tek sayfalı uygulamalar (Single Page Applications) için çok iyi bir çözümdür. AngularJS kütüphanesi Metin kutusundaki name değiştikçe H1 etiketi içindeki name de değişir. AppML gibi veri çekme çift süslü parantez ile yapılır.

73 AngularJS data-ng-init başlangıç veri etiketidir. Bir firstname değişkeni içinde veri vardır. data-ng-bind ile başlangıçta verilen veri çekilebilir. Ayrıca verinin bulunduğu değişken özelliği kullanılabilir. Süslü parantezler arasında direkt işlem dahi yaptırılabilir. ng-app, bir AngularJS uygulamasının başlatır. ng-init, uygulama verisini başlatır. ng-model, uygulama verisine HTML control (input, select, textarea) değerlerini bağlar.

74 AngularJS Metin kutularındaki değişimden direkt etkilenir. İki değişkenin birleştirilmesine dikkat. ng-controller bir JavaScript Nesnesidir ve JavaScript bölümü ile iletişimde kullanılır.

75 AngularJS ng-repeat foreach e benzer bir döngü ile dizi veya veri kümesi çekilebilir.

76 Angular JS AngularJS Filters: Verileri formatlı biçimde gösterme AngularJS HTML: Sunucudan veri çekme AngularJS Tables: Table özelliğini verilerle kullanma AngularJS Events: Angular olay yönetimi AngularJS Forms: Form içindeki elementleri ayarlama Angular Validation: Doğrulama işlemi

77 Kaynaklar Wikipedia Yazisi/171.aspx

jquery kütüphanesini sayfaya eklemek için iki yöntem vardır. 1. Direkt jquery nin sitesinden ekleme

jquery kütüphanesini sayfaya eklemek için iki yöntem vardır. 1. Direkt jquery nin sitesinden ekleme az kod, çok iş! jquery bir JavaScript kütüphanesidir 2006 yılında, John Resig adlı bir JavaScript geliştiricisi tarafından yazılmaya başlanmıştır. Javascript ile yapmak istediğimiz bir uygulama için yazmamız

Detaylı

Kısa jquery Tarihi 2. jquery Kullanıcıları 3. Az Kod ile Çok İş 3 jquery Seçicileri 4 Kod Zincirleme 4 Birden Çok Tarayıcı ile Uyumluluk 5

Kısa jquery Tarihi 2. jquery Kullanıcıları 3. Az Kod ile Çok İş 3 jquery Seçicileri 4 Kod Zincirleme 4 Birden Çok Tarayıcı ile Uyumluluk 5 ix 1 Kısa jquery Tarihi 2 jquery Kullanıcıları 3 Az Kod ile Çok İş 3 jquery Seçicileri 4 Kod Zincirleme 4 Birden Çok Tarayıcı ile Uyumluluk 5 Önerilen En İyi JavaScript Teknikleri 6 CSS3 ve HTML5 Desteği

Detaylı

Basit bir web uygulaması

Basit bir web uygulaması AJAX Ahmet Demirelli ahmetdemirelli@sabanciuniv.edu SCJP 5.0, SCWCD 1.4 Sabancı Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı 3/20/2007 Sabanci University 1 Ajanda Neden AJAX ihtiyacı AJAX

Detaylı

YZM 3215 İleri Web Programlama

YZM 3215 İleri Web Programlama YZM 3215 İleri Web Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 3 jquery II. Bölüm Bu bölümde; Jquery II. Bölüm

Detaylı

YZM 3215 İleri Web Programlama

YZM 3215 İleri Web Programlama YZM 3215 İleri Web Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 6 AJAX Bu bölümde; AJAX nedir? AJAX nasıl çalışır?

Detaylı

YZM 3215 İleri Web Programlama

YZM 3215 İleri Web Programlama YZM 3215 İleri Web Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 10 AJAX Bu bölümde; AJAX nedir? AJAX nasıl çalışır?

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. FORMLAR

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. FORMLAR ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 1 Uygun ortam sağlandığında web sayfaları için formlar oluşturabileceksiniz. ARAŞTIRMA Web sayfalarında formların kullanım amaçlarını ve nasıl kullanıldığını

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1 Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net http://www.serkanaksu.net/ 1 JavaScript JavaScript Nedir? Nestcape firması tarafından C dilinden esinlenerek yazılmış, Netscape Navigator 2.0 ile birlikte

Detaylı

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma 29,30 Eylül 2011 ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma ASP.NET sitesi oluşturmak için File menüsündeki, New açılır listesindeki, Web Site komutuna tıklıyoruz Açılan pencereden C# içindeki ASP.NET Web Site

Detaylı

DIV KAVRAMI <style> position: absolute

DIV KAVRAMI <style> position: absolute DIV KAVRAMI Div tag i katman oluşturmak için kullanılır. Div ler sayfanın komple bir satırını kaplarlar, bu yüzden tag i içerisinde şekillendirilip, boyutlandırılmaları gerekir. Aşağıdaki şekilde

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 11-14 May. 2014 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları

Detaylı

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 4 MasterPage

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 4 MasterPage İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 4 MasterPage Bir web sitesi birden fazla sayfadan oluşur. Bu sayfalarda içerik değişirken her sayfada tekrarlanan ögeler ve özellikler

Detaylı

CSS3, HTML 5 ve jquery ile Web Tasarımı. Umuthan Uyan

CSS3, HTML 5 ve jquery ile Web Tasarımı. Umuthan Uyan CSS3, HTML 5 ve jquery ile Web Tasarımı Umuthan Uyan JavaScript Kütüphanesi JavaScript ile yazılan özellikle AJAX ve diger web teknolojilerini kullanarak web yazılımlarını kolaylıkla gelistirmemizi saglayan

Detaylı

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 )

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 25.09.2017 METİN VE GÖRÜNÜM DÜZENLEME ETİKETLERİ : etiketleri dökümana başlık eklemek için kullanılır. etiketinde ki x ifadesi 1 den 6 ya kadar

Detaylı

Site Temizlik Projesi Kodları

Site Temizlik Projesi Kodları Site Temizlik Projesi Kodları Site Temizlik Projesi -2 nin kodları aşağıdadır. (İlgili site sayfasını önceki yazılarda bulabilirsiniz.) [crayon-5c2acf77c2a0b746634170/] İndir (DOCX, 15KB) İlk Hafta Sunumu

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 23 May. 2016 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları yardımıyla

Detaylı

YZM 3215 İleri Web Programlama

YZM 3215 İleri Web Programlama YZM 3215 İleri Web Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 2 Javascript Çerçeveleri ve jquery Giriş Bu bölümde;

Detaylı

Site Tasarım Çalışması -3

Site Tasarım Çalışması -3 Site Tasarım Çalışması -3 Aşağıda adresini verdiğim çalışmayı table kullanarak yapmaya çalışınız., Örnek site div ile yapıldığından bölümler tablo aynı hizada değildir. Sizler eşit bölmeli table kullanacaksınız;

Detaylı

Web Formlar ve Sayfalar Arasında Bilgi Gönderme. BATML İnternet Programcılığı 1

Web Formlar ve Sayfalar Arasında Bilgi Gönderme. BATML İnternet Programcılığı 1 Web Formlar ve Sayfalar Arasında Bilgi Gönderme BATML İnternet Programcılığı 1 Bazı web sitelerinde sayfalar arasında bilgi veya değişken göndermek gerekebilir. Gönderilen bu bilgi kullanıcı adı ve şifre

Detaylı

AGÜ UIS ÖĞRENCİ DERS PROGRAMI HAZIRLAMA KILAVUZU

AGÜ UIS ÖĞRENCİ DERS PROGRAMI HAZIRLAMA KILAVUZU AGÜ UIS ÖĞRENCİ DERS PROGRAMI HAZIRLAMA KILAVUZU 1. Sisteme Giriş http://uis.agu.edu.tr/ adresinden login ekranından kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz (Resim 1) (NOT: Kullanıcı adı ve şifreniz

Detaylı

AGÜ UIS ÖĞRENCİ DERS PROGRAMI HAZIRLAMA KILAVUZU

AGÜ UIS ÖĞRENCİ DERS PROGRAMI HAZIRLAMA KILAVUZU AGÜ UIS ÖĞRENCİ DERS PROGRAMI HAZIRLAMA KILAVUZU 1. Sisteme Giriş http://uis.agu.edu.tr/ adresinden login ekranından kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz (Resim 1) Sisteme daha önce grimemiş

Detaylı

Algorithm of Your Life. AJAX ve...

Algorithm of Your Life. AJAX ve... AJAX ve... Neler Yapcaz? Tanışma Seminere Başlama Seminer Konusunun Anlatılması Seminerin Tamamlanması Vedalaşma 2/30 AJAX da neymiş? 3/30 Web Teknolojilerine Bakın 4/30 AJAX budur... AJAX (Asynchronous

Detaylı

Css Stillerinin Nesneyi Etkileme Yolları Ve Sırası, Diez, Nokta, Yıldız, Class Css De Neyi İfade Eder.

Css Stillerinin Nesneyi Etkileme Yolları Ve Sırası, Diez, Nokta, Yıldız, Class Css De Neyi İfade Eder. Ve Sırası, Diez, Nokta, Yıldız, Class Css Css stillerinin nesneyi etkileme yolları ve sıraları: (#), (.), (*), (class) CSS de nasıl kullanılır bu başlık altında bulabilirsiniz. Css Nedir? HTML bize metin

Detaylı

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu.

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu. Javascript Html sayfalarının içine yazılarak, sayfayı daha etkileşimli hale getirir. click olayları, uyarı mesajları gibi hareketlerle sayfayı daha dinamik hale getirir. Javascript olmadan yazılan html

Detaylı

PROGRAMLAMA DERSİ 1. İNTERNET

PROGRAMLAMA DERSİ 1. İNTERNET PROGRAMLAMA DERSİ 1. İNTERNET İnternet sunucu-istemci modeline göre çalışır. Fiziksel olarak bu sistem genelde isteği yapan bir bilgisayar (kullanıcı-client) ve bu isteği karşılayan özel bir bilgisayar

Detaylı

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 İçindekiler Flow nedir? Bir Flow hesabı oluşturmak Oturum açmak Flow Hesabınız Genel Görünüm Flow Hesabınız Kullanım + Add (ekle butonu) Bibliography (Künye/Atıf butonu)

Detaylı

JavaScript & DOM XML & JSON

JavaScript & DOM XML & JSON JavaScript & DOM XML & JSON Ele alınacak başlıklar JavaScript Dili DOM (Document Object Model) JavaScript ve OO Programlama XML ve JSON JavaScript Kısım 1 Gelişim JavaScript, 1995 yılında Netscape tarafından

Detaylı

AJAX nedir? AJAX nasıl çalışır? AJAX. Tahir Emre KALAYCI. Sunucu Yazılım Teknolojileri

AJAX nedir? AJAX nasıl çalışır? AJAX. Tahir Emre KALAYCI. Sunucu Yazılım Teknolojileri nedir? Sunucu Yazılım Teknolojileri nedir? Gündem 1 nedir? 2 XML 3 nedir? nedir? : Asynchronous JavaScript and XML Yeni bir teknoloji değil, daha çok bir yöntembilim, teknik, tasarım deseni. RIA = Zengin

Detaylı

AJAX WITH JQUERY. Ajax Hikayesi MODULE 11

AJAX WITH JQUERY. Ajax Hikayesi MODULE 11 MODULE 11 AJAX WITH JQUERY Ajax Hikayesi > Microsoftun IE5 i çıkarması ile başlayan bir serüvendir. Ardından diğer browser üreticileri «durun bir dakika bu çok iyi birşey» demiş ve kendi mimarilerine ekleyerek

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Servlet Üst Düzey Programlama-ders01/ 1 Servlet Nedir? Web sayfaları ilk başlarda durağan bir yapıya sahipti ve kullanıcıdan bilgi alarak işlemler yapmıyordu. Zamanın geçmesiyle kullanıcıya

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 26 May. 2014 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları yardımıyla

Detaylı

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005 Kaynak Kodlardan Derleme Turquaz Muhasebe Versiyon 0.2 Hüseyin Ergün 26 Mart 2005 Turquaz Muhasebe, Kaynak Kodları Derleme Sayfa 2 İçindekiler İÇİNDEKİLER 2 GEÇMİŞ DEĞİŞİKLİKLER 3 1. GİRİŞ 4 1.1 AÇIKLAMA

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Servlet Üst Düzey Programlama-ders08/ 1 Servlet Nedir? Internetin ilk zamanlarında geliştirilen web sayfaları durağan bilgiler içeriyordu. Zaman geçtikçe web sayfaları daha değişken,

Detaylı

Android Ders Notları

Android Ders Notları Android Ders Notları 1. Yeni Bir Proje Başlatma Android Studio programında yeni bir proje başlatıyoruz. İlk olarak karşımıza resim 1 deki gibi bir pencere gelecek. Burada Application name kısmına proje

Detaylı

HTML Bloklar. CSS Display özelliği

HTML Bloklar. CSS Display özelliği HTML Bloklar Tüm HTML etiketleri için varsayılan bir görünüm değeri vardır ve blok yada satıriçi olarak belirtilir. Blok tipindeki etiketler her zaman yeni bir satırda başlar ve tüm satır boyunca mümkün

Detaylı

WEB KULLANICI KONTROLLERİ ve ANASAYFA KULLANMA(Master Page)

WEB KULLANICI KONTROLLERİ ve ANASAYFA KULLANMA(Master Page) WEB KULLANICI KONTROLLERİ ve ANASAYFA KULLANMA(Master Page) WEB KULLANICI KONTROLLERİ Kullanıcı kontrolleri bir içeriğin birden fazla sayfada kullanılmasına olanak sağlar. Bir web sayfasına eklenerek içerik

Detaylı

solid; BORDER-LEFT: #1F9FFF 0px solid; BORDER-RIGHT: #1F9FFF 0px solid; BORDER-TOP: #1F9FFF 0px solid; COLOR: #1F9FFF; FONT-FAMILY: Trebuschet MS;

solid; BORDER-LEFT: #1F9FFF 0px solid; BORDER-RIGHT: #1F9FFF 0px solid; BORDER-TOP: #1F9FFF 0px solid; COLOR: #1F9FFF; FONT-FAMILY: Trebuschet MS; Web Teknoloji Kavramları Ahmet Demirelli ahmetdemirelli@sabanciuniv.edu MCP, SCJP 5.0, SCWCD 1.4 Sabancı Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı 6/9/2007 Sabanci University 1 Ajanda CSS

Detaylı

Web 2.0 Güvenliği @2014 Örnek Eğitim Notu bilgi@bga.com.tr

Web 2.0 Güvenliği @2014 Örnek Eğitim Notu bilgi@bga.com.tr Web 2.0 Güvenliği @2014 Örnek Eğitim Notu bilgi@bga.com.tr Javascript 1995 Netscape, Brendan Eich tarafından geliştirildi. Dinamik olmasının yanında en önemli iki özelliği; Lambda Closure Javascript -

Detaylı

XAML Dili Microsoft Blend. Tasarım ve Kodlamanın. Birbirinden Ayrılması

XAML Dili Microsoft Blend. Tasarım ve Kodlamanın. Birbirinden Ayrılması Giriş WPF Nedir? Tasarım ve Kodlamanın Birbirinden Ayrılması XBAP Nedir? Silverlight Nedir? Sunum Katmanları Neydi? Sunum Katmanları İle Neler Yapılabiliyordu Neden Microsoft? VCL Application, FireMonkey

Detaylı

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma:

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma: EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ 1 Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma 2 Web Sayfasına Yeni Element Ekleme Ve Özelliklerini Belirleme Değişiklik Yapma 3 Web Sayfası Tasarımını

Detaylı

<html> <head> <title>sayfa Başlığı</title> </head> <body> Bu benim ilk sayfam <b>bu metin koyu</b> </body> </html>

<html> <head> <title>sayfa Başlığı</title> </head> <body> Bu benim ilk sayfam <b>bu metin koyu</b> </body> </html> HTML'e Giriş 1. HTML dosyası nedir? HTML'in açılımı Hyper Text Markup Language (Bunun tam Türkçe'si bulunmamakla beraber "çok yere açılan metin" denebilir. Bir HTML dosyası bir text dosyası olmakla beraber

Detaylı

1 FULL STACK DEVELOPMENT NEDIR? 1 Nasıl Full Stack Developer Olurum? 2

1 FULL STACK DEVELOPMENT NEDIR? 1 Nasıl Full Stack Developer Olurum? 2 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 FULL STACK DEVELOPMENT NEDIR? 1 Nasıl Full Stack Developer Olurum? 2 2 ILK ASP.NET MVC UYGULAMASI 3 Controller Nedir? 15 Model Nedir? 15 View Nedir? 15 Action Yöntemleri 15

Detaylı

HTML içerik oluşturmak için düşünülen bir işaret dilidir. Örnek

HTML içerik oluşturmak için düşünülen bir işaret dilidir. Örnek STİLLER CSS NEDİR? CSS (Cascading Style Sheet) Stiller, HTML elemanlarının nasıl gösterileceğini tanımlar. Stiller HTML de karşılaşılan bazı problemleri çözmek için HTML 4.0 a eklenmiştir. HTML, web

Detaylı

Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu

Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu Proje: İş: Müşteri: Nosab Web Sitesi Arayüz Geliştirme Aeronorm Index 1. Sayfalar 2. Renk Paleti 3. Tipografi 4. Kutu Modeli 5. Bileşenler 6. Kod ve Sayfa Yapısı 7. Responsive

Detaylı

MIS213T İNTERNET VE WEB PROGRAMLAMA GÜZ 2016 LAB DOKÜMANI #2. 1. Bölüm: Temel HTML Etiketleri - Resimler

MIS213T İNTERNET VE WEB PROGRAMLAMA GÜZ 2016 LAB DOKÜMANI #2. 1. Bölüm: Temel HTML Etiketleri - Resimler MIS213T İNTERNET VE WEB PROGRAMLAMA GÜZ 2016 LAB DOKÜMANI #2 Konular - Temel HTML etiketleri kullanma, - Resim, arkaplan rengi, arkaplan resmi ekleme, - Link oluşturma ve ekleme, - Maddeleme, numaralandırma,

Detaylı

Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız?

Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız? İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız? 4 Kaynak Kodu 5 2 MERHABA DÜNYA 7 Android Nedir?

Detaylı

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads Visual Studio 2012'nin kurulumunu, Visual Studio'nun kullanımını ve Windows Store'da basit bir proje hazırlanmasını anlatacağım. Hepsinden önce Visual Studio ortamından biraz bahsedelim. Visual Studio

Detaylı

Google Search API ile ajax arama

Google Search API ile ajax arama Google Search API ile ajax arama 14 Ağustos Salı 12 http://mfyz.com/google-search-api-ile-ajax-arama Eğer bir kaynak arıyorsanız, indexlerin güncelliği, genişliği gibi nedenlerden dolayı, diğer arama motorları

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama JSP Üst Düzey Programlama-ders04/ 1 JSP JSP durağan HTML ile dinamik oluşturulan içeriği birleştirmeyi sağlar. Bir web sayfası tasarlama programı ile web sayfasını tasarlar daha sonra

Detaylı

2-Hafta Temel İşlemler

2-Hafta Temel İşlemler 2-Hafta Temel İşlemler * Html Komutlarının Yapısı * Açıklamalar * Htm Sayfasının Oluşturulması * Temel Html Komutları * Html Sayfalarının Düzenlenmesi * Html Sayfalarının İncelenmesi Html Komutlarının

Detaylı

U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları. IPera İletişim Teknolojileri

U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları. IPera İletişim Teknolojileri U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları Başlarken İletişim yönetimi için gerekli tüm araçları sunan OfisTelefonu 07 programları Abakus 360, T-Panel ve T-CRM, bir kuruluştaki

Detaylı

Programlama Yazılımı ile Web Sitesi Oluşturma

Programlama Yazılımı ile Web Sitesi Oluşturma Hafta- 2 Programlama Yazılımı ile Web Sitesi Oluşturma Programlama yazılımı, bir web projesi oluşturmak için alternatif birkaç yol sunar. Buyollardan bir tanesi ihtiyaca uygun olarak seçilebilir. Programlama

Detaylı

Ajax kullanımı oldukça yaygınlaşmaktadır. Web tabanlı uygulamalar Ajax desteği ile çok daha esnek kullanışlı, performanslı bir yapıya kavuşmaktadır.

Ajax kullanımı oldukça yaygınlaşmaktadır. Web tabanlı uygulamalar Ajax desteği ile çok daha esnek kullanışlı, performanslı bir yapıya kavuşmaktadır. Ajax'a Giriş Ajax (asynchronous javascript and xml); web tabanlı uygulamalarda, zengin kullanıcı arayüzü ve güçlü arka plan uygulamaları bütünleştiren bir yaklaşım ve geliştirme ortamıdır. Ajax Bu yöntemde

Detaylı

Temel Bilgisayar Terimleri Yrd. Doç. Dr. Devkan Kaleci

Temel Bilgisayar Terimleri Yrd. Doç. Dr. Devkan Kaleci 1 2 HTML, Hyper Text Markup Language kelimelerinin kısaltılmışıdır. HTML (Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, browserlarla görebilen, internet dokümanları oluşturmaya yarayan bir çeşit dildir. HTML

Detaylı

IPACK LADDER. Arayüz Dökümantasyonu

IPACK LADDER. Arayüz Dökümantasyonu IPACK LADDER Arayüz Dökümantasyonu I. Giriş Bu dökümantasyon IPack Ladder yazılımının arayüz kullanımını, kullanılan model ile ilişkilerini ve işlevsel açıklamaları kapsamak üzere hazırlanmıştır. II. Dökümantasyon

Detaylı

HESAP MAKİNASI YAPIMI

HESAP MAKİNASI YAPIMI HESAP MAKİNASI YAPIMI 1..Aşağıdakine benzer görünüm ve butonları hazırlayın. 2. 24. Butonun içerisine aşağıdaki kodları yazın. 3. Yeni bir layer ekleyip Frame1 F9 na aşağıdaki kodları ekleyelim. 4. Butonlardan

Detaylı

WEB PROGRAMLAMA. DERS NOTLARI / JavaScript e Giriş YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA

WEB PROGRAMLAMA. DERS NOTLARI / JavaScript e Giriş YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA WEB PROGRAMLAMA DERS NOTLARI / JavaScript e Giriş YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA Betik dili web sayfalarında dinamik içerik sağlamak ve kullanıcıyla iletişim kurmak için kullanılan istemci tarafında

Detaylı

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM 206 - Web Programlama ÖDEV 1

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM 206 - Web Programlama ÖDEV 1 Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM 206 - Web Programlama ÖDEV 1 Son Teslim Tarihi: 5 Mayıs 2014-09:00 (ÖRGÜN) - 19:00 (İKİNCİ) Ödevi Teslim Alacak Olan Asistan:

Detaylı

JSON Korsanlığı. Mesut Timur, Şubat 2010, WGT E-Dergi 4. Sayı

JSON Korsanlığı. Mesut Timur, Şubat 2010, WGT E-Dergi 4. Sayı JSON Korsanlığı Mesut Timur, Şubat 2010, WGT E-Dergi 4. Sayı İnternetin gün geçtikçe hayatımızdaki önemi arttı ve web siteleri milyonlarca insan tarafından girilen yerler haline geldi. Artık çevremizden

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Internet ve Bilgi Teknolojileri (BİL 309) Dersi

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Internet ve Bilgi Teknolojileri (BİL 309) Dersi Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Internet ve Bilgi Teknolojileri (BİL 309) Dersi GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı Ofis : MUH 312 : Öğr. Gör. Dr. T.Tugay BİLGİN Ofis Saatleri : Pazartesi:

Detaylı

İnternet Programcılığı

İnternet Programcılığı 1 PHP le Ver tabanı İşlemler Yaptığımız web sitelerinin daha kullanışlı olması için veritabanı sistemleri ile bağlantı kurup ihtiyaca göre verileri okuyup yazmasını isteriz. 1.1 Veritabanı Nedir? Veritabanı

Detaylı

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın)

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Çizim alanına yeni katmanlar oluşturur. Object Properties toolbar: Format menu: Layer Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) LAYER komutu

Detaylı

1 JQUERY MOBILE 2 JQM SAYFA YAPISI

1 JQUERY MOBILE 2 JQM SAYFA YAPISI İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 JQUERY MOBILE 1 Mobil Hayat 1 Mobil Cihazlar 2 Mobil telefonlar 2 Düşük Teknoloji Ürünü Mobil Cihazlar 2 Orta ve Üst Seviye Mobil Cihazlar 3 Akıllı telefonlar 3 Tabletler 4

Detaylı

1 C#.NET GELİŞTİRME ORTAMI 1 Visual Studio 2015 Arayüzü 4 Menu Window 6 Solution Explorer 7 Properties Window 8 Server Explorer 8 Toolbox 9

1 C#.NET GELİŞTİRME ORTAMI 1 Visual Studio 2015 Arayüzü 4 Menu Window 6 Solution Explorer 7 Properties Window 8 Server Explorer 8 Toolbox 9 VII 1 C#.NET GELİŞTİRME ORTAMI 1 Visual Studio 2015 Arayüzü 4 Menu Window 6 Solution Explorer 7 Properties Window 8 Server Explorer 8 Toolbox 9 2 KOD YAZMAYA BAŞLANGIÇ 11.Net Framework 11 Yeni Proje Oluşturmak

Detaylı

JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ

JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ Netscape Navigator 2.0 ile birlikte geliştirilen JavaScript dili istemci taraflı (client-side) script dilidir. Web sayfalarında dinamik içerik sağlamak ya da kullanıcıyla iletişim

Detaylı

FireBug eklentisini eklentiyi yazan sitesinden veya FireFox un eklentiler indirebilirsiniz.

FireBug eklentisini eklentiyi yazan  sitesinden veya FireFox un eklentiler indirebilirsiniz. Firebug Hakkında Firebug hakkında... Kod yazarken bir sorunla karşılaşırız ve sorunlarla uğraşmak her ne kadar güzel bir şey olmasa da bu işin olmazsa olmazıdır. Kod yazarken muhakkak bazı sorunlarla karşılaşacağız,

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

8. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr

8. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr 8. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II Öğr.Gör. Hakan YILMAZ hakanyilmaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler QUERYSTRING KOLEKSIYONU... 3 FORM

Detaylı

Web Tasarımının Temelleri

Web Tasarımının Temelleri 1. Hafta Web Tasarımının Temelleri Öğr. Gör. Murat YAZICI www.muratyazici.com Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin Meslek Yüksekokulu www.artvin.edu.tr Formlar Kullanıcının da aktif olacağı dinamik web sayfaları

Detaylı

WEB TASARIM I. Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI. Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu

WEB TASARIM I. Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI. Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu WEB TASARIM I Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta PHP Tanımı ve Sunucu Kurulumları 2. Hafta PHP Yazım Notasyonu

Detaylı

Metin Editörleri YRD. DOÇ. DR. ENGİN CEMAL MENGÜÇ. ALINTI:

Metin Editörleri YRD. DOÇ. DR. ENGİN CEMAL MENGÜÇ. ALINTI: 1 Metin Editörleri YRD. DOÇ. DR. ENGİN CEMAL MENGÜÇ ALINTI: https://webmaster.kitchen Metin Editörleri 2 Bir web sitesi geliştirmek istiyorsanız, bir HTML düzenleyicisine ihtiyacınız olacaktır. Elbette

Detaylı

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi XMail Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi Yüksek Kapasiteli ve Profesyonel Özellikler Sunan XMail Mail Hosting Servisi ile Kurumsal Kimliğinizi Yansıtın Hosting Hesabına Eklenen XMail Hesapları

Detaylı

2. Belgeye Metin Ekleme

2. Belgeye Metin Ekleme METİN İŞLEMLERİ Flashta 2 çeşit metin vardır:1)tlf metni 2)Klasik metin 1)TLF Metni : CS5 ile başlayan metin türü. TLF metni FLA dosyanızın yayınlama ayarlarında ActionScript 3.0 ve Flash Player 10 veya

Detaylı

BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi KULLANICI ARAYÜZ. BLM401 Dr.Refik SAMET

BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi KULLANICI ARAYÜZ. BLM401 Dr.Refik SAMET BLM401 Mobil Cihazlar için ANDROİD İşletim Sistemi KULLANICI ARAYÜZ BİLEŞENLERİ 1 GİRİŞ (1/6) Arayüz bileşenleri kullanıcı ile uygulama arasındaki etkileşimleri gerçekleştirmektedir. Arayüz bileşenleri

Detaylı

Yazılım Nedir? 2. Yazılımın Tarihçesi 3. Yazılım Grupları 4 Sistem Yazılımları 4 Kullanıcı Yazılımları 5. Yazılımın Önemi 6

Yazılım Nedir? 2. Yazılımın Tarihçesi 3. Yazılım Grupları 4 Sistem Yazılımları 4 Kullanıcı Yazılımları 5. Yazılımın Önemi 6 ix Yazılım Nedir? 2 Yazılımın Tarihçesi 3 Yazılım Grupları 4 Sistem Yazılımları 4 Kullanıcı Yazılımları 5 Yazılımın Önemi 6 Yazılımcı (Programcı) Kimdir? 8 Yazılımcı Olmak 9 Adım Adım Yazılımcılık 9 Uzman

Detaylı

4. Bağlantı (Köprü) Oluşturma

4. Bağlantı (Köprü) Oluşturma 4. Bağlantı (Köprü) Oluşturma Bu bölümü bitirdiğinizde, HTML dosyalarında nasıl bağlantı oluşturulduğunu, Bağ etiketinin ne olduğunu, Yerel dosyalara nasıl bağlantı kurulduğunu, İnternet üzerindeki dosyalara

Detaylı

Web Teknolojileri ve Programla

Web Teknolojileri ve Programla 12.05.2010 Dersi Özeti Kursun içeriğini özeti Alt başlıkları Proje Kurs esnasında kullanmayı planladığımı editörler HTMLe giriş Temel etiketler Notepad+ da örnekler Web Teknolojileri ve Programla Bölüm

Detaylı

BM-209 Nesne Yönelimli Programlama. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BM-209 Nesne Yönelimli Programlama. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM-209 Nesne Yönelimli Programlama Yrd. Doç. Dr. İbrahim Alper Doğru Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Java Programlama Dili Java bayt kodları Java Sanal Makineleri üzerinde

Detaylı

Vodafone Akıllı Bas Konuş Servisi Masaüstü Uygulaması Kullanım Kılavuzu

Vodafone Akıllı Bas Konuş Servisi Masaüstü Uygulaması Kullanım Kılavuzu Vodafone Akıllı Bas Konuş Servisi Masaüstü Uygulaması Kullanım Kılavuzu Versiyon 1 Güncelleme Tarihi 29 Ocak 2013 Güncelleme Nedeni - PC Uygulaması, Windows platformundaki masaüstü PC ler üzerinde çalışır.

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1 TABLO HAZIRLAMA : Word 2002/II TAB AYARLARI :

MICROSOFT WORD 2002. Şekil 1 TABLO HAZIRLAMA : Word 2002/II TAB AYARLARI : MICROSOFT WORD 2002 TAB AYARLARI : Yazımı belli bir sütundan başlatmak için kullanılır. Tab (durak) ayarı yapıldıktan sonra her Tab tuşuna basıldığında eklenti noktası yerleştirilen tab ayarlarına gelir.

Detaylı

HTML Etiketleri Genel Özellikler (Global Attributes)

HTML Etiketleri Genel Özellikler (Global Attributes) HTML Yorum Eklemek HTML kodunun içine tarayıcı tarafından gösterilmeyecek yorumlar şu şekilde eklenir. Hatırlatıcı notlar eklemek için de kullanılabilir. HTML Etiketleri Genel

Detaylı

Android e Giriş. Öğr.Gör. Utku SOBUTAY

Android e Giriş. Öğr.Gör. Utku SOBUTAY Android e Giriş Öğr.Gör. Utku SOBUTAY Android İşletim Sistemi Hakkında 2 Google tarafından geliştirilmiştir. Dünyada en çok kullanılan mobil işletim sistemidir. 2018 itibariyle Dünyada Android; %78.65,

Detaylı

BMT 202 Web Tasarımı Bahar Dönemi. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 202 Web Tasarımı Bahar Dönemi. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 202 Web Tasarımı 2016 2017 Bahar Dönemi Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 HTML 5 Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 HTML 5 Günümüzde kullanılan HTML 4.1 sürümü, CSS desteğiyle ne kadar düzenli ve sağlam bir yapıda

Detaylı

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi Oluşturma 02.11.2015 Revizyon: 19.01.2016 Rev. No: 03 Yazan: Süleyman FAKİR Düzenleyen: F. DELİRİ PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi 1) PDKS Kurulumu, Lisans Onaylaması Ve Veri Tabanı Ayarları

Detaylı

TRAKYA BİRLİK WEBSİTE YÖNETİM PANELİ. Kullanıcı Dokümantasyonu

TRAKYA BİRLİK WEBSİTE YÖNETİM PANELİ. Kullanıcı Dokümantasyonu TRAKYA BİRLİK WEBSİTE YÖNETİM PANELİ Kullanıcı Dokümantasyonu B&M MUHSINOGLU BILISIM HIZMETLERI A.S. 4/21/2014 Içindekiler DOKÜMAN İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER... 3 DOKÜMAN KAPSAMI... 4 YÖNETİM PANELİ ÜZERİNDEN

Detaylı

Aktif Dizin Logon/Logoff Script Ayarları Versiyon 0.0.1. http://support.labrisnetworks.com/index.php?/knowledgebase/list

Aktif Dizin Logon/Logoff Script Ayarları Versiyon 0.0.1. http://support.labrisnetworks.com/index.php?/knowledgebase/list Aktif Dizin Logon/Logoff Script Ayarları Versiyon 0.0.1 http://support.labrisnetworks.com/index.php?/knowledgebase/list Genel Bakış Labris ürünlerinin Aktif Dizin ile entegrasyonu yapılarak Güvenlik Duvarı,

Detaylı

MENÜ AYARLAMA 1. MENÜ AYARLAMA. [X] Fusion@6. [X] Fusion@6 Standard. [X] Entegre@6. [X] Yeni Fonksiyon

MENÜ AYARLAMA 1. MENÜ AYARLAMA. [X] Fusion@6. [X] Fusion@6 Standard. [X] Entegre@6. [X] Yeni Fonksiyon MENÜ AYARLAMA Ürün Grubu [X] Fusion@6 [X] Fusion@6 Standard [X] Entegre@6 Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama Fusion@6 serisi ürünlerde ürün ana menüsü çeşitli temalarla görsel olarak

Detaylı

1 GİRİŞ 1 Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız?

1 GİRİŞ 1 Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız? İÇİNDEKİLER V İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Bu Kitap Kime Hitap Eder? 2 Kitapta Nelerden Bahsedilmiştir? 3 Kitabı Takip Edebilmek için Nelere İhtiyaç Duyacaksınız? 4 Kaynak Kodu 4 2 MERHABA DÜNYA 7 Android Nedir?

Detaylı

4 Front Page Sayfası Özellikleri

4 Front Page Sayfası Özellikleri 4 Front Page Sayfası Özellikleri İsterseniz Frontpage penceresinin sağ tarafından, isterseniz araç çubuklarından faydalanarak yeni bir sayfa açın. Frontpage te çeşitli sayfa şablonları bulunmaktadır. Ancak

Detaylı

Java da İstemci Tarafı Uygulamalar

Java da İstemci Tarafı Uygulamalar Java da İstemci Tarafı Uygulamalar ( Applets ) BBS-515 Nesneye Yönelik Programlama Ders #7 (7 Aralık 2009) İçerikç Geçen ders: Java da dizi ( array ) ve dizgi ( String ) tanımlama Örnekler Bu ders: 1.

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 2

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 2 BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 2 HTML 2 Hyper Text Markup Language = Yüksek/İleri Metin İşaretleme Dili Web sayfaları oluşturmak için kullanılan içerik biçimlendirme dilidir. Yüksek/ileri metin

Detaylı

1.1 Web Kavramlar. 1.1.1.3 URL terimini tanımlayınız ve anlayınız.

1.1 Web Kavramlar. 1.1.1.3 URL terimini tanımlayınız ve anlayınız. 1.1 Web Kavramlar 117 Anahtar 7erim/er 1.1.1.1 Web ve Internet terimlerini tanımlayınız. Her birinin anahtar özelliklerini tanımlayınız. Web bir Internet hizmetidir. Web Internet üzerinde bağlantılı html

Detaylı

9. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr

9. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr 9. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II Öğr.Gör. Hakan YILMAZ hakanyilmaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Request Nesnesinin Özellikleri

Detaylı

WEB FORMLARI. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu

WEB FORMLARI. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu WEB FORMLARI Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu WEB FORMLARI Web uygulamalarının etkileşimli olabilmesi için, diğer bir ifade ile uygulamanın kullanıcı isteğine

Detaylı

İNTERNET PROGRAMLAMA II. Tanımlar

İNTERNET PROGRAMLAMA II. Tanımlar İNTERNET PROGRAMLAMA II Tanımlar WWW( World Wide Web) Dünya üzerindeki bütün bilgisayarların bağlı olduğu bir ağdır. Çoğunlukla Web olarak adlandırılır. Web üzerindeki bilgisayarlar standart protokolleri

Detaylı

JavaScript Örnekleri PDF

JavaScript Örnekleri PDF 5 JavaScript örneği ve bu örneklerin çalışan uygulamaları JavaScript Örnekleri PDF www.yazilimbilisim.net.. İçindekiler Tablosu Javascript Text Kutusuna Sadece Sayı Girdirme... 2 PROGRAM KODU... 3 Javascript

Detaylı

Veritabanı Dersi. Teoriden Pratiğe. Çağıltay N.E., Tokdemir G. Veritabanı Sistemleri Dersi -Bölüm XXV: Web'den Erişim Çağıltay, N., Tokdemir, G.

Veritabanı Dersi. Teoriden Pratiğe. Çağıltay N.E., Tokdemir G. Veritabanı Sistemleri Dersi -Bölüm XXV: Web'den Erişim Çağıltay, N., Tokdemir, G. Veritabanı Dersi Teoriden Pratiğe Çağıltay N.E., Tokdemir G. Veritabanı Sistemleri Dersi -Bölüm XXV: Web'den Erişim Çağıltay, N., Tokdemir, G. BÖLÜM 25 Web den Erişim Ortak Geçit Arayüzü Bazı Web Kavramları

Detaylı

WEB TASARIMIN TEMELLERİ

WEB TASARIMIN TEMELLERİ WEB TASARIMIN TEMELLERİ ~ Sunu 2 ~ Öğr. Gör. Mehmet Fatih TAN http://blog.kmu.edu.tr/mftan mftan@kmu.edu.tr Bilgi paylaşıldıkça kıymetlenir.. Kaynak göstermek şartıyla sunu içeriğini çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Detaylı