MODÜL 15: ÖNYARGI VE AYRIMCILIK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MODÜL 15: ÖNYARGI VE AYRIMCILIK"

Transkript

1 MODÜL 15: ÖNYARGI VE AYRIMCILIK Mdülün Hedef Kitlesi Öğretmenler, Okul ve eğitim yöneticileri, Maarif müfettişleri. Mdülün Hedefleri Oturumun snunda katılımcılar; 1- Fırsat eşitsizliği hakkında farkındalık geliştirecekler, 2- Farklılıkları, ayrımcılığı ve marjinalliği deneyimleyebilecekler, 3- Empati geliştirebilecekler, 4- Hşgörülü bir tplum luşturmanın yllarını öngörebilecekler, 5- Ön yargı ve ayrımcılık ile ilgili etkinlik örneklerini tanıyacaklar ve uygulayabileceklerdir. Mdülün Süresi Sunu dk. etkinlik Gerekli Malzemeler Yansıtıcı, Çalışma Kağıtları (grup sayısı kadar), Rl kartları (Katılımcı sayısını dikkate alarak, her bir rlden en az 2 kişiye gelecek şekilde), Karikatür (Grup sayısı kadar) Etkinliklerin Kısa Açıklaması: Etkinliği tamamladıktan snra katılımcılar kendilerini başkalarının yerine kyacaklar, öğretmenler ve öğrenciler önyargı, yabancı düşmanlığı ve ayrımcılık ile ilgili kuramsal altyapıyı tanıyacaklardır. Katılımcılar ayrıca ayrımcılığı anlama ve engellemeye yönelik bir anlayış luşturma knusunda deneyimlerini paylaşacaklardır. Bu mdülün iki etkinlikten luşmaktadır. Mdülün Uygulama Süreci : Mdülün Pwerpint sunusu bulunmamaktadır. Ancak aşağıda kavramsal çerçevesi sunulmuştur. Eğitimlere başlamadan önce bu kavramsal çerçeveyi kumanız önerilir.

2 ETKİNLİK SÜRECİ Etkinlik 1 (İleriye Dğru Bir Adım At! 1 ) Uygulaması: Etkinlik öncesinde hazırlıklarınızın tam lduğuna emin lunuz. Tüm rl kartlarını altı yapışkanlı etiketler şeklinde kesiniz ve rl kartlarını karıştırınız. Katılımcı sayısı ile rl kartlarını eşitleyiniz. Her rlden en az iki kişi lması gerektiğini unutmayınız. Salnun uygun bir yerine bir çizgi çiziniz. Bu çizgi üzerine katılımcıların yan yana kl hizalarına dizilmelerini sağlayınız. Her bir katılımcıya rllerini veriniz ve siz söyleyene kadar rllerini açmamalarını ve diğer kişilerle paylaşmamalarını isteyiniz. Herkesin kendi rl kartlarını kumasını isteyiniz Katılımcılara kendi rllerine alışmaları için aşağıdaki gibi destekleyici srular srunuz. Kendilerini rldeki kişi larak düşünmelerini sağlayınız. Çcukluğunuz nasıldı? Hangi yunları ynadınız? Anne-babanız hangi işlerde çalışıyrlardı? Nerede yaşıyrsunuz? Geliriniz ne kadar? Sizi ne heyecanlandırır ve ne krkutur? Ekteki İfade ve Olaylar listesini kunuz. Katılımcılardan kunan ifadelere evet diyebildiklerinde bir adım öne çıkmalarını isteyin. Eğer ki evet diyemiyrlarsa yada kararsız kalmışlarsa hareket etmemelerini söyleyin. İfadeleri bitirdikten snra farklı katılımcılara kendisi ve diğerlerinin durumları ile ilgili aşağıdaki sruları srunuz. Kendi durumun hakkında neler hissettin? İleriye dğru adım atarken ya da dururken neler hissettin? Başkalarının durumu hakkında neler hissettin? Kendin ilerlerken başkalarının ilerleyememesi sana neler düşündürdü? Kendin kalırken başkalarının ilerlemesi sana neler düşündürdü? Katılımcılar birbirlerinin rllerini tahmin edebiliyr mu? Bu aşamada rllerini açıklamalarını isteyiniz. Aynı rllere sahip kişilerin ilerleyişleri aynı mı ldu farklı mı? Neden? Herkesin aynı anda ilerlemesi lanaklı mı? Neden? Farklı bir rlü canlandırmak ne ölçüde klay veya zrdu? Rlünü ynadıkları kişiyi zihinlerinde nasıl canlandırdılar? 1 Uyarlama: Brander, P., Oliveira, B., Gmes, R., Ondrackva, J., Keen, E., Surian, A., Lemineur, M-L. and Suslva, O. (2002). Cmpass a manual n human right educatin with yung peple. In P., Keen E. and Lemineur M-L. (Eds). Germany:Cuncil f Eurpe. Önemli Nt: Telif Hakları Gereği sadece eğitim amaçlı kullanılabilir. Ticari amaçlı kullanılamaz.

3 Bu etkinlik tplumsal gerçekleri yansıtıyr mu? Nasıl veya ne şekilde? Adım atmak için kunmuş lan ifadeler hangi haklarla ilgilidir? İleriye dğru adım atmaya engel lan ayrımcılık, önyargı, eşitsizlik, ötekileştirme vb. insan hakları prblemlerinin çözümüne ilişkin hangi önerilerde bulunursunuz? Etkinlik 1 (Baba Ben Evleniyrum! 2 ) Uygulaması: Etkinlik öncesinde hazırlıklarınızın tam lduğuna emin lunuz. Katılımcılardan dört grup luşturunuz. Her gruba Ek-1 deki karikatürleri dağıtınız. Ayrıca bir yansıtıcı aracılığı ile karikatürleri ekrana yansıtınız. Yansıtıcı ile göstermiş lduğunuz görsellerdeki durumu aşağıdaki gibi tanıtınız: Anja ailesine erkek arkadaşını tanıştırmak istiyr. Karikatürün ilk bölümünde ailesi kendi evlerindedir ve evlerinin duvarında hepimiz eşitiz yazan bir takvim mevcuttur. Aile, kendilerini yeni erkek arkadaşını tanıştırmak isteyen, kızları ile telefnda görüşüyr. Aile kızlarının erkek arkadaşıyla tanışacak lmaktan dlayı çk mutlu görünüyr. Ertesi gün Anja ve erkek arkadaşı tanışma ziyareti için ile eve geliyrlar. Kapıdaki zili çalıyrlar. Kapı açıldığında ailenin yüzünde, Anja nın erkek arkadaşından kaynaklanan, bir şk ifadesi görülüyr. Çünkü Anja nın erkek arkadaşı etnik larak farklı biridir ve aile çk şaşırmıştır. Gruplardan karikatürlerde lan durumu düşünmelerini ve bu durumu da dikkate alan 5 dk lık bir rl ynama etkinliği hazırlamalarını isteyiniz. Bunun için 15 dk. süre veriniz. Bu rl ynama etkinliğinde karikatürün devamında gerçekleşmesi muhtemel duruma ve srunun çözümüne ilişkin bir senary luşturmalarını isteyin. Srunu lumlu snuçlanacak şekilde çözmeye gayret etmeleri gerektiğini hatırlatınız. Her grubun senarylarını 5 er dakika ile canlandırmalarını sağlayınız. Grupların senarylarını canlandırmalarının ardından genel turumda aşağıdaki sruların tartışılmasını sağlayın. Böyle bir yaşantının arkasındaki değerler nelerdir? Bu bir ayrımcılık mıdır? Eğer öyleyse ne tür bir ayrımcılıktır? Burada bir ırk düşüncesi var mı? Varsa bu; kültürel, siyasal, eknmik veya tplumsal yapı ile mi ilgili? Yksa biyljik ve genetik kavram/fikir mi? Sizce kapı açıldığında her bir kişi ne hissetti? Karikatürdeki her bir kişinin duygu ve düşüncelerini değerlendiriniz. Böylesi bir durumda aileye yardımcı lmak için kısa vadeli ne tür öneriler getirilebilir? 2 Uyarlama: Katrin Träger, Renata Miljevic-Ridicki & Pavla Karba. Hw can we reduce prejudice and discriminatin? (26/11/2013 tarihinde erişim sağlanmıştır.) Önemli Nt: Telif Hakları Gereği sadece eğitim amaçlı kullanılabilir. Ticari amaçlı kullanılamaz.

4 Böylesi bur durumda aileye yardımcı lmak için ne tür uzun vadeli öneriler getirilebilir? İnsanların duygu ve eylemleri hakkında bu etkinlik bize ne öğretebilir? Etkinlik kapsamında insan hakları ile ilgili hangi kavramlar ele alındı? Bu tür çatışmaların nasıl çözülebileceği knusunda rl ynama etkinliği bize neler öğretti? ÖNYARGI VE AYRIMCILIK Ayrımcılık; ayırmak ve ayrım kelimelerinden gelir. Bir şeyi ayırmak için yapılması gereken şey iki şeyin bir birinden farklılıklarını belirlemek suretiyle nları sınıflamaktır. Ayırımın amacı nitelik ve nicelik bakımdan birinin diğerinden daha üstün yada iyi lduğu varsayımına dayanır. Bu varsayım kimi zaman inanca dönüşerek tplulukları yada bireyleri tplumsal yaşamda ayrımcılık yapmaya götürebilir. En nihayetinde bu ayrımcılığa dayalı larak tplumda bazı kişiler siyasal, tplumsal, eknmik, kültürel haklarını kullanmada engellemeler ile karşılaşırlar. Ayrımcılık çğu zaman cehaletten, ön yargılardan ve kalıplaşmış yargılardan kaynaklanır. Çğu insan yabancı görünen veya bilinmeyen şeylerden krktuğu için, görünüşü, kültürü veya davranışları yabancı gelen kişilere kuşkuyla bakar, hatta nlara karşı şiddet kullanmaya yönelebilir. Herhangi bir kişiyi ast duruma düşüren veya marjinal knuma iten tutum, eylem ve kurumsal pratikler ayrımcılık sayılabilirler (Flwers, 2010:215). Ayrımcılık ve eşitlik fikri Ayrımcılık kavramı, esas ve yaygın larak, insanlar arasındaki eşitlik fikri ve ilkesinden kaynaklanır. Gerek hukuksal gerek insani larak üzerinde bir söz birliği bulunduğu varsayılan eşitlik ilkesi, her insanın dğuştan eşit lduğu dur. İnsanlar, dünyanın neresinde, hangi ten rengiyle, hangi cinsiyet ya da cinsel yönelimle; hangi etnik kökene, dine, mezhebe ait larak dğarlarsa dğsunlar, insan lmak bakımından eşittirler. Eşitlik ilkesi, dışlanma ve ayrımcılık ilişkisini terik larak çözebilirmiş gibi görünmesine rağmen, insanlık tarihine genel larak bakıldığında bu varsayımın gerçekleşmediği açıktır (Göregenli, 2012:18). Ayrımcılıkta Kalıp Yargılar Tplumsal yaşamda mutlak anlamda eşitliği sağlamak çk lanaklı değildir. Bu eşitsizlikler kalıp yargılar üretilmesine neden lur. Maalesef bu kalıp yargıların kimileri kısmen de lsa dğruluk değerine sahiptir. Ancak kısmen dğruluk değerine sahip lan bu yargı devamında bütünü içerecek şekilde genellenmektedir. Yani bir tür tptancılık yada yanlış genelleme yapılmaktadır. Kalıp

5 yargıların bazılarının kısmen de lsa dğruluk değerine sahip lması kalıp yargılarla dlayısıyla ayrımcılıkla mücadeleyi zrlaştıran bir unsurdur (Çayır, 2012). Ayrımcılık Çeşitleri: Literatürde var lan ayrımcılık türleri larak; ırk, renk, dil, din, siyasal, etnik köken, engellilik durumları, tplumsal sınıf, meslek vb. sayılmaktadır. Bu tür ayrımcılıklar her ne kadar hem uluslararası hem de ulusal hukuk metinleri ve bunların uygulanması suretiyle engellenmeye çalışılsa da; bazen açıktan -önemli randa ise örtük larak (yada bilinçsizce)- devam etmektedir. Ayrımcılık larak adlandırılan eylemler, belirli bir grubun yada kişinin reddedilmesi yada dışlanması, bu kişilerin hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması biçimlerinde gerçekleşebilir. Tplumsal yaşamda kimi ayrımcılık türleri daha sık rastlanan bir lgudur. Örneğin bir işe persnel almada, özel yada kamu kurumlarında terfi almada, evlerin kiraya verilmesinde, sözlü istismarlar gibi. Ayrımcılık aynı zamanda çcuklar arasında da çk yaygın lan bir lgudur. Bazen öğrenciler bazı çcukları belirli bir farklılığa bağlı larak- yunlarına kabul etmezler, nlara fiziksel müdahalede (vurma, çarpma, dkunma ) bulunurlar, nları söz ile taciz (kız, enayi, şişk, deli ) ederler. Snuç larak çcuklar arasındaki bu tür ayrımcı ifade ve müdahaleler kişilerin temel insan hak ve özgürlüklerini kısıtlar yada engeller (Flwers, 2010). Ayrımcılık yapan kişiler için önemli randa ayrımcılığa neden lan özellik bir srun larak görülmektedir. Srun larak algılanan bu özelliklerden ötürü bazı insanlar bu özellikleri taşıyan insanlara reddetme, kısıtlama, dışlama şeklinde ayrımcılıkta bulunabilmektedirler. Ayrımcılık dğrudan yada dlaylı lmak üzere iki ylla gerçekleşebilir. Dğrudan ayrımcılık bir kişi yada gruba dğrudan ayrımcılık yapmak niyetiyle gerçekleşir. Bu, kişiye benzer bir durumda başkalarına gösterilen, gösterilmiş yada gösterilecek davranıştan daha uygunsuz muamele edilmesi ile rtaya çıkmaktadır (Brander vd., 2002). Bir istihdam edilme faaliyetinde, engellilik ya da kadın lmanın (işi nevinden ya da sakıncalarından kaynaklanan bir gerekçe lmaksızın) işe alınmaması; etnik azınlık mensubu lduğu için müşteriye dükkânlarda hizmet verilmemesi gibi uygulamalar birer dğrudan ayrımcılık örneğidir 3. Dlaylı ayrımcılık ise bir plitika yada alınan bir önlemin yarattığı etkiyle rtaya çıkar. Dlaylı ayrımcılıkta tarafsızlığı hayli açık bir hüküm, kriter veya uygulamanın belirli bir kişi yada grubu fiili larak diğerlerinden daha dezavantajlı duruma getirmesi ile luşur Dlaylı ayrımcılık uygulamalarında genellikle ayrımcılık farklı davranmaktan değil, aynı davranmaktan kaynaklanan bir haldir. Örneğin bir kulda asansör varken, engelli öğrencilerin merdivenleri kullanarak üst kattaki sınıflara çıkmalarının istenmesi, (yani engellilik yüzünden başarılamayacak bir davranış ya da erişim şekline) zrlanması dlaylı ayrımcılık örneğini teşkil etmektedir. Burada engelli birey, engelli 3 Örnekler, ve sitelerinden tarihinde alınmıştır.

6 lmayan bireylerin fiziksel kapasitelerinin elverdiği bir hareket biçimine zrlanarak dezavantajlı hale getirilmektedir 4. Dlaylı yada dğrudan ayrımcılığın getirdiği snuçlar pzitif ayrımcılık kavramının dğmasına neden lmuştur. Olumlu ayrımcılık larak da adlandırılabilecek lan bu uygulama kadınlar, engelliler gibi gruplara kasıtlı larak öncelik verilmesini gerekli kılar. Bu şekildeki bir uygulama ile bu grupların karşılaşacağı ayrımcı uygulamalar aşılmaya çalışılmaktadır (Brander vd., 2002). Ayrımcılığa Karşı Eğitim: Eğitimciler her çcukta hşgörülü, ayrımcılık gözetmeyen bir tutum luşturmaya; çeşitliliği yk saymaya yada dışlamaya değil bunu kabul etmenin yararlarına ve zenginlik luşuna vurgu yapan bir öğrenme rtamının luşturulması gerektiği nktasında hem fikirdirler. Öncelikle çcukların ve tüm kul çalışanlarının bu knuda öncelikle farkındalıklarının lması gerekir. Böylece hem kendileri hem de kendileri dışındaki kişilere karşı yapılan ayrımcılıkları fark edebilirler. Bunu sağlamanın ylu öğrencilere rl ynama, canlandırma ve empatiyi özendiren etkinlikleri bir araç larak kullanmaktır. Bu etkinlikler yluyla öğrencilerin farkındalıkları ve empati duyguları gelişecek; ayrımcılığa maruz kalan çcukların direnç ve kararlılığı da artırılabilecektir. Kaynakça: Göregenli, M. (2012). Temel kavramlar: Ön yargı, kalıpyargı ve ayrımcılık, (Derleyen: K. Çayır ve M. Ayan Ceyhan) Ayrımcılık çk byutlu yaklaşımlar. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları. Çayır, K. (2012). Gruplararası ilişkiler bağlamında ayrımcılık, (Derleyen: K. Çayır ve M. Ayan Ceyhan) Ayrımcılık çk byutlu yaklaşımlar. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları. Flwers, N. (2010). Pusulacık: Çcuklar için insan hakları eğitimi kılavuzu. (Çeviren: M. Çulhağlu) İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları 293. Brander, P., Oliveira, B., Gmes, R., Ondrackva, J., Keen, E., Surian, A., Lemineur, M-L. and Suslva, O. (2002). Cmpass a manual n human right educatin with yung peple. In P., Keen E. and Lemineur M-L. (Eds). Germany:Cuncil f Eurpe. 4 Örnek, sitesinden tarihinde alınmıştır.

Oyun Nintendo tarafından yapıldı ve ilk olarak Nintendo DS için piyasaya sürüldü.

Oyun Nintendo tarafından yapıldı ve ilk olarak Nintendo DS için piyasaya sürüldü. Bölüm 1 Oyuna Giriş Bu bölümü lütfen seçtiğniz yuna giriş için kullanınız 1.1 Oyunun Adı Big Brain Academy (Wii ler için) 1.2 Oyunun yapımcıları ve yaratıcıları Başka hangi yunları yaptılar Diğer önemli

Detaylı

Kıbrıs ın Kuzey Kesimindeki Kadınların Profili

Kıbrıs ın Kuzey Kesimindeki Kadınların Profili Kıbrıs ın Kuzey Kesimindeki Kadınların Prfili Önsöz Bu kitapcık Kıbrıs ın kuzey kesiminde yaşayan kadınların prfilini rtaya çıkarmak için yapılan bir araştırmanın snuçlarını göstermektedir. Bu araştırma

Detaylı

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS TANITIM FORMU Dersin Adı İnsan Kaynakları Yönetimi Kdu Dönemi Zrunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi AKTS İST 373 3

Detaylı

KAPSAYICI EĞİTİM. Kapsayıcı Eğitimin Tanımı Ayrımcılığa Neden Olan Faktörler

KAPSAYICI EĞİTİM. Kapsayıcı Eğitimin Tanımı Ayrımcılığa Neden Olan Faktörler KAPSAYICI EĞİTİM Kapsayıcı Eğitimin Tanımı Ayrımcılığa Neden Olan Faktörler Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Eğitimi 1 Kapsayıcı Eğitim Eğitimde kapsayıcılık

Detaylı

K O Ç Ü N İ V E R S İ T E S İ G Ö Ç A R A Ş T I R M A L A R I P R O G R A M I. M i R e K o c

K O Ç Ü N İ V E R S İ T E S İ G Ö Ç A R A Ş T I R M A L A R I P R O G R A M I. M i R e K o c M i R e K c K O Ç Ü N İ V E R S İ T E S İ G Ö Ç A R A Ş T I R M A L A R I P R O G R A M I Türkiye den Yurtdışına Yönelen Göç Hareketleri Üzerine Brifing N: 2 / 2009 Bu brifing Kç Üniversitesi Göç Araştırmaları

Detaylı

SOSYAL POLİTİKA. Sosyal Güvenlik ilk defa 1935 tarihinde Amerikan Sosyal Güvenlik Kanununda kullanılmıştır.

SOSYAL POLİTİKA. Sosyal Güvenlik ilk defa 1935 tarihinde Amerikan Sosyal Güvenlik Kanununda kullanılmıştır. 1 SOSYAL POLİTİKA ÜNİTE - 5 SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL SİGORTALAR Ssyal Güvenlik Kavramı : Ssyal Güvenlik ilk defa 1935 tarihinde Amerikan Ssyal Güvenlik Kanununda kullanılmıştır. Terim anlamı larak : Tplumu

Detaylı

TÜRKİYE'DE NÜFUSUN TARİHSEL SÜREÇTEKİ GELİŞİMİ

TÜRKİYE'DE NÜFUSUN TARİHSEL SÜREÇTEKİ GELİŞİMİ TÜRKİYE'DE NÜFUSUN TARİHSEL SÜREÇTEKİ GELİŞİMİ Türkiye de Nüfusun Tarihsel Gelişimi I. Türkiye de nüfus ve nüfus sayımları II. III. IV. Türkiye de nüfus grafiği Türkiye de nüfus sayımının amaçları ve snuçları

Detaylı

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm Kentsel Planlama ve Kentsel ltyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm.Faruk GÖKSU Kentsel Strateji td.şti. nahtar Kelimeler: Kentsel Planlama, Kentsel ltyapı, kıllı Büyüme (smart grwth), Kentsel

Detaylı

Etkili Liderlik, Koçluk OKYANUS KURUMSAL VE KİŞİSEL GELİŞİM EĞİTİMLERİ... ...1 1 BEDEN DİLİ FARKINDALIĞI IĞI EĞİTİMİ...2 2 DUYGUSAL ZEKA EĞİTİMİ...

Etkili Liderlik, Koçluk OKYANUS KURUMSAL VE KİŞİSEL GELİŞİM EĞİTİMLERİ... ...1 1 BEDEN DİLİ FARKINDALIĞI IĞI EĞİTİMİ...2 2 DUYGUSAL ZEKA EĞİTİMİ... OKYANUS KURUMSAL VE KİŞİSEL GELİŞİM Okyanus Yöneticilik ve Kişisel Gelişim Eğitimleri Temel Yöneticilik Becerileri Ekip Çalışması, Tplantı Yönetimi Etkili Liderlik, Kçluk Eğitici Eğitimi, Sunum Teknikleri

Detaylı

İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR. Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik profilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama

İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR. Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik profilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama DESTEKLİ İŞ İSTİHDAMI UZMANLARI İÇİN ARAÇLAR Destekli iş istihdamı uzmanlarının yetkinlik prfilii için kalite ve eğitici araçlar tasarlama BİRLEŞTİRİLMİŞ ANKET BULGULARI RAPORU ÖZET GİRİŞ Destekli iş istihdamı;

Detaylı

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2016 Yrd. Dç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY 3. HAFTA: PLANLAMA Yazılım geliştirme sürecinin ilk aşaması, planlama aşamasıdır. Başarılı bir prje geliştirebilmek için prjenin

Detaylı

İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı

İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı Giriş Hatırlanacağı gibi 1980 ler tmasyn dönemiydi. Üretimde rbt kullanımı özellikle Batı ülkelerinde çk yaygındı. 1990 larda ise Tplam Kalite Yönetimi

Detaylı

Bilgi Benim İşim Gönüllü Kitabı

Bilgi Benim İşim Gönüllü Kitabı TÜRKİYE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI Bilgi Benim İşim Gönüllü Kitabı MODÜL 3 4./5. SINIFLAR Dç. Dr. Feza ORHAN Elif POLAT Defne YABAŞ Tuba UĞRAŞ 2011 Bilgi Benim İşim Etkinliği Mdül 3-4./5. Sınıflar 2 Bilgi

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TEKEL KARŞITI & REKABET İLKELERİ

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TEKEL KARŞITI & REKABET İLKELERİ DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TEKEL KARŞITI & REKABET İLKELERİ TEKEL KARŞITI & REKABET İLKELERİ Magna, aktif ancak adil bir rekabet içindedir ve serbest ve adil rekabeti desteklemektedir. Tarafımızca,

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri MAGNA INTERNATIONAL INC. Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri Magna, aktif ancak adil bir rekabet içindedir ve serbest ve adil rekabeti

Detaylı

KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ

KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ Bu sözleşme, ILO'nun temel haklara ilişkin 8 sözleşmesinden biridir. Uluslararası Bürsu

Detaylı

Bilgi Benim İşim Gönüllü Kitabı

Bilgi Benim İşim Gönüllü Kitabı TÜRKİYE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI Bilgi Benim İşim Gönüllü Kitabı MODÜL 3 6./7./8. SINIFLAR Dç. Dr. Feza ORHAN Elif POLAT Defne YABAŞ Tuba UĞRAŞ 2011 Bilgi Benim İşim Etkinliği Mdül 3-6./7./8. Sınıflar

Detaylı

OKYANUS YÖNETİM EĞİTİMLERİ

OKYANUS YÖNETİM EĞİTİMLERİ OKYANUS YÖNETİM Okyanus Yöneticilik ve Kişisel Gelişim Eğitimleri Temel Yöneticilik Becerileri Ekip Çalışması, Tplantı Yönetimi Etkili Liderlik, Kçluk Eğitici Eğitimi, Sunum Teknikleri Telefnda İletişim

Detaylı

ÖABT. Sosyal Bilgiler ÖABT Özet Konu Anlatım FARK KONU ANLATIM. - Nokta atıs bilgiler - Hafıza teknikleri - Tablolarla Egitim DERSLER

ÖABT. Sosyal Bilgiler ÖABT Özet Konu Anlatım FARK KONU ANLATIM. - Nokta atıs bilgiler - Hafıza teknikleri - Tablolarla Egitim DERSLER FARK ÖABT KONU DERSLER ANLATIM Ssyal Bilgiler ÖABT Özet Knu Anlatım 2019 - Nkta atıs bilgiler - Hafıza teknikleri - Tabllarla Egitim Güncelleştirilmiş sürümdür. ALAN EĞİTİMİ. Ssyal Bilgiler Ssyal Bilgiler

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Sayın Paydaşımız; T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Bu anketin amacı, Mezunlarımızın Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünden

Detaylı

OKYANUS KURUMSAL VE KİŞİSEL GELİŞİM EĞİTİMLERİ

OKYANUS KURUMSAL VE KİŞİSEL GELİŞİM EĞİTİMLERİ OKYANUS KURUMSAL VE KİŞİSEL GELİŞİM Okyanus Yöneticilik ve Kişisel Gelişim Eğitimleri Temel Yöneticilik Becerileri Ekip Çalışması, Tplantı Yönetimi Etkili Liderlik, Kçluk Eğitici Eğitimi, Sunum Teknikleri

Detaylı

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim

Uzaktan Eğitim. Web Tabanlı Kurumsal Eğitim Uzaktan Eğitim Uzaktan eğitim alternatif bir eğitim tarzıdır. Iletişim terisinde ki süreci incelediğimizde kaynak ve alıcı arasındaki süreç farklı fiziksel rtamlarda gerçekleşiyrsa buna uzaktan eğitim

Detaylı

ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ ÇALIŞMA TABLOSU: İNŞAAT YÖNETMELİĞİNİN ETKİ DEĞERLENDİRMESİ

ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ ÇALIŞMA TABLOSU: İNŞAAT YÖNETMELİĞİNİN ETKİ DEĞERLENDİRMESİ IBF, PIRI Grup ve Jacbs & Assciates Knsrsiyumu ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ ÇALIŞMA TABLOSU: İNŞAAT YÖNETMELİĞİNİN ETKİ DEĞERLENDİRMESİ GÖREV: 1. Örnek Olay İncelemesi Çalışma Tablsunun tamamını kuyarak knuya

Detaylı

o Kullanım: Sesli çağrı, kısa mesaj ve SMS için % 43 (% 25 özel iletişim vergisi ve % 18

o Kullanım: Sesli çağrı, kısa mesaj ve SMS için % 43 (% 25 özel iletişim vergisi ve % 18 Turkiye Yunanistan Plnya Prtekiz Özbekistan İngiltere Avusturya Slavenya Arnavutluk Hllanda Azerbaycan İspanya Sırbistan Malta Kıbrıs Karadağ Kazakistan Türkiye de mbil telefn hizmeti ve vergilendirme

Detaylı

10 yaşta örtünme çocuk gelişimi açısından yanlış Cansu ÇAMLIBEL / YÜZ YÜZE PAZARTESİ 6 Ekim 2014

10 yaşta örtünme çocuk gelişimi açısından yanlış Cansu ÇAMLIBEL / YÜZ YÜZE PAZARTESİ 6 Ekim 2014 10 yaşta örtünme çcuk gelişimi açısından yanlış Cansu ÇAMLIBEL / YÜZ YÜZE PAZARTESİ 6 Ekim 2014 15 Paylaş inpaylaşın3 - A + Üniversitelerde ve kamuda yasağın kalkmasıyla gündemden düşen başörtüsü tartışması,

Detaylı

3.ve 4. SINIFLAR 5. SINIFLAR

3.ve 4. SINIFLAR 5. SINIFLAR ANAOKULU Öğrencilerimizle duygularımızdan heyecan ve öfkeyi knuştuk. Bu duyguları hangi durumlarda ne yğunlukta hissettiğimizi, bu duyguları hissederken vücudumuzda neler lduğu; özellikle kalp çarpıntısı

Detaylı

1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri

1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri AB eşleştirme Prjesi Türkiye Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Perfrmans Yönetimi KURS PROGRAMI 1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri TARİH : Kursun 1. kısmı: 30.5 17.6.2011 2. kısmı 04.07

Detaylı

Akademik Kadro için Öğrencilere Yardım Rehberi

Akademik Kadro için Öğrencilere Yardım Rehberi Akademik Kadr için Öğrencilere Yardım Rehberi Üniversite dönemi, öğrenciler için ergenlikten yetişkinliğe geçiş ile birlikte, hem kişisel hem de akademik mücadeleleri beraberinde getiren bir süreç labilir.

Detaylı

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1)

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 30.12.2011 tarih Seri IV, N: 56 Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına

Detaylı

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN TANITIMI

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN TANITIMI OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN A. AMACIMIZ: TANITIMI Öğrenci yaşamında bilgi ve başarının yanı sıra düşünce ve davranış hazırlığının da önemli bir etken lduğumdan hareketle yla çıkan

Detaylı

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölüm Tanıtımı

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Gazi Üniversitesi Teknlji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölüm Tanıtımı Sunum İçeriği 1. Bölümün Amacı 2. Tarihçesi ve Genel Yeri 3. Eğitim Durumu a. Akademik Kadr b. Fiziki İmkanlar c. Ders

Detaylı

AB 7. ÇERÇEVE PROGRAMI İŞBİRLİĞİ ÖZEL PROGRAMI VE KAPASİTELER ÖZEL PROGRAMI PROJE TEKLİFİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ. İçindekiler:

AB 7. ÇERÇEVE PROGRAMI İŞBİRLİĞİ ÖZEL PROGRAMI VE KAPASİTELER ÖZEL PROGRAMI PROJE TEKLİFİ DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ. İçindekiler: İçindekiler: ÇP lerde Hakemlik Prje tekliflerinin değerlendirilmesi Değerlendirme Süreci Evaluatin criteria applicable t Cllabrative prject prpsals Işbirliği Prjeleri Değerlendirme Kriterleri Evaluatin

Detaylı

Bilgi Benim İşim Gönüllü Kitabı

Bilgi Benim İşim Gönüllü Kitabı TÜRKİYE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI Bilgi Benim İşim Gönüllü Kitabı MODÜL 3 2./3. SINIFLAR Dç. Dr. Feza ORHAN Elif POLAT Defne YABAŞ Tuba UĞRAŞ 2011 Bilgi Benim İşim Etkinliği Mdül 3-2./3. Sınıflar 2 Bilgi

Detaylı

Her bir kişi hayat kurtarmak için potansiyele sahip. İlk Yardım eğitimleri ve uygulamaları bu hedeflere ulaşmak için kullanılan zaruri kaynaklardır.

Her bir kişi hayat kurtarmak için potansiyele sahip. İlk Yardım eğitimleri ve uygulamaları bu hedeflere ulaşmak için kullanılan zaruri kaynaklardır. İLK YARDIM POLİTİKASI Giriş Bugün Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri dünyada en çk ilk yardım sağlayan derneklerdir. Bu hasta ve yaralılara ayrım yapmaksızın yaralı askerlere ilk yardım yapıldığı Slferin Savaşından

Detaylı

KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI:

KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI: KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI: 2018-01 1 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU Uluslararası Suistimal İnceleme Uzmanları Birliği (ACFE) tarafından en sn 2016 da yayımlanan Glbal Hile ve

Detaylı

DEĞERLER EĞİTİMİ FARKLILIKLARA SAYGI

DEĞERLER EĞİTİMİ FARKLILIKLARA SAYGI VELİ BÜLTENİ DEĞERLER EĞİTİMİ FARKLILIKLARA SAYGI Günümüzde ulaşım ve iletişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, Dünya giderek çeşitli kültürlerin, ırk ve etnik kökenden insanların, farklı diller konuşarak

Detaylı

Komisyon EĞİTİM BİLİMLERİ ÇIKMIŞ SINAV SORULARI ISBN Baskı: 2017, Ankara

Komisyon EĞİTİM BİLİMLERİ ÇIKMIŞ SINAV SORULARI ISBN Baskı: 2017, Ankara Kmisyn EĞİTİM BİLİMLERİ ÇIKMIŞ SINAV SORULARI ISBN 978-605-318-990-9 Kitapta yer alan bölümlerin tüm mluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi kitabın basım, yayım ve satış hakları Pegem Akademi Yay. Eğt.

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amaçları

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amaçları Rehberlik ve Psikljik Danışma Hizmetlerinin Amaçları Psikljik danışma ve rehberlik uygulamalarının amacını rtaya kyabilmek için öncelikle, "kendini gerçekleştirme" (self-actualizing) kavramından hareket

Detaylı

KARAR VERME VE SORUN ÇÖZME BECERİLERİ ÖĞRENCİ DESTEK PROGRAMI

KARAR VERME VE SORUN ÇÖZME BECERİLERİ ÖĞRENCİ DESTEK PROGRAMI KARAR VERME VE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ MODÜL 5 MODÜL 6 KARAR VERME VE SORUN ÇÖZME BECERİLERİ ÖĞRENCİ DESTEK PROGRAMI ÖZELLİKLE KIZ ÇOCUKLARININ OKULLULAŞMA ORANININ ARTIRILMASI PROJESİ Bu mdül, L. YAKUT

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri

Etkili Sunum Teknikleri Giriş Sunumlar eğitimin her düzeyinde ve mesleki hayatta önemlidir. İletişim tüm öğretim faaliyetlerinin temelini luşturur. Etkili Sunum Teknikleri Düşünceleriniz ve siz, iletişim kurabilme yeteneğinize

Detaylı

İLAÇ KULLANIM BİLGİLERİNİ (PROSPEKTÜS) MUTLAKA OKUYUN

İLAÇ KULLANIM BİLGİLERİNİ (PROSPEKTÜS) MUTLAKA OKUYUN DOĞRU İLAÇ KULLANIMI Bu kılavuz Knya Eczacı Odası Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Kmisynu tarafından hastalarımızın ilaçlarını dğru ylla kullanmalarını sağlamak ve tedavilerinden maksimum fayda sağlamalarını

Detaylı

TERÖRÜN TARİHİ. Meryem Tuğçe Turan

TERÖRÜN TARİHİ. Meryem Tuğçe Turan TERÖRÜN TARİHİ Meryem Tuğçe Turan Terörün başlangıç tarihi uzun zaman öncesine dayanmaktadır. Tarihin değişik zamanlarında değişik amaçlar için kullanılan terör, günümüzde özellikle sıcak savaş snrasında

Detaylı

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY

BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR Yrd. Doç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY BLM 426 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BAHAR 2017 Yrd. Dç. Dr. Nesrin AYDIN ATASOY 7. HAFTA: YAZILIM TASARIMI NESNEYE YÖNELİK TASARIM Nesneye yönelik çözümleme ve tasarım günümüz yazılım geliştirme rtamlarının en

Detaylı

ATTENTIONER UZMANLAR İÇİN 15 SEANSLIK YAPILANDIRILMIŞ DİKKAT EĞİTİMİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU

ATTENTIONER UZMANLAR İÇİN 15 SEANSLIK YAPILANDIRILMIŞ DİKKAT EĞİTİMİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU APAMER Aktüel Psiklji & TeraAkademi 1 ATTENTIONER UZMANLAR İÇİN 15 SEANSLIK YAPILANDIRILMIŞ DİKKAT EĞİTİMİ BİLGİLENDİRME KILAVUZU APAMER Aktüel Psikljik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi ve TerapiAkademi

Detaylı

İŞLETME YÖNETİMİ FİNAL SINAVI DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. ENGİN UĞUR

İŞLETME YÖNETİMİ FİNAL SINAVI DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. ENGİN UĞUR 1 İŞLETME YÖNETİMİ FİNAL SINAVI DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. ENGİN UĞUR 1. LİDERLİK ve YÖNETİCİLİK Lider ;enerjisi, girişim yeteneği, düşünüş özgürlüğü, yaratıcılık gücü adalet duygusu, nitelikleriyle ayrıcalıklı

Detaylı

GDF SUEZ GRUP KÜRESEL SAĞLIK GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖNSÖZ

GDF SUEZ GRUP KÜRESEL SAĞLIK GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖNSÖZ GDF SUEZ GRUP KÜRESEL SAĞLIK GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖNSÖZ Temel haklar, ssyal diyalg ve sürdürülebilir kalkınma knulu 16 kasım 2010 tarihli GDF SUEZ küresel anlaşmasını imzalayan tarafların hedeflerinden biri,

Detaylı

Keşf@ Bilinçli İnternet Hareketi Projesi

Keşf@ Bilinçli İnternet Hareketi Projesi 4 5 Keşf@ Bilinçli İnternet Hareketi Prjesi İçinde bulunduğumuz dijital dönüşüm çağında, internet artık hayatımızın önemli bir parçası. İş, eğitim, ssyal hayat gibi temel alanların yanı sıra, internet

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaran banka hesap numarası yerine IBAN numarası kullanılacaktır.

DESTEK DOKÜMANI. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaran banka hesap numarası yerine IBAN numarası kullanılacaktır. Ürün : GO Brdr-Tiger2Brdr-IK Bölüm : Brdr * Dkümanda GBrdr, Tiger2Brdr ve Đk kısaca Lg Đk ürünleri larak ifade edilmektedir. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaran banka hesap numarası yerine IBAN numarası kullanılacaktır.

Detaylı

FARK YARATANLAR PROGRAMI

FARK YARATANLAR PROGRAMI FARK YARATANLAR PROGRAMI UYGULAMA, DEĞERLENDİRME VE SONUÇ RAPORU Ağusts 2O11 Bu rapr 2009-2011 (Fark Yaratanlar 1.ve 2. Seznları) arası yapılan tüm prgram ve faaliyet değerlendirmeleri göze alınarak Sabancı

Detaylı

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri MÜDEK Değerlendirme erlendirme Ölçütleri MÜDEK MÜDEK Mühendislik Lisans Prgramları Değerlendirme erlendirme Ölçütleri (Sürüm m 2.0) 1. Öğrenciler 2. Prgram Eğitim Amaçları 3. Prgram Çıktıları (Değişti/gelişti)

Detaylı

İŞBİRLİĞİ ORTAKLIKLARI

İŞBİRLİĞİ ORTAKLIKLARI Bölüm B-Spr-İşbirliği Ortaklıkları İŞBİRLİĞİ ORTAKLIKLARI İŞBİRLİĞİ ORTAKLIKLARININ AMAÇLARI NELERDİR? İşbirliği Ortaklıkları, özellikle yerel, bölgesel, ulusal seviyede ve Avrupa seviyesindeki kamu triteleri,

Detaylı

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited İnsan Hakları Politikası (22 Şubat 2013 tarih ve 2/2013 No'lu Yönetim Kurulu Toplantısında onaylandığı şekilde) Revizyon 1 (20 Şubat 2015 tarih ve 2/2015 No'lu

Detaylı

HANGİ DERSLER NASIL ÇALIŞILIR?

HANGİ DERSLER NASIL ÇALIŞILIR? HANGİ DERSLER NASIL ÇALIŞILIR? TÜRKÇE DERSİNE NASIL ÇALIŞILMALI Türkçe dersi SBS'de belirleyici derslerden biridir. Türkçe knuşmak, Türkçeyi ve nun kurallarını bilmek için yeterli değildir. Bu yüzden Türkçe

Detaylı

ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI ÇIKAR ÇATIŞMASI İLE İLGİLİ YÖNETMELİK

ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI ÇIKAR ÇATIŞMASI İLE İLGİLİ YÖNETMELİK ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI ÇIKAR ÇATIŞMASI İLE İLGİLİ YÖNETMELİK Magna Internatinal Inc. 1 ÇIKAR ÇATIŞMASI İLE İLGİLİ YÖNETMELİK Magna çalışanları, Magna nın en iyi çıkarına göre hareket etmekle görevlidir.

Detaylı

SBS MATEMATİK DENEME SINAVI

SBS MATEMATİK DENEME SINAVI SS MTEMTİK DENEME SINVI 8. SINIF SS MTEMTİK DENEME SINVI. 4.. Güneş ile yut gezegeni arasındaki uzaklık 80000000 km dir. una göre bu uzaklığın bilimsel gösterimi aşağıdakilerden hangisidir? ),8.0 9 km

Detaylı

Diş ve Diş Eti Hastalıklarında Mevcut Durum ve Koruyucu Dişhekimliği İle İlgili Talepler

Diş ve Diş Eti Hastalıklarında Mevcut Durum ve Koruyucu Dişhekimliği İle İlgili Talepler Diş ve Diş Eti Hastalıklarında Mevcut Durum ve Kruyucu Dişhekimliği İle İlgili Talepler Bugün, ülkemizdeki ağız ve diş sağlığı ranlarına baktığımızda, karşımıza çıkan tabl sn derece lumsuzdur. Halkımızın

Detaylı

İşletme yöneticilerine danışmanlik hizmetlerinden sağladıkları yararları sorduğumuzda, aldığımız yanıtların üç temel alana odaklandığını gördük.

İşletme yöneticilerine danışmanlik hizmetlerinden sağladıkları yararları sorduğumuzda, aldığımız yanıtların üç temel alana odaklandığını gördük. www.aktifegitim.cm Aktifeğitim Danışmanlık Hizmetleri size ne yarar sağlar? İşletme yöneticilerine danışmanlik hizmetlerinden sağladıkları yararları srduğumuzda, aldığımız yanıtların üç temel alana daklandığını

Detaylı

ERKEK CİNSELLİĞİ DOSYASI

ERKEK CİNSELLİĞİ DOSYASI 6. BİLGİLENDİRME DOSYASI BASIN BÜLTENİ 28 Mart 2007 / İSTANBUL Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği nden: ERKEK CİNSELLİĞİ DOSYASI HER ERKEĞİN ÖNÜNDE BİR PENİS OLMAKLA BERABER HER PENİSİN ARKASINDA

Detaylı

Araştırma Teknikleri Vize Sonrası 02/12/ /01/2016

Araştırma Teknikleri Vize Sonrası 02/12/ /01/2016 Araştırma Teknikleri Vize Snrası 02/12/2015-13/01/2016 Metdlji: Yöntem Bilimi Bir araştırmanın güvenirliği metdljisi ile ölçülür. Araştırmanın başarılı lmasından snra verilen ödüller; Para Tanılırlık Ödül

Detaylı

Ygs-Lys. 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır.

Ygs-Lys. 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır. Ygs-Lys 2010 dan itibaren üniversitelere öğrenci seçimi iki aşamalı sınav uygulanarak yapılacaktır. 1.Aşama : Yükseköğretime Geçiş Sınavı () 2.Aşama : Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) larak adlandırılmıştır.

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİ REL ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K-Mİ MARLIK FAKÜLTESİ MAKİ NA MÜHENDİ SLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK LABORATUARI DENEY RAPORU

SÜLEYMAN DEMİ REL ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K-Mİ MARLIK FAKÜLTESİ MAKİ NA MÜHENDİ SLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK LABORATUARI DENEY RAPORU SÜLEYMAN DEMİ REL ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K-Mİ MARLIK FAKÜLTESİ MAKİ NA MÜHENDİ SLİĞİ BÖLÜMÜ MEKANİK LABORATUARI DENEY RAPORU DENEY ADI DENEYSEL GERİLME ANALİZİ - EĞME DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ.DR.

Detaylı

A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME

A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME Y. Mimar Kerem ERCOŞKUN un Dktra Tez Çalışmasına İlişkin Rapr 29 Eylül 2006 A. BİÇİME İLİŞKİN ANALİZ VE DEĞERLENDİRME 1. Çalışmanın Bölümleri Aday tarafından hazırlanarak değerlendirmeye sunulan dktra

Detaylı

TURKİYE DE MERKEZİ HÜKÜMET BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI VE TBMM NDE ONAYLANMASI

TURKİYE DE MERKEZİ HÜKÜMET BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI VE TBMM NDE ONAYLANMASI X. ÜNİTE TURKİYE DE MERKEZİ HÜKÜMET BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI VE TBMM NDE ONAYLANMASI BÜTÇE DÖNEMİ ( MALİ YIL ) Bütçenin uygulanma dönemine mali yıl denir. Bu süre genellikle bir yıldır ve takvim yılıyla

Detaylı

Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır.

Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır. Bilgiye ulaşmanın farklı ylları vardır. Gelenekler Otriteler Bireysel deneyimler Dğa üstü güçler Tüm bu kaynaklar güvenilir ve geçerli bilgi vermekten çk uzaktır. Güvenilir ve geçerli bilgi üretmenin ylu

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 2

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 2 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 01-016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 01-016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - MATEMATİK Adı ve Syadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAYISI : 0 SINAV SÜRESİ : 40

Detaylı

IBF, PIRI Group ve Jacobs & Associates Konsorsiyumu DEA REHBERİ

IBF, PIRI Group ve Jacobs & Associates Konsorsiyumu DEA REHBERİ IBF, PIRI Grup ve Jacbs & Assciates Knsrsiyumu DEA REHBERİ 1. GİRİŞ Bu Rehber, Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin kapsamına giren ve milli güvenlikle ilgili hususlar ile kesin hesap

Detaylı

Doğuş Otomotiv* Etik Kod

Doğuş Otomotiv* Etik Kod Dğuş Otmtiv* Etik Kd Ekim 2012 v1.0 İşimizi yaparken en dğru kararları vermek Dürüst yaklaşım, şeffaf iş ilişkisi *Dğuş Otmtiv Servis ve Ticaret A. Ş. ile Dğuş Ot Pazarlama ve Ticaret A.Ş. nin Kurumsal

Detaylı

amfori BSCI Referansları 1

amfori BSCI Referansları 1 amfri BSCI Referansları 1 Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi (1948), Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Çk Uluslu Kuruluşlar ve Ssyal Plitika ile ilgili İlkeler Üçlü Bildirgesi (1977),

Detaylı

Büyük Postane Cad. No:43 45 Kat:4 Bahçekapı İstanbul, Tel:

Büyük Postane Cad. No:43 45 Kat:4 Bahçekapı İstanbul, Tel: 1 ++ Büyük Pstane Cad. N:43 45 Kat:4 Bahçekapı 34420 İstanbul, Tel: 0 212 514 90 40 44 2 Öğretmene Ntlar: Önerilen ders planı, depremin bire bir yaşanmadığı yerlerde yaşayan öğrenciler ile uygulanmak üzere

Detaylı

SATINALMA ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

SATINALMA ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ I SATINALMA ve TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Prf. Dr. Murat ERDAL İstanbul Üniversitesi 3. BASKI II Yayın N : 3165 İşletme-Eknmi Dizisi : 685 3. Baskı - Ekim 2014 - İSTANBUL ISBN 978-605 - 333-194 - 0 Cpyright

Detaylı

VARANT AKADEMİ. Eğitimin Konusu: Eğitimin Amacı: Kimler İçin Uygundur: Varantın İpuçları

VARANT AKADEMİ. Eğitimin Konusu: Eğitimin Amacı: Kimler İçin Uygundur: Varantın İpuçları Varantın İpuçları VARANT AKADEMİ Eğitimin Knusu: Varantın İpuçları Eğitimin Amacı: Varant fiyatına etki eden parametreleri açıklamak ve en çk merak edilen srulara cevap vermek Kimler İçin Uygundur: Yeni

Detaylı

Çalışmanın Başlık/İngilizce Başlık Bilgisi

Çalışmanın Başlık/İngilizce Başlık Bilgisi Yayın Kurulu - Çalışma Değerlendirme Frmu * Gerekli Çalışmanın ID Numarası* Sistemde çalışma için görüntülenen başvuru ID bilgisini bu bölüme giriniz Bu gerekli bir srudur Çalışmanın Başlık/İngilizce Başlık

Detaylı

ODTÜ Kütüphanesi Performans Bütçeleme Projesi ve Toplam Kalite Çalışmaları

ODTÜ Kütüphanesi Performans Bütçeleme Projesi ve Toplam Kalite Çalışmaları ODTÜ Kütüphanesi Perfrmans Bütçeleme Prjesi ve Tplam Kalite Çalışmaları Bülent Karasözen ve Ebru Gürbüz ODTÜ Kütüphane ve Dkümantasyn Daire Başkanlığı Üniversitedeki araştırmaların ve eğitimin en önemli

Detaylı

Grup Ahlak ve Davranış Kuralları

Grup Ahlak ve Davranış Kuralları 2015-03-16 1 (6) Grup Ahlak ve Davranış Kuralları TeliSnera, bu Kurallarda belirtilen ilkeleri benimsemiştir. Günlük faaliyetlerimizde, her TeliaSnera çalışanının işlerin nasıl gerçekleştirileceğine dair

Detaylı

Dayanışma Evi Küçük Projeler Programı. Açık Başvuru Çağrısı

Dayanışma Evi Küçük Projeler Programı. Açık Başvuru Çağrısı Dayanışma Evi Küçük Prjeler Prgramı Açık Başvuru Çağrısı Başvuruların teslimi için sn tarih: 8 Kasım 2013, 17.00 Cuma günü Kıbrıs saati ile 17.00 DİKKAT: Bu belge sınırlı bir teklif çağrısıdır. Uygunluk

Detaylı

Çocuk Hakları ve Mevsimlik Tarım Göçüne Katılan 6-14 Yaş Grubu Çocuklar Ertan Karabıyık Kalkınma Atölyesi Yönetim Kurulu Başkanı

Çocuk Hakları ve Mevsimlik Tarım Göçüne Katılan 6-14 Yaş Grubu Çocuklar Ertan Karabıyık Kalkınma Atölyesi Yönetim Kurulu Başkanı Çcuk Hakları ve Mevsimlik Tarım Göçüne Katılan 6-14 Yaş Grubu Çcuklar Ertan Karabıyık Kalkınma Atölyesi Yönetim Kurulu Başkanı Giriş Çcuk Haklarına dair Sözleşme, Birleşmiş Milletler tarafından 20 Kasım

Detaylı

DENEY-3. Devre Çözüm Teknikleri

DENEY-3. Devre Çözüm Teknikleri DENEY-3 Devre Çözüm Teknikleri A) Hazırlık Sruları Deneye gelmeden önce aşağıda belirtilen aşamaları eksiksiz yapınız. İstenilen tüm verileri rapr halinde deneye gelirken ilgili araştırma görevlisine teslim

Detaylı

ACİL ALAN GÜVENLİK BİLDİRİSİ HeartSine Technologies samaritan PAD 500P (Kamuya Açık Defibrilatör) Yazılım yükseltme

ACİL ALAN GÜVENLİK BİLDİRİSİ HeartSine Technologies samaritan PAD 500P (Kamuya Açık Defibrilatör) Yazılım yükseltme ACİL ALAN GÜVENLİK BİLDİRİSİ HeartSine Technlgies samaritan PAD 500P (Kamuya Açık Defibrilatör) Yazılım yükseltme Sevgili samaritan PAD 500P Kullanıcıları, Bu mektup, HeartSine Technlgies Ltd.'nin samaritan

Detaylı

Görevde Yükselme Sınavı Başvuru Kılavuzu 2017 GÖREVDE YÜKSELME SINAVI BAŞVURU KILAVUZU

Görevde Yükselme Sınavı Başvuru Kılavuzu 2017 GÖREVDE YÜKSELME SINAVI BAŞVURU KILAVUZU GÖREVDE YÜKSELME SINAVI BAŞVURU KILAVUZU 2017 E r z i n c a n Ü n i v e r s i t e s i P e r s n e l D a i r e s i B a ş k a n l ı ğ ı Sayfa 0 İ Ç İ N D E K İ L E R İÇERİK SAYFA NUMARASI Açıklamalar 2 Sınav

Detaylı

65.IFMSA Mart Genel Kurulu Tıp Eğitimi Çalışma Kolu Ayrılmış Oturum Raporları 1.GÜN

65.IFMSA Mart Genel Kurulu Tıp Eğitimi Çalışma Kolu Ayrılmış Oturum Raporları 1.GÜN 65.IFMSA Mart Genel Kurulu Tıp Eğitimi Çalışma Klu Ayrılmış Oturum Raprları 1.GÜN Tarih : 03.03.2016 Raprtörler : Cemre Çelebi Ömer Gürlek Açılış-Tanışma IFMSA/SCOME Tanıtımı Müfredat Dışı Eğitim (Nn-Frmal

Detaylı

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi İlke Beyanı: 3M çalışma ortamındaki herkes, kendisine saygıyla davranılmasını hak eder. Saygı göstermek, her bir kişiye eşsiz yetenekleri, geçmişi ve bakış

Detaylı

CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE

CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE MUAMELE EŞİTLİĞİ CİNSİYET EŞİTLİĞİ MEVZUAT ÇERÇEVESİ: AB/TÜRKİYE Ayşegül Yeşildağlar Ankara, 08.10.2010 HUKUKİ KAYNAKLAR Md. 2 EC : temel prensip -kadın erkek eşitliğini sağlamak, Topluluğun özel bir yükümlülüğüdür,

Detaylı

yirmi dört ay ayni sermaye

yirmi dört ay ayni sermaye ANONİM ŞİRKETLER Tanımı Annim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş lan, brçlarından dlayı yalnız malvarlığıyla srumlu bulunan şirkettir. Amaçları Annim şirket, kanunen yasak lmayan her türlü eknmik

Detaylı

Orta Ölçekli Yazılım Firmaları İçin İdeal Bağımsız Doğrulama ve Geçerleme Organizasyon Yaklaşımı

Orta Ölçekli Yazılım Firmaları İçin İdeal Bağımsız Doğrulama ve Geçerleme Organizasyon Yaklaşımı Orta Ölçekli Yazılım Firmaları İçin İdeal Bağımsız Dğrulama ve Geçerleme Organizasyn Yaklaşımı Erdem Yıldırım 1, Mehmet Umut Pişken 2 1 STM (Savunma Teknljileri Mühendislik) A.Ş., Yazılım Mühendisi, Ankara

Detaylı

MESAN KİLİT A.Ş. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI

MESAN KİLİT A.Ş. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI MESAN KİLİT A.Ş. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI İşbu belge Mesan Kilit in yazılı izni lmaksızın çğaltılıp dağıtılamaz MESAN KİLİT A.Ş. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ BİLGİ

Detaylı

Hızlı Kullanım Kılavuzu. 1. Sistem Gereksinimleri. 2. Kurulum ve Etkinleştirme. Kurulum. Etkinleştirme

Hızlı Kullanım Kılavuzu. 1. Sistem Gereksinimleri. 2. Kurulum ve Etkinleştirme. Kurulum. Etkinleştirme Hızlı Kullanım Kılavuzu Bu Hızlı Kullanım Kılavuzu, Readiris TM 15'i kurmanıza ve başlamanıza yardımcı lmak içindir. Readiris TM 'in tüm özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi için bu yazılım ile birlikte

Detaylı

Modül IV-1. Çocuk ve Ergen Diyabeti

Modül IV-1. Çocuk ve Ergen Diyabeti Mdül IV-1 Ulu s l a ra ra s ı D iya b e t Fe dera s ynu Mdül IV-1 Çcuk ve Ergen Diyabeti Genel Açıklama Dünyada her yıl en az 60 000 çcuk ve ergene Tip 1 diyabet tanısı kyulmakta ve hastalığın görülme

Detaylı

İçindekiler. Sonuç Raporu. I. Sunum 1. II. Anayasa Platformu Ulusal Çağrısı 3. III. Ortak Sonuçlar 5

İçindekiler. Sonuç Raporu. I. Sunum 1. II. Anayasa Platformu Ulusal Çağrısı 3. III. Ortak Sonuçlar 5 İçindekiler I. Sunum 1 II. Anayasa Platfrmu Ulusal Çağrısı 3 III. Ortak Snuçlar 5 IV. Snuçların Analizi 7 IV.0. Anayasa Yapımı 7 IV.1. Bireyi Esas Alan Anayasa 8 IV.2. Eşitlik İlkesi 9 IV.3. Temel Hak

Detaylı

TÜRK DÜNYASI BASIN SEMPOZYUMU Mart 2019/AMASYA

TÜRK DÜNYASI BASIN SEMPOZYUMU Mart 2019/AMASYA TÜRK DÜNYASI BASIN SEMPOZYUMU 14-15-16-17 Mart 2019/AMASYA Üniversitemiz ile Türk Dünyası Gazeteciler Federasynu iş birliğinde Gümüşhane Üniversitesi, KKTC Yakın Dğu Üniversitesi, Azerbaycan Bakü Devlet

Detaylı

X. TÜBERKÜLOZ LABORATUVAR TANI YÖNTEMLERİ UYGULAMALI KURSU. 12-14 EKİM 2012 istanbul DÜZENLEYENLER

X. TÜBERKÜLOZ LABORATUVAR TANI YÖNTEMLERİ UYGULAMALI KURSU. 12-14 EKİM 2012 istanbul DÜZENLEYENLER X. TÜBERKÜLOZ LABORATUVAR TANI YÖNTEMLERİ UYGULAMALI KURSU 12-14 EKİM 2012 istanbul DÜZENLEYENLER Klimik Derneşi Tüberkülz Çalışma Grubu GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Tıbbi Mikrbiylji Servisi YAZIŞMA

Detaylı

Doğuş Otomotiv* Etik Kod

Doğuş Otomotiv* Etik Kod Dğuş Otmtiv* Etik Kd Ekim 2012 v1.0 İşimizi yaparken en dğru kararları vermek Dürüst yaklaşım, şeffaf iş ilişkisi *Dğuş Otmtiv Servis ve Ticaret A. Ş. ile Dğuş Ot Pazarlama ve Ticaret A.Ş. nin Kurumsal

Detaylı

Ekonomi, Toplum ve Kültür Sempozyumu Şubat Amasya/TÜRKİYE

Ekonomi, Toplum ve Kültür Sempozyumu Şubat Amasya/TÜRKİYE Eknmi, Tplum ve Kültür Sempzyumu 14-17 Şubat 2019 - Amasya/TÜRKİYE Mal ve hizmetlerin üretim, tüketim ve bölüşüm süreçlerinde, birey ve tplulukların eylemlerini tplumsal zeminde inceleyen bir bilim dalı

Detaylı

Üçüncü Kitapta Neler Var?

Üçüncü Kitapta Neler Var? Üçüncü Kitapta Neler Var?. Kümeler 7 0. Kartezyen çarpım - Bağıntı 4. Fnksiynlar 4 74 4. İşlem 7 84. Mdüler Aritmetik 8 00 6. Plinmlar 0 0 7. İkinci Dereceden Denklemler 6 8. Eşitsizlikler 7 6 9. Parabl

Detaylı

İçindekiler. Sonuç Raporu. I. Sunum 1. II. Anayasa Platformu Ulusal Çağrısı 3. III. Ortak Sonuçlar 5

İçindekiler. Sonuç Raporu. I. Sunum 1. II. Anayasa Platformu Ulusal Çağrısı 3. III. Ortak Sonuçlar 5 İçindekiler I. Sunum 1 II. Anayasa Platfrmu Ulusal Çağrısı 3 III. Ortak Snuçlar 5 IV. Snuçların Analizi 7 IV.0. Anayasa Yapımı 7 IV.1. Bireyi Esas Alan Anayasa 8 IV.2. Eşitlik İlkesi 9 IV.3. Temel Hak

Detaylı

CİNSEL YAŞAM ve SORUNLARI DOSYASI

CİNSEL YAŞAM ve SORUNLARI DOSYASI 1. BİLGİLENDİRME DOSYASI BASIN BÜLTENİ 31 Ekim 2006 / İSTANBUL Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği nden: CİNSEL YAŞAM ve SORUNLARI DOSYASI CETAD ın yayınlandığı CİNSEL YAŞAM ve SORUNLARI dsyasında,

Detaylı

İŞLETME STAJI RAPORU

İŞLETME STAJI RAPORU T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ İŞLETME STAJI RAPORU ONUR DEMİR 1112.00008 ABB TÜRKİYE 2014-2015 İŞLETME STAJI RAPORU HAKKINDA Bu rapr; işletme

Detaylı

Çeşitli tv ve radyo programlarına konuk olarak katılarak bilgilerine başvurulmaktadır.

Çeşitli tv ve radyo programlarına konuk olarak katılarak bilgilerine başvurulmaktadır. Uzman Psiklg ve Aile Danışmanı Demet Plat İletişim Mail: iletişim@demetplat.cm Web: www.demetplat.cm Demet Plat 1980 Ankara dğumludur. Okul hayatını Ankara da tamamlamıştır. Ankara Üniversitesi Psiklji

Detaylı

IIRC HAKKINDA. www.theiirc.org Uluslararası <ER> Çerçevesi 1

IIRC HAKKINDA. www.theiirc.org Uluslararası <ER> Çerçevesi 1 IIRC HAKKINDA Internatinal Integrated Reprting Cuncil (Uluslararası Entegre Raprlama Knseyi - IIRC), düzenleyici kurumlar, yatırımcılar, şirketler, standart belirleme triteleri, muhasebe uzmanları ve STK'lar

Detaylı

SEÇİM GÜVENİLİRLİĞİ. Emrehan Halıcı. Elektronik Demokrasi Partisi. 1 Mayıs 2015 1. GİRİŞ.2 2. SEÇSİS HAKKINDA...2

SEÇİM GÜVENİLİRLİĞİ. Emrehan Halıcı. Elektronik Demokrasi Partisi. 1 Mayıs 2015 1. GİRİŞ.2 2. SEÇSİS HAKKINDA...2 SEÇİM GÜVENİLİRLİĞİ Emrehan Halıcı Elektrnik Demkrasi Partisi 1 Mayıs 2015 1. GİRİŞ.2 2. SEÇSİS HAKKINDA....2 3. GÜVENİLİR BİR SEÇİM İÇİN YSK YA ÖNERİLERİMİZ...9 4. GÜVENİLİR BİR SEÇİM İÇİN VATANDAŞLARIMIZA

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ARAZİ ÇALIŞMASI - 2

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ARAZİ ÇALIŞMASI - 2 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ARAZİ ÇALIŞMASI - 2 İSTANBUL, 2017 Dersin Amacı: Bu dersin amacı, ftgrametri, kartgrafya ve arazi yönetimine ilişkin uygulama becerilerinin

Detaylı