Eastern Arıtma Tesisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Eastern Arıtma Tesisi"

Transkript

1 Eastern Arıtma Tesisi Geçmiş, günümüz ve gelecek Bangholme Eastern Arıtma Tesisi 1975 yılında açıldığı zaman kanalizasyon ikinci derece arıtma işleminde dünyanın en önde gelen merkezi idi.1100 hektar üzerine kurulu olan tesis Avustralya da türleri arasında en büyük merkezdi ve bir başka Avustralya kentinde varolmayan seviyede arıtma sağlamaktaydı. Bu aşamada, Avustralya da ve dünyanın her yerinde standart olarak birinci derece arıtma yöntemi uygulanmaktaydı. Tesis, 1950 ve 1960 lı yıllarda Melbourne Kentinin özellikle de doğu ve güney yerleşim bölgelerine doğru hızlı gelişimin gereksinimlerini karşılamak ve Werribee de bulunan ve 1800 lü yılların sonlarında kurulmuş olan Western Arıtma Tesisinin yükünü azaltmak amacıyla tasarlanmış ve inşa edilmişti. Yıllar içinde Tesis sürekli olarak yenilenen ve en üstün teknolojiyi kullanan bir merkez durumuna gelmiştir. Günümüzde, Melbourne Kentinin, idare edilmesi ve arıtılması gereken günlük atık üretimi 925 milyon litredir. Eastern Arıtma Tesisi çok önemli bir kamu sağlığı hizmeti vermekte olup Melbourne kentinin atık üretiminin %40 ını, diğer bir deyişle günde 370 milyon litre atık işlemektedir. Bu yaklaşık olarak 1,5 milyon kişiye hizmet vermek demektir. Nüfus çoğaldıkça Arıtma Tesisine akan atık miktarı da her yıl %0.8 oranında artış göstermektedir. Eastern Arıtma Tesisi tarafından arıtılan sıvılar gittikçe artan oranda su dönüşümü amacıyla kullanılmakta geri kalan ise EPA Viktoria lisansı altında 56 km uzunluğunda bir boru hattıyla Mornington Yarımadasındaki Boags Rocks bölgesine akıtılmaktadır. Sürdürülebilir bir çevre için toplumla ortak çalışma Eastern Arıtma Tesisinin güvenliği ve çevreye zararsız performansı bağımsız organlar tarafından denetlenmektedir. Buna ek olarak Melbourne Water Kuruluşu, tesisin performansının izlenmesi amacıyla toplumla elele çalışmaktadır. Yerel belediye temsilcileri, EPA Victoria, çevre grupları ve ticari su dağıtım şirketlerinden oluşan bir Toplum İrtibat Komitesi Eastern Arıtma Tesisinin planlama ve idaresinde yaşamsal rol oynamaktadır.

2 Melbourne Water Kuruluşu ve Toplum İrtibat Komitesi EPA Victoria ile birlikte çalışarak tesisin çevresel anlamda idaresine temel teşkil edecek bir Çevre İyileştirme Planı geliştirmiştir. Bu Plan düzenli aralıklarla gözden geçirilecek ve yenilenecektir. Anılan plan tesisin çevre üzerindeki etkilerini saptayarak tesisin içinde ve etrafındaki çevrenin korunması ve iyileştirilmesi için alınacak önlemleri belirler. Planda yer alan ana eylemler aşağıda belirtilmektedir. Bu plan, Melbourne Water Kuruluşunun melbournewater.com.au adresli web sitesinde yer almaktadır. Gelen atıkların miktarı ve niteliği. Melbourne Water Kuruluşu, ticari su şirketleri, ortakları ve toplumla birlikte, Eastern Arıtma Tesisine evlerden ve sanayi tesislerinden akan atıkların azaltılması yönünde doğal kaynakları koruma, suyun dönüşümü ve toplumu bilinçlendirme yoluyla çalışmalar yürütmektedir. Ticari su şirketlerinden Eastern Arıtma Tesisine ulaşan ticari atıklardaki ağır metallerin, tuzların ve toprakta çözülemeyen renkler gibi kirletici maddelerin sınırlandırılmasını içeren nitelik kontrolunu sağlamak amacıyla bağımsız bilimsel uzmanlarla da çalışmalar yürütmekteyiz. Atıkların arıtılmasında sağlanan gelişmeler Melbourne Water kuruluşu arıtılmış atık sulardaki amonyak miktarını %75 oranında azaltmak için yeni ve büyük bir proje başlatmıştır. Bu proje, Boags Rocks bölgesindeki deniz çevreciliğinin önemli oranda gelişme göstermesini sağlayacaktır.amonyak azaltma teknolojisinin deneme çalışmaları başarıyla tamamlanmıştır ve Eastern Arıtma Tesislerine aşamalı olarak yerleştirilmektedir. Bu önemli ve karmaşık bir projedir ve tesisteki tüm havalandırma tanklarının herbirinin performansının artırılması gerekmektedir. Tesisteki havalandırma tanklarında değişiklikler yapılmasını oluşturan ilk aşama 2007 yılında tamamlanacaktır. İlave tankların yapımı ise 2009 yılında sona erecektir. Suyun geri dönüşümünün artırılması Suyun geri dönüşümü (geri kazanımı) ile, arıtılmış atık suların körfez ve okyanuslara akması azaltılarak değerli içme suyumuzun korunması sağlanmaktadır. Melbourne Water 1970 yılından beri, sanayide, ziraatte, üzüm bağlarında, golf ve spor sahalarının sulanmasında kullanılmak üzere Eastern Arıtma Tesislerinden geri dönüştürülmüş su satmaktadır. Geri dönüştürülmüş su ayrıca tesis içindeki cam bölmelerin silinmesi, çalışma bölümlerinin yıkanması, soğutma, buharla temizleme ve bahçe düzeni yapılmış alanların sulanması için kullanılmaktadır.

3 Viktoria Hükümetinin 2010 yılına dek suyun %20 oranında geri dönüştürülmesini içeren yeni hedefine ulaşılması için Melbourne Water, ticari su şirketleri ve diğer pay sahipleriyle birlikte bir dizi geri dönüşüm girişimlerini ele alan çalışmalar yürütmektedir. Eastern Sulama Projesi Melbourne kentinin güney-doğusunda yer alan Cranbourne-Five Ways bölgesine her yıl 5000 milyon litre geri dönüştürülmüş su sağlayacaktır. Bu sudan, pazar bahçelerinin ve açık alanların sulanmasında yararlanılacak ve çift boru sistemiyle donanmış konutsal yerleşim bölgelerinde kullanılacaktır. Proje 2005 yılının Nisan ayında başlamış olup Melbourne Water ve ve planı yürüten Top Aq. Şirketinin ortak çalışmasıdır. TopAq, dünya çapında danışmanlık, mühendislik ve inşaat hizmetleri veren Earth Tech in sahibi olduğu ve işlettiği bir yan kuruluştur. Eyalet Hükümeti 2004 yılında Eastern Arıtma Tesislerinden sağlanan suyun Gippsland bölgesinde kullanımı için 2 yıl sürecek bir bir fizibilite çalışması başlatmış bulunmaktadır. Bu çalışmanın uygulanabilir olması durumunda Eastern Su Dönüşüm Önerisinin, Boags Rocks Bölgesine akıtılan atık su hacminde %80 oranında bir azalmaya (yılda 115,000 milyon litre) yol açması beklenmektedir. Kokunun giderilmesi Doğal olarak, atıkların arıtımı da dahil Melbourne Water Kuruluşundaki işlemler koku yaratır. Melbourne Water Kuruluşu 2007 yılının sonuna kadar kokunun yönetimini iyileştirme çalışmaları yaparak tesis içinde hoş olmayan kokuları giderecektir. Arıtma Tesisimiz koku kontrol teknolojisi ile donatılmaktadır. Melbourne Water, Eastern Arıtma Tesislerinde tank ve kanalların üstlerini örterek sıkışmış havayı işlemden geçirecek, tortul atıkların koku kontrol mekanizmalarını geliştirip iyileştirecektir. Alınan bu önlemlerin etkili olup olmadığı kontrol edilerek daha fazla işleme gerek görüldüğünde Ocak 2010 tarihinde bu çalışmaların planlaması başlayacaktır. Western Arıtma Tesislerinde, lagün arıtımında bu yıl yapımı biten değişikliklerle koku büyük ölçüde azalma gösterecektir. Yeni 25 West Lagünleri kısmen örtülerek biyogazların dışarı çıkması önlenmiştir. Ayrıca mekanik havalandırma işlem sistemi de kokunun giderimine katkıda bulunacaktır. Biyosolid maddelerden yararlanma Biyosolidler, atıkların arıtım işlemlerinden arta kalan işlenmiş, kurutulmuş tortul atıklardır. Bunlar yakın zamana dek tesis içinde depolanmaktaydı. Bu sürdürülebilir olmadığından halen biosolidlerin kullanımı için yeni alanlar aranmaktadır. Melbourne Water Kuruluşu, Eastern Arıtma Tesislerinde biosolidlerin %100 oranında tekrar ve yararlı kullanımı için çalışmalar yürütmektedir. Aynı zamanda tesiste depolanan miktarların azaltılarak 2010 yılına dek sürdürülebilir seviyeye getirilmesi beklenmektedir.

4 Biyosolidler Avustralya da toprağı zenginleştirmede, gübre üretiminde, arazi rehabilitasyonlarında, bahçe düzenlemelerinde, ormancılıkta, tuğla yapımında, ziraatte, saksı toprağı üretiminde başarıyla kullanılmaktadır. Eastern Arıtma Tesislerinde elde edilen biyosolidler toprak karışımı üreten şirketler tarafından zenginleştirme ve gübreleme için kullanılmaktadır. Sera gazlarının azaltılması Kuruluşundan bu yana Eastern Arıtma Tesisleri tortul atık gazından üretilen yeşil enerjiyi elektrik güç kaynağı olarak kullanmaktadır. Yeşil Enerji projesinin bir bölümü olarak verimliliğin artırılması ve bu yenilenebilir enerji gücünü en yüksek düzeye çıkarabilmek için tesis modernize edilmektedir. Atıkların kazara dökülmesini önleme Melbourne Water işletimsel hatalar sonucunda atıkların herhangi bir şekilde kazara dökülmesini önlemeyi amaç edinmiştir. Son yıllarda dünya standartlarına uyan güçlü ve sağlam bir kanalizasyon altyapı sistemi için yatırım yapmış bulunuyoruz. Çevreye zarar verme potansiyeli yüksek noktalardan dökülme olasılıkları titizlikle gözlenmektedir. Ayrıca ticari su şirketleriyle işbirliği yaparak sistemlerimizi geleceğin ihtiyaçlarını karşılayacak duruma getirmek için çalışmalar yürütmekteyiz. Aşırı yağışlarda yağmur suları kanalizasyonlara süzülerek taşınabilecek lağım kapasitesinin aşılmasına ve taşmalara neden olabilir. Yerel nehir ve derelere ve kamu sağlığına yapacağı çevresel olumsuz etkiyi azaltmak amacıyla, bu tür taşmalar acil boşaltma bölmelerine yönlendirilir. Arıtma işlemi nasıl yapılır Kanalizasyon suları mutfaklardan, banyolardan ve lavabolardan, bunun yanı sıra tuvaletlerden akan her şeyi kapsar. Eastern Arıtma Tesislerinde işlemler üç ayrı aşamada yapılır. Elenme, birincil arıtma ve ikincil arıtma. Atıklar tesise ulaştığında çöp ve kum benzeri maddeleri ayırmak için elenir. Atıklar daha sonra birincil arıtma işlemi için büyük sedimentasyon tanklarına konulur. Katı atıkların dibe çökmesi ve tortulaşması için bu tankların içinde birkaç saat bekletilir. Tortul atıklar ayrılır ve geri kalan sıvı bir sonraki ikincil arıtma işlemi için pompalanır. İkincil arıtma işleminde bakterilerin kalan katı maddeleri sindirmelerine yardımcı olmak amacıyla havalandırma tanklarına oksijen verilir. Geri kalan sıvı klorinleme işleminden geçirilerek mikroplardan arındırılır. Daha sonra işlemden geçirilmiş atık sular uzun borularla South East Outfall olarak adlandırılan Bass Strait e akıtılır.

5 Güney Doğu Tesisleri (South East Water)nin Boneo, Mt. Martha ve Somers Somers'da bulunan arıtma merkezlerinden çıkan kanalizasyon da Eastern Arıtma tesislerinden aşağıda Güney Doğu Çıkışına bağlanır. Su kalitesinin denetlenmesi Boags Rocks bölgesinde suyun niteliğini ölçmek amacıyla yürütülen kapsamlı bir su gözlem programı kapsamında arıtılmış atık suların deniz çevresi üzerindeki etkileri ölçülür ve bu araştırmaların bilimsel karar aşamasını yönlendirmesi sağlanır. Bağımsız ve akredite bir laboratuvar, Gunnamatta Beach, St Andrews Beach ve Boags Rocks a yakın altı bölgenin kıyı şeridinde gözlem yaparak dinlence amacıyla kullanılan suyu kontrol eder. Sularda E.coli basili olup olmadığı tahlil edilerek sonuçlar her hafta Melbourne Water Kuruluşunun melbournewater.com.au. adresli web sitesinde yayınlanır. Program Şubat 2005 tarihinden beri sulardaki enterococci basilini de ölçmektedir ve sonuçlar her ay yayınlanmaktadır. Enterococci Dünya Sağlık Teşkilatınca, dışkıyla kirlenmenin ölçümünde en isabetli bakteryal gösterge olarak kabul edilmektedir yılına ait su gözleme sonuçlarına göre su kalitesi sağlıklı su niteliği kriterlerine uygun bulunmaktadır. Uymak zorunda olduğu bu gözlem programına ek olarak Melbourne Water 2000 yılından itibaren yeni bir su kalitesi gözlem programı yürütmektedir. Bu program, yüzülen ve sörf yapılan 18 bölgede Enterococci ve E.coli basili araştırması yapmaktadır ve gözlemler Aralık ve Mart ayları arasında her iki haftada bir, Nisan ve Kasım ayları arasında ise ayda bir yürütülmektedir. Enterococci ve E.coli basili sıcak kanlı hayvanların mide ve ince bağırsak sistemlerinde bulunan bakterilerdir. Suyun niteliğinin gözlenmesiyle ilgili bu kapsamlı program konusunda daha fazla bilgi edinmek isterseniz Melbourne Water kuruluşunun websitesine giriniz. Bir kuş cenneti Su arıtma tesisleri, su bitkileri, tırtıl ve kurtçuklar, su böcekleri ve uçan böcekler formunda bol yiyecek sağlayan tüm yıl suyla kaplı geniş alanlara sahiptir. Eastern Arıtma Tesisleri, bölgesel, eyalet ve ulusal çapta önemi olan birçok türden kuşa barınak olmaktadır. Tesis ayrıca uluslararası anlaşmalarca büyük öneme sahip bölgeleriyle çok sayıda göçmen kuş için doğal ortam yaratır.

6 Kuzey Sibirya dan göç eden sivri kuyruklu çulluk kuşu ve kırmızı boğazlı küçük çulluklar, Japonya dan Ağustos aylarında gelen ve Şubat Mayıs ayları arası Kuzey yarım küreye giden Latham s balıkçıl kuşu bu göçmen kuşlar arasında sayılabilir. Bu kuşlardan bazıları yılda 24,000 kilometre uçmaktadır yılından bu yana aylık kuş miktarı sayılarak kayıtlara geçmektedir bu tarihten beri bölgede 177 farklı türden kuş saptanmıştır. Bu sayı Avustralya da bulunan kuş türlerinin beşte birini oluşturmaktadır. Göletleri tercih eden türler arasında siyah kuğu kuşu, siyah pasifik ördeği, mavi ibikli ördek, yeşilbaşlı tatlı su ördeği ve kestane renkli ördekler sayılabilir. Tesis ayrıca üç parmaklı siyah kanatlı balçık kuşlar ve kız kuşları gibi göçmen ve yerleşik kıyı kuşlarına ya da dalgıç kuşlara doğal ortam yaratmaktadır. Peri kanatlı muhteşem çalıkuşları, saksağanlar, kırmızı gerdanlı kuşlar, bitki ve çiçeklerin nektarlarıyla beslenen kuşlar (white-plumbed honeyeater) gibi yerli tarla kuşları da tesiste yaşamaktadır yılında uzun kırmızı bacaklı bir dalgıç kuşu (redshank) Avustralya da ilk kez bu bölgede görülmüştür. Avustralya Kuş Derneği (Birds Australia) düzenli olarak bölgede kuş sayımı yapmakta ve ulusal dalgıç kuşları nüfusunda meydana gelen değişikliklerin kaydını tutmaktadır. Birds Australia nın Toplum İrtibat Komitesinde aylık incelemelerde bulunan gönüllülere başkanlık eden bir üyesi bulunmaktadır. Her sayım 45 kadar gönüllü tarafından yürütülür. 25 yıl önce başlayan kuş sayımlarının herhangi birinde 4024 adet kuş kaydedilmiştir. Ancak kuraklık döneminde tesisin lagünleri, gölleri ve bataklıkları iç kısımlardaki kuraklık sebebiyle strese giren kuşlara değerli bir barınak oluşturduğundan bu sayı 7000 in üzerine çıkmıştır yılında yapılan incelemelerde bölgede ulusal öneme sahip üç tür kuş görüldüğü kayıtlara geçmiştir. Bunlar, Avustralya Bataklık Çulluğu, Avustralya-Asya balıkçıl kuşu ve Kırlangıç Papağanıdır. Bunun yanısıra eyalet çapında önem taşıyan 21 değişik türden kuş ayrıca kaydedilmiştir. Melbourne Water ve Birds Australia, Eastern Arıtma Tesislerini kuş yaşamı için daha iyi bir duruma getirmeye çalışmaktadır. İlk aşamada yapılan geliştirme çalışmaları kapsamında, atık suyla dolu fazla derin olmayan bir havuz, tesis bölgesinin kuzey-batısındaki bir hendeğin doldurulması, üç adet tortul atık metal konteyneri ve yine ve sık kullanılmayan bir havuzun fazla derin olmayacak şekilde doldurulması sayılabilir.

7 Eğitimsel buluşlar Melbourne Water Kuruluşu Eastern Arıtma Tesislerinde ilgilenen kişiler, özellikle öğrenciler için grup turları ve halka açık günler düzenlemektedir.bu günlerde atıkların ne tür işlemlerden geçtiği, atık suların, biyogazların ve biyosolidlerin nasıl geri dönüştürüldüğü anlatılmaktadır. Yürüyüş turları 90 dakika kadar sürmekte olup öğretmen ve öğrencilere Viktoria eğitim müfredatına uygun eğitimsel kitler verilmektedir. Kullanıcılara tesis etrafında interaktif bir yolculuk yaptıran Eastern Arıtma Tesisleri Keşifleri dahil bir dizi eğitimsel kaynak geliştirmiş bulunmaktayız. Fuayede yer alan büyük ekranda operatörler tarafından kullanılan bir bilgisayar yazılımı ziyaretçilere atık arıtım işlemlerini sergilemektedir. Ziyaretçiler tesise ne kadar atık girdiği ve ne kadar atıksu çıkarıldığını görebilmektedir. Daha fazla Bilgilenme Melbourne Water Kuruluşunun su kaynakları yönetimi konusunda bilgi edinmek istemeniz durumunda lütfen No lu telefonu arayın ya da melbournewater.com.au adresli web sitesine girin.

Western Arıtma Tesisi önemli bir toplum varlığı

Western Arıtma Tesisi önemli bir toplum varlığı Western Arıtma Tesisi önemli bir toplum varlığı Yeniliğin bir tarihçesi Melbourne Water kuruluşu nun Werribee`de bulunan Western Arıtma Tesisi, 100 yılı aşkın tarihçesiyle önemli ve hayranlık uyandırıcı

Detaylı

KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak

KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI Dr. Tuğba Ağaçayak İÇERİK Türkiye Ortalama Sıcaklık, Yağış Değerleri İklim Değişikliği ve Su Sorunları Kentler ve İklim Değişikliği Türkiye de Su Kaynakları

Detaylı

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ Sulama? Çevre? SULAMA VE ÇEVRE Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ SULAMA: Bitkinin gereksinimi olan ancak doğal yağışlarla karşılanamayan suyun toprağa yapay yollarla verilmesidir ÇEVRE: En kısa tanımıyla

Detaylı

İçme sularımızın değeri

İçme sularımızın değeri İçme sularımızın değeri Kaynağın saflığı Melbourne içme suyunun kalitesi toplum tarafından onaylanmıştır. Suyumuzun çoğunluğu Melbourne nın doğusunda bulunan Yarra Ranges dağlarının doruklarına yakın volkanik

Detaylı

NEDEN GRİ SU? GRİ SU NEDİR?

NEDEN GRİ SU? GRİ SU NEDİR? NEDEN GRİ SU? GRİ SU NEDİR? Evlerde tuvaletlerden gelen atık sular dışında üretilen tüm atık suya Gri su denir. Gri su kaynakları çamaşır makineleri, çamaşırhaneler, duşlar, bulaşık makineleri, lavabolar

Detaylı

Kaybettiğiniz suyu GERİ KAZANIN!..

Kaybettiğiniz suyu GERİ KAZANIN!.. Kaybettiğiniz suyu GERİ KAZANIN!.. Gri Su Geri Kazanım Sistemi İle %40-%80 oranında tasarruf edin. Çevre ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Ltd. Şti. Gri Su Nedir? Foseptik atığı içermeyen, duş, küvet

Detaylı

Kaybettiğiniz suyu GERİ KAZANIN!..

Kaybettiğiniz suyu GERİ KAZANIN!.. Kaybettiğiniz suyu GERİ KAZANIN!.. Gri Su Geri Kazanım Sistemi İle %40-%80 oranında tassarruf edin. Çevre ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Ltd. Şti. Gri Su Nedir? Foseptik atığı içermeyen, duştan

Detaylı

ARITMA ÇAMURUNDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ VE ENERJİ TASURRUFU

ARITMA ÇAMURUNDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ VE ENERJİ TASURRUFU ARITMA ÇAMURUNDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ VE ENERJİ TASURRUFU Doç.Dr. K.Süleyman YİĞİT*, Mustafa GÜNDÜZ**, Gülay ŞERİT** Yrd.Doç.Dr. Mustafa YEĞİN*, Muhammet SARAÇ** İlhan BAYRAM***, Ünal BOSTAN***, Hakan PİR**

Detaylı

CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon

CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Türkiye Çevre Durum Raporu 2011 www.csb.gov.tr/turkce/dosya/ced/tcdr_20 11.pdf A3 Su ve Su Kaynakları 3.4 Kentsel

Detaylı

CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. Türkiye deki Atıksu Altyapısı ve Atıksu Mevzuatı

CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. Türkiye deki Atıksu Altyapısı ve Atıksu Mevzuatı CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Türkiye deki Atıksu Altyapısı ve Atıksu Mevzuatı Yrd. Doç. Dr. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Türkiye deki Mevcut Atık Su Altyapısı Su kullanımı ve atık

Detaylı

BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ

BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ Korkut Kaşıkçı 1, Barış Çallı 2 1 Sistem Yapı İnşaat ve Ticaret A.Ş. 34805 Kavacık, İstanbul 2 Marmara Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı

Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı Konunun önemi Belediyelerin enerji kaynakları; Hidrolik Bio kütle Bu kaynaklardan belediyeler nasıl yararlanabilir, Yenilenebilir enerji

Detaylı

İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ. xvi. xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN. BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi 3

İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ. xvi. xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN. BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi 3 . İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ xv ÖN SÖZ xvi YAZARLAR HAKKINDA xix ÇEVİRENLER xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN xxiii K I S I M B İ R ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ 1 BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi

Detaylı

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ 1-GİRİŞ Bu raporun amacı; Kadıköy Ön Arıtma Tesisinin bulunduğu alanda yapılacak olan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesis hakkında Teknik bilgilendirme yapılmasıdır. 2-KADIKÖY ÖN ARITMA TESİSİ %100 dış kaynaklı

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü DAĞITIM GENELGE (2009/16)

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü DAĞITIM GENELGE (2009/16) Sayı : B.18.0.ÇYG.0.06.02-010.06.02/ Konu : Derin Deniz Deşarjı İzleme Genelgesi DAĞITIM 30.07.2009 GENELGE (2009/16) Bu Genelge, 13.02.2008 tarih ve 26786 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Yönetmelik

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ Ece SARAOĞLU Çevre ve Şehircilik Uzmanı 4. Türk-Alman Su İşbirliği Günleri 24.09.2014 Sunum İçeriği Atıksu Politikamız Atıksu Mevzuatı Su Kirliliği Kontrolü

Detaylı

Yarra Nehri. Yarra Havzası

Yarra Nehri. Yarra Havzası Yarra Nehri Melbourne da bulunan Yarra Nehri, batıdaki Moonee Ponds Deresi nden kuzeyde yer alan Kingslake Bölgesi ve doğudaki Upper Yarra Reservoir ın üst bölümüne kadar su toplama havzası oluşturur.

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

Genel Bağlayıcı Kurallar. Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri

Genel Bağlayıcı Kurallar. Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri GBK 4 Genel Bağlayıcı Kurallar Hastaneler, Tıbbi Klinikler ve Veteriner Klinikleri Bu Genel Bağlayıcı Kurallarda (GBK) öngörülen çevresel koşullar, hastane ve kliniklerde insan ve hayvanların tedavileri

Detaylı

KONU BAŞLIĞI Örnek: ENERJİ VERİMLİLİĞİ NELER YAPILACAK? KISA SLOGAN ALTINDA KISA AÇIKLAMA (1 CÜMLE)

KONU BAŞLIĞI Örnek: ENERJİ VERİMLİLİĞİ NELER YAPILACAK? KISA SLOGAN ALTINDA KISA AÇIKLAMA (1 CÜMLE) KONU BAŞLIĞI Örnek: ENERJİ VERİMLİLİĞİ NELER YAPILACAK? KISA SLOGAN ALTINDA KISA AÇIKLAMA (1 CÜMLE) GÖRSEL MALZEME (FOTO, GRAFİK, ŞEKİL, LOGO VB.) GRAFİK VEYA TABLO (STRATEJİK PLANDA VERİLEN HEDEF VE ONLARA

Detaylı

SU KİRLİLİĞİ HİDROLOJİK DÖNGÜ. Bir damla suyun atmosfer ve litosfer arasındaki hareketi HİDROLOJİK DÖNGÜ

SU KİRLİLİĞİ HİDROLOJİK DÖNGÜ. Bir damla suyun atmosfer ve litosfer arasındaki hareketi HİDROLOJİK DÖNGÜ SU KİRLİLİĞİ HİDROLOJİK DÖNGÜ Atmosfer de bulunan su buharı başlangıç kabul edilirse buharın yoğunlaşarak yağışa dönüşmesi ve yer yüzüne ulaşıp çeşitli aşamalardan geçtik ten sonra tekrar atmosfere buhar

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ KONYA ÜNĠVERSĠTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ Doç. Dr. Senar AYDIN Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü 17.12.2015 1 2 o Evsel, endüstriyel,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve ÇEVRE Avrupa Birliği Bakanlığı Sunum İçeriği AB ve Çevre- Temel ilkeler AB ve İklim Değişikliği AB ve Su Kalitesi AB ve Atık Geri Dönüşümü Müzakere sürecinde

Detaylı

Suyun Tekrar Kullanımı ve Isı Geri Kazanımı için HUBER çözümleri

Suyun Tekrar Kullanımı ve Isı Geri Kazanımı için HUBER çözümleri WASTE WATER Solutions Suyun Tekrar Kullanımı ve Isı Geri Kazanımı için HUBER çözümleri Binalar için komple çözümler Gri su arıtımı ve suyun geri kazanımı Bir bütün olarak atıksu arıtma ve yeniden değerlendirme

Detaylı

3. SU TASARRUFU SAĞLAMANIN YOLLARI

3. SU TASARRUFU SAĞLAMANIN YOLLARI 3. SU TASARRUFU SAĞLAMANIN YOLLARI Su tasarrufu sağlamanın yolları üç grup içerisinde değerlendirilir. Birincisi; musluk suyunun yerine yağmur suyu ve arıtılmış su gibi suların kullanımın sağlanması, ikincisi;

Detaylı

Hach Lange Berlin de üretim yapar & Avrupa merkezi Düsseldorf tadır

Hach Lange Berlin de üretim yapar & Avrupa merkezi Düsseldorf tadır 11.04.2012 Proses Analizörlü Arıtma Tesislerinde Enerji Optimizasyonu Olanakları ve Sınırları HACH LANGE TÜRKİYE OFİSİ Aytunç PINAR Satış Müdürü Hach Lange Berlin de üretim yapar & Avrupa merkezi Düsseldorf

Detaylı

PROFESYONEL OKSİJEN SİSTEMLERİ

PROFESYONEL OKSİJEN SİSTEMLERİ PROFESYONEL OKSİJEN SİSTEMLERİ SUNUM KONULARI PROFOKS NEDİR? ENERJİLENDİRİLMİŞ OKSİJEN MOLEKÜLÜ NASIL OLUŞUR? PROFOKS JENERATÖRÜ ÇALIŞMA PRENSİBİ DESALINATION PLANT İLE PROFOKS UYGULAMASI PROFOKS NEDİR?

Detaylı

MULTIPLAN Sürdürülebilir Sistemler Serisi LEED Sertifikasyonu

MULTIPLAN Sürdürülebilir Sistemler Serisi LEED Sertifikasyonu MULTIPLAN Sürdürülebilir Sistemler Serisi LEED Sertifikasyonu LEED-NC: Yeni Binalar LEED-EB: Mevcut Binalar LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) USGBC tarafından geliştirilen LEED ( Leadership

Detaylı

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı. Gaziantep 2014

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı. Gaziantep 2014 Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Gaziantep 2014 It is a general warming effect felt on Earth s surface, produced by greenhouse gases. Küresel ısınma nedir? Atmosfere verilen gazların sera etkisi

Detaylı

BİYOLOJİK PROSESLERE GENEL BAKIŞ

BİYOLOJİK PROSESLERE GENEL BAKIŞ BİYOLOJİK PROSESLERE GENEL BAKIŞ Dr.Murat SOLAK Biyolojik Arıtma Yöntemleri Biyokimyasal reaksiyonlar neticesinde atık sudaki çözünmüş organik kirleticilerin uzaklaştırıldığı yöntemlerdir. BİYOPROSESLER

Detaylı

Suların Geri Kazanımı ve Yeniden Kullanımı. Emre Hasan MURATHAN Saim ÖZDEMİR SAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü

Suların Geri Kazanımı ve Yeniden Kullanımı. Emre Hasan MURATHAN Saim ÖZDEMİR SAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Suların Geri Kazanımı ve Yeniden Kullanımı Emre Hasan MURATHAN Saim ÖZDEMİR SAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Su kıtlığı ve su kirliliği gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sorun olmaya devam etmekte ve her

Detaylı

DAĞITIM GENELGE (2009/16)

DAĞITIM GENELGE (2009/16) Sayı : B.18.0.ÇYG.0.06.02-010.06.02/ Konu : Derin Deniz Deşarjı İzleme Genelgesi DAĞITIM 30.07.2009 GENELGE (2009/16) Bu Genelge, 13.02.2008 tarih ve 26786 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Yönetmelik

Detaylı

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü. Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı. AB Çevre Müktesebatının Yerel Yönetimlere Uygulanması

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü. Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı. AB Çevre Müktesebatının Yerel Yönetimlere Uygulanması Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı AB Çevre Müktesebatının Yerel Yönetimlere Uygulanması 1 Uygulama Örnekleri 1.Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği 2.Tehlikeli Maddelerin

Detaylı

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI 2023 YILI HEDEFLERİ

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI 2023 YILI HEDEFLERİ ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Sanayi tesislerinin alıcı ortama olan etkilerinin ve kirlilik yükünün azaltılması, yeni tesislerin kurulmasına karar verilmesi aşamasında alıcı ortam kapasitesinin dikkate alınarak

Detaylı

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Otomotiv OEM boyaları dünyanın en büyük boya segmentlerinden biridir. Otomotiv OEM boyaları, 2011 yılında toplam küresel boya

Detaylı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı ARAZİ BOZULUMU LAND DEGRADATİON Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı LAND DEGRADATİON ( ARAZİ BOZULUMU) SOİL DEGRADATİON (TOPRAK BOZULUMU) DESERTİFİCATİON (ÇÖLLEŞME) Arazi Bozulumu Nedir - Su ve rüzgar

Detaylı

Municipal Wastewater Recovery by Aerobic Membrane Bioreactor (AMBR): Antalya Case Study

Municipal Wastewater Recovery by Aerobic Membrane Bioreactor (AMBR): Antalya Case Study Municipal Wastewater Recovery by Aerobic Membrane Bioreactor (AMBR): Antalya Case Study Aerobik Membran Biyoreaktör (AMBR) ile Atıksu Geri Kazanımı: Antalya Örneği Yılmaz F 1., Otuzaltı M. M 2 1 Akdeniz

Detaylı

TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ

TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığından

Detaylı

Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR

Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR AMAÇ Çorlu katı atık depolama sahası sızıntı sularının ön arıtma alternatifi olarak koagülasyon-flokülasyon yöntemi ile arıtılabilirliğinin değerlendirilmesi Arıtma alternatifleri

Detaylı

Ötrifikasyon. Ötrifikasyonun Nedenleri

Ötrifikasyon. Ötrifikasyonun Nedenleri Ötrifikasyon Ötrifikasyon, göllerin olgunlaşma aşamalarında meydana gelen dogal bir olay. Genç göller düşük oranlarda besin içermekte dolayısıyla biyolojik aktivite az..oligotrofik göller Yaşlı göller,

Detaylı

4. YAPILARDA SU TASSARUFU SAĞLAYAN TEKNOLOJİK ÜRÜNLER

4. YAPILARDA SU TASSARUFU SAĞLAYAN TEKNOLOJİK ÜRÜNLER 4. YAPILARDA SU TASSARUFU SAĞLAYAN TEKNOLOJİK ÜRÜNLER Evinizde hergün ne kadar su tükettiğinizi biliyor musunuz? Evinizde su israfına son vermek için öncelikle nerede ne kadar su tükettiğinizi bilmelisiniz.

Detaylı

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ Arazi Kullanımı ve Ormancılık 3. ORMAN, MERA, TARIM VE YERLEŞİM GİBİ ARAZİ KULLANIMLARI VE DEĞİŞİMLERİNİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMESİNİ SINIRLANDIRMAK 5. 2012 yılında yerleşim alanlarında

Detaylı

Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevre Denetimi Ani, planlı, birleşik denetimler ve izlemeler yapılmaktadır. 2872 sayılı Çevre Kanunu ve yönetmelikleri kapsamında Hava, Su,

Detaylı

TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ

TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ Tekrar dolaşımlı (resirkülasyonlu) su ürünleri yetiştiricilik sistemleri, günümüzde özellikle doğal su kaynaklarının tükenmeye başlamasıyla

Detaylı

TÜRKİYE DE ÜRETİLEN TEHLİKELİ ATIKLAR VE UYGUN BERTARAF YÖNTEMLERİ

TÜRKİYE DE ÜRETİLEN TEHLİKELİ ATIKLAR VE UYGUN BERTARAF YÖNTEMLERİ TÜRKİYE DE ÜRETİLEN TEHLİKELİ ATIKLAR VE UYGUN BERTARAF YÖNTEMLERİ Şeyma Taşkan 1, Barış Çallı 2 1 MarmaraÜniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Bilimleri Programı, Göztepe Kampüsü, 34722 Kadıköy,

Detaylı

GERİ KAZANIN!.. Kaybettiğiniz suyu. Gri Su Geri Kazanım Sistemi ile %40-%80 oranında tasarruf edin.

GERİ KAZANIN!.. Kaybettiğiniz suyu. Gri Su Geri Kazanım Sistemi ile %40-%80 oranında tasarruf edin. Kaybettiğiniz suyu GERİ KAZANIN!.. Gri Su Geri Kazanım Sistemi ile %40-%80 oranında tasarruf edin. Çevre ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Ltd. Şti. Gri Su Nedir? Foseptik atığı içermeyen, duş, küvet

Detaylı

BOLVADİN TİCARET VE SANAYİ ODASI NACE KODLARINA GÖRE ÜYE SAYILARI

BOLVADİN TİCARET VE SANAYİ ODASI NACE KODLARINA GÖRE ÜYE SAYILARI KISIM A: TARIM, ORMANCILIK VE HAYVANCILIK 01: BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM İLE AVCILIK VE İLGİLİ HİZMET FAALİYETLERİ 01.1 Tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi 5 01.4 Hayvansal

Detaylı

TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ. Binalarda Enerji Verimliliği

TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ. Binalarda Enerji Verimliliği TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ Binalarda Enerji Verimliliği Ebru ACUNER İstanbul Teknik Üniversitesi, Enerji Enstitüsü İTÜ Elektrik Mühendisliği Kulübü, SDKM, 07 Mart 2013 BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDEN?? Ülkemizde;

Detaylı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Enerji verimliliği / Sanayide enerji verimliliği Türkiye de enerji yoğunluğu Enerji tüketim verileri Türkiye de enerji verimliliği projeleri

Detaylı

Tüm Blok iç merdivenleri trabzanlarında 125 adet civarında eksik ahşap topuzlar tespit edilmiştir.

Tüm Blok iç merdivenleri trabzanlarında 125 adet civarında eksik ahşap topuzlar tespit edilmiştir. Geçici süreli bahçıvan 02 Mart-30 Haziran 2010 tarihleri arasında sitemizde hizmet vermiş olup, düzenleme çalışması öncesi durum aşağıda olduğu gibidir. (B13 blok girişi) Tüm blok önleri benzer şekilde

Detaylı

BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ

BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ BİYOLOJİK ARITMA DENEYİMLERİ Kütahya Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi, İller Bankası nca 1985 yılında projelendirilmiş, 1992 yılında çalışmaya başlamıştır. Şehir merkezinin evsel nitelikli atıksularını

Detaylı

TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA ATIKLARI İÇİN BİYOGAZ TESİSLERİ

TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA ATIKLARI İÇİN BİYOGAZ TESİSLERİ TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA ATIKLARI İÇİN BİYOGAZ TESİSLERİ Ahmet Musluoğlu BĠYOENERJĠ DERNEĞĠ Yönetim Kurulu II. BaĢkanı ahmet.musluoglu@biyoder.org.tr HOCHREITER BĠYOGAZ A.ġ.& BGA Enerji Yatırım A. ġ.

Detaylı

Biliyor musunuz? İklim Değişikliği ile Mücadelede. Başrol Kentlerin.

Biliyor musunuz? İklim Değişikliği ile Mücadelede. Başrol Kentlerin. İklim Değişikliği ile Mücadelede Başrol Kentlerin. Kentler dünya nüfusunun % 54 ünü barındırmaktadır. 2050 yılı itibariyle bu oranın % 66 ya ulaşacağı hesaplanmıştır. Tüm dünyada kentler enerji tüketiminin

Detaylı

REMONDIS Aqua International GmbH Sunumu

REMONDIS Aqua International GmbH Sunumu REMONDIS Aqua International GmbH Sunumu Su ve Altyapı Sistemlerinde Türkiye de İşletmecilik Deneyimlerimiz RETHMANN-Grup: Satışlar & Personel Satışlar 2009 in Mio. : 3,800 Satış ışlar 2010 in Mio. : 5,400

Detaylı

KURUMSAL HAKKIMIZDA YÖNETİCİLER ÜRETİM KALİTA POLİTİKAMIZ HİZMETLERİMİZ STS ARITMA SİSTEMLERİ ARITMA TESİSLERİ

KURUMSAL HAKKIMIZDA YÖNETİCİLER ÜRETİM KALİTA POLİTİKAMIZ HİZMETLERİMİZ STS ARITMA SİSTEMLERİ ARITMA TESİSLERİ KURUMSAL HAKKIMIZDA STS ARITMA SİSTEMLERİ Çevre sağlığının ve doğal zenginliklerin korunmasına verilen önemin giderek arttığı günümüz şartlarında, bilinçli ve yetkin kadrosu ile bu doğrultuda hizmet etmek

Detaylı

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu Ek-3: Faaliyet Ön Bilgi Formu T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu Kod No:... Tarih:.../.../... Bu form, toprak kirliliği potansiyeli bulunan endüstriyel faaliyetler ile ilgili genel

Detaylı

Öğretmenler için Eğitim

Öğretmenler için Eğitim Öğretmenler için Eğitim 24.-25.6.2008 Ankara, Turkey Neden çocuklar için enerji eğitimi veriyoruz? Enerji üretimi ve kullanımı, %80 CO 2 in açığa çıkmasına ve bu da iklim değişikliğine neden olur. Enerji

Detaylı

TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA ATIKLARI İÇİN BİYOGAZ TESİSLERİ

TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA ATIKLARI İÇİN BİYOGAZ TESİSLERİ TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA ATIKLARI İÇİN BİYOGAZ TESİSLERİ Ahmet Musluoğlu 2000 yılından beri biyogaz alnında çalışmaktadır. BİYOENERJİ DERNEĞİ Yönetim Kurulu II. Başkanı ahmet.musluoglu@biyoder.org.tr

Detaylı

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU 2007 yılında uluslararası kağıt ve ambalaj grubu Mondi Grup un bir parçası haline gelen, Mondi Tire Kutsan

Detaylı

GREENMETRIC TÜRKİYE ULUSAL ÇALIŞTAYI KAPSAMINDA KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİNİN ÇEVRE VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DENEYİMLERİ

GREENMETRIC TÜRKİYE ULUSAL ÇALIŞTAYI KAPSAMINDA KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİNİN ÇEVRE VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DENEYİMLERİ GREENMETRIC TÜRKİYE ULUSAL ÇALIŞTAYI KAPSAMINDA KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİNİN ÇEVRE VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DENEYİMLERİ Kilis 7 Aralık Üniversitesi Temsilcisi Yrd.Doç.Dr. Demet DEMİROĞLU (Kilis 7 Aralık

Detaylı

Su ayak izi ve turizm sektöründe uygulaması. Prof.Dr.Bülent Topkaya Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Su ayak izi ve turizm sektöründe uygulaması. Prof.Dr.Bülent Topkaya Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Su ayak izi ve turizm sektöründe uygulaması Prof.Dr.Bülent Topkaya Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Kapsam Ayak izi kavramı Türkiye de su yönetimi Sanal su Su ayak izi ve turizm Karbon ayak

Detaylı

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Su Ortamlarının Kalite Sınıflandırılması Kıtaiçi Yüzeysel Suların Sınıflandırılması Madde 7 (Mülga:RG-30/11/2012-28483) (4) Su Kalite Sınıfının Belirlenmesi

Detaylı

WASTEWATER ATIK SU TOPRAK ALTI DAMLA SULAMA SİSTEMLERİ Yeterli Temiz Suyumuz Var Mı? GELECEK 70-75% Zirai 10% Endüstri 15-20% Evsel Atık Su Oluşuyor ~90-92% Kanalizasyon Sistemine Akıtılıyor!.. TOPRAK

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Katı Atıklar Dünya nüfusu gün geçtikçe ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ ĐKĐNCĐ BÖLÜM

TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ ĐKĐNCĐ BÖLÜM 27 Haziran 2009 CUMARTESĐ Resmî Gazete Sayı : 27271 TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak

Detaylı

YÜZME HAVUZU SAUNA SPA

YÜZME HAVUZU SAUNA SPA YÜZME HAVUZU SAUNA SPA GRANDER SU YAŞATMA TEKNOLOJİSİ GRANDER CİHAZLARI NASIL ÜRETİLİR? Avusturya da Tirol bölgesindeki Alp Dağlarında bir maden sahasından çıkan özel kaynak suyu, Johann Grander in doğayı

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Yıllar 2015 2016 2017 2018 2019 PROJE ADIMI - FAALİYET. Sorumlu Kurumlar. ÇOB, İÇOM, DSİ, TİM, Valilikler, Belediyeler ÇOB, İÇOM, Valilikler

Yıllar 2015 2016 2017 2018 2019 PROJE ADIMI - FAALİYET. Sorumlu Kurumlar. ÇOB, İÇOM, DSİ, TİM, Valilikler, Belediyeler ÇOB, İÇOM, Valilikler 1. HAVZA KORUMA PLANI KURUM VE KURULUŞLARIN KOORDİNASYONUNUN 2. SAĞLANMASI 3. ATIK SU ve ALTYAPI YÖNETİMİ 3.1. Göl Yeşil Kuşaklama Alanındaki Yerleşimler Koruma Planı'nda önerilen koşullarda önlemlerin

Detaylı

Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti Ekonomi Heyeti nin 4-7 Haziran 2013 tarihlerinde, Eyalet Başbakanı Erwin Sellering başkanlığındaki Türkiye gezisi

Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti Ekonomi Heyeti nin 4-7 Haziran 2013 tarihlerinde, Eyalet Başbakanı Erwin Sellering başkanlığındaki Türkiye gezisi Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti Ekonomi Heyeti nin 4-7 Haziran 2013 tarihlerinde, Eyalet Başbakanı Erwin Sellering başkanlığındaki Türkiye gezisi Firma anketi I. FİRMA BİLGİLERİ Firma adı: Yetkili kişi:

Detaylı

ÇYDD: su, değeri artan stratejik bir nitelik kazanacaktır.

ÇYDD: su, değeri artan stratejik bir nitelik kazanacaktır. ÇYDD: su, değeri artan stratejik bir nitelik kazanacaktır. 2017 Dünya Su Günü Bildirisi 2016 yılı, ilk kayıtların tutulduğu 1880 yılından bu yana en sıcak yıl olarak kayda geçti. 2 yüzyıl, dünya ortalama

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 10. Endüstriyel Çamur Arıtımı Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Giriş Sıvı atıkların arıtılmasındaki en önemli nokta askıda veya çözünmüş katıların giderimidir. Sıvıdan

Detaylı

İZMİR KÖRFEZİNİ SOLUCANLARLA TEMİZLİYORUZ

İZMİR KÖRFEZİNİ SOLUCANLARLA TEMİZLİYORUZ İZMİR KÖRFEZİNİ SOLUCANLARLA TEMİZLİYORUZ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-E Doruk TURANLI Doruk ÜNAL DANIŞMAN ÖĞRETMEN Nilüfer DEMİR İZMİR 2014 İÇİNDEKİLER 1.PROJENİN AMACI...2 2. İZMİR KÖRFEZİ...2 3. KALİFORNİYA

Detaylı

KATI ATIKLARIN ARITILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI

KATI ATIKLARIN ARITILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI ÇEVREYE ZARAR VEREN MADDELERİN ORTADAN KALDIRILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI ÖZET Mikroorganizmalar, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük ve tek hücreli canlılardır. Bakteriler, mayalar, küfler,

Detaylı

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ YENİ FOÇA ATIKSU ARITMA TESİSİ ATIKSU DEŞARJI DEĞERLENDİRME RAPORU

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ YENİ FOÇA ATIKSU ARITMA TESİSİ ATIKSU DEŞARJI DEĞERLENDİRME RAPORU TMMOB YENİ FOÇA ATIKSU ARITMA TESİSİ ATIKSU DEŞARJI DEĞERLENDİRME RAPORU ARALIK-2016 FOÇA ATIKSU ARITMA TESİSİ DEŞARJI DEĞERLENDİRME RAPORU İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından Ekim

Detaylı

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam. Çevrenin doğal yapısını ve bileşiminin bozulmasını,

Detaylı

Kentsel Atıksu Yönetimi

Kentsel Atıksu Yönetimi T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK K BAKANLIĞI Kentsel Atıksu Yönetimi Buğçe e DOĞAN ÇİMENTEPE Çevre ve Şehircilik Uzmanı Çevre Yönetimi Y Genel MüdürlM rlüğü 07-10 Haziran 2012 - İstanbul Sunumun İçeriği Bakanlığımızın

Detaylı

aquagroup Mühendislik Ltd. hayatın bütün alanlarında hijyeni optimize etmek amacı ile merkezi Almanya Weiden şehrinde bulunan aquagroup AŞ ortaklığı i

aquagroup Mühendislik Ltd. hayatın bütün alanlarında hijyeni optimize etmek amacı ile merkezi Almanya Weiden şehrinde bulunan aquagroup AŞ ortaklığı i aquagroup Mühendislik Ltd. hayatın bütün alanlarında hijyeni optimize etmek amacı ile merkezi Almanya Weiden şehrinde bulunan aquagroup AŞ ortaklığı ile 2017 yılında kurulmuş teknoloji tabanlı bir şirkettir.

Detaylı

ANTALYA OSB ÇAMUR KURUTMA TESİSİ (ARBYDRY SİSTEM)

ANTALYA OSB ÇAMUR KURUTMA TESİSİ (ARBYDRY SİSTEM) ANTALYA OSB ÇAMUR KURUTMA TESİSİ (ARBYDRY SİSTEM) Antalya Organize Sanayi Bölgesi 1976 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuş ve 1992 yılında ilk etabının altyapıları tamamlanmış bir bölgedir. Toplam

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Yumurtalık Lagünleri Yönetim Planlaması Projesi Kuş Çalışması Akyatan-Tuzla Lagünleri Yönetim Planlaması Projesi Kuş Çalışması 2009

Yumurtalık Lagünleri Yönetim Planlaması Projesi Kuş Çalışması Akyatan-Tuzla Lagünleri Yönetim Planlaması Projesi Kuş Çalışması 2009 Yumurtalık Lagünleri Yönetim Planlaması Projesi Kuş Çalışması 2005 Akyatan-Tuzla Lagünleri Yönetim Planlaması Projesi Kuş Çalışması 2009 Alanların Özellikleri Lagünler, tuzlu bataklıklar, tatlısu bataklıkları,

Detaylı

Ya am Ba l yor... Selçuk GÜLER LE GO n aat Yönet m Kurulu Ba kan. Hakkımızda

Ya am Ba l yor... Selçuk GÜLER LE GO n aat Yönet m Kurulu Ba kan. Hakkımızda Ya am Ba l yor... Hakkımızda Le Go İnşaat olarak kaliteli projeler üretmek hedefindeyiz. Yatırımcılarımız tarafından takdir edilen çalışmalarımız bizim için en büyük başarı. Amacımız başladığımız projeyi

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 9.Çözünmüş İnorganik ve Organik Katıların Giderimi Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK İnorganiklerin Giderimi Çözünmüş maddelerin çapları

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Dünya Enerji Genel Görünümü Genel Görünüm Dünya Birincil Enerji Tüketimi 2013-2035 2013 2035F Doğalgaz %24 Nükleer %4 %7 Hidro %2 Yenilenebilir Petrol %33 Kömür

Detaylı

Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru. Enes KELEŞ Kasım / 2014

Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru. Enes KELEŞ Kasım / 2014 Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru Enes KELEŞ Kasım / 2014 İÇİNDEKİLER Arıtma Çamuru Nedir? Arıtma Çamuru Nerede Oluşur? Arıtma Çamuru Çeşitleri Arıtma Çamuru Nerelerde Değerlendirilebilir? 1. Açık Alanda

Detaylı

Ekosistem ve Özellikleri

Ekosistem ve Özellikleri Ekosistem ve Özellikleri Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Ekosistem Belirli bir bölgede yaşayan ve birbirleriyle sürekli etkileşim halindeki canlılar (biyotik faktörler) ve cansız

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU Tarih: 20 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 55 Katılımcı listesindeki Sayı: 50 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti. Politika ve Strateji Geliştirme. Ozon Tabakasının Korunması. İklim Değişikliği Uyum

Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti. Politika ve Strateji Geliştirme. Ozon Tabakasının Korunması. İklim Değişikliği Uyum Politika ve Strateji Geliştirme Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti Ozon Tabakasının Korunması İklim Değişikliği Uyum 1 Birleşmiş Milletler İklim değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve ilgili uluslararası

Detaylı

AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile. Rehabilite Sistemleri

AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile. Rehabilite Sistemleri AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile Kirletilmiş Suları Rehabilite Sistemleri AyDo Süper İyonize Su Teknolojisi www.ayhandoyuk.com.tr Nisan 2015 www.ayhandoyuk.name www.aydowater.com.tr www.aydosu.com

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI. Gökhan BAŞOĞLU

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI. Gökhan BAŞOĞLU YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI İÇERİK 1. DÜNYADAKİ VE ÜLKEMİZDEKİ ENERJİ KAYNAKLARI VE KULLANIMI 1.1 GİRİŞ 1.2 ENERJİ KAYNAKLARI 1.3 TÜRKİYE VE DÜNYADAKİ ENERJİ POTANSİYELİ 2. YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

Detaylı

www.abccevre.com ABECE GRUP ÇEVRE VE İŞGÜVENLİĞİ MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ A.Ş. TANITIM SUNUMU

www.abccevre.com ABECE GRUP ÇEVRE VE İŞGÜVENLİĞİ MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ A.Ş. TANITIM SUNUMU ABECE GRUP ÇEVRE VE İŞGÜVENLİĞİ MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ A.Ş. TANITIM SUNUMU ABECE GRUP ÇEVRE DAN. A.Ş ABECE GRUP; Çevre ve iş güvenliği sektörlerinde gelişmeleri takip eden, teknolojik gelişmeler ile birlikte

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDİSİ TANIM

ÇEVRE MÜHENDİSİ TANIM TANIM Doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, doğal çevrenin korunması ve insan sağlığına uygun biçimde geliştirilmesi konusunda çalışan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Çevre

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ NDE DANIŞMANLIK SEKTÖRÜ İLE ÇED SÜREÇ VE PROSEDÜRLERİ Çağla ÇELİKLİ Çevre Yüksek Mühendisi

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ NDE DANIŞMANLIK SEKTÖRÜ İLE ÇED SÜREÇ VE PROSEDÜRLERİ Çağla ÇELİKLİ Çevre Yüksek Mühendisi ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ NDE DANIŞMANLIK SEKTÖRÜ İLE ÇED SÜREÇ VE PROSEDÜRLERİ Çağla ÇELİKLİ Çevre Yüksek Mühendisi EKOÇED Danışmanlık EKOÇED Laboratuvar ve Kimya Sanayi AHSEN Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi

Detaylı

Sağlıklı bir çevre için temiz su. Martin Systems AG

Sağlıklı bir çevre için temiz su. Martin Systems AG Sağlıklı bir çevre için temiz su Martin Systems AG Biz, standartlara uymuyor, bizzat onları belirliyoruz! Martin Systems AG Su, yaşamın en temel ihtiyacıdır. MARTIN Systems, siclaro serisindeki membran

Detaylı

Libya'nın Büyük İnsan Yapımı Nehir Projesi

Libya'nın Büyük İnsan Yapımı Nehir Projesi Libya'nın Büyük İnsan Yapımı Nehir Projesi 12 08 2013 1 1984'te başlayan projenin ilk bölümü 1991'de tamamlandı. İlk üç bölümü tamamlanan projenin son iki aşaması sürüyor. topraksuenerji-büyük İnsan-Yapımı

Detaylı

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu Şehnaz ÖZCAN Çevre Mühendisi Teknik Uzman Sevtap Çağlar Çevre Mühendisi Müdür İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu İÇERİK Giriş Mevcut içmesuyu durumu Projenin amacı

Detaylı

Best Water Su Arıtma Sistemleri

Best Water Su Arıtma Sistemleri 2011 Best Water Su Arıtma Cihazı Kurulum [ Best Water ] [ ] [ ] [ TEL: 0212 474 2212 0212 441 6349 ] [ FAX: 0212 474 2242 ] Best Water Su Arıtma Sistemini seçtiğiniz için teşekkür ederiz bu kullanım kılavuzu

Detaylı

Tablo : Türkiye Su Kaynakları potansiyeli. Ortalama (aritmetik) Yıllık yağış 642,6 mm Ortalama yıllık yağış miktarı 501,0 km3

Tablo : Türkiye Su Kaynakları potansiyeli. Ortalama (aritmetik) Yıllık yağış 642,6 mm Ortalama yıllık yağış miktarı 501,0 km3 Dünyadaki toplam su miktarı 1,4 milyar km3 tür. Bu suyun % 97'si denizlerde ve okyanuslardaki tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan yalnızca % 2'si tatlı su kaynağı olup çeşitli amaçlar için kullanılabilir

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ. Erdinç ŞENOVA Çevre Sağlığı Şube Müdürü

BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ. Erdinç ŞENOVA Çevre Sağlığı Şube Müdürü BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Erdinç ŞENOVA Çevre Sağlığı Şube Müdürü Mevzuat 17.02.2005 Tarihli ve 25730 Sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren İNSANİ TÜKETİM AMAÇLI SULAR HAKKINDA YÖNETMELİK

Detaylı