İLAÇ İLAÇ ETKİLEŞİM LİSTESİ. Doküman No: POL.LS.07 Rev. No:00 Rev. Tarihi:00 Yürürlük Tarihi: Sayfa: 1 / 6

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İLAÇ İLAÇ ETKİLEŞİM LİSTESİ. Doküman No: POL.LS.07 Rev. No:00 Rev. Tarihi:00 Yürürlük Tarihi:26.05.2015 Sayfa: 1 / 6"

Transkript

1 Doküman No: POL.LS.07 Rev. No:00 Rev. Tarihi:00 Yürürlük Tarihi: Sayfa: 1 / 6 Alkol-Barbitüratlar Allopurinol-Antineoplastikler Allopurinol-Siklofosfamid Allopurinol- klortiazid Aminoglikozit-Aminoglikozit Aminoglikozit-Dimenhidrinat Aminoglikozit-Eter Aminoglikozit-Heparin Aminoglikozit-Kürarizanlar Aminoglikozitler-B12 vit, Kolşisin, Metotreksat, 5FU Aminoglikozit-Metoksifloran Amiodaron- Digoksin ve antikoagülanlar Anestezik İlaçlar- Rifampisin Antasidler- Oral Kontraseptifler Antibiyotikler- Hidrokortizon Beta adrenerjik reseptör blokörleri -Antidiabetikler Antiepileptik ilaçlar- Metadon Antiepileptik ilaçlar- Oral Kontraseptifler Antihistaminikler-barbitüratlar Antihistaminikler-SSS depresanları Antikolinerjikler-Trisiklik antidepresanlar Antik nerjikler- klorpromazin Barbitüratlarla birlikte alkol alınması SSS'inde depresyonun artması sonucu koma ve ölüme neden olabilir. Allopurinol, Antineoplastiklerden merkaptopurin ve azotiopurinin etkilerini arttırır. Allopurinol, siklofosfamidin etkisini artırır. Allopurinol ve klortiazid birlikte kullanılırsa alerjik reaksiyonlar ve böbrek yetmezliği meydana gelir. Ototoksik etkilerinde önemli artış görülür. İşitme fonksiyonunda bozulma görülür. Nöromüsküler iletide artma ve uzama görülür. Birlikte enjekte edilmemelidir. Aminoglikozitlerin dozajında heparinli tüpler kullanılmamalıdır. Nöromüsküler iletide aşırı blokaj sonucu solunum durması yada apne meydana gelebilir. Aminoglikozitler, B12 vit, Kolşisin, Metotreksat, 5FU ilaçlarının absorbsiyonunda azalma görülür. Böbrek fonksiyonları izlenmelidir. Digoksin ve antikoagülanlarla birlikte kullanılmaz. Beta blokörler ve kalsiyum antagonistleri ile birlikte dikkatli kullanılır Rifampisin, hepatotoksik potansiyeli olan anestezik ilaçlarla (halotan) kullanılırsa karaciğer bozukluklarına yol açabilir. Antasid ilaçların oral kontraseptiflerin etkinliğini azalttığı bildirilmiştir. Hidrokortizon, aynı infüzyon şişesinde tetrasiklinler, kanamisin ve kloramfenikolle çökme yapar. Beta adrenerjik reseptör blokörü ilaçlar, insulin ve oral antidiabetiklerin etkilerini artırır. Metadon, karbamazepin'in serum düzeyini arttırarak toksik etkilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Hidantoin, pirimidon, barbitüratlar, karbamazepin gibi antiepileptik ilaçlar, oral kontraseptif alan kadınlarda ara kanamalarına ve gebeliğe neden olabilirler. Antihistaminik ilaçların ve barbitüratların meydana getirdikleri SSS depresyonunda artış görülür. SSS üzerine olan depresif etkide artış olabilir. Trisiklik antidepresanlarla birlikte anti-kolinerjik ilaçların kullanılması, aditif antikolinerjik etkilerin ortaya çıkmasına neden olur. Benzatropin, biperiden, sikrimin, etopropazin, prosiklidin, triheksifenidil ve profenamid gibi antikolinerjik parkinson ilaçları, klorpromazinin oluşturduğu tardif diskineziyi artırırlar.

2 Doküman No: POL.LS.07 Rev. No:00 Rev. Tarihi:00 Yürürlük Tarihi: Sayfa: 2 / 6 Antineoplastikler-Kortikosteroid Kortikosteroidler, metotreksatın toksisitesini arttırabilir Asetazolamid-Amfetamin Asetazolamid amfetaminin etkisinin arttırır. Asetazolamid-Aspirin Birlikte kullanıldığında şiddetli asidoz oluşabilir., Asetazolamid-Barbitüratlar Asetazolamid, Barbitüratların uyku süresinde artma görülür. Asetazolamid-Trisiklik antidepresan Asetazolamid, Trisiklik antidepresanların SSS üzerine olan etkileri şiddetlenir. Aspirin- Klorpropamidin Klorpropamidin hipogilisemik etkisini arttırır. Barbütüratlar- SSS depresanları üzerine olan depresif etkide artış görülür. Barbütüratlar-Reserpin Reserpin, barbitüratların SSS 'ini deprese edici etkilerini şiddetlendirir. Barbütüratlar-Propranolol Propranolol, barbitüratların akut toksisitesini artırır. Beta blokörler- adrenalin Selektif etkili olmayan beta blokör ilaçlar (propranolol)kullananlara adrenalin verilmesi kan basıncının artmasına ve brakardiye yol açar. Digital-Rauvvolfia alkoloid Rauwolfia alkoloidlari digitalin aritmik etkisini arttırır. Digital-Propantelin Digital(digoksi) kullanan hastalarda propantelin kullanılması toksik belirtilere yol açabilmektedir. Diklofenak-Lityum karbonat Diklofenak,lityum kan konsatrasyonunu arttırır. Dipiridamol-Heparin Dipiridamol trombositlerin adhesyonunu inhibe ettiğinden heparinize hastalarda kanama riskini artırabilir. Disopiramid- Antiaritmikler Antiaritmik bir ilaç olan disopiramid'in antikolinerjik etkileride olduğundan aditif bir etkileşme söz konusudur. Dopamin-MAO inhibitörleri Dopamin-MAO inhibitörlerinin toksik etkiler ortaya çıkabilir. Eritromisin-Glukokortikoidler Eritromisin glukokortikoidlerin eliminasyonunu yavaşlatarak kan konsantrasyonunu yükseltebilir. Eritromisin-Teofilin Eritromisin teofilinin toksik etkilerini arttırır. Eter-Aminoglikozitler Eter, siklopropan,halotan,metoksifluran ve azot protoksit gibi inhalasyon anestezikleri, aminoglikozit antibiyotiklerle (neomisin,kanamisin,gentamisin, streptomisin)birlikte kullanılırsa solunum depresyonu ve nöromüsküler blok şiddetlenir). Fenitoin-Barbitürat Barbitüratlar fenitoin'in serum düzeyini değiştirebilirler. Fenotiazin Türevleri- nöroleptikler Meperidin,metadon,fentanil,anileridin,hidrokodon,levorfenol,hidromorfon,morfin,kodein,oksikodon ve oksimorfon gibi narkotik analjezikler fenotiazin gurubu nöroleptiklerle(klorpromazin, prometazin,propiyomazinin)birlikte kullanılırsa solunum depresyonunda a Fenotiazinler-Trisillik antidepresan Fenotiyazinler-Barbitürat Trisillik antidepresanlarla fenotiyazin grubu nöroleptiklerr birlikte kullanılırsa her iki grup ilacın da serum düzeyleri yükselir. Fenotiyazin grubu nöroleptikler barbitüratların SSS üzerine olan depresif etkisini artırabilirler.

3 Doküman No: POL.LS.07 Rev. No:00 Rev. Tarihi:00 Yürürlük Tarihi: Sayfa: 3 / 6 Kloramfenikol-Barbitüratlar Klorpromazin-İnsulin Klortiazid-Allopurinol Klortiazid-Digital Klortiazid-Karbenoksolon Klortiazid-Klorpropamid Klortiazid-Lityum karbonat Klortiazid-Probenesid Klortiazid-Tübokürarin Klortiyazid-Digitalik Kortikosteroidler-Sülfonilüre Kortikosteroidler-Digitalik Ksantin türevleri- Teofilin türevleri Lidokain-Barbitüratlar Lidokain-Benzodiazepinler Lidokain-Beta blokörler Linkozaminler-Nöromüsküler blokörler Lidokain -barbitüratlar Lokal Anestezikler-Nöromüsküler Blokörleri MAO İnhibitörleri- trisiklik antidepresanlar MAO İnhibitörleri-barbitürat MAO İnhibitörleri- meperidin MAO İnhibitörleri-Oral antidiabetik MAO İnhibitörleri-sempatomimetik Kloramfenikol barbitüratların SSS üzerine olan depresif etkilerini arttırır. İnsulin ile birlikte kullanılması diyabetli hastalarda hipergilisemi yapabilir. Önemli alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Potasyum kaybına neden olan diğer diüretikler gibi klortiazid de digitallerin kardiotoksisitesini arttırır Hipokalemi oluşabilir. Hiponatremik ve hipokalemik aditif etkileşme meydana gelebilir Lityumun nörotoksik ve kardiyotoksik etkilerinde artma olur Ürik asit retansiyonu görülür. Aşırı hipokalemi sonucu nöromüsküler blokaj artar Digitaliklerin miyokard üzerine olan toksik etkilerini artırırlar. Sülfonilüre türevlerinin etkisini arttırır Digitaliklerin kalp üzerine olan toksik etkilerini artırırlar. Teofilin ve türevleriyle birlikte sempetomimetik ilaçların kullanılması toksik etkilerin artmasına neden olur. Solunum depresyonunda artış olabilir Lidokainin SSS üzerine olan toksik etkilerinde artış görülür Lidokainin biyolojik yarılanma ömründe uzama oluşabilir Linkozaminler nöromüsküler ilaçların etkinliğini arttırabilir Lidokain'in, barbitüratların solunum depresyonu yapan etkisini artırdığı deneysel olarak gösterilmiştir. Lidokain,prokain,mepivakain,prilokain ile birlikte depolarizasyonsuz ve depolarizasyonlu nöromüsküler blok yapan ilaçların birlikte kullanılması Amitriptilin ve desipramin gibi trisiklik antidepresanlarla MAO inhibitörlerinin birlikte kullanılması sonucu kardiyovasküler düzensizlikler, eksitasyon, rijidite, hipereksi gibi şiddetli toksik etkiler ortaya çıktığı bildirilmiştir. Deneysel olarak MAO İnhibitörleri hayvanlarda barbitüratların etkisini artırır. Pargilin, iproniazid, izoniazid ve tramilspromin gibi MAO inhibitörleri meperidinle birlikte alınırsa aşırı SSS depresyonu,koma ve ölüm meydana gelebilir Oral antidiabetiklerin etkisini artırır. Direkt ve indirekt etkili sempatomimetiklerle birlikte kullanılırsa hipertansif kriz oluşturabilirler.

4 Doküman No: POL.LS.07 Rev. No:00 Rev. Tarihi:00 Yürürlük Tarihi: Sayfa: 4/ 6 MAO İnhibitörleri- İnsulin Meperidin- pargilin-tranilspromin MAO İnhibitörleri- Metildopa Metildopa-Lityum karbonat Metildopa-Metotrimeprazin Metoklopramid-Nöroleptikler Metotreksat-alkol Metotreksat-Aspirin Metotreksat-PABA Metotreksat-Probenesid Metotreksat-Sitarabin Metotreksat-Sülfizoksazol Naproksen-Oral antikoagulanlar Narkotik Analjezikler- Klorpromazin ve meperidin Nitroprussid-Ganglioplejikler Oral Antidiabetikler- Androjen İlaçlar Oral Antikoagulanlar-Metadon Oral Antikoagulanlar-Testosteron Oral Antikoagulanlar-Sülfonilüre Oral Antikoagulanlar- Oral Kontraseptifler Oral Antikoagulanlar- Tiroit Hormonu İnsulin kullanan hastalara MAO inhibitörleri verilmesi hipoglisemi belirtilerini arttırır. MAO inhibitörlerinden pargilin ve tranilspromin'in meperidinle birlikte kullanılması, hiperpireksi, eksitasyon, rijidite,ciltte kızarıklık, terleme,konfüzyon,hipotansiyon ve solunum depresyonu gibi şiddetli belirtilere neden olabilir. Fenelzin, isokarboksazid, pargilin ve tranilspromin MAO inhibitörleriyle birlikte metildopa kullanılması anteriyel kan basıncında şiddetli artışa neden olur. Metildopa, lityum karbonatın serum düzeyini artırarak toksik belirtilerin ortaya çıkmasına yol açar. metildopanın antihipertansif etkisi artar Ekstrapiramidal etkilerde şiddetlenme görülür^ Alkol metotreksatın hepatotoksik etkisini artırır. Aspirin, metotreksatın serum düzeyini artırır. PABA, metotreksatın toksisitesini artırır. Probenesid, metotreksatın toksisitesini artırır. Sterabin,metotreksatın etkisinde artma yapar. Sülfizoksazol, metotreksatın serum düzeyini artırır. Kumarin gurubu antikuagülanların etkisi naproksen tarafından arttırılır Klorpromazin ve meperidin morfin, fentanil, hidromorfon ve oksimorfon'un solunum depresyonu oluşturucu etkisini arttırır. Nitroprussidin hipotansif etkisini arttırırlar Androjen ilaçlar,oral antidiabetiklerin etkisini arttırırlar. Metadonla birlikte varfarin kullanılması sonucu şiddetli hipoprotrombinemi ve kanama ortaya çıkabilir Testosteron ve türevleri oral antikuagülanların etkisini arttırabilir. Sülfonilüre türevi oral antidiabetiklerin etkisini arttırırlar Oral kontraseptifler, oral antikoagulanların etkinliğini değiştirebilirler Kortikosteroidler, dikumarolün etkisini değiştirebilir. Tiroid hormonu içeren türevler, oral antikoagülanların hipoprotrombinemik etkisini arttırır.

5 Doküman No: POL.LS.07 Rev. No:00 Rev. Tarihi:00 Yürürlük Tarihi: Sayfa: 5/ 6 Reserpin-Digital Reserpin-Kinidin Reserpin-MAO inhibitörleri Reserpin-Metotrimeprazin Rifampin- İsoniasid Salisilatlar-Alkol Parasetamol-Alkol Parasetamol-Aminopirin yada Antipirin Parasetamol-Barbituratlar Parasetamol-Kodein Parasetamol-Metoklopramid Penisilin-Eritromisin Penisilin-Kontraseptifler Penisilinler-Aspirin Penisilin-Probenisid Piperazin-Klorpromazin Polipeptid antibiyotikler(kolismetat)-aminoglikozitle Prokain-Ekotiyofat Propranolol-Oral antidiabetik Propranolol- İnsulin Reserpin-İmipramin/Desipramin Reserpin-Barbitürat Reserpin-Fenotiyazin Reserpin-Digitalik Aspirin,baktrim,allupurinol,anabolik steroidler,simetidin,klofibrat,sülfonamidler,oksifenbutazon ve tiroid hormonu içeren ilaçlar oral antikoagülanların etkisini arttırırlar Kronik alkolizm,parasetamolun neden olduğu karaciğer nekrozun oluşumunu arttırır Aminopirin parasetamolün hepatotoksik ve nefrotoksik etkilerini arttırır. Barbüratlarla birlikte parasetamol kullanılması hepatotoksik etkinin şiddetlenmesine yol açabilir Kodein, parasetamolun hepatotoksik ve nefrototoksik etkilerini arttırabilir Metoklopramid(dopamin antagonisti) parasetamolün sindirim kanalında absorbsiyonunu arttırarak serum düzeyini yükseltir Antibakteriyel etkide sinerjizma olur Kontraseptif etkinlik azalabilir Penisilinin biyolojik yarı ömrü uzar serum düzeyi yükselir Penisilinin kan konsantrasyonunun artmasına yol açabilir Piperazin alan hastalara klorpromazin verilmesiyle konvilsiyon oluşabilir. Birlikte verildiğinde nöromüsküler blokaj sonucu solunum güçlüğü görülür Kuvaterner amin içeren bir organofosfat olan ekotiyofatı uzun süre kullananlara prokain verilmesi anaflaktik tipte reaksiyonlara neden olabilir Oral antidiabetiklerin etkisini artırır. İnsulinin etkisini arttırır Reserpinin, imipramin ve desipraminin etkilerini artırdığı gösterilmiştir. Reserpin barbitüratların SSS depresyonu ve kardiyotoksik etkilerini artırır. Fenotiyazinler,reserpinin kan basıncını düşürücü etkisini şiddetlendirirler Digitaliklerin aritmi yapıcı etkisini artırır.

6 Doküman No: POL.LS.07 Rev. No:00 Rev. Tarihi:00 Yürürlük Tarihi: Sayfa: 6/ 6 Reserpin-Alkol Reserpin alanlarda alkol ve diğer SSS depresanlarına karşı duyarlılık artar Reserpin-Barbitüratlar Sülfonamidler-Fenitoin Sülfonamidler-Folik asit Sülfonamidler-Metotreksat Sülfonamidler-Oral antidiyabetikler Sülfonamidler-Paraldehit Sülfonamidler-Sülfinpirazon Sülfonamidler-Tiyopental Tetrasiklin-Furosemit Tetrasiklinler-Metoksifluran Tetrasiklin-oral antikoagülanlar Tiazid Diüretikler- lityum karbonat Tiazidler-Sülfonilüre Triksiklik Antidepresanlar-Tiroit hormonu Trisiklik Antidepresanlar Trisiklik Antidepresanlar Trisiklik Antidepresanlar Verapamil-Betablokerler Verapamil- digital glikozitler Verapamil- Kilidin Verapamil- Vazodilatörler Verapamil- Lityum Verapamil- Refampin Verapamil- Fenobarbital Verapamil- Siklosporinin Verapamil- İmhalasyon anestezikler Hipnotik etkide artış görülür Bazı sülfonamdiler(ko-trimoksazol)fenitoinin kan konsantrasyonunu arttırırlar Sülfonamidler folik asidin antagonisti etkinlikleri nedeniyle özellikle megaloblastik anemi tedavisinde folik asitle birlikte Sülfonamidler metotreksatın plazma proteinine olan bağlanmasını çözerek serum metotreksat konsantrasyonunu arttırırlar Sülfafenazol,tolbutamit ve klorpropamidin hipoglisemik etkisini arttırır Sülfonamidler kristalüri oluşturma potansiyeli paraldehit tarafından arttırılabilir. Sülfinpirazon sulfonamidlerin plazma proteinlerine bağlanmasını azaltarak serum konsantrasyonunun artmasına neden olabilir Sülfizoksazol(gantrisin)tiyopental ile plazma proteinleri düzeyinde kompetitif olarak etkileşir Tetrasiklinlerle birlikte furosemid kullanılması nefrotoksik etkinin artmasına yol açar Metoksifluran anestezi sırasında tetrasiklin verilmesi nefrototksik etkilerinde artış yapabilir tetrasiklinler oral antikoagülanların etkilerini potansiyelize ederler. Klortiazid, bendroflumetiyazid ve hidroflumetiyazid gibi tiazid grubu diüretikler lityum karbonatın nörotoksik ve kardiyotoksik etkilerini artırır. Tiazid gurubu diüretikler, sülfonilüre türevi oral antidiabetiklerin etkisini arttırırlar Troid hormonu ve L-triodotronin, trisiklik antidepresanların etkinliğini arttırır Fenotiyazinlerle trisiklik antidepresanlar birlikte kullanılırsa her iki gurup ilacın da serum düzeylerinde artma meydana gelir. Reserpin ve tirisiklik antidepresanların(imipramin) birlikte kullanılması SSS'nin aşırı uyarımına neden olur Trisillik antidepresan ilaçlarla tedavi gören hastalara sempatomimetik ilaçların verilmesiyle aritmi,hipertansiyon,taşikardi ve bazı nöropatiler meydana gelebilir. Betablokerlerle kalp hızı A-V ileti ve/veya kardiak kontraktilite üzerinde adidif negatif etkilere yol açar. Digitalis, digital glikozitlerin klerensini azaltıp serumdaki seviyelerini yükseltir. Kilidin hipertofik kardiomiyopatisi olan hastalara verapamil kombinasyonuyla verilmemelidir. Vazodilatörler, diüretikler ACE inhibitörü kan basıncını düşürme de adidif etki yapar. Lityum famokinetik ve farmodinamik etkisi vardır. Refampin biyo yararlılığını azaltır. Fenobarbital verapamilin klerensini azaltabilir. Siklosporinin biyo yararlılığını azaltır. İmhalasyon anesteziklerle birlikte vearpamin dikkatli verilmelidir. HAZIRLAYAN KALİTE SİSTEM ONAYI ONAYLAYAN Kalite Yönetim Direktörü Başhekim

İLAÇ İLAÇ ETKİLEŞİM LİSTESİ

İLAÇ İLAÇ ETKİLEŞİM LİSTESİ SAYFA NO 1/15 Alkol-Barbitüratlar Allopurinol-Antineoplastikler Allopurinol-Siklofosfamid Allopurinol- klortiazid Aminoglikozit-Aminoglikozit Aminoglikozit-Dimenhidrinat Aminoglikozit-Eter Aminoglikozit-Heparin

Detaylı

Aurix, aldolanın etkinliğini artırır.

Aurix, aldolanın etkinliğini artırır. Sayfa 1 / 7 Aldolan Mao İnhibitörleri (Aurorix Rb.) Adrenalin - Tiroid Preparatları (Tefor, Propycil) Alkol-Barbitüratlar Allopurinol-Antineoplastikler Allopurinol-Siklofosfamid Allopurinol- klortiazid

Detaylı

İLAÇ -İLAÇ ETKİLEŞİM LİSTESİ

İLAÇ -İLAÇ ETKİLEŞİM LİSTESİ Doküman No: YÖN.LS.21 Yayın Tarihi: 17.05.2013 Revizyon Tarihi: - Revizyon No: 00 Sayfa: 1 / 9 Aldolan Mao İnhibitörleri (Aurorix Rb.) Adrenalin -Tiroid Preparatları (Tefor, Propycil) Alkol-Barbitüratlar

Detaylı

İLAÇ - İLAÇ ETKİLEŞİMİ LİSTESİ

İLAÇ - İLAÇ ETKİLEŞİMİ LİSTESİ İLAÇ - İLAÇ İ Dok.No: İY.LS.02 Y. Tarihi : 01.01.2016 Rev. No-Tarihi : S. No : 1/11 Alkol Barbitüratlarla birlikte alkol alınması SSS'inde depresyonun artması sonucu koma ve ölüme neden olabilir. Allopurinol-Antineoplastikler

Detaylı

YAŞLILIK DÖNEMİNDE KULLANILAN İLAÇLARLA ETKİLEŞMELER

YAŞLILIK DÖNEMİNDE KULLANILAN İLAÇLARLA ETKİLEŞMELER YAŞLILIK DÖNEMİNDE KULLANILAN İLAÇLARLA ETKİLEŞMELER İlaç Etkileşmeleri İlaç etkileşmelerinin temelinde başta farmakokinetik olmak üzere farmako/toksikokinetik ve farmako/toksikodinamik mekanizmalar vardır.

Detaylı

Farmakodinamik Etkileşmeler

Farmakodinamik Etkileşmeler İLAÇ ETKİLEŞMELERİ Bir ilacın diğerinin etkisini kalitatif ve/veya kantitatif bakımdan değiştirmesine ilaç etkileşmesi (veya ilaç-ilaç etkileşmesi) denir. Bir ilaç diğerinin farmakokinetiğini (absorpsiyon,

Detaylı

İlaçların Veriliş Yerleri. Lokal Uygulama Yerleri. Sistemik Uygulama Yerleri. Vücudun İlaçlara Etkisi (Farmakokinetik Etkiler) Absorbsiyon.

İlaçların Veriliş Yerleri. Lokal Uygulama Yerleri. Sistemik Uygulama Yerleri. Vücudun İlaçlara Etkisi (Farmakokinetik Etkiler) Absorbsiyon. İlaçların Veriliş Yerleri Lokal Uygulama Yerleri Sistemik Uygulama Yerleri Vücudun İlaçlara Etkisi (Farmakokinetik Etkiler) Absorbsiyon Dağılım Metabolizma Atılım İlaçların Vücuttaki Etkisi (Farmakodinamik

Detaylı

100. Aşağıdaki ilaçlardan hangisi, bipolar (manik depresif) bozukluğun tedavisinde öncelikli bir seçenek değildir?

100. Aşağıdaki ilaçlardan hangisi, bipolar (manik depresif) bozukluğun tedavisinde öncelikli bir seçenek değildir? 100. Aşağıdaki ilaçlardan hangisi, bipolar (manik depresif) bozukluğun tedavisinde öncelikli bir seçenek değildir? A) Karbamazepin B) Lamotrijin C) Lityum karbonat D) Valproik asit E) Duloksetin Referans:

Detaylı

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ. Amaç. Hastalık, yaralanma ya da cerrahi girişim sonrası ortaya çıkan ağrı ve diğer belirtileri ortadan kaldırmak

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ. Amaç. Hastalık, yaralanma ya da cerrahi girişim sonrası ortaya çıkan ağrı ve diğer belirtileri ortadan kaldırmak İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ İLAÇ İlaç, canlı hücrelerde oluşturduğu etki ile bir hastalığın teşhisini, iyileştirilmesi veya belirtilerinin azaltılması amacıyla tedavisini veya bu hastalıktan korunmayı mümkün kılan,

Detaylı

Etkileşmelerinin Farmakokinetik ve Farmakodinamik Temelleri

Etkileşmelerinin Farmakokinetik ve Farmakodinamik Temelleri İlaç Etkileşmelerinin Farmakokinetik ve Farmakodinamik Temelleri Prof. Dr. Sibel ÜLKER GÖKSEL Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı ABD de ilaç kullanımına ilişkin morbidite ve mortalite

Detaylı

ARİTMİ TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

ARİTMİ TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL ARİTMİ TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL ARİTMİ TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR 1) BRADİKARDİK İLAÇLAR 2) TAŞİKARDİK İLAÇLAR Kalp, kendi kendine uyarı çıkarma ve iletebilme özelliğine

Detaylı

ENDOKRİN SİSTEM İLAÇLARI VE OTOKOİDLER 40/16

ENDOKRİN SİSTEM İLAÇLARI VE OTOKOİDLER 40/16 FARMOKOLOJİ DERS BİLGİ MODÜL ADI SÜRESİ İLAÇLARA GİRİŞ 40/16 OTONOM SİNİR SİSTEMİ İLAÇLARI 40/16 SANTRAL SİNİR SİSTEMİ İLAÇLARI 40/16 DOLAŞIM SİSTEMİ İLAÇLARI 40/16 SOLUNUM SİSTEMİ İLAÇLARI 40/8 SİNDİRİM

Detaylı

Dağılımı belirleyen primer parametre plazma proteinlerine bağlanma oranıdır.

Dağılımı belirleyen primer parametre plazma proteinlerine bağlanma oranıdır. DAĞILIM AŞAMASINI ETKİLEYEN ÖNEMLİ FAKTÖRLER Dağılımı belirleyen primer parametre plazma proteinlerine bağlanma oranıdır. Bu bağlanma en fazla albüminle olur. Bağlanmanın en önemli özelliği nonselektif

Detaylı

ANALJEZİKLERDE ETKİLEŞİM. Dr. Sevil Bavbek İ.T.F. İçhastalıkları ABD, Tıbbi Onkoloji BD İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü

ANALJEZİKLERDE ETKİLEŞİM. Dr. Sevil Bavbek İ.T.F. İçhastalıkları ABD, Tıbbi Onkoloji BD İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü ANALJEZİKLERDE ETKİLEŞİM Dr. Sevil Bavbek İ.T.F. İçhastalıkları ABD, Tıbbi Onkoloji BD İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü ETKİLEŞİMDE PRENSİPLER Farmasötik Farmakokinetik Emilim Dağılım infüzyon sıvılarındakimyasal

Detaylı

Terfenadin veya Astemizol + Ketokonazol

Terfenadin veya Astemizol + Ketokonazol İlaç Etkileşmeleri Terfenadin veya Astemizol + Ketokonazol Farmasötik etkileşme (Geçimsizlik) Vücut dışında: Şelasyon, sorpsiyon, vb Tiyopental + süksinilkolin (aynı enjektörde çökelirler) Beta-laktam

Detaylı

İLAÇ ETKİLEŞMELERİ II

İLAÇ ETKİLEŞMELERİ II İLAÇ ETKİLEŞMELERİ II Kontrendikasyonlarla (KE) ilişkili ve kesin potansiyel riskler: Kesin KE ile indüklenmiş potansiyel risk: ventriküler aritmi- Torsade de Pointe, Hipertansiyon, koroner vazokonstraksiyon,

Detaylı

Laktasyonda güvenli ilaç kullanımı ve laktasyon risk kategorileri

Laktasyonda güvenli ilaç kullanımı ve laktasyon risk kategorileri Laktasyonda güvenli ilaç kullanımı ve laktasyon risk kategorileri Anne sütü Bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar. Her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besin. Her zaman, temiz

Detaylı

81. Aşağıdaki antipsikotik ilaçlardan hangisinin ekstrapiramidal yan etkisi en azdır?

81. Aşağıdaki antipsikotik ilaçlardan hangisinin ekstrapiramidal yan etkisi en azdır? 81. Aşağıdaki antipsikotik ilaçlardan hangisinin ekstrapiramidal yan etkisi en azdır? A) Haloperidol B) Klorpromazin C) Flufenazin D) Tiotiksen E) Klozapin Referans: e-tus İpcucu Serisi Farmakoloji Ders

Detaylı

İlaç Alerjisi. Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı

İlaç Alerjisi. Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı İlaç Alerjisi Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı www.onersuzer.com Konuşma planı İlaç alerjisi için kriterler İlaç alerjisi tipleri Belli tiplerde

Detaylı

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Dr. Ali Ayberk Beşen Başkent Üniversitesi Tıbbi Onkoloji BD Giriş Sitotoksik tedaviler herhangi

Detaylı

Hamilelik Döneminde İlaçların Farmakokinetiği ve Farmakodinamiği

Hamilelik Döneminde İlaçların Farmakokinetiği ve Farmakodinamiği Hamilelik Döneminde İlaçların Farmakokinetiği ve Farmakodinamiği İlaçlar hamilelik esnasında rutin olarak kullanılmaktadır. Kronik hastalığı olan (astım, diyabet, hipertansiyon, epilepsi, depresyon ve

Detaylı

İlaç Allerjisi İle Oluşan Klinik Sendromlar

İlaç Allerjisi İle Oluşan Klinik Sendromlar İlaç Allerjisi İle Oluşan Klinik Sendromlar Hepatik reaksiyonlar Çoğu ilaç kolestatik ya da hepatoselüler karaciğer değişikliklerine neden olur. Paraaminosalisilik asit, sülfonamidler, fenotiazinler karaciğerin

Detaylı

YAŞLILIKTA SIK KULLANILAN İLAÇLARLA ETKİLEŞMELER

YAŞLILIKTA SIK KULLANILAN İLAÇLARLA ETKİLEŞMELER *Prof.Dr. Gönül ŞAHİN *Doç. Dr. Terken BAYDAR *Dr.Ecz. Gözde GİRGİN *H.Ü. Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi YAŞLILIKTA SIK KULLANILAN İLAÇLARLA ETKİLEŞMELER Güvenli ilaç kullanımı;

Detaylı

KANSERDE HORMONAL TEDAVİLERLE İLAÇ ETKİLEŞİMİ. Dr Dilek DİNÇOL

KANSERDE HORMONAL TEDAVİLERLE İLAÇ ETKİLEŞİMİ. Dr Dilek DİNÇOL KANSERDE HORMONAL TEDAVİLERLE İLAÇ ETKİLEŞİMİ Dr Dilek DİNÇOL Mart-2014 Oral İlaçlarda Absorbsiyonu Etkileyen Faktörler Pasajı geciktiren ilaçlar: antikolinerjikler, gangliyon blokörleri, nikotin, morfin,

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ ECZ 405 FARMASÖTİK KİMYA III PAZARTESİ 10:00, 12:00, DERSLİK: Z11

GÜZ DÖNEMİ ECZ 405 FARMASÖTİK KİMYA III PAZARTESİ 10:00, 12:00, DERSLİK: Z11 ECZ 405 FARMASÖTİK KİMYA III PAZARTESİ 10:00, 12:00, DERSLİK: Z11 Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Nesrin GÖKALP-KELEKÇİ Yrd. Doç. Dr. Hanif SHIRINZADEH Yrd. Doç. Dr. Yalçın EROĞLU 1. Hafta Otonom Sinir Sistemine

Detaylı

GRİPİN HOT. Tek Kullanımlık Toz İçeren Poşet. FORMÜL: Her 10 g Gripin Hot Tek Kullanımlık Toz İçeren Poşet, etkin madde olarak;

GRİPİN HOT. Tek Kullanımlık Toz İçeren Poşet. FORMÜL: Her 10 g Gripin Hot Tek Kullanımlık Toz İçeren Poşet, etkin madde olarak; GRİPİN HOT Tek Kullanımlık Toz İçeren Poşet FORMÜL: Her 10 g Gripin Hot Tek Kullanımlık Toz İçeren Poşet, etkin madde olarak; Parasetamol 500 mg, Klorfeniramin maleat 4 mg, Psödoefedrin HCI 60 mg, boyar

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI İNSUPRİD 2 mg Tablet. 2. BİLEŞİM Etkin madde:

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI İNSUPRİD 2 mg Tablet. 2. BİLEŞİM Etkin madde: ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI İNSUPRİD 2 mg Tablet 2. BİLEŞİM Etkin madde: Glimepirid 2.00 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR Kan şekeri düzeylerinin tek başına diyet, fiziksel egzersiz ve kilo kaybı ile yeterince

Detaylı

TYLOL COLD ŞURUP 2-11 Yaş arası çocuklar için

TYLOL COLD ŞURUP 2-11 Yaş arası çocuklar için TYLOL COLD ŞURUP 2-11 Yaş arası çocuklar için FORMÜL: Tylol Cold şurup, bir ölçekte (5 ml'de) etken madde olarak; - Parasetamol 160 mg - Klorfeniramin Maleat 1 mg - Dekstrometorfan HBr 5 mg - Psödoefedrin

Detaylı

GRİBEX HOT PEDİATRİK

GRİBEX HOT PEDİATRİK GRİBEX HOT PEDİATRİK Tek Kullanımlık Toz İçeren Poşet FORMÜL: Her 10 g Gribex Hot Pediatrik Tek Kullanımlık Toz İçeren Poşet; Parasetamol... 250 mg Klorfeniramin maleat... 2 mg Psödoefedrin HCI... 30 mg

Detaylı

TENOX KAPSÜL. FORMÜLÜ : Her kapsül 20 mg Tenoksikam içerir. Kapsül boyası olarak; Titanyum dioksit ve Tartrazin kullanılmıştır.

TENOX KAPSÜL. FORMÜLÜ : Her kapsül 20 mg Tenoksikam içerir. Kapsül boyası olarak; Titanyum dioksit ve Tartrazin kullanılmıştır. TENOX KAPSÜL FORMÜLÜ : Her kapsül 20 mg Tenoksikam içerir. Kapsül boyası olarak; Titanyum dioksit ve Tartrazin kullanılmıştır. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ : Farmakodinamik Özellikleri Tenoksikam kuvvetli

Detaylı

ANTİDEPRESAN ve ANTİMANİK İLAÇLAR

ANTİDEPRESAN ve ANTİMANİK İLAÇLAR ANTİDEPRESAN ve ANTİMANİK İLAÇLAR Affektif (duygu-durum) hastalıklar ve manik-depresif (bipolar) hastalık durumunda kullanılan ilaçlardır. Etkilerini; SSS deki monoaminlerin (mediyatör görevli olanlar)

Detaylı

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI GRİPİN kapsül Ağızdan alınır. Etkin maddeler: Her bir kapsül; etkin madde olarak 250 mg Parasetamol ve 15 mg Kafein içermektedir. Yardımcı maddeler: Mısır nişastası, Magnezyum Stearat,

Detaylı

NAPROSYN EC 250 mg. TABLET

NAPROSYN EC 250 mg. TABLET NAPROSYN EC 250 mg. TABLET FORMÜLÜ : Bir enterik tablet, 250 mg. Naproksen içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ : Farmakodinamik Özellikler : Naproksen antiromatizmal, antienflamatuar ve antipiretik etkiye

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI LİMENDA Vajinal Ovül. 2. BİLEŞİM Etkin madde: 1 vajinal ovül için; Mikonazol nitrat

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI LİMENDA Vajinal Ovül. 2. BİLEŞİM Etkin madde: 1 vajinal ovül için; Mikonazol nitrat ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI LİMENDA Vajinal Ovül 2. BİLEŞİM Etkin madde: 1 vajinal ovül için; Metronidazol Mikonazol nitrat 750 mg 200 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR Candida albicans ın oluşturduğu kandidal

Detaylı

Dolaşım sistemi, vücudumuzda önemli işlevlere sahiptir. Organizmanın gereksinim duyduğu maddeler, dolaşım sistemi aracılığıyla iletilir.

Dolaşım sistemi, vücudumuzda önemli işlevlere sahiptir. Organizmanın gereksinim duyduğu maddeler, dolaşım sistemi aracılığıyla iletilir. Dolaşım sistemi, vücudumuzda önemli işlevlere sahiptir. Organizmanın gereksinim duyduğu maddeler, dolaşım sistemi aracılığıyla iletilir. Bu nedenle dolaşım sistemi hastalıkları diğer doku ve organları

Detaylı

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI Gebelikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler Sodyum ve su retansiyonu Sistemik kan basıncında azalma Böbrek boyutunda artma ve toplayıcı sistemde dilatasyon Böbrek kan

Detaylı

İNHALASYON ANESTEZİKLERİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

İNHALASYON ANESTEZİKLERİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN İNHALASYON ANESTEZİKLERİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN ANESTEZİ DERİNLİĞİ VE MİNİMUM ALVEOLAR KONSANTRASYON Minimum alveoler konsantrasyon (MAC) : 1 atmosfer basınç altında ağrılı bir stimulusa karşı oluşan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CALCINAT 30 mg/10 ml Enjeksiyonluk Çözelti Damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. CALCINAT 30 mg/10 ml Enjeksiyonluk Çözelti Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI CALCINAT 30 mg/10 ml Enjeksiyonluk Çözelti Damar içine uygulanır. Etkin madde: 10 ml çözelti 30 mg folinik aside eşdeğer 32.41 mg kalsiyum folinat içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum klorür,

Detaylı

Toksisiteye Etki Eden Faktörler

Toksisiteye Etki Eden Faktörler Toksisiteye Etki Eden Faktörler Toksik etki (toksisite) Tüm ksenobiyotiklerin biyolojik sistemlerde oluşturdukları zararlı etki. 2 Kimyasal Madde ile İlgili Faktörler Bir kimyasal maddenin metabolizmasında

Detaylı

Farmakokinetik özellikler Trimetobenzamid hidroklorürün etkinliği oral yoldan alındıktan 10-40 dakika sonra başlar ve yaklaşık 3-4 saat devam eder.

Farmakokinetik özellikler Trimetobenzamid hidroklorürün etkinliği oral yoldan alındıktan 10-40 dakika sonra başlar ve yaklaşık 3-4 saat devam eder. Emedur Draje FORMÜLÜ Bir drajede: Trimetobenzamid HCl 200 mg (Şeker, kinolin sarısı, indigo karmin ve titan dioksit içerir.) FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Farmakodinamik özellikler Trimetobenzamid hidroklorür,

Detaylı

ANTİEPİLEPTİK İLAÇLAR. Prof.Dr.A.Tanju ÖZÇELİKAY

ANTİEPİLEPTİK İLAÇLAR. Prof.Dr.A.Tanju ÖZÇELİKAY ANTİEPİLEPTİK İLAÇLAR Prof.Dr.A.Tanju ÖZÇELİKAY Epilepsi: Beynin elektriksel fonksiyonundaki değişimler sonucu, Ani olarak başlayan, kısa süren ve kendiliğinden geçen, genellikle bilinç kaybına neden olan

Detaylı

TOKSİDROMLAR. Dr. Hasan KILIÇ Malatya Devlet Hastanesi. 18. Acil Tıp Sempozyumu, Klinik Toksikoloji Kahramanmaraş, 2015

TOKSİDROMLAR. Dr. Hasan KILIÇ Malatya Devlet Hastanesi. 18. Acil Tıp Sempozyumu, Klinik Toksikoloji Kahramanmaraş, 2015 TOKSİDROMLAR Dr. Hasan KILIÇ Malatya Devlet Hastanesi 18. Acil Tıp Sempozyumu, Klinik Toksikoloji Kahramanmaraş, 2015 Toksidrom tanım Toksidrom (=toksik sendrom) kelimesi, zehirlenmelerde tanı ve ayırıcı

Detaylı

PARASİNUS TABLET. Parasetamol ------------------------- Psödoefedrin HCI ------------------

PARASİNUS TABLET. Parasetamol ------------------------- Psödoefedrin HCI ------------------ PARASİNUS TABLET FORMÜLÜ : Beher tablet; Parasetamol ------------------------- Psödoefedrin HCI ------------------ 500 mg 30 mg içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Farmakodinamik Özellikleri: Parasinus Tablet,

Detaylı

İlaçların nefrotoksik etkileri ve böbrek hastalıklarında ilaç kullanımı

İlaçların nefrotoksik etkileri ve böbrek hastalıklarında ilaç kullanımı İlaçların nefrotoksik etkileri ve böbrek hastalıklarında ilaç kullanımı Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ab.D. osuzer@istanbul.edu.tr www.onersuzer.com 1

Detaylı

İLAÇ ETKİNLİĞİ DİYETLE NASIL DÜZENLENİR? Doç. Dr. Aslı AKYOL MUTLU Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

İLAÇ ETKİNLİĞİ DİYETLE NASIL DÜZENLENİR? Doç. Dr. Aslı AKYOL MUTLU Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü İLAÇ ETKİNLİĞİ DİYETLE NASIL DÜZENLENİR? Doç. Dr. Aslı AKYOL MUTLU Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü İDEAL FARMAKOLOJİK TEDAVİ * Etkilerin spesifik olması * Aynı düzeyde öngörülebilir

Detaylı

BİTKİSEL İLAÇ ZEHİRLENMESİ

BİTKİSEL İLAÇ ZEHİRLENMESİ BİTKİSEL İLAÇ ZEHİRLENMESİ Yard. Doç.Dr. Nil Hocaoğlu Aksay Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı 28.04.2010 Olgu Sunumu 61 yaşındaki kadın hasta, Acil servise, ajitasyon,

Detaylı

CONTRAMAL RETARD 100 mg TABLET PROSPEKTÜS

CONTRAMAL RETARD 100 mg TABLET PROSPEKTÜS PROSPEKTÜS FORMÜLÜ : Contramal Retard 100 mg Tablet; 100 mg tramadol hidroklorür ve boyar madde olarak titanyum dioksit (E 171) içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ : Farmakodinamik Özellikleri : Contramal

Detaylı

PSİKOTROP İLAÇLAR. Prof. Dr. Ender YARSAN. A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

PSİKOTROP İLAÇLAR. Prof. Dr. Ender YARSAN. A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PSİKOTROP İLAÇLAR Prof. Dr. Ender YARSAN A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Davranış ve psişik bozukluklarda etkili Bazıları hayvanlarda da kullanılır Uyarıcı

Detaylı

Ölüm Sonrası Adli Olgularda İlaç/Maddelere Analitik Yaklaşım

Ölüm Sonrası Adli Olgularda İlaç/Maddelere Analitik Yaklaşım Ölüm Sonrası Adli Olgularda İlaç/Maddelere Analitik Yaklaşım Ayşe Pınar Yamantürk Çelik Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı İstanbul Tıp Fakültesi İstanbul Üniversitesi 21. Ulusal Farmakoloji Kongresi, Osmangazi

Detaylı

Desyrel Tablet 100 mg

Desyrel Tablet 100 mg FORMÜLÜ Bir tablet, 100 mg trazodon HCl içerir. Desyrel Tablet 100 mg FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Farmakodinamik özellikleri Trazodon, anksiyete ve uyku bozukluklarının eşlik ettiği depresyon gibi depresif

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1- BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DİFİLİN 400 mg Supozituar

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1- BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DİFİLİN 400 mg Supozituar KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1- BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DİFİLİN 400 mg Supozituar 2- KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ Her bir supozituar; 400 mg Dihidroksipropilteofilin içermektedir. Yardımcı maddeler için, Bkz.

Detaylı

Bu Kullanma Talimatında:

Bu Kullanma Talimatında: KULLANMA TALİMATI GASVİN Likit Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 10 ml de; Sodyum Aljinat 500.0 mg Sodyum Bikarbonat 267.0 mg Kalsiyum Karbonat 160.0 mg Yardımcı madde(ler): Karbomer 974 P, Sodyum

Detaylı

(0.25 mg Adrenalin baz + % 10. eksez doza ekivalan miktar) Sodyum metabisülfit 0.1 mg. Enjeksiyonluk su y.m.

(0.25 mg Adrenalin baz + % 10. eksez doza ekivalan miktar) Sodyum metabisülfit 0.1 mg. Enjeksiyonluk su y.m. ADRENALİN 1/4 mg / 1 ml AMPUL FORMÜLÜ Bir ampul, 1 ml de : Adrenalin bitartarat 0.495 mg (0.25 mg Adrenalin baz + % 10 eksez doza ekivalan miktar) Sodyum klorür 8.60 mg Sodyum metabisülfit 0.1 mg Enjeksiyonluk

Detaylı

DEPRENİL 50 mg 30 Tablet

DEPRENİL 50 mg 30 Tablet DEPRENİL 50 mg 30 Tablet Depresyon, depresyona bağlı yeme ve uyku bozuklukları, bipolar hastalığın depresyon fazı, migren FORMÜLÜ Her bir Deprenil tablet 50 mg opipramol dihidroklorür içerir. FARMAKOLOJĠK

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. EMOJECT 10 mg/2 ml IM/IV enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Kas içine ya da damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. EMOJECT 10 mg/2 ml IM/IV enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Kas içine ya da damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI EMOJECT 10 mg/2 ml IM/IV enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Kas içine ya da damar içine uygulanır. Steril-Apirojen Etkin madde : Her bir ampul (2 ml) 10 mg Metoklopramid hidroklorür içerir.

Detaylı

Emedur Suppozituar 100 mg

Emedur Suppozituar 100 mg Emedur Suppozituar 100 mg FORMÜLÜ Bir suppozituarda: Trimetobenzamid HCl 100 mg Benzokain 20 mg FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Farmakodinamik Özellikler Trimetobenzamid hidroklorür, yapısal olarak etanolamin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PK-MERZ i.v. İnfüzyon Çözeltisi Toplardamar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. PK-MERZ i.v. İnfüzyon Çözeltisi Toplardamar içine uygulanır. PK-MERZ i.v. İnfüzyon Çözeltisi Toplardamar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 200 mg Amantadin sülfat Yardımcı maddeler: Sodyum klorür ve enjeksiyonluk su Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

İLAÇLARIN NEFROTOKSİK ETKİLERİ BÖBREK HASTALIKLARINDA İLAÇ KULLANIMI

İLAÇLARIN NEFROTOKSİK ETKİLERİ BÖBREK HASTALIKLARINDA İLAÇ KULLANIMI İLAÇLARIN NEFROTOKSİK ETKİLERİ BÖBREK HASTALIKLARINDA İLAÇ KULLANIMI Dr. Mürvet YILMAZ BAKIRKÖY DR. SADİ KONUK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ vücut homeostazının korunmasında sıvı ve elektrolit dengesinde

Detaylı

KULLANMA T A L İ M A T I. ATRASYL 25 mg/2.5 ml i.v. enjeksiyon ve infüzyon için çözelti içeren ampul Damar içine uygulanır.

KULLANMA T A L İ M A T I. ATRASYL 25 mg/2.5 ml i.v. enjeksiyon ve infüzyon için çözelti içeren ampul Damar içine uygulanır. KULLANMA T A L İ M A T I ATRASYL 25 mg/2.5 ml i.v. enjeksiyon ve infüzyon için çözelti içeren ampul Damar içine uygulanır. Etkin madde: 25 mg atrakuryum besilat içerir. Yardımcı maddeler: ph ayarı için

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Her bir tablet 2 mg Doxazosin base a eşdeğer Doxazosin mesylate içermektedir.

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Her bir tablet 2 mg Doxazosin base a eşdeğer Doxazosin mesylate içermektedir. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI KARDOZİN 2 MG TABLET KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Her bir tablet 2 mg Doxazosin base a eşdeğer Doxazosin mesylate içermektedir. Yardımcı maddeler için,

Detaylı

Teşekkürlerimi Sunuyorum

Teşekkürlerimi Sunuyorum Sempozyum Başkanları Prof. Dr. Başar CANDER Doç. Dr. Yunsur ÇEVİK Sempozyum Genel Sekreterleri Uz. Dr. Seda DAĞAR Yrd. Doç. Dr. Afşin Emre KAYIPMAZ Uz. Dr. Mustafa EKİCİ Teşekkürlerimi Sunuyorum 1 Onur

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 300 mg parasetamol, 150 mg propifenazon, 50 mg kafein

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 300 mg parasetamol, 150 mg propifenazon, 50 mg kafein KULLANMA TALİMATI ALJİL Tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: 300 mg parasetamol, 150 mg propifenazon, 50 mg kafein Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selüloz, mısır nişastası, aerosil 200, magnezyum

Detaylı

A-FERĐN PLUS PEDĐATRĐK ŞURUP. FORMÜLÜ: Her 1 ölçekte (5 ml'de);

A-FERĐN PLUS PEDĐATRĐK ŞURUP. FORMÜLÜ: Her 1 ölçekte (5 ml'de); A-FERĐN PLUS PEDĐATRĐK ŞURUP FORMÜLÜ: Her 1 ölçekte (5 ml'de); Parasetamol Klorfeniramin maleat Psödoefedrin HCl 160 mg 1 mg 15 mg (Boyar madde: Karamel; Koruyucu: Metil paraben, propil paraben; Tatlandırıcı:

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FARMAKOLOJİ ANA BİLİM DALI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FARMAKOLOJİ ANA BİLİM DALI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FARMAKOLOJİ ANA BİLİM DALI SGK YA FATURA EDİLEN VE KARDİYOVASKÜLER HASTALIK TANISI KONMUŞ REÇETELERDE 2008 YILI MEVSİMSEL PROFİL OLARAK KARDİYOVASKÜLER

Detaylı

ÇOCUKLUK ÇAĞI ZEHİRLENMELERİ. Dr.Nalan METİN AKSU HÜTF Acil Tıp AD

ÇOCUKLUK ÇAĞI ZEHİRLENMELERİ. Dr.Nalan METİN AKSU HÜTF Acil Tıp AD ÇOCUKLUK ÇAĞI ZEHİRLENMELERİ Dr.Nalan METİN AKSU HÜTF Acil Tıp AD ZEHİRLENMELER Ulusal Zehir Merkezine bildirilen beş yıllık 78679 zehirlenme vakasının 44444 (%56) ü çocukluk çağı zehirlenmeleri (2006)

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. 4. KONTRENDİKASYONLAR Naproksen sodyuma aşırı duyarlı olduğu bilinen hastalarda NAPROFF FORTE kontrendikedir.

ÜRÜN BİLGİSİ. 4. KONTRENDİKASYONLAR Naproksen sodyuma aşırı duyarlı olduğu bilinen hastalarda NAPROFF FORTE kontrendikedir. 1. ÜRÜN ADI NAPROFF FORTE 550 mg Film Tablet ÜRÜN BİLGİSİ 2. BİLEŞİM Etkin madde: Naproksen sodyum 550 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR Osteoartrit, romatoid artrit ve ankilozan spondilit belirti ve bulgularının

Detaylı

Farmakoloji bilgileri kullanılarak farmakoloji dışında yanıtlanabilecek olan toplam soru sayısı: 8

Farmakoloji bilgileri kullanılarak farmakoloji dışında yanıtlanabilecek olan toplam soru sayısı: 8 Soruların konulara göre dağılımı: Otonom Sinir Sistemi : 5 Santral Sinir Sistemi : 5 Genel Farmakoloji: 2 Kardiyovaskuler sistem: 3 Otakoid: 2 Endokrin sistem: 2 Antiviral ilaçlar: 1 Konu dağılımı daha

Detaylı

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK ARİTMİLERE YAKLAŞIM

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK ARİTMİLERE YAKLAŞIM YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK ARİTMİLERE YAKLAŞIM Doç. Dr. Ali Serdar Fak Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Şubat 2009 Konu akışı Yoğun bakım hastalarında aritmi sıklığı ve çeşitleri

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her tablet 550 mg Naproksen sodyum ve 30 mg kodein fosfat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her tablet 550 mg Naproksen sodyum ve 30 mg kodein fosfat içerir. KULLANMA TALİMATI APRANAX PLUS film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her tablet 550 mg Naproksen sodyum ve 30 mg kodein fosfat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mikrokristalin selüloz, krospovidon

Detaylı

Sık Rastlanan Ciddi İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Sık Rastlanan Ciddi İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ Sık Rastlanan Ciddi İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ Dr. Şule GÖK Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji AbD İlaç etkileşimlerini akılda tutmak neredeyse imkansız! Elektronik medikal kayıtlar Sofistike bilgisayar

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI NORMATİN %0,5 Göz Damlası. 2. BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 ml de;

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI NORMATİN %0,5 Göz Damlası. 2. BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 ml de; ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI NORMATİN %0,5 Göz Damlası 2. BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 ml de; Timolol 5 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR Yüksek göz içi basıncı (oküler hipertansiyon) Glokom (kronik açık açılı glokomu)

Detaylı

KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI DİYABET

KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI DİYABET KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI DİYABET KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLULARI DIABETES MELLITUS Diabetes mellitus, direkt olarak insülin direnci, yetersiz insülin salımı veya aşırı glukagon salımı

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde endikedir.

ÜRÜN BİLGİSİ. 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde endikedir. ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI ALZAMED 5 mg Film Tablet 2. BİLEŞİM Etkin madde: Donepezil hidroklorür 5 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI EPLEDAY 50 mg film kaplı tablet Ağız yolu ile alınır. Etkin madde: Her bir film kaplı tablet 50 mg eplerenon içerir. Yardımcı madde: Laktoz DC, avisel ph 102, Ac-Di-Sol, sodyum lauril

Detaylı

K U L L A N M A T A L İ M A T I

K U L L A N M A T A L İ M A T I K U L L A N M A T A L İ M A T I TRACRİUM TM 50 mg steril ampul i.v. Damar içine uygulanır. Etkin madde: 50 mg atrakuryum besilat içerir. Yardımcı maddeler: ph ayarı için benzen sülfonik asit çözeltisi,

Detaylı

Bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KOMBEVİT-C draje Ağız yolu ile uygulama içindir. Etkin madde: 15 mg Tiamin mononitrat (Vitamin Bı), 15 mg Riboflavin (Vitamin B2), 10 mg Piridoksin hidroklorür (Vitamin B6), 50 mg Niyasinamid, 25 mg Kalsiyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. INDOCOLIR %0.1 göz damlası Göze uygulanır. Etkin madde: 5 ml damla 5 mg indometasin içerir.

KULLANMA TALİMATI. INDOCOLIR %0.1 göz damlası Göze uygulanır. Etkin madde: 5 ml damla 5 mg indometasin içerir. INDOCOLIR %0.1 göz damlası Göze uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 5 ml damla 5 mg indometasin içerir. Yardımcı maddeler: Tiyomersal, Arginin, Hidroksipropil-β-siklodekstrin, yeter miktarda hidroklorik

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CALPOL TM Süspansiyon 120 mg/5ml "Bebek ve çocuklar için" Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. CALPOL TM Süspansiyon 120 mg/5ml Bebek ve çocuklar için Ağızdan alınır. CALPOL TM Süspansiyon 120 mg/5ml "Bebek ve çocuklar için" Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Bir ölçek (5 ml), 120 mg parasetamol içerir. Yardımcı maddeler: Sorbitol (E420), çilek aroması,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DİGOXİN-SANDOZ 0,5mg/2mL i.v. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. DİGOXİN-SANDOZ 0,5mg/2mL i.v. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI DİGOXİN-SANDOZ 0,5mg/2mL i.v. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Damar içine uygulanır. Etkin madde: 1 steril ampul (2 ml) 0.50 mg digoksin içerir. Yardımcı maddeler: Sitrik asit anhidr,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin maddeler: Balık yağı (Omega 3) ve Kırmızı Pirinç Mayası Ekstresi (% 1.5 Monakolin K )

KULLANMA TALİMATI. Etkin maddeler: Balık yağı (Omega 3) ve Kırmızı Pirinç Mayası Ekstresi (% 1.5 Monakolin K ) KULLANMA TALİMATI OMEGUARD Yumuşak Jelatin Kapsül Ağızdan alınır. Etkin maddeler: Balık yağı (Omega 3) ve Kırmızı Pirinç Mayası Ekstresi (% 1.5 Monakolin K ) Yardımcı maddeler: Askorbik asit, Sıvı Vitamin

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. BACTAMED 500 mg/250 mg İ.M. Enjeksiyonluk Toz İçeren Flakon

ÜRÜN BİLGİSİ. BACTAMED 500 mg/250 mg İ.M. Enjeksiyonluk Toz İçeren Flakon 1. ÜRÜN ADI ÜRÜN BİLGİSİ BACTAMED 500 mg/250 mg İ.M. Enjeksiyonluk Toz İçeren Flakon 2. BİLEŞİM Etkin madde: Sulbaktam Ampisilin 250 mg 500 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR BACTAMED duyarlı mikroorganizmaların

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ANTI-POTASIUM, 880 mg granül Ağız yoluyla alınır veya makattan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. ANTI-POTASIUM, 880 mg granül Ağız yoluyla alınır veya makattan uygulanır. KULLANMA TALİMATI ANTI-POTASIUM, 880 mg granül Ağız yoluyla alınır veya makattan uygulanır. Etkin madde: 1 gram granül 880 mg Polistiren sülfonat kalsiyum tuzu içerir. Yardımcı Maddeler: Metil sellüloz,

Detaylı

Direk Trombin İnhibitörleri. Yrd. Doç. Dr. Şükrü Gürbüz İnönü Üniversitesi Acil Tıp AD

Direk Trombin İnhibitörleri. Yrd. Doç. Dr. Şükrü Gürbüz İnönü Üniversitesi Acil Tıp AD Direk Trombin İnhibitörleri Yrd. Doç. Dr. Şükrü Gürbüz İnönü Üniversitesi Acil Tıp AD Antikoagülan tedavi Tromboembolik olaylar günümüzde en önemli ölüm nedenlerinin başında gelmektedir Risk faktörlerine

Detaylı

Plazma konsantrasyonu 15-25 µg/ml iken antikonvülsan etkilidir; ancak 50 µg/ml iken toksik etkilidir.

Plazma konsantrasyonu 15-25 µg/ml iken antikonvülsan etkilidir; ancak 50 µg/ml iken toksik etkilidir. Luminaletten Tablet Formülü : Bir tablet 15 mg fenobarbital içerir. Farmakolojik özellikleri : Farmakodinamik özellikler Barbitürat türevi olan fenobarbital, hipnotik, antikonvülsan ve sedatif etkilere

Detaylı

Bir draje 25 mg imipramin HCl ve diğer yardımcı maddeler yanında Dispersed Red 15881 Anstead içermektedir, şeker kaplıdır.

Bir draje 25 mg imipramin HCl ve diğer yardımcı maddeler yanında Dispersed Red 15881 Anstead içermektedir, şeker kaplıdır. Tofranil 25 mg Draje FORMÜLÜ Bir draje 25 mg imipramin HCl ve diğer yardımcı maddeler yanında Dispersed Red 15881 Anstead içermektedir, şeker kaplıdır. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Farmakodinamik Özellikleri

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI SERTOFEN 25 mg Film Tablet. 2. BİLEŞİM Etkin madde: Deksketoprofen

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI SERTOFEN 25 mg Film Tablet. 2. BİLEŞİM Etkin madde: Deksketoprofen ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI SERTOFEN 25 mg Film Tablet 2. BİLEŞİM Etkin madde: Deksketoprofen 25 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR Erişkinlerde kas-iskelet sistemi ağrıları, dismenore ve diş ağrılarının semptomatik

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

A-FERİN HOT Tek Kullanımlık Toz İçeren Poşet

A-FERİN HOT Tek Kullanımlık Toz İçeren Poşet A-FERİN HOT Tek Kullanımlık Toz İçeren Poşet FORMÜLÜ: Her 6 g lık poģet; Parasetamol Psödoefedrin HCl 500 mg 60 mg (Boyar madde: Kinolin sarısı, titanyum dioksit; Aroma verici: limon aroması; Tatlandırıcı:

Detaylı

Kullanma Talimatı. TĐDECA 8 mg Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her tablet 8 mg glimepirid içerir.

Kullanma Talimatı. TĐDECA 8 mg Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her tablet 8 mg glimepirid içerir. Kullanma Talimatı TĐDECA 8 mg Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her tablet 8 mg glimepirid içerir. Yardımcı madde(ler): Laktoz monohidrat, mikrokristalize selüloz, kroskarmelloz sodyum, sodyum nişasta

Detaylı

FORMÜLÜ: Bir tablet 2 mg glimepirid içerir.

FORMÜLÜ: Bir tablet 2 mg glimepirid içerir. MEPİRİKS 2 mg TABLET FORMÜLÜ: Bir tablet 2 mg glimepirid içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Farmakodinamik Özellikler: Glimepirid, sülfonilüre grubuna dahil kan şekeri düşürücü etkiye sahip ağızdan alınan

Detaylı

BİYOLOJİK AJANLARIN DİĞER İLAÇLARLA ETKİLEŞİMLERİ. Mustafa ÖZGÜROĞLU Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı

BİYOLOJİK AJANLARIN DİĞER İLAÇLARLA ETKİLEŞİMLERİ. Mustafa ÖZGÜROĞLU Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı BİYOLOJİK AJANLARIN DİĞER İLAÇLARLA ETKİLEŞİMLERİ Mustafa ÖZGÜROĞLU Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı İki ilaç etkileşime girdiği zaman ne tür ürünle karşımıza gelebilirler? Pozitif etkileşim

Detaylı

Diazomid Tablet FORMÜLÜ. Bir tablette: (Boyar madde olarak tartrazin içerir.) FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Diazomid Tablet FORMÜLÜ. Bir tablette: (Boyar madde olarak tartrazin içerir.) FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Diazomid Tablet FORMÜLÜ Bir tablette: Asetazolamid 250 mg (Boyar madde olarak tartrazin içerir.) FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Farmakodinamik özellikler: Asetazolamid, potent bir karbonik anhidraz inhibitörüdür.

Detaylı

2. Renal tübülüslerde ise reabsorbsiyon ve sekresyon (Tübüler reabsorbsiyon ve Tübüler sekresyon) olur.

2. Renal tübülüslerde ise reabsorbsiyon ve sekresyon (Tübüler reabsorbsiyon ve Tübüler sekresyon) olur. BÖBREK Böbreklerimiz, omurganın her iki yanında, karın boşluğu içerisinde ve bel bölgesinin biraz yukarısında yer alırlar. Her insanda iki tane böbrek bulunur. Fakat sağlıklı tek bir böbrek de normal yaşam

Detaylı

Yardımcı maddeler : Koruyucu olarak Sitrik asit; boyar madde olarak kinolin sarısı; tatlandırıcı olarak limon aroması, sakarin ve şeker içerir.

Yardımcı maddeler : Koruyucu olarak Sitrik asit; boyar madde olarak kinolin sarısı; tatlandırıcı olarak limon aroması, sakarin ve şeker içerir. OLEDRO HOT Tek Dozluk Efervesan Granül İçeren Poşet FORMÜLÜ Her bir 10 g' lık poşet : Parasetamol 500 mg Fenilefrin hidroklorür 10 mg Oksolamin sitrat 100 mg Klorfeniramin maleat 2 mg içerir. Yardımcı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. 1. İPERTEN nedir ve ne için kullanılır? Yüksek kan basıncı olan hastalarda kan basıncının düşürülmesi için kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. 1. İPERTEN nedir ve ne için kullanılır? Yüksek kan basıncı olan hastalarda kan basıncının düşürülmesi için kullanılır. KULLANMA TALİMATI İPERTEN 20 mg tablet Ağız yolu ile uygulanır. Etkin madde: 20 mg manidipin hidroklorür. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat; mısır nişastası, düşük sübstitüe hidroksipropil selüloz (L-HPC-31);

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1- BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI Pirosal Tablet

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1- BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI Pirosal Tablet KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1- BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI Pirosal Tablet 2- KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin Madde: Parasetamol 500 mg Kodein fosfat 10 mg Kafein 30 mg Yardımcı madde(ler): Yardımcı maddeler için

Detaylı

Propiverin HCL Etki Mekanizması. Bedreddin Seçkin

Propiverin HCL Etki Mekanizması. Bedreddin Seçkin Propiverin HCL Etki Mekanizması Bedreddin Seçkin 24.10.2015 Propiverin Çift Yönlü Etki Mekanizmasına Sahiptir Propiverin nervus pelvicus un eferent nörotransmisyonunu baskılayarak antikolinerjik etki gösterir.

Detaylı

1. Yağ depolanmasını engellemek (iştahı kesmek, yağ emilimini azaltmak)

1. Yağ depolanmasını engellemek (iştahı kesmek, yağ emilimini azaltmak) İlaç tedavisinde yöntem: 1. Yağ depolanmasını engellemek (iştahı kesmek, yağ emilimini azaltmak) 2. Yağ kullanımını artırmak olmalıdır (termogenezi artırmak, lipolizi artırmak) İştah kesiciler: Hem katokolaminerjik

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. GAVISCON çiğneme tableti Ağızdan alınır. Etkin madde: (sodyum hidrojen karbonat)

KULLANMA TALİMATI. GAVISCON çiğneme tableti Ağızdan alınır. Etkin madde: (sodyum hidrojen karbonat) GAVISCON çiğneme tableti Ağızdan alınır. Etkin madde: Sodyum aljinat Sodyum bikarbonat (sodyum hidrojen karbonat) Kalsiyum karbonat KULLANMA TALİMATI 500 mg/tablet 267 mg/tablet 160 mg/tablet Yardımcı

Detaylı