BAŞBAKAN ERDOĞAN IN TAHRAN ZİYARETİ VE TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİNİN GÜNDEMİ Bayram SİNKAYA, ORSAM Ortadoğu Danışmanı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BAŞBAKAN ERDOĞAN IN TAHRAN ZİYARETİ VE TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİNİN GÜNDEMİ Bayram SİNKAYA, ORSAM Ortadoğu Danışmanı"

Transkript

1 BAŞBAKAN ERDOĞAN IN TAHRAN ZİYARETİ VE TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİNİN GÜNDEMİ Bayram SİNKAYA, ORSAM Ortadoğu Danışmanı Başbakan Recep T. Erdoğan Ekim tarihlerinde Başbakan olarak 3. kez İran ı ziyaret edecektir. Bu ziyaret, hem İran ın hem de Türkiye nin izledikleri dış politika itibariyle uluslararası siyaset gündeminde ön sıralarda olduğu bir döneme denk gelmesi nedeniyle ilgi çekicidir. Uzun bir zamandır nükleer programı nedeniyle uluslararası gündemde önemli bir yer işgal eden İran, tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimleri, seçim sonrası protestolar ve şiddetlenen rejim içi tartışmalar ve son olarak 5+1 grubuyla yaptığı müzakereler nedeniyle gündemde tekrar ön plana çıkmıştır. Türkiye ise Irak ve Suriye ile uzun süredir yürüttüğü müzakereleri çok sayıda anlaşma ile tamamlaması; bu iki ülke ile ard arda düzenlediği Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Toplantıları ve İsrail ile ilişkilerinde ortaya çıkan gerginlikler nedeniyle son günlerde ilgi odağı olmuştur. İran ın Irak ile özel ilişkisi ve Suriye ile ittifakı dikkate alındığında, İran ile hâlihazırda iyi ilişkiler içerisinde olan Türkiye den İran a yapılan bu yüksek düzeyli ziyaret oldukça dikkat çekicidir. Erdoğan ın Ekim tarihlerinde İran a yapacağı ziyaret, Ahmedinecad ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra iki ülke arasında gerçekleştirilen en üst düzey ziyaret olacaktır. İran da seçimlerden sonra ortaya çıkan siyasi kriz dikkate alındığında bu ziyaret, Ahmedinecad yönetimine verilen bir destek olarak görülebilir. Nitekim Haziran ayında Ahmedinecad ın seçimi kazandığının ilan edilmesinden kısa bir süre sonra, muhalefetin seçim sonuçlarına itirazlarına rağmen Cumhurbaşkanı Gül, Ahmedinecad ı arayarak tebrik etmiştir. Uluslararası bir toplantı vesilesiyle Ağustos ayında İstanbul a gelen İran Dışişleri Bakanı Menuchehr Muttaki ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran ın

2 uluslararası konumunun seçimlerden sonra daha güçlü hale geldiğini söylemiştir. 1 Cumhurbaşkanlığının ilk döneminde Batılı ülkelerde kabul görmeyen Ahmedinecad ın muhalifleri tarafından İran ı izolasyona sürüklemekle itham edildiği bir dönemde Türkiye den böyle üst düzey bir ziyaretin gerçekleşmesi, Ahmedinecad yönetimini bir ölçüde rahatlatacaktır. Türkiye İran ilişkileri henüz yüksek düzeyli stratejik işbirliği aşamasına gelmemişse de Erdoğan ın Tahran ziyareti, uzun zamandır İran ile sürdürülen iyi ilişkilerin bir devamı olarak görülmelidir. İki ülke ilişkilerinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet N. Sezer in Haziran 2002 de İran a yaptığı ziyaret önemli bir dönüm noktası olmuştur. O tarihten sonra iki ülke arasında siyasi ilişkiler oldukça yoğunlaşırken, ticari ve ekonomik ilişkiler derinleşmeye başlamıştır. Mesela 2008 yılında bakanlar düzeyinde sekiz toplantı yapılmış, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad Ağustos 2008 de Türkiye ye gelmiştir. İki ülke ilişkilerindeki karşılıklı ziyaret trafiği 2009 yılında da sürmüştür. Son olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Eylül ve 1 Ekim tarihlerinde Tahran a giderek temaslarda bulunmuştur. Türkiye İran ekonomik ilişkileri ise oldukça çeşitlenmiş ve iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2002 yılındaki 1,2 milyar dolar düzeyinden bugün 10 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. Erdoğan ın İran ziyaretinin gündemine ekonomik ilişkiler, enerji işbirliği, bölgesel güvenlik sorunları ve İran ın nükleer programı gibi konuların hâkim olması beklenmektedir. Bu makalede Erdoğan ın İran ziyaretinden ziyade, Türkiye İran ilişkilerinde bu ziyarete damgasını vurması beklenen gündem değerlendirilmektedir. Ekonomik İlişkiler İran ile ekonomik ilişkiler Erdoğan ın ziyaretinde gündemdeki başlıca konulardan birisi olacaktır. Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ın da Erdoğan a eşlik edecek olması bunun habercisidir. Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ilişkilerin birçok boyutu vardır. Bunlardan en önemlisi iki ülke arasındaki ticari ilişkilerdir. Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmi giderek artmasına rağmen ticari ilişkilerde Türkiye aleyhine büyük bir dengesizlik söz konusudur. Mesela 2008 yılı itibariyle iki ülke arasında ticaret hacmi 10 milyar dolar düzeyindedir fakat Türkiye nin, İran a ihracatı 2 milyar dolar, İran dan ithalatı 1 Turkish FM: Iran s International Position Promoted after Recent Election, Fars News Agency, 26 Ağustos 2009.

3 ise 8 milyar dolar civarındadır. Bu dengesizliğin düzeltilmesi çağrıları ve çabaları Türkiye İran ilişkilerinin en önemli gündem maddelerinden birisidir. İki ülke arasında ticari dengesizliğin düzeltilmesi ve ticaret hacminin artırılması için sık sık düzenlenen ticaret ve yatırım fuarlarına ilave olarak bir takım girişimler vardır ki bunların Erdoğan ın Tahran ziyaretinde gündeme gelmesi beklenmektedir. Bunlardan birincisi gümrük tarifelerindeki sorunların giderilmesidir. Bu konuda Türkiye ve İran ın taraf olduğu çeşitli protokoller vardır. Bu bağlamda Türkiye, İran dan gümrük vergilerinin düşürülmesini ve tercihli ticaret anlaşmasının uygulamaya konulmasını beklemektedir. 2 İkinci kayda değer girişim ise milli paralar ile ticaretin yolunun açılmasıdır. Türkiye, Merkez Bankası kanununda yaptığı bir değişiklik ile sınırdaş ülkelerle kendi ulusal para birimleri üzerinden ticaret yapma imkânı sağlamış ve İran dan da bu konuda adım atmasını beklemiştir. 3 İran tarafı bu çağrıya olumlu yanıt vererek Türk parasını resmi döviz kabul etmiştir. Bu hususla bağlantılı olarak, iki ülke arasında mali işlemlerin kolaylaştırılması amacıyla İran Merkez Bankası Başkanı, İranlı bir banka aracılığıyla Türkiye de üç şube açmak istediklerini söylemiş ve İran da Türklerle ortak banka kurma önerisinde bulunmuştur. 4 İran ın Ankara Büyükelçisi Behmen Hüseyinpur da İran da üç Türk bankasının kurulacağını söylemiştir. Bu hususun Erdoğan ın ziyareti sırasında gündeme gelmesi beklenmektedir. İki ülke arasında ticaretin geliştirilmesi amacıyla başlatılan ve Erdoğan ın gündeminde olması beklenen girişimlerden birisi de Türkiye İran sınırında serbest ticaret ve sanayi bölgesi kurulmasıdır. Serbest bölge için Van ve Iğdır ın adı geçmektedir ancak bu konuda henüz kesin karara varılmamıştır. 5 Serbest bölgenin kurulmasının ve sınır ticaretinin yaygınlaşmasının sınır bölgelerinin kalkınmasına katkıda bulunması beklenmektedir. Diğer taraftan İran ın doğrudan yabancı yatırımları artırma teşebbüsü ve özelleştirme programı, Türkiye İran ekonomik ilişkilerinin ilerletilmesi için önemli bir fırsat 2 İran Türk parasını resmi döviz kabul etti, Mehr News Agency, 6 Ekim 2009; Çağlayan: İran Türkiye sınırında ortak serbest bölge kurulma projesi devam ediyor, IRNA, 10 Ekim Çağlayan: İran Türkiye sınırında ortak serbest bölge kurulma projesi devam ediyor, IRNA, 10 Ekim İran Türk parasını resmi döviz kabul etti, Mehr News Agency, 6 Ekim Iran, Turkey plan to build industrial township, Press TV, 17 Ekim 2009; İran la Serbest Ticaret Bölgesi Planı, TRT Haber, 5 Ekim 2009.

4 yaratmaktadır. İran da hâlihazırdaki Türk yatırımları bir milyar dolar civarındadır. Ekim ayının başında Türk-İran İş Konseyi nin toplantısı için İstanbul a gelen İran Ekonomi ve Maliye Bakanı Şemseddin Hüseyni, İran da 2010 yılının sonuna kadar devlet şirketlerinin yüzde 80 inin özelleştirileceğini belirtmiş ve Türk yatırımcıları ülkesine davetmiş etmiştir. 6 İki ülke ekonomik ilişkilerinin ikinci unsuru ve gündemdeki bir başka konu ise ulaşımnakliye konularında işbirliğidir. Her iki ülke birbirlerinin Asya ya ve Avrupa ya uzanan transit yolları üzerinde yer almaktadır ve iki ülke arasında ulaşım ilişkilerinin koordine edilmesi ikili ilişkilerdeki önemli gündem maddelerinden birisi olmuştur. Mart (2009) ayında İran a yaptığı ziyarette Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile İranlı muadili arasında hava, kara ve deniz taşımacılığında işbirliğini öngören bir mutabakat zaptı imzalanmıştır. 7 İki ülke arasında hava ulaşımında yeni düzenlemelere gidilerek Türkiye ile İran arasında uçak seferi ve uçuşa açık havaalanlarının sayısı artırılmıştır. İki ülke arasında nakliyenin önündeki sınırların ve ücretlerin kaldırılması da Türkiye-İran ilişkilerinin gündemindedir. İki ülke arasında ulaşım-nakliye ilişkilerine ilişkin önemli düzenlemelerden birisi de Van Gölü Kuzey Geçiş Projesi dir. Proje kapsamında İran-Türkiye demiryolundaki rayların yenilenerek elektrikli rayların döşenmesi konusunda anlaşma yapılması beklenmektedir. 8 Ayrıca, Türkiye, İran ve Pakistan ı birbirine bağlayan İslamabad-Tahran-İstanbul demiryolu hattının kısa bir süre içerisinde faaliyete geçeceği düşünülmektedir. 9 Doğalgaz ticareti ve enerji alanında işbirliği Türkiye İran ilişkilerinin gündemindeki en önemli konulardan birisidir. Türkiye nin 1996 tarihli doğalgaz anlaşması çerçevesinde Aralık 2001 den beri İran dan doğalgaz ithal etmektedir. Ancak uygulamada iki ülke arasında al ya da öde hususu, gaz kesintileri ve gazın kalitesi ile fiyatı açısından bir takım sorunlar yaşanmaktadır. İran, Türkiye den anlaşmada öngörülen miktarda gaz almadığı için tazminat isterken Türkiye, gaz fiyatlarının revize edilmesini istemektedir. 10 Ayrıca Türkiye ye doğalgaz sevkinde sorun yaşanmaması için 2014 te işleme girmesi öngörülen yeni bir boru hattının (I-Gas projesi) döşenmesi beklenmektedir. Başbakan Erdoğan ın İran ziyaretinde bu hususların da gündeme gelmesi beklenmektedir. 6 Hseyni: Türk yatırımcılarının İran da yatırım yapmasını destekliyoruz, Mehr News Agency, 7 Ekim Turkey, Iran sign memorandum of understanding on transportation, Turkey Daily News, 2 Mart Iran, Turkey plan to build industrial township, Press TV, 17 Ekim Türkiye, İran, Pakistan demiryolu hazır, Ulaşım Online, 21 Ağustos Turkey wins gas case against Iran, Iranmania News, 1 Mart 2009; Türkiye, İran a 2 Milyar Dolar Tutarında Tazminat Ödeyecektir, Mehr News Agency, 19 Ekim 2009.

5 Türkiye ile İran arasında enerji işbirliğindeki en önemli adım 13 Temmuz 2007 de imzalanan doğalgaz mutabakatı dır. Ahmedinecad ın İstanbul ziyaretinde bu mutabakatın anlaşmaya dönüştürülmesi beklenmiş, ancak çeşitli nedenlerden dolayı anlaşma imzalanamamıştır. Devam eden görüşmelerin ardından 17 Kasım 2008 de yeni bir doğalgaz mutabakat zaptı imzalanmıştır. 11 Buna göre; Güney Pars doğalgaz havzasındaki 22, 23 ve 24. fazların işletim hakkı Türkiye ye verilecektir. TPAO burada hem yeni rezervler arayacak hem de doğalgaz çıkaracaktır. Buradan çıkarılan gazın yüzde 50 si Türkiye ye satılacak, kalan kısmı Türkiye üzerinden Avrupa ya ihraç edilecektir. Ayrıca, mutabakat zaptında Türkmenistan doğalgazının İran üzerinden Türkiye ye taşınması öngörülmüştür. Bu mutabakat zaptı ile ilgili olarak da bir takım sorunlar devam etmektedir. Türkiye-İran ekonomik ilişkileri konusunda son olarak Nabucco projesinden bahsetmek gereklidir. Bilindiği üzere Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Avusturya ve Macaristan arasında, Ortadoğu ve Kafkasya nın doğalgazını Avrupa pazarlarına ulaştıracak Nabucco sözleşmesini 13 Temmuz 2009 da, AB nin desteği ile imzalamıştır. Ortadoğu da en büyük doğalgaz rezervlerine sahip olan ve doğalgazını Avrupa ya satış arayışında olan İran, ABD muhalefeti nedeniyle bu anlaşmada yer alamamıştır. Türkiye, İran ın da bu projeye dâhil olmasını istemektedir. Başbakan Erdoğan, şartlar olgunlaştığında İran ın da projeye dâhil olması gerektiğini, eğer İran gazı olmazsa projenin başarısız olacağını söylemiştir. 12 Şüphesiz bu mesele de Erdoğan ın Tahran ziyareti sırasında gündeme gelecektir. İki ülke arasındaki enerji işbirliği alanlarının ikincisi elektrik enerjisidir. Türkiye ile İran arasında Kasım 2007 de imzalanan bir anlaşmaya göre iki ülke ortak olarak İran da ve Türkiye de termal ve hidroelektrik santralleri inşa etmesi kararlaştırılmıştır. 13 Bu konudaki projelerden birisi de enerji nakil hatlarının birleştirilmesidir. İran, Irak ve Türkiye Enerji bakanları 29 Mayıs ta (2009) Bağdat ta bir araya gelerek enerji işbirliği anlaşması imzalamıştır. Buna göre üç ülke arasındaki enerji nakil hatlarının birbirleriyle bağlanması ve bu bağlantıya Suriye nin de dâhil edilmesi öngörülmüştür A. Celalifer Ekinci, Iran-Türkiye Enerji İşbirliği, USAK, Kasım İran ın Güney Pars sahasından Avrupa ya doğalgaz ihracatı için alternatif olarak düşündüğü Persian Pipeline projesi vardır. Ancak Ankara bu projeye sıcak bakmıyor ve İran ı Nabucco ya dahil etmek istiyor. Realite-eu.org 13 Türkiye İran da 10 milyar dolarlık elektrik santrali kurmaya hazırlanıyor, Zaman, 21 Kasım Iran, Iraq, Turkey, to link Power Grids, Asbarez, 1 Temmuz 2009, (Erişim: 19 Ekim 2009).

6 İran ın Nükleer Programı ve Türkiye İran ın nükleer programı, 2005 yılında İran ile İngiltere, Fransa ve Almanya (AB-3) arasında sürdürülen müzakerelerin başarısız olması ve İran ın nükleer programının tekrar başlatması üzerine Türkiye İran ilişkilerindeki önemli gündem maddelerinden birisi haline gelmiştir. İran ın nükleer programının uluslararası gündemde ön plana çıkması üzerine Türkiye önce çekimser bir tavır almıştır. Bu dönemde Türkiye, ABD nin İran politikası nedeniyle büyük bir baskı altına girmiştir. Türk hükümeti her fırsatta İran ın barışçıl nükleer teknoloji geliştirmeye hakkı olduğunu, ancak İran ın nükleer programı ile ilgili meselenin uluslararası diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini dile getirmiştir. Diğer taraftan İran ın, nükleer programının tartışmalı niteliği ve füze çalışmaları nedeniyle Türkiye için belirsizlik ve risk yarattığı düşünülmüştür. 15 Hatta Ocak 2006 da, Türkiye nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, İran ın nükleer programının silah yapma amacına dönük olduğunu ve bölge güvenliğine tehdit oluşturduğunu söylemiştir. 16 Mayıs 2006 da İran Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani Ankara ya gelmiş ve Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül ve MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpagon ile görüşmüştür. Laricani nin bu temasları sırasında İran ın nükleer programı gündeme gelmiştir. Türk yetkililer İran ın barışçı nükleer enerjiye hakkı olduğunu kabul etmiş fakat İran dan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile tam işbirliği yapmasını istemiştir. 17 Nükleer mesele Erdoğan ın Aralık 2006 daki ziyaretinde de gündeme gelmiş, İran tarafı UAEA ile işbirliği yaptıklarını, İran ın nükleer programının Ajansın denetimi altında olduğunu belirtmiştir yılının ortalarına gelindiğinde Türkiye pasif ve çekimser tutumu üzerinden atarak İran ın Batı ile müzakerelerinde arabuluculuk yapmaya girişmiştir. İran ile AB-3 arasında kesilen nükleer görüşmeler, Türk hükümetinin girişimleriyle Nisan ayında yeniden başlatılmış; İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Sekreteri ve nükleer konulardaki baş müzakerecisi Ali Laricani ile AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Ankara'da bir araya gelmiştir. 19 Kasım 2008 de Barack Obama nın ABD Başkanı seçilmesi üzerine Türkiye, İran ile ABD arasındaki müzakerelerde arabuluculuk yapabileceğini duyurmuş, ancak taraflardan böyle bir talep gelmemiştir. Son olarak Türkiye, 1 Ekim 2009 da İran ile 5+1 grubu (BM 15 Komşular da risk, Hürriyet, 5 Kasım Turkey finally sides with U.S. on Iran threat, Geo-Strategy Direct, 18 January 2006, p Milliyet, 8 Mayis IRNA, 4 Aralık Zaman, 26 Nisan 2007.

7 Güvenlik Konseyi üyeleri + Almanya) başlayan müzakerelere ev sahipliği yapmak istemiş, ancak müzakereler Cenevre de başlamıştır. Bu arada Türkiye, İran ın nükleer programına karşı tutumunu daha da netleştirmiştir. Başbakan Erdoğan, İran ın NPT ye (Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması) taraf olduğuna ve UAEA ile işbirliği yaptığına dikkat çekerek barışçı nükleer enerji elde etme hakkı olduğunu ifade etmiş ve nükleer silaha sahip güçlerin barışçı nükleer programı nedeniyle İran a baskı yapmasının adil olmadığını söylemiştir. Erdoğan, Türkiye nin bölgede kitle imha silahlarına tamamen karşı olduğunu belirtmiş ve bölgede nükleer silahlanma içindeki her ülke tartışılmalı demiştir. 20 Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise İran''a yönelik ekonomik yaptırımların BM Güvenlik Konseyi ne gelmesi durumunda Türkiye nin takınacağı tavır sorulduğunda şöyle demiştir: "Biz ilkesel olarak yaptırımların fayda getirdiği kanaatinde değiliz. İran a dönük uygulanacak bir yaptırımdan en çok zarar görecek ülkelerin başında Türkiye gelecektir. Bu bakımdan yaptırımların olmaması için biz 1 Ekimde başlayacak sürecin bir an önce doğru bir eksende yürütülmesi ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve NPT temel ilkeleri çerçevesinde bir çözüme kavuşturulmasını önemsiyoruz." 21 Türkiye, Davutoğlu nu 1 Ekim de tekrar Tahran a göndererek müzakerelere verdiği önemi bir kere daha göstermiştir. 1 Ekim de Cenevre de yapılan müzakereleri tüm taraflar olumlu olarak nitelendirmiş ve müzakerelerin devamına karar vermiştir. Uranyum zenginleştirme programından geri adım atmayacağını her fırsatta dile getiren İran, beklenildiği üzere Cenevre de yeni nükleer tesisini UAEA denetimine açacağını belirtmiştir. Cenevre görüşmelerinin en dikkat çekici sonucu, İran ın güven artırıcı önlemlerin bir parçası olarak uranyum zenginleştirme faaliyetlerini yüzde 5 civarında tutmayı ve zenginleştirilmiş uranyum stokunun çoğunu yüzde 20 oranında zenginleştirilerek Tahran nükleer reaktörü için gerekli yakıta dönüştürülmek üzere ABD ya da Rusya ya gönderilmesini kabul etmiş olmasıdır. 22 Başbakan Erdoğan ın ziyaretinde nükleer meselenin tekrar gündeme gelmesi beklenmektedir. İran tarafının Erdoğan a müzakereler hakkında bilgi vermesi, Erdoğan ın da Türkiye nin müzakere sürecinden duyduğu memnuniyeti dile getirmesi beklenmektedir. 20 Başbakan Erdoğan: Yeni Küresel Düzene İhtiyaç Var, Radikal, 19 Ekim Davutoğlu: İran'a uygulanacak bir yaptırımdan en çok zarar görecek ülkelerin başında Türkiye gelecek, Mehr News Agency, 2 Ekim Bkz. Golnaz Esfendiari, Iran Downplays Openness in Nuclear Talks, RFE/RL, 5 Ekim 2009.

8 Türkiye-İran Güvenlik İşbirliği ve Bölgesel Gelişmeler Türkiye ile İran arasında güvenlik ilişkilerinin niteliği son yıllarda belirgin şekilde değişmiştir lı yıllarda PKK terör örgütünün faaliyetleri, Türkiye ile İran arasında ilişkilerin sık sık gerilmesine yol açarken PKK nın varlığı 2000 li yıllarda iki ülke arasında güvenlik alanında işbirliğinin en önemli konusu olmuştur. İki ülke arasında 1990 lı yıllarda Yüksek Güvenlik Komisyonu, Ortak Güvenlik Komitesi ve Güvenlik Alt-Komiteleri kurulmuş olmasına rağmen güvenlik ilişkileri sorunlu seyretmiştir yılından itibaren PKK nın bir kolu olan PJAK ın İran aleyhine faaliyetlere başlaması bu değişiklikte önemli bir rol oynamıştır. Bu tarihten sonra PKK ya karşı etkin şekilde mücadele etmeye başlamıştır. Başbakan Erdoğan ın Temmuz 2004 teki İran ziyaretinde İran PKK yı bütün yan unsurları ile birlikte terör örgütü ilan etmiştir. İki ülke faaliyetlerini Halkın Mücahitleri Örgütü ne karşı da yoğunlaştırmış ve İran ile Türkiye tutukladıkları örgüt mensuplarını birbirlerine teslim etmişlerdir. İki ülke arasında güvenlik işbirliği yalnızca terör örgütlerine karşı ortak mücadele etmekten ibaret değildir; Uyuşturucu kaçakçılığı, yasadışı göç ve insan kaçakçılığı vb. Türkiye ile İran ın işbirliği yaptığı başka bir güvenlik alanıdır. Nitekim Ahmedinecad ın Türkiye ziyareti sırasında Uyuşturucu Kaçakçılığı, Organize Suçlar ve Terörizmle Mücadele Konusunda İşbirliği Anlaşması imzalanmıştır. Bu anlaşma çerçevesinde uygulamayı izlemek üzere, İran İçişleri Bakan Yardımcısı ve Türkiye İçişleri Bakanlığı Müsteşarının başkanlık edeceği ortak bir komite kurulmuştur. 24 Yine bu anlaşma kapsamında terörizme karşı işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla istihbarat paylaşımı yapılması; her iki ülkeden polis akademisi öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin değişimi öngörülmüştür. 25 Bölgesel güvenlik meseleleri, özellikle Irak ın durumu, iki ülke ilişkilerinin gündem maddelerinden birisidir. Irak ın kuzeyinde Kürt devletinin kurulması, Irak ta ortaya çıkan mezhep çatışması ve terör ortamı iki ülkeyi de yakında ilgilendirmiştir. Türkiye ve İran liderleri bir araya geldiklerinde, bölgesel gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunarak 23 Ankara da, 1989 yılında, iki ülke içişleri bakanları arasında imzalanan "Güvenlik, Sınır Güvenliği, Uyuşturucu ve Psikotrop Maddeler Kaçakçılığı ile Mücadele, İşbirliği ve Konsolosluk Konuları ile ilgili Mutabakat Zaptı" çerçevesinde kurulan Yüksek Güvenlik Komisyonu, iki ülke güvenliğini ve istikrarını bozmaya yönelik faaliyetleri gözden geçirmek, sorunlara çözüm aramak ve gerekli tedbirleri tespit etmek üzere 1994 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürmektedir. 24 T.C. İçişleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Basın Açıklaması, sayı 2008/73, Ankara, 14 Ağustos İran polisi türk polisine ders verecek, Gazeteport, 25 Ocak 2009, (Erişim: 19 Ekim 2009).

9 Irak konusunda aynı fikirde olduklarını beyan etmektedir. Irak ın toprak bütünlüğünün korunması (bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasının engellenmesi), Irak ta demokratik bir yapının tesis edilmesi ve istikrarın sağlanması iki ülke liderlerinin sık sık dile getirdikleri bir husustur. Bu bağlamda Türkiye nin öncülüğünde geliştirilen Irak a Komşu Ülkeler Toplantıları bölge ülkeleri arasında önemli bir işbirliği mekanizması olarak dikkat çekmektedir. Bu durum diğer bölgesel sorunlar için de geçerlidir; Türk ve İranlı liderlerin görüşmelerinde bir takım bölgesel sorunlar gündeme gelse de bu söz konusu krizden duydukları kaygılar ile üzüntünün paylaşılması ve sorunun uluslararası normlar çerçevesinde (kimi zaman) bölgesel örgütler tarafından çözülmesini temenni etmek tarzında seyretmektedir. Bunun dışında iki ülke arasında bölgesel güvenlik sorunlarını ele alan ayrıca bir işbirliği mekanizması bulunmamaktadır. Bununla birlikte Türkiye İran ilişkilerine paralel olarak, hatta ondan daha hızlı şekilde Türkiye Suriye ve Türkiye Irak ilişkilerinin de geliştiği görülmektedir. Suriye nin İran ile güçlü bir şekilde ittifak ilişkisi, keza İran ın Irak ile yakın ilişkileri Ortadoğu da yeni bir yapılanmanın habercisi gibi durmaktadır. Ağustos ayında Irak ile Suriye arasında patlak veren krizin ardından Türkiye arabulucu olarak devreye girmiş ve iki ülke arasındaki sorunların diplomatik yöntemlerle çözümlenmesi için Türkiye nin de içinde yer alacağı üçlü bir danışma mekanizmasının kurulmasını önermiştir. 26 İran ise hem bu sürecin dışında kalmamak için hem de kendi bölge politikası çerçevesinde ortak problemlerin çözümü amacıyla Türkiye, Irak, Suriye ve İran arasında dörtlü bir yapının kurulmasını istemektedir. 27 Sonuç Türkiye İran ilişkileri son on yılda büyük ölçüde iyileştiği ve ilişkilerin niteliğinin değiştiği görülmektedir li ve 1990 lı yıllar boyunca iki ülke ilişkilerinde belirleyici olan ideolojik tartışmalar ve karşılıklı güvenlik kaygılarının yerini 2000 li yıllarda ekonomik ilişkiler ve üçüncü taraflardan kaynaklanan güvenlik sorunlarına karşı işbirliği çabaları almıştır. İkili ilişkilerdeki bu değişim hem Türkiye nin hem de İran ın birbirlerine yönelik politikalarda değişikliğe gitmesi, ideolojinin etkisinin karşılıklı olarak azaltılmasıyla mümkün olmuştur. Ayrıca iki ülkenin coğrafi konumları ve ekonomik ihtiyaçları, enerji ve iktisadi alanlarda işbirliği yapılmasını kaçınılmaz kızmıştır. Son dönemde ortaya çıkan bazı 26 Bkz. V. Ayhan, Irak Suriye Arası Mekik Diplomasisi; Türkiye nin Arabuluculuğu, Ortadoğu Analiz, cilt 1, sayı 9 (Eylül 2009), ss Iran urges Turkey to set up four-way mechanism, Hurriyet Daily News, 8 Eylül 2009.

10 bölgesel gelişmeler de Türkiye ile İran arasındaki iyi ilişkilerin perçinlenmesine katkıda bulunmuştur. Özellikle Irak taki istikrarsızlık ve iki ülkenin çıkarlarının bir ölçüde örtüşmesi Türkiye ile İran arasında işbirliğini güçlendirmiştir. Bu arada Türkiye nin Ortadoğu politikasında bazı değişikliklere giderek İsrail e mesafe koyması ve ABD den bağımsız bir politika izlemesi de iki ülke arasındaki yakınlaşmaya katkıda bulunmuştur. Bununla birlikte Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin iyileşmesi, Türkiye nin Irak ve Suriye ile ilişkilerinin gelişmesinden daha öncesine dayanmasına karşın henüz stratejik işbirliği düzeyine gelmemiştir. İki ülke arasında ekonomik ilişkilerin derinleşmesine ve diplomatik ilişkilerin yoğunlaşmasına karşın işbirliği alanları genişletilememiştir. Bunun en çarpıcı olarak gözlemlendiği husus kültürel ilişkilerdir yılının iki ülke cumhurbaşkanları tarafından Türkiye-İran Kültür Yılı ilan edilmesine karşılık bu konuda önemli bir faaliyet gerçekleştirilmemiştir. Bu durum birkaç şekilde açıklanabilir: Bir kere ideolojik farklılık iki ülke ilişkilerinde sorun olmaktan çıkmaya başlamasına rağmen, iki ülke ilişkilerinin stratejik düzeyde gelişmesinin önünde engel olarak durmaya devam etmektedir. İkincisi, Türkiye bölgesel politikalarında bir takım değişiklikler yapmıştır ancak esas itibariyle ne Filistin, ne Irak ne de diğer meselelerde İran ile tam olarak aynı noktaya gelmemiştir. Son olarak, iki ülke arasında bölgesel rekabetin yumuşak güç unsurları üzerinden devam ettiği, bu durumunda iki ülke ilişkilerinin stratejik düzeye çıkmasını engellediği görülmektedir. Başbakan Erdoğan ın Ekim de İran a yapacağı ziyaret şüphesiz iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunacaktır; ancak bu katkının ikili ekonomik ilişkiler ve enerji işbirliği ile sınırlı kalması beklenmektedir.

2. GENEL BİLGİLER TABLOSU (2012)

2. GENEL BİLGİLER TABLOSU (2012) T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 A. MISIR GENEL BİLGİLERİ 1. HARİTA ve BAYRAK 2. GENEL BİLGİLER TABLOSU (2012) Nüfusu : 85 milyon Yüzölçümü : 1.001.450 km 2 Dil : Arapça Din : Sünni Müslüman %90, Kıpti %9,

Detaylı

BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANE

BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANE BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANE Aralık 03, 2006-12:00:00 BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANEY

Detaylı

Türkiye-Rusya ilişkilerinin son 16 yılı

Türkiye-Rusya ilişkilerinin son 16 yılı On5yirmi5.com Türkiye-Rusya ilişkilerinin son 16 yılı Türkiye ve Rusya arasında son 16 yıldaki ilişkiler, bazı anlaşmazlıklara rağmen tarihin en iyi dönemi olarak kayıtlara geçti. Yayın Tarihi : 4 Aralık

Detaylı

ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013. Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2

ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013. Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2 ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013 Başkent Pekin Yönetim Şekli Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2 Nüfus 1,35 milyar GSYH 8,2 trilyon $ Kişi Başına Milli Gelir 9.300 $ Resmi

Detaylı

Orta Asya da Çin ve Rusya Enerji Rekabeti

Orta Asya da Çin ve Rusya Enerji Rekabeti Orta Asya da Çin ve Rusya Enerji Rekabeti 05.02.2013 Toplam 26.2 trilyon metreküp ispat edilen doğalgaz rezervleriyle dünyadaki ispat edilen doğalgaz kaynaklarının yüzde 11,7 sini elinde bulunduran Türkmenistan,

Detaylı

II- ÖNCELİKLERİN TANIMLARI VE ÖNCELİKLER ÇERÇEVESİNDE AB MEVZUATINA UYUM, UYGULAMAYA YÖNELİK KURUMSAL YAPILANMA VE FİNANSMAN TABLOLARI

II- ÖNCELİKLERİN TANIMLARI VE ÖNCELİKLER ÇERÇEVESİNDE AB MEVZUATINA UYUM, UYGULAMAYA YÖNELİK KURUMSAL YAPILANMA VE FİNANSMAN TABLOLARI 26- DIŞ İLİŞKİLER I- ÖNCELİKLER LİSTESİ ÖNCELİK 26.1 Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi ÖNCELİK 26.2 Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) ÖNCELİK 26.3 Çift Kullanımlı Mallar II- ÖNCELİKLERİN TANIMLARI VE

Detaylı

GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI

GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI (2015) GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI İRAN ANLAŞMASININ TÜRKİYE ÜZERİNE POTANSİYEL ETKİLERİ İRAN ANLAŞMASININ TÜRKİYE ÜZERİNE POTANSİYEL ETKİLERİ İran ın nükleer programı üzerine dünya güçleri diye

Detaylı

4. TÜRKİYE - İRAN FORUMU

4. TÜRKİYE - İRAN FORUMU STRATEJİK VİZYON BELGESİ İNİSİYATİF DOĞU ANADOLU 4. TÜRKİYE - İRAN FORUMU Yeni Ekonomi Ekosistemi ve Stratejik Sektörler ( 05-06 Kasım 2018, Tebriz ) Türkiye ve İran; ortak tarihî ve kültürel değerleri

Detaylı

Türkiye Siyasi Gündem Araştırması

Türkiye Siyasi Gündem Araştırması I. AMAÇ Bu çalışmanın amacı, aylık periyotlar halinde düzenlediğimiz, Türkiye nin Siyasi Gündemine paralel konuların ele alınarak halkın görüşlerini tespit etmek ve bu görüşlerin NEDENİ ni saptamak adına

Detaylı

TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1

TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 STRATEJİK VİZYON BELGESİ ( TASLAK ) TÜRKİYE - ARJANTİN YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 Yeni Dönem Türkiye - Arjantin İlişkileri: Fırsatlar ve Riskler ( 2014 Buenos Aires - İstanbul ) Türkiye; 75 milyonluk

Detaylı

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 ( STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 Yeni Dönem Türkiye - Suudi Arabistan İlişkileri: Kapasite İnşası ( 2016, İstanbul - Riyad ) Türkiye 75 milyonluk nüfusu,

Detaylı

Türkiye ve Kitle İmha Silahları. Genel Bilgiler

Türkiye ve Kitle İmha Silahları. Genel Bilgiler Türkiye ve Kitle İmha Silahları Genel Bilgiler Nükleer Silahlar ABD nin nükleer güç tekeli 1949 a kadar sürmüştür. Bugün; Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, İsrail, Hindistan ve Pakistan ın nükleer silahları

Detaylı

Türk ve Alman Bak fl Aç s ndan ran daki Geliflimin Güvenlik Politikas Boyutlar

Türk ve Alman Bak fl Aç s ndan ran daki Geliflimin Güvenlik Politikas Boyutlar Türk ve Alman Bak fl Aç s ndan ran daki Geliflimin Güvenlik Politikas Boyutlar Nüzhet Kandemir İran daki Gelişimin Güvenlik Politikası Boyutları BM Güvenlik Konseyi nin 5 daimi üyesi ve Almanya nın ortaya

Detaylı

BAŞBAKAN ERDOĞAN IN TAHRAN ZİYARETİNİN SONUÇLARI VE TÜRKİYE İRAN İLİŞKİLERİNİN SINIRLARI

BAŞBAKAN ERDOĞAN IN TAHRAN ZİYARETİNİN SONUÇLARI VE TÜRKİYE İRAN İLİŞKİLERİNİN SINIRLARI 18 Erdoğan ın ziyareti sırasında Türk ve İranlı yetkililer siyasi, ekonomik ve bölgesel işbirliğini artırma yönünde kararlılıklarını ortaya koymuştur. İnceleme Bayram SİNKAYA ODTÜ Atatürk Üniversitesi

Detaylı

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) GENEL SEKRETERİ SAYIN YOUSEF BIN AHMAD AL-OTHAIMEEN İN İİT. EKONOMİK ve TİCARİ İŞBİRLİĞİ DAİMİ KOMİTESİ (İSEDAK)

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) GENEL SEKRETERİ SAYIN YOUSEF BIN AHMAD AL-OTHAIMEEN İN İİT. EKONOMİK ve TİCARİ İŞBİRLİĞİ DAİMİ KOMİTESİ (İSEDAK) İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) GENEL SEKRETERİ SAYIN YOUSEF BIN AHMAD AL-OTHAIMEEN İN İİT EKONOMİK ve TİCARİ İŞBİRLİĞİ DAİMİ KOMİTESİ (İSEDAK) 33. OTURUMUNDA YAPACAĞI KONUŞMANIN TASLAK METNİ İstanbul,

Detaylı

Doğu Akdeniz de Enerji Savaşları

Doğu Akdeniz de Enerji Savaşları Doğu Akdeniz de Enerji Savaşları Kıbrıs açıklarında keşfedilen doğal gaz rezervleri, adada yıllardır süregelen çatışmaya barışçıl bir çözüm getirmesi umut edilirken, tam tersi gerilimi tırmandırmıştır.

Detaylı

1979 İRAN İSLAM DEVRİMİ SONRASI TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİ. Ömer Faruk GÖRÇÜN

1979 İRAN İSLAM DEVRİMİ SONRASI TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİ. Ömer Faruk GÖRÇÜN i 1979 İRAN İSLAM DEVRİMİ SONRASI TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİ Ömer Faruk GÖRÇÜN ii Yayın No : 2005 Politika Dizisi: 1 1. Bası Ağustos 2008 - İSTANBUL ISBN 978-975 - 295-901 - 9 Copyright Bu kitabın bu basısı

Detaylı

20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010

20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010 T.C. BAŞBAKANLIK AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Siyasi İşler Başkanlığı 20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010 - Reform İzleme Grubu nun (RİG) 20. Toplantısı, Devlet Bakanı ve Başmüzakerecimiz

Detaylı

Kuzey Irak ta Siyasi Dengeler ve Bağımsızlık Referandumu Kararı. Ali SEMİN. BİLGESAM Orta Doğu ve Güvenlik Uzmanı

Kuzey Irak ta Siyasi Dengeler ve Bağımsızlık Referandumu Kararı. Ali SEMİN. BİLGESAM Orta Doğu ve Güvenlik Uzmanı Orta Doğu Kuzey Irak ta Siyasi Dengeler ve Bağımsızlık Referandumu Kararı Ali SEMİN BİLGESAM Orta Doğu ve Güvenlik Uzmanı 56 Stratejist - Temmuz 2017/2 Orta Doğu da genel olarak yaşanan bölgesel kriz ve

Detaylı

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP)

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Kurtuluş Aykan* Küresel mali krizin ortaya çıkardığı en önemli gerçek, ekonomik sorunların bundan böyle artık tek tek ülkelerin

Detaylı

Türkiye - Suriye Ortak Ulaştırma Komisyon Toplantısı Mutabakat Zaptı'nın Onaylanması Hakkında Karar Karar Sayısı: 2001/2693. Bakanlar Kurulundan

Türkiye - Suriye Ortak Ulaştırma Komisyon Toplantısı Mutabakat Zaptı'nın Onaylanması Hakkında Karar Karar Sayısı: 2001/2693. Bakanlar Kurulundan 01.08.2001 Çarşamba Sayı: 24480 (Asıl) YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ Milletlerarası Andlaşmalar Türkiye - Suriye Ortak Ulaştırma Komisyon Toplantısı Mutabakat Zaptı'nın Onaylanması Hakkında Karar Karar Sayısı:

Detaylı

ANKARA FORUM (Bilgi Notu)

ANKARA FORUM (Bilgi Notu) ANKARA FORUM (Bilgi Notu) 21 Aralık 2010 Kronoloji (1) 19-20 Kasım 2003 M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İsrail Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert ve Filistin Başbakanı Ahmet Kurey ile Filistin Odalar Birliği Başkanıyla

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TÜRKİYE NİN SINIRAŞAN SULAR POLİTİKASI Enerji, Su ve Çevre İşleri Genel Müdür Yardımcılığı Bazı ülkelerde yıllık kişi başına düşen su miktarı TÜRKİYE NİN SINIRAŞAN SULARI Fırat

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR. [ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) 12-23 EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR. [ Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele 12. Taraflar Konferansı

Detaylı

KAYSERİ SANAYİ ODASI. SLOVAKYA ÜLKE RAPORU 27 Kasım 2018

KAYSERİ SANAYİ ODASI. SLOVAKYA ÜLKE RAPORU 27 Kasım 2018 KAYSERİ SANAYİ ODASI SLOVAKYA ÜLKE RAPORU 27 Kasım 2018 SLOVAKYA Ülke Raporu Resmi Adı : Slovakya Cumhuriyeti Yönetim Biçimi : Parlamenter Demokrasi. Başkent : Bratislava Nüfus : 5.445.040 (2018 verl.)

Detaylı

ENDONEZYA ÜLKE RAPORU 23.03.2016

ENDONEZYA ÜLKE RAPORU 23.03.2016 ENDONEZYA ÜLKE RAPORU 23.03.2016 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Endonezya ya ihracat yapan 45 firma bulunmaktadır. 31.12.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI RAPOR: TÜRKİYE NİN LOJİSTİK GÖRÜNÜMÜ Giriş: Malumları olduğu üzere, bir ülkenin kalkınması için üretimin olması ve bu üretimin hedefe ulaşması bir zorunluluktur. Lojistik, ilk olarak coğrafyanın bir ürünüdür,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKİLİ İLİŞKİLER VE PROTOKOL DAİRE BAŞKANLIĞI İKİLİ İLİŞKİLER VE PROTOKOL DAİRE BAŞKANLIĞI İKİLİ İLİŞKİLER

Detaylı

MACARİSTAN ÜLKE PROFİLİ

MACARİSTAN ÜLKE PROFİLİ MACARİSTAN ÜLKE PROFİLİ Mayıs 2013 Dış Ekonomik İlişkiler ve Uluslararası Organizasyonlar Müdürlüğü AB ve Uluslararası Organizasyonlar Masası 1. GENEL BİLGİLER Resmi adı : Macaristan Cumhuriyeti Başkenti

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU TEMMUZ 2016 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : Azerbaycan Cumhuriyeti Nüfus : 9,780,780 Dil :Resmi dil Azerice dir. Rusca ve Ermenice

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 BREZİLYA

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 BREZİLYA T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 BREZİLYA 1. GENEL BİLGİLER TABLOSU (2012) RESMİ ADI : Brezilya Federal Cumhuriyeti BAŞKENTİ : Brasilia RESMİ DİL : Portekizce DİN : Roman Katolik (% 74), Protestan (% 15), diğer

Detaylı

YAPI FUARI TURKEYBUILD İSTANBUL FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU SONUÇLARI

YAPI FUARI TURKEYBUILD İSTANBUL FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU SONUÇLARI YAPI FUARI TURKEYBUILD İSTANBUL FUARI ZİYARET ORGANİZASYONU SONUÇLARI Övgü PINAR-Nurel KILIÇ Yapı fuarları; mal ve hizmet üreten kuruluşlar ile yine bu sektörde çalışan yöneticiler, mimarlar, mühendisler,

Detaylı

ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN

ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI E-BÜLTEN MAYIS 2017 GÜNDEM - TOBB 73. Genel Kuruluna katıldık. -İstanbul Yapı Fuarı na katıldık. - KOSGEB Kredisini en çok kullandıran ilçe olduk. - 666 aileye Ramazan

Detaylı

AVRASYA İNCELEMELERİ MERKEZİ CENTER FOR EURASIAN STUDIES RUSYA/KARLOV: ŞİÖ KONUSUNDA KARAR ANKARA'NIN Bloomberght, 30 Kasım 2016

AVRASYA İNCELEMELERİ MERKEZİ CENTER FOR EURASIAN STUDIES RUSYA/KARLOV: ŞİÖ KONUSUNDA KARAR ANKARA'NIN Bloomberght, 30 Kasım 2016 AVRASYA İNCELEMELERİ MERKEZİ CENTER FOR EURASIAN STUDIES RUSYA/KARLOV: ŞİÖ KONUSUNDA KARAR ANKARA'NIN - 01.12.2016 Bloomberght, 30 Kasım 2016 Rusya/Karlov: ŞİÖ konusunda karar Ankara'nın Rusya Büyükelçisi

Detaylı

AZERBAYCAN MİLLİ GÜVENLİK STRATEJİSİ BELGESİ

AZERBAYCAN MİLLİ GÜVENLİK STRATEJİSİ BELGESİ AZERBAYCAN MİLLİ GÜVENLİK STRATEJİSİ BELGESİ 1. "Azerbaycan Milli Güvenlik Stratejisi Belgesi", Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından 23 Mayıs 2007 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

Detaylı

Technology. and. Machine

Technology. and. Machine Technology and Machine Cezayir Teknoloji İthal Etmek İSTİYOR Kuzey Afrika nın en geniş yüzölçümüne, 35 milyona yakın nüfusa ve büyük petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip olan Cezayir, ekonomik veriler

Detaylı

Orta Asya daki satranç hamleleri

Orta Asya daki satranç hamleleri Orta Asya daki satranç hamleleri Enerji ve güvenlik en büyük rekabet alanı 1 Üçüncü on yılda Hazar Bölgesi enerji kaynakları Orta Asya üzerindeki rekabetin en ön plana çıktığı alan olacak. Dünya Bankası

Detaylı

NATO Zirvesi'nde Gündem Suriye ve Rusya

NATO Zirvesi'nde Gündem Suriye ve Rusya NATO Zirvesi'nde Gündem Suriye ve Rusya Zirveye, aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama nın da bulunduğu 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanı katılıyor. 09.07.2016 / 10:21 Türkiye'yi Cumhurbaşkanı

Detaylı

Bu bağlamda katılımcı bir demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki çalışmalarımız, hız kesmeden devam etmektedir.

Bu bağlamda katılımcı bir demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki çalışmalarımız, hız kesmeden devam etmektedir. İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN nin Entegre Sınır Yönetimi Eylem Planı Aşama 1 Eşleştirme projesi kapanış konuşması: Değerli Meslektaşım Sayın Macaristan İçişleri Bakanı, Sayın Büyükelçiler, Macaristan

Detaylı

ULUSLARARASI KARADENİZ-KAFKAS KONGRESİ

ULUSLARARASI KARADENİZ-KAFKAS KONGRESİ STRATEJİK VİZYON BELGESİ ULUSLARARASI KARADENİZ-KAFKAS KONGRESİ Ekonomi, Enerji ve Güvenlik; Yeni Fırsatlar ( 20-22 Nisan 2016, Pullman İstanbul Otel, İstanbul ) Karadeniz - Kafkas coğrafyası, tarih boyunca

Detaylı

ORTADOĞU DA BÖLGESEL GELIŞMELER VE TÜRKIYE-İRAN İLIŞKILERI ÇALIŞTAYI TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ. No.12, ARALIK 2016

ORTADOĞU DA BÖLGESEL GELIŞMELER VE TÜRKIYE-İRAN İLIŞKILERI ÇALIŞTAYI TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ. No.12, ARALIK 2016 TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ No.12, ARALIK 2016 TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ NO.12, ARALIK 2016 ORTADOĞU DA BÖLGESEL GELIŞMELER VE TÜRKIYE-İRAN İLIŞKILERI ÇALIŞTAYI 30 Kasım 2016 Çarşamba günü Ortadoğu Stratejik

Detaylı

Türkiye-Kosova Serbest Ticaret Anlaşması IV. Tur Müzakereleri. Caner ERDEM AB Uzman Yardımcısı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

Türkiye-Kosova Serbest Ticaret Anlaşması IV. Tur Müzakereleri. Caner ERDEM AB Uzman Yardımcısı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Türkiye-Kosova Serbest Ticaret Anlaşması IV. Tur Müzakereleri Caner ERDEM AB Uzman Yardımcısı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Eylül 2013 Sunum Planı STA ların Yasal Çerçevesi Türkiye nin

Detaylı

HAZİRAN AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. AB Liderleri Jean-Claude Juncker in AB Komisyonu Başkanı Olması İçin Uzlaştı

HAZİRAN AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. AB Liderleri Jean-Claude Juncker in AB Komisyonu Başkanı Olması İçin Uzlaştı SİYASİ GELİŞMELER HAZİRAN AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER AB Liderleri 27 Haziran da Jean- Claude Juncker i AB Komisyon Başkan adayı olarak belirledi. Schulz yeniden AP Başkanı oldu. AB Liderleri Jean-Claude

Detaylı

DIŞ POLİTİKA AKADEMİSİ - III

DIŞ POLİTİKA AKADEMİSİ - III DIŞ POLİTİKA AKADEMİSİ - III Abant-Bolu Büyük Abant Oteli 11-14 Mayıs 2017 Program 09.00 İstanbul dan Hareket 09.00 Ankara dan Hareket 13.00-14.00 Öğle Yemeği ve Serbest Zaman 11 MAYIS 2017 PERŞEMBE 14.00-14.30

Detaylı

Engin Erkiner: Orta Asya ve Kafkasya daki doğal gazı Avrupa ülkelerine taşıması beklenen Nabucco boru hattı projesiyle ilgili imzalar törenle atıldı.

Engin Erkiner: Orta Asya ve Kafkasya daki doğal gazı Avrupa ülkelerine taşıması beklenen Nabucco boru hattı projesiyle ilgili imzalar törenle atıldı. Engin Erkiner: Orta Asya ve Kafkasya daki doğal gazı Avrupa ülkelerine taşıması beklenen Nabucco boru hattı projesiyle ilgili imzalar törenle atıldı. Planlanan, Türkmenistan dan başlayan Hazar Denizi nin

Detaylı

DİASPORA - 13 Mayıs

DİASPORA - 13 Mayıs DİASPORA - 13 Mayıs 2015 - Sayın Başkonsoloslar, Daimi Temsilciliklerimizin değerli mensupları, ABD de yerleşik Diasporalarımızın kıymetli temsilcileri, Bugün burada ilk kez ABD de yaşayan diaspora temsilcilerimizle

Detaylı

TÜRKİYE - GANA STRATEJİK DİYALOG PROGRAMI Sivil Diplomasi Kapasite İnşası: Sektörel ve Finansal Derinleşme

TÜRKİYE - GANA STRATEJİK DİYALOG PROGRAMI Sivil Diplomasi Kapasite İnşası: Sektörel ve Finansal Derinleşme VİZYON BELGESİ (TASLAK) TÜRKİYE - GANA STRATEJİK DİYALOG PROGRAMI Sivil Diplomasi Kapasite İnşası: Sektörel ve Finansal Derinleşme ( 2017-2021 Türkiye - Gana ) Türkiye; 80 milyonluk nüfusu, gelişerek büyüyen

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi Mart 2017 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 ŞUBAT İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Temel Bilgiler G20 Nedir? G-20 (Group of 20) platformunun kuruluş amacı küresel ekonomik istikrarın sağlanması ve teşvik edilmesi için gayri resmi bir görüş alışverişi

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü PAZARA GİRİŞ KOORDİNASYON YAPISI VE HEDEF ÜLKELER

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü PAZARA GİRİŞ KOORDİNASYON YAPISI VE HEDEF ÜLKELER T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü PAZARA GİRİŞ KOORDİNASYON YAPISI VE HEDEF ÜLKELER 4 Haziran 2012 SUNUŞ GÜNDEMİ Pazara Giriş Koordinasyon Yapısı Yeni Yaklaşım Pazara Giriş Komitesi Ülke Masaları

Detaylı

AVUSTURYA ÜLKE PROFİLİ

AVUSTURYA ÜLKE PROFİLİ AVUSTURYA ÜLKE PROFİLİ Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Onur Çelik EKİM 2018 1. GENEL BİLGİLER Ülke Adı: Avusturya Cumhuriyeti Yüzölçümü: 83 bin km 2 Yönetim Biçimi: Federal Cumhuriyet Devlet Başkanı:

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter 2013 yılı, dünya ekonomisi için finansal krizin etkilerinin para politikaları açısından

Detaylı

Dünyada Enerji Görünümü

Dünyada Enerji Görünümü 09 Nisan 2014 Çarşamba Dünyada Enerji Görünümü Dünyada, artan gelir ve nüfus artışına paralel olarak birincil enerji talebindeki yükseliş hız kazanmaktadır. Nüfus artışının özellikle OECD Dışı ülkelerden

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ

HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Sıla Özsümer ARALIK 2016 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı :Hollanda Krallığı Başkenti :Amsterdam Nüfusu :17 Milyon Yüzölçümü :41,526 km2

Detaylı

1 2 Eylül 2018, Bişkek

1 2 Eylül 2018, Bişkek T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ın Kırgızistan a Resmi Ziyareti Vesilesiyle Özel Sektör Heyet Programı ve 1 2 Eylül 2018, Bişkek 2 T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ın 1 2 Eylül

Detaylı

MTO E- BÜLTEN. Ertuğrul Cad. No: Menemen/İZMİR Tel : 0(232) Fax : 0(232)

MTO E- BÜLTEN. Ertuğrul Cad. No: Menemen/İZMİR Tel : 0(232) Fax : 0(232) İRAN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI MENEMEN'DE YAPILDI İran Bilgilendirme Toplantısı Menemen Ticaret Odasında yapıldı. Toplantıya İran Ankara Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard, İran Ankara Büyükelçiliği

Detaylı

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL Title of Presentation Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL İçindekiler 1- Yeni Büyük Oyun 2- Coğrafyanın Mahkumları 3- Hazar ın Statüsü Sorunu 4- Boru Hatları Rekabeti 5- Hazar

Detaylı

ŞUBAT 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

ŞUBAT 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU ŞUBAT 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU İhracat taşımalarımızın %55 i (~685.000) Ortadoğu ve Körfez Ülkelerine, %30 u (~380.000) Avrupa Ülkelerine, %15 i ise (~185.000) BDT ve Orta Asya

Detaylı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı DÜNYA - SİYASET 2012 yılının Şubat ayında Tunus ta yapılan Suriye nin Dostları Konferansı nın ikincisi Nisan 2012 de İstanbul da yapıldı. Konferansta Esad rejimi üstündeki uluslararası baskının artırılması,

Detaylı

T.C. BAKÜ BÜYÜKELÇİLİĞİ TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ

T.C. BAKÜ BÜYÜKELÇİLİĞİ TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (KARS, ARDAHAN, IĞDIR, AĞRI) T.C. BAKÜ BÜYÜKELÇİLİĞİ TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ 14-15 MAYıS 2012 2 1. Azerbaycan Cumhuriyeti SUNUM PLANı Ekonomik ve Sosyal Göstergeler Enerji Kaynakları

Detaylı

OCAK-AĞUSTOS 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ

OCAK-AĞUSTOS 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ 14.09.2017 OCAK-AĞUSTOS 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ Türk Karayolu Taşımacılarının Gittiği Ülkelerin Tümü Türk İhracat Taşımalarında Yoğunluk Haritası İHRACAT TAŞIMALARI Geçen yıl Ocak-Ağustos

Detaylı

TBMM (S. Sayısı: 693)

TBMM (S. Sayısı: 693) Dönem: 23 Yasama Yılı: 5 TBMM (S. Sayısı: 693) Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Brezilya Federatif Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gümrük Konularında Karşılıklı İdari Yardım Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun

Detaylı

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette Şubat 19, 2013-2:34:27 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı'na ilişkin, ''Buradan çıkan vagonlar Anadolu'ya,

Detaylı

ÜÇÜNCÜ TÜRK KENEŞİ İŞ FORUMU. (24 Ekim 2014, Nahçıvan) TÜRK KENEŞİ GENEL SEKRETERİ RAMİL HASANOV UN İŞ ADAMLARINA HİTABI

ÜÇÜNCÜ TÜRK KENEŞİ İŞ FORUMU. (24 Ekim 2014, Nahçıvan) TÜRK KENEŞİ GENEL SEKRETERİ RAMİL HASANOV UN İŞ ADAMLARINA HİTABI ÜÇÜNCÜ TÜRK KENEŞİ İŞ FORUMU (24 Ekim 2014, Nahçıvan) TÜRK KENEŞİ GENEL SEKRETERİ RAMİL HASANOV UN İŞ ADAMLARINA HİTABI Sayın Âli Meclis Başkanı, Sayın Bakan, Sayın Oda Başkanları, Değerli İş Adamları,

Detaylı

Berkalp Kaya KASIM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

Berkalp Kaya KASIM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU KASIM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU 15,5 Milyar Dolar İle Tüm Zamanların En Yüksek Kasım Ayı İhracatı Kasım ayı ihracat verilerine göre kasımda ihracat geçen yılın aynı dönemine

Detaylı

MACARİSTAN ÜLKE PROFİLİ

MACARİSTAN ÜLKE PROFİLİ MACARİSTAN ÜLKE PROFİLİ Pınar Erdem AB Masası Uzman Ağustos 2009 1. GENEL BİLGİLER Resmi adı : Macaristan Cumhuriyeti Başkenti : Budapeşte Yüzölçümü : 93,030 km 2 Nüfusu : 9,905,596 (Temmuz 2009 tahmini)

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: 27.10.2004 Sayı: 25626)

(Resmi Gazete ile yayımı: 27.10.2004 Sayı: 25626) 60 TÜRKIYE CUMHURIYETI HÜKÜMETI ILE SLOVENYA CUMHURIYETI HÜKÜMETI ARASıNDA ÖRGÜTLÜ SUÇLAR, UYUŞTURUCU MADDE KAÇAKÇıLıĞı, ULUSLARARASı TERÖRIZM VE DIĞER CIDDI SUÇLARLA MÜCADELEDE IŞBIRLIĞI ANLAŞMASıNıN

Detaylı

Erdoğan ve Maduro görüşmesinin ayrıntıları neler?

Erdoğan ve Maduro görüşmesinin ayrıntıları neler? Erdoğan ve Maduro görüşmesinin ayrıntıları neler? Cumhurbaşkanı Erdoğan: Halkın iradesinin üzerinde güç olmadığına inanıyoruz 07.10.2017 / 09:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm Latin dostlarımızın barış içinde

Detaylı

TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARETİNDE SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VE DEĞERLENDİRME NOTU

TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARETİNDE SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VE DEĞERLENDİRME NOTU Serbest Ticaret sı (STA), iki ya da daha fazla ülke arasında ticareti etkileyen tarife ve tarife dışı engellerin kaldırılarak, taraflar arasında bir serbest ticaret alanı oluşturulmasını sağlayan, ancak

Detaylı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile ortak basın toplantısında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile ortak basın toplantısında konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile ortak basın toplantısında konuştu Ekim 06, 2017-6:44:00 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile Cumhurbaşkanlığı

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI

AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI Hazırlayan: Ömer Faruk Altıntaş Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Daire Başkanı ANKARA 5 Nisan 2007 Birincil Kurucu Antlaşmalar Yazılı kaynaklar

Detaylı

EKİM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

EKİM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU EKİM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2018 yılı içerisinde Türk araçlarının karayolu ile taşımacılık yaptığı ülkelerin harita üzerinde gösterimi İHRACAT TAŞIMALARI UND nin derlediği

Detaylı

İKV DEĞERLENDİRME NOTU

İKV DEĞERLENDİRME NOTU 110 Ocak 2015 İKV DEĞERLENDİRME NOTU AVRUPA TERÖRLE MÜCADELEDE SAFLARI SIKILAŞTIRIYOR: ORTAK PNR UYGULAMASINA DOĞRU ADIM ADIM Melih ÖZSÖZ İKV Genel Sekreter Yardımcısı Araştırma Müdürü 0 İKTİSADİ KALKINMA

Detaylı

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI Hacı Dede Hakan KARAGÖZ

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI Hacı Dede Hakan KARAGÖZ Ekonomik İşbirliği Teşkilat (EİT), üye ülkeler arasında yoğun ekonomik işbirliğinin tesis edilmesini amaçlayan bölgesel düzeyde bir uluslararası teşkilattır. Teşkilat, 1964 yılında kurulan Kalkınma İçin

Detaylı

İran ın Nükleer Emelleri: Bombaya Giden Iki Yol, Barışa Giden Diğer Yol. Büyükelçi Gregory L. Schulte nin Açıklamaları

İran ın Nükleer Emelleri: Bombaya Giden Iki Yol, Barışa Giden Diğer Yol. Büyükelçi Gregory L. Schulte nin Açıklamaları İran ın Nükleer Emelleri: Bombaya Giden Iki Yol, Barışa Giden Diğer Yol Büyükelçi Gregory L. Schulte nin Açıklamaları A.B.D. nin Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Daimi

Detaylı

ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ

ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Sayı: TİM.OAİB.GSK.ORG.2014/1583-23954 Ankara, 20/11/2014 Konu: Paraguay Yatırım Ortamı Hk. Sayın Üyemiz, SİRKÜLER (G/2014) Türkiye İhracatçılar Meclisi

Detaylı

YAŞ ta bedelliye olumlu bakıldı

YAŞ ta bedelliye olumlu bakıldı YAŞ ta bedelliye olumlu bakıldı Aralık 05, 2014-3:06:00 Başbakan Davutoğlu, bedelli askerlik konusunun Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) görüşüldüğünü ve olumlu kanaatlerin ifade edildiğini söyledi. Başbakan

Detaylı

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türk ekonomisi 2014 yılının başında hızlı artırılan faiz oranlarıyla

Detaylı

AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ NİN GÜNCELLENMESİ

AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ NİN GÜNCELLENMESİ AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ NİN GÜNCELLENMESİ 25.07.2017 İhracatımızın %47,9 u (68,3 milyar $) İthalatımızın %39,1 i (77,6 milyar $) Gümrük Birliği nden Kazanımlarımız AB ye ihracatta orta-üst teknolojili sektörlerin

Detaylı

MAYIS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

MAYIS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU MAYIS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU İhracat taşımalarımızın %55 i (~685.000) Ortadoğu ve Körfez Ülkelerine, %30 u (~380.000) Avrupa Ülkelerine, %15 i ise (~185.000) BDT ve Orta Asya

Detaylı

Ağustos ayı içerisinde üyelerimizin talep ettiği 45 üyeye Kapasite Raporu, 6 üyemize Ekspertiz Raporu ve 4 adette Fiili Tüketim Belgesi

Ağustos ayı içerisinde üyelerimizin talep ettiği 45 üyeye Kapasite Raporu, 6 üyemize Ekspertiz Raporu ve 4 adette Fiili Tüketim Belgesi 1 Ağustos ayı içerisinde üyelerimizin talep ettiği 45 üyeye Kapasite Raporu, 6 üyemize Ekspertiz Raporu ve 4 adette Fiili Tüketim Belgesi düzenlenmiştir. Yine bu zaman zarfında Odamıza 9 adet yeni üye

Detaylı

2017 YILI TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

2017 YILI TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU Uzman - Berkalp Kaya 23.01.2017 berkalp.kaya@und.org.tr 2017 YILI TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU Türk araçlarının taşımacılık yaptığı ülkelerin harita üzerinde gösterimi. İHRACAT TAŞIMALARI

Detaylı

Türkiye nin Yeni AB Stratejisi ve Ulusal Eylem Planları

Türkiye nin Yeni AB Stratejisi ve Ulusal Eylem Planları T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Türkiye nin Yeni AB Stratejisi ve Özlen Kavalalı Müsteşar Yardımcısı V. 50 yıldan fazla bir geçmişe sahip Türkiye-AB ilişkileri günümüzde her iki tarafın da yararına olan

Detaylı

AK PARTi Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Bosna-Hersek te

AK PARTi Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Bosna-Hersek te AK PARTi Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Bosna-Hersek te Mart 25, 2008-12:00:00 AK PARTi Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Bosna-Hersek te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bölücü terör örgütüne yönelik

Detaylı

ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ

ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ Hazırlayanlar: Habib Hürmüzlü, ORSAM Danışmanı / Bilgay Duman, ORSAM Ortadoğu Uzmanı / Temmuz - Ağustos 2013 - Sayı: 27 15 Temmuz 2013: Tuzhurmatu olaylarının araştırılması

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: Sayı: 26509)

(Resmi Gazete ile yayımı: Sayı: 26509) 687 TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA TİCARET VE EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 1.5.2007

Detaylı

ADANA SANAYİ ODASI MECLİS TOPLANTISI

ADANA SANAYİ ODASI MECLİS TOPLANTISI ADANA SANAYİ ODASI MECLİS TOPLANTISI 25.08.2016 2016 Ağustos Ayı Faaliyet Raporu 25 Temmuz 25 Ağustos 2016 Tarihleri Arasında Odamızca Gerçekleştirilen Faaliyetler 15 Temmuz da milli iradeye yönelik yapılan

Detaylı

AVRUPA TOPLULUKLARININ TARİHSEL GELİŞİMİ

AVRUPA TOPLULUKLARININ TARİHSEL GELİŞİMİ AVRUPA TOPLULUKLARININ TARİHSEL GELİŞİMİ 1. AVRUPA TOPLULUKLARI 1.1. Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu nun kurulması yönündeki ilk girişim, 9 Mayıs 1950 tarihinde Fransız

Detaylı

1.- GÜMRÜK BİRLİĞİ: 1968 (Ticari engellerin kaldırılması + OGT) 2.- AET den AB ye GEÇİŞ :1992 (Kişilerin + Sermayenin + Hizmetlerin Serbest Dolaşımı.

1.- GÜMRÜK BİRLİĞİ: 1968 (Ticari engellerin kaldırılması + OGT) 2.- AET den AB ye GEÇİŞ :1992 (Kişilerin + Sermayenin + Hizmetlerin Serbest Dolaşımı. TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ HAFTA 2 Roma Antlaşması Avrupa Ekonomik Topluluğu AET nin kurulması I. AŞAMA AET de Gümrük Birliğine ulaşma İngiltere, Danimarka, İrlanda nın AET ye İspanya ve Portekiz in AET ye

Detaylı

Türk araçlarının taşıma yaptığı ülkelere göre yoğunlukları gösterilmektedir. Siyah: ilk 15 ülke

Türk araçlarının taşıma yaptığı ülkelere göre yoğunlukları gösterilmektedir. Siyah: ilk 15 ülke Türk araçlarının taşıma yaptığı ülkelere göre yoğunlukları gösterilmektedir. Siyah: ilk 15 ülke İHRACAT TAŞIMALARI UND nin derlediği verilere göre; Türk araçlarının geçen yılın Aralık ayında 111.953 adet

Detaylı

BAŞBAKAN ERDOĞAN: KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ NOKTASINDA EĞER HERHANGİ BİR SIKINTI DOĞACAK OLU

BAŞBAKAN ERDOĞAN: KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ NOKTASINDA EĞER HERHANGİ BİR SIKINTI DOĞACAK OLU BAŞBAKAN ERDOĞAN: KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ NOKTASINDA EĞER HERHANGİ BİR SIKINTI DOĞACAK OLU Kasım 29, 2006-12:00:00 BAŞBAKAN ERDOĞAN: KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ NOKTASINDA EĞER HERHANGİ BİR SIKINTI DOĞACAK

Detaylı

SLOVENYA NIN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ VE TÜRKİYE - SLOVENYA DIŞ TİCARETİ

SLOVENYA NIN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ VE TÜRKİYE - SLOVENYA DIŞ TİCARETİ İZMİR TİCARET ODASI SLOVENYA NIN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ VE TÜRKİYE - SLOVENYA DIŞ TİCARETİ Pınar Erdem Dış Ekonomik İlişkiler Müdürlüğü AB Masası Uzman Yardımcısı Şubat - 2007 Slovenya iki milyonluk

Detaylı

Global Turkısh Trade Centers GTTC GLOBAL FUARCILIK A.Ş. www.gttc.com.tr

Global Turkısh Trade Centers GTTC GLOBAL FUARCILIK A.Ş. www.gttc.com.tr GTTC GLOBAL FUARCILIK A.Ş. Necdet ÖZTÜRK Onursal Başkan GTTC GLOBAL FUARCILIK A.Ş. GTTC Global Türk Ticaret Merkezleri; İstanbul-Türkiye Tahran-İran Ottowa-Kanada Dubaı-UAE Doha-Katar New York&Los Angeles-ABD

Detaylı

İKİLİ İŞBİRLİĞİ. çevre ve ormancılık alanında otuz üç (33) Ülke ile toplam otuz yedi (38) tane,

İKİLİ İŞBİRLİĞİ. çevre ve ormancılık alanında otuz üç (33) Ülke ile toplam otuz yedi (38) tane, İKİLİ İŞBİRLİĞİ 1. İkili İşbirliği Türkiye tarafından; çevre, iklim değişikliği, meteoroloji, ormancılık ve su alanında sürdürülen uluslararası ilişkilerin temelinde: karşılıklı dostluğun geliştirilmesi

Detaylı

KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU

KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU 2013 KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU Gökhan GÖMCÜ Kırşehir Yatırım Destek Ofisi 15.04.2013 KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU 1. Karayolu Taşımacılığı Karayolu taşımacılığı, başlangıç ve varış noktaları arasında aktarmasız

Detaylı

SALİHLİ TİCARET VE SANAYİ ODASI SALİHLİ CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY ULUSLARARASI TĠCARET ÜLKE RAPORU

SALİHLİ TİCARET VE SANAYİ ODASI SALİHLİ CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY ULUSLARARASI TĠCARET ÜLKE RAPORU SALİHLİ TİCARET VE SANAYİ ODASI SALİHLİ CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY ULUSLARARASI TĠCARET ÜLKE RAPORU YUNANĠSTAN YUNANĠSTAN ÜLKE PROFĠLĠ A. Genel Bilgiler (2015) Resmi Adı : Helen Cumhuriyeti Yönetim

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI GAMBİYA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2015 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararasılaştırma ve Dış Ticaret Şefliği Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER

Detaylı

Ayşegül DEDE / Etüd Araştırma Servisi / Uzman 2009 YILI TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ GENEL DEĞERLENDİRME

Ayşegül DEDE / Etüd Araştırma Servisi / Uzman 2009 YILI TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ GENEL DEĞERLENDİRME Ayşegül DEDE / Etüd Araştırma Servisi / Uzman 2009 YILI TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ GENEL DEĞERLENDİRME 2009 yılı, Türkiye-AB ilişkileri için son derece önemli bir dönüm noktasıdır. 2008 yılı AB açısından verimli

Detaylı

İNİSİYATİF DOĞU ANADOLU 3. TÜRKİYE - İRAN FORUMU

İNİSİYATİF DOĞU ANADOLU 3. TÜRKİYE - İRAN FORUMU STRATEJİK VİZYON BELGESİ İNİSİYATİF DOĞU ANADOLU 3. TÜRKİYE - İRAN FORUMU 30/50 Milyar Dolar Ticaret Hacmi için Fırsatlar ( 25-27 Nisan, 2017, Van - Ağrı - Türkiye ) Türkiye; 77 milyonluk nüfusu, gelişerek

Detaylı