Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK"

Transkript

1 Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK

2 BOŞANMA VE SEBEPLERİ Boşanma; yasal olarak oluşturulan evlilik akdinin yine yasal olarak bitirilmesi durumu olarak tanımlanabilir. Türk Medeni Kanuna göre boşanma nedenleri; Zina Cana kast ve kötü müdahale Suç ve onur kırıcı davranışlar Terk Ruh hastalığı Sürekli ve şiddetli geçimsizlik

3 Boşanmanın Aşamaları (Bohannon, 1970) Boşanmaya giden süreci değerlendiren farklı yaklaşımlar söz konusudur. Bu değerlendirmelerden en yaygın kabul gören yaklaşım Bohannon un altı aşamalı yaklaşımıdır. 1. Eşlerin birine yabancılaşması ile ortaya çıkan duygusal boşanma 2. Hukuki sorunlarla birlikte yasal boşanma 3. Ayrılma sonu para ve mal sorunlarıyla ilgili ekonomik boşanma 4. Anne ve baba olarak çocukların velayetin ile ilgili olarak aile boşanması 5. Sosyal faaliyetlerde meydana gelen değişiklik nedeni ile sosyal boşanma 6. Tarafların yeniden bir yaşam kurmaya başlaması ile birlikte psikolojik boşanma.

4 Boşanmanın Eşlere Göre aşamaları Ayrılık Öncesi Aşamaları 1. Düş kırıklığı 2. Aşınma 3. Kopukluk Ayrılık Sonrası Aşamalar 1. Yas 2. İkinci ergenlik

5 Boşanmanın Çocuklar Göre Aşamaları Boşanma sürecinde çocuklarında gösterdiği tepkiler bir süreç içerisinde aşamalandırılabilir. 1. İnkar 2. Kızma 3. Birleştirme çabaları 4. Depresyon ve Çöküntü 5. Kabullenme

6 BOŞANMA

7 Boşanma Sonrası Çocukların Karşılaşacağı Sorunlar Boşanma çocukların sahip olduğu iyi kötü bir sistemin ortadan kalkması anlamına gelmektedir. Bu nedenle çocuklar boşanma sonrası bazı sorunlar yaşarlar. Bu sorunlar şunlardır; 1. Bakım ve korunma 2. Yeni aile yapısına uyum 3. Arkadaşları ile ilişkiler 4. Okul sorunları 5. Üvey anne-baba sorunları 6. Geleceğe yönelik sorunlar

8

9 Boşanma Sonrası Olumsuz Anne- Baba Tepkileri ve Çocuk Ayrılan eşlerin çocuklarına yönelik gösterdikleri bazı tutum ve davranışlar çocukların gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu davranış ve tutumları burada incelemek yerinde olacaktır. 1. Anne babaların birbirlerini çocuk aracılığıyla suçlamaları. 2. Çocuğu anne ya da babanın intikam alma aracı olarak kullanmaları. 3. Çocukların bir evi sahiplenmelerini engelleyici tutum, davranış ve tavırlar 4. Rüşvet 5. Tehdit 6. Aşırı korumacılık (vicdan)

10

11 Tek-Ebeveynli Aileler Boşanman eşlerin eğer bir çocukları var ise boşanma sürecinin sonunda tek-ebeveynli aileler oluşmaktadır. Tek ebeveynli aileler büyük ölçüde farklılık göstermektedirler. İster planlı olsun ister plansız bu aileler de bir oluşum süreci içerisindedir. Tek ebeveynli aileler koşullar ne olursa olsun hiçbir zaman sağlıklı bir şekilde işlemez. Bu terapilerde ve danışmanlık sürecinde mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

12 Danışma ve terapi sürecinde göz önünde bulundurulması gereken diğer bir değişkende bu ailelerin gelişimi incelenirken zaman olgusunun son derece esnek olduğu unutulmamalıdır. Ailenin gelişiminden iki yıl sonra (idealleştirmenin aksine) gerçekliğin kendini dayatması bütün ailelerde rastlanan önemli bir olgudur.

13 Tek-Ebeveynli Aile Türleri Aile danışmanlığı alanında en sık rastlanan tek ebeveynli aile tipi dört tanedir. 1. Boşanma 2. Ölüm 3. Tercih 4. Geçici Tek ebeveynli ailelerin gelişiminde belirli dönemlerden bahsetmek mümkündür. Ancak bu dönemler tercih sonu oluşan veya geçici nedenlerle meydana gelen ailelerde biraz daha belirsizdir.

14 Boşanma Sonucu Oluşan Tek Ebeveynli Aileler Her ne kadar Türk Medeni Kanunu boşanma nedenlerini belirlese de bu nedenler eşler arasındaki sorunların sadece bir sonucudur. Örneğin şiddetli geçimsizliğin nedenleri boşanma evresine gelmiş çiftlerde inanılmaz derece de farklılık gösterebilir. Ancak unutulmamalıdır ki nedeni ne olursa olsun boşanma ailenin şeklini değiştirse de, özellikle çocuklu evliliklerde, aile yaşamını sonu erdirmez. En azından eşlerden biri çocuğun bakımı ve gelişimi ile ilgilenmek zorunda kalır.

15 Çocuksuz çiftlerin boşanmaları eninde sonunda bu çiftlerin kendilerine ait bir yaşamı tekrar yapılandırmalarına izin verecek şekilde gelişim gösterir. Ancak çocuklu çiftlerin boşanmaları sadece çiftlerin çift olmaktan vazgeçmeleri anlamına gelmektedir. Boşanan çiftler yeni evlilik bağları kursalar da ilk evliliklerinden kalan ebeveynlik bağları devam eder. Ebeveyn çocuğu ile görüşmeyi ret etse bile fiziksel olarak var olmayan ama psikolojik olarak var olan çocuk bireyin yaşamında bir etken olarak varlığını sürdürür.

16 Boşanma sürecini sadece uyumsuz çiftlerin ayrılması olarak değerlendirmek doğru bir yaklaşım değildir. Boşanma, özellikle bizim gibi geniş aile bağlarının yoğun bir şekilde devam ettiği kültürlerde, tüm aile sisteminin yapısal ve işlevsel olarak değişmesi anlamına gelmektedir. Boşanma süreci sonucunda çekirdek aile olarak tanımlanan aile iki alt sisteme bölünmektedir. İlk alt sistem çocuğun beraber yaşadığı ebeveyni ve onun eski eşi ve çocuğun oluşturduğu ilişki ağıdır.

17 İkinci alt sistem ise velayeti elinde bulundurmaya eş ve bu eşin eski eşi ile çocuğu arasındaki ilişki ağıdır. Boşanma sonucu oluşan tek ebeveynli aileler, ebeveynçocuk ilişkisinde stres ve ödüllü deneyimlemektedirler. Yapılan araştırmalar boşanma sonucu oluşan tek ebeveynli ailelerin ilk üç yılının çok fazla stresli olduğunu göstermektedir. Çocuğu yanında bulunduran ebeveyn için bu dönemde en önemli stres kaynağı maddi kaynakların ve sosyal ağların yeniden yapılandırılmasıdır. Çocuğu yanında bulundurmayan ebeveyn için ise en önemli stres kaynağı çocuğu ile yeni koşullar altında iletişim kurma ve sosyal ağlarını yeniden yapılandırmaktır.

18 Her iki ebeveynde bu süreçte başarılı olurlarsa olumlu yaşam deneyimleri kazanmaktadırlar. Ancak her iki ebeveynde yaratıcı problem çözme becerileri oluşturma ve gözden geçirilmiş öz-güvenin elde edilmesi konusunda ciddi çaba harcamak zorundadır.

19 Boşanma süreci, gereksinim duyulan tutum ve gelişimsel konular Boşanma sürecini üç aşamada değerlendirirsek her aşamada ebeveynin gereksinim duyduğu bir tutumun ve bu tutum ve aşamaya bağlı olarak ortaya çıkan bir gelişimin olması gerekmektedir. Bunları burada incelemek yerinde olacaktır. Boşanma sürecinin ilk aşaması boşanma kararının alınması aşamasıdır. Bu aşamada ebeveynin sahip olması gereken tutum ise evlilik ilişkisindeki gerginliğin ve sorunların ilişkiyi sürdürmeyi olanaklı kılacak olumlu bir şekilde çözümlenemeyeceğini kabul etmektedir. Bu tutum gelişimsel alanda bu tutuma sahip olan bireyi evlilikteki başarısızlıkta kendi payı kabul etmeye zorlar.

20 Boşanma sürecinin ikinci aşaması aile sistemini ayırmayı planlamadır. Bu aşamada ebeveynin gereksinim duyduğu tutum sistemin tüm öğeleri için uygulanabilir düzenlemeleri destekleme dir. Bu aşama ebeveynin kendini geliştirmesi gereken konular ise velayet, ziyaret etme ve mali problemlerle ilgili işbirliği içinde çalışmayı ve boşanma için geniş aile ile uğraşmayı gerektirir.

21 Boşanma sürecinin son aşaması ise ayrılmadır. Bu aşamada ebeveynin gerek duyduğu tutum işbirliği içinde ebeveynlik ilişkisini gönüllü olarak devam etme ve çocukların mali giderlerine ortak olmadır. Bu aşamadaki gelişimsel konular ise aile bütünlüğünün kaybolmasının yasını tutma, ayrı yaşamaya alışma, mali durumu yeniden yapılandırma, ebeveyn-çocuk ilişkisini yeniden yapılandırma, geniş aile ile olan ilişkilerin yeniden düzenlenmesi, eşin geniş ailesi ile olan ilişkilerin sürdürülmesi.

22

23 Boşanma sonrası süreçte çocuğun velayetini elinde bulunduran ebeveynin gereksinim duyduğu tutum mali sorumlulukları gönüllü olarak sürdürme, eski eşle ebeveynlik temelinde iletişimi devam ettirme, çocukların eski eş ve onun geniş ailesi ile ilişkilerini devam ettirmelerini destekleme dir. Bu aşamadaki gelişimsel konular eski eş ve ailesi ile çocukların ziyaretlerinin düzenlenmesi, kişinin kendi mali kaynaklarını yeniden yapılandırması, kişinin kendi sosyal destek ağını yeniden yapılandırması.

24 Boşanma sonrası süreçte çocuğun bakımını üstlenmeyen ebeveynin gereksinim duyduğu tutum eski eşle ebeveynliğe ilişkin teması istekli olarak devam ettirme ve çocuklarla diğer ebeveynin ilişkisini destekleme dir. Bu aşamadaki gelişimsel konular ise çocuklarla etkili ebeveynlik ilişkilerin devam ettirilmesi için yolların bulunması eski eşe ve çocuklara karşı mali sorumlulukların yerine getirilmesi ve kişinin kendi sosyal ağının yeniden yapılandırılması dır.

25 Boşanma Sonrası Tek-Ebeveynli Ailelere Danışmanlık Boşanma sonrası tek ebeveynli ailelere verilen danışmanlık hizmeti sonucunda bu ailelerde bazı olumlu gelişmelerin olduğu rapor edilmiştir. Bu gelişmelerin dört tanesi burada ifade edilmiştir Terapötik müdahalelerin sonucunda tek ebeveynli aileler daha özgüvenli olduklarını ve kendilerini daha yeterli hissettiklerini belirtmişlerdir. Tek-ebeveynli aileler genellikle boşanma sonrasında kendilerine saygılarını yitirmekte ve bağımlılık, çaresizlik ve umutsuzluk gibi duygusal tepkiler vermektedirler.

26 Danışma sürecinin ikinci olumlu sonucu ve aynı zamanda da amacı tek ebeveynli ailenin alt birimlerinde açık ve işlevsel sınırların oluşturulmasına yardım etmektir. Tek ebeveynli aileler kuşaklar arası ittifak tuzağına sıklıkla düşmektedirler. Eğer tek ebeveynli ailelerde sınırlar açık ve işlevsel bir şekilde tanımlanmaz ve iç-içe geçmişlik söz konusu olursa genellikle büyük çocuk ebeveynleştirilir. Ebeveynleşen çocuklar yetersiz bilgi, tecrübe, olgunlaşma ve bilişsel gelişimlerine rağmen çocukluklarını bırakıp ailenin sorunların çözümüne ortak olurlar.

27 Üçüncü kazanım tekrar evlenme ile ilgilidir. Tekrar evlenme genellikle sorunları çözümünden daha çok içinden çıkılmaz hale gelmesine katkı sağlamaktadır. Son olarak danışma süreci tek-ebeveynli ailenin kaynaklarını etkili bir şekilde kullanmasına yardımcı olmaktadır.

28

29 Boşanma Terapisi, Arabuluculuk ve Anlaşma Mutlu aşk yoktur Mutlu evlik? Kavramsal ağacın yanlış yapılandırılması Mutluluk?

30 Çatışmanın olmadığı evlilik söz konusu değildir. Günlük hayatın stresi, Aileyi oluşturan bireylerin değerleri ve düşünceleri Farklı kültürel temelden gelen bireylerin aynı mekan, zaman ve geleceği paylaşmaları Güç ilişkileri Çocuk yetiştirme ve beklentiler Cinsellik Üst ebeveynlerin beklentileri

31 Bu değişkenler ve bunları benzeri bir çok farklılık eşlerin kimi zaman fikir ayrılıklarına, tartışmalara ve hatta eşlerin ayrılmaya yönelik eğilim göstermelerine neden olmaktadır. Ailede çatışmanın ortaya çıkması bütün aile sistemini ve ailenin bütün üyelerini olumsuz yönde etkiler. Ailenin genel ve aile üyelerinin kendi aralarındaki uyum bozulur. Özellikle çocuklar çok ciddi uyum sorunları yaşarlar.

32 Eğer çocuklar süreçten ciddi bir şekilde zarar görüyor iseler boşanmak çiftlerin alabileceği en doğru karar olabilir. Yapılan araştırmalar çocukların boşanma sonrası yaşananlardan daha çok boşanma sürecinde yaşananlardan olumsuz etkilendiklerini göstermektedir. Evlilikte yaşanan sorunların boyutları ve istatistiksel oranları incelendiğinde aslında bu kadar az sayıda kişinin bu sorunların çözümü için yardım aramaları son derece şaşırtıcıdır.

33 Boşanmak isteyen bireylerin sadece dörtte biri bu şekilde yardım aramaktadırlar. Genellikle yardım sorun çıktıktan altı ay sonra aranmaya başlanmaktadır. Aile danışmanlığı sürecine başvuru gerçekleştiren kişilerin sosyo-ekonomik statüleri de şaşırtıcıdır.

34 Boşanma nedenleri çok fazla çeşitlilik göstermektedir. Ancak bu sorunlar uzun süre de oluşmak ve kişiler arası ilişkiyi sonlandırmayı isteyecek kadar şiddetli ve rahatsız edicidir. Evlilik stresi Kaygı bozuklukları Depresyon Maddeyi kötüye kullanma Sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar ağır bir hale gelebilir.

35 Başvuru gerçekleştiren bireyler genellikle spesifik bir sorundan söz etmezler. Şikayetlerini genellikle ilişki ve iletişim sorunları olarak tanımlarlar. Danışmanların titizlikle yapması gereken verilen yardımların bir ilişkiyi iyileştirip iyileştirmeyeceği konusunda bir karar vermek ve dolası ile ilişkiye mi yoksa ilişkinin sonlandırılmasına mı yardım edeceklerine karar vermelidirler.

36 Ayrılmak isteyen çiftlere iki şekilde yardım verilebilmektedir. Bunlar; Boşanma terapisi Arabuluculuk

37 Boşanma Terapisi Boşanma terapisi, çiftlere yapılan psikolojik yardım çeşitlerinden biridir ve çiftlere fiziksel, psikolojik ve yasal olarak ayrılmalarına yardım etmeyi ifade eder. Boşanma terapisinin amaçları şunlardır. Evliliğin sonu erdiğini kabul etme Boşanılan kişi ile boşanma sonunda sağlıklı bir şekilde ilişki kurabilme Duygusal destek bularak uygun düzeyde duygusal uyum sağlama Dinsel ve tinsel kaygı ve huzursuzlukla baş etme

38 Sonlanmakta olan evlilikte kendi payını farkına varma ve kabul etme Varsa, söz konusu evlilikten olan çocukların yaşayacakları kayıp duygusuna uyum sağlamalarına yardım etme Boşanmanın neden olduğu kriz durumundan yararlanarak bunu kendi hakkında farkındalık kazanma ve gelişimi için fırsat olarak görme Makul ve kabul edilebilir bir yasal anlaşmaya varma Yeni sağlıklı alışkanlıklar geliştirme

39 Boşanmayı düşünen çiftlerle çalışan evlilik danışmanları hem kuramsal hem de kuramsal olmayan çeşitli teknikler kullanırlar. Kişilerin içinde büyüdükleri aileden kaynaklanan ve hala çözülmemiş olan sorunları ele almak Duygular bireylerin değerlerini yansıttığından, diyologlarda duygulara yönelik dinleme yapmak Sen sözcüğünün karşıdakinde savunmacılığa yol açan suçlayıcı bir ifade olduğundan bu ifadeye moratoryum uygulama

40 Çift ilişkilerine ilişkin sorun yaratan durumlara zaman ayırmalı Çatışma durumunda bile eşin sözünü kesmeden dinleme Geçmişin çözümlenmemiş sorunlarını gündeme geldiğinde top yekün içini boşaltma şeklinde ele alınmasına engel olmak Ben dili kullanılarak ifade edilen duygu ve düşüncelerin sahiplenilmesi Öneri getirmek ve fiziksel etkinliklerden kaçınmak Gereksinim halinde çözümü ertelemek

41 Arabuluculuk Arabuluculuk, çiftlerle ya da ailelerde anlaşmazlıkları barışçıl bir şekilde çözümlemelerine yardım etme sürecidir. Psikolojik desteği içermeyen bir süreçtir. Arabulucu olarak aile danışmanları özel eğitim almış, yasal konulara hakim, tarafsız ve nötr bir kişi olarak anlaşmazlığı olan bireylere hizmet sunar. Arabuluculukta temel amaç; anlaşmazlığı olan kişilerin seçenekler hakkında bilgi kazanıp alacakları kararlarda fikir birliği sağlamaları ve eldeki farklılıkları adil ve pratik bir şekilde çözüme kavuşturmalarıdır.

42 Arabuluculuk çatışmaların sadece sonlandırılmasını değil aynı zamanda çözümlenmesini de amaçlar. Arabuluculuk çift/aile ve çocuklarla ilişkili hızlıca bilgi almak ile başlar. Bu yapılırken aile bireyleri arabulucu kişiye mal varlıklarını, gelirlerini, borçlarını ve amaçlarını söyleyebilirler. En önemli sorunlar öncelik sırasına konulur. Gerek görülürse arabulucular başka uzmanların görüşlerini de alabilir.

43 Karar almak sadece arabulucu ve anlaşmazlığı olan kişilerin sorumluluğundadır. Boşanma süreçlerine kıyasla, arabuluculuk daha pratik, kısa süren, daha ucuz ve az stresli, daha barışçıl ve üretkendir. Böylesi bir yol danışanların özellerinin kamusal alanda açık edilmesini engelleyen bir süreçtir. Arabuluculuk sürecinin belirli bir zaman içinde bitmesi ve sonucun yazılı bir sözleşme haline getirilmesi gerekir.

44 Bu süreç içinde önemli olan şey danışmaların aile üyelerine müzakere etmeyi ve adil bir anlaşma noktasına varmayı öğrenmelerine rehberlik etmektir. Arabuluculuk avukatlıkla ilişkili değildir.

45 Eski Eş Sendromu Bağı koparamamak Serbest olamamak

46 Eski eşe sendromunun varlığını belirmek amacıyla bazı soruların sorulması yerinde olacaktır. Yaşamınızın herhangi bir alanında onun tarafından kontrol edildiğinizi hissediyor musunuz? Kendinizi, çevrenizdekilere ondan söz ederken yakalıyor musunuz? Onun hala size acı ve zarar verme gücü var mı? Ona hala aşık mısınız? Onunla ilgili herhangi bir fanteziniz var mı? Pişman mısınız?

47 Eski eş sendromundan kurtulmanın ilk aşaması eski eşe ne tür bir bağın olduğunun bulunmasıdır. Bu bağ bulunduktan sonra duygusal ve davranışsal boyutta bireyin iyileşmesini önleyen ve acı çekmenize neden olan engellere yönenilmelidir. Bağ Çeşitleri Sevgi Yalnızlık Suçluluk Duygusu Sempati Kendine acıma Öfke Korku

48 Sevgi Resmini taşıyor musunuz? Hala sizin kahramanınız mı?

49 Kendine Acıma Hayatınızın anlamını kaybettiğinizi düşünüyor musunuz? Onun sizin için düşündükleri sizin için önemli mi? (Karşı taraf adına düşünmeyi engelllemek)

50 Öfke Ona kin duyuyor musunuz? Ona kötü şeyler olduğunun hayalini kuruyor musunuz?

51 Engelleri Ortadan Kaldırmak İlişkiye yönelik bakış açısını değiştirmek Yeni bir ilişki kurmak

52 Profesyonel Model Duygusal ilişki yok Subjektiflik yok Açık ve etkili iletişim

53 Eski Eşle İlişkinin 3 Temel Prensibi Saygı istemek/beklemek Korunmuş bireysellik Sınırları belirleyen kuralların olması

54 Eski Eş Sendromundan Kurtulmayı Zorlaştıran Mitler Onsuz eksiğim Beni hala seviyor Bana geri dönünce Başka birisini asla sevemez Evliliğimiz o kadar da kötü değildi. Ben ona iyi davranırsam o da bana iyi davranır. Hala arkadaş olabiliriz. Sorumluluğum geri yaptığım şeyleri anlar. Her zaman benim yanımda olur.

55 Kurtulma Yolları Randevu ile görüşmek Sosyal ve cinsel konularda konuşmamak Fiziksel temasta bulunmamak ve cinsellik yaşamamak Ne kadar yalnız hissedilirse hissedilsin aramamak Ortak tatil yapmamak Ulaşılabilirliği sınırlamak

Hizmetiçi Eğitimler.

Hizmetiçi Eğitimler. Hizmetiçi Eğitimler Altis; 1989 yılında Dr. Bülent Madi tarafından nöroloji ve sanat çalışmalarının birlikteliği amacıyla kurulmuştur. İki yıl süren çalışmalarının ardından, 1991 yılında diğer bilim dalları

Detaylı

BİREYLERE YÖNELİK HİZMETLER

BİREYLERE YÖNELİK HİZMETLER EKİBİMİZ Altis; 1989 yılında Dr. Bülent Madi tarafından nöroloji ve sanat çalışmalarının birlikteliği amacıyla kurulmuştur. İki yıl süren çalışmalarının ardından 1991 yılında diğer bilim dalları ile interdisipliner

Detaylı

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ Marmara Evleri Anaokulunda Rehberlik Hizmetleri (3 6 yaş) Okulumuzdaki tüm öğrencilerin her yönüyle sağlıklı gelişmeleri, okul ortamına uyum sağlamaları ve kapasitelerini

Detaylı

Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK

Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK Evlilikte uyum ve Dayanışma Evilik, iki kişinin farklı değerler, farklı kültürlerle ve iki ayrı aile öyküsüyle bir araya geldikleri ve kendilerini

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIĞI

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIĞI AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIĞI AİLE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ (Sertifika Proğramı) Programın Amacı: 04 Eylül 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Aile Danışmanlığı Yönetmeliği

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir? Rehberlik Nedir? Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireyin kendini tanıması, anlaması, sahip olduğu gizil güçleri keşfetmesi, geliştirmesi ve bulunduğu topluma aktif uyum sağlayarak kendini gerçekleştirmesi

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIĞI

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIĞI AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIĞI AİLE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ (Sertifika Proğramı) Programın Amacı: 04 Eylül 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Aile Danışmanlığı Yönetmeliği

Detaylı

İkinci baskıya önsöz...5 BİRİNCİ KISIM: İLİŞKİLER VE İLİŞKİ SORUNLARI İlişkiler hakkında İlişkileri anlama: Teoriler...

İkinci baskıya önsöz...5 BİRİNCİ KISIM: İLİŞKİLER VE İLİŞKİ SORUNLARI İlişkiler hakkında İlişkileri anlama: Teoriler... İçindekiler İkinci baskıya önsöz...5 BİRİNCİ KISIM: İLİŞKİLER VE İLİŞKİ SORUNLARI...7 1. İlişkiler hakkında...9 2. İlişkileri anlama: Teoriler...31 3. Seks, cinsiyet ve çiftler...49 İKİNCİ KISIM: NE YAPMALI?...73

Detaylı

ÇİFT PSİKOTERAPİSİNDE KADINLAR 16 19 Haziran 2010 Anadolu Psikiyatri Günleri Uz.Dr. Nuşin Sarımurat Baydemir İlişki Psikoterapileri Enstitüsü İstanbul Çift ilişkilerinde, özellikle evliliklerde, cinsiyet

Detaylı

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing)

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Panik Atak ve Sınav Kaygısı ndan Kısa Sürede Kurtulmanın

Detaylı

Bir İlişkide Çözülmenin Evreleri

Bir İlişkide Çözülmenin Evreleri Bir İlişkide Çözülmenin Evreleri Bir ilişkinin nasıl dağıldığı sorusu, neden dağıldığı sorusuyla ilişkili fakat, onunla aynı şey değildir. Duck (1984) ilişki dağılması, evresinden ve onları izleyen yeniden

Detaylı

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir? Özgüven Nedir? Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, pasiflik,

Detaylı

Bilgilendirme Toplantısı Boşanma ve Çocuk

Bilgilendirme Toplantısı Boşanma ve Çocuk 11.03.2016 Bilgilendirme Toplantısı Boşanma ve Çocuk Cemre Soysal Uzman Klinik Psikolog Boşanma kararına doğru.. Boşanma çocukların başına gelebilecek en sarsıcı olaylardan biridir. Çocukların değişikliklere

Detaylı

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI OCAK ARALIK KASIM EKİM EYLÜL AY HAFTA DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI ETKİNLİKLER YETERLİK ALANLARI KAZANIM NUMARASI VE KAZANIMLAR UYGULAMA Öğrencilerle tanışılması, okulun tanıtılması,

Detaylı

İTHAF... 3 İÇİNDEKİLER... 4 TABLO LİSTESİ ŞEKİL LİSTESİ ÖNSÖZ GİRİŞ...

İTHAF... 3 İÇİNDEKİLER... 4 TABLO LİSTESİ ŞEKİL LİSTESİ ÖNSÖZ GİRİŞ... İÇİNDEKİLER İTHAF... 3 İÇİNDEKİLER... 4 TABLO LİSTESİ... 13 ŞEKİL LİSTESİ... 13 ÖNSÖZ... 14 GİRİŞ... 18 Ebeveynlerin Önemi... 18 Üstün Yetenekli Çocuğun Ebeveyni Olmak Benzersiz Bir Deneyimdir 19 Üstün

Detaylı

Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN

Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Kayıp Kayıp, yaşam döngüsünün her evresinde yaşanır. bağımsızlık kaybı ilişki kaybı, sağlık kaybı, iş kaybı, ekonomik kayıp, evcil hayvan kaybı, organ

Detaylı

TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KADIN DANIŞMA MERKEZLERİ KURULUŞ VE İŞLEYİŞ ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KADIN DANIŞMA MERKEZLERİ KURULUŞ VE İŞLEYİŞ ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KADIN DANIŞMA MERKEZLERİ KURULUŞ VE İŞLEYİŞ ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Tekirdağ

Detaylı

EBEVEYNLİĞE GEÇİŞ HAKKINDA...

EBEVEYNLİĞE GEÇİŞ HAKKINDA... İÇİNDEKİLER EBEVEYNLİĞE GEÇİŞ HAKKINDA... 1 Aile Yaşam Döngüsü... 1 Ebeveynliğe Geçiş Süreci... 3 Ebeveynliğe Geçiş Döneminde Meydana Gelen Değişimler... 6 Cinsiyet Rolleri ve Görev Paylaşımı... 7 Çift

Detaylı

AKRAN ARABULUCU EL KITABI

AKRAN ARABULUCU EL KITABI AKRAN ARABULUCU EL KITABI Aşağıdaki her durum için kendi yaşadığınız ya da tanık olduğunuz çatışmaları kaydedin. Dedektif Arabulucular! Yer- EV: Bulunacak Çatışma- Anne baba ya da diğer yetişkinlerle:

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET k İl u ok l ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - NİSAN 2014 AİLE İÇİ ŞİDDET Çocuğun sağlıklı bir gelişim göstermesi ve sağlam bir kişilik kazanması için

Detaylı

EKSTRA ANLATILAN DERSLER

EKSTRA ANLATILAN DERSLER MESLEK ELEMANI DERS İÇERİĞİ AİLE EĞİTİMİ ZÜMRESİ AİLEDE DİN EĞİTİMİ (4 SAAT) Dini Açıdan Ailenin Önemi 4 saat Aile Bireylerin Eğitimi Hz Muhammed in Aile Hayatı Ailede Din Kaynaklı Sorunların Çözümü İnanç

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ Sosyal fobi, bireyin sosyal ortamlarda herhangi bir eylem yaparken utanç duyacağı duruma düşeceğini düşünerek nedensiz kızarma,

Detaylı

Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc

Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I 20-21 Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc PSİKOTERAPİ-DER Telefon: 0(532) 160 23 78, 0(541) 963 89 87 Email: psikoterapider@gmail.com www.psikoterapiegitimleridernegi.org

Detaylı

PSİKOLOJİK DANIŞMA. Psikolojik Danışma Nedir?

PSİKOLOJİK DANIŞMA. Psikolojik Danışma Nedir? PSİKOLOJİK DANIŞMA Psikolojik Danışma Nedir? Psikolojik danışma, kişisel, sosyal, eğitimsel ve mesleki konularda kişilerin amaçlarını belirleme, karar verme, var olan problemlerini çözme ve benzeri konularda

Detaylı

ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ

ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ REHBERLİK SERVİSİ NEDİR? Öğrencilerin gelişim süreci içerisinde karşılaştıkları güçlükleri, problem

Detaylı

1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK. Abdullah ATLİ

1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK. Abdullah ATLİ 1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK Geleneksel eğitim anlayışı bireyi tüm yönleri ile gelişimini sağlama konusunda sorunlar yaşanmasına neden olmuştur. Tüm bu anlayış ve

Detaylı

Aile desteği. Gençlik ve Ebeveyn Danışmanlık Kuruluşu

Aile desteği. Gençlik ve Ebeveyn Danışmanlık Kuruluşu Aile desteği Gençlik ve Ebeveyn Danışmanlık Kuruluşu Gençlik ve Ebeveyn Danışmanlık Kuruluşu, danışmanlık hizmeti ve yine çocuk yetiştirme ve birlikte yaşama bağlamındaki tüm sorunlarda destek sunar. Hizmet

Detaylı

ERGENDE AİLE KRİZLERİNE MÜDAHALE. Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç

ERGENDE AİLE KRİZLERİNE MÜDAHALE. Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç ERGENDE AİLE KRİZLERİNE MÜDAHALE Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç Aile Krizleri 1. Normal gelişimsel krizler (Yaşam döngüsü aşamaları) 2. Aileye özgü krizler (Ailede hastalıklar, ölümler, boşanmalar, göç,

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ A u ok na lu ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - MART 2014 ANAOKULLARI BÜLTENİ ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ Okul öncesi dönem, gelişimin hızlı olması ve

Detaylı

İçindekiler. Çeviri Editörünün Ön Sözü Şekiller ve Tablolar xiii Ön Söz xiv Teşekkür xvi

İçindekiler. Çeviri Editörünün Ön Sözü Şekiller ve Tablolar xiii Ön Söz xiv Teşekkür xvi İçindekiler Çeviri Editörünün Ön Sözü Şekiller ve Tablolar xiii Ön Söz xiv Teşekkür xvi vi Giriş 1 Sosyal Beceri ve Okul Öncesi ve Ana Sınıfı Çocuğu 1 Sosyal Beceri Öğretim Programı Nedir? 4 Beceri Yetersizliği

Detaylı

SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ

SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ A. AMACIMIZ Öğrencilerimizin gelişim süreci içinde karşılaştıkları güçlükleri problem haline dönüşmeden çözmelerine yardımcı

Detaylı

Rehberlik Servisi Tanıtımı

Rehberlik Servisi Tanıtımı Rehberlik Servisimiz, öğrencilerimizin gelişim süreci içinde karşılaştıkları güçlükleri problem haline dönüşmeden çözmelerine yardımcı olmak, kendini tanıyan, uyum ve iletişim becerisine sahip, çevresine

Detaylı

2. PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİKTE HİZMET TÜRLERİ. Abdullah ATLİ

2. PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİKTE HİZMET TÜRLERİ. Abdullah ATLİ 2. PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİKTE HİZMET TÜRLERİ Psikolojik Danışma ve Rehberlik 1. Hizmet alanlarına göre 2. Temel işlevlerine göre 3. Birey Sayısına göre 4. Öğretim basamaklarına göre 5. Problem alanlarına

Detaylı

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır.

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. K. K. T. C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ 2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik

Detaylı

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67 İçindekiler Etkinlik Listesi Önsöz XII XIV BÖLÜM I GİRİŞ 1 1. Danışmanlık ve yardım nedir? 3 Bölüm sonuçları 3 Danışmanlık, psikoterapi ve yardım 4 Danışmanlık nedir? 9 Yaşam becerileri danışmanlığı yaklaşımı

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ EYLÜL 2012 VELİ BÜLTENİ ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ EYLÜL 2012 VELİ BÜLTENİ ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ EYLÜL 2012 VELİ BÜLTENİ ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU OKUL KORKUSU Her yıl milyonlarca çocuk okula başlayıp, neşeyle devam ederken

Detaylı

1. Bakanlar Komitesi, Avrupa Konseyi Yasasının 15.b maddesi hükümleri uyarınca;

1. Bakanlar Komitesi, Avrupa Konseyi Yasasının 15.b maddesi hükümleri uyarınca; Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Aile Arabuluculuğu Hakkındaki R (98) 1 Sayılı Tavsiye Kararı - Arabulu 1. Bakanlar Komitesi, Avrupa Konseyi Yasasının 15.b maddesi hükümleri uyarınca; 2. Aile uyuşmazlıklarının

Detaylı

PSİKOLOJİK DANIŞMAN. Prof. Dr. Serap NAZLI

PSİKOLOJİK DANIŞMAN. Prof. Dr. Serap NAZLI PSİKOLOJİK DANIŞMAN Prof. Dr. Serap NAZLI Okul Psikolojik Danışmanı Geleneksel 3 rolü vardır: Psikolojik danışma, konsültasyon ve koordinasyon. Gelişimsel rehberlikte 6 rolü vardır: Bireysel- grupla psikolojik

Detaylı

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise:

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise: REHBERLİK SÜREÇLERİ REHBERLİK NEDİR? Bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir

Detaylı

AİLE YAPILARI. Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK

AİLE YAPILARI. Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK AİLE YAPILARI Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK AİLE VE TOPLUM Aile toplumun en küçük yapı taşını oluşturur. Toplumlar ailelerin bir araya gelmesiyle oluşur. İnsanlar tarih öncesi

Detaylı

Ebru ÖZKURT TOPCU. Uzman Klinik Psikolog. Aile ve Çift Terapisti

Ebru ÖZKURT TOPCU. Uzman Klinik Psikolog. Aile ve Çift Terapisti Ebru ÖZKURT TOPCU Uzman Klinik Psikolog Aile ve Çift Terapisti 2009 yılında Maltepe Üniversitesi Psikoloji bölümünden başarısı dolayısıyla Onur Öğrencisi olarak mezun olmuştur. Üsküdar Üniversitesi nde

Detaylı

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ Psikolojik bozukluklar nasıl iyileştirilir? Tedavi için uygun kişi kimdir? En mantıklı tedavi yaklaşımı hangisidir? Bir terapi biçimi diğerlerinden daha iyi midir? Herhangi

Detaylı

Günlük yaşam çabaları içinde sağlıklı iletişimi başarabilme ve yürütebilme yolları hakkında bilgilendirmek.

Günlük yaşam çabaları içinde sağlıklı iletişimi başarabilme ve yürütebilme yolları hakkında bilgilendirmek. NEDEN DANIŞMALISINIZ? AMAÇLARIMIZ... Günlük yaşam çabaları içinde sağlıklı iletişimi başarabilme ve yürütebilme yolları hakkında Anne-baba modellerinin çocuğun cinsel kimlik kazanmalarındaki rolleri ve

Detaylı

yukarıda olduğu psikolojik bir durumdur.

yukarıda olduğu psikolojik bir durumdur. Stress Yönetimi STRES NEDİR? Bireylerin, fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi veya zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. Kişilerde meydana gelen ve onları normal faaliyetlerinden

Detaylı

Okulumuzda gelişimsel rehberlik anlayışı benimsenmiştir. Rehberlik

Okulumuzda gelişimsel rehberlik anlayışı benimsenmiştir. Rehberlik BAHÇELİİEVLER İİLKOKULU PDR HİİZMETLERİİNİİN TANIITIIMII 1. REHBERLİK SERVİSİ Rehberlik servisi; bireysel veya grupla psikolojik danışma, veli görüşmesi, rehberlik çalışmalarının dokümanlarının oluşturulması,

Detaylı

Aşık olduğumuz kişiyi neden unutamayız?

Aşık olduğumuz kişiyi neden unutamayız? sağlık (/saglik) Aşık olduğumuz kişiyi neden unutamayız? 04.10.2016 Salı 13:11 3 0 Uzman Psikolog Özge Genlik aşık olduğumuz kişiyi neden unutamadığımızı anlattı Aşık olduğumuz kişiyi unutmak yerine anlamlandırmamız

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 YÖNDER OKULLARI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI Yönder Okulları

Detaylı

EBEVEYNLİK BECERİLERİ

EBEVEYNLİK BECERİLERİ EBEVEYNLİK BECERİLERİ Doç. Dr. Koray KARABEKİROĞLU 21.Ekim.2010, ANTALYA www.cocukhayat.com 1 SUNUM İÇERİĞİ Anne-baba olmak Ebeveynlik tutumları Türkiye de ebeveynler Özel durumlar Ebeveyn-doktor ilişkisi

Detaylı

DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU

DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU ADI- SOYADI T.C. KİMLİK NUMARASI DOSYA NUMARASI İLK GÖRÜŞME TARİHİ Çocukla İlgili Genel Bilgiler Hukuki statüsü Suça Sürüklenen Mağdur Tanık Korunmaya

Detaylı

Örnek Araştırma Tek Ebeveynli Aileler

Örnek Araştırma Tek Ebeveynli Aileler Örnek Araştırma Tek Ebeveynli Aileler 9 Kasım 2010 Nobody s Unpredictable Çalışmanın Amacı 2010 Ipsos Türkiye de boşanma, ayrılık, ya da vefat nedeniyle ebeveynlerden birinin yokluğunun psikolojik ekonomik

Detaylı

ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ

ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ Projenin Süresi Projenin amaçları Ortaklar Hedef gruplar Nihai Yararlanıcılar 1 Beklenen Sonuçlar 15 ay Genel Amaç: Cinsel istismara uğramış ve bu nedenden dolayı sosyal

Detaylı

VELi TOPLANTISI 6. SINIFLAR 7. EYLÜL 2018

VELi TOPLANTISI 6. SINIFLAR 7. EYLÜL 2018 VELi TOPLANTISI 6. SINIFLAR 7. EYLÜL 2018 GÜNDEM 2018-2019 Öğretim Yılı için Sizlerden Beklentilerimiz Yeni Çerçeve Yönetmeliğimiz Lise ye Burslu Geçiş Sistemi Hazırlık Atlama Sınavı Öğretim Programımız

Detaylı

Deneyimsel Oyun Terapisi Đle Çocuklara Ulaşma

Deneyimsel Oyun Terapisi Đle Çocuklara Ulaşma Deneyimsel Oyun Terapisi Đle Çocuklara Ulaşma Oyun yoluyla çocuklarla çalışmayı isteyen profesyonellere özel bir atölye çalışması I. Düzey: 20 21 Ekim II. Düzey: 22 23 Ekim Deneyimsel Oyun Terapisi (Experiential

Detaylı

EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR?

EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR? SELDA TÜRKMEN le EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR? EFT, orijinal İngilizce isminin baş harflerinin kısaltmasıdır; "Emotional Freedom Techniques". İnsanda huzursuzluk yaratan bütün kötü duygulardan

Detaylı

Rehberlik bir süreçtir. Bir anda olup biten bir iş değildir. Etkili sonuçlar alabilmek için belli bir süre gereklidir.

Rehberlik bir süreçtir. Bir anda olup biten bir iş değildir. Etkili sonuçlar alabilmek için belli bir süre gereklidir. Rehberlik Servisinin Ve Rehberliğin Tanıtılması Rehberlik Nedir? Rehberlik; eğitimde bir hizmet alanı olarak demokratik ortam içinde öğrencinin bedensel, zihinsel ve sosyal bütün kapasitelerini en ileri

Detaylı

Zorbalık Türleri Nelerdir?

Zorbalık Türleri Nelerdir? Zorbalık Türleri Nelerdir? Fiziksel İlişkisel Sözel Siber Siber Zorbalık elektronik iletişim araçları yoluyla tehdit etmek ve kötü sözler içeren mesajlar göndermek internet ortamında dedikodu yapmak ya

Detaylı

GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA. Doç. Dr. İlhan YALÇIN

GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA. Doç. Dr. İlhan YALÇIN GRUPLA PSİKOLOJİK DANIŞMA Doç. Dr. İlhan YALÇIN Kişilerarası ilişkilerin geliştirilmesini hedefleyen, üyelerin duygu, değer ve tutumlarının üzerinde durulduğu, ayrıca her bir üyenin davranışsal amacının

Detaylı

RUHSAL BOZUKLUKLARDA DAYANIKLILIK VE YATKINLIK DUYGU DIŞAVURUMU

RUHSAL BOZUKLUKLARDA DAYANIKLILIK VE YATKINLIK DUYGU DIŞAVURUMU RUHSAL BOZUKLUKLARDA DAYANIKLILIK VE YATKINLIK DUYGU DIŞAVURUMU Yaşam boyu ruh sağlığı ile ilgili riskler Ruhsal hastalıklara yatkınlık ve dayanıklılık Prognoz Olumsuz etkenler Koruyucu etkenler Bireysel

Detaylı

2.c. Başkalarının Görüşlerine Dayalı Teknikler

2.c. Başkalarının Görüşlerine Dayalı Teknikler 2.c. Başkalarının Görüşlerine Dayalı Teknikler Sosyometri: Bireyin üyesi bulunduğu grup içinde sosyal statü ve durumunu saptamak, bir grupta karşılıklı kişisel ilişkileri ortaya çıkarmak için kullanılan

Detaylı

Ders Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U Kredi AKTS Çocuk Hukuku

Ders Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U Kredi AKTS Çocuk Hukuku 1 --- Çocuk Hukuku 2+0 2 2 Seçmeli okul öncesi öğretmenliği lisans öğrencilerinin Türkiye ve Dünya hukukunda çocuğun ve çocuk haklarının yeri konusunda bilgi sahibi olmaları Çocukluk kavramı ve tarihsel

Detaylı

Çocuklarınızın öfkelerini kontrol etmelerinde ve uygun yollarla ifade etmelerini sağlamakta aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz.

Çocuklarınızın öfkelerini kontrol etmelerinde ve uygun yollarla ifade etmelerini sağlamakta aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz. Çocuklar, yetişkinler gibi kaygılanabilir ve stres yaşayabilirler. Ölüm, hastalık, boşanma, taşınma gibi hayat değişimleriyle başa çıkmaya ek olarak özgüven ve aidiyet duygularıyla mücadele ederler. Herkes

Detaylı

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK Bağımlılık, bireyin kendi ruhsal ve bedensel sağlığına

Detaylı

AİLE ve EVLİLİK EĞİTİM PROGRAMI PROJE DOSYASI

AİLE ve EVLİLİK EĞİTİM PROGRAMI PROJE DOSYASI AİLE ve EVLİLİK EĞİTİM PROGRAMI PROJE DOSYASI Hayat Boyu Aile Danışma Merkezi; Toplumun çekirdeği olan ailenin doğru temeller üzerine inşası konusunda danışmanlık hizmeti vermek, ailenin önemiyle ilgili

Detaylı

GRP406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR. Doç. Dr. İlhan YALÇIN

GRP406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR. Doç. Dr. İlhan YALÇIN GRP406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR Doç. Dr. İlhan YALÇIN SUNU PLANI Birey ve profesyonel bir kişi olarak psikolojik danışman PSİKOLOJİK DANIŞMANLARIN ÖZELLİKLERİ Birey olarak psikolojik danışman Profesyonel

Detaylı

GRP 406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR. Doç. Dr. İlhan YALÇIN

GRP 406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR. Doç. Dr. İlhan YALÇIN GRP 406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR Doç. Dr. İlhan YALÇIN SUNU PLANI Toplumsal Yaşamı Düzenleyen Kurallar Ahlak Etik Hukuk Meslek ve Etik İlişkisi Toplumsal yaşamımızı düzenleyen kurallar nelerdir? DOĞA

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not II Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Eğitimde Rehberlik *Rehberlik, bireyin en verimli bir şekilde gelişmesini ve doyum verici

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MB-Özel Eğitim Ön Koşul

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MB-Özel Eğitim Ön Koşul DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MB-Özel Eğitim 364 6 2 2 3 Ön Koşul Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersi Veren Öğretim Elemanı Dersin Yardımcıları Dersin Amacı

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU Yaş Dönem Özellikleri BÜYÜME VE GELİŞME Gelişme kavramı düzenli, sürekli ve uyumlu bir ilerlemeyi dile

Detaylı

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Meslekte Ruh Sağlığı A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Çalışan Sağlığı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlık, kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal bakımdan tam

Detaylı

ÖĞRENCİLERİMİZLE NELER YAPTIK?

ÖĞRENCİLERİMİZLE NELER YAPTIK? ÖĞRENCİLERİMİZLE NELER YAPTIK? ANASINIFI Bu ay işlediğimiz konular, öğrencilerin olumlu özelliklerin farkındalığı ve duygularımızdan korkunun hayatımızdaki yeri. Yapılan sınıf içi çalışmalarda, olumlu

Detaylı

Her aile çocukları olacağını öğrendiğinde, hatta bundan önceki süreçlerde de doğacak çocuklarının mükemmel olması temelinde hayaller kurar. Bu doğal süreç içerisinde problemli bir çocuğun doğması fikri

Detaylı

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak OYUN VE ÇOCUK Oyun oynamak çocukluk çağına özgü psikolojik, fizyolojik ve sosyal içerikli bir olgudur. Oyun hem zihinsel gelişimin aynası olan hem sosyal becerilerin öğrenildiği hem de duygusal boşalımın

Detaylı

Okul fobisi nasıl gelişir?

Okul fobisi nasıl gelişir? Eğer bir kelimenin sonuna "fobi" eklenmişse, hemen bir şeylerden korkulduğunu düşünürüz. Ancak okul fobisi gelişen çocukların okula gitmek istememelerinin tek nedeni okuldan korkmaları değil. Çocuğa bu

Detaylı

Giriş Bölüm 1. Giriş

Giriş Bölüm 1. Giriş GİRİŞİMCİLİK Bölüm 1. Giriş scebi@ktu.edu.tr http://scebi.ktu.edu.tr Giriş İşletme Kurma Düşüncesi ÖN ARAŞTIRMA Ekonomik Teknik Mali Yasal Araştırma Araştırma Araştırma Araştırma Ön Proje Yatırım Kararı

Detaylı

YAŞAM BOYU GELİŞİM Ergenlik-Yetişkinlik

YAŞAM BOYU GELİŞİM Ergenlik-Yetişkinlik YAŞAM BOYU GELİŞİM Ergenlik-Yetişkinlik ERGENLİK ERGENLİK Çocukluk ile yetişkinlik arasındaki geçiş dönemidir. Bu geçiş dönemi cinsel olgunlaşmaya yönelik fiziksel değişimlerle başlar, bağımsız yetişkin

Detaylı

Şiddetin Psikolojisi Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı. Şiddetin çevresel kökenleri

Şiddetin Psikolojisi Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı. Şiddetin çevresel kökenleri Şiddetin Psikolojisi 2015-2016 Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı Şiddetin çevresel kökenleri Aile Özellikleri Eğitim Durumu ve Gelir Problem davranış Arkadaş seçimi Etkisiz ya da fiziksel disiplin

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36.

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36. İÇİNDEKİLER Bölüm 1. Bilişsel Davranış Terapisine Giriş 1 Bilişsel Davranış Terapisi Nedir? 2 Bilişsel Davranış Terapisinde Altta Yatan Teori Nedir? 3 Araştırmalar Ne Diyor? 4 Beck, Bilişsel Davranış Terapisini

Detaylı

PROBLEME DAYALI ÖĞRENME VE SOSYO- KÜLTÜREL DEĞİŞİM: Demokratik Bireyin Biçimlendirilmesi Sorunu

PROBLEME DAYALI ÖĞRENME VE SOSYO- KÜLTÜREL DEĞİŞİM: Demokratik Bireyin Biçimlendirilmesi Sorunu PROBLEME DAYALI ÖĞRENME VE SOSYO- KÜLTÜREL DEĞİŞİM: Demokratik Bireyin Biçimlendirilmesi Sorunu Dokuz Eylül Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dilbilim Bölümü Prof. Dr. Semiramis Yağcıoğlu MODERNLEŞME

Detaylı

CİNSEL KİMLİK GELİŞİMİ

CİNSEL KİMLİK GELİŞİMİ CİNSEL KİMLİK GELİŞİMİ Yaşamımızın her alanında sürekli olarak gelişim ve değişim yaşarız. Yaşanan gelişim, biyolojik kültürel ve bireysel faktörlerin ortak ürünüdür. Gelişimsel değişimin bir parçası olarak

Detaylı

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI I. YARIYIL PSI 501 İleri İstatistik Zorunlu 3 0 3 8 Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 II. YARIYIL Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 III. YARIYIL

Detaylı

AKANT ORTAOKULU REHBERLİK BÜLTENİ

AKANT ORTAOKULU REHBERLİK BÜLTENİ Sorumluluk 2017 AKANT ORTAOKULU REHBERLİK BÜLTENİ Almak Verebilmek Ç ocuğunuzun ortaokul öğrenci olmasıyla birlikte ondan beklediğiniz sorumluluklar da artmış olabilir. Ortaokul öğrencilerimizin aileleri

Detaylı

4/16/2010 İÇERİK. Kişisel Rehberlik? Geleneksel vs Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik? KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME

4/16/2010 İÇERİK. Kişisel Rehberlik? Geleneksel vs Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik? KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME İÇERİK KİŞİSEL REHBERLİK Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik Kişisel Rehberlik Açısından Etkili Öğretmenlik Farklı Eğitim Dönemlerinde Kişisel Rehberlik Kişisel Rehberlik? GELİŞİMSEL YAKLAŞIMA

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I GİRİŞ

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I GİRİŞ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I GİRİŞ İNSAN İLİŞKİLERİ... 1 İNSAN İLİŞKİLERİNİ DÜZENLEYEN KAVRAM VE İLKELER... 4 Temel Kavramlar... 5 Karşılıklı İlgi... 5 Kendine Özgü Olma... 6 Eyleme İsteklilik... 7 Onur... 7 İnsan

Detaylı

Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz.

Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz. Rüyalar genellikle en saçma göründüklerinde en derindedir. Sigmund Freud Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz. Anksiyete: kendinize kötü bir şey olacağını ve

Detaylı

AİLEYE KÖTÜ HABERİ NASIL VERMELİYİZ?

AİLEYE KÖTÜ HABERİ NASIL VERMELİYİZ? AİLEYE KÖTÜ HABERİ NASIL VERMELİYİZ? Prof. Dr. Berna Özsungur Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD 58.Türkiye Milli Pediatri Kongresi 25 Ekim 2014 KONUNUN

Detaylı

wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq SERVİSİ

wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq SERVİSİ ORTAKÖY ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ 2012 ORTAKÖY ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ Rehberlik, bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru

Detaylı

YAŞLILIKTA PSİKO-SOSYAL YAŞAM

YAŞLILIKTA PSİKO-SOSYAL YAŞAM YAŞLILIKTA PSİKO-SOSYAL YAŞAM Yaşlıların Psiko-Sosyal Özellikleri İnsanın yaşlılığında nasıl olacağı ya da nasıl yaşlanacağı; yaşadığı coğrafyaya, kalıtsal özelliklere, Psiko-sosyal ve Sosyo-ekonomik şartlara,

Detaylı

Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlığın Doğuşu 8 Okul Psikolojik Danışmanlığının Genişlemesi 14 Yirmi Birinci Yüzyıl 19

Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlığın Doğuşu 8 Okul Psikolojik Danışmanlığının Genişlemesi 14 Yirmi Birinci Yüzyıl 19 İçindekiler 1 Okul Psikolojik Danışmanlığı Mesleği 1 Bir Meslek Olarak Psikolojik Danışmanlık 2 Tarihsel Geçmiş 3 Kimlik 5 Okul Psikolojik Danışmanlığının Gelişimi 6 Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlığın

Detaylı

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- EĞİTİM VE PSİKOLOJİ İLİŞKİSİ: EĞİTİM PSİKOLOJİSİ.... 4 2. ÜNİTE-GELİŞİMİN TEMELLERİ........7 3. ÜNİTE-FİZİKSEL

Detaylı

BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD

BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD BAĞLANMA NEDİR? Çocuk ile bakım veren kişi arasında gelişen ilişkide, çocuğun bakım veren kişiyle

Detaylı

ÇOCUK-EBEVEYN İLİŞKİSİ EĞİTİMİ=FİLİAL TERAPİ UZM. KLİNİK PSİKOLOG&OYUN TERAPİSTİ ZEYNEP BETÜL TORUN

ÇOCUK-EBEVEYN İLİŞKİSİ EĞİTİMİ=FİLİAL TERAPİ UZM. KLİNİK PSİKOLOG&OYUN TERAPİSTİ ZEYNEP BETÜL TORUN ÇOCUK-EBEVEYN İLİŞKİSİ EĞİTİMİ=FİLİAL TERAPİ UZM. KLİNİK PSİKOLOG&OYUN TERAPİSTİ ZEYNEP BETÜL TORUN ÇOCUĞUNUZUN OYUN TERAPİSTİ OLMAK İSTER MİSİNİZ? 2-8 YAŞ ARALIĞINDA ÇOCUĞUNUZ VARSA, BU EĞİTİM TAM SİZE

Detaylı

1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1

1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1 İçindekiler 1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1 Giriş...1 ÖĞRENCİ DAVRANIŞINI ETKİLEYEN TOPLUMSAL ETMENLER...2 Aile...3 Anne Babanın Çocuğu Yetiştirme Biçimi...3 Ailede Şiddet...4 Aile İçi Çatışmanın

Detaylı

NetQues Proje Raporu Avrupa da Dil ve Konuşma Terapisi Eğitimi Çeşitliliklerin Bütünleşmesi

NetQues Proje Raporu Avrupa da Dil ve Konuşma Terapisi Eğitimi Çeşitliliklerin Bütünleşmesi NetQues Proje Raporu Avrupa da Dil ve Konuşma Terapisi Eğitimi Çeşitliliklerin Bütünleşmesi Avrupa da Dil ve Konuşma Terapisi / Logopedi Alanındaki Standartların ve Eğitim Programlarının Niteliklerinin

Detaylı

AİLENİN ÖZÜRE UYUM SÜRECİ

AİLENİN ÖZÜRE UYUM SÜRECİ AİLENİN ÖZÜRE UYUM SÜRECİ Zihin Özürlü Çocukların Aileleri Bir çocuğun doğumu aileyi gerek yapısal, gerek gelişimsel, gerekse işlevsel olarak etkiler. Çocuğun doğumuyla duyulan mutluluk ve sevinç bu değişimlerin

Detaylı

Gelişimsel PDR (1970- sonrası) Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi

Gelişimsel PDR (1970- sonrası) Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi Gelişimsel PDR (1970- sonrası) Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi 21. yy. bireylerden bir çok beceri bekler. Gelişimsel rehberlik modeli, öğrencilerin kişiselsosyal, eğitsel ve kariyer gelişimlerini

Detaylı

AİLE DANIŞMANLIĞI SERTİFİKALI EĞİTİM PROGRAMI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ VE SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ GENEL MERKEZİ İŞBİRLİĞİNDE AÇILIYOR

AİLE DANIŞMANLIĞI SERTİFİKALI EĞİTİM PROGRAMI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ VE SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ GENEL MERKEZİ İŞBİRLİĞİNDE AÇILIYOR AİLE DANIŞMANLIĞI SERTİFİKALI EĞİTİM PROGRAMI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ VE SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ GENEL MERKEZİ İŞBİRLİĞİNDE AÇILIYOR AİLE DANIŞMANLIĞI NEDİR? Aile danışmanlığı, ailenin çevresiyle

Detaylı

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ ANAOKULUNA UYUM SÜRECİ EYLÜL 2017 ANAOKULUNA UYUM SÜRECİ Erken çocukluk dönemi yaşamın en kritik dönemlerinden biridir. Bu süreçte, kişiliğin

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SINIF YÖNETİMİNE ETKİ EDEN GENEL FAKTÖRLER

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SINIF YÖNETİMİNE ETKİ EDEN GENEL FAKTÖRLER İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SINIF YÖNETİMİNE ETKİ EDEN GENEL FAKTÖRLER A. Sosyal Değişim...2 B. Öğretmenlerin İşleri ve Kimlikleri...6 C. Akademisyen-Öğretmen Ayrımı...9 D. Geleceğe Bakış...10 E. Yapılandırıcılık

Detaylı