Sirkadiyen Ritim bozukluklarının Tedavisi. Dr. Ahmet U. Demir

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sirkadiyen Ritim bozukluklarının Tedavisi. Dr. Ahmet U. Demir"

Transkript

1 Sirkadiyen Ritim bozukluklarının Tedavisi Dr. Ahmet U. Demir

2 Kaynak Sleep Med Clin December ; 5(4): doi: /j.jsmc

3 Uyku Uyanıklık Döngüsü Homeostaz vücut işlevlerinin dengesini sağlamaya çalışır (S): uyku baskısı Sirkadiyen işleyişte vücutta gece gündüz arasında değişiklikler oluşur (C): uyanıklık baskısı

4 Işık İnsanlarda endojjen srkadiyen ritmin süresi >24 sa 24 saatlik tekrarlarla giden fiziksel çevreye uyum sağlamak için sirkadiyen ritmi düzenleyen etkenler: Işık (en güçlü olan) Sosyal ve fiziksel etkinlikler Melatonin Aydınlık karanlık döngüsü >>> retinohipotalamik trakt >>> suprakiazmatik nükleus (SCN) Işığın/aydınlatmanın zamanlaması sirkadiyen ritmin düzeni için temel önemde Faz yanıt eğrisine göre : Parlak ışığa sabah erken saatlerde maruz kalmak vücut ısısının en düşük olduğu andan/vücut ısısının dip noktasından sonra) fazı ilerletir Akşam saatinde ise andan/vücut ısısının dip noktasından önce fazı geciktirir.

5 Sirkadiyen Ritim Sistemi Çıktı ve Denetim Düzeni

6 Melatonin Işıktan daha az etkili ancak sirkadiyen fazı yönelndirme etkisi var Salgılanması SCN ile düzenleniyor, parlak ışıkla baskılanıyor Tipik uyku uyanıklık döngüsünde uyku başlangıcından ~2 saat önce yükselmeye başlıyor, uyku saatleri süresince yüksek kalıyor. Melatonin onset measured in dim light (DLMO) sirkadiyen fazın hem araştırma hem da klinik pratik için geçerli bir belirteci. Faz yanıt eğrisi ışıkla 12 saat farklı, kesim noktaları benzer. Melatonin sabah erken saatlerde verildiğinde (vücut ısınının dip noktasından sonra) fazı geciktirir, akşam ise fazı ilerletir.

7 Melatoninin Uyku Başlangıcındaki İşlevi

8 DSPD (Gecikmiş Uyku Fazı Bozukluğu) Non-farmakolojik yaklaşım: uyku hijyeni akşam saatlerinde parlak ışıktan kaçınma ve sabah saatlerinde parlak ışığa maruziyeti arttırma Sabah parlak ışık uygulaması ve uygun zamanda melatonin (AASM)

9 Sabah kalktıktan sonra (vücut ısısının dip noktasından kısa süre sonra) iki saat süresince 2500 lüx parlak ışık uygulaması sirkadiyen ritim zamanlamasını ilerleterek istenen uyku uyanıklık zamanlarına uyarlamaya yardım eder

10 Melatonin (5 mg), 4-6 hafta süresince uykudan 5 saat önce uygulanması plasebo ile karşılaştırıldığında uyku başlangıcı 1.3 saat, uyanma saatini 2 saat, DLMO (Melatonin onset measured in dim light: zayıf ışıkta melatonin salgı başlangıcı) yu 1.5 saat erkene almış Başka bir çalışmada hastalar sabah daha dinlenmiş hissettiklerini bildirmiş. Ancak 5 mg melatonin uyku yapısını değiştirmemiş.

11 Dört hafta süresince yemeklerden sonra 1 mg methylcobalamin uygulaması plaseboyla karşılaştırıldığında etki göstermemiş. B12 Vitamini ile ilgili yeterince kanıt yok

12 Melatonin zamanlaması faz değişiminin büyüklüğünü etkileyebilir. Erken uygulamalar daha etkili. Kişisel DLMO dan saat önce uygulanması daha yakın zamanda uygulamayla karşılaştırıldığında faz ilerletmede en büyük etkiyi göstermiş.

13 Melatonin uygulamasının uzun dönem etkileri: günlük 5 mg melatonin (10 pm) 6 haftalık tedavi ile tedavi etkinliği sorgulandığında %97 iyileşme bildirmiş (%80 ilk iki haftada). Yan etkiler: minimal, 57% hiç bildirmemiş. Hafif sabah yorgunluğu: %34. Melatonin kullananların %91 inde tedavi sonlandırıldıktan sonra relaps gelişmiş. İlk yedi günde relaps: %30 unda, %15 ilk bir ayda, 42% ilk 2-6 ayda. Erken relaps: tedavi öncesi aktigrafi ölçümlerine göre diğerlerinden daha ağır DSPD semptomları göstermiş.

14 ASPD (Erken Uyku Fazı Bozukluğu) Tedavi yöntemleri: kronoterapi, akşam parlak ışık uygulaması, farmakoterapi (melatonin) veya hipnotikler (uyku sürdürme insomnisi için) Farmakoterapinin etkinliği konusunda yeterli kanıt yok Uyku saatlerini düzenleme ve akşam parlak ışık uygulaması (AASM). Akşam parlak ışık uygulaması (7-9 pm), ASPD ve uyku sürdürme insomnisi olan yaşlılarda sirkadiyen ritmin zamanlamasını geciktirdiği, uyku ve uyanıklık performansını düzenlediği gösterilmiş. Uyuncun sınırlılığı uzun erimdeki yararı kısıtlayabilir.

15 Faz yanıt eğrisine göre sabah erken saatlerde, eğrinin erken kısmında (vücut dip ısısından sonra) Melatonin uygulaması fazı ilerletir. Etkinliği için klinik bilgi yetersiz. Kontrollü bir çalışmada hızlı salınımlı 0.5 mg, yatma saatinden 4 saat sonra veya 30 dk önce uygulama uyku sürekliliğini etkilememiş, fazı 27 dakika geciktirmiş. uyku sürekliliği semptomları için hipnotikler kullanılmışsa da güvenlik ve etkinlik yeterince araştırılmamış

16 FRD (Bağımsız Uyku Fazı Bozukluğu) DSPD ile ortaklıkları var gibi görünüyorsa da sabit bir gecikme var. Sirkadiyen uyku/uyanıklık eğiliminin zamanına göre insomni veya aşırı uykululuk semptomları olabilir. Günlerce veya birkaç hafta süren bu dönemler arasında normal uyku vardır (konvansiyonel/alışıldık uyku zamanına uyan endojen sirkadiyen ritim sırasında). These periods of Görme engellilerde fotik uyarı noksanlığı ile- sıktır (~%50). FRD: görmesi normal olanlarda erkeklerde daha sık, genlede adölesan ve genç erişkinde.

17 Sirkadyen Ritm Yönlendirme +/- İlk 10 gün düzenli uyku uyanış ( ) entrained rhythm. 11. günden sonra: aydınlık karanlık uyarısı ortadan kaldırılmış. İstediği saatte ışığı yakıyor, saati görmüyor Ritmin peryodu >24 sa: freerunning ( : uyanık : uyuyor)

18 AASM: Görmesi normal olanlarda, planlı uyuma çizelgesi, zamanlı parlak ışık uygulaması, melatonin; görme engellilerde zamanlı melatonin uygulaması. Melatonin: 9-10 pm, mg. Görme engellilerde: DLMO dan birkaç saat önce, istenen uyku saatinden 1 saat önce, rekürens sık. B12 Vitamini ile ilgili yeterli kanıt yok.

19 Düzensiz Uyku Uyanıklık Ritmsi Irregular sleep-wake rhythm (ISWR) Belli bir uyku uyanıklık düzeni yok. Semptomlar: uyku uyanıklık zamanlamasına bağlı olarak insomni, bölük pörçük uyku, aşırı uykululuk, sık şekerleme Toplam uyku süüresi 24 saat içinde normal olabilir, ancak çok sayıda uyku dönemleri arasında gece uykusu olmayabilir. Yaşlılarda, bakımevlerinde kalanlarda sık. Nörolojik bozukluklar (demans, mental retardasyon ve beyin hasarı) ile birlikteliği sık.

20 Tedavide hedef gece uyku konsolidasyonunu arttırmak ve gündüz işlevlerini iyileştirmek. Çoklu tedavi seçenekleri: parlak ışık uygulaması, fizik aktivite, davranışsal değişiklikler. Hem yaşlı hem genç hastalarda etkin tedavi olarak öneriliyor. iyi uyku alışkanlıklarını yerleştirmek ve parlak ışık, sirkadiyen senkronize ediciler olarak önemli. Yapılandırılmış sosyal ve fiziksel etkinlikler, gürültüyü azaltma demasn ve bakımevlerindeki hastalar için yaralı olabilir.

21 Melatonin ISWR çocuklarda veya psikomotor retardasyonu olanlarda öneriliyor. Daha yaşlı demansı olanlarda önerilmiyor. Alzheimer Hastalığında uyku bozukluklarına etkisi çelişik. AASM tarafından önerilmiyor.

22 Jet lag bozukluğu Endojen sirkadiyen ritim ile girdiklen yerdeki saatin uyumsuzluğu. saat dilimi arttıkça uyum süresi uzuyor. Sıklıkla birkaç gün içinde uyum sağlanıyor. Semptomlar geçici. Tanı için en az 2 saat dilimi değişikliği sonrası günlük işlevlerde bozulma ile birllikte insomni, aşırı uykululuk, genen bir hasta olma hali. Başka bir açıklayıcı sebep olmamalı. Sirkadiyen ritim insanlarda 24 saatten uzun olduğunda fazı geciktirmek (Batu uçuşları) daha kolay.

23 Nonfarmakolojik tedavi: iyi uyku hijyeni, mümkünse öncesinde gidilecek yere uygun uyuma saatleri, uygun zamanda parlak ışık uygulaması ve uygunsuz zamanda parlak ışıktan kaçınma. Zamanlama: yöne ve geçilen saat dilimiyle bağlantılı. Doğu yönünde (New York-İstanbul: 6 saat dilimi): parlak uçuş ışıktan kaçınma, öğlen saatlerinde olabildiğince ışık teması öneriliyor.

24 Melatonin: FDA onayı yoksa da azaltıcı etkisi ile ilgili bulgular var. Melatonin mg, uçuştan sonra yatma saatinden önce 2-5 mg, gerekirse sonraki günler (dört gün) tekrarlanabilir. Yan etkileri: baş ağrısı, bulantı, kalp hastalığının alevlenmesi, göz önünde bulundurulmalı. Doğu uçuşunda: melatonin 5 mg uçuş öncesi 3 gün, saat 6 pm de ve varış sonrası 4 gün, plaseboya göre subjektif düzelme sağlamış. Melatonin 5 mg uçuştan önce 3 gün (10-12 pm arası) ve varılan yerde (10-00 pm arası) 12 saat dilimi doğu ve batı uçuşlarında semptomlar üzerinde etkili bulunmuş.

25 Kafein 300 mg, serbest salınımlı, sabah 8 de eklenebilirsubjektif uykululuk üzerine etkili. Ancak uyku sürekliliği için olumsuz etkili.

26 Benzodiazapinler: Triazolam: 0.5 mg, batı yönünde 8 saat dilimi uçuş, yatış saatinden 3 saat önce 5 gün süreyle etkili bulunmuş. Temazepam etkil bulunmamış. Hem Zopiclone 5 mg hem 2 mg Melatonin, doğuya 5 saat dilimi uçuşta, yatma saatinde alınınca etkili bulunmuş.

27 Zopiclone: transatlantik batı uçuşunda 7.5 mg, yatış saatinde 4 gün uygulama plasebo ile karşılaştırıldığında jet lag le ilişkili uyku bozukluklarında iyilşeme sağlamış (uyku süresi, uyku bölünmesi, uyku kalitesi). Dinlenme, aktiflik döngüsü ve vücut ısısı daha hızlı adapte olmuş Zolpidem: doğu (5-9 saat dilimi) uçuşunda, 10 mg, 3 gün, yatma sattinde uygulama uyku süresini uzatmış, gece uyanmaları azaltmış, uyku kalitesini arttırmış. Uyanıklık hali, jet lag semptomları tam düzelmemiş. Sirkadiyen uyumsuzluk korunuyor. Remelton (melatonin reseptör agonisti) doğu uçuşundan sonra 4 gün, yatma saatinde önce alındığında uyku latansını kısaltmış.

28 Doğu uçuşu: uçuştan üç gün önce uyku saatini erkene alma ve sabah ışık uygulaması semptomları düzeltmek için önerilmiş.

29 Vardiyalı İşe Bağlı Bozukluk shift work disorder (SWD) İş saatlerine bağlı olarak insomni ve aşırı uykululuk ABD de %30. Uyku çizelgesi ve aktigraf (en az 7 gün) tanı için öneriliyor. Endojen sirkadiyen ritim ile çalışma zamanı uyumsuzluğu.

30 Erken sabah ve rotasyonlu vardiyada uyku bozukluğu sık olmasına karşın genelde gece vardiyasına odaklanılıyor. nonfarmakolojik önlemler teme önemde. Ailesel ve sosyal etkenleri de unutmamak gerekli. Uyku mekanının optimize edilmesi, uygun uyku alışkanlıkları ve planlı şekerlemeler tüm hastalara önerilmeli.

31 Gece vardiyası: srkadiyen ritim gecikir. En yüksek uyku eğilimi gece yerine gündüz oluşur. Gece vardiyasında parlak ışık ( lux) 3-6 saat süresince veya aralıklı (saatte 20 dakika) sirkadiyen uyum için etkili bulunmuş. Sirkadiyen etkisi yanında ışığın uyanık tutucu etkisi de önemli. Sabah eve gelindikten sonra parlak ışıktan kaçınma önemli bir strateji. Uyku uyanıklık zamanlaması ve gece vardiyasında intermitan ışık uygulaması fazı düzenlemede etkili bulunmuş (vardiyasız günler de dahil)

32 Melatonin: sabah uykusundan önce, 6 mg, 4-6 vardiya sonrası etkisiz bulunmuş. Başka çalışmalarda 10 mg, sabah yatmadan önce uygulama 2-5 gün uyanıklığı arttırmış. Uyku kalitesinde düzelme: sabah 5 mg, 6 gün süresince. 1.8 mg, CR melatonin etkili bulunmamış. Melatonin FDA tarafından onaylanmamış. Baş ağrısı, bulantı, ürkütücü rüyalar, kardiyovasküler etkiler de göz önüne alınmalı.

33 Diğer ilaçlar: hipnotikler uyku için, uyarıcılar uyanıklığı sağlamak için. Ancak bu tedaviler sirkadiyen uyumsuzluğu düzeltmiyor. Diğer davranışsal önlemlerle birlikte düşünülmeli. Örneğin Temazepam 20 mg, yatma saatinde gündüz uyku süresini arttırmış ama gece uykululuk halini düzeltmemiş. Zopiclone (7.5 mg) yatmadan 30 dakika önce alındığında uyku kalitesini arttırmış, gece uykululuğu negatif yönde etkilememiş.

34 Suyarıcı: kafein ve şekerlemeler. Şekerleme: akşam saat, ardışık ilk 4 gece vardiyasında ilk iki gün, semptomlar açısından olumlu bulunmuş. Kafein (4 mg/kg, 300 mg) gece vardiyalarından 30 dakika önce eklenmesi ile etki daha belirgin (uyanıklık ve performans).

35 Modafinil, Armodafinil: 200 mg Modafinil/150 mg Armodafinil, gece vardiyasından önce uygulama uyanıklığı arttırmış. Uykululuk halini azaltmış. FDA her ikisini de SWD e bağlı aşırı uykululuk tedavisi için onaylamış.

36 AASM: kanıtlara dayalı olarak gece vardiyası öncesi veya sırasında planlı şekerleme, zamanlı ışık uygulaması, ve uyanıklığı arttırmak için gece vardiyasında kafein veya modafinil önermiş.

37 Özet Sirkadiyen uyumu (uyku uyanıklık döngüsü) sağlamak için özellijle DSPD, FRD, ISWR çocuklarda ve jet lag bozukluğunda en başarılı bulunan ilaç melatonin. Ek olarak hipnotik veya uyanıklığı sağlayan ilaçlar SWD ve jet lag bozukluğunda insomni ve aşırı uykululuk semptomları için kullanılabilir. Ancak mealtonin dozu, zamanlaması, formüllerinde farklılıklar, uzun dönem etkinliği ve yan etkileri konusunda bilgi yetersiz.

vardiyalı çalışma ve uyku bozuklukları

vardiyalı çalışma ve uyku bozuklukları vardiyalı çalışma ve uyku bozuklukları Dr.İbrahim Öztura Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Uyku-uyanıklık ritmi Sirkadiyen ve homeostatik süreçlerin etkileşimi sonucu uyku ve

Detaylı

Sirkadiyen Ritim Bozuklukları. Dr. Sinan Yetkin GATA Psikiyatri AD. Başkanlığı

Sirkadiyen Ritim Bozuklukları. Dr. Sinan Yetkin GATA Psikiyatri AD. Başkanlığı Sirkadiyen Ritim Bozuklukları Dr. Sinan Yetkin GATA Psikiyatri AD. Başkanlığı Kısa Nörobiyoloji Uyku ve uyanıklığı sağlayan nöronal sistemler iki ayrı sistem tarafından da yönetilir: (İki süreçli model,

Detaylı

Vardiyalı Çalışma. Dr. Ahmet Uğur Demir Hacettepe Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Vardiyalı Çalışma. Dr. Ahmet Uğur Demir Hacettepe Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Vardiyalı Çalışma Dr. Ahmet Uğur Demir Hacettepe Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Plan Uykunun düzenlenmesi Vardiyalı çalışma ve uyku İş sırasında uyku yoksunluğunun sonuçları Uyku sorunları

Detaylı

İnsomni. Dr. Selda KORKMAZ

İnsomni. Dr. Selda KORKMAZ İnsomni Dr. Selda KORKMAZ Uykuya başlama zorluğu Uykuyu sürdürme zorluğu Çok erken uyanma Kronik şekilde dinlendirici olmayan uyku yakınması Kötü kalitede uyku yakınması Genel populasyonda en sık görülen

Detaylı

SİRKADİYEN RİTM, JET LAG SHIFT LAG SENDROMLARI

SİRKADİYEN RİTM, JET LAG SHIFT LAG SENDROMLARI SİRKADİYEN RİTM, JET LAG SHIFT LAG SENDROMLARI Dr. Ömer KARADAŞ SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ GÜLHANE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ NÖROLOJİ AD. siklus yada ritm: Aynı zaman aralıkları ile tekrarlanan

Detaylı

UYKU UYANIKLIK DÖNGÜSÜ. Dr.Ezgi Tuna Erdoğan İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D.

UYKU UYANIKLIK DÖNGÜSÜ. Dr.Ezgi Tuna Erdoğan İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D. UYKU UYANIKLIK DÖNGÜSÜ Dr.Ezgi Tuna Erdoğan İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D. Uyku tanımı Uyku Fizyolojisi (uyku evreleri) Sirkadiyen ritim Uyku yoksunluğu İdeal uyku Uyku ile ilgili bazı hastalıklar

Detaylı

Uykusuzluk Yakınması İle Gelen Hastaya Yaklaşım. Dr. Hakan KAYNAK

Uykusuzluk Yakınması İle Gelen Hastaya Yaklaşım. Dr. Hakan KAYNAK Uykusuzluk Yakınması İle Gelen Hastaya Yaklaşım Dr. Hakan KAYNAK Uykusuzluk Birçok kişi için = Uyku ilacı Uyku hekimi için =??? Kabus 1979 Sınıflaması Diagnostic Classification of Sleep and Arousal Disorders

Detaylı

Uyku uyanıklık döngüsü/ sirkadyen ritim Sirkadyen ritim bozuklukları ve tedavisinde parlak ışık Işık aydınlatma ve ölçüler

Uyku uyanıklık döngüsü/ sirkadyen ritim Sirkadyen ritim bozuklukları ve tedavisinde parlak ışık Işık aydınlatma ve ölçüler Dr.Ahmet U Demir Uyku uyanıklık döngüsü/ sirkadyen ritim Sirkadyen ritim bozuklukları ve tedavisinde parlak ışık Işık aydınlatma ve ölçüler Uyku uyanıklık döngüsü/ sirkadyen ritim Sirkadyen ritim bozuklukları

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindekipayı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 Akılcı İlaç Kullanımı;

Detaylı

Uyku Fizyolojisi Uyku Hijyeni Obstrüktif Uyku-Apne Sendromu

Uyku Fizyolojisi Uyku Hijyeni Obstrüktif Uyku-Apne Sendromu Uyku Fizyolojisi Uyku Hijyeni Obstrüktif Uyku-Apne Sendromu Prof. Dr. Hakan Kaynak Uykum Uyku Bozuklukları Merkezi Normal Uyku Uykunun Dönemleri Nasıl Uyuyoruz? Richardson GS: The human circadian system

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindeki payı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 DSÖ tahminlerine

Detaylı

ICDS 3 İnsomnia sınıflaması. Dr. Fuat Özgen

ICDS 3 İnsomnia sınıflaması. Dr. Fuat Özgen ICDS 3 İnsomnia sınıflaması Dr. Fuat Özgen Uykusuzluğun Genel Kriterleri: A. Uykuya başlamada güçlük, uykuya devam ettirmede güçlük ya da çok erken uyanma ya da kronik nitelikte dinlendirici olmayan düşük

Detaylı

Gündüz Uykuluğunu Değerlendiren Nesnel Yöntemler

Gündüz Uykuluğunu Değerlendiren Nesnel Yöntemler Gündüz Uykuluğunu Değerlendiren Nesnel Yöntemler ÇOKLU UYKU LATANS TESTİ UYANIKLIĞI SÜRDÜRME TESTİ Dr. Sinan YETKİN 1 Amaç ÇOKLU UYKU LATANS TESTİ (Multiple Sleep Latency Test) Doğrudan uykululuk düzeyi

Detaylı

Antihipertansif ilaçlar sabah alınmalı

Antihipertansif ilaçlar sabah alınmalı Antihipertansif ilaçlar sabah alınmalı Dr. Ahmet Temizhan Türkiye Yüksek İhtisas EAH Kardiyoloji Kliniği Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD Bir tane antihipertansif ilaç kullanıyorum Bunu

Detaylı

HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ

HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ HAFİF TRAVMATİK BEYİN HASARI (mtbi) ve GENEL TEDAVİ İLKELERİ Doç.Dr. Cemil ÇELİK Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Sunumun Hedefleri Genel Bilgiler mtbi

Detaylı

Aripiprazole Bağlı NREM Parasomni Olgusu

Aripiprazole Bağlı NREM Parasomni Olgusu Aripiprazole Bağlı NREM Parasomni Olgusu D O K U Z E Y L Ü L Ü N I V E R S I T E S I N Ö R O L O J I A N A B I L I M D A L ı ( D a m l a Ç e l i k, Ö z l e m A k d o ğ a n, N u r h a k D e m i r, U l u

Detaylı

Dr.İbrahim Öztura. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı

Dr.İbrahim Öztura. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr.İbrahim Öztura Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı & Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Uyku Bozuklukları ve Epilepsi İzlem Merkezi Gündüz(asıl) uyanıklık dönemi boyunca ortaya

Detaylı

İnmede Tedavisi BR.HLİ.102

İnmede Tedavisi BR.HLİ.102 BR.HLİ.102 Serebral Felç (İnme) ve Spastisitede Botoks Spastisite Nedir? Spastisite belirli kasların aşırı aktif hale gelerek, adale katılığına, sertliğine ya da spazmlarına neden olmasıyla ortaya çıkan

Detaylı

Ergenlikte Gelişim ile İlişkili Uyku Sorunları. Doç. Dr. Devrim AKDEMİR Hacettepe Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları A.D.

Ergenlikte Gelişim ile İlişkili Uyku Sorunları. Doç. Dr. Devrim AKDEMİR Hacettepe Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları A.D. + Ergenlikte Gelişim ile İlişkili Uyku Sorunları Doç. Dr. Devrim AKDEMİR Hacettepe Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları A.D. + Konular Ergenlerin uyku paterni Ergen gelişimi ve uykunun

Detaylı

İnsomni Tanımı, İnsomni Tipleri, İnsomni Tedavisi

İnsomni Tanımı, İnsomni Tipleri, İnsomni Tedavisi İnsomni Tanımı, İnsomni Tipleri, İnsomni Tedavisi Fuat Özgen İnsomnia; Uyku için yeterli fırsat ve imkan olmasına rağmen, süreğen bir şekilde uykuya başlamada, sürdürmede, konsolide ve kaliteli uyumada

Detaylı

GEBELİK ve DOĞUM SONRASI DÖNEMDE GÖZLENEN UYKU BOZUKLUKLARI

GEBELİK ve DOĞUM SONRASI DÖNEMDE GÖZLENEN UYKU BOZUKLUKLARI GEBELİK ve DOĞUM SONRASI DÖNEMDE GÖZLENEN UYKU BOZUKLUKLARI Doç. Dr. ÇAĞATAY KARŞIDAĞ Acıbadem Altunizade Hastanesi 5 Ekim 2017, Bursa Contergan. İlaç, ilk kez Almanya da 1954 te sentezlendi. 1956 yılında

Detaylı

İnsomnia Tedavisi. Prof. Dr. Fuat Özgen. Bayındır Hastanesi

İnsomnia Tedavisi. Prof. Dr. Fuat Özgen. Bayındır Hastanesi İnsomnia Tedavisi Prof. Dr. Fuat Özgen Bayındır Hastanesi İnsomniyak Hastanın Değerlendirilmesi İlk değerlendirme 1. Hastanın yakınmalarının doğasının belirlenmesi Uykuya başlama ya da devam ettirmede

Detaylı

Gecikmiş Uyku Fazı Tipi Uyku Bozukluğu ve Kronoterapi

Gecikmiş Uyku Fazı Tipi Uyku Bozukluğu ve Kronoterapi Türk Psikiyatri Dergisi 2009; 20(2):183-187 Gecikmiş Uyku Fazı Tipi Uyku Bozukluğu ve Kronoterapi Dr. Feride GÖKBEN HIZLI 1, Dr. Mehmet YÜCEL AĞARGÜN 2 Özet / Abstract Gecikmiş uyku fazı tipi uyku bozukluğu

Detaylı

Gündüz Aşırı Uykululuğun Psikiyatrik Nedenleri ve Tedavileri

Gündüz Aşırı Uykululuğun Psikiyatrik Nedenleri ve Tedavileri Gündüz Aşırı Uykululuğun Psikiyatrik Nedenleri ve Tedavileri Dr. Hasan KARADAĞ Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Gündüz aşırı uykululukta genel popülasyonun % 4-6

Detaylı

Geriatrik depresyon tedavisinde idame EKT

Geriatrik depresyon tedavisinde idame EKT Geriatrik depresyon tedavisinde idame EKT Dr. Sibel Çakır İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Psikiyatri A.D Duygudurum Bozuklukları ve Geropsikiyatri Birimi Geriatrik depresyon 65 yaş ve üzerinde yaşlı popülasyonda

Detaylı

UYKUSUZ (Uyuma Sorunu Olan) BEBEK

UYKUSUZ (Uyuma Sorunu Olan) BEBEK UYKUSUZ (Uyuma Sorunu Olan) BEBEK Prof.Dr.Elif N.Özmert Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Sosyal Pedaitri BD Gelişimsel Pediatri BD Dün gece herkesi kim uykusuz bıraktı

Detaylı

Sirkadiyen Ritm Uyku Bozuklukları

Sirkadiyen Ritm Uyku Bozuklukları Sirkadiyen Ritm Uyku Bozuklukları Doç. Dr. Turan Atay Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi UYEPAM Uyku Lab. İçerik Tanım Fizyoanatomi Sirkadiyen

Detaylı

Metabolik hastalıkların tedavisinde sirkadiyen bozukluğun tedavisi önemli midir? Neler yapılmalı, neler yapılmamalıdır?

Metabolik hastalıkların tedavisinde sirkadiyen bozukluğun tedavisi önemli midir? Neler yapılmalı, neler yapılmamalıdır? Metabolik hastalıkların tedavisinde sirkadiyen bozukluğun tedavisi önemli midir? Neler yapılmalı, neler yapılmamalıdır? Dr. Hikmet YILMAZ CBÜ Nöroloji AD, Manisa Neden böyle bir panel konusu seçildi? Metabolik

Detaylı

İnsomni de İlaçlar. Dr. Hakan Kaynak

İnsomni de İlaçlar. Dr. Hakan Kaynak İnsomni de İlaçlar Dr. Hakan Kaynak İnsomni Uykuyu başlatma, Sürdürme, Sabah erken uyanma, Uykunun dinlendirici olmaması Genellikle farklı tipler birarada görülebilir İnsomni Sıklığı 17,70 16,80 18,00

Detaylı

Uyku bozukluklarının tedavisi hakkında genel bilgi ve uyku hastalıkları. İNSOMNİ tedavisinde kullanılan farmakolojik ajanlar

Uyku bozukluklarının tedavisi hakkında genel bilgi ve uyku hastalıkları. İNSOMNİ tedavisinde kullanılan farmakolojik ajanlar Uyku bozukluklarının tedavisi hakkında genel bilgi ve uyku hastalıkları İNSOMNİ tedavisinde kullanılan farmakolojik ajanlar Prof. Dr. Hakan Kaynak 09 Mart 2013 Cumartesi / HEKİM KURSU 15:45 16:30 İnsomni

Detaylı

Uykunun sirkadyen ritmi ve bunun diğer sirkadyen ritmlere etkisi, sirkadyen saat ve uykunun düzenlenmesinde kronobiyolojik modeller

Uykunun sirkadyen ritmi ve bunun diğer sirkadyen ritmlere etkisi, sirkadyen saat ve uykunun düzenlenmesinde kronobiyolojik modeller Uykunun sirkadyen ritmi ve bunun diğer sirkadyen ritmlere etkisi, sirkadyen saat ve uykunun düzenlenmesinde kronobiyolojik modeller Prof. Dr. Serhan Sevim Mersin Ün. Tıp Fakültesi Nöroloji A. D. TUTD sertifikasyon

Detaylı

İNSOMNİDE FARMAKOLOJİK TEDAVİLER

İNSOMNİDE FARMAKOLOJİK TEDAVİLER İNSOMNİDE FARMAKOLOJİK TEDAVİLER Doç. Dr. Turan ATAY MEDİCANA International Istanbul FDA nin onayladığı ilaçlar Sedatizan etkileri nedeniyle kullanılan reçeteli ilaçlar Antihistaminikler Düzensiz bileşikler

Detaylı

Yaşlılıkta Uyku Doç. Dr. Turan Atay

Yaşlılıkta Uyku Doç. Dr. Turan Atay Yaşlılıkta Uyku Doç. Dr. Turan Atay 14. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi, 6-10 Ekim 2013, Bodrum Anlatım Planı Normal (fizyolojik) yaşlanmada değişiklikler uykudaki Demansta (AH tipi) uyku REM Uykusu Davranış

Detaylı

Sütün Biyoaktif Bir Hormonu: Melatonin

Sütün Biyoaktif Bir Hormonu: Melatonin Sütün Biyoaktif Bir Hormonu: Melatonin Elif Ayşe Anlı, Asuman Gürsel, Ayşe Gürsoy Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Süt Teknolojisi Bölümü, Ankara MELATONİN Melatonin memelilerin pineal bezi (beyin

Detaylı

Süt Çocuklarında Uyku. Doç. Dr. Ela Erdem Eralp Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları BD

Süt Çocuklarında Uyku. Doç. Dr. Ela Erdem Eralp Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları BD Süt Çocuklarında Uyku Doç. Dr. Ela Erdem Eralp Marmara Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları BD Uykunun Önemi Bütün ekonomik ve sosyal organizasyonumuz, şaşılacak şekilde, dünyanın her dönüşünde çaresizce

Detaylı

MSLT ve MWT çekimi. Prof. Dr. Serhan Sevim Mersin Ün. Tıp Fakültesi Nöroloji A. D. 11. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi, 2010, Antalya

MSLT ve MWT çekimi. Prof. Dr. Serhan Sevim Mersin Ün. Tıp Fakültesi Nöroloji A. D. 11. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi, 2010, Antalya MSLT ve MWT çekimi Prof. Dr. Serhan Sevim Mersin Ün. Tıp Fakültesi Nöroloji A. D. 11. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi, 2010, Antalya İçerik Gündüz Uykuluk Nedenleri MSLT (ÇULT) uygulaması ve alanları MWT (UST)

Detaylı

PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ

PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ 17.02.2014 PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ Yrd. Doç. Dr. Aydoğan: Uykusuzluk Sağlık Sorunlarına Davetiye Çıkarıyor Güzel bir uykunun önemini en iyi uykusuzluk çekenler bilir. Güzel, dinlendirici bir uyku,

Detaylı

Çocuklarda Uyku ve İlgili Sorunlar

Çocuklarda Uyku ve İlgili Sorunlar Çocuklarda Uyku ve İlgili Sorunlar Doç. Dr. Osman Sabuncuoğlu Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocukluk ve Uyku elele gider Anne baba ve hekimler

Detaylı

Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz

Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz Endokrin ve Metabolik Hastalıklarda Fiziksel Aktivite ve Egzersiz Prof Dr Zehra Aycan Doç Dr Baran Yosmaoğlu Yrd Doç Dr Cihan Fidan Hasan Göktan Arzu Bektaş Kapsam: Tip 1 diyabet Obezite ve Tip 2 diyabet

Detaylı

Ouas Tedavisinde Yaşlı Hastalara Yaklaşım

Ouas Tedavisinde Yaşlı Hastalara Yaklaşım Ouas Tedavisinde Yaşlı Hastalara Yaklaşım Oya İtil DEÜTF GÖĞÜS HASTALIKLARI AD UYKU BOZUKLUKLARI VE EPİLEPSİ TANI VE TEDAVİ MERKEZİ İZMİR Normal yaşlanma, uyku nörofizyolojisini etkiler. Yaşlılarda uyku

Detaylı

İLAÇ HATIRLATICI SAAT

İLAÇ HATIRLATICI SAAT İLAÇ HATIRLATICI SAAT MUSTAFA YILMAZ Dünya da İlaç Kullanımı Dünya sağlık örgütü(dsö) ilacı, fizyolojik sistemleri veya patolojik durumları, alanın yararı için değiştirmek veya incelemek amacıyla kullanılan

Detaylı

HİZMETE ÖZEL. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu DOSYA PRENSİPLER

HİZMETE ÖZEL. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu DOSYA PRENSİPLER HİZMETE ÖZEL NORMAL Sayı : 62820468-000- Konu : Çinko İçeren Ürünler Hk. DOSYA Çinko içeren ürünler Kurumumuz Beşeri Tıbbi Ürünler Klinik Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilmiş olup, söz konusu

Detaylı

UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI SINIFLAMA VE TANIMLAR

UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI SINIFLAMA VE TANIMLAR UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI SINIFLAMA VE TANIMLAR Dr. Sibel Özkurt Pamukkale Üniversitesi Tıp T p Fak. Göğüs s Hastalıklar kları Anabilim Dalı Organizmanın çevreyle iletişiminin değişik şiddette uyaranlar

Detaylı

Vardiyalı çalışma ve trafik kazaları. Dr. Hikmet YILMAZ

Vardiyalı çalışma ve trafik kazaları. Dr. Hikmet YILMAZ Vardiyalı çalışma ve trafik kazaları Dr. Hikmet YILMAZ Türkiye de trafik kazalarının nedenlere göre dağılımı Ursavaş A, 2004 Sunum planı Vardiyalı çalışma nedir? Tanım Vardiyalı çalışma sistemi Vardiyalı

Detaylı

Uykunun Temel Mekanizmaları ve Uyku Nörofizyolojisi..Dr.Zerrin.Zerrin Pelin Pendik Devlet Hastanesi Uyku Bozuklukları Birimi

Uykunun Temel Mekanizmaları ve Uyku Nörofizyolojisi..Dr.Zerrin.Zerrin Pelin Pendik Devlet Hastanesi Uyku Bozuklukları Birimi Uykunun Temel Mekanizmaları ve Uyku Nörofizyolojisi Doç.Dr.Dr.Zerrin.Zerrin Pelin Pendik Devlet Hastanesi Uyku Bozuklukları Birimi Hipokrat Vasküler reorganizasyon teorisi İç organları sıcak tutabilmek

Detaylı

Uyku Bozuklukları Sınıflaması ve Ayırıcı Tanısı

Uyku Bozuklukları Sınıflaması ve Ayırıcı Tanısı Uykuda Solunum Bozuklukları Dizisi: 10 Uyku Bozuklukları Sınıflaması ve Ayırıcı Tanısı Oğuz KÖKTÜRK* * Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, ANKARA Dizinin daha önceki bölümlerinde

Detaylı

ASTIMDA YENİ BİYOLOJİK AJANLAR. Doç. Dr. İnsu Yılmaz Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları BD

ASTIMDA YENİ BİYOLOJİK AJANLAR. Doç. Dr. İnsu Yılmaz Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları BD ASTIMDA YENİ BİYOLOJİK AJANLAR Doç. Dr. İnsu Yılmaz Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları BD Astım-Yeni biyolojik tedaviler Omalizumab (Anti-IgE) Mepolizumab

Detaylı

BİLİNÇ. Doç. Dr.Lütfullah Beşiroğlu

BİLİNÇ. Doç. Dr.Lütfullah Beşiroğlu BİLİNÇ Doç. Dr.Lütfullah Beşiroğlu 1 Tanım Belirli bir anda aktif olan düşünce, duygu, algı ve anıların tümüne olan FARKINDALIK hali. İzlenimlerimiz ve eylemlerimiz üzerinde bilgi sahibi olmak Farkındalık

Detaylı

ICSD3: Parasomniler. Farklar & Yenilikler. Dr. Hikmet YILMAZ CBÜ Nöroloji AD, Manisa

ICSD3: Parasomniler. Farklar & Yenilikler. Dr. Hikmet YILMAZ CBÜ Nöroloji AD, Manisa ICSD3: Parasomniler Farklar & Yenilikler Dr. Hikmet YILMAZ CBÜ Nöroloji AD, Manisa Uyku bozuklukları sınıflaması Ortak bilimsel dil kullanmak Standart tanı ve tedavi yaklaşımları için uygun zemin Hastalık

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ. Verimli ders çalışmayı öğrenmek istiyor musunuz?

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ. Verimli ders çalışmayı öğrenmek istiyor musunuz? VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ Verimli ders çalışmayı öğrenmek istiyor musunuz? Ders Çalışmanızın Nedenleri ve Sonuçları Verimli Ders Çalışma Yolları Nelerdir? Amaçların ve Önceliklerin Belirlenmesi Her

Detaylı

Genel Önlemler. Dr. Bülent Çiftçi Sanatoryum Hastanesi Keçiören-Ankara

Genel Önlemler. Dr. Bülent Çiftçi Sanatoryum Hastanesi Keçiören-Ankara Genel Önlemler Dr. Bülent Çiftçi Sanatoryum Hastanesi Keçiören-Ankara OSAS tedavisinde altın standart tedavi yöntemi PAP tedavisidir. Yaşam tarzı değişikliği Obezite Alkol Sigara Egzersiz(aşırı yorgunluk!!!)

Detaylı

Vardiyalı Çalışma ve Vardiyalı Çalışma Sonucu Gelişen Uyku Bozuklukları: Tanısı, Bulguları ve Tedavisi

Vardiyalı Çalışma ve Vardiyalı Çalışma Sonucu Gelişen Uyku Bozuklukları: Tanısı, Bulguları ve Tedavisi Derleme / Review DO I: 10.4274/jtsm.54264 Journal of Turkish Sleep Medicine 2017;4:30-34 Vardiyalı Çalışma ve Vardiyalı Çalışma Sonucu Gelişen Uyku Bozuklukları: Tanısı, Bulguları ve Tedavisi Shift Work

Detaylı

Dr.İbrahim Öztura Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Nörofizyoloji Bilim Dalı & DEÜHastanesi Epilepsi ve Uyku Merkezi

Dr.İbrahim Öztura Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Nörofizyoloji Bilim Dalı & DEÜHastanesi Epilepsi ve Uyku Merkezi Dr.İbrahim Öztura Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Nörofizyoloji Bilim Dalı & DEÜHastanesi Epilepsi ve Uyku Merkezi Kompleks davranışsal bir durum olarak modern nörolojik

Detaylı

TÜRK UYKU TIBBI DERNEĞİ YETERLİK KURULU UZMANLIK EĞİTİM PROGRAMI

TÜRK UYKU TIBBI DERNEĞİ YETERLİK KURULU UZMANLIK EĞİTİM PROGRAMI TÜRK UYKU TIBBI DERNEĞİ YETERLİK KURULU UZMANLIK EĞİTİM PROGRAMI Uyku tıbbı uzmanlığı kavramı XX. Yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri nde ve kıta Avrupa sında ortaya çıkmıştır. Amerika Birleşik Devletleri

Detaylı

DR.YUSUF CAN YURT HİPONATREMİ 2014 REHBERİ

DR.YUSUF CAN YURT HİPONATREMİ 2014 REHBERİ DR.YUSUF CAN YURT HİPONATREMİ 2014 REHBERİ HIPONATREMI NEDIR? Kan Na konsantrasyonunun

Detaylı

EDA ÖZCAN ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRETMENİ

EDA ÖZCAN ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRETMENİ EDA ÖZCAN ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRETMENİ FARKLI GELİŞENLERDE UYKU SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ www.algiabaterapi.com Uyku karmaşık, beyin işlevi ve psikoloji ile ilgili yaşamsal bir durumdur. Uyku, çocuğun biyolojik

Detaylı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. Hipertansiyon Nedir? Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak

Detaylı

Nöropatik Ağrı Tedavi Algoritması

Nöropatik Ağrı Tedavi Algoritması 6. ULUDAĞ NÖROLOJİ GÜNLERİ Mart 2011 - BURSA Nöropatik Ağrı Tedavi Algoritması Dr. Aslı Tuncer Kurne Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Nöropatik Ağrı -Tanım Somatosensorial sistemi

Detaylı

YILIN SES GETİREN MAKALELERİ

YILIN SES GETİREN MAKALELERİ YILIN SES GETİREN MAKALELERİ Dr. Yeşim Uygun Kızmaz SBÜ Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğt. ve Araş. Hastanesi Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Aylık Toplantısı 25.12.2018,

Detaylı

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK)

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK) ANEMİ (KANSIZLIK) Vücut dokularında enerji oluşumu için gerekli kimyasal işlemlerde kullanılacak oksijeni taşıyacak yeterlilikte kırmızı kan hücresi bulunamaması veya bulunanların bu görevi yapamayacak

Detaylı

ANTİHİPERTANSİF İLACIMI NE ZAMAN ALMALIYIM? AKŞAM. Dr. Sedat Üstündağ Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi

ANTİHİPERTANSİF İLACIMI NE ZAMAN ALMALIYIM? AKŞAM. Dr. Sedat Üstündağ Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ANTİHİPERTANSİF İLACIMI NE ZAMAN ALMALIYIM? AKŞAM Dr. Sedat Üstündağ Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Hipertansiyon İnmelerin ¾ ü Myokard İnfarktüslerinin ½ ü Son dönem

Detaylı

BİLİNÇ FARKLI BİLİNÇ DURUMLARI. PSİ153 Psikolojiye Giriş I- Prof.Dr. Hacer HARLAK

BİLİNÇ FARKLI BİLİNÇ DURUMLARI. PSİ153 Psikolojiye Giriş I- Prof.Dr. Hacer HARLAK BİLİNÇ FARKLI BİLİNÇ DURUMLARI Bilinç durumları Uyku, rüyalar, uyanıklık, hipnoz, meditasyon BİLİNÇ Bilinç= Zihin mi? Bireyin dışsal ve içsel uyaranların - yani çevredeki olayların, bedensel duyuların,

Detaylı

Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım

Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım Dr Özlem Özcan Çelebi Atrial Fibrilasyon Zirvesi 2014 Yeni Tanı Atrial Fibrilasyon Akut atak (Hemodinamik bozulma var-yok) Paroksismal Persistant Longstanding persistant

Detaylı

Uzun Salınımlı İlaç formları Aşırı Aktif Mesane Tedavisinde Fayda Sağlıyor mu?

Uzun Salınımlı İlaç formları Aşırı Aktif Mesane Tedavisinde Fayda Sağlıyor mu? Uzun Salınımlı İlaç formları Aşırı Aktif Mesane Tedavisinde Fayda Sağlıyor mu? Prof. Dr. Rahmi ONUR Marmara Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı İstanbul AAM ANTİMUSKARİNİK AJANLAR KANIT Antikolinerjik ilaçları

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür KULLANMA TALİMATI XYZAL 5 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selülöz, laktoz monohidrat, kolloidal anhidrus

Detaylı

Uykusuzluk, Nedenleri ve Çözüm Önerileri. GRUP UYKUSUZLAR Todup D2 Danışman: Prof.Dr. Murat KASAP

Uykusuzluk, Nedenleri ve Çözüm Önerileri. GRUP UYKUSUZLAR Todup D2 Danışman: Prof.Dr. Murat KASAP Uykusuzluk, Nedenleri ve Çözüm Önerileri GRUP UYKUSUZLAR Todup D2 Danışman: Prof.Dr. Murat KASAP Uyku nedir? Vücudumuzun dinlenmesi, beynimizin mola verebilmesi için gerekli olan bir döngüdür. İnsan ömrünün

Detaylı

Obsesif Kompulsif Bozukluk. Prof. Dr. Raşit Tükel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 5.

Obsesif Kompulsif Bozukluk. Prof. Dr. Raşit Tükel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 5. Obsesif Kompulsif Bozukluk Prof. Dr. Raşit Tükel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 5. Sınıf Dersi Sunum Akışı Tanım Epidemiyoloji Klinik özellikler Tanı ölçütleri Nörobiyoloji

Detaylı

KPR SIRASINDA TROMBOLİTİK TEDAVİ. Dr ERTAN SÖNMEZ ACİL TIP A.B.D

KPR SIRASINDA TROMBOLİTİK TEDAVİ. Dr ERTAN SÖNMEZ ACİL TIP A.B.D KPR SIRASINDA TROMBOLİTİK TEDAVİ Dr ERTAN SÖNMEZ ACİL TIP A.B.D KPR de trombolitik neden düşünülmüş? 1- Kardiyak arrestlerin %50-70 i PE veya AMI ya bağlı 2- Dolaşımın durmasına bağlı intravasküler mikrotrombüslerin

Detaylı

Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü

Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü Prof. Dr. H.Mete TANIR Perinatoloji Uzmanı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Antepartum Fetal ölümler Değişik

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. TĐORELAX 4 mg/2 ml IM ampul Steril-apirojen Kas içine uygulanır. KULLANMA TALĐMATI Etkin madde: Bir ampulde, 4 mg tiyokolşikosid bulunur. Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, distile su. Bu ilacı kullanmaya

Detaylı

Toujeo verilen kişi olarak siz

Toujeo verilen kişi olarak siz H A S TA B İ LG İ L E R İ Toujeo verilen kişi olarak siz Bu broşür, diyabeti olan ve doktor tarafından Toujeo (insülin glarjin) verilen kişi olarak size yönelik hazırlanmıştır. Tüm diyabet tedavilerinin

Detaylı

RATLARDA ANNE YOKSUNLUĞU SENDROMUNA ZENGĠNLEġTĠRĠLMĠġ ÇEVRENĠN ETKĠSĠ. Serap ATA, Hülya İNCE, Ömer Faruk AYDIN, Haydar Ali TAŞDEMİR, Hamit ÖZYÜREK

RATLARDA ANNE YOKSUNLUĞU SENDROMUNA ZENGĠNLEġTĠRĠLMĠġ ÇEVRENĠN ETKĠSĠ. Serap ATA, Hülya İNCE, Ömer Faruk AYDIN, Haydar Ali TAŞDEMİR, Hamit ÖZYÜREK RATLARDA ANNE YOKSUNLUĞU SENDROMUNA ZENGĠNLEġTĠRĠLMĠġ ÇEVRENĠN ETKĠSĠ Serap ATA, Hülya İNCE, Ömer Faruk AYDIN, Haydar Ali TAŞDEMİR, Hamit ÖZYÜREK Hayatın erken döneminde ebeveyn kaybı veya ihmali gibi

Detaylı

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA)

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA) 1 EDOKSABAN (LİXİANA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini

Detaylı

Pediatrik Uyku Evrelemesi Ve Yetişkinle Karşılaştırması

Pediatrik Uyku Evrelemesi Ve Yetişkinle Karşılaştırması Pediatrik Uyku Evrelemesi Ve Yetişkinle Karşılaştırması Doç.Dr.Nalan Kayrak Nöroloji ve Klinik Nörofizyoloji İstanbul Cerrahi Hastanesi Çocuklarda Uyku Yapısı Erişkinlerdekinden Farklıdır REM süresi daha

Detaylı

VARDİYA SİSTEMİ İLE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN DİKKAT DÜZEYLERİ

VARDİYA SİSTEMİ İLE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN DİKKAT DÜZEYLERİ VARDİYA SİSTEMİ İLE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN DİKKAT DÜZEYLERİ Ayfer PEKER Kocaeli Üniversitesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Doktora Öğrencisi DANIŞMAN: Prof. Dr. Süreyya Karaöz Yüksek Lisans Tezi Vardiya

Detaylı

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı)

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı) Sevgili Arkadaşlarım, CANTAB için en önemli çalışmamız CHARM Çalışmasıdır.. Eğitimlerde söylediğim gibi adınız-soyadınız gibi çalışmayı bilmeniz ve doğru yorumlayarak kullanmanız son derece önemlidir.

Detaylı

MSLT & MWT. Dr. Oğuz Osman ERDİNÇ ESOGÜTF Nöroloji AD

MSLT & MWT. Dr. Oğuz Osman ERDİNÇ ESOGÜTF Nöroloji AD MSLT & MWT Dr. Oğuz Osman ERDİNÇ ESOGÜTF Nöroloji AD MSLT Uyku apnesi Hareket bozuklukları Sirkadiyan uyku bozuklukları Yetersiz/zayıf uyku Diğer uyku bozukluklarını dışlamak için kullanılır Bu test hastaya

Detaylı

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ HAZIRLAYAN:FZT.MELTEM ERASLAN DANIŞMAN:PROF.DR.İSMET MELEK Obezite (şişmanlık),vücutta aşırı ölçüde

Detaylı

Parkinson hastalığında Uyku yapısı Eşlik eden uyku bozuklukları Gündüz uykululuk Bektaş Korkmaz, Gülçin Benbir, Derya Karadeniz

Parkinson hastalığında Uyku yapısı Eşlik eden uyku bozuklukları Gündüz uykululuk Bektaş Korkmaz, Gülçin Benbir, Derya Karadeniz Parkinson hastalığında Uyku yapısı Eşlik eden uyku bozuklukları Gündüz uykululuk Bektaş Korkmaz, Gülçin Benbir, Derya Karadeniz İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Klinik

Detaylı

PARASOMNİ. Prof.Dr.E.Esra OKUYUCU MKÜ Tıp Fak, Hatay

PARASOMNİ. Prof.Dr.E.Esra OKUYUCU MKÜ Tıp Fak, Hatay PARASOMNİ Prof.Dr.E.Esra OKUYUCU MKÜ Tıp Fak, Hatay Sunum Plan: Giriş REM/nREM Nedenler Tedavi Parasomniler Uyku, kısmi uyanıklık ya da uykuya geçiş sırasında yapılan anormal hareket ve davranışlardır

Detaylı

Uykusuzluk. Prof. Dr. Hamdullah Aydın 11. Ulusal Uyku Kongresi, 2010

Uykusuzluk. Prof. Dr. Hamdullah Aydın 11. Ulusal Uyku Kongresi, 2010 Uykusuzluk Prof. Dr. Hamdullah Aydın 11. Ulusal Uyku Kongresi, 2010 www.uyku.gen.tr Uykusuzluk (tanım). Uykusuzluk, işlevsel açıdan, bireyin uygun zaman diliminde yeterli kalitede uyuyamadığı için dinlenemediği,

Detaylı

Uyku skorlama-2 (Temel EEG grafo elemanlar)

Uyku skorlama-2 (Temel EEG grafo elemanlar) Uyku skorlama-2 (Temel EEG grafo elemanlar) Dr. Hikmet YILMAZ XVII. Uyku Tıbbı Hekimliği Sertifikasyon Kursu Uyku Tıbbı Teknisyenliği Sertifikasyon Kursu 26 Şubat-2 Mart 2014 Spice Otel, Belek, Antalya

Detaylı

UYKUSUZLUK HERKES İÇİN Mİ?

UYKUSUZLUK HERKES İÇİN Mİ? UYKUSUZLUK HERKES İÇİN Mİ? Dr. Görsev Yener gorsev.yener@deu.edu.tr DEÜTF Nöroloji, SBE Sinirbilimleri AD DEÜ İzmir Biyotıp ve Genom Enstitüsü UYKU-UYANIKLIK RİTMİ Sirkadiyen ve homeostatik süreçlerin

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR? ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR? Dr. Serkan Topaloğlu 3. Atriyal Fibrilasayon Zirvesi 2014 Hız ve Ritm Kontrolü Hastanın tercihi Semptomatik durum (EHRA skoru) AF nin süresi

Detaylı

Primer Uyku Bozuklukları nda gündüz aşırı uykululuğunun nedeni ve tedavileri

Primer Uyku Bozuklukları nda gündüz aşırı uykululuğunun nedeni ve tedavileri Primer Uyku Bozuklukları nda gündüz aşırı uykululuğunun nedeni ve tedavileri Yrd. Doç. Dr. Sevda İsmailoğulları Erciyes Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Gündüz uykululuğunun tanımı (ICSD-2); "günün

Detaylı

Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur.

Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur. Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur. Travma Sonrası Stres Bozukluğu Askerî Harekâtlar Sonrası Ortaya Çıkan Olguların Tedavisi Bir asker, tüfeğini

Detaylı

Uyku Nörofizyolojisi. Dr.İbrahim Öztura DEÜTF Nöroloji AD & DEÜH Uyku bozuklukları ve Epilepsi İzlem Merkezi

Uyku Nörofizyolojisi. Dr.İbrahim Öztura DEÜTF Nöroloji AD & DEÜH Uyku bozuklukları ve Epilepsi İzlem Merkezi Uyku Nörofizyolojisi Dr.İbrahim Öztura DEÜTF Nöroloji AD & DEÜH Uyku bozuklukları ve Epilepsi İzlem Merkezi uyku Kompleks davranışsal bir durum Modern nörolojik bilimlerin en önemli gizemlerinden biri

Detaylı

YAŞLI DEĞERLENDİRME FORMU. Boy/kilo / BKİ):

YAŞLI DEĞERLENDİRME FORMU. Boy/kilo / BKİ): ÖYKÜ YAŞLI DEĞERLENDİRME FORMU Adı Soyadı: Doğum tarihi/yaş: Cinsiyeti: Eğitimi: Medeni durumu: Çocuk sayısı: İşi-mesleği: Gelir kaynakları: Boy/kilo / BKİ): Şu anki sağlık sorunları: Sosyal güvence: Emeklilik

Detaylı

Uyku Bozukluklarına Bağlı Oluşan Metabolik ve Kronik Hastalıklar. Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU

Uyku Bozukluklarına Bağlı Oluşan Metabolik ve Kronik Hastalıklar. Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU Uyku Bozukluklarına Bağlı Oluşan Metabolik ve Kronik Hastalıklar Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU OSAS ve kardiyovasküler hastalıklar OSAS ve serebrovasküler hastalıklar OSAS ve hipertansiyon OSAS ve şeker metabolizması

Detaylı

CDC Profilaksi Kılavuzu Dr. Fatma Sargın

CDC Profilaksi Kılavuzu Dr. Fatma Sargın CDC Profilaksi Kılavuzu Dr. Fatma Sargın İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Profilaksi Temas öncesi profilaksi Temas sonrası profilaksi Mesleki temas Mesleki olmayan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN 1 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Magnezyum stearat, mısır nişastası,

Detaylı

Uykuda Hareket Bozuklukları. Hüseyin Yılmaz Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Uyku Bozuklukları Merkezi

Uykuda Hareket Bozuklukları. Hüseyin Yılmaz Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Uyku Bozuklukları Merkezi Uykuda Hareket Bozuklukları Hüseyin Yılmaz Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Uyku Bozuklukları Merkezi İçerik Periyodik Ektremite Hareketleri - PLM Bruksizm RBD Periyodik Ekstremite Hareketleri (PLM) Stereotipiktir,

Detaylı

KAFEİN. HAZIRLAYANLAR Harun ÇOBAN Murat ALTINKAYA Soner SARUHAN

KAFEİN. HAZIRLAYANLAR Harun ÇOBAN Murat ALTINKAYA Soner SARUHAN KAFEİN HAZIRLAYANLAR Harun ÇOBAN Murat ALTINKAYA Soner SARUHAN KAFEİN NEDİR? Önemli fizyolojik etkileri olan alkoloid grubunun azotlu organik bir bileşiğidir. Kimyasal ismi trimethylxanthine dir ve formülü

Detaylı

REM UYKU ĠLĠġKĠLĠ PARASOMNĠLER. Dr Selda KORKMAZ 25-26 Ģubat 2012

REM UYKU ĠLĠġKĠLĠ PARASOMNĠLER. Dr Selda KORKMAZ 25-26 Ģubat 2012 REM UYKU ĠLĠġKĠLĠ PARASOMNĠLER Dr Selda KORKMAZ 25-26 Ģubat 2012 REM uyku iliģkili parasomniler; REM uyku davranıģ bozukluğu Tekrarlayan izole uyku paralizisi Kabus bozukluğu REM UYKU DAVRANIġ BOZUKLUĞU

Detaylı

UYKU. Üzerinde beni uyutan minder Yavaş yavaş girer ılık bir suya. Hind'e doğru yelken açar gemiler, Bir uyku âleminden doğar dünya...

UYKU. Üzerinde beni uyutan minder Yavaş yavaş girer ılık bir suya. Hind'e doğru yelken açar gemiler, Bir uyku âleminden doğar dünya... UYKU Üzerinde beni uyutan minder Yavaş yavaş girer ılık bir suya. Hind'e doğru yelken açar gemiler, Bir uyku âleminden doğar dünya... Sırça tastan sihirli su içilir, Keskin Sırat koç üstünde geçilir, Açılmayan

Detaylı

UYKU BOZUKLUKLARINDA TEDAVİ REHBERİ

UYKU BOZUKLUKLARINDA TEDAVİ REHBERİ UYKU BOZUKLUKLARINDA TEDAVİ REHBERİ EDİTÖR Hikmet Yılmaz Deniz Tuncel HAZIRLAYANLAR Murat Aksu Utku Ogan Akyıldız Recep Alp Kezban Arslan Barış Baklan Ebru Ergin Bakar Gülçin Benbir Caner Feyzi Demir O.

Detaylı

Atriyal Fibrilasyonda Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Özlem Özcan Çelebi

Atriyal Fibrilasyonda Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Özlem Özcan Çelebi Atriyal Fibrilasyonda Akılcı İlaç Kullanımı Dr Özlem Özcan Çelebi Akılcı İlaç Kullanımı Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı uygun süre ve dozda en uygun maliyetle ve

Detaylı

Depresyonda Güncel Tedaviler. Doç. Dr. Murat ERKIRAN

Depresyonda Güncel Tedaviler. Doç. Dr. Murat ERKIRAN Depresyonda Güncel Tedaviler Doç. Dr. Murat ERKIRAN Akış Major depresif bozuklukta yeni antidepresanlar Major depresif bozukluk tedavisi Psikotik özellikli depresyon tedavisi Geliştirme aşamasında olan

Detaylı

Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD İnhaler uygulama İntraventriküler/intratekal uygulama Antibiyotik kilit tedavisi Antibiyotik içerikli

Detaylı