Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ""

Transkript

1 Mýsýrda Aflatoksin Oluþumunu Etkileyen Faktörler ve Taraflarýn Sorumluluklarý Deðerlendirme Raporu

2 Program 14:00 Açýlýþ Konuþmalarý 14:30 Panel 16:30 Soru-Cevap 17:00 Kapanýþ Rint AKYÜZ NÜD Yönetim Kurulu Baþkaný Mesut KÖSE TKB Müsteþar Yardýmcýsý - TMO Genel Müdür V. Oturum Baþkaný: Behçet HOMURLU Adana Çiftçiler Birliði Baþkaný Gýdalarda mikotoksin oluþumu. Yrd. Doç. Dr. Iþýl VAR, Çukurova Üniversitesi Mýsýrda mikotoksin oluþum aþamalarý ve önleyici tedbirler. Dr. Ferda SEYHAN, TÜBÝTAK MAM TMO mýsýr alým politikalarý ve depolama koþullarý. Selim TAHAN, Þube Müdürü, TMO Aflatoksinle ilgili Ulusal Mevzuat ve denetimler ile uluslararasý düzenlemeler. Dr. Betül VAZGEÇER, Uzman, TKB, KKGM Gýda Kodeks Þubesi Aflatoksinle mücadelede çiftçi ve sanayici iþbirliði. Yavuz TEZCAN, Ceyhan Ziraat Odasý Baþkaný

3 Niþasta ve Glikoz Üreticileri Derneði, , Adana Basýn Bülteni Çiftçiye mýsýrý kurutmayý anlatacak, alfatoksin oluþumunu engelleyecek Niþasta ve Glikoz Üreticileri Derneði, sosyal sorumluluk projesi kapsamýnda gerçekleþtirdiði "Mýsýrda Alfatoksin ve Taraflarýn Sorumluluklarý", adlý panel sayesinde çiftçiye ürün kalitesini daha da yükseltmenin yollarýný anlatacak. Tüm yurt geneline yayýlmasý hedeflenen çalýþmanýn þimdiki ayaðý olan Adana'da, proje NÜD, TMO, Adana Çiftçiler Birliði ve Ceyhan Ziraat Odasý tarafýndan da destekleniyor. Nemli ortamda tamamen kurutulmadan tüketime sunulan ürünlerde oluþan alfatoksin gözle görmekte zorlandýðýmýz bir cins küfün býraktýðý mikotoksin. Fýndýk, yer fýstýðý, antep fýstýðý gibi sert kabuklu yaðlý-kuru meyvelerde, kuru incir, kuru üzüm gibi bazý kuru yemiþlerde, çiðit gibi bazý yaðlý tohumlarda, tahýllarda, kýrmýzý biber, karabiber, hindistan cevizi gibi baharatlarda ve ayrýca süt, peynir, sakatat gibi bazý hayvansal ürünlerde gerekli koruyucu tedbirler alýnmazsa meydana geliyor. Mýsýrda da oluþabilen bu olumsuz unsuru en aza indirmeyi amaçlayan Niþasta ve Glikoz Üreticileri Derneði, hem saðlýk hem de ekonomik yönden sýfýr risk hedefliyor. Bu amaçla çifçilere bilgi verilen panelde, "nasýl sýfýr risk saðlayabiliriz" anlatýldý. Panelin açýþ konuþmasýný yapan NÜD Baþkaný Rint Akyüz, " Niþasta ve Glikoz üretiminin ana hammaddesi olan mýsýr üretimi, 1950'li yýllarda en fazla Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde yapýlýrken, son yýllarda Akdeniz Bölgesi özellikle Adana iliyle ön plana çýkýyor. Tüm Türkiye genelinde buðday ve arpadan sonra üçüncü sýrada yer alan mýsýr üretimi yaklaþýk bin hektar alanda yapýlmakta ve 4 milyon ton mýsýr elde edilmekte. Ülkemiz toplam mýsýr ekim alanlarýnýn %20'sine sahip olan Adana, ayný zamanda üretiminde %26'sýný yapmakta. Bu nedenle projeye Adana'dan baþlamak öncelikliydi" dedi.

4 Basýn Bülteni Panele konuþmacý olarak katýlan diðer isimler ise TKB Müsteþar Yardýmcýsý - TMO Genel Müdür Vekili Mesut Köse, Çukurova Üniversitesi'nden Dr.Iþýl Var, TüBÝTAK MAM'dan Dr. Ferda Seyhan, TMO Þube Müdürü Selim Tahan, TKB Koruma Kontrol Genel Müdürlüðü'nden Dr. Betül Vazgeçer ve Ceyhan Ziraat Odasý Baþkaný Yavuz Tezcan'dý. Panelin oturum baþkanlýðýný ise Adana Çiftçiler Birliði Baþkaný Behçet Homurlu yaptý. Dünya üretiminin iki katý Mýsýr üretiminde ülkemizde birim alandan elde edilen ürün 700 kg/da'nýn üzerinde. Dünya ortalamasýna bakýldýðýnda birim alandan elde edilen ürün ortalamasý 400 kg/da görülmekte. Bu rakamlar ülkemiz mýsýr tarýmýnýn ne denli geliþtiðine ýþýk tutuyor. Ayrýca Adana ilinde ana ürün olarak birim alandan kg/da civarýnda ürün alýnabiliyor. Bu nedenle Adana ekim alaný, üretim ve verim bakýmýndan son derece önemli bir yere sahip. Ayný zamanda ekonomik açýdan da en fazla mýsýr üretiminin yapýldýðý yer olan Çukurova bölgesinde mýsýra alternatif diðer bitkiler göz önünde bulundurulduðunda da en karlý bitkinin mýsýr olmasý da ciddi bir gösterge. Ekonomik analizler mýsýr bitkisinin, bölgede en fazla üretilen pamuk baþta olmak üzere soya ve yerfýstýðýndan üreticiye daha fazla gelir saðladýðýný gösteriyor. Yýllýk mýsýr tüketimimiz 4.6 milyon ton Dünya genelinde mýsýr tüketimi 785 milyon ton, ülkemizde ise 4.6 milyon ton civarýnda. Ülkemiz tüketiminin yaklaþýk %65-70'i hayvan yemi olarak kullanýlýrken, %20'si þeker, niþasta ve yað sanayinde, geri kalan kýsmý ise gýda ve diðer ihtiyaçlar için kullanýlmakta.

5 Sayýn Müsteþarým, Ýlimizin deðerli yöneticileri, çiftçi örgütlerinin temsilcileri, sevgili çiftçi kardeþlerimiz, deðerli misafirler. Hepinizi Niþasta ve Glikoz Üreticileri Derneði ve þahsým adýna saygý ile selamlarým. Rint Akyüz / Konuþma Bugün burada derneðimiz ve TMO iþbirliði ile gerçekleþtirilen "Mýsýrda Aflatoksin ve Taraflarýn Sorumluluklarý" adlý panelimiz için toplanmýþ bulunmaktayýz. Bu vesileyle Türk tarýmý ve çiftçimiz açýsýndan önem arz eden bu konuda gerçekleþtirdiðimiz sosyal sorumluluk projesinde emeði geçen herkese gönülden teþekkür etmek istiyorum. Sizlere kýsaca Derneðimizden bahsetmek istiyorum. Ülkemizde 1935 yýlýnda faaliyete baþlayan niþasta sektörü, günümüze kadar sürekli geliþme içinde oldu. O yýllardan itibaren genç Türkiye Cumhuriyeti ile büyüyen Niþasta Sanayi, 50 yýl gibi kýsa bir sürede dünya standartlarýnda üretim yapan ve baþta gýda sanayi olmak üzere birçok sanayi koluna hizmet veren bir sektör haline geldi. Hizmet verdiði sektörlerin çeþitlenmesi ve teknolojik geliþim bu alanda sektörel iþbirliðinin en üst seviyeye çýkarýlmasý gereðini ortaya koydu. Bu iþbirliði ve paylaþým ihtiyacýný karþýlamak üzere 1995 yýlýnda Niþasta ve Glikoz Üreticileri Derneði (NÜD) kuruldu. NÜD bugün Amylum Niþasta Cargill Türkiye, Pendik Niþasta, Sunar Mýsýr, Tat Niþasta olmak üzere 5 niþasta üreticisi kuruluþun sivil toplum temsilcisi olarak faaliyetini sürdürmektedir. Buradaki tüm davetlilerin malumu olduðu üzere mýsýr; hem Adana çiftçisinin hem de sektörümüzün can damarýdýr. Mýsýr, ülke tarýmýnda önemli bir yere sahip olduðu gibi, hem yöredeki çiftçilerimizin en önemli geçim kaynaðý hem de sektörümüzün ana girdisini oluþturmaktadýr. Bu nedenle mýsýrýn hasadý, hammadde kalitesi açýsýndan üretimi kadar önemli bir süreçtir. Hasat sýrasýnda gerçekleþtirilen yanlýþ uygulamalar sonucunda mýsýr tanelerinde oluþan kýrýklar nedeni ile ürün kalitesi düþmekte dolayýsý ile depolama ve üretim süreçlerinde yaþanan bu kayýplar firmalara önemli bir maliyet artýþý getirmekte, ülke ekonomisinin hanesine de zarar olarak geçmektedir. Buradan hareketle; Mart ayý içerisinde mýsýr hasadý sýrasýnda ürünün kalitesinden birinci derecede sorumlu olan Biçerdöver Operatörlerinin eðitimi ve belgelendirilmesine yönelik bir projeyi Ceyhan'da Ceyhan Ziraat Odasý ile birlikte gerçekleþtirdik. Gerçekleþtirdiðimiz bu sosyal sorumluluk projesi ile eðitimlerini tamamlayan ve bilinçli hasat yapacak olan biçerdöver operatörlerimiz sayesinde, Çukurova bölgesini düþündüðümüzde 50 ila 100 bin ton arasýnda mýsýr ülke ekonomisine kazandýrýlacak, bu kazanç çiftçimizin cebine girecektir. Tabii sanayimiz de kaliteli hammadde temin etmek suretiyle maliyet riskini azaltmýþ olacaktýr. Hammadde kalitesi, Derneðimiz üyesi firmalarýmýz açýsýndan büyük öneme sahiptir. Bunun nedeni hizmet verdiðimiz sektörlerin baþýnda gýda ve içecek sektörünün gelmesidir. Üyelerimiz gýda sanayimize kaliteli, güvenilir ve saðlýklý ara mal tedarik etme konusunda son derece hassas davranmaktadýr.

6 Gýda güvenliðinin tarladan baþlayan bir süreç olmasý nedeniyle sosyal sorumluluk projemizin ikinci ayaðýnda ise Toprak Mahsulleri Ofisimiz ile iþbirliði halinde düzenlediðimiz bu panelde aflatoksin sorununu ele aldýk ve konunun ilgili taraflarýný bugün bir araya getirmeye çalýþtýk. Hepinizin bildiði gibi aflatoksin fýndýk, yer fýstýðý, antep fýstýðý gibi sert kabuklu yaðlý-kuru meyvelerde, kuru incir, kuru üzüm gibi bazý kuru yemiþlerde, çiðit gibi bazý yaðlý tohumlarda, tahýllarda, kýrmýzý biber, karabiber, hindistan cevizi gibi baharatlarda, ve ayrýca süt, peynir, sakatat gibi bazý hayvansal ürünlerde gerekli koruyucu tedbirler alýnmazsa meydana gelmektedir. Ürünlerde oluþan Alfatoksin ülkemizin ihracatýna zarar vermekte ve üretimimizi olumsuz þekilde etkilemektedir Rint Akyüz / Konuþma Sayýn davetliler; Biz bugün burada aflatoksinin mýsýr boyutunu ele alacaðýz. Son yýllarda ülkemizde üretilen mýsýrýn neredeyse yarýsý Çukurova bölgesinde üretilmiþtir. Ekiliþ alaný ve üretim miktarý bakýmýndan, hububat içinde buðday ve arpadan sonra üçüncü sýrada yer alan mýsýr, tüm ülkede yaklaþýk 550 bin hektar alanda ekilmekte ve 4 milyon ton civarýnda mýsýr elde edilmektedir. Özellikle Adana ilimiz ekim alaný, üretim ve verim bakýmýndan mýsýr üretiminde çok önemli bir yere sahiptir. Adana, ülkemiz toplam mýsýr ekim alanlarýnýn %20'sine sahipken, mýsýr üretiminin neredeyseyarýsý burada gerçekleþmektedir. Adana çiftçisinin bilimsel çalýþmalara yatkýnlýðý ve üretim konusunda kendini geliþtirmesi sonucu birim alandan elde edilen verim dekarda kg olmuþtur. Türkiye ortalamasýnýn dekarda 750 kg, dünya ortalamasýnýn dekarda 400 kg/ dolaylarýnda olduðu göz önüne alýndýðýnda, Adana'da mýsýr tarýmýnýn ne denli geliþmiþ olduðu ortaya çýkmaktadýr. Mýsýrda mikotoksinlerin oluþumunun önüne geçmek için çiftçinin topraðý iþlemesiyle baþlayýp, hasat, kurutma, depolama, taþýma ve iþleme süreçlerinde her aþamada tüm taraflara önemli sorumluluklar düþmektedir. Konuyu deðerli bilim insanlarýmýz bugün bizlere anlatacaklar. Katkýlarý için þimdiden teþekkür ediyoruz. Sayýn konuklar, deðerli basýn mensuplarý, Mýsýr artýk Türk çiftçisi için olmazsa olmaz tarým ürünleri arasýna girmiþtir. Mýsýr, çýktýlarý itibariyle sanayi için de çok deðerli bir üründür. Bildiðiniz üzere biz Niþasta üreticileri de; temel ham maddemiz olan mýsýrý yüzde 100 yurt içi üretimle karþýlamaktayýz ve sanayi olarak kota miktarýna göre yýllýk ortalama 550 ila 750 bin ton arasýnda mýsýr kullanmaktayýz. Üstelik niþasta sanayicileri olarak mýsýr çiftçimizin kârlý ve kazançlý olmasý için elimizden gelen desteði de vermeye çalýþmaktayýz. Ayný þekilde mýsýrdan elde ettiðimiz 250 civarýnda deðiþik ürünle, baþta gýda ve içecek sanayimiz olmak üzere yem, tekstil, ilaç, kaðýt, boya, savunma, inþaat ve diðer birçok sektöre hizmet veriyoruz. Baþta toplantýya katýlan herkes olmak üzere sunuyor, projemize katkýda bulunan tüm kurum, kuruluþ ve kiþilere teþekkürlerimi ve saygýlarýmý sunuyorum. Rint AKYÜZ NÜD BAÞKANI

7 Saygýdeðer konuklar, Düzenlenmiþ olan "Mýsýrda Aflatoksin Oluþumunu Etkileyen Faktörler ve Taraflarýn Sorumluluklarý" Panelinin sektöre ve ülkemize yararlý olmasýný diliyor, hepinizi saygý ile selamlýyorum. Ülkemiz mýsýr ürünü aflatoksin sorunlarýný deðerlendirmeden önce, son 5 yýllýk dönemde Dünya'da ve Ülkemizde mýsýr üretimine kýsaca deðinmek istiyorum. Dünyada mýsýr; hububat içerisinde ekim alaný olarak ikinci, üretimde ise ilk sýrada yer almaktadýr. Uluslararasý Hububat Konseyi (International Grains Council, IGC) verilerine göre; Dünya mýsýr üretimi 2005/06 döneminde 698 milyon ton iken, 2008/09 döneminde ise 794 milyon olarak gerçekleþmiþtir. 2009/10 dönemi için mýsýr üretim tahmini, 800 milyon ton'dur. Dünya mýsýr üretiminin yaklaþýk %41'i ABD'de, %20'si Çin'de yapýlmaktadýr. Mesut Köse / TMO Gn. Md. Ülkemiz mýsýr üretimine baktýðýmýzda; TÜÝK verilerine göre Türkiye'nin mýsýr üretimi 2007 yýlýnda 3,53 milyon ton, 2008 yýlýnda 4,27 milyon ton 2009 yýlýnda 4,25 milyon ton olarak gerçekleþmiþtir. Toplam mýsýr üretiminin yaklaþýk %70'ini birinci ürün, %30'unu ikinci ürün oluþturmaktadýr. Son yýllarda yem, niþasta, yað ve tatlandýrýcý sektörü ile biyoyakýt üretiminde kullanýmý artan mýsýrýn üretimi de buna paralel olarak artmýþtýr. Ülkemiz mýsýr üretimi dünya mýsýr üretiminin %0,5'ini oluþturmaktadýr. Ülkemiz mýsýr tüketimine baktýðýmýzda; Mýsýr kullaným miktarý ikame ürün fiyatlarýna baðlý olarak 4-4,5 milyon ton aralýðýnda deðiþmektedir. Ülkemiz mýsýr tüketiminin daðýlýmýna bakacak olursak; 3.2 Milyon ton Yem sanayi (%71), 0.75 Milyon ton Niþasta sanayi (%17), 0.3 Milyon ton Mahalli tüketim (%7), 0.1 Milyon ton Endüstriyel tüketim (%2), 0.12 Milyon ton Üretim kayýplarý (%3) olduðu görülmektedir. Görüldüðü üzere, Mýsýr kullanýmýnda Yem ve Niþasta Sanayi büyük paya sahiptir. Dolayýsýyla üretilen mýsýrýn TMO dýþýndaki büyük alýcýlarýndan birisi de Niþasta Sanayidir. Taraflarýn sorumluluklarýnýn tartýþýlacaðý bu panelde, sektördeki tüm paydaþlarýmýzla aflatoksin konusunda neler yapýlabileceði hakkýnda birliktelik saðlamak amacýndayýz. Dünya ve Türkiye'de mýsýr görünümüne kýsaca deðindikten sonra, arz dalgalanmalarýnýn yaþandýðý bu dönemde Toprak Mahsulleri Ofisi olarak piyasa regülasyonu yönünden neler yaptýðýmýzý belirtmek isterim. 2009/2010 dönemi TMO mýsýr müdahale alým fiyatý tarihinde 450 TL/Ton, olarak açýklanmýþtýr. Bu güne kadar Ton peþin alým yapýlmýþ olup karþýlýðýnda üreticilerimize 77 milyon TL ödenmiþtir. TMO, üretici ve diðer kesimlere ürünlerini TMO depolarýnda depolama imkâný yanýnda makbuz senedi karþýlýðý kredi kullanma imkaný saðlamýþtýr. Bu kapsamda yükümlülüklerini yerine getirerek emanetteki ürünlerini geri çekmeleri halinde kullandýklarý kredinin

8 faizinin % 25'ini TMO ödemektedir. Bu kapsamda ürününü TMO depolarýna emanete býrakan üreticilerin ürünlerini geri çekmeleri halinde herhangi bir ücret alýnmamaktadýr. Ancak emanetteki ürünlerini TMO'ya satmalarý durumunda 0.05 TL/Ton/gün+KDV ücret alýnmaktadýr. Üretici dýþýndaki kesimlerin emanetteki ürünlerini geri çekmeleri halinde depolama muhafaza ve sigorta masraflarý karþýlýðý olarak cüzi miktarda (0.05 TL/Ton/gün+KDV) ücret alýnmaktadýr. Ürünlerini TMO'ya satmalarý halinde ise 0.1 TL/Ton/gün+KDV ücret alýnmaktadýr. Geçmiþ yýllara göre rekor seviyesinde ton emanet alým yapýlmýþtýr. Cari tarih itibariyle TMO depolarýnda ton emanet ürün bulunmaktadýr. Emanet mýsýr alýmlarý 30 Kasým 2009 tarihinde sona ermesine raðmen sektörden gelen yoðun talepler üzerine 31 Ocak 2010 tarihine kadar uzatýlmýþtýr. Emanete alýnan mýsýrlarýn son çekim tarihi ise 31 Mayýs 2010'dur. Cari tarih itibariyle TMO depolarýnda 2008 mahsulü ton, 2009 mahsulü ton olmak üzere toplam ton mýsýr stoku bulunmaktadýr. Mesut Köse / TMO Gn. Md. Bakanlýðýmýzca 2009 yýlý ürünü mýsýr için 40 TL/Ton destekleme primi ödemesi yapýlmaktadýr. 2009/2010 döneminde iç piyasaya toplam ton mýsýr satýþý gerçekleþtirilmiþtir. Yine bu dönemde mamul madde ihracatý karþýlýðý satýþlara baþlanmýþ olup, bugünkü tarih itibariyle ton mýsýr satýþý gerçekleþtirilmiþtir. Son dönemde yumurta ve beyaz et ihracatýnýn artmasýna baðlý olarak yem hammaddeleri talebinde de artýþ meydana gelmiþtir. Ülkemizin, artan talebi karþýlayacak üretim potansiyeli bulunmaktadýr. Sözlerime Aflatoksinle ilgili kýsa bilgiler vererek devam etmek isterim; Aflatoksinler doðada yaygýn olarak bulunan aspercgillus küfleri tarafýndan üretilen mikotoksinlerdir. 18 deðiþik aflatoksin tipi tanýmlanmýþ olup, B1, B2, G1, G2, M1 ve M2 en yaygýn olanlardýr. Aflotoksinler arasýnda ise aflotoksin B1 en yüksek toksin aktiviteye sahiptir. Gýdalarda küf geliþmesi ve aflatoksin oluþumunda rol oynayan en önemli faktörler, gýdayý çevreleyen hava baðýl nemi ve depolama sýcaklýðýdýr. Mikotoksin üreten küfler daha çok yað oranlarýnýn yüksek olmasý nedeniyle fýndýk, fýstýk vb. ürünlerle, hububatlar içerisinde de mýsýrda ürerler. Aflatoksin oluþumu yalnýzca bir depolama problemi olmayýp, tarlalarda nem oraný yüksek olduðu zamanlarda da oluþmaktadýr. Aflatoksinin oluþabilmesi, uygun ýsý ve rutubet þartlarýna baðlýdýr. Üreyebildikleri ideal ýsý dereceleri 25 Cº ile 35 Cº arasýndadýr ve geliþebilmeleri için ortam rutubetinin % 15' in üzerinde olmasý gerekir. Hububatta normal depolama þartlarýnda mikotoksinlerin oluþmadýðý tespit edilmiþtir. Rutubet % 14' ün altýnda olduðu zaman sýcaklýk küflerin üremesine elveriþli olsa bile toksin oluþmamaktadýr. Halk saðlýðý açýsýndan önemli bir tehlike olan aflatoksinler, genel olarak, hayvanlar ve insanlar üzerinde genotoksik ve kanserojen etkiye sahiptir. Yürütülmüþ bilimsel çalýþmalarda karaciðer kanseri ile aflatoksinli gýdalarýn tüketimi arasýnda da iliþkiler saptanmýþtýr. Türkiye'de Aflatoksin Limitleri; Türkiye'de aflatoksin limitleri 11 Haziran 2008 tarihli Resmi Gazetede yayýnlanan Tebliðe göre, mýsýrda aflatoksin B1 = 20 ppb olarak belirlenmiþtir.

9 TMO'nun Aflatoksinli Mýsýr Konusunda Karþýlaþtýðý Sorunlar; Üreticiler hasat ettikleri yüksek rutubetli ürünü herhangi bir kurutma iþlemine tabi tutmaksýzýn bekleterek pazara sunmaktadýr. Hasattan pazarlama aþamasýna kadar nemli olarak bekletilen, özellikle yüksek rutubetli 2. ürün mýsýrda aflatoksin geliþimi söz konusu olmaktadýr. Bu nedenle ürününü TMO'ya satmak isteyen üretici ürününü TMO'nun alým durumuna göre hasat ederek bekletmeden TMO'ya getirmelidir. Mesut Köse / TMO Gn. Md. Özet Olarak Temel Öneriler Neler Olabilir? Ürünlerin saðlýklý koþullarda depolanmasýnýn saðlanmasý; Hasat döneminde üreticiler hasat ettikleri yaþ ürünü bekletmeden kurutmalý Alýcýlar almýþ olduklarý nemli ürünü kurutup depolamalý Muhafaza süresince üründe rutubet ve suhunet yükselmelerine karþý gerekli muhafaza önlemleri alýnmalý Ürünler havalandýrmalý depolarda stoklanmalý Üretici ve tüketiciye yönelik eðitimlerinin yapýlmasý, Ülke düzeyinde aflatoksin haritasýnýn çýkarýlmasý. TMO Aflatoksin Oluþumunu Engellemek Ýçin; Mýsýr alýmlarýnýn büyük çoðunluðu Çukurova, Amik ovasý ve Güney Doðu Anadolu Bölgesindeki iþyerlerimizce gerçekleþtirilmektedir. Genelde olduðu gibi 2009/2010 dönemi mýsýr alýmlarýnýn %70'ini birinci ürün, %30'unu ikinci ürün mýsýr oluþturmaktadýr. Mýsýr alýmlarýnda, kurutma cihazý olmayan yerlerde; rutubet oraný %14'ün üzerinde olan mýsýrlar satýn alýnmazken, kurutma cihazý olan yerlerde rutubet oraný % 14'ün üzerindeki mýsýrlar alýnýp kurutulduktan sonra depolanmaktadýr. TMO'nun ülke genelinde deðiþik tip ve kapasitelerde toplam 37 adet kurutma cihazý mevcuttur. Alýmlarýn sonunda her bir depo ünitesi için aflatoksin analizleri yapýlmakta, deðiþik periyotlarda da sýk sýk bu analizler tekrarlanmaktadýr.stoklarýmýzdaki ürünler her 15 günde bir, gerektiðinde sýk sýk, kontrol edilmekte, kontrol sonucuna göre stoklar, uygun zamanlarda havalandýrma, aktarma vb ýslah iþlemlerine tabi tutulmaktadýr.tmo'nun ülke genelinde toplam 2.2 milyon ton mýsýr stoklanabilir nitelikte havalandýrmalý depo kapasitesi bulunmaktadýr. Mýsýr ürünü yem hammaddesi olmasý nedeniyle aflatoksin deðerleri kabul edilebilir limitler üzerinde (max 20 ppb) olmasý halinde ürünün imhasý cihetine gidilmektedir. Sonuç olarak, Arz fazlasý olan ürünleri alým iþlemine tabi tutan TMO, alýmýný yaptýðý ürünü gerektiðinde uzun süreli olarak depolama cihetine gitmekte, Mýsýr rutubeti %14'e düþürülerek stoklama süresincede havalandýrma, mücadele ve aktarma gibi iþlemler ile ürününün sühunet ve rutubetini aflatoksin oluþumuna meydan vermeyecek sýnýrlar içerisinde tutulmaktadýr. Bu sebeple TMO depolarýnda herhangi bir toksin oluþumu mümkün olmamaktadýr. Üretimden tüketime kadar her kademede gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda TMO üstüne düþen tüm görevleri yapmaktadýr. Sözlerime, düzenlenen panelin Ülkemiz ve sektör için yararlý olmasý dileðiyle son veriyor, hepinizi saygýyla selamlýyorum.

10 Mýsýrda Aflatoksin Oluþumunu Etkileyen Faktörler ve Taraflarýn Sorumluluklarý

11 Panelistler Behçet Homurlu Adana Çiftçiler Birliði Baþkaný Oturum Baþkaný Mýsýr üretimini önemli bir mücadele olarak görüyoruz. Çok deðerli emeklerle, çiftçilerimizin alýn teri ile Dünya ortalamalarý üzerinde verim bir alýyoruz. Dünyadaki çiftçi trendinin gidiþi olan ve Adana bölgesi olarak narenciyede çok ciddi boyutta yaþadýðýmýz pestisit sorunlarý yakýnda tahýldada karþýmýza çýkacak. Bu nedenle çiftçiler olarak üzerimize düþeni öðrenip bu olumsuz duruma þimdiden bir önlem almamýz lazým. Dünyanýn gidiþi gereði iyi tarým uygulamalarýdýr. Bugün deðilse yarýn gýda mamulleri ihracatýnda bu sorun karþýmýza çýkacaktýr. Bu nedenle bu panelin düzenlenmesinde emeði geçen herkese çok teþekkür ederiz.

12 Panelistler Yrd. Doç Dr. Iþýl VAR Çukurova Üniversitesi Gýda Mühendisliði Bölümü Gýdalarda Mikotoksin Oluþumu Dünyada üretilen tarým ürünlerinin yaklaþýk % 25'inin de mikotoksinlerle kontamine olduðu bilinmektedir. Tarým ürünleri, hasat öncesi, hasat ve/veya depolama aþamasýnda çeþitli toksijenik küflerin geliþimi sonucu mikotoksin kontaminasyonuna maruz kalabilmektedir. Yetersiz kurutulmuþ tarým ürünleri ve kurutulup depolandýktan sonra tekrar rutubetlenen ürünler, toksijenik küf geliþimi ve mikotoksin oluþumu için en uygun ortamý oluþturmaktadýr. Gýda ve yem maddelerinde gerçekleþen bu küf geliþimi ve dolayýsýyla mikotoksin oluþumu önemli saðlýk sorunlarýna ve ekonomik kayýplara neden olmaktadýr.

13 Panelistler Dr. Ferda Seyhan TÜBÝTAK MAM Mýsýrda Mikotoksin Oluþum Aþamalarý ve Önleyici Tedbirler Mýsýrda Mikotoksin Oluþumuna Karþý Hasat Öncesi Tedbirler Güvenli dönüþümlü ekim (münavebe) ve ekim sýklýðý, Tohum seçimi, Rutin zararlý mücadelesi, Sulama, gübreleme ve yabancý ot mücadelesi, Hasat sonrasý bitki atýklarýnýn topraða karýþtýrýlmasý Hasat Sonrasý Önleyici Tedbirler Hasat sonrasý taze mýsýr % neme sahip olup, hasadý takiben en, kýsa zamanda (48 saat) güvenli tane nem oranýna kadar (%14-15) kurutulmalarý ve uygun depo koþullarýnda depolanmalarý gerekir. Nem içeriðinin %17-18'in üzerinde olmasý ve uzun süren kurutma dönemleri nedeniyle, ürünün taþýnmasý ve depolanmasý esnasýnda saðlýklý taneler üzerinde küf geliþerek mikotoksin üretebilir.

14 Panelistler Selim TAHAN TMO TMO Mýsýr Alým Politikalarý ve Depolama Koþullarý TMO, alýmýný yaptýðý ve depoladýðý ürünleri satýlýncaya kadarki dönemde, uygun koþullarda depolama yaptýðýndan aflatoksin oluþumuna meydan vermeyerek üzerine düþen görevi yapmaktadýr. %17-18 rutubetli ürünler piyasada hemen satabilirim veya iþleyebilirim düþüncesiyle herhangi bir kurutma iþlemine tabi tutmadan depolama cihetine gidilmemeli, bu durum kýsa süreli olsa bile aflatoksin oluþumuna meydan vermemek için kurutulmadan depolanmamalýdýr. Üreticilerimiz ise %14 rutubetin üzerinde olan ürünlerini daha sonraki dönemlerde satmak amacýyla depolama yapmalarý halinde %14 rutubete kadar kurutarak depolamalýdýr. Muhafaza süresince üründe rutubet ve suhunet yükselmelerine karþý gerekli muhafaza önlemleri alýnmalýdýr. Ürünler havalandýrmalý depolarda stoklanmalýdýr. Kýsacasý aflatoksin oluþumunu engellemek için sektörde yer alan tüm kesimler gerek üretimin gerekse tüketimin her kademesinde gerekli hassasiyeti göstermelidir.

15 Panelistler Dr. Betül VAZGEÇER TKB Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüðü Aflatoksinle ile Ýlgili Ulusal Mevzuat ve Denetimler ile Uluslararasý Düzenlemeler Mikotoksinler Gýda maddelerinde belirli çevre koþullarýnda bazý küfler tarafýndan üretilen, toksik sekonder metabolitleri ifade eder. Aflatoksin Deoksinivanenol (DON) Okratoksin A Zearalenon Patulin Fumonisinler Maksimum Miktarlar EK2... aksi bir durum belirtilmedikçe gýda maddelerinin yenilebilir kýsýmlarý için geçerlidir....kurutulmuþ, seyreltilmiþ, iþlenmiþ veya birden fazla bileþen içeren gýda maddelerinde özel konsantrasyon ve seyreltme faktörü dikkate alýnarak kullanýlýr. Maksimum miktarlara uygun olmayan gýda maddeleri, karýþým/bileþik gýda maddelerinin üretiminde gýda bileþeni olarak kullanýlamaz ve uygun olan gýda maddeleri ile karýþtýrýlamaz.mikotoksin içeren gýda maddelerinin fiziksel, kimyasal veya mikrobiyolojik uygulamalar da dahil olmak üzere hiçbir þekilde detoksifikasyonu yapýlamaz. ULUSLARARASI DÜZENLEME 1881/2006/EC Commission Regulation on Setting Maximum Levels for Certain Contaminants in Foodstuffs (OJ )

16 Panelistler Kenan BALKI Ceyhan Ziraat Odasý Aflatoksinle Mücadelede Çiftçi ve Sanayici Ýþbirliði Mýsýr, Çukurova Bölgesi için oldukça önemli bir geçim kaynaðý durumuna gelmiþtir. Bu kaynaðý en verimli þekilde kullanmak için çiftçilerimizin bilinçlerinin arttýrýlmasý gereklidir. Bu tip toplantýlarla elde edilen bilgiler çiftçimiz için önemli bir kazançtýr. Bugün burada anlatýlanlar bizim ufkumuzu geniþletmiþtir.

17 Anayurt Gazetesi Basýn Yansýmalarý

18 Internet Yansýmalarý

19 Internet Yansýmalarý

20 Internet Yansýmalarý

21 Internet Yansýmalarý

22 Internet Yansýmalarý

23 TGRT Ana Haber TV Yansýmalarý

24 Panel Fotoðraflarý

25 Panel Fotoðraflarý

26 Panel Fotoðraflarý

Mart 2010 Proje Hakkýnda NBÞ sektörünün ana girdisi olan mýsýrýn hasadý, hammadde kalitesi açýsýndan yetiþtirilmesi kadar önemli bir süreçtir. Hasat sýrasýnda gerçekleþtirilen yanlýþ uygulamalar sonucunda

Detaylı

Fiskomar. Baþarý Hikayesi

Fiskomar. Baþarý Hikayesi Fiskomar Baþarý Hikayesi Fiskomar Gýda Temizlik Ve Marketcilik Ticaret Anonim Þirketi Cumhuriyetin ilanýndan sonra büyük önder Atatürk'ün Fýndýk baþta olmak üzere diðer belli baþlý ürünlerimizi ilgilendiren

Detaylı

FÝYATLAR A. FÝYATLARDAKÝ GENEL GÖRÜNÜM

FÝYATLAR A. FÝYATLARDAKÝ GENEL GÖRÜNÜM IX FÝYATLAR 145 146 FÝYATLAR A. FÝYATLARDAKÝ GENEL GÖRÜNÜM 2000 yýlýnda önceki yýlýn önemli ölçüde altýnda seyreden fiyat artýþlarý 2001 yýlýnýn ikinci ayýnda kurlarýn serbest býrakýlmasý sonucu üçüncü

Detaylı

GLOBAL GAP STANDARTLARINDA ÜRETÝM YAPIYORUZ.

GLOBAL GAP STANDARTLARINDA ÜRETÝM YAPIYORUZ. GLOBAL GAP STANDARTLARINDA ÜRETÝM YAPIYORUZ. HAKKIMIZDA Agropergamos Kimdir? Agropergamos; Karabudak Tarým Hayvancýlýk Sanayi Tic. A.Þ. tarafýndan 2012 yýlýnda tescil iþlemleri tamamlanmýþ bir yaþ meyve

Detaylı

01 Kasým 2018

01 Kasým 2018 Geri Dönüþüm Markasý... www.adametal.com.tr 01 Kasým 2018 Ada Metal Demir Çelik Geri Dönüþüm San. ve Tic. A.Þ. 1956 yýlýndan bu yana, özellikle metal sektöründe, fabrikalarýn üretim artýklarýný toplayýp

Detaylı

Ülkemizde 1935 yýlýnda faaliyete baþlayan niþasta sektörü, günümüze kadar sürekli geliþme içinde oldu. O yýllardan itibaren genç Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte büyüyen Niþasta Sanayi, 50 yýl gibi kýsa

Detaylı

Faaliyet Raporu. Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi

Faaliyet Raporu. Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi 10 Faaliyet Raporu Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 30 Eylül 2010 Dönemi Ýçindekiler Yönetim ve Denetim Kurulu Temettü Politikasý Risk Yönetim Politikalarý Genel Kurul Tarihine Kadar Meydana

Detaylı

ASÜD 06 Mart 2009'da 13 süt ve süt ürünleri üreticisi tarafýndan kuruldu. 110'a ulaþan üye sayýsý ile süt sektörünün en büyük ve en yetkili kuruluþudu

ASÜD 06 Mart 2009'da 13 süt ve süt ürünleri üreticisi tarafýndan kuruldu. 110'a ulaþan üye sayýsý ile süt sektörünün en büyük ve en yetkili kuruluþudu SÜT SANAYÝÝNDE YENÝ YAKLAÞIMLAR TOPLANTISI - YENÝ SÜT MEVZUATI ve UYGULAMALARI TÜRKÝYE DE SÜT SEKTÖRÜ Dr. Ýsmail MERT ASÜD Genel Sekreteri 20.09.2012 GÖNEN- BALIKESÝR ASÜD 06 Mart 2009'da 13 süt ve süt

Detaylı

Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora

Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora 2009-40 Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora Ýstanbul, 25 Aðustos 2009 Sirküler Numarasý : Elit - 2009/40 Sirküler Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler

Detaylı

TOPLUMSAL SAÐLIK DÜZEYÝNÝN DURUMU: Türkiye Bunu Hak Etmiyor

TOPLUMSAL SAÐLIK DÜZEYÝNÝN DURUMU: Türkiye Bunu Hak Etmiyor TOPLUMSAL SAÐLIK DÜZEYÝNÝN DURUMU: Türkiye Bunu Hak Etmiyor Türkiye'nin insanlarý, mevcut saðlýk düzeyini hak etmiyor. Saðlýk hizmetleri için ayrýlan kaynaklarýn yetersizliði, kamunun önemli oranda saðlýk

Detaylı

Mart 2010 Otel Piyasasý Antalya Ýstanbul Gayrimenkul Deðerleme ve Danýþmanlýk A.Þ. Büyükdere Cad. Kervan Geçmez Sok. No:5 K:2 Mecidiyeköy Ýstanbul - Türkiye Tel: +90.212.273.15.16 Faks: +90.212.355.07.28

Detaylı

Hayvan Yemlerinde Mikotoksin Problemi - Ekonomi ve Sağlığ

Hayvan Yemlerinde Mikotoksin Problemi - Ekonomi ve Sağlığ Hayvan Yemlerinde Mikotoksin Problemi - Ekonomi ve Sağlığ ığa Etkileri Süreyya ÖZCAN 16-17 Ekim 2007, Bursa Hayvan Yeminde Bulunan Mikotoksinler Aflatoxin B1, B2, G1, G2 Deoksinivalenol (DON, vomitoxin)

Detaylı

1. ÝTHÝB TEKNÝK TEKSTÝL PROJE YARIÞMASI

1. ÝTHÝB TEKNÝK TEKSTÝL PROJE YARIÞMASI Yarýþmanýn Amacý 1. ÝTHÝB 1.ÝTHÝB Teknik Tekstiller Proje Yarýþmasý, Ýstanbul Tekstil ve Hammaddeleri Ýhracatçýlarý Birliði'nin Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi'nin katkýlarýyla Türkiye'de teknik tekstil sektörünün

Detaylı

MedYa KÝt / 26 Ýnsan Kaynaklarý ve Yönetimi konusunda Türkiye nin ilk dergisi HR DergÝ Human Resources Ýnsan Kaynaklarý ve Yönetim Dergisi olarak amacýmýz, kurulduðumuz günden bu yana deðiþmedi: Türkiye'de

Detaylı

21-23 Kasým 2011 Çeþme Ýzmir www.tgdfgidakongresi.com organizasyon Ceyhun Atýf Kansu Caddesi, 1386. Sokak, No: 8, Kat: 2, 06520 Balgat / Ankara T:+90 312 284 77 78 F:+90 312 284 77 79 Davetlisiniz Ülkemiz

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyon Baþkanlýðý Týbbi Laboratuvarlar

Laboratuvar Akreditasyon Baþkanlýðý Týbbi Laboratuvarlar Laboratuvar Akreditasyon Baþkanlýðý Týbbi Laboratuvarlar Týbbi Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon, Akreditasyon; Laboratuvarların, Muayene, Belgelendirme kuruluşlarının ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

Araþtýrma Hazýrlayan: Ebru Kocamanlar Araþtýrma Uzman Yardýmcýsý Gýda Ürünlerinde Ambalajýn Satýn Alma Davranýþýna Etkisi Dünya Ambalaj Örgütü nün açýklamalarýna göre dünyada ambalaj kullanýmýnýn %30 unu

Detaylı

Organizatör Firma Cebeci Cad. No:54 Akatlar 34335 Ýstanbul Tel:0212 351 68 48 (pbx) Faks:0212 351 59 33 E-Posta: tculha@grem.com.tr BAHÇEÞEHÝR ÜNÝVERSÝTESÝ BEÞÝKTAÞ KAMPÜSÜ 11-12 Haziran 2008 SUNUM DOSYASI

Detaylı

KAMU MALÝYESÝ. Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr. KONSOLÝDE BÜTÇE ÝLE ÝLGÝLÝ ORANLAR (Yüzde)

KAMU MALÝYESÝ. Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr. KONSOLÝDE BÜTÇE ÝLE ÝLGÝLÝ ORANLAR (Yüzde) V KAMU MALÝYESÝ 71 72 KAMU MALÝYESÝ Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr. A. KONSOLÝDE BÜTÇE UYGULAMALARI 1. Genel Durum 1996 yýlýnda yüzde 26.4 olan

Detaylı

ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU.

ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU. ERHAN KAMIŞLI H.Ö. SABANCI HOLDİNG ÇİMENTO GRUP BAŞKANI OLDU. Sendikamýz Yönetim Kurulu Üyesi Erhan KAMIÞLI, 28 Mart 2001 tarihi itibariyle H.Ö. Sabancý Holding Çimento Grubu Baþkanlýðý'na atanmýþtýr.

Detaylı

Sunuþ. Türk Tabipleri Birliði Merkez Konseyi

Sunuþ. Türk Tabipleri Birliði Merkez Konseyi Sunuþ Bu kitap Uluslararasý Çalýþma Örgütü nün Barefoot Research adlý yayýnýnýn Türkçe çevirisidir. Çýplak ayak kavramý Türkçe de sýk kullanýlmadýðý için okuyucuya yabancý gelebilir. Çýplak Ayaklý Araþtýrma

Detaylı

2011 yılı dünya buğday üretimi, bir önceki yıla göre 42 milyon tonluk rekor bir artışla 695 milyon ton olarak gerçekleşmişti.

2011 yılı dünya buğday üretimi, bir önceki yıla göre 42 milyon tonluk rekor bir artışla 695 milyon ton olarak gerçekleşmişti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi EKER'in 2012 Dönemi Hububat Politikaları Kamuoyu Açıklaması Değerli Basın Mensupları ve Değerli Katılımcılar, 2011 yılı dünya buğday üretimi, bir önceki

Detaylı

ÝÞÇÝ SAÐLIÐI VE ÝÞ GÜVENLÝÐÝ PROJESÝ

ÝÞÇÝ SAÐLIÐI VE ÝÞ GÜVENLÝÐÝ PROJESÝ ÝÞÇÝ SAÐLIÐI VE ÝÞ GÜVENLÝÐÝ PROJESÝ EÐÝTÝM SEMÝNERÝ RESÝMLERÝ Çimento Ýþveren Dergisi Özel Eki Mart 2003, Cilt 17, Sayý 2 çimento iþveren dergisinin ekidir Ýþçi Saðlýðý ve Ýþ Güvenliði Projesi Sendikamýz

Detaylı

Dövize Endeksli Kredilerde KKDF

Dövize Endeksli Kredilerde KKDF 2009-10 Dövize Endeksli Kredilerde KKDF Ýstanbul, 12 Mart 2009 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2009/10 Dövize Endeksli Kredilerde KKDF 1. Genel Açýklamalar: 88/12944 sayýlý Kararnameye iliþkin olarak

Detaylı

Tehlikeli Atýk Çözümünde EKOVAR...

Tehlikeli Atýk Çözümünde EKOVAR... ARA DEPOLAMA www. ekovar.com info@ ekovar.com Hilal Mah. 50. Sokak, 4. Cad. No: 8/8 Yýldýz - Çankaya / ANKARA Tel : +(90) 312 442 13 05 +(90) 312 442 11 43 Faks : +(90) 312 442 13 06 Tehlikeli Atýk Çözümünde

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Þeker Dünyada Þeker Dünyada þeker üç temel tarým ürününden üretilmektedir: Þeker Kamýþý Þeker Pancarý Mýsýr Pancar ve þeker kamýþýndan elde edilen þekere sakaroz denilmektedir. Dünyada

Detaylı

Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý

Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý Spor Bilimleri Derneði Ýletiþim Aðý Spor Bilimleri Derneði, üyeler arasýndaki haberleþme aðýný daha etkin hale getirmek için, akademik çalýþmalar yürüten bilim insaný, antrenör, öðretmen, öðrenci ve ilgili

Detaylı

KAMU MALÝYESÝ. Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr.

KAMU MALÝYESÝ. Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr. V KAMU MALÝYESÝ 73 74 KAMU MALÝYESÝ Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr. A. KONSOLÝDE BÜTÇE UYGULAMALARI 1. Genel Durum 2000 yýlýnda uygulamaya konulan

Detaylı

MISIR DOSYASI. Türkiye`de mısır; yem, nişasta, glikoz, yağ ve son yıllarda biyoetanol üretiminde kullanılmaktadır.

MISIR DOSYASI. Türkiye`de mısır; yem, nişasta, glikoz, yağ ve son yıllarda biyoetanol üretiminde kullanılmaktadır. MISIR DOSYASI Mısır, genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen, tek yıllık Buğdaygiller familyasından, özellikle yağı doymamış yağ grubunda olan bir tarım bitkisidir. Mısır bitkisi, insan

Detaylı

BÝMY 16 - TBD Kamu-BÝB XI Bütünleþik Etkinliði

BÝMY 16 - TBD Kamu-BÝB XI Bütünleþik Etkinliði BÝMY 16 - TBD Kamu-BÝB XI Bütünleþik Etkinliði Türkiye Biliþim Derneði, biliþim sektöründe çalýþan üst ve orta düzey yöneticilerin mesleki geliþimi ve dayanýþmalarýný geliþtirmek amacýyla her yýl düzenlediði

Detaylı

Kafes Sisteminde Gübrenin Uzaklaþtýrýlmasý ve Yönetimi. Manure Management and Removal at Cage System

Kafes Sisteminde Gübrenin Uzaklaþtýrýlmasý ve Yönetimi. Manure Management and Removal at Cage System 5 Kafes Sisteminde Gübrenin Uzaklaþtýrýlmasý ve Yönetimi Ömer CAMCI 1 Musa SARICA 2 Ahmet ÞEKEROÐLU ÖZET: Kafes Tavukçuluðunda gübrenin kýsa zamanda ve saðlýklý bir þekilde kümesten uzaklaþtýrýlmasý hayvan

Detaylı

2 - Konuþmayý Yazýya Dökme

2 - Konuþmayý Yazýya Dökme - 1 8 Konuþmayý Yazýya Dökme El yazýnýn yerini alacak bir aygýt düþü XIX. yüzyýlý boyunca çok kiþiyi meþgul etmiþtir. Deðiþik tasarým örnekleri görülmekle beraber, daktilo dediðimiz aygýtýn satýlabilir

Detaylı

DENÝZ LÝSESÝ KOMUTANLIÐI Denizcilik tarihin en eski ve en köklü mesleðidir. Bu köklü ve þerefli mesleðin insanlarýnýn eðitimi için ilk adým atacaklarý Deniz Lisesi, bu güne kadar Türk ve dünya denizcilik

Detaylı

Türkiye`de Hububat Alanları

Türkiye`de Hububat Alanları BUĞDAY DOSYASI Türkiye, birçok ürünün yetiştirilmesine imkan veren iklim ve ekolojik özellikleri nedeniyle tarımsal üretim açısından avantajlı bir ülke olup, toplam istihdamın %24,6`sı tarım sektöründe

Detaylı

ÜRETÝM. Bu bölümde ekonominin temel sektörlerindeki üretim geliþmelerine ana hatlarý itibariyle yer verilmektedir. Tablo III-2

ÜRETÝM. Bu bölümde ekonominin temel sektörlerindeki üretim geliþmelerine ana hatlarý itibariyle yer verilmektedir. Tablo III-2 III ÜRETÝM 33 34 ÜRETÝM Bu bölümde ekonominin temel sektörlerindeki üretim geliþmelerine ana hatlarý itibariyle yer verilmektedir. A. TARIM Ülkemizde tarým sektörünün GSMH daki payý yüzde 13.2, sivil istihdamdaki

Detaylı

ASKÝ 2015 YILI KURUMSAL DURUM VE MALÝ BEKLENTÝLER RAPORU

ASKÝ 2015 YILI KURUMSAL DURUM VE MALÝ BEKLENTÝLER RAPORU T.C. AYDIN BÜYÜKÞEHÝR BELEDÝYESÝ SU VE KANALÝZASYON ÝDARESÝ GENEL MÜDÜRLÜÐÜ TEMMUZ 215-1 215 YILI KURUMSAL DURUM VE MALÝ BEKLENTÝLER RAPORU KURUMSAL MALÝ DURUM VE BEKLENTÝLER RAPORU SUNUÞ 518 Sayýlý Kamu

Detaylı

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler *1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler *1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve MD Mülteci Danýþma M TOHAV e-bülten n S AYI: 2 TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Ýletiþim Bilgileri Adres: Yýldýrým Mah. Ziyademirdelen Sok. N0: D: 1 Suruç/ÞANLIURFA Tel: 0 (414) 611 98 02 TOHAV Suruç

Detaylı

Simge Özer Pýnarbaþý

Simge Özer Pýnarbaþý Simge Özer Pýnarbaþý 1963 yýlýnda Ýstanbul da doðdu. Ortaöðrenimini Kadýköy Kýz Lisesi nde tamamladý. 1984 yýlýnda Ýstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü nü bitirdi.

Detaylı

Larson'un 1960'larda veciz olarak belirttiði gibi,

Larson'un 1960'larda veciz olarak belirttiði gibi, 5 Prof. Dr. Semih KESKÝL Larson'un 1960'larda veciz olarak belirttiði gibi, yaþlýlarýn acil hastalýklarý diye bir durum yoktur. Bizimde burada söz konusu edeceðimiz yaþlýlar arasýndaki acil týbbi durumlardýr.

Detaylı

Ýlknur Menlik TGDF Kurumsal Ýletiþim Direktörü TGDF 24 sektörel üye dernek Türkiye Gýda ve Ýçecek Sanayisinin Üretim, Ýstihdam, Ýhracat ve ithalatýnýn %95 ni temsil etmekte Food Drink Europe TGDF 2006

Detaylı

7. ÝTHÝB KUMAÞ TASARIM YARIÞMASI 2012

7. ÝTHÝB KUMAÞ TASARIM YARIÞMASI 2012 7. ÝTHÝB KUMAÞ TASARIM YARIÞMASI 2012 KÝMLER KATILABÝLÝR? Yarýþma, Türkiye Cumhuriyeti sýnýrlarý dahilinde veya yurtdýþýnda okuyan T.C. vatandaþlarý veya K.K.T.C vatandaþý, 35 yaþýný aþmamýþ, en az lise

Detaylı

Gelir Vergisi Kesintisi

Gelir Vergisi Kesintisi 2009-16 Gelir Vergisi Kesintisi Ýstanbul, 12 Mart 2009 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2009/16 Gelir Vergisi Kesintisi 1. Gelir Vergisi Kanunu Uyarýnca Kesinti Yapmak Zorunda Olanlar: Gelir Vergisi

Detaylı

80 lt. 120 lt. 2 tekerlekli arabalý bidonlar. farklý atýklarýn toplanmasý için üretilmiþ modeller. Tek. Kod. 240 Lt. Tek. Kod. 80 Lt. Tek. Kod.

80 lt. 120 lt. 2 tekerlekli arabalý bidonlar. farklý atýklarýn toplanmasý için üretilmiþ modeller. Tek. Kod. 240 Lt. Tek. Kod. 80 Lt. Tek. Kod. 2 tekerlekli arabalý bidonlar 80 120 140 580 620 730 655 865 570 525 995 1070 1005 1110 240 200 360 200 farklý atýklarýn toplanmasý için üretilmiþ modeller kullaným süresi geçmiþ ilaçlar standart renkler

Detaylı

.:: TÇÝD - Tüm Çeviri Ýþletmeleri Derneði ::.

.:: TÇÝD - Tüm Çeviri Ýþletmeleri Derneði ::. Membership TÜM ÇEVÝRÝ ÝÞLETMELERÝ DERNEÐÝ YÖNETÝM KURULU BAÞKANLIÐINA ANTALYA Derneðinizin Tüzüðünü okudum; Derneðin kuruluþ felsefesi ve amacýna sadýk kalacaðýmý, Tüzükte belirtilen ilke ve kurallara

Detaylı

Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Hadler

Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Hadler 2008-112 Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Hadler Ýstanbul, 25 Aralýk 2008 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2008/112 Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Hadler Maliye Bakanlýðý, 28.12.2007 tarihli Resmi

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

ÇEVRE VE TOPLUM. Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum

ÇEVRE VE TOPLUM. Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum ÇEVRE VE TOPLUM 11. Bölüm DOÐAL AFETLER VE TOPLUM Konular DOÐAL AFETLER Dünya mýzda Neler Oluyor? Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum Volkanlar

Detaylı

ÖNSÖZ. Güzel bahar günlerini ve sýcacýk anlarý birlikte paylaþmak dileðiyle

ÖNSÖZ. Güzel bahar günlerini ve sýcacýk anlarý birlikte paylaþmak dileðiyle ÖNSÖZ Biliþim Sektörünün deðerli çalýþanlarý, sektörümüze katký saðlayan biliþim dostlarý, Bilindiði üzere Türkiye Biliþim Derneði, Biliþim Sektörünün geliþmesi amacýyla tam 38 yýldýr çalýþmalarýna aralýksýz

Detaylı

Mýsýr Þekerine Ýliþkin Baþlýca Efsaneler Birçok gýda ve içecekte tatlandýrýcý olarak kullanýlan mýsýr þekeri, birkaç yýl önce beslenme komitelerinden bazý araþtýrmacýlarýn bu bileþeni obezite salgýnýnýn

Detaylı

ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI

ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI Kýzýlcaþar Geleceðe Hazýrlanýyor Gelin Birlikte Çalýþalým ALPER YILMAZ KIZILCAÞAR MAHALLESÝ MUHTAR ADAYI Mart 2014 ALPER YILMAZ Halkla Bütünleþen MUHTARLIK Ankara Gölbaþý Kýzýlcaþar Köyünde 4 Mart 1979

Detaylı

rm o f t a l ip j o l o n ek gýda T a d ý G m için ya þ a i ye Türk u ulusal GIDA TEKNOLOJÝ PLATFORMU y a þ a m i ç i n g ý d a Kaynak: 2010 Envanteri (TGDF) Gýda Sektörü 73.722.988 nüfus Hane halký gýda

Detaylı

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta Mikro Dozaj Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta ve aðýr hizmet tipi modellerimizle Türk

Detaylı

www. adana.smmmo.org.tr

www. adana.smmmo.org.tr Adres Güzelyalý Mahallesi 81093 Sokak No : 14 Çukurova / ADANA Telefon 0 322 232 99 03 0 322 232 99 04 0 322 232 99 06 0 322 232 38 00 Faks 0 322 232 99 08 www. adana.smmmo.org.tr SEMPOZYUMUN AMACI SEMPOZYUMUN

Detaylı

ÝNSAN KAYNAKLARI VE EÐÝTÝM DAÝRE BAÞKANLIÐI

ÝNSAN KAYNAKLARI VE EÐÝTÝM DAÝRE BAÞKANLIÐI ÝNSAN KAYNAKLARI VE EÐÝTÝM DAÝRE BAÞKANLIÐI MEMUR PERSONEL ÞUBE MÜDÜRLÜÐÜ GÖREV TANIMI Memur Personel Þube Müdürlüðü, belediyemiz bünyesinde görev yapan memur personelin özlük iþlemlerinin saðlýklý bir

Detaylı

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Açýldý TOHAV'ýn mülteci ve sýðýnmacýlara yönelik devam ettirdiði çalýþmalar kapsamýnda açtýðý SURUÇ MÜLTECÝ DANIÞM

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Açýldý TOHAV'ýn mülteci ve sýðýnmacýlara yönelik devam ettirdiði çalýþmalar kapsamýnda açtýðý SURUÇ MÜLTECÝ DANIÞM MD Mülteci Danýþma M TOHAV e-bülten n S AYI: 1 TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Ýletiþim Bilgileri Adres: Yýldýrým Mah. Ziyademirdelen Sok. N0: D: 1 Suruç/ÞANLIURFA Tel: 0 (414) 611 98 02 TOHAV Suruç

Detaylı

Dar Mükellef Kurumlara Yapýlan Ödemelerdeki Kurumlar Vergisi Kesintisi

Dar Mükellef Kurumlara Yapýlan Ödemelerdeki Kurumlar Vergisi Kesintisi 2009-11 Dar Mükellef Kurumlara Yapýlan Ödemelerdeki Kurumlar Vergisi Kesintisi Ýstanbul, 12 Mart 2009 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2009/11 Dar Mükellef Kurumlara Yapýlan Ödemelerdeki Kurumlar Vergisi

Detaylı

D ü n y a v e T ü r k i y e S ü t E n d ü s t r i s i R a p o r u Dünya ve Türkiye Süt Endüstrisi Raporu T e þ e k k ü r l e r Prof. Dr. Adem Þahin TOBB ETÜ ÝÝBF Prof. Dr. Atilla Yetiþemiyen Ankara Üniversitesi

Detaylı

Ne-Ka. Grouptechnic ... /... / 2008. Sayýn Makina Üreticisi,

Ne-Ka. Grouptechnic ... /... / 2008. Sayýn Makina Üreticisi, ... /... / 2008 Sayýn Makina Üreticisi, Firmamýz Bursa'da 1986 yýlýnda kurulmuþtur. 2003 yýlýndan beri PVC makineleri sektörüne yönelik çözümler üretmektedir. Geniþ bir ürün yelpazesine sahip olan firmamýz,

Detaylı

01 EKİM 2009 ÇARŞAMBA FAİZ SAYI 1

01 EKİM 2009 ÇARŞAMBA FAİZ SAYI 1 01 EKİM 2009 ÇARŞAMBA FAİZ SAYI 1 Düþen Faizler ÝMKB yi Yýlýn Zirvesine Çýkardý Merkez Bankasý ndan gelen faiz indirimine devam sinyali bono faizini %7.25 e ile yeni dip noktasýna çekti. Buna baðlý olarak

Detaylı

25 Mart 2007 Kol Toplantýsý

25 Mart 2007 Kol Toplantýsý 25 Mart 2007 Kol Toplantýsý 25 Mart 2007 tarihinde Türk Tabipleri Birliði GMK Bulvarý Þehit Daniþ Tunalýgil sok. No: 2 / 17-23 Maltepe-Ankara adresinde Kol Toplantýmýzý gerçekleþtiriyoruz. Türkiye saðlýk

Detaylı

Seri Numaralý Kdv Genel Tebliði

Seri Numaralý Kdv Genel Tebliði 2007-50 108 Seri Numaralý Kdv Genel Tebliði Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2007/50 108 Seri Numaralý Kdv Genel Tebliði 108 seri numaralý KDV Genel Tebliði ile, katma deðer vergisi uygulamalarý konusunda

Detaylı

1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn

1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn 4. SINIF COÞMAYA SORULARI 1. BÖLÜM 3. DÝKKAT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn toplamý kaçtýr? A) 83 B) 78 C) 91 D) 87

Detaylı

Türkiye: Gelecek Nesiller için Fýrsatlarýn Çoðaltýlmasý 11. Çocuk Geliþimi ve Çocuklarýn Karþýlaþtýðý Riskler Eþitsizliðin nesiller arasý geçiþinin bugün Türkiye nin en genç neslini ciddi ölçüde etkilediði

Detaylı

KOBÝ'lere AB kapýsý. Export2Europe KOBÝ'lere yönelik eðitim, danýþmanlýk ve uluslararasý iþ geliþtirme projesi

KOBÝ'lere AB kapýsý. Export2Europe KOBÝ'lere yönelik eðitim, danýþmanlýk ve uluslararasý iþ geliþtirme projesi 12 1 KOBÝ'lere AB kapýsý Export2Europe KOBÝ'lere yönelik eðitim, danýþmanlýk ve uluslararasý iþ geliþtirme projesi 2 3 Projenin amacý nedir Yurt dýþýna açýlmak isteyen yerli KOBÝ'lerin, Lüksemburg firmalarý

Detaylı

Esin ATASEVEN IªIK 1, Alpaslan ªAHÝN 1, Kezban YAZICI 1

Esin ATASEVEN IªIK 1, Alpaslan ªAHÝN 1, Kezban YAZICI 1 GÝRݪ BAZI ÜZÜMSÜ MEYVELERÝN (Frenküzümü, Ahududu, Böðürtlen ve Nar) EKOLOJÝK YETݪTÝRÝCÝLÝÐE UYGUNLUÐU Esin ATASEVEN IªIK 1, Alpaslan ªAHÝN 1, Kezban YAZICI 1 Dünyada artan çevre kirliliði ve yarattýðý

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Mikotoksinlerin Önemi ve Mikotoksin Test Metotları Dilek ÇİMEN TÜBİTAK ATAL 8-9 EKİM 2008 İZMİR MİKOTOKSİNLER Mikotoksinler, Mantarlar tarafından uygun ortam, ışık,sıcaklık ve nem şartlarında sentezlenen

Detaylı

Depo Modüllerin Montajý Öncelikle depolarýmýzý nerelere koyabileceðimizi iyi bilmemiz gerekir.depolarýmýzý kesinlikle binalarýmýzda statik açýdan uygun olamayan yerlere koymamalýyýz. Çatýlar ve balkonlarla

Detaylı

BUĞDAY PİYASALARININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE LİSANSLI DEPOCULUK. 10 Mart 2018 ANTALYA

BUĞDAY PİYASALARININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE LİSANSLI DEPOCULUK. 10 Mart 2018 ANTALYA BUĞDAY PİYASALARININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE LİSANSLI DEPOCULUK 10 Mart 2018 ANTALYA 1 Dünya Buğday Dengesi - Fiyatlar 2.000 $/ton 1.800 1.600 1.400 1.200 1.000 800 600 241 254 191 207 224 176 174 157 153 166

Detaylı

BASIN AÇIKLAMALARI TMMOB EMO ADANA ÞUBESÝ 12. DÖNEM ÇALIÞMA RAPORU BASIN AÇIKLAMALARI

BASIN AÇIKLAMALARI TMMOB EMO ADANA ÞUBESÝ 12. DÖNEM ÇALIÞMA RAPORU BASIN AÇIKLAMALARI BASIN AÇIKLAMALARI Egemenler Arasý Dalaþýn Yapay Sonucu Zamlar EKONOMÝK KRÝZ VE ETKÝLERÝ 6 Aðustos 1945'te Hiroþima'ya ve 9 boyutu bulunmaktadýr. Daha temel nokta Aðustos 1945'te Nagasaki'ye

Detaylı

VIII MALÝ PÝYASALAR 125

VIII MALÝ PÝYASALAR 125 VIII MALÝ PÝYASALAR 125 126 MALÝ PÝYASALAR Para ve sermaye piyasalarýndan oluþan mali piyasalara iliþkin geliþmeler aþaðýdadýr. I. PARA PÝYASALARI Kýsa vadeli fonlarýn arz ve talebinin karþýlaþtýðý piyasalarýn

Detaylı

Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz!

Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz! Asýlsýz iddia neden ortaya atýldý? Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz! 19 Haziran 2004 tarihinde, Ovacýk Altýn Madeni ile hiçbir ilgisi olmayan Arsenik iddialarý ortaya atýlarak madenimiz

Detaylı

www.nud.org.tr Baþkan dan Türkiye ekonomisi tüm sektörleri ile önemli bir büyüme kaydederken niþasta sektörü de bu büyümeye göz ardý edilemeyecek bir katký saðlýyor. Baþta gýda sanayi olmak üzere pek

Detaylı

Gelir Vergisi Hadleri

Gelir Vergisi Hadleri 2010-12 Gelir Vergisi Hadleri Ýstanbul, 04 Ocak 2010 Sirküler Numarasý : Elit - 2010/12 Sirküler 2010 Yýlý Gelir Vergisi Hadleri Gelir Vergisi Kanunu (GVK)'nun mükerrer 123. maddesinin 2'nci fýkrasý uyarýnca,

Detaylı

Faaliyet Raporu. Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 31 Mart 2010 Dönemi

Faaliyet Raporu. Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 31 Mart 2010 Dönemi 10 Faaliyet Raporu Banvit Bandýrma Vitaminli Yem San. A.Þ. 01 Ocak - 31 Mart 2010 Dönemi Ýçindekiler Yönetim ve Denetim Kurulu Temettü Politikasý Risk Yönetim Politikalarý Genel Kurul Tarihine Kadar Meydana

Detaylı

SENDÝKAMIZDAN HABERLER

SENDÝKAMIZDAN HABERLER TÜHÝS Ýþ Hukuku ve Ýktisat Dergisi Cilt : 23, Sayý : 2-3 Kasým 2010 - Þubat 2011 SENDÝKAMIZDAN HABERLER ÝL ÖZEL ÝDARELERÝNDE TOPLU ÝÞ SÖZLEÞMESÝ UYGULAMALARI SEMÝNERÝ YAPILDI Üyemiz Ýl Özel Ýdareleri Genel

Detaylı

Barodan Haberler. Edinilmiþ Mallara Katýlma Semineri (Akþehir) Anayasa Mahkemesine Bireysel Baþvuru Semineri. Türk Borçlar Kanunu Semineri

Barodan Haberler. Edinilmiþ Mallara Katýlma Semineri (Akþehir) Anayasa Mahkemesine Bireysel Baþvuru Semineri. Türk Borçlar Kanunu Semineri Barodan Haberler Edinilmiþ Mallara Katýlma Semineri (Akþehir) Baromuzca Akþehir Ýlçesinde Türk Medeni Kanunu'nda Edinilmiþ Mallar ve Tasfiyesi ile Aile Konutu konulu konferans gerçekleþtirildi. Meslektaþlarýmýzýn

Detaylı

SSK Affý. Ýstanbul, 21 Temmuz 2008 Sirküler Numarasý : Elit /75. Sirküler

SSK Affý. Ýstanbul, 21 Temmuz 2008 Sirküler Numarasý : Elit /75. Sirküler 2008-75 SSK Affý Ýstanbul, 21 Temmuz 2008 Sirküler Numarasý : Elit - 2008/75 Sirküler Sosyal Güvenlik Kurumu'na Olan Prim Borçlarýnýn Ödeme Kolaylýðýndan Yararlanmamýþ Olanlara, Tekrar Baþvuru Ýmkâný Ge

Detaylı

Mikotoksin nedir? En sık karşılaşılan mikotoksinler; Aspergillus Penicillium Fusarium Alternaria

Mikotoksin nedir? En sık karşılaşılan mikotoksinler; Aspergillus Penicillium Fusarium Alternaria Mikotoksin nedir? Aspergillus Penicillium Fusarium Alternaria belirli nem ve ısı koşullarında oluşturdukları fungal metabolitler En sık karşılaşılan mikotoksinler; o aflatoksinler, o okratoksin, o trikotesen,

Detaylı

Modüler Proses Sistemleri

Modüler Proses Sistemleri Ürünler ve Hizmetlerimiz 2011 Modüler Proses Makineleri Modüler Proses Sistemleri Proses Ekipmanlarý Süt alým tanklarý Süt alým degazörleri Akýþ transfer paneli Vana tarlasý Özel adaptör Tesisat malzemeleri

Detaylı

Güvenliðe Açýlan Sosyal Pencere Projesi ODAK TOPLANTISI SONUÇ RAPORU

Güvenliðe Açýlan Sosyal Pencere Projesi ODAK TOPLANTISI SONUÇ RAPORU Güvenliðe Açýlan Sosyal Pencere Projesi ODAK TOPLANTISI SONUÇ RAPORU 13 OCAK 2011 Bu program, Avrupa Birliði ve Türkiye Cumhuriyeti tarafýndan finanse edilmektedir. YENÝLÝKÇÝ YÖNTEMLERLE KAYITLI ÝSTÝHDAMIN

Detaylı

T.C YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ Esas No : 2005 / 37239 Karar No : 2006 / 3456 Tarihi : 13.02.2006 KARAR ÖZETÝ : ALT ÝÞVEREN - ÇALIÞTIRACAK ÝÞÇÝ SAYISI

T.C YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ Esas No : 2005 / 37239 Karar No : 2006 / 3456 Tarihi : 13.02.2006 KARAR ÖZETÝ : ALT ÝÞVEREN - ÇALIÞTIRACAK ÝÞÇÝ SAYISI Yargýtay Kararlarý T.C Esas No : 2005 / 37239 Karar No : 2006 / 3456 Tarihi : 13.02.2006 KARAR ÖZETÝ : ALT ÝÞVEREN - ÇALIÞTIRACAK ÝÞÇÝ SAYISI Davalý þirketin ayný il veya diðer illerde baþka iþyerinin

Detaylı

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler 1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve

TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi'nden Haberler 1 Þubat 2016 tarihinde faaliyetlerine baþlayan Suruç Mülteci Danýþma Merkezi; mülteci, sýðýnmacý ve MD Mülteci Danýþma M TOHAV e-bülten n S AYI: 3 TOHAV Suruç Mülteci Danýþma Merkezi Ýletiþim Bilgileri Adres: Yýldýrým Mah. Ziyademirdelen Sok. N0: D: 1 Suruç/ÞANLIURFA Tel: 0 (414) 611 98 02 TOHAV Suruç

Detaylı

Türkiye'de Süt ve Süt Ürünlerinin Ýþlenmesi ve Pazarlanmasý Dr. Ýsmail MERT ASÜD Genel Sekreteri 7-8 Þubat IPARD - TAIEX Semineri Süt ve Süt Mamulleri Deðer Zinciri Süt Hayvaný Yetiþtiricisi Çið Süt Süt

Detaylı

KARAMAN ÝLÝ TARIM YATIRIM KILAVUZU

KARAMAN ÝLÝ TARIM YATIRIM KILAVUZU KARAMAN ÝLÝ TARIM YATIRIM KILAVUZU KARAMAN ÝLÝ TARIM YATIRIM KILAVUZU Yayýmlayan Karamanoðlu Mehmetbey Üniversitesi Ýletiþim Karamanoðlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörlüðü 70100 Yunus Emre Yerleþkesi Karaman

Detaylı

Antalya Ýli Sera Sebze Yetiºtiriciliðinde Modern ve Geleneksel Sera ݺletmelerinin Kýyaslanmasý

Antalya Ýli Sera Sebze Yetiºtiriciliðinde Modern ve Geleneksel Sera ݺletmelerinin Kýyaslanmasý Antalya Ýli Sera Sebze Yetiºtiriciliðinde Modern ve Geleneksel Sera ݺletmelerinin Kýyaslanmasý Murad ÇANAKCI (1), Ýbrahim AKINCI (2) (1) Batý Akdeniz Tarýmsal Araºtýrma Enstitüsü Müdürlüðü, Antalya (2)

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı (1. Tahmin Sonuçlarına göre) Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 26/08/2011 tarihinde

Detaylı

MISIR SEKTÖR RAPORU 2016

MISIR SEKTÖR RAPORU 2016 26.08. DÜNYA DA MISIR Buğdaygiller familyası içerisinde yer alan mısır, tek yıllık bir sıcak iklim tahıl bitkisidir. Tropik ve subtropik ılıman iklim kuşağında yetiştirilebildiği gibi, dünyanın hemen her

Detaylı

CargillHaberler. Cargill - Türkiye. Kapak Konusu: Ýnsanlýðýn vazgeçilmez tahýlý buðday. Sayý: 2 / Mart 2008. Bu sayýda neler var: Kalp dostu CoroWise

CargillHaberler. Cargill - Türkiye. Kapak Konusu: Ýnsanlýðýn vazgeçilmez tahýlý buðday. Sayý: 2 / Mart 2008. Bu sayýda neler var: Kalp dostu CoroWise Cargill - Türkiye CargillHaberler Sayý: 2 / Mart 2008 Bu sayýda neler var: Kalp dostu CoroWise TM Her zaman ve her yerde Ülkü Karakuþ: Sürekliliði olan çözümler gerek Kapak Konusu: Ýnsanlýðýn vazgeçilmez

Detaylı

OTOMATÝK KAPI SÝSTEMLERÝ

OTOMATÝK KAPI SÝSTEMLERÝ OTOMATÝK KAPI SÝSTEMLERÝ com Hakkýmýzda Firma Hakkýnda Otomasyon sektörünün önde gelen firmalarýndan olan ECM ENDÜSTRÝYEL OTOMATÝK KAPI SÝSTEMLERÝ, kurulduðu tarihten bu yana uzmanlaþtýðý her alanda, ülkemizde

Detaylı

MALÝ TATÝL 1 TEMMUZ-20 TEMMUZ 2015 Cumartesi, 04 Temmuz 2015

MALÝ TATÝL 1 TEMMUZ-20 TEMMUZ 2015 Cumartesi, 04 Temmuz 2015 MALÝ TATÝL 1 TEMMUZ-20 TEMMUZ 2015 Cumartesi, 04 Temmuz 2015 Taþpýnar Muhasebe MALÝ TATÝL 1 TEMMUZ-20 TEMMUZ 2015 MALÝ TATÝL NEDENÝ ÝLE BEYAN VE ÖDEME TARÝHLERÝ UZAYAN BEYANNAME VE BÝLDÝRÝMLER BEYANNAME/BÝLDÝRÝM

Detaylı

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması Pestisit; herhangi bir istenmeyen canlının (zararlı organizma), yayılmasını engelleyen, uzaklaştıran ya da ondan koruyan her türlü bileşik ya da bileşikler karışımıdır. Tarımda pestisitler, zararlı organizmaları

Detaylı

Yükseköðretimin Finansmaný ve Finansman Yöntemlerinin Algýlanan Adalet Düzeyi: Sakarya Üniversitesi Paydaþ Görüþleri..64 Doç.Dr.

Yükseköðretimin Finansmaný ve Finansman Yöntemlerinin Algýlanan Adalet Düzeyi: Sakarya Üniversitesi Paydaþ Görüþleri..64 Doç.Dr. MALÝYE DERGÝSÝ Temmuz - Aralýk 2011 Sayý 161 Sahibi Maliye Bakanlýðý Strateji Geliþtirme Baþkanlýðý Adýna Sorumlu Yazý Ýþleri Müdürü Yayýn Kurulu Baþkan Füsun SAVAÞER Üye Ali Mercan AYDIN Üye Nural KARACA

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2010 Yılı Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 25/03/2011 tarihinde açıklanan, 2010 yılı Bitkisel

Detaylı

TMO Genel Müdürlüğü nün Umumi Mağazacılık Faaliyetleri ve Makbuz Senedi Karşılığı Kredi 1993-2011

TMO Genel Müdürlüğü nün Umumi Mağazacılık Faaliyetleri ve Makbuz Senedi Karşılığı Kredi 1993-2011 TMO Genel Müdürlüğü nün Umumi Mağazacılık Faaliyetleri ve Makbuz Senedi Karşılığı Kredi 1993-2011 1. Umumi Mağazacılık Umumi Mağaza EMİN bir depodur. Güven Umumi Mağazası Ürünleri bir senet temsil eder.

Detaylı

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar Öðrencinin Adý ve Soyadý Doðum Yeri ve Yýlý Fakülte Numarasý Bölümü Yaptýðý Staj Dalý Fotoðraf STAJ BÝLGÝLERÝ Ýþyeri Adý Adresi Telefon Numarasý Staj Baþlama Tarihi Staj Bitiþ Tarihi Staj Süresi (gün)

Detaylı

Türkiye Muhasebe Standartlarý Sorularý Gönderen : abana - 02/03/ :03

Türkiye Muhasebe Standartlarý Sorularý Gönderen : abana - 02/03/ :03 Türkiye Muhasebe Standartlarý Sorularý Gönderen : abana - 02/03/2009 01:03 TÜRKÝYE MUHASEBE STANDARTLARI 1. Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Finansal Raporlama' isimli TMS'a göre, varlýklarýn cari piyasa

Detaylı

Yeni Teknolojiler ve Halkla Ýliþkiler: Halkla Ýliþkiler Alanýnda Internet Kullanýmý Üzerine Bir Araþtýrma

Yeni Teknolojiler ve Halkla Ýliþkiler: Halkla Ýliþkiler Alanýnda Internet Kullanýmý Üzerine Bir Araþtýrma Yeni Teknolojiler ve Halkla Ýliþkiler: Halkla Ýliþkiler Alanýnda Internet Kullanýmý Üzerine Bir Araþtýrma Doç. Dr. Beril AKINCI VURAL, Arþ. Gör. Gül COÞKUN Ege Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi Özet Halkla

Detaylı

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ İZMİR

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ İZMİR TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ 12.01.2016 İZMİR KURULUŞ KANUNU Tarım Kredi Kooperatiflerinin temelleri 1863 yılında Memleket Sandıkları adı altında Mithat Paşa tarafından atılmıştır. 1972 yılında çıkarılan

Detaylı

Dünya Gýda Günü 2006 Sempozyumu na katýlýmýnýz bizi onurlandýracaktýr.

Dünya Gýda Günü 2006 Sempozyumu na katýlýmýnýz bizi onurlandýracaktýr. Dünya Gýda Günü 2006 Sempozyumu na katýlýmýnýz bizi onurlandýracaktýr. TMMOB Gýda Mühendisleri ODASI TMMOB Kimya Mühendisleri ODASI TMMOB Ziraat Mühendisleri ODASI TARÝH: 13-14 Ekim 2006 Saat: 09:30 YER:

Detaylı

2009 YILI ARALIK AYI VERGÝ TAKVÝMÝ Pazartesi, 05 Ekim 2009

2009 YILI ARALIK AYI VERGÝ TAKVÝMÝ Pazartesi, 05 Ekim 2009 2009 YILI ARALIK AYI VERGÝ TAKVÝMÝ Pazartesi, 05 Ekim 2009 Ay Ýlk Tarih Son Tarih Konu Aralýk Ekim 2009 Dönemine Ait Haberleþme Vergisinin Beyaný ve Veraset ve Ýntikal Vergisi 2. Taksit 2009 Yýlý Çevre

Detaylı