İŞYERİ DÜZENİ VE İŞ ANALİZLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İŞYERİ DÜZENİ VE İŞ ANALİZLERİ"

Transkript

1 BÖLÜM 4 İŞYERİ DÜZENİ VE İŞ ANALİZLERİ % 25 (14 saat 3 hafta) 4.1. Yerleştirme Düzeni Amaçları ve Çeşitleri Yerleştirme Düzeni Çeşitleri Taşıma 4.2. İş Analizleri Temel Metotları Metot Etüdü İş Ölçümü 4.3. İş Ölçümü Teknikleri ve Uygulaması İş Ölçümü Teknikleri 4.4. İş Değerlemesi ve Ücret Sistemleri İlişkisi Ücret Teşvik Sistemleri

2 4.1. Yerleştirme Düzeni Amaçları ve Çeşitleri İş yeri yerleştirme düzeni veya diğer adıyla fabrika yerleştirme düzeni üretim sisteminin tasarlanmasında oldukça önem taşıyan bir konudur. İşyeri yerleştirme düzeni oluşturmadaki amaç; insan gücü, makine, malzeme, hammadde ve yarı mamullerin fabrika içerisinde izleyecekleri yolları planlayarak bunları üretim tasarımına entegre edebilmektir.

3 4.1. Yerleştirme Düzeni Amaçları ve Çeşitleri İş yeri düzeni kurulurken makinelerin konumlandırılacağı alanlar ve depoların yerleri ile kapasitelerinin hesaplanması ve malzemelerin taşınma şekillerinin belirlenmesi gerekmektedir. Buradaki amaç fabrika içerisindeki hareketlerin en aza indirgenerek kapasitenin en ekonomik şekilde kullanımının sağlanmasıdır. İş yeri yerleştirme düzenine iki durumda ihtiyaç duyulmaktadır: 1) İlk defa kurulan yeni bir tesisin yerleştirilmesi 2) Mevcut bir tesisin yeniden düzenlenmesi

4 4.1. Yerleştirme Düzeni Amaçları ve Çeşitleri İlk defa kurulan bir tesiste yerleştirme düzenin oluşturmak daha kolay olmakta ve optimum çözüme daha kolay ulaşılmaktayken, mevcut bir tesiste değişiklik yapılarak optimum çözüme ulaşılması daha zorlayıcı olmaktadır. Sebep olarak tesisin özellikleri, kullanılan makineler ve alan sınırlamaları söylenebilir. İyi planlanmış bir yerleştirme düzeninin bir takım amaçları yerine getirmesi beklenmektedir;

5 4.1. Yerleştirme Düzeni Amaçları ve Çeşitleri Üretim faaliyetinde iyileştirmelerin sağlanması Yerleştirme düzeninin oluşturulmasındaki ana amaç; yapılan üretim faaliyetlerinin kolaylaştırılması, en verimli ve etkin bir şekilde yürütülmesi ve üretkenliği arttırabilmektir. Dolayısıyla çalışma alanlarının, makinelerin ve malzemelerin optimum hat üzerinde yerleştirilmesi gerekir. Üretim aşamasında oluşabilecek bekleme ve gecikmeler tamamen ortadan kaldırılamasa bile minimum düzeye indirgenmesini sağlayacak bir yerleştirme düzeninin oluşturulmasına çalışılmalıdır.

6 4.1. Yerleştirme Düzeni Amaçları ve Çeşitleri İnsan gücünden en iyi şekilde yararlanılması Sahip olunan insan gücünün yerleştirme düzenindeki yanlışlıklardan dolayı boşa harcanmaması gerekir. Bunu sağlayabilmek için malzemelerin insanlar tarafından taşınmasının minimum düzeye indirgenerek makinelerin işçinin boş kalmayacağı şekilde dengelenmesi gerekmektedir.

7 4.1. Yerleştirme Düzeni Amaçları ve Çeşitleri Malzeme taşınmasının en aza indirgenmesi Optimum yerleştirme düzeni malzeme hareketini en aza indirmektedir. Fabrika yerleştirme düzeni ve malzeme taşıma kavramı arasında doğrudan bağlantı vardır. Etkin ve amaca uygun taşıma araçlarının seçilmesi ve yerleştirilme düzenleri malzeme taşınmasında olumlu sonuçlar vermektedir.

8 4.1. Yerleştirme Düzeni Amaçları ve Çeşitleri Makine ve teçhizat yatırımının azaltılması Uygun yerleştirilmesi yapılan makine ve teçhizat ile ihtiyaca cevap verilmesi mümkündür. Dolayısıyla benzer işler için aynı ekipmanlardan tekrar tekrar satın alımlarda bulunmaya gerek kalmaz.

9 Yarı ürün miktarının azaltılması 4.1. Yerleştirme Düzeni Amaçları ve Çeşitleri Bir işletmede yüksek verimliliğin elde edilmesi, üretilen malzemenin bir işlemden diğerine vakit kaybetmeksizin sürekli olarak akmasıyla mümkün olur. Her parçanın fabrikada fazladan durduğu her dakika maliyetlerde artışa sebep olur.

10 4.1. Yerleştirme Düzeni Amaçları ve Çeşitleri Değişecek koşullara kolayca uyabilmek Günümüzde ürün çeşitliğindeki artış dolayısıyla ürünlerin nitelikleri ve miktarlarında hızlı bir değişim görülmektedir. İleride oluşabilecek değişiklikleri önceden görerek gerekli tedbirlerin alınması oluşacak yeni durumlara uyum sağlanmasını kolaylaştıracaktır. Etkili gözetim olanağı Yapılan işler ilgili kişiler tarafından kontrol edilip gözetlenmektedir. Dolayısıyla iyi oluşturulmamış bir düzende etkin gözetim yapılabilmesi mümkün değildir. Gözetimin yapılabilmesi adına dağınık iş yerlerinin optimum yerleştirme düzenini alması sağlanmalıdır.

11 4.1. Yerleştirme Düzeni Amaçları ve Çeşitleri Bu sayılan hedeflere ulaşılabilmesi için bir yerleştirme düzeni kurulurken amaçların öncelikleri tespit edilerek optimum yerleştirme düzeninin kurulması sağlanmalıdır. Üretim sırasında, üretimin üç öğesi (insan, malzeme, makine) ya ayrı ayrı ya da beraberce hareket etmektedir. İş yeri düzenleme çalışmalarına başlarken bu üç öğeden hangisinin veya hangilerinin hareket ettirileceğine karar verilip yerleştirme düzeninin çeşidi seçilir.

12 Yerleştirme Düzeni Çeşitleri 4.1. Yerleştirme Düzeni Amaçları ve Çeşitleri Yerleştirme düzeni: Sabit Konumlu, İşleme Göre ve Ürüne Göre Yerleştirme olmak üzere ele alınacaktır Sabit Konumlu Yerleştirme Bu yerleştirme düzeninde malzemeler ve ana parçalar sabit tutulurken işgücü, makineler ve diğer malzemeler sabit olan yere taşınarak üretim tamamlanır. Örneğin işlenen ürünün ağır olduğu uçak, gemi, vb. ürünlerin imalatı bu tarz yerleştirme düzeninde gerçekleştirilir.

13 İşleme Göre Yerleştirme 4.1. Yerleştirme Düzeni Amaçları ve Çeşitleri Bu yerleştirme düzeninde aynı işlemi yapan makineler belli bir yerde toplanırlar. İşlenecek olan malzeme veya parçalar bir yerden başka yere taşınırlar. Sipariş üretiminde ağırlıklı olarak tercih edilmektedir. İşleme göre yerleştirmenin temel özellikleri şunlardır: 1. Düşük makine yatırımı 2. Esnek üretim programları 3. Esnek makine kullanımı 4. Esnek işgücü kullanımı

14 Ürüne Göre Yerleştirme 4.1. Yerleştirme Düzeni Amaçları ve Çeşitleri Ürünün izlediği işlemler sırasına göre bir yerleştirme düzeni kurulmaktadır. Sürekli üretime daha uygun olan bir yerleştirme düzenidir. İş istasyonlarının boş durması, ara depolarda yığılmaların olması gibi durumlar işlem sürelerinin arasındaki farklılıklardan meydana gelir ve bunun ortadan kaldırılması amacıyla üretim hattının dengelenmesi yöntemi uygulanır. Uygulamada iş istasyonları arasındaki kapasite farkları toplamının minimum yapılmasına çalışılır.

15 4.1. Yerleştirme Düzeni Amaçları ve Çeşitleri Ürüne göre yerleştirmenin temel özellikleri; 1. Esneklik azdır. 2. Taşıma azdır. 3. İş akışı düzgündür.

16 Taşıma 4.1. Yerleştirme Düzeni Amaçları ve Çeşitleri Malzemeler işlemden geçirilmek için aynı bölüm içinde bir yerden bir yere veya faklı bölümlere taşınmak durumunda kalabilirler. Bu taşıma işlemini gerçekleştiren birçok faklı taşıma aracı bulunmaktadır. Taşıma işlemi işletmeler için bir maliyet faktörü olarak karşımıza çıkar. İş yeri içerisindeki bu taşıma maliyetleri aracın cinsi, kullanım oranı, performansı, taşıma miktarı gibi faktörlere bağlıdır.

17 İş yerlerinde kullanılan araç türleri ise; 1. Konveyör bantlar 2. İstif makineleri 3. Kreyn (vinç) 4. Palet 5. Konteyner 4.1. Yerleştirme Düzeni Amaçları ve Çeşitleri

18 4.2. İş Analizleri Temel Metotları Bir işletmenin işleyişiyle ilgili tüm ayrıntıların tespit edilmesi anlamına gelen iş analizlerinin üretim sistemlerinin kurulmasında önemli bir rolü bulunmaktadır. İşin nasıl yapılacağı, performansın nasıl değerlendirileceği, iş görenlere ödenecek ücretler ve ödüllendirmelerin nasıl olacağı iş analizinde cevap aranan sorulardır.

19 4.2. İş Analizleri Temel Metotları Metot Etüdü İş düzenlemesinin temel unsuru olan bu metotta amaç, en yüksek işçi ve işçi-makine üretkenliğini sağlayan metodun tespitidir. Etkin ve verimli metotlar geliştirilmesi amacıyla mevcut iş yapma şekillerinin kayıtları tutulup incelenerek, el ve vücut hareketleri, araç, gereç, çalışma alanı, hammadde, ürün, iş düzeni gibi konularda analiz yapılıp kolaylık, zaman-malzeme ve düşük maliyet elde edilmeye çalışılır.

20 4.2. İş Analizleri Temel Metotları Metot etüdünde kullanılan kayıt çeşitleri; 1. özkayıt, 2. akış diyagramları, 3. çoklu faaliyet şemaları, 4. işlem şemaları, 5. SİMO, 6. MEMO, 7. Cyclegraph tır.

21 4.2. İş Analizleri Temel Metotları İş Ölçümü Belli bir işlemin bir işçi tarafından belirli çalışma koşullarında normal bir hızda yapılması için gerekli sürenin tespit edilmesi için yapılan çalışmalar olarak ifade edilebilir. İş ölçümü işletmelerin her alanında kullanılabilen farklı tekniklerden oluşmaktadır. Bu tekniklerin her biri zaman ve maliyet tasarrufu sağlamaları açısından uygun oldukları alanlarda tercih edilmektedirler.

22 4.3. İş Ölçümü Teknikleri ve Uygulaması İş ölçümü, kalifiye bir işçinin belirli bir işi, tanımlanmış bir performans düzeyinde yapması için gereken zamanın bulunması amacıyla tasarlanmış teknikleri uygulamasıdır. İş ölçümleri işletmeler açısından büyük öneme sahiptirler ve birçok alanda kullanılmaktadırlar.

23 4.3. İş Ölçümü Teknikleri ve Uygulaması İş ölçümlerinden faydalanılan alanlar: 1. Alternatif metotların verimliliklerinin karşılaştırılması, aynı şartlar altında işin en az zamanda yapılmasını sağlayan metodun belirlenmesi 2. Çalışanların iş yüklerinin dengelenmesi 3. Üretim plan ve programları için gerekli verilerin sağlanması 4. Verilecek tekliflerde fiyat ve teslim sürelerinin tahminleri için bilgi sağlanması

24 4.3. İş Ölçümü Teknikleri ve Uygulaması 5. Ücret teşvik tablolarının hazırlanması için işgücü performansları ve makine yükleme standartlarının belirlenmesi 6. İşçilik maliyetinin kontrolünde kullanılacak standartların belirlenmesi 7. Standart maliyetlerin çıkarılması ve bütçelemede 8. Yatırım ihtiyaçlarının saptanmasında İş ölçümü için kullanılan belli başlı tekniklerden hangisinin kullanılacağına karar verilirken kullanılacak olan alanın rolü büyüktür.

25 4.3. İş Ölçümü Teknikleri ve Uygulaması İş Ölçümü Teknikleri Belli başlı dört tane iş ölçüm tekniği bulunmaktadır Zaman Etüdü Belirli koşullar altında, belirli bir işin çalışma hız ve zamanlarının kayıtları yapılır ve elde edilen verilerin analiz sonucu, işin belli bir performans düzeyinde yapılabilmesi için gerekli zaman bu teknikle belirlenir.

26 4.3. İş Ölçümü Teknikleri ve Uygulaması Zaman etüdü için oluşturulan forma işçilerin çalışma hızı ve çevresel tüm koşullar kaydedilerek gelecekte de yararlanılmaz üzere saklanır. Bu kayıtlara ilişkin veriler otomatik kayıt yapan cihazlarla yapılabileceği gibi daha çok bir kronometre yardımıyla ilgili kişiler tarafından yapılır. Zaman etüdüne başlamadan önce gözlemlenecek işçinin bilgilendirilmesi gerekir.

27 4.3. İş Ölçümü Teknikleri ve Uygulaması İş Örneklemesi İş sistemi elemanlarının sürekli gözlemlenmesi yerine tesadüfî seçilen zamanlarda anlık olarak gözlemlenmelerine dayanmaktadır. Diğer tekniklere nazaran bilgiler daha kısa zamanda ve daha az maliyetle elde edilir. İş örneklemesi tekniğinden standart zamanların hesaplanması, faaliyet analizi ve performans değerleme alanlarında yararlanılır.

28 4.3. İş Ölçümü Teknikleri ve Uygulaması İş örneklemesinde, 1. Ölçme yapmak için cihaza ihtiyaç duyulmaz, 2. gözlem yapılan yere sürekli bağlı olmak gerekmez, 3. daha uzun bir süreyi kapsadığından daha güvenilirdir, 4. kayıt işlemleri için daha az kalifiye eleman yeterli olmaktadır, 5. ara verilebilmesi mümkündür.

29 4.3. İş Ölçümü Teknikleri ve Uygulaması Önceden Saptanmış Zaman Standartları İşletme henüz üretime geçmeden daha kuruluş aşamasındayken başlayan bu ölçüm tekniği, en iyi yerleştirme düzeninin belirlenmesi ve maliyetlerin baştan hesaplanabilmesini sağlar. Kısa zamanda sonuç alınmaktadır. Gözlemlere dayanmadığı için uygulandığı her zaman aynı sonuçları vermektedir.

30 4.3. İş Ölçümü Teknikleri ve Uygulaması Standart Verilerin Sentezi İşletmede sürekli tekrarlanan işlemler için standart zamanlar belirlenerek daha sonra aynı ya da benzer koşullardaki işlemler için kullanılırlar. Elde edilen veriler daha sonra oranlama yoluyla standart zamanın hesaplanmasında kullanılır. Örneğin; bir işçi bir parçayı 1 dakikada kutuya yerleştiriyorsa 10 parçayı 10 dakikada kutularına yerleştirir.

31 4.4. İş Değerlemesi ve Ücret Sistemleri İlişkisi İş değerlemesi maliyetleri düşürmek ve verimlilik artışı sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Çeşitli işlerdeki ortak faktörleri göz önünde bulundurarak işlerin içerik ve önem bakımından karşılaştırılmasıyla işlere değer biçilmesidir. İş değerlemesinde kişilerin başarısı değil, işlerin yapılışı ile ilgili koşullar üzerinde durulmaktadır. İşlerin göreceli değerini belirleyip dengeli bir ücret yapısının kurulmasına temel oluşturur. İş değerlemesinde çoğunlukla kullanılan faktörler öğrenim durumu, tecrübe, sorumluluk yükü, mesleki bilgi, iş tehlikeleri ve çalışma koşullarıdır.

32 4.4. İş Değerlemesi ve Ücret Sistemleri İlişkisi İşi değerlemesinde etkili olan faktörler ayrı ayrı incelendiğinde ücret sistemine olan etkilerinin yüzdesel olarak farklılık gösterdiği görülmektedir. Beceri ana başlığı altında toplayabileceğimiz eğitim, tecrübe, inisiyatif ve işe uygun kişinin bulunmasındaki gülcük faktörleri daha zor bulunur ve daha fazla yatırım gerektirdiğinden dolayı ağırlıklı yüzdesi daha fazladır. Yaklaşık ağırlığı %40-55 oranındadır. Gayret faktörüne bakıldığında bedensel ve zihinsel çabaların toplamı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişisel gayretin değerlendirilmesinin yaklaşık ağırlığı %15-20 oranındadır.

33 4.4. İş Değerlemesi ve Ücret Sistemleri İlişkisi Sorumluluk faktörünün içine makine, malzeme, emniyet, iş güvenliği gibi başlıklar girmektedir. Çalışanların işle ilgili olarak üstlenmesi gereken bu sorumluluklar %20 orana sahiptir. İş koşulları faktörü çevre koşulları ve işin mahremiyetinden oluşur. İşin yapıldığı yer ve ortamın özelliklerini ifade eden bu faktörün ağırlıklı ortalaması %10-20 arasında değişmektedir.

34 4.4. İş Değerlemesi ve Ücret Sistemleri İlişkisi Tüm bu faktörler göz önünde bulundurularak iş değerlemesi yapılıp işi yapan kişiye uygun bir ücret seviyesi belirlenmektedir. Ücret teşvik sistemleri tüm işletmelerde kullanılan ve çalışanların motivasyonunu yakından etkileyen sistemlerdir. İşletmelerin ana amacı üretimi ve üretkenliği arttırmaktır. Böylece daha fazla üretim daha fazla satış ve daha fazla kâr elde edebileceklerini hesaplarlar.

35 4.4. İş Değerlemesi ve Ücret Sistemleri İlişkisi Genel olarak iyi bir ücret teşvik sisteminin hedefleri; 1. Üretim miktarını arttırmak 2. İşçilik maliyetlerinin düşürmek 3. Makineleri belli bir değerden daha yüksek verimle çalıştırmak 4. Hammaddeden mümkün olduğu kadar daha fazla ürün elde etmek, bu şekilde israf edilen malzeme oranını azaltmak 5. Pahalı malzemelerin kullanımını düşürmek 6. İmalatta kullanılan güç kaynaklarının sarfiyatını azaltmak 7. İşçiye daha fazla ücret ödeyerek onun moralini yükseltmek ve daha iyi bir yaşam standardı sağlamak

36 4.4. İş Değerlemesi ve Ücret Sistemleri İlişkisi Ücret Teşvik Sistemleri Ücret teşvik sistemleri iki ana başlıkta sınıflandırılır: Maddi Olmayan Sistemler Parasal olmayan ancak varlıklarıyla çalışanların motivasyonunu etkileyen türden destekler maddi olmayan sistemlerin içinde yer almaktadır. Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür: 1. Firmanın ünü 2. Sosyal güvenlik koşulları 3. Verilen eğitim olanakları 4. Çalışma yeri 5. Çalışma koşulları

37 4.4. İş Değerlemesi ve Ücret Sistemleri İlişkisi Maddi Sistemler Parasal olan bu sistemler ölçülmemiş sistemler, kısmen ölçülmüş veya değerlendirilmiş sistemler ve ölçülmüş sistemler olarak gruplandırılabilirler. Ölçülmemiş sistemlerde piyasa fiyatının çok üstünde bir ödeme yapılması söz konusudur. Kısmen ölçülmüş sistemlerde çalışanların nitelikleriyle bağlantılı bir ödeme yapıldığı görülmektedir. Burada çalışanların performanslarını izleyerek liyakat takdirini kontrolü gerçekleştiren kişi yapmaktadır.

38 4.4. İş Değerlemesi ve Ücret Sistemleri İlişkisi Ölçülmüş sistemlerde iş ile ücret arasında doğrusal bir ilişki bulunmaktadır. Belli bir zaman periyodunda normal olarak bir işçinin yapacağı işi belirleyip bunun üzerine çıkanlara fazladan ücret ödenmesi esasına dayanır. Buna günümüzde prim sistemi de denilmektedir. Uygulamada en çok kullanılan ölçülmüş sistemlerdir.

39 4.4. İş Değerlemesi ve Ücret Sistemleri İlişkisi Ölçülmüş teşvik sistemlerinin başarılı olabilmesi için şu hususların gerçekleşmesi beklenir: 1. Kalite ve metot standardizasyonu 2. Yeterli iş spesifikasyonu 3. Doğru ve tutarlı iş ölçümü 4. Kişilere veya mümkün olan en küçük gruplara prim ödenmesi 5. Doğru kayıtlar ve standart zamanların etkin kontrolü 6. Anında bildirim ve prim ödemesi 7. Beklemeler ve diğer işlerin bir esasa bağlanması 8. Sadece kabul edilen kalitede işler için prim ödenmesi

40 4.4. İş Değerlemesi ve Ücret Sistemleri İlişkisi A. Parça Başı veya Standart Zaman Sistemi En çok kullanılan ve en etkili ödeme sistemi olarak karşımıza çıkar. Çalışanlara üretim birimi başına belli bir ücret ödenmektedir. Çalışanlar tarafından da anlaşılması kolaydır ve motivasyonu arttırmayı sağlar. Ancak saat ücretlerindeki değişikliklerin sık olması gibi durumlarda standart zaman adını alarak fazladan çalışılan saatlere ücret ödenmesi şeklinde uygulanır. Genellikle prim başlangıç noktası İngiliz standart skalası olan 75 olarak kabul edilmektedir.

41 4.4. İş Değerlemesi ve Ücret Sistemleri İlişkisi Örnek: Saat ücreti 10 TL olan bir kutulama işçisi 60 saatlik haftalık çalışma içinde 400 adet büyük 200 adet küçük kutu yerleştirmekte, 1.5 saat malzeme beklemekte ve 1.5 saatte başka işlerle uğraşmaktadır. Büyük kutulama için standart zaman 8, küçük kutulama için standart zaman 4 tür. Prim performansı 75 ten başlamakta ve bekleme ve diğer çalışmalar 100 üzerinden değerlendirilmektedir. İşçinin haftalık primi ne kadardır?

42 4.4. İş Değerlemesi ve Ücret Sistemleri İlişkisi Yapılan İş Adet Standart Zaman Toplam Standart Zaman Büyük kutu x8/60=53.3 saat Küçük kutu x4/60=13.3 saat Bekleme Diğer işler Toplam 1.5 saat 1.5 saat 69.6 saat Tanınan zaman = 69.6x100/75 = 92.8 saat Prim = ( ) x10 = TL dir.

43 4.4. İş Değerlemesi ve Ücret Sistemleri İlişkisi B. Ücret Planları Üç farklı şekilde uygulanmaktadır. Düz parça başı ücret: İşçinin ürettiği her birimi değerlendirerek ücret ödenmesini öngören sistemdir. Parça başına miktar arttıkça ücret artar, miktar azaldıkça ücret azalır. Garantili parça başı ücret: İşçinin ürettiği ürün belli bir standardın üstümde olursa prim verilir ancak üretim belli bir standardın altına inerse standart üretimin ücreti ödenmektedir. Teşvikli ücret: Üretim standart üretim miktarının altında gerçekleşmiş olsa bile standart üretimin ücreti garantisi verilmektedir.

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ:

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İş yeri düzenlemenin ana amacı işletme içinde üretime yönelik faaliyetlerde yer alan canlı ve cansız varlıkların tümünün hareket miktarlarının minimize edilmesidir.

Detaylı

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İş akışı tipleri önce, fabrika binasının tek veya çok katlı olmasına göre, yatay ve düşey olmak üzere iki grupta toplanabilir. Yatay iş akışı tiplerinden bazı örneklerde

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 4 Verimlilik En genel anlamıyla bir sistem içerisindeki kaynakların ne derece iyi kullanıldığının bir ölçüsüdür. Üretim yönetimi açısından ise daha açık ifadesi ile üretimde harcanan

Detaylı

4. BÖLÜM: İŞ ETÜDÜ 4.1. Giriş İş etüdü, çalışan insanın ihtiyaçları ve verim yeteneklerini dikkate alarak işletmenin ekonomikliğini iyileştirme

4. BÖLÜM: İŞ ETÜDÜ 4.1. Giriş İş etüdü, çalışan insanın ihtiyaçları ve verim yeteneklerini dikkate alarak işletmenin ekonomikliğini iyileştirme 4. BÖLÜM: İŞ ETÜDÜ 4.1. Giriş İş etüdü, çalışan insanın ihtiyaçları ve verim yeteneklerini dikkate alarak işletmenin ekonomikliğini iyileştirme amacını güden ve bu amaca erişmek için iş sistemlerinin incelenmesi

Detaylı

İŞANALİZİ TANIMI, ETÜDÜ, TASARIMI

İŞANALİZİ TANIMI, ETÜDÜ, TASARIMI İŞANALİZİ TANIMI, ETÜDÜ, TASARIMI Öğr. Gör. Meral GÜNEŞ ERGİN 1 İŞ ANALİZİ İş analizi, belli bir işletmede yapılmakta olan işler hakkında gerekli bilgilerin toplanması, değerlendirilmesi ve örgütlenmesidir.

Detaylı

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ Kuruluş yeri belirlenen bir üretim biriminin üretim miktarı açısından hangi büyüklükte veya kapasitede olması gerektiği işletme literatüründe kapasite planlaması

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL İmalat nin Sınıflandırılması ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL ATÖLYE TİPİ AKIŞ TİPİ DERS II GELENEKSEL İMALAT SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ MODERN HÜCRESEL ESNEK TAM ZAMANINDA Kesikli üretim, talebin üretim

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için

Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için Üretim Çizelgeleme Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için işgörenin nerede, ne zaman gerekli olduğunun, gerekli faaliyetlerin zamanlamasının, üretime başlama ve üretimi tamamlama

Detaylı

FABRİKA YERLEŞTİRME DÜZENİ

FABRİKA YERLEŞTİRME DÜZENİ FABRİKA YERLEŞTİRME DÜZENİ Üretim araçlarının, yardımcı tesislerin veya iş istasyonlarının ve taşıma, depolama, kalite kontrolü gibi üretimle ilgili faaliyetlerin fiziksel konumları açısından bir bütün

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ 2 İşçi Sağılığı Çalışan insanların fiziksel, ruhsal moral ve sosyal

Detaylı

Ücret Sistemleri. Performansa Dayalı Ücret Sistemleri

Ücret Sistemleri. Performansa Dayalı Ücret Sistemleri Ücret Sistemleri Performansa Dayalı Ücret Sistemleri En genel tanımı ile performansa dayalı ücret sistemleri, ücret ile performans arasında ilişki kurarak oluşturulan ücret sistemlerini içerir. İki tip

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

11. BÖLÜM. Ücret Yönetimi

11. BÖLÜM. Ücret Yönetimi 11. BÖLÜM Ücret Yönetimi Ücret Ücret, çalışanlara çalışmaları karşılığı yapılan tüm ödemelerin (ödülleri) toplamıdır. İşgörenin aldığı ücret geliri, çoğunlukla çalışmasının ana nedenidir. İşveren açısından

Detaylı

Kamu-Özel Sektörde İşe Alım ve İstihdam Sürecinde İSG Bakış Açısı. Yahya Kemal Kösalı Kimya Yüksek Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı

Kamu-Özel Sektörde İşe Alım ve İstihdam Sürecinde İSG Bakış Açısı. Yahya Kemal Kösalı Kimya Yüksek Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı Kamu-Özel Sektörde İşe Alım ve İstihdam Sürecinde İSG Bakış Açısı Yahya Kemal Kösalı Kimya Yüksek Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı Aralık 2017 Başarı 1800 lü Yıllar - Sultan 3. Selim 2 İnsan Tanzimat Fermanı

Detaylı

fikrinin müteşebbiste/müteşebbislerde oluşması ve 2/27

fikrinin müteşebbiste/müteşebbislerde oluşması ve 2/27 Kar sağlama, toplumsal itibar edinme, başka fırsatların yokluğu gibi nedenlerle işletme kurma fikrinin müteşebbiste/müteşebbislerde oluşması ve aşağıda sıralanan çalışmaların yapılması ile işletmelerin

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Kemal ÜÇÜNCÜ

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Kemal ÜÇÜNCÜ Öğrenci Numarası Adı ve Soyadı SORU 1. İnsan makine sistemine ilişkin bir şema çizerek insan üzerinde etkili faktörleri gösteriniz. Duyusal işlevlerdeki bir eksiklik kontrolü nasıl etkiler, belirtiniz.

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören Esnek Üretim Sistemleri Esnek Üretim Sistemleri Bir esnek

Detaylı

GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM

GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM Grup Teknolojisi Ve Hücresel Üretim Kavramları Grup teknolojisi oldukça geniş bir kavramdır. Üretim ve endüstri mühendisliği alanlarında

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İş Değerleme ve Ücret Yöntemi İş Değerleme ve Ücret Yöntemi İş Değerleme: Herhangi bir örgütte yapılan her işin bir diğeriyle karşılaştırılarak zorluk ya da kolaylık düzeyinin

Detaylı

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14)

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) ÜRETİM YÖNETİMİ: SİSTEMSEL BİR YAKLAŞIM İÇİNDEKİLER sayfa no 3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) 1. Sistem Teorisine Giriş 3 1.1 Sistemin Tanımı 4 1.2 Sistemlerin Temel Yapısı 6 1.3 Sistemlerin Önemli Özellikleri

Detaylı

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Resmi Gazete:28.7.2013-28721 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ T.C. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi vturker@marmara.edu.tr 12. DERS İKY - Teknik (Fonksiyonel) Kapsamı 7. Fonksiyon: İŞ DEĞERLEME (Devamı) Sınıflama (Dereceleme) Yöntemi

Detaylı

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli 1 2 Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli olarak değişmesinin yanında, rekabet ve üretim teknolojilerindeki

Detaylı

CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM

CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik, işverenlerce, işyerlerinde

Detaylı

Üretim Sistemleri Analizi

Üretim Sistemleri Analizi Üretim Sistemleri Analizi Ekonomistlerin "fayda yaratmak", mühendislerin ise "fiziksel bir varlık üzerinde onun değerini artıracak bir değişiklik yapmak, hammadde veya yarı mamulleri kullanılabilir bir

Detaylı

KAPASİTE KAVRAMI ve KAPASİTE ÇEŞİTLERİ

KAPASİTE KAVRAMI ve KAPASİTE ÇEŞİTLERİ KAPASİTE KAVRAMI ve KAPASİTE ÇEŞİTLERİ Bir işletme için kapasite değerlemesinin önemi büyüktür. Daha başlangıçta kurulacak işletmenin üretim kapasitesinin çok iyi hesaplanması gerekir ve elde edilen verilere

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 28 Temmuz 2013 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28721 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 2 Sistem Kavramı Belirli bir ortak amacı elde etmek için birlikte çalışan bileşenlerden oluşan bütündür. Büyük sistemler kendilerini oluşturan alt sistemlerden oluşur. Açık sistem:

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 İş Ölçümünde Kullanılan Teknikler Zaman etüdü İş örneklemesi Önceden saptanmış zaman standartları

Detaylı

12.10.2011. Mühendislik =f(analiz, tanı, çözüm, kontrol)

12.10.2011. Mühendislik =f(analiz, tanı, çözüm, kontrol) Endüstri Mühendisliğine ine Giriș BÖLÜM I. Temel Kavramlar ve Tanımlar Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ scebi@ktu.edu.tr http://scebi.ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Sunum

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

Akreditasyon Denetimleri için Denetim Sürelerinin (Adam/Gün) Hesaplanması Rehberi

Akreditasyon Denetimleri için Denetim Sürelerinin (Adam/Gün) Hesaplanması Rehberi R10.09 Revizyon No : 03 Yürürlük Tarihi : 20.10.2015 Akreditasyon Denetimleri için Denetim Sürelerinin (Adam/Gün) Hesaplanması Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: İhsan Emre BİLİCİ Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr. Halil

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 1. AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

İNŞAAT MALİYETLERİNİN HESAPLANMASINA YÖNELİK BİR ÖRNEK

İNŞAAT MALİYETLERİNİN HESAPLANMASINA YÖNELİK BİR ÖRNEK İNŞAAT İŞLERİ HARCAMA TUTARININ BELİRLENMESİ Yapı birim metrekare maliyetleri Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hesaplanarak yayınlanır. Bununla birlikte, özel kişilerin

Detaylı

MALİYET YÖNETİMİ 07071060 FURKAN AKKAYA 09071007 MİHRİBAN TOPRAK

MALİYET YÖNETİMİ 07071060 FURKAN AKKAYA 09071007 MİHRİBAN TOPRAK MALİYET YÖNETİMİ 07071060 FURKAN AKKAYA 09071007 MİHRİBAN TOPRAK Üretimi gerçekleştirmek için yapılan girdilerin parasal toplamıdır. Maliyet kavramı, genel olarak, belirli bir amaca ulaşmak için katlanılan

Detaylı

Yönetim Sistemleri Eğitimleri

Yönetim Sistemleri Eğitimleri Yönetim Sistemleri Eğitimleri ISO 9001-2008 /2015 EĞİTİMİ Kuruluşlarında kalite yönetim sistemi kuracak, geliştirecek ve/veya uygulayacak katılımcılara kalitenin tanımlarını ve kalite yönetim prensiplerini

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İş Analiz, İş Tanımları ve İş Gerekleri İş Analiz, İş Tanımları ve İş Gerekleri İş analizi, belirli bir iş hakkında, işin türünü, iş için harcanması gereken zamanı, kullanılan

Detaylı

SAC PARÇA ÜRETİM BÖLÜMÜNDE ENERJİ ANALİZÖRLERİYLE VERİMLİLİĞİ ARTTIRMA AMAÇLI İŞ EMRİ TAKİP, VERİ TOPLAMA ve ANALİZ SİSTEMİ OTOMASYONUNUN KURULMASI

SAC PARÇA ÜRETİM BÖLÜMÜNDE ENERJİ ANALİZÖRLERİYLE VERİMLİLİĞİ ARTTIRMA AMAÇLI İŞ EMRİ TAKİP, VERİ TOPLAMA ve ANALİZ SİSTEMİ OTOMASYONUNUN KURULMASI AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ PAYLAŞIM TOPLANTISI AR-GE YÖNETİMİ YILDIZ KALIP SAN. TİC. A.Ş. SAC PARÇA ÜRETİM BÖLÜMÜNDE ENERJİ ANALİZÖRLERİYLE VERİMLİLİĞİ ARTTIRMA AMAÇLI İŞ EMRİ TAKİP, VERİ

Detaylı

İŞ DEĞERLENDİRME VE ÜCRETLEME

İŞ DEĞERLENDİRME VE ÜCRETLEME İŞ DEĞERLENDİRME VE ÜCRETLEME İş Değerlendirme Kavramı İş Değerlendirme; işletmede yapılan her işin bir diğerine kıyaslanarak zorluk sırasına dizilmesidir. İş değerlemesi sonucu yapılan işlerin önem dereceleri

Detaylı

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit.

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit. ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit.com BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

SORU 1. Eleman nedir, temel özellikleri nelerdir? İşlere ilişkin elemanları örnek de vererek yazınız.

SORU 1. Eleman nedir, temel özellikleri nelerdir? İşlere ilişkin elemanları örnek de vererek yazınız. Öğrenci Numarası Adı ve Soyadı İmzası: SORU. Eleman nedir, temel özellikleri nelerdir? İşlere ilişkin elemanları örnek de vererek yazınız. SORU. İş ölçümünde ölçülen bileşenleri (insan/makine) yazınız

Detaylı

T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ STAJ YÖNERGESİ

T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ STAJ YÖNERGESİ T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ STAJ YÖNERGESİ 1- Staj Başlangıcı: Fırat Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, zorunlu

Detaylı

Stok Yönetimi. Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

Stok Yönetimi. Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Stok Yönetimi Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Stok nedir? Stok, işletmenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere bulundurduğu bitmiş ürün veya çeşitli düzeylerden

Detaylı

Çalışanların Gürültü ile İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI

Çalışanların Gürültü ile İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI VI Çalışanların Gürültü ile İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik a) En düşük maruziyet eylem değerleri: (L EX, 8saat) = 80 db(a) veya (P tepe) = 112 Pa [135 db(c) re. 20 µpa] (20 µpa referans

Detaylı

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel ÖZET Stok yönetimi İşletmelerin faaliyet alanına göre ya üretimi gerçekleştirmek için ya da müşterilerin isteğine cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel adına

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ İŞ ETÜDÜ & ERGONOMİ Yrd.Doç.Dr.Tarık Küçükdeniz İşçi-Makine Şeması Diğer adı İnsan-Makine Şeması veya Çoklu Faaliyet Şeması

Detaylı

UZUN VADELİ HAYAT SİGORTALARI ÜRÜNLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

UZUN VADELİ HAYAT SİGORTALARI ÜRÜNLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ UZUN VADELİ HAYAT SİGORTALARI ÜRÜNLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ 10. Kalkınma Planının 3. Programı olan Yurtiçi Tasarrufların Arttırılması Ve İsrafın Önlenmesi Programı kapsamında 4. bileşen, Tamamlayıcı Sigortacılığın

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 2 İKY ÖRGÜT İÇİNDEKİ YERİ Giriş İKY Örgüt İçindeki Yeri İKY Organizasyon Yapısı İKY Çalışma İlkeleri İKY İşlevleri 2 İşletmelerin en büyük kaynağı, ne hammadde, ne malzeme ve

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Ergonomi Türkçe anlamı ile iş bilim olarak adlandırılan ergonomi, insan çalışmasına ilişkin bilim

Detaylı

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI ÜRETİM YÖNETİMİ 1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI 1.1. ÜRETİM TANIMI İktisat dilinde, üretim; her türlü fayda yaratma (şekil değişikliği, zaman değişikliği, mekan değişikliği... vb ile) veya iktisadi

Detaylı

EVDE EĞİTİM. Evde eğitime ihtiyaç duyan zorunlu eğitim çağındaki öğrencinin velisi tarafından rehberlik ve araştırma merkezlerine başvuruda bulunulur.

EVDE EĞİTİM. Evde eğitime ihtiyaç duyan zorunlu eğitim çağındaki öğrencinin velisi tarafından rehberlik ve araştırma merkezlerine başvuruda bulunulur. EVDE EĞİTİM 1. Evde eğitim nedir? Zorunlu öğrenim çağındaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylerden sağlık problemi nedeniyle okul öncesi, ilköğretim veya özel eğitim programlarından herhangi birini uygulayan

Detaylı

Sağlık Personelinin Yönetimi. Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN

Sağlık Personelinin Yönetimi. Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN Sağlık Personelinin Yönetimi Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN 1 Sağlık Kurumlarında İş Analizi ve İş Dizaynı İş analizi: İşlerin çeşitli yönlerinin tanımlanması, kaydedilmesi ve iş için gerekli olan becerilerin

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Dağıtım Planlaması- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Dağıtım Tedarik zinciri içerisindeki ürün akıșları incelendiğinde üç temel akıș görülmektedir: Tedarik edilen girdilerin akıșı İmalat

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ

İÇİNDEKİLER GİRİŞ İÇİNDEKİLER GİRİŞ -------------------------------------------------------------------- 1 VERİMLİLİK KAVRAMI, ÖNEMİ VE YAKIN KAVRAMLAR -------------------------------------------------------- 7 I. VERİMLİLİK

Detaylı

ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI

ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI 1 İçerik 1. AMAÇ... 3 2. KAPSAM... 3 3. PRENSİPLER... 3 4. ÜCRETLENDİRME POLİTİKASININ BELİRLENMESİ... 4 5. ÜCRETLENDİRME POLİTİKASININ UYGULANMASI... 5 6. ÜCRETLENDİRME UYGULAMALARININ

Detaylı

Kariyer ve Yetenek Yönetimi Ulusal Meslek Standardı

Kariyer ve Yetenek Yönetimi Ulusal Meslek Standardı Kariyer ve Yetenek Yönetimi Ulusal Meslek Standardı Süleyman ARIKBOĞA MYK Uzmanı İTÜ III. Ulusal Kariyer Çalıştayı 26 Şubat 2015, İstanbul Sunum Planı Mesleki Yeterlilik Kurumuna İlişkin Genel Bilgiler

Detaylı

Örnek: bir montaj hattı için Dizayn Kapasitesi=100 adet/gün; Etkin Kapasite=80 adet/gün; Gerçek Kapasite=72 adet/gün olarak verildiğinde; Verimlilik=

Örnek: bir montaj hattı için Dizayn Kapasitesi=100 adet/gün; Etkin Kapasite=80 adet/gün; Gerçek Kapasite=72 adet/gün olarak verildiğinde; Verimlilik= 1 Kapasite, üretim oranı olarak ölçüldüğünde, gerçek üretim miktarının maksimum üretim miktarına oranı söz konusudur. Maksimum üretim fiziksel yapı ile ilgili olduğundan kolay belirlenebilir. Ancak gerçek

Detaylı

Yönetim. Prof. Dr. A. Barış BARAZ

Yönetim. Prof. Dr. A. Barış BARAZ Yönetim Prof. Dr. A. Barış BARAZ 1 Klasik Yöne,m Öncesi Gelişmeler 2 Sanayi Devrimi 17.yy.da ev ekonomisi veya dahili sistem dediğimiz üretim sistemi söz konusuydu. İşler işçilerin evlerinde yapılıyor

Detaylı

PERSONELE YAPILAN AVANS ÖDEMELERİNİN VERGİ, İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

PERSONELE YAPILAN AVANS ÖDEMELERİNİN VERGİ, İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ PERSONELE YAPILAN AVANS ÖDEMELERİNİN VERGİ, İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Kemal ÜNLÜ 31 * 1- GİRİŞ Personele iş akdi çerçevesinde gelecekteki ücretlerine mahsuben verilen

Detaylı

www.ankaraisguvenligi.com

www.ankaraisguvenligi.com İş sağlığı ve güvenliği temel prensiplerini ve güvenlik kültürünün önemini kavramak. Güvenlik kültürünün işletmeye faydalarını öğrenmek, Güvenlik kültürünün oluşturulmasını ve sürdürülmesi sağlamak. ILO

Detaylı

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi.

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi. üretim: işgücü, sermaye, hammaddenin bir araya gelmesi ve bunlara organizasyonunda katılmasıyla oluşan mal ve hizmet olarak tanımlanabilir. Belirli faaliyet ve işlemler sonucu yeni bir mal veya hizmet

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 07.08.2014 7. DERS İKY - Teknik (Fonksiyonel) Kapsamı 5. Fonksiyon: İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ PERFORMANS YÖNETİMİ T.C. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi vturker@marmara.edu.tr Marmara Üniversitesi

Detaylı

ÇANAKKALE ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞVİKLER 2018

ÇANAKKALE ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞVİKLER 2018 ÇANAKKALE ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ TEŞVİKLER 2018 1 TEŞVİKLER İLAVE İSTİHDAM - 7103 (4447 sayılı kanun geçici 19. madde) KADIN, GENÇ VE MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ OLANLARA YÖNELİK TEŞVİK BİR SENDEN

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

İş Değerlendirmenin Tanımı

İş Değerlendirmenin Tanımı İŞ DEĞERLENDİRME İş Değerlendirmenin Tanımı İş değerlendirme, bir iş yerinde mevcut işler arasındaki değer farklılıklarını ortaya çıkaran bir karşılaştırma yöntemidir. Böylece işlerin önem sırasını belirleyen

Detaylı

Enerji Yönetim Sistemleri

Enerji Yönetim Sistemleri Murat Silsüpür Elektrik Mühendisi Kapsam 1. Enerji Yönetimi 2. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı 3. Enerji İzleme Sistemi 4. Uygulama Örneği 8 Haziran 2015 Sunu: 2 Enerji Yönetimi Tanım: Minimum

Detaylı

de i im Kaizen Kamil BOLAT

de i im Kaizen Kamil BOLAT Kaizen Kamil BOLAT Kaizen İyiye doğru değişiklikleri Her gün daha iyi için yapılan küçük değişiklikleri Yavaş, küçük ama sürekli iyileştirmeleri Müşteri memnuniyetini arttırmaya yönelik, herkes tarafından,

Detaylı

Gürültü Yönetmeliği. (Resmi Gazete : 23.12.2003 Salı, Sayı: 25325 (Asıl))

Gürültü Yönetmeliği. (Resmi Gazete : 23.12.2003 Salı, Sayı: 25325 (Asıl)) Gürültü Yönetmeliği (Resmi Gazete : 23.12.2003 Salı, Sayı: 25325 (Asıl)) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işçilerin

Detaylı

Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi

Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi Amaç ve Fayda Bilindiği gibi mamul maliyetleri direkt hammadde (direkt ilk madde ve ambalaj), direkt işçilik ve genel üretim giderlerinden oluşmaktadır.

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 1.HAFTA Amacı:Karar vericiler işletmelerde sahip oldukları kaynakları; insan gücü makine ve techizat sermaye kullanarak belirli kararlar almak ister. Örneğin; en iyi üretim miktarı

Detaylı

Madde 3 Bu Yönetmelik, 4857 sayılı İş Kanununun 78 inci maddesine göre düzenlenmiştir.

Madde 3 Bu Yönetmelik, 4857 sayılı İş Kanununun 78 inci maddesine göre düzenlenmiştir. TİTREŞİM YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete: 23 Aralık 2003-25325 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işçilerin mekanik titreşime maruz kalmaları sonucu ortaya çıkabilecek

Detaylı

MEKÂN ENVANTERİ OLUŞTURMA, MEKÂN ANALİZİ VE DERS PROGRAMI OLUŞTURMA İŞLEMLERİ

MEKÂN ENVANTERİ OLUŞTURMA, MEKÂN ANALİZİ VE DERS PROGRAMI OLUŞTURMA İŞLEMLERİ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MEKÂN ENVANTERİ OLUŞTURMA, MEKÂN ANALİZİ VE DERS PROGRAMI OLUŞTURMA İŞLEMLERİ OCAK, 2016 ISPARTA İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 2 2. DERS PORGRAMLARININ OLUŞTURULMASI... 5 3.

Detaylı

Atlas Copco Orjinal Servis Kullanım Avantajları

Atlas Copco Orjinal Servis Kullanım Avantajları Atlas Copco Orjinal Servis Kullanım Avantajları %100 güvenilir Atlas Copco orjinal yedek parçaları; kompresörünüzle aynı kalite standartlarına göre üretildiğinden, kompresörünüz bakıma girdikten sonra

Detaylı

Alternatif Karşılaştırma Metotları

Alternatif Karşılaştırma Metotları Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Alternatif Karşılaştırma Metotları-1 Alternatif Karşılaştırma Metotları Minimum çekici getiri oranı (Minimum attractive rate of return- MARR) Eşdeğer Kıymet

Detaylı

İNŞAATLARDA MALİYETLERİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

İNŞAATLARDA MALİYETLERİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER İNŞAATLARDA MALİYETLERİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Dr. Mürsel ERDAL Sayfa 1 İNŞAAT PROJELERİNDE MALİYETLER Değişik amaçlarla yapılan maliyet sınıflandırmaları yönetimlere; planlama, karar verme ve kontrol konularında

Detaylı

İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 10. Your company information

İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 10. Your company information İş Güvenliği Sınavına Hazırlık Soruları Bölüm 10 Your company information SORU 1 Aşağıda belirtilenlerden hangisi Çalışanların İş Sağlığı Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Hükümlerine

Detaylı

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır.

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. KALİTE KONTROL Kalite: Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. Kontrol: Mevcut sonuçlarla hedefleri ve amaçları kıyaslama

Detaylı

SÜREKLİ İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ

SÜREKLİ İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/5 1. AMAÇ: Kurulmuş olan kalite sisteminin etkinliğini arttırmak, bağımsız bakış açısı ile kalite sistemini sürekli olarak iyileştirmek ve geliştirmek amacıyla tüm bölümlerin kalite sistemine

Detaylı

PERFORMANS YÖNETĐMĐ. Hedefe Odaklı Çalışma ve Yetkinlik Yönetimi.

PERFORMANS YÖNETĐMĐ. Hedefe Odaklı Çalışma ve Yetkinlik Yönetimi. PERFORMANS YÖNETĐMĐ Kurumların yapısına uygun performans yönetimi sistemini esnek yapı sayesinde Đnsan Kaynakları uygulaması içinde tanımlayarak takip edebilme Performans kayıtlarını yöneticilere e-posta

Detaylı

Resmi Gazete: Salı, Sayı: (Asıl)

Resmi Gazete: Salı, Sayı: (Asıl) Titreşim Yönetmeliği Resmi Gazete:23.12.2003 Salı, Sayı: 25325 (Asıl) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işçilerin

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 6. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 6. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 6 İşyeri Düzeni Üretimin gerçekleştirildiği alanın yerleşimi birçok konuda etki yaratmaktadır: Kapasite Üretim süresi Malzeme hareket miktarı İç taşıma maliyetleri Üretime hazırlık

Detaylı

MALİYET MUHASEBESİ. Prof. Dr. Kadir Gürdal AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi e-posta:

MALİYET MUHASEBESİ. Prof. Dr. Kadir Gürdal AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi e-posta: MALİYET MUHASEBESİ Prof. Dr. Kadir Gürdal AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi e-posta: kadirgurdal@ankara.edu.tr İMMG-Stok Değerleme Stok Değerleme Yöntemleri: - Gerçek Parti Maliyeti Yöntemi - İlk Gelecek Olan

Detaylı

NRM Makina Teknolojisiyle Endüstriye Değer Katıyor. Kalitemizin Temelinde Ar-Ge Var

NRM Makina Teknolojisiyle Endüstriye Değer Katıyor. Kalitemizin Temelinde Ar-Ge Var NRM Makina Teknolojisiyle Endüstriye Değer Katıyor NRM Makina, imalat sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalar için robotik otomasyon sistemleri üreten bir teknoloji şirketidir. Türkiye deki ve dünyadaki

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarik Zinciri Ağı Tasarımı- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Ağ tasarımı, tedarik zinciri açısından üç karar düzeyini de ilgilendiren ve bu düzeylerde etkisi olan bir konudur. Zincirin

Detaylı

LOJİSTİK KAVRAMI VE KAPSAMI...

LOJİSTİK KAVRAMI VE KAPSAMI... İÇİNDEKİLER 1. Bölüm: LOJİSTİK KAVRAMI VE KAPSAMI... 1 1. LOJİSTİK KAVRAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ... 1 1.1. Lojistik Kavramı ve Tanımı... 1 1.2. Lojistiğin Gelişimini Hızlandıran Etkenler... 7 2. LOJİSTİĞİN

Detaylı

GENEL İŞ PROGRAMI. İş Miktarı Program Revizyonu GERÇEK İLERLEME PROGRAMI

GENEL İŞ PROGRAMI. İş Miktarı Program Revizyonu GERÇEK İLERLEME PROGRAMI İŞ PROGRAMI AKIŞ DİYAGRAMI GENEL İŞ PROGRAMI İş Miktarı Programı Proje Programı İş Miktarı Program Revizyonu Yönetim Personel Programı Detay İş Programı İnsan Gücü Programı Lojistik Programı Ekipman Programı

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE TEMEL KAVRAMLAR İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) İKY Gelişimi İKY Amaçları İKY Kapsamı İKY Özellikleri SYS BANKASI ÖRNEĞİ 1995 yılında kurulmuş bir

Detaylı

İ.T.Ü. İŞLETME FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI BİRİNCİ GRUP STAJ [E1A] İKİNCİ GRUP STAJ SORULARI (İMALAT) [E2İ]

İ.T.Ü. İŞLETME FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI BİRİNCİ GRUP STAJ [E1A] İKİNCİ GRUP STAJ SORULARI (İMALAT) [E2İ] İ.T.Ü. İŞLETME FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI BİRİNCİ GRUP STAJ [E1A] İ.T.Ü. Makina Fakültesi Atölyesinde uygulanan çalışma programına göre yapılır. İKİNCİ GRUP STAJ SORULARI (İMALAT) [E2İ] E2İ.1.

Detaylı

İŞ TEFTİŞ KURULU İDARİ YAPISI

İŞ TEFTİŞ KURULU İDARİ YAPISI İŞ TEFTİŞ KURULU İDARİ YAPISI İŞ TEFTİŞ KURULUNUN YENİ YAPISI GÖREVLERİMİZ İŞ TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI BAKAN ADINA: Çalışma hayatı ile ilgili mevzuat çerçevesinde programlı veya program dışı teftiş, inceleme,

Detaylı

ÜRETİM STRATEJİSİ VE VERİMLİLİK

ÜRETİM STRATEJİSİ VE VERİMLİLİK ÜRETİM STRATEJİSİ VE VERİMLİLİK İŞLETME VE ÜRETİM STRATEJİLERİ. Günümüzde rekabette farklılaşmanın giderek önem kazandığı bir piyasa ortamında işletmeler rakiplerine üstünlük sağlayabilmek için farklı

Detaylı

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Organlar

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Organlar Amaç: BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Organlar Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesinde,

Detaylı

KIYASLAMA (Benchmarking)

KIYASLAMA (Benchmarking) KIYASLAMA (Benchmarking) Ortaya Çıkışı 1980 li yıllarda ABD li Xerox, satış fiyatları kendi maliyetlerinden daha düşük olan Japon firmalarıyla rekabet edebilmek için geliştirmiştir. Başarılı faaliyetleri

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 8. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 8. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 8 İş Etüdü Metot (Yöntem-Hareket) Etüdü ve İş Ölçümlemesi çalışmalarının genel adıdır. Bir olayın ya da faaliyetin ekonomik ve etkin bir şekilde yapılabilmesi için, özellikle insan

Detaylı

İŞYERİNDE MARUZ KALINAN GÜRÜLTÜNÜN ÖLÇÜM TALİMATI

İŞYERİNDE MARUZ KALINAN GÜRÜLTÜNÜN ÖLÇÜM TALİMATI Sayfa No 1/8 1. AMAÇ -KAPSAM Bu talimatın amacı; gürültü seviyesi ölçümünün yapılması esnasında, ölçüm noktalarının belirlenmesi, cihazda yapılması gereken kontroller ve ölçümün nasıl yapılacağına dair

Detaylı

KARĐYER YÖNETĐMĐ. Geleceğe yönelik çalışan ihtiyaçlarını iç kaynaklardan sağlayarak çalışan motivasyonunu artırma.

KARĐYER YÖNETĐMĐ. Geleceğe yönelik çalışan ihtiyaçlarını iç kaynaklardan sağlayarak çalışan motivasyonunu artırma. KARĐYER YÖNETĐMĐ Geleceğe yönelik çalışan ihtiyaçlarını iç kaynaklardan sağlayarak çalışan motivasyonunu artırma Kadro yedekleme ile kritik pozisyonlarda oluşabilecek boş kadrolara kısa sürede atamalar

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME 1 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: 3 İşletme bir ekonomik kuruluştur. 3 İşletme bağımsız bir kuruluştur. 3 İşletme sosyal bir kuruluştur. 3 İşletme

Detaylı