14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme."

Transkript

1 ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç gereç kullanmaksızın yalpan müdahaledir. C) Hasta/yaralıya doktor ve sağlık personeli tarafından hastayı kurtarmak için yapılan müdahaledir. D) Hasta/yaralıya yapılan ilaçla tıbbı müdahaledir. 2)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın öncelikli amaçlarından değildir? A) Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesi. B) Hasta/yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek. C) Hastayı tedavi etmek. D) İyileşmeyi kolaylaştırmak. 3)Aşağıdakilerden hangisi hayat kurtarma zincirinin 2. Halkasıyla eşleşir? A) Ambulans ekipleri tarafından yapılan müdahale. B) Hastane acil servislerinde yapılan müdahale. C) 112ye haber verme. D) İlk yardım eğitimi almış olan kişilerin olay yerinde yaptığı ilaçsız müdahale. 4)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımcının taşıması gereken özelliklerdendir? A) Sakin olmalı. B) Hızlı ve doğru karar verebilmeli. C) Çevresindekileri iyi organize edebilmeli. D) Hepsi. 5)İlkyardımın en önemli amacı nedir? A) Kazazedemin mevcut sağlık durumunun kötüye gitmesini önlemek, iyileşmeyi kolaylaştırmak. B) Kazazedeyi tedavi etmek. C) Sağlık ekibi gelene kadar olay yerinde kalmak. D) Gerekli acil ilaçları vermek. 6)Hasta/Yaralı ile ilk karşılaşıldığında aşağıdakilerden hangisi yapılmaz? A) Cevapsızlık belirlenir. B) Hava yolu açılır. C) Müdahale ile zaman kaybedilmeden kazazede en yakın hastaneye ulaştırılır. D) Hayati belirtiler kontrol eldir. 7)112nin aranması sırasında nelere dikkat edilmelidir? A) Bilinci yerinde olmayan bebeklerde ilkyardımcı yalnız ise bebeği bırakıp hemen 112yi aramalıdır. B) Yetişkin hastalarda ilkyardımcı yalnız ise 5 tur kalp masajı ve solunum yaptıktan sonra 112yi aramalıdır. C) 112 hattında bilgi alan görevli, gerekli olan tüm bilgileri aldığını söylemeden telefon kapatılmamalıdır. D) Hasta/yaralı sayısı ve durumunu belirtmeye gerek yoktur.

2 8)Aşağıdakilerden hangisi kaza ortamını değerlendirme kurallarından biri değildir? A) İlkyardımda öncelikler belirlenmelidir. B) İlkyardımcı öncelikli olarak kendisine yakın yaralıya müdahale eder. C) Yaralıların sayısı ve türleri belirlenmeli. D) Çevrede tehlike kaynağı olup olmadığını belirler. 9) Aşağıdakilerden hangisi öncelikli olarak müdahale gerektiren kazazededir? A) Kırıkları olan yaralı. B) Toplardamar kanaması olan yaralı. C) Solunumu olmayan yetişkin. D) Ağlayan bebek yaralı. 10)Hasta/yaralının değerlendirilmesinin amacı nedir? A) Hasta/yaralının yaralanma düzeyini belirlemek. B) Yapılacak ilkyardım yöntemini belirlemek. C) İlkyardımda öncelikleri belirlemek. D) Hepsi. 11)Acil yardım için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) İlkyardım eğitimini almış kişiler yapar. B) Sadece ehliyetli kişiler yapar. C) Acil yardım genelde ilkyardımdan sonra yapılır. D) Tıbbi araç gereç kullanılır. 12)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımcının özelliklerinden değildir? A) İnsan vücudu ile ilgili temel bilgilere sahip olmalıdır. B) Sakin olmalıdır. C) Gerektiğinde kendini tehlikeye atmalıdır. D) Çevresindeki kişileri iyi organize edebilmelidir. 13)Hasta yaralının değerlendirilmesinde ilk yapılması gereken nedir? A) Bilinç kontrolü yapılmalı. B) Solunum yolu açıklığı. C) Solunum değerlendirilmesi. D) Dolaşım kontrolü. 14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. 15)Aşağıdakilerden hangisi hayat kurtarma zincirine ait değildir? A) 112nin aranması. B) Temel yaşam desteği. C) Ambulans ekiplerince yapılan ilkyardım. D) Yoğun bakım ünitelerinde yapılan ilk yardım.

3 16)Zehirlenmede bilinç kaybı, rahatsızlık, hareketlerde uyumsuzluk şikayetlerinde hangi sistem etkilenmiştir? A) Hareket B) Sinir C) Sindirim D) Solunum 17)Aşağıdakilerden hangisi sinir sistemini oluşturan yapılar arasında değildir? A) Beyin B) Beyincik C) Omurilik D) Kalp 18)Aşağıdakilerden hangisi hareket sisteminde yer alan yapılardandır? A) Kalp B) Mide C) Kas D) Beyin 19)Aşağıdakilerden hangisi kanın görevi değildir? A) Besin maddelerini taşımak B) Vücut sıcaklığını ayarlamak C) Oksijen taşımak D) Solunumu sağlamak 20)Aşağıdakilerden hangisi boşaltım sistemine ait bir organdır? A) Mide B) Kalın bağırsak C) Böbrek D) Karaciğer 21)Müdahale edilmezse beyin ölümü kaç dakikada başlar? A) 15 dk. B) 20 dk. C) 10 dk. D) 1 dk. 22)Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması. B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü 23) Hava yolu açıklığı nasıl sağlanır? A) Bak dinle hisset yöntemiyle B) Ağız içi temizliği yapıldıktan sonra baş çene pozisyonu verilerek C) Başı öne eğerek D) Heimlich manevrasıyla

4 24) Bebek Temel Yaşam Desteğinde hangisi doğrudur? A) Bebeklerde 2 soluk arasında havanın çıkmasını beklemek gerekmez B) Hem ağız hem de buruna birlikte soluk verilir C) Kalp masajı soluk oranı 30/5 dir D) Baş çene pozisyonu 90 derece verilmelidir. 25) Solunum değerlendirilmesi nasıl yapılır? A) Ağız ve buruna ayna tutulur. B) Islak bir parmak H/Y nın ağız ve burnuna yaklaştırılır. C) Kulağımızı H/Y nın göğsüne dayayıp dinleriz D) Bak- dinle hisset yöntemi kullanılır 26) BAK-DİNLE-HİSSET yönteminde aşağıdakilerden hangisi yer almaz? A) Şah damarından nabız kontrolü yapmak. B) Göğüs kafesinin hareketlerini izlemek. C) H/Y nın soluk alıp verişini dinlemek. D) H/Y nın nefesini yanaklarımızla hissetmeye çalışmak. 27) Aşağıdakilerden hangisi ABC nin C sini tanımlayan ifadedir? A) Dolaşımın değerlendirilmesi. B) Bilinç kontrolü C) Solunum yolu açıklığının sağlanması D) Solunum değerlendirilmesi 28) Çocukta bilinç kontrolü nasıl yapılır? A) Seslenerek B) Topuklarına vurarak C) Seslenerek ve omuzlardan ağrılı uyaran vererek D) Hiçbiri 29) Erişkin bir insanda yapay solunum ve dış kalp masaj oranı nedir? A) 5 bası 1 nefes. B) 2 nefes 15 bası. C) 2 nefes 30 bası. D) 1 nefes 30 bası. 30) Bebeklerde bilinç kontrolü ne şekilde yapılır? A) Omuzlarından sarsarak B) Sözlü uyaranla C) Yüzüne vurarak D) Ayak tabanına vurarak 31) Dış kalp masajı hangi bölgeye uygulanır? A) Göğüs kemiğini 1/3 üst kısmına. B) Göğüs kemiğini 1/3 alt kısmına C) Göğüs kemiğinin iki parmak üstüne D) Göğüs kemiğinin ½ alt yarısına 32) Dış kalp masajında göğüs kemiği basısı ile kaburgalar ne kadar çöktürülür? A) Göğüs yüksekliğinin 2/3 ü B) Göğüs yüksekliğinin 2/4 ü C) Göğüs yüksekliğinin 1/3 ü D) Göğüs yüksekliğinin 1/4 ü

5 33) Çocuklarda dış kalp masajı yaparken göğüs kemiğinin alt yarısına bası aşağıdaki tekniklerin hangisi ile uygulanır? A) 2 parmak ile B) 4 parmak ile C) 2 elle D) Bir elin topuğu ile 34) Hangi yaş grubunda göğüs basısı 2 parmakla yapılır? A) Çocuk B) Bebek C) Yaşlılar D) Yetişkin 35) Aşağıdakilerden hangisi bebeklerdeki suni solunum için doğrudur? A) Bebeklerde suni solunum bir akciğer dolusu olarak verilir. B) Bebeklerde suni solunum hem ağzı hem de burunu için alacak şekilde yapılır. C) Bebeklerde suni solunum ve kalp masajı oranı 30:5 dir. D) Bebeklerde suni solunum sırasında verilen havanın geri çıkması beklenmez. 36) Temel Yaşam Desteği nasıl bir zeminde yapılmalıdır? A) Sert ve düz bir zeminde B) Yumuşak düz bir zeminde C) Eğik bir zeminde D) Hiçbiri 37) Komadaki bir hasta ve yaralıda aşağıdakilerden hangisi kaybolur? A) Bilinç B) Solunum C) Dolaşım D) Nabız 38) Temel Yaşam Desteği uygulanırken solunumu gelen hastaya ne yapılır? A) Hiçbir şey yapmadan ambulans beklenir. B) Hemen hastaya koma pozisyonu verilir. C) Hastanın ikinci değerlendirmesi yapılır. D) Hastaya şok pozisyonu verilir. 39) Temel Yaşam Desteği uygulaması sırasında en doğru solunum değerlendirmesi nasıl yapılır? A) Ağız ve buruna ayna tutarak B) Karın ve göğüs hareketlerine bakarak C) Bak-dinle-hisset yöntemiyle D) Gözbebeklerinin kontrolü ile 40) Yetişkinde Temel Yaşam Desteği uygulaması sırasında soluk ile kalp masajı oranı ne olmalıdır? A) 5 soluk / 1 kalp masajı B) 2 soluk / 30 kalp masajı C) 1 soluk / 5 kalp masajı D) 2 soluk / 5 kalp masajı

6 CEVAP ANAHTARI 1) B 21)C 2) C 22)A 3) D 23)B 4) D 24)B 5) A 25)D 6) C 26)A 7) C 27)A 8) B 28)C 9) C 29)C 10)D 30)D 11)A 31)D 12)C 32)C 13)A 33)D 14)D 34)B 15)D 35)B 16)B 36)A 17)D 37)A 18)C 38)C 19)D 39)C 20)C 40)B

B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüleşmesini engellemek amacı ile yapılır

B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüleşmesini engellemek amacı ile yapılır İLK YARDIM DENEME SINAVI 1 1. İlk yardım için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Ambulans gelene kadar yapılır B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüleşmesini engellemek amacı ile yapılır C) Gerekir

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) Çok sayıda yararı varsa ilkyardımcı tek ise b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 ÇALIŞMA SORULARI 10 1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 2.112 nin aranması sırasında aşağıdakilerden

Detaylı

İlkyardım nedir? Acil tedavi nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

İlkyardım nedir? Acil tedavi nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD İlkyardım nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI - Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren durum - Sağlık görevlileri gelene kadar - Hayat kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini Doç. Dr. Şule

Detaylı

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ 1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ Ne zaman değil 2 Nerede değil 3 Her zaman ve her yerde Herkes için ilkyardım 4 İLKYARDIM HAYAT KURTARIR TÜM KAZALARDA ÖLÜMLERİN YÜZDE 10 U İLK BEŞ DAKİKADA, YÜZDE 50 Sİ İLK

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I Sağlık Bülteni ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Kasım 2013 İLK YARDIM BÖLÜM I Hayatımız boyunca çeşitli nedenlerle yaralanmalar veya hastalıklarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Yaşamımızın çeşitli

Detaylı

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık personeli gelinceye kadar Durumun kötüleşmesini önlemek

Detaylı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı İLK YARDIM DENEME SINAVI 4 1. Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç B) Solunum ve dolaşım C) Vücut ısısı kan basıncı D) Boşaltım 2. Aşağıdaki hastalardan hangisine ilk önce ilkyardım

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 1) Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? a) Spor ve iş kazaları b) Şeker hastalığı c) Otomobil kazaları d) Yıkıntı

Detaylı

13. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155

13. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155 ÇALIŞMA SORULARI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi akrep sokmasında yapılan doğru ilkyardım uygulamasıdır? A) Zehrin kana karışmasını önlemek için kan dolaşımını engelleyecek turnike yapılır B) Sokmanın olduğu

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLKYARDIM DENEME SINAVI 7 1. Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? A) Çok sayıda yaralının bulunduğu ortamda ilkyardımcı tek ise B) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ 1 İLK YARDIMIN TANIMI Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar; hayatın kurtarılması, durumun

Detaylı

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM İNDEKS A A-B-C, 6 Acil taşıma yöntemleri, 55 Acil tedavi, 3,4 Açık kırık, 177 Akciğer, 41 Akrep sokması, 213 Altın beşik Dört elle altın beşik, 62 Üç elle altın beşik, 64 İki elle altın beşik, 66 Ana damara

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Ocak 2014 SOLUNUM ve KALP DURMASI NEDİR? BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum durması: Solunum hareketleri durunca, vücuda yaşamak için

Detaylı

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır. Hayat kurtarmak amacıyla, bilinç kontrolü yapılıp hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra solunumu ve kalbi durmuş kişiye suni solunum ile akciğerlere oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdakilerden hangisi kalp krizi belirtilerindendir? A. Ağrı kısa sürelidir ve şiddetlidir B. Ağrı genellikle omuzlara boyuna çeneye ve sol kola yayılmaktadır

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir? Temel Yaşam Desteği Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun, yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM

3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM 3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM ÖĞRT.GRV.HÜLYA ER 30.10.2015 1 TYD Solunum ve kalp durması nedir? Temel yaşam desteği nedir? Hava yolunu açmak için baş çene pozisyonu nasıl

Detaylı

ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL

ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL İLKYARDIM Tanımı- Önemi - İlkeleri İlkyardım : Aniden hastalanan veya kazaya uğrayan kişiye, bir sağlık ekibi ulaşıncaya kadar ya da hasta bir sağlık kuruluşuna ulaşıncaya kadar

Detaylı

İLKYARDIM SINAV SORULARI -1

İLKYARDIM SINAV SORULARI -1 İLKYARDIM SINAV SORULARI -1 SORU- 1--Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) ilkyardımcı tek ise ve çok sayıda yaralı varsa b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa c)

Detaylı

3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ

3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ 3.ÜNĠTE TEMEL YAġAM DESTEĞĠ 1. Bilinci kapalı olan hastaya, solunum yolunu açmak için ilkyardımcı hangi müdahaleyi yapmalıdır? A) Hasta oturtularak oksijen verilir. B) Hasta yan yatırılır. C) Hastaya koma

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD İLK YARDIM Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda Sağlık görevlilerinin tıbbi

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek

ÇALIŞMA SORULARI Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek ÇALIŞMA SORULARI 9 1. İlkyardım Nedir? A) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir. B) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir. C) Olay yerinde, tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 8 1. Solunumun değerlendirilmesi nasıl yapılır? A) Ağız ve buruna ayna tutulur B) Islak bir parmak hasta/yaralının ağız ve burnuna yaklaştırılır C) Kulak hasta/yaralının göğsüne

Detaylı

İLK YARDIM. CEP KiTABI EGE BİLİM YAYINLARI 4.

İLK YARDIM. CEP KiTABI EGE BİLİM YAYINLARI 4. İLK YARDIM CEP KiTABI EGE BİLİM YAYINLARI 4 www.egebilimkoleji.com 4 EGEBİLİM KOLEJİ YAYINLARI - YAYIN SIRASI: 4 YAYINA HAZIRLAYAN: EGE BİLİM EĞİTİM A.Ş. YÖNETİM YERİ: EGE BİLİM KOLEJİ KARTAL KAMPÜSÜ www.egebilimkoleji.com

Detaylı

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 2-HASTA/YARALININ OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ İlkyardımcının bilmesi gereken ve vücudu oluşturan sistemler nelerdir? İlkyardımcının insan vücudu, yapısı ve işleyişi konusunda bazı temel kavramları bilmesi,

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ I. İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...3 A. İLKYARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...3 1. İlkyardımın Tanımı...3 2. Acil Tedavinin Tanımı...3 3. İlkyardım ve

Detaylı

Beklenmeyen bir anda, plan dışı gelişen, yaralanma ya da ölüm ile birlikte maddi zarara da neden olan durum ancak Çoğu durumda önceden görülebilecek ya da önlenebilecek ve böylece kaçınılabilece k olaylardır.

Detaylı

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur,

1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, YETİŞKİNLERDE DIŞ KALP MASAJI VE YAPAY SOLUNUMUN BİRLİKTE UYGULANMASI 1-Kendisinin ve hasta/yaralının güvenliğinden emin olunur, 2- Hasta/yaralının omuzlarına dokunup iyi misiniz? diye sorularak bilinci

Detaylı

Temel İlkyardım Uygulamaları

Temel İlkyardım Uygulamaları Temel İlkyardım Uygulamaları KOBİ lerde Risk Değerlendirmesi Uygulamalarının İSG Açısından İncelenmesi Projesi "Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim ÇALIŞMA SORULARI 4 1) Boğulmalarda aşağıdakilerden hangisi yapılır? A) Ciğerlerindeki su boşaltılır. B) Suya atlayarak boğulan kişi kurtarılır. C) ABC si değerlendirilir. doğru. 2) Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü ÇALIŞMA SORULARI 8 1. Aşağıdakilerden hangisi sıcak çarpmalarında ilk yardım uygulamalarından değildir? A) Hasta serin ve havadar bir yere alınır B) Üzeri örtülür C) Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar

Detaylı

14. Aşağıdakilerden hangisi koma nedeni değildir? A) Düşme veya şiddetli darbe B) Zehirlenme C) Aşırı alkol, uyuşturucu D) Sıcak, yorgunluk

14. Aşağıdakilerden hangisi koma nedeni değildir? A) Düşme veya şiddetli darbe B) Zehirlenme C) Aşırı alkol, uyuşturucu D) Sıcak, yorgunluk ÇALIŞMA SORULARI 7 1. Göze yabancı cisim kaçmasında ilkyardım ilkelerinden olmayan hangisidir? A) Göz bol su ile yıkanır B) Kirpik,toz vb görülüyorsa temiz bir bezle alınır C) Kazazedenin görüşünü engellememek

Detaylı

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci ÇALIŞMA SORULARI 2 1) Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması yada yok olması ileortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybına ne denir? A) Şok B) Düşme C)

Detaylı

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM AMAÇ Solunum yolu tıkanması ve boğulmada ilk yardım konularında bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Solunum yolu tıkanıklığının tanımını söyleyebilme,

Detaylı

İLKYARDIMCININ İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLMESİ GEREKENLER

İLKYARDIMCININ İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLMESİ GEREKENLER V İÇİNDEKİLER BÖLÜM I İLKYARDIM KONUSUNDA GENEL BİLGİLER İlkyardımın tanımı 3 İlkyardımın öncelikleri 5 İlkyardımda temel uygulamalar 8 Kaza ortamının değerlendirilmesi 18 Yaralı ve hastaların muayenesi,

Detaylı

İlkyardım Acil Yardım

İlkyardım Acil Yardım Hayat Zinciri İlkyardım Acil Yardım Tıbbi Yardım İste TYD ye Başlayın Erken Defibrilasyon Erken İleri Bakım YERDE YATAN BİRİNİ GÖRDÜNÜZ... HEMEN İKİ OMUZUNDAN TUTARAK HAFİFÇE SARSIN VE YÜKSEK SESLE SORUN...

Detaylı

İLK YARDIM YRD. DOÇ. DR. Kadri

İLK YARDIM YRD. DOÇ. DR. Kadri İLK YARDIM YRD. DOÇ. DR. Kadri İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ İLK YARDIMIN TANIMI: Herhangi bir hastalık, kaza veya yaşamın tehlikeye girmesi durumunda; kişinin hayatını kurtarmak yada durumunun kötüye gitmesini

Detaylı

İLKYARDIM EĞİTİMİN AMACI

İLKYARDIM EĞİTİMİN AMACI İLKYARDIM EĞİTİMİN AMACI Günümüzde ilk yardım gerektiren bir durum ile karşılaşan herkes, hangi durumlarda ne yapması ya da yapmaması gerektiğini bilmelidir. İlk yardımın yaygınlaşması ve standartlarının

Detaylı

İLKYARDIM. www.hiasd.org

İLKYARDIM. www.hiasd.org İLKYARDIM www.hiasd.org Misyon & Vizyon Plan İlkyardım tanımı İlkyardım malzemeleri Haberleşme Kırık-çıkık Kanama Yanık Sara Hayvan dostlarımız Zehirlenme Duman zehirlenmesi Elektrik çarpması Kalp krizi

Detaylı

İNSAN VÜCUDU TEMEL BİLGİLER

İNSAN VÜCUDU TEMEL BİLGİLER İNSAN VÜCUDU TEMEL BİLGİLER Vücudu Oluşturan Sistemler Nelerdir? Hareket sistemi Dolaşım Sistemi Sinir Sistemi Solunum Sistemi Boşaltım sistemi Dolaşım Sistemi Hareket sistemi: Vücudun hareket etmesini,

Detaylı

İlkyardım Soruları. 3. Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek

İlkyardım Soruları. 3. Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek İlkyardım Soruları 1. İlkyardım Nedir? A) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir. B) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir. C) Olay yerinde, tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut

Detaylı

İLK YARDIM AMAÇ. Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek.

İLK YARDIM AMAÇ. Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek. İLK YARDIM AMAÇ Katılımcılar, ilkyardım kavramı, ilkeleri ve uygulama teknikleri konusunda bilgi sahibi olabilecek. 1 Eğitimin Kazanımları Bu eğitimin sonunda katılımcılar; İlkyardım kavramını tanımlar

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBESİ TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI EĞİTİM KİTABI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBESİ TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI EĞİTİM KİTABI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBESİ TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI EĞİTİM KİTABI ANKARA 2007 EĞİTİM PROGRAMI İÇERİĞİ: 1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ 1- İlkyardıma

Detaylı

ÜNİTE-1. Genel İlk Yardım Bilgileri

ÜNİTE-1. Genel İlk Yardım Bilgileri 1 ÜNİTE-1 Genel İlk Yardım Bilgileri KONU BAŞLIKLARI 2 İlk Yardımın Tanımı, Önemi ve Amaçları İlk Yardımın 6 T si Hayat Kurtarma Zinciri İlk Yardımcının Özellikleri ve Temel Görevleri İlk Yardım Çantası

Detaylı

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 5 1. Aşağıdakilerden hangisi buruna yabancı cisim kaçmasında ilkyardım uygulamalarından biridir? A) Burun su ile yıkanır B) Burun pensi ile çıkarılır C) Burun duvarına bası yapılarak

Detaylı

İNSAN VÜCUDU Hücre: İnsan vücudunun en küçük yapı taşına hücre denir. Hücrenin beslenmesinde hücre zarı yardımcı olur. İnsan Yapısı: Hücreler birleşerek dokuları,dokular birleşerek organları, organlar

Detaylı

TYD Temel Yaşam Desteği

TYD Temel Yaşam Desteği TYD Temel Yaşam Desteği 1 TYD Temel Yaşam Desteği (TYD,) her hangi bir başka ekipman kullanılmaksızın havayolu açıklığının, solunum ve dolaşımın devamlılığının sağlanmasıdır. 2 Kardiyopulmoner Resüsitasyon

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi nabız alınabilen yerlerden değildir? A) Bacak Damarı B) Şah damarı C) Kol damarı D) Köprücük kemiği

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi nabız alınabilen yerlerden değildir? A) Bacak Damarı B) Şah damarı C) Kol damarı D) Köprücük kemiği ÇALIŞMA SORULARI 5 1. Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın öncelikli amaçlarından değildir? A) Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak B) Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak C) Hasta/yaralının durumunun

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KANAMALARDA İLKYARDIM BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Kanama

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUMUN SAĞLANMASI İnsanın soluk alıp vermesine solunum denir. Solunum, solunum sistemi organları ile sağlanır. Solunum sistemi burun yutak, soluk borusu, akciğer ve gırtlaktan meydana

Detaylı

İlk Yardım Birinci Bölüm İLK YARDIM. ünite başlıkları. İlkyardım Nedir? Hayat Kurtarma Zinciri. Olay Yerinin Değerlendirilmesi. Temel Yaşam Desteği

İlk Yardım Birinci Bölüm İLK YARDIM. ünite başlıkları. İlkyardım Nedir? Hayat Kurtarma Zinciri. Olay Yerinin Değerlendirilmesi. Temel Yaşam Desteği Birinci Bölüm İLK YARDIM 2 ünite başlıkları İlkyardım Nedir? Hayat Kurtarma Zinciri Olay Yerinin Değerlendirilmesi Temel Yaşam Desteği 1 3 Yapay solunum SOLUNUM YOLU TIKANIKLIKLARI HEIMLICH MANEVRASI KANAMALAR

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Bebek -Çocuk-Erişkin

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Bebek -Çocuk-Erişkin EĞİTİM BİRİMİ TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Bebek -Çocuk-Erişkin 2 HEDEFLER İnfant, çocuk ve erişkin hasta ayırımı yapabilmek Temel yaşam desteği(tdy) basamaklarını uygulayabilmek İnfant, çocuk ve erişkin hastalarda

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 3 1. Aşağıdakilerden hangisi kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? A) Tespit sadece kırığın olduğu kemiğe yapılmalıdır B) Yara varsa üzeri üzeri

Detaylı

İLK YARDIM KURSUNUN KONULARI LKYARDIMDA TEMEL UYGULAMALAR AC L SA LIK H ZMETLER UBES E T M B R M

İLK YARDIM KURSUNUN KONULARI LKYARDIMDA TEMEL UYGULAMALAR AC L SA LIK H ZMETLER UBES E T M B R M İLK YARDIM KURSUNUN KONULARI LKYARDIMDA TEMEL UYGULAMALAR 1 LKYARDIM NED R? Herhangi bir hastal k veya kaza sonucu ya am tehlikeye girmi olan ki iye, Olay yerinde, sa l k görevlilerinin yard m sa lan ncaya

Detaylı

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI Yrd. Doç.Dr. Vesile ŞENOL Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Böl. Bşk Paramedik Program Koordinatörü E.Ü. H.B.S.H.M.Y.O 1 Bilinç Bozukluğu/Bilinç Kaybı Beynin normal

Detaylı

2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde yapılması doğru olan uygulama nedir?

2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde yapılması doğru olan uygulama nedir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 9 1. Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü 2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU. (Özel)

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU. (Özel) T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU Yönetim Bilimleri Ġdari Ġşler (Özel) 4.02.02.0.09. ETKĠNLĠĞĠN ADI İş Sağlığı ve

Detaylı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi tam tıkanma belirtisi değildir? A) Öksürebilir. B) Ellerini boğazına götürmüştür, acı çeker

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi tam tıkanma belirtisi değildir? A) Öksürebilir. B) Ellerini boğazına götürmüştür, acı çeker İLK YARDIM DENEME SINAVI 2 1. Aşağıdakilerden hangisi tam tıkanma belirtisi değildir? A) Öksürebilir B) Ellerini boğazına götürmüştür, acı çeker C) Nefes alamaz D) Konuşamaz 2. Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. KOMA UYKU

Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. KOMA UYKU Beyin kan dolaşımının bozulması sonucu, dokunma ve sesli uyarılara cevap verememe haline BİLİNÇ KAYBI denir. UYKU KOMA 03.01.2013 10:18 1 Bilinç Bozukluğuna Neden Olan Durumlar? Bayılma, Ateşe bağlı Havale

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Haziran 2014 BÖLÜM VIII BOĞULMALARDA İLKYARDIM BOĞULMA NEDİR? Boğulma, vücuttaki dokulara yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Mart 2014 BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM KANAMA NEDİR? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına

Detaylı

ÜNİTE-6. Temel Yaşam Desteği

ÜNİTE-6. Temel Yaşam Desteği 1 ÜNİTE-6 Temel Yaşam Desteği KONU BAŞLIKLARI 2 Giriş Temel Yaşam Desteği Temel Yaşam Desteği Bileşenleri (CAB) Erişkin, Çocuk ve Bebeklerde Temel Yaşam Desteği GİRİŞ 3 Solunumu ve/ veya kalbi durmuş kişide,

Detaylı

Sorular biyolojik ve psikolojik etmenler

Sorular biyolojik ve psikolojik etmenler Sorular biyolojik ve psikolojik etmenler 1. Aşağıdakilerden hangisi İş Yerinde Görülen Psikososyal Etmenlerdendir A) Çalışma ortamı B) Çalışma süresi C) Ücretler D) Yönetsel ve çalışanlarla ilgili faktörler

Detaylı

SAĞ 101U TEMEL İLK YARDIM BİLGİSİ KISA ÖZET

SAĞ 101U TEMEL İLK YARDIM BİLGİSİ KISA ÖZET SAĞ 101U TEMEL İLK YARDIM BİLGİSİ KISA ÖZET DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 1.ÜNİTE: İlk Yardıma Hazırlık GENEL İLK YARDIM BİLGİLERİ:

Detaylı

A) B) C) D) 2. yanlış olan A) B) C) D) 3. uygulanmaz A) B) C) D) 4. A) B) C) D) 5. A) B) C) D) 6. A) B) C) D) 7. A) B) C) D) 8.

A) B) C) D) 2. yanlış olan A) B) C) D) 3. uygulanmaz A) B) C) D) 4. A) B) C) D) 5. A) B) C) D) 6. A) B) C) D) 7. A) B) C) D) 8. 1. Olay yerinde, hastanın durumunun daha da kötüleşmesini engellemek amacıyla ilaçsız olarak yapılan müdahaleye ne isim verilir? A) Acil tedavi. B) Đleri yaşam desteği. C) Đlkyardım D) Acil müdahale. 2.

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ 1 İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ İLK YARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehdit eden bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması veya durumun daha kötüleşmesini

Detaylı

2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK

2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK 2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK Kaynaklar Circulation, Ekim 2015 1891 - İnsanlarda rapor edilmiş ilk göğüs kompresyonu 1903 - İnsanlarda ilk başarılı göğüs kompresyonu 1947

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI... 1 EĞİTİMCİLERİN

Detaylı

Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013

Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013 Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013 İlk önemli bilgi Kaza ölümlerinin %10 u ilk 5 dakika içinde, %54 ü ilk yarım saat içinde meydana gelmektedir. Yani; Kaza yerinde İlk 5 dakika içerisinde uygulanacak Etkili

Detaylı

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PROGRAMI

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PROGRAMI T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PROGRAMI 2013-14 Bahar Yarıyılı Dersin adı: İLK YARDIM Dersin Kodu: TDS 108 Dersin Şubesi: ALT AKTS Kredisi: 4 1. yıl 2. yarıyıl Zorunlu

Detaylı

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Editörler Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Yazarlar Prof. Dr. Sakine Boyraz Doç.Dr.Hicran Yıldız Doç.Dr.Neriman Akansel Yrd.Doç.Dr. Evrim Çelebi Yrd.Doç.Dr. Funda Çetinkaya Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

E.SELÇUK KAYACAN HALK SAĞLIĞI UZMANI

E.SELÇUK KAYACAN HALK SAĞLIĞI UZMANI E.SELÇUK KAYACAN HALK SAĞLIĞI UZMANI 1 İlkyardım Nedir? A) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir. B) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir. C) Olay yerinde, tıbbi araç ve gereç

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4 1) İlkyardımla ilgili yazılanlardan doğru olan hangisidir? a) İlkyardım esnasında ilaç kullanılır. b) İlkyardım eldeki mevcut araç gereçlerle yapılır. c)

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 İÇİNDEKİLER Bölüm I: İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 A. İLK YARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...1 1. İlk Yardım ve Acil Bakımın Özellikleri...2 B. KORUMA...12 1. Olay Yerinin Değerlendirilmesi...12 2. Olay

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? A) Açık yara varsa önce yaranın üzeri kapatılır B) Atele alınır C) Atele

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Afetlerde İlkyardım 2801406 IV 2+0 2 2 Ön Koşul Dersler Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D.

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. AMAÇ Hastane dışında gelişen kardiyo-pulmoner arrest durumunda TYD ilkelerini bilmek. Recovery (iyileşme) pozisyonunu

Detaylı

3. Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kayıt tutma D) Kurtarma

3. Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kayıt tutma D) Kurtarma GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ 1. İlkyardım Nedir? A) Yardım çağırmaktır. B) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir. C) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir. D) Olay yerinde, hastanın

Detaylı

İLK YARDIM Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması

İLK YARDIM Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması İLK YARDIM Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-5 1) Trafik kazası geçiren bir yaralıda burun ve kulaktan kan veya açık renkli bir sıvı gelmesi bize neyi düşündürmelidir? a) Kafatası ve omurga yaralanması

Detaylı

ALBARAKA TÜRK SAĞLIK VE GÜVENLİK ÇALIŞMALARI

ALBARAKA TÜRK SAĞLIK VE GÜVENLİK ÇALIŞMALARI ALBARAKA TÜRK SAĞLIK VE GÜVENLİK ÇALIŞMALARI Albaraka Türk Katılım Bankası olarak, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında tüm çalışanlarımıza çeşitli konularda eğitimler vermekteyiz. Gerçekleştirdiğimiz eğitimler

Detaylı

ÜNİTE-5. Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi

ÜNİTE-5. Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi 1 ÜNİTE-5 Hasta/Yaralının ve Olay Yerinin Değerlendirilmesi KONU BAŞLIKLARI 2 Giriş Hasta/Yaralının Değerlendirilmesi Triyaj Olay Yerinin Değerlendirilmesi GİRİŞ 3 Hastanın/yaralının yaşamını kurtarmak

Detaylı

İSG 4002 İş Sağlığı ve Güvenliği Bahar dönemi Final sınav soru örnekleri

İSG 4002 İş Sağlığı ve Güvenliği Bahar dönemi Final sınav soru örnekleri İSG 4002 İş Sağlığı ve Güvenliği 2018-2019 Bahar dönemi Final sınav soru örnekleri Soru 1. İşyeri bina ve eklentileri nedir, ne demektir? Yanıt 1: İşyeri bina ve eklentileri olarak tanımlanan alanlar;

Detaylı

Yaşamsal fonksiyonların devamını sağladıktan sonra ilk yardımcı, hasta/yaralının diğer yaralarıyla (Kanama, yanıklar, kırıklar v.

Yaşamsal fonksiyonların devamını sağladıktan sonra ilk yardımcı, hasta/yaralının diğer yaralarıyla (Kanama, yanıklar, kırıklar v. HASTA/YARALININ İKİNCİL DEĞERLENDİRİLMESİ Yaşamsal fonksiyonların devamını sağladıktan sonra ilk yardımcı, hasta/yaralının diğer yaralarıyla (Kanama, yanıklar, kırıklar v.s) ilgilenebilir. Olası 1) Görüşerek

Detaylı

Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Pediatrik Temel Yaşam Desteğine Giriş Pediatrik hasta grubu, yaygın kanının aksine erişkinlerin küçültülmüş hali değildir. Bu nedenle daha

Detaylı

ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İLKYARDIM SORU BANKASI

ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İLKYARDIM SORU BANKASI ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İLKYARDIM SORU BANKASI GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ 1. İlkyardımın tanımı nedir? A) Yardım çağırmamaktır. B) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir. C) Hastanedeki hekimler

Detaylı

Solunum ve Kalp Durmas Nedir?

Solunum ve Kalp Durmas Nedir? TEMEL YA AM DESTE Solunum ve Kalp Durmas Nedir? Solunum durmas : Solunum hareketlerinin durmas nedeniyle vücudun ya amak için ihtiyac olan oksijenden yoksun kalmas d r. Hemen yapay solunuma ba lanmaz ise

Detaylı

Yaralanmalar. Bölüm 5

Yaralanmalar. Bölüm 5 Yaralanmalar Bölüm 5 Kapsam: Yara nedir? Kaç çeşit yara vardır? Yaraların ortak belirtileri nelerdir? Yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Ciddi yaralanmalar nelerdir? Ciddi yaralanmalarda ilkyardım

Detaylı

10. Solunum yolunun değerlendirilmesi ne kadar süre ile yapılmalıdır? a) 10 saniye c) 30 saniye b) 12 saniye d) 1 dakika

10. Solunum yolunun değerlendirilmesi ne kadar süre ile yapılmalıdır? a) 10 saniye c) 30 saniye b) 12 saniye d) 1 dakika 1. Hayat kurtarma zincirinin hangileri ilkyardımcının görevidir? a) 112 nin aranması elektroşok b) Elektroşok-Acil tedavi ünitelerinde yapılan uygulamalar c) 112 nin aranması Temel Yaşam Desteği d) TYD

Detaylı

SkayGroup İLKYARDIM SINAVI ÇALIŞMA SORULARI

SkayGroup İLKYARDIM SINAVI ÇALIŞMA SORULARI SkayGroup İLKYARDIM SINAVI ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın öncelikli amaçlarından biri değildir? a) Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak b) Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini

Detaylı

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Doç. Dr. Özlem GÜNEYSEL Marmara Ü Acil Tıp AD Uz. Dr. Şebnem BOZKURT FatihSultanMehmetEAH Uzm Dr Onur Yeşil Ümraniye EAH Acil Tıp Kliniği Son Güncellenme Tarihi: 14.12.2010

Detaylı

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM 9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM ZEHİRLENMELER Zehirlenme nedir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Vücuda dışarıdan giren bazı yabancı maddeler, vücudun

Detaylı

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ALANI /ACİL TIP TEKNİSYENLİĞİ (ATT)

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ALANI /ACİL TIP TEKNİSYENLİĞİ (ATT) ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ALANI /ACİL TIP TEKNİSYENLİĞİ (ATT) Bölümün eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince kültür dersleri, sağlık mesleği ile ilgili temel bilim dersleri ile, ilk yardım bakımı planlama,

Detaylı

KANAMALARDA İLKYARDIM

KANAMALARDA İLKYARDIM KANAMALARDA LKYARDIM Kanama Nedir? Damar bütünlüğünün bozulması ile kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: 1- Kanamanın hızına

Detaylı

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM 5- YARALANMALARDA İLKYARDIM YARALANMALARDA İLKYARDIM Yara nedir? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir.

Detaylı