ALEVİLİKTE CEM. ABSTRACT Cem is important service in Alavi understanding. The cem ceremony that was performed before

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ALEVİLİKTE CEM. ABSTRACT Cem is important service in Alavi understanding. The cem ceremony that was performed before"

Transkript

1 ALEVİLİKTE CEM Musa KARAKAŞ ÖZET Cem, Alevi anlayışında önemli bir hizmettir. Bu yazıda, Sivas, Kangal, Dışlık köyünde 1960 lı yıllardaki uygulanış şekliyle cem töreni tanıtılmaktadır. Bu tören daha çok ekim-kasım aylarında, tüm köy halkının katılımıyla, akşam saatledxrinde yapılır. ABSTRACT Cem is important service in Alavi understanding. The cem ceremony that was performed before 1960s, in Dışlık village of Kangal, Sivas, is narated in this writing. This ceremony is mostly performed in october and november, with the participation of all residents of the villege, and in the evining hours. Anahtar Kelimeler : Cem, Alavilik, On İki Hizmet. Key Words: Cem, Alevism, The Twelve Services Ön Söz On iki hizmet ve Cem, Alevi anlayışında önemli bir hizmettir. Bu hizmetin ana kaynağı Kuran-ı Kerim deki ayetlere ve Kırklar Cemi ne dayanmaktadır. Bu hizmetin uygulayıcısı pir, rehber, mürşit, talip, ikrar ve imandır. Meydan sofası küskün, dargın, kırgın ve haksızların yeri değildir. Allah, Kul hakkı ile huzuruma gelmeyin. demiştir. Bizim cemlerdeki canlar Ölmeden önce nefsi envaresini öldürür. Hak huzuruna varmadan, meydan sogasında yargılanırlar. Herkes birbirinden pir ve cemaat huzurunda rızalık alır. Haklı hakkını bu huzurda talep eder. Haksız olan da özür dilemesini bilir. Kin ve kötülükler dışarıda kalır. Meydan sofaları dostluk, hoşgörü, güzellik, birlik, beraberlik, sevgi, Hak ve Ehlibeyt le haşır neşir olma yeridir. Halk arasındaki yanlış söylemleri ortadan kaldırmak için, cemler herkese açıktır. İsteyen gelip görebilir. Bu çalışmada Sivas ve çevre illerde uygulanancemleri, Oni ki hizmet iyle, ayetiyle, duasıyla, deyişi ve düivaz imamı ile dara durma, secdeye inme ve niyazı ile tüm detaylarını anlatmaya çalıştık. Bunu anlatırken noksanlığımız varsa hoşgörünüze sığınırız. Bu metne katkısı olan dede ve araştırmacı-yazarlara teşekkür ediyorum. ALEVİ KİMDİR Alevi yiz Allah ı bir bilenleriz Başımız ol yüce Kur an a bağlı

2 Resul üne iman edenlerdeniz Yolumuz bir ulu divana bağlı Severiz Resul ü aşk ile candan Hazreti Ali yi seçmeyiz ondan Müsahip oldular hem teni tenden Kalbimiz bir ulu ikrara bağlı Aşığız bizler hakikatin yoluna Rehberine mürşidine pirine Hazreti Resul ün İslâm dinine Mezhebimiz İmam Cafer e bağlı Etmeyin iftira bize ne kârınız var Hak ka doğru dönen didarımız var Hacı Bektaş gibi hünkârımız var Gittiğimiz yollar dergâha bağlı Severiz bizler on iki imamı Kalben bağlıyız yoktur gümanı Gelecek diye Mehdi sahip zaman Aşık Musa nın gönlü yollara bağlı Musa KARAKAŞ ABDAL MUSA CEMİ yapılır. Cem, Abdal Musa Cemi yle başlar. Cem, köylerde sonbaharın son aylarında veya kış aylarında Birçok köyde dede vardır. Dede olmayan köylere de vardır. Ayrıca her talibin ıkrar verdiği ayrı ocaklar ve o ocaklara bağlı dedeler vardır. Dede:Dede Seyyit tir. Seyit demek, dedenin silsile ve sülalesinin Ehlibeyt e uzamasıdır. Yani aslının Ehlibeyt neslinden olmasıdır.

3 Talip:Ehlibeyt i seven, inanan ve ikrar veren ehli müminlere talip denir. Dedenin Köye Gelmesi: Görgü, Abdal Musa Cemi yle başlar, demiştik. Dede köye gelir, herhangi bir talibinin evine misafir olur. Bu misafirliğe konaklama denir.talip, dedesinin kendi evinde konaklamasından dolayı sevinçli ve mutludur. Eğer imkânı varsa, dedesine konak kurbanı keser. Durumu kurban kesmeye müsait değilse imkânlarına göre bir lokma; yani bir yemek hazırlar. Köyün aile büyüklerini yemeğe davet eder. Köyün büyükleri yemekten sonra sohbet ederler. Sohbet esnasında konak sahibi: -Talip komşular, pirim gelmişken münasip görürseniz bir Abdal Musa Cemi yapalım, diye sohbet açar. O cemaatta bulunan canlar tarafından, bu öneriye olumlu cevap verilince herkes gönlünden ne koparsa kalkar dedenin huzurunda tek tek duaya durur. Abdal Musa aşkına ne verecekse orada ikrar eder. Kimisi kurban, kimisi para, kimisi un, bulgur ve saire ikrar eder. Dualarını aldıktan sonra hizmet sahipleri o andan itibaren hizmetlerine başlarlar. Bu arada dede, cemaatta bulunan canlara rızalık için bir hatırlatma yapar: -Aranızda küskün, dargın varsa birbirinizle görüşüp barışmadan Abdal Musa Sultan Cemi ne gelmesin...burası Hak yolu; hak alma ve hak verme yeridir... Dargın, küskün olanlar dede huzuruna gelir, barışır, görüşür, rızalık alır. Herkes hizmetine devam eder. Meydan Sofasında Toplanma Akşam olur meydan sofasında toplanılır. Cem yapılır. Cem yapılırken on iki hizmet yapılır. Abdal Musa Cemi ne Kısır Cemi de denilir. Çünkü bu cemi yaparken görgü-sorgu olmaz. Hatta Abdal Musa Cemi nde delil de yanmaz. Çünkü delil yanan cemde görgü, sorgu, rızalık, erkan cemi olması gerekir. On iki hizmetin tamamı Görgü Cemi nde gerçekleşir. Ama görüyoruz ki Abdal Musa Cemi nde de delil yakan var. Bu bölümde Abdal Musa Cemi ndeki hizmetleri yazmadım. Sadece cemin başlama aşamasına kadar olanı yazdım. Abdal Musa Cemi ile Görgü Cemi arasında on iki hizmet uygulama farkı hemen hemen aynıdır. Bu nedenle cem on iki hizmetini burada yazmadım. Çünkü ilerideki sayfalarda on iki hizmeti, duası, secdesi, dar-ı Mansur u, farraşı, sakası, delilcisi... tüm hizmetleri detayıyla bulacaksınız. Abdal Musa Cemi nin Bitmesi Abdal Musa Cemi bittikten sonra talipler, dedenin kaldığı konuk evinde toplanırlar. Dede: -Allah kabul ve makbul eylesin, Abdal Musa aşkına cem yaptık; aranızda inşallah küskün, dargın kalmadı; bu nedenle buradan gitmeden sizler de şu Görgü Cemi ni yapmak isterseniz dar-ı meydan olalım. Yoksa ben yoluma gideyim, diye müsaade ister.

4 Talipler de: -Gelmişken bizlere Hak yolunda görülüp sorulmak isteriz, derler. Bundan sonra görgü için görülme faslı başlar. Görgü Cemi Daha önceleri tarikata girmiş müsahip canlar görülür. Müsahipli canlar görülmeden önce boy abdesti alır; yıkanır, temizlenir. Temizce giyinir. Eşleri de aynı şekilde yıkanır, boy abdesti alır. Bellerine kemer-best bağlarlar; rehberleri önlerinde olmak üzere büyük müsahip sağ başta, küçüğü onun solunda, eşleri de yaş durumuna göre eşlerinin solunda, ayakları yalınayak olarak meydana, pirin huzuruna gelir. Eğilip meydana niyaz eder; dara dururlar. Dede, Kuran ın A raf suresi 23. ayetini okur: Her ikisi Rabbimiz, kendimize yazık ettik. Bizi bağışlamaz ve bize rahmet etmezsen biz kayıp edenlerden oluruz. Dede bu ayeti okuduktan sonra şöyle devam eder: -Allah Allah! Eli yerde, yüz gökte, özü Dar-ı Mansur da; Hak Muhammet Ali yolunda, erenler meydanı, pir divanında, canı kurban, teni terceman, On iki İmam ve on dört Masum-u Pak Efendilerimizin dostlarına dost, düşmanlarına düşman olmak kavliyle Hak Erenler in nasihatını kabul, muktedasıyla amel etmek üzere yalın ayak, yüzü üzere sürünerek gelmiş, Ayn-i Cem Erenleri nin izn-i icazetiyle Muhammet Ali yoluna, Seyyit Muhammet Hünkar Hacı Bektaşı Veli, tarik-i nazenine dahil olmak üzere koç kuzulu kurbanlarıyla gelmişler. Hakk ı görmüş, rah-ı Hak bilmiş, Nesimi gibi yüzülüp, Mansur gibi asılıp, Fazlı gibi borçtan halas olmak dilerler. Himmet-i Pir niyaz ederler. Allah Allah!...Eyvallah!... Dede, cemde bulunan canlara hitaben: -Ayn-i cem erenleri, sizler bu canlardan razı mısınız? der. Dede, bu soruyu üç defa tekrarlar. Görgüye katılanlar genellikle daha önceden şikâyete konu olacak bir durumları varsa, onu komşular arasında hallederek ceme geldiklerinde herhangi bir istekli can çıkmaz; şayet biri birinden istekli çıkarsa pir ve canların gayretiyle hâlledilir. Cemde bulunanlar ayağa kalkmadan oldukları yerde secdeye niyaz eder, Allah Allah!... diye dardaki görülen canlardan razı olduklarını ifade etmiş olurlar. Dede, bunun peşinden Kuran-ı Kerim den Tevbe Suresi: 119. ayeti okur: Ey inananlar, Allah tan sakının. Doğrularla beraber olun. Ayetini okumaya devam eder. Daha sonra:

5 -Tevbe günahlarımıza estağfurullah...elimizle, dilimizle, belimizle işlediğimiz günahlarımıza tevbe estağfurullah...kalbimizle, cem-i azamızla işlediğimiz günahlarımıza tevbe estağfurullah...isyanımıza tevbe estağfurullah... Can-ü dilden el bağladım evliya erkanına Hamd-ü lillah gene durdum Piri imin divanına Elaman, sığındım erenler lütf ü ihsanına Bu yolda canım kurban Pir imin fermanına Dede: -Ber cemal-ı Muhammet, kemal-i Hasan, Hüseyin, Ali- ra bülende selavat...,der; tüm canları selavat vermeye çağırır. Hep birlikte: verilir. Allahümme salli ala seyyidina Muhammed ve alâ Al-i Seyyidine Muhammed!..diyerek selâvat Darda bulunanlar, yani görülenler yüz üzeri kapanıp secdede dururlar. Dede: -Geldiğiniz Ali yolu, durduğunuz Mansur darı...hak, cesedinize can verdi; kalbinize iman verdi... Ağız talip, dil mürşit...dedikten sonra, darda duranlara sorar: -Erenler meydanında ne gördünüz, ne işittiniz?... Secdedeki canlar, başlarını kaldırmadan: -Pir meydanına geldik, Hak gördük, Hak işittik... derler. Dede secdedeki canlara şu telkini yapar: -Allah, Eyvallah kapısında, döktüğün varsa doldurun, ağlattığınız varsa güldürün...yıktığınız varsa yapın. Doğru gezin, dost gönlünü incitmeyin...mürşide teslim-i nıza olun. Yalan söylemeyin, haram yemeyin, zina etmeyin...elinizle komadığınız herhangi bir şeyi almayın; gözünüzle görmediğinizi söylemeyin. Gelme...gelme; dönme...dönme! Gelenin malı, dönenin canı...riya ile ibadet; şirk ile taat olmaz... Söylediğin meydanın, sakladığın senin!... Allah!... Eyvallah!... Bunun üzerine görgüsü yapılanlar dara kalkarlar.

6 Dede sorar: -Erenler meydanında, Pir huzurunda Mürşid ine teslim-i rıza oldun mu? Allah-Muhammet-Ali, On İki İmam ve Ehl-i Beyt soyuna iman ü ikrar ettin mi? Kazaya razı olup, kadere bağlandın mı? Nacilerin pişuvası İmam Caferi Sadık ın içtihadı üzere hak dediğimizi hak bilip, batıl dediğimizi batıl bildin mi? Muhammet-Ali nin ve Ehlibeyt inin sevdiğini sevip tevella; sevmediğini sevmeyip teberra ettin mi? Dört kapı, kırk makam hak mı?...on iki yas-ı matem hak mı?... Suret-i haktan görünüp, dünya menvaatiyle gözünü kamaştıracak münafıkların sözlerine aldanıp erenler yolundan uzaklaşırsan Mahşer günü yüzünüz kara olsun mu?...der. Dardaki canlar da her soruya: -Allah...Eyvallah!, diyerek cevap verirler. Dede: -Allah-Muhammed-Ali, Hünkar Hacı Bektaşı Veli ikrarınızda sabit kadem eyleye, gerçek erenler demine Hüüüü..., diye dua eder. Böylece canların görülüp sorulması bitmiş olur. Tarikten ( Erkandan) Geçme Bundan sonra günahlardan arınmak için müsahipli canlar erkandan geçmeden terceman(yani kurban eti) yiyemezler. Tarikten geçme töreni şu şekilde olur: Müsahipli iki can eşleriyle meydana, pir huzuruna gelmeden abdestlerini almış olup; ter temiz giyinmiş, yalın ayak, rehberleri önlerinde meydana gelirler. Dede meydanda, erkan elinde, kendisi ayakta, erkana düşecek talipleri/canları bekler. Meydana gelen canlar diz çöker. Meydana niyaz ettikten sonra ayakta duran dedenin ayağına niyaz eder. Büyük müsahip sağ tarafa, yüz üzere yere uzanır. Küçüğü olan müsahip de aynı vaziyette sol tarafına uzanır. Eşleri ise ayak tarafında duvakları veya önlükleri ile müsahip canların yalın olan ayaklarını örterler. Dede, canlara erkan çalmadan önce La Feta yı okur. La feta illa Ali, la seyfe illa Zülfikar.Daha sonra Nasrun min-allah i ve Fethün karip ve beşşirü l müminin ya Muhammet!.., ya Ali!.. Üstadı nefes, tarikatı iman, erkanı meşayih, erkansıza ne meşayih..göz görenin, yol varanın. Yolca giden yorulmadı; gerçek gediğinden ayrılmadı. Güzel Şahım eyvallah!...destur Şahı Merdanı Zülfikar, ya Şahı Velayet!... diyerek, üç kere: -Allah Muhammet, ya Ali... -Kalka diyelim bir Allah Allah!..., diyerek canların sırtına erkanlar vurur.

7 Canlar bu erkan vurmadan sonra tekrar dedenin ayağının önüne niyaz ederek ayağı kalkar. Dedenin elindeki erkanın bir sağ başına, bir ortasına, bir de sol başına niyaz ederek dedenin sol tarafından ayrılıp müsahipler küçüğü büyüğünün eline niyaz eder; büyük de küçüğünün yüzlerin öper ve tecella, temmenna dolanır. Tevella, teberra ile cemin sol yanına çıkıp duaya durur. Mürşit/Dede: -Temennaları kabul, muratları hasıl ola...allah diyelim. Hak penahında saklasın...hüüüü...diyelim, der. Bundan sonra müsahipli canların hepsi de sırayla erkandan geçerler. Halkadaki yerlerine otururlar. Müsahipliğe İkrar Verme Ehlibeyt bendesi olan, Ehlibeyt yoluna inanan canlar evli olup, pirine, mürşidine, rehberine inanıp iman getiren insanlar bir biri ile anlaşırlarsa müsahip olabilirler. Müsahip olacak canlar önce eşlerine, baba ve annelerine danışarak onların rızasını aldıktan sonra görgü evine eşleri ve anne-babaları ile gider, rehberi görürler. Rehber bunlara abdestlerini aldırır ve boyunlarına bir tığ-bent(büyük mendil veya çevre) takar. Rehber bu mendili sağ eli ile tutar, önlerine düşer. Önce kapının sağına-soluna niyaz eder. Kapıdan içeri girince rehber, yüksek sesle: -Hü şeriat erenleri... -Hü tarikat erenleri -Hü marifet erenleri -Hü sırr-ı hakikat erenleri, diyerek rehber ve canlar sağ ayaklarını önce atarak her söylediklerinde bir ayak ileri giderler. Pir, onların isteklerine karşı der ki: -Ey talip!...bu bir uzak yoldur; gidemezsin. Demirden leblebidir, yiyemezsin. Oddan gömlektir, giyemezsin...geri gidiniz!..., der. Rehber, ikrar verecek canları geri götürüp tekrar üç defa geri getirir. Dördüncüde pir, bu talipleri kabul eyler. Repber, talipleri dedenin önüne getirip niyaz ettirir. Niyazdan sonra müsahip olacak canlar, dedenin önüne diz çöker; dizlerinin üzerine oturur. İkisi de sağ ellerinin baş parmaklarını dedenin eline verirler. Dede bunlara der ki:

8 -İyi ve kötü günlerde kardeşsiniz. Bir gömlekten ses vereceksiniz. Gelme, gelme...dönme, dönme...gelenin malı; dönenin canı.. Daha sonra dede müsahip gençlere yemin verdirir: -Bu ikrardan dönmemesine yanımızdaki daşlar, hıfız melekleri güvah olsun mu? İkrarından dönen Muhammet-Ali nin şefaatından mahrum kalsın mı? Boynuna münkir halkası takılsın mı? Yanımızda bulunan gözle görünmeyen melekler şahit olsun mu? Müsahibinle pirin eteğini tuttun mu? Mürşidin Muhammmet, rehberin Ali dir. Per, Hünkar Hacı Bektaş Veli dir. Verdiğiniz ikrar onlaradır. Taşlar, ağaçlar, ay, gün, yer, gök...tanık olsun mu? Bu ikrardan dönerseniz Ali nin Zülfikar ı boynunuza dolansın mı?...diyerek bu andı içtikten sonra dede müsahip canlara şu duayı eder: -Allah Allah!...İkrarları kadim ola, muratları hasıl olsun...verdiği ikrardan dönmeyeler. Birbirlerinden usanmayalar. Allah-Muhammet-Ali, gönlünüzü gümandan, başınızı dumandan halas eyleye. On İki İmam, didarından, katarından ayırmaya. Hünkar Hacı Bektaş yardımcıları ola...gerçeğin demine hüüüü!... Bundan sonra bu yeni müsahip canlar da erkandan geçirilirler. Müsahiplik ve Tercüman Kurbanı: Kurban veya kurbanlar sahipleri tarafından başları dedeye doğru durdurularak, ön sağ ayaklarını elleri ile kıvırarak duaya dururlar. Dede, Saffat Suresi nin 103 ve 107. ayetlerini okur: İkisi de Allah a teslim oldular. Babası oğlunu alnı üzerine yatırdı. Biz, ey İbrahim rüyayı gerçek yaptın dedik. Bu demede O nu ödüllendirdik Ona bir kurban verdik der. Kurbanlar tekbirlenir. Dede: -Fermanı celil, kurban-ı Halil, tüyü Cebrail, canı İsmail, diyerek cemaatla ve kurban sahipleri ile birlikte tekbir getirilir: Allahu ekber, Allahu ekber, Allahu ekber...eşhedü en la ilahe illalah vallahü ekber...allahü ekber ve lillahil hamd, diyerek üç defa tekarlanır. Dede devamla: La feta illa Ali, la feta illa Zülfikar(Ali den başka er, Zülfikar dan başka kılıç yoktur.), der. Dede: Yardım Allah tandır. Kazanç yakındır. İnananlara müjdeler olsun,ayetini okur.

9 Dede: -Ya Allah, ya Muhammet, ya Ali!...Pirimiz, üstadımız Hünkar Hacı Bektaşı Veli...Diyelim Allah Allah!... Tüm cemaat secdeye varırlar. Dede, Allah...Allah! derler: aşağıdaki gülbankı söylerken hep bir ağızdan Allah Allah!...Akşamlar hayır ola, hayırlar feth ola, şerler def ola...münkirler mat, münafıklar berbat ola...müminler şad ola; Hak Muhammed Ali yardımcımız ola...on İki İmam, On Dört Masum u Pak, On Yedi Kemerbest katlarından, didarlarından ayırmaya...pirimiz üstadımız Hünkar Hacı Bektaşı Veli, muin ve destigirimiz ola. Cenabı Hak münkir, münafık şerrinden, adü mekrinden uzak eyleye... Dertlerimize derman, hastalarımıza şifa, borçlarımıza eda nasip ve müyesser eyleye... Gökten hayırlı rahmetler, yerden hayırlı bereketler ihsan eyleye...namerde muhtaç eylemeye. Kurbanlarımızı dergahı izzetinde kabul eyleye; lokmalarımıza sevap yazıla...kazaları, afetleri, belaları defetmiş ola... Dil bizden, nefes Hünkar dan ola. Nur-ı Nebi, Kerem-i Ali, Gülbank-ı Evliya, Hünkar Hacı Bektaşı Veli...Gerçekler demine hüüüüü... der. Böylece kurban tekbirlenmiş olur ve bu hizmetin tamamlanması için dede, zakirlere destur verir. Zakirler kurban hakkında Yedi Aşıklar tarafından söylenmiş üç Düvaz-İmam okurlar. Kurban Tekbirleme/ Düvaz -İmam Kurbanlık koyundur meydana gelen Önünde delili Cebrail deyi Kudretten koç indi Hak emri ile Hakk a kurban oldu İsmail deyi. Dört kimse kurbanı yerinden alan Erenler ceminde meydana gelen Zakirin zikridir üç düvaz-imam Oku tekbirini güzel er deyi Tekbirini al da bıçağını vur Hesabını bil de hizmetini gör Boğazla keşküle kanını eyle sır Zira Hak sırrıdır kanda sır deyi Kurban tekbirlendi götür pünhana

10 Zira cevreyleme cesette cana Arzulamış gider ulu divana Müminler aynası şavkı nur deyi Postundan arala getir meydana Hasan Hüseyin den, Zeynel e cana Bakır ile bile girdi kazana Eridi kürede oldu hal deyi İmam Cafer ilmin kitabın okur Daim bülbül olmuş gülşende şakır Yağını dergahta delile yakın Delil-i Şahımerdan kendi nur deyi Kırklar meydanında çark-ı pervane Musayı Kazım dan ol şirin cana Rıza lokmasın getir meydana Dört kapısı tamam olan yer deyi Muhammet Takı dır lokmayı sunan Aliyel Nakı dır nuş edip kanan Hasan ın askeri cihana gelen Mehti şu cihanda oldu sır deyi Çok hikmet var ol kurbanın başında Hesap onun yüreğinde döşünde Ehl-i Mümin divan durur başında Sakiler doldurur kadeh sun diye Hatayım nuş eder aşkın dolusu

11 Doluyu nuş eden pirim Alisi Rehbere teslim eyle derisin Kamberin serdiği sofra bu diyi Kurban Tekbirleme/Düvaz-İmam Akıl ermez yaradanın sırrına Muhammet-Ali ye indi bu kurban Kurban olam kuduretin nuruna Hasan-Hüseyin e indi bu kurban Ol İmam Zeynel in destinde idim Muhammet Bakır ın dostunda idim Cafer-i Sadık ın postunda idim Musa Kazım, Rıza ya indi bu kurban Nuhammet Tağı nın nurundan idim Aliyel Nağı nın sırrında idim Hasan Ali Askeri nin darında idim Muhammet Mehdi ye indi bu kurban Tarikattan hakikata erenler Cenneti ala ya postu serenler Muhammet-Ali nin yüzün görenler Erenler aşkına indi bu kurban Aslı Şahı Merdan, güruhu naci Hakikate bağlı bu yolun ucu Senede bir kurban talibin borcu Muhammet aşkına indi bu kurban

12 Şah Hatayi m der ki bilir mi her can Kurbanın üstüne yürüdü erkan Tırnağı tesbihtir kanı da mercan Oni İki İmamlar a indi bu kurban Kurban Tekbirleme Hata ettim Hüda nındır bu kurban Muhammet Mustafa nındır bu kurban Safi nesli Cüneyt Haydar oğlu Ali yel Mürteza nındır bu kurban Ali nin Düldülü nün Kanber i Zülfikarı kazanındır bu kurban Hatice yi Fatıma Kibriya yı Zehra İmam olsun silanındır bu kurban Hasan ki aşk ile girdi meydana Hüseyni Kerbela nındır bu kurban İmam Zeynel, İmam Bakır ı, Cafer Kazım, Musa, Rıza nındır bu kurban Muhammet Takı dır, Şah Ali Nakı Hasan Ali Askeri Liva nındır bu kurban Muhammet Mehdi yi Sahip Zaman ı Eşiğinde gedanındır bu kurban Bilirim günahım hadden aşıptır Ali oğlu ebanındır bu kurban On İki İmam nur oldu Şah Hatayi m

13 Şahım nuru Hüda nındır bu kurban Üç düvaz-imam okunduktan sonra zakirler sazlarının üzerine eğilerek, Allah...Allah... diyerek dedenin duasını beklerler. Dede: -Allah Allah...Hizmetiniz kabul, muradınız hasıl ola. Ağzınız dert görmeye.zikrettiğiniz erenlerin, evliyaların duaları üzerinizde hazır ve nazır ola...zakirler piri İmam Caferi Hazretlerinin şefaati üzerinizden eksik olmasın...dem Ali, kerem Hünkar Hacı Bektaşı Veli den ola...gerçek erler demina hüüüü...ya Ali!... Bundan sonra farraş gele, methiyesini okuya, dede duasını ede. Meydan Sofasında Toplanma Canlar, pirin, rehberin, mürşidin ve cemaatın önünde görülüp sorulduktan, ikrarlar verilip müsahipler bağlanıp kurbanlar dualanıp, kurban duaz-imamlar zakirler tarafından okunup düalar bittikten sonra akşam canlar ve pir, rehber, mürşit...yerler döşenmiş, postlar serilmiş hazırlanmış olan cem evine akşam saatlerinde toplanmaya başlar. Peyik, kapıcı, gözcü ve diğer hizmet sahipleri cem evinde bulunurlar. Cem evine gelen canlar önce kapıda kapıcıya niyaz eder. Ondan sonra kapının sağ tarafına niyaz eder; sonra da sol tarafına niyaz eder. Bismillah...ya Allah!... diyerek sağ ayağını önce içeri atar ve içeri girer. Canlar içeri girerken kapıcı, gözcüye, hüü erenler!.. diyerek işaret verir. Yani Mihman canlar geliyor; onlara yer göster der. Gözcü de gelen canlara yaş durumlarına göre yer gösterir. Canlar da pir, rehber gelmemiş iseler meydana niyaz eder, gösterilen yere otururlar. Bacı (Bayan) canlar da ceme gelirken elleri boş gelmez tabaklar içerisinde elma, portakal, kuru üzüm, çörek, börek...gibi lokmalar getirirler. Bu lokmalar kapıcıya teslim edilir. Kapıcı da lokmaları gözcü veya lokmacıya verir. Veya bacılar kendileri lokmaları ile duaya durur. Duadan sonra dedenin veya zakirin önüne konur. Bacılar da ceme girerken cemin giriş kapısının sağ ve sol tarafına niyaz eder, dara durur, dede bir dua eder; duadan sonra meydana niyaz eder, gözcünün gösterdiği yere oturur. Dedenin pir postu serilirken Ahzap Suresi 56. ayet okunur: Muhakkak Allah ve melekleri Peygamber e salat ederler. Ey iman edenler, siz de ona çokça salat ve selavat getirin. Dede, pir postuna oturmadan önce dar meydanına niyaz eder ve kendi özünü dara çeker: Allah Allah!...Özüm darda, yüzüm yerde; Hak huzurundayım. Erlerin, pirlerin nüfuzunu üzerimden eksik eyleme. Doğruluktan, dürüstlükten ayırma. Eksiğimi, noksanlığımı affeyle...eda edeceğim bu ağır ve kutsal görevde yardımını benden esirgeme...yapacağım bu hizmetimi Aliyel- Mürteza nın, Hüseyn i Gerbela nın dergahına kaydeyle...nefes benden himmet Hünkar Hacı Bektaşı Veli den ola. Hüüüü... Ya Ali! Duadan sonra meydana niyaz eder, dizleri üstünde yürüyerek gider posta niyaz eder; ayağa kalkıp Elif darına durur. Ayetel Kürsü(Bakara 255) ayetini okur. Ayet bittikten sonra pir postuna niyaz eder, postuna oturur:

14 Ayetel Kürsi: Bismillahirrahmanirrahim Allahü lâ ilâhe illâ hüvel Hayyül kayyûm, lâ te huzühû sinettün velâ nevm, lehû mâ fissemâvâti vemâ fil ard, men zellezi yeşfeu ındehû illâ biiznih, ya lemû mabeyne eydihim vemâ halfehüm, velâ yuhitûne bişey in min ilmihi illâ bimâ şâe vesia kürsiyyühüssemâvâti vel ard, velâ yeûdühü hıfzuhüma ve hüvel-aliyyül-azi. Ayetel Kürsi Ayetinin Meali: Allah ( o Allahtır ki) kendinden başka hiç bir tanrı yoktur. (O zatı ezeli ve ebedihayat ile diridir. (baakıydir). Zatiyle ve kemâliyle kaimdir (yarattıklarının her an tedbir-ü hıfzında yegane haakimdir, herşey onunla kaaimdir). Onun ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Göklerde ne var, yerde ne varsa hepdi onun. Onun izni olmadıkça nezdinde şefaat edecek kimmiş. O (yarattıklarının) önlerindekini, arkalarındakini, (yaptıklarını, yapacaklarını, bildiklerini, bilmediklerini, açıkladıklarını, gizlediklerini, dünyalarını, ahiretlerini, hülasa her şeyini) bilir. (Mâhlukatı) onun ilminden yalnız kendisinin dilediğinden başka hiç bir şeyi (kaabil değil) Kavrayamazlar. Onun kürsüsü gökleri ve yeri (kucaklamıştır o kadar) vâsı dir. Bunların nigehbanlığı Ona ağır da gelmez. O, çok yüce, çok büyüktür. Meydan sofasına daha önce gelmiş olan canlar, dede cem evine gelince ayağa kalkarlar ve Elif darına dururlar. Dede yerine oturur ve şu duayı okur: Allah, Allah, Allah!...Geldiğiniz yoldan, durduğunuz dardan, çağırdığınız pirden, Hünkar Hacı Bektaş Veli den şefaat göresiniz. Cenab-ı Hak ikrarınızda berkemal eyleye. Allah a kul, Muhammed e ümmet, Ali ye talip eyleye...bu dardan, bu yoldan ayırmaya. Şah-ı Merdan Ali, yaramaza, uğursuza, pirsize, duş getirmeye...şeytan ın şerrinden, gafili gaddardan, görünür görünmez kazadan beladan koruya. Cenab-ı Allah, hayırlı evlat, hayırlı devlet, gökten hayırlı rahmet, yerden hayırlı bereket nasip eyleye. Darınız, niyazınız kabul ola,,,dil benden, inayet Allah tan, nefes Hünkar Hacı Bektaşı Veli den ola. Gerçeğin demine...hüüüü...ya Ali!... Duanın sonunda canlar niyaz ederken dede, Tevella ve Tecella duası okumaya devam eder. Şu duayı okur: Tecellanız, Tevellanız Hakk a yazıla...tecellanız temiz, yüzünüz ak ola...tecella gören cehennem narı görmeye...hüüü...ya Ali! Tecella duası bittikten sonra ceme gelecek canlar, tek veya birkaç can dara durur. Dede, dar duası okur. Canlar duadan sonra gözcünün gösterdiği yere oturur. Dara dururken canların uyacağı usuller: Dara duracak erkek canlar yaş sırasına göre sıra olurlar. Eğilerek sağ ayağının baş parmağını sol ayağının baş parmağının üzerine koyup, sağ elinin parmaklarını sağ ayağının baş parmağının üzerine eğilerek değdirir. Sol elini de kolunu çapraz tutarak eli açık şekilde göğsünün üzerine kapatır ve o şekilde dara durur. Buna darda mühürleme denir.

15 Bacılar ise dara dururken sağ ayak baş parmağını sol ayak baş parmağının üzerine kor. Başlarını eğer, göğüslerinin üzerinde sağ el, sol elin üzerine çaprazlama konarak dara dururlar. Dede Dar duasını okur. Duadan sonra niyaz eder. Niyazdan sonra gözcü, bacı veya bacıları, bacılara ayrılan yere oturmasını sağlar. Elif darı(fatima Darı): Sağ ayak baş parmağı, sol ayak baş parmağının üzerine konur. Sağ el çaprazlama, sol da kalbin üzerine gelecek şekilde göğüs üzerine konur. Sol el yana salınıp hafif eğilerek dara durulur. Akşam Gülbengi: Bismi Şah Allah Allah... Akşamlar hayır ola, hayırlar feth ola, şerler def ola, müminler şad ola, meydanlar abad ola, sırlar zahir ola, gönüller ruşen ola, kısmetimiz gani ola, muradımız hasıl ola, Muhammet-Ali yardımcımız ola, ibadetlerimiz kabul ola, demler kaim ola, cemler daim ola, münkirler mat ola, münafıklar berbat ola... Üçler, beşler, yediler, On İki İmamlar, Kerbela şehitleri, On Dört Masum-u Paklar, On Yedi Kemer-bestler, Kırklar, Evliyalar, Embiyalar, Veliler, Nebiler,313 Mürseller, şehitler, gaziler, cümle erenler yardımcımız ola... İmam Ali, katarından, didarından ayırmaya... Pirimiz Üstadımız Hünkar Hacı Bektaş Veli Efendimizin hayır ve himmetleri üzerimizde hazır ve nazır ola... Şeytanın şerrinden, negah kadadan, kuru bühtandan emin eyleye...iki cihanda korktuğumuz yere uğratmaya... Dertlilerimize deva, hastalarımıza şifa, gönüllerimize iman ihsan eyleye... Niyazlarımızı, lokmalarımızı kabul eyleye... Dil bizden, nefes Hünkar Hacı Bektaş Veli Efendimizden ola...nur-u Nebi, Kerem-i Ali, Gülbengi Hünkar Hacı Bektaşı Veli...Pir kemali evliya...gerçekler demine Hüüüü... Akşam gülbengi okunduktan sonra ceme lokma getiren canları gözcü huzura alır ve dede Lokma duası okur: Lokmalar kabul ola, muratlar hasıl ola, Hak-Muhammet-Ali yardımcımız ola. Bir lokmanız bin belaya karşı gele, Hak dergahına yazılmış ola, lokma sahipleri niyetlerine vasıl ola, şefaat bula...hüüü... Kudret, Nübüvvet, Velayet, Beşaret, Emanet, Postların Kim Beyan İder Beyaz Post: Allah Sarı Post : Hakkın yaratıcı kudret eli, yedi beyaz, (nur) Hz. Muhammed. (Ahmed-i Muhtar) Nübüvvet.(Güneş)

16 Yeşil Post: Kara Post: Gök Post: Hz. Ali (Haydar-ı Kerrar) Velayet (Ay) Ahmed Yesevi (Türkistan Postu) Piri Beşaret (Yıldız) Lokman Perende, (Horasan Postu) On İki Postu Kim Beyan İder Mürşidi Emanet. (Cehver) 1. Mürşid Postu : Hünkar Hacı Bektaş Veli 2. Rehber Postu : Habib Emircem Sultan 3. Türbedar Postu : Hızır Lale Cüvan Sultan 4. Aşçı Postu : Kara Donlu Can Baba 5. Ekmekçi Postu : Seyyid Mahmud Hayrani 6. Şerbetçi Postu : Kızıl Deli Sultan 7. Nakip Postu : Sarı Saltuk Sultan 8. Meydancı Postu : Seyyid Cemal Sultan 9. Atçı Postu : Boz Geyikli Dede Karkın 10. Kurbancı Postu : Şah İbrahim Hacı Sultan 11. Ayakçı Postu : Abdal Musa Sultan 12. Mihmandar Postu : Kolu açık Hacım Sultan On İki Hizmetleri Kim Beyan İder 1. Tarikatçı : Hz. Hasan Mücteba 2. Davetçi : Hz. Hüseyin Desti Kerbela 3. Saki : Hallacı Mansur 4. Zakir : Seyyid Nesimi 5. İbriktar : Sarı İsmail 6. Gözcü : Karaca Ahmed 7. Cerağcı : Kara Pipabat Sultan 8. Sofracı : Garip Musa Sultan 9. Meydancı : Barak Baba 10. Ferraş : Resul Baba Sultan 11. Pervane : Taptuk Emre 12. Kapıcı : Güvenç Aptal Dede on iki hizmet sahiplerini Hak tan bize nida geldi deyişiyle çağırır: Haktan bize nida geldi Pirim sana haber olsun Şah tan gülzarı geldi

17 Peyik sana haber olsun Bu yola giden hacılar Güruhları hep naciler Cem kilidi kapıcılar Kapıcı ya haber olsun Hak, kuluna eder nazar Dört nesneden adem dizer Kalleş gelmiş cemi bozar Gözcü sana haber olsun Ey kalp evi dolu kişi Daima Hak ladır işi Kimdir bu halkanın başı Zakir sana haber olsun Mümin yolun yakın ister Münkirlerden sakın ister Delil yanmaz yağın ister Delilci ye haber olsun Mümin çekildi meydana Münkir atıldı zindana Hizmet verildi Selman a Tazeker e haber olsun Zakir zikreder sazı ile Duaz okur avazı ile

18 Mümin müslim niyaz ile Carcı sana haber olsun Haydin gidelim üryana Mümin müslim bir yana Tekbir verildi kurbana Kurbancı ya haber olsun. * * * * Yola giden haslar hası Silinsin gönüller pası Doldur ver engür tası Sakkacı ya haber olsun * * * * Haydın girek hakikate Kulak tutun marifete Mümin girdi ihtikata Semacı ya haber olsun Fatıma cemde oturur Kurbana kepçe batırır Gerçeğe lokma getirir Nakıp sana haber olsun Şah Hatayı m barı çaldı Şah tan gülizarı geldi Pirden bize destur oldu İznikçi ye haber olsun

19 Bittikten sonra dede, on iki hizmet sahibine Hizmet Gülbengi okur. Hizmet Gülbengi Bismişah Allah Allah... Akşamlar hayrola, hayırlar feth ola, şerler def ola, hizmetleriniz kabul ola, muratlarınız hasıl ola. Ayn-i cem erenlerinin gül cemallerine aşk ola, Muhammet Mustafa, Aliyel Mürteza yardımcınız ola... Bu efendilerimizin hüsnü hizmetleri üzerimizde hazır ve nazır ola. Saklaya, bekleye... Yolsuza uğratmaya... Duş getirmeye... Hızır yoldaşınız, Evliya haldaşınız ola... Dil bizden, nefes Hünkar Hacı Bektaş Veli den ola... Gerçek erenler demine Hüüüü... Dede bu gülbengden sonra: -Aşıka mana, mümine nişan, der. Cemde olan canlar birbirleriyle niyazlaşırlar. Birbirinin omuzlarına niyaz ederler. Bu niyazlardan sonra Dede: -Zakirin zikri dile gelsin, der; destur verir. Zakirler üç deyiş, bir düaz okur. Deyiş Yaradan ne güzel buyurmuş Gelin ey erenler niyaz edelim Muhammet, kâfirin dinin ayırmış Gelin ey erenler niyaz edelim Niyaz etmek imiş her şeyin başı Niyaz edenlerin ihsandır işi Cemde erkek olmaz, erkek de dişi Gelin ey erenler niyaz edelim Niyaz bizi uçmak eder uçurur Abu zemzem sularından içirir Sırat köprüsünü kolay geçirir Gelin ey erenler niyaz edelim

20 Cehennemde vardır gannen kuyusu Yetmiş yıllık yoldan gelir işçisi Hemen niyaz etmek imiş iyisi Gelin ey erenler niyaz edelim Şah Hata yım cümle niyaz bendedir Niyaz eyleyenler yine bendedir Niyaz etmeyenler cehennemdedir Gelin ey erenler niyaz edelim. Deyiş Evvel Allah, dedim; açtım gözümü Gözüme Muhammet-Ali göründü Eğildim turaba sürdüm yüzümü Ol güzel Allah ın yolu göründü Üçler çiçeklenmiş, yediler sırdan Allah, Muhammed i yarattı nurdan Kırklar meydanını gezdim ezelden Yedinici kapının şarı göründü Ayetül-kürsü okur müminin dili Aynel arştan gelir onun gıdası Yeşil asa tutar Hızır ın eli Elinde asası nebi göründü Karanlıktır bu dünyanın ötesi Söylerim sözümün var mı hatası Hasan ile Hüseyin in atası

21 Tanrın ın aslını Ali göründü Derviş Ali m der ki ey bağrı taşlı Mümin kullarının gözleri yaşlı Nice erler gördüm erbahar başlı Er bahar başının şarı göründü. Deyiş Okundu Nad-ı Ali ey Şahı Merdan Medet, dertlilerin dermanı Haydar Aşıklar maşukun canların canı Müminlerin dini imanı Haydar Mezherül acaip aşıkar eden Onsekiz bin alemi anda var eden Hud Cengi inde Muhammed e car eden Vermez kafirlere amanı Haydar Tecdüdühu avnenlek Mürteza Din aşkına çal Zülfikar kıl kaza Uğratma hışmına medet kıl bize Elesti bezminin ahtının peymanı Haydar Fil nevayı leylallahına hacet Hatemi Mustafa, mührü nübüvvet Mümin kullar senden umar şefaat Medet şeaatın ummanı Haydar Hacetin küllün hemmüm ve gammüm Seni inkar eden terki müneccim

22 On İki İmam hürmeti için efendim Koyma zulumatta insanı Haydar Seyancelü bi azametika ne hikmet Hatemi Müstafa Mühr-ü Nübüvvet Şah-ı Velayet tir kıldım şahadet Medet, şahadetin peymanı Haydar Ve aleyha mahlu edrik neyn edrik Çağırdı Mustafa dedi ki lebbeyk Aldı anda esselamı ya alyk Zülfikar elinde üryanı Haydar Zülfikarı Düldül Fatıma Kanber Gece gündüz Şah ın hizmetin eyler Hemen didarına eyle müyesser İstemem cenneti, Rıdvanı Haydar Ne gevhersin ne kıymetli lalinsin Nice şu dünyaya gelip gidersin Cenazede ak deveyi yedensin Bilinmez merkadın nehanın Haydar Ah eder ağlarım gece ve gündüz Hayalin fikrimden gitmiyor hergiz Üç yüz yıldan sonra bir deste nergis Sunup irşat ettin Selman ı Haydar Durmaz akar çeşmim yaşı revanda Andelipler feryat eyler gülşende

23 Yarın mahşer günü ulu divanda Emanettir sana Noksani, Haydar. Okunan üç deyişin bitiminde düaz imam başlar. Düaz imam başlayınca gözcü: Edep erkan der. Canlar, edep erkan olurlar. Bacılar ise oturdukları yerden kalkarak Elif darı na (Fatıma Darı) dururlar. Düazimam İki cihan içinde sahip hanedan Sıtkıyla ben Mustafa yı sevmişem Dü çeşmi aladır ilm-i cavidan Nesl-i paki Mustafa yı sevmişem. Haticetül Kübra bağı eremdir Çekti hak yoluna gör ne sitemdir Zümreyi şehidan zahi keremdir Hem Hasan hulki Rıza yı sevmişem. Ehlibeyt yoluna koymuşuz seri Hamdolsun pirimin tuttum demanı Erler serfirazı hublar merdanı Hem Hüseyn-i Kerbela yı sevmişem Zeynal a hak dedim darına durdum Bakır a, Cafer e serimi verdim Hakikat babında Musa yı gördüm Hublar şahı hem Rıza yı sevmişem Taki, Naki erenlerin civanı Men araf sırrında seyrettim anı Kalmadı gönlümün şekki gümanı

24 Askeri hem mahlugayı sevmişem Hatayi sadığan kıldı ikrarı Daim met ederim hubbu Haydar ı Muhammet Mehdi nin sırrı seddarı Kutbil cemal ali aba yı sevmişem. Düvaz İmam biter bitmez canlar secdeye iner, bacılar Elif darı nı bozmaz darda dururlar. Dede şu duayı okur: Allah, Allah, Allah...Diliniz bülbül ola, hizmetiniz kabul ola, muradınız hasıl ola, On İki İmamlar yardımcınız ola, secdeye inen başları ağrı acı görmeye... Dil benden, nefes Hünkar Hacı Bektaşı Veli den ola... Gerçeğe hüüüüü... Mümine ya Ali... Dua bitince canlar başlarını secdeden kaldırır; dep erkan olurlar. Farraş meydana gelir ve: Allah, Allah... Güruhu naciyem, Kırklar Meydanı nda süpürgeciyem...hüseyn-i Kerbela için gözlerim yaştır; yüz bin kere lanet Yezid in bağrı taştır... Pirimiz, Kırklar içinde Seyyid_i Ferraş tır... Ber cemal Muhammet, kemal İmam Hasan, İmam Hüseyin; Ali yi sevenler versin Muhammed e selavat..., der. Canların hepsi birden selâvat getirirler: Allahümme salli ala seyyidina Muhammed ve ala ali Seyyidine Muhammed,denir. Selâvattan sonra Ferraş hizmetine devam eder. Farraş, sağ ayak baş parmağını sol ayağının baş parmağının üstüne koyarak eğilir. Sol elini dar meydanına değdirir. Sağ elini süpürge gibi kullanarak üç defa Allah der, süpürür; Muhammet der süpürür, Ali der süpürür. Elif darına durur. Dede şu duayı okur: Allah Allah...Hizmetin kabul ola, muradın hasıl ola, iki cihanda yüzün ak ola, Seyyidi Farraş ın himmeti üzerinde ola, şefaatından mahrum etmeye...gerçeğe hüü... Duadan sonra Farraş, secdeye niyaz eder yerine oturur. Gözcü: Dar çeken didar göre!... der. Dede şu duayı okur: Allah Allah...Dar çeken didar göre, didar gören cehennem narı görmeye, erenler sefasına vara...gerçeğe hüüü... Bacılar, canlar yerlerine rahat otururlar. Sohbet

25 Dede bu arada bir sohbet açar ve canlara bilgi verir. Dedenin sohbetinden sonra tekrar hizmet başlar. Seccade(post) nin Meydana Getirilmesi ve Serilmesi Seccade (post) cemin başlangıcında serilir. Seccade meydana sarılı vaziyette getirilir. Getiren canlar seccadeyi başlarından yüksek şekilde tutarak duaya dururlar. Bacılar ayağa kalkarlar. Dede şu duayı okur: Allah, Allah Allah... Seccademiz peygamber eteği ola, ruzü mahşerde cem erenlerini Peygamber Efendimiz eteği altında toplaya. Erler evliyalar yardımcımız ola, seccadeye değen başlar ağrı acı görmeye, dil benden nefes Hünkar Hacı Bektaş Veli den ola... Seccadeniz kutlu, ağzınız tatlı olsun... Hüüü... Ya Ali... Dua alındıktan sonra seccade meyadana serilir. Seccade serildikten sonra seccadeyi seren can, dört köşesine niyaz eder; her köşesine niyaz ederken: 1. Estem tüm leyk, 2. Eklem tüm leyk, 3. Enem tüm leyk, 4. Emlam tüm leyk,der. Bu söylenen dört isim dört melek ismidir. Hünkar Veli Efendimiz, darı çeç üzerinde namaz kılmak için seccadesini serdiğinde bu dört melek her biri bir kenarından tutarak darı çecinin bozulmadan Hacı Bektaş Veli nin namaz kılmasına yardımcı olmuştur. Delil-i Şahı Merdan ın Yanması Delili Şahı Merdan yanmadan önce halkada oturan canlar kemerbes bağlanır. Dede, kemerbest duasını okur: La feta illa Ali, la seyfe illa Zülfikar. Allahu ekber, Allahu ekber...la ilahe illallahı valahü ekber...allahu ekber ve lillahil hamd. Havalet ya Şahı merdan...hü... Delil yanmadan el suyu verilir. Canlar, kemerbest bağladıktan sonra delilci elinde (daha önceden hazırlanmış olan) delil ile meydana gelir. Dede, çerağ gülbengi ni okur : Çerağ-ı rüşan, fahr-i dervişan, zuhur-u insan, hizmet-i piran, pir-i Horasan, küşad-ı meydan, kuvve-i abdalan, kanun-u evliya...gerçek erenler demine hüüü... dedikten sonra ; delilci, dedeye yakın, halkanın sağ tarafına edep-erkan olarak oturur. (Edep-erkan demek, ayaklarını altına alıp diz çökerek oturmaktır.) Delilin Yakılması

26 Delil üç kandillidir. Delilci her kandili yakarken ayrı kibrit çakar. Delilci her kandili yakarken şu methiye yi okur: der... Er cemali, Muhammet kemali; Hasan, Hüseyin ve Aliyi sevenler versin Muhammet e selâvat Canlar da her kandil yanışında: Allahümme salli ala seyyidine Muhammet ve ala Ali Seyyidine Muhammed,diye selâvat verirler. Dede şu duayı okur: Çün çerağ-ı fahr uyandırdık ol Hüda nın aşkına Seyyidel kevneyn Muhammet Mustafa nın aşkına Hem Hatice, hem Fatıma Hayrel-nisa nın aşkına Saki el Kevser Aliyel Murtaza nın aşkına Şah Hasan, Hulkı Rıza, Şah Hüseyn-i Kerbela İmam Zeynel Abidin, al-i aba nın aşkına Muhammed Bakır olupdur, nesli pak-i Murtaza İmam Caferi Sadık, rehnümanın aşkına. İmam Musayı Kazım, serfirazı ehl-ı hak İmam Ali Rıza etkiyanın aşkına Şah Taki, ba Naki, hem Hasanül Askeri Ol Muhammed Mehdi sahip livanın aşkına Suzi aşkından derunum yanıp büryan olupdur Haşredek yanan yakılan aşıkanın aşkına Pirimiz, Hünkar ımız Hacı Bektaşı Veli aşkına Devr olup gelen erin, enbiyanın aşkına Dede bu düvaz-imamı okuduktan sonra:

27 Seyyidi saadet, muhibbi saadet, turu münacaat, ver Muhammet Mustafa ya selâvat, der. Canlar hep bir ağızdan tekrar selâvat getirirler. Dede bundan sonra çerağ(yani Delil-i Şah-ı Merdan) hakkında Kur an-ı Kerim den Nur Suresi ayetleri ni okur ve Türkçe açıklamasını yapar. Nur Suresi 35. Ayet: Allâhu Nurussemavatı Vel ard, Meselû Nur ihi Kemişkâtın Fiyha Mısbâh, Elmısbâhû Fiy Zucacec Ezzücâcetü Ke enneha Kevkebün Dürriyyûn, Yûkadi Min Seceretin Mübareketin Zeytünatın Lâ Şarkıyyetin Ve Levlem Temseehû Nâr, Nûrun Alâ Nûr, Yehdllâhû Nâr, Nûrun Ola Nûr, Yehdillâhû Lin^rihi Men Yeşâi Ve Yadri Billâhûlemsâle Linnas. Vallahû Bikülli Şey in Aliym. Türkçesi: Allah Göklerin ve Yerin Nurudur. (Mü minlerin Kalbinde) O nun Nurû içinde Çerağ bulunan Bir Fener gibidir. O Çerağ Billur Bir Kandil İçindedir. Bu Kandil sanki Parıl Parıl parlayan bir yıldızdır. Ne Güneş in Doğruğu ve Nede Battığı Yerde Bitmeyen Mübarek Bir Ağaçtan Zeytin Ağacından Yakılır. Yağı Ber Ateş Dokunmazsa Bile Hemen, Hemen ışık verecek gibidir. Nur üzerine Nurdur. Allah O Nura (Vela Nûr iyle) Dilediği Kimseyi Hidayet Eder. Allah İnsanlara Misaller İrâdeyler Allâh Her Şeye Alimdir. Nur Suresi 36.Ayet âsâl Fiy Büyütin Ezinallâhû En Türfe a Ve Yüzkere FiyhesMühü, Yüsebbih Lehû Fiyhâ Bilguduvvi Vel Türkçesi: O çerağı o evlerde(yakılır). Ki Allah onların Yüksek Tutulmasına Ve İçlerinde İsminin Zikrolunmasına İzin vermiştir. Oralarda Sabah, Akşam Onu Tesbih Ve Tenzin Ederler. Bundan sonra cem birlemek için selamname okunur. Dede, delilciye hizmet duası yapar : Çerağ Düazı Çün çerağ-ı Fahr uyandırdık Hüda nın aşkına Seyyid el kevneyn Muhammed Mustafa nın aşkına Saki-i kevser Aliyyel Murtaza nın aşkına Hem Hatice, Fatıma Hayrün Nisa nın aşkına Şah Hasan hulki Rıza hem Şah Hüseyn-i Kerbela

28 Ol İmam-ı etkiye Zeynel Aba nın aşkına Hem Muhammet Bakır ol kim nesl-i pak-i Murtaza Cafer-üs Sadık İmam-ı Rehnüma nın aşkına Musa-ı Kazım İmam-ı serfiraz-ı ehl-i Hak Hem Ali Musa Riza yı sabira nın aşkına Şah Taki ve ba Naki hem Hasan ül Askeri Ol Muhammed Mehdi-i Sahip Liva nın aşkına Pirimiz üstadımız Bektaş Veli nin aşkına Haşredek yanan yakılan aşıkanın aşkına Düaz -imam okunduktan sonra selâvat getirilir: Ber cemali Muhammed, kemali İmam Hasan, Şah Hüseyin, Ali ra bülende selâvat. Çerağ düazı biter bitmez dede, zakirlere: Zikriniz hayra gele der. Gözcü, canlara: Edep erkan der. Canlar edep erkan olurlar. Zakirler üç düaz imam okur. Bacılar ayağa kalkar Elif darına dururlar. Delil Düazimamı Evvel baştan Hüda yaktı delili Muhammet Mustafa yaktı delili Safi nesli Cüneyd i Haydar oğlu Aliyel Murtaza yaktı delili Ali nin Düldülü nün Kanberiyem Zülfikar-ı gaza yaktı delili Hatice Fatıma Kübrayı Zehra İmamlar silsilesi yaktı delili Hasan ki aşk ile girdi meydana Hüseyni Kerbela yaktı delili

29 İmam Zeynal, İmam Bakır ı Cafer Kazım, Musa, Rıza yaktı delili Muhammet Nakı dan, Şah Ali Takı Hasanül Askeri Liva yaktı delili Muhammet Mehdi dir Sahip Zaman ı Eşiğinde geda yaktı delili Bilirim günahım hadden aşıptır Ali oğlusun eba yaktı delili On İki İmamlar nurdur Hatayi Hirim nuru Hüda yaktı delili. Delil Düazimamı Kudret kandilinde parlayıp duran Muhammed-Ali nin nurudur vallah Zuhur edip küffar askerin kıran Elinde Zülfikar Ali dir billah Elinde Zülfikar, altında Düldül Önünde Kanber i dilleri bülbül Hatice Fatıma cennete bir gül Ona sırrım dedi Hak, Habibullah Zuhur etti İmam Hasan, Hüseyin Onların nurundan ziyalandı din Kırk pare bölündü Zeynal Abidin Çekerim yasını hasbeten lillah Muhammet Bakır dan Caferi Sadık

30 Şah ım Kazım Musa Rıza dedik Tarikat abuyla cismimiz yuduk Hak dedi müminin kalbi Beytullah Takı, Nakı İmamların civanı Hasanül Askeri cismim sultanı Elinde hücceti Mehdi devranı Vakit tamam oldu gönderir Allah Ta ezel ezelden bunu böyle buyurdu Hariciler her dergahtan sürüldü Kün deyince yedi kat gök kuruldu Bir harf ile bina tuttu arşullah Virani yem niyazım var ustaza Elinde Zülfikar, hem ehli kaza Binbir dondan baş gösterdi Mürteza Biz bir bildik, mürşit tuttuk eyvallah. Düvazimam Muhammet Ali yi candan seversen Varınca bir tel ver Ali ye turnam Hasan, Hüseyin den imdat umarsan Varınca bir tel ver Ali ye turnam Ol İmam Zeynel in gonca gülleri Bakır kılavuzdur, sürer yolları Nuseyri dostunun zülfi telleri Varınca bir tel ver Ali ye turnam

31 Caferi Sadık tan Musa-yı Kazım İmamı Ruza ya bağlıdır özüm Sana armağandır Pir e niyazım Varınca bir tel ver Ali ye turnam Muhammet Takı dan Şah Ali Nakı Hasan Ali Askeri cismimin bağı Yerin, göğün, arşın, kürsün direği Varınca bir tel ver Ali ye Turnam Dedemoğlu Hak tan tuttuk dermanı Küfrü deryasında bulduk imanı Seversen Mehdi yi Sapih Zaman ı Varınca bir tel ver Ali ye turnam Üç düvaz imamdan sonra canlar secdeye varır. Dede şu duayı eder: Allah, Allah...Zahir batın erenlerinin hizmetleri üzerinizde hazır ve nazır ola, Allah korktuğunuz yere uğratmaya... Dil benden, nefes Hünkar Hacı Bektaş Veli den ola...hüüü... Duadan sonra meydana Farraş gelir, methiyesini okur: Allah Allah... Güruhu naciyem, Kırklar meydanında süpürgeciyem. Hüseyn-i Kerbela için gözlerim yaştır. Yüz bin kerre lanet olsun, Yezid in bağrı kara taştır. Pirimiz, üstadımız, Kırklar içinde Seyyidi Farraş tır... Ber cemali Muhammed, kemali İmam Hasan, İmam Hüseyin... Ali yi sevenler versin Muhammed e selâvat... Canların hepsi birden selâvat verirler: Allahümme salli ala seyyidine Muhammed ve ala Ali Muhammed Farraş üç kere, Allah, Muhammed, Ali diyerek süpürge veya süpürgeyi temsilen eli ile soldan sağa doğru meydanı süpürür ve duaya durur. Dede şu duayı eder:

32 Allah Allah...Hizmetin kabul ola, muradın hasıl ola...pirin Seyyidi Farraş ın himmeti ve kerameti üzerinde ol. Şefaatından mahrum eylemeye...gerçeğe hüüü... Duadan sonra Farraş, secdeye niyaz eder, yerine oturur. Gözcü: Dar çeken didar göre der. Dede şu methiyeyi okur: Dar çekenler didar göre, didar gören Hakk a ere... Hak, cümlenin muradın vere...erenler safasına vara, dedikten sonra edep erkan olan canlar rahat oturur. Dar çeken bacılar da yerlerine otururlar. Dede bu arada: Eşik yoklayan, beşik yoklayan... diye destur verir. Ve bir sohbet faslı açar. Sohbetten sonra dede cem birler. Cem birlemek için Nad-ı Ali duasını okur. Nad-ı Ali Duası : Bismi Şah...Nad-ı Ali yel masharül acayibi tecihudu avneleke finnevagul lillallah haceten külli hammim ve gammim seenceliğ ve binuru azametike... Ya Allah... Ya Allah...Ya Allah! Ve bi nuru Nübüvvetike Ya Muhammet...Ya Muhammet..Ya Muhammet! ve bi sırrı velayetike Ya Ali...Ya Ali...Ya Ali!...Muhaveli aleyha edrikni, edrikni, edrikni... Agisney ya gıyasel müstakim... La kazayi illa gaza Murtaza yı bil iktidar...la feta illa Ali, la seyfe illa Zülfikar. Her gadayı, her belayı def eyler Perverdigar...Yezid in boynundan gitmesin tığ ile teber...mümin olan zikreylesin bu duayı... Leyni nahar Caferi Sadık kalbinde; bu duadır muteber... Cümle melek bu duayı zikreder. Sahar sahar, nasrun minallah vel fethen garip ve beşeril mümineyn... Ya Muhammet, Ya Muhammet, Ya Muhammet...Ya Ali! Dede daha sonra: -Cem saflığına, ihtikat tamlığına, eksiğimize, noksanımıza diyelim bir Allah, Allah... Tüm canlar Allah...Allah diye Hakk ı çağırır. Dede şu duayı eder: Salli ala dan kale yaptım...bin bir yerden hisar çektim... İmam Hasan ile İmam Hüseyin i kilit ettim... Muhammet Mustafa nın mührünü bastım... Mühr ü Süleyman, kubbe-i devran...düazda Oniiki İmam... Gele yetişe Sahip Zaman... İmam Cafer nüfusu, hürmeti üzerimizde hazır be nazır ola...dem Ali; kerem, evliya Hünkar Hacı Bektaşı Veli den ola...

33 Gerçeğin demine hüüü...ya Ali... Selâvat-name Dede cem birleme için selâvatname yi okur. Cem birliğine itikat tamlığına diyelim bir Allah, Allah der.cemde tüm canlarda Allah, Allah diye Hakkı çağırır. Dede selâvatnameyi yüksek sesle okur: Allahümme Salli Ala Seyyidina Nuru Muhammet Mustafa Allahümme Salli Ala Seyyidina Nuru Aliye l Murtaza Allahümme Salli Ala Seyyidina Nuru Haticeyi Kübriya Allahümme Salli Ala Seyyidina Nuru İmam Hasan Hulku Riza Allahümme Salli Ala Seyyidina Nuru İmam Hüseyni Kerbela Allahümme Salli Ala Seyyidina Nuru İmam Zeynel- Aba Allahümme Salli Ala Seyyidina Nuru İmam Bakır Baka Allahümme Salli Ala Seyyidina Nuru İmam Ca fer Rehnüma Allahümme Salli Ala Seyyidina Nuru İmam Kazım Musa Allahümme Salli Ala Seyyidina Nuru İmam Ali Sultan Riza Allahümme Salli Ala Seyyidina Nuru İmam Muhammet Taki Allahümme Salli Ala Seyyidina Nuru İmam Ali Naki Allahümme Salli Ala Seyyidina Nuru İmamHasan Askeri Allahümme Salli Ala Seyyidina Nuru İmam Muhammet Mehdi Selâvatname den sonra çerağ düvazimam devam eder. Cem birleme için dede dua eder veya düvaz imamı dua yerine okur: Mürüvvet kanısın iki cihanda Adalet tahtının sultanı Hünkar Sure yi Kaf Kur an sebbal mesanda

34 Şerh olur cemalin beyanı Hünkar Emrine mutidir arz u semavat Külle şeye hükmün yürür temamet Her kaçan geldikçe yevmil kıyamet Sen oldun şefaat madeni Hünkar Cemalin mahitap Elhamdülillah Rabbülalemin sin hatmi feyzullah Errahmanirrahim adil padişah Maliki yevmiddin mihmanı Hünkar İyyakenabüdü dilde ibadet İsmini zikreden bulur saadet İyyakenastain e kıl merahamet Kalbimin ikrarı imanım Hünkar İhtinassıratel müstakim zatın Sıratellezine haktır sıfatın Enamte aleyhim boldur nimetin Döndüresin çarkı devranı Hünkar Gayrilmağdubi aleyhim vedet Veladdalin demek bizlere adet Elesti bezminde verdiğim senet Kalbimin ikrarı imanım Hünkar Muhammet Mustafa, Ali nin nesli Şebberi şübberin Zeynel Bakır dır aslı Caferi Sadık tır gönlümde yaslı

35 Çalar müminlere erkanı Hünkar Musayı Kazım dır, İmam Rıza dan Taki, Naki, Hasan Askeri Liğa dan İnayet Mehdi-yi Sahip Liva dan Gözler mağarada zamanı Hünkar Noksani yem Al-i Aba dır dostumuz Yedullah tır demanımız destimiz Doksan bin er ile bile postumuz Kılıptır babına cevlani Hünkar Cem birlemeden sonra tarikat yani el suyu hizmeti başlar. Tarikat abdesti alınması için bir sofu, bir bacı hizmete başlar. Sofu/İznikci bir ibrik su, bir de el leğeni alır. Bacı da bir el havlusu alır. Önce kendileri abdest alır. Dar meydanına gelir, dara dururlar. Dede dua eder: Allah, Allah, Allah... Hizmetleriniz kabul ola, dileğinizi Hak, Muhammet, Ali vere, elleriniz dert görmeye, gönlünüz incinmeye, yoluna hizmet ettiğiniz Pir in himmeti üzerinize ola...dil bizden, nefes Hünkar dan ola... Gerçeğe hüüü... Duadan sonra sofu, bir elinde ibrik, diğer elinde leğen canlara su döker. Canlar iki elinin şahadet parmaklarını yan yana getirerek dökülen suyun altına tutarlar. Arkadan gelen bacı sofu canlara havlu uzatır. Sofular el silerler. Bacı her el silmeden sonra havluya niyaz eder. Bu vaziyette halkada bulunan canlara tarikat abdesti aldırırlar. Bitince önce sofu, sonra bacı abdest alırlar. Hizmetleri bitmiş olur. Hizmet eden sofu ve bacı tekrar dara dururlar. Dede şu duayı eder: Allah, Allah, Allah... Hizmetiniz kabul ola...muradınız Hasıl ola...elinize, belinize, dilinize sahip olasınız. Abdestiniz devamlı ola...yardımcınız Selmanı Pak ve Ali ola... Seccade serilince Selman suyu verilebilir. Rızalık Darı

36 Üç er, bir bacı dar meydanına gelerek seccadeye diz çöker, niyaz eder, dara dururlar. Üç erkek candan biri Mansur darı için, biri Nesimi darı için, biri Fazlı darı için erkek canları temsil eder. Bir bacı da Hazreti Fatıma darı için bacıları temsilen rızalık darına dururlar. Rızalık Cem evine gelmeden canlar dede önünde görülmüş, oturulmuş, dargınlar küskünler barışmıştır. Buraya hiçbir can küskün ve dargın gelmez. Onun için daha önce canlar birbirinden rızalık almış ve barışmış olarak gelirler. Yine de her ceme gelindiğinde tüm canları temsilen üç can, bir bacı dara dururlar. Bu arada tekrar rızalık alınır. Dede, darda bulunan canlara: da: -Ey canlar, dillisiniz, başlısınız, gözlüsünüz. Ne gördünüz, niye geldiniz? der, sual sorar. Canlar -Hak gördük, hak divanına geldik... Tüm canları temsilen rızalık almaya geldik, derler. Bacı da, tüm bacıları temsilen: -Ben de rızalık almaya geldim, der. Dede cemaata döner: -Ey cemaat, bu canlar cümlenizin meydanında, Hak huzurunda ve Muhammet-Ali darında, elimiz erde, yüzümüz yerde, özümüz Muhammet-Ali meydanında görüldükten sonraki geçen zaman içinde birbirinden ağrıyan incinen, darılan küsen varsa, bu canlar sizleri temsilen özlerini dara çektiler; burası Hak istek darıdır. Hak ve isteği olan canlar özlerini dara çeksinler. Dede, özünü dara çeken yok ise, dardaki canlar için cemaata: -Bu canlardan razı mısınız?... der ve bunu üç defa tekrarlar. Canlar da: -Razıyız!... diye hep bir ağızdan söylerler. Dede, bunun üzerine: -Allah da sizden razı olsun, der. Sonra: -Aşığa mana, mümine nişan, der; herkes niyaz eder. Dede şu duayı eder: -Allah, Allah, Allah...

6. SINIF. Oturan, duran, kovsuz, gıybetsiz Hakk Muhammed Ali deyip evine vara, tüm canların Yüce Allah dildeki dileğini, gönüldeki muradını vere!

6. SINIF. Oturan, duran, kovsuz, gıybetsiz Hakk Muhammed Ali deyip evine vara, tüm canların Yüce Allah dildeki dileğini, gönüldeki muradını vere! 6. SINIF Cem İbadeti Cem, Alevilikte temel ibadet biçimlerinden biridir. Cem ibadeti cemevinde topluca yapılır. Cem, Alevi inancına göre, Kur an-ı Kerim deki Salât buyruğunun uygulanma biçimidir. Cem ibadeti

Detaylı

İNANÇ ÖNDERLİĞİ - PİRLİK. Ezeli ezelden öteden beri. Sevdikçe sevesim geldi Pirimi. Çekerim cevrini andan ötürü. Sevdikçe sevesim geldi Pirimi

İNANÇ ÖNDERLİĞİ - PİRLİK. Ezeli ezelden öteden beri. Sevdikçe sevesim geldi Pirimi. Çekerim cevrini andan ötürü. Sevdikçe sevesim geldi Pirimi Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 İNANÇ ÖNDERLİĞİ - PİRLİK Ezeli ezelden öteden beri Sevdikçe sevesim geldi Pirimi Çekerim

Detaylı

Ramazan Manileri // Ramazan Manileri. Editors tarafından yazıldı. Cuma, 25 Eylül 2009 17:55

Ramazan Manileri // Ramazan Manileri. Editors tarafından yazıldı. Cuma, 25 Eylül 2009 17:55 Ramazan Manileri // Ahmet ağa uyursun uyursun Uykularda ne bulursun Kalk al abdest, kıl namaz Sabahleyin cenneti bulursun Akşamdan pilavı pişirdim Gene karnımı şişirdim Çok mani diyecektim ama Defteri

Detaylı

03-05 Ekim / October Yrd. Doç. Dr. Mehmet YAZICI

03-05 Ekim / October Yrd. Doç. Dr. Mehmet YAZICI 03-05 Ekim / October 2013 Yrd. Doç. Dr. Mehmet YAZICI 2014 77 Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz Gözüyle gizli yok ya sen ne dersin Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz Alevilik nedir? sorusuna verilen cevaplar.

Detaylı

MUHAMMED ALİ CEMAATİNDE ABDAL MUSA CEM ERKANI. Ali Rıza ŞAHİN ÖZET

MUHAMMED ALİ CEMAATİNDE ABDAL MUSA CEM ERKANI. Ali Rıza ŞAHİN ÖZET MUHAMMED ALİ CEMAATİNDE ABDAL MUSA CEM ERKANI Ali Rıza ŞAHİN ÖZET Bu makale de, cem erkânında bulunan bölümlerden genel olarak değindikten sonra cem erkânındaki bu kısımlardan geniş bir şekilde bahsedilmektedir.

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

ANADOLU ALEVİLİĞİNDE GÖRGÜ CEMİ: ADIYAMAN ÖRNEĞİ

ANADOLU ALEVİLİĞİNDE GÖRGÜ CEMİ: ADIYAMAN ÖRNEĞİ ANADOLU ALEVİLİĞİNDE GÖRGÜ CEMİ: ADIYAMAN ÖRNEĞİ FEVZİ RENÇBER Görgü Cemi In Anatolian Alevism: Adıyaman Example Abstract: Cem rituals are the core of worshipping in Alawi Bektashi culture. Görgü or İkrar

Detaylı

Bu ay içinde orucu ve namazı o kişiye kolaylaştırılır. Bu ay içinde orucu ve namazı ALLAH tarafından kabul edilir.

Bu ay içinde orucu ve namazı o kişiye kolaylaştırılır. Bu ay içinde orucu ve namazı ALLAH tarafından kabul edilir. 1- Ramazan ayının birinci gecesi kılınacak namaz: Bu gecede bir kimse 2 rekat namaz kılsa, her rekatta da KADİR SÜRESİNİ okursa; ALLAHÜ Teâlâ ( cc ) o kişiye 3 türlü kolaylık verir. Bu ay içinde orucu

Detaylı

Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı. Araştırma Merkezi. Araştırma Dergisi. Research Quarterly. Sum~~~ 2003/26

Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı. Araştırma Merkezi. Araştırma Dergisi. Research Quarterly. Sum~~~ 2003/26 Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Vell Araştırma Merkezi o Araştırma Dergisi Research Quarterly Sum~~~ 2003/26 DELİORMAN ALEVİLE RİNDE MÜ SAHİPLİK "Ahirete Kadar Dostluk, Arkadaşlık" Ali Lütfi

Detaylı

GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya

GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ (9) Şiir: İsmail Bendiderya Edit: Kadri Çelik - Şaduman Eroğlu Son Okur: Murtaza Turabi Hazırlayan: D.E.K. Kültürel Yardımcılık, Tercüme Bürosu

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel minna inneke entessemiul alim.

Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel minna inneke entessemiul alim. DUA Eudhu Billahi Minessaytanirracim. Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdulillahi Rabil-alemin Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel

Detaylı

GADİR ESİNTİLERİ -10- Şiir: İsmail Bendiderya

GADİR ESİNTİLERİ -10- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ -10- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ (10) Şiir: İsmail Bendiderya Edit: Kadri Çelik - Şaduman Eroğlu Son Okur: Murtaza Turabi Hazırlayan: D.E.K. Kültürel Yardımcılık, Tercüme

Detaylı

Nakarat Alnımızın aklığı kafire kabus olur. Mazlumun canı yansa ahı bize dokunur. 2. Nakarat

Nakarat Alnımızın aklığı kafire kabus olur. Mazlumun canı yansa ahı bize dokunur. 2. Nakarat 2 Bir avuçtuk biz göklere sığmayan. Bir avuçtuk biz Cennete susayan. 2 2 Düşmez dilimizden sökülmez kalbimizden Nakarat En kutlu sözdür bu La ilahe illallah. 5 2 Yar oldum gönlüme sevgi ektin içime. Tevhit

Detaylı

Dua ve Sûre Kitapçığı

Dua ve Sûre Kitapçığı Dua ve Sûre Kitapçığı Hazırlayan: Melike MÜFTÜOĞLU instagram.com/oyunveetlinliklerledinogretimi SÜBHANEKE DUASI Allah ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin

Detaylı

İMAM RIZA OCAĞI NIN YOL ERKAN SÜREĞİNE GÖRE MUSAHİPLİK, GÖRGÜ CEMİ VE CEM RİTÜELLERİ

İMAM RIZA OCAĞI NIN YOL ERKAN SÜREĞİNE GÖRE MUSAHİPLİK, GÖRGÜ CEMİ VE CEM RİTÜELLERİ İMAM RIZA OCAĞI NIN YOL ERKAN SÜREĞİNE GÖRE MUSAHİPLİK, GÖRGÜ CEMİ VE CEM RİTÜELLERİ Rıza AKBAŞ * Özet Bu çalışmada Alevilik ve Bektaşilikte yer alan bazı terimlere ve bunların açıklamalarına yer verilmiştir.

Detaylı

Balım Sultan. Kendisinden önceki ve sonraki Postnişin'ler sırası ile ; YUSUF BALA BABA EFENDİ MAHMUT BABA EFENDİ İSKENDER BABA EFENDİ

Balım Sultan. Kendisinden önceki ve sonraki Postnişin'ler sırası ile ; YUSUF BALA BABA EFENDİ MAHMUT BABA EFENDİ İSKENDER BABA EFENDİ Balım Sultan Bektaşiliği kurumlaştıran önder olarak bilinen Balım Sultan; Hacı Bektaş Veli'nin ilk öncülülerinden Dimetoka tekkesinin posnişini Seyit Ali Sultan'in torunlarindan olup, doğumu 1462 dir.

Detaylı

Yusuf Bulut. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Yusuf Bulut. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 2.12.2004 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

ANADOLU ALEVİLİĞİNDE CENAZE VE KIRK LOKMASI

ANADOLU ALEVİLİĞİNDE CENAZE VE KIRK LOKMASI Aleviliğin özgün içeriği, Sünnilikten öylesine etkilenmişki, bin yıldır Alevi edep ve erkanlarına göre yapılan törenler, tamamen arapça okunan dualarla, çekilen tekbirlerle bu yüce inancın o güzelim özünü

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

Ehl-i Beyt Yolu Cem Programı 2. Cilt 2. CİLT. Ehl-i Beyt Yolu. Cem Programı. El Kitabı. Rıza ŞAHİN (DEDE)

Ehl-i Beyt Yolu Cem Programı 2. Cilt 2. CİLT. Ehl-i Beyt Yolu. Cem Programı. El Kitabı. Rıza ŞAHİN (DEDE) 2. CİLT Ehl-i Beyt Yolu Cem Programı El Kitabı Rıza ŞAHİN (DEDE) Her hakkı yazarına aittir. 2. Basım KİTAP İSTEME ADRESİ Ehl-i Beyt Yolu Cem Programı El Kitabı Rıza ŞAHİN (DEDE) İÇİNDEKİLER MUHAMMED ALİ

Detaylı

Peki, bu bayramın bizlere nasıl hediye edildiğini biliyor musunuz? Dilerseniz bu kıssayı hep birlikte hatırlayalım.

Peki, bu bayramın bizlere nasıl hediye edildiğini biliyor musunuz? Dilerseniz bu kıssayı hep birlikte hatırlayalım. Bayramınız Mübarek Olsun Görülür sevgi seli, kokar bahçenin gülü, Bayram günü gelince öpülür büyüklerin eli. Sevgili arkadaşlar kurban bayramı yaklaştı hepimizi tatlı bir heyecan sardı. Şimdiden bayramlıklarımız

Detaylı

1. HAYATI ESERLERİ Divan Vâridât Ankâ-yı Meşrık Devriyye-i Ferşiyye...17

1. HAYATI ESERLERİ Divan Vâridât Ankâ-yı Meşrık Devriyye-i Ferşiyye...17 İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...9 ÖNSÖZ...11 GİRİŞ...13 BİRİNCİ BÖLÜM BANDIRMALIZÂDE HÂŞİM BABA HAYATI VE ESERLERİ 1. HAYATI...15 2. ESERLERİ...17 2.1. Divan...17 2.2. Vâridât...17 2.3. Ankâ-yı Meşrık...17 2.4.

Detaylı

İletişim çağı adını verdiğimiz bir çağda televizyon ve radyonun yoğun olarak ürettiği popü-

İletişim çağı adını verdiğimiz bir çağda televizyon ve radyonun yoğun olarak ürettiği popü- YAŞAYAN ŞAİRLERİMİZ SADIK DOĞAN Dede Aramızda yaşayan, güncel deyimiyle medyanın objektifine girmeyen, girmek içinde özel çaba harcamayan ozanlarını araştırmak, bulmak ve tanıtmak bizim için çok önemli

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ KURBAN: AYET ve HADİSLER Biz, her ümmet için Allah ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerlerine onun adını anarak kurban kesmeyi meşru kıldık. İlahınız,

Detaylı

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016 EN GÜZEL İSİMLER O NUNDUR Aziz Müminler! Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah tır. Güzel isimler O nundur.

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

Gürgür Dede ile söyleşi. Adını sanını çok duyduğumuz, daha önceden de görüştüğümüz, kasetlerini dinleyip, izlediği. Merhaba efendim.

Gürgür Dede ile söyleşi. Adını sanını çok duyduğumuz, daha önceden de görüştüğümüz, kasetlerini dinleyip, izlediği. Merhaba efendim. Gürgür Dede ile söyleşi Merhaba efendim. Adını sanını çok duyduğumuz, daha önceden de görüştüğümüz, kasetlerini dinleyip, izlediği Kısaca bize kendinizi tanıtır mısınız? Doğum tarihiniz nedir? 1327 Hangi

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

AMASYA- GÜMÜŞHACIKÖY- SARAYÖZÜ KÖYÜ- ALİ PİR CİVAN OCAKLILARININ CEM SEMAHLARI*

AMASYA- GÜMÜŞHACIKÖY- SARAYÖZÜ KÖYÜ- ALİ PİR CİVAN OCAKLILARININ CEM SEMAHLARI* AMASYA- GÜMÜŞHACIKÖY- SARAYÖZÜ KÖYÜ- ALİ PİR CİVAN OCAKLILARININ CEM SEMAHLARI* AMASYA-GÜMÜŞHACIKÖY-SARAYÖZÜ KÖYÜ-ALİ PİR CİVAN OCAKLILARININ CEM SEMAHLARI Meltem CESUR1- Âşık Velî ÇAL2 Erenler katında

Detaylı

Ömer Turhan. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Ömer Turhan. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 03.09.2018 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz.

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz. Söylenen her söz, içinden çıktığı kalbin kılığını üzerinde taşır. Ataullah İskenderî Söz ilaç gibidir. Gereği kadar sarf edilirse fayda veriri; gerektiğinden fazlası ise zarara neden olur. Amr bin As Sadece

Detaylı

Sizce dedelik nedir? Okurlarımıza bu konuda bilgi verir misiniz?

Sizce dedelik nedir? Okurlarımıza bu konuda bilgi verir misiniz? ALEVÎLİK KÜLTÜRÜ ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ Züleyha ERTAN* Öğretmen Alevîlik ve Bektaşîlik konularında aydınlatıcı bilgiler almak üzere Alevî dedelerinden Haydar Aşılıoğlu na Alevîlik kültürüne yönelik olarak

Detaylı

GÜLBENGLER SEYĐT HARUN NURDEDE OCAĞI HAZIRLAYAN: BAKĐ GÜNGÖR (DEDE) 1 KIZILPĐR KIRKLAR CEMEVĐ DEDESĐ BAKĐ GÜNGÖR

GÜLBENGLER SEYĐT HARUN NURDEDE OCAĞI HAZIRLAYAN: BAKĐ GÜNGÖR (DEDE) 1 KIZILPĐR KIRKLAR CEMEVĐ DEDESĐ BAKĐ GÜNGÖR GÜLBENGLER HAZIRLAYAN: (DEDE) SEYĐT HARUN NURDEDE OCAĞI 1 BİSM SMİŞAH ALLAH ALLAH Akşamlar hayır r ola Hayırlar fet ola Şerler def ola Münaf nafıklar bertaraf ola Geldikçe e hayırl rlısı gele Hayırl rlı

Detaylı

KUR'ANDAN DUALAR. "Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru." ( Bakara- 201 )

KUR'ANDAN DUALAR. Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru. ( Bakara- 201 ) KUR'ANDAN DUALAR "Ey Rabbimiz Bizi sana teslim olanlardan kıl, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar, bize ibadet yerlerimizi göster, tövbemizi kabul et zira tövbeleri kabul eden, çok merhametli

Detaylı

CEMLERDE DEYİŞLERİN YERİ CEMLERDE DEYİŞLERİN YERİ İlhan Cem Erseven Araştırmacı-yazar

CEMLERDE DEYİŞLERİN YERİ CEMLERDE DEYİŞLERİN YERİ İlhan Cem Erseven Araştırmacı-yazar CEMLERDE DEYİŞLERİN YERİ CEMLERDE DEYİŞLERİN YERİ İlhan Cem Erseven Araştırmacı-yazar Alevi-Bektaşi kültürünün en önemli ve başta gelen öğelerinden biri hiç kuşkusuz Cem olayıdır. Cem, sözlük anlamıyla

Detaylı

M VE NAZARDAN KORUNMA VE KURTULMA YOLLARI. lar aha beteri. dir veya 7 2. Y. 4. a bakarak " " dersek h 6. olarak sadaka verme.

M VE NAZARDAN KORUNMA VE KURTULMA YOLLARI. lar aha beteri. dir veya 7 2. Y. 4. a bakarak   dersek h 6. olarak sadaka verme. M VE NAZARDAN KORUNMA VE KURTULMA YOLLARI lar aha beteri dir... 1. -3-5 veya 7 2. Y 3. : me sem. 1 (B bir olmaz) 4. a bakarak " " 5. sek, dersek h 6. olarak sadaka verme. 2 3 k, iyilik yapmak, anaya -

Detaylı

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Camiye Girerken Allah ın adıyla, Allah ın Resulüne salat ve selam olsun. Allah ım, hatalarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç. Camiden Çıkarken Allah ın adıyla, Allah

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

yerine getirmede ne iyi yardımcısın..! dedi..

yerine getirmede ne iyi yardımcısın..! dedi.. Hz. İbrahim oğlunu kurban mahalline getirdi, yere yatırarak bıçağı boğazına birkaç kere çaldı ama bıçak kesmiyordu... Hz. İsmail: - Ey babacığım dedi..belki babalık şefkatin ağır basıyor da bıçağı kuvvetli

Detaylı

12. SINIF. 1. ÜNİTE 4. Ahiret e Uğurlama/Hakk a yürüme

12. SINIF. 1. ÜNİTE 4. Ahiret e Uğurlama/Hakk a yürüme 12. SINIF 1. ÜNİTE 4. Ahiret e Uğurlama/Hakk a yürüme Alevi İslam inancında Hakk a göçmüş bir kişi için ölüm kelimesi kullanılmaz. Bunun yerine Hakk a yürüdü kelimesi kullanılır. Bu durumu Mevlana nın

Detaylı

BAYRAM CEMİ DOSYASI HAZIRLAYAN: BAKİ GÜNGÖR SEYİT HARUN NURDEDE OCAĞI 1 KIZILPİR KIRKLAR CEMEVİ DEDESİ BAKİ GÜNGÖR

BAYRAM CEMİ DOSYASI HAZIRLAYAN: BAKİ GÜNGÖR SEYİT HARUN NURDEDE OCAĞI 1 KIZILPİR KIRKLAR CEMEVİ DEDESİ BAKİ GÜNGÖR BAYRAM CEMİ DOSYASI HAZIRLAYAN: SEYİT HARUN NURDEDE OCAĞI 1 DAR GÜLBENGİ BİSMİ ŞAH ALLAH ALLAH GELDİĞİNİZ MUHAMMED ALİ YOLU, DURDUĞUNUZ MANSUR DARI, GÖRDÜĞÜNÜZ HAKK DİDARI, ALİ YYEL MURTEZA DAN HİMMET,

Detaylı

NOT : İMAM-I RABBANİ Hz. bundan önceki mektuplar gibi. bunu da büyük şeyhi Bakibillah'a yazmıştır.

NOT : İMAM-I RABBANİ Hz. bundan önceki mektuplar gibi. bunu da büyük şeyhi Bakibillah'a yazmıştır. 4.MEKTUP MEVZUU : a) Mübarek ramazan ayının faziletleri. b) Hakikat-ı Muhammediye'nin (kabiliyet-i ulâ) beyanı.. Ona ve âline salât, selâm ve saygılar.. c) Kutbiyet makamı, ferdiyet mertebesi.. NOT : İMAM-I

Detaylı

Veda Hutbesi. "Ey insanlar! " Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım.

Veda Hutbesi. Ey insanlar!  Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım. Veda Hutbesi Peygamberimiz Vedâ Hutbesinde buyurdular ki: Hamd, Allahü Teâlâya mahsûstur. O'na hamd eder, O'ndan yarlığanmak diler ve O'na tövbe ederiz. Nefislerimizin şerlerinden ve amellerimizin günahlarından

Detaylı

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti

Recep in İlk Üç Orucunun Fazileti Mektub-u Attar Muhammed İlyas Kadiri Razavi tarafından tüm İslami Erkek Kardeşlerine ve İslami Kız Kardeşlerine, Medaris El Medine ve Camiat El Medine nin erkek öğretmenler, erkek öğrenciler, kadın öğretmenler

Detaylı

IÇINDEKILER 1. BÖLÜM

IÇINDEKILER 1. BÖLÜM IÇINDEKILER 21. YÜZYILDAYAŞANAN ALEVİLİK 13 ÖNSÖZ 16 GİRİŞ 18 SUNUŞ 24 1. BÖLÜM 1. ARAP YARIM ADASINA İSLAMIYET'IN GELIŞI. 35 1.1 Cahiliye Devri 37 12 İslam'ın Doğuşu 41 1.2.1 İlk Vahyin Gelişi 42 12.1.1

Detaylı

Seyyid Abdülkadir Geylâni hazretleri küçük yaşta iken, annesinden Bağdat a giderek ilim öğrenmesi için izin ister.

Seyyid Abdülkadir Geylâni hazretleri küçük yaşta iken, annesinden Bağdat a giderek ilim öğrenmesi için izin ister. Yalan Söylemeyen Çocuk Seyyid Abdülkadir Geylâni hazretleri küçük yaşta iken, annesinden Bağdat a giderek ilim öğrenmesi için izin ister. Annesi: Ey benim gözümün nûru ve gönlümün tâcı evladım, Abdülkâdir

Detaylı

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir.

Ramazan: Hicri takvimin dokuzuncu ayıdır. Ramazan-ı Şerif veya Oruç Ayı da denilir. Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan Recep ve Şaban ayını mübarek kılıp bizi ramazan ayına ulaştıran rabbimize hamd olsun. Bu yazımızda sizinle ramazan ayıyla ilgili terimlerin anlamını inceleyelim. Ramazan: Hicri

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

RESİMLERLE ABDESTİN ALINIŞI

RESİMLERLE ABDESTİN ALINIŞI RESİMLERLE ABDESTİN ALINIŞI 1) Önce kollar dirseklerin yukarısına kadar sıvanır, sonra "Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" diye niyet edilir. Ve "Eûzü billahi mineşşeytanirracîm, Bismillahirrahmanirrahîm"

Detaylı

Aleviliğin İnanç Kaynakları Aleviliğin inanç ve ibadet esaslarını görmeden önce, bu esasların günümüze hangi şekillerde ulaştığına değinmek

Aleviliğin İnanç Kaynakları Aleviliğin inanç ve ibadet esaslarını görmeden önce, bu esasların günümüze hangi şekillerde ulaştığına değinmek Aleviliğin İnanç Kaynakları Aleviliğin inanç ve ibadet esaslarını görmeden önce, bu esasların günümüze hangi şekillerde ulaştığına değinmek gerekir.alevilik günümüze sözlü ve yazılı olmak üzere iki kaynaktan

Detaylı

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım.

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım. TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 Rabbin kim? Rabbim Allah. 2 Dinin ne? Dinim İslam. 3 Kitabın ne? Kitabım Kur ân-ı Kerim. 4 Kimin kulusun? Allah ın kuluyum. 5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu

Detaylı

Kitap Değerlendirmeleri. Book Reviews

Kitap Değerlendirmeleri. Book Reviews Kitap Değerlendirmeleri Book Reviews HAK ÂŞIĞI VE HALK OZANI ÂŞIK YOKSUL DERVİŞ Cem ERDEM * İlmin Medinesi Ahmed-i Muhtar Onun kapıcısı Haydarı Kerrar Hakka girer burdan ervah-ı ebrar Erişir onlara fazl-ı

Detaylı

CEMEVİ: Alevilerin ibadet yapmak için toplandıkları kutsal yerdir. CEM: Bir araya gelme, toplanma, birlikte ibadet etme anlamına gelir.

CEMEVİ: Alevilerin ibadet yapmak için toplandıkları kutsal yerdir. CEM: Bir araya gelme, toplanma, birlikte ibadet etme anlamına gelir. ALEVİLİK NEDİR? Allah, Muhammed, Ali kutsallığını kalbinde taşıyan, Hz. Ali nin adaletinden ayrılmayan, Temelinde insan sevgisi bulunan, Her dine, her mezhebe, her insana saygı duyan ve hoşgörü ile bakan,

Detaylı

Remzi Kaptan. Cem ve Cemde Okunan Gülbanklar, Deyişler, Mersiyeler, Duazlar

Remzi Kaptan. Cem ve Cemde Okunan Gülbanklar, Deyişler, Mersiyeler, Duazlar Cem ve Cemde Okunan Gülbanklar, Deyişler, Mersiyeler, Duazlar 2 Cem ve Cemde Okunan Gülbanklar, Deyişler, Mersiyeler, Duazlar 3 , 1976 yılında dünyaya geldi., kişilik bilincine ulaştıktan sonra tercihini

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

Arapçadan dilimize geçmiş olan musahip sözcüğü, sözlük anlamıyla sohbetleşen, söyleşen, sohbet arkadaşı demektir.

Arapçadan dilimize geçmiş olan musahip sözcüğü, sözlük anlamıyla sohbetleşen, söyleşen, sohbet arkadaşı demektir. MÜSAHİBLİK KURUMU Yarin yanağın dan gayri herşey ortaktır Alevilik de çok önemli bir işlevi olan Müsahiblik, iki evli çiftlerin birbirlerini maddi ve manevi destek sunarak, ömür boyu süren bir yol kardeşliğidir

Detaylı

Bugün mihman gördüm gönlüm saz oldu. Mihman canlar bize safâ geldiniz. Kalktı gam kasavet bahar yaz oldu. Mihman canlar bize safâ geldiniz

Bugün mihman gördüm gönlüm saz oldu. Mihman canlar bize safâ geldiniz. Kalktı gam kasavet bahar yaz oldu. Mihman canlar bize safâ geldiniz CİNGEYLİ AŞIK BEKTAŞ GAZELOĞLU Yrd. Doç. Dr. Fatma Ahsen TURAN Bugün mihman gördüm gönlüm saz oldu Mihman canlar bize safâ geldiniz Kalktı gam kasavet bahar yaz oldu Mihman canlar bize safâ geldiniz Bizi,

Detaylı

NO ADI SOYADI AİDATLAR GÖZGÖZ 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 1 SEFER GÖZGÖZ 60,00 60,00 60,00 60,00 2 ERCAN GÖZGÖZ 60,00 60,00 60,00 60,00

NO ADI SOYADI AİDATLAR GÖZGÖZ 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 1 SEFER GÖZGÖZ 60,00 60,00 60,00 60,00 2 ERCAN GÖZGÖZ 60,00 60,00 60,00 60,00 NO ADI SOYADI GÖZGÖZ 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 1 SEFER GÖZGÖZ 60,00 60,00 60,00 60,00 2 ERCAN GÖZGÖZ 60,00 60,00 60,00 60,00 60,00 60,00 60,00 3 SELMAN GÖZGÖZ 60,00 60,00 60,00 60,00 60,00

Detaylı

KALEKIŞLA KÖYÜ TAKVİMİ 2019

KALEKIŞLA KÖYÜ TAKVİMİ 2019 KIRIKKALE SULAKYURT KALEKIŞLA KÖYÜ TAKVİMİ 2019 TARİHTEN ESKİ ANILARLA Hamdi Metin Alçavuş (Ali Metin, eşi Hürü Metin ve yakın akrabası 28.6.1950 Resim arkasında şu satırlar eklenmiştir: Bu resimleri daima

Detaylı

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır.

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. BÜYÜKLERİN HİKMETLİDEN SÖZLERİ Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. Buyruldu ki; Faziletli kimseler için (hiçbir yer) gurbet sayılmaz. Cahilin ise

Detaylı

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ حكم الصلاة مع الجماعة ] باللغة التركية [ Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid ألفه الشيخ: محمد صالح المنجد Terceme edenler Muhammed Şahin ترجمه: محمد

Detaylı

8. S. I. ÜNİTE TEST (40 SORU):

8. S. I. ÜNİTE TEST (40 SORU): 8. S. I. ÜNİTE TEST (40 SORU): 1. Aşağıdakilerden hangisi yanlış bir tevekkül anlayışıdır? a) İhtiyaçlarımızı karşılamak için çalışmak ve Allah tan başarı dilemek b) Çiftçinin tarlaya tohumu atması ve

Detaylı

11. Kullara rızık olması için birbirine girmiş, küme küme tomurcukları olan uzun boylu hurma

11. Kullara rızık olması için birbirine girmiş, küme küme tomurcukları olan uzun boylu hurma KURAN'I KERİM TÜRKÇE MEALİ (DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI) 50-KAF SURESİ Mekke'de inmiştir. 45 (kırkbeş) âyettir. "Kaf" harfi ile başladığı için bu adı almıştır. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla. 1.

Detaylı

BULGARİSTAN DELİORMAN ALEVİLERİNDE SECDENİN ANLAMI -

BULGARİSTAN DELİORMAN ALEVİLERİNDE SECDENİN ANLAMI - BULGARİSTAN DELİORMAN ALEVİLERİNDE SECDENİN ANLAMI - YEDİ KAT YER, YEDİ KAT GÖK Ali Lütfü Piroğlu ÖZET Bu yazıda Bulgaristan ın Deliorman bölgesindeki Aleviler arasında secde ve Yedi kat yer, yedi kat

Detaylı

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL:

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Kültürümüzden Dua Örnekleri Güzel İş ve Davranış: Salih Amel İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Kültürümüzde birçok dua örneği

Detaylı

10. SINIF 1. ÜNİTE İslam inancında Adl (Adalet) ilkesi. Bir diğer anlatımla; Örneğin;

10. SINIF 1. ÜNİTE İslam inancında Adl (Adalet) ilkesi. Bir diğer anlatımla; Örneğin; 10. SINIF 1. ÜNİTE 4.7. İslam inancında Adl (Adalet) ilkesi Adl, Adalet demektir. Adalet ilkesi, kader inancı konusundaki tartışmalarda gündeme gelen en önemli hususlardan biridir. Bu konuda özellikle

Detaylı

Ey Virânî bunu nice bilirdin Cümle evliyâdan kısmet alırdın Şüphesiz sen bunu Ali bilirdin İcazet istemez o sultân kendi1

Ey Virânî bunu nice bilirdin Cümle evliyâdan kısmet alırdın Şüphesiz sen bunu Ali bilirdin İcazet istemez o sultân kendi1 ÇORUM- DODURGA- MEHMET DEDE TEKKE KÖYÜNDE YERLEŞİK MEHMET DEDE OCAKLILARININ CEM SEMAHLARI* ÇORUM- DODURGA- MEHMET DEDE TEKKE KÖYÜNDE YERLEŞİK MEHMET DEDE OCAKLILARININ CEM SEMAHLARI* Ne de güzel yere

Detaylı

CEM DOSYASI HAZIRLAYAN: BAKİ GÜNGÖR (DEDE) SEYİT HARUN NURDEDE OCAĞI KIRKLAR CEMEVİ KIZILPİR SEYİT HARUN NURDEDE OCAĞI

CEM DOSYASI HAZIRLAYAN: BAKİ GÜNGÖR (DEDE) SEYİT HARUN NURDEDE OCAĞI KIRKLAR CEMEVİ KIZILPİR SEYİT HARUN NURDEDE OCAĞI CEM DOSYASI HAZIRLAYAN: (DEDE) KIRKLAR CEMEVİ 1 BİSMİ ŞAH ALLAH ALLAH GELDİĞİNİZ MUHAMMED ALİ YOLU, DURDUĞUNUZ MANSUR DARI, GÖRDÜĞÜNÜZ HAKK DİDARI, ALİ YYEL MURTEZA DAN HİMMET, MUHAMMED MUSTAFA DAN ŞEFAAT

Detaylı

Bir insan, nefs kılıcını ve hırsını çekip hareket edecek olursa, akıbet o kılıçla kendi maktül düşer. Hz. Ali

Bir insan, nefs kılıcını ve hırsını çekip hareket edecek olursa, akıbet o kılıçla kendi maktül düşer. Hz. Ali Marifet nefsi silmek değil, bilmektir. Hacı Bektaş-ı Veli Nefsin, azgın bir binek atından daha çok şiddetle gemlenmeye muhtaçtır. Hasan Basri Bir insan, nefs kılıcını ve hırsını çekip hareket edecek olursa,

Detaylı

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE KUR AN

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE KUR AN KUR AN KARANLIKLARDAN AYIDINLIĞA ÇIKARIR Peygamber de (şikayetle): Ya Rabbi! Benim kavmim bu Kur an ı (okumayı ve hükümlerine uymayı bırakıp hatta menedip onu) terkettiler. dedi. (Furkân /30) Elif, Lâm,

Detaylı

BEYANAT. Ahmed el Hasan (a.s)

BEYANAT. Ahmed el Hasan (a.s) Ahmed el Hasan (a.s) 1 Rahman ve Rahim olan Allahın Adıyla. Hamd Alemlerin Rabbi Allahadır. Allahın selamı Muhammed ve Al-i Muhammedin, İmamlar ve Mehdilerin üzerine olsun. Dünyanın Doğusundaki ve Batısındaki

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ 1 KİTAB VE SÜNNETE DAVET YAYINLARI 1435 HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ irtibat kitabvesunnet@gmail.com

Detaylı

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Hz. Ali (kv) bildiriyor: Resulullah (sav) bir gün beni huzuruna çağırdı: "Ya Ali! Senin bana yakınlığın, Harun Peygamberin Musa Aleyhisselama olan yakınlığı gibidir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ KLASİK ALEVİLİK NEDİR? Halk Mezhebi... 18

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ KLASİK ALEVİLİK NEDİR? Halk Mezhebi... 18 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... 13 KLASİK ALEVİLİK NEDİR?... 15 Halk Mezhebi... 18 ALEVİ SÖZCÜĞÜNÜN ETİMOLOJİSİ... 21 Alevi Kavramı... 22 Caferilik...26 Aleviliğin Dört Direği... 28 Alevi Fikrini Yaratan Okullar...30

Detaylı

söylediğine göre hayırlı olandır. Birçok insan vardır ki kendini aldatırlar ve biz muttakiyiz derler. Fakat muttaki ancak Yüce Allah ın cc

söylediğine göre hayırlı olandır. Birçok insan vardır ki kendini aldatırlar ve biz muttakiyiz derler. Fakat muttaki ancak Yüce Allah ın cc Hz. Mesih-i Mevud (as) şöyle buyurur: Yüce Allah tan korkmak her insanın görevidir. Allah ın korkusu kendisini birçok hayra varis kılacaktır. Aslolan şudur ki, hayırlı insan Yüce Allah ın söylediğine göre

Detaylı

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası www.scriptural-truth.com KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı Azarya ve şarkının üç Yahudi duası Azarya dua {1:1} ve yangının ortasında yürüdüler öven Tanrı ve Tanrı nimet. {1:2}

Detaylı

CİHADA DENKTİR Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki hac ve umredir Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihadı hac ve umredir.

CİHADA DENKTİR Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki hac ve umredir Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihadı hac ve umredir. UMRE DİNİ SUNUM UMRENİN FAZİLETİ CİHADA DENKTİR Hz. Aişe (r.a) Efendimiz e (s.a.v) sorar: Ey Allah ın Resulü, kadınlara da cihad var mıdır? Efendimiz (s.a.v): Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki

Detaylı

Yayımlandığı ye: Yol, S. 13, Ankara, Ekim/Kasım 2001, s. 66-68.

Yayımlandığı ye: Yol, S. 13, Ankara, Ekim/Kasım 2001, s. 66-68. ÂŞIK YARIM ALİ Dr. Doğan KAYA * Asıl adı Ali Bozkurt olup 1890 yılında Sivas ın Kangal ilçesinin Dişlik köyünde doğmuş; 1953 yılında da yine aynı köyde vefat etmiştir. Mezarı buradadır. Birisi kız, yedi

Detaylı

GÜZEL SÖZLER. (Derleyen; Veyis Susam) * Ne kadar çok olsa koyunun sürüsü, Ona yeter imiş kasabın birisi. * Alçak, ölmeden önce, birkaç kere ölür.

GÜZEL SÖZLER. (Derleyen; Veyis Susam) * Ne kadar çok olsa koyunun sürüsü, Ona yeter imiş kasabın birisi. * Alçak, ölmeden önce, birkaç kere ölür. GÜZEL SÖZLER (Derleyen; Veyis Susam) * Ne kadar çok olsa koyunun sürüsü, Ona yeter imiş kasabın birisi. * Alçak, ölmeden önce, birkaç kere ölür. Yiğit ise sadece bir kere.. 1 / 23 * Âlimin benzer misali,

Detaylı

Divriği Çiğdemli Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği (Köy Sülale Listesi)

Divriği Çiğdemli Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği (Köy Sülale Listesi) ADAR AİLESİ 1 Sadık ADAR 2 Hikmet ADAR ZEHRA ADAR AKAN AİLESİ 1 Hasan AKAN HATİCE AKAN GÜLDANE AKAN AKIŞ AİLESİ 1 Muharrem AKIŞ 2 Ahmet AKIŞ Ahmet AKIŞ Haydar AKIŞ Mustafa AKIŞ İbrahim AKIŞ Güllü AKIŞ

Detaylı

Mirza Tahir Ahmed Hazretleri Cuma Hutbesinde, duanın aşağıdaki bahsedilen durumda şartsız olarak kabul edileceğini söyledi;

Mirza Tahir Ahmed Hazretleri Cuma Hutbesinde, duanın aşağıdaki bahsedilen durumda şartsız olarak kabul edileceğini söyledi; Mirza Tahir Ahmed Hazretleri Cuma Hutbesinde, duanın aşağıdaki bahsedilen durumda şartsız olarak kabul edileceğini söyledi; 1) Güçlük içinde ve çok zor durumda olan insanın, 2) Savaş altındaki insanın

Detaylı

Bilge Şair Yunus Emre

Bilge Şair Yunus Emre Konu: Ruhsal İnsan Yazı: 04 Bilge Şair Yunus Emre Doç. Dr. Haluk Berkmen Yunus Emre nin doğum tarihi kesin olmasa da 1238 yılında doğduğuna dair bilgiler vardır. Mevlâna ile çağdaş olan Yunus Taptuk Emre

Detaylı

Kitap Değerlendirmeleri. Book Reviews

Kitap Değerlendirmeleri. Book Reviews Kitap Değerlendirmeleri Book Reviews BUYRUK BuYRuK Demet KARDAŞ * Başı açık yalın ayak gezenlerdeniz. Haki payi abdal olup pîrana gelmişlerdeniz. Özet Bu çalışmada, Molla İbrahim tarafından kaleme alınan;

Detaylı

Rahmet Ayı RAMAZAN Pazar, 07 Haziran 2015 19:17

Rahmet Ayı RAMAZAN Pazar, 07 Haziran 2015 19:17 Ramazan ayı İslam inancının kendisine yüklediği önem sebebiyle halk arasında On bir ayın sultanı ve Şehr-i Mübârek (Mübârek Ay) olarak kabul edilmiştir. Ramazan ayı Müslümanların değerlendirmek için adeta

Detaylı

BATI ANADOLU ÇEPNİLERİNİN OCAĞI: KÖSE SÜLEYMAN OCAĞI VE GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU

BATI ANADOLU ÇEPNİLERİNİN OCAĞI: KÖSE SÜLEYMAN OCAĞI VE GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU Özet BATI ANADOLU ÇEPNİLERİNİN OCAĞI: KÖSE SÜLEYMAN OCAĞI VE GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU Halil İbrahim ŞAHİN * Bu makale, Köse Süleyman Ocağı nda yapılan alan araştırmasının sonuçlarını içermektedir. Ocak mensuplarına

Detaylı

Cem Nedir? Cemler Hangi Dini ve Sosyal İşlevleri Yerine Getirir? Cemlerdeki On İki Hizmet Erbabının Görevleri Nelerdir?

Cem Nedir? Cemler Hangi Dini ve Sosyal İşlevleri Yerine Getirir? Cemlerdeki On İki Hizmet Erbabının Görevleri Nelerdir? Cem Nedir? Cemler Hangi Dini ve Sosyal İşlevleri Yerine Getirir? Cemlerdeki On İki Hizmet Erbabının Görevleri Nelerdir? Çorum Yöresi Alevilerindeki kamberlik/zâkirlik geleneği hakkında bilgi verirken,

Detaylı

1 --. E T. Araştırma nergisi ' Sayı 23. Yıl 8. Number. ,Year

1 --. E T. Araştırma nergisi ' Sayı 23. Yıl 8. Number. ,Year 1 --. E T Araştırma nergisi ' o Lf Yıl 8,Year Sayı 23 Number Autumn Güz2002 MUHAMMED ALİ CEMAATİNDE ABDAL MUSA CEM ERKANI Ali R ı za ŞAHİ N ÖZET Bu makale de, cem erkanında bulunan bölümlerden genel olarak

Detaylı

Ali Rıza Malkoç. - şiirler - Yayın Tarihi: 6.8.2005. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Ali Rıza Malkoç. - şiirler - Yayın Tarihi: 6.8.2005. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 6.8.2005 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir. Şiirlerin

Detaylı

SEYİT MAHMUDİ SOY SECERESİ

SEYİT MAHMUDİ SOY SECERESİ SUNUŞ Seyyit Mahmut Hayrani Anadolu ya gelen eren ve evliyalar içinde önemli bir yere sahiptir. Bu önemi iki açıdan ele alabiliriz. Bunlardan birincisi Seyyid Mahmut Hayrani bağlılarının çok önemli bir

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ Varlıklar Âlemi Evrende bulunan varlıklar yalnızca duyularımızla algılayabildiklerimizden ibaret değildir. Âlemde görünen ve görünmeyen sayısız varlık bulunmaktadır.

Detaylı

, ERZİNCAN, TÜRKİYE.

, ERZİNCAN, TÜRKİYE. [ 0001 ] Bunca çilenin sonu değil mi bir avuç toprak Ölümden yana korkum yok Tek korkum unutulmak İsmail GÜN 1953-03-09; Mart, Pazartesi - 2000-07-11; Temmuz, Salı 2014-02-09; Şubat, Pazar :: 10.10.32

Detaylı

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir?

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir? Kurban sözlükte yaklaşmak, yakınlaşmak gibi anlamlara gelmektedir. Kurban, Allah a yaklaşmak ve onun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla belirli bir zamanda uygun nitelikteki bir hayvanı kesmektir. Kesilen

Detaylı

Herkes bir arayış içinde

Herkes bir arayış içinde Euzubillahimineşşeytananirracim Bismillahirrahmanirrahim Herkes bir arayış içinde Ayberk Efendi Berlin 2oo8 La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil Azim. Meded ya Sultanul Evliya, meded ya Şeyh Nazım

Detaylı

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DEĞERLER EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Bir milletin ve topluluğun oluşumunda maddi

Detaylı

İbadetin Manası ve Çeşitleri

İbadetin Manası ve Çeşitleri İbadetin Manası ve Çeşitleri Muhammed ibni Abd'il Vehhab (rahimehullah) www.at-tawhid.org 1 İbadetin Aslı Allah a ibadetin aslı; Allah ın emirlerine uymak nehyettiklerinden kaçınmak suretiyle ona itaat

Detaylı

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir.

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir. Hiçbir müzisyen, bülbülün ötüşünden daha güzel bir şarkı söyleyemez. Bütün bu güzel şeyleri Allah yapar ve yaratır. Allah ın güzel isimlerinden biri de HAMÎD dir. HAMÎD, övülmeye, hamd edilmeye, şükür

Detaylı