Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA"

Transkript

1 Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA

2 Başlıklar Giriş Detay çizimler Montaj resimleri Montaj kesitleri Ölçülendirme

3 İmalat resimleri İmalat resmi çiziminde ilk basamak, her parçanın detay resimlerinin çizilmesidir. Parçanın önden ve geometrisini tam olarak tanımlayacak diğer görünüşleri (muhtemelen üst, sol yan, vb.) çizilir. Parçaların eşlenik dik izdüşümlerle kolay anlaşılamaması durumunda kesit ve izometrik görünüşler de ilave edilebilir. Parçanın doğru biçimde imalini sağlayacak ölçüleri verilir. Yazı alanı, parça listesindekiyle aynı adlı parçanın adını içermelidir. Detay resimlerinin tamamlanmasından sonra montaj resimleri çizilebilir. Montaj resimleri, detay resimlerinin montaja uygun şekilde birleştirilmesiyle elde edilir.

4 Detay (tek parça) resimler

5 Montaj resimleri

6 Montaj resimleri

7 Montaj resimleri

8 Montaj resimleri

9

10 İmalat resimleri Mühendislik tasarımlarının çoğu birden çok parça içermektedir. Genellikle birçok parçanın da birbirine uyması ve birlikte çalışması söz konusudur. Tasarım çizimlerinde parçaların kolayca imal ve monte edilebilmesi için eksiksiz biçimde ölçülendirilmiş çizimler gereklidir.

11 Tanımlama İmalat resmi bir ürünün yapılması sırasında kullanılan çizimlerin oluşturduğu bir settir. İmalat resmi Detay resimleri Montaj resmi

12 Tanımlama Detay resmi tek parçanın ölçülendirilmiş ve açıklamalı çoklu görünüşleridir. Montaj resmi bir makine veya yapının çeşitli parçalarının çalışma konumlarıda monte edilmiş görünüşüdür.

13 Amaç Detay resmi parçanın imali için gerekli bilgi ve işlemleri içerir. Montaj resmi ise şunları içerir: 1. Ürünün bütün haldeki biçimi 2. Bütünün boyutları 3. Her parçanın bağıl konumu 4. Değişik parçalar arasındaki fonksiyonel ilişki

14

15 Detay resmi The drawing of bir single parça is called bir detay drawing. It contains one veya more orthographic görünüşler of the object, dimensions ve possibly Kesital ve isometric görünüşler. In essence, bir detay drawing may contain all of the elements we have been studying bu semester.

16 Detay resmi bu is bir detay drawing of two parçalar. It contains sufficient information to build the parçalar. It does not tell us how to assemble the parçalar.

17 Detay resminde verilen bilgiler 1. Genel bilgi Yazı alanı 2. Parça bilgisi 2.1 Biçim tanımı 2.2 Boyut tanımı 2.3 özellikler Parçanın görünüşleri Notlar

18 Genel bilgiler Firmanın adı Çizimin başlığı (genellikle parça numarası) Çizim sayfa numarası Çizenin, kontrol edenin adı İlgili işlem tarihleri (çizim, kontrol, onay, vb) Değişiklik tablosu Birim Ölçek İzdüşüm metodu

19 Parça bilgileri Biçim Boyut Özellikler Eşlenik dik izdüşüm Resimsel görünüş Ölçüler ve toleranslar Parça numarası, ad, gerekli sayı Kullanılan malzeme Genel notlar ısıl işlem Yüzey kalitesi Genel toleranslar

20 Tavsiye edilen uygulama Bir parçayı bir sayfaya çiziniz. Aksi söz konusu olmadıkça; - parçalar arasında yeterli boşluk bırakınız. - Bütün parçaların çiziminde aynı ölçeği kıllanınız. Aksi durumlarda çizimin altına ölçeğini açıkça belirtiniz. Cıvatalar, somunlar, pimler, yataklar gibi standard parçaların detay resimlerinin çizilmesi gerekmez.

21 Bilginin yerleştirilmesi (bu ders) Ölçülendirilmiş eşlenik dik izdüşüm Parça no, parça adı, malzeme, gerekli numara Notlar Birimler, kavisler, boyutlar, vb. Yazı alanı

22 Örnek: Detay resminin yorumlanması 1. Dik izdüşümler 2. Ölçüler & Toleranslar 3. Yüzey kalitesi Genel not Değişiklik tablosu Gen. tolerans İzdüşüm Yazı alanı

23 Örnek: Detay resminin yorumlanması

24 Örnek: Detay resminin yorumlanması

25

26 Montaj resimleri Patlatılmış veya patlatılmamış montaj resimleri kullanılabilir, montaj tek resimle açıklanabiliyorsa, tek görünüş kullanılır. Görünüş tam veya kesit olabilir. Kesit montaj resimleri özellikle kapalı bölümlerdeki parçaların gösterilmesinde yararlıdır.. İmalat resim setleri, imal edilecek her parçanın detay resimleri ve parçaların nasıl monte edileceğini anlatan montaj resimlerinden oluşur.

27 Montaj resimleri Montaj resminin hazırlanması 1. Standard çizim sayfası açarak farklı bir isimle saklayınız (Save as). 2. Montaj resmine yerleştirmek istediğiniz detay resmini açınız. 3. Kalanların kolayca seçilebilmesi için görünüşte gerekli olmayan tüm katmanları kapatınız. Montaj resimlerinde izdüşüm ışınları ve ölçüler genellikle gerekli olmadığından bu katmanlar kapatılmalıdır. 4. Montaj resmine kopyalamak istediğiniz görünüşü seçiniz. 5. Seçtiğiniz görünüşü montaj resmine yapıştırınız. Place the Görünüşü uygun bir yere götürerekkopyalamayı tamamlayınız. 6. Bu işlemi montajdaki tüm parçalar için tekrarlayınız. Bitirdiğinizde montajdaki tüm parçalar taşınmış olmalıdır.

28 Montaj resminin hazırlanması Detay resimlerini montaj resmine kopyalayınız.

29 Montaj resminin hazırlanması Kopyaladığınız görünüşleri, eksenlerden vb. yararlanarak uygun konumlarına yerleştiriniz.

30 Montaj resmi çeşitleri 1. Patlatılmış montaj resimleri Parçalar montaj konumlarına uygun olarak fakat birbirinden ayrılmış olarak yerleştirilir. 2. Genel montaj resimleri Tüm parçalar montaj konumlarında çizilir. 3. Detay montaj resimleri Tüm parçalar montaj konumlarında ve tam ölçülendirilmiş olarak çizilir. Resimsel görünüşlerin çizilmesinin daha zor olması sebebiyle montaj resimleri genellikle eşlenik dik izdüşümle çizilir.

31 1. Patlatılmış montaj Resimsel görünüm Bitirilmiş ürün

32 1. Patlatılmış montaj Patlatılmış resimsel

33 1. Patlatılmış montaj Patlatılmış resimsel

34 1. Patlatılmış montaj Patlatılmış önceki resimselin birleştirilmiş görünümü

35 1. Patlatılmış montaj Patlatılmış resimsel

36 1. Patlatılmış montaj Eşlenik dik izdüşüm

37 2. Genel montaj Resimsel Eşlenik dik

38 2. Genel montaj Sadece makinenin çalışması ile ilgili boyutlar verilir. Sadece makinenin çalışması ile ilgili boyutlar tablo halinde verilir (Burada gösterilmiyor.).

39 2. Genel montaj

40 3. Detay montaj (imalat resmi montajı)

41 Montaj resmi

42 Genel montaj resminde gerekli bilgiler 1. Tüm parçalar çalışma konumlarında çizilir. 2. Parça listesi 1. Parça numarası 2. Tanımlayıcı ismi 3. Malzeme 4. Gereken miktar (her bir makine için) 3. Parça numaraları için kılavuz çizgileri 4. İşleme ve montaj işlemleri ve makinenin ilgili çalışması ile ilgili kritik ölçüler

43 Parça listesi Parça listesi makineyi yapmak için gerekli tüm parçaları listeler. Her parça parça listesinde numaralanır ve çizimde de aynı numara kullanılır.

44 Bilgi yerleştirme (bu ders için) - Birleştirilen parçalar - Referans numaraları Parça listesi Genel notlar Yazı alanı

45 Yazı alanlı örnek çizim sayfası

46 Öğrencinin dolduracağı örnek yazı alanı

47 Parça listesi Yazı alanının üzerine veya yanına yerleştiriniz. Tabloyu aşağıdan yukarıya doldurunuz. 3 SET cıvata 1 Stainless Çelik, M3 HEX SOCK CUP PT 2 mil 1 Stainless Çelik 1 destek 2 Cast Iron NO. parça NAME gerekli MATL. & NOTE

48 Örnek: Parça listesinin muhtemel yeri

49 Örnek: Parça listesinin muhtemel yeri

50 Örnek: Parça listesinin muhtemel yeri

51 Montaj resmi çizim basamakları 1. Montaj basamaklarını ve alet veya makinenin tüm biçimini anlamak için tüm parçaların geometri ve boyutlarını analiz ediniz. 2. Uygun bir görünüş seçiniz. 3. Birçok parçanın üzerine monte edildiği ana parçayı seçiniz. 4. Esas parçaların seçilen bakış doğrultusundaki bir görünüşünü çiziniz.

52 Montaj resmi çizim basamakları 5. Geriye kalan parçaların detay resimlerini çalışan konumlarında ekleyiniz. 6. İlgili parçaların konumlarını açıklamak için gerekiyorsa kesit tekniği uygulayınız. 7. Parça numarası, notlar ve ölçüler (varsa) ekleyiniz. 8. Parça listesi yapınız.

53 Genel uygulama İhtiyaca göre görünüşlerin sayısı bir, iki, üç veya daha fazla olabilir, fakat en az sayıda olmalıdır. İyi bir bakış doğrultusu bütün veya çoğu parçaları çalışma pozisyonlarında gösterir.

54 Örnek: Gerekli görünüşün seçimi Verilen Öğrenci A A parçası Öğrenci B B parçası Montaj resmi olarak hangisi daha uygun?

55 Genel uygulama Okuyucunun anlaması gereken önemli bir ayrıntıyı görstermiyorsa görünmez çizgiler genellikle ihmal edilir.

56 Örnek: Görünmez çizgiler çizilmemeli veya çizilmeli? A A parçası B C B parçası İyi Zayıf

57 Örnek: Görünmez çizgiler çizilmemeli veya çizilmeli? A A parçası B B parçası İyi Zayıf

58 Örnek: Görünmez çizgiler çizilmemeli veya çizilmeli? A A parçası B B parçası İyi Zayıf

59 Genel uygulama Parçaların eşleşmesini anlaşılır yapmak için genellikle kesit tekniği gerekir. İlişkili parçalarda farklı tarama çizgileri kullanınız. parçası Doğru B parçası Daha iyi Renk OFF ON

60 Kesit line uygulama Aşağıda verilenler gibi standard parçaların kesit görünüşlerinde tarama kullanmayınız. - Vidalı bağlantı - Pul - dolu mil, pim, kama (uzunlamasına kesitleri)

61 Örnek1: Montaj adımları 1 Çene, Çelik, 1 gerekli 2 Kol, Çelik, 1 gerekli 3 Pim, Çelik, 1 gerekli

62 Örnek: Tarama uygulaması A Bu montaj için uygun tam kesit görünüş hangisidir? B İyi Renk Zayıf OFF ON

63 Örnek2 : Montaj adımları 1 Destek, Çelik, 1 gerekli 2 Mil, Çelik, 1 gerekli 3 Konik pim, Çelik, 1 gerekli

64 Örnek: Kesit line uygulama A B Bu montaj için uygun tam kesit görünüş hangisidir? C D İyi Zayıf Renk OFF ON

65 Örnek3 : Montaj adımları 2 Kol, Çelik, 1 gerekli 1 Çene, Çelik, 1 gerekli 3 Pim, Çelik, 1 gerekli

66 Örnek: Kesit tarama uygulaması A B C Mafsalın uygun kesit görünüşü hangisidir? İyi Renk Zayıf OFF ON

67 Uygulamada kılavuz çizgisi Parçanın içinden sayıya kadar çizilir. Eğik bir doğrultuda çizilir. 1 2

68 Örnek Yatak Mil Cıvata Kapak Hazne

69 Örnek

70 Örnek (iki görünüşlü montaj resmi)

71 Montaj resminin yorumlanması 1. Montaj adımları 2. Makinanın her parçasının fonksiyonu 3. Tasarım kavramı

72 Örnek 1: Bir makine haznesinin mil desteği Montaj adımları 1. Yatağı mile monte et. 2. Yatak-mil ünitesini hazneye monte et. 3. Kapağı monte et. 4. Cıvataları sık.

73 Örnek 1: Bir makine haznesinin mil desteği Ana parçaların fonksiyonları 1. Yatak: destek the Dönen mili destekler. 2. Kapak: - Eksenel gezintiyi kontrol eder. - Yatak ünitesinin dönmesini engeller.

74 Örnek 1: Bir makine haznesinin mil desteği Tasarım kavramı Dönen mil ile hazne ve kapak arasına bir yatak yerleştirip boşluklar bırakarak, doğrudan temastan sakının.

75 Örnek 2: Sızıntı önleyici ünite Montaj adımları 1. Salmastrayı mile takınız. 2. Saplamaları hazneye monte ediniz. 3. Deliklerini saplamaya denk getirerek salmastra halkasını monte ediniz. 4. Pulu takarak somunu sıkınız. Salmastra halkası Hazne Salmastra

76 Örnek 2: Sızıntı önleyici ünite Fonksiyon 1. Salmastra: - Haznedeki sıvının akmasını önler. 2. Salmastra halkası: - Salmastraya baskı yaparak radyal olarak genişlemesini ve mil yüzeyine baskı yapmasını sağlar. Salmastra halkası Hazne Salmastra

77 Örnek 2: Sızıntı önleyici ünite Tasarım kavramı Dönen mil ile hazne ve salmastra halkasının deliği arasında direkt temastan kaçınınız. Salmastra halkası Hazne Salmastra

78 Örnek 3: Parçaların bir mil üzerine sabitlenmesi Montaj adımları 1. Kamaları kama oyuklarına yerleştiriniz. 2. Parçaları yüzeyleri mildeki omuzlara değinceye kadar mile takınız. 3. Tespit segmanı ve manşonu takarak tespit pimini yerleştiriniz.

79 Örnek 3: Parçaların bir mil üzerine sabitlenmesi Fonksiyon 1. Kama: - Parçaların dönmesini önler. 2. Pim ve tespit segmanı: - Parçaların mil üzerindeki eksenel hareketini önler.

80 Örnek 3: Parçaların bir mil üzerine sabitlenmesi Tasarım kavramı Tespit segmanı manşon ve pime göre daha za aksiyal kuvvet karşılar.

81 Örnek 4: Konik mil üzerinde konik delikli parçalar Montaj adımları 1. Parçayı milin konik ucuna takınız. 2. Pulu takınız (standard değil). 3. Somunu sıkınız.

82 Örnek 4: Konik mil üzerinde konik delikli parçalar Fonksiyon 1. Pul: - Sıkma kuvvetinin parçaya dağıtımını iyileştirir.

83 Örnek 4: Konik mil üzerinde konik delikli parçalar Tasarım kavramı Konik kısım ve konik deliğin derinliği bir hesap gerektirir.

84 Örnek 5: ön yay yüklü parçalar Serbest haldeki yayın boyu Montaj adımları 1. Yayı hazneye yerleştiriniz. 2. Çubuğu yay yükleyiciye sıkınız. 3. Kapağı kapatıp, sıkınız.

85 Örnek 5: ön yay yüklü parçalar Fonksiyon 1. Yay plancırı: - Kuvveti çubuktan yaya iletir. - Yayı konumunda tutar.

86 Örnek 5: ön yay yüklü parçalar Tasarım kavramı Yay plancırı kapakla küresel bir yüzeyle temastadır ve bu sebeple kendi kendini orijinal pozisyonda tutar.

87 Örnek montaj ve detay çizim sayfası

88 Örnek montaj ve detay çizim sayfası

89 Örnek montaj ve detay çizim sayfası

90 Örnek montaj ve detay çizim sayfası

91 Örnek montaj ve detay çizim sayfası

92 Örnek montaj ve detay çizim sayfası

93 Örnek montaj ve detay çizim sayfası

94

95 Örnek montaj ve detay çizim sayfası

96 Yazı alanındaki çizim sayısı XXX XX XX XX Tanımlama sayısı Grup sayısı Alt grup sayısı Parça sayısı UM: Universal Mafsal

97 Örnek parça listesi

98 Uygulama: Parçaların numaralanması V-kayış mekanismasının montaj resmi parça listesi V kayış kasnağı DDL 20 Gövde DDL 20 Burç Pr58 Mil Ç 1040 Altıgen somunm16 8 Altıgen cıvata M8 8.8 Pul B 17 Ç 1020 Ara düz pul Ç 1020 Pul B 8.4 Ç 1020 Altıgen cıvata M8 8 a) Montaj sırasına uygun olarak resimde parçaları numaralayınız. b) Yazı alanını doldurunuz. c) Bir çizim numarası veriniz. d) Verilen listeye göre Parça listesi ni doldurunuz.

99 Uygulama: Mengene detay resimleri

100 Uygulama: Mengene montaj resmi

101 Uygulama: Bir tornanın montaj resmi

102 Bir tornanın taşıyıcı grubunun montaj resmi

103 Grup resminin parça listesi

104 Torna takım kulesinin montaj resmi 1 : Gövde 2 : Eksenel bilyalı yatak 3 : Baskı 4 : Yarıklı burç 5 : Silindirik pim 6 : Bilezik 7 : Kovan Burcu 8 : Vidalı mil 9 : Dört köşe başlı cıvata 10 : Sap

105 Parça listesinin doldurulması

106

107 Dikkate alınacak noktalar 1. Yüzey kalitesi 2. Tolerans - Boyut - Geometri

108 Yüzey işlemleri Yüzey işaretleri bir yüzeyin kalitesini gösterir. Yüzeyin pürüzlülük derecesinin göstergesidir. Amaç 1. Eşleşen parçalar arasındaki doğruluk ve sıkılığı kontrol etmek 2. Özellikle diğer parçalara göre hareket eden parçalardaki sürtünmeyi azaltmak

109 Tolerans Tolerans ölçülerdeki değişimi gösterir. Üst ve alt sınırlar arasındaki fark olarak tanımlanır. Amaç 1. Parçaların değiştirilebilirliğini kontrol etmek 2. Eşleşen parçalar arasında uygun bir uyum sağlamak

110

İZDÜŞÜM PRENSİPLERİ 8X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M

İZDÜŞÜM PRENSİPLERİ 8X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M 0.08 M A 8X 7.9-8.1 0.1 M B M M42 X 1.5-6g 0.06 A 6.6 6.1 9.6 9.4 C 8X 45 0.14 M A C M 86 20.00-20.13 İZDÜŞÜM C A 0.14 B PRENSİPLERİ 44.60 44.45 B 31.8 31.6 0.1 9.6 9.4 25.5 25.4 36 Prof. Dr. 34 Selim

Detaylı

Görünüş çıkarmak için, cisimlerin özelliğine göre belirli kurallar uygulanır.

Görünüş çıkarmak için, cisimlerin özelliğine göre belirli kurallar uygulanır. Görünüş Çıkarma Görünüş çıkarma? Parçanın bitmiş halini gösteren eşlenik dik iz düşüm kurallarına göre belirli yerlerde, konumlarda ve yeterli sayıda çizilmiş iz düşümlere GÖRÜNÜŞ denir. Görünüş çıkarmak

Detaylı

BAZI ÇİZİM KURALLARI

BAZI ÇİZİM KURALLARI BAZI ÇİZİM KURALLARI Başlıklar Tanım Amaçlar Kural çeşitleri - Yan görünüşün alternatif konumu - Tamamlanmamış görünüş - Ayarlanmış görünüş - Büyütülmüş görünüş - Olmayan arakesit çizgileri - Silindirlerin

Detaylı

ve ANTETLER Çizim kağıdı Çizim kağıdı Çizim kağıdının hazırlanması Antet Standard A0 kesilmiş kağıt boyutu 1 m 2 x/y: e2

ve ANTETLER Çizim kağıdı Çizim kağıdı Çizim kağıdının hazırlanması Antet Standard A0 kesilmiş kağıt boyutu 1 m 2 x/y: e2 0.08 M A 0.06 A C M42 X 1.5-6g 9.6 8X 45 9.4 0.1 M B M 6.6 6.1 20.00-20.13 C A 0.14 BÇİZİM KAĞITLARI ve ANTETLER 9.6 31.8 9.4 31.6 25.5 B 0.1 25.4 44.60 44.45 8X 7.9-8.1 0.14 M A C M 86 Çizim kağıdı Standard

Detaylı

KESİTLER ve 0.08 M A 8X M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M TARAMA

KESİTLER ve 0.08 M A 8X M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M TARAMA 0.08 M A 8X 7.9-8.1 0.1 M B M M42 X 1.5-6g 0.06 A 6.6 6.1 9.6 9.4 C 8X 45 0.14 M A C M 86 20.00-20.13 C A B 0.14 KESİTLER ve 44.60 TARAMA 44.45 B 31.8 31.6 0.1 9.6 9.4 25.5 25.4 36 34 41.3 41.1 0.02 Prof.

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Perspektifler-2

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Perspektifler-2 TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi Perspektifler-2 2/25 Perspektifler-2 Perspektifler-2 Perspektif Çeşitleri Dimetrik Perspektif Trimetrik Perspektif Eğik Perspektif

Detaylı

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Bir makineyi meydana getiren çeşitli parçaların nasıl bir araya getirileceğini gösteren toplu olarak görünüşleri ve çalışma sistemi hakkında bize bilgi

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. Kesit Görünüşler

TEKNİK RESİM 6. Kesit Görünüşler TEKNİK RESİM 6. Kesit Görünüşler M Nalbant 2008 1 Kesit Görünüş nedir? Kesit görünüş, nesnenin bir kısmını kesip uzaklaştırarak nesnenin görünmeyen parçası veya alanını göstermek için çizim üzerinde kullanılan

Detaylı

GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA TEKNİK 6.6 RESİM Görünüş çıkarma 1:1. Uygun bir ölçek seçin

GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA TEKNİK 6.6 RESİM Görünüş çıkarma 1:1. Uygun bir ölçek seçin 0.08 M A 0.06 A C M42 X 1.5-6g 9.6 9.4 0.1 M B M TEKNİK 6.6 RESİM 6.1 20.00-20.13 C A 0.14 B 44.60 44.45 8X 45 8X 7.9-8.1 0.14 M A C M 86 GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA 31.8 31.6 B 0.1 9.6 9.4 25.5 25.4 36 34 41.3 41.1

Detaylı

Genel Bilgi. İz Düşüm Düzlemleri ve Bölgeler. Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ Şekil: İz düşüm düzlemlerine bakış doğrultuları. Page 1.

Genel Bilgi. İz Düşüm Düzlemleri ve Bölgeler. Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ Şekil: İz düşüm düzlemlerine bakış doğrultuları. Page 1. TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Teknik Resim Genel Bilgi Uzaydaki cisimlerin eksiksiz bir anlatımı için, ana boyutlarıyla birlikte parçanın bitmiş hallerinden ve üzerindeki işlemlerle birlikte diğer

Detaylı

ANTETLER. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA A X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M

ANTETLER. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA A X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M 0.08 M A 8X 7.9-8.1 0.1 M B M M42 X 1.5-6g 0.06 A 6.6 6.1 9.6 9.4 C 8X 45 0.14 M A C M 86 20.00-20.13 C A ÇİZİM 0.14 KAĞITLARI B ve 44.60 44.45 ANTETLER B 31.8 31.6 0.1 9.6 9.4 25.5 25.4 36 34 Prof. Dr.

Detaylı

GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA 8X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M

GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA 8X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M TEKNİK RESİM 0.08 M A 8X 7.9-8.1 0.1 M B M M42 X 1.5-6g 0.06 A 6.6 6.1 9.6 9.4 C 8X 45 0.14 M A C M 86 20.00-20.13 C A 0.14 B GÖRÜNÜŞ 44.60 ÇIKARMA 44.45 B 31.8 31.6 0.1 9.6 9.4 25.5 25.4 36 34 41.3 41.1

Detaylı

4. Bölüm Dik Grafik Çizim

4. Bölüm Dik Grafik Çizim 4. Bölüm Dik Grafik Çizim KONULAR Görünüş Seçimi Görünüşlerin hizalanması Dik grafik çizim adımları Temel ölçülendirme Teğetlik ve kesişimler Temel yardımcı görünüş Görünüş Şeçimi Görünüş Seçme Adımları

Detaylı

Üst görünüşün elde edilmesi Ön görünüşün elde edilmesi

Üst görünüşün elde edilmesi Ön görünüşün elde edilmesi 1 2 3 Üst görünüşün elde edilmesi Ön görünüşün elde edilmesi 4 5 A P Y A 1 P 1 Y 1 : ön görünüş : sol yan görünüş : üst görünüş : arka görünüş : sağ yan görünüş : alt görünüş A Y P 6 alt sağ ön sol arka

Detaylı

Giriş. Basınçlı Şaft Akışölçeri. Akışölçer Servis Kitleri. Sökme. Kasnak Şaftı Sökümü

Giriş. Basınçlı Şaft Akışölçeri. Akışölçer Servis Kitleri. Sökme. Kasnak Şaftı Sökümü Akışölçer Servis Kitleri Giriş Şekile bakın. Bu talimat sayfasında basınçlı ya da vidalı şaftları kullanan akışölçerler için tamir prosedürleri bulunmaktadır. Uygun tamir prosedürüne başvurun: Basınçlı

Detaylı

1. Kayma dirençli ( Kaymalı) Yataklar 2. Yuvarlanma dirençli ( Yuvarlanmalı=Rulmanlı ) Yataklar

1. Kayma dirençli ( Kaymalı) Yataklar 2. Yuvarlanma dirençli ( Yuvarlanmalı=Rulmanlı ) Yataklar YATAKLAR Miller, dönel ve doğrusal hareketlerini bir yerden başka bir yere nakletmek amacıyla üzerlerine dişli çark, zincir, kayış-kasnak ve kavramalara bağlanır. İşte yataklar; millerin bu görevlerini

Detaylı

MONTAJ ÇİZİMİN ÖZELLİKLERİ VE GEREKLİ BİLGİLER.

MONTAJ ÇİZİMİN ÖZELLİKLERİ VE GEREKLİ BİLGİLER. MONTAJ ÇİZİMİN ÖZELLİKLERİ VE GEREKLİ BİLGİLER. Montaj Çizimleri, tasarımı yapılan makine ya da mekanizma parçalarının işlev görecekleri konumlarda birbirine takılı haldeki çizimleridir. Parçaları birbirine

Detaylı

IMM-121 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM

IMM-121 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM IMM-121 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM - İki Görünüşten Üçüncü Görünüş Çıkarma - Ölçü Okuma Uygulamaları - Kesit Resimler Yrd.Doç.Dr. HAKAN GÜRÜN İKİ GÖRÜNÜŞTEN ÜÇÜNCÜ GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA Çalışma Alanının

Detaylı

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. Mil-Göbek Bağlantıları Soruları 1. Mil-göbek bağlantılarını fiziksel esasa göre sınıflandırarak her sınıfın çalışma prensiplerini açıklayınız. 2. Kaç çeşit uygu kaması vardır? Şekil ile açıklayınız. 3.

Detaylı

Konstrüksiyon montaj resmi

Konstrüksiyon montaj resmi MONTAJ RESĠMLERĠ 1 Montaj Resim Birçok parçanın birleģtirilmesinden oluģan bir komple resmin, her parçasının bu komple içindeki yeri, bir yere nasıl takılacağı ve ne iģ gördüğünü belirtmek üzere, bütün

Detaylı

YUVARLANMALI YATAKLAR I: RULMANLAR

YUVARLANMALI YATAKLAR I: RULMANLAR Rulmanlı Yataklar YUVARLANMALI YATAKLAR I: RULMANLAR Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Rulmanlı Yataklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Yuvarlanmalı

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Teknik Resim MK-121 1/Bahar (1+1+0) 1,5 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Teknik Resim MK-121 1/Bahar (1+1+0) 1,5 3 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders saati (T+U+L) Kredi AKTS Teknik Resim MK-121 1/Bahar (1+1+0) 1,5 3 Dersin Dili : Türkçe Dersin Seviyesi : Lisans,

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 Toleranslar ve Yüzey Kalitesi Doç. Dr. Ali Rıza Yıldız 1 BU DERS SUNUMUNDAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Tolerans kavramının anlaşılması ISO Tolerans Sistemi Geçmeler Toleransın

Detaylı

RULMANLAR YUVARLANMALI YATAKLAR-I. Makine Elemanları 2. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering

RULMANLAR YUVARLANMALI YATAKLAR-I. Makine Elemanları 2. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering Makine Elemanları 2 YUVARLANMALI YATAKLAR-I RULMANLAR Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 Bu Bölümden Elde Edilecek Kazanımlar Yuvarlanmalı Yataklamalar Ve Türleri Bilyalı Rulmanlar Sabit Bilyalı Rulmanlar Eğik

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİNİN

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİNİN GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI : YILMAZ YILMAZTÜRK NO : 041227063 ÖĞRETİM YILI : 2007 2008 BÖLÜMÜ : MAKĠNE EĞĠTĠMĠ PROGRAMI : MAKĠNE RESĠM ve KONST. ÖĞRETMENLĠĞĠ YÖNETİCİ

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Doç.Dr.İrfan AY-Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU CIVATA-SOMUN ve RONDELALAR

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Doç.Dr.İrfan AY-Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU CIVATA-SOMUN ve RONDELALAR CIVATA-SOMUN ve RONDELALAR CIVATALAR Cıvatalar: Özel baş biçimine sahip silindirik gövde üzerine belli boylarda diş açılmış bağlantı elemanlarına cıvata denir. Cıvataların diş açılmış kısımları üçgen vida

Detaylı

ÖLÇÜLENDİRME Ölçülendirme elemanları. Ölçülendirme seçenekleri

ÖLÇÜLENDİRME Ölçülendirme elemanları. Ölçülendirme seçenekleri 20 ÖLÇÜLENDİRME Ölçülendirme elemanları Dim Text Ölçü yazısı (sayısı) Dimension Line Ölçü çizgisi Dim Arrow Ölçü oku Offset from dim line Ölçü çizgisinden uzaklık 250 Extension Line Sınır çizgisi.. Defpoints

Detaylı

5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA

5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA 5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA KONULAR 1. İzdüşüm Metodları 2. Temel İzdüşüm Düzlemleri 3. Cisimlerin İzdüşümleri 4. Görünüş Çıkarma BU ÜNİTEYE NEDEN ÇALIŞMALIYIZ? İz düşümü yöntemlerini, Görünüş

Detaylı

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler Rulmanlar

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler Rulmanlar Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel bilgiler Rulmanlar İçerik Giriş Rulmanlar Yuvarlanma elemanı geometrileri Rulman çeşitleri Rulman malzemeleri Rulman standardı 2 Giriş www.sezerrulman.com.tr

Detaylı

METİN SORULARI. Hareket Cıvataları. Pim ve Perno Bağlantıları

METİN SORULARI. Hareket Cıvataları. Pim ve Perno Bağlantıları Hareket Cıvataları METİN SORULARI. Hareket cıvatalarını bağlama cıvataları ile karşılaştırınız ve özelliklerini anlatınız. 2. Hareket vidalarının verimi hangi esaslara göre belirlenir? Açıklayınız ve gereken

Detaylı

YARDIMCI GÖRÜNÜŞLER YARDIMCI GÖRÜNÜŞLER

YARDIMCI GÖRÜNÜŞLER YARDIMCI GÖRÜNÜŞLER YARDIMCI GÖRÜNÜŞLER Yüzeyleri birbirlerine dik veya paralel olmayan cisimlerin, paralel dik izdüşüm metodu ile görünüşlerinin çizilmesi istendiğinde Paralel dik izdüşüm metodunda, ancak izdüşüm düzlemlerine

Detaylı

Kullanım Kılavuzu P/R Serisi Parça Listesi

Kullanım Kılavuzu P/R Serisi Parça Listesi 3. Standart tip redüktör parça listesi 3.1- Çıkış Grubu 3.1-1 Redüktör Yapısı : RV / RN / RT Redüktör Ebatı :11 / 12 / 15 / 16 / 19 / 23 / 24 / 27 / 29 / 35 Çıkış Tipi :01 / 1K / 1L 10 11 12 13 14 9 7

Detaylı

Kesit Görünüşler. Kesit Görünüşler

Kesit Görünüşler. Kesit Görünüşler Kesit Görünüşler Bir parçanın içkısmında bulunan delikleri, boşlukları belirtmek ve ölçülendirebilmek için hayali olarak kesildiği farzedilerek çizilen görünüştür. geometrisi bulunan parçalar daha kolay

Detaylı

MF-7900-E22,23 KULLANIM KILAVUZU

MF-7900-E22,23 KULLANIM KILAVUZU MF-7900-E22,23 KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER I. TEKNİK ÖZELLİKLER...1 II. E22 KULLANILDIĞINDA...1 1. Montaj prosedürü... 1 2. Ayarlama prosedürü... 5 III. E23 KULLANILDIĞINDA...6 1. Montaj prosedürü...

Detaylı

İMÜ1109 TEKNİK RESİM. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018

İMÜ1109 TEKNİK RESİM. Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 İMÜ1109 TEKNİK RESİM Bingöl Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2018 ANTET Bütün teknik resim yapraklarında mutlaka uygun ölçülerde bir çerçeve ve antet (baslık) bulunmalıdır. Antet, çizim kâğıdının

Detaylı

10. MAKİNA VE METAL TEKNİĞİNDE KULLANILAN EL ALETLERİ

10. MAKİNA VE METAL TEKNİĞİNDE KULLANILAN EL ALETLERİ 10. MAKİNA VE METAL TEKNİĞİNDE KULLANILAN EL ALETLERİ 10.1. Anahtarlar, Anahtarlar, cıvata, somun, rakor gibi vidalı birleştirme elemanlarının sıkılmasında ve sökülmesinde kullanılan el aletleridir. Anahtarların

Detaylı

YAYLAR. Burada, yuvarlak tel kesitli, çelik, silindirik, basma ve çekme yaylarına değinilecektir.

YAYLAR. Burada, yuvarlak tel kesitli, çelik, silindirik, basma ve çekme yaylarına değinilecektir. YAYLAR Yaylar, sıcak veya soğuk olarak bir malafa üzerine sarılır veya özel yay sarma makinalarında şekillendirilir. Yaylar genellikle sağ yönde sarılarak üretilir. Burada, yuvarlak tel kesitli, çelik,

Detaylı

UL 448 standardı, yangın sistemlerinde kullanılan pompaların tasarımlarının nasıl yapılması gerektiğini ve test koşullarını içermektedir.

UL 448 standardı, yangın sistemlerinde kullanılan pompaların tasarımlarının nasıl yapılması gerektiğini ve test koşullarını içermektedir. SDS // SNK YANGIN YANGIN POMPALARI UL Kimdir, Ne yapar: UL (Underwriters Laboratories Inc.) 5 ana stratejik dalda (Ürün Güvenliği, Çevre, Sağlık, Üniversite ve Doğrulama Servisleri) faaliyet gösteren uluslararası

Detaylı

ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO

ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO ZİNCİR DİŞLİ ÇARK NEDİR? Tanımı: Güç ve hareket iletecek millerin merkez uzaklığının fazla olduğu durumlarda, aradaki bağlantıyı dişli çarklarla

Detaylı

10. MAKİNA VE METAL TEKNİĞİNDE KULLANILAN EL ALETLERİ

10. MAKİNA VE METAL TEKNİĞİNDE KULLANILAN EL ALETLERİ 10. MAKİNA VE METAL TEKNİĞİNDE KULLANILAN EL ALETLERİ 10.1. Anahtarlar, Anahtarlar, cıvata, somun, rakor gibi vidalı birleştirme elemanlarının sıkılmasında ve sökülmesinde kullanılan el aletleridir. Anahtarların

Detaylı

ST-100 KONDİSYON KÜREĞİ KULLANIM KILAVUZU

ST-100 KONDİSYON KÜREĞİ KULLANIM KILAVUZU ST-100 KONDİSYON KÜREĞİ KULLANIM KILAVUZU 1 GÜVENLİK TALİMATLARI 1. Çalışmaya başlamadan önce bu el kitabını iyice okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz. 2. Bir egzersiz programına başlamadan önce sağlığınızı

Detaylı

0384 Aşağıdakilerden hangisi şekil A'ya göre 3 parçanın doğru görünüşüdür? 1- Şekil l 2- Şekil 2 3- Şekil 3 4- Şekil 4 5- Şekil 5

0384 Aşağıdakilerden hangisi şekil A'ya göre 3 parçanın doğru görünüşüdür? 1- Şekil l 2- Şekil 2 3- Şekil 3 4- Şekil 4 5- Şekil 5 0384 Aşağıdakilerden hangisi şekil A'ya göre 3 parçanın doğru görünüşüdür? 0385 Aşağıdakilerden hangisi şekil A'ya göre 2 no parçanın doğru görünüşüdür? 123 124 0386 Aşağıdakilerden hangisi şekil A'ya

Detaylı

BÖLÜM 3. RESİM KÂĞITLARI

BÖLÜM 3. RESİM KÂĞITLARI BÖLÜM 3. RESİM KÂĞITLARI A- RESİM KÂĞIDI ÇEŞİTLERİ 1) Beyaz resim kâğıdı: kurşun kalemle resim çizmek için kullanılır. Gramajı ile tanımlanır. Gramajı arttıkça kalınlığı artar. 2) Aydınger kâğıdı: Çini

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNE TEKNOLOJİSİ KOMPLE VE DETAY RESİMLERİ ÇİZMEK ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Doğru ve eğri şeklinde, kesik veya sürekli herhangi bir şekildeki bir başlangıç noktasını bir bitiş (son)

Doğru ve eğri şeklinde, kesik veya sürekli herhangi bir şekildeki bir başlangıç noktasını bir bitiş (son) Çizgiler Çizgi Tipleri ve Uygulamaları Doğru ve eğri şeklinde, kesik veya sürekli herhangi bir şekildeki bir başlangıç noktasını bir bitiş (son) noktası ile birleştiren, uzunluğu ise genişliğinin yarısından

Detaylı

MHN 113 Mühendislik Çizimi 2

MHN 113 Mühendislik Çizimi 2 2. BÖLÜM ÇİZGİLER MHN 113 Mühendislik Çizimi 2 2. ÇİZGİLER 2.1. Çizgi Tipleri ve Uygulamaları Doğru ve eğri şeklinde, kesik veya sürekli herhangi bir şekildeki bir başlangıç noktasını bir bitiş (son) noktası

Detaylı

MKT 204 MEKATRONİK YAPI ELEMANLARI

MKT 204 MEKATRONİK YAPI ELEMANLARI MKT 204 MEKATRONİK YAPI ELEMANLARI 2013-2014 Bahar Yarıyılı Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Egemen Avcu Makine Bir veya birçok fonksiyonu (güç iletme,

Detaylı

Perspektif: Bir cismin bir bakışta, genel olarak üç yüzünün birden görünecek şekilde çizilen resimlerine denir. PERSPEKTİF. Kavaliyer Kabinet Militer

Perspektif: Bir cismin bir bakışta, genel olarak üç yüzünün birden görünecek şekilde çizilen resimlerine denir. PERSPEKTİF. Kavaliyer Kabinet Militer Perspektif Perspektifler Perspektif: Bir cismin bir bakışta, genel olarak üç yüzünün birden görünecek şekilde çizilen resimlerine denir. PERSPEKTİF ksonometrik perspektif Paralel perspektif Eğik perspektif

Detaylı

Mühendisliğin dili TEKNİK RESİM Muammer NALBANT (Anonim kaynaktan tercüme eden ve 3. izdüşüm düzleminden 1. izdüşüm düzlemine dönüştüren)

Mühendisliğin dili TEKNİK RESİM Muammer NALBANT (Anonim kaynaktan tercüme eden ve 3. izdüşüm düzleminden 1. izdüşüm düzlemine dönüştüren) Mühendisliğin dili TEKNİK RESİM Muammer NALBANT (Anonim kaynaktan tercüme eden ve 3. izdüşüm düzleminden 1. izdüşüm düzlemine dönüştüren) 1 1. Bölüm Teknik Resime Genel Bir Bakış 2 KONULAR Grafik lisan

Detaylı

RULMANLI YATAKLAR. Dönme şeklindeki izafi hareketi destekleyen ve yüzeyleri arasında yuvarlanma hareketi olan yataklara rulman adı verilir.

RULMANLI YATAKLAR. Dönme şeklindeki izafi hareketi destekleyen ve yüzeyleri arasında yuvarlanma hareketi olan yataklara rulman adı verilir. RULMANLI YATAKLAR Yataklar iki eleman arasındaki bir veya birkaç yönde izafi harekete minimum sürtünme ile izin veren fakat kuvvet doğrultusundaki harekete engel olan destekleme elemanlarıdır. Dönme şeklindeki

Detaylı

Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA

Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA Teknik Resim Mühendislik kavramlarını anlatmada kullanılan grafik dil Dersin amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin teknik resmin çizim tekniklerini ve standard uygulamalarını öğrenmelerini

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Doç. Dr. Mehmet Çevik Celal Bayar Üniversitesi. İzdüşümler

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Doç. Dr. Mehmet Çevik Celal Bayar Üniversitesi. İzdüşümler TEKNİK RESİM 5 2014 Ders Notları: Doç. Dr. Mehmet Çevik Celal Bayar Üniversitesi İzdüşümler 2/40 İzdüşümler İzdüşüm Nedir? İzdüşüm Çeşitleri Merkezi (Konik) İzdüşüm Paralel İzdüşüm Eğik İzdüşüm Dik İzdüşüm

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Çizgiler Yazılar Ölçek

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Çizgiler Yazılar Ölçek TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi 2/21 Çizgi Tipleri Kalın Sürekli Çizgi İnce Sürekli Çizgi Kesik Orta Çizgi Noktalıİnce Çizgi Serbest Elle Çizilen Çizgi Çizgi Çizerken

Detaylı

Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA

Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA Teknik Resim Mühendislik kavramlarını anlatmada kullanılan grafik dil Dersin amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin teknik resmin çizim tekniklerini ve standard uygulamalarını öğrenmelerini

Detaylı

MAKINA TASARIMI I Örnek Metin Soruları TOLERANSLAR

MAKINA TASARIMI I Örnek Metin Soruları TOLERANSLAR MAKINA TASARIMI I Örnek Metin Soruları TOLERANSLAR 1. Boyut, gerçek boyut, nominal boyut ve tolerans nedir, tanımlayınız. 2. Toleransları sınıflandırınız. 3. Tasarımı yapılırken bir makine parçasının boyutları

Detaylı

5. BÖLÜM ÖLÇÜLENDİRME VE ÖLÇEKLER

5. BÖLÜM ÖLÇÜLENDİRME VE ÖLÇEKLER 5. BÖLÜM ÖLÇÜLENDİRME VE ÖLÇEKLER MHN 113 Teknik Resim ve Tasarı Geometri 2 5. ÖLÇÜLENDİRME VE ÖLÇEKLER 5.1. ÖLÇÜLENDİRMENİN GEREĞİ ve ÖNEMİ Teknik Resim kurallarına göre çizilen parça resimleri, sadece

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. İzdüşümler

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. İzdüşümler TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi 2/40 İzdüşüm Nedir? İzdüşüm Çeşitleri Merkezi (Konik) İzdüşüm Paralel İzdüşüm Eğik İzdüşüm Dik İzdüşüm Temel İzdüşüm Düzlemleri Noktanın

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 A. TEMEL KAVRAMLAR MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 B. VİDA TÜRLERİ a) Vida Profil Tipleri Mil üzerine açılan diş ile lineer hareket elde edilmek istendiğinde kullanılır. Üçgen Vida Profili: Parçaları

Detaylı

Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir.

Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir. 9. VİDALAR Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir. Vida Helisi Vida Adımı Bir kenarı silindirin çapına eşit dik bir üçgen, silindirin üzerine sarıldığında

Detaylı

Makine Elemanları I. Toleranslar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Makine Elemanları I. Toleranslar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü İçerik Toleransın tanımı Boyut Toleransı Geçme durumları Tolerans hesabı Yüzey pürüzlülüğü Örnekler Tolerans

Detaylı

UYGULAMA 10. Halat Makarası Düzeneği Parçaları

UYGULAMA 10. Halat Makarası Düzeneği Parçaları UYGULAMA 10 Halat Makarası Düzeneği Parçaları Uygulama_08.unv dosyasını import ederek Assembly Task inde Halat_makarasi adlı assembly i oluşturunuz. İmport edilen assembly parçaları Halat_makarası assembly

Detaylı

Teknik Resim 4. HAFTA

Teknik Resim 4. HAFTA Teknik Resim 4. HAFTA PERSPEKTİF NEDİR? Perspektif, iz düşüm kurallarına göre kâğıt düzlemi üzerine çizilmiş, üç boyutu da görülen (en, derinlik ve yükseklik) bir cismin iz düşümünden ibarettir. PERSPEKTİF

Detaylı

HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri

HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri AutoCAD ile iletişim Çizimlerde Boyut Kavramı 0/09 2. Hafta

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Görünüşler - 2

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Görünüşler - 2 TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi Görünüşler - 2 2/23 Görünüşler-2 Görünüşler - 2 Eksik Verilmiş Görünüşler Yardımcı Görünüşler Kısmi Yardımcı Görünüş Özel Görünüşler

Detaylı

Kısmi dönüşlü aktüatörler SQ 05.2 SQ 14.2/SQR 05.2 SQR 14.2 SQEx 05.2 SQEx 14.2/SQREx 05.2 SQREx 14.2 ayak ve kollu

Kısmi dönüşlü aktüatörler SQ 05.2 SQ 14.2/SQR 05.2 SQR 14.2 SQEx 05.2 SQEx 14.2/SQREx 05.2 SQREx 14.2 ayak ve kollu Kısmi dönüşlü aktüatörler SQ 05.2 SQ 14.2/SQR 05.2 SQR 14.2 SQEx 05.2 SQEx 14.2/SQREx 05.2 SQREx 14.2 ayak ve kollu Sadece kullanma kılavuzuyla bağlantılı olarak kullanın! Bu kısa talimat, kullanma kılavuzu

Detaylı

DÖVME (Forging) Dövme (cold forging parts)

DÖVME (Forging) Dövme (cold forging parts) DÖVME (Forging) Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el aletleri, hava taşıtı parçaları dövme yolu

Detaylı

BODYGYM PLUS ÇALIŞMA İSTASYONU KULLANMA KILAVUZU IMPORTANT SAFETY PRECAUTIONS

BODYGYM PLUS ÇALIŞMA İSTASYONU KULLANMA KILAVUZU IMPORTANT SAFETY PRECAUTIONS BODYGYM PLUS ÇALIŞMA İSTASYONU KULLANMA KILAVUZU IMPORTANT SAFETY PRECAUTIONS Bu egzersiz aleti optimal güvenlik için imal edilmiştir. Ancak bir egzersiz aleti kullanırken bazı önlemlerin alınması gerekir.

Detaylı

ÜNİTE TOPLAMI Sıra No Parça Kodu Parça Adı Adet hvl Ünite Bağlantı Başlığı hvl Ünite Hareket Üst Kolu

ÜNİTE TOPLAMI Sıra No Parça Kodu Parça Adı Adet hvl Ünite Bağlantı Başlığı hvl Ünite Hareket Üst Kolu 12 2 3 11 1 13 1 ÜNİTE TOPLAMI Sıra No Parça Kodu Parça Adı Adet 1. hvl-01-01-01-00 Ünite Bağlantı Başlığı 1 2. hvl-01-01-02-00 Ünite Hareket Üst Kolu 1 3. hvl-01-01-03-00 Ünite Hareket Alt Kolu 1. hvl-01-01-0-00

Detaylı

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -8-

İmal Usulleri. Fatih ALİBEYOĞLU -8- Fatih ALİBEYOĞLU -8- Giriş Dövme, darbe veya basınç altında kontrollü bir plastik deformasyon sağlanarak, metale istenen şekli verme, tane boyutunu küçültme ve mekanik özelliklerini iyileştirme amacıyla

Detaylı

UYGULAMA 9 Montaj uygulaması için görüntüdeki parçaları içeren dosyayı kütüphaneden indirerek saha klasörüne açınız.

UYGULAMA 9 Montaj uygulaması için görüntüdeki parçaları içeren dosyayı kütüphaneden indirerek saha klasörüne açınız. UYGULAMA 9 Montaj uygulaması için görüntüdeki parçaları içeren dosyayı kütüphaneden indirerek saha klasörüne açınız. Parçaları Workbench üzerine alarak (Get) kontrol ediniz. Özellikle standart elemanların

Detaylı

T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR. Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI

T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR. Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI 051227054 Tez Yöneticisi : Prof. Dr. H. Rıza BÖRKLÜ ANKARA 2009 Giriş

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Kesit Alma

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Kesit Alma TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi Kesit Alma 2/45 Kesit Alma Kesit Alma Kesit Alma Nedir? Kesit Almanın Amacı Kesit Düzlemi Kesit Yüzeyi Tam Kesit Bina Tam Kesit Kesit

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - (5.Hafta) BAĞLAMA ELEMANLARI. Bağlama elemanları, bağlantı şekillerine göre 3 grupta toplanırlar. Bunlar;

MAKİNE ELEMANLARI - (5.Hafta) BAĞLAMA ELEMANLARI. Bağlama elemanları, bağlantı şekillerine göre 3 grupta toplanırlar. Bunlar; MAKİNE ELEMANLARI - (5.Hafta) BAĞLAMA ELEMANLARI Bağlama elemanları; makinayı oluşturan elmanları, özelliklerini bozmadan, fonksiyonlarını ortadan kaldırmadan birbirine bağlayan elemanlardır. Çoğunlukla

Detaylı

tugra Üretimde Çözüm Ortağınız tugra . Makina, Dişli Imalat Sanayi

tugra Üretimde Çözüm Ortağınız tugra   . Makina, Dişli Imalat Sanayi . Makina, Dişli Imalat Sanayi Üretimde Çözüm Ortağınız 1 ÜRETİMDE HASSASİYET Hakkımızda 30 yılı aşkın tecrübemizle tekrar üretimde çözüm ortağınızız. Makina yedek parçaları konusunda tecrübeli ekibimizle

Detaylı

Hazırlıklar: Aracı, motor bloğundaki motor kodu yardımıyla tanımlayın (Şekil 1). Aracın akü bağlantısını çıkarın.

Hazırlıklar: Aracı, motor bloğundaki motor kodu yardımıyla tanımlayın (Şekil 1). Aracın akü bağlantısını çıkarın. Technical Info www contitech de Triger kayışı değişimi montaj tavsiyeleri Renault Clio II 1,6 16V, motor kodu K4M 748 örneği Clio II 1,6 16V motoru - çeşitli motor hacimlerinde olmak üzere - Renault markasının

Detaylı

Profesyoneller için Çelik Bağlantılar ve Detay Çizimleri

Profesyoneller için Çelik Bağlantılar ve Detay Çizimleri Profesyoneller için Çelik Bağlantılar ve Detay Çizimleri Çelik tasarımı ve detay çizimleri, her projede değişik ve projeye özel yapısal detay çözümleri üretmeyi gerektirir. Otomatik bağlantılar ve modelleme

Detaylı

TEKNİK RESİM DERSİ. Modüller Geometrik Çizimler. Görünüş Çıkarma. Ölçülendirme ve Perspektif

TEKNİK RESİM DERSİ. Modüller Geometrik Çizimler. Görünüş Çıkarma. Ölçülendirme ve Perspektif TEKNİK RESİM DERSİ Modüller Geometrik Çizimler Görünüş Çıkarma Ölçülendirme ve Perspektif DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK / DAL DERSİN OKUTULACAĞI SINIF/YIL SÜRE DERSİN TANIMI DERSİN AMACI DERSİN

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. İzdüşümler

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. İzdüşümler TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi 2/37 İzdüşüm Nedir? İzdüşüm Çeşitleri Merkezi (Konik) İzdüşüm Paralel İzdüşüm Eğik İzdüşüm Dik İzdüşüm Temel İzdüşüm Düzlemleri Noktanın

Detaylı

Teknik resimde kesit alma - Makine eğitimi

Teknik resimde kesit alma - Makine eğitimi http:///tr/teknik-resim/teknik-resim-dersleri/teknik-resimde-kesit-alm... Page 1 of 5 ANA SAYFA DOKUMANLAR TEKNİK RESİM İMALAT MAKİNE ELEMANLARI HİDROLİK PNOMATİK FOTO - VİDEO Google Reklamları Autocad

Detaylı

MHN 133 Mühendislik Çizimi 2

MHN 133 Mühendislik Çizimi 2 11. BÖLÜM TARAMALAR MHN 133 Mühendislik Çizimi 2 11. TARAMALAR Kesitlerde, kesilen yüzey üzerine belirli eğimlerde ve şartlarda çizilen sürekli ve kesikli ince çizgilere Tarama Çizgisi denir. Bu çizgilerin

Detaylı

SCP SCP A TS EN ISO 2858 NORM POMPALAR. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri. Mil Sızdırmazlığı

SCP SCP A TS EN ISO 2858 NORM POMPALAR. Basılabilen Sıvılar. Teknik Bilgiler. Tasarım Özellikleri. Mil Sızdırmazlığı TS EN ISO 25 NORM POMPALAR Basılabilen Sıvılar İçinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya az kirli, düşük veya orta viskoziteli sıvılar. Teknik Bilgiler Basma Flanşı Debi Basma Yüksekliği

Detaylı

12.1 TASARIMDA MALİYET AÇISINDAN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

12.1 TASARIMDA MALİYET AÇISINDAN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR BÖLÜM: 12 TASARIMDA MALİYET 12.1 TASARIMDA MALİYET AÇISINDAN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Bir tasarım yapılırken, maliyet açısından aşağıdaki faktörler göz önünde bulundurulmalıdır; Tasarım, sadece

Detaylı

Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el

Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler, el aletleri, hava taşıtı parçaları dövme yolu ile üretilen elemanlardır.

Detaylı

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com MASAÜSTÜ YAYINCILIK

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com MASAÜSTÜ YAYINCILIK KROKİ ÇİZİMLERİ MASAÜSTÜ YAYINCILIK Kroki Herhangi bir cimi veya düşündüğümüz bir şekli karşımızdakine anlatabilmek için resim aletleri kullanmadan serbest elle çizilen resimlerdir. Mühendis ve teknisyenler

Detaylı

GRUP-EX CAC-XX CUT OFF AIR CLACK - KULLANICI KILAVUZU -

GRUP-EX CAC-XX CUT OFF AIR CLACK - KULLANICI KILAVUZU - GRUP-EX CAC-XX CUT OFF AIR CLACK - KULLANICI KILAVUZU - Bu kılavuz GRUP ASM tarafından üretilen CAC-XX Klape hakkında güvenliğiniz için gerekli bilgileri ve kullanım talimatlarını içerir. 1. Genel Tanım

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ 1 Bu bölümden elde edilecek kazanımlar Güç Ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri Redüktörler Ve Vites Kutuları : Sınıflandırma Ve Kavramlar Silindirik

Detaylı

SNT EN 733 NORM POMPALAR

SNT EN 733 NORM POMPALAR EN 733 NORM POMPALAR Basılabilen Sıvılar İçinde katı parçacıklar ve elyaf bulunmayan, temiz veya çok hafif kirli, düşük viskoziteli sıvılar. Teknik Bilgiler Basma Flanşı Debi Basma Yüksekliği Hız Çalışma

Detaylı

ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ

ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkürler. Bu el kitabının tamamını okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz. 1. Aleti monte etmeden ve kullanmadan önce bu el kitabının iyice okunması

Detaylı

MUHSİN ERTUĞRUL MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ TAKIDA TEKNİK RESİM SORULARI 1) Standart yazı ve rakamların basit ve sade olarak yazılması nedeni

MUHSİN ERTUĞRUL MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ TAKIDA TEKNİK RESİM SORULARI 1) Standart yazı ve rakamların basit ve sade olarak yazılması nedeni MUHSİN ERTUĞRUL MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ TAKIDA TEKNİK RESİM SORULARI 1) Standart yazı ve rakamların basit ve sade olarak yazılması nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Estetik görünmesi için. B) Rahat

Detaylı

DİŞLER; Diş Profili, çalışma sırasında iki çark arasındaki oranı sabit tutacak şekilde biçimlendirilir. Dişli profillerinde en çok kullanılan ve bu

DİŞLER; Diş Profili, çalışma sırasında iki çark arasındaki oranı sabit tutacak şekilde biçimlendirilir. Dişli profillerinde en çok kullanılan ve bu KAVRAMLAR Dişli Çarklar, eksenleri birbirine yakın veya birbirini kesen miller arasında hareket ve güç ileten makine elemanlarıdır. Çevrelerine diş açılmış iki dişli çark bir dişli çiftini oluştururlar

Detaylı

Sõcak su sirkülasyon pompalarõ Standart Program

Sõcak su sirkülasyon pompalarõ Standart Program Tip Kitapçõğõ./- G HPK Sõcak su sirkülasyon pompalarõ Standart Program Kullanõm Alanlarõ Standart dizayn HPK pompalarõ, sõcak su veya kõzgõn õsõ transfer yağlarõnõn boru veya tank sistemleri ile transferinin

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI I TASARIM. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. : 255 (Makine Mühendisliği bölümü II. kat)

MAKİNE ELEMANLARI I TASARIM. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. : 255 (Makine Mühendisliği bölümü II. kat) MAKİNE ELEMANLARI I TASARIM Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Oda numaram E-posta adresi : 255 (Makine Mühendisliği bölümü II. kat) : ikaymaz@atauni.edu.tr http://muhserv.atauni.edu.tr/makine/ikaymaz/makel Her hafta

Detaylı

1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ

1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ 11 1.1. SI Birim Sistemi 12 1.2. Boyut Analizi 16 1.3. Temel Bilgiler 17 1.4.Makine Elemanlarına Giriş 17 1.4.1 Makine

Detaylı

PASLANMAZ BAĞLANTI ELEMANLARI FİYAT LİSTESİ ALTI KÖŞE PASLANMAZ FİBERLİ SOMUN (DIN985-A2-304)

PASLANMAZ BAĞLANTI ELEMANLARI FİYAT LİSTESİ ALTI KÖŞE PASLANMAZ FİBERLİ SOMUN (DIN985-A2-304) PASLANMAZ BAĞLANTI ELEMANLARI FİYAT LİSTESİ ALTI KÖŞE PASLANMAZ FİBERLİ SOMUN (DIN985-A2-304) M4 M5 M6 M8 M10 M12 M14 M16 M20 36,43 TL 38,26 TL 65,53 TL 149,36 TL 330,53 TL 469,29 TL 732,37 TL 934,73 TL

Detaylı

Aksesuarlar 2013 Fiyat Listesi Vidalama 311. Vidalama uçları

Aksesuarlar 2013 Fiyat Listesi Vidalama 311. Vidalama uçları Aksesuarlar 2013 Fiyat Listesi Vidalama 311 Vidalama uçları 314 Aksesuarlar 2018 Fiyat Listesi Impact Control vidalama uçları ve somunları Darbeli somun sıkma ve vidalama makineleriyle kullanıma uygun

Detaylı

KENDİNDEN EMİŞLİ SANTRİFÜJ POMPALAR UKM-S SERİSİ

KENDİNDEN EMİŞLİ SANTRİFÜJ POMPALAR UKM-S SERİSİ KENDİNDEN EMİŞLİ SANTRİFÜJ POMPALAR UKM-S SERİSİ MAS Sanayi A.Ş. Merkez Ofis: Atasehir Bulvarı ATA Çarsı.K.No:59 İSTANBUL TÜRKİYE Tel: +9 (16) 56 1 (Pbx)- Fax:+9 (16) 56 5 E-Mail: masgrup@superonline.com

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1

ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 Uygun ortam sağlandığında standart makine elemanlarının çizimlerini ve standart makine elemanları ile birleştirme çizimleri yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA

Detaylı

Rulmanlı Yataklarla Yataklama. Y.Doç.Dr. Vedat TEMİZ. Esasları

Rulmanlı Yataklarla Yataklama. Y.Doç.Dr. Vedat TEMİZ. Esasları Rulmanlı Yataklarla Yataklama Y.Doç.Dr. Vedat TEMİZ Esasları Sabit bilyalı rulmanlar Normal uygulamalar dışında, tek rulmanın yük taşıma açısından yetersiz olduğu yerlerde veya her iki doğrultuda ön görülen

Detaylı

Genel Doküman / Public Document MAKİNE ELEMANLARI

Genel Doküman / Public Document MAKİNE ELEMANLARI MAKİNE ELEMANLARI Genel bilgi ve tanımlar Güç iletme, değiştirme veya biriktirme gibi fonksiyonları yerine getirerek iş yapma kabiliyetine sahip olan birçok elemanın birleştirilmesiyle oluşturulan sisteme

Detaylı