أحكام التجوید لتزیین القرأن المجید

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "أحكام التجوید لتزیین القرأن المجید"

Transkript

1 أحكام التجوید لتزیین القرأن المجید اعوذ با من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم الحمد رب العالمین والصلوة والسلام على سیدنا ومولانا محمد وعلى الھ وصحبھ اجمعین رب یسر ولا تعسر رب تمم بالخیر آمین یامعین

2 Tecvidin lugat manası: Bir şeyi güzelleştirmek, iyi ve süslü yapmak demektir. Tecvidin Istılah (yani, kur an ilminde,kıraat sahasında) manası: Kur an-ı Kerimi usul ve adabına uygun olarak okuyabilmenin kurallarını öğreten ilimdir. Tecvidin konusu: Kur an-ı Kerim-in kelimeleri veya harfleridir. Tecvidin gayesi: tecvitle ilgili ayet-i celil-e ve hadis-i şerif lere uymak ve sevaba nail olmaktır. Tecvidin hükmü: Tecvidi öğrenip, Kur an-ı Kerime tatbik etmek Farz-ı ayn (her müslümanın bizzat yapmaya mecbur olduğu ilahi emir) dır. Zira Kur an-ı Kerimi tecvitsiz okuyan günahkardır. Çünkü Allah-u Teala Kur an-ı Kerimi Peygamber Efendimiz (s.a.v.) e tecvitli olarak indirmiştir. Peygamber (s.a.v.) efendimizdende bize kadar tecvitli olarak gelmiştir. İmam-ı Cezeri hz.leri tecvidi uygulama açısından insanları üç gruba ayırır. 1. tecvidi öğrenip uygulayarak me cur olanlar (sevap kazananlar) 2. tecvidi öğrenmeyip veya öğrendiği halde uygulamayıp mes ul (sorumlu) olanlar 3. tecvidi öğrenemeyip yahut uygulayamayıp ma zur (özürlü) olanlar. Biz inşaellah birinci sınıftan olabilme niyet ve gayretiyle tecvidi öğrenmeye başlayalım, Rabbimiz muvaffak eylesin. Amin!..

3 Harf-i med : Kendisinden bir önceki harfi uzatan harf demektir. Harfi med ler üç tane olup ( و ى ا ) harfleridir. Bu üç harfin her birinin harfi med olma şartları vardır. Şöyleki; (و) harfinin, harf-i med olabilmesi için, sakin olması ( yani üzerinde, üstün, esre, ötre, cezm, şedde olmaması), ayrıca ma kabli mazmum ( kendisinden önceki harfinde ötreli olması) şarttır. Bu durumda harf i med olur ve kendisinden önceki harfi ötre istikametinde bir elif miktarı uzatır. gibi. صو موا Bir elif miktarı demek,normal tempoyla, bir parmak kaldıracak kadar veya bir elif yazacak kadar zaman dilimi demektir.) Bu uzatma işlemi kalın harflerde u sesiyle, ince harflerde u - ü arası bir sesle yapılır. Bu husus ve ileride gelecek buna benzer hususların hakkıyla yapılabilmesi (ince ayarı) ancak, müşafehet tarikiyle fem-i muhsin den ahzetmek ( yani, bu konuda maharetli bir hoca efendiden birebir ta limle mümkündür.) ى : harfinin harfi med olabilmesi için, sakin olması ve makabli meksur (kendisinden önceki harfin esreli) olması şarttır. Bu durumda harfi med olur ve kendisinden önceki harfi esre istikametinde bir elif miktarı uzatır. gibi. دٮ نى ا : ise, harfi med olabilmesi için daima sakin olması lazımdır.( Çünkü hareke aldığı zaman elif değil hemze olur.) Dolayısıyla sakin olup makabli meftuh( kendisinden önceki harf üstün lü) olması şarttır. Bu durumda harfi med olur ve kendisinden önceki harfi fetha istikametinde bir elif miktarı uzatır. gibi كان ا

4 Sebeb-i med : bir elif miktarından fazla uzatmaya sebep olan harf demektir ve iki tanedir. ) د, ب ( Sükun 2. ) ا, ء ( Hemze 1. Hemze : Harekesi olan elife denir. Hemze bazı yerlerde uzun hemze ( ا ), bazı yerlerde de kırık hemze ( ء )şeklinde yazılır. Sükun : Harekesi olmayan harfe denir. (28 harf den herhangi birisi olabilir.) Sükun ile sakin arasındaki fark; sükun halindeki harfin üzerinde ya, cezim olur, yada şedde olur, sakin halde olan harfin üzerinde ise hiçbirşey bulunmaz.) Sebeb-i med den hemze, medd-i muttasıl ve medd-i munfasıl da bulunur. Sükun ise, medd-i lazım,medd-i arız ve medd-i lin de bulunur. Meddi Tabii : Harf-i med bulunup, sebeb-i med bulunmazsa medd-i tabii olur. gibi قا لوا Bu kelimede iki tane meddi tabii vardır. Birincisi, harfi medlerden ( ق ) harfini çeken elif var. Sebebi medlerden hiç birisi yok, dolayısıyla, meddi tabii olur. İkincisi, harfi medlerden ( ل ) harfini çeken vav harfi var, sebebi med yok. yine meddi tabii olur. Harfi medlerden elif bazen ( ' ) dik elif veya kısa elif şeklinde olur.

5 gibi طھ : (ه ( ve (ط ( Şöyleki Bu kelimede de iki tane meddi tabii vardır. harflerini çeken dik elif veya kısa elif ( ' ) var. sebebi med yok. dolayısıyla meddi tabii olur. Sonu iki üstünlü olan kelimelerde vakfedilince (durulunca) yine meddi tabii olur, vasledilince (geçilince) meddi tabii olmaz. gibi ا ب د ا Meddi tabii olan kelimede harfi med in maba di ( kendisinden sonraki harf) sükun olursa meddi tabii olmaz. gibi قالوا ا لان örnekte görüldüğü üzere harfi med olan vav harfinin maba dinde (önünde) kırmızı renkle belirtilen sakin lam harfi gelmiştir, vasıl (geçiş) halinde vav düşer, birinci lam ikinci lam a cezimle bağlanarak okunur. Dolayısıyla meddi tabii olmaz. دا و د ve ی ل و ن gibi tek و ile yazılan kelimelerde harfi med gizli vav dır. Dolayısıyla vasıl halinde meddi tabii dirler. Kur an-ı kerim in resmi hattı gereği tek vav ile yazılmışlardır. Meddi tabiinin ölçüsü: Bir elif miktarı uzatılması vaciptir. Bütün kıraat imamları bir elif miktarından az, veya çok, uzatılmamasında ittifak (görüş birliği) etmişlerdir.

6 Harfi medle beraber sebebi medden hemze aynı (tek) kelimede bulunursa, meddi muttasıl olur. gibi جا ء Bu kelimede harfi medlerden, cim harfini uzatan elif vardır, sebebi medlerden de hemze vardır, ikisi bir kelimede bulunduğu için meddi muttasıl olur. Meddi muttasılda sebebi med olan hemze genellikle kırık hemze ( (ء şeklindedir. İstisna olarak birkaç tane uzun hemzeli kelime de vardır ت ب وا gibi. Meddi muttasıl ın med miktarı: en az iki elif miktarı çekilmelidir. Hiçbir kıraat imamı iki elif den aşağı düşürmemiştir. En fazla dört veya beş elif çekilebilir.! meddi tabii hariç diğer medlerin miktarları, sür at yönünden okuyuş şekillerine göre değişir. bu konunun izahı tecvidimizin son bölümündedir.

7 Harfi medle sebebi medden hemze ayrı ayrı kelimelerde bulunursa yani harfi med birinci kelimenin sonunda, sebebi medd de ikinci kelimenin başında bulunursa meddi munfasıl olur. gibi ا ن ى ا خا ف Bu örnekte harfi medlerden nun harfini uzatan ى birinci kelimenin sonunda, sebebi medlerden de uzun hemze ( ا ) ikinci kelimenin başında bulunmuştur, dolayısıyla harfi med ile sebebi med ayrı ayrı kelimelerde bulundukları için meddi munfasıl olur. Meddi munfasılda sebebi med olan hemze genellikle uzun hemze Gibi ھو لا ء de olur (ء) ) olur. İstisna olarak kısa (kırık) hemze ا ( Meddi munfasılda harfi med, bazen gizli vav bazende gizli ya olur. ا لا ھ ع ل م م ن ا لا ده ع ن Bu iki örnekte hu ve hi zamirlerini uzatan harfi medler (vav ile ya) yazıda gözükmemektedir, fakat okuyuşta harfi med varmış gibi bu zamirleri uzatırlar. Dolayısıyla bu iki örnekte harfi medler, birinci kelimenin sonunda, sebebi medden uzun hemze ise ikinci kelimenin başında bulunduğu için meddi munfasıl olurlar. Harfi medlerin gizli olması hali genellikle hu ve hi zamirlerine mahsus olmakla beraber, başka kelimelerde de bu durum vardır. gibi. فا و ا ا ى ل

8 Meddi munfasılın med ölçüsü: kıraat-ı Asım ın Hafs rivayetine göre en az bir, en fazla dört elif miktarıdır. Harfi medle beraber sebebi medden sükunu lazım, ikisi bir bulunursa meddi lazım olur. kelimede Sükunu lazım: (kalıcı sükun) hem vakıf halinde hem de vasıl halinde sabit (kalıcı) olan, sükundur. Meddi lazım dört kısımdır: 1- Meddi Lazım Kelime-i Musakkale: gibi. الح اق ة Bu kelimede harfi medlerden ( ح ) yı çeken elif var,sebebi medden birinci ق) ) ın sükunu var. Bu sükun, sükunu lazım olduğu için burası meddi lazım kelime-i musakkale olur. : Bir harfi uzattıktan hemen sonra şedde gelirse musakkale olduğunu anlarız. Uzatma işleminden sonra şedde değilde, cezim gelirse muhaffefe olduğunu anlarız. 2- Meddi Lazım Kelime-i Muhaffefe: gibi. الا ن Bu kelimede harfi medlerden hemzeyi uzatan kısa elif var, sebebi medden de ( ل ) ın sükunu var. Bu sükun da sükunu lazım olduğu için meddi lazım kelime-i muhaffefe olur. Bu kısmın Kur an-ı Kerim deki tek örneği yukarıdaki kelimedir. Başka örneği yoktur.

9 3- Meddi Lazım Harf-i Musakkal: Meddi lazımın harf kısmı surelerin başındaki huruf-u mukattalar (kesik kesik harfler) da bulunur. gibi. in lam-ı الم bu harfin açılımı لا م şeklindedir. burada harfi medlerden lam harfini uzatan elif vardır, sebebi medden de mim in sükun u vardır bu sükun sükun-u lazım olduğu için meddi lazım harfi müsakkal olur. Meddi lazım harfi müsakkali tanımanın bir başka kolay yolu da şudur: kendisinden sonra mim harfi gelen lam ve sin harfleri harfi müsakkaldirler. Diğerleri, harfi muhaffef veya meddi tabii dirler. 4- Meddi lazım harfi Muhaffef : ~ gibi ص Bu harfin açılımı : صا د şeklindedir. Burada harfi medden sad harfini çeken elif var sebebi medden de dal harfinin sukunu var bu sukun sukunu lazım olduğundan, meddi lazım harfi muhaffef olur. Meddi lazımın med ölçüsü; yavaş okuyuşta dört elif, orta okuyuşta üç elif, hızlı okuyuşta ise asgari 2.5 elif çekilir daha aşağı düşürülmez.

10 Harfi medle beraber sebebi medden sukunu arız bir kelimede bulunur ise meddi arız olur. Sükünü arız : (geçici sükun) vakfedildiğinde mevcut olan, vasledildiğinde ise düşen, yerine hareke gelen sükuna denir. gibi ی ع ل م و ن medden de Bu kelimede harfi medden ( م )harfini çeken ( و ) var. Sebebi ) harfinin sükunu var. Bu sükün, sükun-u arız olduğu için ن ( buradaki medde meddi arız denir. ن Sükunu arız ı şöyle anlıyoruz: yukarıdaki örnek kelimede durduğumuz zaman harfinin üzerinde cezm ile duruyoruz, ve meddi arız meydana geliyor. Ama bir sonraki ayete geçiş yaptığımız zaman nun harfini cezimli değilde hareke vererek okuyoruz, ve kelime meddi tabii ye dönüşüyor. Dolayısıyla bu misaldeki nun harfinin sükunu, sükunu arız (geçici sükun) olmuş oluyor. Meddi arızın med ölçüsüne gelince kelimenin son harfinin harekesine göre değişir. Eğer meddi arız olan kelimenin son harekesi fetha ise o kelimede üç vecih uygulanır 4- elif miktarı ط ول 1. ی ع ل م و ن 3 elif miktarı ت و سط.2 1 elif miktarı ق ص ر 3.

11 Eğer kelimenin sonu esreli ise o kelimede 4 vecih uygulanır. ط ول.1 ی و م ال دی ن ت و سط.2 ق ص ر.3 ر و م ile ق ص ر.4 Eğer kelimenin sonu ötreli ise o kelimede 7 vecih uygulanır..1 ط ول.2 ت و سط.3 ق ص ر.4 ط ول ا ش ما م ile.5 ا ش ما م ile ت و سط.6 ا ش ما م ile ق ص ر ن س ت ع ی ن ر و م ile ق ص ر.7 Vecih demek çeşit demektir. Meddin üç çeşidi vardır dördüncü bir çeşidi yoktur. O çeşitlerde, ق ص ر, ت و سط, ط ول dır. Dolayısıyla yedi vecih caizdir demek yedi elif miktarı uzatılır demek değildir. Yedi çeşit okuyuş yapılabilir demektir. Bu çeşitlerde yukarıda beyan edildiği üzere üç çeşit med ve onlara ilave edilen ا ش ما م ve ر و م vecihleridir. seslendirmektir. : Normal okuyuş ses tonunun 2/3 nü atıp 1/3 ü ile harfi ر و م sadece sonu esreli ve ötreli olan kelimelerde yapılır. Ve kulağı işiten kişiye yapılır., gözü görmeyip ر و م yapmak ر و م ile yapılır. Çünkü ق ص ر sadece ر و م kelimenin sonuna hareke vermek demektir. Hareke verilince sükun ortadan kalkar sadece harfi med kalır ve kelime meddi tabiiye dönüşür. Dolayısıyla yapılmaz. ile ت و سط ve ط ول

12 yapılır. Sükundan sonra dudakları ötre istikametine uzatmak suretiyle ا ش ما م, ت و سط, ط ول çeşidinde( Sadece ötre harekesinde yapılır. her üç med uygulanır. ve ا ش ما م, gözü gören kulağı işitmeyen kişilere yapılır. (ق ص ر gibi kelimelerde vakfedilince, sükunu arız meydana ی ش اء geliyor. Burası meddi arız mı olur, yoksa meddi muttasılmı olur diye sorulacak olursa cevabı şudur: sondaki hemzeler harfi medden sonra geldikleri için sebebi meddirler aynı zamanda sükunu arız pozisyonundadırlar. Burada iki sebeb olan hemze ile sükun toplanmıştır. Bu iki sebebten biri olan hemze sebebi, sükün sebebinden daha kuvvetli olduğu için bu gibi kelimeler vakıf halinde meddi arız değil, meddi muttasıl olurlar. Harfi lin le beraber sebebi medden sükun bulunursa Meddi Lin olur. Harfi Lin: cezimli olup, ma kabli leri fethalı olursa, harfli lin olurlar meddi lin ى ile و olabilmesi için,kendilerinden sonra sükun gelmesi şarttır. gibi خ و ف Bu kelime meddi lin in sükun-u arız kısmına örnektir. bu kelimede öncelikle harfi lin-i buluyoruz. Görüldüğü gibi و harfi cezmli olup, kendisinden önceki harfin harekesi fetha dır. Ve و harfi, harfi lin dir. Ondan sonra sükunu arıyoruz, Kendisinden sonra ف harfinin sükunu, sükun-u arız olarak gelmiştir. Dolayısıyla burası meddi lin olur.

13 Meddi lin uygulanırken lin harfi üzerinde uzatma işlemi yapılır, makablinin harekesi üzerinde yapılmaz. خ و ف kelimesinde meddi lin yaparken (Haaavf ) şeklinde okursak yanlış, (Havvvf ) şeklinde okursak doğru okumuş oluruz. Meddi lin in sükunu arız kısmı meddi arız gibidir, yani kelimenin son harekesine göre ص ر, ت و سط,ط ول ve,ق bunlara ilaveten ا ش ما م ve ر و م vecihleri uygulanır. Bu vecihlerin açıklaması meddi arız bahsinde yapılmıştır. Meddi lin in sükunu lazım kısmına örnek ise, Kur an-ı Kerim de bir lafız olup iki ayet-i celilede bulunmaktadır. ~~~ ~ ~~ ~ حم عسق كھیعص Bu iki ayeti kerimede ki lafzı, meddi lin in sükunu lazım kısmının örneğidir. Görüldüğü gibi ى harfi cezmli olup makabli fethalıdır ve harfi lin dir. Kendisinden sonra ki ن harfinin sükunu, sükunu lazım olarak gelmiştir. Dolayısıyla burası meddi lin olur, ve ت و سط ط ول olmak üzere iki vecih caiz olur. ین ع Meddi lin in med ölçüsü : ط ول dört ت و سط iki veya üç elif miktarıdır. ق ص ر vardır. ت و سط ve ط ول ) lafzı için her ne kadar sadece ع ین ( yoktur deniyor isede, imam-ı cezeri hz.leri طیبة النشر isimli eserinde bu lafızla ) ونحو ع ی ن فالثلثة لھم ( etmektedir. da olduğunu beyan ق ص ر ilgili

14 ن ( ) Tenvinin sözlük anlamı nunlamak demek olup, tecvit ilminde isimlerin sonlarında bulunan iki üstün, iki esre, iki ötre şeklindeki işaretlerdir. Sakin nun ise, hem isimlerde hemde fiillerde ortada ve sonda gelebilen, birde harflerdeki cezimli nunlardır. Vakıf halinde, sakin nun okunur, tenvin ise okunmaz sadece yazıda gözükür. Vasıl halinde, tenvinli kelimeden sonra ilk harfi sakin olan kelimelere geçerken tenvin esre ile harekelenerek geçilir, bu da Kur an-ı kerimlerde tenvinin altında esreli küçük bir nun ile gösterilir. Şayet tenvin durulur. müennes ta sı üzerinde bulunursa vakfedilirken ha ile İhfa harfleri 15 tane olup aşağıdaki kelimelerin ilk harfleridir. شخص جود ثنا ذا صف قد سما كرما طالبا فترى دم تقا زد ظالما ضع

15 Tenvin veya sakin nun, bu 15 harfden herhangi biri ile ardarda gelirse ihfa olur. gibi.. ف ت ح ق ر ی ب - م ن ج وع kalınlaştırılmamalıdır. ص ض غ ط ق ظ ( harflerinde İhfa yaparken, isti la (ikinci örnek) ) ses خ İhfanın tarifi : İhfa kelime olarak gizlemek anlamındadır. Tecvid ilminde İhfa; izhar ile idgam arasında bir hal olup Nun un zatını gizleyerek, gunne sıfatını belirtmektir. İhfanın yapılışı: ağız hafif açılıp dil ucu ve ortası serbest kalır. Nun mahreci ile dil arası bir kağıt kalınlığı kadar aralık kalır. Ağız ve burundan gelen ortak sesle seslendirilir. Kelime anlamı: Açığa çıkartmak demektir. yani sakin nun veya tenvinin zatını açıkça okumaktır. Tecvid ilminde izhar ; iki harfin arasını birbirinden uzaklaştırmak, ayırmak demektir. İzhar harfleri 6 tane olup aşağıdaki ismi şerifler in evvelki harflerdir. ھادیا غن ي عدل خالق حى الله izhar olur. Tenvin veya sakin nun, bu altı harften herhangi biriyle ardarda gelirse

16 س وا ء ع ل ی ھ م م ن ھا د İzhar yaparken ölçü önemlidir. Tenvin veya nunu sakini telaffuz ettikten hemen sonra izhar harfine geçilmelidir. Aksi takdirde izhar değil sekte olur. İzharın diğer çeşitleri ilerideki konularda yeri geldikçe anlatılacaktır. İklab, sakin nunu veya tenvini halis mime çevirip iklab harfi olan ba nın yanında gunne ile okumaktır. س م یع ب ص ی ر م ن ب ع د (iklab ile ihfa-i şefevi uygulamada aynıdır, uygulama esnasında dudaklara mim harfinde hafif, ba harfinde ise biraz daha fazla basılmalıdır.) Sakin nun veya tenvinin makabli ötreli olursa dudaklar ötrede bir miktar ( bir harf miktarı ) tutulur ve geri çekilir Uygulaması, fem-i Muhsin ( usta bir hoca ) den öğrenilmelidir. gibi ل ی ن ب ذ ن

17 İDĞAM : İdğam edilen harfin, idğam olunan harf içerisinde gizlenmesidir. (bilgisayar lisanıyle birinci harfi, kes-yapıştır yöntemiyle ikinci harfin içine atmaktır.) İdğamı maalgunne, ğunneli idğam demektir. harfleri dört tane olup, harfleridir. Tenvin veya sakin nun bu 4 harften biri ile و, ن, م,ى ard arda gelirse idğamı maalğunne olur. ف اك ھ ة و ن خ ل و م ن ی ع م ل İstisna olarak; sakin nun ile, vav veya ye harflerinden biri, kelime içerisinde bulunurlarsa idğam değil izhar olur. bir وا ن ق ن ن یا د İdğam maalğunnenin tutma ölçüsü iki harfden az bir harfden fazla olmalıdır. Bu ölçü aynı zamanda idgammisleyn maalğunnenin, ihfanın, iklabın ve dudak ihfasınında ölçüsüdür.

18 İdğamı bilağunne, ğunnesiz idğam demektir. harfleri iki harf olup harfleridir. Tenvin veya nunu sakin bu iki harften biriyle ard ر ve ل arda gelirse idğam-ı bilağunne olur. م الا ل ب د ا م ن ر ب ھ م İdğam-ı bilağunnenin tutma ölçüsü, şeddenin hakkını verip hemen geçmektir. Yani bir harf miktarı kadar zamandır. Tenvin ve sakin nun un bulunduğu gerideki beş babın özeti olarak şöyle diyebiliriz : 15 harfle yanaşmalı ( ihfa ) 6 harfle ayrışmalı (izhar ) 6 harfle kaynaşmalı (idgam) 1 harfle dönüşmeli (iklab) adıdır. : Genizden gelen sese denir. GENİZ; burun-boğaz boşluğunun Ğunnenin kontrolü şöyle yapılır : ses devam ederken burun iki parmakla sıkılıp bırakıldığında seste değişiklik oluyorsa ğunne tamamdır aksi halde ğunne yapılmıyor demektir. Ğunne, nun ve mim harflerinden ayrılmayan bir sıfatı lazimedir dolayısıyla bu iki harf şeddeli oldukları zaman ğunneden ötürü diğer şeddeli harflerden daha fazla tutulmalıdırlar.

19 Mahreçleri ve sıfatları aynı olan iki harfin, birincisi sakin ikincisi harekeli olarak ard arda gelmesiyle yapılan idğama idğamı misleyn denir. idğamı misleyn harfleri ayrı ayrı kelimelerde de olabilir. gibi ا ن ا ض ر ب ب ع ص ك Burada ( ب ) harfleri birbirine idğam edilir ve şeddeli olarak okunur. asla kalkale yapılmaz. tek kelimede de olabilir. gibi. د كا, ح تى gibi kelimeler, idğam-ı misleyn olarak isimlendirildiği gibi teşdid ح تى gibi kelimeler ise, hem ا ن bilağunne olarak da isimlendirilmektedir. idğamı misleyn,hem idğamı maalğunne olarak isimlendirildiği gibi, teşdid maalğunne olarak da isimlendirilmektedir. Sakin ( ن ) ile, sakin ( م ) in durumları kendilerine özeldir. Şöyleki; nunu sakin ( ن ), kendi cinsi olan nun ile ard arda gelirse, gibi bu durumda hem idğamı misleyn ن ار من maalğunne, hem de idğamı maalğunne olur. Sakin mim ( م ) e gelince, üç hali vardır.

20 1. mim-i sakin, kendi cinsi olan mim ile yan yana gelirse idğamı misleyn maalğunne olur örnektir. bu iki ayrı kelimeye ا ط ع م ھ م م ن Tek kelimenin örneği ise, denilebilir.) gibi. ( teşdid maalğunne de ث م 2. mim-i sakin ( ب ) harfi ile yan yana gelirse dudak ihfası veya mim-i sakin ihfası olur gibi ا ن ر ب ھ م ب ھ م 3. mim-i sakin ( م ) ile ( ب ) harfinin dışında ki harflerden herhangi biri ile yan yana gelirse mim-i sakin izharı olur. gibi.. ل ك م دین ك م و ل ي د ی ن : Mahreçleri bir, sıfatları başka olan harflerin birincisi sakin, ikincisi harekeli olarak ard arda gelmesiyle meydana gelen idğama, idğam-ı mütecaniseyn denir. İdğamı mütecaniseyn harfleri sekiz tane olup üç mahrece taksim edilmiştir. 1. mahreç : ط د ت harflerinden oluşur. و ق ا ل ت ط اء ف ة

21 Bu örnekte ( ت ) harfi, ( ط ) harfine katılır. ( ت ) harfinden و قال الط اءفة hiçbir eser kalmaksızın ( ط ) harfi şeddeli olarak okunur. gibi Bu idğama idğamı mütecaniseyn denir. 2. mahreç : ظ ذ ث harflerinden oluşur. gibi ا ذ ظ ل م وا ا ظ ل م وا bu örnekte ذ harfi ظ harfi içerisinde tamamen kaybolup şeklinde telaffuz edilir. 3. mahreç: ب م harflerinden oluşur. harfine idğam ederek ; gibi ا ر ك ب م ع ن ا م harfini ب harfinde asla kalkale yapmadan ب burada. okunur şeklinde ا ر ك مع ن ا idğam, uygulama ve asılları yönünden dört kısma ayrılır. Uygulama yönünden iki kısımdır 1. İdğam-ı tam: idğam edilen harfin idğam olunan harf içerisinde zatı ve sıfatıyla tamamen kaybolmasıdır. gibi م ا ع ب د ت م 2. İdğam-ı nakıs: idğam edilen harfin idğam olunan harf içerisinde zatı ile gizlenip, sıfatının aşikare olmasıdır. gibi ب س ط ت

22 bu ve bunun gibi kelimelerde tek vecih olarak idğamı nakıs yapılır. İdğamı tam yapılmaz. çünkü ( ط ) harfinin isti la, ıtbak, kalkale sıfatları tam idğama engeldir. Yapılışı şöyledir; ( ط ) harfinin telaffuz esnasında kalınlık ( istila, itbak ve kalkale ) sıfatları belli edilip, ama asla kalkale yapmaksızın ( ت ) harfi şeddeli olarak okunur ki, buna idğamı nakıs denir. asılları yönünden de iki kısımdır 1. idğam-ı kebir : idğam edilen harf ile idğam olunan harflerin her ikiside harekeli ise bu idğama büyük idğam anlamında idğam-ı kebir denir. okunur. şeklinde كم سل gibi, idğam edilince سل ك كم 2. İdğam-ı sağir: idğam edilen harf sakin (cezimli), idğam olunan harf harekeli olursa bu idğama küçük idğam anlamında idğam-ı sağir denir. gibi, یدر ك كم Mahreçlerinde veya sıfatlarında yakınlığı olan harflerin birbirine idğam edilmesine idğamı mütekaribeyn denir. Bunun harfleri 4 tane olup 2 mahrece taksim edilmiştir. 1. mahreç: ر ل harflerinden oluşur. gibi. ق ل ر ب okunur. Burada ل harfi ر harfine tam idğam yapılıp ; ق ر ب şeklinde

23 edilmez. Hafs kıraatinde bu idğamın aksi yoktur. yani ر harfi ل harfine idğam 2. mahreç: ك ق harflerinden oluşur. gibi.. ن خ ل ق كم ا ل م Bu kelimede iki çeşit idğam yapılır: 1. İdğam-ı tam : Şöyle yapılır ; ق harfinden hiçbir eser kalmayacak şekilde direk ك harfinin şeddeli okunması ile yapılır. 2. idğam-ı nakıs: şöyle yapılır ; ق harfinin kalınlık ( istila, kalkale ) sıfatlarını belli ederek ama asla kalkale yapmaksızın hemen ك harfini şeddeli olarak okumak suretiyle yapılır. Bu idğamların uygulaması bir üstaddan öğrenilmelidir. Kelime itibariyle güneş harflerinin idğamı demektir. Lam-ı ta rif in,okuma esnasında şemsiyye harflerinin yanında açığa çıkmayıp okunmaması, gözükmemesi, gündüz vakti güneşin etrafında yıldızların gözükmemesine benzetilerek bu harflere şemsi harfler denmiştir. İdğamı şemsiyye harfleri 14 tane olup aşağıdaki kelimelerin ilk harfleridir. نعم لھ ن ظ طاب ضی ف صدر شم سمعت زد رمى ذنب ا دع ثم تب Elif lam ( ا ل ) bu 14 harften nun harfiyle yan yana gelirse idğamı şemsiyye maalğunne olur. gibi و الن ج م

24 harfinin dışındaki harflerle yan yana gelirse idğamı şemsiyye bilağunne ن olur gibi. و ال ز یت و ن و الت ی ن ile yazılan kelimeler de, idğamı şemsiyye ل gibi tek ال ی ل ا ل ذ ى ا ل ت ى bilağunne ve idğamı misleyn bilağunnedirler. Ayrıca bunlara idğamı şemsiyye manevi de denir. açığa çıkan, okunan lam, lam-ı tarifin dahil olduğu kelimenin lam-ı dır. Lam-ı tarif ise gizlidir. Lafzatullah ( الله ) da idğamı şemsiyye varmıdır? diye, ال ismi şerif-i, alem dir. Başındaki الله şöyledir; sorulacak olursa, cevabı lamı tarif değildir. Bu yüzden burada idğamı şemsiyye var denemez. Kaynak: hak dini kur an dili tefsiri cilt 1 sayfa 27,28,29 Bu izhara lam-ı ta rif in izharı da denir. Kelime itibariyle ay harflerinin izharı demektir. Lam-ı ta rif in okuma esnasında kameriyye harflerinin yanında gözüküp okunması, geceleyin ay ın etrafında yıldızların gözükmesine benzetilerek bu harflere kameriyye harfleri denmiştir. Bunun harfleri 14 tane olup aşağıdaki harflerin tamamıdır. ابغ حج ك عقیمھ وخف olur. bu 14 harften herhangi biriyle yan yana gelirse izhar-ı kameriye ال gibi. والف ج ر والع ص ر Bu örneklerde, lam-ı Tarifin Lam ı, okuma esnasında seslendirilip hemen izharı kameriye harfine geçilir. Aksi taktirde sekte olur. olmaz. İdğamı şemsiyye ve izharı kameriyye isimlerde olur fiillerde

25 Bu itibarla ا ھل ی ك م gibi kelimelerde her ne kadar şartlar mevcut gibi görünüyor ise de, fiil oldukları için bunlara izhar-ı kameriye denmez. Tarifi: Kalkale harfinin mahrecinden kuvvetli bir ses çıkacak kadar, harfin mahrecini sarsmaktır. ) قطب جد) tanedir. Kalkale harfleri 5 ) ب ( 3. ) ق ( 1. ) د ( 5. ) ج ( 4. ) ط ( 2. Bu beş harften herhangi biri kelimenin ortasında veya sonunda sükun halinde olursa kalkale olur. ا ح ا جرا (ortada) gibi. د (sonda) vakıf halinde olan kalkaleler, kelimenin ortasındaki kalkalelerden daha kuvvetli olmalıdır. Ayrıca kalkale yaparken, kalkale harfinden çıkan ses makablindeki harfin harekesiyle uyumlu olmalıdır. Yine, Kalkale harfine hareke vermekten, şedde vermekten, birde gereğinden fazla ( abartılı ses çıkartmaktan) kaçınılmalıdır و ت ب ب ال ح ق ا ل ج ب gibi şeddeli kelimelerde kalkale yaparken kalkale harfinin üzerinde bir harf miktarı ses kesilir ve ondan sonra kalkale yapılır. Bunlarda da ses uyumuna dikkat edilmelidir.

26 harfi, kalın ve ince okunmaya müsaittir. Dolayısıyla bu harfle ilgili hükümleri ر a- ر nın kalın okunduğu yerler, b- ر nın ince okunduğu yerler, c- ر nın hem ince hemde kalın okunması caiz olan yerler başlıkları altında üç bölüm ve on maddede izah edeceğiz. NIN KALIN OKUNDUĞU YERLER ر okunur. nın kendisi ötreli veya üstünlü olursa, kalın ر 1. gibi.. ر س ل نا ب رس و ل nın kendisi sakin, makablinin harekesi ötre veya üstün olursa kalın ر 2. okunur. ت رمیھم gibi. ت ر حمون bakılır. nın kendisi sakin, makablide sakin olursa daha makabline ر 3. Şayet harekesi ötre veya üstün ise kalın okunur. gibi لفي خس ر و ال ع صر okunur. nın kendisi sakin, makablinin kesresi, kesre-i arız olursa kalın ر 4.

27 gibi ا ل م ط م ا ن ة ا ر ج ع ى Bu örnekte ا ر ج ع ى kelimesinin hemzesi, hemze-i vasıldır. ا ر ج ع ى kelimesinden ا ل م ط م ا ن ة Dolayısıyla kesreside kesre-i arızdır. Yani ا ر kelimesine geçiş yaptığımız zaman kesresi düşer ve ر kalın okunur. ا ل م ط م ا ن ة kelimesinde vakfettiğimiz zaman ا ر ج ع ى kelimesinin hemzesi dolayısıyla esresi okunur ama kelimesinin hemzesi, dolayısıyla ج ع ى yine ر kalın olarak okunur. Kısaca kesre-i arız demek vakfen sabit (okunan), vaslen sakıt (okunmayan) esre demektir. Bu gibi kelimeler fiil ve emir kalıbında olur. ١ ل م ن ا ر ت ضي ا م ا ر ت اب وا gibi kelimelerde aynı hükme ا ن ا ر ت ب ت م tabidir. ( istila sakin, makabli esre harekeli olduğu halde maba din de ر 5. okunur. ) harflerinden biri fethalı olursa kalın خ ص ض غ ط ق ظ gibi.. ا رصا دا ق رطا س NIN İNCE OKUNDUĞU YERLER ر. okunur nın kendisi esre harekeli olursa ince ر 1. ر ز قا ر ج ا ل gibi okunur. harfi sakin olup, makabli esreli olursa ince ر 2. gibi یغف ر ف اص ب ر bakılır. harfi sakin olup, makablide sakin olursa daha makabline ر 3. Şayet esre harekeli ise ince okunur.

28 ب ك ر دی ر ق gibi okunur. harfi sakin olup, makablinde harfi lin bulunursa ince ر 4. الط ی ر خ ی ر NIN KALIN VE İNCE OKUNMASI CAİZ OLAN YER ر Harfi sakin olup makabli esreli olduğu halde, maba dinde istila harfide ر esreli olursa hem ince hemde kalın okunması caizdir. gibi ف ر ق İnce okunması evladır. Yani, kurra tarafından ince okunması tercih edilmiştir. ( isede kelimelerinde her ne kadar hüküm aynı م ص ر, ا ل ق ط ر yani ince ve kalın okumak caiz isede ) bu kelimelerin vasıl hallerine bakarak vakf etmek evladır ( uygundur ). Yani ا ل ق ط ر kelimesinde durulduğunda ر ince okunur. okunur. kalın ر kelimesinde durulduğunda م ص ر dir. ی س ر ى kelimesine gelince, Bu kelimenin aslı ی س ر kurallara göre vakıf halinde ر nın kalın okunması gerekirken, bir ر de, görüşe göre, kelimenin aslına işaret etmek için, bir başka görüşe göre nın makablinde müstefil ( ince ) harf olduğu için ince okunur. Lafzatullah ın, ( الله ) ismi celilinin makabli fethalı veya ötreli olursa kalın okunur.

29 gibi. ھ و الله ن ص ر الله Eğer Lafzatullah ın, makabli esreli olursa ince okunur. ب ا gibi Zamirden maksat ( ه (, ) ه ) harfleridir. Bunlar bazen bitişik bazen de müstakil olarak yazılır. Bu zamirlerin makabli harekeli olursa bir elif miktarı uzatılır. gibi م ث ل ھ, ع ن د ه Bu kuralın istisnası olarak ; gibi kelimelerde şartlar tutuyor gibi gözükse ل م ی ن ت ھ ف وا ك ھ م ان ف ق ھ de uzatma işlemi yapılmaz. Çünkü bu kelimelerin sonundaki zamir değildir, kelimenin aslındandır (kökündendir) ه ه Eğer bu zamirlerin ma kabli sakin veya sükunlu (cezimli) ise çekilmez. harfleri Sakin e örnek: ف ی ھ gibi Sükun a örnek: ا ل ی ھ ر ا و ه gibi. ف یھ م ھا نا bu kuralın da istisnası olarak, Furkan süresinin 69 ncu ayetindeki örneğinde ki zamir, kıraat imamımız Hafs hz.den mütevatir, yani sahih rivayetle med edilir. ه kelimesinde ki ی ر ض ھ Zümer süresinin 7.nci ayetinde bulunan zamiri çekilmez. Çünkü kelimenin aslı ی ر ضا ه dur. Yani, zamirin makabli sakin olduğu için çekilmez.

30 TARİFİ: Nefes almaksızın yalnız sesi kesmeye denir. Okuma esnasında sekte mahallinde nefes almaksızın sesi kesip bir miktar durduktan sonra aynı nefesle okumaya devam etmek suretiyle yapılır. Kuran-ı kerim de hafs rivayetine göre dört yerde sekte vardır. Bunlardan ikisi vakıf halinde diğer ikisi de vasıl halindedir. Vakıf halinde olanlar : ع و جا ق ی ما : suresinde.1 Kehf Burada sekte şöyle yapılır; sekte vakıf hükmün de olduğu için kelimesinin tenvini elife tebdil edilir, ( meddi tabii olarak okunur), sekte ع و جا yapılarak sonraki kelimeye geçilir. ( ihfa veya izhar yapmak suretiyle sekte yapmak yanlıştır.) م ن م ر ق د نا ھ ذ ا : suresinde.2 Yasin Bu ayetteki sekte şöyle yapılır; نا harfinin üzerinde meddi tabii olarak sekte yapılır, ve ھ ذ ا kelimesine geçilir. Vakıf, sekteden daha kuvvetli bir ayırıcı olduğu için bu iki yerde vakfetmek sekte yapmaktan daha evla dır. Vasıl halinde olanlar : م ن : suresinde 1. kıyame harfi üzerinde yapılır. ن gibi sekte, bu ayeti kerimedeki ر ا ق

31 ل gibi sekte, bu ayeti kerimedeki ك لا ب ل ر ا ن : suresinde 2. mutaffifin harfi üzerinde yapılır. Bu son iki örnekte asla idğam yapılmaz. Çünkü, ma na bozulur. Vakıf ile sekte arasındaki farklar; 1. vakıfta nefes alınır, sekte de nefes alınmaz 2. vakıfta süre uzun, sekte de ise kısadır. 3. vakıfta ilgili tecvit kuralı uygulanır, sekte de ise sadece sekte uygulanır. Kur an-ı kerimde (7) yedi kelimenin sonuna gelen (ه) harfidir. ve tamamı cezimlidir YEDİ KELİME ŞUNLARDIR: لم یتسنھ اقتده كتابیھ حسابیھ مالیھ سلطانیھ ماھیھ Bizim kıraatimiz olan Asım kıraatine göre hem vasıl (geçiş)halinde, hemde vakıf (duruş) halinde okunurlar. Asım hz.lerinin dışındaki kıraat imamlarının tamamı vakıf halinde okumak hususunda ittifak (görüş birliği) etmişlerdir. Vasıl halinde ise ihtilaf (görüş ayrılığı) etmişlerdir.

32 Kıraat imamları, Kur an-ı Kerim in sür at yönünden üç şekilde okunabileceğini kabul etmişlerdir. a) Tahkik (yavaş) Okuyuş: Eksik ve fazla yapmadan bir şeyin hakkını titizlikle vermek demektir kısaca, harflerin mahrec ve sıfatlarına azami derecede riayet üzere harekeleri birbirinden ayırmak, ğunnelerin ve şeddelerin hakkını vermek, (özellikle nun ve mim harflerinde biraz daha mübalağa yapmak) ancak aşırı mübalağa sebebiyle harekeleri uzatmaktan, sakine hareke vermekten, harflerin arasında sekte yapmaktan kaçınılmalıdır. Medleri ise son sınırına kadar uzatmakdır. ( bu sınır; meddi muttasılda 4 veya 5, meddi munfasıl ve, meddi lazım da 4 elif miktarı, Meddi arız da 1 ila 4 elif arası, meddi lin de ise sükun-u lazımda 2-3, sükun-u arızda ise 1-3 veya 4 elif arası uzatmaktır.) b) Tedvir (orta) okuyuş: tahkik ile hadr arasında orta bir okuyuş demektir. Ğunnelerin ölçüleri tahkike göre biraz azaltılır, meddi tabii 1 elif, meddi arız ile sükun-u arızlı meddi lin 1-3 elif, diğer medler ise 3 elif miktarı uzatılarak okunur. c) Hadr (hızlı) Okuyuş : Bu okuyuş, tecvid kurallarına uymak şartıyla Kur an-ı Kerim-i en hızlı okuma şeklidir. Buna göre, ğunneler tedvire göre biraz daha azaltılır fakat bilağunne seviyesine düşürülmez. Meddi tabii, meddi munfasıl, meddi arız ve arız sükunlu meddi lin bir elif miktarı, meddi muttasıl ve lazım sükunlu meddi lin iki elif, meddi lazım ise ikibuçuk-üç elif miktarı uzatılır. Hadr dan daha hızlı okuma şekline hezreme veya tahlit denirki bu tür bir okuyuş caiz değildir haramdır. Çünkü böyle bir okuyuşta harfler mahrecinden kayar, sıfatlar bozulur, kelimeler heceler birbirine karışır, dolayısıyla tecvid kuralları ortadan kalkar. Özellikle teravih namazlarında, hatim okumalarda bu tür okuyuşa düşmekten titizlikle kaçınılmalıdır. TERTİL ; Kur an-ı Kerimi tane tane, düşüne düşüne, anlayarak okumaya denir. Bununla birlikte okuyucunun arapçaya olan hakimiyeti ve kabiliyeti nisbetinde tertil, bütün okuyuş çeşitleri içinde geçerli olur. Dolayısıyla tertil, dördüncü bir okuyuş çeşidi olmayıp her üç okuyuş çeşidini içine alan bir okuyuş şeklidir. Okuyucu, tecvid kurallarına ve seçtiği okuma tarzının ölçülerine uymak kaydıyla bu üç okuyuş şeklinden dilediğiyle okumakta serbesttir.

33 Bu okuma şekillerinden TAHKİK, genellikle ta lim yani Kur an-ı Kerimin eğitim ve öğretiminde uygulanır. TERTİL, Aşr-ı Şerif okurken uygulanır. TEDVİR, genellikle cemaatle kılınan namazlarda ve mukabele lerde uygulanır. HADR ise, hatim yapılırken, teravih namazında ve talebe hocasına ezber verirken uygulanır. Bu hususta ilk defa Muhammed b. Tayfur es-secavendi hz.leri mana cihetinden kuvvet veya zayıflık derecesini dikkate alarak vakıf yerlerini harflerle işaretlemiştir. Bu zat Türkistan ın secavent beldesinden olması sebebiyle, Secavent adı vakıflarla ilgili tespit etmiş olduğu bu harf ve işaretlere umumi isim yapılmıştır. Bu açıklamadan sonra secaventlerin isimleri, hükümleri ve remz (işaret) lerini görelim. a) Vakf-ı Lazım: remz-i (işareti) م harfidir. Bu remz Kur an-ı Kerimde 84 yerdedir, bu işaretin olduğu yerlerde mananın bozulma ihtimaline karşı durmak gereklidir. b) Vakf-ı Mutlak: remz-i (işareti) ط harfidir. Bu işaretin konduğu yerler cümle başıdır, durmak güzel olur. Durmayıp geçmekte de bir sakınca yoktur. c) Vakf-ı Caiz: remz-i (işareti) ج harfidir. Bu işaretin olduğu yerlerde durmakta geçmekte serbesttir, fakat durmak daha uygundur. d) Vakf-ı Mücevvez: remz-i (işareti) ز harfidir. Bu işaretin bulunduğu yerlerde durulabilirsede, geçmek daha uygundur. Durulursa geriden alınmaz. e) Vakf-ı Murahhas: remz-i (işareti) ص harfidir. Nefes daralınca zorunlu olarak durulabilen yerdir, durulunca geriden almaya gerek yoktur. f) Vakf-ı adem-i cevaz: remz-i (işareti) لا harfidir. Bu işaret şayet ayet sonunda ise durmak caizdir, ayet ortasında ise, zaruret olmadıkça

34 durmak uygun değildir. Zaruretten ötürü durulmuşsa geriden almak gerekir. Fatiha süresi 7. ayet ortası olan انعمت علیھم de bulunan لا da durulur ve geriden almakta gerekmez, çünkü Hanefi mezhebine göre, Fatiha dan bir ayet sayılmadığı için orası 6. ayetin بسم الله الرحمن الرحیم sonudur.. g) Vakf-ı Muaneka: remz-i (işareti).. ( iki grup üç nokta dır.) bir birlerine yakın olarak ardı ardına gelen -bitişik değil- bağlantılı durak anlamındaki bu işaretlerde mana nın tamamlanmasına uygun olan, birinde durup diğerinde durmamaktır, her ikisinde birden durmak uygun değildir. Her ikisinde durmayıp geçmekte ise bir sakınca yoktur. h) Alameti-ruku: remz-i (işareti) ع harfidir. Bir konunun veya kıssanın bitip, yeni bir konu veya kıssanın başladığını gösterir. Namazda okuyanın burada ruku a gitmesi uygun olacağı manasını taşır. Ayrıca buna aşr-ı şerif işaretide denebilir. okunacak aşr-ı şerifin bir ayn dan bir sonraki ayn a kadar olması, konunun bütünlüğü açısından uygun görülmüştür. I) Alameti-vakf: remz-i (işareti) قف harfleridir. Dur demektir, vakfetmek evladır yani tercih edilir. Vasletmekde caizdir. i) Alameti-vasl: remz-i (işareti) ق harfidir. Vasletmek evla, vakfetmek ise caizdir.

35

36

37

TECVİD Lügat manası; Güzel yapmaktır.

TECVİD Lügat manası; Güzel yapmaktır. TECVİD TECVİD Lügat manası; Güzel yapmaktır. Peygamberimiz(sav): Allah Kur an ı indirildiği gibi okuyanı sever. buyurarak bu tarz okuyuşu teşvik etmiştir. Kur an-ı Kerim de Allah; Kuranı açık açık, tane

Detaylı

HURUF-İ MUKATTAA MUKATTA HARFLERİNİN TECVİT TAHLİLLERİ

HURUF-İ MUKATTAA MUKATTA HARFLERİNİN TECVİT TAHLİLLERİ 81 HURUF-İ MUKATTAA HURUF-İ MUKATTAA: Kuran ı kerimde bulunan 114 sûrenin 29 tanesi huruf i mukatta diye tabir edilen harflerle başlar. MUKATTAA kelimesi arapça bir isimdir. KAT EDİLMİŞ, KESİLMİŞ, KESİK,

Detaylı

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK Yâsîn Suresi 13-27 Ayetlerinin Tilaveti Ve Tecvid Tahvilleri Ünite 6 İlahiyat Lisans Tamamlama Programı KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK 1 Ünite 6 YÂSÎN SURESİ 13-27 AYETLERİ TİLAVET VE

Detaylı

TECVİD BİLGİSİ. Anadolu İmam-Hatip Lisesi ADNAN HOYLADI

TECVİD BİLGİSİ. Anadolu İmam-Hatip Lisesi ADNAN HOYLADI TECVİD BİLGİSİ Anadolu İmam-Hatip Lisesi 2015 ADNAN HOYLADI Bu kitapçık Anadolu İmam-Hatip Lisesi 9 ve 10. Sınıf Kur an-ı Kerim dersi kitabından alınmıştır. TECVİD BİLGİSİ Anadolu İmam-Hatip Lisesi 2015

Detaylı

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK

KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK Bakara Suresi 285-286 Ayetlerinin Tilaveti Ve Tecvid Tahvilleri Ünite 4 İlahiyat Lisans Tamamlama Programı KUR AN-I KERİM II Yrd. Doç. Dr. Remzi ATEŞYÜREK 1 Ünite 4 BAKARA SURESİ 285-286 AYETLERİ TİLAVET

Detaylı

Med Yapmanın Hükümleri

Med Yapmanın Hükümleri 33 Med Yapmanın Hükümleri S. Med nedir? C. Med harflerinden herhangi biriyle sesi uzatmaktır. S. Med harfleri nelerdir? ( ا و ي ) : şunlardır C. Med harfleri a. ا : Kendinden önceki harf üstün harekesi

Detaylı

Melek BOZDOĞAN Murat BOZDOĞAN

Melek BOZDOĞAN Murat BOZDOĞAN ب ت ا ELİF BE Melek BOZDOĞAN Murat BOZDOĞAN KİTAPTAN SEÇİLMİŞ ÖRNEK SAYFALAR ELİF BE Melek BOZDOĞAN Murat BOZDOĞAN 1 بسم هللا الرحمن الرحيم İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER...1 ÖNSÖZ...2 Harfler.3 Üstün...5 Esre..6

Detaylı

Kur an Okuma ve Tecvid Bilgisi Test Soruları

Kur an Okuma ve Tecvid Bilgisi Test Soruları 1 Kur an Okuma ve Tecvid Bilgisi Test Soruları 1. Kur an okuyan kimsenin, Kıraatini lahni celi den kurtaracak kadar Kur an-ı Tecvid üzere okumasının hükmü.? a) Vacip b) Sünnet c) Farz-ı Kifaye d) Farz-

Detaylı

KUR AN-I KERİM SINAV SORULARI

KUR AN-I KERİM SINAV SORULARI KUR AN-I KERİM SINAV SORULARI 1. DÜZEY 1.Aşağıdakilerden hangisi Kur an-ı Kerim in tevatür yoluyla gelmiştir ifadesinin tanımıdır? A) Doğru söyleyen insanlar tarafından nakledilmesi. B) Her asırda yalan

Detaylı

Harflerin Mahreçleri

Harflerin Mahreçleri 12 Harflerin Mahreçleri S. Mahreç (çıkış yeri) nedir? C. Bir harfi seslendirirken harfin sesinin çıktığı yerdir. Mahreçler vasıtasıyla harfler birbirinden ayırt edilir. S. Harfin mahreci nasıl bilinir?

Detaylı

İsimleri okumaya başlarken- و ب س ي د ن ا - eklenmesi ve sonunda ع ن ه ر ض ي okunması en doğrusu.

İsimleri okumaya başlarken- و ب س ي د ن ا - eklenmesi ve sonunda ع ن ه ر ض ي okunması en doğrusu. س ي د ن ا و ن ب ي ن ا م ح م د صلى تعالى عليه و سل م İsimleri okumaya başlarken- و ب س ي د ن ا - eklenmesi ve sonunda ع ن ه ر ض ي okunması en doğrusu. 1 ا ب ى ب ك ر ب ن الص د يق 30 ث اب ت ب ن ا ق ر م 2

Detaylı

ی س ر و لا ت ع س ر ر ب ت م م ب ال خ ی ر

ی س ر و لا ت ع س ر ر ب ت م م ب ال خ ی ر ر ب ی س ر و لا ت ع س ر ر ب ت م م ب ال خ ی ر Yâ Rabbi! Kolaylaştır, zorlaştırma. Hayırla sonuçlardır. KUR ÂN HARFLERİNİN ÇIKIŞ YERLERİ ض Dilin yan tarafını sağ veya sol üst yan dişlere vurarak çıkarılır.

Detaylı

KUR AN HARFLERİNİN MAHREÇLERİ (ÇIKIŞ YERLERİ)

KUR AN HARFLERİNİN MAHREÇLERİ (ÇIKIŞ YERLERİ) KUR AN HARFLERİNİN MAHREÇLERİ (ÇIKIŞ YERLERİ) ب ت خ ح ج ث Dil ucu ile üst uçlarından ا ذ ر ز Boğazın ağza en yakın olan kısmından Dil ucu ile üst diplerinden Peltektir. Boğazın orta kısmından Dudaklar

Detaylı

TECVİD BİLGİSİ. Anadolu İmam-Hatip Lisesi ADNAN HOYLADI

TECVİD BİLGİSİ. Anadolu İmam-Hatip Lisesi ADNAN HOYLADI TECVİD BİLGİSİ Anadolu İmam-Hatip Lisesi 2015 ADNAN HOYLADI Bu kitapçık Anadolu İmam-Hatip Lisesi 9 ve 10. Sınıf Kur an-ı Kerim dersi kitabından alınmıştır. Anadolu İmam-Hatip Lisesi Tecvid Bilgisi İçindekiler

Detaylı

KUR AN-I KERİM TECVİT DERSLERİ

KUR AN-I KERİM TECVİT DERSLERİ 1 KUR AN-I KERİM TECVİT DERSLERİ HARF-İ MEDD HARF-İ MED = (UZATMA HARFİ ) Bazı şartlarla kendisinden önceki harfi harekesi doğrultusunda uzatan harflere denir. Bunlar üç adettir. Elif ( ا ) Vav و) ) Yâ

Detaylı

5. Ünite 1, sayfa 17, son satır

5. Ünite 1, sayfa 17, son satır EYLÜL 2014 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI ARAPÇA IV DERS KİTABINA İLİŞKİN CETVELİ Değiştirilen kelimeler yuvarlak içinde gösterilmiştir. 1. Ünite 1, sayfa 5, son satır 4. ت ض ع أ ن ث ى الا خ ط ب وط تم وت ج وع

Detaylı

KUR'AN-I KERİM TECVİDLİ OKUMA KURS PROGRAMI

KUR'AN-I KERİM TECVİDLİ OKUMA KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI KUR'AN-I KERİM TECVİDLİ OKUMA KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

BURSA MERKEZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TECVİD NOTLARI MUSTAFA GÜLEÇ

BURSA MERKEZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TECVİD NOTLARI MUSTAFA GÜLEÇ BURSA MERKEZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TECVİD NOTLARI MUSTAFA GÜLEÇ TECVİD İN TANIMI Sözlükte; Bir şeyi süslemek, güzel ve hoşça yapmak anlamlarına gelir. Istılahta; "Kur'an-ı Kerim'i güzel bir biçimde

Detaylı

KUR AN-I KERİM I. Prof. Dr. Yaşar KURT

KUR AN-I KERİM I. Prof. Dr. Yaşar KURT KUR AN-I KERİM I Prof. Dr. Yaşar KURT 2 1.1. KURÂN I KERİM İ OKUYUŞ ŞEKİLLERİ 1.1.1. Tahkîk veya Tertil 1.1.2. Tedvîr 1.1.3. Hadr 1.2. TEMSILÎ OKUMA ESASLARI 1.2.1. Temsilî Okumanın Tanımı ve Önemi 1.2.2.

Detaylı

KUR AN-I KERİMİ ÖĞRENMENİN (OKUMANIN) FAZİLETİ HAKKINDA HADİS-İ ŞERİFLER

KUR AN-I KERİMİ ÖĞRENMENİN (OKUMANIN) FAZİLETİ HAKKINDA HADİS-İ ŞERİFLER AD SOYAD: KUR AN-I KERİMİ ÖĞRENMENİN (OKUMANIN) FAZİLETİ HAKKINDA HADİS-İ ŞERİFLER PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V) BUYURUYORLAR Kİ; 1) Sizin en hayırlılarınız Kur an-ı öğrenen ve öğretenlerinizdir. ( BUHÂRÎ

Detaylı

T E C V Î D ( KUR ÂN-I KERİM İ GÜZEL OKUMA KURALLARI )

T E C V Î D ( KUR ÂN-I KERİM İ GÜZEL OKUMA KURALLARI ) T E C V Î D ( KUR ÂN-I KERİM İ GÜZEL OKUMA KURALLARI ) Kur an okurken; harflerin mahrec lerine yani çıkış yerlerine dikkat ederek, her harfin hakkını vermek, durma- geçme, uzatma-kısaltma gibi kurallara

Detaylı

40 HADİS YARIŞMASI DİKKAT 47'DEN 55'E KADAR Kİ HADİSLERİN ARAPÇA METİNLERİ DÜZELTİLMİŞTİR. SINIFI 5-6,7-8 1-) 9-10,11-12 SINIFI 5-6,7-8 2-) 9-10

40 HADİS YARIŞMASI DİKKAT 47'DEN 55'E KADAR Kİ HADİSLERİN ARAPÇA METİNLERİ DÜZELTİLMİŞTİR. SINIFI 5-6,7-8 1-) 9-10,11-12 SINIFI 5-6,7-8 2-) 9-10 DİKKAT 47'DEN 55'E KADAR Kİ HADİSLERİN ARAPÇA METİNLERİ DÜZELTİLMİŞTİR. 5-6, 1-), 5-6, 2-) 5-6 3-) 40 HADİS YARIŞMASI 5-6, 4-) 5-6, 5-) 5-6, 6-) 5-6, 7-) 5-6, 8-) 5-6, 9-) 5-6, 10-) 5-6, 11-) 5-6, 12-)

Detaylı

TECVİD DERSLERİ. En hayırlınız Kur an-ı öğrenen ve öğretendir Hadis

TECVİD DERSLERİ.  En hayırlınız Kur an-ı öğrenen ve öğretendir Hadis TECVİD DERSLERİ En hayırlınız Kur an-ı öğrenen ve öğretendir Hadis 2 Konular Harfler ısımler Kalın ve İnce Harekeler (Arapça düşün) Fetha (E-A) Kesra (İ) Damme (U) Cezim (Harfin Harekesiz olması) Şedde

Detaylı

Bayram hutbesi nasıl okunur? - İlyas Uçar - Ebû Rudeyha - Evvâh - Kişisel Bilgi Sitesi

Bayram hutbesi nasıl okunur? - İlyas Uçar - Ebû Rudeyha - Evvâh - Kişisel Bilgi Sitesi Allâhu Ekber Allâhu Ekber Allâhu Ekber Allâhu Ekber Lâ ilâhe illallâhü vallâhü Ekber. Allâhu Ekber ve lillâhil'hamd, Allâhu Ekberu kebiiraa velhamdülillahi kesiiraa ve sübhaanallaahi bükratev ve esıila

Detaylı

Kolay Yolla Kur an ı Anlama

Kolay Yolla Kur an ı Anlama بسم هللا الرحمن الرحيم Kolay Yolla Kur an ı Anlama Ders 18 #kuranianlama Bu derste Kur an: Dua ال : bilgisi Dil ق ق ام Eğitim ipucu: Başarının temeli Bu derste 7 yeni kelimeyle Kur'an da 2466 defa tekrar

Detaylı

{socialsharing} KENDİ KENDİME OSMANLICA ÖĞRENİYORUM OSMANLICA DERSLERİ-I. Osmanlıca alfabesi: كعك Osmanlıca Harfler ب ب ب ب

{socialsharing} KENDİ KENDİME OSMANLICA ÖĞRENİYORUM OSMANLICA DERSLERİ-I. Osmanlıca alfabesi: كعك Osmanlıca Harfler ب ب ب ب {socialsharing} KENDİ KENDİME OSMANLICA ÖĞRENİYORUM OSMANLICA DERSLERİ-I Osmanlıca alfabesi: كعك Osmanlıca Harfler Korunmuş Bitiş Orta Başlangıç Adı ا ا hemze ء ب ب ب ب 1 / 14 پ پ پ پ ت ت ت ت ث ث ث ث ج

Detaylı

Kur an-ı Kerim I. Hafta 10 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ. Yrd.Doç.Dr. Alican DAĞDEVİREN

Kur an-ı Kerim I. Hafta 10 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ. Yrd.Doç.Dr. Alican DAĞDEVİREN SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Kur an-ı Kerim I Hafta 10 Yrd.Doç.Dr. Alican DAĞDEVİREN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

Kolay Yolla Kur an ı Anlama

Kolay Yolla Kur an ı Anlama بسم هللا الرحمن الرحيم Kolay Yolla Kur an ı Anlama Ders 15 #kuranianlama Bu derste Kur an: Övme, Rukü, secde غ ف ر & ص ب ر ظ ل م ض ر ب : bilgisi Dil Eğitim ipucu: Alışkanlık haline getirme ve davranışlara

Detaylı

Değerli Kardeşim, Kur an ve Sünnet İslam dininin iki temel kaynağıdır. Rabbimiz in buyruklarını ve Efendimiz (s.a.v.) in mübarek sünnetini bilmek tüm

Değerli Kardeşim, Kur an ve Sünnet İslam dininin iki temel kaynağıdır. Rabbimiz in buyruklarını ve Efendimiz (s.a.v.) in mübarek sünnetini bilmek tüm 11 1 Değerli Kardeşim, Kur an ve Sünnet İslam dininin iki temel kaynağıdır. Rabbimiz in buyruklarını ve Efendimiz (s.a.v.) in mübarek sünnetini bilmek tüm Müslümanların, bilhassa idareci konumundakilerin

Detaylı

TECVİD TEST SORULARI

TECVİD TEST SORULARI 1 TECVİD TEST SORULARI Sorular 5. Dönem Tashih i Huruf programına yönelik hazırlanmıştır. Hazırlayan: A. Halim GARİP Eğitim Görevlisi / 2014 RİZE MÜFTÜ YUSUF KARALİ EĞİTİM MERKEZİ 1 TECVÎD BİLGİSİ TEST

Detaylı

(Dersini sabah namazından sonra yapmanı tavsiye etmekle birlikte, sana uygun olan en münasip bir vakitte de yapmanda bir sakınca yoktur.

(Dersini sabah namazından sonra yapmanı tavsiye etmekle birlikte, sana uygun olan en münasip bir vakitte de yapmanda bir sakınca yoktur. 3 1 Değerli Kardeşim; Unutma! Dünya hayatı çabuk geçer, önemli olan bu dünya hayatında kendine, ailene, ümmete ve tüm insanlığa ne kadar faydalı olduğuna bakman ve bunun muhasebesini yapmandır. Toplumun

Detaylı

DUA KİTABIM 2016 HAZİRAN

DUA KİTABIM 2016 HAZİRAN DUA KİTABIM 1 DUA KİTABIM 2016 HAZİRAN Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı Nişantaş Mahallesi Vatan Caddesi No:2 Selçuklu/KONYA +90 332 221 14 00 www.komek.org.tr

Detaylı

Okul Öncesi İçin DUÂLAR SÛRELER. Melek BOZDOĞAN Murat BOZDOĞAN

Okul Öncesi İçin DUÂLAR SÛRELER. Melek BOZDOĞAN Murat BOZDOĞAN Okul Öncesi İçin DUÂLAR ve SÛRELER Melek BOZDOĞAN Murat BOZDOĞAN KİTAPTAN SEÇİLMİŞ ÖRNEK SAYFALAR Okul Öncesi İçin DUÂLAR ve SÛRELER Melek BOZDOĞAN Murat BOZDOĞAN OKUL ÖNCESİ İÇİN DUALAR VE SURELER 3 Melek

Detaylı

Kur an ın, şerî meseleleri ders verirken aynı anda tevhid dersi vermesi hakkında izahta bulunabilir misiniz?

Kur an ın, şerî meseleleri ders verirken aynı anda tevhid dersi vermesi hakkında izahta bulunabilir misiniz? Sorularlarisale.com Kur an ın, şerî meseleleri ders verirken aynı anda tevhid dersi vermesi hakkında izahta bulunabilir misiniz? "Şeriat" denildiğinde, daha çok dinin ahkâm kısmı anlaşılır. Kur'an-ı Kerîm,

Detaylı

TECVİD İN TANIMI Kur'an-ı Kerim'i güzel bir biçimde okumak için uyulması gereken kuralları içeren ilim Tecvid-in tarifi: Hükmü:

TECVİD İN TANIMI Kur'an-ı Kerim'i güzel bir biçimde okumak için uyulması gereken kuralları içeren ilim Tecvid-in tarifi: Hükmü: TECVİD İN TANIMI Sözlükte; Bir şeyi süslemek, güzel ve hoşça yapmak anlamlarına gelir. Istılahta; "Kur'an-ı Kerim'i güzel bir biçimde okumak için uyulması gereken kuralları içeren ilim dir. Tecvid-in tarifi:

Detaylı

TECVİD SORU VE CEVAPLARI

TECVİD SORU VE CEVAPLARI TECVİD SORU VE CEVAPLARI Soru 1 Kur'an-ı kerim okumaya başlarken isti-azenin hükmü nedir :?: Cevap 1 Süre evvellerinde isti-aza bir kısım Alimler vacip demişler isede esah olan ekser ulemaya göre sünnettir.

Detaylı

tyayin.com fb.com/tkitap

tyayin.com fb.com/tkitap 2. Dönem konu 7 İşaret isimleri tyayin.com fb.com/tkitap Yakın İçin Kullanılan İşâret İsimleri Cemi(Çoğul) Müsenna(İkil) Müfred(Tekil) ه ذ ا ه ذ ه ه ذ ان - ه ا ت ن - ه ذ ي ن ه ات ي ه ؤال ء هؤ ال ء Bunlar

Detaylı

A.CELÂLEDDİN KARAKILIÇ

A.CELÂLEDDİN KARAKILIÇ K Ü Ç Ü K علم جتويد TECVÎD İLMİ Kur ânı Kerîm Okuma Kâıdeleri H A Z I R L A Y A N A.CELÂLEDDİN KARAKILIÇ 2013 0 K Ü Ç Ü K علم جتويد TECVÎD İLMİ Kur ânı Kerîm Okuma Kâıdeleri 1 2 K Ü Ç Ü K علم جتويد TECVÎD

Detaylı

AĢağıdaki surelerin hangisinin baģındaki hemze kat'ı hemzesidir? 1. a) Fâtiha b) Tekâsür 2. c) Kâri'a d) Rahmân e) Târık

AĢağıdaki surelerin hangisinin baģındaki hemze kat'ı hemzesidir? 1. a) Fâtiha b) Tekâsür 2. c) Kâri'a d) Rahmân e) Târık KURAN-I KERĠM Bakırköy Anadolu İmam Hatip Lisesi TECVİD dersi 9. 10. 11 1 Sınıflar Soru Bankası 4. 5. 6. 7. 8. edilir? a) Ġstiaze b) Besmele c) Ġstihaze d) Hamdele e) Salvele denir. Bu cümle aģağıdakilerden

Detaylı

DİN EĞİTİMİ ALANI KUR AN-I KERİM TİLÂVETİ VE TASHİH-İ HURUF EĞİTİMİ-1 KURS PROGRAMI

DİN EĞİTİMİ ALANI KUR AN-I KERİM TİLÂVETİ VE TASHİH-İ HURUF EĞİTİMİ-1 KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü DİN EĞİTİMİ ALANI KUR AN-I KERİM TİLÂVETİ VE TASHİH-İ HURUF EĞİTİMİ-1 KURS PROGRAMI ANKARA, 2018 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN

Detaylı

İmam Tirmizi nin. Sıfatlar Hususundaki Mezhebi

İmam Tirmizi nin. Sıfatlar Hususundaki Mezhebi İmam Tirmizi nin Sıfatlar Hususundaki Mezhebi İmam Ebu İsa Muhammed İbni İsa Tirmizi (209H-274H) Cami'u Sünen Tirmizi www.almuwahhid.com 1 بسم هللا الرحمن الرحيم İmam Tirmizi de kendi dönemindeki hadis

Detaylı

İMAM-HATİP LİSELERİ KUR AN-I KERİM DERS KİTABI YAZARLAR Faruk SALMAN Nazif YILMAZ

İMAM-HATİP LİSELERİ KUR AN-I KERİM DERS KİTABI YAZARLAR Faruk SALMAN Nazif YILMAZ İMAM-HATİP LİSELERİ KUR AN-I KERİM DERS KİTABI 9-10 YAZARLAR Faruk SALMAN Nazif YILMAZ DEVLET KİTAPLARI ÜÇÜNCÜ BASKI..., 2012 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YAYINLARI...: 4850 DERS KİTAPLARI DİZİSİ...: 1439 12.?.Y.0002.3991

Detaylı

ELİF CÜZÜ. Farklı Bir Yöntemle. Farklı bir metotla hazırlanan bu çalışma Kur an okumayı kolay, hızlı ve doğru bir şekilde öğretmeyi amaçlıyor.

ELİF CÜZÜ. Farklı Bir Yöntemle. Farklı bir metotla hazırlanan bu çalışma Kur an okumayı kolay, hızlı ve doğru bir şekilde öğretmeyi amaçlıyor. Farklı bir metotla hazırlanan bu çalışma Kur an okumayı kolay, hızlı ve doğru bir şekilde öğretmeyi amaçlıyor. ELİF CÜZÜ Farklı Bir Yöntemle Adnan HOYLADI Farlı Bir Yöntemle ELİF CÜZÜ (Tecvîd ve Namaz

Detaylı

Question. Neden Hz İsa Ruhullah (Allah ın ruhu) olarak adlandırılmıştır? Yüce Allah ın kendi ruhundan. Peygamberi Âdem e üflemesinin manası nedir?

Question. Neden Hz İsa Ruhullah (Allah ın ruhu) olarak adlandırılmıştır? Yüce Allah ın kendi ruhundan. Peygamberi Âdem e üflemesinin manası nedir? Question Neden Hz İsa Ruhullah (Allah ın ruhu) olarak adlandırılmıştır? Yüce Allah ın kendi ruhundan Peygamberi Âdem e üflemesinin manası nedir? Answer: Bazı özellikler değişik ve birçok şey ve bireylerde

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM İ TECVİDLİ OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM İ TECVİDLİ OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM İ TECVİDLİ OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

KURAN DA TEKRARLANAN AYETLER

KURAN DA TEKRARLANAN AYETLER KURAN DA TEKRARLANAN AYETLER İmran AKDEMİR 2013 (Güncelleme 2018) TEKRAR EDEN 97 AYET Kuran ın 97 ayeti diğer ayetler gibi Kuran da sadece bir kez bulunmaz, tekrar ederler. Bu 97 ayetten birçoğuna 2 kez

Detaylı

ARAPÇA-III KISA ÖZET KOLAYAOF

ARAPÇA-III KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ARAPÇA-III KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com

Detaylı

İBN SİNA NIN RUH İLE İLGİLİ KASİDESİ İbn Sînâ, el Kasidetü l Ayniyye isimli kasidede insanî nefsin bedenle birleşmesi ve ondan ayrılışını konu

İBN SİNA NIN RUH İLE İLGİLİ KASİDESİ İbn Sînâ, el Kasidetü l Ayniyye isimli kasidede insanî nefsin bedenle birleşmesi ve ondan ayrılışını konu İBN SİNA NIN RUH İLE İLGİLİ KASİDESİ İbn Sînâ, el Kasidetü l Ayniyye isimli kasidede insanî nefsin bedenle birleşmesi ve ondan ayrılışını konu edinmektedir. Ruh kasidesi kaynaklarda çeşitli isimlerle zikredilmektedir.

Detaylı

ARAPÇADA İSİMLER. Sonu ref ile biten sözcüğe ref edilmiş anlamında merfû adı verilir. Ref alametleri:

ARAPÇADA İSİMLER. Sonu ref ile biten sözcüğe ref edilmiş anlamında merfû adı verilir. Ref alametleri: ARAPÇADA İSİMLER Arapçada isimleri kimi zaman bir cümlenin öznesi ya da nesnesi olarak, kimi zaman bir tamlama içinde görmemiz mümkündür. Arapçada isimler cümle içinde harekelerine göre farklı isimler

Detaylı

İsmi Tafdil. Alimde olan hilimden (yumuşaklıktan) daha güzel bir hilm hiçbir kimsede olmamıştır. Bu misalde ل الك ح lafzı, ismi tafdil olan

İsmi Tafdil. Alimde olan hilimden (yumuşaklıktan) daha güzel bir hilm hiçbir kimsede olmamıştır. Bu misalde ل الك ح lafzı, ismi tafdil olan İsmi Tafdil Alimde olan hilimden (yumuşaklıktan) daha güzel bir hilm hiçbir kimsede olmamıştır. Ben hiçbir adam görmedim ki, onun gözünde olan kuhlin güzelliği, Zeydin gözünde olan kuhlin güzelliği gibi

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM TECVİDLİ OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM TECVİDLİ OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM TECVİDLİ OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuk Usulü II

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuk Usulü II Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuk Usulü II -Ders Planı- Dersin konusu: manaya delaletinin kapalılığı bakımından lafızlar [hafî-müşkilmücmel-müteşâbih] Ön hazırlık: İlgili tezler: hakkı

Detaylı

ORTAÖĞRETİM. KUR AN-I KERİM DERSİ (9-12.Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI

ORTAÖĞRETİM. KUR AN-I KERİM DERSİ (9-12.Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI ORTAÖĞRETİM KUR AN-I KERİM DERSİ (9-12.Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI 1.GİRİŞ Kur an-ı Kerim İslam dininin temel kaynağıdır. İslam toplumlarının temel referansı olan Kur an-ı Kerim indirilişinden itibaren

Detaylı

أتي E-t-y. Gelmek, ulaşmak, varmak, yapmak, etmek, işlemek

أتي E-t-y. Gelmek, ulaşmak, varmak, yapmak, etmek, işlemek أتي E-t-y Bu kökten türeyen kelimeler Kuran da 549 kez kullanılmıştır. Kelime Ayet No Anlamı Açıklama 2/23, 2/25, (etâ) أ ت ى 2/38, 2/85, 2/106, 2/109, 2/118, 2/145, 2/148, 2/189 (2defa), 2/210, 2/214,

Detaylı

األصل الجامع لعبادة هللا وحده

األصل الجامع لعبادة هللا وحده األصل الجامع لعبادة هللا وحده İBADETİN MANASI Şeyh Muhammed bin Abdilvehhab (rh.a) www.almuwahhid.com 2 بسم هللا الرمحن الرحيم Şeyh Muhammed bin Abdilvehhab (rh.a) diyor ki: 1 Sana, tek olan Allah a ibadetin

Detaylı

Kur'an'da Kadının Örtüsü Meselesi - İlyas Uçar - Ebû Rudeyha - Evvâh - Kişisel Bilgi Sitesi

Kur'an'da Kadının Örtüsü Meselesi - İlyas Uçar - Ebû Rudeyha - Evvâh - Kişisel Bilgi Sitesi Kur an-ı Kerim in incelemesi, yorumlaması, tefsir edilmesi hususunda incelenen ve günümüzün en çok tartışılan konularından biri de kadının örtüsü meselesidir. Bu yazı da bu konu üzerinde duracağım inşallah...

Detaylı

İşaret zamiri. İşaret isimleri. Bu ikisi. Bunlar. Şu ikisi. Şunlar. Onlar. Yakın mesafe için*bu* uzak mesafe için *şu-o* Çoğul İkil Tekil.

İşaret zamiri. İşaret isimleri. Bu ikisi. Bunlar. Şu ikisi. Şunlar. Onlar. Yakın mesafe için*bu* uzak mesafe için *şu-o* Çoğul İkil Tekil. الد ر س األو ل Ders 1 sayfa1 Bu أ س م اء اإل ش ار ة İşaret isimleri Bayan ve müennes kelimeler için. Erkek ve kelimeler için. ھ ذ ا... ھ ذ ه İşaret zamiri Bu م ذ ك ر م ف ر د ھ ذ ا Çoğul İkil Tekil ھ ذ

Detaylı

ON EMİR الوصايا لعرش

ON EMİR الوصايا لعرش ON EMİR الوصايا لعرش ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ د صالح الجد Terceme: IslamQa koordinasyon: Sitesi Islamhouse رجة: وقع الا سلا سو ال وجواب تسيق: وقع IslamHouse.com

Detaylı

HADİS II DERSİ EZBER HADİSLER

HADİS II DERSİ EZBER HADİSLER HADİS II DERSİ EZBER HADİSLER م ن ق ال ح ني ي س م ع ال م ؤ ذ ن و أ ن أ ش ه د أ ن ل إ ل ه إ ا ل ا ا لل و ح د ه ل ش ر يك ل ه و أ ان م امد ا ب د د ه و س و ل ه 1 س ض يت ب ا لل س ا ب و ب ح امد س و ل و ب ل و

Detaylı

REHBERLİK VE İLETİŞİM 1

REHBERLİK VE İLETİŞİM 1 REHBERLİK VE İLETİŞİM 1 Yrd. Doç Dr. M. İsmail Bağdatlı mismailbagdatli@yahoo.com HİDAYET Hidâyet kelimesi türevleriyle birlikte 316 âyet- i kerimede yer almaktadır. Arap dilinde "hedâ" kökünden gelir.

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 9 Sayı 1 Ocak-Haziran 2009 Kıraatçılar ve Nahivciler e Göre Sakin Nûnun ve Tenvînin Hükümleri Dr.

Detaylı

Borçlunun sadaka vermesinin hükmü

Borçlunun sadaka vermesinin hükmü Borçlunun sadaka vermesinin hükmü ] رك Turkish [ Türkçe Muhammed b. Salih el-useymîn 3Terceme3T 3T: 3TMuhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2013-1434 ح م صدقة املدن» اللغة الرت ة «بن صالح العثم مد رمجة:

Detaylı

Öğretim İlke ve Yöntemleri 1

Öğretim İlke ve Yöntemleri 1 Öğretim İlke ve Yöntemleri 1 Dr. Öğr. Ü. M. İsmail BAĞDATLI mismailbagdatli@yahoo.com EĞİTİM Bireyin kendi iradesi ile belirli bir program dahilinde davranış kazandırma, davranış geliştirme, davranış değiştirme

Detaylı

b)tecvidin Konusu Tecvidin konusu; Kur an-ı Kerimin kendisi, kelimeleri veya hece harfleri olarak belirtilmiştir.

b)tecvidin Konusu Tecvidin konusu; Kur an-ı Kerimin kendisi, kelimeleri veya hece harfleri olarak belirtilmiştir. a)tecvidin Tarifi ) ع ل م ا لت ج و يد ( ĠLMĠ 1-TECVĠD ا لتج و د : عل م يػب ح ث فيو ع ن م ارج ا ل روؼ و ص ف ا ت ا ilimdir. Tecvit: kendisinde, harflerin mahreçlerinden ve sıfatlarından bahsedilen bir Tecvid

Detaylı

SELÂMIN ŞEKLİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

SELÂMIN ŞEKLİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin SELÂMIN ŞEKLİ ] تريك Turkish [ Türkçe Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432 صفة لسلا لسلا» باللغة لرت ية «شد بن حسني لعبد لكريم ترمجة: حممد مسلم شاهني مر

Detaylı

Muhammed Salih el-muneccid

Muhammed Salih el-muneccid Bir erkeğin,yabancı (namahrem) bir kadınla tokalaşmasının hükmü ] تريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432 حكم مصافحة لرجل للمر لا جنبية»

Detaylı

Durûs Kitabı 1. Cilt Gramer Kuralları. Üç Hareke

Durûs Kitabı 1. Cilt Gramer Kuralları. Üç Hareke ب س م الل ه الر ح ن الر ح ي م Durûs Kitabı 1. Cilt Gramer Kuralları Üç Hareke ا ل ر ك ات الث الث ة Kesra(Esre) - Damme (Ötre) - ف ت ح ة - (Üstün) Fetha ض م ة ك س ر ة (i) (u) (a) Sükûn(Cezm) Şedde - - س

Detaylı

Zekatın Fazileti Gönderen Kadir Hatipoglu - Haziran :57:10

Zekatın Fazileti Gönderen Kadir Hatipoglu - Haziran :57:10 Zekatın Fazileti Gönderen Kadir Hatipoglu - Haziran 23 2016 16:57:10 İNDİR Bizleri on bir ayın sultanı olan Ramazan ayına kavuşturan Rabbimize sonsuz hamdu senalar olsun. Peygamber Efendimize, ȃline ve

Detaylı

İSİMLER VE EL TAKISI

İSİMLER VE EL TAKISI İSİMLER VE EL TAKISI Bu ilk dersimizde günlük hayatımızda kullandığımız isimleri öğreneceğiz. Bu isimleri ezberlememiz gerekmekte ancak kendimizi çokta fazla zorlamamıza gerek yok çünkü ilerleyen derslerimizde

Detaylı

şeyh Muhammed Salih el-muneccid

şeyh Muhammed Salih el-muneccid ALLAH TEÂLÂ'NIN İSİMLERİ DOKSAN DOKUZ İLE SINIRLI DEĞİLDİR أسماء االله عاىل غ صورة ف سعة و سع ا س م ا ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ مد صالح املنجد Terceme: IslamQa koordinasyon:

Detaylı

ELİF CÜZÜ. Farklı Bir Yöntemle. (Tecvîd İlaveli)

ELİF CÜZÜ. Farklı Bir Yöntemle. (Tecvîd İlaveli) Farklı bir metotla hazırlanan bu çalışma Kur an okumayı kolay, hızlı ve doğru bir şekilde öğretmeyi amaçlıyor. Kur an okumayı öğrenmek isteyen herkes için tasarlanmıştır. ELİF CÜZÜ Farklı Bir Yöntemle

Detaylı

55. Sizi ondan (arzdan) yarattık, ve ona iâde ederiz ve bir kere daha ondan çıkarırız.

55. Sizi ondan (arzdan) yarattık, ve ona iâde ederiz ve bir kere daha ondan çıkarırız. ÂYETLERİN AÇIKLAMALI MEÂLİ : م ن ه ا خ ل ق ن اك م و فيه ا ن عيد ك م و م ن ها ن ر ج ك م ت ر ة ا خ ر ى 55 55. Sizi ondan (arzdan) yarattık, ve ona iâde ederiz ve bir kere daha ondan çıkarırız. Biz sizi ilkin

Detaylı

Kur an-ı Kerim I. Hafta 5 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ. Yrd.Doç.Dr. Alican DAĞDEVİREN

Kur an-ı Kerim I. Hafta 5 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ. Yrd.Doç.Dr. Alican DAĞDEVİREN SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Kur an-ı Kerim I Hafta 5 Yrd.Doç.Dr. Alican DAĞDEVİREN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

DUALAR DUANIN ÖNEMİ Dua

DUALAR DUANIN ÖNEMİ Dua DUANIN ÖNEMİ Dua, insanda doğuştan var olan bir duygudur. Bu sebeple bütün dinlerde dua mevcuttur. Üstün bir varlığa inanan her insan, hayatının herhangi bir anında dua ihtiyacını hisseder. Çünkü her insan,

Detaylı

Ders 1-5 Tekrar. Rab, efendi. Alem, dünya ه ذا

Ders 1-5 Tekrar. Rab, efendi. Alem, dünya ه ذا Ders 1-5 Tekrar Kelime: Đsim, fiil, harf. Đsim: Varlıkları gösteren kelimelerdir. Sıfatlar dilbilgisi bakımından isim sayılır. Đsimler şahıslara göre çekilirler. Ben Bu Zeyd Darbe, vuruş Temiz, güzel Rab,

Detaylı

OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ-I TDE103U

OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ-I TDE103U OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ-I TDE103U KISA ÖZET DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 1 I. ÜNİTE Osmanlı Türkçesi Alfabesi OSMANLI TÜRKÇESİ Osmanlı

Detaylı

ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER. Abdullâh Saîd el-müderris

ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER. Abdullâh Saîd el-müderris ARAPÇA DİLBİLGİSİ BELİRLİLİK TAKISI, ŞEMSÎ VE KAMERÎ HARFLER Abdullâh Saîd el-müderris Rahmân ve Rahîm olan Allâh In ismiyle. Hamd, Allâh a mahsustur. O na hamd eder, O ndan yardım ve mağfiret dileriz.

Detaylı

1. BÖLÜM SAHİH FİİLLER MAZİ FİİL Fiili Mazi iki kısımdır: a) Mazi Malum b) Mazi Meçhul MAZİ MALUM: Mazi malum üç şekil üzere bulunur: gibi. آ ت ب gelir. kalıbında ف ع ل 1) gibi. ع ل م gelir. kalıbında

Detaylı

(40 Hadis-7) SEÇME KIRK HADİS

(40 Hadis-7) SEÇME KIRK HADİS www.behcetoloji.com (40 Hadis-7) SEÇME KIRK HADİS BİRİNCİ HADİS ف ض ل ت ع ل ى ا ل ن ب ي اء ب س ت أ ع ط يت ج و ام ع ال ك ل م و ن ص ر ت ل ي ال غ ن ائ م و ج ع ل ت ل ي ا ل ر ض ط ه ور ا و م س ج د ا و أ ر س

Detaylı

ه: د ع ل ض ب او ت ن ل ه ب م ذ ت خ أ إن ا م م كي ف ت ر ك ت د ق ي فإ ن يت للا س ن و با ك ت

ه: د ع ل ض ب او ت ن ل ه ب م ذ ت خ أ إن ا م م كي ف ت ر ك ت د ق ي فإ ن يت للا س ن و با ك ت ف إ ن ي ق د ت ر ك ت ف يك م م ا إ ن أ خ ذ ت م ب ه ل ن ت ض ل وا ب ع د ه : ك ت اب الل و س ن تي "Size iki emanet bırakıyorum, onlara sarılıp uydukça yolunuzu hiç şaşırmazsınız O emanetler, Allah ın kitabı

Detaylı

Onlardan bazıları. İhtilaf ettiler. Diri-yaşayan. Yüce. Sen görüyorsun ت ر dostlar. ..e uğradı

Onlardan bazıları. İhtilaf ettiler. Diri-yaşayan. Yüce. Sen görüyorsun ت ر dostlar. ..e uğradı Onlardan bazıları م ن ه م Peygamberler ر س ل ك ل م Konuştu د ر ج ات Dereceler آ ت ي ن ا Verdik أ ي د ن ا Destekledik İhtilaf ettiler اخ ت ل ف وا Diledi ش اء م ن ه م Onlardan bazıları ي ر يد İstiyor أ ن

Detaylı

Kur an-ı Kerim I. Hafta 9 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ. Yrd.Doç.Dr. Alican DAĞDEVİREN

Kur an-ı Kerim I. Hafta 9 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ. Yrd.Doç.Dr. Alican DAĞDEVİREN SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Kur an-ı Kerim I Hafta 9 Yrd.Doç.Dr. Alican DAĞDEVİREN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

144. SOHBET ÖNEMLİ İMTİHAN: DİL

144. SOHBET ÖNEMLİ İMTİHAN: DİL 144. SOHBET 12.01.2018 ÖNEMLİ İMTİHAN: DİL Allah (cc), Rahman suresinde insanlara rahmetinin tecellisi olarak verdiği nimetleri zikretmektedir. Vermiş olduğu sonsuz nimetler içerisinde, insanı yaratıp

Detaylı

ERZİNCAN İLAHİYAT FAKÜLTESİ KUR AN-I KERİM EZBERLERİ

ERZİNCAN İLAHİYAT FAKÜLTESİ KUR AN-I KERİM EZBERLERİ ERZİNCAN İLAHİYAT FAKÜLTESİ KUR AN-I KERİM EZBERLERİ Hazırlık Sınıfı I KUR AN-I KERİM OKUMA VE KIRAAT ANA BİLİM DALI ÖĞRETİM GÖREVLİSİ İsmail Hakkı SEZGİN ADIM :. SOYADIM :. SINIFIM: NUMARAM: İMZAM: EZBERİMİN

Detaylı

148. Sohbet ÖNDEN GİDENLER

148. Sohbet ÖNDEN GİDENLER 148. Sohbet - 06.02.2018 ÖNDEN GİDENLER Değerli kardeşlerim. Önden gidenler dediğimizde, bu tarif ile anlatmak istediğimiz, insanlara, İslam ın bize öğrettiği anlamda iyilikte, yani maruf işlerde öncülük

Detaylı

T.C. DĠYANET ĠġLERĠ BAġKANLIĞI EĞĠTĠM HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Program Geliştirme Daire Başkanlığı) KUR AN-I KERĠM HĠZMET ĠÇĠ EĞĠTĠM PROGRAMI

T.C. DĠYANET ĠġLERĠ BAġKANLIĞI EĞĠTĠM HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Program Geliştirme Daire Başkanlığı) KUR AN-I KERĠM HĠZMET ĠÇĠ EĞĠTĠM PROGRAMI T.C. DĠYANET ĠġLERĠ BAġKANLIĞI EĞĠTĠM HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Program Geliştirme Daire Başkanlığı) KUR AN-I KERĠM HĠZMET ĠÇĠ EĞĠTĠM PROGRAMI ANKARA 2014 1 ĠÇĠNDEKĠLER GĠRĠġ... 3 1. GEREKÇE... 3 2.

Detaylı

Kur an okuma kuralları Namaz Duaları Tecvid Kuralları. Muhammed Nureddin Yekta

Kur an okuma kuralları Namaz Duaları Tecvid Kuralları. Muhammed Nureddin Yekta Kur an okuma kuralları Namaz Duaları Tecvid Kuralları Muhammed Nureddin Yekta Yüce Allah ın adıyla! Yüce Allah a hamd Resulüne selat ve selam olsun. Bilindiĝi gibi Kur an-ı Kerim arapça olarak nazil olmuştur.

Detaylı

Allah Teâlâ ya hamd eder, Hz. Muhammed (Sallalahu Aleyhi ve Sellem) e, âl ve ashabına selam ederiz.

Allah Teâlâ ya hamd eder, Hz. Muhammed (Sallalahu Aleyhi ve Sellem) e, âl ve ashabına selam ederiz. İstihare Hakkında Allah Teâlâ ya hamd eder, Hz. Muhammed (Sallalahu Aleyhi ve Sellem) e, âl ve ashabına selam ederiz. Âlimlerin ittifakıyla istihare yapmak sünnettir.[1] El-Buhârî nin rivayetine göre Cabir

Detaylı

الصيام برؤية واحدة اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني

الصيام برؤية واحدة اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني 1436 HİLALİN BİR YERDE GÖRÜLMESİYLE ORUCA BAŞLAMAK الصيام برؤية واحدة باللغة الرتكية Muhammed b. Salih el-useymîn اسم املؤلف حممد بن صالح العثيمني Çeviren Muhammed Şahin ترمجة حممد شاهني Gözden Geçiren

Detaylı

ADIM ADIM KUR A DĐLĐ DE ÖR EK SAYFALAR

ADIM ADIM KUR A DĐLĐ DE ÖR EK SAYFALAR ADIM ADIM KUR A DĐLĐ DE ÖR EK SAYFALAR ARAPÇA CÜMLE KURULUŞU U OLUŞTURA U SURLAR Arapça da bir kelime ya isim, ya fiil ya da harftir. Đsim, fiil ve harflerin bir mana oluşturacak şekilde bir araya gelmesiyle

Detaylı

Yasin sûresini okuduktan sonra duâ etmek için toplanmanın hükmü. Abdulaziz b. Baz

Yasin sûresini okuduktan sonra duâ etmek için toplanmanın hükmü. Abdulaziz b. Baz Yasin sûresini okuduktan sonra duâ etmek için toplanmanın hükmü [ ثريك Turkish ] Türkçe Abdulaziz b. Baz Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2012-1433 االججهاع ىلع قراءة يس عدة مرات ثم ادلاعء

Detaylı

İNSANLARA İLİM ÖĞRETMENİN VE ONLARI İYİLİĞE DÂVET ETMENİN FAZÎLETİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

İNSANLARA İLİM ÖĞRETMENİN VE ONLARI İYİLİĞE DÂVET ETMENİN FAZÎLETİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin İNSANLARA İLİM ÖĞRETMENİN VE ONLARI İYİLİĞE DÂVET ETMENİN FAZÎLETİ ] تريك Turkish [ Türkçe Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 0-43 فضل تعليم جگا عوتهم ىل خلري»

Detaylı

BAZI AYETLER ÜZERİNE KÜÇÜK Bİ R TEFEKKÜR ( IV)

BAZI AYETLER ÜZERİNE KÜÇÜK Bİ R TEFEKKÜR ( IV) BAZI AYETLER ÜZERİNE KÜÇÜK Bİ R TEFEKKÜR ( IV) ي و ه و ال ذ ي م د األ ر ض و ج ع ل ف يه ا ر و اس اث ن ي ن ي غ ش ي الل ي ل الن ه ا ر إ ن ف ي ذ ل ك م ت ج او ر ات و ج ن ات م ن أ ع ن اب و ز ر ع و ن يل ص ن و

Detaylı

TECVÎD NAMAZDA OKUNAN DUALAR NAMAZDA OKUNAN SÛRELER EZAN VE DUASI KÂMET (İKÂMET) SELÂ (SALÂ) KURAN OKUDUKTAN SONRA OKUNACAK DUA

TECVÎD NAMAZDA OKUNAN DUALAR NAMAZDA OKUNAN SÛRELER EZAN VE DUASI KÂMET (İKÂMET) SELÂ (SALÂ) KURAN OKUDUKTAN SONRA OKUNACAK DUA TECVÎD NAMAZDA OKUNAN DUALAR NAMAZDA OKUNAN SÛRELER EZAN VE DUASI KÂMET (İKÂMET) SELÂ (SALÂ) KURAN OKUDUKTAN SONRA OKUNACAK DUA DERSE BAŞLARKEN OKUNACAK DUA @ Elazığ 2009 1 İÇİNDEKİLER I. TECVÎD... 3 1.

Detaylı

şeyh Muhammed Salih el-muneccid

şeyh Muhammed Salih el-muneccid Abdest Alırken Allah Rasûlü sallallahu aleyhi ve sellemin Allah Katındaki Makamı ile Dua Etmek لاعء أثناء الوضوء ب ا ه ليب ص االله عليه وسلم ] ريك - Turkish [ Türkçe - şeyh Muhammed Salih el-muneccid الشيخ

Detaylı

(Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. (Fâtiha, 1/5)

(Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. (Fâtiha, 1/5) ا ي اك ن ع ب د و ا ي اك ن س ت ع ني (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. (Fâtiha, 1/5) 1 و م ا ا م ر وا ا ل ل ي ع ب د وا الل م ل ص ني ل ه الد ين ح ن ف اء و ي ق يم وا الص

Detaylı

Orucun fazîleti hakkında Selmân'ın rivâyet ettiği zayıf hadis. İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi

Orucun fazîleti hakkında Selmân'ın rivâyet ettiği zayıf hadis. İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi Orucun fazîleti hakkında Selmân'ın rivâyet ettiği zayıf hadis ] ريك Turkish [ Türkçe İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 2011-1432 حديث سلمان يض االله

Detaylı

HADİS USULU. Yazar : Ömer b. Muhammed b. Fettuh ed-dımaşki Beykuni

HADİS USULU. Yazar : Ömer b. Muhammed b. Fettuh ed-dımaşki Beykuni HADİS USULU Yazar : Ömer b. Muhammed b. Fettuh ed-dımaşki Beykuni أتدأ تانح د ي ص ه ا عه ** ي ح د خ س ث أ زس ال 1-Hamd ile baslıyorum, gönderilmis Nebilerin en hayırlısı Hz.Muhammed e salat ve selam olsun.

Detaylı

Kilis 7 Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2016/1 CİLT: 3 SAYI: 4 s

Kilis 7 Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2016/1 CİLT: 3 SAYI: 4 s Kilis 7 Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2016/1 CİLT: 3 SAYI: 4 s. 227-242 KIRÂAT İLMİNDE TENVİNİN HÜKÜMLERİ * MUSÂ MUHAMMED OSMAN PROF. DR., SUDÂN ÜMMÜ DERMÂN İSLÂM ÜNİVERSİTESİ, İSLÂMÎ

Detaylı

DİLİN TEHLİKESİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin

DİLİN TEHLİKESİ. Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim. Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin DİLİN TEHLİKESİ ] تريك Turkish [ Türkçe Râşid b. Hüseyin el-abdulkerim Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432 خطر للسا للسا» باللغة لرت ية «شد بن حسني لعبد لكريم ترمجة: حممد مسلم شاهني

Detaylı