DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü. Kullanıcı Rehberi Dokümanı v Safai Tandoğan Mustafa Atanak Doç. Dr.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü. Kullanıcı Rehberi Dokümanı v 1.0.0 21.12.2011. Safai Tandoğan Mustafa Atanak Doç. Dr."

Transkript

1 DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü Kullanıcı Rehberi Dokümanı v Safai Tandoğan Mustafa Atanak Doç. Dr. Atakan Doğan

2 1. Giriş Araştırmacılar, DGridSim simülatörünün görsel arayüzü olan DGridSimGUI uygulamasını kullanarak DGridSim simülatörünün sunmuş olduğu tüm özelliklere kolay bir şekilde ulaşabilirler. DGridSim simülatöründe simülasyonu başlatabilmek için Execute sekmesinin altındaki Start butonuna basılması gerekmektedir. Ayrıca Execute tabının altında iki adet ayar bulunmaktadır: (1) Re-run count: Simülasyonun mevcut parametrelerle kaç kez tekrar edilmesi gerektiğini göstermektedir. (2) Concurrent instances: DGridSim üzerinde çalıştığı bilgisayarda kullanabileceği kaç tane CPU çekirdeği bulunduğunu otomatik olarak belirleyerek, kullanıcının aynı anda birden fazla CPU çekirdeği kullanarak simülasyon yapabilmesini sağlayabilmektedir. Ayrıca, DGridSimGUI üzerindeki File sekmesi altında bulunan Save tıklandığında mevcut yapılandırma bir dosyaya kaydedilebilmektedir. Yine, File sekmesi altında bulunan Open tıklandığında açılan pencereden eski bir yapılandırma dosyası seçilerek yüklenebilmektedir. DGridSim, Veri Grid sistemlerinin performansına etki eden en temel üç bileşenin tek bir ortak ortamda benzetilmesini hedef alarak önerilmiş ve geliştirilmiştir. Bu üç bileşen sırasıyla iş çizelgeleme, veri dağıtımı ve veri kopyalama bileşenleridir. Bu nedenle, DGridSim farklı iş çizelgeleme, veri dağıtımı ve veri kopyalama modellerini desteklemektedir. Bu modellerden bir bölümü literatürde sunulmuş olan çalışmalardan derlenmiş olup, bir bölümü ise bu çalışma kapsamında önerilmiştir. DGridSim in desteklediği veri grid sistemleri Tablo 2 de verilmiştir: İş Çizelgeleme Veri Dağıtımı Veri Kopyalama Model I Hiyerarşik Hiyerarşik Çekme, dağıtık-itme, merkezi-itme Model II Merkezi Merkezi İtme-merkezi Model III Merkezi Merkezi İtme-merkezi Model IV Dağıtık Hiyerarşik Çekme, dağıtık-itme, merkezi-itme Tablo 1. DGridSim simülatörünün desteklediği veri grid sistemi modelleri.

3 2. Model I Veri Grid Sistemlerin Simülasyonu DGridSim ile Model I Veri Grid sistemlerin simülasyonunu yapabilmek için, GUI de General sekmesi altındaki Grid Model alanında Model I seçilmiş olmalıdır. GUI de Model I seçildiği zaman oluşan görüntü Şekil 1 de verilmiştir. Model I Veri Grid sisteminde iş çizelgelemesi hiyerarşik modele uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. DGridSim de Grid Çizelgeleme Servisi için sekiz farklı algoritma gerçeklenmiştir: Rasgele (Random), En Erken Son Zaman İlk (EDF), Minimum Tamamlama Zamanı İlk (MCTF), Minimum Tamamlama Zamanı İlk Veri Var (MCTFwDP), MinMin Veri Var (MMwDP), Gerçek-zamanlı Minimum Tamamlama Zamanı İlk Veri Dağıtımı (RT MCTFwDS) ve Gerçek-zamanlı MinMin Veri Dağıtımı (RT MMwDP). DGridSim de Site Çizelgeleme Servisi için sadece Gerçek-zamanlı MaxMax algoritmasını desteklemektedir. Şekil 1. DGridSim ile Model I Veri Grid sistemlerinin simülasyonu. Model I Veri Grid sisteminde veri çizelgelemesi hiyerarşik modele uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. DGridSim de Veri Yönetici Servisi bileşeni için sadece En Az Gecikme Hazır Yol İlk (Minimum Delay Feasible Path First) veri dağıtımı algoritmasını desteklemektedir. Model I Veri Grid sistemi için veri organizasyon modeli federatif (Federative) veya hiyerarşik (Hierarchical) olarak seçilebilmektedir. Model I Veri Grid sistemi için veri kopyalama modeli olarak dört farklı seçenek sunulmaktadır: (1) None: Herhangi bir veri kopyalama algoritması çalıştırılmaz. (2) Pull Based: Eğer veri organizasyonu modeli federatif seçilmişse Federal-LFU, hiyerarşik seçilmişse Hiyerarşik-LFU

4 algoritması kullanılır. (3) Push Based (Distributed): Eğer veri organizasyonu modeli federatif seçilmişse Gerçek-zamanlı Federal-Basamaklama, hiyerarşik seçilmişse Gerçek-zamanlı Hiyerarşik-Basamaklama algoritması kullanılır. (4) Push Based (Centralized): Eğer veri organizasyonu modeli federatif seçilmişse Gerçek-zamanlı Federal-Merkezi, hiyerarşik seçilmişse Gerçek-zamanlı Hiyerarşik-Merkezi veri kopyalama algoritması kullanılır. Model I Veri Grid sistemi için veri yenileme modeli olarak iki farklı seçenek sunulmaktadır: (1) None: Veriler sitedeki veri depolama elemanlarına kopyalanmaz. (2) Least Recently Used (LRU): Veriler sitedeki veri depolama elemanlarına kopyalanırlar. Eğer veri depolama alanında yeni gelen veriyi alacak kadar yer yoksa veri depolama alanındaki verilerden bazıları Least Recently Used prensibi çerçevesinde silinirler.

5 3. Model II ve Model III Veri Grid Sistemlerin Simülasyonu DGridSim ile Model II/III Veri Grid sistemlerin simülasyonunu yapabilmek için, GUI de General sekmesi altındaki Grid Model alanında Model II/III seçilmiş olmalıdır. GUI de Model II seçildiği zaman oluşan görüntü Şekil 2 de ve Model II seçildiği zaman oluşan görüntü Şekil 3 te verilmiştir. Model II/III Veri Grid sisteminde iş çizelgelemesi merkezi modele uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. DGridSim de hem Model II hem de Model III için Grid Çizelgeleme Servisi bileşeninde beş farklı algoritma gerçeklenmiştir: Rasgele (Random), En Erken Son Zaman İlk (EDF), Hazır En Hızlı İşlem Elemanı İlk (FACEF), Hazır En Hızlı İşlem Elemanı İlk Veri Var (FACEFwDP) ve Yığın - Hazır En Hızlı İşlem Elemanı İlk Veri Var (bfacefwdp). Model I için gerçeklenmiş olan Rasgele ve En Erken Son Zaman İlk algoritmaları ile Model II ve Model III için gerçeklenmiş olanlar birbirinden farklıdırlar. Ayrıca Model II ve Model III grid iş çizelgeleme algoritmaları için aynı isimler kullanılmış olsalar bile, bu algoritmalar birbirinden farklıdırlar. DGridSim de Site Çizelgeleme Servisi için kullanılmakta olan Dummy isimli çizelgeleyici, gerçekte bir çizelgeleme algoritmasına karşılık gelmemekte olup, sadece siteye gelen işleri Grid Çizelgeleme Servisi tarafından belirlenen işlem elemanlarına yönlendirmektedir. Şekil 2. DGridSim ile Model II Veri Grid sistemlerinin simülasyonu.

6 Model II/III Veri Grid sisteminde veri çizelgelemesi merkezi modele uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. DGridSim de Veri Yönetici Servisi bileşeni için sadece En Az Gecikme Hazır Yol İlk veri dağıtımı algoritmasını desteklemektedir. DGridSim in sonraki sürümlerinde Bölüm 3 te tanıtılan algoritmalardan iyi performans gösterenleri desteklemesi planlanmaktadır. Şekil 3. DGridSim ile Model III Veri Grid sistemlerinin simülasyonu. Model II/III Veri Grid sistemi için veri organizasyon modeli federatif veya hiyerarşik olarak seçilebilmektedir. Model II/III Veri Grid sistemi için veri kopyalama modeli olarak iki farklı seçenek sunulmaktadır: (1) None: Herhangi bir veri kopyalama algoritması çalıştırılmaz. (2) Push Based (Centralized): Eğer veri organizasyonu modeli federatif seçilmişse Gerçek-zamanlı Federal-Merkezi, hiyerarşik seçilmişse Gerçek-zamanlı Hiyerarşik-Merkezi veri kopyalama algoritması kullanılır. Model II/III Veri Grid sistemi için veri yenileme modeli olarak iki farklı seçenek (None ve LRU) sunulmaktadır.

7 4. Model IV Veri Grid Sistemlerin Simülasyonu DGridSim ile Model IV Veri Grid sistemlerin simülasyonunu yapabilmek için, GUI de General sekmesi altındaki Grid Model alanında Model IV seçilmiş olmalıdır. GUI de Model IV seçildiği zaman oluşan görüntü Şekil 4 te verilmiştir. Model IV Veri Grid sisteminde iş çizelgelemesi dağıtık modele uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Hiyerarşik ve merkezi iş çizelgeleme modellerinde işler Grid İş Sunum Servis bileşenine gelirken, dağıtık modelde ise işler Site İş Sunum Servis bileşenine gelmektedir. Dolayısıyla, DGridSim de Grid Çizelgeleme Servisi için kullanılmakta olan Delegate isimli çizelgeleyici, gerçekte bir çizelgeleme algoritmasına karşılık gelmemekte olup, sadece Site İş Sunum Servis bileşenleri için iş yükü oluşturmakta kullanılmaktadır. Model IV Veri Grid sisteminde Site Çizelgeleme Servisi için iş paylaşımı yeteneğine sahip iki farklı algoritma (Dağıtık Gerçek-zamanlı Min-Max ve Dağıtık Gerçek-zamanlı Max-Min) desteklenmektedir. Model IV Veri Grid sisteminde veri çizelgelemesi hiyerarşik modele uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. DGridSim de Veri Yönetici Servisi bileşeni için sadece En Az Gecikme Hazır Yol İlk veri dağıtımı algoritmasını desteklemektedir. DGridSim in sonraki sürümlerinde Bölüm 3 te tanıtılan algoritmalardan iyi performans gösterenleri desteklemesi planlanmaktadır. Model IV Veri Grid sistemi için veri organizasyon modeli federatif veya hiyerarşik olarak seçilebilmektedir. Şekil 4. DGridSim ile Model IV Veri Grid sistemlerinin simülasyonu.

8 Model IV Veri Grid sistemi için veri kopyalama modeli olarak dört farklı seçenek sunulmaktadır: (1) None: Herhangi bir veri kopyalama algoritması çalıştırılmaz. (2) Pull Based: Eğer veri organizasyonu modeli federatif seçilmişse Federal-LFU, hiyerarşik seçilmişse Hiyerarşik-LFU algoritması kullanılır. (3) Push Based (Distributed): Eğer veri organizasyonu modeli federatif seçilmişse Gerçek-zamanlı Federal-Basamaklama, hiyerarşik seçilmişse Gerçek-zamanlı Hiyerarşik-Basamaklama algoritması kullanılır. (4) Push Based (Centralized): Eğer veri organizasyonu modeli federatif seçilmişse Gerçek-zamanlı Federal- Merkezi, hiyerarşik seçilmişse Gerçek-zamanlı Hiyerarşik-Merkezi veri kopyalama algoritması kullanılır. Model IV Veri Grid sistemi için veri yenileme modeli olarak iki farklı seçenek (None ve LFU) sunulmaktadır.

9 5. Simülasyon Parametreleri DGridSim simülasyon parametrelerini dört başlık altında toplamıştır: Siteler (Sites), İşler (Jobs), Ağ (Network) ve Özel (Custom). Siteler tabının altında bulunan parametreler, simülasyonu yapılacak olan Veri Grid sisteminin temel özelliklerini içermektedir: 1. Site Count: Veri Grid sistemindeki site sayısı 2. Min Storage Element: Her bir sitedeki veri depolama elemanlarının asgari sayısı 3. Max Storage Element: Her bir sitedeki veri depolama elemanlarının azami sayısı 4. Min SE Capacity: Her bir veri depolama elemanın asgari kapasitesi (MBytes) 5. Max SE Capacity: Her bir veri depolama elemanın azami kapasitesi (MBytes) 6. Min Computing Element: Her bir sitedeki işlem elemanlarının asgari sayısı 7. Max Computing Element: Her bir sitedeki işlem elemanlarının azami sayısı 8. Min CE Capacity: Her bir işlem elemanının asgari işlem kapasitesi (MIPS) 9. Max CE Capacity: Her bir işlem elemanının azami işlem kapasitesi (MIPS) 10. Tier 1 Site Count: Veri organizasyon modeli hiyerarşik seçildiğinde, Veri Grid sisteminde bir tane Tier 0 site, Tier 1 Site Count kadar Tier 1site ve (Site Count - Tier 1 Site Count - 1) kadar Tier 2 site bulunduğu kabul edilir. 11. Tier SE Capacity Ratio: Veri organizasyon modeli hiyerarşik seçildiğinde, Tier 2 sitelerin toplam veri depolama alanın Tier 1 sitelerin toplam veri depolama alanına oranını belirler. 12. Buddy Set Count: Model IV Veri Grid sistemleri için, dağıtık iş çizelgelemesi yaparken bir sitenin iş yükünü paylaşabileceği diğer site sayısını belirler. İşler tabının altında bulunan parametreler, Veri Grid sistemine sunulacak olan iş yükünü karakterize etmektedirler: 1. Job Count: Sisteme sunulacak olan iş sayısı 2. Inter-arrival time: Ard arda iki işin sisteme geliş zamanları arasında geçen ortalama zaman (saniye) olup, işlerin sisteme Poisson sürecine uygun bir şekilde geldiği kabul edilmektedir. 3. Min Job Size: Asgari iş büyüklüğü (MI) 4. Max Job Size: Azami iş büyüklüğü (MI) 5. Min Deadline: İşlerle ilişkilendirilebilecek asgari son zaman 6. Max Deadline: İşlerle ilişkilendirilebilecek azami son zaman 7. Min Job Data: Her bir işle ilişkilendirilebilecek asgari veri elemanı sayısı 8. Max Job Data: Her bir işle ilişkilendirilebilecek azami veri elemanı sayısı 9. Job Data Use Rate: İş sitedeki bir işlem elemanında çalışırken, işin çalıştığı işlem elemanıyla ilgili veri depolama elemanı arasında bulunan linklerin bant genişliklerinin bir bölümü önceden rezerve edilir. Rezerve edilen bant genişliğinin büyüklüğü işle ilişkilendirilmiş verilerin toplam büyüklüğü ile bu parametrenin çarpılması sonucu bulunur.

10 10. Data-item Count: Sistemde bulunan birbirinden farklı veri elemanı sayısı 11. Min DI Size: Her bir veri elemanın asgari büyüklüğü (MByte) 12. Max DI Size: Her bir veri elemanın azami büyüklüğü (MByte) Ağ tabının altında bulunan parametreler, Veri Grid sisteminin ağ altyapısını karakterize etmektedirler: 1. Min Routers: Siteleri birbirine bağlayan internet ağındaki yönlendirici sayısının asgari değeri 2. Max Routers: Siteleri birbirine bağlayan internet ağındaki yönlendirici sayısının azami değeri 3. Min Internet Links: Internet ağındaki linklerin sayısının asgari değeri 4. Max Internet Links: Internet ağındaki linklerin sayısının azami değeri 5. Min Internet Link Bandwidth: Internet ağındaki linklerin bant genişliklerinin asgari değeri (MBytes/sec) 6. Max Internet Link Bandwidth: Internet ağındaki linklerin bant genişliklerinin azami değeri (MBytes/sec) 7. Min Internet Link Delay: Internet ağındaki linklerdeki gecikmenin asgari değeri (sec) 8. Max Internet Link Delay: Internet ağındaki linklerdeki gecikmenin azami değeri (sec) 9. Min Edge Link Bandwidth: Internet kenar yönlendiricisi ve site ağ geçidi arasındaki linklerin bant genişliklerinin asgari değeri (MBytes/sec) 10. Max Edge Link Bandwidth: Internet kenar yönlendiricisi ve site ağ geçidi arasındaki linklerin bant genişliklerinin azami değeri (MBytes/sec) 11. Min CE Link Bandwidth: İşlem elemanları ve site ağ geçitleri arasındaki linklerin bant genişliklerinin asgari değeri (MBytes/sec) 12. Max CE Link Bandwidth: İşlem elemanları ve site ağ geçitleri arasındaki linklerin bant genişliklerinin azami değeri (MBytes/sec) 13. Min SE Link Bandwidth: Veri depolama elemanları ve site ağ geçitleri arasındaki linklerin bant genişliklerinin asgari değeri (MBytes/sec) 14. Max SE Link Bandwidth: Veri depolama elemanları ve site ağ geçitleri arasındaki linklerin bant genişliklerinin azami değeri (MBytes/sec) 15. Min Site Link Delay: Site içendeki linklerdeki gecikmenin asgari değeri (sec) 16. Max Site Link Delay: Site içendeki linklerdeki gecikmenin azami değeri (sec) Özel tabının altında bulunan parametreler, Veri Grid sisteminin simülasyonu için gerekli olan diğer tüm parametreleri içermektedir: 1. is-dqp: Bilgi servisi dinamik sorgulama periyodu (sec) 2. file-replication-threshold: Federal veri kopyalama algoritmaları tarafından kullanılan veri kopyalama eşik değeridir. 3. file_replication_threshold_tier2: Dağıtık çekme tabanlı veri kopyalama algoritmalarında Tier 2 sitelere için kullanılan veri kopyalama eşik değeridir. 4. file_replication_threshold_tier1: Hiyerarşik veri kopyalama algoritmalarında Tier 1 siteler için kullanılan veri kopyalama eşik değeridir.

11 5. file_replication_threshold_tier0: Hiyerarşik veri kopyalama algoritmalarında Tier 0 siteler için kullanılan veri kopyalama eşik değeridir. 6. grid-dms-period: Grid Veri Yönetimi Servisi çalışma periyodu (sec) 7. drs-period: Veri kopyalama algoritmaları için çalışma periyodu (sec) 8. gss-period: Çevrim-dışı grid seviyesi iş çizelgeleme algoritmaları için çalışma periyodu (sec) 9. underload-threshold: Dağıtık iş çizelgeleme algoritmaları için sitenin az yüklü olduğunu gösteren eşik değer (MIPS) 10. fullyload-threshold: Dağıtık iş çizelgeleme algoritmaları için sitenin tam yüklü olduğunu gösteren eşik değer (MIPS) 11. overload-threshold: Dağıtık iş çizelgeleme algoritmaları için sitenin aşırı yüklü olduğunu gösteren eşik değer (MIPS)

DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü. Algoritmalar Dokümanı v 1.0.0 01.08.2011. Sefai Tandoğan Mustafa Atanak Doç. Dr.

DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü. Algoritmalar Dokümanı v 1.0.0 01.08.2011. Sefai Tandoğan Mustafa Atanak Doç. Dr. DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü Algoritmalar Dokümanı v 1.0.0 01.08.2011 Sefai Tandoğan Mustafa Atanak Doç. Dr. Atakan Doğan 1. Giriş DGridSim, Veri Grid sistemlerinin performansına etki eden

Detaylı

DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü. Yazılım Tasarımı Dokümanı v 1.0.1 01.08.2011. Mustafa Atanak Sefai Tandoğan Doç. Dr.

DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü. Yazılım Tasarımı Dokümanı v 1.0.1 01.08.2011. Mustafa Atanak Sefai Tandoğan Doç. Dr. DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü Yazılım Tasarımı Dokümanı v 1.0.1 01.08.2011 Mustafa Atanak Sefai Tandoğan Doç. Dr. Atakan Doğan 1. Sistem Mimarisi DGridSim katmanlı bir yapı göz önünde bulundurularak

Detaylı

DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü. Gerçek-Zamanlı Veri Dağıtımı Dokümanı v 1.0.1 01.08.2011

DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü. Gerçek-Zamanlı Veri Dağıtımı Dokümanı v 1.0.1 01.08.2011 DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü Gerçek-Zamanlı Veri Dağıtımı Dokümanı v 1.0.1 01.08.2011 Mustafa Atanak Sefai Tandoğan Doç. Dr. Atakan Doğan 1. Tek Rotadan Veri Dağıtımı 1.1 Gerçek-Zamanlı

Detaylı

DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü. Veri Grid Sistem Modelleri Dokümanı v 1.0.0 01.08.2011

DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü. Veri Grid Sistem Modelleri Dokümanı v 1.0.0 01.08.2011 DGridSim Gerçek Zamanlı Veri Grid Simülatörü Veri Grid Sistem Mdelleri Dkümanı v 1.0.0 01.08.2011 Mustafa Atanak Sefai Tandğan Dç. Dr. Atakan Dğan 1. Giriş DGridSim, farklı veri grid sistemi yapılarınının

Detaylı

OMNET++ 4.2.2. Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

OMNET++ 4.2.2. Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları. GYTE - Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü OMNET++ 4.2.2 Ağ Benzetim Yazılımı (Network Simulation Framework) BİL 372 Bilgisayar Ağları OMNET++ OMNET++ (Objective Modular Network Testbed in C++), nesneye yönelik (objectoriented)

Detaylı

Kampüs Dışı Erişim İnternet Explorer Proxy

Kampüs Dışı Erişim İnternet Explorer Proxy Kampüs Dışı Erişim İnternet Explorer Proxy Araçlar menüsünden İnternet Seceneklerine Tıklanır. Acılan İnternet Seçenekleri penceresinden Bağlantılar tabına tıklanır. http://www.kdm.anadolu.edu.tr/proxy/explorerproxy.html[01.04.2014

Detaylı

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine)

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) İçindekiler Tablosu Dosyaların Bilgisayara İndirilmesi... 3 Dosyaların Bilgisayara Yüklenmesi... 5 1. İnternet Üzerinden Kurulum 5 1.1. Lisans Dosyasının

Detaylı

MENÜ AYARLAMA 1. MENÜ AYARLAMA. [X] Fusion@6. [X] Fusion@6 Standard. [X] Entegre@6. [X] Yeni Fonksiyon

MENÜ AYARLAMA 1. MENÜ AYARLAMA. [X] Fusion@6. [X] Fusion@6 Standard. [X] Entegre@6. [X] Yeni Fonksiyon MENÜ AYARLAMA Ürün Grubu [X] Fusion@6 [X] Fusion@6 Standard [X] Entegre@6 Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama Fusion@6 serisi ürünlerde ürün ana menüsü çeşitli temalarla görsel olarak

Detaylı

Scream! e gelen veri akışlarından bazılarını diğer bir kurum yada bilgisayarla paylaşmak için kullanılabilir.

Scream! e gelen veri akışlarından bazılarını diğer bir kurum yada bilgisayarla paylaşmak için kullanılabilir. Eş zamanlı Scream! kullanımı Scream!, sismik ağın güçlü bir parçası olacak şekilde tasarlanmıştır. Varsayılan yapılandırma dosyası scream.ini dir ve ilk kullanım sırasında kendini otomatik olarak oluşturur.

Detaylı

"SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.

SQL Server Management Studio yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. Microsoft SQL Server 2008 R2 Kurulumu "SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. http://www.microsoft.com/sqlserver/en/us/get-sql-server/try-it.aspx

Detaylı

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V )

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V ) FieldGenius harita ekranı tüm menülere ulaşımın sağlandığı ana ekrandır. Çizim ekranı dinamik özelliklere sahip olup objeler grafik ekrandan seçilebilir. Bu sayede nokta aplikasyonu, mesafe ölçümü gibi

Detaylı

Yeni Vision Link Kullanıcı Hesabı Nasıl Oluşturabilirsiniz?

Yeni Vision Link Kullanıcı Hesabı Nasıl Oluşturabilirsiniz? Vision Link te yeni kullanıcı hesabı oluşturmak çok kolay, dilediğiniz çalışanınıza yeni hesap oluşturabilir, kullanılmayan hesapları silebilir, çalışanlarınızın Vision Link i en son ne zaman giriş yaptığını

Detaylı

E-FATURA LOGO ENTEGRATÖRLÜK UYGULAMASI

E-FATURA LOGO ENTEGRATÖRLÜK UYGULAMASI E-FATURA LOGO ENTEGRATÖRLÜK UYGULAMASI Bu doküman E-Fatura Logo Özel Entegratörlük sipariş ve satış aşamaları tamamlandıktan sonra yapılması gerekelenleri kapsar(özel Entegratörlük Satış İşlemleri için

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ

ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ DOKÜMAN ARŞİV VE ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ YAZILIMI TEMEL KULLANICI KILAVUZU ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ Elektronik Belge Yönetim Sistemi web

Detaylı

NicProxy Registrar WHMCS Modül Kurulumu Versiyon 1.0

NicProxy Registrar WHMCS Modül Kurulumu Versiyon 1.0 NicProxy Registrar WHMCS Modül Kurulumu Versiyon 1.0 Tescil Bilgisi 2009 NicProxy. Tüm Hakları Saklıdır. Bu belge, NicProxy mülkiyetinde ve NicProxy e ait özel bilgiler içermektedir. NicProxy yetkili temsilcisinin

Detaylı

AKINSOFT OfficeMessenger

AKINSOFT OfficeMessenger AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 20.01.2011 Sayfa-1 1- ÇALIŞMA ŞEKLİ HAKKINDA KISA BİLGİ Yerel ağlarda (ofis veya ev) veya internet üzerinden (E-Ofis programı entegrasyonu sayesinde)

Detaylı

Web tabanlı altyapı sayesinde her cihazdan erişilebilir ve düzenlenebilir dokümanlar oluşturulup anında paylaşılabilir.

Web tabanlı altyapı sayesinde her cihazdan erişilebilir ve düzenlenebilir dokümanlar oluşturulup anında paylaşılabilir. Eğitimde Google Doküman Uygulamaları 1.1 Google Uygulamalarına Giriş Google Doküman uygulamaları, hem öğretmenler, hem öğrenciler, hem de veliler için birçok farklı özellik sağlar. Kelime işleme, elektronik

Detaylı

ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI

ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 1.1. KAPSAM 1.2. SİSTEM ÖZETİ 1.3. DOKÜMAN ÖZETİ 2. ÇALIŞMA KONSEPTİ 2.1. Yeni Kullanıcı Oluşturmak 2.2. Şirket Bilgilerini

Detaylı

yapılandırıp, performansını analiz etmektir.

yapılandırıp, performansını analiz etmektir. OPNET IT Guru-OSPF (Bağlantı-Durumu Tabanlı Yönlendirme Algoritması) Amaç: Bu laboratuvar uygulamasının amacı Open Shortest Path First (OSPF) yönlendirme protokolünü yapılandırıp, performansını analiz

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ. ECTS Info Pack. ECTS Bilgi Paketi Çalışmaları. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı YAZILIM-WEB GRUBU

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ. ECTS Info Pack. ECTS Bilgi Paketi Çalışmaları. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı YAZILIM-WEB GRUBU MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ ECTS Info Pack ECTS Bilgi Paketi Çalışmaları YAZILIM-WEB GRUBU 2013 B i l g i İ ş l e m D a i r e B a ş k a n l ı ğ ı MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI

Detaylı

Bu uygulama saatinde, dinamik sistemlerin simülasyonu (benzetimi) için geliştirilmiş olan, oldukça kullanışlı bir arayüz, Simulink, tanıtılacaktır.

Bu uygulama saatinde, dinamik sistemlerin simülasyonu (benzetimi) için geliştirilmiş olan, oldukça kullanışlı bir arayüz, Simulink, tanıtılacaktır. Bu uygulama saatinde, dinamik sistemlerin simülasyonu (benzetimi) için geliştirilmiş olan, oldukça kullanışlı bir arayüz, Simulink, tanıtılacaktır. Simulink bir Grafik Kullanıcı Arayüzü (Graphical User

Detaylı

INFONAV HARİTA GÜNCELLEME

INFONAV HARİTA GÜNCELLEME INFONAV Lütfen aşağıdaki listeden cihaz markanızı seçiniz ve ilgili dökümanı okuyarak güncelleme işlemini gerçekleştiriniz. İçindekiler Roadstar... 3 SmartWay... 4 Alpin... 5 Pierre-Cardin... 7 Baylar...

Detaylı

Aplikasyon Klavuzu (V )

Aplikasyon Klavuzu (V ) Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi klavuzunda da anlatıldığı üzere FieldGenius (FG), obje tabanlı bir arazi ölçme yazılımıdır. Nokta ve çizgi tipindeki vektörel objeleri kullanarak arazi ölçmeleri gerçekleştirilebilir.

Detaylı

Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi. Web Yönetimi Birimi. Drupal Kullanım Kılavuzu

Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi. Web Yönetimi Birimi. Drupal Kullanım Kılavuzu Boğaziçi Üniversitesi Bilgi İşlem Merkezi Web Yönetimi Birimi Drupal Kullanım Kılavuzu KONULAR 1. Kullanıcı Girişi Yapma 2. Ana Menüyü Düzenleme 3. Site Logosunu Düzenleme 4. Yeni Sayfa Ekleme / Düzenleme

Detaylı

Kurumsal Grup E-Posta Eğitim Dokümanı

Kurumsal Grup E-Posta Eğitim Dokümanı Kurumsal Grup E-Posta Eğitim Dokümanı Bu Eğitim Dokümanı Bilişim Merkezi Modelleme Grubu Öğrencileri Tarafından Hazırlanmıştır. İçindekiler Kurumsal Grup E-Posta Nedir?... 2 Amaçlar... 3 1. Liste Talebinde

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER UZEM (ULUSAL ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ) BİLDİRİM KILAVUZU

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER UZEM (ULUSAL ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ) BİLDİRİM KILAVUZU TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER UZEM (ULUSAL ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ) BİLDİRİM KILAVUZU Amaç MADDE 1- Bu kılavuz Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Elektronik Uygulamalar Projesi (EUP)

Detaylı

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 2 Bu

Detaylı

WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ

WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ Web Sitesi Yönetim Paneli, Üniversitemiz web sitesinde, birimlerimize ait web sitelerindeki içerikler üzerinde ekleme, silme, değiştirme gibi güncelleme işlemlerini,

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA MYSQL - PHPMYADMIN. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Mysql Nedir.

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA MYSQL - PHPMYADMIN. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Mysql Nedir. İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 10. HAFTA İçindekiler MYSQL - PHPMYADMIN Mysql Nedir PhpMyAdmin Nedir PhpMyAdmin Arayüzü Hedefler Mysql' in görevini söyleyebilir PhpMyAdmin' in kullanım amacını söyler Hazırlayan

Detaylı

WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ

WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ Web Sitesi Yönetim Paneli, Üniversitemiz web sitesinde, birimlerimize ait web sitelerindeki içerikler üzerinde ekleme, silme, değiştirme gibi güncelleme işlemlerini,

Detaylı

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012 T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Evrak Logo Ekleme Kılavuzu Kasım 2012 İçerik 1 Birim Logosu Kayıt İşlemleri... 3 1.1 Tek Logo Ekleme İşlemleri... 4 1.1.1 Logo Pozisyonu :... 5 1.1.2

Detaylı

Bitatek IT-8000 El Terminali

Bitatek IT-8000 El Terminali Bitatek IT-8000 El Terminali Kablosuz Ağ Ayarları Ver:1.0 Kablosuz Ağ Ayarları Bitatek IT-8000 el terminalinde kablosuz ağ ayarlarını yapabilmek için kablosuz ağ ayar programı kullanılmalıdır. Kablosuz

Detaylı

Yönlendiriciler ve Yönlendirme Temelleri

Yönlendiriciler ve Yönlendirme Temelleri Yönlendiriciler ve Yönlendirme Temelleri 2/66 Yönlendiricilerin çalışma prensibini öğrenmek. Yönlendirici temellerini tanımlamak. Yönlendirici tablolarını tanımlamak ve kullanımını öğrenmek. 2 1 3/66 Yönlendirme,

Detaylı

Berqnet Sürüm Notları Sürüm 4.1.0

Berqnet Sürüm Notları Sürüm 4.1.0 Sürüm Notları Sürüm 4.1.0 Sürüm Notları 1 AKIŞ REHBERİ İlgili sayfaya ulaşmak için başlığa tıklamanız yeterli olacaktır. Giriş Desteklenen Modeller Yükselebilecek Sürümler ve Yedek Dosyaları Sürümle Gelen

Detaylı

Data Structures Lab 1 2012-Güz

Data Structures Lab 1 2012-Güz Data Structures Lab 1 2012-Güz C# Ortamı Tanıtımı ve Uygulama Geliştirilmesi Visual Studio 2010 Ortamının Temini -NYG'ndan MSDN üyeliği için başvuru dilekçesi alınıp doldurulmalı ve yine NYG'ye teslim

Detaylı

OUTLOOK 2010 İMZALI POSTA AYARLARI

OUTLOOK 2010 İMZALI POSTA AYARLARI Doküman Kodu Yayın Numarası Yayın Tarihi TALM-001-005 01 27.11.2012 DEĞİŞİKLİK KAYITLARI Yayın No Yayın Nedeni Yayın Tarihi 00 İlk Çıkış 10.11.2012 01 Şablon değiştirildi. 27.11.2012 TALM-001-005 27.11.2012

Detaylı

Radyo Frekans Ayarları Klavuzu - ( )

Radyo Frekans Ayarları Klavuzu - ( ) Hi-Target V30, V60 ve V90 PLUS modellerinde dahili radyo modem (modül) cihazı mevcuttur. 1 watt ve 2 watt yayın gücüne sahip olan bu modüller, PasificCrest veya Satel marka olabilmektedir. Doğru bir radyo

Detaylı

Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi

Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi Windows Server 2008 R2 kurulumunu ilk yaptığınız zaman, 120 günlük deneme süreniz başlar. Bu süre içerisinde deneme sürümünü kullanabileceğiniz

Detaylı

SIMMAG Kullanım Kılavuzu. Adem Ayhan Karmış. Ana Ekran

SIMMAG Kullanım Kılavuzu. Adem Ayhan Karmış. Ana Ekran SIMMAG Kullanım Kılavuzu Adem Ayhan Karmış Ana Ekran Program çalıştırıldığında tek bir form uygulaması olarak açılmaktadır. Sol tarafta bulunan menü den menü elemanları kullanılarak gerekli olan formlar

Detaylı

Kurulum Dökümanı. v

Kurulum Dökümanı. v Kurulum Dökümanı v1.0 04.02.2017 Ön Gereksinimler FortiLogger ı bilgisayarınıza kurmak için aşağıdaki ön gereksinimlere ihtiyaç duyulmaktadır: 1. Min. 8 GB Bellek, çift çekirdek işlemci, cihaz başına min.

Detaylı

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB Tarih: 29/01/2013 Versiyon Tarih Açıklama 1.0 29-01-13 İlk yazımı İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 1-2 2. SSLVPN BAĞLANTI ADIMLARI... 2-2 2.1 Linux

Detaylı

TÜRKİYE ULUSAL AJANSI ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ

TÜRKİYE ULUSAL AJANSI ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ TÜRKİYE ULUSAL AJANSI ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ Elektronik Belge Yönetim Sistemi web tarayıcınızda açık durumdayken güvenilen sitelere ekleme işlemi

Detaylı

IPACK LADDER. Arayüz Dökümantasyonu

IPACK LADDER. Arayüz Dökümantasyonu IPACK LADDER Arayüz Dökümantasyonu I. Giriş Bu dökümantasyon IPack Ladder yazılımının arayüz kullanımını, kullanılan model ile ilişkilerini ve işlevsel açıklamaları kapsamak üzere hazırlanmıştır. II. Dökümantasyon

Detaylı

GĐRĐŞ. 1 Nisan 2009 tarihinde BDP programının yeni bir sürümü yayınlanmış ve bu sürümde yapılan değişikliklere

GĐRĐŞ. 1 Nisan 2009 tarihinde BDP programının yeni bir sürümü yayınlanmış ve bu sürümde yapılan değişikliklere e-bildirge Versiyon : Yakamoz 3.6.7.7 ve Genel Muhasebe 3.6.7.8 İlgili Programlar : Yakamoz ve üstü ticari paketler & Genel Muhasebe Tarih : 02.04.2009 Doküman Seviyesi (1 5) : 3 (Tecrübeli Kullanıcı)

Detaylı

SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI

SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI Sürüm 1.3.5 Ağustos 2013 TegsoftCC Supervisor (Yetkili Kullanıcı) Kampanya Yönetimi Eğitim Dokümanı Sayfa 2 / 14 İÇİNDEKİLER A. SES KAMPANYASI

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr KULLANIM KILAVUZU Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr RESERVE ONLİNE REZERVASYON YAZILIMI KULLANIM KİTABI...3 ADMİN PANELİ... 3 Admin Panel Giriş (Login)... 3 Yönetim Paneli... 3 OTEL

Detaylı

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2012 için

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2012 için DataPage+ 2012 için Son Güncelleme: 29 Ağustos 2012 İçindekiler Tablosu Önkoşul Olan Bileşenleri Yükleme... 1 Genel Bakış... 1 Adım 1: Setup.exe'yi Çalıştırın ve Sihirbazı Başlatın... 1 Adım 2: Lisans

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Microsoft Outlook 2003 E-POSTA KURULUMU 02.11.2012 NOT: Microsoft Outlook 2003, Microsoft Office 2003 lisanslı ürünün bir parçasıdır. Microsoft Office 2003 bilgisayarınıza yüklü

Detaylı

BDDK ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ

BDDK ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ BDDK ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ 1. BDDK ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİNE ERİŞİM 1.1. Giriş Ekranları İş yazılım tarafından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu için geliştirilen

Detaylı

MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU

MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU EPA100 cihazınızı USB ile bilgisayarınıza bağlayarak çeşitli ayarlar yapabilir, okunan değerlerin grafiğini çıkartabilir, cihaz üzerinde yaptığınız bütün fonksiyonlara

Detaylı

1. Excel Dönüşümü : 2. Rapor Master Tanımları :

1. Excel Dönüşümü : 2. Rapor Master Tanımları : Programın Amacı : Bu Program As/400 Sistemindeki herhangi bir veya birden fazla file ı kullanarak istenilen şekilde sorgulama yaparak elde edilen bilgileri Excel Formatında Pc deki istenilen bir yere kaydetmek.

Detaylı

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014

Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 Flow Kullanım Klavuzu Mart 2014 İçindekiler Flow nedir? Bir Flow hesabı oluşturmak Oturum açmak Flow Hesabınız Genel Görünüm Flow Hesabınız Kullanım + Add (ekle butonu) Bibliography (Künye/Atıf butonu)

Detaylı

Ata Foreks Trader. Kullanım Kılavuzu

Ata Foreks Trader. Kullanım Kılavuzu Ata Foreks Trader Kullanım Kılavuzu 1 İçindekiler 1. Program Kurulumu 2. Hesabınızın Tanımlanması 3. Meta Trader 4 Ekran Kullanım Özellikleri 4. Emir Gönderilmesi 2 1. Programın Bilgisayarımıza Kurulumu

Detaylı

E-UYGULAMALAR VE DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (EUP) ECZANE İŞLEMLERİ KULLANIM KILAVUZU

E-UYGULAMALAR VE DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (EUP) ECZANE İŞLEMLERİ KULLANIM KILAVUZU İlaç Takip Sistemi ile ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü nüze şahsen başvuru yapan eczanelerin bilgilerini sisteme kayıt etmek ve daha sonra bu bilgilerden sorgulamalar yapabilmek amacıyla bu kılavuzda

Detaylı

Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı

Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı MCKS İthalatçı web servisleri internet üzerinden güvenli şekilde erişime açılmıştır. Erişime ait ağ bağlantısı aşağıda şematik olarak gösterilmiştir. Şekil - 1: MCKS-ithalatçı

Detaylı

BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER

BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER Yazılımı ve Genel Özellikleri Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Kablosuz Ağların Modellemesi ve Analizi 1 OPNET OPNET Modeler, iletişim sistemleri ve

Detaylı

General Mobile DSTL1. Sürüm Güncelleme Notları

General Mobile DSTL1. Sürüm Güncelleme Notları General Mobile DSTL1 Sürüm Güncelleme Notları Bu sürüm notları General mobile DSTL1 cihazı için en son gönderilen yazılım güncelleme bilgisi içermektedir. Bu sürüm güncelleme, cihazınızın işlevselliğini

Detaylı

BULUT BİLİŞİM VE BÜYÜK VERİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI. Ekim 2017

BULUT BİLİŞİM VE BÜYÜK VERİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI. Ekim 2017 BULUT BİLİŞİM VE BÜYÜK VERİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI Ekim 2017 Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı (B3LAB) Kamunun ihtiyaçları doğrultusunda, açık kaynak kodlu ve güvenli çözümler için Ar-Ge

Detaylı

AKINSOFT CMS (İçerik Yönetim Sistemi)

AKINSOFT CMS (İçerik Yönetim Sistemi) AKINSOFT (Content Management System) Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.02.01 Tarih : 27.12.2012 Sayfa 1 1. ÇALIŞMA SİSTEMİ HAKKINDA KISA BİLGİ Yönetici paneli, sayfa oluşturma, menü tasarımı, galeri

Detaylı

Ders - 1. BİL 221 Bilgisayar Yapısı GİRİŞ. Ders Hakkında. Ders İzlencesi

Ders - 1. BİL 221 Bilgisayar Yapısı GİRİŞ. Ders Hakkında. Ders İzlencesi Ders - 1 BİL 221 Bilgisayar Yapısı GİRİŞ Ders Hakkında Ders İzlencesi Bilgisayar Sınıfları Kişisel Bilgisayarlar$ Genel amaçlı, çok çeşitli yazılımlar$ Performans - maliyet ödünleşmesi hedeflenir$ Sunucular$

Detaylı

Havadan Suya Isı Pompası Seçim Programı / ver.1.4

Havadan Suya Isı Pompası Seçim Programı / ver.1.4 Havadan Suya Isı Pompası Seçim Programı / ver.1.4 (Kullanma Klavuzu) Mart, 2011 1 İçindekiler 1. Hazırlık (Programın yüklenmesi) 2.Programın Kullanılması 3.Örnek çalışma 3-1. Enerji hesaplaması 3-2. Sonuç

Detaylı

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace Kurulumu Öncesinde Yapılması Gereken İşlemler Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 veya daha yeni işletim sistemlerinde Programlar

Detaylı

Yazılım Tanımlı Ağlar Ders 1 Yazılım Tanımlı Ağların Temelleri. Mehmet Demirci

Yazılım Tanımlı Ağlar Ders 1 Yazılım Tanımlı Ağların Temelleri. Mehmet Demirci Yazılım Tanımlı Ağlar Ders 1 Yazılım Tanımlı Ağların Temelleri Mehmet Demirci 1 Yazılım Tanımlı Ağların Temelleri Software-defined networking (SDN) Nedir? Ne işe yarar? Nereden geliyor? Nereye gidiyor?

Detaylı

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ (CMS) Bir web sitesi yayınlamak için yapılması gerekenler:

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ (CMS) Bir web sitesi yayınlamak için yapılması gerekenler: İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ (CMS) Bir web sitesi yayınlamak için yapılması gerekenler: Yer satın alınır. İsim tescil ettirilir. Ftp ile wordpress klasörü upload edilir. Kendi bilgisayarımızda web sitesi yayınlamak

Detaylı

HMI (insan makine ara yüzü) EĞİTİM NOTLARI

HMI (insan makine ara yüzü) EĞİTİM NOTLARI HMI (insan makine ara yüzü) EĞİTİM NOTLARI İÇİNDEKİLER; 1. Lincon HMI ile yeni proje oluşturma 1.1 Boş bir proje oluşturuma 1.2 Veri tabanı ve bu veri tabanının altındaki gerçek zamanlı veri tabanı oluşturma

Detaylı

DOKÜMAN ARŞİV VE ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ YAZILIMI TEMEL KULLANICI KILAVUZU

DOKÜMAN ARŞİV VE ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ YAZILIMI TEMEL KULLANICI KILAVUZU Elektronik Belge Yönetim Sistemi Yardım Üniversitemize kurulumu yapılan EBYS tüm birimlerimizde gerçek ortamda kullanıma açılmıştır. Kullanıcılarımız sisteme giriş yapabilmesi için OMÜ e-posta (@omu.edu.tr

Detaylı

Online Elektronik Devre Simülasyonu 123D Circuits https://circuits.io/

Online Elektronik Devre Simülasyonu 123D Circuits https://circuits.io/ Autodesk 123D Circuits Online Elektronik Devre Simülasyonu 123D Circuits https://circuits.io/ 123D Circuits Autodesk ve elektronik mi? Gerçekten mi? Evet, Autodesk online olarak kullanıma sunduğu 123D

Detaylı

Primal Pictures:Yeni Özellikler. Primal Pictures PowerPoint Sunumu

Primal Pictures:Yeni Özellikler. Primal Pictures PowerPoint Sunumu Primal Pictures:Yeni Özellikler Primal Pictures PowerPoint Sunumu Primal Pictures: Yeni Özelliklere Bakış Yeni ürün arayüzünün gösterimi Yeni ürünlerin gösterimi Sistematik Anatomi Dişçilik Anatomisi Bölgesel

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile ilgili her türlü teknik destek için Bilgi İşlem Daire

Detaylı

YENĐ NESĐL HETEROJEN KABLOSUZ AĞLARDA ALGORĐTMALARI

YENĐ NESĐL HETEROJEN KABLOSUZ AĞLARDA ALGORĐTMALARI YENĐ NESĐL HETEROJEN KABLOSUZ AĞLARDA QoS ROUTING ALGORĐTMALARI Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Đstanbul Üniversitesi Şafak DURUKAN ODABAŞI, A. Halim ZAĐM Đstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Avcılar

Detaylı

TANITIM KILAVUZU. 1- Bilimsel Toplantı katılımcıları için veri tabanına T.C. Kimlik numarası ile başvuru yapılması gerekmektedir

TANITIM KILAVUZU. 1- Bilimsel Toplantı katılımcıları için veri tabanına T.C. Kimlik numarası ile başvuru yapılması gerekmektedir TANITIM KILAVUZU Amaç: Bu kılavuz, 2012 yılı Ocak ayında yürürlüğe girecek 26 Ağustos 2011 tarih, 28037 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkındaki Yönetmelik

Detaylı

İzibiz E-Defter Son Kullanıcı Kullanım Klavuzu

İzibiz E-Defter Son Kullanıcı Kullanım Klavuzu İçindekiler 1. Giriş... 2 2. Açılış... 2 3. Defter Sihirbazı... 3 4. İmzalama... 7 5. Berat Oluşturma... 7 6. Berat İmzalama... 8 7. GIB e Gönder... 8 8. Berat İndir... 8 9. Görüntüle... 9 10. Görüntüle...

Detaylı

Indeks. Ağ Bulucu ayarları 74 düğmesini 31 komutlar 74 Ağ Bulucu 74 Ağ düğmesini 31 AHOI kısayolları 169 alan dışı 83 araçları klavyeyle kullanma 26

Indeks. Ağ Bulucu ayarları 74 düğmesini 31 komutlar 74 Ağ Bulucu 74 Ağ düğmesini 31 AHOI kısayolları 169 alan dışı 83 araçları klavyeyle kullanma 26 Indeks A Ağ Bulucu ayarları 74 düğmesini 31 komutlar 74 Ağ Bulucu 74 Ağ düğmesini 31 AHOI kısayolları 169 alan dışı 83 araçları klavyeyle kullanma 26 B Bölgesi düğmesini 91 büyütme pencereleri boyutlandırma

Detaylı

İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ

İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ İ ZMİ R KÂ Tİ P ÇELEBİ Ü Nİ VERSİ TESİ ÜZÂKTÂN EĞ İ Tİ M Sİ STEMİ Ö Ğ RENCİ KÜLLÂNİM KİLÂVÜZÜ İçindekiler 1. Giriş... 3 2. Portal / Ana sayfa... 3 2.1 Sisteme Giriş Yapılması... 3 2.2 Sisteme Giriş Yapılamaması...

Detaylı

İNTERNET EXPLORER AYARLARI 1. Başlat-Ayarlar-Denetim Masası menüsünden "İnternet Özellikleri" (Seçenekleri)'ni seçiniz. Resim. 1

İNTERNET EXPLORER AYARLARI 1. Başlat-Ayarlar-Denetim Masası menüsünden İnternet Özellikleri (Seçenekleri)'ni seçiniz. Resim. 1 A.K.Ü VERİTABANLARINA UZAKTAN ERİŞİM AYARLARI Araştırmacılar, kampüs dışından erişim için kullanıcı adı ve parola doğrulaması ile Üniversitemiz sistemi üzerinden Kütüphane veri tabanlarını kullanabilmektedir.

Detaylı

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma 29,30 Eylül 2011 ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma ASP.NET sitesi oluşturmak için File menüsündeki, New açılır listesindeki, Web Site komutuna tıklıyoruz Açılan pencereden C# içindeki ASP.NET Web Site

Detaylı

HORİZON 2020 Hakemlik Kaydı

HORİZON 2020 Hakemlik Kaydı HORİZON 2020 Hakemlik Kaydı Hülya GÜMÜŞ TTO EXPERT Hakemlik kaydı yapılacak web adresini bulmak için Google da Horizon 2020 sign up yazılır ve Research Participant Portal yazılı link tıklanır. Expert linkine

Detaylı

Microsoft FrontPage 2003. Web Sitesi Hazırlama. Ögr.Gör.N.Nilgün Çokça

Microsoft FrontPage 2003. Web Sitesi Hazırlama. Ögr.Gör.N.Nilgün Çokça Microsoft FrontPage 2003 Web Sitesi Hazırlama Ögr.Gör.N.Nilgün Çokça Microsoft FrontPage 2003 Web Sitesi Hazırlama Ikinci Bölüm İçindekiler İçindekiler i Microsoft FrontPage 2003 2 Atlama Menüsü Eklemek:

Detaylı

SERVİS MENÜSÜ KULLANIM REHBERİ

SERVİS MENÜSÜ KULLANIM REHBERİ D0204 HotelTV1 SERVİS MENÜSÜ KULLANIM REHBERİ 2014 Ekim 1. Doküman Geçmişi Tarih Düzenleyen Sürüm Yapılan Değişiklik 10 Temmuz 2010 Çağatay Akçadoğan A0.1 Doküman Yaratma 4 Nisan 2012 Görkem Giray A0.2

Detaylı

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi XMail Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi Yüksek Kapasiteli ve Profesyonel Özellikler Sunan XMail Mail Hosting Servisi ile Kurumsal Kimliğinizi Yansıtın Hosting Hesabına Eklenen XMail Hesapları

Detaylı

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU Hazırlayanlar Mahmut ÖZDEMİR Sezgin SERPEN Büşra TUNCER Yönetim Paneli Kullanımı Sistemin yönetim

Detaylı

Malzeme Detay Listesi

Malzeme Detay Listesi Malzeme Detay Listesi, Logo da tanımlanan malzeme bilgilerine hızlı ve kolay erişim sağlayan bir listeleme uygulamasıdır. Malzeme resmi, detay bilgileri, depo miktarları, satış ve satınalma fiyatları,

Detaylı

MUHABERE CİHAZLI ÇEVİK KUVVET KASKI FREKANS YÜKLEME YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU

MUHABERE CİHAZLI ÇEVİK KUVVET KASKI FREKANS YÜKLEME YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1. Giriş 2 1.1. Kask Alıcı Modülü Frekans Yükleme Yazılımı 2 1.2. Ana Ekran 2 1.3. Genel Ayarlar 3 1.3.1. Freq Range (Frekans Aralığı) 3 1.3.2. Squelch Level (Gürültü Bastırma Seviyesi) 3 1.3.3.

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER UZEM (ULUSAL ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ) BİLDİRİM KILAVUZU SÜRÜM 1.0

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER UZEM (ULUSAL ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ) BİLDİRİM KILAVUZU SÜRÜM 1.0 TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER UZEM (ULUSAL ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ) BİLDİRİM KILAVUZU SÜRÜM 1.0 Amaç MADDE 1- (1) Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Elektronik Uygulamalar Projesi (EUP)

Detaylı

T.C. KONAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ

T.C. KONAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ T.C. KONAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI ELEKTRONİK BELGE VE ARŞİV YÖNETİM SİSTEMİ EBYS NİN GÜVENİLEN SİTELERE EKLENMESİ Elektronik Belge Yönetim Sistemi web tarayıcınızda açık durumdayken güvenilen sitelere ekleme

Detaylı

Uygulamaları ulut bilişime geçirmeden önce, firmanızın/şirketinizin ya da. işinizin gereksinimlerini göz önüne almanız gerekir. Aşağıda bulut bilişime

Uygulamaları ulut bilişime geçirmeden önce, firmanızın/şirketinizin ya da. işinizin gereksinimlerini göz önüne almanız gerekir. Aşağıda bulut bilişime Bulut Bilişim-Planlama Uygulamaları ulut bilişime geçirmeden önce, firmanızın/şirketinizin ya da işinizin gereksinimlerini göz önüne almanız gerekir. Aşağıda bulut bilişime geçemden önce dikkat edilmesi

Detaylı

LOGO SMART NAVIGATOR

LOGO SMART NAVIGATOR LOGO SMART NAVIGATOR LOGO Smart Navigator, yönetim karar destek sisteminin bel kemiğini oluşturan Navigator ürünüyle birlikte çalışmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere navigator kullanımını daha kolaylaştırmakta,

Detaylı

CNC ABKANT PRES CYBELEC MODEVA 19T 3D CYBELEC MODEVA RA 3D

CNC ABKANT PRES CYBELEC MODEVA 19T 3D CYBELEC MODEVA RA 3D CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ CYBELEC MODEVA PAC 2D 15 Dokunmatik Renkli Ekran. Otomatik büküm sekans ile 2D Grafik profil oluşturma Büküm sekansları ve programları hafızaya alınabilir. Kolay tekli bükümler

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

ORSOFT 5.22 AMERİKAN KÜLTÜR DERNEĞİ DİL OKULLARI YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ KURULUMU

ORSOFT 5.22 AMERİKAN KÜLTÜR DERNEĞİ DİL OKULLARI YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ KURULUMU ORSOFT 5.22 AMERİKAN KÜLTÜR DERNEĞİ DİL OKULLARI YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ KURULUMU UDİSA Bilgisayar Limited Şirketi tarafından yazımı tamamlanan ve sizler için özel olarak geliştirilen bilgisayar programımızın,

Detaylı

ArCloud Müşteri Müracat Elemanı. Arçelik Bulut Servis İletişim Merkezi. Kullanım Kılavuzu

ArCloud Müşteri Müracat Elemanı. Arçelik Bulut Servis İletişim Merkezi. Kullanım Kılavuzu Arçelik Bulut Servis İletişim Merkezi Kullanım Kılavuzu 1 İÇİNDEKİLER 1. ArCloud 3 2. ArCloud Ekranları 3 2.1. Ana Sayfa 3 2.2. Online İzleme 4 2.2.1. MME Operasyon Paneli 4 2.2.2. Kayıp Çağrılar 5 2.2.3.

Detaylı

ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi...

ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi... ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi... 3 İndirme... 3 Sunucu yazılım kurulumu... 3 Kurulum sayfası çıkacaktır...

Detaylı

Mac OS İşletim Sisteminde MetaTrader4 Kurulumu

Mac OS İşletim Sisteminde MetaTrader4 Kurulumu forex apple http://repository.playonmac.com/playonmac/playonmac_4.2.2.dmg Linkine tıklayarak ya da Playonmac.com adresinden download sekmesine tıklıyoruz. Görüntüle işaretli olan dosyayı bilgisayarımıza

Detaylı

En Büyük Hobinizi Teknolojiye Taşıyoruz! Online Halı Saha Rezervasyon Sistemi

En Büyük Hobinizi Teknolojiye Taşıyoruz! Online Halı Saha Rezervasyon Sistemi En Büyük Hobinizi Teknolojiye Taşıyoruz! Online Halı Saha Rezervasyon Sistemi Kullanım Kılavuzu Sistem 2 Bölümden oluşmaktadır. 1. Müşteri Randevu Talep Sayfası 2. İşletmeci Kontrol Paneli ve Cari İşlem

Detaylı

OPNET IT Guru-Switched LANs

OPNET IT Guru-Switched LANs Amaç: OPNET IT Guru-Switched LANs Bu laboratuvar uygulaması anahtarlanmış yerel ağlar hakkında fikir edinmek amaçlı tasarlanmıştır. Laboratuvardaki benzetimler (simülasyonlar), anahtar (switch) ve çoklayıcı

Detaylı

Admin. w w w. e n o c t a. c o m

Admin. w w w. e n o c t a. c o m Admin w w w. e n o c t a. c o m H ı z l ı v e e t k i n ö ğ r e n m e y o l u! Akademik e.mobil Tanıtım Sunumu Neler Anlatacağız? Akademik Uygulamaya Genel Bakış Hakkında Ekranı Öğrenci Ekranları Dersler

Detaylı

Aktif Dizin Logon/Logoff Script Ayarları Versiyon 0.0.1. http://support.labrisnetworks.com/index.php?/knowledgebase/list

Aktif Dizin Logon/Logoff Script Ayarları Versiyon 0.0.1. http://support.labrisnetworks.com/index.php?/knowledgebase/list Aktif Dizin Logon/Logoff Script Ayarları Versiyon 0.0.1 http://support.labrisnetworks.com/index.php?/knowledgebase/list Genel Bakış Labris ürünlerinin Aktif Dizin ile entegrasyonu yapılarak Güvenlik Duvarı,

Detaylı

DESTEK DÖKÜMANI START DEMO KURULUMU VE AYARLARI

DESTEK DÖKÜMANI START DEMO KURULUMU VE AYARLARI START DEMO KURULUMU VE AYARLARI START demo setinin çalışması için öncelikle bilgisayarda Microsoft Sql Server ın kurulu olması gerekmektedir.eğer mevcut değil ise aşağıdaki linklerden kurulum dosyası ve

Detaylı

GoFeed Kullanıcı Arayüzü

GoFeed Kullanıcı Arayüzü GoFeed Kullanıcı Arayüzü GoFeed temel olarak yayıncıların, reklamverenlerin ürün/fırsat bilgilerine ulaşabildiği feed sistemidir. Yayıncılar oluşturdukları feedler ile kullanıcıları ürünlerin/fırsatların

Detaylı

PERFORMANS TAKİP SİSTEMİ (PTS) KULLANIM KILAVUZU

PERFORMANS TAKİP SİSTEMİ (PTS) KULLANIM KILAVUZU PERFORMANS TAKİP SİSTEMİ (PTS) KULLANIM KILAVUZU 1 İÇİNDEKİLER Sayfa 1. PROGRAMA GİRİŞ 3 2. ANA MENU 3 3. TABLO 1 WEB FORMU 4 4. TABLO 2 WEB FORMU 6 5. TABLO 3 WEB FORMU 9 6. TABLO 2 SORGULAMA WEB FORMU

Detaylı