ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABĠLĠM DALI AMAÇ VE HEDEFLERĠ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABĠLĠM DALI AMAÇ VE HEDEFLERĠ"

Transkript

1 Tıp eğitimi ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABĠLĠM DALI AMAÇ VE HEDEFLERĠ Türkiye deki çocuk sağlığı sorunlarını bilen ve özellikle birinci basamakta bu sorunları çözebilecek bilgi, beceri ve tutumlarla donanmış, kendini sürekli yenileyip geliştiren, araştırıcı, sorgulayıcı, mesleki etik kuralları gözeten, sorumluluk sahibi hekimler yetiştirmek. 1. Ülkemizde sık görülen çocuk hastalıklarında doğum öncesi dönemden başlayarak koruyucu hizmetleri ve çocuk sağlığı izlemini bilmeli ve uygulayabilmeli, 2. Çocuğu, ailesi ve çevresi ile birlikte değerlendirerek, tanı koymaya yönelik öykü alabilmeli, fizik muayene yapabilmeli, gerekli olan durumlarda laboratuar tetkiklerini planlayabilmeli, 3. Öykü, fizik muayene ve laboratuar tetkikleri ile elde edilen verileri ve hasta izlemini uygun ve eksiksiz kaydedebilmeli, 4. Tanı ve tedavide sık kullanılan tıbbi girişimleri yapabilmeli, 5. Hastayı o anki şikayeti ile değil, bir bütün olarak ele almalı ve öykü, fizik muayene bulgularını ve laboratuar tetkiklerini değerlendirerek tanıya gidebilmeli ve tedavi edebilmeli, 6. Hastalıklara acil yaklaşımı bilmeli ve tedavi edebilmeli, 7. Hastanın uzmana sevkini gerektiren durumları bilmeli ve geciktirmeden gönderme sorumluluğunu taşımalı, 8. Hekimlik uygulamasının yasal kurallarını, hekimin toplumsal sorumluluklarını ve çocuk haklarını bilmeli ve uygulamalı, 9. Hekimlik sanatının etik kavram ve ilkelerini bilmeli ve etik sorunlarda karar verebilmelidir.

2 ACĠL SERVĠS BĠLĠM DALI Çocuk Acil alanında sık karşılaşılan hastalıkların tanı ve ayırıcı tanı kriterlerini, acil tedavi yöntemlerini bilmek. 1. Nöbetler, zehirlenmeler, dehidratasyonlar, astım atakları gibi durumların tanıları için gerekli klinik özelliklerini bilmeli, 2. Acil çocuk hasta muayene becerisini kazanmalı, 3. Normal çocuk muayenesini bilmeli ve normalden sapmaları tanımalı, 4. Çocuk Acilde sık kullanılan tanı yöntemlerini bilmeli, 5. Metabolik hastalıklar, hematolojik-onkolojik hastalıklar, nörolojik hastalıklar gibi kronik hastalıklarda multidisipliner yaklaşımları bilmelidir. ALLERJĠ VE AKCĠĞER HASTALIKLARI BĠLĠMDALI Pediatrik Allerji alanında sık karşılaşılan hastalıkların tanı kriterlerini, acil durumların tedavilerini ve alerji uzmanına sevk etmesi gereken durumları bilmek. 1. Hışıltılı çocuğun tanısı ve ayırıcı tanısını bilmeli, 2. Astım tanısı, ayırıcı tanısı, basamak tedavisi ve ne zaman alerji uzmanına yönlendirmesi gerektiğini bilmeli, 3. Akut astım atağının tanısı, ayırıcı tanısı ve tedavisini bilmeli, 4. Anafilaksi tanısı, ayırıcı tanısı ve acil tedavisini bilmeli, 5. Astıma eşlik edebilecek alerjik riniti tanıyabilmeli ve tedavi edebilmeli, 6. Atopik dermatit tanı, ayırıcı tanısı, tedavisi ve koruyucu önlemleri bilmeli, 7. Gıda alerjilerine yaklaşımı bilmeli, 8. İlaç alerjisine yaklaşımı bilmelidir.

3 BESLENME VE METABOLĠZMA BĠLĠM DALI Sağlıklı beslenme, çocuk ve ergen beslenmesi, beslenme bozuklukları ve doğumsal metabolizma hastalıkları alanında sağlıklı uygulamaları, sık karşılaşılan hastalıkların tanı kriterlerini, acil durumlarının tedavi yöntemlerini ve uzmana danışılması gereken durumları bilmek. 1. Sağlıklı beslenme, toplumu bulaşıcı olmayan hastalıklardan koruyucu beslenmenin ilkeleri, bebek ve küçük çocuk, oyun-okul çocukluğu ve ergenlik dönemi ile ilgili beslenme bilgilerini tanımlayabilmeli; emzirme danışmanlığı ve anne sütünü tamamlayıcı beslenme pratiğini uygulayabilmeli, 2. Beslenme durumunu değerlendirebilmeli; bu amaçla öykü alabilmeli; beslenme risk faktörlerini sayabilmeli; nütrisyonel antropometri ve ilgili indeksleri belirleyebilmeli; malnütrisyon tanı kriterleri ve tedavi ilkelerini tanımlayabilmeli, 3. Beslenme tedavisi uygulanan hastalıklarda özel beslenme gereksinimlerini tanımlayabilmeli, kritik hastalıkta beslenme ve metabolik desteğin yerini bilmeli, 4. Doğumsal metabolizma hastalıklarına yönelik öykü alabilmeli, muayene bulgularını değerlendirebilmeli, tanı ve tedavi kriterlerini bilmeli, 5. Doğumsal metabolizma hastalıklarında yenidoğan taramaları uygulamaları konusunda beceri kazanabilmelidir.

4 ENDOKRĠNOLOJĠ BĠLĠM DALI AMAÇ VE HEDEFLERĠ Pediatrik Endokrinoloji alanında sık karşılaşılan hastalıkların tanı kriterlerini, acil durumların tedavi yöntemlerini ve endokrinolojik şikayetlerde uzmana sevk etmesi gereken durumların kriterlerini bilmek. 1. Sık karşılaşılan boy kısalığı, ergenlik sorunları, kuşkulu genital yapı, diyabet, hipoglisemi, hipotiroidi gibi durumların tanılarını bilmeli 2. Sık karşılaşılan adenal kriz, diyabet ketoasidoz, hipoglisemi, hipotiroidi gibi durumların tedavilerini bilmeli, 3. Ergenlik muayenesi, tiroid muayenesi, ölçümlerin alınması ve değerlendirilmesi gibi becerileri kazanmalı, 4. Diyabetes Mellitus gibi kronik bir hastalıkta multidisipliner yaklaşımın ve yaşam boyu eğitimin önemini kavramalıdır. ENFEKSĠYON HASTALIKLARI VE KLĠNĠK ĠMMUNOLOJĠ BĠLĠM DALI Pediatrik Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmünoloji konularında sık karşılaşılan hastalıkların tanı kriterlerini, ayırıcı tanı yaklaşımlarını, acil durumların tedavi yöntemlerini ve uzmanına sevk etmeleri gereken durumları bilmek. 1. Pediatrik Enfeksiyon hastalıkları arasında sık karşılaşılan üst solunum yolu enfeksiyonları (otit, sinüzit, tonsillofarenjit gibi), alt solunum yolu enfeksiyonları (pnömoni, bronşiyolit, plevral efüzyon), üriner sistem enfeksiyonları, gastrointestinal sistem enfeksiyonları, sepsis, bakteriyemi, nedeni bilinmeyen ateş, düşmeyen ateş, merkezi sinir sistemi enfeksiyonları (menenjit, ensefalit), kemik-eklem enfeksiyonları (septik artrit, osteomiyelit), hepatit gibi durumların klinik prezentasyonlarını, tanı yaklaşımlarını ve ayırıcı tanılarını bilmeli,

5 2. Sık rastlanan ve ülkemizin sorunları arasında yer alan tüberküloz, tifo, bruselloz, şigelloz, sıtma, enfeksiyöz mononükleoz gibi spesifik enfeksiyon tablolarının klinik prezentasyonlarını, tanı yaklaşımlarını ve ayırıcı tanılarını bilmeli, 3. Çocukluk çağının döküntülü hastalıkların tanı yaklaşımlarını ve tedavilerini bilmeli, 4. Acil enfeksiyon durumları arasında yer alan meningokoksemi, sepsis ve septik şok, menenjit, pnömoni, ishal ve bronşiyolit gibi hastalıkların acil yaklaşımlarını ve tedavilerini bilmeli, 5. Antibiyotik sınıflarını, etki spektrumlarını, farmakolojik ve farmakokinetik özelliklerini, yan etkilerini ve kullanım endikasyonlarını bilmeli, 6. İmmün yetersizlik tablolarını genel hatlarıyla bilmeleri ve immün yetersizlik şüphesinde istenecek tetkikleri bilmelidir. GENEL PEDĠATRĠ BĠLĠM DALI AMAÇ VE HEDEFLERĠ Pediatrik hastaya genel yaklaşım ilkelerini bilen ve koruyucu hekimlik becerilerini kazanmış, Genel Pediatri alanında sık karşılaşılan hastalıklara ve acil durumlara tanı koyabilen, tedavi edebilen ve hangi durumlarda uzmana sevk etmesi gerektiğini bilen hekimler yetiştirmek. 1. Çocuklarda ayrıntılı öykü ve fizik muayene yapabilmeli, 2. Her yaş grubu için (yenidoğan, süt çocuğu, çocukluk çağı ve adölesan) antropometrik ölçümleri yaparak çocuğun büyüme gelişmesini değerlendirebilmeli, 3. Şikayete yönelik değil bütünsel yaklaşım yapabilmeleri ve eksik aşılarını belirleyerek tamamlayabilmeli, 4. Acil durumları tanımlayabilmeli ve tedavi edebilmeli, 5. Sık karşılaşılan solunum yolları (üst ve alt) enfeksiyonları, döküntülü hastalıklar, raşitizm, karın ağrısı, kabızlık ve iştahsızlık gibi durumlarda ayırıcı tanı yapabilmeli, tanıyı kesinleştirerek tedavi edebilmeli ve uzmana sevk etmesi gereken durumları bilmeli ve gereğinde sevk etmeli, 6. Kronik hastalığı olan çocuklarda multidisipliner yaklaşım gerekliliğini bilmelidir.

6 GASTROENTEROLOJĠ-HEPATOLOJĠ BĠLĠM DALI Çocuklarda akut ve kronik gastrointestinal ve hepatolojik sorunların klinik başvuru şekillerini bilmek, malnütrisyonu tanıyabilmek, bu sorunların önlenmesine yönelik koruyucu yaklaşımları uygulayabilmek, gerektiğinde acil yaklaşımda bulunup belli koşullarda ileri değerlendirme ve tedavi için uzmana sevk edebilmek. 1. Beslenme bozukluğu ve malnütrisyon bulgularını tanıyabilmeli, beslenme destek tedavilerini bilmeli, 2. Akut ve kronik ishal tanımlarını yapıp nedenlerini sayabilmeli, akut gastroenteritli çocuğu tedavi edebilmeli, 3. Malabsorpsiyon yapan hastalıkları sayabilmeli, malabsorpsiyon ve kronik inflamatuar bağırsak hastalığı tanı yöntemlerini ve tedavi yaklaşımlarını bilmeli, 4. Kabızlık, kusma, karın ağrısı gibi genel toplum sağlığında çocukluk çağında sık karşılaşılan gastrointestinal semptomlara genel yaklaşımı bilmeli, 5. Gastroözofageal reflü ve peptik hastalığın çocuklardaki klinik bulgularını ve tedavi yaklaşımlarını bilmeli, 6. Sütçocuğu kolestazını tanıyabilmeli, nedenlerini sıralayabilmeli, kolestaz kuşkusunda çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına yönlendirmesi gerektiğini bilmeli, 7. Akut ve kronik hepatit tanımlarını ve nedenlerini, olası komplikasyonlarını bilmeli, 8. Çocuklarda portal hipertansiyonun klinik bulgularını ve nedenlerini bilmeli, portal hipertansyonu düşündüren bulguları olan çocukları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanına yönlendirebilmeli, 9. Gastrointestinal kanama geçiren çocuklarda ilk müdahelede acil olarak yapılması gerekenleri uygulayarak güvenli bir şekilde bir üst merkeze sevk edebilmelidir.

7 HEMATOLOJĠ-ONKOLOJĠ BĠLĠM DALI AMAÇ VE HEDEFLERĠ Pediatrik Hematoloji/Onkoloji alanında sık karşılaşılan hastalıkların tanı kriterlerini, acil durumların tedavi yöntemlerini ve hangi şikayetlerde Çocuk Hastalıkları veya Hematoloji/Onkoloji uzmanına sevk kriterlerini bilmek. 1. Sık karşılaşılan anemi, sitopeni, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları, tromboz, lösemi ve solid tümörler gibi durumlarda tanı yaklaşımını ve ayırıcı tanıyı yapabilmeli, 2. Sık karşılaşılan anemi, sitopeni, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları, tromboz durumlarında tedavi yaklaşınlarını, lösemi ve solid tümörler de ölümcül olabilecek acil sorunlara yaklaşımı ve tedavi prensiplerini bilmeli, 3. Anemi, sitopeni, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları, tromboz, lösemi ve solid tümörler gibi durumlarda özellikli muayeneleri (lenfadenopati, hepatosplenomegali, kitle vb), tanısal yaklaşımların (Tam kan sayımı, periferik yayma, tümör işaretleyicileri vb) değerlendirilmesi gibi becerileri kazanmalı, 4. Lösemi, solid tümör gibi iyileşme şansının hızla arttığı çağımız hastalıklarında ve talasemi, hemofili gibi kronik hastalıklarda multidisipliner yaklaşımın ve yaşam boyu izlem ve eğitimin önemini kavramalı, 5. Tranfüzyon prensiplerini bilmeli, 6. Kemik iliği nakli gibi yeni tedavi yöntemlerini bilmelidir. KARDĠYOLOJĠ BĠLĠM DALI AMAÇ VE HEDEFLERĠ Sık rastlanan ve acil tedavi gerektiren doğumsal ve edinsel kalp hastalıklarında tanı koyabilmek, ilk tedavi yaklaşımını tamamladıktan sonra uygun ileri adım yönlendirmeleri ve toplumun en önemli ölüm nedeni olan edinsel kalp hastalıklarından korunmak için pediatrik yaş grubunda alınabilecek önlemleri bilmek.

8 1- Doğumsal kalp hastalıklarından yenidoğan döneminde acil tedavi gerektirenlerine tanı koyabilmeli, gerekli acil medikal tedaviyi uygulayabilmeli ve cerrahi tedavi için sevk kriterlerini bilmeli, 2- Sık rastlanan, medikal tedavi ve uygun zamanda cerrahi gerektiren doğumsal kalp hastalıklarından kuşkulanmalarını sağlayacak fizik muayene bulgularını bilmeli ve hastanın uygun merkezlere yönlendirmelerini sağlamalı, 3- Kalp yetersizliği, kardiyojenik şok tablolarını tanıyabilmeli, gerekli acil tedaviyi yapabileli, 4- Acil tedavi gereksinimi gösteren ritim bozukluklarında tanı koyabilmeli, acil tedavi ve ileri yönlendirmeyi yapabilmeli, 5- Önlenebilir edinsel kalp hastalıklarından Akut Romatizmal Ateş te korunma, tanı ve tedaviyi yapabilmeli, 6- Edinsel kalp hastalıklarından miyokardit, perikardit ve endokarditten kuşku duymalarını sağlayacak bulguları bilmeli, ayırıcı tanı yaklaşımını bilmeli, 7- Çocukluk döneminde başlayan, ancak bulguları erişkin dönemde ortaya çıkan ve toplumumuzda ölüm nedenlerinin ilkini oluşturan koroner kalp hastalıklarından korunmayı sağlayacak bilgi ve tutum geliştirebilmelidirler. NEFROLOJĠ BĠLĠM DALI AMAÇ VE HEDEFLERĠ Çocuklarda Nefroloji alanında sık karşılaşılan ve erken tanının çok önemli olduğu hastalıkların tanı kriterlerini, acil tedavi yöntemlerini ve Nefroloji uzmanına sevk etmesi gereken durumları bilmek. 1. Sık karşılaşılan üriner enfeksiyon, vezikoüreteral reflu, üriner sistem malformasyonları, akut glomerulonefrit, nefrotik sendrom, hipertansiyon, akut ve kronik böbrek yetersizliği düşündürecek belirti ve bulguları, tanı kriterlerini ve tedavilerini hangi durumlarda nefroloji uzmanına seck etmeleri gerektiğini bilmeli, 2. Üriner sistem muayenesinde dikkat edilmesi gereken özellikleri bilmeleri, her yaş grubunda kan basıncını ölçme becerisini elde etmiş olmalı,

9 3. Akut hipertansif kriz, Akut böbrek yetersizliğinde dolaşım yüklenmesi ve hiperpotasemi, diyaliz endikasyonları gibi acil durumların tedavilerini ve hangi durumlarda uzmana sevk etmeleri gerektiğini bilmeli, 4. Üriner sistem malformasyonları, vezikoüreteral reflu ve nöral tüp defektleri gibi multidisipliner izlem ve tedavi gerektiren durumlarda bu yaklaşımın önemini bilmelidir. NÖROLOJĠ BĠLĠM DALI AMAÇ VE HEDEFLERĠ Amaç Pediatrik Nöroloji alanında sık karşılaşılan hastalıkların tanı kriterlerini, acil tedavi yöntemlerini ve uzmana sevk etmesi gereken durumları bilmek. Hedefler 9. Febril konvülziyon, kronik konvülziyonlar (epilepsi), status epileptikus, serebral parezi, sık görülen nöromüsküler hastalıklar gibi durumların tanıları için gerekli klinik özelliklerini bilmeli, 10. Nörolojik muayene yapabilmeli ve değerlendirebilmeli 11. Normal psikomotor gelişimin basamaklarını bilmeli ve normalden sapmaları tanımalı, 12. Pediatrik Nörolojide sık kullanılan tanı yöntemlerini bilmeli, 13. Sık karşılaşılan epileptik nöbetlerde ilk tercih antiepileptik tedavi seçeneğini bilmeli, 14. Status epileptikus, febril konvülziyonda tedavi yapabilmeli, 15. Serebral parezi, psikomotor gerilik gibi kronik hastalıklarda multidisipliner yaklaşımları tanımalıdır.

10 SOSYAL PEDĠATRĠ BĠLĠM DALI AMAÇ VE HEDEFLERĠ Çocukların bedensel, zihinsel, ruhsal ve sosyal sağlığını koruma, toplumda çocuk sağlığını değerlendirme ve sağlığın sürdürülmesini destekleme yöntemlerini bilmek. 1. Çocuk Sağlığı İzlem ilkelerini bilmeli, 2. Toplumda sağlıklı çocuk bakımının prensiplerini sayabilmeli, 3. Emzirme danışmanlığı ilkelerini bilmeli, 4. Aşı uygulamalarını bilmeleri, ulusal aşı programını uygulayabilmeli, 5. Çocuk beslenmesinin temel ilkelerini bilmeli, 6. Çocuk Haklarını sayabilmeli, 7. Kazaların önlenmesinin prensiplerini anlatabilmeli, 8. Çocuk istismarı ve ihmali konularında doğru yaklaşımda bulunabilmelidir. YOĞUN BAKIM BĠLĠM DALI Kritik hastanın özelliklerini bilmek, kritik hastanın stabilizasyonu ve tedavisini düzenleyebilmek. 1. Fizik muayene ile kritik hasta çocuğu değerlendirilebilmeli, 2. Çoğul organ yetersizliğini tanıyabilmeli ve ilk müdahalesini yapabilmeli, 3. Şok (septik şok,hipovolemik şok,anaflaktik şok) un tanı ve tedavisini düzenleyebilmeli, 4. Solunum yetmezliğinin tanı ve tedavisini düzenleyebilmeli, 5. İntrakranial basınç artışı olan hastanın tedavisini düzenleyebilmeli, 6. Akut bilinç değişikliği olan hastanın tedavisini düzenleyebilmeli, 7. Çocuk Yoğun Bakımda sık karşılaşılan hastalıkları ve tanı yöntemlerini bilmelidir.

11 YENĠDOĞAN BĠLĠM DALI Neonatoloji de sık karşılaşılan hastalıkların tanı kriterlerini, bu hastalıklara acil yaklaşımı, birinci basamaktaki tedavi ilkelerini, hasta yenidoğanlar dışında normal yenidoğanların özelliklerini ve bakım ilkelerini bilmek. 1. Normal ve düşük doğum tartılı yenidoğanların fizik özelliklerini, normal yenidoğanın bakım ve beslenme ilkelerini bilmeli, 2. Yenidoğan sarılıkları, yenidoğan sepsisi, asfiksi, doğum travmaları, metabolik sorunlar, solunum sıkıntısı, preterm, gestasyon yaşına göre düşük ve fazla tartılı olmak gibi sık görülen sorunların klinik bulgularını, tanı ve tedavi yöntemlerini, yenidoğan canlandırmasının ilkelerini bilmeli, 3. Normal yenidoğanın muayenesi, gestasyon yaşının klinik özelliklere göre tahmini, 2.maddede belirtilen sorunları olan yenidoğanların klinik ve laboratuar bulgularını yorumlama, bu hastalarda tedavi önerisi yapabilme becerilerini kazanmalı, 4. Yenidoğanda erken tanı ve tedavinin önemini ve yenidoğan sağlığı ile ilgili konularda anne-baba eğitiminin önemini kavramalıdır. ÜÇÜNCÜ SINIF TIP EĞĠTĠMĠ AMAÇ VE HEDEFLERĠ Temel amaç üçüncü dönem öğrencilerinin tıp eğitimi sürecini ve hekimin toplumdaki rolü ve sorumluluklarını yerine getirmesine yönelik yetkinlikleri kapsamasını sağlamaktır. Öncelikli amaç öğrencilere çocukların bedenen ve ruhen sağlıklı büyüyüp gelişmelerini sağlamak için gerekli yetkinlikleri kazandırmaktır. Bu süreçte yenidoğan, sütçocuğu, oyun ve okul çocuğu, adölesanda öykü almayı tüm sistemlere yönelik olarak ayrıntıları bilmek. Büyümeyi ve gelişmeyi değerlendirmek için ölçme ve değerlendirme tekniklerini bilmek.

12 Bütün sistemlerin ayrıntılı fizik muayenesini yapmak ve koruyucu hekimlik gibi temel sağlığın gereklerini bilmek. Çocukta hastalık nedenlerini, mortalite ve morbidite nedenlerinin temel mekanizmalarını, tanı yöntemleri bilmek. Öğrenim Hedefleri Bu ders yılını başarı ile tamamlayan öğrenciler; 1. Normal sağlıklı yenidoğan, süt çocuğu, oyun ve okul çocuğu, adölesan değerlendirmesini yapabilmeli, yaşla birlikte değişkenlik gösteren normal muayene bulgularını ayırabilmeli, 2. Ayrıntılı öykü alabilmeli, aile ağacı çizebilmeli, ayrıntılı fizik muayene yapabilmeli, öykü ve muayeneden elde edilen olağandışı bulguları çıkarabilmeli, 3. Boy, kilo, baş çevresi gibi temel ölçümleri yapabilmeli, standart ölçekleri kullanarak değerlendirebilmeli, ölçeklerde normalin dışındaki verileri saptayabilmeli, ortadan sapma skoru, desimal yaş ve hedef boy hesaplamalarını yapabilmeli, 4. Ateş, solunum sayısı, tansiyon arteriyel gibi vital bulguları değerlendirebilmeli, 5. Ayrıntılı öykü alabilmeli, her aşamada çocuk, aile ve çocuğa bakan diğer kişilerle iletişim kurabilmeli, 6. Öykü ve muayeneden elde edilen olağandışı bulguları çıkarabilmeli, 7. Tüm sistemlerin fizik muayenesini yapabilmeli, normal ve patolojik bulguları tanıyabilmeli, 8. Normal sütçocuğu ve adölesan beslenmesini bilmeli, yanlış uygulamaların farkına varabilmeli,

13 9. Hastaları muayene etmeden ve onlara dokunmadan önce alınması gereken temizlik önlemleri bilmeli, her hastayı muayeneden önce uygun şekilde el yıkama becerisi kazanmalı, 10. Temel yaşam desteği için gerekli bilgileri öğrenmeli, 11. Temel uygulamaların tümünü (enjeksiyon, aşı, tansiyon nabız ölçümü gibi) maketlerde tam öğrenmeli, ustalık seviyesinde uygulayabilmeli, 12. Hastalara ve hasta yakınlarına etik yaklaşımı kavramalı ve uygulayabilmeli, 13. Koruyucu sağlık hizmetlerini bilmeli ve uygulamalarına yansıtmalıdır. DÖRDÜNCÜ SINIF TIP EĞĠTĠMĠ AMAÇ VE HEDEFLERĠ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında, temel bilgiler ile klinik bilgileri pekiştirmek, klinik bulguları ortaya koyabilmek ve hastalıklara tanı koyma becerisini kazanmak, acil durumların ve çok sık rastlanılan hastalıkların tanı ve tedavisi için bir bakış açısı geliştirmektir. 1-Ayrıntılı öykü aşabilmeli, aile ağacı çizebilmeli, ayrıntılı fizik muayene yapabilmeli, öykü ve muayeneden elde edilen olağandışı bulguları çıkarabilmeli, ön tanı yapabilmeli, kesin tanıya ulaşma yollarını bilmeli ve tedavi planlayabilmeli, 2-Acil pediatrik hastaya yaklaşım akış şemasını uygulayabilmeli, zehirlenmeler ve temel yaşam desteği konusunda gerekli bilgiye sahip olabilmeli, 3-Sık rastlanılan hastalıkların tanı yaklaşımı ve tedavi edilmesi konusunda gerekli bilgi ve beceriyi kazanmış olmalı, 4- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında bazı konuların probleme dayalı öğrenim modeli ile işlenmesi sırasında hipotez üretebilmeli, hipotezlerini doğrulama ya da dışlamak için bilgiye ulaşma ve bilgiyi kullanma becerisini gösterebilmeli, elde ettiği bilgiler ışığında analiz yapabilmeli, 5-Acil durumlarda tanı ve tedavi planı yapabilmeli ve acil tedavi uygulayabilmelidir.

14 BEġĠNCĠ SINIF TIP EĞĠTĠMĠ AMAÇ VE HEDEFLERĠ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında, tıp eğitimi sırasında edindiği temel bilgiler ile klinik bilgileri pekiştirmek, klinik bulguları ortaya koyabilmek, hastalıklara tanı koyma becerisini kazanmak, acil durumlar ve çok sık rastlanılan hastalıkların tanı ve tedavisini bilmek. 1. Ayrıntılı öykü alabilmeli, aile ağacı çizebilmeli, ayrıntılı fizik muayene yapabilmeli, öykü ve muayeneden elde edilen olağandışı bulguları çıkarabilmeli, ön tanı yapabilmeli, kesin tanıya ulaşma yollarını bilmeli ve tedavi planlayabilmeli, 2. Acil pediatrik hastaya yaklaşım akış şemasını uygulayabilmeli, zehirlenmeler ve temel yaşam desteği konusunda gerekli bilgiye sahip olabilmeli, 3. Sık rastlanılan hastalıkların tanı yaklaşımı ve tedavi edilmesi konusunda gerekli bilgi ve beceriyi kazanmış olmalı, 4. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında bazı konuların probleme dayalı öğrenim modeli ile işlenmesi sırasında hipotez üretebilmeli, hipotezlerini doğrulama ya da dışlamak için bilgiye ulaşma ve bilgiyi kullanma becerisi gösterebilmeli, elde ettiği bilgiler ışığında analiz yapabilmeli, 5. Acil durumlarda tanı ve tedavi planı yapabilmeli ve acil tedavi uygulayabilmeli. ALTINCI SINIF EĞĠTĠMĠ AMAÇ VE HEDEFLERĠ Hekimliğe geçiş döneminde hasta ile uygun iletişim yöntemleri kullanarak pediatride sık görülen hastalıkları tanıyabilmek, ilgili testleri kullanabilmek ve tanı koyarak tedavi edebilmek. 1. Çocuklarda ayrıntılı öykü ve fizik muayene yapabilmeli, 2. Her yaş grubu için (yenidoğan, süt çocuğu, çocukluk çağı ve adölesan) antropometrik ölçümleri yapabilmeli ve yorumlayabilmeli, 3. Tam kan sayımı, tam idrar analizi, biyokimyasal tetkikler, ve akciğer grafisi yorumlayabilmeli,

15 4. Acil durumları tanımlayabilmeli ve tedavi edebilmeli, 5. Sık karşılaşılan solunum yolları (üst ve alt) enfeksiyonları, döküntülü hastalıklar, raşitizm, karın ağrısı, kabızlık ve iştahsızlık gibi durumların tanısını koyabilmeli ve tedavi edebilmeli, 6. Hastayı ne zaman ve hangi durumlarda bir uzmana sevk etmesi gerektiğini bilmeli, 7. Bağışıklama prensiplerini bilmeli (aşı uygulama teknikleri, soğuk zincir vb.), ulusal aşı takvimini, özelliği olan aşıları ve kaçırılmış aşı fırsatlarını yakalama becerisini kazanmalı ve aşılama yapabilmeli, 8. Basit tıbbı müdahaleleri yapabilmeli, 9. Doğru kayıt tutabilmeli ve gerekli bildirimleri yapabilmeli, 10. Ailelere çocuklarının durumu hakkında gerekli bilgiyi verebilmelidir.

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2017-2018 EĞİTİM YILI DÖNEM IV ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI STAJ EĞİTİM PROGRAMI Eğitim Başkoordinatörü: Doç. Dr. Erkan Melih Şahin Dönem Koordinatörü:

Detaylı

13.15-14.00 Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS 14.15-15.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS 15.15-16.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS

13.15-14.00 Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS 14.15-15.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS 15.15-16.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 1. GÜN 08.15-09.00 Pediatri stajı hakkında bilgilendirme R. ÖRS 09.15-10.00 Hasta dosyası hazırlama H.YAVUZ 10.15-11.00 Hikaye alma H.YAVUZ 11.15-12.00 Fizik muayene H.TOKGÖZ

Detaylı

DÖNEM 4 PEDİATRİ STAJI DERS PROGRAMI B GRUBU (12/11/ /01/2019) 14/11/2018 Çarşamba

DÖNEM 4 PEDİATRİ STAJI DERS PROGRAMI B GRUBU (12/11/ /01/2019) 14/11/2018 Çarşamba DÖNEM 4 PEDİATRİ STAJI DERS PROGRAMI B GRUBU (12/11/2018-18/01/2019) Saat 12/11/2018 08: 30 10: 20 Pediatri Stajının İşleyişi 13/11/2018 14/11/2018 15/11/2018 16/11/2018 Poliklinik ve servis Poliklinik

Detaylı

ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI

ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 1. GÜN 08.15-09.00 Pediatri stajı hakkında bilgilendirme R. ÖRS 09.15-10.00 Hasta dosyası hazırlama H.YAVUZ 10.15-11.00 Hikaye alma H.YAVUZ 11.15-12.00 Fizik muayene H.TOKGÖZ

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP A PEDİATRİ STAJ PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP A PEDİATRİ STAJ PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ 207-208 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP A PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 20..207-9.0.208 GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. Ahmet Rıfat ÖRMECİ Prof. Dr. Hasan ÇETİN Prof. Dr. M. Özgür PİRGON

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP 3 PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 17.02.2014-18.04.2014

SDÜ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP 3 PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 17.02.2014-18.04.2014 SDÜ TIP FAKÜLTESİ 20-204 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 7.02.204-8.04.204 GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. Ahmet Rıfat ÖRMECİ Prof. Dr. Ali AYATA Prof. Dr. Mustafa AKÇAM Prof.

Detaylı

v2

v2 SDÜ TIP FAKÜLTESİ 206-207 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP A PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 05.09.206 -..206 v2 GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. Ahmet Rıfat ÖRMECİ Prof. Dr. Hasan ÇETİN Doç. Dr. M. Özgür PİRGON

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP B PEDİATRİ STAJ PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP B PEDİATRİ STAJ PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ 206-207 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP B PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 24.04.207-2.06.207 GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. Ahmet Rıfat ÖRMECİ Prof. Dr. Hasan ÇETİN Doç. Dr. M. Özgür PİRGON

Detaylı

Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS Yenidoğan muayenesi R. ÖRS Yenidoğan muayenesi R. ÖRS

Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS Yenidoğan muayenesi R. ÖRS Yenidoğan muayenesi R. ÖRS ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 1. GÜN 08.15-09.00 Pediatri stajı hakkında bilgilendirme R. ÖRS 09.15-10.00 Hasta dosyası hazırlama H.YAVUZ 10.15-11.00 Hikaye alma H.YAVUZ 11.15-12.00 Fizik muayene H.TOKGÖZ

Detaylı

6. GÜN Tiroiditler ve endemik guatr B. S. EKLİOĞLU Diyabet ketoasidoz B. S. EKLİOĞLU PRATİK

6. GÜN Tiroiditler ve endemik guatr B. S. EKLİOĞLU Diyabet ketoasidoz B. S. EKLİOĞLU PRATİK ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 1. GÜN 08.15-09.00 Pediatri stajı hakkında bilgilendirme D. ODABAŞ 09.15-10.00 Boy kısalığı M.E.ATABEK 10.15-11.00 Turner sendromu M.E.ATABEK Rikets M.E.ATABEK 13.15-14.00

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 4. SINIF DERS PROGRAMI

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 4. SINIF DERS PROGRAMI ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 4. SINIF DERS PROGRAMI TARİHLER 05/09/2011 24/10/2011 01/11/2011 14/11/2011 02/01/2012 09/01/2012 16/01/2012 30/01/2012 19/03/2012

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP B PEDİATRİ STAJ PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP B PEDİATRİ STAJ PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ 205-206 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP B PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 25.04.206-24.06.206 GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. Ahmet Rıfat ÖRMECİ Prof. Dr. Ali AYATA Prof. Dr. Mustafa AKÇAM

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP B PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 27.04.2015-26.06.2015

SDÜ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP B PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 27.04.2015-26.06.2015 SDÜ TIP FAKÜLTESİ 204-205 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP B PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 27.04.205-26.06.205 GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. Ahmet Rıfat ÖRMECİ Prof. Dr. Ali AYATA Prof. Dr. Mustafa AKÇAM

Detaylı

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI STAJ PROGRAMI

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI STAJ PROGRAMI T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2016-2017 ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI STAJ PROGRAMI Dekan Dekan Yardımcıları Başkoordinatör Prof. Dr. Ali BORAZAN Prof. Dr. Şehmus

Detaylı

12:30 15:30 16:30 17:30. 2.9.2015 08:30 Bilimsellik komitesi 12:30. 3.9.2015 08:30 Üst solunum yolu enfeksiyonları TT K ÇOCUK SAĞLIĞI Özden TÜREL

12:30 15:30 16:30 17:30. 2.9.2015 08:30 Bilimsellik komitesi 12:30. 3.9.2015 08:30 Üst solunum yolu enfeksiyonları TT K ÇOCUK SAĞLIĞI Özden TÜREL SINIF 4 2.grup (Çocuk Hastalıkları) 31.8.2015 08:30 Bilimsellik komitesi 09:30 Bilimsellik komitesi 10:30 Bilimsellik komitesi 11:30 Bilimsellik komitesi Bilimsellik komitesi 13:30 Bilimsellik komitesi

Detaylı

Allerjik reaksiyon T-A ÇOCUK SAĞLIĞI MUSTAFA ATİLLA NURSOY. Astım-1 TT A-K-İ ÇOCUK SAĞLIĞI EMİN ÖZKAYA

Allerjik reaksiyon T-A ÇOCUK SAĞLIĞI MUSTAFA ATİLLA NURSOY. Astım-1 TT A-K-İ ÇOCUK SAĞLIĞI EMİN ÖZKAYA Pediatriye Giriş ÇOCUK SAĞLIĞI Astım-1 TT A-K-İ Allerjik reaksiyon T-A MUSTAFA ATİLLA NURSOY Yenidoğandametabolik bozukluklar T-A-K Çocuklarda Palyatif bakım F. BETÜL ÇAKIR Astım-2 TT A-K-İ Hipoparatiroidizm

Detaylı

ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABĠLĠM DALI. Ders adı: Doğumsal metabolik hastalıklarda (DMH) öykü ve fizik muayene (M. Demirkol G.

ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABĠLĠM DALI. Ders adı: Doğumsal metabolik hastalıklarda (DMH) öykü ve fizik muayene (M. Demirkol G. ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABĠLĠM DALI Ders adı: Doğumsal metabolik hastalıklarda (DMH) öykü ve fizik muayene (M. Demirkol G. Gökçay) AMAÇ: Öğrencilerin DMH ların tanımı, sıklığı, DMH düşündüren başlıca

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP A PEDİATRİ STAJ PROGRAMI GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr.

SDÜ TIP FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP A PEDİATRİ STAJ PROGRAMI GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. SDÜ TIP FAKÜLTESİ 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP A PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 10.09.2018-09.11.2018 GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. Ahmet Rıfat ÖRMECİ Prof. Dr. Mustafa AKÇAM Prof. Dr. Hasan

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP D PEDİATRİ STAJ PROGRAMI GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr.

SDÜ TIP FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP D PEDİATRİ STAJ PROGRAMI GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. SDÜ TIP FAKÜLTESİ 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP D PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 19.11.2018-18.01.2019 GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. Ahmet Rıfat ÖRMECİ Prof. Dr. Mustafa AKÇAM Prof. Dr. Hasan

Detaylı

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 3. sınıfın sonunda;

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 3. sınıfın sonunda; 3. SINIF VE Bu sınıfta öğrencilere, yaşamın evreleri içinde ve organ sistemleri temelinde hastalık oluşumunun genel özellikleri, nedenleri, temel mekanizmaları, patolojik bulguları, laboratuvar ve görüntüleme

Detaylı

BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV

BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2017-2018 EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV BAŞLANGIÇ BİTİŞ GÜZ YARIYILI Grup 1 11 EYLÜL 17 KASIM Grup 2 20 KASIM 26 OCAK SÖMESTR TATİLİ 28 OCAK-11 ŞUBAT 2018 SUMMATİF

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP B PEDİATRİ STAJ PROGRAMI GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr.

SDÜ TIP FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP B PEDİATRİ STAJ PROGRAMI GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. SDÜ TIP FAKÜLTESİ 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP B PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 22.04.2019-21.06.2019 GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. Ahmet Rıfat ÖRMECİ Prof. Dr. Mustafa AKÇAM Prof. Dr. Hasan

Detaylı

Ders Yılı Dönem-V Üroloji Staj Programı

Ders Yılı Dönem-V Üroloji Staj Programı 2018 2019 Ders Yılı Dönem-V Üroloji Staj Programı DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM 5 ÜROLOJİ STAJI EĞİTİM PROGRAMI Stajın adı Stajın süresi Öğretim yeri Anabilim dalı başkanı Staj sorumluları Eğiticiler

Detaylı

Prof. Dr. Erkan Melih ŞAHİN. Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Haydar ERTEKİN. Dr. Öğr. Üyesi Murat TEKİN

Prof. Dr. Erkan Melih ŞAHİN. Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Haydar ERTEKİN. Dr. Öğr. Üyesi Murat TEKİN 2018-2019 Dönem VI Ön Hekimlik Aile Hekimliği Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Staj Eğitim Sorumlusu: Prof. Dr. Mesut Abdülkerim ÜNSAL

Detaylı

DÖNEM 4 BÜTÜNLEġĠK DAHĠLĠYE STAJ KURULU AMAÇ VE HEDEFLERĠ AMAÇ

DÖNEM 4 BÜTÜNLEġĠK DAHĠLĠYE STAJ KURULU AMAÇ VE HEDEFLERĠ AMAÇ DÖNEM 4 BÜTÜNLEġĠK DAHĠLĠYE STAJ KURULU VE HEDEFLERĠ İç hastalıklarının tanı ve tedavisinde kanıta dayalı tıp uygulamalarını yaygınlaştırmak; bilim dünyasındaki gelişmeleri takip eden ve yaşama geçiren,

Detaylı

4. SINIF 4.KURUL 2.Döngü

4. SINIF 4.KURUL 2.Döngü 4. SINIF 4.KURUL 2.Döngü GRUP 1 DERS PROGRAMI Çocuk Hastalıkları ve Çocuğun Cerrahi Hastalıkları 1 Dekan Yardımcısı (Eğitimden Sorumlu) : Prof. Dr. İrfan DEĞİRMENCİ Başkoordinatör : Prof. Dr. Fatma Sultan

Detaylı

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 4. ve 5. sınıf stajları sonunda;

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 4. ve 5. sınıf stajları sonunda; 4. SINIF ve 5. SINIF VE Staj kurullarında öğrencilerin farklı kliniklerde, uygun sürelerde gerçekleştireceği stajlarda hastaların öyküsünü alma ve sistemik muayenesini yapma, hekimlik uygulamalarını geliştirme,

Detaylı

Ders Yılı Dönem-V Enfeksiyon Hastalıkları Staj Programı

Ders Yılı Dönem-V Enfeksiyon Hastalıkları Staj Programı 2018 2019 Ders Yılı Dönem-V Enfeksiyon Hastalıkları Staj Programı DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM 5 ENFEKSİYON HASTALIKLARI STAJI EĞİTİM PROGRAMI Stajın adı Stajın süresi Öğretim yeri Anabilim dalı

Detaylı

UÜ-SK AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI

UÜ-SK AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1 HİZMET KAPSAMI: Aile Hekimliği Anabilim Dalı yaş, cinsiyet, yakınma, hastalık ayrımı yapmaksızın, yaşamın bütün evrelerinde ve süreklilik içinde, sağlığın

Detaylı

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 4. ve 5. sınıf stajları sonunda;

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 4. ve 5. sınıf stajları sonunda; 4. SINIF ve 5. SINIF VE Staj kurullarında öğrencilerin farklı kliniklerde, uygun sürelerde gerçekleştireceği stajlarda hastaların öyküsünü alma ve sistemik muayenesini yapma, hekimlik uygulamalarını geliştirme,

Detaylı

T.C SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI 2015-2016 YILI DÖNEM V DERS PROGRAMI

T.C SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI 2015-2016 YILI DÖNEM V DERS PROGRAMI T.C SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI 2015-2016 YILI DÖNEM V DERS PROGRAMI Prof.Dr. Füsun Zeynep AKÇAM Doç.Dr. Onur KAYA Doç.Dr.

Detaylı

T.C SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI 2014-2015 YILI DÖNEM V DERS PROGRAMI

T.C SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI 2014-2015 YILI DÖNEM V DERS PROGRAMI T.C SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI 2014-2015 YILI DÖNEM V DERS PROGRAMI Prof.Dr. Füsun Zeynep AKÇAM Doç.Dr. Onur KAYA Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

Dönem VI Ön Hekimlik Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uygulama Dilimi Eğitim Programı

Dönem VI Ön Hekimlik Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uygulama Dilimi Eğitim Programı 2018-2019 Dönem VI Ön Hekimlik Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Staj Eğitim Sorumlusu: Prof. Dr. Mesut Abdülkerim

Detaylı

4. S I N I F - 3. G R U P 4. D E R S K U R U L U ( Çocuk Sağliği ve Hastaliklari- Çocuğun Cerrahi Hastaliklari )

4. S I N I F - 3. G R U P 4. D E R S K U R U L U ( Çocuk Sağliği ve Hastaliklari- Çocuğun Cerrahi Hastaliklari ) ( 1 0 K A S I M 2 0 1 4 1 6 O C A K 2 0 1 5 ) Dekan : Prof. Dr. Bekir YAŞAR Dekan Yardımcısı (Eğitimden Sorumlu) : Prof. Dr. Hüseyin İLHAN Başkoordinatör : Prof. Dr. Fatma Sultan KILIÇ Başkoordinatör Yardımcısı

Detaylı

4. S I N I F - 4. G R U P 4. D E R S K U R U L U ( Çocuk Sağliği ve Hastaliklari- Çocuğun Cerrahi Hastaliklari )

4. S I N I F - 4. G R U P 4. D E R S K U R U L U ( Çocuk Sağliği ve Hastaliklari- Çocuğun Cerrahi Hastaliklari ) ( 0 2 Ş U B A T 2 0 1 5 1 0 N İ S A N 2 0 1 5 ) Dekan : Prof. Dr. Enver İHTİYAR Dekan Yardımcısı (Eğitimden Sorumlu) : Prof. Dr. İrfan DEĞİRMENCİ. Dr. Hüseyin İLHAN Başkoordinatör : Prof. Dr. Fatma Sultan

Detaylı

ACİL TIP ACİL TIP STAJININ AMACI

ACİL TIP ACİL TIP STAJININ AMACI ACİL TIP ACİL TIP STAJININ AMACI Klinik öncesi ve klinik dönemlerde edinilen bilgi, beceri ve tutumlar doğrultusunda acil hastaları birinci basamak düzeyinde yönetilme (acil durumu tanımak, ilk müdahaleyi

Detaylı

13.15-14.00 Yenidoğanda respiratuvar distres H. ALTUNHAN 14.15-15.00 Yenidoğan muayenesi H. ALTUNHAN 15.15-16.00 Yenidoğan muayenesi H.

13.15-14.00 Yenidoğanda respiratuvar distres H. ALTUNHAN 14.15-15.00 Yenidoğan muayenesi H. ALTUNHAN 15.15-16.00 Yenidoğan muayenesi H. ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 1. GÜN 08.15-09.00 Pediatri stajı hakkında bilgilendirme D. ODABAŞ 09.15-10.00 Hasta dosyası hazırlama F. AKIN 10.15-11.00 Hikaye alma F. AKIN 11.15-12.00 Fizik muayene F.

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV GRUP 4

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV GRUP 4 DÖNEM-4 KARDİYOLOJİ STAJI GENEL AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ 1-Kalp hastalarından medikal öykü alır ve fizik muayenesini yapar. (Psikomotor) 2-Kalp hastalıklarında, tanıya götürecek temel laboratuvar yöntemlerini

Detaylı

13/11/2015 Cuma 14/11/2015 Cumartesi 15/11/2015 Pazar 16/11/2015 Pazartesi

13/11/2015 Cuma 14/11/2015 Cumartesi 15/11/2015 Pazar 16/11/2015 Pazartesi Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2015-2016 Eğitim Programı Tarih Gün Konu Konuşmacı 19/10/2015 Pazartesi 20/10/2015 Salı AÇILIŞ 21/10/2015 Çarşamba

Detaylı

Ders Yılı Dönem-IV Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Staj Programı

Ders Yılı Dönem-IV Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Staj Programı 2018 2019 Ders Yılı Dönem-IV Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Staj Programı ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI ANABİLİM DALI KLİNİK DERSİ AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ Amaç: Çocuk sağlığı ve hastalıkları klinik dersinin

Detaylı

1. Amaç: Bu talimat, UÜ-SK ya başvuran çocuk hastalara detaylı tıbbi değerlendirme yapılmasına yönelik bir sistem oluşturmayı amaçlamaktadır.

1. Amaç: Bu talimat, UÜ-SK ya başvuran çocuk hastalara detaylı tıbbi değerlendirme yapılmasına yönelik bir sistem oluşturmayı amaçlamaktadır. 1 / 5 1. Amaç: Bu talimat, UÜ-SK ya başvuran çocuk a detaylı tıbbi değerlendirme yapılmasına yönelik bir sistem oluşturmayı amaçlamaktadır. 2. Kapsam: Bu talimat çocuk ın değerlendirilmesine ilişkin faaliyetleri

Detaylı

TIBBA MERHABA DĠLĠMĠ HALK SAĞLIĞI ANABĠLĠM DALI

TIBBA MERHABA DĠLĠMĠ HALK SAĞLIĞI ANABĠLĠM DALI TIBBA MERHABA DĠLĠMĠ HALK SAĞLIĞI ANABĠLĠM DALI ÖĞRETĠM ÜYESĠ : Prof. Dr. Nurhan ĠNCE DERS ADI : Sağlık hizmetleri ve sağlık politikalarının temel özellikleri AMAÇ : Öğrencilerin, sağlık hizmetleri ve

Detaylı

SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a. Çocuklarda Dolaşım Sistemi Muayenesi Prof.Dr. Birsen UÇAR BAĞIMSIZ ÖĞRENME

SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a. Çocuklarda Dolaşım Sistemi Muayenesi Prof.Dr. Birsen UÇAR BAĞIMSIZ ÖĞRENME 1. H A F T A TARİH 06.02.2017 07.02.2017 08.02.2017 09.02.2017 10.02.2017 09: 15 GEÇEN DERS UNUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YENİ DERS UNUN TANITIMI Ders Kurul Başkanı Prof.Dr.Birsen UÇAR Dolaşım Sistemi Muayenesi

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uygulama Dilimi (Zorunlu) Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Okhan

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem V Kardiyoloji Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Baran GENCER Yrd. Doç. Dr. Oğuz GÜÇLÜ Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI

İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI HEKİM ADAYI DEĞERLENDİRME DOSYASI Hekim Adayının Adı, Soyadı Çalıştığı Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ASM de Çalıştığı Tarihler Danışman Öğretim

Detaylı

Prof. Dr. Rabet GÖZİL. Baş Koordinatör. Dr. Öğr. Üyesi Burcu KÜÇÜK BİÇER. Dönem III Koordinatörü. Doç. Dr. Mehmet Fırat MUTLU

Prof. Dr. Rabet GÖZİL. Baş Koordinatör. Dr. Öğr. Üyesi Burcu KÜÇÜK BİÇER. Dönem III Koordinatörü. Doç. Dr. Mehmet Fırat MUTLU YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III 2018-2019 DERİ-KAS-İSKELET DERS KURULU 29 Nisan 2019 27 Mayıs 2019 İletişim Becerileri : 24 Mayıs 2019 Saat:09:30 Kurul Sınav: 27 Mayıs 2019 Saat:09:30

Detaylı

Doç.Dr. Mehmet Güngör KAYA

Doç.Dr. Mehmet Güngör KAYA ERCIYES ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KARDİYOLOJİ Anabilim Dalı I. GENEL BĠLGĠLER Dersin Adı MED 402 KARDİYOLOJİ STAJI Yerel Kredi:2 Yıl ve Dönemi 4. sınıf & 7. ya da 8. sömestr AKTS Kredi:3 Öğretim Üyeleri

Detaylı

GÖZ HASTALIKLARI STAJI

GÖZ HASTALIKLARI STAJI GÖZ HASTALIKLARI STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ DERSHANE : Dönem V : 6 iş günü : Cebeci Hastanesi : Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Kliniği, Polikliniği ve Dershanesi

Detaylı

"PEDIATRIC NURSİNG AND PRINCIPLES" INDIVIDUAL COURSE DESCRIPTION ÇOCUK SAĞLIĞI VE HEMŞİRELİK UYGULAMALARI DERS TANITIM FORMU

PEDIATRIC NURSİNG AND PRINCIPLES INDIVIDUAL COURSE DESCRIPTION ÇOCUK SAĞLIĞI VE HEMŞİRELİK UYGULAMALARI DERS TANITIM FORMU "PEDIATRIC NURSİNG AND PRINCIPLES" INDIVIDUAL COURSE DESCRIPTION ÇOCUK SAĞLIĞI VE HEMŞİRELİK UYGULAMALARI DERS TANITIM FORMU Ders Adı Çocuk Sağlığı Ve Hemşirelik ları Dersin kodu HEM 345 Dersin tipi Zorunlu

Detaylı

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182 İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2013 YILI HASTA OKULU PLANI HASTANE ADI TARİH SAAT KONU EĞİTİM YERİ HASTA OKULU PROGRAMI İÇİN HASTA VE YAKINLARININ İLETİŞİM KURABİLECEKLERİ TELEFON NUMARASI HASEKİ 28/01/2013

Detaylı

SEÇMELİ DERS ÖNERİ FORMU

SEÇMELİ DERS ÖNERİ FORMU Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı SEÇMELİ DERS ÖNERİ FORMU Dersin adı Üreme Sağlığı Anabilim dalı Sorumlu öğretim üyesi E-posta adresi Halk Sağlığı Prof.Dr.Haldun SÜMER

Detaylı

Çocuk Sağlığı İzlemi İlkeleri 6. PUADER Kongresi- Antalya

Çocuk Sağlığı İzlemi İlkeleri 6. PUADER Kongresi- Antalya Çocuk Sağlığı İzlemi İlkeleri 6. PUADER Kongresi- Antalya Dr. Başak TEZEL Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanı İzlenmesi Gereken Gruplar 15-49 yaş kadınlar Gebeler Lohusalar 0-5 yaş çocuklar Okul çağı

Detaylı

GÖĞÜS CERRAHİSİ STAJI

GÖĞÜS CERRAHİSİ STAJI GÖĞÜS CERRAHİSİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ DERSHANE : Dönem V : 6 iş günü : İbni Sina Hastanesi : Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Kliniği, Polikliniği, Yoğun

Detaylı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem ıv PEDİATRİ STAJ TANITIM REHBERİ

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem ıv PEDİATRİ STAJ TANITIM REHBERİ İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Dönem ıv PEDİATRİ STAJ TANITIM REHBERİ Hazırlayan: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 1 PEDİATRİ STAJI TANITIM REHBERİ

Detaylı

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri Ergenin yaşına, gelişim düzeyine uygun Bireysel, kültürel ve sosyoekonomik farklılıklara

Detaylı

14 Kasım Şubat SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a

14 Kasım Şubat SAAT P a z a r t e s i S a l ı Ç a r ş a m b a P e r ş e m b e C u m a 1. H A F T A TARİH 14.11.2016 15.11.2016 16.11.2016 17.11.2016 18.11.2016 09: 15 GEÇEN DERS UNUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YENİ DERS UNUN TANITIMI Ders Kurul Başkanı Prof.Dr.Birsen UÇAR Dolaşım Sistemi Muayenesi

Detaylı

GERİATRİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİCİLER. Doç. Dr. Murat VARLI Doç. Dr. Sevgi ARAS. EĞİTİM SORUMLUSU: Doç. Dr. Sevgi ARAS İLETİŞİM

GERİATRİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİCİLER. Doç. Dr. Murat VARLI Doç. Dr. Sevgi ARAS. EĞİTİM SORUMLUSU: Doç. Dr. Sevgi ARAS İLETİŞİM GERİATRİ STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ DERSHANE : Dönem V : 4 iş günü : İbni Sina Hastanesi : Geriatri Bilim Dalı Kliniği, Polikliniği ve Dershanesi : İbni Sina

Detaylı

Dönem IV. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Staj Eğitim Programı

Dönem IV. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Staj Eğitim Programı 2018-2019 Dönem IV Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Staj Eğitim Sorumlusu: Prof. Dr. Mesut Abdülkerim ÜNSAL Dr. Öğr.

Detaylı

Birinci Basamakta Hasta Çocuğa Yaklaşım

Birinci Basamakta Hasta Çocuğa Yaklaşım Birinci Basamakta Hasta Çocuğa Yaklaşım 1 Çocuk Sağlığında Eşitsizlikler (DSÖ verileri 1999) Yılda 10 milyon çocuk 5. yaşlarını kutlayamadan ölmektedir 2020 e kadar aynı Geri kalmış-gelişmekte olan ülkelerde

Detaylı

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları. A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E.

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları. A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E. İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ Dönem 6 Öğrenim Esasları A. Genel Tanıtım B. Çalışma Kılavuzu C. Rotasyon Tablosu D.Dönem Kurulu E. İletişim A. GENEL TANITIM Dönem 6, tıp eğitiminin önceki 5 yılında edinilen bilgi,

Detaylı

c. Dersin Öğrenme Çıktıları: Mezun olan öğrencilerin bir çocukluk hastalığını anlayabilmesi, izlemini ve tedavisini yapabilmesi beklenir d.

c. Dersin Öğrenme Çıktıları: Mezun olan öğrencilerin bir çocukluk hastalığını anlayabilmesi, izlemini ve tedavisini yapabilmesi beklenir d. 1. KLĠNĠK STAJ EĞĠTĠMĠNĠN ĠSMĠ TIP 464 ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI (PEDĠATRĠ) 2. TANIM Öncelikli olarak, büyüme gelişme ve aşılama gibi pediatrinin temel konuları ile pediatrinin aşağıda belirtilen yandal

Detaylı

Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2014-2015 Eğitim Programı Tarih Gün Konu Konuşmacı

Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2014-2015 Eğitim Programı Tarih Gün Konu Konuşmacı Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2014-2015 Eğitim Programı Tarih Gün Konu Konuşmacı 30/09/2014 Salı AÇILIŞ 01/10/2014 Çarşamba Hasta Hakları Alaaddin

Detaylı

UÜ-SK ÇOCUK ENFEKSİYON BİLİM DALI HİZMET KAPSAMI 2. ÇOCUK ENFEKSİYON HASTALIKLARI BİLİM DALI KABUL KRİTERLERİ

UÜ-SK ÇOCUK ENFEKSİYON BİLİM DALI HİZMET KAPSAMI 2. ÇOCUK ENFEKSİYON HASTALIKLARI BİLİM DALI KABUL KRİTERLERİ Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1. HİZMET KAPSAMI: Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı, 18 yaşın altında ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada

Detaylı

Prof.Dr.Abdurrahman Oğuzhan. Doç.Dr. Mehmet Güngör KAYA

Prof.Dr.Abdurrahman Oğuzhan. Doç.Dr. Mehmet Güngör KAYA ERCIYES ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ Kardiyoloji Anabilim Dalı I. GENEL BĠLGĠLER Dersin Adı MED 607 KARDİYOLOJİ STAJI Yerel Kredi: Yıl ve Dönemi 011-01 6. SINIF AKTS Kredi:3 Öğretim Üyeleri Prof.Dr.Abdurrahman

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0

Detaylı

Protein Enerji Malnütrisyonu

Protein Enerji Malnütrisyonu Protein Enerji Malnütrisyonu Prof. Dr. Gülden Gökçay İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Beslenme ve Metabolizma BD Amaç Tanım Dünyada ve ülkemizde durum Malnütrisyon tipleri

Detaylı

Prof. Dr. Demir Budak. Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten

Prof. Dr. Demir Budak. Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten Prof. Dr. Demir Budak Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DERS KURULU 3 TIP 331-SİNİR SİSTEMİ VE LOKOMOTOR SİSTEM Başlama Tarihi: 30.11.15 Bitiş Tarihi:

Detaylı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 4 ÜROLOJİ STAJ TANITIM REHBERİ. Hazırlayan: Üroloji Anabilim Dalı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 4 ÜROLOJİ STAJ TANITIM REHBERİ. Hazırlayan: Üroloji Anabilim Dalı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Dönem 4 ÜROLOJİ STAJ TANITIM REHBERİ Hazırlayan: Üroloji Anabilim Dalı 1 ÜROLOJİ STAJI TANITIM REHBERİ Ders Kodu Dersin Adı (Türkçe/İngilizce)

Detaylı

TIPTA UZMANLIK ÖĞRENCİSİ EĞİTİM HEDEFLERİ. Acil Tıp Eğitimi Tıpta Uzmanlık Öğrencisi 1. Yıl

TIPTA UZMANLIK ÖĞRENCİSİ EĞİTİM HEDEFLERİ. Acil Tıp Eğitimi Tıpta Uzmanlık Öğrencisi 1. Yıl TIPTA UZMANLIK ÖĞRENCİSİ EĞİTİM HEDEFLERİ Acil Tıp Eğitimi Tıpta Uzmanlık Öğrencisi 1. Yıl Hedefler: 1) (Hasta Bakımı) Sağlığın iyileştirilmesi ve sağlık problemlerinin tedavisi için istekli, uygun ve

Detaylı

Dersin adı: Elektif (Çocuk Psikiyatrisi) Görüşme Saatleri: Salı:14:00-15:00

Dersin adı: Elektif (Çocuk Psikiyatrisi) Görüşme Saatleri: Salı:14:00-15:00 Dersin adı: Elektif (Çocuk Psikiyatrisi) Dersin Kodu: TIP 517 AKTS Kredisi: 3 Dönem V Lisans Seçmeli 60 saat / 2 hafta Teorik: 20 saat / 2 hafta, lı: 40 saat / 2 hafta Dersin dili: Türkçe Dersin Koordinatörü,

Detaylı

T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 4 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Staj Kılavuzu

T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 4 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Staj Kılavuzu T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 4 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Staj Kılavuzu ISPARTA 2019 İçindekiler Staj Sorumlu Öğretim Üyeleri... 3 Staj Kuralları... 3 Staj Amacı... 3 Staj

Detaylı

T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem IV Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Staj Kılavuzu

T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem IV Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Staj Kılavuzu T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem IV Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Staj Kılavuzu ISPARTA 2019 İçindekiler Staj Sorumlu Öğretim Üyeleri... 3 Staj Kuralları... 3 Staj

Detaylı

Çocuğunuzun ilk doğduğu günden itibaren gençlik çağlarına gelinceye kadar çeşitli kontroller ve sağlıklı çocuk izlemleri yapılması gerekiyor.

Çocuğunuzun ilk doğduğu günden itibaren gençlik çağlarına gelinceye kadar çeşitli kontroller ve sağlıklı çocuk izlemleri yapılması gerekiyor. Çocuğunuzun ilk doğduğu günden itibaren gençlik çağlarına gelinceye kadar çeşitli kontroller ve sağlıklı çocuk izlemleri yapılması gerekiyor. Sağlıklı çocuk izlemi: Çocuğun yaşına uygun ruhsal, fiziksel

Detaylı

ACİL SERVİS TRİYAJ TALİMATI

ACİL SERVİS TRİYAJ TALİMATI REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 07.11.2012 Renk kodlaması yerine (Kırmızı, Sarı, Yeşil) numaratik 01 (1-2-3) triyaj kodlaması olarak belirlendi. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd.

Detaylı

Eğitim Yılı Dönem V Göğüs Cerrahisi Staj Eğitim Programı

Eğitim Yılı Dönem V Göğüs Cerrahisi Staj Eğitim Programı 2018-2019 Eğitim Yılı Dönem V Göğüs Cerrahisi Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Prof. Dr. Mesut A. ÜNSAL Doç. Dr. Eyüp Burak SANCAK Dr. Öğr. Üyesi

Detaylı

TIPTA UZMANLIK KURULU. 23/06/2010 tarih ve 82 sayılı Karar Sayfa 1 / 20

TIPTA UZMANLIK KURULU. 23/06/2010 tarih ve 82 sayılı Karar Sayfa 1 / 20 3/06/00 tarih ve 8 sayılı Karar Sayfa / 0 a Gönderen Alanı Yılı Acil Tıp Anesteziyoloji ve Reanimasyon Genel Cerrahi Göğüs Hastalıkları İç Hastalıkları Kardiyoloji 3 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları 3 Kadın

Detaylı

DÖNEM V EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI BAŞKOORDİNATÖR. Prof. Dr. Onur URAL DÖNEM V KOORDİNATÖRÜ. Prof. Dr.

DÖNEM V EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI BAŞKOORDİNATÖR. Prof. Dr. Onur URAL DÖNEM V KOORDİNATÖRÜ. Prof. Dr. DÖNEM V 2018-2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI BAŞKOORDİNATÖR Prof. Dr. Onur URAL DÖNEM V KOORDİNATÖRÜ Prof. Dr. Mustafa KOPLAY KOORDİNATÖR YARDIMCILARI Doç. Dr. Murat AKAND Dr.Öğr. Üyesi Faruk

Detaylı

2 Ders Kodu: TIP Ders Türü: Zorunlu 4 Ders Seviyesi Lisans

2 Ders Kodu: TIP Ders Türü: Zorunlu 4 Ders Seviyesi Lisans ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI-I 1 Ders Adi: ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI-I 2 Ders Kodu: TIP4052 3 Ders Türü: Zorunlu 4 Ders Seviyesi Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 4 6 Dersin Verildiği Yarıyıl 7 7 Dersin

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK BİLİMLERİNDE KURAM VE MODELLER Sağlık

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III GASTROİNTESTİNAL SİSTEM DERS KURULU

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III GASTROİNTESTİNAL SİSTEM DERS KURULU YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III 2018-2018 GASTROİNTESTİNAL SİSTEM DERS KURULU 24 Aralık 2018-18 Ocak 2019 Sınav: 18 Ocak 2019 Saat: 09.30 KURUL DERSLERİ TEORİK PRATİK TOPLAM 18 2*2

Detaylı

Dönem IV Aile Hekimliği (Seçmeli) Staj Eğitim Programı

Dönem IV Aile Hekimliği (Seçmeli) Staj Eğitim Programı Dönem IV Aile Hekimliği (Seçmeli) Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü Dönem oordinatörü Dönem oordinatör Yrd. Staj Eğitim Sorumlusu :Prof. Dr. Mesut Abdülkerim ÜNSAL :Dr. Öğr. Üyesi Hakan AYLANÇ

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI. Dahili Nörolojik semiyoloji ve endokrinolojik hastaya yaklaşım-tiroid muayenesi

İÇ HASTALIKLARI. Dahili Nörolojik semiyoloji ve endokrinolojik hastaya yaklaşım-tiroid muayenesi 1.GÜN 2.GÜN 4.GÜN 5.GÜN 6.GÜN 7.GÜN 8.GÜN Lökomotor sistem semiyolojisi Lökomotor sistem semiyolojisi Üriner sistem semiyolojisi Üriner sistem semiyolojisi Solunum sistemi semiyolojisi Solunum sistemi

Detaylı

Ateş Nedeniyle Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğine Yatırılarak Takip ve Tedavi Edilen Hastaların Değerlendirilmesi

Ateş Nedeniyle Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğine Yatırılarak Takip ve Tedavi Edilen Hastaların Değerlendirilmesi Ateş Nedeniyle Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğine Yatırılarak Takip ve Tedavi Edilen Hastaların Değerlendirilmesi Dr. Işıl Deniz Alıravcı Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi 02.04.2015 GİRİŞ Ateş

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III SİNDİRİM VE HEMOPOETİK SİSTEMLERİ III

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III SİNDİRİM VE HEMOPOETİK SİSTEMLERİ III T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III SİNDİRİM VE HEMOPOETİK SİSTEMLERİ III. DERS KURULU ( 15 ARALIK 2014 16 OCAK 2015 ) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM

Detaylı

Dönem VI Ön Hekimlik İç Hastalıkları Uygulama Dilimi Eğitim Programı

Dönem VI Ön Hekimlik İç Hastalıkları Uygulama Dilimi Eğitim Programı Dönem VI Ön Hekimlik İç Hastalıkları Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü Dönem Koordinatörü Koordinatör Yardımcısı Staj Eğitim Sorumlusu :Prof. Dr. Mesut Abdülkerim ÜNSAL :Dr. Öğr. Üyesi

Detaylı

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Sendromu Veno- Oklüzif Hastalık Engraftman Sendromu Hemşirelik İzlemi Vakamızda: KİT (+14)-

Detaylı

UÜ-SK KLİNİK BAKTERİYOLOJİ ve ENFEKSİYON HASTALIKLARI ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI

UÜ-SK KLİNİK BAKTERİYOLOJİ ve ENFEKSİYON HASTALIKLARI ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 NOT: Üst Bilgide Başlığa Anabilim Dalı veya Bilim Dalı İsmini, Doküman kodunda XXX Bölüne Anabilim Dalı/ Bilim Dalı kodunuzu giriniz 1. HİZMET KAPSAMI: Klinik

Detaylı

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini Dönem IV Kardiyoloji Stajı Konu: Atrial fibrilasyonlu hastaya yaklaşım Amaç: Bu dersin sonunda dönem IV öğrencileri atrial fibrilasyonu tanımlayabilecek, hastaya yaklaşımdaki temel prensipleri belirtebileceklerdir.

Detaylı

HALK SAĞLIĞI ANABĠLĠM DALI. Ders adı : Endokrin çevre bozucular ve tarama programı

HALK SAĞLIĞI ANABĠLĠM DALI. Ders adı : Endokrin çevre bozucular ve tarama programı HALK SAĞLIĞI ANABĠLĠM DALI Ders adı : Endokrin çevre bozucular ve tarama programı Öğretim Üyesi : Prof. Dr. A. Emel ÖNAL Endokrin sistemin çalışmasını değiştiren, sağlıklı insanda veya çocuklarında sağlık

Detaylı

TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI ve UZMANLIK ÖĞRENCİSİ ÇALIŞMA KARNESİ

TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI ve UZMANLIK ÖĞRENCİSİ ÇALIŞMA KARNESİ T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI ve UZMANLIK ÖĞRENCİSİ ÇALIŞMA KARNESİ Tıpta Uzmanlık Öğrencisinin: Adı ve Soyadı: Tıpta Uzmanlık

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 0-05 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 0 Nisan 05 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

2012 YILI SÖKE FEHİME FAİK KOCAGÖZ DEVLET HASTANESİ HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI

2012 YILI SÖKE FEHİME FAİK KOCAGÖZ DEVLET HASTANESİ HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI 0 YILI SÖKE FEHİME FAİK KOCAGÖZ DEVLET HASTANESİ HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI KONULAR AMAÇLAR YÖNTEM VE TEKNİKLER KNAK, ARAÇ VE GEREÇLER 0.0.05.0. 0.0 TÜBERKÜLOZ VE SOLUNUM İZOLASYONU Tüberküloz tanı, belirti

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN

İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN 08.15-09.00 Genel muayene semiyolojisi N.YILMAZ SELÇUK 09.15-10.00 Genel muayene semiyolojisi N.YILMAZ SELÇUK 10.15-11.00 Kardiyovasküler sistem semiyolojisi M.YEKSAN 11.15-12.00

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM YILI DÖNEM IV NÜKLEER TIP STAJ EĞİTİM PROGRAMI. Yrd. Doç. Dr.

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM YILI DÖNEM IV NÜKLEER TIP STAJ EĞİTİM PROGRAMI. Yrd. Doç. Dr. 2017-2018 EĞİTİM YILI DÖNEM IV NÜKLEER TIP STAJ EĞİTİM PROGRAMI Eğitim Baş koordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Hakan AYLANÇ Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP A TEORİK DERS PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP A TEORİK DERS PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 0-05 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP A TEORİK DERS PROGRAMI Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 7 Kasım 0 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 0-05 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 09 Şubat 05 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

4.SINIF İÇ HASTALIKLARI STAJ PROGRAMI Öğretim Üyeleri: Prof. Dr. Mehmet BAŞTEMİR, Doç. Dr. Selman ÜNVERDİ, Yrd. Doç. Dr.

4.SINIF İÇ HASTALIKLARI STAJ PROGRAMI Öğretim Üyeleri: Prof. Dr. Mehmet BAŞTEMİR, Doç. Dr. Selman ÜNVERDİ, Yrd. Doç. Dr. 4.SINIF İÇ HASTALIKLARI STAJ PROGRAMI Öğretim Üyeleri: Prof. Dr. Mehmet BAŞTEMİR,, GRUP 1 Stajyer Öğrenciler için Haftalık Çalışma Programı* 1. Hafta (16-20 Ekim 2017) Saat 16 Ekim 2017 Pazartesi 17 Ekim

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI 4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI (Grup 1) Amaç: Cerrahinin genel prensipleri ile ilgili temel bilgilerin verilmesi ve çeşitli cerrahi hastalıkların özeliklerinin, uygulamalı olarak cerrahi hastaya

Detaylı