Uzak Çağların Yakın Kenti

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Uzak Çağların Yakın Kenti"

Transkript

1

2 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Uzak Çağların Yakın Kenti Çankırı da Neolitik Devir den (M.Ö ) bu yana kesintisiz bir yaşamın hüküm sürdüğü bilinmektedir. Çankırı sırasıyla Hitit, Frig, Kimmer, Pers, Büyük İskender, Roma, Bizans, Selçuklu, Danişment, Candaroğlu ve Osmanlı dönemlerini yaşamıştır. Bizans döneminde Germanikopolis ve Gangra, daha sonra Kengri olarak adlandırılan il, Cumhuriyet Dönemi nde Çankırı adını almıştır.

3 çankırı yatırım ortamı 3

4 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Kuzey Anadolu nun Parlayan Yıldızı Çankırı, tarihe yaptığı katkının yanında bölgenin kalkınmadaki potansiyelini de yansıtmaktadır. Sahip olduğu dinamik nüfusu, zengin yer altı ve yer üstü kaynakları, sanayi altyapısı, üniversitesi, geçmişten bugüne ulaşan Yaran Kültürü, ulaşım imkanları, tarihi, doğası ile kalkınma liginde üst sıraları hak etmektedir.

5 çankırı yatırım ortamı 5 Genel Bilgiler Nüfus Nüfus Yoğunluğu Toplam Yüz Ölçümü Ormanlık Alan / Toplam Yüzölçüm İlçe Sayısı (kişi sayısı/km) km % 22,4 12

6 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Doğanın Tüm Güzellikleri Çankırı da Çankırı, güneyde Ankara, doğuda Çorum, kuzeyde Kastamonu ve batıda da Bolu ve Karabük illeri ile çevrilidir km2 ile Türkiye yüzölçümünün %0,96 sını oluşturan Çankırı, yüzölçümü bakımından ülkemizin 38. büyük kenti konumundadır. İlimizin rakımı 730 metredir. Çankırı nın %22,4 ü ormanlarla kaplı olmakla birlikte ilimiz Ilgaz İlçesi nde Yıldız Tepe Turizm Merkezi bulunmaktadır. Ayrıca yine Ilgaz İlçesi nde Kırkpınar Yaylası doğaseverlerin gözbebeği konumundadır.

7 çankırı yatırım ortamı 7 Çankırı, sahip olduğu doğal güzellikleri ile turizme önemli katkı sağlamaktadır.

8 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Çankırı da Canlı Sosyal Yaşam Çankırı sosyal yaşam kalitesi açısından bölgede fark yaratan bir konuma sahiptir. Kalkınma Bakanlığı tarafından 2011 yılında yayınlanan illerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması na göre daha önce 59. sırada bulunan ilimiz 54. sıraya yerleşmiştir. Çankırı turizm çeşitliliği açısından önemli bir merkezdir. Çankırı da kış turizmi başta olmak üzere, inanç turizmi, kültür turizmi ve sağlık turizmi açısından önemli bir potansiyel bulunmaktadır. İlimize olan turist ilgisi her geçen yıl artmaktadır.

9 çankırı yatırım ortamı 9 İlimizde sağlık hizmeti sunmakta olan özel ve kamuya ait 9 hastane bulunmaktadır. Gelişmiş ülkelerde tercih edilip uygulanan birinci basamak sağlık hizmeti olarak tanımlanan aile hekimliği uygulaması, 2008 yılından bu yana uygulanmaktadır. Kurşunlu Çavundur da yer alan termal kaplıca tesisleri de, alternatif tıp açısından önemli bir yere sahiptir.

10 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Kalifiye İşgücü Çankırı, sahip olduğu ekonomik ve demografik yapısı ile bölgede kalifiye insan gücünün temini konusunda da liderliğini sürdürmektedir. Özellikle bölgemizde öne çıkan sektörlere paralel olarak kalifiye insan gücü de şekillenmiştir. Ayrıca, Çankırı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü nün, ilimizde diğer paydaş kuruluşlarla birlikte yürüttüğü istihdamı geliştirmeye yönelik programlar büyük önem taşımakta ve kalifiye insan gücüne değer katmaktadır.

11 Çankırı, genç demografik yapısı ile kalifiye iş gücü sıkıntısı yaşamamaktadır. 11

12 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Çankırı Çalışanından Memnun Yetersiz 3% Yeterli 69%

13 çankırı yatırım ortamı Yaş Gruplarına Göre Nüfusun Dağılımı Çankırı, yaş gruplarına göre nüfus dağılımı açısından yoğun bir şekilde genç nüfus barındırmaktadır. Özellikle yaş aralığında yoğunlaşan nüfus yatırımcılar için istihdam yönünden önemli bir avantaj sağlamaktadır.

14 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Üniversite Sanayiye Nitelikli İşgücü Sağlıyor Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı nın potansiyelini yansıtacak şekilde atılımlar gerçekleştirmektedir. Çankırı Karatekin Üniversitesi, sanayi, ziraat ve sağlık alanları için meslek yüksek okulları ile teknik personel ihtiyacını karşılarken, bünyesindeki 6 fakülte ile de ilimize ve bölgeye nitelikli çalışanlar sunmaktadır. Son yıllarda yaşanan gelişmeler ve yeni kampüs alanında yapılan projeler sonucu ilimizdeki öğrenci sayısı hızlı bir şekilde artmakta, Çankırı Karatekin Üniversitesi, öğrencilerin hayatına yön veren mesleki tercih sıralamalarında üst basamaklara çıkmaktadır.

15 çankırı yatırım ortamı 15 Yıllar İtibariyle Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğrenci Sayısı Çankırı Karatekin Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Orman Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi başta olmak üzere 6 fakültesi ile sanayicinin nitelikli beyaz yakalı ihtiyacını karşılamaktadır. Farklı ilçelerdeki 4 meslek yüksek okulu ile de ilimizle bütünleşen üniversitemiz, aynı zamanda ilçelerimizi de cazip yatırım merkezleri konumuna getirmektedir.

16 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Çankırı nın Ara Eleman Potansiyeli İlimizde ara eleman altyapısını sağlayan teknik liselerin de yoğun olarak bulunması, ilimizin önemli bir potansiyeline işaret etmektedir. Böylelikle yatırımcı şehir veya bölge dışından personel taşımak durumunda kalmayacaktır.

17 çankırı yatırım ortamı 17 LİSE ADI Şehit Hakkı Çelik Anadolu Teknik Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi ve Çok Programlı Lisesi 19 Mayıs Çok Programlı Lisesi Eldivan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Atatürk Çok Programlı Lisesi Ilgaz Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Ilgaz Milli Piyango Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Kızılırmak Çok Programlı Lisesi Korgun Çok Programlı Lisesi Kurşunlu Çok Programlı Lise Çankırı Gazi Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Çankırı Selahattin İnal Güzel Sanat ve Spor Lisesi Çankırı Tarım Meslek Lisesi Çankırı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Kız Teknik ve Meslek Lisesi Merkez Ticaret Meslek Lisesi Yıldırım Beyazıt Çok Programlı Lisesi Şabanözü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Yapraklı Çok Programlı Lisesi BÖLÜMLER Bilişim Teknolojileri Alanı, Elektrik- Elektronik Teknolojisi Alanı Bilişim Teknolojileri Alanı, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı, Elektrik- Elektronik Teknolojisi Alanı, Giyim Üretim Teknolojisi Alanı, Muhasebe ve Finansman Alanı Acil Sağlık Hizmetleri Alanı Acil Tıp Teknisyenliği Dalı, Acil Tıp Alanı Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi Alanı, Elektrik- Elektronik Teknolojisi Alanı, Muhasebe ve Finansman Alanı Acil Sağlık Hizmetleri Alanı Acil Tıp Teknisyenliği Dalı, Hemşirelik Alanı, Diş Protez Alanı Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Bilişim Teknolojileri Alanı, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı, Muhasebe ve Finansman Alanı Bilişim Teknolojileri Alanı, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı, Elektrik- Elektronik Teknolojisi Alanı Büro Yönetimi ve Sekreterlik Alanı, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı, Muhasebe ve Finansman Alanı Acil Sağlık Hizmetleri Alanı Acil Tıp Teknisyenliği Dalı, Hemşirelik Alanı, Acil Tıp Alanı Müzik Alanı, Resim Alanı Tarım Teknolojileri Alanı Ahşap Teknolojisi Alanı, Bilişim Teknolojileri Alanı, Elektrik- Elektronik Teknolojisi Alanı, İnşaat Teknolojisi Alanı, Makine Teknolojisi Alanı, Metal Teknolojisi Alanı, Mobilya Ve İç Mekân Tasarımı Alanı, Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı Bilişim Teknolojileri Alanı, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı, Elsanatları Teknolojisi Alanı, Giyim Üretim Teknolojisi Alanı, Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetler Alanı Bilişim Teknolojileri Alanı, Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı, Muhasebe ve Finansman Alanı Ahşap Teknolojisi Alanı, Elektrik- Elektronik Teknolojisi Alanı, Metal Teknolojisi Alanı Bilişim Teknolojileri Alanı, Elektrik- Elektronik Teknolojisi Alanı Muhasebe ve Finansman Alanı

18 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Yatırımcının Yeri Hazır Korgun İlçesi nde bulunan Çankırı-Korgun OSB, 1977 yılında 73 hektar alanda kurulmuştur. Atık su arıtma tesisi dâhil olmak üzere altyapısı büyük ölçüde tamamlanmış olup doğalgaz dağıtım şebekesi proje aşamasındadır. Çerkeş İlçesi nde bulunan Çerkeş OSB, 2002 yılında 122 hektarlık bir alan üzerine kurulmuş ve altyapı çalışmaları devam etmektedir. Şabanözü İlçesi nde bulunan Şabanözü OSB, 2005 yılında 57 hektarlık bir alan üzerine kurulmuş ve aradan geçen sekiz yılda altyapısı önemli ölçüde tamamlanmıştır. Yakınkent OSB Çankırı Merkez Tüney Köyü sınırlarında 2012 yılı sonunda 593 hektar alan üzerinde kurulmuştur. Büyük bir lastik firmasının yatırım yapacağı bu OSB, Türkiye nin en hızlı kurulan organize sanayi bölgelerinden biri niteliğindedir. Ayrıca, ilimizde küçük sanayi siteleri (KSS) de bulunmakta ve yatırımcılarımızın ara madde ve yan sanayi ihtiyaçları buradaki yerleşik firmalarca tedarik edilebilmektedir.

19 19 OSB Adı Kuruluş Yılı Doluluk Oranı (%) Toplam Alan (ha) Sektörel Yapı Çankırı - Korgun Tekstil, gıda, metal, tarım malzemeleri, plastik ürünler Çerkeş Orman ürünleri, plastik ürünler, tekstil Şabanözü Elektrikli eşya, elektronik, mobilya, plastik ürünler, tekstil Yakınkent Kauçuk ürünler (araç lastikleri) * 2013 yılı itibariyle

20 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Çankırı Ulaşım İmkanları Çankırı yatırımcıların ulaştırma maliyetlerini azaltmaları açısından çeşitli opsiyonlara sahiptir. Çankırı, Lizbon (Portekiz) dan, İran a kadar uzanan uluslararası D-100 (E-80) karayolu üzerinde bulunmaktadır. İlimiz ayrıca İstanbul, Ankara ve Samsun gibi büyükşehirlere yakın mesafede bulunmaktadır.

21 çankırı yatırım ortamı 21 Havayolu Çankırı, Esenboğa Uluslararası Havalimanı na yalnızca 115 km mesafededir. Denizyolu Çankırı, İnebolu Limanı na 200 km mesafededir. Karayolu Avrupa dan başlayan ve İran a kadar uzanan uluslarası E-80 karayolu Çankırı dan geçmektedir. Demiryolu Çankırı-Irmak-Ankara-Kayseri ve Çankırı - Karabük-Çatalağzı - Zonguldak hatlarında demiryolu ağına da sahip olması ilimizi yük taşımacılığı açısından oldukça avantajlı bir konuma getirmektedir.

22 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Potansiyel Yatırım Alanları Çankırı zengin yer altı ve yer üstü kaynakları, hazır işgücü, sanayi kültürü ve eşsiz doğası ile yatırımcıların ilgisini çekiyor. Çankırı da çeşitli sektörler için yatırıma uygun altyapı bulunmakla birlikte özellikle turizm, madencilik, tekstil, hayvancılık, imalat sanayi, ve hizmet sektörlerin yatırımcılar için uygun olacağı düşünülmektedir.

23 çankırı yatırım ortamı 23 Potansiyel Yatırım Alanları Yatırım Gerekçesi İmalat Sanayi Sanayi Kültürünün Varlığı Organize Sanayi Bölgeleri Teşvikler Turizm Hazır Yatırım Alanlarının Varlığı Kültürel ve Antik Miras Teşvikler Tekstil Kalifiye İş Gücü Tekstil Kültürü Teşvikler Madencilik Zengin Maden Rezervleri Nakliye için Demiryolu Altyapısı Teşvikler Hayvancılık Kırsal Kalkınma Destekleri Teşvikler Hizmet Sektörü Genç Nüfus Üniversite Kalifiye İşgücü

24 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Yeni Teşvik Sistemi Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksine göre yapılan değerlendirmeye göre Çankırı, 5. derece gelişmiş iller kategorisinde yer almakta olup; yeni teşvik sisteminde çok avantajlı destekleri yatırımcılara sunmaktadır. Çankırı, ülkemizin en gelişmiş bölgelerine en yakın mesafede bulunan gelişme potansiyeli en yüksek ilimizdir. Organize sanayi bölgelerine yapılacak yatırımlarda da Doğu Anadolu İlleri ne sağlanan desteklerden faydalanılabilmektedir.

25 25 İstanbul ÇANKIRI Samsun Ankara Çankırı İstanbul ve Ankara Samsun 5. Derece Gelişmiş 1. Derece Gelişmiş 3. Derece Gelişmiş Metropollere Uzaklık Ankara İstanbul Samsun Km Nüfus 4.9 milyon 13.9 milyon 1.3 milyon

26 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Teşvik Uygulamaları ve Destek Unsurları Genel Teşvik Uygulamaları KDV İstisnası Gümrük Vergisi Muafiyeti Bölgesel Teşvik Uygulamaları KDV İstisnası Gümrük Vergisi Muafiyeti Vergi İndirimi Sigorta Primi veren Hissesi Desteği Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki KDV İstisnası Gümrük Vergisi Muafiyeti Vergi İndirimi Sigorta Primi veren Hissesi Desteği Yatırım Yeri Tahsisi Stratejik Yatırımların Teşviki KDV stisnası Gümrük Vergisi Muafiyeti Vergi İndirimi Sigorta Primi veren Hissesi Desteği Yatırım Yeri Tahsisi Faiz Desteği KDV İadesi

27 çankırı yatırım ortamı 27 Genel Teşvik Uygulamaları Bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik yatırımlar ile teşvik edilmeyecek yatırım konuları hariç olmak üzere bölge ayrımı yapılmaksızın TL lik asgari yatırım tutarını sağlayan yatırımlar için sunulan uygulamadır. Sektör Ayrımı Gözetmeksizin Asgari TL Yatırım GENEL TEŞVİK UYGULAMALARI Yatırım Yeri Ayrımı Gözetmeksizin Genel Teşvik Sisteminden yararlanacak yatırımlar, Teşvik Belgesi kapsamında yapacakları makina ve teçhizat, ithal ve yerli teslimleri KDV den ve Gümrük Vergisinden istisna edilir. Genel Teşvikten yararlanacak yatırımlar için Teşvik Belgesi başvurusu Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilmektedir.

28 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Bölgesel Teşvik Uygulamaları Gelişme potansiyeli en yüksek illerden biri olan Çankırı yatırımcılara büyük fırsatlar sunmaktadır. Bölgesel teşvik kapsamında %90 a varan vergi indirimi, 700 bin TL ye varan faiz desteği, 10 yıla varan sigorta primi işveren hissesi desteği, bedelsiz yatırım yeri desteği, alınacak makine ve teçhizatta KDV ve gümrük vergisi istisnası uygulanmaktadır.

29 çankırı yatırım ortamı 29 Bölgesel Teşvik Uygulamaları Bölgenin kalkınması için öncelik verilen sektörlerde Ekonomi Bakanlığı tarafından belirlenen asgari yatırım tutarını aşan bulunduğu bölgedeki şartları sağlayan yatırımlar için sunulan uygulamadır. Desteklenen Sektörler OSB deki Yatırımlara Ektra Katkı Öncelik Arzeden Yatırımlar Asgari Yatırım Tutarını Sağlayan BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI Kümelenme ve AR-GE Yatırımları Bölgesel teşvik uygulamalarından yararlanacak yatırımlar için Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı sürecin başından sonuna kadar yatırımcıya ücretsiz danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. Öncelik arz eden yatırımlar kapsamında belirtilen madencilik sektörü ilimizde bulunan yoğun maden varlığı nedeniyle büyük fırsatlara sahiptir.

30 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Bölgesel Teşvikte Destek Unsurları Sigorta Primi İşveren Hissesi %50 ye varan yatırıma katkı oranı 10 yıla varan sürelerle KDV İstisnası BÖLGESEL TEŞVİKTE DESTEK UNSURLARI Vergi İndirimi %90 a varan vergi indirimi %50 ye varan yatırıma katkı oranı Faiz Desteği TL ye varan faiz desteği Gümrük Vergisi Muafiyeti Desteği Yatırım Yeri Tahsisi

31 çankırı yatırım ortamı 31 Örnek Çankırı da bir OSB de Yatırımcı İstanbul dan geliyor. BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI 70 Kişilik İstihdam İstanbul da lastik imalatı teşvik edilmiyor. 3 Milyon TL lik Lastik İmalatı Yatırımı Çankırı da 1 milyon TL nin üzerindeki lastik imalatı yatırımları teşvik ediliyor.

32 Bölgesel Teşvik Uygulamaları - Örnek çankırı yatırım ortamı ÇANKIRI'DA YAPILAN YATIRIMDA SAĞLANAN DESTEKLER Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği TL Vergi İndirimi TL Faiz Desteği * TL K.D.V. İstisnası ** TL Gümrük Vergisi Muafiyeti *** Değişkendir Yer Tahsisi Bedelsiz Toplam Destek Tutarı TL Yatırıma Teşvik Oranı % 116 AYNI YATIRIM İSTANBUL'DA OLSA Toplam Destek Tutarı TL Yatırıma Teşvik Oranı % 11 Çankırı da bir OSB de yapılan 3 milyon TL lik yatrımın %116 sı teşvik belgesi kapsamında desteklenmektedir. Çankırı da asgari 1 milyon TL ve üzeri lastik yatırımları bölgesel teşvik kapsamında desteklenmektedir. Ancak İstanbul da bu sektör teşvik edilmemektedir. * Bir yıl vade için hesaplanmıştır. ** Yatırımın %60 ı makine/teçhizat olarak kabul edilmiştir. *** Makine/teçhizat cinsine ve menşe ülkeye göre değişken olduğundan hesaplanmamılştır.

33 Bölgesel Teşvik Sistemi Desteklenen Sektörler Asgari Yatırım Tutarları Entegre Damızlık Hayvancılık Yatırımları Dahil Olmak Üzere Entegre 500 bin TL Hayvancılık Yatırımları Su Ürünleri Yetiştiriciliği 500 bin TL Gıda Ürünleri ve İçecek İmalatı 1 milyon TL Tekstil Ürünleri İmalatı* 1 milyon TL Giyim Eşyası İmalatı 500 bin TL Bavul, El Çantası, Saraciye, Ayakkabı vb. İmalatı 500 bin TL Ağaç ve Mantar Ürünleri İmalatı (Mobilya Hariç), Hasır ve Buna Benzer 1 milyon TL Örülerek Yapılan Maddelerin İmalatı Kağıt ve Kağıt Ürünleri İmalatı 10 milyon TL İlaç/Eczacılıkta ve Tıpta Kullanılan Kimyasal ve Bitkisel Kaynaklı Ürünlerin 1 milyon TL İmalatı Patlayıcı Madde İmalatı 500 bin TL İç ve Dış Lastik İmalatı 500 bin TL Metalik Olmayan Mineral Ürünlerin İmalatı (Fırınlanmış Kilden, Kiremit, 1 milyon TL Biriket, Tuğla Ve İnşaat Malzemeleri, Çimento, İnşaat Amaçlı Beton Ürünleri, Hazır Beton, Harç, Çok Katlı Yalıtım Camları Hariç) Demir-Çelik Dışındaki Ana Metal Sanayi, Metal Döküm Sanayi 1 milyon TL Metal Eşya 1 milyon TL Makine ve Teçhizat İmalatı 1 milyon TL Büro, Muhasebe ve Bilgi İşlem Makineleri İmalatı 1 milyon TL Elektrikli Makine ve Cihazları İmalatı 1 milyon TL Radyo, Televizyon, Haberleşme Teçhizatı ve Cihazları İmalatı 1 milyon TL Tıbbi Aletler Hassas ve Optik Aletler İmalatı 500 bin TL Motorlu Kara Taşıtı ve Yan Sanayi Motorlu Kara Taşıtları Yatırımı 50 milyon TL; Motorlu Kara Taşıtları Yan Sanayi Yatırımı 1 milyon TL Mobilya İmalatı (Sadece Plastikten İmal Edilenler Hariç) 1 milyon TL Oteller 3 yıldız ve üzeri Öğrenci Yurtları 100 öğrenci Soğuk Hava Deposu Hizmetleri 500 metrekare Lisanslı Depoculuk 1 milyon TL Eğitim Hizmetleri (Okul Öncesi Eğitim Hizmetleri Dahil, Yetişkinlerin 500 bin TL Eğitilmesi ve Diğer Eğitim Faaliyetleri Hariç) Hastane Yatırımı, Huzurevi Hastane: 500 bin TL - Huzurevi: 100 kişi Akıllı Çok Fonksiyonlu Teknik Tekstil 500 bin TL Atık Geri Kazanım veya Bertaraf Tesisleri 500 bin TL Kömür Gazı Üretimi (Sentez Gazı) 50 milyon TL Seracılık 10 dekar 33 * Tekstilin aprelenmesi yatırımları için 10 milyon TL, diğer yatırım konularında 1 milyon TL

34 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki Ülkemizdeki sanayi dönüşümünü hızlandırmak, katma değeri yüksek ürünleri üretebilmek ve ülkemizin 2023 vizyonuna uygun olarak hedeflenen 500 milyar $ ihracat rakamını yakalamak amacıyla bölge ayrımı gözetmeksizin belirlenmiş asgari yatırım tutarının üzerinde gerçekleşen yatırımlara sağlanan desteklerdir.

35 çankırı yatırım ortamı 35 Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki Bu destek kapsamında alınacak makine ve teçhizat için KDV ve Gümrük Vergisi istisnası, %80 e varan vergi indirimi, 7 yıla varan sigorta primi işveren hissesi desteği, bedelsiz yatırım yeri sağlanmaktadır. Ülkemizin Teknolojik Dönüşümünü Sağlayan Teknoloji Yoğun Olan BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLARIN TEŞVİKİ Her Bölgede Bu destek kapsamında alınacak makine ve teçhizat için KDV ve Gümrük Vergisi istisnası, %90 a varan vergi indirimi, 10 yıla varan sigorta primi işveren hissesi desteği, bedelsiz yatırım yeri sağlanmaktadır.

36 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki Sigorta Primi İşveren Hissesi %15 e varan yatırıma katkı oranı 10 yıla varan sürelerle KDV İstisnası BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLARIN TEŞVİKİ Vergi İndirimi %90 a varan vergi indirimi %60 ye varan yatırıma katkı oranı Faiz Desteği TL ye varan faiz desteği Gümrük Vergisi Muafiyeti Desteği Yatırım Yeri Tahsisi

37 çankırı yatırım ortamı 37 Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki - Asgari Yatırım Tutarları ve Söktörler Sektörler Kimyasal Madde ve Ürünlerin İmalatı Rafine Edilmiş Petrol Ürünleri İmalatı Transit Boru Hattıyla Taşımacılık Hizmetleri Yatırımları Motorlu Kara Taşıtları Ana Sanayi Yatırımları Motorlu Kara Taşıtları Yan Sanayi Yatırımları Demiryolu ve Tramvay Lokomotifleri ve/veya Vagon İmalatı Yatırımları Liman ve Liman Hizmetleri Yatırımları Elektronik Sanayi Yatırımları Tıbbi Alet, Hassas ve Optik Aletler İmalatı Yatırımları İlaç Üretimi Yatırımları Hava ve Uzay Taşıtları ve/veya Parçaları İmalatı Yatırımları Makine (Elektrikli Makine ve Cihazlar Dahil) İmalatı Yatırımları Metal Üretimine Yönelik Yatırımlar* Asgari Tutar 200 milyon TL 1000 milyon TL 50 milyon TL 200 milyon TL 50 milyon TL 50 milyon TL 200 milyon TL 50 milyon TL 50 milyon TL 50 milyon TL 50 milyon TL 50 milyon TL 50 milyon TL *Maden Kanununda belirtilen IV/c grubu metalik madenlerin cevher ve/veya konsantresinden nihai metal üretimine yönelik yatırımlar (bu tesislere entegre madencilik yatırımları dahil)

38 çankırı yatırım ortamı >> Stratejik Yatırımların Teşviki Büyüme potansiyeli yüksek olan sektörlerimizin, ara malı ithalat bağımlılığını azaltacak Ar-Ge içeriği yüksek katma değerli ürünleri üretecek yatırımlar stratejik yatırımlar olarak değerlendirilmektedir.

39 çankırı yatırım ortamı 39 Stratejik Yatırımların Teşviki Bölge farkı gözetmeksizin asgari 50 milyon TL üzerindeki ithalata bağımlılığı azaltacak yatırımlarda, alınacak makine ve teçhizat için KDV ve Gümrük Vergisi istisnası, %90 a varan vergi indirimi, 7 yıla varan sigorta primi işveren hissesi desteği, bedelsiz yatırım yeri, 50 milyon TL ye varan faiz desteği ve bina inşaat harcamaları için KDV iadesi destekleri sağlanmaktadır. Asgari yatırım tutarı 50 milyon Tl olan %50 den fazlası ithalatla karşılanan Asgari %40 katma değer üreten İthalata bağımlılığı azaltacak STRATEJİK YATIRIMLARIN TEŞVİKİ İthalat değeri son bir yıl itibariyle en az 50 milyon $ olan Stratejik yatırımların teşviki kapsamında desteklenecek yatırımlar için Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı sürecin başından sonuna kadar yatırımcıya ücretsiz danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır.

40 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Stratejik Yatırımların Teşviki Sigorta Primi İşveren Hissesi %15 e varan yatırıma katkı oranı 7 yıl boyunca KDV İstisnası STRATEJİK YATIRIMLARIN TEŞVİKİ Vergi İndirimi %90 a varan vergi indirimi %50 ye varan yatırıma katkı oranı Faiz Desteği 50 milyon TL ye kadar Gümrük Vergisi Muafiyeti Desteği Yatırım Yeri Tahsisi KDV İadesi Bina - İnşaat harcamaları için

41 çankırı yatırım ortamı 41 >> Yatırımcıya Nakdi Kaynak Sağlıyoruz Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı 2012 Yılı Mali Destek Programları neticesinde 2013 yılında bölgeye 19 milyon TL lik hibe şeklinde yatırım finansmanı sağlamıştır. Böylece, bölgemizde bulunan firmalara sağlanan hibe desteğiyle firmaların teknik, mali ve işgücü kapasiteleri güçlendirilmiştir.

42 ÇANKIRI TİCARET VE SANAYİ ODASI çankırı yatırım ortamı >> Diğer Finansman Kaynakları Teşvik Sistemi ve KUZKA Mali Destekleri dışında ilimizde çeşitli kurumlar tarafından uygun şartlarda yatırım finansmanı desteği etkin bir şekilde sağlanmaktadır.

43 çankırı yatırım ortamı 43 Çankırı da Sizin için Çalışan Birileri Var! Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası ve Çankırı Yatırım Destek Ofisi, firmalarımızın ve yatırımcılarımızın sorunları ile ilgilenmek üzere hizmet vermektedir. Genel teşvik başvurularının alınması ve değerlendirilmesi. Bölgesel yatırımların, büyük ölçekli yatırımların ve stratejik yatırımların teşvik başvurularında ise danışmanlık sağlanması. Ücretsiz danışmanlık hizmetleri (yatırım finansmanı, yatırım yeri alternatifleri, izin ve ruhsat süreçleri ve diğer teknik destekler, kamu kurumları ile ilişkiler vb.) Eğitim desteği (girişimcilik, dış ticaret, ihracat işlemleri vb. konular)

44

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 15 Kasım 2012 İSTANBUL. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 15 Kasım 2012 İSTANBUL. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 15 Kasım 2012 İSTANBUL Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü 1. HAZIRLIK SÜRECİ YENİ TEŞVİK SİSTEMİNİN HEDEFLERİ Ø

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 20 ŞUBAT 2014 ANKARA SUNUM PLANI 1.Teşvik Sistemi 2.Atık Geri Kazanım veya Bertaraf Tesisi Yatırımları 3.Alt Bölge Destekleri 2 SUNUM PLANI 1.Teşvik

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Bu uygulamalar kapsamında sağlanacak destek unsurları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Bu uygulamalar kapsamında sağlanacak destek unsurları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. YENİ TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMALAR 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 4 farklı uygulamadan oluşmaktadır: 1- Genel Teşvik Uygulamaları 2- Bölgesel

Detaylı

DOĞU MARMARA BÖLGESİ NDE 2006-2010 DÖNEMİNDE YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU DEĞERLENDİRMESİ

DOĞU MARMARA BÖLGESİ NDE 2006-2010 DÖNEMİNDE YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU DEĞERLENDİRMESİ DOĞU MARMARA BÖLGESİ NDE 2006-2010 DÖNEMİNDE YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU DEĞERLENDİRMESİ Yayın Tarihi: Mayıs, 2011 MARKA Yayınları Serisi DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI DOĞU MARMARA BÖLGESİ

Detaylı

Tekstilin aprelenmesi yatırımları için 10 Milyon TL, diğer yatırım konularında 2 Milyon TL

Tekstilin aprelenmesi yatırımları için 10 Milyon TL, diğer yatırım konularında 2 Milyon TL EK-2 A SEL DESTEKLERDEN FAYDALANABİLECEK SEKTÖRLER VE LER İTİBARİYLE ASGARİ YATIRIM TUTARLARI VEYA KAPASİTELERİ Sektör Kodu 1 0122.2 2 0500.0.04 3 15 US-97 Kodu Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015 İZMİR YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNİN HEDEFLERİ 1. Mevzuat ve Hedefler Tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesi, Üretim ve

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 3 Temmuz 2014 YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI 15 Haziran 2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar (19 Haziran 2012 tarih

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. Ekonomi Bakanlığı TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Dr. Mehmet Yurdal ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 11 Şubat 2016, ANKARA Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi

Detaylı

BÖLGESEL DESTEKLERDEN FAYDALANABİLECEK SEKTÖRLER VE BÖLGELER İLE ŞEHİRLER İTİBARİYLE ASGARİ YATIRIM TUTARLARI VEYA KAPASİTELERİ

BÖLGESEL DESTEKLERDEN FAYDALANABİLECEK SEKTÖRLER VE BÖLGELER İLE ŞEHİRLER İTİBARİYLE ASGARİ YATIRIM TUTARLARI VEYA KAPASİTELERİ BÖLGESEL DESTEKLERDEN FAYDALANABİLECEK SEKTÖRLER VE BÖLGELER İLE ŞEHİRLER İTİBARİYLE ASGARİ YATIRIM TUTARLARI VEYA KAPASİTELERİ 1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge (*) Sektör Kodu Bölgesel

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı BURSA 21/05/2015 1 SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ M. Özger BOZOĞLU Dış Ticaret Uzmanı Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı İSTANBUL 10/12/2014 1 SUNUM PLANI 1.

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı ANKARA 21/10/2015 1 SUNUM PLANI 1. Teşvik Sisteminin

Detaylı

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA)

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) EK-2 Bölgeler Düzey 2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) SEKTÖRÜN US 97 KODU Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1911 *derinin tabaklanması,

Detaylı

>> Tarihi Yaşayan Şehir: Sinop

>> Tarihi Yaşayan Şehir: Sinop Ekim 2012 >> Tarihi Yaşayan Şehir: Sinop SİNOP yatırım ortamı Sinop, binlerce yıllık tarihi ile Karadeniz Bölgesi nin en eski yerleşim yerlerindendir. M.Ö. 2200 lerden itibaren dönemin önde gelen uygarlıklarına

Detaylı

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALĐYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALĐYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler EK - 2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALĐYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Bölgeler Düzey 2 SEKTÖRÜN US 97 KODU Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1911 *derinin tabaklanması,

Detaylı

EK-2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) SEKTÖRÜN US 97 KODU

EK-2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) SEKTÖRÜN US 97 KODU EK-2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Bölgel er Düzey 2 SEKTÖRÜN US 97 KODU Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1911 *derinin tabaklanması,

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 1 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. Ekonomi Bakanlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Müdürlüğü tarafından 01 Ocak 2012

Detaylı

MUĞLA DA YATIRIMCILARIMIZIN FAYDALANACAĞI TEŞVİKLER

MUĞLA DA YATIRIMCILARIMIZIN FAYDALANACAĞI TEŞVİKLER MUĞLA DA YATIRIMCILARIMIZIN FAYDALANACAĞI TEŞVİKLER YENİ TEŞVİK SİSTEMİ HAKKINDA Yeni Teşvik Sistemi 6 bölgeden oluşmakta, Muğla ilimiz 1. bölgede yer almaktadır. 14.07.2009 tarihli ve 2009/15199 sayılı

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Stratejik Yatırımların Teşviki KDV İstisnası ü ü ü ü. Bölgesel Teşvik Uygulamaları

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Stratejik Yatırımların Teşviki KDV İstisnası ü ü ü ü. Bölgesel Teşvik Uygulamaları UYGULAMALAR YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 4 farklı uygulamadan oluşmaktadır: 1- Genel Teşvik Uygulamaları 2- Bölgesel

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 2012

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 2012 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ 2012 Önceki Teşvik Sisteminin Değerlendirilmesi Yeni Teşvik Sisteminin Değerlendirilmesi TR32 Düzey 2 Bölgesi Değerlendirmesi Hazırlayan: Emrah ÇELİK Aydın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 16 MAYIS 2014 ANKARA 1. Yatırım Teşvik Sistemi 2. Destek Oran ve Süreleri 3. Ankara Ġlinde Sağlanan Destekler 4. Yatırım Teşvik Belgesi 2 YATIRIM TEŞVİK

Detaylı

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA)

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Bölgeler Düzey 2 SEKTÖRÜN Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak US 97 KODU Sektörler 1911 *derinin tabaklanması,

Detaylı

T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI T.C. SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 1. Yatırım Teşvik Sistemi (2012/3305) 2. İlaç Sektörü ve İstatistikler 3. Tıbbi Aletler Sektörü ve İstatistikler 4. Sağlık Sektörü ve İstatistikler 2 3 YATIRIM TEŞVİK

Detaylı

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) SEKTÖRÜN US 97 KODU. 80 (809 hariç)

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) SEKTÖRÜN US 97 KODU. 80 (809 hariç) Ek 2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Bölgeler Düzey 2 SEKTÖRÜN US 97 KODU Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler 1911 *derinin tabaklanması,

Detaylı

EK-2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA)

EK-2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Çalışma Saatlerimiz Hafta İçi: 09:00-12:30 / 13:15-18:30 Referanslar EK-2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Bölgeler Düzey 2 SEKTÖRÜN US 97 KODU

Detaylı

1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge

1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge SEGE 2011 6 BÖLGE Ankara Antalya Bursa 1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Eskişehir İstanbul İzmir Kocaeli Muğla 8 İL Adana Aydın Bolu Çanakkale Denizli Edirne Isparta Kayseri Kırklareli

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ PROJE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ 2017 YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ SUNUM PLANI 1 Mevzuat ve Hedefler 2 Yatırım Teşvik Sistemi MEVZUAT VE HEDEFLER YATIRIM TEŞVİK

Detaylı

Alan: 1.453,97 km² Kıyı Uzunluğu: 291 km Marmara ve Ege Denizi ne kıyı.

Alan: 1.453,97 km² Kıyı Uzunluğu: 291 km Marmara ve Ege Denizi ne kıyı. COĞRAFİ YAPI 2 Alan: 1.453,97 km² Kıyı Uzunluğu: 291 km Marmara ve Ege Denizi ne kıyı. Arazi Alan (hektar) Oran Tarım Alanı 424.272 %29.31 Çayır Mera 81.006 %5.6 Orman 680.220 %47 Tarım dışı 261.802 %18.09

Detaylı

SUNGURLU. Sungurlu OSB

SUNGURLU. Sungurlu OSB SUNGURLU OSB 2 SUNGURLU Sungurlu, Karadeniz Bölgesini Ankara ya ve Güney-Batı illerine bağlayan Ankara-Samsun-Trabzon anayolu üzerinde konumlanmıştır. Doğu Anadolu illerinin ana bağlantı yolu olan Ankara-Sivas-Erzurum

Detaylı

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA)

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) EK - 2 Bölgeler Düzey 2 BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) SEKTÖRÜN Bölgesel Teşviklerden Yararlanacak Sektörler US 97 KODU 1911 *derinin tabaklanması,

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 22 Nisan 2014. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 22 Nisan 2014. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 22 Nisan 2014 ANKARA NİN HEDEFLERİ Cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin artırılması, Teknolojik

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Nisan 2015 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları - Yatırım

Detaylı

YENĠ TEġVĠK DÜZENLEMELERĠ BĠLGĠ NOTU

YENĠ TEġVĠK DÜZENLEMELERĠ BĠLGĠ NOTU YENĠ TEġVĠK DÜZENLEMELERĠ BĠLGĠ NOTU M. Aykut KELECĠOĞLU, Nisan 2012. Yeni teşvik sistemi ile ilgili açıklamalar 5-6 Nisan 2012 tarihlerinde Başbakanımız ve Ekonomiden sorumlu devlet bakanımız tarafından

Detaylı

Çankırı da 2012 yılı verilerine göre 366 köy bulunmaktadır ve bunların 258 i orman köyüdür.

Çankırı da 2012 yılı verilerine göre 366 köy bulunmaktadır ve bunların 258 i orman köyüdür. Çankırı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırılmasına (İBBS) göre Türkiye, 26 düzey-2 bölgesine ayrılmıştır. TR82 Bölgesi Kastamonu, Çankırı ve Sinop tan oluşmaktadır. Harita 1: Düzey 2 Bölgeleri İdari

Detaylı

Başvuru Merci: Ekonomi Bakanlığı, Sanayi Odaları, Kalkınma Ajansları, Bakanlıkça görevlendirilecek diğer Odalar

Başvuru Merci: Ekonomi Bakanlığı, Sanayi Odaları, Kalkınma Ajansları, Bakanlıkça görevlendirilecek diğer Odalar Destek Mevzuatı: 2012/3305 sayılı Karar ve 20.06.2012 tarih ve 28329 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan söz konusu Karar ın uygulanmasına ilişkin 2012/1 sayılı Tebliğ ile yürürlüğe girmiştir. Amaç: Tasarrufların

Detaylı

GÜNEY EGE BÖLGESİNDE YATIRIM TEŞVİK UYGULAMALARI

GÜNEY EGE BÖLGESİNDE YATIRIM TEŞVİK UYGULAMALARI GÜNEY EGE BÖLGESİNDE YATIRIM TEŞVİK UYGULAMALARI 1. YENİ TEŞVİK SİSTEMİ HAKKINDA Yeni Teşvik Sistemi 6 bölgeden oluşmakta, Aydın ve Denizli illerimiz 2. Bölgede ilimiz 1. bölgede yer almaktadır. 14.07.2009

Detaylı

Bölgesel Teşvik Uygulamaları

Bölgesel Teşvik Uygulamaları Yeni Teşvik Yasasında dört ana başlık var. Genel Teşvik Uygulamaları KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti içeriyor. Bölge ayrımı yapılmaksızın, Teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile diğer teşvik

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ANKARA SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci 2. Yeni Teşvik Sistemi 3. Öncelikli Yatırımlar 4. Kümelenme Yatırımları

Detaylı

Yeni Teşvik Sistemi,

Yeni Teşvik Sistemi, Yeni Teşvik Sistemi, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı (*) Karara ilişkin uygulama tebliği (**) resmi gazetede yayınlanmasıyla birlikte yürürlüğe girmiştir. (*) Karar sayısı:

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ 2017 YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ SUNUM PLANI 1 Mevzuat ve Hedefler 2 Yatırım Teşvik Sistemi 3 Yatırım Teşvik Belgesi MEVZUAT VE HEDEFLER YATIRIM TEŞVİK

Detaylı

YALOVA İLİ DESTEK UNSURLARI

YALOVA İLİ DESTEK UNSURLARI YALOVA İLİ DESTEK UNSURLARI SEGE 2011 6 BÖLGE Ankara Antalya Bursa 1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Eskişehir İstanbul İzmir Kocaeli Muğla 8 İL Adana Aydın Bolu Çanakkale Denizli Edirne

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Kasım 2016 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları - Yatırım

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ 2017 YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ SUNUM PLANI 1 Mevzuat ve Hedefler 2 Yatırım Teşvik Sistemi 3 Yatırım Teşvik Belgesi MEVZUAT VE HEDEFLER YATIRIM TEŞVİK

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Bu uygulamalar kapsamında sağlanacak destek unsurları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. Bu uygulamalar kapsamında sağlanacak destek unsurları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. YENİ TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMALAR 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 5 farklı uygulamadan oluşmaktadır: 1- Genel Teşvik Uygulamaları 2- Bölgesel

Detaylı

SORULARLA YENİ TEŞVİK SİSTEMİ EYLÜL 2012 / ZONGULDAK

SORULARLA YENİ TEŞVİK SİSTEMİ EYLÜL 2012 / ZONGULDAK SORULARLA YENİ TEŞVİK SİSTEMİ EYLÜL 2012 / ZONGULDAK 1-Son Teşvik Paketi nde Zonguldak ın üçüncü bölgede olması ne anlama geliyor. Bu paketin diğerlerinden bir farkı ve cazibesi var mı? 3. Bölgede yer

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ 2017 EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Sunum Planı 1 Mevzuat ve Hedefler 2 Yatırım Teşvik Sistemi

Detaylı

OSMANCIK OSB. Osmancık OSB

OSMANCIK OSB. Osmancık OSB OSMANCIK OSB 2 OSMANCIK Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerini batıya bağlayan ana yol üzerinde bulunan Osmancık, Çorum il merkezine 56 km, Samsun limanına 168 km, Ankara ya 268 km uzaklıkta olduğundan

Detaylı

KDV. Muğla da Yatırımcılarımızın Faydalanacağı Teşvikler AR-GE VERGİ VERGİ YATIRIM YERİ FAİZ GÜMRÜK VERGİSİ SİGORTA PRİMİ T.C. MUĞLA VALİLİĞİ GÜMRÜK

KDV. Muğla da Yatırımcılarımızın Faydalanacağı Teşvikler AR-GE VERGİ VERGİ YATIRIM YERİ FAİZ GÜMRÜK VERGİSİ SİGORTA PRİMİ T.C. MUĞLA VALİLİĞİ GÜMRÜK Ekonomi Bakanlığı tarafından açıklanan yeni teşvik sistemi, ülkemizin tüm bölgeleri için önemli destekler getirmiştir. Yeni teşvik sistemi, ilimizde yatırım yapmak isteyenlere çok cazip fırsatlar sunmaktadır.

Detaylı

TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI

TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI 1 TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI 2 Çanakkale yaklaşık 5000 yıllık (M.Ö. 3000) bir yerleşim alanıdır. Troya halkı Çanakkale ye yerleşmiş en eski topluluklardan biridir. Tarihde Çanakkale de gerçekleşmiş Troya

Detaylı

KONUM & STRATEJİK FIRSATLAR. Türkiye; Kıtaların kesişim noktasında, Kayseri; Türkiye nin merkezinde yer almaktadır.

KONUM & STRATEJİK FIRSATLAR. Türkiye; Kıtaların kesişim noktasında, Kayseri; Türkiye nin merkezinde yer almaktadır. KONUM & STRATEJİK FIRSATLAR Türkiye; Kıtaların kesişim noktasında, Kayseri; Türkiye nin merkezinde yer almaktadır. Komşu ülkelere karayolu, demiryolu ve limanlar ile kolay ulaşım. TARİHSEL GELİŞİM M.Ö.

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Nisan 2016 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları - Yatırım

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ BİLGİ NOTU

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ BİLGİ NOTU YENİ TEŞVİK SİSTEMİ BİLGİ NOTU Sayın Başbakan ve ilgili Bakanın yapmış olduğu sunumlardan derlenen yeni teşvik sistemine ait bilgi notu aşağıda olup konuya ilişkin Kararname ve uygulama Tebliğinin yayımlanması

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Yeni Teşvik Sistemi. 4. Bölge Teşvikleri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Yeni Teşvik Sistemi. 4. Bölge Teşvikleri Yeni Teşvik Sistemi 4. Bölge Teşvikleri Ekim 2013 İçerik Yeni Teşvik Sistemi Amaçları Yeni Teşvik Sistemi Uygulamaları Genel Teşvikler Bölgesel Teşvikler Büyük Ölçekli Ya>rımlar Stratejik Ya>rımlar 4.

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Ekim 2016 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları - Yatırım

Detaylı

Invest in TEŞVİK SİSTEMİ

Invest in TEŞVİK SİSTEMİ Invest in TEŞVİK SİSTEMİ 2015 2 İçerik 19 Haziran 2012 de Resmi Gazete de yayınlanan 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar, 20 Haziran 2012 de Resmi Gazete de yayınlanan Yatırımlarda

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ Yatırım Teşvik Sistemi (2012/3305) BÖLGESEL TEŞVİKLER ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR STRATEJİK YATIRIMLAR

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YENİ SİSTEM

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YENİ SİSTEM T.C. B A Ş B A K A N L I K H A Z İ N E M Ü S T E Ş A R L I Ğ I YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YENİ SİSTEM 01.10.2009 Sunum Planı Yeni Teşvik Sisteminin Hedefleri Teşvik Unsurları Yeni Teşvik Sisteminin

Detaylı

SİRKÜLER NO: 2015/22

SİRKÜLER NO: 2015/22 27.04.2015 SİRKÜLER NO: 2015/22 Konu: Yatırım Teşvik Uygulamalarında Değişiklik Hk. 8 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2015/7496 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2012/3305 sayılı Yatırımlarda

Detaylı

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. B A Ş B A K A N L I K YENİ TEŞVİK K SİSTEMS STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ Genel Teşvik Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki KDV

Detaylı

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (TASLAK) (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA)

BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (TASLAK) (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) BÖLGE BAZINDA DESTEKLENECEK SEKTÖRLER (TASLAK) (US 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI KODLARIYLA) Bölgeler Düzey 2 30 *büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı 1.BÖLGE TR10 (İstanbul) 2423

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK REHBERİ. Yatırımlarda Devlet Yardımları ve Uygulamaları KAYSERİ-SİVAS-YOZGAT

YATIRIM TEŞVİK REHBERİ. Yatırımlarda Devlet Yardımları ve Uygulamaları KAYSERİ-SİVAS-YOZGAT YATIRIM TEŞVİK REHBERİ Yatırımlarda Devlet Yardımları ve Uygulamaları KAYSERİ-SİVAS-YOZGAT Hazırlayanlar: Semih DEMİRTOKA - Proje ve İş Geliştirme Birimi Emrah ORAL - Proje ve İş Geliştirme Birimi (Sivas

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI İZMİR ATATÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI İZMİR ATATÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI İZMİR ATATÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ Ahmet Cemil ALADAĞ Mehmet İNANIR Veysel AKYILDIZ 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI VE OTOMOTİV SANAYİ

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI VE OTOMOTİV SANAYİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI VE OTOMOTİV SANAYİ Dr. Erdal BAL 4 Nisan 2013 Otomotiv Teknoloji Platformu (OTEP), TÜBİTAK MAM Kocaeli SUNUM PLANI 1. Hedefler

Detaylı

Bölgeler. 6. Bölge (Şanlıurfa) 50 90 60 90 80 20

Bölgeler. 6. Bölge (Şanlıurfa) 50 90 60 90 80 20 T. C. KARACADAĞ KALKINM A AJANSI Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi YENİ DEVLET TEŞVİKLERİ İLE GELEN BÜYÜK FIRSATLAR Şanlıurfa Yeni Teşvik Sistemine göre 6. Bölgede yer almakta olup, Desteklenen Sektörlerin

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Şubat 2017 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları - Yatırım

Detaylı

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Ağustos 2018 Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Sunum Planı Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2018/007 Ref: 4/007

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2018/007 Ref: 4/007 SİRKÜLER İstanbul, 02.01.2018 Sayı: 2018/007 Ref: 4/007 Konu: İMALAT SANAYİİNE YÖNELİK YATIRIM TEŞVİK BELGELİ BİNA-İNŞAAT HARCAMALARINDA KDV İADESİ İLE 15 PUANLIK EK YATIRIMA KATKI VE % 100 VERGİ İNDİRİMİ

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Temmuz 2018 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları - Yatırım

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Ocak 2019 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları

Detaylı

TEŞVİK SİSTEMİ tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 5 farklı uygulamadan oluşmaktadır:

TEŞVİK SİSTEMİ tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 5 farklı uygulamadan oluşmaktadır: TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMALAR 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 5 farklı uygulamadan oluşmaktadır: 1- Genel Teşvik Uygulamaları 2- Bölgesel

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. Ocak 2015. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. Ocak 2015. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Ocak 2015 ANKARA SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci 2. Yeni Teşvik Sistemi 3. Öncelikli Yatırımlar 4. Kümelenme

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ ( 2012/3305 KARAR) ANTALYA DEVLET DESTEKLERİ ZİRVESİ 23 MAYIS 2017

EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ ( 2012/3305 KARAR) ANTALYA DEVLET DESTEKLERİ ZİRVESİ 23 MAYIS 2017 EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ ( 2012/3305 KARAR) ANTALYA DEVLET DESTEKLERİ ZİRVESİ 23 MAYIS 2017 Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Sunum Planı

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI GENEL BİLGİLER Tüm ülkelerce değişik amaçlarla uygulanan ve temelde ülkedeki ekonomik ve sosyal sorunların giderilmesini hedef alan devlet yardımları,

Detaylı

KONUSUNU DEVLETT SAYILI. 8 Nisan. konulan başlıklı. vergi ve. takdirde. Yapılan

KONUSUNU DEVLETT SAYILI. 8 Nisan. konulan başlıklı. vergi ve. takdirde. Yapılan Vezin Sirküler 2015-024 SİRKÜLERİMİZİN KONUSUNU YATIRIMLARDA HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİ İK YAPILMASINA BAKANLAR KURULU KARARI OLUŞTURMAKTADIR. DEVLETT YARDIMLARI DAİR 2015/7496 SAYILI 8 Nisan 2015 tarihli

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ UYGULAMALAR YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi 4 farklı uygulamadan oluşmaktadır: 1- Genel Teşvik Uygulamaları 2-

Detaylı

Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ SUNUM PLANI 1. YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ 2. YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNDE DESTEK UNSURLARI 3. YATIRIM TEŞVİK UYGULAMALARI 4. DESTEK ORAN

Detaylı

YENİ TEŞVİK YASASI (2012/3305) Karar Sayısı:2012/3305 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:19.06.2012/28328

YENİ TEŞVİK YASASI (2012/3305) Karar Sayısı:2012/3305 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:19.06.2012/28328 YENİ TEŞVİK YASASI (2012/3305) Karar Sayısı:2012/3305 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:19.06.2012/28328 Yürürlükte olan düzenleme üç farklı kategoride değerlendirilebilir: 1. Genel Teşvik Uygulamaları

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ PROJE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ 2017 YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ SUNUM PLANI 1 Mevzuat ve Hedefler 2 Yatırım Teşvik Sistemi 3 Yatırım Teşvik Belgesi MEVZUAT

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNDE SON DURUM

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNDE SON DURUM YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNDE SON DURUM 1. GENEL OLARAK YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI Bir ülke ekonomisinin gelişmesi için yapılması gereken yatırımların ve yatırım yapılabilmesi için de yatırımlara sağlanacak teşviklerin

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - MART 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası. Karabük Genel Durum ve Yatırım Ortamı Raporu. Hazırlayan Doç. Dr. İsmail Şahin

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası. Karabük Genel Durum ve Yatırım Ortamı Raporu. Hazırlayan Doç. Dr. İsmail Şahin Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Karabük Genel Durum ve Yatırım Ortamı Raporu Hazırlayan Doç. Dr. İsmail Şahin 2018 KARABÜK ÜN EKONOMİK VE SOSYAL GÖRÜNÜMÜ İŞGÜCÜ Nüfus Nüfus Artış Hızı Nüfus Yoğunluğu 0-14

Detaylı

YENİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ. T.C. DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI Haziran 2012

YENİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ. T.C. DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI Haziran 2012 YENİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI Haziran 2012 TEMEL YENİLİKLER Yeni Teşvik Sistemi (1 Ocak 2012 den itibaren geçerli) Daha önce İBBS-2 Bölgeleri kapsamında sağlanan Bölgesel

Detaylı

Kastamonu - Merkez İlçe

Kastamonu - Merkez İlçe Kastamonu - Merkez İlçe YATIRIM YERİ KATALOĞU Kastamonu - Merkez İlçesi uygun yatırım yerleri www.kuzka.org.tr Kastamonu OSB, şehre ve bölgeye ciddi ekonomik girdiler sağlamaktadır. OSB'de değişik sanayi

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Teşvik Belgesi Alma İşlem Basamakları

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Teşvik Belgesi Alma İşlem Basamakları Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr Teşvik Belgesi Alma İşlem Basamakları 2013 TEŞVİK BELGESİ ALMA İŞLEM BASAMAKLARI Başvuru Mercii: Ekonomi Bakanlığı (Ancak, büyük ölçekli yatırımlar, bölgesel

Detaylı

TEŞVİK SİSTEMİNDE SON DURUM

TEŞVİK SİSTEMİNDE SON DURUM TEŞVİK SİSTEMİNDE SON DURUM 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren ve daha sonraki değişiklikler ile güncel hale gelen yeni teşvik sistemi 5 farklı uygulamadan

Detaylı

MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ

MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ enel Teşvi Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları üyük Ölçekli Yatırımların Teşviki S KDV İstisnası S Gümrük Vergisi Muafiyeti S KDV İstisnası S Gümrük Vergisi Muafiyeti S Vergi

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI

T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI Nedir? Teşvik belgesi, yatırımın karakteristik değerlerini ihtiva eden, yatırımın bu değerler ve tespit edilen şartlara uygun olarak gerçekleştirilmesi halinde üzerinde

Detaylı

İZMİR DE GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNİ GELİŞTİRME TOPLANTILARI : FİNANSMAN KAYNAKLARINA ERİŞİM. 26 Şubat 2015 - İZMİR

İZMİR DE GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNİ GELİŞTİRME TOPLANTILARI : FİNANSMAN KAYNAKLARINA ERİŞİM. 26 Şubat 2015 - İZMİR İZMİR DE GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNİ GELİŞTİRME TOPLANTILARI : FİNANSMAN KAYNAKLARINA ERİŞİM 26 Şubat 2015 - İZMİR Sunum Planı 2 DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ 3 DÜNYA HİZMET İHRACATI

Detaylı

Yatırım Teşvikleri 5 Aralık 2011

Yatırım Teşvikleri 5 Aralık 2011 www.pwc.com/tr Yatırım Teşvikleri Açılış Konuşması Cenk Ulu 2 İçerik 1. Yatırımlarda Devlet Yardımları Mevzuatı 2. Teşvik Sistemi 3. Muafiyetler ve İstisnalar 4. Faiz Desteği, Sigorta Primi İşveren Hissesi

Detaylı

STEMİNİN 2009 YILI SONU İTİBARIYLA UYGULAMA SONUÇLARI

STEMİNİN 2009 YILI SONU İTİBARIYLA UYGULAMA SONUÇLARI T.C. BAŞBAKANLIK Hazine Müsteşarlığı YENİ TEŞVİK K SİSTEMS STEMİNİN 2009 YILI SONU İTİBARIYLA UYGULAMA SONUÇLARI Ali BABACAN Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımc mcısı 8 Şubat 2010 Yeni Teşvik Sistemi Yeni

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 6 Nisan 2012 İSTANBUL SUNUM PLANI 1. Neden Yeni Bir Teşvik Sistemi? 2. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci 3. Yeni Teşvik Sisteminin

Detaylı

YATIRIMLARA SAĞLANAN YENİ TEŞVİK UNSURLARI

YATIRIMLARA SAĞLANAN YENİ TEŞVİK UNSURLARI YATIRIMLARA SAĞLANAN YENİ TEŞVİK UNSURLARI Haluk ERDEM BDO DENET 19 Ocak 2017 Sayfa1/17 Son zamanlarda yaşanan işsizlik artışı, cari açık vb. nedenlerle yatırımlara sağlanan teşviklere önemli ilaveler

Detaylı

>> Tarihi Yaşatan Bir Şehir

>> Tarihi Yaşatan Bir Şehir >> Tarihi Yaşatan Bir Şehir Kastamonu, Paleolitik dönemden günümüze kadar üzerinde yaşamış eşsiz uygarlıklar ile şekillenmiş bir bölgedir. Tarihe yön vermiş olan Hitit, Lydia, Pers uygarlıklarıyla yoğrulan

Detaylı

Yeni Yatırım Teşvik Paketinin Bursa ya Getirdikleri...

Yeni Yatırım Teşvik Paketinin Bursa ya Getirdikleri... Yeni Yatırım Teşvik Paketinin Bursa ya Getirdikleri... 1. Yeni Teşvik Sisteminin Genel Görünümü Yeni teşvik sistemi, aşağıdaki dört bileşenden oluşmaktadır. - Genel teşvik uygulamaları - Bölgesel teşvik

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR Mart 215 Hikmet DENİZ i İçindekiler Tablo Listesi... iii Grafik Listesi... iii 1. Giriş... 1 2. Türkiye'de Teşvik Belgesine Bağlı Yatırımlar... 1 3. Yatırımların Bölgesel

Detaylı

ERZURUM İLİNDE UYGULANAN YATIRIM TEŞVİKLERİ

ERZURUM İLİNDE UYGULANAN YATIRIM TEŞVİKLERİ ERZURUM İLİNDE UYGULANAN YATIRIM TEŞVİKLERİ ERZURUM YATIRIM DESTEK OFİSİ 2014 1 EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI ERZURUM UYGULAMASI 19 Haziran 2012 de Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. TRA 1 Düzey 2 Bölgesi Erzurum Erzincan Bayburt Uygulaması

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ. TRA 1 Düzey 2 Bölgesi Erzurum Erzincan Bayburt Uygulaması YENİ TEŞVİK SİSTEMİ TRA 1 Düzey 2 Bölgesi Erzurum Erzincan Bayburt Uygulaması i Yeni Teşvik Mevzuatına Genel Bakış Yeni Teşvik Sistemi 19 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete de yayınlanmış ve 1 Ocak 2012

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI BAĞLAMINDA ENERJİ SEKTÖRÜNÜN DESTEKLENMESİ

YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI BAĞLAMINDA ENERJİ SEKTÖRÜNÜN DESTEKLENMESİ YATIRIM TEŞVİK MEVZUATI BAĞLAMINDA ENERJİ SEKTÖRÜNÜN DESTEKLENMESİ SUNUMUN İÇERİĞİ YATIRIM TEŞVİK UYGULAMALARI DESTEK UNSURLARI ENERJİ SEKTÖRÜNÜN DESTEKLENMESİ ENERJİ ÜRETİMİNE YÖNELİK YATIRIMLARIN TEŞVİKİ

Detaylı

Ocak Hasan BAŞTAŞ Mehmet Eray ARSLANTAŞ Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü

Ocak Hasan BAŞTAŞ Mehmet Eray ARSLANTAŞ Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Ocak 2018 Hasan BAŞTAŞ Mehmet Eray ARSLANTAŞ Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞKİK YAPILDI

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞKİK YAPILDI Sirküler Rapor 30.12.2010 / 140-1 YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞKİK YAPILDI ÖZET : Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 2010/1166 Sayılı BKK

Detaylı