MUHASEBE DENETIMI KAVRAM ILKE VE YONTEMLERI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MUHASEBE DENETIMI KAVRAM ILKE VE YONTEMLERI"

Transkript

1 MUHASEBE DENETIMI KAVRAM ILKE VE YONTEMLERI A. Yasin KARANFZLO~LU Cagdag denetim uygulamas~nin bir yontemi de muhasebe denetimidir. Muhasebe denetimi iqinde onemli yer tutan mali analiz tekniklerinin kullanilmas~, bu konuda ileri diizeyde egitim allnmaslni zorunlu kllmaktadlr. Doner Sermayeli ~gletmelerin muhasebe denetiminin, agaglda aq~klanan gekliyle degerlendirildiginde bir qok yonden eksiklerle dolu oldugu goriilmektedir. Bu eksikligin baglnda ise; egitim onemli bir rol oynamakla birlikte, soz konusu denetim yontemine iligkin yasal ve yonetsel diizenlemelerle standartlar da olugturulamam~gt~r. Bu amaqla Doner Sermayeli ~gletmelerden baglayarak, mali ve maliyet analizi tekniklerini de iqine alan muhasebe denetiminin biitiin yonleriyle uygulamaya geqirilmesi amacina yonelik qal~gmalara yon vermek uzere, agag~da sozii edilen denetim tekniklerine iligkin olarak kavram, tanlm ve yontemler hakklnda ozet bilgiler sunulmugtur. DENETIM KAVRAMI Anglo-Sakson ulkelerinde bir igletmede yiiriitiilen muhasebe qallgmalarlnin denetimine <<auditing>> denir. Bu deyim <<igitmek, dinlemek~ anlamna gelen Latince <<audine>> fiilinden turetilmigtir. Eski Mlsir ve Roma uygarl~klarinda her kurumda yapllan tahsilat ve odemeler, bir uzmana okunmakta ve bu kimse okunanlarl dinleyerek, yapllan tahsilat ve odemelerin uygun olup olmad~glna karar vermekteydi.(i) Teknik ve ekonomik geligmeye paralel olarak bunlarln muhasebelegtirilmesinin guq ve karmaglk bir durum olmasl ve bu nedenle eqegitli tahsil ve odemeleri dinlemek~ biqimindeki muhasebe denetimi bu anlamlndan slyrilarak giiniimiizde yiiksek diizeyde bilgi ve tecriibe gerektiren bir uzmanllk dall olmugtur. MUHASEBE DENETIMININ TANIMI VE OZEELIKLERI En gene1 anlam] ile muhasebe denetimi; <<Belli bir ekonomik birim veya doneme ait rakamlarla ifade edilebilir bilgilerin onceden tespit edilmig (1) Nejat Bozkurt, Muhasebe Denetimi, Istanbul, 1998, s. 17.

2 Sayl~tay Dergisi Say1 : 35 klstaslara uygunluk derecesini belirlemek ve bu konuda bir rapor vermek amaclyla baglms~z bir uzman tarafindan yapllan delil toplama ve degerleme surecedir.,, (2) Y ukarldaki tanlmdan, muhasebe denetiminin agagldaki ozellikleri taglyan bir sureg oldugu anlagllmaktad~r. I. Denetim bir kargllagtlrma siirecidir. Denetimin amacl, rakamlarla ifade edilebilen bilgiler ile onceden tespit edilmig klstaslar araslndaki uyum derecesini belirlemektir. Bu nedenle denetim, rakamlagt~r~labilir bilgiler ile klstaslarln karg~lagt~rllmas~ iglemi olarak tanlmlanabilir. Denetim yapllabilmek iqin once rakamlarla ifade edilebilen bilgileri elde etmek gerekir. Bu bilgiler; kayltlar, tablolar, tutarlar v.b. olabilir. Kargllagtlrma klstaslarl ise genel kabul gormiig muhasebe ilkeleri, yasa ve yonetmelikler, sozlegme gartlar~ olabilir. Karg~lagtlrllabilir bilgiler ile kistaslar, denetim amaclna gore degigjr ornegin denetimin amacl, mali tablolarl denetlemek ise rakamlagtlrllab~llr bilgi finansal tablolard~r. Kargllagtlrma klstaslarl ise genel kabul gormug muhasebe ilkeleridir. Denetimin amacl, kaylt iglemlerinin dogrulugunu aragtlrmak ise birinci unsur igletme personelince tutulmug kayltlardlr. Klstaslar ise yetkililerce konulmug olan prosediirler, yontemler ve yasal yiikiimliiliiklerdir. 11. Denetim belli bir ekonomik birime ait bilgileri kapsar Denetim kapsaml genellikle belli bir ekonomik birim veya donem ile slnlrlandlr~llr. Cogu kez ekonomik birim devlet, ortakllklar, kigisel firmalar gibi tiizel kigiler olabilir. Denetimin kapsad~gl donem, genellikie bir ylld~r. Fakat giiniimiizde bir ayllk, iig ayllk, altl ayllk donemler itibariyle denetimler yapllmasl olagandlr. Bazl durumlarda birkag yll, hatta bir igletmenin tiim omrii denetim konusu yapllabilir Denetim delil toplama ve degerleme surecidir Denetim delilleri, denetlenen igletmenin personelinin veya ii~iincu kigilerin yazlll ve sozlu bildirimleri, denetginin gozlemleri v.b. qok qegitli bigimlerde olabilir. Denetim amaqlanna ulagmak ~qin denetgi yeterli miktar ve kalitede delil toplamak zorundadlr. Bu nokta denetimin en kritik yonudur. (2) Hasan Giirbiiz, Muhasebe Denetirni, Istanbul, 1985, s. 7.

3 Sayr$ay Dergisi Sayr : 35 IV. Denetim uzman ve bag~rns~z bir kigi tarafindan yapillr. Denetimi yapacak kigi rakamlarla ifade edilebilecek bilgileri ve bunlarln kargllagtlrllacag~ k~staslar~ qok iyi bilmelidir. Denetim siireci boyunca yeterli miktar ve kalitede deli1 toplayabilmeli ve bir kanaat olugturabilmelidir. Bu nedenle denetqi yiiksek diizeyde mesleki bilgi ve tecrubeye sahip bir uzman olmalld~r. MUHASEBE DENETIMININ TURLERI(~) Muhasebe denetimi qallgmalarl qegitli yonlerden s~n~flandlr~labilir. Genellikle muhasebe denetimi; yapllma amaclna, nedenine, kapsamlna, uygulama zamanlna, denetim yapan kimsenin statiisiine gore boliimlere ayrilabilir. Agag~da bu sln~fland~rmalar k~sacaqlklanacaktlr. 1. Amaqlarlna Gore Denetim Tiirleri Daha once deginildigi gibi muhasebe denetiminin amacl, belli bir igletmeye veya doneme ait bilgilerin onceden tespit edilmig lustaslar ile kargllagtlrllmasl ve aralarlndaki uygunluk derecesinin belirlenmesidir. Bu nedenle, denetim yapabilmek iqin once kargllagtlrma konusu bilgilerin daha sonra bu bilgilerin karg~lagt~r~lacagi klstaslarln tespit edilmesi gerekir. Denetim konusu bilgiler qok qegitli olabilir. 0rnegin; kay~tlar, miktarlar, tutarlar, mali tablolarda goziiken bilgiler gibi. Kargllagtlrma k~staslari ise Gene1 Kabul Gormiig Muhasebe ~lkeleri, kanun ve yonetmelikler, ana sozlegme hukiimleri, yonetimin koydugu kurallar v.b. olabilir. Amaqlarlna gore denetim qal~gmalar~; Mali Tablolarln Denetimi, Uygunluk Denetimi, Faaliyet Denetimi ve 0zel Amaqla Denetim olmak iizere dort ana boliime ayrllabilir. a) Mali Tablolar Denetimi Bu denetim tiiriinde, bir igletmeye ait mali tablolarln, ait olduklarl igletrnenin mali durumunu ve faaliyet sonu$larln~ dogru ve diiriist, gene1 kabul gormiig muhasebe ilkelerine ve yasal hiikiimlere uygun olarak yans~t~p yans~tmadlg~ hakklnda bir kanaate ulagmaktir. Mali tablolarln denetimi, gerek teoride ve gerekse uygulamada en yaygln denetim tiiriidiir. Bu konu ilerde ayrlntlll olarak ele allnacaktlr. b) Uygunluk Denetimi Uygunluk denetiminin amacl denetlenen igletmenin personeli tarafindan yapllan iglemlerde, baz~ yetkili organlarca konulmug olan belli usul ve kurallara uyulup uyulrnadlgln~ tespit etmektir.

4 Sayqtay Dergisi Say1 : 35 Bu denetim turiinde kargllagtlrma konusu; denetlenen igletmenin personelince tutulmug olan kayitlar, yapllmlg olan iglemlerdir. Kargllagtlrma kistaslarl ise; - Kanun tiiziik ve yonetmelikleri, - Igletme yonetimin tespit ettigi politika ve yontemler. Mali tablolarln denetiminde de uygunluk denetiminden yararlanlllr. Bir igletmenin mali tablolarl diizenlenmeden once uygunluk denetiminin yapllmasl gerekir. Eger bag11 bir qallgma yapllmamlgsa denetimi yapan, mali tablolardaki bilgilerin dogrulugunu aragt~rmadan once denetlenen igletmenin kayltlarlnl ~ncelemelldir. Uygunluk denetiminin sonucu, mali tablolarln denetimiyle ilgili pogramln hazlrlanmasl ve uygulanmaslna lglk tutar. c) Faaliyet Denetimi Faaliyet. denetimi igletmenin amaqlarlna ulaglp ulagrnadlglnl ve ekonomik igleyip iglemedigini tespit etmek amaclyla igletme politlkalarlnl ve bunlarln uygulama sonuqlar~n~ degerleme ve yonetime onerilerde bulunma qal~gmalandlr. Diger bir deyigle igletme faaliyetlerinin etkinlik ve verimlilik baklmlndan degerleme ve bunlarln geligtirilmesi iqin yonetime onerilerde bulunma siirecidir. Geleneksel olarak muhasebe denetiminin kapsamlna muhasebe qallgmalarl girmektedir. Faaliyet denetiminde degerleme klstaslan, son derece subjektiftir. Etkenlik ve etkinlik kavramlar~, degerleme konusu ve gartlanna gore degigebilmektedir. Bu denetim turiinde yapllan qallgmalar~n sonucunda; politikalarln ve uygulamalarla daha etkin ve etken olmasl iqin yonetime yeni qoziimler ve oneriler iqeren bir rapor sunulmaktadlr. d) Ozel Amaqll Denetimler dzel amaqll denetim, belli bir konuda belli bir karar birimine ayrlntlll bilgi saglamak ve onerilerde bulunmak amaclyla bir igletmenin hesaplarlnl mali tablolarln ve bunlarln dayand]& belgelerinin incelenmesidir. Bagllca ozel amaqll denetim tiirleri: - Satln alma, devir, birlegmelerden once yapllan incelemeler, - Kredi aqmadan once yapllan incelemeler, - Ortaya qlkarllan bir yolsuzlugun veya ihmalin aragtlr~lmas~, - Vergi incelemeleri - Kamusal orgiitlerce yapllan incelemeler, - Mahkemelerce yaptlrllan ozel incelemeler.

5 Sayz~tay Dergisi Sayz : Kapsamina Gore Denetim Tiirleri Kapsamlna gore denetim qallgmalari gene1 denetim ve ozel denetim olmak iizere iki ana gruba ayrllabilir. a) Gene1 Denetim Igletmenin her tiirlii iglem ve kay~tlar~ ile muhasebe qal~grnalar~n~n tiimiinii kapsayan denetim qallgmasldlr. Bu denetim tiiriinde igletmenin mali durumunun ve muhasebedeki goriintiisiiniin gerqek ve diizgiin olup olmadlgi aragtlr~l~r. b) 0zel Denetim Muhasebenin belli bir konusunda yapllan ve sadece bu konuda bir gorug aqlklamayi amaqlayan denetim qallgmas~dir. ~rnegin, maliyetlerin, kasa, alacaklar v.b. hesaplar~n veya yolsuzluk incelemesi gibi. 3. Yapili Nedenine Gore Denetim Tiirleri Yapllmaslna yo1 aqan nedenlere gore denetim qallgmalar~, zorunlu denetim ve istege bag11 denetim olmak iizere iki ana gruba ayrilabilir. a) Zorunlu (Y asal1~denetim Yasal hiikiimler geregince yapllan denetim qaligmalarina zorunlu denetim denir. Bu denetim tiiriinde qal~gmalar~nin, nasll, ne zaman ve kim tarafindan yapllacagl kanun, yonetmelik ve genelgelerle aqlkqa belirlenmigtir. Zorunlu denetimler, igletmelerin kurulug biqimi veya faaliyet konusu nedeniyle yapllabilir. Birinci nedene, anonim girketlerin, kooperatiflerin, a~'1erin ve doner sermayeli igletmelerin kanunen denetlenmesi ornek gosterilebilir. Denetim mesleginin geligmig oldugu iilkelerde en geligmig ve iizerinde en fazla durulan denetim tiirii mali tablolarln denetlenmesidir. b) Istege Bag11 Denetim Yasal bir zorunluluk olmaks~zln igletmeyle ilgili qegitli qlkar gruplarlnln istegi iizerine yap~lan denetim qal~gmalar~dlr. 4. Uygulama Zamanlna Gore Denetim Tiirleri a) Devaml~ Denetim Denetlenen igletmenin muhasebe qallgrnalar~nln y11 boyunca incelemesi ve gerekli diizeltmelerin yapilmasid~r. b) Denetim Hesap donemi iqinde belli tarihlerde yapllan denetimlerdir. ~q aylik, altl ayllk gibi k~sa hesap donemlerine ait sonuqlarin denetimidir.

6 b) Son Denetim Sayr~tay Dergisi Say1 : 35 Hesap donemi kapandiktan sonra yapilan denetimdir. Bu denetim turune literaturde tam denetim veya nihai denetim de denir. 5. Denet~inin Statusune Gore Denetim Turu a) Bagims~z Denetim Denetlenen igletmeden bagimsiz bir uzman tarafindan yapilan denetim ~ali~masidir. Baglmsiz denetimin diger denetim qaligmalar~ yaninda en genig uygulama alanl mali tablolarin denetimidir. b) Kurumsal Denetim Kurumsal duzenin saglanmasi ve kamu haklar~nin korunrnasi amaciyla kamusal kuruluglarin kendi denetim elemanlarina yaptlrmig olduklari denetimlerdir. MUHASEBE DENET~MINDE KULLANILAN DENETIM TEKNIKLERI Denetimde kullanllan baglik~a teknikler sadece bagllklar alt~nda sayllmigtir. Bunlar; - Fiziki gozden ge~irme ve sayim, - Teyit etme, - Belgelerin incelenmesi, - Y eniden hesaplama, - Kaylt iglemlerini yeniden izleme, - Derinlemesine aragtlrma, - Sorugturma, - Y ard~mci defterlerin incelenmesi, - Ilgili hesaplar araslnda iligki kurma, - Kargllagtlrmalar ve oranlar. Yukaridaki ilk iiq teknik, guvenilir deli1 ureten teknikler olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle bunlara ana denetim teknikleri; digerlerine ise ikincil denetim teknikleri denmektedir.

7 Sayrgtay Dergisi Sayr : 35 MALI TABLOLAR VE ANALIZ YONTEMLERI 1. Mali Tablolarln Turleri Finansal tablolar olarak isimlendirilmekte olan mali tablolarln bagllcalarl gunlard~r:(~) - Bilanqo, - Gelir Tablosu, - Satlglarln Maliyeti Tablosu, - Fon Aklm Tablosu, - Nakit Akim Tablosu - Sermaye Hareketleri Tablosu Bu tablolardan bilanqo ve gelir tablosu dip notlar ve ekleri ile birlikte temel mali tablolar~, digerleri ise ek mali tablolar~ olugturmaktad~r. 2. Mali Analizin ~ macl(~) Mali Tablolar ve bunlarln analizlerinin yapllmaslndan amaqlananlar; - Bir butun olarak igletme faaliyetinin bagarl derecesini ol~mek, - ~gletmenin ana ve ikincil hedeflerine ulaglp ulagmadlgnnl saptamak, - Hedeflere ulag~lmam~gsa, nedenlerini aragt~rmak, - Gelecege yonelik planlar hazlrlamak, - ~retilecek ma1 ve hizmetlerin turleri, uretim miktarl ve izlenecek fiyat politikasl konusunda karar almak, - Faaliyetleri denetimde degerlendirme olarak, slralanabilir. Mali tablolarln analizinde kullanilan bagllca metotlar gunlardlr;(@ - Kargilagtlrmall Analiz, - Yuzde Yontemi ile Analiz, - Egilim (Trend) Yuzdeleri, - Oranlar (Dosyalar) (4) Ahmet Hayri Durmug, Mali Tablolar Tahlili, Istanbul, 1986, s. 1. (5) Oztin Akgiig, Mali Tablolar Analizi, istanbul, 1987, s. 13. (6) Akgiig, age. s. 286.

8 1. Kargllagtlrmall Analiz Sayr~tay Dergisi Say1 : 35 Kargllagtlrmall analiz, farkll tarihlerde duzenlenmig mali tablolarda yer alan kalemlerde gorulen degigikliklerin incelenmesi ve bu degigikliklerin degerlendirilmes~dir. Karg~lagtlrmal~ analizin en biiyuk ustunlu~u, incelenen igletmenin geligme yonu hakhnda gorug verecek verileri saglamasldlr. Gerqekten de mali tablolarda yer alan kalemlerdeki degigikliklerln incelenmesi, igletmenin ve onun mali karakteristiklerinin hangi yonde geligmekte oldugunu gostermesi baklmlndan onemlidir. Ayrlca kargllagtlrmall analiz, ~gletmenin gelecekteki geligmesi hakklnda tahminlerde bulunmak yonunden de yararlldlr. 2. Y uzde Y ontemi ile Analiz Y uzde yontemi ile analiz tekniginde, mali tablolarda yer alan her bir kalemin, toplam iqerisindeki payr yuzde olarak ifade edilir. Bu analiz yontemini diger tekniklere kiyasla iki buyiik ustiinlugu bulunmaktadlr. a) Diger analiz teknikleri, mali tablolarda yer alan kalemleriri toplam iqindeki goreli onemlerini gostermedikleri halde, bu yontem her bir kalemin toplam iqlndeki yuzde oranlnl aqikqa ortaya koymaktadlr. b) Mali tablolu ve bu tablolarda yer alan kalemlerdeki degigiklikler salt rakamsal olarak, ifade edildigi takdirde, aynl endustri kolunda benzer igletmeler araslnda anlamll kargllagtlrmalar yapma olanagl yoktur. Yuzde yontemi ile analiz teknigi, aynl endustri dallnda qegitli igletmeler araslnda kargllagtlrma yapllmaslna ve her endustri koluna ait ortalama nisbetlerin hesaplanmaslna olanak vermesi yonunden de yararl~ gorulmektedir. 3. Egilim Y iizdeleri Mali tablolarda yer alan kalemlerin zaman iqerisinde gostermig oldu'k- Ian egilimlerin saptanmas] ve incelenmesi ile mali tablolar analize tabi tutulmaktadlr. Egilimin yuzdeleri yontemi, belli bir tarih veya donemler araslnda mali tablolarda yer alan kalemlerdeki art12 ve azallglar~ ve bu degigikliklerin temel ylla klyasla gorevli onemlerini aqlkqa ortaya koyarak dinamik bir analiz yapllmaslna olanak vermektedir. Egilim yuzdeleri yonteminin uygulanabilmesi iqin inceleme doneminin oldukqa uzun olmasl gerekir. 4. Oranlar (Rasyolar) igletme ile ilgili onemli sorular yanltlanlrken, diger bir deyigle igletmenin mali durumu, karllllgl ve verimliligi degerlendirilirken, mali tablolarda yer alan mutlak rakamlardan ziyade kalemler araslndaki iligkiler daha anlam11 olmakta bu nedenle mali tablolar analizinde rasyolardan genig olqude yararlanllmaktadlr.

9 Sayl~tay Dergisi Sayz : 35 Oran, mali tablolarda yer alan iki kalem araslndaki iligkinin basit matematik ifadesi olarak tanlmlanmaktadlr. Mali tablolarda yer alan qegitli kalemler araslnda saylslz denebilecek kadar qok oran hesaplamak, butun kalemleri birbirleriyle kargllagtlrmak olanaklldlr. Oranlarln hesaplanmasl esas amaq degildir. 0nemli olan, bulunan oranlarln degerlendirilmesi, yorumunun yapllmasldlr. 0rnegin incelenen igletmenin donen varl~klar~nm, klsa sureli borqlarlna oran12 olmas~n~n ifade ettigi anlam nedir? Bu oran igletme iqin yeterli midir? Igletmenin oz sermayesi uzerinden % 10 net k2r elde etmesi tatminkar rmdlr? Stok devir hlzlnln 5 olmasl igletmenin iyi bir stok kontrol politikasl oldugunu gosterir mi? Oranlarln, mali analiz iqin yararll bir araq olabilmesi iqin bunlara benzer sorularl yanltlamasl gerekmektedir. Sanayi Devriminden sonra buyuk bir geligme gosteren muhasebe denetiminde amaq 1900'lere kadar suren agamada, muhasebe kayltlarlndaki hata ve hileleri ortaya qlkarmak iken, 20.yy'.ln ilk yarlslndan itibaren bu onemini yavag yavag yitirmege baglamlgtlr. 20.yy'.ln ikinci yarlslndan itibaren ise, mali tablolarda, ozellikle bilanqolarda yer alan bilgilerin dogrulugunu aragtlrmak as11 amaq olmugtur. Denetim amaqlar~ndaki bu degigme, denetim tekniklerinin de degigmesine yo1 aqmlgtlr. Yukaridaki tarihsel geligime baktlglmlzda; doner sermayeli igletmelerin muhasebe denetimlerinde yeterli geligmenin saglanamadlgl gorulmektedir. Bunun bagllca nedeni, bugune kadar, igletmelerin denetiminde, kayltlarln belgelere uygunlugu ile bu kayltlar sonunda ortaya qlkan bilan~o ve mali tablolarln dogru ve denk olrrfas~n~n yeterli gorulmesidir. Oysa, gunumiizde doner sermayeli igletmelerde qagdag muhasebe denetimi tekniklerinin uygulanabilmesi iqin, bilanqo ve mali tablolarlnln denk ve dogrulugunun yanl slra, her bir sektordeki faaliyetlerinin analiz edilerek, yapllarlna uygun kriter ve rasyolarln geligtirilmesi amaqlanmalldlr. Ornegin; hastane doner sermayelerinden beklenen hizmet kalitesinin artlr~lmasl, maliyetlerin dugurulmesi, satln alma ve stoklama yontemlerinin geligtirilmesidir. Buna uygun analiz tekniklerinin uygulanmasl, bunun sonucunda ise, hastane yonetimine rapor sunulmasl ile yoneticilerin bugiin ve gelecege yonelik isabetli kararlar alma ve uygulama yeteneklerinin onemli olqude artlracaktlr.

10 Sayqtay Dergisi Say1 : 35 YARARLANILAN KAYNAKLAR AKGUC, 0ztin: Mali Tablolar Analizi, Istanbul, DURMUS, Ahmet Hayri: Mali Tablolar Tahlili, Istanbul, GuRBUZ, Hasan: Tiirkiye'de Muhasebe Uzmanl~g~ Meslegi, Istanbul, GURBUZ, Hasan: Muhasebe Denetimi, Ders Notlar~, Trabzon, GUREDIN, Ersin: Denetim, ~stanbul, GUVEMLI, Oktay: Mali Tablolar Tahlili, Istanbul, HICSASMAZ, Mazhar: I$etme Hesaplarinln incelenmesi, Ankara KOC, Yiiksel: ~~letmelerde Mali Analiz Teknikleri, Ankara, 1967.

. Egitim faaliyetlerini mantikli ve yonetilebilir adlmlar olarak gruplar. . Kendi i~inde kontrol noktalarl vardlr. Bu gekilde kurulug, egitim

. Egitim faaliyetlerini mantikli ve yonetilebilir adlmlar olarak gruplar. . Kendi i~inde kontrol noktalarl vardlr. Bu gekilde kurulug, egitim HIZMETICI EGITIME SISTEMLI YAKLASIM Seref EFE Sayljtay Derler~isi Egitim, insan kaynaklarl yonetiminin onemli bir bilegenidir. Geleneksel olarak eleman yetigtirme amaclnln otesinde, egitimin, kurumlarln

Detaylı

KONUT YAP1 KOOPERATIFLERINDE KDV UYGULAMASI. GIRIS ve TANIMLAR

KONUT YAP1 KOOPERATIFLERINDE KDV UYGULAMASI. GIRIS ve TANIMLAR KONUT YAP1 KOOPERATIFLERINDE KDV UYGULAMASI ismail KALENDER Sanuyi ve Ticaret Bakanllg'~ Kontroloru GIRIS ve TANIMLAR Kooperatif; tiizel kigiligi haiz olmak iizere ortaklarlnln belirli ekonomik menfeatlerini

Detaylı

PERFORMANS DENET~MIN~N ESASLARI

PERFORMANS DENET~MIN~N ESASLARI PERFORMANS DENET~MIN~N ESASLARI CEVIRI: Y[zrd.Do~. Dr.Necmiddit1 BAGDADIOGLU Hacettepe I/tiiversitesi Maliye Boliitnii Olretirn Uvesi Arillu [NAN Sa.~r~ta.v Uztnati Denet~isi Performans denetimi, mali

Detaylı

- Tahsil ve odeme agamaslna gelmig iglemlerle ilgili belgeler iizerinde inceleme yaparak evrakln dogrulugu ve kanunlara uygunlugunu saglamak,

- Tahsil ve odeme agamaslna gelmig iglemlerle ilgili belgeler iizerinde inceleme yaparak evrakln dogrulugu ve kanunlara uygunlugunu saglamak, FRANSA MALI YQNET~M~ %CINDEK~ SAYMANLPKLARIN DURUMU Halil Kurt Maliye Bakunllgl Muhasebat Gem1 Miidiir Yardlmclsl Gerek Devlet, gerek~:? mali yiinetim sislerni i~inde yer alan kurum ve kuruluglarln orgutlenmesi

Detaylı

PERFORMANS DENET~MINDE SORU KA~;ITLARI

PERFORMANS DENET~MINDE SORU KA~;ITLARI PERFORMANS DENET~MINDE SORU KA~;ITLARI Yazari : L,iaqat Ali Chaudhary Pakistan Sayi~tayz Performans Denetimi Kanadinda Gene1 Miidiir Ceviren : Faruk Eroglu Sayl~tay Uzman Denetgisi Denetim qetin bir igtir.

Detaylı

miigtereken tespit olunur. Bu kadrolara tayin edilecek elemanlmn her tiirlii istihkaki ve giderleri doner odenir.

miigtereken tespit olunur. Bu kadrolara tayin edilecek elemanlmn her tiirlii istihkaki ve giderleri doner odenir. SA~LIK BARANLIGINA A~T DONER SERMAYEL~ KURUM VE KU- RULUeLARDA GOREVL~ PERSONELE DONER SERMAYEDEN YAPILACAK EK ODEME HAKKINDA* KANUN VE UYGULAMADA GORULEN AKSAKLIKUR Mustafa Kemer Sayijtay Uzman Denetcisi

Detaylı

OZELLE$TIRMENIN HUKUK BOYUTU

OZELLE$TIRMENIN HUKUK BOYUTU OZELLE$TIRMENIN HUKUK BOYUTU Muss Hiktnet YA VUZYI~IT Devlet Derletim Elemanlar~ Dernegi DENETDE Gene1 Sekreteri Ozellegtirme, ekonomik ogretide temeiini Adam Smith'de bulur. Smith'e gore, devlet yalnlzca

Detaylı

em Meht Em Hes 1 33516705~1 1 3351670503 I BELEDIYELERDE AYNIYAT I$LEMLERI MUHASEBE KAYITLARI VE DENETIMI

em Meht Em Hes 1 33516705~1 1 3351670503 I BELEDIYELERDE AYNIYAT I$LEMLERI MUHASEBE KAYITLARI VE DENETIMI BELEDYELERDE AYNYAT $LEMLER MUHASEBE KAYTLAR VE DENETM Gzyasettin GURSES Sayqtay Uvnarz Derzetgisi Belediye nakit saymanl~klar~nca diizenlenen Hesap Ozet Cetvellerinin incelenmesinde bazl hesaplar~n hiq

Detaylı

PERFORMANS DENETIMINDE VERI ANALIZI : EKONOMISTLERIN TEKNIKLERI(*)

PERFORMANS DENETIMINDE VERI ANALIZI : EKONOMISTLERIN TEKNIKLERI(*) PERFORMANS DENETIMINDE VERI ANALIZI : EKONOMISTLERIN TEKNIKLERI(*) Yazan: Mzlhammad Akram KHAN Cevirenler: Arife COSKUN Sayl~tay Uzrnan Denet~isi Murat TOKER Sayz~tay Ba~denet~isi Bu boliimde yer alan

Detaylı

BELEDIYE BUTCE VE MUHASEBE SISTEMINDEN KAYNAKLANANSORUNLAR

BELEDIYE BUTCE VE MUHASEBE SISTEMINDEN KAYNAKLANANSORUNLAR BELEDIYE BUTCE VE MUHASEBE SISTEMINDEN KAYNAKLANANSORUNLAR Abdullah Sevirnli Say$tay Denetgisi Kamu mali yonetiminde saydaml~gln saglanmasl, hesap verme sorumlulugunun geligtirilmesi, denetimin etkinlegtirilmesi

Detaylı

ASOSAI'DE YENI E~ITIM ALTYAPISI(~)

ASOSAI'DE YENI E~ITIM ALTYAPISI(~) ASOSAI'DE YENI E~ITIM ALTYAPISI(~) Yazari : Kiyoshi Okamoto Japotz Saj~~tayi Cev.: Seref Efe Asya Yuksek Denetim Kuruluglarl Tegkilatl (ASOSAI), 1997'de IN- TOSAI Geligme Girigimi (IDI) ile birlikte bolgede

Detaylı

UNIVERSITELERDEKI OGRENCI SOSYAL TESISLERININ I$LETILMESINDE YAPILAN MEVZUATA AYKIRI UYGULAMALAR B) SOSYAL TESISLERIN ISLETILMESINE ILISKIN ESAS

UNIVERSITELERDEKI OGRENCI SOSYAL TESISLERININ I$LETILMESINDE YAPILAN MEVZUATA AYKIRI UYGULAMALAR B) SOSYAL TESISLERIN ISLETILMESINE ILISKIN ESAS UNIVERSITELERDEKI OGRENCI SOSYAL TESISLERININ I$LETILMESINDE YAPILAN MEVZUATA AYKIRI UYGULAMALAR Ali OZEK Say~~tay Denetgisi Ulkemizde devlet iiniversitelerinin biinyesindeki kantin, kafeterya, biife ve

Detaylı

YAPIM ISLERINDE GECICI VE-KESIN KABUL ISLEMLERININ GERCEKLEaTIRILME SURECI VE KARSILASILAN HUKUKI SORUNLAR

YAPIM ISLERINDE GECICI VE-KESIN KABUL ISLEMLERININ GERCEKLEaTIRILME SURECI VE KARSILASILAN HUKUKI SORUNLAR YAPIM ISLERINDE GECICI VE-KESIN KABUL ISLEMLERININ GERCEKLEaTIRILME SURECI VE KARSILASILAN HUKUKI SORUNLAR Yajar GOK Say~jtay Bajdenetgsl Yaplm sozlegmelerini de kapsam~nalan eser (istisna) sozlegmelerinde

Detaylı

Finansal (Mali) Tablolar Analizi. Genel Bilgiler Öğr. Gör. Ebubekir DOĞAN

Finansal (Mali) Tablolar Analizi. Genel Bilgiler Öğr. Gör. Ebubekir DOĞAN Finansal (Mali) Tablolar Analizi Genel Bilgiler Öğr. Gör. Ebubekir DOĞAN 1 Mali Tablolar Muhasebe sisteminin üretmiş olduğu muhasebe bilgileri İşletme içi ( Sahiplerine, ortaklarına, yöneticilerine ve

Detaylı

IHALE REFORMU. 2. Neden Yeni Bir 1hale Mevzuati? 2.1. Bugiinkii Sistem Deblet Zararina Yo1 Aqmaktadir

IHALE REFORMU. 2. Neden Yeni Bir 1hale Mevzuati? 2.1. Bugiinkii Sistem Deblet Zararina Yo1 Aqmaktadir IHALE REFORMU Ali SERDAR Sayijtay uyesi Devlet ihaleleri ile ilgili ilk mevzuat 1857 ylllnda qlkar~la nizamname ile olugturulmug, Cumhuriyet doneminde 1925 yillnda miizayede kanunu q~kar~lmlg, ardlndan

Detaylı

Uygarl~k Aps~ndan Felsefenin hjlevi'

Uygarl~k Aps~ndan Felsefenin hjlevi' Hacettepe ~niversitesi Edebiyat Fakiiltesi Dergisi Cumhuriyetimizin 75. YIII Ozel Saylsl Uygarl~k Aps~ndan Felsefenin hjlevi' Cemal Yildirzm** Uygarl~k ile felsefe birbirine dayanan, dahasl biribirini

Detaylı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ 1 MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ Mali analiz, bir işletmenin mali durumunun ve mali yönden gelişmesinin yeterli olup olmadığını belirlemek için, mali tablo kalemlerindeki değişikliklerin, aralarındaki ilişkilerin,

Detaylı

YONETIMDE INSAN ILI$KILERI

YONETIMDE INSAN ILI$KILERI YONETIMDE INSAN ILI$KILERI (Amir - Memur Ili~kileri) Nihat AYTURK Kamu Yonetimi Uzmanl TODAIE 0gretim Gorevlisi ~nsanlar, yonetimin hayati unsurudur. 1nsanlar olmaks~z~n yonetimin varolmasl soz konusu

Detaylı

Performans Denetimi Kavram İlkeler, Metodoloji ve Uygulamalar. İnceleme. Derya Kubalı

Performans Denetimi Kavram İlkeler, Metodoloji ve Uygulamalar. İnceleme. Derya Kubalı Performans Denetimi Kavram İlkeler, Metodoloji ve Uygulamalar İnceleme Derya Kubalı Performans Denetimi Kavram, ~lkeler, Metodoloji ve Ciygulhmalar Derya Kubab Cirnilrnriyetin 75'inci Yrlrliiriurnii Dizisi:

Detaylı

TURKIYE'DE RU~~VET ve YOLSUZLUKLARIN NEDENLERI ILE COZUM YOLLARININ TARTIfjILMASI

TURKIYE'DE RU~~VET ve YOLSUZLUKLARIN NEDENLERI ILE COZUM YOLLARININ TARTIfjILMASI TURKIYE'DE RU~~VET ve YOLSUZLUKLARIN NEDENLERI ILE COZUM YOLLARININ TARTIfjILMASI Mzlsa Hikrner YA VUZYI~IT T.C. Posta lsletrnesi Gene1 Miidiirliigii Teftij Kurulu Ba~kan Yardzrncrsz Son y~llarda "Globallegme"

Detaylı

VERGISEL ACIDAN HOLDINGLERIN DURUMU

VERGISEL ACIDAN HOLDINGLERIN DURUMU VERGISEL ACIDAN HOLDINGLERIN DURUMU Hasim A KCA Hucettepe ~niversitesi ~.I.B.F. Maliye Boliimii 0gretim Gorevlisi Holding girket, XIX. Yuzyllln ikinci yarlsl iqinde Amerika Birlegik Devletleri ve Ingiltere'de

Detaylı

Yan zamanli qaligma ilk olarak 1945 yillannda savag sonrasinda ortaya

Yan zamanli qaligma ilk olarak 1945 yillannda savag sonrasinda ortaya I t I' GECICI CALISTIRMAININ B ~ R TURU OLARAK YA ZAMANLI CALISMA Dr. Birsen ERSEN alljma Ekonomisi Docenti "Geqici Igqi Caligtirma" kavraminin bir tiirii olan; "yan zamanli qaligma"yi tanimlayalim. Uluslararasi

Detaylı

- TEMYIZ KURULU KARARLARI - DAIRELER KURULU KARARLARI

- TEMYIZ KURULU KARARLARI - DAIRELER KURULU KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARLARI - DAIRELER KURULU KARARLARI TEMYIZ KURULU KARARLARI Karar Tarihi : 16.05.2000 Tutanak No: 2475 1 OZET :"Ajinrna Tabakasl Beton Asfalt Yaplrnl " itnalatl isin Karayollarl Genel

Detaylı

1- DIS PROJE KREDILERININ TANIMI

1- DIS PROJE KREDILERININ TANIMI Abhillah SEVIMLI Sayqtay Ba~detletgisi Dlg proje kredileri allnan d~g borqlar iqinde onemli bir yere sahip olan, ancak biitqe iqinde kaydedilip harcanmasl gerektigi halde, biitqe dlglna qikarillp harcanan,

Detaylı

Prof. Dr. Oner EYRENC~ ~.T.u. isletme Fakultesi Ogretim Uyesi

Prof. Dr. Oner EYRENC~ ~.T.u. isletme Fakultesi Ogretim Uyesi Endustri iligkilerini duzenleyen kurallar butunu olan ig hukuku onu olugturan d~g faktorlere, yani ekonomik, sosyal ve siyasal faktorlere bagrmlldlr. Belki de hukuk dallar~ araslndan bu tur d ~g faktorlere

Detaylı

MALİ ANALİZ TÜRLERİ VE MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ 4. HAFTA

MALİ ANALİZ TÜRLERİ VE MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ 4. HAFTA MALİ ANALİZ TÜRLERİ VE MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ 4. HAFTA Mali Analiz Kavramı ve Mali Analiz Teknikleri Mali Analiz Kavramı p Mali tablolar analizi, bir işletmenin finansal durumunu, faaliyet sonuçlarını

Detaylı

RECEP TAYYĠP ERDOĞAN ÜNĠVERSĠTESĠ 2015 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU

RECEP TAYYĠP ERDOĞAN ÜNĠVERSĠTESĠ 2015 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU RECEP TAYYĠP ERDOĞAN ÜNĠVERSĠTESĠ 2015 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU Ağustos 2016 RECEP TAYYĠP ERDOĞANĠ ÜNĠVERSĠTE DÖNER SERMAYE ĠġLETMESĠ 2015 YILI DÜZENLĠLĠK DENETĠM RAPORU ĠÇĠNDEKĠLER 1. KAMU ĠDARESĠNĠN

Detaylı

MERKEZI IDARE VE BELEDIYELERDE MALI SORUMLULUK DUZENI

MERKEZI IDARE VE BELEDIYELERDE MALI SORUMLULUK DUZENI MERKEZI IDARE VE BELEDIYELERDE MALI SORUMLULUK DUZENI Atilla INAN Sayzgtay Uzman Denetgisi Sorumluluk oziinde ozgiirliiklerle ilgili bir konudur. ~z~iirliiklerle ilgisi hem yoneten hem de yonetilenler

Detaylı

1 MUHASEBE DENETİMİNE BAKIŞ

1 MUHASEBE DENETİMİNE BAKIŞ ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 MUHASEBE DENETİMİNE BAKIŞ 11 1.1. Denetim Kavramı 12 1.2. Denetimin Tarihsel Gelişimi 13 1.3. Muhasebe Denetimi 14 1.3.1. Muhasebe Denetimi Kavramı ve Özellikleri 14 1.3.2.

Detaylı

BELEDIYE BUTCE VE MUHASEBE SISTEMI I. BELEDIYE BUTCE SISTEMI 1.1. BELEDIYE BUTCESININ TANIMI VE OZELLIKLERI. Abdullah SEVIMLI Saylgtay Denet~isi

BELEDIYE BUTCE VE MUHASEBE SISTEMI I. BELEDIYE BUTCE SISTEMI 1.1. BELEDIYE BUTCESININ TANIMI VE OZELLIKLERI. Abdullah SEVIMLI Saylgtay Denet~isi BELEDIYE BUTCE VE MUHASEBE SISTEMI Abdullah SEVIMLI Saylgtay Denet~isi Yerel yonetimlerin, ozellikle belediyelerin kamu mali yapislndaki biiyiik1iiii;iinun artmasl yaptiklar~ faaliyetlerin daha genig kitleler

Detaylı

- GENEL KURUL KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARI

- GENEL KURUL KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARI - GENEL KURUL KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARI GENEL KURUL KARARI -- Karar No : 486311 Karar Tarihi : 21.10.1996 KONU : 2886 sayili Devlet 1hale Kanununun 6 nci maddesinin 1 inci bendi kapsamina giren

Detaylı

SAYISTAY TAZMINLERINDE FAIZ UYGULAMASI

SAYISTAY TAZMINLERINDE FAIZ UYGULAMASI SAYISTAY TAZMINLERINDE FAIZ UYGULAMASI Ali SERDAR Sayz~tay ~yesi Eski Ba;i Hesap Uzmanl Devletin gelirlerinin toplanmasl ve giderlerinin yapllmasl, parlamentolar taraflndan qlkarllan kanunlarla ger~eklegtirilmektedir.

Detaylı

SAYISTAY VE PARLAMENTO ILISKILERI. Hikmer lpk Uzman Denerqi Erol A kbulur Uzman Denerqi

SAYISTAY VE PARLAMENTO ILISKILERI. Hikmer lpk Uzman Denerqi Erol A kbulur Uzman Denerqi SAYISTAY VE PARLAMENTO ILISKILERI Hikmer lpk Uzman Denerqi Erol A kbulur Uzman Denerqi Tarihi sureq iqerisinde Sayi~tay'in kurulugu ilk Meclisimiz olan Heyet-i Meb'usan'dan onceye rastladigindan Sayigtay

Detaylı

Sayi~tay Dergisi Say1 : 33-3067 sayili Kanunda plan degigikligi konusunda, planin TBMM'de miizakere safhasindan onceki agamasi ile ilgili olarak uygulanacak esas ve usul hakkinda herhangi bir diizenleme

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII SELÇUK ÜNİİVERSİİTESİİ 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SSAYIIġġTAY BAġġKANLIIĞII EDĠĠRNE ĠĠL ÖZEL ĠĠDARESSĠĠ 22001122 YIILII DENETĠĠM RAPPORU HAZİRAN 2013 T.C. SAYIġTAY BAġKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta:

Detaylı

DOGAL AFETLERE KARSI DEVLETIN ILGISI VE TERKIN ~SLEMLERI Etnrlrllah DAMAR Sayrjtay Uztr~atz Detlet~isi

DOGAL AFETLERE KARSI DEVLETIN ILGISI VE TERKIN ~SLEMLERI Etnrlrllah DAMAR Sayrjtay Uztr~atz Detlet~isi DOGAL AFETLERE KARSI DEVLETIN ILGISI VE TERKIN ~SLEMLERI Etnrlrllah DAMAR Sayrjtay Uztr~atz Detlet~isi Bilindigi gibi 21.05.1998 tarihinde Zonguldak, Bartln, Karabuk, Kastamonu, Bolu, Hatay illerinde meydana

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII KARADENİİZ TEKNİİK ÜNİİVERSİİTESİİ 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta:

Detaylı

Kullanılan muhasebe yöntemlerinin kısa bir. (5-10 yılı kapsayan mali tablo bilgileri, özellikle finansal planlama için) Varsa denetçilerin raporu.

Kullanılan muhasebe yöntemlerinin kısa bir. (5-10 yılı kapsayan mali tablo bilgileri, özellikle finansal planlama için) Varsa denetçilerin raporu. Finansal Analiz Finansal Analiz Doç.Dr. Oktay Taş 1 Finansal Analiz Bir işletmenin Faaliyetleri sonucu oluşan finansal tabloların incelenmesi değerlendirilmesi sürecidir. Đşletmenin faaliyet sonuçlarının,

Detaylı

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR 2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2007-2008-2009-2010 ve 2011 hesap dönemlerine

Detaylı

Giorgio Clemente (*) ftalya Saygtayr uyesi

Giorgio Clemente (*) ftalya Saygtayr uyesi Giorgio Clemente (*) ftalya Saygtayr uyesi ftalya Sayigtayl ve performans denetimine iligkin tebligimin baginda dikkatinizi, 1977 yllinda yapllan INTOSAI Dokuzuncu Kongresinde kabul edilen ve denetime

Detaylı

YEREL YONET~MLERDE FONKSIYONEL DEGISIM

YEREL YONET~MLERDE FONKSIYONEL DEGISIM YEREL YONET~MLERDE FONKSIYONEL DEGISIM Dr. HaIis Y~inus Ersoz i.ii.iktisat Fakiiltesi Cal. Eko. ve End. ilis. Bolijtnii i)gretim ~jesi 2000'li ylllarln baglnda, dunyanln birqok iilkesinde yerel yonetimler,

Detaylı

TİCARET ŞİRKETLERİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

TİCARET ŞİRKETLERİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK SİRKÜLER TARİHİ : 28.08.2012 SİRKÜLER NO : 2012/48 SİRKÜLER TİCARET ŞİRKETLERİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA DENETLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve

Detaylı

KAMU YAPIM I~$LERINDE MUTEAHHITLERIN "ALL RISKS' " SIGORTA YUKUMLULUGU

KAMU YAPIM I~$LERINDE MUTEAHHITLERIN ALL RISKS'  SIGORTA YUKUMLULUGU KAMU YAPIM I~$LERINDE MUTEAHHITLERIN "ALL RISKS' " SIGORTA YUKUMLULUGU M~lhsirl A LTUN Sayqtay Denetgisi Yap~m iglerinin konusunu tegkil eden bina ve tesisler qegitli tehlikelerle karg~ karg~yad~r. Yangln,

Detaylı

Internet Hizmetleri (Bundan sonra klsaca lnbox Mail Marketing olarak anllacaktlr.)

Internet Hizmetleri (Bundan sonra klsaca lnbox Mail Marketing olarak anllacaktlr.) INBOX MAIL MARKETING H~ZMET SOZLESMES~ Madde I- TARAFLAR 1.1 Altay~egme Mh. Boma~ Sok. No:217 Maltepe I istanbul adresinde mukim Gen~dizayn Internet Hizmetleri (Bundan sonra klsaca lnbox Mail Marketing

Detaylı

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU Ağustos 2015 İÇİNDEKİLER 1. KAMU İDARESİNİN MALİ YAPISI VE MALİ TABLOLARI HAKKINDA BİLGİ... 1 2. DENETLENEN KAMU İDARESİ YÖNETİMİNİN SORUMLULUĞU...

Detaylı

CUMHURBAŞKANLIĞI 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU

CUMHURBAŞKANLIĞI 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU CUMHURBAŞKANLIĞI 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU Ağustos 2014 İÇİNDEKİLER KAMU İDARESİNİN MALİ YAPISI VE MALİ TABLOLARI HAKKINDA BİLGİ... 1 DENETLENEN KAMU İDARESİ YÖNETİMİNİN SORUMLULUĞU... 3 SAYIŞTAYIN

Detaylı

BELEDIYELERIN SPORA KATKILARI VE SPOR KULUPLERINE YARDIMLARI

BELEDIYELERIN SPORA KATKILARI VE SPOR KULUPLERINE YARDIMLARI BELEDIYELERIN SPORA KATKILARI VE SPOR KULUPLERINE YARDIMLARI 1982 Anayasasi; Devletin, genqleri alkol diigkiinliigiinden, uyugturucu maddelerden, suqluluk, kumar ve benzeri allgkanl~klar~ ile cehaletten

Detaylı

KUCUK VE ORTA OLCEKLI ISLETMELERIN YATIRIM

KUCUK VE ORTA OLCEKLI ISLETMELERIN YATIRIM KUCUK VE ORTA OLCEKLI ISLETMELERIN YATIRIM VE IHRACATLARINA YONELIK DEVLET YARDIMI Mehmet YUCE Uludag ~ niv. I.I.B.F. Maliye Boliimii Arj.Gor. Dunya ekonomisinin be1 kemigini olugturan Kiiquk ve Orta Boy

Detaylı

inceleme sistemleri hakklnda kapsaml~ bir ara$tlrmayl Ku~mumuzu ziyaret etti.

inceleme sistemleri hakklnda kapsaml~ bir ara$tlrmayl Ku~mumuzu ziyaret etti. Bu Say~da Nisan 2001 YI: 5 say^: 53 Kore Say~qtayi Araqtrrma Ekibinin Kurumumuzu Ziyareti 17. INTOSAI Kongresine ev sahipligi yapacak olan Kore 1 Kore Heyetinin Ziyareti Say~$tay~. bir siiredir yabancl

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII YARGIITAY BAŞKANLIIĞII 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÇIKMIŞ SORULAR

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÇIKMIŞ SORULAR ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÇIKMIŞ SORULAR Ders Adı : Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim Sınav Türü : Final WWW.NETSORULAR.COM Sınavlarınızda Başarılar Dileriz... A Sağlık Kurumlarında

Detaylı

VAKIF KAZANCLARININ VERGILENDIRILMESI

VAKIF KAZANCLARININ VERGILENDIRILMESI VAKIF KAZANCLARININ VERGILENDIRILMESI Atilla INAN Sajq-taj U:i?zatz Denetgisi Vahf Arap~a kokenli bir kelime olup, "Vakf" sozcu~unden gelmektedir. Kelime olarak "ayirma" "allkoyma" "durdurma" anlamlarlnl

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş... BİRİNCİ BÖLÜM FİNANSAL TABLOLARIN DENETLENMESİNDEKİ AMAÇLAR VE GEREKLİLİĞİ

İÇİNDEKİLER. Giriş... BİRİNCİ BÖLÜM FİNANSAL TABLOLARIN DENETLENMESİNDEKİ AMAÇLAR VE GEREKLİLİĞİ İÇİNDEKİLER Giriş... v BİRİNCİ BÖLÜM FİNANSAL TABLOLARIN DENETLENMESİNDEKİ AMAÇLAR VE GEREKLİLİĞİ 1.1. Finansal Tabloların Denetlenmesindeki Amaçlar... 2 1.1. 1. Bilgilendirme Amacı... 2 1.1.2. Koruyu

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII PAMUKKALE ÜNİİVERSİİTESİİ 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

f er ve genig tiiketici kitle er leine

f er ve genig tiiketici kitle er leine TURKIYE'DE OZELLESTIRME VE TUKETICININ KORUNMASI SORUNU DOG. Dr. Birsen ERSEL Calljma Ekonomisi Dogenti (*) Girig : Kamunun elindeki ekonomik iiretim birimlerinin miilkiyet ve yonetimlerinin ozel girigim

Detaylı

KAMU KURULUSLARINA BAGLI TE~~EBBUSLERIN REKABETE AYKIRI DAVRANISLARI REKABET YASASI ILE YASAKLANLANMIS MIDIR? tbrahim GUL Yazar - Avukat

KAMU KURULUSLARINA BAGLI TE~~EBBUSLERIN REKABETE AYKIRI DAVRANISLARI REKABET YASASI ILE YASAKLANLANMIS MIDIR? tbrahim GUL Yazar - Avukat KAMU KURULUSLARINA BAGLI TE~~EBBUSLERIN REKABETE AYKIRI DAVRANISLARI REKABET YASASI ILE YASAKLANLANMIS MIDIR? tbrahim GUL Yazar - Avukat Guniimiizde serbest piyasa ekonomi ' in var oldugu ulkelerde rekabetin

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII GAZİİ ÜNİİVERSİİTESİİ 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

T.C. SINCAN KAYMAKAMLIGI llee Milli Egitim Miidiirliigii

T.C. SINCAN KAYMAKAMLIGI llee Milli Egitim Miidiirliigii -----------... - ~~LC~~:~rtaogretim SAY1 :66294070-200- 1475~ KONU : Kongre T.C. SINCAN KAYMAKAMLIGI llee Milli Egitim Miidiirliigii TUM OKUL VE KURUM MUDURLUKLE~?SE 1lgili : 11 Milli Egitim Mudurlugunun28.08.2013

Detaylı

IL OZEL IDARELERININ ISLEVI, ORGANLARI VE ROLLERI

IL OZEL IDARELERININ ISLEVI, ORGANLARI VE ROLLERI IL OZEL IDARELERININ ISLEVI, ORGANLARI VE ROLLERI Yusuf Sevki HAKYEMEZ K.T.U.I.I.B.F. Ara~tzrma Gorevlisi Bir aslrdan daha uzun bir geqmige sahip olan I1 0zel Idareleri "koy" ve "belediye" yanlnda iiqiincii

Detaylı

BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU

BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU Ağustos 2015 ĠÇERĠK BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI DÜZENLĠLĠK DENETĠM RAPORU BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ DÖNER SERMAYE ĠġLETMESĠ 2014 YILI DÜZENLĠLĠK

Detaylı

ADANA BÜYÜKŞEHİR SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU

ADANA BÜYÜKŞEHİR SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU ADANA BÜYÜKŞEHİR SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU Ekim 2015 İÇİNDEKİLER 1. KAMU İDARESİNİN MALİ YAPISI VE MALİ TABLOLARI HAKKINDA BİLGİ... 1 2. DENETLENEN KAMU

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/18 : Kesin Mizan Bilgilerinin Elektronik Ortamda Gönderilmesi Hk.

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/18 : Kesin Mizan Bilgilerinin Elektronik Ortamda Gönderilmesi Hk. AKKOR SİRKÜLER Akkor YMM LTD.ŞTİ. Tel: (216) 467 10 73 Bağdat Cad. No.353 D:8 Fax: (216) 467 01 73 34728 Caddebostan E-mail:info@akkorymm.com Kadıköy / İstanbul web:www.akkorymm.com.tr Sirküler Tarihi

Detaylı

MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU

MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU Ağustos 2015 İÇİNDEKİLER 1. KAMU İDARESİNİN MALİ YAPISI VE MALİ TABLOLARI HAKKINDA BİLGİ... 1 2. DENETLENEN KAMU İDARESİ YÖNETİMİNİN SORUMLULUĞU...

Detaylı

YEREL YONETIMLERIN DIS KREDI KULLANIMI

YEREL YONETIMLERIN DIS KREDI KULLANIMI YEREL YONETIMLERIN DIS KREDI KULLANIMI VE GERI ODEME SORUNU (*) DI$ KREDIYI SINIRLAMAK TEK COZUM MU? Hikmet ESEN Hazine Ba~kontroloru T.CSagbakanllk Hazine Miiste~arllgi Ulkemizde yerel yonetimlerin en

Detaylı

AVRUPA BIRLIGI (AB) HUYUKUNUN KAYNAKLARI VE ULUSAL HUKUKA ETKILERI AVRUPA ADALET DIVANI Ruhi TAPAN)

AVRUPA BIRLIGI (AB) HUYUKUNUN KAYNAKLARI VE ULUSAL HUKUKA ETKILERI AVRUPA ADALET DIVANI Ruhi TAPAN) AVRUPA BIRLIGI (AB) HUYUKUNUN KAYNAKLARI VE ULUSAL HUKUKA ETKILERI AVRUPA ADALET DIVANI Ruhi TAPAN) BIRINCI BOLUM AVRUPA TOPLULUKLARINDAN AVRUPA BIRL~GINE I- AVRUPA BIRLIGI TARIHINE KISA BIR BAKIS (Avrupa

Detaylı

DENETİM KURULU KALDIRILAN KOOPERATİFLERDE YENİ DENETİM SİSTEMİ NASIL OLACAK?

DENETİM KURULU KALDIRILAN KOOPERATİFLERDE YENİ DENETİM SİSTEMİ NASIL OLACAK? Yaklaşım Dergisi, Ekim 2014, Sayı:262 DENETİM KURULU KALDIRILAN KOOPERATİFLERDE YENİ DENETİM SİSTEMİ NASIL OLACAK? 1- GİRİŞ Kuruluş amaçları birbirinden farklı değişik türlerde faaliyet gösteren kooperatiflerin

Detaylı

- GEWEL KURUL KARARI - TEMY~Z KURULU KARARLARI - DAIRELER KURETLU KARARLARI

- GEWEL KURUL KARARI - TEMY~Z KURULU KARARLARI - DAIRELER KURETLU KARARLARI - GEWEL KURUL KARARI - TEMY~Z KURULU KARARLARI - DAIRELER KURETLU KARARLARI GENELKURULKARARI Karar No. : 490212 Tarih: 2.7.1998 OZET : "Kamu Sektoriine Dahil Idarelerin Ihalesi Yapllmlg ve Yapllacak ISlerinde

Detaylı

- DAIRELER KURULU KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARLARI

- DAIRELER KURULU KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARLARI - DAIRELER KURULU KARARLARI - TEMYIZ KURULU KARARLARI DAIRELEK KURULU KARARLARI Derleyen: M. Kubilay YlLDIRIM Daireler Kurulu Raportorii Karar Tarihi : 11.1 1.I998 Karar No : 98 11 1 Belediye Bagkanllg~

Detaylı

FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ

FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2011/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 13 Mart 2011-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: a. Finansal (Mali) Tabloları sadece sayınız ve bunları Muhasebe Sistemi

Detaylı

DENETÝM DERSÝ NOTLARI Gönderen : caner - 08/11/2008 22:02

DENETÝM DERSÝ NOTLARI Gönderen : caner - 08/11/2008 22:02 DENETÝM DERSÝ NOTLARI Gönderen : caner - 08/11/2008 22:02 GENEL KABUL GÖRMÜÞ MUHASEBENÝN TEMEL KAVRAMLARI 1- Sosyal Sorumluluk Kavramý 2- Kiþilik Kavramý 3- Ýþletmenin Sürekliliði Kavramý 4- Parayla Ölçülme

Detaylı

PAMUKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU

PAMUKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU PAMUKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU Ağustos 2015 ĠÇERĠK PAMUKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ 2014 YILI DÜZENLĠLĠK DENETĠM RAPORU PAMUKKALE ÜNĠVERSĠTESĠ DÖNER SERMAYE ĠġLETMESĠ 2014 YILI DÜZENLĠLĠK

Detaylı

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI ORDU İL ÖZEL İDARESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI ORDU İL ÖZEL İDARESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI ORDU İL ÖZEL İDARESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU ARALIK 2013 T.C. SAYIġTAY BAġKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu üst yönetici tarafından cevaplandırılmak üzere hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu üst yönetici tarafından cevaplandırılmak üzere hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII YIILDIIZ TEKNİİK ÜNİİVERSİİTESİİ 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta:

Detaylı

ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ESPARK ESKİŞEHİR PARK BAHÇE PEYZAJ, TEMİZLİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU

ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ESPARK ESKİŞEHİR PARK BAHÇE PEYZAJ, TEMİZLİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ESPARK ESKİŞEHİR PARK BAHÇE PEYZAJ, TEMİZLİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU Ekim 2015 İÇİNDEKİLER 1. KAMU İDARESİNİN MALİ YAPISI VE MALİ TABLOLARI

Detaylı

TÜRKĠYE ĠNSAN HAKLARI KURUMU 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU

TÜRKĠYE ĠNSAN HAKLARI KURUMU 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU TÜRKĠYE ĠNSAN HAKLARI KURUMU 2014 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU Ağustos 2015 ĠÇĠNDEKĠLER 1. KAMU ĠDARESĠNĠN MALĠ YAPISI VE MALĠ TABLOLARI HAKKINDA BĠLGĠ... 1 2. DENETLENEN KAMU ĠDARESĠ YÖNETĠMĠNĠN SORUMLULUĞU...

Detaylı

OZEL EMEKLILIK FONLARININ VERGILENDIRILMESI OZEL EMEKLILIK FONLARININ GELISIM~

OZEL EMEKLILIK FONLARININ VERGILENDIRILMESI OZEL EMEKLILIK FONLARININ GELISIM~ OZEL EMEKLILIK FONLARININ VERGILENDIRILMESI Cag'ntny ERGENEKON IMKB Ara~tirtna Md. Yrd. OZEL EMEKLILIK FONLARININ GELISIM~ Cal~ganlar~n meslek hayatlarl boyunca biriktirdikleri emeklilik tasarruflarlndan

Detaylı

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI İSTANBUL BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI İSTANBUL BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI İSTANBUL BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU ARALIK 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII ORTA DOĞU TEKNİİK ÜNİİVERSİİTESİİ 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta:

Detaylı

MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU

MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ 2014 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU Ağustos 2015 İÇİNDEKİLER 1. KAMU İDARESİNİN MALİ YAPISI VE MALİ TABLOLARI HAKKINDA BİLGİ... 1 2. DENETLENEN KAMU İDARESİ YÖNETİMİNİN

Detaylı

MUHASEBE STANDARTLARININ ÖNEMİ VE FİNANSAL TABLOLAR BELİRLENDİ

MUHASEBE STANDARTLARININ ÖNEMİ VE FİNANSAL TABLOLAR BELİRLENDİ MUHASEBE STANDARTLARININ ÖNEMİ BELİRLENDİ ÖMER CAN DERMAN Kurumsal Finans Yönetmeni 1 Günümüzde gelişmenin, çağdaşlığın alt yapısında genel olarak standartların varlığı ve önemi çok belirgin bir unsurdur.

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII İİSTANBUL ÜNİİVERSİİTESİİ 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

TÜRK PATENT ENSTĠTÜSÜ. 2013 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU

TÜRK PATENT ENSTĠTÜSÜ. 2013 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU TÜRK PATENT ENSTĠTÜSÜ 2013 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU Ağustos 2014 İÇİNDEKİLER KAMU ĠDARESĠNĠN MALĠ YAPISI VE MALĠ TABLOLARI HAKKINDA BĠLGĠ... 1 DENETLENEN KAMU ĠDARESĠ YÖNETĠMĠNĠN SORUMLULUĞU... 2

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII CUMHURİİYET ÜNİİVERSİİTESİİ 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU Ağustos 2014 İÇİNDEKİLER KAMU İDARESİNİN MALİ YAPISI VE MALİ TABLOLARI HAKKINDA BİLGİ... 1 DENETLENEN KAMU İDARESİ YÖNETİMİNİN SORUMLULUĞU...

Detaylı

KAMU İHALE KURUMU 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU

KAMU İHALE KURUMU 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU KAMU İHALE KURUMU 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU Ağustos 2014 İÇİNDEKİLER KAMU İDARESİNİN MALİ YAPISI VE MALİ TABLOLARI HAKKINDA BİLGİ... 2 DENETLENEN KAMU İDARESİ YÖNETİMİNİN SORUMLULUĞU... 4 SAYIŞTAYIN

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı 29 Mar. 2013 Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Temel Mali Tablolar FON AKIM TABLOSU Fon Akım Tablosu, işletmenin belirli bir dönemde fon kaynaklarını ve bunları

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu üst yönetici tarafından cevaplandırılmak üzere hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu üst yönetici tarafından cevaplandırılmak üzere hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII ULUDAĞ ÜNİİVERSİİTESİİ 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI MERSİN AKDENİZ BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI MERSİN AKDENİZ BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI MERSİN AKDENİZ BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU ARALIK 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII DİİCLE ÜNİİVERSİİTESİİ 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII NİİĞDE ÜNİİVERSİİTESİİ 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU

GAZİ ÜNİVERSİTESİ 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU GAZİ ÜNİVERSİTESİ 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU Ağustos 2014 İÇERİK GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ 1 GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ DÖNER SERMAYE ĠġLETMESĠ 23 GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL TESĠS 35 T.C. SAYIġTAY BAġKANLIĞI GAZĠ

Detaylı

Say~jtay Dergisi Say1 : 31

Say~jtay Dergisi Say1 : 31 CUMHURIYET DONEMININ ILK BUTCESINE AIT - GENEL UYGUNLUK BILDIRIMI M~lhsin ALTUN Sayjtay Denet~isl Say1 tay'ln TBMM,adlna a tlh denetimin en onemli urunu olan Genel Uygun 9 uk Bildirimi, ~ lk defya r9f4

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII DUMLUPIINAR ÜNİİVERSİİTESİİ 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

BÖLÜM BAĞIMSIZ DENETİM BÖLÜM II BAĞIMSIZ DENETİM KURULUŞLARI

BÖLÜM BAĞIMSIZ DENETİM BÖLÜM II BAĞIMSIZ DENETİM KURULUŞLARI İçindekiler Sunuş 7 içindekiler 9 Kısaltmalar 19 BÖLÜM BAĞIMSIZ DENETİM 1. BAĞIMSIZ DENETİMİN TANIMI 22 2. BAĞIMSIZ DENETİMİN AMACI 22 3. BAĞIMSIZ DENETİMDE YÖNTEM 23 4. BAĞIMSIZ DENETİM TÜRLERİ 23 A)

Detaylı

SözleĢme Tarihi : 20/06/2016 SözleĢme No : 2016/02

SözleĢme Tarihi : 20/06/2016 SözleĢme No : 2016/02 SözleĢme Tarihi : 20/06/2016 SözleĢme No : 2016/02 BAĞIMSIZ DENETĠM SÖZLEġMESĠ SözleĢmenin tarafları olan, Acarlar Ticaret Sanayi ve Turizm Anonim ġirketi (sözleģmenin bundan sonraki bölümlerinde MüĢteri

Detaylı

DÜZCE İL ÖZEL İDARESİ 2012YILI DENETİM RAPORU

DÜZCE İL ÖZEL İDARESİ 2012YILI DENETİM RAPORU T.C. SAYIġTAY BAġKANLIĞI DÜZCE İL ÖZEL İDARESİ 2012YILI DENETİM RAPORU ARALIK 2013 T.C. SAYIġTAY BAġKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö) Programı Ders İçerikleri

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö) Programı Ders İçerikleri Sağlık Kurumları İşletmeciliği Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö) Programı Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı Sağlık Kurumları İşletmeciliği SKI701 1 3 + 0 8 İşletme ile ilgili temel

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII ORMAN VE SU İİŞLERİİ BAKANLIIĞII 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta:

Detaylı

BÖLÜM 5 DENETİM KANITLARI, DENETİM PROSEDÜRLERİ VE ÇALIŞMA KAĞITLARI Öğr. Gör. Mehmet KÖRPİ

BÖLÜM 5 DENETİM KANITLARI, DENETİM PROSEDÜRLERİ VE ÇALIŞMA KAĞITLARI Öğr. Gör. Mehmet KÖRPİ BÖLÜM 5 DENETİM KANITLARI, DENETİM PROSEDÜRLERİ VE ÇALIŞMA KAĞITLARI Öğr. Gör. Mehmet KÖRPİ KANIT KAVRAMI Denetçinin görüşüne etki edebilecek, denetçi tarafından toplanan bilgi ve veri denetim kanıtı olarak

Detaylı