COBIT Bilgi Sistemleri Yönetimi. Şubat 2009

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "COBIT Bilgi Sistemleri Yönetimi. Şubat 2009"

Transkript

1 COBIT Bilgi Sistemleri Yönetimi Şubat 2009

2 Gündem Bilgi Sistemleri Yönetimi Bilgi Sistemleri Süreçleri Bilgi Sistemleri Yönetimi Uygulama Yol Haritası

3 Bilgi Sistemleri (BS) Yönetimi Bilgi Sistemleri Yönetimi, kurumsal hedeflere erişimi desteklemek üzere teknolojinin yarattığı fırsatlardan faydalanırken, getirdiği riskleri dengelemek amacıyla ilgili süreçlerin yönetim ve kontrolü olarak tanımlanmaktadır.

4 BİLGİ SİSTEMLERİ YÖNETİMİ HEDEFLERİ YÖNETİMİ PERFORMANS RISK YÖNETİMİ KAYNAK YÖNETİMİ

5 Bilgi Sistemleri Yönetim Modeli Planlama ve Organizasyon İzleme ve Değerlendirme BİLGİ Etkin Verimli Güvenli Geçerli Erişilebilir Uyumlu Güvenilir Tedarik ve Uygulama Hizmet Sunumu ve Destek

6 Planlama ve Organizasyon COBIT ITIL ISO17799 PO1 Stratejik BS planını tanımla - - PO2 Bilgi mimarisini tanımla - + PO3 Teknolojik yönünü belirle + + PO4 BS süreçlerini, organizasyonunu ve ilişkilerini tanımla + + PO5 BS yatırımlarını yönet. + - PO6 Yönetimin amaçlarını ve talimatlarını ilet - + PO7 İnsan kaynaklarını yönet - + PO8 Kaliteyi yönet - - PO9 Riskleri değerlendir ve yönet - + PO10 Projeleri yönet. + -

7 Tedarik ve Uygulama COBIT ITIL ISO17799 AI1 Otomasyon Çözümlerini tanımla + - AI2 Uygulama yazılımlarını edin ve bakımını yap. + + AI3 Teknolojik altyapıyı edin ve bakımını yap. + + AI4 Operasyon ve kullanımı sağla. + + AI5 Satınalma. - - AI6 Değişiklikleri yönet. + + AI7 Çözüm ve değişikliklerini kur ve onaylat. + +

8 Hizmet Sunumu ve Destek COBIT ITIL ISO17799 DS1 Servis seviyelerini tanımla ve yönet + - DS2 3. Parti hizmetleri yönet + + DS3 Performans ve kapasiteyi yönet + + DS4 Hizmet sürekliligini sağla + + DS5 Sistem güvenliğini sağla + + DS6 Maliyetleri belirle ve dağıt + - DS7 Kullanıcıları eğit - + DS8 Olayları yönet + + DS9 Konfigürasyonu yönet + + DS10 Problemleri yönet + + DS11 Verileri yönet + + DS12 Fiziksel altyapıyı yönet + + DS13 Operasyonu yönet + +

9 İzleme ve Değerlendirme COBIT ITIL ISO17799 M1 Süreç performansını izle ve değerlendir - + M2 İç kontrolun yeterliliğini değerlendir - + M3 Dış Gereksinimler ile uyumu gözet - + M4 BS Yönetişimini sağla - -

10 Değerlendirme Modeli (0) Uygulanmayan (1) Başlangıç Kişisel, kaotik, tutarsız (2) Tanımsız Uygulanan Değişken (3) Tanımlı Uygulanan Standart (4) Yönetilen ve Ölçülen Öngörülebilir (5) Optimum Sürekli gelişim

11 Gündem Bilgi Sistemleri Yönetimi Bilgi Sistemleri Süreçleri Bilgi Sistemleri Yönetimi Uygulama Yol Haritası

12 Stratejik BS Planını Tanımla Stratejik BS Planını Tanımla sürecinin amacı, Kuruluş iş hedefleri ve stratejilerini desteklemek üzere gerekli teknoloji ve hizmetleri sağlayacak BS stratejilerinin geliştirilmesi ve güncellenmesidir. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Kurumsal iş hedefleri ve stratejileri değerlendirilir. BS katma değeri, sağlanacak fayda ve öncelikler belirlenir. BS mevcut durumu değerlendirilir. BS stratejik planları hazırlanır. BS taktik planları hazırlanır. Planlar izlenerek gerektiğinde düzeltici önlemler alınır.

13 Bilgi Mimarisini Tanımla Bilgi Mimarisini Tanımla sürecinin amacı, kurumsal verilerin doğruluğu ve tutarlılığını garanti altına alacak bilgileri güncel tutabilmektir. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Kurumsal bilgi mimarisi tanımlanır ve güncel tutulur. Veri sahipleri ve sınıfları belirlenir ve güncel tutulur.

14 Teknolojik Yönünü Belirle Teknolojik Yönünü Belirle sürecinin amacı, iş fırsatları yaratabilecek yeni teknolojilerin izlenmesi, mimarinin ve standartların belirlenmesidir. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Teknolojik gelişmeler izlenir. Teknolojik standartlar belirlenir.

15 BS Süreçleri, Organizasyonu ve İlişkilerini Tanımla BS Süreçleri, Organizasyonu ve İlişkilerini Tanımla sürecinin amacı, stratejik iş hedeflerine ulaşılmasını destekleyecek BS organizasyonel yapısının tanımlanması ve yeterli uzman kadroların sağlanmasıdır. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: BS süreçleri tanımlanır ve gözden geçirilir. BS Organizasyonu tanımlanır ve gözden geçirilir. Diğer birimler ile ilişkiler tanımlanır ve gözden geçirilir.

16 BS Yatırımlarını Yönet BS Yatırımlarını Yönet sürecinin amacı, BS bütçesi, yatırım harcamaları ve masraflarını kontrol altına alabilmektir. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: BS bütçesi hazırlanır. BS yatırım harcamaları finansal takibi yapılır. Yatırımlar sonucunda elde edilen faydalar değerlendirilir.

17 Yönetimin Amaçları ve Talimatlarını İlet Yönetimin Amaçları ve Talımatlarını İlet sürecinin amacı, BS Yönetiminin, süreçler kapsamındaki politikalarını belirlemek ve uygulanmasını gözetmektir. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Yönetim BS politikalarını belirler ve duyurur. BS Politikalarının uygulanması kontrol altına alınır. BS Politikaları düzenli olarak gözden geçirilir.

18 İnsan Kaynaklarını Yönet İnsan Kaynaklarını Yönet sürecinin amacı, BS servislerini yönetecek ve yürütecek yetkin çalışanların işe alım, yetkilendirme, eğitim,ve gelişimlerinin sağlanması, kariyelerinin planlanmasıdır. Bu sürecin başarı ile uygulanması sonucunda İşe alım, terfi, ödül, ceza, işten ayrılma, rotasyon, kariyer planlaması vb. insan kaynakları yönetimi süreçlerinde topluluk/kuruluş politikaları uygulanır. Rol ve sorumluluklar tanımlanır ve gözden geçirilir. BS yetkinlik tablosu hazırlanır ve gözden geçirilir. Çalışanların eğitimi sağlanır. Çalışanların performansı değerlendirilir. Çalışan memnuniyeti değerlendirilir.

19 Kaliteyi Yönet Kaliteyi Yönet sürecinin amacı, BS süreçlerinin kuruluş standartları çerçevesinde yönetilmesini güvence altına alarak sunulan hizmetlerde sürekli ve ölçülebilir iyileşme sağlamaktır. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Kalite Güvence Sistemi kurulur, izlenir ve iyileştirilir. Kalite güvence faaliyetleri planlanır. Standartlar ve süreçler arasındaki uyumsuzluklar belirlenir. Düzeltici ve önleyici faaliyetler izlenir.

20 Riskleri Değerlendir ve Yönet Riskleri Değerlendir ve Yönet sürecinin amacı, iş hedefleri ve süreçlerine etkisi olabilecek BS risklerinin yönetilmesidir. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Bilgi Sistemleri varlıklar ile ilgili tehditler tanımlanır. Riskler değerlendirilir. Risk önleme planları geliştirilir. Risk önleme planları izlenir.

21 Projeleri Yönet Projeleri Yönet sürecinin amacı, bir ürün veya hizmeti üretmek amacıyla bir projenin oluşturulması, koordinasyonu ve yönetimi için gerekli süreçleri ve kullanılacak kaynakları tanımlamak, planlamak ve izlemektir. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Proje planı hazırlanır. Proje faaliyetleri izlenir, raporlanır ve planlar gözden geçirilir. Proje ölçümleri izlenir. Proje verileri yönetilir. Proje sonuçları değerlendirilir.

22 Otomasyon Çözümlerini Tanımla Otomasyon Çözümlerini Tanımla sürecinin amacı, etkin ve verimli BS çözümleri tasarlamak üzere iş gereksinimlerini tanımlamaktır. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: İş gereksinimleri analiz edilir. Alternatif çözümler belirlenerek fizibilite çalışmaları gerçekleştirilir.

23 Uygulama Yazılımlarını Edin ve Bakımını Yap Uygulama Yazılımlarını Edin ve Bakımını Yap sürecinin amacı, iş gereksinimlerini karşılayacak uygulamaların sağlanması ve güncel tutulmasıdır. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Yazılım gereksinimleri tanımlanır ve güncel tutulur. Yazılım tasarımı geliştirilir ve güncel tutulur. Uygulama yazılımları geliştirilir ve/veya uyarlanır. Kullanım, İşletim ve Destek kılavuzları hazırlanır. Test senaryoları geliştirilir. Yazılım entegrasyonu ve testi gerçekleştirilir.

24 Teknolojik Altyapıyı Edin ve Bakımını Yap Teknolojik Altyapıyı Edin ve Bakımını Yap sürecinin amacı, iş gereksinimlerini karşılayacak teknoloji ve altyapıların sağlanması ve güncel tutulmasıdır. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Sistem ve altyapı gereksinimleri tanımlanır ve güncel tutulur. Sistem tasarımı geliştirilir ve güncel tutulur. Altyapı, Kuruluş, Bakım, İşletim planları ve Kılavuzlar hazırlanır.

25 Satınalma Satınalma sürecinin amacı, BS yatırım harcamaları ve satınalma risklerini kontrol altına alabilmektir. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Onaylı tedarikçi listeleri hazırlanır ve güncel tutulur. Topluluk satınalma prosedürleri doğrultusunda tedarikçi seçimi yapılır. Satınalma sözleşmeleri yapılır ve yenilenir.

26 Değişiklikleri Yönet Değişiklikleri Yönet sürecinin amacı, Bilgi Sistemleri Varlıkları üzerindeki gereksiz ve yetkisiz değişiklikleri kontrol altına alarak, olası hata ve kesintileri engellemektir. Bilgi Sistemleri Varlıkları, onaylanarak canlı kullanıma alınmış her türlü konfigürasyon birimini kapsamaktadır. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Değişiklik Yönetim Sistemi kurulur. Değişiklik taleplerinin etkileri değerlendirilir, öncelikleri saptanır, ve onaylanır. Değişiklik çalışmalarının durumu izlenir ve raporlanır. Değişikliğin kapatılması onaylanır.

27 Çözüm ve Değişiklikleri Kur ve Onaylat Çözüm ve Değişiklikleri Kur ve Onaylat sürecinin amacı, uygulama ve altyapı çözümlerinin belirlenen gereksinimleri karşıladığının ve hatasız olduklarının test edilmesi, onaylanması ve canlı kullanıma alınmasıdır. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: İşletim ve Destek uzmanları ve kullanıcılara eğitim sağlanır. Eğitimlerin etkinlikleri değerlendirilir. Sistem ve veri dönüşümü gerçekleştirilir. Kabul testleri yapılır. Kuruluş ve/veya dağıtım gerçekleştirilir. Uygulama sonrası gözden geçirme ve değerlendirme yapılır.

28 Servis Seviyelerini Tanımla ve Yönet Servis Seviyelerini Tanımla ve Yönet sürecinin amacı, BS hizmetlerinin iş gereksinimleri ve kullanıcı beklentileri ile uyumunu sağlamaktır. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Kullanıcıların hizmet gereksinimleri belirlenir. Tanımlanan hizmetlerin kullanıcı memnuniyetini sağlıyacak kriterler ve performans hedefleri belirlenir. Sunulan hizmetlerin performans seviyeleri izlenir, raporlanır ve iyileştirilir. Sunulan hizmetler ve hizmet seviyeleri düzenli olarak gözden geçirilir.

29 3. Parti Hizmetleri Yönet 3. Parti Hizmetleri Yönet sürecinin amacı, 3. Parti kuruluşlurdan sağlanan hizmetler kapsamında beklenen fayda, maliyet ve riskleri kontrol altında tutabilmektir. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: 3. Partiler tarafından sağlanan hizmetler tanımlanır. 3. Partilerden beklenen hizmet seviyeleri tanımlanır ve gözden geçirilir. 3. Parti riskleri değerlendirilir ve gözden geçirilir. 3. Parti performansları izlenir.

30 Performans ve Kapasiteyi Yönet Performans ve Kapasiteyi Yönet sürecinin amacı, BS varlıkları hizmet kapasitesi ve performansının mevcut ve gelecekteki iş ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde olmasını sağlamaktır. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Gelecekteki iş ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kapasite planlaması yapılır ve gereksinimleri karşılayacak önlemler alınır. BS hizmetlerinin iş gereksinimlerini karşılayacak düzeyde performans ile kullanımı gözetilir ve gerekli önlemler alınır. Konfigürasyon birimleri kapasite ve performans düzeyleri takip edilerek, sunulan BS hizmetlerini karşılayacak düzeyde çalışmaları sağlanır. Kapasite yönetim süreci ve ilgili teknik altyapılar gözden geçirilerek iyileştirilmesi sağlanır.

31 Hizmet Sürekliliğini Sağla Hizmet Sürekliliğini Sağla sürecinin amacı, BS hizmet kesintilerinin işe olan etkisini en aza indirgemektir. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: BS hizmet sürekliliği planları hazırlanır. Hizmet sürekliliği planları düzenli olarak test edilir. Hizmet kesintilerinde ilgili planlar uygulanır.

32 Sistem Güvenliğini Sağla Sistem Güvenliğini Sağla sürecinin amacı, BS güvenlik açıkları ve saldırıların etkilerini en aza indirebilmektir. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Sistem güvenliğini sağlayacak organizasyon belirlenir, ve düzenli olarak gözden geçirilir. Kullanıcı hesapları ve erişim yetkileri yönetilir. Sistemlere erişim ve kullanımı düzenli olarak izlenir. Zararlı yazılımlara karşı gerekli önlemler alınır. İletişim ağları güvenliği sağlanır. Bilginin transferi sırasında gerekli güvenlik önlemleri alınır. Güvenlik önlemleri düzenli olarak denetlenir.

33 Maliyetleri Belirle ve Dağıt Maliyetleri Belirle ve Dağıt sürecinin amacı, BS masraf kalemlerinin belirlenmesi, ve ilgili birimler bazında izlenmesidir. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: BS masraf kalemleri tanımlanır. BS masrafları kullanıcı birimler bazında, bütçe ile karşılaştırmalı olarak izlenir.

34 Kullanıcıları Eğit Kullanıcıları Eğit sürecinin amacı, kullanıcıların sistemleri ve uygulamaları etkin, verimli, politika ve prosedürler ile uyumlu kullanabilmesini sağlamaktır. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Kullanıcıların eğitim ihtiyaçları belirlenerek planlama yapılır. Eğitimler organize edilir. Verilen eğitimlerin etkinliği değerlendirilir.

35 Olayları Yönet Olayları Yönet sürecinin amacı, kullanıcıların istemleri, soruları ve sorunlarının analiz ve çözümlenmesini sağlayarak BS sistemlerinin etkin kullanımını sağlamaktır. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: İstemler, sorular ve sorunlar tespit edilerek kayıt altına alınır. İstemler sınıflandırılarak, kullanıcılara birinci seviye destek sağlanır. Sorunların nedenleri araştırılarak tespit edilir. Çözümler belirlenerek sorunlar giderilir. İstemler kapatılır. İstemler analiz edilir.

36 Konfigürasyonu Yönet Konfigürasyonu Yönet sürecinin amacı, diğer BS hizmet süreçlerine BS varlıkları ve konfigürasyon birimleri ile ilgili doğru ve güncel bilgi sağlıyarak etkinliklerini ve verimliliklerini artırmaktır. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Konfigürasyon yönetimi altyapısı ve planları hazırlanır. Konfigürasyon birimleri tanımlanır. Konfigürasyon birimleri değişiklikleri kontrol altına alınır. Konfigürasyon birimlerinin durumları takip edilir. Konfigürasyon veritabanı doğrulanır ve denetlenir.

37 Problemleri Yönet Problemleri Yönet sürecinin amacı, kullanıcılara sunulan çözüm ve hizmetler kapsamındaki hataları azaltarak memnuniyeti yükseltmektir. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Karşılaşılan Problemler ve hatalar yönetilir. Potansiyel problemler tespit edilir. Yönetim problemler ile ilgili bilgilendirilir.

38 Verileri Yönet Verileri Yönet sürecinin amacı, verilerin yaşam döngüsü boyunca doğruluğunu, tutarlılığını ve güvenliğini sağlamaktır. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Yedekleme ve geri kazanım süreçleri yönetilir.

39 Fiziksel Altyapıyı Yönet Fiziksel Altyapıyı Yönet sürecinin amacı, BS varlıklarını yetkisiz erişim, hırsızlık, ve olası hasarlara karşı korumak üzere gerekli fiziksel ortam koşullarını sağlamaktır. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: İş, güvenlik ve uyum gereksinimlerini karşılayacak sistem odası ve altyapı planları hazırlanır ve uygulanır. Yangın, su baskını benzeri çevre felaketlerine karşı gerekli önlemler alınır ve takip edilir. Sistem odası ve benzeri hassas bölgelere fiziksel erişim kontrol altına alınır ve izlenir. Nem, ısı, toz benzeri iklim ve çevre koşullarına karşı gerekli önlemler alınır ve izlenir. Jeneratör, Kesintisiz Güç Kaynağı benzeri elektrik altyapısı hizmetleri sağlanır ve takip edilir. Altyapı testleri gerçekleştirilir. Altyapı hizmetlerinin düzenli gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi sağlanır.

40 Operasyonu Yönet Operasyonu Yönet sürecinin amacı, iş süreçlerinin verimliliği ve etkinliğinin desteklemek üzere, teknolojik altyapının güvenilir, sürekli ve güvenli şekilde işletim ve yönetimini sağlamaktır. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Sistemlerin işletimi gerçekleştirilir. Sistem olayları, uyarıları ve alarmları izlenir. Uygulamaların yönetimi gerçekleştirilir. İşletim hizmetlerinin BS Hizmet Seviyesi anlaşmaları ile uyumu izlenerek iyileştirilmesi için gerekli önlemler alınır.

41 Süreç Performansını İzle ve Değerlendir Süreç Performansını İzle ve Değerlendir sürecinin amacı, BS süreçlerinin etkinliğinin ve verimliliğinin ölçülmesi, izlenmesi ve iyileştirilmesidir. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Süreç performans kriterleri ve ölçüm metodları belirlenir. Süreç performans hedefleri tanımlanır. Süreç performansı ölçülür. Süreç performansı değerlendirilir. Süreç performansı raporlanır. Süreç performansını iyileştirilecek önlemler belirlenir ve takip edilir.

42 İç Kontrolün Yeterliliğini Değerlendir İç Kontrolün Yeterliliğini Değerlendir sürecinin amacı, BS süreç ve kontrol uygulamalarının kuruluş standartları çerçevesinde sürdürülmesini güvence altına almaktır. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: İç Denetim Sistemi kurulur, izlenir ve iyileştirilir. Denetim faaliyetleri planlanır. Standartlar ve süreçler arasındaki uyumsuzluklar belirlenir. Düzeltici ve önleyici faaliyetler izlenir. Bağımsız denetim kuruluşları aracılığı ile kuruluş standartları ile uyum denetlenir.

43 Dış Gereksinimleri ile Uyumu Gözet Dış Gereksinimler ile Uyumu Gözet sürecinin amacı, BS Süreçleri kapsamında Kanun, Yönetmelik ve Sözleşmeler ile uyumun gözetilmesini sağlamaktır. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: BS Süreçleri kapsamında uyum sağlanması gereken kanun, yönetmelik ve sözleşmeler ve uyum gereklilikleri belirlenir. Uyumun sağlanması için gerekli faaliyetler planlanır, uygulanır ve izlenir.

44 BS Yönetişimini Sağla BS Yönetişimini Sağla sürecinin amacı, Yönetim Kurulu ve Genel Müdür düzeyinde Kuruluş BS stratejilerinin yönlendirilmesidir. Bu sürecin başarıyla uygulanması sonucunda: Kuruluş BS stratejilerinin kurumsal hedefler doğrultusunda yönlendirilmesi sağlanır. BS Süreçleri ve performansı Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir.

45 Gündem Bilgi Sistemleri Yönetimi Bilgi Sistemleri Süreçleri Bilgi Sistemleri Yönetimi Uygulama Yol Haritası

46 Yol Haritası İhtiyaçların Belirlenmesi Çözümlerin Belirlenmesi Planlama Uygulama Gözden Geçirme

47 İhtiyaçların Belirlenmesi Bilincin Yükseltilmesi ve Üst Yönetim Desteğinin Sağlanması Kapsamın Belirlenmesi Risklerin Belirlenmesi Kaynak İhtiyaçları ve İş Ürünlerinin Belirlenmesi Planlama

48 Çözümlerin Belirlenmesi Mevcut Durumun Değerlendirilmesi Hedef Olgunluk Düzeylerinin Belirlenmesi Farkların Analizi ve Çözümlerin Belirlenmesi

49 Planlama Projelerin Tanımlanması Uygulama Planlarının Geliştirilmesi

50 Uygulama İyileştirmelerin Uygulamaya Alınması Uygulama Performansının İzlenmesi

51 Gözden Geçirme Uygulamaların Etkinliğinin Gözden Geçirilmesi Sürekliliğin Sağlanması Yeni İhtiyaçların Belirlenmesi

İstanbul Bilişim Kongresi. Bilişim Yönetişimi Paneli CobiT ve Diğer BT Yönetim Metodolojileri Karşılaştırması. COBIT ve ISO 27001

İstanbul Bilişim Kongresi. Bilişim Yönetişimi Paneli CobiT ve Diğer BT Yönetim Metodolojileri Karşılaştırması. COBIT ve ISO 27001 İstanbul Bilişim Kongresi Bilişim Yönetişimi Paneli CobiT ve Diğer BT Yönetim Metodolojileri Karşılaştırması COBIT ve ISO 27001 Merve Saraç, CISA merve@mersis.com.tr MerSis Bilgi Teknolojileri Danışmanlık

Detaylı

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri MerSis Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri Bilgi Teknolojileri risklerinize karşı aldığınız önlemler yeterli mi? Bilgi Teknolojileri Yönetimi danışmanlık hizmetlerimiz, Kuruluşunuzun Bilgi

Detaylı

MerSis. Bilgi Güvenliği Danışmanlık Hizmetleri

MerSis. Bilgi Güvenliği Danışmanlık Hizmetleri o MerSis Danışmanlık Hizmetleri Çalışanlarınız, tesisleriniz, üretim araçlarınız koruma altında! Bilgileriniz? danışmanlık hizmetlerimiz, en değerli varlıklarınız arasında yer alan bilgilerinizin gizliliğini,

Detaylı

bt-pota Bilgi Teknolojileri Hizmetleri Belgelendirme Standartları Merve Saraç Nisan 2008

bt-pota Bilgi Teknolojileri Hizmetleri Belgelendirme Standartları Merve Saraç Nisan 2008 bt-pota Bilgi Teknolojileri Hizmetleri Belgelendirme Standartları Merve Saraç Nisan 2008 1 TÜBİSAD BT Hizmetleri Komisyonu Amaç, Hedef ve Stratejiler BT hizmetleri pazarının büyütülmesi Hizmet kalitesi

Detaylı

MerSis. Bilgi Teknolojileri Bağımsız Denetim Hizmetleri

MerSis. Bilgi Teknolojileri Bağımsız Denetim Hizmetleri MerSis Bağımsız Denetim Hizmetleri risklerinizin farkında mısınız? bağımsız denetim hizmetlerimiz, kuruluşların Bilgi Teknolojileri ile ilgili risk düzeylerini yansıtan raporların sunulması amacıyla geliştirilmiştir.

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 6.0 Yayın Tarihi: 26.02.2015 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

BDDK-Bilgi Sistemlerine İlişkin Düzenlemeler. Etkin ve verimli bir Banka dan beklenenler Bilgi Teknolojilerinden Beklenenler

BDDK-Bilgi Sistemlerine İlişkin Düzenlemeler. Etkin ve verimli bir Banka dan beklenenler Bilgi Teknolojilerinden Beklenenler Gündem Bilgi Sistemlerine İlişkin Yasal Düzenlemeler & COBIT AB Seminer 2009 Bankacılıkta Bilgi Sistemlerine İlişkin Düzenlemeler Etkin ve verimli bir Banka dan beklenenler Bilgi Teknolojilerinden Beklenenler

Detaylı

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TS ISO/IEC 27001 BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ, TS ISO/IEC 20000-1 BT HİZMET YÖNETİM SİSTEMİ Sunucu: Gürol GÖKÇİMEN 25.10.2014 Türk Standardları Enstitüsü 1 Güvenlik;

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 5.0 Yayın Tarihi: 14.07.2014 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

RGN İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI

RGN İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI RGN İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş Sayfa 1 / 5 1. AMAÇ Bilgi güvenliği yönetim sisteminin amacı tüm bilgi varlıklarımızın gizliliği, bütünlüğü ve gerektiğinde yetkili kişilerce erişilebilirliğini sağlamaktır.

Detaylı

KURUM / KURULUŞ BİT KAPASİTESİ ŞABLONU REHBERİ

KURUM / KURULUŞ BİT KAPASİTESİ ŞABLONU REHBERİ KURUM / KURULUŞ BİT KAPASİTESİ ŞABLONU REHBERİ Temmuz 2017 İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 1.1 REHBERİN AMACI VE KAPSAMI... 3 2 KURUM/KURULUŞ BİT KAPASİTESİ... 4 2.1 KURUM/KURULUŞ BİLGİLERİ... 4 2.2 KURUMSAL

Detaylı

ÇELİKEL A.Ş. Bilgi Güvenliği Politikası

ÇELİKEL A.Ş. Bilgi Güvenliği Politikası Sayfa 1/6 1. Amaç / Genel Bu doküman, Kuruluştaki ISO/IEC 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi kapsamındaki tüm bilgi varlıklarının güvenliğinin sağlanması, BGYS nin kurulması, işletilmesi, sürdürülmesi

Detaylı

YAZILIM KALİTE STANDARTLARI

YAZILIM KALİTE STANDARTLARI YAZILIM KALİTE STANDARTLARI MEHMET KEKLĠKÇĠ ĠREM UYGUN KEREM GAZĠOĞLU LEZGĠN AKSOY CONTROL OBJECTIVES FOR INFORMATION AND RELATED TECHNOLOGY COBIT NEDİR? Tanım olarak CobiT, Control Objectives for Information

Detaylı

MIS 325T Servis Stratejisi ve Tasarımı Hafta 7:

MIS 325T Servis Stratejisi ve Tasarımı Hafta 7: MIS 325T Servis Stratejisi ve Tasarımı Hafta 7: Servis değerinin yaratılması, talep yönetimi, Servis kataloğu ve portföyünün yönetimi, SSA, OSA, Hazır bulunurluk ve kapasite yönetimi, BT servis süreklilik

Detaylı

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ, TS ISO/IEC 20000-1 BT HİZMET YÖNETİM SİSTEMİ Sunucu: Gürol GÖKÇİMEN 1 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Bilgi : anlamlı veri, (bir kurumun

Detaylı

Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli. Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli

Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli. Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli HOŞGELDİNİZ Erdal Kılıç SOFT Gökhan Akça KoçSistem Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ. BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ Mevcut Durum Analiz ve Kapasite Geliştirme Projesi

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ. BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ Mevcut Durum Analiz ve Kapasite Geliştirme Projesi ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SUNUMU BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ Mevcut Durum Analiz ve Kapasite Geliştirme Projesi Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı OCAK 2009 1 Gündem Bilgi Yönetimi Yol Haritası

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı BTYD 2010

Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı BTYD 2010 Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNDE YÖNETİŞİM Ahmet PEKEL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bilişim Güvenliği ve Kalite Denetimi Müdürü TÜRKİYE DE İNTERNET KULLANICI

Detaylı

UE.18 Rev.Tar/No:09.05.2011/03 SAYFA 1 / 5

UE.18 Rev.Tar/No:09.05.2011/03 SAYFA 1 / 5 UE.18 Rev.Tar/No:09.05.2011/03 SAYFA 1 / 5 1. AMAÇ Türksat İnternet ve İnteraktif Hizmetler Direktörlüğü nün bilgi güvenliğini yönetmekteki amacı; bilginin gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik kapsamında

Detaylı

TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3. www.marelektrik.com KALİTE EL KİTABI : YÖNETİM TEMSİLCİSİ. Sayfa 1 / 6

TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3. www.marelektrik.com KALİTE EL KİTABI : YÖNETİM TEMSİLCİSİ. Sayfa 1 / 6 TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3 KALİTE EL KİTABI HAZIRLAYAN ONAYLAYAN : YÖNETİM TEMSİLCİSİ : YÖN. KURUL BŞK. Sayfa 1 / 6 TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO:3 İÇİNDEKİLER : 1. TANITIM, 2. KALİTE POLİTİKASI

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı BTYD 2010

Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı BTYD 2010 Bilgi Teknolojileri Yönetişim ve Denetim Konferansı Etkin BT Yönetişimi ve Uyum Esra Gönenli Yalçın, CISA, CISM FİNANSBANK - IBTECH Gündem IBTECH Hakkında Finansbank IBTECH Uyum İhtiyaçları BT Yönetişimi

Detaylı

ÖLÇME ANALİZ VE İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ

ÖLÇME ANALİZ VE İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÖLÇME ANALİZ VE İYİLEŞTİRME PR09/KYB Sayfa No: 1/7 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı; kalite

Detaylı

Atılım Üniversitesi Bilgi & Đletişim Teknolojileri Müdürlüğü Bilgi Güvenliği ve Ağ Yönetim Uzmanı Görev Tanımı

Atılım Üniversitesi Bilgi & Đletişim Teknolojileri Müdürlüğü Bilgi Güvenliği ve Ağ Yönetim Uzmanı Görev Tanımı Atılım Üniversitesi Bilgi & Đletişim Teknolojileri Müdürlüğü Bilgi Güvenliği ve Ağ Yönetim Uzmanı Görev Tanımı Formal Doküman Detayları Hazırlanma Tarihi 20 Eylül 2012 Yayın Taslak Hazırlayan Ersun Ersoy

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri Hakkında

Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri Hakkında Bilgi Teknolojileri Risk Hizmetleri Hakkında Bilgi Teknolojileri konusunda stratejiden uygulamaya kadar farklı aşamalarda ve risk, kontrol, süreç, organizasyon, yönetişim yapısı ve teknoloji gibi farklı

Detaylı

BT Maliyetlerinde Etkin Yönetim Stratejileri *

BT Maliyetlerinde Etkin Yönetim Stratejileri * PwC Türkiye V. Çözüm Ortaklığı Platformu BT Maliyetlerinde Etkin Yönetim Stratejileri * Anıl l Erkan, Kıdemli K Müdür, M Danış ışmanlık Hizmletleri Seda Babür, Danış ışman, Danış ışmanlık Hizmletleri PwC

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İş Sürekliliği

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İş Sürekliliği T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İş Sürekliliği İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Politikası Sürüm No: 5.0 Yayın Tarihi: 11.05.2014 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu

Detaylı

MIS 325T Bilişim Sistemleri için Strateji, Yönetim ve Kazanım Hafta 3

MIS 325T Bilişim Sistemleri için Strateji, Yönetim ve Kazanım Hafta 3 MIS 325T Bilişim Sistemleri için Strateji, Yönetim ve Kazanım Hafta 3 Teknoloji Yol Haritasının Oluşturulması: Portföy yönetimi, kurum mimarisi, iş servisleri, BT servisleri, Servis Yönelimli Mimari, Servis

Detaylı

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının son revizyonu 15 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır. ISO 9001:2015 Geçiş Süreci IAF (Uluslararası

Detaylı

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05. Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.2013 İÇERİK Risk, Risk Yönetimi Kavramları Kurumsal Risk Yönetimi (KRY)

Detaylı

İŞ SÜREKLİLİĞİ PLANLAMASINDA ACİL DURUM UYARI VE HABERLEŞMESİ. Zeynep Çakır, BTYÖN Danışmanlık

İŞ SÜREKLİLİĞİ PLANLAMASINDA ACİL DURUM UYARI VE HABERLEŞMESİ. Zeynep Çakır, BTYÖN Danışmanlık İŞ SÜREKLİLİĞİ PLANLAMASINDA ACİL DURUM UYARI VE HABERLEŞMESİ Zeynep Çakır, BTYÖN Danışmanlık Acil durum uyarı ve haberleşmesi, İş Sürekliliği Yönetim Sistemi içerisinde ele alınması gereken önemli konulardan

Detaylı

Yöneticiler için Bilgi Güvenliği

Yöneticiler için Bilgi Güvenliği Yöneticiler için Bilgi Güvenliği GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İÇİN EN KRİTİK ROL YÖNETİM ROLÜDÜR 11.2.2015 1 Tanışma Çağan Cebe Endüstri Mühendisi Barikat Profesyonel Hizmetler - Yönetim Sistemleri Uzmanı 4 Yıl

Detaylı

Süreç Danışmanlığı. KPMG Türkiye. kpmg.com.tr

Süreç Danışmanlığı. KPMG Türkiye. kpmg.com.tr Süreç Danışmanlığı KPMG Türkiye kpmg.com.tr 2 Süreç Danışmanlığı Süreçlerinizin kontrolü sizin elinizde Sürecinizin tam potansiyeline ulaşmasını sağlayın! Günümüzde teknolojinin ve ihtiyaçların hızlı bir

Detaylı

ISO 9001:2015 GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 9001:2015 GEÇİŞ KILAVUZU Kal ten z, denet m m z altında olsun Szutest Szutest Szutest Szutesttr 444 9 511 szutest.com.tr ISO 9001:2015 REVİZYONUN YAPISI Yeni Revizyon ile birlikte ISO ANNEX SL gereksinimleri doğrultusunda Yüksek

Detaylı

BİLGİ SİSTEMLERİ YÖNETİMİ TEBLİĞİ

BİLGİ SİSTEMLERİ YÖNETİMİ TEBLİĞİ BİLGİ SİSTEMLERİ YÖNETİMİ TEBLİĞİ Dr. Emre ERDİL Bilgi İşlem, İstatistik ve Enformasyon Dairesi İstanbul Nisan 2018 1/15 Gündem Giriş Tarihçe Düzenlemenin Niteliği Tebliğin Bölümleri 2/15 Giriş 5 Ocak

Detaylı

SÜREKLİ İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ

SÜREKLİ İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/5 1. AMAÇ: Kurulmuş olan kalite sisteminin etkinliğini arttırmak, bağımsız bakış açısı ile kalite sistemini sürekli olarak iyileştirmek ve geliştirmek amacıyla tüm bölümlerin kalite sistemine

Detaylı

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ YILI UYGULAMA REHBERİ KALİTE YÖNETİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ SUNUŞ Üniversitemizin Kalite Yönetim Sistemi, 2017 yılı içerisinde Yüksek Öğretim Kurulu tarafından, Kurumsal

Detaylı

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ Doküman No: P / 5.1 Revizyon No : 0 Sayfa : 1 / 5 Yayın Tarihi: 19.01.2010 Bu prosedürün amacı, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Yönetimi nin Kalite Politikası ve hedeflerini oluşturmak, yönetim sistemini

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon Laboratuvar, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliliğin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesi

Detaylı

POL.01 Rev.Tar/No:22.02.2012/1.0 HĠZMETE ÖZEL

POL.01 Rev.Tar/No:22.02.2012/1.0 HĠZMETE ÖZEL SAYFA 1 / 6 1. AMAÇ TÜRKSAT ın bilgi güvenliğini yönetmekteki amacı; bilginin gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik kapsamında değerlendirilerek içeriden ve/veya dışarıdan gelebilecek, kasıtlı veya kazayla

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI Mustafa DİLEK +90 532 263 4849 mdilekm@hotmail.com Kalite Yönetim Sistemi Kalite yönetim sistemi uygulamak kuruluşa aşağıdaki potansiyel faydaları

Detaylı

BS25999 İŞ SÜREKLİLİĞİ İĞİ YÖNETİM M SİSTEMİSTEMİ STANDARDI

BS25999 İŞ SÜREKLİLİĞİ İĞİ YÖNETİM M SİSTEMİSTEMİ STANDARDI BS25999 İŞ SÜREKLİLİĞİ İĞİ YÖNETİM M SİSTEMİSTEMİ STANDARDI Ali Dinçkan, CISA dinckan@uekae.tubitak.gov.tr 6 HAZİRAN 2008 SUNU PLANI İş Sürekliliği Amacı Niçin Endişelenmeliyiz En Sık yapılan Hatalar İş

Detaylı

AĞ TEKNOLOJİLERİ DURUM TESPİT KOMİSYONU (AT-DTK) IV. ULAKNET Çalıştay ve Eğitimi. Yusuf ÖZTÜRK ULAKBİM 24 Mayıs 2010

AĞ TEKNOLOJİLERİ DURUM TESPİT KOMİSYONU (AT-DTK) IV. ULAKNET Çalıştay ve Eğitimi. Yusuf ÖZTÜRK ULAKBİM 24 Mayıs 2010 AĞ TEKNOLOJİLERİ DURUM TESPİT KOMİSYONU (AT-DTK) IV. ULAKNET Çalıştay ve Eğitimi Yusuf ÖZTÜRK ULAKBİM 24 Mayıs 2010 Kuruluş amacı Ağ Teknolojileri Durum Tespit Komisyonu (AT- DTK) çalışma usul ve esaslarının

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

SÜREÇ YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ Ahi Evran Üniversitesi nde uygulanacak süreç yönetim sistemi ile ilgili temel esasları tanımlamaktır. 2.0 KAPSAM Ahi Evran Üniversitesi nde uygulanmakta olan tüm süreçleri kapsar. 3.0 TANIMLAR

Detaylı

Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının

Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ VE İŞ SÜREKLİLİĞİ - 1 Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının Gizliliği Tamlığı (Bütünlüğü) Erişebilirliği (Kullanılabilirliği) Üzerine

Detaylı

ELDER Ar-Ge ÇALIŞTAYI 2015 SUNUMU. 16.04.2015 Aydem EDAŞ Elder Ar-Ge Çalıştayı 2015 Sunumu Sayfa 1

ELDER Ar-Ge ÇALIŞTAYI 2015 SUNUMU. 16.04.2015 Aydem EDAŞ Elder Ar-Ge Çalıştayı 2015 Sunumu Sayfa 1 ELDER Ar-Ge ÇALIŞTAYI 2015 SUNUMU 16.04.2015 Aydem EDAŞ Elder Ar-Ge Çalıştayı 2015 Sunumu Sayfa 1 İÇERİK 1. Ar-Ge Hedeflerimiz 2. Ar-Ge Önceliklerimiz 3. Teknoloji Yatırımlarımız 4. Ar-Ge Projelerimiz

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE BİLGİ İŞLEM PROSEDÜRÜ

BİLGİ GÜVENLİĞİ VE BİLGİ İŞLEM PROSEDÜRÜ 1.AMAÇ: Kurumun otomasyon üzerindeki tüm bilgilerinin yönetimini, korunmasını, dağıtımını ve önemli işlevlerinin korunmasını düzenleyen kuralları ve uygulamaları belirlemeyi amaçlar. 2. KAPSAM: Bu talimat,

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ

SÜREÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ Ahi Evran Üniversitesi nde uygulanacak süreç yönetim sistemi ile ilgili temel esasları tanımlamaktır. 2.0 KAPSAM Ahi Evran Üniversitesi nin stratejik amaç ve hedefleri doğrultusunda yürütmüş olduğu

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KALİTE POLİTİKASI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KALİTE POLİTİKASI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KALİTE POLİTİKASI 1 İÇİNDEKİLER Hacettepe Üniversitesi Kalite Politikası... 3 Tanımlar... 3 1. Yönetim... 4 1.1 Misyon... 4 1.2 Organizasyon yapısı... 4 1.3 Amaç, Hedefler ve İyileştirme...

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Servis Sürekliliği

Bilgi Teknolojileri Servis Sürekliliği Bilgi Teknolojileri Servis Sürekliliği Faaliyetlerinizdeki bir kesinti nedeniyle katlandığınız maliyet, itibarınıza olan etkisiyle karşılaştırıldığında önemsiz kalabilir. Birçok şirket bilgi teknolojileri

Detaylı

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının son revizyonu 15 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır. ISO 9001:2015 Geçiş Süreci IAF (Uluslararası Akreditasyon

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI

BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI Bilgi Güvenliği Politikası Sayfa : 1/9 BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI Doküman Bilgileri Adı: Doküman No: Revizyon No: Doküman Tarihi: Referans / Gerekçe Onaylayan Bilgi Güvenliği Politikası İlk yayındır Ödeme

Detaylı

Tedarikçi risklerini yönetebilmek

Tedarikçi risklerini yönetebilmek www.pwc.com.tr Tedarikçi risklerini yönetebilmek. 12. Çözüm Ortaklığı Platformu İçerik 1. Tedarikçi risklerini yönetme ihtiyacı 2. Tedarikçi risk yönetimi bileşenleri 3. Yasal gelişmeler 2 Tedarikçi risklerini

Detaylı

Doküman No:ITP 16.1 Revizyon No: 01 Tarih: Sayfa No: 1/5 KALİTE SİSTEM PROSEDÜRLERİ PROJE YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

Doküman No:ITP 16.1 Revizyon No: 01 Tarih: Sayfa No: 1/5 KALİTE SİSTEM PROSEDÜRLERİ PROJE YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ Doküman No:ITP 16.1 Revizyon No: 01 Tarih: 09.05.2016 Sayfa No: 1/5 1. AMAÇ Etkin ve verimli bir biçimde proje amacına ve hedeflerine ulaşılması için insanların, finansal ve teknik kaynakların ve zamanın

Detaylı

Yönetim Sistemleri Kurulumu

Yönetim Sistemleri Kurulumu Yönetim Sistemleri Kurulumu TEKİM - Teknolojik ve Kurumsal İşbirliği Merkezi Bilgi ve İletişim Sistemleri Sanayi, Danışmanlık ve Ticaret Ltd. Sti. Adres (Merkez): Mustafa Kemal Mahallesi 2131. Sokak 27/22

Detaylı

Analiz ve Kıyaslama Sistemi

Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz Kıyaslama Raporu (? pgi=5&tabpg=4&arn=99506&oka=0) Puan Karşılaştırma Raporu (? pgi=5&tabpg=5&arn=99506&oka=0) Düzeltici Faaliyet Takip Raporu (? pgi=5&tabpg=7&arn=99506&oka

Detaylı

Ar-Ge Projelerinde Performans Takibi

Ar-Ge Projelerinde Performans Takibi Ar-Ge Projelerinde Performans Takibi Kasım 2016 Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının bir kuruluşudur. Sunum İçeriği ASELSAN Ar-Ge Faaliyetleri ve Organizasyonu Teknoloji Yönetimi Teknoloji Yol

Detaylı

Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek...

Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek... Altyapımızı Yeni TTK ile uyumlu hale getirmek... Yeni TTK ya uyum, mevzuatı kavrayarak tamamlayabileceğimiz bir sürecin ötesinde; önemli altyapısal değişiklikler getirecek bir dönüşümdür Dış Paydaşlar

Detaylı

TAI MERKEZİ RAPORLAMA SİSTEMİ Gülsen BAYRAMUSTA Bilgi Teknolojileri Müdürü. TUSAŞ - Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Aralık 2014 1 TASNİF DIŞI

TAI MERKEZİ RAPORLAMA SİSTEMİ Gülsen BAYRAMUSTA Bilgi Teknolojileri Müdürü. TUSAŞ - Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Aralık 2014 1 TASNİF DIŞI TAI MERKEZİ RAPORLAMA SİSTEMİ Gülsen BAYRAMUSTA Bilgi Teknolojileri Müdürü TUSAŞ - Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Aralık 2014 1 TASNİF DIŞI Genel 1984 F-16 uçaklarının Türkiye de üretimi amacıyla

Detaylı

Sibergüvenlik Faaliyetleri

Sibergüvenlik Faaliyetleri 1 Siber Güvenlik Sibergüvenlik Faaliyetleri Erdoğan OLCAY Bilişim Uzmanı Kasım 2018 BTK Görev ve Yetkileri 5809 sayılı Kanun 60/11 Kurum, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin siber saldırılara

Detaylı

Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının

Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ VE İŞ SÜREKLİLİĞİ - 1 Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının Gizliliği Tamlığı (Bütünlüğü) Erişebilirliği (Kullanılabilirliği) Üzerine

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİNDE YENİ EĞİLİMLER

BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİNDE YENİ EĞİLİMLER BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİNDE YENİ EĞİLİMLER Dr. Hayrettin Bahşi bahsi@uekae.tubitak.gov.tr 11 Mart 2010 Gündem Bulut Hesaplama Sistemleri ve Bilgi Güvenliği Güvenli Yazılım Geliştirme Hayat Döngüsü

Detaylı

Coğrafi Bilgi Sistemi Temelli, Mobil Cihaz Entegrasyonu Olan Dağıtım Varlık Bütünlüğü Yönetim Sistemi. Ali Kemal DEMİRCİ Genel Müdür

Coğrafi Bilgi Sistemi Temelli, Mobil Cihaz Entegrasyonu Olan Dağıtım Varlık Bütünlüğü Yönetim Sistemi. Ali Kemal DEMİRCİ Genel Müdür Coğrafi Bilgi Sistemi Temelli, Mobil Cihaz Entegrasyonu Olan Dağıtım Varlık Bütünlüğü Yönetim Sistemi Ali Kemal DEMİRCİ Genel Müdür TEYDEB Ar-Ge Projesi Projenin Adı : Coğrafi bilgi sistemi temelli, mobil

Detaylı

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu 1- YENİLEŞİM YÖNETİMİ / LİDERLİK Liderler, yenilikçi bir kurum için gerekli olan ihtiyaçlar doğrultusunda; Yenileşim doğrultusunda vizyonu oluştururlar, Strateji ve politikaları tanımlarlar, Farkındalık

Detaylı

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Uyum Yol Haritası

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Uyum Yol Haritası www.pwc.com.tr Ocak 2018 SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Uyum Yol Haritası Bilgi Sistemleri Yönetimi Tebliği ve Denetim Tebliği 05.01.2018 tarih 30292 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmış ve yayımı tarihinde

Detaylı

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri www..pwc.com.tr SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Bilgi Sistemleri Yönetimi Tebliği ve Bilgi Sistemleri Bağımsız Denetim Tebliği 05.01.2018 tarih 30292 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE İÇ KONTROL STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL DAİRESİ

SÜREÇ YÖNETİMİ VE İÇ KONTROL STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL DAİRESİ SÜREÇ YÖNETİMİ VE İÇ KONTROL STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL DAİRESİ SÜREÇ NEDİR? Müşteri/Vatandaş için bir değer oluşturmak üzere, bir grup girdiyi kullanarak, bunlardan çıktılar elde etmeyi

Detaylı

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir?

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir? T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KİHBİ Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL MAYIS 2014 ANKARA 1- Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini sürekli

Detaylı

Yapı Kredi Finansal Kiralama A. O. Ücretlendirme Politikası

Yapı Kredi Finansal Kiralama A. O. Ücretlendirme Politikası Yapı Kredi Finansal Kiralama A. O. Ücretlendirme Politikası Bu politika, Yapı Kredi Finansal Kiralama A.O. nın ( Şirket ) faaliyetlerinin kapsamı ve yapısı ile stratejileri, uzun vadeli hedefleri ve risk

Detaylı

Proje aşamasından başlayarak; yatırım ve uygulama aşamasını kapsayan elektrik tesisat uygulamalarını kapsamaktadır.

Proje aşamasından başlayarak; yatırım ve uygulama aşamasını kapsayan elektrik tesisat uygulamalarını kapsamaktadır. TAAHHÜT ve PROJE YÖNETİMİ Proje aşamasından başlayarak; yatırım ve uygulama aşamasını kapsayan elektrik tesisat uygulamalarını kapsamaktadır. Mühendislik desteği sağlayarak yatırımların ve uygulamaların

Detaylı

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri

SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri www..pwc.com.tr SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri SPK Bilgi Sistemleri Tebliğleri Bilgi Sistemleri Yönetimi Tebliği ve Bilgi Sistemleri Bağımsız Denetim Tebliği 05.01.2018 tarih 30292 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

UÜ-SK HASTA GÜVENLİK PLANI

UÜ-SK HASTA GÜVENLİK PLANI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 10 Şubat 2012 1/5 1. Amaç: Bu plan UÜ-SK da hasta güvenliğini esas alan bir yaklaşımın tüm kuruluş ölçeğinde benimsenmesi ve uygulanması için bir sistematik oluşturmayı amaçlamaktadır.

Detaylı

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU GENEL BİLGİ Dünyada en çok kullanılan yönetim sistemi standardı ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının son revizyonu 15 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır.

Detaylı

Information Technology Infrastructure Library ITIL

Information Technology Infrastructure Library ITIL Yazılım Kalite Standartları Sunum Projesi Information Technology Infrastructure Library ITIL Hazırlıyanlar : Gökhan ÇAKIROĞLU - Feyyaz ATEġ - Çiğdem ELĠBOL - Caner ĠBĠCĠOĞLU ITIL Nedir? Kurum ile BT(Bilgi

Detaylı

X. Çözüm Ortaklığı Platformu

X. Çözüm Ortaklığı Platformu www.pwc.com/tr Türkiye Muhasebe Standartları na Geçiş İçerik 1. Yeni Türk Ticaret Kanunu na Genel Bakış 2. Türkiye Muhasebe Standartları na Geçiş Yol Haritası 3. Finansal Raporlama Süreci ve Teknik Altyapı

Detaylı

Sağlık Teknolojilerinin Yönetiminde Teknolojik Değerlendirme. Doç. Dr. Rabia Kahveci

Sağlık Teknolojilerinin Yönetiminde Teknolojik Değerlendirme. Doç. Dr. Rabia Kahveci Sağlık Teknolojilerinin Yönetiminde Teknolojik Değerlendirme Doç. Sağlık teknolojisi bir politik mevzudur Sağlık teknolojisi yönetim stratejileri!! 2 Bir çok ülkede sağlık hizmeti üzerinde büyük yükler

Detaylı

İç Denetim Kontrol Formu

İç Denetim Kontrol Formu ISO 9001:2015 Md No 4 Bağlam Gereklilikler Denetlenecek Birim Bulgular Not 4.1 Kuruluş ve bağlamının anlaşılması 4.2 İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentilerinin anlaşılması 4.3 Kalite yönetim sisteminin

Detaylı

Yazılım ve Uygulama Danışmanı Firma Seçim Desteği

Yazılım ve Uygulama Danışmanı Firma Seçim Desteği Yazılım ve Uygulama Danışmanı Firma Seçim Desteği Kapsamlı bir yazılım seçim metodolojisi, kurumsal hedeflerin belirlenmesiyle başlayan çok yönlü bir değerlendirme sürecini kapsar. İş süreçlerine, ihtiyaçlarına

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI DERLEYEN CUMALİ ÇANAKÇI Şube Müdürü SUNUM PLANI İç Kontrol

Detaylı

A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ

A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ Yenileşim süreci içinde olan bir firmada aşağıda yer alan temel ölçütler aranır. A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ 1-LİDERLİK Liderler, yenilikçi bir kurum için gerekli olan ihtiyaçlar doğrultusunda; Yenileşim doğrultusunda

Detaylı

İNSANA DEĞERDE LİDERLİK BAŞVURU DOKÜMANI HAZIRLAMA KILAVUZU KOBİ

İNSANA DEĞERDE LİDERLİK BAŞVURU DOKÜMANI HAZIRLAMA KILAVUZU KOBİ İNSANA DEĞERDE LİDERLİK BAŞVURU DOKÜMANI HAZIRLAMA KILAVUZU KOBİ 2019 PERYÖN İNSANA DEĞER ÖDÜLLERİ 2019 BAŞVURU SÜRECİ GENEL ÇERÇEVE 2019 yılında iki ana kategoride ödül verilecektir. Bu kategoriler şunlardır:

Detaylı

ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI

ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI 1 İçerik 1. AMAÇ... 3 2. KAPSAM... 3 3. PRENSİPLER... 3 4. ÜCRETLENDİRME POLİTİKASININ BELİRLENMESİ... 4 5. ÜCRETLENDİRME POLİTİKASININ UYGULANMASI... 5 6. ÜCRETLENDİRME UYGULAMALARININ

Detaylı

www.innova.com.tr İnnova dan, tamamen ölçülebilir, KPI ve SLA anlaşmaları ile garanti altına alınmış yönetilebilir SAP hizmet modeli

www.innova.com.tr İnnova dan, tamamen ölçülebilir, KPI ve SLA anlaşmaları ile garanti altına alınmış yönetilebilir SAP hizmet modeli İnnova dan, tamamen ölçülebilir, KPI ve SLA anlaşmaları ile garanti altına alınmış yönetilebilir SAP hizmet modeli Etkin Kaynak Yönetimi Kolay İş Planlaması Verim ve Karlılık ITIL v3 Standartlarında Hizmetler

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI NİSAN 2018 1 2 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol?...5 2. İç

Detaylı

Atılım Üniversitesi Bilgi & Đletişim Teknolojileri Müdürlüğü Sistem Yönetim Uzmanı Görev Tanımı

Atılım Üniversitesi Bilgi & Đletişim Teknolojileri Müdürlüğü Sistem Yönetim Uzmanı Görev Tanımı Atılım Üniversitesi Bilgi & Đletişim Teknolojileri Müdürlüğü Sistem Yönetim Uzmanı Görev Tanımı Formal Doküman Detayları Hazırlanma Tarihi 17 Eylül 2012 Yayın Taslak Hazırlayan Ersun Ersoy Doküman Numarası

Detaylı

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇ KONTROL EYLEM PLANI (2010 2011) (KONTROL FAALİYETLERİ) Sorumlu KFS 7 Kontrol stratejileri ve yöntemleri: İdareler, hedeflerine ulaşmayı amaçlayan ve riskleri karşılamaya

Detaylı

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL YÖNERGESİ (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL YÖNERGESİ (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL YÖNERGESİ (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Diyanet İşleri Başkanlığı merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatında

Detaylı

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir Kurumlarımızda kullanılmakta olan önemli yönetim araçlarımız bulunmakta; İç Kontrol, Risk Yönetimi, Stratejik

Detaylı

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Batman Üniversitesi iç kontrol

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 01.03.2012 İlk Yayın 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, YTÜ nde KYS politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve üniversite içerisinde yayılımı ilgili

Detaylı

KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI. KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1

KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI.  KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1 KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI www.kirmacidanismanlik.com KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1 I. Fabrikanın sektörel teknolojik Endüstri seviye tespiti ve yol haritası, raporlama,

Detaylı

T.C. MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KALİTE EL KİTABI

T.C. MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KALİTE EL KİTABI YD-001 01.01.2017 Revizyon No: 2 Revizyon Tarihi: 01.05.2018 Toplam Bölüm Sayfa Sayısı: 29 Manisa 2018 Sayfa 1/29 İÇİNDEKİLER Önsöz 0. Giriş 0.1 Genel Tanıtım 0.2 Kalite Yönetim Prensipleri 1. Kalite Yönetim

Detaylı

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek?

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek? Prosedür Bir faaliyeti veya bir bir amaca ulaşmak için izlenen yol ve yöntem (TDK) Prosesi icra etmek için belirlenen yol (ISO 9000) Faaliyetleri yeterli kontrolü sağlayacak detayda tarif eden dokümanlardır

Detaylı

Senin tercihin. Yönetim Geliştirme ArGe, Eğitim ve Danışmanlık. Aksiyon un Ötesi

Senin tercihin. Yönetim Geliştirme ArGe, Eğitim ve Danışmanlık. Aksiyon un Ötesi 1 Senin tercihin? Yönetim Geliştirme ArGe, Eğitim ve Danışmanlık Aksiyon un Ötesi Hakkımızda SürAkSiYon (Sürdürülebilir Akılcı Sistematik Yönetim) markası ile TÜBİTAK Marmara Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Detaylı

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/30

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/30 İŞLETME RİSK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/30 Risk Yönetim Süreçleri 2/30 Risk yönetim modeli sektöre, kuruluşun yönetim sistemine, tüm yaşam çevrim süreçlerine, ürünün yapısına bağlı olmakla

Detaylı

Siber Güvenlik Risklerinin Tanımlanması / Siber Güvenlik Yönetişimi

Siber Güvenlik Risklerinin Tanımlanması / Siber Güvenlik Yönetişimi KURUMLAR İÇİN SİBER GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ ÖLÇME TESTİ DOKÜMANI Kurumlar İçin Siber Güvenlik Önlemlerini Ölçme Testi Dokümanı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcilerinin siber güvenlik adına

Detaylı

STRATEJİK PLAN

STRATEJİK PLAN STRATEJİK PLAN 2012-2016 2013 2 T. C. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ İçindekiler SUNUŞ... 5 YÖNETİCİ ÖZETİ... 7 1. STRATEJİK ANALİZ 1.1. Tarihçe... 9 1.2. Stratejik Planlama Süreci.... 9 1.3. İstanbul Medipol

Detaylı

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Ücretlendirme Politikası

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Ücretlendirme Politikası Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Ücretlendirme Politikası Bu politika, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. nin (Banka) faaliyetlerinin kapsamı ve yapısı ile stratejileri, uzun vadeli hedefleri ve risk yönetim yapısına

Detaylı

Teknoloji Trendleri, Veri Merkezleri ve Uyum

Teknoloji Trendleri, Veri Merkezleri ve Uyum Teknoloji Trendleri, Veri Merkezleri ve Uyum Sinem Cantürk KPMG Türkiye Ortak, Bilgi Sistemleri Risk Yönetimi Bölüm Başkanı 8 Aralık 2015 Teknoloji Trendleri Big Data Teknoloji Trendleri Big Data! 1956

Detaylı

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyaca kabul görmüş medikal cihazlar endüstrisi kalite yönetim sistemi standardı olan ISO 13485'in final versiyonu Şubat 2016 da yayınlandı.

Detaylı