DERİYE UYGULANAN KOZMETİK PREPARATLAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DERİYE UYGULANAN KOZMETİK PREPARATLAR"

Transkript

1 DERİYE UYGULANAN KOZMETİK PREPARATLAR

2 Derinin en üst tabakasını oluşturan stratum korneumun yaklaşık %10-13 ünü su oluşturur. Bu tabakadaki su içeriğinin azalması deride kuruluk, çatlama ve kaşıntıya yol açmaktadır. Stratum korneumun su içeriğindeki azalma yani transepidermal (deri yoluyla) su kaybı (TESK) süreklidir. En basit yolla yani deriden buharlaşma ile kaybedilen su alt epidermal ve dermal tabakalardan desteklenir. Ancak sık banyo, aktinik hasar (güneş ışığına bağlı hasar) veya deri yaşlanması sonucu TESK artmakta ve deride kuru, pürüzlü ve kepekli bir görünüm ortaya çıkmaktadır.

3 Nemlendiricilerin esas görevi stratum korneumun (derinin üst tabakası) rehidrasyonunu (tekrar nemlenmesini) sağlamaktır. Derinin nemlendirilmesinde dört temel yöntem vardır.

4 Transepidermal su kaybını geciktiren çok sayıda kimyasal ajan mevcuttur. Bunlar arasında hidrokarbon yağlar ve mumlar

5 bitkisel ve hayvansal yağlar, yağ asitleri Lanolin asit Stearik Asit

6 yağ alkolleri Lanolin alkol Setil Alkol

7 polihidrik alkoller Propilen glikol

8 mum esterleri (lanolin, balmumu, stearil stearat), bitkisel mumlar, fosfolipidler (lesitin), steroller (kolesterol) sayılabilir. Bu ürünlerin yağ içinde su ve tekrar su içinde emülsifiye edilmiş (s/y/s) formları üstün hidrasyon yeteneğine sahiptir.

9 Bunların özelliği atmosferde nem oranı yüksek olunca havadan, düşük olunca epidermisin derin tabakalarından veya dermisten su çekerek stratum korneumun hidrasyonunu sağlarlar. Doğal nemlendirici faktör ( Natural moisturizing Factor = NMF) terimi ile stratum korneumda higroskobik ve suda çözünebilen ve muhtemelen hücre membran lipidleriyle çevrili olan maddeler kastedilmektedir. Bu maddeler stratum korneumda su tutulumunda oldukça önemli rolleri olan maddelerdir. Bunların yokluğunda stratum korneum %25 su ve %65 oranında elastisite kaybına uğramaktadır. Bunlar arasında sayılan pirolidon karboksilik asit en önemli komponenttir. Epidermisteki glutamik asitten sentezlenir ve %3-5 konsantrasyonda hidrasyon etkisine sahiptir. Diğer komponentleri üre ve laktik asittir. Bu tür etkiye sahip diğer humektanlar arasında gliserin, propilen glikol, sorbitol, glikozaminoglikanlar (hyaluronik asit, kondroitin sülfat), kollajen ve elastin yer almaktadır.

10 pirolidon karboksilik asit üre laktik asit gliserin propilen glikol sorbitol hyaluronik asit kondroitin sülfat

11 Bu tür nemlendiriciler stratum korneumun nem oranını arttırarak deriye daha gergin ve pürüzsüz bir görünüm sağlar ve deri yüzeyinde ince bir film tabaka oluşturarak, yapay bir lipid manto oluşturur. Böylece deriyi hem dış etkenlere karşı korur, hem de doğal bir parlaklık sağlar. Hyaluronik asit yüksek molekül ağırlıklı yeni bir hidrofilik şekillendirici olarak bazı pahalı nemlendiriciler içinde yer almaktadır.

12 Özellikle aktinik (güneş ışığına bağlı) deri hasarını ve dolaylı olarak su kaybını önleyen ajanlardır. Günümüzde kullanılan çoğu nemlendirici ve bakım ürünlerinin içinde ek olarak güneşten koruyucu özelliklere sahip maddeler bulunmaktadır. UV ile birlikte görünür ışığı da yansıtarak koruma işlevini yerine getiren fiziksel gün örtüleri daha çok titanyum dioksit ve çinko oksit içerirler. Ancak kozmetik olarak kullanımları sınırlıdır. Kozmetik ürünler içinde daha çok UVA ve UVB yi absorbe eden kimyasal gün örtüleri kullanılmaktadır. Bunlar arasında yer alan ve en yaygın olarak kullanılan maddeler benzofenon türevleri ve sinnamatlardır. Deriye iyi tutunan ve suyla çıkmayan bir taşıyıcı ile dayanıklılığı arttırılabilir. Etkinlikleri güneşten koruma faktörü (Sun Protection Factor = SPF) olarak bilinen bir ölçümle değerlendirilmekte ve sayı büyüdükçe koruma etkinliği de artmaktadır.

13 Nemlendirici ve yumuşatıcı ürünler, düşük viskoziteli emülsiyon (şeffaf veya opak losyon), yüksek viskoziteli emülsiyon (krem), çözelti (şeffaf losyon) veya jel şeklinde üretilmiş sistemlerdir. Emülsiyon yapısındaki nemlendirici ve yumuşatıcı losyonlar, içerdikleri yağ oranı ve emülsiyon tipine göre sınıflandırılabilirler. Su/yağ tipinde olanların yağ oranı %30-50 arasında, yağ/su tipinde olanların ise %3-40 arasında değişir. Kremlerde ise, dış fazı su olan kremlerin içerdiği yağ oranı %10-85, dış fazı yağ olanların yağ Oranı %20-85 tir. Stearat sabununun YEM olarak kullanıldığı kremlere vanishing krem veya stearat kremi adı verilir. Yapısında nem çekici maddelerin bulunması yanısıra yüksek oranda yumuşatıcı maddeler içeren kremlere de fon-dö-ten kremler denir.

14

15

16 Erkeklerin sakal tıraşında ve tıraştan sonra kullandıkları kozmetik ürünlerdir. Bu ürünlerin kullanımındaki temel amaçlar sakalın kesilmesini kolaylaştırmak, tıraş sırasında cildin tahriş olmasını engellemek ve tıraş sonrası cildi rahatlatmaktır.

17 Islak Tıraş İçin Kullanılan Kozmetikler Islak tıraş için kullanılan ürünlerin temel işlevi, sakalı yumuşatmak ve tıraş bıçağının cilt üzerinde rahatça kaymasını sağlamaktır. Bu ürünlerin taşıması gereken özellikler şöyle sıralanabilir: Cilt için tahriş edici özellik göstermemelidir. Kesilen kılların yüzden kolayca uzaklaşmasını sağlamalıdır Cilt üzerine uygulandığında tıraş kremi tıraş bitmeden kurumamalıdır. Fiziksel ve kimyasal dayanıklılığı sağlanmış olmalıdır. Yumuşama kılların suyu emmesi sonucu oluşur. Bu sırada suyun sıcak olması kılın suyu emme hızını arttırır. Sakalın yumuşama hızı, ıslatıcı maddelerin varlığına, ph ının arttırılmasına ya da kıl üzerindeki sebumun uzaklaştırılmasına bağlı olarak değişebilir.

18 Küçük hava kabarcıklarından oluşan, yoğun köpük oluşturabilen, fırçaya ve cilt üzerine kolayca yayılabilen, su ile kolayca uzaklaştırılabilen, ısıtıcı özelliği iyi olan, tahrişe neden olmayan ürünlerdir. Köpüren tıraş kremleri alkali metal sabunlarının su ve gliserin içindeki dağılımlarıdır. Ürün %30-50 arasında sabun içerir. %75 stearik asit ve %25 hindistan cevizi yağı ile köpük kalitesi çok iyi olan kremler elde edilir. Yağ asitlerin sabunlaştırılması için genellikle, sodyum ve potasyum hidroksit karışımı 1:5 oranında kullanılır. Ürünün kurumaması için kütleye, %15 civarında gliserin, sorbitol veya propilen glikol eklenmektedir. Lanolin, setil alkol, sıvı parafin veya yağ asidi esterleri gibi emoliyan maddeler, köpüğü etkilememeleri için en fazla %1 oranında kullanılmaktadurlar. Sakalı iyi yumuşattığı için tercih edilen ürünlerdir. ph değerinin 10 civarında olması nedeniyle ciltte kurutucu etki yapabilir.

19 Bu ürünler, %80 oranında yağ asidi sabunu, %5 10 gliserin ve %8 10 arasında su içeren karışımın yongalar hâline getirilip kurutulmasından sonra renk, koku, opaklık verici maddelerle karıştırılması ve daha sonra şekil verilmesiyle elde edilir. Yağ asidi ve sabun oranı açısından köpüren tıraş kremlerine benzer.

20 Aeresol şeklinde ambalajlanan bu ürünlerin esası yağ/su emülsiyonlarıdır. Bu yapı basınç altında sıvı duruma gelmiş itici gazın, sulu faz veya yüzey etkin (köpük yapıcı) maddeden oluşan karışım içinde dağılması sonucu oluşur. Püskürtülme sırasında dışı yüzey etkin madde ve sulu karışımdan, içi ise itici gazdan oluşan damlacıklar havaya yayılır. Basınç normale döndüğü için damlacıkların içindeki gaz hemen buharlaşır ve su-yüzey etkin madde karışımından oluşan köpük meydana gelir.

21 Bu ürünlerin formülasyonunda, yağ asitleri, alkali madde, YEM, nemlendirici, kaydırıcı, serinletici, koruyucu madde ve itici gaz kullanılmaktadır. Bu temel maddelerin yanısıra farklı işlevlere sahip maddeler de kullanılmaktadır. Bunlarda birisi, tıraş sonrası olası bir deri enfeksiyonunu engellemek için kullanılan Irgasan DP300 veya ufak çizik ve kesiklerin iyileşmesini hızlandırmak için kullanılan allantoin dir. Tıraş sonrası yanma hissini gidermek için mentol gibi serinletici maddeler eklenmektedir.

22 Aeresol kabı içinde ambalajlanmış ve jel özelliğinde olan bu ürünler yüze sürüldükten sonra yapıda bulunan düşük kaynama noktasına sahip alifatik hidrokarbonların buharlaşması ile deri yüzeyinde köpük oluşturur.

23 Fırçasız kullanılan ve köpürme özelliği olmayan bu ürünler yağ/su özelliğinde emülsiyonlardır. Yapıları vanishing kreme çok benzemekle beraber, içerdikleri yağ ve emülsiyon oluşturucu madde oranı çok daha yüksektir. Bu ürünler, tıraş sonrasında herhangi bir tahriş oluşturmadan cilde mat bir görünüm verir.

24 Elektrikli tıraş makinesiyle yapılan tıraşa kuru tıraş denmektedir. Bu işlem sırasında, sakalın kuru olması gerekir. Ayrıca terleme ile oluşan tabakanın yüzeyden uzaklaştırılması, makine ile cilt üzerindeki sürtünmeyi azaltarak daha etkili bir tıraş yapılmasına neden olur. Bu amaçla hazırlanmış çözelti, çubuk ve toz şeklinde ürünler vardır. Çözelti şeklindeki ürünler büzücü bir etki oluşturarak sakalın bir miktar sertleşmesini ve ürperme kaslarını uyararak kılların mümkün olduğunca dik duruma gelmesini sağlamaktadır. Hızlı kuruyarak yüzdeki mevcut nemi kısa sürede buharlaştırmaları, ayrıca ph değerinin kılların şişmesini sağlayarak tıraşı kolaylaştıracak düzeyde olması istenir. Ürünlerin büzücü etkisi, aluminyum hidroksi klorür ile elde edilir. Çubuk şeklinde hazırlanmış olanlar, sodyum stearat ve etanolden oluşmuş, gliserin ve kaydırıcı içeren katı jel halindedir. Burada amaç, alkolün kılı sertleştirerek tıraş makinesi tarafından daha kolay kesilmesini sağlamaktır. Çubuk şeklinde hazırlanan diğer bir ürün de cilt üzerindeki yağ ve ter bezi sağlısını emmek amacıyla hazırlanmıştır. Bunun için talk,çinko veya magnezyum stearat, magnezyum veya kalsiyum karbonat kullanılr. Toz ürünler, genellikle aeresol kabında tüketiciye sunulmaktadır. Yapısında talk bulunur ve püskürtmeyle cilde uygulanır.

25 Islak veya kuru tıraş sırasında, kılların uzaklaştırılmasının yanı sıra derinin en dıştaki ölü tabakasından da kayıp olmaktadır. Özellikle kılların deriden çıktığı noktalardaki hasar ve tahriş önemlidir. Ayrıca tıraş sırasında deride az veya çok kimyasal tahrişe de neden olur. Aşağıdaki nedenlerden dolayı tıraş sonrası ürünler kullanılır. Cildin rahatlaması Tahrişin giderilmesi Gerginlik hissinin yok edilerek cildin yumuşaması Tıraşa bağlı olası bir enfeksiyon oluşumunun engellenmesi Bu ürünler de losyon, jel, köpük ve toz yapılarında hazırlanarak kullanıma sunulmuştur. Losyon tipi tıraş sonrası ürünler, temel olarak parfüm içeren sulu, alkollü berrak çözeltilerdir. Yapılarında nemlendirici maddelerde bulunur. Derideki gerginlik hissini yok etmek için, yumuşatıcı maddeler de içerir. Jel şeklindeki ürünler, çözelti şeklinin jel oluşturucu bir madde ile jel hâline getirilmesi ile oluşur. Yapıları çözeltilerle aynıdır. İçerdikleri alkol cildi kurutup tahriş edebilir. Köpük şekildeki ürünler, doğrudan yüze püskürtülerek kullanılan çözelti yapısındaki ürünlerdir. Avuca köpük şeklinde sıkıldıktan sonra cilde uygulanan, bu aşamada köpüğü kırılan türleri de vardır. Toz şeklinde hazırlanmış olanlar ise tıraş sonrası oluşan küçük çizik veya yaraların örtülmesini ve cildin parlamasının önlenmesini sağlar.

26

27

28

29

30

31

32 Sabunlar, eski dönemlerden beri, yüzey etkin madde olarak kullanılan ürünlerdir. Yağ ve uzun zincirli yağ asitlerinin, sodyum hidroksit, potasyum hidroksit gibi alkalilerle ilişkisine dayandırılarak üretilen tuzlardır. Günümüzde çeşitli kullanım amaçlarına göre farklı maddeler içeren, farklı özellikte sabunlar üretilmektedir.

33 Sabunların ph değerleri genellikle 9-11 civarında olup alkali özellik taşır. Cilt ph sının 5,5 civarında olduğunu düşünürsek, bu ph düzeyindeki sabunların cildi kurutabileceğini söyleyebiliriz. Sabunlar genelde yumuşak ve sert olarak sınıflandırılırlar. Yumuşak sabunlar, potasyum hidroksit içeririler ve jel kıvamında, yarı şeffaf, sarımsı renktedirler. Alkolde çözünme özellikleri vardır ve antiasit olarak kullanılırlar. En iyi örneği yeşil sabunlar olup saboreik dermatit (ciltte yağlanmaya bağlı oluşan dermatit) te kullanılır. Sodyum sabunları olarak da bilinen sert sabunlar ise adından da anlaşılacağı gibi sodyum hidroksit içerir. Genellikle, cilt temizliğinde, banyo ve tuvalet sabunu olarak kullanılır. Tedavi amaçlı olarak ise psoriasis (sedef), akne vulgaris (ergenlik sivilcesi) gibi durumlarda kullanılır. Yumuşak ve sert sabunlar arasındaki en önemli fark içerdikleri sabun miktarıdır. Sert sabunda %75-90 civarında olan sabun miktarı, yumuşak sabunlarda %10-25 arasındadır.

34 Sabunlar, sabuna temizleme, köpürme, plastiklik, deriye uygunluk gibi özellikleri sağlayan yüzey etkin maddeler, bağlayıcılar, nemlendiriciler, dolgu maddeleri, koku ve boya maddeleri içerirler (Tablo 1).

35 Tablo 1: Sabunların içerdiği maddeler

36 Sabun formülasyonu iki ana kısımdan oluşur. Birinci aşama, sabunlaşma aşamasıdır; ikinci aşama ise diğer katkı maddelerinin eklenmesi, karıştırma ve şekil verme işlemlerini kapsar. Formülasyonu hazırlamak ise kimya ve mühendislik bilgisi gerektiren karmaşık bir iştir.

37 1. Tuvalet Sabunları İçinde hemen hemen hiç su bulunmayan, homojen bir hamur elde edebilecek biçimdeki en yüksek nitelikli yağlı maddelerden hazırlanır. Bu maddeler, cildin kaybolan yağını takviye edebilecek yağ asitleri, lanolin, lesitin, yağ alkolleri, bitkisel yağlar gibi maddelerdir. 2. Şeffaf Sabunlar Bunlara gliserinli sabunlar da denir ve iyi nitelikli banyo sabunu olarak kullanılır. Soğutma sırasında içerisine gliserin, alkol, şeker gibi maddelerin eklenmesiyle homojenliğini korur ve elektrolitlere karşı duyarsız hâle gelir.

38 3. Lüks Sabunlar İçerdikleri %5 ten fazla parfüm nedeniyle daha yüksek yağ oranına sahiptir. Ancak sabunun alkali yapısı düşünüldüğünde seçilen bu parfümün yapısına ve oranına dikkat etmek gerekir. 4. Deodorant Sabunlar Bunların en önemli özellikleri, deodorant etkisi sayesinde koku yapan bakterileri öldürücü etkileri olmasıdır. Vücuda tazelik ve ferahlık sağlayan etkin maddeler içerir. 3,4,4 -triklorokarboanilid, sabunda kullanılan etkin bir deodaran maddedir. 5. Krem veya nemlendirici sabunlar İçerisine Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı gibi etkin özellikteki yağlardan yüksek oranda eklenmiş, cildi yumuşatma, nemlendirme özelliğine sahip olan sabunlardır.

39 6. Bebek Sabunları Yapısındaki koku ve katkı maddeleri azaltılmış, alkali özelliği hafif olan, papatya gibi cildi yumuşatma özelliğine sahip maddelerle hazırlanmış sabunlardır. 7. Cildi Koruyucu Sabunlar Cildin kaybolan yağını sağlayıcı maddelerin yanı sıra, yapısına protein ve süt bileşikleri eklenen sabunlardır. Su ve alkali sabunların cildi kurutucu etkisine karşı kullanılır. 8. Aşındırıcı Sabunlar Cilt lekelerini, cilt yüzeyindeki ölü deri tabakasını ve gözeneklerdeki derin kirleri uzaklaştırmak amacıyla yapısına aşındırıcı maddeler eklenmiş sabunlardır. Aşınmanın derecesi, kullanılan aşındırıcının miktarına ve çeşidine bağlıdır. Aktif akne ve sivilce sorunu olan ciltlerde bu tip sabunların kullanılması, bunların patlayıp dağılmasına neden olabileceği için uygun değildir. 9. Yüzen Sabunlar Yoğunluğunu, su yoğunluğunun altına düşürmek için karıştırma yoluyla içine hava katılan sabunlardır. Bu sayede suyun yüzeyinde kalır.

40 Banyo ürünleri, banyo esnasında ve banyodan sonra kullanılan, vücudu temizleyen, suyun sertliğini gideren, suya renk ve koku vererek banyo işini zevkli hâle getiren, kişiyi rahatlatan, cildi yumuşatan ürünlerdir. Banyo ürünleri, kristal, toz ve sıvı şekilde hazırlanır. Sabunların yapısında bulunan yüzey etkin maddeler, banyo ürünlerinin yapısında da bulunur. Bunların tüm vücut ile temas ettiği düşünülürse kalitesi ve güvenilirliği önem kazanmaktadır. Vücutta temizleme işlemini yaparken cildin yağını fazla uzaklaştırmamaları, cilde gerekli nemi sağlamaları, toksik ve alerjik etki göstermemeleri beklenir.

41 Banyo ürünlerinde kullanılan maddeler, temizleme işlemini gerçekleştiren ana bileşikler, etkin olmayan bileşikler ve özel amaçlar için kullanılan etkin bileşikler olmak üzere üç grupta incelenebilir. 1. Etkin Bileşenler Yüzey etkin maddelerdir. Köpük oluşturma, ıslatma, kir ve yağı uzaklaştırma ve durulama gibi temel etkinliklere sahiptir. Anyonik YEM sıvı köpük banyolarında kullanılır

42 Amfoterik YEMin köpük kararlılıkları, anyonik YEM lerden daha iyidir.

43 2. Etkin Olmayan Destekleyici Bileşenler Banyo ürünlerinin hoşa giden, kullanıma uygun ve hijyenik olarak güvenilir preparatlar olması amacıyla kullanılır. Bu maddeler arasında, kalınlaştırıcı, köpüğü kararlı kılan, kompleks oluşturan, parlaklık ve opaklık (sedefli beyaz) sağlayan, koruyucu, renk ve koku maddeleri sayılabilir. Kalınlaştırıcı ajanlar viskoziteyi ayarlamak amacıyla kullanılır. Yağ asidi alkanolamidleri, suda çözünen polisakkaritler, karboksi vinil polimerler ve polivinil pirolidon gibi maddeler kalınlaştırıcı olarak kullanılmaktadır.

44 3. Özel Amaç İçin Kullanılan Etkin Bileşikler Özel amaçlar için kullanılan etkin bileşikler ise özellikle yıkama işlemi sonrasında kaybolan deri yağını tekrar kazandırmak amacıyla kullanılan hidrokarbonlar, trigliseritler gibi lipofilik (yağı seven) maddelerdir.

45 1. Banyo Tuzları, Küpleri ve Tabletleri Banyo tuzları, banyo suyunun sertliğini gideren güzel koku bazen de renk vermek amacıyla kullanılan preparatlardır. Toz, kristal ve tablet formlarında piyasaya sunulmuştur. Hepsinin temel yapısı aynıdır. Banyo tuzları toz hâlde elde edildikten sonra içerisine nişasta gibi bağlayıcı maddeler eklenerek küp ve tablet hâline getirilir. Sodyum bikarbonat veya boraksın trisodyum fosfat ile kombinasyonu sonucu hazırlanırlar.

46 2. Banyo Yağları Cildi yumuşatan ve cilde hoş koku veren, köpürmeyen ya da çok az köpüren banyo preparatlarıdır. Bunlar suyla karışmayan, suda dağılıp yüzen ve suda çözünen yağlar olarak iki gruba ayrılır. Suyla karışmayan, suda dağılıp yüzen banyo yağları, hidrofobik (suyu sevmeyen) yapıya sahiptir. Çeşitli yağ asitleri, bitkisel yağlar, yağda çözünen renk maddesi ve esanstan oluşur. Bu yağların küvet kenarlarında birikmesi istenmeyen bir durumdur. Suda çözünen yağlar ise banyo suyu ile karışarak homojen bir yapı oluşturur. Bileşimlerinde yağ, yüksek oranda yüzey etkin madde, yumuşatıcı ve parfüm bulunur. Bu yağların suda çözünmesi, banyo suyuyla bir emülsiyon oluşmasını ve süt kıvamı almasını sağlar. Banyo yağlarına köpürme özelliğine sahip koku maddeleri eklenerek köpüren banyo yağları da hazırlanır.

47 3. Banyo Köpükleri Banyo suyuna eklendiklerinde yüksek oranda köpük oluşturan preparatlardır. Temizlemenin yanı sıra rahatlama ve tazeleme gibi etkileri de vardır. Sıvı, toz, tablet ve kapsül formlarında piyasaya sunulmuşlardır. Yapılarında yüzey etkin maddeler (köpük ajanları), kalınlaştırıcı, köpüğü kararlı kılıcı maddeler, katkı maddeleri, parfüm ve çözücüler bulunur.

48 Vücut şampuanları banyo esnasında vücut temizliğinde kullanılan ürünlerdir. Bazı markaların ürettiği vücut şampuanları temizlemenin yanı sıra cildi rahatlatma, tazeleme, sıkılaştırma, nemlendirme gibi özelliklere de sahiptir. Tek başlarına kullanılabilecekleri gibi genellikle bir lif yardımıyla köpürtülerek kullanılır. Vücut şampuanları, şampuanlar gibi temel olarak temizleyici madde, köpürmeyi sağlayan ana bir yüzey etkin madde ve temizleme etkinliğini arttıran yardımcı yüzey etkin madde içerir. Ayrıca yapılarında köpük kararlılığını sağlayıcılar, düzenleyiciler, viskozite (akışkanlık) arttırıcı maddeler, koruyucular, parfüm ve renk verici maddeler bulunur.

49 TEŞEKKÜRLER..

Deriye Uygulanan Ürünler. 9. Hafta

Deriye Uygulanan Ürünler. 9. Hafta Deriye Uygulanan Ürünler 9. Hafta Cilt bakım ürünlerinin temel amaçları: Cildin sağlıklı ve iyi durumda kalmasını sağlamak, Derinin temizlenmesi Derinin nem dengesinin korunması Derinin yaşlanması belirtilerinin

Detaylı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı 1 Deri en geniş ve en ağır organ (9 kg) tüm vücut ağırlığının ~ % 16 sını kaplar ve alanı yetişkinlerde ~ 1.8 m²- 2 m 2, bebeklerde ~ 0.25 m²dir

Detaylı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 3.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 3.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER 3.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı 1 Cilt Nemlendirici Ürünler Amaç; Cildin nem dengesini korumak, kuru cildi önlemek Çevresel faktörlerin cilt üzerinde yarattığı hasarları önlemek

Detaylı

Deriye Uygulanan Ürünler. 7. Hafta

Deriye Uygulanan Ürünler. 7. Hafta Deriye Uygulanan Ürünler 7. Hafta Deriye uygulanan preparatlar Günlük deri bakım preparatları Yaşlanmayı önleyici preparatlar Dekoratif kozmetik ürünler Deodorant ve antiperspiranlar Güneş preparatları

Detaylı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 15.Hafta Ders Notları Traş Kozmetikleri Ambalaj Yan etkiler

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 15.Hafta Ders Notları Traş Kozmetikleri Ambalaj Yan etkiler ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER 15.Hafta Ders Notları Traş Kozmetikleri Ambalaj Yan etkiler 1 TRAŞ KOZMETİKLERİ Erkekler traş olarak günde 20bin-25bin sakal kılını cildinden uzaklaştırır. Kıl günde 0,25-0,5 mm

Detaylı

SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması)

SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması) SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması) Gerek hayvansal yağlar gerekse bitkisel (nebati) yağlar, yağ asitlerinin gliserin (gliserol) ile oluşturdukları oldukça kompleks esterlerdir. Bu

Detaylı

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir.

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. EVDE KİMYA SABUN Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. CH 3(CH 2) 16 COONa: Sodyum stearat (Beyaz Sabun) CH 3(CH 2) 16 COOK:

Detaylı

KOZMETİK ÜRÜNLERDE FORMÜLASYON TASARIMI VE KALİTE KONTROL İŞLEMLERİ - ECZ 963

KOZMETİK ÜRÜNLERDE FORMÜLASYON TASARIMI VE KALİTE KONTROL İŞLEMLERİ - ECZ 963 KOZMETİK ÜRÜNLERDE FORMÜLASYON TASARIMI VE KALİTE KONTROL İŞLEMLERİ - ECZ 963 6. HAFTA Ön formülasyon çalışmaları ve uygun kozmetik taşıyıcı sistem seçim kriterleri Kozmetik Taşıyıcı Sistemler Taşıyıcı

Detaylı

Aerosol Ürün Uygulamaları

Aerosol Ürün Uygulamaları Aerosol Ürün Uygulamaları Tempo Kozmetik San. ve Tic. Ltd. Şti. Kimyager Emiş HAS TANIŞ 12.07.2012-Muğla AEROSOLLER Aerosoller; itici gaz, çözücü ve aerosol kabından oluşur. Aerosol kaplarının içinde formülü

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

DERS BİLGİ FORMU. Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl /Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

DERİYE UYGULANAN KOZMETİK PREPARATLAR

DERİYE UYGULANAN KOZMETİK PREPARATLAR DERİYE UYGULANAN KOZMETİK PREPARATLAR Cilt Bakım Ürünleri Cilt bakımında temel amaç, cildin sağlıklı ve iyi durumda kalmasını sağlamak, deri yaşlanmasına bağlı olarak oluşan belirtileri azaltmak ve bazı

Detaylı

Yaşam MiniDolin le başlar DermaDolin le devam eder

Yaşam MiniDolin le başlar DermaDolin le devam eder Yaşam MiniDolin le başlar DermaDolin le devam eder www.dermadolin.com.tr www.minidolin.com.tr www.seranem.com.tr Büyükler de kullanabilir 1- Hodan Yağı (Borago Officinalis) 2- Bal Özütü (Ekstraktı) 3-

Detaylı

EMÜLSİYONLAR. 8. hafta

EMÜLSİYONLAR. 8. hafta EMÜLSİYONLAR 8. hafta Tanım: Birbiriyle karışmayan en az iki sıvıdan birinin diğeri içinde bir emülgatör yardımıyla damlacıklar halinde dağılması ile oluşan, homojen görünümlü heterojen sistemlerdir. Damlacıklardan

Detaylı

L(+)Laktik asit ve Laktatlar Kozmetikteki Doğal Nemlendiriciler

L(+)Laktik asit ve Laktatlar Kozmetikteki Doğal Nemlendiriciler J.M van Rijbergen* L(+)Laktik asit ve Laktatlar Kozmetikteki Doğal Nemlendiriciler Anahtar kelimeler: Nemlendirme, rinse-off, laktatlar, kozmetik Özet Cildin sağlığını korumak için nemlendirmenin çok büyük

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GÜZELLİK VE SAÇ BAKIMI HİZMETLERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GÜZELLİK VE SAÇ BAKIMI HİZMETLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GÜZELLİK VE SAÇ BAKIMI HİZMETLERİ VÜCUT BAKIMI KOZMETİKLERİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından

Detaylı

YARI KATI İLAÇ ŞEKİLLERİ;

YARI KATI İLAÇ ŞEKİLLERİ; 11. Hafta YARI KATI İLAÇ ŞEKİLLERİ; Haricen deriye veya mukozaya uygulanan, belli bir viskoziteye sahip preparatlardır. Avrupa Farmakopesi ne (EP5) göre yarı katı preparatların tanımı; Etkin maddelerin

Detaylı

İLAÇ ŞEKİLLERİ VE TIBBİ MALZEME I (ECH203) 10. Hafta

İLAÇ ŞEKİLLERİ VE TIBBİ MALZEME I (ECH203) 10. Hafta İLAÇ ŞEKİLLERİ VE TIBBİ MALZEME I (ECH203) 10. Hafta 1 Genel giriş - İlaç şekilleri Farmakopeler, Reçete bilgisi Ölçü ve Birimler İlaç Şekillerinde Kullanılan Su ve Özellikleri Çözelti Formundaki İlaç

Detaylı

Burada kısa sürede ve fazla masrafa girmeden uygulayabileceğiniz birkaç Vücut bakım önerisi bulacaksınız.

Burada kısa sürede ve fazla masrafa girmeden uygulayabileceğiniz birkaç Vücut bakım önerisi bulacaksınız. Tepeden Tırnağa Vücut bakımı Burada kısa sürede ve fazla masrafa girmeden uygulayabileceğiniz birkaç Vücut bakım önerisi bulacaksınız. Bakım için Duş Yapılan araştırmalarda en çok tercih edilen yıkanma

Detaylı

KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I

KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I KARBOKSİLLİ ASİT TÜREVLERİ-I KARBOKSİLLİ ASİT VE TÜREVLERİ (OH grubunun kopması ile oluşan bileşikler) Su ile etkileştiğinde karboksil asit oluşumuna neden olan organik bileşiklere karboksilik asit türevleri

Detaylı

EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ

EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ Avrupa orijinli Küçük çaplı ürünler- frankfurter, wiener Büyük çaplı ürünler- Ülkemizde salam, dünyada bologna, mortadella Kullanılan etin türü ve lokal çeşitlilik

Detaylı

ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR

ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR Deodorantlar ve antiperspirantlar en fazla kullanılan kozmetik ürünlerindendir. Her gün milyonlarca kişi tarafında koltuk altına uygulanmaktadırlar.

Detaylı

Sabun tarihi. killi çamur köpük

Sabun tarihi. killi çamur köpük H A Z ı R L A Y A N : Sabun nedir? Sabun temizlikte kullanılan maddelerden bir bölümüne verilen genel addır Kimyasal bakımdan sabun ise basitçe yağ asitlerinin sodyum yada potasyum tuzlarından meydana

Detaylı

PARFÜM VE GÜNEŞ BAKIM ÜRÜNLERİ

PARFÜM VE GÜNEŞ BAKIM ÜRÜNLERİ PARFÜM VE GÜNEŞ BAKIM ÜRÜNLERİ Koku maddelerinin kullanımı oldukça eskidir. Böcekleri uzaklaştırmak için kokulu odunların kullanılması ilk ilkel kullanımlardan birisidir. Toplumun gelişmesi ile birlikte

Detaylı

KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ

KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ Hijyenmax Sıvı Sabunlar ve El Dezenfektanları 9225375 Hijyenmax Antibakteriyel Köpük Sabun SIVI 5,00 5,27 4 117,02 TL 22,23 TL 468,08

Detaylı

Dermakozmetik Cilt bakım Ürünlerinin Formül Tasarımı

Dermakozmetik Cilt bakım Ürünlerinin Formül Tasarımı Dermakozmetik Cilt bakım Ürünlerinin Formül Tasarımı Prof.Dr.ÖZGEN ÖZER Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Kozmetoloji Bilim Dalı Cilt bakım ürünleri, En çok tartışılan

Detaylı

Kenevir Yağı İçeren SPAKARE

Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir, benzersiz, olağanüstü bir bitkidir. Geleneksel olarak kenevir, yelkenli gemi halatlarının imalatında kullanılır. Yakın geçmişte moda tasarımcıları,

Detaylı

Ürünlerimiz paraben içermez

Ürünlerimiz paraben içermez Yaşam MiniDolin le başlar DermaDolin le devam eder Ürünlerimiz paraben içermez www.dermadolin.com.tr www.minidolin.com.tr SLES, SLS, Sabun, Boyar Madde, Fenoksietanol, Paraben içermez Nemlendirici bileşenler

Detaylı

I.BÖLÜM TEMİZLİK MADDELERİ

I.BÖLÜM TEMİZLİK MADDELERİ I.BÖLÜM TEMİZLİK MADDELERİ Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. Zeytinyağlı sabun Kükürtlü sabun Yosunlu sabun Isırgan özlü

Detaylı

YENİ! Profesyonel Cilt Bakımı

YENİ! Profesyonel Cilt Bakımı Menalind professional Yaşlı ve hassas cilt için profesyonel cilt bakım serisi YENİ! Profesyonel Cilt Bakımı Cildin koruyuculuğuna mükemmel destek: Nutriskin Protection Complex Yeni Nutriskin Protection

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

DOKU TAKİBİ. Dr.Yasemin Sezgin. yasemin sezgin

DOKU TAKİBİ. Dr.Yasemin Sezgin. yasemin sezgin DOKU TAKİBİ Dr.Yasemin Sezgin yasemin sezgin Dokuların mikroskopik incelemeye hazır hale getirmek amacı ile yapılan ve gömme ile sona eren işlemler dizisine doku takibi denir Doku takibi 3 aşamadan oluşur;

Detaylı

DERĐ BAKIMI. Prof. Dr. Seher Bostancı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı

DERĐ BAKIMI. Prof. Dr. Seher Bostancı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı DERĐ BAKIMI Prof. Dr. Seher Bostancı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı DERĐ TEMĐZLĐĞĐ NEMLENDĐRME GÜNEŞTEN KORUMA Normal Deri Yağlı Deri Kuru Deri DERĐ TĐPLERĐ Akkiz kuru deri

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 3. ÜNĐTE: MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ KONU: BAZLAR ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı

Metal Yüzey Hazırlama ve Temizleme Fosfatlama (Metal Surface Preparation and Cleaning)

Metal Yüzey Hazırlama ve Temizleme Fosfatlama (Metal Surface Preparation and Cleaning) Boya sisteminden beklenilen yüksek direnç,uzun ömür, mükemmel görünüş özelliklerini öteki yüzey temizleme yöntemlerinden daha etkin bir biçimde karşılamak üzere geliştirilen boya öncesi yüzey temizleme

Detaylı

Bugün farklı özellikte birçok diş macununa rastlamak mümkündür. Bir diş macununda kullanılan hammaddeler ve bunların etkilerini inceleyecek olursak;

Bugün farklı özellikte birçok diş macununa rastlamak mümkündür. Bir diş macununda kullanılan hammaddeler ve bunların etkilerini inceleyecek olursak; AĞIZ BAKIM ÜRÜNLERİ Diş macunu,ağız çalkalama suyu,diş ipi,diş pastaları vb. ürünler,sağlıklı ve beyaz görünen dişlere,ferah nefese,sağlıklı diş etlerine sahip olmak için kullandığımız ağız bakım ürünlerindendir.

Detaylı

Kişisel Temizlik ve Hijyen

Kişisel Temizlik ve Hijyen Kişisel Temizlik ve Hijyen KATEGORİ ÜRÜN AİLESİ ÜRÜN TANIMI ÜRÜN KODU ÜRÜN ADI CİNSİ L KG Kişisel Temizlik ve Hijyen Hijyenmax Sıvı Sabunlar ve El Dezenfektanları 9225375 Hijyenmax Antibakteriyel Köpük

Detaylı

Mutfak Hijyeni Ürünleri

Mutfak Hijyeni Ürünleri Mutfak Hijyeni Ürünleri M301 Elde Yıkama Bulaşık Deterjanı M305 Elde Yıkama Bulaşık Deterjanı Bol köpüklü elde bulaşık yıkama deterjanıdır. M301 konsantre bir üründür, çok az miktarı bile bulaşıkların

Detaylı

Kişisel Temizlik ve Bakım Ürünleri

Kişisel Temizlik ve Bakım Ürünleri Kişisel Temizlik ve Bakım Ürünleri KİŞİSEL TEMİZLİK ve HİJYEN ÜRÜNLERİ M101 El Yıkama Ürünü - Sedefli Beyaz M101 El Yıkama Ürünü - Sedefli Pembe El temizliği için idealdir. Yumuşak formülü sayesinde

Detaylı

GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-9

GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-9 GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-9 KÖPÜK OLUŞUMU Köpük oluşumu Köpük, gazın dağılan faz, bir sıvının ise sürekli faz olduğu bir kolloidal dispersiyondur. Dispersiyon ortamı genellikle bir sıvıdır. Ancak,

Detaylı

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur.

Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Kloroform, eter ve benzen gibi organik çözücülerde çözünen bunun yanı sıra suda çözünmeyen veya çok az çözünen organik molekül grubudur. Yağların suda çözünmemesi canlılığın devamı içi önemlidir. Çünkü

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

PROF. DR. YILDIZ ÖZSOY

PROF. DR. YILDIZ ÖZSOY PROF. DR. YILDIZ ÖZSOY Oral yoldan alınan sıvı preparatlar, genellikle çözeltiler, emülsiyonlar ya da uygun bir taşıyıcı içinde, bir veya daha fazla aktif madde ihtiva eden süspansiyonlardır. Oral yolla

Detaylı

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR. Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR. Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı DEZENFEKTAN (JERMİSİD) Mikroorganizmaları öldürerek etkiyen ve genellikle cansız

Detaylı

Türk ye n n İlk G mdes Helal Sert f kalı Tem zl k ve Kozmet k Ürünler

Türk ye n n İlk G mdes Helal Sert f kalı Tem zl k ve Kozmet k Ürünler Türk ye n n İlk G mdes Helal Sert f kalı Tem zl k ve Kozmet k Ürünler Islak Havlu 72 li ( Parfümlü - Parfümsüz ve Hac Umre ) Cep Mendili 15 li Gül Suyu 500 gr 6,00 1,50 13,00 Çocuk Diş Macunu 75 gr Diş

Detaylı

İÇERİĞİ Krem bazı, Hümik asit, Gliserin, Kayısı çekirdek yağı, Fenoksietanol, Parfüm Paraben içermez.

İÇERİĞİ Krem bazı, Hümik asit, Gliserin, Kayısı çekirdek yağı, Fenoksietanol, Parfüm Paraben içermez. Cildi beslemeye, pürüzsüzleştirmeye ve yumuşatmaya yardımcı olmak üzere formüle edilmiştir. Temizlenmiş ve kurulanmış cildinize yukarı ve dışa doğru hareketlerle uygulayınız. Krem bazı, Hümik asit, Gliserin,

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ:... III GİRİŞ:... XV BÖLÜM

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ:... III GİRİŞ:... XV BÖLÜM İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ:... III GİRİŞ:... XV BÖLÜM 1: Başlarken...1 Sert Yağlar...2 Hindistan Cevizi Yağı...2 Hurma Yağı ve Don Yağı...3 Kakao Yağı...4 Yumuşak Yağlar...5 Yaygın Yağlardaki Önemli Yağ Asitleri...6

Detaylı

ŞAMPUANLAR - SAÇ KREMLERİ SAÇ BAKIM ÜRÜNLERİ ȘAMPUANLAR - SAÇ KREMLERİ SAÇ BAKIM ÜRÜNLERİ

ŞAMPUANLAR - SAÇ KREMLERİ SAÇ BAKIM ÜRÜNLERİ ȘAMPUANLAR - SAÇ KREMLERİ SAÇ BAKIM ÜRÜNLERİ ŞAMPUANLAR - SAÇ KREMLERİ SAÇ BAKIM ÜRÜNLERİ ȘAMPUANLAR - SAÇ KREMLERİ SAÇ BAKIM ÜRÜNLERİ ŞAMPUANLAR Doğal Bitki ve Yağ Özleri Serisi KOD NO: FT054600 Şampuan Doğal Yağ Özlü Argan Yağı ve Papatya KOD NO:

Detaylı

Sentetik Deterjan ve Sabunun Üretilmesi ve Özellikleri

Sentetik Deterjan ve Sabunun Üretilmesi ve Özellikleri 10. Deney Sentetik Deterjan ve Sabunun Üretilmesi ve Özellikleri Genel Prensipler: Temizleme yeteneğine sahip olan maddelerin tümü deterjan olarak adlandırılırlar. Kullandığımız temizlik maddeleri sabun

Detaylı

Termal Sular ve Cildimiz

Termal Sular ve Cildimiz Termal Sular ve Cildimiz Termal su nedir? Termal su, doğal mineral içeriklere ve iyileştirici etkilere sahiptir. Tedavi amaçlı kullanıma uygundur. Birçok karakteristik özelliği sayesinde, sağlık alanında

Detaylı

KOZMETİK ÜRÜNLERİNDE GÜVENLİK VE KALİTE

KOZMETİK ÜRÜNLERİNDE GÜVENLİK VE KALİTE KOZMETİK ÜRÜNLERİNDE GÜVENLİK VE KALİTE DENEME AŞAMASINDAKİ KOZMETİK ÜRÜNLERİ Kozmetik ürünleri, günlük yaşantımızın bir parçasıdır. Temizlik ve bakım açısından katkı sağlamalarının yanısıra görüntümüzü

Detaylı

Salyangoz Mukus Süzüntüsü Bazlı Kozmetik

Salyangoz Mukus Süzüntüsü Bazlı Kozmetik İMDİ YENİLENME ZAMANI! IT'S TIME TO SLOW DOWN! EXCLUSIVE Salyangoz Mukus Süzüntüsü Bazlı Kozmetik ŞİMDİ YENİLENME ZAMANI! Ultra Enerji Kremi Salyangoz Mukus Süzüntüsü Bazlı Cildi yenilemek için olağanüstü

Detaylı

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur.

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. OKULDA KİMYA KAĞIT Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. Selüloz bitkilerin gövde ve yapraklarında bol bulunur, bu nedenle kağıt çoğunlukla ağaç gövdelerinden üretilir. Kağıt üretimi:

Detaylı

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ KALFALIK KOZMETİK DERSİ SORU BANKASI

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ KALFALIK KOZMETİK DERSİ SORU BANKASI GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ KALFALIK KOZMETİK DERSİ SORU BANKASI 1. Cildi temizlemenin amacı aşağıdakilerden hangisi değildir? A) Cilt üzerinde birikmiş sebum artıklarını temizlemek B) Sebumoksidasyonuyla

Detaylı

Hiçbir katkı maddesi içermez. Gül çiçeklerinin işlenmesi esnasında elde edilir Doğal tonik etkisi sağlar. Doğal nem dengesine kavuşturur

Hiçbir katkı maddesi içermez. Gül çiçeklerinin işlenmesi esnasında elde edilir Doğal tonik etkisi sağlar. Doğal nem dengesine kavuşturur G İ R İ Ş %100 Doğal Hiçbir katkı maddesi içermez Gül çiçeklerinin işlenmesi esnasında elde edilir Doğal tonik etkisi sağlar Cildi nemlendirir Doğal nem dengesine kavuşturur Cilde taze ve duru bir görünüm

Detaylı

SPAKARE Kenevir yağı ile

SPAKARE Kenevir yağı ile Kenevir yağı ile Kenevir oldukça çok yönlü bir bitkidir. Geleneksel olarak, kenevir yelkenli gemilerde halatlar yapmak için kullanılır. Daha yakın zamanlarda, moda tasarımcıları kenevir liflerini elbise

Detaylı

Göz Preparatları birkaç gruba ayrılır (EP)

Göz Preparatları birkaç gruba ayrılır (EP) Göz Preparatları Göz preparatları : Göz küresi üzerine ve/veya konjonktivaya veya konjonktiva kesesine yerleştirmek için tasarlanan steril sıvı, yarı katı veya katı preparatlardır. İlaçlar, göze başlıca

Detaylı

Emülsiyonlar nasıl hazırlanır?

Emülsiyonlar nasıl hazırlanır? Emülsiyonlar nasıl hazırlanır? Dayanıklı bir emülsiyonun hazırlanmasında en önemli basamak emülsiyon oluşumu (emülsifikasyon) işlemidir. 1. Uygun emülsifiye edici (emülgatör) seçimi 2. İki fazın birbirine

Detaylı

26.10.2015. Emülsiyonlar nasıl hazırlanır? 1. Emülgatör seçimi HLB SKALASI. 1. Emülgatör seçimi

26.10.2015. Emülsiyonlar nasıl hazırlanır? 1. Emülgatör seçimi HLB SKALASI. 1. Emülgatör seçimi Emülsiyonlar nasıl hazırlanır? 1. Emülgatör seçimi Dayanıklı bir emülsiyonun hazırlanmasında en önemli basamak emülsiyon oluşumu (emülsifikasyon) işlemidir. 1. Uygun emülsifiye edici (emülgatör) seçimi

Detaylı

SU ve YAPI KİMYASALLARI

SU ve YAPI KİMYASALLARI SU ve YAPI KİMYASALLARI Betonda su; Betonla ilgili işlemlerde, suyun değişik işlevleri vardır; Karışım suyu; çimento ve agregayla birlikte karılarak beton üretimi sağlamak için kullanılan sudur. Kür suyu;

Detaylı

KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR?

KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR? KARIŞIMLAR KARIŞIM NEDİR? YANDAKİ RESİMDE GÖRÜLEN SALATA KARIŞIM MIDIR? Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Karışımlar görünümlerine

Detaylı

A- LABORATUAR MALZEMELERİ

A- LABORATUAR MALZEMELERİ 1- Cam Aktarma ve Ölçüm Kapları: DENEY 1 A- LABORATUAR MALZEMELERİ 2- Porselen Malzemeler 3- Metal Malzemeler B- KARIŞIMLAR - BİLEŞİKLER Nitel Gözlemler, Faz Ayırımları, Isısal Bozunma AMAÇ: Karışım ve

Detaylı

Doç. Dr. Cengiz ÇETİN, BEK153 Organik Eserlerde Önleyici Koruma Ders Notu DERS 6 4. ÇÖZÜCÜLER. Resim 1. Ciriş bitkisi.

Doç. Dr. Cengiz ÇETİN, BEK153 Organik Eserlerde Önleyici Koruma Ders Notu DERS 6 4. ÇÖZÜCÜLER. Resim 1. Ciriş bitkisi. DERS 6 4. ÇÖZÜCÜLER Resim 1. Ciriş bitkisi. 1 4. ÇÖZÜCÜLER Çözücüler normal sıcaklık ve basınçta sıvı halde bulunan organik maddelerdir. Organik olmayan fakat herkes tarafından bilinen su da bir çözücüdür.

Detaylı

Natalis Doğum Jeli Obstetrik Jel

Natalis Doğum Jeli Obstetrik Jel Natalis Doğum Jeli Obstetrik Jel Natalis doğum jeli, vajinal doğumu kolaylaştırmak için özel olarak geliştirilmiş bir jeldir. Anne ve bebek için doğumu kolaylaştırmak, pelvik tabanı ve perineal bölgeyi

Detaylı

Ca ++ +2HCO 3 CaCO 3(s) +CO 2 +H 2 O 2 CEV3352

Ca ++ +2HCO 3 CaCO 3(s) +CO 2 +H 2 O 2 CEV3352 Suyun sertliği, sabunu çökeltme kapasitesinin bir ölçüsüdür. Sabun suda mevcut kalsiyum ve magnezyum iyonları tarafından çökeltilir. Diğer çok değerlikli katyonlar da sabunu çökeltebilir. Fakat bunlar

Detaylı

ORGANĠK BĠLEġĠKLER. 2. ÜNİTE 6. Bölüm

ORGANĠK BĠLEġĠKLER. 2. ÜNİTE 6. Bölüm ORGANĠK BĠLEġĠKLER 2. ÜNİTE 6. Bölüm Organik ve Anorganik BileĢiklerin Ayırt Edilmesi Kimya bilimi temelde organik ve anorganik olmak üzere ikiye ayrılır. * Karbonun oksitleri (CO, CO 2 ) * Karbonatlar

Detaylı

Başladığı günden bu güne bitkisel yağlar ve özleri ile kozmetik sektöründe faaliyet gösteren ve 1924 yılında kurulan Aroma Cosmetics Jsc.

Başladığı günden bu güne bitkisel yağlar ve özleri ile kozmetik sektöründe faaliyet gösteren ve 1924 yılında kurulan Aroma Cosmetics Jsc. Başladığı günden bu güne bitkisel yağlar ve özleri ile kozmetik sektöründe faaliyet gösteren ve 1924 yılında kurulan Aroma Cosmetics Jsc. 90 yıllık bir Bulgaristan şirketidir. Üretim sahası olarak Balkanların

Detaylı

Tebliğ. "Ancak, ilaç sanayiinde kullanılmak üzere ithal edilecek ürünler için, 2 nci maddedeki esaslara göre Kontrol Belgesi aranır.

Tebliğ. Ancak, ilaç sanayiinde kullanılmak üzere ithal edilecek ürünler için, 2 nci maddedeki esaslara göre Kontrol Belgesi aranır. Tebliğ Dış Ticaret Müsteşarlığından: Dış Ticarette Standardizasyon Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Tebliğ No: (25/18) MADDE 1 31/12/24 tarihli ve 25687 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-8

GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-8 GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-8 Yüzey gerilimi Yüzey gerilimi, birim yüzey alanındaki serbest enerji ya da yüzey alanını izotermal olarak arttırmak için gerekli iş olarak tanımlanabilir. Yüzey gerilimi

Detaylı

KOZMETİK NEDİR? Deri temizlik ürünleri

KOZMETİK NEDİR? Deri temizlik ürünleri KOZMETİK NEDİR? Kozmetikler, Sağlık ve Kozmetoloji Deri bilindiği üzere organizmayı dış etkenlere karşı koruyan, bunun yanısıra sıvı ve ısı dengesini sağlayan, sekretuvar (salgı yapan), duysal ve immünolojik

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. SINIF VE MEZUN GRUP KİMYA HAFTA DERS SAATİ. Kimya nedir?. Kimya ne işe yarar?. Kimyanın sembolik dili Element-sembol Bileşik-formül. Güvenliğimiz ve Kimya KONU ADI

Detaylı

6. hafta. Katı İlaç Şekilleri

6. hafta. Katı İlaç Şekilleri 6. hafta Katı İlaç Şekilleri TABLETLER Etkin maddenin yanı sıra basıma yardımcı olmak üzere seçilen belirli yardımcı maddeleri de içeren bir formülasyonun, kompakt hale getirilmesi ve sıkıştırılması ile

Detaylı

Maddeyi Oluşturan Tanecikler

Maddeyi Oluşturan Tanecikler Maddeyi Oluşturan Tanecikler a) Saf Madde : Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere saf madde denir. Elementler

Detaylı

Derinin Temizlenmesi

Derinin Temizlenmesi Derinin Temizlenmesi Deri üzerindeki kirler 1. Suda çözünebilir (ter) 2. Yağda çözünebilir (sebum, yağ) 3. Çözünmeyen (kum, deri pulları) Su ve sabun ile 3 ü de uzaklaştırılabilir. Cildi temizlemek: Su

Detaylı

Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1.

Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1. Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1.5-2 m 2 ) Deri esas olarak iki tabakadan olu ur Üst deri (Epidermis)

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

güzelliğiniz için! Diş macunu 100 ml % 100 Bitkisel % 100 Bitkisel Misvak Özlü Diş macunu 50 ml % 100 Bitkisel Reishi Özlü

güzelliğiniz için! Diş macunu 100 ml % 100 Bitkisel % 100 Bitkisel Misvak Özlü Diş macunu 50 ml % 100 Bitkisel Reishi Özlü güzelliğiniz için! Diş macunu 100 ml % 100 Bitkisel Diş macunu 100 ml % 100 Bitkisel Misvak Özlü Diş macunu 50 ml % 100 Bitkisel Reishi Özlü 3 %100 Bitkisel Krem Reishi 50 ml Total kırışıklık bakımı %100

Detaylı

ELEMENT VE BİLEŞİKLER

ELEMENT VE BİLEŞİKLER ELEMENT VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri: a) Elementler: Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ VÜCUT BAKIMI KOZMETİKLERİ 815SBG013 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

KIMYA HER YERDE. Okulda Kimya

KIMYA HER YERDE. Okulda Kimya KIMYA HER YERDE Okulda Kimya İlaçlar Bir hastalığın teşhisini, tedavisini veya hastalıktan korunulmasını sağlayan maddelere ilaç denir. Katı, yarı katı veya sıvı olabilirler. Bu şekilde farklı olmaları

Detaylı

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ KALFALIK KOZMETİK DERSİ SORU BANKASI

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ KALFALIK KOZMETİK DERSİ SORU BANKASI GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ KALFALIK KOZMETİK DERSİ SORU BANKASI 1. Cildi temizlemenin amacı aşağıdakilerden hangisi değildir? A) Cilt üzerinde birikmiş sebum artıklarını temizlemek B) Sebumoksidasyonuyla

Detaylı

Kişisel Temizlik ve Hijyen Ürünleri. Hijyenik. bir yaşam biçimi!

Kişisel Temizlik ve Hijyen Ürünleri. Hijyenik. bir yaşam biçimi! Kişisel Temizlik ve Hijyen Ürünleri Hijyenik bir yaşam biçimi! İşletmelerde etkin ve kalıcı hijyenin sağlanması, insan sağlığının korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Selin, Hijyenmax, Sens, Maratem

Detaylı

UÇ KAĞIDI VE UÇ KAĞIDI MÜREKKEBİ (Yanmamış) Bağlayıcı Olarak Kullanılan Girdiler

UÇ KAĞIDI VE UÇ KAĞIDI MÜREKKEBİ (Yanmamış) Bağlayıcı Olarak Kullanılan Girdiler UÇ KAĞIDI VE UÇ KAĞIDI MÜREKKEBİ (Yanmamış) Bağlayıcı Olarak Kullanılan Girdiler 1 2-izononil siklohekzan 1,2 Bağlayıcı dikarboksilat (DINCH) 166412-78-8 431-890-2 2 Akrilik reçine Bağlayıcı 3 Butil akrilat-stiren

Detaylı

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ PROJENİN ADI: POLİMER KATKILI ASFALT ÜRETİMİNİN ARAŞTIRILMASI Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ ( Kimya Bilim Danışmanlığı Çalıştayı Çalışması 29 Ağustos-9 Eylül 2007) Danışman: Doç.Dr. İsmet KAYA 1 PROJENİN

Detaylı

Çimentolu Sistemlerde Kullanılan Kimyasal Katkılar ve Özellikleri

Çimentolu Sistemlerde Kullanılan Kimyasal Katkılar ve Özellikleri Çimentolu Sistemlerde Kullanılan Kimyasal Katkılar ve Özellikleri Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Ocak, 2017 Kimyasal Katkı Nedir? Kimyasal katkılar, betonun birtakım özelliklerini iyileştirmek

Detaylı

ARC - RELAXTIVE OIL. Gelismis, Güvenilir, Kimyasallar YAĞLAYICI VE GEVŞETİCİ

ARC - RELAXTIVE OIL. Gelismis, Güvenilir, Kimyasallar YAĞLAYICI VE GEVŞETİCİ ARC - RELAXTIVE OIL YAĞLAYICI VE GEVŞETİCİ RELAXTIVE OIL HANGİ AMAÇLA GELİŞTİRİLDİ? RELAXTIVE OIL sıkışmış, paslanmış cıvataları, somunları, bağlantı elemanlarını, uzun süre kullanılmadığı için paslanarak

Detaylı

KIMYA HER YERDE. Evde Kimya

KIMYA HER YERDE. Evde Kimya KIMYA HER YERDE Evde Kimya Hazır Gıdalar İnsan nüfusu arttıkça besin ihtiyacı da artmaktadır. Özellikle Sanayi Devrimi sonrası köylerdeki nüfusun azalıp kentlerdekinin artması, hazır gıdaların artmasına

Detaylı

ASİT-BAZ VE ph. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla Evcin Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006

ASİT-BAZ VE ph. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla Evcin Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006 ASİT-BAZ VE ph MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Asitler ve bazlar günlük yaşantımızda sıkça karşılaştığımız kavramlardan biridir.insanlar, her nekadar asetil salisilik asit ve

Detaylı

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Oluşumunda Kimyasal Ayrıştırma Etmenleri Ana kayanın kimyasal bileşimini değiştirmek

Detaylı

Laboratuvar Tekniği. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 6. Hafta (20.03.

Laboratuvar Tekniği. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 6. Hafta (20.03. Laboratuvar Tekniği Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 6. Hafta (20.03.2014) 1 6. Haftanın Ders İçeriği DNA izolasyonu DNA hakkında 2 DNA İzolasyonu

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

www.efendikozmetik.com

www.efendikozmetik.com www.efendikozmetik.com HAKKIMIZDA 2005 yılında kurulan Efendi Kozmetik, kurucularının kozmetik ve perakende sektöründeki 17 yıllık deneyimini de birleştirerek, müşterilerine doğal kozmetik alanında uzun

Detaylı

PURE OCEAN MAKYAJ TEMİZLEME SERİSİ

PURE OCEAN MAKYAJ TEMİZLEME SERİSİ MAKYAJ TEMİZLEME SERİSİ YENİ NESİL MAKYAJ TEMİZLEME SERİSİ KOLAY KULLANIM VE ETKİLİ SONUÇ ÖZEL GELİŞTİRİLMİŞ BENZERSİZ FORMÜL BİYOTEKNOLOJİ İLE ÜRETİM BİTKİSEL AKTİF MOLEKÜLLER EKSTRA CİLT BAKIMI TEMİZLEME

Detaylı

6-Maddelerin daha az çözünür tuz ve esterleri kullanılabilir. 7-Isı, ışık ve metaller gibi katalizörlerin etkisi önlenebilir.

6-Maddelerin daha az çözünür tuz ve esterleri kullanılabilir. 7-Isı, ışık ve metaller gibi katalizörlerin etkisi önlenebilir. Hidrolize engel olmak veya hidroliz hızını yavaşlatmak için alınabilecek önlemler nelerdir? 1-pH ayarlanabilir. 2-Çözücü tipi değiştirilebilir. 3-Kompleks oluşturulabilir. 4-Yüzey aktif maddeler ilave

Detaylı

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM SAĞLIK VE HİJYEN NEDİR? Sağlık; kişinin doğuştan getirdiği kalıtsal özellikleri ile fiziksel, biyolojik ve sosyal

Detaylı

Çiftlik ve Hayvancılık Endüstrisi. Gıda Endüstrisi. Süt Endüstrisi. İçecek Endüstrisi. Sağlık Sektörü. Otel & Mutfak Sektörü. Ulaşım & Kamu Alanları

Çiftlik ve Hayvancılık Endüstrisi. Gıda Endüstrisi. Süt Endüstrisi. İçecek Endüstrisi. Sağlık Sektörü. Otel & Mutfak Sektörü. Ulaşım & Kamu Alanları www.prokimsan.com BİOMİX ÜRÜNLERİ KATALOĞU PROKİMSAN KİMYA SANAYİ A.Ş olarak BİOMİX gurubu ürünlerimizle siz değerli müşterilerimizin hijyen, temizlik ve bakım sorunlarınızın çözümünde, uzman danışman

Detaylı

%98 OKSİJEN GEÇİRGEN RENKLİ MİNERAL FONDÖTEN

%98 OKSİJEN GEÇİRGEN RENKLİ MİNERAL FONDÖTEN %98 OKSİJEN GEÇİRGEN RENKLİ MİNERAL FONDÖTEN SPF30 Mineral güneş koruyucu Temel olarak cildin tüm dokularına oksijen geçirgenliği sağlayan üçlü silika retiküler taşıyıcı sistem. FDA nın cilt iyileştirici

Detaylı

Veteriner Tedavide Kullanılan Oral Dozaj Şekilleri

Veteriner Tedavide Kullanılan Oral Dozaj Şekilleri Veteriner Tedavide Kullanılan Oral Dozaj Şekilleri ORAL TOZLAR Veteriner oral tozlar, bir veya birkaç etkin maddeyi yardımcı madde içermeden veya bazı yardımcı maddeler ile birlikte içeren bölünmüş tozlardır.

Detaylı

KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ

KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ KİŞİSEL TEMİZLİK ÜRÜNLERİ TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE SATIŞ FİYAT LİSTESİ ÜRÜN AİLESİ ÜRÜN TANIMI ÜRÜN KODU ÜRÜN ADI CİNSİ L KG Hijyenmax Sıvı Sabunlar ve El Dezenfektanları 9225375 Hijyenmax Antibak. Köpük

Detaylı