10 SORUDA AVRUPA BİRLİĞİ GÜMRÜK KODU VE YENİ GEÇİŞ DÖNEMİ: TÜRKİYE İÇİN BİR FIRSAT MI DOĞUYOR? 1

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "10 SORUDA AVRUPA BİRLİĞİ GÜMRÜK KODU VE YENİ GEÇİŞ DÖNEMİ: TÜRKİYE İÇİN BİR FIRSAT MI DOĞUYOR? 1"

Transkript

1 10 SORUDA AVRUPA BİRLİĞİ GÜMRÜK KODU VE YENİ GEÇİŞ DÖNEMİ: TÜRKİYE İÇİN BİR FIRSAT MI DOĞUYOR? 1 Avrupa Birliği (AB) 952/2013 sayılı Birlik Gümrük Kodu nda tarihi bir revizyona gidiyor! 2018 yılı Mart ayının başlangıcı ile AB tarafından önemli bir duyuru yapıldı. Duyuruya göre, Birlik Gümrük Kodu nda öngörülen geçiş dönemi ileri bir tarihe uzatılıyor. Bunun için hazırlanan değişiklik taslağı da kamuoyuyla paylaşıldı. Ekonomik operatörler ve gümrükler arasındaki ve farklı ülkelerin gümrüklerinin birbirleri arasındaki iletişimin ve işlem süreçlerinin tamamen elektronikleştirilmesi bakımından tarihi bir dönüm noktası olan ve diğer ülkeler tarafından da hayranlıkla takip edilen Avrupa Birliği Gümrük Kodu 2016 yılında uygulamaya konulmuştu. 11 Nisan 2016 tarihinde yayımlanan Birlik Gümrük Kodu Çalışma Takvimi ile de; kilit ticareti kolaylaştırıcı maddelerin tamamen hayata geçirilmesi için Birlik Gümrük Kodu nun 278 inci Maddesi nde öngörülen geçiş dönemi kapsamında 17 adet, kimisi yenileştirilmiş kimisi ise tamamen yeni tesis edilecek, elektronik sistemin iş planlaması çıkarılmıştı. Geride bıraktığımız 2017 yılının Mart-Temmuz arası evrede ise; Avrupa Birliği, gerek üye ülkeler ve gerekse de ticaret erbabı ile yoğun görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmeler sonucunda; Birlik Gümrük Kodu nun tamamen uygulamaya konulabilmesi için geçiş döneminin uzatılması kararı çıktı! Ertelemenin arka planındaki gerekçeler neler? Erteleme nasıl olacak? Birlik Gümrük Kodu ile ne hedeflenmişti? Yetkilendirilmiş Yükümlülere/Yetkilendirilmiş Ekonomik Operatörlere (AEO) hangi basitleştirmeler geliyor? Diğer firmaların yararlanabileceği kolaylıklar neler? Kapsamlı bir ticaretin kolaylaştırılması için kurulacak yeni sistemler neler? Ülkemizin en büyük ticari partneri AB nin bu kararı ülkemize nasıl etki edecek? Bu ve benzeri soruların cevapları işte bu yazımızın konusunu oluşturuyor. Soru 1: Birlik Gümrük Kodu Nedir? Birlik Gümrük Kodu; küresel entegre üretim ve teslimat sistemleri, artan e-ticaret ve modern iletişim araçları sonucunda, on yıllardır uygulana gelen Avrupa Birliği nin Topluluk Gümrük Kodu nun yerini alan yeni temel düzenlemedir. Ülkemiz Gümrük Kanunu nun, AB versiyonu olarak da niteleyebiliriz. Temel farkı, tüm AB üyesi ülkeleri kapsaması; temel önemi ise, Gümrük Birliği yükümlülüğümüz kapsamında ülkemize de uyarlanacak olmasıdır. Yeni kodun temel amaçları: 1 Emrah ASLAN, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nda AB Uzmanı.

2 Avrupa iş dünyasının rekabetçiliğinin yeni ticari koşullarda korunması için uluslararası eşya akış prosedürlerinin mümkün olduğunca kolaylaştırılması, AB tüketicilerinin güvenliğinin sağlanması ile Birliğin finansal ve iktisadi çıkarlarının azami korunması, Uluslararası eşya akış prosedürlerinin tamamen elektronik ortama taşınması ve kağıt usulün bütünüyle kaldırılmasıdır. İşte bu ana amaçlar ile AB, 9 Ekim 2013 tarihli ve 952/2013 sayılı Birlik Gümrük Kodu nu kabul etti. 30 Ekim 2013 tarihi ile yürürlüğe giren Birlik Gümrük Kodu nun temel hükümleri de 2016 yılı itibariyle geçerlilik kazandı. Soru 2: Birlik Gümrük Kodu ile birlikte, AB Gümrük Mevzuatı nelerden oluşmaktadır? 9 Ekim 2013 tarihli Birlik Gümrük Kodu akabinde, Avrupa Birliği nin gümrük mevzuatının tamamen şekillendiğini görüyoruz. Bu süreçte birçok mevzuat kabul edildi. Birlik Gümrük Kodu ile birlikte AB Gümrük Mevzuatı şu şekilde sıralanabilir; 1-28 Temmuz 2015 tarihli ve 2015/2446 sayılı Yetki Devri Tüzüğü, 2-24 Kasım 2015 tarihli ve 2015/2447 sayılı Uygulama Yönetmeliği, 3-17 Aralık 2015 tarihli ve 2016/341 sayılı Geçiş Dönemi Yönetmeliği, 4-11 Nisan 2016 tarihli ve 2016/578 sayılı İş Takvimi Kararı, 5-27 Nisan 2016 tarihli ve 2016/2422 sayılı Ortak Risk Kriterleri Kararı. Avrupa Birliği nin dış ticaret akış kurallarının temel mevzuat yapısı, Birlik Gümrük Kodu ile birlikte, işte bu beş düzenlemeye dayanmaktadır. Soru 3: Birlik Gümrük Kodu ile birlikte öngörülen temel dönüşümler nelerdir? Birlik Gümrük Kodu ile birlikte esasen 8 temel dönüşüm yapılanması planlanmıştır. Bunlar: 1- Tüm üye ülkelerde armonize gümrük kararlarının tesis edilmesi, böylelikle daha önceden esas olarak AEO larda olan bir ülke yetkilendirmesinin tüm ülkelerde geçerli olması kuralının, tüm gümrük karar ve yetkilendirmelerine yaygınlaştırılması, 2- Gümrük Birliği nin tabiatı gereğince, Birlikte yerleşik olan kişilerin bulunduğu ülke dışında, tüm üye ülke gümrüklerinde de temsiliyet yapabilmesine imkân verilmesi, 3- Dış ticarete konu eşyanın akış ve ibra prosedürlerinde yeni basitleştirilmiş usullerin inşası,

3 4- Bağlayıcı tarife bilgisi ve bağlayıcı menşe bilgisi işleyiş kurallarına standardizasyon getirilmesi, 5- Birliğin finansal çıkarlarının korunması için tüm gümrük rejimleri açısından zorunlu teminat sisteminin uygulamaya konulması, 6- Dünya Gümrük Örgütü nün Küresel Ticaretin Güvenli Kılınması ve Kolaylaştırılması Standartları Çerçevesi ne tam uyum sağlanması amacıyla ithalatta yeni emniyet ve güvenlik kurallarının getirilmesi, 7- Geçici depolama kurallarının esnekleştirilmesi ve bu süreçte farklı tesisler arasında taşımaya konu olan geçici depolama eşyasının transit rejiminden muaf tutulması, 8- Dahilde işleme, gümrük kontrolü altında işleme ve imha usullerinin tek bir çatı altında birleştirilmesi ve bu alandaki izin sürelerinde esnekliğe gidilmesi. Soru 4: Özel sektörümüz açısından ülkemize aktarılması büyük önem taşıyan Birlik Gümrük Kodu nda, AEO yetkisi almaksızın, tüm ekonomik operatörlerin faydalanabileceği hangi basitleştirmeler yer alıyor? Birlik Gümrük Kodu kapsamında, birtakım basitleştirmeler sadece AEO lar için geçerli iken, diğer taraftan KOBİ leri de içerecek şekilde her düzeydeki firmalara çeşitli basitleştirmelerin verilebildiğini görüyoruz. AEO olma kriterinden bağımsız tüm ekonomik operatörlerin sahip olabileceği basitleştirmeler şunlardır: Gümrük vergilerine dair Kapsamlı Teminatta İndirim Kolaylığı, Gümrük İdareleri Dışındaki Onaylanmış Noktalara Eşya Sunum Kolaylığı, EIDR/VIP Müşteri Kaydı 2 ile Beyannameden Muafiyet Yetkisi, Basitleştirilmiş Transit Usullerinden Yararlanma Yetkisi, Geçici Depolama Tesisi İşletim Yetkisi, Özel Rejimleri Kullanma Yetkisi 3, Mukim ülke dışında da Birlik Gümrük Müşavirliği Yapabilme Yetkisi. 2 EIDR hakkında ayrıntılı bilgi için bkz: 3 Örn: Gümrük Antrepo Rejimi, Nihai Kullanım Rejimi, Geçici Kabul Rejimi, Dahilde İşleme Rejimi.

4 Soru 5: Sadece AEO lara tanınan ve ülkemizde de bir an önce hayata geçirilmesi tüm kesimler tarafından heyecanla beklenen hangi basitleştirmeler Birlik Gümrük Kodu nda yer alıyor? Birlik Gümrük Kodu nda sadece AEO lar için geçerli olan basitleştirmeler şu şekildedir: Ertelenmiş Gümrük Vergisi Ödeme Kolaylığında Teminat İndirimi, Ertelenmiş Gümrük Vergisi Ödeme Kolaylığında Teminattan Muafiyet, Merkezi Gümrükleme Kolaylığı, EIDR/VIP Müşteri Kaydı ile Eşyanın Gümrük İdarelerine Sunulmasından Muafiyet Kolaylığı, Gümrük İdaresi adına kontrol ve vergi borcu tespiti yapabilmek için Öz Değerlendirme Yetkisi, Bir gümrük rejimi başlatmaksızın Geçici Depolama Eşyasını Yurt Dışına Çıkarma Kolaylığı. Soru 6: Birlik Gümrük Mevzuatı kapsamında yeni kurulması hedeflenen ve ülkemize de aktarılması ticaretin kolaylaştırılması bakımından önemli olan hangi elektronik sistemler söz konusu? a. Kayıtlı İhracatçı Sistemi (kuruldu), b. Gümrük Kararları Sistemi (kuruldu), c. AB Tacir Portalı (kuruldu), d. Birlik Statüsü İspat Sistemi, e. Özel Rejimler Standardize Bilgi Değişim Sistemi, f. İthalatta Merkezi Gümrükleme Sistemi, g. Teminat Yönetim Sistemi. Soru 7: Birlik Gümrük Mevzuatı kapsamında iyileştirilecek bilgi işlem sistemleri nelerdir?

5 a. Bağlayıcı Tarife Bilgisi Sistemi, b. Yetkilendirilmiş Ekonomik Operatör Sistemi, c. Ekonomik Operatör Kayıt ve Tanımlama Sistemi, d. Ortak Gümrük Tarifesi ve Gözetim Sistemi, e. Bilgisayarlı Transit Sistemi, f. Otomatik İhracat Sistemi, g. İthalat Kontrol Sistemi, h. Özel Rejimler Uyum ve Kolaylaştırma Sistemi, i. Varış-Sunum Notifikasyonu ve Geçici Depolama Sistemi, j. Ulusal İthalat Sistemleri. Soru 8: Birlik Gümrük Kodu yeni geçiş dönemi nasıl olacak? 288 maddeden oluşan Birlik Gümrük Kodu nda aşamalı bir yürürlüğe giriş öngörülmüş ve uygulamaya ilişkin hükümlerin % 68 i için 2016 yılı beklenmişti. Ancak yeni Kodun tüm etkilerini göstermesi için bütün dış ticaret akış usullerinin elektronikleştirilmesi planlanmıştı. Bunun içinde 31 Aralık 2020 son tarihine kadar bir geçiş dönemi belirlenmişti. Böylelikle geçiş dönemi uyarınca, eski elektronik sistemler ve mevcut kâğıt usul uygulamaları, yeni kurulacak ya da mevcut elektronik sistemler yeniden yapılandırılana kadar kullanılmaya devam edilebilecekti. Şu an ise geçiş dönemi uzatılıyor! Geride bıraktığımız 2017 yılının Mart-Temmuz arası evrede Avrupa Birliği, gerek üye ülkeler ve gerekse de ticaret erbabı ile yoğun görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmeler sonucunda; Birlik Gümrük Kodu nun tamamen etkisini göstermesi için 278 inci Madde de öngörülen geçiş döneminin, 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılması kararı çıktı! Soru 9: Geçiş Döneminin beş yıl daha uzatılmasının sebepleri neler? Ertelemeye üç temel sebep neden oldu. Bunlar: Birlik Gümrük Kodu 2013 yılında kabul edilmesine rağmen, ikincil mevzuatların kabul edilmesi planlanandan çok daha uzun sürdü yılında kabul edilmesi beklenen düzenlemeler, 2016 yılına kadar sarktı.

6 Teminat Yönetim Sistemi, Birlik Statüsü İspat Sistemi, İthalatta Merkezi Gümrükleme Sistemi, Bilgisayarlı Transit Sistemi, Otomatik İhracat Sistemi ve İthalat Kontrol Sistemi olmak üzere 6 sisteme dair çalışmaların öngörülenden daha uzun bir süre ve daha fazla finansal kaynak gerektireceği anlaşıldı. Bir sistemdeki gecikmenin, sistemler arası bağlantı ve sıralamalı uygulama sebebiyle diğer sistemlerin işlevselliği üzerinde de gecikmelere yol açabileceği anlaşıldı. İşte sebeplerle, 278 inci Madde de öngörülen geçiş döneminin, 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılması gündeme geldi. Soru 10: En büyük ticari partnerimiz AB nin bu kararı ülkemize nasıl etki edecek? Avrupa Birliği, Türkiye açısından oldukça önemli bir partner. Siyasi mülahazalar bir kenara bırakılırsa, ülkemizin iktisadi yapısının şekillenmesinde ve uluslararası ticarette birçok modern usulün ülkemize getirilmesinde de yadsınamaz önemi var. Bunun en önemli göstergesini; bilgi işlem teknolojileri kullanımı bakımından, ülkemiz kamu kurumları arasında en başta gelen kurumlardan birinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olmasında da görüyoruz. Şansımız olan bir konu ise, Gümrük Birliği dolayısıyla AB ortak dış ticaret politikasının temel düzenlemelerinden Birlik Gümrük Kodu na ülkemiz tarafından da uyum sağlanmasının zorunluluk olması. Dolayısıyla, yazımızda cevap verdiğimiz tüm unsurlar doğrudan Türkiye üzerinde etkisi olan meseleler ve tabiatıyla da özel sektörümüzün birebir etkisini göreceği ve faydalanacağı noktalar. Bu nedenle Birlik Gümrük Kodu, Türkiye açısından çok yakından takip edilmesi gereken ve her yeni gelişmesine karşı Türkiye olarak reaksiyonlarımızı tayin etmemiz gereken bir unsur. Lakin 4458 sayılı Gümrük Kanunumuzun ve 2009 tarihli Gümrük Yönetmeliğimizin kaldırılarak Birlik Gümrük Kodu na ve ikincil düzenlemelerine uyumlu yeni mevzuatların hayata geçirilmesi konusunda resmi bir takvim henüz kamuoyuyla paylaşılmış değil. Hatta yeni Gümrük Yönetmeliği konusunda hiçbir kıpırdanma dahi yok. Şu an temel algımız maalesef, Birlik Gümrük Kodu nun geçiş dönemi sonrasında tam olarak hayata geçeceği ve daha çok zamanımız olduğu yönünde. Bu beş yıllık ilave geçiş evresine dair, Türkiye olarak Birlik Gümrük Kodu na uyum sağlama zorunluluğumuz beş yıl daha uzadı, beş yılda kim öle kim kala şeklindeki yorumların ülkemize büyük kayıplar doğuracağını kesin olarak belirtebiliriz. Beş yıllık ilave süre, aksine, Türkiye için bir fırsattır. Bu süreçte unutulmaması gerek nokta, Birlik Gümrük Kodu nun şu an tamamen uygulama olduğu ve anılan geçiş döneminde sadece, mevcut kâğıt usul uygulamaların ve eski elektronik sistemlerin kullanılmaya devam edileceği... Diğer bir deyişle, Birlik Gümrük Kodu 2025 yılında yürürlüğe girmeyecek, şu an zaten yürürlükte, sadece birtakım basitleştirmeler açısından tüm AB üyesi ülkeler arası entegrasyon ve veri değişimleri ile kısıtlı olarak bir geçiş dönemi söz konusu. Bu açıdan özel sektörümüzün, bu yanlış değerlendirmeden ayrışarak, en üst düzeylerde bu işin takipçisi olması; Türkiye devleti, milleti ve özel sektörü açısından kesinlikle yararlıdır.

7 Sonuç olarak, en kısa vadede ikincil düzenlemeleri ile birlikte Birlik Gümrük Kodu nun ülkemize aktarılmasının; gerek EIDR/VIP Müşteri Kaydı, gerek Ertelenmiş Gümrük Vergisi Ödeme Kolaylığında Teminat Kolaylıkları ve gerekse de Merkezi Gümrükleme usulleri gibi nice fırsatın ve en iyi uygulamanın Türkiye ye getirilmesi ve uluslararası arz zinciri rekabetçilik pozisyonumuzun gelişmiş ülkeler seviyesine taşınması açısından hayati bir önemi var. Dileriz, özel sektörümüz en üst düzeyde ve her platformda konunun takipçisi olur ve hep beraber Türkiye olarak kazanırız! Emrah ASLAN, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı AB Uzmanı 2- EIDR hakkında ayrıntılı bilgi için bkz: 3- Örn: Gümrük Antrepo Rejimi, Nihai Kullanım Rejimi, Geçici Kabul Rejimi, Dahilde İşleme Rejimi.

Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU. 4/11/1999 tarihli ve sayılı Resmi Gazete

Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU. 4/11/1999 tarihli ve sayılı Resmi Gazete Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU 4/11/1999 tarihli ve 23866 sayılı Resmi Gazete 4/11/1999 tarihli ve 23866

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Gümrük Mevzuatı Tanım ve Kavramları 2013 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla

Detaylı

Gümrükte Gündem 2015 Gümrük ve Küresel Ticaretteki Son Gelişmeler

Gümrükte Gündem 2015 Gümrük ve Küresel Ticaretteki Son Gelişmeler Gümrük ve Küresel Ticaretteki Son Gelişmeler 19.11.2015 İstanbul Orjin Maslak Plaza İthalatta Hangi Sektör ve Ürünlerde Korumacılık Arttı? Orta Vadeli Program (2015 2017) OVP Amaçları: Yurt içi tasarrufları

Detaylı

GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU

GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1 GÜMRÜKLERİN MİSYONLARI HIZLA DEĞİŞİYOR GELENEKSEL MİSYONLAR: Vergi tahsilatı Kaçakçılıkla mücadele Eşya hareketlerinin sınırlarda kontrolü YENİ MİSYONLAR: Ekonomik büyümenin desteklenmesi

Detaylı

11. Çözüm Ortaklığı Platformu 2012 Yılında Gümrük Mevzuatındaki Değişiklikler 2013 Beklentileri 2012 Gümrük İnceleme Konuları 10 Aralık 2012

11. Çözüm Ortaklığı Platformu 2012 Yılında Gümrük Mevzuatındaki Değişiklikler 2013 Beklentileri 2012 Gümrük İnceleme Konuları 10 Aralık 2012 www.pwc.com.tr 11. Çözüm Ortaklığı Platformu 2012 Yılında Gümrük Mevzuatındaki Değişiklikler 2013 Beklentileri 2012 Gümrük İnceleme Konuları 10 Aralık 2012 İçerik 1. Gümrük Denetim konuları sonuçları (uzlaşma)

Detaylı

ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ İLE YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜNE İLİŞKİN BİLGİLER SORU 1

ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ İLE YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜNE İLİŞKİN BİLGİLER SORU 1 ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ İLE YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜNE İLİŞKİN BİLGİLER SORU 1 ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ İLE YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR? Yetkilendirilmiş yükümlüler onaylanmış

Detaylı

Gümrük Borcunun Tahsili ile Gümrük Vergilerinin Geri Verilmesi/Kaldırılması Mevzuatının AB Mevzuatı ile Uyumlu Hale Getirilmesi

Gümrük Borcunun Tahsili ile Gümrük Vergilerinin Geri Verilmesi/Kaldırılması Mevzuatının AB Mevzuatı ile Uyumlu Hale Getirilmesi the Republic of Turkey Gümrük Borcunun Tahsili ile Gümrük Vergilerinin Geri Verilmesi/Kaldırılması Mevzuatının AB Mevzuatı ile Uyumlu Hale Getirilmesi KISA SÜRELİ EŞLEŞTİRME PROJESİ TEMİNAT This is a Twinning

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 28/12/2015 Sayı: 2015/32 Ref : 6/32. Konu: A VE B SINIFI ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜ BELGELERİ GERİ ALINACAK

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 28/12/2015 Sayı: 2015/32 Ref : 6/32. Konu: A VE B SINIFI ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜ BELGELERİ GERİ ALINACAK GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 28/12/2015 Sayı: 2015/32 Ref : 6/32 Konu: A VE B SINIFI ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜ BELGELERİ GERİ ALINACAK 1. Giriş Gümrük Yönetmeliği nin 22 nci maddesi kapsamında, basitleştirilmiş

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Ortak Transit Rejimi ve NCTS 2012 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Yetkilendirilmiş Yükümlü 2014 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi

Detaylı

NAKLİYE SİGORTALARI DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HARİÇTE İŞLEME REJİMİ

NAKLİYE SİGORTALARI DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HARİÇTE İŞLEME REJİMİ Öğr. Gör. Fırat GÜLTEKİN İhraç veya ithal edilen eşyanın taşınması esnasında meydana gelebilecek risklerin sigortalanmasına ilişkin esasları içerir. Teslim şekilleri çerçevesinde hangi tarafın sigorta

Detaylı

GLOBAL GÜMRÜK AĞLARI YAKLAŞIMIYLA 1 YENİLENEN ELEKTRONİK GÜMRÜK İŞLEMLERİ GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

GLOBAL GÜMRÜK AĞLARI YAKLAŞIMIYLA 1 YENİLENEN ELEKTRONİK GÜMRÜK İŞLEMLERİ GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI GLOBAL GÜMRÜK AĞLARI YAKLAŞIMIYLA 1 YENİLENEN ELEKTRONİK GÜMRÜK İŞLEMLERİ TÜRK GÜMRÜK İDARESİNDE DEĞİŞİM 2 Gümrük idaresinin değişen misyonları ve hızla gelişen teknoloji gümrük idarelerinde kullanılan

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. Gümrükler Genel Müdürlüğü. Sayı : B.21.0.GGM.0.07.0.01-161.02.03.02[2013]

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. Gümrükler Genel Müdürlüğü. Sayı : B.21.0.GGM.0.07.0.01-161.02.03.02[2013] T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı : B.21.0.GGM.0.07.0.01-161.02.03.02[2013] Konu : Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesi 16/01/2013 GENELGE (2013/2) İlgi:28.12.2012 tarihli

Detaylı

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü nce Geliştirilen ve Yürütülen Uygulamalar. 27 Şubat 2014- İstanbul

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü nce Geliştirilen ve Yürütülen Uygulamalar. 27 Şubat 2014- İstanbul Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü nce Geliştirilen ve Yürütülen Uygulamalar 27 Şubat 2014- İstanbul UYGULAMA BAŞLIKLARI Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması (3-8) Elektronik Sistemler (9-22) Risk

Detaylı

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Dış Ticaret İstatistiklerine İlişkin Metaveri Açıklamaları 1. Verinin yasal dayanağı; Dış ticaret istatistiklerine ilişkin verilerin yasal dayanağı, Dış ticaret istatistiklerine ilişkin verilerin yasal

Detaylı

Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması

Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Nedir? Yetkilendirilmiş yükümlü, gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, kayıt sistemi düzenli ve izlenebilir olan, mali yeterlilik,

Detaylı

Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS)

Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) KPMG Türkiye kpmg.com.tr Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS / AEO) nedir? Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilen yetkilendirilmiş yükümlü statüsü, uluslararası

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 02/06/2015 Sayı: 2015/27 Ref : 6/27. Konu: GÜMRÜKTE GECİKME ZAMMI UYGULAMASI

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 02/06/2015 Sayı: 2015/27 Ref : 6/27. Konu: GÜMRÜKTE GECİKME ZAMMI UYGULAMASI GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 02/06/2015 Sayı: 2015/27 Ref : 6/27 Konu: GÜMRÜKTE GECİKME ZAMMI UYGULAMASI 1. Giriş Gümrük Kanunu nun (GK nın) 207/1-b numaralı maddesinde şu hüküm yer almaktadır: Bir şartlı muafiyet

Detaylı

GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİK TASLAĞI VE ISO 27001 BGYS E ETKİSİ

GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİK TASLAĞI VE ISO 27001 BGYS E ETKİSİ GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİK TASLAĞI VE ISO 27001 BGYS E ETKİSİ *Bu yazı nin taslak değişikliğinin Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ne olası etkilerini paylaşmak için hazırlanmıştır.

Detaylı

Modernize Gümrük Kodu ile Birlik Gümrük Kodu nun getirdiği en önemli yenilikler

Modernize Gümrük Kodu ile Birlik Gümrük Kodu nun getirdiği en önemli yenilikler Atilla ŞAHİN Gümrük Müşaviri (E.Gümrük Müdürü) (AGMD Önceki Başkanı) ARZ ZİNCİRİNİN GÜVENLİĞİ, MERKEZİ GÜMRÜKLEME METODU VE GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİNİN ÖNEMİ 1992 yılında Avrupa Birliğinde uygulamaya başlanılan

Detaylı

MADDE MADDE 3-...

MADDE MADDE 3-... 18.04.2014 tarihli 2014/6197 sayılı Karar ile yapılan değişiklikler MADDE 1-17/1/2005 tarihli ve 2005/8391 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Dahilde İşleme Rejimi Kararının 3 üncü maddesine

Detaylı

Dahilde İşleme Rejimi Kararına tarihli Karar ile yapılan değişikliklerin madde bazında karşılaştırılması

Dahilde İşleme Rejimi Kararına tarihli Karar ile yapılan değişikliklerin madde bazında karşılaştırılması Dahilde İşleme Rejimi Kararına 18.04.2014 tarihli Karar ile yapılan değişikliklerin madde bazında karşılaştırılması 18.04.2014 tarihli 2014/6197 sayılı Karar ile yapılan değişiklikler MADDE 1-17/1/2005

Detaylı

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. Dış Ticaret, Şirket ve Esnaf Verilerine İlişkin Metaveri Açıklamaları

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. Dış Ticaret, Şirket ve Esnaf Verilerine İlişkin Metaveri Açıklamaları Dış Ticaret, Şirket ve Esnaf Verilerine İlişkin Metaveri Açıklamaları 1. Verinin yasal dayanağı; Dış ticaret verilerine ilişkin bilgilerin yasal dayanağı, 4458 sayılı Gümrük Kanunu, Gümrük Yönetmeliği,

Detaylı

VARIŞ ÖNCESİ GÜMRÜK İŞLEMLERİ KILAVUZU V.01

VARIŞ ÖNCESİ GÜMRÜK İŞLEMLERİ KILAVUZU V.01 VARIŞ ÖNCESİ GÜMRÜK İŞLEMLERİ KILAVUZU V.01 GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İTHALAT ve MENŞE DAİRESİ 2019 ÖZET Gümrük Genel Tebliği (Varış Öncesi Gümrük İşlemleri) (Seri No:1), uygulama tarihi 23.04.2019 olmak

Detaylı

Yeni Gümrük Kanunu Taslağı KORELASYON TABLOSU

Yeni Gümrük Kanunu Taslağı KORELASYON TABLOSU Taslak Kanun Metni Maddesi Madde Başlığı Karşılık Gelen Mevcut Gümrük Kanunu Maddesi 1 Amaç ve kapsam 1 2 Gümrük Bölgesi 2 3.1.a Bakanlık 3/1 3.1.b Beyan sahibi 3/17 3.1.c Çıkış gümrük idaresi 3/2-e 3.1.ç

Detaylı

Konu: GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR.

Konu: GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR. GÜMRÜK SİRKÜLERİ İstanbul, 22/05/2014 Sayı: 2014/14 Ref: 6/14 Konu: GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR. A. Genel Açıklama 21/05/2014 tarihli ve 29006 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Gümrük

Detaylı

Kağıtsız Gümrük İşlemleri

Kağıtsız Gümrük İşlemleri 1 Kağıtsız Gümrük İşlemleri Tarihçe 2 1998 yılından beri, gümrük beyannamelerinin BİLGE sistemi üzerinden elektronik ortamda düzenlenmesi, Elektronik ortamda düzenlenen gümrük beyannamelerinin kağıt ortamda

Detaylı

DEĞERLİ KULANICILARIMIZIN DİKKATİNE

DEĞERLİ KULANICILARIMIZIN DİKKATİNE DEĞERLİ KULANICILARIMIZIN DİKKATİNE Gümrük Yönetmeliği Değişikliği ile Gümrükler Genel Müdürlüğünün Basın duyurusu ve ekte 40216608/157.01 sayılı, Antrepolarda Teminat İşlemleri ile ilgili yazısına istinaden

Detaylı

ORTAK TRANSİT REJİMİ NCTS 06.07.2012 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI 1

ORTAK TRANSİT REJİMİ NCTS 06.07.2012 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI 1 ORTAK TRANSİT REJİMİ & NCTS 06.07.2012 GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI 1 İÇERİK Topluluk ve Ortak Transit Rejimleri Ortak Transit Rejiminin genel özellikleri Ekonomik avantajları Basitleştirmeler Uluslararası

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 04/05/2015 Sayı: 2015/25 Ref : 6/25. Konu: DAHİLDE İŞLEMEDEN SERBEST DOLAŞIMA GEÇİŞ

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 04/05/2015 Sayı: 2015/25 Ref : 6/25. Konu: DAHİLDE İŞLEMEDEN SERBEST DOLAŞIMA GEÇİŞ GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 04/05/2015 Sayı: 2015/25 Ref : 6/25 Konu: DAHİLDE İŞLEMEDEN SERBEST DOLAŞIMA GEÇİŞ 1. Giriş Şartlı muafiyet sistemi çerçevesindeki dahilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen

Detaylı

SİZ REKABETE KONSANTRE OLUN GÜMRÜKLEME BİZİM İŞİMİZ! TÜRKİYE GÜNEY KORE TİCARET ANLAŞMASI

SİZ REKABETE KONSANTRE OLUN GÜMRÜKLEME BİZİM İŞİMİZ! TÜRKİYE GÜNEY KORE TİCARET ANLAŞMASI TÜRKİYE GÜNEY KORE TİCARET ANLAŞMASI SERBEST TÜRKİYE GÜNEY KORE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI AB nin Ticaret Politikası paralelinde Türkiye ile Güney Kore arasında yapılan görüşmeler sonucunda 01 Ağustos 2012

Detaylı

Mevzuat Bilgilendirme Servisi

Mevzuat Bilgilendirme Servisi HİZMETE ÖZEL T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü-Geçici İthalat ve Hariçte İşleme Dairesi Sayı : 72093537-010.06.02 Konu : 2010/10 Sayılı Genelgede Değişiklik-Geçici İthal Edilen

Detaylı

Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.)

Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.) Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 8) (14.11.2015 t. 29532 s. R.G.) Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı,

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Sınır Ticareti 2014 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi tutulması

Detaylı

GÜMRÜK EŞYA TAKİP VE ANALİTİK PERFORMANS PROGRAMI (GET-APP) KULLANICI KILAVUZU

GÜMRÜK EŞYA TAKİP VE ANALİTİK PERFORMANS PROGRAMI (GET-APP) KULLANICI KILAVUZU GÜMRÜK EŞYA TAKİP VE ANALİTİK PERFORMANS PROGRAMI (GET-APP) KULLANICI KILAVUZU Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü 01.11.2017 İçindekiler KISALTMALAR VE TANIMLAR... 3 A. İTHALAT İŞLEMLERİ... 6 1.

Detaylı

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 21.10.2013 tarihli 6176 sayılı tasarruflu yazı Eki

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 21.10.2013 tarihli 6176 sayılı tasarruflu yazı Eki Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 21.10.2013 tarihli 6176 sayılı tasarruflu yazı Eki (Yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması-ihracatta yerinde gümrükleme ve izinli gönderici kılavuzu hk.) YETKİLENDİRİLMİŞ

Detaylı

/ 112 İHRACAT YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR

/ 112 İHRACAT YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR 21.06.2006 / 112 İHRACAT YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR Ülkemizde ihracat işlemleri 22/12/1995 tarihli ve 95/7623 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan (İhracat Rejimi Kararına ve bu Karara

Detaylı

TEBLİĞ. Gümrük Müsteşarlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 60)

TEBLİĞ. Gümrük Müsteşarlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 60) 19 Ocak 2008 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26761 TEBLİĞ Gümrük Müsteşarlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (GÜMRÜK İŞLEMLERİ) (SERİ NO: 60) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, ekonomik etkili gümrük rejimleri,

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 27/2014 İstanbul, 18.04.2013. KONU: Dahilde İşleme Rejimi Kararı nda Bazı Değişiklikler Yapıldı

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 27/2014 İstanbul, 18.04.2013. KONU: Dahilde İşleme Rejimi Kararı nda Bazı Değişiklikler Yapıldı MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 27/2014 İstanbul, 18.04.2013 KONU: Dahilde İşleme Rejimi Kararı nda Bazı Değişiklikler Yapıldı ÖZET: 18.04.2014 tarihli Resmi Gazete de yayınlanan 2014/6197 sayılı Bakanlar

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 15/05/2014 Sayı: 2014/11 Ref: 6/11. Konu: TELAFİ EDİCİ VERGİNİN GERİ VERİLMESİ

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 15/05/2014 Sayı: 2014/11 Ref: 6/11. Konu: TELAFİ EDİCİ VERGİNİN GERİ VERİLMESİ GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 15/05/2014 Sayı: 2014/11 Ref: 6/11 Konu: TELAFİ EDİCİ VERGİNİN GERİ VERİLMESİ A. Genel Bilgi 21/01/2014 tarihli ve 28889 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2 Seri Numaralı (Tahsilat

Detaylı

Gümrük ile ilgili Cezalar Gümrük Kanunu, Gümrük Yönetmeliği, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu

Gümrük ile ilgili Cezalar Gümrük Kanunu, Gümrük Yönetmeliği, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Gümrük ile ilgili Cezalar Gümrük Kanunu, Gümrük Yönetmeliği, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Gümrük tarifesi veya vergilendirme unsurlarında aykırılık İlgili Kanun: Madde 234-1 (a) Cezası: İthalat vergilerinden

Detaylı

NASIL DIŞ TİCARETÇİ OLUNUR? Tek vergi numarası SMK (Şahış şirketi) TK (Ltd.Şti. veya A.Ş.)

NASIL DIŞ TİCARETÇİ OLUNUR? Tek vergi numarası SMK (Şahış şirketi) TK (Ltd.Şti. veya A.Ş.) SUNUŞ PLANI Nasıl Dış Ticaretçi Olunur? Gümrüğe Sunulması Gerekli Olan Evraklar Gümrük Modernizasyonuna Geçiş (BİLGE) ve e-imza Tek Pencere Sistemi Türkiye Gümrük Birliği İlişkileri İthalatta Gümrük Mevzuatı

Detaylı

Editörler Yrd.Doç.Dr.Ayça Gümüşay Çapın & Metehan Ortakarpuz GÜMRÜK İŞLEMLERİ

Editörler Yrd.Doç.Dr.Ayça Gümüşay Çapın & Metehan Ortakarpuz GÜMRÜK İŞLEMLERİ Editörler Yrd.Doç.Dr.Ayça Gümüşay Çapın & Metehan Ortakarpuz GÜMRÜK İŞLEMLERİ Yazarlar Aynur Acer Bihter Karagöz Esra Cebeci Evren Coşkun Hüseyin Koçarslan Macide Berna Çağlar Metehan Ortakarpuz Mustafa

Detaylı

İhracatta Dolaşım ve Menşe Belgelerinin. BİLGE Sistemine Kaydına İlişkin. Yükümlü Kılavuzu RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İhracatta Dolaşım ve Menşe Belgelerinin. BİLGE Sistemine Kaydına İlişkin. Yükümlü Kılavuzu RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016 İhracatta Dolaşım ve Menşe Belgelerinin BİLGE Sistemine Kaydına İlişkin Yükümlü Kılavuzu RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRONİK GÜMRÜK İŞLEMLERİ DAİRESİ Versiyon 1.1 14/11/2015 Tarihli

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ T.C. TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı :82858591-010.06.02 Konu :Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Rehberi GENELGE (2018/22) İlgi :23.12.2016 tarihli ve 2016/21 sayılı Genelge Gümrük Genel

Detaylı

ilişkin Tebliğ 1 Ekim 2014 tarih ve 29136 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmak suretiyle

ilişkin Tebliğ 1 Ekim 2014 tarih ve 29136 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmak suretiyle 30.09..2014 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/121 KONU: Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2006/12) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2014/5) Ekonomi

Detaylı

FASIL 29 GÜMRÜK BİRLİĞİ

FASIL 29 GÜMRÜK BİRLİĞİ FASIL 29 GÜMRÜK BİRLİĞİ Öncelik 29.1 Özellikle gümrük kontrolleri ve vergi denetimi kuralları olmak üzere, serbest bölgeler mevzuatının AB müktesebatı ile uyumlu hale getirilmesi 1 Mevzuat uyum takvimi

Detaylı

11-NİHAİ KULLANIM KONUSU EŞYANIN NİHAİ KULLANIM AMACINA UYGUN KULLANIMDA OLUP OLMADIĞININ TESPİTİ

11-NİHAİ KULLANIM KONUSU EŞYANIN NİHAİ KULLANIM AMACINA UYGUN KULLANIMDA OLUP OLMADIĞININ TESPİTİ 11-NİHAİ KULLANIM KONUSU EŞYANIN NİHAİ KULLANIM AMACINA UYGUN KULLANIMDA OLUP OLMADIĞININ TESPİTİ 11.1- EŞYANIN ÖNGÖRÜLEN SÜRE DAHİLİNDE SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ KAPSAMINDA NİHAİ KULLANIMINA İLİŞKİN

Detaylı

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık. Sayı: 2014 051 01.10.2014

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık. Sayı: 2014 051 01.10.2014 Sirküler Sayı: 2014 051 01.10.2014 Konu: Dahilde İşleme Rejimi Tebliği nde Yapılan Değişiklikler Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (İhracat: 2006/12) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (İhracat: 2014/5)

Detaylı

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (AEO) Hüseyin CÖNE Gümrük Müşaviri

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (AEO) Hüseyin CÖNE Gümrük Müşaviri YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ (AEO) Hüseyin CÖNE Gümrük Müşaviri AJANDA Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (AEO) Nedir? Avantajları Nelerdir? Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsünde Gümrük İşlemleri Yetkilendirilmiş

Detaylı

TEBLİĞ YAPI MALZEMELERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/14)

TEBLİĞ YAPI MALZEMELERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/14) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ YAPI MALZEMELERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/14) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

Gümrük Borcunun Tahsili ile Gümrük Vergilerinin Geri Verilmesi/Kaldırılması Mevzuatının AB Mevzuatı ile Uyumlu Hale Getirilmesi

Gümrük Borcunun Tahsili ile Gümrük Vergilerinin Geri Verilmesi/Kaldırılması Mevzuatının AB Mevzuatı ile Uyumlu Hale Getirilmesi the Republic of Turkey Gümrük Borcunun Tahsili ile Gümrük Vergilerinin Geri Verilmesi/Kaldırılması Mevzuatının AB Mevzuatı ile Uyumlu Hale Getirilmesi KISA SÜRELİ EŞLEŞTİRME PROJESİ YÜKÜMLÜ This is a Twinning

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR.

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR. T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İKTİSAT ABD ULUSLARARASI TİCARET BÖLÜMÜ GÜMRÜK MEVZUATI - I DOÇ. DR. BEKİR GÖVDERE DAHİLDE VE HARİÇTE İŞLEME REJİMİ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

EK-1 DAHİLDE İŞLEME İZNİ ALMAK İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER

EK-1 DAHİLDE İŞLEME İZNİ ALMAK İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER EK-1 DAHİLDE İŞLEME İZNİ ALMAK İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER 1 Ekonomik Etkili Gümrük Rejimleri Başvuru Formu (Ek-2/A) 2 Ekonomik Etkili Gümrük Rejimleri İzin Formu (Ek-2/B) 3 Eşyanın bedelsiz gönderilme

Detaylı

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ TÜRK GÜMRÜK MEVZUATINDA YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜ BİLGİ NOTU Hazırlayan: Mustafa Kemal BULUT YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ STATÜSÜNÜN YASAL ÇERÇEVESİ: 4458 sayılı Gümrük Kanunu nun 5/A Maddesi ile Yetkilendirilmiş

Detaylı

RUSYA FEDERASYONU FEDERAL GÜMRÜK SERVİSİ TÜRKİYE TEMSİLCİSİ

RUSYA FEDERASYONU FEDERAL GÜMRÜK SERVİSİ TÜRKİYE TEMSİLCİSİ RUSYA FEDERASYONU FEDERAL GÜMRÜK SERVİSİ TÜRKİYE TEMSİLCİSİ TC. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Sn. Hasan Köseoğlu Konu:ÖN BİLGİLENDİRME DÜZENİ HAKKINDA DUYURU Sayın Hasan

Detaylı

VERBİS. Kişisel Verileri Koruma Kurumu. Veri Sorumluları Sicili. Nedir?

VERBİS. Kişisel Verileri Koruma Kurumu. Veri Sorumluları Sicili. Nedir? VERBİS Kişisel Verileri Koruma Kurumu Veri Sorumluları Sicili 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanun un Veri Sorumluları Sicili başlıklı 16.maddesine göre Kurulun gözetiminde, Başkanlık tarafından

Detaylı

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ I. İthalat İhracat Yönetimi. Öğr.Gör.İlyas Temel ŞAFAK Kaynaşlı MYO

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ I. İthalat İhracat Yönetimi. Öğr.Gör.İlyas Temel ŞAFAK Kaynaşlı MYO DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ I İthalat İhracat Yönetimi Kaynaşlı MYO 3 gümrükörgütügümrükmevzuatıgümrük mevzuatıgümrükörgütügümrükmevzua tıgümrükörgütügümrükmevzuatıgümrü körgütügümrükmevzuatıgümrükörgütü GÜMRÜK

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Go Plus/Go 3 e-ihracat İşlemleri

DESTEK DOKÜMANI. Go Plus/Go 3 e-ihracat İşlemleri Go Plus/Go 3 e-ihracat İşlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğe istinaden E-fatura mükelleflerinin ihracat işlemlerinin elektronik olarak gönderiminin yapılabilmesi için 2.42.00

Detaylı

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/10/20141001-6.htm

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/10/20141001-6.htm Sayfa 1 / 5 1 Ekim 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29136 Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ DAHİLDE İŞLEME REJİMİ TEBLİĞİ (İHRACAT: 2006/12) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (İHRACAT: 2014/5) MADDE

Detaylı

TRANSİT REJİMİNDE HAVAYOLU BASİTLEŞTİRMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA KILAVUZU

TRANSİT REJİMİNDE HAVAYOLU BASİTLEŞTİRMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA KILAVUZU T.C. TİCARET BAKANLIĞI GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRANSİT REJİMİNDE HAVAYOLU BASİTLEŞTİRMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA KILAVUZU 19.11.2018 01.08.2018 tarihli ve 30141 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü GENELGE (2012/4)

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü GENELGE (2012/4) T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : B.21.0.THG.0.05.01.00-10.06. 09/05/2012 Konu : Basılı/ Elektronik Belge Satışı GENELGE (2012/4) Bilindiği üzere, 08/06/2011 tarihli,

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Sayı : B.21.0.THG.0.05.01.00-10.06. Konu : Basılı/ Elektronik Belge Satışı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Sayı : B.21.0.THG.0.05.01.00-10.06. Konu : Basılı/ Elektronik Belge Satışı T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : B.21.0.THG.0.05.01.00-10.06. Konu : Basılı/ Elektronik Belge Satışı 09/05/2012 GENELGE (2012/4) Bilindiği üzere, 08/06/2011 tarihli,

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Gümrük Kanunundaki Süreler 2014 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona

Detaylı

Gümrük Kanununda yapılan değişiklikler. Mehmet Önder

Gümrük Kanununda yapılan değişiklikler. Mehmet Önder 1 Gümrük Kanununda yapılan değişiklikler Mehmet Önder TBMM tarafından kabul edilerek, 07.07.2009 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 5911 sayılı Kanun ile 4458 sayılı Gümrük Kanununda değişiklikler yapılmıştır.

Detaylı

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ 8 Nakliye Sigortaları POSTA HİZMETLERİ ÖN LİSANS PROGRAMI DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ Öğr. Gör. Fırat GÜLTEKİN 1 Ünite: 8 NAKLİYE SIGORTALARI Öğr. Gör. Fırat GÜLTEKİN İçindekiler 8.1. DAR TEMİNAT... 3 8.2. TAM

Detaylı

Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik

Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik Dahilde işleme rejimi kararında değişiklik yapılması konulu 2006/10866 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yayınlanmıştır Karar Sayısı : 2006/10866 Ekli Dahilde İşleme

Detaylı

T.C. GÜMRÜK ve TİCARET BAKANLIĞI. AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

T.C. GÜMRÜK ve TİCARET BAKANLIĞI. AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü T.C. GÜMRÜK ve TİCARET BAKANLIĞI AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Sayı : 16934678-722.01.01 KOR Konu : G.Kore STA 1 Ağustos 2012 tarihinde Ankara'da imzalanan Türkiye-Güney Kore (Kore Cumhuriyeti) Serbest

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. İş Yapma Kolaylığı Endeksi Türkiye nin Durumu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. İş Yapma Kolaylığı Endeksi Türkiye nin Durumu İş Yapma Kolaylığı Endeksi Türkiye nin Durumu Ekim 2017 2015 te iyi bir sıçrama yakalamamıza rağmen 2016 ve 2017 de geriledik. İş Yapma Kolaylığı Endeksi, Dünya Sıralaması, 2008-2017 51 57 59-8 55 65 63-6

Detaylı

2013 SONU - 2014 BAŞI GÜMRÜKDE GÜNDEM BAŞLIKLARI Ahmet ÇELİK

2013 SONU - 2014 BAŞI GÜMRÜKDE GÜNDEM BAŞLIKLARI Ahmet ÇELİK 1. 2013 SONU GÜMRÜKTE GÜNDEM 2013 yılında küresel ticaret ve gümrük uygulamalarında hem kamu görevlilerini hem de şirket yöneticilerini yakından ilgilendirecek bir takım değişiklikler yapılmıştır. Özellikle

Detaylı

ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ

ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Sayı: Konu: TİM.OAİB.GSK.TEŞV.2014/1252-8033 Ankara, 22/04/2014 Dahilde İşleme Rejimi Kararında Değişiklik Yapılması Hakkında Karar ÖNEMLİ SİRKÜLER

Detaylı

TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/18)

TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/18) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/18) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/37 TARİH:

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/37 TARİH: VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/37 TARİH: 12.07.2010 KONU 19 No lu ÖTV Genel Tebliği Yayımlandı. 9 Temmuz 2010 tarih ve 27636 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 19 sıra numaralı Özel Tüketim Vergisi Kanunu Genel

Detaylı

Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi

Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi Dr. Dilek Seymen dilek.seymen@deu.edu.tr Dr. Dilek Seymen Dahilde İşleme Rejimi (DİR) DİR, ihracatçılara, ihraç mallarında kullanılmak kaydıyla dünya piyasa fiyatlarından

Detaylı

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ SİSTEMİ(AEO) Ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefleri doğrultusunda, ticaret erbabının uluslararası piyasalarda daha çok tercih edilmesi ile rekabet gücünün arttırılarak, ihracatımızın

Detaylı

İstanbul, 22.Kasım.2018

İstanbul, 22.Kasım.2018 İstanbul, 22.Kasım.2018 Sirküler Tarihi : 22.11.2018 Sirküler No : 2018 / 096 Konu : 2019 YILINDA E-FATURA, E-DEFTER VE E-ARŞİV UYGULAMALARINA BAŞLAMA TARİHLERİ ÖZET : Mevcut Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri

Detaylı

FASIL 5 KAMU ALIMLARI

FASIL 5 KAMU ALIMLARI FASIL 5 KAMU ALIMLARI Öncelik 5.1 Kamu alımları konusunda tutarlı bir politika oluşturulması ve bu politikanın uygulanmasının izlenmesi görevinin bir kuruma verilmesi 1 Mevzuat uyum takvimi Tablo 5.1.1

Detaylı

T.C. TİCARET BAKANLIĞI. Gümrükler Genel Müdürlüğü / DAĞITIM YERLERİNE

T.C. TİCARET BAKANLIĞI. Gümrükler Genel Müdürlüğü / DAĞITIM YERLERİNE Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı :20117910-110.99 Konu :İthalat Rejimi Kararına Ek Karar Geçici Madde Uygulaması Antrepoda ve Serbest Bölgede Bekleyen Eşya 03.10.2018 / 37636110 DAĞITIM YERLERİNE Bilindiği

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 09/06/2015 Sayı: 2015/29 Ref : 6/29

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 09/06/2015 Sayı: 2015/29 Ref : 6/29 GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 09/06/2015 Sayı: 2015/29 Ref : 6/29 Konu: GÜMRÜKTE HANGİ VERGİLER ÖDENMEZSE TASFİYE OLUR? 1. Giriş Bu sirkülerin konu bölümünde yer alan sorunun yanıtı ithalat vergileri dir. Mevzuat

Detaylı

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15)

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15) 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

TURMOB [Kurs başlığı]

TURMOB [Kurs başlığı] TURMOB [Kurs başlığı] 21.11.2018/184-1 ÖZEL MEVZUAT SİRKÜLERİ 2019 YILINDA E-FATURA, E-DEFTER VE E-ARŞİV UYGULAMALARINA BAŞLAMA TARİHLERİ Mevcut Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ve taslak genel tebliğ

Detaylı

Yasal Ticaretin Kolaylaştırılmasında e(n)-kolay Yasadışı Ticaretin Önlenmesinde e(n)-zor Gümrük İdaresi

Yasal Ticaretin Kolaylaştırılmasında e(n)-kolay Yasadışı Ticaretin Önlenmesinde e(n)-zor Gümrük İdaresi MİSYONUMUZ Yasal Ticaretin Kolaylaştırılmasında e(n)-kolay Yasadışı Ticaretin Önlenmesinde e(n)-zor Gümrük İdaresi Elektronik Gümrükten Mobil Gümrüğe Elektronik Gümrükten Mobil Gümrüğe %85 oranında bürodan

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 Konu: DİR. kararına istinaden DİİB lerinin revize işlemlerinin

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Transit Rejimi 2014 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi tutulması

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ İstanbul, 16.01.2013 Sayı: 2013/ 2 Ref: 6/2

GÜMRÜK SİRKÜLERİ İstanbul, 16.01.2013 Sayı: 2013/ 2 Ref: 6/2 GÜMRÜK SİRKÜLERİ İstanbul, 16.01.2013 Sayı: 2013/ 2 Ref: 6/2 Konu : 2013 YILI GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ ASGARİ ÜCRET TARİFESİNİN, 2012 YILI ASGARİ ÜCRET TARİFESİ İLE ÜCRETLER ve UYGULAMA ESASLARI AÇISINDAN KARŞILAŞTIRMASI

Detaylı

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : (Mükerrer) TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : (Mükerrer) TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN KİMYASALLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE

Detaylı

ŞARTLI MUAFİYET REJİMLERİNE GENEL BİR BAKIŞ (İDARENİN BİR UYGULAMASINA FARKLI YAKLAŞIM) 1

ŞARTLI MUAFİYET REJİMLERİNE GENEL BİR BAKIŞ (İDARENİN BİR UYGULAMASINA FARKLI YAKLAŞIM) 1 ŞARTLI MUAFİYET REJİMLERİNE GENEL BİR BAKIŞ (İDARENİN BİR UYGULAMASINA FARKLI YAKLAŞIM) 1 Cahit YERCİ 2 ÖZ Gümrük Kanunu (GK) nın öngördüğü sekiz gümrük rejiminden beşi şartlı muafiyet rejimi (düzenlemesi)

Detaylı

K O N U B A Ş L I K L A R I:

K O N U B A Ş L I K L A R I: Pc Gümrük Külliyatı... www.arslannet.com... GÜMRÜK YÖNETMELİĞİ 3.05.2002 Tarih ve 2477 (. Mükerrer) Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 07.0.2009 Tarihi itibariyle yayımlanan Gümrük Yönetmeliği ile YÜRÜRLÜKTEN

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Gümrük Kodları 2014 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi tutulması

Detaylı

Sayı: İstanbul, Konu: Gümrük Eşya Takip ve Analitik Performans Programı yayımlandı.

Sayı: İstanbul, Konu: Gümrük Eşya Takip ve Analitik Performans Programı yayımlandı. Sayı: 2017 116 İstanbul, 2017 Konu: Gümrük Eşya Takip ve Analitik Performans Programı yayımlandı. Sayın; Mükellefimiz, Bilindiği üzere 2 Kasım 2017 tarihli duyuru ile Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Detaylı

Sirküler no: 065 İstanbul, 23 Mayıs 2011

Sirküler no: 065 İstanbul, 23 Mayıs 2011 Sirküler no: 065 İstanbul, 23 Mayıs 2011 Konu: Gümrük yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik yayımlandı. Özet: Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 23 Mayıs 2011

Detaylı

LOGO Sizin işiniz bizim önceliğimizdir

LOGO Sizin işiniz bizim önceliğimizdir LOGO Sizin işiniz bizim önceliğimizdir Hizmetleri 2016 Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (), gümrük işlemlerindeki faaliyetler (ör: gümrük, lojistik, insan kaynakları, finans, güvenlik, IT, tedarik zinciri

Detaylı

TEBLİĞ OYUNCAKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/10)

TEBLİĞ OYUNCAKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/10) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ OYUNCAKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/10) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

GÜMRÜK İŞLEMLERİ KOLAYLAŞIYOR, DIŞ TİCARET ŞAHLANACAK

GÜMRÜK İŞLEMLERİ KOLAYLAŞIYOR, DIŞ TİCARET ŞAHLANACAK 2013 HAZİRAN SEKTÖREL GÜMRÜK İŞLEMLERİ KOLAYLAŞIYOR, DIŞ TİCARET ŞAHLANACAK Melisa KORKMAZ Sanayi devrimi ile başlayan süreç, küresel bütünleşmeye zemin hazırlamış; küreselleşme süreci de teknolojideki

Detaylı

ERKAN ATEŞ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR

ERKAN ATEŞ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR YYS SORULARI 1) Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği (21.05.2014 t. 29006 s. R.G.) kapsamında aşağıdaki tanımlardan hangisi yanlıştır? a) Karar: 2006/10895 sayılı Türkiye ile Avrupa Topluluğu

Detaylı

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15)

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN KİMYASALLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2018/6)

TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN KİMYASALLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2018/6) 30 Aralık 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30286 (2. Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN KİMYASALLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ

Detaylı

TEBLİĞ CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/9)

TEBLİĞ CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/9) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/9) Amaç ve kapsam

Detaylı

b) Ciddi risk: Etkileri kısa vadede ortaya çıkmayanlar da dahil olmak üzere, yetkili kuruluşların ivedi müdahalesini gerektiren her türlü riski,

b) Ciddi risk: Etkileri kısa vadede ortaya çıkmayanlar da dahil olmak üzere, yetkili kuruluşların ivedi müdahalesini gerektiren her türlü riski, TÜRKSAN GRUP MEVZUAT SERVİSİ Karar Sayısı : 2013/4284 Ekli Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı nın yürürlüğe konulması; Ekonomi Bakanlığının 20/12/2012 tarihli ve 86802 sayılı yazısı üzerine, 29/6/2001 tarihli

Detaylı

EXPORT IMPORT. Gümrükte işlem süreci 6 ana bölümden oluşmaktadır. 1. Taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesine Giriş ve Çıkışları

EXPORT IMPORT. Gümrükte işlem süreci 6 ana bölümden oluşmaktadır. 1. Taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesine Giriş ve Çıkışları EXPORT IMPORT Gümrükte işlem süreci 6 ana bölümden oluşmaktadır. 1. Taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesine Giriş ve Çıkışları 2. Özet Beyan ve Eşyanın Türkiye ye Getirilmesi 3. Eşyanın Gümrüğe Sunulması 4.

Detaylı