TİPİK BİR BATARYA. Doç. Dr. Göksel ÖZKAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TİPİK BİR BATARYA. Doç. Dr. Göksel ÖZKAN"

Transkript

1 TİPİK BİR BATARYA Doç. Dr. Göksel ÖZKAN

2 PİL (HÜCRE) : Piller aktif maddeler üzerinde elektrokimyasal yükseltgenme-indirgenme reaksiyonları ile kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren cihazlardır. BATARYA : Bataryalar istenilen kapasite ve çıkış voltajına göre bir veya birden çok hücrenin (pilin) seri,paralel veya hem seri hem de paralel bağlanmasından oluşur.

3 Bir pil (hücre) üç ana bileşenden oluşur: 1.Anot veya negatif elektrot (indirgeyen veya yakıt elektrodu): 2.Katot veya pozitif elektrot (yükseltgeyen elektrot): 3-Elektrolit (İyonik iletici): Kimyasal reaksiyon sırasında yükseltgenen ve dış cevrime elektron verendir. Kimyasal reaksiyon sırasında indirgenen ve dış çevrimden elektron alandır. Anot ve katot arasında iyonlar olarak yükün transferini sağlar.elektrolitler genellikle sıvıdır (İyonik iletkenlik veren baz,asit veya tuzların su veya diğer cözücülerle çözülmesiyle elde edilir).bazı bataryalarda ise hücrenin işletme sıcaklığında iyonik iletkenlik veren katı elektrolitler kullanılır.

4 Anot Seçiminde Dikkat Edilen Kriterler: Anot seçilirken aşağıda sıralanan özellikler dikkate alınmalıdır; İndirgeme ajanı olarak verimli olması, yüksek columbik çıkış (Ah/g) iyi iletkenlik kararlılık(stabilite) kolay üretim ve düşük maliyet Temel indirgenme ajanı olarak H2 seçilir. İndirgeme materyalleri olarak anot materyalleri içinde en çok kullanılanı Zn dur. En hafifi ve verimlisi ise Li dur.

5 Katod Seçiminde Dikkat Edilen Kriterler: Oksidasyon ajanı olarak verimli olması Elektrolitle temas ettiğinde stabl olması Dikkate alınır bir çalışma voltajına sahip olması Katoda oksidasyon ajanı olarak O2 kullanılır. En yaygın katod materyalleri matal oksitlerdir. Diğer bazı özel bataryalarda halojenler, oksihalidler, sülfür ve oksitleri, kullanılır.

6 Elektrolit Seçiminde Dikkat Edilen Kriterler: İyi bir iyonik iletkenliğe sahip olması Elektronik iletken olmamalı (hücre içinde kısa devreye neden olur) Elekrot malzemelerine karşı reaktif olmamalı Özellikleri sıcaklıkla çok az değişmeli Güvenilir taşınabilirliği Düşük maliyetli olması Çoğu elektrolitler termal ve lityum anotlu bataryalar hariç sulu çözeltilerdir. Erimiş tuzlar ve diğer suda çözünmeyen elektrolitler de yaygın kullanılır. Bunların seçiminde elektrolitin anotla reaksiyonundan kaçınılmalıdır.

7 separatör malzemesi: Hücre içinde kısa devre olmasını engelleyecek şekilde anot ve katod arasında elektronik izolasyon sağlamalı ve elektroliti sarmalı İyonik geçirgen olmalı HÜCRE GEOMETRİLERİ Hücreler değişik geometrilerde imal edilebilirler: Silindirik düğme plaka pirizma gibi, Kaçakların olmaması için hücrelerde sızdırmazlık ve iletken olmayan ilave elemanlar (conta gibi) kullanılır. Bazı hücrelerde amaca göre çıkış ve giriş kısımları olabilir.

8 Pil ve Bataryaların Sınıflandırılması Elektrokimyasal pil ve bataryalar elektrik yükleme kapasitesine bağlı olarak Birincil (şarj edilmeyen) İkincil (şarj edilebilen) iki ayrı sınıfa ayrılır.pil ve bataryalar ayrıca şekillerine ve malzeme yapısına göre de sınıflandırılırlar.büyük çoğunlukla ders kitaplarında ve literatür çalışmalarında ilk sınıflandırma göz önüne alınır

9 BİRİNCİL PİLLER Pil Adı Anot Katod Çinko-Karbon Zn C Alkalin-Manganoksit Zn MnO2 Magnezyum Mg MnO2 Civa (Çinko-Civa Oksit) Zn HgO Merkad (Kadmiyum-Civa Oksit Pili) Cd HgO Çinko-Gümüş Oksit Pili Zn Ag2O Çinko- Hava veya Çinko-O2 Pili Zn O2/ hava Lityum Piller; Li/SOCl2 Li/SO2 Li/MnO2 Li/FeS2 Li/(CF)n Li/I2 Li Li Li Li Li Li SOCl2 SO2 MnO2 FeS2 (CF)n I2(P2VP)

10 İKİNCİL VEYA ŞARJ EDİLEBİLEN PİL VE BATARYALAR Bu pil veya bataryalar, boşalma akımının karşı yönünde akım geçirilerek tekrar şarj edilebilirler. Bunlar elektrik enerjisini depolama cihazları olarak da bilinir. Pil Adı Anot Katod Kurşun asit Pb PbO2 Edison Fe Ni oksit Ni-Cd Cd Ni oksit Ni/ Zn Zn Ni oksit Ni/H2 H2 Ni oksit Ni/Metal Hidrit MH Ni oksit Gümüş-çinko Zn AgO Gümüş-kadmiyum Cd AgO

11 Pil Adı Anot Katod Zn/Klor Zn Cl2 Zn/Brom Zn Br2 Li/iyon Li x C6 Li (i-x) CoO 2 Li/MnO2 Li MnO2 Li/FeS2 Li(Al) FeS2 Li/FeS Li(Al) FeS Na/S Na S Na/NiCl2 Na NiCl2 -

12 İkincil batarya uygulamaları iki ana katogoride toplanabilir; 1. Otomotiv, uçak sistemleri, acil uyarı ve stantby güç sistemleri (UPS), hibrit elektrkli araçlar, sabit enerji depoları (SES) gibi sistemlerde kullanılan bataryalar. Bunlar enerji deposu olarak kullanılan, genellikle elektrik bağlantısı içerirler ve bir enerji kaynağı ile şarj edilirler(dinamo gibi) ve enerjiyi ihtiyaca göre dağıtırlar. 2. Portatif elektronik cihazlarda, güç sistemlerinde, elektrik aletleri gibi uygulamalarda yaygın kullanılan önce boşalıncaya kadar bir birincil batarya gibi kullanılan boşaldıktan sonra elektrik kaynağı ile yeniden doldurulan bataryalar. İkincil bataryalar (yeniden doldurulabilme özelliklerine ilaveten) yüksek güç yoğunluğu, boşalma hızının uzunluğu, yatay düz (flat) boşalma eğrisi ve iyi düşük-sıcaklık performanslarıyla da karekterize edilirler.

13 Diğer Piller Özel Amaçlı piller Yakıt Pilleri

14 BİR PİLİN ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ 1.Boşalma (Deşarj) Yandaki şekilde pilin deşarj olması sırasındaki işlemler gösterilmektedir. Pille bir dış yüklenici temas kurduğunda, anotdan elektronlar dış yükleniciyi geçerek katota ulaşır ve anot böylece yükseltgenir, katot ise indirgenir. Bu elektrik çevrimi elektrolit içindeki anot ve katotdaki anyonların (negatif iyonların) ve katyonların (pozitif iyonların) taşınımı ile tamamlanır.

15 Örneğin bir metalden oluşan anot ve klordan oluşan bir katot pilinde aşağıdaki deşarj reaksiyonu yazılabilir Negatif Elektrot: Anodik Reaksiyon ( Oksidasyon, Elektron Kaybı ) Zn Zn e Pozitif Elektrot: Katodik Reaksiyon ( Redüksiyon, Elektron Kazancı ) Cl 2 + 2e 2Cl - Toplam Reaksiyon: Zn + Cl 2 Zn Cl - ( ZnCl 2 )

16 2. Şarj Depolanabilen ve sarj edilebilen pillerin tekrar sarjı sırasında akım tersine döner, pozitif elektrot da oksidasyon, negatif elektrotda redüksiyon tepkimesi oluşur. Burada pozitif elektrot anot, negatif elektrot ise katotdur.

17 Önceki örnekte Zn/Cl 2 pilin, şarj olma reaksiyonu aşağıda verilmiştir. Negatif Elektrot: Katodik Reaksiyon (indirgenme, elektron kazanımı ) Pozitif Elektrot: Anodik Reaksiyon ( Oksidasyon, elektron kaybı ) Zn e Zn 2Cl - Cl 2 + 2e Toplam Reaksiyon Zn Cl - Zn + Cl 2

18 Özel Örnek: Ni/Cd pili Boşalma reaksiyonları Anotta (negatif elektrot) Cd oksitlenerek elektron açığa çıkarır Katodda (pozitif elektrot) NiO elektron alarak indirgenir Toplam Reaksiyon: Cd + 2OH- Cd(OH)2 + 2e NiOOH + H2O + e OH- + Ni(OH)2 Cd + 2NiOOH + 2H2O Cd(OH)2 + 2Ni(OH)2

19 YAKIT PİLLERİ Anodik reaksiyon 2H2 4H+ + 4e Katodik reaksiyon O2 + 4H+ + 4e 2H2O Toplam Reaksiyon 2H2 + O2 2H2O

20 PİL TÜRLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI BİRİNCİL PİLLER İKİNCİL PİLLER YAKIT HÜCRELERİ Enerji depolama aletleridir. Verebilecekleri maksimum enerji ise pilin içine depolanmış kimyasal maddelerin miktarı ile belirlenmektedir. Pilin içindeki kimyasal maddelerin dönüşümü (reaksiyonu) bittiğinde pilin ömrü bitmekte yani atılmaktadır Kimyasallara tekrar yükleme yapılmak suretiyle rejenere edilmektedir (reaksiyon geri çevrilmektedir) ki bu da pilin içine dış bir kaynaktan enerji yüklemek anlamına gelmektedir Teorik olarak elektrotlara yakıt ve oksitleyici beslendiği sürece elektrik üretme kapasitesine sahip enerji dönüşüm aletidir. Gerçekte, performansta zamanla azalma, korozyon, bileşenlerin ömrü gibi nedenlerle yakıt pillerinin de işletim ömürleri sınırlıdır

21 PİLLERDE TEORİ VE TERMODİNAMİK

22 PİLİN TEORİK VOLTAJI, KAPASİTESİ VE ENERJİSİ 1.Serbest Enerji ( G 0 = - n.f.e 0 ) 2. Teorik Voltaj (Anot Potansiyeli + Katot Potansiyeli = Standart Pil Potansiyeli) F = Faraday sabiti olarak bilinir. ( C veya 28,6 Ah) n = Stokiyometrik reaksiyondaki elektron sayısı E 0 = Standart Potansiyeli,V ifade ederler. (Oksidasyon potansiyeli redüksiyon potansiyelinin negatif değerlisidir.) Deneysel olarak veya serbest enerji verilerinden hesaplanabilir. 3. Teorik Kapasite Bir pilin teorik kapasitesi pil içindeki aktif materyallerin miktarıyla tanımlanır.elektrokimyasal reaksiyon da ki toplam elektrik akım miktarı olarak ifade edilir ve birimi Culomb veya amper-saat olarak tanımlanır.

23 4. Teorik Enerji Bir pilin kapasitesi,voltaj ve elektrik akımının miktarı esas alınarak waat-saat olarak ifade edilir.bu teoriksel enerji değeri özel elektrokimyasal sistemler dizayn edilerek bulunur. Waat-saat (Wh) = Voltaj (V) * Amper-saat (Ah) 5.Özgül Enerji ve Enerji Yoğunluğu Pil ve Bataryaların çıkış enerjileri genellikle pil ve bataryaların ağırlığına veya hacmine oranıyla ifade edilir.termolojide enerjinin ağırlığa oranına (Watt-saat/Kilogram) özgül enerji, hacme oranına (Watt-saat/Litre) ise enerji yoğunluğu denir.

24 Voltage, Capacity and Specific Energy of Major Battery Systems Theoretical and Practical Values

25

26 Şekil Pil Sistemlerini Teorik ve Gerçek Özgül Enerjileri

27 Şekil Pil Sistemlerinde Enerji Depolama Kabiliyetlerinin Karşılaştırılması (a) Birincil Piller (b) İkincil Piller ( Ralph J.Broad, Recent Developments in Batteries for Portable Consumer Electronics Applications. Interface 8:3 Fall 1999, Elektrochemical Socienty, Penninghton, NJ.)

28 Portatif uygulamalarda batarya performansındaki gelişmeler

29 6. İKİNCİL PİLLERİN GENEL DEĞERLENDİRİLMESİ piller öne çıkmaktadır. Günümüzde, dünya genelinde ikincil pazarı yaklaşık 20 Milyar ABD Dolarıdır. Bu pazarın ana kalemini Kurşun-Asit pilleri oluşturmaktadır. İkincil pillerin ikinci ana grubu olan Alkali Piller ise tüm pazarın %25 i gibi bir oranında pazarda yer almaktadır.alkali pillerin kendi içindeki pazar payında ise yaklaşık %50 lik oranında Lityum-İyon Kaynak : H.Takeshita, Proc.18th Int. Seminar on Primary & Secondary Batteries, Fort Lauderdale, FL (March 5-8, 2001) Pazar Kısımları (Milyon Dolar) Kurşun-Asit Alkali Lityum- İyon Araçlar (Akü) Endüstriyel UPS ve Yedek Güç Çekici ve Forklift Araçları Tüketici (Cep Telefonu,Bilgsayar v.s) ve Vasıta Enerji Deposu (Güneş Pili) Askeriye, Hava ve Uzay Uygulamaları Taşıtlarda ki İtici Güç Golf Arabası Elektrikli ve Hibrit Teknolojili Araçlar

30 7. LİTYUM İYON PİLLER Lityum İyon (Li-İon) pil, pozitif ve negatif elektrotların arasına lityum içerikli malzemeler sokularak çalıştırılan bir pil sistemidir.pilde ki çevrim Li+ (Lityum İyonların) pozitif ve negatif elektrotlar arasındaki değişimi ile olur.genelde pozitif elektrot malzemesi olarak katman yapıdaki LiCoO 2 ve yapısı tünel görünümünde olan LiMn 2 O 4 metal oksitleri kullanılır.negatif elektrotda genellikle katman yapıdaki grafit karbon kullanılır. Bir Silindirik Li-İyon Pilinin Kesit Görünüşü

31 Li-İyon Pillerinin Dünya Genelinde Gereksinimi ve Ortalama Fiyatlarının Yıllara Göre Tahmini Değişimi ( Studies of li-ion Battery Market-Year 1999, Yano Research Ltd.of Japan and D.MacArthur, G.Blomgreen and R.Powers, Lithium and Lithium Ion Batteries Power Associates (2000).)

32 7.1. Li-İyon Pillerinin Avantajları ve Dezavantajları AVANTAJLARI DEZAVANTAJLARI Sızdırmaz Piller; bakım gerektirmez Orta derecede maliyetli olması Uzun çevrim ömrü Uygulamada geniş sıcaklık aralığı Uzun raf ömrü Hızlı sarj olabilme kapasitesi Yüksek oranda enerji deşarj kapasitesi Yüksek Akım ve Enerji Verimi Yüksek sıcaklıkta verim düşmesi Muhafaza gerektirmesi Aşırı yüklemelerde kapasite ve ısı kaybı Silindirik dizaynlarda NiCd ve NiMH pillerine göre daha düşük güç yoğunluğu Yüksek Özgül Enerji ve Enerji Yoğunluğu Çok hafif ve boyutsal olarak küçük olmaları

33 7.2. Bir Li-İyon Pilinde Kimyasal Prosesin Şematik Gösterimi

34 7.3. Bir Li-İyon Pilinde Elektrod ve Hücre Reaksiyonları Pozitif: LiMO 2 Li 1-x MO 2 + xli + + xe - Sarj/Deşarj Negatif : C + xli + + xe - Sarj/Deşarj Li x C Toplam : LiMO 2 + C Li x C + Li 1-x MO 2 Sarj/Deşarj

35 Li-İyon Pilinde Kullanılan Katod Aktif Maddeleri ve Sentez Yöntemleri KATOT MALZEMESİ SENTEZ YÖNTEMİ ARAŞTIRILAN PARAMETRE ARAŞTIRMACI/TARİH LiCoO 2 SOL-GEL MİKRO YAPI ELEKTROKİMYASAL ÖZELLİK LiCoO 2 SOL-GEL ABSORPSİYON LiNiO 2 MİKRO YAPI Z.S.PENG, C.R.WON-1997 S.TAO, Q.WU-1999 LiCoO 2 LC-NiO SOL-GEL ABSORPSİYON MİKRO YAPI S.T.KUK, Y.S.SONG-1999 LiCoO 2 SOL-GEL SPıN-COATING MİKRO YAPI ELEKTROKİMYASAL ÖZELLİK K.DONG, Y.GU-2000 LiCoO 2 LiNi 0,5 Co 0,5 O 2 SOL-GEL ABSORPSİYON MİKRO YAPI STOKİYOMETRİK ORAN S.C.GARCIA, A.C. COUCERIO LiMn 2 O 4 SOL-GEL MİKRO YAPI ELEKTROKİMYASAL ÖZELLİK LiCoO 2 SOL-GEL YÜZEY ALANI MİKRO YAPI S.J.BAO, Y.Y.LIANG-2005 M.K.KIM,H.T.CHUNG-2000 LiCoO 2 LiMn 2 O 4 SOL-GEL SURFACE-COATING MİKRO YAPI ELEKTROKİMYASAL ÖZELLİK S.C.PARK, Y.M.KIM-2000

KİMYA II DERS NOTLARI

KİMYA II DERS NOTLARI KİMYA II DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Genel anlamda elektrokimya elektrik enerjisi üreten veya harcayan redoks reaksiyonlarını inceler. Elektrokimya pratikte büyük öneme sahip bir konudur. Piller,

Detaylı

GÜNDEM KONFERANSIMIZA HOŞ GELDİNİZ.

GÜNDEM KONFERANSIMIZA HOŞ GELDİNİZ. GÜNDEM KONFERANSIMIZA HOŞ GELDİNİZ. 1 Ramazan KARASOY (E)Albay Elk. Yük. Müh. 1 GELECEĞİN AKÜ TEKNOLOJİLERİ 1. AKÜ / PİL / BATARYA TEKNOLOJİLERİ 2. GÜNÜMÜZDE KULLANILAN BATARYALAR 3. ALTERNATİF BATARYA

Detaylı

Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Nano Malzemeler ve Teknolojiler Enerji Alanında Nanoteknoloji Prof. Dr. Hatem AKBULUT Yrd. Doç. Dr. Mehmet Oğuz GÜLER

Detaylı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı metallerin yeniden kazanımı 2016-2017 güz yy. Prof. Dr. Gökhan Orhan MF212 katot - + Cu + H 2+ SO 2-4 OH- Anot Reaksiyonu Cu - 2e - Cu 2+ E 0 = + 0,334 Anot Reaksiyonu 2H 2 O O 2 + 4H + + 4e - E 0 = 1,229-0,0591pH

Detaylı

a. Yükseltgenme potansiyeli büyük olanlar daha aktifdir.

a. Yükseltgenme potansiyeli büyük olanlar daha aktifdir. ELEKTROKİMYA A. AKTİFLİK B. PİLLER C. ELEKTROLİZ A. AKTİFLİK Metallerin elektron verme, ametallerin elektron alma yatkınlıklarına aktiflik denir. Yani bir metal ne kadar kolay elektron veriyorsa bir ametal

Detaylı

Elektrot Potansiyeli. (k) (k) (k) Tepkime vermez

Elektrot Potansiyeli. (k) (k) (k) Tepkime vermez Elektrot Potansiyeli Uzun metal parçası, M, elektrokimyasal çalışmalarda kullanıldığında elektrot adını alır. M n+ metal iyonları içeren bir çözeltiye daldırılan bir elektrot bir yarı-hücre oluşturur.

Detaylı

Elektrik. Yakıt Hücreleri ve Piller

Elektrik. Yakıt Hücreleri ve Piller Elektrik Yakıt Hücreleri ve Piller Piller: Pil, kimyasal enerjinin depolanabilmesi ve elektriksel bir forma dönüştürülebilmesi için kullanılan bir aygıttır. Piller, bir veya daha fazla elektrokimyasal

Detaylı

3) Oksijenin pek çok bileşiğindeki yükseltgenme sayısı -2 dir. Ancak, H 2. gibi peroksit bileşiklerinde oksijenin yükseltgenme sayısı -1 dir.

3) Oksijenin pek çok bileşiğindeki yükseltgenme sayısı -2 dir. Ancak, H 2. gibi peroksit bileşiklerinde oksijenin yükseltgenme sayısı -1 dir. 5.111 Ders Özeti #25 Yükseltgenme/İndirgenme Ders 2 Konular: Elektrokimyasal Piller, Faraday Yasaları, Gibbs Serbest Enerjisi ile Pil-Potansiyelleri Arasındaki İlişkiler Bölüm 12 YÜKSELTGENME/İNDİRGENME

Detaylı

REDOKS REAKSİYONLARI UYGULAMALARI

REDOKS REAKSİYONLARI UYGULAMALARI 1 REDOKS REAKSİYONLARI UYGULAMALARI Ref: Enstrümantal Analiz 1. BATARYALAR Bataryalar, galvanik (veya voltaik) hücrelerin çok önemli bir uygulanma alanıdır. Elektrik, bir galvanik hücrenin çeşitli kısımlarında

Detaylı

ve DEĞERLEND ERLENDĐRMERME

ve DEĞERLEND ERLENDĐRMERME ÖĞRETĐMDE PLANLAMA ve DEĞERLEND ERLENDĐRMERME Dersin Sorumlusu:Prof.Dr Prof.Dr.Đnci Morgil Hazırlayan: rlayan:g.pınar Arslan Bisikletim neden paslandı? Günlük k yaşam am ile ilişkisi: Günlük k hayatta

Detaylı

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 8 DENEYİN ADI: PİL VE AKÜ DENEYİN AMACI: PİL VE AKÜLERİN ÇALIŞMA SİSTEMİNİN VE KİMYASAL ENERJİNİN ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞÜMÜNÜN ANLAŞILMASI

Detaylı

BÖLÜM. Elektrotlar ve Elektrokimyasal Hücreler 1. ÜNİTE İÇERİK Elektrot ve Elektrolit Yarı Hücre ve Hücre

BÖLÜM. Elektrotlar ve Elektrokimyasal Hücreler 1. ÜNİTE İÇERİK Elektrot ve Elektrolit Yarı Hücre ve Hücre 1. 2 1. İÇERİK 1.2.1 Elektrot ve Elektrolit 1.2.2 Yarı Hücre ve Hücre Elektrotlar ve Elektrokimyasal Hücreler Bitkilerin fotosentez yapması, metallerin arıtılması, yakıt hücrelerinin görev yapması gibi

Detaylı

Şekilde görüldüğü gibi Gerilim/akım yoğunluğu karakteristik eğrisi dört nedenden dolayi meydana gelir.

Şekilde görüldüğü gibi Gerilim/akım yoğunluğu karakteristik eğrisi dört nedenden dolayi meydana gelir. Bir fuel cell in teorik açık devre gerilimi: Formülüne göre 100 oc altinda yaklaşık 1.2 V dur. Fakat gerçekte bu değere hiçbir zaman ulaşılamaz. Şekil 3.1 de normal hava basıncında ve yaklaşık 70 oc da

Detaylı

Yüksek Miktarlı Enerji Depolama Teknolojileri

Yüksek Miktarlı Enerji Depolama Teknolojileri Yüksek Miktarlı Enerji Depolama Teknolojileri Son Güncelleme: 05 Mart 2013 Hazırlayan: İlker AYDIN Grid Scale ESS Teknolojileri Lityum-İyon (LiFePO 4, LiCoO 2, LiMnO 2, LiS) Vanadyum Redox Sodyum Sülfür

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ Gelişen teknoloji ile beraber birçok endüstri alanında kullanılabilecek

Detaylı

Önder YOL. DMA Yönetim Kurulu Başkanı. DMA Forklift Batarya Sistemi

Önder YOL. DMA Yönetim Kurulu Başkanı. DMA Forklift Batarya Sistemi Önder YOL DMA Yönetim Kurulu Başkanı DMA Forklift Batarya Sistemi DMA Elektrikli Araç ve Enerji Depolama Sistemleri 2006 yılında temelleri atılan DMA, Dünya ölçeğinde Elektrikli Araç ve Enerji Depolama

Detaylı

ELEKTROKİMYA II. www.kimyahocam.com

ELEKTROKİMYA II. www.kimyahocam.com ELEKTROKİMYA II ELEKTROKİMYASAL PİLLER Kendiliğinden gerçekleşen redoks tepkimelerinde elektron alışverişinden yararlanılarak, kimyasal bağ enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülebilir. Kimyasal enerjiyi,

Detaylı

ELEKTRO METALÜRJ BAHAR

ELEKTRO METALÜRJ BAHAR ELEKTRO METALÜRJ 2016-2017 BAHAR ANOT KATOT HÜCRE - ELEKTROL T Anot ve Katodun Enine Kesitleri Kenar Büyümesi Anod Anod Katod Katod Anod M + M + M + M + M + M + Hücrede Ak m Da Molarite = M = Çözünen

Detaylı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı metallerin yeniden kazanımı Endüstriyel Atık Sulardan Metal Geri Kazanım Yöntemleri 2016-2017 güz yy. Prof. Dr. Gökhan Orhan MF212 Atıksularda Ağır Metal Konsantrasyonu Mekanik Temizleme Kimyasal Temizleme

Detaylı

İÇİNDEKİLER 2

İÇİNDEKİLER 2 Özgür Deniz KOÇ 1 İÇİNDEKİLER 2 3 4 5 6 Elektrotlar Katalizörler Elektrolit Çalışma Sıcaklığı Karbon Nikel, Ag, Metal oksit, Soy Metaller KOH(potasyum hidroksit) Çözeltisi 60-90 C (pot. 20-250 C) Verimlilik

Detaylı

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ Muhammed Aydın ARSLAN 16360007 İÇERİK Hidrojen Depolama Sistemleri Batarya Volan Süper Kapasitörler Süper İletken Manyetik Enerji Depolama HİDROJEN

Detaylı

Korozyon tanımını hatırlayalım

Korozyon tanımını hatırlayalım 8..20 Korozyonun kimyasal ve elektrokimyasal oluşum mekanizması Korozyon tanımını hatırlayalım Korozyon tepkimeleri, çoğu metallerin termodinamik kararsızlığı sonucu (Au, Pt, Ir ve Pd gibi soy metaller

Detaylı

LS- LSH Primer Pil Serileri

LS- LSH Primer Pil Serileri LİTYUM PİL SERİLERİ Tıbbi uygulamalardaki kritik ekipmanlar için kullanılan piller, uzun bir raf ömrüyle hafif, düşük maliyetli ve son derece dayanıklı olmalıdır. Yüksek performanslı Saft pilleri, taşınabilir

Detaylı

Şekil 1. Metal-sulu ortam ara yüzeyinde metalin kimyasal şekil değiştirmesi

Şekil 1. Metal-sulu ortam ara yüzeyinde metalin kimyasal şekil değiştirmesi 3. KOROZYONUN ELEKTROKİMYASAL TEMELLERİ 3.1. Korozyon Hücresi ve Korozyonun Oluşumu Bir malzemenin kimyasal bileşimi ve fiziksel bütünlüğü korozif bir ortamda değişir. Kimyasal korozyonda, malzeme korozif

Detaylı

KİMYA II DERS NOTLARI

KİMYA II DERS NOTLARI KİMYA II DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sulu Çözeltilerin Doğası Elektrolitler Metallerde elektronların hareketiyle elektrik yükü taşınır. Saf su Suda çözünmüş Oksijen gazı Çözeltideki moleküllerin

Detaylı

BÖLÜM. Kimyasallardan Elektrik Üretimi 1. ÜNİTE 4 BÖLÜM. İÇERİK Galvanik Piller Bataryalar: Kimyasal Tepkimelerden Elektrik Üretimi

BÖLÜM. Kimyasallardan Elektrik Üretimi 1. ÜNİTE 4 BÖLÜM. İÇERİK Galvanik Piller Bataryalar: Kimyasal Tepkimelerden Elektrik Üretimi 1. ÜNİTE Kimyasallardan Elektrik Üretimi 4. BÖLÜM 4 BÖLÜM İÇERİK 1.4.1 Galvanik Piller 1.4.2 Bataryalar: Kimyasal Tepkimelerden Elektrik Üretimi Kimyasallardan Elektrik Üretimi Kalp rahatsızlığı olan kişilerde

Detaylı

ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ BETÜL ASENA UÇAR ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ BETÜL ASENA UÇAR ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ BETÜL ASENA UÇAR ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ YAKIT HÜCRELERİ LİTYUM İYON KURŞUN ASİT NİKEL KADMİYUM NİKEL METAL HİDRİT 2 VOLANLAR SÜPERİLETKEN MANYETİK ENERJİ DEPOLAMA

Detaylı

Elektrokimya. KIM254 Analitik Kimya 2 - Dr.Erol ŞENER

Elektrokimya. KIM254 Analitik Kimya 2 - Dr.Erol ŞENER Elektrokimya Maddenin elektrik enerjisi ile etkileşimi sonucu ortaya çıkan kimyasal dönüşümler ile fiziksel değişiklikleri ve kimyasal enerjinin elektrik enerjisine çevrilmesini inceleyen bilimdalı elektrokimyadır.

Detaylı

YAKIT HÜCRESİ 4. KUŞAK ELEKTRİK ÜRETİM TEKNOLOJİSİ

YAKIT HÜCRESİ 4. KUŞAK ELEKTRİK ÜRETİM TEKNOLOJİSİ YAKIT HÜCRESİ 4. KUŞAK ELEKTRİK ÜRETİM TEKNOLOJİSİ Engin ÖZDEMİR*. Ercüment KARAKAŞ*, TartfV Sıtkı UYAR** Özet Bu çalışmada, kullanılan elektrot tipine göre çeşitli isimler alan yakıt hücre çeşitleri açıklanmakta,

Detaylı

Leisure Hobi ve Alternatif Enerji Aküleri

Leisure Hobi ve Alternatif Enerji Aküleri HAYATA DEĞER KATIYORUZ Mutlu Akü olarak 70 yılı aşkın tecrübe ve sağlam temeller üzerine inşa ettiğimiz güvenilirliğimizin ardında, işimizde en iyi, en yenilikçi olma gayreti yatıyor. Bizim için önemli

Detaylı

LO-G Primer Pil Serileri

LO-G Primer Pil Serileri LİTYUM PİL SERİLERİ Saft'ın güvenilir ve uzun ömürlü pilleri, karmaşık sistemleriniz, ileri teknoloji ekipmanlarınız ve en son teknoloji cihazlarınızın aşırı sıcaklıklarda bile optimum performans için

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU hasanyolcu.wordpress.com En az iki atomun belli bir düzenlemeyle kimyasal bağ oluşturmak suretiyle bir araya gelmesidir. Aynı atomda olabilir farklı atomlarda olabilir. H 2,

Detaylı

Katoda varan pozitif iyonlar buradan kendilerini nötrleyecek kadar elektron alırlar.

Katoda varan pozitif iyonlar buradan kendilerini nötrleyecek kadar elektron alırlar. ELEKTROLİZ Şekilde verilen kapta saf su var iken, anahtar kapatıldığında lamba yanmaz. Saf suyun içine H 2 SO 4, NaCI, NaOH gibi suda iyonlarına ayrışan maddelerden herhangi biri katıldığında lamba ışık

Detaylı

ENERJİ DEPOLAMA SUNUMU MESUT EROĞLU

ENERJİ DEPOLAMA SUNUMU MESUT EROĞLU ENERJİ DEPOLAMA SUNUMU MESUT EROĞLU 15360027 ENERJİ DEPOLAMAYI ZORUNLU KILAN NEDENLER Modern enerji sistemleri arz güvenirliği, Sistem stabilitesinin sağlanması, Enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması,

Detaylı

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği SÜPERKAPASİTÖRLER

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği SÜPERKAPASİTÖRLER Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği ÜPERKAPAİTÖRLER 11290462 A. emih Yurttaş 10290444 Ezgi Yıldız 10290388. Damla Tuna 10290418 Ece Yaralı KYM 442 Kimyasal Teknolojiler unumu Mayıs

Detaylı

Paint School JPS-E / Corrosion / 1 KOROZYON

Paint School JPS-E / Corrosion / 1 KOROZYON JPS-E / Corrosion / 1 KOROZYON Korozyonun Tanımı Korozyon, Malzeme ve Onu Çevreleyen Şartların Korozyon ürünleri üreterek reaksiyonudur. JPS-E / Corrosion / 2 Çeliğin Üretimi ve Degradasyonu Malzeme ve

Detaylı

KOROZYONUN ELEKTROKİMYASAL PRENSİPLERİ

KOROZYONUN ELEKTROKİMYASAL PRENSİPLERİ KOROZYONUN ELEKTROKİMYASAL PRENSİPLERİ Bir malzemenin kimyasal bileşimi ve fiziksel bütünlüğü korozif bir ortam içerisinde değişir. Malzemeler; Korozif bir sıvı ile çözünebilir, Yüksek sıcaklıklarda bozunabilir,

Detaylı

Fotovoltaik Teknoloji

Fotovoltaik Teknoloji Fotovoltaik Teknoloji Bölüm 7: Fotovoltaik Sistem Tasarımı Fotovoltaik Sistemler On-Grid Sistemler Off-Grid Sistemler Fotovoltaik Sistem Bileşenleri Modül Batarya Dönüştürücü Dolum Kontrol Cihazı Fotovoltaik

Detaylı

Hidroklorik asit ve sodyum hidroksitin reaksiyonundan yemek tuzu ve su meydana gelir. Bu kimyasal olayın denklemi

Hidroklorik asit ve sodyum hidroksitin reaksiyonundan yemek tuzu ve su meydana gelir. Bu kimyasal olayın denklemi KİMYASAL DENKLEMLER İki ya da daha fazla maddenin birbirleri ile etkileşerek kendi özelliklerini kaybedip yeni özelliklerde bir takım ürünler meydana getirmesine kimyasal olay, bunların formüllerle gösterilmesine

Detaylı

Anabilim Dalı : İleri Teknolojiler

Anabilim Dalı : İleri Teknolojiler İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİTYUM İYON PİLLERİ İÇİN ELEKTRON DEMETİ İLE FİZİKSEL BUHAR BİRİKTİRME (EBPVD) YÖNTEMİ KULLANILARAK İNCE FİLM ANOT MALZEMESİ ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU

Detaylı

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği. DENEY NO: 6 DENEYİN ADI: DOYMUŞ NaCl ÇÖZELTİSİNİN ELEKTROLİZİ

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği. DENEY NO: 6 DENEYİN ADI: DOYMUŞ NaCl ÇÖZELTİSİNİN ELEKTROLİZİ HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 6 DENEYİN ADI: DOYMUŞ NaCl ÇÖZELTİSİNİN ELEKTROLİZİ DENEYİN AMACI: Doymuş NaCl çözeltisinin elektroliz sonucu elementlerine ayrışmasının

Detaylı

ELEKTROKİMYASAL KOROZYON

ELEKTROKİMYASAL KOROZYON BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü DENEY FÖYÜ ELEKTROKİMYASAL KOROZYON Prof. Dr. Deniz UZUNSOY Arş. Gör. Burak KÜÇÜKELYAS 2016-2017 Bahar Dönemi Malzeme Proses Laboratuvarı

Detaylı

TAŞINABİLİR PİL TÜRLERİ

TAŞINABİLİR PİL TÜRLERİ TAŞINABİLİR PİL TÜRLERİ TAP Derneğinin atıklarını toplamakla sorumlu olduğu taşınabilir pil türleri hakkında detaylı bilgiler vermeden önce taşınabilir pil ifadesinin ne anlama geldiğini belirtmekte yarar

Detaylı

Nİ-CD AKÜLERİN OPTİMUM ŞARJ VE DEŞARJ EDİLMESİ ARAŞTIRMA SUNUMU

Nİ-CD AKÜLERİN OPTİMUM ŞARJ VE DEŞARJ EDİLMESİ ARAŞTIRMA SUNUMU Nİ-CD AKÜLERİN OPTİMUM ŞARJ VE DEŞARJ EDİLMESİ ARAŞTIRMA SUNUMU Ertan TİKTAŞ Ar-Ge Mühendisi 04.09.2013 Genel Tanımlar Kapasite: Akünün amper-saat cinsinden sahip olduğu enerjinin göstergesidir. Hafıza

Detaylı

KOROZYON TÜRLERİ Başlıca 8 korozyon türü vardır. Bunlar:

KOROZYON TÜRLERİ Başlıca 8 korozyon türü vardır. Bunlar: KOROZYON TÜRLERİ Sınıflandırma genellikle korozyona uğrayan metalin görünümü yardımı ile yapılmaktadır. Birçok korozyon türünü çıplak gözle ayırt etmek mümkündür. Bazı durumlarda korozyon türünü belirleyebilmek

Detaylı

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 5 DENEYİN ADI: SUYUN ELEKTRİK ENERJİSİ İLE AYRIŞMASI

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 5 DENEYİN ADI: SUYUN ELEKTRİK ENERJİSİ İLE AYRIŞMASI HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 5 DENEYİN ADI: SUYUN ELEKTRİK ENERJİSİ İLE AYRIŞMASI DENEYİN AMACI: ELEKTRİK ENERJİSİNİ KULLANARAK SUYU KENDİSİNİ OLUŞTURAN SAF MADDELERİNE

Detaylı

Korozyonun Sebep Olduğu Ekonomik Kayıp

Korozyonun Sebep Olduğu Ekonomik Kayıp DOÇ.DR. SALİM ŞAHİN Korozyonun Sebep Olduğu Ekonomik Kayıp Türkiye Korozyon Derneğinin araştırmalarına göre Türk Ekonomisindeki korozyon kayıplarının maliyetinin gayrisafi milli hasılanın %3,5-5 i arasında

Detaylı

BÖLÜM III METAL KAPLAMACILIĞINDA KULLANILAN ÖRNEK PROBLEM ÇÖZÜMLERİ

BÖLÜM III METAL KAPLAMACILIĞINDA KULLANILAN ÖRNEK PROBLEM ÇÖZÜMLERİ BÖLÜM III METAL KAPLAMACILIĞINDA KULLANILAN ÖRNEK PROBLEM ÇÖZÜMLERİ Faraday Kanunları Elektroliz olayı ile ilgili Michael Faraday iki kanun ortaya konulmuştur. Birinci Faraday kanunu, elektroliz sırasında

Detaylı

YAKIT PİLLERİ. Cihat DEMİREL

YAKIT PİLLERİ. Cihat DEMİREL YAKIT PİLLERİ Cihat DEMİREL 16360030 İçindekiler Yakıt pilleri nasıl çalışır? Yakıt Pili Çalışma Prensibi Yakıt pilleri avantaj ve dezavantajları nelerdir? 2 Yakıt Pilleri Nasıl Çalışır? Tükenmez ve hiç

Detaylı

Ch 20 ELEKTROKİMYA: cell

Ch 20 ELEKTROKİMYA: cell Ch 20 ELEKTROKİMYA: Elektrik ve kimyasal reaksiyonlar arasındaki bağlantı araştırması Elektrokimyasal reaksiyonlarda elektronlar bir türden diğerine aktarılırlar. Öğrenme amaçları ve temel beceriler: oksidasyon,indirgeme,

Detaylı

Korozyon Hızı Ölçüm Metotları. Abdurrahman Asan

Korozyon Hızı Ölçüm Metotları. Abdurrahman Asan Korozyon Hızı Ölçüm Metotları Abdurrahman Asan 1 Giriş Son zamanlara değin, korozyon hızının ölçülmesi, başlıca ağırlık azalması yöntemine dayanıyordu. Bu yöntemle, korozyon hızının duyarlı olarak belirlenmesi

Detaylı

MM548 Yakıt Pilleri (Faraday Yasaları)

MM548 Yakıt Pilleri (Faraday Yasaları) Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı MM548 Yakıt Pilleri (Faraday Yasaları) Dr. Muhittin Bilgili 2.3 Birimler, Sabitler ve Temel Kanunlar Elektriksel Yük, q [C],

Detaylı

İYON TEPKİMELERİ. Prof. Dr. Mustafa DEMİR. (Kimyasal tepkimelerin eşitlenmesi) 03-İYON TEPKİMELERİ-KİMYASAL TEPKİMELERİN EŞİTLENMESİ 1 M.

İYON TEPKİMELERİ. Prof. Dr. Mustafa DEMİR. (Kimyasal tepkimelerin eşitlenmesi) 03-İYON TEPKİMELERİ-KİMYASAL TEPKİMELERİN EŞİTLENMESİ 1 M. İYN TEPKİMELERİ (Kimyasal tepkimelerin eşitlenmesi) Prof. Dr. Mustafa DEMİR 0İYN TEPKİMELERİKİMYASAL TEPKİMELERİN EŞİTLENMESİ 1 Bir kimyasal madde ısı, elektrik veya çözücü gibi çeşitli fiziksel veya kimyasal

Detaylı

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 KOROZYON DERS NOTU Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 v Korozyon nedir? v Korozyon nasıl oluşur? v Korozyon çeşitleri nelerdir? v Korozyona sebep olan etkenler nelerdir? v Korozyon nasıl önlenebilir? Korozyon

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Muhittin Bilgili

Yrd.Doç.Dr. Muhittin Bilgili Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı MM548 Yakıt Pilleri Bölüm-2 Elektro-Kimyasal Süreçler ve Elektrik Üretimi Yrd.Doç.Dr. Muhittin Bilgili Yakıt Pili nedir? Yakıt

Detaylı

DEMĐRĐN DOĞAL ÇEVRĐMĐ ŞEMATĐK KOROZYON HÜCRELERĐ

DEMĐRĐN DOĞAL ÇEVRĐMĐ ŞEMATĐK KOROZYON HÜCRELERĐ 17.12.2014 Korozyon, metallerin içinde bulundukları ortam ile kimyasal veya elektrokimyasal reaksiyonlara girerek metalik özelliklerini kaybetmeleri olayıdır. Bütün metaller doğada mineral olarak bulundukları

Detaylı

CEVHERLERİN LİÇİ VE LİÇ ÇÖZELTİLERİNDEN METALLERİN ELEKTRO-REDÜKSİYONLA KAZANIMI. Prof.Dr. Ahmet ALP& Yrd.Doç.Dr. Ediz ERCENK

CEVHERLERİN LİÇİ VE LİÇ ÇÖZELTİLERİNDEN METALLERİN ELEKTRO-REDÜKSİYONLA KAZANIMI. Prof.Dr. Ahmet ALP& Yrd.Doç.Dr. Ediz ERCENK DENEY NO 9 CEVHERLERİN LİÇİ VE LİÇ ÇÖZELTİLERİNDEN METALLERİN ELEKTRO-REDÜKSİYONLA KAZANIMI Prof.Dr. Ahmet ALP& Yrd.Doç.Dr. Ediz ERCENK Deney aşamaları Tahmini süre (dak) 1) Ön bilgi kısa sınavı 20 2)

Detaylı

KOROZYONUN ÖNEMİ. Korozyon, özellikle metallerde büyük ekonomik kayıplara sebep olur.

KOROZYONUN ÖNEMİ. Korozyon, özellikle metallerde büyük ekonomik kayıplara sebep olur. KOROZYON KOROZYON VE KORUNMA KOROZYON NEDİR? Metallerin bulundukları ortam ile yaptıkları kimyasal veya elektrokimyasal reaksiyonları sonucu meydana gelen malzeme bozunumuna veya hasarına korozyon adı

Detaylı

Malzeme Bilimi Ve Laboratuvarı KOROZYON. Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi

Malzeme Bilimi Ve Laboratuvarı KOROZYON. Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Malzeme Bilimi Ve Laboratuvarı KOROZYON Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Korozyon Tabiatta hemen hemen tamamı bileşik halde bulunan metallerin tabii hallerine dönüş çabasına korozyon denilebilir.

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR FÖYÜ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR FÖYÜ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR FÖYÜ ELEKTROLİZ YÖNTEMİ İLE METAL SAFLAŞTIRMA VE GERİ KAZANIMI Prof. Dr. Ümit ALVER Prof. Dr. Ahmet

Detaylı

YAKIT HÜCRELERİ. Verim % 25-30

YAKIT HÜCRELERİ. Verim % 25-30 YAKIT HÜCRELERİ YAKIT PİLİ Verim % 25-30 Yakıt Hücresi (Pili) Yakıt pilleri, yakıt ve oksitleyicinin elektrokimyasal reaksiyonu sonucu çıkan enerjiyi dönüşüm gerekmeksizin elektriğe yüksek verimle çeviren

Detaylı

KİMYA ÖZEL VİDEO FASİKÜLLERİ KİMYA VE

KİMYA ÖZEL VİDEO FASİKÜLLERİ KİMYA VE KİMYA VE ELEKTRİK 1. REDOKS TEPKIMELERI İndirme ve yükseltgenmenin bir arada gerçekleştiği tepkimelere redoks tepkimeleri denir. 3 PO ve HPO m 4 4 iyonlarında fosforun yükseltgenme basamağı aynı olduğuna

Detaylı

KOROZYONUN ELEKTROKİMYASI

KOROZYONUN ELEKTROKİMYASI TANIM KOROZYONUN ELEKTROKİMYASI Prof. Dr. Şaduman ŞEN Teknolojik öneme sahip metallerin, birkaç istisna dışında hemen hemen tümü tabiatta bileşik halinde bulunurlar. Başka bir deyişle metallerin doğanın

Detaylı

KİMYA VE ELEKTRİK

KİMYA VE ELEKTRİK KİMYA VE ELEKTRİK Yükseltgenme Basamaklarının Hesaplanması: 1.kural:Atomik veya moleküler yapıdaki bütün elementlerin yükseltgenme basamakları sıfırdır 2.kural:Moleküller veya iyonik bütün bileşiklerdeki

Detaylı

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz.

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz. BİLEŞİKLER Birden fazla elementin belirli oranlarda kimyasal yollarla bir araya gelerek, kendi özelligini kaybedip oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Bileşikteki atomların cins ve sayısını

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ Pil ve Akümülatör Nedir? Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren, kompleks elektro kimyasal cihazlardır. Piller ve Aküler Şarj Edilemez (Primer) Şarj Edilebilir

Detaylı

Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87

Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87 Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87 Rb izotoplarından oluşmuştur. İzotopların doğada bulunma yüzdelerini hesaplayınız. Bir bileşik

Detaylı

Elektrikli Araçlar İçin Enerji Depolama Çözümleri

Elektrikli Araçlar İçin Enerji Depolama Çözümleri ENERJİ ENSTİTÜSÜ Batarya Teknolojileri Grubu Elektrikli Araçlar İçin Enerji Depolama Çözümleri III. ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONGRESİ 1 Nisan 2011- GEBZE Sektörlere göre enerji kullanımı ve CO2 emisyonları Dünyadaki

Detaylı

ürünler ve reaktiflerin standart hallerinde olduğu pil potansiyeli (pil voltajı). E nin birimi volttur.

ürünler ve reaktiflerin standart hallerinde olduğu pil potansiyeli (pil voltajı). E nin birimi volttur. 26.1 5.111 Ders Özeti #26 Yükseltgenme/Ġndirgenme Ders 3 Konular: Yarı Hücre Tepkimelerini Toplama ve Çıkarma, ve Nernst EĢitliği Bölüm 12 Cuma Günü materyallerinden Standart Haller ve Pil Potansiyelleri

Detaylı

KİMYA VE ELEKTRİK KONU ANLATIMI

KİMYA VE ELEKTRİK KONU ANLATIMI 1 Madde - Elektrik İlişkisi Tüm maddeler elektriksel yapıya sahip taneciklerden oluşmuştur. Bu yapıdan dolayı elektrik enerjisi yardımıyla maddenin yapısında değişiklik yapılabildiği gibi, kimyasal değişimler

Detaylı

ELEKTROKİMYASAL REAKSİYONLAR

ELEKTROKİMYASAL REAKSİYONLAR KOROZYON GİRİ Çevresel etkenler veya çalışma ortamının koşullarından dolayı meydana gelen bozunmalara; Korozyon Oksidasyon olarak isimlendirilir. Gelişmiş ülkelerin yıllık gelirlerinin yaklaşık %5 lik

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ Pil ve Akümülatör Nedir? Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren, kompleks elektro kimyasal cihazlardır. Piller ve Aküler Şarj Edilemez (Primer) Şarj Edilebilir

Detaylı

4. KCIO 3 + SO 2 + H 2 O KCI + H 2 SO 4. A) KCIO 3 'teki CI'nin yükseltgenme basamağı +7'dir.

4. KCIO 3 + SO 2 + H 2 O KCI + H 2 SO 4. A) KCIO 3 'teki CI'nin yükseltgenme basamağı +7'dir. KClO 3 + 3SO + 3H O KCl + 3H SO 4 Kimya ve Elektrik / Redoks Tepkimeleri BÖLÜM 07 Test 0. Aşağıdaki tepkimelerden hangisi elektron alış-verişi yoluyla gerçekleşen bir tepkime değildir? A) Zn + KOH K ZnO

Detaylı

BÖLÜM. Elektroliz 1. ÜNİTE 5 BÖLÜM İÇERİK

BÖLÜM. Elektroliz 1. ÜNİTE 5 BÖLÜM İÇERİK 1. ÜNİTE Elektroliz 5. BÖLÜM 5 BÖLÜM Elektroliz İÇERİK 1.5.1 Elektrik Akımı ve Maddesel Değişim 1.5.2 Faraday ın Elektroliz Kanunları 1.5.3 Endüstriyel Elektroliz İşlemleri Alüminyum fabrikalarında elde

Detaylı

4. ELEKTROLİZ. Elektroliz kabı (beher), bakır elektrotlar, bakır sülfat çözeltisi, ampermetre, akım kaynağı, terazi (miligram duyarlıklı), kronometre.

4. ELEKTROLİZ. Elektroliz kabı (beher), bakır elektrotlar, bakır sülfat çözeltisi, ampermetre, akım kaynağı, terazi (miligram duyarlıklı), kronometre. 4. ELEKTROLİZ AMAÇLAR 1. Sıvı içinde elektrik akımının iletilmesini öğrenmek. 2. Bir elektroliz hücresi kullanarak bakırın elektro kimyasal eşdeğerinin bulunmasını öğrenmek. 3. Faraday kanunlarını öğrenerek

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ORTAÖĞRETĐM KĐMYA DENEYLERĐ PROJE HEDEF SORUSU: BASĐT PĐL NASIL YAPILIR? Projeyi hazırlayan: Özkan Cengiz Alessandro Volta PROJE KONUSU: ELEKTROKĐMYA PROJENĐN

Detaylı

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar.

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin bileşik oluşturma istekleri onların kararlı yapıya ulaşma

Detaylı

EKOLOJĐ ve KÜRESEL ISINMA

EKOLOJĐ ve KÜRESEL ISINMA EKOLOJĐ ve KÜRESEL ISINMA BĐTMĐŞ PĐLLERĐN ÇEVRE VE ĐNSAN SAĞLIĞINA ETKĐLERĐ... Pillerin insan sağlığına ve çevreye çok büyük zararları vardır. Piller cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir,

Detaylı

Elektrokimyasal İşleme

Elektrokimyasal İşleme Elektrokimyasal İşleme Prof. Dr. Akgün ALSARAN Bu notların bir kısmı Prof. Dr. Can COGUN un ders notlarından alınmıştır. Anot, katot ve elektrolit ile malzemeye şekil verme işlemidir. İlk olarak 19. yüzyılda

Detaylı

ve denge sabitleri gibi bilgilere ulaşı şılabilir.

ve denge sabitleri gibi bilgilere ulaşı şılabilir. ELEKTROANALİTİK K KİMYAK Elektrokimya: Maddenin elektrik enerjisi ile etkileşmesi sonucu ortaya çıkan fiziksel ve kimyasal enerjinin elektrik enerjisine çevrilmesini inceleyen bilim dalı. Elektroanalitik

Detaylı

BÖLÜM. Ne Neyi Yükseltger/İndirger? 1. ÜNİTE 3 BÖLÜM İÇERİK

BÖLÜM. Ne Neyi Yükseltger/İndirger? 1. ÜNİTE 3 BÖLÜM İÇERİK 1. ÜNİT Ne Neyi Yükseltger/İndirger? 3. BÖLÜM 3 BÖLÜM İÇRİK 1.3.1 Standart lektrot Potansiyeli 1.3.2 Redoks Reaksiyonlarının İstemliliği ve lektrot Potansiyelleri 1.3.3 lektrot Potansiyelini tkileyen Faktörler

Detaylı

MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması

MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması 2015 Güz Dönemi Yrd.Doç.Dr. Muhittin Bilgili Ders içeriği 1) Yakıt pillerine giriş 2) Yakıt pillerinin çalışma prensibi: - Elektro-Kimyasal Prosesler ve Elektrik

Detaylı

Bölüm 2. Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir.

Bölüm 2. Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. Bölüm 2 Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. *Hidrojen evrende en bol bulunan elementtir (%70). Dünyada ise oksijendir. Tüm yıldızlar ve birçok gezegen çok

Detaylı

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ Sıra No: SULAMA SUYU ANALİZLERİ: 2014 FİYATI 1 ph 14,00 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 3 Sodyum (Na)

Detaylı

MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması. Yrd.Doç.Dr. Muhittin Bilgili

MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması. Yrd.Doç.Dr. Muhittin Bilgili MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması Yrd.Doç.Dr. Muhittin Bilgili MM548 Ders içeriği 1) Yakıt pillerine giriş 2) Yakıt pillerinin çalışma prensibi: - Elektro-Kimyasal Prosesler ve Elektrik Üretimi

Detaylı

Elektrik. Yakıt Hücreleri ve Piller

Elektrik. Yakıt Hücreleri ve Piller Elektrik Yakıt Hücreleri ve Piller Yakıt Hücresi: Alışıla gelmiş elektrik üretim sistemleri yakıtın içindeki enerjiyi elektriğe dönüştürmek için ilk olarak yanma reaksiyonunu kullanır. Yanma reaksiyonunun

Detaylı

ELEKTRO KAZANIM (ELEKTROW NN NG)

ELEKTRO KAZANIM (ELEKTROW NN NG) ELEKTROMETALÜRJ Cevher veya metal içeren her çe it ham madde içindeki metaller elektrikenerjisinden faydalanmak suretiyle üretmeye Elektrometalürji denmektedir. Gerçekte elektrometalurji, elektrokimyan

Detaylı

Akümülatörün Yapısı, Sınıflandırılması

Akümülatörün Yapısı, Sınıflandırılması AKÜMÜLATÖRÜN YAPISI Akümülatörün ana bileşenlerini pozitif plaka, negatif plaka, seperatör, elektrolit ve akü kutusu oluşturur. Plakalar: Akümülatörlerin enerji vermesini sağlayan en önemli parçalardır.

Detaylı

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BOR KATKILI Lİ-İYON PİL ÜRETİMİ VE ELEKTRİKSEL PERFORMANSLARININ ARAŞTIRILMASI ERDİNÇ ÖZ

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BOR KATKILI Lİ-İYON PİL ÜRETİMİ VE ELEKTRİKSEL PERFORMANSLARININ ARAŞTIRILMASI ERDİNÇ ÖZ T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BOR KATKILI Lİ-İYON PİL ÜRETİMİ VE ELEKTRİKSEL PERFORMANSLARININ ARAŞTIRILMASI ERDİNÇ ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ FİZİK ANABİLİM DALI OCAK 2015 Tezin Başlığı:

Detaylı

AKTİVİTE KATSAYILARI Enstrümantal Analiz

AKTİVİTE KATSAYILARI Enstrümantal Analiz 1 AKTİVİTE KATSAYILARI Enstrümantal Analiz Bir taneciğin, aktivitesi, a M ile molar konsantrasyonu [M] arasındaki bağıntı, a M = f M [M] (1) ifadesiyle verilir. f M aktivite katsayısıdır ve birimsizdir.

Detaylı

TANIMLAR TAP GENEL SEKRETERİ KİMYA Y. MÜHENDİSİ SAVAŞ ARNA TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.

TANIMLAR TAP GENEL SEKRETERİ KİMYA Y. MÜHENDİSİ SAVAŞ ARNA TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR. TANIMLAR Aşağıda ele alınan tanımlar, tüketicinin pilin kullanımı, muhafazası, gerektiğinde şarjı ve ömrü sürecinde rastlayacağı bazı temel kavramları kapsamaktadır. Alfabetik sıralama yapılmamış, en basitinden

Detaylı

METAL OKSİT KAPLI TİTANYUM ANOTLARIN GENEL ŞARTNAMESİ. Anotlar, kablolar, bağlantı ve kalite kontrol işlemleri bu şartnamede verilmiştir.

METAL OKSİT KAPLI TİTANYUM ANOTLARIN GENEL ŞARTNAMESİ. Anotlar, kablolar, bağlantı ve kalite kontrol işlemleri bu şartnamede verilmiştir. 1.AMAÇ: METAL OKSİT KAPLI TİTANYUM ANOTLARIN GENEL ŞARTNAMESİ Anotlar, kablolar, bağlantı ve kalite kontrol işlemleri bu şartnamede verilmiştir. 2.AÇIKLAMA: 2.1.LIDA (Lineer Dağılımlı Anot) manasına gelen

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Al Aluminium 13 Aluminyum 2 İnşaat ve Yapı Ulaşım ve Taşımacılık; Otomotiv Ulaşım ve Taşımacılık;

Detaylı

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu Akım ve Direnç Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız tartışmalar durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik yüklerinin hareket halinde olduğu durumları inceleyeceğiz.

Detaylı

Enerji Verimliliği i ve Batarya Teknolojileri

Enerji Verimliliği i ve Batarya Teknolojileri Enerji Verimliliği i ve Batarya Teknolojileri Enerji Enstitüsü Batarya Teknolojileri Grubu 10 Nisan 2009 Gebze, Kocaeli Sunuş Planı Enerji: Dünyadaki durum Hibrit elektrikli araçlar ve gelecek Enerji Depolama

Detaylı

1. HAFTA ELEKTRON TEORİSİ. Serbest Elektronlar

1. HAFTA ELEKTRON TEORİSİ. Serbest Elektronlar 1. HAFTA ELEKTRON TEORİSİ Serbest Elektronlar Atomların en dış yörüngelerine valans yörünge, buradaki elektronlara ise valans elektron adı verilir. Atomların en dış yörüngelerindeki elektronlar, çekirdek

Detaylı

ELEKTROLİTİK TOZ ÜRETİM TEKNİKLERİ. Prof.Dr.Muzaffer ZEREN

ELEKTROLİTİK TOZ ÜRETİM TEKNİKLERİ. Prof.Dr.Muzaffer ZEREN Prof.Dr.Muzaffer ZEREN Bir çok metal (yaklaşık 60) elektroliz ile toz haline getirilebilir. Elektroliz kapalı devre çalışan ve çevre kirliliğine duyarlı bir yöntemdir. Kurulum maliyeti ve uygulama maliyeti

Detaylı

KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ Belli bir ortam içinde bulunan metalik yapının korozyonunu önlemek veya korozyon hızını azaltmak üzere alınacak önlemleri üç ana grup altında toplanabilir. Korozyondan Korunma

Detaylı

Yükseltgenme-İndirgenme Reaksiyonlar ve Elektrokimya

Yükseltgenme-İndirgenme Reaksiyonlar ve Elektrokimya ÜNİTE 12 Yükseltgenme-İndirgenme Reaksiyonlar ve Elektrokimya Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Bir bileşik veya iyondaki elementlerin yükseltgenme sayısını belirleyebilecek, Yükseltgenme sayılarındaki

Detaylı