2010 YENĠ SINAV SĠSTEMĠ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2010 YENĠ SINAV SĠSTEMĠ"

Transkript

1 2010 YENĠ SINAV SĠSTEMĠ

2 LYS5 ÖZEL ESEN EĞĠTĠM KURUMLARI 2010 YGS ve LYS SÜRECĠ 2

3 YENĠ SINAV SĠSTEMĠ Sistemde yapılan değiģikliği 3 ana baģlıkta toplamak mümkün. Bunlar; a) Sınavın içeriğinde yapılan değiģiklik b) Sınavın uygulanıģ biçiminde yapılan değiģiklik c) Puanlamada yapılan değiģiklik

4 A) SINAVIN ĠÇERĠĞĠNDE YAPILAN DEĞĠġĠKLĠK Eski sistemde sınavda gelen soruların büyük bir kısmı lise-1 müfredatını içermekteydi. Dolayısıyla lise-2 ve lise-3 de gösterilen konulara iliģkin gelen soru sayısı çok azdı. Hatta bazı derslerde bu müfredattan soru gelmiyordu. Yapılan değiģiklikle birlikte artık bütün lise müfredatını içeren sorular bulunacak. Dolayısıyla öğrenci dar bir konu alanının bilgisiyle soruların tamamını yanıtlayamayacak; öğrencinin bütün lise müfredatının bilgisine sahip olması gerekecek.

5 B) SINAVIN UYGULANIġ BĠÇĠMĠNDE YAPILAN DEĞĠġĠKLĠK Eski sistemde öğrenci tek bir oturumda 180 soruyla karģılaģıyordu. Yeni sistemde de öğrencinin çözmesi gereken soru sayısı 1.aĢamada (YGS) de 160 soru; 2.aĢama da (LYS) gireceği sınavın alanına göre soru cevaplayacak.

6 C) PUANLAMADA YAPILAN DEĞĠġĠKLĠK Yeni sistemde sınavın ilk bölümü olan ve Ortak Dersler Sınavı (ODS) adıyla nitelendirebileceğimiz 160 soruluk bölümü bütün öğrenciler cevaplamak zorunda. Bu bölümde yapılan netlere göre oluģan puanlar önlisans (2 yıllık) programlara yerleģtirme iģleminde kullanılacak. 160 soruluk bölümün puanlamasında bir önceki ÖSS deki katsayılar kullanılıyor; yeni bir katsayı tablosu oluģturulmadı.

7 DEĞĠġĠMĠN OLUMLU YANLARI Müfredatın zenginleģtirilmesi ile lise son sınıftaki devamsızlıkların kısmen de olsa engellenebilmesi. GeniĢ içerikle daha objektif bir değerlendirme yapılabilir bir çerçevenin oluģturulması ve böylece ancak hak eden öğrencilerin üniversiteyi kazanabileceği bir sistemin önünün açılması. Bilgi olmadan baģarının olamayacağına dâir düģünceye kısmen geri dönülmesi.

8 Alana dayalı derslerin sorularının ve katkılarının artırılması. Böylece öğrencinin alan dıģı derslerle meģgul olmayarak kendi alanına yoğunlaģacak olması. Sınavın, yükseköğretim programlarının minimum (taban) puanlarının oluģmasında sistematik bir denge oluģturacak Ģekilde yeniden düzenlenmesi.

9 2010 YENĠ SINAV SĠSTEMĠ Yeni sınav sistemi öğrencileri daha çok sınav ve soru ile sorgulamaktadır. Bu olumlu bir geliģmedir, çünkü tek oturumlu ve konuları tam kapsayamayan eski ÖSS seçici misyonunu yitirmiģtir.

10 LYS NĠN 5 FARKLI OTURUMDA YAPILMASI ÖĞRENCĠNĠN DĠKKAT PROBLEMLERĠNĠ GĠDERECEK, SINAV KAYGISINI AZALTACAKTIR. YENĠ SĠSTEMDE ÖĞRENCĠLER EĞĠTĠMDEN KOPMADAN,SON SINIFA KADAR EĞĠTĠMĠN ĠÇĠNDE OLACAKLARDIR.

11 2010 ÖSS DERSLERĠN AĞIRLIKLARI VE BÖLÜMLERE GÖRE AYRILMASI ÖĞRENCĠLERĠN DAHA NET VE AMAÇLI HAZIRLANMASINI SAĞLAYACAKTIR. ÖRNEĞĠN ; MÜHENDĠSLĠK ĠSTEYEN BĠR ÖĞRENCĠ FEN VE MATEMATĠK BĠLMESĠ GEREKTĠĞĠNĠN BĠLĠNCĠYLE HAZIRLANACAK VE DERSLERE KARġI ĠLGĠSĠ ARTACAKTIR.

12 2010 YILINDAN ĠTĠBAREN UYGULANILMASI DÜġÜNÜLEN SĠSTEM; ĠKĠ AġAMALI VE 6 AYRI SINAVDAN OLUġAN BĠR YAPIYA KAVUġMUġTUR. 1. AĢama----- YGS ( Yükseköğretime geçiģ sınavı) 2. AĢama----- LYS ( Lisans yerleģtirme Sınavı)

13 1.AġAMA: YÜKSEK ÖĞRETĠME GEÇĠġ SINAVI (YGS) * MART SONUNDA * TEK OTURUMDA YAPILACAK * MEVCUT ÖSS SĠSTEMĠNDEKĠ GĠBĠ ORTAK ALAN DERSLERĠNDEN SORULAR SORULACAKTIR.

14 YGS ye ORTAÖĞRETİMİ BAŞARI İLE TAMAMLAYAN VE TAMAMLAMAYA HAK KAZANACAK KİŞİLER GİRECEKTİR. 160 SORU 160 DAKİKA OLACAKTIR. BU SINAV, YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ İÇİN YETERLİLİĞİ ÖLÇECEKTİR. YGS İLE AÇIKÖĞRETİM,2 YILLIK MYO VE ÖZEL YETENEK SINAVI İÇİN GEREKLİ BARAJ PUANLARINI BELİRLEYECEKTİR. POLİS MYO.,ASTSUBAY HAZIRLAMA OKULLARI DA ÖĞRENCİLERİNİ YGS YE GÖRE BELİRLEYECEKLERDİR.

15 YENĠ SĠSTEMDE HER PUAN TÜRÜNDEKĠ PUAN HESAPLAMALARINDA EN KÜÇÜĞÜ 100 EN BÜYÜĞÜ 500 OLARAK DEĞĠġĠKLĠK YAPILMIġTIR.

16 YGS DE BARAJI GEÇEMEYEN ÖĞRENCĠLER ĠKĠNCĠ AġAMA OLAN LĠSANS YERLEġTĠRME SINAVINA (LYS) GĠREMEYECEKLERDĠR! YGS SORU YAPISI MUHAKEME GÜCÜ YÜKSEK,YORUM BECERĠSĠ GEREKTĠREN SORULARDAN OLUġACAKTIR. Sorular Ortaöğretim 9.sınıf konularını kapsayacaktır. Sınavda tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı kullanılacaktır.

17 2010 ÖSS 1. AĢamada; TEMEL MATEMATĠK TEST ADI DERSLER MATEMATĠK GEOMETRĠ YAKLAġIK SORU SAYILARI 40 (28+12) TÜRKÇE TÜRKÇE 40 FEN BĠLĠMLERĠ SOSYAL BĠLĠMLER FĠZĠK / KĠMYA BĠYOLOJĠ TARĠH COĞRAFYA FELSEFE 40 ( ) 40 ( )

18 YGS (YÜKSEKÖĞRETĠME GEÇĠġ SĠSTEMĠ) KATSAYI DAĞILIMLARI Testler Türkçe Temel Matema tik Sosyal Bilimler Fen Bilimleri YGS YGS YGS YGS YGS YGS Say 1 yerine Söz 1 yerine EA 1 yerine

19 YGS, yerleģtirme puanına yüzde 40 oranında katkı sağlayacağı için büyük önem taģımaktadır. Dolayısıyla nisan ayına kadar YGS konularını bitirecek Ģekilde çalıģmalısınız.

20 2.AġAMA LĠSANS YERLEġTĠRME SINAVI (LYS) LYS HAZĠRAN AYININ SONUNA DOĞRU FARKLI GÜNLERDE TOPLAM 5 OTURUMDA YAPILACAKTIR. HER OTURUMDA FARKLI BĠR TEST UYGULANACAKTIR. ÖĞRENCĠLER BÜTÜN TESTLERE KATILMAK ZORUNDA DEĞĠLDĠR.GĠRMEK ĠSTEDĠKLERĠ YÜKSEK ÖĞRETĠM PROGRAMINA GÖRE EN AZ 2 TESTE GĠRECEKLERDĠR.

21 2.AġAMA: LĠSANS YERLEġTĠRME SINAVI (LYS) HER BÖLÜMDE ARASI SORU SAYISI OLMASI PLANLANMAKTADIR. LYS DE SORULAR MEVCUT ÖSS nin 2.BÖLÜMÜNE BENZEYECEKTĠR.

22 LYS-1:(MATEMATĠK-GEOMETRĠ- ANALĠTĠK GEOMETRĠ) LYS-2:(FĠZĠK-KĠMYA-BĠYOLOJĠ) LYS-3:(EDEBĠYAT-DĠL ANLATIM- COĞRAFYA-1) LYS-4:(TARĠH - COĞRAFYA 2 - FELSEFE GRUBU) LYS-5:(YABANCI DĠL)

23 LYS TESTLERĠ LYS 1 Matematik 50 Geometri 22 Analitik Geometri 8 LYS 2 Fizik 30 Kimya 30 Biyoloji 30 LYS 3 Edebiyat ve Dil Anlatım 56 Coğrafya1-24 LYS 4 Tarih 44 Coğrafya 2-16 Felsefe Grubu 30 LYS 5 Yabancı Dil 80

24 LYS DEKĠ PUANLAR DÖRT GRUPTA HESAPLANACAK Matematik Fen MF Puanı LYS 1 ve 2 Türkçe Matematik TM Puanı LYS 1 ve 3 LYS PUAN TÜRLERĠ Türkçe Sosyal TS Puanı LYS 3 ve 4 Yabancı Dil YD Puanı LYS 5

25 1.MATEMATĠK SINAVI Matematik Testi : 50 soru, 75 dakika Geometri Testi : 30 soru, 45 dakika TOPLAM : 80 Soru, 120 dakika Geometri sorularından 8 tanesi Analitik Geometri sorusu olacak. Matematik ve Geometri testleri için ayrı soru kitapçıklarının kullanılacak ancak cevap kağıtlarının ortak olacağı belirtilmiģtir.

26 2. FEN BĠLĠMLERĠ SINAVI *Fizik Testi : 30 soru, 45 dakika *Kimya Testi : 30 soru, 45 dakika *Biyoloji Testi : 30 soru, 45 dakika TOPLAM : 90 Soru, 135 Dakika * Fizik,Kimya,Biyoloji testleri için ayrı soru kitapçıklarının kullanılacağı ancak cevap kağıdının üç test için ortak olacağı belirtilmiģtir.

27 3. EDEBĠYAT-COĞRAFYA SINAVI * Türk Dili ve Edebiyatı Testi : 56 soru, 85 dakika * Coğrafya-1 Testi : 24 soru, 35 dakika Toplam 80 Soru 120 Dakika * Türk Dili ve Edebiyatı Testi ve Coğrafya-1 Testi için ayrı soru kitapçıklarının kullanılacak ancak cevap kağıdının iki test için ortak olacak.

28 4. SOSYAL BĠLĠMLER SINAVI *Tarih Testi : 44 soru, 65 dakika *Coğrafya-2 Testi. 16 soru, 25 dakika *Felsefe Grubu Testi : 30 soru, 45 dakika TOPLAM : 90 Soru, 135 Dakika * Tarih, Coğrafya-2 ve Felsefe Grubu testlerinde ayrı soru kitapçıklarının kullanılacağı ancak cevap kağıdının üç test için ortak olacağı, *Felsefe Grubu Testinde, 10 Psikoloji, 10 Sosyoloji, 10 Mantık sorusunun yer alacağı belirtilmiģtir.

29 5. YABANCI DĠL SINAVI *Yabancı Dil Testi : 80 soru, 120 dakika *Yabancı Dil testinin Ġngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde hazırlanacağı, Yabancı Dil testi için tek Soru Kitapçığı ve tek Cevap Kağıdının kullanılacağı belirtilmiģtir.

30 LYS DE HANGĠ PUANLAR ĠÇĠN HANGĠ TESTLER YANITLANACAKTIR?

31 ADAYLAR GĠRMEK ĠSTEDĠKLERĠ YÜKSEKÖĞRETĠM PROGRAMININ PUAN TÜRÜNE GÖRE HANGĠ OTURUMA KATILACAKLARINA KARAR VERECEKLERDĠR. MEVCUT SĠSTEMDEKĠ ; SAY = MF OLARAK DEĞĠġTĠRĠLMĠġTĠR.. EA = TM SÖZ = TS DĠL = YD BAZI BÖLÜMLERĠN PUAN TÜRLERĠ DEĞĠġEBĠLĠR. ALANLAR VE ORTAK ALANLARLA ĠLGĠLĠ BĠR AÇIKLAMA YAPILMAMIġTIR.

32 BU PUANLAR HESAPLANIRKEN DERSLERĠN AĞIRLIKLARI FARKLI OLACAKTIR. ÖRNEĞĠN: MF-1 ve MF-2 DE FĠZĠK DERSĠNĠN ÇARPILDIĞI KATSAYILAR FARKLI OLACAKTIR.

33 MF PUANI (FEN,TIP,MÜHENDĠSLĠK VB..) YGS + LYS 1 + LYS 2 LYS-1: (MATEMATĠK-GEOMETRĠ- ANALĠTĠK GEO.) LYS-2: (FĠZĠK-KĠMYA-BĠYOLOJĠ)

34 MF puanı için derslerin katkı oranları Türkçe T.Mat Sosyal Fen B. Mat. Geo. Fizik Kimya Biyo. MF MF MF MF MF-1 Puan Türü : Matematik Ağırlıklı Temel Bilim Programları için, MF-2 Puan Türü : Fen Ağırlıklı Temel Bilim Programları için, MF-3 Puan Türü : Sağlık Bilimleri Programları için, MF-4 Puan Türü : Mühendislik ve Teknik Programları için öngörülmüģtür.

35 TM PUANI (HUKUK,ĠKTĠSAT,ĠġLETME VB..) YGS + LYS 1 + LYS 3 LYS-1 LYS-3 :(MATEMATĠK-GEOMETRĠ- ANALĠTĠK GEOMETRĠ) :(EDEBĠYAT-DĠL ANLATIM- COĞRAFYA-1)

36 TM puanı için derslerin katkı oranları Türkçe T.Mat Sosyal Fen B. Mat. Geo. TDE Coğ. 1 TM TM TM TM - 1 Puan Türü : Azda olsa Matematik Ağırlıklıdır. TM - 2 Puan Türü : Matematik ile Türkçe Edebiyat eģit ağırlıklıdır. TM - 3 Puan Türü : Azda olsa Türkçe Edebiyat ağırlıklıdır.

37 TS PUANI (SOSYAL BĠLĠMLER, EDEBĠYAT, ĠLETĠġĠM HALKLA ĠLĠġKĠLER VB..) YGS + LYS 3 + LYS 4 LYS-3 :(EDEBĠYAT-DĠL ANLATIM- COĞRAFYA-1) LYS-4 :(TARĠH - COĞRAFYA 2 FELSEFE GRUBU)

38 TS Puanı için derslerin katkı oranları TS 1 TS 2 Türkçe T.Mat Sosyal Fen B. TDE Coğ-1 Tarih Coğ-2 Fel.Gr TS - 1 Puan Türü : Sosyal Programlar içindir. TS - 2 Puan Türü : Türkçe,Edebiyat ve Tarih programları için öngörülmüģtür.

39 YD PUANI (ĠNG.ÖĞR,DĠL VE EDEBĠYATLAR,MÜTERCĠM TERCÜMANLIKLAR VB..) YGS + LYS 5 LYS-5 :(ĠNGĠLĠZCE veya ALMANCA veya FRANSIZCA)

40 YD Puanı için derslerin katkı oranları Türkçe T.Mat Sosyal Fen B. Yab. Dil DĠL DĠL DĠL-1 Puan Türü : Ġngilizce Almanca Fransızca Yabancı Dil Programları için. DĠL-2 Puan Türü : Diğer Dil Programları için öngörülmüģtür.

41 Sınava giren öğrenciler testlere göre farklı puanlar alacaktır. Her ders için ayrı puanı hesaplanacaktır. Matematik Puanı Geometri Puanı Fizik Puanı Kimya Puanı Biyoloji Puanı Türk Dili Edebiyatı Puanı Coğrafya 1 Puanı Tarih Puanı Coğrafya 2 Puanı Felsefe Grubu Puanı Yabancı Dil Puanı

42 ÖĞRENCĠLER BĠRDEN FAZLA OTURUMA KATILABĠLĠR VE FARKLI ALANLARDA TERCĠH YAPABĠLĠRLER. ÖRNEĞĠN; MF PUANI ĠÇĠN LYS-1 (MATEMATĠK - GEOMETRĠ ve ANALĠTĠK GEOMETRĠ) LYS-2 ( FĠZĠK KĠMYA - BĠYOLOJĠ) TESTLERĠNE GĠRERKEN, ĠSTERSE TM PUANI ĠÇĠN LYS-3:(EDEBĠYAT-DĠL ANLATIM-COĞRAFYA-1) TESTLERĠNE DE GĠREBĠLĠR

43 ÖĞRENCĠLER HANGĠ LYS OTURUMUNA KATILACAKLARINA BAġVURULAR SIRASINDA KARAR VERECEKLERDĠR. TERCĠHLER AĞUSTOS BAġINDA YAPILACAKTIR. AÇIK UÇLU SORULARIN SORULMASI DA PLANLANMAKTADIR.

44 AOBP Hesaplaması Yeni sistemde OBP her okulda en büyüğü 500 en küçüğü 100 olacak Ģekilde hesaplanacaktır. Öğrencilerin 100 lük sistemdeki diploma notları 500 e dönüģtürülecektir. OBP ler okulun ilgili yıldaki Üniversite giriģ sınavındaki puan ortalamalarına göre ağırlıklandırılacaktır. Her aday için YGS MF-TM-TS olacak Ģekilde 4 AOBP hesaplanacaktır.

45 Yeni sistemde de yine Orta Öğretim BaĢarı Puanı hesaplamasında katsayılar bulunacak. Ancak mevcut sistemdeki 0.3 ve 0.8 olan katsayıların oranları değiģtirilmiģtir. Alanında ve alan dıģı tercih yapma gibi bir durum artık yoktur. Ağırlıklı ortaöğretim baģarı puanı hesaplamasında artık tüm sınava giren öğrenciler için tek ve standart bir katsayı kullanılacaktır.

46 OBP HESAPLANMASINDA KATSAYILAR Bu katsayı tüm sınava girenler için 0.15 olarak belirlenmiģtir. Ayrıca Meslek liseleri ve Anadolu Öğretmen Liselerine ek puan verilecektir.( Kendi alanlarından tercih yaparlarsa ) Ancak çarpım katsayısı eskiden 0.24 iken yeni sistemde 0.06 olarak belirlenmiģtir. ( Bu da 500 puan üzerinden en fazla 30 puana karģılık gelmektedir.)

47 Ağırlıklı ortaöğretim baģarı puanının (AOBP) etkisi yüzde 21'den yüzde 13'e düģürülmüģtür. 1(bir) puanın dahi çok önemli olduğu üniversiteye yerleģme sürecinde AOBP nin yüzde 13'lük payının yabana atılması büyük bir hata olacaktır. Bu anlamda okul derslerini asla hafife ALMAMALISINIZ.

48 AOBP NĠN ETKĠSĠNĠN AZALTILMASI OLUMLU VE EġĠTLĠKÇĠDĠR. ÖĞRENCĠLER EġĠT ġartlarda YARIġACAKLARDIR. ÖĞRENCĠLERE ĠSTEDĠKLERĠ KADAR SINAVA GĠRME VE ĠSTEDĠKLERĠ ALANDA PUAN HESAPLAMA ġansi VERĠLMESĠ ĠLGĠ VE YETENEKLERDE ORTAYA ÇIKAN DEĞĠġĠMLERE GÖRE SEÇĠM YAPMALARINI SAĞLAYACAKTIR.

49 YGS = 11 Nisan 2010 Pazar Saat : LYS 2 - Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) Sınavı : 27 Haziran 2010 Saat: 10:00 LYS 4 -Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya2, Felsefe Grubu) Sınavı : 20 Haziran 2010 Saat: 10:00 LYS 1 -Matematik-Geometri Sınavı : 19 Haziran 2010 Saat: 10:00 LYS 3 - Edebiyat-Coğrafya (Türk Dili ve Edebiyat- Coğrafya1) Sınavı : 26 Haziran 2010 Saat: 10:00 LYS 5 Yabancı Dil Sınavı : 19 Haziran 2010 Saat: 14:00

50 YGS baģvurularının Ocak ayında LYS baģvurularının da Mayıs ayında alınması bekleniyor.

51 Soru : Puan türlerinde derslerin katılımları farklı mı olacaktır? Cevap : Bu puanlar hesaplanırken derslerin ağırlığı farklı olacaktır. Örneğin MF-1 ve MF-2 de Fizik dersinin katkıları farklı olacaktır.

52 Soru: Yeni sistemde AOBP katkısı ne olacak? Cevap : Bu konuda açıklama tam yapılmamıģtır. Ancak ortaöğretim baģarı puanı hesaplanma yöntemi devam edecek ancak katkı oranı %5-%10 aralığına çekilecektir. Bu da AOBP nin etkisinin azalması anlamına gelecektir.

53 Soru: Öğrenciler birden fazla oturuma katılabilir ve farklı alanlarda tercih yapabilirler mi? Cevap : Öğrenciler farklı alanlarda sınava hazırlanabileceklerdir. Öğrenciler MF puanı için matematikgeometri (LYS-1) ve fen bilimleri (LYS-2) testlerine girerken isterse TM puanı için ek oklarak Türk Dili EdebiyatI (LYS-3) testlerine de girebilir.

54 Soru: Meslek lisesi öğrencileri LYS de istedikleri teste katılabilirler mi? Cevap : Meslek liselerinde okuyan öğrenciler LYS de istedikleri testten sınava girerek puan alabilir ve tercih yapabilirler.

55 Soru: LYS de bölümlere göre mi yoksa derslere göre mi puan hesaplanacak? Cevap : Her ders için ayrı puanlar hesaplanacaktır. 1-Matematik puan 2-Geometri puanı 3-Fizik puanı 4-Kimya puanı 5-Biyoloji puanı 6-Türk Dili Edb. puanı 7-Coğrafya-1 puanı 8-Tarih Puanı 9-Coğrafya-2 puanı 10-Felsefe Grubu Puan 11-Yabancı Dil Puanı

56 AĞIRLIKLI ORTAÖĞRETĠM BAġARI PUANI ĠLE ĠLGĠLĠ YÖK ÜN 21 TEMMUZ 2009 TARĠHĠNDE ALDIĞI KARAR: YGS ile LYS sınavındaki ağırlıklı puanların her biri,kendi içindeki en büyüğü 500 en küçüğü 100 olan puanlara dönüģtürülür. Ağırlıklı Ortaöğretim BaĢarı Puanları (AOBP) en büyüğü 500,en küçüğü 100 olacak Ģekilde hesaplanır. YerleĢtirme puanlarının hesaplanmasında AOBP ları 0.15 katsayı ile çarpılır.

57 Adaylardan Öğretmen Lisesi veya Meslek Lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP larının 0.06 ek katsayı ile çarpımı sonucunda bulunan değer,yerleģtirme puanlarına eklenir.

58 PUAN TÜRLERĠ VE GĠRĠLEBĠLECEK BAZI OKULLAR MF 1 PUAN TÜRÜ Matematik MatematikÖğretmenliği Matematik Bilgisayar Endüstriyel Tasarım Ġç Mimarlık Ġstatistik ġehir Bölge ve Planlama MF 2 PUAN TÜRÜ Biyoloji Fen Bil.Öğretmenliği Fen Programları Fizik Öğretmenliği Kimya Kimya Mühendisliği Peyzaj Mimarlığı Orman Mühendisliği

59 PUAN TÜRLERĠ VE GĠRĠLEBĠLECEK BAZI OKULLAR MF 3 PUAN TÜRÜ Biyokimya Biyomühendislik Biyosistem Mühendisliği DiĢ Hekimliği Eczacılık Fizik Tedavi ve Rehabi. Genetik Gıda Mühendisliği Tıp Veterinerlik MF 4 PUAN TÜRÜ Bilgisayar Mühendisliği BiliĢim Sistem ve Tek. Çevre Mühendisliği Elektrik Elektronik Mühen. Endüstri Mühendisliği Havacılık ve Uzay Müh. Mimarlık

60 PUAN TÜRLERĠ VE GĠRĠLEBĠLECEK BAZI OKULLAR TM 1 PUAN TÜRÜ Ġktisat ĠĢletme Maliye Muhasebe Bankacılık Ekonometri Turizm ĠĢletmeciliği Uluslar arası ĠĢletme Uluslar arası Ticaret TM - 2 PUAN TÜRÜ Hukuk Kamu Yönetimi Uluslararası ĠliĢkiler Ġç Mimarlık ve Çevre Tasar. Sınıf Öğretmenliği Siyaset Bilimi Turizm ve Otelcilik

61 PUAN TÜRLERĠ VE GĠRĠLEBĠLECEK BAZI OKULLAR TM 3 PUAN TÜRÜ Antropoloji Arkeoloji Çocuk GeliĢimi Felsefe Psikoloji Sosyoloji Rehberlik ve Psik. DanıĢ.

62 PUAN TÜRLERĠ VE GĠRĠLEBĠLECEK BAZI OKULLAR TS 1 PUAN TÜRÜ Halkla ĠliĢkiler Reklamcılık ĠletiĢim Basın ve Yayın Coğrafya Gazetecilik Radyo ve Televizyon TS - 2 PUAN TÜRÜ Türk Dili Ve Edebiyatı Türkçe Öğretmenliği Tarih Sanat Tarihi Sümeroloji Türk Halkbilimi

63 PUAN TÜRLERĠ VE GĠRĠLEBĠLECEK BAZI OKULLAR DĠL 1 PUAN TÜRÜ Ġngilizce - Almanca ve Fransızca eğitimi yapan programlara yerleģtirmede kullanılacaktır. DĠL - 2 PUAN TÜRÜ Diğer Programlara yerleģtirmede kullanılacaktır.

64 UNUTMAYIN! KONULARA HAKĠM OLAN, BĠLGĠSĠNE GÜVENEN ÖĞRENCĠ, HANGĠ SĠSTEM OLURSA OLSUN AMACINA ULAġIR. BU HEP BÖYLE OLMUġTUR.

65 ĠSTEMEK YETMEZ AMACINIZA ULAġMAK ĠÇĠN ġġddetle ARZULAMANIZ GEREKĠR. OVĠDUS

66 ĠNSANLARA YAPILACAK EN BÜYÜK ĠYĠLĠK ONLARA AKILLARINI KULLANMAYI ÖĞRETMEKTĠR. MOLĠERE

67 Esenlik Dolu Bir Gelecek Ġçin ÖZEL ESEN DERSHANESĠ Sevgiyle Eğitimin BuluĢtuğu Yer Tüm Öğrencilere BAġARILAR DĠLERĠZ. ESEN EĞĠTĠM KURUMLARI

DERS SEÇİMİ DERS SEÇĠMĠ NEDĠR? ORTAK DERSLER YILDIRIM BEYAZID ANADOLU LİSESİ

DERS SEÇİMİ DERS SEÇĠMĠ NEDĠR? ORTAK DERSLER YILDIRIM BEYAZID ANADOLU LİSESİ DERS SEÇİMİ YILDIRIM BEYAZID ANADOLU LİSESİ DERS SEÇĠMĠ NEDĠR? REHBERLİK SERVİSİ BÜLTENİ SAYI : MART 2015 Öğrencilerin; seçmeli dersler arasından, yetenek, ilgi ve üniversitede okumak istedikleri bölümün

Detaylı

2015 DE UYGULANACAK SINAV MODELĠ

2015 DE UYGULANACAK SINAV MODELĠ YGS - LYS 2015 DE UYGULANACAK SINAV MODELĠ 1.Basamak Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2.Basamak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) 2015 ÖSYS 1. BASAMAK YGS TÜRKÇE T. MATEMATĠK SOSYAL BĠL. FEN BĠLĠMLERĠ

Detaylı

ÖZEL ATA ANADOLU LİSESİ ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ

ÖZEL ATA ANADOLU LİSESİ ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ ÖZEL ATA ANADOLU LİSESİ ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SİSTEMİ 2010 yılından itibaren üniversiteye giriş sistemi iki aşamalı bir sistem olmuştur. Sınav birinci aşamada

Detaylı

Sınav sistemi iki aģamalı olarak hazırlanmıģtır.

Sınav sistemi iki aģamalı olarak hazırlanmıģtır. Sınav sistemi iki aģamalı olarak hazırlanmıģtır. YGS: Birinci aģama, her öğrencinin girmesi zorunlu olan ortak Sınavdır. (Yükseköğretime GiriĢ Sınavı ) LYS: Sınavın ikinci aģaması, beģ farklı günde,beģ

Detaylı

2013 ÖSYS ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ GİRESUN ATATÜRK ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

2013 ÖSYS ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ GİRESUN ATATÜRK ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ 2013 ÖSYS ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ GİRESUN ATATÜRK ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ SINAV SİSTEMİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ Sınav sistemi iki aşamalı olarak hazırlanmıştır. Birinci aşama, her öğrencinin

Detaylı

ĠZMĠR KIZ LĠSESĠ. YÜKSEKÖĞRETĠM KURUMLARI SINAVI ( Güncel) REHBERLĠK SERVĠSĠ

ĠZMĠR KIZ LĠSESĠ. YÜKSEKÖĞRETĠM KURUMLARI SINAVI ( Güncel) REHBERLĠK SERVĠSĠ ĠZMĠR KIZ LĠSESĠ YÜKSEKÖĞRETĠM KURUMLARI SINAVI ( Güncel) REHBERLĠK SERVĠSĠ 1 2018 YÜKSEKÖĞRETĠM KURUMLARI SINAVI YKS SINAV TAKVĠMĠ Yükseköğretim Kurumları Sınavı 2018 -YKS BaĢvuru Tarihi Yükseköğretim

Detaylı

ÜNĠVERSĠTE SINAV SĠSTEMĠ

ÜNĠVERSĠTE SINAV SĠSTEMĠ ÜNĠVERSĠTE SINAV SĠSTEMĠ YENĠ ÜNĠVERSĠTE GĠRĠġ SĠSTEMĠ Yeni sistem iki aģamadan oluģuyor. 1. AġAMA : Yüksek Öğretime GeçiĢ Sınavı (YGS) 2. AġAMA : Lisansa YerleĢtirme Sınavları(LYS) 1.AġAMA (YÜKSEK ÖĞRETĠME

Detaylı

ÖSYS 1. AŞAMA (YGS) 2. AŞAMA (LYS) Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) TÜRKÇE. Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) T. MATEMATİK

ÖSYS 1. AŞAMA (YGS) 2. AŞAMA (LYS) Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) TÜRKÇE. Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) T. MATEMATİK ÖSYS 1. AŞAMA (YGS) 2. AŞAMA (LYS) TÜRKÇE Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) T. MATEMATİK Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) SOSYAL BİL. Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) FEN BİLİMLERİ Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4)

Detaylı

2011 ÖSYS ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE İKİ AŞAMALI SİSTEM (YGS LYS)

2011 ÖSYS ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE İKİ AŞAMALI SİSTEM (YGS LYS) 2011 ÖSYS ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE İKİ AŞAMALI SİSTEM (YGS LYS) İKİ AŞAMALI SİSTEMİN ÖZELLİKLERİ Birinci aşama sınavı YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) Nisan ayında, ikinci aşama sınavı LYS (Lisans Yerleştirme

Detaylı

2015 ÖSYS 2. AŞAMA LYS 1. AŞAMA YGS. Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) TÜRKÇE. Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) T. MATEMATİK

2015 ÖSYS 2. AŞAMA LYS 1. AŞAMA YGS. Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) TÜRKÇE. Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) T. MATEMATİK 2015 ÖSYS 1. AŞAMA YGS 2. AŞAMA LYS TÜRKÇE T. MATEMATİK SOSYAL BİL. FEN BİLİMLERİ Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) Sosyal Bilimler Sınavı

Detaylı

2016 YGS VE LYS. Seminerimize HOŞGELDİNİZ!

2016 YGS VE LYS. Seminerimize HOŞGELDİNİZ! 2016 YGS VE LYS Seminerimize HOŞGELDİNİZ! I. AġAMA YGS (Yüksek Öğretime GeçiĢ Sınavı) Sınav Tarihi: 13 Mart 2016 Pazar Sınav Saati:10:00 Sınav Süresi:160 dakika BaĢvuru Tarihi: 6 Ocak-20 Ocak 2016 Sınav

Detaylı

2014 ÖSYS 2. AŞAMA LYS 1. AŞAMA YGS. Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) TÜRKÇE. Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) T. MATEMATİK

2014 ÖSYS 2. AŞAMA LYS 1. AŞAMA YGS. Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) TÜRKÇE. Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) T. MATEMATİK 2014 ÖSYS 1. AŞAMA YGS 2. AŞAMA LYS TÜRKÇE T. MATEMATİK SOSYAL BİL. FEN BİLİMLERİ Matematik-Geometri Sınavı (LYS-1) Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) Sosyal Bilimler Sınavı

Detaylı

2017 ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ (ÖSYS)

2017 ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ (ÖSYS) 2017 ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ (ÖSYS) Üniversite giriģte neler değiģti? ÖSS-ÖYS (18 Yıl) 1974 1981 1982 1999 2005 2002 2005 2006 1970 1980 1990 2000 2010 Tek basamaklı merkezi sınav İki basamaklı

Detaylı

2013-2014 YGS VE LYS

2013-2014 YGS VE LYS 2013-2014 YGS VE LYS YGS-LYS sistemi iki aşamadan oluşuyor. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturum ve ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. Sınav tarihleri: 2014 YGS 23 Mart Pazar saat 10:00 da, 2014 LYS 4

Detaylı

GENEL KURALLAR Üniversite ye giriş iki aşamalıdır. Adaylar lise müfredatından sorumludur. YGS ve LYS puanları puan aralığında hesaplanır.

GENEL KURALLAR Üniversite ye giriş iki aşamalıdır. Adaylar lise müfredatından sorumludur. YGS ve LYS puanları puan aralığında hesaplanır. GENEL KURALLAR Üniversite ye giriş iki aşamalıdır. Adaylar lise müfredatından sorumludur. YGS ve LYS puanları 100-500 puan aralığında hesaplanır. YGS nin toplam puan içindeki ağırlığı %40, LYS nin ise

Detaylı

2014 YGS ve LYS SİSTEMİ

2014 YGS ve LYS SİSTEMİ 2014 YGS ve LYS SİSTEMİ ÖZEL TUNÇSİPER ANADOLU LİSESİ ÖZEL TUNÇSİPER FEN LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMAN NURDAN ÖZBİLİCİ 09.04.2014 www.tuncsiper.com 1 GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı

Detaylı

23.03.2014 15.06.2014 21.06.2014. Yükseköğretime Geçiş Sınavı 2014-YGS. Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) 2014-LYS4 14.06.

23.03.2014 15.06.2014 21.06.2014. Yükseköğretime Geçiş Sınavı 2014-YGS. Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) 2014-LYS4 14.06. Yükseköğretime Geçiş Sınavı 2014-YGS 23.03.2014 Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) 2014-LYS4 14.06.2014 Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik-Geometri) 2014-LYS1 15.06.2014 Lisans Yerleştirme

Detaylı

ANAKENT LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ

ANAKENT LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ANAKENT LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ YGS (YÜKSEK ÖĞRENİME GİRİŞ) LYS ( LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI) SINAVIN MANTIĞI DEĞİŞMEDİ. GEÇEN SENE HANGİ TİP SORULAR ÇIKTIYSA BU SENE DE AYNI MÜFREDATTAN

Detaylı

YGS-LYS Sınav Sistemi

YGS-LYS Sınav Sistemi YGS-LYS Sınav Sistemi 2012 ÖSYS Birinci Aşama : Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Sınav Tarihi Nisan ayının ilk yarısında Testler ve Sorular Testi 40 Soru Testi 40 Soru Testi 40 Soru Testi 40 Soru 160

Detaylı

2014 YGS LYS Tanıtım Broşürü. Rehberlik Servisi

2014 YGS LYS Tanıtım Broşürü. Rehberlik Servisi 2014 YGS LYS Tanıtım Broşürü Rehberlik Servisi YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) YGS PUANLARI NERELERDE VE NASIL KULLANILACAK -4 yıllık lisans programlarının bir kısmına, -2 yıllık önlisans bölümlerinin

Detaylı

Uygulanacak Sınavlar. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS )

Uygulanacak Sınavlar. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS ) Uygulanacak Sınavlar Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS ) (Üniversite eğitimi almak isteyen ( 4-6 yıllık fakültelerde eğitim tüm adaylara yöneliktir.) almak isteyen tüm

Detaylı

2013 ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi

2013 ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi 2013 ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Birinci Aşama: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Sınav Tarihi : 24 Mart 2013 Testler ve Soru Sayıları Türkçe : 40 Soru Sosyal Bilimler: 40 Soru Matematik

Detaylı

UYGULANACAK SINAVLAR YGS LYS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI

UYGULANACAK SINAVLAR YGS LYS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI 2013 ÖSYS UYGULANACAK SINAVLAR YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI 1. AŞAMA YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) YGS, 24 Mart 2013 tarihinde uygulanacaktır. Ortaöğretimde okutulan

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI YGS LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI

YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI YGS LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI 2014 ÖSYS YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI 1. AŞAMA YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI YGS, 23 Mart 2014 tarihinde uygulanacaktır. Ortaöğretimde okutulan ortak müfredata dayalı

Detaylı

2013 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve YerleĢtirme Sistemi (LYS BĠLGĠLENDĠRME SUNUSU) 2013-ÖSYS Sunum, arakliogretmenlisesi.meb.k12.tr

2013 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve YerleĢtirme Sistemi (LYS BĠLGĠLENDĠRME SUNUSU) 2013-ÖSYS Sunum, arakliogretmenlisesi.meb.k12.tr 2013 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve YerleĢtirme Sistemi (LYS BĠLGĠLENDĠRME SUNUSU) 2013- ÖSYS Ġkinci AĢama : Lisans YerleĢtirme Sınavları (LYS) Sınav Tarihleri 2013- ÖSYS Ġkinci AĢama : Lisans YerleĢtirme Sınavları

Detaylı

2010 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi 2009 Sunum, Ankara 22 Temmuz 2009

2010 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi 2009 Sunum, Ankara 22 Temmuz 2009 2010 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Birinci Aşama A : Yüseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Sınav Tarihi : Nisan ayının ilk yarısında Testler ve Soru Sayılar ları Türkçe testi : 40 soru Temel Matematik

Detaylı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2018

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2018 KISA TARİH 1974 yılına kadar üniversiteler kendi öğrencilerini kendilerini seçiyordu. Karışıklığı önlemek amacıyla sınavların tek merkezden yapılması kararı alındı

Detaylı

ÖSYS ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ

ÖSYS ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ ANKARA ÖZEL TEVFİK FİKRET LİSESİ ÖSYS ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ 2014-2015 ANKARA 2015 ÖSYS BİRİNCİ AŞAMA: YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) YGS BAŞVURU TARİHİ : OCAK 2015 SINAV TARİHİ : 15 MART

Detaylı

SINAV GERÇEĞİNDE YGS-LYS SİSTEMİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ

SINAV GERÇEĞİNDE YGS-LYS SİSTEMİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ SINAV GERÇEĞİNDE YGS-LYS SİSTEMİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ KASIM 2016 KARİYER GELİŞTİRME SÜRECİ TÜRKİYE DE YGS LYS DİPLOMA PUANI YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMI SEÇİMİ MESLEK YAŞAMI YGS YGS'de

Detaylı

YKS Yükseköğretim Kurumları Sınav Sistemi

YKS Yükseköğretim Kurumları Sınav Sistemi 2018 - YKS Yükseköğretim Kurumları Sınav Sistemi ÜNĠVERSĠTE GĠRĠġ SINAVLARI YÜKSEKÖĞRETĠM KURUMLARI SINAVI adı altında BĠRĠNCĠ OTURUM: TEMEL YETERLĠLĠK TESTĠ (TYT) ĠKĠNCĠ OTURUM: SÖZEL, SAYISAL ve EġĠT

Detaylı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) KISA TARİH 1974 yılına kadar üniversiteler kendi öğrencilerini kendilerini seçiyordu. Karışıklığı önlemek amacıyla sınavların tek merkezden yapılması kararı alındı

Detaylı

2013 ÖSYS DE UYGULANACAK SINAVLAR 1.BASAMAK 2.BASAMAK

2013 ÖSYS DE UYGULANACAK SINAVLAR 1.BASAMAK 2.BASAMAK YGS - LYS 2013 ÖSYS DE UYGULANACAK SINAVLAR 1.BASAMAK 2.BASAMAK GENEL İLKELER YGS-1.AŞAMADA SORULACAK DERSLER TÜRKÇE(DİL VE ANLATIM) TEMEL MATEMATİK SOSYAL BİLİMLER FEN BİLİMLERİ YGS DEKİ TESTLER VE

Detaylı

2010-ÖSYS Sunum, İstanbul 26 Mart 2010. 2010 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi

2010-ÖSYS Sunum, İstanbul 26 Mart 2010. 2010 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi 2010 - ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi 2009-ÖSYS ile 2010-ÖSYS Arasındaki Fark 2009 ÖSS 2009 YDS Türkçe Tes. Mat-1 Tes. Sos. Bil.-1 Tes. Fen Bil.-1 Tes. Edb-Sos.Bil. Tes. Mat-2 Tes. Sos. Bil.-2

Detaylı

MUSTAFABEYLĠ ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LĠSESĠ

MUSTAFABEYLĠ ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LĠSESĠ MUSTAFABEYLĠ ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LĠSESĠ YGS-LYS BĠLGĠLENDĠRME SEMĠNERĠ Hatice ADEMOĞLU Okul Psikolojik DanıĢmanı ve Rehber Öğretmeni ĠÇĠNDEKĠLER 1. YGS-LYS 2. DEĞĠġĠKLĠKLER.. 3. YGS NEDĠR? 4. LYS NEDĠR?

Detaylı

Sınav Sistemleri Hakkında Ne Kadar Bilgiye Sahip Olmalıyız?

Sınav Sistemleri Hakkında Ne Kadar Bilgiye Sahip Olmalıyız? 2015 YGS - LYS Sınav Sistemleri Hakkında Ne Kadar Bilgiye Sahip Olmalıyız? - ÖSYM ve yaptığı sınavlar hakkında bilgi sahibi olmak alan bilgimizi daha verimli kullanmamıza - Öğrencide kendisine karşı ekstra

Detaylı

Yanlış ders seçimi. Ortaöğretimde derslerimize olan motivasyonumuzu azaltır. Motivasyonumuzun azaldığı derslerde notlarımız düşecektir.

Yanlış ders seçimi. Ortaöğretimde derslerimize olan motivasyonumuzu azaltır. Motivasyonumuzun azaldığı derslerde notlarımız düşecektir. DERS-ALAN SEÇİMİ Yanlış ders seçimi Ortaöğretimde derslerimize olan motivasyonumuzu azaltır. Motivasyonumuzun azaldığı derslerde notlarımız düşecektir. Ortaöğretimde düşen notlarımız YGS-LYS de düşük OBP

Detaylı

Yeni puan türleri arasındaki farka örnek olarak, YGS-1'de temel matematiğin, YGS-2'de de fen bilimlerinin ağırlıklı olacağını verebiliriz.

Yeni puan türleri arasındaki farka örnek olarak, YGS-1'de temel matematiğin, YGS-2'de de fen bilimlerinin ağırlıklı olacağını verebiliriz. YGS Nedir? YGS, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın kısaltılmışıdır. 2010 yılından itibaren yeniden iki aşamalı olarak yapılacak olan üniversiteye giriş sınavların ilki YGS'dir. 2010 Nisan ayının ilk yarısında

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI YG S/ LY S ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI YGS/LYS BÜLTENİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - EKİM 1 YGS-LYS SİSTEMİ-1 Öğrencilerimizin üniversite giriş sınavlarına hazırlık dönemini sağlıklı geçirmeleri

Detaylı

2010 ÖSYS ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ

2010 ÖSYS ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ 2010 ÖSYS ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ Sunuda Neler Var? 1. YENĠ SINAV SĠSTEMĠNĠN GETĠRĠLERĠ 2. YÜKSEKÖĞRETĠME GEÇĠġ SINAVI (YGS) 3. LĠSANS YERLEġTĠRME SINAVLARI (LYS) VE YÜKSEKÖĞRETĠM PROGRAMLARI

Detaylı

YENİ ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ

YENİ ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ YENİ ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Ünal Yarımağan ve FDD Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar ve ekibinin desteğiyle hazırlanmış bu bilgileri bizimle paylaşan eğitim danışmanı ve yazarı

Detaylı

ADIYAMAN MEHMET AKİF ERSOY KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ. "Başarının zeka ile bir ilgisi yoktur." Albert Einstein

ADIYAMAN MEHMET AKİF ERSOY KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ. Başarının zeka ile bir ilgisi yoktur. Albert Einstein ADIYAMAN MEHMET AKİF ERSOY KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ "Başarının zeka ile bir ilgisi yoktur." Albert Einstein YGS de DERSLERE GÖRE SORU SAYILARI (13.03.2016) Test Adı Dersler Soru Sayıları Türkçe Testi

Detaylı

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (YGS-LYS)

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (YGS-LYS) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (YGS-LYS) GENEL BİLGİLER 1.AŞAMA 2.AŞAMA YGS 15 MART 2015 PAZAR GÜNÜ SAT 10.00 LYS LYS4(SOSYAL) :13 Haziran 2014 LYS1(MAT.) :14 Haziran 2014 LYS5(Y.DİL) :14 Haziran

Detaylı

YGS NEDİR? YGS: Yüksek öğretime geçiş sınavıdır. Üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı LYS ye girmeye barajı aşarak hak kazandırır.

YGS NEDİR? YGS: Yüksek öğretime geçiş sınavıdır. Üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı LYS ye girmeye barajı aşarak hak kazandırır. Buket KUYUCAKLIOĞLU YGS NEDİR? YGS: Yüksek öğretime geçiş sınavıdır. Üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı LYS ye girmeye barajı aşarak hak kazandırır. LYS puanının %40 ını oluşturur. YGS ile girilebilecek

Detaylı

9. SINIF ÖĞRENCİLERİNE UYGULANACAK TESTLER

9. SINIF ÖĞRENCİLERİNE UYGULANACAK TESTLER 9. SINIF ÖĞRENCİLERİNE UYGULANACAK TESTLER Öğrenci tanıma formu Çalışma davranışı değerlendirme anketi Öğrenme stilleri Kişilik testi Problem tarama D2 dikkat testi Holland kariyer testi Mesleki yönelim

Detaylı

ÇAYIRHAN TURGAY CİNER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

ÇAYIRHAN TURGAY CİNER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÇAYIRHAN TURGAY CİNER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YGS-LYS Bilgilendirme Kitapçığı http://turgayciner.meb.k12.tr/ 1. AŞAMA: YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) YGS Mart ayının son haftası ya da Nisan

Detaylı

Yeni Sınav Sistemi. Yeni Sınav Sistemi (YGS-LYS) 1-YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) Sevgili Öğrenciler:

Yeni Sınav Sistemi. Yeni Sınav Sistemi (YGS-LYS) 1-YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) Sevgili Öğrenciler: Sevgili Öğrenciler: Yeni Sınav Sistemi 2010 Yılında uygulanacak yeni ÖSS sistemi konusunda sizi bilgilendirmek için bu kitapçığı hazırladık. SAY, EA, SÖZ, DİL puan türlerindeki sayı ve içerik olarak artışları,

Detaylı

Sayın Velimiz, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi.

Sayın Velimiz, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi. Sayın Velimiz, Öğrencilerimizin üniversite giriş sınavlarına hazırlık dönemini sağlıklı geçirmeleri ve sınavlarda iyi bir sonuca ulaşmaları için bizler kadar sizlere de önemli görevlerin düştüğü unutulmamalıdır.

Detaylı

Mesleki Rehberlik Çalışmaları ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavları

Mesleki Rehberlik Çalışmaları ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavları Namık Kemal Anadolu İmam Hatip Lisesi 2014 2015 Eğitim ve Öğretim Yılı Mesleki Rehberlik Çalışmaları 2015 ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavları Namık Kemal Anadolu İmam Hatip Lisesi Rehberlik Servisi

Detaylı

LYS puanı ile girilebilecek bölümler

LYS puanı ile girilebilecek bölümler On5yirmi5.com LYS puanı ile girilebilecek bölümler LYS'de 5 farklı puan türü hesaplanır. Bu puan türlerine göre öğrencilerin girebilecekleri bölümler hangileri? İşte yanıtı... Yayın Tarihi : 17 Mart 2014

Detaylı

YGS - LYS REHBERİM www.asfa.com

YGS - LYS REHBERİM www.asfa.com YGS - LYS REHBERİM ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (YGS - LYS) GENEL BİLGİLER BİRİNCİ AŞAMA - YGS İKİNCİ AŞAMA - LYS MART 2016 PAZAR - 10.00 YGS LYS 4 SOSYAL Haziran 2016 LYS 5 YABANCI DİL Haziran

Detaylı

İZMİR ÖZEL TÜRK KOLEJİ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü 2014 YGS & LYS

İZMİR ÖZEL TÜRK KOLEJİ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü 2014 YGS & LYS İZMİR ÖZEL TÜRK KOLEJİ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü 2014 & LYS Ocak, 2014 2014 LYS I. Aşama : Yükseköğretime Geçiş Sınavı () Başvuru tarihi : Ocak 2014 Sınav tarihi : 23 Mart 2014, Pazar

Detaylı

ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi

ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel Anadolu Lisesi ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Tanıtım Sunusu İki Aşamalı Sınav Birinci Aşama : Yükseköğretime Geçiş sınavı (YGS) İkinci Aşama : Lisans

Detaylı

ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ ( YGS ve LYS ) Hakkında Bilgilendirme

ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ ( YGS ve LYS ) Hakkında Bilgilendirme ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ ( YGS ve LYS ) Hakkında Bilgilendirme GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturum, İkinci aşama LYS, 5 oturumda yapılmaktadır.

Detaylı

YGS-LYS SİSTEMİ HAZIRLAYAN: İDİL CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ EKİM 2014

YGS-LYS SİSTEMİ HAZIRLAYAN: İDİL CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ EKİM 2014 YGS-LYS SİSTEMİ HAZIRLAYAN: İDİL CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ EKİM 2014 1. ÖSYS deki Değişiklikler 2. Yeni sınav sisteminin amaçları 3. ÖSYS nin Aşamaları 4. YGS - LYS 5. YGS (Yükseköğretime

Detaylı

YGS-LYS SINAV SİSTEMİ

YGS-LYS SINAV SİSTEMİ YGS-LYS SINAV SİSTEMİ YGS TEK KİTAPÇIKLI 160 SORULUK BİR SINAV SORU BAŞI 1 DAKİKA SÜRE KONULAR AĞIRLIKLI OLARAK 9.SINIF SORULAR ANLAMA ve YORUMLAMAYA DÖNÜK, MUHAKEME GÜCÜNÜ ÖLÇEN BİR SINAV YGS PUANLARI

Detaylı

2011 ÖSYS YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ

2011 ÖSYS YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ 2011 ÖSYS YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ MF Matematik Sınavı (-1): (18 Haziran 2011 Cumartesi, Saat:10:00, Tek Oturum: 120 dakika)

Detaylı

2014 ÖSYS YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ

2014 ÖSYS YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ 2014 ÖSYS YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ MF Matematik Sınavı (LYS-1): (15 Haziran 2014 Pazar, Saat:10:00, Tek Oturum: 135 dakika) Matematik

Detaylı

Sait Gürsoy la Başarıya Doğru

Sait Gürsoy la Başarıya Doğru Sait Gürsoy la Başarıya Doğru İş Dünyası Hangi Niteliklere Öncelik Veriyor? neden üniversite? üniversitenin görevleri 1-Bilim Üretmek 2-Mesleki Donanım Kazandırmak 3-Üniversite Kültürü Kazandırmak Üniversite

Detaylı

3. YGS puanlarına AOBP (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) eklenmiş midir?

3. YGS puanlarına AOBP (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) eklenmiş midir? 1. YGS nedir? YGS yüksek öğretime geçiş sınavıdır. Üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı LYS ye girmeye barajı aşarak hak kazandırır ve LYS puanının %40 ını oluşturur. YGS ile girilebilecek 4 yıllık

Detaylı

UZUNMEHMET ANADOLU LİSESİ LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI

UZUNMEHMET ANADOLU LİSESİ LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI LYS, 5 AYRI OTURUMDA GERÇEKLEŞTİRİLİR. İLGİLİ YERLEŞTİRME PUANLARI HESAPLANIRKEN, LYS NİN % 60 I, YGS NİN İSE 40 I KULLANILIR. OTURUMLA İLGİLİ AYRINTILAR AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR.

Detaylı

YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır.

YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. 2016 YGS ve LYS GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. 2016 YGS 13 Mart Pazar saat 10:00 da,

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SİSTEMİ (YGS-LYS) İlk sınav Mart ayının son Pazar günü, ikinci sınavlar da Haziran ayının 2. yarısında uygulanır.

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SİSTEMİ (YGS-LYS) İlk sınav Mart ayının son Pazar günü, ikinci sınavlar da Haziran ayının 2. yarısında uygulanır. ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SİSTEMİ (YGS-LYS) Üniversiteye Girişte Sınavlar İki Aşamadan Oluşur. 1. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2. Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) İlk sınav Mart ayının son Pazar günü,

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI YENİ SINAV SİSTEMİ

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI YENİ SINAV SİSTEMİ ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI YENİ SINAV SİSTEMİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - ARALIK 2017 Sayın Velimiz, Öğrencilerimizin üniversite sınavlarına hazırlık sürecini sağlıklı geçirmeleri ve sınavlarda

Detaylı

YENİ SINAV SİSTEMİ ( YGS / LYS) Çanakkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi

YENİ SINAV SİSTEMİ ( YGS / LYS) Çanakkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi YENİ SINAV SİSTEMİ (2016 - YGS / LYS) Çanakkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi Öğrenci Seçme ve YerleĢtirme Sistemindeki DeğiĢmeler 1974 1980 Tek aģamalı sınav sistemi : ( ÜSS ) 1981 1998 Ġki aģamalı sınav

Detaylı

YGS - LYS. İki Aşamalı Sınav Sistemiyle Amaçlanan Ne?

YGS - LYS. İki Aşamalı Sınav Sistemiyle Amaçlanan Ne? - LYS İki Aşamalı Sınav Sistemiyle Amaçlanan Ne? Daha iyi ölçme ve değerlendirme yapabilmek, Yakın programların ihtiyaç duyduğu farklı bilgi ve becerileri göz önünde tutmak, Öğrencilerin ortaöğretim başarılarını

Detaylı

2017 ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ (ÖSYS)

2017 ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ (ÖSYS) 2017 ÖĞRENCĠ SEÇME VE YERLEġTĠRME SĠSTEMĠ (ÖSYS) TED ZONGULDAK KOLEJİ VAKFI ÖZEL LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ASLIHAN GÜÇLÜCAN KARAMAN TED ZONGULDAK KOLEJİ NDE ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME

Detaylı

GENEL BİLGİLER. YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır.

GENEL BİLGİLER. YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. YGS ve LYS GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. 2015 YGS 15 Mart Pazar saat 10:00 da, 2015

Detaylı

2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)

2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 2015 Öğrenci Seçme ve YerleşBrme Sınavı (ÖSYS) YükseköğreBme Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans YerleşBrme Sınavı ( LYS ) OrtaöğreBm mezunu, üniversite eğibmi

Detaylı

2018 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVLARI

2018 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVLARI 2018 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVLARI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI YENİ SINAV SİSTEMİ VE LİSEYE KAYIT UYGULAMASI YKS (TYT+AYT) 2018 YÜKSEK ÖĞRETİME ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (YKS) YKS Yüksek

Detaylı

YGS-LYS Üniversite GiriĢte Ġki AĢamalı Sistem

YGS-LYS Üniversite GiriĢte Ġki AĢamalı Sistem YGS-LYS Üniversite GiriĢte Ġki AĢamalı Sistem TÖDER YAYINLARI SUNUġ Yükseköğretim Kurulu, 2009 2010 öğretim yılında uygulanmak üzere ortaöğretimden yükseköğretime geçiģ sisteminde köklü değiģiklikler yapmıģtır.

Detaylı

2009 SİSTEMİ 2010 SİSTEMİ

2009 SİSTEMİ 2010 SİSTEMİ 2009 SİSTEMİ 2010 SİSTEMİ 2009 SİSTEMİ 2010 SİSTEMİ 2010 SINAV SİSTEMİNİN AMAÇLARI Ders grubu yerine ders başarısını ölçmek Her dersin sorularının yanıtlanması için ayrı ayrı süre verilerek, ders puanlarının

Detaylı

Yükseköğretime Giriş Sınavı

Yükseköğretime Giriş Sınavı Rehberlik Servisi 1 Y G S L Y S S ı n a v T a k v i m i 2 0 1 6-2 0 1 7 Yükseköğretime Giriş Sınavı 12 Mart 2017 Matematik Sınavı LYS 1 09 Haziran 2017 Sosyal Bilimler Sınavı LYS 4 08 Haziran 2017 Fen

Detaylı

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN 2017 ÖSYS MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN 2017 ÖSYS MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİNİN 2017 ÖSYS MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLARININ PUAN TÜRLERİ MF Matematik Sınavı (LYS-1) : 11 Haziran 2017 Pazar, Saat:10:00, Tek Oturum: 135 dakika Matematik

Detaylı

2013 ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ

2013 ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ 2013 ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ LYS2 LYS3 LYS4 LYS5 LYS1 YGS 2013 YGS ve LYS SÜRECİ 2013 ÖSYS Birinci Aşama: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) YGS Puanları Değer Aralıkları: Her puan türündeki

Detaylı

2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ

2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ 016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ YGS DEKİ TESTLER VE KAPSAMLARI Test Testin Kapsamı Soru Sayısı Türkçe Testi Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili sorular... 0 Sosyal Bilimler

Detaylı

Mehmet Özöncel Anadolu Lisesi

Mehmet Özöncel Anadolu Lisesi ÖSYS HAKKINDA GENEL BİLGİLER SINAV SİSTEMİ 1. BASAMAK YGS TÜRKÇE 2. BASAMAK LYS MATEMATİK SOSYAL BİLİMLER FEN BİLİMLERİ TEMEL MATEMATİK EDEBİYAT COĞRAFYA FEN BİLİMLERİ SOSYAL BİLİMLER YABANCI DİL YÜKSEK

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) Bu sınav 3 ayrı oturumdan oluşmaktadır. 1. Oturum: TEMEL YETERLİLİK TESTİ () 2. Oturum: ALAN YETERLİLİK TESTİ (AYT) 3. Oturum: YABANCI

Detaylı

ÜNİVERSİTE YERLEŞTİRME SİSTEMİ ve DERS SEÇİMİ

ÜNİVERSİTE YERLEŞTİRME SİSTEMİ ve DERS SEÇİMİ Dikkat!!! Alanlar arasında (sözel, sayısal, eşit ağırlık, dil) puan farkı, ek puan, vb uygulama yoktur ÜNİVERSİTE YERLEŞTİRME SİSTEMİ ve DERS SEÇİMİ Alan dıģı tercihlerde puan kırılması yoktur (Resmi olarak

Detaylı

YGS&LYS SINAV SİSTEMİ. Rehber Öğretmen Ayşegül YILDIZ lgsy77@hotmail.com

YGS&LYS SINAV SİSTEMİ. Rehber Öğretmen Ayşegül YILDIZ lgsy77@hotmail.com YGS&LYS SINAV SİSTEMİ Rehber Öğretmen Ayşegül YILDIZ lgsy77@hotmail.com ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ YGS - LYS olmak üzere 2 aşamadan oluşan bir sınav sistemdir. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturumda, İkinci aşama sınavı

Detaylı

YGS-LYS Bilgilendirme Kitapçığı

YGS-LYS Bilgilendirme Kitapçığı Yanlış tercih bir yılın, GÜDÜL SAFİYE AKDEDE ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ Yanlış üniversite dört yılın, Yanlış meslek bir ömrün boşa geçmesine sebep olabilir. Doğru tercih için YGS-LYS Bilgilendirme Kitapçığı

Detaylı

2009-ÖSS"de Değişiklik Yapılacak Mı?

2009-ÖSSde Değişiklik Yapılacak Mı? 2009-ÖSS"de Değişiklik Yapılacak Mı? YÖK üyeleri, hem 2009 ÖSS ye az bir süre kaldığı hem de adaylar mevcut sisteme göre hazırlandıkları gerekçesiyle, 2009 yılında ÖSS de herhangi bir değişiklik yapılmaması

Detaylı

Yeni Sınav Sistemi Genel Amaçlar: Adayların Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri gibi ders grupları ba arısı yerine Tarih, Co

Yeni Sınav Sistemi Genel Amaçlar: Adayların Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri gibi ders grupları ba arısı yerine Tarih, Co Yeni Sınav Sistemi Genel Amaçlar: Adayların Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri gibi ders grupları başarısı yerine Tarih, Coğrafya, Fizik, Kimya,Edebiyat,Matematik Geometri gibi ders başarılarını ölçmek Adaylara

Detaylı

YGS / 1 Nisan 2012 Pazar 10.00 TESTLER SORU SAYISI SÜRE. 160 TÜRKÇE 40 SOSYAL BİLİMLER 40 tarih 17 coğrafya 14 felsefe 9 160 TEMEL MATEMATİK 40

YGS / 1 Nisan 2012 Pazar 10.00 TESTLER SORU SAYISI SÜRE. 160 TÜRKÇE 40 SOSYAL BİLİMLER 40 tarih 17 coğrafya 14 felsefe 9 160 TEMEL MATEMATİK 40 YGS / 1 Nisan 2012 Pazar 10.00 TESTLER SORU SAYISI SÜRE 160 TÜRKÇE 40 SOSYAL BİLİMLER 40 tarih 17 coğrafya 14 felsefe 9 160 TEMEL MATEMATİK 40 FEN BİLİMLERİ 40 fizik 14 kimya 13 biyoloji 13 PUAN TÜRÜ YGS1

Detaylı

LYS (LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI)

LYS (LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI) LYS (LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI) 1 LYS 1: Matematik (50) ve Geometri (30) derslerinden oluşur. LYS 2: Fizik (30), Kimya (30), Biyoloji (30) derslerinden oluşur. LYS 3: Türk Dili ve Edebiyatı (56), Coğrafya-1

Detaylı

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ 2014 YGS - LYS TANITIM BROŞÜRÜ

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ 2014 YGS - LYS TANITIM BROŞÜRÜ TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ 2014 YGS - LYS TANITIM BROŞÜRÜ YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİS SINAVI (YGS) Denizcilik Lisesinde okuyan öğrencilerin ek

Detaylı

2014 YGS de DERSLERE GÖRE SORU SAYILARI

2014 YGS de DERSLERE GÖRE SORU SAYILARI 1 YGS-LYS GENEL ÖZELLİKLERİ YGS-LYS sistemi 2 aşamalı ve birden çok sınavdan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılmaktadır. 1.AŞAMA: YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ

Detaylı

GENEL BİLGİLER. YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır.

GENEL BİLGİLER. YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. 2014 YGS 23 Mart Pazar saat 10:00 dayapıldı. 2014 LYS

Detaylı

YGS - LYS olmak üzere 2 aşamadan oluşan bir sınav sistemdir. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturumda, İkinci aşama sınavı LYS, 5 oturumda yapılacaktır.

YGS - LYS olmak üzere 2 aşamadan oluşan bir sınav sistemdir. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturumda, İkinci aşama sınavı LYS, 5 oturumda yapılacaktır. YGS ve SONRASI YGS - LYS olmak üzere 2 aşamadan oluşan bir sınav sistemdir. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturumda, İkinci aşama sınavı LYS, 5 oturumda yapılacaktır. Eski sistemde sınavın birinci bölümüne denk

Detaylı

YGS-LYS. Aday Öğrenciler İçin Grup Rehberliği Eğitim Programı

YGS-LYS. Aday Öğrenciler İçin Grup Rehberliği Eğitim Programı YGS-LYS Aday Öğrenciler İçin Grup Rehberliği Eğitim Programı Hayallerini yakala projesi GENEL BİLGİLER Üniversiteye giriş sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS, 1 oturumda,

Detaylı

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ 2015 SINAV TAKVİMİ 2014-2015

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ 2015 SINAV TAKVİMİ 2014-2015 TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ 2015 SINAV TAKVİMİ 15 MART 2015 YGS 14 HAZİRAN 2015 LYS1 20 HAZİRAN 2015 LYS2 21 HAZİRAN 2015 LYS3 13 HAZİRAN

Detaylı

YGS LYS ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ 1.BASAMAK 2.BASAMAK YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI

YGS LYS ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ 1.BASAMAK 2.BASAMAK YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI YGS LYS ÖSYS 1.BASAMAK YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI 2.BASAMAK LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ 2016ÖSYS 1. BASAMAK YGS TÜRKÇE T. MATEMATİK SOSYAL BİL. FEN BİLİMLERİ 2. BASAMAK

Detaylı

YGS-LYS SEMİNERİ HOŞGELDİNİZ

YGS-LYS SEMİNERİ HOŞGELDİNİZ 2016-2017 YGS-LYS SEMİNERİ HOŞGELDİNİZ GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır. 2016 YGS Mart

Detaylı

YGS Sayısal Bilgiler

YGS Sayısal Bilgiler YGS Sayısal Bilgiler LYS ADAY BİLGİLERİ Cinsiyete Göre Sınav Başarısı Öğrenim Durumuna Göre Sınav Başarısı Öğrenim Durumuna Göre Sınav Başarısı TARİH: 13.03.2016 Başvuru Tarihleri: 06.01.2016-20.01.2016

Detaylı

YGS-LYS BİLGİLENDİRME SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ

YGS-LYS BİLGİLENDİRME SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ YGS-LYS BİLGİLENDİRME SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ Samet DURSUN (Psk.Dan. Reh.Öğrt.) İhsan ADSOY (Psk. Dan.Reh.Öğrt.) BAŞVURULAR VE SINAV TARİHLERİ Kaynak: 2 OCAK-15 OCAK ARASI(24.03.2013) (YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ

Detaylı

Üniversiteye giriş sınavı; -YGS(Yükseköğretime geçiş sınavı) -LYS(Lisans yerleştirme sınavı) Olmak üzere iki sınav şeklinde yapılacaktır.

Üniversiteye giriş sınavı; -YGS(Yükseköğretime geçiş sınavı) -LYS(Lisans yerleştirme sınavı) Olmak üzere iki sınav şeklinde yapılacaktır. Üniversiteye giriş sınavı; -YGS(Yükseköğretime geçiş sınavı) -LYS(Lisans yerleştirme sınavı) Olmak üzere iki sınav şeklinde yapılacaktır. YGS ve LYS deki sınav soru sayıları, süreleri, puan türleri hakkında

Detaylı

TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) 23 Haziran 2018, Cumartesi 10:00

TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) 23 Haziran 2018, Cumartesi 10:00 TEMEL YETERLİLİK TESTİ (TYT) 23 Haziran 2018, Cumartesi 10:00 40 Türkçe %33,25 20 Sosyal Bilimler %16,75 Coğrafya 5 soru Din Kül. ve Ahl.Bilg. 5 soru Felsefe 5 soru Tarih 5 soru 40 Temel Matematik %33,25

Detaylı

(LYS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI PAYAS NURSAN ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

(LYS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI PAYAS NURSAN ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ (LYS) LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI PAYAS NURSAN ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ BAŞVURU VE SİNAV TAKVİMİ Başvuru: (01-14)-Nisan-2016 SINAV KAPSAMI TARİH-SAAT LYS-4 SOSYAL BİLİMLER 18-06-2016 CUMARTESİ 10:00

Detaylı

ŞANLIURFA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (YGS - LYS)

ŞANLIURFA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (YGS - LYS) ŞANLIURFA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (YGS - LYS) GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS- 1 oturum, ikinci

Detaylı

GENEL BİLGİLER. LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi: 15 Haziran 2014 (Pazar),10.00, 135 dakika

GENEL BİLGİLER. LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi: 15 Haziran 2014 (Pazar),10.00, 135 dakika 2014 - YGS ve LYS GENEL BİLGİLER 2014 LYS Haziran LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi: 14 Haziran 2014 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika LYS-1: Lisans Yerleştirme

Detaylı

2013 YGS ve LYS. SEMĠNERĠMĠZ HOġGELDĠNĠZ!

2013 YGS ve LYS. SEMĠNERĠMĠZ HOġGELDĠNĠZ! 2013 YGS ve LYS SEMĠNERĠMĠZ HOġGELDĠNĠZ! GENEL BĠLGĠLER YGS-LYS sistemi 2 aģamalı sınavlardan oluģan bir sistemdir. Ġlk aģama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aģama LYS 5 oturumda yapılacaktır. 2013 YGS 24

Detaylı