MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ TAŞIT TEKNOLOJİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ TAŞIT TEKNOLOJİSİ"

Transkript

1 MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ TAŞIT TEKNOLOJİSİ HAZIRLAYAN: Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR

2 Temel Kavramlar

3 The vehicle s main components and sub - systems can be categorically listed as: Power-train, chassis, exterior and interior trims, and the body in white (BiW) or vehicle body - shell. body in white: Beyaz gövde. Bir otomobilin motor vb gibi ana parçaları ile trim donanımı öncesi ana yapısı Bütün taşıtlar kendilerini ve üzerlerindeki yükü taşıyan bir gövdeye sahiptir. Kullanım amaçlarına göre farklı olmakla birlikte taşıtların gövdeleri genel olarak iki ana kısımdan oluşur. 1. Şasi 2. Karoseri

4 A typical BiW consists of about stamped pieces, however, only a few main panels affect the overall geometry, fit and finish. These panels are the roof, the trunk (inner, outer, and pan), the hood (inner and outer), the under - body, the wheel - house, the body - side, A and B pillars, the floor pan, the front module (engine cradle, crush zones, shock towers), the quarter panels, and doors (inner, outer). A-pillar: A-direği / sütunu, A- dikmesi. Quarter panel: Arka kelebek panel, çamurluk panel Stamped Preslenmiş parçalar pieces: Figure : The different panels of the vehicle structure Mohammed A. Omar, The Automotive Body Manufacturing Systems and Processes, 2011 John Wiley & Sons Ltd. ISBN:

5 OKUMA PARÇASI: Şasi ve karoseri, otomobilin gövdesini oluşturur. Şasi çerçevesi (Şasi çatkısı), aracın bütün parçalarını üzerinde taşıyan, motora karoseriye ve güç aktarma organlarına desteklik eden bir temeldir. Karoseri ise aracın kaporta ya da gövde diye tabir edilen sac aksamıdır. Günümüz araçlarında en genel anlamda iki tür şasi çerçevesi bulunmaktadır. Bunlar ayrı şasi çerçevesi ve birleşik şasi çerçevesidir. Eğer şasi çerçevesi sonradan karoseriye cıvatalarla tutturulacak şekilde yapılmışsa ayrı şasi çerçevesi olarak isimlendirilir. Şasi çerçevesi oldukça katı ve sağlam bir yapıya sahip olmalıdır. Günümüz otomobillerinde pek kullanılmamaktadır. Daha çok ağır ticari araçlarda kullanılır. Birleşik şasi çerçevesinde ise; şasi çatkısında parçalar kaynakla tutturulmuştur. Bazı birleştirme yerlerinde kuvvetlendirmeler yapılmak zorundadır. Onun için birleşik karoseri-şasilerin çeşitli bölümlerinde birbirini kuvvetlendiren, tüm gövdeyi birlikte destekleyen bir yapı özeliği vardır.

6 Binek otoları eskiden şasili olarak yapılırlardı. Ancak günümüzde takviye edilmiş karoseri yekpare gövde ile birlikte yapılmaktadırlar. Kendi kendini taşıyan karoseri (şasisiz taşıyıcı gövde ve hücre tip karoseri), tabanı kuvvetlendirilmiş bir yapıdadır. Saç gövde gerekli takviyelerle ve şekil mukavemeti yardımı ile dayanıklı hale getirilmektedir Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

7 Ağır kamyonlar ve yük taşıyan taşıtlar şasilidir ve üzerinde sürücü kabini ile yükleme yapılan kasası vardır. Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

8 Chassis Consists of the vehicle s frame and everything attached to it except the body Includes the tires, wheels, engine, transmission, drive axle assembly, and frame Russell Krick, Modern Automotive Technology Sunumu, The Goodheart-Willcox Co. Chassis Frames The chassis frame is the commercial vehicle's actual load-bearing element. It is designed as a ladder-type frame, consisting of side and cross members. The choice of profiles decides the level of torsional stiffness. Torsionally flexible frames are preferred in medium- and heavy-duty trucks because they enable the suspension to comply better with uneven terrain. Torsionally stiff frames are more suitable for smaller delivery vehicles and vans. Reff: Automotive Handbook

9 Chasis is a French term which denotes the whole vehicle except body in case of heavy vehicles. In case of light vehicles of mono construction it denotes the whole body except additional fitting in the body. Chassis consists of engine, brakes, steering system & wheel mounted on the frame, differential, suspension. ITS PRINCIPAL FUNCTION: To safety carry the maximum load. Holding all components together while driving. Accommodate twisting on even road surface. Endure shock loading. It must absorb engine - driveline torque. «INTRODUCTION TO AUTOMOBILE» Sunumu, SAEINDIA.

10 FRAME Frame is the main part of chassis on which remaining part of chassis are mounted. Frame should be extremely rigid and strong so that it can withstand shocks, twist, stresses and vibrations when vehicle is moving on road. unibody (or monocoque) Strong metal structure that provides a mounting place for other parts of the vehicle Body-over-frame construction chassis parts and body bolt to the frame Unibody (unitized) construction sheet metal body panels are welded together to form the body and frame «INTRODUCTION TO AUTOMOBILE» Sunumu, SAEINDIA.

11 Karoserinin görevi: Taşıta şekil veren, fonksiyonları yerine getirmesi için ana hacim sağlayan kısmıdır. Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006. Made of steel, aluminum, fiberglass, plastic, or composite materials Forms the outside of the vehicle Serves as an attractive covering for the chassis Russell Krick, Modern Automotive Technology Sunumu, The Goodheart-Willcox Co.

12 Automobile Body Parts Russell Krick, Modern Automotive Technology Sunumu, The Goodheart-Willcox Co.

13 Kaynak: Toyota

14 Şasi, Çerçeve ve Gövde - Karoser/i

15 The purpose of body design is to achieve the following: Aesthetics: to provide a pleasing overall appearance, surface quality and consistent details. Structural function: to support the weight of the transported passengers and load as well as the mechanical parts required for vehicle propulsion, control and other system functions, so withstanding mechanical stresses from multiple sources. Ergonomy and roominess: to supply easy access and adequate room for the driver, passengers and transported goods. Safety: to ensure integrity of passenger compartment in the event of a crash, while absorbing the impact energy as well as to reduce injuries to vulnerable road users (pedestrians, wheelers), in case of collision. Aerodynamics: to minimize drag due to air impact; to control air flow effects on tyre-road contact and vehicle stability. Insulation: to minimize noise, vibration and thermal transmission, generated by body walls, by lack of sealing between compartment and movable parts and by thermal radiation from the surfaces of passengers compartment. Visibility: to provide the highest possible day and night visibility on the environment and to host the lighting devices in the most effective way. Lorenzo Morello, Lorenzo Rosti Rossini, Giuseppe Pia, Andrea Tonoli, The Automotive Body, Volume I: Components Design, e-isbn

16 The interior and exterior trims compose the front and rear ends, the door system, and the cockpit trim. Finally, the body in white is made up of the closures (doors, hood, tail - gate) and the frame, see Figure 1 ). Mohammed A. Omar, The Automotive Body Manufacturing Systems and Processes, 2011 John Wiley & Sons Ltd. ISBN:

17 Şasinin görevi: İnsan vücudundaki iskelet gibi ana taşıyıcılık görevini yerine getirir. Taşıtın birçok elemanını üzerinde taşır. Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

18 Paralel Kollu Şasi: Kamyon ve otobüslerde yaygın olarak kullanılan şasi tipidir. Paralel iki kol ve bu iki kola bağlanmış kuşaklardan oluşur. Kollar genelde U, kare, dikdörtgen ve daire kesitli olarak preste yapılırlar. Kuşaklar ve üst yapı, kaynak, perçin ve cıvata ile şasi kollarına bağlanır. Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

19 The ladder frame is the simplest and oldest of all designs. It consists merely of two symmetrical rails, or This design offers good beam resistance because of its continuous rails from front to rear poor resistance to torsion «INTRODUCTION TO AUTOMOBILE» Sunumu, SAEINDIA.

20 Paralel Kollu Şasi Merdiven Tipi Şasi Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006. Kaynak: VW, Otomobil Teknolojisinin Temelleri

21 Çapraz Kollu (X Tipi) Şasi: Oldukça hafif bir yapısı vardır. Daha çok kamyonetlerde tercih edilir. Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

22 Tek Kollu (Platform) Şasi: Ortada tek bir kol ve buna bağlanmış kuşaklar, bazen de taban sacı ile bir bütün olarak yapılırlar. Otomobillerde tercih edilir. Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

23 Çatal Kollu Şasi: Taşıt motorunun bağlanmasına ve destek oluşturmasına elverişli bir şasi tipidir. Kamyonetlerde ve otomobillerde tercih edilir. Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

24 Tam Taşıyıcı Karoseri: Günümüzde binek otomobiller şasisiz olarak imal edilmektedirler. Gövde kendi kendini taşıyan bir formda dizayn edilmektedir. Genellikle karoseri gövdesi hücre tip dediğimiz gövdedir. Bilgisayarlar yardımı ile orijinal yapının ve istenilen bölge veya parçaların tek tek deformasyon ve gerilmeleri hesaplanabilir. Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

25 Hücre Tipi Karoseri: Taşıt gövdesi ayrı hücrelerden oluşur. Yolcu bölümü taşıtın ön ve arkasına göre korunmaya alınmıştır. Çarpışma anında ön ve arka hücreler daha elastik yapıldıkları için yolculara gelecek darbe minimuma indirilmiştir. Binek otomobillerde genellikle uygulanan bir gövde tipidir. Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

26 Karma Tip Karoseri: Şasi ve karoserinin bir nevi kombinasyonundan meydana gelmiştir. Taşıt, bir platform şasi veya çatal şasi ile gövde saçının kaynakla veya cıvata ile birleştirilmesinden oluşur. Otomobil ve otobüslerde uygulaması vardır. Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

27 Şasisiz Otobüs Gövdeleri: Otobüs imalinde şasisiz gövdeye örnek olarak gösterilen iki ana grup vardır. Bunlar: 1. Platform takviyeli otobüs gövdesi 2. Tam taşıyıcı otobüs gövdesi Her iki yapı tipide şasili tipe nazaran hafiftir. Taşıt ağırlığında azalma tam taşıyıcı otobüs gövdesinde daha fazladır. Ağırlık azalması şasinin çıkması ile %8 civarında olur. Ancak bunun bir kısmı mukavemet arttırmak amacı ile tekrar kullanılır. Taşıtın boş ağırlığı ne kadar az ise işletme şartları da o oranda ekonomik olur. Bu nedenle taşıtın ağır olması istenmez. Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

28 Gövde Tipleri Body Types

29 Body Types Automobiles are available in several body types, including: sedan hardtop convertible hatchback station wagon minivan sport-utility vehicle Russell Krick, Modern Automotive Technology Sunumu, The Goodheart-Willcox Co.

30 Sedan A sedan is a car with a four-door body configuration and a conventional trunk or a sloping back with a hinged rear cargo hatch that opens upward. Sedan is the most common body style that are cars with four or more seats and a fixed roof that is full-height up to the rear window. Sedans can have two or four doors. Uses center body pillars, or B pillars, between the front and rear doors. A hardtop does not use B pillars. Russell Krick, Modern Automotive Technology Sunumu, The Goodheart-Willcox Co.

31 Convertible A convertible is a car with a removable or retractable top. Uses a vinyl or cloth top that can be raised and lowered Russell Krick, Modern Automotive Technology Sunumu, The Goodheart-Willcox Co.

32 Hatchback The large rear door allows easy access when hauling items Russell Krick, Modern Automotive Technology Sunumu, The Goodheart-Willcox Co.

33 Station Wagon A wagon is a car with an extended body and a roofline that extends past the rear doors. Station wagon or wagon is a car with a full-height body all the way to the rear; the load-carrying space created is accessed via a rear door or doors. Provides a large rear interior compartment Russell Krick, Modern Automotive Technology Sunumu, The Goodheart-Willcox Co.

34 Minivan Has a higher roofline for more headroom and cargo space A minivan/van is a vehicle with a box-shaped body enclosing a large cargo or passenger area. The identified gross weight of a van is less than lb 4,500 kg. Vans can be identifiable by their enclosed cargo or passenger area, short hood, and box shape. Vans can be divided into mini van, small van, midsize van, full-size van, and large van. The van subdivision has the same specifications as SUV subdivisions. Minivans are boxy wagon cars usually containing three rows of seats, with a capacity of six or more passengers and extra luggage space. Russell Krick, Modern Automotive Technology Sunumu, The Goodheart-Willcox Co.

35 Sport-Utility Vehicle Provides the comfort of a passenger car, the interior space of a station wagon, and the durability of a truck An MPV (multi-purpose vehicle) is designed as large cars or small buses having off-road capability and easy loading of goods. However, the idea for a car with a multi-purpose application can be seen in other classes, especially SUVs. Russell Krick, Modern Automotive Technology Sunumu, The Goodheart-Willcox Co. An SUV (sport utility vehicle) is a vehicle with off-road capability. SUV is designed for carrying ten or fewer persons, and generally considered a multi-purpose vehicle. Most SUVs are four-wheeldrive with and increased ground clearance. The SUV is also known as 4- by-4, 4WD, 4 4 or 4x4. SUVs can be divided into mini, small, midsize, fullsize, and large SUV.

36 Ek Okuma ve İnceleme Bölümü

37 Moreover, the body must satisfy a series of prerequisites: high reliability (to maintain design functions vehicle life along), low cost (to minimize production investment, process and material cost), high material recyclability (by rapid disassembling and straightforward division of heterogeneous materials). These functions ere required by the completely assembled body and are achieved through the individual contribution of body components and several body systems. Fig. 1: Common body and chassis configurations. Lorenzo Morello, Lorenzo Rosti Rossini, Giuseppe Pia, Andrea Tonoli, The Automotive Body, Volume I: Components Design, e-isbn

38 A) Unitized body or unibody, in which the chassis parts cannot be physically removed from the upper body parts. In this case, suspensions and other mechanical parts are directly fitted (using brackets) to body frame. The main advantage of such solution is relatively low weight, while the main disadvantage is a lower dimensional precision of suspension attachment, due to body tolerance and the lower filtering performance of suspension fittings, reducing the insulation of vibrations due to road-wheel excitation. B) Body on frame, where the chassis frame is connected to upper body frame by bolts with or without the inter-position of rubber bushes. Such a solution offers the main advantage of allowing the adoption of one chassis for different body shapes, providing benefits in terms of mechanical parts standardization and simplification of the assembly process of a mechanical chassis, before being matched to the upper body. This kind of solution is commonly used for cargo vehicles, off-road and SUV. The main disadvantage is the increased weight with respect to configuration A). Lorenzo Morello, Lorenzo Rosti Rossini, Giuseppe Pia, Andrea Tonoli, The Automotive Body, Volume I: Components Design, e-isbn

39 Unibody Construction The frame is an integral part of the body Russell Krick, Modern Automotive Technology Sunumu, The Goodheart-Willcox Co.

40 Body-over-Frame Construction The body bolts to a thick steel frame Russell Krick, Modern Automotive Technology Sunumu, The Goodheart-Willcox Co.

41 The frame can be of a uni - body design (Figure 1.1 (a) uni - body), a body - on - frame (Figure 1.1 (b)), or a space - frame (Figure 1.1 (c)). The uni-body design features stamped panels, while the space - frame is made up of extrusions and cast parts. The BiW closures are selected based on the vehicle s constituent material dent - resistance properties (i.e. yield strength) while the frame is designed to provide specific torsional and bending stiffness. Figure 1.1: Top left: (a) a uni - body design, top, right: (b) truck platform; and bottom right: (c) space - frame design Mohammed A. Omar, The Automotive Body Manufacturing Systems and Processes, 2011 John Wiley & Sons Ltd. ISBN:

42 Reading text: Unitized (self-supporting) body (Standard design) The conventional unitized (self-supporting) body is built up of hollow sheet-steel components onto which body panels are welded by welding robots or in multispot welding units. Individual parts can also be glued in position. Depending upon vehicle type, roughly 5000 spot welds must be made along a total flange length of m. The flange widths are mm. Other parts (front fenders, doors, hood and luggagecompartment lid) are bolted to the supporting structure of the body. Other types of body construction include frame and sandwich designs. Reff: Automotive Handbook

43 C) Body with ancillary subframes, for powertrain and suspension systems; connections between the subframe and the body can be either rigid or through elastic bushes. The main advantages are modularity and the division of the assembly process between parallel lines, enabling components to be mounted on the sub-frames. The resulting sub-assemblies can be tested before integration with main body. Moreover, the relative ease in which elastic and damping devices between subframe and body can be inserted, provide an improved insulation from noise and vibration. Again, the main disadvantage is increased weight, but to a lower extent than configuration B). D) Dual frame body, in which body and chassis are separate and connected through elastic and damping bushes. In this configuration, the structural, safety, propulsion and driving functions are concentrated and optimized in the chassis, with priority to front and rear crash absorption, torsional stiffness and resistance to stress induced through the suspension and powertrain stiff and precise, since the filtering of road-surface induced excitation is achieved by incorporating elastic connections between chassis and body. The weight of upper body can be reduced, since the structural task is limited to its own inertial stresses and to those induced by transported components, people and load. The same chassis can also be adopted by different bodies of similar inertia properties. Although the increase of chassis weight remains a disadvantage, it is partially counterbalanced by the reduction in the weight of upper body. Lorenzo Morello, Lorenzo Rosti Rossini, Giuseppe Pia, Andrea Tonoli, The Automotive Body, Volume I: Components Design, e-isbn

44 Referring to body missions previously listed, the different configurations result in variations of upper body contribution for just a limited number of functions, in which the characteristics of body connection with the chassis is highly relevant: structural function, insulation and isolation, safety and, partially, aerodynamics (due to floor contribution). The remaining functions are not directly affected. Focusing on the most common body configuration (C), through the example of a 2 box mass production body in white with spot welded steel stamped sheets, it is appropriate to consider the main stamped parts and follow a typical assembling process step-by-step, to gain a deeper understanding of the process used to manufacture the body, widely applied today. Lorenzo Morello, Lorenzo Rosti Rossini, Giuseppe Pia, Andrea Tonoli, The Automotive Body, Volume I: Components Design, e-isbn

45 Kaynak: VW, Otomobil Teknolojisinin Temelleri

46 Kaynak: VW, Otomobil Teknolojisinin Temelleri

47 Şasinin Çalışma Koşulları ve Traversler

48

49

50 Şasinin Çalışma Koşulları Chassis Operating Conditions The design of an automobile chassis requires prior understanding of the kind of conditions the chassis is likely to face on the road. The chassis generally experiences four major loading situations, that include, vertical bending, longitudinal torsion, lateral bending, and horizontal lozenging.

51 Şasinin Çalışma Koşulları Vertical Bending: Considering a chassis frame is supported at its ends by the wheel axles and a weight equivalent to the vehicle s equipment, passengers and luggage is concentrated around the middle of its wheelbase, then the sidemembers are subjected to vertical bending causing them to sag in the central region.

52 Şasinin Çalışma Koşulları Longitudinal Torsion: When diagonally opposite front and rear road-wheels roll over bumps simultaneously, the two ends of the chassis are twisted in opposite directions so that both the side and the cross-members are subjected to longitudinal torsion (Fig. 1), which distorts the chassis. Fig. 1: Longitudinal torsion.

53 Şasinin Çalışma Koşulları Lateral Bending: The chassis is exposed to lateral (side) force that may be due to the camber of the road, side wind, centrifugal force while turning a corner, or collision with some object. The adhesion reaction of the road-wheel tyres opposes these lateral forces. As a net result a bending moment (Fig. 2) acts on the chassis side members so that the chassis frame tends to bow in the direction of the force. Fig. 2. Lateral bending

54 Şasinin Çalışma Koşulları Horizontal Lozenging: A chassis frame if driven forward or backwards is continuously subjected to wheel impact with road obstacles such as potholes, road joints, surface humps, and curbs while other wheels produce the propelling thrust. These conditions cause the rectangular chassis frame to distort to a parallelogram shape, known as lozenging (Fig. 3). Fig. 3: Lozenging

55 TAŞITA ETKİ EDEN STATİK KUVVETLER Bir taşıta etki eden kuvvetler, taşıt cinsine göre değişiklik arz etmekle birlikte temelde iki ana gruba ayrılırlar. Bunlar, Statik ve Tekrarlı Dinamik kuvvetlerdir. Taşıtın maruz kaldığı kuvvetlerin büyüklüğü ne kadar önemliyse kuvvetlerin tekrarı da en az o kadar önemlidir. Zira, kuvvetleri periyodik olarak değiştirmek ve değişim sayısını yeter derecede arttırmakla bir malzemeyi statik sınırların çok altında da harap etmek mümkündür. Statik kuvvetler değişken olmayan kuvvetler ile aracın ömrü boyunca en fazla 5x10 3 defa tekrarlanan kuvvetlerdir. Statik kuvvetler, taşıtın kendi öz ağırlığı ve yükü, fren ve kalkış kuvvetleri, viraj kuvvetleri, burulma kuvvetleri, münferit darbe kuvvetleri, çekici ile römork arası bindirme kuvvetleri olarak sayılabilir. Tekrarlı dinamik kuvvetler ise 2 5x10 6 tekrar sayısından başlayan, yol pürüzlülüğü, lastik çevresinin düzgünsüzlüğü gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Murat Ereke, Kubilay Yay, «Çiftkatlı Otobüs Gövdesinin Bilgisayar Destekli Gerilme Analizi»

56 TAŞITA ETKİ EDEN STATİK KUVVETLER Taşıt gövdesi yapısal analizinde, işletme şartlarından doğan kuvvetlere karşı dayanıklılık temel hedeflerden biridir. Hedef, ağırlık açısından uygun, yeteri kadar mukavim bir yapı (hafif yapı) elde etmek, malzeme ve enerji tasarrufu sağlamaktır. Karoserinin karmaşık yapısı gereği, işletme şartlarından doğan zorlanma sonucu oluşacak gerilmelerin hangi yoğunlukta ve hangi şiddette olacağının kestirilmesi büyük zorluk arz eder. Gerilme yığılmalarının olduğu bölgeler kritik bölgelerdir. Bu bölgelerdeki kesitlerin doğru tasarımı için gerilmelerin şiddetleri bilinmek zorundadır. Deformasyonların ve gerilme yığılmalarının tespitinde gövdenin sonlu eleman yöntemiyle modellenerek bilgisayar ortamında analizi modern tasarım tekniklerinin başında gelmektedir. Murat Ereke, Kubilay Yay, «Çiftkatlı Otobüs Gövdesinin Bilgisayar Destekli Gerilme Analizi»

57 TAŞITA ETKİ EDEN STATİK KUVVETLER Taşıtın Kendi Öz Ağırlığı ve Yükü: Taşıtın düz ve yatay bir zeminde durduğu farz edilirse, şekildeki kuvvetlerin etkisi altında kalacaktır. G ağırlığı, taşıtın öz ağırlığını ve yükü birlikte ifade etmektedir. Ön ve arka aksları birer lastikli olan taşıtlar binek otomobilleri, hafif kamyonlar ve hafif römorklardır. Ön ve arka aks yükleri arasında fazla fark oluşmaz, yani hemen hemen birbirine eşit kabul edilebilir. Murat Ereke, Kubilay Yay, «Çiftkatlı Otobüs Gövdesinin Bilgisayar Destekli Gerilme Analizi»

58 TAŞITA ETKİ EDEN STATİK KUVVETLER Fren Kuvveti Fren kuvvetleri taşıt fren yaptığı zaman ortaya çıkarlar. Düz yolda ideal fren kuvveti dağılımı ile elde edilecek fren ivmesi ortalama 4,5 m/s 2 dir. Başlangıçta bir anlık maksimum değere ulaşan fren ivmesi düz ve kuru bir asfalt yolda 8 m/s 2 ye kadar çıkar. Fren hesaplarında fren yolu boyunca muteber olan ortalama ivmedir. / Ref: Murat Ereke, Kubilay Yay, «Çiftkatlı Otobüs Gövdesinin Bilgisayar Destekli Gerilme Analizi»

59 TAŞITA ETKİ EDEN STATİK KUVVETLER Viraj kuvveti Taşıt viraja girdiği zaman, merkezkaç kuvvetin etkisi altındadır. Kuvvetin yönü dışarı doğru olduğu için şasi dış putreline gelen yük artmaktadır. Viraj kuvveti hesaplanırken şekildeki gibi ağırlık merkezinin yerden yüksekliğinin (h), taşıt ağırlığının (G), viraj ivmesinin (a) ve iki tekerlek arasındaki mesafenin bilinmesi yeterlidir. / Ref: Murat Ereke, Kubilay Yay, «Çiftkatlı Otobüs Gövdesinin Bilgisayar Destekli Gerilme Analizi»

60 TAŞITA ETKİ EDEN STATİK KUVVETLER Darbe Kuvveti Tekerleğin tek bir sete çarpma veya çukura düşmesinden meydana gelen darbeden doğan düşey yük, kamyonlarda yüklü ağırlığın %100 ü, otobüslerde ise %50 si olarak kabul edilir. Murat Ereke, Kubilay Yay, «Çiftkatlı Otobüs Gövdesinin Bilgisayar Destekli Gerilme Analizi»

61 TAŞITA ETKİ EDEN STATİK KUVVETLER Burulma Kuvveti Bir taşıtın ön tekerleklerinden biri bir tümsek veya bir engebenin üzerine çıkarsa o tekerleğin dinamik tekerlek yükü artmaktadır. Sağ ve sol tekerleklerin dinamik tekerlek yüklerinin farkı taşıtı uzunlamasına eksen boyunca burulmaya zorlamaktadır. Tekerlek yüklerinin birbirlerine göre farkı ve dolayısı ile burulma momentinin büyüklüğü engebenin yüksekliği, tekerlek iz genişliğinin büyüklüğü, lastiklerin ve yayların katılığı ve taşıt gövdesinin katılığına bağlıdır. Taşıtların burulma momenti engebe yüksekliğine bağlı olarak artmakta olup, her taşıt için aşılabilecek bir engebe yüksekliği sınırı vardır. Tekerlek iz genişliği ne kadar büyük olursa, belli bir engebe yüksekliği için meydana gelen burulma momenti o kadar küçük olur. Lastik ve yayların yumuşaklığı ise, belli bir engel yüksekliğinde gövdenin daha az dönüp dönmemesinde rol oynamaktadır. Süspansiyon sistemi ne kadar yumuşak olursa, burulma o kadar az olur. Taşıt gövdesinin katılığı veya elastikliği de burulma momenti ile ilgili olup gövde elastik olduğu ölçüde moment düşmektedir. Murat Ereke, Kubilay Yay, «Çiftkatlı Otobüs Gövdesinin Bilgisayar Destekli Gerilme Analizi»

62 TAŞITA ETKİ EDEN STATİK KUVVETLER Burulma Kuvveti (dvm.) Bir taşıt gövdesinin boyutlandırılmasında değişik zorlayıcı kuvvetleri dikkate almak gerekir. Her şeyden önce statik kuvvetler altında gövdede veya şaside kalıcı deformasyonlardan kaçınmak şarttır. Bir otobüs gövdesi için ilk yaklaşım hesabında taşıtın öz ağırlığı ve yükü + %30 münferit darbe kuvveti + %50 burulma kuvveti kullanılabilir. Otobüs gövdelerinde kutu profilden oluşan kirişler kullanılır. Malzemesi ise St 37 dir. Literatüre göre [1,2], otobüs gövdesi imalatında kullanılan bu malzeme için ortalama gerilme sınırı (ön gerilme) σm= 9 kg/mm 2 ve genlik gerilmesi sınırı σg= 8 kg/mm 2 değerleri alınmalıdır. Akma gerilmesi de σf için de 24 kg/mm 2 değerinde alınabilir. Murat Ereke, Kubilay Yay, «Çiftkatlı Otobüs Gövdesinin Bilgisayar Destekli Gerilme Analizi»

63 Chassis-frame Design Side-member And Cross-member

64 Chassis Frame Sections During movement of a vehicle over normal road surfaces, the chassis frame, is subjected to both bending and torsional distortion as discussed in the previous section. Under such running conditions, the various chassis-member cross-section shapes, which find application, include. Solid round or rectangular cross-sections, Enclosed thin-wall hollow round or rectangular box-sections, Open thin-wall rectangular channelling such as C, T, or top-hat sections. Side-member Bending Resistance: The chassis side-members, which span the wheelbase between the front and rear axles must be able to take the maximum of the sprung weight. The sprung weight is the weight of the part of the vehicle supported by the suspension system. The binding stiffness of these members must resist their natural tendency to sag. The use of either pressed-out open-channel sections or enclosed thin-wall hollow round or rectangular box-sections can provide the maximum possible bending stiffness of chassis members relative to their weight.

65 Chassis Frame Sections A comparison of the bending stiffnesses of different cross-sections having the same crosssectional area and wall thickness is presented in Fig. A to F. Considering a stiffness of 1 for the solid square section, the relative bending stiffnesses for other sections are, Practically, a 4 mm thick C-section channel having a ratio of channel web depth to flange width of about 3:1 are used as chassis sidemembers. This provides a bending resistance of 15 times greater than that for a solid square section with the same cross sectional area. For heavy-duty applications, two C-section channels may be placed back to back to form a rigid loadsupporting member of I-section (Fig. H). To provide additional strength and support for an existing chassis over a highly loaded region (for example, part of the side-member spanning a rear tandem-axle suspension), the sidemembers may have a double-section channel. This second skin is known as a flitch frame or plate. Square bar 1.0 Round bar 0.95 Round hollow tube 4.3 Rectangular C-channel 6.5 Square hollow section 7.2

66 Side-and Cross-member Torsional Resistance. The open-channel sections exhibit excellent resistance to bending, but have very little resistance to twist. Therefore, both side and crossmembers of the chassis must be designed to resist torsional distortion along their length. Figure C to F illustrates the relative torsional stiffness between openchannel sections and closed thin-wall box-sections. Comparisons firstly between the open and closed circular sections and secondly between the rectangular sections are made, considering the open section has a resistance of 1 in each case. Longitudinal split tube = 1.0 Enclosed hollow tube = 62.0 Open rectangular C-channel = 1.0 Closed rectangular box-section =

67 Fig.: Chassis-member sections. A. A. Square solid bar B. B. Round solid bar C. Circular tube with longitudinal slit D. Circular closed tube E. C-section F. Rectangular box section G. Top-hat-section H. I-section I. Channel flitch plate This clearly explains the advantages of using channel sections over the hollow tube due to high torsional stiffness. The chassis frame, however, is not designed for complete rigidity, but for the combination of both strength and flexibility to some degree.

68 Şasi ve Karoser Malzemeleri

69 Şasi Malzemeleri Karoseri Malzemeleri St 42 yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Kaynağa çok iyi gelir, pres altında rahat şekil verilebilir. St-50, St-60, St-70 çelikleri de kullanılır. Bu malzemeler daha çok kaynak kullanılmayan perçin bağlantılı şasiler için uygundur. Kaynağa gelmezler çünkü karbon miktarları yüksektir. İnce saç dediğimiz 3 mm altındaki saç malzeme kullanılır. Karoseri saçı olarak kullanılan çelik St-10 dur. Ayrıca hafif metal kullanımı da mevcuttur. Hafif metalin avantajı büyük sönüm kabiliyeti ve yüksek şekil verme kolaylığıdır. Korozyona karşı tercih edilen bir malzemedir. Kendi kendini taşıyan sistemlerde iskelet ve saç aksamı için hafif metaller kullanıldığında taşıt ağırlıkları önemli miktarda düşmektedir. Korozyona karşı dayanıklı olmaları nedeni ile de bazı yerlerde Al - Mg - Si alaşımı hafif metaller kullanılmaktadır. Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

70 Şasi Malzemeleri Karoseri Malzemeleri Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

71 Figure: Figure: The material usage trend in automobile bodies Kaynak: Mohammed A. Omar; THE AUTOMOTIVE BODY MANUFACTURING SYSTEMS AND PROCESSES John Wiley & Sons Ltd. ISBN:

72 Audi Q7 Servis Eğitimi

73 Audi Q7 Servis Eğitimi

74 Audi Q7 Servis Eğitimi

75

76 2006 Model Passat

77

78

79 A typical automobile is composed of variety of materials to constitute its structure, aid its mobility function, e.g. tires and fluids, and provide comfort to its occupants, e.g. glass and refrigerants. Kaynak: Mohammed A. Omar; THE AUTOMOTIVE BODY MANUFACTURING SYSTEMS AND PROCESSES John Wiley & Sons Ltd. ISBN: Figure: The materials in a typical sedan

80 Reading text - Body materials Sheet steel Sheet steel of various grades (see Vehicle-body sheet metal is customarily used for the vehicle body structure. Sheet thicknesses range from ,0 mm, with most pieces being between 0.75 and 1.0 mm thick. Due to the mechanical properties of steel with regard to stiffness, strength, economy and ductility, alternative materials for the vehicle body structure are not yet available. High Strength low-alloy (HSLA) sheet steel is used for highly-stressed structural components. The resulting high strength of these components allows their thickness to be reduced. Ref: Automotive Handbook - Bosch

81 Reading text - Body materials Aluminum In order to reduce weight, aluminum can be used for separate body components such as the hood, luggage-compartment lid, etc. Since 1994, an aluminum body has been in use for one of the German luxury-class cars. The vehicle's frame is constructed from aluminum extruded sections, and the sheet components are selfsupporting in integrated form (ASF Audi Space Frame). The realization of this principle necessitated the employment of suitable aluminum alloys, as well as new production processes and special repair facilities. According to the manufacturers, the rigidity and deformation characteristics are identical to those of steel or are even superior. Ref: Automotive Handbook - Bosch

82 An Increasing Trend 1 pound = 453,59237 gram

83 Reading text - Body materials Plastics: Plastics as materials for separate body components are used in a limited number of cases in place of steel. Table: Examples of alternative materials Automotive Handbook - Bosch

84 Şasi ve Gövde Arızaları

85 GÖVDEDE OLUŞAN ARIZALAR Aşınma: Gövdedeki bağlantı yerlerinin gevşemesi ve gevşeyen yerlerin harekete geçmesi aşınmaya neden olur. Bu yüzden zaman zaman yapılan kontrollerde gevşeyen yerler tekrar sabitlenmelidir. Bu işlem araç gövdesinin ömrünü uzatır. Çatlama ve Kırılmalar: Bu olay gövdenin zayıf noktalarında meydana gelebilir. Anormal sürüş yöntemleri, zorlamalar ve imalat hataları çatlamalara/kopmalara sebep olabilir. Ani yol darbelerinden korunmak için aracın iyi bir süspansiyon sistemi olmalıdır. Çarpılma, Eğilme ve Burulmalar: Genellikle kaza sonrası meydana gelen bu arızalar tekrar doğrultmayı gerektirir. Çarpıklıklar her zaman gözle görülmeyebilir, ancak iyi bir ölçme ile anlaşılabilir. Gövdede oluşan arızaları tespit etmek amacı ile ölçüm yapılmaktadır. Çarpıklıklar direksiyon kontrolünü (yönlendirme stabilitesini) önemli derecede etkiler ve lastik aşınmalarına sebebiyet verir. Bu yüzden çarpıklık önemli bir konudur.

86 ŞASİ ARIZALARI Korozyon: Tuz ve bazlarda bulunan hidroklorik asidin sebep olduğu kimyasal ve fiziksel aşınma Oksitlenme: Dış ortamda buluna oksijenin (havanın) sebep olduğu kimyasal ve fiziksel aşınma Eğilme, Gevşeme, Çatlama ve Kırılma: Aşırı yükleme ve kötü yol koşullarında aracı uygun hızla sürmemekten meydana gelirler. Üst yapı üreticilerinin yanlış delik açmaları da çatlamalara neden olur. Onarım yapılmazsa çatlak yerler kırılır. Viraj içlerindeki aşırı hızlar burulmalara neden olurlar. Şasideki eğilme ve burulmalar gelişmiş şasi düzeltme cihazlarında standart ölçülere uygun olarak yapılmalıdır. Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

87 Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

88 Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

89 Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

90 Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

91 Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

92 Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

93 Kaynak: Şase ve Karoseri Sunumu, TÜVTURK, 08/03/2006.

94 EKLER - 1

95 Today, most smaller vehicles such as small SUV s and sedans use a unibody (or monocoque) construction. Heavy-duty vehicles like trucks and busses still use the idea of bodyon-frame. Regardless of the construction technique, steel is still the predominant material used in automotive frames. Brian Goff, Mario Grasso, Oscar Briceno, «Automobile Materials», SRJC - ENGR 45 Semester Project (Fall 09)

96 Monocoques Typical Ladder Frame Brian Goff, Mario Grasso, Oscar Briceno, «Automobile Materials», SRJC - ENGR 45 Semester Project (Fall 09)

97 Toyota

98 Araç karoseri Ön cam Arka spoyler Motor alt koruma Lastik deflektörleri (4 adet) i35

99 Araç karoseri Aero dynamics: 1. Windshield glass is aerodynamically designed with a pin that prevents the wiper from lifting, thus minimizing wind noise during high speed driving. 2. Rear spoiler: Continues roof line and reduces wind noise 3. Engine undercover: Smooth surface increases the aerodynamics on the underside of the vehicle and contributes to a reduced fuel consumption. Further it offers protection when driving off-road. 4. Wheel deflectors: Deflect wind around the wheel openings for better aerodynamics. The application of high density hood insulation and sound deadening foam a the pillars further contributes to a low noise in the passenger compartment. All directional safety design: Hollow side members gradually increased in diameter from front to back for improved impact absorption. Rear frame member reinforced. Fuel filler neck base moved forward Side members are designed straight for better impact absorption High tensile steel is utilized for greater safety from impact and weight reduction. Center B pillar is designed as one piece internal roll bar. Hyundai provides a 12 year anti perforation warranty for the vehicle body. i35

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ TAŞIT TEKNOLOJİSİ ŞASİ, ÇERÇEVE ve GÖVDE - KAROSER/İ -GİRİŞ- Vehicle Structure Frame, Body, and Chassis Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. Kısa Ufuk Turu https://sellyourcarnow.wordpress.com/tag/second-hand-car-parts-brisbane/

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ TAŞIT TEKNOLOJİSİ ŞASİ, ÇERÇEVE ve GÖVDE - KAROSER/İ -GİRİŞ- Vehicle Structure Frame, Body, and Chassis Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR According to a prediction by

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ TAŞIT TEKNOLOJİSİ ŞASİ, ÇERÇEVE ve GÖVDE - KAROSER/İ Şasinin Çalışma Koşulları ve Traversler Dr. PaulJ. Aisopoulos, Chassis Design,

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ TAŞIT TEKNOLOJİSİ ŞASİ, ÇERÇEVE ve GÖVDE - KAROSER/İ Şasinin Çalışma Koşulları ve Traversler Dr. PaulJ. Aisopoulos, Chassis Design,

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ TAŞIT TEKNOLOJİSİ ŞASİ, ÇERÇEVE ve GÖVDE - KAROSER/İ Şasinin Çalışma Koşulları ve Traversler Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR ÖZET... ÖZET... ÖZET... Araçta şasi ve

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. OTOMOBİL GÖVDE YAPILARI VE GÖVDEYİ OLUŞTURAN PARÇALAR

ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. OTOMOBİL GÖVDE YAPILARI VE GÖVDEYİ OLUŞTURAN PARÇALAR ÖĞRENME FAALİYETİ - 1 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 1 Bu öğrenme faaliyeti ile araçtaki hasarın görsel genel tespitini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Çevrenizde bulunan oto kaporta tamir atölyelerine ya da servislere

Detaylı

taşımak için tasarlandı

taşımak için tasarlandı taşımak için tasarlandı Frigorifik Kasa Refrigerated Bodyworks Frigorifik Kasa Refrigerated Bodyworks İÇ VE DIŞ YÜZEY KAPLAMA MALZEMESİ INTERIOR & EXTERIOR SURFACE MATERIAL Yüzey dayanıklılığı yüksek,

Detaylı

taşımak için tasarlandı

taşımak için tasarlandı taşımak için tasarlandı Frigorifik Treyler Refrigerated Trailer Frigorifik Treyler Refrigerated Trailer İÇ VE DIŞ YÜZEY KAPLAMA MALZEMESİ PANEL INTERIOR AND EXTERIOR SURFACE MATERIAL Yüzey dayanıklılığı

Detaylı

RUBBER PRODUCTION LINE

RUBBER PRODUCTION LINE RUBBER PRODUCTION LINE İnterflex Tube Elastomeric Rubber Foam Insulation Tubes Optimal solution in heating, cooling, ventilating systems, and all industrial and constructional application processes. Tel:

Detaylı

FLEXIBLE AIR DUCT PRODUCTION LINE

FLEXIBLE AIR DUCT PRODUCTION LINE FLEXIBLE AIR DUCT PRODUCTION LINE İnterflex ALPHA INSULATED & NON-INSULATED ALUMINUM NEGATIVE PRESSURE COMPETENT FLEXIBLE AIR DUCTS Insulated & non-insulated aluminum negative pressure competent flexible

Detaylı

Damperler / Dampers. RGS International HVAC Equipment. www.rgs-international.com

Damperler / Dampers. RGS International HVAC Equipment. www.rgs-international.com Damperler / Dampers RGS International HVAC Equipment www.rgs-international.com international.com İçindekiler / Index Volüm Damperi / VRD Volume Control Damper / VRD Back Draft Damper / NMD Back Draft Damper

Detaylı

OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİNDE YAPISAL ANALİZ

OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİNDE YAPISAL ANALİZ Ders Öğretim Planı Dersin Kodu 507004662007 Dersin Seviyesi Lisans Dersin Adı OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİNDE YAPISAL ANALİZ Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Seçmeli 4 8 3 Dersin Amacı Dersin amacı, öğrenciye Taşıtlarda

Detaylı

AHK. 3 Valsli Hidrolik Silindir Makineleri 3 Rolls Hydraulic Plate Bending Machines AHK 25/65

AHK. 3 Valsli Hidrolik Silindir Makineleri 3 Rolls Hydraulic Plate Bending Machines AHK 25/65 3 Valsli Hidrolik Silindir Makineleri 3 Rolls Hydraulic Plate Bending Machines AHK 25/65 AKYAPAK AKBEND üretimi üç valsli hidrolik silindir makineleri, 2 mm den 200 mm ye kadar sac kalınlığında ve 1000

Detaylı

1 TOUCH-OPERATED DRYWALL ACCESS PANEL

1 TOUCH-OPERATED DRYWALL ACCESS PANEL 1 TOUCH-OPERATED DRYWALL ACCESS PANEL DESCRIPTION: TMK Drywall control covers; Plasterboard, Boardex, Guardex, Aqua Panel Vb. Structural materials The ceiling or the wall that is to be constructed, the

Detaylı

Güç Aktarma Organları -Giriş-

Güç Aktarma Organları -Giriş- Güç Aktarma Organları -Giriş- Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR HAZIRLAYAN: Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Araçlarda Enerji Yönetimi Kaynak: Dr. Athanasios Vikas, Automotive Technology Individual Mobility 2020,

Detaylı

HAND I WALL FORM HAND I WALL FORMWORK

HAND I WALL FORM HAND I WALL FORMWORK WALL FORM WALL FORMWORK System Formwork is developed for foundations, beams and walls on lower parts of construction. The steel frame profiles are made with the latest high technology. Easy and simple

Detaylı

PCC 6505 PROFILE CUTTING LINE

PCC 6505 PROFILE CUTTING LINE PCC 6505 PROFILE CUTTING LINE 1.DESCRIPTION PCC 6505 is a servo controlled machine which is specifically designed for the serial cutting of any kind of PVC and aluminum s in the market. The machine is

Detaylı

COMBI & GLOBAL MODULAR FORM

COMBI & GLOBAL MODULAR FORM COMBINATION OF THE STRENGTH OF STEEL AND THE FAIR FACING OF PLYWOOD COMBI is a hand set panel formwork having the plywood facing embedded in steel frame. Panels are lightweight for manual handling, but

Detaylı

Kabin Özellikleri Hardtop Features

Kabin Özellikleri Hardtop Features Kabin Özellikleri Hardtop Features Kabin ölçüleri: Yükseklik: 42cm En: 145cm Boy: 100cm Kabinler cam elyaf takviyeli polyester malzemeden imal edilmektedir. Fiberglas yüzey 2 yıl, cam dışında bileşenler

Detaylı

24kV,630A Outdoor Switch Disconnector with Arc Quenching Chamber (ELBI) IEC IEC IEC 60129

24kV,630A Outdoor Switch Disconnector with Arc Quenching Chamber (ELBI) IEC IEC IEC 60129 24kV,630 Outdoor Switch Disconnector with rc Quenching Chamber (ELBI) IEC265-1 IEC 694 IEC 129 Type ELBI-HN (24kV,630,normal) Closed view Open view Type ELBI-HS (24kV,630,with fuse base) Closed view Open

Detaylı

Mitsubishi Electric Corporation. Number of Items

Mitsubishi Electric Corporation. Number of Items Mitsubishi K65HM-CE / KP65HM-CE High Density Thermal Paper Monochrome High Density Thermal Sensitive Paper A6 type media 110mm x 21m Bluish tone 4 rolls per box For use in CP-700DSU, CP-700U, CP-700UM,

Detaylı

GMC PB-082 PRODUCT SPECIFICATIONS:

GMC PB-082 PRODUCT SPECIFICATIONS: 1 GMC PB-082 PRODUCT SPECIFICATIONS: Standard Material: Galvanized Steel Sheet. Suitable for suspended roof applications. Assembling with main air duct is done via flexible air ducts, so placing grilles

Detaylı

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet)

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet) 4 Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar (Özet) Günümüzde, teknolojinin gelişmesi ile yüz tanımaya dayalı bir çok yöntem artık uygulama alanı bulabilmekte ve gittikçe de önem kazanmaktadır. Bir çok farklı uygulama

Detaylı

Profil Boru Demir Çelik

Profil Boru Demir Çelik Profil Boru Demir Çelik Hakkımızda Fabrikamız; BORSAN PROFİL BORU DEMİR ÇELİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. 2007 Yılında Hatay'ın Payas İlçesinde 21.000 m2 açık, 10.000 m2 kapalı alan üzerine kurulmuştur. Bölgenin

Detaylı

In-ground Luminaires. Yere Gömme Serisi

In-ground Luminaires. Yere Gömme Serisi In-ground Luminaires Yere Gömme Serisi Flora Flora COB Flopa page 218-225 page 226-231 page 232-233 Flopa SMD page 234-235 - High efficient leds with lens attachment maximizes the performance of the luminaire.

Detaylı

TAŞIMA PROFİLİ Yekpare yapısı sayesinde yüksek taşıma kapasitesine sahiptir. Kapalı kablo kanalı, yoğun kablo akışında avantaj sağlar.

TAŞIMA PROFİLİ Yekpare yapısı sayesinde yüksek taşıma kapasitesine sahiptir. Kapalı kablo kanalı, yoğun kablo akışında avantaj sağlar. ÜRÜNLER Products SEGMENT SEÇİMİ Choosing Segment OPKOL OPK. 9010 SERİ Series TAŞIMA PROFİLİ Yekpare yapısı sayesinde yüksek taşıma kapasitesine sahiptir. Kapalı kablo kanalı, yoğun kablo akışında avantaj

Detaylı

Darbeli Kırıcılar Impact Crushers

Darbeli Kırıcılar Impact Crushers Darbeli Kırıcılar Impact Crushers TK15-TK16 Serisi Darbeli Kırıcılar TK15-TK16 Series Impact Crushers TK15 ve TK16 darbeli kırıcılar, tesiste sekonder veya tersiyer olarak kullanılabilir özellikte kırıcılardır.

Detaylı

AHS. Working Lenght Maks. Kalınlık Ön Bükme. Motor Power. Weight Ağırlık. Lenght. Height. Width

AHS. Working Lenght Maks. Kalınlık Ön Bükme. Motor Power. Weight Ağırlık. Lenght. Height. Width 08 Working Lenght Maks. Kalınlık Ön Bükme mm mm mm mm mm mm kw mm mm mm kg AHS 20/04 2100 6 4 160 140 120 2.2 4142 1037 1140 2320 AHS 20/06 2100 8 6 190 170 150 3 4042 1254 1380 3290 AHS 20/08 2100 10

Detaylı

Reinforced Concrete Structures

Reinforced Concrete Structures Reinforced Concrete Structures MIM 232E Dr. Haluk Sesigür I.T.U. Faculty of Architecture Structural and Earthquake Engineering WG LATERAL LOAD RESISTING SYSTEMS TALL BUILDINGS LBSD-5 General High Rise

Detaylı

Alfen Duvar Bağlantõ Sistemi Alfen Wall Connection System ( AWC System )( (

Alfen Duvar Bağlantõ Sistemi Alfen Wall Connection System ( AWC System )( ( Alfen Duvar Bağlantõ Sistemi Alfen Wall Connection System ( AWC System )( ( Niçin Alfen Duvar Bağlantõ Sistemi? Bir depremde betonarmeden ayrõlõp devrilmemeleri için duvarlarõn betonarmeye bağlanmalarõ

Detaylı

MAJOR QSB STEEL and APPLICATIONS

MAJOR QSB STEEL and APPLICATIONS MAJOR QSB STEEL and APPLICATIONS No Steel Group Grade Description Applications 1 4140 Chromium, Molybdenum steel for applications requiring high tensile strength and toughness values, in particular in

Detaylı

ESTA Oscillation Sönümleme Elemanları Anti-vibration Mounts kalıte / qualıty tasarım / desıng teknolojı / technology

ESTA Oscillation Sönümleme Elemanları Anti-vibration Mounts kalıte / qualıty tasarım / desıng teknolojı / technology Sönümleme Elemanları nti-vibration Mounts kalıte / qualıty tasarım / desıng teknolojı / technology yenılık / ınnovatıon güç / power tecrübe / know-how servıs / servıce performans / performance verımlılık

Detaylı

Mukavemet. Betonarme Yapılar. İç Kuvvet Diyagramları. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği

Mukavemet. Betonarme Yapılar. İç Kuvvet Diyagramları. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Betonarme Yapılar Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği KİRİŞ MESNETLENME TİPLERİ VE YÜKLER KİRİŞ MESNETLENME TİPLERİ VE YÜKLER (a) Basit kiriş (b) Sürekli kiriş (c) Konsol

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ TAŞIT TEKNOLOJİSİ Şasi, Çerçeve ve Gövde - Karoser/i III HAZIRLAYAN: Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Şasi ve Karoser Malzemeleri How many types of steel are there?

Detaylı

BVCD DÝKDÖRTGEN HAVA DAMPERÝ ( BVCD) RECTANGULAR VOLUME CONTROL DAMPER

BVCD DÝKDÖRTGEN HAVA DAMPERÝ ( BVCD) RECTANGULAR VOLUME CONTROL DAMPER DÝKDÖRTGEN HAVA DAMPERÝ ( ) RECTANGULAR VOLUME CONTROL DAMPER Dikdörtgen Hava Damperi Teknik Detaylarý Rectangular Volume Control Damper Technical Details : Malzeme: Ürün kasa ve kanatlarýnýn tamamý ekstrüzyon

Detaylı

AFB Enerji Mühendislik Ltd. fiti. www.afb.com.tr

AFB Enerji Mühendislik Ltd. fiti. www.afb.com.tr AFB Enerji Mühendislik Ltd. fiti. www.afb.com.tr SAC KÖŞKLER SAC KÖŞKLER METAL KIOSKS (CABINETS) Sac köşkler müşteri taleplerine göre üretilmekte, yurt içi ve yurt dışı piyasalarına sevk edilmektedir.

Detaylı

DİKEY BAĞLAMA KENETLER

DİKEY BAĞLAMA KENETLER İY BAĞAMA NTR MO: 201-B, 202-B, 203-B, 204-B, 205 B MO: 201-B, 202-B, 203-B, 204-B, 205 B MO: 201-BU, 202-BU, 203-BU, 204-BU, 205 BU ullanım Alanları: MO:203-M,204-M Bir bağlantı elamanı olan kenet çesitli

Detaylı

PROPSET AYARLANABİLİR DİKME SİSTEMİ PROPSET ADJUSTABLE PROP SYSTEM

PROPSET AYARLANABİLİR DİKME SİSTEMİ PROPSET ADJUSTABLE PROP SYSTEM PROPSET AYARLANABİLİR DİKME SİSTEMİ PROPSET ADJUSTABLE PROP SYSTEM [ 223 ] PROPSET AYARLANABİLİR DİKME SİSTEMİ PROPSET ADJUSTABLE PROP SYSTEM PROPSET AYARLANABİLİR DİKME SİSTEMİ PROPSET Ayarlanabilir Dikme

Detaylı

ALL-600 ALL-600 ALL-600 NLGI 00 (-30 C) - (-10 C) NLGI 0 (-10 C) - (0 C) NLGI 1 (0 C) - (10 C) NLGI 2 (10 C) - (30 C) NLGI 3 (30 C +) ALL-600 ALL-600 S ALL-600 S1 144 cm³ / dk 180 cm³ / dk 216 cm³ / dk

Detaylı

LİNEER MENFEZ Linear Grille. 30 bükümlü. HLM-K: Lineer menfez kontrol kapağı, kanatlar 17 veya 30 bükümlü.

LİNEER MENFEZ Linear Grille. 30 bükümlü. HLM-K: Lineer menfez kontrol kapağı, kanatlar 17 veya 30 bükümlü. TANIM HLM-A: Lineer menfez, kanatlar 17 bükümlü. HLM-B: Lineer menfez, kanatlar 30 bükümlü. HLM-K: Lineer menfez kontrol kapağı, kanatlar 17 veya 30 bükümlü. MALZEME Ekstrüzyon yöntemiyle üretilmiş alüminyum

Detaylı

ISO 9001:

ISO 9001: ISO 9001:2015 Aygünsan Demir Çelik 1992 yılında sıcak haddelenmiş ve soğuk çekme olarak üretime başlayan firmamız kaliteyi, teknolojik gelişmeyi ve müşteri memnuniyetini ilke edinerek Karabük ili ve Safranbolu

Detaylı

Ürün Bilgileri. Schüco FW 50+: Dikey cepheler ve ışıklıklar için sistem çözümleri. 03.2010/Web FW 50+ 1-20

Ürün Bilgileri. Schüco FW 50+: Dikey cepheler ve ışıklıklar için sistem çözümleri. 03.2010/Web FW 50+ 1-20 Schüco FW 50+: Dikey cepheler ve ışıklıklar için sistem çözümleri Denenmiş ve test edilmiş ısıl yalıtımlı düşey profil / yatay profil sistemleri Schüco FW 50 + ve FW 60 + özellikle geniş modül genişliği

Detaylı

LANDE DYNAcenter Server Cabinet W600 X D1000 MECHANICAL TESTS REPORT

LANDE DYNAcenter Server Cabinet W600 X D1000 MECHANICAL TESTS REPORT 2014 TÜV SÜD TÜRKİYE REPORT NO: TGK-14-P-10236-1 JOB NO: 14-P-10236 12.10.2014 LANDE DYNAcenter Server Cabinet W600 X D1000 MECHANICAL TESTS REPORT INDEX INTRODUCTION... 5 2 MECHANICAL TESTS... 6 2.1 Static

Detaylı

Hakkımızda / About Us... Tunç Makina 1980'den günümüze imal ettiği Eksantrik Presler de kullanmış olduğu,kaliteli malzemelerle imalatını uygulayarak,k

Hakkımızda / About Us... Tunç Makina 1980'den günümüze imal ettiği Eksantrik Presler de kullanmış olduğu,kaliteli malzemelerle imalatını uygulayarak,k Hakkımızda / About Us... Tunç Makina 1980'den günümüze imal ettiği Eksantrik Presler de kullanmış olduğu,kaliteli malzemelerle imalatını uygulayarak,kendi alanında daima en iyiyi amaç edinmiştir. Kaliteli

Detaylı

Sıcak Kesim ve Friksiyon Daire Testereler. Hot and Friction Circular Saw Blade

Sıcak Kesim ve Friksiyon Daire Testereler. Hot and Friction Circular Saw Blade Sıcak Kesim ve Friksiyon Daire Testereler Hot and Friction Circular Saw Blade Diş Formunun Bilenmesi Grinding of the tooth form Sıcak Kesim ve Friksiyon Daire Testereler Hot and Friction Circular Saw Blades

Detaylı

Standart Features. Standart Özellikler. Özel Ekipman. Optional Features

Standart Features. Standart Özellikler. Özel Ekipman. Optional Features Akyapak manufactures 3 rolls hydraulic plate bending machines with capacity in thickness from 2 mm to 200 mm and in width from 500 mm to 12000 mm. Akyapak, 2mm den 200mm ye kadar sac kalınlığında ve 500mm

Detaylı

systems kapı sistemleri Bartadoor, following the dynamics of modern Bartadoor yaşam alanlarında sıradanın dışına çıkma

systems kapı sistemleri Bartadoor, following the dynamics of modern Bartadoor yaşam alanlarında sıradanın dışına çıkma o r Bartadoor, following the dynamics of modern Bartadoor, modern ve estetik çizgileriyle çağın area gives the opportunity to go beyond the dinamiklerine uyumlu farklı sistemler ile ofis ve ordinary in

Detaylı

BRIGHT. In summary, BRIGHT series at your service for the combination of functionality, elegant design, high performance and visual comfort.

BRIGHT. In summary, BRIGHT series at your service for the combination of functionality, elegant design, high performance and visual comfort. 244 BRIGHT Ankastre ve sıva üstü aydınlatma ihtiyacını karşılamak için ufak boyutlu, verimli, şık ve yenilikçi bir aile: BRIGHT. Kare formundaki BRIGHT ürünleri, boyutlarından beklenmeyen bir aydınlatma

Detaylı

YATAY BAĞLAMA KENETLER

YATAY BAĞLAMA KENETLER YATAY AĞLAMA KNTLR Kullanıldığı anayiler: Özellikle; Otomotiv, eyaz eşya, Makina, eramik, Ahşap Plastik sanayilerle birlikte, her türlü sanayide kullanılabilir. Kullanım Alanları: MODL:105-U,105-UT,210-U,210-UT,223-U,223,UT,

Detaylı

VHR ER ENERJİ GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR ER ENERGY RECOVERY UNITS

VHR ER ENERJİ GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR ER ENERGY RECOVERY UNITS ER ENERJİ GERİ KAZANIM CİHAZLARI ER ENERGY RECOVERY UNITS AKSESUARLAR ACCESSORIES Sayfa/Page 9~ VENCO ER enerji geri kazanım cihazları, rotorlu tip eşanjörü sayesinde, yüksek enerji tasarrufu sağlamak

Detaylı

Sertifikalı Kalite. Certified Quality. 150 yılı aşkın MEILLER uzmanlığı. More than 150 years of MEILLER expertise

Sertifikalı Kalite. Certified Quality. 150 yılı aşkın MEILLER uzmanlığı. More than 150 years of MEILLER expertise Konteyner römorkuna transfer işlemi. Sertifikalı Kalite Transfer onto container-transport trailer. Certified Quality MEILLER çift kollu atık taşıyıcı ürün grubu 6 ton dan 26 ton a kadar brüt araç ağırlığı

Detaylı

PROFİL LİSTESİ P 232 Sürme Seri Sistemi Ana ve Yardımcı Profiller

PROFİL LİSTESİ P 232 Sürme Seri Sistemi Ana ve Yardımcı Profiller Ana ve Yardımcı Profiller Sürme Kasa Profili (Çift Ray) 21206-01000 Sürme Kasa Profili (Tek Ray) 21206-12000 Eco Sürme Kasa Profili (Tek Ray) 000 75 92.5 62 62 Sürme Kanat Profili 21206-100 82 81 Orta

Detaylı

Kablo Taşıyıcı Sistemleri Cable Carrier Drag Chain

Kablo Taşıyıcı Sistemleri Cable Carrier Drag Chain Kablo Taşıyıcı Sistemleri Cable Carrier Drag Chain PLASTİK HAFİF SEİ PLASTIC LIGHT SEIE CK15 SEİSİ / CK15 SEIE CK20 SEİSİ / CK20 SEIE CK24 SEİSİ / CK24 SEIE 3-16 4-7 8-11 12-15 İÇİNDEKİLE / CONTENT PLASTİK

Detaylı

ADAKON TREYLER SERVİS VE PROJE HİZMETLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ

ADAKON TREYLER SERVİS VE PROJE HİZMETLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ ADAKON TREYLER SERVİS VE PROJE HİZMETLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ Türkiye de kurulu bir römork, damperli treyler, semi treyler, flatbed, lowbed ve özel amaçlı treyler üreticisidir. Biz kendimizi zirai, inşaat,

Detaylı

Modüler Kalıp Sistemleri Modular Formwork Systems

Modüler Kalıp Sistemleri Modular Formwork Systems Panolar 40 kn/m2 beton basınç dayanımına sahiptir. Panoları insan gücüyle taşınabilir. Aynı zamanda bloklar halinde vinçle de taşınabilir. Tek bir bağlantı elemanı ile panolar birbirlerine tek bir çekiç

Detaylı

DIN 7985 DIN 965 VİDALAR / SCREWS YSB YILDIZ SİLİNDİR BAŞLI VİDALAR YHB YILDIZ HAVŞA BAŞLI VİDALAR ISO 7049 ISO 7046

DIN 7985 DIN 965 VİDALAR / SCREWS YSB YILDIZ SİLİNDİR BAŞLI VİDALAR YHB YILDIZ HAVŞA BAŞLI VİDALAR ISO 7049 ISO 7046 VİDALAR / SCREWS YSB YILDIZ SİLİNDİR BAŞLI VİDALAR CROSS RECESSED RAISED CHEESE HEAD SCREWS DIN 7985 ISO 7049 BOY MIN MAX 3 2.8 3.2 4 3,76 4,24 5 4,76 5,24 6 5,76 6,24 8 7,71 8,29 10 9,71 10,29 12 11,65

Detaylı

Dairesel Perde Kalıp Sistemi Circular Wall Formwork System

Dairesel Perde Kalıp Sistemi Circular Wall Formwork System Sistem temel olarak Plywood, H20 Ahap Kiriş, Çelik Kuşaklar ve diğer çelik aksesuarlardan oluşur. Değişken çaplardaki dairesel perdelere ve farklı projelere adapte edilebilir, Montaj kolaylığı, vinçle

Detaylı

Kablo Taşıyıcı Sistemleri Cable Carrier Drag Chain

Kablo Taşıyıcı Sistemleri Cable Carrier Drag Chain Kablo Taşıyıcı Sistemleri Cable Carrier Drag Chain PLASTİK HAFİF SEİ PLASTIC LIGHT SEIE CK15 SEİSİ / CK15 SEIE CK20 SEİSİ / CK20 SEIE CK24 SEİSİ / CK24 SEIE 3-16 4-7 8-11 12-15 İÇİNDEKİLE / CONTENT PLASTİK

Detaylı

PowerBalance gen2 sustainable performance

PowerBalance gen2 sustainable performance Lighting sustainable performance When it comes to lighting an office space with LED luminaires, people are usually willing to invest in sustainability provided the investment pays back. At the same time,

Detaylı

Suyun Kalite ile Dansı. Gömme Rezervuar Concealed Cistern

Suyun Kalite ile Dansı. Gömme Rezervuar Concealed Cistern Suyun Kalite ile Dansı Gömme Rezervuar Concealed Cistern Banyonuzdaki Şıklık Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda oluşturduğumuz yüksek kalite ve estetiğe sahip çevre dostu GREZ gömme rezervuarlarımızı 8 farklı

Detaylı

ÇEVRESEL TEST HİZMETLERİ 2.ENVIRONMENTAL TESTS

ÇEVRESEL TEST HİZMETLERİ 2.ENVIRONMENTAL TESTS ÇEVRESEL TEST HİZMETLERİ 2.ENVIRONMENTAL TESTS Çevresel testler askeri ve sivil amaçlı kullanılan alt sistem ve sistemlerin ömür devirleri boyunca karşı karşıya kalabilecekleri doğal çevre şartlarına dirençlerini

Detaylı

Sasmazer Endüstriyel Ürünler ve Ambalaj Paz. San. Tic.

Sasmazer Endüstriyel Ürünler ve Ambalaj Paz. San. Tic. Sasmazer Endüstriyel Ürünler ve Ambalaj Paz. San. Tic. Şaşmazer Design müşterilerinin beklentilerine ve pazar dinamiklerine göre gereksinimleri belirleyen, üretim ve teknoloji çatısı altında çalışmalarını

Detaylı

ENG ACADEMIC YEAR SPRING SEMESTER FRESHMAN PROGRAM EXEMPTION EXAM

ENG ACADEMIC YEAR SPRING SEMESTER FRESHMAN PROGRAM EXEMPTION EXAM ENG111 2016-2017 ACADEMIC YEAR SPRING SEMESTER FRESHMAN PROGRAM EXEMPTION EXAM Exam Type Date / Classes / Time Written Thursday, September 22 nd, 2016 Classes & Time to be announced on September 20th.

Detaylı

YARI MEKANİK İN GETİRDİĞİ YENİLİKLER THE INNOVATIONS INCLUDED IN YARI MEKANIK ARE

YARI MEKANİK İN GETİRDİĞİ YENİLİKLER THE INNOVATIONS INCLUDED IN YARI MEKANIK ARE HAKKIMIZDA 30 yıllık tecrübe ve bilgi birikimiyle kurulan Hastem Mermer; cephe kaplamalarındaki zayiata, uygulama güçlüğüne, zaman ve dolayısıyla maliyetin yükselmesine sebep olan mevcut mekanik sistemin

Detaylı

MALZEME Ekstrüzyon yöntemiyle üretilmiş alüminyum profilden mamul çerçeve ve kanatlar.

MALZEME Ekstrüzyon yöntemiyle üretilmiş alüminyum profilden mamul çerçeve ve kanatlar. TANIM HDKM-S: Üfleyici Tip Dairesl Kanal Menfezi. HDKM-R: Emici Tip Dairesel Kanal Menfezi. MALZEME Ekstrüzyon yöntemiyle üretilmiş alüminyum profilden mamul çerçeve ve kanatlar. UYGULAMA Dairesel kanallarda

Detaylı

BÖLME DUVAR SİSTEMLERİ PARTITION SYSTEMS

BÖLME DUVAR SİSTEMLERİ PARTITION SYSTEMS BÖLME DUVAR SİSTEMLERİ PARTITION SYSTEMS AspenYapiZemin 00000000 BÖLME DUVAR SİSTEMLERİ TEKNİK KATALOG PARTITION SYSTEMS TECHNICAL CATALOG 10.2015 partition systems SEPERATÖR BÖLME DUVAR SİSTEMLERİ SEPERATOR

Detaylı

AĞIR YAĞ SIVI YAKIT BRÜLÖRLERİ FUEL OIL BURNERS

AĞIR YAĞ SIVI YAKIT BRÜLÖRLERİ FUEL OIL BURNERS SIVI YAKIT BRÜLÖRLERİ BURNERS Doğru seçimle başlamak Starting the right selection ÜRET Hafif ve Orta Yağ Brülörleri 3 525 KG/h TSE EN 267+A1 ye uygun olarak üretilen yüksek basınçlı ve püskürtmeli, üflemeli

Detaylı

H48.33b FILTER DRIER SHELLS KARTUŞ KOVANLARI. H48.33b.54.1

H48.33b FILTER DRIER SHELLS KARTUŞ KOVANLARI. H48.33b.54.1 H48.33b H48.33b.54.1 Introduction Filter drier shells are important equipments for refrigeration and air conditioning systems. They are designed to be used in the suction line and liquid line. Filter drier

Detaylı

Krom / Chrome System

Krom / Chrome System Krom / Chrome System 24 lü Vakum Tüplü Sistem / 24 Vaccum Tube System 145 LT (double) Sistemimizde 24 adet vakum tüp kullanılmıştır. Cam tüp uzunlukları 47*1800 mm dir. Sistem kapasitesi 180 Lt, 240 Lt

Detaylı

Makine Mühendisliği Bölümü Department of Mechanical Engineering MAK 303 MAKİNE TASARIMI I ME 303 MACHINE DESIGN I

Makine Mühendisliği Bölümü Department of Mechanical Engineering MAK 303 MAKİNE TASARIMI I ME 303 MACHINE DESIGN I Makine Mühendisliği Bölümü Department of Mechanical Engineering MAK 303 MAKİNE TASARIMI I ME 303 MACHINE DESIGN I 2014-2015 Güz Dönemi - 2014-2015 Fall Semester Ara Sınav - Midterm Dr. Mehmet Ali Güler

Detaylı

Pacific LED Green Parking combine safety with savings

Pacific LED Green Parking combine safety with savings Lighting Pacific LED Green Parking combine safety with savings Pacific LED Green Parking Lighting is needed in parking garages to provide safety and guidance. However, because it is not possible to predict

Detaylı

BANT KONVEYÖR (BKV MODEL)

BANT KONVEYÖR (BKV MODEL) BANT KONVEYÖR (BKV MODEL) MYSİLO Bant konveyörü ürünlerinizin yatay ve eğimli olarak daha güvenli ve hassas bir şekilde taşınmasını sağlar. BKV Model Bant Konveyör değişik kapasitelerde çalışabilmesi için

Detaylı

Track & Track Accessories

Track & Track Accessories Track & Track Accessories Track liberates light and luminaires from the constraints of rigid mounting of ceiling base and allows architects to create different designs in inner spaces. Different spotlights

Detaylı

KALEIDOSCOPES N.1. Solo Piano. Mehmet Okonşar

KALEIDOSCOPES N.1. Solo Piano. Mehmet Okonşar KALEIDOSCOPES N.1 Solo Piano Mehmet Okonşar Kaleidoscopes, bir temel ses dizisi üzerine kurulmuş ve bunların dönüşümlerini işleyen bir dizi yapıttan oluşmaktadır. Kullanılan bu temel ses dizisi, Alban

Detaylı

Hidrolik Blok Silindirler Block cylinders

Hidrolik Blok Silindirler Block cylinders BS250 Hidrolik Blok Silindirler Block cylinders Genel açıklamalar General description Blok silindirler kısa stroklu çalışma alanları için tasarlanmış, çok küçük montaj boyutlarına sahip kompakt silindirlerdir.

Detaylı

YUVARLAK TAVAN ANEMOSTADI. Round Ceiling Diffuser

YUVARLAK TAVAN ANEMOSTADI. Round Ceiling Diffuser YUVARLAK TAVAN ANEMOSTADI Round Ceiling Diffuser YUVARLAK TAVAN ANEMOSTADI ( ) ROUND CEILING DIFFUSER Yuvarlak Tavan Anemostadý Teknik Detaylarý Round Ceiling Diffuser Technical Details : Malzeme: Kullaným:

Detaylı

63A - 125A CEE NORM FİŞ & PRİZLER 63A - 125A CEE NORM PLUGS & SOCKETS. connectors

63A - 125A CEE NORM FİŞ & PRİZLER 63A - 125A CEE NORM PLUGS & SOCKETS. connectors 63A - 125A CEE NORM FİŞ & PRİZLER 63A - 125A CEE NORM PLUGS & SOCKETS connectors 38 63A - 125A CEE NORM FİŞ & PRİZLER 63A - 125A CEE NORM PLUGS & SOCKETS connectors Mermer ocakları ve maden ocakları, limanlar

Detaylı

ÖZEL KENETLER MODEL:207-B,101EK,Y-ÖZEL,204BL-ÖZEL. www.kenetfikssan.com. Kullanıldığı Sanayiler:

ÖZEL KENETLER MODEL:207-B,101EK,Y-ÖZEL,204BL-ÖZEL. www.kenetfikssan.com. Kullanıldığı Sanayiler: ÖZEL KENETLER MODEL:207-,101EK,Y-ÖZEL,204L-ÖZEL Kullanıldığı Sanayiler: Özellikle; Otomotiv, eyaz eşya, Makina, Seramik, hşap Plastik sanayilerle birlikte, her türlü sanayide kullanılabilir. Kullanım lanları:

Detaylı

Mekanik Sabit Debi Ayar Damperi

Mekanik Sabit Debi Ayar Damperi Mekanik Sabit Debi Ayar Damperi Mechanical Constant Flow Damper MEKANÝK SABÝT DEBÝ AYAR DAMPERÝ (BCAV) MECHANICAL CONSTANT FLOW DAMPER Model: Malzeme: Kullaným: Sipariþ Kodu: *BCAV-R : Dairesel kesitli

Detaylı

Yapay Zeka Yöntemlerinin Otomotiv Sektöründe Ürün Tasarımı Çalışmalarında Kullanılması

Yapay Zeka Yöntemlerinin Otomotiv Sektöründe Ürün Tasarımı Çalışmalarında Kullanılması Yapay Zeka Yöntemlerinin Otomotiv Sektöründe Ürün Tasarımı Çalışmalarında Kullanılması Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 04.11.2014 Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ - "Hibrid Evrimsel Yöntemler İle Taşıt Elemanlarının

Detaylı

17 dıştan motorlu yatay servis reyonu remote multi-deck horizontal serve-over counter Technical Drawings -2/+4 c FIRAT F FIRAT B 150 235 240 240 900 370 590 590 875 875 1225 900 370 1225 800 1150 800 1150

Detaylı

TEKNiK KATALOG TECHNICAL CATALOG. Kompozit Panel Profilleri Composite Panel Profiles

TEKNiK KATALOG TECHNICAL CATALOG. Kompozit Panel Profilleri Composite Panel Profiles TEKNiK KATALOG TECHNICAL CATALOG Kompozit Panel Profilleri Composite Panel Profiles Kompozit Panel Profilleri Composite Panel Profiles - 01 / 03 PROFİL KESİT DETAYLARI PROFILE DETAIL DRAWINGS - 04 / 06

Detaylı

We convert our experiencess and knowledge about aluminum into qualified products.

We convert our experiencess and knowledge about aluminum into qualified products. Page 1 We convert our experiencess and knowledge about aluminum into qualified products. Alüminyum Hakkındaki Bilgi ve Tecrübemizi Kaliteli Ürünlere Dönüştürüyoruz Highest security with SSL Page 2 Aluminum

Detaylı

HSS High Speed Steel SAW BLADES DAİRESEL TESTERELER

HSS High Speed Steel SAW BLADES DAİRESEL TESTERELER HSS High Speed Steel SAW BLADES DAİRESEL TESTERELER ABOUT US HAKKIMIZDA For over 33 years, Ağır Haddecilik Inc. one of the leading companies in its sector and now it continues to serve the iron and steel

Detaylı

Suyun Kalite ile Dansı. Gömme Rezervuar Concealed Cistern

Suyun Kalite ile Dansı. Gömme Rezervuar Concealed Cistern Suyun Kalite ile Dansı Gömme Rezervuar Concealed Cistern Banyonuzdaki Şıklık Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda oluşturduğumuz yüksek kalite ve estetiğe sahip çevre dostu GREZ gömme rezervuarlarımızı 8 farklı

Detaylı

Mükemmel izler bırakır...

Mükemmel izler bırakır... Mükemmel izler bırakır... ATA MAKİNE İMALAT SANAYİ BAS- ÇEK VE YÜRÜTMELİ OVALAMA INFEED AND THROUGHFEED ROLLING VİDA VE PROFİL OVALAMA MAKİNELERİ THREAD AND PROFILE ROLLING MACHINES AK 20 AK 40 AK 50 ENERJİ

Detaylı

Örnek Uygulamalar Sampels of applications

Örnek Uygulamalar Sampels of applications 04 LABEO Daha fazla alan ihtiyacınız için JEAN MÜLLER in yeni Saha Dağıtım Panoları More space for your ideas The new cable distribution cabinet of JEAN MÜLLER Örnek Uygulamalar Sampels of applications

Detaylı

Kabin Özellikleri Hardtop Features

Kabin Özellikleri Hardtop Features Kabin Özellikleri Hardtop Features Kabin ölçüleri: Yükseklik: 44cm En: 147cm Boy: 110cm Yeni Model (Yana Açılır Camlar): 46cm/123cm/140cm Kabinler cam elyaf takviyeli polyester malzemeden imal edilmektedir.

Detaylı

Atıksu Arıtma Tesislerinde Hava Dağıtımının Optimize Edilmesi ve Enerji Tasarrufu

Atıksu Arıtma Tesislerinde Hava Dağıtımının Optimize Edilmesi ve Enerji Tasarrufu Optimization of Air Distribution in Waste Water Treatment Plants to Save Energy Atıksu Arıtma Tesislerinde Hava Dağıtımının Optimize Edilmesi ve Enerji Tasarrufu Jan Talkenberger, Binder Group, Ulm, Germany

Detaylı

Tırmanır Kalıp Sistemi Climbing Formwork System

Tırmanır Kalıp Sistemi Climbing Formwork System Sistem temel olarak Plywood, H20 Ahşap Kiriş, Çelik Kuşaklar, Kalıp Tırmandırma Elemanları ve diğer çelik aksesuarlardan oluşur. Özel kalıp tırmandırma elemanları sayesinde oluşturulan platform ile perde

Detaylı

- GENEL TANITIM 2010 - Rofin Sinar Laser Kaynakları Endüstriyel Laser Kaynakları SC Serisi 135-600 Watt DC Serisi 1000 ~ 1500 Watt

- GENEL TANITIM 2010 - Rofin Sinar Laser Kaynakları Endüstriyel Laser Kaynakları SC Serisi 135-600 Watt DC Serisi 1000 ~ 1500 Watt - GENEL TANITIM 2010 - Rofin Sinar Laser Kaynakları Endüstriyel Laser Kaynakları SC Serisi 135-600 Watt DC Serisi 1000 ~ 1500 Watt A ve A Türkiye Rofin Sinar Germany Endüstriyel Üretimin Profesyonel Tek

Detaylı

KARDAN MAFSALLI & LİMİT ROTLU DİLATASYON KOMPANSATÖRLERİ

KARDAN MAFSALLI & LİMİT ROTLU DİLATASYON KOMPANSATÖRLERİ KARDAN MAFSALLI & LİMİT ROTLU DİLATASYON KOMPANSATÖRLERİ 2 KARDAN MAFSALLI DİLATASYON KOMPANSATÖRLERİ GIMBAL TYPE DILATATION EXPANSION JOINTS TEKNİK BİLGİLER TECHNICAL INFORMATIONS Açısal kompansatörler;

Detaylı

OMB. Gaz Yakma Proses Bekleri 2010 TR-EN

OMB. Gaz Yakma Proses Bekleri 2010 TR-EN OMB Gaz Yakma Proses Bekleri 2010 TR-EN TEKNİK ÖZELLİKLER TECHNICAL DATA 650 kw a kadar döküm gövde. 650 kw dan sonra çelik gövde NiCrNi namlu Otomatik ateşleme İyonizasyon elektrodu Modüler tasarım 6.000

Detaylı

OFFSET ANTENNA OFSET ANTEN 65 cm. (60x66) ACCESSORIES - AKSESUARLAR

OFFSET ANTENNA OFSET ANTEN 65 cm. (60x66) ACCESSORIES - AKSESUARLAR OFFSET ANTENNA OFSET ANTEN 65 cm. (60x66) GES 65 OF GES 65-3 OF AE 621 AE 456 AE 6065 P AE 890 AE 668 GW 3250 S GW 3850 S KW 6080 65 0F SPECIFICATION - TEKNİK ÖZELLİKLER 65-3 0F 60 cm Reception Frequency

Detaylı

Tekirdağ&Ziraat&Fakültesi&Dergisi&

Tekirdağ&Ziraat&Fakültesi&Dergisi& NamıkKemalÜniversitesi ISSN:1302*7050 TekirdağZiraatFakültesiDergisi JournalofTekirdagAgriculturalFaculty AnInternationalJournalofallSubjectsofAgriculture Cilt/Volume:11Sayı/Number:1Yıl/Year:2014 Sahibi/Owner

Detaylı

ABOUT US WHY BAŞAT? Because;

ABOUT US WHY BAŞAT? Because; ABOUT US Our company has been providing service under the name DAMLA LAMİNASYON in textile sector for long years. Having adopted providing high quality service as a principle our company has carried out

Detaylı

KRAFTMAK. Helisel Dişli Paralel Delik Milli Redüktörler 0,18kw - 2,2 kw Motor Güç Aralığı Flanş ve Tork Kollu Bağlantı. Pik Gövde

KRAFTMAK. Helisel Dişli Paralel Delik Milli Redüktörler 0,18kw - 2,2 kw Motor Güç Aralığı Flanş ve Tork Kollu Bağlantı. Pik Gövde Helisel Dişli Redüktörler 0,25kw - 18,5kw Motor Güç Aralığı Ayaklı ve Flanş Bağlantılı Helical Gear Reducer 0,25kw - 18,5kw Motor Power Footed and Flange Mounted Helisel Dişli Sonsuz Vida Aktarmalı Redüktörler

Detaylı

aluminium systems Belongs to Belongs to

aluminium systems Belongs to Belongs to aluminium systems Amanos... çözümler, Amanos... çözümler, mimari mimari içindeki içindeki yaşamınızın yaşamınızın architectural architectural solutions solutions forming forming our our lives, lives, Amanos...

Detaylı

SIVA ÜSTÜ PERÇİN BİRLEŞTİRMELİ TABLOLAR

SIVA ÜSTÜ PERÇİN BİRLEŞTİRMELİ TABLOLAR TABLOLAR TABLOLAR Tablolar elektrik malzemelerini dış etkenlerden koruyan elektriksel ve fiziksel müdahaleye kolaylık sağlayan sıva üstü ve sıva altı tabloları kullanıma sunulmaktadır. Sıvı üstü ve sıvı

Detaylı

Kabin Özellikleri Hardtop Features

Kabin Özellikleri Hardtop Features Kabin Özellikleri Hardtop Features Kabin ölçüleri: Yükseklik: 37cm En: 141cm Boy: 110cm Kabinler cam elyaf takviyeli polyester malzemeden imal edilmektedir. Fiberglas yüzey 2 yıl, cam dışında bileşenler

Detaylı