BALIKÇILIK YÖNETİMİ ALGARVE ÜNİVERSİTESİ PORTEKİZ / Mehmet DİNGİL Su Ürünleri Mühendisi TAGEM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BALIKÇILIK YÖNETİMİ ALGARVE ÜNİVERSİTESİ PORTEKİZ 20.12.2012 / 20.04.2013. Mehmet DİNGİL Su Ürünleri Mühendisi TAGEM"

Transkript

1 BALIKÇILIK YÖNETİMİ ALGARVE ÜNİVERSİTESİ PORTEKİZ / Mehmet DİNGİL Su Ürünleri Mühendisi TAGEM

2 BALIKÇILIK YÖNETİMİ Portekiz, Faro da bulunan Algarve Üniversitesinin Deniz Bilimleri AraĢtırma Merkezinde Prof. Dr. Karim ERZĠNĠ ile Balıkçılık Yönetimi konusunda 4 ay süreyle çalıģtım/eğitim aldım.

3 PORTEKĠZ BALIKÇILIĞINA GENEL BAKIġ

4 PORTEKİZ BALIKÇILIĞINA GENEL BAKIŞ Portekiz in münhasır ekonomik alanı, 1.7 milyon km 2 olup, kendi topraklarından 18 kat daha büyüktür. KiĢi baģı balık tüketimi,dünya ortalaması kg / yıl iken, Bu ülkede kg / yıl dır, balık tüketimi oranı balıkçılığın Portekiz için ne derece önemli olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte yerli üretim, iç talebin ancak yarısını karģılayabilmektedir.

5 PORTEKİZ BALIKÇILIĞINA GENEL BAKIŞ Portekiz için özellikle sardalya, istavrit uskumru, ton balığı ve kılıç balığı önemli türlerdir. Yıllık üretimi ton civarındadır. Bunun %30-40 sardalya, %20-30 civarını istavrit oluģturmaktadır. Sardalya ve istavrit miktarındaki dalgalanmalar yıllık üretimi önemli ölçüde etkilemektedir. YetiĢtiricilik için uygun ortamlar olmasına rağmen geliģmemiģtir. Yıllık üretim 6500 ton civarıdır. Midye, çipura, levrek yetiģtiriciliği yapılmaktadır

6 PORTEKİZ BALIKÇILIĞINA GENEL BAKIŞ Balıkçılık filosu ise yaklaģık 8500 gemiden oluģmaktadır. Çoğunluğu küçük ve eskimiģtir. %92 (7795) si 12 metreden küçüktür tanesi motor kullanmamaktadır. Ortalama gemi yaģı 29 dur. Tonaj kapasitesi bakımından ise, balıkçılık filosunun %38 i sadece 44 gemiye aittir. Ortalama tonaj kapasiteleri ise 900 tondur. Genellikle trol ve parakete ile avcılık yapmaktadırlar.

7 PORTEKİZ BALIKÇILIĞINA GENEL BAKIŞ Balıkçılık iģleme endüstrisinin büyük bölümü küçük ve orta ölçekli iģletmelerden oluģmaktadır. ĠĢlenmiĢ ürünlerin %24 ünü konserve, %26 sını kurutulmuģ ve %50 sini dondurulmuģ ürünler oluģturur.

8 PORTEKİZ BALIKÇILIĞINA GENEL BAKIŞ Balıkçılığın GSYĠH da ki payı %1 den azdır. YaklaĢık olarak kiģiye iģ imkanı sağlamaktadır, buda nüfusun %0,3 üne denk gelmektedir. Özellikle Algarve ve Azores bölgesi balıkçılıkla uğraģanların yoğun olduğu bölgelerdir.

9 YAPISAL VE KURUMSAL ÇERÇEVE

10 KURUMSAL ÇERÇEVE Kurum adı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri AraĢtırmaları Ulusal Enstitüsü Görevleri Balıkçılık politikasını ve planlarını belirlemek ve yürütmek Balıkçılık yönetimi ve Ġstatistikler Koordinasyon, planlama, kontrol faaliyetleri Balıkçılık ve Su Ürünleri AraĢtırmaları yapmak Balıkçılık kaynak yönetimi ve stok tahmini Balıkçılık sektörünün geliģimi için bilimsel ve teknik destek sağlamak Gıda Kalite Kontrol Genel Müdürlüğü Liman ve açık artırma departmanı Su ürünlerinin üretimi, ticareti ve ikmalinin denetimi Ürün kalitesini geliģtirmek ve korumak Balıkların karaya çıkıģ noktalarında satıģı için altyapı ve uygun koģulları sağlamak. Açık artırma ile yapılan satıģı yönetmek ve denetlemek

11 PORTEKİZ İÇİN TOPLAM İZİN VERİLEBİLİR AV MİKTARI VE KOTA SİSTEMİ

12 TAC ve KOTA SİSTEMİ Ulusal balıkçılık yönetim sistemi, yıllık toplam izin verilebilir av miktarı, bazı türler için kotalar ve avlanma alanları, teknik önlemler ve av çabası limitlerini içermektedir. Avrupa Birliği tarafından toplam kotanın %2 si Portekiz e verilmektedir. Bu kota Portekiz tarafından gemi veya gemi gruplarına paylaģtırılmaktadır. Gemi sahipleri kotasını devredebilmektedir.

13 TAC ve KOTA SİSTEMİ Portekiz filosunda ki balıkçı gemilerinin çoğunluğu küçük boyuttadır ve genelde kıyı balıkçılığı yapmaktadır. Bu yüzden kıyı boyunca uzanan 46 liman balıkçılara karaya çıkıģ noktası olarak hizmet vermektedir. Bu limanların 32 tanesi ana karada, 12 tanesi Azores ve 2 tanesi de Madeira adalarındadır. Bu limanlara getirilen balıklar, resmi otoriteler tarafından, kontrol edilerek kayıt alına alınmaktadır. Daha sonra açık artırma usulü ile satılmaktadır. Balıkçıların bu limanlar dıģında satıģ yapması yasaktır

14 TAC ve KOTA SİSTEMİ Katıldığım eğitim esnasında, Portekiz deki balıkçılık yönetimini daha iyi anlamak ve bilimsel olarak alınan kararların, uygulamaya hangi ölçüde aktarıldığını görmek adına ve bir değerlendirme yapmak için, Portekiz balıkçılık yönetiminin temel dayanağı olan Toplam Ġzin Verilebilir Av Miktarı (TAC) ve kota sistemi hakkında bir çalıģma yaptım.

15 TAC ve KOTA SİSTEMİ Portekiz için avcılığı önemli olan türler için yaptığım bu çalıģmada, yandaki haritada gösterilen Portekiz Ekonomik Münhasır Alanı için ICES raporlarında belirtilen verilerle, AB komisyonu tarafından belirlenen TAC ve Portekiz e ayrılan kota verilerini karģılaģtırdım.

16 TAC ve KOTA SİSTEMİ Portekiz de avcılığı yapılan en önemli tür sardalya olup, toplam av miktarını %30-40 nı oluģturmaktadır. Sardalya stoğu direk olarak Portekiz ve Ġspanya tarafından yönetilmektedir. Son yıllarda sardalya stoğunda ki azalma nedeniyle, yılları için özel bir yönetim planı hazırlanmıģtır. Yönetim planında genelde av baskısının azaltılması yönünde önlemler alınmıģtır. Ayrıca stoğu sürekli gözetim altında tutmak için, stoğun durumu ile ilgili Balıkçılık Yönetim Grubundan aylık raporlar istenmektedir. Sardalya için av sezonu olan 01 Ocak- 31 Nisan arasında 45 günlük av yasağı uygulanması kararlaģtırılmıģ. Hafta sonları avcılık yasaklanmıģ. Gemi baģına karaya çıkartılan ürün miktarına kısıtlama getirilmiģtir.

17 TAC ve KOTA SİSTEMİ İstavrit için; Grafikte de görüldüğü üzere, yılları arasında ICES in tavsiyesi değiģkenlik göstermekle birlikte, 2005 yılından sonra tonun altında seyretmiģtir. AB komisyonu tarafından belirlenen TAC ise ICES in tavsiyesinin çok üzerinde, hatta kimi zaman iki katından fazla olmuģtur. Bu da AB Komisyonun kararlarının ICES in bilimsel tavsiyesini dikkate almaksızın tamamen politik olduğunu göstermektedir. Ancak ikinci grafikte görüldüğü üzere, Portekiz balıkçıları hiçbir zaman kendilerine ayrılan kotayı aģamamıģlardır.

18 TAC ve KOTA SİSTEMİ Hamsiye ait birinci grafikte, yine ICES in tavsiyesi ile AB Komisyonu tarafından belirlenen TAC arasındaki uyumsuzluk çok belirgindir. ICES in tavsiyesi genelde 5000 ton civarında, TAC ise 8000 ton civarında olmuģtur. Toplam karaya çıkarılan miktar ise TAC tan az (2002 yılı hariç) olmuģ, son üç yılda da ICES in tavsiyesinin de altında olmuģtur. Ġkinci grafikte görüldüğü üzere Portekizli balıkçılar tarafından karaya indirilen hamsi miktarı hiçbir zaman Portekiz e ayrılan kotayı aģmamıģtır

19 TAC ve KOTA SİSTEMİ Merlam balığı, Portekiz diyeti içerisinde önemli bir yere sahiptir. Buna rağmen yönetiminde bilimsel tavsiyelere uyulmamıģtır. ICES in bilimsel tavsiyesi sıfır avcılık olmasına rağmen, özellikle yıllarında tamamen göz ardı edilmiģtir. (Grafik 1) karaya indirilen balık miktarı Portekiz e ayrılan kotayı aģmamıģtır. (Grafik 2)

20 TAC ve KOTA SİSTEMİ İstakoz için ise; Özellikle yıllarında TAC, ICES in bilimsel tavsiyesinin aģırı üzerinde olmuģtur. Ancak son yıllarda belirli bir uyum yakalanmıģtır. Karaya çıkarılan miktar ise her zaman Portekiz e ayrılan kotanın altında seyretmiģtir.

21 TAC ve KOTA SİSTEMİ Sonuç olarak; Analiz edilen tüm türler için, genelde problem ICES tarafından verilen bilimsel tavsiye ye uyulmamasıdır. Pelajik türlere nazaran, demersal türlerde bu daha da belirgin olmuģtur. Demersal türlerin hayat döngüleri pelajik balıklara nazaran daha uzun olduğu için, demersal balık stoklarının kendini yenilemesi daha uzun zaman alır. Özellikle merlam balığı ve istakoz stok yönetimine çok dikkat edilmelidir. ICES in bilimsel tavsiyelerinin, bir takım sebeplerden dolayı dikkate alınmadığını görüyoruz. Ancak filonun av kapasitesinin azaltılmasının olumlu etkisi, stokları kısmen de olsa korumaktadır. Avdaki tür çeģitliliğinin fazla olduğu Portekiz için, TAC sistemini uygulayabilmek zor ve karmaģıktır.

22 EĞİTİM PROĞRAMI TEORİK DERSLER

23 EĞİTİM PROĞRAMI Balıkçılık Teknolojisi ve Stok Tespiti Ders kapsamında, balıkçılık ve stok tespitinde kullanılan yeni teknolojiler ve geliģmeler, av araçlarının metier özellikleri ve sınıflandırılması, genel özellikleri, hedef tür, tür bazında seçicilik, boy da seçicilik gibi temel konuların yanı sıra, av araçlarının doğaya negatif etkilerinin azaltılması, hedef dıģı av ve ıskarta miktarlarının düģürülmesi konularında teorik olarak eğitim aldım.

24 EĞİTİM PROĞRAMI İstatistik ve Laboratuar Uygulama Laboratuar kısmında ise; statik ve hareketli av araçlarında seçicilik ve seçicilik parametrelerinin belirlenmesi için Excel programı kullanılarak Wullf modelleme yöntemi ile en uygun parametrelerin belirlenmesi çalıģmaları yapılmıģtır

25 EĞİTİM PROĞRAMI Stok Tahmini konusunda; stokların güncel durumunun belirlenmesi, stok büyüklüğü, avlanan miktar, ölüm oranları, sürdürülebilir maksimum av miktarı (MSY), boy temelli stok tahmini, yaģ temelli stok tahmini, akustik yöntemle stok tahmini, konularında teorik olarak ders aldım. Laboratuar kısmında ise; FMSP (Fisheries Management Sience Programe) program paketi ile stok tahmin çalıģmaları yapıldı. LFDA : (Lenght Frequency Distribution Analysis) boy dağılım analizi, ağırlıkboy- yaģ modellemesi çalıģmaları yapıldı

26 EĞİTİM PROĞRAMI Akustik Sörvey EchoView programı kullanılarak akustik sörvey sonrası elde edilen verilerin iģlenmesi, ve bu verilerden stok büyüklüğünün tespitine yönelik tahminler yapıldı.

27 EĞİTİM PROĞRAMI Balıkçılık Toplantıları Ayrıca, araģtırma merkezindeki doktora öğrencilerinin haftalık olarak projeleriyle ilgili düzenlenen toplantılara, balıkçılarla yapılan toplantılara, balık haline, limanlarda yapılan açık artırmalı satıģları izleme ve katılma gibi aktivitelere katılım sağlanmıģtır.

28 SONUÇ VE TAVSİYELER

29 SONUÇ VE TAVSİYELER 1) Stokların izlenmesi ve belirlenmesi, bunun sonucunda balıkçılarında dahil olduğu bir karar alma mekanizması oluģturularak, alınan kararların benimsenmesi sağlanabilir. 2) Bazı türler (istavrit ve hamsi) için gemi baģına kota uygulamaları yapılabilir. 3) Daha seçici balıkçılık uygulamaları ve tedbirlerinin benimsenmesinin teģviki ve geliģtirilmesi 4) Bunun sonucunda hedef dıģı av ve ıskarta miktarının azaltılmasına ve balıkçıların özendirilmesine yönelik çalıģmalar yapılabilir.

30 TEġEKKÜRLER

Balıkçılıkta Stok Yönetimi 29 Aralık 2011-28 Eylül 2012 vti Deniz Balıkçılığı Enstitüsü, Hamburg, Almanya

Balıkçılıkta Stok Yönetimi 29 Aralık 2011-28 Eylül 2012 vti Deniz Balıkçılığı Enstitüsü, Hamburg, Almanya Balıkçılıkta Stok Yönetimi 29 Aralık 2011-28 Eylül 2012 vti Deniz Balıkçılığı Enstitüsü, Hamburg, Almanya Dr. Savaş KILIÇ Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Konyaaltı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Detaylı

Su Ürünleri Avcılığı. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Dr. M. Altuğ ATALAY

Su Ürünleri Avcılığı. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Dr. M. Altuğ ATALAY Su Ürünleri Avcılığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı Dr. M. Altuğ ATALAY 23.12.2015 Aralık 2015 1 Su Ürünleri Potansiyeli Kaynak Sayı Alan (ha) Deniz 4 24 607

Detaylı

HAMSİ AVCILIĞI ve BAKANLIK UYGULAMALARI. Vahdettin KÜRÜM

HAMSİ AVCILIĞI ve BAKANLIK UYGULAMALARI. Vahdettin KÜRÜM HAMSİ AVCILIĞI ve BAKANLIK UYGULAMALARI Vahdettin KÜRÜM Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Ankara. Su Ürünleri Hizmetleri Dairesi Başkanı Giriş Karadeniz de avlanan balıklar

Detaylı

AKDENĠZ GENEL BALIKÇILIK TOPLANTISI

AKDENĠZ GENEL BALIKÇILIK TOPLANTISI AKDENĠZ GENEL BALIKÇILIK TOPLANTISI 13. Alt komisyon Toplantısı FAO Genel merkezi ROMA / ĠTALYA Katılımcı Filiz KĠġTĠN 27.3.2013 AMAÇ FAO tarafından desteklenmekte olan Doğu Akdenizde Sorumlu balıkçılığın

Detaylı

Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi. Avlama teknolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli / İstanbul

Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi. Avlama teknolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli / İstanbul ÖZGEÇMİŞ 1. GENEL Adı Soyadı: UĞUR UZER Doğum Tarihi/Yeri: 26.02.1981 / İstanbul Yazışma Adresi: Su Ürünleri Fakültesi Avlama teknolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli / İstanbul Telefon:

Detaylı

AB ORTAK BALIKÇILIK POLİTİKASI ve HAMSİ BALIKÇILIĞI. Dr. Atilla ÖZDEMİR

AB ORTAK BALIKÇILIK POLİTİKASI ve HAMSİ BALIKÇILIĞI. Dr. Atilla ÖZDEMİR AB ORTAK BALIKÇILIK POLİTİKASI ve HAMSİ BALIKÇILIĞI Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Trabzon e-mail: aozdemir@sumae.gov.tr Dr. Atilla ÖZDEMİR Giriş Ortak Balıkçılık Politikası, gerek Topluluk sularında

Detaylı

sonuç ve değerlendirme

sonuç ve değerlendirme 05 sonuç ve değerlendirme 348 349 350 5. SONUÇ VE DEĞERLENDİRME Ege Denizi balıkçılığı üretim miktarı, üretim değeri ve istihdam katkısı ile Türkiye balıkçılığı içinde ayrı bir öneme sahiptir. Bu çalışmada,

Detaylı

BALIKÇILIK VE DENĠZSEL ÜRÜNLER EKONOMĠSĠ YURTDIġI EĞĠTĠM SUNUSU 17 ARALIK 2012-17 NĠSAN 2013 ĠNGĠLTERE

BALIKÇILIK VE DENĠZSEL ÜRÜNLER EKONOMĠSĠ YURTDIġI EĞĠTĠM SUNUSU 17 ARALIK 2012-17 NĠSAN 2013 ĠNGĠLTERE BALIKÇILIK VE DENĠZSEL ÜRÜNLER EKONOMĠSĠ YURTDIġI EĞĠTĠM SUNUSU 17 ARALIK 2012-17 NĠSAN 2013 ĠNGĠLTERE PORTSMOUTH SUNUM YAPAN : Gülten ÇĠÇEK Su Ürünleri Mühendisi DanıĢman Hoca: Prof.Dr.Trond BJORNDAL

Detaylı

Doğu Karadeniz de Av Sezonunda Avlanılan Hamsi

Doğu Karadeniz de Av Sezonunda Avlanılan Hamsi DOĞU KARADENİZ DE 2009-2010 AV SEZONUNDA AVLANILAN HAMSİ BALIĞI NIN (Engraulis encrasicolus (L., 1758)), POPULASYON PARAMETRELERİ VE HEDEF DIŞI AV ORANLARI Yaşar GENÇ 1,*, Orhan AK 1, N. Selda BAŞÇINAR

Detaylı

TÜRKİYE Su Ürünleri Üretimi

TÜRKİYE Su Ürünleri Üretimi AKDENİZ GENEL BALIKÇILIK KOMİSYONU TOPLANTISI HOŞ GELDİNİZ TÜRKİYE Su Ürünleri Üretimi Yıllar Avcılık Yetiştiricilik Toplam (Ton) Miktar Oran Miktar Oran Ton % Ton % 2002 566.682 90,3 61.195 9,7 627.847

Detaylı

AKDENĠZ BÖLGESĠ NDE SU ÜRÜNLERĠ AVCILIĞI YAPAN ĠġLETMELERĠN SOSYO-EKONOMĠK ANALĠZĠ

AKDENĠZ BÖLGESĠ NDE SU ÜRÜNLERĠ AVCILIĞI YAPAN ĠġLETMELERĠN SOSYO-EKONOMĠK ANALĠZĠ TC TARIM VE KÖYĠġLERĠ BAKANLIĞI TARIMSAL EKONOMĠ ARAġTIRMA ENSTĠTÜSÜ AKDENĠZ BÖLGESĠ NDE SU ÜRÜNLERĠ AVCILIĞI YAPAN ĠġLETMELERĠN SOSYO-EKONOMĠK ANALĠZĠ Dr. Kemalettin TAŞDAN S. Ahmet ÇELİKER Hasan ARISOY

Detaylı

Mutlu Yaşam Bölgesi Batı Akdeniz SU ÜRÜNLERİ SEKTÖR RAPORU

Mutlu Yaşam Bölgesi Batı Akdeniz SU ÜRÜNLERİ SEKTÖR RAPORU Mutlu Yaşam Bölgesi Batı Akdeniz SU ÜRÜNLERİ SEKTÖR RAPORU Aralık, 2012 ÖNSÖZ Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Antalya, Isparta ve Burdur illerinin ekonomik kalkınmasını sağlamak amacıyla kurulmuş bir

Detaylı

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Giriş Balık, insanoğlunun varoluşundan itibaren değerli bir besin kaynağı olmuştur. Günümüzde ise kaliteli ve yüksek oranda vitamin, mineral ve protein yapısının

Detaylı

YABAN HAYATI DAĠRESĠ BAġKANLIĞI

YABAN HAYATI DAĠRESĠ BAġKANLIĞI YABAN HAYATI DAĠRESĠ BAġKANLIĞI 2013 1 AV VE YABAN HAYVANI ÜRETEN ÖZEL ÜRETĠM TESĠSLERĠNĠN TABĠĠ OLDUKLARI MEVZUAT Ülkemizde av ve yaban hayvanı üretmek isteyen kamu kurum ve kuruluģları ile gerçek ve

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Türkiye Kalkınma Bankası Yayını TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. NİSAN HAZİRAN 2015 Sayı: 76. e-dergi OLARAK YAYINLANMAKTADIR.

İÇİNDEKİLER. Türkiye Kalkınma Bankası Yayını TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. NİSAN HAZİRAN 2015 Sayı: 76. e-dergi OLARAK YAYINLANMAKTADIR. Türkiye Kalkınma Bankası Yayını NİSAN HAZİRAN 2015 Sayı: 76 TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. Adına Sahibi İÇİNDEKİLER Ahmet BUÇUKOĞLU Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı PAZARLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI FAALİYETLERİ

Detaylı

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ. SÜREKLĠ EĞĠTĠM UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ FAALĠYET RAPORU

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ. SÜREKLĠ EĞĠTĠM UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ FAALĠYET RAPORU HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ SÜREKLĠ EĞĠTĠM UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ FAALĠYET RAPORU 2012 ĠÇĠNDEKĠLER ÜST YÖNETĠCĠ SUNUġU I- GENEL BĠLGĠLER A- Misyon ve Vizyon.. B- Yetki, Görev ve Sorumluluklar... C- Ġdareye

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ VE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI

SU ÜRÜNLERİ VE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI SU ÜRÜNLERİ VE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI Türkiye kültür balıkçılığı için uygun iç sulara, tatlı sulara ve denizlere sahiptir. Kültür balıkçılığının geleceği tahminlerin ötesinde bir önem arz etmektedir. Dünyanın

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2-) T.M.O. İÇ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: 2013/8 HUBUBAT BÜLTENİ 23.09.2013 1-) TMO HUBUBAT ALIMLARI VE FİYATLARI A- HUBUBAT TÜĠK verilerine göre 2012 yılında 20.100 bin ton buğday, 7.100

Detaylı

Ülkemizde Kültür Balıkçılığı, Sorunları ve Çözüm Önerileri

Ülkemizde Kültür Balıkçılığı, Sorunları ve Çözüm Önerileri ġebnem BORAN Ülkemizde Kültür Balıkçılığı, Sorunları ve Çözüm Önerileri Günümüzde su ürünleri yetiģtiriciliği tüm dünyada hızla geliģmekte olan bir üretim dalı olarak karģımıza çıkıyor. Sektörde, önemli

Detaylı

BOGAZ DA 30 BALIK TÜRÜ YOK OLMAK ÜZERE

BOGAZ DA 30 BALIK TÜRÜ YOK OLMAK ÜZERE BOGAZ DA 30 BALIK TÜRÜ YOK OLMAK ÜZERE Portal : www.denizhaber.com.tr İçeriği : Denizcilik/Yelken Tarih : 09.02.2015 Adres : http://www.denizhaber.com.tr/bogazda-30-balik-turu-yok-olmak-uzere-haber-60283.htm

Detaylı

Çizelge 5. Edremit Körfezi su ürünleri kooperatifleri ve üye sayıları (Ceyhan ve diğ. 2006) S.S. Altınoluk Su Ür. Koop.

Çizelge 5. Edremit Körfezi su ürünleri kooperatifleri ve üye sayıları (Ceyhan ve diğ. 2006) S.S. Altınoluk Su Ür. Koop. Kış aylarında da hedef türler sardalye, hamsi, istavrit, tekir, barbun, ahtapot, sübye ve kalamar, tesadüfî türler ise çipura, mercan ve akyadır. Tüm türlerin para etmeyecek küçük bireyleri de ıskarta

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem / Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

İzmir Balık Hali Toptancılarının Sorunları ve Çözüm Yolları

İzmir Balık Hali Toptancılarının Sorunları ve Çözüm Yolları İzmir Balık Hali Toptancılarının Sorunları ve Çözüm Yolları Elif UĞUR Son yıllarda, dünya kaynaklarının hızla tükenmeye başlaması, tarım arazilerinin giderek azalması, su kaynaklarının kirlenmesi; diğer

Detaylı

KÜÇÜK ÖLÇEKLĠ BALIKÇILIĞIN GENEL PROFĠLĠ: ZONGUL- DAK ĠLĠ MERKEZ ĠLÇESĠNDE BĠR SAHA ÇALIġMASI 1 Ramazan AKSOY 2 Gökhan KOÇ 3

KÜÇÜK ÖLÇEKLĠ BALIKÇILIĞIN GENEL PROFĠLĠ: ZONGUL- DAK ĠLĠ MERKEZ ĠLÇESĠNDE BĠR SAHA ÇALIġMASI 1 Ramazan AKSOY 2 Gökhan KOÇ 3 KÜÇÜK ÖLÇEKLĠ BALIKÇILIĞIN GENEL PROFĠLĠ: ZONGUL- DAK ĠLĠ MERKEZ ĠLÇESĠNDE BĠR SAHA ÇALIġMASI 1 Ramazan AKSOY 2 Gökhan KOÇ 3 ÖZ Canlı deniz kaynaklarının yenilenebilir olması balıkçılığın sürdürülebilir

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ RUHSAT TEZKERELERİ

SU ÜRÜNLERİ RUHSAT TEZKERELERİ SU ÜRÜNLERİ RUHSAT TEZKERELERİ Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresine ilişkin işlemler 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ve Su Ürünleri Yönetmeliğinin ilgili hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir. Su Ürünleri Ruhsat

Detaylı

Balıkçılıkla ilgili tüm konulardan sorumlu merkezi bir birim oluşturulması

Balıkçılıkla ilgili tüm konulardan sorumlu merkezi bir birim oluşturulması FASIL 13 BALIKÇILIK Öncelik 13.1 Özellikle, balıkçılıkla ilgili tüm konulardan sorumlu merkezi bir birim oluşturulması yoluyla idari yapıların güçlendirilmesi. Ayrıca, balıkçılık denetim ve kontrol hizmetlerinin

Detaylı

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ Strateji GeliĢtirme Daire BaĢkanlığı

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ Strateji GeliĢtirme Daire BaĢkanlığı 2014 Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ Strateji GeliĢtirme Daire BaĢkanlığı 2014 YILI MAL ve HĠZMET ALIMLARI ĠLE YAPIM ĠġLERĠNDE %10 LUK KULLANIM RAPORU 1 Karaman-2015

Detaylı

BALIKÇILIK KAYNAKLARININ İZLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ

BALIKÇILIK KAYNAKLARININ İZLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ BALIKÇILIK KAYNAKLARININ İZLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ İngiltere-6 AY Hull Üniversitesi Uluslar arası Balıkçılık Enstitüsü Sunuyu Hazırlayan: Gülten ÇİÇEK Ankara İl Müdürlüğü HULL-MARİNA FİSH&CHİPS ŞEHİR

Detaylı

DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNDE PERSONEL BELGELENDĠRMESĠ

DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNDE PERSONEL BELGELENDĠRMESĠ Türk Akreditasyon Kurumu Personel Akreditasyon Başkanlığı Akreditasyon Uzmanı 1 Ülkemizde ve dünyada tüm bireylerin iģgücüne katılması ve iģgücü piyasalarında istihdam edilebilmeleri için; bilgiye dayalı

Detaylı

T.C. SĠNOP ÜNĠVERSĠTESĠ SU ÜRÜNLERĠ FAKÜLTESĠ ÖĞRENCĠ STAJ KILAVUZU

T.C. SĠNOP ÜNĠVERSĠTESĠ SU ÜRÜNLERĠ FAKÜLTESĠ ÖĞRENCĠ STAJ KILAVUZU T.C. SĠNOP ÜNĠVERSĠTESĠ SU ÜRÜNLERĠ FAKÜLTESĠ ÖĞRENCĠ STAJ KILAVUZU Tanım MADDE 1- Staj, Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğrencilerinin öğrenim gördükleri program ile ilgili iģ alanlarını tanımalarını

Detaylı

ÜRETĠM TESĠSLERĠ BÖLGESEL BAĞLANTI KAPASĠTE RAPORU 2020-2025

ÜRETĠM TESĠSLERĠ BÖLGESEL BAĞLANTI KAPASĠTE RAPORU 2020-2025 ÜRETĠM TESĠSLERĠ BÖLGESEL BAĞLANTI KAPASĠTE RAPORU 2020-2025 31.07.2015 İçindekiler Ġçindekiler... 2 Amaç ve Kapsam... 7 1. Yöntem... 8 2. Bölgelerin Değerlendirmeleri ve Sonuçlar... 10 2.1. Akdeniz...

Detaylı

2016 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU

2016 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU 2016 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU Kamuda stratejik yönetim anlayıģının temelini oluģturan kaynakların etkili ve verimli bir Ģekilde kullanılması ilkesi çerçevesinde,

Detaylı

BALIKÇILIK YOL AYRIMINDA

BALIKÇILIK YOL AYRIMINDA Medya bilgilendirme belgesi Ocak 2012 BALIKÇILIK YOL AYRIMINDA Balığın kabusu: Aşırı avcılık Su, gezegenimizde kimsenin sahip olmadığı bir varlıktır. 40 senedir literatürde olan, konuşulan en önemli sorun

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ: AVCILIK ve POLİTİKALAR

SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ: AVCILIK ve POLİTİKALAR SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ: AVCILIK ve POLİTİKALAR Selçuk SEÇER 1, A. Şeref KORKMAZ 2, Hijran YAVUZCAN 3, Hasan H. ATAR 4, Serap PULATSÜ 5 Abstract : In this paper, the production potential and the present status

Detaylı

ISSN: (NWSAELS) Received: September 2016 ID: A0081 Accepted: January 2017

ISSN: (NWSAELS) Received: September 2016 ID: A0081 Accepted: January 2017 Ecolojical Life Sciences Status : Original Study ISSN: 138 728 (NWSAELS) Received: September 216 ID: 217.12.1.A81 Accepted: January 217 Didem Göktürk, Tomris Deniz, Seda Yılmaz, Sultan Dilek Sacıhan Ġstanbul

Detaylı

BALIKÇILIK ve SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

BALIKÇILIK ve SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BALIKÇILIK ve SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ III. SU ÜRÜNLERİ ÇALIŞTAYI 25.02.2015 ANTALYA 1 POTANSİYEL 2 SU ÜRÜNLERİ POTANSİYELİ Kaynak Sayı Alan (ha) Deniz 4 24 607 200 Doğal Göl 200 906 118 Baraj Gölü

Detaylı

TÜRKİYE DE SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ VE ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ

TÜRKİYE DE SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ VE ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ TÜRKİYE DE SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ VE ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ Nadir USLU Deniz Balıkları Grup Sorumlusu BSGM - Yetiştiricilik Daire Başkanlığı GFCM Paydaş Platformu İzmir, 10-14 Aralık 2013 1 TÜRKİYE DE SU ÜRÜNLERİ

Detaylı

ETA Maritime Science

ETA Maritime Science 1 Journal of ETA Maritime Science 1 (2013) 1-6. Contents lists available at SciVerse ScienceDirect ETA Maritime Science journal homepage: www.gemimo.org Ege Bölgesi Balıkçı Filosunun Sınıflandırılması

Detaylı

T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü

T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü T.C ADALET BAKANLIĞI Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Ceza Ġnfaz Kurumlarında Madde Bağımlılığı Tedavi Hizmetleri Serap GÖRÜCÜ Psikolog YetiĢkin ĠyileĢtirme Bürosu Madde bağımlılığını kontrol altında

Detaylı

Antalya Körfezi nde Avcılık İle Yakalanan Balık Türleri ve Bunların İşlenerek Değerlendirilmesi

Antalya Körfezi nde Avcılık İle Yakalanan Balık Türleri ve Bunların İşlenerek Değerlendirilmesi Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 2 (2): 41-47, 2009 ISSN:1308-3961, www.nobel.gen.tr Antalya Körfezi nde Avcılık İle Yakalanan Balık Türleri ve Bunların İşlenerek Değerlendirilmesi Mete KUŞAT, Habil

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ

MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Mustafa Kemal Üniversitesi

Detaylı

Balıkçılıkta Ekosistem Yaklaşımı Konferansı

Balıkçılıkta Ekosistem Yaklaşımı Konferansı Balıkçılıkta Ekosistem Yaklaşımı Konferansı 9-10 Nisan 2014, Barselona Turgay TÜRKYILMAZ Avcılık ve Kontrol Daire Başkanı SUNU İÇERİĞİ; - CREAM Projesi - Balıkçılık Yönetiminde Ekosistem Yaklaşımı CREAM

Detaylı

Türkiye de Balıkçılık İstatistiklerinin İyileştirilmesi ve Avrupa Birliği Uyum Süreci

Türkiye de Balıkçılık İstatistiklerinin İyileştirilmesi ve Avrupa Birliği Uyum Süreci E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2009 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2009 Cilt/Volume 26, Sayı/Issue 2: 153-158 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Derleme / Review Türkiye

Detaylı

T.C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Ġzleme ve Değerlendirme Birimi 2013 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI KAPANIŞ RAPORU

T.C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Ġzleme ve Değerlendirme Birimi 2013 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI KAPANIŞ RAPORU T.C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Ġzleme ve Değerlendirme Birimi 2013 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI KAPANIŞ RAPORU Haziran - 2014 1. GĠRĠġ 2013 YILI TEKNĠK DESTEK PROGRAMI Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet

Detaylı

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ SU ÜRÜNLERĠ VE SU SPORLARI. UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ SU ÜRÜNLERĠ VE SU SPORLARI. UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ SU ÜRÜNLERĠ VE SU SPORLARI UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Hitit Üniversitesi Su Ürünleri

Detaylı

Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik

Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik 2008 KASIM -SEKTÖREL Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik Dünya, 2030 yılında Ģimdi olduğundan yüzde 60 daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Bu enerji

Detaylı

1. BALIKÇILIK YÖNETİMİ ÇALIŞMA GRUBU. Görev ve Ödevler Mevcut hamsi stoklarını birlikte nasıl sürdürülebilir, nasıl yönetebiliriz?

1. BALIKÇILIK YÖNETİMİ ÇALIŞMA GRUBU. Görev ve Ödevler Mevcut hamsi stoklarını birlikte nasıl sürdürülebilir, nasıl yönetebiliriz? ORTAK ÇALIŞMA GRUPLARI 1. BALIKÇILIK YÖNETİMİ ÇALIŞMA GRUBU Oturum Başkanı: Prof. Dr. Ertuğ DÜZGÜNEŞ Raportör: Dr. Mustafa ZENGİN Görev ve Ödevler Mevcut hamsi stoklarını birlikte nasıl sürdürülebilir,

Detaylı

TÜRKĠYE TEKNOLOJĠ GELĠġTĠRME VAKFI (TTGV) DESTEKLERĠ

TÜRKĠYE TEKNOLOJĠ GELĠġTĠRME VAKFI (TTGV) DESTEKLERĠ TÜRKĠYE TEKNOLOJĠ GELĠġTĠRME VAKFI (TTGV) DESTEKLERĠ 3 TEMEL DESTEĞĠ MEVCUTTUR 1- Ar-Ge Proje Destekleri 2- Çevre Projeleri Destekleri 3- Teknolojik Girişimcilik Destekleri Ar-Ge Proje Destekleri a) Teknoloji

Detaylı

İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ KONTROL VE RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞTAY RAPORU

İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ KONTROL VE RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞTAY RAPORU İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ KONTROL VE RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞTAY RAPORU DENETİM GÖZETİM SORUMLUSU Ġdris YEKELER (1078) İÇ DENETÇİLER YaĢar ÖKTEM (1056) Sedat ERGENÇ (1028)

Detaylı

TABLOLAR DİZİNİ...İ 1. AMAÇ, KAPSAM, YÖNTEM... 1 2. TÜRKİYE VE DÜNYADA SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 2. Avlanan Su Ürünleri Miktarındaki Gelişmeler...

TABLOLAR DİZİNİ...İ 1. AMAÇ, KAPSAM, YÖNTEM... 1 2. TÜRKİYE VE DÜNYADA SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 2. Avlanan Su Ürünleri Miktarındaki Gelişmeler... İÇİNDEKİLER TABLOLAR DİZİNİ...İ 1. AMAÇ, KAPSAM, YÖNTEM... 1 2. TÜRKİYE VE DÜNYADA SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 2 2.1 AVCILIK... 2 Avlanan Su Ürünleri Miktarındaki Gelişmeler... 2 Su Ürünleri Dış Ticareti...

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ KADRO GÖREV TANIMLARI

T.C. ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ KADRO GÖREV TANIMLARI KADRO UNVANI : Büro Destek Personeli BAĞLI OLDUĞU UNVAN : ġef Uludağ Üniversitesi üst yönetimi tarafından belirlenen amaç ve ilkelere uygun olarak; Enstitüler, Fakülteler, Yüksekokullar, Meslek Yüksekokulları

Detaylı

Devrim MEMİŞ İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü

Devrim MEMİŞ İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü ÇİFTLİK BALIKLARI ÇEVREYE ZARAR VERİYOR MU? TOPLUMDA OLUŞAN ALGI VE GERÇEKLER Devrim MEMİŞ İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü Uluslararası Katılımlı Ulusal Su ve Sağlık

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ NDE KOTA YÖNETİMİ VE KARADENİZ E YANSIMALARI. Ejbel ÇIRA DURUER 1 ve Şule ŞUMLU 1

AVRUPA BİRLİĞİ NDE KOTA YÖNETİMİ VE KARADENİZ E YANSIMALARI. Ejbel ÇIRA DURUER 1 ve Şule ŞUMLU 1 AVRUPA BİRLİĞİ NDE KOTA YÖNETİMİ VE KARADENİZ E YANSIMALARI 1 Sahil Güvenlik Komutanlığı, Bakanlıklar, Ankara Ejbel ÇIRA DURUER 1 ve Şule ŞUMLU 1 Özet Balıkçılık kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını

Detaylı

EĞĠTĠM ve SERTĠFĠKALANDIRMA SĠSTEMLERĠ

EĞĠTĠM ve SERTĠFĠKALANDIRMA SĠSTEMLERĠ EĞĠTĠM ve SERTĠFĠKALANDIRMA SĠSTEMLERĠ 1 Dünyadaki Durum Tahribatsız muayene yöntemlerinden herhangi birini kullanarak muayene yapacak, raporlarını hazırlayacak, değerlendirecek, muayeneleri yönetecek

Detaylı

TUKAŞ GIDA SANAYİ ve TİCARET A.Ş. Sayfa No: 1 SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

TUKAŞ GIDA SANAYİ ve TİCARET A.Ş. Sayfa No: 1 SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU Sayfa No: 1 1. Raporun Dönemi 01/01/2008 30/09/2008 2. Ortaklığın Unvanı TUKAġ GIDA SANAYĠ VE TĠCARET ANONĠM ġġrketġ 3. Yönetim ve Denetleme Kurulu Üyeleri Türk Ticaret Kanunu ve ilgili düzenlemeler gereğince

Detaylı

METEKSAN SAVUNMA SANAYĠĠ A.ġ.

METEKSAN SAVUNMA SANAYĠĠ A.ġ. METEKSAN SAVUNMA SANAYĠĠ A.ġ. 1 Bilkent Grubu BİLKENT UNİVERSİTESİ BİLKENT HOLDİNG Name Title METEKSAN MATBAA VE ENERJİ GRUBU TEPE GRUBU 2 Bilkent Üniversitesi Bilkent Üniversitesi Türkiye nin ilk vakıf

Detaylı

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ulusal ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Konseyinin kuruluģ amacını,

Detaylı

TÜRKĠYE ELEKTRĠK SĠSTEMĠ VE ARZ GÜVENLĠĞĠ (ENTERKONNEKTE SĠSTEM)

TÜRKĠYE ELEKTRĠK SĠSTEMĠ VE ARZ GÜVENLĠĞĠ (ENTERKONNEKTE SĠSTEM) TÜRKĠYE ELEKTRĠK SĠSTEMĠ VE ARZ GÜVENLĠĞĠ (ENTERKONNEKTE SĠSTEM) Bu sunumda Türkiye elektrik sisteminin son durumu, üretim ve tüketim değerleri, yakın gelecekteki olası geliģmeler ile elektrik kullanıcılarının

Detaylı

Ulusal Balıkçılık Veri Toplama Programı İçin Karadeniz de Hamsi Stoklarının Akustik Yöntem İle Belirlenmesi Ve Sürekli İzleme Modelinin Oluşturulması

Ulusal Balıkçılık Veri Toplama Programı İçin Karadeniz de Hamsi Stoklarının Akustik Yöntem İle Belirlenmesi Ve Sürekli İzleme Modelinin Oluşturulması TÜBİTAK 1007 KAMU PROJESİ Ulusal Balıkçılık Veri Toplama Programı İçin Karadeniz de Hamsi Stoklarının Akustik Yöntem İle Belirlenmesi Ve Sürekli İzleme Modelinin Oluşturulması Proje sahibi Gıda, Tarım

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ 1. GİRİŞ

SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ 1. GİRİŞ SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ Doğan ATAY 1 Murtaza ÖLMEZ 2 A. Şeref KORKMAZ 3 Abstract : In this paper, the production potential and the present status of exploited marine and inland fishery resources in Turkey

Detaylı

AT - Üçüncü Ülkelerle Yapılan Balıkçılık İşbirliği Anlaşmaları tarih ve COM(2002) 637 sayılı Komisyon Tebliği

AT - Üçüncü Ülkelerle Yapılan Balıkçılık İşbirliği Anlaşmaları tarih ve COM(2002) 637 sayılı Komisyon Tebliği AT - Üçüncü Ülkelerle Yapılan Balıkçılık İşbirliği Anlaşmaları 23.12.2002 tarih ve COM(2002) 637 sayılı Komisyon Tebliği Topluluğun Ortak Balıkçılık Politikası çerçevesinde, üçüncü taraflarla yapılacak

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ TÜKETİMİ VE TANITIMI

SU ÜRÜNLERİ TÜKETİMİ VE TANITIMI MAKALE SU ÜRÜNLERİ TÜKETİMİ VE TANITIMI Hasan ERGÜN, SUMAE Tam 8 bin 300 kilometrelik kıyı şeridiyle İngiltere, Fransa, Norveç gibi Avrupa ülkelerini uzak ara geride bırakan, Yunanistan'ı ise ikiye katlayan

Detaylı

Amatör Balıkçılık Tanımı Üzerine Bir Değerlendirme. Vahdet ÜNAL Ege Üniversitesi-Su Ürünleri Fakültesi

Amatör Balıkçılık Tanımı Üzerine Bir Değerlendirme. Vahdet ÜNAL Ege Üniversitesi-Su Ürünleri Fakültesi Amatör Balıkçılık Tanımı Üzerine Bir Değerlendirme Vahdet ÜNAL Ege Üniversitesi-Su Ürünleri Fakültesi Amatör balıkçılık nedir? Bilimsel makalelerde amatör balıkçılığın tanımı? GFCM nin amatör balıkçılık

Detaylı

Kamu Harcamaları Ġçinde Üniversiteler ve AraĢtırma Bütçelerinin Durumu

Kamu Harcamaları Ġçinde Üniversiteler ve AraĢtırma Bütçelerinin Durumu Kamu Harcamaları Ġçinde Üniversiteler ve AraĢtırma Bütçelerinin Durumu 21 OCAK 2011 Osman ġahġn MALĠYE BAKANLIĞI Yükseköğretim Hizmetleri Daire BaĢkanı SUNUM PLANI Yükseköğretim Kurumları Bütçeleri Ar-Ge

Detaylı

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. İL GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ GENEL İCMALİ

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. İL GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ GENEL İCMALİ İSTANBUL VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İL GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ GENEL İCMALİ EL KONULAN SU ÜRÜNLERİ - DENETİM MİKTARLARI - UYGULANAN CEZAİ İŞLEMLER MİDYE İSTAVRİT KUM

Detaylı

Şekil 280. Kuşadası genel görünümü ve balıkçı tekneleri. Şekil 281. S.S. Kuşadası Su Ürünleri Kooperatifi İdari Binası

Şekil 280. Kuşadası genel görünümü ve balıkçı tekneleri. Şekil 281. S.S. Kuşadası Su Ürünleri Kooperatifi İdari Binası 4.2. AYDIN 4.2.1. KUŞADASI Ege Denizi kıyısında ve İzmir e 95 km uzaklıkta bulunan Kuşadası, Türkiye nin önemli turizm merkezlerindendir (Şekil 280). 2007 yılı nüfus sayımına göre, Aydın a bağlı olan ilçenin

Detaylı

II- ÖNCELİKLERİN TANIMLARI VE ÖNCELİKLER ÇERÇEVESİNDE AB MEVZUATINA UYUM, UYGULAMAYA YÖNELİK KURUMSAL YAPILANMA VE FİNANSMAN TABLOLARI

II- ÖNCELİKLERİN TANIMLARI VE ÖNCELİKLER ÇERÇEVESİNDE AB MEVZUATINA UYUM, UYGULAMAYA YÖNELİK KURUMSAL YAPILANMA VE FİNANSMAN TABLOLARI 8- BALIKÇILIK I-ÖNCELİKLER LİSTESİ ÖNCELİK 8.1 Ortak Balıkçılık Politikasına Uyum İçin Yasal Çerçevenin Oluşturulması Ana Unsur 8.1 Yapısal Politikalar Ana Unsur 8.2 Koruma ve Kontrol Politikaları Ana

Detaylı

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. İL GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ GENEL İCMALİ

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü. İL GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ GENEL İCMALİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İL GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ GENEL İCMALİ EL KONULAN SU ÜRÜNLERİ - DENETİM MİKTARLARI - UYGULANAN CEZAİ İŞLEMLER DNT. SAYISI CEZA MİKTARI CEZA I 1.754

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNDE 13 NO LU BALIKÇILIK FASLI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNDE 13 NO LU BALIKÇILIK FASLI TÜRKİYE CUMHURİYETİ AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNDE 13 NO LU BALIKÇILIK FASLI AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNDE 13 NO LU BALIKÇILIK FASLI Bu yayın Avrupa Birliği Bakanlığı Tarım ve Balıkçılık

Detaylı

Samandağ İlçesinde (Hatay) Balıkçılığın Genel Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri Üzerine Bir Araştırma

Samandağ İlçesinde (Hatay) Balıkçılığın Genel Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri Üzerine Bir Araştırma Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Der. Science and Eng. J of Fırat Univ. 17 (4), 65-611, 25 17 (4), 65-611, 25 Samandağ İlçesinde (Hatay) Balıkçılığın Genel Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri Üzerine Bir

Detaylı

DEMĠRYOLU ALTYAPISI ve LOJĠSTĠĞĠ. Hacer UYARLAR

DEMĠRYOLU ALTYAPISI ve LOJĠSTĠĞĠ. Hacer UYARLAR DEMĠRYOLU ALTYAPISI ve LOJĠSTĠĞĠ Hacer UYARLAR 05.03.2011 SEKTÖRDE YÜK TAġIMA ORGANĠZASYONLARI YAPAN BĠR ĠġLETMENĠN SAHĠBĠ OLARAK; TAġIMA ORGANĠZASYONU HĠZMETLERĠNĠ YERĠNE GETĠRĠRKEN KARġILAġTIĞIMIZ SORUNLAR

Detaylı

T.C. ADIYAMAN ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ STRATEJĠ GELĠġTĠRME DAĠRE BAġKANLIĞI ÇALIġMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESĠ

T.C. ADIYAMAN ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ STRATEJĠ GELĠġTĠRME DAĠRE BAġKANLIĞI ÇALIġMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESĠ T.C. ADIYAMAN ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ STRATEJĠ GELĠġTĠRME DAĠRE BAġKANLIĞI ÇALIġMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESĠ 1 Amaç: BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Strateji

Detaylı

EU FISHERY STATISTICS AND TURKEY

EU FISHERY STATISTICS AND TURKEY AB BALIKÇILIK STAT ST KLER VE TÜRK YE Naciye ERDO AN 1, Ertu DÜZGÜNE 2, Hikmet HO SUCU 3 1 Su Ürünleri Yüksek Mühendisi, stanbul Su Ürünleri Müstahsilleri Derne i, Kumkapı, stanbul Tel: (212) 517 71 44,

Detaylı

GÜVENLİ BALIKÇILIK HABER BÜLTENİ. Sayı 5, Ocak Ortaklar:

GÜVENLİ BALIKÇILIK HABER BÜLTENİ. Sayı 5, Ocak Ortaklar: HABER BÜLTENİ Sayı 5, Ocak 2017 TROL BALIKÇILIĞINDA RİSK ÖNLEME VE GÜVENLİK İÇİN BİLİŞİM VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ TEMELLİ EĞİTİM ARACI (DVD: ) 2014 1 ES01 KA202 004404 Başvuru sahibi: Hibe sağlayan kuruluş:

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM ASİSTANI

KİŞİSEL GELİŞİM ASİSTANI AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ PAYLAŞIM TOPLANTISI GİRİŞİMCİLİK KİŞİSEL GELİŞİM ASİSTANI Türk DemirDöküm Fabrikaları A.ġ SUNUM PLANI 1. UYGULAMANIN KISA AÇIKLAMASI 2. UYGULAMANIN YENĠLĠKÇĠ VE

Detaylı

YEM AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINA YÖNELİK USUL VE ESASLARA İLİŞKİN DÜZENLEME

YEM AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINA YÖNELİK USUL VE ESASLARA İLİŞKİN DÜZENLEME YEM AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINA YÖNELİK USUL VE ESASLARA İLİŞKİN DÜZENLEME Amaç ve Kapsam : MADDE 1 : Balık yemi için kullanılacak su ürünleri ile bu ürünleri toplanacağı alanlar, toplama yöntemi, günlük

Detaylı

KENTGES ODAKLI CBS PROJESİ KAHRAMANMARAŞ AFET BİLGİ SİSTEMİ (KABIS)

KENTGES ODAKLI CBS PROJESİ KAHRAMANMARAŞ AFET BİLGİ SİSTEMİ (KABIS) KENTGES ODAKLI CBS PROJESİ KAHRAMANMARAŞ AFET BİLGİ SİSTEMİ (KABIS) PLANLAMA VE ZARAR AZALTMA ĠÇERĠK İlimizin afetselliği Projenin Tanımı Projenin Yasal Dayanakları KENTGES Strateji Belgesi Kapsamı Proje

Detaylı

ÜRETİCİ GRUBU NEDİR? KY/QM 1. 1 Üretici grubun yapısı tüm grup içerisinde Kalite Yönetim Sisteminin uygulanmasını sağlıyor mu?

ÜRETİCİ GRUBU NEDİR? KY/QM 1. 1 Üretici grubun yapısı tüm grup içerisinde Kalite Yönetim Sisteminin uygulanmasını sağlıyor mu? İYİ TARIM UYGULAMALARI FAALİYETİNDE BULUNAN KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ YÜRÜTÜMESİ GEREKEN TÜM ÜRETİCİ/ÜRETİCİ GRUBU VE MÜTEŞEBBİSLERİN UYMASI GEREKEN KONTROL NOKTALARI Madde No KY/QM 1 Kontrol Noktası ÜRETİCİ

Detaylı

ĠPLĠK ÜRETĠMĠNDE 6 SĠGMA METODOLOJĠSĠ KULLANILARAK YAPILAN ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ PROJESĠ. MURAT KARATAġ TÜRKĠYE

ĠPLĠK ÜRETĠMĠNDE 6 SĠGMA METODOLOJĠSĠ KULLANILARAK YAPILAN ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ PROJESĠ. MURAT KARATAġ TÜRKĠYE ĠPLĠK ÜRETĠMĠNDE 6 SĠGMA METODOLOJĠSĠ KULLANILARAK YAPILAN ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ PROJESĠ MURAT KARATAġ TÜRKĠYE 1 Birçok kilometre taģı ile Bossa uzun bir tarihe sahiptir. 1951 Kuruluş 1979 Maraş iplik fabrikası

Detaylı

T.C. TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ticaret Dairesi BaĢkanlığı Sayı : / Konu : Ġthal Arpa SatıĢı DAĞITIM YERLERĠNE

T.C. TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ticaret Dairesi BaĢkanlığı Sayı : / Konu : Ġthal Arpa SatıĢı DAĞITIM YERLERĠNE T.C. TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ticaret Dairesi BaĢkanlığı Sayı : 22479905/202.01.03 Konu : Ġthal Arpa SatıĢı DAĞITIM YERLERĠNE Arpa kullanan sektörün ihtiyacının karģılanması ve yurtiçi piyasa

Detaylı

HEKTAŞ TİCARET T.A.Ş. Sayfa No: 1 SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

HEKTAŞ TİCARET T.A.Ş. Sayfa No: 1 SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU Sayfa No: 1 1. Raporun Dönemi 01.01.2012-30.09.2012 2. Ortaklığın Unvanı HektaĢ Ticaret T.A.ġ. 3. Yönetim ve Denetleme Kurulu Üyeleri Türk Ticaret Kanunu ve ilgili düzenlemeler gereğince ġirketimiz Ana

Detaylı

Bu makale Mayıs 2003 tarihinde Vergi Sorunları Dergisi nin 176 numaralı sayısında yayımlanmıştır.

Bu makale Mayıs 2003 tarihinde Vergi Sorunları Dergisi nin 176 numaralı sayısında yayımlanmıştır. Bu makale Mayıs 2003 tarihinde Vergi Sorunları Dergisi nin 176 numaralı sayısında yayımlanmıştır. 4842 SAYILI KANUNLA YATIRIM İNDİRİMİ UYGULAMASINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER M. Aykut KELECĠOĞLU Gelirler Kontrolörü

Detaylı

ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANI (2012-2014) İSTİHDAM-SOSYAL KORUMA İLİŞKİSİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ

ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANI (2012-2014) İSTİHDAM-SOSYAL KORUMA İLİŞKİSİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ 1. Sosyal yardımlar hak temelli ve önceden belirlenen objektif kriterlere dayalı olarak sunulacaktır. 1.1 Sosyal Yardımların hak temelli yapılmasına yönelik, Avrupa Birliği ve geliģmiģ OECD ülkelerindeki

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT

EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT I EGE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJE KESİN RAPORU EGE UNIVERSITY SCIENTIFIC RESEARCH PROJECT REPORT PROJE NO: 2012-BİL-032 AKDENİZ VE KARADENİZ DE EAF (EKOSİSTEM YAKLAŞIMLI BALIKÇILIK) UYGULAMASINI

Detaylı

NĠHAĠ RAPOR, EYLÜL 2011

NĠHAĠ RAPOR, EYLÜL 2011 9. GENEL SONUÇLAR... 1 9.1. GĠRĠġ... 1 9.2. DEĞERLENDĠRME... 1 9.2.1. Ġlin Genel Ġçeriği... 1 9.2.2. Proje Bölgesinin Kapasiteleri... 1 9.2.3. Köylülerin ve Üreticilerin Kapasiteleri... 2 9.2.4. Kurumsal

Detaylı

YÖNETMELİK. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden: MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ KADIN SORUNLARI UYGULAMA VE. ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ

YÖNETMELİK. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden: MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ KADIN SORUNLARI UYGULAMA VE. ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ 3 Temmuz 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28342 YÖNETMELİK Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden: MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ KADIN SORUNLARI UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

Türkiye Yeni Yenilenebilir Enerji Yasasının Esasları GENSED DEĞERLENDĠRMESĠ 27.05.2010

Türkiye Yeni Yenilenebilir Enerji Yasasının Esasları GENSED DEĞERLENDĠRMESĠ 27.05.2010 Türkiye Yeni Yenilenebilir Enerji Yasasının Esasları GENSED DEĞERLENDĠRMESĠ 27.05.2010 Genel olarak aģağıdaki bütün açıklamalar bir soruya bağlıdır: Fotovoltaik için bir yenilenebilir enerji yasasındaki

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE EKONOMİYE KATKISI

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE EKONOMİYE KATKISI SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE EKONOMİYE KATKISI Şebnem BORAN Günümüzde artan nüfus, sağlıklı beslenmeye olan ilginin her geçen gün artması ve deniz mahsullerinin sağladığı faydalarla birlikte gerek dünyada

Detaylı

Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi. Avlama teknolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No: Laleli / İstanbul

Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi. Avlama teknolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No: Laleli / İstanbul ÖZGEÇMİŞ 1. GENEL Adı Soyadı: Taner YILDIZ Doğum Tarihi/Yeri: 01.04.1984 / Bursa Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama teknolojisi Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli

Detaylı

SUNUŞ. Sabri ÇAKIROĞLU Ġç Denetim Birimi BaĢkanı

SUNUŞ. Sabri ÇAKIROĞLU Ġç Denetim Birimi BaĢkanı SUNUŞ Denetim, kurumsal iģ ve iģlemlerin öngörülen amaçlar doğrultusunda benimsenen ilke ve kurallara uygunluğunun belirlenmesidir. ĠĢlem ve hata tespit odaklı denetim/teftiģ uygulamaları zamanla süreç

Detaylı

HAVZA PROJELERĠNDE SOSYO-EKONOMĠK GĠRDĠLERĠN BELĠRLENMESĠ. Prof.Dr.Özden GÖRÜCÜ KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Orman Fakültesi

HAVZA PROJELERĠNDE SOSYO-EKONOMĠK GĠRDĠLERĠN BELĠRLENMESĠ. Prof.Dr.Özden GÖRÜCÜ KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Orman Fakültesi HAVZA PROJELERĠNDE SOSYO-EKONOMĠK GĠRDĠLERĠN BELĠRLENMESĠ Prof.Dr.Özden GÖRÜCÜ KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Orman Fakültesi Orman ve Su ĠĢleri Bakanlığı ÇölleĢme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü

Detaylı

2010 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ

2010 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ MADEN TETKĠK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sondaj Dairesi Başkanlığı 21 Yılı Ocak-Haziran Dönemi Faaliyet Raporu 21 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ 1 ÜST YÖNETĠM SUNUMU SONDAJ DAĠRESĠ BAġKANLIĞI 21 YILI 1. 6 AYLIK

Detaylı

2017 YILI MAYIS AYI FAALİYET RAPORU

2017 YILI MAYIS AYI FAALİYET RAPORU PROJE ADI KONU ve TARİH BEYKONAKLAR 2017 YILI MAYIS AYI 1. SİTE TANITIMI, YÖNETİM KURULU VE ORGANİZASYON ŞEMASI Ġstanbul ili, Beylikdüzü Ġlçesi, Cumhuriyet Mahallesi Ali Talip Özdemir Caddesi üzerinde

Detaylı

YILAN BALIĞI AVCILIĞI VE İHRACAT KOTASININ UYGULANMASI

YILAN BALIĞI AVCILIĞI VE İHRACAT KOTASININ UYGULANMASI YILAN BALIĞI AVCILIĞI VE İHRACAT KOTASININ UYGULANMASI 2/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğin Karabalık ve Yılan Balığı Avcılığı başlıklı 37 nci maddesinin ikinci fıkrasının

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNÜN, TARIM SEKTÖRÜ İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ. Kadir DOĞAN Giriş

SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNÜN, TARIM SEKTÖRÜ İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ. Kadir DOĞAN Giriş Tarım İstanbul TKB İstanbul İl Müdürlüğü Yayın Organı, 80: 8-12 (2002) SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNÜN, TARIM SEKTÖRÜ İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ Kadir DOĞAN 1 1. Giriş Tarım sektörü; uzun yıllar ekonominin lokomotifi

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞLETME

SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞLETME 1 ACI KARBON MĠKTARI DOGRULAMA PROJESĠ TAV Ġstanbul Mapping Seviyesi TAV Ankara Mapping Seviyesi TAV Izmir Mapping Seviyesi (Ġkinci yıl) 2 ACI KARBON MĠKTARI DOGRULAMA PROJESĠ Sürdürülebilir ĠĢletme sunumu

Detaylı

TÜRK SPOR SİSTEMİNİN YAPILANDIRILMASI VE BAZI ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRILMASI (3) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.SBF

TÜRK SPOR SİSTEMİNİN YAPILANDIRILMASI VE BAZI ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRILMASI (3) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.SBF TÜRK SPOR SİSTEMİNİN YAPILANDIRILMASI VE BAZI ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRILMASI (3) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.SBF ANAYASAMIZIN 59 MADDESİ; Devlet her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek

Detaylı

TEB PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. 01 / 01 / 2010-30 / 06 / 2010 DÖNEMİNE AİT YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

TEB PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. 01 / 01 / 2010-30 / 06 / 2010 DÖNEMİNE AİT YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU TEB PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. 01 / 01 / 2010-30 / 06 / 2010 DÖNEMİNE AİT YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU 1 OCAK 2010 30 HAZĠRAN 2010 DÖNEMĠNE AĠT FAALĠYET RAPORU 1. Rapor Dönemi, Ortaklığın unvanı, yönetim

Detaylı

KAYNAK YÖNETİMİ VE BALIKÇILIK YAPILARI DAİRE BAŞKANLIĞI

KAYNAK YÖNETİMİ VE BALIKÇILIK YAPILARI DAİRE BAŞKANLIĞI BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KAYNAK YÖNETİMİ VE BALIKÇILIK YAPILARI DAİRE BAŞKANLIĞI İŞ TANIMI VE GEREKLERİ BELGELERİ ORGANİZASYON ŞEMASI BÖLÜM: ŞEMA NO: KAYNAK YÖNETİMİ VE BALIKÇILIK YAPILARI

Detaylı

T. C. KALKINMA BAKANLIĞI SU ÜRÜNLERİ

T. C. KALKINMA BAKANLIĞI SU ÜRÜNLERİ T. C. KALKINMA BAKANLIĞI SU ÜRÜNLERİ ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU RAPORU ANKARA 2014 ISBN 978-605-4667-67-3 YAYIN NO: KB: 2871 - ÖİK: 721 Bu çalışma Kalkınma Bakanlığının görüşlerini yansıtmaz. Sorumluluğu yazara

Detaylı