Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri 3. K

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri 3. K"

Transkript

1 Elektostatik ve Elektiksel uvvetle 1 Test 1 in Çözümlei. 1. yal tkan ip yal tkan ayak İletken küele bibiine okunuuluğuna toplam yük, yaıçaplala oantılı olaak paylaşılı. Buna göe, küele okunuulup ayılınca nın yükü biim, ninki e biim olmalıı. nın yükü q kaa attığına göe, an ye q yükü geçmişti. anıt C i. Elektoskoplaan biinin yükü q, iğeinin e q ise yapakla tamamen kapanı. I. öncül geçekleşebili. Elektoskoplaın potansiyellei eşitse yapaklaa eğişiklik olmaz. II. öncül geçekleşebili. Elektoskoplaan biinin potansiyeli büyükse, botansiyeli büyük olanın yapaklaı biaz kapanıken iğeinin e yapaklaı biaz açılı. III. öncül geçekleşebili.. q 1 q = q 4. üenin potansiyeli elektoskobun potansiyelinen küçükse okunma sonucu elektoskobun yükü azalaak yapaklaı biaz kapanı. Ancak küenin yükü elektoskobun yüküne eşit ve zıt işaetli ise toplam yük sıfı olacağınan yapakla tamamen kapanı. ani küenin elektik yükü q olamaz. topak yalıtkan bi cisimi. alıtkanla üzeine yük haeket etmez. Ancak bütün cisimleeki gibi bunla a nöt oluğuna üzeineki () ve () lein sayısı eşitti. anıt B i.

2 EETROSTATİ VE EETRİSE UVVETER 5. M 7. M topak Şekil I küesine () yüklü küesi yaklaştıılınca küesine en yakın olan küesine topaktan () yük geli. Bu uumayken topak bağlantısı kesilip küele bibiinen ayılısa; (), nöt, M nöt olu. Şekil II Şekil I e ve M küeleine q kaa yük toplanısa küesine q yükü toplanı. q yüklü küesi ile q yüklü küesi Şekil II eki nöt elektoskobun topuzuna okunuuluyo. Toplam yük q q = q olup üçü e () ile yüklü kalı. anıt C i. 6. q 8. E 1 E T q geilme kuvveti küelein toplam ağılığına eşit oluğu için eğişmez. ükle aasınaki elektiksel kuvvet, yüklein çapımı ile oğu oantılıı. ani ilk uuma elektiksel kuvvet ise ikinci uuma a küelein yüklei 9 q oluğu için i. Bu uuma T geilme 4 kuvveti atmıştı. anıt C i. a > b oluğunan E 1 elektoskobunun yük miktaı E ninkinen aha büyüktü. İki elektoskobun yük işaeti aynıı. Anahta kapatılığınan özeş elektoskopla, E 1 üzeineki fazla yükü paylaşıla. Böylece E 1 elektoskobunun yapaklaı biaz kapanı, E ninki biaz açılı. anıt B i.

3 EETROSTATİ VE EETRİSE UVVETER 9. q q 11. Şekil I ük miktalaı eşit ve zıt işaetli olan ve küelei bibiine okunuulunca toplam yük sıfı olu. Nöt hâle gelen küesi, yüklü M küesine okunuulunca M küesi üzeineki yükü yaıçaplaıyla oantılı olaak paylaşıla. İletkenlee elektik yüklei iletkenin şekline bağlı olaak ış yüzeyin he bölgesine yayılı. Eğe iletken, küe veya silini gibi simetik yapıaysa yükle bibiini kaşılıklı olaak ittikleinen iletkenin ış yüzeyine toplanıla. üenin iç yüzeyi nötü. q M Şekil II Bu işlemen sona ve M küeleinin yük miktalaı önceki uuma göe azalı. 10. P R 1. q 9q topak A PR çubuğuna () yüklü cismi yaklaştıılınca çubuğuna en yakın yee () yükle çekilecekti. üklei topaktan çekmek aha kolay oluğu için yüklein tamamı topaktan gelecekti. Bu neenle R ucu nöt kalı. Bu taz soulaa topak bağlantısının neeen yapılığı önemli eğili. Neeen topaklasak topaklayalım etkiyi yapan cisimen uzak olan taaf, nöt kalı. Sistemin toplam yükü 6q u. Toplam yük yaıçaplala oantılı olaak paylaşılı. Buna göe küesinin son yükü q ninki e 4q olmalıı. atılaa saece () yüklü elektonla haeket ee. Bu uuma an ye 5q kaa yük geçmelii. anıt B i.

4 4 EETROSTATİ VE EETRİSE UVVETER Test nin Çözümlei III. 1. Z III q q q Z () yüklü Z küesi küesineki () yükleen bi kısmını küesine çeke. Böylece nin yükü q an büyük, in yükü q an küçük hâle geli. Z nin yükü ise eğişmez. aıçapı olan küesinin yükü q, yaıçapı olan küenin yükü q ü. üele bibiine okunuuluğuna toplam yük sıfı olacağınan iki küe e nöt hâle geçe. Buna göe, q > q Z > q olu. anıt B i.. 1. I. q q T Başlangıçta () yüklü küesi, I. üzenekte noktasına okunuuluğuna yükle topağa akacağınan nöt hâle geli. I q Z T II. II Başlangıçta () yüklü küesi, şekileki gibi iletken küenin iç kısmına okunuuluğuna yükle ış kabuğa geçe ve küesi nöt hâle geli.,, Z küelei ipe bağlı olup iğe küelein yei sabitti. İpleeki, T, T geilme kuvvetlei sıasıyla 1,, kuvvetleine eşitti. q q q 1 = k = k q q 1 q = k = k ( ) q q 1 q = k = k ( ) Buna göe > T > T olu. anıt A ı.

5 5 EETROSTATİ VE EETRİSE UVVETER 4. () Bu uumu fakeen Benjamin anklin paatonei yapmıştı. Paatone sistemine bulutlaaki yük topağa aktaılı. (1) Ayıca elektik akımının kullanılığı sistemlee e topaklama yapılmaktaı. küesinin küesine uygulaığı kuvvet () yönüne ise iki küenin yük işaeti aynıı. alıtkan ayağınan tutulan bu iki küe bibiine okunuulup ayılınca küelein yük işaeti yine aynı olu. Buna göe kesinlikle geçekleşmeyen uum iki küenin bibiini çekmesii. 6. I. plastik taak anıt D i. yünlü kumaş Nöt plastik bi taak ile nöt yünlü kumaş bibiine sütülünce yünlü kumaştan plastik taağa elekton geçişi olu. Bibileinen ayılıklaına taak üzeineki () yüklein sayısı kumaştaki () yüklein sayısına eşit olu. yal tkan yal tkan 5. II. B Bu üzenekte yüklü ve iletken A küesi, nöt ve iletken B küesine okunuulup ayılıyo. Dokunma sıasına iki küe yük miktaını yaıçaplaıyla oantılı paylaşı. üelein yapıçapı bilinmeen eşit miktaa yük alıp almaıklaını söyleyemeyiz. nöt 1000 Elektik yükleinin iletkenlein ış yüzeyine ağılığını fakeen fizikçi Michael aaay, aaay afesi enilen ve içine elektiksel alanın olmaığı bi otam hazılamıştı. aaay afesi,içeisine olan he şeyi ışaaki elektiksel olaylaan kouyan kafesti. q A III. Bii elektik yüklü iğei nöt iletken iki küe bibiine okunuuluğuna küele, yükü yaıçaplaı oanına paylaşı. üeleen bii iğeinen çok büyük ise yükün tamamına yakını çok büyük olan küeye geçe. Bu neenle yüklü ve iletken bi cisim Dünya küesine okunuulusa yükün tamamı Dünya küesine geçe. küesinin üzeineki () yüklein etkisiyle ve küelei şekileki gibi eşit miktaa yükleni. Düzenek bu uuma iken ve küelei bibiinen ayılısa yük miktalaı eşit olu. anıt D i.

6 6 EETROSTATİ VE EETRİSE UVVETER 7. A 9. α α Özeş elektoskoplaın yapaklaı aasınaki açı α ve α oluğuna göe, nin yük miktaı nınkinen fazlaı. Bu neenle A anahtaı kapatılığına nın yapaklaı tamamen kapanmaz. İki elektoskop iste aynı işaetli iste zıt işaetli yüklü olsun A anahtaı kapatılığına nın yapaklaı önce açılıp sona kapanmaz. anıt C i., çubuklaı aynı ana elektoskoba yaklaştıılığına yapaklaa bi eğişiklik olmaığına göe, çubukla bibileinin etkisini yok eiyola. Bu a çubuklaın eşit miktaa ve zıt yüklü oluğunu göstei. anıt A ı. 10. yal tkan ip 8. He üç küe aynı ana bibiine okunuulup sebest bıakılığına, küelein üstüneki yük ağılımı şekileki gibi olu. Hepsi aynı cins elektikle yüklenen küele bibiini ite. q yüklü küenin q yüklü küeye uygulaığı itme kuvveti aha büyük olacağınan C seçeneğineki enge uumu oluşu. q 1, q yüklü ve küelei uzaklığına iken bibileine uygulaıklaı kuvvet olsun. nin büyüklüğü; q1. q = k bağıntısıyla bulunu. Bu bağıntıan anlaşılacağı gibi α açısı hem küelein yük miktaına, hem e aalaınaki uzaklığa bağlıı. küesine itme kuvvetinen başka bi e keni ağılığı etki ee. Şekilen e göüleceği gibi küesinin kütlesi e α açısının büyüklüğünü etkile. mg anıt C i.

7 EETROSTATİ VE EETRİSE UVVETER topak yaıçaplı küe topağa bağlı oluğunan elektoskoba okunuuluğuna tüm yükle topağa aka ve yapakla tamamen kapanı. anıt B i apaklaın açılabilmesi için cisminin elektoskopla aynı cins yükle yüklü olması geeklii. cismi elektoskobun topuzuna okunuuluğuna toplam yükleini büyüklüklei oanına paylaşıla. Elektoskop aha fazla yük alısa yapakla biaz aha açılı. Daha az yük alısa yapakla biaz kapanı. anıt C i q q M nöt I M üksüz elektoskoba cismi okunuuluğuna elektoskop () yükleneek yapaklaı açılı. küesel cismi ile elektoskop keni büyüklüklei oanına q yükünü paylaşmışlaı. () ile yüklü elektoskoba q yüklü küesel cismi okunuuluğuna yapakla önce kapanı, sona () ile yükleneek açılı. II M nöt nöt III topak

8 8 EETROSTATİ VE EETRİSE UVVETER Test ün Çözümlei 1. üklü küeciği elektoskobun topuzuna kaa yak- laştıılığına, elektoskobun yapaklaı θ aasınaki açıklık θ oluyo. uzaklığı küçültülüse yüklü küecik topuza yaklaşacağı için θ açısı büyü. uzaklığı ve q yükü eğişmeen yaıçapı küçülüse θ yı etkilemez. küesinin yükü küçülüse θ küçülü. anıt B i.. () yüklü küesi önce etki ile küesini şekileki gibi yükle. Sona ve küelei bibiini çeke. üele bibiine okunmaan uabilise Şekil I eki uum geçekleşi. Eğe küele bibiine 4. okunusa, ikisi e () yükleneek Şekil II eki konuma gelebili. A Şekile göülüğü gibi siliniin ış kısmı () yükle yükleni. Elektoskop iste siliniin iç kısmına okunsun, iste ış kısmına okunsun aima siliniin ış kısmınaki yükün işaetiyle yükleni. anıt B i.. üklü bi cismin üzeineki yükle bibiini ittiği için yükle aima giebileceklei en uzak noktaya gie. Elektoskop yüklü siliniin iste içine iste ışına okunsun ışaıa uuğu için en uzaktaı. Böylece elektoskop aima siliniin ışı ile aynı cins yükle yükleni. E 1 E Silinie yüklenme uumu Şekil I eki gibii. Elektoskobun yapaklaı () ile açılı. () yüklü küe siliniin içine okunuuluğuna küenin kenisi yüksüz hâle geli. Siliniin ışı Şekil II eki gibi () ile yükleni. Elektoskobun yapaklaı () ile açılı. anıt A ı. 5. k yalıtkan zemin q 1 m yay = çekim q1 q q1 q k x = k & x = k bağıntısı ile bulunu. O hâle; k yay sabitini küçültüsek x ata. uzaklığını küçültüsek x ata. m kütlesinin x uzunluğuna etkisi yoktu. anıt C i. q ip

9 EETROSTATİ VE EETRİSE UVVETER 9 6. q q q 8. 7 T E E E θ I II Şekil I e elektoskobun yapaklaı () ile açılı. III Şekil I mg 7 mg Şekil II Şekil II e q yüklü küesi q yüklü küesinin yükünün bi kısmını kenisine oğu çeke. Geiye kalan yük yapaklaın i an küçük bi açıyla açılmasını sağla. q yüklü küesi q yüklü küesine okunuuluğuna küelein son yükü sıfı olu. Nöt küele yapaklaın açılmasını sağlayamaz. anıt D i. Şekil I için; tan 7 = mg = 4 mg mg = 4 cos 7 = mg T1 T1 = 5 bulunu. Şekil II için; T = mg = 4 7 = T1 5 5 = T = bulunu kq = olaak alalım. A 1 A M q T q q A B C yalıtkan zemin yalıtkan A anahtaı kapatılısa M küesi sahip oluğu q yükünü küesinin ış yüzeyine aktaı. A 1 anahtaı kapatılığına nöt küesinin son yükü, q q ql = q 0 q ql = = bulunu. anıt B i. A A = B B = T T 1 = = 1 4 = bulunu. T T = anıt C i.

10 10 EETROSTATİ VE EETRİSE UVVETER 10. iletken tel A yal tkan ip yalıtkan zemin İletken iki küe aasınaki ipte geilme kuvveti oluştuğuna göe iki küe aynı işaetli yük ile yüklüü. üelein büyüklüklei hakkına bilgi veilmemiş, ancak yükleinin eşit oluğu belitilmişti. Bu iki küe aasınaki A anahtaı kapatılığına ipteki geilme kuvveti atmaz. anıt A ı. 1. T q m q m mg mg = qe Şekil I en; = mg = mg... (1) Şekil II en; tan 45 = mg & = mg bulunu = qe T T = mg mg = mg... () (1) ve () enklemlei oanlanısa; T1 mg = = bulunu. T mg anıt D i. 11. I. bölgee () yüklü iletken küe () yüklü cismi kenisine çekeek atan ivme ile hızlanmasını sağla. II. bölgee () yüklü cisme etki een elektiksel kuvvet olmaığınan cisim sabit hızlı haeket yapa. III. bölgee () yüklü küe () yüklü cismi kenisine oğu çekeceğinen cismin azalan ivmeyle yavaşlamasını sağla. anıt A ı.

11 EETROSTATİ VE EETRİSE UVVETER 11 Test 4 ün Çözümlei. Coulomb kanununa göe yüklü iki cisim aasınaki itme veya çekme kuvvetinin büyüklüğü; 1. A q1 q = k bağıntısıyla bulunu. Veilen yüklein A noktasınan uzaklıklaı eşitti. Bu neenle yükle aasınaki kuvvetin büyüklüğü, yüklein çapımıyla oğu oantılıı. Şekil I Şekil II q A(q) q ve çubuklaı Şekil I eki gibi yüklenmişken topak bağlantısı kesilip () yüklü küe uzaklaştıılısa hem, hem e çubuğu () yüklü kalı. Buaan ayılan () yüklü çubuğu, () yüklü elektoskobun topuzuna yaklaştıılığına yapakla biaz aha açılı. q anıt B i.. apak açıklığı yük miktaının bi göstegesii. Bi başka ifaeyle, elektoskobunun yük miktaı ninkinin katıı. 4. E küesi A küesine okunuuluktan sona A ve E küeleinin yeni yükü q olu. Sona E küesi ye okunuulusa yeni yük uumu şekil üzeineki gibi olu. A q E q 4 A q 4 θ θ Anahta kapatılığına elektoskobunun yapak açıklığı θ an θ ya iniğine göe, elektoskopla zıt işaetlii. Öneğin nın yükü q ise, nin ki q u. Bu neenle anahta kapatılığına son yüklei q olu. Bu uuma elektoskobunun yapaklaı önce kapanı, sona açılı. anıt B i. q A = k 8 9q E = k 16 9 kq net = ( - ) = 16 8 kq 16 anıt A ı.

12 1 EETROSTATİ VE EETRİSE UVVETER 5. ük miktaı ne olusa olsun iki küceik bibiini eşit kuvvetiyle ite. tavan (yatay) 7. a b T a b T m m g 1 1 g T Şekil üzeineki kuvvetlei eşit olup a < b ı. Bu neenle; m 1 g > m g ve > T i. Cevap B i. Etkinin tepkiye eşitliği pensibine göe yüklü cisimle he zaman bibiine eşit kuvvet uygula. Bi başka ifaeyle, q 1 yüklü cisim q yüklü cisme hangi kuvveti uygulasa q yüklü cisim e q 1 yüklü cisme aynı büyüklükteki kuvveti uygula. atay kuvvetle eşit oluğuna göe ipin üşeyle yaptığı açının büyüklüğünü cisimlein kütlelei belile. m 1 = m ise α = β olu. α > β ise m > m 1 olu. II. ve III. yagıla hakkına bi youm yapamayız. 6. ip ip Z Etkinin tepkiye eşitliği pensibine göe ve Z küeleinin bibiine uygulaığı elektiksel kuvvetle eşitti. İpleeki geilme kuvvetleinin ve Z küeleine uygulaığı kuvvetle eşit veiliğine göe, küesinin ve Z ye uygulaığı kuvvetle eşit olmak zounaı. küesinin uygulaığı kuvvetlein eşit olabilmesi için e ve Z nin yük miktalaı eşit olmalıı. I. yagı oğuu. Sistemin engee olabilmesi için ve Z nin yük işaetlei aynı olmalıı. akat nin yük işaeti faklı olabili. II. yagı a oğuu. Sütünme olmaığı için kütlenin büyük ya a küçük olması enge uumunu etkilemez. anıt C i. 8. T q q 1 mgsinθ θ q 1 yüklü cisme uygulanan kuvvetle şekileki gibii. q yük miktaı atıılısa buna bağlı olaak nin büyüklüğü e ata. nin büyüklüğünün atması in büyüklüğünü atıı. T geilme kuvvetinin büyüklüğü, yükle aasınaki elektiksel kuvvete bağlı eğili. Saece cisimlein ağılıklaına ve θ açısına bağlıı. anıt A ı.

ELEKTROSTATİK ÜNİTE -2. Nötr Cisim: Negatif ve pozitif yük sayıları eşit olan cisimlere denir. 2. Etki ile Elektriklenme

ELEKTROSTATİK ÜNİTE -2. Nötr Cisim: Negatif ve pozitif yük sayıları eşit olan cisimlere denir. 2. Etki ile Elektriklenme ÜNİTE Nöt Cisim: Negatif ve pozitif yük sayılaı eşit olan cisimlee eni. Pozitif Yüklü Cisim: Üzeineki pozitif yük sayısı, negatif yük sayısınan fazla olan cisimlei. Negatif Yüklü Cisim: Üzeineki negatif

Detaylı

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri 0 lektrostatik ve lektriksel uvvetler 1 Test 1 in Çözümleri 1. cismi küresini itmiş, Z küresini çekmiştir. ani ile aynı cins, ile Z zıt cins elektrikle yüklüür. Z Cevap B ir.. Her üç küre aynı ana birbirine

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 2. Konu ELEKTRİKSEL POTANSİYEL TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 2. Konu ELEKTRİKSEL POTANSİYEL TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINIF SORU BNSI. ÜNİT: TRİ V MNYTİZM. onu TRİS POTNSİY TST ÇÖZÜMRİ lektiksel Potansiyel Test 1 in Çözümlei 1. y ı ca yük le en bi i (+), öte ki e ( ) ol ma lı ı. 1 in an uzak lı ğı 4 bi im ise, nin

Detaylı

MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. Yalnız K anahtarı kapatılırsa;

MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. Yalnız K anahtarı kapatılırsa; 1. BÖÜ EESTROSTATİ ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ ODE SORU - DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ 1.. 1. Z. yatay üzlem 8 yatay üzlem ve küeleinin ve küeciğinin yükleinin işaeti I., II. ve III. satılaaki gibi olabili.

Detaylı

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri lektrostatik ve lektriksel uvvetler 1 Test 1 in Çözümleri 1. Y cismi X küresini itmiş, Z küresini çekmiştir. Yani X ile Y aynı cins, Y ile Z zıt cins elektrikle yüklüür. 5. X Y Z. () yüklü küreciği elektroskobun

Detaylı

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri P. 2 = F 1 = 2P 2P. 1 = F F F 2 = 2P 3P. 1 = F F 3. Kuvvetlerin büyüklük ilişkisi F 1 > F 3

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri P. 2 = F 1 = 2P 2P. 1 = F F F 2 = 2P 3P. 1 = F F 3. Kuvvetlerin büyüklük ilişkisi F 1 > F 3 9 ok ve Denge est in Çözümlei. F. =. =. = F. F =. = F. F = uvvetlein büyüklük ilişkisi = F > F tü. Cevap D i. F Sistemlein engee olması için toplam momentin (tokun) sıfı olması geeki. Veilen üç şekil için

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 1. Konu Gölgeler ve Aydınlanma. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 1. Konu Gölgeler ve Aydınlanma. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi 10. Sınıf Sou itabı 4. Ünite Optik 1. onu Gölgele ve Ayınlanma Test Çözümlei aze şınının Ele Eilmesi 4. Ünite Optik Test 1 in Çözümlei 1. Güneş (3) 3. ışık kaynağı Dünya Ay noktasınan bakan gözlemci ışık

Detaylı

Gölgeler ve Aydınlanma. Test 1 in Çözümleri. 4. Silindirik ışık demeti AB üst yarım küresini aydınlatır.

Gölgeler ve Aydınlanma. Test 1 in Çözümleri. 4. Silindirik ışık demeti AB üst yarım küresini aydınlatır. 28 Gölgele ve yınlanma 1 Test 1 in Çözümlei 1. engel 4. Siliniik emeti B üst yaım küesini ayınlatı. noktasınaki gözlemci CD sol yaım küesine bakıyo. Bu neenle teki gözlemci C aasını ayınlık, D aasını kaanlık

Detaylı

TEST K, (+) yüklü ise; yapraklar ELEKTROSTAT K. q 3q = - = CEVAP D

TEST K, (+) yüklü ise; yapraklar ELEKTROSTAT K. q 3q = - = CEVAP D EETRSTAT TEST -. - - - ıı 5 olu. 3 5. yatay üzlem küesi bakl na haeket etmemesi için küesine etki een bileflke kuvvetin sf olmas geeki. Yüklein oan, I I I I. I. Duuma: k. () k. olu. II. Duuma:. i.. olu.

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER IŞIK VE GÖLGE

TEST 1 ÇÖZÜMLER IŞIK VE GÖLGE ES 1 ÇÖÜMER IŞI VE GÖGE 1. 4. M Güneş Dünya Bu olay ışığın faklı sayam olaa faklı hızlaa yayılığını açıklayamaz. Ay küesel ışık kaynağı aynağa noktasınan bakılığına amı göülü. M noktasınan bakılığına hiç

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER ELEKTROSTATİK

TEST 1 ÇÖZÜMLER ELEKTROSTATİK TEST 1 ÇÖZÜER EETROSTATİ 1. Bi noktaya yılıım üşme iski vasa bu iski otaan kalımak için paatone kullanılı. üksek binalaa, sanayi tesisleinin bulunuğu noktalaa yılıım üşmesini engellemek için paatone kullanılı.

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 4. ÜNİTE: OPTİK 1. Konu GÖLGELER ve AYDINLANMA ETKİNLİK ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 4. ÜNİTE: OPTİK 1. Konu GÖLGELER ve AYDINLANMA ETKİNLİK ÇÖZÜMLERİ 0. SNF ONU NTM 4. ÜNİTE: OPTİ. onu GÖGEER ve YDNNM ETİNİ ÇÖZÜMERİ Ünite 4 Optik. 5. Ünite. onu (yınlanma) nın Yanıtlaı pee. a. yaklaştıılmalıı. b. uzaklaştıılmalıı. B nin Yanıtlaı X Y. a. ekan. 3. şık

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ ÖÜM TRİS UT TRİS N MD SRU - Dİ SRURIN ÇÖZÜMRİ uvveti bileşenleine ayılığına yatay ve üşey bileşenle bibiine eşit olu u uuma, 4 4 yü ü nün işa e ti ( ol ma lı ı yü ü nün yü ü ne uy gu la ığı ele ti sel

Detaylı

AYT FİZİK. Ünite 1. Test. 1. Bir sayı ya da birimin yanında, yönüyle de ifade edilen büyüklüklere vektörel büyüklük denir. 3. d.

AYT FİZİK. Ünite 1. Test. 1. Bir sayı ya da birimin yanında, yönüyle de ifade edilen büyüklüklere vektörel büyüklük denir. 3. d. Test 0 Ünite VETÖRER AT İİ. Bi sayı ya a biimin yanına, yönüyle e ifae eilen büyüklüklee vektöel büyüklük eni... Buna göe; A B. oğultusu,. yönü,. şieti, V. başlangıç noktası vektöel büyüklük olabilmesi

Detaylı

ELEKTROSTATİK. 3. K kü re si ön ce L ye do kun - du rul du ğun da top lam yü kü ya rı çap la rıy la doğ ru oran tı lı ola rak pay la şır lar.

ELEKTROSTATİK. 3. K kü re si ön ce L ye do kun - du rul du ğun da top lam yü kü ya rı çap la rıy la doğ ru oran tı lı ola rak pay la şır lar. . BÖÜ EETROSTATİ AIŞTIRAAR ÇÖÜER EETROSTATİ. 3 olu. 3. kü e si ön ce ye o kun - u ul u ğun a top lam yü kü ya çap la y la oğ u oan t l ola ak pay la ş la. top 3 olu. Bu u um a, 3 6 ve olu. Da ha son a

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER IŞIK VE GÖLGE

TEST 1 ÇÖZÜMLER IŞIK VE GÖLGE ES 1 ÇÖZÜE IŞI VE GÖGE 1. 3. Z Şekil-I ee üzeine un tam gölgesinin oluşmaması için noktasal ışık kaynağı ya a Z noktasına konulmalıı. Şekil-II. Gözlemci şekileki G noktasınan baktığına, sayam olmayan cisimen

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma

Elektrik ve Manyetizma 5 Ünite Elektrik ve Manyetizma 1. Elektrostatik. Elektrik Akımı 3. Manyetizma 1 Elektrostatik Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 4. 3q F q F 1 1. cam çubuk ipek kumaş d Etkinin tepkiye eşitliği prensibine

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma

Elektrik ve Manyetizma 5 Ünite Elektrik ve Manyetizma 1. Elektrostatik 2. Elektrik Akımı 3. Manyetizma 1 Elektrostatik Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 4. 3q F 2 q F 1 1. cam çubuk ipek kumaş d Etkinin tepkiye eşitliği

Detaylı

Alıştırmalar. Elektrostatik ÇÖZÜMLER. 4. K kü re si ön ce L ye do -

Alıştırmalar. Elektrostatik ÇÖZÜMLER. 4. K kü re si ön ce L ye do - Alştmala ÇÖZÜER 1. ebonit çubuğu yünlü kumaşa sütülüğüne ebonit çubuk (), yün kumaş () elektik yüküyle yükleni. P cam çubuk R ipek kumaşa sütülüğüne cam çubuk (), ipek kumaş ise () elektik yüküyle yükleni.

Detaylı

Optik Sorularının Çözümleri

Optik Sorularının Çözümleri Ünite 4 Optik Soulaının Çözümlei 1- Gölgele ve Ayınlanma 2- Işığın Yansıması ve Düzlem Aynala 3- üesel Aynala 4- Işığın ıılması 5- Renkle 6- ecekle 1 Gölgele ve Ayınlanma Testleinin Çözümlei 3 Test 1

Detaylı

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri Basit Makinele BASİ MAİNELER est in Çözümlei. Şekil üzeindeki bilgilee göe dinamomete değeini göstei. Cevap D di.. Makaa ve palanga sistemleinde kuvvetten kazanç sayısı kada yoldan kayıp vadı. uvvet kazancı

Detaylı

ETK NL KLER N ÇÖZÜMLER

ETK NL KLER N ÇÖZÜMLER EETOSTAT ET N E N ÇÖZÜE ET N - N ÇÖZÜÜ a) Nöt cisim Poton say s elekton say s na eflitti. Cisimle yük bak m nan üç guba ay l la. b) Pozitif yüklü cisim Poton say s elekton say s nan fazla. c) Negatif yüklü

Detaylı

Gauss Kanunu. Gauss kanunu:tanım. Kapalı bir yüzey boyunca toplam elektrik akısı, net elektrik yükünün e 0 a bölümüne eşittir.

Gauss Kanunu. Gauss kanunu:tanım. Kapalı bir yüzey boyunca toplam elektrik akısı, net elektrik yükünün e 0 a bölümüne eşittir. Gauss Kanunu Gauss kanunu:tanım Kapalı bi yüzey boyunca toplam elektik akısı, net elektik yükünün e a bölümüne eşitti. yüzeydeki Gauss kanunu Coulomb kanununa eşdeğedi. Gauss kanunu : Tanım Bi yük dağılımını

Detaylı

ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN

ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN ÖÜ TRİS UT TRİ N D SRU - Dİ SRURIN ÇÖZÜRİ uvveti bileşenleine ayılığına yatay ve üşey bileşenle bibiine eşit u uuma, 4 4 & 45 45 uva f sü mg 4 Yüle aynı işa- etli oluğunan yüle bibileini itece yöne uvvet

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN TEST ÇÖZÜMLERİ . SINI SORU BANKASI. ÜNİT: LKTRİK V MANYTİZMA. Konu LKTRİKSL KUVVT V LKTRİK ALAN TST ÇÖZÜMLRİ Test in Çözümleri. lektriksel Kuvvet ve lektrik Alan I k. A K() k. ve yüklerinin K noktasınaki yükü üzerine

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 10. Konu BASİT MAKİNELER TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 10. Konu BASİT MAKİNELER TEST ÇÖZÜMLERİ . SINI SRU BANASI. ÜNİE: UVVE VE HAREE 0. onu BASİ AİNEER ES ÇÖZÜERİ 0 Basit akinele est in Çözümlei.. I. II. II III. IV. Basit makinelede kuvvet yükten daha küçükse kuvvet kazancı vadı. uvvetin yükten

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ SINI KONU NLTIMLI ÜNİTE: ELEKTRİK VE MNYETİZM Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK LNI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ Elektriksel Kuvvet ve Elektrik lanı Ünite Konu nın Çözümleri kuvvetinin yatay ve üşey bileşenleri

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ BÖÜM IŞI VE GÖGE MODE SORU - DEİ SORURIN ÇÖZÜMERİ 4 B Z ayınlık yaı yaı Z T T aalığı e iki kaynaktan a ışık alabili Z aalığı yalnız kaynağınan ışık alabili Şekile göülüğü gibi, ve Z noktalaı e üç kaynaktan

Detaylı

Işığın Tanecikli Modeli Atom Fiziği Radyoaktivite Atom Altı Parçacıklar Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu...

Işığın Tanecikli Modeli Atom Fiziği Radyoaktivite Atom Altı Parçacıklar Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu... İÇİNDEİER izik Bilimine Giiş... Vektöle... uvvet Denge... 5 Tok... 7 Ağılık ekezi... Basit akinele... 5 Doğusal Haeket... 9 Dinamik... 5 İş Güç Eneji... eyüzünde Haeket... 7 Düzgün Çembesel Haeket... Basit

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma Sorularının Çözümleri

Elektrik ve Manyetizma Sorularının Çözümleri Ünite Elektrik ve Manyetizma Sorularının Çözümleri 1- Elektrostatik - Elektrik Akımı, Potansiyel Fark ve Direnç - Elektrik Enerjisi ve Elektriksel Güç 4- Manyetizma 1 Elektrostatik Testlerinin Çözümleri

Detaylı

Dönerek Öteleme Hareketi ve Açısal Momentum

Dönerek Öteleme Hareketi ve Açısal Momentum 6 Döneek Ötelee Haeketi e Açısal Moentu Test 'in Çözülei.. R L P N yatay M Çebe üzeindeki bi noktanın yee göe hızı, o noktanın ekeze göe çizgisel hızı ile çebein ötelee hızının ektöel toplaına eşitti.

Detaylı

TORK. τ = 2.6 4.sin30.2 + 2.cos60.4 = 12 4 + 4 = 12 N.m Çubuk ( ) yönde dönme hareketi yapar. τ K. τ = F 1. τ 1. τ 2. τ 3. τ 4. 1. 2.

TORK. τ = 2.6 4.sin30.2 + 2.cos60.4 = 12 4 + 4 = 12 N.m Çubuk ( ) yönde dönme hareketi yapar. τ K. τ = F 1. τ 1. τ 2. τ 3. τ 4. 1. 2. AIŞIRMAAR 8 BÖÜM R ÇÖZÜMER R cos N 4N 0 4sin0 N M 5d d N ve 4N luk kuv vet lein çu bu ğa dik bi le şen le i şekil de ki gi bi olu nok ta sı na gö e top lam tok; τ = 6 4sin0 + cos4 = 4 + 4 = Nm Çubuk yönde

Detaylı

ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİKSEL ALAN

ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİKSEL ALAN . BÖÜ TRİS UVVT V TRİS IŞTIRR ÇÖZÜR TRİS UVVT V TRİS. v no ta sın a i yü ün no ta sın a bu lu nan yü e uy gu la ı ğı uv vet,.. 0. & 0 olu. b. 5 0.. 0. 0.. ( 6 olu... 5 0.. 0. 0.. ( 6 olu. uv vet le eşit

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI

11. SINIF SORU BANKASI . SINIF SORU BANKASI. ÜNİTE: ELEKTRİK E MANYETİZMA. Konu TEST ÇÖZÜMLERİ Düzgün Elektrik Alan e Sığa TEST in Çözümleri. L Şekil II e, tan b E mg mg...( ) () e () bağıntılarının sağ taraflarını eşitlersek;

Detaylı

FİZK Ders 6. Gauss Kanunu. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü.

FİZK Ders 6. Gauss Kanunu. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü. FİZK 14- Des 6 Gauss Kanunu D. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölümü Kaynakla: -Fizik. Cilt (SWAY) -Fiziğin Temellei.Kitap (HALLIDAY & SNIK) -Ünivesite Fiziği (Cilt ) (SAS ve ZMANSKY) http://fizk14.aovgun.com www.aovgun.com

Detaylı

1 Elektrik Yükleri. Test 1 in Çözümleri. Dokunma sırasında her küre kendi yarıçapıyla orantılı yük alır. K ve L nin dokunması ile yük dağılımı;

1 Elektrik Yükleri. Test 1 in Çözümleri. Dokunma sırasında her küre kendi yarıçapıyla orantılı yük alır. K ve L nin dokunması ile yük dağılımı; 1 Elektrik Yükleri 1 Test 1 in Çözümleri 3. 1. P R S M r r 3r d ve kürelerinin yükleri q olarak verilmiştir. Bu durumda küresi, R küresinden elektronları kendine doğru çekerek, R nin sol yanını () ile

Detaylı

F 1 = 4. Yanıt B dir. Nihat Bilgin Yayıncılık = 1 2 P 3, = P, P F 4 F 4 2F 5 3, = P, kuvveti en küçüktür. a = 3

F 1 = 4. Yanıt B dir. Nihat Bilgin Yayıncılık = 1 2 P 3, = P, P F 4 F 4 2F 5 3, = P, kuvveti en küçüktür. a = 3 Basit Makinele Test in Çözümlei. aldıaçlada sistem dengede ise; uvvet x uvvet kolu Yük x Yük kolu. z bağıntısı geçelidi. y 5 5 x y z İpteki geilme kuvvetlei Bijon anataında kuvvet kolu y di. Bu nedenle

Detaylı

BÖLÜM 2 GAUSS KANUNU

BÖLÜM 2 GAUSS KANUNU BÖLÜM GAUSS KANUNU.1. ELEKTRİK AKISI Elektik akısı, bi yüzeyden geçen elektik alan çizgileinin sayısının bi ölçüsüdü. Kapalı yüzey içinde net bi yük bulunduğunda, yüzeyden geçen alan çizgileinin net sayısı

Detaylı

IŞIK VE GÖLGE. 1. a) L ve M noktaları yalnız K 1. L noktası yalnız K 1. kaynağından, kaynağından, P ve R noktaları yalnız K 2

IŞIK VE GÖLGE. 1. a) L ve M noktaları yalnız K 1. L noktası yalnız K 1. kaynağından, kaynağından, P ve R noktaları yalnız K 2 BÖÜ IŞI VE GÖGE IŞTIRR ÇÖZÜER IŞI VE GÖGE a) c) N N O O P P R R pee pee ve noktalaı yalnız kaynağınan, P ve R noktalaı yalnız kaynağınan ışık alabili noktası yalnız kaynağınan, O ve P noktalaı yalnız kaynağınan

Detaylı

IŞIK VE GÖLGE BÖLÜM 24

IŞIK VE GÖLGE BÖLÜM 24 IŞI VE GÖLGE BÖLÜM 24 MODEL SORU 1 DE SORULARIN ÇÖÜMLER MODEL SORU 2 DE SORULARIN ÇÖÜMLER 1 1 Dünya Ay Günefl 2 2 Bu olay ışı ğın fak lı say am o la a fak lı hız la a yayıl ı ğı nı açık la ya maz Şe kil

Detaylı

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ ÜTE VE AĞIRI MEREZİ BÖÜM 0 Alıştıala ÇÖZÜMER ütle ve Ağılık Mekezi y() () 0 ütle ekezinin koodinatı, + + M + + ( ) + + + ( ) + + + + + + 9+ 8+ 6 8 olu y() A 0 () 5 ütle ekezinin koodinatı b olduğundan,

Detaylı

3. BÖLÜM. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY

3. BÖLÜM. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY HİDROLİK-PNÖMATİK 3. BÖLÜM 3.1 PİSTON, SİLİNDİR MEKANİZMALARI Hiolik evelee piston-silini ikilisi ile oluşan oğusal haeket aha sona önel, yaı önel, oğusal önel haeket olaak çevilebili. Silinile: a) Tek

Detaylı

Uzun Düz Bir Telin Manyetik Alanı... 333. Akım Taşıyan Bir Çemberin Merkezindeki Manyetik Alan... 334. Bir Selenoidin Eksenindeki Manyetik Alan...

Uzun Düz Bir Telin Manyetik Alanı... 333. Akım Taşıyan Bir Çemberin Merkezindeki Manyetik Alan... 334. Bir Selenoidin Eksenindeki Manyetik Alan... ÜİTE 3 MAYETİZMA ölüm 1 Manyetik Alan 3 MAYETİZMA ayfa o ÖÜM 1 MAYETİ AA................................................. 331 Uzun Düz i Telin Manyetik Alanı..............................................

Detaylı

FİZ102 FİZİK-II. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B-Grubu Bahar Yarıyılı Bölüm-III Ankara. A.

FİZ102 FİZİK-II. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B-Grubu Bahar Yarıyılı Bölüm-III Ankara. A. FİZ12 FİZİK-II Ankaa Ünivesitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B-Gubu 214-215 Baha Yaıyılı Bölüm-III Ankaa A. Ozansoy Bölüm-III: Gauss Kanunu 1. lektik Akısı 2. Gauss Kanunu 3. Gauss Kanununun Uygulamalaı

Detaylı

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri 9 ork ve Denge est in Çözümleri M. Sistemlerin engee olması için toplam momentin (torkun) sıfır olması gerekir. Verilen üç şekil için enge koşulunu yazalım. F. br =. br F = Şekil II G =. +. +. =. 6 = 6

Detaylı

TEST - 1 BAS T MAK NELER. fiekil-ii

TEST - 1 BAS T MAK NELER. fiekil-ii BA A EER E - fiekil-i fiekil-ii difllisi fiekil - II deki konuma yönünde devi yapaak gelebili Bu duumda difllisi yönünde döne f f ve kasnakla n n ya çapla eflit oldu undan kasna- tu atasa, de tu ata,,

Detaylı

Genleşme. Test 1 in Çözümleri. , =, 0 a T bağıntısı ile gösterebiliriz. Bağıntıdaki;

Genleşme. Test 1 in Çözümleri. , =, 0 a T bağıntısı ile gösterebiliriz. Bağıntıdaki; 4 Genleşme 1 Test 1 in Çözümlei 3. 1. a b Sıcaklık attığında levha ve içindeki boşlukla bilikte büyü. Sıcaklık azaldığında levha ve içindeki boşlukla bilikte küçülü. Bu nedenle hem a, hem de b küçülü.

Detaylı

1. BÖLÜM 1. BÖLÜM BASİ BAS T İ MAKİ T MAK N İ ELER NELER

1. BÖLÜM 1. BÖLÜM BASİ BAS T İ MAKİ T MAK N İ ELER NELER BÖÜ BASİ AİNEER AIŞIRAAR ÇÖZÜER BASİ AİNEER yatay düzlem 0N 0N 0N 0N fiekil-i fiekil-ii yatay düzlem 06 5 06 7 08 He iki şe kil de de des te ğe gö e tok alı nı sa a) kuvvetinin büyüklüğü 04 + 08 80 + 60

Detaylı

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur.

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elekton ve proton

Detaylı

Elektriksel Alan ve Potansiyel. Test 1 in Çözümleri. Şekle göre E bileşke elektriksel alan açıortay doğrultusunda hareket ettiğine göre E 1. dir.

Elektriksel Alan ve Potansiyel. Test 1 in Çözümleri. Şekle göre E bileşke elektriksel alan açıortay doğrultusunda hareket ettiğine göre E 1. dir. 3 lektriksel lan ve Potansiyel 1 Test 1 in Çözümleri 1. 3. 1 30 30 1 3 Şekil inceleniğine noktasınaki elektriksel alanı oluşturan yük tek başına 3 ür. 1 ve yüklerinin noktasına oluşturukları elektriksel

Detaylı

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri. 3. Verilen düzenekte yük 3 ipe bindiği için kuvvetten kazanç 3 tür. Bu nedenle yoldan kayıp da 3 olacaktır.

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri. 3. Verilen düzenekte yük 3 ipe bindiği için kuvvetten kazanç 3 tür. Bu nedenle yoldan kayıp da 3 olacaktır. 9 Basit Makinele BASİ MAİNEER est in Çözülei.. Veilen düzenekte yük ipe bindiği için kuvvetten kazanç tü. Bu nedenle yoldan kayıp da olacaktı. kasnak ükün 5x kada yükselesi için kasnağa bağlı ipin 5x.

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER BASİT MAKİNELER

TEST 1 ÇÖZÜMLER BASİT MAKİNELER ES ÇÖÜER BASİ AİNEER. ( ) Sis tem den ge de ol du ğu na gö e, nok ta sı na gö e tok alı sak; ( ). 4 +.. +. 8 4 + 4 0 4 olu. CEVA A yi de ğiş ti me den eşit li ği sağ la mak için, a kü çül tül meli di.

Detaylı

Kütle Çekimi ve Kepler Kanunları. Test 1 in Çözümleri

Kütle Çekimi ve Kepler Kanunları. Test 1 in Çözümleri 7 Kütle Çekii e Keple Kanunlaı est in Çözülei. Uydu Dünya nın ekezinden kada uzaklıktaki yöüngesinde peiyodu ile dolanıken iki kütle aasındaki çeki kueti, ekezcil kuet göei göü. F çeki F ekezcil G Bağıntıya

Detaylı

1 Madde ve Özkütle. Test 1 in Çözümleri litre = 1 desimetreküptür. 1 m 3 = 1000 L = 1000 dm 3. Yanıt A dır.

1 Madde ve Özkütle. Test 1 in Çözümleri litre = 1 desimetreküptür. 1 m 3 = 1000 L = 1000 dm 3. Yanıt A dır. 1 Mae ve Öz 1 Test 1 in Çözülei. 1. 1 lite 1 esieteküptü. 1 anıt A ı. Düzgün biçili kapta ve sıvılaının acilei eşitti. sıvısının si, sıvısınınki olaak veiliğinen 1 bulunu.. ütlesi, aci olan bi cisin özsi

Detaylı

FİZİK BASİT MAKİNELER MAKARALAR

FİZİK BASİT MAKİNELER MAKARALAR İZİ AARAAR : BASİ AİEER Haeketli akaa : Sabit akaa : x h Önek : Şekildeki haeketli makaa sistemini dengede tutmak için; a) akaa ağılıksız ise =? h b) akaa ağılığı 0 ise =? x 60 c) akaa ağılısız ise yükü

Detaylı

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur.

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elektron ve proton

Detaylı

FİZ101 FİZİK-I. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B Grubu 3. Bölüm (Doğrusal Hareket) Özet

FİZ101 FİZİK-I. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B Grubu 3. Bölüm (Doğrusal Hareket) Özet FİZ11 FİZİK-I Ankaa Üniesitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B Gubu 3. Bölüm (Doğusal Haeket) Özet.1.14 Aysuhan Ozansoy Haeket Nedi? Mekanik; kuetlei e onlaın cisimle üzeine etkileini inceleyen fizik dalıdı

Detaylı

BÖLÜM 5 İDEAL AKIŞKANLARDA MOMENTUMUN KORUNUMU

BÖLÜM 5 İDEAL AKIŞKANLARDA MOMENTUMUN KORUNUMU BÖLÜM 5 İDEAL AKIŞKANLARDA MOMENTUMUN KORUNUMU Linee İmpuls-Momentum Denklemi Haeket halinde bulunan bi cismin hehangi bi andaki doğusal hızı, kütlesi m olsun. Eğe dt zaman aalığında cismin hızı değişiyosa,

Detaylı

Yüksüz (nötr) bir atomdaki elektronların ( ) yük toplamı, protonların (+) yük toplamına eşittir.

Yüksüz (nötr) bir atomdaki elektronların ( ) yük toplamı, protonların (+) yük toplamına eşittir. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elekton ve proton

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. Konu DÜZGÜN ELEKTRİKSEL ALAN VE SIĞA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. Konu DÜZGÜN ELEKTRİKSEL ALAN VE SIĞA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ . SINI ONU ANATIMI. ÜNİTE: EETRİ E MANYETİZMA. onu DÜZGÜN EETRİSE AAN E SIĞA ETİNİ E TEST ÇÖZÜMERİ Düzgün Elektriksel Alan ve Sığa. Ünite. onu A nın Çözümleri 4. E e mg. Birbirine paralel yerleştirilen

Detaylı

Şek. 23-1a, s.710 Şek. 23-1b, s.710

Şek. 23-1a, s.710 Şek. 23-1b, s.710 Bölüm 3 ELEKTRİK ALANLARI Elektik Yükleinin Özelliklei Yalıtkanla ve İletkenle Coulomb Yasası Elektik Alan Süekli Bi Yük Dağılımının Elektik Alanı Elektik Alan Çizgilei Düzgün Bi Elektik Alanda Yüklü Paçacıklaın

Detaylı

ELEKTROSTATİK Nötr (Yüksüz) Cisim: Pozitif Yüklü Cisim: Negatif Yüklü Cisim: İletken Cisimler: Yalıtkan Cisimler:

ELEKTROSTATİK Nötr (Yüksüz) Cisim: Pozitif Yüklü Cisim: Negatif Yüklü Cisim: İletken Cisimler: Yalıtkan Cisimler: ELEKTROSTATİK Elektrostatik; durgun elektrik yüklerinin birbirleriyle ilişkilerinden, atom altı parçacıklarının etkileşmesine kadar geniş bir sahada yer alan fiziksel olayları inceler. Atomun merkezinde

Detaylı

Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise, cisim ya durur, ya da bir doğru boyunca sabit hızla hareketine devam eder.

Bir cisme etki eden kuvvetlerin bileşkesi sıfır ise, cisim ya durur, ya da bir doğru boyunca sabit hızla hareketine devam eder. DİNAMİK Hareket veya hareketteki değişmelerin sebeplerini araştırarak kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi inceleyen mekaniğin bölümüne dinamik denir. Dinamiğin üç temel prensibi vardır. 1. Eylemsizlik

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINIF KONU ANLATIMLI. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 4 Manyetzma 1.. Ünte 4. Konu (Manyetzma) A nın Çözümle P 1 1 3. Üzenen akımı geen yaıçaplı b halkanın

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER KÜTLE ÇEKİMİ VE KEPLER KANUNLARI

TEST 1 ÇÖZÜMLER KÜTLE ÇEKİMİ VE KEPLER KANUNLARI ES ÇÖZÜE ÜE ÇEİİ E EE ANUNAI O u uydu ezeenin kütlesi yaıçapı ise yüzeyindeki çeki ivesi a ( ) 4 ezeenin dışındaki çeki ivesi a ( ) ezeenin içindeki ve üzeindeki çeki ivesi a d eşitliğinden bulunu ve d

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINI SORU ANKASI. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA TEST ÇÖZÜMLERİ 4 Manyetzma Test 1 n Çözümle 3. y 1. T R P x 1 1 S P + tel 1 S e T noktalaınak bleşke manyetk alanlaın eşt olablmes

Detaylı

11. Sınıf fizik. Yazar Orhan Kutay. Sevgili Öğrenciler,

11. Sınıf fizik.  Yazar Orhan Kutay. Sevgili Öğrenciler, . Sınıf fizik ÖZET Sevgili Öğencile, Bu özet kitap, okul müfeatına uygun olaak hazılanmıştı. itaptaki konula, es kitabınızla uyumlu olaak sıalanmış ve açıklanmıştı. Özet kitabımızın hazılanış amacı, sizlei

Detaylı

ÜNİTE: KUVVET VE HAREKETİN BULUŞMASI - ENERJİ KONU: Evrende Her Şey Hareketlidir

ÜNİTE: KUVVET VE HAREKETİN BULUŞMASI - ENERJİ KONU: Evrende Her Şey Hareketlidir ÜNTE: UET E HAREETN BUUŞMASI - ENERJ NU: Evende He Şey Haeketlidi ÖRNE SRUAR E ÇÖZÜMER. x M +x Bi adam önce noktasından noktasına daha sona ise noktasından M (m) 3 3 (m) noktasına geldiğine göe adamın

Detaylı

Parçacıkların Kinetiği Impuls-Momentum Yöntemi: Çarpışma

Parçacıkların Kinetiği Impuls-Momentum Yöntemi: Çarpışma Paçacıklaın Kinetiği Impuls-Momentum Yöntemi: Çapışma İki kütle bibii ile kısa süe içeisinde büyük impulsif kuvvetlee yol açacak şekilde temas edese buna çapışma (impact) deni. Çapışma 1. Diekt mekezcil

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINI SORU ANKASI. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA TEST ÇÖZÜMLERİ 4 Manyetzma Test 1 n Çözümle 3. y 1. T R P x S P + tel 1 S ve T noktalaınak bleşke manyetk alanlaın eşt olablmes çn

Detaylı

F Z K ELEKTROSTAT K ÖRNEK 2: ÖRNEK 1 :

F Z K ELEKTROSTAT K ÖRNEK 2: ÖRNEK 1 : F Z EETROSTAT ÖRNE 1 : ÖRNE : Q 0 X M Z yal tkan yal tkan fiekildeki yal tkan sapl özdefl ve iletken,, M kürelerinin elektrik yükleri s ras yla, Q ve 0 (s f r) d r. M küresi ye dokundurulup ayr ld ktan

Detaylı

Madde ve Özellikleri

Madde ve Özellikleri Alıştımala 1. Sıvının acmi = a.b.c = 5.10.0 = 1000 cm = 1 dm = 1 L. K ÇÖZÜMLER Madde ve Özelliklei. Küp şeklindeki oyun amuunun acmi, küp = a = = 6 cm 1 tane küesel cismin acmi, küe = π =..(1) = cm Çocuğun

Detaylı

5. Açısal momentum korunduğu için eşit zaman aralıklarında. 6. Uydular eşit periyotta dönüyor ise yörünge yarıçapları CEVAP: D.

5. Açısal momentum korunduğu için eşit zaman aralıklarında. 6. Uydular eşit periyotta dönüyor ise yörünge yarıçapları CEVAP: D. KOU 5 VSL ÇK SS Çözüle. S 5- ÇÖÜL 5. çısal oentu kounduğu için eşit zaan aalıklaında eşit açı taala. L v CVP: C liptik öüngede dönen udua etki eden çeki kuvveti h z vektöüne dik de ildi. Bundan dola çeki

Detaylı

Nokta (Skaler) Çarpım

Nokta (Skaler) Çarpım Nokta (Skale) Çapım Statikte bazen iki doğu aasındaki açının, veya bi kuvvetin bi doğuya paalel ve dik bileşenleinin bulunması geeki. İki boyutlu poblemlede tigonometi ile çözülebili, ancak 3 boyutluda

Detaylı

Dairesel Hareket. Düzgün Dairesel Hareket

Dairesel Hareket. Düzgün Dairesel Hareket Daiesel Haeket Daiesel haeket, sabit bi mekez etafında olan ve yaıçapın değişmediği haekete deni. Daiesel haekette hız vektöünün büyüklüğü değişmese de haeketin doğası geeği, yönü haeket boyunca süekli

Detaylı

Mekanik olayları ölçmekte ya da değerlendirmekte kullanılan matematiksel büyüklükler:

Mekanik olayları ölçmekte ya da değerlendirmekte kullanılan matematiksel büyüklükler: VEKTÖRLER KT 1 Mekanik olaylaı ölçmekte ya da değelendimekte kullanılan matematiksel büyüklükle: Skale büyüklük: sadece bi sayısal değei tanımlamakta kullanılı, pozitif veya negatif olabili. Kütle, hacim

Detaylı

A(OD &A) = Kenarların orta noktaları sırasıyla E(1, 1), F(3, 1), Çözüm Yayınları. 1 + m = m = 4

A(OD &A) = Kenarların orta noktaları sırasıyla E(1, 1), F(3, 1), Çözüm Yayınları. 1 + m = m = 4 Noktanın nalitik İncelenmesi ÖLÜM 0 Test 0. (a, b) noktası III. bölgee oluğuna göe, ( a, a + b) noktası hangi bölgeei?. ik kooinat sistemine bi paalelkena ) ijine ) I. bölgee = ) II. bölgee ) III. bölgee

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUET E HAREKET G CİSİMLERİN YÜZME KOŞULLARI (ŞARTLARI) (6 SAAT) 1 Sıvı İçerisineki Cisimlere Etki Een Kuvvetler 2 Cismin Sıvı İçerisineki Durumları 3 Yüzme veya

Detaylı

1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta: tdemirturk@pau.edu.tr

1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta: tdemirturk@pau.edu.tr 1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk Eposta: temirturk@pau.eu.tr 1 ELEKTROSTATİK: Durgun yüklerin etkilerini ve aralarınaki etkileşmeleri inceler. Doğaa iki çeşit elektrik yükü bulunur: ()

Detaylı

BASİT MAKİNELER BÖLÜM 11. Alıştırmalar. Basit Makineler. Sınıf Çalışması. Şe kil I de: Yatay ve düşey kuvvetlerin dengesinden, T gerilme kuvveti;

BASİT MAKİNELER BÖLÜM 11. Alıştırmalar. Basit Makineler. Sınıf Çalışması. Şe kil I de: Yatay ve düşey kuvvetlerin dengesinden, T gerilme kuvveti; BASİ AİEER BÖÜ Alıştımala Sınıf Çalışması Basit akinele düşey duva 0,6 5 düşey duva 0,6 7 Şe kil I de: atay ve düşey kuvvetlein dengesinden, & 06,, olu 06 0 Şe ki II de: atay ve düşey kuvvetlein dengesinden,

Detaylı

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler 6 Ünite Optik 1. Gölgeler. Düzlem Ayna 3. üresel Ayna 4. şığın ırılması 5. Mercekler 6. Renkler 1 Gölgeler ve Ayınlanma Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 3. Güneş (3) 1. Paralel ışık emeti be- beyaz

Detaylı

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler 6 Ünite Optik 1. Gölgeler. Düzlem Ayna 3. üresel Ayna 4. şığın ırılması 5. Mercekler 6. Renkler 1 Gölgeler ve Ayınlanma Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 3. Güneş (3) 1. Paralel ışık emeti be- beyaz

Detaylı

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. Birbirine karışmayan sıvıların özkütleleri arasında > d 1

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. Birbirine karışmayan sıvıların özkütleleri arasında > d 1 4 alırma uvveti 1 est 1 in Çözümleri. 1. 1 R Bir cisim sıvı içine bırakılığı yere kalıyorsa sıvı ile o cismin özkütleleri eşittir. erilen şekile cismi sıvı içine askıa kalarak, cismi kabın tabanına eğerek,

Detaylı

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: MADDE VE ÖZELLİKLERİ

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: MADDE VE ÖZELLİKLERİ unum ve istematik. BÖLÜ: ADDE VE ÖZELLİKLERİ ALIŞTIRALAR Bu başlık altında he bölüm kazanımlaa ayılmış, kazanımla tek tek çözümlü temel alıştımala ve soula ile taanmıştı. Özellikle bu kısmın sınıf içinde

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ . BÖÜ BASİ AİNEER ODE SORU - DEİ SORUARIN ÇÖÜERİ. Ve im %00 ol du ğun dan sü tün me yok tu. İlk du um da 0 N ile ikin ci du um da 50 N ile den ge sağ la nı yo. İlk du um da ve im % 00 ise ikin ci du um

Detaylı

ELEKTRİK POTANSİYELİ

ELEKTRİK POTANSİYELİ 38 III.3. ELEKTRİK POTANSİYELİ III.3.0l., POTANSİYEL FARKI VE EŞPOTANSİYELLİ YÜZEYLER. Potansiyel eneji kavamı, yeçekimi ve yayın esneklik kuvveti gibi kounumlu kuvvetle inceleniken ele alınmıştı. Çeşitli

Detaylı

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. 1 ü, II. P cismi, hacminin 4. R cismi, hacminin 3. 1 si, S cismi, hacminin 2

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. 1 ü, II. P cismi, hacminin 4. R cismi, hacminin 3. 1 si, S cismi, hacminin 2 5 alırma uvveti 1 est 1 in Çözümleri II. cismi, hacminin 4 1 ü, cismi, hacminin 1 ü, 1. S cismi, hacminin 1 si, kaar batmıştır. Buna göre cisimlerin özkütleleri arasına S > > ilişkisi varır. cisminin hacmi

Detaylı

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ankara Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ankara Aysuhan OZANSOY FİZ11 FİZİK Ankaa Üniesitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ankaa Aysuhan OZANSOY Bölüm-III : Doğusal (Bi boyutta) Haeket 1. Ye değiştime e Haeketin Tanımı 1.1. 1 Mekanik Nedi? 1.. Refeans çeçeesi, Konum, Ye

Detaylı

3. EŞPOTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ AMAÇ. Bir çift elektrot tarafından oluşturulan elektrik alan ve eş potansiyel çizgilerini görmek.

3. EŞPOTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ AMAÇ. Bir çift elektrot tarafından oluşturulan elektrik alan ve eş potansiyel çizgilerini görmek. 3. EŞPOTNSİYEL VE ELEKTRİK LN ÇİZGİLERİ MÇ i çift elektot taafından oluştuulan elektik alan ve eş potansiyel çizgileini gömek. RÇLR Güç kaynağı Galvanomete Elektot (iki adet) Pob (iki adet) İletken sıvı

Detaylı

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: KATI, SIVI VE GAZLARDA BASINÇ KALDIRMA KUVVETİ 1. BÖLÜM: KATI, SIVI VE GAZLARDA BASINÇ KALDIRMA KUVVETİ

Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: KATI, SIVI VE GAZLARDA BASINÇ KALDIRMA KUVVETİ 1. BÖLÜM: KATI, SIVI VE GAZLARDA BASINÇ KALDIRMA KUVVETİ unum ve istematik BÖÜM: ATI, II E AZARDA BAINÇ ADIRMA UETİ AIŞTIRMAAR Bu başlık altında e bölüm kazanımlaa ayılmış, kazanımla tek tek çözümlü temel alıştımala ve soula ile taanmıştı. Özellikle bu kısmın

Detaylı

Madde ve Özkütle. Test 1 in Çözümleri. çıkan kütle ( ) 3 d = m olur. Bu kaptaki kütle artışı. olur. 3. kaba giren kütle m, çıkan. m3 = kütle ( olur.

Madde ve Özkütle. Test 1 in Çözümleri. çıkan kütle ( ) 3 d = m olur. Bu kaptaki kütle artışı. olur. 3. kaba giren kütle m, çıkan. m3 = kütle ( olur. Mae ve Özkütle ) olur. Bu kaptaki kütle artışı olur.. kaba giren kütle, çıkan kütle ( ) olur. Bu kaptaki kütle artışı olur. Kaplaraki kütle artışlarının büyüklük ilişkisi, Test in Çözüleri çıkan kütle

Detaylı

Yatay sürtünmeli zemin ile eğik sürtünmesiz duvar arasındaki f=0

Yatay sürtünmeli zemin ile eğik sürtünmesiz duvar arasındaki f=0 - - IX. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI İKİNCİ AŞAMA SINAVI-. Kütlesi yaıçapı olan oyncak katı bi ye küesi düşey ekseni etafında sabit açısal hızı ile dönektedi. Kzey ktp üzeinden haekete geçen kütleli bi böcek

Detaylı

DİNAMİK TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ

DİNAMİK TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 7 TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ Adem ÇALIŞKAN Hareket veya hareketteki değişmelerin sebeplerini araştırarak kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi inceleyen mekaniğin bölümüne dinamik denir. Hareket, bir

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 0 BÖÜ ĞIRI EREZİ DE SRU - DEİ SRURI ÇÖZÜERİ Şekilde göüldüğü gibi, cisilein otak kütle ekezinin koodinatlaı (,) olu y 5 6 Şekilde göüldü- y ğü gibi, cisilein 6 otak kütle ekezinin 5 koodinatlaı 5 (,) olu

Detaylı

KALDIRMA KUVVETİ. ρ 3. ρ 3 ρ 3. Şekil 1

KALDIRMA KUVVETİ. ρ 3. ρ 3 ρ 3. Şekil 1 ADIRMA UVVETİ. Özkütlesi,875 /cm olan koni şeklindeki bi cisim özkütlesi /cm olan suyun içinde tabanı su yüzeyine paalel olacak şekilde bıakılıyo. Bu koninin yüksekliğinin, suyun altında kalan kısmının

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMLI

12. SINIF KONU ANLATIMLI . SINIF ONU ANATII. ÜNİTE: DÜZGÜN ÇEBESE HAEET. onu: DÖNEE ÖTEEE HAEETİ. onu: AÇISA OENTU 4. onu: ÜTE ÇEİİ VE EPE ANUNAI ETİNİ VE TEST ÇÖZÜEİ 4 Döneek Ötelee Haeketi Açısal oentu ütle Çekii e eple anunlaı.

Detaylı

5. Ç kr kta denge koflulu, F. R = P. r dir.

5. Ç kr kta denge koflulu, F. R = P. r dir. Sistem dengede oldu una göe, noktas na göe moment al sak; ( ) + + 8 + 0 olu CEVA A 50cm x 5 geilme kuvvetinin oldu u ipe göe moment al sak, x 50 5 x 50 x 0 cm olu Bu duumda, (50 0) 60 cm olu CEVA A Sistem

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. Konu DÜZGÜN ELEKTRİK ALAN VE SIĞA TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. Konu DÜZGÜN ELEKTRİK ALAN VE SIĞA TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SORU BANASI. ÜNİTE: EETRİ E MANYETİZMA. onu DÜZGÜN EETRİ AAN E SIĞA TEST ÇÖZÜMERİ Düzgün Elektrik Alan ve Sığa TEST in Çözümleri. Şekil II e, E tan b mg mg... ( ) () ve () bağıntılarının sağ taraflarını

Detaylı

Basit Makineler Çözümlü Sorular

Basit Makineler Çözümlü Sorular Basit Makinele Çözümlü Soula Önek 1: x Çubuk sabit makaa üzeinde x kada haeket ettiilise; makaa kaç tu döne? x = n. n = x/ olu. n = sabit makaanın dönme sayısı = sabit makaanın yaıçapı Önek : x Çubuk x

Detaylı

BÖLÜM 2 KORUNUM DENKLEMLERİ

BÖLÜM 2 KORUNUM DENKLEMLERİ BÖLÜM KORUNUM DENKLEMLERİ.-Uzayda sabit konumlu sonlu kontol hacmi.- Debi.3- Haeketi takiben alınmış tüev.4- üeklilik denklemi.5- Momentum denklemi.6- Eneji Denklemi.7- Denklemlein bilançosu Kounum Denklemlei

Detaylı