BÝRÝNCÝ BÖLÜM. TÜRKÇE TESTÝ (Tür)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BÝRÝNCÝ BÖLÜM. TÜRKÇE TESTÝ (Tür)"

Transkript

1 ÝRÝNÝ ÖLÜM TÜRKÇE TESTÝ (Tür). Verilen cümledeki altý çizili söz, yaratmaktan çok, taklit etmeye yönelmek, özgünlük arayýþý içinde olmak, alýþýlmýþlýðýn dýþýna çýkmak, risk almak anlamlarýný taþýrken gerçeðin deðil, hayallerin peþinde koþmak anlamýný içermez. 6. Parçanýn IV. cümlesinde, sözü edilen yazarýn bugünlerde çocuklara yönelik yazdýklarýyla gündeme geldiði belirtilmiþ; V. cümlesinde oysa denerek sanýlanýn aksine çocuk dünyasýyla tanýþmasýnýn yeni olmadýðý söylenmiþtir.. da baþarýsýný baltalamak, de ket vurmak, D de köstek olmak, E de engellemeye çalýþmak sözü, cümleye bir iþin gerçekleþmesini zorlaþtýrmak anlamý katmýþtýr. de ise güçlükleri göðüslemek sözü, cümleye zorluklarýn üstesinden gelmek anlamýný katmýþtýr. 7. O da herkes gibi ---- payýna düþeni alacak. cümlesinde boþ býrakýlan yere kendisi sözcüðü, dil ve anlatým açýsýndan getirilemez, kendi sözü getirilebilir.. Verilen cümlede okur için unutkanlýðýmýzý yüzümüze vurmanýza kýzýyorum sözünden suçlayýcý olduðu, her yazar böyle yapsa sözünden takdir edici olduðu nitelemesi uygun olur. 8. deki yanýt cümlesinde edebiyattan uzaklaþmak istenilen zamandan söz edilmemiþ, edebiyatla uðraþacaðýnýn çocukluðundan beri bilincinde olduðu söylenmiþ; bu nedenle soru cümlesiyle yanýt uyuþmamaktadýr.. Verilen parçadaki III. ve IV. cümlede genç olma halini yazar kendi düþüncelerine göre vererek yorum yapmýþtýr. 9. da binicisini sözcüðünde, de nalýný, mýhýný sözcüklerinde, D de dorusu, delisi sözcüklerinde, E de adýmýna, adamýna sözcüklerinde kaynaþtýrma ünsüzü vardýr. de kaynaþtýrma ünsüzü yoktur. 5. Parçada sözü edilen kiþinin alçakgönüllü olduðu, V. cümlede eriþtiði yüksekliðe raðmen onuru ve ünü çevresiyle paylaþmaya razý olduðu sözüyle belirtilmiþtir. 0. da gelecek miþiz, de onlar da, D de ahçede ki sözleri bitiþik; de akýþlarýda sözündeki da ayrý yazýlmalýdýr. E de yazým yanlýþý yoktur.

2 . Parçanýn noktalamasý þöyle olmalýdýr: Roman tadýnda adlar koymuþ þair þiirlerine (:) Güneþ Kurslarý, Ýlk Otobüs, ezgin tlas (...) Þiirlerinde de roman derinliði var aslýnda (.) Uzun dizelerle derin bir denize dalýyor gibiyiz (.) 7. I.de baþladým, II.de yaþayacak eylemleri basit zamanlý (), IV.de Milli Eðitim Müdürü nün öve öve bitiremediði sýnýfý þimdi daha iyi görebiliyordum. cümlesi bileþik cümle (), V.de urasý eski bir ahýrdý. cümlesi özne-yüklemden oluþan bir ad cümlesi (D), VI.da Yalnýz, zeminine tahta döþemiþler, pencerelerine cam takmýþlardý. öznesi ortak sýralý cümle (E) dir. III.de aþaðýya sözcüðü belirteç deðil, isimdir.. Dizelerdeki çýrpýnýþý birden çok yapým eki almýþ sözcük (), her, var ek almamýþ basit sözcük (), çýrpýnýþý hem yapým hem çekim eki almýþ sözcük (D), altýndan birden çok çekim eki almýþ basit sözcük (E) tür. Sýfat tamlamasýndan oluþan bileþik sözcük yoktur. 8. Verilen parçada, ayrýntýnýn herkesin kolayca görebileceði küçük þeyler olmadýðý söylendiðinden son cümle rahatlýkla fark edilebilecek kadar yakýndýr yazara sözüyle tamamlanamaz.. Verilen cümlede herkes adýl, önce belirteç, kendisinin adýl, ne adýl olarak kullanýlmýþ sözcüklerdir.. Dizelerdeki eskisi gibi belirteç görevinde ilgeç öbeði (), sýmsýcak sýfat görevinde pekiþtirilmiþ sözcük (), sabahýn sýmsýcak o maviliði tamlananý sýfat almýþ belirtili ad tamlamasý (D), sýmsýcak o mavilik hem niteleme hem de belirtme sýfatý almýþ tamlama (E) dýr. Ýþaret adýlý kullanýlmamýþtýr. 5. da sütlimandý, apaktý, de koþucusuydu, de çýkmaktaydý, D de sen miydin sözcüklerinde idi ekeylemi kullanýlmýþtýr. E de yayýmlandý sözcüðündeki -dý görülen geçmiþ zaman kipidir. 9. Parçada I., II., III. ve IV. cümlelerde insanýn hayat içinde en büyük savaþý kendi ham doðasýna karþý verdiði, bu doðayý ehlileþtirmek ve korumak için uðraþtýðý, bunu yaparken kendini gerçekleþtirme arasýnda denge kurmaya çalýþtýðý söylenmiþtir. IV. ve V. cümlelerde ise insanýn kendini gerçekleþtirme rüyasý ve bunun niçin istediði söylendiðinden ikinci paragraf IV. cümleyle baþlatýlmalýdýr. 0. Parçada, I, II, III ve IV numaralý cümleler dil ve anlatým açýsýndan birbiriyle baðlantýlýdýr, her cümle diðerinin devamý niteliðindedir. en de bu niyetle kentin kýyýsýndan geçen þoseye doðru yürüdüm. cümlesi içerik olarak Önüme çýkacak bir kamyona binmekten baþka çare kalmamýþtý. cümlesinden sonra getirilmeye uygundur. 6. Yazarlarýmýz / dilimizin olanaklarýyla yapýtýný zenginleþtirerek / halka / hizmet etmiþlerdir. cümlesi, öðelerine burada gösterildiði gibi ayrýlmalýdýr.. Verilen parçada, fotoðraf makinesinin keþfiyle ressamýn görevinin kalmadýðýný düþünmenin yanlýþ olduðu vurgulanmýþ. Parçanýn bütününde fotoðraf ile resim arasýndaki farklar sýralandýðý için bu parçaya en uygun baþlýk Fotoðraf ve Resim rasýndaki Fark olmalýdýr.

3 . Parçada, varoþlardan baþlayarak aðýr aðýr merkeze ilerleyen nadolu köylüsünün Ýstanbul u dili ve kültürüyle benimsemeyince, Ýstanbul un nasýl nadolu nun dili, kültürü ve genel görünüþüne hapsolduðu anlatýlarak Ýstanbul un kendi kimliðini koruyamamasýnýn nedeni ele alýnýp iþlenmiþtir. 7. Verilen parçadan, emal Süreya ile ilgili büyük bir þair, düþünür, hayat adamý, yapýcý fikir üretebilen bir aydýn olduðu (), yýllar öncesinden bugünün sorunlarýný iyi saptadýðý (), farklý sorunlarý sýnýfladýðý gibi þiir üstüne de denemeler yazdýðý (D), gençlerin þiirlerini çok yakýndan izlediði (E) çýkarýlabilir. Saptadýðý sorunlarýn çözümsüz býrakýlmasýndan yakýndýðý parçadan çýkarýlamaz.. Verilen parçada, oyun çevirisinin þiirden daha güç olduðu söylenmiþ, oyun çevirisinin güçlüklerinin nedeni açýklanmýþtýr. u nedenle Edebiyat türleri içinde çevirisi en zor olan tür þiirdir. düþüncesine parçada karþý çýkýlmaktadýr.. Parçada, gerçekliðin algýlanýþýnýn romancý ve bilimadamýnda farklý olduðu söylenmiþ, romancýnýn gerçeði seçtiði, yaþam deneyimiyle birleþtirdiði, yeni gerçeklik çýkardýðý söylenmiþ. Romancýnýn, gerçeði olduðu gibi yansýtmadýðý, yeniden yarattýðý vurgulanmýþtýr. 8. Parçada, Nasretin Hoca, Ezop, Ýncili Çavuþ gibi insanlarý toplumun yeterince tanýmadýðý (), büyüðün önünde, devlet dairelerinde, iþ iliþkilerinde gülünmeyeceði (), televizyonda basit espriler olduðu (D), gündüz gülemeyen insanýn sýradan esprilere güldüðü (E) söylenmiþtir. Ýnsanýn her ortamda gülünmeyeceðini bilmesi gerektiði parçada söylenmemiþtir. 5. Parçada, bir sanatçý için yenilikçi olmak, öncü olmak, çýðýr açmak düþüncesinin günümüzün çok boyutlu tüketim biçimleri ve haberleþme aðý içinde kýsa sürede eskidiði, aþýndýðý söylenmiþ, bugünün sanatçýsýnýn, yeniliklerin kýsa bir süre sonra eskiyeceðinin bilincinde olmasý gerektiði vurgulanmýþtýr. 9. Parçada, sellerin doðada yarattýðý yýkým betimlenmiþ, görme, iþitme gibi birden çok duyudan yararlanýlmýþ, bir bölgenin sonbahardaki iklimi hakkýnda bilgi verilmiþ, insanlarýn burada çýðrýndan çýkmýþ suya, taþa, topraða teslim olmanýn bilinciyle yaþadýðý söylenmiþtir. Çeþitli müdahalelerin doðanýn dengesini bozduðu anlatýlmamýþtýr. 6. Kahramanýn sorunlarý kaba güçle çözdüðü (), Meksikalýlarýn uyuduðu, zencilerin aptal olduðu, kýzýlderililerin vahþi olduðu () ve (), Red Kit in sýradan çizgi romanlardaki kovboy tiplemesini tersyüz edemediði, hicvettiði her þeyi yeniden ürettiði (D) sözleri, sözü edilen çizgi romanla ilgili olumsuzluklardýr. Gülmece yönünün zayýf kalmasý, sözü edilen bir olumsuzluk deðildir. 0. Verilen parçada, Tarýk uðra nýn baþarýsý açýklanmýþtýr. Ýnsanýn tanýmý yapýlmýþ, Ýnsaný, her þeyi basitleþtiren ve sahteye düþüren epik görüþten daha iyi kavradýðý gerçektir. cümlesinde karþýlaþtýrmaya, Ýnsan, her dem yeniden doðar. sözüyle tanýk göstermeye baþvurulmuþtur. Parçanýn anlatýmýnda örneklemeye baþvurulmamýþtýr.

4 SOSYL ÝLÝMLER TESTÝ (Sos ). teþ kullanýlmadan öncede kesici ve delici aletler yapýlmýþtýr. 8. þýkkýnda verilen milli irade, halkýn kararý anlamýnda kullanýlmýþtýr. Halkýn vereceði kararýn esas alýnmak istenmesi ulusal egemenliðe dayalý sistemin kurulabileceðinin göstergesidir.. Ulusal egemenliðe dayalý sistemlerde halk yönetime katýlmakta, seçme ve seçilme hakkýna sahip olmaktadýr. Verilen paragraftan böyle bir yargýya ulaþamayýz. 9. I., II. ve III. öncüllerde verilen geliþmeler ulusal mücadeleye katýlýmý artýrmaktadýr.. Ümmetçilik, birden çok milleti din duygusuna göre birarada tutar. I. öncülde insanlarýn Müslüman olmalarý yeterli görülmüþ, II. öncülde de Müslüman olmayanlarda daha fazla vergi alýndýðý belirtilmiþtir. 0. I. öncül uzunluk sisteminde, II. öncül hukuk sisteminde III. öncülde eðitim sisteminde birliðin saðlanmasýna ve ikiliklerin ortadan kaldýrýlmasýna yöneliktir.. Papa nýn vaatlerinin gerçekleþmemesi dinsel çatýþmalarý sona erdiren bir durum deðildir.. Kapitülasyonlarýn kaldýrýlmasý ve Kabotaj Yasasý nýn kabul edilmesi ekonomik baðýmlýlýðý ortadan kaldýrýr. 5. oðrafi Keþifler, Osmanlý Devleti nin maliyesini olumsuz etkilemiþ, ciddi sýkýntýlara sürüklemiþtir. öyle bir durumda paranýn deðerinin artmasý deðil azalmasý beklenebilir. 6. Osmanlý Devleti ni güçlü kýlan en önemli sebeplerden biri de askeri ve siyasi gücüdür. Zaman içinde askeri ve siyasi gücün zayýflamasý devleti baþka arayýþlara yöneltmiþtir.. Ýnanç özgürlüðü ve bilimsel çalýþmalar ancak özgür ortamlarda gerçekleþir. uda laik, düþünceye ve bireye önem veren toplumlarda görülür. Devrimcilikte duraðan düþünceye aykýrýdýr. Çaðdaþlaþma ve batýlýlaþmadan yanadýr. 7. Medreselerin yanýsýra batý tarzý okullarýn açýlmasý, þeriat mahkemelerinin yanýnda Nizamiye Mahkemelerinin açýlmasý eðitimde ve hukukta ikilik olduðunu göstermektedir.. D askerlerinin beklenilenden fazla direniþle karþýlaþmasý savaþta ölen sivil sayýsýn azalmasýna deðil artmasýna sebep olur.

5 . Geniþ tabanlý vadi içinde akan akarsuyun, debisinin ve aþýndýrma gücünün arttýðý söylenemez.. Türkiye nin büyük bir bölümünde yazlar kurak ve sýcak geçmektedir. 5. Gece-gündüzün ardalanmasý, Yeri in eksen hareketinin sonucudur.. Parçada, felsefenin ortaya çýkýþýnda, mitolojinin etkisinden uzaklaþýldýðý gözlem ve deneyimlerin akýl ile temellendirildiði ve ilk filozoflarýn bu yolla ilk felsefi görüþleri ortaya attýklarý ifade edilmektedir. 6. Yaðýþlý geçen bir yýlda nadasa býrakýlan toprak oraný azalýr. 7. Grafik incelendiðinde, ilkbaharda yaðýþýn ntalya da daha fazla olduðu görülür. 8. X ve Y merkezleri, Ekvator üzerinde yer aldýðýndan meridyenler arasý uzaklýk km dir. 5. Parçada, her iki görüþ de toplumsal kurumlarýn insan doðasýna aykýrý olduðunu ifade etmektedir. 6. Parçaya göre, 0. yy ýn baþlarýnda bilime giderek artan bir tutkuyla yaklaþýldýðý, 0. yy ýn ortalarýnda ise bu tutkunun hýzýnýn azaldýðý ifade edilmektedir. u da bilimin çaðýn koþullarýna göre þekillendiðini gösterir. 9. Tarým alanlarýnýn yüzölçümleri deðiþmediði halde, tarýmsal nüfus yoðunluðunun azalmasý birim alandan alýnan ürün miktarýnýn artmasýnda etkili deðildir. 7. Parçada, insanýn önyargýlarýndan kurtulmasý gerektiði ifade edilmektedir. ilimsel araþtýrmalarda önyargý, duygu, düþünce ve inançlardan uzak olma nesnellik kavramý ile dile getirilir. 0. Haliçler, doðal limanlar olup nüfusun yoðun olduðu yerlerdir. 8. Parçada, ateþ in iki zýt deðeri taþýdýðý ifade edilmektedir.. Fiziki haritalarda, kahverengi tonlarý 000 metrenin üstündeki yerleri gösterir. 9. Parçada toplumsal deðerlerin, ekonomik etkinliðin bir sonucu olduðu örnekle açýklanmýþtýr.. Termik Ekvator un çoðunlukla Kuzey Yarýmküre den geçmesi karasallýðýn fazla olmasýyla ilgilidir. 0. Parçada sanatýn, yarar gözetmeyen ve insaný dýþ gerçekliðin baskýsýndan kurtarýp özgürleþtiren bir oyun etkinliði olduðu anlatýlmaktadýr. 5

6 MTEMTÝK TESTÝ (Mat ). : : + 9 = = 9 9 ( y)( + y) 5. = (y ) y y Yanýt: E = = Yanýt: D = olmalý olmalý olmalý 6. (5) 6 () 6 + (50) 6 Yanýt: E =, =. y abc de 80 ( y) ( y) 5(y) Yanýt: 7. 7a56, mnp nin ile çarpýmýndan elde edildiði için ye tam bölünür. Yani ye, e ve 7 ye tam bölünmelidir. Sayýnýn çift olduðu görülüyor. e tam bölünme için a, 0,, 6, 9 deðerlerini alabilir. + 7 a 5 6 (7 ye bölünebilme kuralý) (a ) 7 = 7 k a = 0 olmalýdýr. mnp = 7056 : = 68 5 (y) = 80 y = 6 6 = 88 o halde doðru sonuç m =, n = 6, p = 8, a = 0 ise, m + n + p + a = 5 tir. Yanýt: Yanýt:. a b = 5 a = b + 5 a b = a b = 5 0 a b = 00 (a b) min = 8. M $ % ün rasyonel sayý olabilmesi ancak = 0 ile mümkündür. $ % + 9 $ % = 9 + = 0 sonucu bulunur. Yanýt: E Yanýt: 6

7 9. 0 < a < olduðuna göre, a bir basit kesirdir. a b + 7 >a 7b 5 b + 7 < 7b 5 < b < b ise, b nin en küçük tamsayý deðeri 5 tir.. kiþinin bugünkü yaþlarý toplamý 8 ise, 5 yýl önceki yaþlarý toplamý 8 0 = 8 dir. Yaþlarýnýn aritmetik ortalamasý ise, 8 = 7 dir. Yanýt: D Yalnýz: 5 +(0) + (5) 0. = 0, ( + + ) ( + + ) = 0 $ % =$ % $ % = $ % = 5 Yanýt:. M = M eþitliðinde i yalnýz býrakalým. + M = + M ( + M ) = M (M + ) = M = Z = dir. 55 Yanýt: Yanýt: D. M7 lllll M6l $M ll + M% $M6 % M $M6 + % = M $M6 %$M6 + % = 5M 6. a = b y = c z = ve + + = y z Yanýt: a =, b y =, c z = = y = z = deðerlerini yerine yazalým. a b c a b c a + b +c + + = a + b + c = dir. Yanýt:. (0,5) 0,5 (0,5) 0,5 = (0,5) $ % $ % =$ % $$ %% $$ % % =$ % 7 = + = ,6 = (0 + ), = 8 0, = 0 kg kullanýlmýþ = 80 kg artmýþtýr. Yanýt: Yanýt: E 7

8 8. Musluklardan biri boþ havuzun tamamýný saatte doldursun. u musluk saatte havuzun ini doldurur. + $ + % + $ + + % =. 00 m 80 m 8 m 0 a = tür. u musluklar saatte 00 br su akýtsýn. 00 br saatte doldurursa T.O 0 br y saatte doldurur. 00 = 0 y y = 0 saat Yanýt: Her 00 m de ile nin arasý 0 m açýlýyor., 00 m yol gittiðinde ile arasýnda 0 m mesafe oluþacaktýr. ile nin de arasý her 00 m de 0 m açýlýyor., 80 m yol gittiðinde ile arasýnda 00 m de 0 m 80 m de m ara = 8 m mesafe olacaktýr. öylece ile arasýnda toplam 8 m lik bir mesafe olacaktýr. 9. Dilara, bir iþi 9 günde yapýyorsa, hýzýný katýna çýkarttýðýnda bu iþi günde yapar. Yanýt: engü ise, bu iþi 8 günde yapýyorken, hýzýný katý kadar arttýrýrsa. (hýzý katýna çýkarmak demek) ayný iþi 6 günde bitirir. Ýkisi birlikte: + = = günde bitirirler. $ 6 % Yanýt:. K D L F E 9 5 dan ye 0 farklý yolda gidilebilir. Þekilde KFE ve FED paralelkenardýr. EF = D = K = ise KD = olur. [DE] // [] olduðundan D = E = = bulunur. D E YNIT Yanýt: D. =,5 0 =5 0 = 8 0 = = D G F Yanýt: E. + ( + )( ) = = ( + )( + ) + Yanýt: dan teðete dik çizelim, D = E = F = = cm olur. F üçgeninde pisagor baðýntýsýndan = 5 cm + = 5 cm ise = cm dir. YNIT 8

9 6. (a.b, a.b) lll. bölgede ise 9. a.b < 0 ve a.b < 0 olmalýdýr. 60 a.b < 0 b < 0 (a > 0) ve a.b < 0 a > 0 (b < 0) uradan ab a > 0 ve < 0 olur. b 8 D K 8 $ ab a, % noktasý lv. bölgededir. b YNIT D [ [D = {K} olacak þekilde uzatýlýnca m(ék) = 60 olur. K eþkenar üçgendir. = K = K = 8 cm 7. D 60 α 0 DK üçgeni ( ) ise K = 8 cm K = 8 cm ise = = 0 cm dir. YNIT E E yný yayý gören çevre açý ile teðet kiriþ açýnýn ölçüleri eþit olduðundan m(é) = m(eé) = olur. üçgeninde = 80 = 5 olur. uradan m(ée) = α = = 05 bulunur. YNIT 8. 5k F E k p D 5p 0. D L F α +β α E (DEF) [D] çizilirse, = ve (D) 5 α O 6 = ise (D) = 0 cm olur. (D) 5 (D) = ve (D) 5 0 = ise (D) = 50 cm olur. (D) 5 () = (D) + (D) = = 60 cm bulunur. m(é) = m(dé) = α (iç ters açý) ise m(fée) = α + β olur. [DF] ve [D] sýrasýyla F ve noktalarýnda teðet olduðundan m(édf) + m( ïlf) = 80 dir m( ïlf) = 80 m( ïlf) = 90 dir. uradan α + β = m( ïlf) = 5 bulunur. YNIT YNIT 9

10 FEN ÝLÝMLERÝ TESTÝ (Fen ). ÂF5 ÂF. sabit nokta ÂF ÂF K R=ÂF h ÂF K h L Kuvvetleri uç uca eklendiðimizde bileþke kuvvet ÂR = ÂF h h M oluyor. isim harekete baþladýktan t süre sonra ÂF kuvveti kaldýrýlýrsa net kuvvet sýfýr olur. t anýnda cismin hýzý olduðu için cisim sabit hýzla hareketine devam eder. YNIT: h kadar ip çekildiðinde K cismi h kadar yükselir. Makara h h kadar yükseleceði için M cismi kadar yükselir. L ise olduðu yerde kalýr. h h K = h h L = 0 h M = dir. h L < h M < h K olur. YNIT:. Kaptan bilyeler alýndýðýnda m kap = m sývý + m boþ 50g = m sývý + 0 g m sývý = 0g bulunur. V sývý h m sývý = d sývý.v sývý V bilye h a 0 = V sývý karþýlýk geldiðinde. α T Y N V sývý = 0 cm bulunur. V bilye = V sývý dýr. V bilye = V sývý Z X V bilye = 0 ise Yatay G bulunur. V bilye = 0 cm Ýpin boyu uzatýlýrsa α açýsý azalýr. Y açýsý azalýr, Z açýsý artar, X açýsý deðiþmez. Snell baðýntýsýyla G T N = = eþitlendiðinde SinZ azalýr, siny sinx sinz Sin Y artar. Sonuç olarak T ve N azalýr. m kap = m sývý + m bilye + m boþ 500 = 0 + m bilye + 0 m bilye = 75 g bulunur. m b = d b.v b 75 = d b.0 ise d bilye =,5 g/cm bulunur. YNIT: YNIT: 0

11 5. 8. Ω Ω Ω 8 6 Ω 8 Çubuðun sýcaklýðý artýrýlýrsa, çubuk uzamaya baþlayacaktýr. Ýplerdeki gerilmelerin düþey doðrultudaki bileþenleri oluþur. Dolayýsýyla T ve T artar. YNIT: Ω 6 Ω Ω 8 8 Ω 7 6 Ω 7 6 Ω mpermetreden geçen akým þiddeti 7 olur. 6. YNIT: D Grafiðin altýnda kalan alan yolu veriyordu. Zaman K cisminin konumu L cisminin konumu ralarýndaki uzaklýk t = t + t + 0 t artar artar artar 9. urada açýk hava basýncý P 0 ýn, X ve Y gaz basýnçlarýndan fazla olduðu görülmektedir. K musluðu açýldýðýnda Y gazýnýn bulunduðu koldaki gaz basýncý Y açýk hava basýncýnýn etkisiyle artar. çýk kolla, P Y gazýnýn bulunduðu koldaki sývý seviyeleri eþitlenir. çýk koldaki sývý seviyesi yükselince X gazýnýn bunu dengelemesi için o koldaki sývýnýn da bir miktar yükselmesi gerekir. Sonuç olarak I ve II artar, III azalýr. YNIT: E YNIT: E 7. Küreler zýt iþaretli olduðundan birbirini çekerler. Kürelerin birbirine uyguladýklarý elektriksel kuvvetin büyüklüðüne F 0. Göz diyelim. X K K T K L F P F T T T = P + F F P = F P = P + F F = P F = P bulunur. Y K K K cisminin X aynasýnda, Y aynasýnda tane görüntüsü oluþmaktadýr. Göz bu görüntülerden K ve K görüntülerini görebilir. YNIT: D YNIT:

12 . X gazýna uygulanan, a ile ifade edilen iþlemde kütlesi ve hacmi ayný oranda azalan gazýn, sýcaklýðý ve özkütlesi sabittir. b ile ifade edilen iþlemde kütlesi sabit iken hacmi artan gazýn, sýcaklýðý yükseltilmiþ ve buna baðlý olarak özkütlesi azalmýþtýr. c ile ifade edilen iþlemde hacmi sabit iken kütlesi azalan gazýn, özkütlesi azalmýþtýr. 6. a(no ) a + + NO 0, M 0, M 0, M çözeltiye 00 ml su eklendiðinde NO deriþimi 0, M olur. 00 ml 0, M NaNO çözeltisi daha eklendiðinde NO deriþimi 0, M olur.. Sabit sýcaklýkta gazýn. aralýkta mol sayýsý arttýðý için P.V deðeri artar.. aralýkta sabit basýnçta mol sayýsý arttýrýlan gazýn hacmi de ayný oranda artacaðý için yoðunluðu deðiþmez.. 7 v M,X 7 v M,Y v = v < v olduðuna göre, 7 56 = < 7 dir. M,Y M, Z M,X 7. ar a + + r 0, M 0, M 0,8 M, M iyon, M tanecik kaynama noktasýný t º yükseltiyor. l. l (SO ) l + + SO 0, M 0,8 M, M M iyon M tanecik kaynama noktasýný t º den fazla yükseltir. ll. KNO K + + NO 0,6 M 0,6 M 0,6 M, M iyon, M tanecik kaynama noktasýný t º yükseltir. 56 v M,Z lll. H O (k) H O (suda) M M tanecik M tanecik kaynama noktasýný t º den az yükseltir.. Kapta, 0,5 mol 0, mol O(g) + O (g) O (g) 0, mol 0, mol +0, mol oluþur. 0, mol O artar. aþlangýçta kapta, 0,5 + 0,5 = mol gaz vardýr. Tepkime sonunda kapta, 0, + 0, + 0,5 = mol gaz vardýr X+ 9 7 Y 5 7 Z 5. X ve Y sývýlarýnýn t º deki buhar basýnçlarý t º deki buhar basýnçlarýndan küçük olduðuna göre, t < t dir. yný sýcaklýkta buhar basýncý büyük olan X sývýsýnýn, molekülleri arasý çekim kuvvetinin, kaynama noktasýnýn ve molar buharlaþma ýsýsýnýn Y sývýsýnýnkinden küçük, uçuculuðunun ise fazla olmasý beklenir. X in t º deki buhar basýncý 760 cm Hg olduðuna göre, normal kaynama noktasý t º dir. 9. s s p 6 s p 6 s d 5 elektron daðýlýmýna sahip olan element. periyot 7 grubu elementidir ve metaldir. 0. Kendiliðinden pozitron taneciði yayýnlayan, 0 5 P atomu kesinlikle radyoaktiftir.

13 . Deney düzeneðinde yarý geçirgen zarla iki eþit bölmeye ayrýlmýþ kalan bölmesindeki saf su, bölmesine geçeceði için bölmesinde sükroz deriþimi azalýr, kabýndaki sývý seviyesi yükselir. ve bölmesindeki deriþim farklý giderek azalacaðý için suyun difüzyon hýzý zamanla düþer. Sükroz bir disakkarit olduðu için yarý geçirgen zardan geçemez. u yüzden bölmesindeki sükroz miktarý deðiþmez. 6. Memeli hayvanlarýn kan plazmasýnda bulunan proteinler, kanýn pýhtýlaþmasýnda, vücut savunmasýnda ve kanýn ozmotik basýncýnýn düzenlenmesinde görev alýrlar. 7. Grafikte bitkinin gövde ucundaki oksin miktarýnýn kök ucundaki oksin miktarýndan daha fazla olduðu görülmektedir. itkide kökten gövdeye doðru oksin taþýnmasý olmaz.. Hücre çeperi bakteri, mantar ve bitki hücrelerinde bulunur. akterilerde hücre çeperi karbonhidrat ve proteinden, mantarlarda kitinden, bitkilerde ise selülozdan oluþmuþtur.. Mitokondriler sadece ökaryot hücrelerde bulunan çift zarla çevrili organellerdir. Kendilerine ait DN, RN ve ribozomlarý bulunduðu için bölünerek sayýlarýný arttýrabilirler. Hücre metabolizmasý için gerekli TP moleküllerini oksijenli solunumla üretirler. Üretilen TP molekülleri hücre zarýndan geçemedikleri için komþu hücrelere iletilemez. 8. Memeli bir diþi bireyin hücresinde X bölünmesi ile ana hücrenin yarýsý kadar kromozom sayýsýna sahip dört hücre oluþmuþtur. u nedenle, yumurta ana hücresi, X bölünmesi ise mayozdur. hücresinde gerçekleþen Y bölünmesinde ise ana hücreyle ayný kromozom sayýsýna sahip iki hücre oluþmuþtur. u nedenle, vücut hücresi, Y bölünmesi ise mitoz bölünmedir. Mayoz sonucu oluþan hücrelerde homolog kromozomlar ve alel genler bulunmaz.. yný sayýda nükleotitten oluþan DN moleküllerine sahip canlýlarda pürin ve pirimidin bazlarýnýn sayýsý aynýdýr. 9. Tükrürük içerisinde niþastanýn sindirimini saðlayan amilaz enzimi bulunur. Enzimler 0 de inaktif, 00 de ise denatüre olurlar. u yüzden I. ve III. deney tüpünde sindirim gerçekleþmez. u tüplere niþasta ayýracý olan iyot damlatýldýðýnda mavi-mor renk oluþur. 5. Ökaryot bir hücrenin zarýnda bulunan proteinler; hücre çekirdeðindeki DN molekülündeki bilgiler kullanýlarak sitoplazmada bulunan ribozomlarda sentezlenir. u proteinler kolaylaþtýrýlmýþ difüzyon veya aktif taþýma sýrasýnda geçiþ yapacak molekülün taþýnmasýný saðlar. ncak basit difüzyonda bu moleküller kullanýlmaz. 0. Sinapslarda görülen seçici direnç sayesinde sadece ilgili kas veya bez uyarýldýðý için uyartý ile ilgisi olmayan kas veya bezler uyarýlmaz, bu sayede canlýda gereksiz enerji harcanmasý önlenir.

14 ÝKÝNÝ ÖLÜM EDEÝYT SOSYL ÝLÝMLER TESTÝ (Ed Sos). Verilen dizelerde zirve, akþam, ýþýk, bulut gibi sözcüklerle tenasüp, mahzun akþam sözüyle kiþileþtirme, süvari güneþ için kullanýlarak istiare, bakýr zirve sözüyle teþbih-i belið yapýlmýþtýr. Dizelerde cinas yoktur. 6. Koçaklamalarýndaki yiðitçe söyleyiþle belleklerde yer eden, vþar soyundan gelen þair, Dadaloðlu dur.. Verilen dizelerde, doðadaki deðiþimin kiþiyi hüzünlendirmesinden söz edilmiþtir; duygulara yer verildiði için bu diziler lirik þiir örneðidir. 7. Divan ve Tekke edebiyatý etkilerine kapýlmamýþ, saz þairi denince akla ilk gelen, aþk ve gurbet temalý þiirler söyleyen Karacaoðlan, umhuriyet döneminde onun etkisiyle þiirler söyleyen þair de ahit Külebi dir. 8. Fuzuli, ilahi aþka ulaþmanýn güçlüklerinin anlatýldýðý Hüsn ü þk ý yazmamýþtýr, Hüsn ü þk ýn þairi Þeyh Galip tir.. Sempozyum, açýkoturum, bir tek uzmanýn etkinliðine dayanmaz, birden fazla uzmanýn etkinliðiyle oluþur. 9. On ciltlik Seyahatname sinde gerçek bilgilerin yanýnda, abartýlmýþ olaylarý anlatan gezi edebiyatýnýn en büyük yazarý, Evliya Çelebi dir.. Ýlk bölümünde Hak dostum, hak diye söze baþlanan, II. bölümünde açýklama, III. bölümünde hikâye, IV. bölümünde kýssadan hisse olan tek kiþilik tiyatro meddah týr. 0. Þinasi in öyküleyici türde yazýlmýþ hikâye veya romaný yoktur. Namýk Kemal Ýntibah, ezmi adlý romanlarýnda romantizmin etkisiyle kiþiliðini gizleyememiþtir. 5. Verilen parçadan, yazarýn Türkçe ile rapçanýn birbirinden geri olmadýðýný kanýtlama amacýyla kullanýmdan düþen sözcükler üzerinde çalýþtýðý, eski sözcükleri içeren kapsamlý çalýþma yapmayý arzuladýðý, kitaptan pratik olarak yararlanýlmasýný hedeflediði yargýlarýna ulaþýlabilir. ncak yazarýn ayrýntýlý bir sözlük yazmaya zaman bulamadýðýna ulaþýlamaz.. Yarý sömürge olmaya doðru giden Osmanlýya atý edebiyatý önce Terceme-i Telemak gibi romanlarla, sonra raba Sevdasý, Ýntibah, Sergüzeþt gibi yerli romanlarla girmiþtir. Çok ilen Çok Yanýlýr ise roman deðil, tiyatro yapýtýdýr.

15 . enap Þahabettin düzyazý türlerinde (Tiryaki Sözleri, Hac Yolunda...) baþarýlý eserler vermiþtir; ancak Tevfik Fikret in düzyazý türünde tanýnmýþ eseri yoktur. 8. Onuncu Köy, Kaplumbaðalar ve Yayla adlý romanlarýnda eðitim sorunlarýný iþleyen yazar, Fakir aykurt tur.. Romanda hmet Mithat geleneðinin sürdürücüsü, Türklerin Emile Zola sý, Hüseyin Rahmi Gürpýnar dýr. 9. Euripides, Yunan edebiyatýnýn en büyük lirik þairi deðil, tragedya þairidir.. Konuþma dilini yazý dili yapma davasý Genç Kalemler de yayýmlanan Yeni Lisan adlý makaleyle ilkeleri belirlenen hareket, amacýna büyük ölçüde ulaþmýþtýr. 0. aba katilliðini konu edinen Karamazov Kardeþler in yazarý F. Dostoyevski, modern þiirin habercisi Kötülük Çiçekleri nin þairi. audelaire, bir babanýn trajedisinin konu edildiði Kral Lear in yazarý Shakespeare dir. 5. Öykülerinde küçük insanlarý, memurlarý tarafsýz bir gözlemci olarak ele alan, Çehov tarzý denen durum öykücülüðünün edebiyatýmýzdaki öncüsü, Memduh Þevket Esendal dýr.. ritmetik nüfus yoðunluðu, toplam nüfusun yüzölçümüne bölünmesi sonucu bulunur.. ritmetik nüfus yoðunluðu hariç, diðer verilenler ülkelerin geliþmiþlik düzeyleri ile ilgili bilgi verir. 6. Yahya Kemal, Orhan Veli, Nedim ve Sait Faik Ýstanbul þairi / yazarý diye bilinen isimlerdir. evat Þakir Kabaaðaçlý ise Ege yi, özellikle odrum u anlatan yazarýmýzdýr.. Sanayinin geliþmesi iþsizliðin artmasýna neden olamaz. 7. Memleketimden Ýnsan Manzaralarý adlý yapýtýnda, her kesimden insanýn þiirini yazan, serbest nazmýn ve toplumcu þiirin öncüsü olan þair, Nâzým Hikmet tir.. Yukarý Sakarya ve Orta Kýzýlýrmak bölümleri, Ýç nadolu ölgesi nde yer alýr. 5

16 5. Teknolojinin geliþmesiyle bir çok iþi makineler yaptýðýndan, iþ gücü miktarý azalýr. 6. I, IV ve V nolu yörelerde deltalar gösterilmiþtir. 7. Turunçgil tarýmý, kýþ ýlýklýðý istediðinden bu bölgede tarýmý yapýlamaz. 8. Turizm faaliyetlerinde teknolojinin etkisi diðerlerine göre daha sýnýrlýdýr. 9. IV. yerde, öncülde verilen turistik merkezlerin hiçbiri bulunmaz. 0. Ýþ imkânlarýnýn fazla oluþu çekici faktörler arasýnda yer alýr. 6

17 SOSYL ÝLÝMLER TESTÝ (Sos ). sya Hunlarýna ait yazýlý bir belge bulunamamýþtýr. u nedenle yazýlý belgelerden yararlanýlamamaktadýr. 8. Yaya ve Müsellem ordusu Osmanlý Devleti nin Kuruluþ Dönemi nde, Orhan ey tarafýndan kurulmuþtur.. Orta sya Türk devletlerinin veraset anlayýþýna göre, Mülk hanedanýn ortak malýdýr. u anlayýþ Türklerin uzun ömürlü devlet kurmalarýný engellemiþ, taht kavgalarý vb. nedenlerle yýkýlmalarýna yol açmýþtýr. 9. Kanunu Esasi ile ilk defa halk devlet yönetimine katýlma hakký kazanmýþtýr.. Ýslamiyet in frika da yayýlmaya baþlamasýnda Türkler deðil raplar etkili olmuþtur. 0. I. ve II. öncüller alkan Savaþlarý sýrasýnda gerçekleþmiþtir.. ir ülkede dinsel birliðin saðlanmasý için herkesin ayný dine inanmasý gerekir. üyük Selçuklu Devleti böyle bir politikayý amaçlamamýþtýr.. Helsinki Konferansý 975 te yapýlmýþ, vrupa güvenlik ve iþbirliði konferansýdýr. 5. Osmanlý Devleti 5 Ýstanbul ntlaþmasý yla vusturya üzerinde siyasi üstünlük saðlamýþtýr. 6. I. öncüldeki görevli subaþý, II. öncüldeki görevli kadý, III. öncüldeki görevli ise beylerbeyidir.. Kabine sistemine umhuriyet in ilanýyla geçilmiþtir. 7. Viyana Kogresi yle Napolyon Savaþlarý sonunda bozulan sýnýrlar, eski haline getirilmek, vrupa nýn siyasal dengesi saðlanmak istenmiþtir. ncak Yunan Ýsyaný nýn desteklenmesi bu dönemin özellikleriyle çeliþmektedir.. Galiçya ya Türk silahlý kuvvetleri tarafýndan asker gönderilmemiþtir. 7

18 . Geliþmiþ bir ülke olan lmanya da yaþlý nüfus oraný fazladýr.. çýklama klasik koþullanma ile edimsel koþullanmada, organizmaya istenilen davranýþý kazandýrmak için ödülün ne þekilde verildiði anlatýlmaktadýr. 5. Dikili, sanayi faaliyetlerinin geliþmediði sahil kasabasýdýr.. Parçada savunma mekanizmalarýnýn, engellenme ve kaygýlardan kurtulmak için kullanýldýðý ifade edilmektedir. Oysa kavga eden birinin aðlamasý bir savunma davranýþý deðildir. 6. ölgelerin nüfuslarý verilmediðinden kiþi baþýna düþen milli gelir belirlenemez.. Verilen örneklerde, II. ve V. örnekler kazanýlmýþ statüdür. kazanýlmýþ statü ; bireyin eðitim-öðretim veya yaþantý sonucu sonradan edindiði statülerdir. 7. Sulanan alanlarýn artmasý verim artýþýna neden olduðundan göçleri engeller. 8. Hammadde ithalatý fazla olmasý, ülkelerde sanayinin geliþtiðine önemli bir kanýttýr.. Parçada göreneklerin; insanlarýn birbirinden görerek kazandýðý, yaptýrýmý güçlü olmayan yazýsýz normlar olduðu ifade edilmektedir. 9. Parçada her türlü uyarýmdan yoksun býrakýlmanýn uzay ve zaman algýsýna etkisinin araþtýrýldýðý ifade edilmektedir. Organizmanýn uyarýmlardan yoksun býrakýlmasý yetersiz uyarým dýr. 5. Parçada, ayný malý satan firmalarýn sayýsýnýn artmasý sonucu olarak alýcýlarýn, aldýklarý mallarýn kusurlu olmasý halinde, haklarýný arama olanaðý bulduðu, bunun da rekabet sonucu ortaya çýktýðý ifade edilmektedir. 0. Parçada verilen örnekler, ihtiyacýn þiddeti arttýkça kiþinin gösterdiði tepkinin de arttýðýný göstermektedir. 6. Kültürel yozlaþma; iþlevini yitirmiþ kültürel deðerlerin hala korunmaya ve yaþatýlmaya çalýþýlmasý sonucu ortaya çýkar. 8

19 7.,, D ve E seçeneklerinde mantýk terimi akýl yürütme, yargýlama anlamýnda kullanýlmýþtýr. 8. Ýçlem; bir terime ait ortaklaþa nitelikler toplamýdýr. Porphyrios aðacýnda, bir terimin yukarýsýnda kalan terimler onun içlemini verir. 9. ir önermenin tümel veya tikel oluþuna önermenin niceliði denir. Çünkü nicelik öznenin bir sýnýfýn içinden hangi bireyleri kapsadýðýný belirtir. 0. Çözümleyici çizelge ile denetlemede, iki önermenin eþdeðer olma koþulu, deðillemesi alýnmýþ önermenin yapýlan çözümleme sonucunda geçerli olmasýdýr. Geçerli ise eþdeðerdir. 9

20 MTEMTÝK TESTÝ (Mat ). n s() = ve s() = n kümesinin kümesinin elemanýný bulunduran 5 elemanlý alt kümelerinin sayýsý 56 ise, n (n )! = 56 = 56 (n 5)!! $ % s( \ ) = n = 8 dir.. + m = ( m) m + m = ise, m + = m (m + ) + m + = 0 b a m + = = m = dir. Yanýt: n = 0 dur. Yanýt: D 5. y = ( + a) (a ) + 5 a parabolünün simetri ekseni b a dan, a ( + a) 5 = a = dir. 8 Yanýt:. a, > ise f() = + b a, ise a f() = ise, = dir. a = 7 dir. } f( ) = ise, b a = tür. a + b = 0 b = a b = 7 ( ) 6. log $log % > ( ) log $log % log ( ) log < (Dikkat: tabanlar basit kesir olduðundan eþitsizlikler yön deðiþtirir.) Yanýt: E log ( ) < log < 9 < Logaritma fonksiyonunun taným kümesini de inceleyelim. > 0 ve log ( ) > 0 olmalýdýr.. a b = (a + b) b a nýn b ile bölümünden kalan þeklinde tanýmlanýyor. Ýþlemin içinde b çarpým durumunda olduðundan b ile kalansýz bölünür. > ve > >,, ü saðlayan taným aralýðý (, ) dir. Dolayýsýyla her zaman a b = 0 dýr. ( 8) 5 = 0 dir. u aralýkta 7 tamsayý vardýr. Yanýt: Yanýt: 0

21 7. [(k + )(k + ) ] k= 9 k= 9 [(k + )k] = k= (k k) = + = 75 6 Yanýt: E ln( + e 0. ) lim elirsizliði vardýr. + (Pay ve paydanýn türevini alalým.) e + e lim + e = + = lim (e + ) Yanýt: E ( ) n 8. a n = ise, (n + )! a n+ a n+ ( ) n+ (n + )! ( ) n+ = = ( ) n+ (n + )! (n + )! = n + 7n + (n + )! ( ) n+ Yanýt:. f() = ( ) her tarafýn logaritmasýný alalým. lny = ln( ) = ln( ) y = ln( ) + y y = T Y ln( ) + ( ) f () = $ ln() + % = Yanýt: E 9. f() = { 8, < a ise, +, a ise, f fonsiyonu her reel sayýsý için sürekli ise, = a da süreklidir. O halde, lim a 8 8 = a + a a = a = veya a = olmalýdýr. = lim + = f(a) olmalýdýr. + a 8 Eðer a = ise, fonksiyonunun paydasýný sýfýr yapan = deðeri için süreksizlik meydana gelecektir. O halde a = olmalýdýr. Yanýt:. f() = ln öncelikle fonksiyonun tanýmlý olmasý için > 0 olmalýdýr. f() artan bir fonksiyon ise, f () > 0 olmalýdýr. Ýnceleyelim. f () = > 0 ( )( + ) f () f() azalan artan azalan artan Yanýt:

22 . f() = 6 + m f () = = $M llll M% d integralinin anlattýðý bölgeyi çizelim. 0 f () f() + + Yerel ma. Yerel min. y y=m f(0) = m f() = m = m 0 60 f() in grafiðini çizelim. m y m k 0 f() y=k f() in y = k ile üç farklý noktada kesiþebilmesi için k nýn m ile m arasýnda deðer almasý gerekir. Dolayýsýyla (Doðrunun eðiminin tan60 = M olduðuna dikkat ediniz.) Görüldüðü gibi, integral 0 lik daire diliminin alanýný istiyor. u alaný, = πr α 0 = π = π Yanýt: E m < k < m olmalýdýr. u aralýkta k, tane tamsayý deðeri alabilir. Yanýt:. lim ( t + ) dt limitinde 0 0 belirsizliði vardýr. Pay ve paydanýn e göre türevini alýrsak, (L hospital kuralý) ( + ) 0 lim M = 8 Yanýt: sin 7. d + cos integralinde cos = cos i yerine yazarsak, 5. 6 f( + )d = integralinde, + = u dönüþümü yapalým. d = du 5 f(u) du = = 5 Yanýt: sin d integralini elde ederiz. cos cos = u diyelim. sind = du olur. du u = u du = + c = + c cos u Yanýt: D

23 8. Taralý bölgenin alanýný veren integral ifadesini yazarsak, f()d = 6 olarak verilmiþtir. 0 u taralý bölgenin o ekseni etrafýnda 60 döndürülmesiyle oluþan V hacmini veren integral ifadesini de yazalým. v = π f ()d dir. 0 Soruda verilen, π (f() + ) d = 0 v π = v = 7π dir. 0 Yanýt: 0. [E] çizilince m(ée) = 90 (çapý gören çevre açý) üyük çemberin çapý 8 cm ve O merkez ise O = O = O = 9 cm olur. OE üçgeninde pisagor baðýntýsýndan O = OE + E 8 = 9 + E E = 6M cm DE üçgeninde pisagor baðýntýsýndan D = DE + E D =6 +(6M) D = 6M cm dir. uradan yarýçap M cm bulunur. 9 6 D O E 6 YNIT E 9. silindir K v v v L v T v v bardak. 5 5 K O M5 8 [KL] çaplý kesit dairesini çizdiðimizde oluþan iki silindirin hacimleri oraný yükseklikleri oraný olur. V V uradan = olur. V V Üstteki kýsmýn yarýsý bardaða döküldüðünde silindirde V V + = V + V = V lik su vardýr. [OK] [] ve [O] çizilince 6 K = K = = = 8 cm uradan K = cm OK dik üçgen ise OK = cm u durumda bardak V hacmine sahip olduðundan silindir 5V hacmine sahiptir. OK üçgeninde pisagor baðýntýsýndan O = +8 ise O = M5 cm bulunur. YNIT YNIT

24 . D. a P M 60 [EF] orta taban olduðundan K = K = a olur. DÿP ~ ÿp a = ise = 0 cm bulunur. 5a E a K a R F YNIT E m(é) = 60 = 0 + m(eéd) m(eéd) = 0 dir. ED üçgeni (0 0 0 ) olur. D = E = 6 M D 6 0 M 0 M = M cm D = D = M cm a M Eþkenar üçgenin alaný = () = (6M).M = 7M cm bulunur. YNIT D. 60 O r 60 r Þekilde [D] çap, [] noktasýnda teðet E r D D v 6 α K E F 6 α v m(é) = 90 ve = E olur. üçgeni (0, 60, 90 ) üçgeni olur. [OE] [] çizilince OE = OD = r ve O = r dir. r = r + 6, r = 6 cm Yarým dairenin alaný = π6 = 8π cm bulunur. YNIT D [DK] [] çizilince, F üçgeni ile KD üçgeni eþ olur. DK = 6 cm ve K = KE + = KE = cm DEK üçgeninde pisagor baðýntýsýndan = +6 =M5 cm bulunur. YNIT

25 6. D a F v a v K 8 8. Çember denklemi belirtmesi için ve y terimlerin katsayýlarý eþit olmalý ayrýca.y li terim olmamalýdýr. m + (m ) y + ny + m n k=0 m = n ve m = 0 dýr. m==n +y + k =0 +y k + =0 E ( ) +y k = [K] [EF] çizilince DF üçgeni ile K üçgeni eþ olur. K = cm, K = cm dir. KE = ( + ) = 8 EÿK ~ EÿFD 8 = = cm bulunur. YNIT k = 0 k = olur. +y + Δ = +D F = 0 olmalý ( ) +0 $ % k =0 k = bulunur. k = 0 denkleminde YNIT E 9. Ýki vektör paralel ise, 5 n = 5 n = 5 ise n = bulunur. YNIT 7. D F E [F] // [E] ise F = E = E = olsun F = E = ve E = olur. = D olduðundan DF = ve paralelkenarlarýn yükseklikleri ayný olduðundan alanlarý oraný tabanlarý oranýna eþit olur. (EF) = = bulunur. (D) YNIT D 0. Âu = (, 5, y + ) Âv = (z +,, ) Âv = (z + 6, 8, ) Âu + Âv =(, 5,y+)+(z+6,8, ) = (z + 8, +, y) = (6, 7, ) z + 8 = 6 z = +=7 = y= y= + y + z = bulunur. YNIT 5

26 FEN ÝLÝMLERÝ TESTÝ (Fen ).. Kondansatörler V potansiyeli altýnda yüklenirse P = 0 N q =.V q X = V formülünden q Y = V olur. V = Q dersek q X = Q q Y = Q olur. KL bölümünde cisme etki eden net kuvvet; F net =6 = N dir. u kuvvetle KL arasýnda düzgün hýzlanan hareket yapar. LM bölümünde cisme etki eden net kuvvet; F net = = 0 dýr. isim LM arasýnda düzgün doðrusal hareket yapar. YNIT: D Kondansatörler Þekil II deki gibi ters baðlanýrsa ortak potansiyel; q Y q X V ort = Y + X Q Q Q V ort = = olur. + q X = X. V ort q X =. Q q X = Q olur. YNIT:. g m f f f f g Kalýn mercekteki görüntüsü için = + = + f Dg Dc f Dg = Dg = f f Dg f f sal eksen V M 00M. V e = = = 00 volt M M 60 R = 5 Ω 0 π = 60 olduðundan Z.cos60 = R dir. Z = 5 ise X L Z = 50 Ω bulunur. Çukur aynanýn merkezinde bulunan cismin görüntüsü merkezde ters çýkar. Mercekteki görüntüsüyle, aynadaki görüntü arasýnda f kadar uzaklýk oluþur. YNIT: V e = i e.z 00 = i e. 50 i e = bulunur. YNIT: 6

27 5. K seviyesi n 9. r n = 0,5 Z ohr yörünge yarýçapý artar. X L seviyesi L = mv r = n. h yörünge yarýçapý artacaðýndan açýsal π momentumu da artar. X cismi t, Y cismi ise t süre sonra tepe noktasýnda olacaktýr. X cismi için KL = g. t = X Y h M k Z e E n =.r r n n artacaðýndan toplam enerji de artar. Z e E Pot = k r.r n n artacaðýndan potansiyel enerji de artar. YNIT: E KM = g. 6t = X + h \ \ X + X X = h bulunur. YNIT: 6. Saçak aralýðý ( ) artarsa noktanýn 0 a uzaklýðý artar. I. λ artarsa artar II. L artarsa artar III. d azalýrsa artar YNIT: E 7. I. Fotoelektrik akým, ýþýðýn þiddetiyle baðlý doðru orantýlýdýr. ncak devreden akým geçmiyorsa ýþýk þiddetinin artmasý, sadece kopan elektronlarýn sayýsýný artýracak ama kinetik enerjilerini artýramayacaktýr. II. III. Iþýðýn frekansý artýrýldýðýnda maksimum akým (doyma akýmý) hariç, i 0 akýmý artar. Yani galvonometre sapabilir. lkali metal ile toplayýcý arasýndaki uzaklýk azaltýlmalý denilseydi doðru olurdu. YNIT: 0. Parçacýðýn sapma miktarýnýn artmasý isteniyor. Parçacýk hýzlandýrýcý levhalar arasýndan v 0 hýzýyla çýksýn. qv = m v 0 enerji eþitliði yazýlýr. Parçacýk saptýrýcý levhalar arasýnda l yolunu v 0 ile t süre alsýn. l l = V 0.t ise t = bulunur. v 0 Parçacýðýn sapma miktarýna y diyelim. y = at qv qv F = ma = ma a = bulunur. md md 8. v = πr T F = mv r v yerine yazýlýrsa; m. $ πr T % F = r mπ r F. T F = r = T. r π m y = qv l. elde edilir. md v 0 una göre y nin artmasý için; d azaltýlabilir. V azaltýlýrsa v 0 azalýr. l artýrýlabilir. YNIT: YNIT: D 7

28 . F(g) + e F (g) + elektron ilgisi. v = k.exr.eyr dir. v = k..$ % v = k..$ % v = k..$ % V V V V V V 5.. kapta n H SO = 0, mol n H + = 0, mol. kapta n NaOH = 0, mol n OH = 0, mol. kapta n Hl = 0, mol n H + = 0, mol Çözeltiler karýþtýrýldýðýnda, H + + OH H O tepkimesi gerçekleþir. Karýþým 0, mol H + iyonu içerir. 0, M H + = = 0,M ph= 8 v = k. v = k. v = k. V V olduðuna göre, v = v > v dir. X + Y Z mol mol + mol. kapta mol mol mol mol + mol. kapta mol mol mol mol + mol. kapta mol mol mol mol + mol 8 V 6. Metallerin standart yütseltgenme gerilimlerine göre, elektron verme eðilimleri arasýnda Y > T > Z > X iliþkisi vardýr. 7. a + H O H + a(oh) tepkimesine göre, oluþan H bileþiðinden sentezlenen maddelerin molekülleri en az tane atomu içerir.. K p = K d. (RT) Δn olduðuna göre, K p > K d olmasý için Δn > 0 olmalýdýr. 8. 0, molü 0, mol O veriyor ise molü mol O verir. Molekülleri ludur ve sekonder alkol yapýlýdýr.. gno g + + NO 8.0 M 8.0 M 00 ml.0 M 00 ml Kl K + + l.0 M.0 M 00 ml.0 M 00 ml.0 M.0 M g + + l gl g + + l.0.0 mol/l mol/l mol/l.0 M artar. K i = K ç = Eg + R. El R ihmal.0 0 = (.0 + ). = 0 7 M = H H H H l l H H 0., - dimetil bütan arý bileþiðini oluþturmak için ayný alkil halojenür kullanýlmalýdýr. X X = Y Y is Y X = X Y Trans 8

29 . Hayvanlarda sudan karaya geçiþ sürecinde vücut aðýrlýðýnýn taþýnmasý, vücuttaki suyun korunmasý, azotlu metabolik artýklarýn vücuttan uzaklaþtýrýlmasý, atmosferdeki serbest oksijenden yararlanýlmasý sorun oluþtururken, büyüme hem suda hem karada mitozla gerçekleþtirilir. 6. akterilerde görülen konjugasyonda gen alýþveriþi tek yönlü gerçekleþir. akterilerde krossing over gerçekleþmez. Konjugasyon bakterilerde ve paramesyumlarda farklý gen kombinasyonlarýnýn ortaya çýkmasýný saðlar.. Deney düzeneðinde yarý geçirgen bir zarla X ve Y kollarýna ayrýlan U þeklindeki cam borunun Y kolundaki deriþim X koluna göre daha fazladýr. u yüzden su molekülleri ozmozla enerji harcanmadan X kolundan Y koluna doðru geçiþ yapar ve Y kolunda sývý düzeyi yüzelir. ncak sükroz bir disakkarit olduðu için yarý geçirgen zardan geçmez. 7. Midenin salgý yapmasý gastrin hormonu ve besini koklama, görme veya düþünme durumunda vagus siniri ile kontrol edilir. Ýncebaðýrsaktan salgýlanan enterogastrin hormonu mideden gastrin hormonu salgýlanmasýný durdurur. Mide boþluðuna yeteri kadar HI salgýlamayan bir insanda pepsinojen enzimleri aktifleþemeyeceði için protein sindirimi aksar.. itkilerin kloroplastlý hücrelerinde gerçekleþen fotosentezin aydýnlýk evre tepkimelerinde ýþýk enerjisi kullanýrken, karanlýk evre tepkimelerinde ýþýk enerjisi kullanýlmaz. Karbondioksitin indirenmesi ve NDPH nin yükseltgenmesi, fotosentezin karanlýk evre tepkimelerinde gerçekleþtiði için bu olaylar sýrasýnda ýþýk enerjisi kullanýlmaz. 8. Verilen tepkimeler kan, doku kýlcallarýndan geçerken gerçekleþir. u yüzden kan beyin veya karaciðer kýlcallarýndan geçiyor olabilir.. Omurgalý hayvanlarda evrimleþme sürecinde boþaltým sistemine ait yapýlardan önce glomerulus kýlcallarý, sonra owman kapsülü en son ise henle kulpu ortaya çýkmýþtýr. 9. Fibrinojen ve protrombin moleküllerinin sentezi karaciðerde gerçekleþir. ncak fibrin oluþumu kanýn pýhtýlaþmasý sýrasýnda olur kiþilik populasyonda 60 kiþi dil yuvarlayamamaktadýr. u bireyler homozigot çekinik genotipe sahiptir (q) kiþi ise 00 = 6 q = 0,6 q = 0, pq (0,6 0,) q = 0,6 = = p (0,6) 0. Sað bacaktaki doku sývýsýndan lenf kýlcalýna geçen plazma proteinlerinin kalbe gelinceye kadar geçtiði yolda sað köprücükaltý toplardamarý görev yapmaz. u damar, üst bedenin sað üst kýsmýndan ve baþýn sað kýsmýndan gelen lenf sývýsýný toplar. 9

DENEME Bu testte 40 soru bulunmaktadýr. 2. Bu testteki sorular matematiksel iliþkilerden yararlanma gücünü ölçmeye yöneliktir.

DENEME Bu testte 40 soru bulunmaktadýr. 2. Bu testteki sorular matematiksel iliþkilerden yararlanma gücünü ölçmeye yöneliktir. 1. Bu testte 40 soru bulunmaktadýr. 2. Bu testteki sorular matematiksel iliþkilerden yararlanma gücünü ölçmeye yöneliktir. 1. a, b, c birbirinden farklý rakamlardýr. 2a + 3b - 4c ifadesinin alabileceði

Detaylı

FEN BÝLÝMLERÝ. TEOG-2 DE % 100 isabet

FEN BÝLÝMLERÝ. TEOG-2 DE % 100 isabet TEOG-2 DE % 1 isabet 1. Geyik Aslan Ot Fare ýlan Atmaca Doðal bir ekosistemde enerji aktarýmý þekildeki gibi gösterilmiþtir. Buna göre, aþaðýdaki açýklamalardan hangisi yanlýþtýr? Aslan ile yýlan 2. dereceden

Detaylı

EÞÝTSÝZLÝKLER. I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik. Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik

EÞÝTSÝZLÝKLER. I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik. Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik l l l EÞÝTSÝZLÝKLER I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik Çift ve Tek Katlý Kök, Üslü ve Mutlak Deðerlik Eþitsizlik l Alýþtýrma 1 l Eþitsizlik

Detaylı

TEST. 8 Ünite Sonu Testi m/s kaç km/h'tir? A) 72 B) 144 C) 216 D) 288 K 25 6 L 30 5 M 20 7

TEST. 8 Ünite Sonu Testi m/s kaç km/h'tir? A) 72 B) 144 C) 216 D) 288 K 25 6 L 30 5 M 20 7 TEST 8 Ünite Sonu Testi 1. 40 m/s kaç km/h'tir? A) 72 B) 144 C) 216 D) 288 2. A noktasýndan harekete baþlayan üç atletten Sema I yolunu, Esra II yolunu, Duygu ise III yolunu kullanarak eþit sürede B noktasýna

Detaylı

DENEME Bu testte 40 soru bulunmaktadýr. 2. Bu testteki sorular matematiksel iliþkilerden yararlanma gücünü ölçmeye yöneliktir.

DENEME Bu testte 40 soru bulunmaktadýr. 2. Bu testteki sorular matematiksel iliþkilerden yararlanma gücünü ölçmeye yöneliktir. 1. Bu testte 40 soru bulunmaktadýr. 2. Bu testteki sorular matematiksel iliþkilerden yararlanma gücünü ölçmeye yöneliktir. 1. 3 2x +1 = 27 olduðuna göre, x kaçtýr? A) 0 B) 1 C) 2 D) 3 E) 4 4. Yukarýda

Detaylı

DOÐRUNUN ANALÝTÝÐÝ - I

DOÐRUNUN ANALÝTÝÐÝ - I YGS-LYS GEOMETRÝ Konu Anlatýmý DOÐRUNUN ANALÝTÝÐÝ - I ANALÝTÝK DÜZLEM Baþlangýç noktasýnda birbirine dik olan iki sayý doðrusunun oluþturduðu sisteme dik koordinat sistemi, bu doðrularýn belirttiði düzleme

Detaylı

4. a ve b, 7 den küçük pozitif tam sayý olduðuna göre, 2 a a b. 5. 16 x+1 = 3

4. a ve b, 7 den küçük pozitif tam sayý olduðuna göre, 2 a a b. 5. 16 x+1 = 3 LYS ÜNÝVSÝT HAZILIK ÖZ-D-BÝ YAYINLAI MATMATÝK DNM SINAVI A Soru saýsý: 5 Yanýtlama süresi: 75 dakika Bu testle ilgili anýtlarýnýzý optik formdaki Matematik bölümüne iþaretleiniz. Doðru anýtlarýnýzýn saýsýndan

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 Kanguru Matematik Türkiye 07 4 puanlýk sorular. Bir dörtgenin köþegenleri, dörtgeni dört üçgene ayýrmaktadýr. Her üçgenin alaný bir asal sayý ile gösterildiðine göre, aþaðýdaki sayýlardan hangisi bu dörtgenin

Detaylı

5. 2x 2 4x + 16 ifadesinde kaç terim vardýr? 6. 4y 3 16y + 18 ifadesinin terimlerin katsayýlarý

5. 2x 2 4x + 16 ifadesinde kaç terim vardýr? 6. 4y 3 16y + 18 ifadesinin terimlerin katsayýlarý CEBÝRSEL ÝFADELER ve DENKLEM ÇÖZME Test -. x 4 için x 7 ifadesinin deðeri kaçtýr? A) B) C) 9 D). x 4x ifadesinde kaç terim vardýr? A) B) C) D) 4. 4y y 8 ifadesinin terimlerin katsayýlarý toplamý kaçtýr?.

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. Bir dik ikizkenar ABC üçgeni, BC = AB = birim olacak þekilde veriliyor. Üçgenin C köþesini merkez kabul ederek çizilen ve yarýçapý birim olan bir yay, hipotenüsü D noktasýnda, üçgenin

Detaylı

Matematik ve Türkçe Örnek Soru Çözümleri Matematik Testi Örnek Soru Çözümleri 1 Aþaðýdaki saatlerden hangisinin akrep ve yelkovaný bir dar açý oluþturur? ) ) ) ) 11 12 1 11 12 1 11 12 1 10 2 10 2 10 2

Detaylı

4. f(x) = x 3 3ax 2 + 2x 1 fonksiyonunda f ý (x) in < x < için f(x) azalan bir fonksiyon olduðuna

4. f(x) = x 3 3ax 2 + 2x 1 fonksiyonunda f ý (x) in < x < için f(x) azalan bir fonksiyon olduðuna Artan - Azalan Fonksionlar Ma. Min. ve Dönüm Noktalarý ÖSYM SORULARI. Aþaðýdaki fonksionlardan hangisi daima artandýr? A) + = B) = C) = ( ) + D) = E) = + (97). f() = a + fonksionunda f ý () in erel (baðýl)

Detaylı

3. Çarpýmlarý 24 olan iki sayýnýn toplamý 10 ise, oranlarý kaçtýr? AA 2 1 1 2 1. BÖLÜM

3. Çarpýmlarý 24 olan iki sayýnýn toplamý 10 ise, oranlarý kaçtýr? AA 2 1 1 2 1. BÖLÜM 7. SINIF COÞMAYA SORULARI 1. BÖLÜM DÝKKAT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 3. Çarpýmlarý 24 olan iki sayýnýn toplamý 10 ise, oranlarý kaçtýr? 2 1 1 2 A) B) C) D) 3 2 3

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS UYGULAMA FÖYÜ (MF) LYS FÝZÝK - 13 KALDIRMA KUVVETÝ - I

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS UYGULAMA FÖYÜ (MF) LYS FÝZÝK - 13 KALDIRMA KUVVETÝ - I BÝRE DERSHANEERÝ SINIF ÝÇÝ DERS UUAMA FÖÜ (MF) DERSHANEERÝ S FÝÝ - 13 ADIRMA UVVETÝ - I Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr. ADIRMA UVVETÝ - I Adý Soyadý :... Bu

Detaylı

3. Tabloya göre aþaðýdaki grafiklerden hangi- si çizilemez?

3. Tabloya göre aþaðýdaki grafiklerden hangi- si çizilemez? 5. SINIF COÞMY SORULRI 1. 1. BÖLÜM DÝKKT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. Kazan Bardak Tam dolu kazandan 5 bardak su alýndýðýnda kazanýn 'si boþalmaktadýr. 1 12 Kazanýn

Detaylı

ÇEMBERÝN ANALÝTÝÐÝ - I

ÇEMBERÝN ANALÝTÝÐÝ - I YGS-LYS GEOMETRÝ Konu Anlatýmý ÇEMBERÝN ANALÝTÝÐÝ - I 1. Çember Denklemi: Analitik düzlemde merkezi M(a, b) ve yarýçapý r birim olan çemberin denklemi, (x - a) 2 + (y - b) 2 = r 2 (x - a) 2 + y 2 = r 2

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. þaðýdaki þekilde kenar uzunluklarý 4 ve 6 olan iki eþkenar üçgen ve iç teðet çemberleri görülmektedir. ir uðurböceði üçgenlerin kenarlarý ve çemberlerin üzerinde yürüyebilmektedir.

Detaylı

Üçgenler Geometrik Cisimler Dönüþüm Geometrisi Örüntü ve Süslemeler Ýz Düþümü

Üçgenler Geometrik Cisimler Dönüþüm Geometrisi Örüntü ve Süslemeler Ýz Düþümü Üçgenler Geometrik isimler önüþüm Geometrisi Örüntü ve Süslemeler Ýz üþümü 119 120 Üçgenler Üçgenler 4 cm 2 cm 2 cm Yukarýdaki çubuklarýn uzunluklarý 4 cm, 2 cm ve 2 cm dir. u üç çubuðun uç noktalarýný

Detaylı

1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn

1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn 4. SINIF COÞMAYA SORULARI 1. BÖLÜM 3. DÝKKAT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn toplamý kaçtýr? A) 83 B) 78 C) 91 D) 87

Detaylı

DOÐAL SAYILAR ve SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESÝ TEST / 1

DOÐAL SAYILAR ve SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESÝ TEST / 1 DOÐAL SAYILAR ve SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESÝ TEST / 1 1. x ve y farklý rakamlar olduðuna göre, x+y toplamý en çok 5. a bir doðal sayý olmak üzere aþaðýdakilerden hangisi a 2 +1 ifadesinin deðeri olamaz? A)

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 3 puanlýk sorular 20 17 1. =? 2 + 0 + 1 + 7 A) 3,4 B) 17 C) 34 D) 201,7 E) 340 2. Berk tren yolu modeliyle oynamayý çok sever. Yaptýðý tren yolu modelinde, bazý nesneleri 1:87 oranýnda küçülterek oluþturmuþtur.

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK TS YGSH YGS 04 DERSHANELERÝ Konu TEMEL KAVRAMLAR - III Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar

Detaylı

1. BÖLÜM. 4. Bilgi: Bir üçgende, iki kenarýn uzunluklarý toplamý üçüncü kenardan büyük, farký ise üçüncü kenardan küçüktür.

1. BÖLÜM. 4. Bilgi: Bir üçgende, iki kenarýn uzunluklarý toplamý üçüncü kenardan büyük, farký ise üçüncü kenardan küçüktür. 8. SINIF COÞMY SORULRI 1. ÖLÜM DÝKKT! u bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 3. 1. 1 1 1 1 1 1 D E F 1 1 1 C 1 ir kenarý 1 birim olan 24 küçük kareden oluþan þekilde alaný 1 birimkareden

Detaylı

ORAN - ORANTI TEST / 1

ORAN - ORANTI TEST / 1 ORAN - ORANTI TEST / 1 1. Aþaðýdaki oranlardan hangisi birimlidir? 4cm 5kg 5m A) B) C) 7cm 17g 7dk 4L 8dk D) E) 7L 15sa 5. a3b b2c a c A) 1 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6 2. 4kg 100 kg iþleminin sonucu kaçtýr? 6.

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR TEST / 1

TEMEL KAVRAMLAR TEST / 1 TEMEL KAVRAMLAR TEST / 1 1. Aþaðýdakilerden kaç tanesi rakam deðildir? I. 0 II. 4 III. 9 IV. 11 V. 17 5. Aþaðýdakilerden hangisi birbirinden farklý iki rakamýn toplamý olarak ifade edilemez? A) 1 B) 4

Detaylı

ünite1 Hücre 3. Öðretmenin sorularý ve Müge nin yanýtlarý tabloda verilmiþtir: 1. Tabloda öðretmenin sorularý ve Duygu nun yanýtlarý bulunmaktadýr.

ünite1 Hücre 3. Öðretmenin sorularý ve Müge nin yanýtlarý tabloda verilmiþtir: 1. Tabloda öðretmenin sorularý ve Duygu nun yanýtlarý bulunmaktadýr. ünite1 TEST 1 1. Tabloda öðretmenin sorularý ve Duygu nun yanýtlarý bulunmaktadýr. Öðretmenin Duygu nun sorularý yanýtlarý 1 Sitoplazmasý var mý? Var. 2 Hücre çeperi var mý? Yok. 3 Kloroplast organeli

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II ÝREY DERSHNELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS NLTIM FÖYÜ DERSHNELERÝ Konu Ders dý ölüm Sýnav DF No. MTEMTÝK - II PRL - IV MF TM LYS1 12 Ders anlatým föleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr. dý

Detaylı

LYS MATEMATÝK II - 10

LYS MATEMATÝK II - 10 ÝREY DERSHNELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS UYGULM FÖYÜ (MF-TM) DERSHNELERÝ LYS MTEMTÝK II - 0 PRL - I Ders anlatým föleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr. dý Soadý :... u kitapçýðýn her hakký

Detaylı

3. FASÝKÜL 1. FASÝKÜL 4. FASÝKÜL 2. FASÝKÜL 5. FASÝKÜL. 3. ÜNÝTE: ÇIKARMA ÝÞLEMÝ, AÇILAR VE ÞEKÝLLER Çýkarma Ýþlemi Zihinden Çýkarma

3. FASÝKÜL 1. FASÝKÜL 4. FASÝKÜL 2. FASÝKÜL 5. FASÝKÜL. 3. ÜNÝTE: ÇIKARMA ÝÞLEMÝ, AÇILAR VE ÞEKÝLLER Çýkarma Ýþlemi Zihinden Çýkarma Ýçindekiler 1. FASÝKÜL 1. ÜNÝTE: ÞEKÝLLER VE SAYILAR Nokta Düzlem ve Düzlemsel Þekiller Geometrik Cisimlerin Yüzleri ve Yüzeyleri Tablo ve Þekil Grafiði Üç Basamaklý Doðal Sayýlar Sayýlarý Karþýlaþtýrma

Detaylı

Yönergeyi dikkatlice oku. Gözden hiçbir þeyi kaçýrmamaya dikkat et. Þifrenin birini testin iþaretlenen yerine ( Adayýn Þifresi ), diðer þifreyi de

Yönergeyi dikkatlice oku. Gözden hiçbir þeyi kaçýrmamaya dikkat et. Þifrenin birini testin iþaretlenen yerine ( Adayýn Þifresi ), diðer þifreyi de ADAYIN ÞÝFRESÝ Eðitimi Geliþtirme Dairesi DENEME DEVLET OLGUNLUK SINAVI ÖÐRENCÝLERÝN BÝLGÝ VE BECERÝLERÝNÝ DEÐERLENDÝRME SEKTÖRÜ Öðrencilerin Bilgi Ve Becerilerini Deðerlendirme Sektörü BÝRÝNCÝ deðerlendiricinin

Detaylı

Geometri Çalýþma Kitabý

Geometri Çalýþma Kitabý YGS GMTRÝ ÇLIÞM ÝTI YGS Geometri Çalýþma itabý opyright Sürat asým Reklamcýlýk ve ðitim raçlarý San. Tic. Þ u kitabýn tamamýnýn ya da bir kýsmýnýn, kitabý yayýmlayan þirketin önceden izni olmaksýzýn elektronik,

Detaylı

A A A A) 2159 B) 2519 C) 2520 D) 5039 E) 10!-1 A)4 B)5 C)6 D)7 E)8. 4. x 1. ,...,x 10. , x 2. , x 3. sýfýrdan farklý reel sayýlar olmak üzere,

A A A A) 2159 B) 2519 C) 2520 D) 5039 E) 10!-1 A)4 B)5 C)6 D)7 E)8. 4. x 1. ,...,x 10. , x 2. , x 3. sýfýrdan farklý reel sayýlar olmak üzere, ., 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ve 0 sayýlarý ile bölündüðünde sýrasýyla,, 3, 4, 5, 6, 7, 8, ve 9 kalanlarýný veren en küçük tamsayý aþaðýdakilerden hangisidir? A) 59 B) 59 C) 50 D) 5039 E) 0!- 3. Yasin, annesinin

Detaylı

LYS 1 ÖZ-DE-BÝR YAYINLARI MATEMATÝK DENEME SINAVI 1 MA = a 4, 3 b Bazý M pozitif gerçek sayýlarý için, 5M = M 5 ve. 6.

LYS 1 ÖZ-DE-BÝR YAYINLARI MATEMATÝK DENEME SINAVI 1 MA = a 4, 3 b Bazý M pozitif gerçek sayýlarý için, 5M = M 5 ve. 6. LYS ÜNÝVERSÝTE HAZIRLIK ÖZ-DE-BÝR YAYINLARI MATEMATÝK DENEME SINAVI A Soru saýsý: 0 Yanýtlama süresi: dakika Bu testle ilgili anýtlarýnýzý optik formdaki Matematik bölümüne iþaretleiniz. Doðru anýtlarýnýzýn

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK SAYI BASAMAKLARI - I TS YGSH YGS 06 Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar

Detaylı

FEN BÝLÝMLERÝ 2 TESTÝ (Fen 2)

FEN BÝLÝMLERÝ 2 TESTÝ (Fen 2) FEN BÝÝMERÝ TESTÝ (Fen ) Dershanede doðru þýkkýnýz Bu testte sýrasýyla, Fizik ( ) imya (4 ) Biyoloji ( 0) ile ilgili 0 soru vardýr.. Ývme (m/s ). m= kg F Þekil yatay a 0 4 8 Þekil Uygulanan kuvvet (N)

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2015

Kanguru Matematik Türkiye 2015 3 puanlýk sorular 1. Ayla 1997 ve kardeþi Cemile 2001 yýlýnda doðmuþtur. Bu iki kýz kardeþin yaþlarý farký için aþaðýdakilerden hangisi her zaman doðrudur? A) 4 yýldan azdýr B) en az 4 yýldýr C) tam 4

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. Dünyanýn en büyük dairesel pizzasý 128 parçaya bölünecektir. Her bir kesim tam bir çap olacaðýna göre kaç tane kesim yapmak gerekmektedir? A) 7 B) 64 C) 127 D) 128 E) 256 2. Ali'nin

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - I

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - I BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK - I SAYI BASAMAKLARI - II MF TM YGS LYS1 05 Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II ÝREY DERSHNELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS NLTIM FÖYÜ DERSHNELERÝ Konu Ders dý ölüm Sýnav DF No. MTEMTÝK - II PRL - I MF TM LYS 09 Ders anlatým föleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr. dý Soadý

Detaylı

ünite doðal sayýsýndaki 1 rakamlarýnýn basamak deðerleri toplamý kaçtýr?

ünite doðal sayýsýndaki 1 rakamlarýnýn basamak deðerleri toplamý kaçtýr? ünite1 TEST 1 Doðal Sayýlar Matematik 4. 10 491 375 doðal sayýsýndaki 1 rakamlarýnýn basamak deðerleri toplamý kaçtýr? 1. Ýki milyon yüz üç bin beþ yüz bir biçiminde okunan doðal sayý aþaðýdakilerden A.

Detaylı

LYS GEOMETRÝ. Doðruda Açýlar Üçgende Açýlar Açý - Kenar Baðýntýlarý Dik Üçgen ve Öklit Baðýntýlarý

LYS GEOMETRÝ. Doðruda Açýlar Üçgende Açýlar Açý - Kenar Baðýntýlarý Dik Üçgen ve Öklit Baðýntýlarý LYS GEOMETRÝ Soru Çözüm ersi Kitapçığı 1 (MF - TM) oðruda çýlar Üçgende çýlar çý - Kenar aðýntýlarý ik Üçgen ve Öklit aðýntýlarý Ýkizkenar ve Eþkenar Üçgen Üçgende lan u yayýnýn her hakký saklýdýr. Tüm

Detaylı

ünite SAYILAR ve İŞLEMLER Matematik Yandaki işlemde, her harf farklı bir doğal sayıyı göstermektedir. 4. A C C D E F TEST 1 Buna göre A + B kaçtır?

ünite SAYILAR ve İŞLEMLER Matematik Yandaki işlemde, her harf farklı bir doğal sayıyı göstermektedir. 4. A C C D E F TEST 1 Buna göre A + B kaçtır? ünite SYILR ve İŞLEMLER ES 4. B D E 5 5 Matematik Yandaki işlemde, her harf farklı bir doğal sayıyı göstermektedir. Buna göre + B kaçtır?. 8 ) 40 B) 50 ) 75 D) 90 B 8 sayısı şekildeki gibi asal çarpanlarına

Detaylı

Kümeler II. KÜMELER. Çözüm A. TANIM. rnek... 3. Çözüm B. KÜMELERÝN GÖSTERÝLMESÝ. rnek... 1. rnek... 2. rnek... 4. 9. Sýnýf / Sayý..

Kümeler II. KÜMELER. Çözüm A. TANIM. rnek... 3. Çözüm B. KÜMELERÝN GÖSTERÝLMESÝ. rnek... 1. rnek... 2. rnek... 4. 9. Sýnýf / Sayý.. Kümeler II. KÜMLR. TNIM Küme, bir nesneler topluluðudur. Kümeyi oluþturan nesneler herkes tarafýndan ayný þekilde anlaþýlmalýdýr. Kümeyi oluþturan nesnelerin her birine eleman denir. Kümeyi genel olarak,,

Detaylı

4. 5. x x = 200!

4. 5. x x = 200! 8. SINIF COÞMY SORULRI 1. ÖLÜM 3. DÝKKT! u bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 1. adým (2) 2. adým (4) 1. x bir tam sayý ve 4 3 x 1 7 5 x eþitsizliðinin doðru olmasý için x yerine

Detaylı

Genel Yetenek Testi Örnek Soru Çözümleri

Genel Yetenek Testi Örnek Soru Çözümleri Genel Yetenek Testi Örnek Soru Çözümleri Genel Yetenek Testi Örnek Soru Çözümleri 1 2 1 1 2 Çok Sýcak Soðuk Sýcak Çok Soðuk D B C Çorba Kutuplar Yanardað Sonbahar Yukarýda yer alan 1. ve 2. kutudakiler

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK - II II. DERECEDEN DENKLEMLER - IV MF TM LYS1 08 Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten

Detaylı

KÝMYA. 1. Dalton atom modelinde;

KÝMYA. 1. Dalton atom modelinde; 8. I. Kütlenin korunumu kanunu II. Sabit oranlar kanunu III. Katlı oranlar kanunu Yukarıdaki kimya kanunlarından hangileri Dalton Atom Kuramı ile açıklanabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D)

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2015

Kanguru Matematik Türkiye 2015 3 puanlýk sorular 1. Aþaðýdaki þekillerden hangisi bu dört þeklin hepsinde yoktur? A) B) C) D) 2. Yandaki resimde kaç üçgen vardýr? A) 7 B) 6 C) 5 D) 4 3. Yan taraftaki þekildeki yapboz evin eksik parçasýný

Detaylı

17 ÞUBAT kontrol

17 ÞUBAT kontrol 17 ÞUBAT 2016 5. kontrol 3 puanlýk sorular 1. 20,16 ile 3,17 ondalýk sayýlarý arasýnda kaç tane tam sayý vardýr? A) 15 B) 16 C) 17 D) 18 E) 19 2. Aþaðýdaki trafik iþaretlerinden hangisinin simetri ekseni

Detaylı

Doðruda Açýlar Üçgende Açýlar Açý - Kenar Baðýntýlarý Dik Üçgen ve Öklit Baðýntýlarý Ýkizkenar ve Eþkenar Üçgen Üçgende Alan

Doðruda Açýlar Üçgende Açýlar Açý - Kenar Baðýntýlarý Dik Üçgen ve Öklit Baðýntýlarý Ýkizkenar ve Eþkenar Üçgen Üçgende Alan Ödev Tarihi :... Ödev Kontrol Tarihi :... Kontrol den :... LYS GOMTRİ Ödev Kitapçığı 1 (M-TM) oðruda çýlar Üçgende çýlar çý - Kenar aðýntýlarý ik Üçgen ve Öklit aðýntýlarý Ýkizkenar ve þkenar Üçgen Üçgende

Detaylı

ISBN :

ISBN : ISBN : 978-605 - 4313-56 - 3 İÇİNDEKİLER (5) Geometrik Cisimler ve (8) Birimleri (11) Ölçme ve Değerlendirme - 1 (13) Ölçme ve Değerlendirme - 2 (15) Ölçme ve Değerlendirme - 3 (18) Sıvıları Ölçme (27)

Detaylı

Kareli kaðýda çizilmiþ olan. ABC üçgenin BC kenarýna ait yüksekliði kaç birimdir?

Kareli kaðýda çizilmiþ olan. ABC üçgenin BC kenarýna ait yüksekliði kaç birimdir? 8. SINI ÜÇGN YRII NR TTi YÜSÝ üçgenin köþesinden kenarýna ait dikme inþa ediniz. yný iþlemi köþesinden kenarýna ve köþesinden kenarýna da uygulayýnýz. areli kaðýda çizilmiþ olan üçgenin kenarýna ait yüksekliði

Detaylı

LYS Y ĞRU MTMTİK TSTİ. u testte Matematik ile ilgili 0 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 7 dakikadır.., y reel sayılar

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2015

Kanguru Matematik Türkiye 2015 3 puanlýk sorular 1. Aþaðýda verilen iþlemleri sýrayla yapýp, soru iþareti yerine yazýlmasý gereken sayýyý bulunuz. A) 7 B) 8 C) 10 D) 15 2. Erinç'in 10 eþit metal þeridi vardýr. Bu metalleri aþaðýdaki

Detaylı

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ 8. SINIF DENEME SINAVI / 17. SAYI ÇÖZÜMLER TÜRKÇE TESTÝ 1. Etkilemek sözcüðü; 1. ve 3. cümlede bir kimsenin davranýþýný, düþüncesini, duygularýný deðiþtirmek anlamýnda kullanýlmýþtýr.

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK - II KARMAÞIK SAYILAR - II MF TM LYS 3 Ders anlatým föleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar

Detaylı

Geometri Çalýþma Kitabý

Geometri Çalýþma Kitabý LYS GMTRÝ ÇLIÞM ÝTI LYS Geometri Çalýþma itabý opyright Sürat asým Reklamcýlýk ve ðitim raçlarý San. Tic. Þ u kitabýn tamamýnýn ya da bir kýsmýnýn, kitabý yayýmlayan þirketin önceden izni olmaksýzýn elektronik,

Detaylı

Basým Yeri: Ceren Matbaacılık AŞ. Basým Tarihi: Haziran / ISBN Numarası: Sertifika No: 33674

Basým Yeri: Ceren Matbaacılık AŞ. Basým Tarihi: Haziran / ISBN Numarası: Sertifika No: 33674 kapak sayfası İÇİNDEKİLER 6. ÜNİTE İKİNCİ DERECEDEN DENKLEM VE FNKSİYNLAR İkinci Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler... 4 a + b + c = 0 Denkleminin Genel Çözümü... 5 7 Karmaşık Sayılar... 8 4 Konu Testleri

Detaylı

COPYRIGHT EBD YAYINCILIK LTD. ŞTİ.

COPYRIGHT EBD YAYINCILIK LTD. ŞTİ. COPYRIGHT EBD YAYINCILIK LTD. ŞTİ. Bu kitabın her hakkı saklıdır. (Noter huzurunda ve Patent Merkezinde). Hangi amaçla olursa olsun, kitabın tamamının veya bir kısmının kopya edilmesi, fotoğrafının çekilmesi,

Detaylı

ünite1 Sosyal Bilgiler Verilenlerden kaçý sosyal bilimler arasýnda yer alýr? A. 6 B. 5 C. 4 D. 3

ünite1 Sosyal Bilgiler Verilenlerden kaçý sosyal bilimler arasýnda yer alýr? A. 6 B. 5 C. 4 D. 3 ünite1 Sosyal Bilgiler Sosyal Bilgiler Öðreniyorum TEST 1 3. coðrafya tarih biyoloji fizik arkeoloji filoloji 1. Ali Bey yaþadýðý yerin sosyal yetersizlikleri nedeniyle, geliþmiþ bir kent olan Ýzmir e

Detaylı

Madde ve Isý. Maddeyi oluþturan taneciklerin hareketleri ýsý alýþ-veriþinden etkilenir. Aþaðýda yapýlan deneyler bu etkiyi göstermektedir.

Madde ve Isý. Maddeyi oluþturan taneciklerin hareketleri ýsý alýþ-veriþinden etkilenir. Aþaðýda yapýlan deneyler bu etkiyi göstermektedir. Maddeler tanecikli yapýdadýrlar. Bu tanecikler görülmeyecek kadar küçüktür. Fakat maddeyi oluþturan tüm taneciklerin hareketli olduðunu görmüþtük. Aþaðýda katý, sývý ve gaz hâllerinde bulunan maddelerin

Detaylı

17 ÞUBAT kontrol

17 ÞUBAT kontrol 17 ÞUBAT 2016 5. kontrol 3 puanlýk sorular 1. Ahmet, Beril, Can, Deniz ve Ergün bir çift zar atýyorlar. Ahmet Beril Can Deniz Ergün Attýklarý zarlarýn toplamýna bakýldýðýna göre, en büyük zarý kim atmýþtýr?

Detaylı

Bölüm 6: Lojik Denklemlerin Sadeleþtirilmesi

Bölüm 6: Lojik Denklemlerin Sadeleþtirilmesi ölüm : Lojik Denklemlerin Sadeleþtirilmesi. Giriþ: Karnough (karno) haritalarý 9 yýlýnda M. Karnough tarafýndan dijital devrelerde kullanýlmak üzere ortaya konmuþtur. u yöntemle dijital devreleri en az

Detaylı

Mantýk Kümeler I. MANTIK. rnek rnek rnek rnek rnek... 5 A. TANIM B. ÖNERME. 9. Sýnýf / Sayý.. 01

Mantýk Kümeler I. MANTIK. rnek rnek rnek rnek rnek... 5 A. TANIM B. ÖNERME. 9. Sýnýf / Sayý.. 01 Matematik Mantýk Kümeler Sevgili öðrenciler, hayatýnýza yön verecek olan ÖSS de, baþarýlý olmuþ öðrencilerin ortak özelliði, 4 yýl boyunca düzenli ve disiplinli çalýþmýþ olmalarýdýr. ÖSS Türkiye Birincisi

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II ÝREY DERSHNELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS NLTIM FÖYÜ DERSHNELERÝ Konu Ders dý ölüm Sýnav DF No. MTEMTÝK - II TRÝGNMETRÝ - I MF TM LYS 8 Ders anlatým föleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar çalýþýlmalýdýr.

Detaylı

LYS - 1 GEOMETRÝ TESTÝ

LYS - 1 GEOMETRÝ TESTÝ LYS - 1 GMTRÝ TSTÝ ÝKKT : 1. u testte toplam 3 soru vardýr. 2. evaplamaa istediðiniz sorudan baþlaabilirsiniz. 3. evaplarýnýzý, cevap kaðýdýnýn Geometri Testi için arýlan kýsmýna iþaretleiniz.. Safalar

Detaylı

DOĞAL SAYILARLA İŞLEMLER

DOĞAL SAYILARLA İŞLEMLER bilgi Üslü Doğal Sayılar DOĞAL SAYILARLA İŞLEMLER Bir bardak suda kaç tane molekül vardýr? Dünya daki canlý sayýsý kaçtýr? Ay ýn Dünya ya olan uzaklýðý kaç milimetredir? Tüm evreni doldurmak için kaç kum

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2018

Kanguru Matematik Türkiye 2018 3 puanlýk sorular 1. Ailemdeki her çocuðun en az iki erkek kardeþi ve en az bir kýz kardeþi vardýr. Buna göre ailemdeki çocuk sayýsý en az kaç olabilir? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7 2. Þekildeki halkalarýn

Detaylı

Vektörler - Kuvvetler

Vektörler - Kuvvetler Vektörler - uvvetler 1. esiþen üç kuvvet dengede ise, herhangi iki kuvvetin bileþkesi ters yöndeki T T üçüncü kuvvete büyüklükçe eþittir. G Ýplerde oluþan gerilme kuvvetleri arasýndaki açý büyüdükçe bileþkesi

Detaylı

AÇILAR. Baþlangýç noktalarý ortak ve doðrusal olmayan iki ýþýnýn oluþturduðu þekle açý denir. Bir A açýsý, ëa veya

AÇILAR. Baþlangýç noktalarý ortak ve doðrusal olmayan iki ýþýnýn oluþturduðu þekle açý denir. Bir A açýsý, ëa veya çýlar ÇI aþlangýç noktalarý ortak ve doðrusal olmayan iki ýþýnýn oluþturduðu þekle açý denir. ir açýsý, ë veya þeklinde gösterilir. [ [ Isýn, köþe [ [= é ukarýdaki açý, açýsý, açýsý veya açýsý þeklinde

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2015

Kanguru Matematik Türkiye 2015 3 puanlýk sorular 1. Hangi þeklin tam olarak yarýsý karalanmýþtýr? A) B) C) D) 2 Þekilde görüldüðü gibi þemsiyemin üzerinde KANGAROO yazýyor. Aþaðýdakilerden hangisi benim þemsiyenin görüntüsü deðildir?

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK - II BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK - II EÞÝTSÝZLÝKLER - I MF TM LYS1 13 Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar

Detaylı

Aþaðýdaki tablodaki sayýlarýn deðerlerini bulunuz. Deðeri 0 veya 1 olan sayýlarýn bulunduðu kutularý boyayýnýz. b. ( 3) 4, 3 2, ( 3) 3, ( 3) 0

Aþaðýdaki tablodaki sayýlarýn deðerlerini bulunuz. Deðeri 0 veya 1 olan sayýlarýn bulunduðu kutularý boyayýnýz. b. ( 3) 4, 3 2, ( 3) 3, ( 3) 0 Tam Sayýlarýn Kuvveti Sýfýr hariç her sayýnýn sýfýrýncý kuvveti e eþittir. n 0 = (n 0) Sýfýrýn (sýfýr hariç) her kuvvetinin deðeri 0 dýr. 0 n = 0 (n 0) Bir sayýnýn birinci kuvveti her zaman kendisine eþittir.

Detaylı

LYS PİANALİTİK KONU TESTLERİ KONU BAŞLIKLARI BİYOLOJİ KONU TESTİ. Hayvansal Dokular. 1 Oksijenli ve Oksijensiz Solunum

LYS PİANALİTİK KONU TESTLERİ KONU BAŞLIKLARI BİYOLOJİ KONU TESTİ. Hayvansal Dokular. 1 Oksijenli ve Oksijensiz Solunum PİANALİTİK KONU LERİ KONU BAŞLIKLARI BİYOLOJİ 2011 KONU İ 1 Oksijenli ve Oksijensiz Solunum 21 2 Fotosentez ve Kemosentez Reaksiyonlarý 22 3 Fotosentezi Etkileyen Faktörler 23 4 Hücrede Enerji Dönüþüm

Detaylı

PARABOL TEST / 1. 1. Aþaðýdaki fonksiyonlardan hangisinin grafiði parabol. 5. Aþaðýdaki fonksiyonlardan hangisinin grafiði A(0,2) noktalarýndan geçer?

PARABOL TEST / 1. 1. Aþaðýdaki fonksiyonlardan hangisinin grafiði parabol. 5. Aþaðýdaki fonksiyonlardan hangisinin grafiði A(0,2) noktalarýndan geçer? PARABOL TEST /. Aþaðýdaki fnksinlardan hangisinin grafiði parabl belirtir? 5. Aþaðýdaki fnksinlardan hangisinin grafiði A(0,) nktalarýndan geçer? A) f()=5 f()=+ C) f()= D) f()= f()= 4 + + A) f()= f()=

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 Kanguru Matematik Türkiye 07 puanlýk sorular. Saat 7:00 den 7 saat sonra saat kaçtýr? A) 8.00 B) 0.00 C).00 D).00 E).00. Bir grup kýz daire þeklinde duruyorlar. Alev Mina nýn solunda dördüncü sýrada, saðýnda

Detaylı

Yaþamýmýzdaki Elektrik

Yaþamýmýzdaki Elektrik ÇALÞMA KÂÐD 1 6. sýnýfta öðrendiklerinizin ne kadarýný hatýrlýyorsunuz? Aþaðýdaki sorularý cevaplayarak bunu kontrol edin. 1. Aþaðýda verilen devrelerden ýþýk verenlerin yanýndaki kutucuklarý iþaretleyiniz.

Detaylı

BÖLÜM 5 TÜREV ALMA KURALLARI

BÖLÜM 5 TÜREV ALMA KURALLARI BÖLÜM 5 TÜREV ALMA KURALLARI ~ Türevin Tanýmý ~ Saðdan ve Soldan Türev ~ Türevin Süreklilikle Ýliþkisi ~ Türev Alma Kurallarý ~ Özel Tanýmlý Fonksiyonlarýn Türevi ~ Alýþtýrmalar ~ Test ~ Türevde Zincir

Detaylı

MATEMATİK TESTİ LYS YE DOĞRU. 1. Bu testte Matematik ile ilgili 50 soru vardır.

MATEMATİK TESTİ LYS YE DOĞRU. 1. Bu testte Matematik ile ilgili 50 soru vardır. MTMTİK TSTİ LYS-. u testte Matematik ile ilgili 0 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. u testteki süreniz 7 dakikadır.. a, b, c birer reel sayı

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2018

Kanguru Matematik Türkiye 2018 3 puanlýk sorular 1. Leyla nýn 10 tane lastik mührü vardýr. Her mührün üzerinde 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 9 rakamlarýndan biri yazýlýdýr. Kanguru sýnavýnýn tarihini þekilde görüldüðü gibi yazan Leyla,

Detaylı

MATEMATİK SORU BANKASI

MATEMATİK SORU BANKASI Bu kitap tarafından hazırlanmıştır. MATEMATİK SORU BANKASI ISBN-978-605-6067-8- Sertifika No: 748 Konu Kavrama s e r i s i Üniversiteye Hazırlık & Okula Yardımcı Bu kitabın tüm basım ve yayın hakları na

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. Küçük bir salyangoz, 10m yüksekliðinde bir telefon direðine týrmanmaktadýr. Gündüzleri 3m týrmanabilmekte ama geceleri 1m geri kaymaktadýr. Salyangozun direðin tepesine týrmanmasý

Detaylı

Ön Hazýrlýk Geometrik Þekiller

Ön Hazýrlýk Geometrik Þekiller Ön Hazýrlýk Geometrik Þekiller 1 4 7 10 5 2 3 11 6 8 9 Noktalý kâðýtta bazý geometrik þekiller verilmiþtir. Bu þekillere göre aþaðýdaki ifadelerden doðru olanlarýn yanýna D yanlýþ olanlarýn yanýna Y harfini

Detaylı

2014-2015 Eðitim Öðretim Yýlý ÝSTANBUL ÝLÝ ORTAOKULLAR ARASI "4. AKIL OYUNLARI TURNUVASI" Ýstanbul Ýli Ortaokullar Arasý 4. Akýl Oyunlarý Turnuvasý, 21 Þubat 2015 tarihinde Özel Sancaktepe Okyanus Koleji

Detaylı

10. 4a5, 2b7 ve 1cd üç basamaklý sayýlardýr.

10. 4a5, 2b7 ve 1cd üç basamaklý sayýlardýr. 5. ACB + AC BC iþlemine göre, A.C çarpýmý kaçtýr? 0. 4a5, b7 ve cd üç basamaklý sayýlardýr. 4a5 b7 cd A) B) 4 C) 5 D) 6 E) olduðuna göre, c + b a + d ifadesinin deðeri kaçtýr? A) 8 B) C) 5 D) 7 E) 8 (05-06

Detaylı

ünite1 1. Aþaðýdaki kavram ve gösterimi çiftlerinden hangisi doðrudur? A. ýþýn, B. doðru parçasý, d C. nokta, A D. doðru,

ünite1 1. Aþaðýdaki kavram ve gösterimi çiftlerinden hangisi doðrudur? A. ýþýn, B. doðru parçasý, d C. nokta, A D. doðru, ünite1 Geometri Matematik E 1 3. 1. þaðýdaki kavram ve gösterimi çiftlerinden hangisi doðrudur?. ýþýn, B B. doðru parçasý, d. nokta,. doðru, B Y erilen açýnýn gösterimi aþaðýdakilerden hangisi olabilir?.

Detaylı

ünite1 Sosyal Bilgiler

ünite1 Sosyal Bilgiler ünite1 Sosyal Bilgiler Ýletiþim ve Ýnsan Ýliþkileri TEST 1 3. Ünlü bir sanatçýnýn gazetede yayýnlanan fotoðrafýnda evinin içi görüntülenmiþ haberi olmadan eþinin ve çocuklarýnýn resimleri çekilmiþtir.

Detaylı

Geometriye Y olculuk. E Kare, Dikdörtgen ve Üçgen E Açýlar E Açýlarý Ölçme E E E E E. Çevremizdeki Geometri. Geometrik Þekilleri Ýnceleyelim

Geometriye Y olculuk. E Kare, Dikdörtgen ve Üçgen E Açýlar E Açýlarý Ölçme E E E E E. Çevremizdeki Geometri. Geometrik Þekilleri Ýnceleyelim Matematik 1. Fasikül ÜNÝTE 1 Geometriye Yolculuk ... ÜNÝTE 1 Geometriye Y olculuk Çevremizdeki Geometri E Kare, Dikdörtgen ve Üçgen E Açýlar E Açýlarý Ölçme Geometrik Þekilleri Ýnceleyelim E E E E E Üçgenler

Detaylı

014-015 Eðitim Öðretim Yýlý ÝSTANBUL ÝLÝ ORTAOKULLAR ARASI "7. AKIL OYUNLARI ÞAMPÝYONASI" Ýstanbul Ýli Ortaokullar Arasý 7. Akýl Oyunlarý Þampiyonasý, 18 Nisan 015 tarihinde Özel Sancaktepe Bilfen Ortaokulu

Detaylı

FÝZÝK. Sürtünmeler ihmal edildiğine göre, L sandığının ivmesi a L = 5 m/s 2 ise K sandığının ivmesi kaç. m/s 2 dir?

FÝZÝK. Sürtünmeler ihmal edildiğine göre, L sandığının ivmesi a L = 5 m/s 2 ise K sandığının ivmesi kaç. m/s 2 dir? 1. Özdeş K ve L sandıkları, yer çekimi ivmesinin 10 m/s 2 olarak kabul edildiği ortamda yatay düzleme paralel, esnemeyen iplerle şekillerdeki gibi sabit, özdeş ve ağırlıksız makaralar yardımıyla çekilmektedir.

Detaylı

1. Merkezi ve çevresel sinir sistemini oluþturan sinir hücrelerine ne ad verilir?

1. Merkezi ve çevresel sinir sistemini oluþturan sinir hücrelerine ne ad verilir? Soru - Yanýt 3 1. Merkezi ve çevresel sinir sistemini oluþturan sinir hücrelerine ne ad verilir? Yanýt: Nöron 2. Merkezi sinir sistemini oluþturan organlar nelerdir? Yanýt: Beyin, beyincik, omurilik soðaný

Detaylı

POLÝNOMLAR TEST / Aþaðýdakilerden hangisi polinom fonksiyonu deðildir?

POLÝNOMLAR TEST / Aþaðýdakilerden hangisi polinom fonksiyonu deðildir? POLÝNOMLAR TEST / 1 1. Bir fonksiyonun polinom belirtmesi için, deðiþkenlerin kuvveti doðal sayý olmalýdýr. Buna göre, aþaðýdakilerden hangisi bir polinomdur? 5. m 4 8 m 1 P(x) = x + 2.x + 2 ifadesi bir

Detaylı

6. Büyük kan dolaþýmýnýn amacý nedir? Büyük kan dolaþýmýnda kanýn izlediði yolu kýsaca açýklayýnýz.

6. Büyük kan dolaþýmýnýn amacý nedir? Büyük kan dolaþýmýnda kanýn izlediði yolu kýsaca açýklayýnýz. Soru - Yanýt 10 1. Dolaþým sisteminin elemanlarý nelerdir? Yanýt: Dolaþým sisteminin elemanlarý kalp, damarlar ve kandýr. 2. Dolaþým sisteminin görevi nedir? Yanýt: Vücuttaki hücrelere oksijen ve besin

Detaylı

LÝMÝTTE BELÝRSÝZLÝKLERÝN GÝDERÝLMESÝ

LÝMÝTTE BELÝRSÝZLÝKLERÝN GÝDERÝLMESÝ LÝMÝTTE BELÝRSÝZLÝKLERÝN GÝDERÝLMESÝ Limit iþlemini yaparken deðiþkenin yerine deðerini koyduðumuzda, Örnek + 4 Belirsizliklerin Giderilmesi belirsizliklerinden herhangi biri meydana geliyorsa aþaðýda

Detaylı

1. I. Bir cismin sýcaklýðý artýrýlýrsa direnci azalýr.

1. I. Bir cismin sýcaklýðý artýrýlýrsa direnci azalýr. 1. Fizik ile ilgili, I. Atomlar maddenin en küçük parçacýklarýdýr. Cisimler hýzlandýrýldýðýnda hýzlarý ses hýzýný geçemez. I Newton, yaþadýðý dönemin en ünlü bilim insanýydý. yargýlarýndan hangileri bilimsel

Detaylı

tarafından hazırlanmıştır. 11.SINIF FİZİK SORU BANKASI Sertifika No: 11748 Konu Kavrama s e r i s i Üniversiteye Hazırlık & Okula Yardımcı

tarafından hazırlanmıştır. 11.SINIF FİZİK SORU BANKASI Sertifika No: 11748 Konu Kavrama s e r i s i Üniversiteye Hazırlık & Okula Yardımcı Bu kitap tarafından hazırlanmıştır. 11.SINIF FİZİ SORU BANASI ISBN-978-605-5631-18-5 Sertifika No: 11748 onu avrama s e r i s i Üniversiteye Hazırlık & Okula ardımcı Bu kitabın tüm basım ve yayın hakları

Detaylı

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ

FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ FEN BÝLÝMLERÝ DERSHANESÝ 6. SINIF DENEME SINAVI / 9. SAYI ÇÖZÜMLER TÜRKÇE TESTÝ 1. B seçeneðinde yanmýþ olan, C seçeneðinde yanmýþ yerde kalan iz, D seçeneðinde yanmakta olan anlamlarýnda kullanýlan yanýk

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER 1. ÜNÝTE 2. ÜNÝTE

ÝÇÝNDEKÝLER 1. ÜNÝTE 2. ÜNÝTE ÝÇÝNDEKÝLER. ÜNÝTE ÇEVREMÝZDEKÝ GEOMETRÝ... Açýlarý Ýsimlendirme... Açýlarý Ölçme... Açý Çeþitleri... Üçgen Çeþitleri... 7 Üçgenlerin iç Açýlarýnýn Ölçüleri Toplamý... 9 Ölçme ve Deðerlendirme... Kazaným

Detaylı

BÝRÝNCÝ BÖLÜM. TÜRKÇE TESTÝ (Tür)

BÝRÝNCÝ BÖLÜM. TÜRKÇE TESTÝ (Tür) BÝRÝNCÝ BÖLÜM TÜRKÇE TESTÝ (Tür) 1. Seçeneklerde evrensellik, bütün insanlýðý ilgilendirmek; özgün, kendi olmayý baþarabilmek; nesnellik, kendi görüþlerini katmamak; doðal, kendini deðiþtirmeden vermek

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK TESTLERÝ TEST / 1

YAZILIYA HAZIRLIK TESTLERÝ TEST / 1 YAZILIYA HAZIRLIK TESTLERÝ TEST / 1 1. x +6x+5=0 5. x +5x+m=0 denkleminin reel kökü olmadýðýna göre, m nin alabileceði en küçük tam sayý deðeri kaçtýr? A) {1,5} B) {,3} C) { 5, 1} D) { 5,1} E) {,3} A)

Detaylı