3B NOKTA BULUTLARINDAN DEPREM SONRASI HASARLI BİNALARIN TESPİTİ DETERMINATION OF DAMAGED BUILDINGS AFTER EARTHQUAKE FROM 3D POINT CLOUDS

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "3B NOKTA BULUTLARINDAN DEPREM SONRASI HASARLI BİNALARIN TESPİTİ DETERMINATION OF DAMAGED BUILDINGS AFTER EARTHQUAKE FROM 3D POINT CLOUDS"

Transkript

1 3B NOKTA BULUTLARINDAN DEPREM SONRASI HASARLI BİNALARIN TESPİTİ M. Uysal 1 ve N. Polat 2 1 Doç. Dr., Harita Müh. Bölümü, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar 2 Araş. Gör., Harita Müh. Bölümü, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar muysal@aku.edu.tr ÖZET: Deprem sonrasında arama kurtarma faaliyetlerinin etkin olarak yapılabilmesi için hasar gören ve yıkılan binaların belirlenmesi gerekir. Bunun için yer referansı veri kaynağına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla uydu görüntüleri, hava fotoğrafları ve LiDAR verileri kullanılabilir. Görüntü ve LiDAR tabanlı sistemlerde binaların otomatik belirlenmesi konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada 3B nokta bulutlarından hasar gören binalar otomatik belirlenmiştir. Hasar gören binaların belirlenmesi için 12 Ocak 2010 Haiti depremine ait LiDAR veri seti kullanılmıştır. LiDAR verileri Ocak tarihleri arasında toplanmıştır. 3B nokta bulutundan hasar gören yapılar belirlenmiştir. Belirlenen yapılar yüksek çözünürlüklü görüntüler ve yer verileri ile karşılaştırılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: 3B nokta bulutu, Bina tespiti, Deprem DETERMINATION OF DAMAGED BUILDINGS AFTER EARTHQUAKE FROM 3D POINT CLOUDS ABSTRACT: In order for the search and rescue activities to be effective after the earthquake, the damaged and destroyed buildings must be identified. For this, a ground reference data source is needed. Satellite images, aerial photographs and LiDAR data can be used for this purpose. Work is being done on automatic identification of buildings and buildings in LiDAR based systems. In this study, buildings damaged by 3D point clouds were determined automatically. The LiDAR dataset of Haiti earthquake of January 12, 2010 was used to identify the damaged buildings. LiDAR data were collected between January. The structures damaged by the 3D point cloud have been identified. Specified constructions are compared with high resolution images and location. KEYWORDS: 3D point cloud, Building detection, Earthquake 1. GİRİŞ Son elli yıl içerisinde, tüm dünyada deprem, sel, kuraklık ya da volkan patlaması gibi doğal afetlerin sayısında ciddi artışlar meydana gelmiştir. Bu afetler bitki ve hayvan yaşamına verdiği zararın yanı sıra binlerce insanın ölümüne, kötü etkilenmesine, evsiz kalmasına ve yaşadığı yerlerden göçe zorlamıştır. Bu sebeple doğal afetler konusunda farklı bilimsel disiplinler güncel olarak sürekli çalışma yapmaktadır. Maalesef bugünün teknolojiyle bile doğal afetlerin tespiti ve önlem alınması konusunda bazı şeyler yapılabilmesine rağmen hala ihtiyaç duyulan yeterliliğe ulaşılamamıştır. Fakat deprem konusu bir kaç adım daha geriden gelmektedir çünkü özellikle depremin önceden tahmini noktasında hatırı sayılır bir ilerleme bulunmamaktadır ve bu sebeple çalışmalar daha

2 çok depremle yaşama bağlamında önlem artırımı, hızlı hasar tespiti ve yardım iletimi üzerine olmaktadır. Depremlerde meydana gelen can kayıpları düşünüldüğünde depremin diğer afetlerden daha yıkıcı olduğu açıktır. 21. yy da meydana gelen en büyük depremlerden biri 12 Ocak 2010 yılında 7.0 Mw büyüklüğünde Haiti de meydana geldi. Resmi raporlara göre kişi hayatını kaybetti. Bunun yanı sıra kişi yaralandı ve 1.3 milyon kişi de evsiz kalarak yer değiştirdi. Amerika birleşik devletleri jeoloji kurumuna (USGS) göre Haiti nin güneyindeki Port-au-Prince bölgesinde ev yıkıldı ve 190 bine yakın sayıda ev değişik seviyelerde hasar gördü (Duda ve Jones, 2011). Depremin önceden kestirilememesi sebebiyle, araştırmacılar depremin hasarını en hızlı ve doğru biçimde tespit üzerine yoğun olarak çalışmaktadır. Bu noktada değişik kaynaklardan farklı tipte veriler kullanan muhtelif disiplinden araştırmacılar bulunmaktadır. Özellikle hızlı veri temini sayesinde uzaktan algılama teknolojileri hem hasar tespiti hem de kurtarma gibi diğer alanlara çok ciddi hizmet edebilmektedir (Rehor ve Bohr, 2007; Corbane vd., 2011). Özellikle aktif uzaktan algılama sistemleri bu konuda büyük öneme sahiptir. Bu sistemlerden biri hava lazer tarama (LiDAR) sistemidir. Bu sistem yer yüzeyinden milyonlarca referanslı veriyi çok kısa sürede toplayabilmektedir. Temel olarak üç bileşeni vardır: konum ölçümü için GPS, dönüklük kaydı için IMU ve mesafe ölçümü için lazer tarayıcı. Bu sayede yeryüzü ve üzerindeki objelere ait milyonlarca referanslı konum bilgisi (XYZ) elde dilmektedir. Aktif sistem olması ve lazer kullanması sebebiyle neredeyse her türlü hava şartında kullanılması da bu sistemin bir diğer avantajıdır. Ayrıca sık ormanlarda ağaç ve bitkilerden zemine inerek o bölgelerin arazi topografyası hakkında da kullanılabilmektedir (Vetrivel ve Gerke, 2015; polat ve uysal, 2015 ). Uçak ya da helikoptere monte edilen bu sistem, çok geniş alanlarda hızlıca kullanılmaktadır (Tong, Hong et al. 2012). 2. DATA VE ÇALIŞMA ALANI Çalışma alanı olarak haitide meydana gelen depremin merkez üssü olan Port-au-Prince bölgesi içinde 700 x 700 m lik bir alan seçilmiştir. Bu alan yoğun yerleşime sahip olup kısmen engebeli bir alandır. Konutlar değişik yüksekliklere sahip olup ciddi bir bitki varlığı da mevcuttur. Port-au-Prince bölgesinin tamamında depremden sonra Lidar verileri toplanmıştır (şekil 1). Şekil 1. USGS tarafından belirlenmiş depremin etki alanını ve artçıları gösteren harita.

3 Bu çalışma kapsamında seçilen bölgeye ait ham lidar verisinde referanslı nokta mevcuttur. Lidar verisinin karakteristiği olarak bu ham veride bazı aykırı değerler bulunmaktadır. Aykırı değerler temizlendikten sonra elde edilen temizlenmiş lidar verisi noktaya inmiştir. Metre karede 3.4 nokta bulunmaktadır. 3. UYGULAMA Şekil 2. Seçilen çalışma bölgesine ait aykırı değerlerden temizlenmiş lidar verisi. Çalışmanın amacı lidar verisi kullanarak depremde yıkılan binaları tespit edebilmek için bir yaklaşım geliştirmektir. Bu kapsamda lidar verisinin en temel özelliği olan yükseklik bilgisi içermesinden faydalanılmaktadır. Bu sebeple ilk olarak sayısal arazi modeli üretilmiştir. Bu işlem temelde arazideki tüm yapay ve doğal objeleri içeren sayısal bir model üretim işlemidir. Lidar nokta bulutu en yakın komşuluk enterpolasyon metoduyla 1 m çözünürlükte üretilmiştir (şekil 3).

4 Şekil 3. Lidar nokta bulutundan üretilen 1 m çözünürlükteki sayısal arazi modeli Daha sonra LiDAR verisi filtrelenerek sadece yeryüzüne ait noktalar elde edilmiş ve sayısal yüzey modeli üretilmiştir. Sayısal yüzey modeli temelde çıplak yeryüzünün topografyasını ifade eden bir modeldir. Benzer şekilde bu model de 1 m çözünürlükte üretilmiştir (şekil 4).

5 Şekil 4. Lidar nokta bulutundan üretilen 1 m çözünürlükteki sayısal yüzey modeli. Arazide bulunan objelerin yükseklikleri ifade etmek için literatürde bulunan normalleştirilmiş sayısal arazi modeli de üretilmiştir (şekil 5). Bu model sayısal arazi modeli ve yüzey modeli farkı alınarak her pikselde yükseklik bilgisi elde edilmektedir. Yani sayısal arazi modelindeki her bir Z koordinatı yerine o piksele bir yükseklik bilgisi yüklenmektedir.

6 Şekil 5. Lidar nokta bulutundan üretilen 1 m çözünürlükteki normalleştirilmiş sayısal arazi modeli. Daha öncede söylendiği gibi temel amaç yıkılan binaları tespit etmek ve bu kapsamda LiDAR verisinin Z değerini kullanmak. Bu amaçla, üretilen normalleştirilmiş arazi modeli üzerinde yükseklik temelli analizler ile yıkılan binalar tespit edilmeye çalışılmıştır. İlk olarak yıkımın hangi yükseklik sevilerinde olduğunu anlayabilmek için 1 m aralıkla yükseklik segmentasyonu yapılmıştır (şekil 6).

7 Şekil 6. 1 metre yükseklik farkıyla bölütlenmiş yükseklik modeli 0-2 metre yükseklik bitki örtüsü araç vs objeler olarak düşünülmüş ve bunun üzerinden 1 metre aralıklarla bölütleme yapılmıştır. 15 metrenin üstü ise daha çok ayakta kalmış binalar olarak düşünülmüştür. Şekil 6 da bağımsız her bir binanın tespiti çok zordur ve yıkımın ne ölçüde şiddetli olduğu hususunda bilgi vermektedir. Sonuç çok parçalı olduğu için görsel kontrollü olarak yeniden bölütleme yaparak yıkılan binalar bütünsel olarak elde edilmeye çalışıldı (şekil 7).

8 Şekil 7. Kontrollü olarak bölütlenmiş yükseklik modeli. Şekil 7 de bina geometrisine yakın alanlar elde edilmiştir. Fakat şekil 6 ve şekil 7 lejantları beraber incelendiğinde 5-10, ve aralığındaki sınıfların büyük ölçüde yıkıldığı görülmektedir. Elde edilen sonuçların doğrulanması için deprem öncesine ait bir referans veri bulunamadığı için yersel verilerle deprem hasar durumunu içeren resmi raporlara kullanılmıştır. Bu raporlar birleşmiş milletler ve Avrupa birliğinin de desteklediği bazı bilimsel kuruluşlar tarafından hazırlanmıştır. Raporun çalışma alanına ilişkin hazırlanmış hasar durumu şekil 8 de görülmektedir. Raporda binalar yıkılmış, ağır hasarlı ve orta hasarlı olmak üzere 3 sınıfa ayrılmıştır.

9 Şekil 8. Yersel verilerle hazırlanmış hasar durumu raporu Şekil 7 ve şekil 8 beraber incelendiğinde lejantta yeşil ve mavi ile gösterilen alanlar yıkılmış binalarla örtüşmektedir. Fakat 10 metreyi aşmayan ve yıkılmamış binalarda bu sınıfta bulunmaktadır. Ayrıca bazı binalar 0-2 metre aralığına çökmüştür ki bu tahminlerimizin ötesinde kalmıştır. Çünkü bu çalışmada 0-2 metre aralığı zemin, bitki örtüsü ve bina dışında kalan diğer objeler olarak düşünülmüştür. Diğer taraftan 15 metre ve üzeri ayakta kalan binalar daha rahat tespit edilebilmiştir. 4. SONUÇ Bu çalışma kapsamında deprem sonrası toplanan LiDAR verilerinden yıkılan binalar tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar göstermiştir ki Lidar sistemi çok yoğun referanslı veri sağlamasına rağmen yıkılmış bina tespitinde çok başarılı değildir. Diğer taraftan 3.4 nokta/m 2 yoğunluğu ile yıkılmayan binaları bulmada daha etkilidir. Ancak optik uydu görüntüleri gibi diğer başka veriler ile desteklenirse daha başarılı olacağı açıktır. Ayrıca referans veri bulunması da Lidar ın başarısını yükseltecektir. Sonuç olarak hala gelişim aşamasında olmasına rağmen deprem sonrası hasar tespitinde uzaktan algılama verilerinin kullanılana bilirliği ve avantajları aşikârdır. KAYNAKLAR Duda, K.A., Jones, B. K. (2011). USGS Remote Sensing Coordination for the 2010 Haiti Earthquake Photogrammetric Engineering & Remote Sensing, Vol. 77, No. 9, September 2011, pp , /11/ Rehor, M. and Bohr, H.P. (2007). Detection and analysis of building damage caused by earthquakes using laser scanning data. Proc. of the International Symposium on Strong Vrancea Earthquakes and Risk Mitigation.

10 Corbane, C., Carrion, D., Lemoine, G., Broglia, M., (2011).Comparison of Damage Assessment Maps Derived from Very High Spatial Resolution Satellite and Aerial Imagery Produced for the Haiti 2010 Earthquake, Earthquake Spectra, 27, pp. S199-S218 Vetrivel, A., M. Gerke, et al. (2015). Identification of damage in buildings based on gaps in 3D point clouds from very high resolution oblique airborne images. ISPRS Journal of Photogrammetry and Remote Sensing 105: Polat, N and Uysal, M. (2015). Investigation performance of Airborne Lidar data filtering algorithms for DTM generation. Measurement, 63, Tong, X. and Hong, Z. (2012). Building-damage detection using pre-and post-seismic high-resolution satellite stereo imagery: a case study of the May 2008 Wenchuan earthquake. ISPRS Journal of Photogrammetry and Remote Sensing 68:

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi 30 Ekim 02 Kasım 2007, KTÜ, Trabzon

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi 30 Ekim 02 Kasım 2007, KTÜ, Trabzon TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi 30 Ekim 02 Kasım 2007, KTÜ, Trabzon Lazer Tarama Verilerinden Bina Detaylarının Çıkarılması ve CBS İle Entegrasyonu

Detaylı

YOĞUN GÖRÜNTÜ EŞLEME ALGORİTMALARI İLE ÜRETİLEN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ SAYISAL YÜZEY MODELİ ÜRETİMİNDE KALİTE DEĞERLENDİRME VE DOĞRULUK ANALİZİ

YOĞUN GÖRÜNTÜ EŞLEME ALGORİTMALARI İLE ÜRETİLEN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ SAYISAL YÜZEY MODELİ ÜRETİMİNDE KALİTE DEĞERLENDİRME VE DOĞRULUK ANALİZİ YOĞUN GÖRÜNTÜ EŞLEME ALGORİTMALARI İLE ÜRETİLEN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ SAYISAL YÜZEY MODELİ ÜRETİMİNDE KALİTE DEĞERLENDİRME VE DOĞRULUK ANALİZİ Naci YASTIKLI a, Hüseyin BAYRAKTAR b a Yıldız Teknik Üniversitesi,

Detaylı

FOTOGRAMETRİ ANABİLİM DALI. Prof. Dr. Ferruh YILDIZ

FOTOGRAMETRİ ANABİLİM DALI. Prof. Dr. Ferruh YILDIZ FOTOGRAMETRİ ANABİLİM DALI Prof. Dr. Ferruh YILDIZ LİDAR TEKNİKLERİ LIGHT Detection And Ranging RADAR a benzer ancak elektromanyetik dalganın kızıl ötesi boyunu kullanır. LIDAR: Konumlama ( GPS ) Inersiyal

Detaylı

Sevim Yasemin ÇİÇEKLİ 1, Coşkun ÖZKAN 2

Sevim Yasemin ÇİÇEKLİ 1, Coşkun ÖZKAN 2 1078 [1025] LANDSAT 8'İN ADANA SEYHAN BARAJ GÖLÜ KIYI ÇİZGİSİNİN AYLIK DEĞİŞİMİNİN BELİRLENMESİNDE KULLANILMASI Sevim Yasemin ÇİÇEKLİ 1, Coşkun ÖZKAN 2 1 Arş. Gör., Erciyes Üniversitesi, Harita Mühendisliği

Detaylı

HAVADAN LAZER TARAMA ve SAYISAL GÖRÜNTÜ VERİLERİNDEN BİNA TESPİTİ VE ÇATILARIN 3 BOYUTLU MODELLENMESİ

HAVADAN LAZER TARAMA ve SAYISAL GÖRÜNTÜ VERİLERİNDEN BİNA TESPİTİ VE ÇATILARIN 3 BOYUTLU MODELLENMESİ Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Uzaktan Algılama Anabilim Dalı HAVADAN LAZER TARAMA ve SAYISAL GÖRÜNTÜ VERİLERİNDEN BİNA TESPİTİ VE ÇATILARIN 3 BOYUTLU MODELLENMESİ Dr.Nusret

Detaylı

2016 YILI AKADEMİK TEŞVİK BAŞVURUSU FAALİYET TÜRÜ HAM PUAN NET PUAN PROJE ARAŞTIRMA 0 0 YAYIN

2016 YILI AKADEMİK TEŞVİK BAŞVURUSU FAALİYET TÜRÜ HAM PUAN NET PUAN PROJE ARAŞTIRMA 0 0 YAYIN ALİ ÖZGÜN OK DOÇENT YILI AKADEMİK TEŞVİK BAŞVURUSU NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ/MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ/JEODEZİ VE FOTOGRAMETRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/JEODEZİ VE FOTOGRAMETRİ MÜHENDİSLİĞİ

Detaylı

THE EFFECT OF AIRBORNE LiDAR POINT CLOUD SAMPLING DENSITY TO THE ACCURACY OF DIGITAL ELEVATION MODELS

THE EFFECT OF AIRBORNE LiDAR POINT CLOUD SAMPLING DENSITY TO THE ACCURACY OF DIGITAL ELEVATION MODELS HAVA LiDAR NOKTA BULUTU ÖRNEKLEME YOĞUNLUĞUNUN SAYISAL YÜKSEKLİK MODELLERİNİN DOĞRULUĞUNA ETKİSİ M. YILMAZ, M. UYSAL Afyon Kocatepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü, Afyonkarahisar

Detaylı

AUTOMATIC EXTRACTION OF BUILDING OBLIQUE ROOF FROM DENSE IMAGE MATCHING POINT CLOUDS WITH HIGH RESOLUTION COLOUR- INFRARED IMAGES

AUTOMATIC EXTRACTION OF BUILDING OBLIQUE ROOF FROM DENSE IMAGE MATCHING POINT CLOUDS WITH HIGH RESOLUTION COLOUR- INFRARED IMAGES BİNA EĞİK ÇATILARININ YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ RENKLİ-KIZILÖTESİ GÖRÜNTÜLERDEN ÜRETİLEN YOĞUN NOKTA BULUTLARINDAN OTOMATİK ÇIKARILMASI H. ACAR 1, M. ÖZTÜRK 2, F. KARSLI 1, M. DİHKAN 1 1 Karadeniz Teknik Üniversitesi,

Detaylı

Yoğun Nokta Bulutunda Bina Çatı Yüzeylerinin Tespiti. Building Roof Plane Detection from Point Cloud Data

Yoğun Nokta Bulutunda Bina Çatı Yüzeylerinin Tespiti. Building Roof Plane Detection from Point Cloud Data Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Yoğun Nokta Bulutunda Bina Çatı Yüzeylerinin Tespiti, Polat ve Uysal Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD

Detaylı

LIDAR VE YERSEL LAZER TARAYICI SİSTEMLERİ. Yersel Lazer Tarayıcı Hakkında Genel Bilgi

LIDAR VE YERSEL LAZER TARAYICI SİSTEMLERİ. Yersel Lazer Tarayıcı Hakkında Genel Bilgi LIDAR VE YERSEL LAZER TARAYICI SİSTEMLERİ LIDAR (Light Detection and Ranging) bir hava taşıtı ya da yersel tarayıcılar tarafından elde edilir. Bazı uygulamalarda sayısal kamera görüntüleri ile birlikte

Detaylı

Genel Bilgiler FLI MAP. Koridor Tipi Çalışmalar. Geniş Alan Çalışmaları

Genel Bilgiler FLI MAP. Koridor Tipi Çalışmalar. Geniş Alan Çalışmaları FLI MAP Çeşitli helikopterlere monte edilebilen Fli Map in geliştirdiği taşınabilir lazer altimetre sistemi pazardaki hızlı, detaylı ve doğru veri toplama ihtiyaçlarını gidermek için geliştirilmiştir.

Detaylı

HAVA LiDAR VERİLERİNİN EĞİM TEMELLİ ALGORİTMA İLE FİLTRELENME PERFORMANSININ ARAŞTIRILMASI

HAVA LiDAR VERİLERİNİN EĞİM TEMELLİ ALGORİTMA İLE FİLTRELENME PERFORMANSININ ARAŞTIRILMASI HAVA LiDAR VERİLERİNİN EĞİM TEMELLİ ALGORİTMA İLE FİLTRELENME PERFORMANSININ ARAŞTIRILMASI Nizar POLAT 1,*,Murat UYSAL 1 1 AKÜ,Mühendislik Fakültesi Harita Mühendiliği Bölümü, 03200 Afyonkarahisar, TÜRKİYE

Detaylı

İNSANSIZ HAVA ARACI VERİLERİNDEN NESNE TABANLI BİNA ÇIKARIMI

İNSANSIZ HAVA ARACI VERİLERİNDEN NESNE TABANLI BİNA ÇIKARIMI 319 [1054] İNSANSIZ HAVA ARACI VERİLERİNDEN NESNE TABANLI BİNA ÇIKARIMI Resul Çömert 1, Uğur Avdan 2, Z. Damla Uça Avcı 3 1 Araş. Gör., Anadolu Üniversitesi, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü, 26555,Eskişehir,

Detaylı

Airborne Lidar (Havadan Lidar) Verilerinin Jeofizik - Gravite Verileri İle Birlikte Değerlendirilmesi ve Sonuçları

Airborne Lidar (Havadan Lidar) Verilerinin Jeofizik - Gravite Verileri İle Birlikte Değerlendirilmesi ve Sonuçları TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 16. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 3-6 Mayıs 2017, Ankara. Airborne Lidar (Havadan Lidar) Verilerinin Jeofizik - Gravite Verileri İle Birlikte

Detaylı

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU GÖRÜNTÜLERİNDEN OTOMATİK BİNA GÜNCELLEMESİ İÇİN MODEL BAZLI YAKLAŞIM

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU GÖRÜNTÜLERİNDEN OTOMATİK BİNA GÜNCELLEMESİ İÇİN MODEL BAZLI YAKLAŞIM TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 12. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 11 15 Mayıs 2009, Ankara YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU GÖRÜNTÜLERİNDEN OTOMATİK BİNA GÜNCELLEMESİ İÇİN MODEL BAZLI

Detaylı

FARKLI UYDU GÖRÜNTÜLERİNDEN YIĞIN GÖRÜNTÜ EŞLEME YÖNTEMİYLE YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKTE SAYISAL YÜZEY MODELİ VERİSİ ÜRETİMİ: SPOT6 VE PLÉIADES UYGULAMASI

FARKLI UYDU GÖRÜNTÜLERİNDEN YIĞIN GÖRÜNTÜ EŞLEME YÖNTEMİYLE YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKTE SAYISAL YÜZEY MODELİ VERİSİ ÜRETİMİ: SPOT6 VE PLÉIADES UYGULAMASI FARKLI UYDU GÖRÜNTÜLERİNDEN YIĞIN GÖRÜNTÜ EŞLEME YÖNTEMİYLE YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKTE SAYISAL YÜZEY MODELİ VERİSİ ÜRETİMİ: SPOT6 VE PLÉIADES UYGULAMASI O. Eker a, *, B. Bayram b, M. Erdoğan a, T. Durğut a, A.

Detaylı

Hava LiDAR Nokta Bulutundan Sayısal Yükseklik Modeli Üretiminde Veri Seyrekleştirme Algoritmalarının Karşılaştırılması

Hava LiDAR Nokta Bulutundan Sayısal Yükseklik Modeli Üretiminde Veri Seyrekleştirme Algoritmalarının Karşılaştırılması TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 15. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 25 28 Mart 2015, Ankara. Hava LiDAR Nokta Bulutundan Sayısal Yükseklik Modeli Üretiminde Veri Seyrekleştirme

Detaylı

DEPREMDE HASAR GÖREN BİNALARIN UZAKTAN ALGILAMA YÖNTEMLERİYLE TESPİTİ

DEPREMDE HASAR GÖREN BİNALARIN UZAKTAN ALGILAMA YÖNTEMLERİYLE TESPİTİ DEPREMDE HASAR GÖREN BİNALARIN UZAKTAN ALGILAMA YÖNTEMLERİYLE TESPİTİ A. KAYI, M. ERDOĞAN, A. YILMAZ Harita Genel Komutanlığı, Dikimevi, 06260 Çankaya Ankara - (abdullah.kayi; mustafa.erdogan; altan.yilmaz)@hgk.msb.gov.tr

Detaylı

LIDAR VERİSİNDEN ÇATI DÜZLEMLERİNİN OTOMATİK ÇIKARILMASI

LIDAR VERİSİNDEN ÇATI DÜZLEMLERİNİN OTOMATİK ÇIKARILMASI 133 [1066] LIDAR VERİSİNDEN ÇATI DÜZLEMLERİNİN OTOMATİK ÇIKARILMASI Nusret DEMİR Yrd.Doç.Dr., Akdeniz Üniversitesi, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü, Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi,07058,

Detaylı

Araştırma Görevlisi İSMAİL ÇÖLKESEN

Araştırma Görevlisi İSMAİL ÇÖLKESEN Araştırma Görevlisi İSMAİL ÇÖLKESEN ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı : İSMAİL ÇÖLKESEN Doğum Tarihi : 1981 Ünvanı : Dr. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Lisans Yüksek Lisans Doktora Jeodezi ve Fotogrametri Müh.

Detaylı

LAZER TARAMA VERİLERİNDEN BİNA DETAYLARININ ÇIKARILMASI VE CBS İLE ENTEGRASYONU

LAZER TARAMA VERİLERİNDEN BİNA DETAYLARININ ÇIKARILMASI VE CBS İLE ENTEGRASYONU TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi 30 Ekim 02 Kasım 2007, KTÜ, Trabzon ÖZET LAZER TARAMA VERİLERİNDEN BİNA DETAYLARININ ÇIKARILMASI VE CBS İLE ENTEGRASYONU

Detaylı

M. Taner Aktaş, GISP : mtaktas@yahoo.com

M. Taner Aktaş, GISP : mtaktas@yahoo.com Technical Workshops 25.Mayıs.2012 Taşkın Risk Haritası Oluşturmada LiDAR Yöntemi ve ArcHydro 2.0 Araçları M. Taner Aktaş, GISP Gündem Giriş LiDAR Yöntemi ArcGIS ile LiDAR ArcHydro Araçları Taşkın Risk

Detaylı

DEPREM SONRASI HAVA FOTOĞRAFLARINDAN BİNA HASAR TESPİTİ İÇİN BÜTÜNLEŞİK BİR SİSTEM YAKLAŞIMI: BiDHaS

DEPREM SONRASI HAVA FOTOĞRAFLARINDAN BİNA HASAR TESPİTİ İÇİN BÜTÜNLEŞİK BİR SİSTEM YAKLAŞIMI: BiDHaS DEPREM SONRASI HAVA FOTOĞRAFLARINDAN BİNA HASAR TESPİTİ İÇİN BÜTÜNLEŞİK BİR SİSTEM YAKLAŞIMI: BiDHaS E. Sümer a, M. Türker b a Başkent Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

Arş.Gör.Hüseyin TOPAN - http://jeodezi.karaelmas.edu.tr 1

Arş.Gör.Hüseyin TOPAN - http://jeodezi.karaelmas.edu.tr 1 Mikrodalga radyometre UZAKTAN ALGILAMADA GÖRÜNTÜLEME SİSTEMLERİ Hüseyin TOPAN Algılayıcı Pasif amaçlı olmayan amaçlı Manyetik algılayıcı Gravimetre Fourier spektrometresi Diğerleri Optik Film tabanlı Dijital

Detaylı

Prof.Dr. Mehmet MISIR ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA. ( Güz Yarıyılı)

Prof.Dr. Mehmet MISIR ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA. ( Güz Yarıyılı) Prof.Dr. Mehmet MISIR ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA (2017-2018 Güz Yarıyılı) Ders İçeriği Uzaktan Algılamanın Tanımı ve Tarihsel Gelişimi Uzaktan Algılamada Temel Kavramlar Uzaktan Algılama Sistemleri

Detaylı

Dijital (Sayısal) Fotogrametri

Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital (Sayısal) Fotogrametri Dijital fotogrametri, cisimlere ait iki boyutlu görüntü ortamından üç boyutlu bilgi sağlayan, sayısal resim veya görüntü ile çalışan fotogrametri bilimidir. Girdi olarak

Detaylı

BİLGİ DAĞARCIĞI HAVADAN (AIRBORN) LİDAR NEDİR? HAVADAN (AIRBORN) LİDAR SİSTEMİ. Sistem aşağıda belirtilen ekipmanlardan oluşmaktadır.

BİLGİ DAĞARCIĞI HAVADAN (AIRBORN) LİDAR NEDİR? HAVADAN (AIRBORN) LİDAR SİSTEMİ. Sistem aşağıda belirtilen ekipmanlardan oluşmaktadır. 42 BİLGİ DAĞARCIĞI HAVADAN (AIRBORN) LİDAR NEDİR? Muzaffer NAVRUZ * HAVADAN (AIRBORN) LİDAR SİSTEMİ Sistem aşağıda belirtilen ekipmanlardan oluşmaktadır. Lidar, İngilizce "Laser imaging detection and ranging"

Detaylı

ORM 7420 USING SATELLITE IMAGES IN FOREST RESOURCE PLANNING

ORM 7420 USING SATELLITE IMAGES IN FOREST RESOURCE PLANNING ORM 7420 USING SATELLITE IMAGES IN FOREST RESOURCE PLANNING Asst. Prof. Dr. Uzay KARAHALİL Week IV NEDEN UYDU GÖRÜNTÜLERİ KULLANIRIZ? Sayısaldır (Dijital), - taramaya gerek yoktur Hızlıdır Uçuş planı,

Detaylı

Uzaktan Algılama Verisi

Uzaktan Algılama Verisi Uzaktan Algılama (2) Yrd. Doç. Dr. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Uzaktan Algılama Verisi Raster Veri Formatı 1 Uzaktan Algılama Verisi http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0027_dai6/ch01s03.html

Detaylı

Lazer-obje (hedef) etkileşimi-yüzey eğim ve pürüzlülüğü

Lazer-obje (hedef) etkileşimi-yüzey eğim ve pürüzlülüğü Lazer-obje (hedef) etkileşimi-yüzey eğim ve pürüzlülüğü Ölçülen düşey mesafe yüzeyin eğimi ve pürüzlülüğüne bağlıdır. Soldaki iki şekil için, sağ şekilden dönen eko daha geniş olduğundan ölçülen mesafe

Detaylı

Trafik Yoğunluk Harita Görüntülerinin Görüntü İşleme Yöntemleriyle İşlenmesi

Trafik Yoğunluk Harita Görüntülerinin Görüntü İşleme Yöntemleriyle İşlenmesi Trafik Yoğunluk Harita Görüntülerinin Görüntü İşleme Yöntemleriyle İşlenmesi ISITES 2016 4 TH INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON INNOVATIVE TECHNOLOGIES IN ENGINEERING AND SCIENCE Dr. G. Çiğdem Çavdaroğlu ISITES,

Detaylı

İHA GÖRÜNTÜLERİNDEN ELDE EDİLEN OBJE ÖZNİTELİKLERİNİN DOĞRULUK DEĞERLENDİRMESİ ACCURACY ASSESSMENT OF UAV-DERIVED OBJECT ATTRIBUTES

İHA GÖRÜNTÜLERİNDEN ELDE EDİLEN OBJE ÖZNİTELİKLERİNİN DOĞRULUK DEĞERLENDİRMESİ ACCURACY ASSESSMENT OF UAV-DERIVED OBJECT ATTRIBUTES İHA GÖRÜNTÜLERİNDEN ELDE EDİLEN OBJE ÖZNİTELİKLERİNİN DOĞRULUK DEĞERLENDİRMESİ O. ÖZCAN 1, B. BİLGİLİOĞLU 2, S. AKAY 3, N. MUSAOĞLU 2 1 İstanbul Teknik Üniversitesi, Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü, İstanbul,

Detaylı

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARININ AFET YÖNETİMİNDE KULLANIMI DISASTER MANAGEMENT USE OF UNMANNED AERIAL VEHICLES

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARININ AFET YÖNETİMİNDE KULLANIMI DISASTER MANAGEMENT USE OF UNMANNED AERIAL VEHICLES ÖZET: İNSANSIZ HAVA ARAÇLARININ AFET YÖNETİMİNDE KULLANIMI Murat Uysal 1, Mustafa Yılmaz 1, İbrahim Tiryakioğlu 1 ve Nizar Polat 2 1 Doç.Dr., Harita Müh. Bölümü, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar

Detaylı

Aslı SABUNCU 1, Zehra Damla UÇA AVCI 2, Filiz SUNAR 3

Aslı SABUNCU 1, Zehra Damla UÇA AVCI 2, Filiz SUNAR 3 430 [1315] YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU VERİSİ İLE NESNE TABANLI SINIFLANDIRMA UYGULAMASINDA MEVSİMSEL KOŞULLARIN ETKİSİ Aslı SABUNCU 1, Zehra Damla UÇA AVCI 2, Filiz SUNAR 3 1 Araş.Gör., Boğaziçi Üniversitesi,

Detaylı

Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti

Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti Hüseyin Fidan, Vildan Çınarlı, Muhammed Uysal, Kadriye Filiz Balbal, Ali Özdemir 1, Ayşegül Alaybeyoğlu 2 1 Celal Bayar Üniversitesi, Matematik Bölümü, Manisa

Detaylı

Büyük Ölçekli Harita Üretiminde LiDAR ve Ortofoto

Büyük Ölçekli Harita Üretiminde LiDAR ve Ortofoto Büyük Ölçekli Harita Üretiminde LiDAR ve Ortofoto Prof. Dr. Ferruh YILDIZ Selçuk Üniversitesi Ders İçeriği LiDAR Nedir? Kullanım Şekilleri Bileşenleri Çalışma Prensibi Özellikleri LAS Çoklu Dönüş Çoklu

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE YAYINLAR. Geomatik Mühendisliği Bölümü, 34469 Ayazağa İstanbul / Türkiye Tel: +90 212 285 72 02 Fax: +90 212 285 65 87

ÖZGEÇMİŞ VE YAYINLAR. Geomatik Mühendisliği Bölümü, 34469 Ayazağa İstanbul / Türkiye Tel: +90 212 285 72 02 Fax: +90 212 285 65 87 ÖZGEÇMİŞ VE YAYINLAR Kişisel Bilgiler İsim: Emin Özgür Avşar Adres: Geomatik Mühendisliği Bölümü, 34469 Ayazağa İstanbul / Türkiye Tel: +90 212 285 72 02 Fax: +90 212 285 65 87 E-posta: avsarem@itu.edu.tr

Detaylı

ESKİŞEHİR BİNA ENVANTERİNDE YER ALAN BETONARME BİNALARIN DEPREM PERFORMANSLARININ BİR HIZLI DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ

ESKİŞEHİR BİNA ENVANTERİNDE YER ALAN BETONARME BİNALARIN DEPREM PERFORMANSLARININ BİR HIZLI DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ ESKİŞEHİR BİNA ENVANTERİNDE YER ALAN BETONARME BİNALARIN DEPREM PERFORMANSLARININ BİR HIZLI DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ O. Kaplan 1, Y. Güney 2, Y. Özçelikörs 3 ve A. Topçu 3 1 Araştırma Görevlisi,

Detaylı

MapCodeX Web Client ELER, AKOM Modülleri

MapCodeX Web Client ELER, AKOM Modülleri MapCodeX Web Client ELER, AKOM Modülleri İçerik MapCodeX Web Client? Kullanım Alanları AKOM ELER MapCodeX Web Client MapCodeX Web Client uygulaması, MapCodeX GIS ailesinin görüntüleme, sorgulama ve gelişmiş

Detaylı

HASSAS ORMANCILIK. Prof.Dr. Abdullah E. Akay. BTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Osmangazi-Bursa

HASSAS ORMANCILIK. Prof.Dr. Abdullah E. Akay. BTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Osmangazi-Bursa HASSAS ORMANCILIK Prof.Dr. Abdullah E. Akay Osmangazi-Bursa HASSAS ORMANCILIK Son yıllarda artan tüketici talepleri doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı artırmış ve bu durum özellikle orman kaynaklarının

Detaylı

ÜÇ BOYUTLU ŞEHİR MODELLERİNİN VERİ YAPISI VE KULLANIM ÖZELLİKLERİ

ÜÇ BOYUTLU ŞEHİR MODELLERİNİN VERİ YAPISI VE KULLANIM ÖZELLİKLERİ ÜÇ BOYUTLU ŞEHİR MODELLERİNİN VERİ YAPISI VE KULLANIM ÖZELLİKLERİ B. Ergün Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü, 41400, Gebze, Kocaeli. bergun@gyte.edu.tr ÖZET

Detaylı

Nesne-Tabanlı Sınıflandırma Yöntemi ile Tarımsal Ürün Deseninin Belirlenmesi Ahmet Delen 1, Füsun Balık Şanlı 2 1

Nesne-Tabanlı Sınıflandırma Yöntemi ile Tarımsal Ürün Deseninin Belirlenmesi Ahmet Delen 1, Füsun Balık Şanlı 2 1 Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Nesne Tabanlı Sınıflandırma Yöntemi ile Tarımsal Ürün Deseninin Belirlenmesi, Delen ve Şanlı Afyon Kocatepe University Journal of Science

Detaylı

8 ve 16 Bit Sayısal Hava Kamerası Görüntülerinin Fotogrametrik Değerlendirme Açısından İncelenmesi Zonguldak Örneği

8 ve 16 Bit Sayısal Hava Kamerası Görüntülerinin Fotogrametrik Değerlendirme Açısından İncelenmesi Zonguldak Örneği TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 15. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 25 28 Mart 2015, Ankara. 8 ve 16 Bit Sayısal Hava Kamerası Görüntülerinin Fotogrametrik Değerlendirme Açısından

Detaylı

MONITORING COASTAL STRUCTURES THROUGH RADAR INTERFEROMETRY TECHNIQUE

MONITORING COASTAL STRUCTURES THROUGH RADAR INTERFEROMETRY TECHNIQUE RADAR İNTERFEROMETRİ TEKNİĞİ KIYI YAPILARINDAKİ DEFORMASYONLARIN İZLENMESİ H.Ş. KUTOĞLU 1, İ.H. ÖZÖLÇER 1, H. KEMALDERE 1 1 Bülent Ecevit Üniversitesi, Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi, Zonguldak, İstanbul,

Detaylı

Sayısal Yersel Fotogrametri Yöntemiile Sarıyer İstanbul da Siluet Üretimi

Sayısal Yersel Fotogrametri Yöntemiile Sarıyer İstanbul da Siluet Üretimi Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Sayısal Yersel Fotogrametri Yöntemi ile Sarıyer İstanbul da Siluet Üretimi, Yastıklıvd. Afyon Kocatepe University Journal of Science and

Detaylı

LiDAR VE HAVA FOTOĞRAFLARININ FÜZYONU İLE OTOMATİK BİNA ÇIKARIMI

LiDAR VE HAVA FOTOĞRAFLARININ FÜZYONU İLE OTOMATİK BİNA ÇIKARIMI TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 13. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 18 22 Nisan 2011, Ankara LiDAR VE HAVA FOTOĞRAFLARININ FÜZYONU İLE OTOMATİK BİNA ÇIKARIMI ÖZET Melis Uzar, Naci

Detaylı

AİRBORNE LİDAR TEKNOLOJİSİ İLE SAYISAL HARİTA ÜRETİMİ VE ŞIRNAK ÖRNEĞİ

AİRBORNE LİDAR TEKNOLOJİSİ İLE SAYISAL HARİTA ÜRETİMİ VE ŞIRNAK ÖRNEĞİ Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 4, No: 3, 2012 (16-22) Electronic Journal of Map Technologies Vol: 4, No: 3, 2012 (16-22) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com e-issn:1309-3983

Detaylı

TÜRKİYE NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ DEĞİŞİMİNİN NOAA UYDU VERİLERİ İLE BELİRLENMESİ*

TÜRKİYE NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ DEĞİŞİMİNİN NOAA UYDU VERİLERİ İLE BELİRLENMESİ* TÜRKİYE NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ DEĞİŞİMİNİN NOAA UYDU VERİLERİ İLE BELİRLENMESİ* Determination the Variation of The Vegetation in Turkey by Using NOAA Satellite Data* Songül GÜNDEŞ Fizik Anabilim Dalı Vedat PEŞTEMALCI

Detaylı

UZAKTAN ALGILAMA- UYGULAMA ALANLARI

UZAKTAN ALGILAMA- UYGULAMA ALANLARI UZAKTAN ALGILAMA- UYGULAMA ALANLARI Doç. Dr. Nebiye Musaoğlu nmusaoglu@ins.itu.edu.tr İTÜ İnşaat Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Uzaktan Algılama Anabilim Dalı UZAKTAN ALGILAMA-TANIM

Detaylı

Research On Using a Mobile Terrestrial Photogrammetric Mapping System For The Determination Of Object Volumes

Research On Using a Mobile Terrestrial Photogrammetric Mapping System For The Determination Of Object Volumes Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 4, No: 3, 2012 (1-6) Electronic Journal of Map Technologies Vol: 4, No: 3, 2012 (1-6) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com e-issn:1309-3983

Detaylı

S.Çabuk a, A.C. Kiracı, T.Durgut, H.Ardıç, O.Eker, A.Okul. Anahtar Kelimeler: ALOS, SRTM, Sayısal Yükseklik Modeli, Eş Yükseklik Eğrisi ÖZET:

S.Çabuk a, A.C. Kiracı, T.Durgut, H.Ardıç, O.Eker, A.Okul. Anahtar Kelimeler: ALOS, SRTM, Sayısal Yükseklik Modeli, Eş Yükseklik Eğrisi ÖZET: EŞ YÜKSEKLİK EĞRİLERİLERİNİN ÜRETİMİNDE AÇIK KAYNAKLARDAN ELDE EDİLEN SAYISAL YÜKSEKLİK MODELLERİNİN KULLANILABİLİRLİĞİ KONUSUNDA BİR ÇALIŞMA: ALOS VE SRTM VERİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI S.Çabuk a, A.C.

Detaylı

DÜZLEMSEL VE DOĞRUSAL ÖZELLİKLERİ ESAS ALARAK MİNİMUM ÇAKIŞAN YERSEL TARAMALARIN FOTOGRAMETRİK VERİ KULLANILARAK BİRLEŞTİRİLMESİ

DÜZLEMSEL VE DOĞRUSAL ÖZELLİKLERİ ESAS ALARAK MİNİMUM ÇAKIŞAN YERSEL TARAMALARIN FOTOGRAMETRİK VERİ KULLANILARAK BİRLEŞTİRİLMESİ Türkiye Ulusal Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birliği VII. Teknik Sempozyumu (TUFUAB 203), 23-25 Mayıs 203, KTÜ, Trabzon. DÜZLEMSEL VE DOĞRUSAL ÖZELLİKLERİ ESAS ALARAK MİNİMUM ÇAKIŞAN YERSEL TARAMALARIN

Detaylı

Veri toplama- Yersel Yöntemler Donanım

Veri toplama- Yersel Yöntemler Donanım Veri toplama- Yersel Yöntemler Donanım Data Doç. Dr. Saffet ERDOĞAN 1 Veri toplama -Yersel Yöntemler Optik kamera ve lazer tarayıcılı ölçme robotu Kameradan gerçek zamanlı veri Doç. Dr. Saffet ERDOĞAN

Detaylı

Uzaktan Algılamanın. Doğal Ekosistemlerde Kullanımı PROF. DR. İ BRAHİM ÖZDEMİR SDÜ ORMAN FAKÜLTESI I S PARTA

Uzaktan Algılamanın. Doğal Ekosistemlerde Kullanımı PROF. DR. İ BRAHİM ÖZDEMİR SDÜ ORMAN FAKÜLTESI I S PARTA Uzaktan Algılamanın Doğal Ekosistemlerde Kullanımı PROF. DR. İ BRAHİM ÖZDEMİR SDÜ ORMAN FAKÜLTESI I S PARTA 1 Uzaktan Algılama Nedir? Arada fiziksel bir temas olmaksızın cisimler hakkında bilgi toplanmasıdır.

Detaylı

Üçgenleme ve Enterpolasyon Temelli Lidar Filtreleme Algoritmalarının Performans Analizi

Üçgenleme ve Enterpolasyon Temelli Lidar Filtreleme Algoritmalarının Performans Analizi Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Üçgenleme ve Enterpolasyon Temelli Lidar Filtreleme Algoritmalarının Performans Analizi, Afyon Varlık Kocatepe vd. University Journal of

Detaylı

High Resolution Digital Surface Model Generation by Dense Image Matching from Different Satellite Images:SPOT6 and PLÉIADES Implementation

High Resolution Digital Surface Model Generation by Dense Image Matching from Different Satellite Images:SPOT6 and PLÉIADES Implementation Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 17 (2017) Özel Sayı (132-137) AKU J. Sci. Eng.17 (2017) Special

Detaylı

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU VERİLERİ KULLANILARAK ORMAN ÖRTÜSÜNÜN SEGMENT-TABANLI SINIFLANDIRILMASI ÖZET

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU VERİLERİ KULLANILARAK ORMAN ÖRTÜSÜNÜN SEGMENT-TABANLI SINIFLANDIRILMASI ÖZET III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi 20-22 Mayıs 2010 Cilt: II Sayfa: 471-476 YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU VERİLERİ KULLANILARAK ORMAN ÖRTÜSÜNÜN SEGMENT-TABANLI SINIFLANDIRILMASI Muhittin İNAN 1, Hakan

Detaylı

YÜKSEK VE DÜŞÜK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU GÖRÜNTÜLERİNDEN YOLLARIN TAYİNİ

YÜKSEK VE DÜŞÜK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU GÖRÜNTÜLERİNDEN YOLLARIN TAYİNİ TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi 30 Ekim 02 Kasım 2007, KTÜ, Trabzon YÜKSEK VE DÜŞÜK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU GÖRÜNTÜLERİNDEN YOLLARIN TAYİNİ R. Geçen 1, G.

Detaylı

FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI

FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI Fotg.D.Bşk.lığı, yurt içi ve yurt dışı harita üretimi için uydu görüntüsü ve hava fotoğraflarından fotogrametrik yöntemlerle topoğrafya ve insan yapısı detayları

Detaylı

FARKLI BİNDİRME ORANLARININ SAYISAL YÜZEY MODELİ DOĞRULUĞUNA ETKİSİ-ANKARA 3 BOYUTLU ŞEHİR MODELİ ÖRNEĞİ

FARKLI BİNDİRME ORANLARININ SAYISAL YÜZEY MODELİ DOĞRULUĞUNA ETKİSİ-ANKARA 3 BOYUTLU ŞEHİR MODELİ ÖRNEĞİ FARKLI BİNDİRME ORANLARININ SAYISAL YÜZEY MODELİ DOĞRULUĞUNA ETKİSİ-ANKARA 3 BOYUTLU ŞEHİR MODELİ ÖRNEĞİ A. KAYI, G.ARASAN, A. YILMAZ, M. ERDOĞAN, O.ALP, A.OKUL HGK, Harita Genel Komutanlığı, 06260 Çankaya

Detaylı

25 Ekim 2016 Salı - Sistemlere Giriş ve Tanıtım

25 Ekim 2016 Salı - Sistemlere Giriş ve Tanıtım 10.45-12.45 Açılış Töreni Uzaktan Algılama Sistemlerinden Konumsal Bilgiye Genel Giriş 12.45-13.30 Öğle Yemeği 13.30-14.30 14.30-14.45 Ara 14.45-15.45 15.45-16.00 Ara 16.00-17.00 17.00-17.15 Ara 17.15-18.15

Detaylı

YIKILMIŞ BİNALARIN NESNE TABANLI SINIFLANDIRMA İLE İNSANSIZ HAVA ARACI VERİLERİNDEN TESPİT EDİLMESİ

YIKILMIŞ BİNALARIN NESNE TABANLI SINIFLANDIRMA İLE İNSANSIZ HAVA ARACI VERİLERİNDEN TESPİT EDİLMESİ YIKILMIŞ BİNALARIN NESNE TABANLI SINIFLANDIRMA İLE İNSANSIZ HAVA ARACI VERİLERİNDEN TESPİT EDİLMESİ ÖZET: Resul Çömert 1, Dilek Küçük Matcı 2, Uğur AVDAN 3 1 Araş. Gör., Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü,

Detaylı

LiDAR Verisinin İşlenmesi ve LAStools Yazılımı

LiDAR Verisinin İşlenmesi ve LAStools Yazılımı LiDAR Verisinin İşlenmesi ve LAStools Yazılımı Serkan URAL Araş.Gör. Hacettepe Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü BHİKPK BARKOK LiDAR ÇALIŞTAYI 16.12.2015 LiDAR Ölçümlerinden Nokta Koordinatlarının

Detaylı

RANSAC ALGORİTMASI İLE YERSEL LAZER TARAYICI VERİLERİNDEN BİNA CEPHELERİNİN OTOMATİK OLARAK ÇIKARILMASI

RANSAC ALGORİTMASI İLE YERSEL LAZER TARAYICI VERİLERİNDEN BİNA CEPHELERİNİN OTOMATİK OLARAK ÇIKARILMASI RANSAC ALGORİTMASI İLE YERSEL LAZER TARAYICI VERİLERİNDEN BİNA CEPHELERİNİN OTOMATİK OLARAK ÇIKARILMASI R. Çömert a, *, U. Avdan a a Anadolu Üniversitesi, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü, 26555, İki Eylül

Detaylı

ÜÇ BOYUTLU BİNA MODELLERİ İÇİN OTOMATİK BİNA YÜZ DOKUSU ÇIKARIMI

ÜÇ BOYUTLU BİNA MODELLERİ İÇİN OTOMATİK BİNA YÜZ DOKUSU ÇIKARIMI TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 12. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 11 15 Mayıs 2009, Ankara ÜÇ BOYUTLU BİNA MODELLERİ İÇİN OTOMATİK BİNA YÜZ DOKUSU ÇIKARIMI E. Sümer 1, M. Türker

Detaylı

BASİT ENTERPOLASYON TEMELLİ LİDAR FİLTRELEME ALGORİTMASI VE PERFORMANS ANALİZİ

BASİT ENTERPOLASYON TEMELLİ LİDAR FİLTRELEME ALGORİTMASI VE PERFORMANS ANALİZİ BASİT ENTERPOLASYON TEMELLİ LİDAR FİLTRELEME ALGORİTMASI VE PERFORMANS ANALİZİ A. Varlık a, F. Uray a a Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Konya (avarlik, furay@konya.edu.tr)

Detaylı

İHA ve Hava Kameralı Uçak İle Havadan Alınan Görüntüler Sonucu Elde Edilen Ürünlerin Karşılaştırılması

İHA ve Hava Kameralı Uçak İle Havadan Alınan Görüntüler Sonucu Elde Edilen Ürünlerin Karşılaştırılması TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 16. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 3-6 Mayıs 2017, Ankara. İHA ve Hava Kameralı Uçak İle Havadan Alınan Görüntüler Sonucu Elde Edilen Ürünlerin

Detaylı

Elektromanyetik Radyasyon (Enerji) Nedir?

Elektromanyetik Radyasyon (Enerji) Nedir? Elektromanyetik Radyasyon (Enerji) Nedir? Atomlardan çeşitli şekillerde ortaya çıkan enerji türleri ve bunların yayılma şekilleri "elektromagnetik radyasyon" olarak adlandırılır. İçinde X ve γ ışınlarının

Detaylı

HAVA LİDAR VERİLERİ İLE 3B BİNA MODELLERİNİN OTOMATİK ÜRETİMİ

HAVA LİDAR VERİLERİ İLE 3B BİNA MODELLERİNİN OTOMATİK ÜRETİMİ 152 [963] HAVA LİDAR VERİLERİ İLE 3B BİNA MODELLERİNİN OTOMATİK ÜRETİMİ Naci YASTIKLI 1, Zehra Çetin 2 ÖZET 1 Prof. Dr., Arş. Gör., Yıldız Teknik Üniversitesi, Harita Mühendisliği Bölümü, Davutpaşa Kampüsü,

Detaylı

Dijital Kameralar (Airborne Digital Cameras)

Dijital Kameralar (Airborne Digital Cameras) Dijital Kameralar (Airborne Digital Cameras) Klasik fotogrametrik görüntü alımındaki değişim, dijital kameraların gelişimi ile sağlanmaktadır. Dijital görüntü, analog görüntü ile kıyaslandığında önemli

Detaylı

THE EFFECT TO GEOREFERENCING ACCURACY OF CONTROL TARGETS IN TERRESTRIAL LASER SCANNING APPLICATIONS

THE EFFECT TO GEOREFERENCING ACCURACY OF CONTROL TARGETS IN TERRESTRIAL LASER SCANNING APPLICATIONS YERSEL LAZER TARAMA UYGULAMALARINDA KONTROL HEDEFLERİNİN KONUMLANDIRMA DOĞRULUĞUNA ETKİSİ K. GÜMÜŞ 1, H.ERKAYA 2 1 Niğde Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü, Ölçme Tekniği Anabilim

Detaylı

SU KEMERLERİNİN 3D MODELLENMESİNDE UZAKTAN ALGILAMA VE CBS KULLANIMI; KURŞUNLUGERME/İSTANBUL ÖRNEĞİ

SU KEMERLERİNİN 3D MODELLENMESİNDE UZAKTAN ALGILAMA VE CBS KULLANIMI; KURŞUNLUGERME/İSTANBUL ÖRNEĞİ 331 SU KEMERLERİNİN 3D MODELLENMESİNDE UZAKTAN ALGILAMA VE CBS KULLANIMI; KURŞUNLUGERME/İSTANBUL ÖRNEĞİ Cihan Uysal 1, Derya Maktav 1, James Crow 2 1 İstanbul Teknik Üniversitesi, Jeodezi ve Fotogrametri

Detaylı

SERAMAR Projesi nin. Mehmet Cemal Genes Mustafa Kemal Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Hatay, Türkiye

SERAMAR Projesi nin. Mehmet Cemal Genes Mustafa Kemal Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Hatay, Türkiye Antakya nın Deprem Risk Değerlendirmesi erlendirmesi ve Depreme Hazırl rlık içinin Mikro Bölgelendirme, Hasar Görebilirlik ve Deprem Senaryosu Çalışmaları (SERAMAR) SERAMAR Projesi nin Başlang langıcından

Detaylı

LAS FORMATLI LİDAR VERİLERİNİN ARCGIS TE OKUTULABILEN ÇOKLU NOKTA ÖZELLİĞİ FORMATINDAN NOKTA ÖZELLİĞİ FORMATINA DÖNÜŞTÜRME MODELİ ÖNERİSİ

LAS FORMATLI LİDAR VERİLERİNİN ARCGIS TE OKUTULABILEN ÇOKLU NOKTA ÖZELLİĞİ FORMATINDAN NOKTA ÖZELLİĞİ FORMATINA DÖNÜŞTÜRME MODELİ ÖNERİSİ LAS FORMATLI LİDAR VERİLERİNİN ARCGIS TE OKUTULABILEN ÇOKLU NOKTA ÖZELLİĞİ FORMATINDAN NOKTA ÖZELLİĞİ FORMATINA DÖNÜŞTÜRME MODELİ ÖNERİSİ C.T. ÇELİK * * Niğde Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita

Detaylı

Hava Fotogrametrisi ve Jeodezik Yöntemler ile Sayısal Yükseklik Modeli Üretimi: Erzurum Aksu Köyü Örneği

Hava Fotogrametrisi ve Jeodezik Yöntemler ile Sayısal Yükseklik Modeli Üretimi: Erzurum Aksu Köyü Örneği TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 16. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 3-6 Mayıs 2017, Ankara. Hava Fotogrametrisi ve Jeodezik Yöntemler ile Sayısal Yükseklik Modeli Üretimi: Erzurum

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon. www.gislab.ktu.edu.tr

Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon. www.gislab.ktu.edu.tr Planlamada Uygulama Araçları Yrd. Doç. Dr. Volkan YILDIRIM,yvolkan@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon www.gislab.ktu.edu.tr II. Ders_İçerik 6. Planlamada Veri Yönetimi Coğrafi Bilgi

Detaylı

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU VERİLERİ VE HAVA FOTOĞRAFLARINDAN OTOMATİK BİNA YAKALAMA

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU VERİLERİ VE HAVA FOTOĞRAFLARINDAN OTOMATİK BİNA YAKALAMA ÖZET TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 13. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 18 22 Nisan 2011, Ankara YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU VERİLERİ VE HAVA FOTOĞRAFLARINDAN OTOMATİK BİNA YAKALAMA

Detaylı

Afet Yönetiminde İleri Teknolojiler ve TÜBİTAK UZAY ın Vizyonu

Afet Yönetiminde İleri Teknolojiler ve TÜBİTAK UZAY ın Vizyonu Afet Yönetiminde İleri Teknolojiler ve TÜBİTAK UZAY ın Vizyonu Tamer Beşer 12 Kasım 2013 Sunum Planı Tarihçe Yürürlükteki bazı projeler Projeler İMECE TUYGU-KG HiSSAT-KG GEOPORTAL AFAD-İZGE DETAP Uluslararası

Detaylı

Zemin sıvılaşmasına yönelik fotogrametrik uygulamalar

Zemin sıvılaşmasına yönelik fotogrametrik uygulamalar itüdergisi/d mühendislik Cilt:1, Sayı:2, 7-13 Aralık 2002 Zemin sıvılaşmasına yönelik fotogrametrik uygulamalar Oktay AKSU *, Gönül TOZ İTÜ İnşaat Fakültesi, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

İSKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAHASININ İNSANSIZ HAVA ARACI YARDIMI İLE TRUE ORTOFOTO VE HALİHAZIR HARİTASININ YAPIMI

İSKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAHASININ İNSANSIZ HAVA ARACI YARDIMI İLE TRUE ORTOFOTO VE HALİHAZIR HARİTASININ YAPIMI İSKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAHASININ İNSANSIZ HAVA ARACI YARDIMI İLE TRUE ORTOFOTO VE HALİHAZIR HARİTASININ YAPIMI B. GENÇ 1, Ö. GÖKDAŞ 2, G.TAFTALI 3, S. EROĞLU 4 1 İSKİ, Harita İşleri Şube Müdürlüğü, İstanbul,

Detaylı

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU GÖRÜNTÜLERİ İLE UÇUŞ EĞİTİMİ AMAÇLI SİMÜLASYON ÇALIŞMALARI

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU GÖRÜNTÜLERİ İLE UÇUŞ EĞİTİMİ AMAÇLI SİMÜLASYON ÇALIŞMALARI YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ UYDU GÖRÜNTÜLERİ İLE UÇUŞ EĞİTİMİ AMAÇLI SİMÜLASYON ÇALIŞMALARI a Melis ÖZEN a İNTA Uzay Sistemleri İletişim A.Ş., Ankara mozen@spaceturk.com.tr Komisyon VII ANAHTAR KELİMELER: Simülasyon,

Detaylı

COMPARING THE PERFORMANCE OF KINEMATIC PPP AND POST PROCESS KINEMATICS METHODS IN RURAL AND URBAN AREAS

COMPARING THE PERFORMANCE OF KINEMATIC PPP AND POST PROCESS KINEMATICS METHODS IN RURAL AND URBAN AREAS KİNEMATİK PPP VE POST PROCESS KİNEMATİK YÖNTEMLERİNİN KIRSAL VE MESKUN ALANLARDAKİ PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI A. CEYLAN 1, C.Ö. YİGİT 2, S. ALÇAY 1, B. N. ÖZDEMİR 1 1 Selçuk Üniversitesi, Mühendsilik

Detaylı

23 Ekim 2011 Van Depreminde Ağır Hasar Alan Yapının Güçlendirme Önce ve Sonrasının Analitik İncelenmesi

23 Ekim 2011 Van Depreminde Ağır Hasar Alan Yapının Güçlendirme Önce ve Sonrasının Analitik İncelenmesi Fırat Üniv. Müh. Bil. Dergisi Science and Eng. J of Fırat Univ. 29(1), 343-349, 2017 29(1), 343-349, 2017 23 Ekim 2011 Van Depreminde Ağır Hasar Alan Yapının Güçlendirme Önce ve Sonrasının Analitik İncelenmesi

Detaylı

SAYISAL YERSEL FOTOGRAMETRİ YÖNTEMİ İLE SARIYER İSTANBUL DA SİLUET ÜRETİMİ

SAYISAL YERSEL FOTOGRAMETRİ YÖNTEMİ İLE SARIYER İSTANBUL DA SİLUET ÜRETİMİ SAYISAL YERSEL FOTOGRAMETRİ YÖNTEMİ İLE SARIYER İSTANBUL DA SİLUET ÜRETİMİ N. Yastıklı a, *, Z. Çetin a, E. Arslan a a YTÜ, İnşaat Fakütesi, Harita Mühendisliği Bölümü 34210 Esenler, İstanbul - (ynaci,

Detaylı

Arazi Kullanımı Veri Kaynakları ve Yöntem. Öğrt.Gör.Dr. Rüya Bayar

Arazi Kullanımı Veri Kaynakları ve Yöntem. Öğrt.Gör.Dr. Rüya Bayar Arazi Kullanımı Veri Kaynakları ve Yöntem Öğrt.Gör.Dr. Rüya Bayar Arazi Kullanımı doğal ortam insan etkileşimine bağlı olarak ortaya çıktığı için, bu çalışmalarda Coğrafyanın veri kaynaklarını kullanır.

Detaylı

Şekil 1. DEÜ Test Asansörü kuyusu.

Şekil 1. DEÜ Test Asansörü kuyusu. DOKUZ EYLÜL ÜNĐVERSĐTESĐ TEST ASANSÖRÜ KUYUSUNUN DEPREM YÜKLERĐ ETKĐSĐ ALTINDAKĐ DĐNAMĐK DAVRANIŞININ ĐNCELENMESĐ Zeki Kıral ve Binnur Gören Kıral Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine

Detaylı

Uzaktan Algılama Teknolojileri

Uzaktan Algılama Teknolojileri Uzaktan Algılama Teknolojileri Ders 4 Pasif - Aktif Alıcılar, Çözünürlük ve Spektral İmza Alp Ertürk alp.erturk@kocaeli.edu.tr Pasif Aktif Alıcılar Pasif alıcılar fiziksel ortamdaki bilgileri pasif olarak

Detaylı

Dijital Görüntü İşleme Teknikleri

Dijital Görüntü İşleme Teknikleri Teknikleri Ders Notları, 2013 Doç. Dr. Fevzi Karslı Harita Mühendisliği Bölümü Mühendislik Fakültesi KTÜ 08 Ekim 2013 Salı 1 Ders Planı ve İçeriği 1. Hafta Giriş, dersin kapsamı, temel kavramlar, kaynaklar.

Detaylı

11 MART 2011 BÜYÜK TOHOKU (KUZEYDOĞU HONSHU, JAPONYA) DEPREMİ (Mw: 9,0) BİLGİ NOTU

11 MART 2011 BÜYÜK TOHOKU (KUZEYDOĞU HONSHU, JAPONYA) DEPREMİ (Mw: 9,0) BİLGİ NOTU MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 11 MART 2011 BÜYÜK TOHOKU (KUZEYDOĞU HONSHU, JAPONYA) DEPREMİ (Mw: 9,0) BİLGİ NOTU JEOLOJİ ETÜTLERİ DAİRESİ Yer Dinamikleri Araştırma ve Değerlendirme Koordinatörlüğü

Detaylı

Esra TEKDAL 1, Rahmi Nurhan ÇELİK 2, Tevfik AYAN 3 1

Esra TEKDAL 1, Rahmi Nurhan ÇELİK 2, Tevfik AYAN 3 1 İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ DERGİSİ (İAÜD) Yıl 4, Sayı 16, Sayfa (63-70) BOLU GEÇİŞİNDE DEPREM SEBEBİYLE MEYDANA GELEN Esra TEKDAL 1, Rahmi Nurhan ÇELİK 2, Tevfik AYAN 3 1 tekdale@itu.edu.tr 2 celikn@itu.edu.tr

Detaylı

Hava Lazer Tarama Verilerinden Fourier Dönüşümü Kullanılarak Bina Detaylarının Belirlenmesi

Hava Lazer Tarama Verilerinden Fourier Dönüşümü Kullanılarak Bina Detaylarının Belirlenmesi Hava Lazer Tarama Verilerinden Fourier Dönüşümü Kullanılarak Bina Detaylarının Belirlenmesi F. Karsli 1, * and O. Kahya 2 1 KTU, Mühendislik Fakültesi, Jeodezi ve Fotogrametri Müh. Böl. 61080 Trabzon (fkarsli@ktu.edu.tr)

Detaylı

SAYISAL YÜKSEKLİK MODELLERİNDE KALİTE DEĞERLENDİRME VE DOĞRULUK ANALİZİ

SAYISAL YÜKSEKLİK MODELLERİNDE KALİTE DEĞERLENDİRME VE DOĞRULUK ANALİZİ TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 13. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 18 Nisan 11, Ankara SAYISAL YÜKSEKLİK MODELLERİNDE KALİTE DEĞERLENDİRME VE DOĞRULUK ANALİZİ Naci Yastıklı 1,

Detaylı

İTME ANALİZİ KULLANILARAK YÜKSEK RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİR PREFABRİK YAPININ SİSMİK KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ

İTME ANALİZİ KULLANILARAK YÜKSEK RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİR PREFABRİK YAPININ SİSMİK KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ İTME ANALİZİ KULLANILARAK YÜKSEK RİSKLİ DEPREM BÖLGESİNDEKİ BİR PREFABRİK YAPININ SİSMİK KAPASİTESİNİN İNCELENMESİ ÖZET: B. Öztürk 1, C. Yıldız 2 ve E. Aydın 3 1 Yrd. Doç. Dr., İnşaat Müh. Bölümü, Niğde

Detaylı

HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü HARİTA, TOPOGRAFİK HARİTA, JEOLOJİK HARİTA Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü HARİTA NEDİR? Harita; yer yüzeyinin bir düzlem üzerine belirli bir oranda küçültülerek bir takım çizgi ve

Detaylı

GeoSLAM. GPS ihtiyacı olmadan; 3D mobil veri elde etme

GeoSLAM. GPS ihtiyacı olmadan; 3D mobil veri elde etme GeoSLAM GPS ihtiyacı olmadan; 3D mobil veri elde etme GeoSLAM 2012 yılında İngiltere de yenilikçi bir sicili bulunan iki organizasyonun ortak girişimi olarak kurulmuştur : Avusturalya Ulusal Bilim Ajansı

Detaylı

UZAKTAN ALGILAMA TEKNOLOJİLERİ ile ARAZİ ÖRTÜSÜ ve ARAZİ KULLANIMININ BELİRLENMESİ

UZAKTAN ALGILAMA TEKNOLOJİLERİ ile ARAZİ ÖRTÜSÜ ve ARAZİ KULLANIMININ BELİRLENMESİ Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Ulusal Bilgi Merkezi UZAKTAN ALGILAMA TEKNOLOJİLERİ ile ARAZİ ÖRTÜSÜ ve ARAZİ KULLANIMININ BELİRLENMESİ Demir DEVECİGİL Alpaslan SAVACI Doç. Dr. D.Murat

Detaylı

Son 100 yılın en büyük 25 depremi

Son 100 yılın en büyük 25 depremi Son 100 yılın en büyük 25 depremi Son 100 yılda teknolojideki gelişmeler, depremlerde ölü sayısını azaltmakta çok az etkili oldu. 21.09.2017 / 09:38 Meksika'da 200'den fazla insanın yaşamını yitirdiği

Detaylı

Araştırma Makalesi / Research Article 2006 İRAN-SİLAKHOR DEPREMİNDE KERPİÇ YIĞMA DUVARLARIN SİSMİK DAVRANIŞI

Araştırma Makalesi / Research Article 2006 İRAN-SİLAKHOR DEPREMİNDE KERPİÇ YIĞMA DUVARLARIN SİSMİK DAVRANIŞI Papers Produced from PhD Theses Presented at Institute of Science and Technology, Yıldız Technical University Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezlerinden Üretilmiş Yayınlar

Detaylı

HACİM HESAPLAMALARINDA LASER TARAMA VE YERSEL FOTOGRAMETRİNİN KULLANILMASI

HACİM HESAPLAMALARINDA LASER TARAMA VE YERSEL FOTOGRAMETRİNİN KULLANILMASI TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 12. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 11 15 Mayıs 2009, Ankara HACİM HESAPLAMALARINDA LASER TARAMA VE YERSEL FOTOGRAMETRİNİN KULLANILMASI M. Yakar

Detaylı