üretiminde ilk aşama a ama kakao

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "üretiminde ilk aşama a ama kakao"

Transkript

1 ÇİKOLATA

2 Çikolata üretiminde ilk aşama a ama kakao çekirdeğinin inin işlenmesidir. i kakao meyvesi hasatı çekirdekleri ayırma fermentasyon (45 C C de gün) g şekerler alkol ve asitlere dönüşürd pigmentler parçalan alanır oksidasyon sonucu tat ve aroma gelişir ir

3 Cacao meyvesi Cacao ağacı

4

5

6 çiğ kakao çekirdekleri temizlenir (hava akımında temizleme; yoğunlu unluğu çekirdekten az olan yabancı maddeler hava ile kaldırılır, r, daha sonra çekirdekler hava ile kaldırılarak larak yoğunlu unluğu çekirdekten fazla olan yabancı maddeler geride bırakb rakılır, r, metalik parçalar alar ise mıknatm knatıs s yardımıyla yla ayrılırlar.) rlar.) kavurma (30dak, C C de hava akımında) kakao çekirdekleri çatlatılıp p kırılırk kabuk ve nib ayrılır, r, nib kakao likörü üretiminde kullanılır (fermentasyonda oluşan asitlik alkalizasyon ile giderilir)

7 Cocoa Beans - Roasting

8 Kavurma Kakao çekirdeklerinin işlenecei leneceği ürüne göre g düşük, orta ve yüksek y düzeyde d kavurma uygulanır kavurma tipine göre g ham çekirdekte bulunan yaklaşı şık k % 7 nem % e kadar düşer. d kavurma sırass rasında hoşa a giden kompleks flavor ve çikolata tadı gelişir ir proteinler denatüre olur nişasta modifikasyona uğraru keskin tatlı uçucu ucu yağ asitlerinin ortamdan uzaklaşmas ması sağlan lanır Kavurma yetersizse yeterli tat gelişimi imi sağlanmaz. Buna karşı şın n kavurma fazla olursa tat olumsuz yönde y etkilenir.

9 Kakao Çekirdeği Temizleme Depolama Fermentasyon Temizleme Kavurma Soğutma Kırma Kabuk Nib Kakao likörü, kakao yağı ve kakao tozu üretimi Kakao yağı çikolata yapımında kullanılır. Kakao keki ise soğutulup ezici silindirlerden geçirilerek kakao tozu elde edilir. Kakao tozu dondurma ve bisküvi sanayiinde kullanılır. Alkalizasyon Öğütme Kakao Likörü Pres Kakao Keki Öğütme Eleme Kakao Yağı Kakao Tozu

10 Kakao Yağı ğı: Linoleik,, oleik, palmitik ve stearik asitlerin gliserolle oluşturduklar turdukları trigliseritlerden oluşan polimorfik bir yağdır. Bu polimorfik yağ farklı kristalizasyon sistemine sahiptir. En stabil olanıβ tipi kristaller olup erime noktaları C dir. β tipi kristallerin erime noktaları C α tipi kristallerin erime noktaları C

11 Çikolata çeşidine göre g kakao likörü kakao yağı şeker süt t tozu ve diğer ingrediyenler çeşitli oranlarda karış ıştırılarak hamur elde edilir. Süt t ve kakao likörü miktarı çikolata çeşidini belirler Kakao yağı ve kakao likörü katı halde bulunur. Öncelikle bu iki maddenin sıvıs hale getirilmesi gerekir, bunun için i in ısıtma işlemi i uygulanır, bu iki hammadde üretimden önce ayrı ayrı eritilir ve silolara gönderilir. g

12 Kakao likörü Kakao tozu Kakao Yağı Çikolata Üretimi Şeker + süt tozu + kakao yağı Karıştırma İnceltme Lesitin Vanilin Conching Dinlendirme Temperleme Şekil Verme Soğutma Ambalajlama Depolama ÇİKOLATA

13 KARIŞTIRMA Silo tanklarında nda bulunan toz malzemeler miksere çekilir. Bu sırada s miksere karışı ışımı sağlamas laması için in bir miktar kakao yağı eklenir. Hamur, C C de dakika süreyle s melanjörde (mikser, yatay döner d silindir) karış ıştırılır. r. Kesiksiz karış ıştırıcılarda bu süre dakikadır.

14

15 İNCELTME (ortam bağı ğıl l nemi <% 65) çikolata hamuru, partikül boyutlarını ayarlamak amacıyla döner silindirlerde inceltilir. Bu sırada şeker kristalleri, kakao lifleri, ve süt s t tozu partiküllerinin boyutları µ civarına kadar küçük üçültülür. Partiküller iri olursa çikolata ağıa ğızda pürüzlp zlü hissedilir ve mat bir görünüş alır.

16 Çift Kazan Bilyalı Çikolata İnceltme Makinası Wiener Tipi Bilyalı Çikolata İnceltme Makinası

17 Conching (Konçlama,Dövme,Yoğurma) Hamurun yoğurulmas urulmasını ve havalandırılmas lmasını sağlar. Bu işlemin i üründeki etkileri : Oksidasyon ve diğer bazı reaksiyonlar sonucu istenmeyen yağ asitleri uzaklaştırılarak larak flavor ve tat gelişimi imi sağlan lanır. Viskozite gelişir, ir, nem ve şeker kristalleri olumlu yönde etkilenir.

18 Çikolata Konçlama Makinesi

19

20

21 Konçlama Süresince Çikolatanın Asit Değişimi Konçlama Süresi (saat) Toplam Asit (%)

22 Konçlama Süresince Çikolatanın Nem Değişimi Konçlama Süresi (saat) Sıcaklık (%) Viskozite 40 C Nem Miktarı (%)

23 Ürün n cinsine göre g saat süren s conching den sonra viskoziteyi ayarlamak için i in yaklaşı şık % 0.05 oranında nda lesitin ilave edilen hamur dinlendirme tanklarına na alınır r ve C C de dinlendirilir. Bu tat ürün üzerinde olumlu bir etki yapar. sütlü çikolatada 60 o C de, ~14 saat conching bitter çikolatada 80 o C de, ~24 saat conching

24 Makina içine alınan hamur istenen sıcaklığa getirilir. Kakao yağının geri kalanı ve lesitin ilave edilir. Bıçaklar yardımıyla havalandırma ve ezme işlemi gerçekleştirilir. Konçlama bittikten sonra karışım, stok tanklarına alınır.

25 TEMPERLEME (TAVLAMA)( Çikolata, kakao yağı içerdiği i için i in temperleme işleminden geçirilmelidir. Sıvı çikolata içerisindeki i kakao yağı kristalize olur ve stabil hale gelir. Temperlenmemiş çikolatanın raf ömrü kısa, görüntg ntüsü mattır. İyi bir tavlama, stabil çekirdek kristallerinin oluşumunun umunun sağlanmas lanması ile başar arılır. r. Soğutma sırasında bu çekirdek kristaller çoğalarak çikolatayı katıla laştırır. r.

26 Temperleme sırass rasında, ısıtma ile (49 C) çikolata hamurundaki yağ sıvı hale geçer. er. Daha sonraki soğutma ( C) ve tekrar ısıtma ( C) sırass rasında sadece stabil olmayan kristaller sıvılas laşır. Yapıda kristallenmeyi yönlendirecek y olan β tipi stabil kristaller kalır. Soğutma ve ısıtma işlemlerinin i her ikisinde de sabit bir karış ıştırma yapılmal lmalıdır.

27 TEMPERLEME KRİSTALİZASYON

28

29

30

31 KRİSTALİZASYON TAM OLARAK GERÇEKLEŞEMEZSE NE OLUR?? FAT BLOOM

32 Polimorfik yapıdaki kakao yağı ğının n en stabil olan kristal yapısı β-formudur. Diğer formlar çikolatada fat bloom ve sugar bloom adı verilen renk bozulmalarına (çiçeklenme)( yol açar. a ar. soğutmadaki hatalardan dolayı kondanse olan sudan kaynaklanan şeker çiçeklenmesi (sugar bloom)

33 FAT BLOOM Çikolata üzerinde büyük b k kristalli ince bir yağ tabakasının n oluşmas masıdır. Bu yağ tabakası yumuşakt aktır r ve çikolata ısıtıldığı an (parmak ile dokunulduğunda) unda) kaybolmaktadır. Fat Bloom da çikolata üzerinde iri kristalli yağ tabakası oluşmas masına rağmen yüzeysel y bir oluşum um değildir, çikolatanın n tüm t m ara katmanlarında nda da görülebilmektedir.

34

35 FAT BLOOM Başlıca iki neden; Çikolata içerisindeki kakao yağı ğının n yeniden kristalize olması Yağ migrasyonu (dolgudan çikolataya yağ geçişi ve kakao yağı kristalizasyonunu bozarak yeniden kristallenmeye sebep olması) Fat bloom bitter çikolatada daha önce ortaya çıkar. Sütlü çikolatadaki süt s t yağı ve fosfatidleri önleyici etki yapar.

36 Çikolata Temperleme Makinası

37 TEMPERLEME MAKİNASI

38

39 Temperleme işleminin doğru yapılıp yapılmad lmadığının belirlenmesi için in tempermetreden yararlanılır. r. Tempermetre gerekli ölçümleri yaparak bir eğri e oluşturur ve temper indeksini verir.

40

41

42

43

44

45 Şekil verme : Kalıplara doldurulan çikolata hamuru içerisinde hava kabarcığı kalmaması için in vibrasyon uygulanır. Fazlalık k olarak kalan çikolata ısıtılmış bıçaklarla alınır, çatlamayı engellemek için i in yaklaşı şık 40 dakikada 10 C C ye soğutulur ve kalıptan çıkarılır. r. Ambalajlama : Sağlığ ığa a zararsız z materyalle kağı ğıt, alüminyum ve plastik veya bunların n kombinasyonu ile yapılabilir. Çikolata üretildiğinde inde hemen aroma kazanmaz. % 60 nisbi rutubette ve C C de sütls tlü çikolata 1 ay, bitter çikolata 2 ay kadar bekletilir.

46 Çikolata ve Çikolata Ürünleri Tebliği Yayımland mlandığı R.Gazete Tebliğ No 2003/23 Çikolata tozu; Kakao tozununşeker ile karış ıştırılması sonucu elde edilen ve kuru madde üzerinden kütlece en az %32 oranında nda kakao tozu içeren ürün İçilebilir çikolata : En az % 25 kakao tozu içindeinde kuru maddede en az % 20 kakao yağı içeren, kakao tozu veşeker eker karışı ışımıdır. Yağı azaltılm lmış içilebilirilebilir çikolata : En az % 25 kakao tozu içindeinde kuru maddede en fazla %20 kakao yağı içeren, kakao tozu veşeker eker karışı ışımıdır. Çikolata : Kakao ürünleri ileşeker eker ve/veya tatlandırıcı; gerektiğinde inde süt yağı dışındaki hayvansal yağlar hariç olmak üzere diğer gıda bileşenleri enleri ile süt ve/veya süt ürünleri ve Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğindeinde izin verilen katkı ve/veya aroma maddelerinin ilavesi ile tekniğine ine uygunşekilde hazırlanan ürünü ifade eder.

47 a) Bitter Çikolata : Bileşiminde iminde en az %18 kakao yağı ve en az % 14 yağsız kakao kuru maddesi olacakşekilde en az % 35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır. - Granül veya pul bitter çikolata : Bileşiminde iminde en az %12 kakao yağı ve en az % 14 yağsız kakao kuru maddesi olacakşekilde en az % 32 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır. - Kuvertur bitter çikolata : Bileşiminde iminde en az %31 kakao yağı ve en az % 2.52 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az % 35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolatadır. - Fındık ezmeli bitter çikolata : Bileşiminde iminde en az % 8 yağsız kakao kuru maddesi olacakşekilde en az %32 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolataya % arasında ince öğütülmüş fındık veya fındık püresi ilavesi ile elde edilen çikolatadır.

48 b) Sütlü çikolata : Bileşiminde iminde en az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacakşekilde en az % 25 toplam kakao kuru maddesi içeren, ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az % 3.5 süt yağı ğından oluşan an, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolatadır. - Granül veya pul sütlü çikolata : Bileşiminde iminde en az % 20 toplam kakao kuru maddesi ve %12 süt kuru maddesi içeren, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı en az %12 olan çikolatadır. - Kuvertür sütlü çikolata : Bileşiminde iminde en az % 2,5 yağsız kakao kuru maddesi olacakşekilde en az % 25 toplam kakao kuru maddesi içeren, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı en az %31 olan çikolatadır. (Kuvertür Çikolata: Kuvertür çikolatanın n diğer çikolatalardan farkı; ; kakao yağı oranının n yüksek, y pürüzsp zsüz, z, parlak olması ve kolay erimesidir.) - Fındık ezmeli sütlü çikolata : Bileşiminde iminde en az % 10 oranında nda süt kuru maddesi içeren sütlü çikolataya,, %15-40 arasında ince öğütülmüş fındık veya fındık füresi ilavesi ile elde edilen çikolatadır.

49 - Bol sütlü çikolata : Bileşiminde iminde en az % 20 toplam kakao kuru maddesi,, en az %2.5 yağsız kakao kuru maddesi,, en az %20 süt kuru maddesi, en az %5 süt yağı içeren, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı en az %25 olan çikolatadır. - Kremalı çikolata : Bileşiminde iminde en az %5.5 süt yağı içeren sütlü çikolatadır. - Yağsız sütlü çikolata : Bileşiminde iminde en fazla %1 süt yağı içeren sütlü çikolatadır c) Beyaz çikolata : Bileşiminde iminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi içeren ve en az %3.5 i süt yağı olan çikolatadır. d) Dolgulu çikolata : Dış kısmı toplam ürün ağırlığının en az % 25 ini içeren,, bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata ve beyaz çikolatalardan birinden oluşan dolgulu çikolatadır.

50 e) Pralin: Toplam ürün ağırlığının en az % 25 i bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata, beyaz çikolataların kombinasyonundan, karışı ışımından veya herhangi birinden yada dolgulu çikolatadan oluşan bir lokma büyüklüğündeki çikolatadır. Şeker : Bu tebliğde geçen enşekereker, Türk Gıda Kodeksi YönetmeliğiŞekereker Tebliğine ine uygun olacaktır. Süt Kuru Maddesi : Tam yağlı, yarım yağlı veya yağsız koyulaştırılm lmış süt veya süt tozu, krema, koyulaştırılm lmış krema, krema tozu, tereyağı veya süt yağı ğından elde edilen sütün su dışındaki bileşenlerini enlerini ifade eder. Kakao Kuru Maddesi: Kakao çekirdeğindeninden elde edilen kabuk ve su dışındaki kakao bileşenlerini enlerini ifade eder.

51 a) Son üründe % 5 i geçmeyecek biçimde imde fındık ezmeli bitter çikolataya evaporasyonla elde edilen süt kuru maddesi ilave edilebilir. b) Fındık ezmeli sütlü ve fındık ezmeli bitter çikolataya bütün veya kırılmış olarak badem, fıstık ve diğer sert kabuklu yemişler eklenebilir. Eklenen sert kabuklu yemişlerin oranı ince öğütülmüş fındık ve fındık füresi dahil olmak üzere toplam ürün ağırlığının % 60 ını geçemez emez. Eklenen sert kabuklu yemişlerin adı ürün adı ile birlikte anılabilir labilir. c) Dolgulu çikolata dolgu maddesinin ve çikolata tipinin adı ile anılır.. Bu ürünlerde dolgu maddesi olarak unlu mamül,, pasta, bisküvi ve yenilebilir buz kullanılamaz lamaz. d)kakao yağı ğının dışında çikolata ürünlerine eklenecek bitkisel yağ listesi Ek-1 1 de verilmiş olup bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata, beyaz çikolatalara katılabilir labilir. Kakao yağı veya toplam kakao kuru maddesinin minimum miktarını azaltmamak kaydıyla yla yenilebilir diğer maddelerin toplam ağırlığını tespit ettikten sonra bitkisel yağ ilavesi son üründe % 5 i geçemez emez.

52 EK-1 Yağ elde edilen bitkiler ve bitkisel yağlar aşağıda listelenmiştir. Bitkisel katı yağların genel isimleri Illipe, Borneo tallow or Tengkawang Palm-oil Sal Shea Kokum gurgi Mango kernel Bitkisel yağların elde edildiği bitkilerin bilimsel isimleri Shorea spp. Elaeis guineensis, Elaeis olifera Shorea robusta Butyrospermum parkii Garcinia indica Mangifera indica

53 e) Çikolatalara katılmas lmasına izin verilen bitkisel yağlar tek veya karışı ışım halinde kakao yağı ğına eşdeğerer yağlar olup aşağıda belirtilen özellikleri taşı şımalıdır: Bu yağlar laurik olmayan yağ grubundan, Palmitik asit Oleik asit-palmitik asit, Palmitik asit Oleik asit-stearik asit ve Stearik asit-oleik asit-stearik asit tipi simetrik tekli doymamış trigliseritler yönündennden zengin olmalıdır. Kakao yağı ile her oranda karış ışabilmeli ve erime noktası, kristalizasyon sıcaklığı, erime hızı, temperleme gereksinimi gibi fiziksel özellikler yönündennden kakao yağı ile bağda daşabilmelidir. Rafinasyon ve/veya fraksiyon yöntemleri ile elde edilmeli, üretimde trigliserid yapısını modifiye edecek enzimatik yöntemler uygulanmalıdır.

54 f) Dondurmaların veya benzer dondurulmuş ürünlerin üretiminde kullanılan lan çikolatalarda hindistan cevizi yağı kullanılabilir labilir. g)sütten elde edilmeyen hayvansal yağlar ve bunların karışı ışımlarının kullanımı yasaktır. h) Bu Tebliğ de tanımlanan çikolatalara çeşni amacıyla yenilebilir madde katılabilir labilir. Eklenen yenilebilir maddelerin miktarı son ürünün toplam ağırlığının % 40 ını geçemez emez. Çikolatalara un, granül veya toz nişasta eklenemez. ı)bitter çikolata, sütlü çikolata, bol sütlü çikolata, beyaz çikolataların minimum içerikleri izin verilen eklenen yenilebilir maddelerin ağırlıklarının çıkarılmasından sonra hesaplanır. Dolgulu çikolata ve pralinlerde minimum içerikler, katılmas lmasına izin verilen yenilebilir maddeler ile birlikte dolgu ağırlığının çıkarılmasından sonra hesaplanır. i)dolgulu çikolata ve pralinlerde çikolata içeriği, dolgular dahil olmak üzere son ürünün toplam ağırlığı üzerinden de hesaplanır. j)çikolatalar ikolataların % kuru madde üzerinden hesaplanan kompozisyonları Ek-2 2 de verilmiştir tir.

55 Çikolataların % Kuru Madde Üzerinden Hesaplanan Kompozisyonları Toplam kakao kuru maddesi Yağsız Kakao kuru maddesi Kakao Yağı Toplam yağ Süt kuru maddesi Süt yağı İnce öğütülmüş fındık veya fındık füresi Bitter çikolata >35 > 14 > 18 Granül veya pul bitter çikolata >32 >14 >12 Kuvertur bitter çikolata >35 >2.5 >31 Fındık ezmeli bitter çikolata >32 >8 > 20-40< Sütlü çikolata >25 >2.5 >25 >14 >3.5 Granül veya pul sütlü çikolata > 20 >12 >12 kuvertur sütlü >25 >2.5 >31 Fındık ezmeli sütlü çikolata >10 >15 - < 40 Bol sütlü çikolata >20 >2.5 >25 >20 >5 Beyaz çikolata >20 >14 > 3.5

56

57 Polyglycerol Polyricinoleate (PGPR), E476, is an emulsifier made from castor beans (keneotu tohumu) which reduces the viscosity of chocolate and similar coatings and compounds. It works by decreasing the friction between the particles of cacao, sugar, milk, etc. present so that they can flow more easily when melted. It is used at low levels (fractions of percents) It is primarily used to reduce the fat content of chocolate.. Since 2006, commercial-grade candy bars, such as those made by Hersheys and Nestle, made an industry-wide switch to include PGPR as an ingredient - a possible indicator of a cost saving measure by the commercial chocolate industry. Makers of PGPR (see( source link below) such as Danisco and indicate that PGPR can be used to replace the more expensive cocoa butter as an ingredient in chocolate. Palsgaard's website asserts,, "Cocoa" butter is an expensive raw material for chocolate manufacturers. By using PALSGAARD 4150 the chocolate recipe has lower costs in terms of less cocoa butter but also gives the benefit of having less fat." PGPR is a yellowish, viscous liquid composed of polyglycerol esters of polycondensed fatty acids from castor oil. It may also be polyglycerol esters of dimerized fatty acids of soya bean oil. PGPR is strongly lipophilic, soluble in fats and oils and insoluble in water and ethyl alcohol. In chocolates it is used as a viscosity reducing agent. It is virtually always paired with lecithin or another plastic viscosity-reducing agent. It can also be used as an emulsifier in spreads and in salad dressings or as a and in fractionated vegetable oils. The Vegan Society claims that PGPR may be animal-derived derived,, but no evidence has been presented that any commercially available PGPR products are made using animal-derived substances.

58 ÜRETİM-OCTAVIA Krema dolgulu pirinç patlaklı çikolata Hindistancevizli kremalı

59 OCTAVIA Kalıplar soğutma tünelinden t geçerler. erler. Böylece B kalıplar temperlenmiş çikolatanın dolumuna uygun hale gelir. Depositörde bulunan çikolata, kalıplara doldurulur. Bu sırada çikolatanın n sıcakls caklığı 31 C dir. Kalıplar vibrasyon işleminden i geçirilir. Daha sonra kalıplar ters çevrilir, çikolatanın fazlası kalıplardan boşalt altılır.

60 OCTAVIA Kalıplar pların n içinde i inde oluşan kabukların n soğumas uması için in kalıplar, soğutma tünelinden t geçirilir. Bu tünelin sıcakls caklığı 1-2 C dir. Tünelden çıkan kalıplara depositörde bulunan pirinç patlağı doldurulur. Diğer depositörden ise krema dolumu yapılır. Kalıplar yine vibrasyon işleminden i geçirilir, böylece krema ile pirinç patlağı ğının n birbirine karış ışması sağlan lanır.

61 OCTAVIA Kalıplar soğutma tünelinden t geçirilirler. Son depositörde bulunan çikolata kalıplara doldurulur. Böylece B taban oluşturulmu turulmuş olur. Bu çikolatanın n sıcakls caklığı da 31 C dir Kalıplar vibrasyon ve sıyırma s işlemlerinden i geçirilir. Sıyırma S ile çikolatanın n fazlası alınır. Son kez soğutma tünelinden t geçirilirler.

62 OCTAVIA Kalıplara çıtlatma işlemi i uygulanır, daha sonra ters çevrilirler ve çekiçleme işleminden geçirilirler. Kalıplarda bulunan çikolatalar banda dökülür. Metal dedektörden geçen en çikolatalar son aşama ama olarak paketleme ünitesine verilirler.

63

Türk Gida Kodeksi Yönetmeliği Çikolata Ve Çikolata Ürünleri Tebliği. ( Tebliğ No : 2003/23 )

Türk Gida Kodeksi Yönetmeliği Çikolata Ve Çikolata Ürünleri Tebliği. ( Tebliğ No : 2003/23 ) Resmi Gazete Tarih ve No: 17.07.20003-25171 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından: Türk Gida Kodeksi Yönetmeliği Çikolata Ve Çikolata Ürünleri Tebliği ( Tebliğ No : 2003/23 ) Amaç Madde

Detaylı

TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 )

TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 ) TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 ) (Resmi Gazete Tarih ve No: 17.07.2003 25171) Amaç Madde 1 - Bu tebliğin amacı; çikolata ve çikolata ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi KAKAO VE ÇİKOLATA ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (Tebliğ No; 2013/Taslak)

Türk Gıda Kodeksi KAKAO VE ÇİKOLATA ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (Tebliğ No; 2013/Taslak) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından; Amaç Türk Gıda Kodeksi KAKAO VE ÇİKOLATA ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (Tebliğ No; 2013/Taslak) Madde 1 - (1) Bu Tebliğ in amacı; kakao ve çikolata ürünlerinin tekniğine ve

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSĠ KAKAO VE ÇĠKOLATA ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO:

TÜRK GIDA KODEKSĠ KAKAO VE ÇĠKOLATA ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 3 Kasım 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30229 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAKAO VE ÇĠKOLATA ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2017/29) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı;

Detaylı

Çikolatanın bileşenleri

Çikolatanın bileşenleri Çikolatanın bileşenleri 1 Kakao Çikolatanın temel bileşeni olan kakao, Afrika ve Güney Amerika da yetişen Theobroma cacao adlı, boyları 4-15 m yi bulan kakao ağacında yetişmektedir. Olgunlaşan kakao meyvesinin

Detaylı

XXXXX / XXXX WE PRODUCE NATURAL CHOCOLATE SINCE Bind Chocolate Industrial B. ocolate Industrial

XXXXX / XXXX WE PRODUCE NATURAL CHOCOLATE SINCE Bind Chocolate Industrial B. ocolate Industrial INDUSTRIAL PRODUCTS XXXXX / XXXX WE PRODUCE NATURAL CHOCOLATE SINCE 1971 ate Industrial Bind Chocola Industrial B Bind Cho ocolate Industrial 2 te Industrial Bind Chocola ind Chocolate Industrial colate

Detaylı

4.11.2015. KAKAO ve ÇİKOLATA TEKNOLOJİSİ. KAKAO ve ÇİKOLATA TEKNOLOJİSİ. KAKAO ve ÇİKOLATA TEKNOLOJİSİ. KAKAO ve ÇİKOLATA TEKNOLOJİSİ.

4.11.2015. KAKAO ve ÇİKOLATA TEKNOLOJİSİ. KAKAO ve ÇİKOLATA TEKNOLOJİSİ. KAKAO ve ÇİKOLATA TEKNOLOJİSİ. KAKAO ve ÇİKOLATA TEKNOLOJİSİ. Araplar; ilk şeker rafinasyonu işlemini gerçekleştirmiş ve böylece toz şeker ve arap zamkının kombinasyonu - basit şekerleme tabletleri Kakao çekirdeği Güney Amerika dan Avrupa ya getirildi Hollandalı

Detaylı

FRAKSİYONE KRİSTALİZASYON

FRAKSİYONE KRİSTALİZASYON FRAKSİYONE KRİSTALİZASYON Fraksiyone kristalizasyon Yağların kontrollü bir soğutma prosesi ile kristallendirilerek arzu edilen fraksiyonların ayırılması işlemidir Böylece yağlardan, istenilen yapıdaki

Detaylı

GRUP: 3119 ŞEKERLİ VE KAKAOLU ÜRÜNLER KRİTER. Ürün çeşitlerine göre şekerli ve kakaolu ürünler grubu; 1) ŞEKERLI ÜRÜNLER:

GRUP: 3119 ŞEKERLİ VE KAKAOLU ÜRÜNLER KRİTER. Ürün çeşitlerine göre şekerli ve kakaolu ürünler grubu; 1) ŞEKERLI ÜRÜNLER: GRUP: 3119 ŞEKERLİ VE KAKAOLU ÜRÜNLER KRİTER Ürün çeşitlerine göre şekerli ve kakaolu ürünler grubu; 1) ŞEKERLI ÜRÜNLER: Şeker ve Şekerlemeler : a- Sert şekerler, krokanlar, kuru yemişli şekerler, susam

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON ÖĞRETİM TEKNİKLERİ ve MATERYAL TASARIM DERSİ

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON ÖĞRETİM TEKNİKLERİ ve MATERYAL TASARIM DERSİ T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON ÖĞRETİM TEKNİKLERİ ve MATERYAL TASARIM DERSİ PROJE ÖNERİSİ DONDURMA YAPIM AŞAMALARININ ÖĞRETİLMESİ 16PF0422 HATİCE DEMİREL

Detaylı

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar Vural Gökmen Gıda İşleme Gıda işlemenin derecesi (şiddeti) Gıda işlemenin nedenleri Gıda işleme şekilleri Aşırı işlenmişgıdalar üzerinekaygılar

Detaylı

Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ. ( tarih ve sayılı R.G.)

Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ. ( tarih ve sayılı R.G.) 2005-18 Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ (12-04-2005 tarih ve 25784 sayılı R.G.) Değişiklik: Yayımlandığı R.Gazete:03.09.2008-26986 Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı, koyulaştırılmış süt

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği (Taslak:2017/.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği (Taslak:2017/.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği (Taslak:2017/.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, dondurmanın, tekniğine

Detaylı

Pralin kalıbı. Ürün bilgisi ve tarif. Artık dolgulu ve dolgusuz pralinlerinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz - üç farklı dekoratif şekilde.

Pralin kalıbı. Ürün bilgisi ve tarif. Artık dolgulu ve dolgusuz pralinlerinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz - üç farklı dekoratif şekilde. Pralin kalıbı tr Ürün bilgisi ve tarif Değerli Müşterimiz! Artık dolgulu ve dolgusuz pralinlerinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz - üç farklı dekoratif şekilde. Sağlam plastik kalıplar sıvı çikolatanın

Detaylı

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.)

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.) TEBLĠĞ TASLAĞI Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ (Tebliğ No:.) Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, kahve ve kahve ekstraktlarının tekniğine

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

TEBLİĞ. (2) Bu Tebliğ, Çözünebilir café torrefacto yu, diğer bitkilerden elde edilen kahveleri ve kahveli ürünleri kapsamaz.

TEBLİĞ. (2) Bu Tebliğ, Çözünebilir café torrefacto yu, diğer bitkilerden elde edilen kahveleri ve kahveli ürünleri kapsamaz. 3 Mart 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29642 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2016/7) BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ

ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yayımlandığı R.Gazete: 07.08.2010-27665 Tebliğ No: 2010/35 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, zeytinyağları ve pirina yağlarının tekniğine

Detaylı

İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ LİSTESİ. Yıllık Gümrük Vergisiz Kota Miktarı (net ton ağırlık) Sipariş No. Gümrük Tarife Kodu.

İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ LİSTESİ. Yıllık Gümrük Vergisiz Kota Miktarı (net ton ağırlık) Sipariş No. Gümrük Tarife Kodu. Sipariş No Gümrük Tarife Kodu İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ LİSTESİ Madde Açıklaması 09.0228 1704 kakao içermeyen şeker mamulleri (beyaz çikolata dahil) : 1704.10 - ciklet (şekerle kaplanmış olsun olmasın):

Detaylı

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242)

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242) TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: 27.09.2003/25242) Değişiklik : 06.02.2009tarih ve 27133 sayılı R. G. Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik

Detaylı

Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/)

Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ TAHİN HELVASI TEBLİĞİ (Tebliğ No: Taslak ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, tahin helvasının

Detaylı

Değişiklik :Yayımlandığı R.Gazete: 05.03.2008-26807

Değişiklik :Yayımlandığı R.Gazete: 05.03.2008-26807 TGK-GIDA MADDELERĐ ĐLE TEMASTA BULUNAN PLASTĐK MADDE VE MALZEMELERĐN BĐLEŞENLERĐNĐN MĐGRASYON TESTĐNDE KULLANILAN GIDA BENZERLERĐ LĐSTESĐ TEBLĐĞĐ Tebliğ No:2005/33 R.G:04.07.2005-25865 Değişiklik :Yayımlandığı

Detaylı

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz.

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz. Krema ve Kaymak Tebliği R.G. Tarihi:27.09.2003 R.G. Sayısı:25242 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlaması, işlemesi, muhafazası, depolanması,

Detaylı

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak için kullanılan temel ürünlerden birisidir. Pastacı kreması,

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ Taslak (2014/..)

TÜRK GIDA KODEKSİ ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ Taslak (2014/..) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ Taslak (2014/..) Amaç Madde l (1) Bu Tebliğin amacı, ısıl işlem görmüş içme sütlerinin tekniğine uygun

Detaylı

SÜTLÜ TATLILAR. FIRINDA LİMONLU PUDİNG (6 kişilik) KEŞKÜL (2 kişilik)

SÜTLÜ TATLILAR. FIRINDA LİMONLU PUDİNG (6 kişilik) KEŞKÜL (2 kişilik) SÜTLÜ TATLILAR FIRINDA LİMONLU PUDİNG (6 kişilik) 1/3 su bardağı un (100 gr) 1,5 su bardağı tatlandırıcı Yarım çay kaşığı tuz 2 limon kabuğu rendesi 1/4 su bardağı limon suyu (30 ml) 3 yumurta 1,5 su bardağı

Detaylı

SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ

SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ SÜT TOZLARININ TANIMI VE BİLEŞİMİ Süt tozu, yağlı ve yağsız taze sütlerin suyunun mümkün olduğu kadar uçurulması suretiyle elde edilen kurutulmuş bir süt ürünüdür FAO ve WHO standartlarına

Detaylı

Konsantre Elde Edilmesi

Konsantre Elde Edilmesi Süttozu,Üretimi ve Kalite Süt tozu yapımındaki işlem basamakları şunlardır: Süt seçimi ve ön işlemler Homojenizasyon Konsantratın elde edilmesi (koyulaştırma) Kurutma Paketleme Süt Seçimi ve Ön İşlemler

Detaylı

Pralin hazırlama seti

Pralin hazırlama seti Pralin hazırlama seti tr Ürün bilgileri ve tarifler Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 91402AB5X6VII 2017-07 Değerli Müşterimiz! Pralin hazırlama seti ile isteğinize göre çikolata kreasyonlarını hazırlayabilir

Detaylı

ÇİKOLATA ve KAKAO. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECi Özel Gıdalar Teknolojisi Ders Notları # 3

ÇİKOLATA ve KAKAO. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECi Özel Gıdalar Teknolojisi Ders Notları # 3 ÇİKOLATA ve KAKAO Oya Irmak ŞAHİN-CEBECi Özel Gıdalar Teknolojisi Ders Notları # 3 ÇİKOLATANIN TARİHÇESİ Çikolatanın hikayesi; bundan 3000 yıl kadar önce Mayaların kökeni olan Olmeklerle başlıyor. Hammaddesi

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi Kakao ve Kakao Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete :

Türk Gıda Kodeksi Kakao ve Kakao Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete : Türk Gıda Kodeksi Kakao ve Kakao Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete : 15.05.2002-24756 Resmi Gazete : 27 Mart 2000-24002 Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ

Detaylı

MARGARİN. İnsan tüketimine uygun. bitkisel ve/veya hayvansal yağlardan elde edilen, süt yağı içeriğine göre tanımlanan,

MARGARİN. İnsan tüketimine uygun. bitkisel ve/veya hayvansal yağlardan elde edilen, süt yağı içeriğine göre tanımlanan, MARGARİN NEDİR? MARGARİN İnsan tüketimine uygun bitkisel ve/veya hayvansal yağlardan elde edilen, süt yağı içeriğine göre tanımlanan, temel olarak yağ içinde su emülsiyonu tipinde, süt ve/veya süt ürünleri

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..)

TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından; Amaç TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..) Madde 1 -(1) Bu Tebliğin amacı, içme sütlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi, depolanması,

Detaylı

Zirvedeki lezzet sizin için yaratıldı

Zirvedeki lezzet sizin için yaratıldı Zirvedeki lezzet sizin için yaratıldı Yeni fikirleriniz için güvenilir ortağınız Puratos deneyim ve uzmanlığının yeni ürünü Chocolanté, Türkiye için özel olarak üretildi. Puratos çikolata üretimine tutkuyla

Detaylı

ÇİKOLATANIN REOLOJİK VE TEKSTÜREL KALİTESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

ÇİKOLATANIN REOLOJİK VE TEKSTÜREL KALİTESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÇİKOLATANIN REOLOJİK VE TEKSTÜREL KALİTESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Çikolata şeker ve kakaodan gelen ince partiküllerin yağ fazı içerisinde %70 oranında dispersiyon oluşturduğu yarı katı süspansiyondur. Kakao,

Detaylı

Küçük Şekerleme Dersi. üçük Şekerleme Dersi

Küçük Şekerleme Dersi. üçük Şekerleme Dersi Küçük Şekerleme Dersi üçük Şekerleme Dersi Tatlı lezzetler için küçük tarifler Ev yapımı şekerlemeler. İyi harçlarla, doğru malzemelerle ve biraz el alışkanlığıyla sizde bu küçük, tatlı ve baştan çıkaran

Detaylı

DONDURMA TEKNOLOJİSİ. Prof.Dr. Hilal ÇOLAK

DONDURMA TEKNOLOJİSİ. Prof.Dr. Hilal ÇOLAK DONDURMA TEKNOLOJİSİ Prof.Dr. Hilal ÇOLAK Dondurma, başlıca yağ, sütün yağsız kuru maddesi, şeker, stabilizatör, emülgatör ve bazen de lezzet ve renk veren maddelerden oluşan karışımın, değişik düzenlerde

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELERİN BİLEŞENLERİNİN MİGRASYON TESTİNDE KULLANILAN GIDA BENZERLERİ LİSTESİ TEBLİĞİ

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELERİN BİLEŞENLERİNİN MİGRASYON TESTİNDE KULLANILAN GIDA BENZERLERİ LİSTESİ TEBLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELERİN BİLEŞENLERİNİN MİGRASYON TESTİNDE KULLANILAN GIDA BENZERLERİ LİSTESİ TEBLİĞİ (Tebliğ No: 2013

Detaylı

TGK-GIDA MADDELERĐNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR TEBLĐĞĐ Tebliğ No : 2006-45. Yayımlandığı R.Gazete 21.09.2006-26296

TGK-GIDA MADDELERĐNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR TEBLĐĞĐ Tebliğ No : 2006-45. Yayımlandığı R.Gazete 21.09.2006-26296 TGK-GIDA MADDELERĐNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR TEBLĐĞĐ Tebliğ No : 2006-45 Amaç Yayımlandığı R.Gazete 21.09.2006-26296 1-Değişiklik :03.08.2007/26602 R.G. 2-Değişiklik:07.01.2011/27808 R.G. MADDE 1 (1)

Detaylı

ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ. K.Candoğan-ET

ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ. K.Candoğan-ET ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ Et ürünleri üretiminde kullanılan temel materyaller ve katkı maddeleri 1- Hayvansal dokular -Temel kırmızı et (iskelet kası) -Dolgu

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELERİN BİLEŞENLERİNİN MİGRASYON TESTİNDE KULLANILAN GIDA BENZERLERİ LİSTESİ TEBLİĞİ

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELERİN BİLEŞENLERİNİN MİGRASYON TESTİNDE KULLANILAN GIDA BENZERLERİ LİSTESİ TEBLİĞİ TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN PLASTİK MADDE VE MALZEMELERİN BİLEŞENLERİNİN MİGRASYON TESTİNDE KULLANILAN GIDA BENZERLERİ LİSTESİ TEBLİĞİ (Tebliğ No: 2018/Taslak) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı;

Detaylı

Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık % 70 ini, dünya fındık ihracatının ise % 70-80 ini tek başına gerçekleştirmekte.

Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık % 70 ini, dünya fındık ihracatının ise % 70-80 ini tek başına gerçekleştirmekte. FINDIK Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık % 70 ini, dünya fındık ihracatının ise % 70-80 ini tek başına gerçekleştirmekte. Fındık bu yönleriyle ülkemizin gerek üretim, gerekse ihracat yönünden dünya

Detaylı

GELENEKSEL TÜRK VİŞNE LİKÖRÜ

GELENEKSEL TÜRK VİŞNE LİKÖRÜ GELENEKSEL TÜRK VİŞNE LİKÖRÜ Tescil No : 147 Koruma Tarihi : 03.05.2005 Başvuru No : C2005/011 Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı Başvuru Sahibi : Mey Alkollü İçkiler Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi Başvuru

Detaylı

Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar

Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar 1 Örnek 24 : Su içeriği %80 olan kayısılar %18 olana kadar kurutulunca ağırlığının ne kadar azaldığını hesaplayınız. 2 Kayısıların

Detaylı

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ Doğada yeterli ve dengeli beslenmenin gerektirdiği ögelerin tümünü amaca uygun biçimde içeren ve her yaştaki insanın beslenme kaynağı olarak kullanılabilecek

Detaylı

YAĞ MODİFİKASYON TEKNİKLERİ

YAĞ MODİFİKASYON TEKNİKLERİ YAĞ MODİFİKASYON TEKNİKLERİ Neden Modifikasyon? Yağlara belirli fiziksel özellikler kazandırmak Değişik amaçlarla kullanıma uygun yağlar üretmek Oksidatif stabiliteyi yükseltmek Fonksiyonel yağlar üretmek

Detaylı

Gıdalarda Temel İşlemler

Gıdalarda Temel İşlemler Gıdalarda Temel İşlemler Gıdaların işlenmesi; gıda endüstrisinde uygulanan işlemlerin yanı sıra evde gıdaların hazırlanması ve pişirilmesi sırasında uygulanan işlemleri de kapsar. İşlenmemiş gıdaların

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 KİMYASAL

Detaylı

EK TATLANDIRICILAR. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz tahıl bazlı tatlılar. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz yağ bazlı tatlılar

EK TATLANDIRICILAR. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz tahıl bazlı tatlılar. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz yağ bazlı tatlılar Ağustos 2007 CUMA Resmî Gazete Sayı : 26602 TEBLİĞ Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA MADDELERİNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ

Detaylı

70 yılı aşkın ÜLKER tecrübesiyle

70 yılı aşkın ÜLKER tecrübesiyle Çekirdekten çikolataya 70 yılı aşkın ÜLKER tecrübesiyle mükemmel lezzetler... Fildişi Sahilleri nden özenle seçilen Forastero kakao çekirdeklerini tesislerimizde kavurarak, mikron seviyesinde inceltiyoruz.

Detaylı

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II Tereyağ Tereyağı, ağırlıkça % 80-90 oranında süt yağı, en fazla % 2 oranında yağsız süt kuru maddesi, ve en fazla % 16 oranında su içeriğine sahip tuzlu olanlara ise %2 oranında

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytinyağı

Detaylı

Pastacılık Ürünleri. Pastry Products

Pastacılık Ürünleri. Pastry Products Pastacılık Ürünleri Pastry Products Kek Miksleri Cake Mixes 06244-04 Whoopie Sade Whoopie Ürün net ağırlığı / Net weight 5 kg Koli barkodu / Carton barcode 68690504624440 06244-05 Whoopie Kakaolu Whoopie

Detaylı

EK-1. Mikrobiyolojik Kriterler

EK-1. Mikrobiyolojik Kriterler EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler Gıda Mikroorganizmalar Numune Limitler (1) alma planı c m M 1. Süt, süt ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü 1.1.1. Pastörize süt AKS (2) 5 2 104 105 E. coli 5 0

Detaylı

BİTKİSEL YAĞLAR. Kimyasal olarak yağ asitlerinin trigliseridleri olarak bilinen yağlar; (3 yağ asidi+gliserin=yağ) ;

BİTKİSEL YAĞLAR. Kimyasal olarak yağ asitlerinin trigliseridleri olarak bilinen yağlar; (3 yağ asidi+gliserin=yağ) ; BİTKİSEL YAĞLAR Temel besin maddelerinden olan ve insan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan yağlar insan organizması için gerekli olan ve insanların yaşamsal faaliyetlerinin sürdürülebilmesinde beslenme

Detaylı

Cakepop pişirme kalıbı

Cakepop pişirme kalıbı tr Ürün bilgisi ve tarif Cakepop pişirme kalıbı Değerli Müşterimiz! Çubukta kek keyfi: Cakepop'lar çubuğa takılmış tatlı şirin mini keklerdir. Silikondan üretilmiş yeni Cakepop pişirme kalıbınızla aynı

Detaylı

YAĞ HAMMADDELERİ VE YAĞLI TOHUMLARA DEĞER BİÇİLMESİ

YAĞ HAMMADDELERİ VE YAĞLI TOHUMLARA DEĞER BİÇİLMESİ YAĞ HAMMADDELERİ VE YAĞLI TOHUMLARA DEĞER BİÇİLMESİ Yağ Hammaddeleri İklim ve toprak koşullarının uygun olması nedeni ile ülkemizde ayçiçeği, pamuk tohumu (çiğit), susam, haşhaş, kanola (kolza), keten,

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Mayşenin Süzülmesi Mayşelemeden sonra şıranın, katı kısımlardan (küspe) ayrılması ve küspede kalan ekstraktın

Detaylı

Piyasa eğilimleri. Üstün kalite. Dolgular her zaman yeni bir şey. Yaş. Yeme zamanları. Refah. Sağlık. Yaşam tarzı. Bilinç Organik/adil ticaret

Piyasa eğilimleri. Üstün kalite. Dolgular her zaman yeni bir şey. Yaş. Yeme zamanları. Refah. Sağlık. Yaşam tarzı. Bilinç Organik/adil ticaret Dolgu yağları Piyasa eğilimleri Bugünkü gıda piyasasına daha sağlıklı ve daha üstün kaliteli ürünler gibi belli başlı tüketici eğilimleri yön vermektedir. Bu belirli eğilimler çikolata ve şekerleme alanında

Detaylı

Muffin kalıpları tr. Ürün bilgileri ve tarifler

Muffin kalıpları tr. Ürün bilgileri ve tarifler Muffin kalıpları tr Ürün bilgileri ve tarifler Değerli Müşterimiz! Muffin kalıpları, silikon malzemeden oldukları için çok esnek ve yapışmaz özelliktedirler. Bu sayede muffinleri kalıptan daha rahat çıkarabilirsiniz.

Detaylı

Kimya Bilim Danış ışmanlığı Çalıştayı Farklı Kaynaklardan Elde Edilen Sütlerin S Mayalanma Sürelerinin S ve ph Değişimlerinin imlerinin Karşı şılaştırmalı Olarak İncelenmesi PROJE EKİBİ: : Nurdan Yavuz

Detaylı

HALİL İBRAHİM BULUT DANIŞMAN: DOÇ.DR.HİLMİ NAMLI

HALİL İBRAHİM BULUT DANIŞMAN: DOÇ.DR.HİLMİ NAMLI HALİL İBRAHİM BULUT DANIŞMAN: DOÇ.DR.HİLMİ NAMLI ŞEKER ENDÜSTRİSİ Karbohidratlar,şeker ve nişasta,havadan alınan karbondioksid ve topraktan alınan su kullanılarak larak ve güneg neş enerjisinden yararlanılarak,bitkiler

Detaylı

SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı

SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi İktisadi İşletmesi Stratejik Ürünler Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bünyesinde kurulan,

Detaylı

Zojirushi Recipe Booklet

Zojirushi Recipe Booklet Zojirushi Recipe Booklet Bilindiği gibi iyi bir EYM seçiminden sonra sadece temel bilgileri ve bir kaç püf noktasına dikkat ederek hemen hemen tüm tarifleri uygulayabilmek mümkündür. Unutulmaması gereken

Detaylı

GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-9

GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-9 GIDALARIN YÜZEY ÖZELLİKLERİ DERS-9 KÖPÜK OLUŞUMU Köpük oluşumu Köpük, gazın dağılan faz, bir sıvının ise sürekli faz olduğu bir kolloidal dispersiyondur. Dispersiyon ortamı genellikle bir sıvıdır. Ancak,

Detaylı

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları TAHIL ve TAHIL ÜRÜNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Tahıl, Graminiae familyasının tohumları olan buğday, çavdar,

Detaylı

T.C. TARSUS BELEDİYE BAŞKANLIĞI. Sağlık İşleri Müdürlüğü KİMYASAL ANALİZLER

T.C. TARSUS BELEDİYE BAŞKANLIĞI. Sağlık İşleri Müdürlüğü KİMYASAL ANALİZLER KİMYASAL LER YÖNTEMİ 1 2 3 -Ürün TS leri -Ürün TS leri -TS 2590 Toplam katı madde - tüm gıdalar %10 LUK HCl de çözünmeyen kül- tüm gıdalar Acılık kreis testi- tahinhelva ve tüm yağlarda 100 gr/ml 2 gün

Detaylı

EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ

EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ EMÜLSİFİYE ET ÜRÜNLERİ Avrupa orijinli Küçük çaplı ürünler- frankfurter, wiener Büyük çaplı ürünler- Ülkemizde salam, dünyada bologna, mortadella Kullanılan etin türü ve lokal çeşitlilik

Detaylı

PAMUĞUN YARARLANMA YÖNLERİ

PAMUĞUN YARARLANMA YÖNLERİ LİF BİTKİLERİ PAMUĞUN YARARLANMA YÖNLERİ Günümüzde insan yaşantısında tekstil, besleme endüstrisinden, film malzemesi yapımına ve savaş endüstrisine kadar 50 den fazla endüstri kolunun hammaddesini oluşturan

Detaylı

ANALİZ ŞARTLARI FORMU

ANALİZ ŞARTLARI FORMU KLS/4.4.FR/03 17/06/2013 00/-- 1/5 Güncelleme No:08 Güncelleme Tarihi:06/04/2016 %10 HCl' de çözünmeyen kül TS 2383,TS 4500 Bisküvi, Buğday Unu 2 gün 90 %10 HCl' de çözünmeyen kül TS 1566 ISO 1577,ISO

Detaylı

JELLY (JÖLE ) ŞEKERLEME ÜRETİM HATTI

JELLY (JÖLE ) ŞEKERLEME ÜRETİM HATTI JELLY (JÖLE ) ŞEKERLEME ÜRETİM HATTI JCPL-150 Meyveli Jöle üretimine uygun makine ve ekipmanlar Satte 100 ile 350 kg arasi uretim kapasitesi vardir IP 65 koruma sınıfına sahip elektrik sistemleri Tüm ürünler

Detaylı

İDMA 2015 SONUÇ RAPORU. www.idma.com.tr. Parantez Fuarcılık / Fair

İDMA 2015 SONUÇ RAPORU. www.idma.com.tr. Parantez Fuarcılık / Fair İDMA 2015 SONUÇ RAPORU 6. Uluslararası Un, İrmik, Pirinç, Mısır, Bulgur, Yem Değirmen Makineleri ve Bakliyat, Makarna, Bisküvi Teknolojileri Fuarı 23-26 Nisan 2015 İstanbul Fuar Merkezi Salon 1-2-3 Yeşilköy

Detaylı

Prof.Dr. Ahmet Aydın, Farmasötik Toksikoloj Anabilim Dalı Bşk., Yeditepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, İstanbul

Prof.Dr. Ahmet Aydın, Farmasötik Toksikoloj Anabilim Dalı Bşk., Yeditepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, İstanbul Yüzde Palmiye Yağı Hakkında Değerlendirmeler Prof.Dr. Ahmet Aydın, Farmasötik Toksikoloj Anabilim Dalı Bşk., Yeditepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, İstanbul 1. Genel bilgi Palmiye yağı, yağ palmiyesi

Detaylı

BAL TANIMI BALIN BİLEŞİMİNİ OLUŞTURAN MADDELER

BAL TANIMI BALIN BİLEŞİMİNİ OLUŞTURAN MADDELER BAL TANIMI Bal, Türk Gıda Kodeksi 2000/39 sayılı Bal Tebliğinde "Bal; bal arılarının çiçek nektarlarını, bitkilerin veya bitkiler üzerinde yaşayan bazı canlıların salgılarını topladıktan sonra, kendine

Detaylı

PROTOKOL II. (Madde 10 da Atıfta Bulunulan)

PROTOKOL II. (Madde 10 da Atıfta Bulunulan) PROTOKOL II (Madde 10 da Atıfta Bulunulan) TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE MISIR ARAP CUMHURİYETİ ARASINDA TEMEL TARIM, İŞLENMİŞ TARIM VE BALIKÇILIK ÜRÜNLERİNDE TAVİZ DEĞİŞİMİ 1. İşbu Protokolün Tablo A sında

Detaylı

HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ

HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2013 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HUBUBAT SEKTÖR ŞUBESİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖREL İHRACAT

Detaylı

Kakao Kremalı Dolgulu Pirinç Patlaklı Kokolin Chocolate Cocoa Cream Filled With Crispy Rice gr Çeşit No Item No. Net Ağırlık Net Weight

Kakao Kremalı Dolgulu Pirinç Patlaklı Kokolin Chocolate Cocoa Cream Filled With Crispy Rice gr Çeşit No Item No. Net Ağırlık Net Weight Ticari hayatına 1974 yılında başlayan firmamız kendini ve ürün yelpazesini sürekli geliştirerek bugün şekerleme, çikolata, kakaolu fındık kreması gibi ürünler ile reyonlarda yer almaktadır. Konya nın eski

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM 5 Aralık 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28488 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ

HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ OCAK -MAYIS 2013 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HUBUBAT SEKTÖR ŞUBESİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖREL

Detaylı

EKMEK EKMEK EKMEK YAPIMI EKMEK YAPIMI EKMEK YAPIMI

EKMEK EKMEK EKMEK YAPIMI EKMEK YAPIMI EKMEK YAPIMI EKMEK Ekmek-300 Gram (TS 12000) Ekmek-300 gram, buğday ununa (TS 4500), içme suyu (TS 266), tuz (TS 933), maya (TS 3522) ve gerektiğinde sadece C vitamini, malt unu veya fungal alfa amilaz katılarak hazırlanan

Detaylı

KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ İŞLETMESİ SARGEM ÖZEL GIDA KONTROL LABORATUVARI ANALİZ LİSTESİ

KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ İŞLETMESİ SARGEM ÖZEL GIDA KONTROL LABORATUVARI ANALİZ LİSTESİ KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ İŞLETMESİ SARGEM ÖZEL GIDA KONTROL LABORATUVARI ANALİZ LİSTESİ Sıra No Analiz Adı SOP Kodu Metodun Kapsadığı Ürün/ Ürün Grubu Orijinal Metot Kaynağı / Kaynakları

Detaylı

HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ

HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ OCAK -MART 2013 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HUBUBAT SEKTÖR ŞUBESİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖREL

Detaylı

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünleri Süt ve Süt Ürünleri Manda sütü Afyon kaymağı Lüle kaymağı Manda yoğurdu Dondurma Manda tereyağı Manda peyniri

Detaylı

Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler

Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler MADDEDEKİ DEĞİŞMELER: 1. Fiziksel Değişme (Olay): Maddenin dış yapısını (renk, tat, koku, saydamlık, iletkenlik, çözünürlük ) ilgilendiren özelliklerine fiziksel özellikler

Detaylı

UHD HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ YAPILACAK ÜRÜN GRUPLARI

UHD HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ YAPILACAK ÜRÜN GRUPLARI Sayfa No 1/4 REVİZYON ve ONAY TAKİP TABLOSU Rev. No. Revizyon Gerekçesi Tarih Sayfa No 2/4 HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ Ürün Grupları Birincil Üretim İkincil Üretim 1- Et ve Et Ürünleri 2-Süt ve Süt Ürünleri

Detaylı

KOLAY TATLI TARİFLERİ

KOLAY TATLI TARİFLERİ KOLAY TATLI TARİFLERİ KOLAY TATLI TARİFLERİ yazımda bugün sizler için bir kaç tane kolay tatlı tarifi paylaşacağım. Havuç tatlısı, incir tatlısı ve bahar tatlısının yapımını anlatacağım. HAVUÇ TATLISI

Detaylı

EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler. Gıda Mikroorganizmalar Numune alma planı

EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler. Gıda Mikroorganizmalar Numune alma planı 8 Ocak 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27456 TEBLİĞ Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2009/68) MADDE

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 07/11/13 00:00:00 Döner Sermaye İşletmesi Teklif No 139127 İLAN HASTANEMİZİN İHTİYACI OLAN AŞAĞIDA YAZILI MALZEME(LER) İHALE İLE SATIN ALINACAKTIR. İLGİLENEN FİRMALARIN 11/11/13 TARİHİ, SAAT 17:00 'E/A

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ )

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan tüketimine yönelik yenilebilir kazeinler

Detaylı

3. Katı ve Sıvı Fazların Ayrılması. A) Presleme B) Santrifüj B) Seçici filtrasyon (perkolasyon)

3. Katı ve Sıvı Fazların Ayrılması. A) Presleme B) Santrifüj B) Seçici filtrasyon (perkolasyon) 3. Katı ve Sıvı Fazların Ayrılması A) Presleme B) Santrifüj B) Seçici filtrasyon (perkolasyon) Presleme Kullanılan en eski yağ sızdırma yöntemidir Temelde basınç altında yürütülen bir filtrasyon işlemidir

Detaylı

FİLİSTİN ÜLKE BİLGİ NOTU

FİLİSTİN ÜLKE BİLGİ NOTU Dış Ticaret Servisi EYLÜL 2018 DIŞ TİCARET TÜRKİYE İLE TİCARET TÜRKİYE İLE TİCARET Türkiye ile Filistin arasındaki ticaretin seyri incelendiğinde; 2010-2016 döneminde ihracatımızın 40,3 milyon $ dan 94,4

Detaylı

Irish Coffee. ESPRESSO Tarifleri. İçindekiler. Viskiyi bir sos tenceresinde ısıtın ve esmer şekeri ekleyip eritin.

Irish Coffee. ESPRESSO Tarifleri. İçindekiler. Viskiyi bir sos tenceresinde ısıtın ve esmer şekeri ekleyip eritin. KLASİK KAHVELER Irish Coffee 50 ml espresso 1 çay kaşığı esmer şeker 20 ml viski 20 ml krema Bardak 3 dk Viskiyi bir sos tenceresinde ısıtın ve esmer şekeri ekleyip eritin. Karışımı bir bardağa alın ve

Detaylı

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler Gıda 1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü 1.1.1. Pastörize süt Mikroorganizmalar Numune alma planı Limitler ( 1 ) n c m M E. coli ( 3 ) 5 0

Detaylı

Mutlu Pasta tarifleri

Mutlu Pasta tarifleri Mutlu Pasta tarifleri EN İYİ BELÇİKA ÇİKOLATASI İLE YAPILMIŞ İKONİK TARİFLER Mekanınızı vazgeçilmez yapmak İstemez misiniz? Sevgili şefler, İnanılmaz çikolata lezzetleri yaratmaya hazır mısınız? Sıkı durun!

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliği (Tebliğ No:2002/ 56)

Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliği (Tebliğ No:2002/ 56) Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete: 11.10.2002-24903 Resmi Gazete: 25. 8. 2002-24857 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık

Detaylı

DiYABET VE BESLENME N M.-

DiYABET VE BESLENME N M.- DiYABET VE BESLENME Diyabet tedavisinin amacı;kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları (komplikasyonları) önlemek veya geciktirmek; böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir.

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi Yemeklik Zeytinyağı ve Yemeklik Prina Yağı Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete 1 Aralık 2000 - Sayı: 24247

Türk Gıda Kodeksi Yemeklik Zeytinyağı ve Yemeklik Prina Yağı Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete 1 Aralık 2000 - Sayı: 24247 Türk Gıda Kodeksi Yemeklik Zeytinyağı ve Yemeklik Prina Yağı Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete 1 Aralık 2000 - Sayı: 24247 Resmi Gazete 25 Nisan 1998 - Sayı: 23323 Tarım ve Köyişleri

Detaylı

FIERO AROLEZ. PASTACILIK ÜRÜNLERİ Pandispanya Toz Karışımı Toz Krema Toz Kakao Pudra Şekeri Hamur Kabartma Tozu Toz Şanti Pasta Katkı Maddesi

FIERO AROLEZ. PASTACILIK ÜRÜNLERİ Pandispanya Toz Karışımı Toz Krema Toz Kakao Pudra Şekeri Hamur Kabartma Tozu Toz Şanti Pasta Katkı Maddesi www.arolez.com FIERO AROLEZ Kaliteli üretim ve hizmet ile sürekli müşteri memnuniyeti prensibini temel ilke olarak benimseyen Arolez Gıda San. ve Tic. A.Ş. nin kuruluşu, 1985 yılına uzanmaktadır. Geleneksel

Detaylı