11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ"

Transkript

1 11. SINIF SORU ANKASI. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ

2 5 Elektromanyetik Indüksiyon Test 1 in Çözümleri Faraday Yasasına göre; indüksiyon emk sı manyetik akımın değişim hızına bağlıdır. Manyetik akı; U = A olduğundan, U 1 = U 1 = 10 6 weber U = 0 İndüksiyon emk sı, U- U1 f = f = , -4 f = 10 DU f =- olduğundan; volt bulunur. Yanıt dir. obinde oluşan indüksiyon emk sını bulalım. DU f =- N 40 f =- 10 0, f =-000 Volt Ohm kanununa göre, f = i R dir. 000 = i 40 i = 50 amper bulunur. Nihat ilgin Yayıncılık 4.. r = 0 Şekil I Şekil II A r = 0 Di Öz indüksiyon emk sı f öz =- L ifadesi ile bulunur. Sorudaki f ve R direncinin değişmesi D t Di oranını değiştirir. Ayrıca n sarım sayısı L öz indüksiyon katsayısını değiştirir. Fakat A anahtarının kapalı veya açık olması öz indüksiyon emk sını etkilemez. K devresinde Şekil I de gösterildiği yönde bir manyetik alan oluşur. İndüksiyon akımının yönü kendisini meydana getiren sebebe karşı koyacak yöndedir. K devresi L devresine yaklaştırılırsa, L devresi yi azaltmak isteyeceği için devreden Şekil II deki gibi indüksiyon akımı geçer. Mıknatısın manyetik alan çizgileri Şekil II deki gibi olduğu için mıknatısı L devresine yaklaştırmak öncekine ters yönde indüksiyon akımı geçmesine neden olur.

3 ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON K L R 1 R Mıknatısın oluşturduğu manyetik alan yönü şekilde gösterilmiştir. Mıknatıs sağa doğru hareket ettirilirken K bobininden sağa doğru geçen manyetik alan azalır. İndüksiyon akımının, bu azalmaya karşı koyabilmesi için (1) yönünde geçmesi gerekir. v İndüksiyon emk sı oluşması için bobinden geçen manyetik akının değişmesi gerekir. unun için de mıknatıs ve makaranın birbirine göre bağıl hızları olmalıdır. II ve III te bağıl hız sıfırdan farklıdır. u nedenle II ve III te indüksiyon akımı oluşur. R 3 Nihat ilgin Yayıncılık Mıknatıs sağa doğru hareket ettirilirken L bobininden sağa doğru geçen manyetik akı artar. İndüksiyon akımı bu artmaya karşı koyacak yöndedir. u nedenle L bobinindeki indüksiyon akımı () yönünde olmalıdır DU İndüksiyon emk sı f =- bağıntısı ile bulunur. Şekil I ve Şekil II deki bobinlerden geçen manyetik akılar, U 1 = S n U = S n + S n cosa U = S n (cosa 1) Sn ( cos a - 1) f =- ns ( 1 - cos a) f = bulunur. Sürgü ok yönünde kaydırılırsa devreden geçen i akımı azalır. i akımı azalırsa akımın oluşturduğu de azalır. u durumda L bobininden geçen manyetik alan da azalır. İndüksiyon akımı bu azalmaya karşı koyacak yönde oluşur. L bobininde oluşan indüksiyon akımı I yönünde geçerse ile aynı yönde bir manyetik alan oluşturur. A anahtarının açılması da akımı azaltacağı için, sistem üzerinde aynı etkiyi yapar. Yani anahtar açılırken L bobininde I yönünde indüksiyon akımı oluşur.

4 4 Ünite Elektrik ve Manyetizma Öz indüksiyon emk sı devreden geçen akım şiddeti değişirse oluşur. S anahtarının açılması akımı azaltır. Açık olan anahtarın kapatılması akımı artırır. Reostanın sürgüsünün P ye doğru çekilmesi akımı artırır. Sürgünün R ye doğru çekilmesi akımı azaltır. Fakat anahtar kapalı iken, sürgünün yerinin sabit tutulması akımı değiştirmez. u nedenle, bu durumda öz indüksiyon emk sı oluşmaz. Öz indüksiyon akımı kendisini oluşturan sebebe karşı koyacak yöndedir. Yani devre akımı azalıyorsa akımla aynı yönde, devre akımı artıyorsa akıma ters yönde öz indüksiyon akımı oluşur. S anahtarı açılırken devre akımı azalır. u durumda i akımı ile aynı yönde öz indüksiyon akımı oluşur. K sürgüsü P ye getirilirken direnç artar. Direnç arttığı için devre akımı azalır. Devre akımı azalıyorsa, öz indüksiyon akımı i ile aynı yönde oluşur Nihat ilgin Yayıncılık Sürgü K dan S ye getirilirken devre akımı artar. Öz indüksiyon akımı bu artmaya karşı koyabilmesi için devre akımına zıt yönde olmalıdır. S anahtarı kapalı iken L bobininin çevresinde oluşturduğu manyetik alan çizgileri şekilde gösterilmiştir. u durumdayken bobinler birbirine yaklaştırılırsa, K bobininin içinde geçen manyetik akı artar. u artmaya karşı koyacak şekilde K bobininden gösterilen yönde akım geçer. S anahtarı açıkken L bobini çevresinde manyetik alan yoktur. S anahtarı kapatılırsa şekildeki gibi manyetik alan oluşur. u sırada K bobini içinden geçen manyetik akı da artmış olur. u artmaya karşı koyabilmek için yine gösterilen yönde indüksiyon akımı oluşur. Kapalı durumdaki S anahtarı açılırsa, R direnci üzerinde şekildeki akımın tersi yönde bir indüksiyon akımı oluşur. Sürgü R den K ya getirilirken devre akımı azalır. Öz indüksiyon akımı bu azalmaya karşı koyabilmesi için devre akımı ile aynı önde olmalıdır. Her iki durumda oluşan öz indüksiyon akımları birbirine ters yöndedir. Sürgü K dan S ye getirilirken; Direnç 3R den R ye iner. u durumda akım i den 3i ye çıkar. i = i olur. Öz indüksiyon emk sı Di i f =- L den, f L D t 1 =- olur. t Sürgü R den K ya getirilirken; Direnç R den 3R ye çıkar. u durumda akım 6i den i ye düşer. i = 4i olur. Öz indüksiyon emk sı; 4i f = L olur. t una göre f 1 < f bulunur.

5 ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON Manyetik alan içinde dönme hareketi yapan çubuk için indüksiyon emk sı, V, f 1 = Manyetik alan içinde öteleme hareketi yapan çubuk için indüksiyon emk sı, 15. Sağ el kuralına göre çubuk (1) yönünde hareket ederken elektronlar K ucunda toplanır. Çubuk () yönünde hareket ederken de elektronlar L ucunda toplanır. (1) () f = V, v Çubuğun hızı olduğundan, f v =, f 1 u durumda = 1 bulunur. f 14. T Nihat ilgin Yayıncılık 16. İndüksiyon emk sı; DU f =- ile bulunur. 0-t zaman aralığında U negatif olduğu için f pozitif bir sabit olmalıdır. u durumda, C, D seçeneklerini eleyebiliriz. t-t zaman aralığında U = 0 olduğu için f = 0 dır. u durumda E seçeneğini de eleyebiliriz. Ohm kanununa göre, f = i R f = 1 0 f = 0 volt Şekildeki devrede oluşan indüksiyon emk sı, f = v, ile bulunur. 0 = 10 v 0,5 v = 4 m/s olur. İndüksiyon akımının yönü kendisini meydana getiren sebebe karşı koyacak yöndedir. İndüksiyon akımı dış manyetik alanla aynı yönde manyetik alan oluşturmaktadır. Demek ki çerçevenin içinden geçen manyetik alan azalmaktadır. u durumda çerçeve I yönünde çekilmelidir. Yanıt dir. 17. Mıknatısın oluşturduğu manyetik alanın yönü şekilde gösterilmiştir. Mıknatıs uzaklaştırılırken çemberin içinden geçen manyetik alan çizgisi sayısı azalır. öylece çemberin içinden geçen manyetik akı da azalmış olur. İndüksiyon akımı bu akı azalmasına (1) () karşı koymalıdır. u nedenle çemberde oluşan indüksiyon akımı ile aynı yönde manyetik alan oluşturmalıdır. unun için de () yönünde indüksiyon akımı oluşmalıdır. P

6 6 Ünite Elektrik ve Manyetizma Test nin Çözümleri S N Mıknatısın çevresindeki manyetik alan çizgileri şekilde gösterilmiştir. Mıknatıs ok yönünde hareket ettirilirken R çemberinden geçen akı azalır, P çemberinden geçen manyetik akı artar. I. yargı doğrudur. Mıknatıs hareket ettirilirken R çemberinden sağa doğru geçen manyetik alan azalır. İndüksiyon akımı bu azalmaya karşı koymalıdır. u nedenle R den geçen indüksiyon akımı sağa doğru manyetik alan oluşturur. Sağa doğru manyetik alan oluşturulabilmesi için indüksiyon akımı () yönünde geçmelidir. II. yargı doğrudur. Manyetik alan içinde hareket eden çubuğun uçları arasındaki indüksiyon emk sı, f = V, sina ile bulunur. f K = V, f L = V, sina f M = V, u durumda; f K > f M > f L bulunur. Yanıt dir. Mıknatıs hareket ettirilirken P çemberinden geçen manyetik alan artar. İndüksiyon akımı bu artmaya karşı koyar. u nedenle indüksiyon akımı sola doğru manyetik alan oluşturmalıdır. Manyetik alanın sola doğru oluşabilmesi için P çemberinden (1) yönünde indüksiyon akımı geçmesi gerekir. III. yargı da doğrudur. Nihat ilgin Yayıncılık 4. Yanıt dir.. Çerçeve üzerindeki ampermetrenin sapabilmesi için yani indüksiyon akımı oluşabilmesi için; çerçevenin içinden geçen manyetik alan çizgilerinin sayısı değişmelidir. Çerçeve KM kenarı etrafında döndürüldüğü zaman, çerçevenin içinden geçen manyetik alan çizgileri sayısı sürekli değişir. u durumda A ampermetresi sapar. İndüksiyon emk sı 0-18 f =- 9-3 f = 3 volt bulunur. U- U1 f =- ile bulunur. Yanıt dir. Çerçeve ( ) yönünde hareket ettirilirse, çerçevenin içinden geçen manyetik alan çizgisi sayısı değişmez. Yani ampermetre sapmaz. Çerçeve ile aynı yönde hareket ettirildiği zaman da çerçeve içinden geçen manyetik alan çizgileri sayısı değişmez. Yani indüksiyon akımı oluşmaz. u durumda ampermetre de sapmaz.

7 ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON DU İndüksiyon emk sı f =- N ile bulunur. u durumda N sarım sayısı artarsa indüksiyon emk sı artar. u nedenle indüksiyon akımı da artar I doğrudur. obinleri birbirinden uzaklaştırmak manyetik akı değişimini azaltacağı için indüksiyon akımı azalır. II yanlıştır. A anahtarı kapatılırsa devredeki direnç azalacağı için akım değişimi daha büyük olur. Akım değişimi daha büyük olursa L bobini içinden geçen manyetik akı değişimi de daha büyük olur. öylece L bobinindeki indüksiyon akımı artar. III de doğrudur. Çerçeve üzerinde indüksiyon akımı oluşabilmesi için çerevenin içinden geçen manyetik akının değişmesi gerekir. u nedenle II. bölgeye girerken ve II. bölgeden çıkarken indüksiyon akımı oluşur. Çerçevenin tamamı II. bölgede iken indüksiyon akımı oluşmaz. Çünkü çerçevenin içinden geçen manyetik akı değişmez. Yanıt dir. 6. Nihat ilgin Yayıncılık 8. II. bobin üzerinde belirtilen yönde indüksiyon akımı oluşması için bu bobinin içinden geçen ve sola doğru olan manyetik alanın azalması gerekir. I. bobin üzerinden geçen akım, II. bobin içinde sola doğru bir manyetik alan oluşturur. I. bobin üzerinden geçen akım azalırsa oluşturduğu manyetik alan da azalır. S 1 anahtarını açmak akımı azalttığı için manyetik alan da azalır. I. yargı doğrudur. S anahtarını kapatmak devre akımını etkilemez. II. yargı yanlıştır. S 3 anahtarını açmak da devre akımını azalttığı için manyetik alan da azalır. III. yargı doğrudur. Manyetik alan içinde ~ açısal hızıyla döndürülen ~, çubuğun uçları arasında oluşan emk f = ile bulunur. u durumda, ~ (, ) f1 = = ~, ~, f = f 1 una göre, = 4 bulunur. f

8 8 Ünite Elektrik ve Manyetizma 9. K L 11. a manyetik alan b zaman Şekil I Şekil II K bobininin ekseninde şekilde gösterildiği gibi manyetik alan oluşur. u manyetik alan L bobininin de içinden geçmektedir. A anahtarı açılırsa devreden geçen akım sıfıra düşer. Yani azalır. Akım azalırsa, akımın oluşturduğu manyetik alanı da azalır. Manyetik alan azalırsa, L bobininin içinden geçen manyetik akı azalır. Manyetik akının azalması L bobininde indüksiyon akımı oluşturur. u indüksiyon akımı manyetik akının azalmasına karşı koymalıdır. Yani sola doğru manyetik alan oluşturmalıdır. u nedenle indüksiyon akımı y den e doğru olur. Nihat ilgin Yayıncılık 1. t 1 süresince çerçeveden geçen manyetik alan artmıştır. Manyetik alanın yönü içe doğru olduğuna göre, çerçevede oluşan indüksiyon akımı dışa doğru manyetik alan oluşturmalıdır. u nedenle indüksiyon akımı a yönünde olmalıdır. t süresince manyetik alan azaldığı için indüksiyon akımı b yönünde olur. Şekil I 10. ir devreden geçen akım değişirse, akımın oluşturduğu manyetik alan da değişir. I. bölgede akım değişmediğine göre K makarasının oluşturduğu manyetik alan da değişmez. una göre L makarasından geçen manyetik alan değişmiyorsa, L makarasında indüksiyon akımı oluşmaz. II. bölgede akım azalıyor. u durumda L makarasının içinden geçen manyetik alan da azalır. una göre L makarasında indüksiyon akımı oluşur. DU indüksiyon emk sı f =- n ile bulunur. V hızı artarsa, U de artar. Yani indüksiyon akımı da artar. n sarım sayısı artarsa, indüksiyon emk sı da artar. u da indüksiyon akımını artırır. II. bobin üzerindeki R direncinin büyüklüğü artırılırsa ampermetreden okunan değer küçülür. III. bölgede devreden akım geçmez. u durumda L makarasında indüksiyon akımı oluşmaz. IV. bölgede K makarasından geçen akım artar. una göre K makarasının oluşturduğu manyetik alan artar. u durumda L makarasının içinden geçen manyetik alan artar. Manyetik alan çizgilerindeki artma Faraday yasasına göre L makarasında indüksiyon akımı oluşturur.

9 ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON A 1 açık A kapalı iken devre şekildeki gibidir. 15. L i A i P tel A 1 i 1 P I. A anahtarı açılırsa akı azalması olur. Akı azalmasını önlemek için ile aynı yönde manyetik alan oluşur. unun için devre akımıyla aynı yönde öz indüksiyon akımı oluşur. u nedenle I. öncül yanlıştır. II. Üreteçler birbirine paralel bağlıdır. İki anahtarı birlikte kapattığımızda devre akımı değişmeyeceğinden öz indüksiyon akımı oluşmaz. III. A anahtarı kapalıyken reostanın sürgüsü P oku yönünde kaydırılırsa devre akımı artar. Devre akımı artınca manyetik akı artar. Akıdaki artışı önlemek için ile zıt yönde manyetik alan oluşur. Yeni manyetik alan ile zıt yönde olduğundan öz indüksiyon akımı da i ile zıt yönde oluşur. Nihat ilgin Yayıncılık L çerçevesinden i akımının geçmesi için bu akımın oluşturduğu manyetik alan olmalıdır. manyetik alanının şekildeki yönde olabilmesi için de çerçeve içinden geçen tel manyetik alanı azalmalıdır. tel azalabilmesi için L çerçevesinin yönünde hareket ettirilmesi gerekir. Yanıt dir. 14. X halkası + yönünde çekilirken halka içinden geçen manyetik akı değişmez. u nedenle X halkası üzerinde indüksiyon akımı oluşmaz. Y halkası y yönünde çekilirken halka içinden geçen manyetik akı azalır. u azalmaya karşı koyacak şekilde Y halkasında indüksiyon akımı oluşur. 1 Y tel Telin oluşturduğu tel azaldığı için bu manyetik alanla aynı yönde bir manyetik alanı oluşur. Sağ elin başparmağı yi gösterecek şekilde elimizi ayarlarsak, yönünde bir indüksiyon akımı oluşur. i Yanıt dir t 1 zaman aralığında A 1 telinin O noktasında oluşturduğu manyetik alan artıyor. S S çemberinde bu artışa karşı koyacak yönde, yani ters tel yönde manyetik alan oluşturacak şekilde indüksiyon akımı geçer. u indüksiyon akımı 1 yönünde oluşur. I. yargı doğrudur. t 1 -t zaman aralığında manyetik alan değişmediği için indüksiyon akımı oluşmaz. II. yargı yanlıştır. Grafiğe göre t -t 3 zaman aralığında tel azalmıştır. u azalmaya karşı koyacak S yönde yani tel ile aynı yönde manyetik alanı oluşmalıdır. manyetik alanı oluşturan indüksiyon akımı yönündedir. Yani III. yargı da doğrudur. tel

10 10 Ünite Elektrik ve Manyetizma Test 3 ün Çözümleri X, Y P (1) 3, reosta Reosta sürgüsü P oku yönünde çekilirken devrenin direnci azalır. u nedenle devreden geçen akım şiddeti artar. Öz indüksiyon akımı bu artmaya karşı koyacak yöndedir. una göre öz indüksiyon akımı devre akımına ters yönde yani (1) yönünde olmalıdır. () Yanıt dir. ir tel düzgün manyetik alan içinde döndürülürse uçları arasında oluşan potansiyel farkı; ~, f = bağıntısı ile bulunur. Dikkat edilirse potansiyel farkı, ile doğru orantılıdır. Z ~ Nihat ilgin Yayıncılık u durumda, uzunluğundaki telin uçları arasındaki potansiyel farkı 1 volt ise 3, uzunluğundaki telin uçları arasındaki potansiyel farkı 9 volt olur. v XY = 1 volt v ZY = 9 volt ise v XZ = 8 volt olur.. z II 4. X manyetik ak I y y 3U U ir çerçevede oluşan indüksiyon emk sı; U- U1 f =- ile bulunur. U 1 = A U = 0 una göre U = A olur. İndüksiyon emk sı da; 0 A f =- - f = A bulunur. Şekil I U 0 t t Şekil II Faraday yasasına göre indüksiyon emk sı, 3t zaman DU İndüksiyon emk f =- dır. 3f u bağıntıya göre X f bobini üzerinde oluşan f indüksiyon emk sı 0-t zaman 0 zaman aralığında f, t t 3t t-t aralığında sıfır ve t-3t aralığında f olur. Yanıt dir.

11 ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON (1) X 7. (3) () v (1) A Y Manyetik alan içinde hareket ettirilen telin uçları arasındaki emk, f = v, ile bulunur. 75, f = f = 4,5 volt Ohm yasasına göre, f = i R 4,5 = i 7,5 i = 0,6 Amper bulunur. V K makarasının oluşturduğu manyetik alan şekilde gösterilmiştir. L makarasından () yönünde akım geçebilmesi için bu manyetik alan azalmalıdır. Reosta sürgüsü (1) yönde hareket edince direnç azalır. Direnç azalınca akım, dolayısıyla alanı artar. I. öncül yanlıştır. A anahtarını açmak akımı, dolayısıyla manyetik alanını azaltır. II. öncül doğrudur. Makaralar birbirinden uzaklaşırsa L makarasının içinden geçen manyetik alan azalır. III. öncül de doğrudur. () 6. u akımın yönü Lenz yasasına göre (1) yönündedir. potansiyel fark Nihat ilgin Yayıncılık 8. Y y X (1) () Z (a) (b) V Şekil I 0 t t Şekil II zaman 3t (1) () (1) () V A 0-t zaman aralığında makaraya düşen potansiyel farkı arttığına göre devre akımı da artmıştır. u durumda öz indüksiyon akımı devre akımına ters yönde yani (b) yönünde olur. I. yargı doğrudur. t-t zaman aralığında makaraya düşen potansiyel farkı değişmediğine göre devre akımı değişmemiştir. u durumda öz indüksiyon akımı oluşmaz. II yargı da doğrudur. t-3t zaman aralığında makaraya düşen potansiyel farkı azaldığına göre devre akımı da azalmıştır. u durumda öz indüksiyon akımı devre akımı ile aynı yönde yani (a) yönünde olur. III. yargı da doğrudur. Z makarası üzerindeki anahtar kapatıldığında şekilde gösterildiği gibi bir manyetik alanı oluşur. X makarası içinden geçen manyetik alan artar. X makarasından bu manyetik alana ters yönde manyetik alan oluşturacak şekilde indüksiyon akımı geçer. u akım () yönündedir. enzer şekilde Y makarasında da artan manyetik alana karşı yönde manyetik alan oluşturacak şekilde indüksiyon akımı geçer. u akım () yönündedir. Anahtar kapatıldığında Z makarasında (1) yönünde akım artar. u akıma karşı koyacak yönde, yani () yönünde öz indüksiyon akımı oluşur.

12 1 Ünite Elektrik ve Manyetizma r = 0, F F K L M Reostanın sürgüsü L den K ya getirilirken devrenin direnci azalır. una bağlı olarak devreden geçen akım şiddeti artar. Öz indüksiyon emk sı bu akım şiddeti değişimi ile doğru orantılıdır. u durumda öz indüksiyon akımı devre akımına ters yönde oluşur. Reostanın sürgüsü K dan M ye getirilirken ilk duruma göre akım daha fazla değişir. u nedenle;, > f 1 olur. Sürgü K dan M ye getirilirken devre akımı azaldığı için öz indüksiyon akımı devre akımıyla aynı yönlü olur. Düzgün manyetik alan içinde hareket ettirilen çubuğun uçları arasındaki emk f ort = v ort, bağıntısı ile bulunur. u bağıntıya göre; Telin, uzunluğu büyütülürse indüksiyon emk sı da büyür. I. öncül doğrudur. Telin aldığı yolu arttıkça telin ortalama hızı da artar. una göre yolu büyütülürse indüksiyon emk sı da büyür. II. öncül de doğrudur. Telin hareket süresi artarsa ortalama hız yine artacağı için indüksiyon emk sı büyür. III. öncül de doğrudur. 10. K L Nihat ilgin Yayıncılık 1. L, K, O ~ X r = 0 Y (1) () Manyetik alan içinde dönen çubuğun uçları arasındaki emk, ile doğru orantılıdır. u durumda; V OK = V ise X reostasının sürgüsü ok yönünde çekilince direnç artar. Direnç artınca devreden geçen akım şiddeti azalır. u durumda L bobininden geçen manyetik alan şiddeti azalır. L bobininde bu azalmaya karşı koyacak şekilde indüksiyon akımı oluşur. u indüksiyon akımı sağ el kuralına göre (1) yönünedir. Y reostasının sürgüsü ok yönünde çekilirse bu sefer direnç azalır. u durumda () yönünde indüksiyon akımı oluşur. V OL = 4V olur. u da bize toprağa göre potansiyeli sıfır olan noktanın K-L arasında olduğunu gösterir. aşka bir ifadeyle V O ve V K potansiyellerinin toprağa göre işaretleri aynıdır. Sağ elimizi, dört parmağımız manyetik alan yönünde, baş parmağımız telin hareketi yönünde olacak şekilde açtığımız zaman; avuç içi (+) yüklerin toplandığı bölgeyi gösterir. una göre (+) yükler L ucuna doğru, ( ) yükler de O ucuna doğru toplanır.

13 ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON A (1) () 15. X tel P i K telinin çerçeve içinde oluşturduğu manyetik alan yönü şekildeki gibi sayfa düzleminden içe doğrudur. Yay, (1) yönünde çekilirse çerçevenin alanı arttığı için çerçevenin içinden geçen manyetik alan çizgilerinin sayısı da artar. u artışa karşı koyabilmek için çerçeveden ok yönünde indüksiyon akımı geçer. I. yargı doğrudur. ok K Y Z R 14. K telindeki i akımını artırmak da çerçeve içinden geçen manyetik alanı artıracağı için yine ok yönünde indüksiyon akımı oluşur. R Yanıt dir. S Nihat ilgin Yayıncılık X çerçevesi manyetik alan içine girerken çerçeveden geçen manyetik akı düzgün olarak artar. u nedenle indüksiyon emk sı sabittir. Çerçevenin tamamı manyetik alan içindeyken çerçeveden geçen manyetik akı değişmeyeceği için emk sıfırdır. Çerçeve manyetik alan bölgesinden çıkarken çerçeveden geçen manyetik akı düzgün olarak azalır. u nedenle indüksiyon emk sı yine sabit olur. Ancak girerkenki emk ile ters işaretli olur. una göre X ile P yi eşleştirebiliriz. S, v, v v, X Y ir tel düzgün manyetik alan içinde hareket ettirilirse, telin uçları arasında oluşan emk; f = v, Z Y çerçevesi manyetik alan bölgesine girerken çerçeveden geçen manyetik akının değişim hızı artar. u nedenle indüksiyon emk sı da artacaktır. Yani Y ile R yi eşleştirebiliriz. Z çerçevesi manyetik alan bölgesine girerken çerçeveden geçen akının değişim hızı önce artar, sonra azalır. u nedenle Z ile S yi eşleştirebiliriz. bağıntısı ile bulunur. una göre; f P = 1 volt ise f R = 4 volt f S = volt olur. una göre P-R uçlarına bağlanan voltmetre 3 voltu gösterirse R-S uçlarına bağlanan voltmetre 6 voltu gösterir.

14 14 Ünite Elektrik ve Manyetizma Test 4 ün Çözümleri ir tel düzgün manyetik alana dik olacak şekilde v çizgisel hızı ile döndürülürse, telin uçları arasında V, f =- kadarlık indüksiyon elektromotor kuvveti oluşur. u elektromotor kuvvetinin büyüklüğü manyetik alan yönüne bağlı değildir. Anahtar kapanırken şekilde gösterildiği yönde manyetik alan çizgilerinde bir artış olur. II devresinde bu artışa karşı koyacak şekilde bir indüksiyon akımı oluşur. Yani anahtar kapanırken devreden yönünde indüksiyon akımı geçer. Anahtar açılırken yukarıda anlatılan olayın tersi gerçekleşir. Yani 1 yönünde indüksiyon akımı geçer. Yanıt dir. Nihat ilgin Yayıncılık 4.. Manyetik alan içinde hareket ettirilen telin uçları arasında oluşan indüksiyon elektromotor kuvveti; f = V, sina dır. u durumda f elektromotor kuvveti, telin manyetik alan içindeki hareket süresine bağlı değildir. Düzgün manyetik alan içinde döndürülen telin uçları arasında oluşan indüksiyon elektromotor kuvveti, ~, f = dir. u durumda emk nın, ile doğru orantılı olduğunu söyleyebiliriz. una göre, LM noktaları arasında oluşan indüksiyon emk sı 1 volt ise LK noktaları arasında oluşan indüksiyon emk sı 9 volt olur. una göre KM noktaları arasındaki indüksiyon emksı 8 volt olur.

15 ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON i NA ir devrede oluşan indüksiyon emk sı f =- ile bulunur. I makarasının sarım sayısının artması, d uzaklığının azalması, üretecin emk sının artması, R 1 direncinin azalması formüldeki manyetik alan şiddetini artırır. una bağlı olarak f da artar. Ancak R direncinin değişmesi f yi etkilemez. sadece i akımını değiştirir. OKL iletken çubuğu O noktası etrafında dönerken sağ el kuralına göre ( ) yükler O ya doğru hareket eder. u nedenle L nin toprağa göre potansiyeli (+), O nunki de ( ) dir. u durumda K noktasının potansiyeli de ( ) olacaktır. 6. Nihat ilgin Yayıncılık 8. Halkada indüksiyon akımı oluşması için halkanın içinden geçen manyetik alanın değişmesi gerekir. Yani halka KL, MN, NP yolları boyunca kaydırılırken indüksiyon akımı oluşur. MN ve NP aynı yönlü olduğu için test tekniğine göre yanıtın KL olduğunu söyleyebiliriz. Halka K dan L ye kaydırılırken içinden geçen manyetik akı artar. Manyetik akıdaki bu artışa karşı koymak için indüksiyon akımının belirtilen yönde olması gerekir. Yanıt dir. İndüksiyon akımı oluşması için çemberin içinden geçen manyetik akının değişmesi gerekir. Çember y eksenine paralel çapı etrafında döndürülürse, çemberin içinden geçen manyetik akı değişir. Diğer seçeneklerde verilen durumlarda çemberin içinden geçen manyetik akı değişmez.

16 16 Ünite Elektrik ve Manyetizma K O 1 L M X iletkeninden geçen i akımının büyüklüğü düzgün i biçimde artarsa; = K bağıntısına göre oluşturduğu manyetik alanı da düzgün biçimde artar. d u durumda Y iletkeni içinden geçen manyetik alanı da düzgün biçimde artar. Y iletkeni içinden A D geçen manyetik alanın artması, f =- bağıntısına göre Y iletkeninde sabit bir emk oluşturur. u emk da I yönünde sabit bir akımın geçmesine neden olur. N Düzgün manyetik alan içinde ~ açısal hızıyla döndürülen çubuğun uçları arasındaki emk, çubuğun boyunun karesi olan, ile doğru orantılıdır. u durumda; O N noktaları arasındaki emk VO N = V ise VO M = 16 V ve V MN = 15V olur. enzer şekilde; O Nihat ilgin Yayıncılık VO L = 4 V, V 9V 1 O 1 K = ve V KL = 5V olur. VKL 5 1 una göre = = bulunur. VMN makaradan geçen akım 1. K i d 1 v K + Şekil I 0 t 1 t t 3 t 4 Şekil II zaman Öz indüksiyon akımının oluşması için makaradan geçen akımın değişmesi gerekir. Anahtarın kapatılma ve açılma anında devreden geçen akım değişir. u durumda t 1 -t zaman aralığında anahtarın kapatılma işleminin gerçekleştiğini, t -t 3 zaman aralığında anahtarın kapalı durumda olduğunu ve t 3 -t 4 zaman aralığında açılma işleminin gerçeleştiğini söyleyebiliriz. d KLM çubuğu düzgün manyetik alan içinde V hızı ile hareket ettirilirken sağ el kuralına göre ( ) yükler M ucuna doğru toplanır. u durumda K ucundaki yüklerin işareti (+), çubuğun tam ortası nötr, L ve M noktasındaki yüklerin işareti ( ) dir. L M

17 ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON i i 1 V S R F m Özindüksiyon akımı, devre akımının değişimlerine karşı koyacak yönde oluşur. +q v Açık durumdaki anahtar kapatıldığında devrede I yönünde i 1 akımı geçer. u sırada II yönünde i özindüksiyon akımı oluşur. Yanıt dir. Yüklü parçacık düzgün manyetik alana dik girdiğ için alan içinde düzgün çembersel hareket yapar. u durumda gerekli merkezcil kuvveti manyetik kuvvet sağlar. Fmerkezcil = Fmanyetik v m R m R v = qv = q Nihat ilgin Yayıncılık rr m = q T R T = 16. Mawell Denklemleri; mr bulunur. q Durgun bir yükün çevresinde elektriksel alan oluşur. Yükler arasındaki etkileşim bu alanla sağlanır. 14. P K 1 L N Manyetik alan oluşturmak yalnızca mıknatıslara ait bir özellik değildir. Manyetik alan mıknatıslarla oluşturulacağı gibi hareketli yüklü taneciklerle de oluşturulabilir. R i M Manyetik alanda meydana gelen bir değişim, bir elektriksel alanın doğmasına neden olur. P halkasında bir indüksiyon akımının oluşması için halka düzleminden geçen akının değişmesi gerekir. Halka KL arasında hareket ederken akı değişimi olmadığından bir indüksiyon akımı oluşmaz. LM arasında halka tele yaklaştığı için, akı artışı, MN arasında telden uzaklaştığı için akı azalışı olur. Hem akı artışı hem de azalışında halkada bir indüksiyon akımı oluşur. Elektrik akımlarının bulunduğu bölgede manyetik alan şiddeti vektörünün bir kapalı eğri boyunca toplamı, bu kapalı eğri içerisinden geçen akımların cebirsel toplamı ile orantılıdır. Mawell bu yasaları değişen manyetik alan, elektriksel alan oluşumuna, değişen elektriksel alan ise manyetik alan oluşumuna neden olur şeklinde yorumlamıştır.

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINIF SORU ANKASI. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 5. Konu ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON TEST ÇÖZÜMLERİ 5 Elektromanyetik Indüksiyon Test 1 in Çözümleri 3. 1. Faraday Yasasına göre; indüksiyon emk sı manyetik

Detaylı

Faraday Yasası. 31. Bölüm

Faraday Yasası. 31. Bölüm Faraday Yasası 31. Bölüm 1. Faraday İndüksiyon Yasası Faraday ve Henri: Değişen manyetik alanlar da emk (dolayısıyla akım) oluşturur. Şekilde görüldüğü gibi akım ile değişen manyetik alan arasında bir

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ALTERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRLER TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ALTERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRLER TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SORU BANKASI. ÜNİTE: EEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ATERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRER TEST ÇÖZÜMERİ 6 Alternatif Akım ve Transformatörler Test in Çözümleri. Alternatif gerilim denklemi; V sinrft

Detaylı

Manyetik Alanlar. Benzer bir durum hareketli yükler içinde geçerli olup bu yüklerin etrafını elektrik alana ek olarak bir manyetik alan sarmaktadır.

Manyetik Alanlar. Benzer bir durum hareketli yükler içinde geçerli olup bu yüklerin etrafını elektrik alana ek olarak bir manyetik alan sarmaktadır. Manyetik Alanlar Manyetik Alanlar Duran ya da hareket eden yüklü parçacığın etrafını bir elektrik alanın sardığı biliyoruz. Hatta elektrik alan konusunda şu sonuç oraya konulmuştur. Durgun bir deneme yükü

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ALTERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRLER TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ALTERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRLER TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SORU BANKASI. ÜNİTE: EEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ATERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRER TEST ÇÖZÜMERİ 6 Alternatif Akım ve Transformatörler Test in Çözümleri. Alternatif gerilim denklemi; V sinrft

Detaylı

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Faraday Yasası

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Faraday Yasası Ders Hakkında Fizik-II Elektrik ve Manyetizma Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fen ve mühendislik öğrencilerine elektrik ve manyetizmanın temel kanunlarını lisans düzeyinde öğretmektir. Dersin İçeriği Hafta

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller eşitlendiğinde yani

Detaylı

Manyetizma Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 4. N S N S 1. X. Mıknatıslar arasındaki manyetik kuvvet;

Manyetizma Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 4. N S N S 1. X. Mıknatıslar arasındaki manyetik kuvvet; 3 Manyetizma Test Çözümleri 1 Test 1'in Çözümleri 4. 1. X 1 2 3 4 Manyetik alan çizgileri kutup şiddeti ile doğru orantılıdır. 4 numaralı kutuptan çıkan çizgi sayısı 1 den çıkan çizgi sayısından az olduğu

Detaylı

Kondansatörler (Sığaçlar) Test 1 in Çözümleri. q 1. = = 600 µc yükü ile yüklenirken E 1. enerjisi;

Kondansatörler (Sığaçlar) Test 1 in Çözümleri. q 1. = = 600 µc yükü ile yüklenirken E 1. enerjisi; ondansatörler (Sığaçlar) Test in Çözümleri. ondansatörün levhaları arasındaki potansiyel farkı, üretecin potansiyel farkına eşittir. Levhalar arasındaki d aralığının değişmesi üretecin potansiyel farkını

Detaylı

MANYETIZMA. Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları

MANYETIZMA. Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları MANYETIZMA Manyetik Alan ve Manyetik Alan Kaynakları MAGNETİZMA Mıknatıs ve Özellikleri Magnetit adı verilen Fe 3 O 4 (demir oksit) bileşiği doğal bir mıknatıstır ve ilk olarak Manisa yakınlarında bulunduğu

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI ve LAMBALAR ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A S 2 FİZİ TESTİ. Bu testte 0 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Fizik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. Aşağıdakilerden hangisi momentum birimidir? joule joule A) B) newton saniye weber

Detaylı

Alternatif Akım ve Transformatörler. Test 1 in Çözümleri

Alternatif Akım ve Transformatörler. Test 1 in Çözümleri 7 Alternatif Akım ve Transformatörler Test in Çözümleri 4.. ihazların şarj edilmesinde ve elektroliz olayında alternatif akım kullanılmaz. Bu cihazları şarj etmek için alternatif akım doğru akıma çevrilir.

Detaylı

M O Q R L. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:...

M O Q R L. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... ADI: OYADI: o: ınıfı: Tarih.../.../... ADIĞI OT:... 1. ıknatıslarla ilgili olarak; I. Bir mıknatısın çekme özelliğinin fazla olduğu uç kısımlarına mıknatısın kutuları denir. II. Tek kutuplu bir mıknatıs

Detaylı

ELEKTRİK AKIMI Elektrik Akım Şiddeti Bir İletkenin Direnci

ELEKTRİK AKIMI Elektrik Akım Şiddeti Bir İletkenin Direnci ELEKTRİK AKIMI Elektrikle yüklü ve potansiyelleri farklı olan iki iletken küreyi, iletken bir telle birleştirilirse, potansiyel farkından dolayı iletkende yük akışı meydana gelir. Bir iletkenden uzun süreli

Detaylı

Bölüm 4 Doğru Akım Devreleri. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 4 Doğru Akım Devreleri. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 4 Doğru Akım Devreleri Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Doğru Akım Devreleri Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Yasası Elektromotor Kuvvet (EMK) Kirchoff un Akım Kuralı Kirchoff un İlmek Kuralı Seri ve Paralel

Detaylı

9. ÜNİTE OHM KANUNU KONULAR

9. ÜNİTE OHM KANUNU KONULAR 9. ÜNİTE OHM KANUNU KONULAR 1. FORMÜLÜ 2. SABİT DİRENÇTE, AKIM VE GERİLİM ARASINDAKİ BAĞINTI 3. SABİT GERİLİMDE, AKIM VE DİRENÇ ARASINDAKİ BAĞINTI 4. OHM KANUNUYLA İLGİLİ ÖRNEK VE PROBLEMLER 9.1 FORMÜLÜ

Detaylı

DANIŞMAN Mustafa TURAN. HAZIRLAYAN İbrahim Bahadır BAŞYİĞİT T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ HERHANGİ BİR ELEKTRİKLİ CİHAZIN ÇALIŞMA PRENSİBİ

DANIŞMAN Mustafa TURAN. HAZIRLAYAN İbrahim Bahadır BAŞYİĞİT T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ HERHANGİ BİR ELEKTRİKLİ CİHAZIN ÇALIŞMA PRENSİBİ T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ HERHANGİ BİR ELEKTRİKLİ CİHAZIN ÇALIŞMA PRENSİBİ DANIŞMAN Mustafa TURAN HAZIRLAYAN İbrahim Bahadır BAŞYİĞİT 0101.00001

Detaylı

FARADAY YASASI Dr. Ali ÖVGÜN

FARADAY YASASI Dr. Ali ÖVGÜN FİZK 104-202 Ders 9 FARADAY YASASI Dr. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölümü Kaynaklar: -Fizik 2. Cilt (SERWAY) -Fiziğin Temelleri 2.Kitap (HALLIDAY & RESNIK) -Üniversite Fiziği (Cilt 2) (SEARS ve ZEMANSKY) http://fizk104.aovgun.com

Detaylı

7.DENEY RAPORU AKIM GEÇEN TELE ETKİYEN MANYETİK KUVVETLERİN ÖLÇÜMÜ

7.DENEY RAPORU AKIM GEÇEN TELE ETKİYEN MANYETİK KUVVETLERİN ÖLÇÜMÜ 7.DENEY RAPORU AKIM GEÇEN TELE ETKİYEN MANYETİK KUVVETLERİN ÖLÇÜMÜ Arş. Gör. Ahmet POLATOĞLU Fizik II-Elektrik Laboratuvarı 9 Mart 2018 DENEY RAPORU DENEYİN ADI: Akım Geçen Tele Etkiyen Manyetik Kuvvetlerin

Detaylı

Bölüm 9 ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley

Bölüm 9 ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley Bölüm 9 ELEKTROMANYETİK İNDÜKSİYON Hedef Öğretiler Faraday Kanunu Lenz kanunu Hareke bağlı EMK İndüksiyon Elektrik Alan Maxwell denklemleri ve uygulamaları Giriş Pratikte Mıknatısın hareketi akım oluşmasına

Detaylı

Manyetik Alan Şiddeti ve Ampere Devre Yasası

Manyetik Alan Şiddeti ve Ampere Devre Yasası Manyetik Alan Şiddeti ve Ampere Devre Yasası Elektrik alanlar için elektrik akı yoğunluğunu, elektrik alan şiddeti cinsinden tanımlamıştık. Buna benzer şekilde manyetik alan şiddetiyle manyetik akı yoğunluğu

Detaylı

X Y Z K L M. L o. K o. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... A) Grubu. 3. Soru doğru ise (D), yanlış ise (Y) ile işaretleyiniz.

X Y Z K L M. L o. K o. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... A) Grubu. 3. Soru doğru ise (D), yanlış ise (Y) ile işaretleyiniz. ADI: OADI: No: ınıfı: A) Grubu Tarih.../.../... ADIĞI NOT:.... oru doğru ise (D), yanlış ise () ile işaretleyiniz. a) Pozitif yüklü bir cismin çevresindeki elektrik alanın yönü... doğrudur. b) Dirençler...

Detaylı

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK DURGUN ELEKTRİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında

Detaylı

Doğru Akım Devreleri

Doğru Akım Devreleri Doğru Akım Devreleri ELEKTROMOTOR KUVVETİ Kapalı bir devrede sabit bir akımın oluşturulabilmesi için elektromotor kuvvet (emk) adı verilen bir enerji kaynağına ihtiyaç duyulmaktadır. Şekilde devreye elektromotor

Detaylı

7 FARADAY IN İNDÜKSİYON KANUNU

7 FARADAY IN İNDÜKSİYON KANUNU 7 FARADAY IN İNDÜKİYON KANUNU Elektrik alanları durgun yüklerden manyetik alan ise hareketli yüklerden oluşur. Iletkenin üzerine bir elektrik alan uygulandığında akıma sebep olan bir manyetik alan üretir.

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma

Elektrik ve Manyetizma 5 Ünite Elektrik ve Manyetizma 1. Elektrostatik 2. Elektrik Akımı 3. Manyetizma 1 Elektrostatik Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 4. 3q F 2 q F 1 1. cam çubuk ipek kumaş d Etkinin tepkiye eşitliği

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-3 Doğru Akım Devreleri Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-3 Doğru Akım Devreleri Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Ders Notu-3 Doğru Akım Devreleri Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU ELEKTROMOTOR KUVVETİ Kapalı bir devrede sabit bir akımın oluşturulabilmesi için

Detaylı

Temel Yasalar ve Uygulamaları

Temel Yasalar ve Uygulamaları Temel Yasalar ve Uygulamaları 1) Yeryüzünde hangi doğrultuda tutup, hangi yönde hareket ettireceğiniz bir iletkende maksimum gerilim indüklenir / yada hangilerinde indüklenmez. Yanıt 1: Maksimum emk nin

Detaylı

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar.

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar. Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar Manyetik Alan Manyetik Alan Çizgileri Manyetik Alan İçinde Hareket Eden Elektrik Yükü Akım Taşıyan Bir İletken Üzerine Etki Manyetik Kuvvet http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/

Detaylı

MANYETİK ALAN KAYNAKLARI Biot Savart Yasası

MANYETİK ALAN KAYNAKLARI Biot Savart Yasası Fiz 1012 Ders 6 MANYETİK ALAN KAYNAKLARI Biot Savart Yasası Hareket Eden Parçacığın Manyetik Alanı Akım Taşıyan İletkenin Manyetik Alanı Ampère Yasası Manyetik Akı Gauss Yasası Yerdeğiştirme Akımı (Ampère

Detaylı

Öğrencinin; Adı: Görkem Andaç Soyadı: KİRİŞ Sınıfı: 10 FEN B No su: 277. Konu: Transformatörler

Öğrencinin; Adı: Görkem Andaç Soyadı: KİRİŞ Sınıfı: 10 FEN B No su: 277. Konu: Transformatörler 1 Öğrencinin; Adı: Görkem Andaç Soyadı: KİRİŞ Sınıfı: 10 FEN B No su: 277 Konu: Transformatörler 2 3 1- Şekildeki transformatörde, primerden uygulanan 100 V gerilim çıkıştan V 2 =20 V olarak alınıyor.

Detaylı

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri 2. Alternatif Akım =AC (Alternating Current) Değeri ve yönü zamana göre belirli bir düzen içerisinde değişen akıma AC denir. En çok bilinen AC dalga biçimi Sinüs dalgasıdır. Bununla birlikte farklı uygulamalarda

Detaylı

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Sıkı bir çalışmanın yerini hiç bir şey alamaz. Deha yüzde bir ilham ve yüzde doksandokuz terdir. Thomas Alva Edison İçerik TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI Transdüser ve Sensör

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ FİZİK II LABORATUVARI DENEY 2 TRANSFORMATÖRLER

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ FİZİK II LABORATUVARI DENEY 2 TRANSFORMATÖRLER ELEKTRİK ELEKTROİK MÜHEDİSLİĞİ FİZİK LABORATUVAR DEEY TRASFORMATÖRLER . Amaç: Bu deneyde:. Transformatörler yüksüz durumdayken giriş ve çıkış gerilimleri gözlenecek,. Transformatörler yüklü durumdayken

Detaylı

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu Akım ve Direnç Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız tartışmalar durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik yüklerinin hareket halinde olduğu durumları inceleyeceğiz.

Detaylı

FIZ Arasınav 9 Aralık 2017

FIZ Arasınav 9 Aralık 2017 Sınav Türü A Sayfa 1 / FIZ 10. Arasınav 9 Aralık 017 Grup Numarası Ad Tür Liste Numarası Öğrenci Numarası E-posta Soyad DİKKAT : Her soru için yalnızca bir doğru cevap vardır ve her doğru cevap 1 puan

Detaylı

ENDÜVİ REAKSİYONU VE KOMİTASYON

ENDÜVİ REAKSİYONU VE KOMİTASYON 1 ENDÜVİ REAKSİYONU VE KOMİTASYON Doğru Akım Makinelerinde Endüvi Reaksiyonu ve Endüvi Reaksiyonu Endüvi sargılarında herhangi bir akım yok iken kutupların oluşturduğu manyetik akı, endüvi üzerinde düzgün

Detaylı

Bir cismin iki konumu arasındaki vektörel uzaklıktır. Başka bir ifadeyle son konum (x 2 ) ile ilk konum

Bir cismin iki konumu arasındaki vektörel uzaklıktır. Başka bir ifadeyle son konum (x 2 ) ile ilk konum DOĞRUSAL ve BAĞIL HAREKET Hareket Maddelerin zamanla yer değiştirmesine hareket denir. Fakat cisimlerin nereye göre yer değiştirdiği ve nereye göre hareket ettiği belirtilmelidir. Örneğin at üstünde giden

Detaylı

2-MANYETIK ALANLAR İÇİN GAUSS YASASI

2-MANYETIK ALANLAR İÇİN GAUSS YASASI 2-MANYETIK ALANLAR İÇİN GAUSS YASASI Elektrik yükleri yani pozitif ve negatif yükler birbirlerinden ayrı ve izole halde düşünülebilirler. Bu durum, Kuzey ve güney manyetik kutuplar için de söz konusu olabilir

Detaylı

ELEKTRĐK MOTORLARI ve SÜRÜCÜLERĐ DERS 02

ELEKTRĐK MOTORLARI ve SÜRÜCÜLERĐ DERS 02 DERS 02 Özer ŞENYURT Mart 10 1 DA DĐNAMOSUNUN ÇALIŞMA PRENSĐBĐ Dinamolar elektromanyetik endüksiyon prensibine göre çalışırlar. Buna göre manyetik alan içinde bir iletken manyetik kuvvet çizgilerini keserse

Detaylı

7. ÜNİTE AKIM, GERİLİM VE DİRENÇ

7. ÜNİTE AKIM, GERİLİM VE DİRENÇ 7. ÜNİTE AKIM, GERİLİM VE DİRENÇ KONULAR 1. AKIM, GERİLİM VE DİRENÇ 2. AKIM BİRİMİ, ASKATLARI VE KATLARI 3. GERİLİM BİRİMİ ASKATLARI VE KATLARI 4. DİRENÇ BİRİMİ VE KATLARI 7.1. AKIM, GERİLİM VE DİRENÇ

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB)

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 3 : YAŞAMIMIZDAKĐ ELEKTRĐK (MEB) ÖĞENME ALANI : FZKSEL OLAYLA ÜNTE 3 : YAŞAMIMIZDAK ELEKTK (MEB) B ELEKTK AKIMI (5 SAAT) (ELEKTK AKIMI NED?) 1 Elektrik Akımının Oluşması 2 Elektrik Yüklerinin Hareketi ve Yönü 3 ler ve Özellikleri 4 Basit

Detaylı

Manyetizma. Manyetik alan çizgileri, çizim. Manyetik malzeme türleri. Manyetik alanlar. BÖLÜM 29 Manyetik alanlar

Manyetizma. Manyetik alan çizgileri, çizim. Manyetik malzeme türleri. Manyetik alanlar. BÖLÜM 29 Manyetik alanlar ÖLÜM 29 Manyetik alanlar Manyetik alan Akım taşıyan bir iletkene etkiyen manyetik kuvvet Düzgün bir manyetik alan içerisindeki akım ilmeğine etkiyen tork Yüklü bir parçacığın düzgün bir manyetik alan içerisindeki

Detaylı

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Elektriksel Potansiyel

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Elektriksel Potansiyel Ders Hakkında FizikII Elektrik ve Manyetizma Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fen ve mühendislik öğrencilerine elektrik ve manyetizmanın temel kanunlarını lisans düzeyinde öğretmektir. Dersin İçeriği Hafta

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta. Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta. Aysuhan OZANSOY FİZ102 FİZİK-II Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta Aysuhan OZANSOY Bölüm 6: Akım, Direnç ve Devreler 1. Elektrik Akımı ve Akım Yoğunluğu 2. Direnç ve Ohm Kanunu 3. Özdirenç 4. Elektromotor

Detaylı

9. MANYETİK ALAN AMAÇLAR

9. MANYETİK ALAN AMAÇLAR 9. MAYETİK ALA AMAÇLAR 1. arklı mıknatıslar tarafından oluşturulan manyetik alan çizgilerini gözlemek. 2. Manyetik alanın pusula iğnesi üzerindeki etkisini incelemek. 3. ir selenoidden geçen akıma uygulanan

Detaylı

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Bilgiler I II III. Voltmetre ile ölçülür. Devredeki yük akışıdır. Ampermetre ile ölçülür. Devredeki güç kaynağıdır.

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Bilgiler I II III. Voltmetre ile ölçülür. Devredeki yük akışıdır. Ampermetre ile ölçülür. Devredeki güç kaynağıdır. 7.ÜNİTE BİLFEN YAYNCLK BİRLİKTE ÇÖZELİM 1. Aşağıda verilen ifadelerdeki boşlukları uygun kavramlar ile doldurunuz. ÀÀBir iletken içindeki negatif yüklerin hareketinden kaynaklanan düzenli ve devamlı enerji

Detaylı

Bölüm 7. Manyetik Alan ve. Manyetik Kuvvet. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley

Bölüm 7. Manyetik Alan ve. Manyetik Kuvvet. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley Bölüm 7 Manyetik Alan ve Manyetik Kuvvet Hedef Öğretiler Manyetik Kuvvet Manyetik Alan ve Manyetik Akı Manyetik Alanda Yüklerin hareketi Yarıiletkenlerde Manyetik Kuvvet hesabı Manyetik Tork Elektrik Motor

Detaylı

Test Üç adet düzlem kondansatör, potansiyel farkı 30 volt olan bir üretece şekildeki gibi bağlıdır.

Test Üç adet düzlem kondansatör, potansiyel farkı 30 volt olan bir üretece şekildeki gibi bağlıdır. 07 Test.. Üç adet düzlem kondansatör, potansiyel farkı 0 volt olan bir üretece şekildeki gibi bağlıdır. + Şekilde verilen devrede K kondansatörünün yükü q ise, devrenin toplam yükü kaç q dür? A) B) ) 5

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma

Elektrik ve Manyetizma 5 Ünite Elektrik ve Manyetizma 1. Elektrostatik. Elektrik Akımı 3. Manyetizma 1 Elektrostatik Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 4. 3q F q F 1 1. cam çubuk ipek kumaş d Etkinin tepkiye eşitliği prensibine

Detaylı

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 6 Çözümler

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 6 Çözümler Adam S. Bolton bolton@mit.edu MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 6 Çözümler 5 Nisan 2002 Problem 6.1 Dönen Bobin.(Giancoli 29-62) Bobin, yüzü manyetik alana dik olarak başlar (daha bilimsel konuşmak gerekirse,

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma

Elektrik ve Manyetizma WWW.OZGURFİZİK.COM Elektrik ve Manyetizma Genel Bakış İlköğretim 4 ve 5. sınıfta öğrenciler, çevrelerinde elektrik enerjisi ile çalışan araçları, elektriğin güvenli kullanımını ve basit elektrik devre

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız, tartışmalarımız, durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik

Detaylı

Q27.1 Yüklü bir parçacık manyetik alanfda hareket ediyorsa, parçacığa etki eden manyetik kuvvetin yönü?

Q27.1 Yüklü bir parçacık manyetik alanfda hareket ediyorsa, parçacığa etki eden manyetik kuvvetin yönü? Q27.1 Yüklü bir parçacık manyetik alanfda hareket ediyorsa, parçacığa etki eden manyetik kuvvetin yönü? A. Manyetik Alan doğrultusunda. B. Manyetik Alan doğrultusuna zıt. C. Manyetik Alan doğrultusuna

Detaylı

FİZİK-II DERSİ LABORATUVARI ( FL 2 5 )

FİZİK-II DERSİ LABORATUVARI ( FL 2 5 ) FİZİK-II DERSİ LABORATUVARI ( FL 2 5 ) EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ AMAÇ: 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak. 2. Bu eş potansiyel çizgileri

Detaylı

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri 38 Elektromanyetik Dalgalar 1 Test 1 in Çözümleri 1. Radyo dalgaları elektronların titreşiminden doğan elektromanyetik dalgalar olup ışık hızıyla hareket eder. Radyo dalgalarının titreşim frekansı ışık

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU DİRENÇLER Direnci elektrik akımına gösterilen zorluk olarak tanımlayabiliriz. Bir iletkenin elektrik

Detaylı

T.C.MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI-TUBİTAK BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (Fen Ve Teknoloji, Fizik, Kimya, Biyoloji Ve Matematik)PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ

T.C.MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI-TUBİTAK BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (Fen Ve Teknoloji, Fizik, Kimya, Biyoloji Ve Matematik)PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ T.C.MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI-TUBİTAK BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (Fen Ve Teknoloji, Fizik, Kimya, Biyoloji Ve Matematik)PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ FİZİK ÇALIŞMA GRUBU FİZİK PROJE RAPORU PROJE ADI: HAREKET İLE

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma Sorularının Çözümleri

Elektrik ve Manyetizma Sorularının Çözümleri Ünite Elektrik ve Manyetizma Sorularının Çözümleri 1- Elektrostatik - Elektrik Akımı, Potansiyel Fark ve Direnç - Elektrik Enerjisi ve Elektriksel Güç 4- Manyetizma 1 Elektrostatik Testlerinin Çözümleri

Detaylı

4 ELEKTRİK AKIMLARI. Elektik Akımı ve Akım Yoğunluğu. Elektrik yüklerinin akışına elektrik akımı denir. Yük

4 ELEKTRİK AKIMLARI. Elektik Akımı ve Akım Yoğunluğu. Elektrik yüklerinin akışına elektrik akımı denir. Yük 4 ELEKTRİK AKIMLARI Elektik Akımı ve Akım Yoğunluğu Elektrik yüklerinin akışına elektrik akımı denir. Yük topluluğu bir A alanı boyunca yüzeye dik olarak hareket etsin. Bu yüzeyden t zaman aralığında Q

Detaylı

ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI

ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI Dr. Öğr. Üyesi Ahmet ÇİFCİ Elektrik enerjisi, alternatif akım ve doğru akım olarak

Detaylı

326 ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUVARI II ÜÇ-FAZ SİNCAP KAFESLİ ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR DENEY 326-04

326 ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUVARI II ÜÇ-FAZ SİNCAP KAFESLİ ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR DENEY 326-04 İNÖNÜ ÜNİERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜH. BÖL. 26 ELEKTRİK MAKİNALARI LABORATUARI II ÜÇ-FAZ SİNCAP KAFESLİ ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR DENEY 26-04. AMAÇ: Üç-faz sincap kafesli asenkron

Detaylı

DOĞRU AKIM GENERATÖRLERİ VE KARAKTERİSTİKLERİ

DOĞRU AKIM GENERATÖRLERİ VE KARAKTERİSTİKLERİ 1 DOĞRU AKIM GENERATÖRLERİ VE KARAKTERİSTİKLERİ DOĞRU AKIM GENERATÖRLERİ Tanımlar Doğru akım makinelerinin kutupları sabit veya elektromıknatıslı olmaktadır. Sabit mıknatıslar küçük güçlü generatörlerde

Detaylı

Alternatif Akım Devreleri

Alternatif Akım Devreleri Alternatif akım sürekli yönü ve şiddeti değişen bir akımdır. Alternatif akımda bazı devre elemanları (bobin, kapasitör, yarı iletken devre elemanları) doğruakım devrelerinde olduğundan farklı davranırlar.

Detaylı

5. AKIM VE GERİLİM ÖLÇÜMÜ

5. AKIM VE GERİLİM ÖLÇÜMÜ 5. AKIM VE GERİLİM ÖLÇÜMÜ AMAÇLAR 1. D Arsonvalmetreyi (döner çerçeveli ölçü aletini) tanımak. 2. D Arsonvalmetrenin akım ve gerilim ölçümlerinde nasıl kullanılacağını öğrenmek. ARAÇLAR D'arsonvalmetre,

Detaylı

DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ ELEKTRO MAĞNETİZMA VE ELEKTRO MAĞNETİK İNDÜKSİYON

DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ ELEKTRO MAĞNETİZMA VE ELEKTRO MAĞNETİK İNDÜKSİYON DOĞRU AKIM DEVRE ANAİZİ BÖÜM 9 EEKTRO MAĞNETİZMA VE EEKTRO MAĞNETİK İNDÜKSİYON 9. MANYETİZMA 9. MIKNATIS 9. KUON KANUNU 9.3 MANYETİK AAN İÇERİSİNDEKİ AKIM TAŞIYAN İETKENE ETKİ EDEN KUVVET 9.4 İNDÜKSİYON

Detaylı

T.C. TÜBİTAK-BİDEB. YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ- ve MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİM ÇALIŞTAYLARI

T.C. TÜBİTAK-BİDEB. YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ- ve MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİM ÇALIŞTAYLARI T.C. TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ- ve MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİM ÇALIŞTAYLARI İKİ ELEKTROMIKNATIS ARASINDA BULUNAN BİR DEMİR PARÇACIĞIN HAREKETİ HAZIRLAYANLAR

Detaylı

TEST 22-1 KONU ELEKTROMANYETİK KUVVET. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ

TEST 22-1 KONU ELEKTROMANYETİK KUVVET. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ OU LTROMT UVVT Çözümler TST - ÇÖÜMLR 4.. L M i i i i Telleren geçen akımlar aynı yönlü ise teller birbirini çeker. ki i k i = = ( - L arası kuvvet) 4i = (L - M arası kuvvet) net = ileşke kuvvet ye zıt

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 10. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 10. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 10. HAFTA İçindekiler FV Güneş Pili Karakteristikleri FV GÜNEŞ PİLİ KARAKTERİSTİKLERİ Bir Fotovoltaj güneş pilinin elektriksel

Detaylı

5. AKIM VE GERĐLĐM ÖLÇÜMÜ

5. AKIM VE GERĐLĐM ÖLÇÜMÜ 5. AKIM VE GERĐLĐM ÖLÇÜMÜ AMAÇLAR 1. Döner çerçeveli ölçü aletini (d Arsonvalmetre) tanımak.. Bu ölçü aletinin akım ve gerilim ölçümlerinde nasıl kullanılacağını öğrenmek. ARAÇLAR Döner çerçeveli ölçü

Detaylı

Alternatif Akım Devre Analizi

Alternatif Akım Devre Analizi Alternatif Akım Devre Analizi Öğr.Gör. Emre ÖZER Alternatif Akımın Tanımı Zamaniçerisindeyönüveşiddeti belli bir düzen içerisinde (periyodik) değişen akıma alternatif akımdenir. En bilinen alternatif akım

Detaylı

EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ. 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak.

EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ. 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak. EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ AMAÇ: 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak. 2. Bu eş potansiyel çizgileri kullanarak elektrik alan çizgilerinin

Detaylı

Fotovoltaik Teknoloji

Fotovoltaik Teknoloji Fotovoltaik Teknoloji Bölüm 5: Fotovoltaik Hücre Karakteristikleri Fotovoltaik Hücrede Enerji Dönüşümü Fotovoltaik Hücre Parametreleri I-V İlişkisi Yük Çizgisi Kısa Devre Akımı Açık Devre Voltajı MPP (Maximum

Detaylı

DENEY 5 RC DEVRELERİ KONDANSATÖRÜN YÜKLENMESİ VE BOŞALMASI

DENEY 5 RC DEVRELERİ KONDANSATÖRÜN YÜKLENMESİ VE BOŞALMASI DENEY 5 R DEVRELERİ KONDANSATÖRÜN YÜKLENMESİ VE BOŞALMAS Amaç: Deneyin amacı yüklenmekte/boşalmakta olan bir kondansatörün ne kadar hızlı (veya ne kadar yavaş) dolmasının/boşalmasının hangi fiziksel büyüklüklere

Detaylı

Bu konuda cevap verilecek sorular?

Bu konuda cevap verilecek sorular? MANYETİK ALAN Bu konuda cevap verilecek sorular? 1. Manyetik alan nedir? 2. Maddeler manyetik özelliklerine göre nasıl sınıflandırılır? 3. Manyetik alanın varlığı nasıl anlaşılır? 4. Mıknatısın manyetik

Detaylı

Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör. Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26

Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör. Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26 Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26 İndüksiyon Nötr Maddenin indüksiyon yoluyla yüklenmesi (Bir yük türünün diğer yük türüne göre daha fazla olması)

Detaylı

ASENKRON (İNDÜKSİYON)

ASENKRON (İNDÜKSİYON) ASENKRON (İNDÜKSİYON) Genel MOTOR Tek fazlı indüksiyon motoru Asenkron makinalar motor ve jeneratör olarak kullanılabilmekle birlikte, jeneratör olarak kullanım rüzgar santralleri haricinde yaygın değildir.

Detaylı

F AKIM DEVRELER A. DEVRE ELEMANLARI VE TEMEL DEVRELER

F AKIM DEVRELER A. DEVRE ELEMANLARI VE TEMEL DEVRELER ALTERNATİF AKIM DEVRELERİ A. DEVRE ELEMANLARI VE TEMEL DEVRELER Alternatif akım devrelerinde akımın geçişine karşı üç çeşit direnç (zorluk) gösterilir. Devre elamanları dediğimiz bu dirençler: () R omik

Detaylı

FİYATLAR GENEL DÜZEYİ VE MİLLİ GELİR DENGESİ

FİYATLAR GENEL DÜZEYİ VE MİLLİ GELİR DENGESİ FİYATLAR GENEL DÜZEYİ VE MİLLİ GELİR DENGESİ Bu bölümde Fiyatlar genel düzeyi (Fgd) ile MG dengesi arasındaki ilişkiler incelenecek. Mg dengesi; Toplam talep ile toplam arzın kesiştiği noktada bulunacaktır.

Detaylı

Elektrik Akımı, Direnç ve Ohm Yasası

Elektrik Akımı, Direnç ve Ohm Yasası 1. Akım Şiddeti Elektrik akımı, elektrik yüklerinin hareketi sonucu oluşur. Ancak her hareketli yük akım yaratmaz. Belirli bir bölge ya da yüzeyden net bir elektrik yük akışı olduğu durumda elektrik akımından

Detaylı

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri 35 Elektromanyetik Dalgalar 1 Test 1 in Çözümleri 4. 1. Radyo dalgaları elektronların titreşiminden doğan elektromanyetik dalgalar olup ışık hızıyla hareket eder. Radyo dalgalarının titreşim rekansı ışık

Detaylı

ELEKTROMANYETIK DALGALAR

ELEKTROMANYETIK DALGALAR ELEKTROMANYETIK DALGALAR EEM 10/1/2018 AG 1 kaynaklar: 1) Muhendislikelektromenyetiginin temelleri, David K. Cheng, Palme Yayincilik 2) Electromagnetic Field Theory Fundamentals, Guru&Hiziroglu 3) A Student

Detaylı

FTR 205 Elektroterapi I. Temel Kavramlar. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem

FTR 205 Elektroterapi I. Temel Kavramlar. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem FTR 205 Elektroterapi I Temel Kavramlar yrd.doç.dr. emin ulaş erdem Elektrik, Akım, Gerilim Nedir? Elektriği anlamak için ilk olarak maddenin en kucuk birimi olan atomları anlamak gerekir. Atomlar bir

Detaylı

ASENKRON MOTOR ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR. Genel

ASENKRON MOTOR ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR. Genel Genel ASENKRON (İNDÜKSİYON) MOTOR Asenkron makinalar motor ve jeneratör olarak kullanılabilmekle birlikte, jeneratör olarak kullanım rüzgar santralleri haricinde yaygın değildir. Genellikle sanayide kullanılan

Detaylı

FİZK Ders 8 MANYETIK ALAN. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü.

FİZK Ders 8 MANYETIK ALAN. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü. FİZK 104-202 Ders 8 MANYETIK ALAN Dr. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölümü Kaynaklar: -Fizik 2. Cilt (SERWAY) -Fiziğin Temelleri 2.Kitap (HALLIDAY & RESNIK) -Üniversite Fiziği (Cilt 2) (SEARS ve ZEMANSKY) http://fizk104.aovgun.com

Detaylı

İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ELEKTRİK YÜKÜ 1.1. ELEKTRİK YÜKÜ VE ÖZELLİKLERİ YALITKANLAR VE İLETKENLER...

İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ELEKTRİK YÜKÜ 1.1. ELEKTRİK YÜKÜ VE ÖZELLİKLERİ YALITKANLAR VE İLETKENLER... İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ELEKTRİK YÜKÜ 1.1. ELEKTRİK YÜKÜ VE ÖZELLİKLERİ... 2 1.2. YALITKANLAR VE İLETKENLER... 4 1.2.1. İletkenler, Yalıtkanlar ve Yarıiletkenler... 4 1.2.2. Topraklanma...

Detaylı

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur.

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elekton ve proton

Detaylı

Lambalar. piller paralel bağlanır. Lamba yanar ama en parlak yanmaz. CEVAP A CEVAP C

Lambalar. piller paralel bağlanır. Lamba yanar ama en parlak yanmaz. CEVAP A CEVAP C B ÇÖÜE Test 1 1. BÖÜ 3 ambalar Öğrenci lambanın en parlak 3. yanmasını istiyor ise gerili- min ve akımın en büyük olması gerekir. Bu ise pillerin seri bağlanması ile sağ- 1 3 4 lanır. 1 ucu ye, ucunu 3

Detaylı

8. ALTERNATİF AKIM VE SERİ RLC DEVRESİ

8. ALTERNATİF AKIM VE SERİ RLC DEVRESİ 8. ATENATİF AKIM E SEİ DEESİ AMAÇA 1. Alternatif akım ve gerilim ölçmeyi öğrenmek. Direnç, kondansatör ve indüktans oluşan seri bir alternatif akım devresini analiz etmek AAÇA oltmetre, ampermetre, kondansatör

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI MEKATRONİĞİN TEMELLERİ TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI KONDANSATÖR Kondansatör iki iletken plaka arasına bir yalıtkan malzeme konarak elde edilen ve elektrik enerjisini elektrostatik enerji olarak depolamaya

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı 9 Mart 20 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: :00 Bitiş Saati: 2:20 Toplam Süre: 80 Dakika Lütfen adınızı ve

Detaylı

Temel Kavramlar. Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz?

Temel Kavramlar. Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? Temel Kavramlar Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? 1 Elektriksel Yük Elektrik yükü bu dış yörüngede dolanan elektron sayısının çekirdekteki proton

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 10. Hafta. Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 10. Hafta. Aysuhan OZANSOY FİZ102 FİZİK-II Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 10. Hafta Aysuhan OZANSOY Bölüm 8: Manyetik Alan 1. Mıknatıslar ve manyetik alan 2. Elektrik Yüküne Etkiyen Manyetik Kuvvet 3. Manyetik Alanda

Detaylı

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Doğru Akım Devreleri-1

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Doğru Akım Devreleri-1 Ders Hakkında Fizik-II Elektrik ve Manyetizma Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fen ve mühendislik öğrencilerine elektrik ve manyetizmanın temel kanunlarını lisans düzeyinde öğretmektir. Dersin İçeriği Hafta

Detaylı

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ Çoğu kez yünlü kazağımızı ya da naylon iplikten yapılmış tişörtümüzü çıkartırken çıtırtılar duyarız. Eğer karanlık bir odada kazağımızı çıkartırsak,

Detaylı

6.SINIF. Yaşamımızdaki elektrik. Elektrik çarpmalarına karşı korunmanın

6.SINIF. Yaşamımızdaki elektrik. Elektrik çarpmalarına karşı korunmanın Yaşamımızdaki elektrik 6.SINIF Günlük hayatımızda kullandığımız araç ve gereçler baktığımız da hemen hemen hepsinin Elektrik enerjisi ile çalıştığını görmekteyiz. Örneğin buz dolabı, Çamaşır makinesi,

Detaylı

TEST - 1 ELEKTROMANYET K NDÜKS YON

TEST - 1 ELEKTROMANYET K NDÜKS YON EETET DÜS TEST - y 3 x magnetk ak Φ z S enz kanununa göre: Tel çerçeve +x yönünde çeklrse, tel çerçevede den ye do ru ndksyon - S kutuplar karfl l kl olarak brbrne yaklaflt r l rsa, m knat slar aras ndak

Detaylı