BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DÜNYA TURİZM ÖRGÜTÜ TURİZM DESTEK KOMİTESİ 1. TOPLANTI RAPORU (MADRİD, 28 OCAK 2009)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DÜNYA TURİZM ÖRGÜTÜ TURİZM DESTEK KOMİTESİ 1. TOPLANTI RAPORU (MADRİD, 28 OCAK 2009)"

Transkript

1 BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DÜNYA TURİZM ÖRGÜTÜ TURİZM DESTEK KOMİTESİ 1. TOPLANTI RAPORU (MADRİD, 28 OCAK 2009)

2 1. ÖNSÖZ Pazardaki aşırı değişkenlik ve hem tüketici, hem de iş güvenilirliğindeki düşüş sonucu ortaya çıkan ekonomik darboğaz, mevcut belirsizliklerle de birleşince turizme olan talebin yansımaları 2008 yılının uluslararası turist girişleri verilerinde kendini gösterdi. Aşırı değişken dünya ekonomisinin sonucu olarak (finansal kriz, hammadde ve petrol fiyatlarındaki yükselmeler, keskin kur dalgalanmaları) yıl boyunca turizm talepleri belirgin olarak yavaşladı. Özellikle 2008 yılının son 6 ayı, uluslararası turist girişlerinde hiç değişmeyen veya negatif yönde ilerleyen büyümelerle birlikte genel eğilimlerde ani değişimler görüldü. Sonuç olarak Ocak-Haziran arasındaki %5 lik artış yılın 2. yarsında yerini %1 lik azalmaya bıraktı. Sorunlu mevcut ekonomik senaryonun 2009 yılında ve sonrasında da devam etmesi bekleniyor, BMDTO (Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü) uluslararası turizmde yıl boyunca durgunluk ve hatta küçük bir azalma bekliyor. Ancak halen yüksek derecede belirsizlik mevcut ve ve bunun büyük bir bölümü gelişen ekonomik şartlara bağlı. Ekonomi beklenenden daha kısa sürede iyileşme işaretleri gösterirse 2009 yılında uluslararası turizm azar, azar büyüyebilir, ancak, eğer ekonomi daha da kötüye giderse şu anki tahminler negatif yönde revize edilebilir. Bu belirsizliğe karşılık BMDTÖ, sektöre ve belirli üyelere bu zor zamanlarla baş edebilmeleri için verdiği uğraş ve desteği arttırmaktadır. BMDTÖ birbiriyle ilişkili 3 girişime odaklanacaktır; Sektörün hızlı bir şekilde etkilenmesini, yakın bir zamanda kurulmuş olan Turizm Destek Komitesi aracılığı ile destekleyerek, pazar araştırmalarını ve tecrübe paylaşımını güçlendirecek. Turizmin öncelikli kapsamını, genel ekonomik canlandırma önlemleri içerisinde savunacak. Hızlı büyüme, akıllı altyapılar ve temiz enerji çalışmaları sağlayacak olan turizmi Yeni Yeşil Ekonomi içinde sektör olarak ileriye götürmek. BMDTÖ turizmin oldukça dirençli bir sektör olduğunu ve tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin azalmasıyla güçlü bir şekilde büyümeye devam edeceğini ve yoksulluğun azalması, iklim değişimleri ve (*) Yeşil Yeni Anlaşma konularına diğer sektörlerden daha fazla katkıda bulunacağını vurgulamaktadır. (*) Yeşil Yeni Anlaşma : Kredi krizleri, iklim değişimleri, petrol fiyatları ile ilgili sorunları çözmek için biraraya gelerek oluşturulmuş politikalar.

3 2. TURİZM DESTEK KOMİTESİ 2.1 Geçmiş Ekim 2008 de BMDTÖ İcra Kurulu, turizm sektörünün kendi içinde uzun süredir dayanmasına rağmen, ekonomik darboğazın turizm talepleri üzerinde başlıca yıkıcı etken olduğunu doğruladı. İcra Kurulu, 2009 yılında sorunların devam edeceğini, ekonomik yavaşlamanın daha yaygın olarak hissedileceğini ve tüketicilerin seyahat giderlerini kısacağını öngördü. İcra Kurulu aşağıdaki konularda uzlaştı; Kamu ve özel sektördeki üyelerine açık bir Destek Komitesi oluşturmak; Hava ulaşımı ve başlıca kaynak pazarlara odaklanarak bu görevi modern bilgilerle desteklemek; Etkilerin yansımaları ve girişimler hakkında BMDTÖ üyelerine bilgi ve bilişim bazlı güncel bilgiler sağlamak. 2.2 Hedefler Turizm Destek Komitesi nin başlıca hedefi aşağıdaki maddeler aracılığı ile BMDTÖ üyelerini mevcut ekonomik yavaşlama sebebiyle ortaya çıkan sorunlara karşı mücadele etmek için desteklemektir: Mevcut ekonomik yavaşlamanın turizm sektörü üzerindeki etkisini pazarda yakından takip etmek; Turizme talebi canlandırmak için kamu ve özel sektör tarafından deneyimlenen önlemleri paylaşmak; İklim değişiklikleri ve sürdürülebilir gelişmeler yüzünden ortaya çıkan uzun vadeli sorunlarda vizyon kaybetmemek. 2.3 Oluşum a) Komite BMDTÖ üyelerinin tamamının katılımına açıktır (BMDTÖ toplantılara en üst düzey temsilcilerin katılımını önermektedir). b) Komite BMDTÖ ne bağlı kuruluşların da üyelerinin katılımına açıktır. c) BMDTÖ, Avrupa Komisyonu, IATA, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), Dünya Seyahat ve Turizm Kurulu (WTTC) gibi sektörde önemli rolleri bulunan organizasyonları da Komite de görev almak üzere davet edebilir. 2.4 İşleyiş a) Komite herzaman tam kadro olarak kendi seçim bölgesinde biraraya gelecektir.

4 b) Komite nin aşağıdaki temsilcilerden oluşan bir ana çalışma grubu olacaktır: BMDTÖ tüm üyeleri, Avusturalya, Brezilya, Çin, Etopya, Yunanistan, Meksika, Fas, Güney Afrika ve İngiltere; BMDTÖ ne bağlı kuruluşların üyeleri : Accor, Amadeus, Iberia, Alman Turizm Endüstrisi Federal Birliği (BTW) ve VISA; Davetli üçüncü şahıslar (bazıları BMDTÖ ne bağlı kuruluşların üyeleri) : Avrupa Birliği (EU), Arap Turizm Organizasyonu, Karayipler Turizm Organizasyonu (CTO), Uluslararası Kongre ve Toplantı Birliğ (ICCA), Uluslararası Tur Operatörleri Federasyonu (IFTO), Uluslararası Otel ve Restoranlar Birliği (IH&RA), Japon Seyahat Acenteleri Birliği (JATA), Pasifik Asya Seyahat Birliği (PATA), Amerika Seyahat Endüstrisi Birliği(TIA), Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) ve Dünya Seyahat ve Turizm Kurulu (WTTC). c) Ana grubun sorumlulukları şöyle olacaktır : Komitenin çalışmalarına rehberlik etmek; Komitenin toplantılar için hazırlayacağı tüm doküman ve raporlara katkıda bulunmak. d) Görevi uygulamak için ana grup tüm Komite nin her toplantısından sonra biraraya gelecek ve yakın iletişimi devam ettirecek. 2.5 Turizm Destek Komitesi Toplantıları a) Komite 2009 yılında en az 3 kez toplanacaktır. 28 Ocak 2009 Madrid, İspanya (FITUR sırasında) 13 Mart 2009 Berlin, Almanya (ITB sırasında) Astana, Kazakistan da, 2009 Ekim in İlk haftasında (BMDTÖ Genel Kurul u sırasında) Diğer toplantılar özellikle Mart-Ekim 2009 tarihleri arasında yapılabilir. 2.6 Bilgi Sistemi Komite aktivitelerinin taslak çalışmaları içerisinde BMDTÖ, bir bilgi sistemi geliştirmektedir (bakınız ve içeriği şöyledir: a) Yapılan iş hakkında bilgi ve Komite toplantıları ( toplantıların raporları sadece üyelere açık olacaktır), (mevcut); b) BMDTÖ hakkında bilgi veya diğer organizasyonlarla ilgili etkinlikler (mevcut); c) Üyeler ve sektör tarafından elde edilen ayrıntılı tepki ölçümleri ile ilgili bilgi (mevcut); d) Kaynak pazarlar ve destinasyonlar, hava taşımacılığı ve ekonomik göstergelerle ilgili pazar araştırmaları (yapım aşamasında).

5 3. YÖNETİCİ ÖZETİ VE SONUÇLAR 3.1 Bulgu Global ekonomik yavaşlamanın turizm üzerindeki etkisi 2008 Performansı Uluslararası turizmde 2008 in son aylarından çıkan sonuçlara göre, global ekonomik yavaşlamanın, çeşitli derecelerde bölgeler ve destinasyonlara göre turizm sektörünü etkilediğii çok açıktır yılında uluslararası turist girişleri %2 büyüme göstermiştir, ancak bu büyümenin çoğu yılın ilk yarısında gerçekleşmiştir. Aşırı değişken dünya ekonomisinin sonucu olarak (finansal krizler, hammadde ve petrol fiyatlarında yükselme, keskin kur dalgalanmaları) yıl boyu turizme olan talep belirgin şekilde yavaşlamıştır. Özellikle 2008 yılının ikinci yarısında uluslararası turist girişlerinin hiç artmaması veya negatif yönde büyümesi nedeni ile eğilimlerde ani değişimler görülmüştür. Sonuç olarak ilk 6 ayda %5 lik artış, 2. altı ayda yerini %1 lik azalmaya bırakmıştır in son 6 ayında hem Avrupa (-%3) hem de Asya da (-%3) büyüme negatif yönde gelişmiştir ki 2007 yılında çift haneli büyümeye ve 2008 in ilk 6 aylık döneminde ki (+%6) güçlü tabloya göre düşüş çok daha belirgin olmuştur. Diğer tarafta, Ocak-Haziran ayları ile kıyaslandığında belirgin bir yavaşlama olmasına rağmen Kuzey ve Güney Amerika (+%1), Afrika (+%4) ve Orta Doğu (+%5) ile 2008 in ikinci yarısı için pozitif sonuçlar ilan etmiştir. Bütün olarak 2008 yılında girişlerde durgunluk yaşayan Avrupa haricinde tüm bölgelerde sonuç pozitifdir. En iyi performanslar Orta Doğu (+%11), Afrika (+%5) ile Kuzey ve Güney Amerika da(+%4) kaydedilmiştir. Bu sonuçlar sadece uluslararası turist girişlerini yansıtmaktadır ve daha geniş kapsamlı veriler de mevcuttur. Bir çok destinasyonda çok önemli olan iç turizm için BMDTÖ nün beklentisi aşağı yukarı aynı şekilde yavaşlama eğilimi olacağı yönündedir. Daha sonra bahsedilecek olana uluslararası turizm gelirleriyle ilgili sonuçların, geçmiş yılların deneyimlerine istinaden uluslararası turist girişi sonuçlarına yakın olacağı yönündedir. Dünya üzerinde uçak rezervasyonu (iç ve dış hat) yapan tüm seyahat acentelerinin bağlı olduğu Global Dağıtım Sistemlerinden (rezervasyon sistemi) alınan net veriler doğrultusunda 2008 yılının ortasından itibaren eğilimlerde değişiklikler olduğu doğrulanmıştır (200 ülke ve bölgelerden hareket edecek şekilde tüm dünya destinasyonlarına net olarak 1 milyardan fazla hava yolu rezervasyonu yapılmıştır). Turizm Destek Komitesi nin ilk toplantısında Amadeus Bilgi İşlem tarafından sağlanan bilgilere göre: a) 2008 yılının Ağustos ayından itibaren her ay 2006 ve 2007 yıllarındaki seviyelere göre hava yolları rezervasyonlarında düşüş olmaktadır; b) Rezervasyonlardaki düşüşlerin Mayıs da başladığı İngiltere ve Ocak ta başladığı ABD haricinde tüm başlıca kaynak pazarlarda aynı örnekler gözlenmektedir; c) Pozitif olarak ise; 2008 yılının son 2 ayında 2007 yılına oranla belirgin bir düşüş olmasına rağmen yıl boyunca Orta Doğu dan talep oldukça yüksek olmuştur.

6 2009 Yılı İçin Gözlemler Mevcut belirsizliklerle birleşen ekonomik darboğaz, pazardaki aşırı değişkenlik ve hem tüketici hem de iş güvenilirliğindeki düşüşün turizme olan yansımaları en azından kısa ve orta vadede devam edecek ve sonrasında mevcut sorunlu ekonomik senaryonun devam etmesi beklendiği için, BMDTÖ uluslararası turizmde yıl boyu durgunluk (%0) veya (-%1 veya - %2) az bir düşüş beklemektedir. Ancak halen yüksek derecede belirsizlik mevcut ve ve bunun büyük bir bölümü gelişen ekonomik şartlara bağlı. Ekonomi beklenenden daha kısa sürede iyileşme işaretleri gösterirse 2009 yılında uluslararası turizm azar azar büyüyebilir, ancak, eğer ekonomi dahada kötüye giderse şu anki tahminler negatif yönde revize edilebilir. Genel turizm sonuçlarına göre, halihazırda kaynak pazarları durgunluk yaşayan veya yaşamak üzere olan Kuzey ve Güney Amerika ile birlikte Avrupa en çok etkilenen bölgelerdir. Bölgelerin son yıllardaki performanslarıyla karşılaştırınca daha yavaş büyüme beklenmesine rağmen Asya ve Pasifik de sonuçlar olumlu tahmin edilmektedir. Aynısı Afrika ve Orta Doğu için de geçerlidir. Global belirsizlik, negatif yönde ilerleyen revizyonlar ve ekonomik tahminlere istinaden BMDTÖ, mümkün olan en doğru analizleri sağlamak için gelişmeleri yakından takip edecektir. Amadeus tarafından sağlanan 2009 yılının ilk 3 aylık hava yolu rezervasyonları aşağıdaki sonuçları vermektedir: a) Genel rezervasyonlarda %11 lik düşüş; b) Orta Doğu ve Kuzey Amerika (+%23) ve Doğu Avrupa (-%7) hariç diğer bölgelerde iki basamaklı düşüşler. NOT: Bu veriler net rezervasyonlara dayanarak alınmıştır ve kriz zamanlarında rezervasyonlar daha geç yapılmaktadır; bu veriler final talep eğilimlerini tamamen yansıtmayabilir. Pazarlarda şu anki belirsizlik devam ettiği sürece; önceki krizlerde deneyimlenen aşağıdaki eğilimler beklenmektedir: a) Yurt içi seyahatler de dahil olmak üzere yaşanan bölgeye yakın yerelere seyahat. Yurt içi seyahatler teşvik edilecek; b) Arkadaş ve akraba ziyaretleri, aynı yere ziyaret, özel ilgi seyahatleri gibi segmentlere yönelme ve bağımsız seyahat edenlerin daha dayanıklı olması bekleniyor; c) Genel hacmin düşmesinden daha belirgin şekilde harcamalarda ve ortalama kalış sürelerinde düşüş bekleniyor; d) Harcamalar seyahatlerde belirleyici etken olduğu için gidilecek yerde uygun kurların olması paranın değeri açısından avantaj oluşturacaktır; e) Belirsizlik tüketiciyi son dakikaya kadar özel fiyatlardan yararlanmak için beklemeye itecektir. Dolayısıyla son dakika yapılan rezervasyonların artması beklenmektedir; f) Rekabette belirli bir düzeyi korumak için şirketler harcamaları önlemeye konsantre olmalıdır;

7 g) Kamu, özel sektör, destinasyonlar ve seyahat ticaretinde, turizm tedarik zinciri olarak bugüne kadar hiç olmadığı kadar yakın çalışmak çok önem taşımaktadır. 3.2 Alınacak Önlemler Toplantı sırasında alınacak bir seri önlemin altı çizilmiştir. Turizm Politikası a) Etkiyi mümkün olduğunca aza indirmek için hızlı hareket edilmesi ve proaktif kapasiteye sahip olmanın önemi; b) Pazara güven mesajı iletmek; c) Hem destinasyonlarda hem de kaynak marketlerde tedarik zincirleri vasıtasıyla 3. şahıslar ile ortaklığı güçlendirmek (kapasitede azalma eğilimi görüldüğü için özellikle hava taşımacılığında); d) Uzun vadeli ölçümler ile birlikte kısa vadelei ölçümlerde sıraya konmalıdır: bu durum sektörün güçlü ve zayıf taraflarını değerelendirmek için iyi bir zamandır ve rekabeti geliştirmek için yenilikler, eğitimler, vs. üzerinde çalışılmalıdır. Pazar Araştırması b) Sürekli ve geniş kapsamlı pazar gözlemi; c) Tüketici davranışlarını ölçmek için daha iyi araçların geliştirilmesi : kriz sırasında seyahat davranışları değişik pazar ve segmentlerde çeşitlilik gösterdiği için (ör: son dakika rezervasyonlarında artış) daha yakın analizlere odaklanmak; d) Bilgi paylaşımı; e) Ekonomik göstergeleri ve özellikle de kur ve dalgalanmalarını yakından takip etmek çünkü bunlar bazı kaynak pazarlar açısından destinasyon seçiminde hayati önem taşımaktadır. Pazarlama a) Var olan müşterilere (hala seyahat etmekte olan) ve müşteriler içindeki ana gruplara odaklanmak; b) Segmentasyon ve hedef pazarları geliştirmek; c) İç pazar gibi yakın pazarlara odaklanmak; d) Fiyatları azaltmaktansa katma değer yaratmak (gider yönetimi). (Üyelerden BMDTÖ ve sektör tarafından geliştirilmekte olan tepki ölçümlerinin paylaşılması rica olunur. Özel sektör ve/veya ülkeler tarafından geliştirilen somut ölçümler Turizm Destek Komitesi nin web sayfasında mevcuttur, Sonuçlar Turizm negatif yönde etkilenmesine rağmen, bu bir ekonomik krizdir, turizm krizi değildir. Ekonomik koşullara dayanarak 2009 süresince ve sonrasında turizm kesinlikle etkilenecektir (2008 in son aylarında zaten etkilenmiştir), sektör daha öncede bir çok gerileme yaşamış ve her seferinde kendini daha güçlü şekilde toplamıştır.

8 Yine de hızlı hareket etmek ve en iyi şekilde önlem almak gerekmektedir. Yansımaların sonuçları her ülke veya destinasyona göre uyarlanmalıdır, bununla birlikte her birinin aşağıdaki şıkları hesaba katmaya ihtiyacı olduğu çok açıktır: a) Sektörün farklı alt bileşenleri arasında daha büyük işbirlikleri oluşturmak: krizler ciddi çabalar ve endüstride dayanışma gerektirdiği için geçmiş veriler krizlerin fırsatlar sağladığını da kanıtlamaktadır. b) Ürün geliştirme, pazarlama, dağıtım, insan kaynakları eğitimi ve tüm bölgesel ve milli politikalarda yenilikler yapılmalıdır. c) Pazar bilgileri geliştirilmelidir. Veri toplama sistemini, pazar araştırmalarını ve analizleri geliştirmek üzere araçlar mevcuttur. Daha geniş ve net bir tablo oluşturmak, daha bilgilli ve efektif kararlar alabilmek için bu araçları geliştirmeye ihtiyaç vardır. d) Uzun vadeli mücadele: eğer kısa vadeli kriz önlemleri devam eden uzun vadeli global yoksulluk ve iklim değişiklikleri ile birlikte sıraya konulursa, endüstrinin genel yapısı güçlenecektir. Belirgin-belirsizlik durumu söz konusudur. Darboğazın ne kadar süreceği, ne derinlikte olacağı veya bu krizin doğasının farklı olup sosyo-ekonomik paradigmada bir değişikliğe sebep olup olmayacağını tahmin etmek mümkün değildir. Çok açık olan şudur ki; iyileşme sürecinde turizm kritik bir rol oynayacaktır. Eğer turizmde canlandırıcı ölçümler olursa, sektörün eşsiz iyileşme kapasitesi ve engin bir iş yaratma potansiyeli olmasından ötürü, bu önlemler ekonominin geneline yardımcı olacaktır. Uzun vadeli planlara ve mücadele geliştirmeye odaklanmak çok önemlidir: iş yaratımında turizm kapasitesi, lokal ekonomilere katkı ve yoksulluğun azalması, yeşil ekonomi ile iklim değişimi gibi. Geçmiş darboğazlarda görüldüğü üzere; ekonomi iyileştiği zaman turizm de hızla düzelen sektörlerden biri olacaktır. 3.4 Komite çalışmaları için öneriler Turizm Destek Komitesi nin ilk toplantısının katılımcıları, 13 Mart 2009 da ITB de yapılacak olan 2. toplantıda aktarılmak üzere çalışma planı için aşağıdaki başlıkların dikkate alınmasını önerdi. Pazar araştırması çerçevesinde tüketici hareketleri hakkında bilgi Turist davranışlarının değişimi ile ilgili çalışma Tur operatörleri, hava yolları gibi turizmin alt bileşenlerinin de bir sonraki toplantıya katılımı Yansımalarla ilgili ülkelerin, BMDTÖ ve diğer üyeler ile bilgi paylaşımı Komitenin çalışmalarını takip etmek üzere, her ülkeden yeterli politik desteğe sahip teknik bir temsilcinin atanması. 4. İLERLEME ÖZETİ 4.1 Tanıtıcı düşünceler Taleb Rifai, Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Genel Sekreter Vekili Diğer ekonomik sektörlerin yanı sıra turzim, yoğun bir belirsizlik döneminden geçmektedir yılının başından itibaren BMDTÖ nün uyarıları doğrultusunda genel olarak ekonomide, turizm sektörünü de etkisi altına alan benzersiz eğilim değişiklikleri yaşıyoruz.

9 Turizmi de etkileyen ekonomik bir krizle yüz yüzeyiz fakat bu turizm krizi değildir. BMDTÖ, turizm sektörüne dayanıklı olmaları konusunda yardımcı olarak liderlik etmektedir. Bu iyileşmek için değil dayanmak için bir görevdir. Burada toplanmamızın sebebi bu durumdan daha güçlü ve sağlıklı nasıl çıkacağımıza bir yol bulmaktır. Turizm sektörü daha önce de bir çok gerileme yaşadı ve hepsinden daha güçlenerek çıktı. Bu kez durum farklı çünkü bu kesinlikle global bir kriz ve parametreleri belirgin değil. Darboğazın ne kadar süreceği ve derinliğini bilmiyoruz. İlk ayların ağır sonuçlarına dayandırılarak, BMDTÖ nün 2008 yılı için yaptığı %2 büyüme tahmini, finansal sektörlerde daralma olmadan önce durumun çoğunu yansıtıyordu yılının ilk 6 ayı için açıklanan uluslararası turist girişleri sağlıklı %52lik bir büyüme göstermesine rağmen yılın ikinci yarısı negatif büyüme sergiledi (-%1). Tüm bölgeler bu eğilim değişiminden etkilendi. Hem Avrupa hem de Asya da yılın 2. yarısında sonuçlar negatifdi. Hatta 2007 yılında ve 2008 in ilk yarsında alınan oldukça olumlu sonuçlara kıyasla Asya da düşüş daha belirgin oldu. Yılın ilk yarısıyla karşılaştırınca daha belirgin bir yavaşlama olmasına rağmen Amerika kıtası, Afrika ve Orta Doğu da sonuçlar hala olumludur. Avrupa durgunluğa yakın olmasına rağmen (+%4), genel olarak tüm sene, tüm bölgelerde olumlu geçti. Fakat, bu kriz aynı zamanda fırsatlar da yaratıyor: Mevcut yapıları tekrar değerlendirmek, işlerin doğru yapıldığını sorgulamak için; Yeni metotlar için (pazarlama, bölgesel ve milli politikalar); Elimizdeki değerleri sağlamlaştırmak için. Yapılması gereken özellikle 3 görev ortaya çıkıyor: a. Kısa vadeli analiz ve bilgilerin paylaşımı. b. Paylaşılan veri ve analizlerden, bölge ve sektör ayrışımı yapılarak turizm üzerindeki etkinin analitik olarak paylaşımı. c. Bu mücadeleden çıkmak için en iyi uygulamaları ele almak. Bunlar, burada ilk kez toplanan Komite nin ana hedefleridir. Zoheir Garranah, BMDTÖ Turizm Destek Komitesi Başkanı ve Mısır Turizm Bakanı Destek Komitesi ne Başkanlık yapmaktan onur ve saygı duyuyorum. Bu belirsiz zamanda umarım global turizm camiası Mısır ın deneyimlerinden faydalanabilir ve bundan faydalanacak olan herkesle birlikte çalışmak için sabırsızlanıyorum. Birbirimizin kolektif deneyimlerinden yararlanmalıyız; bu krizin endüstri üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için aldığımız önlemleri ve yaptığımız ölçümleri paylaşmalı ve bu odadan, mevcut durumun üstesinden en iyi şekilde nasıl gelebileceğimize dair ortak bir kararla ayrılmalıyız. Kolektif ve hızlı hareket ederek birlikte üstesinden gelebileceğimiz çok şey var.

10 Fakat, uzun vadeli mücadeleye ve bunu geliştirmeye (iş yaratımında turizm kapasitesi, yerel ekonomiler, yeşil ekonomi, iklim değişiklikleri) odaklanmayı unutmamak zaruridir. Bu ekonomik darboğaz sırasında turizmde belirgin bir katalizatör olma potansiyeli mevcuttur ve bu, global ekonominin iyileşmesine yardımcı olabilir. Seyahat edenler ticari olarak zayıflamış olabilirler ama ticaretin dışında kalmadılar. Mısır a seyahatlerin %85 den fazlası hava yolu ile gerçekleşmektedir, havayolu endüstrisi ile işbirliğimizi güçlendirmek çok önemli. Bu sebeple Mısır: Yeni operatörler için uçakların kalkış ve iniş ücretlerinde yeni bir uygulamanın tanıtımını yapıyor ve hali hazırdaki operatörler için, Mısır daki tüm havaalanlarına ve havaalanlarından bu ücretlerin düşürülmesini teşvik ediyor. Mısır da doluluk kapasitelerini aynı seviyede tutabilmek için, tüm kaynak marketlerimizden tarifeli hava yolları ile ortaklıkları güçlendiriyor. Uçak içindeki magazinlerinde reklam vererek ve uçak içindeki ağırlamalar için malzemeler temin ederek havayolları ile pazarlama kampanyaları çalışmaları yapıyor. Başlıca turist destinasyonlarındaki havaalanlarına giden ve mevcut durumda tam kapasitenin altında çalışan düşük maliyetli ve çartır uçuşlarda teşvik programlarını destekliyor. Ayrıca, : Sistemli bir şekilde toplantılar yaparak pazar araştırmalarını analiz ediyor ve kişilere şahsen ulaşarak, agresif bir şekilde başlıca pazarlarımızı takip ediyoruz. Global promosyon bütçelerimizi arttırdığımız gibi ortaklaşa yapılan aktivitelerimizi de yoğunlaştırarak, turizm sektöründeki ortaklarımızla bağlarımızı kuvvetlendiriyoruz. Kriz sırasında pazarlama için genel bir yaklaşımdan ziyade, tedbirli ve parçalara ayrılmış yaklaşımlar geliştiriyoruz. Özel sektör ile, krizin etkisini incelemek ve uygun hareketleri tanımlamak üzere yuvarlak masa tartışmaları yapıyoruz. Endüstriyi, fiyatları düşürmek yerine, tüketicinin bütçesine cazip gelecek alternatif promosyonel ürünler ve katma değer yaratacak paketler oluşturmaları için yoğun olarak teşvik ediyoruz. Endüstrinin iç pazarda güçlü ve zayıf noktalarının durum değerlendirmesini yapıyoruz: şu an eğitim, uzmanlık, insan kaynakları gelişimine odaklanmak için iyi bir zaman. Bu zamandan en iyi şekilde yararlanmak için zayıf ve güçlü noktalarımızı değerlendirdiğimiz gibi ilerisi için de planlama yapıyoruz. Bir paniğe yol açmamak için içeriye ve dışarıya verdiğimiz mesajlarda, iletişimde çok dikkatliyiz. Bakanlık, banka sektörü ile borçların yeniden düzenlenmesine olanak vermek, ciddi turizm yatırımcılarının kolay kredi alabilmesi ve yardıma ihtiyacı olan iş kolları ile ilgili görüşmeleri de gündeme taşımış bulunuyor. Son olarak seyahat etme kararını etkileyecek olan hiç bir yeni vergi uygulamasına geçmediğimizin önemini vurgulamak isterim. (Prezentasyonun tamamını dan indirebilirsiniz)

11 4.2 Turizm Destek Komitesi nin Arka Planı ve Çalışma Planı Prof. Geoffrey Lipman, Genel Sekreter Asistanı, BMDTO Turizm Destek Komitesi nin oluşum çerçevesi aşağıdaki başlıklara dayanmaktadır: a) Belirsizlik Belirginlik. b) Üç bileşen: destek, teşvik ve yeşil ekonomi. c) Yoksulluk ve iklim stratejisi ile uyum. Komite aşağıdaki 3 yaklaşıma odaklanacaktır: 1. Destek : Daha iyi pazarlama bilgisi Doğru uygulamalar Gösterge tablosu oluşturmak Uluslararası ortak görüşü pekiştirmek. İlaveten BMDTÖ, ortaklıklar için harekete geçecek ve Microsoft, Amadeus gibi mevcut ortaklarla da ilişkileri pekiştirecektir. Amaç, sektörde olanlarla ilgili hızlı geri bildirim için PPP (Public Private Partnership) ve ICT den (Information and Communications Technology) yararlanmaktır. 2. Teşvik : Turizm sektörü diğer tüm sektörlerden daha çok iş üretmektedir. Eğer promosyona para yatırırsak, bu döviz oluşturacaktır. 3. Yeşil Ekonomi : Dünyanın cehennemden gelen (fosil, benzin, kömür) enerjiye olan bağımlılığını azaltarak, yerine hükümetler ve IT-Enerji teknolojisi ile birlikte, cennetten gelen (rüzgar, güneş, vs) enerjiyi koymaya ihtiyacı vardır. Şu anda, tüm Birleşmiş Milletler organlarını da içermesi gereken Yeni Yeşil Anlaşma mevcuttur. Kısa vadede değil fakat orta ve uzun vadede çözüm için hükümet desteği alınmalıdır. Stratejilerimizi kısa vadeden uzun vadeye doğru planlamalıyız. (Prezentasyonun tamamını dan indirebilirsiniz) Sandra Carvao, Başkan Vekili, Pazar Eğilimleri ve Rekabetçilik, BMDTÖ BMDTÖ, Turizm Destek Komitesi, BMDTÖ İcra Kurulu tarafından 2008 yılının Ekim ayında kurulmuştur ve tüm BMDTÖ üyelerine açıktır, ayrıca turizm sektöründeki kilit oyuncular da Komite ye davetlidir. Komite nin hedefleri: Aşağıdaki başlıklar aracılığı ile gerçek zamanlı pazar gözlemi sağlayabilmek için ekonomik ve endüstriyel verileri toplamak ve analiz etmek: a) BMDTÖ Dünya Turizm Barometre güncellemeleri b) Kaynak marketler hakkında bilgi c) Hava taşımacılığı performansı

12 d) Ekonomik göstergeler Bilgi alışverişini teşvik etmek, yanıtlar doğrultusunda deneyimler ve uygulamaların paylaşımı. Bunlar aşağıdaki başlıklar aracılığı ile yapılacaktır: Global odak noktaları ağı oluşturmak; Pazar araştırması ve önlemlerin paylaşımı için çevrimiçi (on-line) bilgi sistemi geliştirmek. Turizm Destek Komitesi nin bir sonraki toplantısı 13 Mart 2009 tarihinde Berlin de ITB de yapılacaktır. Komite aktiviteleri hakkında daha fazla bilgi için bakınız Mevcut Ekonomik Durum ve Turizme Etkisinin TanısıJohn Kester, Başkan, Pazar Eğilimleri ve Rekabetçilik, BMDTÖ 2008 yılında uluslararası turist girişleri, 2007 yılına oranla, +%2 lik bir artışla 924 milyona ulaştı. Yılın ilk yarısı artış +%5 idi fakat ikinci yarının sonucu -%1 oldu. Dünyanın her bölgesinde, geçen seneye kıyasla tablo eksi yönde büyüme gösteriyor. Eğilimlerde keskin bir değişim var: Avrupa ve Asya da durum negatif, Kuzey ve Güney Amerika, Orta Doğu ve Afrika da büyüme görülür şekilde yavaşladı. 3 bölgede negatif büyüme kaydedildi. Kuzey Avrupa, Batı Avrupa, Okyanusya aşırı çalkantılıydı; yıl boyu endişeler oldukça değişkenlik gösterdi yılının ilk yarısında endişeler yüksek hammadde fiyatları, yüksek petrol fiyatları, yükselen enflasyon, faiz oranları ve bazı kurlarla ilgiliydi. Yıl boyunca durum finansal kriz, güvensizlik ve global resesyona dönüştü sonunda işsizlik ve dünyanın bazı bölgelerinde tedirginlik başlıca endişeler haline geldi. Soru, bu dönemin ne kadar süreceği ve ne kadar derin olacağı idi için endişe beklentileri; BMDTÖ Paneli Uzmanlarının yarısı 2009 un kötü geçeceğini, diğer yarısı ise daha da kötü geçeceğini tahmin ediyor. Uluslararası turist girişleri dünya genelinde tahmini olarak -%2 ile %0 arasında büyüme kaydedecek. Eğer iyileşme tahmin edilenden önce başlar ise durum biraz daha pozitif olabilir. Eğer kriz daha derinleşirse bu rakamların daha da altına düşülecektir yılında bölgesel olarak uluslararası turist girişleri tahmininde Avrupa da negatif gelişme, Asya Pasifik te pozitif fakat geçen senelere nazaran daha düşük gelişme, Amerika kıtasında %0 Afrika, Orta Doğu da %0 ın biraz üzerinde fakat daha önceyeki senelere nazaran çok daha aşağı seviyelerde gelişme beklenmektedir. Felipe Gonzales Abad, Baş Danışman, Amadeus Rezervasyon Talep Gelişim Analizi çalışması, 2. baskı olup, BMDTÖ Turizm Destek Komitesi için Amadeus Bilgi İşlem Grubu tarafından geliştirilmiştir. Bu çalışma Amadeus/BMDTÖ şemsiyesi altında Kurumsal Sosyal Sorumluluk İşbirliği (CSR) için geliştirilmiştir. Bu çerçeve dahilinde Amadeus, pazar talep gelişmelerini ve bunun potansiyel dinamiğini anlamak için Amadeus Pazarlama Bilgileri nden (MIDT) sonuçlar sağlamaktadır. Bu sistem (MIDT), dünya üzerinde bilet işlemi yapabilen tüm seyahat acentelerinin bağlı olduğu başlıca rezervasyon sistemlerinden üretilen net hava yolu

13 rezervasyonlarını topluyor. Bu rakam, dünya üzerinde 200 ülke ve bölgeden kalkan 1 milyar hava yolu rezervasyonundan daha fazla. Pazarda neler oluyor ve önümüzdeki aylarda neler olacak? Bu, arz ve talep krizine dönen finansal bir krizdir. Global bir krizdir ve her marketin kendi içinde dinamiği, dokusu ve davranışı farklıdır yılında bölgelere göre talep gelişimi örnekleri göstermektedir ki: Batı Avrupa seneye güçlü başlamış, zayıf bitirmiştir. Avrupanın merkez doğusu ve Güney Avrupa güçlü bir sene geçirip, seneyi zayıf bitirmiştir. Kuzey Amerika da mevsimsel eğilim korunmuş fakat talep azalmıştır. Orta Doğu ve Afrika güçlü bir sene geçirip, senenin sonunda zayıflamıştır. Asya ve Asya Pasifik sene boyu zayıf gitmiş, sene sonunda daha da zayıflamıştır senesi hava yolları rezervasyonları tahminlerine göre Asya, Pasifik, Kuzey Amerika ve Avrupa da ciddi düşüşler olacaktır. Çözüm, pazarların gelişimiyle sağlanabilir : Pazar alt bileşenlerinin davranışlarının gelişimi, başlıca dağıtım kaynakları. (Prezentasyonun tamamını dan indirebilirsiniz) Paul Wilke, Kıdemli İş Lideri, Global Kurumsal İlişkiler, Visa International Visa geleneksel bir seyahat acentesi değildir ( 1,6 milyar kart ve 29 milyon ticari pazar) fakat gelirinin %14-15 i Visa kredi kartı kullanan gezginlerden kaynaklanmaktadır, dolayısıyla harcamaların nelere yapıldığına dair genel bir ibraz söz konusudur datası: Çin : uluslararası giriş yapan turistlerin kart harcamaları 2007 yılına kıyasla daha yüksek, bu Olimpiyat Oyunları na dayandırılabilir. Önümüzdeki yıl Kış Oyunları na ev sahipliği yapacak olan Kanada da da hafif bir büyüme olmuş. Güney Afrika : Yaklaşan FIFA dünya Kupası da bir çok harcama oluşturmakta ve harcamalar hafif büyüme göstermekte. A.B.D. çıkışları : Az bir büyüme oldu. Amerikalılar hala seyahat ediyor fakat evlerine yakın bölgelere gidiyorlar. (Prezentasyonun tamamını dan indirebilirsiniz) 4.4 Benimsenen İcraatler ve Önlemler Martin Brackenbury, Başkan, Uluslararası Tur Operatörleri (IFTO)

14 Kriz zamanlarında : En iyi tavsiye mevcut gezginlere odaklanmaktır. Veri ve analizler çok daha kritik bir hal alır. Pazar araştırmaları, tüketiciye odaklanmalıdır (müşteri davranışları ile ilgili anketlerin yapılması önerilir). Burada bir ayrım yapılmalıdır. Bunaltıcı bir pesimizm yaratan bu erken aşamada dahi, bazı insanlar kişisel gelecek beklentileri ile ilgil çok daha pozitifler. Faiz oranları düştü, bu da morgıç için daha az para harcanacağı anlamına geliyor, vergiler aşağı çekiliyor, bu yüzden tüketiciler çok daha pozitif. Eğer bunlar mevcut gezginlerse, büyük bir ihtimalle seyahat etmeye devam edecekler. Tüketicilerin nereye seyahat ettiklerine dikkat etmeliyiz : her ülke birbirinden farklı ve her ülkeye de farklı şekilde bakılmalı. Sektörün medya dayanışmasına ihtiyacı vardır ve zaman ek vergi zamanı değildir (EU CO2 vergisi, kalkış vergileri, vb). Dr. Saadallah Agha Al-Qalaa, Suriye Arap Cumhuriyeti Turizm Bakanı Tüketicilerin davranış değişimlerinin üzerine bir çalışma yapmaya ihtiyaç vardır. Pazarlarımızı yeniden yapılandırmadan önce bu araştırma bize hangi ürünlere talep olduğunu gösterecektir. Aynı bölge içinde seyahat edenler için teşvikler yaratmak ve bunun için birlikte çalışmak çok önemli. Yeni yatırımcıları çekmek için yabancı yatırımları da göz önünde bulundurmalıyız. Yabancı yatırımcıların daha az riskli projelerde çalışmalarını sağlamak için çalışmalyız. Herme Navarro Del Valle, Kosta Rika Turizm Bakanı ve Başkanı Kısa ve uzun vadeli önlemlere ihtiyacımız var yılındaki figürleri önlemek için kısa vadeli çözümler bulmalıyız. Mevcut durumu sağlamlaştırmak için ise uzun vadeli önlemler almalıyız. Uzak yerelere olan turizm durumdan etkilenecektir. Döviz kurlarındaki değişiklikler de etken olacaktır. Belirsizlikten dolayı tüketici güvensizlik içinde, bu durum Paskalya bayramı rezervasyonlarını etkileyecektir. Sujit Banerjee, Hindistan Hükümet Sekreteri Hindistan da etkilenmiş durumda. Turizm rakamları Temmuz kadar erken düşmeye başlamadı ama Kasım ve Aralık ta düşüş başladı. Fakat 2008 rakamları genel olarak pozitif. Taleb Rifai Veri toplamak, pazar araştırmaları yapmak ve analizleri geliştirmek için mevcut araçlar var. Daha net ve belirgin bir fotoğraf için bu araçları geliştirmeye ve bu araçların ihtiyaç duyduğumuz şekilde ayarlanmasına ihtiyaç var. Ortaklarımızla birlikte yenilikler için bir yapı, sistem yapılandırması ve bir çalışma planını biraraya getireceğiz.

15 Katılımcılar arasından, Berlin deki bir sonraki toplantımızda, çok daha uyumlu bir çalışma planı sunacak, küçük etkin bir gruba ihtiyacımız var. Slobodan Unkovic, Dekan, Ağırlama Müdürlüğü ve Turizm Fakültesi, Singidunum Üniversitesi Tur opearatörleri, hava yolları gibi diğer alt bileşenlerde bir sonraki toplantıya katılmalılar. Carlos Gutierrez, Genel Koordinatör, Arjantin Turizm Müdürlüğü Önlemlerle ilgili olarak ülkeler, BMDTÖ ve diğer üyelerle bilgi paylaşmalıdırlar. Her ülke, Komite ile birlikte işleri takip edecek, yeterli politik desteğe sahip teknik bir temsilci atamalıdır. Francisco Javier Garcia, Türizm Müdürlüğü Sekreteri, Dominik Cumhuriyeti Mevcut durumda dikkatli olmalıyız. Bu, turizmi de etkileyecek olan bir ekonomik krizdir, turizm krizi değildir. Eğer doğru yaklaşımda bulunmaz isek turizmde durgunluk olduğuna dair bir izlenim bırakabiliriz. Stratejiler geliştirmeliyiz. Zoheir Garranah Bu sektör krizlere karşı daima hassas olmuştur fakat dünyadaki en dayanıklı endüstri olduğunu da kanıtlamıştır. Pesimist olmayalım, ne kadar kötü olacağı ile ilgili tahmin yürütmeyelim. Evet zorluklar ve mücadelelerle karşılaşacağız fakat üstesinden geleceğiz.

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%)

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%) 2016/17 Global İhracat-Büyüme Tahminleri Kaynak : EDC Export Credit Agency - ÜLKE ANALİZLERİ BÜYÜME ORANLARI ÜLKELERİN YILI BÜYÜME ORANLARI (%) Avrupa Bölgesi; 1,5 % Japonya; 0,50 % Kanada ; 1,30 % Amerika;

Detaylı

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre TÜRKİYE 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE'YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI YILLAR % DEĞİŞİM ORANI AYLAR 2016 2017 2018* 2017/2016 2018/2017 OCAK 1 170 333 1 055 474 1 461 570-9,81

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 28 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

* 2012 yılında stabil kalan küresel ekonominin, 2013 yılında yüzde 3,1 lik bir büyümeye ulaşması bekleniyor.

* 2012 yılında stabil kalan küresel ekonominin, 2013 yılında yüzde 3,1 lik bir büyümeye ulaşması bekleniyor. Turizmcilere yol gösteren 'Global Trendler Raporu 2013' yayımlandı 6.11.2013-16:03:02 WTM'de açıklanan "Global Trends Report 2013"de, bir yandan küresel ekonominin durumuna ve küresel turizme dair bir

Detaylı

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ Hazırlayan: Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik Görünümü IMF düzenli olarak hazırladığı Küresel Ekonomi Görünümü

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 44 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Ağustos 2013 1

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Ağustos 2013 1 SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv Otomotiv İç Satışlarda Hızlı Artış Temmuz Ayında Devam Ediyor. Beyaz Eşya Beyaz Eşya İç Satışlarda Artış Temmuz Ayında Hızlandı. İnşaat Reel Konut Fiyat Endeksinde

Detaylı

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Daha kapsayıcı bir toplum için sözlerini eyleme dökerek çalışan iş dünyası ve hükümetler AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Avrupa da önümüzdeki

Detaylı

Global Ekonomi ve Yurtdışı Piyasalar. Temmuz 2011

Global Ekonomi ve Yurtdışı Piyasalar. Temmuz 2011 Global Ekonomi ve Yurtdışı Piyasalar Temmuz 2011 Görünüm Küresel ekonomide toparlanma sürüyor: Gelişmiş ülkelerdeki borç yükünün yarattığı kırılganlık sebebiyle toparlanma yavaş seyrederken, gelişmekte

Detaylı

2000-2006 yılları arası Tekstil Makineleri Yatırım Durumu

2000-2006 yılları arası Tekstil Makineleri Yatırım Durumu 2000-2006 yılları arası Tekstil Makineleri Yatırım Durumu Entegre bir dünyada tekstilin rekabet gücü 2007 ITMF Yıllık Konferansının genel temasıydı. Global tekstil endüstrisi geçen on yılda özellikle (1)

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 15 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu İnci

Detaylı

Sürdürülebilir büyüme için inovasyon ve risk yönetimi

Sürdürülebilir büyüme için inovasyon ve risk yönetimi www.pwc.com.tr Sürdürülebilir büyüme için inovasyon ve risk yönetimi. 12. Çözüm Ortaklığı Platformu 9 Aralık 2013 İçerik 1. İnovasyon riskinin yönetimi neden önemli? 2. İnovasyonda neye odaklanmalıyız?

Detaylı

NIELSEN TÜKETİCİ GÜVENİ DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTE İŞSİZLİK VE ENFLASYON KAYGILARINDA 52 ÜLKEDEN 25 İNDE DÜŞÜŞ GÖSTERDİ

NIELSEN TÜKETİCİ GÜVENİ DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTE İŞSİZLİK VE ENFLASYON KAYGILARINDA 52 ÜLKEDEN 25 İNDE DÜŞÜŞ GÖSTERDİ The Nielsen Company www.nielsen.com Yeni Duyuru İletişim: Bahar Kurt, 216-5387114, bahar.kurt@nielsen.com NIELSEN TÜKETİCİ GÜVENİ DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTE İŞSİZLİK VE ENFLASYON KAYGILARINDA 52 ÜLKEDEN 25 İNDE

Detaylı

Basın Bülteni. BASF, 3. çeyrekte satış hacmini artırdı

Basın Bülteni. BASF, 3. çeyrekte satış hacmini artırdı Basın Bülteni BASF, 3. çeyrekte satış hacmini artırdı BASF, 2014 yılı üçüncü çeyreğinde satışlarını yüzde 3 artırarak 18,3 milyar Avro ya çıkardı. Şirketin faiz ve vergi öncesi karı ise (FAVÖK) yüzde 9

Detaylı

ABD TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİ ANALİZİ

ABD TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİ ANALİZİ ABD TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİ ANALİZİ Bugün, saat 15:30 da global piyasalara etkisi çok büyük olan ABD Tarım Dışı İstihdam Raporu açıklanacak. Veri açıklandığı sırada dalgalanmanın çok yüksek olabileceğini

Detaylı

ABD TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİ ANALİZİ

ABD TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİ ANALİZİ ABD TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİ ANALİZİ Bugün, saat 15:30 da global piyasalara etkisi çok büyük olan ABD Tarım Dışı İstihdam Raporu açıklanacak. Veri açıklandığı sırada dalgalanmanın çok yüksek olabileceğini

Detaylı

Üç ayda bir güncellenen ülke riski ve iş ortamı değerlendirmeleri

Üç ayda bir güncellenen ülke riski ve iş ortamı değerlendirmeleri Üç ayda bir güncellenen ülke riski ve iş ortamı değerlendirmeleri Coface, iki Avrupa ekonomisinin risk değerlendirmelerini güncelledi ve Brezilya yı negatif izlemeye aldı, Rusya daki iş ortamı değerlendirmesini

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 16 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Aylık Dış Ticaret Analizi

Aylık Dış Ticaret Analizi EKİM YÖNETİCİ ÖZETİ Bu çalışmada, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından her ayın ilk günü açıklanan ihracat rakamları temel alınarak Türkiye nin aylık dış ticaret analizi yapılmaktadır. Aşağıdaki analiz,

Detaylı

RUS TÜRK İŞADAMLARI BİRLİĞİ (RTİB) AYLIK EKONOMİ RAPORU. Rusya ekonomisindeki gelişmeler: Aralık Rusya Ekonomisi Temel Göstergeler Tablosu

RUS TÜRK İŞADAMLARI BİRLİĞİ (RTİB) AYLIK EKONOMİ RAPORU. Rusya ekonomisindeki gelişmeler: Aralık Rusya Ekonomisi Temel Göstergeler Tablosu RUS TÜRK İŞADAMLARI BİRLİĞİ (RTİB) AYLIK EKONOMİ RAPORU Rusya ekonomisindeki gelişmeler: Aralık Rusya Ekonomisi Temel Göstergeler Tablosu 11 1 13 1 * GSMH (milyar dolar) 1.9..79 1.86 1.3 1.83 1.578 1.61

Detaylı

Lojistik. Lojistik Sektörü

Lojistik. Lojistik Sektörü Lojistik Sektörü Gülay Dincel TSKB Ekonomik Araştırmalar dincelg@tskb.com.tr Kasım 014 1 Ulaştırma ve depolama faaliyetlerinin entegre lojistik hizmeti olarak organize edilmesi ihtiyacı, imalat sanayi

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014 ORTA VADELİ PROGRAM (2015-201) 8 Ekim 2014 DÜNYA EKONOMİSİ 2 2005 2006 200 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 T 2015 T Küresel Büyüme (%) Küresel büyüme oranı kriz öncesi seviyelerin altında seyretmektedir.

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 2015

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 2015 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 215 BÜYÜME DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen ** 13 Nisan 215 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

Bankacılık sektörü. 2011 değerlendirmesi ve 2012 yılı beklentileri

Bankacılık sektörü. 2011 değerlendirmesi ve 2012 yılı beklentileri Bankacılık sektörü 2011 değerlendirmesi ve 2012 yılı beklentileri Şubat 2012 İçerik Bankacılık sektörünü etkileyen gelişmeler ve yansımalar 2012 yılına ilişkin beklentiler Gündemdeki başlıca konular 2

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 11 Mayıs 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 11 Mayıs 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 12 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu 1

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş PARA PİYASASI LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU(KAMU) YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş PARA PİYASASI LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU(KAMU) YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş PARA PİYASASI LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU(KAMU) YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Para Piyasası Likit Emeklilik Yatırım Fonu(KAMU) Emeklilik Yatırım Fonu nun

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü nün (UNCTAD) Uluslararası Doğrudan Yatırımlar

Detaylı

EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2011, No:5

EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2011, No:5 EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2011, No:5 Bu sayıda; Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayımlanan Dünya Ekonomik Görünümü Raporu tahminleri değerlendirilmiştir. i Küresel

Detaylı

ATM DUBAI 2015 ULUSLARARASI TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU

ATM DUBAI 2015 ULUSLARARASI TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU ATM DUBAI 2015 ULUSLARARASI TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU ATM DUBAI 2015 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 22 inci kez gerçekleştirilen ATM Dubai 2015

Detaylı

Yaklaşık 150 ülkeden katılımcıyla bu yıl 16. sı gerçekleştirilen IMEX Frankfurt Fuarı na TÜRSAB ilk kez bir stand ile katıldı.

Yaklaşık 150 ülkeden katılımcıyla bu yıl 16. sı gerçekleştirilen IMEX Frankfurt Fuarı na TÜRSAB ilk kez bir stand ile katıldı. Yaklaşık 150 ülkeden 3.500 katılımcıyla bu yıl 16. sı gerçekleştirilen IMEX Frankfurt Fuarı na TÜRSAB ilk kez bir stand ile katıldı. Fuara, ulusal ve uluslararası turizm ofisleri, ziyaretçi ve kongre büroları,

Detaylı

KÜRESEL EKONOMİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BEKLENTİLER

KÜRESEL EKONOMİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BEKLENTİLER KÜRESEL EKONOMİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BEKLENTİLER NİSAN 2014 Birleşmiş Milletler (UN), Uluslararasın Para Fonu (IMF), Ekonomik İşbirliği ve Kalınma Teşkilatı (OECD) ve Dünya Bankası nın (WB), küresel

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( )

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( ) ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME (2014-2016) I- Dünya Ekonomisine İlişkin Öngörüler Orta Vadeli Program ın (OVP) global makroekonomik çerçevesi oluşturulurken, 2014-2016 döneminde; küresel büyümenin

Detaylı

FIT Buenos Aires / ARJANTİN TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU

FIT Buenos Aires / ARJANTİN TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU FIT Buenos Aires / ARJANTİN TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU FIT Arjantin Turizm Fuarı Güney Amerika nın en önemli turizm fuarlarından biri olan FIT Arjantin Turizm Fuarı bu yıl 23. Kez Buenos Aires

Detaylı

Dünya Ekonomisi. Bülteni. İstanbul Sanayi Odası Araştırma Şubesi. Ekim 2012. Dünya Ekonomisine Küresel Bakış 1

Dünya Ekonomisi. Bülteni. İstanbul Sanayi Odası Araştırma Şubesi. Ekim 2012. Dünya Ekonomisine Küresel Bakış 1 Dünya Ekonomisi Bülteni Ekim 2012 İstanbul Sanayi Odası Araştırma Şubesi Dünya Ekonomisine Küresel Bakış 1 IMF tarafından açıklanan World Economic Outlook Ekim 2012 raporuna göre, küresel iyileşme yeni

Detaylı

HAFTALIK EKONOMİ RAPORU

HAFTALIK EKONOMİ RAPORU Strateji Geliştirme Başkanlığı Ekonomik ve Sektörel Analiz Dairesi HAFTALIK EKONOMİ RAPORU TÜRKİYE EKONOMİSİ IMKB 100 Endeksi haftanın ilk yüzde 0,4 oranında değer kazandı. Geçtiğimiz hafta İMKB 100 Endeksi,

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN 2015 BEKLENTİLERİ EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 2015 OCAK

DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN 2015 BEKLENTİLERİ EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 2015 OCAK DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN 2015 BEKLENTİLERİ EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 2015 OCAK DÜNYA EKONOMİSİ DÜNYA EKONOMİSİNDE 2014 YILI NASIL GEÇTİ DÜNYA EKONOMİSİNDE BÜYÜME % 2,6 İLE BEKLENTİLERİN

Detaylı

10.404. Güncel BES Verileri. Toplam Fon Büyüklüğü (milyar TL) 43,75. Faizsiz Fon Büyüklüğü (milyar TL) 1,85 152,31

10.404. Güncel BES Verileri. Toplam Fon Büyüklüğü (milyar TL) 43,75. Faizsiz Fon Büyüklüğü (milyar TL) 1,85 152,31 EYLÜL 15 Güncel Ekonomik Yorum Ağustos ayı içinde Türkiye kendi özeli başta olmak üzere dış etkenlerin de piyasalara etkisi ile sert inişli günleri yaşayarak geçirmiştir. Koalisyon çabalarının sonuçsuz

Detaylı

2014 NİSAN AYI ENFLASYON RAPORU

2014 NİSAN AYI ENFLASYON RAPORU 2014 NİSAN AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 05.05.2014 RAPOR Doç. Dr. Murat BİRDAL - İktisat Fakültesi İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI İKİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI İKİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI İKİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU DÖNEM İÇERİSİNDE BANKANIN YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER Dönem içerisinde Bankamız ortaklık yapısında değişiklik

Detaylı

İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : İspanya Krallığı Nüfus : 48.146.136 Dil :İspanyolca (resmi dil), Katalanca, Portekizce. Din :%96 Katolik Yüzölçümü

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 17 Ağustos 2015, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye

15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye 15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye geçmiş olacağız. Turizmde Üçüncü Evre İmkan, Strateji

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release BASF, ikinci çeyrekte satış hacmini artırdı 26 Temmuz 2014 BASF, 2014 yılı ikinci çeyreğinde satışlarını yüzde 1 artırarak 18,5 milyar avroya çıkardı. Şirketin faiz ve vergi öncesi

Detaylı

Aylık Dış Ticaret Analizi

Aylık Dış Ticaret Analizi YÖNETİCİ ÖZETİ Bu çalışmada, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından her ayın ilk günü açıklanan ihracat rakamları temel alınarak Türkiye nin aylık dış ticaret analizi yapılmaktadır. Aşağıdaki analiz,

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 14 Aralık 2015, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 3 Ekim 2016, Sayı: 38. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 3 Ekim 2016, Sayı: 38. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 38 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi 2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi ve Mali Analiz Yüksek Lisansı Bütçe Uygulamaları ve Mali Mevzuat Dersi Kıvanç

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Ağustos 2016, Sayı: 33. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Ağustos 2016, Sayı: 33. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 33 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Nisan. Haftaya Bakış 04 08 Nisan 2016

Nisan. Haftaya Bakış 04 08 Nisan 2016 04 Nisan Haftaya Bakış 04 08 Nisan 2016 Haftanın Ekonomik Takvimi AMERİKA FED Toplantı Tutanakları (06 Nisan) ; 16 Mart FED toplantısı, küresel gelişmeler ve bozulan ekonomik görünüm ile genel anlamda

Detaylı

Basın bilgisi. Şirketin olumlu ekonomik durumunu geliştirme

Basın bilgisi. Şirketin olumlu ekonomik durumunu geliştirme Basın bilgisi Tarih: 21/03/2012 Fensterbau/frontale 2012 için Roto pencere ve kapı teknolojisi Roto Grubu başarı yolunda ilerliyor / 2011 satış hacminde yeni rekor / Gelişen pazar konumu / Tatsız solar

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 08 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Sanayi üretimi beklentilerden iyi TÜİK tarafından bugün açıklanan sanayi üretimi verileri beklentilerden iyi geldi. Ağustos ayı mevsim ve takvim etkisinden

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Kasım 2017 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

Genel Görünüm. ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya merkez bankaları da kısa dönemde faiz artırımı yapmayacaklarının sinyalini vermişlerdir.

Genel Görünüm. ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya merkez bankaları da kısa dönemde faiz artırımı yapmayacaklarının sinyalini vermişlerdir. Genel Görünüm 2008 yılı son çeyreğinde tüm dünya ekonomilerini ve finans piyasalarını derinden etkileyen küresel kriz, tüm ülke hükümetlerinin aldıkları mali ve para politikası önlemleri ile 2009 yılı

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 40 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

10.404. Güncel BES Verileri. Toplam Fon Büyüklüğü (milyar TL) 43,06. Faizsiz Fon Büyüklüğü (milyar TL) 1,76 139,65

10.404. Güncel BES Verileri. Toplam Fon Büyüklüğü (milyar TL) 43,06. Faizsiz Fon Büyüklüğü (milyar TL) 1,76 139,65 AĞUSTOS 15 Güncel Ekonomik Yorum Türkiye geçen ay sürecinde finansal piyasalar açısından kendi özelinde iç siyasal dengenin kurulamaması kaynaklı olarak yatırımcıların risk algısının artmasıyla volatil

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Temmuz 2014

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Temmuz 2014 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Temmuz 2014 11 Temmuz 2014 CARİ AÇIK HIZLA AZALIYOR Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen ** Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

10.404. Güncel BES Verileri. Toplam Fon Büyüklüğü (milyar TL) 42,35 Faizsiz Fon Büyüklüğü (milyar TL) 1,70 Katılım Emeklilik Fon Büyüklüğü (milyon TL)

10.404. Güncel BES Verileri. Toplam Fon Büyüklüğü (milyar TL) 42,35 Faizsiz Fon Büyüklüğü (milyar TL) 1,70 Katılım Emeklilik Fon Büyüklüğü (milyon TL) Temmuz 15 Güncel Ekonomik Yorum Haziran ayı bir önceki ayın benzeri şekilde geçmekle beraber seçimlerin ve siyasi durumun finansal piyasalar açısından ne denli önemli ve belirleyici olduğunu birkez daha

Detaylı

Havayolu Sektörü - 2015 e Bakış

Havayolu Sektörü - 2015 e Bakış 17 Şubat 2015 Havayolu Sektörü - 2015 e Bakış Havayolu Sektörü Küresel Görünüm Havayolu sektörünün küresel toplam cirosu 2014 senesinde 751 milyar dolar olarak kaydedilirken, sektör toplamda 58 milyon

Detaylı

ÇİMENTO SEKTÖRÜ 10.04.2014

ÇİMENTO SEKTÖRÜ 10.04.2014 ÇİMENTO SEKTÖRÜ TABLO 1: EN ÇOK ÜRETİM YAPAN 15 ÜLKE (2012) TABLO 2: EN ÇOK TÜKETİM YAPAN 15 ÜLKE (2012) SEKTÖRÜN GENEL DURUMU Dünyada çimento üretim artışı hızlanarak devam ederken 2012 yılında dünya

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 21 Kasım 2016, Sayı: 45. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 21 Kasım 2016, Sayı: 45. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 45 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Aralık

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Aralık SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv İnşaat Kasım İtibarıyla 2013 Otomobil Satışları 2012 nin Üzerine Çıktı Konut Fiyat Artışında Hızlanma Var İnşaat Sektörü İstihdamında Düşüş Devam Ediyor Turizm

Detaylı

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Otomotiv OEM boyaları dünyanın en büyük boya segmentlerinden biridir. Otomotiv OEM boyaları, 2011 yılında toplam küresel boya

Detaylı

TÜRKONFED KOBİ PERSPEKTİFİ MAYIS 2016

TÜRKONFED KOBİ PERSPEKTİFİ MAYIS 2016 TÜRKONFED KOBİ PERSPEKTİFİ MAYIS 2016 KOBİ Perspektifi Gelir Tarafını Etkileyecek Makroekonomik Göstergeler Maliyet Kalemlerini Etkileyecek Ekonomik ve Finansal Gelişmeler 2010 Ç1 2010 Ç2 2010 Ç3 2010

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 5 Haziran 2017, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 5 Haziran 2017, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

1Y12 Finansal Sonuçları Analist Toplantısı. 1 Ağustos 2012

1Y12 Finansal Sonuçları Analist Toplantısı. 1 Ağustos 2012 1Y12 Finansal Sonuçları Analist Toplantısı 1 Ağustos 2012 Ajanda Son Gelişmeler Haydar Yenigün Global Ford ve Güncel Pazar Verileri Grant Belanger 1Y12 Finansal Sonuçları Oğuz Toprakoğlu Soru & Cevap Sayfa

Detaylı

Basın Bülteni. Türkiye de ve dünyada akıllı telefon pazarları

Basın Bülteni. Türkiye de ve dünyada akıllı telefon pazarları Basın Bülteni Türkiye de ve dünyada akıllı telefon pazarları 31 Mart 2017 Naz Sakar Marketing and Communications T +90 212 368 0700 F +90 212 368 0799 naz.sakar@gfk.com GfK Perakende Paneli ölçümüne göre

Detaylı

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL 24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü «UNCTAD» ın Uluslararası Doğrudan Yatırımlara ilişkin olarak hazırladığı Dünya Yatırım

Detaylı

Dış Ticaret Verileri Bülteni

Dış Ticaret Verileri Bülteni (Milyar $) 216 Haziran - 216 TÜİK dış ticaret verilerine göre ihracat 216 yılı Haziran ayında, 215 yılının aynı ayına göre %8,1 artarak 12 milyar 916 milyon dolar, ithalat %7 artarak 19 milyar 475 milyon

Detaylı

Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik. Borsa İstanbul da işlem gören 10

Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik. Borsa İstanbul da işlem gören 10 GEÇTİĞİMİZ AY TÜRKİYE İşsizlik oranı yüzde 12,6 oldu Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik oranı Şubat döneminde yüzde 12,6 olarak açıklandı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ SONUÇLARI DURUM TESPİT ANKETİ MESLEK KOMİTELERİ Nisan 15 Ekonomik Araştırmalar Şubesi 14 1 1 8 6 4 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ 19,5 117,2 115,5 97,6 66,3 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ (SGE) (Üretim, İç Satışlar, İhracat,

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release BASF, 2013 yılının ilk yarısındaki zorlu ortamda iyi bir ticari performans sergiledi 26.07.2013 2013 yılı ikinci çeyreği - Satışlar 18.4 milyar Avro (%3 artış) - Özel kalemler öncesi

Detaylı

TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI ŞUBAT AYI İHRACAT PERFORMANSI. Genel ve Sanayi İhracatında Tekstil ve Hammaddeleri Sektörünün Payı

TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI ŞUBAT AYI İHRACAT PERFORMANSI. Genel ve Sanayi İhracatında Tekstil ve Hammaddeleri Sektörünün Payı Mart 2015 Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü 2015 Yılı Şubat Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 03/2015 TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI ŞUBAT AYI İHRACAT

Detaylı

ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR. Bosad Genel Sekreterliği

ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR. Bosad Genel Sekreterliği ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Endüstriyel koruyucu boyalar talep hacminin %5 ini ve küresel boya satışlarının %7 sini oluşturmaktadır. Koruyucu boyaların hacimsel

Detaylı

10.390. Güncel BES Verileri. Toplam Fon Büyüklüğü (milyar TL) 44,67. Faizsiz Fon Büyüklüğü (milyar TL) 1,91 163,78

10.390. Güncel BES Verileri. Toplam Fon Büyüklüğü (milyar TL) 44,67. Faizsiz Fon Büyüklüğü (milyar TL) 1,91 163,78 EKİM 15 Güncel Ekonomik Yorum Eylül ayı Türkiye açısından finansal piyasaların her ne kadar başarılamasa da dengede kalma ve yönünü belirleme çabalarını izleyerek geçirdik. Türkiye özelinde devam eden

Detaylı

DÜNYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE 2040 A BAKIŞ

DÜNYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE 2040 A BAKIŞ DÜNYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE 2040 A BAKIŞ Dünyanın önemli petrol ve enerji şirketlerinden Exxon Mobil tarafından 2018 Enerji Görünümü ve 2040 yılına dair öngörüleri içeren bir rapor yayınlandı. Rapor, Outlook

Detaylı

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP)

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Kurtuluş Aykan* Küresel mali krizin ortaya çıkardığı en önemli gerçek, ekonomik sorunların bundan böyle artık tek tek ülkelerin

Detaylı

12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ

12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ 12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ Ocak ayı cari işlemler açığı piyasa beklentisi olan -5,2 Milyar doların altında -4,88 milyar dolar olarak geldi. Ocak ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre

Detaylı

KOSTA RİKA ÜLKE RAPORU

KOSTA RİKA ÜLKE RAPORU KOSTA RİKA ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı :Kosta Rika Cumhuriyeti Başkenti :San Jose Kuruluş Tarihi :15 Eylül 1821 Nüfusu :4 milyon 814 bin Yüzölçümü :51.100 km2

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ağustos 2017 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 TEMMUZ İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 7 Ayında

Detaylı

AB Krizi ve TCMB Para Politikası

AB Krizi ve TCMB Para Politikası AB Krizi ve TCMB Para Politikası Erdem Başçı Başkan 28 Haziran 2012 Stratejik Düşünce Enstitüsü, Ankara Sunum Planı I. Küresel Ekonomik Gelişmeler II. Yeni Politika Çerçevesi III. Dengelenme IV. Büyüme

Detaylı

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ TEMMUZ 2018

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ TEMMUZ 2018 BUSİAD Hazırlayan: Doç.Dr.Metin 05.08.2018 1 ENFLASYON ENFLASYON AÇIKLAMASI ve AYLIK MAKROEKONOMİK DEĞERLENDİRME Haziran 2018 itibariyle tüketici fiyatlarının, %2,61 olarak gerçekleştiği ve %12,15 olan

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ekim 2014

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ekim 2014 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ekim 2014 ILIMLI BÜYÜME DEVAM EDİYOR Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen ** 24 Ekim 2014 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN 2014 YILI MART AYI İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN 2014 YILI MART AYI İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜ 2014 MART AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİ NİSAN 2014 TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN 2014 YILI MART AYI İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

EUR/GBP Temel ve Teknik Analizi

EUR/GBP Temel ve Teknik Analizi Tüketici Güven Endeksi 1 EUR Tüketici Güven Endeksi GBP Perakende Satışlar 2 Perakende Satışlar 1/5 Enflasyon 3 EUR Enflasyon GBP Faiz Oranı 4 Faiz Oranı 2/5 Teknik Analiz Son çeyrekte küçülen İngiltere

Detaylı

Güncel Ekonomik Yorum

Güncel Ekonomik Yorum HAZİRAN 15 Güncel Ekonomik Yorum Mayıs ayı piyasalar açısından gözlem ayı olmakla birlikte ayın son günlerine doğru yatırımcıların poziyon aldığını izledik. Kritik seçim öncesi anketlerin ciddi şekilde

Detaylı

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı MECLİS TOPLANTISI Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı 23 Aralık 2013 DÜNYA EKONOMİSİNDE 2013 ÜN EN LERİ 1. FED Başkanı Bernanke nin piyasaları dalgalandıran açıklamaları 2. Gelişmekte olan ülke risklerinin

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ SONUÇLARI DURUM TESPİT ANKETİ MESLEK KOMİTELERİ Temmuz 15 Ekonomik Araştırmalar Şubesi 1 1 1 s 8 6 97,6 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ 66,3 81,4 18, 15,2 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ (SGE) (Üretim, İç Satışlar, İhracat,

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi Mayıs 2017 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 NİSAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

Aylık Strateji ve Hisse Tavsiyeleri Sunumu ETİ YATIRIM A.Ş.

Aylık Strateji ve Hisse Tavsiyeleri Sunumu ETİ YATIRIM A.Ş. Aylık Strateji ve Hisse Tavsiyeleri Sunumu ETİ YATIRIM A.Ş. 01 ARALIK 2008 1 Temel Ekonomik Göstergeler 2 Temel IMKB Verileri 3 Aralık Ayında Neler Olacak? FED (16 Aralık), ECB (4 Aralık), BoJ (19 Aralık)

Detaylı

KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI. Erkunt Öner 2012

KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI. Erkunt Öner 2012 KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI Erkunt Öner 2012 1 1. Kruvaziyer Endüstrisinin Gelişimi Global olarak kruvaziyer endüstrisi, son 5 yılda turizmin en fazla büyüme gösteren alanı olmuştur. Yapılan

Detaylı

21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER

21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER 21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER KÜRESEL EKONOMİYİ ROTASINDAN ÇIKARABİLECEK 10 BÜYÜK TEHLİKE DÜNYA EKONOMİSİ VE ABD EKONOMİSİNDE OLASI MAKRO DENGESİZLİKLER (BÜTÇE VE CARİ İ LEMLER AÇIĞI) (TWIN TOWERS) İSTİKRARSIZ

Detaylı

Finansal Krizden Bu Yana Dünya Ticaretinin En Kötü Yılı : 2015

Finansal Krizden Bu Yana Dünya Ticaretinin En Kötü Yılı : 2015 Finansal Krizden Bu Yana Dünya Ticaretinin En Kötü Yılı : 215 The Economist Intelligence Unit, Haziran 216 Küresel ticaret finansal krizden bu yana, 215 te en zayıf yılını yaşadı. Ekonomi Politikaları

Detaylı

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılına iyi başlayan ülkemiz halı ihracatı, yılın ilk dört ayının sonunda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 23,1 oranında artarak

Detaylı

WWW.GREENıNDUSTRYPLATFORM.ORG. YEŞİL ENDÜSTRİ PLATFORMU İlk Danışma Kurulu Toplantısı 3 Nisan 2013 Paris, Fransa

WWW.GREENıNDUSTRYPLATFORM.ORG. YEŞİL ENDÜSTRİ PLATFORMU İlk Danışma Kurulu Toplantısı 3 Nisan 2013 Paris, Fransa YEŞİL ENDÜSTRİ PLATFORMU İlk Danışma Kurulu Toplantısı 3 Nisan 2013 Paris, Fransa DÜNYA DAKİ DURUM GSYİH nın Dünya daki eğilimleri, nüfus ve malzeme kullanımı Source: Dittrich, M. et al., Green Economies

Detaylı

Turizm Ekim 2014. Özge YALÇIN - Mali Analiz. TSKB Araştırma

Turizm Ekim 2014. Özge YALÇIN - Mali Analiz. TSKB Araştırma Ekim 2014 Özge YALÇIN - Mali Analiz TSKB Araştırma Turizm sektörünün analizi amacıyla hazırlanmış olan bu rapor, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. nin uzman kadrosunca güvenilir ola rak kabul edilen

Detaylı