Tablo-2.1:Türkçede Ünlülerin Kalýn ve incelik açýsýndan Kümelenmesi. Geniþ Dar Geniþ Dar Kalýn a ý o u Ýnce e i ö ü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tablo-2.1:Türkçede Ünlülerin Kalýn ve incelik açýsýndan Kümelenmesi. Geniþ Dar Geniþ Dar Kalýn a ý o u Ýnce e i ö ü"

Transkript

1 2 esbilim Dilin en temel bileþeni, ses ve bu seslere karþýlýk düþen harflerdir. es üretiminde, ciðerlerimiz körük, gýrlak ve dilimiz ses üretim aygýtý olarak çalýþýrlar. esler, üretiliþ biçimlerine ve üretim yerlerine göre sýnýflandýrýlýrlar. esler için ilk genel sýnýflama; Ünlüler (sesliler) ya da ünsüzler (sessizler) biçiminde yapýlýr. Türkçe abecesinde toplam 29 harf bulunur. Bu harflerden " a, e, ý, i, o, ö, u, ü " ünlü, " b, c, ç, d, f, g, ð, h, j, k, l, m, n, p, r, s, þ, t, v, y, z ünsüz olarak adlandýrýlýr. Ünlüler ve ünsüzler çýkýþ yerlerine ve çýkýþ biçimlerine göre kendi içlerinde alt kümelere ayrýlýrlar. Ünlüler, ciðerden gelen hava akýmýnýn, ses yolunda ve aðýzda bir engel ile karþýlaþmadan çýkardýðý seslerdir. Bu nedenle, ünlülere özgür sesler de diyebiliriz. Ciðerden gelen hava akýmýnýn, ses telleri süzgeçinden geçerek oluþturduðu sesleri ünsüz sesler denir. Ünsüzlere, engelli sesler de denilmektedir.

2 2 - esbilim 2.1 Ünlüler Ünlüler, ses yolunda hiçbir engele uðramadan ses organlarýnýn ortaklaþa iþlemesiyle oluþurlar. Türkçede ünlüler dilin, alt çenenin ve dudaklarýn aldýklarý durumlara göre üçe ayrýlýrlar. Dilin aldýðý duruma göre ya kalýn ya da ince Alt çenenin aldýðý duruma göre ya dar ya da geniþ Dudaklarýn aldýðý duruma göre ya yuvarlak ya da düz Dilimizdeki sekiz ünlünün dördü kalýn, dördü ince ünlü olarak kümelenir. Kalýn ünlüler a, ý, o, u ve ince ünlüler e, i, ö, ü sesleridir. Kalýn ünlüler, aðýzýn geri kýsmýnda üretilirler. Ýnce ünlüler aðýzýn ön kýsmýnda üretilir. Ünlülerin ikinci kümeleniþi, bu sesleri çýkarýrken dudaklarýn aldýðý biçime göre yapýlýr. Bu kümeleme biçiminde a, e, ý, i ünlüleri düz ve o, ö, u, u ünlüleri yuvarlak ünlü olarak adlandýrýlýr. Üçüncü küme, çenenin açýklýðýna göre yapýlýr: Geniþ ve dar ünlüler. Çenemizin açýlmasý, dolayýsýyla aðýz boþluðunun geniþlemesi ile üretilen ünlüler, a, e, o, ö geniþ ünlüler olarak adlandýrýlýr. ý, i, u, ü ünlülerinin çýkýþý sýrasýnda çene biraz kapalý, dolayýsýyla aðýz boþluðu dardýr. Bu nedenle bu seslere dar ünlüler denir. Türkçedeki ünlüler iki türlü kümelenebilir.tablo-2.1'de kalýn ve ince ünlüler gösterilmiþtir. Tablo-2.2'de Türkçenin ünlüleri aðýz içinde oluþtuklarý yere göre kümelenmiþlerdir. Tablo-2.1:Türkçede Ünlülerin Kalýn ve incelik açýsýndan Kümelenmesi Düz Yuvarlak Geniþ Dar Geniþ Dar Kalýn a ý o u Ýnce e i ö ü Tablo-2.2:Türkçede Ünlülerin Çýktýklarý Yer Açýsýndan Kümelenmesi Ön Orta Arka Düz Yuvarlak Düz Yuvarlak Düz Yuvarlak Kapalý i ü ý u Açýk e ö a o

3 2.2 Ünsüzler Ünsüzler Oluþumlarý sýrasýnda ses yolunda belirli bir temas, bir engel, bir takýntý ile oluþan seslere ünsüzler denir. Ünlü seslerde olduðu gibi ünsüzler de aþaðýda gösterildiði gibi bazý kümelere ayrýlýrlar. es kiriþlerinin titreþmesine göre sert ve yumuþak ünsüzler es kiriþlerinden sonra ses yolunun týkalý ya da açýk oluþuna göre sürekli ve süreksiz ünsüzler esin çýktýðý yere göre dudak, damak, diþ ve gýrtlak ünsüzleri. Ünsüzlerin genel durumu Tablo-2.3'de gösterilmiþtir. Tablo-2.3 Türkçenin Ünsüzlerinin Kümelenmesi ert Yumuþak ürekli üreksiz ürekli üreksiz Dudak f p m, v b Diþ s, þ ç, t j, l, n, r, z c, d Damak k ð, y g Gýrlak h 2.3 Türkçenin es Kurallarý Türkçede tüm kurallar seslere iliþkin organlarýn hareketlerine uygun yapýdadýr, herhangi bir zorlanma durumunda, sözcük içindeki sesler deðiþime uðrar. Bu da Türkçenin seslerinin kurallarýný izlemeyi kolaylaþtýrmaktadýr. Ünsüzlerin yanyana gelmesi, eklerin ulanmasý ve yabancý sözcükleri uyarlamada bu kurallara sýkýca uyulur. Türkçenin ses kurallarý, biçimbilim özeliklerinin belirlemesi bakýmýndan son derece önemlidir. es uyum kurallarýna uyulurken bazý olaðandýþý ses olaylarý ile de karþýlaþýlmaktadýr. Bunlar aþaðýda belirtilmiþtir. Türkçede bulunan ve bulunmayan sesler es deðiþmeleri Ünlü uyumu Ünsüz uyumu

4 4 - esbilim 2.3.1Türkçede Bulunan ve Bulunmayan esler Türkçe sözcüklerde ünsüzler Bölüm-2.2 de belirtilen kurallarýn yaný sýra aþaðýda açýklanan kurallara da uyarlar: onda bulunamayan ünsüzler Baþta bulunamayan ünsüzler onda Bulunamayan Ünsüzler Türkçe bir sözcüðün sonunda süreksiz yumuþak ünsüz (b, c, d, g) bulunmaz, böyle sesler süreksiz sert ünsüzlere (p, ç, t, k) dönüþür. ilac yerine ilaç, kitab yerine kitap denir Baþta Bulunamayan Ünsüzler Türkçe sözcüklerin baþýnda c, f, ð, h, l, m, n, p, r, v, z sesleri bulunmaz. Ancak doða taklidi yapan Türkçe þözcükler ve yabancý kökenli sözcükler bu kuralýn dýþýnda kalýrlar. "c sesi Türkçede sadece doða taklidi sözcüklerde kullanýlýr. cývýl cývýl, cýzýrtý, civciv, ciyaklamak gibi. caymak ve cici sözcükleri bu kurala uymazlar. Cümle, cebir, cuma sözcükleri yabancý kökenlidir. f sesi ile baþlayan Türkçe sözcük yoktur. Fikir, fasýl, fener, felsefe gibi sözcükler yabancý dillerden alýnmýþtýr. ð sesi sözcük baþýnda hiç bulunmaz. Ancak sözcük ortasýnda bulunan bu ses k-h ünsüzlerinin iki ünlü arasýnda kalýp yumuþamasý sonucu ortaya çýkmýþtýr. k g ð, h k g ð küreki küregi küreði gibi. Kendisinden önceki ünlünün uzun okunmasýna neden olur. h sesi ile baþlayan Türkçe sözcük yoktur. Haber, hadise, hafif, hakim gibi sözcükler yabancý dillerden alýnmýþtýr. Hakan, hatun, hangi sözcükleri Türkçe sözcüklerdir. Bu sözcüklerin eski halleri K harfi ile baþlar. j sesi ile baþlayan Türkçe sözcük yoktur. öz varlýðýmýzda bulunan ve "j" ünsüzü ile baþlayan sözcükler yabancý dillerden alýnmýþtýr. Örneðin jandarma, jüri, jilet, jalatin. Bu sözcükler "j" yerine "c" ünsüzü ile de okunur. l sesi Türkçede sadece doða sözcüklerin baþýnda bulunur. löp löp, lokur lokur, lýk lýk gibi. Lise, limon, liman gibi sözcükler dilimize yabancý dillerden girmiþtir. m sesi Türkçe sözcüklerin baþýnda ancak bozulmuþ tekrarlarda ve doða taklidi sözcüklerde bulunur. masmavi, mosmor, miyavlamak, mýrýldanmak gibi. Mektup, melek, mürekkep gibi sözcükler yabancý kökenlidir.

5 2.3 Türkçenin es Kurallarý - 5 "n sesi Türkçe sözcüklerin baþýnda ne ile yapýlmýþ birleþik sözcüklerle doða taklidi sözcükler dýþýnda kullanýlmaz. ne, neden, niçin, nasýl, ninni, nine gibi. p sesi ile baþlayan Türkçe sözcüklerin yoktur. Ancak eski dönemde b ünsüzü ile baþlayan bazý sözcüklerde pb ünsüzü p ye dönüþmüþtür. Örneðin parmak, pastýrma. r sesi sadece doða taklidi sözcüklerde baþta kullanýlýr; rap rap gibi. Roman, rahip, ramazan gibi sözcükler yabancý kökenlidir. v sesi Türkçe sözcük baþýnda, doða taklidi sözcüklerle, aslýnda b olan ve sonradan deðiþikliðe uðrayan sözcüklerde kullanýlýr. výzýrtý, výzýldamak gibi. bar var, birmek vermek gibi. z sesi sadece doða taklidi sözcüklerin baþýnda kullanýlýr. zýr, zonklamak, zýrýltý gibi. zonk, es Deðiþmeleri onu geniþ düz (a, e) bir ünlü ile biten eylem kök veya gövdelerine -en, -ecek, -erek, -e, -yor eklerinden biri getirilirse eylem kök ya da gövdesinin sonundaki geniþ düz ünlü dar düz (ý, i) ünlüye dönüþür. Bu dar düz ünlü iki yuvarlak ünlü arasýna düþerse dar yuvarlak ünlüye (u, ü) dönüþür. Bu kural -yor eki için hem yazý dilinde hem konuþmada diðerleri ise konuþmada geçerlidir. anla+yor anlýyor,aðla+yor aðlýyor,dinle dinliyor, söyle+yor söyliyor söylüyor,kokla+yor koklýyor kokluyor, dinle+erek dinleyerek (okunuþu dinliyerek tir.) gibi Ünlü Uyumu Türkçede bir sözcük içinde ünlülerin diziliþi belli kurallara baðlýdýr. Bu kurallar Þekil-2.1 de gösterilmiþtir. Kural olarak, ince ünlülerden sonra ince ünlüler, kalýn ünlülerden sonra kalýn ünlüler gelir; buna büyük ünlü uyumu denir. Ünlüler için bilinen ikinci kural þöyledir: Bir sözcüðün ilk hecesinin ünlüsü düz ünlülerden biri ise sonraki hecelerin ünlüleri de düz ünlü olur. Ýlk hecesinin ünlüsü yuvarlak ünlülerden biri ise sonraki hecelerin ünlüleri ya dar yuvarlak ya da düz geniþ ünlülerden biri olur. Bu kurala da küçük ünlü uyumu denir. özcüklere eklenen yapým ve çekim ekleri de bu kurallara uyarlar Ünlü Uyumunda Kuralsýzlýklar Ünlü uyumu kuralýna uymayan durumlar aþaðýda sýralanmýþtýr:

6 6 - esbilim a ý o u e i ö ü Þekil-2.1 : Türkçede ünlülerin uyum kurallarý Bileþik sözcüklerde küçük ünlü uyumu aranmaz. Bu sözcüklerde büyük ünlü uyumu da olmayabilir. kocatürk, karasinek, gecekondu, vatansever gibi. Büyük ünlü uyumu, yabancý dillerden dilimize geçmiþ sözcüklere de uygulanarak bu sözcükler dile katýlmýþtýr. Buna karþýn bir çok yabancý sözcük ünlü uyumuna uymaz. Bundan baþka yabancý sözcüklere ulanan Türkçe ekler çoðu kez o sözcüklerin son hecelerindeki ünlülere uyarak ünlü uyumunu sürdürürler: demokrasilerde, kitaplýk, kalemlik gibi. Ancak sonu -ol ya da -alp ile biten yabancý sözcüklere eklenen ekler, sözcüðün son hecesinde o ve a kalýn ünlüleri bulunmasýna karþýn ince ünlü içerirler: kalbinde, alpin, golün, roller gibi. Bazý ekler (-yor, -ken, -ki, -leyin, -imtrak, -gil) ünlü uyumuna uymazlar. akþamleyin, sabahki, koþarken, babamgil, yeþilimtrak gibi. Türkçe sözcüklerin pek azý bu kurala uymaz. kavuk, armut, çamur, avuç, yaðmur gibi Ünlüler Çatýþmasýnýn Giderilmesi Dilimizde bileþik sözcükler dýþýnda iki ünlünün yan yana gelmesine izin verilmez. Bu kural iki þekilde uygulanmaktadýr : Bir sözcük sonu ünlü ile biter ve o sözcüðe yine ünlü ile baþlayan bir ek ulanýrsa sözcük ile ekin arasýna n, s, y, þ harflerinden birisi girer. Buna ses türemesi, kaynaþma denir.

7 2.3 Türkçenin es Kurallarý - 7 kapý+i kapýyý, bahçe+e bahçeye, yedi+er yediþer gibi. onu ünlü ile biten bir sözcüðe -(H)dH, -(H)mHþ, -(H)sA, -(H)ken ek eylemleri veya ile ilgeci ulanýr ve birleþik yazýlýrsa bu eklerin I leri -y ye dönüþür. kapý+ile kapýyla, yazý+imiþ yazýymýþ gibi. Eklerin yazýlýþ kalýbýnda aþaðýdaki gösterimler kullanýlmýþtýr: a veya e için A (Dar yuvarlak-alçak sesli) c veya ç için C d veya t için D g veya k için G ý, i, u, ü için H (Dar düz-yüksek sesli) yumuþamayan ç için Ç yumuþamayan k için K yumuþamayan t için T Ünsüz Uyumu Türkçede ünsüzlerin sözcük içinde diziliþleri de kurallýdýr. Türkçede ünsüz uyumu sözcüklerde yanyana gelen ünsüzlerin ton bakýmýndan birbirine uygun olmasýna dayanýr. Bu uyum kuralýna göre : Yumuþak ünsüzlerden sonra yumuþak ünsüz veya yumuþak karþýlýðý bulunmayan bir sert ünsüz gelebilir. Yumuþak ünsüzlerden sonra tüm ünsüzler gelebilir. Yumuþak karþýlýklarý bulunan sert ünsüzlerden sonra sert ünsüzlerden biri gelebilir. Bu kurala iliþkin ünsüz sýnýflandýrmasý Tablo-2.4 ve durum gösterimi Þekil-2.2'de verilmiþtir. Örneðin toprak sözcüðü bu kurala uymaktadýr. p bir sert ünsüz r ise bir sert karþýlýðý olmayan yumuþak ünsüz olduðundan kurala uyar. Yabancý kökenli sözcükler de bu kurala uymaya zorlanýrlar. Takdim yerine taktim, tezkere yerine teskere, müsbet yerine müspet kullanýlýr. Aþaðýda anlatýlacak olan ünsüzler benzeþmesi kuralý da bu uyum kuralýný desteklemektedir. Bu kural sert karþýlýðý bulunan yumuþak ünsüzlerden biri ile baþlayan eklerin bu ilk harflerini bu kurala koþut olarak sertleþtirmeyi gerektirmektedir. Örneðin, kümesde deðil kümeste doðrudur.

8 8 - esbilim Tablo-2.4: Ünsüz Uyumu Ýçin Ünsüzlerin ýnýflandýrýlmasý ert Ünsüzler () ç, f, h, k, p, s, þ, t ert Karþýlýðý Bulunmayan Yumuþak Ünsüzler (YM) l, m, n, r, y ert Karþýlýðý Bulunan Yumuþak Ünsüzler (YB) b, c, d, g, ð, j, v, z YM YB Þekil-2.2: Türkçede ünsüzlerin uyum kuralý Bu kuralý destekleyen bir baþka kural da þudur: Türkçede birleþik sözcük ve yer adlarý dýþýnda n, b ünsüzleri yan yana bulunmaz. Bu nedenle çarþanba deðil çarþamba, anbar deðil ambar kullanýlýr. Ancak Ýstambul deðil Ýstanbul dur özcük ve Hece onunda Bulunabilecek Çift Ünsüzler Türkçede sözcüklerin sonunda iki ünsüz belli kurallara uygun olarak bulunabilir. Türkçede sözcük ve hece sonunda bulunan ünsüz çiftlerine iliþkin durum Tablo-2.5'te verilmiþtir. Ölç, kýskanç, kalp, hiþt sözcükleri bu kurala uyarlar. özcük sonunda ikiden fazla ünsüz bulunmaz. Tablo-2.5: Hece ve özcük onunda Çift Ünsüz Kuralý ilk harf l n r s þ ikinci harf ç, k, p, t ç, k, t ç, k, p, s, t t t

9 2.3 Türkçenin es Kurallarý Yanyana Gelebilecek Ünsüz ayýsýna Ýliþkin Kurallar Türkçede sözcük baþýnda birden fazla ünsüz bulunamaz. Ancak yabancý dillerden alýnmýþ bazý sözcüklerde bu durum oluþabilir; tren ve stratosfer örneklerinde olduðu gibi. Yine Türkçede sözcük içinde üçten fazla ünsüz yanyana bulunamaz ancak yabancý sözcüklerle oluþturulan bileþik sözcüklerde bu durum görülebilir üreksiz ert Ünsüzlerin Yumuþamasý üreksiz sert ünsüzlerle (p, ç, t, k) biten sözcüklere ünlü harflerle baþlayan bir ek ulandýðýnda sert ünsüzler yumuþar ve (b, c, d, g) ye dönüþür. Bu kural uygulandýðýnda gözlenen ses dönüþümleri ve örnekleri aþaðýda verilmiþtir. p b ç c t d : dolap dolabý, kitap kitaba gibi : taç tacý, yamaç yamacý gibi : git gidiþ, seyret seyreden gibi t dd : cet ceddimiz gibi t t t tt k k : sepet sepeti, at atý gibi : set setti, hat hattý gibi : gecik gecikiþ, aþk aþka gibi k kk : hak hakký gibi k ð k g : sokak sokaðý, açýk açýða gibi : renk rengi gibi k ünsüzü iki ünlü arasýna düþerse k, kk, ð olur. Aksi durumda g ye dönüþür. Eylemlerin sonundaki k ünsüzü g ye, adlarýn sonundaki k ünsüzü ð ye dönüþür. Ancak bazý aykýrý durumlar söz konusu olabilir: Tek heceli sözcüklerin çoðu bu kurala uymazlar. iç, ok, sap, et, kaç, kýrk, dik, yat, ak, kork, üç, kat gibi. Bazý yabancý sözcükler bu kurala uymazlar. aþk, gayret, ehemmiyet, merhamet, hukuk, millet, not gibi Ünsüz Benzeþmesi Ünsüzlerin benzeþmesinde iki kural bulunmaktadýr: 1. Kural: ert ünsüzlerden biri ile sonlanan bir sözcüðe yumuþak ünsüzlerden biri ile baþlayan bir ek ulandýðýnda yumuþak ünsüz sertleþir.

10 10 - esbilim kebap+ci kebapçý, kümes+de kümeste gibi Ancak özel adlara ulanan -da, -dan, -dhr, -dh ekleri ünsüzler benzeþmesine uymaz. Ahmet den, iirt de gibi. 2. Kural: Türkçe bir sözcüðün sonunda süreksiz yumuþak ünsüz (b, c, d, g) bulunmaz. Böyle sesler süreksiz sert ünsüzlere (p, ç, t, k) dönüþür. b sessesi sözcük sonunda bulunmaz. Eski devirlerde kullanýlanlar da deðiþtirilmiþlerdir. eb ev, sab sav gibi. özcük ve hece sonunda bulunan d sesi günümüzde t ya da y ye dönüþmüþtür. kod koy gibi. Hece ve sözcük sonunda bulunan g sesleri günümüzde yerini k, ð, y ve v ünsüzlerinden birine býrakmýþtýr. dög döð döv, ög öð öv, beg bey gibi. Türkçe olmayan bazý sözcüklere de bu kural uygulanmýþtýr. ilac ilaç, kitab kitap, aheng ahenk, derd dert gibi. Bu kurala aykýrý durumlar da görülmektedir. Anlam karýþýklýðýna sebep olacak bazý sözcüklerde bu deðiþiklik yapýlmamýþtýr. ad-at, od-ot, sac-saç, kalb-kalp, harb-harp, haç-hac gibi. adece yabancý dilden geçmiþ sözcüklerin sonunda g ünsüzü bulunabilir. diyalog, radyolog, arkeolog gibi 2.4 es Düþmeleri Türkçede, bazý seslerin düþtüðü bilinmektedir. Bu durumlar aþaðýda açýklanmýþtýr Orta Hece Düþmesi Birinci hecesi açýk (ünlü harfle biten) ikinci hecesi kapalý (ünsüz harfle biten) bazý iki heceli sözcüklerde ünlüyle baþlayan bir yapým veya çekim ekinin sözcüðün orta hecesinin ünlüsünün düþürmesi olayýdýr. Bu ses olayýnýn meydana geldiði durumlarý aþaðýdaki gibi sýnýflandýrabiliriz. Organ adlarý: alýn, aðýz, burun, omuz, baðýr, göðüs, karýn, boyun. burun+i burnu gibi. Akraba adlarý: kayýn, oðul. oðul+i oðlu gibi.

11 2.5 Heceler - 11 Yabancý soylu sözcüklerden bazýlarý: fikir, zikir, þükür, asýr, sabýr, akýl, usul, gönül. gönül+i gönlü gibi. Bazý eylem kökleri: devir-, kývýr-, çevir-, ayýr-, sýyýr-, kavur-, savur-, yayýl-. kavrul+ul kavrul gibi. Bu eylem köklerine -i, -ik, -im türetme ekleri veya -il edilgenlik eklerinden biri getirildiðinde bu kurala uyarlar. yayýl+im yaylým, devir+i devri, sýyýr+ýk sýyrýk gibi Diðer es Düþmeleri Baþka bazý nedenlerden dolayý da ses düþmeleri görülebilir. Bunlar aþaðýda örnekleri ile açýklanmýþtýr: onu ünlü harflerden biri ile biten sýfat köklerine addan eylem yapma eki -Al ulanýrsa yapým ekinin ünlüsü düþer. ince+el incel, kýsa+al kýsal, doðru+el doðrul gibi. Bu yapým eki sonu k ile biten sýfat köklerine ulanýrsa kendi ünlüsü dýþýnda sýfattaki k ünsüzini de düþürür. alçak+el alçal, yüksek+el yüksek, küçük+el küçül gibi. onu ünlü harflerden biri ile biten sýfat köklerine addan eylem yapma eki -Ar ulanýrsa sýfat kökünün son sesi düþer. sarý+ar sarar-, kara+ar karar- gibi. onu ünsüz ile biten sýfat köklerine addan eylem yapma eki -Ar ulanýrsa sýfat kökünün son sesi ve sonrasý (genellikle l )düþer. kýzýl+er kýzar-, yeþil+er yeþer- gibi. 2.5 Heceler eslerin öbekleþmesiyle heceler ve sözcükler oluþur. Bir solukta çýkan bir tek ya da bileþik sese hece denir. Her ses hecenin bir öðesidir. Hecelerin anlamlý olmasý gerekmez; nitelikleri bir solukta söylenebilmeleridir. E/li/miz/de/ki/ler/den. Bir sesin boðumlanmasýnda üç basamak olduðu gibi bir hecenin boðumlanmasýnda da üç basamak vardýr. Türkçede her hecede bir tek ünlü bulunur. Her ünlü kendinden önceki ünsüzü kendi hecesi içine alýr. Bir sesin boðumlanmasý Þekil 2-3 te gösterilmiþtir Türkçenin Heceleri Türkçede altý temel hece yapýsý bulunmaktadýr. es kurallarý bu hece yapýlarýna izin vermektedir. Buna göre Türkçe hecelerin içinde en az bir, en çok dört ses bulunabilir. Hece yapýlarý aþaðýda verilmiþtir. ( : ünlü ve : ünsüz harfi göstermektedir.)

12 12 - esbilim A L A C A Ð I M Þekil 2-3: Bir sesin boðumlanmasý Bir ünlüden meydana gelen hece yapýsý ( ) : o Bir ünlü ve bir ünsüzden meydana gelen hece yapýsý ( ) : al Bir ünsüz ve bir ünlüden meydana gelen hece yapýsý ( ) : ye Bir ünlü, bir ünsüz ve bir ünlüden meydana gelen hece yapýsý ( ) : gök Bir ünlü ve iki ünsüzden meydana gelen hece yapýsý ( ) : alt Bir ünsüz, bir ünlü ve iki ünsüzden meydana gelen hece yapýsý ( ) : Türk Bir ünlü ile biten hecelere açýk hece ünsüz ile biten hecelere ise kapalý hece denir. Türkçede tek heceli sözcükler de bu altý biçimden birine uymak zorundadýr. Tek heceli kök sözcüklerin çoðu birer kapalý hecedir. Al, vur, sev, at, kuþ, aþ gibi. Þekil 2-4'te, hecelerdeki ses iniþ ve çýkýþlarý modellenmiþtir. Þekilden görüldüðü gibi, Türkçede doruðun solunda ancak bir, saðýnda ise en çok iki ünsüz bulunur. Türkçede bazý sözcüklerin hece yapýlarý bu altý tipe uymaz, bunlar yabancý sözcüklerdir. Gram, tren, kravat, lav, lovak... gibi. Þekil 2-4: Hecelerdeki ses iniþ ve çýkýþlarý

13 2.6 Türkçenin esbilim Teknik Özellikleri Türkçenin esbilim Teknik Özellikleri Bu bölüm içinde, Türkçe bir sözcük içinde ünlü ve ünsüzlerin belli kurallara göre dizildiði anlatýlmýþtýr. Ünlü ve ünsüzlerin belli kurallara göre diziliþleri, Türkçeye þu özelikleri kazandýrmaktadýr: Kulaða Hoþ Gelme özcük içinde ünlü ve ünsüzlerin kurallý olarak dizilmesini, bir müzik eserindeki notalarýn diziliþine benzetebiliriz. Piyano tuþlarýna geliþigüzel bastýðýmýzda çýkan sesler kulaðýmýza hoþ gelmez. Buna karþýn, bir müzik eserini çalmaya baþladýðýmýzda, herkesin hoþuna giden bir ses oluþur. Çünkü, müzik eserinde, notalar belli bir düzen içinde dizilirler. Türkçede, ünlü ve ünsüzlerin belli kurallara uygun olarak dizilmiþ olmasý, Türkçenin kulaða hoþ gelmesini saðlar. Enerji akýnýmý Türkçede ünlü ve ünsüzlerin diziliþindeki kurallar, ses organlarýmýzýn yapýsýnýn doðal sonucudur. es organlarýmýzý yormadan ve zorlamadan ses çýkarmak istediðimiz zaman, ünlü ve ünsüz kurallarýna uymamýz gerekir. Bu açýdan deðerlendirdiðimizde, Türkçe enerji sakýnýmlýdýr diyebiliriz, Türkçe konuþan bir insanýn çenesi yorulmaz. Türkçe sesbilimi ile ilgili bazý istatistiksel veriler, dilin teknik özelliklerini yansýtmaktadýr. Ünlü, Ünsüz Kullaným ýklýðý Türkçe ünlü sesler açýsýndan zengin olduðu bilinmektedir. Türkçede ünlü harfler diðer dillere oranla daha çok kullanýlýr. N. M. Yusuf tarafýndan gerçekleþtirilen bir çalýþmanýn sonucu Tablo-2.6'da gösterilmiþtir. Tablo-2.6: Türkçede Harflerin Kullaným ýklýðý En sýk rastlanan ünlü harfler a, i, e, ý Orta sýklýkta rastlanan ünlü harfler u, o,ü En az rastlanan ünlü harfler ö En sýk rastlanan ünsüz harfler r, n, l, k,d, y Orta sýklýkta rastlanan ünsüz harfler m, t, s, þ, z, h En az rastlanan ünsüz harfler g, t, ð, v, c, p, f, j

14 14 - esbilim Bu çalýþmanýn sonuçlarýna göre Türkçede kullanýlan ünlü seslerin tüm harflere oraný %43,36 ünsüzlerin oraný ise %56,64 tür. Bu sonuç, Türkçede ünlülerin kullaným oranýnýn yüksek olduðunu göstermektedir. Diðer dillerde yapýlan araþtýrmalarda bulunan deðerler Tablo 2.7' de görülmektedir. Tablo 2.7 Deðiþik Dillerin Ünlü ve Ünsüz Kullaným Oranlarý Diller Ünlü Harf Kullaným sýklýðý (%) Ünsüz Harf Kullaným sýklýðý (%) Romence 49,4 49,74 Ýtalyanca 47,74 52,27 Fransýzca 43,42 56,58 Türkçe 43,36 56,64 Macarca 41,91 58,09 Ýsveççe Çekçe 40,73 59,13 Almanca 38,86 61,14 Ýngilizce 37,4 62,6 2.7 özcükler Anlamý ya da cümlede bir dilbilgisi görevi bulunan bir ya da birkaç heceli ses kümeleridir. Her sözcük bir anlam taþýr. Türkçe, sesbilim açýdan deðerlendirildiðinde, sözcüklerin rastgele türetilemeyeceði açýktýr. es uyum kurallarý, hece yapýlarý bir sözcüðü türetirken etkin olurlar. Akla þöyle bir soru gelebilir: "Türkçenin ses kurallarýna uygun olarak yapay sözlük oluþturulabilir mi?" Bu soruya karþýlýk bulmak amacýyla yapýlan bir çalýþmanýn sonuçlarý aþaðýda tanýtýlmýþtýr: Türkçe metinler üzerinde yapýlan incelemeler sonunda, kök sözcüklerin ortalama boyunun yaklaþýk beþ olduðu görülmüþtür. Þekil-2.5'te kök sözcüklerin boy uzunluðu verilmiþtir. Bir baþka incelemede, sözcüklerin ilk ve son harfleri araþtýrýlmýþtýr. Buna göre elde edilen sonuç Þekil-2.6 ve Þekil-2.7'de verilmiþtir. Bölüm-2.5'te açýklandýðý gibi, Türkçede altý tür hece yapýsý bulunmaktadýr:,,,,,. Tek ve iki heceli olasý sözcükleri oluþturmak amacýyla gerçeklenen çalýþmanýn sonuçlarý oldukça ilginçtir. Tek heceden oluþan sözcüklerin yapýlarý; [] (o), [] (at), [] (üst), [] (su), [] (tam), [] (Türk)

15 2.7 özcükler - 15 özcük sayýsý Harf sayýsý Þekil-2.5: Türkçedeki sözcük uzunluðunu gösteren istatistik çalýþmanýn sonucu ve iki heceden oluþan sözcüklerin hece yapýlarý þöyledir: [ + ] ( aba), [ + ] (ocak), [ + ] (avurt) [ + ] (ayna), [ + ] (aþkýn), [ + ] (aldanç) [ + ] (baba), [ + ] (tabak), [ + ] (kazanç) [ + ] (bohça), [ + ] (bostan), [ + ] (baþkurt) onuç olarak iki heceden oluþan Türkçe sözcükler 18 türlü kurulabilir. Bu arada, bu bölümde anlatýlan temel ses özelliklerine ek olarak aþaðýdaki temel kurallar unutulmamalýdýr: Üç ünsüz yanyana olamayacaðýndan ve hece türleri ilk heceyi oluþturamaz. Ýki ünlü yanyana gelmez dikkate alýnmýþtýr a b c ç d e f g ð h ý i j k l m n o ö p r s þ t u ü v y z Þekil-2.6: Ýlk harflerine göre Türkçe sözcüklerin istatistik sonuçlarý

16 16 - esbilim a b c ç d e f g ð h ý i j k l m n o ö p r s þ t u ü v y z 448 Þekil-2.7: on harflerine göre Türkçe sözcüklerin istatistik sonuçlarý Ayný hecede iki ünsüz harf varsa bu ünsüz harf çifti aþaðýdakilerden biridir. lç, lk, lp, lt, nç, nk, nt, rç, rk, rp, rs, rt, st, þt j Türkçe kökenli sözcüklerde bulunmaz o yüzden ünsüzler içine alýnmasý gerekmez. ð ile baþlayan Türkçe sözcük yoktur. Eðer ünsüz ile biten bir heceye ünsüz ile baþlayan bir ek geliyorsa o zaman ikinci hece ð ile baþlamaz. Heceler oluþturulurken sert ünsüzlerin benzeþmesi kuralý uygulanmalýdýr. o harfi sadece sözcüðün ilk hecesinde olabilir. Ünsüz ile biten heceye ünlüyle baþlayan ek geldiðinde bunlar ayný harf olamaz. Tüm bu kurallara uygun olarak oluþturulan sözlükte bulunan sözcüklerin sayýsý Tablo-2.8'de verilmiþtir. Tablo-2.8: Ýki heceli sözcüklerin sayýsý özcük yapýsý özcük sayýsý özcük yapýsý özcük sayýsý özcük yapýsý özcük sayýsý Ýki heceli sözcüklerin sayýsýnýn grafiði Þekil-2.8'de verilmiþtir. Tablo-2.8'e dikkat edilirse, Türkçede iki heceden oluþan toplam sözcük olabilir. Yapay olarak oluþturulan bu sözlük incelendiðinde þu yorumlar yapýlabilir:

17 2.8 esçil Abece - 17 özcük sayýsý Hece çeþidi Þekil-2.8: Hece türlerinin istatistik sonuçlarý Ýkinci hece olarak kalýbýný kullanan Türkçe sözcüklerin sayýsý yüksek görünmekte, ancak bu kalýba uyan sözcüklere dilimizde az rastlanmaktadýr. Bu kalýba uyan tüm sözcükler yok sayýldýðýnda bile iki heceli sözcüklerin sayýsý olmaktadýr. 2.8 esçil Abece Türkler, tarihlerinde deðiþik abeceler kullanmýþlardýr. Bunlar sýrasýyla Köktürk, Uygur, Arap ve Latin temelli Türk abecesidir. Latin temelli Türk abecesi 1928 yýlýnda kullanýlmaya baþlanmýþtýr. Latin temelli Türk abecesinin kullanýlmasýna karar verildiðinde, sesçil olmasýna özen gösterilmiþtir. esçil yazým yönteminde, her sese karþýlýk tek bir harfin düþürülmesi temel ilkedir. Günümüz Türk abecesi, olabildiðince sesçil sayýlsa da, özelikle yabancý dillerden alýnmýþ sözcüklerin seslendirilmesinde sýkýntý yaþanmaktadýr. Örneðin; kar ve hala sözcükleri en çok bilinen sorunlu örneklerdir. Bu sözcüklerin farklý anlamda kullanýmlarý uzatma iþaretleri ile giderilebilmektedir. Kar (donarak yaðan su buharý), kâr (ticarette elde edilen fayda), hala (babanýn kýz kardeþi), hâlâ (þimdiye kadar). Kar ve kâr örneklerinde, þapka " a " sesini inceltirken, hâlâ sözcüðünde hem inceltme hem de uzatma iþlevini yerine getirmektedir. Her dilde bulunan sesler için geçerli olacak bir abece IPA (International Phonetic Association) tarafýndan hazýrlanmýþtýr. Benzer bir sesçil abece AMPA'dýr (peech Assessment Methods Phonatic Alphabet). IPA'nýn yüzyýl kadar geçmiþi olmasý nedeniyle (baþlangýcý 1886) bilgisayara uyumluluðu düþünülmemiþtir. AMPA bu açýðý kapatmak üzere düzenlenmiþtir. Her iki abecede de bir sesi uzatmak için harfin peþine ":" konulmaktadýr. Örneðin uzatýlacak "a"

18 18 - esbilim için "a:" yazýlmaktadýr. Türkçe harflerin IPA ve AMPA karþýlýklarý Tablo-2.9 ve Tablo-2.10'da verilmiþtir. Dildeki seslerin bilinmesi, yazýlý bir metni seslendirme iþleminde gerekli olmaktadýr. Bu konunun iþlendiði bölümde, konu ayrýntýlý biçimde ele alýnacaktýr. Türk abecesi a e Tablo-2.9: Türkçenin Ünlüleri ve Bunlarýn IPA ve AMPA Karþýlýklarý IPA abecesi AMPA abecesi Özellik A geniþ, düz, artdamaksýl aný a a geniþ, düz, öndamaksýl laf e e geniþ, düz, öndil : kaplý elma E geniþ, düz, öndil : açýk dere ý ý dar, düz, arkadil ýsý i o ö u ü i i dar, düz, öndil : açýk iðde ý I dar, düz, öndil : kapalý simit O geniþ, yuvarlak, arkadil : açýk soru o o geniþ, yuvarlak, arkadil : kapalý oðlak geniþ, yuvarlak, öndil : açýk örtü geniþ, yuvarlak, öndil : kapalý öðren U u dar, yuvarlak, arkadil : açýk kulak u u dar, yuvarlak, arkadil : kapalý uður Y y dar, yumuþak, öndil : açýk ümit y y dar, yumuþak, öndil : kapalý düðme Örnek

19 2.8 esçil Abece - 19 Tablo-2.10: Türkçenin Ünsüzleri ve Bunlarýn IPA ve AMPA Karþýlýklarý Türk abecesi IPA abecesi AMPA abecesi Özelik b b b ötümlü, patlamalý, çift dudak bal c dz dz ötümlü, sýzýcý, dil ve ön damak cam ç ti t ötümsüz, sýzýcý, dil ve ön damak çam d d d ötümlü, patlamalý, dilucu dýþarýda dede f f dar, düz, arkadil fasýl g gj dar, düz, öndil : açýk genç g dar, düz, öndil : kapalý karga h h dar, düz, öndil : kapalý hasta j geniþ, yuvarlak, arkadil : açýk müjde k l k geniþ, yuvarlak, arkadil : kapalý akýl c geniþ, yuvarlak, öndil : açýk kedi l geniþ, yuvarlak, öndil : kapalý kul Örnek L dar, yuvarlak, arkadil : açýk leylek m m dar, yuvarlak, arkadil : kapalý dam n n dar, yumuþak, öndil : açýk aný p p dar, yumuþak, öndil : kapalý ip r r ötümlü, çok vuruþlu, dilucu ve diþeti raf R ötümlü, tek vuruþlu, dilucu ve diþeti ýrmak 4 ötümsüz, sýzýcý bir s s ötümsüz, sýzýcý, dilucu ve diþeti ses þ ötümsüz, sýzýcý, dil ve öndamak aþý t t ötümsüz, patlamalý, dilucu dýþarýda ütü v v ötümlü, sýzýcý, dudak ve diþ var w ötümlü sýzýcý tavuk y j ötümlü, dil ve öndamak yat z z ötümlü, sýzýcý, dilucu ve diþeti azýk zz ötümsüz, sýzýcý, dilucu ve diþeti yoz

Metin Seslendirme - 1

Metin Seslendirme - 1 - 1 7 Metin Seslendirme Daha önce açýklandýðý gibi, bir metni seslendirebilmek için ilk öðrenilmesi gereken sesbilimidir. 2. Bölümde, Türkçenin sesbilim özellikleri ayrýntýlý biçimde anlatýlmýþtýr. Bu

Detaylı

2 - Konuþmayý Yazýya Dökme

2 - Konuþmayý Yazýya Dökme - 1 8 Konuþmayý Yazýya Dökme El yazýnýn yerini alacak bir aygýt düþü XIX. yüzyýlý boyunca çok kiþiyi meþgul etmiþtir. Deðiþik tasarým örnekleri görülmekle beraber, daktilo dediðimiz aygýtýn satýlabilir

Detaylı

ÜNLÜLER BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU. Türkçe bir sözcükte kalın ünlülerden sonra kalın, ince ünlülerden sonra ince ünlülerin gelmesine büyük ünlü uyumu denir.

ÜNLÜLER BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU. Türkçe bir sözcükte kalın ünlülerden sonra kalın, ince ünlülerden sonra ince ünlülerin gelmesine büyük ünlü uyumu denir. ÜNLÜLER 1 Türkçe de sekiz ünlü harf vardır: A, E, I, Í, O, Ö, U, Ü DÜZ GENÍŞ Geniş dar geniş dar KALIN A I O U ÍNCE E Í Ö Ü BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU Türkçe bir sözcükte kalın ünlülerden sonra kalın, ince ünlülerden

Detaylı

Matematik ve Türkçe Örnek Soru Çözümleri Matematik Testi Örnek Soru Çözümleri 1 Aþaðýdaki saatlerden hangisinin akrep ve yelkovaný bir dar açý oluþturur? ) ) ) ) 11 12 1 11 12 1 11 12 1 10 2 10 2 10 2

Detaylı

1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn

1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn 4. SINIF COÞMAYA SORULARI 1. BÖLÜM 3. DÝKKAT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 1. Böleni 13 olan bir bölme iþleminde kalanlarýn toplamý kaçtýr? A) 83 B) 78 C) 91 D) 87

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2015

Kanguru Matematik Türkiye 2015 3 puanlýk sorular 1. Hangi þeklin tam olarak yarýsý karalanmýþtýr? A) B) C) D) 2 Þekilde görüldüðü gibi þemsiyemin üzerinde KANGAROO yazýyor. Aþaðýdakilerden hangisi benim þemsiyenin görüntüsü deðildir?

Detaylı

5. 2x 2 4x + 16 ifadesinde kaç terim vardýr? 6. 4y 3 16y + 18 ifadesinin terimlerin katsayýlarý

5. 2x 2 4x + 16 ifadesinde kaç terim vardýr? 6. 4y 3 16y + 18 ifadesinin terimlerin katsayýlarý CEBÝRSEL ÝFADELER ve DENKLEM ÇÖZME Test -. x 4 için x 7 ifadesinin deðeri kaçtýr? A) B) C) 9 D). x 4x ifadesinde kaç terim vardýr? A) B) C) D) 4. 4y y 8 ifadesinin terimlerin katsayýlarý toplamý kaçtýr?.

Detaylı

Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu)

Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu) Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu) Türkçede 8 tane ünlü harfin 4 tanesi kalın, 4 tanesi ince ünlüdür. Büyük ünlü uyumu bir kelimedeki ünlü harflerin ince veya kalın olmasıyla ilgilidir. Kalın Ünlüler:

Detaylı

1. FASÝKÜL 2. FASÝKÜL

1. FASÝKÜL 2. FASÝKÜL 1. Fasikül TEMA 5 Hayal Gücü TEMA 6 Eðitsel ve Sosyal Etkinlikler r, ýt lý z. Sa ma k l ra atý a S l O ek t Se ek T T ... Ýçindekiler 5. TEMA: HAYAL GÜCÜ Açelyanýn Bir Günü Harf Hece Test 1 Kelime Test

Detaylı

Ses Bilgisi. Büyük Ünlü Uyumu : Ünlü harflerin, kalınlık-incelik yönünden uyumudur. Büyük Ünlü Uyumuyla İlgili Kurallar :

Ses Bilgisi. Büyük Ünlü Uyumu : Ünlü harflerin, kalınlık-incelik yönünden uyumudur. Büyük Ünlü Uyumuyla İlgili Kurallar : Ses Bilgisi Ünlüler (sesliler) : Ses yolunda herhangi bir engele uğramadan çıkan seslerdir. Ünlüler tek başlarına söylenebilen, tek başlarına hece ya da sözcük olabilen seslerdir. Büyük Ünlü Uyumu : Ünlü

Detaylı

2. Kazlarýn bulunduklarý gölü terk etmelerinin nedeni aþaðýdakilerden. A. kuraklýk B. þiddetli yaðýþlar C. soðuklarýn baþlamasý

2. Kazlarýn bulunduklarý gölü terk etmelerinin nedeni aþaðýdakilerden. A. kuraklýk B. þiddetli yaðýþlar C. soðuklarýn baþlamasý TEST 2 Sözcük - Sihirli Sözler 2. Kazlarýn bulunduklarý gölü terk etmelerinin nedeni aþaðýdakilerden hangisidir? Vaktiyle bir kaplumbaða ve iki kaz arkadaþý vardý. Birlikte bir gölde yaþarlardý. Gel zaman

Detaylı

Geometriye Y olculuk. E Kare, Dikdörtgen ve Üçgen E Açýlar E Açýlarý Ölçme E E E E E. Çevremizdeki Geometri. Geometrik Þekilleri Ýnceleyelim

Geometriye Y olculuk. E Kare, Dikdörtgen ve Üçgen E Açýlar E Açýlarý Ölçme E E E E E. Çevremizdeki Geometri. Geometrik Þekilleri Ýnceleyelim Matematik 1. Fasikül ÜNÝTE 1 Geometriye Yolculuk ... ÜNÝTE 1 Geometriye Y olculuk Çevremizdeki Geometri E Kare, Dikdörtgen ve Üçgen E Açýlar E Açýlarý Ölçme Geometrik Þekilleri Ýnceleyelim E E E E E Üçgenler

Detaylı

ünite doðal sayýsýndaki 1 rakamlarýnýn basamak deðerleri toplamý kaçtýr?

ünite doðal sayýsýndaki 1 rakamlarýnýn basamak deðerleri toplamý kaçtýr? ünite1 TEST 1 Doðal Sayýlar Matematik 4. 10 491 375 doðal sayýsýndaki 1 rakamlarýnýn basamak deðerleri toplamý kaçtýr? 1. Ýki milyon yüz üç bin beþ yüz bir biçiminde okunan doðal sayý aþaðýdakilerden A.

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. Dünyanýn en büyük dairesel pizzasý 128 parçaya bölünecektir. Her bir kesim tam bir çap olacaðýna göre kaç tane kesim yapmak gerekmektedir? A) 7 B) 64 C) 127 D) 128 E) 256 2. Ali'nin

Detaylı

TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI. 6.Hafta

TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI. 6.Hafta TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI 6.Hafta SES BİLGİSİ Bir dilin seslerini, boğumlanma noktalarını, boğumlanma özellikleri inceleyen dil bilimi kolu ses bilgisidir. Harf, sesin yazıdaki işaretidir.

Detaylı

EÞÝTSÝZLÝKLER. I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik. Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik

EÞÝTSÝZLÝKLER. I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik. Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik l l l EÞÝTSÝZLÝKLER I. ve II. Dereceden Bir Bilinmeyenli Eþitsizlik Polinomlarýn Çarpýmý ve Bölümü Bulunan Eþitsizlik Çift ve Tek Katlý Kök, Üslü ve Mutlak Deðerlik Eþitsizlik l Alýþtýrma 1 l Eþitsizlik

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 Kanguru Matematik Türkiye 07 4 puanlýk sorular. Bir dörtgenin köþegenleri, dörtgeni dört üçgene ayýrmaktadýr. Her üçgenin alaný bir asal sayý ile gösterildiðine göre, aþaðýdaki sayýlardan hangisi bu dörtgenin

Detaylı

SES BİLGİSİ YÜCEL ÖNEN TÜRK DİLİ VE EDEB.

SES BİLGİSİ YÜCEL ÖNEN TÜRK DİLİ VE EDEB. SES BİLGİSİ YÜCEL ÖNEN TÜRK DİLİ VE EDEB. 1 BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU (Kalınlık-İncelik Uyumu) Çok heceli kelimelerde ünlüler hep kalın ya da hep ince olmalıdır.buna kalınlık incelik uyumu denir. çocuklar Hepsi

Detaylı

Genel Yetenek Testi Örnek Soru Çözümleri

Genel Yetenek Testi Örnek Soru Çözümleri Genel Yetenek Testi Örnek Soru Çözümleri Genel Yetenek Testi Örnek Soru Çözümleri 1 2 1 1 2 Çok Sýcak Soðuk Sýcak Çok Soðuk D B C Çorba Kutuplar Yanardað Sonbahar Yukarýda yer alan 1. ve 2. kutudakiler

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 3 puanlýk sorular 1. Aþaðýdaki seçeneklerden hangisinde bulunan parçayý, yukarýdaki iki parçanýn arasýna koyarsak, eþitlik saðlanýr? A) B) C) D) E) 2. Can pencereden dýþarý baktýðýnda, aþaðýdaki gibi parktaki

Detaylı

Mantýk Kümeler I. MANTIK. rnek rnek rnek rnek rnek... 5 A. TANIM B. ÖNERME. 9. Sýnýf / Sayý.. 01

Mantýk Kümeler I. MANTIK. rnek rnek rnek rnek rnek... 5 A. TANIM B. ÖNERME. 9. Sýnýf / Sayý.. 01 Matematik Mantýk Kümeler Sevgili öðrenciler, hayatýnýza yön verecek olan ÖSS de, baþarýlý olmuþ öðrencilerin ortak özelliði, 4 yýl boyunca düzenli ve disiplinli çalýþmýþ olmalarýdýr. ÖSS Türkiye Birincisi

Detaylı

- 1. kitaplarýmýzdan sözcüðü defterlarýmýzdan hâlini alacaktýr. Oysaki defter sözcüðü kurallý bir sözcükken

- 1. kitaplarýmýzdan sözcüðü defterlarýmýzdan hâlini alacaktýr. Oysaki defter sözcüðü kurallý bir sözcükken - 1 10 Bul ve Deðiþtir Bul ve deðiþtir iþlevleri çoðunlukla birlikte kullanýlan iþlevlerdir. Bul iþlevi sadece aranan metin içindeki bir sözcük veya harf dizisini bulma amaçlý tek baþýna kullanýlabilirken

Detaylı

17 ÞUBAT kontrol

17 ÞUBAT kontrol 17 ÞUBAT 2016 5. kontrol 3 puanlýk sorular 1. Ahmet, Beril, Can, Deniz ve Ergün bir çift zar atýyorlar. Ahmet Beril Can Deniz Ergün Attýklarý zarlarýn toplamýna bakýldýðýna göre, en büyük zarý kim atmýþtýr?

Detaylı

Zeus tarafından yazıldı. Cumartesi, 09 Şubat :20 - Son Güncelleme Pazartesi, 15 Şubat :23

Zeus tarafından yazıldı. Cumartesi, 09 Şubat :20 - Son Güncelleme Pazartesi, 15 Şubat :23 Yazı İçerik Nedir Ünlü Daralması Kaynaştırma Harfleri Ulama Ses Düşmesi Ünlü Düşmesi Ünsüz Düşmesi Ses Türemesi Ünsüz Benzeşmesi Ünsüz Yumuşaması ÜNLÜ DARALMASI Sözcüklerin sonlarında bulunan geniş ünlüler

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2015

Kanguru Matematik Türkiye 2015 3 puanlýk sorular 1. Aþaðýdaki þekillerden hangisi bu dört þeklin hepsinde yoktur? A) B) C) D) 2. Yandaki resimde kaç üçgen vardýr? A) 7 B) 6 C) 5 D) 4 3. Yan taraftaki þekildeki yapboz evin eksik parçasýný

Detaylı

Dövize Endeksli Kredilerde KKDF

Dövize Endeksli Kredilerde KKDF 2009-10 Dövize Endeksli Kredilerde KKDF Ýstanbul, 12 Mart 2009 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2009/10 Dövize Endeksli Kredilerde KKDF 1. Genel Açýklamalar: 88/12944 sayýlý Kararnameye iliþkin olarak

Detaylı

ünite1 1. Aþaðýdaki kavram ve gösterimi çiftlerinden hangisi doðrudur? A. ýþýn, B. doðru parçasý, d C. nokta, A D. doðru,

ünite1 1. Aþaðýdaki kavram ve gösterimi çiftlerinden hangisi doðrudur? A. ýþýn, B. doðru parçasý, d C. nokta, A D. doðru, ünite1 Geometri Matematik E 1 3. 1. þaðýdaki kavram ve gösterimi çiftlerinden hangisi doðrudur?. ýþýn, B B. doðru parçasý, d. nokta,. doðru, B Y erilen açýnýn gösterimi aþaðýdakilerden hangisi olabilir?.

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR TEST / 1

TEMEL KAVRAMLAR TEST / 1 TEMEL KAVRAMLAR TEST / 1 1. Aþaðýdakilerden kaç tanesi rakam deðildir? I. 0 II. 4 III. 9 IV. 11 V. 17 5. Aþaðýdakilerden hangisi birbirinden farklý iki rakamýn toplamý olarak ifade edilemez? A) 1 B) 4

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. Küçük bir salyangoz, 10m yüksekliðinde bir telefon direðine týrmanmaktadýr. Gündüzleri 3m týrmanabilmekte ama geceleri 1m geri kaymaktadýr. Salyangozun direðin tepesine týrmanmasý

Detaylı

ÇEVRE VE TOPLUM. Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum

ÇEVRE VE TOPLUM. Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum ÇEVRE VE TOPLUM 11. Bölüm DOÐAL AFETLER VE TOPLUM Konular DOÐAL AFETLER Dünya mýzda Neler Oluyor? Sel Erozyon Kuraklýk Kütle Hareketleri Çýð Olaðanüstü Hava Olaylarý: Fýrtýna, Kasýrga, Hortum Volkanlar

Detaylı

Kümeler II. KÜMELER. Çözüm A. TANIM. rnek... 3. Çözüm B. KÜMELERÝN GÖSTERÝLMESÝ. rnek... 1. rnek... 2. rnek... 4. 9. Sýnýf / Sayý..

Kümeler II. KÜMELER. Çözüm A. TANIM. rnek... 3. Çözüm B. KÜMELERÝN GÖSTERÝLMESÝ. rnek... 1. rnek... 2. rnek... 4. 9. Sýnýf / Sayý.. Kümeler II. KÜMLR. TNIM Küme, bir nesneler topluluðudur. Kümeyi oluþturan nesneler herkes tarafýndan ayný þekilde anlaþýlmalýdýr. Kümeyi oluþturan nesnelerin her birine eleman denir. Kümeyi genel olarak,,

Detaylı

Türkçede heceler şöyle meydana gelmiştir.

Türkçede heceler şöyle meydana gelmiştir. TÜRKÇE DİL BİLGİSİ KURALLARI-Hece- harf bilgisihece: Ağzımızın bir hareketiyle çıkan seslere HECE denir. Kelimeler hecelerden, heceler harflerden meydana gelir. A, E, I, İ, O, Ö, U, Ü derken ağzımızı bir

Detaylı

FEN BÝLÝMLERÝ. TEOG-2 DE % 100 isabet

FEN BÝLÝMLERÝ. TEOG-2 DE % 100 isabet TEOG-2 DE % 1 isabet 1. Geyik Aslan Ot Fare ýlan Atmaca Doðal bir ekosistemde enerji aktarýmý þekildeki gibi gösterilmiþtir. Buna göre, aþaðýdaki açýklamalardan hangisi yanlýþtýr? Aslan ile yýlan 2. dereceden

Detaylı

2014-2015 Eðitim Öðretim Yýlý ÝSTANBUL ÝLÝ ORTAOKULLAR ARASI "4. AKIL OYUNLARI TURNUVASI" Ýstanbul Ýli Ortaokullar Arasý 4. Akýl Oyunlarý Turnuvasý, 21 Þubat 2015 tarihinde Özel Sancaktepe Okyanus Koleji

Detaylı

014-015 Eðitim Öðretim Yýlý ÝSTANBUL ÝLÝ ORTAOKULLAR ARASI "7. AKIL OYUNLARI ÞAMPÝYONASI" Ýstanbul Ýli Ortaokullar Arasý 7. Akýl Oyunlarý Þampiyonasý, 18 Nisan 015 tarihinde Özel Sancaktepe Bilfen Ortaokulu

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2015

Kanguru Matematik Türkiye 2015 3 puanlýk sorular 1. Aþaðýda verilen iþlemleri sýrayla yapýp, soru iþareti yerine yazýlmasý gereken sayýyý bulunuz. A) 7 B) 8 C) 10 D) 15 2. Erinç'in 10 eþit metal þeridi vardýr. Bu metalleri aþaðýdaki

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 Kanguru Matematik Türkiye 07 puanlýk sorular. Saat 7:00 den 7 saat sonra saat kaçtýr? A) 8.00 B) 0.00 C).00 D).00 E).00. Bir grup kýz daire þeklinde duruyorlar. Alev Mina nýn solunda dördüncü sýrada, saðýnda

Detaylı

Bölüm 6: Lojik Denklemlerin Sadeleþtirilmesi

Bölüm 6: Lojik Denklemlerin Sadeleþtirilmesi ölüm : Lojik Denklemlerin Sadeleþtirilmesi. Giriþ: Karnough (karno) haritalarý 9 yýlýnda M. Karnough tarafýndan dijital devrelerde kullanýlmak üzere ortaya konmuþtur. u yöntemle dijital devreleri en az

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. þaðýdaki þekilde kenar uzunluklarý 4 ve 6 olan iki eþkenar üçgen ve iç teðet çemberleri görülmektedir. ir uðurböceði üçgenlerin kenarlarý ve çemberlerin üzerinde yürüyebilmektedir.

Detaylı

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta

Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta Mikro Dozaj Firmamýz mühendisliðinde imalatýný yaptýðýmýz endüstriyel tip mikro dozaj sistemleri ile Kimya,Maden,Gýda... gibi sektörlerde kullanýlan hafif, orta ve aðýr hizmet tipi modellerimizle Türk

Detaylı

GEOMETRÝK ÞEKÝLLER. üçgen. bilgi

GEOMETRÝK ÞEKÝLLER. üçgen. bilgi bilgi GEOMETRÝK ÞEKÝLLER Tacýn ve basket potasýnýn þekilleri arasýnda nasýl bir benzerlik veya fark vardýr? Tacýn þeklinde bir açýklýk varken, basket potasýnýn þekli tamamen kapalýdýr. Buradan þekillerin

Detaylı

KÝMYASAL TEPKÝMELER UYARI UYARI. Kimyasal Olay Kimyasal Tepkime. Fiziksel Deðiþme. Kimyasal Deðiþme ) 3. teki element atomlarý sayýsýný bulalým:

KÝMYASAL TEPKÝMELER UYARI UYARI. Kimyasal Olay Kimyasal Tepkime. Fiziksel Deðiþme. Kimyasal Deðiþme ) 3. teki element atomlarý sayýsýný bulalým: KÝMYASAL TEPKÝMELER Daha önce bileþiklerin formüllerle gösterildiðini ve bu þekilde bir gösterimin bilimsel anlamda kolaylýk saðladýðýný öðrenmiþtik. Formüllerin bizlere saðladýðý baþka faydalarda vardýr.

Detaylı

NOKTA DOÐRU. Doðru; üzerindeki iki nokta ile ya da kenarýna yazýlan küçük bir harf ile gösterilir. okunur. AB, AB veya "d" ile gösterilir.

NOKTA DOÐRU. Doðru; üzerindeki iki nokta ile ya da kenarýna yazýlan küçük bir harf ile gösterilir. okunur. AB, AB veya d ile gösterilir. bilgi NOKT DOÐRU Yollardaki þeritler, tren raylarý, iki duvarýn kesiþimi, elektrik telleri vb. doðru modelleridir. Doðru, sonsuz tane noktadan oluþtuðu için baþlangýç ve bitiþ noktasý yoktur. Gösterimi

Detaylı

BMCOLOR M A T B A A M Ü R E K K E P L E R Ý KURUMSAL KILAVUZ

BMCOLOR M A T B A A M Ü R E K K E P L E R Ý KURUMSAL KILAVUZ M A T B A A M Ü R E K K E P L E R Ý KURUMSAL KILAVUZ ÝÇÝNDEKÝLER 1.BÖLÜM: KURUMSAL RENK STANDARDI 3 2.BÖLÜM: KURUMSAL TEXT STANDARDI 4 3.BÖLÜM: LOGO DESENÝ VE METRIC YAPISI 5-6-7-8 4.BÖLÜM: LOGOSU NUN

Detaylı

Simge Özer Pýnarbaþý

Simge Özer Pýnarbaþý Simge Özer Pýnarbaþý 1963 yýlýnda Ýstanbul da doðdu. Ortaöðrenimini Kadýköy Kýz Lisesi nde tamamladý. 1984 yýlýnda Ýstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü nü bitirdi.

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2018

Kanguru Matematik Türkiye 2018 3 puanlýk sorular 1. Ailemdeki her çocuðun en az iki erkek kardeþi ve en az bir kýz kardeþi vardýr. Buna göre ailemdeki çocuk sayýsý en az kaç olabilir? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7 2. Þekildeki halkalarýn

Detaylı

ÇEVREMÝZDEKÝ GEOMETRÝ

ÇEVREMÝZDEKÝ GEOMETRÝ ÇEVREMÝZDEÝ GEOMETRÝ çýlarý Ýsimlendirme þaðýdaki masa üzerindeki açýlarý gösterelim: çýlar, köþesine yazýlan büyük harfle isimlendirilirler. çý ^ veya sembollerinden biri kullanýlarak gösterilir. Yukarýda

Detaylı

Amblem-Logotayp Kurumsal Kimlik Uygulamalarý Kurumsal Kimlik

Amblem-Logotayp Kurumsal Kimlik Uygulamalarý Kurumsal Kimlik Amblem-Logotayp Kurumsal Kimlik Uygulamalarý Kurumsal Kimlik Ýhsan Çamlýca kurumsal logo uygulamalarý aþaðýdaki gibidir. Baský aþamasý web dizayný vs. için renk kodlarý belirtilmiþtir. 1 CMYK : C100 M0

Detaylı

3. Tabloya göre aþaðýdaki grafiklerden hangi- si çizilemez?

3. Tabloya göre aþaðýdaki grafiklerden hangi- si çizilemez? 5. SINIF COÞMY SORULRI 1. 1. BÖLÜM DÝKKT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. Kazan Bardak Tam dolu kazandan 5 bardak su alýndýðýnda kazanýn 'si boþalmaktadýr. 1 12 Kazanýn

Detaylı

SES BİLGİSİ VE TELAFFUZ (SÖYLEYİŞ) TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ SES BİLGİSİ Dilin temelini sesler oluşturur. Seslerin yazıya çevrilmesinde kullanılan işaretlere harf denir. Harflerin belli bir sıraya göre

Detaylı

Kullanma Kýlavuzu Yoðuþmali Duvar Tipi Kazan Logamax plus GB112-11/19/23 K Lütfen saklayýn

Kullanma Kýlavuzu Yoðuþmali Duvar Tipi Kazan Logamax plus GB112-11/19/23 K Lütfen saklayýn 720 90-02/00 TR (TR) Kullanma Kýlavuzu Yoðuþmali Duvar Tipi Kazan Logamax plus GB2-/9/23 K Lütfen saklayýn Kullanma Kýlavuzu Sayýn Müþterimiz, Buderus Yoðuþmali Duvar Tipi Kazan Logamax plus GB2-/9/23

Detaylı

A A A A) 2159 B) 2519 C) 2520 D) 5039 E) 10!-1 A)4 B)5 C)6 D)7 E)8. 4. x 1. ,...,x 10. , x 2. , x 3. sýfýrdan farklý reel sayýlar olmak üzere,

A A A A) 2159 B) 2519 C) 2520 D) 5039 E) 10!-1 A)4 B)5 C)6 D)7 E)8. 4. x 1. ,...,x 10. , x 2. , x 3. sýfýrdan farklý reel sayýlar olmak üzere, ., 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ve 0 sayýlarý ile bölündüðünde sýrasýyla,, 3, 4, 5, 6, 7, 8, ve 9 kalanlarýný veren en küçük tamsayý aþaðýdakilerden hangisidir? A) 59 B) 59 C) 50 D) 5039 E) 0!- 3. Yasin, annesinin

Detaylı

Termik Röleler ÝÇÝNDEKÝLER Özellikler Karakteristik Eðriler Teknik Tablo Sipariþ Kodlarý Teknik Resimler EN TS EN IEC Ra

Termik Röleler ÝÇÝNDEKÝLER Özellikler Karakteristik Eðriler Teknik Tablo Sipariþ Kodlarý Teknik Resimler EN TS EN IEC Ra TERMÝK RÖLELER www.federal.com.tr Termik Röleler ÝÇÝNDEKÝLER Özellikler Karakteristik Eðriler Teknik Tablo Sipariþ Kodlarý Teknik Resimler EN 60947-4-1 TS EN 60947-4-1 IEC 60947-4-1 Rak m : 2000 m (max)

Detaylı

MATEMATÝK TESTÝ. 1. K = {Okuldaki ceketli öðrenciler} 4. 15+7=22. 2. 0<K<L olmak üzere,

MATEMATÝK TESTÝ. 1. K = {Okuldaki ceketli öðrenciler} 4. 15+7=22. 2. 0<K<L olmak üzere, MATEMATÝK TESTÝ. K = {Okuldki ceketli öðrenciler} L = {Okuldki erkek öðrenciler} M = {Okuldki kýz öðrenciler} olduðun göre, (M L) \ K kümesi þðýdkilerden hngisidir? A) {Okuldki ceketsiz erkek öðrenciler}

Detaylı

Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Güz Yarıyılı

Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Güz Yarıyılı SÖYLEYİŞ VE BOĞUMLANMA KUSURLARI Atlama (Kendisi / Kensi), bir dakika-bi dakka / nasılsınız-nassınız Gevşeklik (Boğumlanma

Detaylı

1. BÖLÜM. 4. Bilgi: Bir üçgende, iki kenarýn uzunluklarý toplamý üçüncü kenardan büyük, farký ise üçüncü kenardan küçüktür.

1. BÖLÜM. 4. Bilgi: Bir üçgende, iki kenarýn uzunluklarý toplamý üçüncü kenardan büyük, farký ise üçüncü kenardan küçüktür. 8. SINIF COÞMY SORULRI 1. ÖLÜM DÝKKT! u bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 3. 1. 1 1 1 1 1 1 D E F 1 1 1 C 1 ir kenarý 1 birim olan 24 küçük kareden oluþan þekilde alaný 1 birimkareden

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2018

Kanguru Matematik Türkiye 2018 3 puanlýk sorular. Þekildeki takvim yapraðý bir ayý göstermektedir. Maalesef üzerine mürekkep dökülmüþtür ve günlerden çoðu görülmemektedir. Bu ayýn 7 si hangi güne denk gelir? P S Ç P C C P 3 4 5 6 7

Detaylı

6. Büyük kan dolaþýmýnýn amacý nedir? Büyük kan dolaþýmýnda kanýn izlediði yolu kýsaca açýklayýnýz.

6. Büyük kan dolaþýmýnýn amacý nedir? Büyük kan dolaþýmýnda kanýn izlediði yolu kýsaca açýklayýnýz. Soru - Yanýt 10 1. Dolaþým sisteminin elemanlarý nelerdir? Yanýt: Dolaþým sisteminin elemanlarý kalp, damarlar ve kandýr. 2. Dolaþým sisteminin görevi nedir? Yanýt: Vücuttaki hücrelere oksijen ve besin

Detaylı

Ad Soylu Kökler Bir nesne ya da nitelik adý olan, ya da bir ilgi, bir duygu bildiren köklerdir. Örneðin

Ad Soylu Kökler Bir nesne ya da nitelik adý olan, ya da bir ilgi, bir duygu bildiren köklerdir. Örneðin - 1 3 Biçimbilim Biçimbilim bir dilin sözcük yapýlarýný, türetme yollarýný, çekim biçimlerini inceleyen dilbilgisi koludur. Her sözcüðün bir ses yapýsý ve bir de biçimi vardýr. Diller biçimbilim açýsýndan

Detaylı

3. Çarpýmlarý 24 olan iki sayýnýn toplamý 10 ise, oranlarý kaçtýr? AA 2 1 1 2 1. BÖLÜM

3. Çarpýmlarý 24 olan iki sayýnýn toplamý 10 ise, oranlarý kaçtýr? AA 2 1 1 2 1. BÖLÜM 7. SINIF COÞMAYA SORULARI 1. BÖLÜM DÝKKAT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 3. Çarpýmlarý 24 olan iki sayýnýn toplamý 10 ise, oranlarý kaçtýr? 2 1 1 2 A) B) C) D) 3 2 3

Detaylı

Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora

Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora 2009-40 Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler Ýçin Geçerli Olan KDV Ve ÖTV Ora Ýstanbul, 25 Aðustos 2009 Sirküler Numarasý : Elit - 2009/40 Sirküler Yat, Kotra Ve Her Türlü Motorlu Özel Tekneler

Detaylı

ünite1 3. Burcu yla çocuk hangi oyunu oynayacaklarmýþ? A. saklambaç B. körebe C. evcilik (1, 2 ve 3. sorularý parçaya göre yanýtlayýn.

ünite1 3. Burcu yla çocuk hangi oyunu oynayacaklarmýþ? A. saklambaç B. körebe C. evcilik (1, 2 ve 3. sorularý parçaya göre yanýtlayýn. ünite1 Türkçe Sözcük - Karþýt Anlamlý Sözcükler TEST 1 3. Burcu yla çocuk hangi oyunu oynayacaklarmýþ? Annemle þakalaþýrken zil çaldý. Gelen Burcu ydu. Bir elinde büyükçe bir poþet, bir elinde bebeði vardý.

Detaylı

Aþaðýdaki tablodaki sayýlarýn deðerlerini bulunuz. Deðeri 0 veya 1 olan sayýlarýn bulunduðu kutularý boyayýnýz. b. ( 3) 4, 3 2, ( 3) 3, ( 3) 0

Aþaðýdaki tablodaki sayýlarýn deðerlerini bulunuz. Deðeri 0 veya 1 olan sayýlarýn bulunduðu kutularý boyayýnýz. b. ( 3) 4, 3 2, ( 3) 3, ( 3) 0 Tam Sayýlarýn Kuvveti Sýfýr hariç her sayýnýn sýfýrýncý kuvveti e eþittir. n 0 = (n 0) Sýfýrýn (sýfýr hariç) her kuvvetinin deðeri 0 dýr. 0 n = 0 (n 0) Bir sayýnýn birinci kuvveti her zaman kendisine eþittir.

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 3 puanlýk sorular 20 17 1. =? 2 + 0 + 1 + 7 A) 3,4 B) 17 C) 34 D) 201,7 E) 340 2. Berk tren yolu modeliyle oynamayý çok sever. Yaptýðý tren yolu modelinde, bazý nesneleri 1:87 oranýnda küçülterek oluþturmuþtur.

Detaylı

- 1. 2. Kýsým Doðal Dil Ýþleme

- 1. 2. Kýsým Doðal Dil Ýþleme - 1 2. Kýsým Doðal Dil Ýþleme 2 - Doðal Dil Ýþleme - 3 6 Doðal Dil Ýþleme Ýnsanlýk tarihine genel olarak baktýðýmýzda bazý geliþmelerin insanlýðýn geliþiminde önemli sýçramalara neden olduðunu görürüz.

Detaylı

Brain Q RSC/2 Termostat

Brain Q RSC/2 Termostat Brain Q RSC/2 Termostat Kullaným Kýlavuzu . Kod No: A.2.3.15 Kitap Baský Tarihi: 071206 Revizyon No: 071206 Brain Q RSC/2 Termostat 06 Kullaným Kýlavuzu . Ýçindekiler Kontrol Seviyesi Gösterge ve Çalýþtýrma

Detaylı

SES BİLGİSİ SES OLAYLARI. Ünsüz Benzeşmesi (Sertleşmesi)

SES BİLGİSİ SES OLAYLARI. Ünsüz Benzeşmesi (Sertleşmesi) SES BİLGİSİ SES OLAYLARI Ünsüz Benzeşmesi (Sertleşmesi) Sert ünsüzlerden biriyle (f, s, t, k, ç, ş, h, p) biten bir sözcükten sonra yumuşak ünsüzle c, d, g başlayan bir ek gelirse ekin başındaki yumuşak

Detaylı

BÖLME ve BÖLÜNEBÝLME TEST / 6

BÖLME ve BÖLÜNEBÝLME TEST / 6 BÖLME ve BÖLÜNEBÝLME TEST / 6 1. A sayýsýnýn B ile bölümünden bölüm 4, kalan 3 tür. B sayýsýnýn C ile bölümünden bölüm 6, kalan 5 tir. Buna göre, A sayýsýnýn 12 ile bölümünden kalan A) 7 B) 8 C) 9 D) 10

Detaylı

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar

STAJ BÝLGÝLERÝ. Önemli Açýklamalar Öðrencinin Adý ve Soyadý Doðum Yeri ve Yýlý Fakülte Numarasý Bölümü Yaptýðý Staj Dalý Fotoðraf STAJ BÝLGÝLERÝ Ýþyeri Adý Adresi Telefon Numarasý Staj Baþlama Tarihi Staj Bitiþ Tarihi Staj Süresi (gün)

Detaylı

Sessiz değişimi" ya da "sessiz yumuşaması" olarak da bilinir. Türkçede sözcük sonlarında süreksiz yumuşak harfler (b, c, d, g) bulunmaz; bu

Sessiz değişimi ya da sessiz yumuşaması olarak da bilinir. Türkçede sözcük sonlarında süreksiz yumuşak harfler (b, c, d, g) bulunmaz; bu SELMA ÇİMEN 20110904055 Altıncı sınıf Ses bilgisi ünitesi içinde yer alan Ünsüz yumuşaması konusunu ve bu konu hakkındaki testleri içeren bir sunumdur. 1 Sessiz değişimi" ya da "sessiz yumuşaması" olarak

Detaylı

BASIN DUYURUSU (25.08.2002) 2002 Öðrenci Seçme Sýnavý (ÖSS) Yerleþtirme Sonuçlarý

BASIN DUYURUSU (25.08.2002) 2002 Öðrenci Seçme Sýnavý (ÖSS) Yerleþtirme Sonuçlarý BASIN DUYURUSU (25.08.2002) 2002 Öðrenci Seçme Sýnavý (ÖSS) Yerleþtirme Sonuçlarý 16 Haziran ve 23 Haziran 2002 tarihlerinde yapýlan Öðrenci Seçme Sýnavý (ÖSS) ve Yabancý Dil Sýnavý (YDS) sonuçlarýna aðýrlýklý

Detaylı

Kullanma Kýlavuzu. Yoðuþmali Duvar Tipi Kazan Logamax plus GB112-11/19/23 K /00 TR (TR) Lütfen saklayýn

Kullanma Kýlavuzu. Yoðuþmali Duvar Tipi Kazan Logamax plus GB112-11/19/23 K /00 TR (TR) Lütfen saklayýn 7201_8700_TR.fm Page 1 Tuesday, August 1, 2000 6:21 PM 7201 8700-02/00 TR (TR) Kullanma Kýlavuzu Yoðuþmali Duvar Tipi Kazan Logamax plus GB112-11/19/23 K Lütfen saklayýn 7201_8700_TR.fm Page 2 Tuesday,

Detaylı

SES (HARF) BİLGİSİ. Türkçe alfabemizde (abecemizde) 29 harf vardır. Alfabetik sırası şöyledir.

SES (HARF) BİLGİSİ. Türkçe alfabemizde (abecemizde) 29 harf vardır. Alfabetik sırası şöyledir. İSMET ÖZCAN SES (HARF) BİLGİSİ Dili oluşturan sesleri göstermeye yarayan işaretlere (sembollere) harf denir. Türkçe alfabemizde (abecemizde) 29 harf vardır. Alfabetik sırası şöyledir. a, b, c, ç, d, e,

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz ZANUSSI ZKF661LX

Kullanım kılavuzunuz ZANUSSI ZKF661LX Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya ZANUSSI ZKF661LX için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki ZANUSSI ZKF661LX tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar,

Detaylı

Mart 2010 Otel Piyasasý Antalya Ýstanbul Gayrimenkul Deðerleme ve Danýþmanlýk A.Þ. Büyükdere Cad. Kervan Geçmez Sok. No:5 K:2 Mecidiyeköy Ýstanbul - Türkiye Tel: +90.212.273.15.16 Faks: +90.212.355.07.28

Detaylı

Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz!

Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz! Asýlsýz iddia neden ortaya atýldý? Ovacýk Altýn Madeni'ne dava öncesi yargýsýz infaz! 19 Haziran 2004 tarihinde, Ovacýk Altýn Madeni ile hiçbir ilgisi olmayan Arsenik iddialarý ortaya atýlarak madenimiz

Detaylı

Gelir Vergisi Kesintisi

Gelir Vergisi Kesintisi 2009-16 Gelir Vergisi Kesintisi Ýstanbul, 12 Mart 2009 Sirküler Sirküler Numarasý : Elit - 2009/16 Gelir Vergisi Kesintisi 1. Gelir Vergisi Kanunu Uyarýnca Kesinti Yapmak Zorunda Olanlar: Gelir Vergisi

Detaylı

LÝMÝTTE BELÝRSÝZLÝKLERÝN GÝDERÝLMESÝ

LÝMÝTTE BELÝRSÝZLÝKLERÝN GÝDERÝLMESÝ LÝMÝTTE BELÝRSÝZLÝKLERÝN GÝDERÝLMESÝ Limit iþlemini yaparken deðiþkenin yerine deðerini koyduðumuzda, Örnek + 4 Belirsizliklerin Giderilmesi belirsizliklerinden herhangi biri meydana geliyorsa aþaðýda

Detaylı

ünite1 Destek ve Hareket Fen Bilimleri 3. vücudumuzun dik olarak durmasýný saðlayan sistemi elemanýdýr. Verilen cümledeki sembollere aþaðýdakilerden

ünite1 Destek ve Hareket Fen Bilimleri 3. vücudumuzun dik olarak durmasýný saðlayan sistemi elemanýdýr. Verilen cümledeki sembollere aþaðýdakilerden ünite1 Destek ve Hareket Fen Bilimleri 1. TEST 1 Ali, öðretmenin verdiði çizim ödevini yukarýdaki þekilde yapmýþtýr. Buna göre Ali nin çizdiði iskelet bölümü için, I. Kafatasý olarak adlandýrýlýr. II.

Detaylı

BİZ VE DEĞERLERİMİZ. 3. Ayþe yeni okulunda okuyacaðý için hangi duyguyu yaþýyormuş? A) B)

BİZ VE DEĞERLERİMİZ. 3. Ayþe yeni okulunda okuyacaðý için hangi duyguyu yaþýyormuş? A) B) Sosyal Bilgiler BİZ VE DEĞERLERİMİZ Hece ve Harf Bilgisi Sözlük Sırası Sözcükte Anlam Konu Kavrama Testi - 1 Ayþe nin gözleri, gördükleri karþýsýnda iri iri açýlmýþtý. Bu okul kocamandý. Köydeki eski okuluna

Detaylı

ORAN - ORANTI TEST / 1

ORAN - ORANTI TEST / 1 ORAN - ORANTI TEST / 1 1. Aþaðýdaki oranlardan hangisi birimlidir? 4cm 5kg 5m A) B) C) 7cm 17g 7dk 4L 8dk D) E) 7L 15sa 5. a3b b2c a c A) 1 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6 2. 4kg 100 kg iþleminin sonucu kaçtýr? 6.

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2018

Kanguru Matematik Türkiye 2018 3 puanlýk sorular 1. Leyla nýn 10 tane lastik mührü vardýr. Her mührün üzerinde 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ve 9 rakamlarýndan biri yazýlýdýr. Kanguru sýnavýnýn tarihini þekilde görüldüðü gibi yazan Leyla,

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ DERSHANELERÝ Konu Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK SAYI BASAMAKLARI - I TS YGSH YGS 06 Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar

Detaylı

Kanguru Matematik Türkiye 2017

Kanguru Matematik Türkiye 2017 4 puanlýk sorular 1. Bir dik ikizkenar ABC üçgeni, BC = AB = birim olacak þekilde veriliyor. Üçgenin C köþesini merkez kabul ederek çizilen ve yarýçapý birim olan bir yay, hipotenüsü D noktasýnda, üçgenin

Detaylı

Ne-Ka. Grouptechnic ... /... / 2008. Sayýn Makina Üreticisi,

Ne-Ka. Grouptechnic ... /... / 2008. Sayýn Makina Üreticisi, ... /... / 2008 Sayýn Makina Üreticisi, Firmamýz Bursa'da 1986 yýlýnda kurulmuþtur. 2003 yýlýndan beri PVC makineleri sektörüne yönelik çözümler üretmektedir. Geniþ bir ürün yelpazesine sahip olan firmamýz,

Detaylı

Dua ile baþlar Elifbamýz...

Dua ile baþlar Elifbamýz... Bismillah arkadaþým 13 HAZÝRAN 2003 CUMA SAYI: 2 Feza Gazetecilik AÞ Adýna Ýmtiyaz Sahibi Ali Akbulut Genel Yayýn Müdürü Ekrem Dumanlý Yayýn Danýþmaný Hamdullah Öztürk Editörler Yayýn: Yusuf Çaðlar Din-Kültür:

Detaylı

Kullaným kýlavuzu. Oda kumandasý RC. Genel. Oda sýcaklýðýnýn (manuel olarak) ayarlanmasý. Otomatik düþük gece ayarýnýn baþlatýlmasý

Kullaným kýlavuzu. Oda kumandasý RC. Genel. Oda sýcaklýðýnýn (manuel olarak) ayarlanmasý. Otomatik düþük gece ayarýnýn baþlatýlmasý 7206 2000 07/00 Özenle saklayýn! Kullaným kýlavuzu Oda kumandasý RC Genel RC, bir sýcaklýk kontrol ve kumanda paneli olup, gösterge ve kontrol donanýmý aþaðýda verildiði gibidir. Sýcaklýk ayar düðmesi,

Detaylı

SESLER VE SES UYUMLARI

SESLER VE SES UYUMLARI SES BİLGİSİ SESLER VE SES UYUMLARI Türkçede sesler, ünlüler ve ünsüzler olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Ses yolunda bir engele çarpmadan çıkan sese ünlü denir. Ünlüler kendi başına hece oluşturabilir

Detaylı

4. a ve b, 7 den küçük pozitif tam sayý olduðuna göre, 2 a a b. 5. 16 x+1 = 3

4. a ve b, 7 den küçük pozitif tam sayý olduðuna göre, 2 a a b. 5. 16 x+1 = 3 LYS ÜNÝVSÝT HAZILIK ÖZ-D-BÝ YAYINLAI MATMATÝK DNM SINAVI A Soru saýsý: 5 Yanýtlama süresi: 75 dakika Bu testle ilgili anýtlarýnýzý optik formdaki Matematik bölümüne iþaretleiniz. Doðru anýtlarýnýzýn saýsýndan

Detaylı

Girne Mah. Küçükyalý Ýþ Merkezi B Blok No:15 34844 Maltepe/Ýstanbul [t] +90 216 518 99 99 pbx [f] +90 216 519 89 99 [e] info@ozenelektronik.

Girne Mah. Küçükyalý Ýþ Merkezi B Blok No:15 34844 Maltepe/Ýstanbul [t] +90 216 518 99 99 pbx [f] +90 216 519 89 99 [e] info@ozenelektronik. Girne Mah. Küçükyalý Ýþ Merkezi B Blok No:15 34844 Maltepe/Ýstanbul [t] +90 216 518 99 99 pbx [f] +90 216 519 89 99 [e] info@ozenelektronik.com www.ozenelektronik.com.tr mobydic 5000 Benzinli+LPG Egzoz

Detaylı

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK

BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ MATEMATÝK BÝREY DERSHANELERÝ SINIF ÝÇÝ DERS ANLATIM FÖYÜ Ders Adý Bölüm Sýnav DAF No. MATEMATÝK TS YGSH YGS 04 DERSHANELERÝ Konu TEMEL KAVRAMLAR - III Ders anlatým föyleri öðrenci tarafýndan dersten sonra tekrar

Detaylı

Fiskomar. Baþarý Hikayesi

Fiskomar. Baþarý Hikayesi Fiskomar Baþarý Hikayesi Fiskomar Gýda Temizlik Ve Marketcilik Ticaret Anonim Þirketi Cumhuriyetin ilanýndan sonra büyük önder Atatürk'ün Fýndýk baþta olmak üzere diðer belli baþlý ürünlerimizi ilgilendiren

Detaylı

2014 2015 Eðitim Öðretim Yýlý ÝSTANBUL ÝLÝ ÝLKOKULLAR ARASI 2. Zeka Oyunlarý Turnuvasý 7 Mart Silence Ýstanbul Hotel TURNUVA PROGRAMI 09.30-10.00 10.00-10.45 11.00-11.22 11.35-11.58 12.10-12.34 12.50-13.15

Detaylı

17 ÞUBAT kontrol

17 ÞUBAT kontrol 17 ÞUBAT 2016 5. kontrol 3 puanlýk sorular 1. 20,16 ile 3,17 ondalýk sayýlarý arasýnda kaç tane tam sayý vardýr? A) 15 B) 16 C) 17 D) 18 E) 19 2. Aþaðýdaki trafik iþaretlerinden hangisinin simetri ekseni

Detaylı

ünite1 3. Aþaðýdaki altý çizili sözcüklerden hangisi yan anlamda kullanýlmamýþtýr? A. Terazinin dili yaklaþýk 300 kg gösteriyordu.

ünite1 3. Aþaðýdaki altý çizili sözcüklerden hangisi yan anlamda kullanýlmamýþtýr? A. Terazinin dili yaklaþýk 300 kg gösteriyordu. ünite1 Sözcükte Anlam Türkçe 1. TEST 1 k e l e b e k o v a ç i ç e y d a l g a a u m ü z i k e n a k a ð ý t Bulmacada aþaðýda ý verilen sözcüklerden hangisi kullanýlmamýþtýr? 3. Aþaðýdaki altý çizili

Detaylı

C c. D d B b. G g. J j. O o. Y y Z z

C c. D d B b. G g. J j. O o. Y y Z z bilgi HARFLERİ TANIYALIM Sesleri yazıda göstermemizi sağlayan işaretlere harf denir. Dilimizde 29 farklı harf bulunmaktadır. Bu harflerin hem küçük hem de büyük şekilleri vardır. Bunlar, alfabemizde belli

Detaylı

DOÐAL SAYILAR ve SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESÝ TEST / 1

DOÐAL SAYILAR ve SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESÝ TEST / 1 DOÐAL SAYILAR ve SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESÝ TEST / 1 1. x ve y farklý rakamlar olduðuna göre, x+y toplamý en çok 5. a bir doðal sayý olmak üzere aþaðýdakilerden hangisi a 2 +1 ifadesinin deðeri olamaz? A)

Detaylı

OTOMATÝK O-RÝNG TAKMA. A.Turan GÜNEÞ. Makina Mühendisi

OTOMATÝK O-RÝNG TAKMA. A.Turan GÜNEÞ. Makina Mühendisi OTOMATÝK O-RÝNG TAKMA A.Turan GÜNEÞ Makina Mühendisi Giriþ Uzun süreli ve çok sayýda yapýmý gereken montaj iþlerinin otomatik yapýlmasý maliyet avantajlarý saðlayabilir. Örnek olarak aþaðýda basit bir

Detaylı

düþürücü kullanmamak c-duruma uygun ilaç kullanmamak Ateþ Durumunda Mutlaka Hekime Götürülmesi Gereken Haller:

düþürücü kullanmamak c-duruma uygun ilaç kullanmamak Ateþ Durumunda Mutlaka Hekime Götürülmesi Gereken Haller: Ayna-Gazetesi-renksiz-11-06.qxp 26.10.2006 23:39 Seite 2 Çocuklarda Ateþ Deðerli Ayna okuyucularý, bundan böyle bu sayfada sizleri saðlýk konusunda bilgilendireceðim. Atalarýmýz ne demiþti: olmaya devlet

Detaylı

KAMU MALÝYESÝ. Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr. KONSOLÝDE BÜTÇE ÝLE ÝLGÝLÝ ORANLAR (Yüzde)

KAMU MALÝYESÝ. Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr. KONSOLÝDE BÜTÇE ÝLE ÝLGÝLÝ ORANLAR (Yüzde) V KAMU MALÝYESÝ 71 72 KAMU MALÝYESÝ Konsolide bütçenin uygulama sonuçlarýna iliþkin bilgiler aþaðýdaki bölümlerde yer almýþtýr. A. KONSOLÝDE BÜTÇE UYGULAMALARI 1. Genel Durum 1996 yýlýnda yüzde 26.4 olan

Detaylı