Bilgisayarın Temel Kavramları ve Temel Donanım. BİLGİSAYAR DONANIMI Öğr. Gör. Serkan KORKMAZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bilgisayarın Temel Kavramları ve Temel Donanım. BİLGİSAYAR DONANIMI Öğr. Gör. Serkan KORKMAZ"

Transkript

1 Bilgisayarın Temel Kavramları ve Temel Donanım BİLGİSAYAR DONANIMI Öğr. Gör. Serkan KORKMAZ

2 Bilgisayar Nedir? Bilgisayar; Hesap yapan (computer) demektir. Kullanıcıdan aldığı verilerle aritmetik ve mantıksal hesaplamalar yapan ve elde ettiği sonuçları kullanıcıya ulaştıran makinelerdir.

3 Kendisine verilen komutlar (program) doğrultusunda verileri matematiksel ve mantıksal işlemlerden geçirerek, işlem sonuçlarını verebilen elektronik bir araçtır. Bilgisayarlar; dış ortamdan veriler alır (okur), onları işler ve bilgi verir; bu veri ve bilgileri saklayıp istenildiği zaman tekrar kullanabilen veya gösterebilen bir makinedir. Bilgisayar, aritmetiksel ve mantıksal işlemleri önceden yüklenmiş programlar doğrultusunda son derece hızlı yaparak sonuçlar çıkarabilen ve bunları saklayabilen elektronik bir makinedir.

4 Bilgisayar Nasıl Çalışır?

5 Bilgisayarı oluşturan bileşenler Donanım Bilgisayarın fiziki görünümü Yazılım Bilgisayarların kullandığı programlar

6 Bilgisayarları Oluşturan Donanımlar İşlemci (CPU) Anakart (Mainboard ) Veri Depolama Aygıtları (HDD) Hafıza (Memory) Ses Kartı (Sound Card) Ekran Kartı (Graphics Adaptor) Ekran (Monitör) Yazıcı (Printer) Tarayıcı (Scanner) Modem (Modem) Ağ Kartı (Ethernet)

7 Bilgisayarların Çalışma Prensipleri Bilgisayar dünyası 1 ler ve 0 lar üzerine kurulmuştur. Günümüzde bilgisayarlar çok ağır hesaplama gücü gerektiren işlemler yapmaktadırlar. Bilgisayar sektöründe geriye uyumluluk prensibi iyice yerleşmiştir.

8 Bit-Byte Bilgisayarda birimler arasındaki haberleşme her biri 5 volt olan elektriksel sinyallerle olmaktadır. Zaman eşit aralıklara bölünmüştür. Buna birim zaman diyoruz. Birim zamanda elektrik ya 5 volt yada 0 volt değerlerini alabilir. Bu durum matematiksel olarak 1 ve 0 durumlarına karşılık gelmektedir. İşte bu 1 veya 0 olma durumuna BIT denir. Sekiz tane bite ise BYTE (bayt) denir.

9 Bit-Byte Bit (Binary Digit) 8 bit = 1 byte 1024 byte = 1 kilobyte 1024 kilobyte = 1 megabyte 1024 megabyte = 1 gigabyte 1024 gigabyte = 1 terabyte

10 Bit-Byte Bir noktadan diğer bir noktaya binary veya digital bilgilerin iletilmesine, veri iletimi adı verilir. Veri bir bilgisayarda saklanır ve bir haberleşme sistemi üzerinden ikilik tabanda (0 veya1 ler biçiminde) iletilir.

11 Birimler 1. Giriş Birimleri (Fare, Klavye, Tarayıcı, Oyun çubuğu ) 2. İşlem Birimleri (Mikroişlemci, Anakart ) 3. Bellek ve Depolama Birimleri 4. Çıkış Birimleri (Ekran, Yazıcı, Çizici, Ses kartı) 5. İletişim Birimleri (Modem, Ethernet)

12 Konu: Donanım Kasa Anakart CPU Bellek Hard Disk CD Rom Monitör Ekran Kartı Yazıcı Tarayıcı

13 Kasa

14 Kasa Bilgisayarı oluşturan bütün parçaları içinde barındırır. Bilgisayarı fiziksel zararlara karşı korur.

15 Kasa- iç yapısı

16 Kasa- iç yapısı

17 Kasa- iç yapısı

18 Kasa Power Supply Şehir Hat gerilimi 220 volt PC de aygıtlar 5 ve 12 volt kullanmak üzere ayarlanmıştır. Dönüşüm süreci bir güç kaynağı tarafından gerçekleştirilir.

19 Kasa ATX AT

20 Kasa- ATX AT farklar ATX kasalar Daha geniş Portlar anakart üzerinde monteli halde geliyor Klavye ve fare konnektörlerini PS2 standardında İşletim sistemi kapattığınızda bilgisayar da otomatik olarak kapanıyor (Bios APM veya ACPI uyumlu olmalı) P8 ve P9 yerine 20 Pin lik tek parça güç konnektörü

21 Konnektör ATX P8 P9

22 Konnektör Mini konnektör Molex Konnektör

23 Kablo Voltları Kablo rengi Güç Sarı 12 Mavi 12 Kırmızı 5 Beyaz 5 Siyah Topraklama

24 Kasa Elektrik yalıtımı iyi yapılmalı Güç ünitesinin fanı yeterince güçlü olmalı ve hava sirkülasyonu sağlayacak kanallara sahip olmalı Kasanın güç ünitesi iyi yalıtılmalı ve kasaya iyi sabitlenmelidir. Yeni kart eklemeye engel olmamalı Tuş göstergeleri kaliteli ve kullanışlı olmalı

25 Mainboard (Anakart)

26 Anakart Anakart bütün bilgisayarın çalışmasını sağlayan platformdur. Donanım parçalarının kendi aralarında haberleşmesi ve çalışmak için ihtiyaç duydukları güç, anakart tarafından sağlanır. Bir PC'nin hangi özelliklere sahip olabileceğini belirleyen en önemli bileşendir.

27 Anakart Yongaseti(chipset) Veriyolu Bellek kontrolörü PCI, AGP, ISA genişleme yuvaları Bellek yuvaları DMA (direct memory access) kanalları IRQ (Interrupt Request) COM, USB portlar BIOS

28 Anakart - Yongaseti (chipset) Yongaseti (chipset) anakartın "beynini" oluşturan entegre devrelerdir. Chipsetler anakartın üzerindeki veriyolları üzerindeki bilgi akışını denetler. Tüm bilgi chipsetin üzerinden geçmek zorundadır.

29 Anakart - Yongaseti(chipset) Aygıt -> Güney Köprüsü -> Kuzey Köprüsü -> FSB veriyolu -> İşlemci

30 Anakart- Yongaseti(chipset) Sistem performasına en büyük etkiyi, CPU ile bellek arasındaki veri alışverişi yapar. Veri yolunun düzenli çalışması, bant genişliğinin büyük olması performansı etkiler.

31 Anakart- ISA, PCI, AGP ISA Industry Standart Architecture PCI Peripheral Component Interface AGP Accelerated Graphic Port

32 Anakart ISA, PCI, AGP Veriyolu Bant genişliği Frekans Veri miktarı ISA 8 16 PCI PCIX MHz 33.3 MHz 33.3 MHz 66.6 MHz 33.3 MB/sn 66.6 MB/sn MB/sn MB/sn AGP x MHz x MB/sn AGP x MHz x 2 = MHz AGP x MHz x 4 = MHz MB/sn MB/sn Veri miktarı (MB/sn) = Frekans x (Bant Genişliği / 8)

33 Anakart PCI Express Intel PCI Express (Arapahoe 3GIO) paket clock aygıt paket aygıt clock PCI Express veri transferini seri ve çift yönlü olarak sağlıyor. PCI Express de, PCI da ki gibi aygıtlar veriyolunu paylaşmıyorlar. PCI aygıtlarıyla uyumlu Hot Swap özelliği Düşük güç tüketimi

34 Anakart - Veriyolu ISA PCI AGP 1/2X AGP 4X 16X PCI Express AGP 8X Veri miktarı

35 Anakart

36 Anakart- IDE

37 Anakart- DMA (Direct Memory Access) Direk bellek erişimi Eskiden bir bileşen bir diğerine sinyal yollarken önce işlemciye uğramak zorunda kalırdı. İşlemci için zaman ve enerji kaybı DMA kanalları sayesinde sistem içinde çoğu aygıt bellek ile doğrudan iletişim kurabilir. DMA kartı: ses kartı, SCSI kartı, ağ, kartı, yazıcı portu (LPT1)

38 BIOS

39 Kaynakların Yöneltilmesi BIOS Anakartınıza ait tüm donanımsal özellikleri içinde saklayan minik bir yazılımdır. CMOS CMOS ta BIOS yazılımıyla ilgili, kullanıcı tarafından değiştirilebilen ayarlar durur.

40 Anakart- BIOS

41 Anakart- BIOS

42 BIOS

43 BIOS BIOS (Basic Input/Output System) Temel Giriş/Çıkış Sistemi PC nizin çalışması için gereken temel işletim sistemidir. Bilgisayar açılışında DEL, F2, ESC gibi tuşlara basılarak ulaşılır. CMOS; Değişiklikler kaydedildiği bellek, pil ile beslenir.

44 BIOS EEPROM (Electrically Erasable Programmable ROM); üzerindeki yazılımdır. Anakartın üzerine takılı olan donanımların çalışması için gereken parametreleri ve adresleri tayin eder. CMOS checksum, hata kontrolü yapar.

45 BIOS BIOS, değişiklikler CMOS a kaydedilir. CMOS pil den aldığı elektrik akımıyla beslenir.

46 CPU ( İşlemci )

47 CPU (Central Processing Unit) Intel Intel Intel Intel

48 CPU (Merkezi İşlem Birimi ) Intel Intel 80386DX Intel 80486DX Intel Pentium Intel Pentium Intel Pentium

49 CPU Intel Pentium Intel Pentium Intel Pentium 166MMX 1996 Cyrix Bluelightning 1994 Cyrix MII-300GP 1995 AMD K

50 CPU Intel Pentium Intel Celeron Intel Pentium

51 CPU Intel Pentium AMD Athlon 2000 Intel Pentium AMD Duron 2003 Intel Pentium

52 CPU - Intel İşlemci Pentium Pentium II Pentium III Pentium IV Saniyedeki İşlem Sayısı

53 CPU- Moore yasası 1965 yılında Intel'in kurucularından Gordon Moore'un ortaya attığı Moore Yasası'na göre işlemcilerdeki transistör sayısı 18 ayda bir ikiye katlanır

54 CPU İşlemciler, son derece hızlı olan bir hesap makinesinin gelişmişidir. Bilgisayarda ne yapılacağını kullanıcı belirler ancak veriyi mikroişlemciler işler. Yaptığınız her fare hareketi bile bir şekilde işlemciye uğrar.

55 CPU Bir işlemci elektriksel sinyalleri 0 ve 1 şeklinde alır ve sonucu yine 0'lardan ve 1'lerden oluşan çıktılar halinde verir. İşlemciler aldıkları sinyallere göre karar verip çıktı oluştururlar. Karar verme işlemi her biri en az bir transistörden oluşan mantık kapılarında yapılır.

56 CPU genel mimari Decode ve fetch çekirdek Kod cache ALU execute 64 bit veriyolu Veriyolu arayüzü Veri cache

57 CPU

58 CPU Çift işlemci Xeon 3 GHz

59 CPU teknoloji Soket : Kod adı Newcastle Çift kanal bellek kontrolcü 512 KB L2 tampon bellek 1000 MHz HT veri yolu hızı Soket :Kod adı Paris Çift kanal bellek kontrolcü 1 MB L2 tampon bellek 800 MHz veri yolu hızı

60 Memory (Bellek)

61 Bellek Bellek, bilgilerin depolandığı alanlardır. ROM (reod only memory) Nonvolite; elektrik gitse de bilgi silinmez. RAM (random access memory) Volite; Elektrik gidince bilgi de gider.

62 Bellek RAM Bellek hücreleri matrisi Her bellek hücresi; verinin satır ve sütun konumunu yada adresini göstererek anında bulunabilen verinin bir bitini saklar. Bu veri bitleri teker teker ve rastgele erişilip, tekrar bulunup ve değiştirildiği için bilgisayarlarda kullanılan bu tip belleklere Rastgele Erişimli Bellek (RAM) denir.

63 Bellek RAM Bellek; geçici uygulamaları ve verileri depolamak için kullanır. CPU, işlem yaparken ihtiyaç duyduğu verilere bellek kolayca ulaşır. Bellek kontrolü bilgilerin bellekte ki adreslerinin saklandığı yerdir. Veriyi tutabilmesi için güce ihtiyacı vardır.

64 Bellek RAM DIMM - SIMM - RIMM 30 pin 72 pin SIMM (Single In-line Memory Module ) PCB 2 taraftan elektrik temasını aynı anda alır bit veri aktarımı 168 pin DIMM(Dual in-line Memory Module ) PCB 2 taraftan elektrik temasını ayrı alır. 64 bit veri aktarımı RIMM (Rambus) 16-bit veri aktarımı Hızından dolayı ısı dağıtıcısı kullanılır.

65 Bellek RAM - Bellek yuvaları SIMM DIMM

66 Bellek DRAM - SRAM DRAM (Dinamik Ram) Bellek hücrelerinde verileri tutabilmek için her saniye yüzlerce defa yenilenmeli. SRAM (Sitatik RAM) Verileri tutabilmesi için enerjiye gerek yoktur. DRAM den 5 kat daha hızlı ve pahalıdır.

67 Bellek Yonga teknolojileri FPM(Fast Page Memory) Bellek sütun ve kolonlardan oluşur. İlk önce istenen bilgiye ait sütunu sonra da kolonu aktif eder. Bilgiler okunduktan sonra kolon pasif olur. Her bit kolonun bir hücresinde yer alır. EDO(Extended Data Out) Bellek kontrolörü adresleme sürecinde bazı adımları atlayarak zaman kazanıyor. SDRAM (Synchronous DRAM) Sistem saati ile senkronize çalışır. Bellek kontrolörü istenilen verinin ne zaman hazır olacağını kesin olarak biliyor.

68 Bellek Yonga teknolojileri DDR (Double Data Rate) Bellek yongasına saat devrinin düşme ve yükselme anlarında çalışma imkanı vermektedir. Direct RAMBUS 16 bitlik veriyolundan 800 MHz hız ile aktarmaktadır.

69 Bellek GDDR Bellek modülleri grafik kartları için geliştirilmiş özel modüllerdir. GDDR3 yeni nesil teknoloji

70 Bellek - Bellek kontrolörü Bellek kontrolörü; İşlemciden gelen istemleri önbelleğe kaydeder.

71 Bellek - Önbellek İşlemciye en yakın ön bellek Level 1 (L1) Cache bir sonraki L2, sonraki L3 biçiminde adlandırılır. İşlemci her istemde bulunduğunda ön belleğe kaydedilir. En çok yapılan işlem listenin en üstüne yerleşir. Sürekli kullanılan işlemler daima önbellekte tutulur ve az kullanılan işlemler önbellekten silinir. Ön belleklerde SRAM bellek yongaları kullanılır, pahalı ve DRAM e kıyasla kapasitesi düşüktür.

72 Bellek Parite - ECC Parite ; Veri bütünlüğünü sağlar. Hataları belirler. Error Correction Code ; Veri güvenilirliğini sağlar. Hataları belirler ve düzeltir.

73 Bellek ROM Üzerindeki bilgiler kalıcıdır. ROM; Üzerindeki bilgiler hiç bir yol ile değiştirilemez. PROM (Programlanabilir ROM); Saklama alanına bilgileri sadece birkez yazmanıza izin verir. EPROM (Erasable programmable ROM); Ultraviyole ışığıyla silinebiliyor, yazılabilme özelliği tekrar sağlanıyor. EEPROM (Electrically Erasable Programmable ROM); Silme işini elektirksel olarak yapabiliyorsunuz. Sadece ROM üzerine yazılmış bir yazılım olan BIOS, anakartınızın özelliklerini yönetebilmeniz ve diğer donanımlar arasında bir bağ kurması için görev yapar.

74 Data Storage (Veri Depolama)

75 Veri Depolama Manyetik diskler Hard Disk Sürücüsü (Hard Disk Drive) Disket Sürücüsü(Floppy Disk Drive ) Yedekleme üniteleri Optik diskler CD ROM (Compact Disk) DVD ROM (Digital Versatile Disk) WORM disk (Write-Once-Read-Many ) PC disk (Phase-Change ) yeniden yazılabilir. MD (Mini Disk)

76 Hard disk (HDD) Sabit disk bilgilerin saklanıldığı bir depodur. İstenilen bilgiler diskten okunur, belleğe aktarılır ve işlenebilmesi sağlanır. Diskleri birbirinden ayıran kapasiteleri ve hızlarıdır. Mesela 40 GB, 7200 RPM

77 Hard disk Plaka döndürme motoru Plaka Manyetik okuma kafası Disk kasası Veri aktarım yolu

78 40 GB lık bir diske kaç bitlik veri kaydedebiliriz? 40 X 1024 = MB X 1024 = KB X 1024 = BYTE X 8 = bit

79 Hard disk silindir İz sektör plaka Plakalar; alümünyum, cam gibi manyetik duyarlılığı olmayan maddelerden yapılır. Sektör, Track; Bilgiler plakalarda sektörler (sector) ve izler (track) halinde saklanır. Silindir; Aynı ölçülere sahip track lar silindir olarak adlandırılır.

80 Hard disk Okuma/yazma kafası 1 mm 2 çapındaki minyatür bir elektromıknatısdır. Disk çalışmadığı zaman kafalar plakalar üzerinde Landing Zone denilen bölgelerde sabit olarak dururlar. Kafa landing zone yerine sektör üzerine düşerse bad sektör oluşur. Kafa disk yüzeyine çarparsa Head Crash oluşur.

81 Hard disk Dönüş Hızı; Plakların dönüş hızıdır IDE disklerde 5400 veya 7200 RPM SCSI disklerde RPM Erişim Süresi; Okuma/yazma kafasının disk üzerindeki bir noktaya ulaşması için geçen süre IDE disklerde 10 ms`nin altındayken SCSI disklerde daha da düşüktür. Veri Aktarım Hızı: Hard diskin saniyede aktarabildiği veri miktarıdır

82 Hard disk - Arabirimler IDE ve SCSI arabirimleri işlemciyle hard disk arasındaki veri akışının kontrolüyle ilgili bir standarttır. IDE ; (Integrated Drive Electronics ) SCSI; (Small Computer System Interface )

83 Hard disk - Arabirimler IDE ; (Integrated Drive Electronics ) Veri iletimi parelel ve seri olarak yapılabilir. Bir kontrolore 2 disk bağlanmasına izin verir.

84 Hard disk - Arabirimler SCSI; (Small Computer System Interface ) Veriler asenkron iletilir. SCSI Host Adapter kartlar üzerlerinde veri aktarımını düzenlemek için ayrı bir işlemci ve bellek bulundururlar. 15 disk bağlanabilir.

85 Hard disk RAID RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) Veri güvenliği için birden fazla harddiskin tek ünite şeklinde bağlanma metodudur.

86 Hard disk Hot Swap Rackmount SCSI Hot Swap Ünitesi Hot Swap ile SCSI diskler ile sistem kapatılmadan yeni diskler takılıp çıkartılabilir. Kritik uygulamaların koştuğu sistemin kısa bile olsa kapalı kalması telafi edilemez.

87 Disket

88 Disket 5.25 inch /160 KB MB 3.5 inch / 720 KB, 1.44 MB, 2.88 MB

89 Yedekleme (Backup) Backup ünitesi Quantum DX100 64TB Tape drive REO TB Tape Drive Quantum DLT 8000 HP SureStore DAT40e 40 GB

90 CD Rom Sürücüler Hız 52x/32x/52x yazma hızı/yeniden yazma hızı/okuma hızı Arabirim IDE SCSI Kapasite 700 MB lık veri ve 80 dakikaya kadar ses ya da görüntü depolama olanağı

91 CD Rom yapısı Korutucu tabaka Dijital data yüzeyi şeffaf tabaka Cd rom - 1 defa kayıt CD RW sınırsız kayıt

92 CD ROM DVD ROM CD ROM 700 MB lık alana 80 dakika film DVD ROM 4.5 gb lık alana 133 dk lık bir film CD DVD

93 Flash bellekler Flash Bellekler Memory Stick

94 Display (Monitör)

95 Monitör

96 Monitör CRT (Cathode Ray Tube ) Katot ışını tüpüdür. TFT-LCD (Thin Film Transistor - Liquid Crystal Display)

97 Monitörler kavramlar 15 1 inç=2,54 cm Piksel; Görüntünün en küçük birimi Çözünürlük; Ekrandaki görüntünün yatay/dikey piksel belirler Derinlik RGB miktarı Dot Pitch Nokta Aralığı VESA (Video Electronics Standarts Association)

98 Monitör Derinlik 24 bit (True Colour -Gerçek Renk) 256 X 256 X 256 = yani 16.8 milyon renk yani 24 bit 32 bit Kalan 8 bit alpha kanalı(piksel saydamlık bilgisi) 16 bit Green 6 bit, Red-Blue 5 bit

99 Monitör Düşey tarama frekansı; tüm ekranın saniyede kaç defa tarandığını gösterir. Bu değer Hertz (Hz) ile belirtilir. 70 Hz`in üzerindeki frekanslar, uzun bilgisayar çalışmaları için ergonomik veya kabul edilebilir Yatay tarama frekansı; Bir monitörün satır sayısı ile düşey tarama frekansının çarpımı Ekranın tazelenmesi; Bir tam ekran tarandıktan sonra yeni bir görüntü oluşturmak üzere tarama işleminin başlaması

100 Graphic Card (Ekran Kartı)

101 Ekran kartı Ekran kartları DAC ünitesi ile analog sinyalleri dijital sinyallere çevirir Grafik İşlemcisi Görüntü Belleği RAMDAC BIOS

102 Ekran kartı bellek soğutucu Grafik işlemci GPU

103 Ekran kartı ATI Radeon 9000 nvidia GeForce FX

104 Printer (Yazıcı)

105 Yazıcı Lazer ayna Lazer tarayıcı Kağıt statik elektrikle yüklenir toner çevirici PC bilgisayara nereye baski yapacağını söyler Isı verilerek kağıt kurutulur

106 Yazıcılar (Printer) Mürekkep püskürtmeli Lazer Nokta Vuruşlu

107 Yazıcı Lazer

108 Yazıcı Mürekkep püskürtmeli Elektrikle yüklü küçük mürekkep damlacıklarını kağıt üzerine püskürterek baskı yapar(termal teknoloji) Mm başına yazıcı kafasında arasında püskürteç

109 Yazıcı Gelen datalar yazıcının hafızasına kaydedilir. Eğer yazıcının hafızasında yer yoksa datalar bilgisayarda bekletilir. Bilgisayarlarda bu işi Printer Spool servisi yapar.

110 Scanner (Tarayıcı)

111 Tarayıcı (Scanner)

112 Tarayıcı (Scanner) CCD ve CMOS görüntü sensorları ışığı elektronlara çevirir. Parallel Port SCSI USB

113 Tarayıcı (Scanner) florasan Tarama kafası Işık Ayna Lens Sensör Işık yolu

114 Konu: Portlar ve Kablolar

115 Port / Kablo Portlar bilgisayarınızdaki giriş ve çıkış kapılarıdır. Çevresel aygıtlarla iletişim kurmak için kullanılırlar. Serial portlar Paralel portlar USB portlar

116 Anakart- Portlar Klavye Mouse USB Seri Port Paralel Port Hoparlör Mikrofon JoyStick Monitör

117 Anakart- Portlar Paralel Port Aynı anda 8 bit veriyi iletebilir. Paralel portlar daima dişidir. Genellikle yazıcılar tarafından kullanılır. Çift yönle iletişim sağlayabilir. Seri Port Aynı anda 1 bit veri gönderebilir. Pin sayıları 9 yada 25 olabilir. Seri portlar daima erkektirler. Yalnızca bir yönde veri akışı sağlar. 25 pin dişi paralel port 9 pin erkek seri port 15 pin dişi oyun port 25 pin erkek seri port

118 Kablo - Mouse, klavye, USB USB & VGA USB-PS2 VGA Kablo

119 Port - USB USB 6-pin Usb kablo 4 hatta sahiptir İkisi veri için Biri toprak Bir tanesi de 5 volt güç sağlamak için kullanılır A-Boş B-Data C-Topraklama D-Saat E- 5V güç F-Boş 1.1 saniyede 12 Mb veri transferi sağlar. 2.0 saniyede 480 Mb veri transferi sağlar.

120 Konu: Dosya Sistemleri

121 Dosya Sistemleri Dosya sistemi, işletim sisteminin (Operating System) bir bileşenidir. Dosya sistemi, depolama (Storage) birimleri ile işletim sistemi arasında bir arabirimdir. MSDOS FAT FAT32 NTFS

122 Dosya Sistemleri Bir işletim sisteminin bir disk üzerindeki dosyalarının izlerini bulmak için kullandığı yönteme dosya sistemi denir. Microsoft Disk Operating System (MS-DOS) File Allocation Table (FAT) File Allocation Table 32 (FAT32) New Technology File System (NTFS) NetWare File System Linux Ext2 ve Linux Swap dosya sistemleri

123 Cluster (alt küme) track sektör Sektör; trackler eşit açılarla sektörlere ayrılır. Cluster; sektörler sanal olarak clusterlara bölünürler.

124 FAT 16 Dosya yerleşim tablosuna 16 bit adresleme yapar. MsDos, Unix ve Windows'un tüm sürümleri tarafından kullanılabilir. Maksimum 2 GB 2 16 adet cluster 32 KB cluster Veri güvenliği yoktur.

125 FAT 32 Dosya yerleşim tablosuna 32 bit adresleme yapar. Windows 95' in OS/2, Windows 98, Windows 98 SE, Windows ME, Windows NT 5.0 Maksimum 2 TB Sürücü boyutu büyüdükçe performans düşer adet cluster 4KB lık cluster

126 NTFS Dosya yerleşim tablosuna 32 bit adresleme yapar WindowsNT, Windows 2000 ve Windows XP Veri güvenliği(efs) disk sıkıştırma Maksimum 2 TB Sürücü boyutu büyüdükçe performans düşmez

127 Dosya Sistemleri FAT32 NTFS Convert D:/FS:NTFS

128 Partition Nedir? FDISK.EXE Dataların organizasyonu Birden fazla işletim sistemi yüklemek Disk yönetimi FORMAT.COM Root Directory i oluşturmak Dosya yerleşim tablosunu oluşturmak

129 Yazılım (Software)

130 Sisteme neyin, nasıl yapılacağını belirten program ve komut dizileridir. Yazılımlar üç grupta toplanır: Sistem Yazılımı (İşletim Sistemleri), Uygulama Yazılımı Destek Yazılımı.

131 Konu: İşletim Sistemleri

132 İşletim Sistemleri Yazılım olmadan donanım hiçbir işe yaramaz. Donanım onu kullanacak yazılımlar olmadan sadece elektronik bir parça yığınıdır. Kullanıcı ile bilgisayar arasında iletişimi sağlayan programlardır. Bu program bilgisayar çalıştırıldığında RAM e yüklenir ve kapanana kadar hafızada kalır. Bilgisayar sisteminin tüm hareketlerini denetler. Sistemde bulunan MİB, ana bellek, Harddisk vb. kaynakları yönetir.

133 İşletim Sistemleri MS-DOS 1985: Windows : Windows : Windows : Windows Workgroups 3.11, 3.1, Workstation : Windows NT 1995: Windows : Windows NT Workstation : Windows : Windows 98 SE 2000: Windows Millennium Edition (Windows Me) 2000: Windows 2000 Professional 2001: Windows XP Professional, Home Edition 2007: Windows Vista

134 Windows tabanlı Sunucu İşletim Sistemleri 1994: Windows NT Server : Windows NT Server : Windows NT Server : Windows NT Server 4.0, Enterprise Edition 1998 Windows NT Server 4.0, Terminal Server Edition 2000: Windows 2000 Server Ailesi 2003:Windows 2003 Server Ailesi

135 Windows tabanlı olmayan Sunucu İşletim Sistemleri Unix Linux Novell Netware

136 Uygulama Yazılımı: Genellikle, sistem yazılımının dışındaki tüm programlardır. Belli bir amacı gerçekleştirmek üzere üretilmiş yazılımlardır. Bu yazılımlar, belli bir problemi, uygun veri işleme teknikleri kullanarak çözmek için yazılmış programlardır. Sistem ve destek yazılımlarından farklı olarak tek tip bir uygulama için yazılır. Örneğin; Microsoft Excel, Microsoft Word, Okul yönetim sistemi programları, Muhasebe programı, Bilgisayar oyunları, programlama dilleri derleyicileri vb. Programlama dillerinden bazıları C, Pascal, Delphi, Java, Visual Basic, Visual C vb.

137 Destek Yazılımı: Herhangi bir uygulamaya özel olmayan, belli komutlarla işlemlerin yapılmasını sağlayan genel amaçlı bilgisayar programlarıdır. Sıralama, kütük kopyalama, formatlama, sıkıştırma, kurtarma işlemleri yapan yazılımlar gibi.

138 İŞLEMCİLER

139 İşlemciler İşlemci Nedir? İşlemcinin görevi nedir?

140 İşlemciler İşlemci, bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri (data) akışını kontrol eden, veri işleme (verileri değerlendirip yeni veriler üretme) görevlerini yerine getiren elektronik aygıttır. İşlemci = Mikroişlemci =MİB = CPU = μp

141 İşlemciler Mikroişlemciler, elektrik sinyallerinin üzerinden aktığı milyonlarca transistörden oluşmaktadır. Bilgisayarın yaptığı tüm işleri toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi işlemler bu sinyaller vasıtasıyla gerçekleşir. Veri büyüklükleri nelerdir?

142 İşlemciler Bu sayı grupları üzerinde işlem yapmak için işlemci içerisinde komut listesi (komut seti = instruction set) mevcuttur. Bu komutlar, işlemcinin sorumlu olduğu tüm matematiksel ve mantıksal işlemleri gerçekleştirir. İşlemciye gönderilen ve ona ne yapması gerektiğini söyleyen komutlara ise programlar denir. Programlar Nerede Tutulur? Bu programların içerdiği komutlar işlemciye nasıl ulaşır?

143 İşlemciler

144 İşlemciler İşlemcinin Yapısı

145 İşlemciler Üreticiler, farklı işlemci mimarilerine göre işlemci üretirler. İşlemci mimarisi; işlemcinin işlemleri gerçekleştirme yöntemi, teknolojisi ve tasarımını ifade eder.

146 İşlemciler Genel Mimari

147 İşlemciler İşlemcinin anakartla iletişim kurmasını sağlayan, toplu iğneye benzeyen uçlara pin denir. Pin = İğne = Bağlantı iğnesi = Bacak = Ayak

148 İşlemciler Çekirdek (Core) Komut çalıştırma işlemlerini yapan bölümdür. Çalıştırma birimi (execution unit) olarak da bilinir. ALU (Aritmetik Lojik Unit / Aritmetik Mantık Birimi) İşlemci tarafından gerçekleştirilecek matematiksel ve mantıksal işlemlerin yapıldığı bölümdür.

149 İşlemciler Ön Bellek (Cache) Sistem belleğinden gelen veriler, çoğunlukla CPU nun hızına yetişemezler. Bu problemi çözmek için CPU içinde bulunan yüksek hızlı hafızalara ön bellek denir. İşlemcinin komutları daha hızlı yüklemesini sağlayan bu hafıza genellikle L1 (Level 1) ve L2 (Level 2) olmak üzere iki kısımdan oluşur. İşlemci, ihtiyaç duyduğu komutu ilk önce L1 ön bellekte (L1 ön bellek L2 ön bellekten daha hızlıdır.) arar.

150 İşlemciler Kontrol Birimi İşlemciye gönderilen komutların çözülüp (komutun ne anlama geldiğinin tanımlanması) işletilmesini sağlar. İşlemci içindeki birimlerin ve dışındaki birimlerin eş zamanlı olarak çalışmasını sağlayan kontrol sinyalleri bu birim tarafından üretilir.

151 İşlemci Hızı

152 İşlemciler Bilgisayarın tüm donanımlarının bağlandığı kart olan ana kartta saat çipi (saat yongası) vardır. Bu saat sistem hızını (FSB) belirler. Saatin her tik i, saniyede milyon veya milyar devirle ölçülür. Saniyedeki tek devirin ölçüsü Hertz dir.

153 İşlemciler İşlemcilerde hız, işlemcinin birim zamanda yapabildiği işlem sayısıdır. Bir saniyede yapılan; milyon adet işlem Mhz (Megahertz) milyar işlem Ghz (Gigahertz)

154 İşlemciler Sistem hızı, tüm sistemin birlikte uyum içerisinde çalışması için gerekli olan ritmi verir. Saatin her tik inde, tüm bilgisayar aygıtlarında veri ve komutlar akar. Sistemi oluşturan bileşenler, sistem hızının katı veya çarpanı ile orantılı çalışır. İşlemci, sistem hızının çarpanları kadar hızlı çalışır. Örneğin, 100 Mhz sistem hızına sahip bir sistemde 1.8 Ghz hızında çalışan bir işlemci, 18 çarpanını kullanıyor demektir.

155 İşlemciler

156 İşlemciler İşlemcin tek başına hızlı olması sadece işlemci içi işlemlerde etkilidir. İşlemcinin kendi içinde çalışma hızı, çevre birimleri ve iletişim hatlarına göre çok hızlıdır. Bir sisteminin hızlı olabilmesi için işlemci dışındaki diğer birimlerin de hızlı olmalıdır.

157 İşlemciler Overclock (Hız Aşımı, Hız Aşırtma)

158 İşlemciler İşlemci üretilirken işlemcinin hızı şu değerde olsun diyerek üretilemez. İşlemcinin iki hız değeri vardır; işlemcinin sınır hız değeri, riske girmeksizin işlemcinin dengeli çalışabileceği hızı gösteren hız değeri.

159 İşlemciler Hız aşımı (overclock) işlemcinin üreticinin etikette belirlediği hız değerinden yüksek değerlerde çalıştırılması işlemidir. Anakartta ayar değişikleriyle işlemcinin hızı artırılabilir. Sistem hızı (FSB), çarpan, voltaj değerlerinde yapılan değişikliklerle işlemci hızı artırılabilir.

160 İşlemciler Örneğin, FSB si 100 Mhz, saat çarpanı 20 olan bir bilgisayarda 20*100=2000 Mhz işlemci hızıdır. FSB değeri 133 Mhz yapılırsa 133*20=2660 Mhz=2.66 Ghz işlemci hızı elde edilir. İşlemcilerde hız aşımı, donanımların zorlanması ve ömürlerinin kısalmasına neden olabilir. Hız aşımı yapılmış sistemlerde işlemci daha fazla ısı üreteceğinden soğutma çok önemlidir.

161 İşlemciler İletişim Hatları (İletişim Yolları)

162 İşlemciler İnsanlarda beyin nasıl tüm vücudu yönetmek, kontrol etmek için sinir sisteminin bir parçası olan sinirleri kullanıyorsa; işlemciler de bilgisayarı yönetmek, kontrol etmek için iletişim yollarını kullanır.

163 İşlemciler

164 İşlemciler Adres Yolu (Address Buses): İşlemcinin bilgi yazacağı veya okuyacağı her hafıza hücresinin ve çevre birimlerinin bir adresi vardır. İşlemci, bu adresleri bu birimlere ulaşmak için kullanır. Adresler, ikilik sayı gruplarından oluşur.

165 İşlemciler Veri Yolu (Data Buses): İşlemci, hafıza elemanları ve çevresel birimleriyle çift yönlü veri akışını sağlar. Birbirine paralel iletken hat sayısı veri yolunun kaç bitlik olduğunu gösterir. Örneğin, iletken hat sayısı 64 olan veri yolu 64 bitliktir. Yüksek bit sayısına sahip veri yolları olması sistemin daha hızlı çalışması anlamına gelir.

166 İşlemciler Kontrol Yolu (Control Buses): İşlemcinin diğer birimleri yönetmek ve eş zamanlamayı (senkronizasyon) sağlamak amacı ile kullandığı sinyallerin gönderildiği yoldur.

167 İşlemciler İşlemci Şekilleri

168 İşlemciler

169 İşlemciler İşlemci Paketleri

170 İşlemciler İşlemcilerin farklı şekil, boyut ve harici özellikleri vardır. Bu özelliklere işlemcinin paketi denir.

171 İşlemciler slot tipi paketleme (SEC=Single-Edge Cartridge), Slot tipi işlemciler artık üretilmemektedir.

172 İşlemciler Alt tarafında çeşitli sayıda pin bulunduran işlemci paketlemesine PGA (pin grid array) adı verilir. Paketteki ayak sayısına göre paketler isimlendirilir. Örneğin, 423 ayak Pentium 4 paketi ve 478 ayak Pentium 4 paketi. Bu paket yapısındaki işlemcilerin takıldıkları soketler ise soket 423 ve soket 478 olarak isimlendirilir.

173 İşlemciler

174 İşlemciler LGA paketinde işlemci ayaklarının yerini elektrik iletimini sağlayan iletim noktaları almıştır. Pin yerine iletim noktalarının kullanımı elektrik sinyallerinin iletim yolunu kısaltmış, böylelikle sinyal iletim hızı artmıştır.

175 İşlemciler

176 İşlemciler

177 İşlemciler Soket İşlemci

178 İşlemciler Kare şeklinde üretilmiş işlemci modelidir. Üst yüzeyinde marka ve model isimleri bulunur. Alt yüzeyinde ise işlemcinin türüne göre çok sayıda pin veya iletim noktası bulunur. Anakarttaki sokete uygun işlemci seçilmelidir. Anakartta LGA soket varsa, işlemci de LGA soket işlemci olmalıdır. Anakartta soket 939 varsa işlemci de 939 pinli işlemci olmalıdır.

179 İşlemciler Slot İşlemci

180 İşlemciler Diklemesine anakartın üzerine monte edilirler. Kartın alt kısmında bulunan bağlantı noktaları ile ana karta bağlanır. Dikdörtgen bir kart şeklinde üretilen işlemci modelidir. İşlemcinin korunması için dış kılıfı vardır. Slot işlemcilerin üretimi durdurulmuştur.

181 İşlemciler

182 İşlemciler Ödev İşlemci Üreticileri? İntel ve AMD işlemcilerin tarihçeleri?

183 İşlemciler İşlemci Teknolojileri

184 İşlemciler

185 İşlemciler HT (Hyper Threading) Teknolojisi Hyper Threading teknolojisi için aynı anda birkaç yazılımı çalıştırırken, randımanı artırmaya yarayan bir teknolojidir.

186 İşlemciler HT teknolojisi olan ve olmayan iki işlemcide iş parçacıklarının (threads) çalıştırılması işlemi

187 İşlemciler HT teknolojisi olmayan işlemcide 1.iş parçacığı işlendikten sonra 2. iş parçacığı işlenmeye başlarken, HT teknolojili işlemci de iki iş parçacığı birlikte çalıştırılabilir.

188 İşlemciler HT teknolojisine sahip işlemcide tüm iş parçacıkları tamamlanmışken, HT teknolojisine sahip olmayan işlemci de halen çalıştırılmakta olan iş parçacıkları mevcuttur.

189 İşlemciler Çift Çekirdekli İşlemciler (Dual-core Processors) Çift çekirdekli işlemci tek bir fiziksel işlemci içinde aynı frekansta çalışan iki tam yürütme/çalıştırma biriminden (çekirdek) oluşur. Her iki çekirdek de aynı paketi, aynı çipset ve belleği kullanır.

ANAKARTLAR. Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir.

ANAKARTLAR. Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi ANAKARTLAR Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan

Detaylı

Donanımlar Hafta 1 Donanım

Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanım Birimleri Ana Donanım Birimleri (Anakart, CPU, RAM, Ekran Kartı, Sabit Disk gibi aygıtlar, ) Ek Donanım Birimleri (Yazıcı, Tarayıcı, CD-ROM, Ses Kartı, vb ) Anakart (motherboard,

Detaylı

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU

Bilgisayar Donanımı. Temel Birimler ve Çevre Birimler. Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU Bilgisayar Donanımı Temel Birimler ve Çevre Birimler Öğr.Gör.Günay TEMÜR / KAYNAŞLI MESLEK YÜKSEOKULU İçerik Bilgisayarın birimleri; Giriş Çıkış Depolama İşlem Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri

Detaylı

ANAKART (MOTHERBOARD)

ANAKART (MOTHERBOARD) ANAKART (MOTHERBOARD) ANAKART (MOTHERBOARD) Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Anakartın Yapısı ve Çalışması Anakart

Detaylı

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi Kullanıcı Ham Veri İşlenmiş Veri Kullanıcı Giriş İşleme Çıkış Yazılı Çizili Saklama Server PC Laptop PDA (Personal Digital Assitance) Netbook Tablet PC BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM Scanner (Tarayıcı)

Detaylı

TEKRAR DERSİ (Ders 1,2,3,4,5)

TEKRAR DERSİ (Ders 1,2,3,4,5) Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi TEKRAR DERSİ (Ders 1,2,3,4,5) Bilgisayarlar 4 temel unsurdan oluşmaktadır. 1) Giriş birimleri 2) Depolama

Detaylı

ANA KARTLAR. Ana Kart Nedir?

ANA KARTLAR. Ana Kart Nedir? ANA KARTLAR Veri Yolları Ana Kart Nedir? Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Fiberglastan (sert bir plastik türevi)

Detaylı

İŞLEMCİ İşlemcilerin Temel Birimleri, İşlemcinin Çalışma Sistemi ve Komutlar, İşlemci ve Hafıza Arasındaki İlişki, İşlemci Teknolojileri, Modern

İŞLEMCİ İşlemcilerin Temel Birimleri, İşlemcinin Çalışma Sistemi ve Komutlar, İşlemci ve Hafıza Arasındaki İlişki, İşlemci Teknolojileri, Modern İŞLEMCİ İşlemcilerin Temel Birimleri, İşlemcinin Çalışma Sistemi ve Komutlar, İşlemci ve Hafıza Arasındaki İlişki, İşlemci Teknolojileri, Modern İşlemci Türleri, Özel Nitelikli İşlemciler, İşlemci Montajı,

Detaylı

ANAKARTLAR. Anakartın Bileşenleri

ANAKARTLAR. Anakartın Bileşenleri ANAKARTLAR Anakartlar, bilgisayarların temel donanım elemanıdır. Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Anakartın Bileşenleri 1-Yonga

Detaylı

Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz.

Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz. Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz. 1. Aşağıdakilerden hangisi ana kart üzerinde yer almaz? A) Bellek B) İşlemci C) Genişleme yuvaları D) Güç kaynağı 2. Aşağıdakilerden

Detaylı

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir.

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne donanım denir. Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir. Bilgisayar ve Donanım Ana Donanım Birimleri Anakart (Motherboard,

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ HAFTA: 4 AMAÇLAR: Bilgisayar Donanım Parçaları BİLGİSAYAR KASASI İçine yerleştirilecek olan bilgisayar bileşenlerini dışarıdan gelebilecek fiziksel darbelere karşı korur, elektriksel olarak yalıtır, sahip

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri -1

Temel Bilgi Teknolojileri -1 Temel Bilgi Teknolojileri -1 Dr. Öğr. Üyesi Aslı Eyecioğlu Özmutlu aozmutlu@bartin.edu.tr 1 Konu Başlıkları Donanım Bileşenleri Harici Donanım Dahili Donanım 2 Donanım Bileşenleri Bilgisayarın fiziksel

Detaylı

İŞLEMCİLER. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Aktaş

İŞLEMCİLER. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Aktaş İŞLEMCİLER Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Aktaş 1.1. İşlemcinin Görevi İşlemcinin görevi nedir? Bilgisayarın beyni İşlemciyi anlamanız sizi hem mesleğinizde daha yeterli yaparken hem de bilinçli bir tüketici

Detaylı

1. İŞLEMCİLER. İlk İşlemci

1. İŞLEMCİLER. İlk İşlemci KONU: BİOS-İŞLEMCİ 1. İŞLEMCİLER İşlemci- CPU (Central Processing Unit-Merkezi İşlem Birimi-MİB), bilgisayarın beyni olarak tanımlanır. Bu tanımlama, işlemcinin önemini belirtmek için söylenir. Bugün piyasada

Detaylı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı 1 Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri Anakart (Mainboard) İşlemci (Cpu) Ekran Kartı Bellekler Ram Rom Ses Kartı Ağ Kartı TV Kartı Sabit Diskler HDD HHD SSD Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY

Detaylı

ANA KART NEDİR? ANA KART (MAIN BOARD) ANA KARTIN GÖREVİ 07.10.2013

ANA KART NEDİR? ANA KART (MAIN BOARD) ANA KARTIN GÖREVİ 07.10.2013 ANA KART NEDİR? www.sukrukaya.org Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların birbiriyle iletişimine zemin hazırlayan elektronik parçadır. Bilgisayara takılan parçaların hangi

Detaylı

ANA KARTLAR ANA KARTLAR VE KASALAR

ANA KARTLAR ANA KARTLAR VE KASALAR ANA KARTLAR VE KASALAR ANA KARTLAR 2 ANA KART (MAIN BOARD) 3 ANA KART NEDİR? Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların birbiriyle iletişimine zemin hazırlayan elektronik parçadır.

Detaylı

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü Donanım Nedir? Giriş aygıtları İşlemci Depolama aygıtları Çıkış aygıtları Çevresel aygıtlar Giriş Aygıtları

Detaylı

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Nedir? Bilgisayar; Kullanıcıdan aldığı bilgilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemler yapabilen, Yaptığı işlemleri saklayabilen, Sakladığı

Detaylı

DONANIM. 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri

DONANIM. 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri DONANIM 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri DONANIM SİSTEM BİRİMİ ÇEVREBİRİMLERİ Ana Kart (Mainboard) Monitör İşlemci

Detaylı

ANAKART. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. İletişim. Birimleri. Bellek. Birimleri

ANAKART. Çıkış Birimleri. Giriş Birimleri. İşlem Birimi. Depolama Birimleri. İletişim. Birimleri. Bellek. Birimleri ANAKART Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri İletişim Birimleri Bellek Birimleri Depolama Birimleri Anakart Motherboard, Sistem kartı Mainboard gibi isimleri de vardır. Anakart Bilgisayarın en

Detaylı

SİSTEM BAKIM VE ONARIM DERSİ 1.DÖNEM 1.SINAV ÇALIŞMA NOTU

SİSTEM BAKIM VE ONARIM DERSİ 1.DÖNEM 1.SINAV ÇALIŞMA NOTU No Soru Cevap 1 Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların Anakart iletişimini sağlayan elektronik devreye ne ad verilir? 2 Üzerinde, mikro işlemci yuvası, bellek, genişleme

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU 1 2 KURS MODÜLLERİ 1. BİLGİSAYAR KULLANIMI 3 1. Bilişim (Bilgi ve İletişim) Kavramı Bilişim, bilgi ve iletişim kelimelerinin bir arada kullanılmasıyla meydana gelmiştir. Bilişim, bilginin teknolojik araçlar

Detaylı

Temel Bilgisayar Bilgisi

Temel Bilgisayar Bilgisi Temel Bilgisayar Bilgisi BİL131 - Bilişim Teknolojileri ve Programlama Hakan Ezgi Kızılöz Bilgisayarların Temel Özellikleri Bilgisayarlar verileri alıp saklayabilen, mantıksal ya da aritmetik olarak işleyen

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 2. HAFTA BİLGİSAYAR SİSTEMİ, BİLGİSAYARI OLUŞTURAN BİRİMLER VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ ANAKART, İŞLEMCİ VE BELLEKLER SABİT DİSKLER, EKRAN KARTLARI MONİTÖRLER VE DİĞER DONANIM BİRİMLERİ

Detaylı

Bölüm 4. Sistem Bileşenleri. Bilgisayarı. Discovering. Keşfediyorum 2010. Computers 2010. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak

Bölüm 4. Sistem Bileşenleri. Bilgisayarı. Discovering. Keşfediyorum 2010. Computers 2010. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Sistem Bileşenleri Bilgisayarı Discovering Keşfediyorum 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Sistem Sistem, bilgisayarda veri işlemek amacıyla kullanılan elektronik bileşenleri

Detaylı

BİLGİSAYAR DONANIMI. Donanım Nedir? Donanım Aygıtları. Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümüne verilen ad.

BİLGİSAYAR DONANIMI. Donanım Nedir? Donanım Aygıtları. Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümüne verilen ad. Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümüne verilen ad. BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Aygıtları Giriş aygıtları, İşlemci, Depolama aygıtları, Çıktı aygıtları, Çevresel aygıtlar

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ 2.HAFTA Yonga Seti (Chipset) Anakart üzerinde yer alan bir dizi işlem denetçileridir. Bu denetçiler anakartın üzerindeki bilgi akış trafiğini denetler. Bilgisayarın kalitesi,

Detaylı

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir?

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Başlangıç Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Bilgisayar Bilgisayar, kendisine verilen bilgiler

Detaylı

T E M E L K AV R A M L A R. Öğr.Gör. Günay TEMÜR / Teknoloji F. / Bilgisayar Müh.

T E M E L K AV R A M L A R. Öğr.Gör. Günay TEMÜR / Teknoloji F. / Bilgisayar Müh. B İ L G İ S AY A R M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ N E G İ R İ Ş T E M E L K AV R A M L A R BAŞLAYALIM BİLGİSAYAR (COMPUTER) NEDİR? Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı verilerle aritmetiksel ve mantıksal işlemler

Detaylı

SORULAR (37-66) Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur?

SORULAR (37-66) Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur? SORULAR (37-66) SORU -37 Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur? A) ISA B) AGP C) PCI D) PCI-e SORU -38 Aşağıdakilerden hangisi yavaş olması sebebiyle günümüz anakartlarında

Detaylı

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü Donanım Nedir? Giriş aygıtları İşlemci Depolama aygıtları Çıkış aygıtları Çevresel aygıtlar Giriş Aygıtları

Detaylı

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü Donanım Nedir? Giriş aygıtları İşlemci Depolama aygıtları Çıkış aygıtları Çevresel aygıtlar Giriş Aygıtları

Detaylı

DONANIM 07-08 Bahar Dönemi TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

DONANIM 07-08 Bahar Dönemi TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DONANIM 07-08 Bahar Dönemi TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ Donanım nedir? Donanım bilgisayarı oluşturan her türlü fiziksel parçaya verilen verilen addır. Donanım bir merkezi işlem biriminden (Central Processing

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemleri ve Donanım İşletim Sistemlerine Giriş/ Ders01 1 İşletim Sistemi? Yazılım olmadan bir bilgisayar METAL yığınıdır. Yazılım bilgiyi saklayabilir, işleyebilir

Detaylı

Görüntü Bağdaştırıcıları

Görüntü Bağdaştırıcıları Görüntü Bağdaştırıcıları Görüntü Bağdaştırıcıları (Ekran Kartları) Ekrandaki Görüntü Nasıl Oluşur? Monitörünüze yeteri kadar yakından bakarsanız görüntünün çok küçük noktalardan oluştuğunu görürsünüz.

Detaylı

Geleneksel ekran kartları, bilgileri, sistem belleğinden kendi belleğine alıp monitöre göndermekteydi. Günümüzdeki ekran kartları ise görüntülenecek

Geleneksel ekran kartları, bilgileri, sistem belleğinden kendi belleğine alıp monitöre göndermekteydi. Günümüzdeki ekran kartları ise görüntülenecek EKRAN KARTI Ekran kartı, işlemcide (CPU) işlenen verileri monitörde görüntülenmesini sağlayan, sinyallere dönüştüren bir genişleme kartıdır. Ekran kartları bilgisayar sistemine anakart üzerinde bulunan

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Enformatik Bölümü - Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. İlk bilgisayar 1950 yılında yapılmıştır.

Detaylı

Sistem. Sistem, bilgisayarda veri işlemek amacıyla kullanılan elektronik bileşenleri içeren kasadır.

Sistem. Sistem, bilgisayarda veri işlemek amacıyla kullanılan elektronik bileşenleri içeren kasadır. Sistem (Kasa) 1 Sistem Sistem, bilgisayarda veri işlemek amacıyla kullanılan elektronik bileşenleri içeren kasadır. 2 Sistem Bir masaüstü kişisel bilgisayarda, sistemin içerisinde şunlar bulunur: Sürücü

Detaylı

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri İşletim Sistemi 2 İşletim sistemi (Operating System-OS), bilgisayar kullanıcısı ile bilgisayarı oluşturan donanım arasındaki iletişimi sağlayan ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem

Detaylı

BİLGİSAYAR VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 1 BİLGİSAYAR NEDİR? Giriş birimleri ile dış dünyadan aldıkları veriler üzerinde aritmetiksel ve mantıksal işlemler yaparak işleyen ve bu işlenmiş bilgileri çıkış birimleri

Detaylı

CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ DERS NOTLARI BELLEKLER

CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ DERS NOTLARI BELLEKLER BELLEKLER Genel olarak bellekler, elektronik bilgi depolama üniteleridir. Bilgisayarlarda kullanılan bellekler, işlemcinin istediği bilgi ve komutları maksimum hızda işlemciye ulaştıran ve üzerindeki bilgileri

Detaylı

http://alikoker.name.tr ANAKART

http://alikoker.name.tr ANAKART ANAKART Anakart sistemin çalışması için gerekli tüm birimleri üzerinde bulunduran ve bu birimler arası köprüler kuran elektronik elemandır. Ek kartlar, sürücüler ve bağlantılar anakart üzerinde yer alır.

Detaylı

Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI

Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI Bilgisayar Donanımı Dersi BİLGİSAYARIN MİMARI YAPISI VE ÇALIŞMA MANTIĞI Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı Bilgisayarı yapısal olarak; bilgilerin girilmesi, girilen bilgilerin belirtilen durumlara

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi DONANIM VE YAZILIM Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Bilgisayar Kendisine verdiğimiz bilgileri istediğimizde saklayabilen, istediğimizde geri verebilen cihaza denir. Donanım, Yazılım Bilgisayar Donanım

Detaylı

PORTLAR Bilgisayar: VERİ:

PORTLAR Bilgisayar: VERİ: PORTLAR 1.FARE 2. YAZICI ÇİZİCİ TARAYICI 3.AĞ-İNTERNET 4.SES GİRİŞİ 5.SES ÇIKIŞI(KULAKLIK) 6.MİKROFON 7.USB-FLASH 8.USB-FLASH 9.MONİTÖR 10.PROJEKSİYON 11.KLAVYE BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar: Kullanıcıdan

Detaylı

Bilgisayar Donanım ANAKART ÜZERĐNDE YER ALAN GĐRĐŞ/ÇIKIŞ (I/O) BAĞLANTI NOKTALARI

Bilgisayar Donanım ANAKART ÜZERĐNDE YER ALAN GĐRĐŞ/ÇIKIŞ (I/O) BAĞLANTI NOKTALARI ANAKART ÜZERĐNDE YER ALAN GĐRĐŞ/ÇIKIŞ (I/O) BAĞLANTI NOKTALARI Çeşitli aygıtları bağlamak üzere anakart üzerinde farklı tipte konnektörler bulunmaktadır. Anakart üzerinde tipik olarak yazıcı, mouse, klavye

Detaylı

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır.

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır. 1(13) - Aşağıdaki yazıcı türlerinden hangisinde fotoğrafik resim kalitesinde çıktı elde edilebilinir? A) İğne Uçlu C) Lazer B) Nokta Vuruşlu D) Mürekkep Püskürtmeli 2(11) - Monitörlerle ilgili olarak verilen

Detaylı

anakartlar Anakart nedir? Yapısı nasıldır?

anakartlar Anakart nedir? Yapısı nasıldır? anakartlar Anakart nedir? Yapısı nasıldır? Ana kart üzerinde, mikro işlemci yuvası, bellek, genişleme yuvaları, BIOS, diğer kartlar için genişletme yuvaları ve diğer yardımcı devreler (sistem saati, kontrol

Detaylı

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8.

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8. İşlemci: İşlemci,kullanıcıdan bilgi almak, komutları işlemek ve sonuçları kullanıcıya sunmak gibi pek çok karmaşık işlemi yerine getirir. Ayrıca donanımların çalışmasını kontrol eder. İşlemci tüm sistemin

Detaylı

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat 1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

CPU lar çok zeki olmayabilir ancak çok hızlıdır. Sadece 1 ve 0 değeri üzerinden işlem yaparlar.

CPU lar çok zeki olmayabilir ancak çok hızlıdır. Sadece 1 ve 0 değeri üzerinden işlem yaparlar. Merkezi İşlem Birimi (CPU=Central Processing Unit) İşlemci, bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri (data) akışını kontrol eden, veri işleme (verileri değerlendirip yeni veriler

Detaylı

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI 1 DERS İZLENCESİ 2 SİSTEM MİMARİLERİNE GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

Anakart ve Bileşenleri CPU, bellek ve diğer bileşenlerinin bir baskı devre (pcb) üzerine yerleştirildiği platforma Anakart adı

Anakart ve Bileşenleri CPU, bellek ve diğer bileşenlerinin bir baskı devre (pcb) üzerine yerleştirildiği platforma Anakart adı S a y f a 1 Anakart ve Bileşenleri CPU, bellek ve diğer bileşenlerinin bir baskı devre (pcb) üzerine yerleştirildiği platforma Anakart adı verilmektedir. Anakart üzerinde CPU, bellek, genişleme yuvaları,

Detaylı

KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince çeşitli bilgileri

Detaylı

İŞLEMCİLER (CPU) İşlemciler bir cihazdaki tüm girdilerin tabii tutulduğu ve çıkış bilgilerinin üretildiği bölümdür.

İŞLEMCİLER (CPU) İşlemciler bir cihazdaki tüm girdilerin tabii tutulduğu ve çıkış bilgilerinin üretildiği bölümdür. İŞLEMCİLER (CPU) Mikroişlemci Nedir? Mikroişlemci, hafıza ve giriş/çıkış birimlerini bulunduran yapının geneline mikrobilgisayar; CPU' yu bulunduran entegre devre çipine ise mikroişlemci denir. İşlemciler

Detaylı

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz.

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz. Temel Kavramlar-2 Byte = 8 Bit in bir araya gelmesiyle oluşan bellektir. Bilgisayarın tanıdığı harf rakam ve özel karakterlerden her biri 1 byte lık yer kaplar. Yani her bir harfin 1 veya 0 dan oluşan

Detaylı

İşletim Sistemleri (Operating Systems)

İşletim Sistemleri (Operating Systems) İşletim Sistemleri (Operating Systems) 1 İşletim Sistemleri (Operating Systems) Genel bilgiler Ders kitabı: Tanenbaum & Bo, Modern Operating Systems:4th ed., Prentice-Hall, Inc. 2013 Operating System Concepts,

Detaylı

DONANIM KURULUMU. Öğr. Gör. Murat YAZICI. 1. Hafta.

DONANIM KURULUMU. Öğr. Gör. Murat YAZICI. 1. Hafta. 1. Hafta DONANIM KURULUMU Öğr. Gör. Murat YAZICI www.muratyazici.com Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojisi Programı Dersin İçeriği İşlemciler İşlemcilerin Temel Birimleri,

Detaylı

Bilişim Teknolojileri

Bilişim Teknolojileri Bilişim Teknolojileri Arş.Görev.Semih ÇALIŞKAN 1.Hafta İÇİNDEKİLER Bilgisayar nedir? Donanım nedir? Yazılım nedir? Giriş nedir? İşlem nedir? Bellek nedir? Çıkış nedir? BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar, kullanıcıdan

Detaylı

İŞLEMCİLER İŞLEMCİLER

İŞLEMCİLER İŞLEMCİLER İŞLEMCİLER İŞLEMCİLER ÖN BİLGİLER 2 lik Taban ve 10 luk taban 10 luk taban dan 2 lik tabana geçme 2 lik tabandan 10 luk tabana geçme 16 lık taban ve 10 luk taban 10 luk taban dan 16 lık tabana geçme 16

Detaylı

ANAKART ANAKART NEDİR?

ANAKART ANAKART NEDİR? ANAKART ANAKART NEDİR? Anakart, bilgisayar denilen karışık bir elektronik donanımın ilk ve en önemli, baskılı devre kartıdır. Kare şeklinde bir plakadan meydana gelmiş olup üzerinde, genişleme sağlayan

Detaylı

BİLGİSAYAR DONANIMI KONU: ANAKART RAM-ROM ADI: KÜBRA SOYADI: ŞAHİN NO: SINIFI:1/B ADI: SELMA SOYADI: ÇELİK NO: SINIFI:1/B

BİLGİSAYAR DONANIMI KONU: ANAKART RAM-ROM ADI: KÜBRA SOYADI: ŞAHİN NO: SINIFI:1/B ADI: SELMA SOYADI: ÇELİK NO: SINIFI:1/B KONU: ANAKART RAM-ROM BİLGİSAYAR DONANIMI ADI: KÜBRA SOYADI: ŞAHİN NO: 155511106 SINIFI:1/B ADI: SELMA SOYADI: ÇELİK NO: 165511070 SINIFI:1/B ÖĞRETMEN: YILMAZ EROĞLU İÇİNDEKİLER ANAKARTIN TARİHÇESİ...3

Detaylı

Örnek Sınav Soruları

Örnek Sınav Soruları Örnek Sınav Soruları 1. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar birimlerinden birisi değildir? B) Ekran C) Mouse D) Daktilo 2. Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarın hızını etkilemez? A) İşlemci B) Sabit Disk

Detaylı

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir?

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? SORULAR (-36) SORU - Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? A) Ses kartı B) Klavye C) Yazıcı D) Ekran SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? A) Paralel

Detaylı

Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri. Bilgisayarın çalışabilmesi için mutlaka var olması gereken donanım birimleridir.

Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri. Bilgisayarın çalışabilmesi için mutlaka var olması gereken donanım birimleridir. Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri Bilgisayar donanımı 2 ye ayrılır. Bunlardan birincisi bilgisayarın çalışması için gerekli olan zorunlu donanım birimleridir. Buna Ana Donanım Birimleri denir. İkincisi

Detaylı

ANAKART. Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir.

ANAKART. Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. ANAKART Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Yapısı: Fiberglastan (sert bir plastik türevi) yapılmış, üzerinde bakır

Detaylı

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5)

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5) DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR (5) 1. Dizüstü Bilgisayar en az Intel Core i5 2,3 GHz hızında işlemcisi olmalıdır. 2. Dizüstü bilgisayarın 4 GB DDR3 1333 MHz belleğe sahip olmalıdır. 3. Dizüstü bilgisayar ekran kartının

Detaylı

~BĠLGĠSAYAR DONANIMI~

~BĠLGĠSAYAR DONANIMI~ ~BĠLGĠSAYAR DONANIMI~ 03.10.2011 Yrd. Doç. Dr. Nuray Gedik GEÇEN HAFTA Bilgi çağı gereksinimleri Ekonomiye etki eden kaynaklar Tabi kaynaklar, iş, para ve BĠLGĠ Bilgi nedir? Veri nedir? Bilgisayar okuryazarlığı

Detaylı

Sistem Bileşenleri. Discovering. Computers 2010. Bilgisayarı. Keşfediyorum. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak

Sistem Bileşenleri. Discovering. Computers 2010. Bilgisayarı. Keşfediyorum. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Sistem Bileşenleri Bilgisayarı Discovering Keşfediyorum Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve mobil aygıt gibi sistemler

Detaylı

ANAKARTIN YAPISI VE ÇALIŞMASI

ANAKARTIN YAPISI VE ÇALIŞMASI ANAKARTIN YAPISI VE ÇALIŞMASI Anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde RAM yuvaları genişleme kartı slotları, devreler ve yongalar bulunan ve bütün bu donanım birimlerinin mikroişlemci

Detaylı

Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu. www.cengizcetin.net

Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu. www.cengizcetin.net Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu Bilgisayar Nedir? Belirli bir sonuç üretmek amacıyla; mantıksal kıyaslamalardan sonuç çıkarabilen, büyük miktarlarda bilgiyi depolayabilen ve gerektiğinde bu bilgileri

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru 1 Konular 1. Bilgisayar Nedir? 2. Bilgisayarın Tarihçesi 3. Günümüz Bilgi Teknolojisi 4. Bilgisayarların Sınıflandırılması

Detaylı

Giriş Çıkış Birimleri:

Giriş Çıkış Birimleri: DONANIM VE YAZILIM Giriş Çıkış Birimleri: Bilgisayara dış ortamdan bilgi girilmesini sağlayan ve girilen bu bilgilerin bilgisayar tarafından işlendikten sonra, tekrar dış ortama çıkarılması için kullanılan

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 3 - İŞLEMCİLER

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 3 - İŞLEMCİLER Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 3 - İŞLEMCİLER İşlemci, bilgisayar birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

1. İŞLEMCİLER 1.2. İşlemcinin Görevi 1.3. İşlemcinin Yapısı

1. İŞLEMCİLER 1.2. İşlemcinin Görevi 1.3. İşlemcinin Yapısı 1. İŞLEMCİLER İşlemci- CPU (Central Processing Unit-Merkezi İşlem Birimi-MİB), bilgisayarın beyni olarak tanımlanır. Bu tanımlama, işlemcinin önemini belirtmek için söylenir. Bugün piyasada çeşitli işlemciler

Detaylı

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ 1 Düşünelim? * Bilişim teknolojisi günlük hayatta hangi alanlarda kullanılabilir? * Günlük hayatta gözlemlediğiniz bilgisayar çeşitlerini söyleyiniz. 2 Bilgisayar

Detaylı

KADİRLİ ŞEHİT ÖĞRETMEN ORHAN GÖK ANADOLU LİSESİ BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI Boşluklara uygun olan kelimeleri yazınız.

KADİRLİ ŞEHİT ÖĞRETMEN ORHAN GÖK ANADOLU LİSESİ BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI Boşluklara uygun olan kelimeleri yazınız. Boşluklara uygun olan kelimeleri yazınız. İfadelerin yanına Doğru için D / Yanlış için Y yazınız. 1)Bilgisayarı oluşturan parçaların her birine...denir? 2)Bilgisayarda yapılan işlemlerin depolanıp kaydedildiği,

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Kullanıcıdan aldığı veri ya da bilgilerle kullanıcının isteği doğrultusunda işlem ve karşılaştırmalar yapabilen, veri ya da bilgileri sabit disk,

Detaylı

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU BİLGİSAYAR DONANIM BİRİMLERİ Ankara, 2013 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ BİLGİSAYAR DONANIM BİRİMLERİ 1 Bilgisayar Donanım Birimleri Bilgisayar sistemleri, donanım birimlerinin

Detaylı

27.10.2014 MONĐTÖRLER

27.10.2014 MONĐTÖRLER MONĐTÖRLER 46 47 Bilgisayarın kullanıcının yaptığı işlemleri görebilmesini sağlayan görsel parçasıdır. Monitörde hareketli ya da sabit resim olarak algılananlar aslında tek karelik resimlerdir. Bu tek

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri

Bilgi ve iletişim teknolojileri Bilgi ve iletişim teknolojileri 1 Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim ihtiyacı 30\2 Bilişim

Detaylı

Dell Vostro 330. Kurulum ve Özelliklerle İlgili Bilgiler. Uyarılar Hakkında. Önden ve Arkadan Görünüm

Dell Vostro 330. Kurulum ve Özelliklerle İlgili Bilgiler. Uyarılar Hakkında. Önden ve Arkadan Görünüm Dell Vostro 330 Kurulum ve Özelliklerle İlgili Bilgiler Uyarılar Hakkında UYARI: UYARI, meydana gelebilecek olası maddi hasar, kişisel yaralanma veya ölüm tehlikesi anlamına gelir. Önden ve Arkadan Görünüm

Detaylı

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır!

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Donanım Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Bilgisayar içerisinde meydana gelen her türlü aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemlerinden sorumlu olan

Detaylı

Merkezi İşlem Birimi (CPU)

Merkezi İşlem Birimi (CPU) Merkezi İşlem Birimi (CPU) Giriş Birimleri İşlem Birimi Çıkış Birimleri Bellek Birimleri Merkezi İşlem Birimi (CPU) Bilgisayarınızın beynidir. Bilgisayarlardaki bütün aritmetik, matematik ve mantık hesaplamalarının

Detaylı

DONANIM & YAZILIM Modül 2

DONANIM & YAZILIM Modül 2 Modül 2 MODÜL 2 DONANIM & YAZILIM Donanım Yazılım Nedir? Temel Donanım Bileşenleri İşletim Sistemleri (Win,Pardus,MAC) Laptop Projeksiyon Bağlantıları Projeksiyon Açma Kapama İşletim Sistemi ile Görüntü

Detaylı

4. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

4. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 4. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları Merkezî İşlem Birimi Mikroişlemci(CPU) Çok Çekirdekli Kavramı Çoklu Çekirdek Tasarımı

Detaylı

İŞLEMCİLER. Örneğin, otomatik çamaşır makinesi, otomatik bulaşık makinesi, fabrikalardaki otomatik cihazlar, televizyon,...

İŞLEMCİLER. Örneğin, otomatik çamaşır makinesi, otomatik bulaşık makinesi, fabrikalardaki otomatik cihazlar, televizyon,... Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi İŞLEMCİLER İşlemci, bilgisayar birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri (data) akışını kontrol

Detaylı

Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans Programı BİLGİSAYAR DONANIMI. Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY

Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans Programı BİLGİSAYAR DONANIMI. Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY Bellekler Ünite 4 Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans Programı BİLGİSAYAR DONANIMI Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY 1 Ünite 4 BELLEKLER Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY İçindekiler 4.1. BELLEĞIN YAPISI VE ÇALIŞMASI... 3 4.2.

Detaylı

AYVALIK ATATÜRK ANADOLU LİSESİ BİT. DERSİ ÇALIŞMA SORULARI YANLIŞLIK VE YAZIM HATALARI NEDENİYLE TEREDDÜTE DÜŞDÜĞÜNÜZ SORULARI SORUNUZ.

AYVALIK ATATÜRK ANADOLU LİSESİ BİT. DERSİ ÇALIŞMA SORULARI YANLIŞLIK VE YAZIM HATALARI NEDENİYLE TEREDDÜTE DÜŞDÜĞÜNÜZ SORULARI SORUNUZ. AYVALIK ATATÜRK ANADOLU LİSESİ BİT. DERSİ ÇALIŞMA SORULARI YANLIŞLIK VE YAZIM HATALARI NEDENİYLE TEREDDÜTE DÜŞDÜĞÜNÜZ SORULARI SORUNUZ. 1. Günümüz bilgisayarlarında yaygın olarak kullanılan RAM bellek

Detaylı

BİLGİSAYARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

BİLGİSAYARIN TEMEL BİLEŞENLERİ BİLGİSAYARIN TEMEL BİLEŞENLERİ Öğr. Gör. Özge Öztimur Karadağ 1 Bilgisayarın Tanımı 2 Bilgisayarın Tanımı Bilgisayar belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. 2 Bilgisayarın Temel

Detaylı

Bölüm 4. Sistem Bileşenleri. Bilgisayarı. Discovering. Keşfediyorum Computers Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak

Bölüm 4. Sistem Bileşenleri. Bilgisayarı. Discovering. Keşfediyorum Computers Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Sistem Bileşenleri Bilgisayarı Discovering Keşfediyorum 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve mobil aygıt gibi

Detaylı

ANAKART Anakart Nedir? Anakart Birimleri Anakart Çalışma Yapısı Anakart Üzerindeki Portlar Anakartın Genişleme Yuvaları

ANAKART Anakart Nedir? Anakart Birimleri Anakart Çalışma Yapısı Anakart Üzerindeki Portlar Anakartın Genişleme Yuvaları ANAKART Anakart Nedir? Anakart Birimleri Anakart Çalışma Yapısı Anakart Üzerindeki Portlar Anakartın Genişleme Yuvaları ANAKART NEDİR? 2 3 ANAKART NEDİR? Donanım Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını

Detaylı

Bilgisayarların Çeşitleri:

Bilgisayarların Çeşitleri: Bilgisayar nedir?: Tasarlandığı günden bugüne kadar değişik tanımları yapılabilen bilgisayar (computer) aygıtının genel tanımı şu şekilde yapılmaktadır: Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı verilerle aritmetik

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

Bilgisayar Kasası Üzerindeki Düğmeler. Kabloları

Bilgisayar Kasası Üzerindeki Düğmeler. Kabloları ve Bağlantı Kabloları Her bilgisayar üzerindeki düğmeleri, yuvalar (kablo girişleri) ve prizler bilgisayardan bilgisayara değişebilir. Ancak, çoğu masaüstü bilgisayarlarda bazı özellikleri aynıdır. Bilgisayar

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar Yılmaz DEMİR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENİ Ünitelerimiz

Detaylı