GNSS Teknikleri ve Uygulamaları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GNSS Teknikleri ve Uygulamaları"

Transkript

1 GNSS Teknikleri ve Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Sefa YALVAÇ Gümüşhane, 2017 Gümüşhane Üniversitesi, 2017 Versiyon:

2 Bölüm-1 Tarihçe Tarih boyunca insanlar, Neredeyim? Nereye gidiyorum? sorularına cevap aradılar yılında ilk uydu Sputnik-1 ile ilk uydu jeodezisine geçiş yapıldı. Daha sonra 1960 yılında TRANSIT sistemi hayata geçmiştir (1100 km 6 uydu). TRANSIT sisteminde iki uydu geçişi arasındaki süre çok kısa ve doğruluk düşüktü.

3 Tarihçe (devam) Daha sonra 1980 yılında, TRANSIT sisteminin zayıf yönleri ortadan kaldırılarak GPS sistemi ortaya çıktı. Daha sonra bu sistemin oluşturduğu ayrıcalıklardan dolayı GLONASS ve GALILEO sistemleri de evreye girdi. Bunları takiben Beidou/COMPASS ve QZSS ve GAGAN sistemleri devreye alındı. Bu çalışmalardaki ana düşünce her yerde, her zaman, doğru, güvenilir ve ulaşılması kolay konum üretmek dir.

4 GNSS Tanımı ve Kullanım Alanları Elinde GNSS alıcısı olan herhangi birinin, uydu sinyalleri yardımıyla, Herhangi bir yer ve zamanda, Her türlü hava koşullarında, Global bir koordinat sisteminde, Yüksek duyarlılıkta, Ekonomik olarak, Anında ve sürekli konum, hız ve zaman belirlemesine olanak veren navigasyon sistemidir.

5 GNSS in Kullanım Alanları Askeri kullanım alanları (a)kara, deniz ve hava araçlarının navigasyonu (b)arama-kurtarma, (c)hedef bulma, (d)füze güdümü, (e)her türlü hava koşullarında iniş-kalkış

6 GNSS in Kullanım Alanları Sivil kullanım alanları, (a)jeodezik ve jeodinamik amaçlı ölçmeler, (b)kadastral ölçmeler, (c)fotogrametrik ölçmeler, (d)deformasyoon ölçmeleri, (e)araç takip sistemleri, (f)her türlü RTK (GZK) uygulamaları, (g)cbs veri tabanlarının geliştirilmesi, (h)güvenlik,

7 Kabuk deformasyonları

8 Deprem ölçmeleri

9 Kısa film

10 Bölüm-2 GNSS in Bölümleri GNSS sistemleri üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Uyduların bulunduğu Uzay bölümü Tüm sistemi yöneten Kontrol bölümü Alıcıların bulunduğu Kullanıcı bölümü olarak sıralanabilir.

11 1-Uzay Bölümü Uzay bölümü ekvatorla yaklaşık 55⁰ lik eğim yapan 6 yörünge düzleminde bulunan 30 dan fazla uydudan oluşmaktadır. Her bir GNSS uydusu, Senkronize zaman sinyallerini, Tüm diğer uydulara ait konum bilgilerini, Yörünge parametrelerine ilişkin bilgileri, Kontrol bölümü tarafından yayımlanan bilgileri alır.

12 Uzay Bölümü (devam) Uydular yeryüzünden ~20200km uzaklıkta olup bir tam devri 11 saat 58 dakikada tamamlar. Her uydu 5 saat ufuk düzleminde kalır. Yıldız zamanı ile ortalama güneş zamanı arasında yaklaşık 4 dakikalık fark vardır. Teknolojik gelişmelere paralel olarak 6 farklı tip uydu mevcuttur. Ortalama ömürleri 7-12 yıldır. Uydu tanımlamaları PRN (Pseudo Random Noise) numaralarına göre yapılmaktadır.

13 2-Kontrol Bölümü Kontrol bölümü, Ana kontrol istasyonu, yer antenleri ve izleme istasyonlarını içeren İşletim kontrol sistemidir (OCS). Tüm GNSS uyduları yeryüzü üzerine homojen dağıtılmış konumları ve saatleri çok hassas olan 6 yer kontrol istasyonundan sürekli izlenir. Temel görevleri, uydu yörünge düzeltmelerinin hesaplanması, saat hatalarının giderilmesi ve uyduların sağlıklı işleyişlerinin kontrolü olarak sıralanabilir. Toplanan bilgilerden yapılan hesaplamalar yer antenleri yardımıyla uydulara gönderilir.

14 3-Kullanıcı Bölümü Yeryüzünde (ya da gökyüzünde) GNSS alıcısı bulunan tüm kullanıcılar bu kapsamda değerlendirilir.

15 Bölüm-3: GNSS Sinyali ve Özellikleri GNSS teknolojisinde elektromanyetik dalgalar kullanılarak uydulardan veri akışı sağlanmaktadır. Her GNSS uydusu konum belirleme amaçlı iki temel frekansta elektromanyetik dalga yayınlar. Bunlar L1 ve L2 dir. L MHZ L MHZ dir. Yeni nesil uydularda L5 sinyali bulunmakta olup MHZ dir de L-Bant tercihinin temel sebebi iyonosferden daha az etkilenmesidir.

16 GNSS sinyalinin özellikleri GNSS siteminde çift frekans kullanılmasının temel sebebi yedek sinyal ve iyonosferik etkilerin en doğru şekilde kestirilmesidir. Yeni nesil uydularda planlanan L5 sinyali ise diğer iki sinyale göre 4 kat daha güçlüdür. L1 ve L2 taşıyıcı frekansları uydu saati düzeltmeleri, yörünge parametreleri gibi bilgileri yeryüzündeki alıcıya ulaştırırlar. Her bir uydu kendi PRN numarasıyla yayın yaptığından bu veriler karışmamaktadır.

17 GNSS sinyalinin özellikleri L1 taşıyıcı frekansı üzerine C/A (Clear Access), P (Precise) kodlar ve uydu navigasyon verileri modüle edilmiştir. L2 üzerine ise sadece P kod navigasyon verileri modüle edilmiştir. ve

18 C/A Kod özellikleri L1 taşıyıcısı üzerine modüle edilmiştir. Periyodu 1 milisaniye olup, alıcının uydulara çok hızlı kilitlenmesini sağlar. Sivil standart konum belirleme amacıyla kullanılır. Dalga boyu 293 m dir. Günümüzde sinyal işlemede tekniklerinde hassasiyet %1 lik dalga boyunu tespit edecek seviyede olduğundan, sinyalin çözünürliği 2.9 m seviyelerindedir.

19 P-kod özellikleri P-kod L1 ve L2 taşıyıcılarının her ikisine de modüle edilmiştir. P-kod dalga boyu 29.3 metre olup, çözünürlüğü 30 cm seviyelerindedir. P kodun herhangi bir karıştırmaya maruz kalmaması için AS ile kriptolanmıştır.

20 RINEX dosyası

21 Navigasyon mesajı

22 Almanak Bilgisi Almanak bilgisinin temel amacı, alıcının açıldığında süratli bir şekilde uydulara bağlanabilmesini sağlamaktır. Bunun için doğruluğu oldukça düşük, uydu yörünge parametrelerini bünyesinde bulundurur. GNSS kontrol bölümü tarafından 6 günde bir güncellenir.

23 Almanak bilgisi

24 Kepler yörünge elemanları

25 Navigasyon mesaj dosyası

26 GNSS Alıcı ve Anten Sistemleri GNSS alıcısının temel görevi topladığı sinyalleri kaydetmektir. antenin Gerçek zamanlı uygulamalarda ise alıcıya entegre bir mobil pc yardımıyla anlık değerlendirme işlemi de yapar. Antenin temel görevi ise uydulardan yayınlanan sinyalleri toplamaktır. Başka bir deyişle, elektromanyetik dalga enerjisini işlenebilir (anlaşılabilir) elektrik akımına dönüştürerek alıcıya iletir.

27 GNSS Antenleri GNSS anteni almaya karar verilirken; Azami sayıda uydu izleme yeteneği olan, En az çift frekans alabilme özelliği olan, Farklı tip uydulardan gözlem toplayabilen, Sinyal yansıması etkisini azaltan, özelliklere sahip olması istenir. Sinyal yansıması etkisini azaltan antenler choke ring ya da ground plane olarak isimlendirilirler. Bu antenlerin temel özelliği uydu yükseklik açısı altından gelen yansımış sinyalleri elemine etmeleridir.

28 GNSS Antenleri

29 GNSS Antenleri GNSS anten bilgilerinin RINEX gözlem dosyasında olması, analiz aşaması için oldukça önemlidir. Analiz aşamasında anten PCV (Phase Center Variation) verileri IGS den elde edilerek her bir gözlem için düzeltilir. Bu nedenle IGS de PCV modeli bulunan antenler kullanmak hassasiyet açısından önem teşkil eder.

30 GNSS Alıcısı ve Çalışma Esası Anten aracılığıyla alınan verileri (ölçümler ve navigasyon gözlemleri) bu birimde sayısallaştırılır. Bu işlemi iki aşamada gerçekleştirir; 1-) Sinyal alma aşaması: Alıcı öncelikle en son aldığı navigasyon mesaj dosyasına göre uydulardan C/A kodları yakalamaya çalışır. Daha önce hafızasında veri yoksa ya da çok eskiyse, gök yüzünü taramaya (sky search) başlar. Daha sonra uydulara kilitlenir. 2-) Uydu izleme aşaması: Uydu sinyallerinin izlenmesinde korelasyon teknikleri kullanılmaktadır. Taşıyıcı dalgaları izlemek için taşıyıcı izleme lupu, kod gözlemlerini izlemek için kod izleme lupu kullanılır.

31 GNSS Alıcısı ve Çalışma Esası GNSS alıcıları çok ya da tek frekanslı olabilir. Tek frekanslı olanlar ucuzdur ancak tüm gözlemleri kaydedemezler. Günümüzde hayata geçen yeni tip uydular da göz önünde bulundurulduğunda çok frekanslıların tercihi oldukça önemlidir.

32 GNSS de Kullanılan Koordinat ve Zaman Sistemleri GNSS in amacı 3 boyutlu koordinat üretmektir. Bu koordinatlar berirli bir globak koordinat sisteminde tanımlanır. GNSS sistemiyle elde edilen koordinatlar kartezyen koordinat sistemindedir. Temel anlamda iki tip koordinat sistemi vardır: Uzay sabit ve yer sabit koordinat sistemleridir. Bu koordinat sistemleri IERS (International Earth Rotation Service) tarafından yönetilir.

33 Yer merkezli İnersiyal Koordinat Sistemi (ECI) GNSS uydu belirlenmesinde ECI kullanılır. yörüngelerinin koordinat sistemi ECI sisteminin orjini yeryüzünün kitle merkezidir. +x ekseni Greenwich kesişim noktası ile ekvatorun +z ekseni kuzey kutup doğrultusunda +y ekseni ise sağ el koordinat sistemi oluşturacak şekilde seçilmiştir.

34 ECI koordinat sistemi

35 Hassas uydu yörünge dosyası

36 Dünya Jeodezik Sistemi (WGS-84) GNSS ile konum belirlemedei yersel referans sistemi olarak WGS-84 (World Geodetic System 84) kullanılmaktadır. Navigasyon mesajı içerisinde yer alan efemeris bilgileri de bu sistemdedir. Bu sistem ITRF sistemi üzerinden geliştirildiğinden, GRS80 datumuyla büyük benzerlik göstermektedir.

37 Yerel (toposentrik) Koordinat Sistemi (LGS) LGS sisteminin başlangıç noktası GNSS alıcı anteninin bulunduğu noktadır. Koordinat eksenleri N (North), E (East) ve U (Up) olarak ifade edilir. N ekseni jeodezik kuzeyi E ekseni jeodezik doğuyu U ekseni ise alıcı anteninin bulunduğu noktadan geçen elipsoit normalidir. Özellikle deformasyon çalışmalarında sıklıkla tercih edilen bir sistemdir.

38 Toposentrik koordinat sistemi

39 Deformasyon izlemede LGS kullanımı

40 Koordinat Dönüşümü Sayısal Uygulama

41 GNSS ile Nokta Yüksekliklerinin Belirlenmesi

42 IGS nedir? ( IGS (International GNSS Service), 1994 yılından bu yana açık kaynak olarak yüksek kalitede GNSS ürünü üreten bir kuruluştur. Gönüllülük esasıyla çalışan bu kuruluşun yüzden fazla ülkeden birçok katılımcısı (üniversite ve özel sektör) bulunmaktadır. Kuruluşun ITRF sistemini geliştirmek için Dünya nın farklı yerlerinde 400 den fazla GNSS istasyonu bulunmaktadır.

43 IGS GNSS İzleme Haritası

44 IGS (devam) Kuruluşun ürünler; GNSS uydu efemerisi Dünya rotasyon parametreleri GNSS istasyon koordinatları ve hızları Uydu saati bilgileri Troposferik gecikme bilgileri Global iyonosferik haritalar olarak sıralamak mümkündür.

45 IGS (devam) Bu ürünler kullanılarak, IERS ile ortak çalışılarak, ITRF in geliştirilmesi, Dünya üzerindeki deformasyonların izlenmesi Dünya dönüklüğünün hesaplanması, Troposfer ve iyonosfer izlenmesi, Uydulara ait hassas yörünge bilgilerinin üretilmesi, işlemleri yerine getirilmektedir.

46 Bölüm 6- GNSS Uydu Yörüngeleri Anlık (real time) konum belirleme GNSS Navigasyon Mesajının bir parçası olarak yayınlanan yayın (broadcast) efemerisi ve saat bilgileri kullanılmaktadır. GPS verilerinin ölçü sonrası büroda değerlendirilmesi (post process) aşamasında duyarlı GNSS yörünge ve saat bilgilerinin kullanılması tercih edilmektedir.

47 Uydu Yörüngeleri (devam) Duyarlı yörünge ve saat bilgileri çok sayıda bilimsel kuruluş tarafından hesaplanarak interne aracılığı ile tüm kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmaktadır. Bunlara örnek olarak IGS, GFZ, MIT vb. Kuruluşlar örnek gösterilebilir. Yörünge bilgileri yayın efemerisi ve hassas efemeris olarak iki başlık altında incelenecektir.

48 Yayın Efemerisi (Broadcast Ephemeris) Yayın efemeris bilgileri GNSS Kontrol Bölümü izleme istasyonlarından toplanan kod gözlemlerine dayalı olarak üretilmektedir. Yayın efemerisi anlık olarak yayınlanır. Veri ismi brdcdoy0.yyn şeklindedir. Kontrol bölümünde sadece 6 kontrol istasyonuna dayalı olarak hesaplandığından doğruluğu düşüktür (12 m).

49 Yayın efemerisi parametreleri

50 Hassas Efemeris Hassas efemerisi gözlem anından itibaren 2 ile 6 gün arasında kullanıcıların hizmetine internet aracılığı ile UNIX sıkıştırılmış formatta sunulmaktadır. Duyarlı P Kod alıcılarının kurulu olduğu yoğun bir global ağda yapılan faz gözlemlerinden yararlanılarak oluşturulmaktadır. Efemeris ismi genel olarak IG?wwwwn.ttt şeklindedir.

51 Hassas Efemerisler

52 GNSS ile Gözlenen Büyüklükler GNSS sisteminde yeryüzünde kurulu olan alıcı tarafından, Taşıyıcı dalga faz (Carrier Phase) Kod (Pseudo-range) gözlemleri yapılmaktadır. Bu gözlemler anten tarafından toplanır ve alıcı tarafından kayıt altına alınmaktadır.

53 Kod Gözlemleri Pseudorange, uydudan yayınlanan sinyalin uydudan çıkış anı ile alıcıya ulaştığı ana kadar arada geçen zamanın ışık hızıyla ölçeklendirilmesiyle elde edilen uydu alıcı uzaklığıdır. Uydu ve alıcı saatindeki kaçınılmaz hatalardan dolayı ölçülen uzunluk gerçek geometrik uzunluktan biraz farklı olacaktır. Bu nedenle pseudo-range ismi verilmektedir.

54 Kod Gözlemleri (devam) Saat hatasının olmadığını yani uydu ve alıcı saatlerinin GPS zamanı ile çakışık olduğu ve uydudan alıcıya ulaşan sinyalin atmosferik etkilerinin olmadığı bir ortamda yayıldığı kabul edilirse, sinyalin uydudan alıcıya ulaşana kadar geçen zaman kaba kenar (pseudorange) olarak tanımlanır ve D = c.(δt) eşitliği ile ifade edilir.

55 Kod gözlemleri (devam) Pseudorange, C/A ve P kodlarının her ikisi kullanılarak belirlenebilmektedir. El-GNSS leri bu gözlemlerden yararlanarak konum hesaplamaktadır. Statik oturumlarda ise alıcının yaklaşık koordinatlarının hesabı, başlangıç tam sayı belirsizliği vb. Işlemler için kod gözlemleri kullanılmaktadır. Yüksek doğruluk gerektirmeyen, navigasyon amaçlı çalışmalarda bu yöntem tercih edilir.

56 Faz Gözlemleri Faz gözlemleri GNSS ölçmelerinde en çok kullanılan gözlemlerdir. Faz gözlemleri, taşıyıcı dalganın, P ve C/A kodları yerine, modüle edilmemiş (L1 ve L2) haline yapılmaktadır. Taşıyıcı dalga fazının dalga boyu P ve C/A kodlara göre daha kısa olduğundan, faz farkı ölçü duyarlılığı pseudorange ölçü duyarlılığından daha yüksektir.

57 Gözlemlerin Dalga Boyları

58 Faz Vs Pseudo-Range Gözlemleri Kod ölçüleri hızlı konum belirlemede kullanılırken, jeodezik amaçlı, yüksek doğruluk gerektiren uygulamalarda ise faz gözlemleri kullanılır. Faz gözlemlerinde başlangıç tam sayı belirsizliği söz konusu olduğundan postanaliz (ileri analiz) gereklidir. Kısaca faz gözlemleri işlenmesi zor, kod gözlemlerinin ise kolaydır.

59 GNSS gözlemlerine dayalı üretilen fark gözlemleri Kod ve faz gözlemlerinden yararlanarak oluşturulan farklar yardımıyla alıcı saati hataları, uydu saati hataları ve faz başlangıç belirsizliği gibi bir çok ortak hatakaynağı giderilmektedir. Bunları: Tekli farklar, İkili farklar, Üçlü farklar olarak özetlemek mümkündür.

60 Farklar (Differences) Tekli farklar denince, iki farklı alıcı noktasında aynı uyduya eş zamanlı olarak yapılan faz gözlemleri arasındaki farklar anlaşılmaktadır. Bu adımda alıcı saati hataları elemine edilmektedir. İkili farklar,iki tekli farkın farkı olarak nitelendirilebilir. Uydu ve alıcı saati hataları bu adımda giderilir. Üçlü farklar, iki ikili farkın farkı olarak nitelendirilebilir, bu adımda başlangıç tam sayı belirsizliği giderilmektedir.

61 Tekli Farklar

62 İkili farklar

63 Üçlü Farklar

64 RINEX Genel olarak gözlem veri dosyaları her alıcı firmasının kendi özel binary formatta kaydedilmektedir. Bu durumun karışıklık çıkarması üzerine RINEX formatı olarak ortak bir veri kayıt formatı oluşturulmuştur. Bu veri dosyaları navigasyon mesajı ve gözlem (faz ve kod) dosyalarından oluşmaktadır. RINEX formatı 4 farklı ASCII dosyadan oluşmaktadır.

65 RINEX (devam) Gözlem veri dosyası GPS Navigasyon Mesajı Dosyası Meteorolojik veri dosyası GLONASS Navigasyon Mesajı dosyası Her bir dosya başlık ve veri bölümü içermektedir.

66 RINEX (devam) Dosya isimlendirmeleri uluslararası formatta yapılmaktadır; exptdoys.yyt prensibinde yapılır. expt 4 karakterli nokta adı Doy Day of year (yılın günü) S session number (oturum numarası) Yy year (2 karakterli yıl) T (type) (o: observation-gözlem, n: navigation-vanigasyon mesaj m: meteorological (meteorolojik) g: glonass veri dosyası

67 Uygulama Ölçüm yapılması Alıcının bilgisayara bağlanması ve verilerin alınması TEQC programı ile analiz edilmesi Verilerin RINEX formatına dönüştürülmesi

68 GNSS Sistemi ile Konum Belirleme Mutlak Konum Belirleme Göreli Konum Belirleme olarak ikiye ayrılmaktadır.

69 Mutlak ve Göreli Konum Belirleme

70 İyileştirme Sistemleri GNSS sinyalleri ~20000 km'lik yolculukları boyunca çeşitli ortamlardan geçerek alıcıya ulaşır. Bu nedenle özellikle sivil havacılık kurumları navigasyon verilerinin sürekli ve güvenli kullanımı için yoğun çalışmalar yapmışlardır. İyileştirme sistemleri ile, her yerde, her zaman, doğru ve güvenilir koordinat üretmek mümkün hale gelmiştir.

71 İyileştirme sistemleri Bu sistemler, uydu bazlı, yer bazlı ve yer bazlı bölgesel olarak üç gruba ayrılır. En çok bilinen uydu bazlı sistemler, EGNOS (European Geo-statioNary Overlay Service) WAAS (Wide Area Augmentation System) MSAS (Multi-functional Satellite Based Augmentation System)-Japonya GAGAN (GPS Aided Geo Augmented Navigation System)-Hindistan

72 Kapsama alanları

73 Uydu Bazlı İyileştirme Sistemleri (SBAS) Atmosferik etkiler

74 GZK (RTK)-PDGNSS DGNSS tekniği pseudo-range (kod) gözlemlerine dayandığında, 0.5 m-1m dolaylarında koordinat doğruluğu sağlar. Ancak haritacılık faaliyetleri için daha yüksek nokta konum doğruluğuna ihtiyaç duyulur. Böylesi bir doğruluk ancak faz gözlemleri kullanılarak elde edilebilir. Faz gözlemleri kullanılarak yüksek doğrulukta gerçek zamanlı konum bilgisi elde etmek mümkündür.

75 GZK-RTK Bu sistemler de SBAS sistemleri gibi referans istasyonlarından düzeltme bilgisi alma esasında çalışırlar. Bu sistemde doğruluğu etkileyen en büyük faktör referans-gezici istasyon arasındaki mesafedir. Ortalama hassasiyet cm mertebesinde olup, neredeyse tüm haritacılık faaliyetlerini karşılayabilecek doğruluktadır.

76 GZK-RTK

77 GZK çalışma prensibi SBAS sisteminin, faz gözlemleriyle yürütülen bir modelidir. Gezici alıcı (rover), konumu hassas bir şekilde bilinen sabit bir istasyondan gelen düzeltme verileri ışığında konumunu günceller. Düzeltme bilgileri, UHF-VHF bandı yardımıyla gezici istasyona yollanır. Düzeltme bilgileri SBAS sistemindeki gibi, uydu yörünge, saat parametreleri ve atmosferik düzeltmelerden ibarettir.

78 Sabit-Gezici ilişkisi? Hızlı ve güvenli bir belirsizlik çözümü için ara uzaklık km'yi geçmemelidir. Tek bir referans istasyonu kullanıldığında, kontrol yapılamadığından kısa mesafeler hassasiyet gerektiren işler için tercih edilmelidir. Başlangıç tam sayı belirsizliği için yeteri uydu sayısı eşliğinde 1-5 dk bekleme yapılır.

79 Sabit-Gezici ilişkisi?

80 DGNSS-GZK Farklılıklar DGNSS yönteminde kod gözlemlerinden yararlanıldığından, başlangıç tam sayı belirsizliği çözümüne ihtiyaç duyulmaz. GZK yönteminde çözüm için en az 5 uyduya gereksinim vardır. DGNSS yönteminde 3 uydu metre/etre altı hassasiyet üretebilir. GZK uygulamalarında çift frekanslı alıcılar kullanılır, DGNSS için tek frekanslı alıcı yeterlidir.

81 DGNSS-GZK Farklılıklar GZK yönteminde cm mertebesinde doğruluk elde edilebilir, DGNSS'de ise metre/metrealtı doğruluk üretilebilir. GZK yönteminde referans istasyondan 025 km'lik bir çember boyunca çalışma yapılabilir, DGNSS'de düzeltmeler bölgesel (birkaç 100 km) yayınlanır.

82 Ağ yapısında GZK (Net-RTK) Klasik GZK tekniğinde, tek bir referans istasyonu ve tek bir gezici istasyon arasındaki baz hesaplanmaktadır. Özetle kontrol için herhangi bir mekanizma yoktur. Oysa jeodezik ölçüler ağ dengelemesi prensibine göre kontrollü olarak oluşturulmaktadır. Bu durum GNSS ağları için de benzerdir.

83 Ağ yapısında GZK Klasik GZK tekniğini daha güvenilir kılmak için daha fazla referans istasyonuna ihtiyaç vardır. Bu durum, bölgesel ve ülkesel istasyonlar kavramını ortaya atmıştır böylece Ağ-GZK sistemi ortaya çıkmıştır. Bu teknikte tüm istasyonlardan alınan veriler hesap merkezinde analiz edilir ve uygun iletişim teknikleriyle gezicilere iletilir. İlgili düzeltmeler ağ dengelemesi ile

84 Ağ-GZK Bu durum Ağ-GZK tekniğine çok uzun bazlarla çalışabilme üstünlüğü sağlar. Yani km uzunluğundaki bazlarda (Sabit-gezici) bile cm doğruluğa erişebilen gerçek zamanlı bir sistemdir. 50 km x 50 km 'lik bir bölgede klasik GZK için gerekli referans istasyonu 5-8 iken, bu değer Ağ-GZK için 1-2'dir. Yatırım maaliyetlerinde önemli derecede tasarruf sağlanır.

85 Ağ GZK'nın Klasik GZK'ya göre üstünlükleri Tek anlamlı bir referans sisteminde ölçü yapılır. Gezici-sabit arasındaki uzaklık sorunu ortadan kalkmıştır. Tüm ağ için oluşturulan atmosferik modelden enterpolasyonla düzeltme alınabilir. Yüksek doğrulukta sonuç verir. Referans istasyonlara ait veriler sonraki kullanımlar için arşivlenmektedir.

86 Ağ-GZK sistemi çalışma esası

87 Klasik GZK kapsama alanı

88 Ağ-GZK kapsama alanı

89 Ağ-GZK baz-düzeltme değişimi

90 Ağlar Ağların dizaynı, bölgenin coğrafi koşulları ve nüfusla paralellik gösterir. Türkiye'de baz uzunlukları km olarak tasarlanmıştır.

91 Sürekli gözlem ağları (devam) Kullanıcıdan gelen talepler ve o bölgedeki iş yükü doğrultusunda baz uzunluklarına karar verilir.

GNSS Teknikleri ve Uygulamaları

GNSS Teknikleri ve Uygulamaları GNSS Teknikleri ve Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Sefa YALVAÇ Gümüşhane, 2017 Gümüşhane Üniversitesi, 2017 Versiyon: 2017.0 Bölüm-1 Tarihçe Tarih boyunca insanlar, Neredeyim? Nereye gidiyorum? sorularına cevap

Detaylı

Bağıl Konum Belirleme. GPS ile Konum Belirleme

Bağıl Konum Belirleme. GPS ile Konum Belirleme Mutlak Konum Belirleme Bağıl Konum Belirleme GPS ile Konum Belirleme büroda değerlendirme (post-prosessing) gerçek zamanlı (real-time) statik hızlı statik kinematik DGPS (kod) gerçek zamanlı kinematik

Detaylı

Sürekli Gözlem Ağları ve Uygulamaları

Sürekli Gözlem Ağları ve Uygulamaları Sürekli Gözlem Ağları ve Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Sefa YALVAÇ Gümüşhane, 2017 Gümüşhane Üniversitesi, 2017 Versiyon: 2017.0 GNSS GNSS sistemi ile, Herhangi bir yer ve zamanda Her türlü hava koşullarında,

Detaylı

KONUM BELİRLEME YÖNTEMLERİ

KONUM BELİRLEME YÖNTEMLERİ KONUM BELİRLEME YÖNTEMLERİ SUNUM ÖZETİ GPS Nedir? DGPS ve RTK Kavramları VRS Nedir? VRS Nasıl Çalışır? VRS de Modellenmesi Gereken Hata Kaynakları Sonuç ve Öneriler ANTALYA AKHİSAR MİHALIÇÇIK EŞME YUNAK

Detaylı

HARİTA DAİRESİ BAŞKANLIĞI. İSTANBUL TKBM HİZMET İÇİ EĞİTİM Temel Jeodezi ve GNSS

HARİTA DAİRESİ BAŞKANLIĞI. İSTANBUL TKBM HİZMET İÇİ EĞİTİM Temel Jeodezi ve GNSS HİZMET İÇİ EĞİTİM MART 2015 İSTANBUL TAPU VE KADASTRO II.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SUNUM PLANI 1- Jeodezi 2- Koordinat sistemleri 3- GNSS 3 JEODEZİ Jeodezi; Yeryuvarının şekil, boyut, ve gravite alanı ile zamana

Detaylı

TUSAGA-AKTİF CORS İSTASYONLARININ YER DEĞİŞİKLİĞİNİN AĞ BAZLI RTK ÖLÇÜMLERİNE ETKİSİ. Sermet Öğütcü, İbrahim Kalaycı Necmettin Erbakan Üniversitesi

TUSAGA-AKTİF CORS İSTASYONLARININ YER DEĞİŞİKLİĞİNİN AĞ BAZLI RTK ÖLÇÜMLERİNE ETKİSİ. Sermet Öğütcü, İbrahim Kalaycı Necmettin Erbakan Üniversitesi TUSAGA-AKTİF CORS İSTASYONLARININ YER DEĞİŞİKLİĞİNİN AĞ BAZLI RTK ÖLÇÜMLERİNE ETKİSİ Sermet Öğütcü, İbrahim Kalaycı Necmettin Erbakan Üniversitesi ÇALIŞMA BÖLGESİ ÖLÇÜMLER Konya Aksaray-Cihanbeyli-Yunak

Detaylı

Küresel Konumlama Sistemi Yrd. Doç. Dr. Okan Yıldız Yrd. Doç. Dr. Mustafa Dihkan Öğr.Gör.Dr. Deniztan Ulutaş

Küresel Konumlama Sistemi Yrd. Doç. Dr. Okan Yıldız Yrd. Doç. Dr. Mustafa Dihkan Öğr.Gör.Dr. Deniztan Ulutaş Küresel Konumlama Sistemi Yrd. Doç. Dr. Okan Yıldız Yrd. Doç. Dr. Mustafa Dihkan Öğr.Gör.Dr. Deniztan Ulutaş Ölçme Bilgisi Ders Notları 2015-2016 Bahar Yarıyılı Golabal Positioning System(GPS) Nedir? Küresel

Detaylı

olmak üzere 4 ayrı kütükte toplanan günlük GPS ölçüleri, baz vektörlerinin hesabı için bilgisayara aktarılmıştır (Ersoy.97).

olmak üzere 4 ayrı kütükte toplanan günlük GPS ölçüleri, baz vektörlerinin hesabı için bilgisayara aktarılmıştır (Ersoy.97). 1-) GPS Ölçülerinin Yapılması Ölçülerin yapılacağı tarihlerde kısa bir süre gözlem yapılarak uydu efemerisi güncelleştirilmiştir. Bunun sonunda ölçü yapılacak bölgenin yaklaşık koordinatlarına göre, bir

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI OMEGA Askeri amaçlı olarak A.B.D. tarafından 1982 yılında kurulmuş ve uzun menzilli uçuşlarda uçağın dünyanın neresinde olduğunu bildiren bir radyo seyrüsefer yardımcısıdır.

Detaylı

1. GİRİŞ 2. GNSS SİSTEMLERİ

1. GİRİŞ 2. GNSS SİSTEMLERİ 1. GİRİŞ İnsanoğlu daha kaliteli ve güvenli bir yaşam amacıyla, bulunduğu bölgeleri terk edip daha uygun yaşam alanları bulmak için geçmişten günümüze sürekli bir arayış içerisinde olmuştur. Bunun için

Detaylı

JEODEZİK ÖLÇMELER DERSİ. Yrd. Doç. Dr. Hakan AKÇIN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KEMALDERE

JEODEZİK ÖLÇMELER DERSİ. Yrd. Doç. Dr. Hakan AKÇIN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KEMALDERE JEODEZİK ÖLÇMELER DERSİ Yrd. Doç. Dr. Hakan AKÇIN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KEMALDERE REFERANS (KOORDİNAT) SİSTEMLERİ VE DATUM 1. Hafta Ders Notları REFERANS (KOORDİNAT) SİSTEMLERİ VE DATUM Referans (Koordinat)

Detaylı

GNSS Teknikleri. Lisans Ders Notları. Aydın ÜSTÜN. Kocaeli Üniversitesi Harita Mühendisliği.

GNSS Teknikleri. Lisans Ders Notları. Aydın ÜSTÜN. Kocaeli Üniversitesi Harita Mühendisliği. GNSS Teknikleri Lisans Ders Notları Aydın ÜSTÜN Kocaeli Üniversitesi Harita Mühendisliği aydin.ustun@kocaeli.edu.tr Kocaeli, 2016 A. Üstün (Kocaeli Üniversitesi) GNSS teknikleri (v.11/10/16) 1/18 İçerik

Detaylı

UYDU JEODEZISI: ÖLÇME YÖNTEM VE TEKNIKLERI

UYDU JEODEZISI: ÖLÇME YÖNTEM VE TEKNIKLERI UYDU JEODEZISI: ÖLÇME YÖNTEM VE TEKNIKLERI Gözlem noktasına baglı yöntemler: Yerden uyduya Uydudan yer noktasına Uydudan uyduya Ölçünün cinsine baglı yöntemler: Dogrultu ölçmeleri (geometrik yöntem) Çift

Detaylı

TUJK 2017 BİLİMSEL TOPLANTISI SABİT GNSS İSTASYONLARI UYGULAMALRI CORS İLE ORMANLIK ARAZİLERDE YAPILAN GNSS ÖLÇMELERİNDE RTK KULLANIMI

TUJK 2017 BİLİMSEL TOPLANTISI SABİT GNSS İSTASYONLARI UYGULAMALRI CORS İLE ORMANLIK ARAZİLERDE YAPILAN GNSS ÖLÇMELERİNDE RTK KULLANIMI TUJK 2017 BİLİMSEL TOPLANTISI SABİT GNSS İSTASYONLARI UYGULAMALRI CORS İLE ORMANLIK ARAZİLERDE YAPILAN GNSS ÖLÇMELERİNDE RTK KULLANIMI Yrd.Doç. Dr. Veli AKARSU/BEU, ZMYO Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü

Detaylı

GPS Nedir? Nasıl Çalışır?

GPS Nedir? Nasıl Çalışır? GPS Nedir? Nasıl Çalışır? Atalarımız kaybolmamak için çok ekstrem ölçümler kullanmak zorunda kalmışlardır. Anıtlar dikerek yerler işaretlenmiş, zahmetli haritalar çizilmiş ve gökyüzündeki yıldızların yerlerine

Detaylı

JEODEZİ. Şekil1: Yerin şekli YERİN ŞEKLİ JEOİD

JEODEZİ. Şekil1: Yerin şekli YERİN ŞEKLİ JEOİD JEODEZİ Jeodezi, üç boyutlu ve zaman değişkenli uzayda, çekim alanı ile birlikte, yeryuvarının ve öteki gök cisimlerinin ölçülmesi ve haritaya aktarılması ile uğraşan bilim dalıdır. Şekil1: Yerin şekli

Detaylı

Bülent Ecevit Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü JDF 459 GPS Uygulamaları Ders Notları

Bülent Ecevit Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü JDF 459 GPS Uygulamaları Ders Notları Bülent Ecevit Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü JDF 459 GPS Uygulamaları Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ Kısaca GNSS Jeodezik amaçlı konum belirleme teknikleri tarih

Detaylı

GLOBAL KONUM STEMİ GPS

GLOBAL KONUM STEMİ GPS GLOBAL KONUM BELİRLEME SİSTEMS STEMİ GPS BÜ KRDAE JEODEZİ ANABİLİM DALI Herhangi bir zamanda, dünyanın herhangi bir yerinde bulunan bir kullanıcının konumunu belirleyen ve en az 4 uydudan kod-faz varış

Detaylı

JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ (Ölçüler Yöntemleri) Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA

JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ (Ölçüler Yöntemleri) Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ (Ölçüler Yöntemleri) Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA ÖLÇÜ TEKNİKLERİ I- Uydu ve Uzay Teknikleri VLBI SLR GPS DORIS INSAR Gravite Uydu Sistemleri (Uydu ve Uzay Teknikleri)

Detaylı

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi RTK GPS SİSTEMİNİN POLİGON ÖLÇMELERİNDE KULLANIMI

Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi RTK GPS SİSTEMİNİN POLİGON ÖLÇMELERİNDE KULLANIMI Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Sigma 2004/1 RTK GPS SİSTEMİNİN POLİGON ÖLÇMELERİNDE KULLANIMI Ömer AYDIN, Ercenk ATA *, Atınç PIRTI Yıldız Teknik Üniversitesi,

Detaylı

1. GLOBAL POSITONING SYSTEM HAKKINDA GENEL BİLGİLER

1. GLOBAL POSITONING SYSTEM HAKKINDA GENEL BİLGİLER 1. GLOBAL POSITONING SYSTEM HAKKINDA GENEL BİLGİLER Global Positioning System (GPS), A.B.D. Savunma Dairesi tarafından geliştirilen, konumlama ve navigasyon amaçlı kulanılan uydular kümesidir. Bu uydu

Detaylı

Harita Projeksiyonları ve Koordinat Sistemleri. Doç. Dr. Senem KOZAMAN

Harita Projeksiyonları ve Koordinat Sistemleri. Doç. Dr. Senem KOZAMAN Harita Projeksiyonları ve Koordinat Sistemleri Doç. Dr. Senem KOZAMAN Yeryüzü şekilleri ve ayrıntılarının düz bir yüzey üzerinde, belli bir ölçek ve semboller kullanarak, bir referans sisteme göre ifade

Detaylı

Bülent Ecevit Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü JDF 459 GPS Uygulamaları Ders Notları

Bülent Ecevit Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü JDF 459 GPS Uygulamaları Ders Notları Bülent Ecevit Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü JDF 459 GPS Uygulamaları Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ Kısaca GNSS Jeodezik amaçlı konum belirleme teknikleri tarih

Detaylı

TUSAGA-AKTİF istasyonları koordinat ve koordinat değişimlerinin yılları GNSS verilerinden yararla belirlenmesi ve uygulamada kullanılması

TUSAGA-AKTİF istasyonları koordinat ve koordinat değişimlerinin yılları GNSS verilerinden yararla belirlenmesi ve uygulamada kullanılması TÜRKİYE ULUSAL JEODEZİ KOMİSYONU 2017 YILI BİLİMSEL TOPLANTISI SABİT GNSS İSTASYONLARI UYGULAMALARI TUSAGA-AKTİF istasyonları koordinat ve koordinat değişimlerinin 2009-2017 yılları GNSS verilerinden yararla

Detaylı

GPS İN GENEL ESASLARI

GPS İN GENEL ESASLARI GPS 1. Tarihçe GPS İN GENEL ESASLARI Ölçme Bilgisi insanoğlunun varolduğu tarihten günümüze dek herkesin dikkatini çekmiştir. İnsan ilk önce yeryüzünde bulunduğu yeri bilmek ister. Ayrıca şahıslar sahip

Detaylı

JDF 361 Alet Bilgisi Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ Zonguldak-2015

JDF 361 Alet Bilgisi Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ Zonguldak-2015 JDF 361 Alet Bilgisi Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ Zonguldak-2015 Dersin Amacı Öğrencilerin arazi çalışmalarında kullanmaları gereken ölçme ekipmanlarının tanıtılması, ekipmanların kullanım

Detaylı

BUSAGA BUSKİ Sabit GNSS Ağı

BUSAGA BUSKİ Sabit GNSS Ağı BUSAGA BUSKİ Sabit GNSS Ağı Yrd. Doç. Dr. Kurtuluş Sedar GÖRMÜŞ Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü K. S. GÖRMÜŞ 1, Ş.H. KUTOĞLU 1, S. BULUT 2 F. ALİYAZICIOĞLU

Detaylı

JEODEZİK AĞLARIN OPTİMİZASYONU

JEODEZİK AĞLARIN OPTİMİZASYONU JEODEZİK AĞLARIN OPTİMİZASYONU Jeodezik Ağların Tasarımı 10.HAFTA Dr.Emine Tanır Kayıkçı,2017 OPTİMİZASYON Herhangi bir yatırımın gerçekleştirilmesi sırasında elde bulunan, araç, hammadde, para, işgücü

Detaylı

Astronomik Zaman Sistemleri

Astronomik Zaman Sistemleri Astronomik Zaman Sistemleri Astronomik Zaman Sistemleri İki türlüdür Dünyanın kendi etrafında dönüşüne bağlı olarak tanımlanan zamanlar Atom saatleri ile (yani atomik salınımlarınfrekansı) ile yürütülen

Detaylı

GPS ağlarının dengelenmesinden önce ağın iç güvenirliğini artırmak ve hataları elimine etmek için aşağıda sıralanan analizler yapılır.

GPS ağlarının dengelenmesinden önce ağın iç güvenirliğini artırmak ve hataları elimine etmek için aşağıda sıralanan analizler yapılır. 13. GPS AĞLARININ DENGELENMESİ 13.1 GPS ÖLÇMELERİ GPS ( Global Positioning System ) alıcıları kullanılarak yer istasyonu ile uydu arasındaki uzunluklar ölçülür ve noktaların konumları belirlenir. GPS ile

Detaylı

Global Navigasyon Uydu Sistemleri (GNSS) ve Uydu Bazlı Alan Büyütme Sistemleri (SBAS)

Global Navigasyon Uydu Sistemleri (GNSS) ve Uydu Bazlı Alan Büyütme Sistemleri (SBAS) Global Navigasyon Uydu Sistemleri (GNSS) ve Uydu Bazlı Alan Büyütme Sistemleri (SBAS) Global Navigasyon Uydu Sistemleri GPS GLONASS Galileo Compass (GNSS) Uydu Bazlı Alan Büyütme Sistemleri (SBAS) WAAS

Detaylı

Sabit GNSS Referans İstasyonları

Sabit GNSS Referans İstasyonları Sabit GNSS Referans İstasyonları Sabit GNSS Referans İstasyonları Standart uygulamalar veya özel uygulamalar için; Farklı fonksiyonlar sunan alıcı çeşitleri Doğru, güçlü, güvenilir Bir referans istasyonundan

Detaylı

Öğr.Gör. Yener TÜREN

Öğr.Gör. Yener TÜREN İletişim Dersi NAVİGASYON ve KİNEMATİK KONUMLAMADA VERİ İLETİMİ ve VERİ FORMATLARI Öğr.Gör. Yener TÜREN Trakya Üniversitesi Edirne Teknik Bilimler MYO Mimarlık ve Şehir Planlama Bl. Harita ve Kadastro

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

Türkiye de Sabit GPS İstasyonlarının Tarihi ve TUSAGA-AKTİF Sistemi

Türkiye de Sabit GPS İstasyonlarının Tarihi ve TUSAGA-AKTİF Sistemi Türkiye de Sabit GPS İstasyonlarının Tarihi ve TUSAGA-AKTİF Sistemi Soner ÖZDEMİR, Yasin ERKAN, Bahadır AKTUĞ, Mustafa KURT, Onur LENK Harita Genel Komutanlığı, 06100 Cebeci ANKARA 18-11 Nisan 2011 ANKARA

Detaylı

Küresel Konumlama Sistemi (GPS)

Küresel Konumlama Sistemi (GPS) Küresel Konumlama Sistemi (GPS) Yersel konum belirleme sistemlerinin uygulanmasında çıkan sakıncaları ortadan kaldıran, en az 4 uydudan kod faz varıģ zamanının ölçülmesi esasına dayanan üç boyutta yüksek

Detaylı

Sistemin işletilmesi TKGM ye aittir. İlk olarak sistem Haziran 2011 e kadar ücretsiz olaraksunuldu Şimdi, BHİKPK tarafından belirlenen ücrete tabidir

Sistemin işletilmesi TKGM ye aittir. İlk olarak sistem Haziran 2011 e kadar ücretsiz olaraksunuldu Şimdi, BHİKPK tarafından belirlenen ücrete tabidir The World Cadastre Summit, 21.04. PLANIN ESAS OLDUĞU KADASTRO ÇALIŞMALARINDA TUSAGA-AKTİF İN YERİ VE ÖNEMİ The World Cadastre Summit Congress&Exhibition İstanbul- 1 / 29 Nisan/ Sunum İçeriği 1- TUSAGA-AKTİF

Detaylı

GPS Hata Kaynakları GPS hataları, gürültü (noise; karışıklık, tesadüfi hata), sapma (bias; kayıklık) ve kaba hatanın (blunder) bir tertibinden oluşur.

GPS Hata Kaynakları GPS hataları, gürültü (noise; karışıklık, tesadüfi hata), sapma (bias; kayıklık) ve kaba hatanın (blunder) bir tertibinden oluşur. GPS Hata Kaynakları GPS hataları, gürültü (noise; karışıklık, tesadüfi hata), sapma (bias; kayıklık) ve kaba hatanın (blunder) bir tertibinden oluşur. GPS Hata Kaynakları Gürültü hatası, PRN kod gürültüsü

Detaylı

5 İki Boyutlu Algılayıcılar

5 İki Boyutlu Algılayıcılar 65 5 İki Boyutlu Algılayıcılar 5.1 CCD Satır Kameralar Ölçülecek büyüklük, örneğin bir telin çapı, objeye uygun bir projeksiyon ile CCD satırının ışığa duyarlı elemanı üzerine düşürülerek ölçüm yapılır.

Detaylı

STATIC POSITIONING PERFORMED FROM DIFFERENT GNSS NETWORKS AND STATIONS INVESTIGATION IN ISTANBUL SCALE

STATIC POSITIONING PERFORMED FROM DIFFERENT GNSS NETWORKS AND STATIONS INVESTIGATION IN ISTANBUL SCALE FARKLI GNSS AĞ VE İSTASYONLARINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN STATİK KONUMLAMANIN İSTANBUL ÖLÇEĞİNDE İRDELENMESİ E. AVCIOĞLU 1, M. SOYCAN 2 1 Himtek Mühendislik İnş. Tic. San. Ltd. Şti., İstanbul ercan@himtek.com.tr

Detaylı

SLC Tablet PC'ler İçin GNSS Alıcısı Çözümü

SLC Tablet PC'ler İçin GNSS Alıcısı Çözümü SLC Tablet PC'ler İçin GNSS Alıcısı Çözümü www.satlab.com.tr SLC Tablet PC'ler İçin GNSS Alıcısı Çözümü Sınırsız Uygulama Desteğine Sahip, 6G Uydu İzleme Kapasiteli GNSS Alıcısı İsveç Tasarımı Hafif Bluetooth

Detaylı

31.10.2014. CEV 361 CBS ve UA. Koordinat ve Projeksiyon Sistemleri. Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Yerin Şekli

31.10.2014. CEV 361 CBS ve UA. Koordinat ve Projeksiyon Sistemleri. Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Yerin Şekli CEV 361 CBS ve UA Koordinat ve Projeksiyon Sistemleri Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Yerin Şekli 1 Yerin Şekli Ekvator çapı: 12756 km Kuzey kutuptan güney kutuba çap: 12714 km

Detaylı

İçindekiler F1 F2 F3 F4 F5 F6 ESC SFT CE

İçindekiler F1 F2 F3 F4 F5 F6 ESC SFT CE F1 F2 F3 F4 F5 F6 ESC SFT CE İçindekiler Uzay Teknikleri GNSS nedir GPS İN tarihçesi GPS Nasıl Çalışır? GPS in Bölümleri Uzay Bölümü Kontrol Bölümü Kullanıcı bölümü GLONASS Uydu sistemi GALİLEO Uydu sistemi

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:305-63X Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 2007 () 45-49 TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Kısa Makale Afyonkarahisar Merkezindeki Dört Farklı Döneme Ait Camilerin RTK Đle

Detaylı

Sistemin Bileşenleri

Sistemin Bileşenleri International Terrestrial Reference System (ITRS) International Terrestrial Reference Frame (ITRF) Sistemin Bileşenleri International Terrestrial Reference System International Terrestrial Reference Frame

Detaylı

TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon

TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

Elektromanyetik dalgalar kullanılarak yapılan haberleşme ve data iletişimi için frekans planlamasının

Elektromanyetik dalgalar kullanılarak yapılan haberleşme ve data iletişimi için frekans planlamasının 2. FREKANS TAHSİS İŞLEMLERİ 2.1 GENEL FREKANS TAHSİS KRİTERLERİ GENEL FREKANS TAHSİS KRİTERLERİ Elektromanyetik dalgalar kullanılarak yapılan haberleşme ve data iletişimi için frekans planlamasının yapılması

Detaylı

SL 55+ DGPS Alıcısı.

SL 55+ DGPS Alıcısı. SL 55+ DGPS Alıcısı www.satlab.com.tr SL 55+ Yüksek Hassasiyetli DGPS Çözümü GIS Veri Toplama İhtiyaçlarınız İçin Yüksek Hassasiyetli GNSS Alıcısı Avrupa Kalitesi ve Standartları Hafif Bluetooth Çoklu

Detaylı

CEV 361 CBS ve UA. Koordinat ve Projeksiyon Sistemleri. Yrd. Doç. Dr. Özgür ZEYDAN Yerin Şekli

CEV 361 CBS ve UA. Koordinat ve Projeksiyon Sistemleri. Yrd. Doç. Dr. Özgür ZEYDAN  Yerin Şekli CEV 361 CBS ve UA Koordinat ve Projeksiyon Sistemleri Yrd. Doç. Dr. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Yerin Şekli 1 Yerin Şekli Ekvator çapı: 12756 km Kuzey kutuptan güney kutuba çap: 12714

Detaylı

GPS YÖNTEMİ İLE HALİHAZIR HARİTA ÜRETİMİ

GPS YÖNTEMİ İLE HALİHAZIR HARİTA ÜRETİMİ GPS YÖNTEMİ İLE HALİHAZIR HARİTA ÜRETİMİ Nihat ERSOY*. ÖZET Ülkemizde sanayileşmenin getirdiği kentleşme toprak rantını da beraberinde getirmiştir. Böylece toprağın kullanımı, planlaması ülke menfaatleri

Detaylı

UAK Ulusal Astronomi Kongresi Erzurum 5-9 Eylül TÜRKSAT Gözlemevinde Gerçekleştirilen GEO Kuşak Uydu Gözlem Faaliyetleri

UAK Ulusal Astronomi Kongresi Erzurum 5-9 Eylül TÜRKSAT Gözlemevinde Gerçekleştirilen GEO Kuşak Uydu Gözlem Faaliyetleri UAK-2016 20. Ulusal Astronomi Kongresi Erzurum 5-9 Eylül 2016 TÜRKSAT Gözlemevinde Gerçekleştirilen GEO Kuşak Uydu Gözlem Faaliyetleri SUNUM İÇERİĞİ Türksat Gözlemevi Uzay Trafiği Türksat Uyduları GEO

Detaylı

Uydu Jeodezisi ve GNSS. Öğr.Gör. Yener TÜREN. Arazi Ölçmeleri IV Dersi

Uydu Jeodezisi ve GNSS. Öğr.Gör. Yener TÜREN. Arazi Ölçmeleri IV Dersi Arazi Ölçmeleri IV Dersi Uydu Jeodezisi ve GNSS Öğr.Gör. Yener TÜREN Trakya Üniversitesi Edirne Teknik Bilimler MYO Mimarlık ve Şehir Planlama Bl. Harita ve Kadastro Prg. Jeodezi Nedir? Jeoloji Yer Bilimi

Detaylı

COMPARING THE PERFORMANCE OF KINEMATIC PPP AND POST PROCESS KINEMATICS METHODS IN RURAL AND URBAN AREAS

COMPARING THE PERFORMANCE OF KINEMATIC PPP AND POST PROCESS KINEMATICS METHODS IN RURAL AND URBAN AREAS KİNEMATİK PPP VE POST PROCESS KİNEMATİK YÖNTEMLERİNİN KIRSAL VE MESKUN ALANLARDAKİ PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI A. CEYLAN 1, C.Ö. YİGİT 2, S. ALÇAY 1, B. N. ÖZDEMİR 1 1 Selçuk Üniversitesi, Mühendsilik

Detaylı

İSKİ UKBS (Uydulardan Konum Belirleme Sistemi)

İSKİ UKBS (Uydulardan Konum Belirleme Sistemi) İSKİ UKBS (Uydulardan Konum Belirleme Sistemi) GNSS NEDİR? GNSS: Global Navigation Satellite Systems Uydularla konum belirleme sistemleri denince akla Amerika Birleşik Devletlerinin GPS, Avrupa Birliğinin

Detaylı

Turgut UZEL, Kamil EREN TÜBİTAK KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI

Turgut UZEL, Kamil EREN TÜBİTAK KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI Bir Öncü!! Bir İlk!! CORS-TR Projesi Turgut UZEL, Kamil EREN 1 1007 TÜBİTAK KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI ULUSAL CORS (Sürekli İşleyen GPS İstasyonları) SİSTEMİNİN

Detaylı

TUSAGA AKTİF (CORS TR) SİSTEMİNİN TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE KATKILARI

TUSAGA AKTİF (CORS TR) SİSTEMİNİN TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE KATKILARI TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 13. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 18 22 Nisan 2011, Ankara TUSAGA AKTİF (CORS TR) SİSTEMİNİN TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE KATKILARI ÖZET

Detaylı

Hakan KOCAMAN Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisi

Hakan KOCAMAN Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisi Hakan KOCAMAN Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisi SASKİ GENEL BİLGİLER (31.12.2016) NEDEN GNSS? İl genelinde hassas konum belirleme, Saha çalışanlarını merkezden anlık izleme, Diğer kamu kurum/kuruluşlarına

Detaylı

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V )

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V ) RADYO RTK REFERANS (SABİT) KURULUMU FieldGenius, radyo modem donanımı bulunduran GNSS alıcılarını RTK yöntemi üzerinden kontrol edebilir. Koordinatları bilinen bir jeodezik yer kontrol noktasına sehpa

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:1305-631X Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 2005 (2) 47-52 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Global Konum Belirlemede Hata Kaynakları Saffet ERDOĞAN, Mevlüt GÜLLÜ,

Detaylı

Düşey Yönlü Deformasyon Belirleme Çalışmalarında Tekrarlanabilirliklerin İncelenmesi

Düşey Yönlü Deformasyon Belirleme Çalışmalarında Tekrarlanabilirliklerin İncelenmesi TUJK 2011 Sabit GNSS İstasyonları Ağı ve Analizi 23-25 Kasım 2011, İstanbul Düşey Yönlü Deformasyon Belirleme Çalışmalarında Tekrarlanabilirliklerin İncelenmesi Sefa Yalvaç 1*, Aydın Üstün 1, Ekrem Tuşat

Detaylı

JDF 116 / 120 ÖLÇME TEKNİĞİ / BİLGİSİ II POLİGONASYON

JDF 116 / 120 ÖLÇME TEKNİĞİ / BİLGİSİ II POLİGONASYON JDF 116 / 120 ÖLÇME TEKNİĞİ / BİLGİSİ II POLİGONASYON Yrd. Doç. Dr. HÜSEYİN KEMALDERE Jeodezik Noktaların Sınıflandırması (BÖHHBÜY-Md:8) Noktaların sınıflandırılması aşağıdaki şekildedir: a) Uzay ve uydu

Detaylı

Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks)

Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks) Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks) Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Ders konuları Uydu ağları Uydu parametreleri Uydu yörüngeleri GEO uydular

Detaylı

Koordinat Dönüşümleri (V )

Koordinat Dönüşümleri (V ) KOORDİNAT DÖNÜŞÜMLERİ ve FARKLI KOORDİNAT SİSTEMLERİ İLE ÇALIŞMA FieldGenius ile birden fazla koordinat sistemi arasında geçiş yaparak çalışmak mümkündür. Yaygın olarak kullanılan masaüstü harita ve CAD

Detaylı

JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON

JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON JDF/GEO 120 ÖLÇME BİLGİSİ II POLİGONASYON Dr. Öğr. Üyesi HÜSEYİN KEMALDERE Sınıflandırma (BÖHHBÜY (26.06.2018)-Md:8) Bu yönetmelik kapsamındaki kontrol noktalarının hiyerarşik sınıflandırılması aşağıda

Detaylı

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI GNNS GÖZLEM SÜRELERİNİN BAZ ÇÖZÜM SONUÇLARINA VE NOKTA KOORDİNATLARINA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI YÜKSEK LİSANS TEZİ Cemil

Detaylı

Kış Vaktinde Yaz Saati ve Astronomik Zaman Ölçümleri

Kış Vaktinde Yaz Saati ve Astronomik Zaman Ölçümleri Kış Vaktinde Yaz Saati ve Astronomik Zaman Ölçümleri Yaz saati, kış saati, saatler ileri geri derken, ülkemizde son yıllarda, büyükten küçüğe herkes aslında astronomik bir olguyu konuşuyor. Saat dilimimizin

Detaylı

ProMark 800 ve GNSS Teknolojisindeki Büyük Gelişmeler. Türkiye Tek Yetkili Temsilcisi

ProMark 800 ve GNSS Teknolojisindeki Büyük Gelişmeler. Türkiye Tek Yetkili Temsilcisi ProMark 800 ve GNSS Teknolojisindeki Büyük Gelişmeler Türkiye Tek Yetkili Temsilcisi 10.Eylül.2012 ProMark 800 ü Tanıtmak Spectra Precision dan yeni GNSS Alıcısı Trimble Firması Ashtech Firmasını kendi

Detaylı

GPS ÖLÇÜMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE FARKLI FAZ KOMBİNASYONLARININ KULLANILMASI

GPS ÖLÇÜMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE FARKLI FAZ KOMBİNASYONLARININ KULLANILMASI GPS ÖLÇÜMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE FARKLI FAZ KOMBİNASYONLARININ KULLANILMASI H. Kemaldere 1, H. Kutoğlu 2, Ç. Mekik 3 1 Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Jeodezi ve Fotogrametri Müh.Bölümü, Jeodezi

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:1305-631X Yapı Teknolojileri Elektronik Dergisi 2007 (2) 17-25 TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Kısa Makale Binaların GZK-GPS Yöntemiyle Aplikasyonu Fatih TAKTAK, Đbrahim TĐRYAKĐOĞLU,

Detaylı

Ashtech BLADE TM Teknolojisi ile Önemli Bir Atılım

Ashtech BLADE TM Teknolojisi ile Önemli Bir Atılım Ashtech BLADE TM Teknolojisi ile Önemli Bir Atılım Gündem Bu seçkin GNSS benim için ne yapabilir? Güncel Ashtech BLADE TM Teknolojisi Ashtech Teknolojisi ile Önemli Bir Atılım Bu seçkin GNSS benim için

Detaylı

TUSAGA-AKTİF (CORS TR) PROJESİ VE ÜLKEMİZE KATKILARI

TUSAGA-AKTİF (CORS TR) PROJESİ VE ÜLKEMİZE KATKILARI TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi 30 Ekim 02 Kasım 2007, KTÜ, Trabzon TUSAGA-AKTİF (CORS TR) PROJESİ VE ÜLKEMİZE KATKILARI ÖZET Ö. Yıldırım 1, S. Bakıcı

Detaylı

KISALTMALAR GPS : GNSS : GLONASS

KISALTMALAR GPS : GNSS : GLONASS ÖNSÖZ Lisans hayatımız boyunca gerek mesleki gerekse sosyal anlamda her türlü konuyu konuşabildiğimiz, bize her konuda doğru yolu gösteren, vizyonunu ve tecrübesini bizden esirgemeyen tasarım projesi danışman

Detaylı

SL 600 6G RTK GNSS Alıcısı

SL 600 6G RTK GNSS Alıcısı SL 600 6G RTK GNSS Alıcısı www.satlab.com.tr SL 600 6G RTK GNSS Alıcısı 6G GNSS çağının en gelişmiş CORS+RTK çözümü! Avrupa Kalitesi ve Standartları SL600 Hafif Bluetooth GPS GLONASS BEIDOU GALILEO SBAS

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GPS DESTEKLİ DETAY ALIMINDA YENİ BİR TEKNİK (GPSSİT) İN UYGULANABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GPS DESTEKLİ DETAY ALIMINDA YENİ BİR TEKNİK (GPSSİT) İN UYGULANABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GPS DESTEKLİ DETAY ALIMINDA YENİ BİR TEKNİK (GPSSİT) İN UYGULANABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI İbrahim KALAYCI DOKTORA TEZİ JEODEZİ VE FOTOGRAMETRİ ANABİLİM

Detaylı

FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI

FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI Fotg.D.Bşk.lığı, yurt içi ve yurt dışı harita üretimi için uydu görüntüsü ve hava fotoğraflarından fotogrametrik yöntemlerle topoğrafya ve insan yapısı detayları

Detaylı

Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde

Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde Ozan Özkiper Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde hedefe götürmektir. Güneş (Güneş pusulası ve

Detaylı

Harita Projeksiyonları

Harita Projeksiyonları Harita Projeksiyonları Bölüm Prof.Dr. İ. Öztuğ BİLDİRİCİ Amaç ve Kapsam Harita projeksiyonlarının amacı, yeryüzü için tanımlanmış bir referans yüzeyi üzerinde belli bir koordinat sistemine göre tanımlı

Detaylı

HARİTA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kasım 2013 Sedat BAKICI

HARİTA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kasım 2013 Sedat BAKICI İhtiyaç; Araziye yönelik Coğrafi Konum Bilgilerin; hızlı, hassas, güvenilir ve ekonomik biçimde toplanması amacıyla anlık arazi konum bilgisinin (koordinatlarının) elde edilmesi gerekmektedir. Böylece,

Detaylı

GPŞ Sistemi İle Şehir Nirengi Ağlarının Analizi

GPŞ Sistemi İle Şehir Nirengi Ağlarının Analizi GPŞ Sistemi İle Şehir Nirengi Ağlarının Analizi Nihat ERSOY* ÖZET Şehir nirengi ağlarının değerlendirilmesinde, 1987 yılında klasik ölçme yöntemleri ile ülke nirengi ağına dayalı 3. derece bir yatay kontrol

Detaylı

COMU SABİT GNSS İSTASYONUNUN BÖLGEDEKİ JEODEZİK ÇALIŞMALARA KATKILARI

COMU SABİT GNSS İSTASYONUNUN BÖLGEDEKİ JEODEZİK ÇALIŞMALARA KATKILARI TÜRKİYE ULUSAL JEODEZİ KOMİSYONU TUJK 2017 YILI BİLİMSEL TOPLANTISI SABİT GNSS İSTASYONLARI UYGULAMALARI 2-3 Kasım 2017 Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul, Türkiye COMU SABİT GNSS İSTASYONUNUN BÖLGEDEKİ JEODEZİK

Detaylı

GLOBAL KONUM BELÝRLEME SÝSTEMÝ (GPS)

GLOBAL KONUM BELÝRLEME SÝSTEMÝ (GPS) PAMUKKALE ÜNÝVERSÝTESÝ MÜHENDÝSLÝK YIL FAKÜLTESÝ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING CÝLT COLLEGE MÜHENDÝSLÝK BÝLÝMLERÝ SAYI DERGÝSÝ JOURNAL OF ENGINEERING SAYFA SCIENCES : 1996 : 2 : 2 : 103-108 GLOBAL KONUM

Detaylı

Hakan AKÇIN* SUNU Ali ihsan ŞEKERTEKİN

Hakan AKÇIN* SUNU Ali ihsan ŞEKERTEKİN AÇIK İŞLETME MADENCİLİĞİ UYGULAMALARINDA GNSS ÖLÇÜLERİNDEN YÜKSEKLİK FARKLARININ GEOMETRİK NİVELMAN ÖLÇMELERİNDEN YÜKSEKLİK FARKLARI YERİNE KULLANIMI ÜZERİNE DENEYSEL BİR ARAŞTIRMA Hakan AKÇIN* SUNU Ali

Detaylı

GPS EFEMERİS BİLGİSİNİN GÖRELİ KONUMLAMADA KOORDİNATLARA VE BAZ BİLEŞENLERİNE ETKİSİ

GPS EFEMERİS BİLGİSİNİN GÖRELİ KONUMLAMADA KOORDİNATLARA VE BAZ BİLEŞENLERİNE ETKİSİ S.Ü. Müh.-Mim. Fak. Derg., c.19, s.1, 2004 J. Fac.Eng.Arch. Selcuk Univ., v.19, n.1, 2004 GPS EFEMERİS BİLGİSİNİN GÖRELİ KONUMLAMADA KOORDİNATLARA VE BAZ BİLEŞENLERİNE ETKİSİ Ekrem TUŞAT S.Ü. Hadim Meslek

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun. Doç.Dr.Mehmet MISIR-2013 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte; geniş alanlarda, kısa zaman aralıklarında

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI DME (DISTANCE MEASURING EQUIPMENT) MESAFE ÖLÇME CİHAZI DME (Mesafe Ölçme Cihazı) Havacılıkta yaygın olarak kullanılan bir radyo seyrüsefer yardımcısıdır. Taşıtın yer istasyonundan

Detaylı

Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü

Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Ölçme Bilgisi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr Karadeniz Teknik Üniversitesi, GISLab Trabzon www.gislab.ktu.edu.tr/kadro/ecolak DÜŞEY MESAFELERİN YÜKSEKLİKLERİN

Detaylı

Gerçek Zamanlı Ulusal Sabit GNSS (CORS) Ağları ve Düşündürdükleri

Gerçek Zamanlı Ulusal Sabit GNSS (CORS) Ağları ve Düşündürdükleri hkm Jeodezi, Jeoinformasyon ve Arazi Yönetimi Dergisi 2009/1 Sayı 100 www.hkmo.org.tr Gerçek Zamanlı Ulusal Sabit GNSS (CORS) Ağları ve Düşündürdükleri Muzaffer KAHVECİ 1 Özet Gerçek zamanlı sabit GNSS

Detaylı

EK-11 TUTGA Koordinat ve Hýzlarýnýn Jeodezik Amaçlý Çalýþmalarda Kullanýlmasýna Ýliþkin Örnek -235- -236- Büyük Ölçekli Harita ve Harita Bilgileri Üretim Yönetmeliði EK - 11 TUTGA KOORDÝNAT VE HIZLARININ

Detaylı

KONTROL EDEN Bilal ERKEK Ömer SALGIN Hacı ġahin ġahġn Levent ÖZMÜġ Nevzat ÖZTÜRK

KONTROL EDEN Bilal ERKEK Ömer SALGIN Hacı ġahin ġahġn Levent ÖZMÜġ Nevzat ÖZTÜRK Sayfa : 1/11 Sayfa : 2/11 TANIMLAR: Veri Yedekleme: Her birimin kendi verilerini, Birimine teslim edene kadar gerekli güvenlik önlemlerini alarak uygun donanımlarda belirtilen sürelerde saklaması. Veri

Detaylı

HARİTALAMA ESASLARI VE GPS. www.muratciftci.net

HARİTALAMA ESASLARI VE GPS. www.muratciftci.net HARİTALAMA ESASLARI VE GPS 1 İÇERİK -GİRİŞ -ÖLÇEK, GEOİD VE ELİPSOİT -KOORDİNAT SİSTEMLERİ -PROJEKSİYON -UTM SİSTEMİ -GPS KULLANICI ARABİRİMİ 2 GİRİŞ Harita, konu aldığı bölgenin topografyası ya da bu

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KOORDİNAT SİSTEMLERİ. Prof.Dr.Rasim Deniz

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KOORDİNAT SİSTEMLERİ. Prof.Dr.Rasim Deniz BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GEOMATİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KOORDİNAT SİSTEMLERİ Prof.Dr.Rasim Deniz Zonguldak, 2014 YERSEL KOORDİNAT SİSTEMLERİ 1-Genel Yer üzerindeki konumların belirlenmesi

Detaylı

GPS/INS Destekli Havai Nirengi

GPS/INS Destekli Havai Nirengi GPS/INS Destekli Havai Nirengi GPS/INS (IMU) destekli hava nirengide izdüşüm merkezi koordinatları (WGS84) ve dönüklükler direk ölçülür. İzdüşüm merkezi koordinatları kinematik GPS ile ölçülür. GPS ile

Detaylı

T.C. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNTERNET TABANLI HASSAS NOKTA KONUM BELİRLEME (PPP) YAZILIMLARININ İRDELENMESİ VE BELİRSİZLİK ANALİZİ EREN GÜRSOY ÖZDEMİR YÜKSEK LİSANS TEZİ HARİTA

Detaylı

GNSS VERİSİNİN GERÇEK ZAMANLI İLETİMİ İÇİN ULUSLARARASI STANDARTLAR VE GELİŞMELER

GNSS VERİSİNİN GERÇEK ZAMANLI İLETİMİ İÇİN ULUSLARARASI STANDARTLAR VE GELİŞMELER TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 13. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 18 22 Nisan 2011, Ankara GNSS VERİSİNİN GERÇEK ZAMANLI İLETİMİ İÇİN ULUSLARARASI STANDARTLAR VE GELİŞMELER ÖZET

Detaylı

Lineer Pivot Sulama ve Center Pivot Sulama Sistemlerinde Uzaktan RF Kontrol & İzleme & Pozisyon Kontrol Sistemleri

Lineer Pivot Sulama ve Center Pivot Sulama Sistemlerinde Uzaktan RF Kontrol & İzleme & Pozisyon Kontrol Sistemleri Lineer Pivot Sulama ve Center Pivot Sulama Sistemlerinde Uzaktan RF Kontrol & İzleme & Pozisyon Kontrol Sistemleri 1 -Makineların sulama oranı 2-Nem oranı 3-PIVOT Çalış / Dur 4- Pivot Enerjisini Aç / Kapat

Detaylı

KÜRESEL VE ELİPSOİDAL KOORDİNATLARIN KARŞİLAŞTİRİLMASİ

KÜRESEL VE ELİPSOİDAL KOORDİNATLARIN KARŞİLAŞTİRİLMASİ KÜRESEL VE ELİPSOİDAL KOORDİNATLARIN KARŞİLAŞTİRİLMASİ Doç. Dr. İsmail Hakkı GÜNEŞ İstanbul Teknik Üniversitesi ÖZET Küresel ve Elipsoidal koordinatların.karşılaştırılması amacı ile bir noktasında astronomik

Detaylı

ORM 7420 USING SATELLITE IMAGES IN FOREST RESOURCE PLANNING

ORM 7420 USING SATELLITE IMAGES IN FOREST RESOURCE PLANNING ORM 7420 USING SATELLITE IMAGES IN FOREST RESOURCE PLANNING Asst. Prof. Dr. Uzay KARAHALİL Week IV NEDEN UYDU GÖRÜNTÜLERİ KULLANIRIZ? Sayısaldır (Dijital), - taramaya gerek yoktur Hızlıdır Uçuş planı,

Detaylı

UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA

UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte; geniş alanlarda, kısa zaman aralıklarında ucuz ve hızlı sonuç alınabilen uzaktan algılama tekniğinin, yenilenebilir

Detaylı

Dünyanın dönmesi: Yer sabit -> gök sistemleri arasındaki dönüşüm r gök = Qr yer-sabit Neden dünyanın dönmesi ile ilgileniyoruz?

Dünyanın dönmesi: Yer sabit -> gök sistemleri arasındaki dönüşüm r gök = Qr yer-sabit Neden dünyanın dönmesi ile ilgileniyoruz? Dünyanın Dönmesi Dünyanın dönmesi: Yer sabit -> gök sistemleri arasındaki dönüşüm r gök = Qr yer-sabit Neden dünyanın dönmesi ile ilgileniyoruz? yer sistemi ve gök sistemini ilişkilendirmek istiyoruz quasarlar

Detaylı