: ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ": ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI"

Transkript

1 DANIŞTAY ( ) DAİRESİ SAYIN BAŞKANLIĞI NA Yürütmenin Durdurulması Taleplidir. D A V A C I : ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI Adliye Sarayı B Blok 5. Kat Sıhhiye/ANKARA D A V A L I L A R : 1- TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ- ANKARA 2- ADALET BAKANLIĞI- ANKARA K O N U : gün ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi nin Genel Hükümler Başlığı altında yer alan İcra ve İflas Müdürlükleri ile İcra Mahkemelerinde ücret başlıklı 11. maddesinin 1. fıkrasında yer alan Ancak bu ücret asıl alacağı geçemez. şeklindeki son cümlesi, Arabuluculuk, uzlaşma ve her türlü sulh anlaşmasında ücret başlıklı 16. maddesinin 2. fıkrasının (ç) bendinde yer alan (c) bendine göre ödediği maktu ücret mahsup edilerek ibaresi ile Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin ekinde yer alan Avukatlık Ücret Tarifesinin; belirlenen 880,00-TL ücretin, için belirlenen 725,00-TL ücretin, İkinci Kısım İkinci Bölümünün 24. maddesinin b fıkrasında yer alan bireysel başvurularda Duruşmalı işler için belirlenen 3.300,00-TL ücretin, 1 YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI VE İPTALİ istemidir. Y A Y I N T A R İ H İ : A Ç I K L A M A L A R : gün ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi nin Genel Hükümler Başlığı altında yer alan; İcra ve İflas Müdürlükleri ile İcra Mahkemelerinde ücret başlıklı 11. maddesinin 1. fıkrasında yer alan Ancak bu ücret asıl alacağı geçemez. şeklindeki son cümlesiyle, Arabuluculuk, uzlaşma ve her türlü sulh anlaşmasında ücret başlıklı 16. maddesinin 2. fıkrasının (ç) bendinde yer alan (c) bendine göre ödediği maktu ücret mahsup edilerek ibaresi eklendiği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin ekinde yer alan Avukatlık Ücret Tarifesinin;

2 belirlenen 880,00-TL ücret, için belirlenen 725,00-TL ücret, İkinci Kısım İkinci Bölümünün 24. maddesinin b fıkrasında yer alan bireysel başvurularda Duruşmalı işler için belirlenen 3.300,00-TL ücret belirlenerek düzenleme yapıldığı görülmektedir. 2- Avukatların hukuki yardımının karşılığı olan meblağ veya değeri ifade eden avukatlık ücretinin kapsamı; mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda, taraflar arasındaki uyuşmazlığı sonlandıran her türlü merci kararlarında ve ayrıca kanun gereği mahkemelerce karşı tarafa yükletilmesi gereken ücrettir. Düzenlenen ücret tarifesi Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi olarak isimlendirilmektedir. Avukatların baktıkları işler yönünden, emekleri için alabilecekleri en düşük ücretler söz konusu edilmiştir. Şu açıktır ki bu tarifenin iki temel amacı vardır: 1- Hukuki işlemlerde, avukatlar arası haksız rekabeti engellemek, 2- Avukatların emekleri karşılığında almaları gereken minimum ücreti belirlemek sayılı Avukatlık Kanunu nun 168. Maddesinde, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi nin (AAÜT), Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu tarafından tüm Baroların teklifleri göz önüne alınarak hazırlanması ve yürürlüğe girmesi aşamasına ilişkin usul hükümleri belirlenmiş, tarifenin hazırlanma aşamasında dikkate alınacak esas ve ölçütler konusunda herhangi bir belirleme yapılmamıştır. 2 AAÜT nin hazırlanması konusunda Türkiye Barolar Birliği ne tanınan yetkinin kullanılmasında, yargının kurucu unsurlarından savunmayı temsil eden avukatın, Avukatlık Kanunu nun 164. maddesinde öngörüldüğü üzere emek ve mesaisinin dikkate alınmasını yanı sıra, kişilerin hak arama özgürlüklerini kısıtlayıcı nitelikte düzenlemelere de yer verilmemesi gerekmektedir sayılı Avukatlık Kanunu nun 1. Maddesi uyarınca; avukatlık mesleği kamu hizmeti ve serbest meslektir. Serbest mesleğin tanımı 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu nun 65. Maddesinde tanımlanmıştır. Buna göre; serbest meslek faaliyeti, SERMAYEDEN ÇOK KİŞİSEL ÇALIŞMAYA, BİLİMSEL VEYA MESLEKİ BİLGİYE VEYA UZMANLIĞA DAYANAN ve ticari mahiyette olmayan işlerin bir işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır. 5- Avukatlık mesleğinin toplumsal güvene sahip mesleklerin başında gelmesi, ücrete dayalı yaygın uyuşmazlık hallerinde mesleğin zarar görebileceği düşüncesine etkendir. Kendine özgü bir meslek olan avukatlık, bireyin çıkarını korurken bile toplumsal görev üstlenmekte, toplumsal dayanışmayı korumaktadır. Toplumsal alanda ve kamusal anlamda bu derece önemli ve hassas bir görevi üstlenen avukatın, harcadığı zaman, emek, para ve mesleki birikimin karşılığı olarak kendisine ödenen avukatlık ücretinin Asgari Ücret Tarifesinde dava konusu edilen maddelerdeki şekliyle düzenlenmiş olması, hakkaniyete aykırı olup Avukatlık Kanunu nu açıkça ihlal etmektedir.

3 6- Müvekkil Baro Başkanlığı tarafından gün ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi nin ekinde yer alan Avukatlık Ücret Tarifesinin; belirlenen 800,00-TL ücretin, için belirlenen 660,00-TL ücretin, İkinci Kısım İkinci Bölümünün 24. maddesinin b fıkrasında yer alan bireysel başvurularda Duruşmalı işler için belirlenen 3.000,00-TL ücretin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay 8. Dairesi nin 2017/963 E. sayılı dosyası üzerinden dava açılmış olmakla beraber dosya hala derdesttir. Ancak 2018 yılı tarifesinde de hala bu ücretler için avukatın emek ve mesaisine uygun bir belirleme yapılmadığından bu yıl da bu ücretlere iptali istemiyle dava açılmıştır. 7- TARİFENİN GENEL HÜKÜMLER BAŞLIKLI BÖLÜMÜN 11. MADDESİNİN 1. FIKRASININ SON CÜMLESİNDE YAPILAN DÜZENLEME YÖNÜNDEN İPTAL SEBEPLERİMİZ: Tarifenin Genel Hükümler başlıklı bölümünün 11. maddesinin 1. fıkrası; İcra ve iflas müdürlükleri ile icra mahkemelerinde ücret MADDE 11 (1) İcra ve İflas Müdürlüklerindeki hukuki yardımlara ilişkin avukatlık ücreti, takip sonuçlanıncaya kadar yapılan bütün işlemlerin karşılığıdır. Konusu para veya para ile değerlendirilebiliyor ise avukatlık ücreti, bu Tarifenin üçüncü kısmına göre belirlenir. Şu kadar ki takip miktarı 3.000,00 TL ye kadar olan icra takiplerinde avukatlık ücreti, Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde, icra dairelerindeki takipler için öngörülen maktu ücrettir. Ancak, bu ücret asıl alacağı geçemez. şeklindedir. 3 Bu madde ile 3.000,00-TL ye kadar olan icra takiplerinde avukatlık ücreti maktu ücret olarak belirlendikten sonra, ikinci bir kısıt getirilerek bu ücretin asıl ücreti geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Ancak bu düzenleme avukatın emek ve mesaisinin göz ardı edilmesine yol açmaktadır. Şöyle ki; avukatların icra takibi yaparken harcadıkları emek ve mesai icra takibine konu asıl alacağın miktarına göre değişmemektedir. Avukat 100,00-TL lik alacak için de 2.900,00-TL lik alacak için de takip açarken aynı emeği harcamaktadır. Kaldı ki; takip sırasında alacağın tahsili için yapacağı iş ve işlemlerin yoğunluğu belli olacak olup; 100,00-TL lik alacak için daha çok emek harcanması da söz konusu olabilecektir. Avukatlık asgari ücret tarifesi hazırlanırken avukatın emek ve mesaisi gözetilmek yerine, her defasında bu ücreti ödeyecek tarafın mağdur edilmemesi, vekalet ücretini ödeyecek tarafın menfaatinin gözetilmesinden dolayı bu şekilde düzenlemeler ile karşılaşılmaktadır. Ancak bu yaklaşım menfaat dengesinin sağlanmasını engellemekte, kamu hizmeti niteliğindeki avukatlık mesleğini yürüten meslektaşlarımızın emeğinin karşılığını almasının önüne geçilmesine yol açmaktadır. Bu nedenle zaten hali hazırda 3.000,00-TL sınır konulmak üzere maktu ücretle kısıtlanan vekalet ücretinin ayrıca asıl alacağı geçmeme şartına bağlanmış olması hukuka uygun değildir, bu şartın iptali gerekmektedir.

4 8- TARİFENİN GENEL HÜKÜMLER BAŞLIKLI BÖLÜMÜN 16. MADDESİNİN 2. FIKRASININ Ç BENDİNDE YER ALAN (C) BENDİNE GÖRE ÖDEDİĞİ MAKTU ÜCRET MAHSUP EDİLEREK İBARESİ YÖNÜNDEN İPTAL SEBEPLERİMİZ: Tarifenin Genel Hükümler başlığı altındaki 16. maddesinin 2. fıkrasının (ç) bendi; ç) Arabuluculuk faaliyetinin anlaşmazlık ile sonuçlanması halinde, tarafın aynı vekille dava yoluna gitmesi durumunda müvekkilin avukatına ödeyeceği asgari ücret, (c) bendine göre ödediği maktu ücret mahsup edilerek, bu Tarifeye göre belirlenir. şeklindedir. Yapılan düzenleme ile alternatif uyuşmazlık yöntemlerinden olan arabuluculuk faaliyetinde vekillik görevini yürüten avukatın, arabuluculuğun anlaşmazlık ile sonuçlanması halinde dava yoluna gidilmesi ve burada da vekillik görevini yürütmesi halinde müvekkilin vekiline ödeyeceği vekalet ücretinden arabuluculukta ödenen vekalet ücretinin mahsup edileceği hükmü getirilmiştir. Bu düzenlemede tamamlanmış arabuluculuk faaliyetine ilişkin hizmet sonrasında alınan vekalet ücretinin, dava açılması halinde ödenecek ücretten mahsup edilmesi söz konusudur. Ancak avukatın arabuluculuk faaliyetini başarıyla sonlandırmak gibi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır. Bu nedenle dava yoluna gidilmesi halinde vekalet ücretinden mahsuba yönelik düzenlemenin hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Arabuluculuk ve yargı aşaması iki ayrı mercide temsil olmakla beraber; bu iki işin birbirinin devamında olması mahsup için geçerli bir sebep oluşturmamaktadır. 9- TARİFENİN BİRİNCİ KISIM BİRİNCİ BÖLÜMÜNÜN 5. MADDESİNDE YER ALAN ŞİRKET ANA SÖZLEŞMESİ, ŞİRKETLERİN DEVİR VE BİRLEŞMESİ VB. TİCARİ İŞLERLE İLGİLİ SÖZLEŞMELER HAKKINDA YAPILAN DÜZENLEMEYE İLİŞKİN İPTAL SEBEPLERİMİZ : gün ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2016 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi incelendiğinde; 1.500,00-TL, için 1.800,00-TL ücret ( gün ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan tarife ile 600,00-TL ye indirilen), İkinci Kısım İkinci Bölümünün 24. maddesinin b fıkrasında yer alan Anayasa Mahkemesinde görülen dava ve işlerden olan bireysel başvurularda Duruşmalı işler için 3.600,00-TL ( gün ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan tarife ile 3.500,00-TL ye indirilen) ücret belirlendiği görülmektedir. Yukarıda da belirtildiği üzere 2016 yılı tarifesinde aynı iş için 1.500,00-TL ücret belirlenmişken, bu yıl yayımlanan ve dava dışı diğer kalemlerinde ortalama %10 zam yapılan tarifede dava konusu anılan maddede, yapılacak işin karşılığı olarak 2017 yılında 800,00-TL olarak belirleme yapıldığı için 2018 yılı tarifesinde 880,00-TL şeklinde bir ücret belirlenmiştir.

5 Müvekkil Baro Başkanlığı tarafından, 2017 yılı tarifesinde yer alan aynı maddeye ilişkin Danıştay 8. Dairesi nin 2017/963 E. sayılı dosyası üzerinden açılan davada Daire tarafından verilen yürütmenin durdurulması talebinin reddine yönelik karara karşı tarafımızdan yapılan itiraz neticesinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarih ve 2017/760 YD İtiraz Nolu kararı ile bu madde yönünden itirazımız kabul ederek yeniden karar verilmek üzere dosyayı Daireye göndermiştir. Bu nedenle 2018 tarifesinde belirlenen 880,00-TL nin de ekonomik gerçeklere uygun olmadığı ortadadır, bu nedenle iptali gerekmektedir. 10- TARİFENİN İKİNCİ KISIM İKİNCİ BÖLÜMÜNÜN 4. MADDESİNDE YER ALAN TAHLİYEYE İLİŞKİN İCRA TAKİPLERİ İÇİN YAPILAN DÜZENLEMEYE İLİŞKİN İPTAL SEBEPLERİMİZ : 2016 yılı tarifesinde aynı iş için 1.800,00-TL ücret belirlenmişken, Adalet Bakanlığı tarafından 2016 yılı tarifesi için açılan iptal davasında verilen Danıştay 8. Dairesi nin tarih ve 2015/15049 E. sayılı yürütmeyi durdurma kararı uyarınca tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren tarifenin ilgili maddesi ile tahliyeye ilişkin tahliye icra takipleri için 600,00-TL ücret belirlenmiş, 2017 yılı tarifesinde ise bu 600,00-TL ücret üzerinden %10 artırım yapılarak 660,00-TL ücret belirlenmiştir. Daha sonrasında ise 2018 tarifesinde bu kalem için 725,00-TL ücret belirlenmiştir. Danıştay 8. Dairesi nin tarihli yürütmeyi durdurma kararı incelendiğinde; yürütmeyi durdurma gerekçesi olarak 2015 yılı tarifesinde değişiklik yapılmasına dair tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan tarifede; tahliyeye ilişkin icra takipleri için ücretin 1.500,00-TL olarak belirlendiği, ancak bu süreden kısa süre sonra yayımlanan 2016 yılı tarifesinde bu ücrete %20 zam yapılarak 1.800,00-TL ücret belirlenmiş olmasının belirlenen zaman dilimlerinde bir önceki tarifeye göre ekonomik verilerin çok üzerinde yapılan artışların haklı nedeni olmadığının gösterildiği görülecektir. 5 Bu durumda anılan yürütmeyi durdurma kararı uyarınca, yapılacak yeni düzenleme en azından ücretin artış yapılmadan önceki haline çekilmesi olması gerekirken, ücretin %50 den fazla indirildiği görülmüştür. Bu hukuka aykırı indirim sonrası çıkarılan 2017 tarifesinde ise; ücretin 600,00-TL üzerinden artırılması ve 2018 yılında da bu miktar üzerinden artırım yapılarak 725,00-TL olarak belirlenmesi hukuka aykırılığın devamı niteliğinde olmuştur. Yukarıda da bahsedilen DİDDK kararı ile bu madde uyarınca da yürütmeyi durdurma talebi hakkında yeniden karar verilmesine karar verilmiştir. Yukarıda da açıklandığı üzere; tarihli yürütmeyi durdurma kararında ücretin bu denli indirilmesi için emredici bir hüküm bulunmaması, kararın gerekçesinde 1.500,00-TL olan ücretin bir buçuk ay sonra 1.800,00-TL olarak belirlenmiş olmasının hukuka aykırı olduğu açıkça vurgulanmışken, ücretin bir anda 1.500,00-TL nin çok altına çekilmiş olması ve bunun devamında yeni tarifede aşağıya çekilen ücret üzerinden belirleme yapılmasının hukuki ve ekonomik hiçbir dayanağının olmadığı çok açık olup, daha sonra indirilmiş bu miktar üzerinden devam eden yıllarda artırım yapılmış olması nedeniyle anılan düzenlemenin iptal edilmesi gerekmektedir. 11- TARİFENİN İKİNCİ KISIM İKİNCİ BÖLÜMÜNÜN 24. MADDESİNİN B FIKRASINDA YER ALAN ANAYASA MAHKEMESİNDE GÖRÜLEN DAVA VE

6 İŞLERDEN OLAN BİREYSEL BAŞVURULARDA DURUŞMALI İŞLER İÇİN YAPILAN DÜZENLEMEYE İLİŞKİN İPTAL SEBEPLERİMİZ : 2016 yılı tarifesinde aynı iş için 3.600,00-TL ücret belirlenmişken, Adalet Bakanlığı tarafından 2016 yılı tarifesi için açılan iptal davasında verilen Danıştay 8. Dairesi nin tarih ve 2015/15049 E. sayılı yürütmeyi durdurma kararı uyarınca tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren tarifenin ilgili maddesi ile Anayasa Mahkemesi nde görülen dava ve işlerden olan bireysel başvurulurda duruşmalı işleri için 3.500,00-TL ücret belirlendiği, 2017 yılı tarifesinde ise bu miktarın altında olarak 3.000,00-TL ücret belirlendiği, 2018 yılında da 3.300,00-TL olarak belirleme yapıldığı görülmüştür. Yürütmeyi durdurma kararı sonrasında 3.500,00-TL olarak belirlenen ücret yine avukatın harcadığı emek ve mesaisi ile ekonomik koşullarda bir değişiklik olmamasına rağmen hiçbir dayanak olmadan 3.000,00-TL ye düşürülmüş bu yılki tarifede de bu miktar üzerinden artırım yapılarak 3.300,00-TL olarak belirlenmiştir. Anılan yürütmeyi durdurma kararında belirtildiği gibi, çok kısa aralıklarla yayımlanan iki tarifede artış yapılması gibi bir anda gerekçesi olmadan indirim yapılması da hukuka uygun olmayıp, yapılan bu indirim üzerinden artırım yapılarak 2018 yılı tarifesinde belirleme yapılması hukuka uygun olmayan işlemin devamı niteliğindedir. 12-Avukatlık Kanununun 76. maddesinde; Baroların meslek düzenini, ahlakını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları olduğu düzenlenmiştir. Avukatlık Kanunu nun 95. Maddesi nin (4) fıkrasında ise; Mesleki ödevler hususunda baro mensuplarına yol göstermek ve onlara bilgi vermek ve mesleki görevlerin yapılıp yapılmadığını denetlemek, mesleğe ve meslek mensuplarına yönelik hak ihlallerine karşı avukatlık mesleğini ve meslektaşları savunmak, bu konularda her türlü yasal ve idari girişimde bulunmak görevi, Baro Yönetim kurullarına verilmiştir. Baroların, avukatlık mesleğinin en önemli unsurlarından birini oluşturan vekalet ücreti ile ilgili tüm konuları doğrudan takibi en başta gelen görevidir. 6 Avukatlık Kanunu nun 164. maddesi avukatlık ücreti, avukatın hukuki yardımının karşılığı olan meblağı veya değeri ifade eder hükmünü getirmiştir. Asgari ücret tarifesi hukuki yardım için sarf edilen emeğin asgari karşılığını tayin eder. Hukuki yardımın verilen emek ve bilgi olduğu avukatlık kanununun 164. maddesinde de açıkça belirtilmişken, avukatın hukuki yardımı ve bilgisinin karşılığı olması gereken ücretin niteliğine bütünü ile aykırı olan düzenlemenin öncelikle yürütmesinin durdurulması gerekmektedir. Dava konusu işlem, meslek mensubu avukatları yakından ilgilendirdiğinden, yukarıda anılan yasal düzenlemeler uyarınca hukukun üstünlüğü ile avukatlık mesleğini ve meslektaşları savunma yükümlülüğü taşıyan meslek kuruluşu olan müvekkil Kurum Ankara Barosu Başkanlığı nca iş bu davanın açılması zorunlu olmuştur. YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMİ HAKKINDA: 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu nun 27. Maddesinin 2. Fıkrası;

7 Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler. Uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerin yürütülmesi, savunma alındıktan sonra yeniden karar verilmek üzere, idarenin savunması alınmaksızın da durdurulabilir. Ancak, kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici veya sürekli görevlendirmelere ilişkin idari işlemler, uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerden sayılmaz. Yürütmenin durdurulması kararlarında idari işlemin hangi gerekçelerle hukuka açıkça aykırı olduğu ve işlemin uygulanması halinde doğacak telafisi güç veya imkânsız zararların neler olduğunun belirtilmesi zorunludur. Sadece ilgili kanun hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurulduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verilemez. şeklindedir. Dava konusu düzenlemelerin uygulanması halinde avukat meslektaşlar için telafisi güç veya imkansız zararların doğacağı kesin olmakla birlikte, düzenlemenin hukuka aykırılığı şartı da yukarıda açıklanan nedenlerle gerçekleştiğinden, davalı idarelerin savunmaları alınmaksızın ivedilikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi gerekmektedir. Sayın Mahkeme tarafından yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi olasılığı göz önüne alındığında; karara binaen davalı idarelerce dava dilekçemizde belirtilen itirazlar doğrultusunda yeni bir asgari ücret tarifesi düzenlenmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir. D E L İ L L E R : tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, daha önceki yıllara ait Avukatlık Asgari Ücret Tarifeleri, Danıştay kararları ve her türlü yasal delil. 7 HUKUKİ SEBEPLER ve ilgili mevzuat. : T.C. Anayasası, İ.Y.U.K., Avukatlık Kanunu, Yargı İçtihatları S O N U Ç VE İ S T E M : Yukarıda arz edilen ve re sen dikkate alınacak nedenlerle; gün ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi nin Genel Hükümler Başlığı altında yer alan İcra ve İflas Müdürlükleri ile İcra Mahkemelerinde ücret başlıklı 11. maddesinin 1. fıkrasında yer alan Ancak bu ücret asıl alacağı geçemez. şeklindeki son cümlesi, Arabuluculuk, uzlaşma ve her türlü sulh anlaşmasında ücret başlıklı 16. maddesinin 2. fıkrasının (ç) bendinde yer alan (c) bendine göre ödediği maktu ücret mahsup edilerek ibaresi ile Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin ekinde yer alan Avukatlık Ücret Tarifesinin; belirlenen 880,00-TL ücretin,

8 için belirlenen 725,00-TL ücretin, İkinci Kısım İkinci Bölümünün 24. maddesinin b fıkrasında yer alan bireysel başvurularda Duruşmalı işler için belirlenen 3.300,00-TL ücretin davalı idarelerin savunmaları alınmaksızın YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA ve sonuçta İPTALİNE, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalılar üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygıyla vekaleten arz ve talep ederiz Davacı Ankara Barosu Başkanlığı 8 Ekler : yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2. Onaylı Vekaletname sureti

ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI

ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI DANIŞTAY ( ) DAİRESİ BAŞKANLIĞI NA Yürütmenin Durdurulması Taleplidir. D A V A C I V E K İ L İ D A V A L I L A R : Ankara Barosu Başkanlığı Adliye Sarayı B Blok 5. Kat 06251 Sıhhiye/ANKARA : Av. Mehtap

Detaylı

: ANKARA BAROSU BAġKANLIĞI

: ANKARA BAROSU BAġKANLIĞI DANIġTAY ( ) DAĠRESĠ SAYIN BAġKANLIĞI NA Yürütmenin Durdurulması Taleplidir. D A V A C I D A V A L I L A R : ANKARA BAROSU BAġKANLIĞI Adliye Sarayı B Blok 5. Kat 06251 Sıhhiye/ANKARA : 1- TÜRKĠYE BAROLAR

Detaylı

ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI

ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI DANIŞTAY BAŞKANLIĞI NA DURUŞMA İSTEMLİDİR. YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMLİDİR. DAVACI : Ankara Barosu Başkanlığı Adliye Sarayı 5.Kat Sıhhiye / ANKARA DAVALILAR 1- Adalet Bakanlığı/ANKARA 2- Maliye Bakanlığı/ANKARA

Detaylı

: ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI

: ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI DANIŞTAY BAŞKANLIĞI NA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEPLİDİR. D A V A C I V E K İ L İ D A V A L I L A R : ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI Adliye Sarayı B Blok 5. Kat 06251 Sıhhıye/ANKARA : Av. Mehtap CEVİZCİ Aynı

Detaylı

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2007

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2007 Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2007 13 Aralık 2006 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26375 GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Bütün hukuki yardımlarda avukat ile iş sahipleri

Detaylı

TEBLİĞ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER

TEBLİĞ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER 30 Aralık 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30286 Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: TEBLİĞ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda,

Detaylı

YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI İSTEYEN (DAVACI):

YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI İSTEYEN (DAVACI): YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI İSTEYEN (DAVACI):. ADINA BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK ÇALIŞANLARI BİRLİK VE DAYANIŞMA SENDİKASI VEKİLİ: AV. BASRİ VURAL Esentepe Mah. Emekli Subay Evleri Cemil Cahit Toydemir Sk. 53.

Detaylı

21 Aralık 2015 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : TEBLİĞ

21 Aralık 2015 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : TEBLİĞ 21 Aralık 2015 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29569 TEBLİĞ Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda,

Detaylı

T.C. TOKAT İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2014/635

T.C. TOKAT İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2014/635 YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI İSTEYEN (DAVACI): SALİH DEMİRDÖVEN VEKİLİ: AV. RAMAZAN AKSOY Gop Bulvarı Çiçek Sk. Eröz Apt Kat:1 Merkez/ KARŞI TARAF (DAVALI): VALİLİĞİ- Merkez/ VEKİLİ : AV. DUYGU BAŞAL YAKAR

Detaylı

T.C. DANIŞTAY SEKİZİNCİ DAİRE. Esas No : 2011/103. Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını isteyen : Türk Tabipleri Birliği. Vekii : Av.

T.C. DANIŞTAY SEKİZİNCİ DAİRE. Esas No : 2011/103. Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını isteyen : Türk Tabipleri Birliği. Vekii : Av. T.C. DANIŞTAY SEKİZİNCİ DAİRE Esas No : 2011/103 Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını isteyen : Türk Tabipleri Birliği Vekii : Av.Mustafa Güler Strazburg Cad. No:28/28 - Sıhhiye/ANKARA Davalı : Yükseköğretim

Detaylı

Sayı: Ankara, 24 /03/2014 ANKARA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA

Sayı: Ankara, 24 /03/2014 ANKARA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEPLİDİR. DURUŞMA TALEPLİDİR. ANKARA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA DAVACI VEKİLİ DAVALILAR : Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı : Oğuzlar Mah. Barış Manço Cad. Av. Özdemir Özok

Detaylı

(3) Bu Tarife hükümleri altında kararlaştırılan akdi avukatlık ücretleri, Tarife hükümleri üzerinden yapılmış olarak kabul edilir.

(3) Bu Tarife hükümleri altında kararlaştırılan akdi avukatlık ücretleri, Tarife hükümleri üzerinden yapılmış olarak kabul edilir. 2 Ocak 2017 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29936 TEBLİĞ Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda,

Detaylı

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 2004

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 2004 AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 2004 RG: 04 Aralık 2004-25660 Konu ve kapsam Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Genel Hükümler Madde 1 Bütün hukuki yardımlarda avukat ile iş sahipleri arasında yazılı ücret

Detaylı

BİR AVUKAT YANINDA AYLIKLI OLARAK ÇALIŞAN AVUKATIN DURUMUNUN AVUKATLIK YASASI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

BİR AVUKAT YANINDA AYLIKLI OLARAK ÇALIŞAN AVUKATIN DURUMUNUN AVUKATLIK YASASI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ BİR AVUKAT YANINDA AYLIKLI OLARAK ÇALIŞAN AVUKATIN DURUMUNUN AVUKATLIK YASASI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Güneş GÜRSELER * Hiçbir planlama yapılmadan birbiri ardına açılan hukuk fakültelerinin yılda ortalama

Detaylı

Avukatlık ücretinin aidiyeti, sınırları ve ortak veya değişik sebeple davanın reddinde davalıların avukatlık ücreti

Avukatlık ücretinin aidiyeti, sınırları ve ortak veya değişik sebeple davanın reddinde davalıların avukatlık ücreti Tebliğ Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Genel Hükümler Konu ve kapsam Madde 1 Bütün hukuki yardımlarda avukat ile iş sahipleri arasında yazılı ücret sözleşmesi yapılmamış

Detaylı

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ T.C. Resmi Gazete Yayın Tarihi: 21 Aralık 2011 Çarşamba Sayı: 28149 GENEL HÜKÜMLER Konu ve

Detaylı

Ek 2: Dava Dilekçesi. İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi. Sayın Başkanlığına. İstanbul 2. İdare Mahkemesi 2008/1445 E

Ek 2: Dava Dilekçesi. İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi. Sayın Başkanlığına. İstanbul 2. İdare Mahkemesi 2008/1445 E 10.2.3.2. Ek 2: Dava Dilekçesi İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Sayın Başkanlığına İstanbul 2. İdare Mahkemesi 2008/1445 E. 29.08.2008 Yürütmenin durdurulması istemlidir. İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI:

Detaylı

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2006

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2006 Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2006 04.12.2005 tarihli 26013 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Genel Hükümler Konu ve kapsam Madde 1 Bütün hukuki yardımlarda avukat ile iş

Detaylı

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını isteyen: Türk Tabipleri Birliği. Vekili : Av. Mustafa Güler Strazburg Cad. 28/28 Slhhiye/ANKARA

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını isteyen: Türk Tabipleri Birliği. Vekili : Av. Mustafa Güler Strazburg Cad. 28/28 Slhhiye/ANKARA Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını isteyen: Türk Tabipleri Birliği Vekili : Av. Mustafa Güler Strazburg Cad. 28/28 Slhhiye/ANKARA Davalı : Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı/ANKARA Davanın Özeti : 27.11.2010

Detaylı

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010 Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010 T.C. Resmi Gazete Yayın Tarihi 24 Aralık 2009 PERŞEMBE Sayı : 27442 GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Bütün hukuki yardımlarda avukat

Detaylı

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ DAVA DOSYALARI DURUM RAPORU Rapor Tarihi: 11.01.2014 : DANIŞTAY 5. DAİRESİ : 2010/4744 Esas : 25.05.2010 tarih, 27591 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Aile Hekimliği

Detaylı

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından:

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: 13 Aralık 2007 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 26729 TEBLİĞ Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Bütün hukuki yardımlarda avukat

Detaylı

Resmî Gazete TEBLİĞ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER

Resmî Gazete TEBLİĞ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER 13 Aralık 2006 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26375 TEBLİĞ Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Bütün hukuki yardımlarda avukat

Detaylı

: HÜSEYİN DARTAL İl Sağlık Müdürlüğü, Merkeı/ŞANLIURF A TÜRK MİLLETİ ADINA

: HÜSEYİN DARTAL İl Sağlık Müdürlüğü, Merkeı/ŞANLIURF A TÜRK MİLLETİ ADINA T.C. ŞANLIURFA 1. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2015/874 KARAR NO : 2016/201 ----------- DAVACI : HÜSEYİN DARTAL İl Sağlık Müdürlüğü, Merkeı/ŞANLIURF A DAVALI : ŞA LIURFA VALİLİLİGİ _V_E_KI.-L -:-.,.. İ ------:

Detaylı

Anahtar Kelimeler : Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşen mahkeme kararı, özel tüketim

Anahtar Kelimeler : Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşen mahkeme kararı, özel tüketim vergisi. Anahtar Kelimeler : Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşen mahkeme kararı, özel tüketim Özet : Karara esas olarak alınan bir ilam hükmünün kesinleşen bir mahkeme kararıyla bozularak ortadan kalkması

Detaylı

TÜRK MİLLETİ ADINA. Hüküm veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nca dosya incelendi, gereği görüşüldü:

TÜRK MİLLETİ ADINA. Hüküm veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nca dosya incelendi, gereği görüşüldü: İtiraz Eden (Davalı): Vekili : Av. Karşı Taraf (Davacı): Vekili : Av. İstemin Özeti : Danıştay Sekizinci Dairesince verilen yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne ilişkin 22/02/2018 günlü, E:2017/7352

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ Sayı :40216608-641.04[GGM-006] Konu :Antrepodan Transiti Yasak Eşya Y.D. İtiraz Kabul Kararı T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü 04.04.2018 / 33330888 DAĞITIM YERLERİNE İlgi: a)

Detaylı

TEBLİĞ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER

TEBLİĞ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: TEBLİĞ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda,

Detaylı

TEBLİĞ. (3) İşbu tarife hükümleri altında kararlaştırılan akdi avukatlık ücretleri, tarife hükümleri üzerinden yapılmış olarak kabul edilir.

TEBLİĞ. (3) İşbu tarife hükümleri altında kararlaştırılan akdi avukatlık ücretleri, tarife hükümleri üzerinden yapılmış olarak kabul edilir. 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: TEBLİĞ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda,

Detaylı

TEBLİĞ. (3) İşbu tarife hükümleri altında kararlaştırılan akdi avukatlık ücretleri, tarife hükümleri üzerinden yapılmış olarak kabul edilir.

TEBLİĞ. (3) İşbu tarife hükümleri altında kararlaştırılan akdi avukatlık ücretleri, tarife hükümleri üzerinden yapılmış olarak kabul edilir. 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: TEBLİĞ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda,

Detaylı

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 TEBLİĞ Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: Konu ve kapsam AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER MADDE 1 (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda,

Detaylı

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ T.C. Resmi Gazete Yayın Tarihi: 28 Aralık 2013 Cumartesi Sayı: 28865 GENEL HÜKÜMLER Konu

Detaylı

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 TEBLİĞ Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: Konu ve kapsam AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER MADDE 1 (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda,

Detaylı

GENEL HÜKÜMLER. (3) İşbu tarife hükümleri altında kararlaştırılan akdi avukatlık ücretleri, tarife hükümleri üzerinden yapılmış olarak kabul edilir.

GENEL HÜKÜMLER. (3) İşbu tarife hükümleri altında kararlaştırılan akdi avukatlık ücretleri, tarife hükümleri üzerinden yapılmış olarak kabul edilir. 28 Aralık 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28865 AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Konu ve kapsam GENEL HÜKÜMLER MADDE 1 (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda, taraflar arasındaki uyuşmazlığı sonlandıran

Detaylı

İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent

İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent 10.2.3.4. Ek 4: Dava Dilekçesi İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Sayın Başkanlığına 20.10.2008 Yürütmenin durdurulması istemlidir. İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45

İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/841 Karar No. 2014/834 Tarihi: 24.01.2014 İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45 PROFOSYONEL SENDİKA YÖNETİCİSİNİN HİZMET ÖDENEĞİ HUKUKA AYKIRI BULUNARAK İPTAL

Detaylı

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 2018 TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ T.C. Resmi Gazete Yayın Tarihi: 30 Aralık 2017 CUMARTESİ Sayı: 30286 Türkiye Barolar

Detaylı

T.C. SAMSUN BAROSU BAŞKANLIĞI

T.C. SAMSUN BAROSU BAŞKANLIĞI yürütmenin durdurulması ve duruşma istemlidir DANIŞTAY BAŞKANLIĞI NA (ilk derece mahkemesi sıfatıyla) gönderilmek üzere SAMSUN İDARE MAHKEMESİ NE DAVACI DAVALILAR : SAMSUN BAROSU nu temsilen Av.Kerami

Detaylı

KIDEM ZAMMI ÜCRETE UYGULANAN AYRI ZAMDIR ÖNCE KIDEM ZAMMI UYGULANIR DAHA SONRA TOPLU SÖZLEŞMEDEKİ NISBİ ZAM UYGULANIR Y A R G I T A Y İ L A M I

KIDEM ZAMMI ÜCRETE UYGULANAN AYRI ZAMDIR ÖNCE KIDEM ZAMMI UYGULANIR DAHA SONRA TOPLU SÖZLEŞMEDEKİ NISBİ ZAM UYGULANIR Y A R G I T A Y İ L A M I KIDEM ZAMMI ÜCRETE UYGULANAN AYRI ZAMDIR ÖNCE KIDEM ZAMMI UYGULANIR DAHA SONRA TOPLU SÖZLEŞMEDEKİ NISBİ ZAM UYGULANIR T.C. YARGITAY 22. Hukuk Dairesi ESAS NO : 2013/13336 KARAR NO : 2013/13573 Y A R G

Detaylı

DANIŞTAY BAŞKANLIĞI NA,

DANIŞTAY BAŞKANLIĞI NA, İDARİ YARGILAMA HUKUKU DERSİ FİNAL SINAVI CEVAP ANAHTARI (TEK NUMARALI ÖĞRENCİLER İÇİN) I. DİLEKÇE YAZIMI SORUSU (40 Puan) Yürütmenin Durdurulması Taleplidir. DANIŞTAY BAŞKANLIĞI NA, (Sosyal Sigortalar

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Yedinci Daire

T.C. D A N I Ş T A Y Yedinci Daire T.C. D A N I Ş T A Y Yedinci Daire Esas No : 2012/4237 Karar No : 2012/7610 Anahtar Kelimeler: Serbest Dolaşıma Giriş Beyannamesi, Yatırım Teşvik Belgesi, Muafiyet Özeti: Yatırım teşvik mevzuatı koşullarına

Detaylı

TEK HEKİMİN SÜREKLİ İCAP NÖBETÇİSİ OLAMAYACAĞINA İLİŞKİN DANIŞTAY KARARI Cuma, 12 Ağustos :53 - Son Güncelleme Perşembe, 05 Ocak :01

TEK HEKİMİN SÜREKLİ İCAP NÖBETÇİSİ OLAMAYACAĞINA İLİŞKİN DANIŞTAY KARARI Cuma, 12 Ağustos :53 - Son Güncelleme Perşembe, 05 Ocak :01 T.C. DANIŞTAY ONİKİNCİ DAİRE Esas No : 2011/311 Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını isteyen:... Vekili :Av. Semih Önem Karşı Taraf :1) Sağlık Bakanlığı, ANKARA 2) -ANTALYA İsteğin Özeti : Dava, radyoloji

Detaylı

İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN MAHKEME : İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi

İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN MAHKEME : İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi ANAYASA MAHKEMESİ KARARI Resmi Gazete Tarih-Sayısı : 26.02.2005-25739 Esas Sayısı : 2004/8 Karar Sayısı : 2004/28 Karar Günü : 3.3.2004 İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN MAHKEME : İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi İTİRAZIN

Detaylı

Vekili : Av. Büşra Betül CEYLAN - (Aynı adreste) Davalı ; Türkiye Barolar Birliği. Vekili : Av. Seray ŞENFER - (Aynı adreste)

Vekili : Av. Büşra Betül CEYLAN - (Aynı adreste) Davalı ; Türkiye Barolar Birliği. Vekili : Av. Seray ŞENFER - (Aynı adreste) »» T.C. Esas N o: 2017/1257 Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen : Adalet Bakanlığı Vekili : Av. Büşra Betül CEYLAN - (Aynı adreste) Davalı ; Türkiye Barolar Birliği Oğuzlar Mah. Barış Manço Cad.

Detaylı

D A N I Ş T A Y ONUNCU DAİRE Esas No : 2011/10572

D A N I Ş T A Y ONUNCU DAİRE Esas No : 2011/10572 D A N I Ş T A Y Esas No : 2011/10572 Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Vekili ;Av. Nurten Çağlar Yakış Selanik Cad. No:19/1 - Kızılay/ANKARA Davalı

Detaylı

30 Aralık 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

30 Aralık 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 30 Aralık 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30286 AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda, taraflar arasındaki uyuşmazlığı sonlandıran

Detaylı

T.C. KOCAELİ 2. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2014/1281

T.C. KOCAELİ 2. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2014/1281 ESAS NO : 20141281 YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI İSTEYEN (DAVACI): PAŞA TANDOĞAN VEKİLİ: AV. FAHRİYE YİĞİT Karabaş Mh. Şehit Musa Sk.No:15 Doruk Apt. K:2 İzmit KARŞI TARAF (DAVALI): VALİLİĞİ VEKİLİ: AV. ESRA

Detaylı

Yürütmenin durdurulması ve duruşma istemlidir DANIŞTAY BAŞKANLIĞI NA, 2-Türk Dişhekimleri Birliği

Yürütmenin durdurulması ve duruşma istemlidir DANIŞTAY BAŞKANLIĞI NA, 2-Türk Dişhekimleri Birliği Yürütmenin durdurulması ve duruşma istemlidir DANIŞTAY BAŞKANLIĞI NA, DAVACILAR :1-Türk Tabipleri Birliği 2-Türk Dişhekimleri Birliği VEKİLİ :Av.Mustafa GÜLER (Ankara Barosu 10568) Mebusevleri Mahallesi

Detaylı

Avukatlık ücretinin aidiyeti, sınırları ve ortak veya değişik sebeple davanın reddinde davalıların avukatlık ücreti

Avukatlık ücretinin aidiyeti, sınırları ve ortak veya değişik sebeple davanın reddinde davalıların avukatlık ücreti 21 Aralık 2015 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29569 AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda, taraflar arasındaki uyuşmazlığı sonlandıran

Detaylı

ifadesi ile cihazların ve belgelerin özellikleri başlıklı 2.1 inci maddesinin (a) bendi ile TÜRK MİLLETİ ADINA

ifadesi ile cihazların ve belgelerin özellikleri başlıklı 2.1 inci maddesinin (a) bendi ile TÜRK MİLLETİ ADINA T.C. DANIŞTAY DÖRDÜNCÜ DAİRE Esas No :2008/429 Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen: Türk Dişhekimleri Birliği Vekili : Av. Mustafa Güler - Av. Yalçın Akbal Strazburg Cad. No:28/28 Sıhhiye-Ankara

Detaylı

T.C. DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU E. 2011/76 K. 2014/1397 T

T.C. DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU E. 2011/76 K. 2014/1397 T T.C. DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU E. 2011/76 K. 2014/1397 T. 31.3.2014 AVUKATIN BAŞKA BİR AVUKATA KARŞI ASİL YA DA VEKİL SIFATIYLA TAKİP EDECEĞİ DAVA ( Barosuna Bir Yazı İle Bildirmemesi/Türkiye

Detaylı

(3) İşbu tarife hükümleri altında kararlaştırılan akdi avukatlık ücretleri, tarife hükümleri üzerinden yapılmışolarak kabul edilir.

(3) İşbu tarife hükümleri altında kararlaştırılan akdi avukatlık ücretleri, tarife hükümleri üzerinden yapılmışolarak kabul edilir. Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: AVUKAIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda, taraflar arasındaki uyuşmazlığı sonlandıran her türlümerci

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/41

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/41 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/15363 Karar No. 2017/17435 Tarihi: 06.11.2017 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2018/2 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/41 FAZLA ÇALIŞMA İŞÇİNİN BİR GÜNDE

Detaylı

: Sağlık Bakanlığı - ANKARA

: Sağlık Bakanlığı - ANKARA Temyiz Eden (Davalı) : Sağlık Bakanlığı - ANKARA Vekilleri : - Aynı adreste Karşı Taraf (Davacılar) : Vekilleri : İstemin Özeti : Danıştay Onuncu Dairesinin 30/12/2011 günlü, E:2008/4992, K:2011/6148sayılı

Detaylı

SAVUNMANIN ÖZETİ : Tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmuştur.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmuştur. T.C. ANKARA 7. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2007/1198 KARAR NO : 2008/419 DAVACI :... VEKİLİ : Av. Zafer DİNÇ Mithatpaşa Cad. 34 F No:29 Kızılay -ANKARA DAVALI : SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI - ANKARA

Detaylı

2 Ocak 2017 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER. Amaç ve kapsam

2 Ocak 2017 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER. Amaç ve kapsam 2 Ocak 2017 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29936 AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda, taraflar arasındaki uyuşmazlığı sonlandıran

Detaylı

: Av.Tezcan ÇAKIR Meşrutiyet Cd. N:3/15 - ANKARA

: Av.Tezcan ÇAKIR Meşrutiyet Cd. N:3/15 - ANKARA Esas No : 1995/1983 Karar No: 1997/519 Temyiz İsteminde Bulunan :. : Türk Dişhekimleri Birliği : Av.Tezcan ÇAKIR Meşrutiyet Cd. N:3/15 - ANKARA İstemin Özeti : Dişhekimi olan davacıya, Türk Dişhekimleri

Detaylı

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Türkiye Barolar Birliği AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Tarife, 2 Ocak 2017 Tarihli ve 29936 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: AVUKATLIK

Detaylı

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 2017 TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ T.C. Resmi Gazete Yayın Tarihi: 2 Ocak 2017 PAZARTESİ Sayı: 29936 Türkiye Barolar Birliği

Detaylı

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2015

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2015 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2015 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 TEBLİĞ Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32,46

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32,46 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/34893 Karar No. 2017/14190 Tarihi: 15.06.2017 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32,46 DERS SAATİ KARŞILIĞI ÇALIŞMA BİR AYDA ÇALIŞTIĞI TOPLAM DERS SAATİNİN

Detaylı

TEBLİĞ. (3) İşbu tarife hükümleri altında kararlaştırılan akdi avukatlık ücretleri, tarife hükümleri üzerinden yapılmış olarak kabul edilir.

TEBLİĞ. (3) İşbu tarife hükümleri altında kararlaştırılan akdi avukatlık ücretleri, tarife hükümleri üzerinden yapılmış olarak kabul edilir. 28 Aralık 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28865 Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: TEBLİĞ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda,

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor Mevzuat 16.08.2016/100-1 MESLEK MENSUPLARININ HİZMET SÖZLEŞMELERİNİ KENDİLİĞİNDEN UZATAN İFADE NEDENİYLE TARH EDİLEN DAMGA VERGİSİ VE KESİLEN CEZAYA İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZMA KARARI ÖZET

Detaylı

21 Aralık 2015 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER. Konu ve kapsam

21 Aralık 2015 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER. Konu ve kapsam 21 Aralık 2015 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29569 AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Konu ve kapsam GENEL HÜKÜMLER MADDE 1 (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda, taraflar arasındaki uyuşmazlığı sonlandıran

Detaylı

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Resmi Gazete Tarihi: 21.12.2015 Resmi Gazete Sayısı: 29569 AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda, taraflar arasındaki uyuşmazlığı

Detaylı

T.C. İZMİR BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 10. HUKUK DAİRESİ T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A İ S T İ N A F K A R A R I

T.C. İZMİR BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 10. HUKUK DAİRESİ T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A İ S T İ N A F K A R A R I ÖZET : - 1 GÜNLÜK ÇALIŞMA TESPİTİ : Zorunlu çalışma süresinin tespiti olmayıp, sadece 1 gün çalışıldığının tespiti istemini barındırmakta olup, bu tür davalarda işverenin davalı olarak gösterilme zorunluluğunun

Detaylı

Hürriyet Mah.Hürriyet Cad.No:26/2 Dai.3 Yenibosna Bahçelievler/İSTANBUL

Hürriyet Mah.Hürriyet Cad.No:26/2 Dai.3 Yenibosna Bahçelievler/İSTANBUL T.C. DAVACI: NAZİF TOPALOĞLU VEKİLLERİ: AV. MEHMET ÖZER UĞURLU Hürriyet Mah.Hürriyet Cad.No:26/2 Dai.3 Yenibosna Bahçelievler/ DAVALI: VALİLİĞİ - DAVANIN ÖZETİ: İstanbul İli, Zeytinburnu İlçesi, Seyitnizam

Detaylı

Durdurulmasını İsteyenler : 1- Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği

Durdurulmasını İsteyenler : 1- Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyenler : 1- Ankara Gümrük Müşavirleri Derneği 2- Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği 3- Bursa Gümrük Müşavirleri Derneği 4- İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği 5-

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/40952 Karar No. 2017/22871 Tarihi: 25.10.2017 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 SENDİKANIN ASIL İŞVEREN ALT İŞVEREN İLİŞKİSİNİN MUVAZAALI OLUP OLMADIĞININ

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, S.İşK/14

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, S.İşK/14 T.Ç YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/1032 Karar No. 2015/23731 Tarihi: 01.07.2015 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2,6 1475 S.İşK/14 ALT İŞVERENLERİN DEĞİŞMESİ YENİ İHALE ALAN ALT İŞVEREN YANINDA

Detaylı

Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Ek 1 Nolu Protokol

Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Ek 1 Nolu Protokol T.C. D A N I Ş T A Y Esas No : 2011/8665 Karar No : 2013/9005 Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Ek 1 Nolu Protokol Özeti : İmar planında küçük sanayi

Detaylı

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ. Türkiye Barolar Birliği AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ. Türkiye Barolar Birliği AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ Türkiye Barolar Birliği AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 2016-2017 Tarife, 2 Ocak 2017 Tarihli ve 29936 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Avukatlık Asgari

Detaylı

KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA

KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA Davanın Konusu : Uyuşmazlık, davacının 672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere

Detaylı

Sendikası, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Onur iş Hanı No:12/160 Kat:7 Kızılay/ANKARA

Sendikası, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Onur iş Hanı No:12/160 Kat:7 Kızılay/ANKARA Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen : Bağımsız Büro Çalışanları Sendikası, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Onur iş Hanı No:12/160 Kat:7 Kızılay/ANKARA Davalı : Devlet Meteoroloji işleri Genel Müdürlüğü

Detaylı

T.C. DANIŞTAY ONBİRİNCİ DAİRE Esas No : 2016/1698 Karar No : 2017/6525

T.C. DANIŞTAY ONBİRİNCİ DAİRE Esas No : 2016/1698 Karar No : 2017/6525 Davacı Vekili Davalılar Vekili Vekili : Türkiye Yerel Yönetim Hizmetleri Kolu Kamu Görevlileri Sendikası : Av. Nihat Kılıç Necatibey Caddesi No:27/9 - Çankaya / ANKARA : 1- Maliye Bakanlığı : Av. Eda Turan

Detaylı

Karar N0:542 18.02.2005 - KARAR-

Karar N0:542 18.02.2005 - KARAR- T.C. ANKARA BÛYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar N0:542 18.02.2005 - KARAR- Eskişehir Yolu Kentsel Dönüşüm Proje ve Gelişim alanında 1/5000 ölçekli sınır teklifinin onayına ilişkin İmar ve Bayındırlık

Detaylı

T.C. DANIŞTAY Sekizinci Daire Esas No : 1992/2271 Karar No : 1993/1754

T.C. DANIŞTAY Sekizinci Daire Esas No : 1992/2271 Karar No : 1993/1754 Esas No : 1992/2271 Karar No : 1993/1754 Temyiz İsteminde Bulunan : Nejat Öz :Av. N.Nilgün Öz 2.Noter yanı ALANYA Karşı Taraf : Türk Dişhekimleri Birliği : Av. Tezcan Çakır Meşrutiyet Cad. 3-15 ANKARA

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/6 İŞYERİ DEVRİ İŞYERİ DEVRİNİN İŞÇİ ALACAKLARINA ETKİSİ

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/6 İŞYERİ DEVRİ İŞYERİ DEVRİNİN İŞÇİ ALACAKLARINA ETKİSİ T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/5438 Karar No. 2016/20280 Tarihi: 17.11.2016 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/6 İŞYERİ DEVRİ İŞYERİ DEVRİNİN İŞÇİ ALACAKLARINA ETKİSİ ÖZETİ İşyeri devri halinde

Detaylı

DEVLET MEMURLARININ TEDAVİ YARDIMINA İLİŞKİN ANAYASA MAHKEMESİ KARARI Cuma, 03 Nisan :58 -

DEVLET MEMURLARININ TEDAVİ YARDIMINA İLİŞKİN ANAYASA MAHKEMESİ KARARI Cuma, 03 Nisan :58 - 3 Nisan 2009 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27189 ANAYASA MAHKEMESİ KARARI Esas Sayısı : 2005/152 Karar Sayısı : 2009/14 Karar Günü : 29.1.2009 İTİRAZ YOLUNA BAŞVURANLAR 1- Danıştay Beşinci Dairesi Esas Sayısı:

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /26, 53 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/11497 Karar No. 2015/15217 Tarihi:

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /26, 53 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/11497 Karar No. 2015/15217 Tarihi: İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /26, 53 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/11497 Karar No. 2015/15217 Tarihi: 28.04.2015 TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN HAKLARIN İHLALİ DURUMUNDA ORTAYA ÇIKAN

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/24063 Karar No. 2018/8966 Tarihi: 18.04.2018 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2018/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/18-21 İŞÇİNİN DAVRANIŞLARINDAN KAYNAK-

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STK/25

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STK/25 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2018/3212 Karar No. 2018/10029 Tarihi: 26.04.2018 İlgili Kanun / Madde 6356 S. STK/25 SENDİKAL FESİH KARİNESİ İŞÇİLERİN SENDİKA DEĞİŞTİRMELERİ NEDENİYLE İŞ SÖZLEŞMELERİNİN

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU YD İtiraz No : 2016/1256

T.C. D A N I Ş T A Y İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU YD İtiraz No : 2016/1256 T.C. D A N I Ş T A Y İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU YD İtiraz No : 2016/1256 İtiraz Eden (Davacılar) : 1- Türk Tabipleri Birliği 2- Türk Diş Hekimleri Birliği Vekili : Av. Mustafa Güler Mebusevleri Mah. Anıt

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/120 Ref: 4/120

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/120 Ref: 4/120 SİRKÜLER İstanbul, 24.07.2017 Sayı: 2017/120 Ref: 4/120 Konu: KANUNİ SÜRESİNDEN SONRA İHTİRAZİ KAYITLA BEYANNAME VERİLİP VERİLEMEYECEĞİ TARTIŞMASI ÜZERİNE BİR ANAYASA MAHKEMESİ KARARI İstanbul 9. Vergi

Detaylı

dan itibaren ücret gelirlerine farklı (düşük oranlı) gelir vergisi tarifesi uygulamasına son veren kanuni düzenlemenin,

dan itibaren ücret gelirlerine farklı (düşük oranlı) gelir vergisi tarifesi uygulamasına son veren kanuni düzenlemenin, 04.12.2009 Açıklamalı Sirküler Rapor 2009/16 Konu: ANAYASA MAHKEMESĐ ĐPTAL KARARI SONRASINDA ÜCRETLER ÜZERĐNDEN HESAPLANACAK GELĐR VERGĐSĐNDE DĐKKATE ALINACAK GELĐR VERGĐSĐ TARĐFESĐ VE ĐHTĐRAZĐ KAYITLA

Detaylı

: Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası. VEKİLİ : Av. Mahmut Nedim Eldem- -Cinnah Cad. Willy Brant Sok. No: 13 Çankaya/ANKARA

: Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası. VEKİLİ : Av. Mahmut Nedim Eldem- -Cinnah Cad. Willy Brant Sok. No: 13 Çankaya/ANKARA DANIŞTAY BAŞKANLIĞI NA Yürütmeyi durdurma istemlidir DAVACI : Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası VEKİLİ : Av. Mahmut Nedim Eldem- -Cinnah Cad. Willy Brant Sok. No: 13 Çankaya/ANKARA DAVALI : Milli Eğitim

Detaylı

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU EK-2 Şikâyetçinin Unvanı TÜRK EĞİTİM-SEN Adresi Talatpaşa Bulvarı No:160 Kat:6 Cebeci-ANKARA Telefon No 0 312 424 09 60-64 Faks No 0 312

Detaylı

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 AVUKAIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Konu ve kapsam GENEL HÜKÜMLER MADDE 1 (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda, taraflar arasındaki uyuşmazlığı sonlandıran

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5521 S. İşMK. /1

İlgili Kanun / Madde 5521 S. İşMK. /1 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/1856 Karar No. 2014/215 Tarihi: 16.01.2014 İlgili Kanun / Madde 5521 S. İşMK. /1 REKABET YASAĞI SÖZLEŞMELERİNDE GÖREVLİ MAHKEMENİN TİCARET MAHKE- MESİ OLDUĞU

Detaylı

I sayılı İdarî Yargılama Usûlü Kanunun başvuru konusu kuralının Anayasaya aykırılığı sorunu:

I sayılı İdarî Yargılama Usûlü Kanunun başvuru konusu kuralının Anayasaya aykırılığı sorunu: Davacı şirket tarafından defter ve belgeler ile aylık ücret bordrolarının kanuna uygun düzenlenmediğinden bahisle 5510 sayılı Kanunun 102/l-e-4ve 5. maddelerine istinaden şirket adına kesilen toplam 3.064,50

Detaylı

Uzun Sok. Kolotoğlu İşhanı Kat: 3 No:75 - TRABZON Temyiz Eden ve Karşı Taraf (Davalı) : Karayolları Genel Müdürlüğü - ANKARA

Uzun Sok. Kolotoğlu İşhanı Kat: 3 No:75 - TRABZON Temyiz Eden ve Karşı Taraf (Davalı) : Karayolları Genel Müdürlüğü - ANKARA Temyiz Eden (Davacı) : Vekili : Uzun Sok. Kolotoğlu İşhanı Kat: 3 No:75 - TRABZON Temyiz Eden ve Karşı Taraf (Davalı) : Karayolları Genel Müdürlüğü - ANKARA Vekili : Av. Cansın Sanğu (Aynı adreste) İstemin

Detaylı

VERGİ DAVALARINDA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI ÜZERİNE

VERGİ DAVALARINDA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI ÜZERİNE VERGİ DAVALARINDA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI ÜZERİNE Hasan BAK* 1.Giriş Demokratik ülkelerde, yargı yoluyla hakkını aramak, mağduriyetin giderilmesinde adli kurumlara başvurmak en önemli araçlardan birisidir.

Detaylı

ONÜÇÜNCÜ DAİRE USUL KARARLARI. Anahtar Kelimeler : Dava Açma Süresi, Yazılı Bildirim, Başvuru Mercii ve Süresi, Hak Arama Hürriyeti

ONÜÇÜNCÜ DAİRE USUL KARARLARI. Anahtar Kelimeler : Dava Açma Süresi, Yazılı Bildirim, Başvuru Mercii ve Süresi, Hak Arama Hürriyeti T.C. D A N I Ş T A Y Esas No : 2014/3745 Karar No : 2014/3772 ONÜÇÜNCÜ DAİRE USUL KARARLARI Anahtar Kelimeler : Dava Açma Süresi, Yazılı Bildirim, Başvuru Mercii ve Süresi, Hak Arama Hürriyeti Özeti :

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/115,120

İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/115,120 410 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/21152 Karar No. 2012/20477 Tarihi: 12.06.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/1 İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/115,120 DAVA ŞARTI GİDER AVANSININ

Detaylı

2013 YILI ARABULUCULUK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER

2013 YILI ARABULUCULUK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER 2013 YILI ARABULUCULUK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Özel hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesinde, arabulucu ile uyuşmazlığın tarafları arasında geçerli

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /17

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /17 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/16407 Karar No. 2014/3724 Tarihi: 13.02.2014 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /17 KÖTÜ NİYET TAZMİNATI MANEVİ TAZMİNAT TALEBİNİN PARAYA DEĞERLENDİRİLMESİ OLANAKLI

Detaylı

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A İ S T İ N A F K A R A R I

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A İ S T İ N A F K A R A R I ÖZET : - YARGISAL DENETİME ELVERİŞLİ HÜKÜM KURULMAMASI : karar başlığı ve dava dilekçesinde işveren adı yer almadığı ve davanın niteliği gereği husumet yöneltilmiş işveren bulunmadığı halde, yargılama

Detaylı

2015 YILI ARABULUCULUK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

2015 YILI ARABULUCULUK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 26 Aralık 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29217 TEBLİĞ Adalet Bakanlığından: 2015 YILI ARABULUCULUK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Özel hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk

Detaylı

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFELERİ[1]

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFELERİ[1] AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFELERİ[1] GENEL HÜKÜMLER Konu ve Kapsam: Madde 1- Bütün hukuki yardımlarda, avukat ile iş sahibi arasında yazılı ücret sözleşmesi yapılmamış olan veya avukatlık ücretinin kanun

Detaylı

"Tüketici Aleyhine Başlatılacak İcra Takibinde Parasal Sınır" "Tüketici Aleynine Ba~latllacak icra Takibinde Parasal ~ınırn

Tüketici Aleyhine Başlatılacak İcra Takibinde Parasal Sınır Tüketici Aleynine Ba~latllacak icra Takibinde Parasal ~ınırn "Tüketici Aleyhine Başlatılacak İcra Takibinde Parasal Sınır" "Tüketici Aleynine Ba~latllacak icra Takibinde Parasal ~ınırn T.C. YARGıTAY 13. HUKUK DAIRESI Esas No: 2015/1 0571 Karar No: 2015/8738 Karar

Detaylı