Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)"

Transkript

1 VERİTABANI ORGANİZASYONU Veri nedir? Veri(data) ilişkide olduğumuz(ilgimiz olan) dünyanın durumlarıdır. O gün mağazaya kaç kişi geldiği, dışarıda havanın sıcaklığı, boyunuzun uzunluğu, göz renginiz veya son okuduğunuz kitabın sayfa sayısı birer veridir. Veri kavramını dünyanın betimlemesi olarak düşünebiliriz. Duyu organlarımız ile verileri algılar ve beynimizle işleriz. Bilgi nedir? Bilgi (knowledge) verilerin işlenmesiyle elde edilir. Örnek: Bugün dışarıda hava sıcaklığı 25 C dir. İnsanlar bilgiyi oluşturabilmek için uzunca bir süre verilerden yararlanırlar. Verilerin anlamlı ve kullanılabilir olmaları için tanımlı bir çerçeve içine alınmaları ve işlenmeleri gerekir. Veritabanı nedir? Birbiri ile ilişkili verilerin belirli bir düzen içerisinde bir araya getirildiği ve depolandığı yapılara veritabanı(database) diyoruz. Veritabanı Yönetim Sistemi(VTYS) Database Management System(DBMS) Veritanı oluşturmak, verileri saklamak ve verileri işlemek üzere geliştirilmiş bilgisayar yazılımlarına VTYS denir. VTYS lerden önce veriler klasik dosyalarda saklanıyordu. Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

2 VTYS lerin üstünlükleri: - Veri tekrarının önlenmesi. - Verilerin tutarlı olmasını sağlamak - Aynı aydaki erişimlerde tutarsızlıkların ortaya çıkmasını önlemek. - Verilerin güvenliğini sağlamak. Örnek VTYS yazılımları: MS-Access, MS-SQL Server, My-Sql, PostgreSQL, Oracle, IBM DB2, IBM-Informix, Paradox İlişkisel Veritabanı Nedir? Günümüz veritabanı sistemleri ilişkisel modeli kullanır. İlişkisel Model -> Releational Model Bu modelin prensibi böl-parçala-yönet tir. Bu modelde veriler birden çok tabloda saklanır. Bu tablolar ortak alanlar vasıtasıyla ilişkilendirilir. İlişki Türleri a) Bire-Bir İlişki ( 1-1 ) b) Bire-Çok İlişki ( 1 oo ) c) Çoka Çok İlişki ( oo oo ) Bire Bir İlişki: Bir tablodaki bir kayda karşılık diğer tabloda bir kayıt varsa bu tablolar arasında bire-bir ilişki söz konusudur. Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

3 Bire-Çok İlişki: Bir tablodaki bir kayda karşılık diğer tabloda çok sayıda kayıt varsa bu tablolar arasında bire-çok ilişki söz konusudur. Çoka-Çok İlişki: Bir tablodaki çok sayıda kayda karşılık diğer tabloda çok sayıda kayıt varsa bu tablolar arasında çoka-çok ilişki söz konusudur. Tablolarda İstenmeyen Durumlar Veritabanını oluşturan tablolarda meydana gelen veri fazlalığı veya veri tekrarı istenmeyen durumlardır. Bunları gidermek için tabloların normalize edilmesi gerekir. Aşağıdakiler tablolarda istemediğimiz durumlardır. Veri Fazlalıkları a) Mutlak Veri Fazlalığı i) Birleşik Özellik : Birden çok verinin birleştirilerek bir alanda bulunması. ii) Tekrarlayan Grup: Tablolarda aynı tipteki veriyi içerecek alanların bulunması. iii) Çok Değerli Özellik: Aynı alanda birden fazla verinin virgülle ayrılarak kaydedilmesi. Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

4 a) Gereksiz Tekrar (Veri Artıklığı): Bazı durumlarda aynı veri çeşidi birden fazla kayıtta yer alabilmekte ve bu da sistemin yavaşlamasına sebep olmaktadır. Bilgilerin yinelenmesi, gereksiz alan kaplar, hata ve tutarsızlıklara sebep olabilir. Tablo-1: Tablo-2: (Veri artıklığı içeren tablo örnekleri) Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

5 NORMALİZASYON Amaç : Temel amaç veri tekrarını ve bilgilerin kaybını önlemek. Toplam 5 tane normalizasyon kuralı vardır. İlk 3 kural pratikte kolay uygulanabilir kurallardır. Diğerleri ise daha çok teoride olarak kalır ve uygulanması zordur. Normalizasyon uygulanmadan önce bütün tablolar ; Normal Olmayan Biçim (Unnormalized Form UNF) de kabul edilir. Kurallar uygulanıp tablolar dönüştürüldükçe; Normal Biçime dönüşür. (Normal Form - NF) UNF -> 1.NF -> 2.NF -> 3.NF -> 4.NF -> 5.NF Normalizasyon işlemleri uygulanan tablolarda tasarım hataları giderilmiş olur ve tablolar olması gereken ideal hale yaklaşmış olur. Temel amaç veri tekrarını ve işlemlerde meydana gelebilecek veri kayıplarını önlemektir. Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

6 Veritabanı Tasarım Adımları 1) Nesneler Tanımlanır: Nesne, çeşitli özellikleri bulunan bir varlıktır. Herhangi bir proje de öncelikle nesneler tanımlanır. Ör) Birkaç örnek proje için nesneleri verecek olursak, Kütüphane sistemi: Kitap, üyeler, türler, ödünç hareketleri E-ticaret sistemi: Ürünler, müşteriler, siparişler, teslimat, fatura bilgileri, üreticiler, tedarikçiler, dağıtıcılar... Futbol Ligi: Takımlar, sahalar, oyuncular, fikstür, hakemler, antrenörler Okul Sistemi: Öğrenciler, öğretmenler, dersler, derslikler Sözlük: kelimeler, anlamlar, diller 2) Her nesne için bir tablo oluşturulur: Her nesne için bir tablo oluşturulur ve her bir tabloya içereceği veriyi en iyi anlatan bir isim verilir. 3) Her bir tablo için bir anahtar alan seçilir: Veri tabanındaki herhangi bir veriye erişilmeden önce tabloya erişilir. Tabloda yer alacak her bir kaydı bir diğerinden ayırabilecek bir sütuna ihtiyaç duyulur. 4) Nesnelerin gerekli her bir özelliği için tabloya bir sütun eklenir : Tablolara sırasıyla adını veren nesnelerin her bir özelliği için bir alan (sütun) eklenir. 5) Tekrarlayan nesne özellikleri için ek tablolar oluşturulur : Veri tekrarı olacaksa bir yerlerde hata yapılıyor demektir. Bu durumda eldeki tablonun en az bir tabloya daha Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

7 ayrılması gerekiyor demektir. (Normalizasyon kurallarının devreye girdiği aşamadır) 6) Anahtar alana bağlı olmayan alanlar belirlenir: Bazen, anahtar alan ile aynı satırda yer aldığı halde, anahtar alan ile birebir ilişkisi olmayan bir alan yer alabilir. Bu türden alanların elimine edilip ayrı tablolara ayrılması gerekir. 7) Tablolar arasındaki ilişkiler tanımlanır: Her biri bir nesneye dair özellikleri barındıran tabloların tümü göz önüne alınır ve birbirleri ile olan ilişkileri tanımlanmaya çalışılır. Bir veritabanın baştan sonra tasarlanması: A) İhtiyaç Analizi Yapmalıyız. Veri tabanı ihtiyaç analizi yapılırken hazırlanacak olan sistemin neye hizmet edeceği, Veri tabanını ne iş yapacağı ve hangi ihtiyaçları karşılayacağına, Veri tabanının hangi verileri depolayacağı Veri tabanını oluşturan tabloların neler olacağı ve ne tür verileri saklayacağı v.b. gibi sorulara cevap vermek gerekmektedir. Tüm bunları kağıt üzerinde tasarladıktan sonra fiziksel tasarıma geçmek çalışmanızın daha sistemli yürümesi açısından avantajınıza olacaktır. Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

8 B) Tasarım Adımları 1.Nesneler Tanımlanır (Örneğimiz Kütüphane Sistemi olsun) kitaplar, üyeler, türler, ödünç hareketleri, yazarlar vd. 2.Her nesne için tablo oluşturulur 3.Her bir tablo için anahtar alan seçin 4.Nesnelerin gerekli her bir özelliği için tabloya bir sütun ekleyin. (Alanları belirleyin) Ör) Tablo:kitap ( kitapid (PK), kitapadi, ISBNNo, sayfasayisi, tur, ozet, yayinevi, yazar, yil) Bu şekilde bu tablolar önceden oluşturulmalı Normalizason ile ilgili işlemler 5.Tekrarlayan nesne özellikleri için ek tablolar oluşturun 6.Anahtar Alana Bağlı Olmayan Alanları Belirleyin 7.Tablolar arasındaki ilişkileri tanımlayın. Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

9 En son aşamada veritabanı şematik olarak ifade edilmelidir. Not: Bu şema temsilidir. Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

10 SQL Structured Query Language (Yapısal Sorgulama Dili) Veritabanı Yönetim Sistemleri için evrensel bir veri sorgulama dilidir. Neler yapılabilir? - Veritabanı, tablolar ve diğer nesneler oluşturulabilir. - Veri sorgulama işlemleri : Veri çekme - Diğer veri işlemleri : Veri ekleme, veri silme, veri güncelleme - Yapısal işlemler: Tabloların yapılarını değiştirme SQL dili kendi arasında: 1. DML (Data Manupulation Language) : Veri İşleme Dili. SELECT, UPDATE, DELETE, INSERT 2. DDL (Data Definition Language) : Veri tanımlama dili. CREATE, DROP, ALTER 3. DCL (Data Control Language) : Veri kontrol dili. GRANT, DENY, REVOKE, IF, FOR DDL (Data Definition Language) - Veri tanımlama dili komutları: CREATE Komutu: Bu komut ile veritabanın kendisi dahil bir çok nesne oluşturabilir. Database Oluşturmak (Access te geçersiz): CREATE Database dbname; Database Silmek(Access te geçersiz): DROP Database dbname; Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

11 CREATE ile Tablo Oluşturmak: Create Table <tablo adı> ( alan_adı veri_türü [Default ifade] [alan_kısıtlaması], [ tablo kısıtlaması] ); Veri Tipleri (SQL Server) 1.Sayısal Veri Tipleri 2.Parasal Veri Tipleri Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

12 3.Tarih ve Zaman Veri Tipleri 4.Karakter Veri Tipleri 5.Unicode Karakter Veri Tipleri Not : Karakter veri tipleriyle kullanımları aynıdır. Farkı ise Unicode karakterleri tutabilmeleridir. Unicode karakterleri hafızada tutabilmek için 1 byte yeterli değildir. Fazladan 1 byte daha kullanılır ve 2 byte yer kaplar. 6.İkili (Binary) Veri Tipleri SQL Server de dosyaları saklamak için kullanılan veri tipleridir. binary(n): n değeri 1 ile 8000 arasında olabilir. n byte kadar yer kaplar. Boyutu sabittir. varbinary(n): n değeri 1 ile 8000 arasında olabilir. binary(n) den farkı, kaydedilen dosya boyutuna göre boyutunun değişebilmesidir. varbinary(max): Maksimum 2 GB ye kadar değişken boyutta binary veri tutmak için kullanılır. Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

13 image: varbinary(max) veri tipiyle kullanımı aynıdır. Sadece resim dosyaları değil, diğer tür dosyalarıda hafızada tutabilirler. Gelecekte bu veri tipinden vazgeçilmesi söz konusu olduğundan varbinary(max) tercih edilmesi daha doğrudur. Örnek: Access te PERSONEL isimli tablonun oluşturulması. Örnek: Mezun olan öğrenciler için mezun bilgilerinin tutulacağı bir tablo oluşturalım. Bu tablo için aşağıdaki alan adları bulunacaktır. Tablo adını Ogrenciler olarak kabul edelim. Alan Adı - Açıklama Ogrno : Öğrenci Numarası Ad : Öğrenci Adı Soyad : Öğrenci Soyadı SQL Kodu(Access), Versiyon-1 CREATE TABLE Ogrenciler ( Ogrno INT NOT NULL, Ad VARCHAR(20) NOT NULL, Soyad VARCHAR(20) NOT NULL, CONSTRAINT PK_Ogrno PRIMARY KEY (Ogrno) ); Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

14 Versiyon-2 CREATE TABLE Ogrenciler ( Ogrno AUTOINCREMENT PRIMARY KEY, Ad VARCHAR(20) NOT NULL, Soyad VARCHAR(20) NOT NULL, ); Örnek: Bir alışveriş sitesinde müşteri bilgilerini tutacak bir tablo için aşağıdaki alanlar bulunacaktır. Tablo adı Musteri olsun. Alan Adı - Açıklama MusteriId : Müşteri numarası Ad : Müşteri adı Soyad : Müşteri soyadı Adres : Müşteri adresi Sehir : Şehir Tel : Telefon SQL Kodu(Access) CREATE TABLE Musteri ( MusteriId AUTOINCREMENT PRIMARY KEY, Adsoyad VARCHAR(50) NOT NULL, Soyad VARCHAR(50) NOT NULL, Adres VARCHAR(100) NOT NULL, Sehir VARCHAR(15) NOT NULL, Tel VARCHAR(11) ); Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

15 Örnek: Bir satış sitesine konulacak ürünlerin tutulacağı Urunler adlı tabloyu aşağıdaki gibi oluşturalım. Alan Adı - Açıklama UrunKodu : Satılacak ürün kodu UrunMarkasi : Satılacak ürünün markası UrunTuru : Satılacak ürün türü UrunFiyati : Satılacak ürünün fiyatı SQL Kodu(Access) CREATE TABLE Urunler ( UrunKodu AUTOINCREMENT PRIMARY KEY, UrunMarkasi VARCHAR(20) NOT NULL, UrunTuru VARCHAR(20) NOT NULL, UrunFiyati INT(10), CONSTRAINT PK_UrunKodu PRIMARY KEY (UrunKodu) ); Tabloları Silmek (DROP TABLE Komutu): Bazen bir tablonun tamamından kurtulmak isteyebilirsiniz. Bunu DROP TABLE ifadesiyle yapabilirsiniz. Genel kullanımı aşağıdaki gibidir: DROP TABLE tablo_adi Örnek: musteri tablosunu silmek için aşağıdaki ifade kullanılır. DROP TABLE musteri; Bu sorgu, tablodaki tüm satırları ve tablonun kendisini sileceğinden kullanırken dikkatli olunmalıdır. Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

16 Alter Komutu Alter Table, bir tablonun yapısını değiştirir. Değiştirme cümleciklerinin her biri tablonun farklı yönlerini değiştirmek için kullanılabilir. Alter Table nin çeşitli alt kullanımları vardır. Yeni Sütun Ekleme Bir tablo oluşturduktan sonra, isteğe göre oluşturulmuş olan tabloya yeni sütunlar ekleyebilirsiniz. Tabloya yeni bir sütun eklemek için ADD COLUMN deyimi kullanılır. Örnek: Müşteri tablosunda müşterilerin adreslerini de almak istediğimizi düşünelim. tablomuzda böyle bir sütun önceden yoktu. Bu durumda yeni bir sütun eklenecektir. ALTER TABLE musteri ADD COLUMN CHAR(50) NOT NULL; Eklenen bir sütundan kurtulma isteği de yine çok sık karşılaşılan bir durumdur. Yukarıda eklediğimiz sütunu aşağıdaki gibi silebiliriz: Sütun Silme ALTER TABLE musteri DROP ; Sütun Veri Türünü ve Uzunluğunu Değiştirme Örnek: Müşteri tablosunda adların 25 karaktere kadar uzun olmasına izin verilmiş olsun. Verileri almaya başladıktan sonra bazı isimlerin çok uzun olduğu görülsün. Bu durum, sütunu 50 karakter uzunluğunda olacak şekilde değiştirilerek düzeltilebilir. ALTER TABLE musteri ALTER COLUMN ad CHAR(50) NOT NULL; Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

17 DML (Data Manupulation Language) - Veri İşleme Dili komutları: SELECT Komutu SQL'de sorgulama işlemleri, SELECT deyimi yardımıyla yerine getirilir. SELECT deyimi en basit biçimde şu şekilde ifade edilmektedir; SELECT [DISTINCT] { * sütun,...} FROM tablo; Tanım içinde bazı SQL anahtar kelimelerine yer verilmektedir. Bu anahtar kelimeler, SQL 'in kendi özel kelimeleridir ve aynen bu şekilde ifade edilmelidir. SELECT: SQL'in sorgulama deyimidir. FROM: Hangi tablonun sorgulanacağını ifade eder. DISTINCT: Çift kayıtları önleyen anahtar kelimedir. Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

18 Örnek: Örnek: Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

19 Örnek: Örnek: Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

20 Örnek: Örnek: Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

21 Örnek: Verinin Sınırlandırılması Veri tabanını sorgularken, satırlara bazı kısıtlamalar koyarak sorgulanan tablonun tüm satırları yerine belirli bir kısmı geri döndürülebilir. Bu işlem için SELECT deyimi içerisinde WHERE ifadesi kullanılır. SELECT [DISTINCT] {* sütun,...} FROM tablo [WHERE KOŞUL]; Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

22 Örnek: WHERE sözcüğü içinde tanımlanan kısıtlama ifadelerinde, çeşitli karşılaştırma işleçleri kullanılabilir. <> Eşit Değil <= Küçük veya Eşit >= Büyük veya Eşit < Küçük > Büyük = Eşit Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

23 Örnek: Diğer Karşılaştırma İşleçleri Şu ana kadar öğrendiğimiz karşılaştırma işleçleri dışında, bazı özel amaçlarla kullanılabilecek başka karşılaştırma işleçleri de bulunmaktadır. Şimdi bu işleçleri ve anlamlarını inceleyelim; BETWEEN... AND... : İki değer arasındaki karşılaştırma. IN (liste) : Liste içindeki değerlerle karşılaştırma. LIKE: Bir karakter katarı ile karşılaştırma. IS NULL: Bir NULL değer ile karşılaştırma. Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

24 Örnek: Örnek: Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

25 Örnek: Örnek: Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

26 Örnek: Mantıksal İşleçler Koşulları içeren karşılaştırma işlemlerinde mantıksal işleçlere de yer verilebilir. Bu işleçlerden; AND ve OR iki koşulu birlikte değerlendirmek üzere kullanılırlar. AND : Her iki koşulun değeri TRUE ise, sonuç olarak TRUE döndürür. OR : Koşulların herhangi birinin değeri TRUE ise, sonuç olarak TRUE döndürür. NOT : Bu işleci izleyen koşul FALSE ise, TRUE; TRUE ise, FALSE döndürür. Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

27 Örnek: Örnek: Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

28 Örnek: İşleçlerin İşlem Sırası WHERE sözcüğü içinde yer alan işleçler, belirli bir sıraya göre işlem görürler. Bu işleçlerin dışında, parantezler de kullanılabilir. Parantezler tüm işleçlere göre bir önceliğe sahiptir. Yani öncelikle parantez içindeki işlemler yapılır, ardından da aşağıdaki işlem sırası uygulanır. 1- Karşılaştırma İşleçleri ( <, >, <=, >= ) 2- NOT 3- AND 4- OR Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

29 Sıralama İşlemleri Tabloların satırlarının, herhangi bir sütuna göre sıralı olarak elde edilmesi söz konusu ise, SELECT deyimi ORDER BY ifadesi ile birlikte kullanılır. Örnek: Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

30 Örnek: Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

31 Fonksiyonlar veya bir başka deyişle işlevler, SQL'e bazı güçlü özellikler katan olanaklar olarak değerlendirilir. SQL fonksiyonları, aynen programlama dillerinde olduğu gibi, kullanıcıya bazı özel işlemleri ve hesaplamaları otomatik olarak sağlar. Bir fonksiyon; çeşitli argümanları girdi olarak alıp bir sonuç üreten hazır bileşenlerdir. Kullanıcının, fonksiyonun adını ve gerekli argümanları tanımlaması yeterlidir.bu bilgilere dayalı olarak fonksiyon, bir sonuç döndürür (üretir). Fonksiyonlar uygulamadan uygulamaya farklılık gösterebilirler. Tek Satır Fonksiyonları Tek satır fonksiyonları (genelde sadece Fonksiyon olarak adlandırılır), tablonun her bir satırına uygulanan fonksiyonlardır. Tek satır fonksiyonlarının Karakter, Tarih, Sayısal, Dönüştürme gibi birçok türü bulunmaktadır. Fonksiyonların kullanım şekli aşağıda belirtildiği gibidir. Fonksiyon_adı(sütun ifade, [argümanlar]) Fonksiyon: Herhangi bir SQL fonksiyonunu simgeler. Örneğin LCASE bir fonksiyon ismidir. Bu ismi değiştiremeyiz. Sütun: Herhangi bir tabloya ilişkin sütun adı. İfade: Herhangi bir karakter dizisi ya da hesaplama ifadesi. Argümanlar: Fonksiyonla birlikte kullanılabilecek argümanlar. Karakter Fonksiyonları Karakter fonksiyonları; karakter verileri girdi olarak alan, karakter ya da sayısal değerler döndürebilen fonksiyonlardır. Bu fonksiyonların en çok kullanılanlarını şu şekilde sıralayabiliriz; Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

32 Örnek: Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

33 Örnek: Örnek: Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

34 Örnek: Örnek: Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

VERİTABANI ORGANİZASYONU

VERİTABANI ORGANİZASYONU VERİTABANI ORGANİZASYONU Veri nedir? Olgu, kavram ya da komutların, iletişim, yorum ve işlem için elverişli biçimsel gösterimidir. Veriler ölçüm, sayım, deney, gözlem ya da araştırma yolu ile elde edilmektedir.

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 5

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 5 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 5 İçerik SELECT deyimi (devam) Verinin Sınırlandırılması (WHERE) Karşılaştırma İşleçleri (=, >, =,

Detaylı

5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili. Veritabanı 1

5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili. Veritabanı 1 5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili Veritabanı 1 SQL- Yapısal Sorgulama Dili SQL ifadeleri yapısal olarak üç gruba ayrılır. Veri Tanımlama Dili (DDL - Data Definition Language) Veri İşleme Dili (DML - Data Manipulation

Detaylı

VERİTABANI Veritabanı Yönetimi

VERİTABANI Veritabanı Yönetimi VERİTABANI Veritabanı Yönetimi YAPILANDIRILMIŞ SORGULAMA DİLİ (SQL) Veritabanı yönetimi, veritabanının yapısal özelliklerini belirtmek ve değiştirmek, veritabanına kullanıcı erişimlerini ve yetkilerini

Detaylı

Data Programming SQL Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Data Programming SQL Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Data Programming SQL Language Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 15 Mar 2016 1 SQL deyimleri veritabanları üzerinde çeşitli işlemleri yerine getirirler. Veritabanından

Detaylı

SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI

SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI Sıralama Sıralama işlemi için SELECT ifadesinde ORDER BY kullanılır. Bu ifadede ASC kelimesi kullanılırsa sıralama küçükten büyüğe doğru (A-Z), DESC kullanılırsa büyükten

Detaylı

SQL (Structured Query Language)

SQL (Structured Query Language) SQL (Structured Query Language) Genel SQL SQL çok yüksek seviyeli bir dildir. Biraz ingilizce bilgisi gerektirir. Programlama dillerine göre öğrenilmesi çok daha kolaydır. Çünkü programlama dillerindeki

Detaylı

SQL veri tabalarına erişmek ve onları kullanmak için geliştirilmiş bir lisandır.

SQL veri tabalarına erişmek ve onları kullanmak için geliştirilmiş bir lisandır. SQL veri tabalarına erişmek ve onları kullanmak için geliştirilmiş bir lisandır. Bu dersimizde biz Microsoft SQL Server veritabanı sistemini kullanmayı öğreneceğiz. SQL Nedir? SQL Structured Query Language

Detaylı

Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili

Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili -43- Dr. Serkan DİŞLİTAŞ DDL (Data Definition Language Veri Tanımlama Dili : Bu kategorideki SQL komutları ile veritabanları, tablo, görünüm ve indekslerin yaratılması,

Detaylı

BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 5. İlişkisel Cebir ve SQL. Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 5. İlişkisel Cebir ve SQL. Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BMB202. Veritabanı Yönetimi Ders 5. İlişkisel Cebir ve SQL Erdinç Uzun NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dersin Planı İlişkisel Cebir SQL e Giriş İlişkisel Cebir (Relational

Detaylı

Bu işleçlerin dışında, aşağıda belirtilen karşılaştırma işleçlerinden de yararlanılır.

Bu işleçlerin dışında, aşağıda belirtilen karşılaştırma işleçlerinden de yararlanılır. 18 SQL SORGU DİLİ SQL (Structured Query Language) yapısal sorgu dili, veritabanı yönetim sistemlerinin standart programlama dili olarak bilinmektedir. SQL dilinin Access içinde sorgu pencerelerinde veya

Detaylı

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. Yardımcı Deyimler

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. Yardımcı Deyimler SQL'e Giriş SQL komutları kullanılarak aşağıdaki işlemler yapılabilir: Veritabanı nesnelerinin oluşturulması ve bu nesnelerle ilgili işlemlerin yapılması Bilgilerin istenilen koşullara göre görüntülenmesi

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 6

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 6 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 6 İçerik Fonksiyonlar Tek Satır Fonksiyonlar Karakter Fonksiyonlar Sayısal Fonksiyonlar Tarih ve Saat Fonksiyonları Dönüştürücü Fonksiyonlar Çoklu Satır Fonksiyonlar

Detaylı

Veri Tabanı Hafta Dersi

Veri Tabanı Hafta Dersi Veri Tabanı - 1 7. Hafta Dersi Dersin Hedefleri SQL Yapısal Sorgulama Dili Veri Tanımlama Dili (DDL) Create Alert Drop Veri tanımlama dili verinin ne olduğundan çok verinin tipi ile ilgilenir. Veri tabanı

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Veri Tabanı Nedir? Sistematik erişim imkânı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir, birbirleri arasında tanımlı ilişkiler bulunabilen bilgiler kümesidir. Bir kuruluşa

Detaylı

SQL e Giriş. Uzm. Murat YAZICI

SQL e Giriş. Uzm. Murat YAZICI SQL e Giriş Uzm. Murat YAZICI SQL (Structured Query Language) - SQL Türkçe de Yapısal Sorgulama Dili anlamına gelmektedir ve ilişkisel veritabanlarında çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. - SQL ile

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 4

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 4 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 4 İçerik SQL e Giriş. SQL Yapısal Sorgulama Dili. Temel SQL Komutları: Sorgulama İşlemleri SELECT deyiminin temel yapısı Seçme İşlemi Atma İşlemi Aritmetik İfadelerin

Detaylı

SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II

SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II Ünite 8 SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II Öğr. Gör. Kemal ÖZCAN Bu ünitede, Sorgular ve Çeşitleri konusu ele alınacaktır. Yapılacaklar Burada yazılan SQL ifadeleri MS SQL SERVER, ORACLE ve MySQL veritabanı sistemlerinin

Detaylı

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri Siparis.musteri_no musteri.musteri_no Siparis.urun_kodu musteri.urun_kodu

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri Siparis.musteri_no musteri.musteri_no Siparis.urun_kodu musteri.urun_kodu SQL'DE VERİ İŞLEME KOMUTLARI SQL'de verileri işlemek için kullanılan komutlara DML (Data Manipulation Language Veri İşleme Dili) denilmektedir. Bu komutlar ile oluşturulan ifadeler tablolara kayıt eklemek,

Detaylı

Veri Tabanı SQL Server ve Management Studio kurulum linkleri: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299

Veri Tabanı SQL Server ve Management Studio kurulum linkleri: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299 Veri Tabanı 1 1. SQL Server ve Management Studio kurulum linkleri: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299 2. SQL Management Studio açılış ekranı: Server Type: reporting, analysis

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 11. HAFTA. MYSQL ile VERİTABANI İŞLEMLERİ - 1. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Veritabanı Oluşturma, Silme

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 11. HAFTA. MYSQL ile VERİTABANI İŞLEMLERİ - 1. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Veritabanı Oluşturma, Silme İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 11. HAFTA İçindekiler Veritabanı Oluşturma, Silme MYSQL ile VERİTABANI İŞLEMLERİ - 1 Tablo Oluşturma, Silme Tabloya Bilgi Girme Veritabanı Sorgulamaları Hedefler Mysql komutları

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı ve Yönetimi (BİL 301)

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı ve Yönetimi (BİL 301) Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı ve Yönetimi (BİL 301) GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı : Öğr. Gör. Erdal GÜVENOĞLU Ofis : MUH 313 Ofis Saatleri : Pazartesi: 10.00-12.00,

Detaylı

SORGULAR. Öğr.Gör.Volkan Altıntaş

SORGULAR. Öğr.Gör.Volkan Altıntaş SORGULAR Öğr.Gör.Volkan Altıntaş SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ Seçme Sorguları: En sık kullanılan sorgu türüdür. Seçme sorguları, bilgileri veri sayfası görünümü nde gösteren veri tabanı nesnesi türüdür. Sorgu,

Detaylı

VERİTABANI ORGANİZASYONU

VERİTABANI ORGANİZASYONU VERİTABANI ORGANİZASYONU Veri nedir? Veri(data) ilişkide olduğumuz(ilgimiz olan) dünyanın durumlarıdır. O gün mağazaya kaç kişi geldiği, dışarıda havanın sıcaklığı, boyunuzun uzunluğu, göz renginiz veya

Detaylı

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim'

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim' Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Veri Tabanı Adı Değiştirme 2- Nesnelerin Adını Değiştirme a. Tablo Adı Değiştirme b. Alan Adı Değiştirme c. Constraint (Kısıtlama) Adı Değiştirme 3- Tablo Düzenleme Komutları

Detaylı

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Sorgulama işlemlerini bu tabloya göre yapacağız.

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Sorgulama işlemlerini bu tabloya göre yapacağız. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Basit Sorgulamalar a. Tablodan tüm alanları sorgulama b. Tablodan alanları belirterek sorgulama c. Tekrarlı satırları önleme d. Belirli sayıda veya oranda sorgulama yapma

Detaylı

Veri Tabanı Programlamaya Giriş

Veri Tabanı Programlamaya Giriş Veri Tabanı Programlamaya Giriş Kitap özeti Veri Tabanı Programlamaya Giriş SQL insanların veritabanı sistemleri ile konuşmasını sağlayan popüler bir dildir. Bu dil sayesinde, bir veritabanından kayıtları

Detaylı

YAPISAL SORGULAMA DİLİ. BARIŞ ARIBURNU barisariburnu.com

YAPISAL SORGULAMA DİLİ. BARIŞ ARIBURNU barisariburnu.com YAPISAL SORGULAMA DİLİ BARIŞ ARIBURNU barisariburnu.com barisariburnu.@gmail.com SQL, insanların veritabanı sistemleri ile konuşmasını sağlayan popüler bir dildir. SQL, tüm veritabanı programlarında kullanılabilir.

Detaylı

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. 1. DDL (Data Definition Language - Veri Tanımlama Dili)

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. 1. DDL (Data Definition Language - Veri Tanımlama Dili) SQL'e Giriş SQL komutları kullanılarak aşağıdaki işlemler yapılabilir: Veritabanı nesnelerinin oluşturulması ve bu nesnelerle ilgili işlemlerin yapılması Bilgilerin istenilen koşullara göre görüntülenmesi

Detaylı

Veritabanı. SQL (Structured Query Language)

Veritabanı. SQL (Structured Query Language) Veritabanı SQL (Structured Query Language) SQL (Structured Query Language) SQL, ilişkisel veritabanlarındaki bilgileri sorgulamak için kullanılan dildir. SQL, bütün kullanıcıların ve uygulamaların veritabanına

Detaylı

SQL Deyimleri. Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Volkanaltintas.com

SQL Deyimleri. Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Volkanaltintas.com SQL Deyimleri Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Volkanaltintas.com SQL NEDİR? SQL bir veri tabanıyla iletişim kurmak için kullanılır. ANSI standardına göre ilişkisel veri tabanı yönetim sistemlerinin standart dilidir.

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Ara Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Ara Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 GÜZ Yarıyılı 28-29 Ara. 2015 Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Indexler İndeks, tablolardan veri çekmek için gerekli sorgular çalıştırılırken gereken süreyi azaltmak amacıyla

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) SQL (Structured Query Language)

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) SQL (Structured Query Language) Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) SQL (Structured Query Language) Konular Yapısal SQL Komutları Gruplama İşlemi SQL Fonksiyonları Kaynaklar 2 SQL (Structured Query Language) SQL Carlos

Detaylı

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri. Şekil 1. Magaza veritabanının tabloları ve tablolar arasındaki ilişkiler

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri. Şekil 1. Magaza veritabanının tabloları ve tablolar arasındaki ilişkiler SQL'de Veri İşleme Komutları SQL'de verileri işlemek için kullanılan komutlara DML (Data Manipulation Language Veri İşleme Dili) denilmektedir. Bu komutlar ile oluşturulan ifadeler tablolara kayıt eklemek,

Detaylı

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim'

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim' Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Veri Tabanı Adı Değiştirme 2- Nesnelerin Adını Değiştirme a. Tablo Adı Değiştirme b. Alan Adı Değiştirme c. Constraint (Kısıtlama) Adı Değiştirme 3- Tablo Düzenleme Komutları

Detaylı

Veri Tabanı Tasarım ve Yönetimi

Veri Tabanı Tasarım ve Yönetimi SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Veri Tabanı Tasarım ve Yönetimi Hafta 5 Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun

Detaylı

TRIGGER. Trigger lar, tablo üzerinde tanımlanabilen ve bu tablo üzerinde bir işlem gerçekleştiğinde tetiklenen programlama ögeleridir.

TRIGGER. Trigger lar, tablo üzerinde tanımlanabilen ve bu tablo üzerinde bir işlem gerçekleştiğinde tetiklenen programlama ögeleridir. TRIGGER Trigger lar, tablo üzerinde tanımlanabilen ve bu tablo üzerinde bir işlem gerçekleştiğinde tetiklenen programlama ögeleridir. DML ve DDL trigger lar olarak ikiye ayırmak mümkündür. DML (Data Manipulation

Detaylı

VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ

VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ Öğr.Gör.Sedat Telçeken ANADOLU ÜNĐVERSĐTESĐ FEN FAKÜLTESĐ MATEMATĐK BÖLÜMÜ 2005 2006 Bahar Dönemi D M L Bilindiği üzere SQL tablolar üzerinde sorgulama yapar. Bu sorgular

Detaylı

Veritabanına Uygulanması

Veritabanına Uygulanması Add, Alter Drop, Alter Change, Alter Sql komutları ve açıklamaları CREATE CREATE TABLE Üzerinde çalışma yapılan veritabanı içerisinde yeni bir tablonun oluşturulmasını sağlar. CREATE TABLE tablo_adı (alan_adı1

Detaylı

Mysql Veritabanı Komutları

Mysql Veritabanı Komutları Mysql Veritabanı Komutları Mysql Veri Tabanı Komutları Hazırlayan : M. Başar ACAROĞLU Kaynaklar: http://www.hrzafer.com/sql-dersleri http://www.w3schools.com/sql/default.asp Veri Tabanı Nedir? Mysql Veritabanı

Detaylı

ELIF KIOTZEOGLOU RESUL MURAD MERT PACOLARI

ELIF KIOTZEOGLOU RESUL MURAD MERT PACOLARI ELIF KIOTZEOGLOU 0510130077 RESUL MURAD 0510120082 MERT PACOLARI 0510120083 SQL SQL,(İngilizce "Structured Query Language", Türkçe: Yapılandırılmış Sorgu Dili) verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan

Detaylı

3 Sql Veri Tipleri ve Örnek Veritabanı Tasarımı. Veritabanı 1

3 Sql Veri Tipleri ve Örnek Veritabanı Tasarımı. Veritabanı 1 3 Sql Veri Tipleri ve Örnek Veritabanı Tasarımı Veritabanı 1 Ms SQL Server Veri Tipleri Bigint: -9,223,372,036,854,775,808 ile 9,223,372,036,854,775,807 arasındaki sayıları tutar. 8 baytlık yer kaplar.

Detaylı

8 Oracle da tablo yapısı içinde otomatik artan kolon yoktur. (identity kolon

8 Oracle da tablo yapısı içinde otomatik artan kolon yoktur. (identity kolon ORACLE GİRİŞ Oracle ile SQL Server ın karşılaştıralım. 1 Oracleda veritabanı yerine kullanıcı oluşturulur. Kullanıcılar veritabanı gibi davranır. 2 Tablo oluşturma, değiştirme ve silme kodları aynı. 3

Detaylı

SUNGURLU MESLEK YÜKSEKOKULU 5. T-SQL

SUNGURLU MESLEK YÜKSEKOKULU 5. T-SQL SUNGURLU MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ/BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI 2017-2018 GÜZ DÖNEMİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ-II 5. T-SQL Öğr. Gör. Saliha Kevser KAVUNCU 1. TRANSACT SQL KAVRAMI Microsoft'un

Detaylı

VERİTABANI. SQL (Structured Query Language)

VERİTABANI. SQL (Structured Query Language) VERİTABANI SQL (Structured Query Language) SQL'de Gruplama Bir tablonun satırları gruplara ayrılarak fonksiyonların bunlara uygulanması mümkündür. Gruplara ayırmak için SELECT deyimi içerisinde GROUP BY

Detaylı

Veritabanı sistemlerinde veri bütünlüğünü sağlayabilmek için CONSTRAINTS olarak adlandırılan bazı zorlayıcı ifadeler kullanılabilir.

Veritabanı sistemlerinde veri bütünlüğünü sağlayabilmek için CONSTRAINTS olarak adlandırılan bazı zorlayıcı ifadeler kullanılabilir. VERİ BÜTÜNLÜĞÜ VTYS lerde veri bütünlüğünü sağlamanın iki temel yolu vardır; Tanımlanabilir veri bütünlüğü ve prosedürel veri bütünlüğü. Tanımlanabilir veri bütünlüğü, tanımlanan nesnelerin kendi özellikleri

Detaylı

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri. 1.2. Kısıtlamalar (Constraints)

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri. 1.2. Kısıtlamalar (Constraints) Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri 1.1. Tablo Oluşturma 1.2. Tablo Oluşturmada Kısıtlamalar Constraints 1.3. Tablo Silme a. NULL, NOT NULL b. PRIMARY KEY c. UNIQUE d. FOREIGN KEY e. CHECK f.

Detaylı

Yukarıdakilerden hangileri DML (Data Manipulation Language) ile gerçekleştirilir?

Yukarıdakilerden hangileri DML (Data Manipulation Language) ile gerçekleştirilir? 1) I. Tablo Oluşturma II. Veri Güncelleme III. Veri Silme IV. Veri Ekleme V. Tablo Silme Yukarıdakilerden hangileri DML (Data Manipulation Language) ile gerçekleştirilir? a) I, IV ve V b) II, III ve IV

Detaylı

SQL Kod ile Tablo Oluşturma

SQL Kod ile Tablo Oluşturma SQL Kod ile Tablo Oluşturma Aşağıdaki SQL kodları Veri tabanı hazırlama programında yazılıp çalıştırıldığı zaman PERSONEL adında bir tablo oluşturulur ve bu tablonun sütunları Personel_no, Adı, Soyadı

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I BÖLÜM 7 7. TEMEL SQL KOMUTLARI-I SQL (Structured Query Language) kendisi bir programlama dili olmamasına rağmen bir çok kişi tarafından programlama dili olarak bilinir. SQL herhangi bir veri tabanı ortamında

Detaylı

TEMEL SQL SORGU ÖRNEKLERİ. Yukarıdaki sorguyu yazıp çalıştırdığımızda db_market adında bir veritabanı oluşturulur.

TEMEL SQL SORGU ÖRNEKLERİ. Yukarıdaki sorguyu yazıp çalıştırdığımızda db_market adında bir veritabanı oluşturulur. TEMEL SQL SORGU ÖRNEKLERİ Sorgu İle Veritabanı Oluşturma create database veritabanı_adı Örnek : create database db_okul Yukarıdaki sorguyu çalıştırdığımızda db_okul adında bir veritabanı oluşturulur. Örnek:

Detaylı

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model)

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model) EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model) Dr. Dilek Küçük İlişkisel Model [1] Günümüzde en yaygın kullanılan veri tabanı modelidir. Bir ilişkisel veri tabanı bir veya

Detaylı

Genel Kavramlar. Bilgisayar ortamında işlenebilecek durumda bulunan kayıtlar. Birbiri ile ilişkili veriler topluluğu ve veriler arası ilişkiler

Genel Kavramlar. Bilgisayar ortamında işlenebilecek durumda bulunan kayıtlar. Birbiri ile ilişkili veriler topluluğu ve veriler arası ilişkiler Genel Kavramlar Veri Nedir? Bilgisayar ortamında işlenebilecek durumda bulunan kayıtlar Veri Tabanı Nedir? Birbiri ile ilişkili veriler topluluğu ve veriler arası ilişkiler Veritabanı Yönetim Sistemi (DBMS)Nedir?

Detaylı

«BM364» Veritabanı Uygulamaları

«BM364» Veritabanı Uygulamaları HAFTA 3 Veritabanı Tasarımı" Yaşar GÖZÜDELİ ygozudeli@verivizyon.com http://blog.verivizyon.com/ygozudeli «BM364» Veritabanı Uygulamaları Konu Akışı Veritabanı Tasarımı Kuramlar Veritabanı Nesnesini Yapılandırmak

Detaylı

3 Sql Veri Tipleri. Veritabanı 1

3 Sql Veri Tipleri. Veritabanı 1 3 Sql Veri Tipleri Veritabanı 1 Bigint: -9,223,372,036,854,775,808 ile 9,223,372,036,854,775,807 arasındaki sayıları tutar. 8 baytlık yer kaplar. Int: -2,147,483,648 ile 2,147,483,648 arasındaki sayıları

Detaylı

Veri Tabanı-I 1.Hafta

Veri Tabanı-I 1.Hafta Veri Tabanı-I 1.Hafta 2010-2011 Bahar Dönemi Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Burdur 2011 Muhammer İLKUÇAR 1 Veri ve Veri Tabanı Nedir? Veri Bir anlamı olan ve kaydedilebilen

Detaylı

Nesneler üzerinde değişiklik yapmak için kullanılır. Veri tabanındaki nesnelerin oluşturulabilmesi için CREATE komutu kullanılır.

Nesneler üzerinde değişiklik yapmak için kullanılır. Veri tabanındaki nesnelerin oluşturulabilmesi için CREATE komutu kullanılır. Transact SQL Kavramı Microsoft'un veri tabanı sorgulama dilidir. Transact-SQL, SQL Server ve istemci(client) arasında iletişimi sağlayan SQL sorgulama dilinin gelişmiş bir versiyonudur. Transact Structured

Detaylı

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı Yönetim. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı Yönetim. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri 1.1. Tablo Oluşturma 1.2. Tablo Oluşturmada Kısıtlamalar Constraints 1.3. Tablo Silme a. NULL, NOT NULL b. PRIMARY KEY c. UNIQUE d. FOREIGN KEY e. CHECK f.

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VERİ TABANI YÖNETİMSEL FONKSİYONLARI Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I BÖLÜM 8 8. TEMEL SQL KOMUTLARI-II 8.1. SELECT (Seç) Komutu Veri tabanındaki tablo veya tablolardan istenilen özellikteki verileri seçip listeleme için kullanılan komuttur. Genel kullanımı aşağıdaki gibidir.

Detaylı

Oracle da kullanılan veri tipleri:

Oracle da kullanılan veri tipleri: ORACLE A GİRİŞ Oracle ile SQL Server ı karşılaştıralım, 1 Oracle da veritabanı yerine kullanıcı oluşturulur. Kullanıcılar veritabanı gibi davranır. 2 Tablo oluşturma, yapısını değiştirme, silme kodları

Detaylı

SUNGURLU MESLEK YÜKSEKOKULU 5. T-SQL-2

SUNGURLU MESLEK YÜKSEKOKULU 5. T-SQL-2 SUNGURLU MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ/BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI 2017-2018 GÜZ DÖNEMİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ-II 5. T-SQL-2 Öğr. Gör. Saliha Kevser KAVUNCU Sql Üç Alt Grupta İncelenir:

Detaylı

İLİŞKİSEL VERİTABANLARI

İLİŞKİSEL VERİTABANLARI İLİŞKİSEL VERİTABANLARI Veritabanı Nedir? Veritabanı (database) en basit şekliyle verilerin belirli bir düzene göre tutulduğu, depolandığı bir sistemdir. İlişkisel Veritabanı Nedir? İlişkisel veritabanlarındaki

Detaylı

SQL Query and Table Application

SQL Query and Table Application SQL Query and Table Application Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 24-25 Nis. 2013 Sorgulama İşlemleri SQL de sorgulama işlemleri SELECT deyimi yardımıyla

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Tablo Değiştirme

Veritabanı Tasarımı. Tablo Değiştirme Veritabanı Tasarımı Tablo Değiştirme Konular Tabloyu değiştirme neden önemlidir açıklama ALTER, DROP, RENAME ve TRUNCATE DDL komutlarının etkisini tablolar ve sütunlar üzerinde görme ALTER TABLE komutlarıadd,

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. DML İşlemleri ve Görünümler

Veritabanı Tasarımı. DML İşlemleri ve Görünümler Veritabanı Tasarımı DML İşlemleri ve Görünümler Konular Basit bir görünümde DML işlemlerini gerçekleştiren bir sorgu yazma ve çalıştırma DML işlemleri kullanarak bir görünümü değiştirme yeteneğini kısıtlayan

Detaylı

Veritabanlarına ve SQL'e Giriş. Devrim GÜNDÜZ. Teknoloji Destek Merkezi -- www.tdmsoft.com. devrim@gunduz.org

Veritabanlarına ve SQL'e Giriş. Devrim GÜNDÜZ. Teknoloji Destek Merkezi -- www.tdmsoft.com. devrim@gunduz.org Veritabanlarına ve SQL'e Giriş Devrim GÜNDÜZ Teknoloji Destek Merkezi -- www.tdmsoft.com devrim@gunduz.org http://seminer.linux.org.tr http://www.gunduz.org Giriş Bu seminerde, aşağıdaki konular anlatılacaktır:

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. NOT NULL ve UNIQUE Kısıtlamaları Tanımlama

Veritabanı Tasarımı. NOT NULL ve UNIQUE Kısıtlamaları Tanımlama Veritabanı Tasarımı NOT NULL ve UNIQUE Kısıtlamaları Tanımlama NOT NULL ve UNIQUE Kısıtlamaları Tanımlama Konular Kısıtlama terimini veri bütünlüğü ile ilişkilendirerek tanımlama Sütun seviyesinde ve tablo

Detaylı

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERITABANI-I SQL (Structured Query Language) SQL (Structured Query Language) SQL, ilişkisel veritabanlarındaki

Detaylı

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ VERİ TABANI ve YÖNETİMİ Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 BÖLÜM -12- TETİKLEYİCİ (TRIGGER) 3 Giriş Trigger lar Trigger lar Ne Zaman Kullanılmalıdır? Klasik Trigger ların Özellikleri

Detaylı

YAPISAL SORGULAMA DİLİ (SQL)

YAPISAL SORGULAMA DİLİ (SQL) YAPISAL SORGULAMA DİLİ (SQL) OGRENCI Tablosu 1234 Zeynep Makina K 23.06.1984 1. Cad 3.4 CREATE TABLE VERİ TANIMLAMA DİLİ (VTD) Veritabanında yeni bir tablonun oluşturulmasını sağlar. Yukarıda tanımlanan

Detaylı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı

Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veritabanı Uygulamaları Tasarımı Veri Tabanı Veritabanı yada ingilizce database kavramı, verilerin belirli bir düzene göre depolandığı sistemlere verilen genel bir isimdir. Günümüzde özel veya kamu kuruluşların

Detaylı

Veri Tabanı Hafta Dersi

Veri Tabanı Hafta Dersi Veri Tabanı - 1 11. Hafta Dersi Dersin Hedefleri SQL Yapısal Sorgulama Dili Veri Kontrol Dili (DCL) GRANT DENY REVOKE Veri tabanı içerisindeki verilere erişimleri düzenlemek için kullanılır Kullanıcı veya

Detaylı

VERİTABANI Veritabanı Sorgulama

VERİTABANI Veritabanı Sorgulama VERİTABANI Veritabanı Sorgulama VERİ SORGULAMA DİLİ (DATA QUERY LANGUAGE) Veritabanı platformunda veri sorgulamak için geliştirilmiş en temel araç SQL (Structured Query Language)'dir. SQL'in veritabanı

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 7

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 7 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 7 İçerik Alt Sorgular Çoklu Tablolar (Tabloların Birleştirilmesi) Görünümler R. Orçun Madran 2 Alt Sorgular Uygulamada, bir sorgudan elde edilen sonuç, bir diğer

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme

Veritabanı Tasarımı. Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme Veritabanı Tasarımı Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme Konular UPDATE komutunu oluşturmak ve çalıştırmak DELETE komutunu oluşturmak ve çalıştırmak Tabloda güncelleme yapmak ya da veri silmek

Detaylı

Bölüm 1: Veritabanı Yönetim Sistemlerine Giriş

Bölüm 1: Veritabanı Yönetim Sistemlerine Giriş Bölüm 1: Veritabanı Yönetim Sistemlerine Giriş -1- Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 1.1. Veri ve Bilgi (Data & Information) Hesaplama, saklama gibi çeşitli işlemler amacıyla bilgisayara verilen sayı, yazı, resim, ses,

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı Yönetimi (END 210)

Maltepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı Yönetimi (END 210) Maltepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı Yönetimi (END 210) GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı : Öğr.Gör. Erdal GÜVENOĞLU Ofis : MUH 312 Ofis Saatleri : Pazartesi: 14:00 14:50, Salı:

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Kavramı) Veri Modelleri Konular Veritabanı Tasarım Aşamaları Veri Modeli Nedir? Veri Modeli Temel Bileşenleri İş Kuralları (Business Rules) İş Kurallarını Veri

Detaylı

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1 1 Temel Kavramlar Veritabanı 1 Veri Saklama Gerekliliği Bilgisayarların ilk bulunduğu yıllardan itibaren veri saklama tüm kurum ve kuruluşlarda kullanılmaktadır. Veri saklamada kullanılan yöntemler; Geleneksel

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Tablo Oluşturma

Veritabanı Tasarımı. Tablo Oluşturma Veritabanı Tasarımı Tablo Oluşturma Konular Ana veritabanı nesnelerini listeleme ve kategorize etme Bir tablo yapısını inceleme Şema nesnelerinin Oracle veritabanı tarafından nasıl kullanıldığını açıklama

Detaylı

T-SQL NEDİR? Microsoft T-SQL Transact-SQL

T-SQL NEDİR? Microsoft T-SQL Transact-SQL T-SQL T-SQL NEDİR? SQL dilinin yeteneklerinin sınırlı olması sebebiyle, SQL üzerine çeşitli iyileştirmeler ve eklemeler yapılmıştır. Örneğin Oracle firması SQL üzerine yaptığı iyileştirmeleri standartlaştırmış

Detaylı

KISITLAMALAR (CONSTRAINT)

KISITLAMALAR (CONSTRAINT) KISITLAMALAR (CONSTRAINT) Tablo alanlarına veri girişini kontrol etmeyi amaçlayan düzenlemelerdir. Bir alana girilen değerleri sınırlayan bu düzenlemeler kullanıcı hataları açısından önemlidir. Verilerin

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Veritabanı Hareketleri

Veritabanı Tasarımı. Veritabanı Hareketleri Veritabanı Tasarımı Veritabanı Hareketleri Konular Veri hareketleri ile ilgili olarak COMMIT, ROLLBACK ve SAVEPOINT terimlerini tanımlamak COMMIT, ROLLBACK ve SAVEPOINT ifadelerinin üç avantajını listelemek

Detaylı

DAO İLE SQL KOMUTLARI. Sql komutlarını artık veri tabanında kullanmaktan başka çaremiz yok arkadaşlar. Şimdi bu sql derslerimize başlayalım.

DAO İLE SQL KOMUTLARI. Sql komutlarını artık veri tabanında kullanmaktan başka çaremiz yok arkadaşlar. Şimdi bu sql derslerimize başlayalım. DAO İLE SQL KOMUTLARI Sql komutlarını artık veri tabanında kullanmaktan başka çaremiz yok arkadaşlar. Şimdi bu sql derslerimize başlayalım. SQL-1 SELECT En basit SQL cümleciği oluşturmak için SELECT sözcüğü

Detaylı

8 Aralık 2011 / Perşembe. Veri Tabanına Giriş

8 Aralık 2011 / Perşembe. Veri Tabanına Giriş 8 Aralık 2011 / Perşembe Veri Tabanına Giriş Veri (Data), bir veya birden fazla bilgiden oluşan bir kümedir. İsim, yaş, telefon numarası gibi bilgiler birer veridir. Veri Tabanı (Database) : Temel olarak

Detaylı

Veri Tabanı Hafta Dersi

Veri Tabanı Hafta Dersi Veri Tabanı - 1 2. Hafta Dersi Dersin Hedefleri Geleneksel Dosya Sistemleri Veri Tabanı Kavramları Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Veri Modelleri Veri nedir? Bilgisayarlarda veri nasıl saklanır? Bilgisayarlardaki

Detaylı

SQL (Structured Query Language)

SQL (Structured Query Language) SQL (Structured Query Language) Neden SQL? SQL çok yüksek seviyeli bir dildir. İngilizce bilen herkes bu dili kolayca öğrenebilir. Programlama dillerine göre öğrenilmesi çok daha kolaydır. Çünkü programlama

Detaylı

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME PELİN YILDIRIM FATMA BOZYİĞİT YZM 3214 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Bu Derste Veri Saklama 2 Veri Saklama Veri Saklama her appnin ihtiyaci

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Kartezyen Çarpım ve Join İşlemleri

Veritabanı Tasarımı. Kartezyen Çarpım ve Join İşlemleri Veritabanı Tasarımı Kartezyen Çarpım ve Join İşlemleri Konular Oracle özel join işlemlerini isimlendirme ve onların ANSI/ISO SQL: 1999 karşıtları Join durumlarının amacını açıklama Kartezyen çarpımdan

Detaylı

Data Programming SQL Language

Data Programming SQL Language MySQL Console Data Programming SQL Language Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU MySQL komut satırında dikkat edilmesi gereken kurallar Ģunlardır: Komut satırında

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Veri Tabanı Nedir? Sistematik erişim imkânı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir, birbirleri arasında tanımlı ilişkiler bulunabilen bilgiler kümesidir. Bir kuruluşa

Detaylı

10-Veri Tabanları. www.cengizcetin.net

10-Veri Tabanları. www.cengizcetin.net 10-Veri Tabanları 1 VERİ TABANI VERİTABANI (DATABASE) Birbiri ile ilişkili bir veya daha fazla tablodan oluşan bilgi topluluğudur. Veri tabanındaki tablolara ulaşılarak sorgulama yapılır ve istenilen bilgiler

Detaylı

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 5 Veri Tabanı İşlemleri VERİTABANI BAĞLANTISI Site içindeki bilgilerin saklanması / düzenlenmesi ve kullanıcı etkileşiminin sağlanabilmesi

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Kullanıcı Erişimini Kontrol Etme

Veritabanı Tasarımı. Kullanıcı Erişimini Kontrol Etme Veritabanı Tasarımı Kullanıcı Erişimini Kontrol Etme Konular Nesne ayrıcalıkları ve sistem ayrıcalıkları arasındaki farkı karşılaştırma Bir kullanıcının bir veritabanınaerişimini etkinleştirmek için gerekli

Detaylı

-- işareti tek satırlık açıklamalarda kullanılır. Açıklama olarak yazılan satırın önüne konulması yeterlidir.

-- işareti tek satırlık açıklamalarda kullanılır. Açıklama olarak yazılan satırın önüne konulması yeterlidir. T-SQL KODLARİ İÇERİSİNE AÇIKLAMA EKLEME Bir veya daha fazla satırın çalıştırılmasını Önlemek için veya /*... */" ifadeleri kullanılır. -- işareti tek satırlık açıklamalarda kullanılır. Açıklama olarak

Detaylı

İLERİ VERİTABANI SİSTEMLERİ SUAT ÜSTKAN

İLERİ VERİTABANI SİSTEMLERİ SUAT ÜSTKAN 1 AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ İLERİ VERİTABANI SİSTEMLERİ ORACLE VERİTABANI KURULUMU VE PL/SQL DEYİMLERİ SUAT ÜSTKAN 102173019 BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ YÜKSEK LİSANS ARALIK 2010 2 İçindekiler 1. Oracle Database

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. SQL Deyimi Anatomisi

Veritabanı Tasarımı. SQL Deyimi Anatomisi Veritabanı Tasarımı SQL Deyimi Anatomisi Amaç Bu ders aşağıdaki hedefleri kapsamaktadır: Projeksiyon (projection), seçim (selection) ve birleştirme (join) ifadelerini doğru fonksiyonları/yetenekleri ile

Detaylı

2 Temel Kavramlar (Devam) Veritabanı 1

2 Temel Kavramlar (Devam) Veritabanı 1 2 Temel Kavramlar (Devam) Veritabanı 1 Veritabanı Kullanıcıları Veritabanı Yöneticisi (DBA-Database Administrator) Tasarım,oluşturma ve işletiminden sorumludur. Görevleri; Tasarımı Performans Analizi Erişim

Detaylı