Hedef-5 Basit turnuva ve yarışmalara katılır. KAZANIMLAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hedef-5 Basit turnuva ve yarışmalara katılır. KAZANIMLAR"

Transkript

1 MANGALA Hedef-1: Mangala oyunu tanıyorum. : 1. Mangala oyunu tarihçesini merak eder. 2. Anlatılanları dikkatle dinler. 3. Dinlediklerinden çıkarımlarda bulunur. 4. Oyunun karşılıklı yenmeye dayalı olduğunu bilir. 5. Oyun tahtasında bulunan ocak ve hazne sayılarını belirtir. 6. Haznesine en çok taşı toplayanın kazandığını belirtir. 7. Kutunun içinden taşları çıkarıp dörder dörder tahtaya dizer. Hedef-2: Mangala oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları 1. Oyun başlangıç kurallarını söyler. 2. Oyun tahtası üzerinde hazne ve ocakların özelliklerini anlatır. 3. Oyuna nasıl başlanacağını belirtir. 4. Oyunda hangi ocaktan başlaması gerektiğini bilir. İstediği ocaktan başlar. 5. İlk taşı başladığı ocağa bırakarak taşları sağdaki ocaklara doğru sırasıyla bırakır. 6. Son taş kendi haznesine geldiğinde tekrar oynaması gerektiğini bilir. 7. Son taş kendi haznesine gelmediğinde sıranın rakibe geçtiğini belirtir/bilir. 8. Son taşın rakibin ocağındaki taşları çift yaptığını fark eder. 9. Rakibin ocağında çift yaptığı taşların hepsini alır kendi haznesine kor. 10. Kendi önünde boş olan ocağa son taşı düşürerek karşı rakip ocağındaki taşlarla birlikte alabileceğini bilir/alır. 11. Boş ocağa son taşını düşür. Rakibin taşlarını ve son taşını alır. 12. Eline aldığı taşları sırayla dolaşırken rakibin haznesine taş koymayacağını bilir/belirtir. 13. Kendi ocağını önce bitirince rakibin ocaklarında kalan taşlarını alması gerektiğini bilir/alır. Hedef -3 Mangala oyununda son taş kurallarını uygular 1. Oyunda dağıtılan taşlardan son taşın çok önemli olduğunu belirtir. 2. Her ocaktaki taşların nereye kadar gideceğini bilir. 3. Son taşın kendi haznesine düştüğünde tekrar oynaması gerektiğini bilir. 4. Son taşın kendi haznesine düşmesi için hesap yapar. 5. Son taşın rakibin ocaklarından birini çift yaptığında ocaktaki taşları alması gerektiğini bilir. 6. Son taşı rakibin ocağını çift yaptığında taşları alır. 7. Kendi tarafından son taşı boş ocağa düşerse karşı ocaktaki taşları ele geçireceğini bilir. 8. Kendi bölgesindeki boş olan ocağı belirtir. 9. Kendi bölgesindeki boş ocağa düşebilecek son taşı bulur. 10. Kendi bölgesindeki boş ocağa son taşı düşürür. Hedef -4 Mangala oyununda mantık yürütme 1. Oyuna hangi ocaktan başlayacağına karar verir. 2. Başladığı ocağın bir taktik olduğunu belirtir. 3. Rakibin açılışına uygun açılış yapar. 4. Uygulamaya geçmeden önce plan yapar. 5. Son taşı hazneye düşürerek en çok hamle yapması gerektiğini bilir. 6. Oyunun durumuna göre strateji geliştirir. 7. Rakibinin oyununu engelleyecek hamleyi görür/uygular Hedef-5 Basit turnuva ve yarışmalara katılır. 1. Turnuvaya katılabilmek için istekli olur. 2. Turnuva kurallarını dinler. 3. Turnuva kurallarına uyar. 4. Kazanmak için gerekli çalışmaları yapar. 5. Yenilgiyi kabullenir. 6. Maç sonucunda istenen davranışları sergiler. 7. Kazananı alkışlar.

2 MANGALA OYUNU UYGULAMA ALANI Mangala, özellikle ilkokul çağının sonuna doğru oynanması tavsiye edilen bir strateji oyunudur. Her çocuğun sayısal olarak gelişimlerine önemli katkıları vardır. Özellikle ritmik sayma, tek-çift kuralı, son taş kuralları daha fazla stratejik düşünmelerine yardımcı olur. Oyunun mantığı tam olarak kavranıldığı zaman çocukların düşünme becerilerinde gelişmelere yardımcı olmak gerekir. Oyunun kuralları iyi öğretilmeden sınıf içi turnuva sağlıklı olmaz. Her çocuğun oynama ve kuralları bilme seviyeleri gözlenebilmelidir. Bu konuda tecrübeli çocukların zayıf olanları sürekli yenilme duygusu yaşamalarına fırsat vermeyelim. İlk maçlar bilenler bilmeyenlere öğreterek geçmelidir. Daha sonra yakın seviyedeki çocuklar oynatılarak öğrenmeleri pekiştirilmelidir. İlk 3 ders tamamen kuralların ve oyun mantığının öğretimiyle geçmelidir. İyi bilen çocukları belirledikten sonra zayıf çocuklarla eşleştirerek öğretime katılmaları sağlanabilir. Oyun mantık olarak hemen kavranamaz. Kuralların öğrenilmesinden sonra 2-3. ders olabilir. Belirli aralıklarla taktikler anlatılabilir. En azından başlangıç ocaklarının seçimi konusunda çocuklara ipuçları verilmelidir. UYGULAMA SINIFI DERS SAATİ UYGULAMA PLANI SÜRE DAKİKA 1. SINIF 2. SINIF 3. SINIF 6 DERS DERS PLANI DK X 6 DERS 4. SINIF 6 DERS DERS PLANI DK X 4 DERS HEDEF BECERİLER : Taşları biriktirmeleri gereken bölmenin adıdır. : Taşların bulunduğu çukura denir. Kuyu ve çukur dendiği de vardır. : Son taşı geldiği rakip ocaktaki taşlar çift sayı olunca alınır. : Ellerine alıp dağıttıkları taşların en sonuncusudur. Oyunun ana işlevinde son taş çok önem- : Kur a nedir nasıl çekilir? Gösterilerek anlatılır. : Şampiyona nedir? Nasıl eleme yapılır? HAZİNE OCAK ÇİFT YAPMA SON TAŞ lidir. KUR A FİNAL HEDEF KURALLAR ETKİLİ DİNLEME PLANLAMA TURNUVA KURALLARINA UYMA PARÇA VE KUTU TOPLAMA TURNUVA KURALLARI 1. Oyun iki kişi ile karşılıklı yenmeye dayalı oynanır 2. Oyuna kur a ile başlanır. 3. Dokunduğu taşın ocağından başlamak zorundadır. 4. Ocaktaki taşları eline alıp sayamaz. 5. Oyun sonu taşlar berabere kalırsa (0) sıfır puan alırlar. 6. Oyun üç defa oynanır. 2 olan kazanır. 7. Kazanan çocuk bir üst tura çıkar. Üst turdaki arkadaşlarıyla karşılaşır.

3 ÖLÇME DEĞERLENDİRME ALANI 1- OYUN KURALLARINI BİLİR/ANLATIR: Mangala oyununa ait oyun düzeneğini kendi başına oluşturabilir. Başlangıç ve oyuna ait kuralları doğru uygular. Arkadaşının yanlış hamlesinde onu uyarır. Kural-1: Başladığı ocakta bir taş bırakarak sırayla kendi hazinesine doğru ilerler. Kural-2: Son taşı kendi hazinesine gelirse, tekrar sıranın kendine geldiğini bilir/oynar. Kural-3: Rakibin tarafına geçtiğinde elindeki son taş rakibin ocağını çift sayı yaparsa ocaktaki taşları alır. Kural-4: Kendi bölgesinde boş ocak varsa, karşı rakip ocağında da taş varsa, son taşı kendi boş ocağa düşerse son taşla birlikte rakip ocaktaki taşları da alır. Kural-5: Ocaklarındaki taşları ilk bitiren rakibin ocaklarında kalan taşları da alır. Bunların dışında elindeki taşlar, rakibin hazinesine bırakmadan kendi ocağına atlar. Bu kuralları rahatlıkla uygulayan öğrencilere 5 puan verilir. Kuralları tam uygulayamayan, arkadaşının uyarılarına göre oynayan çocuklar 1 puan alır. 2- OYUN ESNASINDA KURALLAR UYAR: Yenmeli oyunlarda, hile yapmadan devam eder. Arkadaşının iyi bir hamlesini kabul eder. Kurallara uyarak mantıkla oyunu kazanır. Bunun için kuralları kendine göre değiştirmez. HAMLE YAPMADAN ÖNCE DÜŞÜNÜR/AKIL YÜRÜTÜR: Oyun esnasında acele etmeden hamle yapar. Ocaklardaki taşların sayılarını bilir. Her ocaktaki taşların nereye kadar geldiklerini bilir. Hamle yapmadan önce son taşın geldiği yeri gösterir. Sonraki hamlede neler yapılabileceğini kestirir. Düşünerek oynuyor, son taşını sürekli kendi hazinesine düşürerek çok taş toplayabiliyorsa 5 puan alır. Oyunu bilinçsizce oynuyor. En basit tehlikeleri görmüyorsa 1 puan alır. 4-RAKİBİN HAMLESİNE GÖRE YENİ TAKTİK ÜRETİR: Mangala oyunu standart hamlelerle oynanmaz. Rakibin hamlesini iyi takip etmek gerekir. Yapılan hamle karşısında yeniden oyunu kurgulayıp oynamalıdır. Özellikle son taşı kendi hazinesine düşürme taktikleri iyi uygulanırsa daha çok taş alır. Kural-2 yi uygulamasını iyi bilmelidir. Yine rakibin başlangıç ocağına göre kendi başlangıcını doğru yapmalıdır. 5- YENİLGİYİ KABUL EDER: Bunun bir oyun olduğunu kabul eder. Turnuva sonunda arkadaşlarının oyunu kazanmasından çıkarımlarda bulunur. Hatalarını görür. Her hangi bir taşkınlıkta bulunmaz.

4 DERS: OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİK SINIF : 3 ÖĞRENME ALANI: MANGALA (DÜŞÜNME BECERİLERİ) ALT ÖĞRENME ALANI: OYUN KURALLARINI KAVRAMA BECERİLER: OYUN KURMA, PLANLAMA, ÜRETKEN DÜŞÜNME, ÖZGÜN DÜŞÜNME, GÖRSEL ALGILAMA, GÖZLEM VE DEĞERLENDİRME SÜRE: 40 dakika Hedef-1: Mangala oyunu tanıyorum. : 1.1. Mangala oyunu tarihçesini merak eder Anlatılanları dikkatle dinler Dinlediklerinden çıkarımlarda bulunur Oyunun karşılıklı yenmeye dayalı olduğunu bilir Oyun tahtasında bulunan ocak ve hazne sayılarını belirtir Kutunun içinden taşları çıkarıp dörder dörder tahtaya dizer. Hedef-2: Mangala oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları 2-1. Oyun başlangıç kurallarını söyler Oyun tahtası üzerinde hazne ve ocakların özelliklerini anlatır Oyuna nasıl başlanacağını belirtir Oyunda hangi ocaktan başlaması gerektiğini bilir. İstediği ocaktan başlar İlk taşı başladığı ocağa bırakarak taşları sağdaki ocaklara doğru sırasıyla bırakır DERSE HAZIRLIK Öğretmen derse başlamadan önce öğrencileri sıralarına düzgün şekilde oturmalarını sağlar. Dikkatlerini topladıktan sonra oyunun kutusunu eline alarak Mangala" oyununu tanıtır. Çok sevecekleri eğlenceli bir oyun oynayacaklarını belirtir. Mangalanın tarihçesi hakkında bilgi verir. Oyun kuralları ve oynama şekli hakkında bilgi verir. Daha sonra sınıfı ikiye ayırarak karşılıklı oturmaları gerektiğini belirtir. Oyunları dağıtır. MANGALA OYUNU'NUN TARİHÇESİ Mangala Türk zeka ve strateji oyunu ile ilgili tarihi araştırmalar oyunun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını göstermektedir. Günümüzde pek çok Türk halkında unutulan bu oyun, konargöçer bozkır hayatını son yüzyıllara kadar devam ettiren Kazak, Kırgız, Türkmen ve Altay gibi bazı Türk halkları arasında günümüze kadar gelmiştir. Türkler yerleşik hayata geçip şehirlerde yaşamaya başladıktan sonra da bu oyunu oynamaya devam etmişlerdir. Nitekim Karahanlılar, Selçuklular ve nihayet Osmanlıların da Mangala adıyla oyunu devam ettirdiğini görüyoruz. Bunu XVI. yüzyıla ait Osmanlı minyatürlerinden de izlemek mümkündür. Araştırmacı Philip Townshend e göre bir toplumda, insanlarda en çok beğenilen ve örnek alınan niteliklerden şu yedisi Mangala oyunuyla ilgilidir: 1- Kurnazlık: Oyunun stratejisini planlamak ve oyun kurallarını kendi çıkarları doğrultusunda kullanabilmek. 2- Uyanıklık: Karşısındakinin kurnazlığına karşı savunma ve önlem. 3- Önceden görme: Hazırladığı oyun manevrasına karşı rakibinin tepkisini kestirebilme yeteneği. 4- Esneklik: Beklenmedik durumlarda hemen tepki gösterebilme yeteneği. 5- Direnme: Tüm şaşırtmalara karşın, kendi planını sonuna dek sürdürebilme yeteneği. 6- Sağgörü: Oyunda rakibinden plan ve gücünü gizleyebilme yeteneği. 7- Bellek: Hasmının sağgörüsüne karşın, onun durumunu ve gücünü ne denli saklarsa saklasın kestirebilme yeteneği. Mangala nın çağdaşı olduğu diğer oyunlardan farkı, dağdaki çobandan, 70 yaşında ki bilgine, İstanbul da sarayda ki hanım sultandan 6 yaşında ki çocuğa kadar her yaştan ve kültürden insanın oynayabilmesidir.

5 İŞLENİŞ: Öğretmen oyunları dağıttıktan sonra öğrencilerin kutuları açmalarına yardımcı olur. Tüm öğrencilerin taşları dörder tane ocaklara dizmelerini belirtilir. Sayıların doğru olması gerektiği belirtilir. Kur a çekme işlemini gösterir. Bütün gruplara kur a çektirir. Daha sonra oyunun nasıl oynanacağı konusunda eline aldığı bir oyun tahtası üzerinde kuralları anlatır. İlk olarak nereden başlaması gerektiği ve sonraki sürecini anlatır. (Hazine nedir? Ocak nedir? Ve hangi yönde ilerlenecek?) Oyun başlangıcını göstererek anlatır. Sınıfın oyuna başlamasını ve sonra tekrar kendisini dinlemelerini belirtir. Sınıfı dolaşarak kontrol eder. Dersin son beş dakikası uygulamaların toplanmasına ayrılır. Bu ders acele etmeden oyunu normal uygulamalarına izin verelim. Bilenlerle bilmeyenleri eşleştirmekte oyunun öğrenilmesinde etkili oluyor. Her kuralı anlatıp sonra öğretelim.

6 DERS: OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİK SINIF: 3-4 ÖĞRENME ALANI: MANGALA (DÜŞÜNME BECERİLERİ)-2-3 ALT ÖĞRENME ALANI: OYUN KURALLARINI KAVRAMA BECERİLER: OYUN KURMA, PLANLAMA, ÜRETKEN DÜŞÜNME, ÖZ- GÜN DÜŞÜNME, GÖRSEL ALGILAMA, GÖZLEM VE DEĞERLENDİR- ME, PLANLI VE DÜZENLİ ÇALIŞMA, SÜRE: dakika Hedef-2: Mangala oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları 1. Oyun başlangıç kurallarını söyler. 2. Oyun tahtası üzerinde hazne ve ocakların özelliklerini anlatır. 3. Oyuna nasıl başlanacağını belirtir. 4. Oyunda hangi ocaktan başlaması gerektiğini bilir. İstediği ocaktan başlar. 5. İlk taşı başladığı ocağa bırakarak taşları sağdaki ocaklara doğru sırasıyla bırakır. 6. Son taş kendi haznesine geldiğinde tekrar oynaması gerektiğini bilir. 7. Son taş kendi haznesine gelmediğinde sıranın rakibe geçtiğini belirtir/bilir. 8. Son taşın rakibin ocağındaki taşları çift yaptığını fark eder. 9. Rakibin ocağında çift yaptığı taşların hepsini alır kendi haznesine kor. DERSE HAZIRLIK Öğretmen, öğrencilere oyunları dağıtmadan önce bir önceki derste mangala ilgili neler anlattığını sorar. Bu derste de herkes istediği arkadaşıyla eşleşerek oturabilir. Kuralların tamamının öğrenilmesinden sonra artık seçerek oturacaklarını belirtir. Şimdi dikkatlerini iyi toplamaları gerektiğini bu derste oyun kurallarını anlatacağını belirtir. Oyunları dağıtarak normal dizmelerini ister. Kural-3 Rakip ocağı çift yapma Taşları dağıtırken son taşımız, rakibin ocağına gelince ocağı çift sayıya ulaştırırsa ocaktaki taşlar bizim olur. İkinci defa oynadığında son taş rakibin ocağına düşüyor. 5 tane oldu. Tek sayı, eğer 2,4,6 olsaydı çift olacaktı ve taşları biz alacaktık. İŞLENİŞ: Öğretmen oyunları dağıttıktan sonra öğrencilerin kutuları açmalarına yardımcı olur. Tüm öğrencilerin taşları doğru şekilde dizmelerini belirtilir. Gerekli kontroller yapılarak dikkatleri çekilir. Öncelikle oyuna başlanabilmesi için kur a çekmelerini ister. Bu ders maç yapmayacaklarını uygulama yapacaklarını belirtir. Kural 1 anlatır. (anlatımdan sonra birinci oyuncuların aynı şekilde uygulamalarını belirtir. KURAL-2 Taşları dağıtırken son taşımız rakibin haznesini çift sayı yaparsa ocaktaki taşları alıp haznemize koyarız. KURAL-3 Rakip ocağı çift yapma Taşları dağıtırken son taşımız, rakibin ocağına gelince ocağı çift sayıya ulaştırırsa ocaktaki taşlar bizim olur. Kural-4 Boş ocağa düşen son taş Eğer bir ocaktaki son taşımızı boş olan ocağa düşürebilirsek, hem karşı ocaktaki taşları hem de son taşımızı haznemize koyarız. Sıra rakibe geçer. Kural-5 Bölgesindeki taşları ilk bitiren kalanları alır. *** Bu plan iki ders uygulanarak, öğrencilerin oyun kurallarını anlamaları sağlanacak

7 Kural-4 Boş ocağa düşen son taş Eğer bir ocaktaki son taşımızı boş olan ocağımıza düşürebilirsek, hem karşı ocaktaki taşları hem de son taşımızı haznemize koyarız. Sıra rakibe geçer. Kural-5 Ocakları ilk bitiren kalanları alır.

8 DERS: OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİK SINIF: 3-4 ÖĞRENME ALANI: MANGALA (DÜŞÜNME BECERİLERİ)-4 ALT ÖĞRENME ALANI: OYUN KURALLARINI KAVRAMA BECERİLER: OYUN KURMA, PLANLAMA, ÜRETKEN DÜŞÜNME, ÖZGÜN DÜŞÜN- ME, GÖRSEL ALGILAMA, GÖZLEM VE DEĞERLENDİRME, PLANLI VE DÜZENLİ ÇA- LIŞMA, SÜRE: 40 dakika Hedef -4 Mangala oyununda mantık yürütme 1. Oyuna hangi ocaktan başlayacağına karar verir. 2. Başladığı ocağın bir taktik olduğunu belirtir. 3. Rakibin açılışına uygun açılış yapar. 4. Uygulamaya geçmeden önce plan yapar. 5. Son taşı hazneye düşürerek en çok hamle yapması gerektiğini bilir. 6. Oyunun durumuna göre strateji geliştirir. 7. Rakibinin oyununu engelleyecek hamleyi görür/uygular Derse hazırlık Öğretmen sınıfa oyunları dağıtmadan önce kuralları tekrar eder. Bu ders oyunla ilgli bazı taktikler vermek istediğini söyler. Bu oyunun bir strateji olduğunu. Her zaman aynı şekilde hamle yapamayacağımızı, rakibin hamlelerini iyi tahmin etmemiz gerektiğini belirtir. Oyunları dağıtır. İŞLENİŞ Öğrencilerin oyun tahtalarını hazır hale getirdikten sonra taşların dizilimini yapmalarını ama oynamamalarını ister. Sınıfı iki ayırır. Birinci ve ikinci oyuncuları belirler. Ocak başlangıcı: 1. Oyuncuların bu ocaktan başlayarak taşları dağıtmalarını ve tekrar öğretmeni dinlemelerini ister. Görüldüğü gibi bu hamlede tekrar sıra bize gelmedi. Fakat rakibin çok iyi hesap yapması gerekiyor. Ondan sonra sıra gelince çok fazla taş ele geçirebilirim. der. 2. oyuncuların kendi hamlelerini yapmalarını belirtir. Sonra oyunu devam ettirmelerini ister. Sonuçlarını öğrenir. Sonra tekrar oyunu dizmelerini isteyerek hazır hale getirmelerini söyler. 5. ocak başlangıcı: Öğretmen 5. Ocaktan başlayarak kuralı anlatır. İlk yaptığı hamleden sonra, bu kez 2. Seçtiği oyuncuların oynamasını ister. Sonra 1. Oyuncuların karşılık vermesini belirtir. Sonra nasıl hamle yapılabilir? İhtimalleri gösterir.

9 DERS: OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİK SINIF: 3-4 ÖĞRENME ALANI: MANGALA (DÜŞÜNME BECERİLERİ)-4 ALT ÖĞRENME ALANI: OYUN KURALLARINI KAVRAMA BECERİLER: OYUN KURMA, PLANLAMA, ÜRETKEN DÜŞÜNME, ÖZGÜN DÜŞÜN- ME, GÖRSEL ALGILAMA, GÖZLEM VE DEĞERLENDİRME, PLANLI VE DÜZENLİ ÇALIŞ- MA, SÜRE: 40 dakika Hedef -4 Mangala oyununda mantık yürütme Oyuna hangi ocaktan başlayacağına karar verir. Başladığı ocağın bir taktik olduğunu belirtir. Rakibin açılışına uygun açılış yapar. Uygulamaya geçmeden önce plan yapar. Oyunun durumuna göre strateji geliştirir. Rakibinin oyununu engelleyecek hamleyi görür/uygular Derse hazırlık Öğretmen sınıfa oyunları dağıtmadan önce kuralları tekrar eder. Bu ders oyunla ilgli bazı taktikler vermek istediğini söyler. Bu oyunun bir strateji olduğunu. Her zaman aynı şekilde hamle yapamayacağımızı, rakibin hamlelerini iyi tahmin etmemiz gerektiğini belirtir. Oyunları dağıtır. İŞLENİŞ Öğrencilerin oyun tahtalarını hazır hale getirdikten sonra taşların dizilimini yapmalarını ama oynamamalarını ister. Sınıfı iki ayırır. Birinci ve ikinci oyuncuları belirler. Ocak başlangıcı: 1. Oyuncuların bu ocaktan başlayarak taşları dağıtmalarını ve tekrar öğretmeni dinlemelerini ister. Görüldüğü gibi bu hamlede tekrar sıra bize gelmedi. Fakat rakibin çok iyi hesap yapması gerekiyor. Ondan sonra sıra gelince çok fazla taş ele geçirebilirim. der. 2. oyuncuların kendi hamlelerini yapmalarını belirtir. Sonra oyunu devam ettirmelerini ister. Sonuçlarını öğrenir. Sonra tekrar oyunu dizmelerini isteyerek hazır hale getirmelerini söyler. 5. ocak başlangıcı: Öğretmen 5. Ocaktan başlayarak kuralı anlatır. İlk yaptığı hamleden sonra, bu kez 2. Seçtiği oyuncuların oynamasını ister. Sonra 1. Oyuncuların karşılık vermesini belirtir. Sonra nasıl hamle yapılabilir? İhtimalleri gösterir.

10 DERS: OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİK SINIF: 3-4 ÖĞRENME ALANI: MANGALA (DÜŞÜNME BECERİLERİ)-5 ALT ÖĞRENME ALANI: OYUN KURALLARINI KAVRAMA BECERİLER: OYUN KURMA, PLANLAMA, ÜRETKEN DÜŞÜNME, ÖZGÜN DÜŞÜNME, GÖRSEL ALGILAMA, GÖZLEM VE DEĞERLENDİRME SÜRE: 40 dakika Hedef-5 Basit turnuva ve yarışmalara katılır. Turnuvaya katılabilmek için istekli olur. Turnuva kurallarını dinler. Turnuva kurallarına uyar. Kazanmak için gerekli çalışmaları yapar. Yenilgiyi kabullenir. Maç sonucunda istenen davranışları sergiler. Kazananı alkışlar. DERSE HAZIRLIK Sınıf düzeni sağlandıktan sonra, oyun olarak seviyeleri yakın çocuklar eşleştirilir. Bu derste turnuvaya başlayacaklarını, turnuvanın elem usulüyle yapılacağı anlatılır. Yenenlerin üst tura geçecekleri belirtilir. Turnuva kurallarını anlatır. Eşleşmeleri kontrol eder. Oyunları dağıtır. Aralarında kur a çekmelerini ister. İŞLENİŞ Öğretmen sınıfın turnuva için hazır olup olmadığını kontrol eder. Dikkatlerini çekerek kuralları anlatır. Başlamak için kur a çekilir 2 defa oyunu kazanan üst tura geçer. Taşları elimize alıp sayamayız. Dokunduğumuz taşın ocağını oynamak zorundayız. Oyun sonu sayılar eşitse 0-0 beraber olur. Oyun yeniden oynanır. Oyun boyunca 5 mangala kuralı geçerlidir. Öğretmen kuralları anlattıktan sonra başlamalarını belirtir. Üst tura çıkanları kaydeder. Üst turda yeni maçlar oluşturur. Yenilenleri de birbirleriyle maç yaptırır. Çocukların yenilme psikolojisi yaşamalarına engel olmak için aralarında maç yapmaları sağlanmalıdır. İhtiyaç olursa öğretmen burada da küçük bir turnuva yapar. Turnuva şeması şu şekilde olabilir. 40 kişilik bir sınıfta Tur Tur Tur Tur Tur 20 grup 10 grup 5 grup ÇEYREK FİNAL 2 veya 3 grup YARI FİNAL FİNAL

11 MANGALA DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ OYUN KU- RALLARINI BİLİR/ ANLATIR OYUN ES- NASINDA KURALLAR UYAR HAMLE YAP- MADAN ÖNCE DÜ- ŞÜNÜR/AKIL YÜRÜTÜR RAKİBİN HAMLESİNE GÖRE YENİ TAKTİK ÜRE- TİR YENİLGİYİ KABUL EDER ADI SOYADI TOPLAM SAYFA

Hedef-1: Mangala oyunu tanıyorum. Hedef-2: Mangala oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları

Hedef-1: Mangala oyunu tanıyorum. Hedef-2: Mangala oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları MANGALA Hedef-1: Mangala oyunu tanıyorum. : 1. Mangala oyunu tarihçesini merak eder. 2. Anlatılanları dikkatle dinler. 3. Dinlediklerinden çıkarımlarda bulunur. 4. Oyunun karşılıklı yenmeye dayalı olduğunu

Detaylı

1- Kurnazlık: Oyunun stratejisini planlamak ve oyun kurallarını kendi çıkarları doğrultusunda kullanabilmek.

1- Kurnazlık: Oyunun stratejisini planlamak ve oyun kurallarını kendi çıkarları doğrultusunda kullanabilmek. Mangala Türk zeka ve strateji oyunu ile ilgili tarihi araştırmalar oyunun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını göstermektedir. Günümüzde pek çok Türk halkında unutulan bu oyun, konargöçer

Detaylı

SİX KAZANIMLAR KAZANIMLAR

SİX KAZANIMLAR KAZANIMLAR SİX Hedef-1: Six oyununu tanıyorum. Six oyunu kurallarını merak eder. Anlatılanları dikkatle dinler. Oyunun karşılıklı yenmeye dayalı olduğunu bilir. Oyun içeriğinde bulunan taş sayılarını belirtir. Altıgen

Detaylı

Hedef-1: Pentago oyunu tanır. Hedef-2: Oyun mantığını ve kurallarını kavrar. Hedef -3 Oyun içinde mantık yürütür.

Hedef-1: Pentago oyunu tanır. Hedef-2: Oyun mantığını ve kurallarını kavrar. Hedef -3 Oyun içinde mantık yürütür. PENTAGO Hedef-1: Pentago oyunu tanır. : 1-1 Pentago oyununu merak eder. 1-2 Anlatılanları etkili dinler. 1-3 Akıl yürütme oyununun genel kurallarını kavrar. 1-4 Pentago nun karşılıklı yenmeye dayalı strateji

Detaylı

Hedef-2: Master mind oyununda taşları yerleştirme ve olasılık hesapları yapar.

Hedef-2: Master mind oyununda taşları yerleştirme ve olasılık hesapları yapar. MASTER MİND Hedef-1: Master mind oyunu tanıyorum. 1. Master mind oyunu özelliklerini merak eder. 2. Anlatılanları dikkatle dinler. 3. Oyunda beşli bir permütasyon olduğunu belirtir. 4. Oyunun ipuçlarını

Detaylı

REVERSİ Hedef-1: Reversi oyunu tanır. KAZANIMLAR Hedef-2: Oyun mantığını ve kurallarını kavrar. KAZANIMLAR

REVERSİ Hedef-1: Reversi oyunu tanır. KAZANIMLAR Hedef-2: Oyun mantığını ve kurallarını kavrar. KAZANIMLAR REVERSİ Hedef-1: Reversi oyunu tanır. : 1-1 Reversi oyununu merak eder. 1-2 Anlatılanları etkili dinler. 1-3 Oyunun karşılıklı yenmeye dayalı strateji oyunu olduğunu bilir. 1-4 Oyun tahtasının yapısını

Detaylı

Hedef-1: Kulami oyunu tanıyorum. Hedef-2: Kulami oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları

Hedef-1: Kulami oyunu tanıyorum. Hedef-2: Kulami oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları KULAMİ Hedef-1: Kulami oyunu tanıyorum. : 1-1 Kulami oyunu ile ilgili anlatılanları dinler. 1-2 Oyunun karşılıklı yenmeye dayalı strateji oyunu olduğunu bilir. 1-3 Oyun tahtasının yapısını ve taş sayılarını

Detaylı

SKİPPİTY. Hedef-2: Skippity oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları

SKİPPİTY. Hedef-2: Skippity oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları SKİPPİTY Hedef-1: Skippity oyunu tanıyorum. : 1-1 Skippity oyunu özelliklerini merak eder. 1-2 Anlatılanları dikkatle dinler. 1-3 Dinlediklerinden çıkarımlarda bulunur. 1-4 Oyunla ilgili materyallerin

Detaylı

2014-2015 DEDELER İLKOKULU

2014-2015 DEDELER İLKOKULU 2014-2015 DEDELER İLKOKULU PROJE ADI: MANGALA OYUNU HEDEF KİTLE: 4-5 ve 6-7-8. Sınıf Öğrencileri PROJE SÜRESİ Başlama : 01 ARALIK 2014 Bitiş : 01 OCAK 2015 KATILIM: 4-5 ve 6-7-8. Sınıf Öğrencileri PROJENİN

Detaylı

HEDEF-2 Renk uyumuna göre grup içi uygulama yapabilme. KAZANIMLAR

HEDEF-2 Renk uyumuna göre grup içi uygulama yapabilme. KAZANIMLAR DİZİOS HEDEF-1 Dizios oyunu tanır. Kurallarını uygulayabilme. 1. Dizios oyununu tanır ve adını söyler. 2. Kutu içeriğini ve oyun kurallarını bilir. 3. Kartların üzerindeki renkleri belirtir. 4. Oyunun

Detaylı

QWİRKLE HEDEF KAZANIMLARI

QWİRKLE HEDEF KAZANIMLARI QWİRKLE HEDEF I Hedef-1 Qwirkle oyununu ve kutu içeriğini tanır. 1. Oyunun adını doğru söyler. 2. Oyunun kaç farklı taşlardan oluştuğunu belirtir. 3. Taşlarda farklı kaç renk olduğunu sıralar. 4. Taşlar

Detaylı

SHAPYY. HEDEF 2. Belirtilen şekillere ait kartı bulur

SHAPYY. HEDEF 2. Belirtilen şekillere ait kartı bulur SHAPYY HEDEF -1. Oyunu ve kurallarını tanır. 1-1 Oyunun adını doğru söyler 1-2 Oyunun bir grup uygulaması olduğunu belirtir. 1-3 Oyuna ait parçaları tanır. 1-4 Uygulamaya başlamak için gerekli parçaları

Detaylı

6. THY BURSA BĠLĠM ġenlġğġ 2017 KAPSAMINDA YAPILACAK OLAN. BURSA OKULLARARASI MANGALA TURNUVASI ġartnamesġ

6. THY BURSA BĠLĠM ġenlġğġ 2017 KAPSAMINDA YAPILACAK OLAN. BURSA OKULLARARASI MANGALA TURNUVASI ġartnamesġ 1. GĠRĠġ 6. THY BURSA BĠLĠM ġenlġğġ 2017 KAPSAMINDA YAPILACAK OLAN BURSA OKULLARARASI MANGALA TURNUVASI ġartnamesġ Turnuva Bursa İl milli Eğitim Müdürlüğü ile Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Bilim ve

Detaylı

LEGOLİNO. HEDEF-1 Legolino oyununu tanıma

LEGOLİNO. HEDEF-1 Legolino oyununu tanıma LEGOLİNO HEDEF-1 Legolino oyununu tanıma 1-1 Oyunla ilgili dikkatini toplar. 1-2 Anlatılanları dikkatle dinler. 1-3 Parçaları kendisinin çıkarıp tekrar toplaması gerektiğini bilir. 1-4 Uygulama kutusunu

Detaylı

ARCHİTECTO HEDEF -1. Architecto oyununu kavrama kurallarını tanıma

ARCHİTECTO HEDEF -1. Architecto oyununu kavrama kurallarını tanıma ARCHİTECTO HEDEF -1. Architecto oyununu kavrama kurallarını tanıma 1-1 Architecto oyunun adını söyler anlamını belirtir. 1-2 Oyunu oluşturan parçaların sayısını belirtir. 1-3 Oyun içeriğinde uygulanan

Detaylı

CUMULO HEDEF -1. OYUNU VE KURALLARINI TANIR KAZANIMLAR:

CUMULO HEDEF -1. OYUNU VE KURALLARINI TANIR KAZANIMLAR: CUMULO HEDEF -1. OYUNU VE KURALLARINI TANIR : 1-1 Oyunun adını doğru söyler 1-2 Oyunun bir grup uygulaması olduğunu belirtir. 1-3 Oyuna ait parçaları tanır/gruplarına ayırır. 1-4 Uygulamaya başlamak için

Detaylı

PAMUKKALE İLÇE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI

PAMUKKALE İLÇE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI PAMUKKALE İLÇE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI 2019 T.C. PAMUKKALE KAYMAKAMLIĞI TEKNOLOJİNİN BİLİNÇLİ VE GÜVENLİ KULLANIMIPROJESİ PAMUKKALE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI

Detaylı

EQUİLİBRİO HEDEF -1. Equilibrio oyununu kavrama kurallarını tanıma

EQUİLİBRİO HEDEF -1. Equilibrio oyununu kavrama kurallarını tanıma EQUİLİBRİO HEDEF -1. Equilibrio oyununu kavrama kurallarını tanıma 1-1 Equilibrio oyunun adını söyler anlamını belirtir. 1-2 Oyunu oluşturan parçaların sayısını belirtir. 1-3 Oyun içeriğinde uygulanan

Detaylı

BECERİKLİ YAPILAR. HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma KAZANIMLAR

BECERİKLİ YAPILAR. HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma KAZANIMLAR BECERİKLİ YAPILAR HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma 1-1 Oyunun adını söyler anlamını belirtir. 1-2 Bütün parçaların aynı boyutlarda olduğunu gösterir. 1-3 Parçanın duruşunu

Detaylı

RONDO VARİO. HEDEF-1 Rondo Vario oyun içeriğini kavrar. KAZANIMLAR:

RONDO VARİO. HEDEF-1 Rondo Vario oyun içeriğini kavrar. KAZANIMLAR: RONDO VARİO HEDEF-1 Rondo Vario oyun içeriğini kavrar. 1-1 Oyunun adının Rondo Vario olduğunu söyler. 1-2 Oyunun bir grup uygulaması olduğunu belirtir. 1-3 Oyuna ait parçaları tanır/gruplarına ayırır.

Detaylı

E l e m e S i s t e m i 2

E l e m e S i s t e m i 2 ELEME SİSTEMİ Ana Kurallar ve Eşlendirme TÜRKİYE SATRANÇ FEDERASYONU ELEME SİSTEMİ Sistem, düzenlenen satranç etkinliklerinin eşlendirme sistemi olarak kullanılacağı gibi, eş puan durumunda ek maçların

Detaylı

ELEME SİSTEMİ. A- Ana Kurallar

ELEME SİSTEMİ. A- Ana Kurallar ELEME SİSTEMİ Sistem, düzenlenen satranç etkinliklerinin eşlendirme sistemi olarak kullanılacağı gibi, eş puanlı oyuncuların olması durumunda eşitliklerin bozulması için ek maçların oynanmasında da kullanılabilir.

Detaylı

BECERİKLİ YAPILAR. HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma KAZANIMLAR

BECERİKLİ YAPILAR. HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma KAZANIMLAR BECERİKLİ YAPILAR HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma 1-1 Oyunun adını söyler anlamını belirtir. 1-2 Bütün parçaların aynı boyutlarda olduğunu gösterir. 1-3 Parçanın duruşunu

Detaylı

Hedef-2: Meta-forms oyununda taşları yerleştirme ve oyun kuralları

Hedef-2: Meta-forms oyununda taşları yerleştirme ve oyun kuralları META-FORMS Hedef-1: Meta-forms oyunu tanıyorum. : Meta-forms oyunu özelliklerini merak eder. Anlatılanları dikkatle dinler. Dinlediklerinden çıkarımlarda bulunur. Oyunun ipuçlarını değerlendirmeye dayalı

Detaylı

ZİGZAG. HEDEF -1. Zigzag oyunu tanır. Parçalarının özelliklerini gösterir. KAZANIMLAR:

ZİGZAG. HEDEF -1. Zigzag oyunu tanır. Parçalarının özelliklerini gösterir. KAZANIMLAR: ZİGZAG HEDEF -1. Zigzag oyunu tanır. Parçalarının özelliklerini gösterir. 1-4 Uygulamaya başlamak için gerekli parçaları masanın üzerine 1-5 Masa üzerinde önce gömleği Daha sonra ağaç iğneyi ve renkli

Detaylı

LOOK LOOK KAZANIMLAR

LOOK LOOK KAZANIMLAR LOOK LOOK Hedef-1: Look look oyununu tanıyorum. : 1-1 Look look oyunu özelliklerini merak eder. 1-2 Anlatılanları dikkatle dinler. 1-3 Dinlediklerinden çıkarımlarda bulunur. 1-4 Kartlardaki şekilleri inceler.

Detaylı

Namaz Dirilişe çağrı Kitaplığım Neden Namaz? Çünkü namaz, imandan sonra Rabbimizin en çok üzerinde durduğu bir ibadettir. Hz Peygamberin hayatının ayrılmaz parçasıdır. Namaz hayatın ta kendisidir. Hiç

Detaylı

2017 Türkiye Kadın Takımlar Briç Şampiyonası

2017 Türkiye Kadın Takımlar Briç Şampiyonası 2017 Türkiye Kadın Takımlar Briç Şampiyonası STATÜ Yayınlanma Tarihi : 11.03.2017 Değişiklik : 13.03.2017 Gruplamada tüm masterpointler dikkate alınmıştır.madde 3.2. Ayrıca B grubu finali 4 maç olacaktır.

Detaylı

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU ÖZEL DOĞAN İLKOKULU 2017-2018 MART ayı Mind Lab Derslerinin Özeti FOUR IN A ROW Bu bölümde öğrenciler, iyi bir oyuncu olmak için stratejiler geliştirmek gerektiğini öğrenirler. Tıpkı hayatta olduğu gibi,

Detaylı

EQUİLİBRİO HEDEF -1. Equilibrio oyununu kavrama kurallarını tanıma

EQUİLİBRİO HEDEF -1. Equilibrio oyununu kavrama kurallarını tanıma EQUİLİBRİO HEDEF -1. Equilibrio oyununu kavrama kurallarını tanıma 1-1 Equilibrio oyunun adını söyler anlamını belirtir. 1-2 Oyunu oluşturan parçaların sayısını belirtir. 1-3 Oyun içeriğinde uygulanan

Detaylı

Psikomotor Gelişim ve Oyun

Psikomotor Gelişim ve Oyun Psikomotor Gelişim ve Oyun Oyun? Çocuğun, kendini, diğer insanları, doğayı ve nesneleri tanıma etkinliğidir. Çocuğun kendi deneyimleriyle öğrenme yoludur. Düşünülmeden, eğlence amacıyla yapılan hareketlerdir.

Detaylı

ÇOCUKLAR NEDEN AKIL VE ZEKA OYUNLARI OYNAMALI? 1- Bilinç altında; tanıma, kavrama, kıyaslama gibi terimleri pekiştirerek öğrenir.

ÇOCUKLAR NEDEN AKIL VE ZEKA OYUNLARI OYNAMALI? 1- Bilinç altında; tanıma, kavrama, kıyaslama gibi terimleri pekiştirerek öğrenir. ÇOCUKLAR NEDEN AKIL VE ZEKA OYUNLARI OYNAMALI? 1- Bilinç altında; tanıma, kavrama, kıyaslama gibi terimleri pekiştirerek öğrenir. 2- Bazen grupla bazen bireysel etkinlikler sırasında sürekli kendini yenileyerek

Detaylı

T.C. BAYRAMİÇ KAYMAKAMLIĞI

T.C. BAYRAMİÇ KAYMAKAMLIĞI T.C. BAYRAMİÇ KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü MEHMET AKİF ERSOY 1. AKIL VE ZEKA OYUNLARI TURNUVASI 2018-2019 KATILIMCILAR: ÇANAKKALE İLİ VE İLÇELERİ İLKOKUL VE ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ TURNUVANIN

Detaylı

Sanal Antrenör düğmesine basıp tüm bu işleri senin için özel antrenörümüzün yapmasını da sağlayabilirsin!

Sanal Antrenör düğmesine basıp tüm bu işleri senin için özel antrenörümüzün yapmasını da sağlayabilirsin! ONLINE OYUN NASIL OYNANIR? Online maçlara başlamak için aşağıdaki adımları takip etmen yeterli. Bir kere başlayınca ne kadar kolay ve pratik olduğunu göreceksin: 0. FORMANI VE RENKLERİNİ BELİRLE Oyunun

Detaylı

AREL KOLEJİ Spor Salonu 7-8 Ekim 2017

AREL KOLEJİ Spor Salonu 7-8 Ekim 2017 AREL KOLEJİ Spor Salonu 7-8 Ekim 2017 ARELMEDSpor Festivali 2017 ile dünden bugüne Arel Eğitim Kurumlarından mezun olmuş tüm mezunlarımızı, ailelerini ve arkadaşlarını keyifli bir hafta sonu etkinliğine

Detaylı

ZEKA Oyunları Turnuvaları

ZEKA Oyunları Turnuvaları 2013 / 2014 SAYI: 8 Oyunları Turnuvaları ZEKA Oyunları Turnuvaları Haftanın Bazı Başlıkları Uzlaşı Sanatı KOÇ Üniversitesi Okulumuzu Ziyaret Etti ZEKA Oyunları Turnuvaları Beslenme ve Çocuk Semineri ile

Detaylı

3. Müsabakada takımlar sahaya 7 kişi çıkamaması durumunda sahaya en az 6 kişi ile çıkabilirler. Bu sayının altında takım sahaya çıkması durumunda

3. Müsabakada takımlar sahaya 7 kişi çıkamaması durumunda sahaya en az 6 kişi ile çıkabilirler. Bu sayının altında takım sahaya çıkması durumunda Üniversitemiz çalışanları arasında birlik ve beraberliği ile birimler arası kaynaşmayı sağlamak, çalışma motivasyonunu artırmak amacıyla SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI bünyesinde Personel Halı

Detaylı

ATG AVRUPA ŞAMPİYONASI OYUNCU SEÇME TURNUVASI

ATG AVRUPA ŞAMPİYONASI OYUNCU SEÇME TURNUVASI ŞEHİR ANKARA İLÇE YARIŞMA ADI BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ TARİHİ 09.06.2018 09.00 PLACE AVM APPLICATION DEADLINE 08.06.2018 23.00 SYSTEM 7 Set İsviçre Sistemi TIME APPLICATION TÜRK MANKALASI 10 dk. ORGANIZATION

Detaylı

TÜM AKIL ve ZEKA OYUNLARI FEDERASYONU ETKİNLİK DÖNEMİ TÜRKİYE MANGALA ŞAMPİYONASI YÖNERGESİ Türkiye Mangala Şampiyonası

TÜM AKIL ve ZEKA OYUNLARI FEDERASYONU ETKİNLİK DÖNEMİ TÜRKİYE MANGALA ŞAMPİYONASI YÖNERGESİ Türkiye Mangala Şampiyonası YARIŞMA ADI 2019 Türkiye Mangala Şampiyonası BAŞLAMA-BİTİŞ TARİHİ 27-28 Nisan 2019 TURNUVA YERİ BURSA SON BAŞVURU TARİHİ 12 NİSAN 2019 1- GENEL HÜKÜMLER 1.1.Yönerge, 2-2018-2019 etkinlik döneminde yapılacak

Detaylı

AÇIK ELEME KURALLARI

AÇIK ELEME KURALLARI AÇIK ELEME KURALLARI 1. YÜKSELME LİGİ AÇIK ELEMELERİNE GENEL BAKIŞ Yükselme Ligi açık elemeleri, 4 haftalık mücadele boyunca takımların her hafta puan topladığı ve en üst sıradaki üç takımın YL lig aşamasına

Detaylı

SAYILAR VE SAYMA TEKRAR TESTİ

SAYILAR VE SAYMA TEKRAR TESTİ İŞLEM KAVRAMI SAYILAR VE SAYMA TEKRAR TESTİ SAYILAR VE SAYMA KONU ÖZETİ SAYI KAVRAMI VE SAYMA Sayı ve sayma kavramı öncesinde öğrenilmiş olması gereken alt düzey temel beceriler: Karşılaştırma Sınıflandırma

Detaylı

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR Akıl Oyunları çocukların ve yetişkinlerin strateji geliştirme, planlama, mantık yürütmemantıksal bütünleme, görsel-uzamsal düşünme, yaratıcılık, dikkat - konsantrasyon, hafıza

Detaylı

AÇIK ELEME KURALLARI

AÇIK ELEME KURALLARI AÇIK ELEME KURALLARI 1. YÜKSELME LİGİ AÇIK ELEMELERİNE GENEL BAKIŞ Yükselme Ligi açık elemeleri, 4 haftalık mücadele boyunca takımların her hafta puan topladığı ve en üst sıradaki üç takımın YL lig aşamasına

Detaylı

OYUNUN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE OLAN ETKİLERİ

OYUNUN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE OLAN ETKİLERİ Ünite 8 OYUNUN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE OLAN ETKİLERİ Öğr. Gör. Hatice Elif ALTUNTAŞLI OYUNUN ÇOCUĞUN GELİŞİMİNE OLAN ETKİLERİ Oyun, çocuk için gerçek dünya ve hayal dünyası arasındaki bir köprüdür. Oyun oynayan

Detaylı

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ EK-1 Beden eğitimi dersinde öğrencilerin başarıları; sınavlar, varsa projeler, öğrencilerin performanslarını belirlemeye yönelik çalışmalardan

Detaylı

KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017

KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017 KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017 1. KAPSAM: Kulüplerarası Tenis Ligi nin düzenlenmesi, idari ve teknik konularda uygulanacak usul ve esaslar bu talimatta belirlenmiştir. Ligin oynanması sırasında

Detaylı

Eğitsel Oyun Projesi Raporu. SCRATCH(BOWLING RENKSA) ELİF SÜER

Eğitsel Oyun Projesi Raporu. SCRATCH(BOWLING RENKSA) ELİF SÜER Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü 2016-2017 Güz Dönemi - Bilişim Teknolojileri ve Öğretmen Yeterlikleri Dersi Eğitsel Oyun Projesi Raporu SCRATCH(BOWLING RENKSA) ELİF SÜER 150805169 elifsuer165@gmail.com

Detaylı

İçerik X 10 X 4 X 10 X 13 X 14 X 14 X 14 EDULUDO 1,2,3 Sayılar, SAYILARI OYUNLA KEŞFET EDULUDO, çocuğunuza erken öğreniminde eşlik eden eğlenceli, eğitsel bir koleksiyondur. EDULUDO SAYILAR, artan zorluk

Detaylı

NOTRE DAME DE SİON LİSESİ EĞİTİM VAKFI ÖZEL BAHÇEŞEHİR NESLİN DEĞİŞEN SESİ ORTAOKULU AKIL OYUNLARI TURNUVASI ŞARTNAMESİ

NOTRE DAME DE SİON LİSESİ EĞİTİM VAKFI ÖZEL BAHÇEŞEHİR NESLİN DEĞİŞEN SESİ ORTAOKULU AKIL OYUNLARI TURNUVASI ŞARTNAMESİ NOTRE DAME DE SİON LİSESİ EĞİTİM VAKFI ÖZEL BAHÇEŞEHİR NESLİN DEĞİŞEN SESİ ORTAOKULU AKIL OYUNLARI TURNUVASI ŞARTNAMESİ YARIŞMAYI DÜZENLEYEN KURUM / KURULUŞ YARIŞMANIN KONUSU YARIŞMANIN AMACI NOTRE DAME

Detaylı

5.8 - EYVAH AKIŞ ŞEMALARI KARIŞMIŞ

5.8 - EYVAH AKIŞ ŞEMALARI KARIŞMIŞ 5.8 - EYVAH AKIŞ ŞEMALARI KARIŞMIŞ GENEL BAKIŞ Bir algoritma yazar ve akış şeması çizer. Makas,Yapıştırıcı 5.8.B1 Tavşan ve Havuç Oyunu Görseli ÖNERİLEN DERS AKIŞI 1. A. Ara Değerlendirme (40 dk) 2. B.

Detaylı

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU ÖZEL DOĞAN İLKOKULU 2017-2018 Aralık ayı Mind Lab Derslerinin Özeti Seeking Do Do 1. Ders Bu ders, bilgi toplamak için soru sorma ile ilgilidir ve belirli bir konu hakkında bilgi edinme için sorular sormanın

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO SATRANÇ DERS NOTLARI SATRANÇ OYUNUNUN TEMEL KURALLARI

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO SATRANÇ DERS NOTLARI SATRANÇ OYUNUNUN TEMEL KURALLARI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO SATRANÇ DERS NOTLARI SATRANÇ OYUNUNUN TEMEL KURALLARI Madde 1: Satrancın Doğası ve İlkeleri Satranç oyunu, kare şeklindeki, Satranç Tahtası üzerinde, iki rakip arasında taşların

Detaylı

SEZONU İSTANBUL LİGLERİ STATÜSÜ

SEZONU İSTANBUL LİGLERİ STATÜSÜ 2016 2017 SEZONU İSTANBUL LİGLERİ STATÜSÜ İstanbul Mahalli Lig maçları 2016 2017 Sezonu AA Ligi U18 U16 U14 kategorilerinde aşağıdaki statü uygulanacaktır. AA U18 ERKEKLER LİGİ AA U18 Erkekler Ligi 20

Detaylı

Sezonu Yurtiçi Faaliyetleri Sirküleri

Sezonu Yurtiçi Faaliyetleri Sirküleri 2016 2017 Sezonu Yurtiçi Faaliyetleri Sirküleri 1. GENEL BİLGİLER Türkiye haritası coğrafi kriterler ve geçmiş basketbol şampiyonalarındaki başarıları göz önünde bulundurularak 8 bölgeye ayrılmıştır. Erkek

Detaylı

Q-BİTZ. Hedef-2: Q-bitz oyununda küpleri yerleştirme ve oyun kuralları

Q-BİTZ. Hedef-2: Q-bitz oyununda küpleri yerleştirme ve oyun kuralları Q-BİTZ Hedef-1: Q-bitz oyununu tanıyorum. : 1-1 Q-bitz oyunu özelliklerini merak eder. 1-2 Anlatılanları dikkatle dinler. 1-3 Dinlediklerinden çıkarımlarda bulunur. 1-4 Küplerin yüzeylerini tanır. Gördüklerini

Detaylı

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU T.C Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU 2009 PROGRAMDA YER ALAN MODÜLLER VE SÜRELERİ Sıra

Detaylı

ÇOCUKLAR NEDEN AKIL VE ZEKA OYUNLARI OYNAMALI? 1- Bilinç altında; tanıma, kavrama, kıyaslama gibi terimleri pekiştirerek öğrenir.

ÇOCUKLAR NEDEN AKIL VE ZEKA OYUNLARI OYNAMALI? 1- Bilinç altında; tanıma, kavrama, kıyaslama gibi terimleri pekiştirerek öğrenir. ÇOCUKLAR NEDEN AKIL VE ZEKA OYUNLARI OYNAMALI? 1- Bilinç altında; tanıma, kavrama, kıyaslama gibi terimleri pekiştirerek öğrenir. 2- Bazen grupla bazen bireysel etkinlikler sırasında sürekli kendini yenileyerek

Detaylı

Oyunun Adı: BARIS TOPU. Plastik top, Ek 1

Oyunun Adı: BARIS TOPU. Plastik top, Ek 1 Oyunun Adı: BARIS TOPU Uygulanacak Tarih: 03.04.2017 Katılan Öğretmen Sayısı: Katılan Öğrenci Sayısı: Oyunun Tamamlandığı Süre: Oyunun Uygulandığı Yer: Uygulanacak Yaş Grubu: 48 Ay ve üzeri Malzemeler:

Detaylı

İZVET İZMİR VETERAN MASA TENİSÇİLERİ SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ EGE FERDİ RATİNG LİGİ TALİMATI

İZVET İZMİR VETERAN MASA TENİSÇİLERİ SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ EGE FERDİ RATİNG LİGİ TALİMATI İçindekiler Sayfa No. 1.0 Amaç-Kapsam 2 2.0 Tanım 2 3.0 Sorumluluklar -Kısaltmalar 2 4.0 Uygulama 2,3,4.5 Hazırlayan : İzvet Turnuva Tertip Komitesi Onay : Başkan Değişiklik Kayıtları: Yayın No Değişiklik

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ. (Fen ve Teknoloji - Fizik, Kimya, Biyoloji - ve Matematik) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ. (Fen ve Teknoloji - Fizik, Kimya, Biyoloji - ve Matematik) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (Fen ve Teknoloji - Fizik, Kimya, Biyoloji - ve Matematik) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI YİBO-5 ÇALIŞTAY 2011-1 GRUP ORİJİN PROJE ADI DEFİNE AVCISI PROJE EKİBİ Hikmet

Detaylı

Go taşı ve tahtası. - Oyunun başında tahta boştur. - Oyuna önce siyah başlar. - Oyuncular sırayla taşlarını tahtaya

Go taşı ve tahtası. - Oyunun başında tahta boştur. - Oyuna önce siyah başlar. - Oyuncular sırayla taşlarını tahtaya Go Şimdi Go oyununun kurallarını öğrenmeye başlıyoruz. Kurallar dediğimize bakmayın, aslında pek kuralı da yok. Pekçok kaynak Go'nun aslında bir tek temel kuraldan oluştuğunu söyler. Go oyunu 19 yatay,

Detaylı

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU

TÜRKİYE BUZ HOKEYİ FEDERASYONU TANIMLAR Bu Statüde geçen; TBHF : Türkiye Buz Hokeyi Federasyonunu, GMT : Genel Müsabaka Talimatını, Gençler Ligi : 2015-2016 Sezonu Genç Erkekler Ligini, ifade eder. ESAS HÜKÜMLER 1. TBHF Gençler Ligi

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08.2011 28.07.2013 Doğu_Takım_Şmp_1001 TTF Doğu Kulüpleri Arası Takım

Detaylı

KÜTAHYA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE

KÜTAHYA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE KÜTAHYA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE İlimizdeki ortaokulların 5,6,7 ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik olarak Ortaokullar Arası Akıl Oyunları Ligi adı altında etkinlik yapmayı planlamaktayız. Yarışmaya ait

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Bitirme Çalışması 2 YDA

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Bitirme Çalışması 2 YDA DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Bitirme Çalışması 2 YDA 410 8 2+2 3 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

2. KADEME ANTRENÖR KURSU ÖĞRETİM PROGRAMI (TOPLAM: 48 SAAT

2. KADEME ANTRENÖR KURSU ÖĞRETİM PROGRAMI (TOPLAM: 48 SAAT Ders Saati 2. KADEME ANTRENÖR KURSU ÖĞRETİM PROGRAMI (TOPLAM: 48 SAAT ) Ders Konusu Açıklama Kazanımlar 1 Spor fizyolojisi Spor fizyolojisi Satrançta yarışma sırasında gözlenebilen fizyolojik değişmeler

Detaylı

GOİZM İZMİR ŞAMPİYONLUĞU SİSTEMİ YÖNERGESİ

GOİZM İZMİR ŞAMPİYONLUĞU SİSTEMİ YÖNERGESİ GOİZM İZMİR ŞAMPİYONLUĞU SİSTEMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - Bu yönergenin amacı, her sene İzmir Go Şampiyonu ünvanının verilmesi ve İzmir Go oyuncuları arasında

Detaylı

İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU

İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU T.C Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU 2009 PROGRAMDA YER ALAN MODÜLLER VE SÜRELERİ Modülün

Detaylı

2017 Kış Açık Takımlar Şampiyonası Final Türkiye Yaz Şampiyonaları Nakavt ve Swiss Açık Takımlar Turnuvaları Statüsü

2017 Kış Açık Takımlar Şampiyonası Final Türkiye Yaz Şampiyonaları Nakavt ve Swiss Açık Takımlar Turnuvaları Statüsü 2017 Türkiye Yaz Şampiyonaları Nakavt ve Swiss Açık Takımlar Turnuvaları Statüsü 1 1. GENEL Turnuva yeri : Turnuva Kuşadası Pine Bay Otel salonlarında gerçekleştirilecektir. Adres : ÇAMLİMANI MEVKİİ, KUŞADASI

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı

2. Masada düzgün şartlar ve yöntemin sağlanmasından Kuzey de oturan oyuncu öncelikle sorumludur. O Doğru O Yanlış ( Madde =...

2. Masada düzgün şartlar ve yöntemin sağlanmasından Kuzey de oturan oyuncu öncelikle sorumludur. O Doğru O Yanlış ( Madde =... 1 Adı : Soyadı : PUAN: ( ) 1. Kuzey 1 açar ve hemen 1 SA ile değiştirir. Bunun üzerine Doğu ben 1 i kabul ediyorum diyerek 1 deklaresini masaya koyar. 1SA deklaresi cezasız olarak kalkar. 2. Masada düzgün

Detaylı

Ögretimde Kullanılan Teknikler (3)

Ögretimde Kullanılan Teknikler (3) Ögretimde Kullanılan Teknikler (3) İşbirliğine Dayalı Öğrenme (İDÖ) -2- İşbirliğine Dayalı Öğrenme (İDÖ) İşbirliğine dayalı öğrenme, öğrencilerin küçük gruplar oluşturarak bir problemi çözmek ya da bir

Detaylı

1. Alternatif. 2. Alternatif Say Toplamak. 3. Alternatif Ìlk Toplama Dersi. Renk Toplamak. Oyuncu Sayısı: Yaş: İçindekiler:

1. Alternatif. 2. Alternatif Say Toplamak. 3. Alternatif Ìlk Toplama Dersi. Renk Toplamak. Oyuncu Sayısı: Yaş: İçindekiler: OYUN TALİMATLARI Oyuncu Sayısı: Yaş: İçindekiler: 2-4 oyuncu 3 yaş ve üzeri 4 adet toplama tüpü, birleştirilebilir oyun alanı, 60 adet sayı baskılı renkli top, 55 oyun kartı ve oyun kılavuzu Oyun Haz rl

Detaylı

2/A SINIFI ETKİNLİK ÖRNEKLERİ

2/A SINIFI ETKİNLİK ÖRNEKLERİ DERS ADI: HAYAT BİLGİSİ TEMA ADI: OKUL HEYECANIM KAZANIMLAR : 2/A SINIFI ETKİNLİK ÖRNEKLERİ 1.Okuldaki ve sınıftaki seçim çalışmalarına katılarak demokrasi kültürüne katkıda bulunur. 2.Okul kurallarının

Detaylı

Sezonu Yurtiçi Faaliyetleri Sirküleri

Sezonu Yurtiçi Faaliyetleri Sirküleri 2016 2017 Sezonu Yurtiçi Faaliyetleri Sirküleri 1. GENEL BİLGİLER Türkiye haritası coğrafi kıstaslar ve geçmiş basketbol şampiyonalarındaki başarıları göz önünde bulundurularak 8 bölgeye ayrılmıştır. Erkek

Detaylı

TÜM AKIL ve ZEKA OYUNLARI FEDERASYONU ETKİNLİK DÖNEMİ TÜRKİYE Q-BITZ ŞAMPİYONASI YÖNERGESİ Türkiye Q- Bitz Şampiyonası

TÜM AKIL ve ZEKA OYUNLARI FEDERASYONU ETKİNLİK DÖNEMİ TÜRKİYE Q-BITZ ŞAMPİYONASI YÖNERGESİ Türkiye Q- Bitz Şampiyonası YARIŞMA ADI 2019 Türkiye Q- Bitz Şampiyonası BAŞLAMA-BİTİŞ TARİHİ 27-28 Nisan 2019 TURNUVA YERİ BURSA SON BAŞVURU TARİHİ 12 NİSAN 2019 1- GENEL HÜKÜMLER 2-1.1.Yönerge, 2018-2019 etkinlik döneminde yapılacak

Detaylı

Cezalı Kart. Hazırlayan: Rahmi İyilikci

Cezalı Kart. Hazırlayan: Rahmi İyilikci Cezalı Kart Hazırlayan: Rahmi İyilikci Bir defans oyuncusunun, oyunun normal akışı veya yasanın uygulanması (ör. Yasa 47E) dışında ortağının görebileceği pozisyona getirdiği veya elinde olduğunu belirttiği

Detaylı

O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını

O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını EĞİTİCİ OYUNCAKLAR O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştiren en değerli araçlardır.

Detaylı

TÜM AKIL ve ZEKA OYUNLARI FEDERASYONU ETKİNLİK DÖNEMİ TÜRKİYE EQUILIBRIO ŞAMPİYONASI YÖNERGESİ Türkiye Equilibrio Şampiyonası

TÜM AKIL ve ZEKA OYUNLARI FEDERASYONU ETKİNLİK DÖNEMİ TÜRKİYE EQUILIBRIO ŞAMPİYONASI YÖNERGESİ Türkiye Equilibrio Şampiyonası YARIŞMA ADI 2019 Türkiye Equilibrio Şampiyonası BAŞLAMA-BİTİŞ TARİHİ 27-28 Nisan 2019 TURNUVA YERİ BURSA SON BAŞVURU TARİHİ 12 NİSAN 2019 1- GENEL HÜKÜMLER 1.1.Yönerge, 2018-2019 etkinlik döneminde yapılacak

Detaylı

BECERİKLİ YAPILAR. HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma KAZANIMLAR

BECERİKLİ YAPILAR. HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma KAZANIMLAR BECERİKLİ YAPILAR HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma 1-1 Oyunun adını söyler anlamını belirtir. 1-2 Bütün parçaların aynı boyutlarda olduğunu gösterir. 1-3 Parçanın duruşunu

Detaylı

TBF Hakem Kursu Sınavı İzmir

TBF Hakem Kursu Sınavı İzmir TBF Hakem Kursu Sınavı İzmir 03-03-2019 İsim: İl: SORU 1: Son konuşmalardan hangileri geri alınan konuşma için 'Eşdeğer Konuşma' sayılır? a)...... 1 (sırasız) yerine 1 P 2 natürel 16+P EŞDEĞER/EŞDEĞER

Detaylı

ESBBL 3x3 Oyun Kuralları

ESBBL 3x3 Oyun Kuralları ESBBL 3x3 Oyun Kuralları Kasım 2018 ESBBL 3x3 Resmi Oyun Kuralları nda belirtilmeyen her durum için en son yayınlanan FIBA Resmi Basketbol Oyun Kuralları geçerlidir. Madde 1. Saha ve Top 1.1. Müsabaka

Detaylı

TÜRKİYE SATRANÇ FEDERASYONU ETKİNLİK DÖNEMİ TÜRKİYE KUPASI YÖNERGESİ

TÜRKİYE SATRANÇ FEDERASYONU ETKİNLİK DÖNEMİ TÜRKİYE KUPASI YÖNERGESİ YARIŞMA ADI BAŞLAMA-BİTİŞ TARİHİ SON BAŞVURU TARİHİ DÜŞÜNME SÜRESİ ORGANİZASYON ÖDÜLLER 2014 2015 TÜRKİYE KUPASI 31 Ocak 7 Şubat 2015 YERİ Manavgat/ANTALYA 26 Ocak 2015 Pazartesi SİSTEM 11 Tur İsviçre

Detaylı

OKYANUS KOLEJİ 7.SINIFLAR ARASI V. MÜNAZARA TURNUVASI ŞARTNAMESİ

OKYANUS KOLEJİ 7.SINIFLAR ARASI V. MÜNAZARA TURNUVASI ŞARTNAMESİ OKYANUS KOLEJİ 7.SINIFLAR ARASI V. MÜNAZARA TURNUVASI ŞARTNAMESİ AMAÇ Öğrencilerin, özgüven ve sorumluluk duygularını geliştirmek, toplum içinde kendilerini sözlü olarak ifade edebilmelerini sağlamak,

Detaylı

NOTRE DAME DE SİON LİSESİ EĞİTİM VAKFI AKIL OYUNLARI TURNUVASI ŞARTNAMESİ

NOTRE DAME DE SİON LİSESİ EĞİTİM VAKFI AKIL OYUNLARI TURNUVASI ŞARTNAMESİ NOTRE DAME DE SİON LİSESİ EĞİTİM VAKFI ÖZEL BAHÇEŞEHİR NESLİN DEĞİŞEN SESİ ORTAOKULU AKIL OYUNLARI TURNUVASI ŞARTNAMESİ YARIŞMAYI DÜZENLEYEN KURUM / KURULUŞ YARIŞMANIN KONUSU YARIŞMANIN AMACI NOTRE DAME

Detaylı

ARZUM TÜRKİYE KADINLAR SATRANÇ ŞAMPİYONASI Mart 2015 YERİ Gaziantep

ARZUM TÜRKİYE KADINLAR SATRANÇ ŞAMPİYONASI Mart 2015 YERİ Gaziantep YARIŞMA ADI BAŞLAMA-BİTİŞ TARİHİ SON BAŞVURU TARİHİ DÜŞÜNME SÜRESİ ORGANİZASYON ÖDÜLLER ARZUM TÜRKİYE KADINLAR SATRANÇ ŞAMPİYONASI 08-14 Mart 2015 YERİ Gaziantep 04 Mart 2015 SİSTEM 9 Tur İsviçre Sistemi

Detaylı

ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİ

ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİ ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİ Öğretmenlik uygulaması, öğretmen adayının kazanmış olduğu bilgi ve becerilerini bir okul ortamında deneyip geliştirebilmesi ve mesleğinin gerektirdiği özellikleri kazanabilmesi

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS ORTA OKULU 5.SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS ORTA OKULU 5.SINIFLAR BEDEN EĞİTİMİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI - Kasım 0 0-08 Kasım 0 EKİM-KASIM 0 Ekim-0 Kasım 0 - Ekim 0 07- Ekim Ekim 0 0 Eylül Ekim 0 EYLÜL -7 Eylül 0 6-0 Eylül 0 ve ve ve ve ve A.. Sportif B.. Düzenli B.. Atatürk ve A.. Sportif A.. Sportif B..

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SİDRE 2000 ORTAOKULU 7B SINIFI ÖĞRENCİSİ HACER İKİKAVAK A AİT MATEMATİK DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PLANI.

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SİDRE 2000 ORTAOKULU 7B SINIFI ÖĞRENCİSİ HACER İKİKAVAK A AİT MATEMATİK DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PLANI. EKİM 4. 3. 2 HAFPT A. 1. 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SİDRE 2000 ORTAOKULU 7B SINIFI ÖĞRENCİSİ HACER İKİKAVAK A AİT MATEMATİK DERSİ YILLIK BEP ÇALIŞMA PLANI. İki ve üç basamaklı rakamları yazar. İki basamaklı

Detaylı

SEZONU İSTANBUL LİGLERİ STATÜSÜ

SEZONU İSTANBUL LİGLERİ STATÜSÜ 2017 2018 SEZONU İSTANBUL LİGLERİ STATÜSÜ İstanbul Mahalli Lig maçları 2017 2018 Sezonu aşağıdaki statüler doğrultusunda uygulanacaktır. AA U16 ERKEKLER LİGİ AA U16 Erkekler Ligi 20 takım ile oynanır.

Detaylı

KASIM BÜLTENİ. 5-6 YAŞ 2. Kur. Chess Kids Academy

KASIM BÜLTENİ. 5-6 YAŞ 2. Kur.   Chess Kids Academy 1 Chess Kids Academy Sevgili velilerimiz, satranç derslerimizin içeriğinde teorikten daha çok uygulamalarla eğitim vardır. Çocuklarımız masallar, şarkılar ve daha çok yaratıcı eğitim araçları ile satrancı

Detaylı

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ MADDE 1 GENEL HÜKÜMLER TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU HALI SAHA LİGİ STATÜSÜ (1) Halı Saha Ligi TFF tarafından düzenlenir. TFF bu statüde yer alan hususlarda karar vermeye yetkilidir. (2) Halı Saha Ligi, Türkiye

Detaylı

Takım Maçı ve IMP Skorlaması

Takım Maçı ve IMP Skorlaması Takım Maçı ve IMP Skorlaması Takım maçının tanımı? 4 lü takım maçı, 6 oyuncudan kurulu iki takımın, birer çiftleri ile 2 masada karşılaşarak, aynı anda 4 oyuncusu ile, oynayan ya da oynamayan bir kaptanın

Detaylı

MODÜLDE KULLANILAN SEMBOLLER

MODÜLDE KULLANILAN SEMBOLLER Bilimin bizden istediği şey, kullanılmış otomobil alırken ya da TV reklamlarından gördüğümüz ağrı kesicilerin kalitesini denerken gösterdiğimiz kuşkuculuğu diğer konularda da kullanmak. Carl SAGAN MODÜLDE

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI YILDIZLAR TENİS LİGİ TALİMATI. Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI YILDIZLAR TENİS LİGİ TALİMATI. Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI YILDIZLAR TENİS LİGİ TALİMATI Kapsam Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- Bu talimat, kulüpler arası Yıldızlar tenis liglerinin düzenlenmesini, idari

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI EĞİTİMDE OYUN ETKİNLİKLERİ KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI EĞİTİMDE OYUN ETKİNLİKLERİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI EĞİTİMDE OYUN ETKİNLİKLERİ KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

Sonuçlanmamış bir cephede rakibinizin dilediğiniz bir birlik kartını alın ve kendi tarafinıza geçirerek istediğiniz bir cepheye yerleştirin.

Sonuçlanmamış bir cephede rakibinizin dilediğiniz bir birlik kartını alın ve kendi tarafinıza geçirerek istediğiniz bir cepheye yerleştirin. İçerİk: Sonuçlanmamış bir cephede rakibinizin dilediğiniz bir birlik kartını alın ve kendi tarafinıza geçirerek istediğiniz bir cepheye yerleştirin. 60 Birlik Kartı 10 Taktik Kartı 9 ahşap Cephe Piyonu

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Bitirme Çalışması 1 YDA

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Bitirme Çalışması 1 YDA DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Bitirme Çalışması 1 YDA 409 7 2+2 3 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

FKMD AKPORT LOJİSTİK HALI SAHA TURNUVASI

FKMD AKPORT LOJİSTİK HALI SAHA TURNUVASI FKMD AKPORT LOJİSTİK HALI SAHA TURNUVASI MÜSABAKA YÖNETMELİKLERİ VE OYUN KURALLARI Amaç Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı FKMD AKPORT LOJİSTİK Halı Saha Turnuvasında oynanan tüm Halı Saha Futbol Müsabakalarının

Detaylı

BATTLEGROUNDS A GENEL BAKIŞ

BATTLEGROUNDS A GENEL BAKIŞ Battlegrounds Türkiye deki diğer takımlarla yarışabileceğin yeni bir League of Legends deneyimi. Dereceli sıralamanın neresinde olduğun fark etmez. 30. seviyedeysen, Battlegrounds internet sitesinde beş

Detaylı