ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017"

Transkript

1 ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017

2 4. KONU - Klimaks vejetasyon, - Klimaks vejetasyonun kompozisyonu, - Doğal vejetasyonun bozulması, - Vejetasyon bozulmasının nedenleri, - Vejetasyon bozulmasının aşamaları,

3 Klimaks Vejetasyon Bütün gelişim aşamalarından geçerek, bulunduğu bölgenin iklim ve toprak koşulları ile dengelenmiş ve o kesimde yetişmesi mümkün olan en yüksek gelişme düzeyine ulaşmış bulunan bir bitki topluluğudur. Klimaks vejetasyon, bir bölgede yetişmesi mümkün olan en ileri bitki örtüsüdür.

4 Klimaks vejetasyon bulunduğu bölgede iklimin anlamlı bir ifadesi ve göstergesidir. Klimaks vejetasyonda dominant bitki türleri hep aynı hayat formundadır. Örneğin steplerde buğdaygiller, Akdeniz kıyılarındaki makiliklerde çalılar, orman vejetasyonunda ise ağaçlar dominanttır. Klimaks bitki toplulukları orijinleri bakımından birbirleriyle birleşebilir veya akraba sayılabilir. Klimaks vejetasyon en yüksek bir bitki topluluğu olmakla beraber, her zaman en ekonomik sonuçları veren yani en fazla hayvansal ürün üreten bir bitki örtüsü değildir.

5 Vejetasyonu uzun yıllar boyunca en yüksek düzeyde tutabilmek için, çok hafif bir şekilde otlatma zorunluluğu vardır. Ekonomik otlatma koşulları altında klimaks vejetasyonun kompozisyonu bir dereceye kadar değişebilir, yem verimi de kalite ve kantite bakımından bir miktar düşebilir. Bunun için tam klimaks düzeyindeki bir vejetasyon değil, fakat klimaksın biraz aşağısındaki bir düzeyin, otlatılan vejetasyon için en ekonomik bir durum olduğuna inanılır. Bu açıdan da otlatılan mera vejetasyonu her zaman tam klimaks düzeyde bulundurulmasına çalışılmaz.

6 Klimaks Vejetasyonun Kompozisyonu Klimaks vejetasyonu meydana getiren bitki türleri, aşırı otlatma karşısında gösterdikleri reaksiyon bakımından üç büyük grupta toplanırlar : 1. Azalıcı Bitkiler, 2. Çoğalıcı Bitkiler, 3. İstilacı Bitkiler.

7 1. Azalıcı Bitkiler Klimaks vejetasyonun aşırı otlatma koşulları altında gittikçe azalan lezzetli bitki türleridir. Klimaks vejetasyonun dominant ve en önemli bitki türleridir. Besleme değeri yüksek ve çok lezzetli bir yem ürettikleri için, hayvanlar tarafından öncelikle ve ilk partide otlanırlar.

8 Otlatma dayanabilecekleri limitler içerisinde olduğu sürece, meranın botanik kompozisyonu içerisindeki oranlarını aynen koruyarak, bol ve besleyici yem üretimlerini sürdürürler. Ancak, otlatma derecesi dayanabilecekleri sınırı aşınca, meydana gelecek aşırı otlatmadan ilk zarar görecek bitkiler bunlardır. Bu nedenle aşırı otlatma koşulları altında azalıcı bitkilerin miktarı gittikçe azalır. Yerlerini otlatmaya daha dayanıklı olan bitkilere bırakırlar.

9

10 2. Çoğalıcı Bitkiler Klimaks vejetasyonun aşırı otlatma koşulları altında bir süre çoğalan ve otlatma yükü kendi üzerlerine binince azalmaya başlayan, otlatmaya azalıcı bitkilerden daha dayanıklı ve onlardan daha az lezzetli olan bitki türleridir. Azalıcı bitkiler kadar lezzetli olmayan bu bitki türleri, hayvanlar tarafından daha az otlanacakları için, aşırı otlatmadan ilk zamanlarda bir zarar görmezler.

11 Aşırı otlatma nedeniyle zayıflayan ve bu otlatmaya dayanamayarak ölen azalıcı bitkilerin rekabetinden kurtulmuş oldukları için, mera içerisinde bir süre çoğalırlar. Yavaş yavaş azalıcı bitkilerin yerini alan bu bitkiler, azalıcı bitkilerin önemli oranda azalmasından sonra otlatma yükünü çekmeye başlarlar. Merada hayvanlar yem ihtiyaçlarını karşılamak için, önceleri çok fazla otlamadıkları çoğalıcı bitkileri de aşırı bir şekilde otlamak zorunda kalırlar. Bu bitkiler de sonunda azalmaya başlar.

12 3. İstilacı Bitkiler Klimaks vejetasyonda hiç bulunmayan veya çok az miktarda bulunan bitkilerdir. Devamlı aşırı otlatma koşulları altında yok olan azalıcı ve çoğalıcı bitkilerin toprakta bıraktıkları boşluklara gelip yerleşen, çoğu yabancı ot karakterinde olan, düşük değerli bitki türleridir. Normal otlatma koşulları altında, klimaksın diğer bitki türleri ile rekabet edemedikleri için onlar arasında çoğalamazlar.

13 Azalıcı ve çoğalıcı bitki grupları azalmaya başlayınca, mera üzerinde boş kalan yerlerde, istilacı bitkilerin tohumları çimlenerek, hızla merayı istila etmeye başlarlar. Bu arada çevreden de bu karakterdeki birçok bitki türü göç etme yoluyla gelerek meradaki boşluklara yerleşebilir. Çok fazla tohum üreten ve hayvanların çoğu tarafından yenmedikleri için rekabet güçleri de yüksek olan bu bitkiler, merada hayvanların yararlandıkları az miktardaki azalıcı ve çoğalıcı bitkiler için tehlikeli bir rakip olurlar ve değerli bitkilerin yok olmasını hızlandırırlar.

14 Aşırı otlatma koşulları altında, azalıcı, çoğalıcı ve istilacı bitkilerin davranışları. % ÇOK İYİ İYİ ORTA ZAYIF

15 Vejetasyon aşırı bir şekilde otlandığı ve bu aşırı otlatma uzun yıllar sürdüğü zaman, klimaks vejetasyonun botanik kompozisyonunda belirgin ve kalıcı değişikliklerin ortaya çıkması önlenemez. Böylece, tabiatın asırlarca uğraşarak meydana getirdiği en yüksek ve en verimli klimaks vejetasyon, yalnızca aşırı otlatma nedeni ile 10-15, en fazla 20 yıl içerisinde, hayvansal ürün üretimi bakımından büyük bir değer taşımayan, bozulmuş bir mera haline gelecektir.

16 Mera bitkilerinin azalıcı veya çoğalıcı karakterleri sabit değildir. Bu özellik her şeyden önce, bitkileri otlayan hayvan cinsine göre değişir. Koyun otlatılırken azalıcı karakter gösteren bir bitki türü, sığırlar tarafından otlandığı zaman çoğalıcı bir davranış gösterebilir. Bu, hayvan cinsleri arasında yem tercihi yönünden farklılıklar bulunmasından ileri gelir. Bunun gibi beraber bulundukları bitki türleri de, bir bitki türünün azalıcı veya çoğalıcı olmasını etkiler. Bir bitki türü kendisinden daha az lezzetli olan bitki türleri arasında azalıcı, kendisinden daha lezzetli türler arasında ise çoğalıcı bir karakter gösterir.

17 Doğal Vejetasyonun Bozulması Klimaks düzeye erişmiş olan bir vejetasyon, çevre koşullarında önemli bir değişiklik olmadıkça, botanik kompozisyonunu uzun yıllar aynen devam ettirir. Ancak, iklim faktörleri tarafından kontrol edilen klimaks vejetasyon dinamik bir yapıdadır. Yani klimaks vejetasyon son ve en yüksek değerini aldığı halde, botanik kompozisyonu tam anlamı ile sabit bir durum almış değildir.

18 Her yılın hava durumuna göre, klimaks vejetasyonun kompozisyonunda, ufak tefek değişiklikler olabilir. Yağışlı veya kurak geçen yıllarda bazı bitki türlerinin azaldığı, bazı bitki türlerinin çoğaldığı ve bazı bitki türlerinin bir süre tamamen kayboldukları ve bunlara karşılık bazı bitki türlerinin az miktarda da olsa dışarıdan gelerek yerleştiği görülebilir. Vejetasyonda meydana gelen bu değişiklikler klimaksın genel karakterini bozmaz.

19 Vejetasyon Bozulmasının (Mera Bozulmasının) nedenleri Mera vejetasyonundaki iyi cins mera bitkilerinin kaybolarak, yerlerini değersiz bitkilerin almasına Mera Bozulması veya Vejetasyon Bozulması diyoruz. En önemli bozulma nedenleri : 1. Aşırı otlatma, 2. Erken otlatma, 3. Kuraklık, 4. Kontrolsüz otlatma, 5. Yakma, 6. Yabancı otların istilası.

20 Aşırı Otlatma İyi cins ve yüksek kaliteli mera bitkilerinin yaşamlarını normal bir şekilde sürdürmelerine fırsat vermeyen bir otlatma derecesidir. Meranın bir mevsimde ürettiği yemin % 60 ından fazlasının hayvanlar tarafından yendiği bir otlatma derecesi olarak kabul edilir. Bu mera bitkilerinin dayanabileceklerinden daha fazla otlatılmaları demektir.

21 Yıllarca bu şekilde otlatılan klimaks bitki türleri üzerinde, toprak üstü ve toprak altı organlarının normal bir şekilde büyüme ve gelişmelerine yetecek kadar besin maddeleri üretecek yaprak alanı bırakılmadığı için, bitkiler yıldan yıla zayıflarlar. Yeteri kadar beslenemeyen kök sistemi bu yüzden küçülmek zorunda kalır. Bitkiler daha az yem üretir. Kök sistemi küçülen bitki, fizyolojik olarak zayıf bir duruma girer, kurağa, soğuğa, sıcağa ve otlatmaya eskisi kadar dayanamaz ve sonunda ölür gider.

22 Erken Otlatma Mera bitkilerinin henüz otlatma olgunluğuna gelmeden yapılan otlatmadır. Erken otlatılan bitkiler o yılki hayat devrelerinin ilk zamanlarında büyük bir darbe yemiş olurlar. Erken otlanan bitkiler normalden daha fazla yedek besin maddesi harcayarak depo organlarını boşaltırlar. Bunun sonunda bitkiler mevsim boyunca oldukça yavaş ve cılız bir şekilde büyürler.

23 Kuraklık Erken ve aşırı otlatılan bitkiler fizyolojik olarak zayıfladıkları için her türlü dış etkilere karşı daha dayanıksız bir hale gelirler. Zayıflayan bitkilere esas öldürücü darbeyi kuraklık vurur. Kuraklık yurdumuzun büyük bir kısmında görülen genel bir durum olduğu için, yurdumuzda aşırı ve erken otlatmanın önlenmesi daha büyük önem taşımaktadır.

24 Kontrolsüz Otlatma Hiçbir otlatma alanına tapu ile sahip olmayan hayvan yetiştiricilerinin, istedikleri zaman ve istedikleri şekilde otlatma yaptıkları köy orta malı meralar er veya geç bozulacaklardır Sayılı Mera Yasası çıkmadan önce hayvan yetiştiricilerinin köy orta malı merası üzerinde istediği şekilde otlatma hakkı var, fakat meranın korunması, bakımı, doğru otlatılması ve ıslahı konusunda hiç kimsenin bir görevi ve sorumluluğu yoktur.

25 Yakma Merada çalı ve dikenli bitkiler, hastalık ve zararlılara yataklık yapan bitkiler ortadan kaldırılmak için zaman zaman kontrollü bir şekilde yakılır. Bu yakma iyi bir mera ıslah yöntemi sayılır. Yurdumuzda sadece orman yangınları ve biraz da yakılan anızlar nedeni ile meralar bazen istenmeden yakılabilmektedir. Bu nedenle yurdumuzda yakmanın mera bozulması bakımından büyük bir etkisi ve önemi yoktur.

26 Yabancı Otların İstilası En iyi durumdaki bir merada bile bir miktar yabancı ot bulunabilir. Bu yabancı otlar genellikle hayvanlar tarafından otlanmadıkları için her yıl fazla miktarda tohum üreterek toprağa dökerler. Ancak mera vejetasyonu çeşitli faktörlerin etkileri ile zayıflamış ve özellikle seyrekleşmiş bir duruma gelince, yabancı otların büyüyüp gelişmesi ve mera bozulmasının derecesine göre hızla çoğalmaları için uygun bir ortam yaratılmış olur.

27 Vejetasyon Bozulmasının Aşamaları 1. Klimaks Bitki Örtüsünün Fizyolojik Hırpalanması, 2. Bitki Örtüsünde Kompozisyon Değişiklikleri, 3. Yeni Türlerin İstilası, 4. İyi Cins Mera Bitkilerinin Kaybolması, 5. İstilacı Bitkilerin Azalması

28 1. Klimaks Bitki Örtüsünün Fizyolojik Hırpalanması, a) Yıllık büyümede azalma, b) Üremenin azalması veya tamamen durması, c) Çalı türlerinin dallanması

29 2. Bitki Örtüsünde Kompozisyon Değişiklikleri a) Fotosentezin azalması ile besin yetmezliğinden ölüm, b) Otlatmaya daha fazla dayanan bitkilerin rekabeti, c) Doğal yaşlanma ile hayat devrelerini tamamlayan bitkilerin ölmesi, d)kuraklık

30 3. Yeni Türlerin İstilası İlk önce çevreden tek yıllık bitkiler gelip yerleşir. Tek yıllık bitkiler iyi bir mera bitkisi sayılmazlar. Daha sonra otlatma değeri düşük olan çok yıllık otsu bitkiler ve çalı türlerinin istilası başlar. Mera bozulması devam ettikçe, yüksek kaliteli bol yem üreten türler gider ve yerlerine daha düşük kaliteli yem üreten ve hayvanlar tarafından daha az yararlanılan bitki türleri gelir.

31 Mera bozulmasının bu ilk üç aşamasında meranın yem veriminde önemli bir azalma göze çarpmayabilir. Ancak üretilen yemin kalitesi ve besleme değeri çok düşer. Toprak koruyucu bir örtü altında olduğu için, erozyon belirtileri de dikkati çekmeyebilir.

32 4. İyi Cins Mera Bitkilerinin Kaybolması Dikenli olan çok başlı geven(astragalus eriocephalus) koruması altında: Otlak ayrığı (Agropyron cristatum) Mavi ayrık (Agropyron intermedium) Koyun yumağı (Festuca ovina) Dik brom (Bromus erectus) Domuz ayrığı (Dactylis glomerata) Korunga türleri (Onobrychis sp.) Yonca (Medicago sativa) Sarıçiçekli gazal boynuzu (Lotus corniculatus) Nohut geveni (Astragalus cicer)

33 5. İstilacı Bitkilerin Azalması Otlatma yükünü artık istilacı bitki türleri çekmeye başlar. Otlatmanın yükünü çekmeye başlayınca, yapılan aşırı otlatmaya bunlar da dayanamazlar. İstilacı bitkiler de zayıflayarak ölürler. Bitki örtüsü gittikçe seyrekleşir. Üzerinde bulunduğu toprağı koruyamaz hale gelir. Vejetasyon bozulmasının dördüncü aşamasında başlayan su ve rüzgar erozyonu, bu son aşamada hızlanır ve büyük problem haline gelir.

34 Erozyon özellikle meyilli alanlarda hızlı olduğu için, bütün toprak kısa bir zamanda büyük ölçüde kaybedilebilir. Ana kaya tabakası yer yer ortaya çıkar. Tabiatın binlerce, on binlerce yılda meydana getirdiği klimaks vejetasyon, çok kısa bir zaman içerisinde, taşlarla, kayalarla kaplı işe yaramaz bir alan haline gelebilir. Bugün yurdumuzun özellikle kurak ve yarıkurak bölgelerindeki meralarda vejetasyon bozulmasının son aşamasını da bol bol görmekteyiz.

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

Çayır-Mer a Ekolojisi

Çayır-Mer a Ekolojisi Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 4 19 Bölüm 4 Çayır-Mer a Ekolojisi 4.1. Bitki Ekolojisine Etkili Olan Etmenler 1) İklim faktörleri 2) Toprak ve toprak altı faktörler 3) Topografik faktörler 4) Biyotik faktörler

Detaylı

ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017

ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017 ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017 8. KONU - Yem tipine uygun hayvan cinsiyle otlatmanın tanımlanması, - Hayvanların otlama alışkanlıkları, - Karışık hayvan cinsleri ile otlatma, - Mera

Detaylı

ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017

ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017 ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017 6. KONU - Aşırı otlamanın belirtileri, - Yurdumuzda otlatma kapasitesi sorunu ve çözüm yolları, - Otlatma mevsiminin tanımlanması, - Kritik periyotlar

Detaylı

ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017

ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017 ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017 2.KONU - Çayır ve mera yönetiminin tanımı, - Çayır ve mera yönetiminin bitki fizyolojisi ile ilişkileri, - Bitkilerde yedek besin maddeleri depolama faaliyetleri,

Detaylı

Yazarı : Doç.Dr.Rüştü HATİPOĞLU Yrd.Doç.Dr.Ersin CAN Ar.Gör.Nafiz ÇELİKTAŞ

Yazarı : Doç.Dr.Rüştü HATİPOĞLU Yrd.Doç.Dr.Ersin CAN Ar.Gör.Nafiz ÇELİKTAŞ Kitap Adı : Çayır-Mer a ve Yem Bitkileri Kültürü Yazarı : Doç.Dr.Rüştü HATİPOĞLU Yrd.Doç.Dr.Ersin CAN Ar.Gör.Nafiz ÇELİKTAŞ Baskı Yılı : 1998 Sayfa Sayısı : 164 Kitabın satışı yapılmamaktadır. Çayır-Mer

Detaylı

TARLA BİTKİLERİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü 2017

TARLA BİTKİLERİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü 2017 TARLA BİTKİLERİ Prof.Dr.Hayrettin EKİZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü 2017 5. KONU Buğdaygil Yembitkileri BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİ Buğdaygil yem bitkilerinin genel özellikleri

Detaylı

EROZYON İNDİKATÖRLERİ

EROZYON İNDİKATÖRLERİ EROZYON İNDİKATÖRLERİ Toprağın korunmasında büyük güvence bitki örtüsüdür ve onun sürekli bir örtü oluşturmasıdır. Burada sözü edilen bitki örtüsü doğal bitki örtüsüdür (orman ve mera). Bitki örtüsünün

Detaylı

Tanımlar. Bölüm Çayırlar

Tanımlar. Bölüm Çayırlar Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 1 1 1.1. Çayırlar Bölüm 1 Tanımlar Genel olarak düz ve taban suyu yakın olan alanlarda oluşmuş, gür gelişen, sık ve uzun boylu bitkilerden meydana gelen alanlardır. Toprak

Detaylı

Bölüm 9 ÇAYIR-MER A ISLAHI

Bölüm 9 ÇAYIR-MER A ISLAHI Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 9 73 9.1. Kapsam Bölüm 9 ÇAYIR-MER A ISLAHI Çayır-mer a ıslahı, yem kaynaklarını ıslah etmek veya bu yemi otlayan hayvanların yararlanmalarını kolaylaştırmak için, çayır-mer

Detaylı

Çayır-Mer a Bitkilerinde Büyüme ve Gelişme

Çayır-Mer a Bitkilerinde Büyüme ve Gelişme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 3 1 Bölüm 3 Çayır-Mer a Bitkilerinde Büyüme ve Gelişme 3.1. Bitki Gelişimi 3.1.1. Normal Bitki Gelişimi Toprağa düşen tohum uygun koşulları bulduğunda çimlenir. Sürgün (ilk

Detaylı

ÇAYIR MER ALARDA YABANCI OT SORUNU VE MÜCADELE YÖNTEMLERİ

ÇAYIR MER ALARDA YABANCI OT SORUNU VE MÜCADELE YÖNTEMLERİ Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 7 56 Bölüm 7 ÇAYIR MER ALARDA YABANCI OT SORUNU VE MÜCADELE YÖNTEMLERİ 7.1. Yabancı Otlar Doğal çayır ve mer alar genellikle çok sayıda bitki türü içermektedir. Bu alanlarda

Detaylı

Bölüm 5. Mer a Amenajmanı

Bölüm 5. Mer a Amenajmanı Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 5 25 Bölüm 5 Mer a Amenajmanı Mer a amenajmanı otlatma alanlarından yararlanmayı, doğal kaynakların korunması koşuluyla, en fazla hayvansal ürün elde edebilecek şekilde planlanması

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ MERALARINA İLİŞKİN SORUNLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI

KAHRAMANMARAŞ MERALARINA İLİŞKİN SORUNLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1283 KAHRAMANMARAŞ MERALARINA İLİŞKİN SORUNLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI Adem EROL* Mustafa KIZILŞİMŞEK* Mahmut KAPLAN* Mehmet DONBALOĞLU* Özet Ülkemizin en önemli doğal kaynaklarından

Detaylı

ANTALYA MERKEZE BAĞLI BAZI DOĞAL MERALARDA BULUNAN BİTKİLERİN KURU AĞIRLIKLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

ANTALYA MERKEZE BAĞLI BAZI DOĞAL MERALARDA BULUNAN BİTKİLERİN KURU AĞIRLIKLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA ANTALYA MERKEZE BAĞLI BAZI DOĞAL MERALARDA BULUNAN BİTKİLERİN KURU AĞIRLIKLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Yaşar ÖZYİĞİT 1 Mehmet BİLGEN 1 1. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri

Detaylı

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri:

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Karışımlarda kullandığımız türlerin karakteristik özellikleri ve avantajları kısaca burada açıklanmıştır. Karışımlarımız Genel olarak:

Detaylı

Sinirotugiller. Plantaginaceae

Sinirotugiller. Plantaginaceae Sinirotugiller Plantaginaceae PLANTAGİNACEAE (Sinirotugiller) Otsu veya bodur çalımsı bitkilerdir. Yapraklar basit ve genellikle tabanda rozet formundadır. Çiçekler silindirik başak oluştururlar. Meyve

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 8 65 Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme 8.1 Gübreleme Çayır-Mer alarda bulunan bitkilerin vejetatif aksamlarından yararlanılması ve biçme/otlatmadan sonra tekrar

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 5.4. Tarımsal Ormancılıkta Kullanılabilecek Bazı Önemli Yem Bitkileri ve Özellikleri Serin mevsim yem bitkileri: Baklagiller: Trifolium (üçgüller),

Detaylı

YEM BİTKİSİ TOHUMLARI. www.kazaktarim.com.tr 444 5 909

YEM BİTKİSİ TOHUMLARI. www.kazaktarim.com.tr 444 5 909 YEM BİTKİSİ TOHUMLARI www.kazaktarim.com.tr 444 5 909 Yem Bitkileri 2 İtalyan Çimi Lolium italicum=lolium multiflorum Tek yıllık bazen yüksek rakımlarda iki yıllık, yoğun yumak oluşturan bir buğdaygil

Detaylı

ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017

ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017 ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017 10. KONU - Çobanla otlatma, - Münavebe ile otlatma sistemleri, - Dinlendirerek otlatma, - Münavebe ile dinlendirerek otlatma sistemleri, - Doğal tohumlama

Detaylı

PLANTAGİNACEAE (Sinirotugiller)

PLANTAGİNACEAE (Sinirotugiller) PLANTAGİNACEAE (Sinirotugiller) Otsu veya bodur çalımsı bitkilerdir. Yapraklar basit ve genellikle tabanda rozet formundadır. Ancak bazen karşılıklı veya alternatif olabilirler. Çiçekler silindirik başak

Detaylı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı ARAZİ BOZULUMU LAND DEGRADATİON Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı LAND DEGRADATİON ( ARAZİ BOZULUMU) SOİL DEGRADATİON (TOPRAK BOZULUMU) DESERTİFİCATİON (ÇÖLLEŞME) Arazi Bozulumu Nedir - Su ve rüzgar

Detaylı

ÇORAK TOPRAKLARIN ISLAHI VE TARIMSAL ÜRETİMDE KULLANIM OLANAKLARI

ÇORAK TOPRAKLARIN ISLAHI VE TARIMSAL ÜRETİMDE KULLANIM OLANAKLARI ÇORAK TOPRAKLARIN ISLAHI VE TARIMSAL ÜRETİMDE KULLANIM OLANAKLARI Prof. Dr. Kadir SALTALI K.Maraş Sütçü İmam Üni. Ziraat Fak. Toprak Bilimi ve BB Böl. Prof. Dr. Recep Gündoğan Harran Üni. Ziraat Fakültesi

Detaylı

KORKUTELİ VE ELMALI DA BULUNAN BAZI DOĞAL MERALARIN VEJETASYON DURUMLARININ BELİRLENMESİ*

KORKUTELİ VE ELMALI DA BULUNAN BAZI DOĞAL MERALARIN VEJETASYON DURUMLARININ BELİRLENMESİ* AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2005, 18(2), 261-266 KORKUTELİ VE ELMALI DA BULUNAN BAZI DOĞAL MERALARIN VEJETASYON DURUMLARININ BELİRLENMESİ* Mehmet BİLGEN Yaşar ÖZYİĞİT Akdeniz Üniversitesi

Detaylı

Tarımsal Meteoroloji. Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 23 EKİM 2013

Tarımsal Meteoroloji. Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 23 EKİM 2013 Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 2 EKİM 201 Prof. Dr. Mustafa Özgürel ve Öğr. Gör. Gülay Pamuk Mengü tarafından yazılan Tarımsal Meteoroloji kitabından faydalanılmıştır. Hava ve İklim ile

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 28 EKOLOJİ KOMÜNİTE EKOLOJİSİ

12. SINIF KONU ANLATIMI 28 EKOLOJİ KOMÜNİTE EKOLOJİSİ 12. SINIF KONU ANLATIMI 28 EKOLOJİ KOMÜNİTE EKOLOJİSİ KOMÜNİTE EKOLOJİSİ Bir alan ya da habitat içerisindeki tüm popülasyonların oluşturduğu birliğe komünite denir. Komüniteyi oluşturan türler arasında

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölge geniş ovalar ve alçak platolardan

Detaylı

ÇAYIRMERA ISLAHI TARIM ALANLARI

ÇAYIRMERA ISLAHI TARIM ALANLARI ÇAYIRMERA ISLAHI TARIM ALANLARI Tarım alanları tarımsal üretim yapılan arazilerdir. Tarımsal üretim tarım toprağı üzerinde yapılır. Toprak ile arazi farklı iki kavramdır. Toprak daha dar, arazi ise daha

Detaylı

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI METEOROLOJI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı : 133 Mart 2017 Aylık Bülten www.mgm.gov.tr METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı : 133 Mart 2017 YAĞIŞ

Detaylı

MERA AMENAJMANINDA TEKNİK YÖNTEMLER

MERA AMENAJMANINDA TEKNİK YÖNTEMLER MERA AMENAJMANINDA TEKNİK YÖNTEMLER Çayır ve mera araştırmaları diğer tarımsal araştırmalara nazaran daha geç başlamıştır. En basit denemeler seralarda saksı denemeleri şeklinde yapılmaktadır. Çayır ve

Detaylı

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi.

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Korunga Tarımı Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Osman Dilekçi - Ziraat Mühendisi Teknik İşler Şube Müdürü 0248

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

MÜCADELESİ: Ağaçlar arasında hava akımının iyi olması yani fazla sık dikilmemeleri ve gölgede bulunan ağaçların ışık alımının sağlanması

MÜCADELESİ: Ağaçlar arasında hava akımının iyi olması yani fazla sık dikilmemeleri ve gölgede bulunan ağaçların ışık alımının sağlanması MÜCADELESİ: Ağaçlar arasında hava akımının iyi olması yani fazla sık dikilmemeleri ve gölgede bulunan ağaçların ışık alımının sağlanması gerekmektedir. Hastalıktan kurumuş veya kurumak üzere olan ağaçlar

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Abdul Haluk TÜRKER MERSİN-TARSUS OLUK KOYAK KÖYÜ TOPAK ARDIÇ MEVKİSİNDE 1997 YILINDAN BERİ KORUNMUŞ AĞAÇLANDIRMA SAHASINDAKİ OTSU VEJETASYONUN

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Mera Alanlarında Bitki Örtüsünün Değişimi

Farklı Kullanım Geçmişine Sahip Mera Alanlarında Bitki Örtüsünün Değişimi Araştırma Makalesi / Research Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 2(2): 75-82, 2012 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır University Journal

Detaylı

Çevre Sorunlarının Nedenleri. Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet

Çevre Sorunlarının Nedenleri. Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet Çevre Sorunlarının Nedenleri Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet Başlıca çevre sorunları Hava kirliliği Su kirliliği Toprak kirliliği Gürültü kirliliği Katı atıkların oluşturdukları kirlilikler

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM Rehber Öğretmen : Şule Yıldız Hazırlayanlar : Bartu Çetin Burak Demiral Nilüfer İduğ Esra Tuncer Ege Uludağ Meriç Tekin 2000-2001 İZMİR TEŞEKKÜR Bize bu projede yardımda bulunan başta

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Doğu Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Ülkemizin en yüksek ve engebeli bölgesidir.

Detaylı

Yem Bitkileri, Çayır ve Mera. Prof.Dr. Cengiz Sancak Ankara-2015

Yem Bitkileri, Çayır ve Mera. Prof.Dr. Cengiz Sancak Ankara-2015 Yem Bitkileri, Çayır ve Mera Prof.Dr. Cengiz Sancak Ankara-2015 Yem bitkileri nedir? Evcil hayvanların yeşil ot, kuru ot, tane yem, yumru yem, silo yemi vs. ihtiyacını karşılamak amacıyla tarla topraklarında

Detaylı

ANKARA Sayı : Konu : Islah Çalışmaları 03/06/2013 BÜTÜN TEŞKİLATA TAMİM NO: 6921

ANKARA Sayı : Konu : Islah Çalışmaları 03/06/2013 BÜTÜN TEŞKİLATA TAMİM NO: 6921 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Orman Genel Müdürlüğü ANKARA Sayı : 66040928-010-99 Konu : Islah Çalışmaları 03/06/2013 BÜTÜN TEŞKİLATA TAMİM NO: 6921 ORMAN İÇİ, ORMAN KENARI, ORMAN ÜST SINIRI AÇIKLIKLAR

Detaylı

8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de

8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de 8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de değişir. Saf meşcerelerde değişim, her bir bireyin hayatta

Detaylı

MER'A VEJETASYONUNUN. KOMPOZiSYONU VE BOZULMASI

MER'A VEJETASYONUNUN. KOMPOZiSYONU VE BOZULMASI .ı ı T. M. M. O. B. Ziraat M.ühendisleri '"O'dası Y"'a"yın,ları Sıra No.: 14 MER'A VEJETASYONUNUN TEŞ EK KOL O, KOMPOZiSYONU VE BOZULMASI Yazan Doçent Dr. ÖMER BAKIR Ziraat Yüksek Mühendisi MARS MATBAASI

Detaylı

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS PEYZAJ EKOLOJİSİNDE TEMEL PRENSİPLER Peyzaj ekolojisinde 7 önemli ana prensipten söz edilebilir. Bunlardan ilk ikisi peyzajın strüktürüne odaklanmaktadır.

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Çiğdem ŞEN KİLİS İLİNİN BAZI KÖYLERİNDEKİ MERALARDA VEJETASYON YAPISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI ADANA, 2010 ÇUKUROVA

Detaylı

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA 12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA TOPRAK EROZYONU Toprakların bulunduğu yada oluştuğu yerden çeşitli doğa kuvvetlerinin (rüzgar, su, buz, yerçekimi) etkisi ile taşınmasıdır. Doğal koşullarda oluşan

Detaylı

Yem Bitkileri, Çayır ve Mera. Prof.Dr. Cengiz Sancak Ankara-2018

Yem Bitkileri, Çayır ve Mera. Prof.Dr. Cengiz Sancak Ankara-2018 Yem Bitkileri, Çayır ve Mera Prof.Dr. Cengiz Sancak Ankara-2018 Kaynaklar Ders slaytlarını indirebilirsiniz 1. http://www.cengizsancak.com 2. http://cv.ankara.edu.tr/sancak@ankara.edu.tr (kişisel akademik

Detaylı

ÇUKUROVA BÖLGESİNİN SULU KOŞULLARINDA BAZI ÇOKYILLIK BAKLAGİL VE BUĞDAYGİL YEMBİTKİLERİNİN OT VERİMLERİ VE OT KALİTELERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR

ÇUKUROVA BÖLGESİNİN SULU KOŞULLARINDA BAZI ÇOKYILLIK BAKLAGİL VE BUĞDAYGİL YEMBİTKİLERİNİN OT VERİMLERİ VE OT KALİTELERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR ÇUKUROVA BÖLGESİNİN SULU KOŞULLARINDA BAZI ÇOKYILLIK BAKLAGİL VE BUĞDAYGİL YEMBİTKİLERİNİN OT VERİMLERİ VE OT KALİTELERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Kağan KÖKTEN 1, Selahattin ÇINAR 2, Rüştü HATİPOĞLU 3 "Bingöl

Detaylı

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Korunga Önemli Bir Bitkidir Korunga, sulamanın yapılamadığı kıraç alanlarda, verimsiz ve taşlık topraklarda yetiştirilecek

Detaylı

Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar

Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar Tarım, yeryüzünde en yaygın olan faaliyetlerden olup, gıda maddeleri ve giyim eşyası için gerekli olan hammaddelerin büyük bölümü

Detaylı

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Mehmet Ak Ziraat Mühendisi Sorumlu Müdür 048 9 4 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Konuya başlamadan önce, yazıda

Detaylı

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den İKLİM TİPLERİ Dünya'nın hemen her bölgesinin kendine özgü bir iklimi bulunmaktadır. Ancak, benzer iklim kuşaklarına sahip alanlar büyük iklim kuşakları oluştururlar. Yüzlerce km 2 lik sahaları etkileyen

Detaylı

ÇİM TOHUMLARI. www.kazaktarim.com.tr 444 5 909

ÇİM TOHUMLARI. www.kazaktarim.com.tr 444 5 909 ÇİM TOHUMLARI www.kazaktarim.com.tr 444 5 909 2 Çim Tohumları Lolium perenne Lolium perenne çim tohumu çeşitlerinden biridir. İnce yapraklıdır. Yıpranmaya karşı çok dayanıklıdır. Ev bahçeleri, spor alanları

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ 9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

ORMAN KORUMA ORMANDA OTLATMA

ORMAN KORUMA ORMANDA OTLATMA ORMAN KORUMA ORMANDA OTLATMA Prof. Dr. Ertuğrul BİLGİLİ Aralık 2014 Gerek evcil hayvanların insan eliyle, gerekse yaban hayvanlarının kendi başlarına ormanda veya orman içi açıklıklarda otlamasına otlatma

Detaylı

DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ

DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ Düşük sıcaklık stresi iki kısımda incelenir. Üşüme Stresi Donma stresi Düşük sıcaklık bitkilerde nekrozis, solma, doku yıkımı, esmerleşme, büyüme azalışı ve çimlenme düşüşü gibi etkiler

Detaylı

YABANİ BİTKİLERİN KORUNMASI, SÜRDÜRÜLEBİLİR HASADI ve KULLANIMI

YABANİ BİTKİLERİN KORUNMASI, SÜRDÜRÜLEBİLİR HASADI ve KULLANIMI YABANİ BİTKİLERİN KORUNMASI, SÜRDÜRÜLEBİLİR HASADI ve KULLANIMI Türkiye nin bitkisel zenginliği Ülkemizde 12.500 farklı bitki türü bulunuyor. Bu bitkilerin 4.000 tanesi yaklaşık 1/3 ü endemik (ülkemize

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

BİNGÖL VE ELAZIĞ İLLERİNDE TARIMSAL YAPI AGRICULTURAL STRUCTURE IN BİNGÖL AND ELAZIĞ PROVINCES

BİNGÖL VE ELAZIĞ İLLERİNDE TARIMSAL YAPI AGRICULTURAL STRUCTURE IN BİNGÖL AND ELAZIĞ PROVINCES 138 BİNGÖL VE ELAZIĞ İLLERİNDE TARIMSAL YAPI * *Fırat Üniversitesi Bingöl Meslek Yüksekokulu, Tarla Bitkileri Programı- BİNGÖL abakoglu@firat.edu.tr ÖZET Bu makalede Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Bingöl

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Tarım Agro silvikültürel Agro silvipastoral Ormancılık Agropastoral Silvipastoral Hayvancılık Agroforestry de ağaçların çok tabakalı kuruluşu

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

T.C ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ.. ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ. ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ. ÇOK AMAÇLI UYGULAMA PROJESİ 201 (BU KAPAK SAYFASI

Detaylı

1. ÖZGEÇMİŞ. Selahattin ÇINAR EĞİTİM BİLGİLERİ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi (Tarım Ekonomisi)

1. ÖZGEÇMİŞ. Selahattin ÇINAR EĞİTİM BİLGİLERİ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi (Tarım Ekonomisi) 1. ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı Doğum Yeri ve Yılı Çalıştığı Kurum : eposta Selahattin ÇINAR Sivas, Şarkışla1967 Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi scinar01@hotmail.com Eğitim Üniversite (Lisans) Doktora

Detaylı

TUZÇALISI, KARAPAZI (Atriplex sp.)

TUZÇALISI, KARAPAZI (Atriplex sp.) TUZÇALISI, KARAPAZI (Atriplex sp.) Önemli Türler Bu cins içerisinde 400 den fazla tür tanımlanmıştır. Dünyanın hemen hemen her yerinde Atriplex türlerine rastlanır, özellikle de A. nummularia, A. canescens

Detaylı

GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR

GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR ILIMAN KUŞAK GÖLLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN TABAKALAŞMA VE KARIŞMA Ilıman veya subtropikal bölgelerde 20 metreden derin ve büyük göllerde mevsimsel sıcaklık

Detaylı

Sıcaklık Değişimine Etki Eden Faktörler

Sıcaklık Değişimine Etki Eden Faktörler Sıcaklık Değişimine Etki Eden Faktörler Zaman Enlem derecesi Rakım Eğim ve yöney Atmosfer Toprak özellikleri Bitki örtüsü Kar örtüsü Zaman Mevsimlere ve günün saatlerine göre sıcaklık değişir. Bunun sebebi

Detaylı

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprağın Oluşumu Fiziksel Parçalanma Kimyasal Ayrışma Biyolojik Ayrışma Toprağın Doğal Yapısı Katı Kısım Sıvı Kısım ve Gaz Kısım Toprağın Katmanları

Detaylı

ÇAYIR-MERA AMENAJMANI Dünya ekosisteminin canlı öğelerinden birisi olan ve bu ekosistemi yönlendirme yeteneğinde olan insanoğlu, yeryüzünde ilk

ÇAYIR-MERA AMENAJMANI Dünya ekosisteminin canlı öğelerinden birisi olan ve bu ekosistemi yönlendirme yeteneğinde olan insanoğlu, yeryüzünde ilk ÇAYIR-MERA AMENAJMANI Dünya ekosisteminin canlı öğelerinden birisi olan ve bu ekosistemi yönlendirme yeteneğinde olan insanoğlu, yeryüzünde ilk ortaya çıkışından bugüne kadar dünya ekosistemi içindeki

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ KARAMAN İLİ DEMİRYURT KÖYÜ MERASINDA FARKLI GÜBRE UYGULAMALARININ MERANIN VERİM VE BOTANİK KOMPOZİSYONUNA ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR

Detaylı

Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences Special Issue: 2, 2014

Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences Special Issue: 2, 2014 TÜRK TARIM ve DOĞA BİLİMLERİ DERGİSİ TURKISH JOURNAL of AGRICULTURAL and NATURAL SCIENCES www.turkjans.com Korunan ve Otlatılan İki Farklı Doğal Alanın Botanik Kompozisyon Açısından Karşılaştırılması a

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü AĞAÇLANDIRMA Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü Alanların Ekim ve Dikime Hazırlanması Ön etüt tamamlandıktan sonra arazi hazırlığına başlanır. Bu kapsamda; İç taksimatın uygulanması Diri örtü temizliği ve Toprak

Detaylı

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Orman Koruma Dersi ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Prof. Dr. Ertuğrul BİLGİLİ Ekim 2014 1.2. Orman Yangını Tanımı Orman yangını, çevresi açık olması nedeniyle serbest yayılma eğiliminde olan ve ormandaki

Detaylı

SU HALDEN HALE G İ RER

SU HALDEN HALE G İ RER SU HALDEN HALE GİRER Doğada Su Döngüsü Enerji Kaynağı Güneş Suyun yeryüzünde, buharlaşma, yağış, yeraltına süzülme, kaynak ve akarsu olarak tekrar çıkma, bir göl veya denize akma vs gibi hareketlerine

Detaylı

KORUNAN SERİN İKLİM MERALARINDA ORTAYA ÇIKAN YANGININ BİTKİ ÖRTÜSÜ VE TOPRAK ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ Ali Rıza SELİCİOĞLU Yüksek Lisans Tezi Tarla

KORUNAN SERİN İKLİM MERALARINDA ORTAYA ÇIKAN YANGININ BİTKİ ÖRTÜSÜ VE TOPRAK ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ Ali Rıza SELİCİOĞLU Yüksek Lisans Tezi Tarla KORUNAN SERİN İKLİM MERALARINDA ORTAYA ÇIKAN YANGININ BİTKİ ÖRTÜSÜ VE TOPRAK ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ Ali Rıza SELİCİOĞLU Yüksek Lisans Tezi Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Çayır Mera ve Yem Bitkileri Bilim

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ ANKARA DA OTLANAN VE OTLANMAYAN İKİ MERANIN BOTANİK KOMPOZİSYONU İLE OT VERİMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Ahmet ÇELİK TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI

Detaylı

ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017

ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017 ÇAYIR VE MERA YÖNETİMİ Prof.Dr.Hayrettin EKİZ 2017 13. KONU - Çayır Yönetimi, - Çayırların otlatılması, - Çayırlarda biçim, biçim zamanı ve biçim yüksekliği, biçim sıklığı, - Yem saklama, ot kurutma yöntemleri,

Detaylı

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi) YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine

Detaylı

Suyun yeryüzünde, buharlaşma, yağış, yeraltına süzülme, kaynak ve akarsu olarak tekrar çıkma, bir göl veya denize akma vs gibi hareketlerine su

Suyun yeryüzünde, buharlaşma, yağış, yeraltına süzülme, kaynak ve akarsu olarak tekrar çıkma, bir göl veya denize akma vs gibi hareketlerine su Suyun yeryüzünde, buharlaşma, yağış, yeraltına süzülme, kaynak ve akarsu olarak tekrar çıkma, bir göl veya denize akma vs gibi hareketlerine su döngüsü denir. Su döngüsünü harekete geçiren güneş, okyanuslardaki

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler)

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Başak Avcıoğlu Çokçalışkan Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Biraz ekolojik bilgi Tanımlar İlişkiler

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ Yulafın Kökeni Yulafın vatanını Decandolle Doğu Avrupa ve Tataristan; Hausknecht ise orta Avrupa olduğunu iddia etmektedir. Meşhur tasnifçi Kornicke ise Güney Avrupa ve Doğu Asya

Detaylı

POLYGONACEAE LABADAGİLLER

POLYGONACEAE LABADAGİLLER POLYGONACEAE LABADAGİLLER POLYGANACEAE Karabuğdaygiller adı da verilen familyada otsu, çalımsı veya tırmanıcı bitkiler yer almaktadır. Yapraklar genellikle alternatif ve basittir. Çiçekler başak, salkım

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Endüstriyel ağaçlandırmalarda bakım işlemleri, ilk üç yıl bakımları ile Aralama ve Budama İşlemleri olarak isimlendirilmekte ve ayrı dönemlerde

Detaylı

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Rapor No. :1 Tarihi: 04/12/2012 IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Projenin Adı: Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır İli Aralık İlçesinde

Detaylı

Otlatmanın Farklı Yapay Meralarda Botanik Kompozisyon Üzerine Etkisi *

Otlatmanın Farklı Yapay Meralarda Botanik Kompozisyon Üzerine Etkisi * Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 10(1):27-34, 2015 ISSN 1304-9984, Araştırma Makalesi M. TURK, S. ALBAYRAK, Y. BOZKURT Otlatmanın Farklı Yapay Meralarda Botanik Kompozisyon Üzerine

Detaylı

Çankırı İli Meralarının Mera Durumu ve Sağlığının Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma

Çankırı İli Meralarının Mera Durumu ve Sağlığının Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 5 (2): 131-135, 2012 ISSN: 1308-3945, E-ISSN: 1308-027X, www.nobel.gen.tr Çankırı İli Meralarının Mera Durumu ve Sağlığının Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma Sabahaddin

Detaylı

KABA YEMLER. Prof. Dr. Seher KÜÇÜKERSAN

KABA YEMLER. Prof. Dr. Seher KÜÇÜKERSAN KABA YEMLER Prof. Dr. Seher KÜÇÜKERSAN YEM Normal miktarda verildiğinde hayvan sağlığına zararlı olmayan Yaşama ve verim payı ihtiyacını karşılayan Organik veya inorganik besin maddelerinden bir veya birkaçını

Detaylı

KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA

KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA GÜNÜMÜZDE ve GAP KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA Türkiye nüfusunun yaklaşık %48.4

Detaylı

Dünya'da Görülen Đklim Tipleri

Dünya'da Görülen Đklim Tipleri Dünya'da Görülen Đklim Tipleri Bir yerde benzer sıcaklık, basınç, rüzgar, nemlilik ve yağış özelliklerinin uzun süre etkili olmasıyla iklim tipleri belirmektedir. Đklimi oluşturan bu öğelerden birinin

Detaylı

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014 BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM DOÇ. DR. YASEMEN SAY ÖZER 26 ŞUBAT 2014 1 19.02.2014 TANIŞMA, DERSLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER, DERSTEN BEKLENTİLER 2 26.02.2014 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 3 05.03.2014 DOĞAL

Detaylı

KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ YEM BİTKİLERİ SEKTÖRÜ

KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ YEM BİTKİLERİ SEKTÖRÜ KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ YEM BİTKİLERİ SEKTÖRÜ T.C. KUZEYDOĞU ANADOLU KALKINMA AJANSI KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ YEM BİTKİLERİ SEKTÖRÜ Dr. Mehmet Ali ÇAKAL Araştırma ve Planlama Birimi TRA1 2013 Her hakkı

Detaylı

Vejetasyon, herhangi coğrafi bölgenin bir kesimi üzerinde, yaşam koşulları birbirine benzeyen bitkilerin bir arada toplanma şeklidir

Vejetasyon, herhangi coğrafi bölgenin bir kesimi üzerinde, yaşam koşulları birbirine benzeyen bitkilerin bir arada toplanma şeklidir Vejetasyon, herhangi coğrafi bölgenin bir kesimi üzerinde, yaşam koşulları birbirine benzeyen bitkilerin bir arada toplanma şeklidir 30.12.2017 1 Vejetasyon, ağaç, çalı, yosun, mantar ve likenlerden oluşan

Detaylı

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK EN KÜÇÜK OLANINDAN EN BÜYÜK OLANINA KADAR TÜM CANLILARIN YAPISINI OLUŞTURAN BİRİM: HÜCRE Canlıların tüm özelliklerini taşıyan en küçük birimine hücre denir. Canlı bir hücreden

Detaylı

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI METEOROLOJI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı : 130 Aralık 2016 Aylık Bülten www.mgm.gov.tr METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Sayı : 130 Aralık 2016 YAĞIŞ

Detaylı

Kurak Alanlarda Yapay Mera Kurulması ve Yönetimi

Kurak Alanlarda Yapay Mera Kurulması ve Yönetimi OMÜ Zir. Fak. Derg. (COMU J Agric. Fac.) Kurak Alanlarda Yapay Mera Kurulması ve Yönetimi Ahmet Gökkuş 1 1 OMÜ Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü, 17100/anakkale. Sorumlu yazar: agokkus@yahoo.com

Detaylı