Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science"

Transkript

1 ISSN: Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science Yıl: 5, Sayı: 31, Aralık 2018, s Doç. Dr. Seza SİNANLAR USLU YTÜ, Sanat Tasarım Fakültesi, Sanat Bölümü Öğretim Üyesi, sinanlar@yildiz.edu.tr Aynur GÜRLEMEZ ARI YTÜ, Sanat Tasarım Fakültesi Doktora Öğrencisi, aynurgurlemezari@gmail.com OSMANLI İMPARATORLUĞU NUN DÜNYA FUARLARINDAKİ GÜZEL SANATLAR TEMSİLLERİ 1 Özet Türk sanatının uluslararası sanat organizasyonlarında kendini göstermeye başlaması ilk olarak 19. yüzyılın ikinci yarısında düzenlenmeye başlayan dünya fuarlarıyla gerçekleşmiştir. Endüstri ve ticari amaçlı kurgulanan bu fuarlarda güzel sanatlara ayrı bölümler ayrılmaya başlamasıyla dünya fuarları, ülkelerin ve sanatçıların sanat üretimi açısından kendilerini gösterdikleri ortamlar olarak önem kazanırlar. Osmanlı İmparatorluğu başlangıcından itibaren büyük dünya fuarlarında yer almış, güzel sanat sergilerine özellikle resim sanatına ait örnekleriyle katılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu nun güzel sanatlar alanındaki ilk uluslararası sanat temsilleri olarak kabul edilebileceğimiz sergilerde Osmanlı, kendine has üslubuyla diğer ülkelerden ilgi görmüş, Batı ölçütlerinde gerçekleştirdiği ilk resim örneklerini dünya fuarlarının sanat sergilerinde gösterme imkânı bulmuştur. Anahtar Kelimeler: Dünya Fuarları, Evrensel Sergiler, Güzel Sanatlar, Sanat Sergileri, Türk Resim Sanatı 1 Bu makale Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü nde, Sanat ve Tasarım Doktora Programına bağlı olarak, Doç. Dr. Seza SİNANLAR USLU danışmanlığında, Aynur GÜRLEMEZ ARI tarafından yazılan ve YTÜ BAP Koordinasyon Birimi tarafından desteklenmekte olan SDK no lu projeye ait doktora tezinden üretilmiştir.

2 FINE ARTS REPRESENTATIONS OF THE OTTOMAN EMPIRE IN WORLD FAIRS Abstract Turkish art began to show itself at international art organizations with world fairs held in the second half of the 19th century. With constructing of fine arts galleries at these fairs, world fairs gain importance as an environment where countries and artists show themselves in terms of art production. The Ottoman Empire took place in these world fairs from the beginning and participated at fine art exhibitions especially with examples of painting art. These exhibitions can be considered as the first international art representations of the Ottoman Empire. The exhibitions, which Ottoman Empire participated in, world countries interested in these artworks and empire was able to show the first examples of paintings in Western criteria. Keywords: World Fairs, Fine Arts, Art Exhibitions, Turkish Painting, Ottoman Representation GİRİŞ Osmanlı İmparatorluğu 19. yüzyılda gerçekleşen büyük dünya fuarlarında başlangıcından itibaren yer almış, dünyanın sayılı ülkeleriyle birlikte kendi kültürünü ve üretim gücünü bu fuarlarda sergileme imkânı yakalamıştır. Endüstri ve ticari amaçlı kurgulanan dünya fuarlarında güzel sanatlara ayrı bölümler ayrılmaya başlanmasıyla, dünya fuarları sanat üretimi açısından ülkelerin ve sanatçıların kendilerini gösterdikleri ortamlar olarak önem kazanmışlardır. Türk sanatının uluslararası alanda teşhir edilmeye başlaması da ilk olarak bu evrensel fuarlar aracılığıyla gerçekleşmiş, Sanayi Nefise Mektebi nin 1883 te kurulmasından önce Osmanlı İmparatorluğu kendine has çok kültürlü yapısı içinde resim örnekleriyle bu fuarlarda çeşitli temsiller sergilemiştir. 571 Osmanlı İmparatorluğu nun ilk katıldığı dünya fuarı aynı zamanda sanayi fuarlarının ilki ve en görkemlisi olan 1851 Büyük Londra Fuarı dır. Sergide imparatorluğun farklı bölgelerinden 700 üreticiye ait dokuma, tarım ürünleri, madeni eşya gibi çeşitli ürünler ve bunun yanı sıra el sanatları örnekleri sergilenmiştir (Özçeri, 2014: 51) fuarının Türkiye pavyonunda sergilendiği bilinen el işi tekstil örneklerden biri Bebekli Ayşe Hanım tarafından işlenmiş bir banyo havlusudur (Işıklı & Balkan, 2008: 13). Bugün Victoria ve Albert Müzesi nde bulunan ipek havlunun üzerinde metal iplikle işlenmiş Osmanlıca; Bebek teki Hasan Ağa nın kızı Ayşe Hanım, Maaşallah ibaresi okunur. Aynı aileye mensup farklı hanımlar tarafından işlendiği düşünülen başka birçok nakışın, 1851 sergisinde teşhir edildiği ve bu örneğe benzer el işçiliklerinin çoğunlukla Türkiye pavyonunda sergilendiği bilinmektedir (Işıklı & Balkan, 2008: 13). Henüz fuarlara resim ve heykel gibi sanat yapıtları getiremeyen imparatorluğun, zengin zanaat örnekleriyle bu açığı kapatmaya çalıştığı görülür (Germaner, 1991: 34). Nitekim Osmanlı kısa bir süre sonra güzel sanatlar alanında kendi örneklerini sergileyecek üretime erişecektir.

3 Resim Büyük Londra Fuarı Türkiye Pavyonu nda Sergilenen El İşi Ürünlerden (Işıklı & Balkan, 2008: 13) Dört yıl sona gerçekleşen 1855 Paris Sergisi Osmanlı İmparatorluğu nun katıldığı ikinci uluslararası fuar olur sergisi Tarım ve Endüstri ile Güzel Sanatlar olmak üzere iki ayrı bölümden oluşmuş ve kendinden önceki sergilerden farklı olarak güzel sanatlar, ayrı bir bölüm olarak kurgulanmıştır. Osmanlı ise serginin bu bölümünde yine zanaat türü örnekleri; Hereke, Feshane, Tophane gibi fabrikaların dokuma ürünlerini, Çanakkale seramiklerini ve Kütahya çinilerini sergiler (Germaner, 1991: 34) ve bu ürünlerle de dikkat çeken Osmanlı sergi jürisi tarafından 27 madalya ve 20 mansiyon ile ödüllendirilir (Işıklı, 2012: 24). Osmanlı resim sanatında bu sergide varlık göstermemekle beraber dağıtılan mansiyon ödülleri arasında İstanbul dan mimar Pascal Artin e ait Osmanlı, İngiliz ve Fransız ittifakını simgeleyen bir anıt projesinin yer alması heykel dalında imparatorluğun bir temsili olarak değerlendirilmektedir (Germaner, 1991: 34) Büyük Londra ve 1855 Paris sergilerinin gerçekleştiği tarihlerde Osmanlı da plastik sanatlar henüz bir okullaşma ve dolayısıyla da bir yaygınlaşma içinde değildir. İmparatorluk bu açıdan bakıldığında 1839 dan sonra beliren batılılaşma hareketleri bağlamında yeni yeni Batılı resim geleneğiyle tanışmaktadır ve de henüz kendine has eserler üretmeye başlamamıştır. İlk evrensel sergilerde adı geçen ressamlar, genellikle imparatorluk sınırları dışından gelen yabancı sanatçılar veya yurt dışında eğitim almış azınlık gruplardır. Nitekim Osmanlı İmparatorluğu nun güzel sanatlar bölümüne resim alanında bir temsilci gönderdiği ilk uluslararası sergi, 1862, II. Londra Evrensel Sergisi ile olur. Katılan kişi İstanbullu Yunan Ortodoks bir aileden gelen M. Paul Musurus tur (Önsoy, 1984: 204). II. Londra Evrensel Sergisi nden beş yıl sonra, Osmanlı İmparatorluğu 1867 Paris Dünya Fuarı nın güzel sanatlar bölümüne bir grup eser gönderir. Bu Osmanlı İmparatorluğu nun güzel sanatlar alanında gösterdiği en yoğun temsildir. Osmanlı İmparatorluğu yağlıboya tablo kategorisinde katılım gösteren kişiler sergi kataloğunda sırasıyla şu şekilde verilmiştir: 2 Ahmed Ali Efendi, Bal, Hamdi Bey, C. Labbé, De Launay, Pierre Montani, Rıza Efendi, Bedros Sırabyan, Matmazel Serviçen, Madam Walker (Pamukciyan, 1992: 36-37). Bu kategoride toplamda 10 sanatçıya ait 27 eser sergilenir. Adı geçen sanatçılar, imparatorluğun çok kültürlü 2 Orijinal sergi kataloğu Exposition universelle de 1867 à Paris, Catalogue Général Publié par la commission Impérial adıyla 1867 yılında basılmıştır.

4 yapısı içinde yer alan ve farklı kökenlere sahip sanatçılardan oluşmaktadır. Sanatçılardan iki tanesi Yunan kökenli Osmanlı, üç tanesi Müslüman, biri Ermeni, dördü Avrupa kökenlidir ve Osmanlı değildir (Girardelli, 2009). Ayrıca muhtelif resimler ve desenler kategorisi altında başka sanatçılara ait eserlerin sergilendiği bilinmektedir. Bu bölümde ayrıca Léon Parvillé, Preziosi ve İzmirli kadın ressam Iphigénie Zipcy nin isimleri göze çarpanlar arasında yer alır (Pamukciyan, 1992: 37). Sergilenen eserlerle ilgili detaylar fuar komiseri Selahattin Bey in Fransızca kaleme aldığı ve aynı yıl Paris te yayınlanan Türkiye 1867 Evrensel Sergisi (La Turquie a l'exposition universelle de 1867) isimli kitapta verilmiştir yılında yurt dışına eğitime gönderilen Şeker Ahmed Ali Paşa, Osman Hamdi Bey ve Hoca Ali Rıza Efendi resimleri sergilenen isimler arasında yer alırlar (Türkiye 1867 Evrensel, 2008: ). Fuar komiseri Selahaddin Bey notlarında Osman Hamdi Bey tarafından sergilenen Çingenelerin Dinlencesi, Pusudaki Zeybek ve Zeybeğin Ölümü tablolarının dikkat çektiğinden bahseder (Selahattin Bey, 2008: 113). Nitekim Osman Hamdi bu sergide resimleriyle üç adet madalya kazanmıştır (Cezar, 1971: 472). Hoca Ali Rıza Ok Meydanı nın Görünüşü isimli tablosunda Osmanlı padişahlarının ok atma talimi yaptıkları yer resmetmiş ve Şeker Ahmed Ali Paşa da karakalemle yaptığı Sultan Abdülaziz e ait Sultan tablosunu sergilemiştir (Selahattin Bey, 2008: 114). 573 Resim 2. Pusudaki Zeybek, Osman Hamdi, Paris Dünya Fuarı, Tuval Üzeri Yağlıboya (Selahattin Bey, 2008: 113) Osmanlı imparatorluğunun çok kültürlü yapısı içinde C. Labbé 3 ( ), Pierre Montani (Pietro Montani veya Ressam Montani Efendi, ) ve De Launay, Osmanlı olmayan sanatçılardır (Girardelli, 2009). Bu isimlerden C. Labbé, uzun süreden beri İstanbul da yerleşmiş olduğu gerekçesiyle Osmanlı ressamları arasında resim sergileme hakkını elde etmiş ve toplam 7 adet eseriyle sergiye katılmıştır. 4 Bahçedeki Kadınlar ve Portakalların Toplanması isimli yağlıboya eserleri bunlardan sadece iki tanesidir (Selahattin Bey, 2008: 114). Ressam Pierre Montani yaşantı sahneleri ve deniz manzaralarıyla sergide yer alır. Sergide Montani ye ait toplam 7 adet yağlıboya tablo sergilenir. Pierre Montani, diğer ressamlara kıyasla Labbé ile birlikte 1867 Paris Sergisi ne en fazla yağlıboya tablo ile katılan isimler olurlar (Yazıcı Metin, 2014: 174). 3 Orijinal sergi kataloğunun temel alındığı Pamukciyan makalesinde sanatçının ismi C. Labbe olarak geçer. Germaner ise aynı sanatçıdan ilgili makalesinde M. Labbe olarak bahsetmektedir. Bkz. (Pamukciyan, 1992) ve (Germaner, 1991) 4 Labbé, Montai ve De Launay eserinin isimleri için bkz. (Pamukciyan, 1992, s. 36).

5 Saray ressamı olarak da bilinen Ortaköy doğumlu Bedros Sırabyan (Serabyan, ) sergiye katılan sanatçılar arasında yer alır. 5 Kont Preziosi (Amedeo Presiozi, Malta Yeşilköy) sergiye Sultan ın Hassa Alayı konulu suluboya çalışmasıyla katılmıştır. Sergide Selahaddin Bey in herhangi bir unvana sahip olmadığını söylediği ressam Bay Bal ın küçük boyutlu janr resimleri sergilenmiş (Germaner, 1991: 36), Bay Bal sergiye İstanbul dan katılmış ve La Guzla 6 isimli eserini sergilemiştir (Pamukciyan, 1992: 36) Paris Dünya Fuarı na kadın sanatçılar da resim örnekleriyle katılmışlardır. Yağlıboya tablolar kategorisinde İstanbul dan Matmazel Virginia Serviçen in Kahve Getiren Çerkez Esire adlı tablosu ve Madam Walker a ait Sultan Abdülaziz in Portesi 1867 Paris Sergisi nde yer alır (Germaner, 1991: 36). Muhtelif resimler ve desenler bölümünde İzmir den katılan Madam Iphigénie Zipcy nin Bir Genç Kız Portesi sergilenir (Germaner, 1991: 36). Bu özelliği ile 1867 Paris Sergisi nde ilk kez Osmanlı İmparatorluğu na tabi olan kadın sanatçılar ilk kez uluslararası ortamda temsil göstermişlerdir. Köken olarak değerlendirdiğimizde ise Osman Hamdi, Şeker Ahmed Ali Paşa ve Hoca Ali Rıza Efendi Müslüman ve Osmanlı İmparatorluğu na tabi sanatçılardır. Labbé, Pierre Montani ve De Launay Osmanlı olmayan sanatçılar olarak ayrışırlar. Geriye kalan isimler Yunan ve Ermeni kökenli Osmanlı vatandaşlarıdır. Dolayısıyla 1867 Paris Sergisi güzel sanatlar bölümünde Osmanlı, imparatorluğun çok kültürlü yapısını yansıtan farklı kökene mensup sanatçılar tarafından temsil edilmiştir. Osmanlı bu fuarda farklı kökenlerden gelen 10 sanatçıya ait toplamda 27 eser sergilemiş ve imparatorluk içindeki resim üretimini nicelik ve nitelik olarak dünya devletlerine göstermiştir. 574 Takip eden yıllarda Osman Hamdi Bey ve çağdaşlarının uluslararası fuarlara katılımları devam eder: 1873 Viyana Sergisi nde Osmanlı İmparatorluğu doğu ülkelerine ayrılan bölümde yer almış, pavyonların düzenlemelerini Montani Efendi yaparken, sergi genel komiserliğini de Osman Hamdi Bey üstlenmiştir 7 (Işıklı, 2012: 46). Kendi resimlerinin de yer aldığı sergide Osman Hamdi Bey 6 adet madalya kazanmış (Cezar, 1971: 472) ve 24 Nisan 1873 günü sergi gazetesi Weltausstellungs-Zeitung un ilk sayfasına Viyana Dünya Sergisi Türk Genel Komiseri Osman Hamdi Bey başlıklı bir makale yayınlamıştır (Göğüş, 2006: ). Bu makalede Osmanlı sergisinin başarısının kaynağı olarak, Osman Hamdi Bey ile İstanbul daki sergi komisyonu gösterilmiştir. 8 Osmanlı ve Mısır bölümlerinde sergilenen çizimler için ise 6 Haziran 1873 tarihli Neue Freie Presse isimli gazete, bu ülkelerin resim sanatına karşı duydukları dini ön yargıdan kurtulduklarından ve kaydettikleri ilerlemeden bahsetmiştir. (Göğüş, 2006: 102). Osmanlı İmparatorluğu nun Amerika da katıldığı ilk fuar olan 1876 Philadelphia Sergisi ne Osmanlı fuara halı, seramik gibi pek çok dekoratif sanat ürünü ile katılmıştır. Bunların yanı sıra sergi kataloğunun 371. sayfasında Tablolar başlığı altında sergide yer alan resimler listelenmiştir. Türkiye nin Son Sultanının Portresi (Portrait of the late Sultan of Turkey) isimli eser beraberinde İstanbullu levanten iki iş adamı olan Ludovic ve Vallauri nin 5 Sanatçının eser isimleri için bkz. (Pamukciyan, 1992, s. 36). 6 Gusle: Lir benzeri çok telli bir çalgı. 7 Ayrıca Osman Hamdi bu sergi için Pascal Sebah ın hazırladığı Elbise-i Osmani adlı esere katkıda bulunmuştur. 8 Ayrıca Osmanlı hükümeti sergideki varlığını üç kitapla desteklemiştir: Elbise-i Osmaniyye -Les Costumes populaires de la Turquie en 1872 (İstanbul, 1873), Usul-u mimari-i Osmani- L Architecture Ottomane (İstanbul, 1873) ve Boğaz ve İstanbul-Le Bosphore et Constantinople (Vienna, 1873). Kitaplar Osmanlı kültürünü Batıya tanıtmak amacıyla hazırlanmışlardır.

6 isimleriyle yer alır. 9 Resim bölümünde yağlıboya eserlerin katılımı Osmanlı Komisyonu- Yağlıboya Resim başlığı altında listelenmiştir. Listede adı geçen eserler; a. Heykel b. Boğaziçi c. Türk Kadını, d. Manzara başlıkları altında sıralanmış (Işıklı, 2012: 75), resimler sergi mekânının güney orta alanında, 14 ve 17. sütunların olduğu yerde 410 numaralı standda konumlanmıştır (Işıklı, 2012: 371) Paris Uluslararası Sergisi ne Osmanlı-Rus savaşı sebebiyle Osmanlı İmparatorluğu resmi bir katılım göstermemiştir, fakat bireysel bir katılımla kendisine bağlı ülkelerden Mısır Hıdivliği ile bir pavyon paylaşmıştır (Işıklı, 2012: 84). Sergide İstanbul ile iyi ilişkileri bulunan ve Şeker Ahmed Ali Paşa nın da hocası olan oryantalist sanatçı Jean-Leon Gérôme un ( ) tabloları sergilenir. O tarihte Dolmabahçe Sarayı koleksiyonundan alınarak sergiye gönderilen Gérôme tabloları; Zeybek Oynayanlar ve Yatmış Aslan isimli eserlerdir (Sevinç Kaya, 2006: 71) Paris Evrensel Sergisi nde Gérôme un eski yapıtlarının topluca sergilenmesi düşünülmüş ve bu nedenle satılmış olan resimlerin toplanmasına çalışılmıştır (Germaner, 2014: 122). Eserler Gérôme un kendisi tarafından istenmiş, sergilenmiş ve geri iade edilmiştir (Germaner, 2014: 122). Dolayısıyla bu tabloların sergilenmeleri Osmanlı İmparatorluğu nun ulusal bir temsili olarak değerlendirilmemekle birlikte doğrudan sanatçı Gérôme un kişisel çabasıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. 575 Resim 3. Zeybek Oynayanlar, Jean-Léon Gérôme, 1878 Paris Sergisi Tuval Üzeri Yağlıboya, (Şerifoğlu, 2014: 119) 1862 Londra, 1867 Paris, 1873 Viyana ve 1876 Philadelphia sergilerinde Osmanlı İmparatorluğu nun resim sanatıyla gösterdiği temsillerin ardından, imparatorluğun güzel sanatlar alanında eğitim vermesi planlanan okulu Sanayi Nefise Mektebi 1883 te kurulur. Resmi adı kayıtlarda Sanayi-i Nefise Mekteb-i Âlisi olarak geçen okula sorumlu olarak ressam Osman Hamdi Bey tayin edilmiş, Paris Güzel Sanatlar Okulu nu örnek alarak kurulan okulda 9 Ludovic ve Vallauri İstanbullu fakat Avrupa kökenli iki iş adamıdır ve bu fuarda 5000 dolara mal olan Türk Kahvesi ni mimar Pierre Montani ye inşa ettiren kişiler olarak bilinirler. Adı geçen tablonun sahipleri olarak isimlerinin katalogta yer almış olduğu düşünülmektedir. 10 Zeybek Oynayanlar tablosu aynı zamanda Dans Eden Başıbozuk adıyla da bilinmektedir.

7 resim, heykeltıraşlık, mimarlık ve hakkaklık (gravür) ile sanat derslerinin okutulması ve öğretilmesi planlanmıştır. Amaç sanat eğitimi almak isteyen öğrencilere kendi ülkelerinde eğitim olanağı sağlamak ve bir Türk Sanatı nın oluşmasına ön ayak olmaktır. Nitekim Sanayi Nefise Mektebi güzel sanatlar eğitiminin kurumsallaşmasını sağlayacak, zamanla Türk resim ve heykel sanatının kendine has dinamikleri oluşturacaktır Paris Evrensel Sergisi ne Osmanlı İmparatorluğu nun ulusal bir katılım göstermediği ancak Osman Hamdi Bey ve Halil Paşa nın sergiye bireysel olarak katıldıkları görülür (Kanca, 2013: 164). Hatta bu sergide Osman Hamdi Bey üç madalya ile ödüllendirilirken, Halil Paşa nın Madam X isimli portesi ise bronz madalyaya layık görülür. Ardından 1891 yılında gerçekleşen ve Alman İmparatorluğu nun düzenlediği 1891 Berlin Büyük Endüstri Sergisi nde Osman Hamdi Bey eserleriyle iftihar madalyası kazanır (Cezar, 1971: 472). Bu temsiller bireysel temsiller oldukları gibi katılımların Osman Hamdi Bey ve Halil Paşa nın kişisel çabalarıyla gerçekleştiği düşünülmektedir (Germaner, 1991: 39). 576 Resim 4. Madam X, Halil Paşa Paris Evrensel Sergisi Karton Üzerine Yağlıboya ve Pastel, (SSM Resim Koleksiyonu) 1890 lara gelindiğinde Osman Hamdi Bey, Sanayi Nefise Mektebi nde öğrenci yetiştirmeye ve Fransız tarzında oryantalist resimler yapmaya devam etmektedir. Sanatçı kişiliğinin yanı sıra Osman Hamdi nin bu tarihlerde arkeoloji alanında gösterdiği etkinliğin, resim sanatındaki tanınırlığını dolaylı yoldan etkilediği görülür. Özellikle Osman Hamdi nin 1883 de başlattığı Kommagene Tümülüsü, 1887 deki Sidon arkeolojik kazlıları Osmanlı Arkeoloji tarihi açısından önemli ilklerdir. Arkeolojinin yeni geliştiği bu yıllarda Avrupalı ve Amerikalı bazı meraklı isimler de kendilerine eski kültürlerin izini sürebilecekleri kazı sahaları aramakta, Osmanlı İmparatorluğu da sahip olduğu topraklar açısından hem tarih öncesi hem de antik dönemi içeren önemli yerleşimlere ev sahipliği yapmış bir bölgeyi kapsamaktadır. Dolayısıyla kazı için bölgede çalışmak isteyen yabancılar, müze müdürü sıfatıyla Osman Hamdi Bey ile yakın ilişkiler edinmek niyetiyle kendisiyle doğrudan temas kurmaktadırlar (Ousterhout, 2010: 17-18). Bu temas araçlarından biri de sanat tarihçisi Prof. Robert Ousterhout a göre Osman Hamdi Bey in sanatçı olarak ortaya koyduğu yapıtlardır. Zira bu eserlerin evrensel fuarlarda sergilenmesi, madalyalarla ödüllendirilmesi ve de satılması gibi konular, bir yanıyla

8 Osman Hamdi Bey e yaklaşmanın alt yapısı olarak görülmüştür. Nitekim Osman Hamdi nin 1892'de Paris'teki Endüstri Sarayı nda sergilenen iki resminden biri, Louvre'daki Oryantal Eserler Küratörü Léon Heurzey'nin yönlendirmesiyle satın alınmış (Ousterhout, 2010: 17), ertesi yıl Osman Hamdi Bey Fransa Enstitüsü ne üye olarak seçilmiş ve Fransızlar sonrasında çok istedikleri arkeolojik antika bir parçayı satın alırken hiç zorluk yaşamamışlardır (Ousterhout, 2010: 18). 1892'de Paris'teki Endüstri Sarayı nda sergilenen ve Louvre Oryantal Eserler bölümü tarafından satın alınan tablolardan biri Osman Hamdi Bey in Cami Kapısında (At the Mosque Door) isimli tablosudur. Ki bu tablo 1892'de Paris'teki Endüstri Sarayı nda sergilenmesinden bir yıl sonra 1893 Chicago Dünya Fuarı nda Osmanlı pavyonunda tekrar sergilenir Chicago Dünya Fuarı na Osmanlı İmparatorluğu Amerika Birleşik Devletleri tarafından özel bir heyet yollanarak davet edilmiş, maddi sıkıntılara rağmen Osmanlı bir komisyon oluşturarak bu sergiye iştirak etmiştir. İstanbul Üniversitesi, Nadir Eserler Kütüphanesi nde yer alan ve sergiyi gösterir bir fotoğrafta Osman Hamdi nin 1893 Chicago Dünya Fuarı nda sergilenen Cami Kapsında tablosu seçilebilmektedir (Işıklı, 2012: 116). Aynı zamanda Osman Hamdi Bey bu sergide altın madalya ile ödüllendirilmiş (Cezar, 1971: 472), daha sonra Osman Hamdi Bey in Cami Kapsında tablosu Pennsylvania, Penn Müzesi tarafından 6000 franka satın alınmıştır (Ousterhout, 2010: 18). Tablo bugün Philadelphia daki Pennsylvania Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi nde bulunmaktadır. 577 Resim 5. Cami Kapsında, Osman Hamdi, 1893 Chicago Sergisi nde Sergilenirken 1893 Chicago Sergisi bittikten sonra 1894 yılında Pensilvanya Üniversitesi Osman Hamdi Bey e onursal doktora verilmiş, bir yıl sonra da 1895 yılında Osman Hamdi Bey Pensilvanya Üniversitesi Arkeoloji Birliği ne onursal üye olarak seçilmiştir. 11 Konuyla ilgili yazışmalardan yola çıkarak araştırmayı gerçekleştiren Ousterhout a göre ilişkiler ve burada tekrar eden olay örgüsü oldukça açıktır: Osman Hamdi Bey iki taraftaki konumunu hem kişisel hem de ülkesinin çıkarlarını tatmin edecek şekilde dengelemeyi başarmıştır. Batı ile olan iletişimin modernleşmek için bir tamamlayıcı ve kendisinin Osmanlı bürokrasisi içindeki başarısı için gerekli olduğunu fark etmiştir (Ousterhout, 2010: 18). Bu sebeple Osman Hamdi 11 Konu ile ilgili belgeler Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Edhem Eldem ve Harvard Üniversitesi işbirliği ile çevrilmiştir; Letter and Documents (Erişim Tarihi: ).

9 Bey in Fransa ve Amerika sergileri örneğinde de olduğu gibi, kişi ve kurumlarla kurduğu ilişkilerin o dönem için kendisine ve ülkesine uluslararası fuarlarda temsil imkânı verdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. SONUÇ Osmanlı İmparatorluğu 19. yüzyılı etkisi altına alan dünya fuarlarının güzel sanatlar sergilerinde resim alanında temsil göstermiş, imparatorluğun kendine has çok kültürlü yapısı içinde, farklı kökenlere mensup sanatçılar tarafından temsil edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu nun dünya fuarlardaki temsilleri göz önüne alındığında ilk temsillerde imparatorluğun ağırlıklı olarak el işi zanaat ürünlerinin yer aldığı ve resim sanatıyla fuarlarda varlık göstermediği görülür. Fakat kısa bir süre sonra Osmanlı İmparatorluğu dünya fuarlarında resim alanında varlık göstermeye başlar. Bu temsiller kimi zaman bir heyet eşliğinde gerçekleştirilen resmi devlet temsilleri olmuş, kimi zaman da bireysel çabalarla dünya fuarlarına katılımlar gerçekleştirilmiştir te Sanayi Nefise Mektebi nin kurulmasından önce gerçekleşen bu temsillerde, Batılı resim geleneği içinde eserler veren sanatçılar yer almışlardır. Osmanlı İmparatorluğu güzel sanatlar alanındaki ilk uluslararası temsillerini 19. yüzyıl dünya fuarları içinde gerçekleştirmiş, sanat üretimini diğer dünya ülkelerine gösterme imkânı bulmuştur. KAYNAKLAR 578 Cezar, M. (1971). Sanatta Batı ya Açılış ve Osman Hamdi, 1. bs. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. Germaner, S. (2014). Jean-Leon Gerome, Cumhurbaşkanlığı Sanat Koleksiyonu Kitabı. Cilt I, Şerifoğlu, Ö. F. (Edt.). İstanbul: Cumhurbaşkanlığı Yayınları. Germaner, S. (1991). Osmanlı İmparatorluğu nun Uluslararası Sergilere Katılımı ve Kültürel Sonuçları. Tarih ve Toplum, 16 (95), Girardelli, A. M. (2009). Modernizing the Tradition: Identities and Cultural Self-portraits of Japan and the Ottoman Empire in the Universal Exhibitions. Study of Nationalities World Convention. Harriman Institute, Columbia University. 23 April New York, USA. Göğüş, C. (2006). 19. yy. Avusturya Gazeteleri Işığında Osmanlı İmparatorluğu nun 1873 Viyana Dünya Sergisine Katılımı. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul. Işıklı, A. (Edt.) (2012). Türkiye Fuar Albümü: Osmanlı Dönemi. İstanbul: İstanbul Fuar Merkezi. Işıklı, A. & Balkan, M. (Edt.) (2008). Fotoğraflarla Türk Fuarcılığı. İstanbul: İstanbul Fuar Merkezi. Kanca, H. (2013). XIX. Yüzyılın İkinci Yarısında Uluslararası Osmanlı Fuarı: 1863 sergi-i Umumi-i Osmanî. Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi, 5,

10 Ousterhout, R. G. (2010). Archaeologists and Travelers in Ottoman Lands. Three Intersecting Lives. Expedition Magazine, University of Pennsylvania, Museum of Archeology and Anthropology. 52 (2), Önsoy, R. (1984). Osmanlı İmparatorluğu nun Katıldığı İlk Uluslararası Sergiler ve Sergi-i umumi-i Osmani (1863 Osmanlı Sergisi), Belleten, 185, Özçeri, E. (2014). Displaying the Empire: A Search for Self Representation of the Ottoman Empire in the International Exhibitions of the Nineteenth Century. Unpublished Master s Thesis. The Graduate School of Social Sciences, Middle East Technical University, Ankara. Pamukciyan, K. (1992) Paris Sergisine Katılan Osmanlı Sanatkârları. Tarih ve Toplum, 105 (Eylül), Selahattin Bey, (2008). Türkiye 1867 Evrensel Sergisi. (H. Arca. çev). İstanbul: İstanbul Fuar Merkezi. Sevinç Kaya, G. (2006). Dolmabahçe Sarayı İçin Goupil Galerisi nden Alınan Resimler. (Edt.) Ö. Taşdelen, İ. Baytar. Osmanlı Saray Koleksiyonundan içinde (s ). Abu Dhabii: Dar Al Fajr Printing Press. Şerifoğlu, Ö. F. (Edt.) (2014). Cumhurbaşkanlığı Sanat Koleksiyonu Kitabı, cilt I. İstanbul: Cumhurbaşkanlığı Yayınları. 579 Yazıcı Metin, N. (2014). Ressam Montani Efendi. Semra Germaner Armağanı içinde (s ). İstanbul: MSGSÜ Matbaası.

OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN

OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN OSMAN HAMDİ BEY ŞEKER AHMET PAŞA HAZIRLAYAN: MEHMET KURTBOĞAN OSMAN HAMDİ BEY 1842 yılında İstanbul'da doğdu. 1860'da hukuk öğrenimi için Paris'e gitti. Hukuk öğreniminin yanı sıra o dönemim ünlü ressamlarının

Detaylı

Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci

Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci Eylül 2017 Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci Aziz Ogan, 30 Aralık 1888 tarihinde Edremitli Hacı Halilzade Ahmed Bey'in oğlu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. Kataloglama

Detaylı

ÇOK YÖNLÜ KİŞİLİĞİYLE PIERRE/PIETRO MONTANI

ÇOK YÖNLÜ KİŞİLİĞİYLE PIERRE/PIETRO MONTANI T.C. MİMAR SİNAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SANAT TARİHİ ANABİLİM DALI TÜRK-İSLAM SANATLARI PROGRAMI ÇOK YÖNLÜ KİŞİLİĞİYLE PIERRE/PIETRO MONTANI (Yüksek Lisans Tezi) Hazırlayan: Nurcan YAZICI

Detaylı

İSTANBUL UN İZDÜŞÜMLERİ

İSTANBUL UN İZDÜŞÜMLERİ İSTANBUL UN İZDÜŞÜMLERİ İSMEK RESİM ÖĞRETMENLERİ KARMA SERGİSİ 5-11 NİSAN 2013 / MARMARA ÜNİVERSİTESİ SULTANAHMET KAMPÜSÜ REKTÖRLÜK BİNASI Başkan dan İstanbul, kâh tablolarda hayat bulmuş, kâh en dokunaklı

Detaylı

Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi

Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi Ayasofya, Sultan III.Ahmed Çeşmesi, Thomas Allom, Constantinople, 1838 Üsküdar, Sultan III.Ahmed Çeşmesi, Julia Pardoe, The Beauties of the Bosphorus, 1838

Detaylı

Çağdaş Sanatımızda Son Osmanlı OSMAN HAMDİ KAYA ÖZSEZGİN

Çağdaş Sanatımızda Son Osmanlı OSMAN HAMDİ KAYA ÖZSEZGİN Çağdaş Sanatımızda Son Osmanlı OSMAN HAMDİ KAYA ÖZSEZGİN İÇİNDEKİLER İlk Söz /9 Hayatı ve Sanatı /17 Paris'te Resim Dersleri /19 İstanbul'a Dönüş /20 "Doğululuk" Eğilimi /23 Kadın Figürleri /25 Bilimsel

Detaylı

TÜRKİYE DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ

TÜRKİYE DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ TÜRKİYE DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ Müze Nedir? Sanat ve bilim eserlerinin veya sanat ve bilime yarayan nesnelerin saklandığı, halka gösterilmek için sergilendiği yer veya yapılara müze denir. Müzeler,

Detaylı

Sakıp Sabancı Müzesi Sakıp Sabancı Cad. No:42 Emirgan 34467 İstanbul

Sakıp Sabancı Müzesi Sakıp Sabancı Cad. No:42 Emirgan 34467 İstanbul SAKIP SABANCI MÜZESİ TEKNİK GEZİ RAPORU Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Lisans Programı, MİM 103 Mimarlıkta Araştırma Yöntemleri dersi kapsamında, Sakıp Sabancı Müzesi teknik gezisi 20 Aralık 2012 tarihinde,

Detaylı

İKRAMETTİN KARAMAN ÇALIŞMALARINDAN ÖRNEKLER

İKRAMETTİN KARAMAN ÇALIŞMALARINDAN ÖRNEKLER İKRAMETTİN KARAMAN Erzurum doğumlu. İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim iş Bölümü mezunu. Eskişehir Anadolu üniversitesinde Lisans tamamladı. 1985-1993 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Kocaeli

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl. Sanatlar Fakültesi Y. Lisans Fotoğraf Mimar Sinan Güzel Sanatlar 2011- Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora

Derece Alan Üniversite Yıl. Sanatlar Fakültesi Y. Lisans Fotoğraf Mimar Sinan Güzel Sanatlar 2011- Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Nevzat Yıldırım 2. Doğum Tarihi: 02.12.1987 3. Unvanı: Öğretim Görevlisi 4. Öğrenim Durumu: Yüksek Lisans Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Fotoğraf ve Grafik Kocaeli Üniversitesi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı ve Soyadı: CEM DOĞAN. 2. Doğum Tarihi: Unvanı: DOÇENT. 4. Öğrenim Durumu: Sanatlar Üniversitesi. Sanatlar Üniversitesi

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı ve Soyadı: CEM DOĞAN. 2. Doğum Tarihi: Unvanı: DOÇENT. 4. Öğrenim Durumu: Sanatlar Üniversitesi. Sanatlar Üniversitesi ÖZGEÇMİŞ 1. Adı ve Soyadı: CEM DOĞAN 2. Doğum Tarihi: 07.04.1967 3. Unvanı: DOÇENT 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Sanatta Yeterlik İÇ MİMARLIK Yüksek Lisans İÇ MİMARLIK Lisans İÇ MİMARLIK 5. Akademik Ünvanlar

Detaylı

1979 Nihat Sümeralp ile birlikte Koleksiyon Sanat Galerisi ni kurdu, 1989 a kadar yönetti.

1979 Nihat Sümeralp ile birlikte Koleksiyon Sanat Galerisi ni kurdu, 1989 a kadar yönetti. BUBİ İstanbul da doğdu. Psikoloji öğrenimi gördü. 1979 Nihat Sümeralp ile birlikte Koleksiyon Sanat Galerisi ni kurdu, 1989 a kadar yönetti. 1989 Hüsamettin KüLte ile birlikte Lâmi Sanat Galerisi ni kurdu

Detaylı

85 IVAN KONSTANTINOVIC AYVAZOVSKI ( ) Kalyonlar, tual üzeri yağlıboya, 1869 imzalı. 90x138 cm.

85 IVAN KONSTANTINOVIC AYVAZOVSKI ( ) Kalyonlar, tual üzeri yağlıboya, 1869 imzalı. 90x138 cm. I 85 IVAN KONSTANTINOVIC AYVAZOVSKI (1817-1900) Kalyonlar, tual üzeri yağlıboya, 1869 imzalı. 90x138 cm. Osmanlı uyruklu bir Ermeni ailesinin oğlu olan Ayvazovski 1817 yılında Kırım ın Feodosiya kentinde

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 2 Ünvanı : Prof.Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans

ÖZGEÇMİŞ. 2 Ünvanı : Prof.Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans 1. Adı ve Soyadı : AYLA ERSOY ÖZGEÇMİŞ 2 Ünvanı : Prof.Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Edebiyat.Fakültesi.Sanat Tarihi Bölümü İstanbul Üniversitesi 1971 Yüksek Lisans Doktora Türk

Detaylı

çocukların çok ilgisini çekti. Turdan sonra çocuklar müzedeki atölyede

çocukların çok ilgisini çekti. Turdan sonra çocuklar müzedeki atölyede Yaz Sanat Kulübü 2010 Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Fener-Balat bölgesinde yaşayan çocuklar ve kadınlar için eğitim, kişisel gelişim ve sağlık gibi konularda projeler yürütüp kültürel

Detaylı

hanedandan bir ressam Abdülm ecid y Efendi ^ 60yı] YAPI KREDİ m N A T IO N A L P A L A C E S T B M M M İLLİ S A R A Y L A R

hanedandan bir ressam Abdülm ecid y Efendi ^ 60yı] YAPI KREDİ m N A T IO N A L P A L A C E S T B M M M İLLİ S A R A Y L A R hanedandan bir ressam Abdülm ecid y Efendi ^ 60yı] YAPI KREDİ m N A T IO N A L P A L A C E S T B M M M İLLİ S A R A Y L A R HANEDANDAN BİR RESSAM ABDÜLMECİD EFENDİ Prof. Dr. Günsel Renda Arnavutköy Amerikan

Detaylı

Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı. Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı. Öğr.Gör. Elif Dastarlı Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Sanayi-i Nefise Mektebi hocaları. En önde oturanlar Ressam Valeri, De Mango, Osman Hamdi, Yervant Oskan, W. Zarzecki Güzel Sanatlar Akademisi

Detaylı

Detaylı bilgiler için buraya tıklayın

Detaylı bilgiler için buraya tıklayın Detaylı bilgiler için buraya tıklayın SANATÇILARA SUNDUKLARIMIZ Uluslararası Açılım: Büyük ödül, Paris teki Cité Internationale des Arts da, 3 Temmuz 2015 ve 27 Ağustos 2015 tarihleri arasında bir sanatçı

Detaylı

SÜHEYL ÜNVER ARAŞTIRMA MERKEZİ RESSAM HOCA ALİ RIZA BEY KOLEKSİYONU KONSERVASYONU

SÜHEYL ÜNVER ARAŞTIRMA MERKEZİ RESSAM HOCA ALİ RIZA BEY KOLEKSİYONU KONSERVASYONU SÜLEYMANİYE YAZMA ESER KÜTÜPHANESİ KONSERVASYON VE ARAŞTIRMA MERKEZİ SÜHEYL ÜNVER ARAŞTIRMA MERKEZİ RESSAM HOCA ALİ RIZA BEY KOLEKSİYONU KONSERVASYONU HOCA ALİ RIZA BEY KİMDİR? Üsküdarlı Hoca Ali Rıza

Detaylı

BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU

BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU Sergi açılış kokteylini onurlandırmanızı dileriz. Tarih: 26 Eylül 2014 Cuma Saat: 18.00 Birlik Mahallesi Doğukent Bulvarı 450. Cadde Vadi İkizleri Sitesi No: 3/A Çankaya ANKARA BEDRİ

Detaylı

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ TÜRKİYE DE SANAT EĞİTİMİNİN KÖKENİ Askeri Okullar Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel Sanatlar Bölümü emre.tandirli@isikun.edu.tr ÖĞRENİM DÖNEMİ DERECE ÜNİVERSİTE ÖĞRENİM ALANI

ÖZGEÇMİŞ Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel Sanatlar Bölümü emre.tandirli@isikun.edu.tr ÖĞRENİM DÖNEMİ DERECE ÜNİVERSİTE ÖĞRENİM ALANI ÖZGEÇMİŞ Işık Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel Sanatlar Bölümü emre.tandirli@isikun.edu.tr 1. Adı Soyadı : Emre TANDIRLI 2. Doğum Tarihi : 03 11 1977 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora

Detaylı

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SANAT VE SPOR - ÇAĞDAŞ TÜRK KADINI - SOYADI KANUNU

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SANAT VE SPOR - ÇAĞDAŞ TÜRK KADINI - SOYADI KANUNU 1 2 Atatürk e göre; «Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu ifade sözle olursa şiir, nağme ile olursa musiki, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.» «Efendiler!

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Arşivcilik İstanbul Üniversitesi 1996. Ortadoğu Enstitüsü. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Arşivcilik İstanbul Üniversitesi 1996. Ortadoğu Enstitüsü. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Nurdan Şafak 2. Doğum Tarihi ve Yeri:. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Arşivcilik İstanbul Üniversitesi 1996 Yüksek Siyasi Tarih ve Marmara

Detaylı

İLETİŞİM BİLGİLERİ. BARTIN ÜNİVERSİTESİ, Bartın Meslek Yüksekokulu 74100 BARTIN ÖĞRENİM DURUMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ. BARTIN ÜNİVERSİTESİ, Bartın Meslek Yüksekokulu 74100 BARTIN ÖĞRENİM DURUMU Öğr. Gör. Murat SARI Tasarım Bölümü, Grafik Tasarımı Programı İLETİŞİM BİLGİLERİ Yazışma Adresi BARTIN ÜNİVERSİTESİ, Bartın Meslek Yüksekokulu 74100 BARTIN Telefon 0 378 227 99 39 Dahili 143 Faks 0 378

Detaylı

Prof. Dr. FARUK TAŞKALE

Prof. Dr. FARUK TAŞKALE Prof. Dr. FARUK TAŞKALE EĞİTİM Nevşehir de doğdu. 1967 1972 Beşiktaş Anafartalar İlkokulu 1972 1975 Beyoğlu Fındıklı Ortaokulu 1975 1978 Beyoğlu Fındıklı Lisesi 1981 1986 İstanbul Üniversitesi Edebiyat

Detaylı

Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı. Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı. Öğr.Gör. Elif Dastarlı Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Atatürk Ankara da sergi gezerken, 1934. SAÜ GSF İsmet İnönü, Akademi ziyaretinde. SAÜ GSF Şeref Kâmil Akdik, Millet Mektebi, tuval üzeri

Detaylı

40. HOCA A Lİ RIZA İmzalı, karakalem kayalar, ağaç, deniz ve yelkenli konulu peyzaj x 9 cm.

40. HOCA A Lİ RIZA İmzalı, karakalem kayalar, ağaç, deniz ve yelkenli konulu peyzaj x 9 cm. 40. HOCA A Lİ RIZA İmzalı, karakalem kayalar, ağaç, deniz ve yelkenli konulu peyzaj. 16.5 x 9 cm. 1.500.000 TL / u i 41. HOCA A Lİ RIZA İmzalı, kırmızı pastel deniz kenarında figürlü ev ve yelkenli konulu

Detaylı

Editörlük Yaptıgım Yayınlar:

Editörlük Yaptıgım Yayınlar: Editörlük Yaptıgım Yayınlar: Novartis - Novadays (2008-2009): Novartis in doktorlar için; kişiye özel içerikte hazırlanan periyodik dergisi... Konuların belirlenmesinden yazıların toplanmasına kadar tüm

Detaylı

Eğitim Durumu Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü

Eğitim Durumu Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü ECE AFACAN Kendi hayal gücümde oluşturduğum yüzleri sergiliyorum. Üç boyutlu maskeler ve resimler Yüz yüze karşımıza çıkıyorlar. Ece Afacan Ece Afacan, 1985 yılında Ankara da doğdu. 13 yaşındayken Atatürk

Detaylı

ABİDİN DİNO 1913-1993

ABİDİN DİNO 1913-1993 ABİDİN DİNO 1913-1993 Abidin Dino 23 Mart 1913,İstanbul`da doğdu. Ressam, karikatürist, yazar, film yönetmeni. Çok yönlü bir kültür adamı olan Abidin Dino, çağdaş Türk resminin öncülerindendir. 1933 yılında

Detaylı

ÖRNEKTİR BURSLULUK SINAVI-1 6A. 6. Sınıf A Kitapçığı TÜRKÇE TESTİ

ÖRNEKTİR BURSLULUK SINAVI-1 6A. 6. Sınıf A Kitapçığı TÜRKÇE TESTİ 6. Sınıf A Kitapçığı TÜRKÇE TESTİ 1. Bu testte 15 TÜRKÇE sorusu vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kağıdındaki ilgili bölüme işaretleyiniz. 1. 2. 1 3. 4. KANYON181 BURSLULUK SINAVI-1 6A 6. Sınıf A Kitapçığı

Detaylı

ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI

ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI Oryantalist Resim Koleksiyonu 7-12 Yaş Değerli Öğretmenler, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, koleksiyon sergileri kapsamında 7-12 yaş aralığındaki serbest okul gruplarına

Detaylı

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır. Müze Tarihi Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır. Müzenin ana binası olan villa, 1927 yılında Mısır Hidiv ailesinden Prens

Detaylı

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ KONGRESİ

TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ KONGRESİ TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ KONGRESİ (TÜREK 2014 ) 5-6 Kasım 2014, İstanbul Fotoğraf: Emrah TAŞKIRAN TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ KONGRESİ / 5-6 KASIM Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından üçüncüsü

Detaylı

Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı. Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı. Öğr.Gör. Elif Dastarlı Batılılaşma Döneminden Günümüze Türk Sanatı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Müstakil Ressam ve Heykeltıraşlar Birliği 1922 yılında Münih e giderek Akademi de ekspresyonist sanatçı Hans Hofmann ın öğrencisi olan

Detaylı

Çalışkanlığı ve alçak gönüllülüğü ile bilinen Serpil Şahin tüm hocalarımız ve öğrencilerimiz tarafından sevilen ve takdir edilen biridir.

Çalışkanlığı ve alçak gönüllülüğü ile bilinen Serpil Şahin tüm hocalarımız ve öğrencilerimiz tarafından sevilen ve takdir edilen biridir. SERPİL ŞAHİN Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 1997-1998 akademik yılında Arslanbey Yerleşkesi nde eğitime başlamış ve Ağustos 1999 da İzmit ve çevresinde yaşanan büyük deprem felaketinden

Detaylı

ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI

ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI Oryantalist Resim Koleksiyonu 7-12 Yaş Değerli Öğretmenlerimiz, Pera Müzesi olarak okul gruplarına yönelik 7-12 yaş grupları için Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyon sergileri

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Handan ÖZSIRKINTI KASAP 2. İletişim: 1230 3. Ünvanı: Yrd. Doç. 4. Öğrenim Durumu: Sanatta Yeterlik (Doktora) Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Yüksek Lisans Güzel Sanatlar Fakültesi

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl

Derece Alan Üniversite Yıl 1.Adı:Ümran Özbalcı Aria 2.Doğum Yeri:İzmir 3.Unvanı:Yrd.Doç 4.Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl LİSANS RESİM DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 1985 YÜKSEK LİSANS SANATTA YETERLİK (DOKTORA) RESİM MARMARA

Detaylı

Doktora Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008

Doktora Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008 ÖZGEÇMİŞ I. (Ana sayfada görünecektir.) Adı Soyadı (Unvanı) Miyase Koyuncu Kaya (Yrd. Doç.Dr.) Doktora: Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008 E-posta: (kurum/özel) mkkaya@ybu.edu.tr Web sayfası

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Resim-İş Öğretmenliği Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi,

Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Resim-İş Öğretmenliği Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Meral BATUR 2. Doğum Tarihi : 09.05.1986/Çanakkale 3. Unvanı : Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu: Doktora/Sanatta Yeterlik Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Resim-İş Öğretmenliği

Detaylı

HAZIRLAYAN:AYSU ÇELİK SINIFI:9-C NUMARASI:596

HAZIRLAYAN:AYSU ÇELİK SINIFI:9-C NUMARASI:596 HAZIRLAYAN:AYSU ÇELİK SINIFI:9-C NUMARASI:596 30 Aralık 1842'de İstanbul'da dünyaya geldi. Ülkenin ilk maden mühendislerinden olan babası İbrahim Ethem Bey, 1877 de sadrazamlığa kadar yükselen bir devlet

Detaylı

8 15 OCAK 2014 ALMANYA - FRANKFURT / HANNOVER

8 15 OCAK 2014 ALMANYA - FRANKFURT / HANNOVER HEIMTEXTIL EV TEKSTİLİ VE DEKORASYON & DOMOTEX HALI VE ZEMİN KAPLAMALARI FUARI ZİYARET RAPORU 8 15 OCAK 2014 ALMANYA - FRANKFURT / HANNOVER Aykut TERZİOĞLU Dış Ekonomik İlişkiler ve Uluslararası Organizasyonlar

Detaylı

12 19 OCAK 2017 ALMANYA - FRANKFURT / HANNOVER / MÜNİH

12 19 OCAK 2017 ALMANYA - FRANKFURT / HANNOVER / MÜNİH HEIMTEXTIL EV TEKSTİLİ VE DEKORASYON & DOMOTEX HALI VE ZEMİN KAPLAMALARI FUARI ZİYARET RAPORU 12 19 OCAK 2017 ALMANYA - FRANKFURT / HANNOVER / MÜNİH Aykut TERZİOĞLU Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Fuarcılık

Detaylı

DOĞULU BİR RESSAMIN, OSMAN HAMDİ BEY İN GÖZÜYLE DOĞU

DOĞULU BİR RESSAMIN, OSMAN HAMDİ BEY İN GÖZÜYLE DOĞU 2269 ÖZET DOĞULU BİR RESSAMIN, OSMAN HAMDİ BEY İN GÖZÜYLE DOĞU OSMA, Kıvanç TÜRKİYE/ТУРЦИЯ Batı nın, Doğu dünyasının yaşam biçimine, inançlarına, geleneklerine ve kültürüne ilgi duyması ile Oryantalizm

Detaylı

Mehmet Yıldırım. istanbul Ticaret Odası olarak bir yandan ekonomik alanda sorumluluklarımızı yerine

Mehmet Yıldırım. istanbul Ticaret Odası olarak bir yandan ekonomik alanda sorumluluklarımızı yerine istanbul Ticaret Odası olarak bir yandan ekonomik alanda sorumluluklarımızı yerine getirirken diğer yandan kurumsal sorumluluk bilinciyle eğitim, kültür sanat gibi konularda da toplumsal yaşama katkıda

Detaylı

Devrim Erbil Ressam, Profesör, Devlet Sanatçısı

Devrim Erbil Ressam, Profesör, Devlet Sanatçısı Devrim Erbil 1 Devrim Erbil 2 1 Devrim Erbil Ressam, Profesör, Devlet Sanatçısı 1937 Uşak ta doğdu. 1955 İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü ne girdi. Galeride, Halil Dikmen in atölyesinde,

Detaylı

AHLAT ARKEOLOJİK KAZISI ÇİNİ ÖRNEKLERİ VE EL SANATLARI SERGİSİ ÜZERİNE

AHLAT ARKEOLOJİK KAZISI ÇİNİ ÖRNEKLERİ VE EL SANATLARI SERGİSİ ÜZERİNE AHLAT ARKEOLOJİK KAZISI ÇİNİ ÖRNEKLERİ VE EL SANATLARI SERGİSİ ÜZERİNE Özet Selçukluların kültür ve sanat merkezlerinden Ahlat ta 50 yılı aşkın bir süredir arkeolojik kazılar yapılmaktadır. Bu kazılarda

Detaylı

15 22 OCAK 2015 ALMANYA - FRANKFURT / HANNOVER / MÜNİH

15 22 OCAK 2015 ALMANYA - FRANKFURT / HANNOVER / MÜNİH HEIMTEXTIL EV TEKSTİLİ VE DEKORASYON & DOMOTEX HALI VE ZEMİN KAPLAMALARI FUARI ZİYARET RAPORU 15 22 OCAK 2015 ALMANYA - FRANKFURT / HANNOVER / MÜNİH Aykut TERZİOĞLU Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Fuarcılık

Detaylı

27-29 NİSAN 2017 HERITAGE RESTORASYON ARKEOLOJİ MÜZECİLİK TEKNOLOJİLERİ FUARI ve KONFERANSI

27-29 NİSAN 2017 HERITAGE RESTORASYON ARKEOLOJİ MÜZECİLİK TEKNOLOJİLERİ FUARI ve KONFERANSI 2017 27-29 NİSAN 2017 HERITAGE RESTORASYON ARKEOLOJİ MÜZECİLİK TEKNOLOJİLERİ FUARI ve KONFERANSI AYŞEGÜL SELÇUKİ ARKEOLOG-MÜZEBİLİMCİ İZMİR TİCARET TARİHİ MÜZESİ 02.05.2017 27-29 NİSAN 2017 HERITAGE, RESTORASTON,

Detaylı

Mustafa Tunçalp Seramikler Sergisi 21 Ekim 10 Kasım tarihlerinde Rezan Has Müzesi nde ziyaret edilebilir.

Mustafa Tunçalp Seramikler Sergisi 21 Ekim 10 Kasım tarihlerinde Rezan Has Müzesi nde ziyaret edilebilir. MUSTAFA TUNÇALP SERAMİKLER Mustafa Tunçalp Seramikler Sergisi 21 Ekim 10 Kasım tarihlerinde Rezan Has Müzesi nde ziyaret edilebilir. Günümüz seramik sanatçılarından Mustafa Tunçalp, köklerinden yola çıkarak

Detaylı

. GENEL KURULUNA ÖNERİLEN

. GENEL KURULUNA ÖNERİLEN TARİH VAKFI 11. GENEL KURULUNA ÖNERİLEN MÜTEVELLİ ADAYLARI (alfabetik) 1. ÇİĞDEM KAFESÇİOĞLU Doç. Dr. Çiğdem Kafesçioğlu, lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü nde, doktorasını

Detaylı

Aydın Özel Başak İlkokulu ve Ortaokulu Başak Eğitim Hizmetleri Tic. A. Ş.

Aydın Özel Başak İlkokulu ve Ortaokulu Başak Eğitim Hizmetleri Tic. A. Ş. Aydın Özel Başak İlkokulu ve Ortaokulu Başak Eğitim Hizmetleri Tic. A. Ş. 23.01.2018 Konu : M. Bülent AYAYDIN Ulusal Resim Yarışması Şartnamesi AMAÇ: Aydın Başak Koleji tarafından düzenlenen M. Bülent

Detaylı

Beşiktaş Gazetesi. Gençlere anlatacaklar

Beşiktaş Gazetesi. Gençlere anlatacaklar Gençlere anlatacaklar BEŞİKTAŞ Belediyesi genç girişimciler için başlattığı projesi ile eğitimde çalışmalarını sürdürüyor. Genç girişimciler için düzenlenen seminer etkinliklerinde etkinliğe katılacaklara

Detaylı

ÇAVDARHİSAR KAYMAKAMLIĞI AİZANOİ ANTİK KENTİ TANITIM ÇALIŞMALARI RAPORU

ÇAVDARHİSAR KAYMAKAMLIĞI AİZANOİ ANTİK KENTİ TANITIM ÇALIŞMALARI RAPORU ÇAVDARHİSAR KAYMAKAMLIĞI AİZANOİ ANTİK KENTİ TANITIM ÇALIŞMALARI RAPORU Ömer BİLGİN Çavdarhisar Kaymakamı 2011 AIZANOI Binlerce yıl öncesine dayanan tarihi, eşsiz mimari eserleri, dünyanın pek çok ilklerini

Detaylı

KARŞILAŞMA. Sergi Kataloğu. Peker Sanat Yayını 16 Ankara, Haziran Sanat Danışmanı İbrahim Karaoğlu. Fotoğraflar Sanatçıların arşivinden

KARŞILAŞMA. Sergi Kataloğu. Peker Sanat Yayını 16 Ankara, Haziran Sanat Danışmanı İbrahim Karaoğlu. Fotoğraflar Sanatçıların arşivinden KARŞILAŞMA KARŞILAŞMA Sergi Kataloğu Peker Sanat Yayını 16 Ankara, Haziran 2014 Sanat Danışmanı İbrahim Karaoğlu Fotoğraflar Sanatçıların arşivinden Grafik Tasarım Hüseyin Ayışıt Renk Ayrımı ve Baskı Desen

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TÜRKİYE KÜLTÜR PORTALI PROJESİ SANAT TARİHİ TÜRK HEYKEL SANATI HEYKEL SANATINDA GERÇEKÇİ YORUMLAR

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TÜRKİYE KÜLTÜR PORTALI PROJESİ SANAT TARİHİ TÜRK HEYKEL SANATI HEYKEL SANATINDA GERÇEKÇİ YORUMLAR T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TÜRKİYE KÜLTÜR PORTALI PROJESİ SANAT TARİHİ TÜRK HEYKEL SANATI HEYKEL SANATINDA GERÇEKÇİ YORUMLAR Prof. Dr. Kıymet GİRAY KASIM- 2009 ANKARA 11.2. Heykel Sanatında Soyut

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Adres Akabe Mah. Alaaddin Kap Cad. No:130 Karatay/KONYA. : / 7577 :

ÖZGEÇMİŞ. Adres Akabe Mah. Alaaddin Kap Cad. No:130 Karatay/KONYA. : / 7577 : ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Ekin Kakan İletişim Bilgileri : KTO Karatay Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Resim Bölümü, Adres Akabe Mah. Alaaddin Kap Cad. No:130 Karatay/KONYA Telefon Mail

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Sanatlar Fakültesi

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Sanatlar Fakültesi ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: HASAN KORKMAZ 2. Doğum Tarihi: 1979 3. Unvanı: ÖĞRETİM GÖREVLİSİ 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Geleneksel Türk El Marmara Üniversitesi Güzel 2004 Sanatları

Detaylı

Doç. Dr. Tolga BOZKURT SAN CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ

Doç. Dr. Tolga BOZKURT SAN CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ -1699 Karlofça Barış Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğunda gerileme döneminin başlangıcı olurken, siyasi ve sosyal anlamda Batı üstünlüğünün de kabul edildiği bir dönüm

Detaylı

Sergi açılış kokteylini onurlandırmanızı dileriz.

Sergi açılış kokteylini onurlandırmanızı dileriz. ABİDİN ELDEROĞLU Sergi açılış kokteylini onurlandırmanızı dileriz. Tarih: 26 Eylül 2014 Cuma Saat: 18.00 Birlik Mahallesi Doğukent Bulvarı 450. Cadde Vadi İkizleri Sitesi No: 3/A Çankaya ANKARA ABİDİN

Detaylı

MUSTAFA ASLIER ĠN SANATI VE ÖZGÜN BASKIRESME KATKILARI Gülşah Dokuzlar Canpolat Yüksek Lisans Tezi

MUSTAFA ASLIER ĠN SANATI VE ÖZGÜN BASKIRESME KATKILARI Gülşah Dokuzlar Canpolat Yüksek Lisans Tezi MUSTAFA ASLIER ĠN SANATI VE ÖZGÜN BASKIRESME KATKILARI Gülşah Dokuzlar Canpolat Yüksek Lisans Tezi Baskı Sanatları Anasanat Dalı Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Eylül, 2012 MUSTAFA ASLIER

Detaylı

ALİ İLHAMİ BİLGİN İN ÖZGEÇMİŞİ

ALİ İLHAMİ BİLGİN İN ÖZGEÇMİŞİ ALİ İLHAMİ BİLGİN İN ÖZGEÇMİŞİ İlhami Bilgin, 1944 yılında Ümmü-İbrahim Bilgin çiftinin üçüncü çocuğu olarak Merzifon da doğmuş, ilkokulu Samsun da, orta ve lise öğretimini Ankara Yenimahalle Lisesi nde

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Adı Soyadı : Hüseyin Birol Köseoğlu Doğum Tarihi : : Yardımcı Doçent

ÖZGEÇMİŞ. Adı Soyadı : Hüseyin Birol Köseoğlu Doğum Tarihi : : Yardımcı Doçent 1 ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı : Hüseyin Birol Köseoğlu Doğum Tarihi : 21.04.1963 Ünvanı : Yardımcı Doçent Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Tarih Lisans İçmimarlık Marmara Üniversitesi 1980-1984 Yüksek Lisans

Detaylı

Kontenjan, Başvuru Koşulları ve Sınav Türleri

Kontenjan, Başvuru Koşulları ve Sınav Türleri GAZİ ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR ENSTİTÜSÜ 2017/2018 Güz Dönemi Lisansüstü Programlara Öğrenci Alımı Kontenjan, Başvuru Koşulları ve Sınav Türleri Anabilim/ Anasanat Dalları Program KONTENJAN TC Uyruklu

Detaylı

Çin ve çevre ülkelerden ziyaretçilere ait kartların örnekleri yazı ekinde bilgilerinize sunulmuştur.

Çin ve çevre ülkelerden ziyaretçilere ait kartların örnekleri yazı ekinde bilgilerinize sunulmuştur. BEİJİNG INTERNATİONAL IMPORT FOOD EXPO 2015( CİPFE 2015) FUAR RAPORU Kuru Meyve Tanıtım Grubu 03-05 Temmuz 2015 tarihleri arasında Pekin Fuar merkezinde düzenlenen Beijing International Import Food Expo

Detaylı

Mustafa Sönmez. Berobana Şarkısı. 28 Ocak 23 Şubat 2017

Mustafa Sönmez. Berobana Şarkısı. 28 Ocak 23 Şubat 2017 Mustafa Sönmez Berobana Şarkısı 28 Ocak 23 Şubat 2017 Mustafa Sönmez Berobana Şarkısı Ankara, Ocak 2017 Fotoğraflar Sanatçı arşivinden Grafik Tasarım Hüseyin Ayışıt Baskı Desen Ofset A.Ş. Birlik Mah. 448.

Detaylı

SPONSORLUK BİLGİ DOSYASI

SPONSORLUK BİLGİ DOSYASI SPONSORLUK BİLGİ DOSYASI 31 Mayıs 2019 MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu Avrasya BIM Forumu, ülkemizde ve dünyada hızla yaygınlaşmakta olan BIM-Yapı Bilgi Modellemesi yaklaşımlarını farklı yönleri ile

Detaylı

Fuar Tasarımı (ICM 351) Ders Detayları

Fuar Tasarımı (ICM 351) Ders Detayları Fuar Tasarımı (ICM 351) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Fuar Tasarımı ICM 351 Seçmeli 1 2 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ, İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ ETKİNLİKLER

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ, İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ ETKİNLİKLER MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ, İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ ETKİNLİKLER 4. ULUSAL VE 5. ULUSLARARASI İÇ MİMARLIK SEMPOZYUMLARI TEKSTİL VE MODA TASARIMI BÖLÜMÜ & İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ELEMANLARI SERGİLERİ,

Detaylı

Derece Alan Üniversite Mezuniyet Yılı RESİM / SANAT Anadolu Üniversitesi Lisans. GÜZEL Anadolu Üniversitesi Doktora (Bütünleşik 2014 Program) EĞİTİMİ

Derece Alan Üniversite Mezuniyet Yılı RESİM / SANAT Anadolu Üniversitesi Lisans. GÜZEL Anadolu Üniversitesi Doktora (Bütünleşik 2014 Program) EĞİTİMİ 1. Adı Soyadı : Evrim ÇAĞLAYAN 2. Doğum Tarihi : 04.02.1984 3. Unvanı : Yardımcı Doçent Doktor 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Mezuniyet Yılı RESİM / SANAT Anadolu Üniversitesi Lisans 2006 EĞİTİMİ

Detaylı

PROF. İSMAİL AVCI Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi - Görsel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi ismail.avci@isikun.edu.tr

PROF. İSMAİL AVCI Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi - Görsel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi ismail.avci@isikun.edu.tr PROF. İSMAİL AVCI Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi - Görsel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi ismail.avci@isikun.edu.tr 1. Adı Soyadı : İsmail Avcı. Doğum Tarihi : 19 Mayıs 1939 3. Ünvanı : Profesör

Detaylı

1. Adı Soyadı : MEHMET ÖZET 2. Doğum tarihi : 01.03.1939 3. Unvanı : Prof.Dr 4. Öğrenim Durumu: Üniversite Derece Alan Üniversite Yıl

1. Adı Soyadı : MEHMET ÖZET 2. Doğum tarihi : 01.03.1939 3. Unvanı : Prof.Dr 4. Öğrenim Durumu: Üniversite Derece Alan Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : MEHMET ÖZET 2. Doğum tarihi : 01.03.1939 3. Unvanı : Prof.Dr 4. Öğrenim Durumu: Üniversite Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Resim ASD - Seçmeli Ek Branş Grafik İngilizce Bölümü

Detaylı

27-29 NİSAN 2017 HERITAGE RESTORASYON ARKEOLOJİ MÜZECİLİK TEKNOLOJİLERİ FUARI ve KONFERANSI

27-29 NİSAN 2017 HERITAGE RESTORASYON ARKEOLOJİ MÜZECİLİK TEKNOLOJİLERİ FUARI ve KONFERANSI 2017 27-29 NİSAN 2017 HERITAGE RESTORASYON ARKEOLOJİ MÜZECİLİK TEKNOLOJİLERİ FUARI ve KONFERANSI AYŞEGÜL SELÇUKİ ARKEOLOG-MÜZEBİLİMCİ İZMİR TİCARET TARİHİ MÜZESİ 02.05.2017 27-29 NİSAN 2017 HERITAGE, RESTORASTON,

Detaylı

Betül Nur AKSOY. İRAN Uluslar Arası Genç Ressamlar Resim Yarışması Dünya İkinciliği TRABZON BİLİM VE SANAT MERKEZİ ÖDÜLLÜ RESİMLER KATALOĞU-1-

Betül Nur AKSOY. İRAN Uluslar Arası Genç Ressamlar Resim Yarışması Dünya İkinciliği TRABZON BİLİM VE SANAT MERKEZİ ÖDÜLLÜ RESİMLER KATALOĞU-1- MAYIS 2013 Betül Nur AKSOY İRAN Uluslar Arası Genç Ressamlar Resim Yarışması Dünya İkinciliği ÖDÜLLÜ RESİMLER KATALOĞU-1- Dilara MATARACI HİNDİSTAN Shankar s Uluslar Arası Resim Yarışması Dünya İkinciliği

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi Y. Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi 1998

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi Y. Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi 1998 1. Adı Soyadı: Sedat Bayrakal 2. Doğum Tarihi: 17.08.1969 3. Unvanı: Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Sanat Tarihi Ege Üniversitesi 1995 Y. Lisans Sanat Tarihi Ege

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ DERECE (*) ÜNİVERSİTE ÖĞRENİM ALANI 3. AKADEMİK DENEYİM GÖREV DÖNEMİ ÜNVAN BÖLÜM ÜNİVERSİTE

ÖZGEÇMİŞ DERECE (*) ÜNİVERSİTE ÖĞRENİM ALANI 3. AKADEMİK DENEYİM GÖREV DÖNEMİ ÜNVAN BÖLÜM ÜNİVERSİTE 1. GENEL DÜZENLEME TARİHİ Aralık, 2010 ÖZGEÇMİŞ 10 SOYADI, ADI : KARAOĞLU, A. SULTAN DOĞUM TARİHİ : 1969 YAZIŞMA ADRESİ : Kocaeli Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Taşınabilir Kültür Varlıklarını

Detaylı

Hoca Ali Rıza ( )

Hoca Ali Rıza ( ) P E Y Z A J Hoca Ali Rıza ( 1864-1935) w Æ & k S ï* a % J T* V! v \ je í^ ^ & ip 3 ' æ jn & W g a-.jfva ' & V j W I ~*j t \ M m $ 'l 'Ék! \ j ğ j * v Bk.! a r v St ifim - ^5fc/Şİ j L V - ^ * jlm. ^ * r

Detaylı

Şirketin en büyük ürün sergisi Hörmann 6000 m² den daha büyük alanda yeni eğitim ve sergi merkezinin açılışını yapıyor

Şirketin en büyük ürün sergisi Hörmann 6000 m² den daha büyük alanda yeni eğitim ve sergi merkezinin açılışını yapıyor Resim1: Yeni eğitim ve sergi merkezi Hörmann Forum, garaj kapısı ve ev kapı üreticisinin zengin ürün yelpazesini tanıtmaktadır ve eğitim, seminerler ve organizasyonlar için ev sahipliği yapmaktadır. Şirketin

Detaylı

8. BÖLÜM TÜRK MÜZECİLİĞİ 3. DÖNEM EĞİTİM AMAÇLI KULLANIM İÇİNDİR İBRAHİM TUNÇ SİPAHİ

8. BÖLÜM TÜRK MÜZECİLİĞİ 3. DÖNEM EĞİTİM AMAÇLI KULLANIM İÇİNDİR İBRAHİM TUNÇ SİPAHİ 8. BÖLÜM TÜRK MÜZECİLİĞİ 3. DÖNEM 1910 yılına kadar Müze müdürü olarak kalan Osman Hamdi Bey, modern anlamda Türk müzeciliğinin temellerini atmıstır. Osman Bey in ölümünden sonra yerine kardesi Halil Ethem

Detaylı

Prof. Tamer Başoğlu Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi / Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tamer.basoglu@isikun.edu.tr

Prof. Tamer Başoğlu Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi / Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tamer.basoglu@isikun.edu.tr Prof. Tamer Başoğlu Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi / Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tamer.basoglu@isikun.edu.tr 1. Adı Soyadı : Tamer Başoğlu 2. Doğum Tarihi : 07.04.1938 3. Unvanı : Profesör

Detaylı

ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI. Oryantalist Resim Koleksiyonu Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar. 7-12 Yaş

ÖĞRETMEN REHBER KİTAPÇIĞI. Oryantalist Resim Koleksiyonu Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar. 7-12 Yaş ÖĞRETMEN Oryantalist Resim Koleksiyonu Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar 7-12 Yaş REHBER KİTAPÇIĞI Değerli Öğretmenlerimiz, Pera Müzesi olarak okul gruplarına yönelik 7-12 yaş grupları için Suna ve

Detaylı

''Hepimiz Atatürk'üz''

''Hepimiz Atatürk'üz'' ''Hepimiz Atatürk'üz'' Mustafa Kemal Atatürk tüm yurtta anıldığı gibi Beşiktaş'ta da törenlerle anıldı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal Atatürk'ün 74. ölüm yıldönümünü anma gününde özel bir mesaj

Detaylı

Resim-İş Öğretmenliği -Grafik A.S.D. Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, 2000-2004

Resim-İş Öğretmenliği -Grafik A.S.D. Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, 2000-2004 Lisans Resim-İş Öğretmenliği -Grafik A.S.D. Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, 2000-2004 Yüksek Lisans Baskı Sanatları A.S.D., Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2004-2007 Geçmişten

Detaylı

Tez adı: Anadolu daki Amerikan Hastaneleri ve Tıbbi Misyonerlik (2011) EDEBİYAT FAKÜLTESİ/TARİH BÖLÜMÜ

Tez adı: Anadolu daki Amerikan Hastaneleri ve Tıbbi Misyonerlik (2011) EDEBİYAT FAKÜLTESİ/TARİH BÖLÜMÜ Doç. Dr. İdris YÜCEL Hacettepe Ü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Adres : Hacettepe Ü, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü 06800 Beytepe Ankara-TÜRKİYE Telefon : +90

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ ÖĞRENIM DURUMU: LİSANS: PLASTİK SANATLAR BÖLÜMÜ, V. T. ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL Y. LİSANS: PLASTİK SANATLAR BÖLÜMÜ, V. T. ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL

ÖZGEÇMİŞ ÖĞRENIM DURUMU: LİSANS: PLASTİK SANATLAR BÖLÜMÜ, V. T. ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL Y. LİSANS: PLASTİK SANATLAR BÖLÜMÜ, V. T. ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL ÖZGEÇMİŞ YRD. DOÇ. DR. NEDRET YAŞAR 1970, RUSE, BULGARİSTAN ÖĞRENIM DURUMU: LİSANS: PLASTİK SANATLAR BÖLÜMÜ, V. T. ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ, BULGARİSTAN, 1996 Y. LİSANS: PLASTİK SANATLAR

Detaylı

3. Unvanı: Doçent E-posta :

3. Unvanı: Doçent E-posta : 1. Adı Soyadı: Ali Sait Liman 2. Doğum Tarihi / Yeri: 09.01.1973 / Tercan 3. Unvanı: Doçent E-posta : asliman@uludag.edu.tr 4. Öğrenim durumu / görev yaptığı akademik kurumlar : a- Öğrenim durumu Derece

Detaylı

Prof.Dr.Hatice BENGİSU

Prof.Dr.Hatice BENGİSU Prof.Dr.Hatice BENGİSU EĞİTİM 1974-1975 Balıkesir Necati Bey İlköğretmen Okulu. 1977-1978 Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Enstitüsü, Resim-İş Bölümü. 1978-1986 Yozgat, Balıkesir, Tatvan, Antakya

Detaylı

Sanatın Tanımını yaparmı sınız Nurdan Gül Kökten

Sanatın Tanımını yaparmı sınız Nurdan Gül Kökten Bir duygunun, bir tasarının ya da güzelliğin anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü ve bu anlatım sonucu ortaya çıkan üstün yaratıcılıktır. insan yaratıcılığının, yeteneklerinin ve düş gücünün; mimari,

Detaylı

Bedri Baykam. Atatürk Caddesi 386/A, Alsancak 35220, Izmir Tel/Fax: *

Bedri Baykam. Atatürk Caddesi 386/A, Alsancak 35220, Izmir Tel/Fax: * 08~29 Ocak/Jan. 2016 Kültür Sanat Merkezi Kordon'da Atatürk Caddesi 386/A, Alsancak 35220, Izmir Tel/Fax: +90 232 4649935 * 4649835 Http://www.kedikultursanat.org*info@kedikultursanat.org Kültür Sanat

Detaylı

OTOMOBİL YOLDA YANDI

OTOMOBİL YOLDA YANDI OTOMOBİL YOLDA YANDI Bodrum da hususi otomobil yolda giderken yandı. Bodrum a bağlı Güvercinlik Mahallesi nde meydana gelen kazada, Semra Kaya yönetimindeki 06 ZSH 64 plakalı otomobil bilinmeyen nedenle

Detaylı

ANKARA BAROSU SANAT ESERLERİ YARIŞMASI ŞARTNAMESİ (RESİM - HEYKEL VE ÖZGÜN BASKI DALLARINDA )

ANKARA BAROSU SANAT ESERLERİ YARIŞMASI ŞARTNAMESİ (RESİM - HEYKEL VE ÖZGÜN BASKI DALLARINDA ) ANKARA BAROSU SANAT ESERLERİ YARIŞMASI ŞARTNAMESİ (RESİM - HEYKEL VE ÖZGÜN BASKI DALLARINDA ) AMAÇ Ankara Barosu tarafından resim, heykel ve özgün baskı dallarında yarışma düzenlenmiştir. Uygarlık tarihi

Detaylı

GÜLİZ BAYDEMİR. Personal Information: Education. Name: GÜLİZ BAYDEMİR. Date of Birth: Occupation: Plastic Artist.

GÜLİZ BAYDEMİR. Personal Information: Education. Name: GÜLİZ BAYDEMİR. Date of Birth: Occupation: Plastic Artist. GÜLİZ BAYDEMİR Personal Information: Name: GÜLİZ BAYDEMİR Date of Birth: 18.05.1982 Occupation: Plastic Artist Style: Modern Art Nationality: Turkish Guliz Baydemir 2015 Education Mimar Sinan University-

Detaylı

YATIRIMLARI VİZE TABLOSU. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ (Bin TL.) 2017 Yılı Yatırımı 2018 Yılı Yatırımı 2019 Yılı Yatırımı Hazine

YATIRIMLARI VİZE TABLOSU. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ (Bin TL.) 2017 Yılı Yatırımı 2018 Yılı Yatırımı 2019 Yılı Yatırımı Hazine ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ KURULUŞ TOPLAMI 20.000 20.000 17.109 0 17.109 18.118 18.118 1.000 1.000 1.000 1.000 1.000 1.000 2014H040000 Muhtelif Etüd-Proje 1.000 1.000 1.000 1.000 1.000 1.000 B)

Detaylı

2014 SIAL ULUSLARARASI GIDA FUARI İNCELEME RAPORU

2014 SIAL ULUSLARARASI GIDA FUARI İNCELEME RAPORU 2014 SIAL ULUSLARARASI GIDA FUARI İNCELEME RAPORU HAZIRLAYAN : PROF.DR.NÜZHET KARAMAN I. SIA ULUSLARARASI GIDA FUARI HAKKINDA GENEL BİLGİLER Paris Uluslararası Gıda Fuarı nın ilki 1964 yılında düzenlenmiştir.

Detaylı

: Mehmet Ertuğrul Tuna : Ressam : Doç. Dr. : Güzel Sanatlar Fakültesi : Resim : Resim. Eğitim Durumu Bilgileri

: Mehmet Ertuğrul Tuna : Ressam : Doç. Dr. : Güzel Sanatlar Fakültesi : Resim : Resim. Eğitim Durumu Bilgileri Adı Soyadı Bilim Sanat Dalı Ünvan Enstitü Fakülte Yüksekokul MYO Bölüm Birim Anabilimdalı (ABD) : Mehmet Ertuğrul Tuna : Ressam : Doç. Dr. : Sanatlar : : E-posta : ertugrul.tuna@kocaeli.edu.tr Web : www.ertugrultuna.com

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı :ALİ KEMAL ŞEREMET. 2. Doğum Tarihi :10.01.1985. 3. Unvanı :MİMAR. 4. Öğrenim Durumu :

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı :ALİ KEMAL ŞEREMET. 2. Doğum Tarihi :10.01.1985. 3. Unvanı :MİMAR. 4. Öğrenim Durumu : ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı :ALİ KEMAL ŞEREMET 2. Doğum Tarihi :10.01.1985 3. Unvanı :MİMAR 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Mimarlık Karadeniz Teknik Üniv. 2004 Yüksek Lisans Mimarlık-Bina

Detaylı

TEZHİP I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 15.10.2018 Açılış Toplantısı ve Tezhip Sanatı Hakkında Bilgi; (motifler, hatailer, yapraklar) 22.10.2018 Hatai çizimleri, kurşun kalem çalışması 05.11.2018 Yaprak çizimleri,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Güzel Sanatlar Fakültesi

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Güzel Sanatlar Fakültesi ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Handan ÖZSIRKINTI KASAP 2. Doğum Tarihi : 26 Temmuz 1979 3. Unvanı : Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu : Sanatta Yeterlik (Doktora) 5. Çalıştığı Kurum : İstanbul Gedik Üniversitesi

Detaylı