İş Adamının Mali Risk Yönetim Rehberi Her yönüyle şirket yöneticileri gayrimenkul hukuku. 16 December 2015

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İş Adamının Mali Risk Yönetim Rehberi Her yönüyle şirket yöneticileri gayrimenkul hukuku. 16 December 2015"

Transkript

1 İş Adamının Mali Risk Yönetim Rehberi Her yönüyle şirket yöneticileri gayrimenkul hukuku 16 December 2015

2 İçindekiler 1. Türkiye de Gayrimenkul Yatırımcısının Dikkate Alması Gereken Temel Vergiler Nelerdir? 1.1. Gelir Vergisi 1.2. Kurumlar Vergisi 1.3. Katma Değer Vergisi 1.4. Damga Vergisi 1.5. Tapu ve Kadastro Harçları 1.6. Emlak Vergisi 1.7. Veraset ve İntikal Vergisi 2. Türkiye de Kira Gelirleri Nasıl Vergilendirilir? Sözleşmelerinden Elde Edilen Kazançlardan Ne Tip Vergiler Doğabilir? 2.1. Şirketlerin Aktiflerinde Yer Alan Gayrimenkullerin Kiralanması İşlemleri Kurumlar Vergisine Tabi midir? 2.2. Gerçek Kişilerin Sahip Olduğu Gayrimenkullerin Kiralanmasından Elde Edilen Kazançlar Gelir Vergisine Tabi midir? 2.3. Şahıslar Tarafından Şirketlere Kiralanan Gayrimenkullere İlişkin Kira Ödemeleri Stopaja Tabi midir? 2.4. Kira Gelirine Konu Mal ve Haklar Nelerdir? 2.5. Gerçek Kişiler Açısından Kira Gelirleri Ne Zaman Elde Edilmiş Sayılır? 2.6. Gerçek Kişiler Tarafından Elde Edilen Kira Gelirlerinde Herhangi bir İstisna Var mıdır? 2.7. Gerçek Kişiler İçin Kira Gelirlerinin Tespitinde İndirilecek Giderler Hangileridir? Götürü Gider Yönteminde Gider İndirimi Gerçek Gider Yönteminde İndirilecek Giderler 2.8. Gerçek Kişiler Kira Gelirlerini Ne Zaman Beyan Edip Öderler? 2.9. Gerçek Kişilerin Kendi Aralarında İmzaladıkları Kiralama Sözleşmeleri Damga Vergisine Tabi midir? Şirketlerin Taraf Olduğu Kiralama Sözleşmeleri Damga Vergisine Tabi midir? Şirketlerin Aktiflerinde Yer Alan Gayrimenkullerin Kiralanması İşlemleri Katma Değer Vergisine Tabi midir? Gerçek Kişilerin Sahip Olduğu Gayrimenkullerin Kiralanması İşlemleri Katma Değer Vergisine Tabi midir? Kira Sözleşmelerinin Tapuya Şerh Edilmesi İşlemi Harca Tabi midir? Gayrimenkul Ediminde Kullanılan Finansmana İlişkin Faiz ve Kur Farkları ile Alakalı Özellikli Durumlar Nelerdir? 3. Şirketlerin Aktiflerinde Yer Alan Gayrimenkullerin Satış İşlemlerinde Doğabilecek Vergiler Nelerdir? 3.1. Şirketlerin Aktiflerinde Yer Alan Gayrimenkullerin Satış İşlemleri Kurumlar Vergisine Tabi midir? 3.2. Şirketlerin Gayrimenkul Satışlarında Yararlanabilecekleri Bir Kurumlar Vergisi İstisnası Bulunmakta mıdır? 3.3. Şirketlerin Taraf Olduğu Gayrimenkul Satış Ve Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmeleri Damga Vergisine Tabi midir? 3.4. Şirketler Tarafından Yapılan Gayrimenkul Satışları Katma Değer Vergisine Tabi midir? 3.5. Net Alanı 150m2 nin Altındaki Konutların Satışında İndirimli Katma Değer Vergisi Oranı Uygulanabilir mi? 3.6. Şirketlerin Gayrimenkul Satışlarında Yararlanabilecekleri Bir Katma Değer Vergisi İstisnası Bulunmakta mıdır? 3.7. Hazineye Ait Gayrimenkullerin Ediminde Katma Değer Vergisi Ödenir mi?

3 4. Gerçek Kişilerin Sahip Olduğu Gayrimenkullerin Satışından Elde Edilen Kazançlar Gelir Vergisine Tabi midir? 4.1. Gerçek Kişilerin Gayrimenkul Satışlarında Yararlanabilecekleri Bir Gelir Vergisi İstisnası Bulunmakta mıdır? 4.2. Gerçek Kişiler Açısından Gayrimenkul Satışında Vergilendirilecek Kazanca Nasıl Ulaşılır? 4.3. Gerçek Kişiler Arasında İmzalanan Gayrimenkul Satış ve Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmeleri Damga Vergisine Tabi midir? 4.4. Gerçek Kişiler Tarafından Yapılan Gayrimenkul Satışları Katma Değer Vergisine Tabi midir? 5. Tapu Harçları Nelerdir? 5.1. Tapu Kütüğüne İpotek Tesisi Tapu Harcına Tabi midir? 5.2. Tapu Siciline Hakların Şerh Edilmesi İşlemi Tapu Harcı Doğurur mu? 5.3. Tapu Sicilinde Kaydın Değiştirilmesi İşlemi Tapu Harcına Tabi midir? 5.4. Tapu Sicilinde Birleştirme (Tevhit) Ve Ayırma (İfraz) İşlemlerinin Mali Boyutu Nedir? 5.5. Tapu Sicilinde Düzeltme (Tashih) İşlemi Tapu Harcına Tabi midir? 5.6. Tapu Harcına İlişkin İstisna Uygulamaları Var mıdır? 5.7. Gayrimenkul Satış İşlemleri Tapu Harcına Tabi Midir? Hangi Tutar Üzerinden Ödenir? 6. Türkiye de Emlak Vergileri ve Uygulaması Nedir? 6.1. Türkiye deki Arsa ve Binalar Emlak Vergisine Tabi Midir? 6.2. Emlak Vergisinin Mükellefi Kimdir? 6.3. Emlak Vergisi Hangi Oranlarda Ödenir? 6.4. Emlak Vergisi Matrahı Nedir? 6.5. Emlak Vergisi Mükellefiyeti Ne Zaman Başlar? 6.6. Gayrimenkul Alındığında Emlak Vergisine İlişkin Olarak Bildirim Vermek Gerekli midir? 6.7. Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir? 6.8. Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı nedir? 7. Türkiye de Çevre ve Temizlik Vergisi ve Uygulaması Nedir? 7.1. Ticari Gayrimenkullere İlişkin Çevre ve Temizlik Vergisi Nasıl Ödenir? 7.2. Konutlara İlişkin Çevre ve Temizlik Vergisi Nasıl Ödenir? 7.3. Kiraya Verilen Konutlarda Çevre ve Temizlik Vergisi Nasıl Ödenir? 8. Türkiye de Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Var mıdır? 8.1. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) nun Vergisel Avantajı Var mıdır? 8.2. GYO Hisselerini Satan Türkiye de Mukim Şirketlerin Değer Artış Kazançları Kurumlar Vergisine Tabi midir? 8.3. GYO Hisselerini Satan Türkiye de Gerçek Kişilerin Değer Artış Kazançları Gelir Vergisine Tabi midir? 9. Türkiye de Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYF)Var mıdır? 9.1. GYF Nedir? 9.2. GYF nin Vergisel Avantajı Var mıdır? sayılı kanun kapsamında yapılan hangi işlemler vergiden istisnadır? Kanun Kapsamında Yapılan Hangi İşlemler Vergiden İstisnadır? 11. Türkiye de Gayrimenkul Tanımı İçine Neler Girer? 12. Türkiye de Gayrimenkul Hukukuna İlişkin Yasal Çerçeve Nedir? Mülkiyet Hakkı Ne Anlama Gelir ve Bu Hakkın Kapsamı Nedir? Mülkiyet Çeşitleri Nelerdir?

4 13. Mülkiyet Hakkı Üzerindeki Kısıtlamalar Nelerdir? Sınırlı Aynî Hak Kavramı Nedir? Sınırlı Aynî Haklar Arasında Herhangi Bir Sıra Var Mıdır? Sınırlı Aynî Hakların Türleri Nelerdir? İrtifak Hakkı Nedir? İrtifak Haklarının Türleri Nelerdir? İntifa Hakkı Nedir, Nasıl Kurulur ve Nasıl Sona Erer? Oturma (Sükna) Hakkı Nedir, Nasıl Kurulur ve Nasıl Sona Erer? Üst Hakkı Nedir, Nasıl Kurulur ve Hangi Amaca Hizmet Eder? Kaynak Hakkı ve Diğer Haklar Nedir, Hangi Amaca Hizmet Eder? Taşınmaz Rehni Nedir? Taşınmaz Rehni Türleri Nelerdir? Taşınmaz Rehni Nasıl Kurulur? Taşınmaz Rehnine Hakim İlkeler Sabit Dereceler Sistemi Nedir ve Özellikleri Nelerdir? Taşınmaz Rehni Nasıl Sona Erer? Yabancı Para Üzerinden Taşınmaz Rehininin Kurulmasında Özellik Arz Eden Durumlar Nelerdir? Taşınmaz Rehni Nasıl Paraya Çevrilir? İpotek Nedir ve Nasıl Kurulur? İpotek ile Asıl Alacak Arasındaki Hukuki İlişki Nedir? İpotekli Gayrimenkul Devredilebilir mi? İpotekli Gayrimenkul Bölünebilir mi? İnşaatçı İpoteği Nedir? Şerhedilmiş Alım Önalım ve Geri Alım Hakları Nelerdir? 14. Türk Hukuku Uyarınca Gayrimenkul Mülkiyeti Nasıl Kazanılır? Taşınmaz Mülkiyetinin Tescille Kazanılması Nasıldır? Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesinin Hüküm ve Sonuçları Nelerdir? Tapu Sicili Nedir? Taşınmazların Tapu Kütüğüne Kaydı Nasıl Yapılır? Tapu Kütüğüne Yapılan Kayıtların Hükmü Nedir? Tapu Kütüğüne Yapılan Kayıtların Hükümsüzlüğü Tapu Sicilinde Şerh Ne Anlama Gelir? Tapu Siciline Şerh Edilebilecek Haklar Nelerdir? Tapu Sicilinde Şerh Nasıl Kurulur? Tapu Sicilinde Kaydın Değiştirilmesi İşlemi Nasıl Yapılır ve Hangi Amaca Hizmet Eder? Tapu Sicilinde Birleştirme (Tevhit) İşlemi Nedir? Tapu Sicilinde Ayırma (İfraz) İşlemi Nedir? Tescil Dışında Gayrimenkul Mülkiyetinin Kazanılması Halleri Nelerdir? Taşınmaz Mülkiyetinin Kaybı Halleri Nelerdir? Türkiye de Şirketlerinin Gayrimenkul Mülkiyeti Edinmesi Mümkün mü, Nasıl? Ticaret Şirketlerinin Gayrimenkul Mülkiyeti Edinmesinde Özellik Arz Eden Durumlar Nelerdir? 15. Yabancıların Gayrimenkul Edinimine İlişkin Hukuki Prosedür Nasıldır? Yabancı Gerçek Kişilerin Türkiye de Gayrimenkul Edinebilme Koşulları Nelerdir? Yurtdışında Kurulu Yabancı Şirketler Türkiye de Doğrudan Gayrimenkul Edinebilir mi? Yabancı Sermayeli Türk Şirketlerinin Gayrimenkul Mülkiyeti Edinebilmesi İçin Hangi Prosedürlerin İzlenmesi Gerekir? Türkiye de Kurulabilecek Ticaret Şirketi Türleri Nelerdir? Anonim ve Limited Şirketlerin Temel Özellikleri Nelerdir? Anonim ve Limited Şirketler Nasıl Kurulur? Tamamı Yabancı Sermayeli Bir Anonim veya Limited Şirket Kurmak Mümkün müdür?

5 15.4. Yabancı Uyruklu Gerçek Kişiler, Yurt Dışında Kurulmuş Yabancı Şirketler ile Yabancı Sermayeli Türk Şirketlerinin Sınırlı Aynî Hak Edinimindeki Sınırlamalar Nelerdir? 16. Türkiye ye Özgü Gayrimenkul Geliştirme Modelleri Nelerdir? Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Nedir ve Nasıl Kurulur? Arsa Satışı Karşılığı Hasılat Paylaşım Sözleşmesi Nedir ve Ne Amaçla Yapılır? Gayrimenkul Mülkiyetinin Özel Bir Türü Olan Kat Mülkiyeti Nedir? Kat mülkiyeti Hangi Binalarda Kurulabilir? Kat Mülkiyeti Nasıl Kurulur? Kat İrtifakı Nedir ve Nasıl Kurulur? Kat İrtifakı Nasıl Sona Erer? 17. Türkiye de Gayrimenkul Kirası Sözleşmeleri ve Uygulamaları Nasıldır? Gayrimenkul Kiralarında Hangi Mevzuat Uygulanır? Gayrimenkul Kirası Sözleşmeleri Nasıl Kurulur Gayrimenkul Kirası Sözleşmeleri Ne Kadar Süreyle Kurulabilir? Kira Sözleşmelerinde Şerhin Etkisi Nedir? Gayrimenkul Kirası Sözleşmelerinde Kira Bedelinin Artırılması Hangi Esaslara Tabidir? Gayrimenkul Kirası Sözleşmeleri Nasıl Sona Erer? Konut ve Çatılı İş Yeri Dışında Kalan Taşınmazlarda Kira Sözleşmesinin Sona Ermesi (Örn: Üzerinde Yapı Bulunmayan Arazi) Konut ve Çatılı İşyeri Kiralarında Sözleşmenin Sona Ermesi 18. Türkiye de Gayrimenkul İnşasına İlişkin Prosedür Nasıl İşler? Türkiye de İmar planlarının Türleri ve İşlevleri Nelerdir? Türkiye de İmar Planlarının Nasıl Çıkarılır? Türkiye de İmar Planlarının İptal Prosedürleri Nedir? Türkiye de Arsa ve Arazi Düzenlemesi Nasıl Yapılmalıdır? Türkiye de Yapı İzni ve Kullanma İzni Süreçleri Nasıldır? 19. Kentsel Dönüşüm Kavramı ve Gelişimi

6 1. Türkiye de Gayrimenkul Yatırımcısının Dikkate Alması Gereken Temel Vergiler Nelerdir? Türkiye deki bir gayrimenkul yatırımcısının karşılaşacağı temel vergiler elde edilecek olan kazanç üzerinden gerçek ya da tüzel kişi olmasına göre Gelir ya da Kurumlar Vergisi ile Katma Değer Vergisi, Tapu Harcı, Damga Vergisi; gayrimenkul için ödenecek Emlak Vergisi ile ivazsız ve veraset yoluyla intikaller için ödenecek Veraset ve İntikal vergisi olarak sayılabilir Gelir Vergisi Gerçek kişilerin gayrimenkul ticaretinden ya da kiralamasından elde ettikleri kazançları Gelir Vergisine tabidir Kurumlar Vergisi Kurumsal gayrimenkul yatırımcısının elde ettiği gelirler Kurumlar Vergisine tabidir Katma Değer Vergisi Türkiye'de yapılan aşağıdaki işlemler katma değer vergisine tabidir: i. Ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler, ii. Her türlü mal ve hizmet ithalatı, iii. Diğer faaliyetlerden doğan teslim ve hizmetler Bu kapsam içinde gerçek kişilerin ticari kapsamdaki gayrimenkul alım satımları ile tüzel kişilerin gayrimenkule yönelik tüm işlemleri (alım- satım- kiralama) Katma Değer Vergisi ne tabidir. Bu konuda yasada tanımlanmış belli istisna ve muafiyetler bulunmaktadır Damga Vergisi Türkiye de imzalanan ya da hükmünden Türkiye de yararlanılan ve üzerinde parasal değer bulunan aşağıda yazılı her türlü kâğıdın orijinal imzalı her bir nüshası ayrı ayrı Damga Vergisi ne tabidir. iv. Mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler, v. Kira mukavelenameleri, vi. Kefalet, teminat ve rehin senetleri, vii. Tahkimnameler ve sulhnameler, viii. Fesihnameler Tapu ve Kadastro Harcı Tapu ve Kadastro işlemlerinden Harçlar Kanunu na bağlı tarifede yazılı olanlar, tapu ve kadastro harçlarına tabidir Emlak Vergisi Türkiye sınırları içerisinde bulunan binalar Bina Vergisi ne ve arazi ile arsalar ise Arazi Vergisi ne tabidir Veraset ve İntikal Vergisi Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye de bulunan malların veraset yoluyla ya da karşılıksız olarak diğer bir şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisi ne tabidir.

7 2. Türkiye de Kira Gelirleri Nasıl Vergilendirilir? Sözleşmelerinden Elde Edilen Kazançlardan Ne Tip Vergiler Doğabilir? 2.1. Şirketlerin Aktiflerinde Yer Alan Gayrimenkullerin Kiralanması İşlemleri Kurumlar Vergisine Tabi midir? İşletmelerin aktiflerinde yer alan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri sonucu elde edilen gelirler yüzde 20 oranında Kurumlar Vergisine tabidir Gerçek Kişilerin Sahip Olduğu Gayrimenkullerin Kiralanmasından Elde Edilen Kazançlar Gelir Vergisine Tabi midir? Gerçek kişilerin sahip oldukları gayrimenkullerden elde ettikleri gelirler Gelir Vergisine tabidir Şahıslar Tarafından Şirketlere Kiralanan Gayrimenkullere İlişkin Kira Ödemeleri Stopaja Tabi midir? Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, gerçek kişilerden kiraladıkları gayrimenkullere ilişkin kira ödemelerinden yüzde 20 oranında stopaj hesaplayıp bağlı bulundukları vergi dairesine ödemek zorundadır. Söz konusu kira gelirini elde eden gerçek kişiler kazançları üzerinden kesilen bu vergileri beyan ettikleri kazançları üzerinden hesaplanacak olan vergiden mahsup ederler Kira Gelirine Konu Mal ve Haklar Nelerdir? Aşağıda yazılı olan mal ve hakların kiralanması işlemlerinden elde edilen kazançlar da kira geliri olarak Gelir Vergisi ne tabi tutulurlar: Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, Voli mahalleri ve dalyanlar, Gayrimenkullerin, ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilumum tesisatı, demirbaş eşyası ve döşemeleri, Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, ihtira beratı, alâmetifarika, marka, ticaret unvanı, her türlü teknik resim, desen, model, plan ile sinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantları, sanayi ve ticaret ve bilim alanlarında elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı gibi haklar, Telif hakları, Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları, Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri Gerçek Kişiler Açısından Kira Gelirleri Ne Zaman Elde Edilmiş Sayılır? Geçmiş yıllara ve içinde bulunulan yıla ilişkin olarak yapılan kira tahsilatları tahsil edildiği yılın, gelecek yıllara ilişkin olarak yapılan tahsilatlar ise ilgili bulundukları yılların geliri olarak vergilendirilir. Ayrıca, döviz cinsinden kiraya verme işlemlerinde elde edilen gelir tahsilâtın yapıldığı tarihteki T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınarak Türk Lirasına çevrilir ve vergilendirilir. Konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin; işyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya

8 posta idareleri aracılığıyla gerçekleştirmesi ve bu kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmesi zorunluluğu bulunmaktadır Gerçek Kişiler Tarafından Elde Edilen Kira Gelirlerinde Herhangi bir İstisna var mıdır? Gerçek kişilerin elde ettikleri konut kira gelirlerinin 2015 yılı için TL si (2014 yılı istisna tutarı TL dir). Gelir Vergisinden istisna edilmiştir. Vergi kesintisine tabi kira geliri elde eden mükellefler, bu kira gelirlerinin brüt tutarı olan 2015 yılı için belirlenmiş beyanname verme sınırı olan TL yi (2014 yılı beyan verme sınırı TL dir) aşması halinde beyanname verecektir. Bu sınırın tespitinde, kesintiye tabi brüt kira gelirleri ile istisna tutarını aşan konut kira gelirleri birlikte dikkate alınır Gerçek Kişiler İçin Kira Gelirlerinin Tespitinde İndirilecek Giderler Hangileridir? Gerçek kişilerce bir takvim yılı boyunca elde edilen kira gelirinin beyanı sırasında belli giderlerin indirimine izin verilmektedir. Vergilendirilecek kira geliri matrahının tespitinde indirilecek giderler konusunda mükellefler tarafından seçilebilecek iki yöntem bulunmaktadır. Bunlar; Götürü Gider Yöntemi Gerçek Gider Yöntemi Götürü Gider Yönteminde Gider İndirimi Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, (haklarını kiraya verenler hariç) kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın %25 i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler. Bu yöntemi seçen mükellefler 2 yıl boyunca gerçek gider yöntemine dönemezler Gerçek Gider Yönteminde İndirilecek Giderler Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, kiraya verilen gayrimenkuller için yapılan; Aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, İdare giderleri, Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri, Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri, Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin %5 i (İktisap bedelinin % 5 i tutarındaki bu indirim sadece ilgili gayrimenkule ait hâsılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır), Emlak vergisi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara katılma payları, Amortismanlar, Onarım giderleri Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler, Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli (dar mükelleflerin yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri hariç) Zarar, ziyan ve tazminatlar Brüt kira tutarından indirilebilmekte, bu giderlerin vergiden istisna edilen tutara isabet eden kısmı indirilememektedir.

9 2.8. Gerçek Kişiler Kira Gelirlerini Ne Zaman Beyan Edip Öderler? Gelir Vergisi Kanunu na göre, gerçek kişilerin elde ettikleri gayrimenkul sermaye iradı gelirlerinin, geliri elde ettikleri yılın mart ayının 1. gününden 25. günü akşamına kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmeleri gerekmektedir Gerçek Kişilerin Kendi Aralarında İmzaladıkları Kiralama Sözleşmeleri Damga Vergisine Tabi midir? Gerçek kişilerin konutlarının mesken olarak kiraya verilmesi halinde kira sözleşmeleri damga vergisinden istisna edilmiştir. Ancak, söz konusu mukaveleler noter huzurunda yapıldıkları veya resmi dairelere ibraz edildikleri takdirde damga vergisine tabi olacaklardır Şirketlerin Taraf Olduğu Kiralama Sözleşmeleri Damga Vergisine Tabi midir? Şirketlerin taraf olduğu kira mukavelenameleri (mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) binde 1,89 oranında damga vergisine tabidir Şirketlerin Aktiflerinde Yer Alan Gayrimenkullerin Kiralanması İşlemleri Katma Değer Vergisine Tabi midir? Şirketlerin aktiflerinde yer alan gayrimenkullerin kiralanması işlemleri yüzde 18 oranında Katma Değer Vergisine tabidir Gerçek Kişilerin Sahip Olduğu Gayrimenkullerin Kiralanması İşlemleri Katma Değer Vergisine Tabi midir? Katma Değer Vergisi Kanunu na göre, iktisadi işletmeye dâhil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemi KDV ye tabi değildir Kira Sözleşmelerinin Tapuya Şerh Edilmesi İşlemi Harca Tabi midir? Adi veya hâsılat kira mukavelelerinin tapu siciline şerhinde mukavele müddetine göre hesaplanacak kira toplamı ve mukavele mevcut değilse veya mukavelede müddet belirtilmemişse bir yıllık kira bedeli üzerinden binde 6,83 (2015 yılı için) harç ödenmesi gerekir Gayrimenkul Ediminde Kullanılan Finansmana İlişkin Faiz ve Kur Farkları ile Alakalı Özellikli Durumlar Nelerdir? Yatırımların finansmanında kullanılan kredilerle ilgili faizler ile kredilerin değerlenmesi neticesinde ortaya çıkan kur farkları, kuruluş dönemine ait olanların sabit kıymetle birlikte amortisman yoluyla itfa edilmek üzere yatırım maliyetine eklenmesi gerekmekte, işletme dönemine ait olanların ise, ilgili bulundukları yıllarda doğrudan gider yazılması ya da maliyete intikal ettirilmek suretiyle amortismana tabi tutulması mümkün bulunmaktadır. Ayrıca, daha sonraki dönemlerde, seçimlik olarak hangi hak kullanılmışsa o yönteme göre işlem yapılmasına devam edilecektir.

10 3. Şirketlerin Aktiflerinde Yer Alan Gayrimenkullerin Satış İşlemlerinde Doğabilecek Vergiler Nelerdir? 3.1. Şirketlerin Aktiflerinde Yer Alan Gayrimenkullerin Satış İşlemleri Kurumlar Vergisine Tabi midir? Şirketlerin aktiflerinde yer alan gayrimenkullerin satışı işlemleri yüzde 20 oranında Kurumlar Vergisine tabidir Şirketlerin Gayrimenkul Satışlarında Yararlanabilecekleri Bir Kurumlar Vergisi İstisnası Bulunmakta mıdır? Kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kazançların % 75'lik kısmı kurumlar vergisinden istisnadır. Bu istisna, satışın yapıldığı dönemde uygulanır ve satış kazancının istisnadan yararlanan kısmı satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar pasifte özel bir fon hesabında tutulur. Ancak satış bedelinin, satışın yapıldığı yılı izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar tahsil edilmesi şarttır. Gayrimenkul kıymet ticareti ve kiralanmasıyla uğraşan kurumların bu amaçla ellerinde bulundurdukları değerlerin satışından elde ettikleri kazançlar istisna kapsamı dışındadır Şirketlerin Taraf Olduğu Gayrimenkul Satış ve Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmeleri Damga Vergisine Tabi midir? Şirketlerin taraf olduğu gayrimenkul satış ve gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri binde 9,48 oranında Damga Vergisine tabidir. Ancak, Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının münhasıran gayrimenkul portföylerine ilişkin alım satım sözleşmeleri ile gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri Damga Vergisi'nden istisna edilmiştir. Bununla birlikte, Kurumlar Vergisi açısından taşınmazlara ilişkin satış kazancı istisnası uygulanan işlemlere ait kâğıtlar için damga vergisi istisnası mevcuttur Şirketler Tarafından Yapılan Gayrimenkul Satışları Katma Değer Vergisine Tabi midir? Şirketler tarafından yapılan gayrimenkul satışları Katma Değer Vergisine tabidir Net Alanı 150m2 nin Altındaki Konutların Satışında İndirimli Katma Değer Vergisi Oranı Uygulanabilir mi? Yapı ruhsatı tarihinden itibaren alınan konut inşaatı projeleri ve kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi tarihinden itibaren yapılacak konut inşaatı projelerine ilişkin konut teslimlerine uygulanacak KDV oranları aşağıdaki şekilde olacaktır:

11 I. 10/07/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirler dışında olan konutlarda; a. Net alanı 150 m2 ye kadar olanlar için %1 b. Net alanı 150 m2 den fazla olanlar için %18 II. 16/05/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerdeki konutlarda; a. Net alanı 150m2 ye kadar olanlar için %1 b. Net alanı 150m2 den fazla olanlar için %18 III. 10/07/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde a. Lüks ve birinci sınıf inşaat olarak yapılmayan konutlarda; i. Net alanı 150 m2 ye kadar olanlar için %1 ii. Net alanı 150 m2 den fazla olanlar için %18 b. Lüks ve birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere inşa edilen konutlarda yapı ruhsatının alındığı tarihte üzerinde yapıldığı arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu nun 29. Maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 değeri; i. 500 TL den az ( 500 TL hariç ) olanlarda; 1. Net alanı 150 m2 ye kadar olanlar için %1 2. Net alanı 150 m2 den fazla olanlar için %18 ii. 500 TL ile 1000 TL ( 500 TL dahil 1000 TL hariç ) olanlarda 1. Net alanı 150 m2 ye kadar olanlar için %8 2. Net alanı 150 m2 den fazla olanlar için %18 iii TL den fazla olanlarda metrekare farkı olmaksızın % Şirketlerin Gayrimenkul Satışlarında Yararlanabilecekleri Bir Katma Değer Vergisi İstisnası Bulunmakta mıdır? Kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmazlarının (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dâhil) bankalara devir ve teslimleri katma değer vergisinden istisnadır. İstisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapan kurumların, bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları taşınmazların teslimleri istisna kapsamı dışındadır. İstisna kapsamında teslim edilen kıymetlerin iktisabında yüklenilen ve teslimin yapıldığı döneme kadar indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi, teslimin yapıldığı hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınır.

12 3.7. Hazineye Ait Gayrimenkullerin Ediminde Katma Değer Vergisi Ödenir mi? Hazinece yapılan taşınmaz teslimi ve kiralamaları, irtifak hakkı tesisi, kullanma izni ve ön izin verilmesi işlemleri ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca yapılan arsa ve arazi teslimleri KDV nin konusu dışında bırakılmıştır. 4. Gerçek Kişilerin Sahip Olduğu Gayrimenkullerin Satışından Elde Edilen Kazançlar Gelir Vergisine Tabi midir? 4.1.Gerçek Kişilerin Gayrimenkul Satışlarında Yararlanabilecekleri Bir Gelir Vergisi İstisnası Bulunmakta mıdır? Gerçek kişiler tarafından veraset yoluyla ya da ivazsız olarak edinilen gayrimenkullerle, iktisap tarihinden itibaren en az 5 yıl elde tutulduktan sonra satılan gayrimenkullerin satışından elde edilen kazanç vergilendirilmeyecektir. Ayrıca, bir takvim yılında elde edilen değer artışı kazancının, 2015 yılı için TL si gelir vergisinden müstesnadır i Gerçek Kişiler Açısından Gayrimenkul Satışında Vergilendirilecek Kazanca Nasıl Ulaşılır? Gerçek kişi gayrimenkul yatırımcısı gayrimenkul alım- satımında satış fiyatı ile alış maliyeti arasındaki pozitif fark üzerinden vergi öder. Vergilendirilecek kazancın tespitinde gayrimenkulün maliyet bedeline ek olarak aşağıda yazılı giderler de ayrıca indirilir: Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler, Ödenen vergi ve harçlar. Maliyet bedelinin tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek bedel esas alınacaktır. Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu nca belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edilecektir Gerçek Kişiler Arasında İmzalanan Gayrimenkul Satış ve Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmeleri Damga Vergisine Tabi midir? Ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetlere ilişkin olmamak şartıyla gerçek kişiler arasında düzenlenen akitlerle ilgili kâğıtlar damga vergisine tabi değildir. Ancak resmi dairelere veya noterlere ibraz edildikleri takdirde bu tarih itibarıyla vergiye tâbi tutulur ve ibraz edenlerce ödenir.

13 4.4. Gerçek Kişiler Tarafından Yapılan Gayrimenkul Satışları Katma Değer Vergisine Tabi midir? Özel mülkiyete konu gayrimenkullerin satışı, gerçek usulde KDV mükellefiyetini gerektirmeyecek şekilde arızi faaliyet kapsamında yapılması halinde KDV ye tabi olmayacaktır. Ancak, gayrimenkul alım-satımının mutad ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürülerek ticari bir organizasyon dâhilinde gerçekleştirilmesi halinde, gayrimenkul satışı KDV ye tabi olacaktır. 5. Tapu Harçları Nelerdir? 5.1. Tapu Kütüğüne İpotek Tesisi Tapu Harcına Tabi midir? İpotek tesisinde; İpotekte sağlanan borç miktarı üzerinden Binde 4,55, İpoteğe dâhil gayrimenkullerden birisinin çıkarılarak başkasının ithalinde veya teminat ilavesinde borç miktarı üzerinden Binde 4,55, Mevcut ipotek derecelerinin sonradan istenilen değişikliklerinde borç miktarı üzerinden Binde 2,27 Tapu harcı tahsil edilir Tapu Siciline Hakların Şerh Edilmesi İşlemi Tapu Harcı Doğurur mu? İştira, vefa haklarının tapu siciline şerhi için, bu hakların bedelli veya bedelsiz oluşuna bakılmaksızın taşınmaz malin kayıtlı değeri üzerinden Binde 6,83 oranında harç tahsil edilir Tapu Sicilinde Kaydın Değiştirilmesi İşlemi Tapu Harcına Tabi midir? Her nevi cins ve kayıt tashihinde her bir işlem için 89,50 TL harç tahsil edilmektedir Tapu Sicilinde Birleştirme (Tevhit) Ve Ayırma (İfraz) İşlemlerinin Mali Boyutu Nedir? Birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden, ayrı ayrı Binde 11,38 oranında harç tahsil edilir. Birleştirme harcı birleştirilecek parsellerin işlemden önceki değerleri üzerinden ayrı ayrı hesaplanır. Ayrılan taşınmaz malların genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden) az olmamak üzere ilgililerce beyan edilen değerleri üzerinden, Binde 11,38 oranında tapu harcı tahsil edilir. İfraz harcı ifraz olan parselin ifraz olmadan önceki değeri üzerinden hesaplanır Tapu Sicilinde Düzeltme (Tashih) İşlemi Tapu Harcına Tabi midir? İdarenin yapmış olduğu hatalar dışındaki hataların düzeltme işlemleri 89,50 TL harca tabidir Tapu Harcına İlişkin İstisna Uygulamaları Var mıdır? Harçlar Kanunu na göre;

14 a. Genel ve katma bütçeli dairelerle il özel idareleri, belediyeler ve köylerin iktisap edecekleri gayrimenkullerin vesair ayni hakların tescili, şerhi gerektiren işlemleri ve bunların terkinleri, b. Kamu menfaatlerine yararlı dernekler ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların iktisap edecekleri gayrimenkullerin ve sair ayni hakların tescilleri ve şerhi gerektiren işlemleriyle bu dernek ve vakıflara ait tesislerin ve bu tesislerin sonradan iktisap edecekleri gayrimenkullerin ve sair ayni hakların tescilleri ve şerhi gerektiren işlemleri ve bunların terkinleri, c. İlgililerin kusurları olmaksızın tapu ve kadastro idareleri tarafından yapılacak hataların tashihleri, d. Mahkemeler, icra ve iflas daireleri ve diğer resmi dairelerce istenecek kayıt ve belge suretleri, e. Karşılıklı olmak şartıyla yabancı devletlerin diplomatik veya konsolosluk ihtiyaçları için iktisap edecekleri gayrimenkullerin ve sair ayni hakların tescilleri, şerhi gerektiren işlemleri ve bunların terkinleri, f. Arkeolojik araştırmalar için yapılan iktisaplar ile ilgili tescil, şerh ve terkinler (Bu istisna hükmünün uygulanması şartları Milli Eğitim Bakanlığının görüşü alınarak Maliye Bakanlığınca tespit ve Resmi Gazete ile ilan olunur), g sayılı kanuna göre yaptırılacak meskenlere, 4753 sayılı kanuna göre yapılan iktisaplara ve 3202 sayılı kanun uyarınca T.C. Ziraat Bankası kredilerinden istifade suretiyle yapılmış bulunan hayvan barınak yerlerine ilişkin tescil, şerh ve terkinler, h. Deprem, su basması, yangın gibi tabii afetlerin vuku bulduğu bölgelerde (Bu bölgeler Maliye ve İmar ve İskan Bakanlıklarınca müştereken tespit olunur) bu afetlerin vuku bulduğu yılı izleyen yıldan itibaren en çok beş yıl içinde arsa üzerine inşa veya binaya ilave suretiyle meydana getirilen binalar, bağımsız bölümler veya katlar için yapılan tescil, şerh ve terkinler, i. Tersane yapımı için Devlet Planlama Teşkilatınca verilmiş Teşvik Belgesini haiz tüzel kişilerce bu maksatla iktisap edilen gayrimenkuller ve bu yerlerde inşa veya binaya ilave suretiyle meydana getirilen binalar için yapılan tescil, şerh ve terkinler, j. a, e ve f bentlerinde belirtilen şekilde iktisap olunan gayrimenkullerin herhangi bir şekilde başkalarına devir ve ferağı. k. Beden Terbiyesi Teşkilatına dahil derneklerin münhasıran sporla uğraşmak üzere kurulan anonim şirketlere sermaye olarak koydukları gayrimenkuller ile bu şirketlere devrettikleri gayrimenkullerle ilgili devir ve iktisap işlemleri, l sayılı Toplu Konut Kanununa tarihli ve 3645 sayılı Kanunla eklenen ek 2 inci(**) maddesi kapsamında kullandırılacak kredilerle ilgili ipotekler ile bu konutların hak sahipleri adına tapuya tescili. m sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının devir ve iktisabına ilişkin işlemler. n. Organize sanayi, endüstri veya teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan gayrimenkullerin ifraz veya taksim veya birleştirme işlemleri. o. Konut finansmanı kuruluşları ve ipotek finansmanı kuruluşları tarafından 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 38/A maddesinde tanımlanan konut finansmanı kapsamında tesis olunacak ipotek işlemleri, p sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 38/A maddesinde tanımlanan konut finansmanı amacıyla yapılacak finansal kiralamalarda kiralanan konutların kiracıya devri, tapu harcından istisna tutulmuştur.

15 5.7. Gayrimenkul Satış İşlemleri Tapu Harcına Tabi Midir? Hangi Tutar Üzerinden Ödenir? Gayrimenkul alım-satımı ile ilgili tapu işlemleri harca tabidir ve tapu harcı alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil edilir. Gayrimenkul alım-satımında tapu harcı, gayrimenkulün işlem tarihindeki emlak vergisi değerinden düşük olmamak üzere, mükellef tarafından beyan edilen gerçek alım-satım bedeli üzerinden hesaplanır. 6. Türkiye de Emlak Vergileri ve Uygulaması Nedir? 6.1. Türkiye deki Arsa ve Binalar Emlak Vergisine Tabi Midir? Türkiye deki arsa ve binalar Emlak Vergisine tabidir Emlak Vergisinin Mükellefi Kimdir? Türkiye sınırları içinde bulunan bina vergisi için ödenecek emlak vergisi mükellefi; Binanın maliki yani sahibi, varsa intifa hakkı sahibi, bu ikisi de yoksa binayı malik gibi tasarruf edenlerdir. Binanın hem sahibi hem de intifa hakkı sahibi var ise, bina vergisinin mükellefi, intifa hakkı sahibi olmaktadır. Başka bir ifadeyle, emlak vergisinin mükellefi, öncelikle intifa hakkı sahibidir. Binanın maliki de intifa hakkı sahibi de yoksa bu durumda binayı malik gibi tasarruf eden kişi emlak vergisi mükellefidir. Binaya, müşterek mülkiyet halinde sahip olanlar var ise, müşterek mülkiyette hisseler belirlenmiş olduğundan, hisseleri oranında emlak vergisi mükellefi olacaklardır. İştirak halinde mükellefiyet durumunda ise, ödenecek vergiden müteselsilen sorumluluk söz konusu olmaktadır. Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalarda ve arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, ikisi de yok ise arsa ve araziyi malik gibi tasarruf edenlerdir. Bir araziye müştereken sahip olanlar, hisseleri oranında mükellef olmaktadırlar. İştirak halinde malik olmaları durumunda ise, ödenecek veriden müteselsilen sorumlu olurlar 6.3. Emlak Vergisi Hangi Oranlarda Ödenir? Emlak vergisi oranları her bir gayrimenkul türüne göre ve gayrimenkulün Büyükşehir Belediyesi Sınırları içinde olup olmamasına göre farklılık gösterir. Bu kıstaslara göre halihazırda geçerli olan oranlar aşağıdaki tabloda yer almaktadır. Konut İşyeri Arsa Arazi Normal Yöreler Binde 1 Binde 2 Binde 3 Binde 1 Büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar Binde 2 Binde 4 Binde 6 Binde 2

16 6.4. Emlak Vergisi Matrahı Nedir? Emlak Vergisinin matrahı, bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeridir. Vergi değeri ise; -Arsa ve araziler için takdir komisyonlarınca arsalar için her mahalle ve arsa sayılacak parsellenmiş arazide her köy için cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeler (turistik bölgelerdeki cadde, sokak veya değer bakımından farklı olanlar ilgili valilerce tespit edilecek pafta, ada veya parseller), arazide her il veya ilçe için arazinin cinsi (kıraç, taban, sulak) itibariyle takdir olunan birim değerlere göre, -Binalar için, Maliye ve Bayındırlık İskan Bakanlarınca müştereken tespit ve ilan edilecek bina metrekare normal inşaat maliyetleri ile yukarıda belirtilen esaslara göre bulunacak arsa veya arsa payı değeri esas alınarak, hesaplanan bedeldir Emlak Vergisi Mükellefiyeti Ne Zaman Başlar? Emlak Vergisi Kanununda belirtilen vergi değerini tadil eden sebeplerin vuku bulduğu tarihi takip eden bütçe yılından itibaren başlar. Yeni bina inşa edilmesi (Mevcut binalara ilaveler yapılması veya asansör veya kalorifer tesisleri konulması yeni inşaat hükmündedir), bir binanın yanması, yıkılması suretiyle veya sair sebeplerle tamamen veya kısmen harab olması veya binada mevcut asansör veya kalorifer tesislerinin kısmen veya tamamen kaldırılması, bir binanın kullanış tarzının tamamen değiştirilmesi, arazinin hal ve heyetinde değişik olması gibi durumlar vergi değerini tadil eden sebepler içerisindedir. Taşınmaz mal satın alanların emlak vergisi mükellefiyeti ise satışın yapıldığı yılı izleyen yılın başından itibaren başlayacaktır Gayrimenkul Alındığında Emlak Vergisine İlişkin Olarak Bildirim Vermek Gerekli midir? Bir bina veya arazinin mükellefinin değişmesi vergi değerini tadil eden sebepler içerisinde belirtildiğinden, gayrimenkul alındığında bildirim vermek gerekmektedir Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir? Emlak Vergisinin birinci taksiti, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenir Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı nedir? Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı yıllık olarak tahsil edilen emlak vergisinin yüzde on (%10) u oranında, emlak vergisiyle birlikte tahsil edilir.

17 7. Türkiye de Çevre ve Temizlik Vergisi ve Uygulaması Nedir? 7.1. Ticari Gayrimenkullere İlişkin Çevre ve Temizlik Vergisi Nasıl Ödenir? İş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi, belediyelerce binaların tarifedeki derecelere intibak ettirilmesi üzerine her yılın Ocak ayında yıllık tutarı itibarıyla tahakkuk etmiş sayılır. Tahakkuk eden vergi, bir defaya mahsus olmak üzere, belediyelerin ilan mahallerinde bir ay süreyle topluca ilan edilir. İş yeri ve diğer şekilde kullanılan binalarla ilgili olarak tahakkuk eden bu vergi, her yıl, emlak vergisinin taksit sürelerinde ödenir. Büyükşehir Belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi Bina Grupları Bina Dereceleri ve yıllık Vergi Tutarları (TL) 1. Derece 2. Derece 3. Derece 4. Derece 5. Derece 1.Grup Grup Grup Grup Grup Grup Grup Büyükşehir Belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi Bina Grupları Bina Dereceleri ve yıllık Vergi Tutarları (TL) 1. Derece 2. Derece 3. Derece 4. Derece 5. Derece 1.Grup Grup Grup Grup Grup Grup Grup

18 İndirimli çevre ve temizlik vergisi uygulaması 2005/9817 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre; konut, işyeri ve diğer şekilde kullanılan binalar için belirtilen tutarlar, (büyükşehir belediye sınırları içinde bulunanlar hariç olmak üzere) kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu den az olan belediyelerde % 50 indirimli olarak uygulanır Konutlara İlişkin Çevre ve Temizlik Vergisi Nasıl Ödenir? Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle m3 başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanacaktır. Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacın belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilmektedir. Ayrıca arsalar için çevre temizlik vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır Kiraya Verilen Konutlarda Çevre ve Temizlik Vergisi Nasıl Ödenir? Çevre temizlik vergisi dolu veya boş olmasına bakılmaksızın tüm konut ve iş yerlerinden alınmaktadır. Çevre temizlik vergisinin mükellefi binayı fiilen kullanandır. Boş binalarda mükellef, bina sahibidir. 8. Türkiye de Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Var mıdır? Türkiye de 1993 yılından beri SPK düzenlemeleri çerçevesinde Gayrimenkul yatırım Ortaklığı kurulması mümkündür yılında 2 adet GYO nun faaliyete geçmesi ile başlayan GYO larda sayı 2008 e kadar 14 e ulaşmış, 2015 yılında ise işlem gören GYO sayısı 31 e yükselmiştir Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) nun Vergisel Avantajı Var mıdır? Sermaye Piyasası mevzuatına uygun olarak kurulup bu şekilde faaliyet göstermeleri şartıyla GYO nun elde ettikleri kurum kazançları kurumlar vergisinden istisnadır. Kurumlar vergisinden istisna tutulmuş olan bu kazançların dağıtılması durumunda kar payı üzerinden yapılması gereken stopaj oranı da %0 olarak belirlendiğinden GYO ların elde ettikleri kazançlarının hissedarlarına herhangi bir vergi yükü taşımadan aktarılması mümkün olabilmektedir. Ancak, tam mükellef tüzel kişilerin GYO dan elde ettikleri kar payları, elde eden kurum kazancına dahil edilerek %20 oranında kurumlar vergisine tabi tutulacaktır. Kurumlar Vergisi ve kar dağıtım stopajı avantajına ek olarak GYO larca düzenlenen alım satım sözleşmeleri ile gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinin de Damga Vergisinden istisna olduğunu belirtmek gerekir.

19 8.2. GYO Hisselerini Satan Türkiye de Mukim Şirketlerin Değer Artış Kazançları Kurumlar Vergisine Tabi midir? GYO ya iştirak eden kurumlar söz konusu iştirak hisselerini satmaları halinde ise elde ettikleri kazanç kurum kazancına dahil edilerek % 20 oranında kurumlar vergisine tabi tutulacaktır. Ancak söz konusu iştirak hisseleri kurum aktifinde en az iki tam yıl kaldıktan sonra satılırsa bu satıştan doğan kazancın %75 i kurumlar vergisinden istisnadır. Söz konusu istisnadan yararlanacak olan kurumların menkul kıymet ticareti ile uğraşmaması, istisna tuttukları kazancı 5 yıl süre ile bilançolarının pasifinde taşımaları ve satış gelirinin satışın yapıldığı yılı izleyen yıldan itibaren 2 yıl içinde tahsil edilmesi gerekmektedir GYO Hisselerini Satan Türkiye de Mukim Tam Mükellef Gerçek Kişilerin Değer Artış Kazançları Gelir Vergisine Tabi midir? Gelir Vergisi Kanunu nun Geçici 67. Maddesi kapsamında, tarihinden sonra iktisap edilen ve BİST te işlem gören pay senetleri alım satım kazançları yönünden stopaj oranı %0 olarak belirlenmiştir. Gelir Vergisi Kanunu nun Geçici 67. Maddesi kapsamında, BİST te işlem görmeyen pay senedi alım satım işlemlerinden sağlanan kazançlar; Gelir Vergisi Kanunu nun genel vergileme hükümlerine göre beyan edilecektir. -Kazancın safi tutarının hesaplanması sırasında, iktisap bedeli, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere ÜFE artış oranının %10 veya üzerinde olması şartıyla ÜFE artış oranıyla endekslenebilir. -Alım satım zararları, alım satım karlarına mahsup edilir. -Diğer alım satım kazançlarıyla birlikte beyan edilir. -2 yıldan fazla elde tutulan tam mükellef kurumlara ait pay senetlerinden elde edilen kazançlar gelir vergisinden istisnadır. 9. Türkiye de Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYF) Var mıdır? 9.1. GYF Nedir? tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 6362 sayılı yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile ülkemizde gayrimenkul yatırım fonları ilk defa hukuki alt yapıya kavuşturulmuştur. Fonların kurulmasına, faaliyetlerine, nitelikli yatırımcılara satışına ve faaliyetlerine ilişkin esaslar, tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayınlanan Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği ile düzenlenmiştir. GYF, nitelikli yatırımcılardan katılma payları karşılığında toplanmış paralarla, pay sahipleri hesabına inançlı mülkiyet esaslarına göre Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından yapılan düzenlemeler çerçevesinde portföy yönetim şirketleri ya da gayrimenkul portföy yönetim şirketleri tarafından kurulan malvarlıklarıdır.

20 9.2. GYF nin Vergisel Avantajı Var mıdır? Kurumlar Vergisi Kanunu nda yer alan hükümler çerçevesinde GYF lerin kazançları da aynı GYO larda olduğu gibi Kurumlar vergisinden istisnadır. Kurumlar vergisinden istisna tutulmuş olan bu kazançların dağıtılması durumunda kar payı üzerinden yapılması gereken stopaj oranı da %0 olarak belirlenmiştir Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine Hakkında Kanunun Kapsamı Nelerdir? 31 Mayıs 2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine Hakkında Kanun, bilinen adıyla Kentsel Dönüşüm Kanunu Kanunun Amaç başlıklı 1. Maddesinde de belirtildiği gibi afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemek üzere hazırlanmıştır Kanun Kapsamında Yapılan Hangi İşlemler Vergiden İstisnadır? Kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır. 11. Türkiye de Gayrimenkul Tanımı İçine Neler Girer? Arazi, arsa, bağımsız bölüm gibi bir yerden bir yere taşınamayan, yerinde sabit duran şeylere gayrimenkul denir. Gayrimenkul veya taşınmazlar esas itibariyle Türk mevzuatında üçe ayrılır; 1. Arazi, 2. Taşınmaz üzerindeki bağımsız ve sürekli haklar, 3. Kat mülkiyetine konu olan bağımsız bölümler, Arsa, Arazi ve Tarla Kavramları Ne Anlama Gelir? Türk Medeni Kanunu nun( TMK ) 718. maddesi uyarınca arazi, toprak yüzünün yatay biçimde sınırlandırılmış parçasıdır. Arazi üzerindeki mülkiyet, kullanılmasında yarar olduğu ölçüde üstündeki hava ve altındaki arz katmanlarını kapsar. Bu mülkiyetin kapsamına yasal sınırlamalar saklı kalmak üzere yapılar bitkiler ve kaynaklar da girer. Kentsel topraklar olarak kabul edilen ve tarımsal amaçla kullanılmayan üzerine yapı yapılmak için ayrılmış araziler arsa olarak tanımlanmaktadır tarihli Arsa Sayılacak Parsellenmemiş Arazi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, belediye ve mücavir alan sınırları içinde imar planı ile iskân sahası olarak ayrılmış yerlerde bulunan, belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunup da bu imar planı ile iskân sahası olarak ayrılmamış olmakla beraber fiilen meskûn halde bulunan ve belediye hizmetlerinden faydalanmakta olan yerler arasında kalan, parsellenmemiş arazi ve arazi parçaları arsa olarak tanımlanır. Ancak, bu yerlerdeki arazi ve arazi parçaları zirai faaliyette kullanıldıkları takdirde arsa sayılmaz.

21 Belediye ve mücavir alan sınırları dışında olup da konut, turistik veya sınai tesis yapılmak amacıyla, her ne şekilde olursa olsun parsellenen ve tapuya bu yola şerh verilen arazi ve arazi parçaları, belediye ve mücavir alan sınırları dışında olup da deniz, nehir, göl ve ulaşım yolları kenarında veya civarında bulunması veya sınai veya turistik önemi yahut hızlı şehirleşme faaliyetleri dolayısıyla ve Bayındırlık ve İskân Bakanlığının önerisi üzerine Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen alanların sınırları içinde, imar planı ile iskân sahası olarak ayrılan yerlerdeki arazi ve arazi parçaları arsa sayılır. Tarıma elverişli sınırlı ve belirli toprak parçasına ise tarla adı verilir. 12. Türkiye de Gayrimenkul Hukukuna İlişkin Yasal Çerçeve Nedir? Türk hukuk sisteminde gayrimenkul hukuku tek bir yasal düzenleme ile hüküm altına alınmamış, gayrimenkul hukukuna ilişkin farklı konuların farklı kanunlar çerçevesinde düzenlenmesi yoluna gidilmiştir. Bu bağlamda Türk gayrimenkul hukukunun çerçevesini esas itibariyle, TMK, Kat Mülkiyeti Kanunu, Tapu Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu ve İmar Kanunu ile bu kanunlara dayanılarak çıkarılmış yönetmelikler ve tebliğler çizmektedir Mülkiyet Hakkı Ne Anlama Gelir ve Bu Hakkın Kapsamı Nedir? Mülkiyet hakkı, kişilerin eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyetini sağlayan ve bu nedenle herkese karşı ileri sürülebilen haklar olan aynî haklar arasında en geniş yetkiyi sağlayan haktır. Bu kapsamda mülkiyet hakkı, eşya üzerinde kullanma yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisi verir Mülkiyet Çeşitleri Nelerdir? Türk hukukunda mülkiyet çeşitleri birçok kritere göre belirlenebilir. Bu kriterlerden uygulamada en çok kullanılanı ise hak sahibi sayısı bakımından yapılan ayrımdır. Buna göre, tek bir gerçek/tüzel kişiye ait mülkiyet türüne tek kişi mülkiyeti; birden çok kişiye ait mülkiyet türüne ise birlikte mülkiyet adı verilir. Birlikte mülkiyet de kendi içerisinde ikiye ayrılır. Buna göre birden çok kişinin, bir maldaki mülkiyet hakkında pay (hisse) sahibi bulunduğu mülkiyet türüne paylı mülkiyet; birden çok kişinin aralarındaki ortaklık ilişkisi dolayısıyla bir mala ortaklaşa malik bulunduğu mülkiyete ise elbirliği mülkiyeti denir. Paylı Mülkiyette birden çok kimse maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla sahiptir. Elbirliği mülkiyet ise ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygındır. 13. Mülkiyet Hakkı Üzerindeki Kısıtlamalar Nelerdir? Sınırlı Aynî Hak Kavramı Nedir? Sınırlı aynî hak kavramı, mülkiyetin içeriğini oluşturan yetkilerden bazılarının ayrılarak bağımsızlaştırılması ve bir hak olarak özgülenebilmesi ile oluşan hakkı ifade eder. Sınırlı ayni hak tesisi ile mülkiyetin sağladığı kullanma, getirilerinden yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkilerinden biri veya birkaç tanesi üçüncü bir kişiye devredilmektedir. Bu doğrultuda sınırlı ayni haklar mülkiyet hakkını ortadan kaldırmadan üzerine bir yük getirmektedir. Bu nedenle mülkiyet hakkı tam hâkimiyet hakkı olarak nitelendirilebilirken, sınırlı aynî haklar ise kısmi hâkimiyet hakkı olarak nitelendirilebilir.

22 Ayni haklardaki tipe bağlılık ve sınırlı sayı (numerus clausus) prensipleri nedeniyle Türk Medeni Kanununda öngörülenlerden başka türde bir sınırlı ayni hak tesis edilemez. Mülkiyet hakkı üzerindeki kısıtlamalar sınırlı ayni haklar için de söz konusudur Sınırlı Aynî Haklar Arasında Herhangi Bir Sıra Var Mıdır? Bir gayrimenkul üzerinde birden fazla sınırlı aynî hak tesis edilmesi mümkündür. Böyle bir halde tesis edilmiş sınırlı aynî haklardan birinin kullanılması halinde diğeri zarara uğramadan kullanılabiliyorsa bunlar arasında prensip olarak sıra eşitliği vardır, biri diğerinden önce gelmez. Yani iki sınırlı aynî hak da birlikte kullanılabilir. Buna karşın sıra eşitliği ilkesinin uygulanamadığı hallerde, yani aynı gayrimenkul üzerinde birbiriyle bağdaşmayan birden fazla irtifak hakkı yahut birbiriyle bağdaşmayan irtifak ve taşınmaz yükü veya birbiriyle çatışan birden fazla taşınmaz yükü mevcut ise sınırlı aynî hakların sırasının belirlenmesinde kuruluş tarihi esas alınır. Sınırlı ayni haklar tescil ile kurulduğundan kuruluş tarihi, hakkın yevmiye defterine kayıt tarihidir. Taşınmaz rehninde ise alacağın tescil edildiği derecenin kuruluş tarihi esas alınacaktır. Bunun dışında bütün ilgililerin rızası ile kanundaki prensipten farklı bir sıranın kararlaştırılması da mümkündür. Medeni Kanunumuzdaki bu sıra sistemi önde gelen sınırlı ayni hakkın sahibine hakkı ile bağdaşmayan sınırlı ayni hakkın terkin edilmesini talep etme imkanı tanır. Özellikle taşınmaz rehninde bu husus önem arzeder çünkü taşınmaz üzerinde rehinden sonra rehin hakkı sahibinin muvafakati olmadan tesis edilen sınırlı ayni haklar taşınmazın değerini düşürebilecektir. Bu nedenle TMK md.869 ve İİK md. 132 gereği rehinli taşınmaz üzerindeki yüklerle satışa çıkarıldığında satış bedeli rehin hakkı sahibinin alacağını karşılamadığı takdirde taşınmaz yüklerden kurtulmuş olarak satışa çıkarılır. Bu ikinci ihaledeki bedelin ilkinden yüksek olması durumunda taşınmaz üzerindeki yükler terkin edilerek alıcıya verilir. Rehinli alacak ödendikten sonra arta kalan bedel sınırlı ayni hak sahiplerine verilecektir Sınırlı Aynî Hakların Türleri Nelerdir?

GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDA VERGİSEL SORUMLULUKLAR

GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDA VERGİSEL SORUMLULUKLAR GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDA VERGİSEL SORUMLULUKLAR ÜCRETSİZDİR Bu rehbere elektronik ortamda www.gib.gov.tr internet sayfasından ulaşabilirsiniz. Ayrıntılı Bilgi İçin Vergi İletişim Merkezi nin

Detaylı

mali açıklamalar YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

mali açıklamalar YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2011/023 26.03.2011 Konu: Gayrimenkullerin Değer Artışı Kazancının Hesaplanmasında İktisap Tarihine İlişkin Sirküler Yayınlandı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek imzalı sirkülerde gayrimenkullerin iktisap tarihinden

Detaylı

2-GELİR VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

2-GELİR VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ MÜKELLEF OLMAYAN GERÇEK KİŞİLERİN SAHİP OLDUKLARI GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDAN DOĞAN KAZANCIN VERGİLENDİRİLMESİ H. ENES KOÇ SMMM - DENETÇİ DOKTORA ÖĞRENCİSİ 1-GİRİŞ Makalemizin konusu gerçek

Detaylı

2012 Yılı Kira Gelirlerinin Beyanında Bilinmesi Gerekenler

2012 Yılı Kira Gelirlerinin Beyanında Bilinmesi Gerekenler 2012 Yılı Kira Gelirlerinin Beyanında Bilinmesi Gerekenler Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde yazılı mal ve hakların (Arazi, bina, haklar, motorlu taşıtlar vs.) kiraya verilmesinden elde edilen

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 29.03.2011/ 44-1 GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI NCA GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASI HALİNDE DEĞER ARTIŞ KAZANÇLARININ HESAPLANMASI İLE İLGİLİ GELİR VERGİSİ KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI ÖZET

Detaylı

Sayı : 2013/197 10 Tarih : 20.12.2013 Ö Z E L B Ü L T E N TAPU HARCI UYGULAMALARI

Sayı : 2013/197 10 Tarih : 20.12.2013 Ö Z E L B Ü L T E N TAPU HARCI UYGULAMALARI Sayı : 2013/197 10 Tarih : 20.12.2013 Ö Z E L B Ü L T E N TAPU HARCI UYGULAMALARI I- Giriş Tapu ve Kadastro Harçları, 492 sayılı Harçlar Kanununun dördüncü kısmında düzenlenmiştir. Bu bültenimizde kanunun

Detaylı

-Satış konusunun taşınmaz, iştirak hissesi, kurucu senetleri,intifa senetleri, rüçhan hakkı olması,

-Satış konusunun taşınmaz, iştirak hissesi, kurucu senetleri,intifa senetleri, rüçhan hakkı olması, KURUMLARIN AKTİFİNDE EN AZ İKİ TAM YIL SÜREYLE BULUNAN TAŞINMAZLAR İLE İŞTİRAK HİSSELERİNİN SATIŞLARININ KURUMLAR VERGİSİ VE KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN İSTİSNAYA KONU EDİLMESİNİN ŞARTLARI VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Detaylı

GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI (GMSİ)

GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI (GMSİ) GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI (GMSİ) Türkiye genelinde yapılan denetim ve çalışmalar sonucunda, kira geliri yönünden de oldukça yüksek miktarda vergi kayıp ve kaçağının olduğu, bu nedenle Mart/2011 ayının

Detaylı

31 MAYIS 2016 GÜNÜ SONA ERİYOR

31 MAYIS 2016 GÜNÜ SONA ERİYOR 27.05.2016/Cuma ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş./51 Konu: 2016 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2016 GÜNÜ SONA ERİYOR 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununda

Detaylı

Türkiye de Yerleşmiş Olmayan Yabancıların ve Türk Vatandaşlarının Türkiye deki Kira Gelirlerinin Beyanı

Türkiye de Yerleşmiş Olmayan Yabancıların ve Türk Vatandaşlarının Türkiye deki Kira Gelirlerinin Beyanı Türkiye de Yerleşmiş Olmayan Yabancıların ve Türk Vatandaşlarının Türkiye deki Kira Gelirlerinin Beyanı Gelir Vergisi Kanunumuzda gelir vergisine tabi olacak gerçek kişiler tam mükellefler ve dar mükellefler

Detaylı

ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti.

ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. No: 2011/16 Tarih: 30.03.2011 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ.

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri/15 Konusu : Bakanlar Kurulu Kararlarıyla Belirlenen Vergi Kesintisi Uygulamaları Tarihi : /02/2009 Sayısı İlgili

Detaylı

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş.

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş. İstanbul, 09.02.2009 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu nun 15. ve 30. Maddeleri Uyarınca Yapılacak Vergi Kesintilerine İlişkin 15 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri Yayımlandı DUYURU NO:2009/21

Detaylı

KİRA GELİRİ İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

KİRA GELİRİ İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER Tarih: 23.02.2016 Sayı : 2016/38 KİRA GELİRİ İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER Kira Gelirinde Hasılatın Tespiti Nasıl Olacaktır? Mükelleflerce bir takvim yılı içinde o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak

Detaylı

ÜRÜNLER VE GELİR TÜRÜ TAM MÜKELLEF KURUM TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ DAR MÜKELLEF** KURUM*** DAR MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ***

ÜRÜNLER VE GELİR TÜRÜ TAM MÜKELLEF KURUM TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ DAR MÜKELLEF** KURUM*** DAR MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ*** Aşağıda yer alan tablo 6009 Sayılı Kanun ve söz konusu Kanun ile ilgili 2010/926 sayı ve 27.09.2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca Gelir Vergisi Kanunu Geçici Madde 67 kapsamındaki 1.10.2010 tarihinden

Detaylı

/ YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2006 DA BİTİYOR

/ YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2006 DA BİTİYOR 24.04.2006 / 92 2006 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2006 DA BİTİYOR 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununda 4751 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, genel beyan esasına göre dört

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı 1 / 6 DAĞITIM YERLERİNE İlgi : 26 08 2016 tarih ve 29813sayılı Resmi Gazete. İlgi Resmi Gazete'de yayımlanan 19.08.2016 tarih ve 6741 sayılı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile

Detaylı

KONUT VE İŞYERİ KİRA GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

KONUT VE İŞYERİ KİRA GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ KONUT VE İŞYERİ KİRA GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ 2008 senesinde elde edilen konut ve işyeri kira gelirlerinin vergilendirilmesi Gelir Vergisi Kanunu'nda sayılmış olan gelir unsurlarından gayrimenkul

Detaylı

2019 YILI ÇEVRE TEMİZLİK-MOTORLU TAŞIT VE VERASET VE İNTİKAL VERGİLERİ

2019 YILI ÇEVRE TEMİZLİK-MOTORLU TAŞIT VE VERASET VE İNTİKAL VERGİLERİ Tarih : 04/01/2019 Sayı : 2019/07 2019 YILI ÇEVRE TEMİZLİK-MOTORLU TAŞIT VE VERASET VE İNTİKAL VERGİLERİ Maliye Bakanlığı yayınladığı Tebliğlerle 2019 yılı Motorlu Taşıt Vergilerini, Belediyelerce Tahsil

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[40-11/9]-249 20/02/2012 Konu : Bedelsiz kiralanan otomobile

Detaylı

GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDA VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLER

GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDA VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLER GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDA VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLER 2011 Bu rehber sadece pdf formatında hazırlanmıştır. Ayrıntılı Bilgi İçin Vergi İletişim Merkezinin 444 0 189 numaralı telefon hattına Başvurabilirsiniz.

Detaylı

Sirküler no: 013 İstanbul, 3 Şubat 2009

Sirküler no: 013 İstanbul, 3 Şubat 2009 Sirküler no: 013 İstanbul, 3 Şubat 2009 Konu: Dar mükellef kurumlara yapılan ödemelerdeki tevkifat uygulamasında değişiklikler yapıldı. (KVK md. 30) Özet: 3 Şubat 2009 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...i KISALTMALAR LİSTESİ...vii GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR 1.1.Özel İnşaat İşlerinde Fiziki Yapıya İlişkin Temel Kavramlar...5 1.1.1.

Detaylı

SİRKÜLER TARİHİ : 29/03/2011 SİRKÜLER NO : 2011/40 GAYRİMENKULLERİN İKTİSAP TARİHİ:

SİRKÜLER TARİHİ : 29/03/2011 SİRKÜLER NO : 2011/40 GAYRİMENKULLERİN İKTİSAP TARİHİ: SİRKÜLER TARİHİ : 29/03/2011 SİRKÜLER NO : 2011/40 GAYRİMENKULLERİN İKTİSAP TARİHİ: Bilindiği üzere; gerçek kişilerin gayrimenkulleri iktisap ettikten sonra 5 yıl içinde elden çıkarmaları halinde doğan

Detaylı

ÜRÜNLER VE GELİR TÜRÜ TAM MÜKELLEF KURUM TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ DAR MÜKELLEF** KURUM*** DAR MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ***

ÜRÜNLER VE GELİR TÜRÜ TAM MÜKELLEF KURUM TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ DAR MÜKELLEF** KURUM*** DAR MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ*** Aşağıda yer alan tablo 6009 Sayılı Kanun ve söz konusu Kanun ile ilgili 2010/926 sayı ve 27.09.2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca Gelir Vergisi Kanunu Geçici Madde 67 kapsamındaki 1.10.2010 tarihinden

Detaylı

SİRKÜLER 2011 / 01. Gelir Vergisi Kanununun 2011 Yılı Uygulamasına Yönelik Tarifeler, İstisna/İndirim Hadleri, Tutarları ve Oranları

SİRKÜLER 2011 / 01. Gelir Vergisi Kanununun 2011 Yılı Uygulamasına Yönelik Tarifeler, İstisna/İndirim Hadleri, Tutarları ve Oranları 4 O c a k 2 0 1 1 www.onerymm.com.tr Genel Olarak SİRKÜLER 2011 / 01 Gelir Vergisi Kanununun 2011 Yılı Uygulamasına Yönelik Tarifeler, İstisna/İndirim Hadleri, Tutarları ve Oranları Vergi Usul Kanununun

Detaylı

YURTDIŞINDA MUKİM KURUMLARIN TÜRKİYE DEKİ TAŞINMAZ SATIŞLARININ VERGİLENDİRİLMESİ

YURTDIŞINDA MUKİM KURUMLARIN TÜRKİYE DEKİ TAŞINMAZ SATIŞLARININ VERGİLENDİRİLMESİ YURTDIŞINDA MUKİM KURUMLARIN TÜRKİYE DEKİ TAŞINMAZ SATIŞLARININ VERGİLENDİRİLMESİ Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi Ağustos 2013 Sayısında Yayınlanmıştır 1. Giriş Yurtdışında mukim (kanuni ve iş merkezlerinden

Detaylı

GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI ELDE EDENLERCE ÖDENEN BAĞ-KUR SİGORTASI PRİMİ BEYANNAME ÜZERİNDEN İNDİRİM KONUSU YAPILABİLİR Mİ?

GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI ELDE EDENLERCE ÖDENEN BAĞ-KUR SİGORTASI PRİMİ BEYANNAME ÜZERİNDEN İNDİRİM KONUSU YAPILABİLİR Mİ? GAYRİMENKUL SERMAYE İRADI ELDE EDENLERCE ÖDENEN BAĞ-KUR SİGORTASI PRİMİ BEYANNAME ÜZERİNDEN İNDİRİM KONUSU YAPILABİLİR Mİ? KEMAL AKMAZ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR BAĞIMSIZ DENETÇİ I- GİRİŞ Bilindiği üzere; Gelir

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2009/26 İstanbul, 11 Şubat 2009 KONU : Gelir Vergisi Kanununun

Detaylı

2013 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2013 DE SONA ERİYOR

2013 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2013 DE SONA ERİYOR Sirküler Rapor 27.05.2013/117-1 2013 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2013 DE SONA ERİYOR ÖZET : 2013 yılı Emlak Vergisi ile Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı

Detaylı

A) %5 B) %10 C) %20 D) %25 E) %50

A) %5 B) %10 C) %20 D) %25 E) %50 Deneme Sınavı I 1. Emlak Vergisi ne üzerinden alınır? A) Bina ve arazi üzerinden B) Malikin geliri üzerinden C) Miras üzerinden D) Gelir üzerinden E) Nakit gelir üzerinden 2. Bir araziye elbirliği mülkiyet

Detaylı

Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar. Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar

Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar. Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar Sat Geri Kirala İşlemi ile Sağlanan Vergisel Avantajlar 1. Giriş 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu nda yapılan

Detaylı

2017 YILINDA UYGULANACAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI:

2017 YILINDA UYGULANACAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI: TARİH : 28/12/2016 SİRKÜLER NO : 2016/158 2017 YILINDA UYGULANACAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARLARI: 27 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 47 Seri No lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği

Detaylı

/189-1 KENTSEL DÖNÜŞÜME İLİŞKİN VERGİ MUAFİYET VE İSTİSNALARI YENİDEN DÜZENLENDİ

/189-1 KENTSEL DÖNÜŞÜME İLİŞKİN VERGİ MUAFİYET VE İSTİSNALARI YENİDEN DÜZENLENDİ 10.12.2018/189-1 KENTSEL DÖNÜŞÜME İLİŞKİN VERGİ MUAFİYET VE İSTİSNALARI YENİDEN DÜZENLENDİ 7153 sayılı ÇEVRE KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN ile muhtelif kanunlarda değişiklik

Detaylı

2009/ Konu: 15 ve 30 ncu Maddedeki Tevkifat Oranlarıyla İlgili Düzenlemeleri Açıklayan Kurumlar Vergisi Sirküleri

2009/ Konu: 15 ve 30 ncu Maddedeki Tevkifat Oranlarıyla İlgili Düzenlemeleri Açıklayan Kurumlar Vergisi Sirküleri 2009/022 07.02.2009 Konu 15 ve 30 ncu Maddedeki Tevkifat Oranlarıyla İlgili Düzenlemeleri Açıklayan Kurumlar Vergisi Sirküleri Bilindiği gibi 3/2/2009 tarihli ve 27130 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak

Detaylı

Arkan&Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş.

Arkan&Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş. İstanbul, 14.07.2008 56 Seri No.lu Harçlar Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2008/72 12.07.2008 tarih ve 26934 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 56 Seri No.lu Harçlar Kanunu Genel Tebliği nde,

Detaylı

MENKUL SERMAYE İRATLARI İLE MENKUL KIYMET ALIM SATIM KAZANÇLARININ VERGİLENDİRİLMESİ

MENKUL SERMAYE İRATLARI İLE MENKUL KIYMET ALIM SATIM KAZANÇLARININ VERGİLENDİRİLMESİ MENKUL SERMAYE İRATLARI İLE MENKUL KIYMET ALIM SATIM KAZANÇLARININ VERGİLENDİRİLMESİ Mükellefiyete Konu Gelir GERÇEK KİŞİ VERGİYE TABİ TÜZEL KİŞİ (KURUM) Menkul Kıymet Yatırım Ortaklarının Hisse Senetlerinin

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/76

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/76 DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Sun Plaza No:24 34398 Maslak İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

4325 sayılı, numaralı, nolu, kanun, yasa OLAĞANÜSTÜ HAL BÖLGESİNDE VE KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERDE İSTİHDAM YARATILMASI VE YATIRIMLARIN

4325 sayılı, numaralı, nolu, kanun, yasa OLAĞANÜSTÜ HAL BÖLGESİNDE VE KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRELERDE İSTİHDAM YARATILMASI VE YATIRIMLARIN Olağanüstü Hal bölgesinde ve kalkınmada öncelikli yörelerde istihdam yaratılması ve yatırımların teşvik edilmesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda değişiklik yapılması hakkında kanunu, yasası 4325

Detaylı

MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU

MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU 2017-005 Konu : Belediye Gelirleri Kanunu nda yer alan çevre temizlik vergisi ile ilgili maktu tutarlar yeniden değerleme oranında artırılması ve 2017 yılında uygulanacak emlak

Detaylı

15 NO LU 5520 SAYILI KURUMLAR VERGĐSĐ KANUNU SĐRKÜLERĐ YAYIMLANDI

15 NO LU 5520 SAYILI KURUMLAR VERGĐSĐ KANUNU SĐRKÜLERĐ YAYIMLANDI 09.02.2009/51 15 NO LU 5520 SAYILI KURUMLAR VERGĐSĐ KANUNU SĐRKÜLERĐ YAYIMLANDI ÖZET 2009/14593 sayılı ve 2009/14594 sayılı Bakanlar Kurulu Kararları ile tespit edilen vergi kesintisi oranlarının uygulanmasına

Detaylı

2008 YILI EMLAK VERGĐSĐ BĐRĐNCĐ TAKSĐDĐ ÖDEME SÜRESĐ 31 MAYIS 2008 DE SONA ERĐYOR

2008 YILI EMLAK VERGĐSĐ BĐRĐNCĐ TAKSĐDĐ ÖDEME SÜRESĐ 31 MAYIS 2008 DE SONA ERĐYOR 05.05.2008/81 2008 YILI EMLAK VERGĐSĐ BĐRĐNCĐ TAKSĐDĐ ÖDEME SÜRESĐ 31 MAYIS 2008 DE SONA ERĐYOR 2008 yılı Emlak Vergisi I. Taksidinin 31 Mayıs 2008 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. ÖZET : Ancak 31 Mayıs

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2011 / 43 İST, GAYRİMENKULLERİN İKTİSAP TARİHİ

SİRKÜLER NO: POZ-2011 / 43 İST, GAYRİMENKULLERİN İKTİSAP TARİHİ SİRKÜLER NO: POZ-2011 / 43 İST, 29.03.2011 ÖZET: Gayrimenkullerin iktisap tarihi GAYRİMENKULLERİN İKTİSAP TARİHİ Bilindiği üzere; gerçek kişilerin gayrimenkulleri iktisap ettikten sonra 5 yıl içinde elden

Detaylı

C) I-II-III D) IV-III

C) I-II-III D) IV-III 1. Verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişi aşağıdakilerden hangisidir? A) Mükellef B) Yüklenici C) Vergi sorumlusu D) Vasi E) Kayyum 2. Aşağıdakilerden hangisi Her

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, 12.02.2009 Sayı: 2009/32 Ref: 4/32

SĐRKÜLER Đstanbul, 12.02.2009 Sayı: 2009/32 Ref: 4/32 SĐRKÜLER Đstanbul, 12.02.2009 Sayı: 2009/32 Ref: 4/32 Konu: KURUMLAR VERGĐSĐ KANUNUNUN 15 VE 30 UNCU MADDELERĐ UYARINCA YAPILACAK VERGĐ KESĐNTĐLERĐNE ĐLĐŞKĐN OLARAK 15 NO.LI KURUMLAR VERGĐSĐ SĐRKÜLERĐ

Detaylı

KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YAPILAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV UYGULAMASINDA BİR SORUN

KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YAPILAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV UYGULAMASINDA BİR SORUN KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YAPILAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV UYGULAMASINDA BİR SORUN 1. KONU Ülkemizin olası bir deprem beklentisinin yaratacağı tahribat, inşaat sektörünün yapısı ve özellikle

Detaylı

İstanbul, 12.08.2013 SİRKÜLER (2013-16)

İstanbul, 12.08.2013 SİRKÜLER (2013-16) İstanbul, 12.08.2013 SİRKÜLER (2013-16) Konu: Taşınmazların 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu na istinaden yapılacak sat ve geri kiralama (sale and lease back) işlemlerinde

Detaylı

Kabul Tarihi: 31/12/2004 Resmi Gazete Tarihi : 31/12/2004

Kabul Tarihi: 31/12/2004 Resmi Gazete Tarihi : 31/12/2004 Kanun No : 5281 Resmi Gazete No : 25687 (3. Mük.) Kabul Tarihi: 31/12/2004 Resmi Gazete Tarihi : 31/12/2004 VERGİ KANUNLARININ YENİ TÜRK LİRASINA UYUMU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2011/77 Ref: 4/77

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2011/77 Ref: 4/77 SĐRKÜLER Đstanbul, 30.03.2011 Sayı: 2011/77 Ref: 4/77 Konu: GAYRĐMENKULLERĐN ELDEN ÇIKARILMASI HALĐNDE, DEĞER ARTIŞ KAZANCININ HESAPLANMASINDA, ĐKTĐSAP TARĐHĐ OLARAK HANGĐ TARĐHĐN ESAS ALINACAĞINA ĐLĐŞKĐN

Detaylı

SİRKÜLER 2018/70. Taşınmazların Yeniden Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır.

SİRKÜLER 2018/70. Taşınmazların Yeniden Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır. SİRKÜLER 2018/70 10/07/2018 Taşınmazların Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır. 06.07.2018 tarihli ve 30470 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 500 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu

Detaylı

6728 SAYILI KANUNLA KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU İLE DİĞER BAZI VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN DÜZENLEMELER 09/08/2016 tarih ve sayılı Resmi Gazete

6728 SAYILI KANUNLA KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU İLE DİĞER BAZI VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN DÜZENLEMELER 09/08/2016 tarih ve sayılı Resmi Gazete 6728 SAYILI KANUNLA KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU İLE DİĞER BAZI VERGİ KANUNLARINDA YAPILAN DÜZENLEMELER 09/08/2016 tarih ve 29796 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 6728 sayılı Yatırım Ortamının

Detaylı

- Diğer alım satım kazançlarıyla birlikte

- Diğer alım satım kazançlarıyla birlikte Aşağıda yer alan tablo 6009 Sayılı Kanun ve söz konusu Kanun ile ilgili 2010/926 sayı ve 27.09.2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca Gelir Vergisi Kanunu Geçici Madde 67 kapsamındaki 1.10.2010 tarihinden

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2018/14 9/Ocak/2018 İçindekiler: * 2018 yılında uygulanacak; - motorlu taşıtlar vergisi tutarları, - veraset ve intikal vergisi tarifesi ve istisna tutarları, - çevre temizlik vergisi tutarları,

Detaylı

I. STOPAJ YÖNTEMĠNE TABĠ MENKUL SERMAYE GELĠRLERĠ VE DEĞER ARTIġ KAZANÇLARI

I. STOPAJ YÖNTEMĠNE TABĠ MENKUL SERMAYE GELĠRLERĠ VE DEĞER ARTIġ KAZANÇLARI I. STOPAJ YÖNTEMĠNE TABĠ MENKUL SERMAYE GELĠRLERĠ VE DEĞER ARTIġ KAZANÇLARI Gelir Vergisi Kanununa eklenen Geçici 67. madde ile 01.01.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 31.12.2015 tarihine kadar;

Detaylı

ŞİRKETLERE AYNİ SERMAYE OLARAK KONULABİLECEK KIYMETLER VE BU İŞLEMİN VERGİLENDİRİLMESİ

ŞİRKETLERE AYNİ SERMAYE OLARAK KONULABİLECEK KIYMETLER VE BU İŞLEMİN VERGİLENDİRİLMESİ ŞİRKETLERE AYNİ SERMAYE OLARAK KONULABİLECEK KIYMETLER VE BU İŞLEMİN VERGİLENDİRİLMESİ Rızkullah ÇETİN 26 1-GİRİŞ Şirket ortakları çeşitli sebeplerle (nakit yetersizliği, ortağın ayni sermaye olarak konulabilecek

Detaylı

Yabancılar İçin Kira Geliri Beyanı Rehberi (2007) KAPAK

Yabancılar İçin Kira Geliri Beyanı Rehberi (2007) KAPAK Yabancılar İçin Kira Geliri Beyanı Rehberi (2007) KAPAK Yabancılar İçin Kira Geliri Beyanı Rehberi (2007) YABANCILAR İÇİN KİRA GELİRİ BEYANI REHBERİ 2007 ÜCRETSİZDİR Bu rehbere elektronik ortamda www.gib.gov.tr

Detaylı

2015 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI GERÇEK KİŞİ. Yatırım Fonu (**)

2015 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI GERÇEK KİŞİ. Yatırım Fonu (**) Mükellef Gelir GERÇEK KİŞİ Tam Mükellef Dar Mükellef (*) 2015 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI KURUM Tam Mükellef Sermaye Şirketi ve Yatırım Fonu (**) Tam Mükellef

Detaylı

12/1/2009 TARİHLİ VE 2009/14580 SAYILI KARARNAMENİN EKİ KARAR

12/1/2009 TARİHLİ VE 2009/14580 SAYILI KARARNAMENİN EKİ KARAR Sayı: YMM.03.2009-014 Konu: Gelir Ve Kurumlar Vergisi Kanunda Yer Alan Vergi Tevkifat Oranları İZMİR. 3.2.2009 Muhasebe Müdürlüğüne, 12/1/2009 Tarihli Ve 2009/14580 Sayılı, 12/1/2009 Tarihli Ve 2009/14592

Detaylı

DAMGA VERGİSİ ORANLARI DAVA AÇMA SÜRELERİ DEFTER TASDİK SÜRELERİ DEFTER TUTMA HADLERİ DEĞER ARTIŞI KAZANÇLARI (GVK Mük. Md. 80) DEĞERLİ KAĞITLAR

DAMGA VERGİSİ ORANLARI DAVA AÇMA SÜRELERİ DEFTER TASDİK SÜRELERİ DEFTER TUTMA HADLERİ DEĞER ARTIŞI KAZANÇLARI (GVK Mük. Md. 80) DEĞERLİ KAĞITLAR D D DAMGA Sİ ORANLARI DAVA AÇMA SÜRELERİ DEFTER TASDİK SÜRELERİ DEFTER TUTMA HADLERİ DEĞER ARTIŞI KAZANÇLARI (GVK Mük. Md. 80) DEĞERLİ KAĞITLAR 40 q DAMGA Sİ ORANLARI Bazı Damga Vergisi Oranları ve Tutarları

Detaylı

KATILIMCILARA TAHSİSLİ VE TAPUSU VERİLMİŞ ARSALARIN DEVİR VE SATIŞINDA KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI

KATILIMCILARA TAHSİSLİ VE TAPUSU VERİLMİŞ ARSALARIN DEVİR VE SATIŞINDA KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI KATILIMCILARA TAHSİSLİ VE TAPUSU VERİLMİŞ ARSALARIN DEVİR VE SATIŞINDA KURUMLAR VERGİSİ İSTİSNASI TAHSİSLİ GAYRİMENKULLERİN SATIŞINDA GAYRİMENKUL SATIŞ İSTİSNASI 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun

Detaylı

2012 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI KURUM. Yatırım Fonu (**)

2012 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI KURUM. Yatırım Fonu (**) Mükellef Gelir GERÇEK KİŞİ Dar Mükellef (*) 2012 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI KURUM Dar Mükellef (*) Sermaye Şirketi ve Yatırım Fonu (**) Diğer Kurum Dar

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 5. 03/02/2009 tarihli ve Sayılı Resmi Gazete de aşağıda yer alan vergi tevkif oranları yayımlanmıştır.

SİRKÜLER 2009 / 5. 03/02/2009 tarihli ve Sayılı Resmi Gazete de aşağıda yer alan vergi tevkif oranları yayımlanmıştır. SİRKÜLER 2009 / 5 Ankara, 04/ 02 / 2009 KONU: 193 SAYILI GELIR VERGISI -5520 SAYILI KURUMLAR VERGISI HAKKINDA KARAR MEVZUAT: 193 SAYILI GELIR VERGISI KANUNUNUN 94 ÜNCÜ MADDESINDE YER ALAN TEVKIFAT NISPETLERI

Detaylı

2012 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI GERÇEK KİŞİ. Yatırım Fonu (**)

2012 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI GERÇEK KİŞİ. Yatırım Fonu (**) Mükellef Gelir GERÇEK KİŞİ Tam Mükellef Dar Mükellef (*) 2012 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI KURUM Tam Mükellef Dar Mükellef (*) Tam Mükellef Sermaye Şirketi

Detaylı

GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASI HALİNDE DEĞER ARTIŞ KAZANCI VE BU KAZANCIN HESAPLANMASINDA İKTİSAP TARİHİNİN TESPİTİ DURUMU

GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASI HALİNDE DEĞER ARTIŞ KAZANCI VE BU KAZANCIN HESAPLANMASINDA İKTİSAP TARİHİNİN TESPİTİ DURUMU GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASI HALİNDE DEĞER ARTIŞ KAZANCI VE BU KAZANCIN HESAPLANMASINDA İKTİSAP TARİHİNİN TESPİTİ DURUMU Yusuf ÖZBALDAN 57 * ÖZ Değer artış kazancı kapsamında değerlendirilmesi gereken

Detaylı

YENİ KURUMLAR VERGİSİ KANUNU TASARISINA GÖRE TAŞINMAZLAR VE İŞTİRAK HİSSELERİ SATIŞ KAZANCI İSTİSNASI. İrfan VURAL Gelirler Kontrolörü

YENİ KURUMLAR VERGİSİ KANUNU TASARISINA GÖRE TAŞINMAZLAR VE İŞTİRAK HİSSELERİ SATIŞ KAZANCI İSTİSNASI. İrfan VURAL Gelirler Kontrolörü YENİ KURUMLAR VERGİSİ KANUNU TASARISINA GÖRE TAŞINMAZLAR VE İŞTİRAK HİSSELERİ SATIŞ KAZANCI İSTİSNASI İrfan VURAL Gelirler Kontrolörü I- GİRİŞ Bilindiği üzere, daha önce Kurumlar Vergisi Kanunu nun geçici

Detaylı

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu.

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Sayı: Tarih: 28/05/2014 39044742-KDV.29-1496 T.C. GELİR

Detaylı

TABLO 2. 2011 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI. Tam Mükellef Sermaye Şirketi ve Yatırım Fonu (**)

TABLO 2. 2011 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI. Tam Mükellef Sermaye Şirketi ve Yatırım Fonu (**) TABLO 2. 2011 YILINDA ELDE EDİLEN MENKUL SERMAYE GELİRLERİNİN BEYAN VE VERGİLEME ESASLARI Mükellef Gelir GERÇEK KİŞİ Dar Mükellef (*) KURUM Dar Mükellef (*) Sermaye Şirketi ve Yatırım Fonu (**) Kurum Dar

Detaylı

KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN UYGULAMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN UYGULAMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN UYGULAMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR 23 Aralık 2017 Tarihli 30279 Sayılı Resmi Gazete de 1 Seri No lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği nde Değişiklik Yapılmasına

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2008/67 İstanbul, 15 Temmuz 2008 KONU : 5766 sayılı Kanunla

Detaylı

Kavramlar: Emlak Vergileri, Veraset ve İntikal Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi

Kavramlar: Emlak Vergileri, Veraset ve İntikal Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi SERVETTEN ALINAN VERGİLER Konu Başlığı: Servetten Alınan Vergiler Kavramlar: Emlak Vergileri, Veraset ve İntikal Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kavramlara İlişkin Açıklamalar: Emlak Vergileri: Bina

Detaylı

2013 YILI MENKUL KIYMET GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

2013 YILI MENKUL KIYMET GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ 2013 YILI MENKUL KIYMET GELİRLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ TAM MÜKELLEF KURUM TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ DAR MÜKELLEF KURUM (1) DAR MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ HİSSE SENEDİ ALIM SATIM KAZANCI iktisap edilmiş hisse

Detaylı

60 SERİ NOLU DAMGA VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI.

60 SERİ NOLU DAMGA VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI. 60 SERİ NOLU DAMGA VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI. 6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Hakkında Kanun ile Damga Vergisi Kanunu nda bir takım düzenlemeler yapılmıştı. Bununla ilgili olarak 29.09.2016

Detaylı

KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DAMGA VERGİSİNİN HESAPLANMASI VE BEYANI

KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DAMGA VERGİSİNİN HESAPLANMASI VE BEYANI KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DAMGA VERGİSİNİN HESAPLANMASI VE BEYANI Ayşe GINALI * I-GİRİŞ: 488 sayılı Damga Vergisi kanununa ekli (1) sayılı Tablo da yazılı kağıtlar damga vergisine tabidir. (2) sayılı Tablo

Detaylı

2017 Yılı Menkul Kıymet Gelirlerinin Vergilendirilmesi

2017 Yılı Menkul Kıymet Gelirlerinin Vergilendirilmesi HİSSE SENEDİ 1) Borsa İstanbul da (BİST) işlem gören, menkul kıymet yatırım ortaklığı 1) BİST te işlem gören, menkul kıymet yatırım ortaklığı 1) BİST te işlem gören, menkul kıymet yatırım ortaklığı dışındaki

Detaylı

2013 Yılı Menkul Kıymet Gelirlerinin Vergilendirilmesi

2013 Yılı Menkul Kıymet Gelirlerinin Vergilendirilmesi 2013 Yılı Menkul Kıymet Gelirlerinin Vergilendirilmesi TAM MÜKELLEF KURUM TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ DAR MÜKELLEF KURUM (1) DAR MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ HİSSE SENEDİ ALIM SATIM KAZANCI iktisap edilmiş hisse

Detaylı

Aşağıda söz konusu Kanun un Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları mevzuatına ilişkin düzenlemeleri sirkülerimizin konusunu oluşturmaktadır:

Aşağıda söz konusu Kanun un Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları mevzuatına ilişkin düzenlemeleri sirkülerimizin konusunu oluşturmaktadır: 28 Kasım 2017 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 5 Aralık 2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi

Detaylı

ÜRÜNLER VE GELİR TÜRÜ TAM MÜKELLEF KURUM TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ DAR MÜKELLEF KURUM** (1) DAR MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ**

ÜRÜNLER VE GELİR TÜRÜ TAM MÜKELLEF KURUM TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ DAR MÜKELLEF KURUM** (1) DAR MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ** HİSSE SENEDİ ALIM SATIM iktisap edilen ) HİSSE SENEDİ ALIM SATIM iktisap edilen) HİSSE SENEDİ TEMETTÜ (KAR PAYI) GELİRLERİ - Tamamı kurum kazancına dahil (% 20) (Şartları sağlıyorsa kurumlar vergisi iştirak

Detaylı

DUYURU. Üyelerimize ve Kamuoyuna önemle duyurulur.

DUYURU. Üyelerimize ve Kamuoyuna önemle duyurulur. DUYURU 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde

Detaylı

A) 2016 Yılı ve Önceki Yıllarda Mükellef Olanların 2017 Yılına Ait Emlak Vergi Değerlerinin Hesabı

A) 2016 Yılı ve Önceki Yıllarda Mükellef Olanların 2017 Yılına Ait Emlak Vergi Değerlerinin Hesabı İHSAN AKAR YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR ULUDAĞ BAĞIMSIZ DENETİM VE Y.M.M A.Ş 23 Nisan Mh. 242 Sk. Rızvanoğlu-Paçacı Sit. No:12/A Blok Kat: 2 D: 3 Nilüfer/Bursa Tel: 0 541 3966882-0 224 2401329(pbx.) 0224 2401329

Detaylı

DAMGA, HARÇLAR, EMLAK, BELEDİYE GELİRLERİ VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNLARINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

DAMGA, HARÇLAR, EMLAK, BELEDİYE GELİRLERİ VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNLARINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI 03.07.2017/89-1 DAMGA, HARÇLAR, EMLAK, BELEDİYE GELİRLERİ VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNLARINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI ÖZET : 7033 sayılı Sanayinin Geliştirilmesi Ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla

Detaylı

Yurt dışındaki rmadan uydu yayını için hizmet alımında ödenen bedelin vergisel durumu.

Yurt dışındaki rmadan uydu yayını için hizmet alımında ödenen bedelin vergisel durumu. Yurt dışındaki rmadan uydu yayını için hizmet alımında ödenen bedelin vergisel durumu. Sayı: Tarih: 30/06/2015 B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.1-64898 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Detaylı

Vergi Rehberi. (01.01.2015 tarihi itibarıyla yürürlükte olan Gelir Vergisi Kanunu kapsamında)

Vergi Rehberi. (01.01.2015 tarihi itibarıyla yürürlükte olan Gelir Vergisi Kanunu kapsamında) Vergi Rehberi 2015 (01.01.2015 tarihi itibarıyla yürürlükte olan Gelir Vergisi Kanunu kapsamında) TAM - DAR MÜKELLEF GERÇEK KİŞİ NEDİR? 1- Aşağıda detayları verilen gerçek kişiler tam mükellef sayılırlar

Detaylı

Finansal Kiralama Kapsamındaki Satıp Geri Kiralama İşlemlerine İlişkin Vergi İstisnaları*

Finansal Kiralama Kapsamındaki Satıp Geri Kiralama İşlemlerine İlişkin Vergi İstisnaları* Finansal Kiralama Kapsamındaki Satıp Geri Kiralama İşlemlerine İlişkin Vergi İstisnaları* Hüseyin DİNÇER *BU MAKALE VERGİ DÜNYASI DERGİSİ KASIM 2013 SAYI 387 DE YAYIMLANMIŞTIR. 1.GİRİŞ Son yıllarda işletmelerin

Detaylı

7061 SAYILI BAZI VERGİ KANUNLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPAN TORBA KANUN İLE GETİRİLEN ÖZET DÜZENLEMELER. Kanun No: 7061 Y.T. :

7061 SAYILI BAZI VERGİ KANUNLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPAN TORBA KANUN İLE GETİRİLEN ÖZET DÜZENLEMELER. Kanun No: 7061 Y.T. : 7061 SAYILI BAZI VERGİ KANUNLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPAN TORBA KANUN İLE GETİRİLEN ÖZET DÜZENLEMELER Kanun No: 7061 Y.T. : 05.12.2017 İYMMO-21.12.2017 YMM TALHA APAK I-VERGİ USUL KANUNU MADDE 16-17-18-19-20-

Detaylı

YATIRIM FON VE ORTAKLIKLARINDA VERGİ UYGULAMALARI

YATIRIM FON VE ORTAKLIKLARINDA VERGİ UYGULAMALARI YATIRIM FON VE ORTAKLIKLARINDA VERGİ UYGULAMALARI I. YATIRIM FON VE ORTAKLIKLARINDA VERGİLEME ESASLARI A- Yatırım Fon ve Ortaklıklarında Kurumlar Vergisi Uygulaması 1) Kurumlar vergisi mükellefiyeti açısından

Detaylı

% 0 stopaja tabi olup, kurumlar vergisine tabidir. (5) Nakit teminatlardan elde edilen gelirler % 15 stopaja tabidir.

% 0 stopaja tabi olup, kurumlar vergisine tabidir. (5) Nakit teminatlardan elde edilen gelirler % 15 stopaja tabidir. GELİR TÜRÜ TAM MÜKELLEF TÜZEL KİŞİ (3) (4) DAR MÜKELLEF TÜZEL KİŞİ (Türkiye de işyeri/daimi temsilcisi bulunmayan) Hisse Senedi Alım Satım kazancı İMKB de işlem görmeyen hisse senetlerinin elden çıkarılmasından

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2009/22 İstanbul, 3 Şubat 2009 KONU : Gelir Vergisi Kanununun

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2016/147

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2016/147 28.12.2016/ÇARŞAMBA ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2016/147 Konu: 15/7/2016 Tarihli ve 6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik

Detaylı

2 yıldan fazla elde tutulan tam mükellef kurumlara ait hisse senetlerinden elde edilen kazançlar istisnadır.

2 yıldan fazla elde tutulan tam mükellef kurumlara ait hisse senetlerinden elde edilen kazançlar istisnadır. HİSSE SENEDİ ALIM SATIM KAZANCI iktisap edilmiş hisse senetleri - İvazsız olarak iktisap edilenler, İMKB de işlem görenlerden 3 aydan fazla elde tutulanlar ile İMKB de işlem görmeyenlerden tam mükellef

Detaylı

GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLIĞI LİSANSLAMA SINAVI İKİNCİ OTURUM

GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLIĞI LİSANSLAMA SINAVI İKİNCİ OTURUM S P K GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANLIĞI LİSANSLAMA SINAVI İKİNCİ OTURUM GENEL AÇIKLAMA Bu soru kitapçığındaki testler şunlardır: Modül Adı Soru Sayısı 1019 Gayrimenkul Mevzuatı 25 Bu kitapçıkta yer alan

Detaylı

BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUN

BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUN 10417 BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5811 Kabul Tarihi : 13/11/2008 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 22/11//2008 Sayı : 27062 Yayımlandığı Düstur : Tertip

Detaylı

Rehber 7144 SAYILI KANUN (VERGİ DÜZENLEMELERİ)

Rehber 7144 SAYILI KANUN (VERGİ DÜZENLEMELERİ) 0 Rehber 7144 SAYILI KANUN (VERGİ DÜZENLEMELERİ) 1 7144 SAYILI BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN REHBERİ 25.05.2018 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 7144 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik

Detaylı

KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ- Tapu Sicil Müdürlükleri İşlemleri

KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ- Tapu Sicil Müdürlükleri İşlemleri SIR A NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ- Tapu Sicil Müdürlükleri İşlemleri BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER BELGE TALEBİNİN DAYANAĞI

Detaylı

İrfan VURAL Gelirler Kontrolörü I- GİRİŞ :

İrfan VURAL Gelirler Kontrolörü I- GİRİŞ : YENİ BİR TEVKİFAT UYGULAMASI: MENKUL KIYMETLER VE DİĞER SERMAYE PİYASASI ARAÇLARININ ELDE TUTULMASI VE ELDEN ÇIKARILMASI NEDENİYLE SAĞLANAN GELİRLER ÜZERİNDEN YAPILACAK TEVKİFAT I- GİRİŞ : İrfan VURAL

Detaylı

YANIT SORU - YANIT??? SORU

YANIT SORU - YANIT??? SORU SORU - YANIT YANIT??? SORU 326 MALi Ç Ö Z Ü M Sayı : 98-2010 Soru - Yanıt SORU 1 Mali müşavir olarak Serbest Meslek faaliyetinde bulunmaktayım.sosyal güvenlik 4/b kapsamında pirim ödemekteyim. Ödediğim

Detaylı

HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 59) Resmî Gazete: 14 Mart 2009/ 27169

HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 59) Resmî Gazete: 14 Mart 2009/ 27169 Sayı: YMM.03.2009-025 Konu: 59 Seri No.lu Harçlar Genel Tebliği İZMİR. 16.3.2009 Muhasebe Müdürlüğüne, 14.03.2009 tarih ve 27169 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 59 Seri No.lu Harçlar Genel Tebliğinde;

Detaylı

Söz konusu değişikliklerin yürürlük tarihi 6728 sayılı Kanunun yayım tarihi (9/8/2016) olarak belirlenmiştir

Söz konusu değişikliklerin yürürlük tarihi 6728 sayılı Kanunun yayım tarihi (9/8/2016) olarak belirlenmiştir 1 Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında bina inşaat harcı istisnası Damga Vergisi- Emlak vergisi Durumu Belediye Gelirleri Kanunu 48 nolu Genel Tebliği ile ( 29.09.2016) Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında inşa

Detaylı

2009 YILINDA TÜRK MENKUL KIYMETLERİNDEN ELDE EDİLEN KAZANÇLARIN TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİLER AÇISINDAN VERGİLENDİRİLMESİ

2009 YILINDA TÜRK MENKUL KIYMETLERİNDEN ELDE EDİLEN KAZANÇLARIN TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİLER AÇISINDAN VERGİLENDİRİLMESİ 2009 YILINDA TÜRK MENKUL KIYMETLERİNDEN ELDE EDİLEN KAZANÇLARIN TAM MÜKELLEF GERÇEK KİŞİLER AÇISINDAN VERGİLENDİRİLMESİ Gelir Türü Faiz / Kar Payı (Vade sonunda) Hazine Bonosu, Devlet Tahvili (Döviz ve

Detaylı

BEYANNAME VERME VE ÖDEME SÜRELERİ

BEYANNAME VERME VE ÖDEME SÜRELERİ Yıllık Gelir Vergisi BEYANNAME VERME VE ÖDEME SÜRELERİ BEYANNAME TÜRÜ BEYANNAME VERME SÜRESİ ÖDEME SÜRESİ 1.Taksit Mart ayı İzleyen yılın Mart ayının başından 25. günü akşamına kadar sonuna kadar, 2.Taksit

Detaylı

5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1) nde Değişiklik Tebliğ Adı. Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 14)

5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1) nde Değişiklik Tebliğ Adı. Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 14) Sirküler Numarası 2017 / 57 Kanun Adı 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1) nde Değişiklik Tebliğ Adı Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 14) Konusu 5520 sayılı

Detaylı