Ancak, Salmonella spp., Escherichia coli, Clostridium perfringens ve Staphylococcus aureus

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ancak, Salmonella spp., Escherichia coli, Clostridium perfringens ve Staphylococcus aureus"

Transkript

1 1 T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU SIĞIR KARKASLARINDA MİKROBİYEL YÜZEY KONTAMİNASYONUN BELİRLENMESİ Proje Yürütücüsü: Haydar ÖZDEMİR Proje Numarası: HPD Başlama Tarihi: Bitiş Tarihi: Rapor Tarihi: Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Ankara- 2007

2 2 SIĞIR KARKASLARINDA MİKROBİYEL YÜZEY KONTAMİNASYONUN BELİRLENMESİ Özet: Bu çalışma, mezbahada yeni kesilmiş sığır karkaslarında mikrobiyel yüzey kontaminasyonu saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Ankara da bulunan farklı 2 sığır mezbahası aylık dönemler halinde (mayıs-ekim) 6 şar kez ziyaret edilerek, toplam 120 örnek alınmıştır. Tüm örnekler aseptik koşullarda eksizyon tekniği ile her bir karkas yarımının but, kavram ve döş bölgelerinin 100 er cm 2 lik (10x10 cm; cm kalınlığında, toplam 300 cm 2 ) alanındaki kas, fasiya ve yağ dokularından kesilerek alınmıştır. Bu çerçevede alınan örnekler, toplam aerob bakteri sayısı (TABS), koagulaz (+) stafilokoklar (KPS), enterobakteriler (EB), total koliform bakteriler (TKB), E. coli biyotip I (EC) ve Salmonella varlığı yönünden analiz edilmiştir. Yapılan mikrobiyolojik analizler sonucunda, örneklerde TABS, EB ve TKB sayılarının ortalama olarak sırasıyla 4.78, 2.08 ve 2.03 log kob/cm 2 düzeyinde bulunduğu saptanmıştır. Aynı şekilde, örneklerde EB ve TKB ise sırasıyla % 81.6 (98/120) ve % 79.1 (95/120) düzeyinde bulunmuştur. Buna ilaveten, KPS ile E. coli biyotip I örneklerde sırasıyla % 38.3 (46/120) ve % 65 (78/120) oranında saptanmış olup, pozitif örneklerde ortalama sayıları sırasıyla 3.85 ve 1.98 log kob/cm 2 düzeyinde tespit edilmiştir. Salmonella lar ise örneklerin hiçbirinde saptanamamıştır. Sonuç olarak, incelenen sığır karkas örneklerinde hem yüzeysel mikrobiyel kirliliğin hem de, fekal kontaminasyonun yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Bu nedenle, sağlıklı sığır eti üretimi ve halk sağlığının korunması için, sığır mezbahalarında gerekli hijyenik tedbirlerin alınarak, HACCP sisteminin uygulanmasının gerekli olduğu görüşüne varılmıştır. Anahtar sözcükler: Sığır karkas, mikrobiyel kontaminasyon, E. coli biyotip I, Salmonella spp.

3 3 DETERMINATION OF MICROBIAL SURFACE CONTAMINATION ON BEEF CARCASSES Abstract: This study was undertaken to determine microbial surface contamination on beef carcasses. Samples were obtained from two different beef slaughterhouses in Ankara. Each plant was visited on a monthly programme for six times during May-October and a total of 120 samples were collected. All samples were taken by aseptic excision-sampling the muscle-adipose tissue surface of the rump, flank and brisket of the half beef carcasses ( cm thickness, 10x10 cm, 100 cm 2 per site; 300 cm 2 total). The samples were analyzed individually by standard procedures for total aerobic plate counts (TAPC), coagulase-positive staphylococci (CPS), Enterobacteriaceae (EB), total coliform counts (TCC) and Escherichia coli biotype I (EC), and presence of Salmonella. The mean log TAPC, EB and TCC were found 4.78, 2.08 and 2.03 log CFU/ cm 2, respectively. EB and TCC were detected on 81.6% (98/120) and 79.1% (95/120) of samples, respectively. Also CPS and EC were detected on 38.3% (46/120) and 65% (78/120) of samples, respectively. The mean counts of CPS and EC for positive samples were 3.85 and 1.98 log CFU/ cm 2, respectively. Salmonella spp. was not detected any of the beef carcass samples. As a result, both microbial surface contamination and fecal contamination levels of the tested beef carcass samples were found to be high. Therefore it is recommended that slaughterhouses should take hygienic measures in order to produce beef meat of good quality with HACCP process and protect public health. Key words: Beef carcass, microbial contamination, E. coli biyotip I, Salmonella spp.

4 4 II. Amaç ve Kapsam Sığır eti üretim ve tüketimi bakımından, et çeşitleri arasında ayrı bir öneme sahiptir. Ancak, Salmonella spp., Escherichia coli, Clostridium perfringens ve Staphylococcus aureus gibi patojen bakterilerden kaynaklanan gıda kaynaklı infeksiyon ve intoksikasyon olgularının oluşumunda sığır eti ve ürünlerinin önemli derecede rol oynadığı rapor edilmekte ve bu patojenlerden Salmonella spp., Escherichia coli ve Clostridium perfringens in sığırların bağırsak sisteminde gizli veya baskılanmış halde bulunabileceği bildirilmiştir (4, 13, 14). Genellikle kesimin başlangıcında sığır karkaslarının yüzeyi steril kabul edilmekle birlikte, kesimin değişik aşamalarında karkas yüzeyinin değişik türde hem bozulmaya neden olan hem de, bağırsak orijinli (fekal) patojen bakterilerle kontamine olduğu bildirilmektedir (5, 8, 10, 12). Özellikle sığır karkaslarının bağırsak orijinli patojen bakterilerle kontaminasyonunda, kesim işleminin deri yüzme ve iç organ çıkartma aşamaları ile personelin önemli rol oynadığı, ancak kesim aşamalarında belirli hijyenik kuralların uygulanması ile olası kontaminasyonların azaltılabileceği bildirilmiştir (3, 6, 10). Duffy ve ark. (5) karkasların genel mikrobiyel kontaminasyonu hakkında toplam aerob bakteri sayısı, koliform bakteriler, E. coli ve Salmonella varlığının belirlenmesinin genelde yüksek düzeyde bilgi verebileceğini bildirmişlerdir. Avrupa Birliği nin 2004/379/EC sayılı direktifinde ise, karkasların mikrobiyel kalitesinin belirlenmesinde hijyen ve fekal indikatör olarak toplam aerob bakteri sayısı ile enterobakteriler kriter olarak belirtilmiştir (1). Sığır karkaslarının mikrobiyel kontaminasyonuna ilişkin çalışmalar bulunmakla birlikte mezbaha hijyeni, kesim tekniği, örnekleme zamanı ve tekniğine bağlı olarak sonuçların değişkenlik gösterdiği bildirilmektedir. Nitekim bu konuda yapılan birçok çalışmada (9, 11, 12, 13, 14) sonuçların farklı olduğu anlaşılmaktadır. Başta Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği Ülkeleri olmak üzere diğer gelişmiş ülkelerde gıda güvenliğine olan yoğun ilgi ve HACCP sisteminin mezbahalarda uygulanması ile karkasların mikroorganizmalarla kontaminasyon düzeylerinin azaltıldığı belirtilmiştir. Bu bağlamda Amerika Birleşik Devletleri nde Patojenlerin Azaltılması ve HACCP programı gıda güvenliği konusunda yeni uygulamaları gündeme getirmiş olup, bu program çerçevesinde kesimhane ve et işleme tesislerinde fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik tehlikelerin tanımlanarak, önlemlerin alınması sağlanmıştır (7).

5 5 Bu çalışma, mezbahada yeni kesilmiş sığır karkaslarında mikrobiyel yüzey kontaminasyonu toplam aerob bakteri sayısı, koagulaz (+) stafilokoklar, enterobakteriler, total koliform bakteriler, E. coli biyotip I ve Salmonella varlığı yönünden saptayarak; (a) yeni kesilmiş sığır karkaslarında mikrobiyolojik kaliteyi ortaya koymak, (b) sığır mezbahalarında sağlıklı sığır eti üretimi için gerekli hijyenik önlemlerin alınması konusunda ilgili kamu ve özel sektör yönetimlerine mesaj vermesi, (c) alınacak önlemlere bağlı olarakda halk sağlığına önemli düzeyde katkıda bulunacağı amacıyla yapılmıştır. III. Materyal ve Yöntem Bu çalışmada, Ankara da bulunan farklı 2 sığır mezbahasında kesilen 120 adet sığır yarım karkaslarından alınan toplam 120 örnek materyal olarak kullanılmıştır. Bu amaçla mezbahalar aylık dönemler (mayıs-ekim) halinde 6 şar kez ziyaret edilerek, her bir ziyarette 10 ar adet örnek alınmıştır. Örnekler kesim işleminin bitimini takiben, soğuk hava deposunda (4 ± 1ºC) yaklaşık 30 dakika süreyle muhafaza edilen ve rastgele seçilen karkaslardan alınmıştır. Örneklerin alındığı mezbahalardan biri 1. sınıf, diğeri ise 2. sınıf mezbaha ruhsatına sahip işletmeler olup, sığır karkasları her 2 mezbahada da, kesim işlemi sonunda sadece 2-3 dakika süreyle şebeke içme suyu ile yıkama işlemine tabi tutulmaktaydı. Örneklerinin Alınması: Sığır karkaslarından örnekler eksizyon tekniği ile alınmış olup, örnekleme tekniğinde USDA/FSIS in önerdiği yöntem uygulanmıştır (7). Bu amaçla rastgele seçilen her bir karkas yarımının steril şablonla işaretlenmiş but, kavram ve döş bölgelerinin 100 er cm 2 lik (10x10 cm; cm kalınlığında, toplam 300 cm 2 ) alanındaki kas, fasiya ve yağ dokuları steril pens ve bistüri ile kesilerek alınmıştır. Bunu takiben alınan örnekler steril poşetlere konularak, soğuk zincirde laboratuvara (30-45 dak.) getirilmiştir. Örneklerin Mikrobiyolojik Analizlere Hazırlanması: Toplam aerob bakteri sayısı, koagulaz (+) stafilokoklar, enterobakteriler, total koliformlar, E. coli biyotip I ile Salmonella varlığı yönünden analiz edilmek amacıyla kesilerek alınan kas, fasiya ve yağ dokusu örnekleri üzerine 100 ml tamponlanmış peptonlu su ilave edilerek, karışım stomacherde 2-3 dakika süreyle homojenize edilmiştir. Bunu takiben hazırlanan karışımdan 10-6 a kadar desimal dilüsyonlar hazırlanarak, mikrobiyolojik ekimlerde kullanılmıştır.

6 6 Mikrobiyolojik Analizler Toplam Aerob Bakterilerin Saptanması: Alınan örneklerde toplam aerob bakteri sayısının saptanması amacıyla, hazırlanan karışımdan Plate Count Agar a (PCA, Oxoid, CM 325) 0.1 ml yayma plak yöntemine göre çift paralelli ekim yapılarak, plaklar 35 C de 48 saat süreyle inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon sonrası PCA agarda üreyen koloniler sayılarak, toplam aerob bakteri sayısı belirlenmiştir (6). Koagulaz (+) Stafilokokların Saptanması: Koagulaz (+) stafilokokların saptanması amacıyla, hazırlanan karışımdan Baird Parker Agar a (BP, Oxoid, CM 275 ve Egg Yolk Tellurite Emülsiyon, Oxoid, SR0054) 0.1 ml yayma plak yöntemine göre çift paralelli ekim yapılarak, plaklar 35 C de saat süreyle inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon sonrası besi yerinde gri-siyah renkte üreyen tipik ve atipik kolonilerden 5 adet seçilerek, EDTA koagulaz plazma (Remel, R21052) ile tüpte koagulaz testi yapılmıştır. Koagulaz testi pozitif olan koloniler koagulaz (+) stafilokok olarak değerlendirilmiştir (6). Enterobakterilerin Saptanması: Enterobakterilerin saptanması amacıyla, hazırlanan karışımdan Violet Red Bile Glucose Agar a (Oxoid, CM 485) 0.1 ml yayma plak yöntemiyle çift paralelli ekim yapılarak, plaklar 30 C de saat süreyle anaerob ortamda inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon sonrası besiyerinde kırmızı ve pembe renkte üreyen, 1-2 mm çapında etrafı zonla çevrili presipitasyon oluşturan koloniler enterobakteri olarak değerlendirilmiştir (3). Total Koliform ve E. coli biyotip I in Saptanması: Örneklerde total koliform ve E. coli biyotip I in saptanması amacıyla, hazırlanan karışımdan Selective E. coli/coliform Chromogenic (Oxoid, CM 1046) besiyerine 0.1 ml yayma plak yöntemine göre çift paralelli ekim yapılarak, plaklar 37 C de saat süreyle inkübasyona konmuştur. İnkübasyon sonrası besiyerinde üreyen pembe renkli koloniler ile mor renkli koloniler besiyerini üreten ticari firmanın önerileri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Koliform bakterilerin doğrulanması, kolonilerin Lauryl Sulphate Broth da (Oxoid, CM0451) 35 C de saat içerisinde gaz oluşumu değerlendirilerek yapılmıştır. E. coli biyotip I in saptanması için, Selective E. coli/coliform Chromogenic besiyerinde mor renkte üreyen ve Brillant Gren Bile Broth da (Oxoid, CM 031) 44.5 C de saat içerisinde gaz ve bulanıklık oluşturan

7 7 kolonilerden, Eosine Methylene Blue Agar a (EMB, Oxoid, CM 69) çizme yöntemiyle ekim yapılarak, plaklar 35 C de 24 saat süreyle inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon sonrası EMB agarda üreyen tipik kolonilerden alınarak, IMViC test yapılmış ve IMViC test sonucu ++-- olan koloniler E. coli biyotip I olarak değerlendirilmiştir (6). Salmonella Varlığının Saptanması: Örneklerde Salmonella varlığı, ISO yöntemi kullanılarak belirlenmiştir (2). Bu amaçla tamponlanmış peptonlu su içerisinde 37±1 C de 18±2 saat süreyle ön zenginleştirme işlemini takiben, asıl zenginleştirme amacıyla ön zenginleştirme sıvısından 1 ml Muller-Kauffmann- Tetrathionate Broth a (Oxoid, CM 343) ve 0.1 ml Rappaport- Vassiliadis Broth a (Oxoid, CM 866) geçilerek, sırasıyla 37±1 ve 41.5±1 C de 24±3 saat süreyle inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon sonrası her iki asıl zenginleştirme sıvılarından, 1-2 öze dolusu alınarak X-L-D Agar (Oxoid, CM 469) ve Brilliant Green Agar a (Oxoid, CM 263) çizme yöntemine göre ekim yapılıp, plaklar 37±1 C de 24±3 saat süreyle inkübasyonda tutulmuştur. İnkübasyon sonrası her iki katı besi yerinde üreyen şüpheli kolonilerden alınarak, biyokimyasal testler amacıyla Lysine Iron Agar (Oxoid, CM 381), Triple Sugar Iron Agar a (Oxoid, CM 277) ve Urea Broth a (Oxoid, CM0071) ekim yapılarak, 37± 1 C de 24± 3 saat süreyle inkübasyona bırakılmıştır. Bunu takiben, biyokimyasal testleri pozitif veya şüpheli olan örnekler, polivalan Salmonella antiserumu (Denka Seiken, ) ile serolojik yönden test edilerek, Salmonella varlığı saptanmıştır. İstatistiksel Analizler Mikrobiyolojik analiz bulgularının, istatistiksel olarak değerlendirilmesi varyans analizi (GLM) ile yapılmış olup, bu amaçla SPSS (ver. 10.0) istatistik paket programı kullanılmıştır. IV. Bulgular Bu çalışmada, farklı 2 sığır mezbahasından 6 aylık dönem içerisinde 60 ar adet olmak üzere toplam 120 adet sığır karkas örneği alınmıştır. Her iki mezbahadan alınan tüm örneklere ilişkin, mikrobiyolojik analiz sonuçları Tablo 1 ve 2 de gösterilmiştir.

8 8 Tablo 1: Sığır karkas örneklerinin mikrobiyolojik analiz sonuçları (log 10 kob/cm 2 ). Bakteri türü x min. mak. Aerob genel canlı sayısı Enterobakteri Total koliform E. coli biyotip I Koagulaz (+) stafilokoklar Salmonella spp. saptanmadı - - n= 120 min: Örneklerde en düşük düzeyde saptanan bakteri sayısı. mak: Örneklerde en yüksek düzeyde saptanan bakteri sayısı. Tablo 2: Sığır karkas örneklerinde enterobakteri, total koliform, E. coli biyotip I, koagulaz (+) stafilokoklar ve Salmonella ların varlığı. Bakteri türü Pozitif örnek sayısı/ örnek sayısı (% pozitif) Enterobakteri 98/120 (% 81.6) Total koliform 95/120 (% 79.1) E. coli biyotip I 78/120 (% 65.0) Koagulaz (+) stafilokoklar 46/120 (% 38.3) Salmonella spp. 0/120 (% 0.0) Tablo 1 ve 2 de görüldüğü gibi, örneklerde toplam aerob bakteri sayısı (TABS), enterobakteriler (EB) ve total koliform bakteri (TKB) sayılarının ortalama olarak sırasıyla, 4.78, 2.08 ve 2.03 log kob/cm 2 düzeyinde bulunduğu saptanmıştır. Aynı şekilde EB ve TKB örneklerin sırasıyla % 81.6 sı (98/120) ve % 79.1 inde (95/120) saptanmış olup, diğer örneklerde ise saptama sınırının (<1.52 log kob/cm 2 ) altında bulunmuştur. Buna ilaveten, koagulaz (+) stafilokoklar (KPS) ile E. coli biyotip I (EC) ise örneklerde sırasıyla % 38.3 (46/120) ve % 65.0 (78/120) düzeyinde saptanmış olup, pozitif örneklerde ortalama sayıları sırasıyla 3.85 ve 1.98 log kob/cm 2 düzeyinde tespit edilmiştir. Salmonella lar ise örneklerin hiçbirinde saptanamamıştır. Bu çalışma kapsamında, farklı 2 mezbahadan alınan örneklere ait mikrobiyolojik analiz sonuçları Tablo 3 de gösterilmiştir. Tablo 3 de görüldüğü gibi, 1. mezbahaya ait örneklerde TABS ortalama 4.71 log kob/cm 2 düzeyinde bulunmasına karşın, 2. mezbahadan alınan örneklerde bu sayı ortalama 4.86 log kob/cm 2 düzeyinde bulunmuş olup, istatistiksel yönden mezbahalar arasındaki farklılık önemli bulunmamıştır (p>0.05). Her 2 mezbahada TABS nın ortalama değerleri 5 log kob/ cm 2 nin altında bulunmakla birlikte, 1. mezbahaya ait örneklerin % 35 i (21/60), 2. mezbahaya ait örneklerin ise % 38.3 ünde (23/60) TABS nın 5 log kob/cm 2 nin üzerinde bulunmuştur. Bu değerler, Avrupa Birliği nin sığır karkaslarının mikrobiyolojik kalitesine ilişkin 2004/379/EC sayılı direktifinde belirtilen limitlerin üzerindedir.

9 9 Tablo 3: Sığır karkaslarından alınan örneklerde mikrobiyolojik analiz sonuçlarının mezbahalara göre dağılımı (log 10 kob/cm 2 ). 1. mezbaha (n=60) 2. mezbaha (n=60) Bakteri türü x± Sx min. mak. x±sx min. mak. Aerob genel canlı sayısı 4.71 ± ± Enterobakteri 1.98 ± ± Total koliform 1.94 ± ± E. coli biyotip I 1.90 ± ± Koagulaz (+) stafilokoklar 3.93 ± ± Salmonella spp. saptanmadı saptanmadı min: Örneklerde en düşük düzeyde saptanan bakteri sayısı. mak: Örneklerde en yüksek düzeyde saptanan bakteri sayısı. Aynı şekilde 1. mezbahadan alınan örneklerde EB, TKB ve KPS sırasıyla ortalama olarak 1.98, 1.94 ve 3.93 log kob/cm 2 düzeyinde bulunmasına karşın, 2. mezbahadan alınan örneklerde bu sayılar sırasıyla 2.18, 2.12 ve 3.77 log kob/cm 2 düzeyinde saptanmıştır. İstatistiksel analizler çerçevesinde, farklı 2 mezbahadan alınan örneklerde EB, TKB ve KPS ın sayısal dağılımı yönünden gruplar arası farklılık önemli bulunmamıştır (p>0.05). Benzer şekilde her 2 mezbahada EB in ortalama değerleri 2.5 log kob/cm 2 nin altında bulunmakla birlikte, 1. mezbaha örneklerinin % 11.6 sında (7/60), 2. mezbaha örneklerinin ise % 15 inde (9/60) EB sayıları, Avrupa Birliği nin sığır karkaslarının mikrobiyolojik kalitesine ilişkin 2004/379/EC sayılı direktifinde belirttiği limitlerin üzerinde bulunmuştur. Buna ilaveten, 1. mezbahadan alınan örneklerde EC % 61.6 (37/60) düzeyinde, 2. mezbahaya ait örneklerde ise % 68.3 (41/60) oranında bulunmuştur. KPS ise 1. mezbahaya ait örneklerin % 35 inde (21/60), 2. mezbahaya ait örneklerde ise % 41.6 (25/60) düzeyinde bulunmuştur (sonuçlar tabloda gösterilmemiştir). V. Sonuç ve Öneriler Yapılan mikrobiyolojik analizler sonucu, incelenen sığır karkas örneklerinin hem yüzeysel mikrobiyolojik kirlilik yönünden hem de, bağırsak orijinli (fekal) bakterilerle yüksek oranda kontamine olduğu saptanmıştır. Çalışma bulgularına göre, sağlıklı sığır eti üretimi ve halk sağlığının korunması için sığır mezbahalarında gerekli teknik ve hijyenik önlemlerin alınarak, HACCP sisteminin etkin olarak uygulanmasının önemli olacağı görüşüne varılmıştır. VI. Kaynaklar 1- Anon Commision decision of 26 April Official Journal of the European Union. L.144/1-4.

10 10 2- Anon Microbiology of food and animal feeding stuffs-horizontal method for the detection of Salmonella spp. (ISO 6579). 3- Baumgart, J Mikrobiologische Untersuchung von Lebensmitteln. Behr s Verlag. Hamburg. 4- Bean, N, H., Griffin, P. M Foodborn disease in the United states, : pathogens, vehicles and trends. J. Food Prot. 53, Duffy, E. A., Belk, K. E., Sofos, J. N., Levalley, S. B., Kain, M. L., Tatum, J. D., Smith, G. C., Kimberling, C. V Microbial Contamination Occurring on Lamb Carcasses Processed in the United States. J. Food Prot. 64 (4), Food and Drug Administration. Bacteriological Analytical Manual Online (FDA/BAM) Enumeration of Escherichia coli and the Coliform Bacteria. Chapter 4. Erişim tarihi: U. S. Department of Agriculture, Food Safety and Inspection Service (USDA/FSIS) Pathogen Reduction: Hazard Analysis and Critical Control Point HACCP) Systems: Final Rule, Federal Register 61: Gracey, J. F., Collins, D. S., Huey, R. J Meat Hygiene. Tenth Edition. Harcourt Brace and Company, London. 9- Hansson, I. B Microbiological Meat Quality in High-and Low-capacity Slaughterhouses in Sweden. J. Food Prot. 64 (6), Phillips, D., Sumner, J., Alexander, J. F., Dutton, K. M Microbiological Quality of Australian Beef. J. Food Prot. 64 (5), Phillips, D., Jordan, d., Morris, S., Jenson, I., Sumner, J A national survey of the microbiological quality of beef carcasses and frozen boneless beef in Australia. J. Food Prot. 69 (5), Sofos, J. N., Kochevar, S. L., Bellinger, G. R., Buege, D. R., Hancock, D. D., Ingham, S. C., Morgan, J. B., Reagan, J. O., Smith, G. C Sources and Extent of Microbiological Contamination of Beef Carcasses in Seven United States Slaughtering Plants. J. Food Prot. 62 (2), Vanderlinde, P. B., Shay, B., Murray, J Microbiological Quality of Australian Beef Carcass Meat and Frozen Bulk Packed Beef. J. Food Prot. 61 (4), Sumner, J., Petrenas, E., Dean, P., Dowsett, P., West, G., Wiering, R., Raven, G Microbial contamination on beef and sheep carcases in South Australia. Int. J. Food Microbiol. 81,

11 11 VII. Ekler a) Mali Bilanço ve Açıklamalar: Bu projenin yürütülmesi amacıyla, Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projelerince (BAP) destekleme kapsamında öngörülen YTL karşılığı alınan sarf malzemeleri çalışmada kullanılmıştır. b) Bu proje kapsamında yalnızca sarf malzemesi satın alınmış olup, makine ve teçhizat satın alınmamıştır. c) Bu raporda sadece çalışma sonuçları verilmiş olduğundan, çalışma sonuçları ile benzer konuda yapılan yerli ve yabancı çalışma sonuçları arasındaki benzerlik ve farklılıkların muhtemel nedenleri ile sonuçlara ilişkin yorumlar yapılmamıştır. Ancak bu bilgiler, yayın aşamasında belirtilecektir. d) Bu projenin bir bölümü veya tamamına ait kesin sonuçları bugüne kadar hiçbir bilimsel etkinlikte sunulmamıştır. e) Bu projeye ait sonuçlar derlenmiş olup, SCI, SCI-Expanded kapsamında bulunan dergilerde yayımlanmak üzere yazımı devam etmektedir.

Kuzu karkaslarında mikrobiyel yüzey kontaminasyonun belirlenmesi *

Kuzu karkaslarında mikrobiyel yüzey kontaminasyonun belirlenmesi * Kuzu karkaslarında mikrobiyel yüzey kontaminasyonun belirlenmesi * H. İbrahim KOÇ**, Haydar ÖZDEMİR*** Öz: Bu çalışma, Ankara da bulunan 4 farklı firmaya ait 80 adet kuzu karkasında mikrobiyel yüzey kontaminasyonun

Detaylı

ELAZIĞ DA SIĞIR KARKASLARININ YÜZEY KONTAMİNASYONUNUN BELİRLENMESİ *

ELAZIĞ DA SIĞIR KARKASLARININ YÜZEY KONTAMİNASYONUNUN BELİRLENMESİ * F.Ü. Sağlık Bil. Dergisi 25, 19(1), 69-73 ELAZIĞ DA SIĞIR KARKASLARININ YÜZEY KONTAMİNASYONUNUN BELİRLENMESİ * Mehmet ÇALICIOĞLU Gülsüm Ateş ÖKSÜZTEPE O. İrfan İLHAK Abdullah DİKİCİ Fırat Üniversitesi,

Detaylı

Çine Köftelerinin Mikrobiyolojik Kalitelerinin İncelenmesi

Çine Köftelerinin Mikrobiyolojik Kalitelerinin İncelenmesi J Fac Vet Med Univ Erciyes 4(1) 29-33, 2007 F. KÖK, D. KESKİN, Araştırma S. BÜYÜKYÖRÜK Makalesi Research Article Çine Köftelerinin Mikrobiyolojik Kalitelerinin İncelenmesi Filiz KÖK 1 Dilek KESKİN 2 Sadık

Detaylı

Numuneden 10 gr tartılır, 90 ml BPW üzerine eklenerek stomacher de (stomacher yoksa elde) homojen hale getirilir. Bu, 1/10 luk ilk dilusyondur.

Numuneden 10 gr tartılır, 90 ml BPW üzerine eklenerek stomacher de (stomacher yoksa elde) homojen hale getirilir. Bu, 1/10 luk ilk dilusyondur. Besiyerlerinin genel özellikleri ile ilgili bilgi ve resimler aşağıdadır. Numuneden 10 gr tartılır, 90 ml BPW üzerine eklenerek stomacher de (stomacher yoksa elde) homojen hale getirilir. Bu, 1/10 luk

Detaylı

MANAS Journal of Engineering MJEN 2 (2) 2014 23-29

MANAS Journal of Engineering MJEN 2 (2) 2014 23-29 MANAS Journal of Engineering MJEN 2 (2) 2014 23-29 Bir Kesimhanede Sığır Kesim Hattı, HACCP Planının Mikrobiyolojik İndikatörler Yönünden Mustafa Bacak Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Gıda Hijyeni

Detaylı

SU ÜRÜNLERİİŞLEME TESİSİNDEKİ MİKROBİYAL FLORANIN DEĞİŞİMİNDE TİCARİ DEZENFEKTANLARIN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI. Aysu BESLER

SU ÜRÜNLERİİŞLEME TESİSİNDEKİ MİKROBİYAL FLORANIN DEĞİŞİMİNDE TİCARİ DEZENFEKTANLARIN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI. Aysu BESLER SU ÜRÜNLERİİŞLEME TESİSİNDEKİ MİKROBİYAL FLORANIN DEĞİŞİMİNDE TİCARİ DEZENFEKTANLARIN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Aysu BESLER SUNUM PLANI Konu ve kapsam Amaç Yöntem Bulgular Sonuç ve Öneriler http://kaymurgida.com.tr/murat_fab/isleme.html

Detaylı

Kars Piyasasında Tüketime Sunulan Sade Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitelerinin Belirlenmesi

Kars Piyasasında Tüketime Sunulan Sade Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitelerinin Belirlenmesi Kars Piyasasında Tüketime Sunulan Sade Dondurmaların Mikrobiyolojik Kalitelerinin Belirlenmesi Aksem AKSOY 1*, Çiğdem SEZER 2, Leyla VATANSEVER 2 1 Kafkas Üniversitesi, Kars Meslek Yüksek Okulu, Gıda Teknolojisi

Detaylı

Afyonkarahisar da Tüketilen Kaymaklı Lokumların Mikrobiyolojik Kalitesinin Araştırılması

Afyonkarahisar da Tüketilen Kaymaklı Lokumların Mikrobiyolojik Kalitesinin Araştırılması Kocatepe Veteriner Dergisi Kocatepe Veterinary Journal ARAŞTIRMA MAKALESİ RESEARCH ARTICLE Afyonkarahisar da Tüketilen Kaymaklı Lokumların Mikrobiyolojik Kalitesinin Araştırılması Şebnem PAMUK* Zeki Zeki

Detaylı

Bursa da Tüketime Sunulan Bazı Baharatların Mikrobiyal Florası

Bursa da Tüketime Sunulan Bazı Baharatların Mikrobiyal Florası 103 J Fac Vet Med 20 (2001) 103-107 Bursa da Tüketime Sunulan Bazı Baharatların Mikrobiyal Florası Nejlet FİLİZ* Geliş Tarihi: 21.11.2000 Özet: Bu çalışmada Bursa da tüketime sunulan toplam 48 adet karabiber,

Detaylı

EYLÜL 2011 S0485&S0486

EYLÜL 2011 S0485&S0486 İSTANBUL İL KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ GIDA MİKROBİYOLOJİSİNDE DIŞ KALİTE DEĞERLENDİRMESİ (EQA=EXTERNAL QUALITY ASSESMENT) SONUÇ RAPORU EYLÜL 2011 S0485&S0486 İstanbul İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü

Detaylı

SALMONELLA ARANMASI. a. GENEL ÖZELLİKLERİ

SALMONELLA ARANMASI. a. GENEL ÖZELLİKLERİ SALMONELLA ARANMASI a. GENEL ÖZELLİKLERİ Enterobacteriaceae familyasına ait, Gram negatif, spor oluşturmayan, fakültatif anaerob, çubuk formunda olup, çoğu (S.pullorum, S.gallinarum ve S.arizonea türleri

Detaylı

Dicle Nehrinin Hijyenik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma. A Study About of Hygienic Quality of Dicle (Tigris) River

Dicle Nehrinin Hijyenik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma. A Study About of Hygienic Quality of Dicle (Tigris) River Dicle Tıp Dergisi, 2006 Cilt:33, Sayı:4, (205-209) Dicle Nehrinin Hijyenik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma M. Emin Erkan*, Aydın Vural* ÖZET Bu araştırma Dicle Nehri nin Diyarbakır bölgesinden geçen bölümündeki

Detaylı

EYLÜL 2010 S0461&S0462

EYLÜL 2010 S0461&S0462 İSTANBUL İL KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ GIDA MİKROBİYOLOJİSİNDE DIŞ KALİTE DEĞERLENDİRMESİ (EQA=EXTERNAL QUALITY ASSESMENT) SONUÇ RAPORU EYLÜL 2010 S0461&S0462 İstanbul İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü

Detaylı

02. Gıda Patojenlerinin Analizi (Standart Yöntemler)

02. Gıda Patojenlerinin Analizi (Standart Yöntemler) 02. Gıda Patojenlerinin Analizi (Standart Yöntemler) Prof. Dr. A. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü GDM310 Gıda Mikrobiyolojisi II Ders notu 02. Gıdalarda

Detaylı

ARAŞTIRMA (Research Report)

ARAŞTIRMA (Research Report) ARAŞTIRMA (Research Report) Efe M, Gümüşsoy SK ANKARA GARNİZONUNDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK ETLERİNİN MİKROBİYOLOJİK ANALİZİ* Microbiological Analysis of Chicken Meat Served for Consumption in Ankara Garrison

Detaylı

ARAŞTIRMA. Elazığ da Satışa Sunulan Bazı Sütlü Tatlıların Mikrobiyolojik Kalitesi. F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2013; 27 (1):

ARAŞTIRMA. Elazığ da Satışa Sunulan Bazı Sütlü Tatlıların Mikrobiyolojik Kalitesi. F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2013; 27 (1): ARAŞTIRMA F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2013; 27 (1): 19-24 http://www.fusabil.org Elazığ da Satışa Sunulan Bazı Sütlü Tatlıların Mikrobiyolojik Kalitesi Gülsüm ÖKSÜZTEPE 1 Hüsnü ŞAHAN GÜRAN 2 Gökhan Kürşad İNCİLİ

Detaylı

DONDURMA ÖRNEKLERİNDE BAZI MİKROORGANİZMALARIN VARLIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET A STUDY ON EXISTENCE OF SOME MICROORGANISMS IN ICE-CREAM SAMPLES

DONDURMA ÖRNEKLERİNDE BAZI MİKROORGANİZMALARIN VARLIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET A STUDY ON EXISTENCE OF SOME MICROORGANISMS IN ICE-CREAM SAMPLES ARAŞTIRMA Cilt 57, No 3, S : 165-170 Türk Hij Den Biyol Derg 2000 DONDURMA ÖRNEKLERİNDE BAZI MİKROORGANİZMALARIN VARLIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Nihal YÜCEL 1 Sumru ÇITAK 1 ÖZET Bu çalışma, Ankara da halkın

Detaylı

Tekirdağ da Tüketime Sunulan Yaş Pastaların Mikrobiyolojik Kalitesi

Tekirdağ da Tüketime Sunulan Yaş Pastaların Mikrobiyolojik Kalitesi Tekirdağ da Tüketime Sunulan Yaş Pastaların Mikrobiyolojik Kalitesi T. Gümüş O. Dağlıoğlu A. M. Konyalı Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Tekirdağ Bu araştırmada,

Detaylı

Vet. Bil. Derg. (2008), 24, 1; 69-75 ARAÞTIRMA MAKALESÝ KONYA DA ÜRETÝLEN SÜZME (TORBA) YOÐURTLARIN BAZI MÝKROBÝYOLOJÝK VE KÝMYASAL ÖZELLÝKLERÝ K. Kaan Tekinþen @ 1 Mustafa Nizamlýoðlu 1 Nazif Bayar 2

Detaylı

1.5 Kalite Kontrol Bölüm Fiziksel Kalite Kriterleri Bölüm Mikrobiyolojik Kalite Kriterleri Mikrobiyal Kontaminasyon

1.5 Kalite Kontrol Bölüm Fiziksel Kalite Kriterleri Bölüm Mikrobiyolojik Kalite Kriterleri Mikrobiyal Kontaminasyon 1.5 Kalite Kontrol Günümüzde gıda mikrobiyolojisi laboratuarlarında yaygın olarak ticari dehidre formülasyonlardan hazırlanan besiyerleri veya kullanıma hazır besiyerleri kullanılmaktadır. Kullanıma hazır

Detaylı

Hipermarketlerde Gıda Temas Yüzeylerinin Mikrobiyolojik Özellikleri ve Satış Personelinin El Hijyeni Düzeyi *

Hipermarketlerde Gıda Temas Yüzeylerinin Mikrobiyolojik Özellikleri ve Satış Personelinin El Hijyeni Düzeyi * Erciyes Üniv Vet Fak Derg 14(1), 13(3) 195 17-24, 200, 2017 2016 J Fac Vet Med Univ Erciyes 13(3) 195 200, 2016 Araştırma F. YILMAZ Makalesi AKSU Research Article Araştırma Makalesi / Research Article

Detaylı

Sonuçların Gönderildiği Son Tarihi : 10 Ekim 2014

Sonuçların Gönderildiği Son Tarihi : 10 Ekim 2014 İSTANBUL GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ GIDA MİKROBİYOLOJİSİNDE DIŞ KALİTE DEĞERLENDİRMESİ (EQA=EXTERNAL QUALITY ASSESMENT) SONUÇ RAPORU EYLÜL 2014 S0557&S0558 İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü

Detaylı

Erzurum da Tüketime Sunulan Tavuk Etlerinin Bazı Patojen Bakteriler Yönünden İncelenmesi

Erzurum da Tüketime Sunulan Tavuk Etlerinin Bazı Patojen Bakteriler Yönünden İncelenmesi Manas J Agr Vet Life Sci, 2018, 8 (1), 36 50 Erzurum da Tüketime Sunulan Tavuk Etlerinin Bazı Patojen Bakteriler Yönünden İncelenmesi Serap KILIÇ ALTUN 1* Mustafa ATASEVER 2 1* Harran Üniversitesi, Veteriner

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Kazım Karabekir Mah.İstasyon Cad.No:423/9 Darıca KOCAELİ KOCAELİ/TÜRKİYE Tel : 0262 655 00 68 Faks : 0262 655 00 69 E-Posta : Website

Detaylı

ÖZEL İSTEK - ANALİZ RAPORU

ÖZEL İSTEK - ANALİZ RAPORU Rapor No. ST-04643 in Amacı i Talep Eden Kuruluş Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi Tarih 8/03/206 Lebeni Çorba (Şahit Numune) Steril kilitli poşet 350 g 4 C 9/03/206 Saat 000 9/03/206 Saat 05 ST-04643 Tarafımızdan

Detaylı

RAPOR. O.D.T.Ü. AGÜDÖS Kod No: 08 03 11 1 00 09 3 Kasım, 2008

RAPOR. O.D.T.Ü. AGÜDÖS Kod No: 08 03 11 1 00 09 3 Kasım, 2008 BMB Technology İçin Life 2 O Water BMB1000 Serisi Su Arıtma Cihazının Sularda Bakteri ve Kimyasalların Arıtım Performansının Araştırılması Projesi O.D.T.Ü. Danışman Prof. Dr. Celal F. GÖKÇAY RAPOR O.D.T.Ü.

Detaylı

ÇOKLU TÜP FERMANTASYON YÖNTEMİ İLE TOPLAM KOLİFORM TAYİNİ. Koliform Bakteri Grubunun Tanımı

ÇOKLU TÜP FERMANTASYON YÖNTEMİ İLE TOPLAM KOLİFORM TAYİNİ. Koliform Bakteri Grubunun Tanımı ÇOKLU TÜP FERMANTASYON YÖNTEMİ İLE TOPLAM KOLİFORM TAYİNİ Koliform Bakteri Grubunun Tanımı Koliform grubunu oluşturan bakteriler; tamamı aerobik veya fakültatif anaerobik olan, gram negatif, spor oluşturmayan,

Detaylı

Bacillus cereus ve Analiz Yöntemleri

Bacillus cereus ve Analiz Yöntemleri Bacillus cereus ve Analiz Yöntemleri Bacillus cereus Gram pozitif ve spor olu turan g da zehirlenme etkeni bakteriler aras nda yer almaktad r. Sporlar s l i leme oldukça dirençlidir. Genellikle 10 7 /g

Detaylı

ÖZEL İSTEK - ANALİZ RAPORU

ÖZEL İSTEK - ANALİZ RAPORU Rapor No. ST-09309 Tarih 03/06/06 Ankara Doğu Mutfak Bahçe Salata (Öğle) Steril kilitli poşet 00 g 4 C 04/06/06 Saat 00 04/06/06 Saat 5 ST-09309 Clostridium perfringens kob/g ng/g Listeria monocytogenes

Detaylı

Tüketime hazır bazı et Erciyes Üniv Vet Fak Derg 10(1) 1-6, 2013

Tüketime hazır bazı et Erciyes Üniv Vet Fak Derg 10(1) 1-6, 2013 Erciyes Üniv Vet Fak Derg () 0()--6, 203 J Fac Vet Med Univ Erciyes () - Makalesi H.Araştırma YALÇIN, Ö.P. CAN Research Article ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary

Detaylı

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Araştırma Makalesi/Research Article

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi   Araştırma Makalesi/Research Article ISSN:1307-9972 Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi http://www.dicle.edu.tr/veteriner-fakultesi-dergisi Araştırma Makalesi/Research Article e-issn:1308-0679 Elazığ Peynirli Ekmeğinin Mikrobiyolojik

Detaylı

TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER

TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER P R O F. D R. M Ü K E R R E M K AYA A T A T Ü R K Ü N İ V E R S İ T E S İ Z İ R A A T F A K Ü L T E S İ G I D A M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ B Ö L Ü M Ü E R

Detaylı

5. MEZBAHALARDA SANİTASYON

5. MEZBAHALARDA SANİTASYON 5. MEZBAHALARDA SANİTASYON Et ve et ürünlerinde mikrobiyel kontaminasyonları en az düzeye indirgemek amacıyla sanitasyon kurallarına tam anlamıyla uyulması gerekir. Sanitasyon kelimesi orijinini Latince

Detaylı

Tüketime sunulan çeşitli hazır yemek ürünlerinin mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi *

Tüketime sunulan çeşitli hazır yemek ürünlerinin mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi * Araştırma Makalesi/Original Article Makale Dili Türkçe /Article Language Turkish Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi Tüketime sunulan çeşitli hazır yemek ürünlerinin mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi

Detaylı

Damacana Suların Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Pompa Temizliğinin Etkisi

Damacana Suların Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Pompa Temizliğinin Etkisi Damacana Suların Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Pompa Temizliğinin Etkisi A.Ş. Demirci T. Gümüş M. Demirci Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Tekirdağ Bu araştırmada,

Detaylı

Satışa sunulan tavuk etlerinde bazı bakteri ve indikatör mikroorganizmaların belirlenmesi

Satışa sunulan tavuk etlerinde bazı bakteri ve indikatör mikroorganizmaların belirlenmesi Manas J Agr Vet Life Sci, 2017, 7 (1), 47 56 Satışa sunulan tavuk etlerinde bazı bakteri ve indikatör mikroorganizmaların belirlenmesi Seyda ŞAHİN 1*, Recep KALIN 2, Emre ARSLANBAŞ 3, Mahmut Niyazi MOĞULKOÇ

Detaylı

MAYIS 2012 S0501&S0502

MAYIS 2012 S0501&S0502 İSTANBUL GIDA KONTROL LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ GIDA MİKROBİYOLOJİSİNDE DIŞ KALİTE DEĞERLENDİRMESİ (EQA=EXTERNAL QUALITY ASSESMENT) SONUÇ RAPORU MAYIS 2012 S0501&S0502 İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü

Detaylı

Bir İçme Suyu Dolum Tesisinde Kullanılan Geri Dönüşümlü Damacanalarda Fiziksel Kirlilikler ve Mikrobiyolojik Kalitenin İncelenmesi

Bir İçme Suyu Dolum Tesisinde Kullanılan Geri Dönüşümlü Damacanalarda Fiziksel Kirlilikler ve Mikrobiyolojik Kalitenin İncelenmesi İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. J. Fac. Vet. Med. Istanbul Univ. 39 (1), 46-54, 2013 39 (1), 46-54, 2013 Araştırma Makalesi Research Article Bir İçme Suyu Dolum Tesisinde Kullanılan Geri Dönüşümlü Damacanalarda

Detaylı

Bursa da İçme ve Kullanma Sularında İndikatör ve Bazı Patojen Bakterilerin Varlığının Araştırılması

Bursa da İçme ve Kullanma Sularında İndikatör ve Bazı Patojen Bakterilerin Varlığının Araştırılması Toprak Su Dergisi, 2017, 6 (1): (1-6) Bursa da İçme ve Kullanma Sularında İndikatör ve Bazı Patojen Bakterilerin Varlığının Araştırılması Tülay ELAL MUŞ 1 * Figen ÇETİNKAYA 2 1 Uludağ Üniversitesi, Keles

Detaylı

Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma

Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma Sancak ve İşleyici YYÜ Vet Fak Derg, 2006, 17 (1-2):81-86 Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Bir Araştırma Yakup Can SANCAK* Özgür İŞLEYİCİ 1 YYÜ Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi

Detaylı

Urfa Peynirinin Bazı Kalite Nitelikleri

Urfa Peynirinin Bazı Kalite Nitelikleri Urfa Peynirinin Bazı Kalite Nitelikleri Suzan Yalçın 1 Mustafa Ardıç 2 Mustafa Nizamlıoğlu 3 1 Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Konya 2 Harran Üniversitesi

Detaylı

Tokat Piyasasında Satışa Sunulan Tavuk Etlerinin Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi

Tokat Piyasasında Satışa Sunulan Tavuk Etlerinin Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi Akademik Gıda ISSN Print: 13047582, Online: 2148015X http://www.academicfoodjournal.com Akademik Gıda 13(4) (2015) 304316 Araştırma Makalesi / Research Paper Tokat Piyasasında Satışa Sunulan Tavuk Etlerinin

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME. Ürünün çalışması için gerekli(üretici firmanın önerdiği agar ve brothların hepsi) besiyerleri

TEKNİK ŞARTNAME. Ürünün çalışması için gerekli(üretici firmanın önerdiği agar ve brothların hepsi) besiyerleri TEKNİK ŞARTNAME Teklif edilen ürünler aşağıdaki belirtilen özellikleri birebir karşılamalıdır. (ürün teslimatı sırasında şartname maddeleri tek tek kontrol edilecektir.) Muadil ürün kabul edilmeyecektir.

Detaylı

ANKARA İLİNDEKİ DONDURULMUŞ ET VE SEBZELERDE KOLIFORM VE ENTEROKOKLARIN FEKAL İNDİKATÖR BAKTERİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

ANKARA İLİNDEKİ DONDURULMUŞ ET VE SEBZELERDE KOLIFORM VE ENTEROKOKLARIN FEKAL İNDİKATÖR BAKTERİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Araştırma Makalesi/Original Article ANKARA İLİNDEKİ DONDURULMUŞ ET VE SEBZELERDE KOLIFORM VE ENTEROKOKLARIN FEKAL İNDİKATÖR BAKTERİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Evaluation of Coliform and Enterococcus as Fecal

Detaylı

Kayseri İlinde Satışa Sunulan Manda Yoğurtlarının Mikrobiyolojik Kalitesi

Kayseri İlinde Satışa Sunulan Manda Yoğurtlarının Mikrobiyolojik Kalitesi İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. J. Fac. Vet. Med. Istanbul Univ. 40 (1), 83-89, 2014 40 (1), 83-89, 2014 Araştırma Makalesi Research Article Kayseri İlinde Satışa Sunulan Manda Yoğurtlarının Mikrobiyolojik

Detaylı

Bursa Merkezinde Tüketime Sunulan Etsiz Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi

Bursa Merkezinde Tüketime Sunulan Etsiz Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi Bursa Merkezinde Tüketime Sunulan Etsiz Çiğ Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi Berrak DELİKANLI 1*, Barış SÖNMEZ 2, Yasemin ÖZDEMİR 3 1 Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Uluç Mh. 24. Cadde Erhan Çaçur İşmerkezi 5/3 1. Kat 07000 ANTALYA/TÜRKİYE Tel : 0 242 229 84 06 Faks : 0 242 229 84 16 E-Posta : info@antalyalab.com

Detaylı

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR.

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. KIRMIZI ETLER KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. ETTEKİ ENZİMLER VE MİKROBİYEL AKTİVİTE BOZULMANIN BAŞLANGICIDIR.

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Kurallar Laboratuvar saatinde geç kalan öğrenciler, eğitim başladıktan sonra laboratuvara alınmayacaktır. Laboratuvarlar devamlılık arzettiği için

Detaylı

Su Mikrobiyolojisi 02

Su Mikrobiyolojisi 02 İNSANİ TÜKETİM M AMAÇLI SULARDA MEMBRAN FİLTRASYON F YÖNTEMY NTEMİ İLE MİKROBM KROBİYOLOJİK K ANALİZLER Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Su Mikrobiyolojisi 02 Su Mikrobiyolojisi

Detaylı

İstanbul da Satışa Sunulan Hazır Kıymaların Histolojik, Mikrobiyolojik ve Serolojik Kalitesi

İstanbul da Satışa Sunulan Hazır Kıymaların Histolojik, Mikrobiyolojik ve Serolojik Kalitesi Başkaya ve ark. YYÜ Vet Fak Derg 2004, 15 (1-2):41-46 İstanbul da Satışa Sunulan Hazır Kıymaların Histolojik, Mikrobiyolojik ve Serolojik Kalitesi Ruhtan BAŞKAYA 1 Turan KARACA 2 İrfan SEVİNÇ 3 Ömer ÇAKMAK

Detaylı

GİRİŞ. Kan dolaşımı enfeksiyonları (KDE) önemli morbidite ve mortalite sebebi. ABD de yılda 200.000 KDE, mortalite % 35-60

GİRİŞ. Kan dolaşımı enfeksiyonları (KDE) önemli morbidite ve mortalite sebebi. ABD de yılda 200.000 KDE, mortalite % 35-60 Dr. Tolga BAŞKESEN GİRİŞ Kan dolaşımı enfeksiyonları (KDE) önemli morbidite ve mortalite sebebi ABD de yılda 200.000 KDE, mortalite % 35-60 Erken ve doğru tedavi ile mortaliteyi azaltmak mümkün GİRİŞ Kan

Detaylı

GIDALARDA SALMONELLA ARANMASI (RAPIDCHEK SELECT SALMONELLA)

GIDALARDA SALMONELLA ARANMASI (RAPIDCHEK SELECT SALMONELLA) 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu talimat gıda örneklerinde Salmonella türlerinin aranmasına yöneliktir. Analiz iki aşamalı selektif zenginleştirme sonrasında protein temelli bir sistem olan Rapidchek Select Salmonella

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Erdem ÇINAR TEKİRDAĞ İLİNDE SATIŞA SUNULAN SADE VE ÇİLEKLİ DONDURMALARIN BAZI MİKROBİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI GIDA MÜHENDİSLİĞİ

Detaylı

Akvaryum Suyunda Toplam Canlı Koliform Bakterilerin İncelenmesi. Investigation of Total Coliform Bacteria in Aquarium Water

Akvaryum Suyunda Toplam Canlı Koliform Bakterilerin İncelenmesi. Investigation of Total Coliform Bacteria in Aquarium Water G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 22, Sayı 1 (2002) 41-46 Akvaryum Suyunda Toplam Canlı Koliform Bakterilerin İncelenmesi Investigation of Total Coliform Bacteria in Aquarium Water Bahar ACAR Hikmet

Detaylı

ET VE BALIK KURUMU ERZURUM ET KOMBİNASI SIĞIR KESİM HATTINDA MİKROBİYOLOJİK TEHLİKE ANALİZİ

ET VE BALIK KURUMU ERZURUM ET KOMBİNASI SIĞIR KESİM HATTINDA MİKROBİYOLOJİK TEHLİKE ANALİZİ T.C ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BESİN HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI ET VE BALIK KURUMU ERZURUM ET KOMBİNASI SIĞIR KESİM HATTINDA MİKROBİYOLOJİK TEHLİKE ANALİZİ Veteriner Hekim

Detaylı

E.COLI /KOLİFORM İDENTİFİKASYONU VE KÜLTiVASYONU İÇİN (TÜPTE BESİYERİ)

E.COLI /KOLİFORM İDENTİFİKASYONU VE KÜLTiVASYONU İÇİN (TÜPTE BESİYERİ) Avantaj Kullanıma hazır ürünler her anlamda dehidre besiyerlerine göre avantajlara sahiptir. En belirgin avantaj besiyeri hazırlamada zamandan tasarruf sağlanmasıdır. Ayrıca dehidre besiyerlerinin hazırlanması

Detaylı

Bursa İlinde Tüketilen Kaymakların Mikrobiyolojik Özellikleri ve Bazı Patojen Bakterilerin Aranması

Bursa İlinde Tüketilen Kaymakların Mikrobiyolojik Özellikleri ve Bazı Patojen Bakterilerin Aranması Ulud. Üniv. Zir. Fak. Derg., (2002) 16: 77-86 Bursa İlinde Tüketilen Kaymakların Mikrobiyolojik Özellikleri ve Bazı Patojen Bakterilerin Aranması Tülay ÖZCAN YILSAY * Arzu AKPINAR BAYİZİT** ÖZET Bu çalışmada,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Ayanoğlu Mah. Süleyman Demirel Bulvarı 70/A Kepez 07210 ANTALYA/TÜRKİYE Tel : 0 242 321 42 08 Faks : 0 242 321 43 85 E-Posta : info@cevrekent.net

Detaylı

Erzurum merkezindeki bazı okullardaki lavabo-tuvalet muslukları ve sularının mikrobiyolojik yönden incelenmesi

Erzurum merkezindeki bazı okullardaki lavabo-tuvalet muslukları ve sularının mikrobiyolojik yönden incelenmesi Araştırma Makalesi/Original Article Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi Erzurum merkezindeki bazı okullardaki lavabo-tuvalet muslukları ve sularının mikrobiyolojik yönden incelenmesi Microbiological

Detaylı

Soğuk Olarak Tüketime Sunulan Bazı Hazır Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitelerinin İncelenmesi

Soğuk Olarak Tüketime Sunulan Bazı Hazır Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitelerinin İncelenmesi 69 Uludag Univ. J. Fac. Vet. Med. 24 (2005), 1-2-3-4: 69-74 Soğuk Olarak Tüketime Sunulan Bazı Hazır Gıdaların Mikrobiyolojik Kalitelerinin İncelenmesi Seran TEMELLİ * Cem SEN * Süreyya SALTAN EVRENSEL

Detaylı

İstanbul da Tüketime Sunulan Köftelerin Histolojik, Mikrobiyolojik ve Serolojik Kalitesi

İstanbul da Tüketime Sunulan Köftelerin Histolojik, Mikrobiyolojik ve Serolojik Kalitesi İstanbul da Tüketime Sunulan Köftelerin Histolojik, Mikrobiyolojik ve Serolojik Kalitesi Ahmet YILDIZ 1 Turan KARACA 2 Ömer ÇAKMAK 1 Mecit YÖRÜK 2 Ruhtan BAŞKAYA 1 1 Gıda Kontrol Müfreze Komutanlığı, 81176

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Deney Laboratuvarı Adresi : Yokuşbaşı Mah. Emin Anter Bulvarı No:43/B BODRUM 48400 MUĞLA / TÜRKİYE Tel : 0252 313 20 06 Faks : 0252 313 20 07 E-Posta : info@akademi-lab.com

Detaylı

Van da Tüketime Sunulan Dondurmalarda Bazı Patojenlerin Varlığının Araştırılması*

Van da Tüketime Sunulan Dondurmalarda Bazı Patojenlerin Varlığının Araştırılması* Ağaoğlu ve Alemdar YYÜ Vet Fak Derg 2004, 15 (1-2):59-64 Van da Tüketime Sunulan Dondurmalarda Bazı Patojenlerin Varlığının Araştırılması* Sema AĞAOĞLU 1 Süleyman ALEMDAR 1 1 Yüzüncü Yıl Üniversitesi,

Detaylı

2012 2013 FEPAS YETERLİK TESTLERİ PROGRAMI Nisan 2012 Mart 2013

2012 2013 FEPAS YETERLİK TESTLERİ PROGRAMI Nisan 2012 Mart 2013 1. FEPAS 2012 2013 Programını Program sayfalarında inceleyebilirsiniz. Notlar a. Belirtilen dağıtım tarihleri planlanan tarihlerdir. Kayıt yaptıdırdığınız testlerden, herhangi bir sebeple ertelenenler

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN: 1306-7648 Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 2008 (1) 1-6 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Makale Türk Lokumuna Uygulanan Farklı Ambalajlama Tekniklerinin Mikrobiyolojik

Detaylı

GIDA PATOJENLERİNİN BİYOKONTROLÜNDE YENİ YAKLAŞIM: BAKTERİYOFAJ UYGULAMALARI

GIDA PATOJENLERİNİN BİYOKONTROLÜNDE YENİ YAKLAŞIM: BAKTERİYOFAJ UYGULAMALARI GIDA PATOJENLERİNİN BİYOKONTROLÜNDE YENİ YAKLAŞIM: BAKTERİYOFAJ UYGULAMALARI Doç. Dr. Pınar ŞANLIBABA Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Doğal veya az işlem görmüş ve katkı

Detaylı

Hammadde Kalitesi ile Bazı Hijyen Parametrelerinin Yufkanın Mikrobiyolojik Kalitesi Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma

Hammadde Kalitesi ile Bazı Hijyen Parametrelerinin Yufkanın Mikrobiyolojik Kalitesi Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. J. Fac. Vet. Med. İstanbul Üniv. 37 (2), 135-147, 2011 37 (2), 135-147, 2011 Araştırma Makalesi Research Article Hammadde Kalitesi ile Bazı Hijyen Parametrelerinin Yufkanın

Detaylı

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Sonuç Raporu Proje No: 2011/79 Tokat Piyasasında Satışa Sunulan Tavuk Etlerinin Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi Proje Yöneticisi

Detaylı

stanbul da tüketime sunulan baz zgara tipi g dalar ile salata ve mezelerin mikrobiyolojik kalitelerinin belirlenmesi

stanbul da tüketime sunulan baz zgara tipi g dalar ile salata ve mezelerin mikrobiyolojik kalitelerinin belirlenmesi Türk Mikrobiyol Cem Derg (2008) 38 (2) : 87-94 1993 Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti / Turkish Microbiological Society ISSN 0258-2171 stanbul da tüketime sunulan baz zgara tipi g dalar ile salata ve mezelerin

Detaylı

ARAŞTIRMA (Research Report)

ARAŞTIRMA (Research Report) ARAŞTIRMA (Research Report) Gümüşsoy FG, Gönülalan Z KAYSERİ İLİNDE KÖY PAZARLARINDA SATILAN TAZE PEYNİRLERDE ENTEROHEMORAJİK ESCHERICHIA COLI O157:H7 SUŞUNUN ARAŞTIRILMASI* Studies on the Presence of

Detaylı

Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi

Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi 1 24 Aralık 2012-22 Mart 2013 Maryland Üniversitesi Amerika Birleşik Devletleri 2 3 Maryland Üniversitesi

Detaylı

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MĠKROORGANĠZMALARIN ASEPTĠK TRANSFERĠ VE ÇĠZGĠ EKĠM

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MĠKROORGANĠZMALARIN ASEPTĠK TRANSFERĠ VE ÇĠZGĠ EKĠM Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Çevre Mikrobiyolojisi Dersi Laboratuvar Uygulama 4 MĠKROORGANĠZMALARIN ASEPTĠK TRANSFERĠ VE ÇĠZGĠ EKĠM 1. ASEPTĠK TEKNĠKLER Mikroorganizmalar, teneffüs

Detaylı

Işın Akyar 1,2, Meltem Kaya 2, Onur Karatuna 1,2, Yeşim Beşli 2. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji AD, İstanbul 2

Işın Akyar 1,2, Meltem Kaya 2, Onur Karatuna 1,2, Yeşim Beşli 2. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji AD, İstanbul 2 Anaerop Bakterilerin Üretilmelerinde Askorbik Asit Katkılı Besiyeri ve Mineral Yağ ile Kaplanmış Besiyeri Kullanılmasının Araştırılması ve Sonuçların Standart Anaerop Kültür Yöntemi ile Kıyaslanması Işın

Detaylı

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler Gıda 1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü 1.1.1. Pastörize süt Mikroorganizmalar Numune alma planı Limitler ( 1 ) n c m M E. coli ( 3 ) 5 0

Detaylı

www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (43): (2007) 82-85

www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (43): (2007) 82-85 www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (43): (2007) 82-85 KONYA KUYU SULARININ TOTAL JERM, TOTAL KOLİFORM VE PSEUDOMONAS SPP. YÖNÜNDEN ARAŞTIRILMASI Yusuf DURAK

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 669 Mart 2008 ICS 67.120.10 KASAPLIK DANA - GÖVDE ETLERİ (KARKAS) Butchery veal - Carcasses TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanlıklar/ANKARA Bugünkü

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Deney Laboratuvarı Adresi : Yenisahra Mah. Fatih Cad.. No:18/20 Ataşehir 34347 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0216 470 81 48 Faks : 0216 470 09 38 E-Posta : saniter@saniter.com.tr

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : Şenol sok. Feride iş merk. D:1-2-3-4 No:3 Gayrettepe şişli 34394 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 212 347 74 70 Faks : 0 212 347 74 73 E-Posta

Detaylı

Diyarbak r da Sat fla Sunulan Çi Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Bir Araflt rma

Diyarbak r da Sat fla Sunulan Çi Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Bir Araflt rma Türk Mikrobiyol Cem Derg (2003) 33: 3-355 Diyarbak r da Sat fla Sunulan Çi Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi Üzerine Bir Araflt rma Ayd n VURAL (*), Simten YEfi LMEN (**) (*) Dicle üniversitesi Veteriner

Detaylı

Tüketime sunulan baz haz r yemeklerin mikrobiyolojik kalitelerinin incelenmesi

Tüketime sunulan baz haz r yemeklerin mikrobiyolojik kalitelerinin incelenmesi Türk Mikrobiyol Cem Derg (2007) 37 (4) : 225-233 1993 Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti / Turkish Microbiological Society ISSN 0258-2171 Tüketime sunulan baz haz r yemeklerin mikrobiyolojik kalitelerinin incelenmesi

Detaylı

Katı Besiyerinde Toplam Mezofil Aerob Bakteri Sayımı

Katı Besiyerinde Toplam Mezofil Aerob Bakteri Sayımı Katı Besiyerinde Toplam Mezofil Aerob Bakteri Sayımı A01 1 ml 10 g (ml) gıda, 90 ml MRD (Merck 1.12535) ile homojenize edilir. Gerekli seyreltmeler yapılır. Sıvı gıdalar doğrudan analize alınabilir. PCA

Detaylı

ANKARA İLİNDEKİ BAZI GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (ONCORHYNCHUS MYKİSS) ÇİFTLİKLERİNE AİT SU, YEM VE BALIKLARIN MİKROBİYOLOJİK YÖNDEN İNCELENMESİ

ANKARA İLİNDEKİ BAZI GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (ONCORHYNCHUS MYKİSS) ÇİFTLİKLERİNE AİT SU, YEM VE BALIKLARIN MİKROBİYOLOJİK YÖNDEN İNCELENMESİ İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 32(1), 37-46. 2006 J. Fac. Vet. Med. istanbul Univ 32 (1), 37-46, 2006 Araştırma Makalesi ANKARA İLİNDEKİ BAZI GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (ONCORHYNCHUS MYKİSS) ÇİFTLİKLERİNE AİT

Detaylı

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22 (44): (2008) ISSN:

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22 (44): (2008) ISSN: www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 22 (): (2) 113-117 ISSN:13-577 KONYA YÖRESİ TAZE EV YAPIMI YOĞURTLARIN MİKROBİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Yusuf DURAK

Detaylı

2. Kozmetik Kongresi, Subat 2012, Antalya SANĐTER KOZMETĐK ÜRÜNLERĐN MĐKROBĐYOLOJĐK KALĐTE PARAMETRELERĐNĐN ANALĐZĐ VE UYGUNLUK KRĐTERLERĐ

2. Kozmetik Kongresi, Subat 2012, Antalya SANĐTER KOZMETĐK ÜRÜNLERĐN MĐKROBĐYOLOJĐK KALĐTE PARAMETRELERĐNĐN ANALĐZĐ VE UYGUNLUK KRĐTERLERĐ KOZMETĐK ÜRÜNLERĐN MĐKROBĐYOLOJĐK KALĐTE PARAMETRELERĐNĐN ANALĐZĐ VE UYGUNLUK KRĐTERLERĐ ÇAĞLAYAN ÇATAL KOZMETĐK ÜRÜNLER, Steril olmak zorunda değil Belli mikroorganizmaları limit dahilinde içerebilir.

Detaylı

CİVİL PEYNİRİNİN MİKROBİYOLOJİK NİTELİKLERİ. Ruhtan BAŞKAYA*, Mustafa ATAŞE VER**, Ömer ÇAKMAK*, Ahmet YILDIZ*

CİVİL PEYNİRİNİN MİKROBİYOLOJİK NİTELİKLERİ. Ruhtan BAŞKAYA*, Mustafa ATAŞE VER**, Ömer ÇAKMAK*, Ahmet YILDIZ* İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 32 (2), 87-94, 2006 J, Fac. Vet. Med. istanbul Univ. 32(2), 87-94. 2006 Araştırma Makalesi CİVİL PEYNİRİNİN MİKROBİYOLOJİK NİTELİKLERİ Ruhtan BAŞKAYA*, Mustafa ATAŞE VER**,

Detaylı

ARAŞTIRMA. Elazığ da Tüketime Sunulan Fermente Sucukların Mikrobiyolojik ve Kimyasal Kalitesi

ARAŞTIRMA. Elazığ da Tüketime Sunulan Fermente Sucukların Mikrobiyolojik ve Kimyasal Kalitesi ARAŞTIRMA F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2011: 25 (3): 107-114 http://www.fusabil.org Gülsüm ÖKSÜZTEPE 1 Hüsnü Şahan GÜRAN 2 Gökhan Kürşad İNCİLİ 1 Saime Betül GÜL 1 1 Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin

Detaylı

MANAS Journal of Engineering. Volume 4 (Issue2 ) (2016) Pages Determination of Microbiological Quality of Flour Production Line: Kyrgyzstan

MANAS Journal of Engineering. Volume 4 (Issue2 ) (2016) Pages Determination of Microbiological Quality of Flour Production Line: Kyrgyzstan MANAS Journal of Engineering MJEN Volume 4 (Issue2 ) (2016) Pages 24-31 Determination of Microbiological Quality of Flour Production Line: Kyrgyzstan Abstract: Ece Semercioğlu Kırgızistan Türkiye Manas

Detaylı

Öğrenim Durumu. Verdiği Dersler

Öğrenim Durumu. Verdiği Dersler Kişisel Bilgiler Ad-Soyad : Süreyya SALTAN EVRENSEL Ünvan : Yrd.Doç.Dr E-posta : ssaltanev@ gmail.com Telefon :02242942342 Göreve Başlama Tarihi :29/12/1986 Uzmanlık Alanları : Laboratuar Teknikleri, Süt

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Deney Laboratuvarı Adresi : Yokuşbaşı Mah. Emin Anter Bulvarı No:43/B BODRUM 48400 MUĞLA/TÜRKİYE Tel : 0252 313 20 06 Faks : 0252 313 20 07 E-Posta : info@akademi-lab.com

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Tekeler Mah. Çevre Yolu Üzeri Borsa Kampüsü 54040 SAKARYA/TÜRKİYE Tel : 264 282 1645 Faks : 264 282 1644 E-Posta : hediye_ozmen@hotmail.com

Detaylı

Gıdalarda Escherichia coli Olmayan Fekal Koliformlar Üzerine bir Araştırma 1

Gıdalarda Escherichia coli Olmayan Fekal Koliformlar Üzerine bir Araştırma 1 Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi Yıl: 2004 Cilt: 02 Sayı: 02 Sayfa: 1-5 www.mikrobiyoloji.org/pdf/702040201.pdf Gıdalarda Escherichia coli Olmayan Fekal Koliformlar Üzerine bir Araştırma 1 Hilal B.

Detaylı

Bimes Biyomedikal Sistemler ve Sağlık Hizmetleri Tic. Ltd. Şti Çetin Emeç Bulvarı 6. Cad. 64/4 06460 A.Öveçler ANKARA Tel: (0 312) 473 17 83 Fax: (0

Bimes Biyomedikal Sistemler ve Sağlık Hizmetleri Tic. Ltd. Şti Çetin Emeç Bulvarı 6. Cad. 64/4 06460 A.Öveçler ANKARA Tel: (0 312) 473 17 83 Fax: (0 3M PETRİFİLM ENTEROBAKTER SAYIM PLAKALARI Birçok gıda ve içecek işletmecilerinin, patojen bakterileri öldürmek için uyguladıkları en az bir basamak vardır. Yalnız ambalajlama öncesinde tekrar kontaminasyon

Detaylı

Donmuş Midyelerin Bazı Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri

Donmuş Midyelerin Bazı Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri E.Ü. Su Ürünleri Dergisi 2003 E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences 2003 Cilt/Volume 20, Sayı/Issue (1-2): 217 225 Ege University Press ISSN 1300-1590 http://jfas.ege.edu.tr/ Araştırma Notu / Short

Detaylı

Özlem Pelin CAN, Ayşegül AYTEKİN CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ

Özlem Pelin CAN, Ayşegül AYTEKİN CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ Özlem Pelin CAN, Ayşegül AYTEKİN CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ K grubu örneklerde bulgular muhafaza süresince artmıştır. 0. günde 3.2 log kob/g olan TPA, muhafazanın sonunda 8.1 log kob/g olarak tespit edilmiştir.

Detaylı

Mikrobiyal Gelişim. Jenerasyon süresi. Bakterilerde üreme eğrisi. Örneğin; (optimum koşullar altında) 10/5/2015

Mikrobiyal Gelişim. Jenerasyon süresi. Bakterilerde üreme eğrisi. Örneğin; (optimum koşullar altında) 10/5/2015 Mikrobiyal Gelişim Tek hücreli organizmalarda sayı artışı Bakterilerde en çok görülen üreme şekli ikiye bölünmedir (mikroorganizma sayısı) Çok hücreli organizmalarda kütle artışı Genelde funguslarda görülen

Detaylı

DİYARBAKIR DA TAZE OLARAK TÜKETİLEN ÇÖKELEK PEYNİRLERİNİN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİ. Ayşe Nilay ÖNGANER 1,* Sevda KIRBAĞ 1

DİYARBAKIR DA TAZE OLARAK TÜKETİLEN ÇÖKELEK PEYNİRLERİNİN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİ. Ayşe Nilay ÖNGANER 1,* Sevda KIRBAĞ 1 24 Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 25 (1-2) 24-33 (2009) http://fbe.erciyes.edu.tr/ ISSN 1012-2354 DİYARBAKIR DA TAZE OLARAK TÜKETİLEN ÇÖKELEK PEYNİRLERİNİN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİ

Detaylı

Enzimlerinin Saptanmasında

Enzimlerinin Saptanmasında Gram Negatif Bakterilerde Karbapenemaz Enzimlerinin Saptanmasında OXA-48 K-Se T, Blue-Carba Test ve PCR Testlerinin Etkinliğinin Karşılaştırılması Ayham Abulaila, Fatma Erdem, Zerrin Aktaş, Oral Öncül

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE

ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE Proje Türü Proje No Proje Yöneticisi Proje Başlığı : Hızlandırılmış : 16H0239002 : Haydar ÖZDEMİR : Laktik asit ve

Detaylı

... KREMALI PASTALARıN MIKROBIYOLOJIK KALITELERININ BELIRLENMESI. Determination of Microbiological Quality of Cream Pastries

... KREMALI PASTALARıN MIKROBIYOLOJIK KALITELERININ BELIRLENMESI. Determination of Microbiological Quality of Cream Pastries Ankara Üniv. Vet. Fak. Derg. 43: 413-420, ı996........ KREMALI PASTALARıN MIKROBIYOLOJIK KALITELERININ BELIRLENMESI İrfan EROL I AliALBAr Belgin SIRIKEN 2 Hüseyin GÜ~ U.Tansel ŞİRELİ3 Özgül KISA 4 Şerif

Detaylı