BETİMLEYİCİ, DURUM SAPTAYICI ARAŞTIRMALAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BETİMLEYİCİ, DURUM SAPTAYICI ARAŞTIRMALAR"

Transkript

1 BETİMLEYİCİ, DURUM SAPTAYICI ARAŞTIRMALAR

2 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜTLERİ Herhangi bir değişken için toplanan bireysel verilerin genellikle belirli bir merkezi nokta civarında değerler aldığı gözlemlenmektedir. Merkezi eğilim ölçütleri birimlerin hangi değer etrafında toplandığını gösteren ve dolayısıyla ana kitleyi temsil eden (niteleyen) sayısal değerlerdir. Uygulamada en yaygın kullanılan merkezi eğilim ölçütleri ortalamalar (aritmetik ortalama, geometrik ortalama, harmonik ortalama), ortanca (medyan) ve mod (tepe değer) olarak sayılabilir. Aritmetik Ortalama Aritmetik ortalama bireylerin tamamının eşit ağırlığa sahip olduğunu varsayan bir merkezi eğilim ölçütüdür. Yığın için aritmetik ortalama aşağıdaki formül ile hesaplanır: μ = X 1 + X X N = σ i=1 N X i N N Burada, μ: yığın için aritmetik ortalamayı, N ise yığındaki birim sayısını göstermektedir

3 Yığından seçilen bir örnekten hesaplanan aritmetik ortalama ise തX sembolü ile gösterilmekte olup hesaplama formülü aşağıdaki gibidir: തX = X 1 + X X n = σ i=1 n X i n n Burada, n: örnekteki birim sayısıdır. Aritmetik ortalamanın özellikleri Ölçme düzeyi en az eşit aralıklı olan değişkenler için hesaplanabilir. Diğer bir ifadeyle nicel değişkenler için hesaplanabilir. Hesaplama formülünde birimlerin tamamını kullanır. Dolayısıyla aykırı (uç) değerlerden etkilenir.

4 Geometrik Ortalama Herhangi bir değişkenin zamana bağlı olarak izlediği değişkenlik oranı geometrik ortalama ile ölçülür. Hesaplama formülü aşağıdaki gibidir: Τ 1 N GO = N X 1. X 2 X N = X 1. X 2 X N Geometrik ortalamanın özellikleri Hesaplama formülünde birimlerin tamamını kullanır. Ancak aykırı (uç) değerlerden aritmetik ortalama kadar etkilenmez. Geometrik artış (ya da azalış) gösteren diziler için hesaplanması uygundur. Veriler arasında sıfır ya da negatif değerler olması durumunda geometrik ortalama hesaplanamaz.

5 Harmonik Ortalama Bir aracın saatteki hızı, hane halkı başına gelir, arazi başına üretim gibi Y başına X olarak ifade edilen ve X in sabit olduğu durumlar için kullanılan merkezi eğilim ölçütü harmonik ortalamadır. Buna karşın Y sabit olduğunda tercih edilen merkezi eğilim ölçütü aritmetik ortalamadır. Bireysel veriler için harmonik ortalamanın formülü aşağıda verilmiştir. HO = N σn 1 i=1 X i Örneğin, A şehirden B şehrine uzaklık 300 kilometre (km) olsun. A şehrinden B şehrine bir sürücü ilk 100 km yi saatte 100 km hızla, ikinci 100 km saatte 80 km hızla ve geri kalan mesafeyi ise saatte 90 km hızla gitmiştir. Bu örnekte, Y saati ve X km yi göstermek üzere Y başına X ifadesi saat başına km olmaktadır. Aynı zamanda, X ler 100 km lik mesafeler ile sabit olup uygun ortalama ölçütü harmonik olmaktadır. 3 HO = = km/saat 90

6 Harmonik ortalamanın özellikleri Veriler arasında sıfır ya da negatif değerler olması durumunda harmonik ortalama hesaplanamaz. Harmonik ortalama aritmetik ve geometrik ortalamaya göre aşağı eğilimlidir. Diğer bir deyişle HO GO μ olmaktadır. Ortanca (Medyan) Ortanca hesabından önce bireysel veriler küçükten büyüğe doğru sıralanmalıdır. Ortanca sıralı dizilerde ortaya düşen değerdir. Gözlem sayısı N tek sayı olduğunda ortanca X N+1 /2 inci değer iken, N çift sayı olduğunda ortanca X N/2 + X (N+2)/2 Τ2 olarak hesaplanır.

7 Ortancanın özellikleri En az sıralama düzeyinde ölçülen değişkenler için hesaplanabilir. Hesaplama formülü birimlerin tamamını kullanmaz. Bu nedenle uç değerlerden etkilenmez. Matematiksel işlemlere ortalama kadar uygun değildir. Birimlerin yarısı ortancadan küçük diğer yarısı ise ortancadan büyük değerler alır. Tepe Değer (Mod) En çok tekrar eden değere tepe değer adı verilir. 1 den fazla tepe değeri olabilir. Ya da her değer sadece 1 kez gözlendiğinde tepe değer hesaplanamaz. Tepe değerin özellikleri Sınıflama düzeyinde ölçülen değişkenler için hesaplanabilen tek merkezi eğilim ölçütüdür. Hesaplama formülü birimlerin tamamını kullanmaz. Bu nedenle uç değerlerden etkilenmez. Matematiksel işlemlere ortalama kadar uygun değildir.

8 MERKEZİ DAĞILIM ÖLÇÜTLERİ Birimlerin hangi değer etrafında toplandığını gösteren eğilim ölçütleri (ortalamalar) çoğu zaman yeterli bilgiyi sağlayamamaktadır. Örneğin A ve B hisse senetleri fiyatlarına ilişkin günlük ortalamaların eşit olduğunu varsayalım. Bu durumda A ve B hisse senetleri için ortalama değerlerin kıyaslanması anlamlı olmamaktadır. Buna karşın hisse senedi fiyatları için ortalamalar aynı olsa da ortalama civarındaki dağılımları farklılaşacaktır. Hisse senedi fiyatı bakımından ortalama civarındaki dağılımı daha homojen (türdeş) olan zaman içerisinde daha istikrarlı bir seyir izlemektedir. Daha istikrarlı olan hisse senedi için risk daha az olacaktır.

9 Bir başka örnekte döviz kurları için verilebilir. Şöyle ki enflasyon hedeflemesi rejimi uygulayan Merkez Bankaları için döviz kurları serbest piyasada belirlenmektedir. Merkez Bankaları döviz kurunun değerine değil ancak kurlardaki oynaklığa (volatiliteye) bağlı olarak piyasaya müdahalede bulunmaktadır. Oynaklık kurların dağılımlarındaki genel gidişatın izlenmesi ile ölçülmektedir. Oynaklığın sayısal olarak ifadesi ise merkezi dağılım ölçütleri ile mümkün olmaktadır. Uygulamada en çok kullanılan merkezi dağılım ölçütleri varyans ve standart sapma ile değişim katsayısıdır.

10 Varyans ve Standart Sapma Bireysel veriler ile aritmetik ortalama arasındaki farklar daima sıfırdır. Bu nedenle verilerin ortalamadan farklarına dayalı bir dağılım ölçütü hesaplanamaz. Varyans, veriler ile ortalama arasındaki fark karelerin ortalaması olarak tanımlanabilir. Bireysel veriler için yığın varyansının hesaplama formülü aşağıdaki gibidir: N σ 2 = 1 N i=1 X i μ 2 Karesel bir ifadenin ortalaması daima sıfırdan büyük olacaktır. O halde varyans için tanım aralığı 0 ile + olmaktadır. Yorumu ise şu şekilde yapılabilir; Varyans değeri sıfıra yaklaştıkça dağılımın homojenliği artacaktır. Diğer bir ifadeyle varyans değeri sıfırdan uzaklaştıkça dağılımındaki homojenlik azalacak dolayısıyla heterojenlik artacaktır. Varyansın birimi X in ölçü biriminin karesidir. Bu nedenle uygulamada varyans yerine onun pozitif karekökü olan standart sapma kullanılır. Böylece X in ölçü birimi ile ifade edilen bir dağılım ölçütüne geçilmiş olmaktadır. σ = 1 N N i=1 X i μ 2

11 Yığından seçilen rastgele bir örnekten bulunan örnek varyansı için hesaplama formülü aşağıdaki gibidir: s 2 = 1 n n 1 X i തX 2 i=1 Burada, തX: Örnek ortalamasını s 2 : Örnek varyansını n: Örnekteki birim sayısını göstermektedir. Değişim Katsayısı Dağılım ölçütü olarak standart sapmanın birimi X in birimidir. Buna karşın iki ya da daha fazla yığın herhangi bir değişkenin dağılımları bakımından karşılaştırıldığında, ilgili değişkenin ölçme birimleri farklı olabilir. Örneğin Türkiye ile ABD ni gelir dağılımları bakımından karşılaştırdığımızda, şayet gelirin birimi Türkiye için TL, ABD için US dolar ise, standart sapmanın kullanılması uygun olmayacaktır. Gerekli dönüşüm yapılıp Türkiye için gelir US dolar cinsinden ifade edilse dahi gelirlere ilişkin ortalama değerler farklı ise yine standart sapmanın kullanılması uygun olmaz. Bu nedenle değişkenin ölçü biriminden bağımsız ve ortalamaları dikkate alan oransal bir dağılım ölçütüne ihtiyaç vardır. Bu ölçüt değişim katsayısıdır.

12 Değişim katsayısı standart sapmanın aritmetik ortalamaya oranı ile bulunan ve dolayısıyla birimden bağımsız olan bir ölçüttür. DK değişim katsayısını göstermek üzere bu katsayı aşağıdaki gibi hesaplanır: Çarpıklık Katsayısı DK = σ μ Herhangi bir değişkenin ortalamalara göre simetrik olup olmadığı çarpıklık katsayısı ile hesaplanmaktadır. Asimetrik durum ise sola ya da sağa çarpık şeklinde iki farklı durumundan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Merkezi eğilim ölçütlerinden aritmetik ortalama, ortanca ve tepe değer birbirine eşitse dağılımın simetrik olduğu kararına varılır. α = μ 3 σ 3

13 Çarpıklık Katsayısı α < 0 ise dağılım sola çarpıktır α > 0 ise dağılım sağa çarpıktır α = 0 ise dağılım simetriktir

14 Basıklık Katsayısı Dağılımın varyansı ile ilgili bir özelliktir. Verilerin varyansı küçükse daha sivri bir dağılıma, varyansı büyükse daha basık bir dağılıma sahiptir. γ = μ 4 σ 4 3 Basıklık Katsayısı γ < 0 ise dağılım basıktır γ > 0 ise dağılım sivridir γ = 0 ise dağılım normaldir

15 SPSS TE VERİ GİRİŞİ 385 kişiye yapılan anket soruları aşağıdaki verilmiştir. Soru 1. Cinsiyetiniz? Erkek (1) Kadın (2) Soru 2. Yaşınız?. Soru 3. Mesleğiniz? Emekli (1) Esnaf/Zanaatkar (2) Ev Kadını (3) İşçi (4) İşsiz (5) Memur (6) Serbest Meslek (Doktor, Avukat, Mühendis, Eczacı vb.) (7) Tüccar/İşadamı (8) Soru 4. Eğitim Durumunuz? İlköğretim (1) Lise (2) Üniversite (3) Soru 5. Aylık Toplam Geliriniz?..

16 Verilen Hizmetin L1 Kalitesi Yüksektir Verilen hizmet için L2 bekleme süresi azdır Çalışan kişilerin L3 hizmet sunumu yüksektir İlgili personelin müşteri L4 şikâyetlerini yönetme davranışı iyidir L5 İşyerlerine ulaşım kolaydır Çalışan personelin L6 müşteriye davranışı iyidir Yürütülen işlemler başarıyla L7 tamamlanmaktadır Verilen hizmetlerinin L8 çeşitliliği yeterlidir Verilen hizmetler için L9 uygun fiyatlar alınmaktadır Benzer hizmet sunan L10 birimlerden daha güvenlidir Kesinlikle Katılmıyorum (1) Katılmıyorum (2) Kararsızım (3) Katılıyorum (4) Kesinlikle Katılıyorum (5)

17 Verilerin frekans tablosunu, merkezi eğilim ve dağılım ölçütlerini hesaplar ve grafiklerini çizer.

18 Yukarıdaki pencerede frekans dağılımı oluşturulmak istenilen değişkenler Variable(s) kısmına atılarak OK e basılır.

19 Yukarıdaki verilen eğitim düzeyine ait frekans dağılımı tablosunda ankete katılan 385 kişinin 111 i İlköğretim, 172 si Lise ve 102 si Üniversite mezunudur. Percent sütunu frekansların yüzdelik dağılımını vermektedir. Buna göre ankete katılanların %28.8 i İlköğretim, 44.7 si Lise ve 26.5 u Üniversite mezunudur. Şayet değişkenin içinde kayıp gözlem varsa Percent Valid Percent sütunu yorumlanır. yerine

20 Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçütlerinin Elde Edilmesi SPSS te Analyze Descriptive Statistics Frequences Statistics kısmına girilerek ilgili merkezi eğilim ve dağılım ölçütleri seçilir. Mean= Aritmetik Ortalama Median= Medyan Mode= Mod (Tepe Değer) Std. Deviation= Standart Sapma Variance=Varyans Range=Açıklık (Maksimum-Minimum) Skewness=Çarpıklık Kurtosis=Basıklık

21 Ankete katılan 385 kişinin aylık ortalama geliri 2009 TL, Ortanca gelir 1672 TL, standart sapma 1174 TL dir. Mod değerinin üzerinde tanımlanan a açıklaması birden fazla mod değeri olduğunu göstermektedir. Çarpıklık ve Basıklık ölçütleri incelendiğinde aylık gelir değişkeni Çarpıklık=1.062 ile sağa çarpık bir dağılıma, Basıklık=0.542 ile de sivri bir dağılıma (varyansı küçük) sahiptir.

22 Hangi ölçme düzeyinde hangi merkezi eğilim ve dağılım ölçütünü kullanmak gerektiği aşağıdaki tabloda verilmiştir. Ölçme Düzeyi Sınıflama (Nominal) Sıralama (Ordinal) Eşit Aralıklı (Interval) Oranlama (Ratio) Ölçüt Mod Mod, Medyan Tüm merkezi eğilim ve dağılım ölçütleri kullanılır

23 Aylık toplam gelir değişkenin dağılımını Histogramına bakarak görebiliriz. SPSS de Analyze Descriptive Statistics Frequences Charts kısmına girilerek Histogram çizdirilir.

24 EXPLORE MENÜSÜ Tüm birimlerin yada her bir gruptaki birimlerin betimleyici istatistiklerini hesaplar.

25 Dependent variable kısmına nicel bir değişken ve factor list kısmına ise sınıflama veya sıralama ölçme düzeyinde ölçülmüş nitel bir değişken atılır.

26 Yukarıdaki tabloda hem erkek hem de kadınlar için ayrı ayrı aylık toplam gelire ait merkezi eğilim ve dağılım ölçütleri yer almaktadır.

27 DOĞRU-YANLIŞ SORULARI Doğru Yanlış Meslek değişkeni için hesaplanabilen tek merkezi eğilim ölçütü tepe değerdir (mod). Mod ve medyan aykırı (uç) değerlerden etkilenmez Aritmetik ortalama birimlerin tamamını kullanmaz Sağa çarpık bir dağılımda mod değeri en büyüktür Sola çarpık bir dağılımda birimlerin çoğunluğu ortalamadan daha büyük değer alır Standart sapmanın birimi yoktur (birimden bağımsızdır)

28 TEST SORULARI S-1) Aşağıdaki merkezi eğilim ölçütlerinden hangisi (hangileri) aykırı değerlerden etkilenmez? A) Mod B) Medyan C) Aritmetik ortalama D) Mod ve medyan S-2) Boy uzunluğu (cm) için hesaplanan standart sapma için birim aşağıdakilerden hangisidir? A) Birimi yoktur B) cm C) cm 2 D) cm 1/2 S-3) Çarpıklık katsayısı -0.5 ve basıklık katsayısı 0.8 iken aşağıdaki yorumlardan hangisi doğrudur? A) Sola çarpık ve basık B) Sağa çarpık ve sivri C) Sola çarpık ve sivri D) Sola çarpık ve normal S-4) Herhangi bir değişkenin zamana bağlı olarak izlediği değişkenlik oranı hangi merkezi eğilim ölçütü ile hesaplanmalıdır? A) Aritmetik B) Geometrik C) Harmonik D) Medyan

29 NİCEL VERİ ANALİZİ

30 HİPOTEZ TESTLERİ Geçerliliği olasılık esaslarına göre araştırılabilen varsayımlara istatistiksel hipotez denir. Hipotezin yığından seçilen bir örneklem vasıtasıyla incelenmesine hipotez testi adı verilir. Hipotez testinde işlem, parametrenin belirli bir değere eşit olduğu şeklindeki sıfır hipotezi (H 0 ) ile parametrenin belirli bir değerden küçük, büyük veya farklı olduğu şeklindeki alternatif hipotezden ( H 1 ) hangisinin örnekle daha iyi bağdaştığını göstermektir. Hipotez testinde sıfır hipotezinin doğru olduğu varsayımı ile teste başlanır. Örnekten elde edilen sonuç, sıfır hipotezi doğru iken büyük bir olasılıkla karşılaşılabilecek bir sonuçsa sıfır hipotezi kabul edilir. Buna karşın, örneğin verdiği sonuç sıfır hipotezi doğru iken çok zayıf bir olasılıkla karşımıza çıkabilecek bir sonuçsa, sıfır hipotezi reddedilir ve dolayısıyla alternatif hipotez kabul edilir.

31 Bir hipotez testi sonucunda verilen karar için aşağıdaki dört durumdan birisi söz konusu olacaktır. Karar H 0 Red Edildi H 0 Red Edilemedi H 0 Gerçekte Doğru Yanlış Yanlış Karar (I. Tip Hata=α) Doğru Karar (Testin Gücü=1 β) Doğru Karar (Güven Düzeyi=1 α) Yanlış Karar (II. Tip Hata=β) Uygulamada α için genellikle %10, %5 veya %1 değerleri seçilir. α ile β arasında ters yönde bir ilişki vardır. α araştırmacı tarafından belirlendikten sonra β nın değerinin testi yapan tarafından belirlenmesi mümkün değildir. Burada yapılacak işlem α belli iken β yı minimum yapacak yollara başvurmaktır.

32 Karar H 0 Red Edildi (Suçlu) H 0 Red Edilemedi (Masum) Masum (Doğru) Yanlış Karar (I. Tip Hata=α) Doğru Karar (Güven Düzeyi=1 α) H 0 Suçlu (Yanlış) Doğru Karar (Testin Gücü=1 β) Yanlış Karar (II. Tip Hata=β)

33 β'yı Etkileyen Faktörler Hipotezdeki parametre değeri ile parametrenin gerçek değeri arasındaki fark arttıkça da artar. Anlamlılık düzeyi α azalırken β artar. Yığın standart sapması σ arttıkça β artar. Örnek hacmi n azaldıkça β artar. Hipotez testlerinde izlenmesi gereken aşamalar şöyledir: Hipotezlerin kurulması İlgili istatistiğin örnekleme dağılımı üzerinde ret ve kabul bölgelerinin belirlenmesi Test istatistiğinin hesaplanması Karar

34 Hipotezlerin Kurulması Hipotez testlerinde H 0 hipotezinin doğru olduğu varsayımı yapılır. Hipotez yığın parametresine ilişkin ortaya atılan bir iddiadır. H 0 hipotezi parametrenin belirli bir değere eşitliğini ifade etmektedir. Örneğin A-bölgesindeki hane-halklarının ortalama aylık geliri en az 2000 TL dir iddiasında parametre yığın ortalaması μ olup hipotezler aşağıdaki gibi kurulur: H 0 : μ = 2000 H 1 : μ > 2000

35 İlgili İstatistiğin Örnekleme Dağılımı Üzerinde Ret ve Kabul Bölgelerinin Belirlenmesi İlgili istatistiğin örnekleme dağılımı üzerinde ret ve kabul bölgeleri αanlamlılık düzeyi ve alternatif hipotez H 1 dikkate alınarak belirlenir.

36 Test İstatistiğinin Hesaplanması Ortalama için hipotez testinde test istatistiği standart normal değişken (Z) ya da serbestlik derecesi n-1 olan student t-değişkeni olmaktadır. Yığın oranına ilişkin hipotez testinde test istatistiği standart normal değişken (Z) iken yığın varyansı için bu istatistik serbestlik derecesi n-1 olan ki-kare değişkeni olmaktadır. Karar Kuralı İlgili istatistik için hesaplanan test istatistiğinin değeri ret bölgesinde ise H 0 hipotezi α anlamlılık düzeyinde reddedilebilir kararına varılır. Bu sonuç dolaylı olarak H 1 hipotezinin kabul edilmesi anlamına gelmektedir. Buna karşın test istatistiğinin değeri kabul bölgesine düşerse H 0 hipotezi seçilen anlamlılık düzeyinde reddedilemez.

37 Olasılık değeri (p-değeri) sıfır hipotezinin doğruluğu için hesaplanan olasılık değerine karşılık gelmektedir. Sıfır hipotezi doğru iken seçilen örnekten bulunan test istatistiğine dayalı olarak hesaplanan p-değeri, doğru olan sıfır hipotezini yanılgıya düşerek reddetme olasılığıdır. O halde bu olasılık değerinin 1 e yakın olması sıfır hipotezini destekleyen bir kanıt iken 0 a yaklaşması H 0 hipotezinin geçersiz olduğu anlamına gelmektedir. Hesaplanan p-değerine göre karar kuralı şu şekildedir: p-değeri < α ise H 0 hipotezi reddedilir.

38 COMPARE MEANS MENÜSÜ Analyze menüsünün bir alt menüsü olan Compare Means ile veri setinde yer alan değişkenlerin bağımlı ve bağımsız olarak ayrılmasıyla betimleyici istatistiklerin (Means) hesaplanması, tek örneklem t testi (One-Sample T Test), bağımsız iki örneklem t testi (Independent-Samples T Test), eşleştirilmiş t testi (Paired-Samples T Test) ve tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA) uygulamaları yapılmaktadır.

39 Means Menüsü

40 Bağımlı değişken aylık toplam gelir nicel değişkeni ve bağımsız değişken ise cinsiyet nitel değişkeni olmak üzere kadın ve erkekler için aylık toplam gelire göre ayrı ayrı betimleyici istatistikler elde edilir.

41 Means Options kısmına girildiğinde istenilen betimleyici istatistikler seçilir.

42 Bu tablo explore menüsündeki tablonun bir benzeridir. Farklı olarak geometrik ve harmonik ortalama değerleri tabloda yer almaktadır. Means menüsü yardımıyla iç içe bağımsız değişkenler içinde betimsel istatistikler elde edilebilir. Bu işlem şöyle yapılır.

43 Kadın ve erkeklerin eğitim düzeylerine göre tabakalara ayrılarak aylık toplam gelirin betimsel istatistiklerini elde etmek için Means penceresinde Independent List kısmında Layer kullanılır. Soldaki şekilde Cinsiyet değişkeni Independent List kısmına atılır ve Next e basılır. Sağdaki şekilde ise Independent List kısmına Eğitim Düzeyi değişkeni atılarak sonuçlar aşağıdaki gibi bulunur.

44 Sonuçlardan da görüldüğü üzere hem erkekler hem de kadınlar eğitim düzeyine göre tabakalanarak betimsel istatistikler ayrı ayrı elde edilir.

45 One-Sample T-Test Menüsü (Tek Örneklem İçin T-Testi ) Yığın ortalaması μ için ortaya atılan iddialar için hipotez testinde sıfır ve alternatif hipotezler aşağıdaki gibi yazılır: H 0 : μ = μ 0 iken H 1 : μ < μ 0 H 1 : μ > μ 0 H 1 : μ μ 0 Burada μ 0 herhangi bir reel sayıdır. Yığından n birimlik rastgele örnek seçildiğinde, seçilen örnekten hareketle hesaplanan ortalama olacaktır. തX = σ i=1 n n X i

46 Yığındaki aylık ortalama gelirin 2200 TL ye eşit olup olmadığı iddiası test edilmek istenmektedir. Bu amaçla hipotezler aşağıdaki gibi kurulur. H 0 : μ = 2200 H 1 : μ 2200 Test istatistiği serbestlik derecesi «n-1» olan t-değişkenidir. Aşağıdaki formül ile t-istatistiği hesaplanır: X t = ത μ S n SPSS de bu hipotezleri test edelim.

47 One Sample T-Test penceresinde Test Variable(s) kısmına Aylık Toplam Gelir, Test Value kısmına ise μ 0 değeri yazılır ve Daha sonra OK e basılır.

48 Yukarıdaki tabloda verilen p-değeri alternatif hipotezin çift taraflı olduğu durumda geçerli olan olasılık değeridir. H 1 : μ 2200 alternatif hipotezinin testi durumunda p- değeri=0.002<α = 0.05 olduğundan H 0 hipotezi reddedilir.

49 Independent-Samples T-Test Menüsü (Bağımsız Örneklerde T- Testi) Bağımsız iki grubun yığın ortalamalarını karşılaştırmak için kullanılır. X 1 ~N μ 1, σ 1 2 ve X 2 ~N μ 2, σ 2 2 bağımsız rastgele değişkenler olmak üzere iki yığının ortalamalarına ilişkin ortaya atılan iddialar için hipotezler H 0 : μ 1 = μ 2 H 0 : μ 1 μ 2 = 0 H 1 : μ 1 < μ 2 H 1 : μ 1 μ 2 < 0 H 1 : μ 1 > μ 2 H 1 : μ 1 μ 2 > 0 H 1 : μ 1 μ 2 H 1 : μ 1 μ 2 0

50 Durum Test İstatistiği Serbestlik Derecesi σ 1 2 ve σ 2 2 bilinmiyor σ 1 2 = σ 2 2 σ 1 2 ve σ 2 2 bilinmiyors a σ 1 2 σ 2 2 s p 2 t h = തX 1 തX 2 s p 2 1 n n 2 = s 1 2 n s 2 2 n 2 1 n 1 + n 2 2 t h = ത X 1 തX 2 s n 1 + s 2 n 2 s 1 4 n 1 + n 2 2 s n 1 + s 2 n 2 n 2 1 n s 2 n 2 2 n 2 1 4

51 İki grup ortalamasının hipotez testinde ilk aşama yığın grup varyanslarının eşit olup olmadığının test edilmesi gereklidir. Buna ilişkin hipotezler H 0 hipotezi altında test istatistiği F h = s 1 2 s 2 2 H 0 : σ 1 2 = σ 2 2 H 1 : σ 1 2 σ 2 2

52 Kadın ve Erkeklerin yığındaki aylık ortalama gelirleri açısından farklılık gösterip göstermediklerini test etmek istiyoruz. Bu durumda hipotezler aşağıdaki gibidir: H 0 : μ 1 = μ 2 H 0 : μ 1 μ 2 = 0 H 1 : μ 1 μ 2 H 1 : μ 1 μ 2 0 Yandaki pencerede Grouping Variable kısmında Define Groups a girilir ve aşağıdaki gibi tanımlanır.

53 Yandaki tabloda H 0 : σ 1 2 = σ 2 2 hipotezinin testine ait sonuçlar verilmiştir. Sig değeri olasılık değerine karşılık gelmektedir. Sig = > α = 0.05 olduğundan grup varyanslarının eşit olduğunu gösteren H 0 hipotezi reddedilememektedir.

54 Levene testine göre grup varyansları eşit bulunduğundan dolayı H 0 : μ 1 μ 2 = 0 sıfır hipotezini H 1 : μ 1 μ 2 0 alternatif hipotezine karşı test etmek için yukarıdaki tablonun birinci satırı kullanılır. sig 2 taied > α = 0.05 olduğundan H 0 sıfır hipotezi reddedilememektedir. Böylece erkek ve kadınların aylık ortalama harcamaları arasında fark olmadığı sonucuna varılır.

55 BAĞIMLI (EŞLEŞTİRİLMİŞ) ÖRNEKLERDE T-TESTİ (PARİED SAMPLE T TEST) MENÜSÜ Bağımlı örnekler için deney tasarımı iki farklı biçimde karşımıza çıkmaktadır. Bunlar; 1. İşlem öncesi-işlem sonrası tasarımı 2. Etkisi arındırılmak istenen değişkene göre eşleştirme tasarımı. İşlem öncesi ve sonrası tasarımda rastgele seçilen bireyler üzerinden X değişkeni için gözlem değerleri toplandıktan sonra bu bireyler bir işleme tabi tutulmakta ve aynı bireylerin işlem sonrası gözlem değerleri de kaydedilmektedir. Bu tür araştırmalarda yapılan işlemin etkili olup olmadığı sorusuna cevap aranmaktadır. Örneğin A işletmesinde çalışan memurlardan rastgele seçilen kişilerin iş verimliliği (üretim/hafta) şeklinde ölçülmüş olsun. Bu bireyler bir hizmet-içi eğitime tabi tutulduktan sonra tekrar iş verimliliği (üretim/hafta) ölçülmüş olsun. Hizmet içi eğitimin iş verimliliğini arttırdığı iddiası test edilecek ise bu test için uygun yöntem bağımlı (eşleştirilmiş) örneklerde t-testidir.

56 Ele alınan değişken üzerinde başka bir değişkenin etkisi arındırılmak istenebilir. Örneğin A ve B diyet yöntemlerinin zayıflama üzerindeki etkisini araştırır iken etkisi arındırılmak istenen değişken kişilerin kilosu olabilir. Bu durumda aynı kiloya sahip kişiler eşleştirildikten sonra bu kişiler rastgele olarak A ve B yöntemine atanır. Böylece her iki grupta da aynı kiloya sahip kişiler olduğundan zayıflama üzerinde kilonun etkisi arınmış olacaktır. Bu durumda da uygun yöntem bağımlı (eşleştirilmiş) örneklerde t-testi olacaktır. Yığından n gözlemli rastgele bir örneğin seçildiği ve bu örneğe ilişkin x 1, y 1, x 2, y 2,, x n, y n eşleşmiş gözlemlerin elde edildiği varsayılsın. Birinci ve ikinci grubun ortalamalarının eşit olduğunu iddiasının testinde, eşleşmiş x i, y i gözlem değerleri arasındaki fark d i = x i y i olmak üzere sıfır hipotezi ve alternatif hipotezleri H 0 : μ d = 0 iken H 1 : μ d < 0 veya H 1 : μ d > 0 veya H 1 : μ d 0 olacaktır.

57 Test istatistiği ise serbestlik derecesi n 1 olan t değişkenidir. dҧ t h = S d Τ n ~t n 1 Burada ҧ d = σ d i n ve S d = 1 σ n n 1 i=1 d i dҧ 2 Bu test için p değeri H 1 hipotezine bağlı olarak hesaplanır. Karar kuralı p değeri < α ise H 0 hipotezi reddedilebilir şeklindedir.

58 Örnek yılında yapılan araştırmada A kurumundan memnuniyet için hazırlanan 10 soruluk Likert ölçeğinin puanlanmasından elde edilen verilerin ortalaması alınarak her birey için genel memnuniyet skoru elde edilmiştir. Çalışma 2014 yılında aynı bireyler üzerinde uygulanmış ve genel memnuniyet skoru tekrar hesaplanmıştır. A kurumundan ortalama memnuniyet 2014 yılında bir önceki yıla göre artmıştır iddiasını 0.05 anlamlılık düzeyinde test ediniz. d i = x 2013i x 2014i olmak üzere hipotezler: H 0 : μ d = 0 H 1 : μ d < 0

59 SPSS te Transform menüsünün altındaki Compute Variable alt menüsünden 2013 yılı için 385 kişinin ortalama memnuniyet skorları hesaplanır. Yukarıdaki pencerede memnuniyet skoru oluşturmak için 10 Likert sorusunun ortalaması alınmıştır.

60

61 Yukarıdaki pencerede Paired variables kısmında variable 1 e memnuniyet skoru değişkeni, variable 2 e memnuniyet değişkeni atanır.

62 Alternatif hipotez H 1 : μ d < 0 şeklinde tek yönlü olduğundan t h < 0 olmalıdır ve yukarıdaki tabloda t h değerinin negatif olduğu görülmektedir. p değeri 2 = < 0.05 olduğundan H 0 hipotezi 0.05 anlamlılık düzeyinde reddedilebilir. Bu sonuç A kurumunda ortalama memnuniyetin 2013 yılına göre 2014 yılında arttığını göstermektedir.

63 TEK FAKTÖRLÜ VARYANS ANALİZİ (ONE-WAY ANOVA) MENÜSÜ Tek faktörlü varyans analizi, ikiden fazla grubun yığın ortalamalarının karşılaştırılmasında kullanılan bir yöntemdir ve iki bağımsız örneklem için t testinin 2 den fazla gruba genişletilmiş halidir. Niçin grupların ortalamalarını ikişerli karşılaştırmak yerine varyans analizine ihtiyaç duyulmaktadır? 2 den fazla grubun ortalamalarının karşılaştırılması söz konusu ise çok sayıda t testinin kullanılması 1. tip hatanın artmasına yol açmaktadır. Örneğin, 4 tane grubumuz olsun ve bu grupların yığın ortalamalarını ikişerli karşılaştırmak isteyelim. Bu durumda şayet t testi kullanacak olsaydık 1-2, 1-3, 1-4, 2-3, 2-4 ve 3-4 grupları için ayrı ayrı 6 tane t testi yapmamız gerekecekti. Her bir testte 1. tip hata yapma olasılığı %5 için güven düzeyi 0.95 (1. tip hata yapmama olasılığı) olmak üzere 6 test için 1. tip hata yapmama olasılığı = olur. 1. tip hata yapma olasılığı ise = olarak bulunur. Böylece α anlamlılık düzeyi %5 den %26.5 e yükselmiş olur.

64 Çok sayıda t testi uygulamanın 1. Tip hata (gerçekte doğru olan bir sıfır hipotezini reddetme olasılığı) yapma olasılığını arttırdığına göre, bir çok gruba ait ortalamaları tek bir adımda eş zamanlı olarak karşılaştırabilecek bir yönteme ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yöntem varyans analizi yöntemi olarak adlandırılır. Varyans analizi yönteminde bağımlı değişkenin ölçme düzeyi eşit aralıklı veya orantılı olmalıdır. Tek faktörlü varyans analizinin varsayımları şunlardır: Her bir grubun seçildiği yığın normal dağılıma sahip olmalıdır. Her bir grubun seçildiği yığınların varyansları birbirine eşittir. Her bir gruptaki örnekler birbirinden bağımsızdır.

65 Örneğin üç farklı gelir grubunda kişilerin iş memnuniyetini ölçmeye çalışalım. Şayet gruplar arasında fark varsa, her bir gelir grubu kendi içinde küçük bir varyansa sahip olmalı yani memnuniyet puanları birbirine yakın olmalıdır. Ayrıca gruplardaki her bir bireyin memnuniyet puanı diğer gruptaki herhangi bir bireyden önemli ölçüde farklı olmalıdır.

66 Bazı durumlarda farklı gruplarda yer alan bireyler arasındaki farklılıktan çok, aynı grupta yer alan bireyler arasındaki farklılık daha büyük olabilir. Burada grupların farklılığından çok, aynı grupta yer almasına rağmen birbirinden çok farklı memnuniyet puanına sahip bireyler söz konusudur. Varyans analizinin yapmaya çalıştığı şey şudur: Gruplar arasındaki varyansı ve grupların kendi içlerindeki varyansı hesaplayarak birbirine oranlamak ve bu varyansların büyüklüklerine göre bir karar vermektir.

67 ҧ G G G 1 2 x x x k x x x k x x x k k x x x n11 n22 nk k x ij : j. grupta i. birimin aldığı değer x.j : j. gruptaki birimlerin ortalaması n j : j. gruptaki birimlerin sayısı x: ҧ Genel ortalama

68 ANOVA Tablosu Değişimin Kaynağı Serbestlik Derecesi Kareler Toplamı Kareler Ortalaması F Gruplar Arası k-1 GAKT GAKO= GAKT/(k-1) GAKO/GIKO Gruplar İçi n-k GIKT GIKO= GIKT/(n-k) Toplam n-1 TKT

69 Tek faktörlü varyans analizinde ortalamalarının karşılaştırılmasında kullanılan hipotezler şöyledir: H 0 : μ 1 = μ 2 = = μ k H 1 : μ j lerin en az biri diğerlerinden farklıdır j = 1,2,, k ANOVA tablosuna göre Şayet F > F k 1, n k,α ise H 0 hipotezi reddedilir. Yani gruplar yığın ortalamalarına göre farklılık göstermektedir. Varyans analizinin önemli varsayımlarından birisi grupların geldikleri yığın varyanslarının eşit olduğudur. Gruplara ait yığın varyanlarının eşit olmadığı durumda F testi yerine Welch veya Brown-Forsythe tarafından önerilen ve asimptotik olarak F dağılıma sahip testler kullanılır. Welch testi Brown- Forsythe testinden daha güçlüdür.

70 Örnek 2. Eğitim düzeyine göre yığındaki aylık ortalama gelirler farklılaşmakta mıdır? İlk olarak her bir eğitim düzeyinin yığın varyanslarının eşitliği test edilir. Options penceresinin altından Homogeneity of variance test kısmı seçilir.

71 Grupların yığın varyanslarının eşitliğinin testi için hipotezler şöyledir: H 0 : σ 2 1 = σ = σ 3 H 1 : σ 2 i σ 2 j bazı i ve j ler için p değeri sig < α = 0.05 olduğundan yığın varyanslarının eşit olduğu H 0 hipotezi reddedilir. Yığın varyansları eşit olmadığından yığın ortalamalarının karşılaştırılmasında F testi kullanılamaz. F testi yerine Welch veya Brown-Forsythe testlerinden birisi tercih edilir. Bu işlem yandaki Options penceresinden yapılır.

72 H 0 : μ 1 = μ 2 = μ 3 H 1 : μ j lerin en az biri diğerlerinden farklıdır = 1,2,3 j Welch testi sonucuna göre p değeri = < α = 0.05 olduğundan yığın ortalamalarının eşit olduğu H 0 hipotezi reddedilebilir. Yani eğitim düzeyine göre yığında aylık ortalama gelirler %5 anlamlılık düzeyinde farklılaşmaktadır sonucuna varılır. Aynı sonuç Brown-Forsythe testinde de bulunmuştur.

73 DOĞRU-YANLIŞ SORULARI Doğru Yanlış Birinci ve ikinci tip hata arasında ilişki yoktur Geçerliliği olasılık esaslarına göre araştırılabilen varsayımlara istatistiksel hipotez denir Bağımsız örneklerde t-testi, ikiden fazla grubun yığın ortalamalarının karşılaştırılmasında kullanılan bir yöntemdir Anlamlılık düzeyi (I. Tip hata) α azalırken ikinci tip hata β artar İşlem öncesi-işlem sonrası tasarımında iki yığın ortalamasının eşit olduğu iddiası eşleştirilmiş örneklerde t-testi ile araştırılır Sıfır hipotezi H 0 parametrenin belirli bir değerden farklı olduğunu ifade eder

74 TEST SORULARI S-1) İkiden fazla grubun ortalamaları karşılaştırıldığında kullanılan yöntem aşağıdakilerden hangisidir? A) Bağımsız örneklerde t-testi B) Eşleşmiş örneklerde t-testi C) Tek örneklem t-testi D) Tek faktör varyans analizi S-2) I. tip hata aşağıdakilerden hangisine karşılık gelir? A) Gerçekte doğru olan sıfır hipotezini reddetme olasılığı B) Gerçekte doğru olan sıfır hipotezini kabul etme olasılığı C) Gerçekte yanlış olan sıfır hipotezini reddetme olasılığı D) Gerçekte yanlış olan sıfır hipotezini kabul etme olasılığı S-3) Yığın standart sapması (σ) ile ikinci tip hata (β) arasındaki ilişki için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) İlişki yoktur B) İlişki aynı yöndedir C) İlişki ters yöndedir D) Çoğunlukla aynı nadiren ters yöndedir S-4) A kurumundan memnuniyet skorunun cinsiyete göre farklılaşmadığı iddiası test edilecektir. Aşağıdaki testlerden hangisi uygulanmalıdır? A) Bağımsız örneklerde t-testi B) Eşleşmiş örneklerde t-testi C) Tek örneklem t-testi D) Tek faktör varyans analizi

75 KORELASYON ANALİZİ Pearson Korelasyon Katsayısı Doğrusal ilişkili iki değişken arasındaki ilişkinin gücünü ve yönünü ölçen bir istatistiktir ve -1 ile +1 arasında değerler almaktadır. Cov X, Y ρ XY = σ Y σ X Burada ρ XY : X ve Y değişkenleri arasındaki Pearson korelasyon katsayısını Cov(X, Y): X ve Y değişkenleri arasındaki kovaryansı σ Y : Y değişkeninin standart sapmasını σ X : X değişkeninin standart sapmasını göstermektedir. Kovaryans katsayısı da iki değişken arasındaki ilişkinin yönünü gösteren bir ölçüttür. Bu katsayı negatif olduğunda ilişki ters yönlü iken pozitif değerler ilişkinin aynı yönlü olduğunu gösterir. Ancak kovaryans katsayısının tanım aralığı, + olduğundan ilişkinin derecesi hakkında bilgi veremez. Ayrıca kovaryansın birimi X in birimi Y nin birimidir. Oysaki korelasyon katsayısının birimi yoktur. Diğer bir ifadeyle kovaryans X ve Y nin birimlerine bağlı bir değer alırken korelasyon birimden bağımsız olmaktadır. Uygulamalı çalışmalarda ilişki katsayısının birimden bağımsız olması bir avantajdır. Bu iki durum dikkate alındığında, iki değişken arasındaki ilişkinin kovaryans yerine korelasyon katsayısı ile araştırılması daha uygun olmaktadır.

76 Varsayımlar: Her iki değişken de normal dağılıma sahip olmalı Her iki değişken en az eşit aralıklı ölçme düzeyinde ölçülmüş olmalıdır. İki değişken arasındaki ilişki doğrusal olmalı Özellikler: Cohen in standardı dikkate alındığında Pearson korelasyon katsayısı arasında ise zayıf bir ilişkiyi, arasında ise orta düzeyde bir ilişkiyi, 0.50 den yukarıda ise güçlü bir ilişkiyi göstermektedir. ρ XY < 0 ise X ve Y değişkenleri arasında ters yönlü, ρ XY > 0 ise X ve Y değişkenleri arasında aynı yönlü bir ilişki vardır. Korelasyon katsayısı simetriktir (ρ XY = ρ YX ). Diğer bir ifade ile bağımlı bağımsız değişken ayrımı yoktur.

77 SPSS te Korelasyon Analizi SPSS te iki değişken arasındaki korelasyon analizi Analyze Correlate Bivarite kısmından yapılmaktadır. Yandaki pencerede Variables kısmına korelasyonu bulunacak iki değişken atılır ve daha sonra hangi korelasyon ölçütü kullanılacaksa seçilir.

78 Örnek: Aylık gelir ve aylık gıda harcaması değişkeni arasındaki uygun korelasyon katsayısını hesaplayınız. Yukarıdaki pencerede Variables kısmına aylık gelir ve aylık gıda harcaması değişkenleri atılır. Daha sonra değişkenler normal dağılıma sahip ve nicel olduğundan Pearson korelasyon katsayısı işaretlenir.

79 H 0 :Aylık gıda harcaması ile aylık gelir arasında ilişki yoktur. (ρ XY = 0) H 1 :Aylık gıda harcaması ile aylık gelir arasında ilişki vardır. (ρ XY 0) Sig. (2-tailed) < 0.05 olduğundan H 0 reddedilebilir.

80 DOĞRUSAL REGRESYON ANALİZİ Regresyon analizi bağımlı değişken (Y) ile bağımsız değişkenler ( X 1, X 2,, X k ) arasındaki ilişkiyi doğrusal formda ifade eden bir modeldir. Doğrusal regresyon analizinde bağımlı değişken nicel iken bağımsız değişkenler hem nicel hem de nitel olabilir. Yığın için doğrusal regresyon eşitliği aşağıdaki gibi tanımlanır; Y i = α 0 + α 1 X 1i + α 2 X 2i + + α k X ki + ε i Burada α lar modelin bilinmeyen parametreleridir. ε ise kesin ilişkiyi bozan hata terimidir. Bu ilişkide Y bağımlı değişkeni X 1, X 2,, X k bağımsız değişkeninin bir fonksiyonudur. Diğer bir ifadeyle Y = f X 1, X 2,, X k şeklinde yazılabilir. Bu durum Y ile X arasında bir nedensel ilişki olduğuna işaret etmektedir. Bu nedensel ilişkinin yönü ise X lerden Y ye doğrudur. Diğer bir ifadeyle X değişkenleri Y değişkeninin nedenidir. Nedenselliğin yönü hakkında ise önsel bilgi ile karar verilmektedir. Önsel bilgi, ilgili bilim dalından gelen teorilere dayalı olup verilerle ortaya çıkartılamaz. Örneğin tüketim ile gelir arasındaki ilişkide tüketim bağımlı gelir ise bağımsız değişken olacaktır. Çünkü iktisat bilimi tüketimi gelirin bir fonksiyonu olduğunu varsaymaktadır (Tüketim=f(Gelir)

81 Regresyon analizinin amacı bağımlı değişkendeki varyansın kaynağını araştırmaktır. Bu modeller karar vericilerin kullanacağı bazı bilgileri sağlamaktadır. Regresyon modelleri genellikle yapısal analiz ve öngörü amaçlı olarak kullanılmaktadır. Model kurucu bir parametreyi modeldeki diğer parametrelerden fonksiyonel olarak bağımsız varsayarak modeli kuruyorsa, o parametre yapısal olarak adlandırılır. Bir parametre yapısal ise, diğer her şey sabitken, X j nin Y üzerindeki marjinal etkisi α j kadar olacaktır. Diğer bir ifadeyle; X j ve Y sürekli değişkenler olmak üzere Y in X j e göre kısmi türevi X j nin Y üzerindeki marjinal etkisidir; X j nin Y üzerindeki marjinal etkisi = Y = α X j j O halde, diğer her şey sabitken, X j değişkeni 1 birim değiştiğinde Y değişkeni α j birim kadar değişecektir. Modeldeki α 0 katsayısı sabit terim (veya kesim katsayısı) olarak adlandırılmaktadır. X 1 = X 2 = = X k = 0 olduğunda Y = α 0 değerini alacaktır. Sabit terim çoğu zaman anlamlı bir yoruma sahip değildir. Örneğin, konut fiyatının bağımlı, konut yüzölçümünün (metrekare) bağımsız değişken olduğu bir regresyon modelinde, α 0, konutun yüzölçümü sıfır olduğunda konutun fiyatına karşılık gelecektir. Bu da uygulamada karşılaşılmayacak bir durum olduğundan, α 0 ın yorumlanması anlamlı olmayacaktır. Buna karşın tüketim-gelir ilişkisinde, gelir sıfır olduğunda tüketim α 0 kadar olacaktır. Bu da zorunlu tüketime karşılık gelmektedir. Bu örnekte α 0 ın yorumlanması anlamlı görülmektedir. Aynı zamanda α 0 katsayısı, X 1 = X 2 = = X k = 0olduğunda Y nin ortalama değerine karşılık gelmektedir. Bu nedenle Y nin ortalaması sıfır olmadıkça sabit terimin modelden dışlanması uygun değildir.

82 Regresyon eşitliğinde yer alan hata terimi, ε, kesin ilişkiyi bozan rastgele değişkendir. Aynı zamanda hata terimi, bağımlı değişkendeki değişimin bağımsız değişkenler tarafından açıklanmayan kısmını da tanımlamaktadır. Dolayısıyla, hata teriminin regresyon eşitliğine katılmasının nedenleri şu şekilde sıralanabilir; İhmal edilen (modele alınmayan) önemli bağımsız değişkenler Önemli olmayan bağımsız değişkenlerin modele katılması Değişkenlerin ölçülmesinde yapılan hatalar (Ölçme hataları) Modelin matematiksel kalıbında kesinlik olmaması Doğrusal regresyon modelinin sağlanması gereken varsayımlar aşağıda verilmiştir. Y ile X ler arasındaki ilişki Y i = α 0 + α 1 X 1i + α 2 X 2i + + α k X ki + ε i şeklinde doğrusaldır. Hata terimi rastgele değişkendir. Hata teriminin ortalaması sıfırdır. Hata teriminin varyansı sabittir. Hata terimleri arasında ardışık bağımlılık (otokorelasyon) yoktur. i j için Cov ε i, ε j = 0 Bağımsız değişken X ler tekrar eden örneklerde sabittir. Bunun bir sonucu olarak hata terimi ile bağımsız değişkenler arasında ilişki yoktur. Hata teriminin dağılımı normal dağılımdır. Gözlem sayısı bağımsız değişken sayısından en az bir fazla olmalıdır. (n > k)

83 Modelin Açıklama Gücü: Belirleme Katsayısı Belirleme katsayısı (R 2 ) bağımlı değişkendeki toplam değişimin yüzde kaçının bağımsız değişkenler tarafından açıklandığını gösteren istatistiki bir ölçüttür. Bu katsayı modelin açıklama gücü olarak da yorumlanmaktadır. Diğer bir ifadeyle, belirleme katsayısı 1 e yaklaştıkça modelin açıklama gücü artmakta ve seçilen bağımsız değişkenler yardımıyla bağımlı değişkendeki toplam değişimlerin büyük bir bölümü açıklanabilmektedir. Bağımlı değişken için toplam kareler toplamı (TKT) aşağıdaki gibi yazılabilir: n TKT = i=1 Y i തY 2 TKT = RKT + AKT Burada toplamı kareler toplamı (TKT), regresyonla açıklanan kareler toplamı (RKT) ve regresyonla açıklanamayan kareler toplamı veya artık kareler toplamı (AKT) şeklinde iki kısma ayrılır. Belirleme katsayısı (R 2 ) şeklinde hesaplanır. Burada R 2 = RKT TKT = 1 AKT TKT n RKT = i=1 n AKT = i=1 Y i തY 2 Y i Y i 2

84 SPSS te Doğrusal Regresyon Analizi SPSS te iki değişken arasındaki korelasyon analizi Analyze Regression Linear kısmından yapılmaktadır. Yandaki pencerede Dependent kısmına bağımlı değişken, Independent(s) kısmına ise bağımsız değişkenler atılır.

85 Örnek 3. Aylık gelir ve hanede yaşayan kişi sayısının aylık gıda harcaması üzerindeki etkisini doğrusal regresyon analizi ile inceleyiniz. y i = α 0 + α 1 X i1 + α 2 X i2 + ε i y i = X i X i2 α 0 = X 1 = X 2 = 0 iken ortalama aylık gıda harcaması TL dir. α 1 = Diğer her şey sabitken aylık gelir 1 TL arttığında aylık gıda harcaması TL artar. α 2 = Diğer her şey sabitken hanede yaşayan kişi sayısı 1 artarsa aylık gıda harcaması TL artar.

86 Aylık gıda harcamasını %91.6 oranında aylık gelir ve hanede yaşayan kişi sayısı değişkenleri açıklamaktadır. H 0 : α 1 = 0 H 1 : α 1 0 t α1 = ve p-değeri=0 < 0.05 olduğundan H 0 reddedilebilir. Yani aylık gelir değişkeninin katsayısı istatistiksel olarak anlamlıdır. H 0 : α 2 = 0 H 1 : α 2 0 t α2 = ve p-değeri=0 < 0.05 olduğundan H 0 reddedilebilir. Yani hanede yaşayan kişi sayısı değişkeninin katsayısı istatistiksel olarak anlamlıdır.

87 H 0 : α 1 = α 2 = 0 (Kurulan regresyon modeli anlamsızdır) H 1 : α j lerin en az biri sıfırdan farklıdır. j = 1,2 F= P=0.000< α = 0.05 olduğu için H 0 istatistiksel olarak anlamlıdır. reddedilebilir. Yani kurulan regresyon modeli

88 DOĞRU-YANLIŞ SORULARI Pearson korelasyon katsayısı simetriktir. Yani X ile Y yerine Y ile X arasındaki korelasyonu hesaplamak sonucu değiştirmez. Korelasyon X ile Y değişkenleri arasındaki nedensel ilişkinin yönü hakkında bilgi vericidir. Pearson korelasyon katsayısı sadece doğrusal ilişkiler hakkında bilgi verebilir. Belirleme katsayısı R 2 sıfıra yaklaştıkça modelin açıklama gücü azalır Regresyon analizinde ihmal edilen önemli bağımsız değişkenler hata teriminin önemli bir kaynağıdır. Regresyon analizinde hata terimi deterministik bir bileşendir Doğru Yanlı ş

89 TEST SORULARI S-1) Y bağımlı ve X bağımsız değişkeni arasındaki doğrusal regresyon eşitliğinin parametreleri tahmin edilmiş ve sabit terim 3, eğim katsayısı ise 0.6 olarak bulunmuştur. X in Y üzerindeki marjinal etkisi için aşağıdaki yorumlardan hangisi doğrudur?? A) Diğer her şey sabitken, X %1 arttığında Y %0.6 artar B) Diğer her şey sabitken, X 1 birim arttığında Y %0.6 artar C) Diğer her şey sabitken, X 1 birim arttığında Y 0.6 birim artar D) Diğer her şey sabitken, X %1 arttığında Y 0.6 birim artar S-2) Aşağıdakilerden hangisi X ve Y değişkenleri arasındaki ilişkiyi ölçmek için hesaplanan Pearson korelasyon katsayısının birimidir? A) Birimden bağımsızdır B) X in birimi (Y nin birimi) C) X in birimi D) Y nin birimi

90 S-3) Regresyon analizi aşağıdaki amaçlardan hangisi (hangileri) için kullanılır? A) Öngörü ve yapısal analiz B) Sadece öngörü C) Sadece yapısal analiz D)Bağımlı değişkeni açıklamak 4) X ve Y değişkenleri arasındaki Pearson korelasyon katsayısı 0.98 olarak hesaplanmıştır. Aşağıdaki yorumlardan hangisi tam olarak doğru yapılmıştır? A) X ve Y arasında aynı yönde ilişki vardır B) X ve Y arasında aynı yönde kuvvetli bir ilişki vardır C) X ve Y arasında aynı yönde orta derecede ilişki vardır D) X ve Y arasında aynı yönde oldukça kuvvetli doğrusal bir ilişki vardır

91 SPSS TE ÇAPRAZ TABLO Çapraz tablo temel olarak, iki kategorik değişken arasındaki ilişkiyi analiz etmek için kullanılır. Örneğin cinsiyet ve oy verilen parti arasında ilişki olup olmaması gibi. Çapraz tablolar izlenen amaca göre üç türlü yapılmaktadır. (Darcy ve Rohrs, 1995) Bir değişkenin bir başka değişken üzerindeki etkisini göstermek (yüzdelemenin yönü eğer satır -yatay yönündeki- değişkeni bağımsız değişken ise bu yönde, yok eğer bağımsız değişken sütün dikey yönündeki- değişkeni ise bu yönde yapılır). Bir grubun komposizyonunu (dağılımını) belirlemek için. Çaprazlanan değişkenler sonucu ortaya çıkan olası alt grupların bütün içindeki komposizyonunu belirlemek için. Örneğin cinsiyet ile gelir düzeyi arasındaki ilişkiyi gösteren çapraz tablonun oluşturulmasında SPSS te aşağıdaki adımlar uygulanır. Analyze Descriptive Statistics Crosstabs

92

93

94 Cells menüsünde aşağıdaki kısımlar işaretlenir.

95

96 Kİ-KARE BAĞIMSIZLIK TESTİ Uygulamalı çalışmalarda değişkenlerin büyük bir bölümü sınıflama ya da sıralama ölçme düzeyinde nitel değişkenlerdir. Eğer iki değişken arasında ilişki yoksa bu iki değişkenin bağımsız olduğu söylenebilir. İki değişken bağımsız ise değişkenlerden birinin değerini bilmek, diğer değişkenin alacağı değeri tahmin etmemize yardımcı olmaz. Sınıflama ya da sıralama ölçme düzeyinde gözlemlenmiş iki değişken arasındaki ilişki Ki-kare (χ 2 )bağımsızlık testi ile araştırılabilir. bağımsızlık testinde çapraz tablonun oluşturulması önemli bir yer tutar. Bu tablonun oluşturulmasında öncelikle değişkenlerin kaç farklı değer alacağı saptanır. Birinci değişken (X 1 ) düzeyleri c ve ikinci değişken (X 2 ) r düzeyli olsun. Bu durumda χ 2 n ij : X 1 değişkeninin i. ve X 2 değişkeninin j. düzeyindeki örnek birimlerinin sayısı (Gözlenen frekanslar) n.i : X 1 değişkeninin i. düzeyindeki örnek birimlerinin sayısı n j. : X 2 değişkeninin j. düzeyindeki örnek birimlerinin sayısı Gözlenen frekanslar G ij = n ij ile gösterilirsin.

97 H 0 :Değişkenler bağımsızdır. H 1 :Değişkenler bağımsız değildir. χ 2 bağımsızlık testi gözlenen ve beklenen frekanslar arasındaki farklara dayalı olan bir testtir. İki değişken bağımsız ise i. satır ve j. sütunda yer alan hücre için beklenen frekans B ij B ij = n.i n j. n şeklinde hesaplanır. H 0 hipotezi doğru iken test istatistiği c r χ 2 h = i=1 j=1 G ij B ij 2 Bu test istatistiği c 1 r 1 serbestlik dereceli χ 2 dağılımına sahiptir. Yukarıda tanımlanan χ h 2 değeri, araştırmacı tarafından önceden belirlenen 1. tip hata düzeyine α karşılık gelen χ 2 tablo değeri ile karşılaştırılarak H 0 hipotezi test edilir. B ij χ 2 2 h > χ Tablo ise H 0 hipotezi reddedilebilir. χ 2 2 h χ Tablo ise H 0 hipotezi reddedilemez.

98 Ki-kare bağımsızlık testinde dikkat edilmesi gereken hususlar (i) Beklenen frekanslar 1 den küçük olmamalıdır. (ii)beklenen frekansların en fazla %20 si 5 den daha küçük olabilir. Bu koşullar sağlanmadığında Örnek çapı arttırılabilir Satırlar veya sütunlar birleştirilebilir (iii) Her iki değişken için düzeylerin 2 olması durumunda (2 2) Yates düzeltmesi yapılmalıdır. c r χ 2 G ij B ij h = i=1 j=1 B ij

99 Örnek 1. Eğitim düzeyi ile gelir düzeyi arasında %5 anlamlılık düzeyinde ilişki var mıdır?

100 H 0 : Eğitim düzeyi ile gelir düzeyi arasında ilişki yoktur. H 1 : Eğitim düzeyi ile gelir düzeyi arasında ilişki vardır. Yukarıdaki tabloda H 0 hipotezinin testinde Pearson Chi-Square değerine bakılır. χ h 2 = ve p-değeri=0.000<0.05 olduğundan Eğitim düzeyi ile gelir düzeyi arasında ilişki yoktur sıfır hipotezi reddedilebilir.

101 Örnek 2. Cinsiyet ile yaşanılan yer arasında %5 anlamlılık düzeyinde ilişki var mıdır? H 0 : Cinsiyet ile yaşanılan yer arasında ilişki yoktur. H 1 : Cinsiyet ile yaşanılan yer arasında ilişki vardır.

102 Çapraz tablo 2 2 olduğundan Pearson Chi-Square değeri yerine Continuity Correction (Yates Düzeltmeli χ h 2 ) katsayısına bakılır. χ h 2 = ve p- değeri=0.426>0.05 olduğundan Cinsiyet ile yaşanılan yer arasında ilişki yoktur sıfır hipotezi reddedilememektedir. Çapraz tablo 2 2 olduğunda ve 5 den küçük beklenen frekansların sayısı %20 den büyük olduğunda birleştirme yapılamadığından dolayı yukarıdaki tabloda Fisher Exact testi kullanılmalıdır.

103 DOĞRU-YANLIŞ SORULARI Doğru Yanlış Sınıflama ya da sıralama ölçme düzeyinde gözlemlenmiş iki değişken arasındaki ilişki Ki-kare (χ 2 )bağımsızlık testi ile araştırılabilir. Ki-kare bağımsızlık testi gözlenen ve beklenen frekanslar arasındaki farklara dayalı olan bir testtir. Ki-kare bağımsızlık testinde beklenen frekansların tamamı 5 den küçük olamaz Çapraz tablo 3x3 boyutunda ise Ki-kare bağımsızlık testinde Yates düzeltmesi yapılmalıdır Cinsiyet ile oy verilen parti arasında ilişki yoktur iddiası Ki-kare bağımsızlık testi ile araştırılır. Döviz kuru ile enflasyon arasındaki ilişki Ki-kare bağımsızlık testi ile araştırılır.

104 TEST SORULARI S-1) Eğitim düzeyi ile Avrupa Birliğine üyelik (katılsın, fark etmez, katılmasın) hakkındaki tutumlar arasındaki ilişki olup olmadığı Ki-kare bağımsızlık testi ile araştırılacaktır. Aşağıdakilerden hangisi sıfır (H 0 ) hipotezidir? A) Eğitim düzeyi arttıkça AB ye üye olma yönündeki eğilim artar B) Eğitim düzeyi ile AB ye üye olma hakkındaki tutumlar arasında ilişki vardır C) Eğitim düzeyi ile AB ye üye olma hakkındaki tutumlar arasında ilişki yoktur D) Eğitim düzeyi ile AB ye üye olma hakkındaki tutumlar birbirinden bağımsız değildir S-2) Kikare bağımsızlık testinde beklenen frekansların en az yüzde kaçı 5 den küçük olamaz? A) %5 B) %10 C) %15 D) %20

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız.

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız. .4. Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi eğilim ölçüleri kitleye ilişkin bir değişkenin bütün farklı değerlerinin çevresinde toplandığı merkezi bir değeri gösterirler. Dağılım ölçüleri ise değişkenin

Detaylı

SPSS UYGULAMALARI-II Dr. Seher Yalçın 1

SPSS UYGULAMALARI-II Dr. Seher Yalçın 1 SPSS UYGULAMALARI-II 27.12.2016 Dr. Seher Yalçın 1 Normal Dağılım Varsayımının İncelenmesi Çarpıklık ve Basıklık Katsayısının İncelenmesi Analyze Descriptive Statistics Descriptives tıklanır. Açılan pencerede,

Detaylı

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir.

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir. ÇIKARSAMALI İSTATİSTİKLER Çıkarsamalı istatistikler, örneklemden elde edilen değerler üzerinde kitleyi tanımlamak için uygulanan istatistiksel yöntemlerdir. Çıkarsamalı istatistikler; Tahmin Hipotez Testleri

Detaylı

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1 Araştırma sonuçlarının açıklanmasında frekans tablosu

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK PARAMETRİK TESTLER

BİYOİSTATİSTİK PARAMETRİK TESTLER BİYOİSTATİSTİK PARAMETRİK TESTLER Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT *Bir testin kullanılabilmesi için belirli şartların sağlanması gerekir. *Bir testin, uygulanabilmesi için gerekli şartlar; ne kadar çok veya güçlü

Detaylı

Çalıştığı kurumun prestij kaynağı olup olmaması KIZ 2,85 ERKEK 4,18

Çalıştığı kurumun prestij kaynağı olup olmaması KIZ 2,85 ERKEK 4,18 1 * BAĞIMSIZ T TESTİ (Independent Samples t test) ÖRNEK: Yapılan bir anket çalışmasında katılımcılardan, çalıştıkları kurumun kendileri için bir prestij kaynağı olup olmadığını belirtmeleri istenmiş. 30

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1 İstatistik 1 Yığın ve Örnek; Tümevarımcı ve Betimleyici İstatistik 1 Değişkenler: Kesikli ve Sürekli 1 Verilerin Yuvarlanması Bilimsel Gösterim Anlamlı Rakamlar

Detaylı

Nicel / Nitel Verilerde Konum ve Değişim Ölçüleri. BBY606 Araştırma Yöntemleri 2013-2014 Bahar Dönemi 13 Mart 2014

Nicel / Nitel Verilerde Konum ve Değişim Ölçüleri. BBY606 Araştırma Yöntemleri 2013-2014 Bahar Dönemi 13 Mart 2014 Nicel / Nitel Verilerde Konum ve Değişim Ölçüleri BBY606 Araştırma Yöntemleri 2013-2014 Bahar Dönemi 13 Mart 2014 1 Konum ölçüleri Merkezi eğilim ölçüleri Verilerin ortalamaya göre olan gruplanması nasıl?

Detaylı

Konum ve Dağılım Ölçüleri. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan

Konum ve Dağılım Ölçüleri. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Konum ve Dağılım Ölçüleri BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Konum ölçüleri Merkezi eğilim ölçüleri Verilerin ortalamaya göre olan gruplanması nasıl? Yakın, uzak? Sıklık dağılımlarının karşılaştırılması

Detaylı

KARŞILAŞTIRMA İSTATİSTİĞİ, ANALİTİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI, BİYOLOJİK DEĞİŞKENLİK. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005

KARŞILAŞTIRMA İSTATİSTİĞİ, ANALİTİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI, BİYOLOJİK DEĞİŞKENLİK. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005 KARŞILAŞTIRMA İSTATİSTİĞİ, ANALİTİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI, BİYOLOJİK DEĞİŞKENLİK Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2005 1 Karşılaştırma istatistiği Temel kavramlar: Örneklem ve evren:

Detaylı

Varyans Analizi (ANOVA) Kruskal-Wallis H Testi. Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı

Varyans Analizi (ANOVA) Kruskal-Wallis H Testi. Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Varyans Analizi (ANOVA) Kruskal-Wallis H Testi Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Konu Başlıkları Tek Yönlü Varyans Analizi SPSS de Tek

Detaylı

PARAMETRİK ve PARAMETRİK OLMAYAN (NON PARAMETRİK) ANALİZ YÖNTEMLERİ.

PARAMETRİK ve PARAMETRİK OLMAYAN (NON PARAMETRİK) ANALİZ YÖNTEMLERİ. AED 310 İSTATİSTİK PARAMETRİK ve PARAMETRİK OLMAYAN (NON PARAMETRİK) ANALİZ YÖNTEMLERİ. Standart Sapma S = 2 ( X X ) (n -1) =square root =sum (sigma) X=score for each point in data _ X=mean of scores

Detaylı

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel sayma

Detaylı

İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi (Student s t Test) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı

İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi (Student s t Test) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi (Student s t Test) Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi (Student s t test) Ölçümle

Detaylı

Test İstatistikleri AHMET SALİH ŞİMŞEK

Test İstatistikleri AHMET SALİH ŞİMŞEK Test İstatistikleri AHMET SALİH ŞİMŞEK İçindekiler Test İstatistikleri Merkezi Eğilim Tepe Değer (Mod) Ortanca (Medyan) Aritmetik Ortalama Merkezi Dağılım Dizi Genişliği (Ranj) Standart Sapma Varyans Çarpıklık

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 4.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Ranj Çeyrek Kayma Çeyrekler Arası Açıklık Standart Sapma Varyans

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... v GİRİŞ... 1 1. İSTATİSTİK İN TARİHÇESİ... 1 2. İSTATİSTİK NEDİR?... 3 3. SAYISAL BİLGİDEN ANLAM ÇIKARILMASI... 4 4. BELİRSİZLİĞİN ELE ALINMASI... 4 5. ÖRNEKLEME... 5 6. İLİŞKİLERİN

Detaylı

01.02.2013. Statistical Package for the Social Sciences

01.02.2013. Statistical Package for the Social Sciences Hipotezlerin test edilip onaylanması için çeşitli istatistiksel testler kullanılmaktadır. Fakat... Her istatistik teknik her tür analize elverişli değildir. Modele veya hipoteze uygun test istatistiği

Detaylı

8.Hafta. Değişkenlik Ölçüleri. Öğr.Gör.Muhsin ÇELİK. Uygun değişkenlik ölçüsünü hesaplayıp yorumlayabilecek,

8.Hafta. Değişkenlik Ölçüleri. Öğr.Gör.Muhsin ÇELİK. Uygun değişkenlik ölçüsünü hesaplayıp yorumlayabilecek, İSTATİSTİK 8.Hafta Değişkenlik Ölçüleri Hedefler Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Uygun değişkenlik ölçüsünü hesaplayıp yorumlayabilecek, Serilerin birbirlerine değişkenliklerini yorumlayabileceksiniz. 2

Detaylı

BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI

BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI 1 BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI 'Student t dağılımı' ya da kısaca 't dağılımı'; normal dağılım ve Z dağılımının da içerisinde bulunduğu 'sürekli olasılık dağılımları' ailesinde yer alan dağılımlardan bir

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK Merkezi Eğilim ve Değişim Ölçüleri Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK Merkezi Eğilim ve Değişim Ölçüleri Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Merkezi Eğilim ve Değişim Ölçüleri Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr 1 İstatistik

Detaylı

Student t Testi. Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı

Student t Testi. Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Student t Testi Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Konu Başlıkları Tek örnek t testi SPSS de tek örnek t testi uygulaması Bağımsız iki örnek

Detaylı

Tekrarlı Ölçümler ANOVA

Tekrarlı Ölçümler ANOVA Tekrarlı Ölçümler ANOVA Repeated Measures ANOVA Aynı veya ilişkili örneklemlerin tekrarlı ölçümlerinin ortalamalarının aynı olup olmadığını test eder. Farklı zamanlardaki ölçümlerde aynı (ilişkili) kişiler

Detaylı

Prof. Dr. Özkan ÜNVER Prof. Dr. Hamza GAMGAM Doç. Dr. Bülent ALTUNKAYNAK SPSS UYGULAMALI TEMEL İSTATİSTİK YÖNTEMLER

Prof. Dr. Özkan ÜNVER Prof. Dr. Hamza GAMGAM Doç. Dr. Bülent ALTUNKAYNAK SPSS UYGULAMALI TEMEL İSTATİSTİK YÖNTEMLER Prof. Dr. Özkan ÜNVER Prof. Dr. Hamza GAMGAM Doç. Dr. Bülent ALTUNKAYNAK SPSS UYGULAMALI TEMEL İSTATİSTİK YÖNTEMLER Gözden Geçirilmiş ve Genişletilmiş 8. Baskı Frekans Dağılımları Varyans Analizi Merkezsel

Detaylı

Hipotezlerin test edilip onaylanması için çeşitli istatistiksel testler kullanılmaktadır. Fakat...

Hipotezlerin test edilip onaylanması için çeşitli istatistiksel testler kullanılmaktadır. Fakat... Hipotezlerin test edilip onaylanması için çeşitli istatistiksel testler kullanılmaktadır. Fakat... Her istatistik teknik her tür analize elverişli değildir. Modele veya hipoteze uygun test istatistiği

Detaylı

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Temel İstatistik Tanımlayıcı İstatistik Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart 2011 DAĞILIM / YAYGINLIK ÖLÇÜLERİ Verilerin değişkenlik durumu ve dağılışın şeklini

Detaylı

JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ. Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA

JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ. Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA Karadeniz Teknik Üniversitesi, Harita Mühendisliği Bölümü Trabzon, 2018 VERİLERİN İRDELENMESİ Örnek: İki nokta arasındaki uzunluk 80 kere

Detaylı

KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ. Doç. Dr. Bahar TAŞDELEN

KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ. Doç. Dr. Bahar TAŞDELEN KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ Doç. Dr. Bahar TAŞDELEN Günlük hayattan birkaç örnek Gelişim dönemindeki bir çocuğun boyu ile kilosu arasındaki ilişki Bir ailenin tükettiği günlük ekmek sayısı ile ailenin

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 8: Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Tahmin (kestirim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmaktır. Bu anlamda, anakütleden çekilen

Detaylı

UYGULAMA 4 TANIMLAYICI İSTATİSTİK DEĞERLERİNİN HESAPLANMASI

UYGULAMA 4 TANIMLAYICI İSTATİSTİK DEĞERLERİNİN HESAPLANMASI 1 UYGULAMA 4 TANIMLAYICI İSTATİSTİK DEĞERLERİNİN HESAPLANMASI Örnek 1: Ders Kitabı 3. konuda verilen 100 tane yaş değeri için; a. Aritmetik ortalama, b. Ortanca değer, c. Tepe değeri, d. En küçük ve en

Detaylı

Tanımlayıcı İstatistikler. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN

Tanımlayıcı İstatistikler. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN Tanımlayıcı İstatistikler Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN 1 Tanımlayıcı İstatistikler Yer Gösteren Ölçüler Yaygınlık Ölçüleri Merkezi Eğilim Ölçüleri Konum Ölçüleri 2 3 Aritmetik Ortalama Aritmetik ortalama,

Detaylı

Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı

Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı Örneklem Dağılımları & Hipotez Testleri Örneklem Dağılımı Ortalama veya korelasyon gibi istatistiklerin dağılımıdır Çıkarımsal istatistikte örneklem dağılımı temel fikirlerden biridir. Çıkarımsal istatistik

Detaylı

BÖLÜM 8 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 2

BÖLÜM 8 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 2 1 BÖLÜM 8 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 2 Bu bölümde bir veri seti üzerinde betimsel istatistiklerin kestiriminde SPSS paket programının kullanımı açıklanmaktadır. Açıklamalar bir örnek üzerinde hareketle

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar İstatistiksel Verileri Tasnif Etme Verileri daha anlamlı hale getirmek amacıyla

Detaylı

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ 1 BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ Bilimsel yöntem aşamalarıyla tanımlanmış sistematik bir bilgi üretme biçimidir. Bilimsel yöntemin aşamaları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir (Karasar, 2012): 1. Bir problemin

Detaylı

Ders 8: Verilerin Düzenlenmesi ve Analizi

Ders 8: Verilerin Düzenlenmesi ve Analizi Ders 8: Verilerin Düzenlenmesi ve Analizi Betimsel İstatistik Merkezsel Eğilim Ölçüleri Dağılım Ölçüleri Grafiksel Gösterimler Bir kitlenin tamamını, ya da kitleden alınan bir örneklemi özetlemekle (betimlemekle)

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 İstatistik İstatistik, belirsizliğin veya eksik bilginin söz konusu olduğu durumlarda çıkarımlar yapmak ve karar vermek için sayısal verilerin

Detaylı

OLASILIK ve İSTATİSTİK Hipotez Testleri

OLASILIK ve İSTATİSTİK Hipotez Testleri OLASILIK ve İSTATİSTİK Hipotez Testleri Yrd.Doç.Dr. Pınar YILDIRIM Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Hipotezler ve Testler Hipotez, kitleye(yığına) ait

Detaylı

Merkezi eğilim ölçüleri ile bir frekans dağılımının merkezi belirlenirken; yayılma ölçüleri ile değişkenliği veya yayılma düzeyini tespit eder.

Merkezi eğilim ölçüleri ile bir frekans dağılımının merkezi belirlenirken; yayılma ölçüleri ile değişkenliği veya yayılma düzeyini tespit eder. Yayılma Ölçütleri Merkezi eğilim ölçüleri ile bir frekans dağılımının merkezi belirlenirken; yayılma ölçüleri ile değişkenliği veya yayılma düzeyini tespit eder. Bir başka ifade ile, bir veri setinin,

Detaylı

009 BS 400- İstatistik sonılannın cevaplanmasında gerekli olabilecek tablolar ve formüller bu kitapçığın sonunda verilmiştir. 1. şağıdakilerden hangisi doğal birimdir? l TV alıcısı Bl Trafik kazası CL

Detaylı

Pazarlama Araştırması Grup Projeleri

Pazarlama Araştırması Grup Projeleri Pazarlama Araştırması Grup Projeleri Projeler kapsamında öğrencilerden derlediğiniz 'Teknoloji Kullanım Anketi' verilerini kullanarak aşağıda istenilen testleri SPSS programını kullanarak gerçekleştiriniz.

Detaylı

Hatalar Bilgisi ve İstatistik Ders Kodu: Kredi: 3 / ECTS: 5

Hatalar Bilgisi ve İstatistik Ders Kodu: Kredi: 3 / ECTS: 5 Ders Kodu: 0010070021 Kredi: 3 / ECTS: 5 Yrd. Doç. Dr. Serkan DOĞANALP Necmettin Erbakan Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Konya 07.01.2015 1 Giriş 2 Giriş Matematiksel istatistiğin konusu yığın

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık - I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Tahmin (kes1rim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmak7r. ü Bu anlamda, anakütleden çekilen

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık KORELASYON ve REGRESYON ANALİZİ Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Bir değişkenin değerinin diğer değişkendeki veya değişkenlerdeki değişimlere bağlı olarak nasıl etkilendiğinin istatistiksel

Detaylı

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 )

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 ) 4. SUNUM 1 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, rastlantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HİPOTEZ TESTLERİ denir. Sonuçların rastlantıya bağlı

Detaylı

Prof.Dr.İhsan HALİFEOĞLU

Prof.Dr.İhsan HALİFEOĞLU Prof.Dr.İhsan HALİFEOĞLU Örnek: Aşağıda 100 yetişkine ilişkin kolesterol değerlerini sınıflandırılarak aritmetik ortalamasını bulunuz (sınıf aralığını 20 alınız). 2 x A fb C 229.5 n 40 20 100 221.5 3 Örnek:.

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK. Uygulama 6. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK. Uygulama 6. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Uygulama 6 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr Soru 1 İlaç malzemelerinin kalitesini

Detaylı

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon İçerik Korelasyon Korelasyon Türleri Korelasyon Katsayısı Regresyon KORELASYON Korelasyon iki ya da daha fazla değişken arasındaki doğrusal ilişkiyi gösterir.

Detaylı

Verilerin Özetlenmesinde Kullanılan Sayısal Yöntemler

Verilerin Özetlenmesinde Kullanılan Sayısal Yöntemler Verilerin Özetlenmesinde Kullanılan Sayısal Yöntemler Merkezi Eğilim Ölçüleri Merkezi eğilim ölçüsü, bir veri setindeki merkezi, yada tipik, tek bir değeri ifade eder. Nicel veriler için, reel sayı çizgisindeki

Detaylı

ENM 5210 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI. Ders 2 Merkezi Eğilim Ölçüleri

ENM 5210 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI. Ders 2 Merkezi Eğilim Ölçüleri ENM 5210 İSTATİSTİK VE YAZILIMLA UYGULAMALARI Ders 2 Merkezi Eğilim Ölçüleri Basit Seriler Elde edilecek ham verilerin küçükten büyüğe doğru sıralanması ile elde edilen serilere basit seri denir ÖRNEK:

Detaylı

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler

Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler Mühendislikte İstatistiksel Yöntemler BÖLÜM 7 TAHMİNLER Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU 1 Tahmin (kestirim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmaktır.

Detaylı

Copyright 2004 Pearson Education, Inc. Slide 1

Copyright 2004 Pearson Education, Inc. Slide 1 Slide 1 Bölüm 2 Verileri Betimleme, Keşfetme, ve Karşılaştırma 2-1 Genel Bakış 2-2 Sıklık Dağılımları 2-3 Verilerin Görselleştirilmesi 2-4 Merkezi Eğilim Ölçüleri 2-5 Değişimin Ölçülmesi 2-6 Nispi Sabitlerin

Detaylı

Mühendislikte İstatistik Yöntemler

Mühendislikte İstatistik Yöntemler .0.0 Mühendislikte İstatistik Yöntemler İstatistik Parametreler Tarih Qma.3.98 4..98 0.3.983 45 7..984 37.3.985 48 0.4.986 67.4.987 5 0.3.988 45.5.989 34.3.990 59.4.99 3 4 34 5 37 6 45 7 45 8 48 9 5 0

Detaylı

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım 2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI 2.1. Tanım Regresyon analizi, bir değişkenin başka bir veya daha fazla değişkene olan bağımlılığını inceler. Amaç, bağımlı değişkenin kitle ortalamasını, açıklayıcı

Detaylı

PARAMETRİK TESTLER. Tek Örneklem t-testi. 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz.

PARAMETRİK TESTLER. Tek Örneklem t-testi. 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz. PARAMETRİK TESTLER Tek Örneklem t-testi 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz. H0 (boş hipotez): 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları

Detaylı

H 0 : θ = θ 0 Bu sıfır hipotezi şunu ifade eder: Anakütle parametresi θ belirli bir θ 0

H 0 : θ = θ 0 Bu sıfır hipotezi şunu ifade eder: Anakütle parametresi θ belirli bir θ 0 YTÜ-İktisat İstatistik II Hipotez Testi 1 HİPOTEZ TESTİ: AMAÇ: Örneklem bilgisinden hareketle anakütleye ilişkin olarak kurulan bir hipotezin (önsavın) geçerliliğinin test edilmesi Genel notasyon: anakütleye

Detaylı

Korelasyon. Korelasyon. Merkezi eğilim ve değişim ölçüleri bir defada sadece bir değişkenin özelliklerini incelememize imkan tanır.

Korelasyon. Korelasyon. Merkezi eğilim ve değişim ölçüleri bir defada sadece bir değişkenin özelliklerini incelememize imkan tanır. Korelasyon Korelasyon Merkezi eğilim ve değişim ölçüleri bir defada sadece bir değişkenin özelliklerini incelememize imkan tanır. Biz şimdi, bir değişkenin özelliklerini diğer değişkenle olan ilişkisine

Detaylı

ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ

ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ TEMEL KAVRAMLAR PARAMETRE: Populasyonun sayısal açıklayıcı bir ölçüsüdür ve anakütledeki tüm elemanlar dikkate alınarak hesaplanabilir. Ana kütledeki

Detaylı

Prof.Dr.İhsan HALİFEOĞLU

Prof.Dr.İhsan HALİFEOĞLU Prof.Dr.İhsan HALİFEOĞLU FREKANS DAĞILIMLARINI TANIMLAYICI ÖLÇÜLER Düzenlenmiş verilerin yorumlanması ve daha ileri düzeydeki işlemler için verilerin bütününe ait tanımlayıcı ve özetleyici ölçülere ihtiyaç

Detaylı

UYGULAMA 2 TABLO YAPIMI

UYGULAMA 2 TABLO YAPIMI 1 UYGULAMA 2 TABLO YAPIMI Amaç: SPSS 10 istatistiksel paket programında veri girişi ve tablo yapımı. SPSS 10 istatistiksel paket programı ilk açıldığında ekrana gelen görüntü aşağıdaki gibidir. Bu pencere

Detaylı

Olasılık ve Normal Dağılım

Olasılık ve Normal Dağılım Olasılık ve Normal Dağılım P = 0 İmkansız P =.5 Yarı yarıya P = 1 Kesin Yazı-Tura 1.5 2 1.5 2.5.5.25 Para atışı 10 kere tekrarlandığında Yazı Sayısı f % 0 3 30 1 6 60 2 1 10 Toplam 10 100 Atış 1000 kere

Detaylı

Mann-Whitney U ve Wilcoxon T Testleri

Mann-Whitney U ve Wilcoxon T Testleri Mann-Whitney U ve Wilcoxon T Testleri Doç. Dr. Ertuğrul ÇOLAK Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Konu Başlıkları Parametrik olmayan yöntem Mann-Whitney U testinin

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK Korelasyon Analizi Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK Korelasyon Analizi Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Korelasyon Analizi Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr 1 Bir değişkenin değerinin,

Detaylı

TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER

TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER Tanımlayıcı İstatistikler ve Grafikle Gösterim Grafik ve bir ölçüde tablolar değişkenlerin görsel bir özetini verirler. İdeal olarak burada değişkenlerin merkezi (ortalama) değerlerinin

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testi-III Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testi-III Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK İstatistiksel Tahminleme ve Hipotez Testi-III Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr

Detaylı

ÇND BİYOİSTATİSTİK EĞİTİMİ

ÇND BİYOİSTATİSTİK EĞİTİMİ ÇND BİYOİSTATİSTİK EĞİTİMİ Yrd.Doç.Dr.Gökmen ZARARSIZ Erciyes Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Kayseri Turcosa Analitik Çözümlemeler Ltd Şti, Kayseri gokmenzararsiz@hotmail.com

Detaylı

K BAĞIMSIZ ÖRNEKLEM HİPOTEZ TESTLERİ

K BAĞIMSIZ ÖRNEKLEM HİPOTEZ TESTLERİ K BAĞIMSIZ ÖRNEKLEM HİPOTEZ TESTLERİ Yrd.Doç.Dr. Selçuk Korkmaz Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Turcosa Analitik Çözümlemeler selcukorkmaz@gmail.com TÜRKİYE EKMUD BİYOİSTATİSTİK

Detaylı

rasgele değişkeninin olasılık yoğunluk fonksiyonu,

rasgele değişkeninin olasılık yoğunluk fonksiyonu, 3.6. Bazı Sürekli Dağılımlar 3.6.1 Normal Dağılım Normal dağılım hem uygulamalı hem de teorik istatistikte kullanılan oldukça önemli bir dağılımdır. Normal dağılımın istatistikte önemli bir yerinin olmasının

Detaylı

YANLILIK. Yanlılık örneklem istatistiği değerlerinin evren parametre değerinden herhangi bir sistematik sapması olarak tanımlanır.

YANLILIK. Yanlılık örneklem istatistiği değerlerinin evren parametre değerinden herhangi bir sistematik sapması olarak tanımlanır. AED 310 İSTATİSTİK YANLILIK Yanlılık örneklem istatistiği değerlerinin evren parametre değerinden herhangi bir sistematik sapması olarak tanımlanır. YANLILIK Yanlı bir araştırma tasarımı uygulandığında,

Detaylı

Ortalamaların karşılaştırılması

Ortalamaların karşılaştırılması Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis Testi BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan

Detaylı

LAÜ FEN EDEBĐYAT FAKÜLTESĐ PSĐKOLOJĐ BÖLÜMÜ PSK 106 ĐSTATĐSTĐK YÖNTEMLER I BAHAR DÖNEMĐ TELAFĐ SINAVI SORULARI

LAÜ FEN EDEBĐYAT FAKÜLTESĐ PSĐKOLOJĐ BÖLÜMÜ PSK 106 ĐSTATĐSTĐK YÖNTEMLER I BAHAR DÖNEMĐ TELAFĐ SINAVI SORULARI LAÜ FEN EDEBĐYAT FAKÜLTESĐ PSĐKOLOJĐ BÖLÜMÜ PSK 106 ĐSTATĐSTĐK YÖNTEMLER I 2015-2016 BAHAR DÖNEMĐ TELAFĐ SINAVI SORULARI Tarih/Saat/Yer: 20.06.16/15:00-16:30/AS010 Instructor: Prof. Dr. Hüseyin Oğuz Öğrenci

Detaylı

BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3

BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3 KİTABIN İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1.BİLİM NEDİR? Tanımı...1 Bilimselliğin Ölçütleri...2 Bilimin İşlevleri...3 BÖLÜM-2.BİLİMSEL ARAŞTIRMA Belgesel Araştırmalar...7 Görgül Araştırmalar Tarama Tipi Araştırma...8

Detaylı

Kitle: Belirli bir özelliğe sahip bireylerin veya birimlerin tümünün oluşturduğu topluluğa kitle denir.

Kitle: Belirli bir özelliğe sahip bireylerin veya birimlerin tümünün oluşturduğu topluluğa kitle denir. BÖLÜM 1: FREKANS DAĞILIMLARI 1.1. Giriş İstatistik, rasgelelik içeren olaylar, süreçler, sistemler hakkında modeller kurmada, gözlemlere dayanarak bu modellerin geçerliliğini sınamada ve bu modellerden

Detaylı

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Soru Öğrencilerin derse katılım düzeylerini ölçmek amacıyla geliştirilen 16 soruluk bir test için öğrencilerin ilk 8 ve son 8 soruluk yarılardan aldıkları puanlar arasındaki

Detaylı

LAÜ FEN EDEBĐYAT FAKÜLTESĐ PSĐKOLOJĐ BÖLÜMÜ PSK 106 ĐSTATĐSTĐK YÖNTEMLER I BAHAR DÖNEMĐ DÖNEM SONU SINAV SORULARI

LAÜ FEN EDEBĐYAT FAKÜLTESĐ PSĐKOLOJĐ BÖLÜMÜ PSK 106 ĐSTATĐSTĐK YÖNTEMLER I BAHAR DÖNEMĐ DÖNEM SONU SINAV SORULARI LAÜ FEN EDEBĐYAT FAKÜLTESĐ PSĐKOLOJĐ BÖLÜMÜ PSK 106 ĐSTATĐSTĐK YÖNTEMLER I 2015-2016 BAHAR DÖNEMĐ DÖNEM SONU SINAV SORULARI Tarih/Saat/Yer: 15.06.16/09:00-10:30/AS115-116-117 Instructor: Prof. Dr. Hüseyin

Detaylı

Appendix B: Olasılık ve Dağılım Teorisi

Appendix B: Olasılık ve Dağılım Teorisi Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Ekonometri I Ders Notları Ders Kitabı: J.M. Wooldridge, Introductory Econometrics A Modern Approach, 2nd. edition, Thomson Learning Appendix B: Olasılık ve Dağılım

Detaylı

YTÜ İktisat Bölümü EKONOMETRİ I Ders Notları

YTÜ İktisat Bölümü EKONOMETRİ I Ders Notları Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Ekonometri I Ders Kitabı: J.M. Wooldridge, Introductory Econometrics A Modern Approach, 2nd. edition, Thomson Learning Appendix B: Olasılık ve Dağılım Teorisi

Detaylı

YTÜ İktisat Bölümü EKONOMETRİ I Ders Notları

YTÜ İktisat Bölümü EKONOMETRİ I Ders Notları Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Ekonometri I Ders Kitabı: J.M. Wooldridge, Introductory Econometrics A Modern Approach, 2nd. edition, Thomson Learning Appendix B: Olasılık ve Dağılım Teorisi

Detaylı

ALKÜ EKONOMİ ve FİNANS BÖLÜMÜ ISL 207 İSTATİSTİK I ALIŞTIRMALAR

ALKÜ EKONOMİ ve FİNANS BÖLÜMÜ ISL 207 İSTATİSTİK I ALIŞTIRMALAR ALKÜ EKONOMİ ve FİNANS BÖLÜMÜ ISL 207 İSTATİSTİK I ALIŞTIRMALAR 1- İlaçla tedavi edilen 7 hastanın ortalama iyileşme süresi 22.6 gün ve standart sapması.360 gündür. Ameliyatla tedavi edilen 9 hasta için

Detaylı

Hipotez. Hipotez Testleri. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011

Hipotez. Hipotez Testleri. Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 Hipotez Hipotez Testleri Y. Doç. Dr. İbrahim Turan Nisan 2011 Hipotez Nedir? Gözlemlenebilir (araştırılabilir) bir olay, olgu veya fikri mantıklı ve bilimsel olarak açıklamaya yönelik yapılan tahminlerdir.

Detaylı

14 Ekim Ders Kitabı: Introductory Econometrics: A Modern Approach (2nd ed.) J. Wooldridge. 1 Yıldız Teknik Üniversitesi

14 Ekim Ders Kitabı: Introductory Econometrics: A Modern Approach (2nd ed.) J. Wooldridge. 1 Yıldız Teknik Üniversitesi DEĞİŞEN VARYANS Hüseyin Taştan 1 1 Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Ders Kitabı: Introductory Econometrics: A Modern Approach (2nd ed.) J. Wooldridge 14 Ekim 2012 Ekonometri I: Değişen Varyans

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK. Genel Uygulama 1. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK. Genel Uygulama 1. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Genel Uygulama 1 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr Soru 1 Ege Üniversitesi Diş

Detaylı

Kullanılacak İstatistikleri Belirleme Ölçütleri. Değişkenin Ölçek Türü ya da Yapısı

Kullanılacak İstatistikleri Belirleme Ölçütleri. Değişkenin Ölçek Türü ya da Yapısı ARAŞTIRMA MODELLİLERİNDE KULLANILACAK İSTATİSTİKLERİ BELİRLEME ÖLÇÜTLERİ Parametrik mi Parametrik Olmayan mı? Kullanılacak İstatistikleri Belirleme Ölçütleri Değişken Sayısı Tek değişkenli (X) İki değişkenli

Detaylı

Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri

Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri 1.11.013 Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri 4.-5. hafta Merkezi eğilim ölçüleri, belli bir özelliğe ya da değişkene ilişkin ölçme sonuçlarının, hangi değer etrafında toplandığını gösteren ve veri grubunu

Detaylı

Parametrik Olmayan İstatistiksel Yöntemler IST

Parametrik Olmayan İstatistiksel Yöntemler IST Parametrik Olmayan İstatistiksel Yöntemler IST-4035-6- EÜ İstatistik Bölümü 08 Güz Non-Parametric Statistics Nominal Ordinal Interval One Sample Tests Binomial test Run test Kolmogrov-Smirnov test X test

Detaylı

K-S Testi hipotezde ileri sürülen dağılımla örnek yığılmalı dağılım fonksiyonunun karşılaştırılması ile yapılır.

K-S Testi hipotezde ileri sürülen dağılımla örnek yığılmalı dağılım fonksiyonunun karşılaştırılması ile yapılır. İstatistiksel güven aralıkları uygulamalarında normallik (normal dağılıma uygunluk) oldukça önemlidir. Kullanılan parametrik istatistiksel tekniklerin geçerli olabilmesi için populasyon şans değişkeninin

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 8: Prof. Dr. Tanım Hipotez, bir veya daha fazla anakütle hakkında ileri sürülen, ancak doğruluğu önceden bilinmeyen iddialardır. Ortaya atılan iddiaların, örnekten elde edilen

Detaylı

χ 2 Testi Mühendislikte İstatistik Yöntemler Bağımsızlık Testi Homojenlik Testi Uygunluk Testi

χ 2 Testi Mühendislikte İstatistik Yöntemler Bağımsızlık Testi Homojenlik Testi Uygunluk Testi χ Testi Mühendislikte İstatistik Yöntemler χ Testi Bağımsızlık Testi Homojenlik Testi Uygunluk Testi χ Testi Sayısal olmayan değişkenler arasındaki ilişkinin testi (Bağımsızlık) Farklı örnek kütlelerin

Detaylı

LAÜ FEN EDEBĐYAT FAKÜLTESĐ PSĐKOLOJĐ BÖLÜMÜ PSK 106 ĐSTATĐSTĐK YÖNTEMLER I BAHAR DÖNEMĐ BÜTÜNLEME SINAVI SORULARI

LAÜ FEN EDEBĐYAT FAKÜLTESĐ PSĐKOLOJĐ BÖLÜMÜ PSK 106 ĐSTATĐSTĐK YÖNTEMLER I BAHAR DÖNEMĐ BÜTÜNLEME SINAVI SORULARI LAÜ FEN EDEBĐYAT FAKÜLTESĐ PSĐKOLOJĐ BÖLÜMÜ PSK 106 ĐSTATĐSTĐK YÖNTEMLER I 2015-2016 BAHAR DÖNEMĐ BÜTÜNLEME SINAVI SORULARI Tarih/Saat/Yer: 24.06.16/11:00-12:30/AS010 Instructor: Prof. Dr. Hüseyin Oğuz

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK. Uygulama 4. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK. Uygulama 4. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr 1 Güven Aralıkları 2 Güven Aralıkları

Detaylı

Bölüm 3. Tanımlayıcı İstatistikler

Bölüm 3. Tanımlayıcı İstatistikler Bölüm 3 Tanımlayıcı İstatistikler 1 Tanımlayıcı İstatistikler Bir veri setini tanımak veya birden fazla veri setini karşılaştırmak için kullanılan ve ayrıca örnek verilerinden hareket ile frekans dağılışlarını

Detaylı

Kategorik Veri Analizi

Kategorik Veri Analizi Kategorik Veri Analizi 6.Sunum Yrd. Doç. Dr. Sedat ŞEN 1 ANALİZ TÜRLERİ Bağımlı Değ. Bağımsız Değ. Analiz Sürekli İki kategorili t-testi, Wilcoxon testi Sürekli Kategorik ANOVA, linear regresyon Sürekli

Detaylı

Bağımsız Örneklemler İçin Tek Faktörlü ANOVA

Bağımsız Örneklemler İçin Tek Faktörlü ANOVA Bağımsız Örneklemler İçin Tek Faktörlü ANOVA ANOVA (Varyans Analizi) birden çok t-testinin uygulanması gerektiği durumlarda hata varyansını azaltmak amacıyla öncelikle bir F istatistiği hesaplanır bu F

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Uygulama 4 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr 1 Örnek Senaryo İmplant üreten İMPLANTDENT

Detaylı

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Antrenörlük Eğitimi 4. Sınıf. Ölçme ve Değerlendirme - Yrd. Doç. Dr. Yetkin Utku KAMUK

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Antrenörlük Eğitimi 4. Sınıf. Ölçme ve Değerlendirme - Yrd. Doç. Dr. Yetkin Utku KAMUK ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Antrenörlük Eğitimi 4. Sınıf ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Merkezi Eğilim Ölçütleri Mod En çok görülen puandır ve hesaplanma yöntemi yoktur. İnceleme yolu ile bulunur. Terminal istatistiktir.

Detaylı

İçindekiler. Ön Söz... xiii

İçindekiler. Ön Söz... xiii İçindekiler Ön Söz.................................................... xiii Bölüm 1 İstatistiğe Giriş....................................... 1 1.1 Giriş......................................................1

Detaylı

BÖLÜM 9 NORMAL DAĞILIM

BÖLÜM 9 NORMAL DAĞILIM 1 BÖLÜM 9 NORMAL DAĞILIM Normal dağılım; 'normal dağılım eğrisi (normaly distribution curve)' ile kavramlaştırılan hipotetik bir evren dağılımıdır. 'Gauss dağılımı' ya da 'Gauss eğrisi' olarak da bilinen

Detaylı

Sürekli Rastsal Değişkenler

Sürekli Rastsal Değişkenler Sürekli Rastsal Değişkenler Normal Dağılım: Giriş Normal Dağılım: Tamamen ortalaması ve standart sapması ile tanımlanan bir rastsal değişken, X, için oluşturulan sürekli olasılık dağılımına normal dağılım

Detaylı